Папата: Мъжете, които ходят по проституки, са с болен ум

https://www.actualno.com/europe/papata-myjete-koito-hodjat-po-prostituki-sa-s-bolen-um-news_665387.html

Папа Франциск помоли днес за прошка за всички християни, които купуват секс от жени, като заяви, че мъжете, които посещават проститутки, са престъпници с "болен ум", които мислят, че жените съществуват, за да бъдат експлоатирани. Това предаде Associated Press, цитирана от Нова телевизия. "Това не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините", заяви той. Папата говори по време на четиричасова среща с 300 младежи, поканени от Ватикана, за да информ

Туроператорът на ранените в Египет с 1,4 млн. застраховка

http://dnes.dir.bg/news/egipet-raneni-turoperator-26972230

Министерството на туризма съобщи, че е в контакт с туроператора, организирал пътуването на български туристи, които бяха ранени при катастрофа в Египет.

Председателят на Народното събрание идва във Варна

http://budnavarna.bg/31750-predsedatelyat-na-narodnoto-sabranie-idva-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба във Варна, с която Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ в морския град ще отбележи 135-ата годишнина от създаването си и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи директор.

Експозицията ще бъде представена на 20 март в 16.00 часа в библиотеката, научи BudnaVarna.bg.

Изложбата „Аз съм мечтател…” представя библиотеката от създаването и през 1883 г. с първите книги за варненци и нейния директор Добрин Василев.

Чрез лични документи и артефакти тя показва облика на общественика и твореца, автор на библиография и история за Варна.

В 16.45 часа Председателят на Народното събрание ще разговаря с председателя на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров и членове на Управителния съвет на организацията.

По-късно Цвета Караянчева ще се запознае с направеното по изграждането на варненския булевард „Васил Левски“, което е най-големият инфраструктурен проект на града.

Материалът Председателят на Народното събрание идва във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Великобритания окончателно скъсва с ЕС на 31 декември 2020 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=371026

Юридическият текст на споразумението за преходния период след Брекзит е договорен. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние след разговори с британския министър за напускане на съюза Дейвид Дейвис, пише "Гардиън".

Нови валежи и виелици утре

https://frognews.bg/novini/novi-valeji-vielitsi-utre.html

Тази нощ и утре до обед ни очакват нови валежи. В Северна България те ще са от сняг и в съчетание със умерен и силен северозападен вятър ще има условия за виелици. Затова за 5 области там е обявен жълт код за опасно време.

Клод Мораес: Следим всички европейци, които работят за ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6769554

Клод Мораес: Следим всички европейци, които работят за ИДИЛОще акценти от интервюто: Българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов свърши много добра работа. България вече трябва да е в Шенген Ще направим всичко възможно да има споразумение на ЕС с Великобритания и Лондон да не се изтегли напълно от общата система за сигурност С председателя на Комисията по граждански свободи,

Три автомобила изгоряха

http://budnavarna.bg/31748-tri-avtomobila-izgoryaha/

снимка: Будна Варна – илюстрация

5 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три дни във Варна и региона, съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

На 18 март, около 2:15 часа, е получен сигнал за пожар в три леки автомобила, намиращи се в гр. Варна, на ул. «Капитан Георги Панчев».

Няма пострадали хора. Причината за инцидента е в процес на изясняване. Унищожени са двигателен отсек и предна част на другите два автомобила.

Ден по-рано, около 13:00 часа, е получен сигнал за пожар в стая от вила, намираща се в местност «Крушките» край Варна. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение.

Унищожено е домашно имущество.

Същият ден са получени два сигнала за пожари в ПВЦ контейнери, намиращи се във Варна. Няма пострадали хора. Причините за двата пожара се изяснява.

Унищожени са общо три контейнера.

11 са регистрираните пожари без преки материални щети през посочения период – в сухи треви, в отпадъци, в метален контейнер, в избено помещение и в комин.

3 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

Материалът Три автомобила изгоряха е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Газпром" ще демонтира газопроводи, построени за "Турски поток"

http://www.mediapool.bg/gazprom-shte-demontira-gazoprovodi-postroeni-za-turski-potok-news276917.html

"Газпром" подготвя демонтажа на над 500 км газопроводи, които са били частично построени за обезпечаване на проекта за строеж "Южен поток", след прекратяването му са били пренасочени към "Турски  поток", но сега вече са ненужни, съобщиха редица руски издания в понеделник Намерението на руския концерн стана ясно от публикувана поръчка https://energybase.ru/tender/31806250031за разработка на документацията за ликвидацията и консервацията на редица незавършени обекти по т. нар. Източен коридор руски Руският концерн срещу над 98 млн. рубли. На ликвидация подлежат 506 км тръби, положени  от Починки до Анапа в Краснодарския край, Саратовска, волгоградска и Ростовска области. Ще се демонтира газоизмервателна станция, а три компресорни станции ще бъдат консервирани. Това се налага заради двойното съкращаване на капацитета на "Турски поток", който първоначално се предвиждаше да има четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. м годишно. Сега се строи едната тръба с мощност от 15.75 млрд. куб. м, която ще захранва Турция, а предвидената за Европа линия със същия капацитет още не е решено дали въобще ще се изгражда. Газовият монополист смяташе по сушата тя да стига до гръцката граница, но все турската страна не е дала разрешение за излизане на втората тръба на нейния бряг. Миналата година стана ясно, че България преговаря с "Газпром" точи лъч на "Турски поток" да идва у нас, за да се захранва планирания газов хъб край Варна. Разговорите бяха както за трасе по дъното на Черно море по маршрута на бившия "Южен поток" до Варна, така и сухопътният маршрут да стига до границата на Турция с България вместо до гръцката. Още през 2016 г. "Газпром" обяви обезценка на незавършени обекти за 46 млрд. рубли, заради "Южен поток".

Кола с мигранти, сред които и деца, падна във водите на р. Марица на гръцко-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769542

Кола с мигранти, сред които и деца, падна във водите на р. Марица на гръцко-турската границаПет деца и 13 възрастни бяха спасени от удавяне днес, след като ванът, в който пътували, паднал и бил отнесен от водите на река Еврос (Марица) на гръцко-турската граница, съобщава в. "Катимерини". 18-те пътници са нелегални мигранти и кандидати за убежище, които били транспортирани от Турция в Гърция от трафикант,

Без ток във Варна – 20 март 2018

http://budnavarna.bg/31746-bez-tok-vav-varna-20-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес – 20 март – вторник, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна – ул. Архимандрит Панарет 3; ул. Граф Игнатиев 38; ул. Епископ Константин 5, 9; ул. Йоан Екзарх 10, 12; ул. Параскева Николау 7; бул. Приморски 45; ул. Цар Иван Шишман 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23.

– от 09:00 ч. до 12:00 ч., гр. Варна – ул. Битоля № 29, 32, 33, 37; ул. Братя Бъгстон № 9; ул. Полк. Свещаров № 1, 3, 5; ул. Тодор Димов № 4, 5, 6; ул. Топра Хисар № 11, 13, 18, 22, 24, 26, 28, 30; ул. Уилям Гладстон бл. 1; ул. Черна № 1, 2, 3 .

– от 13:00 ч. до 15:00 ч., гр. Варна – ул. Васил Друмев № 1, 3, 4; ул. Ген. Гурко № 3, 7; ул. Ген. Паренсов -8; ул. Ген. Столетов № 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16; ул. Иван Аксаков № 7; ул. Княз Николаевич № 20; ул. Любен Каравелов № 31 вх. Б и вх. В, 51.

Материалът Без ток във Варна – 20 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Националите край Разград - футбол и социални каузи

https://www.24chasa.bg/sport/article/6769538

Националите край Разград - футбол и социални каузиДжеко, Пянич и Просинечки в България още от вторник Националният отбор на България ще редува футбол и социални каузи по време на дебютния си лагер за 2018 г. За първи път той ще е в Разград, където в петък селекцията на Петър Хубчев ще изиграе приятелски мач срещу Босна и Херцеговина. От щаба на националите ще направят присъствието си на нова

Пожарникар, спасил стотици при атентата на 11 септември, почина от рак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769536

Пожарникар, спасил стотици при атентата на 11 септември, почина от ракНюйоркски пожарникар, помогнал за евакуацията на стотици хора по време на терористичната атака на 11 септември 2001 година, е починал от рак, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според роднини и приятели, цитирани от в."Ню Йорк дейли нюз", 45-годишният Томас Филън е починал от рак, свързан с токсичните изпарения на Кота нула.

Димитър Ганев: Политиката у нас е непрекъснат скандал

https://frognews.bg/novini/dimitar-ganev-politikata-nas-neprekasnat-skandal.html

Политиката у нас напоследък е в непрекъснат скандал. Един скандал захлупва другия, но това не се отразява на нагласите на хората. Това заяви политологът Димитър Ганев пред БНТ.

ЕС не признава проведените в Крим руски президентски избори

https://www.actualno.com/europe/es-ne-priznava-provedenite-v-krim-ruski-prezidentski-izbori-news_665386.html

Европейският съюз не признава проведените президентски избори в Крим, се казва в изявление на външнополитическата служба на ЕС, разпространено в Брюксел. „Европейският съюз не признава незаконната анексия на Крим и Севастопол към Руската федерация, затова не признава провеждането на избори на Кримския полуостров”, пише в съобщението, цитирано от БГНЕС. Над 90% от гласоподавателите в Крим дадоха гласа си за Владимир Путин. Междувременно НАТО призова Русия да разкрие н

Утре е Международният ден на щастието

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6769527

Утре е Международният ден на щастиетоМеждународният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на

Външният министър на Южна Корея: Ким Чен-ун "даде думата си" за денуклеаризация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769526

Външният министър на Южна Корея: Ким Чен-ун "даде думата си" за денуклеаризацияСевернокорейският лидер Ким Чен-ун е поел ангажимент относно евентуална денуклеаризация на Корейския полуостров на фона на подготовка за срещата си с американския президент Доналд Тръмп, това заяви външният министър на Южна Корея Кан Кюн-ха, пише Washington Examiner. Първият дипломат на Сеул е на посещение във Вашингтон,

Ремонтират 570 км пътища с 311 млн. лева

http://dnes.dir.bg/news/remonti-patishta-26972252

Ежедневно се извършват текущи ремонтни дейности по републиканските пътища, за да се подобри състоянието на пътната мрежа, съобщиха от Пътната агенция.

Мейуедър ще се пуска в свободните боеве

https://www.24chasa.bg/sport/article/6769452

Мейуедър ще се пуска в свободните боевеЛегендарният непобеден боксьор Флойд Мейуедър планира да се насочи към свободните боеве. 41-годишният американец разкри, че ще кандидатства за лиценз, който да му позволи участие в сериите на UFC. Мейуедър се бе оттеглил, но миналата година се завърна за исторически боксов мач със свездата на смесените бойни спортове Конър Макгрегър.

Жълт код за сняг и силен вятър обявиха в 5 области на страната за утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6769520

Жълт код за сняг и силен вятър обявиха в 5 области на страната за утреЖълт код за снеговалеж и силен вятър е обявен за 5 области на страната на 20 март 2018 г., сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за опасни метеорологични явления е в сила за областите Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Спасяват щъркели от студа в Североизточна България

http://www.mediapool.bg/spasyavat-shtarkeli-ot-studa-v-severoiztochna-bulgaria-news276916.html

Сафет Халид и Севдин Ридван спасиха щъркели от измръзване в Североизточна България, след рязкото понижение на температурите. Двамата мъже съобщиха за това във "Фейсбук", а снимките и видеото бяха споделяни и коментирани хиляди пъти. Потребители в социалните мрежи призоваваха по пътищата да се кара внимателно, защото птици лягали по пътното платно заради ниските температури. По-този повод по-късно през деня Министерството на екологията и водите призова хората, които са намерили безпомощни птици да звънят на зеления телефон". Сафет Халид от силистренското село Зарица е спаси от измръзване пет щъркела. Той е приютил птиците в дома си. Намерил ги полувкочанени и с помощта на приятели ги пренесли до дома му. Незабравка Кирова-Христова от същото село публикува снимка на Сафет и оживелите в дома му щъркели. Севдин Ридван от шуменското село Наум пък е спасил 9 щъркела от премръзване. Той качи видео във "Фейсбук" със спасените у дома му птици. Други потребители на социалната мрежа публикуваха нощна снимка от пътя Самоков - София. Край платното стоят десетки щъркели, които заради силния вятър не могат да нощуват в гнездата си по дърветата. Предупреждават пътуващите да внимават, докато шофират, защото птиците виждат слабо в нощта. Необичайното застудяване застрашава подранилите прелетни птици. Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида "бял щъркел" екоминистерството посъветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община. В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това става по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него. Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, посочват от МОСВ.

Борисов към достойните: Благодаря, че сте в България!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769499

Борисов към достойните: Благодаря, че сте в България! Голямото отличие на 16-ите награди "Достойните българи" на "24 часа" - копие на златния ритон от Панагюрското съкровище, бе връчено от министър-председателя Бойко Борисов на Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев, инициатори и двигатели на “Враца софтуер общество”. С безплатни курсове те дадоха възможност на стотици млади хора да

Три автомобила изгоряха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371040

5 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три дни във Варна и региона, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. На 18 март, около 2:15 часа, е получен сигнал за пожар в три леки автомобила, намиращи се в гр.

Световната банка: До 2050 г. може да има 143 милиона "климатични мигранти"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769503

Световната банка:  До 2050 г. може да има 143 милиона "климатични мигранти"Над 140 милиона души в три развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 г., за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на морето. Това предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

Възрастна жена е починала след инцидент с градския транспорт във Варна

https://www.actualno.com/varna/vyzrastna-jena-e-pochinala-sled-incident-s-gradskija-transport-vyv-varna-news_665384.html

Възрастна жена е починала след инцидент с автобус от градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна. Днес, около 15:50 часа, на автобусна спирка „Мургаш”, на бул. „Трети март”, е възникнал пътен инцидент. 37-годишен водач на автобус от масовия градски транспорт, при потегляне, преминава през крака на възрастна жена, която се намира до трета врата на превозното средство. 82-годишната пешеходка е откарана незабавно в болнично заведение, къдет

Автобусен шофьор прегази крака на възрастна жена във Варна, починала е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769498

Автобусен шофьор прегази крака на възрастна жена във Варна, починала еВъзрастна жена е починала след инцидент с автобус от градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна. Днес, около 15:50 часа, на автобусна спирка „Мургаш”, на бул. „Трети март”, е възникнал пътен инцидент. 37-годишен водач на автобус от масовия градски транспорт, при потегляне, преминава през крака на възрастна жена,

Пуснаха под домашен арест шефа на РЗОК-Ловеч

https://offnews.bg//temida/pusnaha-pod-domashen-arest-shefa-na-rzok-lovech-677027.html

Окръжният съд в Ловеч постанови домашен арест за задържания директор на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч Антонио Маринов.

Той бе задържан на 15 март с обвинение за длъжностно престъпление за неправомерно превеждане на почти един милион лева на МБАЛ "Кардиолайф" - Ловеч, с което е ощетил бюджета на касата.

От прокуратурата поискаха постоянна мярка за неотклоненение "Задържане под стража" за Маринов, но съдът не уважи искането, съобщи БТА.

Магистратите приеха изложеното от обвинението, че Маринов е нарушил пет закона при подписването на договорите с частната болница, по които са изплатени сумите, но отхвърли мотивите на прокуратурата, че са налице предпоставки той да извърши друго престъпление или да въздейства на свидетели по делото.

Според адвокат Румен Константинов директорът на касата не е извършил престъпление, а парите са били превеждани по договори за реално извършена дейност по клинични пътеки. В съдебната зала обвиняемият изложи фактите и подробностите за действията си.

От прокуратурата не посочиха дали ще обжалват мярката.

Хубчев пуска Десподов при младежите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6769485

Хубчев пуска Десподов при младежите Националният селекционер Петър Хубчев ще пусне нападателя на ЦСКА Кирил Десподов след приятелската среща в петък (23 март) срещу Босна и Херцеговина и няма да го вземе в групата за контролата на 26 март срещу Казахстан в Унгария. Хубчев се е разбрал с треньора на младежките национали Антони Здравков.

Славия се справи с Пирин, вижте схемата при плейофите

https://offnews.bg//futbol/slavia-se-spravi-s-pirin-vizhte-shemata-pri-plejofite-677025.html

Славия победи Пирин последната среща от редовния сезон на Първа лига. Столичани се наложиха с 3:1, с две попадения на Галин Иванов и едно на Ивайло Димитров. Точен за гостите беше Благов.

"Белите" завършват на седмо място в подреждането. Така те ще са в поток с 10-ия, 11-ия и 14-ия. Останалите - 8-и, 9-и, 12-и и 13-и, ще са в другата група.

Ето втората осмица в Първа лига:

Група 1: Славия, Черно море, Пирин Благоевград, Витоша Бистрица

Група 2: Септември София, Локомотив Пловдив, Дунав, Етър

Ето и какво се случва от тук нататак в плейофите:

Класираните от 1-во до 6-то място оформят първа шестица и играят помежду си на разменено гостуване. Победителят от първата шестица печели шампионската титла.

Завършилият на второ място се класира за участие в турнира Лига Европа. Третият в класирането на първата шестица ще участва в плейоф за влизане в турнира Лига Европа срещу съперник от втората осмица.

След края на редовния сезон отборите, класирани от 7-мо до 14-то място, оформят две групи по 4 отбора - Група 2 и Група 3.

В група 2 са 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият.

В група 3 се включват 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият.

Отборите от всяка група играят по два мача на разменено гостуване по системата всеки срещу всеки. След груповата фаза отборите се изправят във четвъртфинални елиминации в два потока:

В първия поток  първите два отбора от всяка група (Група 2 и Група 3) се изправят един срещу друг на кръст. Във втория поток на същия принцип играят 3-ите и 4-ите от групите. Четвъртфинлите са в два мача на разменено гостуване, домакин в първия мач е отборът с по-ниско класиране в групата.

Победителите от първите два четвъртфинала се изправят в полуфинал, който се провежда в две срещи на разменено гостуване. Домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Загубилият първия полуфинал заема 8 място в крайното класиране. Загубилите 1/4 финал 1 и 1/4 финал 2 завършват съответно 9 -ти и 10-ти.

Победителят от първия полуфинал играе бараж в един мач за класиране в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който е домакин. Във втория поток победителите от третия и четвъртия ¼ финал играят полуфинал. Загубилите тези ¼ финали оформят последния полуфинал.

Победителят от 1/2 финал 2 запазва мястото си в Първа лига. Загубилият ½ финал 3 изпада във Втора лига. Загубилият 1/2 финал 2 играе срещу 3-тия в класирането на Втора лига.

Победителят от 1/2 финал 3 играе срещу втория в класирането на Втора лига. Загубилите плейофите за оставане, ще играят във Втора лига през следващия сезон.

*Информацията е ползвана от официалния сайт на БФС.

Колата, с която е пътувала Юлия Скрипал за Солсбъри, е била иззета за експертиза

http://www.mediapool.bg/kolata-s-koyato-e-patuvala-yuliya-skripal-za-solsbari-e-bila-izzeta-za-ekspertiza-news276915.html

Автомобилът, с който дъщерята на Сергей Скрипал - Юлия Скрипал, е пътувала от лондонското летище Хийтроу за град Солсбъри, е била иззета за съдебна експертиза, съобщава британският в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.   На 3 март Юлия е била посрещната на летището от семейния приятел Рос Касиди, който я откарал с колата си до дома на Сергей Скрипал в Солсбъри. Касиди е потвърдил, че колата му е била иззета за проверка.   Разузнавателните служби предполагат, че нервнопаралитичното вещество, с което са отровени Скрипал и дъщеря му, може да е било скрито в багажа на Юлия.   Същевременно британският премиер Тереза Мей каза днес, че Русия е виновна за отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс.   "Това, което видяхме, показва ясно, че няма друго заключение, освен че руската държава е виновна за станалото по улиците на Солсбъри", заяви Мей в ефира на телевизия "Скай нюз", когато бе попитана дали Путин лъже.   По думите й Москва "има мотив и намерение и това, което наблюдаваме, е част от модела на поведение на Русия в Европа", добави премиерът.   Според руския президент Владимир Путин е нелепо да се мисли, че Москва стои зад отравянето на Скрипал и неговата дъщеря, които са в критично състояние в британска болница.   Експерти по химическите оръжия пристигнаха днес във Великобритания да вземат проби от нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде ДПА.   Екипът на базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще изпрати образците в международна лаборатория, а резултатите от анализите се очакват до две седмици.   На днешната си среща в Брюксел външните министри от Европейския съюз заявиха, че съюзът осъжда остро нападението срещу Скрипал и дъщеря му. Те настояха Русия да отговори на въпросите, зададени от Лондон и съюзниците му, и изразиха безусловна солидарност с Великобритания.   ЕС е шокиран от дръзкото използване на бойно невротоксично вещество от тип, разработен от Русия, на европейска земя за първи път от повече от 70 години, се казва в изявление на външните министри от ЕС.

Сръбското село Путиново отпразнува изборната победа на Путин (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6769491

Сръбското село Путиново отпразнува изборната победа на Путин (Видео)Сръбското село Путиново отпразнува победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия на 18 март, предава руската агенция REGNUM, цитирана от "Фокус". Жителите на селцето, съобщава руското издание „Известия“, са следили хода на руските избори в неголямо ресторантче. В продължение на три столетия селото се е казвало Хаджинци,

Арнаудова: Събираме доказателства срещу болниците, които обявихме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769484

Арнаудова: Събираме доказателства срещу болниците, които обявихмеЩе се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, заяви при посещението си в Шумен Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, относно проверките за злоупотреби в лечебни заведения, предаде „Фокус“. „Сега започва събирането на доказателства за седемте болници,

Американският университет в България организира конференция за предприемачеството

http://www.mediapool.bg/amerikanskiyat-universitet-v-bulgaria-organizira-konferentsiya-za-predpriemachestvoto-news276914.html

За седма поредна година Американският университет в България ще се преобрази в средище за иновативни идеи и предприемачески дух, съобщиха от учебното заведение.   На 31-ви март ще се състои редовната годишна конференция по предприемачество StartUP Conference, организирана от студентския клуб StartUP@Blagoevgrad.    Студентски център "Америка за България“ в Благоевград ще бъде поле за изява на успели бизнес лидери в различни сфери, поканени да споделят интересни истории и поуки от практиката си и да обменят идеи с млади мотивирани студенти.   Лектори от 4 държави (България, Албания, САЩ и Обединените Арабски Емирства) ще споделят знания и опит в едни от най-нашумелите теми в момента – дигитален маркетинг, криптовалути, ролята на социалните медии, влогърството за бизнеса и др.   За пръв път конференцията ще се проведе в рамките на един ден, като освен на лекции, ще бъде посветена и на интерактивни уъркшопи. Под насоките на професионалисти гостите ще упражнят практически трикове за създаване и промотиране на бизнес идеи.    За подобаващ завършек на деня младите предприемачи ще бъдат поканени на коктейл с лекторите и организаторите на събитието, където в неформална обстановка ще могат да обсъдят своите интереси и планове.   StartUP@Blagoevgrad е част от Фондация StartUP, организатор на най-мащабното събитие за предприемачи в България - StartUP Conference, София.    Ежегодният форум събира в столицата десетки нови компании, ентусиасти и потенциални инвеститори. Екипът на StartUP@Blagoevgrad е съставен изцяло от студенти ентусиасти, които вярват, че развитието на младите хора е ключово за едно по-добро бъдеще за България.   Билети за конференцията може да закупите от организаторите или онлайн на сайта на StartUP@Blagoevgrad www.startupatblagoevgrad.org.   

Таско Ерменков: Крим гласува за Путин, а ЕС и САЩ са "идиоти"

http://www.mediapool.bg/tasko-ermenkov-krim-glasuva-za-putin-a-es-i-sasht-sa-idioti-news276913.html

Български депутати от БСП и "Атака" споделиха възторжени впечатления от президентските избори в Русия, спечелени за пореден път от Владимир Путин. Най-забележителна е позицията на социалиста Таско Ерменков, който обявява ЕС и САЩ за "идиоти", тъй като отказват да признаят анексирания Крим за руски. "Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!", написа Таско Ерменков във Фейсбук. Междувременно върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини обяви, че четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз остава твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС отново отбелязва, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. Лидерът на проруската партия "Атака" Волен Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединените патриоти", бе наблюдател на президентските избори в Русия. Той заяви, че много страни могат да се поучат от руснаците. "Избирателният процес вървеше спокойно, под изключителен контрол от страна на властите. От наблюдението си на изборите за президент на руската държава мога да заключа, че има висока избирателна активност, демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори, от които много страни могат да се учат", написа Волен Сидеров във профила си в социалната мрежа. Мнението бе забелязано от руската държавна агенция ТАСС, която го цитира с думите, че изборите в Русия са "достойни за подражание". Сидеров бе наблюдател на вота като част от група международните наблюдатели, поканени от Вячеслав Володин, председател на Държавната дума - долната камара на парламента. Володин е с наложени санкции от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Швейцария заради руската намеса в Източна Украйна. Негово е изказването: "Атаките срещу Путин са атаки срещу Русия. Няма ли Путин, няма Русия". Наблюдател на изборите в Русия бе и депутатът от "БСП за България" Александър Симов, който разказва във Фейсбук "човешки истории" от президентския вот. "Ще ви опиша нещо човешко, което много ме впечатли в град Тула (обиколих доста секции в града, както и една в култовото село Ясна поляна). Руснаците имат традиции да кръщават отделни свои пунктове за гласуване. Да, те носят имена. Първият от тях, който посетих, беше кръстен на Владимир Висоцки. Пълен култ. Пред залата за гласуване беше направен импровизиран музей. Хората бяха донесли първи издания на негови книги, вестници, касетки, видеокасети, плочи, снимки, плакати на Висоцки. Имаше и музикант, който пееше негови песни. Изпя ни две. Като научи, че сред нас има французин веднага подхвана и "Моя цыганская" ("В сон мне жeлтые огни") на френски, защото и Висоцки навремето записва такава версия на песента. Ръкопляскахме. Няма как след такова прочувствено изпълнение", пише той. Симов разказва, че друга избирателна секция е била кръстена "Герои на родината". "Целият (пункт за гласуване-б.р.) беше посветен на герои на Руската федерация от област Тула. Самото училище беше кръстено на друг герой - на млад възпитаник на училището, загинал в Дагестан през 1999 година в битка. Снимки, спомени, видеоматериал. Хората са събирали внимателно паметта за един обикновен човек и са спасили спомена за неговия подвиг от забравата. Зачудих се дали някога у нас ще стигнем до такова ниво на историческа памет. Да кръстим училище на негов възпитаник? Не знам, не знам... В руската история не зее дупка. За днешното общество няма разлика дали един негов гражданин е бил герой на социалистическия труд навремето или герой на Русия днес. За тях това са хора за подражение, хора, които да следват. Оказа се, че учениците много ценят и настояват за срещи с такива хора. И го правят дори и от прагматични съображения. Тези срещи им помагали да се ориентират за кариера. Ето как възпитаниците на Тулския държавен университет например си остават в Тула. Там има предприятия, те работят, хората не напускат. Тула е само на 200 километра от Москва, ама хората не се блъскат да ходят там", пише Симов. Той изразява съмнение, че Русия е във международна изолация и прилага следния аргумент. "Казват, че Русия била в международна изолация. Един пример - само в моя хотел имаше наблюдатели от Франция, Германия, Аржентина, Уругвай, Никарагуа, Бразилия, Индия, Египет, Гърция, Мали, Конго, Литва, Латвия и после вече се отказах да помня...", обяснява Симов. Депутатът от БСП Петър Кънев, който също бе наблюдател в Русия, коментира пред БНР, че руснаците са успели да изчистят милион и половина "мъртви души" от избирателните си списъци, а България още не може да го направи. "Основното, което в Русия се коментира, както има един хубав български израз – "Тази кушия с един кон кой ли ще я спечели?". Знаеше се, че Путин ще бъде следващият президент, но големият въпрос е какво ще става оттук нататък. Със сигурност ще има промени в правителството. Трудно може да се каже дали ще остави Медведев в премиер, защото около него има твърде много напрежение събрано, с доста силни атаки покрай него. Основното според мен беше изоставането. Едва сега Русия успява да постигне нивото на доходите от 2010 г., т.е. голямата криза, падането на цените на петрола се отрази сериозно на руските хора", коментира Петър Кънев. По думите му руснаците не гледат сериозно на обвиненията на Запада, че тяхната страна е отровила бившия си шпионин Сергей Скрипал. "Почти всеки казва, че това е пълно безумие, пълен абсурд преди избори и преди световно първенство", казва Кънев.

Борисов нареди: Полицаи и чиновници до отворили се дупки на пътя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-naredi-policai-i-chinovnici-do-otvorili-se-dupki-na-pytia-2085579

Полицаи и чиновници от пътната агенция ще стоят до отворилите се в края на зимата дупки по пътищата и ще помагат на шофьорите да преминават безопасно, докато дупките бъдат запълнени. Тази задача е поставил днес пре

Дъщерята на президента Дарина - в училищна театрална трупа, играе на френски (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6769562

Дъщерята на президента Дарина - в училищна театрална трупа, играе на френски (Обзор)Десетки глави се обърнаха след президента Румен Радев, когато влезе в залата на театър “Азарян” (зала 2 на НДК), но не само заради поста му. Бе придружен от висока дългокоса красавица. Дъщеря му Дарина. Двамата бяха избрали да отидат в неделната вечер да видят постановката “Кралят елен”, с която се откри Софийският театрален сезон.

АПИ възстанови предпазната ограда при пътен възел „Българово“ на АМ „Тракия“

http://www.cross.bg/ograda-predpaznata-infrastryktyra-1570489.html

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" предприе незабавни мерки за възстановяването на 120 метра предпазната ограда на АМ „Тракия", открадната през почивните дни. При обход на участъка от служители на Областно пътно управление - Бургас е установено, че е премахната предпазната ограда край платното за София в района след пътен възел „Българово" на автомагистралата. Нанесените щети са на стойност 4200 лв. Агенция „Пътна инфраструктура" разполага с ограничени финансови ресурси и премахването на предпазните огради от недобросъвестни граждани застрашава безопасността на движението на всички шофьори и граждани, пътуващи по републиканските пътища.  

Възрастна жена почина, прегазена от градски автобус

http://dnes.dir.bg/news/zhena-pochina-gradski-avtobus-26972207

Възрастна жена е починала след инцидент с автобус от градския транспорт във Варна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастна жена почина след инцидент с автобус във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371053

Възрастна жена е починала днес, след като е претърпяла пътен инцидент с автобус на градския транспорт във Варна. Произшествието е станало около 15:50 часа, на автобусна спирка „Мургаш”, на бул. „Трети март” в морската столица, съобщиха от полицията за Moreto.

Глупости от мърши

http://pogled.info/bulgarski/gluposti-ot-marshi.93267

/Поглед.инфо/ Бившите руски ченгета-предатели са големи глупаци, дори точната дума е - мърши. Още по-глупаво е да се разговаря в наши дни с изфирясали типове като тях.

Прокуратурата проверява дали изгодни ли са били договори на разследваните болници

https://www.actualno.com/healthy/prokuraturata-proverjava-dali-izgodni-li-sa-bili-dogovori-na-razsledvanite-bolnici-news_665383.html

Ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, заяви при посещението си в Шумен Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, относно проверките за злоупотреби в лечебни заведения, предаде "Фокус". „Сега започва събирането на доказателства за седемте болници, за които обявихме. Ловешката болница също е предмет на наше разследване, както и Врачанската болница. Към този момент няма нова ин

Путин: Не желаем надпревара във въоръжаването, ще намалим военните разходи

http://www.mediapool.bg/putin-ne-zhelaem-nadprevara-vav-vaorazhavaneto-shte-namalim-voennite-razhodi-news276912.html

Руският президент Владимир Путин заяви в понеделник, че Русия иска да има градивни отношения с другите страни и няма да се въвлече в надпревара във въоръжаването.   Пред победените си съперници на вчерашните президентски избори той каза, че ще се съсредоточи върху повишаването на жизненото равнище на сънародниците си, подобряване на здравеопазването и образованието и върху други вътрешнополитически въпроси, посочва Асошиейтед прес.   Путин каза, че Москва не смята да участва в нова надпревара във въоръжаването, а иска конструктивен диалог с международните си партньори и ще направи всичко за решаване на разногласията между други страни, като наред с това отстоява националните си интереси, отбелязва Ройтерс.   Президентът заяви дори, че планира намаляване на военните разходи за 2018 и 2019 г. Същевременно той подчерта, че това няма да доведе до намаляване на отбранителния потенциал на страната, посочва Франс прес.   По думите на Путин всички политически сили в Русия трябва да обединят усилията си за решаването на проблемите на страната. Той акцентира върху повишаването на икономическия растеж, въвеждането на иновации в технологиите, модернизиране на инфраструктурата, а като главни цели набеляза борба с бедността и намаляването на разликите между бедни и богати.

С над 60% се е увеличило търсенето на жилищни кредити през първите два месеца на 2018 г., отчитат експертите на Пощенска банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769472

С над 60% се е увеличило търсенето на жилищни кредити през първите два месеца на 2018 г., отчитат експертите на Пощенска банкаБанката отговаря на нарастващия интерес с ново промоционално предложение – жилищен кредит без лихва за последните две години Експертите на Пощенска банка отчитат продължаваща тенденция за ръст в жилищното кредитиране през първите два месеца на годината след динамичната 2017 г. Нарастването на интереса на потребителите към покупка на жилище води до

Градският транспорт в Русе спря заради поледица, в Монтанско вали сняг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769469

Градският транспорт в Русе спря заради поледица, в Монтанско вали снягЗаради поледицата тролейбусите от обществения транспорт на Русе не могат да се движат, научи ТВН. Причината е обледяването на контактната мрежа. Разписанието на електротранспорта се поема от автобуси, информираха от ОП „Общински транспорт“. Няма заледени пътни участъци и ограничения за движение на територията на община Търговище в следствие на

Жълт код за виелици в 5 области утре

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-vielitsi-v-5-oblasti-utre__256147

Жълт код за снеговалеж и силен вятър е обявен за 5 области на страната на 20 март 2018 г., съобщават от Националния институт по метеорология и...

Във Варна 42 компании предложиха работа и стаж на млади хора по време на „Национални дни на кариерата“ 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=371021

Шестнадесетото варненско издание на най-големия кариерен форум в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ бе официално открито днес, 19 март в Юнашки салон, научи Moreto.net. Събитието във Варна се провежда при традиционно добър интерес и ще продължи до 16 часа на 19 март.

Сирия: Осъждаме турската окупация в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769474

Сирия: Осъждаме турската окупация в АфринСирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на едноименната провинция, предава Франс прес, цитирана от Фокус. В разпространеното от министерството съобщение се казва, че „Сирия осъжда турската окупация на Африн и престъпленията, които се извършват там“.

Папата: Проституцията е изтезаване на жена

https://frognews.bg/novini/papata-prostitutsiiata-iztezavane-jena.html

Проституцията не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините. Това заяви Папа Франциск, който се помоли за прошка заради всички християни, които купуват секс от жени.

Проверяват кола, с която е пътувала дъщерята на руския шпионин

https://offnews.bg//sviat/proveriavat-kola-s-koiato-e-patuvala-dashteriata-na-ruskia-shpionin-677026.html

Автомобилът, с който дъщерята на Сергей Скрипал - Юлия Скрипал, е пътувала от лондонското летище Хийтроу за град Солсбъри, е била иззета за съдебна експертиза, съобщава британският в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС и БТА.

На 3 март Юлия е била посрещната на летището от семейния приятел Рос Касиди, който я откарал с колата си до дома на Сергей Скрипал в Солсбъри.

Касиди е потвърдил, че колата му е била иззета за проверка.

Разузнавателните служби предполагат, че нервнопаралитичното вещество, с което са отровени Скрипал и дъщеря му, може да е било скрито в багажа на Юлия.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество на 4 март в британския град Солсбъри. Двамата се намират в болница в критично състояние.

Нови варианти за изтребител: Израелски Ф-16 и Ф-18 от САЩ

http://dnes.dir.bg/news/iztrebitel-kabinet-borisov-3-26972165

Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители, обяви в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

Над 90% от руснаците в България гласуваха за Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/19/3148967_nad_90_ot_rusnacite_v_bulgariia_glasuvaha_za_putin/?ref=rss


Безапелационните 90.39% от гласовете, пуснати в София от руски граждани за президентските избори в Русия, са отишли при независимата кандидатура на Владимир Путин. Това сочат данни на Централната избирателна комисия в Москва, разпространени в понеделник.<br /><br />Останалите по-малко от 10 процента си поделят Ксения Собчак (2.80%), комунистът Павел Грудинин (2.43%) и около и под 1% събират Владимир Жириновски, Григорий Явлински и Борис Титов. По няколко гласа са пуснати и за Сергей...

Фалшивите новини са опасни за здравето, алармира Мария Габриел

https://www.actualno.com/society/falshivite-novini-sa-opasni-za-zdraveto-alarmira-marija-gabriel-news_665380.html

Най-голям процент от фалшивите новини са на политическа тематика, но веднага след тях по разпространение идват тези, посветени на здравето и на лекарства и лечебни продукти. Това посочи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя даде пример с огромното количество публикации за „чудодейни” лекове за тежки и даже неизлечими болести, с които се дават фалшиви надежди на страдащите хора. По думите на еврокомисаря основните цели на създателите на недо

Принцът на Саудитска Арабия на визита в САЩ, ще се срещне с Тръмп утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769470

Принцът на Саудитска Арабия на визита в САЩ, ще се срещне с Тръмп утреПрестолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман ще извърши визита в САЩ, в рамките на която във вторник, 20 март, ще се срещне с президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус. Според разпространената информация, 32-годишният престолонаследник, който миналата година започна програма за модернизиране на консервативната

Ердоган поздрави Путин за преизбирането му за президент на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769464

Ердоган поздрави Путин за преизбирането му за президент на РусияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави Владимир Путин за преизбирането му за президент на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според източник от турското президентство Ердоган и Путин са говорили по телефона. Освен за президентските избори в Русия двамата са разговаряли за двустранните отношения и тристранната среща /Турция,

ЦСКА обяви над 15 000 продадени билета за мача с "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/19/3149345_cska_obiavi_nad_15_000_prodadeni_bileta_za_macha_s/?ref=rss


За двубоя между ЦСКА и "Левски" (1:0) от последния кръг на редовния сезон в Първа лига са били продадени 15 499 билета. Това обявиха червените, които бяха символичен домакин в дербито на националния стадион "Васил Левски" в неделя. От клуба твърдят още, че срещата е била изгледана на живо от повече от хиляда притежатели на абонаментни карти.<br /><br />Мачът между ЦСКА и "Левски" се състоя при проливен дъжд и много наводнен терен, който не позволи на...

Спецакция на полицията във Варна, заловени са наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=371036

На 15 март, на територията на град Варна, е проведена специализирана полицейска операция. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. В резултат на полицейските действия, за срок до 24 часа, са задържани 3 мъже – на 25 , 37 и 31 години, трима от Варна, известни на органите на реда.

Защо все още няма дело срещу Харви Уайнстейн?

https://www.actualno.com/showbusiness/zashto-vse-oshte-njama-delo-sreshtu-harvi-uajnstejn-news_665378.html

Движението Time's Up, което се бори срещу сексуалния тормоз, в понеделник настоя за разследване срещу прокурора от Манхатън, който още се е внесъл в съда дело срещу опозорения филмов магнат Харви Уейнстейн. Групата призова губернатора демократ на щата Ню Йорк Андрю Куомо да започне разследване и да установи защо обвинителят Сайръс Ванс не внася дело срещу 66-годишния доскорошен силен човек в Холивуд по случай от 2015. Италианската манекенка Амбра Батилана беше една от първите жени, коит

Калоян Паргов и проф. Ваня Добрева - наблюдатели на изборите в Новосибирск /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/russia/kaloyan-pargov-i-prof-vanya-dobreva-nablyudateli-na-izborite-v-novosibirsk-video.93263

/Поглед.инфо/ Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов и зам.-председателят на ГС на БСП бяха наблюдатели на изборите за президент в Русия в Новосибирск. /ВИДЕО/

Атаката на Сорос: Какво очаква Източна Европа след оставките в Словакия и Словения

http://pogled.info/svetoven/evropa/atakata-na-soros-kakvo-ochakva-iztochna-evropa-sled-ostavkite-v-slovakiya-i-sloveniya.93264

/Поглед.инфо/ Почти едновременно премиерите на Словакия и на Словения обявиха, че подават оставка. Това не се случва случайно. Не е изключено, че унгарците да бъдат подложени на следващата атака. Тази седмица премина огромен марш на населението в подкрепа на Виктор Орбан, за да се покаже на международната общност, че Сорос няма да разклати ситуацията в страната.

Русия се бори със смъртоностно опасен противник

http://pogled.info/svetoven/rusiya-se-bori-sas-smartonostno-opasen-protivnik.93265

/Поглед.инфо/ Грубиянското поведение на Лондон породи в Русия бурна ответна реакция – от възмущение до насмешки по адрес на „Дребнобритания“. За жалост, подобен присмех не е най-добрият вариант за отговор. Нали имаме работа със заплаха от мащаб, с който не можем да се шегуваме и цялата история на взаимоотношенията между Русия и Британия доказва това.

Шведите демонстрират планове за бой с Русия

http://pogled.info/svetoven/shvedite-demonstrirat-planove-za-boi-s-rusiya.93266

/Поглед.инфо/ Швеция разработва план за тотална мобилизация в случай на военен конфликт с Русия. В Стокхолм планират да удържат положението най-малко три месеца до пристигането на подкрепления – видимо, от НАТО, което се намира от другата страна на шведската граница (Норвегия, Дания и Германия). Доколко е реалистичен подобен план и защо ѝ е на Русия да завоюва Швеция?

Нови началници на МВР във Видин и Враца

http://www.mediapool.bg/novi-nachalnitsi-na-mvr-vav-vidin-i-vratsa-news276911.html

Начело на полицията в дунавския град застава старши комисар Петър Коцин, а на полицията във Враца идва досегашният шеф на ОД МВР-Видин Янко Янколов, съобщи пресцентърът на МВР. Двамата са назначени със заповед на вътрешния министър Валентин Радев. Те са били представени пред ръководния състав на двете областни дирекции от главния секретар на МВР Младен Маринов. Областната дирекция на МВР във Враца е без титуляр от август 2017 г., когато от длъжност беше отстранен тогавашният шеф Димитър Газибарски. Официалният мотив за преместването му на друга служба беше незадоволителното състояние на ОДМВР-Враца. Преназначаването на Газибарски в друго населено място стана само ден след решението му да уволни полицай Цветан Благоев, който разпространи записа с циничното поведение на бившия вече шеф на физическата охрана в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов.  Новият началник на Областната дирекция на МВР във Враца Янко Янколов идва от директорското място във Видин. Той е роден на 10 март 1974 г. в Лом. Магистър е по финанси от Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий". Професионалната му кариера в МВР започва през 1995 г. на длъжност полицай към Второ РПУ при СДВР. Последователно е заемал длъжностите полицай, старши полицай, командир на отделение, младши разузнавач, разузнавач, началник на група, началник на сектор, заместник-началник на Пето Районно управление при СДВР. От 5 април 2016 г. до сега е бил директор на Областната дирекция на МВР – Видин. Старши комисар Янко Янколов е преминал през специализиран курс към Международната правоприлагаща академия - ILEA - през 2014 г. в Будапеща, посочват от МВР. Новият шеф на Областната дирекция на МВР във Видин Петър Коцин е роден на 1 юли 1972 г. в Белоградчик. Завършил е право във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Професионалната му кариера в МВР започва през 1995 г. на длъжност полицай в РПУ-Белоградчик. Заемал е последователно длъжностите полицай, младши разузнавач и разследващ полицай. От януари 2016 г. до сега е началник на Районното управление в Белоградчик.

9-годишно американче застреля сестра си при спор за видеоигра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769460

9-годишно американче застреля сестра си при спор за видеоигра
Момиче на 13 години почина в US щата Мисисипи, след като било простреляно от 9-годишния си брат при спор за видеоигра, предаде Би Би Си. Според полицията момчето грабнало пистолета в събота следобед, след като сестра му не му дала пулта за управление. Той стрелял по нея, докато тя била с гръб към него, като куршумът попаднал в мозъка, предава БНР.

Изследват колата, с която дъщерята на Сергей Скрипал е пътувала от летище Хийтроу

https://petel.bg/Izsledvat-kolata--s-koyato-dashheryata-na-Sergey-Skripal-e-patuvala-ot-letishhe-Hiytrou-__256145

Автомобилът, с който дъщерята на Сергей Скрипал - Юлия Скрипал, е пътувала от лондонското летище Хийтроу за град Солсбъри, е била иззет за...

Световната банка: До 2050 г. може да има 143 милиона "климатични мигранти"

https://petel.bg/Svetovnata-banka--Do-2050-g--mozhe-da-ima-143-miliona-klimatichni-migranti__256146

Снимка: Istock Над 140 милиона души в три развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 г., за да избягат от ефектите на климатичните про...

Екоинспекцията в Русе намери 180 щъркела с обледени крила в Дулово, но можели да летят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769458

Екоинспекцията в Русе намери 180 щъркела с обледени крила в Дулово, но можели да летятНе са установени птици от вида бял щъркел в безпомощно състояние в землището на община Дулово. Това констатираха експерти на екоинспекцията при проверка на място днес. Тази сутрин в РИОСВ – Русе са постъпили множество сигнали за ята птици от защитения вид в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар.

В яслите и детските градини в София има почти 10 хил. свободни места

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/19/3149343_v_iaslite_i_detskite_gradini_v_sofiia_ima_pochti_10/?ref=rss


Почти 10 хил. (9 691) са свободните места в общинските ясли, детски градини и предучилищни групи в София. Днес в Информационната система за облсужване на детските заведения бяха пулбикувани резултатите от първото класниране за прием през новата учебна 2018/2019 година в общинските учебни заведения в столицата.<br /><br />Почти еднакъв е броят на свободните места, като в яслите те са 3 572, в първите градински групи - 3 228, а в подготвителните групи в училищата свободните места са 2...

40 г. "български чадър": Ще умра, нищо не можете да предприемете

http://clubz.bg/65602-40_g_bylgarski_chadyr_shte_umra_nishto_ne_mojete_da_predpriemete

КУЛТУРА Георги Марков

Непрестанно му се подиграваше и го обиждаше – в българските програми на Би Би Си, Дойче Веле и Радио “Свободна Европа”.

За комунистическия диктатор на България Тодор Живков е настъпил денят за мъст. Един особен ден - 7 септември 1978 г., 67-ият рожден ден на Живков. И разпорежда – този ден трябва да донесе смъртта на омразния му опонент Георги Марков.

Отдавна светове делят двамата. Марков, първоначално пламенен комунист и обичан в България писател, влиза в сблъсък с режима и през 1969 г. бяга в изгнание. Първо в Италия, след това в Лондон. От 1972 г. дисидентът журналист чрез своите “Задочни репортажи” сипе огън и жупел срещу някогашния си приятел Живков и тиранията му. В Лондон се чувства сигурен.

Изобщо не му прави впечатление, когато на 7 септември 1978 г. на лондонската автобусна спирка “Ватерло” мъж се блъска в него. Непознатият измърморва извинения и бързо се отдалечава с чадъра си. Марков се позамисля за убождането в дясното си бедро. Няма страшно, докато не вдига висока температура, кръвното му налягане се повишава.

В спешното отделение, преди да изпадне в кома, Марков разказва на доктора за непознатия човек с чадъра.

Десетилетия по-късно лекарят споделя пред германския филмов продуцент Клаус Дексел какво му е казал Марков:

“Въздишаше, смееше се и изрече: “Отровен съм от КГБ и ще умра. Нищо не можете да предприемете.”

Марков умира четири дни по-късно заради сърдечна недостатъчност.

Захар води до смърт

Едва при аутопсията става ясна причината за смъртта, получила световна известност като “атентат с български чадър”. В бедрото на Марков е открита платинена сачмичка с диаметър от 1,7 милиметра. Има два малки отвора, където са открити следи от растителната отрова рицин. Най-вероятно отворите са били препарирани със захарен разтвор – изпитан биологичен закъснител. При телесната температура се разтваря и отваря пътя на отровата.

Всичко това повдига планини от въпроси. Кои са престъпниците и техните поръчители? С чадър ли е изстреляна в тялото на Марков отровната капсула или с оръжие? Действително ли зад атентата стои КГБ?

Почти 40 години по-късно загадъчен атентат разтърсва Великобритания. Отровени са бившият руски шпионин Сергей Скрипал, работил впоследствие за британската тайна служба и дъщеря му. От дни и двамата са с опасност за живота. Случаят предизвика тежка международна криза. Британското правителство твърди, че е използвана отровата новичок, невропаралитечна субстанция, разаботвана в Съветския съюз. Лондон гони руски дипломати, САЩ, Франция и Германия обвиняват Русия, Москва отрича.

Сензационни убийства

Много неща при двата случая са различни. И все пак има паралели, примерно при въпроса защо и двата атентата са извършени така сложно, че под подозрение попадат тайните служби? Естествено, че в Лондон чадър е нещо обичайно. Но пък убийство с чадър също не прави впечатление.

Подобен е случаят и с отровителството на Скрипал. Според разследващите отровата в пицарията е била така разпръсната, че масата и други предмети е трябвало да бъдат унищожени. Престъпниците или са искали жертвите да умрат, или да намерят “отровните” им пръстови отпечатъци.

Съзнателно ли е трябвало да провокират страх атентатите срещу Скрипал, Марков и бившия руски шпионин Литвиненко? С едно послание, което никой дипломат не може да изрече: “Ние не прощаваме на изменници.”

Случаят Марков е поучителен. Изминаха десителия, необходима беше политическа революция, докато се поизяснят обстоятелствата около убийството. И все още не са известни всички детайли. Въпроси хвърля дори смъртоносното оръжие.

“Братска помощ” от Москва

Едно е неоспоримо. Въпреки многократни отричания следата води до Москва. Документи, до които имаше достъп след срива на Съветския съюз, както и изявления на бившия агент на КГБ Олег Калугин, доказват, че най-късно през 1977 г. са били разрешени “всички средства”, за да се ликвидират всички критици на режима, като Георги Марков. Тъй като българската тайна служба не е била в състояние да се справи сама, според Калучин се е обърнала към КГБ за оказване на “братска помощ”. Поръчката за атентата е направена от българския диктатор Тодор Живков.

КГБ първо се колебае, впоследствие поставя условие – ще изпрати съветници, ще предостави отрова и ноу хау, но не и физическия убиец.

Така според Калугин започва “комедия с много грешки”.

Най-вероятно българската тайна служба залага на съмнителен агент, когото сама определя като “дребен международен измамник без каквито и да било възможности за шпионаж”. След като мъжът с псевдоним Пикадили не е бил в състояние да шпионира, то би могъл поне да убива.

За целта през 1977 г. го привикват от Лондон в България и го приемат тържествено. Трябвало е да се изпробва методът за убийство, тъй като чадърът е бил особен. В долната му част е механизъм, който изстрелва и забива дълбоко в тялото сачмата с рицин и то след като първо малка игла, монтирана на върха на чадъра, вече е пронизала облеклото и кожата. След промяната подобни чадъри бяха открити в подземието на българското вътрешно министерство.

Бившият служител на КГБ съобщи също, че с това оръжие първо е бил атакуван кон, а след това и осъден на смърт. Конят умира, затворникът оцелява. Така се стига до втори тест – атентат през август 1978 г. срещу беглеца Владимир Костов в Париж. Но и Костов оцелява, вижда и бягащ с чадър мъж.

По-късно Костов обясни, че е усетил удар в гръб и е чул звук като от въздушен пистолет. У дома си е открил малка рана на гърба. Лекар остранил от раната няколко “малки обекта”.

Седмици по-късно Марков няма късмет.

Унищожени архиви

Твърде верятно е Марков да е починал, тъй като известният чадър не е бил използван, за което свидетелстват нови разследвания на Скотланд Ярд. Сачмата е била изстреляна в крака на Марков от малокалибрено оръжие. Най-вероятно чадърът е служел само за отклоняване на вниманието.

Прави впечатление, че докато Скотланд Ярд десетилетия наред се занимава със случая, след края на Съветския съюз България само отчасти беше заинтересована от разследване. От 1990 г. властите водят рзследване, но се натъкват на мълчание и съпротива.

Така някогашният шеф на тайната служба Владимир Тодоров успя да унищожи шест дебели папки от “досието Марков”. Впоследствие нахално обяви, че въпросните документи нямали нито оперативна, нито историческа значимост. Тодоров получи присъда от 16 месеца затвор. Малко преди да бъде разпитан, друг важен свидетел се самоуби.

Гулино ли е убиецът на Марков?

През 2008 г. българското правосъдие искаше да прекрати разследването поради изтекла 30-годишна давност. След протести от Лондон българите разследваха случая още пет години. Малко преди това български журналист публикува документи, разкриващи идентичността на “Пикадили”. Мъжът се казва Франческо Гулино, датчанин с италиански корени. За деянието си е получил сума, равняващи се на днешните 30 000 евро. Дори през 1993 г. е бил разпитван от датски и британски следователи, но след 6 часа са го пуснали.

След това Гулино потъва в неизвестност, докато през 2013 г. в Австрия го открива филмовият продуцент Клаус Дексел. Тогава Гулино твърди, че било възможно по време на убийството на Марков да е бил в Лондон, но той нямал нищо общо с атентата.

* Кристоф Гункел пише за портала “История и съвременност” на реномираното германско сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме публикацията му. Преводът е на Клуб Z.

За първи път! С колко пари е завлечена държавата разкрива БОЕЦ във вторник

https://frognews.bg/novini/parvi-pat-kolko-pari-zavlechena-darjavata-razkriva-boets-vav-vtornik.html

С колко пари е завлечена държавата и народа? На този инфарктен въпрос за първи път ще даде отговор гражданско сдружение БОЕЦ на специална пресконференция във вторник в 12 часа в БТА. Както Фрог нюз съобщи вече, от организацията с документи ще докажат колко е откраднатото ДДС през последните няколко години.

Пет компании за кисело мляко бяха глобени заради опаковки

https://news.bg/companies/pet-kompanii-za-kiselo-mlyako-byaha-globeni-zaradi-opakovki.html

Спорът за полипропиленовите и полистиреновите кофички им коства почти 160 хиляди лева

Сняг вали на прохода Петрохан, пътят е заснежен и опесъчен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769456

Сняг вали на прохода Петрохан, пътят е заснежен и опесъченСняг вали на прохода Петрохан, пътят е заснежен и опесъчен, каза за Радио „Фокус“ – Видин дежурният служител в Областно пътно управление – Монтана. Той посочи, че пътят се опесъчава заради ниските температури през нощта, при които може да се получат заледявания. Трафикът през прохода е с нормална интензивност,

Напредък в преговорите за Brexit

https://www.actualno.com/europe/napredyk-v-pregovorite-za-brexit-news_665375.html

Главният преговарящ за Brexit от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви в понеделник, че е постигнато съгласие относно „голяма част от това, което би се превърнало в подредено излизане на Великобритания“ от Съюза. Това съобщава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". Съгласно думите на Барние, след проведените в събота и неделя срещи е постигнато широко съгласие по сделката за преходния период, започващ след 29 март 2019 г. На пресконференция в Брюксел, след р

Лекар е осъден на две години условно заради смъртта на дете

http://www.mediapool.bg/lekar-e-osaden-na-dve-godini-uslovno-zaradi-smartta-na-dete-news276910.html

Върховния касационен съд осъди на две години условно столичния лекар Михаил Маджунов заради грешки, които в крайна сметка са довели до смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Заради случая от декември 2010 г. д-р Маджунов е със забрана да практикува медицина за две години. В началото на декември 2010 г. Гергана е била оперирана от сливици от д-р Маджунов в ИСУЛ. По-късно детето получава кръвоизлив и на 16 декември при извършения преглед Маджунов не поставил адекватна диагноза, не назначил адекватно лечение, а изписал Гергана за домашно лечение. След още една седмица детето било прието по спешност в болницата след нов кръвоизлив и починало от кръвозагуба. Д-р Маджунов е признат за виновен, че е действал немарливо, не е определил кръвната група на детето при операцията. В мотивите към решението се подчертава, че лекарят е трябвало да хоспитализира Гергана. "При кървене от оперативното поле, начеваща анемия и инфекция добрата медицинска практика е повелявала продължаване на хоспитализацията. Вместо това подсъдимият е изписал детето и по този начин е поставил началото на причинния процес, довел до леталния изход на 23.12.2010 г.“, се казва в решението на ВКС. Д-р Маджунов бе уволнен дисциплинарно от ИСУЛ веднага след трагичния инцидент. Подсъдими с него бяха колегите му Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, които получиха условни присъди от по 6 месеца затвор.

Моделът на конфронтация между ГЕРБ и БСП пази статуквото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6767839

Моделът на  конфронтация  между ГЕРБ  и БСП  пази  статуквотоНапрежение обаче има и подценяването му би било грешка   ЧЕЗ, Истанбулска конвенция, “зелени” протести – това са само част от скандалите, които разтърсваха управлението в последните няколко месеца. Ако се върнем по-назад, бързо бихме се сетили за НДК, “суджуци”, Хасково гейт и подобни. И въпреки всичко това практически вече повече от една

СЕ: Неограничен брой президентски мандати e недемократичен

http://dnes.dir.bg/news/prezidentski-mandati-26972096

Съветът на Европа заяви, че премахването на ограничението за максимален брой президентски мандати е отстъпление от демокрацията.

Американските ТЕЦ искат три месеца за анализ на офертата за разваляне на договорите им

http://www.mediapool.bg/amerikanskite-tets-iskat-tri-mesetsa-za-analiz-na-ofertata-za-razvalyane-na-dogovorite-im-news276909.html

Двете американски централи от комплекса "Марица изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за разваляне на дългосрочните им договори за изкупуване на ток. Това съобщи изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов пред журналисти в понеделник. "Има методология, която е одобрена принципно от Европейската комисия. Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени, предоставени на двете централи. Те си правят собствените анализи, поискали са необходимо време, в което да анализират това и съответно очакваме обратна връзка от тях. Всичко зависи кога те ще са готови със собствения анализ и доколко са приемливи параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти", обясни той. "Много е важно в добри партньорски отношения, каквито сме имали с колегите от американските централи, да се водят по един дипломатичен и икономически изгоден начин за двете страни тези преговори, за да бъде постигнат консенсус и за двете страни и естествено най-доброто за българските консуматори", допълни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Миналия петък стана ясно, че държавата вече е отправила своето предложение за разваляне на 15-годишните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" за изкупуване на техния ток на преференциални цени и методиката, по която да се изчислят невъзстановяемите за двете компании разходи и дължимата от държавата компенсация за предсрочното разтрогване на контрактите. Механизмът за обезщетението е одобрен от Европейската комисията ,която също изрази готовност да съдейства на българската държава в преговорите за прекратяване на договорите и извеждането на двете въглищни централи на свободния пазар. В момента те произвеждат около 20 на сто от потреблението на ток в страната, по данни на Централното диспечерско управление, и през годините са сочени заедно с ВЕИ-централите като дежурните виновници за високите цени на електроенергията.

АГ болницата във Варна с до 160 лева загуба за всяко раждане

http://www.moreto.net/novini.php?n=371051

Общинската АГ болница губи между 120 и 160 лева при всяко раждане. Причината за това е, че Здравната каса не е "ъпдейтвала" клиничните пътеки от девет години. От това се оплака днес пред съветниците от финансовата комисия в Общинския съвет шефът на лечебницата проф.

Проверяват колата, с която Юлия Скрипал е пътувала

https://frognews.bg/svqt/proveriavat-kolata-koiato-iuliia-skripal-patuvala.html

Автомобилът, с който Юлия Скрипал е пътувала от летище „Хийтроу”, е бил иззет за съдебна експертиза, съобщи в. „Дейли телеграф”.

Папа Франциск за проституцията: Това е изтезаване на жена, не е любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769438

Папа Франциск за проституцията: Това е изтезаване на жена, не е любовПапа Франциск помоли днес за прошка за всички християни, които купуват секс от жени, като заяви, че мъжете, които посещават проститутки, са престъпници с "болен ум", които мислят, че жените съществуват, за да бъдат експлоатирани, предаде Асошиейтед прес. "Това не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините", заяви той.

Трайчо Трайков: Прекратяването на договорите с US-тецовете е хубаво за пазара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769439

Трайчо Трайков: Прекратяването на договорите с US-тецовете е хубаво за пазараСтъпката е по-скоро правилна. Хубава е от гледна точка на функционирането на пазара. Идеята е централите да продават електроенергията на пазарните цени. А разликата от това, което им е обещано, и това, което ще получат, ще е еднократна компенсация, която ще получат от правителството. Сега въпросът е как ще се проведат преговорите за изчисляване на

Бербатов посвети наградата си на родителите на изявените деца на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769441

Бербатов посвети наградата си на родителите на изявените деца на БългарияДимитър Бербатов сподели с феновете си по целия свят снимка как една от дъщерите му държи грамотата от 16-ите награди на вестник "24 часа" "Достойните българи". Голямата звезда на българският футбол, който получи специален приз за дейността на своята фондация, по време на церемонията изказа възхищението за хората, правещи добро,

Ердоган пита ЕС във Варна къде са обещаните 3 млрд. евро за бежанците

http://clubz.bg/65601-erdogan_pita_es_vyv_varna_kyde_sa_obeshtanite_3_mlrd_evro_za_bejancite

Турският президент Реджеп Ердоган ще постави въпроса за изплащане на пълния размер на помощта за сирийските бежанци, договорена между Брюксел и Анкара преди време. Това съобщи изданието "Хюрриет", цитирано от БНТ преди срещата на върха между ЕС и Турция, на която домакин ще е България. Форумът ще бъде във Варна на 26 март. Освен премиерът Бойко Борисов в качеството му на председателстващ Съвета на ЕС, в морската ни столица се очакват лидерите на евроинституциите - Жан Клод Юнкер и Доналд Туск. Последната подобна среща бе през май 2017 г., припомня "Хюрриет"

Ердоган заяви, че ще поиска оставащата сума от 3-те милиарда евро, договорени с Брюксел през 2016 г. за помощ за сирийските бежанци. По думите му до момента Турция е получила 850 милиона евро за разположените на територията ѝ 3 милиона и половина бежанци (от Сирия и Ирак - б.р.).

Очаква се да бъде договорена помощ от още 3 милиарда евро този месец - решение, което Брюксел препоръча миналата седмица.

"В понеделник ще се срещнем във Варна и ще разговаряме. Какво ще им кажем? Ще поставя пред тях всички снимки, всички видеоклипове и ще им кажа- ето ви ги. Ако ще отпуснете остатъка от помощта, давайте, но ако не, бъдете честни и кажете, че съжалявате, че не можете да я доставите и ние няма да продължаваме да стоим на вратата и да се надяваме напразно".

Турският президент държа реч пред магистрати в Анкара. И в нея подчерта ролята на Турция за предотвратяване на мигрантския наплив към Европа. 

Българският премиер Борисов също неведнъж е говорил за важността на споразумението с Турция за бежанците за опазване на българската граница, а оттам - на Европа от бежански поток. 

 

Шефът на НЗОК в Ловеч остава под домашен арест

https://www.actualno.com/lovech/shefyt-na-nzok-v-lovech-ostava-pod-domashen-arest-news_665374.html

Окръжният съд в Ловеч прати под домашен арест арестувания директор на местната Здравна каса. Прокуратурата поиска най-тежката мярка за д-р Антонио Маринов, но съдът прецени, че няма опасност лекарят да се укрие или да повлияе на разследването, предаде Нова телевизия. Припомняме, че д-р Маринов бе арестуван по подозрение, че е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса с близо 1 милион лева, сключвайки договор с частна кардиологична клиника в Ловеч. В Окръжния съд Антонио Маринов

"Господин Оправи проблема", или кой е новият китайски вицепрезидент

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/19/3149301_gospodin_opravi_problema_ili_koi_e_noviiat_kitaiski/?ref=rss


Ван Цишан е известен в Китай като "Господин Оправи проблема", надежден кадър, изпращан да се справя и с най-трудните кризи - от рухващи банки през епидемии от смъртоносни болести до корупция по високите етажи. Тези, които го познават, го описват като смел и задълбочен, умеещ да решава проблеми, обичащ философските спорове и невероятно чувство за хумор.<br /><br />Като вицепрезидент 69-годишният Ван се очаква да играе ключова роля за осъществяване на програмата на...

Домашни хитрини: За какво служи белачката

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6768901

Домашни хитрини: За
какво служи белачкатаИзползваме я най-често, за да обелим картофите или краставиците, но в действителност приложенията й са много повече. С нейна помощ може да подготвяме продукти за последваща обработка, като хем улесним процеса, хем творим красота. С помощта на белачка лукът може да се нареже на тънки лентички, особено ако ще се използва в самата.

ГД „БОЕЦ“ ще оповести получени по ЗДОИ данни за несъбран ДДС в последните 17 години

http://www.eurochicago.com/2018/03/boetz-5/

На 20.03.2018 г., вторник, от 12.00 ч., в голямата зала на БТА, София, на пресконференция, БОЕЦ ще представим публично информация и документи, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Национална агенция по приходите (НАП) и други институции, които съдържат скандални факти за несъбран Данък добавена стойност (ДДС) – с точни числа и по години - от 2000 до 2017 г. включително.

Властта да не прибързва за АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/vlastta-da-ne-pribarzva-za-aets-belene-news276908.html

Правителството и парламентът да не вземат прибързани решения за рестартиране на проекта за строежа на АЕЦ "Белене" за трети път, призоваха бивши енергийни министри и различни шефове на НЕК и "АЕЦ "Козлодуй" през годините, ексдепутати от различни политически сили, енергийни, ядрени и икономически експерти. Никоя от отговорните държавни институции до момента не е представила задълбочен анализ на причините за провала на предишните два опита за ядрения строеж и какво струва това на данъкоплатеца. В същото време се прави опит за възраждане на проекта с аргументите, че НЕК е платила и има на разположение част от оборудването, което представлява не повече от 10% от общия бюджет за изграждането на АЕЦ "Белене". Това се посочва в писмо, изпратено до премиера, парламентарния шеф, всички партии в Народното събрание, шефа на енергийната парламентарна комисия и енергийния министър. Подписи под него са сложили бившите енергийни министри Трайчо Трайков и Георги Стоилов, екс зам.-шефът на Комитета по енергетика Станчо Андреев, депутатите от близкото и по-далечно минало Мартин Димитров, Петър Славов, Кирил Ерменков и Пламен Денчев, някогашните шефове на НЕК Иван Хиновски и Георги Миков, на АЕЦ "Козлодуй" Антон Иванов, енергийните експерти Христо Казанджиев и Илиян Василев, ядрените Георги Касчиев и Пламен Цветанов, икономистът Красен Станчев и др. "Никой от нас не е противник на развитието на ядрената енергетика в България и всички ние на една или друга позиция в управлението на държавата и на енергийните компании сме работили за нейното развитие. Но не на всяка цена, защото всеки нов инвестиционен проект в областта на производството на електроенергия в България трябва да се оценява в контекста на новите европейски принципи за енергийно развитие и отражението върху крайните цени на електроенергията за крайния потребител и за индустрията", пишат експертите. Те са несъгласни с политическите призиви за незабавен рестарт на строежа на АЕЦ "Белене" без комплексна оценка на последствията за българската енергетика и икономика от това начинание, както и без приета енергийна стратегия на страната. "Днес говоренето за АЕЦ"Белене" без приета енергийна стратегия и в нарушение на изискванията на чл. 4 (2), чл.87 (3) и чл.46 (1) от Закона за енергетиката, без техническа оферта, с все още неясен формат на проекта и бюджет е сериозно административно нарушение" посочват специалистите. Според тях АЕЦ "Белене" не е приоритет в днешното икономическо развитие на България, той е лансиран и продължава да се лансира от чисто лобистки интереси, тъй като страната ни няма нужда от нови базови енергийни мощности до 2040 г. Всяко предложение на нов такъв проект трябва да бъде съпроводено с обосновка на това кои от действащите мощности се извеждат от експлоатация, по какви причини и какви са социално-икономическите последствия от това. Реализация на проекта като регионален е все още неясна идея с редица редица рискове и трудности както от техническа и организационна, така и от финансова гледна точка, пишат експертите. Те смятат, че за правителството приоритет трябва да е защита на дългосрочната експлоатация на основните въглищни електроцентрали, както работата на АЕЦ "Козлодуй" до 2040 г. и след това. Специалистите са убедени, че съществуват възможности за продажба на вече произведеното оборудване за спрения ядрен проект, които трябва да се проучат от правителството. Друг вариант е то да се използва за изграждане на ядрени блокове в трета страна с активно участие на български фирми и приложение на съвременно ноу-хау, съвместно с руската страна - главен проектант и производител на оборудването. Експертите допълват, че Министерството на енергетиката дължи на обществото актуална информация за хода и сроковете за разработване на новата Енергийна стратегия на България, която да се приеме от парламента и да стане основа за енергийното развитие на страната. В писмото се посочва още, че предложените в него решения представляват база за професионално решаване на проблема с оборудването за АЕЦ"Белене" при минимален икономически риск за държавата.

Британка беше обявена за най-добрия учител в света

http://www.cross.bg/ychitel-polychi-dybaii-1570435.html

/КРОСС/ Британката Андрия Зафираку бе обявена за най-добър учител в света на церемония в Дубай снощи. За работата си тя получи наградата от 1 млн. долара. Зафираку бе една от 10-те финалистки измежду 30 хил. кандидати от целия свят, които участваха в международния конкурс за най-добър учител. Тя преподава в общинското училище на Алпертън - многоетнически беден район в Северен Лондон. Научила е основни думи и фрази на 35-те езика, говорени в нейното училище, и така общува с учениците си и техните родители, мнозина от които са бежанци. Победителката бе поздравена от британския премиер Тереза Мей и емира на Дубай, а наградата си получи от шампиона във Формула 1 Луис Хaмилтън.  

Горила ходи на 2 крака, за да не изцапа ръцете си, като носи храна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769443

Горила ходи на 2 крака, за да не изцапа ръцете си, като носи храна (Видео)Горилата Луис от зоологическата градина във Филаделфия предпочита да ходи на два крака, за да не цапа ръцете си, когато носи храна, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Луис е на 18 години. Когато държи в ръцете си домати или нещо друго за ядене, ходи прав като човек, за да пази храната и ръцете си чисти.

Думата на Борисов дупка не прави

http://www.mediapool.bg/dumata-na-borisov-dupka-ne-pravi-news276907.html

Бойко Борисов има старо увлечение към разговорите за дупките по пътищата. Той начена темата още като главен секретар на МВР, после направи цяла кандидат-кметска кампания с дупките и все още не спира да говори за тях, въпреки че е трети мандат премиер.   Интересното е, че Борисов често обвързва дупките с пътните полицаи, които може да имат всякакви други прегрешения, но поне за дупките нямат никаква вина. Премиерът обича да принизява смисъла от този род служители на МВР до този на пътните знаци.   Още при първото си постъпване на държавна служба през 2001 г. - като главен секретар на МВР, Борисов лансира идеята до всяка дупка по пътищата да стои катаджия, който да сигнализира на водачите да не си трошат колите. Три години по-късно Борисов се поправи и каза, че не може да се държи катаджия до всяка дупка.   "Не можем да държим катаджия на пост до всяка голяма дупка. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се ангажира със срок, в който да запълва най-опасните дупки по пътищата", каза Борисов по време на национална конференция по безопасност на движението през април 2004 година.   Година по-късно той се кандидатира за кмет и пак дупките му бяха в устата. На негово име дори беше кръстена дупка – грандиозна яма на бул. "България" при НДК. По време на предизборната си кампания той бе обещал на таксиметровите шофьори непременно да запълни точно тази дупка.   Тя бе запълнена още преди Борисов да е встъпил в длъжност, след като той заплаши администрацията с уволнения, ако това не се случи. Според разказа на Цветан Цветанов Борисов казал, че "ако в понеделник, след като бъде избран за кмет, дупката не е запълнена, ще има сериозни санкции за отговорните общински служители". Дупката бе запълнена през нощта преди Борисов да влезе в кметството. Не стана ясно кой я е запълнил.   "Явно посланието му е било доловено от тези, които трябва да си свършат работата", каза Цветанов през ноември 2005 г. Интересното е, че 13 години по-късно Столичната община продължава да харчи над 30 милиона лева годишно за пълнене на дупки, а не за нови пътища. Явно посланието на Борисов още не е "доловено" в кметството.   През март 2006 година Борисов атакува общинското дружество “Пътища и съоръжения”, за да смени началника му Пламен Владимиров. Повод бе намерен в дупките по бул. "Брюксел" към летището.   “Ето колко е работил бившият шеф на “Пътища и съоръжения” Пламен Владимиров, работата му е видна по дупките”, каза Борисов тогава. Любопитно е дали след три години и половина в кметството и близо 7 години като премиер Борисов прилага същия този стандарт към себе си.   На 4 септември 2017 г. в Червен бряг той за кратко спря да се занимава с дупките, но пак отвори темата с пътните полицаи заради жертвите при катастрофи.   "Закони много имаме, просто трябва да се изпълняват и всеки да работи с душа. Ето сега от София дотук на всеки 100 метра са помлени мантинелите. Какво ли не се изговори, какво ли не се направи? Кара се безобразно. И санкции, и коли изкарахме, снимки има, налагат се глоби, свалят се номера. Това, ако не го осъзнаем ние… Знаете ли колко паметници има по пътищата? Може всеки да не се прибере. Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това като данъкоплатци. Просто дисциплина трябва“, каза Борисов.   А сега се закани да изкара 200 000 души администрация (включително кметове, катаджии и всякакви други) да запълват дупките по пътищата при необходимост.   "Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", каза премиерът.   Всичко това, естествено, няма да се случи. Думата на Борисов дупка не прави.

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна патрулка в Ботевград (видео)

https://petel.bg/Pusnaha-ot-aresta-shofora--koyto-piyan-blasna-patrulka-v-Botevgrad--video-__256139

Снимки: btvnovinite.bg Пияният шофьор, който удари патрулка в Ботевград, е освободен от ареста. Засега Кирил Димитров е без обвинение и без мярк...

"Таблоид": Софи Маринова вдига сватба, чака 500 бона от ромски босове

https://petel.bg/Tabloid--Sofi-Marinova-vdiga-svatba--chaka-500-bona-ot-romski-bosove__256140

Снимка Булфото Софи Маринова е измислила хитър план да попълни сериозно изтънелия си в последно време бюджет. Звездата от „Капките” им...

Али към полицаи: Ето ви 70 лева, но не закачайте мистериозната жена...

https://petel.bg/Ali-kam-politsai--Eto-vi-70-leva--no-ne-zakachayte-misterioznata-zhena---__256141

Снимка: Булфото Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт по бързо производство срещу 35-годишния Али, който се опитал да ...

Нюйоркски пожарникар, спасил стотици хора на 11 септември, почина от рак

https://petel.bg/Nyuyorkski-pozharnikar--spasil-stotitsi-hora-na-11-septemvri--pochina-ot-rak__256142

Нюйоркски пожарникар, помогнал за евакуацията на стотици хора по време на терористичната атака на 11 септември 2001 година, е починал от рак...

Варненски ученици проектираха космически Ноев ковчег (видео)

https://petel.bg/Varnenski-uchenitsi-proektiraha-kosmicheski-Noev-kovcheg--video-__256143

Снимка: btv Пореден успех за българските ученици в конкурса за космически колонии на НАСА – три екипа от Варна заслужиха призови места в...

Изследват колата на Юлия Скрипал

https://www.actualno.com/europe/izsledvat-kolata-na-ulija-skripal-news_665373.html

Автомобилът, с който пристигналата на летище „Хийтроу” Юлия Скрипал е пътувала, е бил иззет за съдебна експертиза, съобщи в. The Daily Telegraph. По данни на изданието, на 3 март Скрипал била посрещната на „Хийтроу” от приятеля на семейството Рос Касиди, който я откарал в дома на баща й в Солсбъри. Касиди потвърди, че колата му е иззета за проверка. Според британското разузнаване, нервно-паралитичното вещество, с което на 4 март бяха отровени Юлия

”Газпром” се отказва от втора тръба по ”Турски поток”

http://dnes.dir.bg/news/krajat-zhen-potok-turski-potok-vtora-traba-26972085

"Газпром" е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта "Турски поток".

Facebook изтри $42 милиарда долара

https://news.bg/companies/facebook-iztri-usd42-miliarda-dolara.html

Заради достигнал за публиката случай за нарушение на правилата за личните данни

8 години затвор даде гръцки съд на 33-годишен сириец от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769440

8 години затвор даде гръцки съд на 33-годишен сириец от "Ислямска държава"Съд в северния гръцки град Комотини осъди днес 33-годишен сирийски бежанец на 8 години затвор за членство в групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Подсъдимият, чието име не се съобщава, отрече всякакви връзки с "Ислямска държава", твърдейки, че е принадлежал към опозиционната Свободна сирийска армия.

Прокуратурата се кани да разширява проверките си в болниците

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-kani-razshiriava-proverkite-bolnitsite.html

Прокуратурата разширява кръга на разследваните длъжностни лица за безстопанственост в държавни болници в страната, съобщи националното радио. Обект на проверки засега са лечебни заведения в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Враца, Велико Търново и Кърджали. Ще бъде разследвана дейността на регионалните здравни каси, както и на министри и заместник-министри от 2010 година досега.

Варна чака по 6 млн. лева годишно от Синята зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=371043

Годишно в общинската хазна на Варна се очаква да влизат по 6 млн. лева приходи от бъдещата Синя зона. Същевременно разходите по обслужването й ще са в размер от порядъка на 2,5 - 3 млн. лева. Това обясни шефът на общинското дружество "Паркинги и синя зона" Младен Иванов пред членовете на финансовата комисия в местния парламент, предаде репортер на Moreto.

БСП поиска Борисов да разкритикува Ердоган заради ″духовните граници на Турция″

http://www.mediapool.bg/bsp-poiska-borisov-da-razkritikuva-erdogan-zaradi-duhovnite-granitsi-na-turtsiya-news276906.html

Ръководството на БСП призова в понеделник министър-председателя Бойко Борисов да изрази позиция срещу изказването на турския президент Реждеп Тайип Ердоган, че ″духовните граници″ на Турция са до Кърджали. "Позицията на Ердоган е в разрез с международното право и принципите на добросъседство. Настояваме такава позиция категорично да бъде заявена от Бойко Борисов на срещата в края на март. Призоваваме го в ролята на посредник между Европейския съюз (ЕС) и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България", каза на пресконференция в Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова. Там в понеделник се проведе заседание на ръководството на социалистите. Изпълнителното бюро се обедини около позицията, че изказването на Ердоган ″е поредната провокация върху суверенитета и националната цялост на България". Позицията бе обявена след заседанието от лидера на партията Корнелия Нинова, която определи Кърджали за духовната столица на Източните Родопи. Мнението на Ердоган бе изказано миналата седмица, а от външното ни министерство обявиха, че границите на държавите са утвърдени с международни договори. От БСП настояват на срещата между лидерите на ЕС и Ердоган на 26 март във Варна да бъде поставен въпросът за обезщетения на тракийските бежанци. "Колеги, спрете да разделяте народа ни по всички линии. Едни партии тук разделя хората по вяра и език, други - на такива с ГЕРБ и срещу. Това се прави с политически цели, но е убийствено за българския народ", обяви още Нинова в Кърджали. Подобни позиции от страна на левицата за изказванията на руския патриарх у нас нямаше.

Посланикът на ЕС в Турция: Срещата във Варна е важна за диалога на ЕС с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769432

Посланикът на ЕС в Турция: Срещата във Варна е важна за диалога на ЕС с ТурцияНа 26 март във Варна в рамките на българското европредседателство под домакинството на министър-председателя Бойко Борисов ще се проведе среща на върха на ЕС-Турция. В срещата ще участват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск от една страна и от друга - турският президент Реджеп Тайип Ердоган,

Русия няма да влиза в надпреварата във въоръжаването, обяви Путин

https://offnews.bg//sviat/rusia-niama-da-vliza-v-nadprevarata-vav-vaorazhavaneto-obiavi-putin-677022.html

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия иска да има градивни отношения с другите страни и няма да се въвлече в надпревара във въоръжаването.

Пред победените си съперници на вчерашните президентски избори той каза, че ще се съсредоточи върху повишаването на жизненото равнище на сънародниците си, подобряване на здравеопазването и образованието и върху други вътрешнополитически въпроси, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Путин каза, че Москва не смята да участва в нова надпревара във въоръжаването, а иска конструктивен диалог с международните си партньори и ще направи всичко за решаване на разногласията между други страни, като наред с това отстоява националните си интереси.

Президентът заяви дори, че планира намаляване на военните разходи за 2018 и 2019 г. Същевременно той подчерта, че това няма да доведе до намаляване на отбранителния потенциал на страната.

В реч пред Федералното събрание по-рано този месец Путин разказа за новите ядрени оръжия на Русия. "Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той, но допълни, че страната ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея.

По думите на Путин всички политически сили в Русия трябва да обединят усилията си за решаването на проблемите на страната. Той акцентира върху повишаването на икономическия растеж, въвеждането на иновации в технологиите, модернизиране на инфраструктурата, а като главни цели набеляза борба с бедността и намаляването на разликите между бедни и богати.

Дневен хороскоп за 20 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-20-mart-news_665210.html

Овен Представата ви за нещата може да бъде решаваща. Ще се реализира точно това, което в главата ви, така че се постарайте мислите ви да са чисти. Собственото щастие не може да бъде за сметка на ничие друго. Телец Денят може да бъде изключително забавен. Нужно е да намерите повод за това още от сутринта, за да запазите усмивката си през целия ден. Близнаци Денят ще ви запознае с ваше неподозирано качество. Не се отнасяйте подозрително към него, а бързо го приемете като ваша красива част о

Путин: Русия иска конструктивни отношения с другите страни

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-rusiia-iska-konstruktivni-otnosheniia-s-drugite-strani-2085593

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия иска да има градивни отношения с другите страни и няма да се въвлече в надпревара във въоръжаването, предадоха световните агенции.

Пред победените си съперници на вчерашните президентс

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-otnovo-obvini-rusiia-za-otravianeto-na-skripal-2085588

Британският премиер Тереза Мей каза, че Русия е виновна за отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс.

Разследват убийство на жена в Перник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvat-ubijstvo-na-zhena-v-pernik-2085595

Окръжната прокуратура в Перник разследва умишлено убийство на 57-годишна жена. Това става ясно от съобщение на Апелативната прокуратура в София. Първите предприети действия на разследването са огледи, претърсвания и изземва

Варненската община ще спонсорира с 288 000 ТВ сериал

http://nakratko.bg/category/76/156193/


Комедиен сериал от 12 епизода предстои да бъде сниман във Варна. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ дадоха съгласието си Община Варна да стане партньор на телевизионната продукция, която ще се излъчва по една от националните ни телевизии.

МТ следи казуса с пострадалите български туристи в Египет

https://www.actualno.com/africa/mt-sledi-kazusa-s-postradalite-bylgarski-turisti-v-egipet-news_665371.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова е в постоянна връзка с компетентните органи и следи непрекъснато състоянието на българските туристи, пострадали при пътен инцидент с автобус в Египет. Ведомството е в контакт и с представител на туроператора „АБАКС“, който организира пътуването. Групата включва хора от различни части на България, но основно от София, сред тях няма деца, съобщават от ведомството. Министерството на туризма е в постоянна връзка с българското Минист

Доколко "елитен" е елитният клуб на SOFIX?

https://www.investor.bg/analizi/361/a/dokolko-eliten-e-elitniiat-klub-na-sofix-257774/

Не е ли по-добре индексът да обхваща повече дружества, а промените в него да стават на две години, а не на шест месеца

Путин: Важно е всички партии да обединим усилия, за да постигнем целите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769422

Путин: Важно е всички партии да обединим усилия, за да постигнем целите сиДен след като спечели президентския вот в Русия, Владимир Путин призова останалите кандидати, взели участие в изборите, към диалог, предава РИА Новости. Според преизбрания държавен глава е от изключително важно значение всички политически партии и организации да обединят усилията си с цел „поставяне на положителни цели“ и преодоляване на

Общината пусна близо 10 000 места в детските градини в София

http://www.mediapool.bg/obshtinata-pusna-blizo-10-000-mesta-v-detskite-gradini-v-sofiya-news276905.html

Столичната община обяви 11 957 свободни места в детските градини и подготвителните групи в училищата за прием за новата учебна година, която започва през септември. От тях 10 263 са за прием по общия ред, 1311 за деца хронични заболявания и 401 за деца със специални образователни потребности. Местата в детските градини са под 10 000. Свободните места за всеки отделен набор, по райони и по конкретни детски град000.и училища могат да се видят в информационния портал за градините. Малко след обявяването на свободните места родители коментираха във фейсбук групи за детските градини, че местата за най-малките - родените през 2017 г., са символични и ги определиха като "подигравка". За децата, които за първи път ще кандидатстват за ясла, а именно родените през миналата година, са предвидени едва 1463 места по общите критерии и 333 места за малчугани със заболявания, в които едва 7 места за деца със специални образователни потребности. В някои райони като "Средец", "Възраждане", "Витоша", "Връбница" или "Нови Искър" свободните места по общи критерии са 30-ина. В "Банкя" са 18 а в "Кремиковци" - 10 Най-много свободни места има за малчуганите, които през новата учебна година ще са в първа група (родените през 2015 г.) - 3011 по общи критерии и 929 по болест. Традиционно е така всяка година, тъй като групите в детски градини, в които няма яслени групи, се освобождават изцяло. Кандидатстването ще е до 10 май, а първото класиране ще бъде направено на 11 май и обявено ден по-късно. Следва записване и второ класиране на 26 май. За първи път при това класиране ще се прилагат новите правила за прием в детските градини. До 10 май родителите трябва да актуализират профилите на децата като посочат на кои критерии за кандидатстване отговарят. Най-голям шанс за прием имат тези с постоянен или настоящ адрес в София и още по-добре в района, в който е градината. Освен това се дават бонус точки за работещи родители или за такива, които са студенти в столицата. Повече точки има за многодетни семейства, за сираци, осиновени деца или такива от приемни семейства. Повече точки и има и за друго дете от семейството, посещаващо същата градина. Документи за ползваните критерии се представят при записването. До първото класиране трябва да се подредят и кандидатурите според това кои са най-желаните градини. За тази на първо място се дават допълнителни 3 точки, на второ - 2, а на трето - 1 точка. Вече няма допълнителни критерии, посочвани от съответните градини като адрес на месторабота в същия административен район. Така повечето деца получават еднакъв брой точки - 9. Това означава, че масово приемът ще е въпрос на късмет, тъй като при еднакъв сбор и повече желаещи от местата те на практика се разиграват на томбола. При това класиране за първи път изрично са посочени места за деца с хронични заболявания и такива със специални образователни потребности. Най-много бройки за малчуганите със заболявания има за яслените групи и за първата градинска група. В по-големите такива на практика няма, а вероятната причина е, че нормативно определените до 3 места за деца със специални потребности и до 8 за такива с хронични заболявания вече са запълнени. Друга новост е, че тези деца вече участват в общото класиране през електронната система. До сега те се записваха на място в детските градини и по преценка на директорите, а броят им можеше да е до 10 над нормативно определения брой деца за съответната група - до 20 за ясла и до 25 за градина. Тези лимити в София обаче често се превишават заради недостига на места в градините, а обяснението е, че реалната посещаемост е по-малка. Родители виждаха в приема по болест възможност да се влезе в градина по втория начин. Заради съмненията общината реши да направи процедурата по-прозрачна като включи и тези деца в електронния портал. Веднъж приети децата минават автоматично в следващата група в същата градина и няма нужда да кандидатстват наново. Това не важи за самостоятелните ясли, където няма градински групи. Децата от тях получават бонус точка при кандидатстване за първа група.

Общината пусна близо 12 000 места в детските градини в София

http://www.mediapool.bg/obshtinata-pusna-blizo-12-000-mesta-v-detskite-gradini-v-sofiya-news276905.html

Столичната община обяви 11 957 свободни места в детските градини за прием за новата учебна година, която започва през септември. От тях 10 263 са за прием по общия ред, 1311 за деца хронични заболявания и 401 за деца със специални образователни потребности. Свободните места за всеки отделен набор, по райони и по конкретни детски градини могат да се видят в информационния портал за градините. Кандидатстването ще е до 10 май, а първото класиране ще бъде направено на 11 май и обявено ден по-късно. Следва записване и второ класиране на 26 май. До 10 май родителите трябва да актуализират профилите на децата като посочат на кои критерии за кандидатстване отговарят. Най-голям шанс за прием имат тези с постоянен или настоящ адрес в София и още по-добре в района, в който е градината. Освен това се дават бонус точки за работещи родители или за такива, които са студенти в столицата. Повече точки има за многодетни семейства, за сираци, осиновени деца или такива от приемни семейства. Документи за ползваните критерии се представят при записването. До първото класиране трябва да се подредят и кандидатурите според това кои са най-желаните градини. За тази на първо място се дават допълнителни 3 точки, на второ - 2, а на трето - 1 точка. За първи път при това класиране ще се прилагат новите правила за прием в детските градини. При тях изрично са посочени места за деца с хронични заболявания и такива със специални образователни потребности. Най-много бройки за малчуганите със заболявания има за яслените групи и за първата градинска група. В по-големите групи такива на практика не са предвидени, а вероятната причина е, че нормативно определените до 3 места за деца със специални потребности и до 8 за такива с хронични заболявания вече са запълнени. Друга новост е, че тези деца вече участват в общото класиране през електронната система. До сега те се записваха на място в детските градини и по преценка на директорите, а броят им можеше да е до 10 над нормативно определения брой деца за съответната група - до 20 за ясла и до 25 за градина. Тези лимити в София обаче често се превишават заради недостига на места в градините, а обяснението е, че реалната посещаемост е по-малка. Родители виждаха в приема по болест възможност да се влезе в градина по втория начин. Заради съмненията общината реши да направи процедурата по-прозрачна като включи и тези деца в електронния портал. Веднъж приети децата минават автоматично в следващата група в същата градина и няма нужда да кандидатстват наново. Това не важи за самостоятелните ясли, където няма градински групи. Децата от тях получават бонус точка при кандидатстване за първа група.

Домашен арест за шефа на Здравната каса в Ловеч

https://frognews.bg/novini/domashen-arest-shefa-zdravnata-kasa-lovech.html

Окръжният съд в Ловеч постанови домашен арест за директора на Здравната каса в Ловеч д-р Антонио Маринов, който бе арестуван миналата седмица.

Пуснаха под домашен арест шефа на Здравната каса в Ловеч

http://dnes.dir.bg/news/lovech-shef-zdravnata-kasa-26972007

Окръжният съд в Ловеч пусна под домашен арест задържания директор на местната Здравна каса д-р Антонио Маринов.

Язовир „Тича“ прелива през преливник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769416

Язовир „Тича“ прелива през преливникЯзовир „Тича“ прелива през преливник с 7,8 куб.м/сек, през основен изпускател с 13 куб.м/сек. + 5 куб.м/с през ВЕЦ. Това сочат данните на сайта на Басейнова дирекция „Черноморски район“ към 12.00 часа. В община Шумен язовир „Шумен“ е 70% запълнен, язовир „Фисек“ – 43% запълнен. В община Смядово яз.“Кълново“ прелива с 0,5 куб.м/сек.

Варна заделя 29 000 лева за ин витро процедури на 10 семейни двойки

http://www.moreto.net/novini.php?n=371046

10 двойки с репродуктивни проблеми от Варна ще получат помощ за извършване на рин витро процедури от Общината. Общата сума на финансовата помощ е в размер на 29 000 лева и съветниците от Постоянната комисия по здравеопазване в местния парламент дадоха съгласието си да бъде отпусната, предаде репортер на Moreto.

Какво да очакваме от Путин и отново въздигащата се Русия

http://www.mediapool.bg/kakvo-da-ochakvame-ot-putin-i-otnovo-vazdigashtata-se-rusiya-news276904.html

Владимир Путин сега има по-силен контрол над Русия - и по-силно място в света - благодарение на получения с голяма подкрепа мандат за нов президентски срок.  Неговите вътрешни опоненти са до голяма степен примирени с това, че още 6 години ще останат в сянка. Външните му опоненти са затънали в собствените си проблеми - от бъркотията на британското излизане от ЕС, до хаоса и противоречията в администрацията на Тръмп.  Дори масовите изборни нарушения едва ли могат да накърнят позицията на Путин. А обвиненията, че се е намесвал в изборите в САЩ и че стои зад атаката с нервнопаралитично вещество във Великобритания, само укрепиха позициите му в Русия.  Ето някои предвиждания какво може да очакват през неговите следващи 6 години на власт съперниците и съседите на Русия и нейните 147 млн. граждани.    НОВА СТУДЕНА ВОЙНА? Отношенията между Русия и Запада са вече на най-ниската си точка след рухването на Съветския съюз преди 26 години. Въпреки донякъде приятелските му отношения с президента Доналд Тръмп, новият мандат на Путин му дава малко стимули да търси споразумение със САЩ, особено на фона на задълбочаващото се разследване по твърденията за руска намеса в американските избори през 2016 г.    Приятелски настроени към Путин лидери отбелязаха успехи на неотдавнашните избори в Германия и Италия. Западните страни могат да очакват повече произхождащи от Русия хакерски атаки и пропаганда, насочени към саботиране на техните избори или дискредитиране на демократичните им системи - включително и на междинните избори в САЩ през ноември.    Тъй като вътрешната популярност на Путин скача винаги, когато той се опълчва на Запада, може да се очаква още по-твърд език от него следващия път, когато се изправи пред заплахи в страната си, по-предизвикателни случаи на руско вето в Съвета за сигурност на ООН по всякакви въпроси, които Москва възприема като заплаха за интересите си.    Твърдението му отпреди няколко седмици, че Русия е разработила нови видове ядрени оръжия, които могат да пробиват противоракетните отбрани, ясно показва непреклонното намерение на Путин да засили сплашващата мощ на Русия.    СИРИЯ И ЕКСТРЕМИСТКАТА ЗАПЛАХА    Подкрепяните от Москва сирийски (правителствени) сили помогнаха за прогонването на "Ислямска държава" от Сирия и Путин смята, че Русия е била решаваща сила в един конфликт, поставил на сериозно изпитание предвожданата от САЩ коалиция срещу ИД. Сега същите тези подкрепяни от Русия сирийски сили превземат последните крепости на подкрепяните от Запада бунтовнически формирования.    Москва гледа на това като на геополитическа и военна победа над незаконната предвождана от Запада интервенция и е малко вероятно да се изтегли скоро от Сирия.    Окуражен от този успех, Путин може да позиционира възраждащата се руска военна мощ като миротворчески фактор и в други регионални конфликти - например в Либия, където Москва има петролни интереси и където след нескопосана западна инвазия преди седем години страната е в състояние на беззаконие и гъмжи от екстремисти.    СЪСЕДИТЕ НА РУСИЯ   За руснаците най-голямата победа на Путин през 18-те му години на власт е анексирането на Крим и провалянето на украинските амбиции за сближение с ЕС и НАТО. Путин бе поставен в трудно положение от наложените в резултат санкции на САЩ и ЕС, но не проявява никакво желание да направи отстъпки, които биха ги отменили. Украйна е разделена между нестабилното правителство в Киев и подкрепяния от Русия сепаратистки регион, затънал в един замразен, но все още смъртоносен конфликт, който служи на руските интереси.    Действията на Москва в Украйна изпратиха предупредителен сигнал към други страни от руската орбита, че за тях е опасно да обръщат поглед на Запад. Бивши страни от съветския блок, които сега са в ЕС, все повече се обръщат към Москва - от Унгария и Полша до Чехия и Словакия.    РУСНАЦИТЕ    Новият мандат на Путин теоретично може да му даде пълномощия да извърши смели реформи, от които Русия отдавна се нуждае, за повишаване на жизнения стандарт и освобождаване от петролната зависимост. Путин обаче е успял да убеди руските избиратели, че драстичните промени са опасни и че защитата на страната от заплахи има приоритет над подобряването на ежедневието.    Експерти предричат, че той може да предприеме някои промени, като разширяване на възможностите за придобиване на жилища и борба с корупцията на местно равнище. Малко вероятни обаче са по-големи промени като ревизия на пенсионната система, което е непопулярно сред значителна част от електоралната база на Путин, или свиване на разходите в сектора на сигурността, което пък е непопулярно сред бившите другари от КГБ в антуража на Путин.    Русия успя да излезе от 2-годишна рецесия и сега инфлацията и дефицитът са ниски. Но личните доходи стагнират, здравната система се разпада, а корупцията се шири.    СОБСТВЕНОТО МУ БЪДЕЩЕ    Най-големият въпрос за руснаците през следващите 6 г. е какво ще се случи след тях. По конституция Путин трябва да напусне властта през 2024 г., но той може да промени правилата и да премахне ограничението за броя на мандатите, или да благослови податлив на влияние наследник, за да продължи да управлява задкулисно.    На импровизиран въпрос на пресконференцията в неделя вечерта дали ще се кандидатира за президент през 2030 г., когато отново би имал право, 65-годишният Путин отсече: "Това е смешно. Нима мислите, че ще съм тук докато навърша сто години?".   Опозиционният лидер Алексей Навални - най-сериозният противник на Путин, ще се окаже под още по-силен натиск от властите в усилията си да изобличава корупцията и официалните лъжи. Други съперници на Путин, като кандидатката Ксения Собчак и превърналият се в дисидент олигарх Михаил Ходорковски, отново ще се опитат да завоюват някакви позиции чрез предстоящите местни и парламентарни избори.   Хора от вътрешния кръг на Путин също ще се боричкат за позиции в очакване на деня, когато той вече няма да бъде на сцената.    Путин може да поднови усилията за разработки в сферата на изкуствения интелект и други иновации като част от фокуса върху младото поколение, от чиято лоялност се нуждае, за да си гарантира, че наследството му ще го надживее.      По БТА.

Повече пари за центровете за настаняване на деца, предлагат от социалното министерство

https://offnews.bg//politika/poveche-pari-za-tcentrovete-za-nastaniavane-na-detca-predlagat-ot-sot-677021.html

Министерството на труда и социалната политика е предложило 30% завишаване на финансовите стандарти за Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца с увреждания и за деца със заболявания с необходимост от постоянна медицинска грижа.

Това стана ясно по време на Първата национална среща на ръководителите на социални услуги, организирана от Национален алианс за социална отговорност. Участие във форума взе заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Предлага се още да се повишат с 25% стандартите за ЦНСТ за деца и младежи без увреждания, както и с около 15% стандартите за Защитените жилища за пълнолетни лица с увреждания.

"Необходим е нов модел на финансиране на социалните услуги, който да отчита социално- икономическото развитие и ръста на минималната работна заплата", заяви още Росица Димитрова.

По-доброто географско разположение на социалните услуги е сред приоритетите на социалното министерство. В момента в страната има 33 специализирани институции за деца, които поетапно ще бъдат закрити до 2021 г. На територията на страната има и 161 специализирани институции за възрастни хора.

С Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа 2018-2021 г. е планирано разширяване на услугите в домашна среда за възрастни хора в невъзможност от самообслужване и възрастни хора с увреждания. Планирано е разрастване на мрежата от дневни центрове за възрастни хора с увреждания и техните семейства, както и изграждане на резидентни форми за социални услуги.

Сред приоритетните групи на плана са хората с психични разстройства, с умствена изостаналост, лицата с деменция и възрастните хора, зависими от грижа, подчерта още зам.-министърът Росица Димитрова.

Тя добави, че е създадена работна група, с която ще бъде актуализирана съществуващата методика на Центровете за обществена подкрепа (ЦОП). Едната възможност е разширяването на ЦОП с включването на програми за услуги за ранно детско развитие.

„За мен Центровете за обществена подкрепа са услугата на настоящето и на бъдещето за подкрепа на деца и семейства“, коментира Росица Димитрова.

Според нея са необходими инвестиции в превенция на изоставянето и реинтеграция на децата в семействата.

"Водени сме от убеждението, че настаняването на дете в резидентна грижа трябва да става само в изключително редки случаи при доказана от професионалистите причина, че детето не може да остане в биологична среда. Приоритет са ни всички форми на подкрепящи услуги в семейна или близка до семейната среда", каза зам.-министърът.

Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

https://www.actualno.com/asia/afrin-padna-proturskite-bojci-grabjat-imushtestvoto-na-kurdite-news_665349.html

Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация "Свободна сирийска армия" (ССА) влязоха в административния център на кюрдския анклав Африн в Северозападна Сирия. Няколко часа преди това обаче бойците от ССА бяха заели северните предмостия, височината Тел Тавил и горския масив край северните покрайнини на град Африн. Кюрдите не са оказали организиран отпор. Командването на кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" (ОНС) предвид ситуацията е взело решение д

Видео: Инсталация с Путин в Лондон - "Липсвах ли ви?"

https://www.dnevnik.bg/video/2018/03/19/3149329_video_instalaciia_s_putin_v_london_-_lipsvah_li_vi/?ref=rss


Образът на усмихващият се руски президент Владимир Путин и надпис "Липсвах ли ви?" се появи на фасадата на британското външно министерство в Лондон. Това е инсталация на арт група Philosoraptors, която обяснява в съобщение в началото на записа, че "е много удобно на Запад за всичко да са виновни руснаците и Путин, но те обичат своя силен лидер и го избраха за президент - уважавайте избора на руския народ".<br /><br />Светлинната инсталация върху Форин офис се...

Пълен смях! След скандални разкритя на Фрог за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/palen-smiah-sled-skandalni-razkritia-meditsinski-odit-zategnaha-propuskvatelniia-rejim-sgradata.html

След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИА”Медицински одит” служители ни разкриха, че вместо да започне ревизия на потулените случаи на лекарски грешки и промяна в организацията на работа, единственото което се е случило е да се “затегне” пропусквателния режим на сградата на агенцията и многократно да се преиздадат правилата за извършване на проверки.

Пълен смях! След скандални разкритя за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

https://frognews.bg/novini/palen-smiah-sled-skandalni-razkritia-meditsinski-odit-zategnaha-propuskvatelniia-rejim-sgradata.html

След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИА”Медицински одит” служители ни разкриха, че вместо да започне ревизия на потулените случаи на лекарски грешки и промяна в организацията на работа, единственото което се е случило е да се “затегне” пропусквателния режим на сградата на агенцията и многократно да се преиздадат правилата за извършване на проверки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване