Лек автомобил излетя от пътя

http://budnavarna.bg/31985-lek-avtomobil-izletya-ot-patya-2/

Вчера, около 13:30 часа, на пътя Белослав – Варна, на т. нар. Дяволски завой, е възникнало ПТП.

27-годишната водачка на „Фиат“ М.Й. от Провадия, по време на движението си, губи контрол над МПС и се блъска в крайпътна канавка.

Вследствие на инцидента жената е получила контузия на глава, прегледана е и освободена за домашно лечение, без опасност за живота.

снимка: Будна Варна – илюстративна

Материалът Лек автомобил излетя от пътя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Генерали, полковници и общественици се събраха във Военния клуб в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/generali-polkovnici-i-obshtestvenici-se-subraha-vuv-voenniya-klub-v_132031/

Във Военен клуб Благоевград се проведе годишното отчетното събрание на "Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва" (СОСЗР) в Благоевградска област.

Гости на форума бяха Зам. Областния управител Иван Стоянов, генерал Златан Стойков(председател на СОСЗР), Здравка Чимева, Иван Ризов, Васил Новоселски(Читалище „Н. Й. Вапцаров), Д-р Карадакова(РИМ Благоевград), Снежана Захариева(Македонски Научен Институт) и др..

Мероприятието започна с тържествено...

Продължава

Соколов отстрани Пенчев в Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6777208

Соколов отстрани Пенчев в Шампионската лигаЦветан Соколов и неговият клуб "Кучине Лубе" ще участват в плейофите, които трябва да определят финалистите на Шампионската лига по волейбол. Първенецът на Италия елиминира СКРА след две победи съответно с 3:2 и 3:0. Снощи "Кучине Лубе" разби с 3:0 полския тим, за който играе друг наш национал - Николай Пенчев.

Учени разкриха тайната на "извънземното" от Атакама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777221

Учени разкриха тайната на "извънземното" от Атакама 
През 2003 г. зад църква в пустинята Атакама, Чили, е открит миниатюрен 15-сантиметров скелет с конусовидна глава като на извънземно. Находката предизвиква международно вълнение, като не липсват предположения за посещение на пришълци от друг свят. Учените още преди отхвърлиха идеята за чуждоземен произход на мумифицираните останки.

YouTube увеличава броя на рекламите в клиповете

https://www.investor.bg/web/456/a/youtube-uvelichava-broia-na-reklamite-v-klipovete-258046/

Стъпката е част от стратегия на компанията да убеди повече потребители да платят за предстоящата абонаментна услуга на видеосайта

Класни стаи в музея

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/23/3151674_klasni_stai_v_muzeia/?ref=rss


Класни стаи в музея ще разказват на децата за различни периоди от развитието на Русе и региона, съобщиха от регионалния историческия музей в града.<br /><br />Класна стая "Маските на историята" въвежда децата в римската епоха. Те ще научат повече за римските богове и ще изработят маски и въоръжение на римските легионери, чрез досег с адаптирани детски сетове от шлемове, брони, мечове, щитове и копия.<br /><br /><br /><br />В класна стая...

Цачева: Договорът за гривни за затворници се изпълнява

https://www.actualno.com/society/cacheva-dogovoryt-za-grivni-za-zatvornici-se-izpylnjava-news_666071.html

Проведена е обществена поръчка и е подписан договор, който е в процес на изпълнение за т.нар. гривни за неотклоняване на хора от правосъдие. Това каза от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Цецка Цачева. Идеята е чрез специалните устройства да се проследяват затворници, които са с по-лек и свободен режим, или тези, които полагат общественополезен труд. Електронните гривни са доказан способ и срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения

Здравословното хранене помага на хората с психически проблеми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6777244

Здравословното хранене помага на хората с психически проблемиАвстралийски учени установиха, че здравословното хранене помага на хората с психични разстройства, съобщи Си Ен Ен. Специалистите от университета Дикин проведоха изследване за връзката между храната и психическото здраве. Те направиха експеримент с 67 души, приемащи антидепресанти и/или посещаващи психотерапевт, предава БТА.

"Антикорупция": Божидар Димитров сключил договори с фирма на дъщеря си

http://clubz.bg/65761-antikorupciq_bojidar_dimitrov_sklyuchil_dogovori_s_firma_na_dyshterq_si

Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, че Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г.

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество "Акшаена-2007" ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му, съобщават от пресцентъра на новата комисия.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му, за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина - 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози, и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея, става ясно от съобщението на КПКОНПИ. Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане, като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите, като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси. Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на "Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори. 

Божидар Димитров не е директор на НИМ, тъй като се пенсионира от този пост през миналата есен. Мястото му зае доц. Бони Петрунова, а Димитров наскоро създаде Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК). 

"Не, не обичам Клуб Z, ще коментирам по други медии, ако искате - препишете от тях",  заяви Димитров на въпрос от медията как ще коментира констатациите на комисия "Антикорупция".

ГДБОП пресече кибератака за 3 млн. евро срещу голяма корейска фирма

https://frognews.bg/novini/gdbop-preseche-kiberataka-3-mln-evro-sreshtu-goliama-koreiska-firma.html

Отдел ”Киберпрестъпност” в ГДБОП пресякоха финансова кибератака към голяма фирма от Република Корея. Установено е, че при кибератаката 3 000 000 евро на жертвата са трансферирани към банкова сметка в България.

От Скопие до Берлин: Русия да не ни се меси

http://www.moreto.net/novini.php?n=371267

Канцлерът на Германия Ангела Меркел допусна възможността за предприемане на допълнителни наказателни мерки срещу Русия в отговор на атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, съобщава "Ройтерс".

Шофьор на автобус трогна варненци

http://budnavarna.bg/31983-shofor-na-avtobus-trogna-varnentsi/

Шофьор на автобус трогна варненци с жест, които му донесе вълна от възхищение във фейсбук, научи BudnaVarna.bg.

Ето какво споделя благодарната дама в писмо до фирма „Градски транспорт“:

„Бих искала да изразя сърдечната си благодарност на вашия служител Иванко Димитров Янков. На 7 март 2018 г. забравих на спирката срещу НАП по бул. „8-ми приморски полк“ чанта със 180 лева, ценни документи и важни връзки с ключове. Г-н Янков минава, шофирайки автобус №31, вижда чантата и я взема, дава я на диспечерите на жп гара, а те намират начин да ме уведомят. Благодарение на тяхната човечност ми бяха спестени огромни неприятности и финансови разходи. В забързаното, напрегнато и често жестоко време, в което живеем, техният жест показва какви невероятни хора има сред нас. Благодаря им от сърце“ пише Жана Колева.

В друго писмо до фирмата Татяна Василева благодари на контрольорката Веселина Костова, която открива забравен телефон в автобуса и го връща на момичето, на което принадлежи.

„С този жест тя ни спести много негативни емоции, поздравяваме я за нейната добронамереност и ефективна работа. Възхитени сме от такива доблестни служители на „Градски транспорт“ Варна.“, се посочва в писмото на благодарната майка.

Материалът Шофьор на автобус трогна варненци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Благоевградчанка преживя истински кошмар на разсъмване

http://www.struma.com/krimi/blagoevgradchanka-prejivya-istinski-koshmar-na-razsumvane_132030/

Около 10:00 часа вчера в 02 РУ-Благоевград е получен сигнал от 58-годишна жена от гр. Благоевград за това, че около 07:30 часа на същата дата в района на ул. “Яне Сандански“ в гр. Благоевград, чрез издърпване от ръката й, две непознати за нея лица са й отнели портфейл, съдържащ сумата от около 30 лв. и лични документи. По случая е образувано досъдебно производство.

П. Попов

Фондация Дивите Животни: Не гонете щъркелите не всички са в беда

http://www.cross.bg/ptitzite-zhivotni-hora-1570856.html

/КРОСС/ В страната настана масова паника, заради щъркелите. За съжаление много хора в желанието си да направят добро на птиците, гонят да хващат щъркели, които не се нуждаят от хващане и прибиране. Има и апели от кметове на населени места да се организират групи от хора, които да гонят птиците да ги хващат и прибират. Това е категорично не в помощ на птиците, съобщват от организацията Дивите Животни. По този начин птиците губят енергия и сили жизнено необходими за тях в тези студени дни. Ако птицата е бедстваща няма да се налага да я гоните, тя ще стои почти безучастна докато се приближавате към нея. Не гонете птици, които видимо реагират на приближаване на хора и се отдалечават! Има и случаи на запалени огньове под електрически стълбове, на които има гнезда и птиците са легнали вътре. Освен че няма никакъв ефект от това топлене, това е категорично неприемливо от гледна точка на безопасност! Апелираме за здрав разум и преценка на ситуацията. Само по този начин помощта ще е реална и адекватна! Ако имате желание да подпомогнете птиците, можете да подхранвате. Това е по-големият им проблем в момента, не студът и снегът. Ако намерите птица,която е в лошо състояние може да се обадите на РИОСВ или директно на фондация Дивите Животни.

Спорт по тв днес: Григор срещу германец след 23 ч в Маями, България - Босна и Херцеговина, волейболен полуфинал при мъжете, борба, биатлон, ски полети, тото, колоездене, баскетбол, световно по фигурно, Формула 1, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6776825

Спорт по тв днес: Григор срещу германец след 23 ч в Маями, България - Босна и Херцеговина, волейболен полуфинал при мъжете, борба, биатлон, ски полети, тото, колоездене, баскетбол, световно по фигурно, Формула 1, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

КЗЛД не можела да спре онлайн генерирането на ЕГН-та

https://www.actualno.com/society/kzld-ne-mojela-da-spre-onlajn-generiraneto-na-egn-ta-news_666065.html

Няма начин онлайн генераторите на валидни ЕГН-та да бъдат блокирани, защото самият алгоритъм зад изготвянето на ЕГН е публичен. Това каза и.д. председателят на Комисията за защита на личните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков. Медийно разследване показа как човек с минимални компютърни познания може бързо и лесно да установи ЕГН-то на всеки българин, включително например на премиера Бойко Борисов или на главния прокурор Сотир Цацаров. Последният заяви, че ще подаде сигнал в Комисият

Божидар Лукарски: Не ми искат за първи път оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777229

Божидар Лукарски: Не ми искат за първи път оставкатаОставката на председателя на СДС Божидар Лукарски ще бъде поискана на Националния съвет на партията, което е насрочено за 17 април. Това са решили партийните структури от Югоизточна България, предаде БНТ. "Това не е първият случай, в който ми искат оставката. По-големи структури като Варненската и Софийската са я искали.

Вижте състоянието на пътищата в страната към 10:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6777233

Вижте състоянието на пътищата в страната към 10:30 часа Информация за състоянието на републиканските пътища към 10:30 ч на 23.03.2018 г. 1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от – 8° до 5°. 2. Обстановка /състояние/ по РПМ: 2.1. Проходи: - „Айтоски“– отворен за всички МПС; - „Обзорски“ – отворен за всички МПС; - „Печинско“ – отворен за всички МПС; - „Ришки“ – отворен за всички

Първото в Европа абонаментно злато се продава в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777232

Първото в Европа абонаментно злато се продава в БългарияКогато хората чуят за злато си представят голямо тежко кюлче (стандарта е 12 килограма) събиращо прах в най-тъмните и строго охранявани кътчета на банковия трезор. Годината обаче е 2018-та и потребителите искат лесен, удобен и иновативен начин да трупат спестявания. Иновациите в света на златото обаче са рядкост.

Кола горя в движение на АМ "Струма"

http://www.struma.com/obshtestvo/kola-gorya-v-dvijenie-na-am-struma_132029/

Вчера екипи на РСПБЗН са гасили 2 пожара, щети е нанесъл пожарът в л. а. „Сеат“ – изгорели са арматурно табло, 2 гуми, предно стъкло и преден отсек.

Пожарът е причинен от техническа неизправност и е възникнал по време на движение на автомобила на АМ „Струма“. Няма пострадали хора.

Р. Андонов

Ройтерс: Продажбата на медийна група Доган затяга хватката на Ердоган върху медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777220

Ройтерс: Продажбата на медийна група Доган затяга хватката на Ердоган върху медиитеДарън Бътлър и Едже Токсабай, Ройтерс (От БТА) Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата на стойност 890 милиона долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Тайип Ердоган - сделка, която вероятно ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

Великденските добавки остават 40 лв.

https://frognews.bg/novini/velikdenskite-dobavki-ostavat-40.html

Великденските добавки ще запазят размера си от 40 лв. за пенсиите с размер с линията на бедност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти преди началото на конференция ”Бъдещето на труда - Work.4.0”, която се провежда в Софийския университет ”Св. Климент Охридски”.

Лоша новина! Над 70 хиляди места за студенти през 2018, зрелостниците едва 56 хиляди

http://www.struma.com/obshtestvo/losha-novina-nad-70-hilyadi-mesta-za-studenti-prez-2018_132028/

Близо 55 хиляди са местата за бакалавърска степен, т.е. за завършилите средно образование

През учебната 2018 - 2019 година се предлага държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 704 за образователно-квалификационни степени след средно образование.

Това става ясно от проекта на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. За учебната 2018 -...

Продължава

Ограничения по пътищата в страната заради снега

http://www.cross.bg/vsichki-poradi-dvizhenieto-1570855.html

/КРОСС/ 1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от - 8° до 5°. 2. Обстановка /състояние/ по РПМ:2.1. Проходи: - „Айтоски"- отворен за всички МПС;- „Обзорски" - отворен за всички МПС;- „Печинско" - отворен за всички МПС;- „Ришки" - отворен за всички МПС;- „Рожен" - отворен за всички МПС;- „Предел" - отворен за всички МПС;2.1.2. Временни ограничения:- „Котленски" - забранен за МПС над 12 т;- „Превала" - забранен за МПС над 12 т;-„Републиката" - отворен за всички МПС;- „Рожен" - отворен за всички МПС;- „Твърдишки" - забранен за МПС над 10 т;- „Троянски" - забранен за МПС над 12 т; 2.1.3. Целогодишни ограничения за движение по проходите:- „Върбишки" - затворен за всички МПС; - „Златишки" - затворен за всички МПС;- „Дюлински" - забранен за МПС над 3,5 т;- „Вратник" - забранен за МПС над 10 т;- „Пампорово" - забранен за МПС над 3,5 т; - „Петрохан" - забранен за МПС над 12 т;- „Шипка" - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. 2.2

Райониране

https://offnews.bg//mama-nindzha/rajonirane-677297.html

Автор: Пламена Николова В сутрини като тази единственото желание, което изпълва морната ми душа и покритото ми с дебел слой отчаяние и сняг тяло, е дъщеря ми да се класира в яслата до блока ни. Не световен мир, не вечна слава или богатства – само това. Да не се налагаше да газим в мартенския сняг, застрашително затрупващ ливадите и пресечените местности, през които минаваме до яслата в съседния район, защото тя е точно толкова близо, че да няма транспорт и точно толкова далеч, че да е далеч и да ти замръзне носа, детето да се разреве и да се тръшен…

Валери Симеонов ще иска промени в законите, свързани с рекламите на хазарт

http://econ.bg/Новини/Валери-Симеонов-ще-иска-промени-в-законите-свързани-с-рекламите-на-хазарт_l.a_i.759462_at.1.html

Вицепремиерът Валери Симеонов планира да предложи промени в законите, свързани с рекламите на хазартни игри. В рамките на парламентарния контрол...

НОИ започва програмата за профилактика и рехабилитация за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777219

НОИ започва програмата за профилактика и рехабилитация за 2018 г.Изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2018 г. започва от днес, съобщиха от Националния осигурителен институт /НОИ/. За финансирането й в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. са предвидени 20 103 061 лв. Очаква се около 47 000 души да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация

Nikkei се срина с 974 пункта заради опасенията от търговска война

https://www.investor.bg/aziia/336/a/nikkei-se-srina-s-974-punkta-zaradi-opaseniiata-ot-tyrgovska-voina-258059/

Азиатските пазари приключиха борсовата търговия на червена територия, като засегнати бяха широк кръг от сектори

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371271

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - кв. "Владиславово", районът над бул."Света Елена" до около 17.00 часа.

Анализът доказа ”Новичок” в кръвта на Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-rusia-putin-skripal-novichok-26984281

След извършен анализ на кръвта на отровения бивш руски полковник от ГРУ Сергей Скрипал, в нея са били открити следи от "Новичок".

Разполагането на противоракетния щит на САЩ в Полша се отлага за 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/23/3151633_razpolaganeto_na_protivoraketniia_shtit_na_sasht_v/?ref=rss


Технически проблеми ще отложат за 2020 г. приключването на разположената в Полша част от американската система за противоракетна отбрана, предаде "Ройтерс", цитирайки министерството на отбраната.<br /><br />Обектът от противоракетната отбрана, разположен близо до брега на Балтийско море, е част от отбраната на НАТО, която ще се простира от Гренландия до Азорските острови. Според полското министерство на отбраната властите в САЩ са заявили, че срещат технически затруднения...

Тръмп даде "гратис" на Европа до 1 май

http://www.dnes.bg/eu/2018/03/23/trymp-dade-gratis-na-evropa-do-1-mai.371567

Лидерите на ЕС чакаха 9 часа Тръмп, готвят ответни търговски мерки

Борисов: Очертава се много тежка среща с Ердоган (видео)

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-sreshta-rejep-erdogan-metezhat-turtzia-26984204

Очертава се много тежка среща с Ердоган във Варна, защото отношенията са крайно влошени, призна премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Мъж от Ветрино ограби варненец, взе му 20 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=371204

Сигнал за грабеж на сума пари, извършен в търговски обект на ул. «Тодор Влайков» във Варна е получен вчера. За това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР за Moreto.net. Неизвестно лице, след употреба на сила и отправяне на заплахи е извършило грабеж на сумата от 20 лв.

Борисов с награда от "Искам бебе" (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777203

Борисов с награда от "Искам бебе" (На живо)Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са наградени от фондация "Искам бебе" за изпълненото обещание на правителството да осигури финансиране на ин-витро опита за нуждаещи се пациенти и финансиране на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени. Годишните награди на "Искам бебе" - "Ангели на благодарността",

Контрольорка одрала ръката на пътник в трамвай в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777201

Контрольорка одрала ръката на пътник в трамвай в София (Видео)Журналистът Иво Тодоров влязъл в остър конфликт с контрольор в трамвай номер 20. Той разказа за Нова тв, че се качил в превозното средство без билет, с намерението да си купи такъв от ватмана, но се оказало, че той няма билети. След минути в трамвая се качили контрольори. Те настояли пътникът да слезе, за да му бъде съставен акт.

Рекламата на търкането на билетчета било реклама за хазарт

http://dnes.dir.bg/news/hazart-aleri-imeonov-gimnastichki-kabinet-borisov-3-26984137

С рекламата на търкането на разни билетчета, всъщност се прави реклама на хазарт, смята Валери Сименов.

Баскетболни звезди стават треньори на компании

https://www.24chasa.bg/sport/article/6777198

Баскетболни звезди стават треньори на компанииИзвестни играчи от Националната баскетболна лига ще влязат в ролята на треньори и ментори. На 25 март в зала „Универсиада“ ще се проведе четвъртият турнир по баскетбол между компании, част от серията „Спортувай с мисия“. Националната Баскетболна Лига и BGO Софтуерна лига отново се обединиха в подкрепа на каузата 5000 семейства в нужда да посрещнат

Дело за измама продължи 17 години, прекратиха го по давност

https://www.actualno.com/society/delo-za-izmama-prodylji-17-godini-prekratiha-go-po-davnost-news_666068.html

Дело за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, което е продължило 17 години, 7 месеца и 11 дни и е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност, установи Инспекторатът към ВСС при извършени в периода 1 октомври – 31 декември 2017 г. проверки на 188 заявления от граждани за бавно правосъдие. Производството е сред основателните 44 заявления по наказателни дела. Производството е за престъпление по чл. 211 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от На

Кратки новини: Договорът за гривни за затворници се изпълнява, увери Цачева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151627_kratki_novini_dogovorut_za_grivni_za_proslediavane_na/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Договорът за гривни за затворници се изпълнява<br /><br />Проведена е обществена поръчка и е подписан договор, който е в процес на изпълнение за т.нар. гривни за неотклоняване на хора от правосъдие. Това каза от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол министърът на...

Пускат системата за е-таксуване в София през 2021 година

http://clubz.bg/65760-puskat_sistemata_za_e_taksuvane_v_sofiq_prez_2021_godina

Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение в София няма да тръгне преди 2021 г.

Това стана ясно от изявление на шефа на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров, който съобщи, че 2019 г. вече не е реалистичен вариант за стартирането й. Две години са заложени за изграждането й, каза Петров. Освен това хартиеният билет ще продължи да се използва, което означава, че перфораторите няма да бъдат "пенсионирани", както обещаваха преди две години от Столичната община.

На 20 март в ЦГМ бяха отворени офертите за системата, чиято цена е 88 милиона лева без ДДС. Оферти подадоха десет фирми.

Не става въпрос за едни пари, които трябва да се похарчат, а за изграждането на модерна система, коментира Петров.

"Тази система значи удобство, справедливо заплащане, засилен контрол срещу лоши практики – хора, които пътуват гратис, проява на насилие. Всеки сигнал би могъл да бъде проверен чрез видеонаблюдението, което предстои да бъде инсталирано. Отне ни 1 година да достигнем до етапа да получим само оферти за изпълнението на проекта", допълни Петров.

 "Ще мога да ви кажа с точност кога ще стартира, след като вече имаме подписан договор с фирмата изпълнител. Има 3 месеца работа на комисията за избор на изпълнител, след което ще бъде стартирана и самата процедура по изпълнението", каза още изпълнителният директор на ЦГМ.

Хартиеният билет няма да отпадне - това, което системата ще даде като възможност, е разширено използване на транспорта, каза още изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров. По думите му изискванията към новата система са пътуването да може да се заплаща през мобилен телефон, дебитна карта, всяко нововъведение, свързано с нов начин на плащане.

През системата ще отпадне нуждата да се ходи до каса на ЦГМ – ще може онлайн да се зареждат картите, допълни още Петров. "Средствата за изпълнението на проекта ще бъдат осигурени от бюджета на ЦГМ. Плащанията от страна на ЦГМ към фирмата изпълнител, която ще плати цялата сума първоначално, ще бъдат месечни, в рамките на период от 10 години. Драконовски мерки сме взели спрямо изпълнителя и той ще подлежи на санкции при неизпълнение на задачата“, каза още шефът на Центъра за градска мобилност.

Няма опасения дали дружеството ще може да изплаща системата. За 2018 ЦГМ предвижда 120 млн. лева приходи от превозни документи. Към момента се обслужват около 1 млн. пътувания за целия градски транспорт на дневна база под земя и над земя. Приходите от продажба на превозни документ за 2016 година са 91 млн. лева. А 105 млн. лева са приходите от закупуването на превозни документи за 2017 г. - този ръст се дължи на продажба на абонаментни карти заради поскъпналия на 1.60 лева билет. За 2015 година имаше 225 едногодишни продадени карти, докато за 2017 година те са над 20 000 броя“, допълни той. На въпрос за какво се използват тези средства, Петров отговори:

"Постоянното обновяване на градския транспорт струва пари - неговата поддръжка също."

Мъж от с. Долна Гращица се качи дрогиран на БМВ-то си

http://www.struma.com/krimi/muj-ot-s-dolna-grashtica-se-kachi-drogiran-na-bmv-to_132027/

 Вчера кюстендилски полицаи са задържали 38-годишен мъж от с. Долна Гращица.

Той управлявал л. а. БМВ след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена с техническо средство в района на с. Невестино. По случая е започнато бързо полицейско производство в РУ Кюстендил.

 

Станишев е ”за” нови данъци на технологичните гиганти

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-evropeyski-parlament-pes-danatzite-26984245

Президентът на ПЕС подкрепи предложението на ЕК за по-строги данъчни правила за цифровите дружества.

В Нови хан ще протестират срещу добива на кварцов пясък

https://www.actualno.com/sofia/v-novi-han-shte-protestirat-sreshtu-dobiva-na-kvarcov-pjasyk-news_666073.html

Мирен протест срещу стартирането на концесията за добив на кварцов пясък в лесопарк Побит камък ще се проведе на 25 март от 14 ч. на площада пред НЧ "Иван Вазов 1928" в с. Нови хан. Концесионерът "Ватия Холдинг" АД възнамерява да започне експлоатация на 26 март и предвижда добив на 80 хиляди тона кварцов пясък на площ от 67 декара в землището на селото до края на годината. Жителите на Нови хан са категорично против добиването на инертни материали в лесопарка, тъй като това щ

Китай готви първи контраудар на американските мита

http://econ.bg/Новини/Китай-готви-първи-контраудар-на-американските-мита_l.a_i.759461_at.1.html

Китай обяви, че планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара. Пекин обмисля 15-процентов налог...

Двама благоевградчани заловени в кражба! Жена от Дупница не заключи врата си и...

http://www.struma.com/krimi/dvama-blagoevgradchani-zaloveni-v-krajba-jena-ot-dupnica-ne-zaklyuchi_132026/

Извършители на кражба моторен трион от частен имот в Бобов дол са открили служители на полицията в града. Кражбата е заявена на 16 март. По време на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите установили двамата извършители – те са навъзраст 40 и на 48 години, от Благоевград.

Продали моторния трион на мъж от с. Вълкосел. Трионът е иззет от новия му собственик с протокол за доброволно предаване. Работата по започнатото досъдебно производство продължава РУ Бобов...

Продължава

Ски сезонът в Пампорово продължава до Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777196

Ски сезонът в Пампорово продължава до ВеликденСки сезонът в Пампорово продължава до Великден, информират от "Пампорово" АД. В скизоната има отлични условия за ски и през март, а от началото на април влиза в сила до 25 на сто намаление на цените на лифткартите и скиуслугите. Навалелият нов сняг и падналите температури през последната седмица позволиха пистите да освежат и възстановят снежната

Рене Зелуегър стана неузнаваема

http://www.cross.bg/rene-zelyegur-promeni-1570854.html

/КРОСС/ Рене Зелуегър този път наистина тотално се преобрази за новия си филм.Актрисата е известна с това, че е склонна да се подлага на не много приятни промени за различните си роли. За участието си в първите два филма от поредицата "Бриджит Джоунс" тя два пъти качва над 12 кг. Този път обаче Рене се промени с помощта на топ гримьори и буквално се превърна в мюзикъл иконата Джуди Гарланд. Сюжетът в новия филм се развива в края на 60-те години на миналия век, когато кариерата на актрисата и певица е вече към края си. В него ще бъде включен и запис "зад кулисите" от драматичен момент преди Джуди Гарланд да почине на 47-годишна възраст през 1969 г. Очаква се Рене Зелуегър да пее в продукцията, включително да изпълни "Somewhere Over the Rainbow" от кинопродукцията "Вълшебникът от Оз" от 1939 г. Тя пя и през 2002 г. във филма-мюзикъл "Чикаго".  

Местните златотърсачки полудяха! Вижте къде се скри Благо Джизъса в Благоевград и кой го придружаваше

http://www.struma.com/hailaif/mestnite-zlatotursachki-poludyaha-vijte-kude-se-skri-blago-djizusa-v_132025/

Скандалноизвестният бивш футболист Благой Георгиев, Джизъса разпусна здраво в нощен клуб "ТНЕ МООN" завчера. Придружаван от група елитни столични коафьори и гримьори, видя struma.com.

Джисъса предизвика истински смут след благоевградските красавици и златотърсачки, които онемяха при вида му. Седнал в едно от сепаретата на клуба Джисъса се наслади на любопитни и жадни дамски погледи, проследяващи го отгоре до долу. Джисъса обаче явно страда за жена си Есмер, с която мълвата...

Продължава

Началото на мотосезона се отлага със седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=371265

Отлагат откриването на мотосезона със седмица заради лошото време. Организираното от клуб GENTLEMEN MC мотошествие на 24 март се отменя във връзка с лошите атмосферни условия. Шествието ще се проведе на 31 март в София по допълнително уточнен маршрут.

Традиционният зимен байк дуел се завръща за осма поредна година

https://frognews.bg/novini/traditsionniia-zimen-baik-duel-zavrashta-osma-poredna-godina.html

Десетки колоездачи от цяла България ще мерят сили по снежните писти на Пампорово този уикенд

Компании от 17 държави предлагат възможности за бизнес и инвестиции в ново оборудване

http://clubz.bg/65759-kompanii_ot_17_dyrjavi_predlagat_vyzmojnosti_za_biznes_i_investicii_v_novo_oborudvane

Броени дни остават до началото на ежегодните изложения и конференции ЕЕ&ВЕ, Save the Planet и  Smart Cities (27-29март, Зала 5, ИЕЦ, София), организирани от Виа Експо.

Водещи компании от 17 държави предлагат възможности за дистрибуция, а други търсят контакти с представители на фирми от различни области на индустрията, общините, селското стопанство и частни лица, които искат да заменят старо или инвестират в ново оборудване с цел оптимизиране на разходите и намаляване на негативното влияние върху околната среда.

Чрез виртуална платформа посетителите могат да уредят предварително среща с участниците от Австрия, Белгия, България, Германия, Дания, Италия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия, Турция, Финландия, Франция, Холандия, Чехия и Швейцария. За 9-та поредна година ще се реализира Австрийски павилион.  

Запознайте се с основните акценти:

Устойчива енергия – автономно производство и решения за спестяване

Високоефективни пелетни котли и камини, бойлери; цялостни линии за производство на пелети; системи за оползотворяване на геотермална енергия; биогаз инсталации, когенерационни системи; хибридни системи за производство на енергия /вятър – слънце; соларни панели; иновативни сплит климатични системи; инфрачервено отопление и фолио за отопление; система за енергиен мениджмънт; LED осветление; акумулаторни батерии и др. 

Сградна автоматизация за по-висока ефективност и комфорт

Решения за управление и контрол на сградите: включване и изключване на уреди, регулиране на отопление и климатизация, отчитане на консумацията на електроенергия, топлоенергия, вода и газ, осветление, влажност на въздуха; BMS технология, софтуер за BIM моделиране, проектиране и изготвяне на строителна документация и др.

Интелигентни решения за навигация, локализация и транспорт

Локализационни услуги за граждани, общини и бизнеса; решения за мониторинг в обществения и частния транспорт, логистиката, мобилни приложения; електрически превозни средства за градска логистика и селскостопанска дейност; телематика и др.

Дигитални технологии за управление на ресурсите в умния град

M2M, интернет на нещата (IoT), пренос и съхранение на данни, интелигентна инфраструктура, система за разпознаване на лица, хуманоидни роботи от ново поколение; интегрирано управление на събирането на общинските отпадъци; безжичнимрежови системи, приложения, инфраструктура и сигурност и др.

Екологично управление на отпадъците и превръщането им в нови ресурси

Машини и оборудване за третиране на отпадъци; рециклиране на пластмаси, електрически кабели, цветни метали, алуминий, автомобилни гуми и др.; решения за производство на енергия от отпадъци, съдове за събиране на отпадъци, инсинератори, мобилни и стационарни машини за компостиране, термокомпостери, сметосъбираща техника, кантарни системи и др. 

Финансиране по европейски проекти, консултиране и услуги

Три еднодневни конференции ще се проведат в Конгресния център. Съхранение на енергия, Кръгова икономика, Дигитализация на интелигентния град, Разделно събиране на отпадъците – добри практики в Италия и значението на компютъризираните процеси, Примери и ползи от интелигентните IoT решения за общините, Литиево-йонна система за съхранение на енергия и др. ще са сред дискутираните теми.  

Повече информация ТУК.

„Толкова им се откъсна от сърцето“: Дават 40 лева на бедните пенсионерите за Великден

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0/

Великденските добавки ще запазят размера си от 40 лв. за пенсиите с размер с линията на бедност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти преди началото на конференция „Бъдещето на труда – Work.4.0“, която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министърът на труда припомни позицията на министерството – „Следва да се запази обхвата и размера, който вече се утвърди в последните години“. Очаква се решението за отпускане на великденски добавки за пенсионерите да бъде взето на заседание на Министерски съвет на 28 март, съобщи нюз.бг.

„Все още не мога да кажа точно какви са параметрите, защото не съм вносител на това предложение, както ви е известно това е плащане, което не е планирано в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), така че трябва да бъде осигурен съответния ресурс, за да могат да бъдат платени великденски добавки“, коментира още социалният министър.

 

Материалът „Толкова им се откъсна от сърцето“: Дават 40 лева на бедните пенсионерите за Великден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ева Майдел: Важно е да свържем единния дигитален пазар с изграждане на Енергиен съюз в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777192

Ева Майдел: Важно е да свържем единния дигитален пазар с изграждане на Енергиен съюз в Европа"Важно е да свържем възможностите на единния дигитален пазар с целите, които сме си поставили за изграждане на Енергиен съюз в Европа. Дигиталните технологии създават огромен потенциал за предлагане на по-персонализирани доставки на енергия и оптимизира консумацията. От една страна ефектът е по-достъпни цени на енергията,

Старост, ботокс и огромни печалби

http://clubz.bg/65758-starost_botoks_i_ogromni_pechalbi

Петдесетте години са новите трийсет, шейсетте - новите четиресет. Желанието да останеш млад възможно най-дълго е старо, колкото човечеството. От този стремеж печелят цели индустрии, а пазарът около продуктите срещу остаряване е за милиарди. По целия свят учени търсят начини за спиране на стареенето и свързаните с него заболявания, пишат Майке Фройнд и Майке Телгхедер във в. "Ханделсблат".

Амишите живеят по-дълго. Поне членовете на религиозната общност в Индианаполис. Техният живот е средно с десет години по-дълъг, отколкото на членовете на сектата в други части на Америка и достига 85 години. 

Причината не е в начина им на живот като от преди 300 години, а в генетична мутация, която се предава при поколенията на релиогиозно и културно изолираната общност. Благодарение на нея освен това амишите в Индианаполис не страдат от диабет тип 2, пише изданието, цитирано от БТА.

За медицинските изследвания тези резултати, които неотдавна бяха публикувании в списание "Нейчър", са многообещаващи - сега се очакват клинични изпитания на медикамент, който действа подобно на ген срещу остаряването. Човечеството не се е отказало от мечтата за хапче срещу старостта. Докато медицинската наука се стреми да се бори с възрастта най-вече като рисков фактор за редица заболявания, цели клонове от икономиката се занимават с борбата срещу външните белези на остаряването. 

Харчим милиарди за младост и красота

Пазарът на продукти за грижа за кожата с формули, забавящи стареенето, се оценява на над 25 милиарда долара от института за пазарни изследвания Euromonitor. За хранителни добавки като витамини и микроелементи само в Германия се харчат над 1 милиард евро годишно, сочи статистика на компанията за пазарни проучвания IQvia. 

В света годишно се правят над 8,5 милиона инжекции с Botox и други подобни вещества срещу бръчки, съобщава американската професионална организация за естетическа и пластична хирургия ISAPS. 

Световният пазар, свързан със здравето, красотата и фитнеса, се оценява на 580 милиарда долара или почти половината от брутния вътрешен продукт на Испания. 

Според проучване на Strategy&, подразделение за стратегически анализи на PwC, почти половината от пазара (47 %) се пада на хранителни продукти, а фитнес клубовете завземат 13 %, разкрасителните операции - 15 %. 

Бизнесът е многообещаващ, при това не само за хранителните продукти, козметиката и фитнеса.

Естетично-пластичните хирурзи също имат все повече работа - броят на процедурите годишно нараства с между 8 и 10 %, според статистиката на ISAPS, като всяка година в света се извършват над 25 милиона операции и процедури. Всъщност те дори вероятно са много повече, тъй като организацията не отчита всички страни по света, а и следи само дейността на специализираните хирурзи. На САЩ се падат най-много разкрасителни операции с 18 % от общия брой. 

Мнозина клиенти на клиниката "Пьозелдорф" в германския град Хамбург искат да изглеждат по-млади. Botox срещу гневните бръчки между веждите или сгъстяване на миглите са част от редовното "меню" наред с уголемяването на бюста, изсмукването на мазнини, корекцията на носа или намаляването на гърдите при мъжете. 

"Живеем в свят, където външността е важна", казва собственикът на клиниката Холгер Фукс, специалист по пластична, естетическа и възстановителна хирургия. 

И допълва:

"Възрастта все по-често се възприема като недостатък", отбелязва той. 

Все повече мъже се пълнят с ботокс

Както и преди, клиентите му са основно жени, но броят на мъжете нараства непрекъснато и вече е достигнал 26 %. 

"При нас идват преди всичко мениджъри, които искат и трябва да изглеждат млади и свежи", разказва хирургът Ларс Клайнинг. 

Работата изисква да не им личат 15-те работни часа дневно, твърдят те, а и не искат да изглеждат по-зле от младите си конкуренти. 

Не им харесва обаче, че трябва да отсъстват от работа заради периода на възстановяване, допълва Клайнинг. Поради това бизнесмените често искат часове в събота. Сред най-търсените от мъжете процедури, наред с лицевата терапия с Botox, са отстраняването на мазнини от корема и гърдите. 

Тъй като процесът на остаряване при мъжете започва по-късно, отколкото при жените, клиентите от силния пол на клиниката са средно 50-годишни спрямо средно 30 години при жените. Сред клиентките мнозина имат професии, при които добрият външен вид е особено важен - манекенки, продавачки, актриси най-често прибягват до услугите на лекарите. 

"Мъжете имат късмет, че при тях бръчките се възприемат като атрактивни. За жените това не важи", посочва Фукс. 

Повечето клиенти на клиниката отдават голямо значение на естествения външен вид. Никой не трябва да забелязва, че нещо е било правено, допълва той. 

Докато бизнесът с продукти и услуги срещу остаряване процъфтява, много компании изобщо не се възползват пълноценно от възможностите, които предлага по-напредналата възраст, посочва Хайнц Грюне, ръководител на кьолнския институт за пазарни проучвания Rheingold. 

Групата на 60-годишните се е променила много от 90-те години. 

"Тогава все още имаше възрастни хора като по картинка, които отговаряха на клишето. Те се обличаха така, че от пръв поглед човек ги идентифицираше като възрастни хора", казва Грюне, който се занимава с темата от 20 години.

Днес 60-годишните на пръв поглед почти не се отличават от 40- и 50-годишните. Всички посещават едни и същи кръчми, слушат еднаква музика, обличат се по подобен начин - те живеят в един и същи свят. 

Днешните 60-годишни приличат на едновремешните 40-годишни

При споменаване на "възрастни хора" 60-годишните мислят за родителите си. 

"50-те години са новите 30, 60-те са новите 40", казва Грюне. 

Според експерта браншът все още изобщо не е осъзнал какъв потенциал се крие в променените възприятия за възрастта и как се е изменил пазарът. 

Изкуството е продуктите за по-възрастни хора да се предлагат по начин, по който да не бъдат разпознавани като такива. Някои компании вече са приложили този подход, например автомобилостроителният сектор при автомобилите с висока проходимост. 

"Автомобилите с висока проходимост са скрита протеза, само че никой не ги възприема като такава", според Груне. 

По думите му този тип коли се продават толкова добре не заради елегантния си вид, а защото всеки може да се качва в тях без проблеми. 

Друг пример за продукти, прекрасно адаптирани за по-възрастни потребители, предлага Apple.

"Apple произвежда отлични продукти, подходящи и за по-възрастни потребители, тъй като обслужването им е идиотско", казва Грюне. "И най-хубавото е, че продуктът не ме разобличава като възрастен човек", допълва той. 

Психологията също оказва влияние върху това колко дълго живеем.

"Хората, които се чувстват млади, живеят по-дълго", посочва Ханс-Вернер Вал. 

Различни изследвания са установили, че усещането за младост се отразява положително върху здравето, казва директорът на Мрежата за изследване на възрастта към университета в Хайделберг. 

Това означава, че до известна степен всеки може сам да окаже влияние върху остаряването и здравето си. При това изкуството да се живее играе голяма роля. 

"Човек, който през целия си живот е бил сравнително физически активен и е избягвал рискови фактори като свръхтегло и пушене, често по-късно започва да има нужда от грижи", според Вал. 

Старите хора са дискриминирани

Остаряването обаче все още е стигма, твърди психологът. 

"Обществото има негативна представа за остаряването в професионалния живот, в обществения живот има голяма дискриминация въз основа на основание възрастта. Една по-положителна представа би обогатила обществото ни", подчертава той. 

Продължителността на живота нараства, но не е безкрайна. Дори при оптимални условия човешкият организъм може да достигне максимум 115 до 125 години. 

Извън външни фактори като замърсяване на околната среда, мръсна питейна вода, недостатъчни лекарски грижи, продължителността на живота се определя най-вече от генетични фактори. 

"Гените очертават максималната продължителност на живота", казва професор Кристиан Енглерт от института "Лайбниц". 

"Дали наистина определен човек ще достигне тази възраст, до голяма степен зависи от начина на живот", посочва той.

Разбра се от какво и кога е умрял Владо Плацентата, който преби лекарка в Шейново ...

http://www.struma.com/sinya-lampa/razbra-se-ot-kakvo-i-koga-e-umryal-vlado-placentata_132024/

Владо Плацентата,който преби д-р Албена Гагова в болница "Шейново" и възмути цяла България е имал епилептичен припадък, който вероятно е причина за смъртта му, пише в. Телеграф". Новината потвърди адвокат Иван Петров, който е защитник на д-р Гагова. Обвинението и ченгетата открили, че Плацентата е мъртъв преди няколко дни, тъй като гои търсели за поредно дело срещу него.

В смъртния акт на Владимир Стоянов е записано, че е издъхнал на 12 март. Не се уточнява дали е бил...

Продължава

Откъс от "Как ще посрещнем дъжда" от Мирослав Христов

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/23/3151577_otkus_ot_kak_shte_posreshtnem_dujda_ot_miroslav_hristov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от стихосбирката "Как ще посрещнем дъжда" на Мирослав Христов, която ще бъде представена от 19 ч. днес, 23 март, в столичния клуб "Перото".<br /><br />Мирослав Христов (1982) е завършил философия и магистратура "Изкуства и съвременност" в СУ. "Как ще посрещнем дъжда" (изд. Small Stations Press) е третата му стихосбирка след "Зъби" (изд. "Ерго", 2012 г.) и "Череша с...

RASSIM®: ЗАЩО ГОСПОД МЕ Е СЛОЖИЛ НА БАЛКАНИТЕ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285316_RASSIM%C2%AE%3A+%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E+%D0%93%D0%9E%D0%A1%D0%9F%D0%9E%D0%94+%D0%9C%D0%95+%D0%95+%D0%A1%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%98%D0%9B+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95%3F

Още един съвременен български художник е представен на престижно арт изложение в Съединените щати. Известният с провокативното си творчество и нестандартна техника – RASSIM®, е включен в The Armory Show в Ню Йорк с творбата ЕНГРАМА I, 2010г.

ЕНГРАМА I

Това негово постижение стана повод за срещата ни, но съвсем неочаквано попаднахме сред скулптури, философски размисли за изкуството като начин да търсиш себе си и разкази за знаменитата група XXL и тяхната революция в изкуството. Все теми, които сами говорят красноречиво за създателя на ЕНГРАМА I без да има нужда от друго представяне.

Разговорът започнахме с въпроса...

Прочетете цялата статия на: Spfiapress.com

Tази жена просто няма да се удави, никога! Вижте защо..

http://www.struma.com/lyubopitno/tazi-jena-prosto-nyama-da-se-udavi-nikoga-vijte-zashto_132023/

Запознайте се с руската звезда в инстаграм Паша Позднякова. Там е известна като Кралица Параскева, а както сами се досещате, щом е жена, значи има големи гърди и не спира да ги показва на световната аудитория.

Разбира се, пропорциите са нарушени, но големите гърди много рядко успяват да се комбинират с талия от педя, педя и половина, следователно не може да очаквате чудесата на света. Паша просто е грабила от живота с пълни шепи и всичко това си личи.

Тази жена просто няма да...

Продължава

Лавров: Няма факти, доказващи вина на Русия за отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777187

Лавров: Няма факти, доказващи вина на Русия за отравянето на СкрипалРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му, както и преди, не вижда факти за вината на Москва по въпроса за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, предава ТАСС, цитирана от БТА. „Руския, както и преди, не вижда факти за вината на Москва по случая със Скрипал“, подчерта Лавров.

Б. Петков: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/b-petkov-novata-koncepciia-za-horata-s-uvrejdaniia-niama-za-cel-da-otnema-prava-258060/

Другата седмица правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите

Не, не искам да присъствам на срещата с Ердоган, защото мога да се изтърва

https://www.actualno.com/cite/ne-ne-iskam-da-prisystvam-na-sreshtata-s-erdogan-zashtoto-moga-da-se-iztyrva-news_666064.html

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по темата за предстоящата среща между турския президент Реджеп Ердоган и ЕС във Варна - на 26 март. Буквалните думи на Симеонов след като беше попитан дали иска да присъства на срещата бяха следните: "Не, не искам да присъствам, щото мога да се изтърва - айде бегай". "Не знам какви теми ще обсъждат на срещата с Ердоган, аз няма да присъствам, не са ме поканили", каза преди това вицепремиерът.

Кметове и кметски наместници се стичат в Благоевград днес за важна среща

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetove-i-kmetski-namestnici-se-stichat-v-blagoevgrad-dnes-za_132022/

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще проведе работна среща с представителите на местната власт в Благоевградска област днес.. На нея ще бъдат обсъдени конкретни проблеми, задачи и практики, а целта е постигане на още по-добра координация между местната власт и полицейските структури за гарантиране на обществения ред и сигурността на хората във всички населени места в региона.

Срещата ще се състои., в зала „22 септември“ на пл. „Георги Измирлиев“ №...

Продължава

В Антарктида откриха следи от древна цивилизация

http://dnes.dir.bg/news/antarktida-drevna-tzivilizatzia-26984184

Топящите се ледове на Антарктида откриха артефакт, скриван от тях милиони години.

Китайският комплекс на Доналд Тръмп

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kitaiskiiat-kompleks-na-donald-trymp-258057/

Новата стена сега не е до границата с Мексико, а във външната търговия

Продадоха шот коняк от 1894 г. за над 10 000 британски лири

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6777186

Продадоха шот коняк от 1894 г. за над 10 000 британски лириШот коняк от 1894 г. беше продаден за 10 014 британски лири в лондонски бар, след като беше открит в избите на производителя "Жан Фийю", съобщи Скай нюз. Конякът "Ром дьо Белгард" вероятно е първият бленд, създаден от марката през 1894 г. На отварянето в лондонския бар "Хайд Кенсингтън" присъстваха дегустатори,

Футболните ни национали с първи мач за 2018 г.

https://www.actualno.com/bgfootball/futbolnite-ni-nacionali-s-pyrvi-mach-za-2018-g-news_666063.html

Българският национален отбор по футбол ще изиграе днес първия си мач за 2018 г. Тимът на Петър Хубчев посреща Босна и Херцеговина в контролна среща, която ще се проведе на стадион "Лудогорец арена" в Разград. След разочароващия край на световните квалификациите, дошъл с историческо равенство срещу Люксембург, българските национали изпратиха миналата година с победа срещу Саудитска Арабия (1:0) в Лисабон и се надяват на позитивно начало на новия сезон в международния футбол. В колко ч

Пиянски запой приключи със смърт на старец

http://www.struma.com/sinya-lampa/piyanski-zapoi-priklyuchi-sus-smurt-na-starec_132021/

Започнал с „Наздраве“ приятелски запой в сливенското село Сотиря завърши със смъртта на 74-годишния домакин , който чествал наскоро отминалия си рожден ден.

Трупът на възрастния Петър Икономов, който след като овдовял живеел самичък в къщата си недалеко от центъра на селото открили съседи, които около обяд на 21 март подали сигнал за зловещата гледка на телефон 112. Съдебните лекари установили , че смъртта е следствие нанесени множество удари по цялото тяло, фатален се...

Продължава

Борисов: Очертава се много тежка среща с Турция във Варна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777181

Борисов: Очертава се много тежка среща с Турция във Варна (Видео)Очертава се много тежка среща с ЕС-Турция във Варна, защото отношенията са крайно влошени. Що се касае до българските граждани това, което трябва да знаят е че този диалог цели 3 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница. Българите помнят какво беше миналата година в Харманли,

Сергей Лавров: Москва, както и преди, не вижда факти за вина по „Случая Скрипал“

http://www.cross.bg/fakti-lavrov-sergeii-1570853.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му, както и преди, не вижда факти за вината на Москва по въпроса за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, предава ТАСС. „Руския, както и преди, не вижда факти за вината на Москва по случая със Скрипал", подчерта Лавров. „Лондон прави всичко възможно, за да запрати отношенията с Русия в задънена улица", допълни той.

Затворени училища и проблеми с трафика в Румъния заради лошо време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777180

Затворени училища и проблеми с трафика 
в Румъния заради лошо времеОранжев код за снеговалежи и студено време е валиден за Букурещ и още 14 окръга на страната, съобщават румънските медии. Румънската железопътна компания съобщи тази сутрин, че са отменени 41 влака, въздушният трафик се осъществява със закъснения, а участък от магистралата Букурещ-Констанца е затворен.

Напаст: Бежанецът Хюсеин изнасили и уби жестоко красивата Мария, но..

http://www.struma.com/lyubopitno/napast-bejanecut-hyusein-iznasili-i-ubi-jestoko-krasivata-mariya-no_132020/

Съдът във Фрайбург осъди афганистанския бежанец, който през 2016 година изнасили и уби немска студентка, съобщава Süddeutsche Zeitung.

Според разследващите, през октомври 2016 година бежанецът Хюсеин К. е ударил 19-годишната студентка Мария, докато е била на велосипеда си и я изнасилил. Докато е била в безсъзнание, той я е хвърлил на брега на река Драйзам, където Мария се е удавила. Два месеца след престъплението Хюсеин е задържан. Той е разкрит, след като е забелязан на...

Продължава

Брюксел ще настоява за нов договор за транзит на газ от Русия през Украйна

http://econ.bg/Новини/Брюксел-ще-настоява-за-нов-договор-за-транзит-на-газ-от-Русия-през-Украйна_l.a_i.759460_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) е за сключване на пореден дългосрочен договор за транзит на руски газ за страните от Европейския съюз през Украйна. Това...

Бекъм обяви Зидан за номер 1 на всички времена

https://offnews.bg//futbol/bekam-obiavi-zidan-za-nomer-1-na-vsichki-vremena-677285.html

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, ЛА Галакси и Милан Дейвид Бекъм обяви настоящия треньор на "белия балет" Зинедин Зидан за най-добрия играч в историята.

"Да тренирам рамо до рамо със Зидан в продължение на три години беше сбъдната мечта за мен, защото той е номер 1 на всички времена", споделя Бекъм.

Зидан игра за Реал от 2001 до 2006 година, а позицията старши треньор зае през 2016-а. Той спечели веднъж титлата в Испания и изведе Реал до два поредни успеха в Шампионската лига.

Ще се променят условията за улов от бяла пясъчна мида

http://www.moreto.net/novini.php?n=371249

Консултативния съвет по рибарство и аквакултури заседава в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието. На него бе предоставена възможност на браншовите организации от сектора да представят своите становища по подготвяния проект за изменение на Закона за рибарството и аквакултурите в частта му за стопанския улов от бяла пясъчна мида и мерките за устойчиво управление на запасите на този вид ресурс.

Интересно решение! Мъж стана жена, за да се пенсионира по-рано

http://www.struma.com/lyubopitno/interesno-reshenie-muj-stana-jena-za-da-se-pensionira-po-rano_132019/

Данъчен служител в Аржентина реши да си смени пола по документи, както му позволява законът в страната, за да може да се пенсионира на 60 години като жена вместо на 65 като мъж, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Според сайта ИнформаСалта, този 59-годишен разведен мъж, който живее на семейни начала с млада жена, е злоупотребил със законовата възможност, която се дава на травеститите да си сменят пола по гражданско състояние, без да си правят операция по смяна на...

Продължава

Космическият кораб "Союз МС-08" с трима космонавти на борда ще се скачи с МКС днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777175

Космическият кораб "Союз МС-08" с трима космонавти на борда ще се скачи с МКС днесПилотираният кораб "Союз МС-08" с трима космонавти на борда ще се скачи с Международната космическа станция (МКС) тази вечер, предаде ТАСС. Скачването към руския модул на МКС "Поиск" ще бъде осъществено в автоматичен режим под контрола на специалисти от Центъра за управление на полетите (ЦУП) и руски членове на екипажа на кораба и на станцията в

Турция настоява за общи действия със САЩ в Сирия

https://www.actualno.com/asia/turcija-nastojava-za-obshti-dejstvija-sys-sasht-v-sirija-news_666059.html

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му иска да поддържа споразуменията, постигнати по-рано с администрацията на САЩ, след назначаването на новия държавен секретар на страната, пише Hurriyet, цитиран от агенция "Фокус". Външният министър заяви, че Анкара и Вашингтон „не трябва да оставят студени помежду си“. При обсъждането на механизма за стабилизирането на ситуацията в сирийския северен град Манбиж. Той допълни, че политици от двете страни

Вижте: Кейт Мидълтън в последния й "работен ден"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vizhte-kejt-midyltyn-v-posledniia-j-raboten-den-6080602

Мидълтън бе придружена от принц Уилям в град Бирмингам, където се запознаха с някои от атлетите, които ще се подготвят за следващите Параолимпийски игри

Задържаха 38-годишен от Сливен за приготвяне на метаамфетамини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777170

Задържаха 38-годишен от Сливен за приготвяне на метаамфетаминиВ Симеоновград 38-годишен мъж от Сливен е задържан за приготвяне на метаамфетамин, съобщи ОД на МВР - Хасково. Полицаите са задържали заедно с него и 19-годишно момиче и 17-годишен младеж от града. Вчера на улица "Иван Арнаудов" криминалисти от местния участък са проверили апартамент, обитаван от момичето.

Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества

https://www.actualno.com/society/zatvoryt-v-grad-belene-njama-da-byde-zakrit-nito-shte-se-premestva-news_666058.html

Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества, това увери министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя добави, че в затворническото общежитие са подобрени битовите условия. „През 2017 година към затвора в Белене бе открито затворническо общежитие, което е от открит тип, но там условията са съобразени с необходимите квадратни метри лична площ за всяко едно лице, което е лишено от свобода, необходимите санитарни условия, които са общи европейски критерии, и ние се стре

Австрийските депутати подкрепиха връщането на пушенето в заведенията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/23/3151609_avstriiskite_deputati_podkrepiha_vrushtaneto_na/?ref=rss


В ресторантите и баровете в Австрия ще се пуши свободно, решиха вчера депутатите в долната камара на парламента. По този начин те пренебрегнаха официална петиция с 543 000 подписа срещу приемането на решението, предаде ДПА.<br /><br />"Досега нямаше случай на страна в света, която да е отстъпвала от защитата на непушачите", каза опозиционният депутат от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) Памела Ренди-Вагнер в разгорещените дебати по темата, които предшестваха...

Чавушоглу настоява за общи действия със САЩ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777167

Чавушоглу настоява за общи действия със САЩ в СирияТурският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му иска да поддържа споразуменията, постигнати по-рано с администрацията на САЩ, след назначаването на новия държавен секретар на страната, пише Хюриет, цитиран от Фокус. Външният министър заяви, че Анкара и Вашингтон „не трябва да остават студени помежду си“.

На 28 март решават ще има ли великденски добавки за пенсионерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777173

На 28 март решават ще има ли великденски добавки за пенсионеритеСоциалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти, че на заседанието на МС на 28 март ще се реши дали ще има великденски добавки за пенсионерите. По думите на Петков решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Позицията на МТСП е да се запази досегашният размер на

Хамилтън обвини Формула 1 в липса на етническо разнообразие и зададе ритъма в Австралия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/23/3151618_hamiltun_zadade_rituma_v_purvite_dve_trenirovki_v/?ref=rss


Световният шампион Люис Хамилтън се представи най-добре в първите две тренировки преди откриващото състезание от Формула 1 в Австралия. Англичанинът отправи предизвикателство към съперниците си, като във втората тренировка Макс Верстапен отговори и съкрати разликата.<br /><br />Представянето му на пистата беше предшествано от обвинения към Формула 1, че ѝ липсва етническо разнообразие. "Нищо не се е променило за 11-те години, в които съм тук", написа шампионът в...

Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж

https://www.24chasa.bg/region/article/6777165

Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж, но пътищата са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода, съобщи областният управител на Русе Галин Григоров, предава БТА. Заради снегонавявания пътят Русе-Бяла се затваря периодично за движение на камиони над 12 тона за почистване.

Местим часовниците с 1 час напред в неделя

https://www.actualno.com/society/mestim-chasovnicite-s-1-chas-napred-v-nedelja-news_666057.html

Този уикенд България преминава към лятно часово време. Това ще се случи в нощта срещу църковния празник Благовещение - в 3:00 часа на 25 март. Тогава ще трябва да преместим стрелките на часовника с 1 час напред. Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно. Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика

Станишев: Недопустимо е малкият бизнес да плаща повече данъци от технологичните гиганти

https://offnews.bg//politika/stanishev-nedopustimo-e-malkiat-biznes-da-plashta-poveche-danatci-ot-677293.html

Данъчните правила трябва да важат за всички. Сега технологични гиганти генерират огромни печалби на европейския пазар, но остават недосегаеми за традиционното данъчно облагане, най-вече заради липсата на производство, персонал и други елементи, типични за реалния сектор. Това е неприемливо.

Някои от тях имат годишни приходи в размер над четири пъти повече от брутния вътрешен продукт на България. Крайно време е данъчното законодателство в ЕС да навакса с технологичното развитие, за да избегнем случаи, в които малки и средни предприятия плащат повече данъци, като съотношение, отколкото някои от най-големите световни корпорации“. Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по повод представеното предложение на ЕК за нови правила за данъчно облагане на цифровите дружества.

Към момента средният ефективен корпоративен данък, с който са обложени компании като Гугъл, Фейсбук, Епъл и Амазон, възлиза на 9% в ЕС - повече от два пъти по-малко от средното за Европа облагане на традиционните стопански дейности - 23%. 

„Нашето политическо семейство винаги е отстоявало позицията, че данъците трябва да са плащани там, където са генерирани печалбите или в конкретния случай, където са потребителите. Приветствам предложението на Комисаря по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, което задава ясни правила за данъчно облагане на цифровите дружества и е огромна стъпка в борбата с избягването на данъци“, допълни Станишев.

На първи етап предложението на ЕК предвижда временен данък върху приходите от цифрови дейности на глобални или виртуални дружества, които към този момент не се облагат ефективно. Сметките показват, че държавите-членки могат да очакват около 5 милиарда евро годишно допълнителни приходи при ставка в размер на 3%. Тя ще се прилага за дружества с общи приходи от цял свят, възлизащи на над 750 милиона евро и чиито приходи надхвърлят 50 милиона евро в рамките на ЕС.

Комисията предлага и дългосрочна инициатива за обща реформа на данъчното облагане на цифровите дейности в ЕС. Тя ще предостави инструмент на държавите-членки за облагане с данък на печалбите, реализирани на тяхна територия, дори в случаи, когато дружествата нямат физическо присъствие там. За да влязат в сила новите правила, те трябва да получат одобрение от държавите-членки в Съвета, както и от евродепутатите в ЕП, където Групата на социалистите вече се обяви в подкрепа на инициативата.

„Когато говорим за единен цифров пазар, не трябва да разбираме само прекарване на интернет по селата, а също и такива сложни въпроси като данъчното облагане на технологичните гиганти. Тъй като това е един от заявените приоритети на Българското председателство, е необходимо правителството да обърне сериозно внимание на предложенията с цел мобилизиране на подкрепа в Съвета”, заяви Станишев.

Лавина от сигнали за бедстващи щъркели в Бургаско

http://www.struma.com/bulgariya/lavina-ot-signali-za-bedstvashti-shturkeli-v-burgasko_132017/

Експертите напомнят, че птиците могат да издържат и на по-ниски температури

Лавина от сигнали за бедстващи щъркели има в Бургаско. Екоинспектори и служители на горските стопанства тръгнаха да спасяват замръзнали птици. А зоопаркът в Айтос осигури клетки, в които да се подслонят.

По време на снеговалежа в четвъртък Адриана Маврулкова и съпругът ѝ виждат ято щъркели, накацали край пътя.

„Те бяха целите мокри, долу на земята, имаше налягали, перата им, личеше си, че са мокри. Нито могат да хвърчат, нито нищо”, казва...

Продължава

Николета Лозанова, пак топлес, за "Кама Сутра": Сякаш аз съм написала тези книги

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6777156

Николета Лозанова, пак топлес, за "Кама Сутра": Сякаш аз съм написала тези книгиПлеймейтката Николета Лозанова позира топлес с книга в ръка. На провокативния кадър, споделен в Инстаграм, моделката е разгърнала "Кама Сутра".  Под снимката тя пише: "Изглежда сякаш аз съм писала тези книги" и не пропуска да отбележи чрез хаштаг, че е

Във Враца: С найлон вместо покрив под снега

http://www.struma.com/bulgariya/vuv-vraca-s-nailon-vmesto-pokriv-pod-snega_132016/

Ремонтите на най-пострадалите къщи ще струват хиляди левове

Две бедствия се струпаха на главите на жителите на врачанския квартал „Кулата” за броени дни – след отнеслия покриви вятър със скорост от 164 км/ч, в района падна и много сняг. В резултат така или иначе пострадалите домове са и подгизнали.

В къщите навсякъде има кофи и други съдове, в които се стича капещата от таваните вода. Общината е предоставила найлон на мястото на разрушените покривни конструкции, но тежкият сняг във всеки един момент може да премине и през...

Продължава

Нивото на Дунав край Лом спадна за пръв път от седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777163

Нивото на Дунав край Лом спадна за пръв път от седмица
Нивото на Дунав край Лом днес се понижава леко за пръв път след седмица на бързо покачване, съобщиха от общината в града. За последните 24 часа понижението е с 3 сантиметра, а измереното ниво е 785 сантиметра над морското равнище. Със заповед на кмета Пенка Пенкова е въведена втора степен на готовност за действие по плана на община Лом "денонощно

Втори ден опасно време в цялата страна

http://www.struma.com/bulgariya/vtori-den-opasno-vreme-v-cyalata-strana_132015/

Предупреждението за виелици и навявания е в сила за 9 области на Северна и Източна България

Втори ден жълт и оранжев код за опасно време е в сила за цялата страна.

Предупреждението за виелици и навявания е в сила за 9 области на Северна и Източна България.

Нова снежна покривка се образува през нощта на много места у нас. Най-много сняг е паднал в Лом, където натрупа 24 сантиметра. А в Бургас – силен вятър до 90 километра в час.

Заради навявания и снегопочистване през последните часове Пътната агенция временно затваряше за тежкотоварни автомобили редица...

Продължава

Каракачанов: Добри отношения с Турция, но с взаимно уважение

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-krasimir-karakachanov-evropredsedatelstvoto-2018-26984103

Аз съм за това България да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но на базата на равнопоставеност и взаимно уважение.

Почина мъжът, пребил лекарка заради плацентата на бебето си

https://www.actualno.com/society/pochina-myjyt-prebil-lekarka-zaradi-placentata-na-bebeto-si-news_666055.html

Мъжът, който преди време нападна Владимир Стоянов, който нападна лекарка заради плацентата на бебето си, е умрял в съня си на 12 март, съобщава в. "24 часа". 38-годишният мъж е починал от болест, казаха запознати, но не уточниха каква. Припомняме, че на 1 юни миналата година Стоянов, който стана известен като Владо Плацентата, нападна и преби д-р Албена Гагова в столичната Акушеро-гинекологична болница "Шейново". Причината бе, че лекарката, която току-що изродила първородния

Супервулканът Йелоустоун може да изригне скоро

http://www.cross.bg/izrigvane-zemyata-sypervylkana-1570852.html

/КРОСС/ Вулканолозите, провеждащи наблюдения върху вулканичната активност на Йелоустонската калдера считат, че голямо количество магма под земята започва да "кипи".Според учените от Тексаския университет получените от тях данни свидетелстват за скорошно голямо изригване, съобщава сайтът Лайф. Формирането на аномални магматични вертикални потоци под земята говорят за началото на необратими процеси по изменение на мантията. Това е частта на планетата, която е разположена между ядрото и земната кора. При това положение загрятата от магмата мантия може да се разпростира на десетки и стотици километри. Топлинни показатели, сходни с тези в Йелоустоун, бяха регистрирани дори в Мексико. Учените считат, че изригването на супервулкана, който за последен път се е пробудил преди 630 000 години, може да се състои след 10 г. Миналата година National Geographic съобщи информация на изследователи от Държавния университет на Аризона, според която белезите за предстоящото изригване на супервулкана ще се появят десетилетие или малко повече преди то да стане. Преди това учените бяха на мнение, че знаците за бъдещото суперизригване ще се забележат столетия преди то да се случи. През 2011 г. учени откриха, че земята над магмената камера се издува с около една педя на седем години. Но въпреки това научният консенсус е, че няма как да се прогнозира кога ще стане изригването на супервулкана

Министърът на туризма не знае групировки да са концесионери на плажове

http://www.mediapool.bg/ministarat-na-turizma-ne-znae-grupirovki-da-sa-kontsesioneri-na-plazhove-news277120.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова не е чувала фирми, свързани с ДПС, изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и с бившите силови групировки ВИС и СИК, да стопанисват плажове. Преди седмица Министерският съвет даде на концесия за 15 години четири плажа по Черноморието на фирми свързани с тях. Резултатът от конкурсните процедури беше съобщен два месеца по-рано - още в края на миналата година от вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов, което поставя въпрос дали е бил предизвестен избора на победителите. "Ние при нас нямаме такива данни. Има си фирми, кандидатстват, там няма никакви такива имена", каза Николина Ангелкова пред бТВ. Тя посочи, че има ясни правила как се провеждат процедурите за концесиите. "Ние никого не можем да накараме на сила да ходи да кандидатства", каза министърът на туризма по повод факта, че за две от процедурите е имало само по един кандидат, а за другите два плажа кандидатите са били само по двама. След построяването на "летния сарай" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, достъпът до част от плажа пред него е затруднен. Плажната ивица "Росенец" беше спечелена на концесия за 15 години от строителя на двореца "Хермес Солар". На въпрос дали всеки ще може да ползва този плаж, Ангелкова отговори:"Естествено, че всеки един може да отиде на всеки един от плажовете". Министърът на туризма отчете, че през миналата година у нас са почивали 547 000 руски туристи, от които около 350 000 - 380 000 имат имоти в България. По думите на Ангелкова "колкото гръцки туристи идват у нас, толкова български ходят в Гърция“. Годишно си разменяме около 1.2 млн. души, каза тя. Всеки има вкус, всеки има индивидуални предпочитания. Може на тях да им е омръзнало тяхното море", коментира Ангелкова по адрес на гърците. Министърът на туризма коментира и личната си визита до Лос Анжелис за церемонията по връчването на тазгодишните награди "Оскар". "Платила съм си самолетните билети и престоя там, имам достатъчно средства да отида до Лос Анжелис. Изключително трудно е и е изклюително голяма чест да те поканят на "Оскар"-ите", каза Ангелкова по повод коментарите и въпросите относно визитата й в Бевърли Хилс. Посочи, че сама си е избрала роклята за вечерта - лилава дантелена. Уточни, че е била на събитието по покана на нейни лични приятели - много известни актьори и продуценти. Нарече Силвестър Сталоун и Салма Хайек "изключително големи приятели на България". Ангелкова качи снимки с тях на страницата си във "Фейсбук" от събитието. "Това е много голяма чест за нас. Не всяка държава може да се похвали, че Силвестър Сталоун харесва нашата страна!", каза министърът на туризма. Тя вярва, че чрез киното може да се популяризира България. На въпрос дали не са й предложили роля, Ангелкова отговори: "Нищо не се знае - какво ще се случи и какво ще ми предложи съдбата".

Пуснаха шампоан с аромат на сандвич с кашкавал и бекон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6777154

Пуснаха шампоан с аромат на сандвич с кашкавал и беконКомпания предлага комплект шампоан и балсам с ухание на кашкавал и бекон, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Комплектът се продава в интернет за 9.99 долара. Първо можем да измием косата си с ухаещ на кашкавал шампоан, а веднага след това да я подсилим с беконов балсам. Така цял ден ще ухаем на сандвич.

Цачева: В процес на изпълнение е договорът за т. нар. гривни за престъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777152

Цачева: В процес на изпълнение е договорът за т. нар. гривни за престъпнициНеведнъж тук съм отговаряла на въпроси на народни представители във връзка с така наречените гривни. Проведена е обществена поръчка. Подписан договор. В процес на изпълнение е, ще използваме и тези съвременни средства за неотклоняване на лица от правосъдие. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на народния

И читатели избират кой е ресторантът на годината

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/03/23/3151186_i_chitateli_izbirat_koi_e_restorantut_na_godinata/?ref=rss


Остава по-малко от седмица преди кулминацията на традиционния конкурс "Ресторант на годината 2017 "Бакхус", Acqua Panna & S.Pellegrino". Общо 19 ресторанта са избрани от журито на "Бакхус" и ще се борят за награда в 9 категории на конкурса.<br /><br />Една от тях е "Ресторант на читателите" - той ще бъде определен според вота на читателите на "Бакхус". Гласа си за него можете да дадете тук.<br /><br />Номинирани са 23...

На сесия на ОБС! Д. Капитанов от БСП - Петрич се бори ожесточено за привилегията да не плаща синя зона, скрит зад интересите на гражданите, стиснал се за 100 лв. на месец

http://www.struma.com/obshtestvo/na-sesiya-na-obs-d-kapitanov-ot-bsp-petrich_132014/

Ето кои нови улици попадат в "Синя Зона"

"Общинските съветници идват на работа в общината, за да защитават интересите на жителите на общината и да работят за тях. Ние сме в правото си да изискваме да паркираме безплатно по време на комисии и заседания и това е привилегия, от която можем да се възползваме." - заяви на вчерашната сесия съветникът от БСП Димитър Капитанов.

В разпалената си реч около привилегията, екслидерът на червените направи опит за убеди колегите си от ОБС, че им се полага и ги призова да си...

Продължава

Клуб "Хвърчило" организира във Варна среща с родители и с техните деца със Синдром на Даун

http://www.moreto.net/novini.php?n=371266

Сдружение „Няма невъзможни неща“ организира на 24 март, събота, от 14 до 16 часа, среща на ученици и младежи с Даун синдром под надслов „Нови приятели“, научи Moreto.net. Събитието ще се проведе в клуб "Хвърчило", на улица "Генерал Радко Димитриев" 7а (зад Рощок, между Централна поща и Стоматологията).

Кола се удари в мантинела и се преобърна в Карлово, 41-годишен загина на място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777125

Кола се удари в мантинела и се преобърна в Карлово, 41-годишен загина на мястоМъж е загинал при катастрофа в Карлово през тази нощ, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Тази сутрин е получен сигнал за произшествие, станало около 3.00 ч., на кръгово кръстовище в Карлово - между околовръстния път и ул. "Ген. Карцов". Автомобил "Ауди" се блъснал в изкуствен остров и мантинела, след което се преобърнал.

Играта ”Син кит” се появи отново в училище

http://www.cross.bg/igrata-roditelite-ychilishte-1570851.html

/КРОСС/ Ръководството на бургаско училище сигнализирало в полицията, че ученичка е получила покана в мобилния си телефон за играта "Син кит". Според експерти играта се състои от серия предизвикателства, възложени на играчите от администраторите за период от 50 дни, като последното предизвикателство е играещият да извърши самоубийство. Отправихме предупреждение във Фейсбук и към родителите да имат надзор върху телефоните на децата си. Всичко е превантивно, нищо не се е случило, но е опасно, каза директорът на училището Юлия Пенева. Четвъртокласничката сама е съобщила на класния си ръководител. След това са уведомени и родителите.  

Инса Ойл напусна Българската петролна и газова асоциация

https://offnews.bg//ikonomika/insa-ojl-napusna-balgarskata-petrolna-i-gazova-asotciatcia-677291.html

"Инса Ойл" вече не е член на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Управителният съвет на БПГА разгледа на заседанието си на 22.03.2017 г. писмената молба на Георги Самуилов, в качеството му на управител на „Инса Ойл” ООД, за прекратяване на членството на компанията в сдружението, съобщават от браншовата организация.

От асоциацията изразяват категорично несъгласие с мотивите на г-н Самуилов за напускане на асоциацията и посочват, че представител на „Инса Ойл” ООД е участвал в обсъждането на всички идеи, предложени на вниманието на работната група по подготовката на законопроекта за административното регулиране на бранша, и е бил напълно информиран за всички детайли, засягащи този проект, както и всички членове на БПГА.

Поради това, внезапно появилото се нежелание от страна на тази компания да се ограничат нарушенията на нелоялните играчи на пазара и да се сложи ред в сектора, буди съмнение за действителните й мотиви, се казва в позицията на БПГА.

Управителният съвет на асоциацията е взел решение да предложи на Общото събрание на БПГА да изключи „Инса Ойл” ООД от членския състав на организацията по молба на компанията.

"Твърдо стоим на позицията си, че нелоялните търговци в отрасъла увреждат интересите на спазващите правилата участници на пазара и изкривяват конкуренцията в този бранш. Ние, членовете на БПГА, сме убедени, че позитивното отношение към проекта на закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход от страна на всеки участник на пазара на горива е ясен знак за неговото твърдо намерение да работи легално и съобразно правилата", се казва още в позицията на браншовата организация.

САЩ временно изключват ЕС от митата върху стоманата и алуминия

http://clubz.bg/65756-sasht_vremenno_izklyuchvat_es_ot_mitata_vyrhu_stomanata_i_aluminiq

ЕС и редица други страни засега ще бъдат изключени от митата, обявени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, съобщи постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър, цитиран от АФП.

"Става дума за две страни от НАФТА и знаем кои са (Канада и Мексико - бел. ред.). Става дума за Европа. Става дума за Австралия, Аржентина и Бразилия и разбира се (...) Южна Корея, с която сме в преговори", отговори Лайтхайзър на въпрос кое са изключенията при изслушване в Конгреса снощи.

Американската администрация започна процедура за подаване на молби за изключения при прилагането на тези мита, които са от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия и бяха обявени от Тръмп на 8 март.

Лайтхайзър допълни при изслушването си, че докато бъдат разглеждани исканията за изключване от митата, внесени от тези страни по силата на обявената процедура, за тях митата няма да важат. За останалите страни митата влизат в сило от днес.

Редица европейски високопоставени представители посетиха Вашингтон тези дни, сред които бе и еврокомисарят за търговията г-жа Сесилия Малмстрьом, за да настояват за ЕС тези мита да не се прилагат.

Решението на Вашингтон да наложи въпросните мита породи заплаха от търговска война, а ЕС заяви категорично, че ще отговори с ответни мерки, въвеждайки мита върху редица американски стоки, внасяни в 28-те, припомня Франс прес.

ЕС очаква окончателното решение на американската администрация по въпроса за митата. Ако те бъдат въведени срещу европейска продукция, ще последват ответни мерки. Това заяви през изминалата нощ германският канцлер Ангела Меркел в края на първия ден от срещата на върха. 

"Засега не можем да кажем какво ще бъде решението. Мислим, че бе важно да се търси път за диалог, тъй като според нас тези мита са неоправдани. Длъжни сме да изчакаме окончателното решение на американската администрация. Ако се стигне до мита, ще отговорим с контрамерки", каза канцлерът. 

ЕС вече публикува списък на американски стоки, които биха могли да бъдат обложени с мита като ответна мярка.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер приветства решението на президентската администрация временно да изключи европейските страни от митническия режим и призова към по-силно международно сътрудничество в търговията. 

"Много съм доволен, че избегнахме ситуация за германската стоманодобивна и алуминиева промишленост и работниците им, която би могла да доведе до голяма несигурност", посочи Алтмайер пред радио "Дойчландфунк".

Вашингтон обяви по-рано, че освобождава от новия режим Канада и Мексико, които са двата основни доставчици на стомана за американския пазар. Наричайки това решение "особен случай", САЩ почти не крият, че се надяват по този начин да постигнат отстъпки от съседите си в преговорите за модернизиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Мъж вилнее на паркинг и троши автомобили във Врана

https://petel.bg/-Mazh-vilnee-na-parking-i-troshi-avtomobili-vav-Vrana__256739

Снимка: Булфото На 21 март е постъпил сигнал за това, че в ж.к. Св. Иван Рилски във Варна неизвестно лице нанася материални щети по паркиран...

Жестокост! Бедстващият щъркел в село Ракево е бил прострелян на две места

https://petel.bg/ZHestokost--Bedstvashhiyat-shharkel-v-selo-Rakevo-e-bil-prostrelyan-na-dve-mesta__256740

Снимка bulnews.bg Бедстващият бял щъркел от врачанското село Ракево, който бе приютен в безпомощно състояние от учители в местното школо ОУ...

Хванаха мъже с амфетамини и хероин във Варна

https://petel.bg/Hvanaha-mazhe-s-amfetamini-i-heroin-vav-Varna__256741

Снимка: Булфото На 20 март около 12:30 часа, в гр. Варна, на паркинг на голям търговски център, при извършване на полицейска проверка на Ауди ...

Кеворк Кеворкян с изпепеляващ коментар: Вкиснато лоби

https://petel.bg/Kevork-Kevorkyan-s-izpepelyavashh-komentar--Vkisnato-lobi__256742

И накрая опряха до Поптодорова. Чакахме новини за приключението й в безмитния магазин на Варшавското летище, което я обезсмърти - а то се ...

Колко граждани са склонни да се сражават за родината си?

https://petel.bg/Kolko-grazhdani-sa-sklonni-da-se-srazhavat-za-rodinata-si-__256743

Порталът Редут изработи карта, използвайки данни от анкета на Галъп, която отразява какъв процент от гражданите на всяка страна имат гото...

Шофьор на автобус във Варна наби рязко спирачки и жена...

https://petel.bg/SHofor-na-avtobus-vav-Varna-nabi-ryazko-spirachki-i-zhena---__256744

Снимка: Булфото На 22 март около 09,30 часа на бул. Цар Освободител във Варна, преди автобусната спирка на МБАЛ Св. Анна, е възникнало ПТП. 60-г...

Верижна катастрофа на пътя Варна – Добрич

https://petel.bg/Verizhna-katastrofa-na-patya-Varna-----Dobrich__256745

Снимка: Булфото На 22 март около 13,15 часа, на пътя Варна – Добрич, преди разклона за село Калиманци, е възникнало ПТП. 34-годишният водач на ...

Борисов за срещата във Варна: Очертава се да е много тежка, с огромна отговорност за България (видео)

https://petel.bg/Borisov-za-sreshhata-vav-Varna--Ochertava-se-da-e-mnogo-tezhka--s-ogromna-otgovornost-za-Balgariya--video-__256747

Първо не знаем утро ли е, ден ли е, защото възстановихме старите практики да се дебатира до 3 ч. през нощта", с тези думи премиерът Бойко Бори...

Борисов: Срещата ЕС-Турция ще бъде тежка. Не съм оптимист за световния мир

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-sreshtata-es-turciia-shte-byde-tezhka.-ne-sym-optimist-za-svetovniia-mir-2086517

Целта на срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция е да гарантираме външната граница на Съюза – да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция.

ГДБОП пресече финансова кибератака към голяма корейска фирма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gdbop-preseche-finansova-kiberataka-kym-goliama-korejska-firma-2086521

Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП успешно пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Установено е, че при кибератаката финансови средства на жерт

Обявено е бедствено положение в Община Видин

//dariknews.bg/regioni/vraca/obiaveno-e-bedstveno-polozhenie-v-obshtina-vidin-2086516

Във връзка със създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър тази нощ, кметът на Видин Огнян Ценков свика заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, в частта „Снегонавявания и обледявания“. 

"Вашингтон пост": САЩ нямат приемлив начин за сваляне на Башар Асад от власт

http://www.cross.bg/asad-vashington-siriya-1570850.html

/КРОСС/ Миналата седмица сирийската гражданска война навлезе в осмата си година, водейки до хуманитарен и стратегически кошмар, основни виновници за който са режимът на сирийския президент Башар Асад и поддръжниците му в Москва и Техеран. Правилно е да се гневим на Асад и неговите поддръжници, но проявите на неодобрение, колкото и да е силно, няма да променят тази ужасяващата реалност, пише в. "Вашингтон пост". Това не значи, че САЩ трябва да се примирят - но тиранията е за предпочитане пред безкрайна и безполезна война, отбелязва авторът на статията Макс Бут, отхвърляйки историческите сравнения с подкрепяни от САЩ страни. Всяка от тези страни имаше много по-добри шансове за победа от сирийската опозиция днес, и особено неекстремистката й част, отбелязва той. Свободната сирийска армия понася загуби от 2011 г., предимно защото САЩ не й осигуриха достатъчна подкрепа. Най-влиятелните некюрдски опозиционни групи днес са екстремистката Ахрар аш Шам и Хаят Тахрир аш Шам, определяна от САЩ като терористична организация, която е била свързана с Ал Каида. Те продължават да държат под контрол провинция Идлиб, но това не са групи, които САЩ би трябвало да подкрепят. По данни на американското разузнаване некюрдските бунтовници контролират само 14,2 на сто от населените територии в Сирия, а кюрдско-арабските Сирийски демократични сили - 32,8 на сто, включително петролните резерви на страната. Ислямска държава контролира 10 на сто, но постоянно губи територии

Няма да се отнемат права с новата концепция за хората с увреждания, увери Бисер Петков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/23/3151563_niama_da_se_otnemat_prava_s_novata_koncepciia_za/?ref=rss


Новата концепция на Министерството на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза в в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.<br /><br />Посочи, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити вече права от хора с увреждания. Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с...

20 000 къса контрабандни цигари откриха полицаи във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777094

20 000 къса контрабандни цигари
откриха полицаи във Велико ТърновоПри продължаващата акция на полицейските служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" за противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол, в четвъртък е извършена проверка на товарен автомобил «Мерцедес». Возилото било паркирано в складова база в областния град, съобщи полицията във Велико Търново.

Каракачанов: Трябва да поддържаме добри отношения със съседите си, както и с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777130

Каракачанов: Трябва да поддържаме добри отношения със съседите си, както и с ТурцияАз съм за България да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но на базата на равнопоставеност и взаимно уважение. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с предстоящата среща в България между ЕС и Турция, предаде „Фокус“.

Супер Ели от Дупница претърпя операция на рамото

http://www.struma.com/obshtestvo/super-eli-ot-dupnica-preturpya-operaciya-na-ramoto_132013/

Капитанът на женския национален отбор по волейбол на България Елица Василева, претърпя успешна операция на рамото.

Хирургическата интервенция бе извършена вчера. Дупничанката се контузи по време на плейофите в руското първенство, където Динамо (Казан) победи като домакин Сахалин (Южно-Сахалинск) с 3:0 (26:24, 25:13, 25:22) в трети решителен мач от 1/4-финалите и се класира за полуфинали. Василева игра много силно за Динамо в първите два гейма, като имаше основна заслуга за...

Продължава

Руски военен експерт сравни армиите на Русия и САЩ

http://dnes.dir.bg/news/nato--rusia-sasht-rusia-armii-26984028

Изострената международна обстановка все повече извежда на преден план възможностите на армиите на двете главни противостоящи сили- САЩ и Русия.

Танци, филми и майсторски класове преди голямото откриване на Spotlight: USA

https://offnews.bg//kultura/tantci-filmi-i-majstorski-klasove-predi-goliamoto-otkrivane-na-spotli-677294.html

Спектакълът “ДРУГИ МИТОВЕ” на Джона Бокеер, четири танцови ателиета и две филмови прожекции със свободен достъп включва програмата преди официалното откриване на SPOTLIGHT: USA - платформа за американски съвременен танц в Пловдив, която е част от програмата на Пловдив 2019.

На 26 март от 20:00 часа в Дом на културата “Борис Христов” началото на престижния американски танцов форум ще бъде поставено с “БУЙНА ВОДА” на компанията CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис. Преди това в неделя (25 март) от 16:00 ч. танцовата компания на хореографа Джона Бокеер ще съживи митове от Карпатите на площада пред Дома на културата, а при неблагоприятни метеоролични условия спектакълът ще се състои във фоайето на сградата с вход свободен.

CONTRA-TIEMPO Снимка: Steve Wylie

В неделя (25 март) Домът на културата приема и две танцови ателиета, насочени към професионалисти, учащи и любители на танцовото изкуство, отново с вход свободен. От 11:00 до 13:00 ч. в Dance Station клас по импровизация ще проведе хореографът Тани Холт (Портланд). За участие се изисква предварителна регистрация с творческа автобиография на hello@onedanceweek.com. От 13:00 до 14:30 ч. идва ред на платформата за танцови ентусиасти без опит Dance Church на Кейт Уолик (Сиатъл). Неделната програма продължава с прожекция на документалния филм “Never Stand Still”, посветен на историята на някои от най-големите легенди, сред които Мърс Кънингам, Марк Морис и Сюзан Фарел, участвали в култовия Jacob’s Pillow Dance Festival. Скринингът е от 17:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана (ул. Христо Дюкмеджиев №10).

Съботният ден (24 март) също има какво да предложи на пловдивчани и гостите на града. От 20:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана ще се състои безплатна прожекция на документалния филм Check Your Body At The Door, посветен на house танците и техните създатели в ъндърграунд клубовете в Ню Йорк през 90-те години на миналия век.

В петък (23 март) хореографите Меган Бридж и Джона Бокеер Jonah Bokaer Choreography ще споделят творчески опит и техники за импровизация в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в София. Ателието е без такса за участие, но с предварителна регистрация с творческа автобиография на hello@onedanceweek.com.

На 26 март (понеделник) официалното откриване на платформата в Пловдив е поверено на компанията за градски латино танци CONTRA-TIEMPO и тяхната БУЙНА ВОДА. Хореографът Ана Мария Алварез ще покаже първообраза на салсата като социален танц без правила и хип-хоп, за да привлече вниманието върху наболели теми за съвременния свят като недостига на чиста питейна вода, икономичекото неравенство и политиката на сушата. Събитието ще бъде открито официално от министъра на културата на Република България – Боил Банов, президента на Фондация „Америка за България" – Нанси Шилър, заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив – Александър Държиков.

На следващия ден гостите на фестивала ще видят ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Кейт Уолик, а закриващият спектакъл ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА остроумно ще ги преведе през абсурдите на човешката история и смешната страна на ежедневието. Всички вечерни спектакли са в Дом на културата „Борис Христов“ от 20:00 часа, а останалите представления от платформата ще бъдат представени в голямата и камерната зали на Драматичен театър Пловдив. 

Билети за всички спектакли от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, можете да закупите онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay на цена от 12 лева, като на врата цената ще е 15 лева. Препоръчва се предварително закупуване поради ограничения брой места в залите.

Кардиолог: Студът е повод за инфаркти и инсулти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/53GnFiji-zs/

“Когато започнат студовете, работата на лекарите се увеличава”. Това заяви кардиологът д-р Сотир Марчев за “Здравей, България” по Нова телевизия на фона на тревожната новина за ръст на инфарктите и инсултите заради рязката температурна промяна през последните дни.

В същото време той изтъкна, че студът е повод човек да получи инфаркт и инсулт, но не и причина за това.

“Инфарктът е исхемична болест на сърцето. Причината за това е обездвижването, тютюнопушенето, нездравословните храни, изтъкна д-р Марчев.

Младите хора днес получават много по-често инфаркти, защото се движат много по-малко. Ако сега ви престои да излезете навън, направете го на няколко пъти, каза още той.

60 тира чакат вече 8 часа на българо-македонската граница на "Гюешево - Деве баир"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777097

60 тира чакат вече 8 часа на българо-македонската граница на "Гюешево - Деве баир"60 ТИР-а са задържани и престояват 8 часа на ГКПП "Гюешево - Деве баир" на българо-македонската граница, съобщава Македонската информационна агенция (МИА). Според превозвачите терминалът на границата не е изчистен и те стоят, тъй като се очакват нови валежи. Изпадналите в беда шофьори се обръщат към всички служби за разрешаване на проблема като в

От нашите лозя по пътя на ракията

https://frognews.bg/biznes-turisam/nashite-lozia-patia-rakiiata.html

Поколения лозари пишат историята на уникалния вкус от Карнобат

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване