Достъпът до НДК ще бъде ограничен

//dariknews.bg/regioni/sofiia/dostypyt-do-ndk-shte-byde-ogranichen-2085320

Достъпът до централната сграда на НДК днес ще бъде ограничен, съобщиха от националния дворец.

Мярката се налага поради събитие на високо ниво (клас "С") от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Касите на Билетния център ще работят нормално с обичайн

Древен пристанищен град беше открит край Неапол

//dariknews.bg/novini/sviat/dreven-pristanishten-grad-beshe-otkrit-kraj-neapol-2085319

Останки от древния пристанищен град Палеполис бяха открити в морето край Неапол, близо Кастел дел Ово, съобщи АНСА.

Подводните археолози са открили четири тунела, 3-метрова улица и траншеи за войници.

Най-ефикасната диета включва натурални продукти

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-efikasnata-dieta-vkliuchva-naturalni-produkti-2085321

Специалисти установиха, че консумацията на натурални продукти без добавки позволява бързо да се стопят излишните килограми, съобщи Лайф.
 
Диетолози и здравни експерти заключиха, че викторианската диета не само е сред най-ефикасните методи за отслабва

Дарик отново търси най-добрия град за живеене

//dariknews.bg/novini/bylgariia/darik-otnovo-tyrsi-naj-dobriia-grad-za-zhiveene-2085343

За единайсети път Дарик радио ще търси „Кой е най-добрият град за живеене в България”. В класацията участват 27-те областни градове, които ще бъдат оценени по критерии, групирани в 10 категории, и проследяват тяхното развитие и качеството на живот във всеки от тях. И тази година сл

Глобализъм срещу национализъм: На кого принадлежи бъдещето?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285260_%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0

  Хората ще се бият за семейството, вярата и страната си. Колко от тях ще пожертват живота си за плурализма и разнообразието? Кой ще се бие и ще умре за Еврозоната или за ЕС?

ООН, Световната банка, Плана „Маршал” и след разделянето между Изтока и Запада – НАТО. Намираме се в дните на края на всичко това

Робърт Бартли, дългогодишен автор на редакционното каре в Wall Street Journal, беше усърден радетел на свободната търговия, който в продължение на десетилетия настояваше за допълнение на Конституцията с пет думи: „Трябва да има открити граници”. Бартли приемаше всичко онова, което заличаването на американските граници и непрестанният наплив на чужди народи и стоки означават за страната. Той казваше: „Мисля, че с националната държава е свършено”. Неговата визия и идеология имат дълго родословие.

Този култ към свободната търговия и отворените граници процъфтява за пръв път през XVIII век във Великобритания. В ролята на своеобразен апостол Павел за тази постхристиянска вяра влиза Ричард Кобдън, който хипнотизира елитите с величието на визията си и силата на своята реторика. На 26 януари 1846 г. в залата „Свободна търговия” в Манчестър тълпата е толкова многолюдна, че се налага седалките да бъдат премахнати. От подиума Кобдън се провиква: „Гледам по-надалеч. Виждам принципа на свободната търговия, на който трябва да се основава моралният свят, като принципа на гравитацията във вселената – свободната търговия привлича хората, отхвърля антагонизма на расата, вероизповеданието и езика и ни обединява във вечен мир.”

Британия се обръща в неговата утопична вяра и отваря пазарите си за света. От другата страна на Атлантика обаче, е възприета една друга система, станала известна като „американската система”. Вторият закон подписан от президента Вашингтон е Митническият закон от 1789 г. Бащата-основател на страната в своето първо обръщение към Конгреса казва: „Свободните хора…трябва да насърчават такива производства, които да ги направят независими от жизненоважните, особено военни, чуждестранни доставки.” В своя „Доклад за производствата” от 1791 г. Александър Хамилтън пише: „Всяка нация трябва да се стреми да притежава най-важните неща за своето национално снабдяване. Те включват средствата за препитание, местообитание, дрехи и отбрана.”

Това е мъдрост, родена от опита. В Йорктаун американците трябва да разчитат на френски мускети и кораби, за да спечелят своята независимост. Те са решени да изградят система, която да сложи край на зависимостта от Европа за нуждите на нашия национален живот и създават нови връзки на взаимозависимост сред американците. Британската глупост се прояви през Първата световна война, по време на която самодостатъчната Америка стои настрана и продава на зависимата от вноса Англия храните, продоволствията и оръжията, от които тя има нужда, за да оцелее, но които не може да произвежда.

Първите важни стъпки на Америка към свободна търговия, отворени граници и глобализъм са направени със Закона за разширяване на търговията на Джон Кенеди и със Закона за имиграцията от 1965 г. на Линдън Джонсън. В края на Студената война обаче възниква реакция срещу това и започва голямото пробуждане. Търговските дефицити на Съединените щати нарастват със стотици милиарди долари, а повече от милион законни и незаконни имигранти годишно заливат страната и забележимо променят самия характер на държавата.

Американците започват да осъзнават, че

свободната търговия изкоренява производствената база на нацията

, а отворените граници означават загуба на страната, в която са отраснали. А на тази земя няма по-голяма загуба от това.

Новата съпротива на западния човек срещу глобалисткия дневен ред сега се проявява навсякъде. Виждаме го във враждебността на Тръмп към НАФТА, в неговите мита, в неговата стена на границата. Виждаме го в английската декларация за независимост от ЕС чрез Брекзит. Виждаме го в политическия триумф на полските, унгарските и чешките националисти, във възходящите в цяла Европа анти-ЕС партии, в сепаратистките движения в Шотландия, Каталуния и Украйна, както и във възторгът към руския националист Владимир Путин.

Европейците започват да гледат на себе си като на коренни народи, чийто Стар континент е смъртоносно застрашен от стотиците милиони нашественици, промъкващи се през Средиземноморието, които идват и окупират родината им.

На кого принадлежи бъдещето? Кой ще реши съдбата на Запада?

Проблемът на интернационалистите е, че визията, която предлагат – свят на свободна търговия, отворени граници и световно правителство – са конструкции на ума, които не се чуват от сърцето.

 Хората ще се бият за семейството, вярата и страната си. Колко от тях ще пожертват живота си за плурализма и разнообразието? Кой ще се бие и ще умре за Еврозоната или за ЕС?

На 4 август 1914 г. антивоенните германски социалдемократи, най-старата и най-голяма социалистическа партия в Европа, гласуват за изтегляне на кредитите, нужни на кайзера, за да води война срещу Франция и Русия.

Тогава германските социалисти са на първо място германци. Патриотизмът побеждава идеологията.

В своята книга „В дните на Сътворението” (Present at the Creation: My Years in the State Department), Дийн Ачесън пише за света след края на Втората световна война и за институциите, родени в годините, през които той служи в Държавния департамент при президентите Франклин Рузвелт и Хари Труман: ООН, Световната банка, Плана „Маршал” и след разделянето между Изтока и Запада – НАТО. Намираме се в дните на края на всичко това.

Нашите транснационални елити имат привидно неразрешим проблем. За да увеличат милионите си на Запад, отворените граници и свободната търговия, която ценят и насърчават, вече не представляват славното бъдеще, а екзистенциална заплаха за суверенитета, независимостта и идентичността на страните, които те обичат.

Патрик Бюканън

Източник: The American Conservative

В България текстът е публикуван в сп. a-specto

Ароматите разболяват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6755065

Ароматите разболяватУчени: Парфюми, дезодоранти, почистващи препарати причиняват мигрена, астма, рак Днешният човек живее сред постоянен облак от прекрасни ухания. Помислете: сутрин се измъкваш от чаршафите, изпрани с ароматен прах за пране, сваляш пижамата, лъхаща на омекотител, влизаш в банята, лъсната с благовонен препарат, къпеш се с миризлив сапун и шампоан,

За Меркел, популизма и родината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285259_+%D0%97%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Александър Андреев обобщава картината около новия германски кабинет:

За Меркел

Близо половин година след изборите Германия вече има ново правителство. И Меркел отново е в центъра на вниманието. Защото 63-годишната канцлерка започна своя четвърти мандат. Досега тя е била 12 години на власт и със сигурност ще изпревари Конрад Аденауер, а може би ще се изравни и със своя политически ментор Хелмут Кол, който изкара 16 години като канцлер.

Съвършено закономерни са репликите, че демократично мислещи политици много рядко оцеляват толкова дълго на власт. След като критикуваме Путин, Си Цзинпин или Ердоган заради машинациите, с които удължават мандата си, защо не критикуваме Меркел? Мнозина задават този въпрос. Отговорът гласи: онези пазят властта си силово и с машинации, докато Меркел оцелява поради умението си да балансира, да се придържа към златната среда, да се вслушва и почти никога да не взима крайни решения. Впрочем, тъкмо едно крайно решение сериозно увреди рейтинга ѝ както в страната, така и по света: либералната ѝ политика към бежанците. А това ѝ попречи да спечели изборите с по-голямо мнозинство и да скрои коалиция по свой вкус. Тук наблюдателите масово припомнят, че в Бундестага новият ѝ кабинет получи само 9 гласа повече от необходимото, което според някои опозиционери е равнозначно на политически шамар. И неслучайно се обсъждат хипотезите, че Меркел ще си тръгне още в средата на мандата или пък че социалдемократите ще напуснат преждевременно коалицията.

За популизма

Зад това развитие се крие един друг важен политически въпрос, който отчетливо кънти и след избора на новото правителство: стигна ли се и във Федералната република, подобно на други западни страни, до възход на т.нар. популисти които изместват традиционните партии? Неслучайно едно от първите неща, които каза Меркел, беше, че християндемократите ще се опитат да си върнат избирателите, насочили се към крайнодясната "Алтернатива за Германия". "Тази партия трябва да се смали и по възможност да излезе от Бундестага" - едно рядко твърдо и напористо изказване за иначе много балансираната Меркел.

Политиците-центристи като Меркел в цяла Европа говорят на избирателите, че Европейският съюз е равнозначен на мир и нарастващо благоденствие за всички, на правов ред и справедливост, на толерантност и цивилизованост. Защо обаче много хора не приемат тези очевидно много добри предложения, а вместо това избират агресията, крясъка, изолацията, глухия национализъм? Защото вече не вярват на традиционните политически елити. А защо не вярват? Защото тези елити още не умеят да говорят на опростения и агресивен език, който се наложи от социалните мрежи. Тоест, проблемът е комуникационен. Между другото, в програмата на новото германско правителство най-голямо място е отделено именно на дигиталното общество.

За (министерството на) родината 

В правителството обаче има и други новости: например Министерството на родината. То беше скроено по вкуса на лидера на ХСС Хорст Зеехофер. В Германия като цяло - заради ужасния исторически опит - са доста предпазливи с емоционално натоварени понятия като "родина", но в родината на Зеехофер Бавария това не е точно така. Философията на новото министерство е, че то не само ще се грижи за сигурността на гражданите и за реда в страната, но и ще строи социални жилища, ще затяга правилата за миграция и явно всячески ще се опитва да отнеме несигурността и страховете на хората в новия, широк и отворен глобален свят, да им създаде усещане за родина, уют. Един политик от Зелените нарече това "политически кич" и в известен смисъл е прав, от друга страна обаче тъкмо с такива конкретни мерки може да се подкопаят безпочвените обещания на популистите.

Към края ето и още два любопитни факта: най-младият министър в кабинета на Меркел, 37-годишният Йенс Шпан, е консервативен католик, който има официален брак със своя партньор и се смята за един от най-сериозните вътрешнопартийни конкуренти на Меркел. 39-годишната министърка по въпросите на семейството и жените Франциска Гифай пък е без религиозна принадлежност. Тя беше кметица на проблемния берлински квартал Нойкьолн, където живеят много български граждани, и години наред се занимаваше с проблемите на мигрантите. 

Норвегия и Финландия ще правят арктическа жп линия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285258_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81

 Работна група от експерти на Финландия и Норвегия до края на годината ще подготви доклад за възможностите за реализация на проекта за жп линия между двете страни, разположена в арктическата част на Скандинавския полуостров, съобщи ТАСС, като цитира информация от финландското транспортно министерство.

Специалистите ще трябва да изберат трасето на линията от финландския град Рованиеми до Киркенес в Норвегия. Работната група ще трябва да отговори на доста въпроси, сред които как реализацията на проекта ще се отрази на коренните жители в зоните на трасето, околната среда, каква ще е стойността на начинанието и какви са възможностите за осигуряване на финансирането. Работната група ще се събере на първото си съвещание през май, а преди Коледа трябва да е готова с доклада си.

Наскоро от транспортното министерство на Финландия информираха, че дължината на жп линията в най-северните райони на двете страни ще е с дължина 445-465 км и ще преминава през райони, където се добиват много дървесина и полезни изкопаеми. Пускът се планира за края на следващото десетилетие, а нужните инвестиции се изчисляват на около 2,9 млрд. евро.

Създателят на "Новичок" помоли за прошка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285257_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BE%D0%BA%22+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B0

 От 28 г. публично се боря срещу "Новичок". Аз участвах в създаването и в изпитването, и в превръщането на този препарат в оръжие. Това заяви руският химик Вил Мирзаянов в предаването "120 минути" по bTV

Попитан как е реагирал на новината, че според британските власти руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрил са били отровени с "Новичок", Мирзаявнов каза: "Бях шокиран, тъй като усещах част от вината си за създаването на това оръжие. Моля за прошка, чувствам вината си, аз се боря срещу това оръжие".

Той обясни какви са симптомите при отравяне с "Новичок".

"Когато това вещество попада върху открита повърхност - гола повърхност, или по някакъв начин, ако попадне в човек, започва миоза - стесняване на зениците, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човек. След това идва затрудненото дишане или дишането може да спре изцяло, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, конвулсии, които, ако не се използва антидот своевременно, те могат изцяло да убият човек", каза той.

Мирзаянов бе категоричен, че отравянето с "Новичок" е неизлечимо. 

"Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в конвенцията за забрана на химическите оръжия. За целия свят "Новичок" не съществува", каза още руският химик, който живее в САЩ.

Източник: Дир.бг

Консултанти на Тръмп са злоупотребили с 50 млн. профила във Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285256_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81

 Социалната мрежа Facebook обяви, че е блокирала аналитичната компания Кембридж Аналитика, специализирана в анализ на данни и работила за кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Компанията е обвинена, че е събирала лични информации за милиони потребители на Фейсбук без тяхното съгласие, предадоха световните агенции.

Според разследване на вестниците New York Times и Observer, Cambridge Analytica  е събрала данните на 50 милиона потребители на Facebook и ги използвала, за да разработи софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на вота.

Главният прокурор на щата Масачузетс е започнал разследване на твърденията за фирмата, предадоха световните агенции.

Преди няколко години Facebook обви, че Cambridge Analytica е получила данни за потребители от приложение в социалната мрежа. То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 хил. души. Благодарение на него разработчикът на приложението можел да стигне до различни информации за потребителите, които са го свалили, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението били събрани данни за милиони хора. 

През 2015 г. Cambridge Analytica казала, че е унищожила информацията, която е получила чрез приложението. Но преди няколко дни Facebook получил сведения, че не всички данни са били заличени. Докато разследва тези сведения, социалната мрежа е блокирала достъпа и на партньорска компания на Cambridge Analytica - Лаборатории за стратегическа комуникация, както и достъпа на изследователя, създал гореспоменатото приложение - преподавателя по психология от Университета в Кембридж Александър Коган, а също и достъпа на Кристофър Уили от компанията Eunoia Technologies, за която се твърди, че е получила данните от приложението.  

Компанията Cambridge Analytica твърди, че не е извършила нищо нередно. Тя твърди, че партньорската компания

Лаборатории за стратегическа комуникация е наела Коган да осъществи широкомащабен изследователски проект в САЩ. После обаче научила, че Коган е получил лични данни в нарушение на политиката на Facebook и изтрила всички данни, получени от компанията, която го е наела.
Компанията Cambridge Analytica е подкрепяна от семейството на милиардера и донор Робърт Мърсър, който е управител на хедж фонд и който подкрепяше кампанията на Тръмп, както и кампаниите на други консервативни кандидати и каузи.

Кампанията на Тръмп е наела Cambridge Analytica през юни 2016 г. и й е платила над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия. Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Компанията твърди, че разполага данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.

Миналия ноември президентът и генерален директор на Cambridge Analytica Александър Никс разкри, че компанията му се е свързала с основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж по време на кандидат-президентската кампания и е поискала имейли, свързани с кампанията на Хилари Клинтън. Асандж е отказал. Имейли, свързани с кампанията на Клинтън, откраднати от руски агенти, са във фокуса на разследванията за намеса в американските избори. Никс отрече компанията му да е била замесена в руската намеса в изборите.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

 

Напът към Coxit*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285255_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+Coxit%2A

 На 21 април 2017 г. кралицата празнува 91-ия си рожден ден, това е много студен ден във Великобритания. Сред многото подаръци изпъква един, за който тя ще научи едва по-късно от новините: За първи път от 125 години насам в този петък нито един киловатчас електроенергия в страната не е произведен чрез изгарянето на въглища. И това се случва тъкмо в родината на индустриализацията.

В края на 2017 г. делът на електричеството от въглища от енергийния микс на Обединеното кралство е спаднал дори до исторически ниското ниво от седем процента, докато въглищата все още допринасят за германския електроенергиен микс с цели 40 процента. С това Великобритания намали наполовина емисиите на CO₂ от производството на електроенергия в рамките на пет години - срив, за който Германия например може само да мечтае. Как се случи всичко това, не бяха ли тъкмо британците тези, които в продължение на години проспиваха енергийния преход, пита в свой анализ германското издание Die Zeit. 

Докато германският Закон за възобновяемите енергийни източници от 2000 г. Бе изкопиран за кратко от редица страни по целия свят, Великобритания заложи на друга система за стимули, която дълго време не даваше плодове. През 2011 г. възобновяемата енергия на острова възлизаше на малко под 10% от производството на електроенергия, докато Германия отчиташе зашеметяващия дял от 20%. Година по-късно делът от въглищната енергия във Великобритания дори се повиши с една трета. Но правителството реагира и на следващата година провъзгласи енергийния преход за Великобритания.

 

„Все още съм изненадан колко бързо и до каква степен се случил промяната", казва изследователят Ян Щафел от Imperial College в Лондон. „Европейските политици трябва да проследят много внимателно случилото се във Великобритания". Тайната на успеха зад британския отказ от въглища, който трябва да бъде завършен до 2025 г., не е сложна. На 1 април 2013 г. влезе в сила система, наречена "цена на въглерод" (carbon price floor). Тя значително оскъпи тока от въглища.

Важно е да се разбере, че производителите на енергия в ЕС трябва да закупят сертификат за всеки тон CO2, който изпускат в атмосферата, за да произвеждат електроенергия. Проблемът: има твърде много сертификати. Излишъкът сега възлиза на 2 млрд. броя. Следователно цената им се понижи значително през годините, междувременно само до пет евро за тон CO2, в момента има цени от малко под седем евро. Въглищата, от друга страна, станаха все по-евтини на световния пазар, откакто Съединените щати започнаха масово производство на природен газ преди десет години.

Както ниската цена на сертификатите, така и достъпните въглища, означават, че токът от въглища е много евтин за производство. Тази възможност британските производители на електроенергия не можеха да изпуснат, така че през 2012 г. се наблюдаваше увеличение на въглищната енергия. Ето защо британското правителство въведе допълнителна такса. Тя е дължима на Министерството на финансите за всеки тон емисии от CO₂ и възлиза на 18 паунда, еквивалента на около 20 евро.

Благодарение на този повишен carbon price floor въглищата изведнъж станаха скъпи. Природният газ, чиято цена преди това беше по-висока от тази на въглищата, внезапно стана много търсен. „Великобритания имаше много газови електроцентрали, които не бяха използвани достатъчно," казва Щафел. От 2014 г. насам повече от две дузини електроцентрали, захранвани с въглища, бяха затворени, докато задвижваните с газ централи бяха пуснати отново в експлоатация. Осем електроцентрали, захранвани с въглища, са все още в мрежата и трябва да бъдат закрити най-късно до 2025 г.

Момент, момент, може да каже някой сега. Не изпускат ли и централите, работещи с газ, въглероден диоксид? Не става ли въпрос за насърчаване на възобновяемата енергия? И не иска ли Великобритания, за разлика от Германия, да запази своите атомни електроцентрали? Отговорът и на трите въпроса е „да, но...“.

Първо, модерните централи, работещи с газ, отделят значително по-малко CO₂ от електроцентралите, захранвани с въглища. В сравнение с електроцентралите, захранвани с лигнитни въглища, които доставят повече от половината от германската енергия от въглища, отделяните емисии са трикратно по-ниски. И: Великобритания получава по-голямата част от природния си газ от Норвегия. За разлика от Съединените щати, в Обединеното кралство няма спорният фракинг, казва Джонатан Маршал от Energy and Climate Intelligence Unit.

Второ, Великобритания също насърчава развитието на възобновяемата енергия. От 2011 г., когато страната все още изостава в европейски контекст, тази енергия се е увеличила със 130%, докато за Германия повишението за същия период е от 50%.

И трето, вярно е, че Великобритания държи на ядрената енергетика. И все пак не тя замени повечето от британския ток, произведен от въглища. Делът на ядрената енергия в електрическата мрежа се е увеличил само с три процентни пункта между 2014 г. и 2016 г. (В Германия делът се понижи с три процента през същия период).

АЕЦ Хикли Пойнт. Снимка: Ройтерс

Решаващо е друго: държавите членки на ЕС, включително Обединеното кралство, си поставиха амбициозни цели за опазване на климата и искат да намалят значително емисиите си на CO₂ през следващите години. Производството на електроенергия е един от най-големите производители на CO₂ в индустриализираните страни. Ако то стане по-благоприятно за климата, то токът от въглища трябва драстично да намалее. В Германия например производството му допринася за четири пети от общото производство на емисии от електроенергия. Смущаващ е фактът, че между 2012 г. и 2016 г. Германия успя да свие само с четири процента производството си на емисии от електроенергия, в сравнение с минус 47% в Обединеното кралство.

*Coxit - игра на думи от coal и exit - излизане от енергията от въглища

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Ралица Пейчева

Русия отново избра Путин

http://varnautre.bg/2018/03/19/77137/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd

Остава на поста си за още 6 години, след като побеждава категорично в президентските избори в страната

Путин започва четвърти мандат след категорична победа*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285254_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5

 Руският президент Владимир Путин печели категорично и очаквано изборите, показват първите данни след края на гласуването в Руската федерация.

Първите резултати от екзитпол на Общоруския център за изучаване на общественото мнение сочат, че Владимир Путин получава 73,9% от гласовете, кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин получава 11,2%, а лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски взима 6,7%. Следват Ксения Собчак от Гражданска платформа с 2,5%, Григорий Явлински от партия Яблоко с 1,6%, Борис Титов от "Партия на растежа" получава 1,1%, Сергей Бабурин от Руския общонароден съюз получава 1%, а Максим Сурайкин от партията "Комунистите на Русия" е с 0,8%. 

 

По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97%, съобщава БТА.

Това е два часа преди затварянето на избирателните секции в Западна Русия. След това още един час, до 21 ч. московско време (20 ч. българско време) гласуваха в руския анклав на Балтийско море Калининградска област.

След днешната си победа Путин има шанс да остане на поста до 2024 г., когато ще е на 71 г., отбелязва Ройтерс. Агенцията допълва, че само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго.

Към 15 ч. московско време избирателната активност бе с близо 5% по-висока отколкото на същия етап по време на предишните президентски избори в Русия - през 2012 г., съобщава още БТА.

Не са установени нарушения, които може да повлияят на резултатите от изборите, обяви руското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Най-уважаваната, независима изборна мониторингова група в Русия, "Голос" ("Глас"), е регистрирала 2 500 нарушения, предаде ДПА. Най-много, около 500, са били те в столицата Москва. ЦИК съобщи, че е получила над 670 жалби, посочва агенцията.

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот.

Преизбирането на руския президент не е будило съмнение, отбелязва Ройтерс. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия, и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите.

Отношенията между Русия и Запада обаче се влошиха при Путин до най-ниската си точка от времето на Студената война, посочва Ройтерс. Агенцията изброява конфликтите в Сирия и Украйна, обвиненията срещу Русия в кибератаки и изборни намеси, включително в президентски избори в САЩ, а сега - и че е отровила бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

Остава неясно колко дълго Путин иска да остане на власт, отбелязва Ройтерс. Конституцията не му позволява повече от два поредни мандата. При предишния такъв случай, през 2008 г., той отстъпи поста за четири години на Дмитрий Медведев - период, през който самият Путин бе премиер. Тогава президентските мандати бяха удължени от четири на шест години.

Въпреки че Путин има шест години, за да определи потенциалния си наследник, несигурността по въпроса е потенциален източник на нестабилност в един капризен управляващ елит, който само той е способен да държи под контрол, посочва Ройтерс. Според вътрешни хора в Кремъл президентът не е избрал ясно кой ще го замени.

"Колкото по-дълго (Путин) остане на власт, толкова по-трудно ще бъде да се оттегли", коментира Алексей Колесников от Московски център "Карнеги". "Как може той да напусне една толкова сложна система, която по същество е негов личен проект?", попита Колесников, цитиран от Ройтерс.

*Обновена към 22.03 часа. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Стотици подписи събра БСП срещу сделката за ЧЕЗ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285253_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82

 Подписката срещу сделката за ЧЕЗ продължава с пълна сила. Партийни организации от цялата страна се похвалиха, че за броени часове инициативата е подкрепена от стотици българи.
В Сандански подписи събираха народните представители от "БСП за България" Богдан Боцев и Николай Бошкилов. "Активността е много голяма. Гражданите идват да се разписват с огромно желание тази скандална сделка да бъде прекратена", отбеляза председателят на общинската организация на БСП Снежана Стоянова. Възразяваме продажба, която засяга близо 1/3 от домакинствата в страната, да е свързана със съмнения и неизяснени обстоятелства, заяви народният представител Весела Лечева. Тримата депутати на "БСП за България" от Великотърновско също се включиха в подписката. В събота депутатът Николай Пенев, председателят на БСП в Ямбол Катя Георгиева и членове на Младежкото обединение също събраха над 200 подписа срещу скандалната сделка.
На различни пунктове в столицата инициативата също събра стотици подписи. В район "Красно село" подкрепа търсеше и общинският съветник Николай Николов. Общинският лидер на БСП в София Калоян Паргов, народният представител Петър Витанов и членът на НС на БСП Янаки Стоилов бяха на пункта в "Красна поляна".
От БСП се оплакаха, че доброволци на инициативата са били нападнати. Инцидент е имало в столичния квартал "Западен парк", подаден е сигнал в полицията. Проблеми е имало и пред метростанция "Люлин" в София.
Чешки медии пък разкриха, че "Инерком" не са дали най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ. Журналистическо разследване показва, че от индийската "Индия Пауър" заедно с българската компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 млн. евро повече от фирмата на Гинка Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. Чехите допълват, че бизнесът на "Инерком" се финансира от банки и две непрозрачни структури - Score Trade и Global Victory Trust.
Пазарджишкият вестник "Виделина" публикува как кметът на Пазарджик Тодор Попов хвали сделката за ЧЕЗ и я определя като най-успешната за последните 20 години. Гербаджията дори предлага на журналиста Валентин Ненков, който задава въпроси за сделката, да се премести да живее в друга държава. Не очаквам някакви мелодрами за сделката за ЧЕЗ, мисля, че те приключиха, обобщава Попов. Кметът се възмущава, че "типично по български" се атакува "Инерком" с обвинения, че пере пари. "Само тука в Пазарджик са измамили почтен строителен предприемач с 300 хил. лв. и за това има влязло в сила съдебно решение. И парите не са върнати. Сезирана е и прокуратурата още през 2013 г., но до момента няма развитие. Човекът се лекува в Турция от рак", репликира Ненков. Кметът контрира, че пазарджиклии трябвало да се гордеят, че хората, купили ЧЕЗ, са от Пазарджик. Попов е уверен, че продажбата "ще я финализираме". "А ти що не се преместиш в друга държава, аз не мога да разбера. Да се куртулисаш", праща той в чужбина любопитния журналист. Ненков репликира, че е мислил за Холандия, а кметът жлъчно допълва "при лъвчетата, в спасителен център".

Ястребът ЕкатЕрана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285252_%D0%AF%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%82+%D0%95%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%95%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 "България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-строгия възможен начин", написа първата ни дипломатка Екатерина Захариева в Туитър. Това стана буквално ден, след като Лондон обяви първата си порция от мерки срещу Русия, нарочена, че отровила излезлия от играта бивш двоен агент Сергей Скрипал.

Туитваната дипломация и геополитика на София стовари върху главите ни няколко аспекта. Първо, без да подценяваме хайтека, все пак това ли е най-авторитетната форма да заявиш национално отговорна позиция? С такава форма борави Доналд Тръмп, Захариева да не би да се катери по висините на неговия стил. Ако е така, ЕкатЕрана е просто зубрачка на чужд стил. А и на чужди позиции. От натуитването на дипломацията намирисва на натикването на политика в коловоза на чужди интереси. Не беше ли по-зряло, по-прозрачно да изрази тази позиция открито, пред медии, пък и да отговори на въпросите, които е редно да не й бъдат спестени? А не да се крие зад новите технологии на геополитиката. 
Второ, първата ни дипломатка изпъчи гърди в защита на Лондон заедно с колегите си от Украйна, Полша, балтийските държави.
На нея може и да й харесва да хвърчи в компанията от "ястреби", но на българския народ това хич не му е по душа. Защото надушва, че на Запад са изфабрикували поредна геополитическа лъжа както навремето със Саддам Хюсеин, само че този път с много по-големи рискове. Захариева на какво е министър - на българските външни или на чуждите работи? Неслучайно повечето страни от ЕС и НАТО не бързат да скачат срещу Русия. Да беше изчакала министърката поне повече информация за случая или разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Да не се окаже след някой друг месец, че България стои зад съюзните конфликти, измами и вредни политики. Покрай Ирак, Либия, Сирия това май вече ни е станало навик в атлантическото ни житие.
Не е случайно и друго. Да, САЩ и Германия са сред "четворката" (наред с Великобритания и Франция), които приеха съвместната декларация, обвиняваща Русия. Но вече мнозина се питат защо Тръмп още не е туитнал лично Русия. А и отделно от "четворката" Меркел направи изявление, в което не си позволи да набие канчето на Москва, ами вежливо я прикани да се включи в разследването (което впрочем бе излишно, защото Москва изрази така готовност).
Трето, Захариева несъмнено е получила благословията да хвръкне като "ястреб", но нейният благословител се позиционира в по-друга светлина. "Светът върви главоломно към конфликт", едва ли не проплака премиерът. Бойко обича бойко да се позиционира и като "гълъб". Дали ще търпи "ястребите" в ятото, ако посоката на вятъра не е благоприятна за пернатите хищници?
И последно, Захариева очевидно се е туитнала и като външен министър на държава, която е ротационен председател на ЕС, както заподозря депутатът Драгомир Стойнев. И е направила това, преди още Европейският съвет да изрази официално становище по случая, което се очаква по-късно тази седмица. ЕкатЕрана да не би вече да се катери по кариерната стълба на Съвета или на евроинституциите? 

 

Американски сенатори настояха да бъде блокиран «Северен поток — 2»

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-senatori-nastoyaha-da-bade-blokiran-severen-potok-2.93253

/Поглед.инфо/ „Северен поток -2“ - е проект,, предполагащ строителството на две разклонения на газопровода от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия, съобщава life.ru.

Лавров: Русия няма да подпише Договора за забрана на ядреното оръжие

http://pogled.info/svetoven/lavrov-rusiya-nyama-da-podpishe-dogovora-za-zabrana-na-yadrenoto-orazhie.93254

/Поглед.инфо/ Русия няма да подпише Договора за забрана на ядреното оръжие. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предава LIFE.

Fox News: В САЩ хората продължават да бъдат оценявани не по личните им качества, а по цвета на кожата

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-News-v-sasht-horata-prodalzhavat-da-badat-otsenyavani-ne-po-lichnite-im-kachestva-a-po-tsveta-na-kozhata.93255

/Поглед.инфо/ В САЩ демократите все по-активно поддържат открита расистка дискриминация, която е станала всеобща по своята същност, предава Fox News. Да се изгради общество, което не обръща внимание на цвета на кожата не стана възможно, при това въпроса за расовата или джендърна принадлежност продължава да играе важна роля.

Euronews: Макрон и Меркел обвиняват Москва в «намеса във вътрешните работи на Великобритания»

http://pogled.info/svetoven/Euronews-makron-i-merkel-obvinyavat-moskva-v-namesa-vav-vatreshnite-raboti-na-velikobritaniya.93256

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Емануел Макрон, коментирайки опита за отравяне на бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Британия заяви: Париж осъжда намесата на Москва във вътрешните работи на Великобритания, тъй като всичко сочи, че именно Русия стои зад този опит за убийство, съобщава Euronews. Канцлерът на Германия Ангела Меркел на свой ред заяви: „Много хора си мислят, че Русия е виновна за това, което се случи“.

Путин убедително побеждава "опонентите си", набирайки 76.56 % от гласовете

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-ubeditelno-pobezhdava-oponentite-si-nabiraiki-73-9-ot-glasovete.93257

/Поглед.инфо/ Действащият президент на Русия Владимир Путин води очаквано на изборите за държавен глава на федерацията. Той получи най-голямата в историята на Русия подкрепа, стана ясно от информацията на Централната избирателна комисия на Руската федерация след неделните избори за държавен глава.

Пробив в науката: Мозъчен интерфейс добавя усещане към протезите

https://petel.bg/Probiv-v-naukata--Mozachen-interfeys-dobavya-useshhane-kam-protezite__256006

Макар и човек да не осъзнава, той във всеки един момент има ясно усещане за наличието и разположението на своите крайници. Когато крайникъ...

Тържество на вкус и цена - само в изключителния ресторант All Inclusive във Варна!

https://petel.bg/Tarzhestvo-na-vkus-i-tsena---samo-v-izklyuchitelniya-restorant-All-Inclusive-vav-Varna-__255595

Ресторант All Inclusive във Варна? Не знаех, че има такова специално местенце, докато един ден с мои колеги не открихме новото кулинарно изкушен...

Американският икономист Дъглас Кейси за бъдещата война между САЩ и Китай

http://pogled.info/svetoven/amerikanskiyat-ikonomist-daglas-keisi-za-badeshtata-voina-mezhdu-sasht-i-kitai.93246

/Поглед.инфо/ Дъглас (Дъг) Кейси е привърженик на свободния пазар, автор на няколко финансови бестселъра. Основател и президент е на компанията Casey Research, която продава финансови и пазарни анализи, със специализация по енергетика, метали, минно производство и информационни технологии. Неговата книга „Кризисно инвестиране” (Crisis Investing) е бестселър №1 в престижния списък на в. „Ню Йорк Таймс” за 1980 г. За следващата си книга „Стратегическо инвестиране” (Strategic Investing), 1983 г., Дъг получава най-големия аванс, заплатен някога за книга по финансови въпроси, към онзи момент. С Дъг Кейси разговаря анализаторът от Casey Research Джъстин Спитлър.

Александр Роджерс: Пейзажът преди битката

http://pogled.info/svetoven/aleksandr-rodzhers-peizazhat-predi-bitkata.93247

/Поглед.инфо/ Колкото повече ни давят, толкова повече се консолидираме. Русия никога толкова не се съсредоточава и мобилизира, както в годините на велики изпитания. Но най-интересното – по-нататък.

Rzeczpospolita: Защо руснаците винаги побеждават?

http://pogled.info/svetoven/Rzeczpospolita-zashto-rusnatsite-vinagi-pobezhdavat.93248

/Поглед.инфо/ По какво се различават поляците от руснаците? На практика – пo нищо: ние също обичаме да пием и да се веселим, обожаваме историята, смятаме се за най-важния народ на света. Разликата е, че руснаците обикновено печелят, а поляците губят. През цялата си история, руската държава, след поредния катаклизъм, по някакъв начин винаги се е възстановявала и е ставала по-силна.

Русофобията в българската политика се превръща в територия на маргиналните

http://pogled.info/bulgarski/rusofobiyata-v-balgarskata-politika-se-prevrashta-v-teritoriya-na-marginalnite.93249

/Поглед.инфо/ При автора на тези редове пристигна писмо от стар приятел от София – българския журналист на в-к „Дума“ Юрий Михалков, в който той се извинява пред нас за този поток мръсни измишльотини, който бе излят в местните медии след разговора между светия патриарх Кирил и президента на България Румен Радев.

Разцветът превръща САЩ в страна на бездомници

http://pogled.info/svetoven/amerika/raztsvetat-prevrashta-sasht-v-strana-na-bezdomnitsi.93250

/Поглед.инфо/ Броят на бездомните в Америка се увеличава постоянно, при това за сметка на хората с образование и постоянна работа. Провежданите изследвания на сътрудниците на ООН и на журналистите не престават да удивяват: защо жителите на толкова богата и забогатяваща страна живеят толкова лошо. Наистина, защо?

Американският дълг носи на Русия огромни пари

http://pogled.info/svetoven/amerikanskiyat-dalg-nosi-na-rusiya-ogromni-pari.93251

/Поглед.инфо/ Съобщенията на големите продажби на Русия на американски ценни книга предизвикват закономерния въпрос – какво се случва? Да не би нашата страна да се отказва да финансира по-нататък американската икономика, купувайки т.нар. „съкровищни книжа“? Всъщност ситуацията изглежда по друг начин, особено ако се изчисли колко заработва Русия от това.

Кудрин продължава финансовото унищожаване на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/kudrin-prodalzhava-finansovoto-unishtozhavane-na-rusiya.93252

/Поглед.инфо/ Центърът за стратегически изследвания на Алексей Кудрин настойчиво предлага пълното премахване на валутния контрол в Русия още тази година.

Путин: Първо клетвата след това промените в кабинета (Обзор)

https://petel.bg/Putin--Parvo-kletvata-sled-tova-promenite-v-kabineta--Obzor-__256005

"Сега ще мисля за това как и какво трябва да се направи. Всички промени ще са след полагането на президентската клетва". Това заяви на първ...

Французинът, осиновен от България, пее на “Франкофоли”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765585

Французинът, осиновен от България, пее на  “Франкофоли”За четвърти път фестивалът “Франкофоли” ще събере меломаните в Благоевград. Концертите ще бъдат на 22 и 23 юни в парк “Македония”, където миналата година се събраха над 30 000 зрители. Входът както винаги е свободен. По време на събитието ще стартира кампанията “Отворена зона” за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в

Мат Деймън бяга в Австралия заради Тръмп

https://petel.bg/Mat-Deyman-byaga-v-Avstraliya-zaradi-Tramp__256007

Известният американски актьор Мат Деймън е взел решение да се премести със семейството си в Австралия, съобщава Sydney Sunday Telegraph, цитиран о...

Познавате ли родината? Хайде на бас, че не сте чували за тези имена на села!

https://petel.bg/Poznavate-li-rodinata--Hayde-na-bas--che-ne-ste-chuvali-za-tezi-imena-na-sela-__256008

Всеки, който се е отправял на пътешествие из България, вероятно е забелязал, че повечето населени места у нас са наименувани на природни д...

Индийци и малка българска фирма предложили 17 млн. евро повече от Гинка за ЧЕЗ

http://pogled.info/bulgarski/indiitsi-i-malka-balgarska-firma-predlozhili-17-mln-evro-poveche-ot-ginka-za-chez.93244

/Поглед.инфо/ Най-големият информационен портал на Чехия seznam.cz съобщи, че "Инерком", избрана за купувач на българските активи на ЧЕЗ, не е дала най-високата оферта.

Доналд Тръмп с безпощаден план за борба срещу наркотиците

https://petel.bg/Donald-Tramp-s-bezposhhaden-plan-za-borba-sreshhu-narkotitsite__256004

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи план в понеделник за борба с кризата с наркотиците, която включва смъртно наказание за нарко...

Акробат от световноизвестния "Цирк дю Солей" падна и загина по време на шоу пред ужасените зрители

https://petel.bg/Akrobat-ot-svetovnoizvestniya-TSirk-dyu-Soley-padna-i-zagina-po-vreme-na-shou-pred-uzhasenite-zriteli__256003

Опитният акробат Ян Арно от "Цирк дю Солей" (Cirque du Soleil) Ян Арно е паднал по време на изпълнение на въздушен номер във Флорида и е загубил жив...

The Economist пишат за Константин Трендафилов и песента му "Кекс" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6767632

The Economist пишат за Константин Трендафилов и песента му "Кекс" (Видео)“Какво слуша светът” - под такава рубрика и заглавието “Да поговорим за кекс” The Economist разказва за българския поет Константин Трендафилов и неговата пародийна песен “Кекс”. Британското издание не пропусна да отбележи, че видеото към парчето изобилства от сексуални препратки, въпреки че на пръв поглед показва рутинни упражнения по каланетика

Дел Потро свали Федерер от трона в Индиън Уелс след зрелищен финал

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/19/3148819_del_potro_svali_federer_ot_trona_v_indiun_uels_sled/?ref=rss


Хуан Мартин дел Потро детронира Роджър Федерер и стъпи на шампионския връх в Индиън Уелс. Аржентинецът спечели с 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2) зрелищния финал и взе първата си титла от сериите "Мастърс".<br /><br />В женския турнир в Индиън Уелс японката Наоми Осака спечели най-голямата титла в кариерата си. Тя се наложи с 6:3, 6:2 срещу Дария Касаткина.<br /><br />Осака стана най-младата шампионка в турнира от Ана Иванович през 2008 г. насам.<br /><br...

5-минутен трик, с който ще заспите по-бързо

https://petel.bg/5-minuten-trik--s-koyto-shhe-zaspite-po-barzo__256002

5-минутен трик може да ви помогне да заспите по-лесно, пише британският "Индипендънт". В днешно време най-често хората се приспиват с по...

Пускат още билети за концертите на Лили Иванова във Варна и Русе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6767638

Пускат още билети за концертите на Лили
Иванова във Варна и РусеПускат допълнителни билети за концертите на Лили Иванова във Варна и Русе заради огромния интерес към двете събития, част от националното турне на примата. Морската столица ще посрещне голямата ни изпълнителка на 20 март в Двореца на културата и спорта, а на 22 март ще е третата спирка от турнето - в “Арена Русе” в дунавския град.

Аржентински войници дават повод за започването на Фолкландската война

https://www.actualno.com/chronicles/arjentinski-vojnici-davat-povod-za-zapochvaneto-na-folklandskata-vojna-news_664939.html

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови. Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят

Earth Hour 2018 in Central and Eastern Europe calls for sustainable living

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=324831

  © WWF-HungaryEarth Hour, WWF's landmark movement, is once again set to unite millions of people around the world to show their commitment to the planet. Hundreds of iconic landmarks in Central and Eastern Europe will switch off lights for an hour at 8:30 p.m. local time, 24 March to stand in solidarity with nature while they join the world's largest environmental demonstration to support actions for a living planet.
 
In 2018, WWF and Earth Hour teams around the world will be using the movement to highlight the environmental issues most relevant to their country or region. Slovakia is expected to switch off the lights in a record number of cities to raise awareness on climate change. Hungary will go dark with a spectacular show while residents in Borsodnádasd and Balaton municipalities will hold an evening torchlight procession. In Romania, people will send letters to nature confirming their commitments to sustainable living. In Bulgaria, Earth Hour will focus on the benefits of protecting nature for people and local communities. In Ukraine, citizens will organize "zero waste" events and pledge to shift towards a sustainable lifestyle.
 
"Building a sustainable tomorrow begins with us today. There are so many things we can do to help our planet, our home. From switching to renewables, to saying no to single-use plastics, there are lots of small actions we can take to protect our shared home," said Andreas Beckman, Director of WWF-Danube-Carpathian Programme.  
 
In Slovakia, more than 50 cities and towns will join the Earth Hour movement: A record number of local municipalities will spark action on climate change. In downtown Bratislava, educational stands, an eco-tour concert, and a creative workshop using recycled materials to create animals will be among the many activities available to Earth hour supporters. Slovakian residents will be asked to take a "promises4nature" pledge, which commits them to bringing environmental principles into their daily lives. A lantern parade and Earth Hour bike ride will start at 8.30 p.m. when the city landmarks go dark.
 
In Hungary, the lights of Budapest will be switched off from Paris: As part of a spectacular show in MÜPA cultural center, Recirquel Company Budapest will perform a contemporary piece, called "Paris de Nuit". The show's finale will highlight a dramatic visual switch off with a message to save our planet. Locally organized events will include residents of Borsodnádasd and Balaton municipalities engaging in a torchlight procession until they meet halfway for a brass band candle-light concert; and In Magyarlak, there will be a screening of Leonardo DiCaprio's documentary "Before the Flood" after which visitors will make candle holders out of recycled bottles and join a "firefly hunt", with "fireflies" made of pebbles.

In Romania, Earth Hour 2018 will show a different angle of climate change: how we "treat nature" and how we get along with it. In Bucharest and across the country, people will sign letters addressed to nature, rivers, forests, bison, bears, and sturgeon. Earth Hour participants will also make a commitment to nature (ora-pamantului.ro/impreuna). Across the country, there will be several events and activities organized to celebrate the Earth Day, including bicycle tours, outdoor concerts and more. The entire list will be updated at ora-pamantului.ro

In Bulgaria, traditional celebrations in front of the National Theater in Sofia will raise awareness about climate change: Visitors will enjoy a fire show accompanied by acoustic music while the lights switch off. Interactive performances, including drawing with lights and a hike to Vitosha Mountain will be a focal point for nature lovers. In the days before Earth Hour 2018, online and offline talks about the ways to connect to nature in its different aspects: water, forest, and climate will take place. Live discussions with experts will be held at @WWF-Bulgaria's Facebook page and offline events will highlight the benefits of wild nature.

In the Ukrainian capital Kyiv, the famous KYIV Virtuoso Orchestra will perform a classical music concert for Earth hour participants with the lights off. Lviv will shine a light on climate change with Zero Waste Fest – an event where citizens, NGOs, businesses and civil groups will promote sustainable living. A day-time lecture series in Impact Hub Odessa will take place. In the evening, Central Square will light up from an electrical music show with light flashes and an evening musical jam will take place.
 
Visit www.earthhour.org to know what's happening in locations around the world and read individuals' stories about what people are doing for our planet. 
 
About Earth Hour
Earth Hour is WWF's global environmental movement. Born in Sydney in 2007, Earth Hour has grown to become the world's largest grassroots movement for the environment, inspiring individuals, communities, businesses and organizations in more than 180 countries and territories to take tangible climate and environmental action for over a decade. The movement recognizes the role of individuals in changing climate change and harnesses the collective power of its millions of supporters to shine a light on climate and environmental action.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване