България приема Босна и Херцеговина в Разград днес

http://www.cross.bg/hybchev-bulgariya-machove-1570841.html

/КРОСС/ Националният отбор по футбол на България излиза срещу Босна и Херцеговина днес, в първи двубой за 2018 година. Приятелският мач ще се играе на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. Петър Хубчев изкара почти целия предишен цикъл, като не бе начело на България само при победата с 4:3 над Люксембург. И ако тогава Хубчев имаше оправдания, че групата с Холандия, Франция и Швеция е тежка и че за дебютните му мачове в Париж и Стокхолм не беше определял повиквателните след бягството на Петев, сега място за отстъпление няма. Да, България изигра силни домакински мачове, като би Холандия и Швеция, но навън не убеди. Все същата несигурност в защита и липса на класа, на самочувствие в предни позиции. Видно е, че този отбор няма лидер и затова Петър Хубчев правилно залага на себераздаването и колективния дух, които повтаря като манна небесна във всяко свое изявление. Но само на мускули и думи не става. Нужни са дела, а засега те са твърде малко и не топлят. Затова и днешният сблъсък с Босна и Херцеговина, която разполага с класни и водещи играчи от Серия А като Един Джеко (Рома) и Миралем Пянич (Ювентус), е добра възможност да наберем височина и самочувствие, които да ни позволят постепенно да достигнем крайната си цел. Защото, каквото и да си говорим, ние скоро едва ли ще имаме футболисти в такива отбори като босненците и затова всеки подобен двубой ще е от полза за Хубчев и щаба му за сверяване на часовниците

Бабиш: Чехия е готова да изгони руски дипломати

http://clubz.bg/65747-babish_chehiq_e_gotova_da_izgoni_ruski_diplomati

Чехия може да изгони руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания.

Това стана ясно след изявления на премиера Андрей Бабиш пред журналисти тази сутрин в Брюксел. Снощи лидерите на Евросъюза приеха декларация, в която подчертават, че най-вероятно Москва е отговорна за отравянето на Скрипал, защото няма друго логично обяснение. Брюксел отзова и европосланика в Москва за консултации.

"Да, напълно е възможно да поемем по този път. Става дума преди всичко за единици руски дипломати, които биха могли да бъдат изгонени", заявява Бабиш, предават Нюз.ру.

Още в понеделник премиерът ще обсъди с министъра на външните работи Мартин Стропницки и с други членове на правителството експулсирането на руски дипломати. Андрей Бабаш допълнил, че и други държави от Евросъюза разглеждат възможността да изгонят пратеници на Москва като жест на солидарност с Лондон.

Полша, Франция и трите прибалтийски републики - Литва, Латвия и Естония, също обмислят в най-скоро време да намалят персонала на руските посолства в страните си, разказал пред ТАСС западен дипломат.

Както е известно Тереза Мей изгони вече 23 дипломати от Лондон. Снощи след разговор с британската премиерка и френския президент Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че не изключва скоро да бъдат предприети още санкции срещу Русия.

На 4 март бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Британски експерти потвърдиха, че това е "Новичок", който е руско изобретение и се произвежда в Русия. Лондон обвини Кремъл за престъплението, а външният министър на Великобритани Борис Джонсън дори допусна, че Путин лично е дал заповед за отравянето на Скрипал.

Москва категорично отрича да е замесана по пякакъв начин с отравянето на агента и дъщеря му. Кремъл изгони 23 британски дипломати и затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург, както и забрани дейността на Британския съвет като ответна мярка на действията на Лондон.

Петима румънци са загинали при взрива в чешкия завод

http://dnes.dir.bg/news/chehia-vzriv-himiesci-zavod-26983736

Петима румънски граждани са загинали при експлозия вчера в химически завод в чешкия град Кралупи над Вълтавоу, на 16 километра северно от столицата Прага.

Най-малко 13 загинали при пожар в жилищен блок във Виетнам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776994

Най-малко 13 загинали при пожар в жилищен блок във ВиетнамНай-малко 13 души са загинали днес и 28 са получили изгаряния и други травми в пожар, избухнал в 20-етажен блок в град Хошимин. В жилищната сграда се предполага, че живеят над 700 семейства, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА. Няколко души са скочили през прозорците рано тази сутрин, когато сградата "Карина плаза" в осми окръг в Хошимин е

Цитат на деня: Снегът и този път не изненада Столична община

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/03/23/3151520_citat_na_denia_snegut_i_tozi_put_ne_iznenada_stolichna/?ref=rss


"Снегът и този път не изненада Столична община". <br /><br />Това заяви заместник-кметът на София Йоана Христова, цитирана от агенция "Фокус". Тя допълни, че сигналите за прекъснато електроподаване в различни райони на столицата са отстранени от електроразпределителното дружество, но все още се работи в Чепинци и Банкя, които и към момента са без ток.<br /><br />"През нощта на терен работиха 126 снегопочистващи машини – обработени са всички...

Отмениха забраната за пушене в кафенета и ресторанти в Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776992

Отмениха забраната за пушене в кафенета и ресторанти в АвстрияАвстрийските депутати отмениха забраната за тютюнопушене в кафенетата и ресторантите, считано от месец май. Законът бе предмет на дебати още по време на миналото правителство, но сега бе гласувано предимно от представителите на управляващата коалиция, пише The Local, цитиран от Фокус. Същевременно, за да успокоят критиците,

Парламентът на Каталуния не успя да избере наследник на Пучдемон

https://offnews.bg//sviat/parlamentat-na-katalunia-ne-uspia-da-izbere-naslednik-na-puchdemon-677287.html

Парламентът на Каталуния не успя да избере регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не можа да събере достатъчно гласове, предадоха световните агенции.

Турул, който е близък съюзник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, се нуждаеше от 69 гласа, но спечели само 64 заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в каталунския парламент.

Сега депутатите имат два месеца, за да изберат лидер на областта. В противен случай ще трябва да има нови регионални избори.

Турул все пак може да получи още един шанс да бъде избран при гласуване утре. Той обаче трябва да се яви пред съда днес по обвинения в бунт и противодържавна дейност заради участието му в опитите за обявяване на независимост на Каталуния през октомври. Миналата година Турул беше арестуван, а после освободен под гаранция.

Съдът може да го обяви за неизбираем или дори да го върне в затвора, ако прецени, че има достатъчно доказателства, че бившият министър от предишното каталунско правителство е извършил тези престъпления.

Dropbox се превръща в най-голямото технологично IPO от Snap насам

https://www.investor.bg/web/456/a/dropbox-se-prevryshta-v-nai-goliamoto-tehnologichno-ipo-ot-snap-nasam-258043/

Компанията, чиято търговия започва днес, увеличи оферната цена над вече повишения диапазон до 21 долара за акция

ЕС отзовава посланика си от Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=371260

Европейските лидери решиха посланикът на ЕС в Москва да бъде отзован за консултации във връзка със случая Скрипал, предадоха информационните агенции. Решението беше взето на срещата на високо равнище на общността в Брюксел. Разговорите продължиха до късно през тази нощ.

Жена е с опасност за живота след тежката верижна катастрофа на пътя Русе-Бяла (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776984

Жена е с опасност за живота след тежката верижна катастрофа на пътя Русе-Бяла (Снимки)Остава тежко състоянието на жената, която пострада сериозно при вчерашната верижна катастрофа на пътя Русе – Бяла. Тя е претърпяла операция, има гръдна и коремна травма, с опасност за живота е, предава Би Ти Ви. Общо шестима души пострадаха при инцидента вчера. В катастрофата участваха автобус, тир и два леки автомобила.

Експерт: Поставят се пешеходни пътеки на места, където не трябва да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776985

Експерт: Поставят се пешеходни пътеки на места, където не трябва да има
Пешеходните пътеки масово не отговарят на изискванията по закон. Вчера от МВР и прокуратурата отчетоха голям брой незаконни пешеходни пътеки. Оказва се, че 2/3 от тях са извън закона. Какво означава това? Какви опасности крие това? Темата коментира пред БНТ Любка Маринова, експерт по пътна безопасност.

Каталунските депутати не успяха да изберат регионален лидер

https://www.investor.bg/evropa/334/a/katalunskite-deputati-ne-uspiaha-da-izberat-regionalen-lider-258049/

Жорди Турул не успя да събере достатъчно гласове заради разногласия между сепаратистките партии

Времето с Будна Варна – 23 март 2018

http://budnavarna.bg/31975-vremeto-s-budna-varna-23-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала.

През следващото денонощие метеорологичната обстановка ще продължи да се усложнява.

С умерен и временно силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух.

Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 5° и 0°. Днес от югозапад валежите временно ще отслабват и в много райони за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще се активизират. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и в източната половина от страната ще е умерен, по Черноморието и временно силен.

Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6°-8° и там снегът временно ще преминава в дъжд, и има условия за обледяване на проводници.

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – ще се понижава.

Над планините ще бъде облачно със снеговалежи, които през деня временно ще отслабнат, на места и ще спрат, но вечерта от юг отново ще се активизират. Ще духа умерен север-северозападен, по билата силен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

Материалът Времето с Будна Варна – 23 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Снегът и този път не изненада Столична община

http://www.cross.bg/obshtina-iioana-stolichna-1570840.html

/КРОСС/ Снегът и този път не изненада Столична община. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус" Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление „Зелена система, екология и земеползване". Тя допълни, че сигналите за прекъснато електроподаване в различни райони на столицата са отстранени от електроразпределителното дружество, но все още се работи в Чепинци и Банкя, които и към момента са без ток. „През нощта на терен работиха 126 снегопочистващи машини - обработени са всички трасета на масовия градски транспорт, след като се влиза по обществено значимите улици. Работи се във всички райони на Столична община. Понастоящем работят 63 машини с навлизане и във вътрешнокварталните улици. Екипите на аварийна помощ и превенция са 4 на територията на София - все още е зима, независимо, че първа пролет настъпи. Нека сме внимателни на пътя, да имаме толерантност към другите шофьори и когато е необходимо - да осигуряваме безпрепятственото преминаване на снегорините", обясни Йоана Христова. Тя каза още, че ако снеговалежите продължат, екипите на аварийното звено, Общинска полиция и СДВР имат готовност да предприемат необходимите действия. Зам.-кметът уточни, че урокът да не се излиза с летни гуми в зимните пътни условия, днес вече е научен от шофьорите.

В Силистра се чудят и маят кой бог разгневиха, че това да завали от небето (Снимки)

https://petel.bg/V-Silistra-se-chudyat-i-mayat-koy-bog-razgneviha--che-tova-da-zavali-ot-nebeto--Snimki-__256722

Снимки Булфото   Сняг примесен с пясък изненада ранобудните граждани на Силистра, пише Булфото. Новата снежна покривка е със стране...

Пътник се оплака, че бил нападнат от контрольор (Видео)

https://petel.bg/Patnik-se-oplaka--che-bil-napadnat-ot-kontrolor--Video-__256723

Кадър Нова тв Журналистът Иво Тодоров влязъл в остър конфликт с контрольор в трамвай номер 20. За случилото се той първоначално разказа в...

Ирина Папазова разкри последни подробности за състоянието на Кристин. Каза има ли нужда от кръв

https://petel.bg/Irina-Papazova-razkri-posledni-podrobnosti-za-sastoyanieto-na-Kristin--Kaza-ima-li-nuzhda-ot-krav__256724

"В рамките на няколко часа бяха откликнали доста хора - около 60 човека. Много хора ни писаха, звъняха с желание да помогнат. Това разказа в п...

Промоция за пенсионерите във Варна: Купуват карта за 2 линии, возят се по 3

https://petel.bg/Promotsiya-za-pensionerite-vav-Varna--Kupuvat-karta-za-2-linii--vozyat-se-po-3__256725

Снимка: Varna24.bg "Градски транспорт" реши да направи великденски жест към възрастните хора във Варна, съобщи за Varna24.bg шефът на градския пр...

Тръмп подготви търговски санкции срещу Китай за 60 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/tramp-podgotvi-targovski-sanktsii-sreshtu-kitai-za-60-mlrd-dolara-news277118.html

Доналд Тръмп подписа "президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия" в Белия дом в четвъртък.С  него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат 60 млрд.долара, предадоха агенциите. Това беше едно от предизборните му обещания, но въпреки характерните за него крайни изказвания подписаният меморандум все още държи двете страни далеч от началото на търговска война. Американският президентът обяви в четвъртък, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат 60 млрд. долара, заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата на мита, основно върху високотехнологични стоки. Тръмп подписа "президентски меморандум" в Белия дом, който според негов говорител е насочен "срещу китайската икономическа агресия". Преди да го направи американският президент заяви, че търговският дефицит на САЩ към Китай е "извън контрол" и набъбнал до 504 млрд. долара на годишна база, както и че става дума за "огромна кражба на интелектуална собственост". С подписването на меморандума започва период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата. До 15 дни трябва да бъде публикуван списък на предлаганите тарифи. Засега са определени 1300 стоки, които може да бъдат обложени допълнително. След това ще започне да тече 60-дневен срок за консултации преди взимането на окончателни решения. Заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат заяви преди подписването на меморандума, че Тръмп ще разпореди на финансовото министерство да предложи мерки, които да ограничат китайските инвестиции в САЩ. Съединените щати ще подадат и иск в Световната търговска организация срещу китайските дискриминационни лицензионни практики. Китайското търговско министерство предупреди в изявление, че Пекин "със сигурност ще предприеме необходимите мерки, за да защити решително своите легитимни права и интереси". Борсите реагираха негативнона новината. На "Уолстрийт" основният индекс се понижи с почти 3%. Инвеститорите са притеснени от избухване на търговска война с Пекин. Те не искат да изгубят достъпа до китайския пазар, където разрастващата се средна класа се очаква да се увеличи, което ще доведе и до ръст на потреблението. Митата и възможните инвестиционни ограничения за Китай, с които заплашва Тръмп, произтичат от разследване на Министерството на външната търговия, според което има случаи на злоупотреба с американски права за интелектуална собственост. Проверката установи, че Китай използва нечестни търговски практики като принуждава американски инвеститори да предават на китайски фирми "ключовете" към скъпи технологии. От сблъсъка ще бъдат засегнати компании като "Боинг" и "Катерпилар", но също така и земеделския сектор, където през миналата година приходите бяха на едно от най-ниските нива от 2003 г. насам. Новите американски мита са отделно от допълнителните такси от 25% за внос а на стомана и 10% за алуминий, които влизат в сила в края на седмицата и ще засегнат Китай. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзързаяви, че те временно митата за стоманата и алуминия няма да се прилагат за Европейския съюз и още 6 страни - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея.

Окончателно: Ще има среща ЕС-Ердоган във Варна

https://offnews.bg//obshtestvo/okonchatelno-shte-ima-sreshta-es-erdogan-vav-varna-677286.html

Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщи БТА като се позова на дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща, ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара.

Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той.

Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова.

Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог. 

Меркел: Възможни са мерки срещу Русия заради атаката с "Новичок" в Солсбъри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776977

Меркел: Възможни са мерки срещу Русия заради атаката с "Новичок" в СолсбъриГерманската канцлерка Ангела Меркел допусна възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри и каза, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Ние сме решени да реагираме заедно, с думите,

Във Варна ще бъде отбелязана 105-тата годишнина от превземането на Одрин

http://www.moreto.net/novini.php?n=371209

На 26 март се навършват 105 години от превземането на Одрин от Втора българска армия, което слага край на Балканската война (1912 г. – 1913 г.). Събитието ще бъде отбелязано от Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" - Варна, ВМС и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва на 23 март, от 12 часа, на паметник-портала на Осми приморски полк.

Провокация ли бе турския танц на деца от градина в Момчилград ?

http://www.cross.bg/gradina-detza-detstvo-1570839.html

/КРОСС/ Директорът увери, че това е част от програма за приобщаване на децата от малцинствата.Клип, на който се вижда как деца от детска градина „Щастливо детство" в Момчилград танцуват на фона на турска музика, предизвика истински скандал. Той стигна и до политическите среди. Сигналът за случилото се по време на пролетно тържество бил подаден до ВМРО от човек, пожелал да остане анонимен. Пред камерата на „Здравей, България" директорът на градината Виолета Джарова обясни, че въпросният танц е представен в изпълнение на програмата за интеграция на малцинствата. „Това е жалък сблъсък между политическите сили. ВМРО се опита да си прави PR на гърба на детската градина, което доведе до огромен стрес у деца и родители", заяви Джарова, която е начело на заведението от 20 години насам. Тя подчерта, че „Щастливо детство" развива проект, една от дейностите в който е допълнително обучение по български език. В детската градина нито учителите, нито обслужващият персонал говорят на турски. Само деца общуват така помежду си, защото за повече от тях този език е майчин, обясниха още от ръководството на „Щастливо детство". Педагозите подчертаха, че тържеството, което предизвика скандал, е започнало с хоро и е завършило с българска песен. „Всичко това няма да стане повод за промяна на начина, по който работим", увери директорът. video:https://www.youtube.com/watch?v=1VgksKfhHVc  

Китай планира мита върху американски стоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776976

Китай планира мита върху американски стокиКитай обяви, че планира да наложи мита върху американски стоки. Това е отговорът на Пекин, след като вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай. Двете най-големи икономики в света са на ръба на търговска война. Китай е "силно разочарован" от решението на американския президент Доналд Тръмп да

Електронните очи в смартфона

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/03/22/3151006_elektronnite_ochi_v_smartfona/?ref=rss

<br /><br />"Решавам да живея активно, защото нямам друг избор. Другият вариант е да се отчая. То си е до човек, до характер. Има някои хора, които се отпускат по инерцията надолу, получават грижи от семейство и близки и изпадат в летаргия...", споделя Димитър Димитров. Той е един от незрящите, бъдещи потребители на приложението с работно заглавие "Навигация", а в момента и основен консултант при създаването му. Разработено за улеснение в ориентацията и...

Богатата история на Facebook с погрешна комуникация към потребителите

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/bogatata-istoriia-na-facebook-s-pogreshna-komunikaciia-kym-potrebitelite-258044/

Инстинктът на мрежата изглежда е да минимизира всеки спор или да го загърби, отклони или проспи, като по този начин влоши положението

Ново уволнение в екипа на Тръмп

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/novo-uvolnenie-v-ekipa-na-trymp-6080598

Болтън е "ястреб", който подкрепя използването на военна сила срещу Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия, отбелязва Ройтерс

Бойко Ноев: Ще има надлъгване на Турция и Европейския съюз във Варна

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/boiko-noev-2018-03-23.html

От години наред ние сме свидетели на едно отделяне на Турция, от това, което ние наричаме Европа. Това премина през караниците с Америка, гражданската война в самата Турция и проблемите със Сирия. Това заяви бившият военен министър и експерт в сектор ”Сигурност” Бойко Ноев.

Няма как да спрат сайтовете за генериране на ЕГН

http://dnes.dir.bg/news/lichni-danni-egn-26983677

Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да бъдат блокирани.

КЗЛД няма как да спре сайтовете за генериране на ЕГН

http://www.cross.bg/danni-lichnite-lichni-1570838.html

/КРОСС/ Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да бъдат блокирани, защото самият алгоритъм зад изготвянето на ЕГН е публичен. Това обясни и.д. председателят на Комисията за защита на личните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков в студиото на „Тази сутрин". Разследване на bTV показа как човек с минимални компютърни познания може бързо и лесно да установи егенето например на премиера Бойко Борисов или на главния прокурор Сотир Цацаров. Последният заяви, че ще подаде сигнал в Комисията за защита на личните данни - но не като шеф на държавното обвинение, а като гражданин. Оказва се, че не е направил даже това. „Вчера напуснах комисията в 18:30 часа, главният прокурор не беше подал жалба. Личното ми мнение е, че, запознавайки се с фактическите неща по изнесения от вас случай, няма да подаде жалба", коментира Целков. ограничи използването на ЕГН за различни услугиСпоред него темата е важна в светлината на новия глобален регламент за защита на личните данни, който влиза в сила в края на май и в който са заложени многомилионни глоби за администраторите на лични данни при нарушения. По думите му „много отдавна е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор" и комисията на няколко пъти е реагирала при решения на институции да дадат достъп до лични данни само на база на единния граждански номер. Той даде пример с указания към Столична община и ЦИК

Комисията за защита на личните данни: ЕГН-то не е надежден идентификатор

https://frognews.bg/novini/veselin-tselkov.html

”Много отдавна е известно, че ЕГН-то не е сигурен идентификатор. Нашата комисия е реагирала мигновено и то неведнъж по тази тема. Държавата работи отдавна по този проблем. Трябва да се въведе електронния идентификатор, но за съжаление това все още не е факт. Това каза проф. Веселин Целков, и.д председател на Комисията за защита на личните данни.

Бойко Ноев: Ще има надлъгване на Турция и Европейския съюз във Варна

https://frognews.bg/novini/boiko-noev-2018-03-23.html

От години наред ние сме свидетели на едно отделяне на Турция, от това, което ние наричаме Европа. Това премина през караниците с Америка, гражданската война в самата Турция и проблемите със Сирия. Това заяви бившият военен министър и експерт в сектор ”Сигурност” Бойко Ноев.

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776973

Тръмп замени съветника си по националната сигурност
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър като съветник по националната сигурност от следващия месец, предава БТА. "С радост обявявам, че от 9 април 2018 г. посланик Джон Болтън ще бъде новият ми съветник по националната сигурност", написа Тръмп в Туитър.

Лавина от сигнали за бедстващи щъркели в Бургаско

http://www.cross.bg/shturkeli-bedstvashti-ptitzi-1570837.html

/КРОСС/ Лавина от сигнали за бедстващи щъркели има в Бургаско. Екоинспектори и служители на горските стопанства тръгнаха да спасяват замръзнали птици. А зоопаркът в Айтос осигури клетки, в които да се подслонят. По време на снеговалежа в четвъртък Адриана Маврулкова и съпругът ѝ виждат ято щъркели, накацали край пътя. „Те бяха целите мокри, долу на земята, имаше налягали, перата им, личеше си, че са мокри. Нито могат да хвърчат, нито нищо", казва жената. Щъркелите обаче не са открити от екоинспекторите на това място. Според Станислав Георгиев от отдел „Биологично разнообразие"от РИОСВ - Бургас е възможно птиците, които е видяла Мравулкова, просто да са спрели за почивка. „Всички птици са мокри в момента.Това, че щъркелите са стоели на едно място означава, че те в момента съхраняват енергия. Изглеждат един вид като бедстващи, но не са", уточни експертът. Малко по-късно виждаме птиците да прелитат. „Не във всеки случай, когато видим кацнали щъркели, трябва да смятаме, че бедстват", казва и Елена Паспалева от РИОСВ - Бургас. По думите на експертите щъркелите могат да издържат и на по-ниски температури, не е нужно непременно да се държат и на топло. Сигнали за бедстващи птици постъпват и от други села в Средец. Някои от щъркелите инспекторите откриват вече в гнездата им.  

Турският външен министър Чавушоглу усилено се подготвя за срещата във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776972

Турският външен министър Чавушоглу усилено се подготвя за срещата във ВарнаТурският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу и главният преговарящ по кандидатурата на Турция за ЕС Йомер Челик усилено работят по подготовката на срещата на високо равнище ЕС-Турция, която ще се състои на 26 март във Варна с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата министри са провели редица конференции с отговорните

Кипър обяви война на необслужваните заеми

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kipyr-obiavi-voina-na-neobslujvanite-zaemi-257978/

Пет години след банковата криза финансовите рани от нея още не са излекувани

Човек се е опитал да се самоубие в холандския парламент по време на дебати

http://www.cross.bg/samoybie-opital-parlamenta-1570836.html

/КРОСС/Мъж се е опитал да се самоубие, скачайки от балкона за зрителите, по време на дебати относно организираната престъпност в долната камара на парламента в Хага, пише Dutch News. Мъжът се е опитал да се самоубие е завързал примка около врата с, закачайки другия ѝ край за балкона. Според полицията мъжът е 65-годишен известен активист за легализирането на „меките" наркотици и е прекарал последните няколко седмици в протести пред парламента. Той също така е обявил плановете си на профила си в социалната мрежа „Фейсбук", пишейки „Трябва да направя това, за да разтърся политиците".

Сенатът на САЩ одобри допълнителния федералния бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776967

Сенатът на САЩ одобри допълнителния федералния бюджет
Сенатът на САЩ прие тази нощ федерален закон за допълнителен бюджет, възлизащ на 1,3 трилиона долара, избягвайки ново блокиране на работата на администрацията, което щеше да се случи след часове, предава БТА. Сенаторите одобриха закона с 65 гласа "за" и 32 "против". С него се финансира работата на федералното правителство след крайната дата,

Натровеният при случая "Скрипал" британски полицай излезе от болницата

https://www.actualno.com/europe/natrovenijat-pri-sluchaja-skripal-britanski-policaj-izleze-ot-bolnicata-news_666010.html

Британският полицай, който беше изложен на въздействието на нервно-паралитичен газ, използван при атаката срещу бившия руски шпионин сергей Скрипал, днес беше изписан от болницата. Ник Бейли „напусна болницата“, каза Кара Чарлс-Баркс. Скрипал и дъщеря му Юлия станаха мишени на атака на 4 март в британския град Солсбъри, и все още са в критично, но стабилно положение в болница. Бейли каза, че че бил „изумен от подкрепата, картичките и съобщенията“ в изяв

Директорката за турските песни в детска градина: PR на ВМРО

http://dnes.dir.bg/news/direktorka-detska-gradina-turski-pesni-26983656

ВМРО опита да си прави PR на гърба на детската градина, което доведе до огромен стрес у деца и родители, каза директорката, обвинена, че е пуснала турски песни

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млдр. долара

http://www.cross.bg/mita-amerikanski-dolara-1570835.html

/КРОСС/ Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти. Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още очаква да чуе от Съединените щати дали ще направи изключение за ЕС при въвеждането на новите мита за стомана и алуминий. Очаква се въпросът с американските мита върху стоманата и алуминия да се разисква от европейските лидери в Брюксел днес.  

Пътна обстановка в страната - 23 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371259

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Синдикатът на служителите в затворите ще реши дали да продължи протестите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776968

Синдикатът на служителите в затворите ще реши дали да продължи протестите си
Синдикатът на служителите в затворите в България ще реши днес за по нататъшните си действия. Това ще се случи на извънредно заседание на УС в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ССЗБ. Извънредното съвещание на УС с регионалните представители на служителите на затвори и арести ще започне в 12.00 часа в Заседателната зала на ОС „ИН“, гр. Пловдив.

Световен ден на метеорологията

http://www.cross.bg/svetoven-den-na-meteorologiyata-1570834.html

/КРОСС/ Днес се отбелязва Световният ден на метеорологията. По този повод ще се проведе тържествено събрание в Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. На честването са поканени министрите на енергетиката и на образованието Теменужка Петкова и Красимир Вълчев, председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Ще бъдат презентирани прогностичните центрове на НИМХ, в които се правят прогнозите, в това число за опасни и особено опасни явления като снеговалежи, проливни дъждове, наводнения и силни ветрове.  

Пентагона ще унищожи химическите си оръжия до края на 2023 г.

https://www.actualno.com/america/pentagona-shte-unishtoji-himicheskite-si-oryjija-do-kraja-na-2023-g-news_666023.html

Пентагона смята да завърши процеса на ликвидация на запасите си от химически оръжия до края на 2023 година. Това заяви в четвъртък официална представителка на Министерството на отбраната на САЩ пред ТАСС. В отговор на молбата да коментира изказването на високопоставен руски военен, който обвини САЩ, че още не са унищожили химическите си оръжия заради липса на финансиране, подполковник Мишел Балданза заяви, че "САЩ продължават планово да се приближават към пълно унищожение на своите запаси

37 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6776964

37 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаТридесет и седем души са ранени без опасност за живота им при 26 катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщи МВР. В София са станали пет тежки и 308 леки пътни произшествия, при които седем души са

Синдикат на служителите в затворите в България решава дали да продължи протестите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-sindikata-zatvorite-1570833.html

/КРОСС/ Синдиката на служителите в затворите в България решава днес за по нататъшните си действия. Това ще се случи на извънредно заседание на УС в Пловдив. Извънредното съвещание на УС с регионалните представители на служителите на затвори и арести ще започне в 12.00 часа в Заседателната зала на ОС „ИН", гр. Пловдив. Събранието е свикано извънредно 72 часа след ангажимента на правителството за отпускане на допълнителни средства за изпълнение на поставените от синдиката искания. По време на дискусията ще се обсъждат постигнатите до момента резултати от протестната кампания „Европа и за нас", както и дали ще има национален протест на 26 март. Както е известно на 20 март по време на среща между представители на синдиката и премиера Бойко Борисов бе решено, че ще бъдат отпуснати 15 милиона лева за изравняване на заплатите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана" с тези на на останалите ведомства в сектора за сигурност. Синдиката на служителите в затворите в България ще разисква и върху възможностите за разпределение на отпуснатите средства, при които ще се гарантира справедливо увеличение за отделните направления на дейност в двете дирекции и как тези 15 милиона лева да са достатъчни за изравняване на заплатите със съответните категории в МВР, каквото е основното искане на синдиката от няколко години насам.  

Европейският съвет не възрази срещу срещата ЕС-Турция във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776958

Европейският съвет не възрази срещу срещата ЕС-Турция във ВарнаЕвропейският съвет не възрази срещу срещата ЕС-Турция във Варна. Това се реши на среща на европейските лидери, които се събраха в Брюксел. Вчера през целия ден провеждането на тази среща изглеждаше под въпрос. Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара.

Лекари разделиха успешно сиамски близнаци в Мексико

https://www.actualno.com/america/lekari-razdeliha-uspeshno-siamski-bliznaci-v-meksiko-news_666025.html

Мексикански лекари проведоха успешна операция за разделяне на сиамски близнаци на месец и половина, сраснали се в областта на гръдния кош и корема. Хирургическата операция бе проведена в една от болниците на град Леон, щата Гуанахуато в централната част на страната, съобщи в четвъртък електронната версия на вестник "Универсал". Операцията е продължила почти 4 часа без каквито и да е усложнения. Децата вече са изписани от болницата. Наблюдаващите ги специалисти отбелязват, че състояние

Кобрата станал боксов мениджър

https://offnews.bg//bojni/kobrata-stanal-boksov-menidzhar-677283.html

Кубрат Пулев вече официално е боксов мениджър. Бившият претендент за световната титла по бокс в тежка категория продължава да бъде активен състезател, но успоредно с това се е ориентирал към финансовите и организационни аспекти на спорта.

Кобрата вече движи делата на своя по-малък брат Тервел, пише "България Днес". Той преговаря с промоутъри, телевизии и дори официално беше представен като мениджър във Виена.

Това се случи по време на пресконференцията за следващия двубой на Тервел, който ще се състои на 7 април в австрийската столица. Бронзовият медалист от олимпиадата в Лондон ще се изправи срещу непобедения унгарец Ласло Пензеш. Срещата е в осем рунда полутежка категория.

До момента Тервел Пулев има 9 победи (8 с нокаут) от 9 двубоя. Именно неговият брат Кубрат му уреди гастрол Чикаго преди три седмици. Тогава Тервел нокаутира за по-малко от три минути местния боксьор Скот Фътрел.

В плановете на братя Пулеви влиза и организиране на голяма галавечер в "Арена Армеец". Те вече участваха в две такива през 2016 и 2017 г., но тогава шоутата бяха организирани от немската компания "Зауерланд".

Самият Кубрат все още има договор до края на годината с германския боксов промоутър. Очаква се след изтичане на контракта Кобрата сам да менажира своята кариера.

Евросъюзът "пусна" срещата с Ердоган във Варна

http://clubz.bg/65746-evrosyyuzyt_pusna_sreshtata_s_erdogan_vyv_varna

Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщиха за БТА дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща, ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.

Русия настоява за достъп до Сергей Скрипал

http://www.cross.bg/dostup-rysiya-dushterya-1570832.html

/КРОСС/ Русия е изразила притеснение, че британските власти отказват достъп до бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, в чиито опит за убийство бива обвинена, пише британският вестник Huffington Post. На пресконференция в четвъртък посланикът на Руската федерация в Лондон Александър Яковенко е обвинил Великобритания в нарушаване на дипломатическия протокол, като не ги информира за състоянието на бившия разузнавач и дъщеря му, които са руски граждани. Яковенко е заявил, че отказвайки консулски достъп до руски граждани, Великобритания нарушава Виенската конвенция за консулските услуги. „Ние продължаваме да настояваме за достъп и пълна информация за състоянието на нашите съграждани, които никой не е виждал от 4 март", заявява посланикът.

Превозвачи от цялата страна протестират в София

http://www.cross.bg/bulgarskite-prevozvachite-evropa-1570831.html

/КРОСС/ Недоволство сред превозвачите. Фирми от цялата страна се събират в София, за да търсят помощ от държавата. Причината е нова европейска директива, която предвижда на всеки три седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас. Според бранша на практика това означава фалит за много от фирмите, защото превозвачите работели на дълги курсове. Общо около 70 000 са българските камиони, които возят стоки в Европа. Превозвачите обмислят и мащабни протести.  

Синоптик: Довечера започват нови валежи, на Цветница ще е до 20 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6776955

Синоптик: Довечера започват нови валежи, на Цветница ще е до 20 градусаПредстои затопляне, но до края на седмицата ще си е зима. Днес ще се поразкъса облачността, особено в Южна България и температурите слабо ще се повишат, но това пък ще доведе до образуване на поледици. Опасните явления няма да приключат само с този сняг. Довечера идва следваща вълна валежи, ще има превалявания,

Лукарски: Има отказ от реформи от ГЕРБ, СДС не е в коалиция с Патриотите

https://frognews.bg/politika/bojidar-lukarski.html

Нещата в държавата не са такива, каквито трябва да бъдат. Има липса на реформи, абсолютен отказ от реформи, ниски са доходите на хората.Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Лукарски: Има отказ от реформи от ГЕРБ, СДС не е в коалиция с Патриотите

https://frognews.bg/novini/bojidar-lukarski.html

Нещата в държавата не са такива, каквито трябва да бъдат. Има липса на реформи, абсолютен отказ от реформи, ниски са доходите на хората.Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-izrazi-solidarnost-s-velikobritaniia-po-sluchaia-sys-sergei-skripal-258047/

Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, обсъждат се мерки срещу Русия, се казва в съвместно изявление

Вижте къде възстановиха движението за товарни автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776956

Вижте къде възстановиха движението за товарни автомобилиВъзстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона по: по АМ "Хемус" София - Ябланица; по път І-4 Ябланица – Севлиево и в посока Варна; по път I-1 Мездра - Ботевград в двете посоки; по път I-3 Плевен-Ябланица. Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проход „Предел“ и по пътя I-6 граница с област Перник -

Тръмп уволни съветника си по националната сигурност

http://www.cross.bg/boltun-sigyrnost-makmastur-1570830.html

/КРОСС/ Поредна смяна на висш служител в Белия дом. Досегашният съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър ще бъде заменен с бившия посланик в ООН Джон Болтън. Доналд Тръмп имаше сериозни разногласия с Макмастър, а през последните седмици зачестиха съобщенията в медиите за евентуалната му смяна. Джон Болтън е ветеран от средите на републиканската партия и е работил с президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш баща и син. Болтън е известен като ястреб, който подкрепя използването на военна сила срещу Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия.  

Тръмп освободи и съветника си по националната сигурност

https://offnews.bg//sviat/tramp-osvobodi-i-savetnika-si-po-natcionalnata-sigurnost-677282.html

Американският президент Доналд Тръмп освободи ген. Хърбърт Макмастър от поста съветник по националната сигурност. Неговото място ще заеме бившият постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън.

За рокадата се разбра от публикация на Тръмп в Туитър.

"Радостен съм да съобщя, че от 9 април посланик Джон Болтън ще бъде новият ми съветник по националната сигурност. Много съм благодарен на генерал Х. Р. Макмастър за изключителната му работа и винаги ще остане мой приятел.", написа американският държавен глава.

Хърбърт Реймънд Макмастър беше назначен за съветник по националната сигурност през февруари 2017 г. Неговият предшественик на поста бе Майкъл Флин, който се задържа на позицията за съвсем кратко време.

Турски военен самолет се разби в Кападокия, пилотът загина

http://www.mediapool.bg/turski-voenen-samolet-se-razbi-v-kapadokiya-pilotat-zagina-news277117.html

Самолет Ф-16 на турските военновъздушни сили се е разбил край град Невшехир, област Кападокия, съобщиха турски медии. Катастрофата е станала в близост до селището Гюлшехир, където е паднал самолетът. Пилотът е загинал, съобщи кметът на Невшехир Хасан Юнвери. Той каза още, че към мястото на катастрофата са изпратени екипи за спешна помощ и военни коли. От щаба на турската армия потвърдиха,че самолетът е паднал по време на учебен полет. Няма информация какви са причините за инцидента.

Полша иска от Германия компенсации от 543 млрд. долара

https://www.actualno.com/europe/polsha-iska-ot-germanija-kompensacii-ot-543-mlrd-dolara-news_666009.html

На 543 млрд. долара изчисли индивидуалните компенсации за пострадалите от немските окупатори поляци полската парламентарна група, занимаваща се с въпроса за репарациите, които Берлин трябва да изплати на Варшава за щетите от времето на Втората световна война. Числото беше съобщено на репортери от стоящият начело на парламентарната група депутат Аркадиуш Муларчик. По неговите думи по експертизи от 1990 г. "в Полша е имало 13 315 000 души, непосредствено пострадали от хитлеристка Германия по

Временно затварят част от бул. „Осми Приморски полк“ заради военен ритуал

http://www.moreto.net/novini.php?n=371258

Днес, 23 март между 12 и 13 часа ще бъде затворен част от бул. „Осми Приморски полк“ във Варна, припомня Moreto.net. Затворено ще бъде пътното платно в посока сп. „Почивка“, в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул.

Срещата на върха Турция - ЕС ще се състои

http://www.cross.bg/tyrtziya-suvet-evropeiiskiyat-1570829.html

/КРОСС/ В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция-ЕС в понеделник, което означава, че тя ще се състои. Това съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС. Въпреки това, Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция. Съветът призова Турция да прекрати действията си и да зачита суверенното право на Кипър да използва природните си ресурси в съответствие с международното и европейското право. Европейският съвет изрази и сериозна загриженост за продължаващото задържане на европейски граждани в Турция, в това число на двама гръцки войници. Съветът призовава за бързо и положително решение по въпроса и диалог със страните-членки  

Бум на инфарктите и инсултите заради рязкото застудяване

https://frognews.bg/novini/bum-infarktite-insultite-zaradi-riazkoto-zastudiavane.html

Бум на инфаркти и инсулти заради рязката температурна промяна през последните дни, отчитат от столичната Спешна помощ. 1294 са сигналите, на които спешните медици са се отзовали през последните два дни.

Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области в страната, в останалите - жълт

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6776946

Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области в страната, в останалите - жълт Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области, в останалата част от страната е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжевият код е в сила за областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен и Търговище.

Почина съпругата на депутата Георги Марков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776947

Почина съпругата на депутата Георги МарковСъпругата на депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков - Мария, е починала след едногодишна борба с рака. Тя беше прекрасен човек и дългогодишен преводач от унгарски. Марков прекара последните си седмици до нея в болницата в Будапеща, където основно живее семейството. Редакцията на "24 часа" изказва съболезнования на Марков и на дъщеря

ЕС с по-строги мерки за защита на потребителите след провала на „Фейсбук”

http://www.cross.bg/feiisbyk-zashtita-nalagat-1570828.html

/КРОСС/ Европейският съюз планира да въведе по-строги правила за защита на личните данни в интернет. Те ще се отнасят за социални мрежи и имейл доставчици като "Фейсбук" и "Гугъл". Съгласно проекта властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота на компаниите. В момента органите за защита на потребителите в Общността могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат подобни правомощия. Това става на фона на разкритията, че консултантска фирма е злоупотребила с данните на около 50 милиона потребители на "Фейсбук" в опит да повлияе върху президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Акциите на социалната мрежа се обезцениха значително въпреки уверенията, че подобен гаф не може да се повтори в наши дни.  

Собствениците на "Манчестър сити" се насочват към футболния пазар в Китай

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/23/3151182_sobstvenicite_na_manchestur_siti_se_nasochvat_kum/?ref=rss


Собствениците на "Манчестър сити" искат да разширят влиянието си във футбола с придобиването на нови клубове. Компанията "Сити футбол груп", в която 87% са притежание на кралската фамилия на Абу Даби, а останалите 13% - на две китайски фирми, проявява най-голям интерес към бързо развиващия се пазар в Азия.<br /><br />"Сити футбол груп" е мажоритарен или едноличен собственик на четири клуба и има дялове в още два. Компанията притежава 100% от акциите на...

Ще има среща Европейски съюз-Турция във Варна

http://dnes.dir.bg/news/varna-sreshta-rejep-erdogan-metezhat-turtzia-evropredsedatelstvoto-2018-26983567

Европейският съвет не възрази срещу срещата на лидерите от ЕС с турския президент Реджеп Ердоган, която трябва да се състои на 26 март във Варна.

Голяма част от чуждите ни инвестиции изобщо не са чужди, а прикриват корупция

https://offnews.bg//interviu/goliama-chast-ot-chuzhdite-ni-investitcii-izobshto-ne-sa-chuzhdi-a-pr-677258.html

Преди дни стана ясно, че скандинавският телеком "Теленор" е поредният голям стратегически инвеститор, който напуска България. Така компанията се нарежда сред дълъг списък на сериозни компании дошли да правят бизнес у нас, а след това избягали като дявол от тамян от Родината. Защо страната ни е непривлекателно място за инвестиции и как картината може да се подобри? По тези въпроси OFFNews потърси мнението на финансиста Румен Гълъбинов, бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Ето разговора ни с него:

- Г-н Гълъбинов, през последните години положението с чуждите инвестиции у нас става все по-лошо. Защо намаляват толкова драматично?

- Първите симптоми на кризата у нас преди 10 години бяха свързани именно със свиването на чуждите инвестиции. Разбира се България не е изключение по отношение на отлива на чуждестранни инвестиции, но е с най-голям спад в сравнение с останалите страни от региона на Централна и Източна Европа.

Притокът на чужди инвестиции в страната ни едва ли скоро ще достигне годишните нива преди кризата и това е свързано с развитието на цялостната икономическа обстановка. Поддържането на макроикономическа стабилност е необходимо, но недостатъчно условие за връщане на интереса към България като място за правене на бизнес. Негативната тенденция за изтегляне на чуждестранни инвестиции ще продължава и през тази година.

Прогнозите за чуждестранните инвестиции в икономиката на България стават все по-трудно изпълними. Нивото на преките вложения за последните шест години след кризата се колебаят около 2-3% от БВП, което е значително по-ниско от периода до 2008 г., когато достигнаха близо 30%. Българската икономика продължава да има нужда от чужд капитал и без такъв не може да постигне висок и устойчив икономически растеж за дълъг период от време.

Размерът и потокът на привлечените чужди инвестиции са в силна връзка с БВП на човек от населението. Колкото повече една държава привлича чужди инвестиции, толкова повече нейната икономика просперира и доходите се увеличават.


- Особено притеснително ми се струва това, че се оттеглят стратегическите инвеститори и идат случайни и по-рискови играчи. Сега бе обявена продажбата на Теленор, но можем да изброим и куп други имена на големи компании, които си тръгнаха - ЧЕЗ, Е.ОН, издателската група ВАЦ. Какво е обяснението?

- През последните години част от чуждестранните инвеститори си заминаха, български ги заместиха, а някои стратегически инвеститори влязоха в аутсорсинга и в ИТ сектора. Чуждестранни инвеститори в страни от Централна и Източна Европа бяха активни участници в процеса на преструктуриране на дейността на фирмите си. Все още са малко инвеститорите с дългосрочни планове, такива, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години и имат намерение за трайна и повече заетост. Притеснително е, че статистиката за България показва ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на дългосрочен интерес към икономика ни.

С най-голяма тежест в понижението е намаляването на дългосрочните вложения на международни компании в акционерни участия в дъщерни дружества, което има най-голямо значение за дългосрочния растеж. В структурата на преките чуждестранни инвестиции над 40% са под формата на заеми от банки и компаниите-майки. Повечето от преките чуждестранни инвестиции в България за последните години идват от държави, които на практика представляват офшорни зони. Има и случаи, в които не става дума за истински чуждестранни инвестиции, а по-скоро за средства, инвестирани от фирми и граждани, прикриващи собствеността си чрез офшорни компании.

Офшорните зони имат изключително спорна роля, а в България офшорните финансови потоци най-често се свързват с противоречиви проекти и политическа корупция.


- В редица международни изследвания страната ни е класирана на изключително задни позиции в сектори като правосъдие и обществен ред и борба с корупцията. Управляващите обаче сякаш се правят, че този проблем не съществува.

- За съжаление инвестиционния климат в България все още е на незадоволително ниво с ниско качество на административно обслужване и липса на достатъчна прозрачност. Следва да се предприемат бързи стъпки по отношение на цялостното подобряване на бизнес средата. Съвсем нормално е неблагоприятната икономическа среда да доведе до отлив на чуждестранни инвестиции. В такава среда инвестициите и разширяването на производствения капацитет се превръщат в крайно рискови начинания и съответно биват ограничени или направо преустановени. Големият недостатък на България остана лошата административна и институционална среда, която не отчете подобрение след присъединяването на страната ни към ЕС. Оценката за нивото на корупционната дейност в държавния административен сектор оказва изключително голяма тежест върху инвеститорите. Наличието на високи нива на корупция се асоциира с необходимостта за осъществяване на подкупи на държавни служители, създава се несигурност, а крайният ефект е нарастване на разходите за и трудно прогнозиране на бизнес дейността. Рискът се увеличава и едновременно с това възвръщаемостта и стимулът за инвестиции намалява в случай на висока корупция. Корупцията до голяма степен предопределя решенията на международните компании да инвестират. Има обратнопропорционална зависимост между корупцията и инвестициите, като дял от БВП. Колкото по-висока е корупцията в дадена страна, толкова по-нисък е делът на инвестициите от БВП.

Тази връзка е особено силна в страни с висока оценка на корупцията като България. Освен това корупцията силно ограничава конкурентните предимства на икономиката ни. Ето защо борбата с корупцията е неотложно нужна за привличане на инвестиции в България.


- Доколко демографската криза влияе на отлива на инвеститори?

- Недостигът на преки инвестиции пречи на икономиката на България да се развива ускорено, а поради неблагоприятната демография и лошото образование, изпитваме дефицит на кадри. Наличието на достатъчна на брой работна ръка, както и качеството на тази работна ръка са едновременно фактор и следствие от привличането на чужди инвестиции.

Развитието на пазара на труда в България определено присъства сред неблагоприятните фактори за чуждестранните инвеститори. Обучението и образованието на работната сила трябва да са водещи при изработването на стратегии за привличане на инвестиции. България като държава трябва да инвестира значително повече в хората, като увеличи средствата за образование, наука и здравеопазване. Необходимо е да се подобри образованието и обучението чрез преквалифициране на безработни и стимулиране на компаниите за повишаване на квалификацията на служителите си.

Спешно ни трябва подобряване в качеството на образованието, което предоставят училищата и университетите, за да се повишат способностите на хората в новите технологии и управленските умения, които са предпоставки за привличане на повече инвестиции. Преодоляването на тежката демографска криза в България трябва да е насочена към подобряване на инвестиционната среда, защото инвестициите са тези, които създават работни места и доходи, като по този начин задържат и привличат млади хора.

- Какво трябва да се направи за да променим картината?

- Необходимо е намаляване на административните разходи за бизнеса, преустановяване на корупционните практики и гарантиране независимостта на съдебната власт и регулаторните органи.

Нужна е нова система от стимули за инвеститорите, която да включва въвеждане на субсидии за нови работни места и държавни гаранции за инвестиционни кредити и проекти под формата на публично-частно партниране.

Стимулирането на инвестиции в България би следвало да се превърне в приоритет за всяко правителство, като мерките трябва да бъдат насочени към:

- подобряване на инвестиционната среда и ефективна борба с корупцията,

- намаление на данъчната и осигурителната тежест в икономиката,

- намаление на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги през Интернет,

- ограничаване на лицензионните режими и мълчаливо съгласие за всички регистрационни режими,

- защита на правата на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички пред закона.

За да стане България отново атрактивна за инвеститорите трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация. Освен това трябва да се ограничават неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики в страната ни. Когато тези процеси започнат, връщането на чуждестранните инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако станем членове на Еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни бонуси за избор на България като място за инвестиции.

Валери Симеонов: Рекламите на хазарт са безобразни, бих ги забранил

http://clubz.bg/65745-valeri_simeonov_reklamite_na_hazart_sa_bezobrazni_bih_gi_zabranil

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че клиповете, "в които се търкат билетчета", които рекламират хазартни игри, са "безобразни". Според него те могат да имат "пагубно въздействие", защото създават впечатлението, че човек може да забогатее без труд. По този повод Симеонов заяви, че смята да предложи промени в законодателството, свързани с рекламите на хазартни игри, като в момента събира информация по темата.

Изявлението на Симеонов бе по време на парламентарния контрол. Той каза още, че Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъществява проверка на рекламен клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца. Отговорът му бе на въпрос на депутатката от БСП Теодора Халачева.

"Относно излъчения в електронните медии рекламен клип с участието на състезателка от Българската федерация по художествена гимнастика Държавната агенция за закрила на детето е изискала информация от председателя на Българската федерация по художествена гимнастика и от организатора на лотарийната игра. От изпълнителния директор на фирмата е предоставена информация, че в заснемането на клипа не са участвали деца - в подкрепа на което са предоставени седем броя копия на договори на заснетите лица. Договори с артисти, изпълнители, видно от които всички те са пълнолетни", заяви Симеонов.

И добави, че в момента проверката продължава. По казуса работели още СЕМ и Комисията по хазарта. В кулоарите разясни още какви законови промени би искал да предложи, като поясни, че засега това е на ниво идея:

"Ще ограничаваме, разбира се. Мен ако питате трябва да се забрани въобще такава реклама"

Валери Симеонов: Рекламите на хазарт се безобразни, бих ги забранил

http://clubz.bg/65745-valeri_simeonov_reklamite_na_hazart_se_bezobrazni_bih_gi_zabranil

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че клиповете, "в които се търкат билетчета", които рекламират хазартни игри, са "безобразни". Според него те могат да имат "пагубно въздействие", защото създават впечатлението, че човек може да забогатее без труд. По този повод Симеонов заяви, че смята да предложи промени в законодателството, свързани с рекламите на хазартни игри, като в момента събира информация по темата.

Изявлението на Симеонов бе по време на парламентарния контрол. Той каза още, че Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъществява проверка на рекламен клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца. Отговорът му бе на въпрос на депутатката от БСП Теодора Халачева.

"Относно излъчения в електронните медии рекламен клип с участието на състезателка от Българската федерация по художествена гимнастика Държавната агенция за закрила на детето е изискала информация от председателя на Българската федерация по художествена гимнастика и от организатора на лотарийната игра. От изпълнителния директор на фирмата е предоставена информация, че в заснемането на клипа не са участвали деца - в подкрепа на което са предоставени седем броя копия на договори на заснетите лица. Договори с артисти, изпълнители, видно от които всички те са пълнолетни", заяви Симеонов.

И добави, че в момента проверката продължава. По казуса работели още СЕМ и Комисията по хазарта. В кулоарите разясни още какви законови промени би искал да предложи, като поясни, че засега това е на ниво идея:

"Ще ограничаваме, разбира се. Мен ако питате трябва да се забрани въобще такава реклама"

Валери Симеонов: Рекламите на хазарт се безобразни, с пагубно въздействие

http://clubz.bg/65745-valeri_simeonov_reklamite_na_hazart_se_bezobrazni_s_pagubno_vyzdejstvie

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че клиповете, "в които се търкат билетчета", които рекламират хазартни игри, са "безобразни". Според него те могат да имат "пагубно въздйествие", защото създават впечатлението, че човек може да забогатее без труд. По този повод Симеонов заяви, че смята да предложи промени в законодателството, свързани с рекламите на хазартни игри, като в момента събира информация по темата.

Изявлението на Симеонов бе по време на парламентарния контрол. Той каза още, че Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъществява проверка на рекламен клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца. Отговорът му бе на въпрос на депутатката от БСП Теодора Халачева.

"Относно излъчения в електронните медии рекламен клип с участието на състезателка от Българската федерация по художествена гимнастика Държавната агенция за закрила на детето е изискала информация от председателя на Българската федерация по художествена гимнастика и от организатора на лотарийната игра. От изпълнителния директор на фирмата е предоставена информация, че в заснемането на клипа не са участвали деца - в подкрепа на което са предоставени седем броя копия на договори на заснетите лица. Договори с артисти, изпълнители, видно от които всички те са пълнолетни", заяви Симеонов.

И допълни, че в момента проверката продължава. По казуса работели още СЕМ и Комисията по хазарта.

Няколко язовира в Бургаско преливат

http://www.cross.bg/yazovir-nyakolko-nivoto-1570827.html

/КРОСС/ Няколко язовира преливат в Бургаско. Изградени са диги в ниските части на село Сърнево, но евакуация засега не се налага. Прелива и язовир Тича във Варненско. На Северозапад бедствено положение е удължено с още 7 дни. Вчера и язовир Кърджали беше на сантиметри от преливане. Властите уверяват, че няма опасност за хората, но нивото е най-високото за последните 2 години. Следи се и нивото на река Дунав, която при Лом достигна критични нива.  

АПИ плаща 20 млн. лв. за километър път

https://www.actualno.com/society/api-plashta-20-mln-lv-za-kilometyr-pyt-news_666007.html

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви два търга за строителство на стойност 425 млн. лв. без ДДС. Финансирането ще дойде от бюджета, обявиха от агенцията. Единият търг е за малко над 6 км от софийския Околовръстен път от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", чиято стойност възлиза на 123 млн. лв. без ДДС. Проста сметка показва, че всеки километър от трасето ще глътне по над 20 млн. лв. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посо

Зов за помощ до "Петел": Помогнете на 6-годишната Ивка да живее

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh-do-Petel--Pomognete-na-6-godishnata-Ivka-da-zhivee__256710

За пореден зов за помощ се обърнаха към "Петел" читатели. Става дума за търсене на средства за 6-годишната Ивка. "Здравейте! Пиша ви с молба...

Кървава катастрофа с труп на "острова" на пътя Карлово - Сопот

https://petel.bg/Karvava-katastrofa-s-trup-na-ostrova-na-patya-Karlovo---Sopot__256711

Снимка Булфото Мъж от самокатастрофирал автомобил е издъхнал на място при катастрофа в Карлово, научи Блиц от очевидци на мелето. От по...

Отложиха Добруджа - Спартак, както и всички останали мачове от кръга в Трета лига

https://petel.bg/Otlozhiha-Dobrudzha---Spartak--kakto-i-vsichki-ostanali-machove-ot-kraga-v-Treta-liga__256712

Всички мачове от поредния кръг на Трета лига - Североизточна група, ще бъдат отложени. Това научи "Петел" току-що. Сред тях е и чаканият ...

Над 80 000 тона отпадъци в Тихия океан между Калифорния и Хаваи

https://petel.bg/Nad-80-000-tona-otpadatsi-v-Tihiya-okean-mezhdu-Kaliforniya-i-Havai__256713

Количеството на пластмаси и отпадъци в Тихия океан се увеличава по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това показва ново научно изследва...

Сашо и Деси опитаха да подобрят рекорд в ефир

https://petel.bg/Sasho-i-Desi-opitaha-da-podobryat-rekord-v-efir__256714

За пореден път по нестандартен начин стартираха предаването си "Преди обед" водещите Александър Кадиев и Десислава Стоянова. В начало...

Петков: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

https://petel.bg/Petkov--Novata-kontseptsiya-za-horata-s-uvrezhdaniya-nyama-za-tsel-da-otnema-prava__256715

Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е ...

Първи кадри от тежката катастрофа в Карлово, при която загина човек, а друг пострада

https://petel.bg/Parvi-kadri-ot-tezhkata-katastrofa-v-Karlovo--pri-koyato-zagina-chovek--a-drug-postrada__256716

Снимки TrafficNews.bg Мъж е загинал след катастрофата тази сутрин в Карлово, съобщи TrafficNews.bg. Инцидентът е станал около 3 часа през нощта - лек ...

Ветераните на Варна посрещат утре Люлебургаз

https://petel.bg/Veteranite-na-Varna-posreshhat-utre-Lyuleburgaz__256717

Традиционна футболна среща между сборен отбор на ветераните на Варна и Люлебургаз ще се играе тази събота на стадион "Локомотив". Срещ...

Анастасия Стойчева от НИМХ към БАН обяви поредна аномалия, тепературите удрят 20 градуса съвсем скоро!

https://petel.bg/Anastasiya-Stoycheva-ot-NIMH-kam-BAN-obyavi-poredna-anomaliya--teperaturite-udryat-20-gradusa-savsem-skoro-__256718

Кадри БНТ Необичайни снеговалежи на Балканите в началото на пролетта. И утре се очаква да бъде доста студено, но температурите от неделя...

Агенция АФИС: Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ

https://petel.bg/Agentsiya-AFIS--Blagodarenie-na-Ginka-BSP-se-izravni-s-GERB__256719

Снимка Булфото Скандалът с покупката на бизнеса на ЧЕЗ от Гинка от Пазарджик е разместил политически пластове. Отговорите на въпроса „...

Борисов мнителен: Не е сигурно, че Русия е отровила Скрипал

https://petel.bg/Borisov-mnitelen--Ne-e-sigurno--che-Rusiya-e-otrovila-Skripal__256720

Снимка Булфото Премиерът Бойко Борисов не подкрепи позицията на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски шпи...

Евродиректива оставя 100 000 BG шофьори без работа

https://petel.bg/Evrodirektiva-ostavya-100-000-BG-shofori-bez-rabota__256721

Снимка: Булфото Над 100 хил. български шофьори може да останат без работа, твърдят от бранша. Превозвачи от цялата страна се събират в Софи...

Арестуваха украинската депутатка Надя Савченко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776942

Арестуваха украинската депутатка Надя СавченкоУкраинският парламент - Върховната Рада - свали имунитета на депутатката Надя Савченко - бивш военен пилот, която стана национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор, предадоха БТА и Асошиейтед прес. Тя бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите днес генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза,

Отбранителна политика или "снишаване"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/23/3149087_otbranitelna_politika_ili_snishavane/?ref=rss


България е вероятно единствената страна в Европа, която не възприема сериозно необходимостта да има отбранителна политика.<br /><br />След края на Косовската криза, гражданската война в Македония и приемането на страната ни в НАТО, България заживя в безгрижие за военната си сигурност. След 2001 г. нито едно редовно българско правителство не е проявявало задълбочен интерес към развитието на отбранителните способности. Известно изключение е периодът 2004-2005 г., но тогава интересът...

Страхът от мигрантите носи подкрепа за Орбан в селските райони

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/23/3151026_strahut_ot_migrantite_pecheli_podkrepa_za_orban_v/?ref=rss


Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия "Фides" в Ерчи може и да не са виждали бежанец, но има нещо, което те със сигурност знаят: не искат бежанци в града си.<br /><br />Три години, след като стотици хиляди бежанци нахлуха в Унгария на път от Близкия изток и Африка към Западна Европа, жителите на това тихо градче южно от Будапеща казват, че опасенията от мигрантска "инвазия" ще бъдат решаващ фактор, когато отидат да гласуват в парламентарните...

Опасно време в цялата страна в петък

http://www.mediapool.bg/opasno-vreme-v-tsyalata-strana-v-petak-news277116.html

Оранжев и жълт предупредителен код за опасно време в петък е в сила за цяла България. Това обяви Националният институт по метрология и хидрология към БАН. Оранжев код за снеговалежи и вятър е обявен за девет области - Плевен, Ловеч, Габрово, ВеликоТърново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области метеоролозите предупреждават за продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър остават условията за виелици и навявания. В останалите области от страната е обявен жълт код. В Североизточна България снегът ще бъде придружен със силен вятър. В Южна България и по крайбрежието ще вали дъжд. Ще духа силен север-северозападен вятър. Има условия за обледяване на проводници. В по-голямата част от Северна България максималните температурите ще са около нулата в петък, а в Южна България и по Черноморието – до 6 - 8 градуса. Пътищата са обработени и проходими при зимни условия. Има риск от заледявания и поледици. Шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, напомят от пътната агенция. Ограничения за движението на тежкотоварни автомобили са въведени за Прохода на Републиката, пътя за Омуртаг и Велинград - Юндола. Петък е неучебен ден за учениците в община Попово.

Пред търговска война между двамата най-големи - САЩ и Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-targovska-voyna-sasht-izbori-2016-26983566

Тръмп подписа разпореждане, което може да доведе до налагане на мита върху внос от Китай за до $60 милиарда. Разочарован, Китай обяви, че ще се бори докрай.

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

https://www.actualno.com/america/trymp-zameni-syvetnika-si-po-nacionalnata-sigurnost-news_666021.html

Американският президент Доналд Тръмп замени съветника си по националната сигурност Хърбърт МакМастър с Джон Болтън - дипломат, бивш посланик на САЩ в ООН, предаде Reuters, цитирана от агенция "Фокус". Смяната идва малко повече от седмица след като Тръмп смени държавния секретар Рекс Тилърсън с Майк Помпео, досегашен директор на ЦРУ. I am pleased to announce that, effective 4/9/18, @AmbJohnBolton will be my new National Security Advisor. I am very thankful for the service o

Бойко Ноев: Турция и Русия ще вървят ръка за ръка, това не е добре за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776940

Бойко Ноев: Турция и Русия ще вървят ръка за ръка, това не е добре за БългарияНаблюдаваме постепенно отделяне на Турция от Европа. Свързано е със Сирия, с конфликите със САЩ и други - Турция се измества политически. Проблемът между Турция и Гърция за двамата войника - са едни от многото проявления на политиките на Ердоган, които се отразяват на България и ЕС, коментира Бойко Боев пред БНТ.

Втори ден опасно време в цялата страна

http://www.cross.bg/navyavaniya-sila-vtori-1570826.html

/КРОСС/ Втори ден жълт и оранжев код за опасно време е в сила за цялата страна. Предупреждението за виелици и навявания е в сила за 9 области на Северна и Източна България. Нова снежна покривка се образува през нощта на много места у нас. Най-много сняг е паднал в Лом, където натрупа 24 сантиметра. А в Бургас - силен вятър до 90 километра в час. Заради навявания и снегопочистване през последните часове Пътната агенция временно затваряше за тежкотоварни автомобили редица ключови трасета, сред които магистрала „Хемус" и пътя от Калотина до София. Днес се очаква магистралата за кратко да бъде затворена в участъка преди Ботевград, за да бъде вдигнат тира, който вчера се преобърна и остана там. Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са терен и в София. С приоритет се чистят големите булеварди.  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/puti-chasa-pishe-1570825.html

/КРОСС/ "Труд" помества данни на „Евростат", според които заплатите в останалите страни от Европейския съюз са четири пъти по-високи от нашите. И цените на стоките, и услугите са най-ниски в Евросъюза, но разликата е два пъти, докато заплатите ни са четири пъти по-ниски, отбелязва статистиката, на която се позовава изданието. "Първенци сме по мизерни заплати" - това е водещото заглавие в "Земя". За един час работно време ни се плащат пет евро и десет евроцента, докато в Люксембург дават 43 евро и 80 евроцента. Закон ще повиши два пъти цената на газа пропан-бутан, пише "Стандарт". Проектът ще засегне пряко над сто хиляди домакинства и повече от 80 на сто от ресторантьорите и сладкарите. Данните са на неправителствени организации по повод проектозакона за горивата. Агенцията за приходите ще разваля сделки при съмнение за източване на ДДС, пише "Сега" на първа страница. По повод официалната информация за невнесени над 16 милиарда лева ДДС от 2000-та година насам, от данъчната агенция свикаха специална пресконференция. От институцията обаче не можаха да обяснят колко сделки с измами са успели да прекратят и какви загуби за бюджета са предотвратили. В рубриката "Наблюдател" коментарът на "Сега" е озаглавен: "Когато данъчните се правят на умрели лисици"

В Етнографския музей започват великденски работилници

https://www.actualno.com/art/v-etnografskija-muzej-zapochvat-velikdenski-rabotilnici-news_666022.html

Започват традиционните великденски работилници за писани яйца в Националния Етнографски музей. На 23 и 24 март в залите на Националния Етнографски музей ще се проведат традиционните работилници за писани великденски яйца. С помощта и под ръководството на доц. д-р Светла Ракшиева и гл.ас. д-р Иглика Мишкова малки и големи гости на музея ще се учат да украсяват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. По време на работилниците участ

Няколко язовира в Бургаско преливат опасно

https://frognews.bg/novini/niakolko-iazovira-burgasko-prelivat.html

Няколко язовира преливат в Бургаско. Изградени са диги в ниските части на село Сърнево, но евакуация засега не се налага. Прелива и язовир Тича във Варненско. На Северозапад бедствено положение е удължено с още 7 дни.

Преглед на печата - 23 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371257

Срещата на високо равнище на ЕС и процесите на Балканите са сред водещите теми на петъчните вестници. "Подготовката за срещата между ЕС и Турция във Варна върви с пълна сила, всички очакват много от нас, каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

Умението да се наспиваш - тайното оръжие на Хамилтън и "Мерцедес" в търсене на нова титла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/23/3151450_specialisti_po_sunia_-_tainoto_orujie_na_ljuis/?ref=rss


Формула 1 е спорт, в който хилядните от секундата решават състезания и титли. Не цялата битка обаче се води на пистата, а с четири поредни световни титли зад гърба си "Мерцедес" е отборът, който знае, че и най-малките детайли могат да изиграят роля.<br /><br />В навечерието на новия сезон във Формула 1 се разбра, че "сребърните стрели" имат специално "оръжие". И не, това не е някакво нововъведение по болида W09, а става въпрос за експерти по съня, които...

Повече от 130 кита загинаха в Австралия при масово излизане на сушата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776938

Повече от 130 кита загинаха в Австралия при масово излизане на сушата
Повече от 130 кита от вида тропическа гринда загинаха в петък след масово излизане на брега, предава AFP, цитирана от "Фокус".  Около 150 кита от този вид са излезли на брега в залива Хемелин, на 315 километра южно от австралийския град Пърт. Спасители са успели да спасят 15 от морските бозайници. „Повечето от китовете са излезли на брега през

ЕС с по-строги мерки за защита на потребителите след провала на „Фейсбук”

https://frognews.bg/novini/strogi-merki-zashtita-potrebitelite-sled-provala-feisbuk.html

Европейският съюз планира да въведе по-строги правила за защита на личните данни в интернет. Те ще се отнасят за социални мрежи и имейл доставчици като ”Фейсбук” и ”Гугъл”.

За пръв път от 34 г. алжирски външен министър идва у нас

https://www.actualno.com/politics/za-pryv-pyt-ot-34-g-aljirski-vynshen-ministyr-idva-u-nas-news_665943.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне на 23 март с министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна Република Абделкадер Месахел. Посещението на алжирския външен министър в страната ни е първото по рода си за последните 34 години. Захариева и Месахел ще се срещнат за втори път, след проведените разговори в Ню Йорк през септември 2017 г. в рамките на сесията на Общото събрание на ООН. В София те ще имат възможност да обсъдят съществуващия

ЕС планира по-строги мерки срещу Фейсбук и Джимейл

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776936

ЕС планира по-строги мерки срещу Фейсбук и ДжимейлЕвропейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Джимейл, предаде БНТ.  Според предложението властите ще могат да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота на компаниите в случай на нарушения.

Най-важното от Варна във вчерашния 22 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371255

Два язовира във Варненско преливат, няма опасност за хората Два язовира във Варненско преливат, но няма риск за хората. Това сочи обобщената информация на Министерството на вътрешните работи за ситуацията с водните обекти в страната към 15.

Пътна обстановка: Няма ограничения за движението в областите Варна, Добрич и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=371253

Във Варненска област всички ограничения за движението на автомобили са отменени. Това каза за Радио Варна оперативният дежурен в Пътно управление-Варна. На места по мостовите съоръжения на магистрала Хемус има заледявания, които се обработват от 6 машини.

Македония отряза Русия за членството си в НАТО

https://frognews.bg/svqt/makedoniia-otriaza-rusiia-chlenstvoto-nato.html

Министър-председателят на Македония Зоран Заев отговори на Москва, че Македония, откакто е независима, е строго отдадена за членство в НАТО, подкрепено от голям брой граждани на страната.

Турски самолет Ф-16 се разби, пилотът загина

http://dnes.dir.bg/news/razbi-metezhat-turtzia-turski-samolet-26983521

Самолет Ф-16 на турските военновъздушни сили се е разбил край град Невшехир, област Кападокия.

По телевизиите тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zhivo-sytrin-1570824.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Ще имат ли пенсионерите допълнителни пари за Великден? Гост: социалният министър Бисер Петков Тема: Европейският съюз, Турция и НАТО - Бойко Ноев Тема: Страсти вдясно - Божидар Лукарски Тема: На живо от Смолян. Лекари от "Пирогов" преглеждат децата от града и околността Тема: 2/3 от пешеходните пътеки в България извън изискванията - защо? Тема: Китайската космическа станция Тянгун 1 лети към Земята - има ли вероятност да падне в България? Тема: Как се става синоптик? Легендата на прогнозата за времето Минчо Празников заедно с Анастасия Стойчева и най-младия синоптик в БАН Тема: "Извън играта". Наско от БТР - човекът, който откри, че на Луната растат цветя БТВ, "Тази сутрин" Тема: След бурята и проливния дъжд сняг затрупа къщите, останали без покрив във Враца. На живо: Как се справят хората? Тема: Как да защитим от кражба от личните си данни? Гостува председателят на ресорната комисия Веселин Целков Тема: На живо от София: Остава ли в снежен капан столицата и къде са най-големите задръствания? Тема: До Холивуд и назад

Македония отряза Русия за членството си в НАТО

https://frognews.bg/novini/makedoniia-otriaza-rusiia-chlenstvoto-nato.html

Министър-председателят на Македония Зоран Заев отговори на Москва, че Македония, откакто е независима, е строго отдадена за членство в НАТО, подкрепено от голям брой граждани на страната.

Родени на 23 март

http://www.cross.bg/prof-prepodavatel-subranie-1570823.html

/КРОСС/ Доц.д-р Атанас Семов, юрист, преподавател в Софийския университет Проф. Благой Колев, академичен омбудсман на УНСС Валентин Ламбев, депутат от БСП в 44-тото Народно събрание Ириней Константинов, актьор, директор на театър „София" Проф. д-р Лилия Райчева, преподавател във факултета по журналистика и масова комуникация в СУ Нина Ставрева, кмет на община Каварна Христо Краевски, постоянен представител на Народното събрание в Брюксел  

Близо 100% от дистрибуторите на втечнен газ остават извън пазара

https://www.actualno.com/business/blizo-100-ot-distributorite-na-vtechnen-gaz-ostavat-izvyn-pazara-news_666019.html

Пълен монопол и поскъпване на газта за битови нужди. Това ще се случи, ако парламентът гласува внесения законопроект за регулиране на пазара на горива, алармираха вчера (22 март) от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Предлаганите високи изисквания за собствен капитал, за площта на складовете за съхранение и пълнене на втечнен газ, както и за минималното количество бутилки, които всеки оператор трябва да притежава, ще извадят от пазара

На 23 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6776420

На 23 март рожден ден иматДоц. Атанас Семов, юрист, преподавател, член на правния съвет на президента Румен Радев Проф. д-р Благой Колев, академичен омбудсман и почетен професор на УНСС Елена Маркова, главен секретар в Министерството на здравеопазването Арх. Георгий Станишев, архитект Валентин Ламбев, депутат в 44-ото НС Проф.

Европейските лидери с обща позиция за отравянето на Сергей Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776934

Европейските лидери с обща позиция за отравянето на Сергей Скрипал
Европейските лидери, които се събраха на съвет в Брюксел, излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал", предаде NOVA.  Така лидерите подкрепиха Великобритания и тезата на Лондон,

Тръмп назначи нов свиреп ястреб в екипа си

http://dnes.dir.bg/news/natzionalna-sigurnost-sasht-izbori-2016-jon-boltan-26983520

Президентът Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър и ще стане третият му съветник по националната сигурност.

Лондонски съд разреши проби от кръвта на Скрипал да се предоставят на експерти

https://frognews.bg/novini/londonski-sad-razreshi-probi-kravta-skripal-predostaviat-eksperti.html

Лондонски съд, защитаващ интересите на лица в недееспособно състояние, разреши да бъдат взети проби от кръвта на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и да бъдат предоставени на експерти за независимо изследване, предаде Би Би Си.

Предстоящи събития в страната за 23 март

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1570822.html

/КРОСС/ София.От 15.00 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще приеме Бас Лансдорп, основател на компанията Mars One, която работи в сферата на частните космически проучвания. В 16.00 часа президентът Румен Радев ще се срещне с министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна република Абделкадер Месахел. ***София.От 09.00 часа започва пленарното заседание на Народното събрание. ***София.От 09.15 часа ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев ще открие представяне и дискусия по годишния доклад за България, който се издава в рамките на Европейския семестър. Събитието ще се проведе в сградата на Представителство на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски" 124. ***София.От 10.00 часа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с алжирския министър на външните работи Абделкадер Месахел в сградата на МВнР. След края на срещата, около 11.00 ч, двамата министри ще подпишат двустранни споразумения, след което ще направят съвместни изявления за медиите. ***София.От 10.00 часа в 292-ра аудитория на СУ „Св. Климент Охридски" министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на труда и социалната политика Бисер Петков и президентът на КНСБ Пламен Димитров ще участват в открита лекция „Бъдещето на труда - WORK 4.0". ***Варна.От 10

ЕС е съгласен с Лондон за "Скрипал“: Много е вероятно Русия да е отговорна, няма друго правдоподобно обяснение

http://www.mediapool.bg/es-e-saglasen-s-london-za-skripal-mnogo-e-veroyatno-rusiya-da-e-otgovorna-nyama-drugo-pravdopodobno-obyasnenie-news277115.html

Лидерите от Европейския съюз отзовават посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания.   Лидерите от Европейския съюз приемат позицията на Обединеното кралство, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в Солсбъри. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции.   "Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър, като тази формулировка е залегнала и в съвместното изявление на европейските лидери, въпреки първоначалните притеснения на някои от тях.   "Трябва да изразим своята солидарност с Великобритания, на британския народ, но в същото време трябва да изчакаме разследването", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас преди срещата.   Българският му колега Бойко Борисов също се усъмни, че Русия може да стои зад атаката срещу Скрипал. Люксембургският премиер Ксавиер Бетел, който е бивш адвокат по наказателни дела, отказа да съобщи какво решение ще подкрепи преди да чуе аргументите на Тереза Мей.   Би Би Си коментира, че макар позицията на европейските лидери да не звучи много силно, в нея има "малки думи, които правят голяма разлика". Тя се различава съществено от позицията на европейските външни министри отпреди няколко дни, в която се посочваше само, че "Европейският съюз приема изключително сериозно оценката на британското правителство, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна".   "Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", се казва в общото изявление.   Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че постоянният представител на ЕС в Москва е извикан в Брюксел за консултации с уточнение, че това е дипломатическа мярка, а не санкция.   Европейският съюз има мрежа от 140 делегация по света, които го представляват в чужбина. Неговите посланици играят ключова роля в представянето, обяснението и прилагането на европейските външнополитически позиции. Германският дипломат Маркус Едерер, който ще бъде отзован, по-рано отговаряше за Китай й Монголия. И докато някои лидери се колебаят, други смятат да предприемат по-сериозни мерки спрямо Русия. Франция, Полша, Естония, Латвия и Литва са дали индикации, че са готови да изгонят руски дипломати, за които има подозрения за шпионаж, съобщи британският "Гардиън". Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че "всички страни обмислят такива мерки". Тя посочи, че не е поздравила Путин за победата му на президентските избори. 28-те лидери на ЕС заявиха след срещата, че "ще координират действията си, които ще бъдат взети в светлината на отговорите, предоставени от руските власти". Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса. "Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседанието на лидерите от ЕС в Брюксел. Преди него Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел имаха отделен разговор в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия. Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител. "Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението. На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи". Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата. Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. Отговорът на Москва беше с отзоваването на 23-ма британски дипломати, закриването на консулството в Санкт Петербург и на Британския съвет. Впоследствие Русия забрани дейността и на американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал", който се занимава с международни изследвания и анализи.

ЕС изтегля посланика си в Русия за консултации, обмисля допълнителни мерки

http://www.mediapool.bg/es-izteglya-poslanika-si-v-rusiya-za-konsultatsii-obmislya-dopalnitelni-merki-news277115.html

Лидерите от Европейския съюз отзовават посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания. Лидерите от Европейския съюз приемат позицията на Обединеното кралство, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в Солсбъри. Това  заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции. "Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър. "Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване". Това се казва в съвместно изявление на лидерите на ЕС, въпреки че първоначално някои от тях имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите. "Трябва да изразим своята солидарност с Великобритания, на британския народ, но в същото време трябва да изчакаме разследването", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас преди срещата. Българският му колега Бойко Борисов също се усъмни, че Русия може да стои зад атаката срещу Скрипал. Люксембургският премиер Ксавиер Бетел, който е бивш адвокат по наказателни дела, отказа да съобщи какво решение ще подкрепи преди да чуе аргументите на Тереза Мей. Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че постоянният представител на ЕС в Москва е извикан в Брюксел за консултации с уточнение, че това е дипломатическа мярка, а не санкция. И докато някои лидери се колебаят, други смятат да предприемат по-сериозни мерки спрямо Русия. Франция, Полша, Естония, Латвия и Литва са дали индикации, че са готови да изгонят руски дипломати, за които има подозрения за шпионаж, съобщи британският "Гардиън". Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че "всички страни обмислят такива мерки". Тя посочи, че не е поздравила Путин за победата му на президентските избори. 28-те лидери на ЕС заявиха след срещата, че "ще координират действията си, които ще бъдат взети в светлината на отговорите, предоставени от руските власти". Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса. "Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседанието на лидерите от ЕС в Брюксел. Преди него Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел имаха отделен разговор в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия. Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител. "Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението. На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи". Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата. Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. Отговорът на Москва беше с отзоваването на 23-ма британски дипломати, закриването на консулството в Санкт Петербург и на Британския съвет. Впоследствие Русия забрани дейността и на американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал", който се занимава с международни изследвания и анализи.

ЕС изтегля посланика си в Русия, обмисля нови санкции

http://www.mediapool.bg/es-izteglya-poslanika-si-v-rusiya-obmislya-novi-sanktsii-news277115.html

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания. Лидерите от Европейския съюз приемат позицията на Обединеното кралство, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това  заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции. "Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър. "Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в ЕС в съвместно изявление. Те направиха съвместно изявление, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите. Българският премиер Бойко Борисов се усъмни, че Русия може да стои зад атаката през български журналисти в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса. "Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел. На срещата премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че според страната й нападението срещу Скрипал е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи". Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата. Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му. Отговорът на Москва беше с отзоваването на 23-ма британски дипломати, закриването на консулството в Санкт Петербург и на Британския съвет. В последствие Русия забрани дейността и на американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал", който се занимава с международни изследвания и анализи.

Вашингтон обещава да унищожи своите запаси от химически оръжия до 2023 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776932

Вашингтон обещава да унищожи своите запаси от химически оръжия до 2023 година
Пентагонът разчита да завърши процеса на ликвидиране на своите химически оръжия до края на 2023 година предава ТАСС, цитирана от "Фокус". Това заявява пред кореспондента на ТАСС подполковник Мишел Балданца - официален представител на Министерството на отбраната на САЩ „САЩ продължават планомерно да се движат към пълно унищожение на своите запаси

Тилърсън се сбогува със ”злонамерения” Вашингтон

http://dnes.dir.bg/news/sboguva-sasht-izbori-2016-rex-tilarsan-26983488

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън, уволнен грубо миналата седмица от президента Тръмп, се сбогува с Вашингтон, който определи като злонамерен град.

Най-добрият начин да започнеш деня...

http://www.cross.bg/naii-dobriyat-denya-zapochnesh-1570821.html

/КРОСС/ "Най-добрият начин да започнеш деня е събуждайки се сутрин да си помислиш колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес!" Фридрих Ницше  

Въвежда се организация на движението в София

https://www.actualno.com/sofia/vyvejda-se-organizacija-na-dvijenieto-v-sofija-news_666012.html

Въвежда се организация на движението в София за заснемане на филм. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 7.00 до 19.00 часа на 23 март 2018 г. се забранява престоят и паркирането на превозни средства с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“, на пл. “Н. Гяуров“. От 14.00 до 19.00 часа на 26 март 2018 г. се разрешава престоят и паркирането на южната част на моста над &

Превозвачи от цялата страна протестират в София

https://frognews.bg/novini/prevozvachi-tsialata-strana-protestirat-sofiia.html

Недоволство сред превозвачите. Фирми от цялата страна се събират в София, за да търсят помощ от държавата. Причината е нова европейска директива, която предвижда на всеки три седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас.

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6776926

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали снягПрез нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг. Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала.

Футболните национали ще изиграят първия си мач за 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/23/3151463_futbolnite_nacionali_shte_izigraiat_purviia_si_mach_za/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол ще изиграе днес първия си мач за 2018 г. Тимът на Петър Хубчев посреща Босна и Херцеговина в контролна среща, която ще се проведе на стадион "Лудогорец арена" в Разград. Двубоят започва в 19.00 ч. и ще бъде предаван пряко по БНТ HD.<br /><br />След разочароващия край на световните квалификациите, дошъл с историческо равенство срещу Люксембург, българските национали изпратиха миналата година с победа срещу Саудитска Арабия (1:0) в...

101 снегорина чистят София

https://www.actualno.com/sofia/101-snegorina-chistjat-sofija-news_666026.html

През изминалата нощ всички улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, са обработени със смеси против заледяване. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община за актуалната обстановка в София към 06:00 часа. На терен и към този момент са 101 машини снегопочистваща техника. Продължават обработките на основните улици в кварталите, извършват се и частични обработки на вътрешно-квартални улици. Опесъчават се пътищата в природен парк Витоша, започнало е и почистването на спирки и под

Вижте въведените и отпаднали ограничения за товарни автомобили (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776924

Вижте въведените и отпаднали ограничения за товарни автомобили (Обновена)Временно е ограничен трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 тона поради обилен снеговалеж на територията на област Ловеч по: - АМ „Хемус“ в участъка София - Ябланица в посока Ябланица в област Ловеч, - по път I-4 Ябланица - Севлиево - по път I-3 Плевен-Ябланица в двете посоки, - през Прохода на Републиката.

Рекс Тилърсън не спомена Тръмп при сбогуването си

https://frognews.bg/svqt/reks-tilarsan-spomena-tramp-pri-sboguvaneto.html

Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън не спомена нито веднъж президента Доналд Тръмп в прощалното си слово към екипа на външполитическото ведомство на САЩ. ”Това може да бъде един много оживен град”, каза той във Вашингтон пред група от дипломати и държавни служители, които се бяха събрали във фоайето на държавния департамент, за да го изпратят.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване