Шефът на Европол: В ЕС има около 30 000 потенциални терористи

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-evropol-v-es-ima-okolo-30-000-potentcialni-teroristi-676982.html

Около 30 хиляди души в Европа са потенциални терористи, всички страни в ЕС за застрашени от тероризъм. 

Това обяви директорът на Европол Роб Уейнрайт по бТВ. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, обясни Уейнрайт.

Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, коментира още директорът на Европол.

Днес в НДК се провежда една от най-важните срещи в рамките на българското Председателство с участието на Европол. 

Уран трови водата на старозагорското село Казанка

https://offnews.bg//obshtestvo/uran-trovi-vodata-na-starozagorskoto-selo-kazanka-676981.html

Трети ден хората от старозагорското село Казанка не могат да пият вода. Водата в селото е замърсена с уран. Пробите от местните водоизточници в селото за изпратени за изследване.

Хората в старозагорското село Казанка се притесняват, че замърсяването с уран във водите на селото идва от военния полигон. Там се намират и водоизточниците, заяви в ефира на Нова тв кметският наместник на селото Елка Михайлова.

Водата от чешмите е неизползваема за битови цели. С нея не може и да се готви. Естествен уран над нормите прави водата опасна. Жителите на селото получават питейна вода, доставена с водоноски.

Националния център по радиобиология ще изследва новините проби.

Докато не излязат резултатите забраната за използване на водата за пиене и готвене остава.

Втора присъда по Акция „Лихвари“ в Смолян влезе в сила

https://zaistinata.com/%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bb/

След присъдата на първия осъден за лихварство в Смолян Съби Хаджиев, Върховният касационен съд потвърди и второ наказание, този път на Здравко Беширов. Година и половина след решението на Окръжния съд 3-годишната условна присъда на смолянчанина с конфискация на поземлен имот и на лек автомобил, вече е в сила. Разследването на Окръжна прокуратура срещу Беширов […]

Авария блокира работата на Агенцията по вписванията

http://www.mediapool.bg/avariya-blokira-rabotata-na-agentsiyata-po-vpisvaniyata-news276873.html

Авария в сградата на Агенцията по вписванията в София затвори фронт - офисите на институцията. Това възпрепятства обработването на данни за Търговския регистър, Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Имотния регистър, регистъра РИОС и регистъра БУЛСТАТ. Те няма да работят с клиенти до отстраняването на повредата. Заявления и документи могат да се подават по електронен път.

Потенциалните терористи в Европа са 30 000 души

http://www.mediapool.bg/potentsialnite-teroristi-v-evropa-sa-30-000-dushi-news276872.html

Около 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности, каза директора на Европол Роб Уейнрайт в понеделник в интервю за БТВ. По думите му всички страни в Европа са застрашени от тероризма и България не е изключение. “Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на “Ислямска държава“, коментира Уейнрайт.   По думите му основните заплахи срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави. Той коментира и атентата на бургаското летище в Сарафово: “Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването”.

Баба се довери на "прокурор" - даде му 2800 лв.

http://clubz.bg/65570-baba_se_doveri_na_prokuror_dade_mu_2800_lv

Телефонен измамник, представил за прокурор пред възрастна жена в Хасково, я ужили с 2800 лева, съобщават от областната дирекция на МВР.

Мнимият магистрат се свързал със 74-годишната пенсионерка по домашния й телефон. Мошеникът обяснил на старицата тоталната "класика": че са заловени ало-измамници, но част от тях избягали. Той уплашил жертвата, че вечерта ще дойдат при нея. За да се избегнело това, било нужно да събере наличните си пари и да ги остави пред вратата.

Притеснената жена оставила пред дома си на ул. "Асеновград" в кв. "Македонски" всичките си 2800 лева, пише "Марица Хасково".

По-късно не ги открила и сигнализирала в районното управление.

Работата по случая продължава.

Директорът на Европол: Около 30 хил. са потенциалните терористи в Европа

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/direktoryt-na-evropol-okolo-30-hil-sa-potencialnite-teroristi-v-evropa-257733/

България е постигнала голям напредък в борбата с престъпността и е много важен партньор в опитите на Европа да се справи с тероризма, твърди Роб Уейнрайт

АФП: Три поуки от изборите в Русия

http://clubz.bg/65569-afp_tri_pouki_ot_izborite_v_rusiq

Нямаше никакво съмнение, че Владимир Путин ще бъде преизбран за президент, но изборите в Русия откроиха три поуки, пише АФП.

Поуките са следните:

• На Кремъл не му е лесно да мобилизира избирателите;

• Либералната опозиция трудно преодолява разделенията;

• Комунистите не успяват да се обновят.

Избирателната активност е исторически ниска, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Тъй като нямаше никакво съмнение в резултата и реално нямаше кампания на Путин, Кремъл направи всичко възможно да убеди руснаците да отидат да гласуват - както с всевъзможни стимули, така и с натиск над чиновници, работници и студенти, но също и с измами за пълнене на урните.

Въпреки тези усилия резултатът е един от най-слабите в постсъветска Русия и ще бъде още по-слаб, ако се потвърди прогнозата на института Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) за 63,7 на сто избирателна активност. Това е твърде далеч от 70-те процента, които Кремъл си бе поставил за цел според редица медии.

За властта беше важно да не се създаде впечатление, че липсва ентусиазъм сред избирателите да гласуват отново за президент, ценен за твърдостта си на международната сцена, но и след 4 години спад в жизнения стандарт.

С кандидатурата си Ксения Собчак - бивша телевизионна водеща и през последните години опозиционна журналистка, предизвика изненада в началото на кампанията като алтернатива на главния опозиционер на Кремъл Алексей Навални.

Дъщеря на покойния либерален кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, политически наставник на Путин, тя бе възприета като "проект на Кремъл", замислен да противодейства на призивите на Алексей Навални за бойкот на изборите. Но тя обяви снощи, че смята да продължи политическата си дейност. Занапред тя ще трябва да се опитва да преодолее различията с Навални.

"Това е историята на две различни опозиции - Навални залага на сваляне на режима, а Собчак - за промяна на режима отвътре."

Такова е мнението на политолога Александър Баунов от центъра "Карнеги" в Москва.

Комунистическата партия на Руската федерация КПРФ) изненада с издигането на Павел Грудинин - милионер и сталинист. Баунов обаче се съмнява в политическото бъдеще на Грудинин, както и в каквото и да било обновление на КПРФ.

"Лицата са нови, но политиката им е старата", казва експертът.

Западни лидери не бързат да поздравят Путин

Лидери на различни страни изпратиха поздравления до Владимир Путин за поредната му изборна победа, предаде Нюз.Ру.

Сред тях са президентите Си Цзинпин (Китай), Алесксандър Вучич (Сърбия), Александър Лукашенко (Беларус), Раул Кастро (Куба), Николас Мадуро (Венецуела), Ево Моралес (Боливия).

Поздравления пристигнаха и от лидери на страни от ОНД - Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Армения, Молдова и дори от непризнатата от Запада Абхазия.

По-рано през деня днес Гари Каспаров обяви, че всяко поздравление за изборната победа на Путин би било "съучастничество във войната срещу демокрацията"

До обяд българско време днес нямаше съобщение за нито едно поздравление от западен ръководител до Путин.

Коментар обаче направи германският външен министър Хайко Маас, предаде Ройтерс.

"Русия ще остане труден партньор", каза той днес в Брюксел, преди срещата на първите дипломати от страните членки на ЕС.

Маас обаче постави под съмнение честността на изборната победа на руския президент. И допълни, че ЕС трябва да може да продължи да разговаря с Русия въпреки многото спорни въпроси. Той също изтъкна, че Съюзът ще подкрепи Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Попитан дали ЕС ще обмисли евентуални наказателни мерки срещу Русия, Маас отговори, че общността ще обсъди въпроса, ако Великобритания поиска това.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че външните министри ще изслушат днес британския си колега Борис Джонсън, който се предвижда да говори за отравянето на Скрипал.

Клод Мораес: Да постигнем целта си Европол да стане могъщата институция, която искаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768347

Клод Мораес: Да постигнем целта си Европол да стане могъщата институция, която искамеTрябва да положим всички усилия, за да успеем да постигнем целта си и Европол да бъде онази могъща институция, която искаме. Това каза председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес на откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол,

Израел стъпва на пазара на медицинска марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=370979

С близо 300 производители, предприемачи и производители, получили лицензии за производство на канабис, Израел е водещ в света в областта на медицинските изследвания и разработки за отглеждане на медицинската марихуана. Страната е едно от местата в света, където е възможно да се направи клинично проучване за производството на канабис, разкрива в.

Германия предупреди САЩ да не опитват да разделят ЕС с вносните мита

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148881_germaniia_predupredi_sasht_da_ne_opitvat_da_razdeliat/?ref=rss


Германският министър на икономиката Петер Алтмайер предупреди днес САЩ да не се опитват да забият клин между Германия и останалата част от Европа с вносни мита и каза, че евентуална глобална търговска война би навредила както на производителите, така и на потребителите, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Алтмайер, който ще посети Вашингтон, заяви за германския в. "Ханделсблат", че се подготвя за своите срещи с американски представители в тясна...

Японският износ расте за 15-ти пореден месец през февруари

https://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskiiat-iznos-raste-za-15-ti-poreden-mesec-prez-fevruari-257732/

Търговският излишък със САЩ отчита повишение от 3,4% на годишна база, като голям принос има вноса на хибридни автомобили в страната

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Законът за езиците като с нож разделя това общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768345

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Законът за езиците като с нож разделя това обществоИмаме противоконституционен закон за езиците, който като с нож разделя това общество, заявил вчера на пресконференция в Скопие председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, пише скопският вестник "Вечер". Мицкоски изтъкнал, че в държавата народните представители, които са гласували закона, са пазени от полицията.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-03-19.html

На 20 март 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на ел. задвижване и настройки на спирателен кран на ул. „Мишова орница“ , кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Снимки на читател на "Петел": Положението на "Кабакум" е ужасно след дъждовете

https://petel.bg/Snimki-na-chitatel-na-Petel--Polozhenieto-na-Kabakum-e-uzhasno-sled-dazhdovete__256041

Читател на "Петел" ни изпрати снимки, на които се вижда плачевното състояние на плаж "Кабакум" край Варна след падналите дъждове и студенот...

Най-бедните пенсионерки взимат до 200 лв.

https://petel.bg/Nay-bednite-pensionerki-vzimat-do-200-lv-__256043

Снимка: архив, Булфото Най-ниските пенсии получават жените в Кърджали, които са между 65 и 69 г. Всяка втора пенсионерка в областта получава ...

Мазилка падна върху жена в Стария град в Пловдив

https://petel.bg/Mazilka-padna-varhu-zhena-v-Stariya-grad-v-Plovdiv__256044

Огромни парчета мазилка от стара къща в Стария град в Пловдив паднаха върху жена, минаваща по тротоара, съобщи Нова тв. Пострадалата работ...

Очаква се преливане на река Тунджа при Ямбол

https://petel.bg/Ochakva-se-prelivane-na-reka-Tundzha-pri-YAmbol__256045

Снимка: Wikipedia   Екоминистърът Нено Димов коментира обстановката след силния вятър в Северозапада. Наблюдаваме язовирите – към днешна ...

Акробат от „Цирк дю Солей“ падна и загина по време на шоу

https://petel.bg/Akrobat-ot----TSirk-dyu-Soley----padna-i-zagina-po-vreme-na-shou-__256047

Кадър Youtube Акробат от "Цирк дю Солей" почина, след като падна на сцената по време на спектакъл в Тампа, Флорида, оповести компанията със се...

КЗП: По Великденските празници внимавайте при покупки от непознати търговци

https://petel.bg/KZP--Po-Velikdenskite-praznitsi-vnimavayte-pri-pokupki-ot-nepoznati-targovtsi__256048

При пазаруването по Великденските празници при пребиваване на ново място, вероятността потребителите да влязат в комуникация с непознат...

В Белгия забраняват със закон социалните мрежи за деца до 13 години

https://petel.bg/V-Belgiya-zabranyavat-sas-zakon-sotsialnite-mrezhi-za-detsa-do-13-godini__256049

От май в Белгия влиза в сила закон, според който в социалните мрежи ще имат право на профил само навършилите 13 години, съобщават местни мед...

Дойде време да чертаят Синята зона във Варна, чака се само заповед от кмета Портних

https://petel.bg/Doyde-vreme-da-chertayat-Sinyata-zona-vav-Varna--chaka-se-samo-zapoved-ot-kmeta-Portnih__256050

илюстрация Булфото Броят на служителите в общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ във Варна ще бъде увеличен. Промянат...

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни

https://petel.bg/Gratskite-vlasti-konfiskuvaha-nad-400-tona-vredni-hrani__256051

Според гръцката преса, вносът включва от сушени ядки до плодове и зеленчуци. В тях са открити химически вещества, вредни за здравето. О...

НАТО се мести в нова сграда

https://petel.bg/NATO-se-mesti-v-nova-sgrada__256053

От днес започва преместването на служителите на НАТО в новата централа на пакта в Брюксел, съобщават медии в Белгия. Предвижда се около 4000...

Атака срещу посолството на Турция в Копенхаген

https://petel.bg/Ataka-sreshhu-posolstvoto-na-Turtsiya-v-Kopenhagen__256054

Посолството на Турция в Копенхаген е било атакувано със запалителни бомби рано днес. Няма пострадали, причинени са леки материални ще...

Феновете на Черно море изригнаха: Без Илиан и юношите, всички други фуболисти да си ходят

https://petel.bg/Fenovete-na-CHerno-more-izrignaha--Bez-Ilian-i-yunoshite--vsichki-drugi-fubolisti-da-si-hodyat__256055

От националния фенклуб Черно море излязоха с остра позиция пред обществеността след загубата от Локо с 0:1 на „Тича”. Публикуваме без ...

Георги Гергов пусна бюлетина за Путин в пловдивска секция

https://offnews.bg//politika/georgi-gergov-pusna-biuletina-za-putin-v-plovdivska-sektcia-676978.html

540 граждани на Руската федерация дадоха своя глас за президентските избори в Пловдив, каза пред БТА Павел Журавлев, председател на избирателната комисия в Пловдив.

Той уточни, че за провеждането на изборите тук са доставени 3493 бюлетини, а избирателната активност в града на тепетата е била същата, както и на предишните избори. Павел Журавлев обаче отказа да коментира изборни резултати, като посочи, че те са предоставени на ангажираните с изборите власти.

В изборния ден своето право на глас е упражнил и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. По думите му този ден е важен не само за Русия, но и за България, и за света. Русия е необходимият за човечеството балансьор, се посочва в съобщение от пресцентъра му.

Гергов призна, че е пуснал бюлетина за Путин, който и спечели убедително изборите с над 76% от одобрението на гласувалите. 

Областният лидер на БСП е с двойно гражданство и точно в 13,05 часа гласува на изборите за руски президент в бившия клуб "Берьозка" на ул. "Иван Вазов" 25. 

Изборите за президент на Русия в България се проведоха в четири български града - София, Варна, Русе и Пловдив, като право на глас имаха всички руски граждани, които са навършили 18 години и притежават валиден паспорт на Руската федерация.

Григор Димитров остава №4 в света

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1VKesXgkgPg/

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров запази четвъртото място в обновената тази сутрин световна ранглиста въпреки отпадането още във втори кръг на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Индиън Уелс.

Българинът има 4600 точки, а следващото му участие е на турнира в Маями.

Лидер е Роджър Федерер от Швейцария с 9660 точки, който загуби вчера финала на турнира в Индиън Уелс в три сета от Хуан Мартин дел Потро, който вече е номер 6 в света.

Втори и Рафаел Надал с 9370 точки, а топ 3 допълва хърватинът Марин Чилич с 4905.

Вчера Григор поздрави треньора си Дани Валверду с рождения му ден, който беше на 17 март.

След апокалипсиса във Врачанско - найлони вместо покрив

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-apokalipsisa-vyv-vrachansko-najloni-vmesto-pokriv-6080430

Продължават огледите на къщи, на които ураганният вятър в неделя нанесе сериозни щети

Духовият оркестър на Военноморските сили с безплатен концерт тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370976

Тази вечер, 19 март 2018 г. от 19:00 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, научи Moreto.net. Поводът е 134-та годишнина от създаването му, а концертът е организиран съвместно от Община Варна, Военноморските сили и Фестивален и конгресен център Варна.

Евродепутат: Европол трябва да се включи на терен в убийствата на журналистите Ян Куциак и Дафне Галиция

https://frognews.bg/novini/evrodeputat-evropol-triabva-vkliuchi-teren-ubiistvata-jurnalistite-ian-kutsiak-dafne-galitsiia.html

Европол трябва да се включи на терен в убийствата на разследващите журналисти Ян Куциак в Словакия и Дафне Галиция в Малта. Настояването за това е на испанския евродепутат Агустин Диаз де Мера от комисията LIBE - тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на Здравната каса в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768336

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на Здравната каса в ЛовечПрокуратурата в Ловеч ще внесе днес искане в Окръжния съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" на директора на Здравноосигурителната каса в града Антонио Маринов, арестуван в четвъртък, при акция на ДАНС и полицията, предава БНР.  Маринов беше оставен в ареста с прокурорско постановление за 72 часа с обвинение в престъпление по

Швейцарският модел е алтернатива на отцепването от Испания, заяви Пучдемон

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148879_shveicarskiiat_model_e_alternativa_na_otcepvaneto_ot/?ref=rss


Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон каза, че независимостта на областта не е единствената възможност за уреждане на най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Пучдемон заяви, че една умерена алтернатива може да бъде възприемането на швейцарския кантонен модел, който би предоставил по-голямо самоуправление на испанските области, които и без това имат големи правомощия.<br /><br...

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6768337

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. По билата има преминаваща мъгла, духа слаб до умерен вятър. Сутрешните температури са от минус 2 до плюс 7-8 градуса. Зимният сезон продължава навсякъде освен в курорта Мечи чал в Родопите.

Обуйте шарените чорапи!

https://offnews.bg//mama-nindzha/obujte-sharenite-chorapi-676980.html

21-ви март е международен ден на хората със Синдром на Даун и по цял свят обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен! И тази година Фондация "Живот със Синдром на Даун" призовава да обуете шарени чорапи в подкрепа на хората Синдром на Даун: "Предизвикваме всички вас, всички известни личности и влогъри да направят същото, като призоват и своите последователи, за да покажем, че заедно можем да се обединим и да подкрепим хората със Синдром на Даун, защото заслужават щастлив и достоен живот както всеки от нас. Споделяйте клипа и се включете в нашето шарено и забавно ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО! …

Язовирите, за които общините нямат пари, ще станат държавни

https://offnews.bg//obshtestvo/iazovirite-za-koito-obshtinite-niamat-pari-shte-stanat-darzhavni-676977.html

Всички язовири, които са общински, но за които общините нямат средства да ги поддържат, ще преминат към новосъздадено държавно предприятие. Това съобщи по Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Димов каза, че днес при вицепремиера Валери Симеонов ще има междуведомствена среща, на която ще бъдат уточнени текстовете на промени в закона, с които язовирите ще преминат към новото предприятие. Една от идеите е язовирите първо да бъдат категоризирани.

„И аз не съм си застраховал апартамента срещу наводнение. За да направи това, човек трябва да има някаква застрахователна култура“, отговори Димов на въпроса как може да се помогне на хората, чиито домове бяха наводнени миналата седмица от прелели язовири.

Ще се съобразим със заключенията от проверките на прокуратурата на изпълнението на концесионния договор за ски зоната над Банско, каза министър Димов.

Три концерт в Бургас, обединени под заглавието “Jazz Migration”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lQnmHX77X28/

През април Бургас ще бъде домакин на цикъл от концерти, обединени под заглавието “Jazz Migration”. Проектът представя пред широката публика три джаз формации, водени от изявени пианисти, активно работещи по европейските сцени. Това са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в експоцентър “Флора” най-новите си албуми, придаващи нестандартно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни.

Програмата ще бъде открита от Бодуров трио на 14 април от 19 ч. Следващото събитие ще се състои на 21 април – Събин Тодоров трио, а на 28 април триото на Константин Костов закрива цикъла.

Поканените изпълнители са сред българските музиканти, които редовно участват в престижни форуми и са заслужили международно признание. “Jazz Migration” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен “внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми. Той се организира от Фондация “Арт Офис”, в партньорство с Община Бургас.

ПРОГРАМА:

14 април 2018 г. – 19:00 ч.
БОДУРОВ ТРИО
Димитър Бодуров, пиано
Михаил Иванов, бас
Борислав Петров, барабани
Билети за концерта: 10 лв. за възрастни; 5 лв. за ученици, студенти и пенсионери
Предварителна продажба на билети: касата на експоцентър “Флора” и в деня на концерта до 20 минути преди началото.



21 април 2018 г. – 19:00 ч.
СЪБИН ТОДОРОВ ТРИО
Събин Тодоров, пиано
Веселин Веселинов-Еко, бас
Димитър Семов, барабани
Билети за концерта: 10 лв. за възрастни; 5 лв. за ученици, студенти и пенсионери
Предварителна продажба на билети: касата на експоцентър “Флора” и в деня на концерта до 20 минути преди началото.

28 април 2018 г. – 19:00 ч.
КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО

Константин Костов, пиано
Димитър Карамфилов, бас
Христо Йоцов, барабани. Вход свободен!

БНБ отказала да обяви действителния собственик на "Юлен"

http://econ.bg/Новини/БНБ-отказала-да-обяви-действителния-собственик-на-Юлен-_l.a_i.759249_at.1.html

На запитване от министъра на околната среда кой е действителният собственик на компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско,...

Цветанов: Днес от София приехме исторически решения за "Европол"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768331

Цветанов: Днес от София приехме исторически решения за "Европол"Историческо решение за процедурните правила, по които националните парламенти на ЕС осъществяват контрол върху "Европол" приехме днес. Това обяви току-що лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на среща на върха на агенцията, която се провежда в момента в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

И Twitter планира да спре рекламите на криптовалутите

http://www.cross.bg/reklama-planira-reklamite-1570448.html

/КРОСС/ Twitter планира да забрани рекламата на криптовалутите, съобщи телевизия "Скай нюз". Според източник на телевизията от компанията, ще бъде забранена всяка реклама за ICO - система, свързана с привличане на инвестиции и продажби на криптовалути, както и на рекламите на съответните борси. Уточнява се, че решението ще бъде публикувано в следващите две седмици. През януари подобни стъпки предприеха Google и Facebook. Те съобщиха, че "се отказват от реклама на финансови продукти и услуги, които често се асоциират с измама". Телевизията отбелязва, че IT гигантите са имали предвид данни, според които финансовите загуби дори само на жителите на Великобритания за година са се увеличили с 400 000%.  

Путин се прицелва в рекорд на Сталин

http://www.moreto.net/novini.php?n=370978

След днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., отбелязва АФП. Ройтерс посочва, че тогава той ще бъде на 71 години и ще е управлявал страната близо четвърт век - по-дълго е управлявал само Сталин. Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот.

Финансистите на Г-20 обсъждат криптовалутите

https://frognews.bg/biznes-turisam/finansistite-20-obsajdat-kriptovalutite.html

Министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-20 се събират днес в столицата на Аржентина и основна тема на разговорите ще е нуждата от надзор и регулации на криптовалутите. Заседанието е двудневно и е част от подготовката за срещата на върха на Г-20, планирана за края на ноември 2018 г.

Григор Димитров остава №4 в света

http://www.cross.bg/tochki-grigor-tyrnira-1570447.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров запази четвъртото място в обновената тази сутрин световна ранглиста въпреки отпадането още във втори кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българинът има 4600 точки, а следващото му участие е на турнира в Маями. Лидер е Роджър Федерер от Швейцария с 9660 точки, който загуби вчера финала на турнира в Индиън Уелс в три сета от Хуан Мартин дел Потро, който вече е номер 6 в света. Втори и Рафаел Надал с 9370 точки, а топ 3 допълва хърватинът Марин Чилич с 4905. Вчера Григор поздрави треньора си Дани Валверду с рождения му ден, който беше на 17 март.  

Заповядайте на театър на 28 март, от 19.00 ч. в НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wif3zVc9pgg/

Комедийната постановка  на ДТ „Невена Коканова“-Ямбол  „Всяка сряда от 5 до 7” ще бъде представена на 28 март /сряда/, от 19.00 ч. в салона на НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие.

Какво се случва „Всяка сряда от 5 до 7”, когато работата ти е тъпа, животът скучен, мечтите несбъднати и нещата въобще не вървят така, както им се иска на героите от тази блестяща комедия, всъщност …. е повече от интересно! Авторът заплита служебни проблеми и лични отношения във вихър от емоции, за да ни покаже, че лековатия и фриволен начин, по който гледаме на живота си напоследък не само не е решение, а е основна част от кашата, в която се забъркваме!

Автор:  Валентин Красногоров. Режисьор на спектакъла е Владимир Петков. Сценография: Александрина Игнатова. Участват: Георги Ружичка, Петя Бойчева, Христо Доков, Цветелина Кънева, Михаил Лазаров и Капка Валентинова.

Билети се продават във фоайето на читалище „Светлина 1939“ гр. Поморие от 20 март 2018 г., от 16.00 до 19.00 ч. Цена на билета 8 лв., за ученици и пенсионери- 5.00 лв.

Хвърляха запалителни бомби по посолството на Турция в Дания

http://www.cross.bg/roiiters-tyrtziya-zapalitelni-1570446.html

/КРОСС/ Най-малко двама души са нападнали посолството на Турция в Копенхаген със запалителни бомби рано днес, съобщава Ройтерс. Няма пострадали при нападението, което е причинило само леки материални щети по фасадата, казват от полицията в града. Сградата е била празна по време на атаката. Полицията е започнала разследване по случая. Никой не е арестуван към момента, съобщи полицейски представител пред Ройтерс.    

Последно от Хокинг: Вселената ще потъне в мрак

http://clubz.bg/65568-posledno_ot_hoking_vselenata_shte_potyne_v_mrak

Физикът Стивън Хокинг е приключил труд, в който прави последното си предсказание за края на света на смъртното си легло, пише в. "Дейли мирър".

В текста той описва как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси.

Освен това трудът разкрива как човечеството може да получи експериментални доказателства за съществуването на паралелни вселени, като предоставя математически изчисления, които ще бъдат необходими за космическо изследване в тази посока.

Видният британски физик-теоретик проф. Стивън Хокинг почина в съня си в дома си в Кеймбридж, Великобритания, през миналата седмица. Той беше на 76-годишна възраст. Когато заболява от амиотрофична латерална склероза още на 21 години, лекарите му дават едва две години живот.

Стивън Хокинг.


Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда независимо от многобройните предложения тя да му бъде присъдена за научния му принос. 

"Той често беше номиниран за Нобелова награда и трябваше да я получи. Сега никога няма да може", каза проф. Томас Хертог, който е съавтор на теорията, която Хокинг завършва дни преди кончината си.

"Фактът, че тези открития не са били потвърдени с наблюдения, е бил и главното препятствие", отбеляза в интервю пред шведското радио професорът от Стокхолмския университет Едуард Мьортсел, който се занимава с проблематиката, свързана с тъмната материя и разширението на Вселената.

Специалистът също така поясни, че Нобеловата награда се присъжда не за цялостен принос в науката, а за конкретни открития, пише БТА.

Путин за отравянето на Скрипал: Русия няма нищо общо

http://www.cross.bg/rysiya-otravyaneto-nyama-1570445.html

/КРОСС/ На пресконференция в предизборния си щаб тази нощ руският президент Владимир Путин за първи път коментира отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Путин твърди, че е узнал от медиите за отравянето на Скрипал във Великобритания и че Русия няма такива отрови: "Що се отнася до тази трагедия, узнах за нея от медиите и първото, което идва наум е, че ако това е било бойно отровно вещество, разбира се, хората биха загинали на място. Това е очевиден факт и трябва да се разбере. Русия няма такива средства, ние унищожихме всички наши химически оръжия под контрола на международни наблюдатели", каза руският президент. Той отхвърли като нелепи обвиненията на Великобритания за намеса на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ и заяви, че официална Москва е готова да сътрудничи с британските власти в разследването на случая.    

Фейсбук цензурира Дьолакроа, после се извини

http://clubz.bg/65567-fejsbuk_cenzurira_dolakroa_posle_se_izvini

Изображението на жена с гола гръд в картината "Свободата води народа", нарисувана през XIX век от художника Йожен Дьолакроа, бе временно цензурирано от фейсбук, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Малко след това от социалната мрежа признаха, че са допуснали грешка и се извиниха.

"Творбата "Свободата води народа" има своето място във фейсбук и не нарушава правилата за реклама. Всяка седмица проверяваме милиони рекламни изображения и понякога допускаме грешки. Поднасяме извиненията си за въпросната грешка", съобщиха от социалната мрежа.

Режисьорът Жослен Фиорина е използвал известната картина от Дьолакроа, за да промотира в интернет театралната си постановка "Изстрели на улица Сен Рош" в Париж.

"Четвърт час след пускането на рекламата тя бе блокирана, като ни бе обяснено, че е невъзможно да се разпространяват голи изображения", заяви Фиорина.

Малко по-късно режисьорът е качил в интернет нова реклама, за която била използвана същата картина, но с надписа "цензурирано от фейсбук" върху бюста на жената. Това изображение не било цензурирано, разказва още БТА.

Поляци протестираха, след като църквата призова за пълна забрана на абортите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148876_poliaci_protestiraha_sled_kato_curkvata_prizova_za/?ref=rss


Жени протестираха вчера в Полша, след като Римокатолическата църква призова правителството да забрани абортите, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Около 400 души протестираха пред сградата на варшавската архиепархия, като носеха телени закачалки за дрехи - символ на незаконните аборти. Те скандираха "Нищо за нас без нас!" и "Спасете жените!".<br /><br />Протестните действия бяха в отговор на изявление на полските...

Албанският президент: Стратегическият избор на Албания е пълното й членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768326

Албанският президент: Стратегическият 
избор на Албания е пълното й членство в ЕС"Стратегическият избор на Албания е пълното й членство в ЕС". Това заявява албанският президент Илир Мета в специално интервю за гръцкия в. "Вима". Мета подчертава, че Атина и Тирана са постигнали съгласие на водените от тях преговори за изготвяне на ново споразумение за делимитиране на морските гранични зони между двете страни,

Зам.-областният управител на Враца: Поетапно обстановката се нормализира, ще има опис на щетите

https://www.24chasa.bg/region/article/6768325

Зам.-областният управител на Враца: Поетапно обстановката се нормализира, ще има опис на щетитеПоетапно обстановката в област Враца се нормализира след вчерашните ураганни ветрове. Това каза пред „Фокус“ зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той отбеляза, че във всички 5 села, в които през вчерашния ден беше прекъснато електрозахранване, към момента е възстановено. Комитски информира още,

Задържан за шофиране след употреба на наркотични вещества

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HTGTj5fcpp8/

На 16.03.т.г. около 11.30 ч. на улица «Марица», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «Форд Фокус», управляван от 25- годишния А.А. от Поморие, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества / канабис, амфетамин и метамфетамин/. А.А. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Ненков иска "шумни и тежки" наказания за хората, източващи болници

http://www.cross.bg/nenkov-bolnitzi-ministur-1570444.html

/КРОСС/ Хората, които източват държавните и общинските болници в страната, трябва да се накажат шумно и тежко. Това заяви пред Нова бившият здравен министър Мирослав Ненков относно разследванията на прокуратурата в 8 здравни заведения у нас. По думите на Ненков схемите в държавните и общински болници са "тъпанарски" и проблемът е системен. "Това е все едно да дойде някой у вас да живее и да ви плаща 1.50 лв. наем, а вие да му плащате ток, вода и т.н.", допълни Ненков. Според бившия здравен министър директорите в някои от болниците, където тече разследване на прокуратурата, са се опитвали да прекратят източването. Основният проблем обаче бил, че някой министър давал разрешително здравните заведения незаконно да сключват неизгодни договори за съвместна дейност с частни болници. "Незаконните схеми в лечебните заведения не са чак токова сложни и хората, които ги правят не са чак толкова умни, за да не може един читав прокурор да ги разкрие", отсече Ненков. Към момента за източването на повече от 12 млн. лв. от болницата във Враца по схемата "болница в болницата" е обвинен бившият заместник-здравен министър от първото правителство на премиера Борисов Михаил Зортев.  

Димов: Протестите за Пирин са политически

http://dnes.dir.bg/news/pirin-jazoviri-neno-dimov-kabinet-borisov-3-26969450

Тече проверка на прокуратурата за Пирин, аз ще се съобвазя с нея, каза екоминистърът Нено Димов. Той определи протестите като политически.

Путин получи почти 77% от гласовете

http://econ.bg/Новини/Путин-получи-почти-77-от-гласовете_l.a_i.759248_at.1.html

Преброяването на почти всички бюлетини от президентските избори в Русия в неделя показва, че на тях Владимир Путин поставя два исторически рекорда....

Профи Кредит предоставя кредити с до 3 вноски подарък

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6763778

Профи Кредит предоставя кредити с до 3 вноски подаръкИмате нужда от бърз кредит, за да резервирате лятната почивка сега? Или правите планове да пътувате за Великден със семейството, но не ви достигат спестените средства? Ако вземете кредит от Профи Кредит България имате възможност да спечелите до 3 погасителни вноски подарък. Промоционалната кампания се реализира в периода 1 март - 30 април.

Спорт по тв днес: футбол от България и Англия, колоездене, кърлинг, тото, баскетбол, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6767855

Спорт по тв днес: футбол от България и Англия, колоездене, кърлинг, тото,  баскетбол, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Оценка за човещината винаги вълнува

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6767849

Оценка за човещината винаги вълнуваВ класацията на “24 часа” “Достойните българи” няма грам фалш, а само истинско вълнение Истински великият вестник и изобщо всяка медия става велика заради отговорността пред обществото. Ако сравним вестника с организъм, рекламите в него са като въздуха - без тях той няма как да съществува. Те са жизненоважна част.

Стефан Тафров: ЕС е необходим на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768317

Стефан Тафров: ЕС е необходим на ВеликобританияРеакция на британското правителство за случая, при който с „Новичок“ бе нападнат на в Солсбъри двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, бе умерена. Може да има забавяне на излизането на Великобритания от ЕС, защото Великобритания осъзнава колко й необходима европейска солидарност, коментира пред Нова тв бившият зам.

Стефан Тафров: Русия впечатлява с дрънкане на оръжия, не с демократични избори

https://frognews.bg/politika/stefan-tafrov-rusiia.html

Това, с което Русия може да впечатли, е дрънкането на оръжия – на това се крепи и режимът, смята Тафров.

Стефан Тафров: Русия впечатлява с дрънкане на оръжия, не с демократични избори

https://frognews.bg/novini/stefan-tafrov-rusiia.html

Това, с което Русия може да впечатли, е дрънкането на оръжия – на това се крепи и режимът, смята Тафров.

„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370973

„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” се провежда днес във Варна. Откриването е в 10 часа в Юнашкия салон. Събитието се провежда в 8 академични града в България. Входът за посетители е свободен. Форумът предлага на младите специалисти непосредствен достъп до големите компании, а на работодателите – възможност да привлекат повече качествени млади служители.

Германия: САЩ "ще се провалят, ако опитат да разделят Европа" чрез търговията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768319

Германия: САЩ "ще се провалят, ако опитат да разделят Европа" чрез търговиятаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп „ще се провали“ ако се опита да постави европейските държави една срещу друга, използвайки търговията. Това заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер преди отлитането си за посещение във Вашингтон в неделя, пише германската редакция на електронното издание The Local.

Saxon са живи! И имат клип

http://clubz.bg/65566-saxon_sa_jivi_i_imat_klip

Музикалното видео към песента на Saxon - Nosferatu (The Vampire’s Waltz), вече е факт, съобщава zrockradio.bg

Парчето е от 22-рия студиен албум на легендите Thunderbolt, който излезе на 2 февруари. Наследникът на Battering Ram (2015) отново се случва под продуцентството на Анди Снийп (Judas Priest, Megadeth, Accept, Testament), а обложката е оригинална творба на дългогодишния сътрудник на групата Пол Грегъри.

“Страхотна история е, нали?”, коментира фронтменът на Saxon Биф Бифорд за Nosferatu, правейки препратка към историята, вдъхновила едноименния филм на Фридрих Мурнау и романа “Дракула” на Брам Стокър.

"Написана е в Йоркшир, в място, наречено Уитби – малко рибарско селце на източния бряг. Била е много популярна – все още е. Там и Брам Стокър е написал романа си “Дракула”, нали? Вдъхнови и мен.

Някога живеех там. Два пъти в годината има готик събор и всичко се върти около това с Брам Стокър. А и мой приятел, филмов режисьор, ме помоли да напиша песен за вампири и, общо взето, така се появи Nosferatu.”

В момента Saxon са основната подгряваща група на турнето Firepower на Judas Priest, което стартира преди седмица и ще завърши на 1 май. Другата подгряваща група са Black Star Riders.

Saxon е група, сформирана през 1977 г. в Барнзли, Велкобритания, интересна с това, че въпреки модните ветрове никога не е отстъпвала и не е променяла стила си. Те имат 8 албума в UK top 40, но всички са през 80-те.

Украинският пилот, обвинен в свалянето на малайзийския Боинг MH-17 в Донбас, се самоуби

http://www.cross.bg/voloshin-vladislav-nikolaev-1570443.html

/КРОСС/ В град Николаев е открит мъртъв бившият военнослужещ от украинските ВВС Владислав Волошин. 29-годишният пилот бе заподозрян за инцидента с малайзийския Боинг MH-17, който се разби в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. При катастрофата загинаха всички 298 души на борда. Самолетът изпълняваше полет от Холандия до Куала Лумпур. Мъжът е открит в дома си с огнестрелна рана в гърдите. От полицията в Николаев съобщават, че когато Волошин е посегнал на живота си, цялото му семейство си е било вкъщи. Изстрелът чула жена му, която незабавно се обадила на Спешна помощ и полицията. Владислав Волошин е откаран в болница, но малко по-късно е починал, съобщават украински сайтове, цитирани от rusvesna.su. По предварителни данни, фаталният изстрел е произведен от боен пистолет ПМ без номера. Оръжието е иззето и изпратено за експертиза. Последните няколко месеца Волошин изпълняваше длъжността директор на международното летището в Николаев. Близките му споделят, че напоследък е бил много затворен и изпадал в депресии. Съпругата му казва, че той приемал много присърце „неприятностите в работата". Украинският сайт Цензор.НЕТ припомня бойния път на "Народния герой на Украйна Владислав Волошин". Той е бивш пилот на щурмовик Су-25 от 299-а Николаевска бригада по тактическа авиация. "Той нееднократно е нанасял удари по руските агресори в Украйна и е извършил 33 бойни полета", изтъква Цензор.НЕТ

Apple разработва собствени дисплеи?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-razrabotva-sobstveni-displei-257730/

Компанията се насочва към собствено производство на един от ключовите компоненти за смартфони, твърдят източници

Експерт: 80 случая на кореспонденция в интернет между деца и педофили регистрирани за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768313

Експерт: 80 случая на кореспонденция в интернет между деца и педофили регистрирани за 2017 г.Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили. Тази тема коментира експертът Владимир Тулев пред БНТ.

Шефът на Европол: Над 30 000 са потенциалните терористи в Европа

http://www.cross.bg/evropol-evropa-durzhavi-1570442.html

/КРОСС/ Около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин" по bTV директорът на Европол Роб Уейнрайт. По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма. „Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава", уточни Уейнрайт. Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни - има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, коментира още директорът на Европол. Ние мислим, че допринасяме за сигурността на нашите държави, каза той. Картинката ни показва, че радикализираните групи в много държави са много активни. Ние засилихме нашия капацитет и направихме по-трудна дейността на тези групи, заяви шефът на Европол. Според него за съжаление тероризмът не е приключил.Той коментира атентата в Сарафово преди години. Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Успяхме да постигнем много в разследването, каза Уейнрайт.    

Ана Бърнабич: Реален ръст на пенсии и заплати се очаква в Сърбия тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768314

Ана Бърнабич: Реален ръст на пенсии и заплати се очаква в Сърбия тази годинаИмаме отлични показатели и ръстът на заплати и пенсии е абсолютно реален тази година. Това е заявила снощи премиерът на Сърбия Ана Бърнабич пред сръбската държавна телевизия РТС, съобщава "Вечерне новости". Бърнабич очаква растежът на БВП да бъде 3,5 процента и посочва по-големия икономически растеж и увеличаването на пенсии и заплати като цели на

Ким Чен Ун се е обявил срещу ядрените оръжия

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-se-e-obyavil-sreshtu-yadrenite-orazhiya-news276871.html

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е дал дума, че е ангажиран с превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, заяви южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон Ха, цитиран от АП и БНР. Това било главното условие, поставено от американския президент Доналд Тръмп, за да се срещне със севернокорейския лидер.Пхенян засега не потвърждава публично плановете за среща на върха с Тръмп и мястото, където тя може да се състои. Южна Корея също е поискала от Севера да покаже ясен ангажимент към превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия. Ким Чен Ун е дал такова обещание, каза външният министър на Южна Корея. Кан Кьон Хаподчертава, че "за първи път думите дойдоха директно" от лидера на Северна Корея.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц е на посещение в България

http://www.cross.bg/byltz-transporta-transport-1570441.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц ще бъде на посещение в България днес и утре. Тя ще участва в министерска среща на високо ниво на тема "Мултимодален транспорт за Европа", в която ще се включат министрите на транспорта на Европейския съюз. Комисар Булц призова 2018 година да бъде обявена за година на мултимодалния транспорт, в която Комисията да обърне специално внимание на ролята на мултимодалността за транспортната система на ЕС. Събитието в София е една от инициативите, посветени на тази идея.  

Германски министър обвини ЕС за тона към източните страни в спора за мигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/19/3148869_germanski_ministur_kritikuva_es_za_tona_kum_iztochnite/?ref=rss


Новият германски министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обвини Европейския съюз, че гледа отвисоко източните страни членки по време на разговорите за разпределяне на мигрантите, предаде "Ройтерс". Зеехофер изрази тази позиция в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг" броени дни след като породи полемика, като каза, че ислямът не принадлежи на Германия.<br /><br />Бившият премиер на Бавария, член на Християнсоциалния съюз, който е съюзник на консерваторите...

БНБ отказала да обяви действителния собственик на "Юлен"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/19/3148865_bnb_otkazala_da_obiavi_deistvitelniia_sobstvenik_na/?ref=rss


На запитване от министъра на околната среда кой е действителният собственик на компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, Българската народна банка е отговорила, че не е в нейните правомощия да отговори. Това съобщи пред Би Ти Ви екоминистърът Нено Димов.<br /><br />Номинален собственик е кипърският гражданин Георгиус Георгиу.<br /><br />Днес екоминистърът повтори, че държавата знае кой е реалният собственик, но работа на министерството на...

Авария затвори централния офис на Агенцията по вписванията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/19/3148872_avariia_zatvori_centralniia_ofis_na_agenciiata_po/?ref=rss


Поради авария в инсталационната система в сградата на Агенция по вписванията – София, ул. Елисавета Багряна № 20, фронт офисите на: Търговски регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Имотен регистър, регистър РИОС и регистър БУЛСТАТ, няма да работят с клиенти до нейното отстраняване, съобщиха от институцията.<br /><br />Заявления и документи могат да се подават по електронен път. <br />

Надзирателите в Белене искат обезщетения, протестите продължават

https://offnews.bg//obshtestvo/nadziratelite-v-belene-iskat-obezshtetenia-protestite-prodalzhavat-676975.html

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България.

Осемдесет и един служители на Беленския затвор са се включили в подписка, с която настояват за спазване на Конституцията на РБ, ЗИНЗС, ППЗИНЗС, ЗМВР от „адресатите“ в подписката. Тя е адресирана до министъра на правосъдието, главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията", началника на Затвора - гр. Белене и председателя на УС на Синдикат на служителите в затворите в България.

С подписката се настоява за обективно отчитане, съответно заплащане на полагания труд и допълнително полаган извънреден труд, извън установеното работно време в Затвора гр. Белене, както и спазването, респективно обезпечаването на редица субективни права, регламентирани в специалните закони по отношение на служителите на институцията.

С нея се иска "честно отчитане, съответно заплащане на положения от всеки един служител допълнителен извънреден труд" съгласно разпоредбите в специалните закони, предвид постановени съдебни решения в полза на служителите. Подписалите подписката искат в едномесечен срок да получат парично обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси за 3 /три/ годишен период назад, считано от датата на входящия номер на подписка. Да им бъде изплатена и левовата равностойност за непредоставената целево предпазна храна и противоотрови за всяко дежурство /наряд/, както и разликата от 0,40ст. от сумата 1 /един/ лев за непредоставени в пълен размер тонизиращи или ободряващи напитки в нощните смени, настояват още надзирателите на затвора в гр. Белене.

Социалното недоволство в затворите продължава. Протести пред затворите днес са насрочени за Бобов дол от 9.00 ч. и Варна от 12.00 ч., във Враца и Ловеч от 9.00 ч. на 21 март и Пазарджик на 22 март. Синдикатът на служителите в затворите в България оповести програма, с която продължава кампанията „Европа и за нас“. Плана предвижда трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

Огромното срутище край Смолян отново се активизира

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ogromnoto-srutishte-kraj-smolian-otnovo-se-aktivizira-2085407

Срутището на пътя Смолян - Мадан край Тикале отново се активизира от тази сутрин след обилните валежи.

Паднали са нови скални маси, свлекли са се и дървета към пътя, каза Явор Говедаров, кмет на село Търън, най-голямото от 11-те, които от вече две се

Последната прогноза на Стивън Хокинг: Вселената ще потъне в тъмнина

//dariknews.bg/novini/sviat/poslednata-prognoza-na-stivyn-hoking-vselenata-shte-potyne-v-tymnina-2085415

Физикът Стивън Хокинг е приключил труд, в който прави последната си прогноза за края на света, на смъртното си легло, пише в. "Дейли мирър". В текста той описва как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси.

Петър Кънев: В Русия със сигурност ще има промени в правителството

http://www.cross.bg/rysiya-kunev-izbori-1570440.html

/КРОСС/ Изключително висока избирателна активност отчитат наблюдателите и социолозите по време на президентските избори в Русия. Над 97 000 избирателни секции е имало в цялата страна страната, а наблюдателите са били 200 000 наблюдатели. При 108 милиона имащи право на глас избирателните комисии са успели да изчистят около милион и половина „мъртви души". Това е нещо, което от години наред в България се говори, в Русия са успели да го направят, коментира в „Преди всички" депутатът от БСП и председател на икономическата комисия в НС - Петър Кънев, един от българските депутати, които проследиха изборите в Русия в качеството си наблюдатели. Резултатите от изборите бяха ясни, със сигурност ще има промени в правителството, прогнозира Кънев. „Основното, което в Русия се коментира, както има един хубав български израз - „Тази кушия с един кон, кой ли ще я спечели?"... Знаеше се, че Путин ще бъде следващия президент, но големият въпрос е какво ще става оттук нататък. Със сигурност ще има промени в правителството. Трудно може да се каже дали ще остави Медведев премиер, защото около него има твърде много напрежение събрано, с доста силни атаки покрай него. Основното, според мен, беше изоставането. Едва сега Русия успява да постигне нивото на доходите от 2010 година, т.е голямата криза, падането на цените на петрола, се отрази сериозно на руските хора"

Гръцки вестници: Триумф на Путин на изборите в Русия, цар с 55,5 млн. гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768309

Гръцки вестници: Триумф на Путин на изборите в Русия, цар с 55,5 млн. гласове
"Путин остава в Кремъл до 2024 г., той е преизбран с гласовете на над 75 на сто от руснаците", пише в заглавие в. "Катимерини", като подчертава, че "най-големият му противник при вота са били въздържалите се". "Путин - "цар" с 55,5 млн. гласове", допълва в. "Та неа". В. "Вима" оценява като "съкрушителна" победата на Путин на президентските избори

Путин спечели 92% от гласовете в Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768308

Путин спечели 92% от гласовете в КримПрезидентът на Русия Владимир Путин е получил 92,16% от гласовете на избирателите в руския автономен регион Крим и 90,45% в отделния регион Севастопол, сочат първите данни от ЦИК, цитирани от РИА Новости и "Фокус".  Колкото до другите кандидати, Сергей Бабурин печели 0,2%, Павел Грудинин - 2,27%, Владимир Жириновски - 1,87% и т.н.

Артист от “Сирк дьо Солей“ загина по време на представление

http://www.mediapool.bg/artist-ot-sirk-dyo-solei-zagina-po-vreme-na-predstavlenie-news276870.html

38-годишният френски въжеиграч Ян Арно от световноизвестния “Сирк дю солей“ загина в неделя по време на представление в САЩ, щата Флорида, предаде Би Би Си. Той падна върху арената и по-късно почина в болница. “Цялото семейство на “Сирк дьо солей“ е в шок“, обявиха от управата на цирка. В съобщението се посочва, че е започнало разследване на местните власти, за да установят какво е причинило инцидента. Отменени бяха две представления в неделя. Арно работи за цирка от 15 години. “Всички, които го познаваха, го обичаха“, каза директорът на цирка Даниел Ламар.

В Русия глобяват, че си паднал в дупка

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/v-rusiia-globiavat-che-si-padnal-v-dupka-6080420

Обикновено властите гледат на дупките като на проблем, който трябва да се реши. Обикновено, защото в Русия са на друго мнение.

Пхехнян: Без атомни бомби на полуострова

http://www.moreto.net/novini.php?n=370977

Изчистването на Корейския полуостров от ядрено оръжие е главното условие, поставено от американския президент Доналд Тръмп, за да се срещне с Ким Чен-ун, предаде АП. От своя страна севернокорейският ръководител е "дал дума ", че е ангажиран с превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, заяви южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон-ха.

Прокуратурата иска "задържане под стража" за директора на Здравноосигурителната каса в Ловеч

http://www.cross.bg/lovech-obrazyvano-marinov-1570439.html

/КРОСС/ Прокуратурата в Ловеч ще внесе днес искане в Окръжния съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" на директора на Здравноосигурителната каса в града Антонио Маринов, арестуван в четвъртък, при акция на ДАНС и полицията. Маринов беше оставен в ареста с прокурорско постановление за 72 часа с обвинение в престъпление по служба. Досъдебното производство е образувано за злоупотреба със средства на касата. Според обвинението, той е превел неправомерно на частната болница в Ловеч за три месеца почти един милион лева, с което е ощетил бюджета на касата нарушавайки няколко закона. Продължава и разследването по досъдебното производство, образувано за източване на над 20 милиона лева от държавната болница в Ловеч, но все още не е ясно дали по него ще има задържани.    

Част от София остава без вода заради нов канал и ремонти

http://www.mediapool.bg/chast-ot-sofiya-ostava-bez-voda-zaradi-nov-kanal-i-remonti-news276869.html

“Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата заради изграждане на улична канализация на ул. “Акад. Димитър Ангелов“ в кв. “Симеоново“. Без вода от 9:00 до 19:00 часа ще са живеещи в района на: ул. “Акад. Димитър Ангелов“, ул. 75; по ул. “Извор“ от №15 до ул. “Акад. Димитър Ангелов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа “Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. “Акад. Димитър Ангелов “ ъгъла с ул. “Извор“, съобщават от дружеството. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Заради диагностика на трасе на уличен водопровод на ул. “Данаил Крапчев“, кв. “Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа за живеещи в района на: по ул. “Емануил Попдимитров“ от ул. “Ангел Каралийчев“ до ул. “Трифон Кунев“ , ул. “Трифон Кунев“, по ул. “Данаил Крапчев“ от ул. “Йордан Стубел“ до ул. “Трифон Кунев“. Във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. “Патриарх Евтимий“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа за живеещи в района на бул. “Патриарх Евтимий“ от бул. “Витоша“ до ул. “Георги Сава Раковски“.

Нено Димов: Язовирите ще отидат към държавно предприятие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768305

Нено Димов: Язовирите ще отидат към държавно предприятиеВсички язовири, които са общински, но за които общините нямат средства да ги поддържат, ще преминат към новосъздадено държавно предприятие. Това съобщи по Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Димов каза, че днес при вицепремиера Валери Симеонов ще има междуведомствена среща, на която ще бъдат уточнени текстовете на промени в

Сюзан Сарандън е с кучето си дори на снимачната площадка

http://www.cross.bg/snimachnata-ploshtadka-peni-1570438.html

/КРОСС/ Холивудската легенда Сюзан Сарандън е в компанията на кучето си Пени дори и на снимачната площадка, тъй като домашният й любимец я настройва положително, съобщават сайтът Контакмюзик и БТА. Сарандън е горда притежателка на две кучета от породата померан - Ригби и Пени. Но актрисата от класиката "Телма и Луиз" предпочита да взема на работното място Пени. "Тя е много фотографирана на снимачната площадка, може би повече от мен, хвали се Сарандън.Пени има много позитивно излъчване и всички се надпреварват да я гушкат!"Сайтът припомня ,че на младини, 71-годишната актриса посочвала място за първи срещи със своите избранници на гробищата за домашни любимци. Тя високо ценяла тишината и спокойствието на подобни места.    

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-257672/

Редица централни банки, включително Федералният резерв, ще обявят решенията си относно лихвите

Национално външно оценяване 7 клас 2018 – какво трябва да знаете

https://offnews.bg//mama-nindzha/natcionalno-vanshno-otceniavane-7-klas-2018-kakvo-triabva-da-znaet-676984.html

Задължително ли е явяването на НВО и кой има право да участва в класиранията за прием след 7. клас? Националното външно оценяване по БЕЛ и математика е задължителен изпит за всички седмокласници. Не е задължителен за учениците вторият модул (прочетете подробно по-долу) от тестовете по БЕЛ и математика. Тъй като всички ученици трябва да влязат в гимназия, тези, които са изкарали двойки, ще участват в балообразуването само с оценките от училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително ще подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище. Кога…

Съвместната група за парламентарен контрол над Европол заседава в НДК

http://www.cross.bg/evropol-grypata-grypa-1570437.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт, еврокомисари и парламентаристи откриват в НДК заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Съпредседател на срещата е председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов. Групата ще обсъди киберсигурността, борбата с тероризма и превенцията на организираната престъпност, предава БНТ. Съвместната група е единствената по рода си форма са осъществяване на парламентарен контрол над дейността на Европейската полицейска служба, като в нея членуват представители на Европейския парламент и националните парламенти на 28-те страни-членки. Ще бъдат обсъдени Проекта на многогодишното програмиране на Европол до 2021 г. и Стратегията за външно действа на службата до 2020 г. В заседанието на Групата участват еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел и Съюз на сигурност Джулиан Кинг, както и предс. на Групата по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Клод Мораес. В 13 ч. е предвидена пресконференция. Заради заседанието достъпът до НДК е ограничен.  

Очаква се преливане на Тунджа край Ямбол

https://frognews.bg/novini/ochakva-prelivane-tundja-krai-iambol.html

Към днешна дата няма очакване за някакъв проблем. Очаква се преливане на река Тунджа при Ямбол. Това каза екоминистърът Нено Димов каза той.

Повишени са речните нива в страната

http://www.cross.bg/povisheni-sa-rechnite-niva-v-stranata-1570436.html

/КРОСС/ Има повишение на водните нива на всички реки на територията на страната вследствие на обилни валежи. Обстановката в момента е овладяна. Валежите продължават, а с понижението на температурите се очакват поледици на много места в страната. Въпреки това прогнозата на синоптиците е оптимистична - код "зелено" за цялата страна.    

Игор Додон: Силна Русия е нужна не само на руснаците, а на всички народи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768299

Игор Додон: Силна Русия е нужна не само на руснаците, а на всички народиПрезидентът на Молдова Игор Додон поздрави руския президент Владимир Путин за победата на изборите и заяви, че силна Русия е нужна не само на руснаците, предават РИА Новости и "Фокус".  „Като президент на независима Република Молдова, искам да кажа с цялата отговорност: силна Русия е нужна не само на руснаците.

Д-р Мирослав Ненков: Основният проблем е, че министър е разрешавал неизгодни договори на болници

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/miroslav-nenkov-osnovniiat-problem-che-ministar-razreshaval-neizgodni-dogovori-bolnitsi.html

Основният проблем е, че някой министър е давал разрешително болници да сключват незаконно неизгодни договори за съвместна дейност с частни лечебни заведения. „Оптимист съм за разследването на прокуратурата. Това каза бившият зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Д-р Мирослав Ненков: Основният проблем е, че министър е разрешавал неизгодни договори на болници

https://frognews.bg/novini/miroslav-nenkov-osnovniiat-problem-che-ministar-razreshaval-neizgodni-dogovori-bolnitsi.html

Основният проблем е, че някой министър е давал разрешително болници да сключват незаконно неизгодни договори за съвместна дейност с частни лечебни заведения. „Оптимист съм за разследването на прокуратурата. Това каза бившият зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Седмица на отворените врати и безплатни консултации в Тубдиспансера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370975

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна в дните между 19 и 23 март, научи Moreto.net. По време на кампанията всички, които желаят могат да се включат в скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации.

Чистят над 100 т боклук на Еверест

http://www.cross.bg/chistyat-nad-t-boklyk-na-everest-1570434.html

/КРОСС/ Можете ли да си представите, че на Еверест има над 100 тона боклуци? Вече започна кампания за разчистването на най-високия връх на планетата. Боклуците се събират в чували и ще бъдат извозвани с хеликоптер, когато времето позволява това. Само за първия ден от кампанията са извозени над един тон и 200 килограма отпадъци. Най-често това са пластмасови и метални бутилки, кутийки от храна. Събраните боклуци ще бъдат рециклирани, а експедициите вече заплащат депозит от 4000 долара като гаранция, че сами ще съберат боклуците си.  

Надзирателите от Белене поискаха обезщетение

http://www.cross.bg/prava-tryd-obezshtetenie-1570433.html

/КРОСС/ 81 служители на Беленския затвор излизат с подписка, с която настояват за обективно отчитане, съответно - заплащане, на полагания труд и извънреден труд, както и спазването на редица права, регламентирани в специалните закони по отношение на служителите на институцията. Подкрепилите подписката искат в едномесечен срок да получат парично обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси за тригодишен период назад. Протести пред затворите са насрочени и във Варна и Враца, а през следващите дни такива ще има в Ловеч и Пазарджик.  

Експлозия рани двама души в Остин

http://www.cross.bg/dvama-raneni-grada-1570432.html

/КРОСС/ Най-малко двама души бяха ранени тази нощ при нова експлозия в Остин, столицата на щата Тексас. Спасителните служби съобщиха в „Туитър", че инцидентът е станал в югозападната част на града. Пострадалите са на около 20 години, те са приети в болница. Не се знае какво е предизвикало експлозията. Тя е четвъртата в града този месец. При другите три взрива бяха убити двама и ранени други двама души. При взривяването на бомба в къща в източен Остин на 2 март загина 39-годишен мъж. На 12 март в други райони на града избухнаха две бомби. Убит беше 17-годишен младеж, а майка му и възрастна жена бяха ранени. И двете жертви са афроамериканци, затова полицията допуска, че атаките са свързани и може би са мотивирани от омраза, но не изключват и други мотиви, добавя АП. Експлозията тази нощ стана часове след като властите повишиха от 50 хил. на 115 хил. долара наградата за информация, която да доведе до арест на виновниците за първите три експлозии.  

Опасност от високи води на Тунджа ще има край Ямбол в сряда

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/19/3148867_opasnost_ot_visoki_vodi_na_tundja_shte_ima_krai_iambol/?ref=rss


В района на Ямбол днес е обявен жълт код за очаквани високи води на Тунджа, а към сряда се очаква опасността да се повиши до оранжев код. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.<br /><br />Няма очакване за проблем при язовирите, коментира министърът по повод силните дъждове вчера и прогнозата на нови обилни валежи до края на седмицата.<br /><br />Димов припомни, че правителството ще отдели в държавно дружество всички общински язовири,...

Директорът на Европол: Около 30 000 са потенциалните терористи в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktoryt-na-evropol-okolo-30-000-sa-potencialnite-teroristi-v-evropa-2085384

Около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви пред бТВ директорът на Европ

Частни съдебни изпълнители събрали 1,1 млрд. лева през 2017 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastni-sydebni-izpylniteli-sybrali-11-mlrd.-leva-prez-2017-g-2085396

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са завели рекорден брой дела срещу длъжници - над 246 000 през миналата година. За сравнение през 2016 г. техният брой е бил 229 000, а през 2015 г. - 175 000. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Знаят ли родителите кой дебне децата им в мрежата?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/znaiat-li-roditelite-koj-debne-decata-im-v-mrezhata-2085400

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. Това коментира пред

Честит имен ден на Дария, Дарин и Найден! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-dariia-darin-i-najden-video-2085388

На 19 март православната църква чества св.мъченици Хрисант и Дария.

Хрисант и Дария били жестоко измъчвани и пребити с камъни заради Христовата вяра по времето на император Нумериан. Но и самият мъчител Клавдий, като видял търпението на двамата мъчен

Можем ли да осъдим общината заради щети от дупки по пътищата? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mozhem-li-da-osydim-obshtinata-zaradi-shteti-ot-dupki-po-pytishtata-video-2085392

Общините са заделили около 54 млн. лева за запълване на дупки. Най-много средства са отделени за ремонти в София, Варна, Пловдив и Бургас.
 
След последния сняг по улиците се отвориха огромни кратери.? Но можем ли да осъдим общината и пътната агенция

Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bezrabotni-kradat-chuzhda-samolichnost-za-da-bydat-naeti-2085394

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала.
 
Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позиция

Всеки лидер, който поздрави Путин, е съучастник в световната война срещу демокрацията

https://offnews.bg//sviat/vseki-lider-kojto-pozdravi-putin-e-sauchastnik-v-svetovnata-vojna-sr-676974.html

Всеки свободен световен лидер, който поздравява Путин за неговите "избори", е съучастник в световната война срещу демокрацията. Те подкопават собствения си статут на свободно избрани лидери.

Това написа в Twitter световният шампион по шахмат, обществен деец и виден опозиционер на руския президент Гари Каспаров.

Над 55 милиона руснаци подкрепиха Путин на президентските избори в Русия вчера, което прави над 76% от гласоподавателите. 

Цитат на деня: Всеки лидер, който поздрави Путин, е съучастник в световната война срещу демокрацията

https://offnews.bg//sviat/tcitat-na-denia-vseki-lider-kojto-pozdravi-putin-e-sauchastnik-v-sv-676974.html

Всеки свободен световен лидер, който поздравява Путин за неговите "избори", е съучастник в световната война срещу демокрацията. Те подкопават собствения си статут на свободно избрани лидери.

Това написа в Twitter световният шампион по шахмат, обществен деец и виден опозиционер на руския президент Гари Каспаров.

Над 55 милиона руснаци подкрепиха Путин на президентските избори в Русия вчера, което прави над 76% от гласоподавателите. 

Хвърляха запалителни бомби по посолството на Турция в Дания

https://offnews.bg//sviat/hvarliaha-zapalitelni-bombi-po-posolstvoto-na-turtcia-v-dania-676973.html

Най-малко двама души са нападнали посолството на Турция в Копенхаген със запалителни бомби рано днес, съобщава Ройтерс. 

Няма пострадали при нападението, което е причинило само леки материални щети по фасадата, казват от полицията в града. 

Сградата е била празна по време на атаката.

Полицията е започнала разследване по случая. Никой не е арестуван към момента, съобщи полицейски представител пред Ройтерс.

Опасност от свлачища по пътищата Кричим-Девин и Асеновград-Смолян

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6768292

Опасност от свлачища по пътищата Кричим-Девин и Асеновград-СмолянОпасност от образуването на свлачищна активност има по пътищата Кричим-Девин и Асеновград-Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурният от Областно пътно управление. Водачите трябва да бъдат особено внимателни в тези участъци. Пътищата в Пловдивска област са мокри, но нормално проходими. Остава ограничено движението за МПС над 12 тона

Обсъждат мерки за борбата с енергийната бедност

http://www.cross.bg/energiiina-efektivnost-energiiinata-1570431.html

/КРОСС/ Мерки за борба с енергийната бедност ще бъдат обсъдени в понеделник на регионална конференция по въпроса, която ще се проведе в София. Форумът е организиран от общинската мрежа за енергийна ефективност „Екоенергия" и е част от програмата на българското европредседателство. Участниците ще обсъдят също инструментите за енергийна ефективност в подкрепа на местните власти, както и мерките за повишаване чистотата на въздуха.  

Тревога в Гърция! Иззеха 400 тона храни, внесени от Турция, вредни за здравето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768291

Тревога в Гърция! Иззеха 400 тона храни, внесени от Турция, вредни за здравето
Властите в Гърция са конфискували през последните дни над 400 тона вредни храни, влезли в страната от Турция. Според изданията "Етнос" и "Нюзит" турският внос включвал от сушени ядки до плодове и зеленчуци. Храните са били иззети, тъй като в тях са открити големи количества химически вещества, вредни за здравето, предаде БТА.

Геолози решават как ще бъде укрепено срутището край Смолян

http://www.cross.bg/polovin-ykrepeno-leva-1570430.html

/КРОСС/ Експерти геолози трябва окончателно да решат как ще бъде укрепено голямото срутище край Смолян, което откъсна от света 11 населени места. Засега е ясно, че това ще струва на държавата около 7 млн. лева, а работата ще продължи повече от половин година. При последните измервания специалистите установиха, че има опасност от свличане на още земни маси. Докато тече работата по укрепването, жителите на селата в региона ще могат да ползват временен обходен път през село Влахово. Предварителните разчети показват, че изграждането му ще струва половин милион лева и ще бъде готов до седмица.  

Знаят ли родителите кой дебне децата им в мрежата?

http://dnes.dir.bg/news/detzata-roditeli-mrezhata-26969302

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада.

Григор Димитров остава №4 в света

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-ostava-4-v-sveta-676972.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров запази четвъртото място в обновената тази сутрин световна ранглиста въпреки отпадането още във втори кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс.

Българинът има 4600 точки, а следващото му участие е на турнира в Маями.

Лидер е Роджър Федерер от Швейцария с 9660 точки, който загуби вчера финала на турнира в Индиън Уелс в три сета от Хуан Мартин дел Потро, който вече е номер 6 в света.

Втори и Рафаел Надал с 9370 точки, а топ 3 допълва хърватинът Марин Чилич с 4905.

Вчера Григор поздрави треньора си Дани Валверду с рождения му ден, който беше на 17 март.

Обява за инвестиционно предложение за Допълнение към ИП “Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термо пластичен процес“, за който има издадено Решение № ВА 26/ПР/2017 г.

https://pressbulgaria.com/m/SHX4GW28.html

ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ У В Е Д О М Л Е Н И Е за инвестиционно предложение от ПЛАСТХИМ – Т АД гр.Тервел, ЕИК 124000839, адрес на управление гр. Тервел, ул. Хан Аспарух, № 97, адрес за кореспонденция гр. Аксаково ул. Добруджа, № 21 Пълен пощенски адрес: 9154, гр. Аксаково, ул. Добруджа, № 21 Телефон, факс и ел. поща (е-mail): 0988841816, 052765811; d.dobrev@plasthim-t.com Управител или изпълнителен директор на фирмата възложител: Айдън Фаик Адем и/или Беян Айдън Фаик Лице за контакти: инж. Димитър Добрев, 0988841816, d.dobrev@plasthim-t.com УВАЖАЕМИ Г-ЖИ/Г-ДА Уведомяваме Ви, че ПЛАСТХИМ – Т АД гр. Тервел, ЕИК 124000839, има следното инвестиционно предложение: Допълнение към ИП “Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термопластичен процес“, за който има издадено Решение № ВА 26/ПР/2017 за преценяване на необходимостта за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, представляващо добавяне на нов съпътстващ обект – „Участък за рециклиране на производствен отпадък“. Характеристика на инвестиционното предложение: 1. Резюме на предложението – Към настоящия момент Пластхим-Т АД има издадено Решение № ВА 26/ПР/2017 за преценяване на необходимостта за извършване на оценка на въздействието върху околната среда за ИП “Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термопластичен процес“, със съпътстващи обекти: котелно, силозно стопанство за съхранение на суровините за производство, стоманобетонов резервоар за вода за производствени и противопожарни нужди с обем 1400 куб. м. и възлова станция с трафопост. Поради техническа грешка в предишното Уведомление за ИП и последвалото Решение не е включен съпътстващият обект „Участък за рециклиране на производствен отпадък“. Инвестиционното предложение е за добавяне на нов съпътстващ обект – „Участък за рециклиране на производствен отпадък“. 2. Описание на основните процеси, капацитет, обща използвана площ; необходимост от други свързани с основния предмет спомагателни или поддържащи дейности, в т.ч. ползване на съществуваща или необходимост от изграждане на нова техническа инфраструктура (пътища/улици, газопровод, електропроводи и др.); предвидени изкопни работи, предполагаема дълбочина на изкопите, ползване на взрив: Съоръжението е част от Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термопластичен процес и служи за рециклиране на технологичен отпадък, който се образува от изрезки при ролонарязване, при скъсване на фолиото или при пускане и спиране на линията за производство на полипропиленово фолио. Технологичния отпадък се рециклира и се получава регранулат, който се подава обратно към технологичната линия за производство на полипропиленово фолио, където се влага, като част от основната суровина. Дейността ще се извършва на два броя рециклиращи инсталации NGR S:GRAN 095-70 с капацитет по 500 кг/час, общ капацитет 1000 кг/час, разположени в обособено помещение – участък „Рециклиране“, част от производствената сграда на „Завод за производство на полипропиленово фолио“, намиращо се в сграда с идентификатор № 20482.505.594.1 с площ от 9166 кв. м. Инсталациите се състоят от: Захранваща транспортна лента с метален детектор; Мелница и захранващо бутало – състои се от вал с роторни ножове, с водно охлаждане, завършва с витки, които транспортират мленките към екструдера; Основен екструдер за хомогенизиране и пластифициране на материала; Двойно бутален филтър с обратно почистване; Водно-охлаждащо гранулиране – състои се от нагреваем кожух с дюза, глава с ножове и охлаждаща отсечка с водно циркулираща система. Шприцованите през дюзата, пръчици стопилка се режат от въртящите се ножове, поемат се от водния поток, охлаждат се и се подават към вибрационното сито; Топлообменник; Вибрационно сито – чрез вибрации се отделя водата от гранулата и се транспортира до изсушаваща центрофуга; Центрофуга – гранулатът се изсушава и се транспортира до бункер; Бункер – цилиндричен съд с тангенциална входяща тръба и тръбен накрайник, снабден с решетка и в долния край – изпускателен щуцер с дозираща клапа. Производствения процес представлява термомеханичен процес на смилане с последващо формоване. Полиолефиновите отпадъци се подават в мелницата, в последствие преминават през процес на разтопяване (екструзия), оформят се на пръчици, които се нарязват на определен размер и се охлаждат, образувайки регранулат. Инфраструктурното осигуряване – вода, канал, електрозахранване – ще се ползват ресурсите на Завода. Не са предвидени изкопи и фундаменти за инсталацията. Не се предвижда използване на взривни работи. 3. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности в обхвата на въздействие на обекта на инвестиционното предложение, необходимост от издаване на съгласувателни/разрешителни документи по реда на специален закон; орган по одобряване/разрешаване на инвестиционното предложение по реда на специален закон: Допълнението е свързано с одобрено ИП “Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термопластичен процес“, за който има издадено Решение № ВА 26/ПР/2017 за преценяване на необходимостта за извършване на оценка на въздействието върху околната среда. 4. Местоположение: (населено място, община, квартал, поземлен имот, като за линейни обекти се посочват засегнатите общини/райони/кметства, географски координати или правоъгълни проекционни UTM координати в 35 зона в БГС2005, собственост, близост до или засягане на елементи на Националната екологична мрежа (НЕМ), обекти, подлежащи на здравна защита, и територии за опазване на обектите на културното наследство, очаквано трансгранично въздействие, схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура) Инвестиционното предложение ще се реализира в “Промишлена зона – юг“ по плана на гр.Девня на площадката на “Завод за производство на полипропиленово фолио чрез термопластичен процес“. 5. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията: (включително предвидено водовземане за питейни, промишлени и други нужди – чрез обществено водоснабдяване (ВиК или друга мрежа) и/или от повърхностни води, и/или подземни води, необходими количества, съществуващи съоръжения или необходимост от изграждане на нови) Природните ресурси които ще се ползват са единствено вода за битови нужди на персонала обслужващ машината. Необходимата вода за технологични нужди е в оборотен цикъл с охлаждане. По време на строителството Не се предвижда извършване на допълнителни строителни дейности. По време на експлоатацията Не се предвижда промяна на количествата използвани ресурси. 6. Очаквани общи емисии на вредни вещества във въздуха по замърсители: По време на строителството През етапа на изграждане на инвестиционното предложение се очакват предимно неорганизирани емисии на вредни вещества в атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха в района по време на строителството ще се дължи на изгорели газове от двигателите с вътрешно горене (ДВГ) на машините осъществяващи монтажните и транспортни дейности. Основните замърсители, които ще се отделят във въздуха са СО, NOx, SO2, CH-ди и прах. Тези емисии ще зависят от броя и вида на използваната при строителството техника и режима на работа. По време на експлоатацията Не се предвижда повишаване на общия поток на изпусканите газове. Не се предвижда наличието на нови видове замърсители пренасяни по въздуха. 7. Отпадъци, които се очаква да се генерират, и предвиждания за тяхното третиране: Не се очаква генерирането на допълнителни количества отпадъци 8. Отпадъчни води: (очаквано количество и вид на формираните отпадъчни води по потоци (битови, промишлени и др.), сезонност, предвидени начини за третирането им (пречиствателна станция/съоръжение и др.), отвеждане и заустване в канализационна система/повърхностен воден обект/водоплътна изгребна яма и др.) По време на строителството не се очаква генерирането на отпадъчни води. По време на експлоатация не се предвижда увеличаване на количеството на отпадните води. Технологичната вода която се използва за охлаждане е в затворен кръг. 9. Опасни химични вещества, които се очаква да бъдат налични на площадката на предприятието/съоръжението: (в случаите по чл. 99б ЗООС се представя информация за вида и количеството на опасните вещества, които ще са налични в предприятието/съоръжението съгласно приложение № 1 към Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях) На територията на участъка няма да се използват или съхраняват опасни вещества или препарати.

Към 30 000 са потенциалните терористи в Европа

http://dnes.dir.bg/news/teroristi-evropol-rob-ueynrit-26969301

Според шефа на Европол Роб Уейнрайт, основните заплахи срещу Европа са много комплексни - киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави.

Мирослав Ненков: Оптимист съм за разследването на прокуратурата в болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768284

Мирослав Ненков: Оптимист съм за разследването на прокуратурата в болницитеТези хора, които източват държавните и общинските лечебни заведения, по модела „болница в болницата“ трябва да бъдат наказани шумно и тежко. Това са страшно тъпанарски схеми, коментира в предаването „Здравей, България“ по Нова тв д-р Мирослав Ненков разследванията на прокуратурата в 8 болници. „Проблемът е системен.

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6768287

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за изграждане на улична канализация на ул. „Акад. Димитър Ангелов“ кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Вятърът отнесе топлоизолацията на блок в София, саниран пред 2 години

https://frognews.bg/novini/viatarat-otnese-toploizolatsiiata-blok-sofiia-saniran-pred-2-godini.html

Топлоизолацията на блок, саниран преди 2 години, се стовари на земята след силния вятър в София. Блокът е саниран за близо 300 000 лева.

От дъжд до сняг по Черноморието днес

https://petel.bg/Ot-dazhd-do-snyag-po-CHernomorieto-dnes__256035

Снимка Булфото, архив По Черноморието ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд. реклама Привечер по северното крайбрежие д...

Проф. Константинов и Волгин за мощната победа на Путин и фаталната грешка на Запада

https://petel.bg/Prof--Konstantinov-i-Volgin-za-moshhnata-pobeda-na-Putin-i-fatalnata-greshka-na-Zapada-__256037

Изводите от мощната победа на Путин трябва най-вече да си ги направят най-вече силите извън Русия, които преди 4 години решиха, че с въвежда...

Не се раждат деца в Сърбия! Вучич с план – пари

https://petel.bg/Ne-se-razhdat-detsa-v-Sarbiya--Vuchich-s-plan-----pari__256039

За първо дете комшиите ще дават €850 еднократна помощ Сръбският президент Александър Вучич заяви, че най-големият проблем на Сърбия е, че...

Гръмна новина: Джоли се жени за четвърти път за милионер

https://petel.bg/Gramna-novina--Dzholi-se-zheni-za-chetvarti-pat-za-milioner-__256040

Американската актриса Анджелина Джоли скоро ще бъде омъжена за четвърти път. Този път избраник на 42-годишната звезда от Холивуд е британс...

Рекордна подкрепа за Путин на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=370974

Над 55 милиона руснаци (73%) са гласували за действащия президент Владимир Путин на президентските избори в Русия вчера, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на данни от Централната избирателна комисия. Резултатът на Путин в тези избори е рекорден.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване