Пътният полицай от видеото с подкупа ще разбере дали е осъден в петък

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3147057_putniiat_policai_ot_videoto_s_podkupa_shte_razbere/?ref=rss


Софийският градски съд ще се произнесе в петък по обвинението срещу Сашо Тръпков - пътния полицай, обвинен за вземане на подкуп от 20 лв. и съставяне на документ с невярно съдържание. За днес следобед бе насрочено прочитането на присъдата, но тъй като компютърът, на който съдията я писал, се развалил, той не е успял да я напише. По тази причина решението на съда ще стане известно утре.<br /><br />Случаят от 2014 г. нашумя, след като клипът, заснет от гражданин, събра популярност в...

Парламентът обмисля и феодални гвардии с униформи и право да арестуват

https://offnews.bg//politika/parlamentat-obmislia-i-feodalni-gvardii-s-uniformi-i-pravo-da-arestuva-676782.html

След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД), с които беше дадена възможност на частни охранителни фирми да изпълняват задължения на МВР, парламентът е на път да разгледа не по-малко противоречиви и скандални текстове. 

С тях се дава възможност за създаване на местни феодални гвардии от наемници, които ще имат правомощия по опазване на обществения ред, а дори и по организацията на движението по пътищата. Те ще имат и правомощията да задържат граждани, ако служителите установят нарушаване на обществения ред.

Текстовете са предложени от кметове на общини като промени в Закона за местното самоуправление. Заявката кметовете си направиха на среща в парламента в сряда, на която присъства и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

OFFNews разполага с предложените от Националното сдружение на общините в Република България текстове, които, според председателя на парламента, би трябвало да са пример за качествено законодателство. 

Подготвените промени в закона се създава репресивен механизъм, който е отделен от МВР, общинска полиция и частните охранители в "урбанизирани територии". С текстовете се предлага общините да могат да създават "звено за контрол по опазване на обществения ред", които ще изпълняват актовете на общинските съвети и кмета, но също така ще се грижат и за опазване на общинското имущество, както и за "организацията на движението по пътищата". Тези новоназначени служители ще се движат с униформи и ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на територията на общината.

И за да е пълна картината се предлага общинските униформени пазители на реда ще преминават на обучение в МВР по "специална програма".

Тези звена ще бъдат на пряко подчинение на кметовете на общини, като координацията им ще се извършва и от местния началник на Областната дирекция на МВР.

Членовете на частните гвардии ще имат право да изискват документи за самоличност и нещо повече - ще могат да оказват натиск над граждани, като им съставят писмено предупреждение, когато "се предполага", че ще извършат нарушение на обществения ред. Освен това служителите ще имат правомощието да привикват граждани, като "в неотложни случаи уведомяването може да се извършва по телефон или факс".

Нищо не приключва до тук - служителите ще могат и да задържат граждани освен при констатирано нарушение, но и когато "с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност".

Текстовете все още не са внесени официално в парламента. Председателят на НСОРБ Даниел Панов  обаче анонсира идеята с това, че кметовете искат да помагат на МВР. Кметове дори аргументираха промените с това, че новопрокараните текстове за частна охрана в градовете може да бъде непосилна за някои общини. Затова се търси възможност да се справят сами с опазването на реда. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък заяви, че реално общинската полиция не дава искания резултат.

Срещу исканията остро възразиха депутати от БСП. "Вие посягате към правомощия на министъра на вътрешните работи, което какво значи - не сте доволни от работата му. Това е пореден опит да се приватизира МВР!", коментира Красимир Янков.

Върховният съд прати в затвора за три години двама души за убийство след побой в Камен бряг

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3147154_vurhovniiat_sud_prati_v_zatvora_za_tri_godini_dvama/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по три години - Васил Гергински и Ивайло Първанов, обвинени за убийство след побой в Камен бряг. Жертвата е 31 годишният художник Цветомир Христов, а случаят е от лятото на 2011 година.<br /><br />До окончателното решение на съда се стигна, след като два пъти от върховната инстанция връщаха делото на Апелативния съд във Варна, защото не бяха съгласни с условните присъди на подсъдимите. <br /><br />Върховният съд определя на...

Предстои финализиране на обществена поръчка за 300 автомобила за Охранителна полиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763360

Предстои финализиране на обществена поръчка за 300 автомобила за Охранителна полицияДо месец ще бъде финализирана обществена поръчка за 300 автомобила, предназначени за Охранителна полиция. Това съобщи в Разград главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция". Той уточни, че предстои финализиране и на обществена поръчка за още 56 стационарни камери за пътното движение.

Борисов нежелан в Белия дом заради корупцията, Цацаров и Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/borisov-nejelan-beliia-dom-zaradi-koruptsiiata-tsatsarov-peevski.html

Бойко Борисов отрязан от САЩ за посещение във Вашингтон. Всички опити на Външно министерство и личните усилия на Борисов ударили на камък. В близко бъдеще Белият дом не предвижда покана за българския премиер. Този отговор получили в МВнР, но е разпоредено от най-високо място да се мълчи.

Борисов нежелан в Белия дом заради корупцията, Цацаров и Пеевски

https://frognews.bg/novini/borisov-nejelan-beliia-dom-zaradi-koruptsiiata-tsatsarov-peevski.html

Бойко Борисов отрязан от САЩ за посещение във Вашингтон. Всички опити на Външно министерство и личните усилия на Борисов ударили на камък. В близко бъдеще Белият дом не предвижда покана за българския премиер. Този отговор получили в МВнР, но е разпоредено от най-високо място да се мълчи.

Ройтерс: Макрон е приветстван в чужбина, но у дома му е трудно да печели симпатии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763357

Ройтерс: Макрон е приветстван в чужбина, 
но у дома му е трудно да печели симпатииТой спечели изборите с обещание да "не бъде нито ляв, нито десен", но в желанието си да прави реформи младият френски президент открива, че прокарването на широки промени в социалната и трудовата сфера, без традиционна електорална база, има своята цена, пише Мишел Роз от Ройтерс, цитирана от БТА.  На частични избори миналия месец избирателите в

14 ранени след сблъсъка на два трамвая в Истанбул днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763341

14 ранени след сблъсъка на два трамвая в Истанбул днесЧетиринадесет души бяха ранени днес, след като два трамвая се сблъскаха в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.  Катастрофата стана сутринта, след като един трамвай се вряза в друг трамвай, който бил спрял на спирка Топчулар. На мястото на инцидента пристигнаха линейки и пожарни коли.

Сблъсъкът на титаните - тази вечер в Hell’s Kitchen

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sblysykyt-na-titanite-tazi-vecher-v-hells-kitchen-6080344

Номинираните Дани Спартак и Филип влизат в най-оспорвания кулинарен дуел до момента, а сред специалните гости на вечерята са Наум Шопов, Люси Дяковска и Любо Ганев

Ив. Иванов: В КЕВР си взаимодействаме с неправителствения сектор

https://www.investor.bg/energetika/472/a/iv-ivanov-v-kevr-si-vzaimodeistvame-s-nepravitelstveniia-sektor-257591/

Председателят на КЕВР заяви, че изказаното от неправителствени организации мнение може да бъде взето предвид при вземането на решение

Част III: Птиците не умират сами

http://www.mediapool.bg/chast-iii-ptitsite-ne-umirat-sami-news276748.html

Три седмици след като Българската агенция за безопасност на храните иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум "алиби", че сторила това заради две проби с потвърден птичи грип, все повече издиша. Както е известно, в случаи на установен птичи грип, БАБХ е длъжна да уведоми европейските власти, страните членки на ЕС и Световната организация за здравеопазване на животните, но специално за въпросните птици това не е направено, показа проверка на Mediapool. Самата БАБХ твърди, че е го е направила, но документални доказателства за това няма. Което означава, че или агенцията е ликвидирала птиците неоснователно, или действително е открила птичи грип, но крие това от европейските власти. Действията на БАБХ по казуса със злощастно попадналите в България птици разкриват неглижиране на законите и правилата от страна на държавен орган, призван да ги прилага безпристрастно и съвестно. Както е известно, агенцията унищожи животните въпреки определение на Административен съд – София, което спираше изпълнението на заповедта за това. БАБХ все още не е обжалвала съдебния акт, а срокът за това изтече, което на практика означава, че агенцията признава аргументите на съда. Предисторията В нощта срещу 20-ти февруари в Столичния зоопарк пристигнат над 100 птици. Дни преди това птиците и други бозайници са задържани на границата във Видин, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. БАБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана, която потвърждава това и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център. Птиците пристигат и са настанени в зоопарка в София за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ-Монтана. Птиците пребивават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с необходимата маркировка – пръстени - и отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина. Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия. Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария. В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка по случая. Директорът на зоопарка обжалва заповедта пред Административен съд – София. На 26 феврурари около обед Областната дирекция за безопасност на храните - град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев. Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария, БАБХ заявява, че епидемия имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година. Проби така и не се вземат, а веднага след евтаназията БАБХ не отричат това. Нещо повече - часове след умъртвяването, на официален писмен въпрос защо проби не са взети, отговорът на агенцията гласи: "защото птиците могат да бъдат скрит преносител". Междувременно скандалът се върти из медиите и БАБХ постфактум обявява, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците. Осуетяване на съдебно решение или престъпление по служба Действията на БАБХ обаче са в пряко противоречие със съдебно определение. Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още в петък следобед (23 февруари), няколко часа след като Столичният зоопарк подава жалбата срещу ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че в петък в 16.45 ч. решението е изпратено до агенцията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да обжалва, каквито са правилата, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива. От БАБХ твърдят, че не са получили факса. Според документите в съда БАБХ са известени, защото номерът на факса е подаден от именно от агенцията. Заради статуса на изпратения факс обаче - "без отговор", съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ. И двете са получени, но във вторник, на 27 февруари, когато птиците вече са убити. Въпреки това от агенцията казаха пред Mediapool, че ще обжалват определението на съда. Стъпки в тази посока обаче не са направени, а сроковете вече са изтекли. На въпрос на Mediapool защо това не се е случило, БАБХ отговори следното: "Определението не е получено в деловодството на Областната дирекция по безопасността на храните - София град". Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че твърдението не отговаря на истината. Оттук нататък проверка на компетентните органи трябва да установи какво нарушение е направила агенцията по безопасност на храните. Именно оценка на прокуратурата може да прецени дали в случая става дума за осуетяване на съдебно определение или за престъпление по служба. Още нарушения, и още неистини Нарушенията обаче не спират дотук. Ден след унищожаването на птиците и първоначално неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ съобщи, че две птици са дали положителен тест за птичи грип. За да се установи еднозначно вярно ли е това или не, Mediapool попита дали и кога БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските власти за двете проби за птичи грип, установени при конфискуваните от столичния зоопарк птици. Съгласно ангажименти, поети от България и вписани в българското законодателство, в срок от 24 часа след установяване на птичи грип, българските власти трябва да информират държавите членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за здравеопазване на животните. Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: "Европейската комисия и държавите членки са уведомени на заседанието на Постоянния комитет по здравеопазване на растенията и животните и безопасността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 г. в Брюксел". Странно, но в публикуваните от Европейската комисия документи фигурира само регистрирания случай на птичи грип от област Добрич, но не и този от София. За да се изясним ситуацията и да стане ясно дали БАБХ наистина е информирала ЕК за двете птици от софийския зоопарк (на който БАБХ наложи карантина именно заради двете заразени птици), Mediapool се свърза с говорителя на ЕК по въпросите за здравето и храните Анка Падурару. По нейните думи последната информация за случаите на инфлуенца по птиците от страна на България се съдържа в този документ. В него обаче фигурира отново само случаят от Генерал Тошево, Добричко, но не и този от София. На уточняващ въпрос Падурару изпрати отговор до Mediapool, че това е последният случай, за който е докладвано от България, а другите, които са й известни, са от предходните години. Това потвърждава и справка, предоставена от Падурару, публикувана на страницата на Европейската комисия. В тази справка няма съобщение за заразени птици в София. Макар да заяви, че е информирала ЕК, агенцията по безопасност на храните мълчи защо не е уведомила за птичия грип в софийския зоопарк и Международната организация за безопасност на животните (МОБЖ), въпреки че е длъжна по закон. Възможно обяснение е, че МОБЖ поддържа онлайн регистър на случаите с инфлуенца по птиците и лесно може да се провери дали коя държава е уведомила и коя не. На 8 март БАБХ надлежно алармира МОБЖ за случай на птичи грип от Генерал Тошево, премълчавайки за твърдения от нея птичи грип в софийския зоопарк, заради който десет дни по-рано погуби всичките сто птици. Четири лапи: И държави членки тънат в неведение По всичко личи, че и страните членки на ЕС, които трябва да бъдат уведомени, също тънат в неведение. Неправителствената организация "Четири лапи" е изпратила запитване до съответните компетентни органи във всяка държава членка на ЕС дали е получила информация относно регистрирания случай на птичи грип в столичния зоопарк. За момента официален писмен отговор е получен единствено от латвийската ветеринарна служба, каза пред Mediapool Явор Гечев от организацията. От него категорично става ясно, че Латвия не е информирана за огнището. А проверката от МЗХ? На този фон все още не е ясно дали проверката, която бе назначена от Министерството на земеделието и храните върху дейността на БАБХ заради случая с птиците, е приключила. Mediapool изпрати официално запитване в началото на тази седмица, но от ведомството все още не са отговорили. Вероятно мнозина си задават въпроса защо БАБХ е била готова да погази правилата и закона, за да унищожи стоте птици от зоопарка в София. При липса на каквото и да е логично обяснение, остава отговорът, че става дума за "отмъщение" на БАБХ към организациите (сред които столичния зоопарк), благодарение на които лъвчетата Терез и Масуд бяха изведени от България, вместо да бъдат дадени на зоокъта в Пазарджик, каквато бе каузата на БАБХ, екоминистерството и пр, пропагандирана активно от медиите на депутата от Пазарджишкия избирателен район Делян Пеевски.

Опасен ум в безопасна кола

https://www.actualno.com/motoring/opasen-um-v-bezopasna-kola-news_664468.html

Няма значение дали си от малък град или от малка държава. Има значение колко са големи мечтите ти, има значение дали притежаваш нужната самодисциплина и дали си готов да се изправяш лице в лице с трудностите и опасностите. Защо да го правиш? В името на това, да бъдеш всеки ден по-добър и да успееш. Знаем една марка, която винаги успява. Успява с всеки нов модел да вдигне летвата все по-високо и по-високо. Новото Volvo XC60 успя да сложи нов стандарт по отношение на иновации, безопасност и дизай

Недопушена пура на Чърчил беше продадена на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6763353

Недопушена пура на Чърчил беше продадена на търгНедопушена пура от британския премиер Уинстън Чърчил в последния му работен ден на "Даунинг стрийт" 10 в качеството му на ръководител на правителството, беше продадена на търг за 620 долара, съобщи ТАСС. Угарката е малко по-дълга от 5 сантиметра. Тя била прибрана от пепелника на премиера от държавния служител Джордж Таунсенд,

НАТО: Вярваме в оценките на Лондон за ролята на Москва в отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763340

НАТО: Вярваме в оценките на Лондон за ролята на Москва в отравянето на Скрипал Великобритания не е поискала задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор след отравянето на разузнавача Сергей Скрипал. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава БТА. Той добави, че е необходимо Великобритания да отговори, но съразмерно. Столтенберг съобщи,

„Kamelot” ще забият на „Варна мега рок“ през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=370810

„Kamelot” ще се качат на сцената на „Варна мега рок“ на Морска гара през август. Групата ще свири в първия ден на феста- 18-ти август, научи Moreto.net. Американската банда е една от общо четирите чуждестранни групи и изпълнители, които се очаква буквално да взривят публиката във Варна през лятото.

Парламентът определи минимални изисквания за кандидатите за научна степен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763339

Парламентът определи минимални изисквания за кандидатите за научна степенКандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" трябва да отговорят на минимални национални изисквания към научната, преподавателската и/или художественотворческата или спортната им дейност, реши парламентът с приети на второ четене промени в закона за развитието на

Ердоган заговори за Трета световна война

https://www.vesti.bg/sviat/erdogan-zagovori-za-treta-svetovna-vojna-6080352

Шифър на глаголица разкри готвен атентат срещу семейството на турския лидер

Издирват 83-годишен мъж, паднал в река Палакария

http://www.cross.bg/rekata-palakariya-padnal-1570179.html

/КРОСС/ Полицаи, спасители, местни жители и служители на горското на Самоков издирват възрастен човек, паднал във водите на река Палакария. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера към 09.30 часа бил получен сигнал за инцидента. Установено е, че 83-годишният мъж е жител на село Райово. Според първоначалните данни той опитал да премине с каруца реката, но бил понесен от силното течение на водата. Намерена е част от каруцата и конят. Днес издирвателните действия по течението на реката продължават.  

46% от хората пишат на смартфона си, докато шофират

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6763343

46% от хората пишат на смартфона си, докато шофиратГлобално проучване на Motorola алармира за нарушения ни баланс между живота и смартфона През декември 2017 г. се проведе проучване на Motorola, осъществено на територията на 4 континента в едни от най-горещите точки за технологиите в момента – Бразилия, Индия, САЩ и Франция. Проучването е глобално и в него са ангажирани изследователи от най-високо

Учредяват награда на името на големия режисьор Крикор Азарян

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/uchrediavat-nagrada-imeto-golemiia-rejisjor-krikor-azarian.html

Награда за ярко постижение в театралното изкуство предстои да бъде връчена тази вечер в чест на Крикор Азарян. Инициативата е на фондация „Проф. Крикор Азарян”, а домакин на събитието е театърът, който носи името на големия български режисьор, съобщи националното радио.

Велико Търново домакинства Общото събрание на Асоциация на общините с културно-историческо наследство

https://www.24chasa.bg/region/article/6763231

Велико Търново домакинства Общото събрание на Асоциация на общините с културно-историческо наследствоОбщина Велико Търново бе домакин на Общото събрание на Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо наследство. В срещата участваха представители на 8 от 10-те общини- учредители на организацията, информираха от местната администрация. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов приветства участниците и ги запозна с

Руски сенатор: Последните години са период на пропуснати възможности в руско-българските отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763309

Руски сенатор: Последните години са период на пропуснати възможности в руско-българските отношенияПредседателят на Комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов изрази мнение, че през последните години отношенията с България са период на пропуснати възможности и призова за тяхната по-голяма активизация, предаде ТАСС. "Не мога да нарека отношенията между Русия и България

Над 310 млн. лв. за превантивен ремонт на 580 км от републиканската пътна мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763199

Над 310 млн. лв. за превантивен ремонт на 580 км от републиканската пътна мрежаНад 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018-та година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя взе участие в организирания от Българска браншова камара "Пътища" семинар на тема

Социалдемократът Петер Пелегрини ще е новият премиер на Словакия, обяви президентът

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/15/3147155_socialdemokratut_peter_pelegrini_e_noviiat_premier_na/?ref=rss


Досегашният вицепремиер Петер Пелегрини ще оглави кабинета в Словакия, след като правителственият ръководител Роберт Фицо подаде оставка. Това обяви президентът Андрей Киска в обръщение от резиденцията си.<br /><br />След среща с Пелегрини Киска обясни, че в парламента няма мнозинство, което да иска предсрочни избори, а Словакия е парламентарна република и той ще се съобрази с тази нагласа. Киска ще приеме оставката на Фицо в 15:30 ч. българско време.<br /><br />Вчера...

Инерком не може да е страна по арбитражното дело

http://dnes.dir.bg/news/sdelkata-chez-26959889

Инерком не може да е страна по арбитражното дело срещу България, това твърдят от фирмата купувач.

Търговският регистър става електронен

https://www.actualno.com/society/tyrgovskijat-registyr-stava-elektronen-news_664737.html

Прекратява се дългия и утежняващ процес на бюрокрация при ползването на Търговския регистър, всичко ще е електронно. Заявяването и получаването на справки вече няма да се осъществява по добре познатия на всички дълъг, утежняващ и бюрократичен процес, защото Търговският регистър ще бъде надграден и усъвършенстван, като подаването и получаваното на справки вече ще бъде по електронен път. Търговският регистър ще бъде интегриран с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в

Смъртността у нас при деца до 1 година е над средната в ЕС

http://www.cross.bg/detza-detzata-nashite-1570177.html

/КРОСС/ Националната политика и институционалната рамка в България не са в състояние да отговорят на потребностите на децата и семействата им, особено на тези от най-уязвимите слоеве на населението. Това се посочва в изследване на Фондация „За нашите деца", посветено на ранното детско развитие до 7 години. От фондация "За нашите деца" припомнят, че смъртността у нас сред децата до една година продължава да бъде над средната за ЕС, че близо половината от децата живеят в риск от бедност или социално изключване и че под 40 на сто от ромските деца посещават детски градини. Препоръка номер едно към здравната система е да бъде разширен пакетът от безплатни профилактични прегледи и изследвания за бременни жени, а към образователната - да се подобри достъпът до детски градини и да се повиши обхватът на деца в предучилищното образование. Основната препоръка към социалната политика е да се осигури достъп до социални услуги за деца със специални образователни потребности в ранна възраст и семействата им.  

Русия изпраща безпилотен кораб до Марс през 2019-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=370796

Русия предприема амбициозна поредица от мисии до Марс, започвайки с безпилотна мисия до Червената планета през 2019 г. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю, цитирано от руските медии. "Планираме безпилотни и по-късно пилотирани мисии в дълбокия космос, като част от лунната програма и за проучване на Марс.

Безработните намаляват, най-търсени са бармани, сервитьори и готвачи

https://offnews.bg//ikonomika/bezrabotnite-namaliavat-naj-tarseni-sa-barmani-servitiori-i-gotvachi-676770.html

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през февруари е намалял с 2.8% в сравнение с предходния месец – общо 230 611 са регистрираните лица, съобщават от Агенцията по заетостта. 

Данните показват още, че в сравнение с февруари 2017 г. регистрираните безработни са намалели с 14.5%. 

71.3% от лицата на възраст между 15 - 64 години са били икономически активни през изминалата година, което е увеличение с 2.6% в сравнение с 2016 г., посочват от Националния статистически институт.

Равнището на февруарска безработица също се понижава – то е 7.0% , като намалението е с 0.2 процентни пункта спрямо януари 2018 г., а на годишна база се наблюдава значително свиване – с 1.2%.

Новорегистрираните безработни през февруари са 20 260 лица. От тях 839 са били неактивни, което означава, че не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Лицата, които са регистрирани през февруари като търсещи работа, са 400, а от началото на годината Агенцията по заетостта е активирала 12 597 души.

Февруарските данни сочат, че на работа са постъпили 18 145 лица. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 86.0% от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месец февруари в субсидирана заетост са включени общо 2 437 души.

Агенцията по заетостта продължава да реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 686 безработни лица. Завършилите обучение безработни са 183.

На първичния пазар са заявени 16 071 работни места, като 80.6% от местата са от частния сектор. Най-голям е делът на заявените свободни работни места на първичния пазар в сферата на преработващата промишленост - 27.4%. Делът на заявените работни места в хотелиерството и ресторантьорството е 19.1%, следван от търговията с 13.7%, транспорта, складирането и пощите с 5.9% и 5.5% от държавното управление.

Най-търсените професии през февруари са в сферата на персоналните услуги - барман, сервитьор, готвач, камериер и др. Други желани са оператор на стационарни машини и съоръжения и работник в добивната и преработващата промишленост, както и в строителството и транспорта.

Съветник праща одит на кмета на Младост, подозира разхищения с 400 000 лева

https://offnews.bg//obshtestvo/savetnik-prashta-odit-na-kmeta-na-mladost-podozira-razhishtenia-s-400-676781.html

Агенцията за държавна финансова инспекция(АДФИ) да влезе на проверка в община "Младост", поиска съветникът от ВМРО Карлос Контрера на днешното заседание на СОС. 

В питане до кмета Йорданка Фандъкова той информира, че е получавал много сигнали и жалби, според които районната администрация на „Младост“ бездейства и не си върши работата по косенето на тревните площи, поддържането на дърветата и междублоковите пространства. Според структурата в района, това трябва да се извършва от звено, пряко подчинено на районния кмет на „Младост“, т.нар. БКС. Карлос Контрера е изразил съмнения, че отпусканите средства не се харчат законосъобразно и се плаща за дейности, които или не са извършвани, или са извършени некачествено.

Общата сума, похарчена в „Младост“ за 2017 г. за поддържане на зелената система на района, е 402 550 лв. Карлос Контрера заяви, че с толкова пари – похарчени и отчетени, районът трябваше да „свети“, а всички виждат, че това категорично не е така.

Тази справка онагледява рухването на поредния мит, опровергава опашатата лъжа, която се разпространява, че СОС и общината не отпускали достатъчно пари за зелената система в „Младост“. За сведение – поддържането на уличните дървета и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост“ с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула. Подозирам, че и тази година ще е така. И ние – съветниците, и гражданите, имаме право да знаем за какво и как районният кмет харчи този не малък бюджет. Ако някой е прахосвал пари, трябва да си получи заслуженото. Питам какви са тия 85 000 лв. за текущ ремонт?! Какво са ремонтирали за тия пари – косачките ли? Близо 60 000 лв. са похарчени за покупка на техника, а знаем, че техника беше купена през 2016 г. също? Единичните цени на тази техника ми се виждат високи, трябва да се направи одит. Да не говорим колко е полезният ефект от тези нови покупки, за мен е съмнителен, категоричен бе съветникът. 

Оспорвам и отчетените от район „Младост“ извършени четири коситби на зелените площи в района през 2017 г. За „Младост 4“ съм почти убеден, че имаше не повече от една коситба и то не в целия квартал. За „Горубляне“ – същата работа. Да не говорим, че косенето се забави не с ден-два, а със седмици. И никой не е глобен там, в този район за това. А парите – усвоени и се отчитат. Как стават тези работи?, попита риторично той. 

177 000 лв. са похарчени за възнаграждения уж на персонала, нает да коси и да поддържа дърветата, да почиства междублоковите пространства. И в същото време има сключен договор за външни услуги за 15 000 лв. за кастрене и премахване на опасни дървета. И още 13 000 лв. за някакви външни услуги, които не е ясно какви са. Според отчетите на „Младост“ са извършени 1152 оборки на междублокови пространства и детски площадки. Според мен и половината от този брой не са направени. Една проста сметка, едно пресмятане показва, че на ден тия 30 души са правили по 3 оборки. Това значи, че явно са работили денонощно цялата година без прекъсване. Звучи крайно нелепо. Да не говорим, че преките впечатления от доста части на „Младост“ всъщност водят до обратното заключение – че почти не се правят оборки на междублоковите пространства.

Интересни са и цените на двете новоизградени детски площадки – едната е за 43 000 лв., а другата за 34 000 лв. Смятам, че доста са завишени и трябва да се види какво толкова е вложено, за да се стигне до тези суми. При тази ситуация за какво ни е това БКС в „Младост“, след като излиза по-скъпо на бюджета, а резултатите са плачевни?!

И за Ваше сведение, колеги, според представената информация за 2017 г. район „Младост“ не е засадил и едно дърво с тези пари, а са премахнати 59 дървета като опасни. Иначе като чете човек по медиите първа грижа там им е зеленината“, аргументира се Контрера.

Той подчерта, че за него има достатъчно данни да се иска проверка от АДФИ на район „Младост“ за разходването на тези средства. На пръв прочит си личи необосновано харчене на общински пари и завишени разходи за дейностите. Общинският съветник от ВМРО заяви, че внася цялата налична документация до финансовата инспекция, за да започнат проверка. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска СОС да промени правилника за дейността си и съветниците да задават въпроси директно към районните кметове, които са избрани мажоритарно и не са подчинени на столичният кмет. 

БНТ и БНР ще плащат по други тарифи от търговските медии за авторските права

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3147196_bnt_i_bnr_shte_plashtat_po_otdelni_tarifi_za/?ref=rss


Парламентът прие окончателно промените в Закона за авторското право, съобщава Българското национално радио. С тях се ограничава господстващото положение на организациите за колективно управление на авторските права. Освен това обществените медии БНТ и БНР ще плащат по отделни тарифи от търговските медии заради бюджетната издръжка и ограниченията на рекламата в тях.<br /><br />Промените дават и възможност на ползвателите да искат промяна на тарифите за ползване на произведения и да...

Опашката от ТИР-ове на "Капъкуле" расте

http://www.cross.bg/opashkata-kapukyle-tir-ove-1570176.html

/КРОСС/ Опашката на ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево се е увеличила още повече през последното денонощие, нараствайки до 24 километра, предаде турската телевизия НТВ. Опашката е формирана от камиони, очакващи да влязат в България на път към различни европейски страни. От началото на седмицата броят на наредилите се на границата ТИР-ове продължава да нараства, отбелязва телевизионният канал. Някои от шофьорите чакат на опашката от 72 часа. Те очакват от властите да намерят бързо решение на проблема.  

Антимонополната комисия съобщи какво няма да проверява в сделката с ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Антимонополната-комисия-съобщи-какво-няма-да-проверява-в-сделката-с-ЧЕЗ_l.a_i.759119_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком България" планира да купи българския бизнес на...

Отказвам се от кожите в дизайна ни, обяви Донатела Версаче

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/15/3147195_otkazvam_se_ot_kojite_v_dizaina_ni_obiavi_donatela/?ref=rss


"Кожи? Приключих с това. Не искам да убивам животни, за да правя мода, това не е редно", заяви Донатела Версаче в сряда в интервю за британското списание "Икономист".<br /><br />Официално съобщение на прочутата модна къща все още няма, но коментарите са, че 21 години след убийството на Джани Версаче сестра му продължава да поддържа темпото на иновативността и да държи бранда Versace в синхрон с налагащи се тенденции в занаята.<br /><br />Подобен ход...

CAT S41 – SMART телефон с HARD функционалности

https://offnews.bg//tehnologii/cat-s41-smart-telefon-s-hard-funktcionalnosti-676784.html

Добра новина за всички пътешественици, авантюристи и любители на адреналина: телефонът ви може да е не само SMART, но и HARD. И не, не става дума за калъфи и протектори, които да предпазят устройството от надраскване, а за новия смартфон CAT S41, който се предлага ексклузивно от VIVACOM сред операторите, в онлайн магазина на телекома.

Създаден, за да оцелява, той ще остане здрав дори след падане върху цимент от 1.8 метра, както и ще работи перфектно след потапяне във вода на дълбочина до 2 метра.

Не се тревожете, ако искате да прекарате няколко дни сред природата – смартфонът ви ще оцелее и без ток. Батерията на CAT S41 е с капацитет 5000 mAh, а производителите обещават, че телефонът ще издържи цели 44 дни в режим на готовност и 38 часа в провеждане на разговори. А ако на някого от компанията му падне батерията, докато все още е далеч от електрическия контакт, може да му „дадете“ малко от вашата.

С опцията си за споделяне на заряд CAT S41 се превръща в зарядно устройство за друг телефон. Всичко е много лесно – смартфоните се свързват един с друг чрез специален кабел, наличен в комплекта, а процесът се следи с приложение. Така може да определите точно колко процента от вашата батерия да се прехвърли към тази на другото устройство и да сте спокойни, че то няма да изтегли повече енергия, отколкото е останала на вашия телефон.

Освен дълъг живот на батерията, CAT S41 ще ви осигури и необходимата сигурност с подобрените услуги на SOS Location Alert. Сигналът за местоположението е функция за безопасност, която ви позволява бързо да изпращате SOS съобщения с местоположението си или да проверявате къде се намират членовете на екипа, когато работите в опасни зони.

И за да не бъде само HARD, но и SMART, CAT S41 разполага с 13-мегапикселова основна и 8-мегапикселова предна камера. За безупречната му работа се грижи 8-ядрен процесор, който работи на честота 2.3 GHz. Телефонът разполага и с 3 GB RAM и 32 GB вградена памет плюс възможност за добавяне на microSD карта. Дисплеят му е 5" Full HD TFT с покритие Gorilla Glass 5 и възможност за ползване с ръкавици и мокри пръсти.

Ако и вие нямате търпение да се сдобиете с новия CAT S41, вече може да го поръчате бързо и лесно от онлайн магазина на VIVACOM: www.vivacom.bg

С един от най-предпочитаните планове – Smart L+, телефонът струва само 29,98 лв. на месец с план.

Русия гони британските дипломати

https://frognews.bg/svqt/rusiia-goni-britanskite-diplomati.html

Русия ще изгони британски дипломати в отговор на предприетите от Обединеното кралство мерки заради покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал. Това каза министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитиран от бнр.

ГЕРБ дават на прокурор кмета на Провадия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-davat-na-prokuror-kmeta-na-provadiia-2084838

Депутати от ГЕРБ ще внесат сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия Филчо Филев от БСП. Това обявиха Александър Иванов, Антон Тодоров и Павел Христов от ГЕРБ на брифинг в парламента.
 
Повод за сигнала до прокуратурата са два доклада на Агенцията за държавна

Нов шоурум събра култови италиански мотоциклетни марки

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/15/3147173_nov_shourum_subra_kultovi_italianski_motocikletni_marki/?ref=rss


Нов шоурум, открит снощи, събра на едно място култовите италиански мотоциклетни марки "Пиаджо", "Веспа", "Априля", "Мото гуци", "Дерби" и "Джилера". Инициативата е на новия вносител на портфолиото на "Пиаджо груп" "Италия Моторс", част от "София франс ауто груп".<br /><br />Мотоциклетният център "Мотоплекс" се намира в сградата на "Софарма тауърс" на ул. "Лъчезар...

Зеленото зеле, спанакът и марулята помагат за предпазване от диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6763263

Зеленото зеле, спанакът и марулята помагат за предпазване от диабетКонсумацията на зелени листни зеленчуци помага за контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти. Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса,

Елена се казва българската стюардеса, паднала от самолет на пистата в Уганда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763257

Елена се казва българската стюардеса, паднала от самолет на пистата в УгандаЕлена с българска националистка се самоуби на международното летище "Ентебе" в Уганда. Това гласи съобщение от профила на Capital FM Uganda във фейсбук.  От радиото пишат, че Елена изскочила през аварийния изход на самолета, малко преди излитането. Веднага след това е откарана в болница "Кишуби", където починала.

Лондон е най-предпочитаният град в света за студентски квартири

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/london-e-nai-predpochitaniiat-grad-v-sveta-za-studentski-kvartiri-257553/

Седем от градовете в топ 10 на най-популярните студентски дестинации се намират във Великобритания

Служителите на РЗИ-Варна излязоха на протест за по-високи заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=370807

Десетки служители на Регионалната инспекция по здравеопазване излязоха в обедната си почивка на протест с искане за по-високи възнаграждения, предаде репортер на Moreto.net. Точно в 12.00 часа работещите в РЗИ се събраха пред медиите с фишове за заплата в ръка и с табелки „Аз протестирам“.

Бижута от цветя и великденски украси показват на "Цветна пролет" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6763226

Бижута от цветя и великденски украси показват на "Цветна пролет" в ПловдивОригинални решения за украса на дома и градината ще демонстрира специализираната изложба „Цветна пролет 2018“, която ще се проведе от 21 до 25 март в Пловдив. Акцент в предстоящото издание са арт и хоби продуктите, позволяващи на всеки да развие своя уникален стил. Една от най-големите български фирми за кашпи и други градински съдове предоставя

КЗК: Проверяваме как сделката за ЧЕЗ ще се отрази на пазара, но не и парите на "Инерком"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763206

КЗК: Проверяваме как сделката за ЧЕЗ ще се отрази на пазара, но не и парите на "Инерком"Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка сделка между независими предприятия, водеща до трайна промяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията води и до промяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя необходимостта от контрол от страна на националния орган по конкуренция по отношение

От 2 000 до 10 000 лева ще е глобата за нарушителите на авторското право

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/2-000-10-000-leva-shte-globata-narusheniia-avtorskoto-pravo.html

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за авторското право, с които се ограничава господстващото положение на организациите за колективно управление на авторски права.

От 2 000 до 10 000 лева ще е глобата за нарушителите на авторското право

https://frognews.bg/novini/2-000-10-000-leva-shte-globata-narusheniia-avtorskoto-pravo.html

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за авторското право, с които се ограничава господстващото положение на организациите за колективно управление на авторски права.

Сидеров загърби различията с колегите си, за да не дойдат БСП и ДПС на власт

https://www.actualno.com/politics/siderov-zagyrbi-razlichijata-s-kolegite-si-za-da-ne-dojdat-bsp-i-dps-na-vlast-news_664734.html

Трите партии в коалиция „Обединени патриоти“ имаме някои различия по определени въпроси, но по основното - преди всичко българският национален интерес - сме на едно мнение. Това заяви председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание. Разбирам, че отношенията в нашата коалиция са тема. Ние сме различни, но в едно сме се разбрали, изборът на българите е за първи път патриотична коалиция да бъде третата

Започна срещата между Бойко Борисов и Себастиан Курц (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763232

Започна срещата между Бойко Борисов и Себастиан Курц (Снимки)Започна срещата между премиера Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, който е на посещение у нас. Това съобщиха от пресцентъра на правителството. В резиденция „Бояна“ двамата обсъждат сътрудничеството между България и Австрия както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Грижата за оралното здраве на детето започва още през бременността на майката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6763233

Грижата за оралното здраве на детето започва още през бременността на майкатаГрижата за оралното здраве на детето започва още през бременността на майката, а първият преглед при лекар по дентална медицина трябва да бъде при пробив на първия млечен зъб на новороденото бебе. Това каза в националния пресклуб на БТА председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

СОС прие с мнозинство в центъра на София да има улица "Астана"

http://www.cross.bg/astana-kazahstan-slavchev-1570174.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет реши днес да кръсти една от централните улици в София - Астана. Пресложението бе прието с 36 гласа "за". Улица "Астана" се намира в центъра на София, на гърба на хотел "Хилтън" до Националния музей "Земята и хората". Предложението улицата да носи името на столицата на Казахстан е на общинския съветник инж. Симеон Славчев и кмета на район Триадица инж. Николай Терзиев, по случай 25 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между Република България и Република Казахстан. Годишнината бе официално чествана на 5 юни 2017 г. "Този символичен акт ще укрепи още повече приятелските отношения между България и Казахстан и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици", каза съпредседателя на "Политическа група 5" в СОС и вносител на предложението инж. Симеон Славчев. Астана е столицата на Република Казахстан и е един от най-бързо развиващите се градове не само в Азия, но и в целия свят. Градът е разположен на река Иртиш и има население от 1 029 556 души. „Астана" от превод на казахски означава „столица". Двете столици не само ще обменят опит в сферата на градоустройството, архетектурата, екологията, транспорта и туризма, но те ще имат и едно дългосрочно съвместно съдрудничество, коментира още инж. Симеон Славчев

Goldman Sachs: Акциите на нововъзникващите пазари са най-добрата инвестиция

https://www.investor.bg/analizi/91/a/goldman-sachs-akciite-na-novovyznikvashtite-pazari-sa-nai-dobrata-investiciia-257563/

Сред най-интересните възможности за инвестиции са индийските здравни компании и акциите на компаниите от потребителския сектор в Мексико

Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

http://www.mediapool.bg/stolichnata-obshtina-shte-iska-pari-ot-ek-za-bezplaten-internet-news276747.html

Столичната община ще кандидатства за 15 000 евро от Европейската комисия за изграждане на зони с безплатен безжичен интернет достъп. Средствата са от инициативата Wifi4EU, анонсирана от българския еврокомисар Мария Габриел. Парите ще се отпускат по поредността на подадените заявления и за това София иска да подготви документите си бързо, за да е сред първите кандидатствали. Столичният общински съвет даде съгласие в четвъртък общината да се включи в конкурса. Бюджетът на цялата програма е 120 млн. евро, а на една община могат да бъдат дадени 15 000 евро. Очаква се набирането на първите предложения да започне до дни, а за първия етап - подаване на заявления, не е нужно детайлно разписване на проектите. Очаква се първоначално да бъдат финансирани 1000 местни власти, а във всяка страна от ЕС ще бъдат избрани по най-малко 15 общини. Все още не е ясно къде точно ще са новите точки за достъп до интернет в София. Направен е списък с предложения от районните администрации и структурите на общината, в който влизат 300 транспортни средства от градския транспорт, части от Борисовата градина и другите паркове в столицата, градината "Кристал", Женския пазар, площад "Бански", както и други централни площади като "Народно събрание", детски площадки и зелени площи по кварталите. Според кмета Йорданка Фандъкова, ако парите бъдат отпуснати, ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора. С приоритет ще са паркове, площади, пазари и градският транспрот. От няколко години в града има места с безплатен безжичен интернет като Борисовата градина, например. По данни на общината интернет има и в 271 автобуса.

Предлагат шофьорите да се изследват задължително за сънна апнея

https://www.actualno.com/society/predlagat-shofiorite-da-se-izsledvat-zadyljitelno-za-synna-apneja-news_664731.html

Лекари от Българското дружество по сомнология, представители на пациентски и граждански организации предлагат шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея. Експертите съветват при повишена сънливост през деня задължително да се потърси лекарска помощ. Сомнологът доц. Милена Миланова предлага ако бъде доказано, че професионален шофьор страда от сънна апнея, да премине финансирана от държавата терапия. Между 10 и 30% от катастрофите се дължат на дремливо шофиране, твърди

Сингапур - най-скъпият град за живеене в света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/singapur-naj-skypiiat-grad-za-zhiveene-v-sveta-6080348

Азиатският мегаполис, Париж и Цюрих изпревариха Токио и Ню Йорк в класацията на най-скъпи градове за живеене

Кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда

http://clubz.bg/65451-kef_ti_za_poddyrjane_na_straha_kef_ti_za_reket_i_prinuda

Снимки 2 На тази дата корупция 2

Вчера на първо четене в правна комисия на парламента са били приети внесените от кабинета проекто-поправки в Наказателния кодекс, които представляват безпрецедентна заплаха за пазарната икономика и свободата на предприемачество в страната.

Правителството иска да приравни изключително широк кръг лица от частния сектор към длъжностните лица по чл. 9З от НК и да третира техни стопански решения и действия като форма на корупция. На практика се криминализират основни елементи на гражданския оборот. В отрицателното си становище Адвокатурата пише: “предлаганите норми дават възможност за недопустима намеса на държавата в гражданския и търговски оборот, след като всяко неизпълнение на договорно задължение, може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност”. Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите.

С тези монстрьозни дивотии днешното управление влиза в открита война с пазарната икономика, правата на собственост и договаряне, със законността и свободата изобщо. Виждаме основния механизъм на авторитарна репресия в действие: превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда. И, разбира се, основен инструмент ще бъде цацаратурата. След две години бездействие, управляващите се сетиха за препоръките от Европейския анализ на прокуратурата, но не за да я реформират.

С тези предложения на корумпираната, тежко криминализирана прокуратура, се дава чудовищен обем власт и възможност за “щавене”, рекет и рейдърство. Никога от 89 г насам тя не е имала подобни възможности. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на парламента предупредих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо подобно. На пръв поглед, истеричната необходимост да се имитират “мерки за борба с корупцията”, без при това да се засяга и на косъм реалния корупционен модел на управление, заедно с бедствената безпросветност по върховете на Министерството на правосъдието и в парламента, водят до подобни дивашки извращения.

Реално обаче, това е израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт. Да си припомним: този парламент е заченат от волята да няма реална съдебна реформа, да не се пипа прокуратурата и властта на Пеевски. В самото начало, правителството отрече приватизацията и от тогава предприе опити за национализация в обем без паралел след периода на установяване на комунистическия режим у нас и дори обяви, че ще промени конституцията, за да подложи приватизацията на наказателна ревизия с обратна сила. Все в този дух, по предложение на Пеевски и с гласовете на ГЕРБ, бяха създадени възможности с обратно действие за отмяна на широк кръг сделки. Бяха приети и лансираните от Цацаров вредни и противоправови изменения в НПК.

Изграждат се извънредни институции-бухалки в лицето на спец-прокуратурата и новия мега (анти)корупционен орган. Заедно с това, управлението ежедневно използва всички възможности да атакува основни свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и натиск малки и големи бизнеси; атакуват се яростно опозиционните издания и се задушават дори просто неутрални медии като БНТ, репресират се хора за изяви в социалните медии; в същото време, на пропагандната машина на режима постоянно се вливат нови ресурси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени изпълнители на поръчки; контролни и правоохранителни органи се превръщат в бухалки; постижения като интернет-гласуването нагло се премахват, а въвеждането на електронно управление се минира и отлага.... изброяването може да продължи.

Докато се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов старателно прокарва интересите на Путин и Ердоган и се опира на тяхното развихряне, за да си развърже ръцете за установяване на един все по-авторитарен режим у нас. Този курс се реализира от неразчленимо срастналите се ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на имитиращата опозиция БСП. Въпросните законодателни предложения са нова стъпка именно по този път. Тежко мафиотизираната ни политическа класа изоставя преструвките на демокрация и се връща при корените си: практиките на авторитарния режим и неговите криминални репресивни методи. Заедно с другите партии от демократичната общност работим за създаване на политически съюз, който да се противопостави на надигащия се авторитаризъм и да създаде управленска алтернатива, която е в състояние да гарантира свободата и развитието на държавата. Сега наша основна мисия става да спрем тези предложения с всички демократични средства и да заставим правителството да ги оттегли без вскакви уговорки.

Заедно с партьорите ни от демократичната общност обсъждаме и ще предприемем конкретни действия за тази цел. Обръщам се към българския бизнес и всеки, който цени гражданската си независимост: днес това е фронтовата линия на свободата и ние трябва да обединим сили за отбраната ѝ! Или заедно ще спрем пълзящия авторитаризъм, или ще изгубим демократична България.

*Мнението на Христо Иванов е разпратено до медиите. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Георги Вулджев: Държавният пенсионен фонд де факто е фалирал

https://frognews.bg/inteviu/georgi-vuldjev-darjavniiat-pensionen-fond-fakto-faliral.html

Георги Вулджев е главен редактор на ЕКИП и член на управителния борд на БЛО. Неговите статии по икономически и политически теми са били публикувани както от български, така и международни издания като Mises Institute, Foundation for Economic Education, European Students for Liberty и др. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и понастоящем заема позицията на икономически анализатор в CEEMarketWatch. Автор е на ”Пенсионна реформа за младите” – анализ на проблемите на пенсионната система и предложение за реформа, което би подобрило нейното състояние.

Спукаха от подигравки вратаря на "Челси" за двата гола между краката

https://www.24chasa.bg/sport/article/6763151

Спукаха от подигравки вратаря на "Челси" за двата гола между кракатаСоциалните мрежи избухнаха с подигравки по адрес на белгийския вратар на "Челси" Тибо Куртоа след загубата на лондончани с 0:3 от "Барселона" в реванша от Шампионската лига на "Ноу Камп" в сряда. Първият мач в Лондон завърши 0:0, а само след 2 минути и 8 секунди в реванша Меси се измъкна по крилото и с неудобния си десен крак мушна топката от

КЗП с разяснителна кампания на база топ 10 оплаквания на потребители

http://econ.bg/Новини/КЗП-с-разяснителна-кампания-на-база-топ-10-оплаквания-на-потребители_l.a_i.759118_at.1.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва нова разяснителна кампания въз основата на въпросите, по които гражданите най-често търсят...

Путин искал да стане таксиметров шофьор след загубата на Собчак (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763161

Путин искал да стане таксиметров шофьор след загубата на Собчак (Видео)Няколко дни преди президентските избори в Русия, за които е почти сигурно, че ще бъдат спечелени от Владимир Путин, беше публикуван още един документален филм за Путин, този път на говорителя на предизборния щаб на Путин Андрей Кондрашов, предава "Оф Нюз".  Филмът е озаглавен "Путин" и включва интервю с президента.

Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган

http://www.moreto.net/novini.php?n=370793

Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган, а не както досега от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това настояват да се запише в нов закон за водоснабдяването и канализацията от Българската асоциация по водите. Идеята е с това ново законодателство да бъдат регулирани и отношенията между общините и ВИК операторите, уточни председателят на Асоциацията Иван Иванов.

От "Четири лапи" зададоха 12 въпроса на БАБХ за умъртвените птици

https://www.actualno.com/society/ot-chetiri-lapi-zadadoha-12-vyprosa-na-babh-za-umyrtvenite-ptici-news_664730.html

Повече от две седмици след скандалното изземане от столичния зоопарк на над 100 диви птици от служители на Българска агенция по безопасност на храните и умъртвяването им, все още има въпроси, на които агенцията отказва да отговори. Това припомнят в свое писмо до медиите "Четири лапи" и привеждат въпросите си: 1. При положение, че птиците са внос от държава в ЕС, за която БАБХ твърди, че има данни за птичи грип, защо животните не са били умъртвени от служители на БАБХ още във Видин, а

Стойнев за ”Филчогейт”: ГЕРБ вадят стар случай

http://dnes.dir.bg/news/dragomir-stoynev-filcho-filchev-filchogeyt-stari-neshta-26959684

„Тъй като няма как да бъде атакувана опозицията, а грешките на управляващите са ден след ден, се вади случай от 2016 г.

Няколко марки бутилирана вода е замърсена с миниатюрни пластмасови частици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763201

Няколко марки бутилирана вода е замърсена с миниатюрни пластмасови частици Бутилираната вода на няколко големи компании производителки е замърсена с миниатюрни пластмасови частици, които крият неизвестни за здравето опасности, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Учени под ръководството на Шери Мейсън от университета на щата Ню Йорк във Фредония тествали водата от над 250 бутилки в 9 страни,

"Гардиън": Мей не може да разчита на Тръмп и Европа срещу Русия и Путин го знае

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763198

"Гардиън": Мей не може да разчита на Тръмп 
и Европа срещу Русия и Путин го знаеВъпреки шумното възмущение във връзка със случая "Скрипал", заради Брекзита става все по-малко вероятно бившите приятели да подкрепят Великобритания, пише "Гардиън", цитиран от БТА.  На западните политици отне доста време да проумеят измеренията на заплахата, която представлява Русия на президента Владимир Путин.

Любослав Пенев и екипът му поискаха оставката на Красен Кралев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/15/3147147_ljuboslav_penev_i_ekiput_mu_poiskaha_ostavkata_na/?ref=rss


Кандидатът за президент на Българският футболен съюз (БФС) Любослав Пенев и неговият екип поискаха оставката на спортния министър Красен Кралев. Кралев беше обвинен, че е заел страна в изборите и открито е подкрепял преизбрания с 92% от гласовете Борислав Михайлов.<br /><br />Екипът на Пенев определи присъствието на спортния министър на конгреса като намеса на държавата във футболните дела. Кралев беше обвинен още, че си затваря очите за редица груби нарушения на настоящото...

Проверяват бизнесмен, строил имот върху магистралния водопровод в Търново

https://frognews.bg/novini/proveriavat-biznesmen-stroil-imot-varhu-magistralniia-vodoprovod-tarnovo.html

Община Велико Търново и ВиК „Йовковци” стартираха проверки на частен имот, който е незаконно построен върху магистралния водопровод, захранващ над 120 000 жители на общината с питейна вода. Това поясни зам.-кметът проф. Георги Камарашев, съобщава общенското радио в старопрестолния град.

Дъщерята на арабски емир изчезна при бягство от ОАЕ

http://dnes.dir.bg/news/oae-arabski-emir-latifa-26959683

Дъщерята на един от най-богатите хора в ОАЕ-премиер на емирствата Мохамед бен Рашид ал-Мактума е избягала от страната и е изчезнала по пътя.

Дете влезе в болница, съученик му сипал спирт във водата

http://dnes.dir.bg/news/dete-spirt-bolnitza-26959675

Неволно отравяне със спирт за горене вкара за кратко шестокласник от Шумен в болница.

Тръмп, Мей, Макрон и Меркел в единен фронт срещу Русия

http://clubz.bg/65450-trymp_mej_makron_i_merkel_v_edinen_front_sreshtu_rusiq

Лидерите на САЩ, Великобританя, Германия и Франция излязоха със съвместно изявление, в което категорично осъдиха отравянето с нервнопаралитичен агент на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщи в. "Гардиън".

Нападението, извършено в английския град Солсбъри, е окачествено като "покушение срещу суверенитета на Великобритания". Той е разпространено от "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.

Документът е подписан от президентите Доналд Тръмп на САЩ и Еманюел Макрон на Франция, британската премиерка Тереза мей и германската канцлерка Ангела Меркел. Той е резултат от усилията на Лондон да привлече международна подкрепа за отговора си на отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал", се казва в началото на съвместното изявление.

"Използването на военно нервнопаралитичен агент от вид, разработен в Русия, представлява първото използване с нападателна целр на нервнопаралитичен агент в Европа след Края на Втората световна война", продължава то.

Лидерите припомнят, че британски полицай също е пострадал и продължава да е в сериозно състояние и че животът на много невинни британци е заплашен.

"Това е покушение срещу суверенитета на Обединеното кралство и всяко такова използване от страна на държава е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и нарушение на международното право. Това застрашава сигурността на всички нас", изтъкват четиримата лидери.

Малко преди това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се надява Скрипал да се оправи и да разкаже за инцидента, като така ще хвърли светлина върху него.

Великобритания вчера изгони 23-ма руски дипломати и прекрати контактите на високо равнище с Москва заради инцидента. Днес Лавров обяви, че Москва предстои да направи същото.

Весела Лечева иска проверка на ремонта на водопроводите в Старо Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6763039

Весела Лечева иска проверка на ремонта
на водопроводите в Старо ТърновоПитане до регионалния министър за изпълнението, финансирането и проведените обществени поръчки по ремонта на водопроводната мрежа в Старо Търново е внесла депутатката от БСП Весела Лечева. Това обяви на пресконференция общинският съветник и областен председател на БСП Велико Търново Петко Тюфекчиев.

Служители на здравната инспекция в Пазарджик протестираха за по-високи заплати

https://www.24chasa.bg/region/article/6763133

Служители на здравната инспекция в Пазарджик
 протестираха за по-високи заплатиСлужители на регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Пазарджик излязоха на протест днес, в деня на професионалния си празник, с искане за по-достойно заплащане на труда им. Те настояват за 30% увеличение на заплатите си, деференциране на възнагражденията и промяна в нормативната уредба за държавния служител.

Лиса Джерерд омагьоса българската публика под вълшебната палка на маестро Камджалов

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/lisa-djererd-omagjosa-balgarskata-publika-pod-valshebnata-palka-maestro-kamdjalov.html

Гигантски творчески риск, така критиката определи намеренията на диригента Камджалов да повери вокалните партии в Симфония 3 на Гурецки „Скръбни песни“ на Лиса Джерард известна на българската публика като автор на музиката за филма „Гладиатор“, „Лице под наем“ и редица още кино шедьоври отличени с множество високи награди, както и половината от пънк дуото „Дет кен денс“.

"Кроношпан" обеща да купи станция за мерене на фини прахови частици в бургаски квартал

https://www.actualno.com/burgas/kronoshpan-obeshta-da-kupi-stancija-za-merene-na-fini-prahovi-chastici-v-burgaski-kvartal-news_664728.html

Предприятието "Кроношпан" е уверило кмета на Бургас Димитър Николов, че ще купи стационарна станция за 24-часов мониторинг на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) на територията на ж. к. "Славейков". Станцията ще бъде дадена за стопанисване на Община Бургас, за да се постигне независим контрол и за да бъдат публикувани отчетните данни онлайн. Самата станция ще бъде разположена в "контактната зона" - там, където общината реши и когато сметне за необходимо, уверяват

Берлин: Търговската политика на САЩ създава усещане за несигурност

https://www.investor.bg/evropa/334/a/berlin-tyrgovskata-politika-na-sasht-syzdava-useshtane-za-nesigurnost-257569/

Общите последици за глобалната икономика вероятно ще бъдат управляеми, коментира германското министерство на икономиката

Николай Истатков стана председател на тръст "Синя България"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/15/3147152_nikolai_istatkov_stana_predsedatel_na_trust_sinia/?ref=rss


Николай Истатков е новият председател на тръст "Синя България". Той е бил избран на редовно заседание, проведено в сряда, обявиха от организацията на привържениците на "Левски".<br /><br />"Архитект Истатков е член на управителния съвет вече четвърти мандат. Желаем му успех", заявиха от "Синя България".<br /><br />Преди близо година на поста се завърна Васил Колев. Тогава той замени Илия Козарев, който заемаше поста от лятото на...

Шефчович: България може да стане регионален газов търговец

http://www.mediapool.bg/shefchovich-bulgaria-mozhe-da-stane-regionalen-gazov-targovets-news276746.html

Европейската комисия подкрепя България за изграждането на газоразпределителен център край Варна, защото това е възможност страната да промени сегашната си позиция на транзитьор на руски природен газ в регионален търговец на суровина от различни източници. Това ще повиши газовата ликвидност в Югоизточна Европа, свързаността със съседните държави и интеграцията на Западните Балкани в Европа, заяви зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по Европейския енергиен съюз Марош Шефчович. В четвъртък той участва в дискусия в София, посветена на ролята на неправителствените организации във формирането на енергийните политики, и посочи, че "политиците идват и си отиват, но енергийните политики и реформи трябва да се съгласуват с бизнеса и неправителствените организации, защото инвеститорите трябва да ги прилагат, а потребителите да плащат цената". По-късно пред журналисти Шефчович припомни, че идеята за създаването на българския газов хъб е дошла още по време на първата среща на Групата на високо равнище за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), в която участват Aвстрия, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия. "Тогава стигнахме до извода, че всяка страна от Югоизточна Европа трябва да се следва принципите за поне три източника на доставка на газ и решихме, че България е подходяща за газоразпределителен център заради географското си положение и развитата си газова мрежа", посочи еврокомисарят. "В България се работи усилено по изграждането на българо-гръцката газова връзка. Премиерът тази сутрин ме информира за напредък по турската връзка, румънският интерконектор вече е изграден и трябват само компресорни станции, за да стане по-ефективен. Търсят се и възможности за еврофинансиране за газовата връзка със Сърбия. Целта е да се повиши газовата ликвидност в региона. Много е важно България да се трансформира от транзитираща руски газ страна в търговец и газов оператор, което ще е по-добре за страната и региона", смята Шефчович. До 40 дни ясни първите резултати от проучването за хъба Министърът на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че в четвъртък ще се подпише и договора за предпроектното пручавне за газовия хъб и до 40 дни трябва да са готови междинните резултати от това изследване, за да се обсъдят по време на планираната за май втора инвеститорска среща за газовия център "Балкан". За предпроектното проучване "Булгартрансгаз" ще плати 2.327 млн. лв. без ДДС на ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт", която трябва да е готова до 170 дни с крайните резултати за необходимостта, източниците за захранване, капацитета, стойността, рентабилността и модела за финансиране на хъба. Шефчович посочи още, че чрез развитието на енергийната свързаност на региона и диверсификацията на доставки на газ и електроенергия България може да е лидер в интегрирането на Западните Балкани в Европа. Огромен ВЕИ потенциал Зам.-председателят на Еврокомисията посочи още, че страната ни има огромен потенциал в областта на възобновяемите енергийни източници и че е впечатлен от постигнатите икономии на парникови емисии на фона на ръста на брутния вътрешен продукт. "Имате най-голямата в ЕС експанзия на слънчеви електроцентрали и техният дял в производството може да е забележителен", каза още той. Според него най-добрият начин за подобряване на енергийната ефективност е реновирането на сградите и затова призова правителството да създаде подходяща инвестиционна среда за привличането на нови технологии в този отрасъл. Шефчович отбеляза още, че по време на българското европредседателство до средата на 2018 г. страната ни ще участва в много от преговорите между страните членки за прилагане на европейските цели в областта на енергетиката и противодействието на климатичните промени. България ще има думата не само за своето енергийно бъдеще и това на ЕС до 2030 г., но защо и да не погледне отвъд, посочи той. "Защото знаете много добре, че ако построите атомна електроцентрала днес, тя ще остане в следващите 30, 40 или 50 години, ето защо решението, което ще вземете днес, ще има значение за енергийния микс на страната не само до 2030 година, но и през 2040 и 2050 година", подчерта еврокомисарят. България да се възползва от фонда за иновации в ТЕЦ По време на дискусията той се спря и върху новите екоизисквания на ЕС към въглищните централи и каза, че разбира загрижеността на работещите в отрасъла, че могат да загубят работни места и затварянето на ТЕЦ-ове да се отрази върху развитието на цели градове е региони. "На засегнатите компании и хора трябва да се предложат нови възможности за бизнес и иновативни решения", каза Шефчович и призова българските въглищни централи да се възползват от обявения през февруари от Брюксел фонд за подпомагане на нисковъглеродните иновации чрез финансиране модернизацията на български и румънски въглищни централи. Той изрази надежда, че България също ще кандидатства с проекти за трансформация на замърсяващи околната среда енергийни производства. Теменужка Петкова посочи, че страната ни все още проучва възможностите за финансиране от този фонд като припомни,че в момента усилията са насочени към получаване на отлагателен срок за въвеждане на новите тавани за допустимо изхвърляне във въздуха на серен двуокис, азотен окис, живак и фини прахови частици. Новите по-високи прагове за пречистване на изхвърляните газове влизат в сила от 2021 г. и операторите, които не отговарят на нормите, ще бъдат затваряни.

Шестокласник прати съученик в болница заради шега

http://www.cross.bg/suychenik-shega-detzata-1570173.html

/КРОСС/ Неволно отравяне със спирт за горене вкара за кратко шестокласник в болница. Инцидентът станал в едно от междучасията след час по физическо. Приятел и съученик на 13-годишно момче сипал малко спирт на шега във водата му, преде "Дарик". След часа по физическо, детето пило вода, но не забелязало допълнителния примес. След няколко учебни часа обаче се почувствал зле и погледът му се премрежил, затова и отишъл до училищната сестра. Директорът на СУ "Сава Доброплодни" Албена Иванова разказва, че с него са били и останалите съученици и приятелят, който му скроил "шегата". Те разказали истината на сестрата и тя незабавно уведомила директорката и педагогическия съвет. Заедно с родителите на детето, то било заведено в болницата. Там е било посетено и от родителите на виновния съученик. След като му е направена промивка, бил оставен два дни за наблюдение. Децата отново са на училище заедно. Директорката Албена Иванова е категорична, че не става дума за агресия. Децата са част от приятелска компания и няма конфликт помежду им. Касае се за нелепа шега, която за щастие няма сериозни последствия.  

Половината видове в Черноморския басейн застрашени от изчезване до края на века

https://offnews.bg//obshtestvo/polovinata-vidove-v-chernomorskia-basejn-zastrasheni-ot-izchezvane-do-676780.html

Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати на дива природа, като Амазонка, Арктика и Галапагос, но и в Европа - в Средиземноморието и в Черноморския басейн, може да изчезнат до края на века, заради изменението на климата. Дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничване на повишаването на температурата под 2 ° C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Това показват данните от ново проучване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF.

Публикувано вчера в списание Climatic Change, точно преди Часът на Земята, най-голямата световна иинициатива за природозащита, проучването изследва въздействието на изменението на климата върху близо 80 000 растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света. Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2 ° C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат заплашени.

Емке Любек, ръководител на направление Климата и енергетика в Европейския офис на WWF, посочва: "Промените в климата притискат нашата планета към ръба. Не само че нарастващите температури влияят пряко върху хората и тяхното благополучие, те застрашават екосистемите и биологичното разнообразие, които са от съществено значение за човешкия живот. ЕС трябва да действа, за да поддържа глобалното покачване на температурата под 2 ° C, съгласно Парижкото споразумение, като бързо прекрати използването на изкопаемите горива, започвайки с въглищата до 2030 г.".

Днес климатичните промени видимо засягат ежедневието ни тук, в България, коментира Веселина Кавръкова, ръководителна WWF България. Редица видове в Черно море са заплашени, иглолистните гори съхнат, комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус. Решението е всеки от нас да направи своя жест, за да помогне за опазването на природата, допълва Кавръкова. Затова и призивът на Часа на Земята, отправен към отделните хора, институциите и бизнесите е "свържи се природата", покажи как твоят ежедневен избор в домакинството, транспорта, потреблението или почивката ще помогне да имаме опазени гори и реки, чист въздух и вода.

Ясната опасност от изменението на климата за хората, планетата и нейното биоразнообразие е причината, поради която на 24 март милиони хора по света ще се съберат за Часът на Земята. Те ще покажат своя ангажимент за опазване на биоразнообразието и ще бъдат част от дискусиите и решенията, необходими за изграждането на здраво и устойчиво бъдеще за всички. Международната мобилизация, за Часът на Земята, също изпраща ясно послание към бизнеса и правителството, че има обща воля за промяна на негативните тенденции.

WWF кани приятели и поддържници да се присъединят към традиционното отбелязване на Часа на Земята пред Народния театър в София, на 24 март, от 20,30 до 21,30 ч. Събитията за Часа на Земята от различни места по света са представени на платформата http://connect2earth.org/.

ГЕРБ внасят сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-vnasiat-signal-do-glavniia-prokuror-sreshtu-kmeta-na-provadiia-2084838

Депутати от ГЕРБ ще внесат сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия Филчо Филев от БСП. Това обявиха Александър Иванов, Антон Тодоров и Павел Христов от ГЕРБ на брифинг в парламента.
 
Повод за сигнала до прокуратурата са два доклада на Агенцията за държавна

Стюардесата, която падна от самолет, се е самоубила?

https://www.actualno.com/africa/stuardesata-kojato-padna-ot-samolet-se-e-samoubila-news_664727.html

Стюардесата, за която бе съобщено, че е паднала от самолет на авиокомпания "Емирейтс", вероятно е направила опит за самоубийство. По информация на crash-aerien.news тя се е хвърлила от задната врата на самолета точно преди тръгването на машината. Инцидентът е станал в 15:15 часа местно време вчера (13 март) на международното летище Ентебе в Уганда. Очевидци съобщават, че преди падането жената е прикрепила стъклено шише на врата си. Други очевидци съобщават, че тя е имала пререкания

Осем възможни сценария за съдбата на Закона за езиците в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763141

Осем възможни сценария за съдбата на Закона за езиците в Македония
Вчера с 64 гласа „за“ и в напрегната атмосфера, на ръба на физическата разправа, македонският парламент прие Закона за употреба на езиците на трето четене, след като веднъж президентът на страната Георге Иванов отказа да го подпише, коментира македонската новинарска агенция „МЕТА“. Президентът на Македония Георге Иванов още в сряда вечерта,

Варненска учителка стана рицар на френските „Академични палми“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370809

Орден „Академични палми“, присъждан всяка година от Министерството на образованието на Франция, беше връчен официално днес на старши учителят в Професионалната гимназия по туризъм във Варна – Виктория Кьосовска. Лично посланикът Ерик Льобедел закачи на ревера на уважаваната от ученици и колеги преподавателка по френски език, знака с лилава лента и две сребърни клонки, предаде репортер на Moreto.

София дава стипендии по 300 лева за бъдещи медсестри

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-dava-stipendii-po-300-leva-za-badeshti-medsestri-676779.html

Десет студенти, които учат за медицински сестри в МУ в София, ще получават месечна стипендия 300 лева от Столична община, реши СОС днес. 

За да кандидатстват за стипендия, студентите трябва да са завършили първи курс с минимум 4.50, пари през следващите 3 години на обучението ще получат първите 10 по успех. Срещу това те ще трябва да подпишат
договор, че ще работят в общински здравни заведения 3 години след завършването си.

Така може да се реши в някаква степен проблемът с недостига на медицински сестри в София, обясни шефът на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев. 

Необходимата сума за година е 40 000 лева, уточни д-р Милев.  

Лондон отказа да предаде на Москва проба от веществото, с което е натровен Скрипал

https://www.actualno.com/europe/london-otkaza-da-predade-na-moskva-proba-ot-veshtestvoto-s-koeto-e-natroven-skripal-news_664726.html

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви в ефира на радио LBC, че Лондон няма да изпраща на Русия образец от нервно-паралитичното вещество, с което е отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал. „Външният министър заявява, че Великобритания няма да изпрати образец от нервно-паралитичното вещество в Русия, както бе поискано“, пише в съобщение, публикувано в Twitter страницата на радиостанцията. The Foreign Secretary says the UK is not going to sen

Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени паметника в Европа

http://clubz.bg/65449-buzludja_e_sred_7_te_naj_zastrasheni_pametnika_v_evropa

"Европа ностра", водещата организация за опазване на културното наследство в Европа и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха най-застрашените обекти в Европа за 2018 г., съобщава БТА.

Това са следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, паметникът Бузлуджа в България, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

Тези паметници на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси.

В следващите месеци експерти от "Европа ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка, заедно с други партньори и номинаторите, ще посетят избраните 7 обекта и ще се срещнат с основните заинтересовани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще предоставят технически съвети, ще идентифицират възможните източници на финансиране и ще мобилизират широка подкрепа за запазването на тези забележителности.

До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.

Предишните списъци бяха публикувани през 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

"7-те най-застрашени" за 2018 г. бяха избрани от Управителния съвет на Европа ностра измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите бяха направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра. 

Програмата "7-те най-застрашени" е учредена през януари 2013 г. от Европа ностра с основен партньор Института на Европейската инвестиционна банка. Тя е вдъхновена от подобен успешен проект на американската организация "Национално обединение за историческо съхранение". "7-те най-застрашени" не е програма за финансиране.

Паметникът Бузлуджа е номиниран за участие в програмата "7-те най-застрашени" от фондация "Проект Бузлуджа".

През юли 2016 г. БСП обяви, че си иска паметника. Миналата година бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения.

Съдът обяви забрана деца да играят в заведение за дискриминация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3147081_sudut_obiavi_zabrana_deca_da_igraiat_v_zavedenie_za/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) прие, че заведение в Стара Загора, е проявило неравноспоставеност спрямо клиентка, на която е било забранено децата й да играят в заведението и е била заплашена, че консумацията й ще бъде таксувана по-скъпо, ако това се случи.<br /><br />С произнасянето на тричленния състав (Диана Добрева, Здравка Шуменска и Юлия Ковачева) се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която не вижда проблем в такса дете, наложена от...

Златни кюлчета за 378 млн. долара изпаднаха от руски самолет

http://www.cross.bg/kyulcheta-zlatni-medii-1570163.html

/КРОСС/ Около 200 златни кюлчета и други благородни метали са били разпилени по писта на летище в Русия, след като вратата на товарен самолет се откъснала по време на излитане, съобщават руски медии. Силни ветрове са предизвикали аварията с вратата на товарния самолет Ан-12 при излитане от летището в Якутск, уточниха служители на летището. След инцидента екипажът на самолета е направил аварийно кацане на селско летище на около 12 км от Якутск. Местни медии цитират очевидци, които са забелязали златни кюлчета, както и диаманти и кюлчета от платина, разпилени по пистата. Полицията е пристигнала на мястото и е отцепила района около пистата. Най-малко 172 златни кюлчета с тегло 3,4 тона са били намерени в района, уточни източник от руското вътрешно министерство. Някои медии изчисляват стойността на златото на 21,6 млрд. рубли (378 млн. долара).  

Зимата се завръща! Ето кога ще завали сняг отново

https://www.actualno.com/society/zimata-se-zavryshta-eto-koga-shte-zavali-snjag-otnovo-news_664725.html

Пролетта идва със... сняг. В петък и събота с югозападен вятър времето ще се затопля. През нощта срещу неделя и в неделя отново се очакват валежи, на места интензивни, и рязко застудяване, което ще продължи и през новата седмица. На 20 март, вторник, ще посрещнем астрономическата пролет със сняг не само в планините, а и по високите полета на Западна България, както и на места в северните райони от страната. На 21 и 22 март времето ще... ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

КЗК започва да разглежда казуса ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-kzk-kazusa-sdelkata-chez-26959594

Комисията за защита на конкуренцията започва да разглежда казуса ЧЕЗ по същество.

Зверство в Пловдив: Мъж уби куче с кирка пред погледа на дете

https://www.24chasa.bg/region/article/6763147

Зверство в Пловдив: Мъж уби куче с кирка пред погледа на детеОсвирепял работник от пловдивско предприятие грабна кирка и преби до смърт куче пред очите на 14-годишно хлапе. Изстъплението е извършено в двора на фирма, която се намира в северната индустриална зона на Пловдив. Случаят разгневи стотици в социалните мрежи. Детето разказало, че било неволен очевидец. По думите му кучето си лежало кротко.

Венгер: Искаме да се върнем в Шампионската лига (мачове от Лига Европа днес)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6762208

Венгер: Искаме да се върнем в Шампионската лига (мачове от Лига Европа днес)Искам да играем отново в Шампионската лига. Лига Европа обаче е по-силна от всякога и има много добри отбори като “Милан”, “Борусия” (Дортмунд) и други. Много неща могат да се объркат и ние трябва да играем по начина, по който феновете ни очакват да го правим. Срещу “Милан” трябва да действаме така, все едно първият мач е завършил 0:0.

BILLA организира благотворителен концерт в подкрепа на Панорамата в Плевен

http://econ.bg/Новини/BILLA-организира-благотворителен-концерт-в-подкрепа-на-Панорамата-в-Плевен_l.a_i.759117_at.1.html

Благотворителен концерт „Ние обичаме България“ в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще събере на една сцена някои от най-популярните...

Вижте какво предвижда приетият снощи закон за употреба на езиците в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763135

Вижте какво предвижда приетият снощи закон за употреба на езиците в МакедонияМакедонският президент отново отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският език става втори официален език в Македония. Законът бе приет вчера за втори път на фона на протести в парламента и пред сградата. През януари Георге Иванов отново отказа да го подпише. Ето какво предвижда самият закон:  Законът за употреба на езиците,

Шестокласник прати съученик в болница, сипал му спирт във водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763142

Шестокласник прати съученик в болница, сипал му спирт във водатаНеволно отравяне със спирт за горене вкара за кратко шестокласник в болница. Инцидентът станал в едно от междучасията след час по физическо. Приятел и съученик на 13-годишно момче сипал малко спирт на шега във водата му, предаде "Дарик". След часа по физическо, детето пило вода, но не забелязало допълнителния примес.

Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени в превантивен ремонт на 580 км от републиканската пътна мрежа

http://www.cross.bg/repyblikanskata-krymova-putna-1570172.html

/КРОСС/ Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018-та година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Тя участва в организирания от Българска браншова камара „Пътища" семинар на тема „Превантивно поддържане - проектиране и технологии". Важно е този ресурс да бъде използван по ефективен начин и очаквам практическата дискусия да подпомогне правилното изпълнение на тези цели, коментира още тя. Крумова посочи, че със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" от днес се прекратява работата по зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Пътноподдържащите фирми, обаче, остават в готовност да реагират при необходимост до приключване на зимния сезон. В най-скоро време ще бъде ясно къде ще бъдат вложени спестените от зимната поддръжка средства, заяви регионалният заместник-министър. Предвидено е увеличаване на гаранционните срокове като един възможен стимул за отговорно отношение към изпълнението на обектите. По този начин ограниченият публичен ресурс, с който разполагаме, ще бъде влаган максимално ефективно, обясни Крумова

Напълно оправдаха ген. Шивиков по "афганистанското" дело

http://clubz.bg/65448-napylno_opravdaha_gen_shivikov_po_afganistanskoto_delo

Генерал Димитър Шивиков. Снимка БГНЕС

Софийският военен съд изцяло оневини на първа инстанция о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово, по така нареченото „афганистанско дело“. Решението най-вероятно ще бъде протестирано от прокуратурата на втора инстанция, предаде БНР.

Шивиков бе обвинен за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. през 2010 г., когато бе командир на българския контингент в Афганистан. Според прокуратурата, която се стовари върху него в сложен момент, когато той намекваше за политическа кариера, той докарал в София и присвоил одеяла, якета, зимни комплекти, спортни екипи и др.

Те били предназначени от ISAF като безвъзмездна помощ за "печелене симпатиите" на местното население. Вместо това от ведомството, подчинено на Цацаров, претендираха, че Шивиков наредил част от помощта да бъде върната в България с военен полет заедно със служебното имущество на армията.

Твърде много ми костваше това дело през последните 2 години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре, коментира вече бившият генерал пред националното радио.

"Очаквам положително развитие и по другите повдигнати ми обвинения – за безвъзмездния труд на военнослужещи в мой апартамент и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер", каза още Димитър Шивиков. 

На местния вот през 2015 г. ген. Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово. Прокуратурата обяви, че го разследва именно тогава. Шивиков бе издигнат от инициативен комитет, но загуби изборите от кандидата на десницата и действащ градоначалник тогава д-р Емил Кабаиванов (бивш лидер на СДС - б.р.)

През 2017 г. генералът първо бе представен като кандидат за депутат от БСП в Пловдив-област. В крайна сметка обаче Шивиков изпадна от листата на червените след решение на партийното ръководство. Публично обяснение така и не бе дадено от "Позитано" 20.

Борисов пред Курц: Турция е стигала до Австрия, владяла ни е пет века

http://clubz.bg/65447-borisov_pred_kurc_turciq_e_stigala_do_avstriq_vladqla_ni_e_pet_veka

Премиерът Бойко Борисов направи кратка историческа ретроспекция на отношенията между Европа и Турция. Това стана по време на изявление след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц. Справката бе в отговор на въпрос на австрийски журналист за мнението на Борисов за това трябва ли преговорите за членство на Турция в ЕС да продължат. Борисов припомни, че Османската империя е стигала до Виена, а България е била под нейната власт.

"Векове наред сме били под владичество, иго, както искате го наречете. Не за ден и за два, а 5 века. За съжаление, все повече излизам лош пророк. От няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията, светът върви главоломно към конфликт. Вече политици с имена и държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Турция води война с кюрдите в Сирия, руснаците, американците, "Ислямска държава" са там. Гинат хора и в този момент там. Отношенията между лидерите стават все по-лоши. Вариантите са два – или да се опитаме с дипломация, мир, такт, да се измъкнем от кризата, или да докараме армия от НАТО, която да застане срещу друга НАТО-вска армия. Ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт. Затова, ако мислите, че ми е най-приятното да организирам такива срещи – не. Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това. Имам само една единствена цел – да продължи да работи споразумението. Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия. Виждате как си говорят Турция и САЩ, виждате за какво превъоръжаване иде реч. Ако някой си мисли, че с война могат да се нанесат победи, аз съм скептичен", коментира Борисов.

И допълни:

"При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казва, че 2018 г. трябва дас е разглежда като българо-автстрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало".

Борисов е информирал Курц, че на срещата на 26 март във Варна между Реджеп Ердоган, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и България има поставена една единствена цел - продължаване на действията по споразумението, "за да може тези над 3 млн. мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да предпазим Европа от тази мигрантска вълна".

Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници, каза от своя страна Курц.

"Радвам се, че съм в България за първи път във функцията ми на федерален канцлер на Австрия. От години работим много добре с г-н Борисов. Радвам се, че имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на ЕС. Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси, а малките да остави на отделните държави", заяви Курц.

И продължи:

"Благодаря на България, особено на теб приятелю, за това, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен. Важно е за всички нас, държавите от Западните Балкани да бъдат подкрепени по пътя си към Европа. Това е в интерес на държавите около тях. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство".  

Според Курц обаче е твърде рано да се говори за присъедняване на Турция към ЕС.

"В начална фаза се намираме на преговорите за финансовата рамка. Вероятно една година ще ни отнеме. Ние като държава, която е платец в ЕС искаме да видим едно по-рационално разходване и съответно  пропорционалност в разходите. ЕС ще стане по-малък след излизането на Великобритания и затова трябва да бъдем по-ефикасни в харченето", каза още Курц.

Защо не дадоха Нобелова награда на Стивън Хокинг?

https://www.actualno.com/cosmos/zashto-ne-dadoha-nobelova-nagrada-na-stivyn-hoking-news_664723.html

Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, бе смятан от мнозина за един от най-великите умове на нашето време. Астрофизикът бе легенда в сферата на космологията. Най-известен бе с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начина, по който виждаме Вселената. Работата му със сър Роджър Пенроуз по общата теория на относителността на Айнщайн показа, че съществува начало на космоса и времето - големият взрив - както и край,

Две морски общини в спор за половин милион лева: Кметът на Балчик поиска запориране на сметките на Каварна

https://petel.bg/Dve-morski-obshhini-v-spor-za-polovin-milion-leva--Kmetat-na-Balchik-poiska-zaporirane-na-smetkite-na-Kavarna__255489

Община Каварна дължи над 500 хиляди лева за депониране на сметта на претоварна станция Балчик и депо Стожер. Това е причината кметът на Бал...

4 г. по-късно: Кой е виновен за фаталната акция в Лясковец?

https://petel.bg/4-g--po-kasno--Koy-e-vinoven-za-fatalnata-aktsiya-v-Lyaskovets-__255490

Преди 4 години при полицейска акция в Лясковец загива командосът Емил Шарков. На 14 март 2014 г. при опит да бъде задържан 53-годишният Петко Пе...

Подробности за пожара във Военноморското училище във Варна: Щетите са сериозни.

https://petel.bg/Podrobnosti-za-pozhara-vav-Voennomorskoto-uchilishhe-vav-Varna--SHHetite-sa-seriozni-__255491

Както „Петел“ съобщи вчера, около 15:00 часа до пожарната във Варна е получен сигнал за пожар в избеното помещение на общежитие на Висшето ...

Цецо Острев: Извадихме си поуките от загубата от Левски Лукойл

https://petel.bg/TSetso-Ostrev--Izvadihme-si-poukite-ot-zagubata-ot-Levski-Lukoyl__255492

Черно море Тича посреща Рилски спортист в мач от 20-ия кръг на Националната баскетболна лига. Двубоят във Варна е на 18 март от 18,30 часа в зал...

Две пешеходки пострадаха във Варна при пресичане, единият шофьор избяга

https://petel.bg/Dve-peshehodki-postradaha-vav-Varna-pri-presichane--ediniyat-shofor-izbyaga__255493

Вчера около 15:00 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Шипка» и ул. «Петър Парчевич», 44-годишният водач на «Рено» Г.Д. от Варна, не пропуск...

Заловиха 44-годишен извършител на грабеж с употреба на сила във Варна

https://petel.bg/Zaloviha-44-godishen-izvarshitel-na-grabezh-s-upotreba-na-sila-vav-Varna-__255496

снимка Булфото На 11 март до полицията във Варна е постъпил сигнал за грабеж, извършен на ул. «Йона Екзарх» . Неизвестно лице е използвало...

Варненските данъчни продават марков джип за 8000 лева

https://petel.bg/Varnenskite-danachni-prodavat-markov-dzhip-za-8000-leva__255498

Високопроходим лек автомобил „Мерцедес” модел CDI 4MATIC е обявен за продажба от  Националната агенция за приходите. Черният джип с година н...

Загиналата стюардеса е от Русе

https://petel.bg/Zaginalata-styuardesa-e-ot-Ruse-__255497

Елена Василева Йончева на 47 години от Русе е българската стюардеса, починала на международното летище "Ентебе" в Уганда. Бе публикуван и ...

Общината отговори на гневните фенове на Спартак - Варна: Ще строят нови трибуни на стадиона им

https://petel.bg/Obshhinata-otgovori-na-gnevnite-fenove-na-Spartak---Varna--SHHe-stroyat-novi-tribuni-na-stadiona-im__255499

Работна среща с председателя на УС на "Спартак 1918" Стефан Калименов, с Енгинбар Енгибаров - старши треньор на ФК "Спартак 1918", и фенове прове...

Ден след като Ванко 1 излезе от затвора, се пусна по Главната на Пловдив с дъщеря си

https://petel.bg/Den-sled-kato-Vanko-1-izleze-ot-zatvora--se-pusna-po-Glavnata-na-Plovdiv-s-dashherya-si__255500

 Само ден след като излезе от затвора заради шофиране в нетрезво състояние, рапърът от Пловдив - Ванко 1 излезе по центъра на Пловдив на ра...

Хванаха мъж да краде техника от летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763134

Хванаха мъж да краде техника от летище СофияМъжът е задържан в хода на предприета специализирана полицейска операция от служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Аерогари, съобщиха от пресцентъра на МВР. В резултат на проведените професионални действия Й.П. /35г./ бил заловен в момент, когато товарел в камион за изхвърляне на отпадъци лаптопи, инструменти, РАМ памет,

Румен Радев и БСП искали да съборят кабинета

http://www.moreto.net/novini.php?n=370800

ГЕРБ заподозряха държавния глава и столетницата, че искат да съборят кабинета. Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България.

София дава стипендии на 10 бъдещи медицински сестри

http://www.mediapool.bg/sofiya-dava-stipendii-na-10-badeshti-meditsinski-sestri-news276745.html

По 300 лева месечна стипендия ще получат 10 студенти, обучаващи се за медицински сестри в Медицинския университет в София. Средствата се осигуряват от Столичната община и ще се дават за успех. Това реши в четвъртък общинският съвет. За да кандидатстват за стипендиите, студентите трябва да са завършили първи курс с успех над 4.50. Средствата ще бъдат дадени на първите 10 по успех и ще се изплащат за оставащите 3 години от обучението им. Бъдещите медицински сестри трябва да подпишат договор, че ще работят в общински здравни заведения 3 години след завършването си. Администрацията ще посочи къде точно да бъдат наети. Идеята е така да се реши поне частично проблемът с недостига на медицински сестри в страната и в частност в София, обясни председателят на общинската здравна комисия д-р Веселин Милев. Инициативата ще струва на общината 40 000 лева на година.

София ще дава стипендии на 10 бъдещи медицински сестри

http://www.mediapool.bg/sofiya-shte-dava-stipendii-na-10-badeshti-meditsinski-sestri-news276745.html

По 300 лева месечна стипендия ще получат 10 студенти, обучаващи се за медицински сестри в Медицинския университет в София. Средствата се осигуряват от Столичната община и ще се дават за успех. Това реши в четвъртък общинският съвет. За да кандидатстват за стипендиите, студентите трябва да са завършили първи курс с успех над 4.50. Средствата ще бъдат дадени на първите 10 по успех и ще се изплащат за оставащите 3 години от обучението им. Бъдещите медицински сестри трябва да подпишат договор, че ще работят в общински здравни заведения 3 години след завършването си. Администрацията ще посочи къде точно да бъдат наети. Идеята е така да се реши поне частично проблемът с недостига на медицински сестри в страната и в частност в София, обясни председателят на общинската здравна комисия д-р Веселин Милев. Инициативата ще струва на общината 40 000 лева на година.

Българска стюардеса почина, след като падна от самолет в Уганда

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/bylgarska-stiuardesa-pochina-sled-kato-padna-ot-samolet-v-uganda-6080349

Тя е била откарана в болница с тежки наранявания. Отворила е вратата на аварийния изход - не се знае защо

КЗК се застрахова, че не проверява финансирането на Гинка

http://clubz.bg/65446-kzk_se_zastrahova_che_ne_proverqva_finansiraneto_na_ginka

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи на българската общественост, че е била уведомена за намерението на "Инерком България" да купи българския бизнес на ЧЕЗ. И побърза да се застрахова, че не е в нейните правомощия да проверява произхода на средствата, с които компанията, собственост на Гинка Върбакова, смята да придобие най-голямото електроразпределително предприятие у нас. 

Наред с това КЗК пояснява, че е извън нейните правомощия "да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите".

В краткото си прессъобщение КЗК съобщава, че извършва анализ за въздействието на сделката върху съответния пазар/и като разглежда редица обстоятелства сред които положението на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа сила, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и др.

Целта на анализа е да установи дали сделката е от естество да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.

Съгласно чл. 26, ал. 1 от ЗЗК, Комисията разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващото положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Така оттук нататък ще очакваме решението на КЗК. Стандартният срок Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по сделката е 25 работни дни, като има възможност той да бъде удължен с 10 работни дни. Според председателя на съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева всяко искане на документи или допълнителна информация от страна на КЗК към "Инерком" като заявител ще удължи този срок с още от 10 до 14 дни. Стоева смята, че в случая не е приложима процедура за разширено проучване, ако това обаче се случи, процедурата от страна на КЗК може да бъде удължена и до три месеца.

Участието на българската държава в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а изцяло от чешката компания ЧЕЗ, собственик на активите, каза още Стоева и финансовият консултант на "Инерком" Веселин Захариев пред журналисти в хотел "Балкан" в София. Двамата уточниха, че анализите на този вариант ще се правят от централата на чешката компания в Прага.

Продължават и преговорите за финансиране на сделката. "Структурирането на финансиране ще бъде напълно стандартно за международни сделки - част от него ще бъде от собствен капитал, а другата част ще бъде от банки. В момента се водят преговори за съотношението", посочи Захариев. По думите му шумът, който се е вдигал, не помага.

На въпрос, че от компанията на ЧЕЗ в Прага са заявили, че ще правят анализи за сделката, Стоева обясни, че до момента от "Инерком" са били фокусирани върху подготовка на уведомлението, което е било подадено вчера. "Тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага", добави Стоева.

Според Веселин Захариев по-лесната хипотеза е от ЧЕЗ да не поискат участието на българската държава в сделката. Той изтъкна, че при това положение от "Инерком" не могат да сторят абсолютно нищо, защото договорът не може да бъде развален едностранно. "Решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", заявиха още представителите на "Инерком".

Фандъкова: Надявам се, че още това лято ще имаме обществени велосипеди

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-nadjavam-se-che-oshte-tova-ljato-shte-imame-obshtestveni-velosipedi-news_664722.html

Искрено се надявам това лято да се радваме на обществени велосипеди в столицата. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. „Тази процедура беше много обжалвана, дълго време в съдебни дела. Дори вече хората забравиха, че имаме такава приключена процедура и очакваме час по-скоро София да се сдобие със система на градски колела. Продължаваме да изграждаме велоалеи, за да можем да осигурим по-безопасно пътуване на велосипедистите. Често пъти спорим с шофьорите. Така и

"168 часа": Васил Божков показва съкровища като в Лувъра. 17 от антиките никога не са виждали бял свят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6762637

"168 часа": Васил Божков показва съкровища като в Лувъра. 17 от антиките никога не са виждали бял святМайсторът оглежда своето творение от сребро и злато и очевидно остава доволен от свършеното. Изящният предмет е оценен по достойнство от знатния купувач, който е поръчал произведението на изкуството. То ще краси дома му през следващите 10, 20 или 30 години. След това благородникът ще легне в земята,

Сидеров: Цветанов да направи едно коремно и с президента да си стиснат ръцете

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3147150_siderov_cvetanov_da_napravi_edno_koremno_i_s/?ref=rss


Лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предложи интересен вариант за помирение между заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев. "Ако Цветан Цветанов може да направи коремно възлизане - да пробва и да се изравнят, да стиснат ръце", каза Сидеров в парламента днес, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />Повод за изявлението му беше изпълнението на лост от Румен Радев във вторник....

Атлантическият съвет: Спрете ремонта на МиГ-29 в Русия

http://clubz.bg/65445-atlanticheskiqt_syvet_sprete_remonta_na_mig_29_v_rusiq

Атлантическият съвет на България (АСБ) със загриженост следи предприетите от министъра на отбраната действия по ремонта и поддръжката на останалите в наследство самолети МиГ-29. От публикуваните на 07.03.2018 г. на портала за обществени поръчки на МО нови документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 – рамково споразумение” става ясно, че МО се готви да плати на Руската самолетостроителна компания “МИГ” (РСК „МиГ“) между около 41.1 млн. лв. и 81.5 млн. лв. без ДДС за ремонт и поддръжка на 15 самолета за 4 години.

Тази процедура беше открита с решение на министъра на отбраната №129 /06.12.2017 г., но беше обжалвана. От публикувания пакет с документи е видно, че на 15 и 16 февруари са проведени преговори с РСК „МиГ“. Въз основа на тях със свое решение №28/06.03.2018 г. министърът на отбраната окончателно определя като изпълнител РСК „МиГ“. Решението подлежи на обжалване в десетдневен срок.

Важно е да се уточни, че с решението си от 06.03.2018 г. министърът на отбраната на практика открива нова процедура, отделна от тази, който е обжалвана от м. декември 2017 г.

Нашата тревога значително нараства при един по-внимателен експертен прочит на споразумението и съпътстващите го документи, особено предвид следните договорености:

По предмет на споразумението (глава 2)

Проектът на Рамковото споразумение (РС) предвижда заплащане на такса за интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) от 6 250 Евро за един летателен час, т.е. над 9 милиона за 1450 часа, и почти двойна такса над тези часове. От текста се разбира, че огромната такса за пролетян час се заплаща единствено за проверка и калибриране на контролно-измервателна апаратура, свързана с експлоатацията на самолетите (т.2.3.1.6 от проекта на РС). Всички останали дейности, посочени в т. 2.3 от проекта на РС като включени в тази цена, се дублират с посочените в т. 2.4, които се задължаваме да плащаме допълнително по цени, определени от РСК „МиГ“.

Прави впечатление, че комисията е променила т. 2.3.2.1 от предложения в изискванията проект на РС, озаглавена „Планови и непланови доставки на резервни части от комплектацията на самолета и консумативи“, на „Доставка на резервни части и консумативи“. Изглежда това е направено с цел отпадане възможността в цената за един летателен час да попаднат агрегатите с ограничен ресурс, което очевидно е в изгода на РСК „МиГ“.

Налага се изводът, че МО се задължава да заплати на РСК „МиГ“ милиони евро за нищо, а допълнително ще заплати други милиони за изпълнение на необходимите дейности за поддръжка на летателната годност на самолетите.

Срокове и място за изпълнение на споразумението (глава 3)

Проектът на РС оставя на РСК „МиГ“ да определя какви ще са сроковете за изпълнение на дейностите по договорите, независимо от приоритетите на МО. Недоговарянето на лимитиращи максимални срокове за изпълнение на договорите, особено на този за възстановяване на летателната годност на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета, позволява на руската страна да манипулира в свой интерес същите и от там да влияе директно върху процента изправни самолети.

Цени на договорите (глава 7)

Не се договаря цена на възстановяване на летателната годност на 15-те самолета при положение, че комисия на РСК „МиГ“ е извършила предварителна оценка на тяхното състояние. В същото време са поискани единични цени за извършване на основен ремонт и увеличаване на назначения срок на служба на агрегати, за извършване на контролно-възстановителни работи и за доставка на резервни части и консумативи за 2018 г. (Приложения №№ 14, 15, 16 и 17 от Изискванията на възложителя), които не са отразени в проекта на РС. Това ще даде възможност на РСК „МиГ“ да променя предложените цени, позовавайки се на обстоятелства извън контрола на МО.

Неустойки (глава 17)

Не се предвиждат неустойки при неизпълнение на основното задължение на РСК „МиГ“ за осигуряване на минимално 1450 ч. нальот на година при 66,6% изправна техника. Нещо повече, проектът на РС не предвижда начин за действие, ако не бъде осигурен такъв нальот. Това е изключително в интерес на фирмата и ще й позволи да претендира незаслужено плащане при по-малък нальот.

Тези и други противоречиви клаузи правят рамковото споразумение неработещо и неизбежно ще доведат до неговото прекратяване след сериозна загуба на финансови средства и без да бъде постигнат желаният резултат.

Освен това, много от текстовете и промените в хода на процедурата оставят сериозни съмнения за уговорки между двете страни.

Министърът на отбраната е представител на коалиционния партньор на ГЕРБ, но отговорност за осъществяване на отбранителната политика носи Министерският съвет.

Призоваваме министър-председателят г-н Бойко Борисов да намери начин да осъществи своите управленски функции по отношение на състоянието и модернизацията на Българската армия.

Заслужава да се отбележи с особено внимание и фактът, че предвижданата обща стойност на договорите, които ще бъдат сключвани в изпълнение на рамковото споразумение, няма да надвишава сумата от около 41.1 млн. лв. без ДДС (т. 8.7). Съгласно чл. 26, ал. 31а от Закона за отбраната и въоръжените сили обаче министърът на отбраната утвърждава програма и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, когато стойността на всеки от проектите не надвишава 50 млн. лв.

По този начин към момента министърът на отбраната, без да се налага да иска одобрението и на Министерския съвет (такова е необходимо, ако стойността е над 50 млн. лв.), разполага с пълната свобода да сключи договора. Вероятно това е и причината цялата стойност на договорите да бъде разделена на две части – минимална и максимална. Минималната дава възможност на министъра на отбраната да действа по свое усмотрение и воден от собствената си преценка.

АСБ следи със засилена тревога реваншистката и провокативна политика на Кремъл, който води хибридна война срещу НАТО и ЕС, включително и против България. В стратегическите си документи Москва вече фактически обяви НАТО за неприятел. Провокациите на руските ВВС в близост до въздушното ни пространство от години водят до изчерпване на ограничения ресурс на наличните в момента изтребители.

Да продължаваме да ремонтираме оръжието си в Русия при това положение е неразумно и опасно за националната ни сигурност.

Припомняме и възникналите съмненията за летателната безопасност, предизвикани от доставения непълен комплект документи по предишния ремонт на МиГ-29 (за над 70 млн.лв.), което предизвика напрежение сред пилотите ни през октомври 2017 г.

Българските управляващи трябва добре да си дават сметка за всичко това, особено в настоящия контекст на агресивна политика на Кремъл срещу НАТО и ЕС.

За съжаление, Кремъл с реваншистката си политика днес става все по-ненадежден партньор на международната сцена и се утвърждава като сериозен фактор на нестабилност в Европа, особено по източните граници на ЕС и НАТО. В този контекст няма никакви разумни основания да се очаква, че Москва може да бъде лоялен и надежден партньор и по отношение на каквито и да е бизнес отношения във военнопромишлената сфера. Още по-малко в поддръжката на критично важна военна техника на България, използвана за изпълнение на съюзните й ангажименти в НАТО.

АСБ настоява за незабавно прекратяване на процедурата по сключване на това рамково споразумение с Русия!

Призоваваме да се търсят спешно възможности ремонтът и поддръжката на минимално необходим брой самолети МиГ-29 да бъдат направени от държава, която е съюзник в НАТО или заявила желание за членство в Алианса и разполагаща с необходимите възможности за това.

Поради ненадеждността в перспектива на самолетите МиГ-29, АСБ настоява за възможно най-бързо стартиране на процедурата по придобиване на нов тип оперативно съвместим с НАТО боен самолет.

АСБ счита, че паралелно с въвеждането на въоръжение на новия самолет трябва да се пристъпи към освобождаване от самолетите МиГ-29 така, че да не се допуска паралелното им използване с новите изтребители. За старите МиГ-29 следва да се търси най-добрата пазарна реализация.

АСБ настоява също и за разширяване на възможностите за осъществяване на съвместна охрана със съюзни държави на българското въздушно пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

АСБ следи внимателно и ще продължи да подкрепя със своята експертиза всички институционални намерения и действия по укрепването на отбранителния потенциал, ролята и авторитета на страната ни в НАТО и в Европейската отбрана.

Електроразпределение Север организира „Ден на отворени врати“ в Учебния си център по случай Деня на потребителя

http://www.cross.bg/elektrorazpredelenie-sever-kompaniyata-1570171.html

/КРОСС/ На Световния ден на потребителя - 15 март, Електроразпределение Север проведе „Ден на отворените врати" в Учебния център на компанията в гр. Варна. Компанията покани студенти от Техническия университет и ученици от Професионалната гимназия по електротехника в града да посетят специално оборудваната тренировъчна база за бъдещи електромонтьори на ул. Девня 2. В рамките на деня няколко групи студенти разгледаха учебните зали в Центъра, където се запознаха с основните съоръжения, използвани в електроразпределителната мрежа, посетиха Високоволтовата лаборатория на компанията и наблюдаваха впечатляващи демонстрации на волтова дъга и пробив на изолатори. Посещението в Учебния център и Високоволтовата лаборатория изискват спазването на специални мерки за безопасност и за целта участниците преминаха въвеждащ инструктаж, преди да влязат в залите със съоръженията със задължителните предпазни средства. В края на посещението бъдещите енергетици разгледаха учебен трафопост и наблюдаваха демонстрация на основни ремонтни дейности, които изискват изкачване на железорешетъчни и стоманобетонни стълбове. Организирането на „Ден на отворените врати" в Деня на потребителя е утвърждаваща се за Електроразпределение Север традиция. Компанията използва възможността да запознае посетителите, които се интересуват от електроенергетика, с основните дейности в тази сфера

Рожденичката Илиана Раева: С Нешка си имаме циклични изрази на любов и комуникация

https://offnews.bg//gimnastika/rozhdenichkata-iliana-raeva-s-neshka-si-imame-tciklichni-izrazi-na-li-676777.html

Навръх 55-ия си рожден ден президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева гостува в предаването "На Кафе" и коментира словесната престрелка с Нешка Робева.

"С нея си имаме циклични изрази на любов и комуникация, която ние си разбираме много добре. Обществото я разбира по различен начин. Това е нещо, което се е случвало и преди. Тя си има свое мнение, аз си имам мое мнение. Тя иска аз да имам нейното мнение и обратно. Всяка си отстоява нейното мнение.

Истината е, че аз уважавам и обичам Нешка Робева. Тя е била мой треньор. Научила съм от нея много неща. Още от едно време имам различно виждане за нещата. Смятам, че към момента съм един добър ръководител. Имам подкрепата на всички клубове в страната. Това, че не се отказвам и се боря за начина, по който искам да се развива гимнастиката, на нея не ѝ харесва. Там всъщност е конфликтът.

Пожелавам си да гимнастиката да продължи да носи такава наслада на хората. Да бъде гордостта на българите по целия свят. Пожелавам си момичетата да са здрави. Има фантастична атмосфера в залата, много са мотивирани момичетата. Треньорите също са много вдъхновени", каза Илиана Раева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване