Григор Димитров приключи в Маями

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-prikliuchi-v-maiami-677445.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями след зарочароваща загуба с 4:6, 4:6 от французина Жереми Шарди.

Григор игра много неуверено и допусна пробиви в края и на двата сета. За разлика от мача срещу германеца Максимилиан Мартерер преди два дни, този път българинът не успя да осъществи обрат и напусна надпреварата след едва втора загуба от пет срещи срещу Шарди, който го беше побеждавал досега през 2011 година на "Ролан Гарос".

Григор Димитров по програма трябва да се върне на корта в средата на април, когато стартира турнирът на клей в Монте Карло.

Победителят от предния Мастърс в Индиън Уелс Хуан Мартин дел Потро премина третия кръг с лесна победа над Кей Нишикори с 6:2, 6:2 за 72 минути. Кореецът Хьон Чунг пък даде само два гейма на американския квалификант Майкъл Мо - 6:1, 6:1. третитят в света Марин Чилич влезе в следващия етап след победа над Вашек Поспишил със 7:5, 7:6, а Милош Раонич елиминира Диего Шварцман в два сета 7:6, 6:3.

Десетки хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285356_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%

 Десетки хиляди хървати протестираха в събота в Загреб срещу Истанбулската конвенция срещу насилието над жени, заявявайки, че тя насърчава "теорията за джендъра" и нейната ратификация ще застраши традиционните ценности на страната. България наскоро се отказа от ратифицирането на конвенцията, също поради предполагаемото позоваване на "теорията за джендъра". През февруари словашкият министър-председател взе подобно решение, съобщава АФП.

 

"Аз съм баща, а не родител!", "Спрете насилието срещу Хърватия!", можеше да се прочете на банерите по време на протестното шествие, подкрепено от мощната хърватска Католическа църква.

В църквите в страната свещениците призоваха вярващите да се изправят срещу конвенцията на Съвета на Европа, която според тях би подкопала традиционните хърватски ценности.

"Искам семейството и семейните ценности да бъдат защитени, докато Конвенцията ги атакува", каза пред АФП Ивана Хорват, 38-годишен офис сътрудник.

Когато бе споменато името на премиера Андрей Пленкович, тълпата отговори "Предателство! Предателство!". Премиерът е изправен и пред опозицията на консервативното крило в партия си, Хърватска демократична общност.

Протестът се състоя два дни, след като десноцентристкият премиер Пленкович обяви, че Истанбулската конвенция ще бъде представена на парламента за ратификация.

В опит да успокои ситуацията, Андрей Пленкович заяви, че законът за ратификацията ще включва пасаж, който да гарантира, че учебните програми в училище "няма да въведат теория за джендъра" и няма да има изменение на Конституцията на страната, която определя брака като съюз между мъж и жена.

Няколко организации за правата на жените обвиниха консервативните групи и Църквата, че си "измислят" "теория за джендъра, за да защитят патриархалната система ".

Почти 90 на сто от 4,2 млн. хървати са католици.

Истанбулската кконвенция е ратифицирана от 28 страни, включително 17 държави-членки на Европейския съюз.

Изплува предсказанието на индианците Хопи за края на света заради китайците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285355_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A5%

 Както пише newinform.com, индианците Хопи прогнозират, че Земята е заплашена от опасност поради падането на китайската космическа станция. В статията се казва, че индианците вярват, че краят на света ще дойде след девет знака, последният от които обозначава падането на "небесни конструкции". Също така се твърди, че учените са си спомнили за предсказанието на индианците Хопи веднага след загубата на контрол върху китайската космическа станция "Tiangong-1". Някои смятат, че тя представлява конкретна опасност за Земята. Изданието пише, че експерти считат, че тя ще се доближи до Земята в периода от 24 март до 19 април. Последното убежище на племето хопи е в Аризона, недалеч от Четирите ъгъла, където се събират границите на четири щата. Но дори и територията на резервата е недостатъчна за тези, които живеят в традицията на прадедите си. Преди сто години хопи се разделят и привържениците на стария начин на живот се заселват в селцето Хотвил. Там и сега нищо не напомня за белия човек - хопи предпочитат да живеят без електричество, отопление, канализация... Въпреки прахоляка и мръсотията, Хотвил става център на духовно преселение. Тук идват хора от целия свят, за да станат съпричастни с индианската мъдрост. Хопи, наричани по-рано от испанците - пуебло, са най-древната цивилизация на Америка. Те съхраняват знанията на изчезнали народи и казват, че крепят равновесието на Земята. Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

Православен календар за 26 март, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740886

Православен календар за 26 март, вижте кои са имениците днесСъбор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски Този празник е в чест на св. архангел Гавриил - Божия пратеник, известил на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Исус Христос. Имен ден: Габриел, Габриела, Гаврaил,

Сблъсък на върха: Европа среща Ердоган в Евксиноград, Варна под обсада

https://offnews.bg//politika/sblasak-na-varha-evropa-sreshta-erdogan-v-evksinograd-varna-pod-obsa-677441.html

Лидерска среща между ЕС и Турция ще се проведе в резиденция "Евксиноград" край Варна днес. Домакините - българският премиер Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет, ще приемат госта - турския президент Реджеп Ердоган. Очаква се разговорите да започнат към 19 ч.

Още вчера турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че е най-добре към нея да няма високи очаквания, като заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и че няма да прави никакви отстъпки пред Европейския съюз.

Охрана

Заради срещата на върха цялата полицията е мобилизирана. От МВР и община Варна обаче пазят в тайна част от мерките си от съображения за сигурност. До последно например няма да бъде съобщено кои улици ще бъдат затворени, за да не е ясен маршрутът на автомобилите.

Очаква се срещата да продължи най-малко два часа, а след това Борисов, Туск и Юнкер да дадат съвместна пресконференция.

Теми

Според Анадолската агенция Анкара очаква от ЕС актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и общи действия в борбата срещу тероризма. 

Миналата седмица турският държавен глава заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция.

„Видяха това в Африн, както и по време на операцията „Щит на Ефрат“. Но не изпълниха обещанията, които ни дадоха“, каза президентът. Той увери, че е подготвил купища видеозаписи и снимки от лагери на бежанци и ще ги предостави на Варненската среща.

Европа също ще постави на масата болезнени теми, провокирана от извънредното положение в Турция, което продължава близо две години и което е съпроводено с арести и присъди на стотици интелектуалци, преподаватели, журналисти.

Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия.

Протест

В знак на протест срещу репресиите на режима и арестите на журналисти - критици на режима, от Асоциацията на европейските журналисти в България издадоха символични акредитации за срещата на върха в "Евксиноград" за 95 журналисти в турски затвори, след което им изпратиха писма. 

"Направихме карта с името ти, за да покажем, че макар и да не можеш да дойдеш, ти ще бъдеш там. И ако някой си мисли, че може да затвори журналист, за да спре да чува гласа му, се лъже. Други ще говорят с този глас, други ще задават същите въпроси", пише във всяко от тях.

Имен ден празнуват всички, кръстени на "Божията сила"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/imen-den-praznuvat-vsichki-krysteni-na-bozhiiata-sila-6080618

Всички имена произлизат от Гавраил (или Гавриил), което от еврейски означава "сила Божия"

Как влияе дигиталната революция на пазара на труда?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285354_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0

 Към 2030 г. близо 800 млн. работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за мнозина ще се промени, гласи прогноза на Европейската комисия.

Европа закъснява и изостава на фона на безпрецедентния ръст на новите технологии – както политически, така и институционално, а това бъдеще вече е тук, каза пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. 

За последните 7 години от десет най-високо капитализирани компании девет вече се занимават с данни. „Не се занимават с петрол, не се занимават с машиностроене и с военна промишленост, само с данни. Голяма част от новите компании вече нямат активи. 43% от заетите в САЩ нямат трудови договори. Говорим за революционни изменения на пазара вследствие на революционния ръст на технологиите“, посочи Данев, според когото и българските, и евроинституциите не са готови за този безпрецедентен ръст на технологиите.

„Две години и половина ЕС се чуди как да облага цифровите платформи и още няма точно решение, което да излезе в регламент“, каза той.

„За два дни Facebook загуби 56 млрд. долара от своята капитализация. Това ни очаква – един неспокоен свят с огромни колебания, с огромна мобилност на трудовия ресурс, защото, компанията като се срути, хората ще бъдат освободени“, прогнозира той.

5,6% от БВП в България вече се формира от информационните технологии, изтъкна още Данев. „И при нас върви тази промяна, но тя е комерсиално задвижвана, не институционално, към една бъдеща високотехнологична икономика“.

„Европейските страни в челната десетка и петнайсетица имат брутен вътрешен продукт на глава от населението 30 хиляди евро. България има 7 хиляди евро.  При 2 на сто ръст на европейската икономика, това означава 600 евро допълнително за тях. При 4 на сто ръст за нас означава 280 евро. Тоест ние изоставаме все повече и повече, независимо от този ръст", поясни още председателят на БСК.

"Трябва да се промени начинът на финансиране по кохезионните фондове. Без финансов допинг трудно ние можем да имаме догонващо развитие. Ние се отдалечаваме от средното равнище на Европа, независимо че ни е добър ръстът, независимо че ние стабилна икономиката“, изтъкна Данев.

За последните 30 години светът е умножил трикратно произвежданото в глобален мащаб, каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни, че в глобален мащаб неравенствата намаляват, но това е най-видимо например в Африка, където е най-драматичният им израз.

По думите му, дигиталната трансформация, нейната скорост и обхват могат да бъдат управлявани.

"Светът узрява за това. Защото в един момент човекът става пречка. Ние вече сме пречка пред машините. Пред изкуствения интелект ние не можем да следваме тази степен на развитие поради собствените си физически ограничения като индивиди. Но по-важното е друго - че отвсякъде се ражда несигурност. Тоест сигурността трябва да бъде изведена на преден план във всичките й измерения: сигурност за личните данни, за бизнеса, за пазарите, социална сигурност", каза синдикалистът.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Ползите и вредите от смяната на часовото време

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XCYKGQa-a9c/

В неделя преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред се отразява на организма ни около седмица. Все по-често тази смяна се оспорва. Вместо да бъде отменена, беше разпоредено Европейската комисия да направи цялостна оценка на необходимостта от това, като се вземат предвид всички фактори, които влияят.

Още през далечната 1784 г. Бенджамин Франклин пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” и предлага на парижани да стават и съответно да си лягат по-рано, измествайки стрелката. Повече от 100 години по-късно обаче идеята става факт, а европейската държава, която първа го прилага е не Франция, а Германия през 1916 г.
У нас лятното часово време е въведено през 1979 г. Доводи за това тогава не липсват.

В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй” произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това са 54 стотинки на човек за една година.

От друга страна смяната в стрелките осигурява на хората повече светлина, а това се смята, че е способно да повиши активността им. Застъпниците на лятното часово време твърдят, че всички здравословни и психически разстройства, които се твърди, че са причинени от промяната в часовниците, са по-скоро в следствие на самовнушение.

Противниците в намесата на естествения ход на часовниците сякаш преобладават. Техните аргументи са следните: вредните последици за физическото и психическото ни здраве, липсата на практическа полза от това действие, отричайки факта, че всъщност това може да пести енергия и не на последно място загубите, които бизнесът е принуден да търпи.

Всъщност минусът за икономиката не е никак малък според данни на български работодатели. У нас намесата в естествения ход на часовниците два пъти в годината води до около 400 млн. лева загуби за родната икономика, показват данните, цитирани от БНТ.

Научно също има теории, които доказват вредата от преминавате от зимно към лятно часово време. Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции.

Друго проучване показва, че при смяна на часовото време пътните инциденти с пешеходци намаляват с 13%. Руски учени твърдят, че рискът от сърдечни удари пък се увеличава с 50% при смяната.

Заради вредите и недоказаните според тях ползи, руснаците се отказаха от лятното часово време и приеха закон, с който да отменят местенето на стрелките два пъти в годината.

И въпреки че дебатите “за” и “против”, които се водят през последните години около това дали трябва да сменяме два пъти в годината времето, директива на ЕС забранява на страните-членки самостоятелно да отменят решението за това.

Заради все повечето противници, обаче на тази идея, Европейската комисия е задължена да изготви доклад, който да докаже дали техните аргументи са релевантни и съответно дали е необходимо лятното и зимното часове време да отпаднат.

Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците за "злоупотребата с доверие"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285353_%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B

 Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, след като се оказа, че компанията за политически консултации Cambridge Analytica се е сдобила с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

"Ние отговаряме за защитата на вашата информация. Ако не можем да го правим, не го заслужаваме", се казва в публикуваната днес обява, подписана от Зукърбърг.

Най-голямата социална медия в света е подложена на все по-щателни правителствени проверки в Европа и САЩ, след като информатор разкри, че Cambridge Analytica си е позволила неправомерно да използва данни на потребители на мрежата, за да оформя профили на американските избиратели, използвани по-късно, за да се наклонят везните в полза на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Текстът на извинението бе публикуван в множество днешни издания, включително "Обзървър" - един от вестниците, чиито публикации доведоха до срив в цената на акциите на Facebook, съобщи БТА.

В извинението си Зукърбърг изобщо не споменава консултантската компания, но говори за руския университетски преподавател Александър Коган, отбелязва Франс прес. 

Приложение, разработено от университетския изследовател позволи изтичането на данните във Facebook на милиони хора през 2014 г. "Това беше злоупотреба с доверие и съжалявам, че не направихме повече тогава", казва шефът на медията, повтаряйки извинението, което поднесе в телевизионни интервюта миналата седмица.

Cambridge Analytica твърди, че отначало смятала, че данните са получени законно и по-късно ги е заличила по настояване на Facebook. Компанията каза, че не е използвала тези данни при работата си за американските избори през 2016 г.

В нощта срещу събота служители на британския регулаторен орган за защита на личните данни претърсваха лондонските офиси на Cambridge Analytica няколко часа.

Зукърбърг, чиято фирма изгуби над 50 милиарда долара от пазарната си стойност след избухването на скандала, заяви, че Facebook ще предостави на потребителите повече информация кой има достъп до данните им и възможност да упражняват контрол.

"Благодаря ви, че вярвате в тази общност. Обещавам ви да работим по-добре за вас", писа той.

По статията работи: Надежда Бочева

Григор Димитров загуби безславно в Маями

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-zagubi-bezslavno-v-majami-news_666388.html

Световният номер 4 и най-добър български тенисист Григор Димитров поднесе поредно разочарование на всички свои фенове на американските Мастърси, с които се открива годината. В Индиън Уелс Димитров загуби още в първия си мач, а на турнира в Маями българинът издържа само един кръг повече и загуба с 4:6, 4:6 от французина Жереми Шарди сложи край на участието му във втория за годината турнир от серията „1000” (Мастърс) в Маями. Загубата на Димитров беше особено горчива, защото т

Колко дълго ще останат на власт най-влиятелните световни лидери?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285352_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%

 Световната йерархия обикновено се определя от икономическата и военната мощ. Това поставя САЩ на първо място, а Китай бързо набира скорост на второ.

Но, когато става въпрос за справяне с дългосрочни световни предизвикателства като климатичните промени, бедността или опазването на мира, от съществено значение е и това да се определи кои лидери ще се задържат на власт по-дълго. 

Демократи, диктатори или нещо по средата – всички те стоят на върха на постоянно променяща се пирамида от противници.

И единствено тези, чиито вътрешнополитически фронт е под контрол, са в позиция да дават обещания за периода след 2020 г. 

По тази причина френският президент Еманюел Макрон може да си позволи да прави седемгодишна програма за реформиране на Европейския съюз, докато Тереза Мей не може да си помисли да гледа отвъд датата за излизането на Великобритания от блока следващата година.

Bloomberg анализира някои от най-влиятелните световни лидери на базата на политическите им възможности, за да провери кои от тях могат да издържат на преврати, изборни загуби или отслабваща власт и всичко друго, което може да сложи край на кариерата им.

Вижте прогнозите на Bloomberg в галерията!

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Надежда Бочева

Срещата ЕС-Турция във Варна била в името на диалога

http://clubz.bg/65847-sreshtata_es_turciq_vyv_varna_bila_v_imeto_na_dialoga

Възстановяването на диалога и на доверието между ЕС и Турция. Така министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира днес по БНТ срещата във Варна тази вечер между лидерите на Общността и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Същото изтъкна по Нова телевизия и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

"Основната задача на тази лидерска среща е възстановяването на диалога, възстановяването на доверието между ЕС и Турция. В рамките на срещата фокусът ще е сигурността, бежанците. Темата, която е изключително важна - изпълнението на споразумението за интеграцията, изпълнението на двете страни, най-вече ангажиментите на Турция по тяхната интеграция, и поетият от европейските лидери ангажимент за финансов ресурс в тази посока", заяви Павлова.

"Ясен е ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от първите 3 млрд. е вече факт и е в процес на изпълнение", допълни Павлова.

"Тези открити канали за диалог целят едно единствено нещо - това е да потвърдим втория транш и второто споразумение за тези над 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница“. Това пък заяви премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица.

Но ден преди срещата Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.

"Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети - оставете ги за себе си. За всичко имам видеодокументи. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим", посочи Ердоган пред участниците в регионална конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Трабзон.

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години. 

От Брюксел ме увериха, че самото провеждане на срещата между ЕС и Турция във Варна е голям успех. Това заяви шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова пред Нова телевизия.

Ако диалогът протече конструктивно, това ще е голям успех. Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща, целите са сближаване на отношенията и един конструктивен диалог, заяви Бъчварова.

"Нашата задача е да успеем да възстановим диалога между основните фактори в ЕС и Турция. Тук не става въпрос за това как се чувства България - тя за първи път има толкова значима роля в европейската политика", допълни тя. Ако се възстанови диалогът на европейско ниво, резултатите за всички европейски страни ще е също толкова добър, колкото за нас, обясни шефката на премиерския кабинет.

По повод заканата на Ердоган, че Турция няма да отстъпи от исканията си, Бъчварова обясни, че от Брюксел не отричат възможността предвидените суми от два транша от по 3 милиарда да бъдат изплатени възможно най-скоро. Тя приеямала изявлението на Ердоган по-скоро като послание към турската публика.

Темата за обезщетенията на тракийските бежанци стои за разглеждане от времето, когато БСП имаше правителство и вече е поставена на обсъждане в работните групи. Но на такава среща такива теми не могат да бъдат поставяни, категорична бе Бъчварова по повод декларацията на БСП. Тя определи тонът на червените като неуместен в настоящата ситуация.

Нелепо ще е България да извади на масата при такава среща една национална тема, която може да се реши в двустранна среща, а не пред лидерите на Европа, коментира тя.

МВР до последно ще пази в тайна трасетата, по които висшите гости ще бъдат превозени от летището до Евксиноград. Турският президент Ердоган ще пристигне с два самолета антураж, включително и готвач, и най- вероятно няма да остане да спи в България

Лидерската среща ЕС-Турция е насрочена от 19 ч тази вечер в резиденция "Евксиноград" във Варна. Борисов, който е във Варна от снощи, ще посрещне председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Турция Реджеп Ердоган. В града мерките за сигурност са изключително засилени, трасетата, по които ще минат гостите, се пазят в тайна.

Турският президент Ердоган ще пристигне с два самолета антураж, включително и готвач, и най- вероятно няма да пренощува във Варна.

Според турската агенция Anadolu Agency основните въпроси, които ще се обсъждат са четири - актуалиацията на митническия съюз ЕС-Турция, либерализирането на визовия режим, отпускане на финансовата помощ по споразумението за бежанците и конкретни стъпки за борбата с тероризма.

Вадят залива Болата от резерват „Калиакра”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285351_%D0%92%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0

 Морски плаж „Болата“, територията между пътя и плаж „Болата“, брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и асфалтов паркинг, да бъдат изключени от резервата „Калиакра”. Това гласи заповед на министър Нено Димов, която ще бъде обсъдена на 12 април в РИОС Варна. След влизане в сила на заповедта, РИОСВ трябва да предприеме необходимите действия по отразяване на промените в границите на защитените територии в кадастрална карта и регистри /ККР/ за землището на село Българево, община Каварна. Промяната ще се отрази и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Причината за изваждането на залива Болата от резервата „Калиакра” е, че липсват растителни и животински видове и природни местообитания - предмет на опазване в резерват „Калиакра“, в това число: местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици.

Защитните диги на залива Болата ще останат като брегоукрепителни съоръжения. Това обясни кметът на село Българево Георги Георгиев, по повод коментари в социалните мрежи, че дигите трябвало да се премахнат, за да не спират достъпа на морска вода към залива, където дълбочината от година на година намалява.

„Целта на защитните диги е както да спрат ерозията на брега, така и да служат като ограничителни съоръжения към вододайната зона на Българево. Случвало се е в годините назад, може би преди 7-8 години, да пием солена вода”, каза Георги Георгиев. Според него, дълбочината на водата в залива е намаляла заради пясъка, който влиза от морето. „Спомням си, преди много години, някъде в края на 90-те, дълбочината на залива бе 3-4 метра и тук приставаха риболовни кораби. Тогава обаче багер вадеше периодично пясък от залива. Вярно е, че сега тази дълбочина я няма, но пък и никой не вади пясък”, коментира още Георгиев.

Заради факта, че Болата бе в границите на Защитената зона по Натура 2000 „Комплекс Калиакра“, най-красивият плаж на българското Черноморие остана с години без концесионер, а достъпът до залива беше временно забранен от Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма.

Липсата на концесионер превърна един от най-красивите плажове на българското Черноморие в сметище, тъй като никой не беше ангажиран с поддържането му. Освен това там липсваше и охрана, което пък е предпоставка за инциденти.

Ски сезонът в Банско ще продължи до 15 април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285350_%D0%A1%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+15+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%

 Ски сезонът в Банско ще продължи до 15 април, когато ще бъде официално закрит. През последните дни натрупа около 30 см нов сняг в ски центъра. На места снежната покривка вече e достигнала 2,50 метра. Всички писти са добре обработени и всички съоръжения работят. Цените на лифт картите вече са намалени с 20%, съобщи фирмата концесионер „Юлен“ АД.

В момента на прекрасните условия за ски туризъм в Банско се радват стотици скиори от Великобритания, Израел, Русия, Германия и други страни. Очаква се пик на посещенията на българите в края на месец март и началото на април, когато децата излизат във ваканция и предстоящите Великденски празници.

50 000 души протестираха в Барселона след ареста на Пучдемон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/50-000-dushi-protestiraha-v-barselona-sled-aresta-na-puchdemon-video-2086932

Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА.
 
Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва па

Таксиджиите в Пловдив излизат на протест, чувстват се несигурни на пътя

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/taksidzhiite-v-plovdiv-izlizat-na-protest-chuvstvat-se-nesigurni-na-pytia-2086608

Пловдивските таксиметрови шофьори излизат на протест днес, съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация за защита правата на таксиметровите водачи Георги Ряпов.

Таксидижиите предприемат крайната мярка заради своята сигурност по време на работа, а повод за протеста е убийст

Коне умират и бедстват сред сняг и хищници в Осоговската планина (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kone-umirat-i-bedstvat-sred-sniag-i-hishtnici-v-osogovskata-planina-snimkivideo-2086895

Десетки коне са починали, а около 30 бедстват, оставени без грижа във високата част на Осоговската планина. След публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи, днес бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова из

Заплашвали порнозвезда да мълчи за връзката си с Тръмп (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/zaplashvali-pornozvezda-da-mylchi-za-vryzkata-si-s-trymp-snimkivideo-2086928

Актрисата и режисьор на филми за възрастни Сторми Даниълс, която твърди, че имала сексуална връзка с Доналд Тръмп, преди той да стане президент, призна в телевизионно интервю, че през 2011 г. била заплашена, докато била на паркинг с детето си и предупредена да мълч

Самоук астронавт иска да докаже, че земята е плоска (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/samouk-astronavt-iska-da-dokazhe-che-zemiata-e-ploska-video-2086940

Привърженик на теорията за „плоската Земя“ от щата Калифорния излетя с ракета, която си направи сам, за да погледне планетата от високо и да потвърди възгледите си, пише „Индипендънт“.
 

Българка стана „Мисис Популярност“ в Англия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285349_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9C+%D0%B2+%D0%90

 

35-годишната Станимира Ставрева посвети титлата на родината си

Живееща от няколко години в Англия българка, дипломиран стоматолог стана носителка на приза „Мисис Популярност“ в провеждащия се от 10 години конкурс „Мисис Галакси Великобритания“. Родената в град Гълъбово Станимира Ставрева получи над 2 200 гласа в своя подкрепа от поддръжници по цял свят. Красавицата получила поканата за участие в класацията от занимаваща се с благотворителност компания след като стигнала до финала на надпреварата за приза „Невероятните жени на Уорчестър“. Пръв сред подкрепилите я, разбира се, бил съпругът й Бен, с когото

сключили църковен брак в храма на добричкото село Крапец.

Там той приел източното православие за своя религия. Церемонията по обявяване на наградените се проведе късно вечерта на 22 март в луксозен хотелски комплекс в Чорли, Ланкашър.

От профила си в социалната мрежа Фейсбук Стасси, както е позната в Англия, написа, че посвещава приза на всички, които са я подкрепили, както и на родината си. “Аз не спечелих короната, но всички тези гласове и подкрепата на публиката, това означава много за мен, наистина много, защото хората вярват в мен“, коментира Станимира успеха си.

В секундите след като разбрала за наградата в ушите й зазвучала култовата народна песен „Рипни Калинке да тропнем, да се пукат душманине…“, която научила като съвсем мъничка от баба си.

Признава, че тазгодишната победителка в конкурса Руф е взела короната съвсем заслужено – преследвала я е в продължени на цели 9 години. Сред първите й занимания веднага след церемонията било да накърми навършилия на 18 януари една годинка Сашко. С усмивка напомня, че световната здравна организация насърчава кърменето до 2-годишна възраст на бебетата.

Станимира е учила в Стара Загора и Пловдив, завършила е висше образование в стоматологичния факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, има диплома и от специалността „Клинична психология“. В Англия печели конкурс и започва да работи в областта на естетичната стоматология в град Уостър. Наскоро е завършила школа по зубма и има диплома за инструктор, а преди броени дни се е записала в своеобразно предизвикателство –

да пробяга благотворително 50 км

през септември и сега започва да тренира покрай заниманията си с голф.

Само преди няколко месеца друга българка, старозагорката Ива Гургуриева стана втора подгласничка на избраната в Русия Мисис Европа 2017.

Недопустимо е малкият бизнес да плаща повече данъци от технологичните гиганти!

http://pogled.info/svetoven/evropa/nedopustimo-e-malkiyat-biznes-da-plashta-poveche-danatsi-ot-tehnologichnite-giganti.93390

/Поглед.инфо/ Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи предложението на ЕК за по-строги данъчни правила за цифровите дружества

Сблъсък на върха: Европа среща Ердоган в Евксиноград, Варна под обсада

http://pogled.info/bulgarski/sblasak-na-varha-evropa-sreshta-erdogan-v-evksinograd-varna-pod-obsada.93391

/Поглед.инфо/ Лидерска среща между ЕС и Турция ще се проведе в резиденция "Евксиноград" край Варна днес. Домакините - българският премиер Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет, ще приемат госта - турския президент Реджеп Ердоган. Очаква се разговорите да започнат към 19 ч.

Провалената пропагандна акция на Лондон срещу Путин ще доведе не само до падането на торите, но и до края на Британия

http://pogled.info/svetoven/evropa/provalenata-propagandna-aktsiya-na-london-sreshtu-putin-shte-dovede-ne-samo-do-padaneto-na-torite-no-i-do-kraya-na-britaniya.93392

/Поглед.инфо/ Несолидността и нелогичността на обвиненията, които веднага се разпадат при критическа оценка, фарсовите фигури на Тереза Мей и Борис Джонсън – никога досега британски лидери не са били така дълго и успешно подигравани в чужбина, явното им неспазване или може би незнание на международното право по въпросите на химическото оръжие, даването с рязък тон на ултиматум на Путин да направи еди-какво си за 48 часа, абсурдното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Лондон, което търпеливо изгледах до края – разрушават за часове изгражданата толкова векове репутация на Албион като място на хладнокръвни и компетентни политици, които редят световните дела в туидови сака на чаша чай. Всички ясно виждат това, което самите англичани тайно мислят отдавна за себе си – Англия е една по-скоро малка и уязвима страна от европейската периферия, с тежестта на Испания или дори Полша. Чийто статус на велика сила, ядрена държава, постоянен член на Съвета за сигурност се е превърнал в някакво историческо недоразумение – чудесен аргумент за привържениците на реформата на Съвета за сигурност! Малка страна, чийто лидери сега са явно некомпетентни и безотговорни. Вероятно и нечестни.

БСП "пак" ще прави партийна телевизия

http://pogled.info/bulgarski/bsp-pak-shte-pravi-partiina-televiziya.93393

/Поглед.инфо/ На заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания, съобщиха от пресцентъра на партията.

Русия подкрепи „Доктрината Путин”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285348_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%E2%80%9E%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%E2%80%9D

 

Същността й е, че не елитът, не олигархията, не чуждопоклонническите, а руските национални потребности са в центъра на политиката

 

 

Професор Димитър Иванов – директор на Институт по лидерство към УниБИТ, преподавател по национална сигурност

- В коя част на Русия бяхте по време на изборите?

- В Санкт Петербург, преминавайки през Москва. Бях там като председател на Редакционния съвет на в. „Русия днес – Россия сегодня” – член на Световната асоциация на руската преса. А също и като преподавател по теория на лидерството. Все пак изборите в Русия до голяма степен бяха лидерски – Путин, Жириновски, Собчак, са лидери на различни идейни течения в руския политически живот.

- Какво Ви направи впечатление по време на вота?

- Много неща – бил съм в Съветския съюз и в Русия многократно през последните 40 години. Имал съм възможност за констатирам състоянието на обществото, отношението към лидерите и очакванията от избори. Този път беше различно от преди 5 или 10 години. Пак спечели Владимир Путин и въпросът не е, че е за четвърти път президент и рейтингът му удари в тавана на електоралните възможности, а че изборите протекоха спокойно, уверено и дори в приповдигната обстановка. Масово гласуване — от всеки четирима трима отидоха до урните и дадоха масова подкрепа на „докрината Путин”. Доктрина, в която не елитът, не олигархията, не чуждопоклонническите, а руските национални потребности бяха в центъра на посланика. Победата на Путин е толкова безапелационна, че я признаха и опонентите му – дори Жириновски и Ксения Собчак. Като че ли Путин няма политически противници и това е голяма отговорност за него. Проблеми са му жизненото равнище, структурата на икономиката, социалните придобивки за населението. Но той публично поема ангажимент да ги подобри през следващите 6 години. Ключовата дума е „пробив”.

С две думи – руснаците повярваха, че Русия отново е велика. А за тях това е по-важно и от хляба, и от водката!

- Там, където бяхте, имаше ли установени нарушения?

- Не, има подадени жалби за технически пропуски или други недоволства от битов характер. Гласуваше се бързо, в добър порядък и резултатите се обработваха своевременно – за 5 часа след края на изборния ден бяха обработени практически всички бюлетини.

- Допускате ли шпионският скандал във Великобритания да се е отразил на желанието на гражданите да гласуват?

- Получи се ефектът на бумеранга – този който го хвърля и не внимава за движението му, сам получава удар. В изборните ТV студия многократно прозвучаха саркастични забележки, че Тереза Мей и Доналд Тръмп фактически работеха в полза на Путин със своите фалшиви обвинения. Раздухването на случая с руския предател всъщност бе прието от избирателите като нескопосана провокация. Въобще върху руското обществено мнение все по ограничено влияние имат външните фактори. Руснакът придоби самочувствие и то е благодарение на президента Путин. А това вече е признание за лидерство – държавата има кауза, изгражда приемлива визия за тази кауза и чертае стратегия за постигането й. В речта си на митинга след изборната победа при –15 градуса студ Путин говори пред десетки хиляди московчани и очерта ясна „пътна карта” на последния си президентски мандат – политика обърната към народа и в името на младите руснаци.

- Имаше ли възможност да общуваш с граждани – за какво говорят и мислят?

- Не съм правил журналистическо проучване, но в хотела, в изборните бюра, на представление в Марийнския театър, в залите на Руския музей, в Исаковския събор, в голямите книжарници на Санкт Петербург срещах спокойни и уверени хора, няма просяци, няма пияници и проститутки на обществени места. В деня на избора, дори милиция нямаше в повече от другите дни. Като бивш офицер от службите знам, че в такива случаи има мобилизация и на щатния състав и на агентурата за долавяне на антидържавни или терористични прояви, но това беше извършено професионално и без да дразни гражданите.

- След това пътуване имаш ли идея накъде ще върви Русия?

- Струва ми се, че пътят е избран не сега, а преди 45 години. Силна Русия в международния живот, повишаване на жизнения стандарт на населението, в резултат на нова философия за развитие на икономиката. Нова социална политика в полза на бедните и средните слоеве, нова духовност за младото поколение в посока величието на руската история и култура. И мир – мирът и разбирателството са от особено значение за руския президент. „Доктрината Бжежински”, по която се движи Западът през последните 30 години: нашето си е наше, а вашето е общо – вече не работи. И това се дължи на лидерството на Владимир Путин. Без да го идеализираме, той са оказва по-добър лидер от западните ръководители. Защото има идеи, умее да вдъхновява хората с тях и да дава личен импулс с поведението си за тяхното реализиране.

Очакванията ми са позитивни – не само за Русия, но и за света, върху който тя все повече ще въздейства – сама или съвместно с партньори – Китай, Индия, Турция, а защо не и с Европейския съюз. Еднополюсното господство вече не е на мода.

Интервюто е на в. „Русия днес – Роосия сегодня”

ФАШИЗМЪТ ИЗБИВАШЕ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285347_%D0%A4%D0%90%D0%A8%D0%98%D0%97%D0%9C%D0%AA%D0%A2+%D0%98%D0%97%D0%91%D0%98%D0%92%D0%90%D0%A8%D0%95+%D0%94%D0%95%D0%A6%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF

 Сега фашизоидите и пещерните антикомунисти с презрение говорят за тъй наречения Народен съд, а имената на садистите-убийци са на стената на „невинните“ жертви на комунизма в сърцето на София. Трябва да се даде категоричен и аргументиран отпор на всеки опит за лъжа и фалшификация на българската история

Известно е, че българските фашисти, по примера на своите съюзници, не са спазвали международната конвенция и нормите на международното право за закрила на децата. Като прохитлеристка държава при депортиране на евреите от Беломорска Тракия — 4 058 души, Македония — 7 144 души и Пиротско — 185 души или общо 11 387 евреи изпратени в лагера на смъртта Освиенцим (Аушвиц), в това число и деца! У нас, при антифашистката нелегална съпротива са загинали също деца. Трябва да си спомним за тях, тъй като беше прекършена съдбата им, а днес определени фактори в държавата опитват да реабилитират фашизма, да омаловажат престъпленията му, да фалшифицират историята! Нищо и никой не е забравен!

На 22 февруари 1944 година, в гр. Русе нелегалната ремсова ръководителка Ана Вентура (еврейка), ученичка от френската гимназия, влиза в дома на семейство Чампоеви. Предателка сигнализира в полицията. Жилището е блокирано и става една от най- дивашките прояви на фашисткото варварство у нас! Със шмайзери убиват Ана Вентура — 18 годишна, застрелват ятачката Цветанка Тотева Чампоева, нейното невръстно 2-годишно дете Никола (Николчо) Чампоев и даже неговото любимо коте! Накрая убиват и дядото на Николчо по майка, Тотю Николов Тотев!

На 2 срещу 3 май 1944 година в Етрополският Балкан, в местността Сухата река са закарани 9 нелегални, след средновековни инквизиции, вързани двама по двама с бодлива тел и ловната рота на капитан Горчилов, Нако по прякор „Бандата“ и други разстрелват арестуваните! До тях Вълко Ганчев-Печурката по същото време, реже с нож гърдите на жена с малко четиригодишно момченце! Печурката хванал детето за крачето и с все сила пръснал главичката му в едно буково дърво! Това той признава пред Народния съд. След това убил и жената!

Главите на партизаните са набучени на колове и разнасяни по селата!

През октомври 1944 година останките са взети и транспортирани до с. Трудовец, Ботевградско и препогребани в мемориален комплекс в центъра на селото. При ексзеумацията на телата е открито и женско тяло, мълва се носела, че е от Горнооряховско, но и до сега не се знае нейната самоличност.

На 29 март 1944 година, сутринта са арестувани в село Крушево, Севлиевско, 10 души, посочени от секретаря на селската община, че са носили храна на партизани. Полицаи ги изкарват извън селото и в близката местност „Бряста“ ги застрелват! Единия от тях е 16годишния Стефан Цвятков Станев! Акцията се води от стражаря Стефан Ненов Влайков. В съставения акт е записано, че разстрела е бил при „опит за бягство“.

Дете жертва е и Еленка Б. Манова — на 14 години, от с. Калнище, Търговищко. При блокада на селото от полицията на 19 януари 1944година, Еленка наблюдавала с ужас произвола при претърсване на домовете. Един полицай я ритнал с ботуша си в корема. След няколко часа детето починало!

На 1 април 1944 година се разиграва трагедия на местността „Осеникова поляна“ в Севлиевският балкан, близо до с. Купен! В землянката-скривалище на това място са двама ранени партизани — Иван Петков, Гошо от с. Кормянско — ранен в битката при с. Химитлии и Минко Андреев от с. Букорово (Младен), ранен в коляното. За двамата младежи се грижат Ганка Палаузова и нейния 13годишен син Димитър Трифонов Палаузов — Митко. Полиция и войници водени от горския надзирател Кольо Кръстев и полицая Русчо Тончев Русчев претърсват района и откриват скривалището. Русчо започва да стреля с картечница по обекта. Ганка се провиква силно с молба: „Дете има тука! Спасете детето!“ Това не действа на озверения полицай и стрелбата със страшното оръжие продължава! Партизаните с оскъдните средства стрелят с два пистолета и заглъхват. Тогава Русчо Тончев хвърля гранати и скривалището става страшна гробница на двама младежи, дете на 13 години — Митко Палаузов и майка му Ганка! Настава гробна тишина! Убийците са весели, че ще получат 200 000лв. за 4 глави на шумкари и отиват в една кръчма да се черпят!

След шест месеца Русчо Русчев е пред Народния съд! Свидетелят Кольо Кръстев казва: „Не ми се спомня за този случай… Убийството на дете е голям позор!“ Свидетелят Иван Недялков (горски надзирател) казва за полицаите: „Всички бяха въоръжени с пушки и картечници, коланите им бяха увиснали от бомби! Свалиха пръстена на жената!“. Русчо Тончев надвикваше всички: „Аз я претрепах, мамицата ѝ!…“

Свидетелят Кольо Кръстев заключава: „Убийците не бяха хора, а изверги!“

Сега фашизоидите с презрение говорят за тъй наречения Народен съд, а имената на садистите-убийци са на стената на „невинните“ жертви на комунизма в сърцето на София, до Националния дворец на културата!

На 24 март 1944 година, след акция на отряд „ Георги Бенковски“ в гр. Копривщица са арестувани 52 антифашисти, заподозрени в помощ на партизаните. Подложени са жестоки мъчения по командата на главореза ген. Кочо Стоянов. Сред тях е гимназистът Иван Кривиралчев на 16 години, измъчван по командите на кървавия поручик Каназирски! На 31 март 1944 година край Копривщица полицаят му казва, че ще си прави мезе от негови части! Изтръгват сърцето му и вземат отрязания език за мезе! Трупът на младежа е изгорен на огъня! Сега Иван Ралчев е представен като терорист, а палачите като жертви!

Съдбата на децата от Беласица, Благоевградско Васил Николов Кокарешков и Сава Николов Кокарешков по на 16 години е ужасна! Двамата братовчеди са заподозрени за връзки с партизани от отряд „Никола Парапунов“ за носене на храна и предаване сведения на нелегалните. След донос на предател, Васил Кокарешков на 7 юли 1944 година е заловен, инквизиран по „ритуала“ на жандармерията и заклан! Братовчед му Сава Кокарешков, козарче в планината е арестуван. Обвинен е, че снабдявал партизани с храна и ценни сведения за полицията. След средновековни инквизиции е заклан, насечен на късове и хвърлен на жандармеристките кучета!

На 19 декември 1943 година,

в района на село Ястребино, Търговищко се разиграва ужасна и отвратителна трагедия!

Под командата на поручик Йорданов се извършват арести и убийства на заподозрени ятаци и помагачи на партизаните по донос на служители. Убити са край Ястребино в навечерието на Коледа и Новогодишните празници 18 души! Сред тях са: един стар човек, инвалид от войните и шест деца! Надежда Петрова Калайджийска (18.12.1931– 19.12.1943), големия ѝ брат Рангел Калайджийски е партизанин. Брата на Надежда — Иван Петров Калайджийски (19.12.1934 — 19.12.1943), най-малкият брат Стойне Петров Калайджийски (18.12.1936 — 19.12.1943)! Бащата, майката,чичото и стринката на трите деца също са разстреляни на 19.12.1943 година! Убити са и Цветанка Иванова Димитрова (05.03.1930 — 19.12.1943), Ценка Иванова Димитрова (15.03.1930 — 19.12.1943), Димитринка Петкова Стоичкова (07.11.1932 — 19.12.1943) — родителите ѝ са убити същия ден!

Българският фашизъм унищожаваше всички другомислещи, като използваше всякакви мерки на насилие и варварщина, погазвайки християнски и общочовешки ценности! В тая кървава разправа не пощадяваше и децата — цвета и бъдещето на нацията! Сега самозванци поругават техните кости и памет!

ДОЦ. Д Ф Н Гено Матеев, Севлиево

Задържаха Пучдемон в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285346_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%87%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 По информация на адвоката на бившия каталунски лидер, Карлес Пучдемон е бил задържан на влизане от Дания в Германия. Криминалната служба в северния германски град Кил е потвърдила съобщението. Неин говорител заяви, че магистрален патрул в провинция Шлезвиг-Холщайн е задържал Пучдемон. В петък Върховният съд в Мадрид активира издадената миналия декември европейска заповед за задържането на бившия правителствен шеф в Каталуния.

Защитата: няма заповед за задържане

Белгийският адвокат на Пучдемон, Пол Бекар, съобщи преди това, че не му е известно да има нова международна заповед за задържането на неговия доверител. Пред белгийската информационна агенция Belga той заяви, че ако има издадена нова европейска заповед за задържането на Пучдемон, това е нелегално. Бекар уточни, че в такъв случай полицията ще трябва да го задържи, когато той се прибере в Белгия, за да бъде разпитан. Което обаче съвсем не означава автоматичното екстрадиране на Пучдемон в Испания. За тази мярка трябва да се произнесе белгийски съд, каза Бекар.

От няколко месеца Карлес Пучдемон живее в изгнание в Белгия. При задържането си в Германия в неделя той се е връщал от Финландия. В петък Върховният съд на Испания откри наказателна процедура срещу Пучдемон и още няколко негови сподвижници, които също се укриват от испанското правосъдие. По обвиненията срещу тях - подстрекателство към бунт и злоупотреба с обществени средства - те могат да получат до 25 години затвор.

Испански медии: има нова заповед

 

След референдума за независимост в Каталуния миналия октомври Испания издаде европейска заповед за задържането Пучдемон, но още докато траеха изслушванията на страните в Белгия, Върховният съд изненадващо оттегли искането в началото на декември. По информация на испански медии, новата международна заповед за задържане е била издадена в петък вечерта.

"Превзетите отвътре" държави от Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285345_%22%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%22+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+

 Политическите заблуди не са патент на Източна Европа, пише Кристиян Гайниц в статия на ФАЦ. Особеното в този регион, според него, е, че там се стига до политически трусове, независимо от наличието на функционираща икономика и солидни държавни финанси. Брутният вътрешен продукт на страните от региона расте почти двойно по-бързо от този на Западна Европа, а безработицата и дълговете са ниски. Тази добра ситуация по принцип е окуражаваща.

Би могло да се предположи, че добрата икономика на младите страни-членки в ЕС ще доведе след себе си добра политика. За съжаление се случва точно обратното, коментира авторът. В средносрочен план развитието на този регион трябва да бъде внимателно проследено, твърди той и добавя: „Инвеститорите се нуждаят от стабилност. Те могат да понесат наличието на слаби и често сменящи се правителства, но положението става лошо тогава, когато институциите в тези държави не функционират или са свикнали да работят само срещу подкупи, когато правната сигурност е подкопана и когато все едни и същи хора управляват икономиката, политиката, правосъдието и медиите.

"Превзети отвътре"

Тъкмо този вид „превзети отвътре" държави се наблюдават все по-често в Източна Европа. България отдавна е под наблюдение заради наличието на съмнителни олигарси, шуробаджанащина и корупция. Същото се отнася и до Румъния. Информации за непозволена близост между политически и бизнес интереси има и по отношение на Унгария. В последния корупционен индекс страната е на 66-о място, редом със Сенегал. В ЕС само България заема още по-задно място.

Лошото е, че дори места, считани досега за укрепнали демокрации, попадат под съмнение. В Чехия, например, беше снет имунитетът на новия министър-председател Андрей Бабиш, за да го разследват за измами с европейски субсидии. Убийството на един разследващ журналист в Словакия пък разкри това, че политическият елит е замесен в тъмни дела.

Цитираните примери карат автора на статията във ФАЦ да констатира, че ситуацията може да се окаже и още по-неприятна за източноевропейските държави, ако те продължат да губят надеждността си. Това вече си проличава в Полша, където държавната намеса в съдебната сфера доведе до спад в интереса на частните инвеститори.

Има надежда

 

Кристиян Гайниц твърди все пак, че добрите икономически основи, върху които стъпват повечето държави в Източна Европа, дават известни шансове за изграждането на надеждни държавни институции. Тъй като обществото е това, което би трябвало да прокара тези промени, би следвало да се подкрепят и обществените протести срещу самозабравили се управници, заключава авторът. Разбира се, добавя той, би било важно от тези протести да произлязат свежи сили, които на свой ред да поемат политическата отговорност чрез избори. Ако стабилната икономика се превърне в основа за стабилна политика, Изтокът може да стане пример за цяла Европа, а и не само за нея, се казва в заключение в статията на ФАЦ.

Преди срещата ЕС-Турция: "Когато няма любов, всичко е за пари"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285344_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%95%D0%A1-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%22%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D1%8E%D0%B

 Всичко е за пари - такъв прочит на срещата ЕС-Турция дава добричкият писател и лекар д-р Хасан Ефраимов. А за българското домакинство на проявата отсича: "Какво по-хубаво от това комшията да сдобрява. Но не се заблуждавайте - срещата във Варна е за пари! Всички срещи са за пари, когато няма любов", казва той.

"За какво ѝ е на Турция да влиза в Европа?"

Турският президент Реджеп Ердоган вече обяви, че във Варна ще си поиска милиардите за бежанците, обещани от ЕС, без да посочва друга тема. Осен това турският президент вече успя да се скара с всички европейски лидери - за какво ли не, опреснява паметта ни д-р Ефраимов , който обаче е убеден, че ЕС не може без Турция, нито пък Турция може без ЕС. Затова „основно ще говорят за алъш-вериш, ще си определят квотите, ще гледат да има равновесие - особено заради бежанците“. Прогнозата му е категорична: „Членството на Турция в ЕС ще стане, ама като цъфнат налъмите на султана“. Но все пак той допуска, че въпреки всичко лидерите ще декларират желание да я приемат – като ще обвържат това с условия за реформи, а Ердоган ще заяви готовност.

„Вечната война между кръста и полумесеца - никой няма да се сети, че и двете религии всъщност са една. Различни са само тълкуванията, както са различни версиите за това кой каква роля ще има след евентуална бъдеща сватба“, продължава известният добруджанец. Според него ако „сватбата“ не се състои, ЕС ще продължи да бъде християнски клуб. А другият вариант е, след като окончателно умрат илюзиите за еврочленството на Турция, отвъд Свиленград и Малко Търново да се появи огромен ислямски съюз. „И за какво ѝ е на Турция да влиза в Европа, каква демокрация в Анадола? Тези европейци нормални ли са?“, пита се писателят.

"Турция днес = България от 80-те години"

Известна в Кърджали лекарка, пожелала анонимност, е още по-мрачна: Ердоган сее гибел и нарича това мир, той обезглави европейската перспектива на страната си, казва тя. „Не виждам шанс за влизане в Европа - интелигенцията е смазана, затворите са пълни с магистрати и журналисти, никой няма право на мнение, ислямизацията върви със страшна сила. Сега Турция е като България през 80-те години на миналия век, когато заради вицове срещу режима хората бяха затваряни в Белене и в лудниците“, казва тя.

Учителката Зекие Хасан от родопското село Фотиново смята, че мястото на Турция е в Европа и трябва да бъде приета като пълноправен, а не формален член в съюза. „Европейските лидери са в дълг към тази държава, която даде убежище на милиони бежанци, така даде спокойствие и по границите ни, но не получава никаква подкрепа за това. ЕС трябва да изпълни обещанията си и да се отнася към Турция с подобаващо уважение, въпреки проблемите там“, подчертава тя.

"Комшулукът е най-важен"

„Българските  турци са част от единния български народ, а очакванията на всички от срещата ЕС-Турция са много високи. На Балканите комшулукът е най-важното нещо – съседите да са в добри отношения, иначе враждата поражда само вражда“, казва областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Той има лична мечта – да посрещне премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в града си. С решение на Министерския съвет джамията „Макбул Ибрахим Паша“ в Разград ще бъде реставрирана. Затова очаква да домакинства среща на двамата лидери, а тя би била „прекрасно послание към християни и мюсюлмани, към жителите на Европа и на света, за това, че ние на Балканите пазим и почитаме историята“.

Борисов Помирителят

Türkei Neueröffnung der Bulgarisch-Orthodoxe St. Steffan-Kirche (Reuters/Presidential Palace/Y. Bulbul)

Ердоган и Борисов на откриването на реставрираната българска църква “Свети Стефан” в Истанбул в началото на януари 2018 г.

Разградският лидер е категоричен, че България и Бойко Борисов са мостът между Турция и ЕС. „Тежестта върху този мост е огромна, но нашият премиер добре осъзнава, че всяка изречена дума е от значение за двустранните връзки, и всяка дума може да промени мястото на страната ни в тази схема - в една или друга посока. България в момента е ключов фактор“, коментира Гюнай Хюсмен. А защо посредникът е Борисов? „Той е българският премиер в момента и ясно проличава неговата харизма, и не случайно той е помирителят на Европа с Ердоган“. Вярвам, че Бойко Борисов ще направи достатъчното и необходимото, за да се нормализират отношенията между Анкара и Брюксел, уверява областният управител.

Срещата във Варна ще има някакъв ефект евентуално само за бизнеса, предполага икономистът от Хасково Орхан Мюмюн. Той припомня декларацията на българския парламент от април 2015 г. за арменския геноцид, а тогава турската страна стопира двустранните бизнес-проекти. Според него Турция трябва да стане член на ЕС само ако покрие всички изисквания и реши кипърския въпрос, но промените в турската конституция са по-скоро пречка за приемането ѝ в съюза. „Очевиден е регресът по отношение на гражданските и политическите права и свободи след опита за преврат, който даде повод за чудовищна разправа с неудобните на Ердоган политици, със светски настроените висши армейци, офицерите от секретните служби и полицията. Известна в целия свят е съдбата на хиляди магистрати, университетски преподаватели и учители, закрити са медии, журналисти и издатели са в затвора“, възмущава се Орхан.

"Искаме я, тя се дърпа"

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма в Момчилград Мехмедали Рамадан е убеден, че едно членство на Турция в ЕС би могло да „опитоми“ самия Ердоган и властите в Анкара. „Те убиват светския имидж на страната и я отдалечават скоростно от Европа, постигнатото от Ататюрк се срива пред очите ни. Ние искаме съседката си в ЕС, но тя се дърпа. Надявам се хората там да отвоюват промяната и да ги видим в голямото европейско семейство. То превъзпитава с ценностите на демокрацията“, казва той. Според него във Варна няма да се обсъжда готовността на Турция за европейско членство, Ердоган ще иска пари за бежанците, а нормализирането на отношенията ще остане в кръга на желанията, въпреки мисията на Борисов.

 

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780499

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук Разговор между съпрузи: - Скъпи, ако скоча във водата, ще ме спасиш ли? - Ако кажа, че ще те спася, ще скочиш

Шенгенска бродерия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285343_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Таз история с мъничкото "петънце" на репутацията ни за Шенген се оказа голямо леке. Отстранените граничари, дето вкупом отишли да задоволят физически потребности и опущили без контрол кой знае колко пътници на аерогарата в София, бая щуране отварят на Началника (стр. 2). Цялата работа яко смърди. Или са действали организирано, щото и друг път са го правили, или имат чадър и не им пука, или им е писнало и... Версии много. Обаче нервираха Началника, щото нескопосано пробваха да прикрият издънката. Да му мисли този, дето издаде четата. Него ще търсят до дупка.
След като не можа да покрие скандала, властта реши да го омаловажи. Голяма работа, махнаха с ръчички пионките. Дребно петънце, скокнаха големите лекета. И назначиха... самопроверка. Междувременно рапортуваха, че... на Шипка всичко е спокойно.
Каква шенгенска бродерия!
Само таз история показва какво е в държавата ни. Ударихме дъното на тоталното безхаберие. Безотговорност, разюзданост, безнаказаност, разпад на всички нива и във всички сфери. Калинки далаверосват, ГЕРБ ги чадъросват и гинкиното хоро друсат навсякъде. А работите отиват от зле на по-зле. И на кривите макарони не им минава модата.

Нивото на Дунав се покачва опасно край Силистра

https://petel.bg/Nivoto-na-Dunav-se-pokachva-opasno-kray-Silistra-__257040

Опасно покачване на нивото на Дунав се очаква днес в района на Силистра. Прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката прог...

Официално посещение на президента на Словения

https://petel.bg/Ofitsialno-poseshhenie-na-prezidenta-na-Sloveniya__257039

Президентът на Словения Борут Пахор е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, съобщава БНТ. Персп...

Новата седмица - край на хубав период за една зодия и ново начало за друга

https://petel.bg/Novata-sedmitsa---kray-na-hubav-period-za-edna-zodiya-i-novo-nachalo-za-druga__257041

lamqta.com Овен  Днес ще имате особена нужда от консултация с близък човек, относно отношенията Ви с Вашата втора половинка. Тя ще е нужна, за...

Костадин Костадинов: Държавата ни се държи като турски вилает, а европейските лидери се страхуват от Ердоган

https://petel.bg/Kostadin-Kostadinov--Darzhavata-ni-se-darzhi-kato-turski-vilaet--a-evropeyskite-lideri-se-strahuvat-ot-Erdogan__257042

Протест срещу визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в 12 ч. готвят от "Възраждане", чийто лидер е Костадин Костадинов. Той ще с...

Канадски самолет започва да дими и ето какво се случи

https://petel.bg/Kanadski-samolet-zapochva-da-dimi-i-eto-kakvo-se-sluchi__257044

На борда е имало 67 души, няма пострадали пътници Самолет на канадската авиокомпания "Еър Канада" с 67 души на борда кацна принудително сно...

Седнете зад волана, само ако сте прочели това

https://petel.bg/Sednete-zad-volana--samo-ako-ste-procheli-tova__257046

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републиканс...

Без ток във Варна днес ще са тези абонати

https://petel.bg/Bez-tok-vav-Varna-dnes-shhe-sa-tezi-abonati__257047

 Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 март - понеделник, ще бъде прекъ...

Таксиджии на протест: Искат справедливост за убит колега

https://petel.bg/Taksidzhii-na-protest--Iskat-spravedlivost-za-ubit-kolega__257048

Снимка: архив "Булфото" Шофьорите настояват и за спешни законодателни промени Таксиметрови шофьори излизат на протест с искане за спр...

"Монитор": Дупка в закона пълни МВР с пенсионери

https://petel.bg/Monitor--Dupka-v-zakona-palni-MVR-s-pensioneri-__257049

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР. Оказва се, че според зако...

Варна осъмна с плакати против визитата на Ердоган

https://petel.bg/Varna-osamna-s-plakati-protiv-vizitata-na-Erdogan__257050

Варна осъмна с плакати против визитата на Ердоган. Те са сложени от членове на "Да, България" и ДСБ в морската столица. Двете организации организират и протест днес по обяд, когато се събират пред Катедралата.

Черпят ангелски имена днес!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bf%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81/

На 26 март не почитаме някой светец или паметта на мъченици.

Имен ден празнуват всички, които носят името Габриел (означава – Божия крепост), Габриела, Габи, Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила. Какво значи името Габриела,

Отдаваме почит към изключително извисено духовно същество, което идва от Небесата.

Честит Имен Ден! Празникът се нарича Събор на Свети арх. Гавраил. На 25 март от Царството Небесно се спуснал към Земята архангел Гавраил. Поставена му е задача да донесе лично голямата вест. Почтената и целомъдрена девойка Мария ще зачене чрез Светия дух момче, което ще царства над света и ще го промени.На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец.Свети арх. Гавраил идвал на Земята при живите хора няколко пъти обяснява sanovnik.bg. 1.

Той се явил в храма на праведния Йоаким. Казал му, че Господ чул молитвите му и скоро с неговата жена Света Анна ще имат дъщеря.После отишъл при Света Анна и я предупредил, че скоро ще зачене и ще роди дъщеря, въпреки напредналата възраст, защото Господ чул молитвите й. Това са родителите на Пресвета Богородица.След години Свети арх. Гавраил се появил при Светия пророк Захария и при неговата жена Елисавета.

Донесъл им вестта, че след дълги години бездетие, ще станат родители на момче. Него ще нарекат Йоан и той ще върви преди Онзи, който е писано да се роди след него (Иисус Христос).След това Свети арх. Гавраил се появил в храма при Дева Мария с вестта, че е избрана да стане майка на Сина Божий. Благовещение почетохме на 25 март и като ден на Майката.Благовещение се е празнувал като Ден на майката до 1944 г. След това бил забранен от народната власт.

Преди няколко години е възстановен по инициатива на група българки, начело с Юлия Берберян.В светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети арх. Гавраил е осъществявал контакт с живите хора, за да им каже, че предстои да се случи важно религиозно и историческо събитие.Най-яркият от тези случаи е 12 август. Свети арх. Гавраил посетил отново Божията майка, която вече била възрастна и състарена от човешка мъка жена.

Той предал съобщение от Иисус Христос, че след 3 дена ще дойде лично да я прибере на Небесата. Да започне да се подготвя за своето връщане към Рая. Успение Богородично празнуваме на 15 август.Години по-късно се явил на монах от Атон и му казал как да бъде почитана Божията майка. Това става с химна “Достойно ест”.

На този ден православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил.Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.Архангел Гавраил занесъл и благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя Иисус Христос..

Габриела е древноеврейско име, което означава Божия крепост.

2. Жените с това име имат имен ден на 26 март.

3. Всяка Габриела има уравновесен характер, несломима воля и силна интуиция.

4. Тези жени са остроумни, иронични, но и много отмъстителни.

5. Габриела е чувствителна жена, но умее да контролира емоциите си.

6. Жените с това име са добри домакини, умият да създават комфорт и са много гостоприемни.

 

Материалът Черпят ангелски имена днес! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На "миниконгрес" БСП ще подготви визията си за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285342_%D0%9D%D0%B0+%22%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%22+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Визията на БСП за развитието на България ще бъде основна тема на предстояща широка национална партийна среща. Определена от ръководството като "миниконгрес", тя ще събере общински и областни председатели, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Датата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро, но се очаква съвещанието да е през май. Форумът ще представи алтернативната концепция за бъдещето на страната, документи ще бъдат представени и от различните съвети към НС на БСП.
"Сделката с ЧЕЗ е най-ярък пример за задкулисие и далавери. Ако я допълним с предварителния договор, сключен със Софийската митрополия, и с информацията, която събрахме за размерите на санирането, което изпълняват фирмите на г-жа Върбакова в цялата страна, вече няма съмнение кой стои зад нея", обобщи Нинова. Тя подчерта, че БСП е започнала битката срещу паралелната държава и трябва да я доведе докрай - до нейното осветяване. Нинова припомни, че по искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия, оглавявана от социалиста Жельо Бойчев, която търси истината. 
Позицията на БСП остава непроменена - спиране на сделката, започване наново и включване на държавата като равноправен кандидат, участващ в закупуването на ЧЕЗ. "Тази сделка най-ясно доказва тезата ни за ролята на държавата в икономиката - не само с регулаторни функции, а и чрез собственост в ключови за икономиката сектори. За съжаление управляващите загубиха време, за да им се докаже тази теза", заяви Нинова. Тя цитира и проучване, според което мнозинството българи, включително и десни избиратели, смятат, че държавата трябва да придобие собственост. Това е основен идеологически спор между нас и десните партии. Интересно, че и ГЕРБ възприеха частично нашата теза, отбеляза тя.
Нинова добави, че времето е доказало и друга теза на БСП. "Трета година правим алтернативни бюджети и твърдим, че може да има по-висока събираемост - средно с около 1 млрд. годишно. През последните седмици излезе информация за 16 млрд. несъбран ДДС. Това подкрепя не само тезата ни за бюджетирането, но и позицията ни при вота на недоверие за системата БАЦИС, която е пробита. При добра събираемост са възможни и социалните политики, на които държим - преизчисляването на пенсиите, общинско и държавно здравеопазване, политиките за младежка заетост и др.", обясни Нинова. Според нея се е доказало, че БСП може да прави по-добри бюджети от тези на управляващите. 
"ГЕРБ започна да изпълнява нашия алтернативен бюджет, само че заобикаляйки закона. Имам предвид допълнителните плащания, които министър-председателят прави като еднолично решение и "дарение" с парите на данъкоплатците в различни сектори - полиция, здравеопазване, общински болници... Плащат се пари, които не са минали през бюджета и НС, макар да бяха заложени в нашия алтернативен бюджет. Внушението беше, че социалистите могат само да харчат и не могат да правят разчети. Времето доказа, че сме били прави, и вече изпълняват този алтернативен бюджет, но по незаконен начин", продължи Нинова. 
Лидерът на БСП отбеляза и друга теза, която се е доказала - за проблемите в строителството на пътища и магистрали. "С ремонтите се занимавахме още с Димчо Михалевски, лека му пръст, предупреждавахме за качеството и кражбите от строителство. И тази наша теза се потвърди. А решението до всяка дупка да има полицай или чиновник просто няма да коментирам, то е несъстоятелно и смешно", добави тя.
Изнесените заседания на ИБ на БСП продължават. Утре бюрото ще заседава в Пазарджик.

Български културно-информационен център в Крит

http://www.eurochicago.com/2018/03/krit/

Българите в гр. Ираклио, Крит, имат вече свой културен и информационен център. Затова съобщава на Фейсбук страницата си Сдружението на българите на остров Крит. Ето какво съобщават от Сдружението...

Облачно време, температури между 5-13 градуса в Югозапада

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-5-13-%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни като количество в Източна България.

Ще духа до умерен, в Източна България и силен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат, съобщават от НИМХ – БАН.

Минималните ще са между минус 1 и 4 градуса, по Черноморието 5-7 градуса, максималните от 5-6 градуса в северозападните райони до 14-15 градуса в Източна България и крайните югозападни райони. Над планините ще има значителна облачност и ще превалява сняг, под 1400 м – дъжд и сняг.

Ще духа силен, по билата до бурен югозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 ще е около 6 градуса, на 2000 метра – около 0 градуса.

Материалът Облачно време, температури между 5-13 градуса в Югозапада е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ако завършиш готварска академия в Австрия, заплатата скача двойно, но системата изхвърля неопитните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778304

Ако завършиш готварска академия в Австрия, заплатата скача двойно, но системата изхвърля  неопитнитеИзабел Христова се обучава за готвач в Австрия. Казва, че българската и гръцката кухня са толкова близки, но хората не са информирани и не познават нашата Изабел е родена на 16 март, 1992 г. в Силистра. Завършва езиковата гимназия в града с първи чужд език немски и втори - френски. През март 2017 г.

Планови прекъсвания на тока в Пиринско

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba-7/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 – 30 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

Област Благоевград
На 26.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: местност Чимево Дере
На 26.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: Ix-460, 000399, Xv-273, Амитица, Грънчарски Андък, Диновица, Илинден, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, Пи 018013, Рафетица, Рила, Св.Иван Рилски, Стремата, Трети Март, УПИ Х-463, Кв.6, УПИ XIII-261, Кв.11, Упи-I-468 Кв.25, УПИ-IV-451, Кв.27, УПИ-ІV-468, Кв.25, УПИ-ІІІ-63, XIХ-33, Кв.7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен
На 26.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ – Зелен Дол: 293, Валого-Краварник, местност Валого-Краварник, УПИ Iv-220, Кв.8
На 27.03.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Братя Иванови, Братя Миладинови, Владо Черноземски, Гьорче Петров, Д-Р Христо Татарчев, Еленово, Крали Марко, Мара Бунева, Менча Кърничева, Митрополит Борис, Св.Св. Кирил и Методий, Стефан Стамболов
Община Гърмен
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Рибново: 048031, Втора, Двадесет и Седем, М.Селища, М.Тръне, неуточнен адрес, Осемнадесета, Първа, Трета, Тридесет и Първа, Четвърта
Община Кресна
На 26.03.2018 г. /12:00 – 14:00 ч./ – Долна Градешница: Втора, Главен път Е79, Двадесет и Втора, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Деветнадесета, извън регулацията, местност Градешка Гара, неуточнен адрес, Първа, Седма, Трета, Четвърта, Шеста
На 26.03.2018 г. /12:00 – 14:00 ч./ – Илинденци: местност Горно Поле
Община Петрич
На 26.03.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 27.03.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 28.03.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 29.03.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Чучулигово: Капсиди
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Агапий Войнов, Европа, Параскева Филипова, Цар Самуил
Община Разлог
На 26.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Бачево: 23-ти Септември, Александър Стамболийски, Асен Лагадинов, Атанас Попстоянов, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Димитров, Гоце Делчев, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Захари Стоянов, Иван Вазов, Кирил и Методи, Костадин Катранджиев, Кръстю Стойчев, Людмила Живкова, местност Перивол, местност Раждавец, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Оборище, Паисий Хилендарски, Панайот Волов, Партизанска, Пейо К. Яворов, Пенчо Славейков, Перивол, Петър Берон, Петър Прангов, Пирин, Рила, Тодор Каблешков, Тримата Ятака, Шипка, Яне Сандански; Бачево: Георги Димитров, Димо Хаджидимов; Белица, Общ. Белица: местност Семково; Годлево; Горно Драглище: Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Тринадесета, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета; Горно Драглище; Добърско; Долно Драглище: 026036, УПИ Ix 219 Кв 42; Разлог: Бела Река, Вихрен, Катарино, местност Банище, местност Катарино, местност Перивол, Черна Река;
Разлог: местност Пром.Зона-Долен Стопански Двор, Христо Ботев;
На 26.03.2018 г. /08:45 – 13:00 ч./ – Разлог: местност Катарино;
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Разлог: Бела Река, Рила, Тодор Александров, Христо Смирненски, Шипка;
На 26.03.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Iv, Кв 29, IvI-348, Кв.29, Xl, Кв.41, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Деветнадесета, извън регулацията, местност Конещица Пи, местност Конищица, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Първа, Трета, Тридесет и Първа, Тринадесета, Четиридесет и Втора, Четиридесет и Осма, Четиридесет и Пета, Четиридесет и Първа, Четиридесет и Седма, Четиридесет и Трета, Четиридесет и Четвърта, Четиридесет и Шеста, Шафле Дере;
Община Сандански
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Склаве: 7-ми Конгрес, Бялата Пръст, Гоце Делчев, Климент Охридски, Комсомолска, Марица, местност Вангелов Андък, местност Панаира, Отец Паисий, Партизанска, Първи Май
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Лешница, Общ. Сандански: местност Струма
Община Сатовча
На 26.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 28.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 29.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Капитан Петко Войвода, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пейо К. Яворов, Пеньо Пенев, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Седма, Септемврийска, Сергей Румянцев, Славянска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шеста
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 28.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Септемврийска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч./ На 28.03.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 09:00 – 16:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методий, Климент Охридски, Лале, МВЕЦ Црънча, Места, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
Община Симитли
На 26.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ – Градево: местност Струма Изливер Хиляд, Струма
На 26.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /10:00 – 16:15 ч./ – Железница, Общ. Симитли: местност Бачева махала , местност Джалева махала , местност Долно Церово, местност Старата Върба, Рибарска
На 26.03.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 27.03.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 28.03.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 29.03.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 30.03.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Беласица, Георги Димитров, Гоце Делчев, Илинден, махала Чубан Дере, Октомврийска, Пейо К Яворов, Плиска, Рила, Родопи, Свобода, Симитли, Трети Март, Упи-Ііі-1466 Кв.51, Шипка
Община Струмяни
На 26.03.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Микрево: 6-ти Септември, Будутел, Георги Бенковски, Крали Марко, Кресненско-разложко Въстание, Освобождение, Райна Княгиня, Решково, Св.Георги, Св.Паисий Хилендарски, Стопански Двор, Цар Иван Асен II, Чинара, Яне Сандански
Община Хаджидимово
На 26.03.2018 г. /11:00 – 14:00 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Александър Стамболийски, Балтачица, Дунав, Елин Пелин, Йордан Йовков, Орфей, Отец Паисий, Площада, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свобода, Слатина, Теменуга, Тридесет и Шеста, Христо Ботев
На 26.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 28.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Материалът Планови прекъсвания на тока в Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Окончателното скарване с Русия ще стане присъда за Европа

http://pogled.info/svetoven/okonchatelnoto-skarvane-s-rusiya-shte-stane-prisada-za-evropa.93388

/Поглед.инфо/ Изразената (макар и с уговорки) общоевропейска солидарност с Лондон по „Случая Скрипал“ отново повдига значително по-сериозния въпрос дали Европа и Русия се нуждаят една от друга? И коя от двете страни ще изгуби повече в случай на пълното прекъсване на връзките и отношенията? Отговорът на този въпрос далеч не е очевиден, каквото и да ни се струва от пръв поглед.

Атаката на Запада към руските дипломати ще се обърне като удар по ЕС

http://pogled.info/svetoven/atakata-na-zapada-kam-ruskite-diplomati-shte-se-obarne-kato-udar-po-es.93389

/Поглед.инфо/ САЩ и 20 страни от ЕС уж са готови сред Великобритания да изгонят руските си дипломати. Ако западните медии не лъжат, това ще бъде безпрецедентна по своя мащаб антируска акция. Но, според наблюдателите, има основание да се предполага, че големите играчи в Европа саботират координираната дипломатическа атака срещу Москва. При всеки случай ситуацията ще стане поредната проверка на издръжливостта на ЕС.

Хороскопът за днес: Деви опитайте се да се владеете, Стрелци радвайте се на природата

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b0/

Хороскоп за 26 март 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Трудно ще успеете да се настроите на работна вълна, имате нужда от още малко почивка. Не се афектирайте от слуховете, които ще научите, ако можете подминете ги, не се забърквайте в интриги.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Бъдете по-предпазливи по паричните въпроси. Ще изхвърлите повредените неща, а бихте могли лесно да ги поправите. Мислете преди да действате. Добре е ако можете да отделите време и за разходки навън, ще се почувствате по-свежи и изпълнени със сили.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Можете да направите този ден много вълнуващ, ако не се излежавате до късно. Ако се пораздвижите навън може да срещнете стари приятели, но дори и да си останете у дома, бъдете готови да посрещате гости.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Най-вероятно е да си останете вкъщи, където има много неща за вършене и след това ще си прекарате приятно с любимите си занимания. Само се опитайте днес да не прекалявате с кулинарните удоволствия. Ако все пак трябва да отидете и на работа, ще се справите и там перфектно.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Ще изпитвате силна нужда от движение и останалите трудно ще се включат във вашето темпо. Денят е идеален за срещи с приятели, пътешествия, но също и за учене. Ако имате да се подготвяте за изпит днес бихте могли да го сторите много по-лесно и приятно от друг път.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ще успявате добре да се владеете, но не задържайте напрежението в себе си, разпуснете сред природата. Днес не е подходящ ден за работа или поправка на машини и апарати, само ще се ядосвате, че нищо не се получава. Оставете тези работи за след два-три дни.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес ще сте просто олицетворение на добрия тон, дори самите вие няма да се познаете. Хубаво е отвреме-навреме да сте по-толерантни и компромисни, това е важно за добрите отношения.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Ще изпитвате леко неудовлетворение от живота си. Не забравяйте, че днешния ден силно изкривява верните представи за света и хората около вас. Прегледайте задачите, които ви чакат през седмицата, днес може да се подпомогнете малко.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Очаква ви един безгрижен ден, в който ще съумеете да забравите всичко, което ви тежи на душата. Радвайте се на цъфтящата природа, усмихвайте се повече и всички положителни емоции, които успеете да натрупате ще ви сгряват през цялата следваща седмица.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ще ви се иска да прекарате времето мързеливо в домашна обстановка, където да ви поглезят и да нямате никакви ангажименти. Може дори да изпаднете в сълзлива сантименталност. Не се отпускайте, все пак е понеделник, трябва и да се работи!

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес ще се чувствате готови за подвизи, внимавайте обаче, защото може да сте надценили възможностите си. Не споделяйте с всеки срещнат намеренията си. Най-добре е този ден да излезете навън или да измислите някакъв друг начин за подобряване на физическото си състояние.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще изпитвате леко неудовлетворение от живота си. Не забравяйте, че днешния ден силно изкривява верните представи за света и хората около вас. Прегледайте задачите, които ви чакат през седмицата, не отлагайте тяхното решаване.

Материалът Хороскопът за днес: Деви опитайте се да се владеете, Стрелци радвайте се на природата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Григор Димитров приключи Маями

http://clubz.bg/65846-grigor_dimitrov_priklyuchi_maqmi

Григор Димитров отпадна в третия кръг а турнира от "Мастърс 1000" в Маями, Флорида. Българинът отстъпи пред Жереми Шарди (Франция) с 4:6, 4:6.

Първият сет вървеше равностойно, като към края му и двамата съперници имаха точки за пробив, но сервиращите се справяха.

90-ият в световната ранглиста нанесе решителен удар в 10-ия гейм, когато направи брейк още при първия сетбол и поведе след 6:4.

Вторият сет бе почти близнак на първия. Разликата е, че Шарди не допусна колебания при подаването си, докато веднъж Димитров имаше сериозни проблеми. 

Така отново всичко се реши при 5:4 за французина - той отново проби и е на осминафинал след чист успех.

Сега тенис керванът се пренася в Европа, където след дни започва сезонът на клей.

Сторми заплашвана да мълчи за секса с Тръмп (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65845-stormi_zaplashvana_da_mylchi_za_seksa_s_trymp_video

Порноактрисата и режисьорка на филми за възрастни Сторми Даниълс, която твърди, че имала сексуална връзка с Доналд Тръмп, преди той да стане президент, обяви в голямо телевизионно интервю, че през 2011 г. била заплашена, докато била на паркинг с детето си и предупредена да мълчи, предаде Ройтерс.

Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, заяви пред телевизия Си Би Ес, че отивала на фитнес с детето си в Лас Вегас, когато я приближил непознат мъж.

"Той дойде до мен и ми каза: "Остави Тръмп на мира. Забрави тази история".

След това се навел, погледнал дъщеря й и казал:

"Какво хубаво момиченце. Ще е много неприятно, ако се случи нещо на майка й", след което си тръгнал, разказва актрисата.

Даниълс казва, че имала само веднъж интимна среща с Тръмп през юли 2006 г., но двамата останали във връзка около година.

Адвокат на президента платил на порнозвездата 130 000 долара няколко дни преди президентските избори през 2016 г., за да мълчи, отбелязва Асошиейтед прес.

Тя заведе дело срещу президента на 6 март, тъй като заяви, че никога не е подписвала споразумение да мълчи за интимна връзка между тях. Но бившият й адвокат и бившият й бизнес агент й оказали натиск да подпише декларации, с които да отрече, че е имала връзка с Тръмп, посочва ДПА. Тези декларации бяха публикувани от адвокат на Тръмп като доказателство, че такава връзка не е съществувала, отбелязва БТА.

Белият дом не отговори на исканията на журналисти за коментар след излъчването на интервюто, добавя Ройтерс.

Сторми заплашвана да мълчи за секса с Тръмп

http://clubz.bg/65845-stormi_zaplashvana_da_mylchi_za_seksa_s_trymp

Порноактрисата и режисьорка на филми за възрастни Сторми Даниълс, която твърди, че имала сексуална връзка с Доналд Тръмп, преди той да стане президент, обяви в голямо телевизионно интервю, че през 2011 г. била заплашена, докато била на паркинг с детето си и предупредена да мълчи, предаде Ройтерс.

Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, заяви пред телевизия Си Би Ес, че отивала на фитнес с детето си в Лас Вегас, когато я приближил непознат мъж.

"Той дойде до мен и ми каза: "Остави Тръмп на мира. Забрави тази история".

След това се навел, погледнал дъщеря й и казал:

"Какво хубаво момиченце. Ще е много неприятно, ако се случи нещо на майка й", след което си тръгнал, разказва актрисата.

Даниълс казва, че имала само веднъж интимна среща с Тръмп през юли 2006 г., но двамата останали във връзка около година.

Адвокат на президента платил на порнозвездата 130 000 долара няколко дни преди президентските избори през 2016 г., за да мълчи, отбелязва Асошиейтед прес.

Тя заведе дело срещу президента на 6 март, тъй като заяви, че никога не е подписвала споразумение да мълчи за интимна връзка между тях. Но бившият й адвокат и бившият й бизнес агент й оказали натиск да подпише декларации, с които да отрече, че е имала връзка с Тръмп, посочва ДПА. Тези декларации бяха публикувани от адвокат на Тръмп като доказателство, че такава връзка не е съществувала, отбелязва БТА.

Белият дом не отговори на исканията на журналисти за коментар след излъчването на интервюто, добавя Ройтерс.

Еипетските власти убиха шестима терористи

https://petel.bg/Eipetskite-vlasti-ubiha-shestima-teroristi__257036

Египетската полиция е убила шест бойци, свързани с група, която, според вътрешното министерство на страната, извърши бомбен атентат в кра...

Увеличиха се загиналите след пожара в руския търговски център

https://petel.bg/Uvelichiha-se-zaginalite-sled-pozhara-v-ruskiya-targovski-tsentar-__257037

Според предварителните данни на Министерството на извънредните ситуации в Русия, броят на жертвите на страшния пожар в търговския центъ...

Ето къде се очакват валежи на дъжд и сняг днес

https://petel.bg/Eto-kade-se-ochakvat-valezhi-na-dazhd-i-snyag-dnes__257038

Днес шофьорите трябва да внимават, тъй като в северните райони на страната ще има поледици. В района на Родопите ще има силни валежи от...

Фейсбук събирал телефонните ни номера и SMS

http://clubz.bg/65844-fejsbuk_sybiral_telefonnite_ni_nomera_i_sms

След като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът Арс Текника (Ars Technica) съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, предаде Асошиейтед прес. 

Фейсбук заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея. Говорителка на Фейсбук каза, че информацията не е споделяна с приятели или с външни приложения и се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора. 

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, добавя АП. 

Вълшебният провал на либералите

http://pogled.info/svetoven/russia/valshebniya-proval-na-liberalite.93385

/Поглед.инфо/ Както много пъти съм обяснявал, ключовият въпрос днес е въпросът за модернизацията. Т.е. КОЙ И КАК. Вече имаме получен отговор на първия от тях. При това във всеки смисъл – и в избирателната активност (защото колосалният ѝ ръст бе виден с невъоръжено око), и в гласовете за Путин.

Новият съветник на Тръмп е готов да разпали голяма война

http://pogled.info/svetoven/noviyat-savetnik-na-tramp-e-gotov-da-razpali-golyama-voina.93386

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп за трети път смени съветника си по национална сигурност. На мястото на генерал Макмастър пристигна Джон Болтън. Но не само в Сеул, но и във Вашингтон назначението на дипломата в оставка бе прието като признак на приближаваща война. Какво да очаква Русия от появата в обкръжението на Тръмп на „стария боец“ от времената на Рейгън и на двамата Буш?

Трета среща на българския бизнес в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/03/bg-biznes/

На 22 март в център "Магура" се състоя Трета среща на българския бизнес в Чикаго и района, организирана от Българското генерално консулство в Чикаго. Генералният консул Иван Анчев и търговският представител Теодора Ботева бяха поканили на тази среща всички собственици на малък, среден или голям бизнес в Чикаго и

Крипторублата може да заобиколи санкциите

http://pogled.info/svetoven/russia/kriptorublata-mozhe-da-zaobikoli-sanktsiite.93384

/Поглед.инфо/ Сергей Юриевич, много неща не са разбираеми по въпроса за използването на криптовалутите. Какъв трябва да бъде правният им статут? Каква може да бъде позицията на властите? Приписват ви инициативата за използването на криптовалути в паричното обръщение. Вие наистина ли предложихте на президента да въведе крипторублата?

53 жертви на пожар в Русия

http://clubz.bg/65843-53_jertvi_na_pojar_v_rusiq

Най-малко 53 са жертвите на огромния пожар в търговския център в руския град Кемерово в Сибир, предаде Би Би Си. Стихията бушува от вчера следобед.

Ранени са 42 души, а съдбата на още много други, сред които и деца, е неизвестна.

В търговския център "Зимна вишна", в който има кина, ресторанти и магазини, са евакуирани стотина души.

Не се знае каква е причината за пожара, но се предполага, че огънят може да е тръгнал от детска игра. Покривът над двете кина е рухнал. Спасителите очакват, че в киносалоните ще открият още загинали.

Повече от 660 огнеборци се борят със стихията. Очевидци разказват, че хората в паниката скачат през прозорците, съобщава Би Би Си.

Кемерово се намира в Сибир на около 3600 км източно от Москва.

48 жертви на пожар в Русия

http://clubz.bg/65843-48_jertvi_na_pojar_v_rusiq

Най-малко 48 са жертвите на огромния пожар в търговския център в руския град Кемерово в Сибир, предаде Би Би Си. Стихията бушува от вчера следобед.

Ранени са 42 души, а съдбата на 69 души, 41 от които са деца, е неизвестна.

В търговския център "Зимна вишна", в който има кина, ресторанти и магазини, са евакуирани стотина души.

Не се знае каква е причината за пожара, но се предполага, че огънят може да е тръгнал от детска игра. Покривът над двете кина е рухнал.

Повече от 660 огнеборци се борят със стихията. Очевидци разказват, че хората в паниката скачат през прозорците, съобщава Би Би Си.

Кемерово се намира в Сибир на около 3600 км източно от Москва.

37 жертви на пожар в Русия

http://clubz.bg/65843-37_jertvi_na_pojar_v_rusiq

Най-малко 37 са жертвите на огромния пожар в търговския център в руския град Кемерово в Сибир, предаде ТАСС като цитира спасителните служби. Стихията бушува от вчера следобед.

Ранени са 42 души, а съдбата на 69 души, 41 от които са деца, е неизвестна.

В търговския център "Зимна вишна", в който има кина, ресторанти и магазини, са евакуирани стотина души.

Не се знае каква е причината за пожара, но се предполага, че огънят може да е тръгнал от детска игра. Покривът над двете кина е рухнал.

Повече от 660 огнеборци се борят със стихията. Очевидци разказват, че хората в паниката скачат през прозорците, съобщава Би Би Си.

Кемерово се намира в Сибир на около 3600 км източно от Москва.

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Великденските празници

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bdzh-vyvezhda-predvaritelna-prodazhba-na-bileti-za-velikdenskite-praznici-2086924

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак през периода на Великденските празници, от 26 март "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове, съобщиха от превозвача.

Обичайният ср

„Къщата на Ви” – по-различния ресторант с вкусна храна и дворчето на баба!

https://petel.bg/---Kashhata-na-Vi--------po-razlichniya-restorant-s-vkusna-hrana-i-dvorcheto-na-baba----__256617

Всеки ден изненади във Варна, нали. Така се прави! Този път ви представяме „Къщата на Ви” - не само един ресторант , а различно и необикно...

Предупредителни признаци за инсулт, които трябва да знаете, за да спасите живот

https://petel.bg/Predupreditelni-priznatsi-za-insult--koito-tryabva-da-znaete--za-da-spasite-zhivot__257034

Инcyлтът e „мoзъчнa aтaĸa“. Toй мoжe дa ce cлyчи нa вceĸи пo вcяĸo вpeмe. А кoгaтo тoвa ce cлyчи, мoзъчнитe ĸлeтĸи ca лишeни oт ĸиcлopoд и зaпoчвaт дa yмиpaт в рамките ...

За риба с Цанко: Паламудите се готвят за пролетна атака

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6778109

За риба с Цанко: Паламудите се готвят за пролетна атакаПърви екземпляри изкараха на юг от Бургас След миналогодишната суша откъм паламуд дребни екземпляри, наричани циганки, сензационно се появиха още преди два месеца по Южното Черноморие. Пасажите явно са зимували в Черно море, което е голяма рядкост и се дължи на топлата зима. Зимуването на паламуда и сафрида по турския черноморски бряг извън

Григор Димитров задълбочи кризата с ранно отпадане в Маями

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/26/3152697_grigor_dimitrov_zadulbochi_krizata_s_ranno_otpadane_v/?ref=rss


Григор Димитров приключи неубедителното си представяне на американска земя с ранно отпадане от мастърса в Маями. Световният №4 изигра разочароващ мач срещу французина Жереми Шарди и загуби с 4:6, 4:6 за 84 минути.<br /><br />Димитров допусна четвърта загуба в последните си пет двубоя и шеста в 12 срещи от началото на 2018 г. Той отпадна от Фернандо Вердаско още след първия си мач в първия "Мастърс" за сезона - в Индиън Уелс, а преди това записа поражения от Малек Джазири...

Бъдете внимателни с тази "тиха болест". Развива се в продължение на месеци без предупреждение

https://petel.bg/Badete-vnimatelni-s-tazi-tiha-bolest--Razviva-se-v-prodalzhenie-na-mesetsi-bez-preduprezhdenie__257033

Това е хронично заболяване, което се развива в продължение на месеци или дори години, а пациентите нямат никакви оплаквания. В тялото се н...

Григор отпадна в Маями

https://www.24chasa.bg/sport/article/6780919

Григор отпадна в МаямиГригор Димитров отпадна от турнира "Мастърс 1000" в Маями. Спортист номер 1 на България не игра добре и загуби 4:6, 4:6 от Жереми Шарди (Фр). Двамата се познават добре от академията на Патрик Муратоглу в Париж. Преди година Димитров напусна турнира в Маями още на старта след неуспех срещу Гуидо Пея (Арж).

Първите доказателства за военно разузнаване са в Библията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6775961

Първите доказателства за военно разузнаване са в БиблиятаХанибал и Юлий Цезар имали собствени мрежи от разузнавачи Разузнавачи и шпиони е имало и ще има винаги. Оказва се, че това е една от най-древните професии и една от най-важните що се отнася до военните действия, стратегиите и ходовете на пълководците. Света на разузнавачите е мистичн, необятен и изпълнен с опасности,

Ето го новото американско акустично лазерно оръжие (Видео)

https://petel.bg/Eto-go-novoto-amerikansko-akustichno-lazerno-orazhie---Video-__257035

Американски учени създадоха прототип на акустично оръжие. Устройството, което използва лазерно излъчване за създаването на силни шумове...

Григор играе с познат французин в Маями (Гледайте пряко)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6780855

Григор играе с познат французин в Маями
(Гледайте пряко)Григор Димитров играе с познат съперник в Маями. Спортист номер 1 на България среща Жереми Шарди, с когото бяха заедно в академията на Патрик Муратоглу в Париж.  Турнирът от серията "Мастърс 1000" се предава по Mtel sport 1. Мача на живо гледайте и

Снеговалежите се активизират, най-силни ще са в...

https://petel.bg/Snegovalezhite-se-aktivizirat--nay-silni-shhe-sa-v----__257032

През нощта от запад валежите ще се активизират, в Западна България ще са предимно от сняг, в останалата част от страната - от дъжд. През нощ...

Препоръчваме ви: Съвременен американски танц и най-новия филм на Вим Вендерс

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-savremenen-amerikanski-tantc-i-naj-novia-film-na-vim-677440.html

Днес започва един от най-интересните танцови фестивали, който се провежда у нас - Spotlight: USA. В рамките на 3 дни едни от най-добрите американски съвременни танцьори и хореографи ще представят спектаклите си пред Европа и света от Пловдив.

По време на събитието ще бъдат представени 9 хореографии, а всяко представление ще дебютира както пред българските зрители, така и пред директори на театри и фестивали от над 30 държави, които ще посетят Пловдив специално заради събитието. Селектираните танцови компании отразяват многообразието на стилове, каузи и артистични гласове на съвременната сцена в САЩ.

Днес от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ танцовата компания CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис ще представи спектакъла "Буйна вода", който ще насочи вниманието към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Вдъхновен от последната пиеса на Шекспир “Бурята“ и афро-кубинския бог на вятъра и стихиите, Ойя, представлението показва как хората взаимодействат с околната среда и едни с други.

Ако нямате възможност да отскочите до Пловдив, за да се насладите на необичайните спектакли, ето още няколко предложения за интересни културни събития, които да ви заредят с положителна енергия за цялата седмица:

Кино

От 16:00 часа в Дома на киното ще бъде прожектиран един от най-интересните филми, които бяха представени на тазгодишното издание на София филм фест - "Потапяне" на Вим Вендерс. Прожекцията е специално пригодена и за незрящи лица.

Театър

От 19:00 часа в Народен театър "Иван Вазов" можете да гледате класиката "Хъшове".

Музика

След уикенда малко от клубовете в столицата са готови да посрещнат вълна от купонджии. За щастие, един от тях е "Строежа". От 22:00 часа Shakermaker и Мартин Михайлов бъркат микс с най-доброто от бритпопа.

Балканската война: Българската армия превзема Одрин

https://www.actualno.com/chronicles/balkanskata-vojna-bylgarskata-armija-prevzema-odrin-news_666163.html

Обсадата на Одрин от български и сръбски войски от октомври 1912 до 26 март 1913 г. завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия, решителна победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. Обсадата е известна с едни от първите случаи на действие на бойна авиаци

Силвия Дойчинова, управител на "Булминвекс-ГБ” ЕООД: Минералната вода с марката “КООП” става все по-популярна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6777227

Силвия Дойчинова, управител на "Булминвекс-ГБ” ЕООД: Минералната вода с марката “КООП” става все по-популярнаПотреблението на минерална вода нараства с 10-12% годишно - Г-жо Дойчинова, “Булминвекс-ГБ” ЕООД е първото кооперативно предприятие за бутилиране на минерална вода в България. Кога стартира дейността му? - Кооперативното дружеството е с дългогодишна история, датираща от 1958 г. От тази гледна точка имам уникалния шанс да ръководя предприятие –

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване