Варна домакин на историческа среща Европейски съюз - Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=371405

Варна става домакин на историческа среща на върха днес. Резиденция „Евксиноград“ събира тази вечер лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В срещата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейският съвет Доналд Туск.

Мъж със счупени ребра след почивка с кемпер на Рупите

http://regiona.bg/%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%b5/

Да отидеш на почивка с кемпера си и да изядеш як пердах. 57-годишен мъж от с. Поленица, общ. Сандански, е подал сигнал на тел.112, около 22:15 часа в петък за това, че в кемпер, паркиран в местността „Рупите“ му е нанесен брутален побой от три непознати за него бабаити, които му поискали парична сума за паркиране на кемпера.

Пострадалият, който е с фрактура на две ребра, е настанен за лечение в МБАЛ Югозападна в гр.Петрич.

За случая е уведомена ОП-Благоевград. Образувано е досъдебно производство.

Материалът Мъж със счупени ребра след почивка с кемпер на Рупите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Захариева: Надявам се, Ердоган да не тропа по масата

http://dnes.dir.bg/news/ecaterina-zaharieva-bezhanskiat-natisk-kabinet-borisov-3-26991511

Ползата за България след срещата ЕС -Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците.

Още несформирана, общата европрокуратура вече има бюджет

http://clubz.bg/65857-oshte_nesformirana_obshtata_evroprokuratura_veche_ima_byudjet

Макар и още несформирана, единната европейска прокуратура вече разполага с първите 4.9 млн. евро бюджет за 2019 г. и назначена временна администрация.

Плановете са безпрецедентното общо разследващо звено на Съюза да заработи на 1 ноември 2020 г. Дотогава трябва да са избрани европейски главен прокурор и 12 други обвинители, да има система за управление на делата, куп промени за адаптиране на националните законодателства, норми за сътрудничество с други сходни агенции на ЕС, както и с неучастващите държави членки или с трети държави.

Това стана ясно на конференция, организирана от българското председателство и ЕК в резиденция "Бояна", посветена на създаването на Службата на европейския прокурор (EPPO).

Временната администрация ще работи до назначаването на официалния административен директор, а процедурата по селекция на служителите ще започне през април-май каза Петер Чонка от ЕК. Тепърва се приемат съвсем основни неща като правила за работа.

На форума стана ясно, че ЕРРО ще бди основно за измами срещу финансите на ЕС, използването им за финансиране на организираната престъпност и тероризъм, но и за "върховенството на закона като такова".

Споменатите първи близо 5 млн. ще отидат, както следва: за персонал €2,3 млн., за инфраструктура 0,6 млн. и за оперативни разходи, включително система за управление на дела - 1,9 млн.

Участниците на срещата в София бяха министри, прокурори и служители от различни заинтересовани служби от страните членки.

Министър Цецка Цачева в речта си поздрави най-новите обявили, че искат да се присъединят - Холандия и Малта.

А главният прокурор Сотир Цацаров беше оптимист: след като Франсиско Фонсека Морильо, зам.-директор по въпросите на правосъдието и правата на потребителите в ЕК, цитира "Бийтълс" - че европрокуратурата била "дългият виещ се път", той завърши с българската поговорка: „Сговорна дружина планина повдига.“

Затова в речта си Цацаров (който е отявлен противник примерно на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, б.р.) каза бодро, че "планината вече е повдигната, сега вече е време да я задържим в такова повдигнато положение".

Той изрази надежда през 2020 г. да започне първото разследване от една "силна, ефективна и независима европейска прократура".

"Ще започнем с процедура за селекция и назначаване на главния прокурор и европейските 12 прокурори, които ще имат ръководна роля - каза Феликс Баез, министър на правосъдието на държавата, в  която ще се намира службата - Люксембург. - Няма обаче единодушие от страните членки за присъединяване към европейската прокуратура." 

Извън желаещите да участват към днешна дата са страни като Швеция, Дания, Полша, Унгария, Великобритания, Ирландия.

В Люксембург вече се мисли и за модерно седалище близо до Европейския съд.

Тепърва европейската прокуратура "трябва да бъде поставена на юридическата карта на света", заявиха още участниците. Т.е. ще се изработват моделите на функциониране съвместно с организации като Евроджъст, ОЛАФ, Европол и др.

А какъв трябва да сте, за да участвате?

"Това е начин на мислене, който трябва да бъде изграден, за да може европейската прокуратура да стане наднационална - каза Петер Чонка. - За да станете европейски главен прокурор или европейски делегиран прокурор, трябва да имате различен манталитет и начин на мислене. Съвсем независимо отношение на наднационално ниво, за да предпазим най-добре интересите на Съюза", обяви Чонка.

Десетки жертви на пожара в руския мол

http://www.struma.com/bulgariya/desetki-jertvi-na-pojara-v-ruskiya-mol_132113/

53 са вече потвърдените жертви на пожара в търговския център в руския град Кемерово. Най-малко 20 души са в неизвестност.

Огънят в търговско-развлекателния център „Зимна вишна“ избухна вчера следобяд и обхвана 1500 квадратни метра площ на четвъртия етаж.

В социалните мрежи се появиха видеоклипове, на които се вижда как посетители на търговския център скачат от прозорците с надеждата да се спасят.

Пламъците бързо са се разпространили и се е срутила...

Продължава

17% е заетостта на бежанските центрове в България в момента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6781013

17% е заетостта на бежанските центрове в България в моментаЗаетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%. Под 850 човека има настанени във всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците, а от началото на година 270 човека са потърсили закрила. Това каза пред БНТ  Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците. "От 2013 година до момента около 62 хиляди

Спипаха млада двойка с наркотици край Сандански

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9/

Полицейски служители от РУ- Сандански са извършили вчера проверка на лек автомобил „Фолксваген  Голф“ около 02:00 часа в местността „Скалата“, землище на с. Левуново. Колата е управляване от 28-годишна жена от Благоевград.

При проверката, возещият се с жената мъж с инициали А.К. от София са намерени  12 грама тревиста маса.. След направен полеви тест, същата е реагирала положително на канабис. Образувано е досъдебно производство.

Материалът Спипаха млада двойка с наркотици край Сандански е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще отбележат Международния ден на театъра

http://www.struma.com/bulgariya/studenti-ot-yuzu-neofit-rilski-shte-otbelejat-mejdunarodniya-den-na_132112/

На 27 март 2018 г. (вторник) Факултетът по изкуствата към Югозападния университет "Неофит Рилски" и Драматичният театър "Никола Вапцаров" ще отбележат Международния ден на театъра.

В 17:30 ч. в Учебния театър "УСЕТ" (III корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски"), студенти от трети и четвърти курс в специалност "Актьорско майсторство", с художествени ръководители доц. Огнян Спиров и ас. Биляна Дилкова, ще представят спектакъла "Всичко...

Продължава

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще отбележат Международния ден на театъра

http://www.struma.com/obshtestvo/studenti-ot-yuzu-neofit-rilski-shte-otbelejat-mejdunarodniya-den-na_132112/

На 27 март 2018 г. (вторник) Факултетът по изкуствата към Югозападния университет "Неофит Рилски" и Драматичният театър "Никола Вапцаров" ще отбележат Международния ден на театъра.

В 17:30 ч. в Учебния театър "УСЕТ" (III корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски"), студенти от трети и четвърти курс в специалност "Актьорско майсторство", с художествени ръководители доц. Огнян Спиров и ас. Биляна Дилкова, ще представят спектакъла "Всичко...

Продължава

Президентът Владимир Путин ще приеме емира на Катар

http://www.cross.bg/katar-emira-prezidentut-1571052.html

/КРОСС/ Президентът на Руската федерация Владимир Путин ще приеме емира на Катар Тамим бен Хамад ал Тани на официално посещение в Москва, предава РИА Новости. Пресслужбата на президента на Русия съобщава, че на 26 март на разговорите ще бъде обсъдени взаимодействията в търговско-икономическата и хуманитарната сфера и актуални международни въпроси, в това число конфликтите в Сирия и Йемен, както и Палестина. Това е втората визита на емира на Катар в Москва о 2016 година

Президентът на Словения е на официално посещение в България

http://www.cross.bg/sloveniya-bulgariya-prezidentut-1571051.html

/КРОСС/ Президентът на Словения Борут Пахор е на официално посещение в България. Перспективата за европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и двустранните отношения между България и Словения, както и задълбочаването на регионалното сътрудничество ще бъдат сред акцентите в разговора на президента Румен Радев със словенския му колега Борут Пахор Двамата ще обсъдят и откриването на пряката въздушна линия между Любляна и София. Началото й беше поставено вчера. Президентът на Словения беше сред пътниците на първия полет от Любляна до София. Очаква се директната авиолиния да повлияе положително на икономическите връзки и да увеличи броя на туристите между двете страни, посочи посланикът ни в Словения Димитър Абаджиев. "Линията ще бъде три пъти в седмицата - понеделник, четвъртък и неделя. Полетът ще бъде между 1 час и 20 минути - 1 час и 30 минути, което е вече много голямо улеснение. Това не е нискотарифна компания. При всички случаи цената ще бъде много по-ниска от досегашната, защото досега трябваше да се сменят компании. Предполагам, че ще бъде между 100 и 200 евро". В рамките на посещението си в България словенският президент ще разговаря със заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев и с председателя на Комисията за външна политика Джема Грозданова.  

Лиляна Павлова: Основна задача на срещата с Ердоган е диалогът

https://offnews.bg//politika/liliana-pavlova-osnovna-zadacha-na-sreshtata-s-erdogan-e-dialogat-677446.html

Основната задача на лидерската среща с турския президент Ердоган е възстановяването на диалога, на доверието. Фокусът е сигурността, бежанците, изпълнението на споразумението за интеграцията им, изпълнението на ангажиментите на двете страни, коментира министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ тази сутрин.

Тя обясни, че е ясен е ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на финансов ресурс, и първият транш е факт. По отношение на втория транш от още 3 милиарда още миналата седмица беше проведено заседание, на който беше обсъден. Той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Павлова се надява, че днес поставяме условията и  рамка за това диалогът да се нормализира, защото това е важна и за Европа, и за България.

По отношение на конфликта между Турция и Гърция, както и този между Турция и Кипър още в петък стана ясно, че Европа застава зад Гърция и Кипър и заявява, че категорично трябва да има спазване на международните договори.

Премиерът Борисов ще има срещи с председателя на европейския съвет Доналд Туск, с президента Едроган и и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това са двустранни срещи по смисъла на нашето домакинство, като подготовка за общия формат. Това не е двустранен формат, това не е среща България-Турция, уточни Павлова. Тя обясни, че тук България е призована да бъде медиатор в разговора.

Много загинали и бедстващи коне в Осоговската планина

https://frognews.bg/novini/mnogo-zaginali-bedstvashtite-kone-osogovskata-planina-2018-03-26.html

Екип на Агенцията по контрол на храните и представители на туристическото дружество в Кюстендил ще отидат днес на мястото, където туристи откриха умиращи от глад и студ десетки коне в Осоговската планина. Предупреждения за бедстващите животни имаше в социалните мрежи от няколко седмици. Много от тях са загинали.

Заетостта на бежанските центрове в България е 17%

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/26/3152752_zaetostta_na_bejanskite_centrove_v_bulgariia_e_17/?ref=rss


Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%, като във всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците има настанени 850 души, каза днес по БНТ председателят на агенцията Петя Първанова. Тя допълни, че от началото на година 270 човека са потърсили закрила от България.<br /><br />Първанова обобщи, че от 2013 година до момента около 62 хиляди чужденци, търсещи международна закрила, са преминали през центровете на агенцията за бежанците. През 2016 г. през...

Червенокосата София Арабаджиева от Благоевград смая журито на "Гласът на България" с уникални певчески заложби

http://www.struma.com/obshtestvo/chervenokosata-sofiya-arabadjieva-ot-blagoevgrad-smaya-jurito-na-glasut-na_132111/

Огнената благоевградчанка София Арабаджиева успя да впечатли журито на "Гласът на Българя" много бързо.

Възпитаничката на Национална хуманитарна гимназия - Благоевград избра да изпълни популярната песен "Теаrs". Първа впечатлена от изпълнението и се обърна Камелия, малко след това Иван Лечев а точно в последните секунди на блестящото и изпълнение обичания от всичко Графа натиска червения бутон. С широка усмивка

София избра да отиде в отбора на Влади...

Продължава

Села на бунт заради Околовръстния път край Велинград

http://dnes.dir.bg/news/patishta-sela-velingrad-26991464

Жителите на три села до Велинград излязоха на протест заради забавянето на проекта за околовръстния път на града.

Спират операции на деца в чужбина заради неплатени сметки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spirat-operacii-na-deca-v-chuzhbina-zaradi-neplateni-smetki-2087029

Спират операции на деца в чужбина и разместват дати, за които те са планирани, защото Фондът за лечение на деца не е заплатил хонорарите на преводачите си. Заради забавените плащания някои от преводачите вече отказвали да осъществяват комуникация между родителите н

Равносметката след пожара в руския мол: 64 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ravnosmetkata-sled-pozhara-v-ruskiia-mol-64-zhertvi-i-desetki-vyprosi-video-2086997

Броят на загиналите при пожара в търговски център в руския град Кемерово достигна 64 души, съобщи пред журналисти министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС.

Членовете на кралското семейство, за които никой не говори (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chlenovete-na-kralskoto-semejstvo-za-koito-nikoj-ne-govori-videosnimki-2087018

Британското кралско семейство включва близките роднини на монарха на Обединеното кралство. Настоящето кралско семейство е от династията Уиндзор.

Животът на кралското семейство постоянно е обект на медиен интерес, но за някои от неговите членове се го

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/smianata-na-vremeto-se-otraziava-vyrhu-synia-syrceto-i-dori-vyrhu-kozhata-2087023

Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно върху съня, сърцето и дори върху кожата, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на международни изследвания.

Смяната на времето, съпътствана о

50 000 души протестираха по улиците на Барселона след ареста на Карлес Пучдемон в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371402

Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде 24horas. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци.

В Девня откриха паметна плоча на Вълчан войвода

http://www.barometar.net/90662/

На светлия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан Войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години. Събитието, което се състоя във възрожденския кът на парк „Разсадника“, събра на едно място представители на местната […]

Варна осъмна с плакати против посещението на Ердоган (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6781010

Варна осъмна с плакати против посещението на Ердоган (Снимки)Варна осъмна с плакати против посещението на турския президент Реджеп Ердоган, който трябва да пристигне днес за срещата на върха в Евксиноград. Готвят се два паралелни протеста против визитата. В 12 часа партия "Възраждане" събира свои съмишленици на площада пред сградата на окръжния съд. А половин час по-късно "Да,

Румен Радев: Със Словения споделяме сходен исторически опит

http://www.transmedia.bg/2018/03/26/%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d1%85/

 

Проведохме ползотворни разговори и направихме преглед на двустранните отношения със Словения. Миналата година отбелязахме 25 години от установяването на двустранните дипломатически отношения. Това заяви президентът Румен Радев след срещата със словенския си колега Борут Пахор, предаде БГНЕС.

България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и ЕС, но споделяме и сходен исторически опит и традиции. С президента Пахор се обединихме, че около нашите страни съществува регулярен и пълноценен политически диалог. И той е добрата предпоставка за развитие на нашите отношения във всички области-икономиката, образованието, културата, туризма, инвестициите. Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа, обърна се Радев към Пахор.

Българският президент подчерта още, че за нас е от съществена важност опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенците, модела за функционирането на икономиката. Много важен бе опитът, който сподели президентът Пахор за помирението с миналото, тук имаме какво да научим. Споделихме, че България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани и е много важно от двете страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността в региона. Обсъдихме и перспективите на европейския проект, проблемите около мигрантската криза, нашето членство в Шенген и еврозоната, където имаме подкрепата на Словения, но само подкрепа не е достатъчна. Важен е пътят и механизмът, по който да постигнем едно пълноправно членство. Благодаря за това, което правите за подобряване на нашите двустранни отношения, обърна се още Радев към словенския президент.

И двамата с президента Румен Радев виждаме бъдещето на нашите държави и нации в по-свързана Европа, заяви от своя страна Борут Пахор след срещата на четири очи и официални разговори с Румен Радев. Пахор изрази благодарност за доброто председателство на страната ни.

„Можахме да възстановим две неща важни за двете ни страни и за бъдещето на ЕС. Първо държавите ни имат добри икономически взаимоотношения. Има възможности за разширяване на икономическите взаимоотношения. Словения е член на ЕС, на Шенген, на еврозоната и е в групата на на-развитите държави и искаме да останем там. Бъдещето, свързано с немско-френска инициатива за по-свързан ЕС е и в наш интерес. За нас е отлично всякакво свързване и отношения с България и искаме да задълбочим тези връзки“, каза словенският президент.

По думите му примиряването с миналото е следствие от толерантност. Ние не бива да забравяме миналото, но да създаваме такива условия, които да са по-добри за бъдещето на децата ни, подчерта той. Не е важно, че Словения и България се намират на някаква част на Балканския полуостров, нашите държави ще се опитат да обменят опит, за да остане регионът спокоен, да живее в толерантни условия и отношения, да се решат проблемите, които останаха неразрешени след разпадането на бивша Югославия. Трябва да установим, че Европа и светът се сблъскват с нови изпитания за сигурност. Това е предизвикателство и за двете ни страни. Ще бъдат необходими нови инвестиции за осигуряване на сигурност и безопасност в региона, заяви Пахор. ЕС трябва да намери общата политика на по-голямо свързване и участие в решаване на проблемите, подчерта той.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

Страшен кошмар пред храма на Ванга! Търговец на мед звъни на тел. 112: Помощ, убиха ме...! Откриха го окървавен и безпомощен..

http://www.struma.com/krimi/strashen-koshmar-pred-hrama-na-vanga-turgovec-na-med-zvuni_132110/

Мъж в тежко състояние бе открит в каравана, паркирана пред храма на Ванга в местността Рупите, полиция и спешни екипи го открили безпомощен и окървавен, след като със сетни сили той успял да подаде сигнал на 112 и да извика помощ, научи struma.com.

На мястото е намерен търговецът на мед и пчелни продукти, 58-годишният Бойко Иванов, който стенел от болки. Закаран е спешно в болница, където се установили множество хематоми и кръвонасядания по тялото, както и две счупени...

Продължава

Огнен ад в „Орлова чука“: „БМВ“ Х5 изгоря до основи!

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b4-%d0%b2-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%bc%d0%b2-%d1%855-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%8f-%d0%b4%d0%be/

Три автомобила са опожарени този уикенд на територията на Пиринско. Тази сутрин около 05:16 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „БМВ“  -Х5 в кв. „Орлова чука“ в гр.Благоевград.  Пожарът е погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причината за пожара все още не е ясна. Една от версиите е умишлен палеж. Колата е напълно обгоряла. Късмет за извадили другите автомобили паркирани до нея, че няма поражения по тях.

В събота около 04:00 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „БМВ“ в с.Тополница, общ.Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. Причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

В събота около 04:22 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Опел Вектра“ в с.Ръждак, общ.Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич.

Материалът Огнен ад в „Орлова чука“: „БМВ“ Х5 изгоря до основи! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Helsingin Sanomat: Социализмът, Божието слово и нудизмът на финландците. Финландия 100 години се развежда с Русия!

http://pogled.info/svetoven/evropa/Helsingin-Sanomat-sotsializmat-bozhieto-slovo-i-nudizmat-na-finlandtsite.93396

/Поглед.инфо/ В продължение на 100 години след „развода” на Финландия с Русия, финландците основават десетки утопични общини по света. Животът в тях е много по-различен от живота в бившата им бедна родина. Реализират се идеите на социализма, учението на Исус, увлечението към вегетарианството и нудизма. За една от тези общини, разказват журналистите от вестник Helsingin Sanomat.

Когато фалшивите новини са си голата истина

http://pogled.info/bulgarski/kogato-falshivite-novini-sa-si-golata-istina.93397

/Поглед.инфо/ „Младите отиват да работат в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши”. „На възрастните им остават 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях”. „Една операция на сърце примерно струва 50 000. За какво да ги даваме, като човекът и без това ще си иде”.

Петролни фючърси в юани: Първи резултати

http://pogled.info/svetoven/petrolni-fyucharsi-v-yuani-parvi-rezultati.93398

/Поглед.инфо/ Днес, 26 март 2018 г., на Шанхайската международна енергийна борса започна търговия с петролнифючърси в юани. Сутрешната сесия приключи и може вече да говорим за първите резултати.

Андрей Ковачев: С Турция сме си взаимно нужни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780997

Андрей Ковачев: С Турция сме си взаимно нужниС Турция сме си взаимно нужни, би трябвало да има нормален тон, коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ  евродепутатът Андрей Ковачев преди срещата ЕС – Турция тази вечер. Той коментира изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че във Варна няма да отстъпи от нито една от позициите на Анкара.

И в българската бутилирана вода има пластмаса, но тя била малко

https://www.actualno.com/health/i-v-bylgarskata-butilirana-voda-ima-plastmasa-no-tja-bila-malko-news_666404.html

Тест за наличие на пластмаса във водата на 3 произволно избрани марки бутилирана вода на българския пазар се оказа положителен. Експертите обаче уверяват, че откритите пластмасови частици са в концентрации под нормата и съответно - са безопасни.   „Показа миграция, която е в допустимите норми за 3-те отделни проби. Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите норми &ndash

На БАБХ не им е хрумвало да изследват минералната вода за пластмаса

https://www.actualno.com/health/na-babh-ne-im-e-hrumvalo-da-izsledvat-mineralnata-voda-za-plastmasa-news_666404.html

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не прави регулярни тестове дали при бутилиране на минерална вода се отделят пластмасови частици. Това стана ясно от изрично уточнение на БАБХ пред Нова телевизия. Въпросът стана актуален след оповестяване на резултати от изследване на учени от държавния университет в Ню Йорк. Според тяхното изследване в бутилираната минерална вода (бел. ред. – става въпрос за бутилиране в пластмасови бутилки) са открити пластмасови частици. Учените

Зимна приказка в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6781003

Зимна приказка в Монтана Монтана осъмна тази сутрин със заскрежени дървета като зимна приказка. Заледени са върбовите клонки за Цветница, оплакаха се девойки и дами с имена на цветя в социалната мрежа. Времето е облачно със слаб снеговалеж, а температурите от -1 до 0 градуса. За утре метеоролозите прогнозират да се повишат до 8 градуса.

Критично е нивото на река Марица в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780998

Критично е нивото на река Марица в ГърцияНивото на р. Марица на гръцка територия е надхвърлило допустимите стойности и продължава да се покачва, съобщава в. "Та неа". Властите в южната съседка са започнали контролирано изпускане на водоемите, в резултат на което над пет хиляди декара насаждения в района на Питио са наводнени. От областната управа на Еврос алармират,

Извънредни мерки за сигурност във Варна за срещата ЕС-Турция

http://www.barometar.net/90660/

Засилени мерки за сигурност са предприети във Варна за срещата на върха между ЕС и Турция, до която остават по-малко от 24 часа, предаде БНТ. В понеделник, 26 март, в резиденция „Евксиноград“ край морската ни столица европейските лидери, премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган ще обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и […]

Даниел Панов: Искаме 50 млн. лв. допълнително, за да оправим дупките по общинските пътища

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780587

Даниел Панов: Искаме  50 млн. лв.  допълнително,  за да оправим дупките по  общинските  пътищаОбщините поддържат 19 500 км пътища с 41 милиона лева, а АПИ се грижи за 20 000 км и получава 750 млн. лв. Ще настояваме общините да получат част от постъпленията от новата толсистема и от винетките, казва кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ - Г-н Панов, в последните дни постоянно се говори за зейналите след зимата дупки по

Над 50 души са пострадали при неделния протес в Барселона

http://www.mediapool.bg/nad-50-dushi-sa-postradali-pri-nedelniya-protes-v-barselona-news277205.html

Повече от 50 души, включително осем полицаи, са били ранени в неделя вечерта по време на протестите заради ареста на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Германия. Четирима души са арестувани. На демонстрациите са присъствали около 50 000 души. Част от демонстрантите започнаха да замерват полицията с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Полицията отвърна с предупредителни изстрели във въздуха. На места избухнаха мелета между полицията и протестиращите. Протестното шествие премина от представителството на Европейската комисия до германското консулство в Барселона. В понеделник Пучдемон ще бъде изправен пред германски съд по делото за исканата от Испания негова екстрадиция.

Над 50 души са пострадали при протеста в Барселона

http://www.mediapool.bg/nad-50-dushi-sa-postradali-pri-protesta-v-barselona-news277205.html

Повече от 50 души, включително осем полицаи, са били ранени в неделя вечерта по време на протестите заради ареста на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Германия. Четирима души са арестувани от властите. На демонстрациите са присъствали около 50 000 души. Част от демонстрантите започнаха да замерват полицията с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Полиция отвърна с предупредителни изстрели във въздуха. На места избухнаха мелета между полицията и протестиращите. Протестното шествие премина от представителството на Европейската комисия до германското консулство. В понеделник Пучдемон ще бъде изправен пред германския съд по делото за исканата от Испания екстрадиция на политика.

Захариева: Сигурност ще е основната тема на срещата с Турция във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6781002

Захариева: Сигурност ще е основната тема на срещата с Турция във Варна Очакваме сигурност на българската граница и продължаване на споразумението на Европа с Турция, така както в момента няма натиск на границата ни, да остане и занапред. Това каза външният министър Екатерина Захариева по бТВ Преди 2 години помним какъв беше натискът на българската раница, а в момента е нулев. 3,800 млн.

Захариева вижда в срещата с Ердоган само сигурността, не и двустранни въпроси

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-vijda-v-sreshtata-s-erdogan-samo-sigurnostta-ne-i-dvustranni-vyprosi-news_666401.html

"Сигурност на българската граница, продължаване на споразумението за бежанците, така като сега има нулев натиск върху границата, така и да продължи. Темата на днешната среща е сигурността за България." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева преди началото на предстоящата среща във Варна с участието на турския президент Реджеп Еродган. "Това е изключително важна среща, всички колеги поздравиха България за това, че тя се провежда. Всички лидери са подчертали и

Каква е сродната ви душа според зодията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779088

Каква е сродната ви душа според зодиятаПовечето хора се надяват да срещнат сродната си душа, с която да изживеят в блаженство живота си. Понякога това се случва, друг път се оказва, че сме срещнали душата близнак на някого другиго. Какво казват звездите за подходящите ни половинки? Овен Вие имате много мечти и цели. Затова ви трябва някой,

Как да разпознаем емоционалния шантаж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780892

Как да разпознаем емоционалния шантажСкъпи, обичаш ли ме? Ще ми подариш ли парфюм? Познато ви е, нали? Коя от нас не го е правила с мила усмивка? Емоционалният шантаж е доста ефикасен вид манипулация. Съзнателно или не, го прилагаме на най-близките си хора и спекулираме с чувства като страх, любов, вина, доброта. "С емоционалния шантаж се сблъскваме от ранна детска възраст - първо в

Протестна декларация на транспортния бранш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778558

Протестна декларация на транспортния браншТранспортният бизнес в Република България формира важна част от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява голям брой работни места. Състоянието на транспортния сектор в страната е от значение за развитието на икономиката и стабилността на пазара на труда, затова всяка промяна, която се въвежда в него трябва да бъде ясна и прецезирана,

Нутригеномиката - науката, която ни казва от какво пълнеем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6780851

Нутригеномиката - науката, която ни казва от какво пълнеемМного отговори са заложени в нашата ДНК - какъв е цветът на очите и косата ни, колко сме високи и дали сме склонни към пълнеене. Новата наука нутригеномика изследва взаимодействието на храната с гените. Оказва се, че всеки човек реагира различно на съответните храни в зависимост от генетичния си материал.

Как са изглеждали седем от най-известните археологически обекти в света

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/26/3151025_kak_sa_izglejdali_sedem_ot_nai-izvestnite/?ref=rss


Древните руини дават на съвременните хора очарователен поглед върху миналото. Благодарение на тях може да се направят заключения какъв живот се е в водил преди хиляди години, какви пространства и сгради са обитавали хората и дори какъв е бил техният бит. Заставайки пред останките от някоя от хилядите древни сгради, историците, архитектите и туристите често си задават въпроса как биха изглеждали те в оригиналния си вид.<br /><br />В опит да отговорят група ентусиасти пресъздадоха...

Десетки коне бедстват без храна и вода в Осоговската планина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780999

Десетки коне бедстват без храна и вода в Осоговската планинаДесетки коне бедстват без храна и вода в Осоговската планина, разказа Нова телевизия. Животните умират от недохранване и измръзване, след като са заклещени в преспи сняг от доста време, без храна, вода и подслон. В стадото от около 30 полуживи коне има и малки на 1 година. Конете нямат сила нито да вървят, нито дори да ядят,

Моето семейство х 3 или как една загуба и едно брачно фиаско могат да доведат до семейното щастие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6763262

Моето семейство х 3 или как една загуба и едно брачно фиаско могат да доведат до семейното щастиеМария Касимова-Моасе Никой никога не може да предвиди какво ще е собственото му семейство. Убедих се в това от личен опит - в моята скромна биография на съвременна жена на малко над средната възраст фигурират всъщност три семейства, които мога да нарека свои. Първо беше семейството на моите родители.

Протест във Вара срещу визитата на Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=371403

Многолюден протест на площад „Независимост“ във Варна плануват за днес от 12 часа от политическа партия „Възраждане“. Протестът е срещу визитата на турския президент Реджеп Ердоган във Варна, припомня Moreto.net От формацията са мобилизирали свои симпатизанти от цялата страна, получили са заявка за подкрепа и от български мюсюлмани.

Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...

https://petel.bg/Koshmarat-v-Kemerovo--Gorim--Obicham-vsichki--sbogom--Ne-moga-da-disham---__257086

Снимка: Facebook Адът през очите на тези, които са били там и които са останали там Денят 25 март 2018 г. ще остане в съвременната история на Рус...

Четирима пребиха охранител на бургаската дискотека "Дежа вю", вижте кои са арестувани

https://petel.bg/CHetirima-prebiha-ohranitel-na-burgaskata-diskoteka-Dezha-vyu--vizhte-koi-sa-arestuvani__257087

Четирима младежи от Бургас са задържани от полиция по обвинение за побой над охранител на дискотека "Дежа вю". Сигнал за сбиването е подад...

105 години от Одринската епопея

https://petel.bg/105-godini-ot-Odrinskata-epopeya__257084

Снимка: Капитулацията на Шукри Паша, комендантът на Одринската крепост (Плененият паша предава сабята си на командващия 2-ра армия генера...

Евакуираха 67 души от борда на приземения самолет

https://petel.bg/Evakuiraha-67-dushi-ot-borda-na-prizemeniya-samolet-__257088

Самолет кацна принудително, заради дим в кабината на пилотите. Самолет на канадската авиокомпания „Еър Канада“ с 67 души на борда кацна ...

Варненец покри норматив за европейското по плуване за мъже

https://petel.bg/Varnenets-pokri-normativ-za-evropeyskoto-po-pluvane-za-mazhe__257089

Състезателят на шампиона на България ПСК „Черно море” Тихомир Тодоров плува изумително на турнира „Мултинейшънс” в Австрия. И покри но...

Разбиха група, занимавала се с имотни измами

https://petel.bg/Razbiha-grupa--zanimavala-se-s-imotni-izmami__257091

Разбита е група, която се е занимавала с имотни измами. Това стана ясно на обща пресконференция на директора на ГДБОП гл. комисар Ивайло Сп...

Разгадаха пазения в тайна маршрут на Ердоган (видео)

https://petel.bg/Razgadaha-pazeniya-v-tayna-marshrut-na-Erdogan--video-__257092

Варненци разгадаха пазения в тайна маршрут на европейските лидери и президента Ердоган от летище Варна до Евксиновград, съобщава "Накрат...

Специализирана трудова борса за кадри в туризма организират във Варна

http://varnautre.bg/2018/03/26/77830/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d1%80

За поредна година, Агенцията по заетостта, Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна и Дирекция „Бюро по труда” – Варна ще съберат на едно място търсещи работа лица и работодатели преди началото на активния туристически сезон. Тази година трудовата борса се провежда под егидата на проект „Готови за работа” на Оперативна програма „Развитие на човешките […]

Собственик изостави 100 коня под връх Руен, 70 умряха

http://www.cross.bg/konete-bynar-mestnostta-1571050.html

/КРОСС/Собственик на стадо от 100 коня е изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина. 70 от конете са загинали. Шокиращи снимки и видеозаписи бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха гневни реакции на потребителите. Снегът в местността, където са конете, е 150 см. "Никога не съм виждала такова нещо. Бях потресена. Една кобила лежеше в снега с изкълвани от гарвани очи. Тя е била бременна, но кончето й е родено мъртво. Живи са едва 30 коне, но те са в критично състояние", разказва Елица Димитрова, която е една от доброволките, успели да стигнат до животните. Тя е и една от инициаторките на спасителната акция. Вчера екип на Планинската спасителна служба в град Кюстендил е успял да пренесе с моторни шейни бали със слама и овес. Достъпът до Бек бунар по друг начин е абсолютно невъзможен. "Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят", каза един от планинските спасители и председател на ТД "Осогово" Христо Абаджиев. Собственикът на конете е бизнесменът от Кюстендил Петър Пищалов. Пред Нова телевизия той обясни, че всичко станало е резултат от злощастно стечение на обстоятелствата. Вече са сигнализирани институциите, като предстои Българска агенция по безопасност на храните да провери чиповете на конете.  

Не пожелавай жената, осела или колата на ближния. С 2 думи: Не кради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780664

Не пожелавай  жената, осела или  колата на ближния. С 2 думи: Не кради Така пише в скрижалите, които Бог дава на Мойсей в планината. Всяко отклоняване от Божия закон пречи на справедливостта Преди три дни министър-председателят обяви, че от 15 години се бори де изчезне понятието противозаконно отнемане на МПС, а да остане само кражба на автомобил. Бойко Борисов твърди,

/Видео/ Като филм на ужасите: Изоставени коне лежат в снега, чакайки да умрат!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

Десетки коне бедстват, изоставени в Осоговската планина. Те се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оцелели само около 30.

От пост в социалните мрежи на Венцислав Венков става ясно, че останалите лежат заринати под снега, паднали от глад. Вчера доброволци са им занесли храна.

Хората описват гледката горе като потресаваща. По думите на Венцислав Венков конете са изоставени на произвола на съдбата от месец и половина на билото на планината.

„Покрай европроектите има доста коне в нашия балкан. За съжаление, от един недобросъвестен изпълнител на такъв проект си изоставени да умират”, каза спасителят Росен Димитров.

Доброволецът Елица Димитрова изтъкна, че животните са заплашени и от ниските температури, и от вълци.

„Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки”, заяви тя.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 – 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна, обясни Елица Димитрова.

„Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент”, допълни тя.

bTV разговаря със собственика на конете Петър Пищалов, който твърди, че е търсил животните, но не ги е намерил. „За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали”, заяви той.
„Това са моите коне, аз не мога да стоя безучастен. Благодарен съм на хората, които са качили храна. Отговорността си е моя, защото това са моите животни. В този снежен капан реално не са имали много шанс”, призна собственикът.

Той обаче изтъкна, че това са каракачански коне, „които си живеят в планината традиционно от хилядолетия”. „Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия”, коментира той.
Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането на конете – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете. „Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен”, посочи той.

Собственикът на изоставените коне Петър Пищалов
„Тази година заради тези субсидии ме скъсаха от проверки. Аз не мога да съм на 100 места едновременно”, допълни още Пищалов.

„Слава богу, че ги намериха”, каза още собственикът.

Той увери, че днес ще качи с шейна в планината. „Ще се опитаме да прокараме пъртина. Взел съм лекарства и малко храна. Ще преценя обстановката и ще гледам да направя най-доброто за животните”, отбеляза той.


Материалът /Видео/ Като филм на ужасите: Изоставени коне лежат в снега, чакайки да умрат! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Намалява броят на безработните в град Варна

http://budnavarna.bg/32095-namalyava-broyat-na-bezrabotnite-v-grad-varna/

снимка: Будна Варна

В град Варна броят на регистрираните безработни през февруари 2018 г. е 5713. Равнището на безработица в града е 3,3%, с 0,6 процентни пункта по-ниско спрямо февруари предходната година. В сравнение с януари 2018 г. се отчита спад с 0,3 процентни пункта.

Това съобщиха от пресцентъра на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна за BudnaVarna.bg.

Равнището на безработица във Варненска област през февруари 2018 г. е 4,9%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 10907, с 2451 по-малко спрямо февруари 2017 г. В сравнение с януари 2018 г. се отчита спад с 0,3 процентни пункта на равнището на безработица, а регистрираните безработни са с 609 по-малко.

Отчетеният през февруари 2018 г. брой регистрирани безработни е изключително нисък за този период на годината. Стойностите са съизмерими с регистрираните към 28.02.2009 г., когато в в бюрата по труда от област Варна са били регистрирани 11240 безработни лица.

Материалът Намалява броят на безработните в град Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Фейсбук" е събирал данни за контактите, телефонните номера и есемесите на потребители

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/03/26/3152746_feisbuk_e_subiral_danni_za_kontaktite_telefonnite/?ref=rss


След като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът "Арс Текника" съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, предаде Асошиейтед прес.<br />От "Фейсбук" заявиха, че информацията е складирана...

Десетки коне изоставени да умрат в Осоговската планина

https://offnews.bg//obshtestvo/desetki-kone-izostaveni-da-umrat-v-osogovskata-planina-677444.html

Десетки коне са били оставени да умрат в студа и преспите в Осоговската планина без грижа, без храна от собственика си. Откриха ги доброволци и публикуваха зловещи кадри в социалните мрежи.

От 100-тината животни са останали 30 измършавели и вече отказващи храна животни.

След първата оказана помощ от доброволците се организира нова акция по спасяването им.

Ето какво пише Любомир Венков във Фейсбук:

"Притури се планината и затрупа около 100-тина коне на поляните под връх Руен. Коне, пасящи свободно по планината, но уязвими без човешка грижа.

Месец и половина по-късно, под връх Руен е тихо. Снегът е станал три педи. Студът е сковал всичко. Гъста мъгла е забулила този връх, сякаш природата иска да скрие грозотията, случваща се там.

На върха са оцелели само 30-ина коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от глад измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани дори и от освирепелите вълци. Сред живите коне е и една кобила. Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости. Но продължава да носи плода. Докато силите не я напускат и тя пада на земята. Започва преждевременно да ражда. Но не може да го изроди. Подава се само половината плод. Кобилата няма повече сили. От отчаяние започва да цвили, маха с крака във въздуха и прави опити да стане. Но не може. Другите коне гледат тази сцена на отчаяние с равнодушие. Същата съдба ги очаква и тях. Кобилата се отказва. Плодът наполовина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа примирено този жесток свят. А гарваните само това чакат. Видели лесната плячка, налазват бавно на талази. Кобилата ги усеща. Но не може нищо да направи. Вижда ги, но е безсилна. Гарваните се приближават, усещайки немощта на тази твар. И ѝ изкълвават окото.

Благовещение е. Но не Божи ангели се спущат над връх Руен, а демоните на смъртта вършеят там."

Собственикът на конете - Петър Пищалов, ползва субсидии, за да отглежда конете. Той заяви пред bTV днес, че знаел не от вчера, а от месец и половина за проблема, че конете не били играчки, а подготвени да живеят в планината, че днес някой щял да го качи до горе, за да им занесе храна и лекарства.

Извън това доброволци помогнаха на оцелелите около 30 коне да бъдат нахранени.

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил, по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука", разказа една от инициаторките за акцията в планината днес - Елица Димитрова пред Дарик.

Спасителите не могат да свалят конете в ниската част на планината, защото животните не могат да ходят, сподели планинският спасител Христо Абаджиев.

Планира се нова акция, за да се закара храна с моторни шейни до конете. Надеждата е снегът да се стопи по-бързо, за да могат животните да пасат трева и когато добият сили, да бъдат свалени.

Снимките са на Венцислав Венков, публикувани са във Фейсбук.

Отломки от орбитална станция се очакват да паднат над половин Европа

https://www.actualno.com/cosmos/otlomki-ot-orbitalna-stancija-se-ochakvat-da-padnat-nad-polovin-evropa-news_666398.html

Отломките от падащата китайска космическа станция „Тянгун 1“ може да се посипят над Испания, Португалия, Франция и Гърция, пише вашингтонският вестник The Hill. Изданието се позовава на калифорнийската изследователска организация „Аерокосмическа корпорация“ Според изчисленията падането на „Тянгун 1“ ще започне между 29 март и 4 април. Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и п

Захариева замаза отговора за тракийските бежанци, обвини БСП в спекулации

https://frognews.bg/novini/zaharieva-zamaza-otgovora-trakiiskite-bejantsi-obvini-bsp-spekulatsii.html

Това е среща Европейски съюз-Турция, не е двустранна среща. Всеки път, когато има двустранна среща, нашият премиер защитава интересите на България. Не за първи път важният въпрос за обезщетяване на тракийските бежанци се поставя в контекста на политическите дивиденти.

Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780994

Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свободаДнес експерти на Регионалната инспекция по опазване околната среда и водите в Русе ще обиколят Североизточна България, за да поставят алуминиеви пръстени на уловените бели щъркели. Те ще бъдат пуснати на свобода. До момента над 70 щъркели са спасени от хора, съобщава БНТ. От Регионалната инспекция по опазване околната среда и водите в Русе

Преди срещата във Варна: Български журналисти изпратиха писма до свои турски колеги в затвора

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b6%d1%83%d1%80/

Писма до журналистите в турските затвори изпратиха от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ – България). „Писмата са знак на солидарност към затворените ни колеги. Огромен брой представители на медиите продължават да са задържани в Турция, в опит да се заглуши техния критичен глас“, съобщиха от АЕЖ. Няколко дни преди срещата на турския президент […]

Антон Кутев: Външната ни политика е най-беззъбата, която съм виждал

http://www.cross.bg/kytev-anton-bulgariya-1571049.html

/КРОСС/ За мен е факт, че напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като някаква третостепенна държава и си позволяват различни намеци. Дали това е заради дейността на външния ни министър или министър-председателя, но е факт, че твърде много си позволяват да ни подценяват. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България". Ние сме държава от най-големия и най-мощния съюз в света - Европейския, ние сме държава от най-големия военен съюз - НАТО и въпреки това се оказва, че ние сме абсолютно безгласни и безпомощни на международната сцена, което според депутатът от левицата е проблем на това какви хора сме си избрали. Антон Кутев отбеляза, че познавайки мощните дипломатически умения на Бойко Борисов, то присъствието на България на днешната среща ЕС-Турция във Варна ще бъде незабележимо. В момента има два проблема, които трябва да бъдат поставени - единия от тях е възможността за връщане или обезщетения на тракийските бежанци и втория е по какъв начин се отнася Ердоган по отношение на българо-турските отношения. Аз не смятам Борисов да разбира каквото и да е от дипломация, многократно е доказвал, че това за него е тера инкогнита, но нека да видим, добави още депутатът от БСП за България. Според него след три месеца, когато завърши европредседателството ни, ще стане ясен провала на всичко това, което премиерът Борисов се е опитвал да прави

Млатиха се в нощно заведение в Сандански, 39-годишен транспортиран в Пирогов с рана на крака

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d0%bd%d0%be%d1%89%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81/

39-годишният мъж е с фрактура на крака след побой между петима души в заведение в Сандански.Мъжът е  транспортиран за лечение в „Пирогов“.

Около 00:19 часа на вчера в РУ-Сандански е получен сигнал за физическа саморазправа между няколко лица в питейно заведение в Сандански. От незабавно пристигналите на място полицейски служители е установено, че саморазправата е между: двама мъже на 24 и 48 години и 17-годишен младеж и тримата от гр.Сандански от една страна и 44 годишен мъж от Сандански и 39-годишен мъж от гр.София от друга страна.

В резултат на инцидента 39-годишният мъж е получил фрактура на крака и е транспортиран за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ в София, а останалите участници са пострадали с леки наранявания. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

 

Материалът Млатиха се в нощно заведение в Сандански, 39-годишен транспортиран в Пирогов с рана на крака е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Във Варна не се пуши на закрито, не се продава алкохол на непълнолетни и децата се хранят здравословно

http://budnavarna.bg/32092-vav-varna-ne-se-pushi-na-zakrito-ne-se-prodava-alkohol-na-nepalnoletni-i-detsata-se-hranyat-zdravoslovno/

снимка: Будна Варна

През периода от 16 до 22 март са извършени 216 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол във Варна, съобщиха от пресцентъра на РЗИ в града за BudnaVarna.bg.

РЗИ-Варна са извършили 35 проверки във връзка със забраната за продажба на алкохол на лица под 18 години, не са констатирани нарушения.

Извършени са и 134 проверки за спазване забраната на тютюнопушенето в закрити обществени места, включително обществения транспорт, закритите работни помещения и на някои открити обществени места.

През отчетния период в отдел „Държавен здравен контрол“ е постъпил един сигнал, по който е започната процедура по проверка и отговор. Отработени са 1 жалба и 2 сигнала.

Жалбата е прекратена, единият сигнал е основателен, а вторият е неоснователен.

Здравните инспектори от Варна са осъществили и 11 проверки по Уведомления от Агенция „Митници“ за внос на облекла (в т.ч. бельо и спално бельо) с произход трети страни за съдържание на азобагрила.

Представени са протоколи от анализ за внесените партиди облекла. Не са установени отклонения от здравните изисквания.

Извършени 9 проверки в кухненски блокове на детски заведения по Наредба № 2 за здравословно хранене на деца от 0 до 3 год., Наредба №6 за здравословно хранене на деца от 3 до 7 год. възраст и в бюфети на учебни заведения по Наредба №37 за здравословно хранене на учениците.

Не са констатирани нарушения.

Материалът Във Варна не се пуши на закрито, не се продава алкохол на непълнолетни и децата се хранят здравословно е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Турция и ЕС не постигнаха "решения и компромиси" на срещата във Варна

http://www.mediapool.bg/turtsiya-i-es-ne-postignaha-resheniya-i-kompromisi-na-sreshtata-vav-varna-news277204.html

Ако искате да ме попитате дали тази вечер постигнахме решения или компромиси – отговорът ми е не. Това заяви в отговор на журналистически въпрос председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата между ЕС и Турция във Варна. С думите си той оправда очакванията за трудни разговори и липса на пробив в отношенията. “Мога да ви уверя, че ние повдигнахме всички наши опасения и притеснения, имаше доста изразени такива, по отношение на свободата на медиите, по отношение на двустранните отношения с държавите членки на ЕС, по отношение на положението и действията в Сирия. Днес нашата среща беше посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и ние се обединихме и съгласихме, че този диалог трябва да продължи и то в контекст, в който се намираме в една трудна ситуация и обстоятелства, в някои отношения и в конфликт на интереси, и виждания за това как нещата трябва да протекат”, каза още Туск. Срещата, продължила над два часа завърши с ангажимента от страна на ЕС, че Турция ще получи и останалите 1.2 милиарда евро, които Европейският съюз й дължи по споразумението за бежанците на обща стойност три милиарда. Различията по останалите теми като спазване на човешките права, действията на Турция в Сирия, освобождаването на двамата гръцки граничари и отношенията с Кипър остават, но диалогът продължава, стана ясно от съвместната пресконференция на четиримата лидери: президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и домакина- българският премиер Бойко Борисов. Турция в момента е подслонила 3 милиона сирийски бежанци, а заедно с тези от Ирак техният брой надхвърля 4 милиона, стана ясно от изявлението на Ердоган. Юнкер подчерта усилията на Анкара за спиране на бежанския поток, в резултат на който с 87% е намалял мигрантският поток към Европа - "и това е заслуга на турската република". Към днешната дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и на Европа, каза и Борисов. Лидерите на ЕС напомниха за задържането на двамата гръцки граничари и за опитите на Турция да блокира проучванията в изключителната икономическа зона на Кипър. Отговорът на Ердоган за задържаните двама граничари бил, че това ще го реши независимата съдебна власт в Турция. В същото време председателят на Европейската комисия (ЕК) заяви, че е от особена важност Турция да подобри отношенията си с държавите членки - Кипър и Гърция, "за да осъществим напредък" в контекста на преговорите за членство на Турция в ЕС. Какво поиска Ердоган Ердоган обясни, че ЕС трябва да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани. Той отбеляза, ве в че Анкара очакват обратна връзка от европейските институции по този въпрос. "В началото на февруари представихме нашето писмо на ЕС и призовахме за това час по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. ЕС трябва да направи час по-скоро своята стъпка“, посочи той. Според него това не трябва да се превръща в политически въпрос и турските граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС. "Друг важен въпрос е борбата с тероризма. Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации, с които страната ни се бори в и извън своите граници. Миналата година унищожихме около 3000 терористи на ДАЕШ (арабския акроним за "Ислямска държава" - бел.а.). Затова по отношение на такива чувствителни теми като борбата с тероризма не трябва да получаваме неоснователни критики, а очакваме силна подкрепа. Турция уважава основните човешки права и е правова държава, която ги уважава“, допълни Ердоган. Според него това е показал и турският народ, стекъл се по улиците на 15 юли 2016 г., когато се случи опитът за преврат. Доналд и Тайпи ритали футбол "Нашата кандидатура за ЕС започна през 1963 г., вече сме 2018 г. и все още не сме нищо повече от кандидат за ЕС, въпреки изминалото време. Искаме час по-скоро да направим тази положителна стъпка", заяви Ердоган пред лидерите на ЕС. От своя страна председателя на ЕК Жан Клон Юнкер заяви, че е “гарант, че преговорите за членство на Турция в ЕС ще продължат". Доналд Туск отбеляза усилията на Турция за спиране на мигрантския натиск към Европа, "нейната изключителна работа и поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия". За да подчертае приятелския дух, в който е преминала срещата премиерът Борисов уточни, че “Доналд и Тайпи са играли футбол, били са си дузпи”. “Мисля, че мирът е най-ценното нещо, Сирия и Ирак са ни по-близко, отколкото Брюксел и Лондон, и мисля, че постигнахме нещо добро”, заяви още той. Борисов поставил “всички въпроси” По думите му, в разговора си с Ердоган на четири очи той поставил "всички въпроси", вкл. и за обезщетенията на тракийските българи, но от другата страна поставили други въпроси - за "данъците, имотите на мюфтийствата, възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите, културните паметници". “И за да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, както беше направено по брутален начин от един български политик (президентът Румен Радев - бел.а.), но мисля, че външните министерства със съответните комисии биха разрешили тези проблеми", каза премиерът. Той засегна темата още преди да започнат изявленията като изрично уотчни, че  поставил пред Ердоган въпроса с обезщетенията за имотите на бежанците от Беломорска Тракия. Това съобщи на пресконференция във Варна след срещата си с Ердоган Борисов. "Всички теми, като се започне от тракийските бежанци, които във вътрешен план ни беше поставено, съм го поставил", заяви Борисов, изпреварвайки встъпителните думи на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Турция Реджеп Ердоган. Премиерът използва домакинството си, за да направи това встъпление, с уговорката, че то е насочено към българските медии, след като по-рано днес президентът Румен Радев публично го призова да засегне темата в разговора си с Ердоган. Същата тема му беше зададена и от БСП. "Разбира се, отговорите... имаше доста претенции от турска страна", каза Борисов и допълни, че през юни е предвидена нова среща с турската страна, "за да ги решаваме една по една". Той напомни, че темата не е поставяна от десетилетия. В края на пресконференцията Борисов уточни, че е получил насрещни искания - за решаване на проблема с имотите на мюфтийството, за възродителния процес и пенсиите на изселниците, за управлението на водите. Той призова да не се бърка дневният ред на международната среща с двустранните проблеми. В изявлението си по-късно Ердоган не засегна темата. В понеделник президентът Румен Радев каза в София, че се надява „премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“. Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес, допълни държавният глава, който участва е поклонението по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата. От БСП също поискаха Борисов да повдигне подобни въпроси пред Ердоган. Това стана причина в понеделник външният министър да припомни, че срещата е между ЕС и Турция, а не двустранна. Рехави протести посрещнаха Ердоган Няколко протестни акции в понеделник посрещнаха Ердоган във Варна. Градът осъмна с надписи срещу турския президент, сред които "Ердоган, не си желан!" По-късно десетки граждани, организирани от партия "Възраждане", се събраха "срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел". "Причината за нашия протест е, че ние смятаме присъствието на Ердоган на територията на България и на територията на ЕС като цяло за абсолютно недопустимо и нежелателно”, заявиха протестиращите. Те носеха плакати с надписи: "Stop Erdogan”, "Затваряме Варна заради диктатора”, "Не на диктатурата”, "Източна Тракия говори на български. Тя е част от нашите духовни граници”и други. Позиция срещу визитата на Ердоган обявиха и от "Да, България". Не се очакваха конкретни споразумения Началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова коментира преди срещата, че не трябва да се очакват конкретни споразумения. Тя обясни обаче, че самото провеждане на срещата е голям успех за българските власти. “Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува. Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие”, каза Бъчварова пред Нова телевизия. По думите й инициативата на българското Европредседателство да потърси диалог и да подобри взаимоотношенията между Европа и Турция е изключително важна. “От Брюксел ни увериха, че самото провеждане на тази среща е голям успех за ЕС. Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, коментира Бъчварова. "Хюриет": Най-решаващата среща с ЕС Под заглавие "Най-решаваща среща с ЕС", в."Хюриет" съобщава за срещата във Варна, домакин на която е ротационният председател на евросъюза - българският премиер Бойко Борисов. Срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се преценява като важна най-вече от гледна точка на това да се поддържа жив диалогът и да се изгради отново доверие между страните, пише вестникът в анализа си. И добавя, че множеството проблеми и разногласия между ЕС и Турция са причина да не са големи очакванията за конкретен резултат по отношение на срещата. Авторът пише, че и от страна на Анкара, и от страна на Брюксел ясно се заявява, че срещата няма да е лесна. Причината за това е, че очакванията на страните една към друга са доста различни, но същевременно и у двете страни има надежда, че срещата във Варна може да донесе нови добри възможности. Стратегията на Турция на срещата е съсредоточена около споразумението между ЕС и Анкара от 18 март миналата година, постигнато по време на бежанската криза. Според изданието президентът Ердоган ще направи преглед на всички елементи от споразумението и ще постави на обсъждане онези елементи, които ЕС е трябвало да изпълни, но не е изпълнил. Сред елементите, за които ще бъдат отправени критики, са липсата на напредък по въпроса за визовата либерализация, както и създаването пречки от Германия и от някои други страни за актуализацията на митническия съюз с Турция. Блокирането в процеса на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС също ще бъде в дневния ред на Ердоган. Той ще поиска също ясно потвърждение от ЕС за продължаването на процеса на присъединяване на Анкара с перспективата за членство. Турският президент ще поиска и по-бързо задействане на втория транш от 3 милиарда евро на помощта за бежанците и се очаква Ердоган ясно да отправи критики, че ЕС прилага тази част от споразумението от 18 март, която му е изгодна, а по останалата не прави стъпки. Предвижда се, че по въпросите, свързани със споразумението от 18 март, ЕС ще остане в отбранителна позиция, пише турското издание. Като същевременно се очаква Брюксел да постави на дневен ред отрицателните моменти в последно време в Турция в областта на върховенството на закона, човешките права и демокрацията, както и напреженията в Източното Средиземноморие и Егейско море, свързани с Кипър и Гърция. Приоритет на ЕС ще бъде изграждане на сътрудничество в сферите от взаимен интерес. Според анализатора и на срещата във Варна ЕС ще отстоява подхода, че докато няма налице стъпки от Турция, няма да има стъпки в процеса на преговори за присъединяване. Авторът отбелязва, че на срещите на различно ниво миналата седмица в Брюксел редица страни членки, сред които Франция, са поискали да не се дават "неуместни надежди" на Турция по въпросите за митническия съюз и визите, и да не се отстъпва от обвързващите ангажименти по въпроса за процеса на преговорите и отварянето на нови глави. Анализът изтъква, че не се очаква Брюксел да се отклони особено от следваните досега подходи и се смята, че определяща роля ще има това каква позиция ще възприеме Ердоган на срещата и какви послания ще отправи за бъдещето на отношенията. В случай че от Турция дойдат позитивни и конструктивни послания, се предвижда и ЕС да определи позиция, съответстваща на получените послания, отбелязва авторът. Същевременно анализаторът от англоезичния в."Хюриет дейли нюз" Мурат Йеткин определя срещата във Варна като тест и за Турция, и за ЕС. Според него днешната среща е важен ден не само за отношенията между Турция и ЕС, но и за демокрацията в Турция и сигурността в Европа. Анкара очаква конкретни стъпки от ЕС за актуализиране на споразумението за митническия съюз, за визовата либерализация, за ускоряването на финансовата помощ за сирийските бежанци и за борбата срещу тероризма на ПКК /Кюрдската работническа партия/ на днешната среща на върха Турция - ЕС, посочва в."Дейли Сабах". Турция иска от ЕС да покаже по конструктивна позиция за "възстановяване на доверието". Заради разногласията между двете страни Брюксел очаква, че срещата на върха няма да е "лесна", и цели "укрепване на отношенията", отбелязва изданието. Вестник "Миллиет" припомня вчерашното остро послание към ЕС на Ердоган, направено в реч в Трабзон. „Западът се опитва да ни дава акъл, запазете тези съвети за вас. За всичко има видеозаписи. Утре ще се срещнем във Варна, аз съм се подготвил, ще им покажа. Ще се държим твърдо, няма да отстъпваме“, каза турският президент.    

Започна срещата ЕС-Ердоган във Варна, очакванията за пробив са скромни

http://www.mediapool.bg/zapochna-sreshtata-es-erdogan-vav-varna-ochakvaniyata-za-probiv-sa-skromni-news277204.html

Срещата на турския президент Реджеп Ердоган с лидерите на Европейския съюз започна във Варна и се очаква да продължи до късно вечерта в понеделник. Очакват се много трудни разговори по конфликтните теми, като надеждите за пробив по тях са малко.   Основният инициатор и мотор на срещата бе българският премиер Бойко Борисов, който мотивира провеждането й с необходимостта да се запази споразумението за мигрантите, което по думите му пази българските граници. Свен него в срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.   Няколко часа преди срещата Борисов заяви на среща с Туск, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за "постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми".   "Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години", посочил българският министър-председател, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.    Дневният ред на разговорите ще се допълни от проблемите в двустранните отношения  на Турция с Гърция и Кипър, спазването на човешките права и операцията на Анкара в Сирия. Освен това се очаква турската страна да повдигне за пореден път искането си за по-бърз напредък в преговорите й за членство в ЕС и отпадане на визите за турски граждани.   Ердоган каза в навечерието на срещата, че не е готов на компромиси, а на тръгване за България допълни, че във Варна смята да обсъди "провала на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци".    На летището в Истанбул той посочи, че присъединяването към ЕС остава стратегическа цел за Анкара и очаква от съюза "безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма".    По всичко изглежда, че нагласа за компромиси няма и сред европейските лидери. Нещо повече, преди срещата австрийският канцлер Себастиан Курц призова за спиране на всякакви преговори за присъединяването на Турция към ЕС   Затова очакванията към форума са умерени.   "Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, каза външният министър Екатерина Захариева в понеделник.   Това ще е четвъртата среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция от 2015 година насам. Досегашните разговори бяха посветени на постигането на споразумение за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток към Европа.   На днешната среща ЕС-Турция във Варна ще бъдат обсъдени въпросите за миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция, съобщи Европейската комисия.   Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.   ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност.   Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.   Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в навечерието на срещата, че различията във възгледите между ЕС и Турция са много. Той изразява очакването за откровен и открит разговор, в който различията да не бъдат заобикаляни, а да се потърси път към подобряването на сътрудничеството.   Комисията припомня, че преди седмица ЕК е предложила споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро, предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.   Какво ще иска (или няма да иска) Борисов?   Българският премиер Бойко Борисов е изправен пред вътрешнополитически натиск, включително от коалиционните партньори "Обединени патриоти" и президента Румен Радев, да постави пред Ердоган въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните дела на България и да поиска обезщетения за имотите на тракийските бежанци.   Борисов периодично защитава протурски позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата.   България се въздържа да повдига пред Анкара и въпроси за спазването на човешките права там, които са честа тема на обсъждане в ЕС. За организирането на срещата във Варна Ердоган изказа благодарност на България, която нарече "приятелска".   Външният министър Екатерина Захариева обясни в понеделник, че Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница.   "3.8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, каза тя.   В понеделник президентът Румен Радев каза в София, че се надява „премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“.   Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес, допълни държавният глава, който участва е поклонението по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата.   От БСП също поискаха Борисов да повдигне подобни въпроси пред Ердоган. Това стана причина в понеделник външният министър да припомни, че срещата е между ЕС и Турция, а не двустранна.   Рехави протести посрещнаха Ердоган   Няколко протестни акции в понеделник посрещнаха Ердоган във Варна. Градът осъмна с надписи срещу турския президент, сред които "Ердоган, не си желан!"   По-късно десетки граждани, организирани от партия "Възраждане", се събраха "срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел".   "Причината за нашия протест е, че ние смятаме присъствието на Ердоган на територията на България и на територията на ЕС като цяло за абсолютно недопустимо и нежелателно”, заявиха протестиращите.   Те носеха плакати с надписи: "Stop Erdogan”, "Затваряме Варна заради диктатора”, "Не на диктатурата”, "Източна Тракия говори на български. Тя е част от нашите духовни граници”и други.   Позиция срещу визитата на Ердоган обявиха и от "Да, България".   Не се очакват конкретни споразумения   Началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова коментира преди срещата, че не трябва да се очакват конкретни споразумения. Тя обясни обаче, че самото провеждане на срещата е голям успех за българските власти.   “Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува. Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие”, каза Бъчварова пред Нова телевизия.   По думите й инициативата на българското Европредседателство да потърси диалог и да подобри взаимоотношенията между Европа и Турция е изключително важна.   “От Брюксел ни увериха, че самото провеждане на тази среща е голям успех за ЕС. Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, коментира Бъчварова.   "Хюриет": Най-решаващата среща с ЕС   Под заглавие "Най-решаваща среща с ЕС", в."Хюриет" съобщава за предстоящата среща във Варна, домакин на която е ротационният председател на евросъюза - българският премиер Бойко Борисов.   Срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се преценява като важна най-вече от гледна точка на това да се поддържа жив диалогът и да се изгради отново доверие между страните, пише вестникът в анализа си. И добавя, че множеството проблеми и разногласия между ЕС и Турция са причина да не са големи очакванията за конкретен резултат по отношение на срещата.   Авторът пише, че и от страна на Анкара, и от страна на Брюксел ясно се заявява, че срещата няма да е лесна. Причината за това е, че очакванията на страните една към друга са доста различни, но същевременно и у двете страни има надежда, че срещата във Варна може да донесе нови добри възможности.   Стратегията на Турция на срещата е съсредоточена около споразумението между ЕС и Анкара от 18 март миналата година, постигнато по време на бежанската криза. Според изданието президентът Ердоган ще направи преглед на всички елементи от споразумението и ще постави на обсъждане онези елементи, които ЕС е трябвало да изпълни, но не е изпълнил. Сред елементите, за които ще бъдат отправени критики, са липсата на напредък по въпроса за визовата либерализация, както и създаването пречки от Германия и от някои други страни за актуализацията на митническия съюз с Турция.   Блокирането в процеса на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС също ще бъде в дневния ред на Ердоган. Той ще поиска също ясно потвърждение от ЕС за продължаването на процеса на присъединяване на Анкара с перспективата за членство.   Турският президент ще поиска и по-бързо задействане на втория транш от 3 милиарда евро на помощта за бежанците и се очаква Ердоган ясно да отправи критики, че ЕС прилага тази част от споразумението от 18 март, която му е изгодна, а по останалата не прави стъпки.   Предвижда се, че по въпросите, свързани със споразумението от 18 март, ЕС ще остане в отбранителна позиция, пише турското издание. Като същевременно се очаква Брюксел да постави на дневен ред отрицателните моменти в последно време в Турция в областта на върховенството на закона, човешките права и демокрацията, както и напреженията в Източното Средиземноморие и Егейско море, свързани с Кипър и Гърция.   Приоритет на ЕС ще бъде изграждане на сътрудничество в сферите от взаимен интерес. Според анализатора и на срещата във Варна ЕС ще отстоява подхода, че докато няма налице стъпки от Турция, няма да има стъпки в процеса на преговори за присъединяване.   Авторът отбелязва, че на срещите на различно ниво миналата седмица в Брюксел редица страни членки, сред които Франция, са поискали да не се дават "неуместни надежди" на Турция по въпросите за митническия съюз и визите, и да не се отстъпва от обвързващите ангажименти по въпроса за процеса на преговорите и отварянето на нови глави.   Анализът изтъква, че не се очаква Брюксел да се отклони особено от следваните досега подходи и се смята, че определяща роля ще има това каква позиция ще възприеме Ердоган на срещата и какви послания ще отправи за бъдещето на отношенията. В случай че от Турция дойдат позитивни и конструктивни послания, се предвижда и ЕС да определи позиция, съответстваща на получените послания, отбелязва авторът.   Същевременно анализаторът от англоезичния в."Хюриет дейли нюз" Мурат Йеткин определя срещата във Варна като тест и за Турция, и за ЕС. Според него днешната среща е важен ден не само за отношенията между Турция и ЕС, но и за демокрацията в Турция и сигурността в Европа.   Анкара очаква конкретни стъпки от ЕС за актуализиране на споразумението за митническия съюз, за визовата либерализация, за ускоряването на финансовата помощ за сирийските бежанци и за борбата срещу тероризма на ПКК /Кюрдската работническа партия/ на днешната среща на върха Турция - ЕС, посочва в."Дейли Сабах". Турция иска от ЕС да покаже по конструктивна позиция за "възстановяване на доверието". Заради разногласията между двете страни Брюксел очаква, че срещата на върха няма да е "лесна", и цели "укрепване на отношенията", отбелязва изданието.   Вестник "Миллиет" припомня вчерашното остро послание към ЕС на Ердоган, направено в реч в Трабзон. „Западът се опитва да ни дава акъл, запазете тези съвети за вас. За всичко има видеозаписи. Утре ще се срещнем във Варна, аз съм се подготвил, ще им покажа. Ще се държим твърдо, няма да отстъпваме“, каза турският президент.

Скромни очаквания за срещата ЕС-Ердоган във Варна

http://www.mediapool.bg/skromni-ochakvaniya-za-sreshtata-es-erdogan-vav-varna-news277204.html

Протести посрещат турския президент Реджеп Ердоган за срещата му с лидерите на Европейския съюз във Варна. Очакват се много трудни разговори по конфликтните теми, надеждите за пробив по тях са малко. Основният инициатор и мотор на срещата бе българският премиер Бойко Борисов, който мотивира провеждането й с необходимостта да се запази споразумението за мигрантите, което по думите му пази българските граници. Дневният ред на разговорите ще се допълни от проблемите в двустранните отношения  на Турция с Гърция и Кипър, спазването на човешките права и операцията на Анкара в Сирия. Освен това се очаква турската страна да повдигне за пореден път искането си за по-бърз напредък в преговорите й за членство в ЕС и отпадане на визите за турски граждани. Ердоган каза в навечерието на срещата, че не е готов на компромиси, а по всичко изглежда подобна нагласа няма и сред европейските лидери. Затова очакванията са умерени. "Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, каза външният министър Екатерина Захариева в понеделник. Това ще е четвъртата среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция от 2015 година насам. Досегашните разговори бяха посветени на постигането на споразумение за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток към Европа. Какво ще иска (или няма да иска) Борисов? Българският премиер Бойко Борисов е изправен пред вътрешнополитически натиск, включително от коалиционните партньори "Обединени патриоти" и президента Румен Радев, да постави пред Ердоган въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните дела на България и да поиска обезщетения за имотите на тракийските бежанци. Борисов периодично защитава протурски позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата. България се въздържа да повдига пред Анкара и въпроси за спазването на човешките права там, които са честа тема на обсъждане в ЕС. Външният министър Екатерина Захариева обясни, че Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница. "3.8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, каза тя. В срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов. В понеделник президентът Румен Радев каза в София, че се надява „премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“. Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес, допълни държавният глава, който участва е поклонението по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата. От БСП също поискаха Борисов да повдигне подобни въпроси пред Ердоган. Протести посрещат Ердоган Няколко протестни акции в понеделник посрещат Ердоган във Варна. Градът осъмна с надписи срещу турския президент, сред които "Ердоган, не си желан!" По-късно десетки граждани, организирани от партия "Възраждане", се събраха "срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел". "Причината за нашия протест е, че ние смятаме присъствието на Ердоган на територията на България и на територията на ЕС като цяло за абсолютно недопустимо и нежелателно”, заявиха протестиращите. Те носеха плакати с надписи: "Stop Erdogan”, "Затваряме Варна заради диктатора”, "Не на диктатурата”, "Източна Тракия говори на български. Тя е част от нашите духовни граници”и други. Позиция срещу визитата на Ердоган обявиха и от "Да, България". Не се очакват конкретни споразумения Началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова коментира преди срещата, че не трябва да се очакват конкретни споразумения. Тя обясни обаче, че самото провеждане на срещата е голям успех за българските власти. “Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува. Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие”, каза Бъчварова пред Нова телевизия. По думите й инициативата на българското Европредседателство да потърси диалог и да подобри взаимоотношенията между Европа и Турция е изключително важна. “От Брюксел ни увериха, че самото провеждане на тази среща е голям успех за ЕС. Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, коментира Бъчварова. "Хюриет": Най-решаващата среща с ЕС Под заглавие "Най-решаваща среща с ЕС", в."Хюриет" съобщава за предстоящата среща във Варна, домакин на която е ротационният председател на евросъюза - българският премиер Бойко Борисов. Срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се преценява като важна най-вече от гледна точка на това да се поддържа жив диалогът и да се изгради отново доверие между страните, пише вестникът в анализа си. И добавя, че множеството проблеми и разногласия между ЕС и Турция са причина да не са големи очакванията за конкретен резултат по отношение на срещата. Авторът пише, че и от страна на Анкара, и от страна на Брюксел ясно се заявява, че срещата няма да е лесна. Причината за това е, че очакванията на страните една към друга са доста различни, но същевременно и у двете страни има надежда, че срещата във Варна може да донесе нови добри възможности. Стратегията на Турция на срещата е съсредоточена около споразумението между ЕС и Анкара от 18 март миналата година, постигнато по време на бежанската криза. Според изданието президентът Ердоган ще направи преглед на всички елементи от споразумението и ще постави на обсъждане онези елементи, които ЕС е трябвало да изпълни, но не е изпълнил. Сред елементите, за които ще бъдат отправени критики, са липсата на напредък по въпроса за визовата либерализация, както и създаването пречки от Германия и от някои други страни за актуализацията на митническия съюз с Турция. Блокирането в процеса на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС също ще бъде в дневния ред на Ердоган. Той ще поиска също ясно потвърждение от ЕС за продължаването на процеса на присъединяване на Анкара с перспективата за членство. Турският президент ще поиска и по-бързо задействане на втория транш от 3 милиарда евро на помощта за бежанците и се очаква Ердоган ясно да отправи критики, че ЕС прилага тази част от споразумението от 18 март, която му е изгодна, а по останалата не прави стъпки. Предвижда се, че по въпросите, свързани със споразумението от 18 март, ЕС ще остане в отбранителна позиция, пише турското издание. Като същевременно се очаква Брюксел да постави на дневен ред отрицателните моменти в последно време в Турция в областта на върховенството на закона, човешките права и демокрацията, както и напреженията в Източното Средиземноморие и Егейско море, свързани с Кипър и Гърция. Приоритет на ЕС ще бъде изграждане на сътрудничество в сферите от взаимен интерес. Според анализатора и на срещата във Варна ЕС ще отстоява подхода, че докато няма налице стъпки от Турция, няма да има стъпки в процеса на преговори за присъединяване. Авторът отбелязва, че на срещите на различно ниво миналата седмица в Брюксел редица страни членки, сред които Франция, са поискали да не се дават "неуместни надежди" на Турция по въпросите за митническия съюз и визите, и да не се отстъпва от обвързващите ангажименти по въпроса за процеса на преговорите и отварянето на нови глави. Анализът изтъква, че не се очаква Брюксел да се отклони особено от следваните досега подходи и се смята, че определяща роля ще има това каква позиция ще възприеме Ердоган на срещата и какви послания ще отправи за бъдещето на отношенията. В случай че от Турция дойдат позитивни и конструктивни послания, се предвижда и ЕС да определи позиция, съответстваща на получените послания, отбелязва авторът. Същевременно анализаторът от англоезичния в."Хюриет дейли нюз" Мурат Йеткин определя срещата във Варна като тест и за Турция, и за ЕС. Според него днешната среща е важен ден не само за отношенията между Турция и ЕС, но и за демокрацията в Турция и сигурността в Европа. Анкара очаква конкретни стъпки от ЕС за актуализиране на споразумението за митническия съюз, за визовата либерализация, за ускоряването на финансовата помощ за сирийските бежанци и за борбата срещу тероризма на ПКК /Кюрдската работническа партия/ на днешната среща на върха Турция - ЕС, посочва в."Дейли Сабах". Турция иска от ЕС да покаже по конструктивна позиция за "възстановяване на доверието". Заради разногласията между двете страни Брюксел очаква, че срещата на върха няма да е "лесна", и цели "укрепване на отношенията", отбелязва изданието. Вестник "Миллиет" припомня вчерашното остро послание към ЕС на Ердоган, направено в реч в Трабзон. „Западът се опитва да ни дава акъл, запазете тези съвети за вас. За всичко има видеозаписи. Утре ще се срещнем във Варна, аз съм се подготвил, ще им покажа. Ще се държим твърдо, няма да отстъпваме“, каза турският президент.

Румяна Бъчварова: Не очаквайте споразумения от срещата ЕС-Турция

http://www.mediapool.bg/rumyana-bachvarova-ne-ochakvaite-sporazumeniya-ot-sreshtata-es-turtsiya-news277204.html

Не очаквайте конкретни споразумения от срещата на върха между ЕС и Турция във Варна, коментира началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова в понеделник пред Нова телевизия.  Тя обясни, че самото провеждане на срещата е голям успех за българските власти. “Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува. Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие”, каза Бъчварова. По думите й инициативата на българското Европредседателство да потърси диалог и да подобри взаимоотношенията между Европа и Турция е изключително важно. “От Брюксел ни увериха, че самото провеждане на тази среща е голям успех за ЕС. Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, коментира Бъчваров. По темата за споразумението за бежанците, които Турция задържа на своя територия, тя обясни, че няма спор по темата дали ЕС трябва да плати на Анкара 3 милиарда евро. “В споразумението от 2016 г. е записано, че тези суми са дължими и в Брюксел не отричат възможността те да бъдат изплатени възможно най-скоро. Така че това изявление може да го тълкуваме по-скоро като послание към турската публика”, заяви Бъчварова.

Ердоган не ни спасява от бежанците - ние си плащаме, за да не ги допуска

https://www.actualno.com/cite/erdogan-ne-ni-spasjava-ot-bejancite-nie-si-plashtame-za-da-ne-gi-dopuska-news_666400.html

Това заяви пред Нова телевизия собственикът на сайта "24 Родопи" Илхан Андай в коментар за предстоящата довечера (26 март) среща между председателите на институциите на ЕС, премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган. Според Андай категорично с поемането на ангажимент за отпускане на 3 млрд. евро на Турция и вече изплащането на част от тях Европа, включително България, си плаща на Ердоган да не пуска бежанци към Стария континент. Журналистът добави и, че пиарите на БСП н

Йеменски бунтовници изстреляха седем балистични ракети срещу Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780990

Йеменски бунтовници изстреляха седем балистични ракети срещу Саудитска АрабияСедем балистични ракети, изстреляни от йеменски шиитски бунтовници, бяха прехванати тази нощ над Саудитска Арабия. Един човек загина и двама бяха ранени от отломки от ракетите, предадоха Франс прес и Ройтерс. Три от ракетите са били изстреляни срещу столицата Рияд, една срещу гарнизонния град Хамис Мешейт и три срещу градове в южната част на

Френски ветеран спря Григор Димитров в Маями

http://www.moreto.net/novini.php?n=371401

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями, САЩ. Най-добрият ни тенисист загуби с 0:2 сета (4:6, 4:6) от френския ветеран Жереми Шарди. Първият сет започна с гейм на 0 за Шарди, но Гришо отвърна със същото.

Обвиниха петима за имотни измами чрез фалшиви завещания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniha-petima-za-imotni-izmami-chrez-falshivi-zaveshtaniia-2087020

Петима души са обвинени в имотни измами чрез фалшиви завещания, съобщиха от Спецпрокуратурата. Измамите били извършвани главно на територията на столичния квартал „Люлин“, където незаконно са придобити над 10 апартамента.
 

При пиянски скандал шуменка наръга мъж с нож

//dariknews.bg/regioni/shumen/pri-piianski-skandal-shumenka-naryga-myzh-s-nozh-2087003

51-годишна жена от Шумен била задържана след като нанесла телесна повреда на 47-годишен мъж, съобщиха от полицията.

Мъж е с опаснос

Таксиметрови шофьори излизат на протест, искат справедлива присъда за убит колега (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/ruse/taksimetrovi-shofiori-izlizat-na-protest-iskat-spravedliva-prisyda-za-ubit-kolega-video-2087009

Над 100 таксиметрови шофьори се събраха на протест в Русе днес. Те искат справедлива присъда за убийците на своя колега Валери Спиридонов.
 

Равносметката след пожара в руския мол: 56 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ravnosmetkata-sled-pozhara-v-ruskiia-mol-56-zhertvi-i-desetki-vyprosi-video-2086997

Следственият комитет на Русия потвърди смъртта на 56 души при избухналия вчера пожар в търговски център в сибирския град Кемерово. Пострадали са още 44 души, съобщи говорителката на федералното следствие Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-vkarvat-vtoro-egn-v-lichnite-ni-karti-2087014

С електронния идентификатор в чипа ще се влиза в база данни в интернет

4 тежки катастрофи станаха в страната в последните 24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780991

4 тежки катастрофи станаха в страната в последните 24 часаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали четири тежки катастрофи. Осем човека са раени, информира МВР, цитирано от БГА. В София са станали 36 леки

Китай стартира борсова търговия на петрол в юани

https://www.actualno.com/asia/kitaj-startira-borsova-tyrgovija-na-petrol-v-uani-news_666397.html

Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от днес, 26 март, на Шанхайската международна енергийна борса (INE) - дъщерна компания на Шанхайската фючърсна борса (SHFE), предаде БГНЕС. Церемонията в началото на търговията беше в деловия район Пудун. Обемът на първия договор ще бъде хиляда барела. Минималната стъпка е 0,1 юана на барел. Доставките ще се осъществяват от пристанищата на Оман, Катар, Йемен, Ирак (Басра) и Източен Китай. По-нататък списъкът с пристанищата може да бъде коригиран споре

КАТ: Гонките в София намаляха заради суперавтомобила

http://www.cross.bg/gonki-tenev-globa-1571048.html

/КРОСС/Пътната полиция ще изпраща незабавно екипи, когато получи сигнал за гонки с мотори и автомобили, заяви началникът на КАТ-София Тенчо Тенев. Той беше категоричен, че незаконните състезания намаляват. За да бъдат предотвратени фатални инциденти, от Пътната полиция ще вземат допълнителни мерки. Своевременната реакция на полицаите е възможна и благодарение на мощния спортен автомобомил, предоставен от финансовото министерство. "Всяваме доста доста добър респект на мотоциклетните среди, тъй като е изключително мощен и много бърз и не позволява на някои мотоциклетисти да си правят своите собствени изпълнения, грубо казано. Стресираме ги в самото начало, за да не ни създават излишни ядове и проблеми", каза Тенев. Преди дни КАТ се сдоби с тунинговано Mitsubishi Lancer с 400 конски сили. Това се случи, след като преди време премиерът Бойко Борисов разпореди да се сложат камери на източната част на Околовръстното шосе заради гонки. Миналата година депутатите направиха поправки в Закона за движение по пътищата, с които водач, който организира или участва в гонки по обществените пътища, да се наказва с лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца и глоба от 3000 лв. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба 5000 лева. Освен за предотвратяване на назакони гонки, спортният автомобил ще участва и в кортежи за осигуряване на сигурността на важни гости в столицата.  

Р. Бъчварова: Не очаквайте конкретни споразумения от срещата с Ердоган

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/r-bychvarova-ne-ochakvaite-konkretni-sporazumeniia-ot-sreshtata-s-erdogan-258168/

Основната задача във Варна тази вечер е възстановяване на диалога между ЕС и Турция, смята началникът на кабинета

Златомир Иванов-Баретата окончателно оправдан

http://clubz.bg/65856-zlatomir_ivanov_baretata_okonchatelno_opravdan

Снимка БГНЕС

Златомир Иванов-Баретата е окончателно оправдан по обвиненията, че е бил водач на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Новината съобщиха от Върховния касационен съд, а решението е окончателно. Върховните съдии Мина Топузова, Спас Иванчев и Христина Михова са потвърдили присъдите от предишните инстанции срещу Баретата и сподвижниците му, но част от наказанията срещу признатите за виновни са намалени.

По делото за организирана наркобанда, която според прокуратурата е търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г., за невинни са признати не само Баретата, а и Ивайло Борисов-Ториното, и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора. Златомир Иванов е невинен и по обвинение за присвояване на брониран “Мерцедес Е500”, с който се движил в деня на покушението срещу него на 29 януари 2013 г. на стълбите на Съдебната палата в София.

Подсъдимите по делото бяха общо 10. Извън тримата оправдани другите 7 души получиха различни наказания - от глоба до 5 години затвор.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са: Стефан Грозданов за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години лишаване от свобода; Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода; Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода; Тихомир Стоянов – за престъпление, свързано с държане на високорисково наркотично вещество – глоба в размер на 1000 лева; Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление, свързано с държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – общо най-тежко наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено за срок от 5 години, и глоба в размер на 1000 лева; Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 6000 лева; Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години лишаване от свобода, отново с отложено изпълнение и глоба в размер на 6000 лева.

Това не е единственото дело срещу Златомир Иванов-Баретата за наркотрафик. През 2016 г. по делото "Фирмата" той получи 6.5 г. затвор.

„Вокил“ взе 5 медала от държавното по кикбокс, Румина Георгиева шампионка

http://budnavarna.bg/32089-vokil-vze-5-medala-ot-darzhavnoto-po-kikboks-rumina-georgieva-shampionka/

Титла за Румина Георгиева и четири сребърни медала в Шумен.

Това е равносметката на варненския „Вокил“ от държавното първенство по кикбокс в стил лоу кик в зала „Плиска“, домакин на което бе  местния клуб „Шуменска крепост“.

Медалисти в своите категории и възрастови групи от „Вокил“ са:

  1. Румина Георгиева – републикански шампион на България при жените клас А до 56кг.
    Безапелационна Руми показа истински кикбокс. 

    Румина Георгиева2. Яни Янчев – репубикански вицешампион при мъжете клас А до 71кг.

  2. Яни се изправи във финалната си среща срещу балканския шампион от 2017г. в този стил Димитър Пенчев от СК „Скорпион“ (Плевен). Макар за първи път Яни да играе при мъжете, той се раздаде, успя да пласира много точни удари и се стараеше да не отстъпва на противника си. 

    Яни Янчев3. Халил Халил – републикански вицешампион при ЮСВ до 71кг.

  3. Той имаше тежката задача да излезе срещу носителя на балкански пояс при професионалистите Добри Радев от СК „Патриот“ (Дупница). 

    Халил Халилов4. Даниел Янчев – републикански вицешампион при ЮМВ до 60 кг.

  4. След два изиграни мача в първия ден на шампионата Даниел получи контузия в пищяла на десния крак. Това бе и причина да не може да използва най-мощното си оръжие, което му донесе две победи. 

    Даниел Янчев5. Дениз Февзи – Републикански вицешампион при ЮМВ до 57кг.

  5. Дебютант, който в първия ден спечели заслужено, и тепърва ще се бори и ще доказва своите възможности. 

    Дениз ФевзиЕто какво заяви след успехите председателят и главен треньор на клуба Галин Димов: „Доволен съм от момчетата. Това са абсолютни дебютанти в кикбокса с изключение на Руми и Яни Янчев, който бе прекъснал за доста дълго време.  Давам си сметка, че се впуснахме в едно от най тежките състезания, тъй като стила е подходящ за всички и в повечето категории се играеше по два мача, за да влезеш в медалите и то в един ден през няколко часа. Дори момчетата, които останаха без медали, заслужават адмирации за мъжествеността, която проявиха, впускайки се в такова сериозно състезание. Далеч съм от мисълта, че винаги ще сме на първо място, но разбира се това е нашата крайна цел. За тези, които достигнаха до финалите, но не издържаха на напрежението искам да кажа, че само времето и добрата подготовка ще ги калят и в следващото състезание ще стоят на първото място. Знаете, че в клуба се работи здраво и с колегата треньор Димитър Георгиев ще отдадем нужното време и внимание на всеки един от тях, за да бъдат в топ форма“.

Материалът „Вокил“ взе 5 медала от държавното по кикбокс, Румина Георгиева шампионка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Искаме да пренесем добросъседските си отношения с Турция и в диалога Турция-ЕС, каза министър Павлова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/26/3152739_iskame_da_prenesem_dobrosusedskite_si_otnosheniia_s/?ref=rss


Срещата във Варна е важна както за Европа, така и за България. Важно добросъседските отношения между България и Турция, да се пренесат и в отношенията между Европейския съюз и Турция, каза днес по БНТ министърът по европредседателството Лиляна Павлова. Тя изрази надежда, че с помощта на България диалогът между Турция и ЕС ще се възстанови и нормализира.<br /><br />В отговор на въпрос, Павлова уточни, че от Турция не се иска нищо повече от това да спазва споразумението за бежанците,...

Антон Кутев: Външната ни политика е най-беззъбата, която съм виждал

https://frognews.bg/novini/anton-kutev-vanshnata-politika-nai-bezzabata-koiato-sam-vijdal.html

Притеснително е, че напоследък все повече държави се държат както си искат с България. При положение, че сме член на най-мощния съюз в света, напоследък все повече сме безгласни и безпомощни. Това каза депутатът от БСП Антон Кутев.

Кампания за почистване на София започва днес, ще продължи до 28 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780988

Кампания за почистване на София започва днес, ще продължи до 28 априлТрадиционната кампания на Столична община - Пролетно почистване на София ще започне днес и ще продължи до 28 април под мотото "Заедно да почистим София пролетно!", съобщиха от Столичната община, цитирани от БТА. Старт на кампанията ще дадат децата от 74-то СУ "Гоце Делчев" и техните родители в район "Връбница" от 11.00 ч.

Собственик изостави 100 коня под връх Руен, 70 умряха

http://dnes.dir.bg/news/kone-osogovska-planina-26991353

Собственик на стадо от 100 коня е изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина. 70 от конете са загинали.

Полицията във Варна продължава да търси нови служители

http://budnavarna.bg/32087-politsiyata-vav-varna-prodalzhava-da-tarsi-novi-sluzhiteli/

ОД на МВР – Варна приема документи на кандидати по конкурс за държавна служба в МВР на вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка в ОД на МВР-Варна, както следва:

1. Отдел „Охранителна полиция“
Сектор „Пътна полиция“
Група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“
– младши автоконтрольор ІІ – І степен – 11 (единадесет) вакантни длъжности.

2. Районно управление – Девня
Участък – Вълчи дол
– младши автоконтрольор ІІ – І степен – 2 (две) вакантни длъжности.

3. Районно управление – Провадия
Група „Охранителна полиция“
– младши автоконтрольор ІІ – І степен – 3 (три) вакантни длъжности.

4. Районно управление – Аксаково
Група „Охранителна полиция“
– младши автоконтрольор ІІ – І степен – 4 (четири) вакантни длъжности.

Място за получаване и подаване на документи:
Приемна стая №104, намираща се в сградата на ОД на МВР- Варна
(гр. Варна, ул. “Цар Калоян ” №2, от страната на ул.”Одесос”)

Срок за подаване на документи за участие в конкурса:
Всеки работен ден от 16.03.2018г. до 04.04.2018г. /включително/,
от 09:30 часа до 12:00

График за медицинско освидетелстване:
Медицинската комисия ще заседава в сградата на медицинска служба при ОД на МВР – Варна – адрес: гр. Варна, ул. Парижка комуна №30 /до Първо РУ – Варна/ , тел.652065 на дати, както следва:
– 29.03.2018г. (четвъртък) от 13,00 часа;
– 05.04.2018г. (четвъртък) от 13,00 часа – само за кандидати подали документи на 02, 03 и 04.04.2018г. и неявили се на горепосочените дати.

За информация по конкурса: тел. 052/652 223; 052/652 216 – сектор “Човешки ресурси” при ОД на МВР- Варна
В интернет на адрес: http//www.dhr.mvr.bg/

Материалът Полицията във Варна продължава да търси нови служители е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ползите и вредите от смяната на часовото време

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-lyatnoto-1571047.html

/КРОСС/ В неделя преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред се отразява на организма ни около седмица. Все по-често тази смяна се оспорва.Вместо да бъде отменена, беше разпоредено Европейската комисия да направи цялостна оценка на необходимостта от това, като се вземат предвид всички фактори, които влияят. Още през далечната 1784 г. Бенджамин Франклин пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" и предлага на парижани да стават и съответно да си лягат по-рано, измествайки стрелката. Повече от 100 години по-късно обаче идеята става факт, а европейската държава, която първа го прилага е не Франция, а Германия през 1916 г.У нас лятното часово време е въведено през 1979 г. Доводи за това тогава не липсват. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй" произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това са 54 стотинки на човек за една година. От друга страна смяната в стрелките осигурява на хората повече светлина, а това се смята, че е способно да повиши активността им. Застъпниците на лятното часово време твърдят, че всички здравословни и психически разстройства, които се твърди, че са причинени от промяната в часовниците, са по-скоро в следствие на самовнушение. Противниците в намесата на естествения ход на часовниците сякаш преобладават

Образователната система в Обединеното кралство

https://offnews.bg//mama-nindzha/obrazovatelnata-sistema-v-obedinenoto-kralstvo-677450.html

Автор: Венцеслав Георгиев Ще започна с едно интервю на Маргарет Тачър пред Би Би Си – радио “Лондон”, на 2 октомври 1971 г., след посещението ѝ в България. Тя току-що е кацнала на летището в Лондон. По това време 45-годишната Тачър е министър на образованието и науката на Великобритания в кабинета на Едуард Хийт. Относно различията между двете образователни системи Тачър казва: „Разбира се, съществуват известни различия с нашата образователна система. Така например възрастта за започване на училище в България е по-голяма от нашата. Във Великобритания децата започват училище по-рано. От друга страна, в България има повече забавачници, отколкото у…

В ГХГ “Дечко Стоев” откриват изложбата “Художници на Стара Загора”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QFFngPtJlVs/

8На 28.03.2018 г. в ГХГ “Дечко Стоев” ще бъде открита изложбата “Художници на Стара Загора”
В експозицията са включени 25 произведения на майстори на изобразителното изкуство от
Стара Загора – градът, дал най-много художници на страната. Сред тях са, както класици на изящното изкуство като Антон Митов, Атанас Михов, Васил Маринов, Марио Жеков, така и по-съвременни автори като Янаки Кавръков, Любомир Цакев и др.
Изложбата се организира със съдействието на Художествена галерия Стара Загора.
Откриване: 28.03.2018 от 18.00 ч. – ГХГ “Дечко Стоев”- Поморие

Антикорупционен фонд: Как курортна хижа в парк "Рила" се дава за лов

http://clubz.bg/65855-antikorupcionen_fond_kak_kurortna_hija_v_park_rila_se_dava_za_lov

Как хижа на горското стопанство в Национален парк "Рила", която е с курортно предназначение, се отдава под наем от земеделското министерство за ловен туризъм? Този въпрос задават от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Оттам са сезирали по компетентност главния инспекторат на Министерския съвет със съмнения за възможно законово противоречие.

Хижата е с курортно предназначение и се намира на територията на парк "Рила", извън дивечовъдния участък Паничище, посочват от АКФ. Според тях има разминаване между заповедта на министъра на земеделието, горите и храните за провеждане на конкурса за "стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъден участък Паничище в района на дейност на териториално поделение "Държавно горско стопанство Дупница" и местоположението на базата, в която се намира дивечовърният участък.

"За експертите на АКФ прави впечатление, че в точка VIII от заповедта е посочено, че конкурсът включва отдаване под наем на база за ловен туризъм сграда "Рилски езера" с идентификатор 65365.210.91.9, находяща се в Сапарева баня, община Сапарева баня, област Кюстендил, разположена в поземлен имот с идентификатор 65365.210.91 със застроена площ 100 кв. м на един етаж,  акт за частна държавна собственост № 1384/12.11.2013 г. Видно от направена справка на правния екип на АКФ в кадастрално-административната информационна система сграда "Рилски езера" не се намира на територията на дивечовъден участък Паничище, а се намира на територията на Национален парк "Рила", като в кадастралната карта и регистър е посочено, че сградата има функционално предназначение курортна, туристическа сграда", посочват от фонда.

В допълнение посочват, че според Закона за лова и опазване на дивеча "Бази за ловен туризъм" са сгради и прилежащите към тях терени и инфраструктури, специализирани за нуждите на ловния туризъм. А Законът за защитените територии (където попада и националният парк) забранява дивечоразвъдна дейност и ловуването освен при регулиране на числеността на животинските видове.

"В защита на обоснованата висока обществена чувствителност към теми, свързани с прозрачното управление на зони и обекти на територията на националните и природните паркове в страната, АКФ сезира по компетентност Инспектората на МС, като очаква да се извърши обстойна проверка, да се съберат относими доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона", посочват в заключение от НПО-то.

Това е вторият опит за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък Паничище. В края на януари Югозападно държавно предприятие-Благоевград обяви процедурата. Обявеният срок за стопанисване е 15 години, а началният размер на годишната вноска е 16 630,49 лв. без ДДС. Конкурсът включва отдаването под наем на "база за ловен туризъм" - сградата "Рилски езера", с начална годишна наемна цена 624 лв. без ДДС.

В края на февруари се оказа, че победител в конкурса все още не е излъчен, тъй като до 22 февруари - първата дата за подаване на документи, определена със заповед на министъра на земеделието, не са се явили кандидати. Като втора дата за внасяне на оферти в заповедта бе посочен 7 март.

Бъчварова не очаква конкретика от срещата с Ердоган, няма да се поставят български проблеми

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-ne-ochakva-konkretika-ot-sreshtata-s-erdogan-njama-da-se-postavjat-bylgarski-problemi-news_666399.html

Не бих разглеждала нещата в плоскостта "добър – лош сценарий". Фактът, че има съгласие за тази среща, означава, че инициативата на българското председателство за разговор е много важна. И от Брюксел ме увериха, че самото провеждане е голям успех, но не очаквайте конкретни споразумения – такива не могат да бъдат изключени, но много важно е да бъде запазен добрият тон, защото взаимно разбиране не съществува. Това заяви началникът на политическия кабинет на Бойко Борис

Засилено полицейско днес във Варна заради посещението на Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=371399

Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна. От областната дирекция на МВР в морската столица уточниха, че от понеделник следобед до 18 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици.

В Гърция пишат: Ердоган отива във Варна със свирепи намерения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780984

В Гърция пишат: Ердоган отива във Варна със свирепи намерения"Ердоган във Варна със свирепи намерения", под това заглавие гръцкият Нюз.ин коментира, че турският президент, който днес идва във Варна за среща с ЕС, бил решен "да опъне още повече въжето с Брюксел". Изданието припомня, че ден преди срещата във Варна Ердоган е отправил ново строго послание към Запада, като в своя реч е казал,

Проф.Кантарджиев: Гнезда на морбили има в близост до нашата граница

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6780978

Проф.Кантарджиев: Гнезда на морбили има в близост до нашата границаРазрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви. Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица. Това заяви в "Денят започва"  проф.

Фейсбук е събирала години наред контакти и други данни от устройства с Андроид

http://www.cross.bg/feiisbyk-kontakti-android-1571046.html

/КРОСС/След като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът Арс Текника (Ars Technica) съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, предаде ТАСС. Фейсбук заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея. Говорителка на Фейсбук каза, че информацията не е споделяна с приятели или с външни приложения и се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора. Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, добавя ТАСС.  

Бъчварова не очаква конкретика от срещата с Ердоган, няма да се поставят български проблеми

https://petel.bg/Bachvarova-ne-ochakva-konkretika-ot-sreshhata-s-Erdogan--nyama-da-se-postavyat-balgarski-problemi-__257079

Не бих разглеждала нещата в плоскостта "добър – лош сценарий". Фактът, че има съгласие за тази среща, означава, че инициативата на българск...

Клайдерман отново избра Варна, този път поводът е много специален

https://petel.bg/Klayderman-otnovo-izbra-Varna--tozi-pat-povodat-e-mnogo-spetsialen-__257080

Една от най-обичаните в България мега звезди – Ричард Клайдерман, включи Варна и София в световен тур, който в рамките на две последовател...

Антон Кутев пред bTV: Защо ни е льохман за премиер, ако не може да реши проблемите (видео)

https://petel.bg/Anton-Kutev-pred-bTV--Zashho-ni-e-lohman-za-premier--ako-ne-mozhe-da-reshi-problemite--video-__257081

Изобщо защо ни е льохман за министър-председател, ако не може да реши проблемите, попита в предаването „Тази сутрин“ по bTV заместник-пред...

Гръцки министър към Турция: Ще ви смажем, както през 1821 година!

https://petel.bg/Gratski-ministar-kam-Turtsiya--SHHe-vi-smazhem--kakto-prez-1821-godina-__257082

В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната ...

Благой Георгиев: Развеждам се с Есмер (видео)

https://petel.bg/Blagoy-Georgiev--Razvezhdam-se-s-Esmer--video-__257083

С Есмер сме разделени официално. Разводът е по взаимно съгласие. Разделяме се като приятели, имаме дете, няма смисъл да се караме и да създ...

Отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

https://petel.bg/Otbelyazvame-Denya-na-Trakiya-i-105-godini-ot-Odrinskata-epopeya__257084

Денят на Тракия се отбелязва по традиция на 26 март, приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чес...

Гoтвeтe ce зa пocĸъпвaнe нa бeнзинa дo 2.30 лeвa зa литъp

https://petel.bg/Gotvete-ce-za-poc--apvane-na-benzina-do-2-30-leva-za-litap__257085

Πълнeтe peзepвoapитe дo гope! Oбщo взeтo, дo тoзи извoд щe cтигнeтe cлeд ĸaтo пpoчeтeтe тaзи cтaтия, пише money.bg. Kaĸвo ce cлyчи пpeз изминaлaтa ceдмицa и c пpиближaвaнe ...

Фейсбук знае на кого се обаждате и кой ви звъни, на кого пращате SMS и какво пише в него

https://offnews.bg//tehnologii/fejsbuk-znae-na-kogo-se-obazhdate-i-koj-vi-zvani-na-kogo-prashtate-sm-677443.html

Докато потребителите продължават да трият Фейсбук профилите си заради заради скандала с "Кеймбридж Аналитика", мнозина откриват, че социалната мрежа притежава далеч повече данни за тях, отколкото очакват. Например: входящи и изходящи обаждания и SMS-и.

Две години от социалната мрежа са събирали имена на контакти, телефонни номера и SMS-и в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, пише уебсайтът Арс Текника (Ars Technica).

От компанията заявяват, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са дали съгласието си. Оттам обясняват, че информацията не е била споделяна с приятели или външни приложения, а се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора. 

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, пише АП.

Скандалът, избухнал заради споделянето с "Кеймбридж Аналитика" на лична информация 50 милиона потребители, което е позволило манипулирането им в навечерието на изборите в САЩ, доведе и до създаването на движението #deletefacebook (изтрий Фейсбук - англ.).

Порнозвездата Сторми Даниълс била заплашена, за да мълчи за връзката си с Тръмп

http://www.cross.bg/trump-vruzka-daniuls-1571045.html

/КРОСС/ Актрисата и режисьорка на филми за възрастни Сторми Даниълс, която твърди, че имала сексуална връзка с Доналд Тръмп, преди той да стане президент, каза в голямо телевизионно интервю, че през 2011 г. била заплашена, докато била на паркинг с детето си и предупредена да мълчи, предаде Ройтерс. Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, каза пред телевизия Си Би Ес, че отивала на фитнес с детето си в Лас Вегас, когато я приближил непознат мъж. "Той дойде до мен и ми каза: "Остави Тръмп на мира. Забрави тази история". След това се навел, погледнал дъщеря й и казал: "Какво хубаво момиченце. Ще е много неприятно, ако се случи нещо на майка й", след което си тръгнал, разказва актрисата. Даниълс казва, че имала само веднъж интимна среща с Тръмп през юли 2006 г., но двамата останали във връзка около година. Адвокат на президента платил на порнозвездата 130 000 долара няколко дни преди президентските избори през 2016 г., за да мълчи, отбелязва Асошиейтед прес. Тя заведе дело срещу президента на 6 март, тъй като заяви, че никога не е подписвала споразумение да мълчи за интимна връзка между тях. Но бившият й адвокат и бившият й бизнес агент й оказали натиск да подпише декларации, с които да отрече, че е имала връзка с Тръмп, посочва ДПА. Тези декларации бяха публикувани от адвокат на Тръмп като доказателство, че такава връзка не е съществувала, отбелязва Ройтерс

Бивш посланик в Турция: Ердоган маркира територии

https://frognews.bg/politika/bivsh-poslanik-turtsiia-erdogan-markira-teritorii.html

В дипломацията има различни роли и различни актьори. Очаквано изказването на Ердоган за душевните граници породи различни коментари. С острите си изказвания Ердоган маркира територии и във външен, и във вътрешен план. добави той. Това каза бившият ни посланик в Турция Петър Воденски.

Бивш посланик в Турция: Ердоган маркира територии

https://frognews.bg/novini/bivsh-poslanik-turtsiia-erdogan-markira-teritorii.html

В дипломацията има различни роли и различни актьори. Очаквано изказването на Ердоган за душевните граници породи различни коментари. С острите си изказвания Ердоган маркира територии и във външен, и във вътрешен план. добави той. Това каза бившият ни посланик в Турция Петър Воденски.

Канадски самолет с 67 души кацна принудително край Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780979

Канадски самолет с 67 души кацна принудително край ВашингтонСамолет на канадската авиокомпания "Еър Канада" с 67 души кацна принудително снощи на летище"Дълес" край Вашингтон, след като пилотите видели дим в кабината, предаде Ройтерс. Авиокомпанията съобщи, че няма пострадали хора. Самолетът "Ембраер", който летял от Торонто към международното летище "Роналд Рейгън" във Вашингтон,

Ентусиаст доказва със собствена ракета, че Земята е плоска

https://www.actualno.com/curious/entusiast-dokazva-sys-sobstvena-raketa-che-zemjata-e-ploska-news_666394.html

Привърженик на твърдението, че Земята е плоска, живеещ в щата Калифорния, излетя с ракета, която си направи сам, за да погледне планетата от високо и да потвърди възгледите си, пише The Independent. Шейсет и една годишният Майк Хюз се качи в направената в собствения му гараж за няколко месеца ракета. Реактивната машина го вдигна на височина около 570 метра, а според неговите сметки той е достигнал максимална скорост 560 километра в час, предаде БГНЕС. "Омръзнаха ми хора, които ми казват,

Бъчварова: От Брюксел ме увериха, че самото провеждане на срещата ЕС - Турция във Варна е голям успех

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780980

Бъчварова: От Брюксел ме увериха, че самото провеждане на срещата ЕС - Турция във Варна е голям успехОт Брюксел ме увериха, че самото провеждане на срещата между ЕС и Турция във Варна е голям успех. Това заяви шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова пред Нова телевизия в коментар на предстоящата довечера среща между лидерите на ЕС и Турция при домакинството на Бойко Борисов. Ако диалогът протече конструктивно, това ще е голям успех.

Арестуваха френски политик, писал в „Туитър“, че празнува смъртта на полицаи

http://www.cross.bg/beshe-tyitur-frenski-1571044.html

/КРОСС/ Ляв френски политик е арестуван защото написал в социалната мрежа „Туитър", че празнува смъртта на полицая, който загина след като се размени със заложник във френския град Треб, предава . Полицията е арестувала Стефан Поусие в дома му в Див сен Мер, северозападна Франция, съобщава "Фокус". Той написа в „Туитър": „Когато е убит полицай си мисля за приятеля ми Реми Фрайс. И този път беше полковник, чудесно, това означава един гласуващ за Макрон по-малко". В поста си той визира случая на убит със зашеметяваща граната от полицията природозащитник през 2014 година на протест за язовир. Поста му предизвика много гневни реакции сред обществото и акаунта му беше деактивиран. Той може да бъде осъден на до седем години затвор глоба от 100 хиляди евро.  

Протест заради път. Кога ще бъде изградено околовръстното шосе на Велинград?

http://www.cross.bg/velingrad-obshtinata-nyzhni-1571043.html

/КРОСС/ Жителите на три села до Велинград излязоха на протест заради забавянето на проекта за околовръстния път на града. Потърпевши са освен хората в курорта, и жителите на близките села, до които достъпът е почти невъзможен. Пътят, по който се налага да минават, е осеян с дупки и няма асфалт. Хората твърдят, че за да изминат 15 км, са им нужни около час - час и и 20 минути. Това е нашето ежедневие. Миналата година баща ми почина, чаках 3 часа линейката в началото на селото. На връщане линейката потъна и се наложи кметът на селото да отиде тежка техника, за да я издърпат. Това не е нормално за една европейска и правова държава, Сали Трончов, жител на едно от селата. В началото на мандата кметът на общината обеща, че до края на мандата пътят ще бъде в експлоатация. До този момент има само готов проект и нищо повече. По информация на общината проектът в момента е в АПИ. На този етап няма никакво решение, допълни той. Хората настояват или премиерът да ги посети, или да покани техни представители, за да поискат помощ лично от него. Кметът на Абланица и махала „Магерово" Гълъбин Мечкарски посочи, че според кмета на Велинград сумата, необходима за пътя, не е посилна за общината. Според Мечкарски са нужни около 15-20 млн. лева.  

Героят от Шипка и Плевен генерал Келер умира в името на Великата Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/geroyat-ot-shipka-i-pleven-general-keler-umira-v-imeto-na-velikata-rusiya.93395

/Поглед.инфо/ През нощта от 20 срещу 21 декември 1918 г. група хора напускат киевския Михайловски манастир. Пред тях, безмълвно, с военна походка и гордо вдигната глава, върви висок мъж над средната възраст. Облечен е в шинел със златните пагони на генерал от кавалерията на руската императорска армия. С него са двама мъже в офицерски шинели без пагони. Конвоират ги казаци от украинския петлюровски корпус, командвани от офицер, препасан с австрийска сабя и с маузер в ръка.

Промените във времето засилват вирусите. Как да ги спрем? Съветите на проф. д-р Тодор Кантарджиев

http://www.cross.bg/morbili-zayavi-gurtziya-1571042.html

/КРОСС/ Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви. Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица. Това заяви в БНТ "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според експерти епидемията се дължи на ниския имунизационен обхват. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През миналата година най-много случаи има в Румъния. Анализирайки случаите, има сравнително висока смъртност, коментира още проф.Кантарджиев, който заяви, че е много важен чистият въздух, хората да не стоят в затворени помещения, в които има много хора и да избягват контакт с по-млади хора и деца. От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17,18 години, което се е върнало от Гърция, съобщи проф.Кантарджиев. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, но те са стигнали с линейка до инфекциозна болница благодарение на медицинския екип на граничния пункт. Всички деца, които са навършили 12 месеца, трябва да бъдат ваксинирани с триваксината за морбили, заушка и рубеола. Другото, което трябва да се спазва, у нас е след връщане от чужбина, особено Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица. Проф

При пожар в търговски център в Русия загинаха поне 37 души

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/26/3152737_pri_pojar_v_turgovski_centur_v_rusiia_zaginaha_pone_37/?ref=rss


При пожар в търговски център в руския крад Кемерово в Сибир са загинали поне 37 души, а ранените са 42-ма, съобщи ТАСС. Съдбата на 69 човека, сред които и 40 деца, е неизвестна. От търговския център, в който има кина, ресторанти и магазини, са евакуирани стотина души.<br /><br />Спасителите вече са претърсили първия и втория етаж, стигнали са до третия, но още не могат да си пробият път до четвъртия, последен етаж, където е огнището на пожара. Министърът на извънредните ситуации...

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Тракия

https://frognews.bg/novini/prezidentat-rumen-radev-shte-uchastva-otbeliazvaneto-denia-trakiia.html

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея.

Турция извърши успешни изпитания на собствени балистични ракети

http://www.moreto.net/novini.php?n=371400

Турция обяви, че за първи път е извършила успешни изпитания на собствени балистични ракети. Тестовете на ракетите Gökdoğan с малък и среден радиус на действие и Bozdoğan - с далечен обсег, са извършени на полигон в Синоп, в северната част на страната, съобщи агенция "Анадолу".

Жълт код за поледици в 5 области, в други 7 предупреждението е за силен вятър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780972

Жълт код за поледици в 5 области, в други 7 предупреждението е за силен вятър Жълт код за поледици е в сила за 5 области на страната, в други 7 предупреждението е за силенвятър. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта и в сутрешните часове ще има условия за образуване на поледици.

Пролетната умора се отлага. Вижте защо!

https://www.actualno.com/interest/proletnata-umora-se-otlaga-vijte-zashto-news_666382.html

Тази година състоянието на пролетна умора при хората се „отлага“ за април, заради липса на постоянно слънцегреене. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. "Все още нямаме пролетна умора в класическия й вид, а причината за това е, че все още няма слънце. Имахме някакъв мини-вариант на пролетна умора преди около 10 дни, когато имаше високи температури за по-дълъг период от време. В момента все още времето е мрачно

Одобриха техническия проект на „Синя зона“

http://budnavarna.bg/32085-odobriha-tehnicheskiya-proekt-na-sinya-zona/

снимка: Будна Варна

Експертният съвет по устройство на територията е одобрил техническия проект на „Синя зона“ в централна градска част и е предложил да бъде издадено разрешение за строеж, научи BudnaVarna.bg.

В началото на миналата седмица шефът на предприятието „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов обясни, че след одобрението на ЕСУТ е необходима заповед на кмета, за да започне полагането на вертикална и хоризонтална маркировка. Ако не възникнат пречки, очакванията са синята зона да стартира през месец май.

Платеното паркиране ще бъде въведено едновременно във всички улици на централна зона. Планът е на първи етап да има общо 2600 паркоместа. Постоянно живеещите в зоната ще имат възможност за паркиране през целия ден срещу месечна такса от пет лева без да им е осигурено конкретно място. Таксата за кратковременно паркиране ще бъде лев на час. Максималният престой е три часа. Синята зона ще функционира през делничните дни от 09.00 до 19.00 часа.

Материалът Одобриха техническия проект на „Синя зона“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Павлова: Основната задача на срещата днес е възстановяването на доверието ЕС-Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780961

Павлова: Основната задача на срещата днес е възстановяването на доверието ЕС-ТурцияОсновната задача на тази лидерска среща е възстановяването на диалога, възстановяването на доверието между ЕС и Турция. В рамките на срещата фокусът ще е сигурността, бежанците. Темата, която е изключително важна - изпълнението на споразумението за интеграцията, изпълнението на двете страни, най-вече ангажиментите на Турция по тяхната интеграция,

Симеонов "смирено напомня" на БПЦ за канонизацията на Апостола

http://clubz.bg/65854-simeonov_smireno_napomnq_na_bpc_za_kanonizaciqta_na_apostola

Месец след като от партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, поискаха за пореден път църквата да канонизира Васил Левски, отговор от Синода няма. Затова и днес от формацията излязоха с нов призив - "смирено напомняне". Призивът е адресиран до "господа архиереи на Българската православна църква (БПЦ)" и въпреки богобоязливия му тон в него се чете упрек, че "до този момент Светият синод на БПЦ не е наченал процедура по канонизация, не е започнал предварително проучване по нея и не е отговорил официално" на искането на НФСБ. Оттам настояват и за среща с патриарх Неофит "в удобно за него време".

Ето какво написаха от формацията на Симеонов начело с неговия подпис (запазваме оригиналния правопис):

"Измина месец, откакто НИК на НФСБ се обърна към Вас с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски. До този момент Светият Синод на БПЦ не е наченал процедура по канонизация, не е започнал предварително проучване по нея и не е отговорил официално на нашия призив. Отдаваме това на ангажираността на нашите архиереи и Негово Светейшество патриарх Неофит Български, включително около посещението на руския патриарх, затова си позволяваме смирено да ви напомним за нашата молба.

Като миряни ние сме част от нашата единна, свята, съборна и апостолска Църква и сме сигурни, че архиереите от БПЦ ще откликнат на желанието ни да разгледат този изключително важен за целия ни христолюбив народ въпрос. Още повече – канонизацията се подкрепя от мнозинството миряни и много свещенослужители, защото Васил Левски жертва себе си в името на свободата на българите да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Готови сме за среща с Негово Светейшество патриарх Неофит в удобно за него време, на която да представим допълнителни мотиви.

Прочее, отново призоваваме и молим Светия Синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!"

Ръководството на НФСБ се обърна към Светия синод в средата на февруари "с гореща молба спешно да бъде разгледан въпросът за канонизация като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си има Васил Иванов Кунчев и тачен... като Апостола на свободата Васил Левски".

От НФСБ изтъкват, че Левски вече е възприет в народната памет като светец и че той не е напуснал манастира, "за да се отдаде на светски удоволствия", а напротив - с аскетичния си живот е доказал връзката си с православната вяра.

Малко по-рано пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви за парламентарна комисия, която да разследва процеса срещу Васил Левски и да докаже, че той е бил неправомерно осъден на смърт дори според тогавашното турско законодателство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване