Жертвите на пожара в Кемерово вече са 53

https://frognews.bg/svqt/jertvite-pojara-kemerovo-veche-37.html

Потвърдена е смъртта на 53 души - жертви на пожара в търговския център ”Зимняя вишня” в руския град Кемерово, предаде агенция ТАСС. В неизвестност са 16.

Жертвите на пожара в Кемерово вече са 37

https://frognews.bg/novini/jertvite-pojara-kemerovo-veche-37.html

Потвърдена е смъртта на 37 души - жертви на пожара в търговския център ”Зимняя вишня” в руския град Кемерово, предаде агенция ТАСС.

Русия проведе проверка на бойната готовност

https://www.actualno.com/europe/rusija-provede-proverka-na-bojnata-gotovnost-news_666396.html

Внезапна проверка на бойната готовност на руските войски е била проведена в Централния и Източния военен окръг, съобщи ТАСС, като се позова на свой източник в руското министерство на отбраната. "От 20 март в продължение на четири дни бе проведена внезапна проверка на бойната готовност на войските в Централния и Източния военен окръг", съобщи събеседникът на агенцията. Той не е уточнил колко военни са взели участие в проверката. По думите му "в хода на проверката на щабовете на в

Бивш посланик в Турция: Ердоган маркира територии

http://dnes.dir.bg/news/varna-turtzia-erdogan-26991240

В дипломацията има различни роли и различни актьори. Очаквано изказването на Ердоган за душевните граници породи различни коментари.

Поне 64 жертви при пожар в руски мол

http://www.mediapool.bg/pone-64-zhertvi-pri-pozhar-v-ruski-mol-news277203.html

Най-малко 64 са жертвите на пожар, който обхвана търговския център в сибирския град Кемерово, предаде ТАСС, цитирайки министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков. Десетки хора са ранени, а някои все още се водят в неизвестност. По време на пожара от търговския център са евакуирани стотина души. Някои от хората са скачали от прозорците на мола с надеждата да се спасят от пламъците. По първоначални данни пожарът е започнал на четвъртия етаж, след което бързо се е разпространил. Там се намирали кино салоните и властите се опасяват, че броят на загиналите може да се увеличи. В два от киносалоните покривът се е срутил. Към момента няма информация каква е причината за пожара. Търговският център е открит през 2013 г. На територията му с площ 23 хиляди квадрати метра има паркинг за 250 автомобила, магазини, зала за боулинг, детски център и кино. Очевидци разказват подробности за трагедията. Например, Анна Заречнева, която била заедно с роднини в една от кинозалите, пише в Instagram, чe никой не е организирал евакуацията на хората, противопожарната сигнализация не се е задействала. Намерените тела още не са идентифицирани. Четирима души са задържани и разпитани, включително арендаторът на помещението, в което се предполага, че е възникнал пожарът, както и управителят на компанията, обслужваща търговския център, съобщи говорителката на следствения комитет Светлана Петренко. Кемерово се намира на 3 600 километра от Москва и е разположен е край въглищен басейн. В града живеят повече от 500 хиляди души.

Десетки загинаха при пожар в руски мол

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginaha-pri-pozhar-v-ruski-mol-news277203.html

Най-малко 48 са жертвите на пожар, който обхвана търговския център в сибирския град Кемерово, предадоха световните агенции. Ранените са 42 души, но 16 все още се са в неизвестност. По време на пожара от търговския център са евакуирани стотина души. Някои от хората са скачали от прозорците на мола с надеждата да се спасят от пламъците. По първоначални данни огънят е започнал на четвъртия етаж, след което бързо се е разпространил. Там се намирали кино салоните и властите се опасяват, че броят на загиналите може да се увеличи. В два от киносалоните покривът се е срутил. Към момента няма информация каква е причината за пожара. Търговският център е открит през 2013 г. На територията му с площ 23 хиляди квадрати метра има паркинг за 250 автомобила, магазини, зала за боулинг, детски център и кино.

Десетки загинаха при пожар в руски мол, 40 деца са в неизвестност

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginaha-pri-pozhar-v-ruski-mol-40-detsa-sa-v-neizvestnost-news277203.html

Най-малко 37 са жертвите на пожар, който обхвана търговския център в сибирския град Кемерово, предадоха световните агенции. Ранените са 42 души, но 69 все още се са в неизвестност. Общо 40 деца се издирват от властите. По време на пожара от търговския център са евакуирани стотина души. Някои от хората са скачали от прозорците на мола с надеждата да се спасят от пламъците. По първоначални данни огънят е започнал на четвъртия етаж, след което бързо се е разпространил. Там се намирали кино салоните и властите се опасяват, че броят на загиналите може да се увеличи. В два от киносалоните покривът се е срутил. Към момента няма информация каква е причината за пожара. Търговският център е открит през 2013 г. На територията му с площ 23 хиляди квадрати метра има паркинг за 250 автомобила, магазини, зала за боулинг, детски център и кино.

Арест за политик, празнувал смъртта на жандармериста Белтрам

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-arno-beltram-treb-26991239

Ляв френски политик е арестуван след пост в Туитър, че празнува смъртта на жандармериста, който загина след като се размени със заложник във френския град Треб.

Опасно покачване на нивото на Дунав край Силистра

http://www.cross.bg/silistra-pokachvane-santimetra-1571040.html

/КРОСС/Опасно покачване на нивото на Дунав се очаква днес в района на Силистра. Прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката прогнозата за началото на седмицата са за 15 сантиметра покачване. Нивото днес и утре може да достигне 712 сантиметра. На територията на страната река Дунав е понижила нивото си единствено в Ново село и Видин. Навсякъде по долното течение се отбелязват положителни стойности. Спасителните служби в Силистра вече са разпратили писма до всички кметове на населените места в близост до водата. На този етап пряка опасност за населението няма. Междувременно река Тунджа е пред преливане край Елхово. До достигане на критичното ниво остават 20 сантиметра. Водоемът заля най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водата продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.  

Затварят улици за срещата на върха

http://budnavarna.bg/32083-zatvaryat-ulitsi-za-sreshtata-na-varha/

снимка: Будна Варна

От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретният маршрут до резиденция Евксиноград.

 

Морската столица е домакин на разговорите между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бойко Борисов и лидерите на Европа Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.
Очаква се срещата на върха да премине под знака на разговори за пари и бежанци. Ердоган заяви, че ще поиска оставащата сума от обещаните му 3 милиарда евро, за да държи сирийските бежанци в Турция.
От своя страна, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че проблемите между ЕС и Турция не спират да се увеличават, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара.

Материалът Затварят улици за срещата на върха е публикуван за пръв път на Будна Варна.

По случай днешния "Ден на Тракия" показват изложба с реквизит от филма "Капитан Петко войвода" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371398

По случай Деня на Тракия 26 март изложба с реквизит от филма "Капитан Петко войвода" бе открита в сградата на Музея на Възраждането във Варна на ул. Л. Заменхоф 21, научи Moreto.net. Изложбата показва пътя на създаването на един знаков за българската памет филм и припомня историята на българите преселници от Беломорска Тракия.

Френски ветеран спря Григор Димитров в Маями

http://www.cross.bg/shardi-dimitrov-mayami-1571039.html

/КРОСС/Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями, САЩ. Най-добрият ни тенисист загуби с 0:2 сета (4:6, 4:6) от френския ветеран Жереми Шарди. Първият сет започна с гейм на 0 за Шарди, но Гришо отвърна със същото. Дуелът беше равностоен до оказалия се последен десети гейм, в който Димитров се пропука при свое подаване и Шарди затвори тази част с 6:4. Вторият сет се разви по идентичен начин, като първата ни ракета отново допусна пробив в края му за 6:4 в полза на френския си съперник. каза българинът в МаямиТова бе пети мач между Димитров и Шарди на ниво ATP. Французинът записа втора победа срещу Гришо. Първата бе преди 7 години, в първия кръг на "Ролан Гарос" - 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:4). Следващото препятствие в Маями пред Шарди - №90 в света, е победителят от сблъсъка между Милош Раонич (Канада) и Диего Шварцман (Аржентина), чиито мач започва около 04:00 ч. българско време.  

Григор Димитров отпадна от "Мастърс"-а в Маями

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-otpadna-ot-mastars-a-v-mayami-news277202.html

Григор Димитров загуби от Жереми Шарди в два сета в двубой от третия кръг на "Мастърс"-а в Маями. Срещата приключи само след час и 24 минути при резултат 4-6, 4-6 за Шарди. 31-годишният французин направи по един пробив в двата сета, след като стигна до общо седем възможности за пробив в мача. Димитров само веднъж застраши подаването на съперника си, без да успее да реализира пробив. Това е четвърта загуба за българина в последните пет срещи. Григор Димитров трябва да се върне на корта в средата на април, когато стартира турнирът на клей в Монте Карло.  

Порнозвездата Сторми Даниълс била заплашена, за да мълчи за връзката си с Тръмп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780955

Порнозвездата Сторми Даниълс била заплашена, за да мълчи за връзката 
си с ТръмпАктрисата и режисьорка на филми за възрастни Сторми Даниълс, която твърди, че имала сексуална връзка с Доналд Тръмп, преди той да стане президент, каза в голямо телевизионно интервю, че през 2011 г. била заплашена, докато била на паркинг с детето си и предупредена да мълчи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Таксиметрови шофьори на протест: Искат справедлива присъда за убийството на техен колега

http://www.cross.bg/shofyori-taksimetrovi-kolega-1571038.html

/КРОСС/ Таксиметрови шофьори от Русе излизат на протест с искане за справедлива присъда за младежите, които убиха в края на март миналата година техен колега в село Николово. Шествието ще тръгне в 8 ч. и ще премине през целия град. Участие са заявили шофьори на около 500 автомобила. В 9:15 ч. те ще се съберат пред Съдебната палата, за да поставят исканията си. 15 минути по-късно трябва да започне поредното заседание по делото за убийството на таксиметровия шофьор. Очаква се към русенските таксиметрови водачи да се присъединят и техни колеги от цялата страна. Подобни шествия в същия час са предвидени и в София и Пловдив.  

И река Тунджа е пред преливане

https://frognews.bg/novini/reka-tundja-pred-prelivane.html

Река Тунджа е пред преливане край Елхово. Прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката прогнозата за началото на седмицата са за нови 15 сантиметра.

Ще се разбере ли ЕС с Ердоган?

https://www.actualno.com/europe/shte-se-razbere-li-es-s-erdogan-news_666393.html

Споразумението относно бежанците и конфликта на Турция с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф - това са основните теми на срещата на ЕС с турския президент Реджеп Ердоган във Варна, на които обръща внимание руската информационна агенция ТАСС. Руската агенция внимателно посочва кой ще присъства на срещата - от европейска страна това са председателите на ЕК и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, председателят на ЕП Антонио Таяни, а от турска - Реджеп Ердоган, ми

Дори само фактът, че срещата във Варна се случва, е успех

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780667

Дори само фактът, че срещата във Варна се случва, е успехБорисов - единственият в ЕС, който може да говори с Ердоган Дори само фактът, че срещата във Варна се случва, е успех Но тя ще остави повече отворени въпроси, отколкото чакани отговори Реджеп Ердоган, или както го нарича Бойко Борисов, приятелят Тайпи, е на крачка от постигането на абсолютна султанска власт.

Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано край индонезийските острови Танимбар

http://www.cross.bg/registrirano-zemetresenie-tanimbar-1571037.html

/КРОСС/ Земетресение със сила 6,4 беше регистрирано край индонезийския архипелаг Танимбар, предаде Ройтерс, като цитира американския Геофизически институт. Няма информация за жертви или поражения. Индонезийската сеизмологична агенция е издала предупреждение за опасност от цунами, отбелязва Франс прес.  

В София започва обсъждането на създаване на Европейска прокуратура

http://www.cross.bg/prokyratyra-sofiya-evropeiiskata-1571036.html

/КРОСС/ Министри на правосъдието, главни прокурори и ръководители на европейски институции ще обсъждат в София създаването на Европейската прокуратура. Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Европейската прокуратура, която ще разследва престъпления срещу финансовата система на ЕС, трябва да заработи най-късно до 2021 година. Засега тя ще действа на територията на 20 страни-членки, но е отворена и за останалите, които все още се колебаят. Участниците във форума в резиденция „Бояна" ще бъдат информирани от представители на ЕК за степента на готовност за старт на най-новата евроструктура. Сред ключовите въпроси са практическите последици от създаването на Европейската прокуратура и нейната цена. „Изчисляваме на принципа анализ на разходи и ползи, т.е колко ще струва и колко ще си върнем. Възвращаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 милиарда евро годишно. „ Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година", прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдието.  

Психиатър: Смяната на часовото време е вредна за психиката и тялото ни

https://www.actualno.com/health/psihiatyr-smjanata-na-chasovoto-vreme-e-vredna-za-psihikata-i-tjaloto-ni-news_666371.html

Смяната на часовото време е вредна както за психиката, така и за тялото ни. Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев по повод преминаването към лятното часово време и преместването на стрелките на часовниците с час напред пред "Фокус". По думите му предстои загубена седмица за хората в активна възраст, защото настройката към новото часово време ще стане изключително бавно и ще има своите последствия. "Тази седмица, след като отидат на работа в 08.00 часа, здравите хора в активна

Коне бедстват и умират в Осоговската планина (Видео)

https://petel.bg/Kone-bedstvat-i-umirat-v-Osogovskata-planina--Video-__257071

Десетки коне бедстват и умират на поляните под връх Руен, във високите части на планината Осогово, съобщава "Булфото".   Част от конете с...

Важна информация от НАП, касаеща бизнеса! До края на месеца...

https://petel.bg/Vazhna-informatsiya-ot-NAP--kasaeshha-biznesa--Do-kraya-na-mesetsa----__257077

Всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават ед...

Имат ли връзка Благо Георгиев и Гери-Никол? Отговорът дадоха техни приятели пред Гала и Стефан

https://petel.bg/Imat-li-vrazka-Blago-Georgiev-i-Geri-Nikol--Otgovorat-dadoha-tehni-priyateli-pred-Gala-i-Stefan__257075

Снимка на футболиста Благой Георгиев и певицата Гери-Никол разбуни духовете в последната седмица. Тя е от купон след предаването "Като дв...

Полицията във Варна продължава да търси нови служители, ето подробностите

https://petel.bg/Politsiyata-vav-Varna-prodalzhava-da-tarsi-novi-sluzhiteli--eto-podrobnostite-__257078

ОД на МВР - Варна приема документи на  кандидати по конкурс за държавна служба в МВР  на вакантни младши изпълнителски длъжности, за които...

Шофьори на протест заради жестокото убийство на таксиметров водач

https://frognews.bg/novini/shofjori-protest-zaradi-jestokoto-ubiistvo-taksimetrov-vodach.html

Таксиметрови шофьори искат справедлива присъда за убийството на техен колега. Шествието им ще се проведе днес в Русе. Причината е поредното съдебно заседание по делото за убийството на Валери Спиридонов.

50 000 души протестираха по улиците на Барселона след ареста на Карлес Пучдемон в Германия

http://www.cross.bg/pychdemon-dyshi-katalyniya-1571035.html

/КРОСС/Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде 24horas. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Протестно шествие премина от представителството на Европейската комисия до германското консулство. Ранени бяха над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани. Председателят на каталунския парламент Роже Торент призова за "широк социален и демократичен фронт в защита на правата и свободите" в Каталуния след задържането на Пучдемон в Германия по силата на заповед за арест, издадена от испанските власти. Торент каза, че "испанското правителство атакува демокрацията в сърцето и използва Каталуния като лаборатория за преследване на дисиденти навсякъде другаде". Каталуния и Испания преживяват най-мрачните си моменти, откакто демокрацията бе възстановена преди четири десетилетия, продължи председателят на каталунския парламент, цитиран от Асошиейтед прес. Днес Пучдемон ще застане пред съдия, след като бе задържан въз основа на европейска заповед за арест в провинция Шлезвиг-Холщайн.  

Арестуваха френски политик, празнувал смъртта на полиция в Треб

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-frenski-politik-praznuval-smyrtta-na-policiia-v-treb-2086969

Ляв френски политик е арестуван за пост в Twitter, съобщи AFP. Полицията във Франция е задържала Стефан Поусие в дома му, заради това, че в социалната мрежа политикът празнувал смъртта на загиналия полицай.

Прелест: Бебе тюленче се радва на слънцето в Латвия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/prelest-bebe-tiulenche-se-radva-na-slynceto-v-latviia-video-2086981

Бебе тюленче привлече огромно внимание към себе си с най-обикновено занимание – излежавайки се на слънце. Топлите лъчи приканиха тюлените край латвийския град Вентспилс да излязат на сушата.

Лице в лице с лавина: Туристи заснеха как колите им бяха затрупани от тонове сняг (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/lice-v-lice-s-lavina-turisti-zasneha-kak-kolite-im-biaha-zatrupani-ot-tonove-sniag-video-2086972

Десетки туристи в руския ски курорт Кабардино-Балкария се оказаха лице в лице с лавини. Те заснеха как автомобилите им се затрупват от тонове сняг.

Равносметката след пожара в руския мол: 53 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ravnosmetkata-sled-pozhara-v-ruskiia-mol-53-zhertvi-i-desetki-vyprosi-video-2086997

Следственият комитет на Русия потвърди смъртта на 53-ма души при избухналия вчера пожар в търговски център в сибирския град Кемерово, предаде ТАСС, като цитира говорителката на федералното следствие Светлана Петренко.

Ад в Русия: 48 изпепелени в сибирския мол, 9 от телата са на деца

https://offnews.bg//sviat/ad-v-rusia-48-izpepeleni-v-sibirskia-mol-9-ot-telata-sa-na-detca-677442.html

Най-малко 48 души са загинали в пожара, който избухна в неделя в търговския и развлекателен комплекс в сибирския въгледобивен град Кемерово. 9 от идентифицираните тела са на на деца.

27 са изчезнали, съобщиха властите в Русия, цитирани от Би Би Си.

Пламъците тръгнали от горен етаж на комплекса към 17 ч местно време, докато много от жертвите били в кинозалите. По първоначална информация покривът рухнал върху два киносалона. Обхванал е около 1 500 кв. м. Горят третият и четвъртият етаж.

Видео, публикувано в социална медия, показва хора да скачат през прозорците в опит да се спасят от пламъците.

Около 660 служители на аварийните служби се борят със стихията. Причината за пожара все още не е ясна, тече разследване. Трима души са задържани.

Кемерово е на около 3 600 км източно от руската столица Москва.

Комплексът е открит през 2013 г. В него има ресторанти, сауна, боулинг и зоопарк.

Арестуват френски политик, писал в Туитър, че празнува смъртта на полицая-герой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780952

Арестуват френски политик, писал в Туитър, че празнува смъртта на полицая-геройЛяв френски политик е арестуван защото написал в социалната мрежа „Туитър“, че празнува смъртта на полицая, който загина след като се размени със заложник във френския град Треб, предава "Фокус" . Полицията е арестувала Стефан Поусие в дома му в Див сен Мер, северозападна Франция. Той написа в „Туитър“: „Когато е убит полицай си мисля за приятеля

Част от Пловдив остава без вода

https://www.actualno.com/plovdiv/chast-ot-plovdiv-ostava-bez-voda-news_666384.html

На 26 март ще бъде нарушено водоподаването към живущите в района на бул. „Руски“ в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на водоснабдителното дружество, обслужващо Пловдивска област. Без вода заради реконструкция на водопроводни отклонения ще бъдат жителите в района на булеварда от ул. „Драган Цанков“ до ул. „Гладстон“. Водоподаването ще е нарушено за времето от 09.00 до 17.00 ча

Завърши 53-ият Балкански пролетен фестивал в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/03/springfest/

В неделя вечерта на 25 март 2018 г. в Чикаго завърши най-дълго провежданият фестивал за Балканска и Източноевропейска музика и танци в САЩ – 53rd Annual Spring Festival. По традиция, той се провежда в сградата на International House на Чикагския университет (University of Chicago), един от най-престижните университети не само в САЩ, но и в света. В продължение на три дни, от петък  до неделя, International House се изпълни с музика, песни и танци.

64 станаха жертвите от пожара в търговския център в руския град Кемерово (видео)

http://www.cross.bg/kemerovo-ranenite-pozhara-1571034.html

/КРОСС/Потвърдена е гибелта на най-малко 64 души от мащабния пожар в мол в сибирския град Кемерово, над 50 пък са ранените съобщава ТАСС.  Експлозията е станала на горен етаж, където са залите за развлечение, много от жертвите и ранените са били на кино. Видеозапис показва как много хора скачат от прозорците в опит да се спасят от пламъците. Над 600 са ангажираните в спасителната операция. Все още няма данни за причините за пожара. В разследването се включва специална група от Москва, информират руските медии. Кемерово е на 3 600 километра от столицата, административен център, в който живеят повече от 500 хиляди души, разположен е край въглищен басейн. video:https://www.youtube.com/watch?v=3uVa20VhKMU  

Трийсет и седем станаха жертвите от пожара в търговския център в руския град Кемерово

http://www.cross.bg/dyshi-kemerovo-pozhara-1571034.html

/КРОСС/Потвърдена е гибелта на най-малко 37 души от мащабния пожар в мол в сибирския град Кемерово, съобщава ТАСС. Издирват се 64 души, сред тях 41 деца, а част от сградата вероятно ще се срути. Експлозията е станала на горен етаж, където са залите за развлечение, много от жертвите и ранените са били на кино. Видеозапис показва как много хора скачат от прозорците в опит да се спасят от пламъците. Над 600 са ангажираните в спасителната операция. Все още няма данни за причините за пожара. В разследването се включва специална група от Москва, информират руските медии. Кемерово е на 3 600 километра от столицата, административен център, в който живеят повече от 500 хиляди души, разположен е край въглищен басейн.  

Пролетта се завръща с температури до 26 градуса през уикенда

http://dnes.dir.bg/news/vreme-prognoza-prolet-26991208

През следващите няколко дни температурите тръгват нагоре и ще достигнат отново пролетни стойности, в някои дни по-характерни за месец май.

Костадинов: Нашата власт и Борисов се държат като вилает на Ердоган

https://frognews.bg/novini/kostadinov-nashata-vlast-borisov-darjat-kato-vilaet-erdogan.html

Протестът е в 12 часа в центъра на Варна. Протестираме, защото Ердоган няма място в Бългапия и ЕС особено след последните провокативни изявления към териториите на съседни държави. Нека варненци излязат и покажат, че не всички сме рая. Това каза лидерът на партия ”Възраждане” Костадин Костадинов.

Преглед на печата - 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371397

Предстоящата днес среща ЕС-Турция във Варна е сред водещите теми на вестниците. "Премиерът провери строежа на важен булевард. До последно кърпят дупки, пазят в тайна маршрута на кортежите. Проверка на строителството на най-мащабния инфраструктурен обект във Варна - бул.

Столично училище предлага: Два пъти без униформа и край със стипендията

https://www.actualno.com/education/stolichno-uchilishte-predlaga-dva-pyti-bez-uniforma-i-kraj-sys-stipendijata-news_666370.html

Неприлично облекло или два пъти без униформа и учениците остават без стипендия. Защо едно софийско училище реши да наложи тези правила и може ли те да намерят място в цяла България? Успех над 5,50 е достатъчно условие за получаване на стипендия. Но не и в столичното 119-о училище, съобщава "Нова телевизия". Тук учениците са задължени да носят униформи. Правило, което важи вече повече от 5 години. А практиката показва, че не се спазва. Затова ръководството на училището решава да се бо

Актуална пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1571033.html

/КРОСС/І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 5° до 8°. Времето над страната е облачно.Вятър духа в областите Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Смолян и София. Слаб дъжд вали в областите Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Търговище, Разград, Варна, Шумен, Русе, Кърджали и в районите на Пода, Босна, Каблешково и Дюлински проход /обл. Бургас/, Трън /обл. Перник/, Нова Загора, Твърдица и Котел /обл. Сливен/, Дупница /обл. Кюстендил/.Сняг вали в областите Смолян, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, в планинската част на обл. Пазарджик, в районите на Попови ливади, Черна Места Баня и пр. Предела /обл.Благоевград/, Студенец /обл. Пловдив/, Бистрица, Боровец, Самоков, Владая, Козница, Гълъбец, Саранци, АМ „Люлин", АМ „Тракия" и АМ „Хемус" /обл.София/; пр. „Шипка", Ябланица, Луковит и Български извор /обл. Ловеч/.Пътните настилки са предимно мокри, на места заснежени, частично заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 50 м в района на Омуртаг /обл.Търговище/, Котел /обл. Сливен/, проход „Шипка", АМ „Хемус" и Витиня /обл. София/;- до 100 м в област Шумен и в района на Леденика /обл. Враца/, Гривица, Плевен, Любеново и Вълчитрън /обл. Плевен/; ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: до 30.04.2018 г

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/tyrtziya-donchev-drygi-1571041.html

/КРОСС/ Предстоящата днес среща ЕС-Турция във Варна е сред водещите теми на вестниците. "Премиерът провери строежа на важен булевард До последно кърпят дупки, пазят в тайна маршрута на кортежите Проверка на строителството на най-мащабния инфраструктурен обект във Варна - бул. "Васил Левски", направи премиерът Бойко Борисов в неделя. Така стана ясно, че близо 36 часа преди да посрещне президента на Турция Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер за историческата среща там, българският министър-председател вече е "на терен" в града. Обещаните от Брюксел два транша от по 3 млрд. евро, срещу което Турция да гарантира оставането на нейна територия на 3,5 млн. бежанци, ще е една от основните теми на разговорите в понеделник вечерта. Очаква се Ердоган да настоява за облекчено движение в ЕС на турски граждани и стоки. В града през целия уикенд течеше трескава подготовка. Ударно се кърпят дупки по булевардите, по които се очаква да минат кортежите, въпреки че от полицията категорично заявиха, че маршрутите ще бъдат пазени в тайна до последния момент от съображения за сигурност. Не е ясно и колко полицаи и цивилни ще са ангажирани с подсигуряването на охраната и реда. Както "24 часа" писа, Ердоган пристига с два самолета антураж и личен готвач за вечерята в "Евксиноград". Води си и засилена охрана, а вече над седмица екипи на българското НСО и турската служба координират действията си на място във Варна

Ердоган: Никакви отстъпки пред Европа днес във Варна

http://budnavarna.bg/32080-erdogan-nikakvi-otstapki-pred-evropa-dnes-vav-varna/

Преди срещата на върха ЕС – Турция във Варна турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим“, посочи Ердоган със суров тон пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон.

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години.

Началото на срещата на върха е планирано за 19 ч. и ще продължи най-малко два часа, след което домакинът Бойко Борисов, европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

Според Анадолската агенция официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма.

В същото време представителите на ЕС възприемат срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция. Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия, Аракан. Освен всичко това Анкара ще настоява за ликвидиране на политическите и изкуствените прегради в преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

Ердоган планира разговори с Туск и Юнкер по въпроса за ангажиментите на Брюксел пред Анкара, както и проблема за противодействието срещу дейността на терористите в европейските държави. Миналата седмица в публична реч турският държавен глава заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция.

„Видяха това в Африн, както и по време на операцията „Щит на Ефрат“. Но не изпълниха обещанията, които ни дадоха“, бе казал президентът. Тогава той обяви, че е подготвил купища видеозаписи и фотоси, направени в лагерите на търсещите убежище бежанци, и че ще ги предостави на Варненската среща.

Материалът Ердоган: Никакви отстъпки пред Европа днес във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Саудитска Арабия прехвана 7 балистични ракети от Йемен

http://dnes.dir.bg/news/raketi-sauditska-arabia-26991201

Седем балистични ракети, изстреляни от йеменски шиитски бунтовници, бяха прехванати тази нощ над Саудитска Арабия.

Предложения за пролетната ваканция на учениците

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/26/3149738_predlojeniia_za_proletnata_vakanciia_na_uchenicite/?ref=rss


"Детски Дневник" събра няколко предложения за занимания на ученици през пролетната ваканция:<br /><br />Време за игри в "Музейко" <br /><br />Детският научен център е подготвил полудневна програма, изпълнена с научни работилници, творчески ателиета и спортни игри. Подходящо за деца от 2 възрастови групи: от 1-ви и 2-ри клас и от 3-ти и 4-ти клас.<br /><br />Как протича един пролетен ден от ваканцията в Музейко?<br />8:30 – 9:00<br...

Пореден протест в Испания, искат свобода за Пучдемон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780948

Пореден протест в Испания, искат свобода за Пучдемон (Снимки)Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци.

Без вода във Варна – 26 март 2018

http://budnavarna.bg/32078-bez-voda-vav-varna-26-mart-2018/

снимка: Будна Варна

По информация от пресцентъра на ВиК – Варна, днес без вода са следните райони на града:

– част от ул. 8-ма и ул. 17-та в местност „Траката“ до около 15.00 часа.

Материалът Без вода във Варна – 26 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варна посрещна евролидерите и турския президент

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-zayavi-1571032.html

/КРОСС/Срещата между турския президент Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС във Варна приключи. При изключителни мерки за сигурност Ердоган и европейските лидери пристигнаха в морския град. Изявления след разговорите направиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. „Тази среща е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще", заяви Доналд Туск. „По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот", заяви той. "Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз, както и да се либерализира визовият режим за гражданите на южната ни съседка". Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата на върха във Варна. „Надявам се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. И все пак кандидатурата ни за членство е в сила от 1968 г., вече е 2018-а, а ние все още не сме нищо повече от кандидат", коментира Ердоган

Варна посреща евролидерите и турския президент

http://www.cross.bg/varna-ohrana-erdogan-1571032.html

/КРОСС/ Варна посреща европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, както и президента на Турция Реджеп Ердоган със засилени мерки за сигурност, с които са ангажирани служители на МВР от цялата страна. Домакините на срещата - премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министърът по европредседателството Лиляна Павлова, както и турските им колеги вече са във Варна и очакват важните гости. По предварителна информация европейските лидери ще пристигнат на летището във Варна в късния следобед, а точният час на пристигане на президента Ердоган се пази в тайна, но се очаква той да дойде преди Туск и Юнкер. Маршрутите на придвижване на кортежа на турския държавен глава са сменени поне десет пъти, но най-вероятно ще бъде избегната централната част на морската столица. Националната служба за охрана и турските служби работят в тясно сътрудничество. Осигурена е охрана с гранични катери по море, както и водолазна група, по основните кръстовища на Варна ще бъдат осигурени патрулни автомобили и регулировчици, както и полицейска охрана. Пътниците, които пристигат с редовни полети на летище Варна по същото време с официалните делегации, ще бъдат обслужени нормално, но ще се наложи да изчакат от пътуването на кортежите извън аеропорта. Очаква се Теск и Юнкер да отпътуват във вторник, а президента Ердоган още тази вечер.  

Футболните национали срещат Казахстан на Станимир Стоилов

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/26/3152703_futbolnite_nacionali_sreshtat_kazahstan_na_stanimir/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол ще опита да приключи с положителни емоции първия си лагер за 2018 г., след като в петък загуби домакинството на Босна и Хецеговина в Разград с 0:1. Тази вечер националите се изправят срещу водения от Станимир Стоилов Казахстан. Мачът ще се играе в унгарския град Фелчут от 19.00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ HD.<br /><br />Селекционерът на България Петър Хубчев посочи, че ще направи промени от мача с Босна, но няма да са много....

Протест срещу кварцовата кариера в Нови Хан

https://frognews.bg/novini/protest-sreshtu-kvartsovata-kariera-novi-han.html

Отново протест в Нови Хан. Недоволството е срещу добива на кварцов пясък в близост до селото. В кариерата в местността “Побит камък” се планира изнасянето на 80 хиляди тона пясък до края на тази година.

През 1932 г. деца са спасили десетки щъркели в с. Ружинци

https://www.actualno.com/vidin/prez-1932-g-deca-sa-spasili-desetki-shtyrkeli-v-s-rujinci-news_666383.html

През март 1932 г. децата от училището в с. Ружинци спасяват десетки замръзнали щъркели, каза за Радио „Фокус“- Видин Весела Пелова от Държавен архив-Враца. Тя посочи, че случката е описана в летописната книга на училището от местните учители. "През пролетта на 1932 г. в дните от 22 до 25 март зимата внезапно се завърнала във Врачанско след като прелетните птици се завърнали в родния си край. Щъркелите, косовете и лястовиците били застигнати от истинско бедствие и започн

Facebook пази "на склад" информационни масиви

http://clubz.bg/65853-facebook_pazi_na_sklad_informacionni_masivi

Снимка БГНЕС

След като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът Арс Текника (Ars Technica) съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, предаде Асошиейтед прес.  

Фейсбук заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея. Говорителка на Фейсбук каза, че информацията не е споделяна с приятели или с външни приложения и се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора. 

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните  и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, добавя АП. 

GPS на телефоните на Скрипал - изключени 4 часа в деня на покушението

http://clubz.bg/65852-gps_na_telefonite_na_skripal_izklyucheni_4_chasa_v_denq_na_pokushenieto

Цели 4 часа са били изключени Джи Пи Ес-ите на телефоните на Сергей и Юлия Скрипал в деня, в който бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок, пише британският вестник "Таймс".

Изданието цитира предположения на експерти, че това би позволило на двамата да осъществят секретна среща с неизвестни хора и на неизвестно място. Прессекретарят на "Скотланд ярд" отказа да коментира информацията с мотива, че не може да излага факти и обстоятелства в хода на разследването, съобщава Би Би Си.

Мобилният оператор е предоставил всички възможни данни на разследващите органи, пише вестникът.

За онзи мрачен 4 март е известно, че Сергей и Юлия са отишли в 9.45 ч на гробището, където са погребани съпругата и сина на Скрипал, в два и половина следобед са оставили колата си пред парка в Солсбъри и са тръгнали към италианския ресторант Zizi. Двамата бяха намерени в безсъзнание в 15.35 ч на пейка в центъра на града.

Отравянето им предизвика истинска буря в отношенията на Лондон с Москва. А след лидерската среща на ЕС в края на миналата седмица се заговори и за крути мерки срещу Русия. Великобритания вече изгони 23 руски дипломати. Очаква се още днес американският президент Доналд Тръмп да обяви, че САЩ също експулсират дипломати на Русия. 

Поне 10-15 държави от Европейския съюз ще ги последват. Според западни медии и България се готви да изгони руски дипломати. Но премиерът Бойко Борисов и министри незабавно заявиха, че София нито ще гони, нито ще отзовава дипломати от Москва.

Лиляна Павлова с подробности за срещата на най-високо ниво

http://budnavarna.bg/32076-lilyana-pavlova-s-podrobnosti-za-sreshtata-na-naj-visoko-nivo/

Основната задача на тази среща е възстановяване на диалога и доверието между лидерите в Европа и между ЕС и Турция. Фокусът безспорно е сигурността и бежанците, темата която е изключително важна – изпълнението на споразумението, интеграцията, ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция по интеграцията на бежанците и оставането им на територията на Турция, както и поетият от Европа ангажимент за осигуряване на финансов ресурс. Това заяви за БНТ Лиляна Павлова, която се намира в Евксиноград, където премиерът Бойко Борисов, ще посрещне председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Турция Реджеп Ердоган.

Запитана за какво ще настоява Европа, тя отвърна: „Темата с финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който евролидерите поеха в осигуряването на този ресурс и първият транш от 3 млрд.евро е факт. Има необходимост от изясняване каква сума е договорена, какви са дейностите и обхватът. По отношение на втория транш още миналата седмица се проведе заседание, на което той се обсъди. Той се дели на хуманитарна и нехуманитарна помощ. Важно е разпределението. Хуманитарната помощ е пряко насочена към бежанците“.

„Още в петък, когато се договаряше днешната среща, това бе голямо усилие и се радвам, че получихме мандат и подкрепа за провеждане на тази среща. В рамките на председателството е много важна стъпка в тази насока. Тя е от национален интерес и за България, и за Европа. За нас е много важно добрият диалог и добросъседските отношения да са пренесени по добър начин в  отношенията Европа-Турция – диалог, който видимо бе затруднен. Днес поставяме условия и създаваме рамка за нормализиране на диалога“, каза още Павлова. На въпрос кои ангажименти трябва да се изпълняват, за да се състои вторият транш, тя каза: „Основните ангажименти на Турция са изпълненията на споразумението от 2016 г. по отношение на бежанците. Важно е да се знае, че няма нови условия към Анкара“.

източник: БНТ

Материалът Лиляна Павлова с подробности за срещата на най-високо ниво е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Фейсбук е събирала години наред контакти и други данни от устройства с Андроид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780945

Фейсбук е събирала години наред контакти и други данни от устройства с АндроидСлед като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът Арс Текника (Ars Technica) съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси,

Посрещат Ердоган с протест

http://budnavarna.bg/32073-posreshtat-erdogan-s-protest/

Политическа партия „Възраждане‘‘ подготвя масов протест срещу участието на турския президент Реджеп Ердоган в срещата на високо ниво с европейските лидери във Варна в резиденция „Евксиновград“‘ днес.

Председателят на ,,Възраждане‘‘ Костадин Костадинов коментира, че ,,Ердоган няма място на територията на България, още по-малко на 26 март, когато страната ни отбелязва Деня на Тракия и когато си спомняме за геноцида на Османската империя, при които са изклани 30 хил. българи и изгонени около 150 хиляди бежанци от Тракия.“

Костадинов сподели също, че постоянните военни провокации от страна на Турция спрямо европейските държави-членки Кипър и Гърция, не говори добре за Ердоган.

‘‘Ако ние го посрещнем като слуги, като рая, както очакваме от управляващите, очевидно е, че не трябва повече да се уважаваме като народ‘‘, смята Костадинов.

Според него, ако Ердоган си иска парите за бежанците, които Меркел му е обещала, той да не забравя, че трябва да плати 10 млрд. долара обезщетение за изгонените българи от Тракия.

Протестът ще се проведе в 12ч. днес на площада пред Съдебната палата.

Тази сутрин на някои места в града имаше закачени послания от протестиращите.

Материалът Посрещат Ердоган с протест е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Протест и бой с полицията в Барселона заради ареста на Пучдемон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/protest-i-boj-s-policijata-v-barselona-zaradi-aresta-na-puchdemon-video-news_666395.html

Хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона, заявявайки, че арестуването на бившия премиер на областта Карлес Пучдемон в Германия няма да спре похода им към независимост. Най-разгорещените се сбиха и с полицията. Докато едно шествие преминаваше спокойно под традиционните знамена за независимост, тонът се покачи сред демонстрантите, свикани от радикалните Комитети за отбрана на републиката (CDR) - групира, която се застъпва за незабавно скъсване с Испания. Близо до полицейско управление ня

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-rolyata-1571031.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Пролетното почистване започна. Къде да изхвърлим старите дрехи и ненужните вещи? Тема: Промените във времето засилват вирусите. Как да ги спрем? Съветите на проф. д-р Тодор Кантарджиев Тема: Спасените от премръзване щъркели са отново на свобода. Как ще оцелеят птиците? Тема: България, Европа и бежанците - гост председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова Тема: България - домакин на ключовата среща ЕС - Турция. На живо от Варна говори министър Лиляна Павлова Тема: Какво има да каже на Европа Ердоган? Прогнозите на анализаторите Тема: Седмицата на модата - започва "София фешън уийк". Българските дизайнери на световно ниво БТВ, "Тази сутрин" Тема: Каква ще е ролята на България в срещата Eвропейски съюз - Турция? Министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тема: Защо БСП поиска държавна намеса в сделката с ЧЕЗ? Гост - Антон Кутев. Тема: В рубриката „Чети етикета": има ли опасен спад във ваксинациите и защо родители отказват да имунизират децата си? Тема: Кое е новото музикално откритие в „Гласът на България"? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Варна под обсада

Най-важното от Варна през вчерашния 25 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371396

Историческо злато за варненски плувец в Австрия Щафетата на българския национален отбор по плуване влезе в историята на силния международен турнир „Мултинейшънс". Спортният форум, в който участват национални гарнитури от цяла Европа, се провежда в Австрия.

Преизбраха единодушно Васил Новоселски за председател на читалището в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bb/

Васил Новоселски бе преизбран единодушно за председател на НЧ „Никола Вапцаров-1866“ в Благоевград. Той застава начело на читалището за трети пореден мандат. Той бе единствена кандидатура и бе преизбран с гласовете на 97 членове.

Новоселски направи отчет на изминалия период от 3 години като отчете, че близо 500 самодейци работят в 12 творчески обединения, школи и състави и всяка година се провеждат между 100 и 160 събития.

Бюджетът на читалището е 348 000 хиляди лева  като тази година е по-висок с 12% от миналогодишния. В него работят 42-ма служители.

Материалът Преизбраха единодушно Васил Новоселски за председател на читалището в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Празнуват Габриел, Габриела- кръстени на Божията сила

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/praznuvat-gabriel-gabriela-krasteni-bojiiata-sila.html

Православната църква отбелязва днес Събор на Св. Архангел Гавраил. Имен ден празнуват съименниците му, както и Габриел, Габриела и Габи. Името е от еврейски произход и означава ”Божия сила”.

Празнуват Габриел, Габриела- кръстени на Божията сила

https://frognews.bg/novini/praznuvat-gabriel-gabriela-krasteni-bojiiata-sila.html

Православната църква отбелязва днес Събор на Св. Архангел Гавраил. Имен ден празнуват съименниците му, както и Габриел, Габриела и Габи. Името е от еврейски произход и означава ”Божия сила”.

Предстоящи събития в страната за 26 март

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1571028.html

/КРОСС/ София.Президентът на Република Словения Борут Пахор е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. От 09.30 часа на площад „Св. Александър Невски" ще се състои церемонията по официалното посрещане на държавния глава на Словения. Двамата ще проведат среща „на четири очи" на „Дондуков" 2 от 10.00 часа, след което ще се проведат пленарните разговори на официалните делегации на България и Словения. В 11.00 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция. ***София.От 11.30 часа пред столичния паметник „Одринска епопея" в градинката до църквата „Св. Николай Софийски" държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея. ***Варна/ резиденция „Евксиноград".В резиденция „Евксиноград" ще се проведе лидерската среща между ЕС и Турция. ***София.От 9.00 часа в Националния дворец на културата ще се проведе международната конференция „Предизвикателства пред киберсигурността" Гости на официалното откриване на конференцията са комисарят по цифрова икономика и общество Мария Гарбиел и вицепремиерът Томислав Дончев. ***София.От 10.00 часа в резиденция „Бояна" ще започне Конференция за създаване на Службата на европейския прокурор (EPPO). От 11

Родени на 26 март

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-federatziya-1571030.html

/КРОСС/ Андриан Райков, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Василий Такев, посланик на България в Португалия Димитър Станчев, бизнесмен и тв продуцент Добромир Карамаринов, президент на Българската федерация по лека атлетика и първи вицепрезидент на европейската федерация Жеко Алексиев, художник Иван Искров, бивш управител на БНБ Нено Влайков, председател на СД на НИТИ - Казанлък, бивш депутат Пелин Пелинов, писател и драматург Румен Такоров, бивш депутат Проф. Андрей Пантев, историк, бивш депутат  

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780943

Актуална пътна обстановкаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 06:00 ч за 26.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 5° до 8°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Смолян и София.   Слаб дъжд вали в областите Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Търговище,

Продължава да намалява безработицата във Варненско

https://www.actualno.com/varna/prodyljava-da-namaljava-bezraboticata-vyv-varnensko-news_666386.html

Безработицата във Варненско продължава да намалява. В  края на февруари нейното ниво е 4,9%. За пореден месец отчитаме спад в равнището на безработица в областта и специално на територията на Община Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетостта във Варна. "За областта равнището на безработица през февруари е 4,9 процента, което в сравнение с месец януари е намаление с 0,3 процента. За

Изборите в Египет повдигат въпроси за икономиката и сигурността

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/26/3151901_ikonomikata_i_sigurnostta_shte_sa_osnovniiat_zalog/?ref=rss


От днес до сряда десетки милиони египтяни ще гласуват за президент на фона на притеснения за нарастващото влияние на силовите структури и армията в обществото.<br /><br />Резултатите от третото гласуване за президент от Арабската пролет насам едва ли ще донесат голяма изненада. Въпросът, който занимава експертите в страната и чужбина, е какво ще е политическото и икономическо бъдеще на най-многолюдната арабска държава.<br /><br />Някога незаобиколим фактор в арабската...

Директно от Евксиноград! Павлова разкри какво ще се случи на срещата между Борисов, Юнкер, Туск и Ердоган

https://petel.bg/Direktno-ot-Evksinograd--Pavlova-razkri-kakvo-shhe-se-sluchi-na-sreshhata-mezhdu-Borisov--YUnker--Tusk-i-Erdogan-__257062

Основната задача на тази среща е възстановяване на диалога и доверието между лидерите в Европа и между ЕС и Турция. Фокусът безспорно е си...

Китайска космическа станция може да падне в България

https://petel.bg/Kitayska-kosmicheska-stantsiya-mozhe-da-padne-v-Balgariya-__257064

Снимка: az-deteto.bg  Китайската космическа станция “Тянгун 1” лети към Земята. Очаква се огромният апарат, който тежи 8 тона, да падне между 3...

"Вокил" взе 5 медала от държавното по кикбокс, Румина Георгиева шампионка

https://petel.bg/Vokil-vze-5-medala-ot-darzhavnoto-po-kikboks--Rumina-Georgieva-shampionka__257065

Титла за Румина Георгиева и четири сребърни медала в Шумен. Това е равносметката на варненския "Вокил" от държавното първенство по кикб...

Драконовски мерки за сигурност във Варна (Видео)

https://petel.bg/Drakonovski-merki-za-sigurnost-vav-Varna--Video--__257061

Драконовските мерки за сигурност заради пристигането на европейските лидери и турския президент започват още от летището във Варна. По-к...

17% е заетостта на бежанските центрове в България в момента

https://petel.bg/17--e-zaetostta-na-bezhanskite-tsentrove-v-Balgariya-v-momenta__257066

Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%. Под 850 човека има настанени във всички териториални поделения на Държавната аге...

Владо Плацентата искал плацента, за да се избави от болестта си

https://petel.bg/Vlado-Platsentata-iskal-platsenta--za-da-se-izbavi-ot-bolestta-si__257067

Владимир Стоянов, който преби д-р Албена Гагова в болница "Шейново", е искал да вземе плацентата на бебето си, за да не умре. Той смятал, че щ...

Днес в едно варненско училище е неучебен ден

https://petel.bg/Dnes-v-edno-varnensko-uchilishhe-e-neucheben-den-__257068

Във връзка с възникнала авария в парната и в електрическата инсталация в ОУ „Христо Ботев“, район “Аспарухово”, учебни занятия на 26-ти м...

Шофираш в насрещното – олекваш с 10 точки

https://petel.bg/SHofirash-v-nasreshhnoto-----olekvash-s-10-tochki__257069

Същите точки ще се отнемат и за неправилно изпреварване 10 точки ще се отнемат на шофьори за неправилно изпреварване, ако е създадена опа...

Предложението за брак към Златка можело да не е в "Като две капки вода", а в клетка

https://petel.bg/Predlozhenieto-za-brak-kam-Zlatka-mozhelo-da-ne-e-v-Kato-dve-kapki-voda--a-v-kletka__257070

Телевизионното предложение за брак в "Като две капки вода", което ММА боецът Георги Владимиров отправи на Златка Райкова, е можело и да не ...

На малка булка ѝ писна да кърми бебе на 1,5 година и се наръга като самурай

https://petel.bg/Na-malka-bulka----pisna-da-karmi-bebe-na-1-5-godina-i-se-naraga-kato-samuray-__257072

16-годишно момиче с бебе на година и половина се е намушкало с нож в корема в неуспешен опит за самоубийство в Смядово, съобщава "Монитор". С...

Още разкрития: "Фейсбук" знае на кого се обаждате и кой ви звъни, на кого пращате SMS и какво пише в него

https://petel.bg/Oshhe-razkritiya--Feysbuk-znae-na-kogo-se-obazhdate-i-koy-vi-zvani--na-kogo-prashhate-SMS-i-kakvo-pishe-v-nego__257073

"Фейсбук" знае на кого се обаждате и кой ви звъни, на кого пращате SMS и какво пише в него Докато потребителите продължават да трият Фейсбук ...

Труп изплува от водите на Дунав край Видин

https://petel.bg/Trup-izpluva-ot-vodite-na-Dunav-kray-Vidin__257074

Снимка Булфото, архив На зловеща находка са се натъкнали гранични полицаи край Видин. В събота около 15.20 часа органите на реда са открил...

Голям пожар в търговски център в Русия, 40 души са загинали, над 70 се издирват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780941

Голям пожар в търговски център в Русия, 40 души са загинали, над 70 се издирватВ търговски център „Зимна Вишна“ в гард Кемерово около 17 часа местно време възниква пожар на четвъртия етаж, като огънят заема площ от около 1 500 квадратни метра, което предизвиква срутване на покривна конструкция на площ от 600 квадратни метра. Пожарът е бил видим от други райони на града, пише руският вестник “Известия“, цитиран от "Фокус".

Пътна обстановка в страната - 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371394

Състояние на автомагистралите: АМ „Черно море“: Няма ограничения. АМ „Хемус“: Няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Опасно покачване на нивото на Дунав край Силистра

https://frognews.bg/novini/opasno-pokachvane-nivoto-dunav-krai-silistra.html

Опасно покачване на нивото на Дунав се очаква днес в района на Силистра. Прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката прогнозата за началото на седмицата са за 15 сантиметра покачване. Нивото днес и утре може да достигне 712 сантиметра.

Отбелязваме 26 март - Ден на Тракия

https://www.actualno.com/society/otbeljazvame-26-mart-den-na-trakija-news_666372.html

На 26 март ще се проведат тържествени събития, посветени на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, организирани от Столична община, Съюза на тракийските дружества в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Тържествата ще започнат със заупокойна служба в храм „Свети Николай Софийски-Нови”, след което ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Екзарх Антим І и ще последва честване-поклонение при Мемориала на Одринци. В програмата ще участват а

Хокеистът Александър Георгиев: Най-трудните ми и отговорни срещи досега са и най-щастливите

http://www.eurochicago.com/2018/03/alexandar/

В Еврочикаго вече писахме за чудесния дебют в Националната хокейна лига на САЩ на родения в Русе хокеист Александър Георгиев Георгиев. Благодарение на това, че бащата на хокеиста е бил състудент в Москва на основателя на нашия сайт, младата надежда на "Ню Йорк Рейнджърс" се съгласи да даде първо екслузивно интервю за българските читатели и приятели на спорта...

Ердоган и лидерите на ЕС се срещат във Варна без очаквания за пробив

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/26/3152504_erdogan_i_liderite_na_es_se_sreshtat_vuv_varna_bez/?ref=rss


"Отношенията между Европа и Турция са на исторически ниско ниво. Отдалечаването на Турция от демократичното управление, ускорено от репресиите след опита за атентат и референдума за промяна на Конституцията, които отблъснаха мнозина европейци. Антиевропейската реторика на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на кампанията и заплахите му да върне смъртното наказание само влошиха ситуацията. На Турция се гледа с дълбоко подозрение. Могат ли отношенията Турция-ЕС, характеризирани с...

Ползите и вредите от смяната на часовото време

http://dnes.dir.bg/news/vreme-smjana-26991138

В неделя преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред се отразява на организма ни около седмица. Все по-често тази смяна се оспорва.

Животът е като представление – в него най-често ....

http://www.cross.bg/naii-chesto-zhivotut-nego-1571027.html

/КРОСС/ Животът е като представление - в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места.Питагор

26 март в историята

http://www.cross.bg/purviyat-bulgariya-sila-1571025.html

/КРОСС/На днешната дата през 1668 г. Бомбай (днес Мумбай) минава под контрола на Великобритания.През 1828 г. австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт.През 1841 г. българският духовник Неофит Бозвели е заточен в Света гора.През 1899 г. в Москва е пуснат в действие първият трамвай.През 1913 г. по време на Балканска война Втора българска армия превзема Одрин.През 1934 г. националният отбор по футбол на България за пръв път участва в световна квалификация и губи в София от Унгария с 1:4.През 1934 г. в Обединеното кралство е въведен шофьорски курс.През 1942 г. по време на Втората световна война в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в окупирана Полша са затворени първите жени-затворнички.През 1948 г. е публикуван първият закон за прокуратурата в България.През 1950 г. в София е проведен първият мач от българския турнир по аматьорски бокс "Странджа".През 1969 г. в Космоса е пуснат първият съветски метеорологичен спътник.През 1992 г. американският боксьор Майк Тайсън е осъден на десет години затвор за изнасилване.През 1995 г. влиза в сила Шенгенския договор.През 1996 г. международния валутен фонд одобрява заем на Русия на стойност 10,2 млрд. долара.През 2000 г. на президентските избори в Русия за президент на страната е избран Владимир Путин.През 2000 г. е подписана е Декларация между правителствата на България и Румъния за изграждането на Мост Видин-Калафат на река Дунав.През 2006 г

Конференция за създаване на службата на европейския прокурор ще се проведе в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/26/3152638_konferenciia_za_suzdavane_na_slujbata_na_evropeiskiia/?ref=rss


Конференция за създаване на службата на европейския прокурор ще се проведе в следващите два дни в София.<br />Темата на форума е сред основните приоритети както на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, така и на Европейската комисия.<br /><br />На конференцията ще бъдат обсъдени как ще се избира и назначава главния прокурор на Европейския съюз и на делегирани европейски прокурори, както и какви ще са последици от създаването на службата, включително...

Днес ще е облачно и ще вали дъжд, максимални температури до 15°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780934

Днес ще е облачно и ще вали дъжд, максимални температури до 15°Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи. Ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, в северозападните райони - от сняг, но и там с повишението на температурите ще преминават в дъжд. На повече места ще са валежите в Източна България, а значителни по количество в Родопите.

Седмицата започва с дъжд, температурите до 21 градуса към петък

https://frognews.bg/novini/sedmitsata-zapochva-dajd-temperaturite-21-gradusa-kam-petak.html

Тази седмица дъждът ще смени снега, а температурите ще достигнат 21 градуса, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Събор на архангел Гавриил

https://www.actualno.com/celebrate/sybor-na-arhangel-gavriil-news_666380.html

Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Десетки жертви на пожара в руския мол

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-targovski-tzentar-kemerovo-26991109

48 са вече потвърдените жертви на пожара в търговския център в руския град Кемерово. Най-малко 16 души са в неизвестност.

Геноцид в Тракия! Убити 60 000 българи, прокудени 280 000, отнети над 3 млн. дка земи

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/genotsid-trakiia-ubiti-60-000-balgari-prokudeni-280-000-otneti-nad-3-mln-dka-zemi.html

По данни на външно министерство на Царство България малко преди Балканската война само в Тракия българите са били около 420 хиляди. В Мала Азия са били няколко десетки хиляди. Става въпрос за около половин милион българско население.

Геноцид в Тракия! Убити 60 000 българи, прокудени 280 000, отнети над 3 млн. дка земи

https://frognews.bg/novini/genotsid-trakiia-ubiti-60-000-balgari-prokudeni-280-000-otneti-nad-3-mln-dka-zemi.html

По данни на външно министерство на Царство България малко преди Балканската война само в Тракия българите са били около 420 хиляди. В Мала Азия са били няколко десетки хиляди. Става въпрос за около половин милион българско население.

Абделкадер Месахел: Има малко алжирци в “Ал Кайда” и “Даеш” заради нашата т. нар. политика на джамията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780714

Абделкадер Месахел: Има малко алжирци в “Ал Кайда” и “Даеш” заради нашата т. нар. политика на джамиятаС България можем да си сътрудничим в борбата с нелегалната миграция, казва външният министър на Алжир - Г-н Месахел, вие сте първият външен министър, който идва в София от 34 г. Защо толкова се забавихте? - Има обективни причини за това отсъствие. Алжир премина през трудния период на борбата с тероризма,

Събор на св. архангел Гавриил, Св. мъченик Георги Софийски Стари (XV)

http://www.cross.bg/georgi-gavriil-sofiiiski-1571026.html

/КРОСС/ Събор на архангел ГавриилНа другия ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест. Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, така и светата Църква почита небесния пратеник - архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на Предтеча и сам за себе си е казал: ''Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога''. Неговото име - Гавриил значи ''сила Божия''. Светите Отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е пратен ангел с такова име, за да означи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а именно - ще бъде Бог всемогъщ, крепък и силен. Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, понеже серафимите стоят най-близко до Бога. Той е, значи, един от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.Кратък житиепис на св. Георги Софийски Стари Св. Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици за вярата от първите години на турското робство. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства

Без ток във Варна днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371395

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 март - понеделник, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 12:00 ч. - ул. Добри Войников 8, 10, 12, 29, 31, 33, 35, 37; ул.

Facebook е събирала години наред телефонни номера, контакти и други данни

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-e-sybirala-godini-nared-telefonni-nomera-kontakti-i-drugi-danni--258163/

Информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребителите, твърди социалната мрежа

Без вода за 12 часа днес в части от Кокаляне и Панчарево

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-za-12-chasa-dnes-v-chasti-ot-kokaliane-i-pancharevo-677438.html

"Софийска вода" ще прекъсне водоподаването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. "Околовръстна" , с. Кокаляне, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на с. Кокаляне, Вилна зона "Китката", Местност "Дебело гуно", Вилна зона "Бяла нива", Кокалянски ханчета – ул. "Буката", ул. "Държов дол", ул. "Лъката", с. Панчарево – ул. "Дружба", ул. "Люляк", ул. "Детелина", ул. "Падинето", ул. "Здравец", ул. "Момина сълза", ул. "Батиница". 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на "Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

"Софийска вода” предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132093/

В туристическа компания:
- Бих желал да поръчам билети за екскурзията с кораб, за мен и моята съпруга.
- Разбира се, господине! Имате ли някакви специални желания? Отделни легла отделни каюти?
- Абе, най-добре отделни параходи....

26 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371393

1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. – Българският духовник Неофит Бозвели е заточен в Света гора. 1899 г. – В Москва е пуснат в действие първият трамвай.

Честит рожден ден на Анелия Димова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780488

Честит рожден ден на Анелия Димова Днес рожден ден празнува Анелия Димова от отдел “Документация”. На плещите ѝ стои целият гигантски архив на вестника, а тя старателно следи всичко да бъде на мястото си. Бъди здрава и щастлива,

Професиите на бъдещето (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/03/26/3098145_profesiite_na_budeshteto_video/?ref=rss


В близко бъдеще много от професиите, които днес ни изглеждат незаменими, ще изчезнат, защото вместо хора, дейностите ще бъдат извършвани от роботи. Според някои прогнози през 2030 г. 85 % от работните места ще са такива, които не съществуват в момента. Какво ни очаква тогава - вижте във видеото.<br /><br />Още видео от рубриката "С две думи" - тук.<br />

Десетки коне измират от студ и глад в Осоговската планина

http://clubz.bg/65850-desetki_kone_izmirat_ot_stud_i_glad_v_osogovskata_planina

Десетки коне са били оставени да умрат от студ и глад високо в Осоговската планина. Вчера беше проведена акция на природозащитници. Цяло стадо от животните са били изоставени от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят.

Те са собственост на бизнесмена Петър Пищалов от Кюстендил.

"Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи, беше просто ужасна картина”, разказва една от природозащитничките. "Животните, които са останали живи и полуживи, са около 30 на брой. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около 1 годинка."

"И младите, и възрастните са много хърбави. Не са яли отдавна. Нямат вода, храна и подслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат", разказа друга природозащитничка.

При спасителната акция вчера хората се изкачили на около 1800 м височина, за да спасят конете. Животните не са имали сила да вървят, поради което храна им е оставена на място, за да оцелеят още няколко дни.

Собственикът на конете каза, че всяка есен ги събира, за да ги мести.

"Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първия ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих, конете ги няма", разказа собственикът им.

Той има около 70 коня, част от които са по програма.

"Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме", каза той.

Бизнесменът заяви, че взема по програма около 140 евро на кон субсидия. Той заяви, че днес ще се качи с шейна и други хора на коне, за да види животните си.

"Взел съм си с мене малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни", каза той.

Човекът, който стопанисва хижата, заяви, че от няколко години по европрограми има много коне в Осоговската планина. Той заяви, че никой не е потърсил него и колегите му за помощ.

"Те хубаво са избягали, но ако имаш 60 коня и те избягат, няма ли да потърсиш помощ?", каза една от природозащитничките. Условията в планината са тежки, но хората, които имат желание, ще се качат отново до конете, за да им доставят храна.

Десетки коне измират в студ и глад в Осоговската планина

http://clubz.bg/65850-desetki_kone_izmirat_v_stud_i_glad_v_osogovskata_planina

Десетки коне са били оставени да умрат от студ и глад високо в Осоговската планина. Вчера беше проведена акция на природозащитници. Цяло стадо от животните са били изоставени от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят.

Те са собственост на бизнесмена Петър Пищалов от Кюстендил.

"Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи, беше просто ужасна картина”, разказва една от природозащитничките. "Животните, които са останали живи и полуживи, са около 30 на брой. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около 1 годинка."

"И младите, и възрастните са много хърбави. Не са яли отдавна. Нямат вода, храна и подслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат", разказа друга природозащитничка.

При спасителната акция вчера хората се изкачили на около 1800 м височина, за да спасят конете. Животните не са имали сила да вървят, поради което храна им е оставена на място, за да оцелеят още няколко дни.

Собственикът на конете каза, че всяка есен ги събира, за да ги мести.

"Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първия ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих, конете ги няма", разказа собственикът им.

Той има около 70 коня, част от които са по програма.

"Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме", каза той.

Бизнесменът заяви, че взема по програма около 140 евро на кон субсидия. Той заяви, че днес ще се качи с шейна и други хора на коне, за да види животните си.

"Взел съм си с мене малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни", каза той.

Човекът, който стопанисва хижата, заяви, че от няколко години по европрограми има много коне в Осоговската планина. Той заяви, че никой не е потърсил него и колегите му за помощ.

"Те хубаво са избягали, но ако имаш 60 коня и те избягат, няма ли да потърсиш помощ?", каза една от природозащитничките. Условията в планината са тежки, но хората, които имат желание, ще се качат отново до конете, за да им доставят храна.

/Видео/ Талантлива певица от Благоевград плени журито на „Гласът на България“ с песента си „Сълзи“, ето кой отбор избра…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80/

Благоевградчанката София Арабаджиева впечатли журито на „Гласът на България“ с песента си „Сълзи“. Камелия, Графа и Иван Лечев се очароваха от изпълнението на младата благоевградчанка. Те я поздравиха за начина, по който е изградила песента и подчертаха, че има голям потенциал. Софи е възпитаничката на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград и от много малка се занимава с пеене, възпитаничка е на Златка Таскова дългогодишна учителка по пиано и солфеж. Позната е на благоевградската публика с участието в различни обществени прояви.

„Играя мач за мач, каза София, щастлива от изпълнението си“. Софи избра да отиде в отбора на Графа.

 

 

 

 

Материалът /Видео/ Талантлива певица от Благоевград плени журито на „Гласът на България“ с песента си „Сълзи“, ето кой отбор избра… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Членството на Турция в ЕС ще стане, ама като цъфнат налъмите на султана"

http://clubz.bg/65849-chlenstvoto_na_turciq_v_es_shte_stane_ama_kato_cyfnat_nalymite_na_sultana

Всичко е за пари - такъв прочит на срещата ЕС - Турция дава добричкият писател и лекар д-р Хасан Ефраимов. А за българското домакинство на проявата отсича:

"Какво по-хубаво от това комшията да сдобрява. Но не се заблуждавайте - срещата във Варна е за пари! Всички срещи са за пари, когато няма любов", казва той.

"За какво ѝ е на Турция да влиза в Европа?"

Турският президент Реджеп Ердоган вече обяви, че във Варна ще си поиска милиардите за бежанците, обещани от ЕС, без да посочва друга тема. Освен това турският президент вече успя да се скара с всички европейски лидери - за какво ли не, опреснява паметта ни д-р Ефраимов, който обаче е убеден, че ЕС не може без Турция, нито пък Турция може без ЕС. Затова „основно ще говорят за алъш-вериш, ще си определят квотите, ще гледат да има равновесие - особено заради бежанците“.

Прогнозата му е категорична:

„Членството на Турция в ЕС ще стане, ама като цъфнат налъмите на султана.“

Но все пак той допуска, че въпреки всичко лидерите ще декларират желание да я приемат – като ще обвържат това с условия за реформи, а Ердоган ще заяви готовност.

„Вечната война между кръста и полумесеца - никой няма да се сети, че и двете религии всъщност са една. Различни са само тълкуванията, както са различни версиите за това кой каква роля ще има след евентуална бъдеща сватба“, продължава известният добруджанец.

Според него, ако „сватбата“ не се състои, ЕС ще продължи да бъде християнски клуб. А другият вариант е, след като окончателно умрат илюзиите за еврочленството на Турция, отвъд Свиленград и Малко Търново да се появи огромен ислямски съюз.

„И за какво й е на Турция да влиза в Европа, каква демокрация в Анадола? Тези европейци нормални ли са?“, пита се писателят.

"Турция днес = България от 80-те години"

Известна в Кърджали лекарка, пожелала анонимност, е още по-мрачна: Ердоган сее гибел и нарича това мир, той обезглави европейската перспектива на страната си, казва тя.

„Не виждам шанс за влизане в Европа - интелигенцията е смазана, затворите са пълни с магистрати и журналисти, никой няма право на мнение, ислямизацията върви със страшна сила. Сега Турция е като България през 80-те години на миналия век, когато заради вицове срещу режима хората бяха затваряни в "Белене" и в лудниците“, казва тя.

Учителката Зекие Хасан от родопското село Фотиново смята, че мястото на Турция е в Европа и трябва да бъде приета като пълноправен, а не като формален член в съюза.

„Европейските лидери са в дълг към тази държава, която даде убежище на милиони бежанци, така даде спокойствие и по границите ни, но не получава никаква подкрепа за това. ЕС трябва да изпълни обещанията си и да се отнася към Турция с подобаващо уважение въпреки проблемите там“, подчертава тя.

"Комшулукът е най-важен"

„Българските  турци са част от единния български народ, а очакванията на всички от срещата ЕС - Турция са много високи. На Балканите комшулукът е най-важното нещо – съседите да са в добри отношения, иначе враждата поражда само вражда“, казва областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Той има лична мечта – да посрещне премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в града си. С решение на Министерския съвет джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград ще бъде реставрирана. Затова очаква да домакинства среща на двамата лидери, а тя би била „прекрасно послание към християни и мюсюлмани, към жителите на Европа и на света за това, че ние на Балканите пазим и почитаме историята“.

Борисов Помирителя

Разградският лидер е категоричен, че България и Бойко Борисов са мостът между Турция и ЕС.

„Тежестта върху този мост е огромна, но нашият премиер добре осъзнава, че всяка изречена дума е от значение за двустранните връзки и всяка дума може да промени мястото на страната ни в тази схема - в една или друга посока. България в момента е ключов фактор“, коментира Гюнай Хюсмен.

А защо посредникът е Борисов?

„Той е българският премиер в момента и ясно проличава неговата харизма, и неслучайно той е помирителят на Европа с Ердоган“. Вярвам, че Бойко Борисов ще направи достатъчното и необходимото, за да се нормализират отношенията между Анкара и Брюксел, уверява областният управител.

Срещата във Варна ще има някакъв ефект евентуално само за бизнеса, предполага икономистът от Хасково Орхан Мюмюн.

Той припомня декларацията на българския парламент от април 2015 г. за арменския геноцид, а тогава турската страна стопира двустранните бизнес проекти. Според него Турция трябва да стане член на ЕС само ако покрие всички изисквания и реши кипърския въпрос, но промените в турската конституция са по-скоро пречка за приемането ѝ в съюза.

„Очевиден е регресът по отношение на гражданските и политическите права и свободи след опита за преврат, който даде повод за чудовищна разправа с неудобните на Ердоган политици, със светски настроените висши армейци, офицерите от секретните служби и полицията. Известна в целия свят е съдбата на хиляди магистрати, университетски преподаватели и учители, закрити са медии, журналисти и издатели са в затвора“, възмущава се Орхан.

"Искаме я, тя се дърпа"

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма в Момчилград Мехмедали Рамадан е убеден, че едно членство на Турция в ЕС би могло да „опитоми“ самия Ердоган и властите в Анкара.

„Те убиват светския имидж на страната и я отдалечават скоростно от Европа, постигнатото от Ататюрк се срива пред очите ни. Ние искаме съседката си в ЕС, но тя се дърпа. Надявам се хората там да отвоюват промяната и да ги видим в голямото европейско семейство. То превъзпитава с ценностите на демокрацията“, казва той.

Според него във Варна няма да се обсъжда готовността на Турция за европейско членство, Ердоган ще иска пари за бежанците, а нормализирането на отношенията ще остане в кръга на желанията въпреки мисията на Борисов.

"Дойче веле"

Диана Радославова, "Глас в България": Търсенето на работна ръка сред бежанци у нас нараства

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/03/26/3152626_diana_radoslavova_glas_v_bulgariia_turseneto_na/?ref=rss


Фондация "Център за правна помощ - Глас в България" е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществено полезна дейност през 2009г., основано за да подпомага и защитава правата на имигранти и бежанци в България, както и правата на сходни групи от нуждаещи се, чрез предоставяне на безвъзмездна юридическа помощ и консултации, водене на индивидуални дела, осигуряване на обучения и семинари и лобиране за балансирана и справедлива правна рамка и приложението й в страната....

Тереза Мей и най-кървавите империи

http://pogled.info/svetoven/tereza-mei-i-nai-karvavite-imperii.93394

/Поглед.инфо/ Едва ли Тереза Мей е имала време да прочете всичко от Чарлз Дикенс, но пропагандният и подход в политиката напомня една негова мисъл, че и най-студеното сърце, и най-приспаните чувства могат да се трогнат от страданието на едно-единствено човешко същество. Изглежда, че тя търси имено този емоционален ефект със "случая Скрипал".

Прогноза за времето - 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371392

В първия ден от седмицата над Черноморието ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд. Валежите ще са по-значителни след обяд в южните райони. Ще духа силен югоизточен вятър. Температурите леко ще се повишат и ще бъдат в диапазона 5°-11°.

Кръстените на Божията сила празнуват днес

https://offnews.bg//obshtestvo/krastenite-na-bozhiata-sila-praznuvat-dnes-677436.html

Православната църква отбелязва днес Събор на Св. Архангел Гавраил. Имен ден празнуват съименниците му, както и Габриел, Габриела и Габи. 

Името е от еврейски произход и означава "Божия сила". 

В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя ще роди младенеца. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - символ на непорочността на Светата Дева.

В светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети Архангел Гавраил е осъществявал контакт с живите хора.

Шокиращи разкрития за пожара, убил десетки в Русия

https://www.vesti.bg/sviat/shokirashti-razkritiia-za-pozhara-ubil-desetki-v-rusiia-6080661

Пламъците тръгнали от помещение за детски забавления в търговския център в град Кемерово

Два протеста във Варна срещу визитата на Ердоган

http://clubz.bg/65848-dva_protesta_vyv_varna_sreshtu_vizitata_na_erdogan

Варна осъмна с плакати против посещението на турския президент Реджеп Ердоган, който се очаква да пристигне днес за срещата с ръководителите на ЕС в резиденция "Евксиноград".

Готвят се два паралелни протеста против визитата. В 12 ч партия "Възраждане" събира свои съмишленици на площада пред сградата на окръжния съд. А половин час по-късно структурите на "Да, България" и ДСБ във Варна подготвят демонстрация срещу Ердоган пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично".

 

На 26 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780490

На 26 март рожден ден иматАндриан Райков, депутат в 44-ото НС Василий Такев, посланик на България в Португалия Димитър Станчев, бизнесмен и тв продуцент Добромир Карамаринов, президент на Българската федерация по лека атлетика и първи вицепрезидент на европейската федерация Жеко Алексиев, художник Иван Искров, бивш управител на БНБ Нено Влайков,

Нападател с меч рани полицай в Манчестър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/napadatel-s-mech-rani-policaj-v-manchestyr-video-2086917

Въоръжен с меч млад мъж рани тежко британски полицай в английския град Манчестър, съобщи местната полиция в неделя на страницата си в "Туитър".

Последнен кръг в градската лига по футзал

http://varnautre.bg/2018/03/26/77869/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3-%d0%b2-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%84%d1%83%d1%82

Два мача ще се играят в последния кръг на Градската лига по футзал на Варна. Утре, 27 март от 20,30 часа Черно море Мания излиза срещу лидера в класирането ФК Варна сити. В сряда по същото време ще граят ФК МАГ и МФК Баба Марта. Програма, 20 кръг: 27.03.18, 20:30ч. ФК “Черно море – Мания” […]

Дъжд сменя снега тази седмица, температурите стигат 21 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-smenia-snega-tazi-sedmitca-temperaturite-stigat-21-gradusa-677434.html

Тази седмица дъждът ще смени снега, а температурите ще достигнат 21 градуса, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

И днес обаче ще има валежи от сняг в Западна България, в останалата част от страната те ще са от дъжд. В Източна България валежите ще са по-значителни като количество.

Сутринта в централните райони и Дунавската равнина ще има условия за поледици.

Заради тях е обявен жълт код, показващ потенциално опасно време, в пет области: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Жълт код е обявен в общо 12 области, като в останалите, причината е силен вятър. Очаква се там през деня да се усили южният вятър и да има пориви до 20-24 м/сек. Областите са: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

Температурите ще се повишат. Минималните ще са между минус 1° и 4°, по Черноморието - 5°-7°. Максималните ще са от 5°-6° - в северозападните райони, до 14°-15° - в Източна България и крайните югозападни райони.

Над планините ще има значителна облачност и ще превалява сняг, под 1400 м – дъжд и сняг. Ще духа силен, по билата до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието максималните температури ще са 10°-15°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 6° - 7°.

Във вторник ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд, предимно слаби и краткотрайни, и температури между 3 и 10 градуса. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще е до умерен. По-късно през деня от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява и през следващите дни ще бъде променлива, предимно средна и висока. Вероятността за валежи вече е по-малка, но на отделни места в сряда все още са възможни краткотрайни превалявания. В сряда температурите ще са между 1 и 13 градуса, а в четвъртък средната максимална температура ще достигне 16. Повече слънчеви часове ще има в петък, когато се очаква средната максимална температура да достигне 18 градуса. В събота се очакват валежи и до 21 градуса. В неделя ще захладнее, максималната температура ще е 17 над нулата.

В средата на седмицата сутрин ще е студено, но дневните температури бързо ще се повишават. Северозападният вятър още в сряда ще отслабне, а в четвъртък ще се смени с югозападен; в събота ще се усили, особено в Източна България. Тогава ще бъде и най-топло, но с по-значителни увеличения на облачността, на отделни места е възможно и краткотрайно да превали. В неделя от северозапад ще проникне малко по-хладен въздух. Облачността ще е променлива, без съществени валежи.

От днес "Уиз ер" започва полети до Перлата на Ривиерата

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/26/3152661_ot_dnes_uiz_er_zapochva_poleti_do_perlata_na_rivierata/?ref=rss


Ден, след като започна всекидневни полети до Атина авиокомпания Уиз ер" (Wizz Air) открива от днес линия до Ница. Всеки понеделник и петък от София ще може да се пътува до столицата на Френската Ривиера. От вторник, 27 март, започват и редовни полети на нискотарифната авиокомпания до Лисабон и испанския град Малага. И до двете дестинации полетите са във вторник и събота.<br /><br />Това е част от лятното разписание на софийското летище, през което още два превозвача добавят...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване