Спорт по тв днес: 6 мача от Лига Европа, 7 български биатлонисти карат в Норвегия, финали на световната купа по ски, ски скокове, тото, тенис, дартс и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6762212

Спорт по тв днес: 6 мача от Лига Европа, 7 български биатлонисти карат в Норвегия, финали на световната купа по ски, ски скокове, тото, тенис, дартс и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Защо износът за ЕС чупи 5-годишен рекорд, а строителството - 10-годишен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6762197

Защо износът за ЕС чупи 5-годишен рекорд, а строителството - 10-годишенСилен януари за икономиката Според публикувани във вторник данни от НСИ износът започва годината с растеж от 12,3% на годишна база през януари 2018 – рязко подобрение след спад от 1% през декември миналата година. За сравнение, миналата година през януари увеличението на износа беше 9,9%, а за цялата 2017 г. увеличението достигна 10,7%.

Агенция по вписванията представи проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761111

Агенция по вписванията представи проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“На пресконференция Агенция по вписванията представи проект BG05SFOP001-1.002 „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“, който се осъществява по процедура BG05SFOP001-1.002 за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта

Димитър Маргаритов: Около 65% от сигналите към КЗП са основателни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dimityr-margaritov-okolo-65-ot-signalite-kym-kzp-sa-osnovatelni-257545/

Половината от подадените жалби са за фалшиви намаления и промоции, твърди председателят на Комисията за защита на потребителите

Обречена ли е на бедност Русия?

https://offnews.bg//ikonomika/obrechena-li-e-na-bednost-rusia-676750.html

До метростанцията в Санкт Петербург 70-годишната Ирина Семьонова продава домашно приготвени консерви от домати и патладжани, за да припечели допълнително към пенсията си, която, по нейните думите, не й стига.

След като си плати сметките и лекарствата, казва, че й остават само 4000 рубли (70 долара или 57 евро) месечно от пенсията, която е 12 000 рубли.

"Може ли да се живее с 4000 рубли, особено в скъп град като Санкт Петербург?", пита тя.

Спасението й е вилата край някогашната имперска столица, където тя отглежда зеленчуци в градината си.

Ходя там през лятото, имам зеленчукова градина и продавам, това, което отглеждам. Това ми помага да оцелея, казва тя.

Владимир Путин, който се готви да спечели четвърти исторически мандат на изборите на 18 март, отчита икономически растеж през първите си два мандата (2000-2008). Икономическият подем повиши личните доходи след финансовата нестабилност през 90-те години, когато много руснаци изгубиха спестяванията си.

През третия си мандат в Кремъл обаче, който започна през 2012 година, след като беше премиер четири години, Путин става свидетел на спад в жизнения стандарт на хората.

Русия отчита непрекъснато понижение на покупателната способност в продължение на четири години, след като икономиката беше ударена от международните санкции, наложени на Москва заради анексирането на Крим през 2014 година. Към това се прибави и последвалият спад на световните цени на петрола през 2016 година.

Равнището на бедност в Русия, което се понижи от 29% през 2000 година до 10,7% през 2012-а, през 2016 година отново нарасна до 13,5 %, според най-новите официални годишни данни.

През ноември Световната банка публикува доклад, според който броят на руснаците, които са предпазени от бедност, представлява по-малко от половината от населението, 46,3% или с 10 процентни пункта по-малко, отколкото през 2014 година.

Ситуацията е особено тежка в руската провинция, където обикновените хора преживяват с изключително ниски заплати, а младите семейства, както често се налага, са подпомагани с мизерните пенсии на пенсионерите.

Цените са невероятни, казва Вячеслав, пенсиониран механик, който живее в Малоярославец, Калужка област, югозападно от Москва.

"Не мога да си позволя нищо," допълва той.

Татяна Кузнецова, на 47 години, която живее в съседното село Илинское, казва, че вече знае, че пенсията й ще бъде под 100 евро, когато се пенсионира след няколко години.

Тя разказва с горчивина, че работи в завод за преработка на риба и никога няма да спести достатъчно, за да смени ръждясалата си стара кола.

Според проучване на банка Credit Suisse най-богатите 10% от руснаците контролират 77% от богатството, като така страната има същото равнище на неравенство, каквото и САЩ в класация на развитите страни.

Между 2000 и 2013 година правителството не трябваше да се тревожи толкова много за икономиката, казва Крис Уифър от консултантската компания Macro Advisory.

Нарастването на петролното богатство всяка година, силният растеж на разполагаемия доход и достъпността на кредитирането стимулираха икономиката без правителството да се намества много, допълни той.

Икономическият модел, при който се разчита на енергиен добив обаче изглежда приключва, каза той.

Макар руската икономика да възобнови растежа си миналата година, средносрочните прогнози за темпа му не надхвърлят един или два процента, което е доста далеч от успехите от началото на хилядолетието.

Не е достатъчно да се подобри стандартът на живот на хората или да се осигурят повече средства за образование, здравеопазване и т.н., казва Уифър.

Бъдещи перспективи

Макар да изглежда, че бедността не е засегнала сериозно популярността на Путин, руският президент посвети част от речта си по-рано този месец именно на този проблем.

Той се зарече да намали наполовина "неприемливото" равнище на бедност до шест години и да ускори растежа до 4%.
Макар да обеща инвестиции в инфраструктура, здравеопазване и жилища, той не даде ясно да се разбере откъде ще дойдат парите и не спомена бъдещи реформи, които биха помогнали да помогнат за преодоляването на структурни трудности, които има страната, като демографията.

През цялото минало десетилетие чувахме тези топли думи за реформи, а това реално не доведе до нищо, каза Нийл Шиъринг, икономист от Capital Economics.

Наталия Орлова, икономист от Alfa Bank, каза, че миналогодишният растеж може да се обясни с мащабно инвестиране в големи инфраструктурни проекти като тръбопровода "Силата на Сибир" и моста, свързващ Кримския полуостров с Русия - фактори, които вече са се изчерпали.

Най-добрата стратегия е съсредоточаване върху бюджетната стабилност, тъй като санкциите пречат на всичко останало, каза тя пред АФП.

Правителството си определи като цел ниската инфлация през изминалите няколко години, докато централната банка поддържа строга фискална и парична политика, която според някои подкопава перспективите за растеж.

Олег Кузмин, икономист от Renaissance Capital, казва обаче, че този силно ограничаващ подход е помогнал да се избегне най-лошото.

Макар стандартът на живот все още да е по-нисък, отколкото беше, икономиката е изправена пред по-малко рискове, каза той, обръщайки внимание на ниската инфлация, слабото изтичане на капитали и прочистването на банковия сектор.
Това би трябвало да допринесе за още по-устойчиво развитие, заключава Кузмин.

Б. ред. - Статията на М. Коренева и А. Палашано от Франс прес препечатваме в превод на БТА. 

YouTube засилва борбата си срещу разпространението на недостоверна информация

http://www.moreto.net/novini.php?n=370777

Видео хостингът „Ю Туб“ планира да засили борбата си срещу публикуването на видео материали, които съдържат умишлено невярна или подвеждаща информация. Изпълнителният директор на видео платформата Сюзън Вожицки оповести бъдещите планове на компанията по време на технологична конференция в САЩ.

Задържаха 4213 фалшиви маркови етикета на ГКПП (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/mitnitza-kapitan-andreevo-etiketa-26956880

Общо 4213 фалшиви маркови етикети за дрехи задържаха митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници".

VW ще прави електромобили в 16 завода

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vw-shte-pravi-elektromobili-v-16-zavoda-6080329

Концернът ще вложи и 90 млрд. евро в следващите 5 години в гамата си от бензинови и дизелови автомобили.

Брюксел се стреми към цялостно споразумение за Гърция до юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762508

Брюксел се стреми към цялостно споразумение за Гърция до юниБрюксел се стреми към цялостно споразумение за успешно излизане на Гърция от програмата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и това се очаква да стане до заседанието на Еврогрупата на 21 юни, съобщава в. "Вима". Според вестника споразумението за Гърция ще включва облекчаване на нейния дълг,

Австрийският канцлер пристига в България за среща с Борисов

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/avstriiskiiat-kancler-pristiga-v-bylgariia-za-sreshta-s-borisov-257547/

31-годишният Себастиан Курц, който беше избран миналата година, е най-младият правителствен лидер в Европа

Сензационна находка: Странни пришълки от Балканите

https://www.actualno.com/features/senzacionna-nahodka-stranni-prishylki-ot-balkanite-news_664646.html

Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити от археолозите в Бавария. Откритието представлява двойна сензация, вкл. и заради произхода на жените, които навярно са дошли от земите на днешна България. Черепите изглеждат твърде странно – с необикновено изпъкнала челна кост. При разкопки в някои части на Бавария  археолозите са открили странно издължени черепи на хора, повечето – жени, които са от около 500-та година след Христа. Първоначално

Здравни инспектори излизат на протест заради ниски заплати

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravni-inspektori-izlizat-na-protest-zaradi-niski-zaplati-257544/

Служители смятат, че обещанието за увеличение няма как да бъде изпълнено заради наредба на финансовото министерство

Нанков: Укрепването на срутището край село Тикале ще струва най-малко 7 - 8 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762498

Нанков: Укрепването на срутището край село Тикале ще струва най-малко 7 - 8 млн. леваДо 10 дни ще има нов обходен път над срутището Смолян – Мадан, по който ще може да преминават жителите на 11-те села, пряко засегнати от него и живеещите в останалите общини в област Смолян. Това заяви при инспекция на срутището край село Тикале министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков,

Без дебати: Депутатите уволниха Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

https://offnews.bg//politika/bez-debati-deputatite-uvolniha-georgi-gatev-ot-biuroto-za-kontrol-na-676748.html

Парламентът прекрати предсрочно мандата на Георги Гатев като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства .

Гласуването премина без дебати. Народните представители взеха решението единодушно -"за" освобождаването му гласуваха 111 депутати, нямаше против и въздържали се.

Преди гласуването депутатът от БСП Славчо Велков предложи Гатев да бъде допуснат в зала и да бъде изслушан, за да представи своята гледна точка. Предложението беше подкрепено единствено от ДПС, от чиято квота Гатев беше избран за члена на бюрото.

Прекратяването на правомощията му се наложи заради несъвместимост с длъжността, която заемаше. Причината е, че на Гатев му е отнет достъп до класифицирана информация. ДАНС реши да го лиши от достъп до секретна информация заради това, че помагал на обвиняеми и подсъдими.Гатев обжалва решението и обяви, че то е с изцяло неясни мотиви. В началото на годината тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата му. В едномесечен срок трябва да бъде избран друг член на бюрото за контрол върху подслушванията.

Колко милиона лева ще струва укрепването на свлачището край Смолян?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolko-miliona-leva-shte-struva-ukrepvaneto-na-svlachishteto-kraj-smolian-2084725

До неделя пробиват обходният път край с. Тикале, близо 8 млн. лева трябват за укрепването на свлачището. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира срутището тази сутрин.

„Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

//dariknews.bg/novini/biznes/inerkom-reshenieto-za-chez-e-v-rycete-na-cheshkata-strana-2084736

Участието на българската държавата в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а от чешката компания ЧЕЗ
 
Участието на българската държавата в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком

Станишев: Социалистите спечелиха важна битка за бюджета на ЕС, но войната не е приключила

https://frognews.bg/novini/stanishev-sotsialistite-specheliha-vajna-bitka-biudjeta-voinata-prikliuchila.html

Ключови приоритети на социалистите залегнаха в позиция на ЕП по финансовата рамка на ЕС 2021 – 2027 г. – Детска гаранция, запазване на структурните фондове и селскостопанската политика.

Европаламентът настоя за нови собствени ресурси на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/15/3146832_evropalamentut_nastoia_za_novi_sobstveni_resursi_na_es/?ref=rss


Европейският парламент иска бюджетът на ЕС да отговаря на политическите приоритети и да помага за преодоляването на някои от новите предизвикателства, пред които са изправени всички държави членки, независимо дали става въпрос за миграцията, отбраната, сигурността или изменението на климата, предаде пресслужбата на институцията. <br /><br />Вчера Европарламентът представи позицията си за дългосрочния бюджет на ЕС, който трябва да финансира нови приоритети и да компенсира...

Непълнолетен варненец разбивал кафе-автомати с метален лост

http://www.moreto.net/novini.php?n=370738

Непълнолетният Емил Й. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, взета с определение на Варненския районен съд по искане на Районната прокуратура. това съобщиха от пресцентъра на съда за Moreto.net. Ненавършилото 18 години момче е било привлечено като обвиняем по 10 досъдебни производства за кражби на пари от кафе-автомати, извършени от него като продължавано престъпление, и за унищожаване и повреждане на кафе-автомати, който разбивал с метален лост.

Едва 16% от еврофондовете са усвоени за четири години

http://econ.bg/Новини/Едва-16-от-еврофондовете-са-усвоени-за-четири-години_l.a_i.759101_at.1.html

Започна петата година от новия програмен период, а България е усвоила само около 16% от средствата по различните европрограми, сочи анализ на...

КЗП: 65 на сто от жалбите на хората са основателни

https://frognews.bg/novini/kzp-65-sto-jalbite-horata-osnovatelni.html

Около 65% от сигналите, които постъпват в КЗП, са основателни. Най-много жалби се подават за дефектни стоки и невъзможността да се получи компенсация за това, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, съобщи бнт.

6 години и половина затвор за шофьора, убил две деца край Лесидрен

http://clubz.bg/65422-6_godini_i_polovina_zatvor_za_shofora_ubil_dve_deca_kraj_lesidren

Професионалните дрифтъри имат специално оборудван автомобил и развити умения в специфичния мотоспорт. Стопкадър бТВ

ВКС окончателно остави в сила решението на второинстанционния Апелативен съд за Филип Михайлов, който помете група деца, състезавайки се в автогонка в Лесидрен. Младият мъж ще лежи 6 г. и 6 мес. за убийството на Велислава Цанкова и Марино Цветанов и причинена средна телесна повреда на Петя Божкова. Присъдата е окончателна.

Случаят от ловешкото село потресе страната на 11 август 2015 г. Тогава 28-годишният Михайлов участва в гонка с Ален Асенов, когато удря четири деца - момче и момиче на по 16 години, които загиват, 15-годишната Даниела е с много охлузвания, а 8-годишната Петя е със счупване на ръката.

Двамата са с Ауди и БМВ, а случаят се развива на "междуградско" извън селото.

"Съперникът" му в селската надпревара Асенав няма как да бъде наказан, тъй като по онова време изобщо няма член в Закона за движение по пътищата, който да санкционира гонките.

Делото пред ВКС е образувано по жалби и на подсъдимия Филип Михайлов, и на частните обвинители срещу решение, с което през 2017 г. Апелативен съд - Велико Търново намали първата присъда на ОС - Ловеч от 8 г. на 6 години и половина, както и размера на наложеното наказание "лишаване от право да управлява МПС" от 10 години на 9 години.

Деянието е квалифицирано като убийство по непредпазливост.

ВКС веднъж вече гледа делото и го връща на АС-Велико Търново за ново разглеждане, друг съдебен състав от стадия на съдебното заседание.

Михайлов носи отговорност, че деянието му е случайно, тъй като не по своя вина е бил поставен в невъзможност да избегне настъпването на общественоопасните последици смълтта, телесната повреда и пр.

"При приетите от въззивния съд факти безспорно се установява, че подсъдимият сам се е поставил в невъзможност да предотврати настъпването на съставомерните последици, тъй като е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща значително разрешената за пътния участък от 90 км/час – а именно 122,44 км/час. Загубата на напречна устойчивост на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал обективна възможност да възприеме пешеходците и да избегне удара, ако е управлявал превозното средство със скорост до и под 90 км/час" – пише в мотивите на решението.

ВКС не споделя, че шофьорът трябва да понесе облекчението по чл. 343а от НК: "ако деецът след деянието по предходния член е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия..." и т.н.

Както и апелативните съдии, тричленният състав на ВКС приема, че нито преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е установило след удара, нито призивът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко намерението за отместване на автомобила и освобождаване на тялото на пострадалия Марино Цветанов са фактически обстоятелства, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация на деянието."

"Правилно в полза на подсъдимия са отчетени положителните характеристични данни, чистото му съдебно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното съжаление за причинените тежки последици от деянието. Обсъдени са и всички отегчаващи вината обстоятелства, сред които младата възраст на починалите деца и броят и тежестта на причинени телесни увреждания на Петя Божкова", заключават съдиите.
    

Задържаха 4213 фалшиви маркови етикети на ГКПП Капитан Андреево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762483

Задържаха 4213 фалшиви маркови етикети на ГКПП Капитан АндреевоОбщо 4213 фалшиви маркови етикети за дрехи задържаха митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници". Те са били открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът и спътниците му обявили, че не пренасят нищо за деклариране.

Служител на “Пътна полиция” се застреля в автомобила си на пътя Своге-София

http://www.cross.bg/politziya-putya-slyzhitel-1570140.html

/КРОСС/ Служител на "Пътна полиция" се е застрелял в автомобила си вчера следобед на пътя между Своге и София близо до мост на село Владо Тричков. Полицаят е намерен мъртъв в колата, предаде БНР. На мястото е извършен и оглед от екипи на МВР. Самоубилият се е работел като младши автоконтрольор в "Пътна полиция" - Своге.  

Няма да се закриват пожарни, назначават се още 250 души

https://www.actualno.com/society/njama-da-se-zakrivat-pojarni-naznachavat-se-oshte-250-dushi-news_664639.html

"Идеята да се закриват пожарни служби в малките населени места няма да се осъществи, напротив - има защитен пред Министерския съвет проект за назначаването на още 250 души." Това заяви директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов пред bTV. В коментар за трагичния случай в оръжейния завод "Арсенал" Николов каза: "На технически език произшествието е станало заради неспазване на технологичната дисциплина – но това може да е човешка грешка или технически

Юноша на Марица си отиде едва 16-годишен

https://offnews.bg//futbol/iunosha-na-maritca-si-otide-edva-16-godishen-676749.html

Съкрушителна вест беше оповестена от пловдивския футболен клуб Марица. Юношата на "жълто-сините" Станимир Стоянов е починал след боледуване.

"Роденият през 2002 година футболист бе част от школата на Марица до началото на 2017 година, когато спира занимания заради коварно заболяване", информираха от клуба.

"Изказваме най-искрени съболезнования на неговите родители и близки! Съпричастни сме с мъката на неговите приятели, съученици, съотборници и всички, които имаха честта да го познават. Почивай в мир, мило дете! Ти живееш в нашите сърца, Сънка!", написаха още от клуба.

Уволниха заместник-шефа на Бюрото за контрол на СРС

https://petel.bg/Uvolniha-zamestnik-shefa-na-Byuroto-za-kontrol-na-SRS__255461

Депутатите прекратиха правомощията на заместник-председателя на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев, съобщава Нова тв. Гатев беше ли...

Страшна трагедия: Ампутираха двата крака на 20-годишното момиче от катастрофата с колата, шофирана от Дивна

https://petel.bg/Strashna-tragediya--Amputiraha-dvata-kraka-na-20-godishnoto-momiche-ot-katastrofata-s-kolata--shofirana-ot-Divna__255462

Снимка Булфото Ампутирали са двата крака на 20-годишната приятелка на Дивна, след като русенската певица катастрофира с автомобила си "Т...

"Инерком": Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

https://petel.bg/Inerkom--Reshenieto-za-CHEZ-e-v-ratsete-na-cheshkata-strana__255463

"Решението за ЧЕЗ в голяма степен е в ръцете на чешката страна", обясни председателят на борда на директорите на "Инерком" Милена Стоева. ...

Германия проплака: Задъхваме се от бездомни българи, които ни тормозят, проблемът става все по-голям

https://petel.bg/Germaniya-proplaka--Zadahvame-se-ot-bezdomni-balgari--koito-ni-tormozyat--problemat-stava-vse-po-golyam__255464

Снимка Булфото Експерти, цитирани от вестник "Ди Велт", твърдят, че през тази година в Германия навярно ще има над един милион бездомници....

World Happiness Report ‘2018. Българите – все по-нещастни

http://www.eurochicago.com/2018/03/world-happiness-report/

А ние къде сме? Където ни се полага, дори бих казал по-напред спрямо действително „щастливата” ситуация и положение на българския народ. Заели сме 105 място – чак след Египет и Палестинската автономия и преди Сиера Леоне. От 2010 г. насам индексът ни, макар и доста плавно и постепенно, става все по-лош.

Третият лъч на метрото - поглед отвътре (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65421-tretiqt_lych_na_metroto_pogled_otvytre_snimki

Вече са завършени 3 километра от тунела на третия лъч на метрото в участъка от „Красно село“ до Александровска болница, съобщи Столичната община.

Кметът Йорданка Фандъкова провери строителството и отчете свършеното дотук:

56% е изпълнението на първия етап от третата линия. Плановете са до есента на 2019 г. да са завършени първите 8 км – от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“.

Продължава работата и на втория етап - 4 км от "Красно село" до "Овча купел" при Горна Баня. Движението по ул. „Св. Георги Софийски“ ще бъде възстановено през есента. 

 

Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона, по който албанският език става официален в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=370775

Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, с което може да доведе до нова политическа криза в малката балканска страна, предаде телевизия МРТ.

Шестима загинаха при сблъсъци в затвор в Боливия

https://frognews.bg/svqt/shestima-zaginaha-pri-sblasatsi-zatvor-boliviia.html

Най-малко шестима души загинаха, а 20 бяха ранени при сблъсъци в боливийски затвор. Безредиците започнали, когато там пристигнали стотици полицаи и се опитали да претърсят сградата. Част от затворниците обаче нападнали силите на реда.

Парламентът уволни Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

http://dnes.dir.bg/news/parlament-georgi-gatev-26956874

Парламентът прекрати предсрочно правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев.

Проф. Георг Краев: Чудото на българската култура Райко Алексиев в творчеството си винаги намира смешното сред тъжното

http://www.cross.bg/aleksiev-raiiko-kraev-1570139.html

/КРОСС/ Чудото на българската култура Райко Алексиев в творчеството си винаги намира смешното сред тъжното. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус" фолклористът проф. Георг Краев във връзка с отбелязването през 2018 на 125-годишнината от рождението на българския хуморист, художник, карикатурист, фейлетонист, публицист и издател Райко Алексиев. „Творбите на бохема откликват адекватно на настроенията и проблемите на обществото в монархо-фашистка България", добави той. Проф. Краев уточни, че днес мислим за Райко Алексиев и гледаме на работата му по друг начин. „Един свободен дух, един интелектуалец, който може да заяви онова, което мисли без да се страхува от конюнктурата на деня. Днес все по-малко срещаме такива личности, които да бъдат водачи на интелектуалното умение на градското общество да върви напред. Неговата градска сила, онази сила на словото, на рисунъка, на пародията, които днес за съжаление липсват в нашия живот. Имаме едно, две вестничета, които правят опит да се занимават, да критикуват така наречената ни действителност, но го няма онзи невероятен смях, който поражда Райко Алексиев", коментира проф. Георг Краев. „Райко Алексиев остава запомнен като свободен дух и интелектуалец, ясно заявяващ какво мисли, без да се страхува от конюнктурата на деня, което му коства и живота", добави проф. Георг Краев

Български моряци спасиха екипаж на потъващ кораб

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarski-morjaci-spasiha-ekipaj-na-potyvasht-korab-news_664636.html

Български моряци спасиха екипаж потъващ кораб. Българите от моторен кораб "Средна гора" на Параходство "Български морски флот" са извършили спасителната операцията в Мексиканския залив. Те получили сигнал за бедствие от мексиканския снабдителен кораб Leigh River в 9.00 часа местно време, информира "Нова телевизия". И 8-членният екипаж на потъващия кораб бил прехвърлен на борда на "Средна гора", въпреки тежките условия. Няма ранени хора. От компанията съ

Преглед на икономическите теми в печата, 15 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-15-март_l.a_i.759099_at.1.html

"ДAHC пoлyчи ĸoнтpoл нaд имoтитe и пapитe нa пoлитичecĸия eлит"  Πpeзидeнти, дeпyтaти, миниcтpи, cъдии, oфицepи, ĸмeтoвe, бaнĸepи,...

Крещите ли на детето?

https://offnews.bg//mama-nindzha/kreshtite-li-na-deteto-676747.html

3 изпитани начина да спрете да го правите Спомнете си какво сте почувствали, след като сте крещели на детето. Дори и да е имало основателен повод. От неприятния послевкус сигурно сте се почувствали неуютно. И чувството на срам от собствената ви несдържаност ви гложди все повече и повече с всяка изминала минута. Питате се не можеше ли да разрешите проблема по друг начин и си давате сметка, че си задавате този въпрос за стотен път. Как да се справите с емоциите и да овладеете справедливия си гняв? 1. Спрете навреме Да, това е трудно. Но когато разберете, че се превръщате…

"Не можеш да заспиш, умът ти е в България"

http://clubz.bg/65420-ne_mojesh_da_zaspish_umyt_ti_e_v_bylgariq

"Не можахме да обикнем Бурса. През цялото време мислехме само за България, макар че бяхме брутално изгонени. Затова като чухме за 10-ти ноември, веднага стегнахме багажа и тръгнахме към демокрацията, разказва 70-годишният Нури Фейзуллах, пенсиониран учител от Момчилград. Семейството му е прекарало едва няколко месеца в Турция. То е едно от първите завърнали се обратно в родината. Навремето на границата имало и посрещачи от ДС, разказва Фейзуллах. Но те съдействали за превоза само на своите хора - на доносниците.

През 1978 Нури Фейзуллах дръзнал да търси сметка от Тодор Живков за смененото име на родното му село Кабиле, записано вече като Светлен. Три дни по-късно бил арестуван от ДС в Кърджали.

"Още тогава предчувствах, че върху нашето малцинство ще бъде оказан натиск, несправедливостите ставаха все по-сериозни", разказва той.

Когато успял да си купи парцел в южния български град, Фейзуллах нарекъл шеговито района "Сабра и Шатила". Четири дни по-късно отново го привикали в ДС. На разпита негов състудент го предупредил да не си отваря устата, защото никой нямало да го спаси. "Тогава изтръпнах. Беше 1980 и пак се замислих какво ли ни готвят, щом ми искат обяснения за казани думи. В началото на декември 1984 ме уволниха от работа поради непригодност, а в края на месеца започна кошмарът на т.нар. възродителен процес", спомня си пенсионираният учител.

Перипетиите на Нури Фейзуллах нямат край. Той и съпругата му, детска учителка, са били осъдени на принудителен тежък физически труд. Пет пъти е призоваван на съдебно дело заради това, че е купил "Лада, конфискувана после за нуждите на МВР в Стара Загора. В края на май 1989 получава заповед незабавно да напусне страната със семейството си.

Семейство Фейзуллах получава паспортите си с "предимство", "помагат" им да прередят дългия бежански керван пред границата и бързо се озовават в Турция. Заедно с много други изгонени, които сега напират да се върнат завинаги в България.

Навремето новината за сваления от власт Тодор Живков вдъхнала огромна надежда и на Мехмедали Рамадан - бунтаря, прокуден насила в Германия и установил се в Швеция.

"Предлагаха ми дом и работа, но вестта за дошлата демокрация ме върна - родина е това. После дойдоха разочарованията. Правителствата се сменят, а още тъпчем на едно място", казва той, но не съжалява, че се е върнал в България.

Членството на България в ЕС - магнит за мнозина

Днес завръщащите се от Турция изселници стават все повече. Те ремонтират изоставените някога къщи, купуват имоти, запчоват бизнес. Ако през 2002 ставаше дума за единични случаи, то през последните години са хиляди.

Напливът за български документи може да се види всяко лято пред гишетата на паспортните служби. Опашките се вият с денонощия, правят се списъци на чакащите, повечето от които са изселници.

"Българската лична карта е свобода по европейски, за такава в Турция дори не мечтаем", казва Несрин Йозтюрк от Бурса.

Според данни на Националния статистически институт, през 2013 година най-голямата част от общо 26 615 имигрирали в България са хора с турски паспорти - 26,5% от новите заселници са граждани на Турция. Броят им нараства трикратно през 2014. И днес процесът продължава все така динамично. Масово се завръщат обаче най-вече изселниците от област Кърджали, подобно явление не се наблюдава в другите етнически "смесени" райони в страната.

Нури Фейзуллах разказва за племенницата си Айла, университетски преподавател в Бурса, която по време на "голямата екскурзия" била бебе, но след няколко гостувания в България поискала гражданство и обявила, че иска да заживее в страната. Той допълва, че хората се връщат не само от любов към земята си, те бягат и от стреса в големите турски градове и потъват в уюта на родния край.

Новите къщи и носталгията

"Не можеш да заспиш, умът ти е в България. Заспиш ли - сънуваш селото, баирите, насън ти мирише на Родопите, криле да имаш само и да полетиш обратно! Камъкът си тежи на мястото, парите не топлят", спомня си Шефкет от село Боровица.

В Турция е бил шофьор на камион на голяма фабрика, живял е сам в Истанбул и карал автобуси до бивша Югославия и Русия, печелел добре.

"Но тук е друго, селският човек си иска въздуха и зелените хълмове", казва той и сочи планината отсреща, в която се завърнал преди пет години.

В ардинското село Брезен още разказват историята на 91-годишния Исмаил Хаджимурат, който през 2001 се завърнал, за да дочака края на живота си на родна земя. Съпругата му починала тъкмо преди да поемат с бежанския поток към Турция през лятото на 1989 година и той заминал с децата си. Там обаче самотата го смачкала - нямало с кого да поговори, не можел да се разхожда, а мисълта за село не му давала мира. И се върнал, за да дочака кончината си.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман твърди, че през всичките години е имало такъв процес.

"Масовото завръщане обаче започна, след като множество нашенци в Турция се пенсионираха, а там това става още на 45-годишна възраст. Те живеят в българските си жилища почти целогодишно, 9-10 месеца са тук, стегнаха имотите си, обработват ниви и градини. А това е инвестиция в общината", посочва кметът.

Сред завърналите се има и много млади хора, които по време на "голямата екскурзия" са били деца. Община Черноочене е вероятно най-слабо засегнатата от изселването - към 1989 населението е наброявало около 15 000 души. Но пък в този район е регистрирано и най-интензивното завръщане, сега по постоянен адрес жителите са 16 500. Преди шест години едно младо семейство окончателно се е установило в Черноочене и е основало фирма за дограма, която вече изпълнява поръчки и от други съседни региони. Друго пък се заело с животновъдство, има ферма с 30 крави.

Голяма част от завърналите се хора се захващат със земеделие - обработват наследствените си ниви, наемат и общински земи.

"Друг е въздухът тук, други са хората и отношенията. В Турция бяхме самотници, празниците ни се отбелязваха само в семейството, а тук цялото село се събира заедно. Тепърва хората ще проумеят плюсовете и уюта на малкото населено място, но носталгията остава на първо място", казва Меджнун, който също се е завърнал преди няколко години.

В последно време все повече стават изселниците, искащи промяна на статута на земеделските земи с цел строителство на нови къщи и кооперации. През последните години в кметството всяка седмица пристигат писма от правосъдното министерство. Те касаят изселници или потомците им от междудържавните спогодби, последната от които е от 1978 година. Те искат документи за временно пребиваване в родните си селища или в градовете и селата на покойните си родители и по закон имат право на такова в срок от 3 години. В кметството в Черноочене има средно около 30-40 подобни случая годишно.

Младите искат двойно гражданство

В началото на февруари 2018 ДПС внесе законопроект с идеята да се създаде ускорен ред за възстановяване на българското гражданство, касаещ особено много изселниците от 1950-те и 1970-те години, установили се в Турция по силата на двустранните спогодби. Този пореден опит приключи с парламентарно фиаско за авторите му, макар те да смятаха, че законопроектът ще хармонизира българското законодателство с европейските стандарти и няма да има дискриминация по национален или етнически произход.

Дни по-късно действащата в Турция програма за електронно правителство отвори нова опция, с която имигрантите могат да разследват родословното си дърво. Потомци на заселниците от Европа се надигнаха да кандидатстват за двойно гражданство. Най-активни са потомците на изселниците от България, които някои български кръгове определят като нежелани пришълци.

Дойче веле

Парламентът освободи Георги Гатев от поста на зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762477

Парламентът освободи Георги Гатев от поста на зам.-шеф на бюрото за контрол на СРСПарламентът прекрати правомощията на Георги Гатев като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. За освобождаването му се събра пълно мнозинство “за” от 111 гласа и нито един “против” или “въздържал се”. Освобождаването му се наложи поради несъвместимост с длъжността,

Ревизоро внася нов проект на закон за горивата

https://frognews.bg/novini/revizoro-vnasia-nov-proekt-zakon-gorivata.html

Нови правила при търговията с горивата предвижда проект на нов закон, внесен в Народното събрание от Емил Димитров, известен като Ревизоро, съобщи държавното радио.

Цветанов проблясък: БСП говорели за Гинка, за да ни отклонят от успехите на кабинета

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-probliasak-bsp-govoreli-za-ginka-za-da-ni-otkloniat-ot-usp-676746.html

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна опозицията в опит да генерира скандал по темата с продажбата на енергото на ЧЕЗ на Гинка от Пазарджик пред Нова телевизия.

„Те искат да ни отклонят от успехите, които имат днес България и кабинетът. Опозицията не се интересува от дългосрочната визия Европейския съюз, на България, на Западните Балкани”, заключи лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Той подчерта, че депутатите на ГЕРБ са подкрепили идеята на БСП за създаване на анкетна комисия, която да проучи сделката, защото именно управляващата партия била най-заинтересована всичко да излезе наяве.

„Фалшива новина е, че Борисов или правителството стоят зад сделката”, заяви Цветанов.

Той посочи и че ЧЕЗ или Гинка Върбакова не са в състояние да повишават цената на тока.

"КЕВР е органът, който взима окончателното решение за това. А неговите членове се избират от парламента”, каза Цветанов.

Според него е несериозно да се твърди, че няма стенограма от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. 

„Стенограмата не се предоставя, защото президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил интересите на страната. Ако стенограмата бъде показана, може да се окаже, че позицията на президентството е странна”, коментира Цветанов.

Според него БСП определили номинацията си за държавен глава, след като от руския Институт за стратегически изследвания с ръководител ген. Леонид Решетников казали, че кандидатурата на Радев е печеливша.

Осуетиха покушение срещу семейството на Ердоган

http://www.cross.bg/erdogan-bili-semeiistvoto-1570138.html

/КРОСС/ Покушение срещу семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, готвено от кюрдска групировка, е било осуетено от турските власти, пише тази сутрин турският в. "Сабах". Планът за атентата бил подготвян от групировка, смятана за подизпълнител на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а негова мишена били хора от най-близкото обкръжение на Ердоган, предава турската телевизия NTV Turk. Плановете излезли наяве с разбиването на клетка на Ястреби за свобода на Кюрдистан (ТАК) - поставена извън закона организация, свързана с ПКК. При разследването е установено, че групата готвела покушение по-специално срещу синовете на Ердоган Ахмет Бурак Ердоган и Билял Ердоган и срещу зетьовете му - министъра на енергетиката Берат Албайрак и Селчук Байрактар, а така също и срещу Серхат Албайрак, заместник-директор на медийната компания Туркуваз медия. В иззетите документи е бил разчетен шифър с букви на кирилица, при което били разкрити плановете на терористите да убият близките на Ердоган. "Сабах" посочва, че същата група е отговорна и за атентат през декември 2016 г., при който 46 души бяха убити, а над двеста ранени при две самоубийствени бомбени нападения край стадион Водафон Арена в Истанбул. Именно у сочената като главен организатор на този атентат и ръководна фигура в клетката на ТАК Зозан Кутум са били открити кодираните планове за покушението срещу семейството на президента

Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762479

Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат
Министърът на външните работи на Турция отложи посещението си във Вашингтон планирано за 19 март. На уговорената среща с вече бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън трябваше да се обсъдят общите действия между двете страни в северния сирийския район Манбидж и изтласкването от там на сирийските кюрдски формирования.

Липсата на общински жилища във Варна ще обсъждат съветниците от „Собственост и стопанство“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370774

Заседание на ПК „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет започва в 10 часа. Съветниците ще обсъдят предложение от кмета Иван Портних за прехвърляне на 14 жилища от фонд „Резервен“ към фонд „Жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди“.

Шефът на пожарната: До 12-16 часа р. Скът ще бъде в най-високото си ниво

http://www.cross.bg/posochi-tehnicheski-nikolov-1570137.html

/КРОСС/ До 12 - 16 часа р. Скът ще бъде в най-високото си ниво - 20 - 30 см преди разливане, посочи в студиото на „Тази сутрин" директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Очакванията днес да малко да се вдигне и нивото на Тимок, но без опасност за населението. Що се отнася до голямото свлачище в Смолян - то заема огромна площ и ще бъде на вниманието на органите на Агенцията „Пътна инфраструктура" с месеци наред. „Трябва спешно да се направи обходен път. Може би 20 декара е това срутище и проблемът е, че хората продължават да минават оттам. Трябва да се измества водопровод, електропровод. Това нещо ще бъде отстранявано с месеци", посочи той. По думите му ще са нужни и огромни средства - става дума за милиони, не за 100-200 хиляди. Гл. комисар Николов посочи още, че е отпаднала идеята да се закриват малки пожарни, напротив има защитен пред Министерския съвет проект за назначаването на още 250 души. Той коментира и тежкия инцидент в завод „Арсенал". На технически език произшествието е станало заради неспазване на технологичната дисциплина - но това може да е човешка грешка или технически проблем. Обучението на кадрите е изключително важно, подчерта той. „За съжаление през последните години са 5-6 такива произшествия (...) При такива ситуации температурите са много високи, всичко става за секунди, шансът да се оцелее е много малък", каза още той.  

До края на март хората от 11 села без път до Смолян

http://clubz.bg/65419-do_kraq_na_mart_horata_ot_11_sela_bez_pyt_do_smolqn

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща нов обходен път до Смолян на хората от 11 села, които няма как да стигнат до областния град освен пеша заради свлачището Смолян-Мадан. Нанков отиде на инспекция при срутището в района на село Тикале. Това означава, че почти до края на март хората, които работят и учат в Смолян или трябва да пътуват до областния град, ще го правят пешком.

"До 10 дни ще има нов обходен път над срутището Смолян-Мадан, по който ще може да преминават жителите на 11-те села. Тук има специфичен свлачищно-срутищен процес. В рамките на 7-8 месеца ще бъдат готови укрепителните мероприятия, ще работим по авариен способ, с необходимата експертиза и контрол. Въпросът е да решим проблема кардинално. Ако изчистим само пътя, няма да решим проблема. Хората са нетърпеливи и страдат, но целта ни е да запазим човешкия живот и сигурността и здравето на гражданите", каза министър Нанков.

По думите му укрепването на срутището ще струва най-малко 7-8 милиона лева, като в тях е включено укрепване на цялата инфраструктура - пътното платно, мрежи ниско и високо напрежение и водопровод. Според одобрените мерки до септември-октомври укрепителните мероприятия трябва да са готови. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, чрез Междуведомствената комисия по възстановяване при бедствия и аварии.

До неделя ще сме готови с пробива на новото трасе Орешец-Влахово, което е около 1.4 км. Ще бъде поставена натрошено-каменна настилка и асфалтиране и до 10 дни обходния маршрут ще е готов. За него ще се необходими около 500 000 лева, посочи регионалният министър.

Нанков съобщи, че за първи път от десетки години има свлачище като това, "толкова голямо, сериозно и внезапно възникнало" и изключи възможността от човешка грешка - виновни били "дъждовете, снеготопенето и преовлажняването на почвите и трябва да се мисли по-глобално по темата за финансиране и превенция на тези процеси".

Какво казват експертите

Експертната група, която работи по решаването на проблема със свлачището, е предложила на регионалния министър да бъде осигурена устойчивостта на склона с превантивни мероприятия и да бъде ограничен свлачищният процес нагоре по склона, като индикациите са много положителни. Това обясни доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", по време на инспекцията.

Според доц. д-р Стойнев мониторинговата система показва, че няма развитие на свлачищния процес и той не се развива нагоре по склона, което показва, че на този етап има сигурност за 110-киливолтовия електропровод и на ВиК-инфраструктурата в района.

Ние нямаме основание да смятаме, че ще се развие по-нататък процеса, но всичко това е свързано със скалните маси. Категорични сме, че на този етап не трябва да бъдат разчиствани, защото вътре в свлачищното тяло има процеси на движение все още. Тези процеси затихват, бавни са, но ако ние тръгнем агресивно към действия, свързани с разчистването, рискуваме тази повърхнина, която се е откъснала около 20 метра над свлачищния отсег да тръгне и нещата да са по-фатални и за самия път, поясни доц. д-р Стойнов.

Той уточни, че целта им е да запазят инфраструктурата, след което да се препоръчат на АПИ мерки за възстановяване на пътя. "Смятам, че с отварянето на обходния път работата тук ще бъде много по- спокойна. Дори и да пробием в момента пътя и да пуснем движението месеците, в които ще се изпълняват строително-монтажни работи, отново трябва да го затворим. Затова смятам, че решението да се направи обходния път макар и в трудни условия е най-доброто, което в момента може да се направи", допълни доц. д-р Стойнев. Той каза още, че срутището е с големина около 25 дка и с голяма дълбочина от 5-6 метра, като опасността за този район е да не се развие нагоре по ската.

Парламентът освободи Георги Гатев като зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС

http://www.cross.bg/gatev-natzionalnoto-byuro-1570136.html

/КРОСС/ Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), предаде репортер на Агенция „Фокус". „За" освобождаването му гласуваха 111 народни представители, без „против" и „въздържали се", с което той бе освободен. Дебати по проекторешението не се проведоха. Гатев бе член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. Прекратяването на правомощията му се наложи поради несъвместимост с длъжността. Причината е, че на Гатев му е отнет достъп до класифицирана информация.

Депутатите отнемат правомощията на Георги Гатев

https://frognews.bg/novini/deputatite-otnemat-pravomoshtiiata-georgi-gatev.html

Парламентът ще прекрати правомощията на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Той трябва да напусне поста си, след като тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата му срещу решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до класифицирана информация, съобщава БНР.

Македонският президент не иска албанския за втори език

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/makedonskiiat-prezident-ne-iska-albanskiia-za-vtori-ezik-6080326

Държавният глава отказва да подпише закона за употреба на езиците, тъй като той „изразява тиранията на парламентарното мнозинство върху мнозинството граждани на Република Македония“

Добри са условията за туризъм в планините, следобед времето се влошава

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6762472

Добри са условията за туризъм в планините, следобед времето се влошаваДобри са условията за туризъм в планините, но следобед времето ще се влоши. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 2 и плюс 5 градуса. Във високите части на планините времето е облачно и тихо. Лифтовите съоръжения в зимните курорти работят.

Осуетиха покушение срещу семейството на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762465

Осуетиха покушение срещу семейството на ЕрдоганПокушение срещу семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, готвено от кюрдска групировка, е било осуетено от турските власти, пише тази сутрин турският в. "Сабах". Планът за атентата бил подготвян от групировка, смятана за подизпълнител на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК),

Руска фрегата се отправи към Средиземно море

https://www.actualno.com/europe/ruska-fregata-se-otpravi-kym-sredizemno-more-news_664633.html

Въоръжената с крилати ракети руска фрегата "Адмирал Есен", която е от състава на Черноморския флот, се отправи към Средиземно море. Според информация от руския флот преди да се отправи на юг, екипажът на кораба е участвал в различни учения. Били са отработени и задачи по плаване и маневриране в райони с интензивно корабоплаване, имало е и учебни стрелби по наводни и въздушни мишени, реални ракетни пускове не е имало, но са извършени компютърни симулации, предаде БГНЕС. Докато "А

Цветанов: Не е възможно да няма стенограма Радев - Кирил

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-patriarh-kiril-umen-adev-26956869

„Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил”.

До 18 март ще е факт пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището край Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/do-18-mart-shte-e-fakt-probivaneto-na-traseto-za-obhodnija-marshrut-pri-svlachishteto-kraj-smoljan-news_664630.html

"До неделя ще сме готови с пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището на пътя Смолян – Мадан, а седмица след това ще е готова и асфалтовата настилка." Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред bTV. По думите му ще бъде изградена отсечка от 1,2 – 1,3 км между селата Влахово и Орешец. На 19 март, в понеделник, ще бъде взето окончателното решение как да бъде укрепено свлачището, добави министърът. Нанков е на мнение, че държа

Няколко варненски местности без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=370773

Поради аварии редица абонати на ВиК-Варна ще са без вода днес, съобщиха от дружеството за Moreto.net - района около ул. "Капитан Райчо" и ул. "Свобода" - до около 17 ч. - местностите Пчелина, Франга дере, Добрева чешма, Перчемлията, Телевизионна кула, Лозите и Франга дере - до около 20 ч.

Парламентът уволни без дебати Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

http://www.mediapool.bg/parlamentat-uvolni-bez-debati-georgi-gatev-ot-byuroto-za-kontrol-na-srs-news276730.html

Парламентът прекрати в четвъртък предсрочно мандата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев, чийто достъп до секретна информация бе отнет от ДАНС миналото лято по инициатива на прокуратурата. Депутатите взеха решението единодушно със 111 гласа "за" от 111 гласували. Гласуването мина без нито едно изказване, с което казусът бе затворен, както и започна - при пълна липса на информация от институциите. Единствено Славчо Велков от БСП предложи колегите му да допуснат в пленарната зала Гатев и евентуално да го поканят за изслушване, за да изложи фактите по случая от своя гледна точка, но управляващото мнозинство отхвърли идеята. Тя бе подкрепена единствено от левицата и ДПС. Гатев бе избран за член на Бюрото именно от квотата на Движението за права и свободи, но въпреки това до този момент нито един негов депутат не намери за необходимо да коментира случая. По същия начин се разви сценарият и в ресорната комисия за контрол на службите и СРС-тата преди седмица, където ГЕРБ и "Обединени патриоти" отново отхвълиха предложението на Велкков за излушване на Гатев и председателя на Бюрото Бойко Рашков. Основният мотив за отказа им бе, че по казуса има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което отнемането на секретния му достъп е потвърдено и депутатите са длъжни да се съобразят и да уволнят зам.-шефа на Бюрото. Показателно е нежеланието на Народното събрание изобщо да се занимае с многобройните твърдения на Рашков, че атаката на прокуратурата и ДАНС срещи вече бившия му заместник всъщност цели блокиране на контрола над СРС-тата. Това, на практика, вече е факт, тъй като от четиримата останали членове на Бюрото, двама са представители на управляващата коалиция и могат да бламират всяко решение на иначе уж независимия по закон орган. Първото действие от цялата тази сага бе на прокуратурата, която съобщи, че предлага на ДАНС да лиши юриста от достъп до секретна информация заради негови контакти с обвиняеми, които пускали молби до Бюрото, за да проверят дали са подслушвани незаконно. Агенцията светкавично изпълни волята на държавното обвинение, въпреки че голяма част от твърденията на разследващите бяха опровергани. Последва и отказ на ДКСИ да отмени решението на ДАНС, като това решение бе взето в рамките на едно-единствено заседание, а мотивите за него бяха засекретени и от комисията отказаха да ги предоставят на медиите. В крайна сметка ВАС окончателно потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет от ДАНС, като мотивите на съда също останаха тайна за обществото. Развоят на случая провокира междуинституционален скандал, като Рашков на няколко пъти заяви, че случаят с Гатев е атака срещу контрола на СРС-тата въобще. Той дори изнесе данни за злоупотреби с подслушвание на политици, магистрати и журналисти пред парламента, които бяха отречени от главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев. Именно агенцията беше посочена от Рашков, като отговорна за най-голям процент от нарушенията със СРС-та. Както Mediapool вече писа, конфликт между Бюрото и прокуратурата действително има и той датира още от 2015 г., когато във връзка с проверка по делото "КТБ", в която участва Гатев, главният прокурор публично допуска, че зам.-шефът на Бюрото проявява "нездрав интерес" към доказателствата по мегаделото за срива на банката.

Петролните запаси на САЩ се увеличават в началото на март

http://econ.bg/Новини/Петролните-запаси-на-САЩ-се-увеличават-в-началото-на-март_l.a_i.759098_at.1.html

Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица са се увеличили с 5022 хил. барела – до 430,928 млн барела, сочат данните от седмичния доклад...

ООН заседава извънредно заради скандала между Лондон и Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762466

ООН заседава извънредно заради скандала между Лондон и МоскваЛондон е поискал от Организацията за забрана на химическите оръжия да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, което е било използвано за отравянето на Сергей Скрипал. Това заяви британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън. По настояване на Великобритания, Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно, информира БНТ.

Кратки новини: До 10 дни ще има обходен маршрут при свлачището край Смолян

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3146829_kratki_novini_do_10_dni_shte_ima_obhoden_marshrut_pri/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />До 12 – 16 часа река Скът ще бъде в най-високото си ниво <br /><br />Около 20 – 30 см ще достигне най-високото ниво на реката преди разливане. Това обяви пред Би Ти Ви директорът на пожарната Николай Николов. "Очакванията днес да малко да се вдигне и нивото на Тимок, но без опасност за...

Финландия е най-щастливата страна за живеене

http://www.transmedia.bg/2018/03/15/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%89%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b6/

Финландия изпревари Норвегия и стана най-щастливата страна за живеене, според доклад на ООН. Първите четири места са взети от северните нации, а Финландия е последвана от Норвегия, Дания и Исландия.

Десетката се допълва от Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Промяна в първите десет страни няма, само има размяна на позициите им..

Бурунди в Източна Африка, белязана от етническо прочистване, граждански войни и опити за преврат, е най-лошото място в света. Има още пет държави – Руанда, Йемен, Танзания, Южен Судан и Централно африканската република – които отчитат нива на щастие под равнището дори на Сирия.

За първи път ООН проучи равнищата на щастие на имигрантите във всяка страна и установи, че Финландия също има най-висока оценка.

„Финландия се е изкачила от пето място до върха на класацията тази година“, заявиха авторите на доклада, въпреки че отбелязаха, че другите три северни страни (плюс Швейцария) имат почти взаимозаменяеми резултати.

Според доклада, публикуван ежегодно от Мрежата за устойчиво развитие на ООН, всички скандинавски страни са постигнали високи резултати по отношение на доходите, продължителността на здравословния живот, социалната подкрепа, свободата, доверието и щедростта. Класацията се основава на анкети на Галъп за самостоятелна оценка за благополучие, както и за възприятията за корупция, щедрост и свобода.

България се нарежда на 100-тната позиция непосредствено след Сомалия и Камерун и само две позиции пред изолираната и раздирана от политическа и икономическа криза Венецуела.

Албания, Армения, Грузия и Украйна са единствените европейски страни след България.

Пред сраната си държави като Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия. Румъния, с която България често е сравнявана заема 52. позиция.

Евростат: България е лидер по смъртност в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=370772

България е на първо място по смъртност в ЕС, показва последният сравнителен анализ на Евростат между страните членки. У нас са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 хил. души население през 2015 година, която е взета като база за съпоставката.

Покушение срещу семейството на Ердоган осуетено в Турция

http://dnes.dir.bg/news/pokushenie-metezhat-turtzia-osueteno-26956866

Покушение срещу семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, готвено от кюрдска групировка, е било осуетено от властите в Турция.

Добри са условията за туризъм в планините, но следобед времето ще се влоши

http://www.cross.bg/planinite-vremeto-vloshi-1570135.html

/КРОСС/ Добри са условията за туризъм в планините, но следобед времето ще се влоши. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 2 и плюс 5 градуса. Във високите части на планините времето е облачно и тихо. Лифтовите съоръжения в зимните курорти работят. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие, освен на ски писти.

Полският президент сравни еврочленството с окупациите в миналото

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/15/3146828_polskiiat_prezident_sravni_evrochlenstvoto_s/?ref=rss


Полският президент Анджей Дуда разкритикува членството на страната си в Европейския съюз, сравнявайки го с някои аспекти от периода на подялбите на Полша между Русия, Австрия и Прусия, продължил 123 години, от 1795 до 1918 г., предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Дуда изрази недоволство от ситуация, в която по думите му "някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни и всъщност работим в чужда полза". Той е член на консервативната партия...

Георге Иванов отказа албанският да е официален в Македония

http://www.cross.bg/ivanov-prezidentut-podpishe-1570134.html

/КРОСС/Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, с което може да доведе до нова политическа криза в малката балканска страна, предаде телевизия МРТ. Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести в парламента и пред сградата. През януари президентът Иванов вече отказа да го подпише. Според македонската конституция президентът не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Иванов обаче направи изявление, че парламентарната процедура не е била спазена и отказва да го подпише. "Като президент на Република Македония не мога да позволя това. Конституцията и собствената ми съвест не ми позволяват да подпиша указ, одобряващ такъв закон", заяви президентът.      

"Гугъл" нанесе страшен удар на биткойн, криптовалутата отново се срина

https://petel.bg/Gugal-nanese-strashen-udar-na-bitkoyn--kriptovalutata-otnovo-se-srina__255447

Цената на биткойните тръгна надолу, след като „Гугъл“ обяви забраната си да рекламира криптовалути, съобщиха световните агенции, цитира...

Проверяват оръжието на пенсионерите охранители

https://petel.bg/Proveryavat-orazhieto-na-pensionerite-ohraniteli__255449

Снимка Булфото Звената за "Контрол на общоопасни средства" (КОС) към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи ...

Катастрофа край Пловдив! Двама шофьори са в болница

https://petel.bg/Katastrofa-kray-Plovdiv--Dvama-shofori-sa-v-bolnitsa__255451

Снимка Булфото Катастрофа край Пловдив е станала тази сутрин в 8,20 часа. Инцидентът е станал между селата Долнослав и Червен.  Ударили са...

Окончателно: Стратегия задължава всеки българин да брани националната сигурност

https://petel.bg/Okonchatelno--Strategiya-zadalzhava-vseki-balgarin-da-brani-natsionalnata-sigurnost__255450

Депутатите приеха актуализираната стратегия за национална сигурност, която е с времеви хоризонт до 2025 година. Първоначалният вариант н...

Жириновски заплаши Лондон с Балтийския флот: Две ракети и сбогом, Тереза Мей!

https://petel.bg/ZHirinovski-zaplashi-London-s-Baltiyskiya-flot--Dve-raketi-i-sbogom--Tereza-Mey-__255452

Снимка Уикипедия Кандидатът за президент и лидер на руската Либерално-демократическа партия (ЛДПР) Владимир Жириновски остро нападна В...

Посрещаме астрономическата пролет със сняг

https://petel.bg/Posreshhame-astronomicheskata-prolet-sas-snyag__255454

Снимка: btvnovinite.bg В петък и събота с югозападен вятър времето ще се затопля. През нощта срещу неделя и в неделя отново се очакват валежи, на...

Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан

https://petel.bg/Nyakolko-miliona-leva-shhe-struva-ukrepvaneto-na-svlachishheto-na-patya-Smolyan-Madan__255455

Кадър Нова тв Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан. Това обясни регионалният министър Николай ...

Нидал Алгафари: Очакванията ми от един президент не са да се върти на лост (Видео)

https://petel.bg/Nidal-Algafari--Ochakvaniyata-mi-ot-edin-prezident-ne-sa-da-se-varti-na-lost--Video-__255457

Кадър bTV Моите очаквания от един президент не са това дали може да се върти на лост, или не може, а съвсем други. Това коментира в студиото ...

Прокуратурата във Варна задържа Стрелеца и Фантата заради наркотици

https://petel.bg/Prokuraturata-vav-Varna-zadarzha-Streletsa-i-Fantata-zaradi-narkotitsi-__255458

За срок до 72 часа Окръжната прокуратура във Варна задържа трима обвиняеми за разпространение на високорискови наркотични вещества в съу...

Гореща информация за визията на най-новата Lada Niva

https://petel.bg/Goreshha-informatsiya-za-viziyata-na-nay-novata-Lada-Niva__255459

АвтоВАЗ ще запази основните стилистични елементи от външността на класическата Niva при разработката на следващото поколение, обещава гла...

Уникален шанс пред Кобрата!

https://petel.bg/Unikalen-shans-pred-Kobrata-__255460

Кубрат Пулев може изненадващо да се превърне в следващия съперник на американската машина за нокаути и световен шампион на WBC - Дионтей Уа...

Македонският президент отказва да подпише закона за албанския език

https://frognews.bg/svqt/makedonskiiat-prezident-otkazva-podpishe-zakona-albanskiia-ezik.html

Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония. Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести във и пред сградата на Парламента.

Повечето подводници на САЩ са в постоянно в бойно дежурство

https://www.actualno.com/america/povecheto-podvodnici-na-sasht-sa-v-postojanno-v-bojno-dejurstvo-news_664621.html

Повече от половината от ядрените подводници на американския военноморски флот са постоянно в бойно дежурство. Това съобщи в сряда адмирал Джеймс Колдуел - зам.-ръководителят на Националното управление за ядрена сигурност (NNSA) към американското Министерството на енергетиката. "В по-голямата част от времето най-малко 49 от 71-те ядрени подводници са в бойно дежурство", обяви той по време на изслушване в Комисията по военните въпроси в Сената на Конгреса на САЩ. "В момента над 45

Междузвездни войни обмисля Доналд Тръмп

http://www.cross.bg/trump-deiistviya-donald-1570133.html

/КРОСС/ Съединените щати могат да създадат въоръжени сили, предназначени за военни действия в космоса. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, предават международните агенции. "Новата ми национална стратегия за Космоса посочва, че в космическото пространство могат да се водят бойни действия както на земята, във въздуха или водата", коментира щатският държавен глава. По думите му първоначално идеята е била приета със скептицизъм, но в последствие са се намерили аргументи в нейна полза. "Може би трябва да направим това. Възможно е!", коментира Тръмп.  

Broadcom оттегли офертата си за Qualcomm

https://www.investor.bg/novini/261/a/broadcom-ottegli-ofertata-si-za-qualcomm-257541/

Сингапурската компания не се отказва от плановете да се премести в САЩ

Пореден протест срещу строителството в Пирин

http://www.cross.bg/pirin-protest-stroitelstvoto-1570132.html

/КРОСС/ Природозащитници излизат на пореден протест срещу строителството в Пирин. Недоволството им е и заради корупция в държавата. Протестиращите в София ще се съберат пред Министерския съвет в 18,30 часа. Демонстрации ще има и в още 7 града в страната.  

Пауни подгониха крадец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762448

Пауни подгониха крадецОхранителна камера в щата Флорида, САЩ, улови момента, в който мъж, който краде паун, беше подгонен от разгневени птици, предаде ЮПИ, цитирана от БТА. Вирджиния Джаспър каза, че крадецът паркирал пикапа си в цвят бордо пред нейния дом в квартала "Коконът гроув" в Маями. На записа се вижда как мъжът преследва няколко пауна,

Музей на Казанова се открива в родната му Венеция

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/15/3146672_muzei_na_kazanova_se_otkriva_v_rodnata_mu_veneciia/?ref=rss


Музей, посветен на Джакомо Казанова, предстои да бъде открит идния месец в родната му Венеция. Животът и приключенията на най-галантния любовник ще бъдат представени в двореца Pesaro Papafava от 18 в., недалеч от Канал Гранде, разказват италианските медии.<br /><br />Откриването на 2 април съвпада с 220-тата годишнина от смъртта му през 1798 г.<br /><br />Организаторите предвиждат експозицията да представи не само авантюрите с жени на прочутия италианец - завоеванията му...

16-те спасители на брака

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6762343

16-те спасители на бракаВ брака не винаги всичко е цветя и рози. Понякога въпреки любовта, която изпитваме, усещаме болка, отчуждение и тромавост в отношенията. Как да поправим тези емоционални неравности? Признайте, че не върви. Независимо от какво естество е проблемът, няма да може да го решите, ако не го поставите на масата.

Последният й мандат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6762191

Последният й мандатЗа първите три канцлерката мина през три големи кризи, с четвъртия започва следващата. С Русия След най-дългите преговори за съставяне на правителство в новата история на Германия Ангела Меркел най-сетне може официално да започне четвъртия си мандат като канцлерка. Това със сигурност ще бъде и нейният последен мандат.

Общините искат да пазят обществения ред и да събират глоби от пътни нарушения

https://www.actualno.com/society/obshtinite-iskat-da-pazjat-obshtestvenija-red-i-da-sybirat-globi-ot-pytni-narushenija-news_664608.html

Повече правомощия във възможността да бъде опазван общественият ред поискаха общините по време на вчерашната среща в парламента, в която участваше Националното сдружение на общините (НСОРБ) в България. По думите на председателя на НСОРБ - кметът на Велико Търново Даниел Панов, само 9 големи общини са се възползвали от законовата възможност за създаване на Общинска полиция. Причина за това е високата стойност на издръжката на тези звена каза Владимир Георгиев, член на УС на НСОРБ и кмет на общин

Плановете на Макрон за еврозоната срещат съпротивата на Германия

http://econ.bg/Новини/Плановете-на-Макрон-за-еврозоната-срещат-съпротивата-на-Германия_l.a_i.759097_at.1.html

Очакванията не могат да бъдат по-големи. След избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция имаше надежда, че еврозоната най-накрая е възможно...

България е на първо място по смъртност в ЕС

https://frognews.bg/novini/balgariia-parvo-miasto-smartnost.html

Това показва последният сравнителен анализ на Евростат между страните членки. У нас са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 хил. души население през 2015 година, която е взета като база за съпоставката, съобщава бтв.

Елегантната Десислава Радева се запозна с последните модни тенденции (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/elegantnata-desislava-radeva-se-zapozna-s-poslednite-modni-tendencii-snimki-2084710

Съпругата на президента Румен Радев се запозна с последните модни тенденции. Десислава Радева бе сред гостите на тазгодишната церемония по връчването на наградите „Златната игла“.

На фона на скандала Раева - Робева, държавата отпусна 1,26 млн. за гимнастиката

https://offnews.bg//gimnastika/na-fona-na-skandala-raeva-robeva-darzhavata-otpusna-1-26-mln-za-gi-676745.html

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на БФХГ Илиана Раева подписаха договор за Световното първенство по художествена гимнастика в София в размер на 1 260 000 лева, похвалиха се от ръководената от Раева централа.

Това се случва на фона на поредния скандал в художествената гимнастика. В последните дни спокойствието на ръководителите на този спорт беше нарушено от легендарната треньорка Нешка Робева, която влезе в открит конфликт с Раева относно системата на подбор.

"БФХГ изказва своята огромна благодарност на премиера на България Бойко Борисов за отношението и помощта, които лично той е проявявал през годините към красивия ни спорт, както и на министъра на спорта Красен Кралев", се казва в изявление на фейсбук страницата на българската федерация.

"За всички, които работим с цялото си сърце, отдаденост и отговорност, е чест и гордост, че носим толкова много поводи за радост и национална значимост на българите в страната ни и по целия свят, че се отплащаме с победи и златни медали за грижите, които се полагат за нас от страна на правителството и лично от г-н Борисов и от г-н Кралев!

Състезатели и треньори, и целият ни екип са безкрайно мотивирани да продължат да бъдат гордостта на всички! Амбицирани сме и работим много, за да бъдем отлични домакини на предстоящия грандиозен форум", каза президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Искаме организацията на Световното първенство през септември да бъде впечатляваща и многобройните фенове да станат свидетели на запомнящо се състезание.

Екипът работи на пълни обороти и не пести труд за организирането на световния форум. Треньори и състезатели тренират неуморно, за да бъдат във възможно най-добра форма и да донесат поредни незабравими мигове на многобройните си фенове", добави Раева.

Унгария осъди сирийски мигрант на седем години затвор

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/15/3146823_ungariia_osudi_siriiski_migrant_na_sedem_godini_zatvor/?ref=rss


Унгарски съд наложи вчера присъда от седем години затвор на сириеца Ахмед Хамед, обвинен в незаконно влизане в страната и замерване на полицаи с камъни, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Мъжът беше осъден на повторен процес. През ноември 2016 г. съдът наложи 10-годишна присъда, но апелативният съд я отмени и поиска повторно провеждане на процеса.<br /><br />При размириците на унгарско-сръбската граница на 16 септември 2015 г. бяха ранени...

Хванаха и осъдиха двама изнудвачи за часове в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762446

Хванаха и осъдиха двама изнудвачи за часове в  ПриморскоЗа по-малко от 12 часа двама мъже, изнудвали 22-годишен от Приморско, са били задържани и осъдени в районния съд в Царево, съобщават от ОД МВР Бургас. С присъди пробация са Боян С. на 22 г. и 25-годишният Стоян И., и двамата от Тополовград. Те са сключили споразумение с прокуратурата и в продължение на година ще трябва да полагат обществено

Българи спасиха моряци от потъващ кораб в Мексиканския залив

http://www.cross.bg/korab-gora-bulgari-1570131.html

/КРОСС/ Българи спасиха екипаж на потъващ кораб в Мексиканския залив. Моряците от моторен кораб "Средна гора" на Параходство "Български морски флот" получили сигнал за бедствие от мексиканския снабдителен кораб Leigh River в 9.00 часа местно време, информира Нова телевизия. От компанията съобщават, че първоначално мексиканският съд искал провлачване заради авария в главния двигател, но машинното отделение започнало да се пълни с вода. Дали сигнал за тревога, включително със запален факел. Въпреки тежките метеорологични условия започнала спешна спасителна операция и 8-членният екипаж на потъващия кораб бил прехвърлен на борда на "Средна гора". Няма ранени хора.  

Македонският президент не подписа закона, обявяващ албанския за втори официален език

http://www.mediapool.bg/makedonskiyat-prezident-ne-podpisa-zakona-obyavyavasht-albanskiya-za-vtori-ofitsialen-ezik-news276729.html

Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната, предаде Асошиейтед прес. Законът беше приет в сряда за втори път на фона на протести в парламента и пред сградата му. През януари президентът Иванов вече веднъж отказа да го подпише. Според македонската конституция президентът не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Иванов обаче направи изявление, че парламентарната процедура не е била спазена и отказва да го подпише. "Като президент на Република Македония не мога да позволя това. Конституцията и собствената ми съвест не ми позволяват да подпиша указ, одобряващ такъв закон", заяви държавният глава.

Руски медии: Шерлок Холмс се обръща в гроба

http://clubz.bg/65418-ruski_medii_sherlok_holms_se_obryshta_v_groba

Развитието на случая с отравянето на Сергей Скрипал е водеща тема и за руските вестници.

В. "Независимая газета" се пита защо в своя "твърд отговор" на покушението срещу двойния агент и дъщеря му премиерът на Великобритания Тереза Мей е казала, че ще гони 23 руски дипломати, а не 25 или 50 например. А навремето се е случвало Лондон да гони и 105 руски дипломати, отбелязва вестникът в коментара си под заглавие "В борбата с Русия няма новаци" - намек за нервнопаралитичното вещество "Новичок" (новак), използвано при покушението на 4 март в Солсбъри. 

На фона на обвиненията към Русия никой не чу призивите на лидера на опозицията Джереми Корбин към правителството да действа въз основа на ясни доказателства. А в резултат новата Желязна лейди, тоест Мей, обвини опозиционния лидер във всички смъртни грехове, констатира изданието. 

По мнението на експерти по химически оръжия, цитирани от "Независимая газета", британските власти прекалено бързо са установили с какво са били отровени Скрипал и дъщеря му Юлия. Според експертите какъв е видът на отровата е можело да се разбере едва след няколко дни или даже седмица. 

Появяват се все повече и повече мъгляви версии, но трезвите хора в западните елити си казват, че не е възможно Владимир Путин да е заповядал ликвидирането на двоен агент в навечерието на световното първенство по футбол в Русия. А други отговарят на това, че пък е възможно Путин да е загубил контрол върху службите и те на своя глава да ликвидират предатели, пише вестникът.

В заключение "Независимая газета" привежда думи на виден член на руския Съвет на федерацията, че "Шерлок Холмс се обръща в гроба" заради произнесената присъда и изпълнената екзекуция срещу Русия без съд и разследване, без мотив и доказателства. 

Официозът "Росийская газета" цитира руския посланик в ЕС Владимир Чижов, според когото мнозина журналисти погрешно тълкуват изявлението на Доналд Туск от Хелзинки. Там председателят на Европейския съвет заяви готовност да включи темата Скрипал в дневния ред на срещата на върха на ЕС. "Заседанието на Европейския съвет ще се състои след повече от седмица и дотогава по река Темза ще изтече много вода. Както и по река Москва, която може да отнесе група сътрудници на британското посолство", казал Чижов. Според него някои реплики на отделни висши чиновници в ЕС, на които тези дни се позовават журналистите, не бива да се възприемат като официална позиция. 

В анализа си за възникналата ситуация "Комерсант" установява, че Москва се нуждае от нов нестандартен подход за излизането от нея. Освен традиционния още от съветско време отговор за разюздана антируска кампания, бъдещи ответни мерки и така нататък главният въпрос сега е дали е било възможно да се избегне тези поредна конфронтация с една важна западна страна. 

Извършено беше нападение срещу британски граждани, пострадаха и други хора, а оръдието на престъплението е с руски произход, припомня вестникът и подчертава, че Москва не е проявила уважение със заетата позиция: "Това си е ваша работа. Вие доказвайте?". По дипломатически канали все пак руснаците обясниха тихичко, че газът не е наш, че Скрипал не е интересен, защото не е заплаха, а и защо да се прави такова нещо преди президентските избори, значи това явно е провокация. 

Само че на Запад, продължава вестникът, хората са свикнали политиката да бъде само и единствено публична, тоест всичко да се обявява на всеослушание. Но ние в Русия не сме свикнали с това, отбелязва изданието. 

Позицията на Русия е разбираема, пише анализаторът на "Комерсант". Трябва да изглеждаме твърди в очите на гражданите, да не ни обвинят, че се огъваме. А и перспективата за международна изолация също не е приятна и е много по-страшна от това да не би някой да си помисли нещо неправилно. Можеше да се направи опит от смекчаване на последиците и да не се стига до твърда конфронтация, например да се извърши собствено открито разследване, да се излъчи по федералните канали, че сме унищожили всичкия "Новичок", че може той да е попаднал в Европа от другаде, малко ли складове имаше в постсъветското пространство, допълва коментаторът.

Може би резултатът щеше да бъде друг, но не се получи и сега е късно. На първо място загубихме в информационната война и сега ще трябва да сърбаме надробеното, заключава "Комерсант" и намеква, че се назрели промени "по вертикала" в Русия и то не само в отношенията със Запада. 

Валери Симеонов се изразява крайно агресивно, смята Румяна Бъчварова

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/15/3146827_valeri_simeonov_se_izraziava_kraino_agresivno_smiata/?ref=rss


Валери Симеонов има крайно агресивна форма на изразяване и затова не сме в една партия. Това заяви пред Би Ти Ви началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова. Тя добави, че напрежението в последните дни, провокирано от думите на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев и последвалия отговор от страна на вицепремиера Симеонов, идва от начина на изразяване на позицията на единия от съпредседателите на "Обединени патриоти".<br /><br />Бъчварова не...

Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат

http://www.cross.bg/tyrtziya-manbidzh-raiion-1570130.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция отложи посещението си във Вашингтон планирано за 19 март. На уговорената среща с вече бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън трябваше да се обсъдят общите действия между двете страни в северния сирийския район Манбидж и изтласкването от там на сирийските кюрдски формирования. Това съобщи говорителят на турското външно ведомство сутринта в четвъртък, пише турското издание Daily Sabah. На срещата трябваше да се обсъди поетапен план за изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана" (ОНС) от района на град Манбидж, който в момента е под техен контрол и за отнемането на техните оръжия, предоставени от САЩ, но неочакваната замяна на Тилърсън внезапно е променила плановете на двете страни. Изданието припомня, че градът е предмет на ожесточени спорове между Турция и САЩ, като Анкара смята ОНС за издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е в списъка на терористическите организации на голяма част от страните по света, включително Съединените американски щати

Презентации на водещите милански модни академии - NABA & Domus Academy

http://www.moreto.net/novini.php?n=370749

От 20 до 22 март две от водещите академии за мода и дизайн в Италия – NABA & Domus Academy ще проведат презентации и творчески семинари във Варна, София и Пловдив, както следва: • Варна – 20 март, 18:30 часа, х-л „Димят“ • София – 21 март, 18:30 часа, хотел „Маринела“ /бивш „Кемпински“ • Пловдив – 22 март, 18:30 часа, хотел „Тримонциум“ БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ NABA и Domus Academy са част Galileo Global Education – международна мрежа от  академии и университети с фокус върху първокласно образование в сферите: приложни изкуства, мода, дизайн, комуникации и мениджмънт.

Българи спасиха моряци от потъващ кораб в Мексиканския залив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762455

Българи спасиха моряци от потъващ кораб в Мексиканския заливБългари спасиха екипаж на потъващ кораб в Мексиканския залив. Моряците от моторен кораб "Средна гора" на Параходство "Български морски флот" получили сигнал за бедствие от мексиканския снабдителен кораб Leigh River в 9.00 часа местно време, информира Нова телевизия. От компанията съобщават, че първоначално мексиканският съд искал провлачване

Нанков се разходи до свлачището в Тикале

https://frognews.bg/novini/nankov-otide-vidi-svlachishteto-tikale.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков инспектира проблемния участък от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале, който е блокиран от най-голямото свлачище в страната вече втора седмица, съобщи БНР.

Словения остана без правителство

https://www.actualno.com/balkani/slovenija-ostana-bez-pravitelstvo-news_664616.html

Премиерът на Словения Миро Церар подаде оставката си снощи, след като референдум на правителството, одобряващ голям инфраструктурен проект, беше обявен за невалиден, предаде БГНЕС. "Силите от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения. Затова внасям своята оставка в парламента", обяви премиерът на пресконференция, след като Конституционният съд в страната обяви за невалиден референдум за преустройството на пристанището Копер на адриатическото крайбрежие. Церар е роден

Мария Захарова прие покана да дойде в България

http://clubz.bg/65417-mariq_zaharova_prie_pokana_da_dojde_v_bylgariq

„За пътуване до България непременно ще помисля“, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя бе отправена по време на редовния й брифинг от българския журналист Борис Анзов, който е кореспондент на "Медия Мост".

„Благодаря за поканата, вече имам покана. За разлика от Сергей Лавров (външния министър – б.р.), който така и не прие поканата за посещение във Великобритания, аз приемам вашата покана, която, както ми се струва, е от сърце и в лично качество“, допълни „гласът“ на дпломатическото ведомство в Москва.

Анзов уведоми Захарова, че й е приготвил еделвайс като памет за руските войници, загинали за освобождението на България преди 140 години.

Австрийският канцлер идва на посещение у нас

http://www.cross.bg/kyrtz-avstriiiskiyat-poseshtenie-1570129.html

/КРОСС/ Австрийският канцлер Себастиан Курц пристига на работното посещение у нас. Премиерът Бойко Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз с фокус върху приемствеността между българското европредседателство и австрийското, което започва от 1 юли. 31-годишният Курц, който беше избран миналата година, е най-младият правителствен лидер в Европа.  

Словашкият премиер предложи да подаде оставка след убийството на журналист

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/15/3146821_slovashkiiat_premier_predloji_da_podade_ostavka_sled/?ref=rss


Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куцяк, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.<br /><br />Днес предложих оставката си на президента на републиката Андрей Киска, заяви Фицо снощи и добави, че ако президентът приеме, е готов да се оттегли в четвъртък и да посочи нов премиер, при условие че президентът се съгласи да даде на неговата партия...

Румяна Бъчварова: Темата за ЧЕЗ започна с фалшива новина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762449

Румяна Бъчварова: Темата за ЧЕЗ започна с фалшива новинаТемата за ЧЕЗ остава на експертите, защото тя започна с фалшива новина - че министър Петкова е в роднински отношения със собствениците на "Инерком", след това тя беше опровергана. Това каза по Би Ти Ви Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера. Внушението, че правителството стои по непочтен начин в сделката, било направено.

САЩ също са убедени, че Русия стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му

http://www.mediapool.bg/sasht-sashto-sa-ubedeni-che-rusiya-stoi-zad-otravyaneto-na-skripal-i-dashterya-mu-news276728.html

САЩ споделят мнението на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, обяви в сряда вечерта американската представителка в ООН Ники Хейли, цитирана от световните агенции. Нападението "е част от модел на поведение, в който Русия пренебрегва основаният на правила международен ред, подкопава суверенитета и сигурността на страни по цял свят и се опитва да подкопава и дискредитира западните демократични институции и процеси", се посочва в изявлението на Хейли. Според САЩ Москва е нарушила конвенцията за химическите оръжия, като не е декларирала програмата "Новичок". "Ние не говорим на езика на ултиматумите", заяви снощи на заседание на Съвета за сигурност руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, който обвини британския премиер Тереза Мей, че създава истерична атмосфера с обвиненията си срещу Москва. Русия е изпратила нота до британското външно министерство, в която е поискала проби от субстанцията и е предложила извършването на съвместно разследване, "защото сме учтиви", подчерта Небензя. Той добави, че няма никакви доказателства за обвиненията срещу Русия, съдържащи се в писмото на Мей до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН. Освен това руският постоянен представител предположи, че измисленият британски детектив Шерлок Холмс може би ще се справи по-добре с разследването от британския Скотланд Ярд, отбелязва ДПА. Небензя добави, че в Русия не са водени научни изследвания и разработки на бойно отровно вещество под условното название "Новичок". Химикалът, използван за отравянето на Сергей Скрипал, може да е бил произведен и от Великобритания, подчерта руският постоянен представител в ООН. Според него Русия е прекратила всички програми за химически оръжия през 1992 г. и е унищожила всички запаси до миналата година, което е потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Захариева подкрепи санкциите на Великобритания срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762454

Захариева подкрепи санкциите на Великобритания срещу РусияБългарският външен министър Екатерина Захариева подкрепи мерките, които Лондон предприе срещу Русия заради използването на токсичен газ срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В сряда британската премиерка Тереза Мей обяви редица мерки като изгонването на 23 руски дипломати от Лондон, замразяване на руски активи и пр.

Българин спаси дузпа на Евгений Малкин в НХЛ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6762450

Българин спаси дузпа на Евгений Малкин в НХЛБългарският вратар на "Ню Йорк Рейнджърс" Александър Георгиев постигна поредната си победа с 4:3 над претендента за титлата "Питсбърг Пенгуинс". 11 секунди преди края той спаси дузпа на един от най-добрите нападатели в света Евгений Малкин, за да запази резултата 3:3 и неговият тим да стигне до успеха в продължението.

Целта е била да бъда очернен, аз съм достатъчно черен на цвят

https://www.actualno.com/cite/celta-e-bila-da-byda-ochernen-az-sym-dostatychno-cheren-na-cvjat-news_664624.html

"Целта е била да бъда очернен, аз съм достатъчно черен на цвят." Това заяви в ефира на bTV бившият депутат Александър Методиев. На 13 март тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени присъдата по в.н.о.х.д. № 370/2017 г. на Софийския апелативен съд (САС) и потвърдената с нея присъда на Софийския градски съд в частите, с които подсъдимият Александър Методиев е признат за виновен да е извършил престъпление по чл. 270, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от съда. Части

Варненците Фантата и Стрелеца остават в ареста за наркоразпространение

http://budnavarna.bg/31538-varnentsite-fantata-i-streletsa-ostavat-v-aresta-za-narkorazprostranenie/

За срок до 72 часа Окръжната прокуратура във Варна задържа трима обвиняеми за разпространение на високорискови наркотични вещества в съучастие.

Това съобщиха от пресцентъра на съда за BudnaVarna.bg.

В ареста са 40-годишният Мартин Е., по-известен като Стрелеца, синът му – 21-годишният Мартин Е. и 40-годишният Светослав П., по прякор Фантата. Срещу тях прокуратурата ще внесе искане във Варненския окръжен съд за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда, а именно задържане под стража.

До установяването и предварителното задържане на тримата обвиняеми се стигна след проведената завчера специализирана операция на ОД на МВР във Варна срещу разпространението на наркотици в морския град. При нея са били задържани 11 души, сред които и 3 жени.

При провеждане на процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство били претърсени жилища на пет адреса във Варна, както и автомобили, използвани от обвиняемите лица, които имали активна роля в разпространението на наркотици. В три от претърсените имоти и един автомобил са намерени и иззети близо 300 грама кокаин, 142 грама амфетамини и малко над 50 грама марихуана.

Иззети при операцията са и електронни везни, над 4000 лева и 1000 евро и 17 мобилни телефона само от тримата обвиняеми.

Мартин Стрелеца е осъждан като участник в организирана престъпна група за извършване на различни престъпления в големия процес през 2009 г., когато Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 24 лица. 19 от тях сключиха споразумения с прокуратурата, които са били одобрени от съда. Един от тях е бил и Мартин Стрелеца, който тогава признал вината си за участие в организираната престъпна група и приел наказание 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

Работата по доказването на престъпната дейност на тримата наркоразпространители продължава.

Материалът Варненците Фантата и Стрелеца остават в ареста за наркоразпространение е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Родители в София пак на протест за детските градини

https://frognews.bg/novini/roditeli-sofiia-pak-protest-detskite-gradini.html

Организаторите подчертават, че демонстрациите не са насочени срещу учителите, съобщи Нова тв.

Отличия от музикален конкурс получиха ученици

http://budnavarna.bg/31535-otlichiya-ot-muzikalen-konkurs-poluchiha-uchenitsi/

Дипломи за отлично представяне и поощрителни награди получиха ученици от Варна в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват и рисуват”, организиран от Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни”. Събитието се проведе на 10 и 11 март в град Шумен. Целта на музикалната надпреварата е да открива и насърчава талантливи деца от цялата страна, като дава възможност за изява на техните постижения. Конкурсът е разделен в три направления: „Класическа музика”, „Народна музика” и „Поп музика и вокални групи”.
Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски“ -Варна беше представено от своите ученици в две направления:
В „Поп музика“ от Йоана Жекова и Кристияна Рашкова от V Г клас, на които бяха присъдени дипломи за отлично представяне. Те се състезаваха във втора възрастова група, заедно с още 36 участници. Вокален  педагог – Ирина Димитрова, учител в училището.

 

В „Народна музика“ от Десислава Христова Колева и Ива Красимирова Костадинова от Х З клас, които бяха отличени с поощрителни награди. Техен вокален педагог е Росица Христова. В четвърта възрастова група участниците бяха общо 24. Участие взе и Йоанна Йорданова Недялкова – ученичка от XI клас – Хуманитарен профил, която също получи поощрителна награда.
Журито, оценяващо певците, беше в състав Ваня Костова, Валери Костов и Кристина Иванова.

източник: Черно море

 

Материалът Отличия от музикален конкурс получиха ученици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Конфликтът в Сирия навлиза в осмата си година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762436

Конфликтът в Сирия навлиза в осмата си годинаСраженията продължават в Сирия, в обсадения анклав Източна Гута и около град Африн, в едноименния пограничен с Турция анклав днес, когато се навършват 7 години от началото на сирийския конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Конфликтът започна на 15 март през 2011 г. в разгара на Арабската пролет с продемократични протести и репресиите

Мизерия, ужас и студ за 180 лв. в „спа” хотел до Троян

https://www.vesti.bg/bulgaria/mizeriia-uzhas-i-stud-za-180-lv.-v-spa-hotel-do-troian-6080327

„В момента този хотел въобще не трябва да работи. Той не отговаря на никакви звезди”, посочват от Министерство на туризма

Почина и вторият пострадал при инцидента в завод „Арсенал“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370771

Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък. Това потвърди пред NOVA областният управител на Стара Загора Гергана Микова. "За жалост жертвите на тази трагедия са две вече.

Правят обходен маршрут за свлачището в Смолянско

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88%d1%80%d1%83%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2/

Жителите на смолянските села, които останаха откъснати заради на пътя, ще минават по обходен маршрут. Той ще бъде с дължина от 1 200-1 300 метра. По думите на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който тази сутрин инспектира срутището край Тикала, на главния път за Мадан, до неделя ще бъде готов пробива за новия маршрут. „Максимум […]

Магазинът за играчки затвори. Сбогом, Toys 'R' Us

http://clubz.bg/65416-magazinyt_za_igrachki_zatvori_sbogom_toys_r_us

Емблематичната американска верига за играчки Тойс ар ас (Toys 'R' Us) закрива всичките си магазини в САЩ, след като не успя да намери купувач или да постигне споразумение за преструктуриране с кредиторите си, за да избегне фалита, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Тойс ар ас се стреми да получи одобрение за ликвидация на запасите си в 735 магазина в САЩ.

Закриването на Тойс ар ас е удар за поколения потребители и стотици производители на играчи, които продават продуктите си в тази търговска верига, включително за производителя на Барби Мател (Mattel), производителя на настолни гири Хасбро (Hasbro) и на конструкторите Лего (Lego).

Компанията уточни, че води разговори със заинтересовани страни за споразумение за обединение на до 200 от най-добрите си магазини в САЩ с канадската си дейност.

Тойс ар ас ще се стреми към реорганизация без прекъсване на дейността и процес на продажби за канадската и международната си дейност в Азия и Централна Европа, включително Германия, Австрия и Швейцария.

За Тойс ар ас в САЩ работят 33 000 души на пълно и непълно работно време. Компанията вече бе в процес на закриване на една пета от магазините си в рамките на усилията си да излезе от най-големия досега фалит на специализирана търговска верига.

Усилията й се провалиха този месец, след като кредиторите решиха, при липса на ясен реорганизационен план, че ще си върнат повече средства при ликвидация, закриване на магазините и продажби, посочиха източници.

Черно море тренира в намален състав за Локо

http://budnavarna.bg/31533-cherno-more-trenira-v-namalen-sastav-za-loko/

снимка: Будна Варна

Отборът на Черно море продължава подготовката си за последния мач от редовния сезон срещу Локо Пловдив, съобщиха от пресслужбата на тима. “Моряците” приемат “смърфовете” в неделя от 16 часа на стадион “Тича” във Варна, като след този кръг ще стане ясно кои ще са съперниците на варненци в плейофната фаза на шампионата.

 

“Зелено-белите” тренират с група от 17 футболисти. Петър Витанов е с болки в ребрата от двубоя с Лудогорец и тренира на облекчен режим. Твърдо аут за неделя е Мирослав Енчев, който все още се готви във фитнеса, както и Дани Кики, който заради травма бе заменен принудително в Разград. Мартин Костадинов пък поднови пълноценни занимания, но по всяка вероятност няма да попадне в сметките на Илиан Илиев за двубоя. Под въпрос до последно ще е Дани Димов, който също е с травма от срещата с Лудогорец.

 

От утре пък към националния отбор U19 ще се присъединят Емил Янчев, Ертан Томбак и вратарят Иван Дюлгеров. Тримата са повикани за Евроквалификациите в Испания от 20-и до 28 март. Отборът на младите “лъвове” се събира в Бояна в четвъртък.

 

Утре “моряците” тренират следобед, а в петък заниманието е сутринта. В събота е последната тренировка, след която треньорът Илиан Илиев ще определи 18-те за срещата с Локомотив.

 

От клуба призовават феновете да продължат своята подкрепа и в неделя. “Моряците” се нуждаят от своя 12-и играч, за да прекъснат тежката серия без победа на собствен терен.

Материалът Черно море тренира в намален състав за Локо е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Версаче" се отказва от животинските кожи

https://www.actualno.com/curious/versache-se-otkazva-ot-jivotinskite-koji-news_664620.html

Дизайнерът от световна величина Донатела Версаче обяви, че луксозният моден бранд на семейството ѝ няма да използва повече естествени кожи в своите продукти. В интервю за британското списание “1843” (част от The Economist) италианската кралица на модата и творческият директор на “Версаче” съобщиха че ще спрат практиката, без да дадат повече подробности относно промените "Кожа? Не, благодаря. Не искам да убивам животни в името на модата", катего

Българинът харчи 37% от парите си за храна и 17% за сметки

http://dnes.dir.bg/news/hrana-balgarin-zhilishte-26956862

Българинът харчи най-много от доходите си за храна, на второ място за жилище и битови сметки, а на трето място за транспорт.

Командирът на френските Военноморски сили в Средиземноморската зона на посещение

http://budnavarna.bg/31530-komandirat-na-frenskite-voennomorski-sili-v-sredizemnomorskata-zona-na-poseshtenie/

Днес и утре  на посещение във Варна ще е командирът на френските Военноморски сили в Средиземноморската зона вицеадмирал Шарл-Анри дьо Ше.

Днес от 15.30 часа вицеадмирал дьо Ше ще бъде посрещнат с военен ритуал пред Адмиралтейството от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.

В програмата на визитата са предвидени посещение на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и запознаване на френския вицеадмирал с учебната база на училището.

Материалът Командирът на френските Военноморски сили в Средиземноморската зона на посещение е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шестима загинаха при сблъсъци в боливийски затвор

http://www.cross.bg/zatvor-zaginaha-boliviiiski-1570128.html

/КРОСС/ Най-малко шестима души загинаха, а 20 бяха ранени при сблъсъци в боливийски затвор. Безредиците започнали, когато там пристигнали стотици полицаи и се опитали да претърсят сградата. Част от затворниците обаче нападнали силите на реда. Властите отбелязват, че в затвора били открити огнестрелни оръжия, уреди за дестилация на алкохол, както и големи количества кокаин и марихуана. През 2013 г. при размирици в същия затвор загинаха 34 души.    

Ето така се паркира

http://budnavarna.bg/31526-eto-taka-se-parkira/

Когато няма места за паркиране, нахални водачи на МПС паркират където намерят за добре. Наш репортер улови нова серия шофьорско нахалство в морската столица.

източник: Черно море

Материалът Ето така се паркира е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване