Заложническа драма във Франция, двама убити

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26985078

Мъж взе заложници в супермаркет в южна Франция и твърди, че е от Ислямска държава. При друг инцидент в град Каркасон е застрелян полицай.

Разследват бившия директор на НИМ Божидар Димитров

http://www.moreto.net/novini.php?n=371289

Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Говорителят на главния прокурор: Не е нормално да има паралелна полиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777556

Говорителят на главния прокурор: Не е нормално да има паралелна полицияСъздаването на паралелна полиция - ако по закон се даде право служители на частни търговски дружества да имат правомощия на полицейски органи, ще доведе до разпад на държавата. Така аргументира позицията на главния прокурор Сотир Цацаров неговият говорител Румяна Арнаудова по повод Закона за частната охранителна дейност.

Антикорупционната комисия: Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151797_antikorupcionnata_komisiia_bojidar_dimitrov_e_bil_v/?ref=rss


Новата антикорупционна комисия е установила, че като директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси, като е сключил два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г.<br /><br />Това се разбира от съобщение на комисията, която е проверила Димитров по публикации в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество "Акшаена - 2007" ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците...

"Олимпик" (Марсилия) иска Каранга

https://www.24chasa.bg/sport/article/6777588

"Олимпик" (Марсилия) иска Каранга"Олимпик" Марсилия има интерес към голмайстора на ЦСКА и Първа лига Фернандо Каранга, твърди италианското издание "Тутомеркато", цитирано от Би Ти Ви. Френският клуб е впечатлен от представянето и уменията на бразилеца и затова го е поставил на водеща позиция в списъка си за летни покупки. В материала се споменава,

Да,България Варна: Ние не сме против турския народ, а против Ердоган

https://frognews.bg/novini/balgariia-varna-nie-sme-protiv-turskiia-narod-sme-protiv-erdogan.html

Остро осъждаме липсата на отговор, по отношение на провокативни спрямо сигурността на Балканите изказвания, намекващи за “емоционални граници” и други сходни, се казва в декларация на Да, България.

Зукърбърг: Македония е източник на фалшиви новини

http://clubz.bg/65774-zukyrbyrg_makedoniq_e_iztochnik_na_falshivi_novini

Македония се е превърнала в източник на фалшиви новини, заяви пред в. "Ню Йорк таймс" Марк Зукърбърг.

Той говори по повод скандала с британската компания "Кеймбридж аналитика", довел до изтичането на данни на поне 50 милиона души.

"Поставихме някои нови инструменти на изкуствения интелект, за да открием фалшиви профили и фалшиви новини, и открихме значителен брой македонски профили, които се опитват да разпространяват фалшиви новини", заявява основателят на Фейсбук.

От социалната мрежа успели да елиминират тези акаунти.

Зукърбърг не спомена повече подробности за съдържанието на фалшивите новини от македонски потребители, но изтъкна, че имало опит за изопачаване на резултата от оспорваната битка за сената в американския щат Алабама.

Изборите на 12 декември 2017 г. в този южен щат довели до близки резултати на демократа Дъг Джоунс и републиканеца Рой Мур. Вотът бе спечелен от Джоунс. Така той стана първият демократ, победил на избори за Сената в щата от 25 години насам.

Надпреварата в Алабама привлече вниманието и заради поредица от фалшиви новини за кампанията. Много от тях представляваха обвинения срещу чернокожи избиратели в изборни измами. Хората с този цвят на кожата в САЩ по принцип гласуват за демократите.

Други "фейкове" представляваха нападки срещу жени, които бяха обвинили Рой Мур в сексуални посегателства, когато той е бил окръжен прокурор в края на 70-те и през 80-те години на ХХ век. Той отрича тези твърдения.

Това не е първият път, в който Македония се оказва в светлината на прожекторите заради фалшиви новини в социалните медии.

През 2016 г. в град Велес младежи създадоха сайтове, бълващи "фейкове" в подкрепа на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ. Мошениците спечелиха много пари, тъй като те идваха от кликванията и споделянията в социалните мрежи.

Френският премиер за взетите заложници в супермаркет: Ситуацията е сериозна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777583

Френският премиер за взетите заложници в супермаркет: Ситуацията е сериознаФренският премиер Едуар Филип нарече "сериозна ситуация" взимането на заложници в супермаркет в южна Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаквайте

Венецуела ще бори инфлацията с деноминация на боливара

http://econ.bg/Новини/Венецуела-ще-бори-инфлацията-с-деноминация-на-боливара_l.a_i.759475_at.1.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че премахва три нули от националната валута, за да се справи с тежката инфлация, предадоха агенциите...

Искате Facebook да ви пази данните? А колко му плащате?

http://clubz.bg/65773-iskate_facebook_da_vi_pazi_dannite_a_kolko_mu_plashtate

Изборите за президент в САЩ, Брекзит и кампанията на Пешо от 3-ия етаж за домоуправител били манипулирани жестоко в социалните мрежи. Всички го знаем, макар само Пешо да си призна. А един канадски гей веган (той сам така се описва) - Кристофър Уайли - ни разказа как той, един руснак и Стийв Банън откраднали данните на 50 милиона потребители от Facebook и убедили всичките да подкрепят Тръмп, излизането на Великобритания и Пешо.

Цукерберг, както го нарече вчера по телевизията един роден "специалист по социални мрежи", тръгна да се обяснява, да се извинява, да иска повече регулации и взе, че спря да се усмихва като зелка на всеки кадър. Показа смирение, почти главата с пепел си посипа. Пълни глупости.

Ето ви най-голямата тайна на последните 10 години - всички социални мрежи правят каквото си искат с данните ви. А вие дори не знаете какви данни имат за вас.

Не става дума за ЕГН-то, адреса или номера на банковата ви сметка, макар че ако споделяте тези неща във Facebook, заслужавате да ви ги откраднат. Далеч по-страшно е - тези компании знаят кого харесвате, кого мразите, кога се събуждате, кога ще харчите повече, кога спестявате пари, кога си лягате, дори с кого си лягате. И това не го знаем заради скандала с Cambridge Analytica. Facebook продава тази информация на хиляди рекламодатели напълно легално.

Ама как така! Тя си е моя! Защитена е от закона! Ами, не. ЕГН-то ви и трите имена са, защото са съществували последно, когато тези закони са променяни. Но данни, които вие сте предоставили доброволно на частна компания, и които не засягат пряко вашата сигурност? Няма проблеми. 

Няма такова нещо като безплатен обяд, написа Хайнлайн преди 60-ина години, а после го повтори и Милтън Фрийдман. Вие каква такса муплащате месечно на Facebook, за да се възползвате от услугите му? Нищо? Нито стотинка? Обаче Зукърбърг е милиардер, как става тази работа?

Реклама, разбира се. Но колко струва тази реклама? Как се рекламира ефективно на 2,2 милиарда души, разпръснати по цялата планета? С таргетиране. Всички рекламисти искат да стрелят точно - и за това трябва много информация. Която давате доброволно.

И сега някой се е сетил, че може да излъже няколкостотин милиона избиратели с най-ефективния разпространител на фалшиви новини след печатарската преса? Не, това става отдавна - просто се разширява мащабът.

Facebook е услуга, но не за нас. Колкото и симпатично да ни се усмихва в сивата си фланелка Марк, колкото и да ни обяснява, че иска да обедини и свърже човечеството, да сътвори някаква дигитална социална утопия, всяко едно от действията му сочи само към едно - ние не сме потребителите. Ние сме продуктът.

ПП: А ако си мислите, че #DeleteFacebook е решението, разровете се и прочетете условията за ползване на Twitter. Или каквато алтернатива сте си харесали. 

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Привърженик на "Ислямска държава" взе заложници във френски супермаркет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/23/3151808_privurjenik_na_isliamska_durjava_e_vzel_zalojnici_vuv/?ref=rss


Мъж, който твърди, че е от "Ислямска държава", е взел осмина заложници в супермаркет в Югозападна Франция, съобщават местни медии. АФП съобщи за един или двама застреляни, а кметът на гр. Треб - за един загинал и един ранен.<br /><br />По думите на кмета на града заложниците вече са освободени, а похитителят и един полицай са в супермаркета.<br /><br />По-рано вътрешното министерство съобщи, че силите за сигурност провеждат операция в супермаркет в същия град....

Няколко страни от ЕС обмислят да изгонят руски дипломати заради случая "Скрипал"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/23/3151809_niakolko_strani_ot_es_obmisliat_da_izgoniat_ruski/?ref=rss


Няколко страни от Европейския съюз казаха днес, че планират да вземат мерки срещу Русия във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и някои може да последват примера на Великобритания и да изгонят руски дипломати, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />На срещата на високо равнище 28-те лидери на ЕС се съгласиха с позицията на Великобритания, че е "много вероятно Русия да е отговорна" за нападението с нервнопаралитично вещество срещу...

Порожанов се срещна с шефовете на европейската асоциация на тютюнопроизводителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777565

Порожанов се срещна с шефовете на европейската асоциация на тютюнопроизводителите„България е с големи традиции в тютюнопроизводството. Ценим и подкрепяме работата на нашите производители и браншови организации“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с изпълнителния комитет на европейската асоциация на тютюнопроизводителите – УНИТАБ, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

4 г. затвор за шеф на група за данъчни престъпления, ощетила бюджета с 570 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777568

4 г. затвор за шеф на група за данъчни престъпления, ощетила бюджета с 570 000 лв.Четири години лишаване от свобода постанови Специализираният наказателен съд за ръководителя на организирана престъпна група за данъчни престъпления, която за две години ощетила държавния бюджет с 570 000 лева невнесен ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Той е осъден и да възстанови дължимата на бюджета сума

”Антикорупция”: Проф. Димитров е подписал договори с роднини

http://dnes.dir.bg/news/bozhidar-dimitrov-rodnini-dogovori-antikoruptzia-26985034

Докато е бил директор на НИМ, проф. Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси, подписвайки два договора с дъщеря си и племенниците си.

Край на заложническата криза в Южна Франция, терориста е убит (ОБНОВЕНА)

http://www.cross.bg/slyzhitel-napadatelyat-bfmtv-1570877.html

/КРОСС/ Терористът е бил ликвидиран при акция на полицията преди минути съобщи BFMTV. Припомняме, че по-рано въоръжен мъж взе заложници в супермаркет в град Требе, Южна Франция. Нападателят е обявил, че е член на ИДИЛ. Поискал е и освобождаването на Салах Абдеслам - единствения оцелял терорист след атентатите в Париж през 2015 г. Преди да влезе в магазина, той е извикал „Аз съм войник на ДАЕШ". Смята се, че най-малко трима души са загинали по време на заложническата ситуация, а общо 16 са ранени, съобщава BFMTV. Прокуратурата съобщава, че нападателят се заклел във вярност на „Ислямска държава“.  Местните власти съобщават, че районът е отцепен, мобилизирани са три хеликоптера и значителен брой полиция.                           По последна информация в магазина са останали само нападателят и служител на реда. Останалите заложници са били освободени. "Фигаро" цитира свои източници, според които екстремистът е въоръжен с пистолет, гранати и ножове. Едната от жертвите му е служител на нападнатия супермаркет. На мястото са изпратени над 100 полицаи, включително и от спецотряда за борба с тероризма. Във въздуха са два хеликоптера на жандармерията. Случаят се разследва като терористичен акт

Заложническа криза в Южна Франция, има двама убити

http://www.cross.bg/sypermarketa-napadatelyat-grad-1570877.html

/КРОСС/ Полицай е застрелян и мъж е взет за заложник в супермаркет в два отдели инцидента в един район на Южна Франция, предава BFMTV. Полицаят е застрелян в град Каркасон, докато заложник е взет в супермаркет в град Требе, разположен на около 25 км. от там. „Мъж влезе в супермаркета преди обяд и се чуха изстрели", съобщи източник относно инцидента в Требе. Преди да влезне в магазина той е извикал „Аз съм войник на ДАЕШ". Местните власти съобщават, че районът е отцепен,мобилизирани са три хеликоптера и значителен брой полиция.                           По последна информация в магазина са останали само нападателят и служител на реда. Останалите заложници са били освободени. "Фигаро" цитира свои източници, според които екстремистът е въоръжен с пистолет, гранати и ножове. Едната от жертвите му е служител на нападнатия супермаркет. На мястото са изпратени над 100 полицаи, включително и от спецотряда за борба с тероризма. Във въздуха са две хеликоптера на жандармерията. Случаят се разследва като терористичен акт. Кметът на града заяви, че нападателят е нахлул в супермаркета като е крещял "Аллах е велик! Ще убия всички!". Френската полиция подозира, че нападателят е мароканец, който е бил познат като потенциален. Смята се, че най-малко двама души са загинали по време на заложническата ситуация

Заложническа криза в Южна Франция

http://www.cross.bg/sypermarket-intzidenta-sypermarketa-1570877.html

/КРОСС/ Полицай е застрелян и мъж е взет за заложник в супермаркет в два отдели инцидента в един район на Южна Франция, предава BFMTV. Полицаят е застрелян в град Каркасон, докато заложник е взет в супермаркет в град Требе, разположен на около 25 км. от там. „Мъж влезе в супермаркета преди обяд и се чуха изстрели", съобщи източник относно инцидента в Требе. Преди да влезне в магазина той е извикал „Аз съм войник на ДАЕШ". Местните власти съобщават, че районът е отцепен,мобилизирани са три хеликоптера и значителен брой полиция. По последна информация в магазина са останали само нападателят и служител на реда. Останалите заложници са били освободени. "Фигаро" цитира свои източници, според които екстремистът е въоръжен с пистолет, гранати и ножове. Едната от жертвите му е служител на нападнатия супермаркет. На мястото са изпратени над 100 полицаи, включително и от спецотряда за борба с тероризма. Във въздуха са две хеликоптера на жандармерията. Случаят се разследва като терористичен акт. Кметът на града заяви, че нападателят е нахлул в супермаркета като е крещял "Аллах е велик! Ще убия всички!". Премиерът Едуар Филип определи ситуацията като "изключително сериозна".

36 дела на месец гледат столичните административни съдии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777550

36 дела на месец гледат столичните административни съдииНай-големият от 28-те административни съдилища в България - Административен съд София-град (АССГ) продължава да е най-натовареният от тях, отчете председателят съдия Радостин Радков на общо събрание на съдиите, съобщиха от пресслужбата на съда. Броят на постъпилите през 2017 г. в АССГ дела е 14 476.

Пасажери от полет са допуснати без гранична проверка

http://dnes.dir.bg/news/pasazheri-dopusnati-granichna-proverka-26985033

Пътниците от полет 432 на Авиокомпания България ер, са влезли в България без задължителния граничен контрол.

Заложническа криза в Южна Франция

http://www.cross.bg/vzet-trebe-sypermarket-1570877.html

/КРОСС/ Полицай е застрелян и мъж е взет за заложник в супермаркет в два отдели инцидента в един район на Южна Франция, предава BFMTV. Полицаят е застрелян в град Каркасон, докато заложник е взет в супермаркет в град Требе, разположен на около 25 км. от там. „Мъж влезе в супермаркета преди обяд и се чуха изстрели", съобщи източник относно инцидента в Требе. Преди да влезне в магазина той е извикал „Аз съм войник на ДАЕШ". Местните власти съобщават, че районът е отцепен,мобилизирани са три хеликоптера и значителен брой полиция. Премиерът Едуар Филип определи ситуацията като "изключително сериозна".  

Заради скандала "Скрипал" ЕС вика посланика си в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777567

Заради скандала "Скрипал" ЕС вика посланика си в МоскваЗаради скандала "Скрипал" Европейският съюз реши да върне за консултации в Брюксел посланика си в Москва - германеца Маркус Едерер, съобщава Би Би Си. Решението е било взето снощи на Европейския съвет в Брюксел. Eвропейските лидери са се съгласили да подкрепят Великобритания в оценката, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с

Мъж взе заложници във Франция, твърди, че е привърженик на ИД

https://www.actualno.com/europe/myj-vze-zalojnici-vyv-francija-tvyrdi-che-e-privyrjenik-na-id-news_666105.html

Мъж е взел заложници в супермаркет във френския град Треб. За сега не е ясно колко души са похитени. Престъпникът твърди, че е привърженик на "Ислямска държава". По непотвърдена информация преди да вземе заложниците мъжът е стрелял по полицаи в Каркасон. Един от тях е ранен. Има и версия, че между двата инцидента няма връзка. По информация на Le Figaro след нахлуването на мъжа в супермаркета са се чули изстрели. От префектурата съобщиха, че инцидентът се разглежда като терористичен

Изграждането на обхода на Поморие ще започне през лятото

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151812_izgrajdaneto_na_obhoda_na_pomorie_shte_zapochne_prez/?ref=rss


Обходът на Поморие, който е с дължина 5.84 км и е част от пътя Бургас - Слънчев бряг, ще започне да се изгражда през лятото, прогнозира днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обяви, че е избран изпълнител на обекта, но реализацията се бави заради дела от недоволни от обезщетенията собственици на земи по трасето. Нанков смята, че до юни-юли съдът ще се произнесе по тях и работата може да започне.<br /><br />Министърът посочи, че...

Градските рейсове във Варна започнаха да се чупят заради разкопаните булеварди

http://www.moreto.net/novini.php?n=371246

Все повече от новите автобуси с марка „Соларис“ на „Градски транспорт“ във Варна започват да имат проблеми заради множеството разкопани булеварди. Най-много се оплакват шофьорите на фирмата по линиите с номера 7 и 209, които се движат по новостроящия се в момента бул.

Заложническа драма и прострелян полицай в Южна Франция (На живо, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777562

Заложническа драма и прострелян полицай в Южна Франция (На живо, обновена)Полицай е застрелян и мъж е взет за заложник в супермаркет в два отдели инцидента в един район на Южна Франция, предава AFP. Полицаят е застрелян в град Каркасон, докато заложник е взет в супермаркет в град Требе, разположен на около 25 км. от там. „Мъжът влезе в супермаркета преди обяд и се чуха изстрели“,

Ислямист взе заложници в супермаркет във Франция

https://frognews.bg/novini/isliamist-vze-zalojnitsi-supermarket-vav-frantsiia.html

Мъж взе заложници в супермаркет в Южна Франция, съобщиха местните власти, цитирани от в. ”Монд”. Чути са изстрели. В момента се провежда мащабна полицейска акция.

Откъс от "България в потури, но с цилиндър - 2" на Петя Александрова

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/23/3150999_otkus_ot_bulgariia_v_poturi_no_s_cilindur_-_2_na_petia/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "България в потури, но с цилиндър - 2", с автор Петя Александрова, предоставен от Издателство "Хермес".<br /><br />След големия успех на "България в потури, но с цилиндър", на 20 февруари излиза новата книга на Петя Александрова – "България в потури, но с цилиндър – 2". В нея авторката продължава традицията да разкрива любопитни подробности около живота на видни български...

Божидар Димитров подписвал договори с дъщеря си като шеф на НИМ

https://frognews.bg/novini/bojidar-dimitrov-podpisval-dogovori-dashteria-kato-shef-nim.html

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи БГНЕС.

Роджър Федерер: Искам да печеля турнири

https://offnews.bg//tenis/rodzhar-federer-iskam-da-pechelia-turniri-677309.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер ще започне участието си на турнира в Маями срещу Танаси Кокинакис. Преди първия си мач обаче, Маестрото си позволи да се върне към някои спомени, свързани с надпреварата.

"Бях развълнуван. Не помня кога научих, че ще получа "уайлд кард" за изданието през 99-а. Беше голямо събитие. За съжаление изиграх отвратителен мач, показах ужасна нагласа и загубих. Още в юношеските си години играх с някои много добри състезатели тук. Помня, че победих Налбандян на полуфиналите и Кориа във финала точно на този корт. Спомените ми от Key Biscayne се връщат много назад във времето.

Винаги отнема няколко дни да се възстановиш от натоварен, интензивен уикенд. Независимо колко е тежък мачът на физическо равнище, имаш нужда да си дадеш време, за да се възстановиш емоционално, изчерпан си… След всеки финал е така, независимо дали спечелиш или загубиш.

Доволен съм от начина, по който играх и по който се почувствах след финала на Индиън Уелс. Не ми отне много време да преживея загубата, ако трябва да съм честен, тъй като имах усещането, че мачът можеше да се развие в полза и на двама ни. За съжаление не бях на печелившата страна, но имах достатъчно късмет през последните 14 месеца, така че е приемливо да загубя.

Искам да печеля турнири, да опитам да остана на първата позиция. В момента съм много близо и всеки мач е тежък. Опитвам да остана здрав, да се наслаждавам да побеждавам най-добрите тенисисти в Тура. Това е. Просто се наслаждавам", каза Федерер.

Борисов и Горанов с награда “Ангели на благодарността“ на фондация “Искам бебе“

http://www.mediapool.bg/borisov-i-goranov-s-nagrada-angeli-na-blagodarnostta-na-fondatsiya-iskam-bebe-news277127.html

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са отличени с годишната награда на фондация "Искам бебе" - "Ангели на благодарността" за това, че са си изпълнили обещанието държавният фонд да финансира повече опити за двойките с репродуктивни проблеми, както и замразяването на яйцеклетки на онкоболни жени. С приети през миналата година нормативни промени държавният фонд вече ще финансира 4 вместо досегашните три трансфера на свежи ембриони и при неуспех до 4 трансфера на размразени ембриони, като за целта се подсигуряват по 3 млн. лева допълнително финансиране годишно. Владислав Горанов получи своето отличие на церемония в Народното събрание, а отличието на премиера ще бъде връчено в сряда на среща с фондация "Искам бебе", тъй като в момента той е в Брюксел за срещата на европейските лидери. "Приемам наградата с огромен респект към вашата кауза и с разбирането, че тя няма как да е за финансовия министър, наградата е за цялото общество", заяви Горанов в петък в парламента. Останалите наградени са заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметовете на Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново, които също поддържат общински програми за асистирана репродукция. Пенков съобщи, че миналата година са одобрени близо 4 000 заявления за репродуктивна помощ и са родени 906 бебета. “Девет години държавният фонд за ин витро работи по тази надпартийна национална кауза и вече имаме родени 7 000 деца“, каза директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева. Кметът Йорданка Фандъков посочи, че наградата е за всички, защото донорската програма на Столичната община се финансира с обществени средства, за което има политически консенсус в Столичния общински съвет. С тези средства се финансират ин витро процедури с донорски яйцеклетки, обясни тя. Фандъкова посочи, че до момента са кандидатствали 70 двойки, от които са одобрени 64 и вече има девет родени бебета. Тя обаче отбеляза, че срещат проблем с даряването на яйцеклетки. От Фондация "Искам бебе" благодариха за помощта на държавата и на общините за хората с репродуктивни проблеми и за това да се раждат повече деца в България. От организацията отбелязаха, че всеки шести европеец страда от репродуктивни проблеми и има нужда от подкрепа. Връчването на тазгодишните награди "Ангели на благодарността" беше под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя получи като подарък табло със снимки на деца, родени благодарение на усилията на фондацията, и обеща да го сложи на видно място в парламента. "Нека преди Благовещение в много семейства да дойде благата вест за така чаканото детенце", пожела Караянчева. Надявам се ние, политиците, достойно да изпълним своите задължения към българските избиратели и това е едно от тях - да помогнем на всички, които имат репродуктивни проблеми, и във всяка една българска къща да проплаче едно малко слънчице, посочи тя.  С церемонията по връчване на наградите беше отбелязан и 11-ият рожден ден на Фондация "Искам бебе". Кулоарите на парламента се изпълниха с деца, родени благодарение на усилията на организацията.  

"Като пистолет в главата": ЕС иска да бъде изключен за постоянно от вносните мита на САЩ

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/23/3151802_kato_pistolet_v_glavata_es_iska_da_bude_izkljuchen_za/?ref=rss


Лидерите на Европейския съюз поискаха президентът на САЩ Доналд Тръмп да изключи за постоянно блока от новите мита за внос на стомана и алуминий и заявиха, че си запазват правото да отговорят "по подходящ начин", за да защитят интересите на съюза, предаде "Ройтерс".<br /><br />В общото им изявление се казва, че тези мерки не могат да бъдат обосновани с националната сигурност. Те отбелязват, че ЕС е бил временно изключен от митата, и настояват изключването да бъде...

Представят утре процедурата за проекти за безплатен обществен интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777551

Представят утре процедурата за проекти за безплатен обществен интернетКомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще представят утре, 24 март, процедурата за подготовка и подаване на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места. Онлайн платформата за регистрация за участие в

„Еврофутбол“: България ще отстъпи в приятелския мач с Босна и Херцеговина

http://www.cross.bg/singul-live-bulgariya-1570876.html

/КРОСС/Григор Димитров е фаворит на букмейкърската къща срещу Максимилиан Мартерер  Националният ни отбор по футбол ще бъде домакин на приятелски мач с Босна и Херцеговина днес на стадион „Лудогорец Арена" в Разград. Според коефициентите на „Еврофутбол" отборът на България има по-малки шансове за успех от своите гости (3.28 срещу 2.05). Разгледайте останалите над 50 предложения за срещата тук. В сайта на „Еврофутбол" ще откриете и много други варианти за изход от интересни срещи в идните дни, например: Германия - Испания тук                                             Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.17 „Х"- 3.10 „2"- 2.87 Аржентина - Италия тук                                             Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.94 „Х"- 3.00 „2"- 3

Първоначално само 55% от пътищата ще бъдат обхванати от тол-системата

http://econ.bg/Новини/Първоначално-само-55-от-пътищата-ще-бъдат-обхванати-от-тол-системата_l.a_i.759472_at.1.html

Фирмата, която изгражда тол-системата, ще покрие 85% от съществуващите републикански пътища, но на първо време ще се плаща за преминаване по 55 на...

„Инса Ойл“ напусна Българската петролна и газова асоциация

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/insa-oil-napusna-bylgarskata-petrolna-i-gazova-asociaciia-258073/

Причината е несъгласие с новия секторен закон, внесен в деловодството на парламента от депутати от всички партии

Търсят алтернативен водоизточник за Хасково

https://offnews.bg//obshtestvo/tarsiat-alternativen-vodoiztochnik-za-haskovo-677308.html

Започнали са предпроектни проучвания за алтернативен водоизточник за Хасково, където проблемите с урана във водата продължават.

Това каза регионалният министър Николай Нанков по време на днешния парламентарен контрол. От миналата година в Хасково има разпореждане водата от чешмите да не се използва за пиене и готвене, а само за битови нужди. ВиК и РЗИ-Хасково продължават да следят нивата на уран и алфа активност във вода.

"Вода за питейни нужди се доставя с водоноски от 12 пункта на територията на града", обясни министърът.

Наков обясни, че от държавния бюджет са отпуснати пари за решаване на проблема в Хасково, но "кметът се бави", а вече има работни проекти за дублиране на тръбни кладенци. Министърът каза още, че ще бъде направена проверка защо се бави реализацията им.

Той обясни и защо се налага да бъдат направени проучвания за алтернативен водоизточник се налагат:

"Търси се алтернативен водоизточник за Хасково и района поради факта, че водното тяло на подземния водоизточник в дългосрочен хоризонт, защото в следващите 10-15 години сегашният би могъл да бъде замърсен на база на уран и алфа активност. И тези мерки, които се правят понастоящем след 10-15 години, могат да бъдат неработещи", каза той.

Защо зацикли циклотронът

http://clubz.bg/65772-zashto_zacikli_ciklotronyt

Ако тази машина, наречена циклотрон, бе заработила, както обещаваха в БАН през 2015 г., щеше да помогне на много онкоболни. Но годината е март 2018 г., тя не работи, а в циклотронната яма потъват нови и нови хиляди на българските данъкоплатци. Защо? Един от ангажираните с проекта дава своя отговор, препечатваме го от сайта Бодил с разрешение.

Когато реакторът се слее с тревата, ти сълзи не лей. Помълчи, изпрати го – и с мелнишко вино полей…

От Димитър Керанов*

Нейде из дълбините на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, удобно полегнала в своята заводска опаковка, от повече от две години отлежава скъпа апаратура. Някога тя беше прославяна като "най-голям научен проект". Днес, без въобще да е пускана в експлоатация, от нея сякаш вече няма нужда.

Говоря за циклотронния ускорител – помни ли го някой още? В периода 2012-2016 г. той често занимаваше медиите. Циклотронът при ИЯИЯЕ трябваше да осигури изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания на много по-ниски цени от пазарните. Нещо повече, институтът щеше да продава изотопи и да печели от това.

Какво се случи? Защо замръзна този проект, за който бяха изхарчени милиони, а хиляди онкоболни го очакваха с надежда? Прочетете до края и сами си отговорете.

Голямото начало

От края на 2010 г. ИЯИЯЕ - БАН има ново ръководство и за негов директор е назначен доц. Димитър Тонев. Новият ръководител заявява амбицията да се изгради към института "Национален циклотронен център". Основно предназначение на ускорителя ще е производството на изотопи за медицински цели, също така се предвижда да се провеждат експерименти, да се подготвят специалисти и да се развива радиофармация.

Още докато е в зародиш, този план получава голяма подкрепа. Показателно е, че в последния си работен ден в България посланикът на САЩ Джеймс Уорлик обявява от името на страната си дарение за циклотрона в размер на 3 млн. долара. По същото време премиерът Бойко Борисов връчва на проекта друг чек за 2 милиона долара.

Доцент Тонев шества из медиите: "Днес е много добър ден за българската наука“ – обявява той на 13.09.2012 г., след като ИЯИЯЕ получава въпросните 5 млн. долара. Той се хвали, че "Националният циклотронен център" ще е най-големият научен проект у нас за последните 20 години. Година по-късно (11 ноември 2013 г.) ситуацията е все тъй розова: "Започнахме най-големия научен проект в България", тръби доцентът.

Оптимизмът на доц. Тонев е заразен. Премиерът Борисов заявява, че циклотронът ще играе важна роля за подготовката на кадри за АЕЦ "Козлодуй" и публично коригира доцента: първите изотопи ще излязат на пазара не през 2015 г., каквато е прогнозата на учените, а по-рано.

Но идва 2015 г. и вместо изотопи получаваме следното съобщение: "Започва изграждането на циклотронен център… От 2017 трябва да започнат редовни доставки на изотопи на най-ниска цена…" (mediapool.bg, 19.10.2015).

През 2016 г. Борисов, в компанията на новия американски посланик Ерик Рубин, потвърждава: "Ще имаме едно фантастично съоръжение".

Сега, за по-малко от 10 млн. лв. ще имаме фантастично съоръжение, коментира Борисов, цитиран от БТА. "След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени", заяви премиерът Борисов в компанията на американския посланик Ерик Рубин на 27 октомври 2016 г. Ден по-рано МС одобри отпускането на 3 млн. лева за строителство на специална сграда за т.нар. български ЦЕРН.


 

Добър ден за българската наука

Циклотронът при ИЯИЯЕ наистина би могъл да е важен за нашата страна. От десетилетия България внася изотопи за медицински цели от Унгария и Австрия, което струва на данъкоплатците около 8 млн. лева годишно. През последните години се ползват продуктите и на турски циклотрон. По думите на доц. Тонев, българският циклотрон ще свали цената на консумативите "в пъти".

Устройството циклотронен ускорител – модел TR24, действително е закупено и докарано в България в началото на 2016 г. Но освен да се достави, циклотронът трябва и да се постави някъде. За построяване на подходяща за целта сграда е отпуснат още 1 млн. лева от Министерството на образованието и науката (виж News.bg, 12.01.2016).

Вече е март 2018 г., а строежът на тази сграда все още не е започнал – или поне е незабележим с просто око. Закупената апаратура на циклотрона днес се съхранява в склад за старо оборудване на площадката на Изследователския ядрен реактор.

Не знаем какво точно е записано в договора с доставчика, но това дълго престояване на склад най-вероятно не е предвидено в условията на гаранцията. Тоест, гаранционният срок на доставения циклотрон е изтекъл, или условията за гаранцията са нарушени. Впрочем, колко време една сложна апаратура може да стои на склад и да остане годна?

Обрасли с плевели

След това сбито представяне на публичните емоции и амбиции относно циклотрона е ред да потърсим отговор на въпроса защо той "зацикли"? Някои органи вероятно също трябва да се поинтересуват от това. Засега можем да кажем уверено, че всяка медийна изява на доц. Тонев по темата се превръща в искане на повече пари за този "най-значим научен проект" (според случая – "в България" или "на Балканите").

Призивите му бяха чути и държавните структури отговориха с нови дарения. Но фактите говорят, че циклотрон от тип TR24 пристигна в България чак в началото на 2016 г. – и до март 2018 г. още не е пуснат в експлоатация.

Дали забавянето на проекта се дължи на липсата на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)? В края на 2013 г. доц. Тонев публично обяви, че такава "не е нужна на този етап". Но вероятно той е подценил този момент, тъй като ОВОС се изисква за всяко инвестиционно намерение.

Или пък дълго се е колебал къде да разположи сградата, която ще поеме циклотронния център? Изборът, многократно променян, накрая падна на санитарно-защитната зона на Изследователския ядрен реактор на ИЯИЯЕ-БАН. Научният персонал помни 2016 г. с бригадите за рязане на храсти и друга растителност в тази зона. Е, междувременно мястото пак е обрасло и учените отново ще трябва да хващат храсторезите.

Всъщност, защо за място на монтиране на циклотрона не беше избрана площадката на Изследователския ядрен реактор? Той е със статут на стратегически обект и се охранява от МВР. Има изградени защитни съоръжения, системи за защита с технически средства и видеонаблюдение, както и система за контрол на достъпа.

Дали пък този "най-голям научен проект" няма да се охранява, за да се постигне по-ниска цена на бъдещите изотопи за медицински цели? Или, по-скоро, ще стане нужда от още и още средства.

В какви срокове ще се получат необходимите разрешения и лицензии от Агенцията за ядрено регулиране? Без да сме изчерпателни, ще посочим някои от нужните документи, всеки от тях с надлежни срокове: за избор на площадка, за проект, за избор на изпълнител на строежа, за изграждане и монтиране на съоръжението, и т.н.

А има ли изобщо кадри, подготвени за работа в Националния циклотронен център? Радиохимиците в България са твърде малко – а доц. Тонев по принцип води твърде специфична кадрова политика. Нека обясни, ако може, защо преди време уволни дисциплинарно радиохимика д-р Г. Божиков – учен, участващ в екип, номиниран за Нобелова награда? Съдът възстанови справедливостта и обяви уволнението за неправомерно, но засегнатият специалист едва ли ще се върне при такъв началник.

Водосвет за честност

Когато в началото на 2016 г. канадският производител достави циклотронния ускорител, в ИЯИЯЕ имаше тържество по случая, дори бе отслужен водосвет. За изминалите пет години този молебен е единствената полза, която извлякоха пациентите с ракови заболявания от "най-големия научен проект на България".

Изотопи собствено производство доц. Тонев обеща "в края на 2015 г." – сега сме в края на март 2018 г. Освен че не спестихме обещаните милиони, в циклотронната яма продължават да потъват още и още публични средства.

Вдъхновителят на всичко това, доц. д-р Тонев гордо заявява: "Основно качество на един директор и на човек, ръководещ научно звено, трябва да е честността". (Докторантски бюлетин, книжка 1 (1), април 2012 г., издание на Докторантския съвет при Българска академия на науките).

Нека тогава доц. Тонев признае кой всъщност стои зад обединението "Циклотрон инженеринг", доставило циклотрона на института. То е учредено през 2014 г. и Комисията за защита на конкуренцията незабавно му възложи пряко договаряне на поръчка на стойност 4.711 млн. долара за "изработване, доставка, монтаж, пускане в експлоатация и гаранционно обслужване на циклотрон". Контактно лице по въпросната сделка е… секретарката на доц. Тонев.

Жокер: един от съдружниците в "Циклотрон инженеринг" е "ПСГ" АД – фирма, която е на челните места по приходи от "безплатно саниране", водеща началото си от… бивша секретарка на депутата от ДПС Делян Пеевски. Другият съдружник се нарича "Молекюлар Солушънс България" ЕООД. По някаква случайност, тъкмо той внася и монтира малките циклотрони, с които българските болници се опитват да компенсират забавянето в ИЯИЯЕ. Фирмата внася и медицински консумативи. Колкото по-дълго не работи "Националният циклотронен център", толкова по-голям пазар за нея.

Звучи ви скандално? Капка в морето. Одит на Сметната палата за периода 2012-2013 г. констатира десетки нередности в ИЯИЯЕ, сред които и управлението на средствата от дарения за циклотрона. Като целеви средства, те би следвало да се съхраняват отделно, а се оказа, че 500 000 лв. от тях са в "пълна бойна готовност" в разплащателна сметка.

Но действително ли са "дарения" въпросните милиони? При встъпването си в длъжност, доц. Тонев коментира сумата от 2.6 млн. долара, които дължим на руската страна за третиране на отработеното и доставка на ново ядрено гориво за Изследователския реактор. Поразителна прилика с едни 2.7 млн. долара за циклотрона от енергийния департамент на САЩ: за дарение или за обезщетение става дума?

Дали някой си е направил труда да представи пред премиера Борисов цялата тази информация и да му разясни всички аспекти в спецификата на подобни дейности?

Кадрите решават всичко

От близо две години в ИЯИЯЕ е назначен трети зам.-директор, който функционално отговаря за Националния циклотронен център. Броят на подопечните му не е малък в сравнение с някои отдели в Изследователския реактор. Този разход на публични средства трудно може да се оправдае, при положение, че дейност там няма.

В момента в отдел "Радиационна безопасност" на Изследователския реактор работят двама души и в този състав не е възможно те да осъществяват задълженията си в пълен обем. В други отдели на Изследователския реактор няма нито един специалист. В същото време, институтът има трети заместник-директор, експерт "Връзки с обществеността" и повече от един юрист. Това кадрово състояние едва ли е нормално.

Болезнено стои въпросът и за персонала, който се очаква да работи с циклотрона. Ако действително е имало намерение той да започне да функционира през 2015 г., досега би трябвало да има подготвени специалисти.

Доцент Тонев би трябвало да може да даде отговор къде са бъдещите радиохимици, тъй като той развива завидна методическа дейност. При цялата му натовареност на учен, директор на институт и медийна фигура, той  ръководи повече от 7 докторанта едновременно, и то в толкова различни области като ядрени реактори, теория на атомното ядро, радиоекология и други.

Само че, докато "научният" проект за циклотрон съзрява бавно като скъпо вино, тези, които имат реален интерес и призвание, не бездействат. Тенденцията в цяла България е болничните заведения да закупуват собствени малки ("бейби") ускорители за нуждите на своите пациенти.

По данни на Агенцията по ядрено регулиране, през 2015 г. е въведен в експлоатация първият в страната циклотрон и радиохимична лаборатория за промишлено производство на радиофармацевтик FDG (флуодеоксиглюкоза F-18) за нуклеарно-медицинска диагностика. Освен това са издадени разрешения за 14 ускорителя за лъчетерапия, 2 уредби за високодозова брахитерапия, 4 уредби за интраоперативна брахитерапия и 3 уредби за позитрон-емисионна томография с компютър-томографи.

В момента в България има въведени в експлоатация три циклотрона за медицински цели: в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна през март 2013 г., в "Монрол България" ЕООД в София през март 2015 г., и в Александровска болница в София през октомври 2015 г..

Болничните установки задоволяват нуждите на съответните болници, "Монрол" търси пазар на продукцията си у нас и в съседни страни. А са издадени и още 14 разрешения. Да, някои само "планират" да строят циклотрон, но други вече са го построили.

В такъв случай, къде и как ще се реализира продукцията на бъдещия циклотронен център? Ще бъде ли той конкурентоспособен? Има ли някой на ръководна позиция, който въобще си задава този въпрос?

В името на Великия Циклотрон

Сякаш дойдоха в повече въпросите, но явно и неяснотите са много. Колко още средства ще са нужни за "най-големия научен проект на България"? Има ли обозрим краен срок за довършването му? А има ли изобщо вече смисъл от него?

Основателни са съмненията, че докато "големците" в България се наканят, пазарът вече се е наситил с тази продукция. Никой не си прави труда да посочи списъка на изотопите с реално приложение в медицината и промишлеността, които ще се произвеждат в ИЯИЯЕ, но по всичко личи, че този списък ще е кратък.

Кой ли не направи дарение за Великия Циклотрон: правителството, Департаментът по енергетика на САЩ, АЕЦ "Козлодуй", МОН… Но в най-добрия за проекта случай, той ще заработи след 2020 г., а като "индикативна стойност" вече се посочват 23 млн. лева.

През 2012 г., когато се полагаха основите на държавния циклотрон, директорът на ИЯИЯЕ обещаваше с осигурените тогава 5 млн. долара да започне производство на изотопи до 2-3 години. Доц. Тонев ли е сгрешил в разчетите? Или той е само връх на айсберга в схема, чиято цел е постоянно да се строи нещо голямо, но то никога да не се довежда докрай, за да се "усвояват" още и още публични пари.

Ако имаше действително желание, българското производство на изотопи отдавна щеше да е факт и без циклотрон. Българският Изследователски атомен реактор е пуснат през 1961 г. и десетилетия наред произвеждаше собствени радиоактивни лекарствени препарати. Към реактора работеха радиохимична лаборатория и редица други звена, които обслужваха нуждите не само на медицината, но и на химията, геологията, селското стопанство.

С "индикативната" сума от 23 млн. лв. реконструкцията на Изследователския реактор, спрян уж временно през 1989 г., отдавна щеше да завърши. Реакторът можеше да бълва изотопи от спектър десетки пъти по-широк от всеки циклотрон. И така да носи приходи на института, да икономисва средства на държавата за вноса на изотопи като технеций, да възстанови производството на радиоактивни фармацевтични препарати и китове – и да осигурява реални условия за обучаване на кадри за ядрената енергетика.

Последните два въпроса са към Министерство на финансите. Колко от парите на здравната каса отиват в самолетните компании, които пренасят изотопи за медицински цели от Унгария, Австрия и други страни у нас? И коя е самолетната компания, която се облагодетелства най-много от това? По данни на самия доц. Тонев, една доза от изотопа 18F-FDG, доставена с чартърен полет до България, струва около 3000 евро – във Франция цената й е 200 евро, а в Полша е още по-евтина.

Вместо заключение

Въпреки демонстрираната от директора близост с властта, в ИЯИЯЕ са назрели тежки проблеми. Учените са подложени на репресии и недоволството им се сгъстява. Зациклилият "Национален циклотронен център" е симптом за тежки проблеми, свързани с управленска немощ и кадрови грешки, вероятно и за нещо далеч по-лошо.

А животът в ИЯИЯЕ си тече. Напоследък се е наложила традиция важните гости на института да се черпят с младо мелнишко вино. Това не е случайно – голям научен екип, приближен на директора доц. Тонев и начело с председателя на научния съвет чл. кор. Чавдар Стоянов, отдавна изследва вината от мелнишкия край. Тези техни усилия през 2017 г. бяха увенчани с наградата за най-добър научен труд в ИЯИЯЕ.

Да, това не е шега – ръководството на ИЯИЯЕ връчи на себе си награда за статия, изследваща проблемите на мелнишките вина. Това, както и отлежаващият в склада циклотрон, както и сделката с "Циклотрон инженеринг", както и ежегодните милиони за авиопревозвача - е жалката реалност в днешната българска наука.

*Димитър Георгиев Керанов е роден през 1957 г. в с. Коларци, обл. Добрич. През 1980 г. завършва ВСШ (сегашната Полицейска академия) към МВР. Има магистърска степен по управление на обществения ред и сигурността. 

Работил е като оперативен работник и началник на група в СГУ – МВР, като главен експерт в НСС, НСБОП и Гранична Полиция. През 2006 г. е пенсиониран като зам.- началник на Регионален граничен сектор – Русе по оперативно-издирвателната дейност към Главна дирекция "Гранична полиция".

От ноември 2011 г. до юли 2014 г. е ръководител Отдел “Физическа защита и сигурност” на Ядрената научно-експериментална и учебна база към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. От 2013 г. той е председател на синдикална секция на КТ “Подкрепа” в същия институт.

Програмата на Черно море в Група “А” на втората осмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=371272

Стана ясна програмата на Черно море в плейофната фаза на Първа професионална лига, научи Moreto.net. “Моряците” са в Група “А” на втората осмица заедно с тимовете на Славия, Пирин и Витоша. В първия си мач варненци приемат Пирин на стадион “Тича” във Варна в петък, 30 март, от 20 часа.

Разширяването на връзката между магистрала "Тракия" и Стара Загора ще започне догодина

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151801_razshiriavaneto_na_vruzkata_mejdu_magistrala_trakiia_i/?ref=rss


Разширяването на съществуващата пътна връзка между магистрала "Тракия" и Стара Загора ще започне догодина, като изграждането и ще отнеме 9-10 месеца, каза днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че става въпрос за пътя, който влиза в града откъм летището, като вместо по една лента за посока ще има по две.<br /><br />Нанков обясни, че проектът за разширението е от 2008 г., като до момента са свършени всички...

Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си и племенницата си като шеф на НИМ

https://www.actualno.com/society/bojidar-dimitrov-e-podpisval-dogovori-s-dyshterja-si-i-plemennicata-si-kato-shef-na-nim-news_666104.html

Като директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това е установила със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерят

Бедствено положение във Видин заради снега

https://frognews.bg/novini/bedstveno-polojenie-vav-vidin-zaradi-snega.html

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за цялата община поради създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър през нощта.

Huawei представя няколко начина, с които сами да поправите смартфона си

http://www.cross.bg/telefona-izpolzvate-vsichki-1570875.html

/КРОСС/ Често възприемаме смартфоните като директни наследници на мобилните телефони, но с по-голям екран и много по-добра камера. Всъщност те са много по-близо до компютрите, а най-новите смартфони работят дори по-добре от домашните персонални компютри, отпреди няколко години. Въпреки че повечето от нас могат лесно да работят с телефона си, обикновено сме безпомощни, когато устройството спре да работи правилно. Оторизираните сервизи, предлагани от известни производители, винаги са готови да помогнат на потребителите (напр. чрез гореща телефонна линия или в сервизен център, какъвто има и Huawei), но си струва да проверите дали можете да "поправите" вашия смартфон сами, защото в повечето случаи това ще спести много време и нерви. Първо рестартирайте Смартфоните са компютри, които почти никога не изключваме. Така че, ако дадено приложение не стартира или функцията не работи, а вашият смартфон работи непрекъснато от няколко седмици или дори месеци, трябва просто да се рестартира. Повечето от типичните проблеми могат да бъдат решени само с рестартиране на телефона. Това действие ще зареди отново всички системни компоненти в RAM паметта и ще рестартира всички процеси, изпълнявани във фонов режим. За да направите това, задръжте натиснат бутона за захранване за няколко секунди и изберете опцията "Рестартиране". Целият процес ще отнеме около минута

Курбан с 300 порции печена риба раздават на Благовещение в "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6777548

Курбан с 300 порции печена риба раздават на Благовещение в "Тракия"Над 300 порции печена риба ще бъдат раздадени на миряните в пловдивския район "Тракия" на Благовещение. Кметът Костадин Димитров е осигурил ритуалната храна за големия християнски празник. Веднага след службата в храм "Свето Преображение Господне" /около 11 часа/ свещеник ще благослови рибата. Вече е дългогодишна традиция в "Тракия" да се дава

Най-известните актьори от турските сапунки са с български корен

http://www.struma.com/lyubopitno/nai-izvestnite-aktiori-ot-turskite-sapunki-sa-s-bulgarski-koren_132042/

 Най-известните актьори от турските сапунени сериали, по които хиляди домакини ежедневно въздишат, докато готвят и мият чиниите, всъщност са с българско потекло и корени, пише „Монитор”. Един от най-култовите сапунени герои от последните години, в който са влюбени хиляди жени, е младият актьор и манекен Чаатай Улусой, известен като богаташкия син Емир Сарафоолу от сериала „Огледален свят”.

Майката на Чаатай е от босненски произход, а баща му е турчин с...

Продължава

За три месеца в прокуратурата са постъпили над 100 сигнала за извършени престъпления от кметове

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151800_za_tri_meseca_v_prokuraturata_sa_postupili_nad_100/?ref=rss


С влизането в сила на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 5 ноември миналата година до 15 февруари 2018 г. само в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпления от кметове. Това обяви в Бургас говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, съобщава "Фокус". Според нея тази законодателна промяна, която позволява всички сигнали срещу кметове да се обработват и проверяват от спецпрокуратурата, ще доведе и до видими...

Пожарникар загина в пожар на снимачната площадка на филм с Брус Уилис, Уилям Дефо и Алек Болдуин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777544

Пожарникар загина в пожар на снимачната площадка на филм с Брус Уилис, Уилям Дефо и Алек БолдуинПожарникар от Ню Йорк загина в пламъците, обхванали снимачната площадка на филм на режисьора Едуард Нортън в сграда в Харлем, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Огънят пламнал около 23 часа през нощта в сутерена на зданието на "Сейнт Никълъс авеню". Властите съобщиха, че най-малко още един човек е пострадал и е отведен в болница в района.

Вкиснато лоби

http://www.barometar.net/90652/

И накрая опряха до Поптодорова. Чакахме новини за приключението й в безмитния магазин на Варшавското летище, което я обезсмърти – а то се оказа съвсем друго. От БНТ са сметнали, че Дамата с кремчето е най-подходящия събеседник за „Аферата Скрипал“ и изборите в Русия. Да им влезем в положението – не са останали повече от […]

Музикален фестивал събира китаристи във Варна

http://varnautre.bg/2018/03/23/77720/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8

През 2018 г. събитието се посвещава на 40-годишнината от създаването на специалност „Класическа китара“ в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“

Борисов: Очаквам ескалация, ще се отзовават посланици

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-ochakvam-eskalaciia-shte-se-otzovavat-poslanici-6080610

Българският премиер каза че много държави ще започнат да отзовават посланиците си от Русия

Стрелба и заложници във Франция, има убити

http://www.transmedia.bg/2018/03/23/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b0-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%83%d0%b1/

 

Поне двама души са били убити по време на взимането на заложници от ислямист в южния френски град Треб тази сутрин, според източници, близки до случая.

Вземането на заложници е станало няколко минути, след като полицай е бил прострелян в съседния град Каркасон, но между двата инцидента няма връзка. Френският министър-председател Едуар Филип нарече ситуацията с взимането на заложници в Треб „много сериозна”.

Заложниците вече са освободени, а в сградата се намират само нападателят и полицай. Похитителят извикал към полицаите, че е „войник на „Ислямска държава“. Въоръженият нападател е стрелял след като влязъл в Super U supermarket около 11.15 ч. сутринта.

Свидетел каза, че нападателят бил въоръжен с ножове, пистолет и гранати и извикал „Аллах Акбар“, докато влизал в супермаркета. Префектурата съобщи, че инцидентът се разглежда като терористичен акт. На място спешно са изпратени големи полицейски сили – около 140 души.

АФП предаде, че антитерористичният отдел на прокуратурата на Франция е започнал разследване по случая.

 

 

Неудобни факти за енергийната политика на Европа

http://www.mediapool.bg/neudobni-fakti-za-energiynata-politika-na-evropa-news277126.html

Енергийната политика на Европа върви към провал по всички показатели. Докато икономиката на съюза се задъхваше, това оставаше скрито. През 2017 г. обаче регистрираме трета поредна година на значим ръст на БВП – над 2%. И вече става пределно ясно, че практически всички "амбициозни“ енергийни и климатични цели са мираж, а избраните пътища към постигането им – погрешни. Голямата политическа цел: Постигане на ангажиментите, поети с Парижкото споразумение, тоест радикално намаляване на енергийните емисии на СО2. Факт: От 2014 г. насам Европа отбелязва ежегоден ръст на енергийните въглеродни емисии, който е по-стабилен дори от този на Китай. Парадоксално, постоянен спад сред големите емитери регистрира само САЩ – единствената страна, която не ратифицира Парижкото споразумение! Въпреки всичкото говорене, привилегии, субсидии и инвестиции в енергийна ефективност и ВЕИ, от 2014 г. насам се наблюдават ясно изразени тенденции, които би трябвало да събудят т. нар. "европейски лидери“: Цел: Нисковъглеродна енергетика, тоест намаляване на потреблението на фосилни горива в производството на електричество. Факт: Ежегоден ръст на производството на фосилна електроенергия – бързото увеличение на потреблението на газ (+181 TWh) напълно компенсира спада на въглищата (-128 TWh) в последните три години (Carbon Brief). Цел: Намаление на енергийното потребление. Факт: Ежегоден ръст на крайното потребление на енергия – нисък за електричеството, висок за нефта и изключително висок за газа (IAE). Цел: Електрификация или увеличаване на дела на електричеството в крайното енергийно потребление. Факт: Спад на дела на електричеството в крайното енергийно потребление и ръст на дела на горивата, както фосилни, така и биомаса (IEA). Цел: Енергийна независимост или намаляване на вноса на енергийни ресурси. Факт: Ръст на вноса на енергийни ресурси (нефт и газ), успоредно с продължаващ спад на собствения добив (EC). Цел: Намаляване на средните въглеродни емисии на новите автомобили. Факт: През 2017 г. за първи път има ръст на средното потребление на гориво и съответно ръст на средните въглеродни емисии на продадените леки коли (JATO). Цел: Намаляване на броя лични автомобили и увеличаване на използването на обществен транспорт и/или схеми за споделяне. Факт: Гигантски ръст на продажбите на леки коли, особено на SUV (JATO). Цел: Ръст на инсталациите за производство на електричество от слънчева енергия. Факт: Въпреки срива на цените им, наблюдаваме силен спад на новите инсталации – общо през последните 3 г. в ЕС има инсталирани по-малко фотоволтаични мощности, отколкото само през 2011 г. (Solar Energy in Europe). Както писах още през 2015 г. https://ekipbg.com/klimatichni-voini-epizod-vtori-samojertvata-na-evropa/, ако желае да се развива, Европа няма никакъв шанс за постигане на целите на Парижкото споразумение, които така или иначе сама си поставя. Фактите от последните три години показват, че докато активисти, политици, бюрократи и заинтересовани бизнеси говорят за намаляване на емисиите, реалното поведение на европейския гражданин се движи само от една цел – по-висок стандарт на живот за всеки. И я постига въпреки тях. Надявам се тази тенденция да продължи и в следващите години, защото… ами това е нормалният стремеж на свободния човек. А европейските лидери трябва да разберат, че докато живеем във физически и свободен свят, те няма как да контролират нито физиката (реалностите на енергийната система), нито пазара (ежедневния ни избор). Време е за събуждане! Коментарът е публикуван в блога на управляваната от Боян Рашев консултанска компания за устойчиво развитие на бизнеса "Денкщат България".

Задава се война в Петрич! Лицензирани таксиметрови фирми скочиха срещу нелегалните таксита, напрежението ескалира

http://www.struma.com/obshtestvo/zadava-se-voina-v-petrich-licenzirani-taksimetrovi-firmi-skochiha-sreshtu_132041/

Ескалира напрежението между лицензирани и нелегални таксита в Петрич. Днес в Общинска администрация бе внесена молба от таксиметрови шофьори, лицензирали дейността си по съответните законови норми и плащащи такса за парко място, с искане за спешни мерки и спиране на нелегалните таксита в града, разбра struma.com.

В молбата си те сочат, че сигналът им е срещу лица, извършващи същата дейност, но без каквато и да е регистрация. Това са "техни колеги", които боядисват леките си...

Продължава

Кметът на Видин обяви бедствено положение заради снега

http://www.cross.bg/vidin-mesta-gomotartzi-1570872.html

/КРОСС/Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за цялата община поради създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър през нощта. От 7.30 ч. тази сутрин техниката на фирмите, които почистват населените места, е започнала работа в 4 часа, съобщи BulNews.bg. Пътят до населените места Бела Рада, Гомотарци, грdo Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен. Продължават усилията за осигуряване на достъпа до тях, след което незабавно ще започне снегопочистването вътре в селищата. Огнян Ценков каза, че във Видин са изчистени основните артерии, почиства се в кварталите, както и пешеходните зони. Няма селища без електрозахранване, водоснабдяване и бедстващи хора. Без ток от вчера следобед е помпената станция, която осигурява питейна вода за град Видин и за още 22 населени места в общината. Водоподаването се осъществява от резервна станция. Всички пациенти на хемодиализа са обгрижени. В Центъра за временно настаняване има 9 лица, има готовност за приемане на още хора при нужда. В Областния съвет на БЧК е налице резерв за осигуряване на продукти и пособия за около 100 души. В общината остава в сила и първия етап от плана за действие при високи води на река Дунав, въпреки че нивото вече се понижава под стойностите, които налагат допълнителни мерки. Водният стълб при Видин е 749 см и спада. Общинският щаб ще заседава отново в 14.00 ч. днес и при необходимост - в 17

Кметът на Тетевен: Привличането на инвеститори в района е наш приоритет

https://www.actualno.com/lovech/kmetyt-na-teteven-privlichaneto-na-investitori-v-rajona-e-nash-prioritet-news_666103.html

Д-р Мадлена Бояджиева с кмет на Община Тетевен, магистър по медицина, специалност неврология, както и по "Обществено здраве и здравен мениджмънт". Тя коментира Годишния отчет за изпълнението на програма за управление на община Тетевен за 2017 г. Каква беше 2017 г. за Община Тетевен? 2017 г. бе динамична година. Година, в която ние като местна власт последователно и систематично изпълнявахме редица дейности от местно значение, които законът е предоставил като наша компетентност. Тук

Путин: Всичко обещано ще бъде изпълнено

http://www.cross.bg/pytin-doverieto-rysiya-1570871.html

/КРОСС/Часове, след като Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от изборите на 18 март, преизбраният президент на Русия Владимир Путин направи обръщение към руснаците. Той благодари за доверието на избирателите и каза, че вижда в резултатите желание за промяна. Президентът добави, че според него доверието е оценка за свършената работа, но направеното не е достатъчно. „Разбирам своята колосална отговорност пред руските граждани и пред страната. Всичко, което съм обещал в предизборната кампания, ще бъде изпълнено", каза Путин и допълни, че в момента Русия се нуждае от решителен пробив, без да уточнява точно какъв.  

Испанец ще дебютира за Черно море Мания в Националната лига по футзал

http://varnautre.bg/2018/03/23/77717/%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d1%8e%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8

Испанец ще дебютира за “Черно море Мания” в Националната лига по футзал “Развитие – КДА”. Фернандо Бермудес ди Кастро Рубио се е занимавал 10 години с футзал в родината си, а е едва 22-годишен, съобщава Дарик Варна. В България учи по програма Еразъм в Техническия университет във Варна. Дебютът му в Националната лига ще бъде […]

БСП: Да се постави пред Турция въпросът за обезщетение на тракийските българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777484

БСП: Да се постави пред Турция въпросът за обезщетение на тракийските българиБСП излезе с декларация, в която призовава по време на посещението на турския президент Ердоган в София на 26 март да бъде поставен въпросът за обезщетението на тракийските бежанци. Припомняме, че през 2008 година по искане на депутатите Маруся Любчева и Евгений Кирилов е приета резолюция на Европейския парламент,

Борисов: Във Варна ще е тежко

http://www.moreto.net/novini.php?n=371285

Съвремието е "по-тежко от студената война", когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча. "В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство", коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

Лидерите на ЕС приеха насоките за бъдещите отношения с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777526

Лидерите на ЕС приеха насоките за бъдещите 
отношения с ЛондонРъководителите на 27 страни от Европейския съюз приеха тази сутрин директивите, които ще направляват европейските преговарящи в дискусиите с Обединеното кралство за рамките на бъдещите отношения след Брекзит, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес. "Решение: 27-те от ЕС приеха водещите принципи",

Мартин Кръстев от Пирин (Разлог): Все пак е полуфинал и няма случайни отбори

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b0/

Волейболистите от Пирин (Разлог) ще играят на полуфинал в Суперлигата след дълго прекъсване (от 2012 г). Тимът от Югозапада не се е класирал за този етап от надпреварата от 2012 г., когато стигна до финал, в който се изправи срещу Марек Юнион-Ивкони и изпусна титлата.

В тазгодишното издание състезателите на Северин Димитров се изправят срещу действащия шампион Нефтохимик 2010. Играе до 3 победи от 5 мача, съобщава бгволейбол.ком.

„Излизаме срещу отбора на Нефтохимик и знаем, че няма да бъде лесно. Очаквам да показваме играта от последните ни мачове и да дадем максимума от себе си. В тази фаза на първенството няма как да има удобно и неудобно, все пак е полуфинал и няма случайно попаднал отбор. Ще се постараем да играем с минимум грешки, което смятам, че правим напоследък. Искаме да играем хубав волейбол, за да радваме публиката“, споделя центърът на Пирин -Мартин Кръстев

 

Материалът Мартин Кръстев от Пирин (Разлог): Все пак е полуфинал и няма случайни отбори е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първата дама в Пловдив: По-добре да ги научим да ловят риба, вместо да им я даваме в ръцете

https://petel.bg/Parvata-dama-v-Plovdiv--Po-dobre-da-gi-nauchim-da-lovyat-riba--vmesto-da-im-ya-davame-v-ratsete__256770

Снимка trafficnews.bg Първата дама Десислава Радева откри 27-я Италиански фестивал на красотата и прическата в Панаира. Тя преряза лентата зае...

Голяма сцена с видеостени за NIGHTWISH на "Varna Mega Rock"

https://petel.bg/-Golyama-stsena-s-videosteni-za-NIGHTWISH-na-Varna-Mega-Rock__256771

Както "Петел" вече писа, на 18 и 19 август тази година ще се проведе първото издание на фестивала "Varna Mega Rock" под егидата на "Кметъла" Цонко Цон...

Министър Ананиев във Варна: Готвим три варианта за нов модел на здравеопазване

https://petel.bg/Ministar-Ananiev-vav-Varna--Gotvim-tri-varianta-za-nov-model-na-zdraveopazvane__256772

Снимка Булфото До края на месец май здравното министерство ще предложи три варианта за нов модел на здравеопазването. Вече са готови дв...

Развръзка: Застреляха джихадиста от ужасяващия атентат във Франция, живите заложници са освободени

https://petel.bg/Razvrazka--Zastrelyaha-dzhihadista-ot-uzhasyavashhiya-atentat-vav-Frantsiya--zhivite-zalozhnitsi-sa-osvobodeni__256773

Снимка: Туитър Заложниците от екшъна в супермаркет във Франция бяха освободени. Това обяви френското Министерство на вътрешните работи...

В село Константиново дойдоха първите щъркели (снимки)

https://petel.bg/V-selo-Konstantinovo-doydoha-parvite-shharkeli--snimki-__256774

В село Константиново край Варна дойдоха първите щъркели. Наша читателка е заснела приятната гледка и ни изпрати снимки. “Честита пър...

50 лева подкуп не минава при катаджиите в Бургас

https://petel.bg/50-leva-podkup-ne-minava-pri-katadzhiite-v-Burgas__256775

49-годишен мъж е задържан след опит да подкупи служител на КАТ и полицай от Пето Районно управление – Бургас, съобщават от областната дире...

Пожарникар загина на снимачна площадка в Ню Йорк

https://petel.bg/Pozharnikar-zagina-na-snimachna-ploshhadka-v-Nyu-York__256776

Снимка: Shutterstock Пожарникар загина на снимачна площадка в нюйоркския квартал „Харлем“, съобщи „Ню Йорк поуст“, позовавайки се на източн...

Актьорът Крис Евънс се раздели с приятелката си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6777519

Актьорът Крис Евънс се раздели с приятелката сиАктьорът Крис Еванс, познат с ролята на Капитан Америка в комиксовите филми на "Марвел", се е разделил с приятелката си, комичката Джени Слейт, съобщи Контактмюзик. Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" 36-годишният актьор и 35-годишната комичка са се разделили "наскоро", предава БТА.  Връзката на Крис Еванс и Джени Слейт започна през 2016 г.

АФИС: Сделката за ЧЕЗ прати ГЕРБ зад БСП

https://frognews.bg/novini/afis-sdelkata-chez-prati-gerb-zad-bsp.html

За първи път от повече от година социологическо изследване дава преднина на БСП пред ГЕРБ. Макар и с една десета от процента (24,7% срещу 24,6%) социалистите водят пред управляващите при отговор на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?”.

Освободиха участъка край с. Сребърна, където бяха аварирали четири камиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777497

Освободиха участъка край с. Сребърна,
където бяха аварирали четири камионаПътищата в Силистренско са проходими при зимни условия, според справка от Областното пътно управление. Освободен е участъкът край с. Сребърна, където предобед бяха аварирали четири румънски тежкотоварни автомобила, превозващи животни, заради което бе организиран временен пропускателен пункт. Движението по пътя от Силистра за Русе няма ограничения.

"Антикорупция": Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777482

"Антикорупция": Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря сиСъс свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, че Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г.

Григор Димитров се надява да се върне на победния път (видео)

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-se-nadiava-da-se-varne-na-pobednia-pat-video-677311.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се надява да се върне на победния път, като това може да се случи на турнира в Маями, където българинът стартира във втори кръг срещу левичаря Максимилиан Мартерер.

Срещата на Григор ще започне не преди 23:00 ч. българско време на Grandstand. Преди това Димитров има насрочена тренировка на Корт №3 от 21:00 чaса.

Тогава на игрището няма да има друг играч, след като в четвъртък водещият ни тенисист проведе занимание с Брадли Клан. 27-годишният американец е 163-ти в световната ранглиста и е левичар, какъвто е и Мартерер.

Преди Гришо мачовете на този корт започват в 17:00 часа българско време, като в игра ще видим Давид Гофен, Петра Квитова, Кей Нишикори, Джон Иснър и техните съответни съперници. На централния корт пък в игра ще видим сензацията Наоми Осака, шампионът при мъжете от Индиън Уелс Хуан Мартин дел Потро и бившият №1 при мъжете Новак Джокович.

По-ниска толтакса за автобусите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777477

По-ниска толтакса за автобуситеАвтобусните превозвачи ще плащат по-ниски толтакси. Какъв ще е точният им размер, предстои да се дебатира. Това стана ясно от думите на регионалният министър Николай Нанков в рамките на парламентарния контрол.  "Автобусните превози са доста социален отрасъл. Не само по линия на пътниците, които превозват.

България показа младите си таланти на спортна Европа (Снимка)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6777481

България показа младите си таланти на спортна Европа (Снимка)България показа част от младите си спортни таланти по време на официалната вечеря на Европейския спортен форум 2018 в София, която се проведе в тренировъчната зала на „Арена Армеец“, съобщиха от пресцентъра на спортното министрество. На събитието присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев,

Сняг и проблеми по пътищата и днес, обявиха бедствено положение във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777495

Сняг и проблеми по пътищата и днес, обявиха бедствено положение във ВидинНови снеговалежи и транспортни проблеми по пътищата има и днес. Бедствено положение обявиха във Видин заради обилния снеговалеж, затворил пътищата до на десет населени места в територията на общината, съобщи Би Ти Ви. Оранжев предупредителен код за виелици и навявания е в сила за 9 области на Северна и Източна България.

БСП настоява да искаме от Турция обезщетения за тракийските българи

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/bsp-nastoiava-iskame-turtsiia-obezshteteniia-trakiiskite-balgari.html

Настояваме справедливото искане за обезщетенията на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво. Нека ролята ни на посредник между Европа и Турция не е за сметка на ролята ни на защитник на българския национален интерес.

БСП настоява да искаме от Турция обезщетения за тракийските българи

https://frognews.bg/novini/bsp-nastoiava-iskame-turtsiia-obezshteteniia-trakiiskite-balgari.html

Настояваме справедливото искане за обезщетенията на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво. Нека ролята ни на посредник между Европа и Турция не е за сметка на ролята ни на защитник на българския национален интерес.

Как пасажери на полет от Париж влязоха у нас без никаква проверка

http://clubz.bg/65771-kak_pasajeri_na_polet_ot_parij_vlqzoha_u_nas_bez_nikakva_proverka

Денят е 21 март, сряда. Около 15 часа служителите на Гранична полиция на Терминал 2 на летище София са на работните си места. Малко по-късно, около 15:15 часа те обработват документите на пасажерите от полет FB 302 от Прага. Минута по-късно проверката е приключила и незнайно защо в 15:16 ч. всички служители на гранична полиция, разпределени на шест гишета.... напускат постовете си.

В 15:25 ч. в салона влизат за обработка пристигналите с полет FB 432 от Париж. Служителите на Гранична полиция все така липсват. По тази причина пасажерите, кацнали от френската столица, необезпокоявано, без никой да провери документите им влизат в страната, разказва Mediapool.

Служителите на МВР се връщат на работните си места над 10 минути по-късно – в 15.32 часа. И започват да проверяват документите на останалите, все още не успяли да преминат „гратис“, пътници от Париж. Пет минути по-късно, в 15:35 часа, полетът се води за обработен.

Въпреки че пътниците, минали без паспортен контрол, се намират все още на територията на ГКПП никой не ги връща обратно.

Несправедливо не ни пускат в Шенген

Тази абсурдна случка идва малко повече от месец, след като премиерът Бойко Борисов за пореден път обвини част от страните в ЕС за "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на мотиви за отказ от членство в Шенген. В началото на февруари министър-председателят разкритикува европейските ни партньори, по време на своя реч на конференция в Брюксел. "Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите. Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност...", каза тогава той.

Няма нужда от измислени мотиви

Месец по-късно се оказва, че няма нужда страните-членки на ЕС да си измислят мотиви за липсата на сигурност по нашите граници. Защото мотивите са налични и описани в докладна записка до директора Регионална дирекция "Аерогари" Милен Пенев.

Любопитен момент е, че Пенев ръководи тази дирекция от април 2015 г., когато тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова го свали от шефския пост в "Гранична полиция" - едва 4 месеца, след като го бе назначила на мястото на предишния директор Захарин Пенов. Официални мотиви за понижението на Пенев така и не бяха оповестени, но по неофициална информация ръководството на МВР бе свалило доверието си от него заради случай с пропуснати тирове с контрабандни цигари през ГКПП-Капитан Андреево.

На ГКПП на летището граничните полицаи извършват проверка на документите на влизащите в страната, а при възникнали съмнения - и на ръчния им багаж.

Ако такава проверка не бъде направена, заради 10-минутно отсъствие на граничарите като в описания случай, никой не може да каже какво се е случило през това време: какви лица са влезли на територията на страната и какво са носили в ръчния си багаж.

Гранична полиция: Да, има нарушение

Документът описва надлежно случая с преминалите без документална проверка пътници. От него обаче категорично не става ясно защо полицаите са напуснали постовете си колективно и синхронно.

Говорителят на "Гранична полиция" потвърди станалото пред Mediapool, без да даде повече подробности и отговор на този въпрос.

"Има нарушение на дисциплината. Затова е образувана и проверка, още същия ден. Самата проверка ще установи защо всички служители са напуснали работните си места, какво го е наложило и прочие″, обясниха от Гранична полиция.

Какво предвижда законът

Напускането на работното място представлява тежко нарушение по смисъла на член 203 от Закона за МВР. Отново според същия член за подобно нарушение се предвижда наказание "уволнение".

Липсващите гранични полицаи са нарушили още член 102 от Закона за МВР, който регламентира ясно граничния контрол от полицейските органи и начина на извършване на документална проверка.

Освен специалния закон, нарушен е и чл 16 от Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.

ГДБОП с мощен удар по хакерите, спря атака за милиони евро

http://www.struma.com/sinya-lampa/gdbop-s-moshten-udar-po-hakerite-sprya-ataka-za-milioni_132040/

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП успешно пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея.

Установено е, че при кибератаката финансови средства на жертвата в размер на 3 000 000.00 евро са били трансферирани към банкова в България.

Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител – чуждестранен гражданин. В резултат на професионално проведените действия парите са...

Продължава

Валери Симеонов ще затваря вратичките за реклама на хазарт

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-shte-zatvarya-vratichkite-za-reklama-na-hazart-news277125.html

Вицепремиерът Валери Симеонов ще инициира законови промени срещу възможността да се рекламира хазарт под какъвто и да е предлог. Това обяви самият той в петък по време на парламентарния контрол, след като бе попитан от депутатите Теодора Халачва и Георги Гьоков какво се предприема срещу злоупотреба с деца и детски образи в рекламни съобщения и клипове. Поводът за питането бе тв реклама на хазартна игра с участието на състезателки от отбора ни по художествена гимнастика. "В момента в България се излъчват реклами на хазарт по най-безобразен начин, които въздействат не само върху децата, но и върху зрелите хора, като им внушават, че може да се забогатее и да се постигне нещо в живота без труд. Това съсипва ценностната система на българина вече десетина години“, заяви Симеонов. Той се ангажира да проучи цялостно въпроса и да предложи действия, и конкретни законодателни промени. Думите му идват дни, след като Държавната комисия по хазарта (ДКХ) съобщи пред Mediapool, че е започнала цялостна проверка на трите най-големи национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова телевизия, във връзка с излъчвани реклами на хазартна дейност. Комисията по хазарта е органът, който по закон упражнява контрол върху рекламите на хазарт. Както Mediapool писа, агресивната реклама на хазарт в ефира на националните телевизии, която всяка вечер облъчва зрителите как се печелят бързи и лесни пари, и то в часовия пояс на "Лека нощ, деца", се оказва напълно законна. От една страна, Законът за хазарта в чл. 10 забранява пряката реклама на хазартни игри, каквито са придобилите популярност през последните години лото и лотарийни игри на "Националната лотария", "Лотария България", а също и тези на държавния "Български спортен тотализатор" (БСТ). Нормативният акт обаче допуска четири изключения. Благодарение на това няма проблем да се обявяват наименованията на игрите, търговската марка на хазартния оператор, резултатите от игрите и спечелените печалби и тегленията на тиражите. Проверките за рекламите на хазарт са назначени от новата шефка на ДКХ Мария Филипова. При предишния председател комисията не виждаше проблем в агресивния маркетинг на числови игри, чиято цел е стимулирането към хазарт. По конкретния казус с участието на момичета от ансамбъла по художествена гимнастика в клип на "Националната лотария" Валери Симеонов обясни, че Държавната агенция за закрила на детето е изискала информация от федерацията по художествена гимнастика и от организатора на лотарийната игра. Според изпълнителния директор на фирмата в заснемането на клипа не са участвали деца. Той е предоставил копия с артисти участници в клипа, които са пълнолетни. Проверката на агенцията за децата продължава, тъй като не приемаме на 100 процента достоверността на тази информация и искаме от БФХГ допълнителна справка, каза Валери Симеонов. За случая с рекламния клип са сезирани Държавната комисия по хазарт и СЕМ, посочи той.

Хранителни продукти от първа необходимост по програма ще раздават в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371269

Към момента за област Варна общият брой потребители, които ще получават топъл обяд, осигурен по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане са 1 214, научи Moreto.net. Най-голям брой нуждаещи се хранят във Вълчи дол (250), Аврен (184), Долни Чифлик и Белослав (150).

Радев се съгласи за среща с Ердоган в Брюксел

http://clubz.bg/65770-radev_se_syglasi_za_sreshta_s_erdogan_v_bryuksel

Държавният глава Румен Радев отговори на отправената от президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган покана за провеждането на лична среща.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев е изпратил днес писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган в отговор на сърдечните поздравления от неговия турски колега по повод Националния празник на страната ни, както и на отправената покана за провеждане в близко бъдеще на среща на най-високо равнище между президентите на двете държави. 

"Споделям изразеното от Вас желание да проведем лична среща в близко бъдеще. В тази връзка, предлагам тя да се състои в рамките на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли т.г. в Брюксел, където ще имаме възможност да обсъдим по-задълбочено развитието на сътрудничеството и диалога на най-високо равнище между нашите страни", се казва в писмото на българския президент до неговия турски колега.

Това ще е първата среща на Радев и Ердоган. Преди това, на 26 март, турският президент ще е на визита в България - във Варна за срещата Турция-ЕС.

Преди месец, във връзка с предстоящата среща ЕС-Турция във Варна, Радев заяви:

"Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци."

Откакто стана ясно, че се готви среща във формат ЕС-Турция, президентът на няколко пъти изрази мнение, че е трябвало ако не да бъде поканен, то поне от "Дондуков" 1 да се бяха консултирали с него.

Кметът Иван Тотев в Солун с хор "Евмолпея"

https://www.24chasa.bg/region/article/6777496

Кметът Иван Тотев в Солун с хор "Евмолпея"Пловдивският кмет Иван Тотев заминава за Солун заедно с хор "Евмолпея", съобщиха от общината. Гласовитите славеи ще пеят в емблематичния храм "Св. св. Кирил и Методий", който се намира до Бялата кула. Визитата на градоначалника е организирана от генералния ни консул във втория град на Гърция Владимир Писанчев.

След снощния арест край Сандански! Позната схема! Автодилърът Й. Куричков от с. Катунци, арестуван с фалшиви номера и направил опит за бягство, ревна "Полицаите ме набиха"

http://www.struma.com/krimi/sled-snoshtniya-arest-krai-sandanski-poznata-shema-avtodilurut-i-kurichkov_132039/

Популярният в Санданско автодилър, който от години се занимава с продажба на автомобили Йордан Куричков от село Катунци, вчера за пореден път бе заловен да шофира автомобил с фалшиви регистрационни табели. Той бил спрян от полицейски патрул за проверка срещу заведение Хепи, край Сандански, и се оказало, че номерата на шофирания Фолксваген са фалшиви и не принадлежат на управлявания Фолкваген..

Полицаите го помолили да излезе извън автомобила, но той направил опит за избяга. Задържан...

Продължава

Готвят три варианта за промяна в модела на здравеопазване

http://varnautre.bg/2018/03/23/77709/%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb

До края на месец май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане, съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев, цитиран от Дарик. Така ще […]

Как да се предпазим от инфаркт и инсулт

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-da-se-predpazim-ot-infarkt-i-insult-6080611

Съветът на кардиолога: „Oбичайте се с хората около вас, контактувайте. Социалните контакти пазят здравето, пазят сърцето“

Видин обяви бедствено положение

https://www.actualno.com/society/vidin-objavi-bedstveno-polojenie-news_666101.html

Кризисният щаб във Видин обяви бедствена ситуация в общината, заради снегонавявания и усложнена пътна обстановка. Във връзка със ситуацията след обилния снеговалеж и силен вятър тази нощ, кметът на Видин Огнян Ценков свика заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, в частта „Снегонавявания и обледявания“. Според информацията от 7.30 ч. тази сутрин техниката на фирмите, които почистват населените места, е започнала работа в 4 часа. Пътят до насе

Драма във Франция: Въоръжен взе заложници в супермаркет, има убит (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/drama-vyv-franciia-vyoryzhen-vze-zalozhnici-v-supermarket-ima-ubit-snimkivideo-2086577

Най-малко един човек е загинал при заложническа криза във Франция. Мъж,  който твърди, че е от "Ислямска държава"  е взел заложници в супермаркет в град Треб в южната част на страната.

Задържаха 62-годишен мъж, невърнал намерен чужд портфейл

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-62-godishen-myzh-nevyrnal-nameren-chuzhd-portfejl-2086594

62-годишен столичанин е задържан в полицията за кражбата на портфейл с над 1000 лева и лични документи, изпуснат от посетител в строителен магазин на бул. „Шести септември“ в Пловдив.
 
24-часовата мярка спрямо мъжа е взета след проведено разследване по образувано

На първо време 55% от пътищата ще бъдат обхванати от тол-системата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151756_na_purvo_vreme_55_ot_putishtata_shte_budat_obhvanati/?ref=rss


Фирмата, която изгражда тол-системата, ще покрие 85% от съществуващите републикански пътища, но на първо време ще се плаща за преминаване по 55 на сто от нея, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.<br /><br />Той допълни, че тепърва ще се правят анализи преминаването по кои шосета ще се заплаща. Идеята е карането по пътищата в лошо състояние да е безплатно.<br /><br />Нанков каза още, че в...

Телевизионните реклами за хазартни игри се движат на ръба на закона

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/televizionnite-reklami-za-hazartni-igri-se-dvijat-na-ryba-na-zakona-258068/

Преди седмица ДКХ е започнала цялостна проверка на трите най-големи национални телевизии във връзка с излъчвани реклами на „игри на щастието“

Деси Радева: По-добре да научим децата сираци сами да ловят риба, вместо да им я даваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777439

Деси Радева: По-добре да научим децата сираци сами да ловят риба, вместо да им я даваме"По-добре е да научим децата в неравностойно положение сами да ловят риба, отколкото да им я даваме в ръцете". Така първата ни дама Десислава Радева коментира обучението на 18 младежи сираци на фризьорство. В продължение на 6 месеца те ще усвояват занаята от майстори на прическата. Курсовете са част от кампанията на президента "Подкрепи една

Анкета: 83.1% от читателите на КРОСС не смятат ,че държавата се справя със стопанисването и отдаването на водните обекти

http://www.cross.bg/durzhavata-chitatelite-stopanisvaneto-1570870.html

/КРОСС/ 83.1% от читателите на Агенция КРОСС не смятат ,че държавата се справя със стопанисването и отдаването на водните обекти. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха над 230 души. 5.2 % Смятат,че държавата може да положи повече усилия 11.7% Нямат мнение Включете се в новата ни анкета: Добре ли са защитени личните ни данни ?                                            

Лилия Христова: Не разбирам защо родителите решиха, че сме забранили цветята

http://www.barometar.net/90649/

Няма забрана от страна на Община Варна учителите да получават цветя и подаръци, става въпрос за взаимоотношения между родителите. Това коментира за Varna24.bg началникът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна Лилия Христова по повод притесненията на родители, че е спусната препоръка към педагозите да не получават дарове от родителите. „Аз мисля, че […]

Заместник-министър Ангел Попов ще участва в дебат на тема „Пакет мобилност“

http://www.cross.bg/tema-popov-angel-1570869.html

/КРОСС/Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов ще участва в обществено обсъждане на тема „Пакет мобилност", предложен от Европейската комисия. Събитието се организира по инициатива на транспортни фирми и ще се проведе днес от 14:00 ч. в зала „Триадица" на Гранд хотел София.  

Над 614 млн. лева са предвидени за изостаналите региони само по програмата "Региони в растеж"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777412

Над 614 млн. лева са предвидени за изостаналите региони само по програмата "Региони в растеж"Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза по време на парламентарния контрол днес, че само по оперативната програма "Региони в растеж" са предвидени над 614 млн. лева по 191 договора за проекти в изостаналите региони на страната, попадащи в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма за подпомагане

Строителството на метрото пак затапва транспорта в София

http://clubz.bg/65769-stroitelstvoto_na_metroto_pak_zatapva_transporta_v_sofiq

Промени в движението ще има в София от април заради строителството на третата линия на метрото, става ясно от съобщение на Столична община. 

Заради изграждането на метрото от ул. "Житница" до бул. "България" от 1 април до 1 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства по:

- средната част на пътното платно на бул. "Гоце Делчев", между ул. "Кюстендил" и бул. "Цар Борис ІІІ", като се оставят за движение на ППС по една пътна лента в двете посоки в същия участък,
- северното локално пътно платно на бул. "Цар Борис ІІІ" и две пътни ленти от северната половина на централното пътно платно на бул. "Цар Борис ІІІ", с дължина по около 70 м от двете страни спрямо оста на бул. "Гоце Делчев" и ул. "Житница";
- ул. "Житница" между бул.”Цар Борис ІІІ" и ул. "Гебедже".

Движението на пътни превозни средства по бул. "Цар Борис ІІІ" ще се извършва, както следва:

- в посока кв. "Княжево" - в една пътна лента от южната половина на централното пътно платно на бул. "Цар Борис ІІІ", в обхвата на строителната площадка на кръстовище бул. "Цар Борис ІІІ" - бул. "Гоце Делчев" - ул. "Житница", като се осигури и лента за движение на пешеходците с широчина 1.50 м;

- в посока "Център" - в една пътна лента от южната половина на централното пътно платно на бул. "Цар Борис ІІІ" в обхвата на строителната площадка на кръстовище бул. "Цар Борис ІІІ" - бул. "Гоце Делчев" - ул. "Житница".

Автобусите по линии номера 73, 83 и 102, ще се движат по променен маршрут.

Автобусите по линия 73 – в посока ж.к. "Гоце Делчев" ще се движат от ж.к. Овча купел 2 по маршрута си до кръстовището на ул. "Любляна" с бул. "Овча купел", надясно по бул. "Овча купел", наляво по бул. "Цар Борис III", надясно по бул. "Братя Бъкстон", наляво по ул. "Тодор Каблешков", наляво по ул. "Ген. Стефан Тошев", надясно по бул. "Гоце Делчев" и по маршрута си до ж.к. "Гоце Делчев"- двупосочно.

Автобусите по линия 83 в посока Зоопарка ще се движат от Хюндай България по маршрута си до кръстовището на бул. "Константин Величков" с бул. "Възкресение", по бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" през тунела под бул. "Цар Борис III" и ул. "Св. Георги Софийски", надясно по бул. "България", наляво по бул. "Гоце Делчев" и по маршрута си до Зоопарка - двупосочно.

Автобусите по линия 102 - в посока Студентски град, ще се движат от ж.к. Овча купел 2 по маршрута си до кръстовището на ул. "Житница" с бул. "Овча купел", наляво по бул. "Никола Мушанов", надясно по бул. "Възкресение", надясно по ул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" през тунела под бул. "Цар Борис III" и ул. "Св. Георги Софийски", по бул. "Петко Ю. Тодоров", наляво по ул. "Бяла черква" и по маршрута си до Студентски град - двупосочно.

Автобусите от линии 73, 83 и 102 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променените участъци от маршрута.

Спирки "Красно село" с код 0636, 0638, 0639 и 0640 за автобусни линии 63 и 260 и трамвайни линии 4 и 5 се изместват на временно изградени перони в района на кръстовище ул. "Житница" - бул. "Гоце Делчев" - бул. "Цар Борис III". Закриват се спирките: двупосочна "Балканкар АД" с код 0564 и 0569 на ул. "Житница" ; двупосочна "АП Земляне" с код 0079 и 0080 на ул. "Житница" ; двупосочна "ж.к. Красно село" с код 0637 и 0641 на бул. "Гоце Делчев".

ГДБОП задържа британец, гледал детско порно в САЩ и променил изцяло визията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777425

ГДБОП задържа британец, гледал детско порно в САЩ и променил изцяло визията сиГДБОП задържа мъж, издирван с червена бюлетина на Интерпол, съобщиха от пресцентъра на МВР. До задържането на мъжа се е стигнало след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, колегите им от Велико Търново и сектор "Издирване" - ГД "Национална полиция".

С децата в почивните дни (24 и 25 март)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/23/3149140_s_decata_v_pochivnite_dni_24_i_25_mart/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Николина Чакардъкова пее в Провадия за Цветница

http://www.moreto.net/novini.php?n=371277

С безплатен концерт народната певица Николина Чакардъкова ще поздрави за Цветница жителите на Провадия, научи Moreto.net. Изпълнителката ще излезе на открита сцена в 19 часа на 31 март пред медицинския център. По-рано през същия ден в 11:30 часа на същото място ще започнат тържествено вдигане на знамето на града и празничен концерт.

Страни от ЕС обмислят "национални мерки" срещу Русия заради отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777440

Страни от ЕС обмислят "национални мерки" срещу Русия заради отравянето на СкрипалНяколко страни от ЕС казаха днес, че планират да вземат мерки срещу Русия във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и някои може да последват примера на Великобритания и да изгонят руски дипломати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  На срещата на високо равнище 28-те лидери на ЕС се съгласиха с позицията на Великобритания,

Интересни факти за метеорологията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6777421

Интересни факти за метеорологиятаПо случай днешния Световен ден на метеорологията британският в. "Дейли експрес"  и сайтът СофтСкуулс, цитирани от БТА, предлагат интересни факти за науката за атмосферата и атмосферните явления, която изучава и прогнозира времето: - Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1961 г. - на годишнината от влизането в сила /1950/ на Конвенцията

КОНПИ: Божидар Димитров в конфликт на интереси, подписвал договори с дъщеря си

https://offnews.bg//obshtestvo/konpi-bozhidar-dimitrov-v-konflikt-na-interesi-podpisval-dogovori-s-677306.html

Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това реши Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщиха от КПКОНПИ

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. 

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров. Същеверменно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори. 

Кметът на Видин обяви бедствено положение заради снега

http://dnes.dir.bg/news/zima-snjag-vidin-potopat-26984782

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за цялата община поради създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър през нощта.

Теодора Халачева: Това управление ражда само трусове, хората не го искат

http://www.cross.bg/halacheva-sdelkata-teodora-1570868.html

/КРОСС/"Мнозинството от българските граждани определят сделката за ЧЕЗ България като непрозрачна, неприемлива и грабителска. Позицията на БСП в случая напълно съвпада с мнението на българите.Затова настояваме сделката да бъде спряна и държавата да участва в нова процедура на пазарен принцип", заяви народният представител от БСП Теодора Халачева на среща със социалисти снощи в Пловдив. Тя информира актива за предприетите по темата действия - сигнали до прокуратурата, проведения миналата седмица протест и стартираната подписка за отмяна на сделката. „Подписката има юридическа тежест и ще се събира до края на април. Сделката касае три милиона български граждани, техните интересите трябва да бъдат защитени", подчерта Халачева, като изтъкна, че енергопреносната мрежа е част от националната ни сигурност. По думите й корупцията влачи страната ни към дъното, дестабилизира институционалната среда, а поредицата от скандали с активното участие на правителството взривяват обществото. Халачева даде за пример избора на председател на антикорупционния орган, който бе назначен от мнозинството, въпреки изказаните от опозицията аргументирани съмнения и изразено недоверие.  „Ако сега не реагираме, това управление на страната ще продължи да ражда трусове", изтъкна пловдивската депутатка по повод скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов за руския патриарх

Турция: Декларацията на ЕС съдържа неприемливи думи срещу нашата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777426

Турция: Декларацията на ЕС съдържа неприемливи думи срещу нашата странаТурция отхвърли днес "неприемливите" критики на ЕС, който осъди вчера "упоритите незаконни действия" на Анкара в Средиземно море, свързани със споровете с Гърция и Кипър, предаде АФП. Декларацията /на ЕС/ съдържа неприемливи думи срещу нашата страна, служещи на интересите на Гърция и Кипър, заяви пред журналисти говорителят на турското външно

И министри ще се сдобият с обвинения, ако са участвали в нарушенията в болниците

https://www.actualno.com/healthy/i-ministri-shte-se-sdobijat-s-obvinenija-ako-sa-uchastvali-v-narushenijata-v-bolnicite-news_666096.html

До края на март се очаква Министерството на здравеопазването (МЗ) да изпрати допълнителни материали за финансовото състояние на няколко болници в страната. Ако се съберат доказателства за това, че високо поставени длъжностни лица, включително министри или зам.-министри, които са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на Закона, ще бъдат обвинени по заведените дела от Софийска градска прокуратура. Това каза пред журналисти в Бургас Румяна Арнаудова, говорител на глав

ГДБОП пресече кибератака за милиони към корейска фирма

http://dnes.dir.bg/news/gdbop-firma-kiberataka-26984605

Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП успешно пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея, съобщиха от МВР.

Задържаха мъжа от Пловдив, който задигна паднал портфейл в магазин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777417

Задържаха мъжа от Пловдив, който задигна паднал портфейл в магазинПловдивската полиция е открила и задържала мъжа, който задигна паднал в строителен магазин портфейл с пари и документи, съобщиха от МВР. 62-годишният мъж е открит благодарение на съдействие на граждани, разпознали го от разпространените видеозаписи. Разследването започнало на 2 март, когато е получен сигнал в Шесто РУ за откраднат портфейл с над

Саутгейт: Нека първо решим въпроса с расизма в Англия и после да сочим Русия с пръст

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/23/3151727_sautgeit_prizova_angliiskiiat_futbol_da_si_podredi/?ref=rss


Селекционерът на английския национален отбор Гарет Саутгейт заяви, че местният футбол най-напред трябва "да подреди собствената си къща" и след това да сочи с пръст Русия. Думите му дойдоха в контекста на проблемите с расизма.<br /><br />Треньорът даде пример с английския отбор до 17 години, който според него е бил обект на "отвратителна" атака в социалните мрежи. Темата за расизма е актуална, като някои специалисти имат притеснения дали тя няма да хвърли сянка...

Борисов иска още доказателства за вината на Москва по случая Скрипал

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-oshte-dokazatelstva-za-vinata-na-moskva-po-sluchaia-skrip-677305.html

Българският премиер Бойко Борисов е поискал доказателства във връзка със случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Пред журналисти в Брюксел Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов.

По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

В момента имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност, каза още Борисов и смята, че времето сега е „по-тежко от Студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча - САЩ и СССР.

„В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира българският премиер.

Той посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат. „Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“, обобщи премиерът, като допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Борисов коментира и срещата във Варна между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган. По думите му тази среща има за цел гарантиране на външната граница на ЕС като бъде потвърден и вторият транш по споразумението, с което Турция се задължава да задържи близо 3.5 млн. мигранти на своя територия. 

БСП иска справедливо обезщетение за тракийските българи от срещата ЕС-Турция

https://offnews.bg//balgaria/bsp-iska-spravedlivo-obezshtetenie-za-trakijskite-balgari-ot-sreshtata-677302.html

БСП поиска на срещата ЕС- Турция във Варна да бъде повдигнат въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. 

Това се разбра от декларация на социалистите по повод Деня на Тракия - 26 март, която беше прочетена от депутата Георги Йорданов. 

"Нека не забравяме нашия дълг пред тракийските българи и техните потомци! Защото България все още е в дълг и българското правителство е длъжно да не остави тракийския въпрос да потъне в забвение. Затова настояваме справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво", каза той.

Срещата ЕС-Турция, която ще се проведе в резиденция "Евксиноград", е насрочена именно за 26 март затова Георги Йорданов настоя: "Нека ролята ни на посредник между Европа и Турция не е за сметка на ролята ни на защитник на българския национален интерес".

"Нека се поучим от историята и направим своята честна равносметка - достойни ли сме за героите, които са писали българската славна летопис! Да го направим в името на нашия народ, в когото сме се клели, и който ни е изпратил тук", каза още Йорданов.

Мистериозен технически проблем изтрил статия за ЧЕЗ и ТИМ от сайта на БНР

http://www.barometar.net/90647/

Статия на БНР датирана от 2013 г. внезапно изчезна от сайта на общественото радио след като преди две седмици беше припомнена от влиятелен потребител във Facebook. Биволъ веднага изпрати до БНР запитване за информация по реда на ЗДОИ, на което общественото радио нямаше как да не отговори. Според отговора на директора на радиото Александър Велев […]

Разкриха тайната на ”извънземното” от Атакама

http://dnes.dir.bg/news/dnk-izvanzemno-26984740

През 2003 г. зад църква в пустинята Атакама, Чили, е открит миниатюрен 15-сантиметров скелет с конусовидна глава като на извънземно.

Стана ясно кои са бандитите, задържани при зрелищната спецакция в Бургас

http://www.struma.com/sinya-lampa/stana-yasno-koi-sa-banditite-zadurjani-pri-zrelishtnata-specakciya-v_132038/

Наркогрупа, за която се смята, че е гравитирала и поела част от бизнеса на издъхналия преди година при мистериозни обстоятелства ромски бос Иско, бе разбита при зрелищна акция на полицията, пише Флагман. Източници, запознати в детайли с разследването разкриха ексклузивно имената на арестуваните. Сред тях е 24-годишният Асен Козаров.

В къщата му на ул.”Преображенска” са открити метамфетамини, марихуана, множество вещи с неустановен произход и оръжие. Асен е стар познайник...

Продължава

Лавров: Лондон тласка ЕС към конфронтация с Москва

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-sergey-skripal-26984741

Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес Лондон, че тласка съюзниците си към конфронтация с Москва.

Столичните джипита остават в протестна готовност

http://www.mediapool.bg/stolichnite-dzhipita-ostavat-v-protestna-gotovnost-news277124.html

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обяви в петък, че остава в протестна готовност. Причината е, че след последните разговори със здравното министерство няма решение на проблемите им. Личните лекари настояват за отпадане на 24-часовото дежурство, намаляване на бумащината в работата им, отпадане на задължението да описват касовите бележки за пенсионерските прегледи. Джипитата искат всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. Те настояват потребителската такса да е в размер на 1% от минимална работна заплата или 5.10 лева вместо сегашните 2.90 лева.  

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371263

Срещата между Европейския съюз и Турция във Варна в понеделник (26 март) ще се състои. Това стана ясно тази нощ след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Държавите от ЕС са категорични, че диалог с Анкара трябва да има. Срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между двете страни и Турция и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

От "Уолстрийт" до марихуаната: как финансовата криза даде тласък на търговията с канабис

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/23/3151728_ot_uolstriit_do_marihuanata_kak_finansovata_kriza_dade/?ref=rss


Като старши вицепрезидент на Wachovia и след това служител в Morgan Stanley през мрачните месеци на финансовата криза от 2008-2009 г. Дерек Петерсън вижда как колегите му остават на улицата и губят спестяванията си. И самият той се е чудел дали няма да е следващият.<br /><br />По това време той управлява активи на клиенти за около 120 млн. долара, но все повече се разочарова от това, което вижда, тъй като американският борсов пазар е движен повече от високочестотна търговия и...

Ето го годежния пръстен на Цвети Стоянова (ФОТО)

http://www.struma.com/lyubopitno/eto-go-godejniya-prusten-na-cveti-stoyanova-foto_132037/

Бившата гимнастичка Цвети Стоянова най-накрая показа годежния си пръстен, макар все още да не е оповестила официално щастливото събитие.

Нежна халка от бяло злато с инкрустирани диаманти блести на безимения й пръст, а Цвети е направила колаж на фотото с ангелски крила и ореол, видя „Галерия“.

Бърза справка на цените на годежните пръстени показа, че гаджето на Цвети – футболистътАлександър Любенов, се е изръсил 5-цифрена сума за бижуто.

Според...

Продължава

„Училището за Добро и Зло“ e епично пътешествие в света на приказни герои

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777402

„Училището за Добро и Зло“ e епично пътешествие в света на приказни героиБестселърът на „Ню Йорк Таймс“ излиза за пръв път на български език Някои приказки са писани, за да се разказват и повтарят поколения наред, други – за да изтръгнат от корен всичко, което някога сме познавали. В първата книга от бестселъровата поредица на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло“, оглавила класациите на „Ню Йорк Таймс“ веднага след

Кампания събира капачки в подкрепа на СБАЛ по детски болести - проф. д-р Иван Митев- София

http://www.cross.bg/sofiya-prof-bolnitza-1570867.html

/КРОСС/ От днес, 23.03. 2018г., Отново стартира с подкрепата на Garnier социална кампания във всички dm магазини. Целта е да се съберат финансови средства за закупуване на още медицинска техника за Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Ив. Митев- София. Кампанията се казва „Капачки за усмивки" като в рамките на една година до март 2019г. във всички магазини на веригата ще се събират пластмасови капачки, които след това ще бъдат предадени за рециклиране. Със събраните средства ще бъде закупена медицинска техника, от която болницата има нужда. Кампанията „Капачки за усмивки": През лятото на 2017 г. dm България организира първата си дарителска инициатива в подкрепа на „Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Ив. Митев"- София. Тогава събраната сума от 10 500лв. беше използвана за закупуването на три модерни монитора за наблюдение на новородени деца, които бяха дарени на клиниката по пулмология и на интензивното отделение на болницата. "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" - София извършва комплексна висококвалифицирана помощ - диагностична и терапевтична по всички профили на педиатрията на национално ниво, а също и преподавателска и научно- изследователска дейност по проблемите на детското здравеопазване

Европейският съвет ще обсъди през юни разширяването на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777396

Европейският съвет ще обсъди през юни разширяването на ЕСЕвропейският съвет реши днес, че през юни ще обсъди въпроса за разширяването на ЕС. Това се посочва в заключенията от двудневната среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел, предаде БТА. Европейският съвет изразява очакването си насрочената за 17 май среща в София между държавните ръководители на страните от ЕС и от

Преливат язовири във Врачанско, засега няма опасност от наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777401

Преливат язовири във Врачанско, засега няма опасност от наводненияВ областния съвет по сигурност във Враца денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта. Към 10 ч. днес нивото на р. Скът при с. Нивянин е 135 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 20 см, при критично ниво 400 см.

Министър Ананиев присъства на открит медицински съвет в УМБАЛ „Света Марина“ -Варна

http://www.barometar.net/90645/

Министърът на Здравеопазването Кирил Ананиев присъства днес на открит медицински съвет в УМБАЛ „Света Марина“ в морската столица, информира dnesplus.bg В тази връзка, ето какво сподели в социалната мрежа фейсбук д-р Янко Станев – Зам. председател на Общински съвет-Варна: „Няма нещо по-хубаво от Медицината и добрините, които тя върши. Във Варна комплексната работа на ВМИ и […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване