Huawei стана шампион в 2G/3G/4G инфраструктурата. А 5G?

http://clubz.bg/65578-huawei_stana_shampion_v_2g3g4g_infrastrukturata_a_5g

Китайската компания Huawei е на първо място на пазара за мобилно телеком оборудване, сочи доклад на UHS Markit за 2017 г.

Става дума за пазара на оборудване за мобилна инфраструктура в 2G/3G/4G мрежи. Китайците са надминали шведската Ericsson с 1%. Сега държат 28% от пазара спрямо 27% от Ericsson и 23% от Nokia.

Четвърта компания е ZTE с 13% дял, следва Samsung - със скромните 3%.

Кой държи пазара за мобилна инфраструктура? Данни IHS Markit.

Движението на пазара е забавено - през миналата година той се е свил с 14% и възлиза на "едва" 37,2 млрд. долара. Причина за това е, че в повечето региони вече има поне мрежи от трето поколение, на Запад масово е налице 4G, а най-новите 5G мрежи още са на тестово ниво. Вчера например бе тествана първата мрежа от пето поколение в Нова Зеландия, а през февруари М-тел направи демонстрация в България.

Очаква се тази година да приключат последните експерименти и в технологично развитите страни да започне инсталация на 5G. Verizon и AT&T в САЩ вече са обещали до края на 2018 г. да предложат услуга с новата мрежа. Тя има потенциала да предлага интернет връзка от 3 до 15 пъти по-бърза от 4G. 

Русия: Очевидни бяха опитите на Запада да повлияе на изборите

http://www.cross.bg/izborite-zaharova-zapada-1570458.html

/КРОСС/ Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че опитите за повлияване на руските президентски избори от страна на Запада са били "очевидни и безпрецедентни", съобщава ТАСС. "Ние очаквахме те да кажат, че изборите не са били прозрачни или нещо подобно. Така че дори в избирателните секции в посолствата ние се съсредоточихме върху информационната подкрепа", коментира Захарова. Руският президент Владимир Путин беше преизбран за четвърти мандат, като получи над 56 млн. гласа при преброени 99,84 на сто от бюлетините.  

Автобус с българи се обърна в Египет: 20 ранени

http://clubz.bg/65577-avtobus_s_bylgari_se_obyrna_v_egipet_20_raneni

Архивна снимка БГНЕС

20 български граждани са пострадали при автобусна катастрофа днес в Южен Египет, съобщи Нова тв, позовавайки се на информация на МВнР.

Автобусът се е преобърнал на пътя. В него са се превозвали 40 български туристи. 

За щастие, засега информациите са за относително леки травми: петима от пътниците имат фрактури, а другите 15 са с охлузни рани и натъртвания.

Всички са минали през болници.

Посолството, което е на около 800 км от мястото на инцидента, поддържа връзка с туроператора, който има представители в болницата. 

Туристите имат застраховки. Оказана им е медицинска помощ.

Тренд: 53% от българите твърдят, че са оптимисти

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-optimizam-trend-26969953

Оптимистите за развитието на България се увеличават, причината за това може да се търси в смяната на сезоните.

Британецът Moodymanc пристига за първи път в България по покана на YALTA CLUB

http://www.cross.bg/mart-club-yalta-1570457.html

/КРОСС/ След последния уикенд с очарователната украинка Nastia, YALTA CLUB продължава програмата за месеца с две интересни партита на 23 и 24 март. В петък, зад пулта на Room 2 ще застане Moodymanc - влиятелен и уважаван артист от Манчестър, който българската публика ще види за първи път. Той ще представи удължен сет, а вечерта ще открие Liubo Ursiny. В съботната нощ, отново в Room 2 ще чуем двамата българи, които направиха няколко запомнящи се партита през последните месеци в клуба , а именно Soulful Traveller and George Quest от Soul Fiction. На 23 март (петък) Room 2 ще отвори врати за Danny Ward, по-познат на публиката като Moodymanc. Той се занимава с музика през целия си съзнателен живот и затова, днес е един от най-уважаваните артисти на световната хаус сцена. Британеца продуцира музика самостоятелно от 90-те години, когато е по-известен под името Dubble D и издава предимно за лейбъла 2020Vision. Той е и съосновател на групата 2020 Soundsystem, заедно с Ralph Lawson и Silver City. Негови хитови парчета са класики като Joy и Black Paint, издадени от лейбъли като Tsuba, Exploited, Dessous, Crosstown Rebels и Local Talk. Един от последните му проекти Balaphonic е подкрепен от Detroit Swindle, Jimpster и други, а Well Cut Jazz Workshop предизвика голямо вълнение, благодарение на колаборацията с някои от водещите имена на съвременния джаз. Историята на Danny като джаз музикант с международна репутация, колекционер и ценител на записи му дава предимство като DJ

"Ле-з-еко": Трябва да бъде постигнат отново консенсус за глобализацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768467

"Ле-з-еко": Трябва да бъде постигнат отново консенсус за глобализациятаИдеята, че дерегулациите, глобализацията на търговията и свободното движение на капиталите са полезни, доминираше дълго време световната икономика. Кризата от 2008 г. взриви на парчета този консенсус, пише Мохамед ел Ериан от в. "Ле-з-еко", цитиран от БТА. В продължение на десетилетия Западът вярваше в една добре дефинирана и до голяма степен

Кристин Лагард с предупреждение към САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370986

Шефката на Междсународния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди САЩ срещу издигането на бариери пред търговията в публикувано днес интервю. „В търговските войни няма победители“, каза Лагард в интервюто си за аржентинския в.

България търси новите младежки делегати към ООН

https://pressbulgaria.com/m/6RQ4D8LG.html

С конкурс в 4 кръга ще бъдат избрани бъдещите младежки делегати на страната ни към ООН с мандат 2018—2019 г. Националната кампания за избор на българските младежки делегати, която ще продължи от март до юни, се организира за 12-та поредна година от Дружеството за Обединените нации в България, с официалната подкрепа на Министерството на външните работи и Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк и в партньорство с Национален младежки форум и ISIC България. „Български младежки делегат” е млад човек, избран чрез прозрачен национален конкурс, който се включва в делегацията на България към Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на ИКОСОС и работи, с права сравними с тези на акредитиран дипломат, по решенията на ООН за младежта. Позицията на младежки делегат към ООН съществува едва в около 30 държави от целия свят. С програмата „Български младежки делегати към ООН“, България се нарежда сред страните лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище. България вече се цитира от Програмата на ООН за младежта, Световната федерация на Дружествата за ООН и други като водеща световна практика в топ 5% процента от 193-те страни членки на ООН. Мисията на Програмата е да служи като мост на ефективна комуникация и взаимодействие между младите хора в България, младите хора по света и управляващите. И тази година селекционната кампания ще се състои от четири кръга. Подробности за критериите за кандидатстване, селекционните етапи, както и формуляр за кандидатстване може да намерите на уебсайта на Програмата (www.bgyouthdelegate.org). Позицията предполага мандат в рамките на година и половина с различни задължения на национално и международно ниво, с фокус върху младежките политики, предизвикателства и решения, както и организиране на редица събития (кръгли маси, презентации, срещи) с цел събиране на мнения от българската младеж по актуални за страната ни и ООН теми. Можете да кандидатствате или да номинирате подходящ за позицията млад човек на http://bgyouthdelegate.org/apply-now-2018/ до 23:59 ч. на 11.04.2018 г. За повече информация: www.bgyouthdelegate.org www.facebook.com/bgyouthdelegate questions@bgyouthdelegate.org Лицa за контакт: Александра Мирчева – координатор на Програмата „Български младежки делегати към ООН“ T: 0899 510 520 E: a.mircheva@bgyouthdelegate.org I coordinator@bgyouthdelegate.org Ася Панджарова – Български младежки делегат към ООН 2017-2018, T: 0886 79 42 84 Е: a.pandzharova@bgyouthdelegate.org Ралица Диканска – Български младежки делегат към ООН 2017-2018, T: 0888 92 11 30 E: r.dikanska@bgyouthdelegate.org

Тренд: Пролетта наближава, оптимистите у нас се увеличават

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/trend-proletta-nablizhava-optimistite-u-nas-se-uvelichavat-676986.html

Оптимистите за развитието на България се увеличават, причината за това може да се търси в смяната на сезоните. 

40% от всички българи са на мнение, че страната ни се справя с председателството на Съвета на ЕС.  Това показва проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 7 март 2018 г. 

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите, в проучването ни от март, нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 г. – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм. 

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени. 

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Не малка част, от заявилите, че България не се справя с председателството идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“. 

Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). 

След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%.

Излезе новата книга на Валя Георгиева “Край стените високи на Анхиало”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Flm7PWOJUPU/

korica_valya_georgieva_libra_2018Излезе от печат  третата книга на Валя Георгиева, посветена на Поморие: “Край стените високи на Анхиало” (след “Духовното пробуждане на Анхиало” (2015), “Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието” (2016))

„Гордейте се, Поморийци! Наследници сме на сътвореното от три древни цивилизации: тракийска, елинска, римска! През Средновековието Анхиало успешно се вписва във византийско-българския културен модел. Анхиало е градът, дал най-много вселенски патриарси на Православието. Анхиалската църква е Апостолска църква, което определя нейния специален каноничен статут. Мисля си, от сливането на всички тези култури, дали не се е заформила анхиалската калокагатия (καλοκαγαθία) – идеалът на Античността за съвършената личност! Хармоничното съчетание на физическата красота с нравствените добродетели. Тази категория на етиката се е отнасяла не само за отделната личност, но и до управлението на полиса. Е, оставям ви в размисъл, за да прецените…“, казва авторът на книгата Валя Георгиева.

На корицата: “Епос ІІ“на художника Георги Сотиров

"Три четвърти" взе голямата награда на "София филм фест"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/19/3148944_tri_chetvurti_vze_goliamata_nagrada_na_sofiia_film_fest/?ref=rss


Голямата награда "София – град на киното" за най-добър филм на фестивала "София филм фест" взе "Три четвърти" (България-Германия) на режисьора Илиян Метев и продуцентите Илиян Метев и Ингмар Трост.<br /><br />В 22-рия международен филмов фестивал бяха представени 178 пълнометражни филма и 29 късометражни от 54 държави. Над 300 бе броят на международните гости. Членове на журито бяха режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Ралица Петрова (България),...

Огромен горски пожар наложи евакуацията на цял град в Австралия

http://www.cross.bg/grad-gorski-ogromen-1570456.html

/КРОСС/ Огромен горски пожар унищожи десетки къщи и наложи евакуацията на цял град в Астралия. Огънят опустоши крайбрежния град Татра, на около 450 километра южно от Сидни. Жителите са евакуирани, като няма данни за безследно изчезнали, заявиха местните власти. Четирима души са получили медицинска помощ заради вдишване на дим. Един пожарникар е пострадал. Огнеборците все още не могат да овладеят стихията, която вече изпепели над 1 000 хектара. По-рано горски пожари унищожиха близо 20 къщи в щата Виктория. Властите ги определиха като най-тежките от началото на летния сезон.  

В Белгия профил в социалните мрежи ще могат да имат навършилите 13 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768485

В Белгия профил в социалните мрежи 
ще могат да имат навършилите 13 годиниОт май в Белгия влиза в сила закон, според който в социалните мрежи ще имат право на профил само навършилите 13 години, съобщават местни медии, цитирани от БТА.  Отбелязва се, че след месец в ЕС ще бъдат приложени общи правила, като всяка отделна държава ще може да ги прилага по своя преценка. Европейското изискване е профил в мрежите да имат само

Как реагира всяка зодия при изневяра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6768423

Как реагира всяка зодия при изневяраОтново започваме с това, че в астрологията всичко е строго индивидуално и зависи от цялостната астрологична карта на всеки от нас. Предлагаме ви само най-общи белези на реакция на отделните зодии, които са научили, че партньорът им е изневерил. ОВЕН Твърде са горди, за да се тръшнат пред вас. Дори е възможно да проявят чувство за хумор и да ви

„Разкрасяват“ представителния булевард „Княз Борис I“

http://budnavarna.bg/31655-razkrasyavat-predstavitelniya-bulevard-knyaz-boris-i/

снимка: Будна Варна

Дни преди очакваната визита на турския президент Реджеп Таип Ердоган във Варна, работници разчистват площите около представителния булевард „Княз Борис I“.

Въпреки лошото време днес преди обед, мъже и жени от почистващите фирми премахваха сухите листа покрай пътя, който води към резиденция „Евксиноград“. Булевардът, по който би трябвало да минат участниците в срещата на върха между ЕС и Турция на 26 март, вече е разкрасен с жълти бели и червени теменужки.

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещне в резиденция „Евксиноград“ с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов. Планирано е разговорът да протече под формата на вечеря.

източник: Морето.нет

Материалът „Разкрасяват“ представителния булевард „Княз Борис I“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Брутален екшън на пътя в Несъбър! Мъж видя бившата си приятелка в кола с друг мъж и стана страшно

https://petel.bg/Brutalen-ekshan-na-patya-v-Nesabar--Mazh-vidya-bivshata-si-priyatelka-v-kola-s-drug-mazh-i-stana-strashno__256062

Мъж умишлено блъсна с автомобила си колата на бившата си приятелка в Бургаско, след което избяга, информираха от Областната дирекция на М...

Хеликоптер, с който пътували зетят и дъщерята на Тръмп, за малко да катастрофира

https://petel.bg/Helikopter--s-koyto-patuvali-zetyat-i-dashheryata-na-Tramp--za-malko-da-katastrofira-__256046

Снимка Getty Images Хеликоптерът с дъщерята и зетя на президента на САЩ Доналд Тръмп се върнал извънредно на летището във Вашингтон, след кат...

Община Варна ще печата специален бюлетин в помощ на пенсионерите, които не ползват интернет

https://petel.bg/Obshhina-Varna-shhe-pechata-spetsialen-byuletin-v-pomoshh-na-pensionerite--koito-ne-polzvat-internet__256063

снимка Булфото, архив Цялата информация за дейностите и  програмите, предназначени за възрастните хора на територията на община Варна, ...

Бургазлии помагат на мъж, изгубил двата си крака, да се върне към живота (Видео)

https://petel.bg/Burgazlii-pomagat-na-mazh--izgubil-dvata-si-kraka--da-se-varne-kam-zhivota--Video--__256064

Снимка: bTV  След прекарана пневмония 46-годишен мъж от бургаското село Брястовец губи и двата си крака. Добри хора му помагат да започне ...

Свлачището нa пътя Cмoлян – Maдaн отново се активира

https://petel.bg/Svlachishheto-na-patya-Cmolyan-----Madan-otnovo-se-aktivira__256065

Снимка: btvnovinite.bg Отново се активира свлачището нa пътя Cмoлян – Maдaн. След проливните дъждове снощи на пътното платно са се свлекли кaмъни и ...

Опашки пред Агенцията по вписванията

https://petel.bg/Opashki-pred-Agentsiyata-po-vpisvaniyata__256066

Обслужването на граждани започна по обяд заради пожар снощи Огромни опашки има в Агенцията по вписванията в София, защото сутринта ведо...

Вижте радостта на Локо след поредния трофей (снимки, видео)

https://petel.bg/Vizhte-radostta-na-Loko-sled-poredniya-trofey--snimki--video-__256067

Както "Петел" писа, Локомотив не допусна изненада и отново спечели Купата на България по хандбал при мъжете. "Железничарите" бяха абсолют...

Изплува злокобната причина да не погребат Ради до Илияна

https://petel.bg/Izpluva-zlokobnata-prichina-da-ne-pogrebat-Radi-do-Iliyana-__256068

32-годишният Ради, който закла жена си Илияна Митева и се самоуби, няма да бъде опят от поп. В неговия смъртен акт било записано "самоубийств...

Синята зона във Варна стартира през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768486

Синята зона във Варна стартира през майСинята зона във Варна трябва да стартира през май. Тя ще работи от 9:00 до 19:00 часа в делнични дни. В събота и неделя паркирането ще е безплатно. Таксата ще бъде 1 лев на час, като максималният престой ще бъде 3 часа. Заради предстоящото й въвеждане ще бъде увеличен броят на служителите в общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“.

Млад шофьор уби на заден ход 79-годишна в Средец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768453

Млад шофьор уби на заден ход 79-годишна  в Средец19-годишен шофьор на БМВ уби на заден ход възрастна пешеходка в Средец, съобщават от Областната дирекция на МВР Бургас. Инцидентът е станал около 18,15 ч. на 17 март, на ул. „Рила“ № 6  в Средец. При движение на заден ход младежът, управлявал лекия автомобил, не видял пешеходката и я блъснал. 79-годишната жена издъхнала на място.

Атакуваха със запалителни бомби посолството на Турция в Дания

https://frognews.bg/novini/atakuvaha-sas-zapalitelni-bombi-posolstvoto-turtsiia-daniia.html

Най-малко двама души са нападнали посолството на Турция в Копенхаген със запалителни бомби рано днес.

Германия гони дизелите: 300 000 ще пристигнат в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768466

Германия гони дизелите: 300 000 ще пристигнат в Сърбия"Германия гони дизелите: 300 000 ще пристигнат в Сърбия". "Дизелите скоро ще бъдат невероятно евтини". "Стари германски коли - търсени в Сърбия". "Потопът от дизели е твърде вероятен". Това са заглавия в сръбски вестници през последните седмици, след като през февруари местните власти в Германия получиха право да забраняват влизане на дизелови

Окръжният съд в Пловдив гледа делото срещу 18-годишната майка, удушила бебето си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768468

Окръжният съд в Пловдив гледа делото срещу 18-годишната майка, удушила бебето сиОкръжният съд в Пловдив гледа делото срещу 18-годишната майка Гергана Благоева, удушила бебето си в Стамболийски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Съдебната палата. През юли миналата година съдът я остави в ареста с мотива, че 18-годишната Гергана Благоева може да се укрие, ако бъде пусната на свобода.

Цените на петрола се понижават незначително

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-незначително_l.a_i.759262_at.1.html

Умерено поевтиняване на петрола на фона на нарастване на броя на сондажните платформи за добив на суровината в САЩ, обобщава агенция „Ройтерс". ...

"Междузвездни войни: Последните джедаи" е големият победител на наградите на "Емпайър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6768454

"Междузвездни войни: Последните джедаи" е големият победител на наградите на "Емпайър""Междузвездни войни: Последните джедаи" доминира на състоялата се в Лондон церемония за наградите на сп. "Емпайър", спечелвайки шест отличия, в това число и за най-добър филм, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Освен приза във водещата категория осмият епизод от култовата космическа сага получи и наградите за най-добър режисьор (Райън Джонсън),

Фейсбук цензурира голия бюст в картина на Йожен Дьолакроа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6768450

Фейсбук цензурира голия бюст в картина на Йожен ДьолакроаИзображението на жена с гола гръд в картината "Свободата води народа", нарисувана през 19-и век от художника Йожен Дьолакроа, бе временно цензурирано от Фейсбук, предаде Франс прес. Впоследствие социалната мрежа призна, че е допуснала грешка, предава БТА. "Творбата "Свободата води народа" има своето място във фейсбук и не нарушава правилата за

„Общински паркинги и синя зона“, ще търсят 105 човека за платената зона

http://budnavarna.bg/31652-obshtinski-parkingi-i-sinya-zona-shte-tarsyat-105-choveka-za-platenata-zona/

снимка: Будна Варна

Броят на служителите в общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ във Варна ще бъде увеличен, научи BudnaVarna.bg.

Промяната в структурата се налага заради предстоящото въвеждане на зоната за платено паркиране в морския град.

Съветниците от временната комисия „Структури и общинска администрация“ към Общинския съвет дадоха съгласието си за увеличаване на персонала със 105 души – от 118 на 223 служители

„В този брой влизат всички служители за първия и втория етап на Синята зона, но те ще бъдат назначавани поетапно според нуждите. Сега ще назначим доста по-малка част от общия брой“, каза директорът на ОП „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

59 души ще бъдат назначени на длъжност инспектор „Синя зона“. Шофьорите на специализирани моторни превозни средства, включително „паяци“, ще бъдат 12. Около 10% от служителите ще имат управленски функции, стана ясно на днешното заседание.

„В момента се работи по проекта за Синя зона. След като бъде приет и бъде издадена заповед от кмета на общината, ще можем да пристъпим към физическото полагане на хоризонтална и вертикална сигнализация“, допълни Иванов.

Синята зона трябва да стартира през май. Тя ще работи от 9:00 до 19:00 часа в делнични дни. В събота и неделя паркирането ще е безплатно.

Таксата ще бъде 1 лев на час, като максималният престой ще бъде 3 часа, каза още Младен Иванов.

ОП „Общински паркинги и синя зона“ отговаря за експлоатацията и поддръжката на 13 платени паркинга и на зоните за кратковременно паркиране. Репатрирането на неправилно паркирани и излезли от употреба моторни превозни средства също влиза в задълженията на предприятието.

Материалът „Общински паркинги и синя зона“, ще търсят 105 човека за платената зона е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Обявиха жълт код за поледици в 9 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6768452

Обявиха жълт код за поледици в 9 области в странатаЖълт код за поледици е обявен в 9 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предава "Фокус". Предупреждението е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра. При тази степен на предупреждение са възможни ограничения при

Проверяваме онлайн автентичността на удостоверения за тежести върху имот

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/proveriavame-onlain-avtentichnostta-na-udostovereniia-za-tejesti-vyrhu-imot-257744/

Агенцията по вписванията пусна безплатна услуга за проверка по електронен път на автентичността на издаденото удостоверение за тежести върху имот

Вижте къде в столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6768447

Вижте къде в столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 20 март 2018 г. (вторник), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на ел. задвижване и настройки на спирателен кран на ул. „Мишова орница“ , кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”,

Организират Великденски базар на „Независимост“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370985

Администрацията на район „Одесос“ планира да организира Великденски базар, който да бъде разположен на площад „Независимост“ от 23 март до 15 април, научи Moreto.net. Представената схема с преместваеми обекти вече е приета от Експертния съвет по устройство на територията.

30 000 са потенциалните терористи в Европа

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/30-000-sa-potencialnite-teroristi-v-evropa-6080437

Директорът на Европол Роб Уейнрайт е в България за срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол

Киберсигурност и Западни Балкани обсъждат на форум с Европол

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-evropol-zapadni-balkani-evropredsedatelstvoto-2018-kibesigurnost-26969914

Сътрудничеството със Западните Балкани и киберсигурността са сред акцентите на срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

Западните Балкани са приоритет на Европол

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zapadnite-balkani-sa-prioritet-na-evropol-6080437

Съвместната група за парламентарен контрол е единствената форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент

Избори, които да направят изборите излишни

http://clubz.bg/65576-izbori_koito_da_napravqt_izborite_izlishni

1. Руските избори  бяха проведени така, сякаш трябва да сложат край на изборите в страната по принцип. Т. е. да покажат, че няма смисъл Владимир Путин да се явява на състезание. Целта беше той да бъде превърнат в персонализация на народната воля, която не може да бъде оспорвана. Както в древен Рим и Византия императорите са били потвърждавани с акламация – шумно изразено одобрение от народа, така тези избори бяха организирани като всенародна акламация на водача. Лени Рифенщал във филма си “Триумф на волята” през 30-те ни дава подобен пример за съдържателно сливане между народ и водач. Карл Шмит твърди, че подобна акламация надхвърля изборното представителство, на което стъпва либералната демокрация, и се превръща в съдържателна репрезентация – съвпадение по същество на интересите на народ и водач.

2. Президентските избори са отговорът на Русия на президентите до живот на Китай и в Централна Азия. Дали ще станем свидетели и на конституционна поправка в тази посока - неограничени мандати в Русия? Едва ли, защото за Владимир Путин е по-изгодно да покаже, че може да постигне същия резултат без подобни конституционни промени. Има много време до 2024 г., но дори тогава Путин вероятно би предпочел ротацията между премиер и президент. Фактът, че при предишната подобна ротация властта отново остана при него (дори като беше само премиер), показва голямата степен на неформалност в руския модел и влиянието на службите в него. “Вертикалът на властта” е  вече персонализиран и властта остава с личността, а не с институцията.

3. Както Иван Кръстев и Стивън Холмз твърдят, когато има автократична власт, смисълът на изборите е да демонстрира и провери лоялността на различните регионални администрации. Т. е. изборите са нещо като военно учение. Отличниците не са тези със 100% за Путин от 100% гласували, а тези, които са били най-близо до заданието си. Заданието, както е известно, бе за около 70% активност – то бе изпълнено.

4. Москва вече не е опозиционна както през 2012 г. Големите градове са овладяни. Бойкотът на опозицията на Навални няма видим ефект, макар че в условия на управляема демокрация заключения за "волята на народа" са винаги условни.   Опозиция на практика няма – тя е или маргинална, или подмолна.

5. Защо точно 76% гласуват за Путин от 67% гласували? Oтговорът е математически - това дава точно 51% гласували за Путин от всички с право на глас. Всичко над този резултат би приличало твърде много на СССР или изборите на Садам Хюсеин.

6. Райхстагът понякога пламва и преди избори - за мобилизация на електората. За тази цел е необходима извънредна ситуация, а от 2014 г. Русия е по принцип в такава - и с анексията на Крим, и с намесата в Сирия. Преди тези избори историята с отравянето на Скрипал в Англия изпълни ролята на допълнителна мобилизация на извънредни начала.

7. Лошото на политическата безалтернативност  от руски тип е, че промяна не може да се очаква по политически път. Когато Цезар става доживотен диктатор на Рим, промяната е вече възможна само чрез физическото му отстраняване. Тази логика прави автократичните режими подозрителни, репресивни и параноични. В този смисъл страхът от Майдан в Москва няма да изчезне заради този впечатляващ резултат, а може и да се усили. Затова "либерализация" не може да се очаква в Русия след изборите. Новините за Навални и за различните опозиционни медийни острови са лоши.

8. В международен план Путин едва ли ще смени формулата, която му носи успехи у дома. Възможно е непосредствено след изборите да е склонен на определени отстъпки за Украйна (без Крим) с цел да  пооправи отношенията си със Запада (да сложи край на санкциите). След такава победа може да си позволи и тактически отстъпки. Но преговорната му позиция е силна и може да продължи да плаши с радикализация и изостряне на отношенията.

9. Голямата промяна е, че политиката, която беше импровизирана през 2014 г. в Украйна, сега се превръща в реален мандат за управление. Вече не става дума за успешен експеримент, а за дългосрочна стратегия, която е получила одобрение от избирателя и даже акламация от народа.

 10. Основните черти на тази политика са следните.

Първо, агресивна защита на руските интереси в съседни държави, която включва политически и икономически средства. Прецедентите от опита за преврат в Черна Гора, например, не бива да се третират като изключение.

Второ, конфронтационна позиция спрямо Запада, интензитетът на която може да варира тактически. Но конфронтацията носи ползи за Путин – в това той е вече официално убеден и управомощен да действа съответно.

Трето, ще продължат и ще се засилят руские опити за разделяне на ЕС. По независещи от него причини Путин бе по-успешен тук, отколкото очакваше (Брекзит, например). Но Русия вероятно ще усили опитите си да внася разкол в ЕС. България в тази схема играе ролята на бедна, слаба и корумпирана държава, чийто провал може да илюстрира слабостта на ЕС.

Четвърто, противопоставянето между Тръмп, Конгреса и двете основни американски партии е реалният интерес на Русия. Т. е. интересът ѝ не е силен Тръмп, а слаби САЩ. Тук също – без да са основни действащи лица – руснаците получиха повече от очакваното.

Пето, икономическите трудности на Русия могат да бъдат  временно отново загърбени – акламацията означава, че руснаците са склонни да търпят икономически лишения за сметка на международнo признание.  

Анализът е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията.

 

Искат постоянен арест за крадливи братя от Дряново, срещу които градът настръхна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768428

Искат постоянен арест за крадливи братя
от Дряново, срещу които градът настръхнаРайонна прокуратура – Дряново внесе в Районния съд искане за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на двама братя за извършена кражба. 18-годишният Костадин Д. и 19-годишният Ивелин Д. са обвинени за това, че при условията на повторност, след предварителен сговор помежду си, около 00.13 часа на 16 март 2018 г.

Вдъхновяващи стихове за Пролетта

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/vdahnoviavashti-stihove-proletta.html

Примавера, Весна, Спринг – на много езици звучи красиво името на сезона, в който всичко се пробужда за по-красивата страна на света, за едно ново начало. Като във филма „Амаркорд“ на Фелини, който започваше с това, че хората се радваха, че пролетта и пухчетата са се върнали в града.

Мнения: Русия не забравя и убива vs. Путин бе целта

https://www.vesti.bg/bulgaria/mneniia-rusiia-ne-zabravia-i-ubiva-vs.-putin-be-celta-6080436

Според Стефан Тафров Русия не е успяла да раздели западните съюзници, а ген. Кирчо КИров смята, че скандалът около Скрипал е опит да отговори на обвиненията за намеса на Русия в изборите в САЩ

Вучич поздрави Путин за победата на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768437

Вучич поздрави Путин за победата на изборите
Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави Владимир Путин за победата на изборите за президент на Руската федерация, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на сръбския лидер. ТАСС отбелязва, че Вучич първи от чуждестранните лидери е поздравил Владимир Путин за преизбирането му на поста.

ЕК: Държавните фирми в България - риск за публичните финанси

http://clubz.bg/65575-ek_dyrjavnite_firmi_v_bylgariq_risk_za_publichnite_finansi

Ниските доходи увеличават разстоянието между България и еврозоната. Нивото на необслужваните кредити в българските банки расте, докато в тези, които са чуждестранна собственост, намалява. Резултатите на държавните предприятия представляват риск за публичните финанси, а политическата намеса в тяхното управление е прекалено голяма. Пазарът на жилища трябва да се държи под наблюдение. 

Тези констатации се съдържат в доклада на Европейската комисия в рамките на т. нар. европейски семестър, който прави преглед на макроикономическите дисбаланси.

Държавни предприятия 

Измерена на база възвръщаемост на собствения капитал, рентабилността на държавните предприятия в повечето сектори е значително по-ниска от тази на частния сектор и в сравнение с тези от другите страни в региона. Държавните предприятия в България се представят по-лошо по отношение на капитала и ефективността на труда в сравнение с частниия сектор. Енергетиката е най-губещият сектор и държавните енергийни предприятия са най-задлъжнели. В транспортния сектор двете жп фирми (БДЖ и НКЖИ) отчитат пасиви на стойност 2.6% от БВП. Правителството възнамерява да използва средства от концесията на летище София, за да подпомогне модернизирането на губещото БДЖ. 

Представянето на държавните предприятия е източник на несигурност и риск за публичните финанси. Към юни 2017 г., задълженията на държавните предприятия и тези, в които държавата притежава най-малко 50% и упражнява контрол в тях, са около 17% от БВП

Корпоративното управление на държавните фирми в България остава предизвикателство. Правилата, по които се управляват, не покриват повечето от условията, посочени в Насоки на ОИСР за корпоративното управление на Държавни предприятия. Основните предизвикателства са: неясната обосновка за държавна собственост в много случаите и фрагментарна надзорна рамка; липса на финансови насоки и отчетност; практиката за назначаване на мениджъри без конкурсни процедури.

Политическата намеса е силна, което е за сметка на дългосрочна визия, прозрачност и високи стандарти на мениджмънт.

Заплати и еврофондове двигател на растежа

Увеличаването на заплатите и бързото усвояване на еврофондовете се очаква да са двигател на икономиката в средносрочен аспект. Вътрешното потребление се очаква да расте главно поради планираното увеличение на заплатите в обществения сектор през 2018.

Заплатите ще продължат да имат положително въздействие върху частното потребление, но техният растеж се очаква да се забави. Износът и темповете на растеж на вноса се очаква да паднат и техният нетен принос към растежа ще клони към нула.

Потенциалният БВП се очаква да расте с около 3% на година, което е под нивото на други страни от региона.

Частните инвестиции не са се възстановили напълно след международните финансови кризи и последствията през втората половина на 2013-2014 г. Въпреки постепенното възстановяване на публичните инвестиции, започнало през 2017 г., базовият капитал не се очаква да се увеличи значително в средносрочен период, което се дължи на редица структурни пречки пред бизнеса и инвестициите, изискващи време да бъдат отстранени.

Двигателят на растежа за българската икономика се измества от външния сектор към вътрешното търсене. Реалният растеж на БВП се оценява на 3.8% за 2017 г. Инвестициите бавно се възстановяват след 6.6-процентовия спад през 2016 г., тъй като доверието в бизнес сектора се подобрява и започна изпълнение на финансираните от ЕС проекти. 

Голямо разстояние от еврозоната

След сравнително бързото сближаване на доходите отпреди кризата, България се забави в догонването на средните за ЕС показатели. Разликата между БВП на глава от населението със средния за ЕС, изразен в стандарти на покупателната способност (PPS), е почти 13 процентни пункта. Процесът на конвергенция се забави след глобалната криза, но се възражда, тъй като растежът набра скорост след 2014 г.

Сближаване с ЕС и еврозоната, обаче, е по-бавно, отколкото в други държави-членки с приблизително съпоставими нива на доходи по време на присъединяването като Литва, Румъния и Полша. Поради тази причина разстоянието на България от еврозоната от гледна точка на реалните доходи се увеличава, (което констатира и МВФ - бел.р.).

Данъчната система не е реализирала пълния си потенциал в данъчните приходи. Въпреки увеличаване на социалните вноски и акцизите, увеличението на данъчните приходи е малко предвид комбинираното въздействие на политическите мерки. 

Расте нивото на необслужвани кредити в българските банки

В доклада се отчита, че властите са предприели стъпки за подобряване на надзора на риска от свързани лица в кредитните експозиции. Парламентът прие промени на член 45 от Закона за кредитните институции, който определя граници за експозициите на свързани лица. Остава да се види колко добре могат да обхванат икономическите взаимовръзки в оценката на транзакциите между свързани лица. Изискванията за управление и отчитане на сделките със свързани лица трябва да се засилят.

Предвид случилото се с КТБ, наблюдава се значителен напредък в подобряване на банковия надзор - предвид плана на БНБ от 2015 г., но някои важни мерки не са изцяло изпълнени. Основните мерки, които трябва да бъдат завършени, включват финализиране на наръчника за преразглеждане на надзорния преглед и оценка, укрепване на рамката за разрешаване и одобряване на плановете за действия на банките.

Забавя се процесът за усъвършенстване на наличните инструменти за системите за ранно предупреждение (които помагат за идентифициране на рисковете - бел.р.) в подуправление "Банков надзор".

Насоките на ЕЦБ относно необслужваните заеми, публикувана през март 2017 г., наложи на банките от еврозоната, особено тези с високи нива на необезпечени кредити, да създадат вътрешни стратегии, което се отнася и за дъщерните им дружества в България.

Намеренията на БНБ обаче да разшири тези насоки до банките, които са българска собственост, и където нивата на необслужвани кредити са високи, не са били осъществени.

Публични политики

Държавният бюджет предоставя ограничени ресурси за насърчаване на социалното и икономическото развитие. Нивото на публичните разходи е около 36% от БВП, в сравнение със средната стойност за ЕС - 46% от БВП през 2017 г. Бюджетите за социални политики, образование и здравеопазване са много по-ниски като процент от БВП в сравнение със средните нива за ЕС. Това отчасти обяснява
слабото въздействие на публичните политики върху намаляването на бедността и неравенство.

Често разходи, дефинирани като публични, за инвестиции в образование и здравеопазване, показват липса на правилно насочване за подобряване на политиките в съответната област. 

Сивата икономика, макар и леко да намалява, остава значително предизвикателство. Въпреки липсата на официални проучвания, според някои модели делът на сивата икономика в България е два пъти по-голям от средното за ЕС. Българската асоциация за индустриален капитал оцени загубата на приходи поради сива икономика на повече от 2% от БВП през 2016 г. България е подобрила много от мерките си с времето, но нейното класиране в рамките на ЕС все още е много ниско.

Намаляване на високата корпоративна задлъжнялост ниво е възпрепятствано от несъстояла се структурна реформа и все още слабия вторичен пазар на необслужвани кредити. Въпреки продължаващото намаляване на задлъжнялостта, дългът на частния сектор остава висок спрямо нивата в останалите страни от региона. Дългът на частния сектор намаля от 132% на БВП през 2013 г. до 105% от БВП през 2016 г. Този спад е свързано главно с намаляването на дълга в нефинансовите корпораци, а дълговете на домакинствата са сред най-ниските нива в ЕС. Тежестта на корпоративния дълг може да се отрази отрицателно на инвестициите и растежа в средносрочен план. 

Какво ни дава ЕС

България е бенефициент на значими европейски структурни и инвестиционни фондове и очаква да получи до 9.8 милиарда евро до 2020 г. Това представлява около 3% от БВП годишно за периода 2014-2018 г. и 55% от публичните инвестиции.

До 31 декември 2017 г. приблизително 5.3 млрд. евро (54% от всички средства) са разпределени за местни проекти: 3000 малки и средни предприятия са получили безвъзмездна помощ, създадени са 300 нови предприятия и 600 безработни са започнали нов бизнес.

Освен това капацитетът за рециклиране на отпадъци ще се увеличи със 105 000 тона. Нови 220 000 души ще бъдат обслужвани от подобрено водоснабдяване и канализация. В сравнение с периода 2007-2013 г. над 500 млн. евро ще бъдат предоставени чрез финансови инструменти, което е близо двукратно увеличение.

България напредва в усвояването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI). Към декември 2017 г. общият обем на финансиране на дейности, одобрени по EFSI, възлиза на до 349 млн. евро, което се очаква да доведе до общи частни и публични инвестиции от 1.5 милиарда евро. България е подписала и споразумения за 406 млн. евро за проекти по Механизма Свързана Европа.

ЕК: Ниските доходи държат България далече от еврото, държавните фирми са рискови

http://clubz.bg/65575-ek_niskite_dohodi_dyrjat_bylgariq_daleche_ot_evroto_dyrjavnite_firmi_sa_riskovi

Ниските доходи увеличават разстоянието между България и еврозоната. Нивото на необслужваните кредити в българските банки расте, докато в тези, които са чуждестранна собственост, намалява. Резултатите на държавните предприятия представляват риск за публичните финанси, а политическата намеса в тяхното управление е прекалено голяма. Пазарът на жилища трябва да се държи под наблюдение. 

Тези констатации се съдържат в доклада на Европейската комисия в рамките на т. нар. европейски семестър, който прави преглед на макроикономическите дисбаланси.

Държавни предприятия 

Измерена на база възвръщаемост на собствения капитал, рентабилността на държавните предприятия в повечето сектори е значително по-ниска от тази на частния сектор и в сравнение с тези от другите страни в региона. Държавните предприятия в България се представят по-лошо по отношение на капитала и ефективността на труда в сравнение с частниия сектор. Енергетиката е най-губещият сектор и държавните енергийни предприятия са най-задлъжнели. В транспортния сектор двете жп фирми (БДЖ и НКЖИ) отчитат пасиви на стойност 2.6% от БВП. Правителството възнамерява да използва средства от концесията на летище София, за да подпомогне модернизирането на губещото БДЖ. 

Представянето на държавните предприятия е източник на несигурност и риск за публичните финанси. Към юни 2017 г., задълженията на държавните предприятия и тези, в които държавата притежава най-малко 50% и упражнява контрол в тях, са около 17% от БВП

Корпоративното управление на държавните фирми в България остава предизвикателство. Правилата, по които се управляват, не покриват повечето от условията, посочени в Насоки на ОИСР за корпоративното управление на Държавни предприятия. Основните предизвикателства са: неясната обосновка за държавна собственост в много случаите и фрагментарна надзорна рамка; липса на финансови насоки и отчетност; практиката за назначаване на мениджъри без конкурсни процедури.

Политическата намеса е силна, което е за сметка на дългосрочна визия, прозрачност и високи стандарти на мениджмънт.

Заплати и еврофондове двигател на растежа

Увеличаването на заплатите и бързото усвояване на еврофондовете се очаква да са двигател на икономиката в средносрочен аспект. Вътрешното потребление се очаква да расте главно поради планираното увеличение на заплатите в обществения сектор през 2018.

Заплатите ще продължат да имат положително въздействие върху частното потребление, но техният растеж се очаква да се забави. Износът и темповете на растеж на вноса се очаква да паднат и техният нетен принос към растежа ще клони към нула.

Потенциалният БВП се очаква да расте с около 3% на година, което е под нивото на други страни от региона.

Частните инвестиции не са се възстановили напълно след международните финансови кризи и последствията през втората половина на 2013-2014 г. Въпреки постепенното възстановяване на публичните инвестиции, започнало през 2017 г., базовият капитал не се очаква да се увеличи значително в средносрочен период, което се дължи на редица структурни пречки пред бизнеса и инвестициите, изискващи време да бъдат отстранени.

Двигателят на растежа за българската икономика се измества от външния сектор към вътрешното търсене. Реалният растеж на БВП се оценява на 3.8% за 2017 г. Инвестициите бавно се възстановяват след 6.6-процентовия спад през 2016 г., тъй като доверието в бизнес сектора се подобрява и започна изпълнение на финансираните от ЕС проекти. 

Голямо разстояние от еврозоната

След сравнително бързото сближаване на доходите отпреди кризата, България се забави в догонването на средните за ЕС показатели. Разликата между БВП на глава от населението със средния за ЕС, изразен в стандарти на покупателната способност (PPS), е почти 13 процентни пункта. Процесът на конвергенция се забави след глобалната криза, но се възражда, тъй като растежът набра скорост след 2014 г.

Сближаване с ЕС и еврозоната, обаче, е по-бавно, отколкото в други държави-членки с приблизително съпоставими нива на доходи по време на присъединяването като Литва, Румъния и Полша. Поради тази причина разстоянието на България от еврозоната от гледна точка на реалните доходи се увеличава, (което констатира и МВФ - бел.р.).

Данъчната система не е реализирала пълния си потенциал в данъчните приходи. Въпреки увеличаване на социалните вноски и акцизите, увеличението на данъчните приходи е малко предвид комбинираното въздействие на политическите мерки. 

Расте нивото на необслужвани кредити в българските банки

В доклада се отчита, че властите са предприели стъпки за подобряване на надзора на риска от свързани лица в кредитните експозиции. Парламентът прие промени на член 45 от Закона за кредитните институции, който определя граници за експозициите на свързани лица. Остава да се види колко добре могат да обхванат икономическите взаимовръзки в оценката на транзакциите между свързани лица. Изискванията за управление и отчитане на сделките със свързани лица трябва да се засилят.

Предвид случилото се с КТБ, наблюдава се значителен напредък в подобряване на банковия надзор - предвид плана на БНБ от 2015 г., но някои важни мерки не са изцяло изпълнени. Основните мерки, които трябва да бъдат завършени, включват финализиране на наръчника за преразглеждане на надзорния преглед и оценка, укрепване на рамката за разрешаване и одобряване на плановете за действия на банките.

Забавя се процесът за усъвършенстване на наличните инструменти за системите за ранно предупреждение (които помагат за идентифициране на рисковете - бел.р.) в подуправление "Банков надзор".

Насоките на ЕЦБ относно необслужваните заеми, публикувана през март 2017 г., наложи на банките от еврозоната, особено тези с високи нива на необезпечени кредити, да създадат вътрешни стратегии, което се отнася и за дъщерните им дружества в България.

Намеренията на БНБ обаче да разшири тези насоки до банките, които са българска собственост, и където нивата на необслужвани кредити са високи, не са били осъществени.

Публични политики

Държавният бюджет предоставя ограничени ресурси за насърчаване на социалното и икономическото развитие. Нивото на публичните разходи е около 36% от БВП, в сравнение със средната стойност за ЕС - 46% от БВП през 2017 г. Бюджетите за социални политики, образование и здравеопазване са много по-ниски като процент от БВП в сравнение със средните нива за ЕС. Това отчасти обяснява
слабото въздействие на публичните политики върху намаляването на бедността и неравенство.

Често разходи, дефинирани като публични, за инвестиции в образование и здравеопазване, показват липса на правилно насочване за подобряване на политиките в съответната област. 

Сивата икономика, макар и леко да намалява, остава значително предизвикателство. Въпреки липсата на официални проучвания, според някои модели делът на сивата икономика в България е два пъти по-голям от средното за ЕС. Българската асоциация за индустриален капитал оцени загубата на приходи поради сива икономика на повече от 2% от БВП през 2016 г. България е подобрила много от мерките си с времето, но нейното класиране в рамките на ЕС все още е много ниско.

Намаляване на високата корпоративна задлъжнялост ниво е възпрепятствано от несъстояла се структурна реформа и все още слабия вторичен пазар на необслужвани кредити. Въпреки продължаващото намаляване на задлъжнялостта, дългът на частния сектор остава висок спрямо нивата в останалите страни от региона. Дългът на частния сектор намаля от 132% на БВП през 2013 г. до 105% от БВП през 2016 г. Този спад е свързано главно с намаляването на дълга в нефинансовите корпораци, а дълговете на домакинствата са сред най-ниските нива в ЕС. Тежестта на корпоративния дълг може да се отрази отрицателно на инвестициите и растежа в средносрочен план. 

Какво ни дава ЕС

България е бенефициент на значими европейски структурни и инвестиционни фондове и очаква да получи до 9.8 милиарда евро до 2020 г. Това представлява около 3% от БВП годишно за периода 2014-2018 г. и 55% от публичните инвестиции.

До 31 декември 2017 г. приблизително 5.3 млрд. евро (54% от всички средства) са разпределени за местни проекти: 3000 малки и средни предприятия са получили безвъзмездна помощ, създадени са 300 нови предприятия и 600 безработни са започнали нов бизнес.

Освен това капацитетът за рециклиране на отпадъци ще се увеличи със 105 000 тона. Нови 220 000 души ще бъдат обслужвани от подобрено водоснабдяване и канализация. В сравнение с периода 2007-2013 г. над 500 млн. евро ще бъдат предоставени чрез финансови инструменти, което е близо двукратно увеличение.

България напредва в усвояването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI). Към декември 2017 г. общият обем на финансиране на дейности, одобрени по EFSI, възлиза на до 349 млн. евро, което се очаква да доведе до общи частни и публични инвестиции от 1.5 милиарда евро. България е подписала и споразумения за 406 млн. евро за проекти по Механизма Свързана Европа.

Георги Павлов: Все още няма балон на пазара на недвижими имоти

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/georgi-pavlov-vse-oshte-niama-balon-na-pazara-na-nedvijimi-imoti-257742/

В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, коментира шефът на агенция „Адрес“

Опасност от свлачища в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/svlachishta-vodachite-blagoevgrad-1570455.html

/КРОСС/ Съществува опасност от падащи камъни и свлачища в района на Кресненското дефиле и второкласен път - 19 Симитли - Гоце Делчев. Това заявиха пред "Фокус" от Областно пътно управление в Благоевград. Препоръчва се водачите да шофират със съобразена скорост и повишено внимание в посочените райони. В рамките на изминалата седмица не са постъпвали данни за активизирали се свлачища или паднали камъни по пътната мрежа в област Благоевград, съответно не са регистрирани и инциденти. Опасността обаче остава, поради което водачите трябва да бъдат нащрек. По АМ "Струма" и по главен път Е-79 трафикът е нормално натоварен. В региона няма въведени ограничения за движението, не се извършват ѝ ремонтни дейности.  

В Белгия профил в социалните мрежи ще могат да имат навършилите 13 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768435

В Белгия профил в социалните мрежи ще могат да имат навършилите 13 годиниОт май в Белгия влиза в сила закон, според който в социалните мрежи ще имат право на профил само навършилите 13 години, съобщават местни медии. Отбелязва се, че след месец в ЕС ще бъдат приложени общи правила, като всяка отделна държава ще може да ги прилага по своя преценка. Европейското изискване е профил в мрежите да имат само навършилите от 13

РИОСВ и ВиК си прехвърлят топката за урановата вода в старозагорското село Казанка

https://frognews.bg/novini/riosv-vik-prehvarliat-topkata-uranovata-voda-starozagorskoto-selo-kazanka.html

От събота в старозагорското село Казанка има забрана за питейна употреба на водата заради повишените стойности на естествения уран. При норма от 0,03 милиграма на литър при изследване в лабораторията на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН е установено количество от 0,063 мг на литър.

Лондон погва руските олигарси за имотите

http://clubz.bg/65574-london_pogva_ruskite_oligarsi_za_imotite

Руските политици и олигарси трябва да бъдат принудени да разкрият цялата си собственост във Великобритания. На тях ще бъдат наложени санкции, ако не могат да обяснят откъде са дошли парите им.

За това настояват висши представители на лейбъристите и либералдемократите, пише в. "Гардиън". Те искат сериозен отпор срещу Москва заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

Нови оценки показват, че видни руснаци, свързани с режима на Путин, притежават имоти във Великобритания на стойност близо 1,1 млрд. лири (1,25 милиарда евро). Повечето от тях се намират в Лондон. Действителната цена обаче вероятно е по-висока, тъй като купувачите могат да се възползват от тайни на офшорните сметки, станали възможни благодарение на правителството на Тереза Мей.

Очаква се правителството да задейства антикорупционни мерки по закона "Магнитски", за да накаже руснаци със силно политическо влияние. Очаква се британските министри да гласуват нови правила, които да забраняват на потенциално корумпирани лица да влизат в Обединеното кралство. Опозицията обаче смята, че ще бъде постигната само минимална изолация.

Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че трябва да се въведат "заповеди за богатството с недеклариран произход", които да засилят натиска. Ако бъдат издадени от съд, собственик на имота трябва да обясни как са се сдобили с него. В противен случай те ще рискуват той да им бъде отнет.

Миналата седмица Кейбъл назова името на първия руски вицепремиер Игор Шувалов, който има два апартамента в квартал Уайтхол, близо до Министерството на отбраната. Те били купени през 2014 г. за общо 11,4 милиона лири (13 милиона евро) от компания, която според опозиционера Алексей Навални принадлежи на самия министър. Според официалната декларация на Шувалов за 2014 г. държавната му заплата е била 112 000 лири (127 000 евро).

Опозиционният финансов министър в сянка Джон Макдонел смята, че трябва "руският елит да бъде ударен по джоба".

За наказания срещу руските олигарси настоява и живеещият във Вебикобритания адвокат Бил Браудър - главният лобист за приемането на "Закона Магнитски".

Същевременно "Гардиън" публикува карта с имотите на руски олигарси в Лондон. Освен за Шувалов там се съдържат данни и за други богаташи, близки до Путин.

Най-много имоти в центъра на британската столица има Андрей Гуриев - основател на фонда "Фосагро". Той притежава палати в районите Хайгейт и Воксхол за общо 351 милиона лири (400 милиона евро). Отскоро член на Съвета на директорите на компанията му е Ирина Бокова, която преди това бе генерален секретар на ЮНЕСКО.

Андрей Гончаренко притежава имоти на обща стойност 177 милиона лири (201 милиона евро) в три лондонски района - Риджънтс парк, Хемпстед и Белгравия. Според в. "Комерсант" той е зам. генерален директор на един от подизпълнителите на "Газпром" - компанията "Газпром Инвест Юг". Гончаренко е и партньор на братята олигарси Аркадий и Борис Ротенберг.

Милиардерът Роман Абрамович, притежаващ английския футболен клуб "Челси", е собственик на луксозен имот в Кенсингтън палас гардънс за 90 милиона лири (102,6 милиона евро) .

Друг милиардер - Алишер Усманов, който притежава дял от отбора на "Арсенал", е сред най-богатите жители на Великобритания. Палатът му "Бийчууд хаус" в Хемпстед струва 48 милиона лири (54,7 милиона евро). 

Чужденците толкова активно са купували имоти в Кенсингтън и Челси, че броят на избирателите в тези райони намалял с 8 на сто от 2010 г. насам, отбелязва "Гардиън".

Путин: Ще продължим да работим твърдо, обречени сме на успех (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-shte-prodylzhim-da-rabotim-tvyrdo-obrecheni-sme-na-uspeh-video-2085453

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с голяма преднина – 76,67 %, сочат резултатите от обработката на 99,8 на сто от протоколите на избирателните комисии. На второ място е кандидатът на комунистите Павел Грудинин с 11,8 на сто от гласовете, трети е Владимир Жириновск

Пет снимки, заснети секунди преди да се случи трагедия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pet-snimki-zasneti-sekundi-predi-da-se-sluchi-tragediia-snimki-2085445

Снимките имат огромно значение за хората от десетилетия наред. С тях се увековечават щастливи събития, пътувания или просто моменти, в които се чувстваме добре. Има и кадри, които на пръв поглед са нормални, но крият тъмни истории. Вижте пет снимки, заснети

Депутат от БСП скочи на ЕС, ГЕРБ - на него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768425

Депутат от БСП скочи на ЕС, ГЕРБ - на негоДепутатът от БСП Таско Ерменков нарече "идиоти" ЕС и държавите от Западна Европа по повод победата на Путин в Крим. Направи го с пост на фейсбук стената си малко преди полунощ снощи. Това провокира до краен предел ГЕРБ. Депутатът Десислава Атанасова контраатакува във фейсбук: "Душевните граници на Таско нямат граница! БСП ще се разграничи ли?

Самоубил се е пилотът, обвинен от Русия, че е свалил Боинга над Донбас

http://www.transmedia.bg/2018/03/19/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d1%81%d0%b5-%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f/

 

Украинският пилот Владислав Волошин, когото в Русия обвиняваха, че може да е свалил малайзийския Боинг над Донбас, се е самоубил в жилището си в Николаев, съобщават украински и руски медии.

Според Радио Свобода той се е застрелял в дома си, където е било и неговото семейство, и е починал на път за болницата. В последните месеци той е ръководил предприятието „Николоевски международен аеропорт“.

29-годишният Волошин е бивш пилот на щурмови Су-25. Именно него Москва обвиняваше, че е участвал в атака срещу Боинга на малайзийските авиолинии с ракета „въздух-въздух“. Тази версия обаче беше отречена от украински следователи и от холандски разследващи.

Те смятат, че самолетът е свален от земята, от противовъздушно оръжие, вероятно от контролирана от проруски части територия. С тази версия обаче не е съгласна Русия.

Волошин е имал 33 бойни полета в Донбас, преди влизането в сила на Минските договорености. През 2014 г. той е бил свален и е катапултирал. Награждаван е с орден „За мъжество“ трета степен, пишат украинските медии.

Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети

http://www.cross.bg/podbor-opit-rabota-1570453.html

/КРОСС/ Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала. Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на „жертвата". Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател. „Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета", обясни пред „Монитор" Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора. Кандидатът дори имал същата фамилия като „жертвата" си, но професионалният му опит нямал нищо общо с този, за когото се представя. Измамата бързо била разкрита, след като експертът по подбор на персонал признал, че той е бил мениджър на мъжа, чиято автобиография е била открадната. В последните месеци специалистите по подбор на кадри се сблъскват с нова тенденция - майки да кандидатстват за работа вместо децата си, допълва изданието. „По време на интервюто, задавайки въпроси по СV-то, все по-често чувам „Мама ми го написа, тя ми избра тази позиция", заяви експертът по подбор на персонала Дарина Петрова.    

Държавните фирми в България носят риск за публичните финанси, предупреди еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148926_durjavnite_firmi_v_bulgariia_nosiat_risk_za/?ref=rss


Резултатите на държавните предприятия в България са източник на несигурност и представляват риск за публичните финанси. Това е посочва в доклада на Европейската комисия в рамките на т.нар. европейски семестър, включващ задълбочен преглед на макроикономическите дисбаланси.<br /><br />В документа се цитират данни от Министерството на финансите, според които задълженията на фирмите, където държавата притежава най-малко 50% и упражнява контрол, възлизат на почти 17% от брутния вътрешен...

Около 30 хил. души в Европа са потенциални терористи, обяви директорът на Европол

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148932_okolo_30_hil_dushi_v_evropa_sa_potencialni_teroristi/?ref=rss


Около 30 хил. души в Европа са потенциални терористи. Това е една голяма общност, която се радикализира основно по интернет. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на Европол Роб Уейнрайт.<br /><br />По думите му към тази група могат да се добавят и хората от Стария континент, които са отишли да се бият в Сирия и Ирак, а след това имат намерение да се завърнат в Европа. Според Уейнрайт тези 30 хил. души не са директно подчинени на терористичната групировка "Ислямска държава"...

"Тренд": ГЕРБ е пред БСП с 3 на сто

http://clubz.bg/65573-trend_gerb_e_pred_bsp_s_3_na_sto

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Трета е ДПС с 6,6%, като плътно следват "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“.

Това показват данните от последното национално проучване на "Тренд".*

 

 

Сред партийните лидери Бойко Борисов е най-харесван с 39 на сто одобрение. Над половината от българите обаче не харесват Борисов. Второто и третото място са съответно за Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%).

След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%. Никой от лидерите не събира одобрение над 50 на сто. 

Най-силно нехаресваният партиен водач е вождът на "Атака" - Волен Сидеров, когото не одобряват 74 на сто. Най-голямата му конкуренция е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Сред лидерите на "Обединените патриоти" най-добре продължава да се позиционира Каракачанов, за когото положителните и отрицателните оценки са почти изравнени. В другата крайност е Сидеров, когото харесват едва 12 на сто. Валери Симеонов събира одобернието на една пета от хората.

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите в проучването от март нивата на оптимизъм се връщат на стойностите от ноември 2017 г. – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.

"Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм", коментират от "Тренд".

Най-голямата част от анкетираните остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не се интересуват какво точно се случва. 40% са на мнение, че страната ни се справя, а 17% смятат точно обратното.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“

Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 1.03 – 7.03.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

 

Защо се срещат Ким и Тръмп, ще има ли война

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/zashto-se-sreshtat-kim-i-trymp-shte-ima-li-vojna-6080434

Има няколко причини севернокорейският диктатор да взима американския президент насериозно и да е готов на преговори, пише Тончо Краевски в аналииз за Vesti.bg

Дария и Дарин празнуват имен ден днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=370984

Православната църква чества Свети мъченици Хрисант и Дария - Хрисант бил единствен син на царедвореца Полемий от Александрия. Като син на богати родители, той учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

Израел е ударил в Сирия с F-35

http://dnes.dir.bg/news/izrael-siria-iztrebitel-26969890

Израелските военновъздушни сили за използвали за първи път купените от САЩ многофункционални изтребители F-35.

Вземат апартамент, кола и 35 хил. лв. от смолянски лихвар

https://www.24chasa.bg/region/article/6768411

Вземат апартамент, кола и 35 хил. лв. от смолянски лихвар57-годишен мъж от Смолян е осъден на три години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от пет години и глоба от 6 000 лева. Освен това в полза на държавата се конфискува апартамент в гр. Смолян и лек автомобил, марка „Мерцедес“. Обвиненият в лихварство З.Б. е осъден да заплати в полза на държавата 35 781 лева,

Плеяда от звезди идват за Aniventure Comic Con 2018

http://www.cross.bg/aniventure-comic-festivala-1570452.html

/КРОСС/ Актьори, играли ключови роли в „Игра на тронове" и „Западен свят", ще се появят на сцената на фестивала в София Те идват в София! Актрисата опълчила се на сър Антъни Хопкинс в продукцията на HBO „Западен свят", актьорът разплакал милиони фенове на сериала "Игра на тронове" и един от малкото персонажи оцелели до осми сезон на най-популярната телевизионна продукция. Поп-културният феномен се завръща, за да срещне Изтока и Запада в едно от най-мащабните събития в България - Aniventure Comic Con на 15 и 16 септември. Kristian Nairn (Hodor) изигра една от най-ключовите роли в превърналия се във феномен сериал „Игра на тронове", излъчван по HBO. Добрият гигант, повтарящ ‚Ходор‘, чиято мисия беше разкрита в едва последните секунди на финалния епизод с негово участие идва за първи път у нас в рамките на Aniventure Comic Con. Компания ще му правят Vladimir Furdik (Краля на Нощта) и Gemma Whelan, играеща ролята на Yara Greyjoy. И тримата ще отделят по няколко часа, за да раздават автографи и да се снимат с най-запалените фенове на сериала, а специалният панел с въпроси и отговори към тримата ще започне в 11:00 в събота (15.09.2018) на главната сцена. Може би най-силното актьорско присъствие в рамките на събитието тази година ще бъде това на Angela Sarafyan, считана за една от най-уникалните актриси в Холивуд в момента

Над 100 къщи и търговски обекти са унищожени от пожари в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768412

Над 100 къщи и търговски обекти са унищожени от пожари в АвстралияВисоки температури и силни ветрове предизвикаха пожари в Австралия, които унищожиха над 100 къщи и търговски обекти, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.  В курортното село Татра на южното крайбрежие в щата Нов Южен Уелс са унищожени 69 къщи, а на 39 са нанесени щети. Унищожени са и 30 каравани и бунгала. Спасени са близо 400 къщи.

Известният диетолог Огнян Симеонов разкрива как да отслабнем без лишения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6768407

Известният диетолог Огнян Симеонов разкрива как да отслабнем без лишенияНякои хора смятат, че въглехидратите са вредни. Не ядат хляб, ориз, картофи. Като цяло ги е страх от въглехидратите, защото си мислят, че от тях ще напълнеят, а те са нужни на тялото дори и при диета. Кои са най-полезните и откъде да си ги набавяме, обяснява диетологът Огнян Симеонов. Огняне, доколко важни са въглехидратите за организма?

НАТО започва преместването си в новата сграда в Брюксел от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768406

НАТО започва преместването си в новата 
сграда в Брюксел от днесОт днес започва преместването на служителите на НАТО в новата централа на пакта в Брюксел, съобщават медии в Белгия. Предвижда се около 4000 служители да заемат новите си работни помещения до юни. През юли в новата централа е предвидена среща на държавните и правителствените ръководители от алианса, предаде БТА.

„Jazz Migration” идва в Бургас с три концерта през април

http://www.cross.bg/april-bodyrov-dzhaz-1570451.html

/КРОСС/ През април Бургас ще бъде домакин на цикъл от концерти, обединени под заглавието "Jazz Migration". Проектът представя пред широката публика три джаз формации, водени от изявени пианисти, активно работещи по европейските сцени. Това са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в експоцентър "Флора" най-новите си албуми, придаващи нестандартно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Програмата ще бъде открита от Бодуров трио на 14 април от 19 ч. Следващото събитие ще се състои на 21 април - Събин Тодоров трио, а на 28 април триото на Константин Костов закрива цикъла. Поканените изпълнители са сред българските музиканти, които редовно участват в престижни форуми и са заслужили международно признание. "Jazz Migration" е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен "внос" на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми. Той се организира от Фондация "Арт Офис", в партньорство с Община Бургас. ПРОГРАМА: 14 април 2018 г. - 19:00 ч

Хокинг прави последното предсказание за края на света дни преди кончината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768404

Хокинг прави последното предсказание за края на света дни преди кончината сиФизикът Стивън Хокинг е приключил труд, в който прави последното си предсказание за края на света, на смъртното си легло, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.  В текста той описва как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси. Освен това трудът разкрива как човечеството може да получи

Вяра Емилова: За да правиш политика, трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми

http://www.cross.bg/emilova-horata-zasedanie-1570450.html

/КРОСС/ „За да правиш политика, винаги трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми". Това каза Вяра Емилова член на ИБ на БСП пред БНР преди днешното заседание на ръководството на партията в Кърджали. Тя припомни, че миналата седмица Изпълнителното бюро на БСП проведе заседание в Брегово, където са поети и конкретни ангажименти към жителите на общината. „Преди това сме провеждали такива заседания в Стара Загора, Кюстендил и Видин. Днешното заседание в Кърджали ще се проведе по покана на областното ръководство на БСП" каза още Емилова. Тя добави, че тази инициатива не е случайна, защото ръководството на левицата счита, че когато се взимат управленски решения, трябва да бъде чуто мнението на българите. „Политика не трябва да се прави в кабинетите. Политиката трябва да се прави с хората, да се поставят конкретни проблеми и да се търсят решения за тях. Така се случи и в Брегово, когато разбрахме за проблема и че държавата я няма- проведохме заседанието си там и вече изпълняваме ангажиментите, които поехме", заяви Емилова. Тя обясни, че един от тези ангажименти е извършването на независима проба на качеството на питейната вода, за да се даде реална информация за него. „Членовете на ИБ на БСП ежеседмично сме в районите си и не оставаме откъснати от проблемите им. Когато, обаче цялото ръководство на партията е в даден регион, могат да се взимат решения, които да предложим на най-високо ниво

Ракът на щитовидната жлеза не е агресивен, лекува се успешно

http://dnes.dir.bg/news/uspeshno-agresiven-shtitovidna-zhleza-rakat-lekuva-26969798

Ракът на щитовидната жлеза, с малки изключения, не е агресивен. При най-разпространената му форма, папиларният карцином, смъртността е под 1%.

И БНБ отказва да обяви кой е реален собственик на "Юлен"

http://www.mediapool.bg/i-bnb-otkazva-da-obyavi-koi-e-realen-sobstvenik-na-yulen-news276874.html

БНБ е отказала на екоминистерството да обяви кой е действителният собственик на компанията “Юлен“, която е концесионер на ски зоната в Банско. Аргументът е бил, че това не е в правомощията на централната банка. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов пред бТВ в понеделник. Номиналният собственик е добре извествен - кипърският гражданин Георгиус Георгиу. По закон БНБ не се занимава директно с проследяване на действителните собственици на кредитополучателите на банките, каквато е компанията "Юлен". Въпреки това обаче "Банков надзор" може да направи проверка на конкретна кредитна експозиция, още повече ако става дума за свързани лица. През декември 2017 г. влязоха в сила промени в Закона за кредитните институции (чл. 45а, чл. 45б), според които търговските банки трябва да въведат правила и механизми за проверка на действителните собственици на свързаните с банката дружества, ако те имат кредити от нея. Освен това банките трябва да представят в БНБ тримесечен отчен на заемите към свързани лица. Нищо от тази информация не е публично, а голяма част от нея е банкова или професионална тайна, която не може да се предоставя свободно не само на обществеността, но и на държавните институции. Министър Нено Димов обясни, че въпреки неуспешното запитване до БНБ, държавата държавата знае кой е реалният собственик, но работа на министерството на околната среда е само да контролира изпълнението на концесионния договор. Министърът допълни, че очаква резултат от проверката на прокуратурата за собствеността в дружеството. “Каквито предписания даде прокуратурата, те ще се изпълнят“, каза Димов и допълни, че няма никаква идея в каква посока работи държавното обвинение. В началото на март прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от партия “Зелените“, в който има данни за престъпления против околната среда в Пирин. В сигнала са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесията на територия в националния парк. “Зелените“ отправиха искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер. В това число нарушения при ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Сигнали за използване на площи, които не влизат в концесионния договор, са подавани периодично през годините от неправителствени организации. При първото правителство на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча проверка на действително използваната площ и обяви, че тя надвишава предоставената по договор. В сегашния сигнал на "Зелените" се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. В сигнала се съдържат и данни за свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата. По документи "Юлен" е офшорна собственост, но се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и част от управлението му, заяви, че управляващите знаят кой е реалния собственик на компанията, но той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е Цеко Минев, но Минев отрече.  В същото време посоченията за краен собственик на "Юлен" е председател на федерацията по ски, която получава средства от държавата за организиране на стартове от световната ски купа на пистите над Банско. Проверката на прокуратурата, която трябва да изясни и собствеността на "Юлен", трябва да приключи през месец май. В понеделник Нено Димов коментира, че протестите срещу промяната в плана за управление на национален парк "Пирин" показват "неомарксистки поглед към развитието". Димов допълни, че правителството прилагало консервативния подход, т.е. съобразява се с мнението на местната общност. Даде пример за такъв подход в Трън, където местната общност се обяви на референдум срещу златодобива, и в Генерал Тошево, където бе блокиран проект за добив на природен газ. Министърът повтори тезата си, че протестите са част от политическа кампания и прогнозира, че те ще продължат до изборите догодина.

БНБ отказва да обяви кой е реален собственик на "Юлен"

http://www.mediapool.bg/bnb-otkazva-da-obyavi-koi-e-realen-sobstvenik-na-yulen-news276874.html

БНБ е отказала на екоминистерството да обяви кой е действителният собственик на компанията “Юлен“, която е концесионер на ски зоната в Банско. Аргументът е бил, че това не е в правомощията на централната банка. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов пред бТВ в понеделник. Номиналният собственик е добре извествен - кипърският гражданин Георгиус Георгиу. Димов обясни, че въпреки неуспешното запитване до БНБ, държавата държавата знае кой е реалният собственик, но работа на министерството на околната среда е само да контролира изпълнението на концесионния договор. Министърът допълни, че очаква резултат от проверката на прокуратурата за собствеността в дружеството. “Каквито предписания даде прокуратуратам те ще се изпълнят“, каза Димов и допълни, че няма никаква идея в каква посока работи държавното обвинение. В началото на март прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от партия “Зелените“, в който има данни за престъпления против околната среда в Пирин. В сигнала са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесията на територия в националния парк. “Зелените“ отправиха искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер. В това число нарушения при ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Сигнали за използване на площи, които не влизат в концесионния договор, са подавани периодично през годините от неправителствени организации. При първото правителство на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча проверка на действително използваната площ и обяви, че тя надвишава предоставената по договор. В сегашния сигнал на "Зелените" се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. В сигнала се съдържат и данни за свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата. По документи "Юлен" е офшорна собственост, но се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и част от управлението му, заяви, че управляващите знаят кой е реалния собственик на компанията, но той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е Цеко Минев, но Минев отрече.  В същото време посоченията за краен собственик на "Юлен" е председател на федерацията по ски, която получава средства от държавата за организиране на стартове от световната ски купа на пистите над Банско. Проверката на прокуратурата, която трябва да изясни и собствеността на "Юлен", трябва да приключи през месец май. В понеделник Нено Димов коментира, че протестите срещу промяната в плана за управление на национален парк "Пирин" показват "неомарксистки поглед към развитието". Димов допълни, че правителството прилагало консервативния подход, т.е. съобразява се с мнението на местната общност. Даде пример за такъв подход в Трън, където местната общност се обяви на референдум срещу златодобива, и в Генерал Тошево, където бе блокиран проект за добив на природен газ. Министърът повтори тезата си, че протестите са част от политическа кампания и прогнозира, че те ще продължат до изборите догодина.

Еврото се понижава символично спрямо долара

http://econ.bg/Новини/Еврото-се-понижава-символично-спрямо-долара_l.a_i.759257_at.1.html

Доларът е стабилен спрямо основните си конкуренти, с изключение на йената, а пазарните участници очакват тази седмица първото заседание на Федералния...

Кои филми можем да гледаме днес на София филм фест във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=370803

Новата седмица започва с два филма от програмата на София филм фест във Варна, напомня Moreto.net. Германският "Без милост" на талантливия режисьор Фатих Акин, с ролята си в който Даян Крюгер получи награда в Кан, както и новия филм на майстора Михаел Ханеке "Щастлив край" с цяла плеяда звезди на световното кино - това предлага програмата на феста днес.

Вестник Еxpress свързва победата на Путин с баба Ванга

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-baba-vanga-26969862

Британският вестник Еxpress реши да припомни едно от предсказанията на баба Ванга, според което Русия ще управлява света.

Федерер: Все пак не всеки ден слънцето грее

https://offnews.bg//tenis/federer-vse-pak-ne-vseki-den-slantceto-gree-676989.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер сподели, че е разстроен от изпуснатата победа срещу аржентинеца Хуан Мартин дел Потро във финала на Мастърс 1000 турнира в Индиън Уелс. Швейцарецът изпусна три мачбола в третия сет и в крайна сметка отстъпи с 1:2 сета (4:6, 7:6, 6:7).

"Винаги е тъжно да загубиш финал. Мачът беше доста сложен. Аз имах късмет да доведа мача до трети сет, а Хуан Мартин - до тайбрек. За съжаление в края загубих играта си. Въпреки всичко равносметката ми е, че започвам фантастично сезона.

Няма причина да съм много разочарован. Все пак съм разстроен, че при 5:4 и 40:15 в третия сет пропуснах възможността да спечеля. По памет съм взимал 90% от мачовете си при такъв резултат. Няма много време да му мисля. Радвам се за Хуан Мартин Той е труден съперник.

Аз имах отлична седмица, а и винаги търся позитивите в представянето ми. Мисля, че се получи изключителна среща с добра интензивност. И двамата се забавлявахме, но беше трудно на корта. От дълги години играя доста постоянно в Тура. Може би, след като станах номер 1 в света през 2004 година или след титлата на "Уимбълдън" през 2003 година, животът ми като тенисист беше изпълнен.

Това бяха мечтите ми като малко момче. Продължавам да се наслаждавам на корта и затова отказването може да почака. Наистина се забавлявам и си прекарвам страхотно. Има и трудни моменти.

Винаги се случва да имаш спадове и възходи в кариерата си или като човек. Важното е да оставаш с положителна настройка. Все пак не всеки ден слънцето грее. Понякога малко трудности са полезни, стига да успееш да вземеш правилните решения", каза Федерер.

Служител на френското консулство в Ерусалим заподозрян в трафик на оръжие за палестинците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768396

Служител на френското консулство в Ерусалим заподозрян в трафик на оръжие 
за палестинцитеИзраел съобщи, че е арестувал френски гражданин, който работи във френското консулство в Ерусалим, по подозрение, че се занимава с трафик на оръжие за палестинците, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  В изявление на иврит службата за сигурност Шин Бет казва, че французинът използвал консулска кола, за да избегне израелските проверки и е пренесъл 70

800 от Западните Балкани се сражават за "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768398

800 от Западните Балкани се сражават за "Ислямска държава"800 лица от Западните Балкани са пътували за Сирия и Ирак, за да се сражават за ИДИЛ. Такива данни бяха изнесени на среща на върха на "Европол", която се провежда днес в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС под домакинството на председателя на Комисията по обществен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов.

Кратки новини: Заради пороите помътня водата в пет села в Монтанско

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/19/3148906_kratki_novini_zaradi_poroite_pomutnia_vodata_v_pet/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Заради пороите помътня водата в пет села в Монтанско <br /><br />Водата от чешмите в селата Безденица, Долна Вереница, Горно Церовене, Гаврил Геново и Георги Дамяново в област Монтана е негодна за пиене, съобщи БНТ. Здравната инспекция препоръчва хората да пият само бутилирана вода от магазините...

Караянчева и Каракачанов пристигнаха в бригада "Специални сили" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768389

Караянчева и Каракачанов пристигнаха в бригада "Специални сили" в ПловдивСамо седмица, след като президентът Румен Радев бе в бригада "Специални сили" в Пловдив и направи "коремно", днес в елитната част са и председателят на парламента Цвета Караянчева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът е 75 г. от създаването на парашутната дружина, чиито наследник са "Специални сили".

Нина Николина и „Магическите гласове на България“ в Берлин за 24 май

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/nina-nikolina-magicheskite-glasove-balgariia-berlin-24-mai.html

След успеха на Гала концерта “Женските гласове на България” в престижната зала Cité de la musique в Страсбург, посветен на Българското председателство, спектакълът в нов вариант ще бъде показан в Берлин на 24 май, деня на славянската писменост и култура!

Като порасна искам да стана разузнавач и колекционер

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kato-porasna-iskam-da-stana-razuznavach-i-kolektcioner-676985.html

Назначаването на шефа на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар на САЩ и откриването в София на изложба с особено ценни антики, собственост на Васил Божков, връщат към два въпроса без отговор. Как да се отнасяме към фигурата на разузнавача и към фигурата на колекционера. Какъв спрямо тях е общественият интерес и каква е моралната оценка и ако интересът и оценката влязат в противоречие, кое трябва да е водещо?

При разузнавача – обобщен образ на тайните служби, моралната колизия е заложена по условие. Защото той принадлежи на „добрите”, когато е наш. Когато е чужд, задължително е от „лошите”. Частичен морал обаче няма, той е възможен, само ако доброто и злото са всеобщи категории. Само ако, както настоява Кант, действаш така, че максимата на твоето действие да стане универсален закон.

И тук на помощ на „добрите” идват „лошите” – щом те имат своите разузнавания, и ние, за да се защитим, няма как да нямаме нашето. Което обаче не значи, че то се превръща в морално добро, а само в „необходимо зло”. От това, че разузнавачът извършва престъпления с одобрението на държавата, те не престават да бъдат престъпления. И стават видими за всички, когато замирише на смърт в новините, като скандала с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Тайните служби са срамната тайна на демократичните общества, което предполага ролята им да се сведе до неизбежния минимум.

Тенденцията обаче е точно обратната – все по-голяма част от правенето на политика и особено на геополитика минава през тях. Новите технологии разшириха възможностите им да предопределят изборните резултати. Властта е на този, който ги държи в ръцете си.

Масовата култура на свой ред представя разузнавача като герой, децата мечтаят да станат Джеймс Бонд и тем подобни. У нас стари „кримки” от ДС са си извоювали привилегията да говорят от „последна инстанция” с днешна дата и тъкмо те да казват кое е добро и зло в живота на невинните.

Социалният свят е разделен на видима и невидима част и докато във видимата всички се представят за защитници на човешките права, в невидимата строят апарати за нарушаването им.

За да забравим, че не разузнавач, а човек звучи гордо.

Колекционерите също са „рицари на забравата” – блясъкът на безценните образци от културното ни наследство, трябва да ни откаже от неудобни подозрения. Като това, че действията на иманярите обикновено са незаконни. Че намереното на „долната земя” не принадлежи на този, който го е намерил, а на държавата. Че произходът му трябва да бъде доказан. Че влагането на капитал в предмети с неизчислима стойност е добър начин за изпирането му.

Има, разбира се, и насрещни аргументи. Като този, например, че и световните музеи повече или по-малко са резултат на кражба. Че търговията е човешко право и всяко нещо може да търси своя пазар. Че богатите колекционери по-добре от бедната държава могат да реставритат и съхранят материалните й ценности и, ако не им се пречи със специално направени срещу тях закони, гордо да ги показват на публиката. Че ако откажем да се съобразим със завареното положение в една сфера, трябва да разплетем цялата кошница на прехода. Каквито идеи, впрочем, се появиха около приватизацията и бързо изчезнаха.

Въобще, очакването е за „втора прошка”. След като не подложихме на лустрация несправедливо облагодетелствалите се от комунизма, от каква позиция да го направим с облагодетелствалите се от посткомунизма. Пък и бенифициентът и на двете прошки най-вероятно е един и същ.

Опасност от свлачища в Кресненското дефиле

https://frognews.bg/novini/opasnost-svlachishta-kresnenskoto-defile-2018-03-19.html

Съществува опасност от падащи камъни и свлачища в района на Кресненското дефиле и второкласен път - 19 Симитли - Гоце Делчев. Това заявиха пред Фокус от Областно пътно управление в Благоевград.

Децата под 3-годишна възраст с извадени сливици са с по-голям риск от усложнения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6768390

Децата под 3-годишна възраст с извадени сливици са с по-голям риск от усложненияЗдравите деца под 3-годишна възраст, на които са извадени сливиците, са с увеличен риск от усложнения в сравнение с по-големите деца, които също са били подложени на тонзилектомия (отстраняване на сливиците), сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Били анализирани медицински данни за 1817 деца на възраст между 3 и 6 години,

Децата под 3-годишна възраст с извадени сливиците са с по-голям риск от усложнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768390

Децата под 3-годишна възраст с извадени сливиците са с по-голям риск от усложненияЗдравите деца под 3-годишна възраст, на които са извадени сливиците, са с увеличен риск от усложнения в сравнение с по-големите деца, които също са били подложени на тонзилектомия (отстраняване на сливиците), сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Били анализирани медицински данни за 1817 деца на възраст между 3 и 6 години,

Прокуратурата в Габрово поиска задържане на младежи с множество присъди

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80/

Районна прокуратура – Дряново внесе в Районен съд-Дряново искане за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на двама братя за извършена кражба. Братята са на 18 и 19 години, но вече имат съответно 9 – за по-малкия и 10 – за по-големия брат влезли в сила присъди за кражби и други престъпления. 18-годишният […]

Общото богатство на японците стигна рекордни суми

http://www.moreto.net/novini.php?n=370982

Общото състояние на 1278-милионното население на Япония е достигнало в края на миналия декември рекордната за цялата история на страната сума 1,88 квадрилиона йени - около 17 трилиона долара. Само за една година то се е увеличило с 3,9%, съобщи в понеделник Централната банка на Япония на сайта си.

Времето шашна щъркелите! Цели ята нахлуват в къщите на хорaта, спят по леглата им /снимки/

https://petel.bg/Vremeto-shashna-shharkelite--TSeli-yata-nahluvat-v-kashhite-na-horata--spyat-po-leglata-im---snimki-__256056

Странното време и особено силният вятър обърка щъркелите и цели ята нощуват по пътищата, съобщи Блиц.  Птиците представляват истинска оп...

Започна ли се? Диляна и Вяра вдига първата джендър сватба у нас

https://petel.bg/Zapochna-li-se--Dilyana-i-Vyara-vdiga-parvata-dzhendar-svatba-u-nas__256057

Бургазлийката Диляна се готви да направи нещо нечувано – да разбие стереотипа и напук на всички закони, канони и обществени нагласи да се...

9-годишно дете застреля сестричката си заради видео игра

https://petel.bg/9-godishno-dete-zastrelya-sestrichkata-si-zaradi-video-igra__256058

9-годишно момче в щата Мисисипи уби 13-годишната си сестричката, защото отказала да му даде контролера на игралната конзола, съобщи BBC, цити...

Млад мъж гръмна две домашни кучета с ловна пушка

https://petel.bg/Mlad-mazh-gramna-dve-domashni-kucheta-s-lovna-pushka-__256059

33-годишен мъж от с. Голямо Градище е уби две домашни кучета. Престъплението той извършил със законно притежавана ловна пушка, съобщиха от ...

Производител разкри: Чиста химия е бирата в цяла Източна Европа

https://petel.bg/Proizvoditel-razkri--CHista-himiya-e-birata-v-tsyala-Iztochna-Evropa__256060

Една от бг марките бира наруши омертата в бранша и рекламира, че нейното пиво „не е от царевица”. Защо пък царевица, чуди се драгият зрите...

Водач от Перущица първо влезе в гробищата, после в болницата

https://petel.bg/Vodach-ot-Perushhitsa-parvo-vleze-v-grobishhata--posle-v-bolnitsata__256061

Мъж е в болница след пътно произшествие в Перущица. Минути след 19 часа в събота в полицията било съобщено, че на ул. „Хан Крум“ АТВ „Хонда...

Мъж умишлено блъсна колата на бившата си приятелка в Бургаско

https://petel.bg/Mazh-umishleno-blasna-kolata-na-bivshata-si-priyatelka-v-Burgasko__256062

Мъж умишлено блъсна с автомобила си колата на бившата си приятелка в Бургаско, след което избяга, информираха от Областната дирекция на М...

Частни съдебни изпълнители събрали 1,1 млрд. лева през 2017-а

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastni-sydebni-izpylniteli-sybrali-11-mlrd.-leva-prez-2017-a-2085396

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са завели рекорден брой дела срещу длъжници - над 246 000 през миналата година. За сравнение през 2016 г. техният брой е бил 229 000, а през 2015 г. - 175 000. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Гърция пуска за продажба най-голямата си корабостроителница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768371

Гърция пуска за продажба най-голямата си корабостроителницаГърция пуска за продажба най-голямата си корабостроителница "Скараманга", съобщава в. "Вима". Според изданието интерес към сделката има от страна на азиатци, германци и холандци, предава БТА.  По-специално от продажбата на корабостроителницата, в която работят над пет хиляди души, се интересували южнокорейци от Daewoo, китайци от Коско,

Брюксел представи списък с контрамита към САЩ

http://dnes.dir.bg/news/es-bruxel-USA-evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-sasht-izbori-2016-mita-kontramita-26969688

Брюксел представи списък с контрамита за американски стоки на стойност 6,4 милиарда евро.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370987

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - ж.к. "Младост", бл. 149, бл. 150 и бл. 152 до около 15.00 часа.

Сидеров: Много страни могат да се поучат от изборите в Русия

http://clubz.bg/65572-siderov_mnogo_strani_mogat_da_se_pouchat_ot_izborite_v_rusiq

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че провеждането на изборите в Русия би могло да бъде много добър пример за много страни. Сидеров сподели впечатления на личния си профил във фейсбук. Той бе наблюдател на провелите се в неделя президентски избори, спечелени отново от Владимир Путин с рекордна подкрепа.

"По време на изборния ден в Русия обиколих няколко секции в столицата Москва. Избирателният процес вървеше спокойно, под изключителен контрол от страна на властите. От наблюдението си на изборите за президент на руската държава мога да заключа, че има висока избирателна активност, демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори, от които много страни могат да се учат."

 

 

Сидеров бе само един от българските наблюдатели на изборите в Русия.

Останалите бяха представители на БСП - Петър Кънев, Христо Проданов, Пенко Милчев, Калоян Паргов и др.

 

Изчезването на оптимистичната концепция за Запада

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/19/3148900_izchezvaneto_na_optimistichnata_koncepciia_za_zapada/?ref=rss


"Вие, европейците, идвате тук да ни поучавате, да ни обвинявате и мърморите, а след това очаквате да ви защитаваме", ми каза един американски колега по време на скорошното ми пътуване до Вашингтон. Горчивината му, която не беше нова нито в тона, нито по същество, все пак ме изненада, тъй като го познавам почти от 20 години, когато НАТО се разшири към Централна Европа.<br /><br />В духа на времето тогава той беше непоправим оптимист и много "западен" в желанието...

Най-лошият сценарий

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6767763

Най-лошият сценарийВариантите за войната в Сирия и моментът, в който Русия и САЩ влизат в пряк сблъсък На 13 март САЩ заплашиха да ударят сирийските правителствени войски край Дамаск, а на другия ден руското военно министерство заяви, че ще отговори на атаката, ако при подобна операция бъдат застрашени руските военнослужещи в Сирия.

Здравият сън е лекарство за жената в „критическа“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6764517

Здравият сън е лекарство за жената в „критическа“Сигурно ви е познато – лягаме, гасим осветлението, затваряме очи и... започваме да се въртим в леглото. Агонията продължава цяла нощ и успяваме да дремнем чак когато дойде време за ставане. А след недостатъчния сън през нощта идва денят с всички екстри на менопаузата – главоболието, сърцебиенето, горещите върни, емоционалните разстройства,

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6740295

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Рияд: Мъжете и жените са равни

http://www.moreto.net/novini.php?n=370981

Мъжете и жените са равни. Този постулат изповядва принцът - наследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. В интервю за Си Би Ес той разкри, че властите в Рияд продължават с реформите. Една от най-важните стъпки в тази насока е изравняването на заплатите на мъжете и жените в кралството.

Доходността на парите за трета пенсия - от 3,8 до 9,2%. Засега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767712

Доходността на парите за трета пенсия - от 3,8 до 9,2%. ЗасегаНа всеки 100 лв. свой доход работещите българи отделят 5 лв., за да ги внесат в частен пенсионен фонд. При 1000 лв. общ месечен доход 50 лв. отиват за пенсионно осигуряване. Пенсионните компании инвестират тези пари и те носят определен доход на собственика на партидата Комисията за финансов надзор определя минимална доходност за пенсионните

Ген. Киров: Шпионският скандал бе предназначен да удари Путин

http://www.cross.bg/beshe-rysiya-kirov-1570449.html

/КРОСС/ „Това беше една операция, насочена към повлияване на предизборната обстановка в Русия с изявен антипутински характер. Очевидно инициаторите не познават психологията на руския народ. Това беше един опит за отговор на обвиненията срещу Русия, че се меси в изборите в САЩ. Това беше операция, предназначена да удари Путин. Резултатът обаче е съвършено противоположен. „Смятам, че борбата около този случай ще продължи. Ще продължи и размяната на остри реакции от страна на Русия и Великобритания, както и съюзниците по НАТО и ЕС. Тепърва ще бъдем свидетели на нови скандални разкрития около отравянето на Скрипал", на мнение е ген. Киров, цитиран от НОВА. „Сигурен съм, че в този случай едва ли може да се говори за конкретна намеса на нечии специални служби, в случая на руските, тъй като моментът, който беше избран, беше абсолютно неподходящ и не се вписва в начина на действие на тези служби", коментира още ген. Кирчо Киров. Той смята, че мишената в лицето на Сергей Скрипал не е избрана случайно. „Скандалът успя да обедини усилията на основнинте западни държави за още по-голяма изолация и капсулиране на Русия в един почти единен фронт", заключи ген. Кирчо Киров.  

Консумацията на сирене и ябълки предпазва от появата на диабет тип 2

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6768366

Консумацията на сирене и ябълки 
предпазва от появата на диабет тип 2Консумацията на сирене, ябълки и йогурт в големи количества предпазва от появата на диабет тип 2, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Експертите от организацията Диабет Ю Кей за първи път публикуват насоки на кои храни да наблягаме и кои да избягваме. Преди хората, изложени на риск от диабет, бяха съветвани да отслабнат,

В патриархалната ни татковина

http://clubz.bg/65571-v_patriarhalnata_ni_tatkovina

Дебатът за насилието над жени, поредна проява на който беше международната конференция, организирана от фондация „Анимус", бавно напредва - въпреки безумните медийни манипулации на националисти и социалисти около Истанбулската конвенция. Редят се ужасяващи случаи от криминалната хроника - Пловдив, София, Троян… Но кой знае защо гражданството не се изсипва на улицата, за да иска затягане на законите за домашното насилие, както беше в случая с г-н Димитров или с Йордан Опиц преди него.

Защо мълчат българските жени?

Може би когато един тип престъпление се банализира, то се превръща в статистика и престава да ни вълнува. Подозирам обаче нещо по-лошо: в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата. Това би обяснило дефицита на съчувствие не само към жени, подлагани на насилие, но и към малцинства, болни хора, бежанци, евреи от окупираните територии. Не си представяме, че и нас може да ни мъчат. Обратно - възможно ни се вижда да ни обвини някой несправедливо, ако сме се оказали на мястото на насилника.

Хубавото е, че този път законодателната дейност стъпва на статистика и анализ, а не на отделни случки. Да започнем с очевидната констатация, че в огромната част от случаите виновен е мъжът - причините за това са както психически, така и свързани с примитивизма на възпитанието. Ако някъде една жена бие мъжа си, това е също толкова укоримо. Просто статистически е по-рядко. По-нататък ще констатираме, че най-честите случаи на насилие са вътре в домашния кръг - анонимният изнасилвач от паркинга е по-скоро изключение. Насилие над съпруга, която отказва секс; насилие от група съученици по време на купон; насилие между роднини. Тези случаи са много повече, отколкото предполагаме, просто защото жертвите не смеят да се оплачат. Те изпадат в отчайващото положение да търсят помощта на далечната държава срещу близкия насилник, а това често им носи презрение и ги маргинализира. Когато пък се решат да търсят справедливост, ги карат да преминат отново през целия ужас, да доказват, че са се борили - нещо, което много жени предпочитат да си спестят. А когато няма специализирани органи, които знаят как да боравят с тази деликатна материя, нещата стават още по-тежки.

Законът трябва да навлезе в интимни сфери, където досега са работили неизказани културни очевидности. Ще ѝ фрасне един шамар, задето не е донесла навреме салатката - ами тяхна си работа, нали после щастливо гледат телевизия. Нали сте чували самодейни психолози да казват, че изнасилената девойка сама си е виновна, защото била сложили къса пола? А да пребиеш някого заради изневяра - това си е кажи-речи като да застреляш при самоотбрана…

Ако оставим настрана недопустимото насилие над деца или хора с увреждания, намесата на държавата в личните отношения на пълнолетни хора поставя проблем. Хипотезата е, че двамата са се събрали доброволно. Значи ако тя търпи, може би така ѝ харесва, смятат мнозина. Тук се връщаме към общественото мнение в патриархалната ни татковина. Ако жена, която се опълчи срещу насилието, бъде посрещана с разбиране и подкрепа, това ще даде кураж на много други да го направят. Представете си обаче едно малко градче, където върху травмата от насилието израства и планина от подигравки. Кой ще я вземе тая, дето тръгна срещу мъжа си? Поискала ограничителна заповед - за лудницата е! Мани я, изнасилвана, не ѝ е чиста работата… А какво може да направи от такъв случай жълтата преса, сами си представяте.

А тук само презрение и кикот…

Да, не са виновни жените ни, че нямат кураж да говорят - виновно е първобитното ни общество, което очаква от тях да търпят, за да се харесват. Вижте само реакцията на движението #МeToo, което заля западния свят. Да сте чули една жена в България да разкаже публично за претърпяно сексуално посегателство? Аз не съм чул. (Ако съм пропуснал някого, моля да ме извини.) Затова пък четох многобройни подигравателни коментари - и то най-често написани именно от жени - за онези фръцли, американките, дето и те не знаят какво искат.

Вярно, че там се стигна до различни крайности, но при нас дори срединности не се появиха и така направо минахме към критика на крайностите. А феноменът беше удивителен: изведнъж жени от всевъзможни страни по света проговориха. Звезди излязоха напред, но не за да кокетничат, а за да дадат кураж на анонимните жертви на бруталния работодател, който смята, че има право на сексуални услуги.

А тук само презрение и кикот. Не знам как да си го обясня. Една причина е може би фактът, че у нас няма левица, няма и истинска либерална партия. За десните градски жени пък женските движения са остатък от социализма и затова те леко се гнусят да се включват в тях. Но има нещо по-дълбинно, нещо антропологическо. В България феминизмът се мисли като нещо, което отблъсква мъжете - малко като лошо сложен грим. Тия, дето много си търсят правата, остават без партньор, а какво по-страшно в едно патриархално общество от това да си нямаш сайбия, който да те гледа? Затова - трай си и гледай да се похарчиш!

Но да не бързаме с фатализма. Вижте как мощно се разрасна движението #NiUnaMenos срещу мачисткото насилие в Латинска Америка - континент, който не е по-развит от нашата провинция. Ще дойде и тук най-неочаквано. Но може би не през сутрешните блокове.

Дойче веле.

Огромното срутище край Смолян отново се активизира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768361

Огромното срутище край Смолян отново се активизираСрутището на пътя Смолян – Мадан край Тикале отново се активизира от тази сутрин след обилните валежи. Паднали са нови скални маси, свлекли са се и дървета към пътя, каза Явор Говедаров, кмет на село Търън,най-голямото от 11-те, които от 2 седмици са изолирани. Междувременно от община Смолян обявиха безплатен превоз с автобуси по два маршрута през

Платежният баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/platejniiat-balans-i-prekite-investicii-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-257735/

Националният статистически институт ще публикува информация, свързана с индексите на разходите за труд за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Акробат от Цирк дьо Солей падна и загина по време на шоу

https://offnews.bg//sviat/akrobat-ot-tcirk-dio-solej-padna-i-zagina-po-vreme-na-shou-676983.html

Акробатът Ян Арно е паднал по време на въздушно изпълнение в Тапма, Флорида. Той е бил откаран веднага в болница, но лекарите не са успели да спасят живота му. 

38-годишният Арно беше част от трупата на прочутия цирк Цирк дьо Солей от 15 години. Опитният акробат е изпълнявал въздушен номер на шоуто VOLTA, съобщава Ройтерс. Фаталният инцидент се е случил пред погледите на зрителите. Вероятно акробатът е бил подведен от осигурителното въже, докато изпълнявал трика си във въздуха.

Голямото семейство на Цирк дьо Солей е шокирано и съкрушено от тази трагедия", се казва в комюнике на ръководителя на компанията Даниел Ламар. 

Това е третият смъртен случай в „Цирк дьо Солей” за последните 34 години.

Тръмп накарал служители на Белия дом да подпишат споразумения за неразгласяване на информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768354

Тръмп накарал служители на Белия дом да подпишат споразумения за неразгласяване на информация Президентът Доналд Тръмп е накарал висши служители на Белия дом да подпишат споразумения за неразгласяване на информация след няколко изтичания на информация в първите месеци на управлението му, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс и ТАСС. В споразуменията се казва, че подписалите ги може да бъдат наказани с финансови санкции ако разкрият

Изследване: Задълженията на майките са колкото 2 работни смени и половина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6768360

Изследване: Задълженията на майките са колкото 2 работни смени и половинаМайчинството не е шега - смяна на пелени, съгласуване на графици, усилия да се поддържа някаква лична хигиена, готвене. Грижите за децата са като натоварен работен ден. Всъщност майките изработват две и половина смени, съобщи в. "Индипендънт". Американска анкета сред 2000 майки на деца от пет до 12 години разкри, че те обикновено стават в 6,23 ч.

Измамата, наречена ”сделка с Турция”

http://dnes.dir.bg/news/bezhanskiat-natisk-26969644

Споразумението между ЕС и Турция разкрива цялата лъжовност на европейската политика относно бежанската криза.

Руски медии: Рекордно висок процент на участие на избирателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768356

Руски медии: Рекордно висок процент на участие на избирателитеПостоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт. И той не е очакваната победа на титуляра Владимир Путин, а рекордно високият процент на участие на избирателите. Според "Независимая газета" на властите този път се отдаде да превърнат

Какви продукти включва най-ефикасната диета

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvi-produkti-vkliuchva-naj-efikasnata-dieta-6080431

Диетолози и здравни експерти заключиха, че викторианската диета не само е сред най-ефикасните методи за отслабване, но и максимално бързо доставя на организма нужните му витамини

Иззеха 20 200 къса цигари без акцизен бандерол във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6768355

Иззеха 20 200 къса цигари без акцизен бандерол във ВрацаНа 18 март 2018 г., служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” проведоха специализирана операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. Това съобщиха от ОДМВР-Враца. В търговско помещение в град Враца, ул.

Започва кърпене на дупки по Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=370980

„От понеделник започва запълването на дупките по Аспаруховия мост, което трябва да завърши до 10 дни“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков миналата седмица при посещението си във Варна.

Преглед на икономическите теми в печата, 19 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-март_l.a_i.759253_at.1.html

"B нoвo пapтньopcтвo "Oптиĸc" пpoдaдe чacт oт aĸтивитe cи нa ĸaнaдcĸa ĸoмпaния" Зa цeлтa e cъздaдeнo дpyжecтвoтo "Maйĸpo Oптиĸc Юpъп", c ĸoeтo дa...

Социолог: 4-ят мандат на Путин ще е белязан от нарастваща роля на Русия във външен план

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768349

Социолог: 4-ят мандат на Путин ще е белязан от нарастваща роля на Русия във външен планЧетвъртият мандат на Владимир Путин ще бъде белязан от нарастваща роля на Русия във външен план и опит за икономическо реформиране във вътрешен. Това каза пред „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев по повод вчерашните президентски избори в Руската федерация. По думите му Путин се явява в масовото съзнание като възстановител на загубените позиции след

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване