Най-малките ученици ще учат компютърно моделиране, въвеждат нов предмет от 2021/2022 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/naj-malkite-uchenitci-shte-uchat-kompiutarno-modelirane-vavezhdat-nov-677669.html

Учениците в началния курс ще учат нов предмет - "Компютърно моделиране". Той ще бъде въведен до учебната 2021/2022 г., предвижда проектът на Национална програма "Цифрова България 2025" и пътната карта към нея, внесени за обсъждане преди гласуването им в Министерския съвет.

За осигуряването на учебните програми по предмета и цялостното обучение в профил "Софтуерни и хардуерни науки" отговаря Министерството на образованието. Финансирането ще дойде от държавния бюджет.

Неговите първоначални планове предвиждаха предметът да се изучава от трети клас. Те бяха заявени през есента на 2015 година от тогавашния зам.-министър Ваня Кастрева, сега - началник на Регионалното управление на образованието в София-град

Дали този план е останал непроменен попитахме МОН днес и очакваме отговор както за класа на въвеждане, така и за детайли от съдържанието на предмета.

По данни на НСИ от 2017 г. 58% от хората редовно използват интернет, но само 26% притежават само основни умения в областта на цифровите технологии.

ИКТ секторът обаче е един от най-бързо развиващите се в икономиката ни със средно годишно увеличение от 17% от 2007 г. насам, а софтуерната индустрия е най-бързо развиващият се сегмент.

През 2016 г. българският софтуерен бранш бележи устойчив двуцифрен ръст от 14%, като за последния 5-годишен период оперативните приходи са нараснали повече от два пъти – от 928 млн. лева през 2011 г. до 2 млрд. лева през 2016 г. или със 121%. За същия период делът на общите приходи на софтуерната индустрия спрямо БВП почти се е удвоил – от 1.16% през 2011 до 2.22% през 2016 г.

Прогнозите са, че и през 2017 г. приходите отново ще отбележат двуцифрен ръст и ще достигнат близо 2.3 млрд. лева. При запазване на същите темпове на растеж през 2020 приходите на софтуерната индустрия в страната се очаква да достигнат 3.0% спрямо БВП, което ще нареди бизнеса не само сред най-високоефективните, но и сред най-големите в страната. Така само за период от 10 години софтуерния бизнес ще е увеличил дела си близо три пъти спрямо БВП.

Близо 25 000 души днес заемат позиции в ИКТ сектора. Над 90% са на възраст до 35 г. а 1/3 от всички специалисти са жени. Средното възнаграждение в сектора е близо 4 пъти по-високо от това за страната.

Делът на заетите в софтуерната индустрия отново е най-голям - 22 000 работни места от почти 3 млн. работна сила в страната. Само едно ново работно място в индустрията генерира нови данъци в хазната за близо 14 хил. лв. или 47 средни пенсии за страната.

Секторът на ИКТ е силно ориентиран към износа и привлича значителни чуждестранни инвестиции. Особено силен е експортният потенциал на софтуерната индустрия. През последния петгодишен период (2011 г. - 2016 г.) оперативните приходи на експортно ориентираните софтуерни компании са нараснали близо два и половина пъти – от 312 млн. евро до 764 млн. евро или със 145%.

През 2016 г. експортно ориентираната софтуерната индустрия държи близо 77% от всички изнесени далекосъобщителни, компютърни и информационни услуги и 10% от износа на всички услуги от България.

Според последните данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в ИКТ в края на 2015 г. възлизат на 303, 398 млн. евро за подсектор "ИТ и други информационни услуги" и 1, 378 млрд. евро за подсектор "Далекосъобщения".

БСП: Обвиненията на ГЕРБ за кмета на Сопот не са подкрепени с никакви факти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787534

БСП: Обвиненията на ГЕРБ за кмета на Сопот не са подкрепени с никакви фактиОпитите на ГЕРБ да изкарат управлението на Община Сопот като некадърно не са подкрепени нито с икономически, нито с политически факти. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Георги Търновалийски пред журналисти в Народното събрание във връзка с намерението на ГЕРБ да внесат сигнал в прокуратурата срещу кмета на Сопот Деян Дойнов,

Президентът на Италия започва преговори за съставяне на кабинет на 4 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787535

Президентът на Италия започва преговори за съставяне на кабинет на 4 априлИталианският президент Серджо Матарела ще започне преговорите за решаване на политическата криза в страната на 4 април, предаде ДПА, позовавайки се на източник от президентството. На изборите на 4 март антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига спечелиха много гласове, но никоя партия не спечели абсолютно мнозинство в парламента,

„Пет събития посети и награда получи” в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/pet-sybitija-poseti-i-nagrada-poluchi-v-asenovgrad-news_667078.html

Близо месец ще продължат събитията от „Дни на книгата 2018 г.“ в Асеновград. Мероприятията стартират още днес от ранния следобед. За първи път Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ обяви кампания за участниците в празничните дни. Библиотечното ръководство е приготвило стимул за посетителите, присъствали на повече мероприятия. Инициативата е под надслов „Пет събития посети и награда получи”. Ето и цялата програма за „Дни на

Близо половината българи смятат, че тайно общество управлява света

http://www.mediapool.bg/blizo-polovinata-balgari-smyatat-che-taino-obshtestvo-upravlyava-sveta-news277366.html

Според 40% от българите съществува тайно общество, което управлява света. 73% посочват, че чукат на дърво срещу нещастие, 35% декларират, че са посещавали гадател или ясновидец. Това показва проучване на нагласите на българите по отношение на вярвания, конспирации и суеверия, извършено от “Тренд“ по поръчка на вестник “24 часа“. 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, 19% са убедени, че хората са установявали контакт с тях, а 14%– че извънземни живеят сред хората. 75% вярват в пророческите способности на Ванга Като цяло данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани с свръхестествени способности на хора. 75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Няма особена динамика сред различните демографски групи – прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18 – 29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга. 63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности, а малко над две трети – в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. 45% от българите вярват в магии. Проучването дава яснота и относно вярата на българите в различни световни конспирации. Над 60% смятат, че изкуствено се създават болести 40% от хората у нас вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. Това виждане се споделя почти половината от хората с висше образование. 66% от хората у нас вярват и че изкуствено се създават болести – с цел продажба на нови лекарства. 33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%). 36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това, за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места. 35% от българите декларират, че са посещавали гадател,ясновидец, ходжа. И тук впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата. Черна котка, счупено огледало, чукане на дърво Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Подобно е и съотношението по отношение на суеверието, че черната котка носи нещастие, докато 60% не вярват. Малко над една трета от българите вярват и че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен. 73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие, докато 24% не го правят. 12% посочват, че хвърлят сол за късмет, а 35% от българите посочват, че носят червен конец против уроки.  

Сидеров се надява Борисов да не сгреши и да не експулсира дипломати

https://www.actualno.com/politics/siderov-se-nadjava-borisov-da-ne-sgreshi-i-da-ne-ekspulsira-diplomati-news_667075.html

Надявам се силно, че г-н Борисов няма да направи такъв грешен ход да експулсира дипломати. Това заяви пред журналисти лидерът на Атака Волен Сидеров, предаде БГНЕС. Сидеров подчерта, че трябва да се направи Коалиционен съвет и хората от екипа на Борисов от ГЕРБ трябва да се въздържат, колкото се може от изказвания по темата „Скрипал“. „Трябва да се направи Коалиционен съвет ГЕРБ-ОП, на който да обсъдим всичко, да разгледаме всички информации. Надявам се той да се

780 000 лева ще бъдат вложени за улични ремонти в Асеновградско

https://www.actualno.com/asenovgrad/780000-leva-shte-bydat-vlojeni-za-ulichni-remonti-v-asenovgradsko-news_667076.html

Предстои извършване на основни ремонти на улици в Асеновград и по селата, в изпълнение на проведена процедура. Около 780 000 лева е стойността на обществената поръчка, а срокът за изпълнение е след връчване на възлагателно писмо и при осигурени средства. За извършване на ремонтните дейности са избрани три фирми изпълнители - „Запрянови 03”, „Път Инженеринг” и „Илва ХГ”. Предстои до края на тази седмица да бъдат подписани договорите, въз

Нова авария в румънската АЕЦ "Черна вода"

http://www.cross.bg/voda-avariya-izklyuchen-1571342.html

/КРОСС/ Един от реакторите на румънската атомна централа „Черна вода" е бил изключен заради авария, съобщава DIGI 24. Според изданието, което цитира съобщение на ръководството на централата, аварията не е свързана със самия реактор, а с допълнителните инсталации. Изключването на реактора е стандартна процедура, допълват от централата. Според съобщението няма опасност за персонала, населението и околната среда. По-рано е бил изключен още един реактор, а друг е работил с 55 % от капацитета си, пише още DIGI 24. Атомната централа в Черна вода работи от 1996 година и засега има два блока, като се предвижда да бъдат изградени още три.  

Олаф Шолц призова за още електромобили, а не забрана на дизеловите коли

https://www.investor.bg/novini/444/a/olaf-sholc-prizova-za-oshte-elektromobili-a-ne-zabrana-na-dizelovite-koli-258427/

Според германския финансов министър задача на индустрията е да разработи превозни средства, които отговарят на стандартите за чист въздух

БСП иска оставката на вътрешния министър заради гафа на Летище София

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-ostavkata-na-vatreshniya-ministar-zaradi-gafa-na-letishte-sofiya-news277365.html

"БСП за България" поиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради случая с непроверените пътници от Париж на Летище София.   Благодарение на липсата на адекватност, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава, заяви от парламентарната трибуна Иван Иванов, който прочете декларацията на парламентарната група.   Иван Иванов припомни, че на 20 март цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места и 42 пътници с полет от Париж са влезли в страната без никаква проверка. Това ли са усилията на правителството да пази европейските граници, попитаха социалистите.   Случилото не може да се нарече по друг начин освен престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата, посочи Иванов. Според социалистите това е скандален пробив в сигурността на аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в ЕС.   Иванов коментира, че реакцията на министър-председателя и на вътрешния министър и подопечните му служители е била тотално неадекватна. Влезли били в противоречиви и неубедителни обяснения. Никой не поема политическата отговорност за това безобразие, отбеляза Иванов. Случаят щеше да е прецедент, ако не е беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година, коментира той.   От БСП поискаха отговори на поставените въпроси и поемане на политическа отговорност.   "Това може да бъде само и единствено по един начин - оставката на вътрешния министър, само това може да върне доверието в институциите и в България", заявиха от левицата.

БСП скъсява дистанцията с ГЕРБ до 2.5%

http://dnes.dir.bg/news/bsp-gerb-alfa-risarch-kabinet-borisov-3-27003160

ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП – от антиевропейската си реторика, сочи проучване на Алфа Рисърч за месец март.

Шофьор опитал да блъсне войници във Франция

http://www.cross.bg/atakata-frantziya-voiinitzi-1571341.html

/КРОСС/ Мъж се опита да блъсне днес колата си във войници, правещи джогинг край казармата си в Югоизточна Франция, но това не причини наранявания на никого, съобщи АФП, позовавайки се на източници в силите за сигурност. Започнала е операция по издирване на шофьора, който отправил обидни думи към друга група войници, след като прекъснал атаката си във Варс-Алиер-е-Рисе край Гренобъл, преди да даде газ и да избяга. Инцидентът става след атаката на джихадист миналата седмица в Югозападна Франция, в която 25-годишен радикализирал се мъж уби 4-има души, включително полицай, заел мястото на заложничка в супермаркет. Днес четирите жертви на атаката в град Каркасон и близкия Треб, включително полицаят героя Арно Бертрам, ще бъдат погребани. На тържествена церемония в сряда в Париж президентът Еманюел Макрон каза, че неговата голяма саможертва ще остане запечатана във френските сърца.  

Манталитет и солидарност

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/29/3154723_mantalitet_i_solidarnost/?ref=rss


<br />Виждаме как светлините на нашия стар свят започват да гаснат. Това прочуто предупреждение на британския дипломат сър Едуард Грей, отправено в навечерието на Първата световна война, сякаш носи нещо от духа на плашещо различния свят, в който се озовахме след 4 март 2018 г. Тоест след атаката с нервнопаралитичен газ в Солсбъри, Великобритания, зад която прозира ръката на Кремъл, и ответното експулсиране на около 140 руски разузнавачи под дипломатическо прикритие от правителствата на 27...

Парламентът отхвърли намаляване на лихвите и разширяване на обхвата на студентските кредити

http://www.cross.bg/krediti-stydenti-kreditirane-1571340.html

/КРОСС/ Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране, който предвиждаше намаляване на лихвата по студентските кредити от 7 на 3,5 процента и разширяване на обхвата на кредитиране на студенти и докторанти в задочна, дистанционна и вечерна форма. Мотивите на вносителите са улесняване достъпа на студенти до банков заем, а очакваните ефекти - все повече студенти да остават и да се обучават в страната. Предложенията обаче срещнаха редица критики. Милен Михов от Обединени патриоти отбеляза: "Кой ще задължи една частна банка да отпуска неизгодни заеми? Това блокира ли кредитирането? Блокира". От ГЕРБ оспориха информацията, че е налице висок процент на лошите кредити по програмата. Валери Жаблянов от БСП обаче реагира така: "Ама как ще функционира без проблем? Вие спомняте ли си преди 5 години какъв беше обемът на лошите кредити в банките? Защото парите вместо да ги дадат за образование, ги дадоха за бетон, арматурно желязо и изкопи в София". Станислава Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че промяната би облагодетелствала чуждестранните студенти, които се обучават в скъпо платени специалности: "Нова промяна само би задълбочила подобно неравенство, защото генералният проблем е, че много млади българи предпочитат да учат извън страната не заради цената на кредитите там, а заради качеството на образователните услуги"

Контейнерите с пластмасов отпадък в Шумен втори месец не се изхвърлят

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%ba-%d0%b2-%d1%88/

Технически проблем във фирмата, която безвъзмездно извозва отпадъци от контейнерите за разделно събиране в Шумен е причината част от тях да не се изхвърлят вече втори месец. Регионалното издание „Радиан“ информира, че в отговор на въпрос „Защо не се почистват контейнерите за разделно събиране на отпадъци и има ли служители в кметството, които контролират тази […]

Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците на мястото на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787522

Председателят на македонския парламент няма да подпише закона за езиците
на мястото на президента 

Председателят на парламента на Македония Талат Джафери заяви, че няма намерение да подписва указа за Закона за употребата на езиците, а това трябва да се направи от президента на страната Георге Димитров, предава македонската медия „МКД“. „Нямам желание да поставя подпис под името на някой друг“ заяви Джафери пред репортери.

ГЕРБ и БСП си размениха компромати за кметове и депутати

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/29/3154749_-/?ref=rss


ГЕРБ и БСП си размениха компромати за кметове и действащи депутати. Първи започнаха от ГЕРБ, като бившият депутат Антон Тодоров обяви, че внасят сигнал до главния прокурор във връзка със съмнения за груби нарушения на публичните финанси и на управлението на европейски фондове и програми от кмета на община Сопот от БСП Деян Дойнов.<br /><br />"Поредна община под социалистическо иго. Хората там са угнетени", каза Тодоров. Според него "фактите показват, че най-вероятно е...

Почти половината българи вярват в световната конспирация

http://dnes.dir.bg/news/magii-izsledvane-konspiratzia-27003147

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света, а 29%, че има извънземни.

ЮЗУ студенти грабнаха 6 награди от фолклорния фестивал „Орфеево изворче“

http://regiona.bg/%d1%8e%d0%b7%d1%83-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-6-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%84%d0%be%d0%bb%d0%ba/

Студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се завърнаха с шест награди от XVIII Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ 2018, който се проведе в Стара Загора.

Студентите от специалност „Изпълнителско изкуство (народно пеене), с ръководител доц. д-р Бинка Добрева, получиха отличия за блестящото си представяне.

Първа награда и златен медал получи Магдалена Найденова, студентка в трети курс. С втора награда и сребърен медал бе отличена първокурсничката Беатрис Александрова.

За дуетно изпълнение втора награда и златен медал спечелиха третокурсниците Моника Миткова и Михаела Иванова.

С трета награда и бронзов медал от конкурса си тръгнаха Антонина Николова, Михаела Иванова и Магдалена Найденова и Джулия Дамянова (дует), студенти в трети курс. Признание получи и доц. д-р Бинка Добрева. Тя бе наградена с Диплом за отлична педагогическа дейност.

 

Материалът ЮЗУ студенти грабнаха 6 награди от фолклорния фестивал „Орфеево изворче“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

МВР търси осъдени чрез Facebook, един от тях публикува номера си

http://www.moreto.net/novini.php?n=371627

Те го издирват, той им дава телефонния си номер във Facebook. Така накратко може да бъде разказана абсурдната история на един от укриващите се българи, преследвани от родната полиция. МВР се впусна в лов на престъпници в социалната мрежа.

Каталуния: има риск движението за независимост да се радикализира

http://www.mediapool.bg/kataluniya-ima-risk-dvizhenieto-za-nezavisimost-da-se-radikalizira-news277364.html

Обезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията.   Офанзивата на съдебната власт - която изпрати в затвора деветима лидери на движението за независимост и издаде международни заповеди за арест срещу шестима други, сред които отстраненият от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон - тласка сепаратизма към втвърдяване на позициите, смята изследователката Берта Барбет от Автономния университет в Барселона.   "Тъй като конфликтът придобива все по-ясни очертания и разделението на обществото се задълбочава, рискът от радикализация е все по-явен", добавя тя, "въпреки че не вярвам, че ще се стигне до пълна радикализация" до въоръжена борба.   Испания бе окървавявана в продължение на четири десетилетия от атентатите на баската сепаратистка организация ЕТА, на която се приписва убийството на 829 човека, докато действията на каталунската сепаратистка групировка "Свободна земя" през 80-те години на миналия век причиниха една жертва.   След години на гигантски мирни демонстрации в региона, арестът в Германия на отстранения от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон - който избяга от Испания след опита за отделяне на Каталуния - предизвика сблъсъци в неделя между активисти и полицаи, при които бяха ранени леко стотина души.   В Барселона полицаите нападнаха демонстрантите, които ги замеряха с яйца и бутилки и палеха кофи за боклук в центъра на града.   Въпреки призивите за спокойствие от множество лидери, тези демонстрации, организирани от радикалните групи, наречени "Комитети за защита на Републиката" продължиха във вторник с блокирането на пътища в региона.   "Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад. . . Ще си върнем улиците и ще парализираме страната", обявиха в понеделник "Комитетите", призовавайки към всеобща стачка по подобие на тези от есента на миналата година.   Тогава те блокираха пътища в целия регион, затвориха туристически обекти и прекъснаха железопътната връзка между Мадрид и Франция.    Да се парализира държавата   Решенията на съдебната власт "причиниха повторно активизиране на протестното улично движение, което се засилва и мобилизира", предупреждава Жорди Амат, автор на множество публикации за отцепническото движение.   Според него провалът на едностранния разрив с Испания през октомври, последван незабавно от поставянето на Каталуния под опеката на Мадрид, и съдебните преследвания са променили стратегията на сепаратистите.   До този момент те се опитваха да "спечелят легитимно", събирайки подкрепа в чужбина, а сега, казва той, "единствената стратегия, която могат да следват, е дестабилизацията" на испанската държава. Това намерение се проявява, според Амат, в настойчивостта на привържениците на независимостта - които са мнозинство в регионалния парламент - да предлагат за регионален премиер кандидати, които нямат право да бъдат избрани заради проблеми със съдебната власт, подобно на Карлес Пучдемон.   "За много групи от движението за независимост тази дестабилизация минава и през улицата. . . Има желание за парализиране на държавния апарат", твърди той.   Двете основни партии - Европейската демократична партия на Каталуния и Републиканската левица на Каталуния - се опитаха внимателно да понижат напрежението в края на 2017 г., докато една по-малка отцепническа формация - Кандидатурата за народно единство - продължи да призовава за неподчинение на Мадрид.   Първите са подложени на натиска на лидера си Карлес Пучдемон да се стремят към отделяне, а вторите бяха разтърсени силно от вкарването в затвора на техния ръководител Ориол Жункерас и от бягството в чужбина на втория човек в йерархията им, Марта Ровира.   "Водачите, които можеха да направляват движението, са извън играта и това е сценарий, който позволява на Кандидатурата за народно единство да прокара своята стратегия", отбелязва Жорди Амат.   Берта Барбет обаче смята, че тегнещата съдебна заплаха - някои от обвиненията в бунт предвиждат наказания до 30 години лишаване от свобода - също може да откаже сепаратистите от радикалния път.   По тази причина никой лидер не "защитава открито варианта за тежък разрив и затова е трудно радикализацията да стигне много далеч".     По БТА.

Анди Мъри ще се завърне в игра за сезона на трева

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3154655_andi_muri_shte_se_zavurne_v_igra_za_sezona_na_treva/?ref=rss


Анди Мъри ще се завърне в игра за началото на сезона на трева. Шотландският тенисист е заявил участие в турнира от категория АТП 250 Libema Open в Холандия. Надпреварата ще се проведе от 11 до 17 юни.<br /><br />Мъри обяви, че възстановяването му след операцията в хълбока върви по план. Тенисистът се подложи на интервенцията в клиниката "Св. Винсънт" в Мелбърн в началото на годината с надежда да е готов за игра за "Уимбълдън".<br /><br />"Очаквам...

ГДБОП предупреди за спам атака с фалшиви мейли от финансови институции

http://www.mediapool.bg/gdbop-predupredi-za-spam-ataka-s-falshivi-meili-ot-finansovi-institutsii-news277363.html

ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите на интернет да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщиха от пресцентъра на МВР в четвъртък.   От 20 март в страната е активна спам атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, уточняват от вътрешното министерство.   Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната.   В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.   ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. И отбелязват, че във всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин.   ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.

Варненската катедрала се нуждае от спешен ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787505

Варненската катедрала се нуждае от спешен ремонтВторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт. Над половин милиона лева са необходими за обновяването на катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, предаде Би Ти Ви. Основният проблем е в покрива на катедралата, който при всеки дъжд тече, водата се просмуква в стените и руши уникалните стенописи на храма.

Студенти от ИУ– Варна посетиха Административния съд

http://varnautre.bg/2018/03/29/78265/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b8%d1%83-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8

Те присъстваха на административни дела и образувани по жалби на граждани срещу административни актове на органите на КАТ и на данъчни дела

Арести в Италия, свързани атентатора в Берлин

http://dnes.dir.bg/news/italia-aresti-atentator-jihad-anis-amri-27003110

Специално подразделение на италианската полиция проведе антитерористична операция в редица градове, арестувайки пет души, заподозрени в тероризъм.

75% от българите вярват във Ванга, пак толкова чукат на дърво

https://www.actualno.com/society/75-ot-bylgarite-vjarvat-vyv-vanga-pak-tolkova-chukat-na-dyrvo-news_667073.html

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга, установи проучване на "Тренд", свързано със суеверията, поръчано от "24 часа". Оказа се, че огромен брой българи смятат, че висшите сили имат изключително влияние върху съвременния живот. 73% са посочили, че чукат на дърво срещу нещастие, 29% смятат, че съществуват извънземни, а 14%, че самите извънземни живеят сред хората. Подробните резултати могат да се видят тук. 63% от българите вярват и в съществуването на хо

75 % вярват във Ванга, пак толкова чукат на дърво

https://www.actualno.com/society/75-vjarvat-vyv-vanga-pak-tolkova-chukat-na-dyrvo-news_667073.html

75 от българите вярват в пророческите способности на Ванга, установи проучване на "Тренд", свързано със суеверията, поръчано от "24 часа". Оказа се, че огромен брой българи смятат, че висшите сили имат изключително влияние върху съвременния живот. 73 % са посочили, че чукат на дърво срещу нещастие, 29% смятат, че съществуват  извънземни, а 14%, че самите извънземни живеят сред хората. Подробните резултати могат да се видят тук. 63% от българите вярват и в съществува

Анджелина Джоли с нова връзка?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6787497

Анджелина Джоли с нова връзка?След силно отразения медийно развод с Брад Пит, Анджелина Джоли най-накрая е решила да обърне страницата, предава БГНЕС.  Очевидно това е краят на една епоха, въпреки мнението на някои, че е възможно помирение. Според информацията, разкрита от "Entertainment Tonight", Анджелина Джоли се е възстановила от раздялата си с Брад Пит и даже се среща с

Внасяме работна ръка от Украйна и Молдова за летния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787517

Внасяме работна ръка от Украйна и Молдова за летния сезон"Интересът от чужбина към нашите курорти е висок. Основно от Украйна и Молдова се наема работна ръка за активния туристически сезон по нашето Черноморие, тъй като сезонната заетост вече е удължена на 9 месеца. Въпреки това се усеща остър недостиг на кадри в туризма." Това каза за "24 часа" директорът на регионалната служба по заетостта във Варна

Само в "24 часа": Проверяват бомбоубежищата и плана за военно време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787518

Само в "24 часа": Проверяват бомбоубежищата и плана за военно времеПроверка на бомбоубежищата в столицата е наредил премиерът Бойко Борисов, научи "24 часа". Заповедта цели тест дали в София има достатъчно места за укриване на населението в случай на атака и дали те покриват всички нужни условия. Нареден е и преглед на плана за действие във военно време. Заповедта на премиера Борисов на Министерството на

Паргов: България не трябва да бърза с експулсирането на руски дипломати

http://www.cross.bg/bulgariya-interesi-pargov-1571337.html

/КРОСС/ България не трябва да бърза с експулсирането на руски дипломати и да се води единствено от националните си интереси. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус общинският съветник от БСП и лидер на градската структура на партията Калоян Паргов по повод изгонването на руски дипломати от редица европейски страни след скучая „Скрипал". По думите му страната ни се намира в изключително деликатна ситуация, докато инициаторът на тази вълна - Великобритания, е в период на излизане от ЕС. Паргов добави, че България може сериозно да пострада, ако напрежението около казуса продължи да ескалира. „Северен поток 2" започнал да става факт, тоест въпреки политическата и дипломатическата криза, икономическите интереси и въпроси се решават. "От тук идва един въпрос, който е свързан с проблем в България пред, който ще бъдем изправени в много скоро време - ще имаме ли тръба с газ за България алтернативна на украинските тръби, които предстои да преустановят своето съществуване или няма да има? Ние трябва да отстоим на този натиск, имайки предвид нашите интереси, тъй като България и Русия винаги са били през годините, макар и с изключения, по смисъла на своето историческо минало, своя славянски и православен корен, близки държави, което налага една по-внимателна и предпазлива позиция с оглед и някои национални интереси, които имаме да решаваме в близкото бъдеще", обясни той

ГДБОП предупреждава за СПАМ атака

http://varnautre.bg/2018/03/29/78263/%d0%b3%d0%b4%d0%b1%d0%be%d0%bf-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bc-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0

Те присъстваха на административни дела и образувани по жалби на граждани срещу административни актове на органите на КАТ и на данъчни дела

Кремъл: Ще приветстваме всяко посредничество, което би подтикнало Лондон към адекватност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787502

Кремъл: Ще приветстваме всяко посредничество, което би подтикнало Лондон към адекватност Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че ще е добре дошъл всеки глас, който подтикне Лондон "към адекватност", предаде ТАСС. Той каза това в коментар на предложението на Австрия да посредничи за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия, предава БТА. "В ситуацията с Великобритания са добре дошли всяка роля и всеки глас,

Излязоха аудиозаписите от срещата на Румен Радев с патриарх Кирил

https://petel.bg/Izlyazoha-audiozapisite-ot-sreshhata-na-Rumen-Radev-s-patriarh-Kiril-__257609

Снимка: Булфото Прот. Николай Георгиев разпространи чрез мейл до медиите записи, които той е направил с личния си телефон по време на сре...

Пиян, без книжка и с бракуван "Трабант" тероризира посред нощ "Аспарухово" - ето как го наказаха

https://petel.bg/Piyan--bez-knizhka-i-s-brakuvan-Trabant-terorizira-posred-noshh-Asparuhovo---eto-kak-go-nakazaha__257610

илюстрация Булфото За управление на бракуван автомобил без регистрационни табели, без валидна шофьорска книжка и след употреба на алко...

МВР с черна новина след инцидента в столичния "Света Троица"

https://petel.bg/MVR-s-cherna-novina-sled-intsidenta-v-stolichniya-Sveta-Troitsa-__257611

Жената, която е била прегазена от микробус днес в столичния квартал "Света Троица", е починала. Това съобщиха от МВР. Припомняме, че за тежк...

Пожаро-тактическо учение се проведе в „Пристанище Варна“ ЕАД (снимки)

https://petel.bg/Pozharo-taktichesko-uchenie-se-provede-v----Pristanishhe-Varna----EAD--snimki-__257612

Пожаро-тактическо учение проведоха отделите по сигурността на „Пристанище Варна“ ЕАД, Регионална дирекция „ПБЗН“ – Варна и доброволц...

Проф. Божидар Димитров: Голяма част от тракийските бежанци нямат документи за собственост

https://petel.bg/Prof--Bozhidar-Dimitrov--Golyama-chast-ot-trakiyskite-bezhantsi-nyamat-dokumenti-za-sobstvenost__257613

Снимка: Булфото Два пъти съм уволняван, понеже съм поставял въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. Официалните държавни лица...

Приключи вторият етап на академия „Иновация в действие“, проектите трябва да са готови до началото на април

https://petel.bg/Priklyuchi-vtoriyat-etap-na-akademiya----Inovatsiya-v-deystvie-----proektite-tryabva-da-sa-gotovi-do-nachaloto-na-april__257615

В края на месец март 2018 г. приключиха Работилниците по иновации, част от четвъртото поредно издание на академия „Иновация в действие“. Те...

От Министерски съвет обявиха важна новина, свързана с проверката на бомбоубежищата

https://petel.bg/Ot-Ministerski-savet-obyaviha-vazhna-novina--svarzana-s-proverkata-na-bomboubezhishhata-__257616

Илюстрация misanec.ru Министерският съвет не е разпореждал проверка на бомбоубежища. Това съобщиха от правителствения пресцентър, предаде ...

Страшен инцидент с багер в София, вадят човек изпод отломки (Снимки)

https://petel.bg/Strashen-intsident-s-bager-v-Sofiya--vadyat-chovek-izpod-otlomki--Snimki-__257617

Снимки Блиц Страшен инцидент е станал в столичния квартал "Бъкстон". Багер е съборил стена, като отломките са паднали върху работник. Тов...

Нигериецът получи права за Спартак

https://petel.bg/Nigerietsat-poluchi-prava-za-Spartak__257619

Нападателят от Нигерия Иносент Нвкуро-Ино бе картотекиран по служебен начин в Спартак, след като едномесечният срок, в който жълтата му к...

"Уикенд": Дъщерята на Бойко Борисов му сервира новина, която го направи най-щастливия човек на света

https://petel.bg/Uikend--Dashheryata-na-Boyko-Borisov-mu-servira-novina--koyato-go-napravi-nay-shhastliviya-chovek-na-sveta__257620

Премиерът Бойко Борисов ще стане дядо за втори път тази есен. Щерката на Бойко Венета е бременна в четвърти месец от приятеля си Иван Анас...

Присъда за мъж предложил подкуп на полицай

https://petel.bg/Prisada-za-mazh-predlozhil-podkup-na-politsay__257621

Варненският окръжен съд призна за виновен 22-годишния Алекси А., който предложил подкуп на двама полицейски служители от III РУ на МВР – Вар...

Момичета от Сандански предадоха в полицията намерени пари

https://petel.bg/Momicheta-ot-Sandanski-predadoha-v-politsiyata-namereni-pari__257622

Снимка: Булфото Божидара Панчева, Петя Младенова и Анастасия Мисеруди - ученички в IV клас от Второ ОУ "Христо Смирненски" в Сандански, дне...

Общината сключи договор с ЕБВР за съфинансиране на три проекта

http://varnautre.bg/2018/03/29/78257/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80-%d1%81-%d0%b5%d0%b1%d0%b2%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%84%d0%b8

Заемът ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем за съфинансиране на проектите „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ , финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта „Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна”. Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България. Заемът, одобрен с решение на Общинския съвет, ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на ЕБВР. Финансирането ще бъде използвано, за подобряване устойчивостта на уличната инфраструктура по отношение промените в климата и предотвратяването на наводнения, чрез отделяне на канализационната система за дъждовни и отпадъчни води. Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически превозни средства ще насърчи използването на екологично чист транспорт и ще намали вредните емисии във въздуха. Всички инвестиции ще имат положителен екологичен ефект, включително чрез прилагане на стандартите на ЕС за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове или подобряване на ефективността на ресурсите. Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите , „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, „Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. ”Аспарухово”, гр. Варна” и „Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщиха от дирекция „Финанси и бюджет“. През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са окончателно одобрени от четирима световнопризнати експерти в областта на устойчиво развитие. резултатите ще бъдат обявени по време на годишното събрание на ЕБВР, което ще се проведе през месец май.

Утре - слънце и разкъсана облачност, температурите до 22 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6787503

Утре - слънце и разкъсана облачност, температурите до 22 градусаАтмосферното налягане слабо ще се повиши, ще е близко до средното за март. През нощта ще преобладава ясно време, с временни увеличения на облачността над източните райони. Утре ще е слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е слаб до умерен. Ще се затопля - минималните температури ще са между 0 и 5 градуса,

Президентът на МОК ще обсъди проблемите на спорта в Северна Корея на официално посещение

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3154658_prezidentut_na_mok_shte_obsudi_problemite_na_sporta_v/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна в четвъртък на официално посещение в Северна Корея. Той ще обсъди с властите в Пхенян различни въпроси, които предизвикват загриженост в областта на спорта, това съобщава местната информационна агенция Yonhap.<br /><br />Бах отлетя за Пхенян заедно с още няколко представители на МОК. Все още обаче не се знае дали той ще има среща с държавния лидер Ким Чен-ун.<br /><br />Президентът на МОК изигра...

Христо Иванов: 25 000 кв.м. дупки ще бъдат запълнени тази пролет във Варна

http://www.barometar.net/90696/

Интензивно се работи по запълване на уличните дупки, отворили се след зимата. Първоначалното възлагане обхваща кърпене на общо 25 000 кв.м. дупки – по 5000 кв.м. във всеки от петте варненски района. Това обяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. Той уточни, че ще се отстраняват най-фрапиращите неравности по […]

Какво ще е времето за Цветница

https://www.actualno.com/society/kakvo-shte-e-vremeto-za-cvetnica-news_667071.html

От 30 март пролетта ще реши да остане. Слънцето все по-често ще се показва и ще ни топли истински. За предстоящите празнични почивни дни времето обещава да е предимно слънчево и топло, поне на Лазаров ден, на Цветница ще има превалявания от дъжд и гръмотевици, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. В петък и събота ще бъде топло и слънчево с температури около и над 20 градуса. В неделя на Цветница ще превали почти в цялата страна краткотрайно, ще има и гръмотевици, а температурите ще се понижат с

Nissan и Renault водят преговори за сливане?

https://www.investor.bg/novini/444/a/nissan-i-renault-vodiat-pregovori-za-slivane-258419/

Евентуалната сделка ще сложи край на настоящото сътрудничество между компаниите и ще ги превърне в една обща корпорация

„Загорка“ раздаде първите награди „Доброто тук“

http://www.cross.bg/zagorka-bulgarskite-dobriyat-1571336.html

/КРОСС/ Загорка изтъква българските пивоварни традиции, използвайки 100% малц родно производство „Загорка" раздаде първите награди „Доброто тук" и отличи хора, които пазят и предават българските традиции и дух, пречупвайки ги по свой начин, за да бъдат те актуални и днес, и утре. Така „Загорка" стартира кампанията „Доброто тук", с която ни предизвиква да откриваме и поощряваме доброто всеки ден. „В съзнанието ни тези две думи „доброто" и „тук" съществуват и функционират трудно заедно и това не е наша национална черта, а неизменна част от човешката природа. Затова и често се случва да преувеличаваме малкото лошо, а да не съзираме важността на малкото добро. С новата кампанията целим да обърнем това разбиране и да подкрепим българското. И когато сме разпознали истинското българско добро, „Загорка" да добави онази хармония, която да ни кара не само да се почувстваме горди, а в ежедневен комфорт с него." - разказа Елица Иванова, Маркетинг Мениджър Стремежът и тенденцията на „Загорка" да се обърне към българското е една от причините за новата визуална идентичност на „Загорка" и акцентирането върху българските й корени. От днес любителите на кехлибарената напитка ще й се наслаждават в бутилка с нова форма и с лого на български език, наподобяващо един от първите графични знаци на бранда, но с нов, съвременен щрих

Задържани са заподозрени за грабежа на над 200 000 лв. от инкасо в Плевен

http://www.mediapool.bg/zadarzhani-sa-zapodozreni-za-grabezha-na-nad-200-000-lv-ot-inkaso-v-pleven-news277362.html

Полицията е задържала заподозрени за грабежа на 202 000 лв. от инкасо автомобил в Плевен, съобщи в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров по време на посещението си в Разград. По думите му в тях са немрени и откраднатите пари, а впоследствие Плевенската окръжна прокуратура ще изнесе подробности по случая. "Тук обаче има една огромна въпросителна относно начина, по който се осъществява частната охранителна дейност и инкасото в тези случаи. Трябва да си зададем въпроса доколко сигурността на инкасото може да се гарантира по този начин, както пред конкретния магазин в Плевен", коментира Цацаров. Според първоначалната информация по случая бандитите са атакували инкасо кола на "ВИП Секюрити" около 19.30 часа в сряда в момент, когато тя се е намирала пред магазин "Кауфланд". Говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Рени Кирилова обясни, че парите са били отнети със сила от охранителите. При нападението е пострадал един от охранителите на хипермаркета, който е бил ударен и изхвърлен от микробуса.

Над 200 хиляди лева са ограбени от инкасо автомобил в Плевен

http://www.mediapool.bg/nad-200-hilyadi-leva-sa-ograbeni-ot-inkaso-avtomobil-v-pleven-news277362.html

Окръжната прокуратура в Плевен води досъдебно производство за грабеж на инкасо автомобил, съобщиха от апелативната прокуратура.   Инцидентът е станал снощи - 28 март, около 19.30 часа пред магазин "Кауфланд" в Плевен. От инкасо автомобил на "Випсекюрити" чрез сила от охранителите на фирмата са отнети 202 000 лв.   Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от прокурор при Окръжна прокуратура - Плевен.   Окръжният прокурор на Плевен, говорителят на Окръжната прокуратура в града и говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен отказаха всякаква информация за случая.

Лекар от Разлог влиза в парламента на мястото на Гамишев

https://www.actualno.com/politics/lekar-ot-razlog-vliza-v-parlamenta-na-mjastoto-na-gamishev-news_667070.html

Лекар от Разлог ще влезе в Народното събрание на мястото Димитър Гамишев. Д-р Емил Тончев завежда отделението по образна диагностика в общинската болница и има 26 години стаж като медик. Спасяването на общинските болници ще бъде приоритет в работата му като народен представител, беше краткият коментар на д-р Тончев, който седем години е общински съветник и председател на комисията по социална и здравна политика в Разлог. Народните представители прекратиха днес правомощията на депутата от ГЕРБ

Британски депутати с проучване за "мръсните пари" в страната, голяма част с произход от Русия

http://nakratko.bg/category/25/156864/


Британските депутати започват проучване на размера на пране на пари във Великобритания, включително недвижимо имущество, закупено с руски „мръсни пари“.

Роналдо обясни какво се случи през 1998-ма

http://www.struma.com/lyubopitno/ronaldo-obyasni-kakvo-se-sluchi-prez-1998-ma_132294/

Феномена разкри какво е станало преди финала с Франция на Мондиал 1998

През 1998 година във Франция се провежда едно от най-запомнящите се световни първенства. Най-големият фаворит е тима на Бразилия, който през незабравимото за нас лято на 1994 година става световен шампион, а амбициите за дублиране на титлата са големи. В тима са имена като Ривалдо, Бебето, Леонардо, Дунга... Водещ голмайстор вече е Роналдо, който е впечатлил света с изявите си в Барселона и Интер, а и е вдигнал месеци по-рано "Златната топка", пише Факти.бг.

Бразилия се...

Продължава

Лекар от Разлог влиза в парламента на мястото на Гамишев

http://nakratko.bg/category/59/156863/


Лекар от Разлог ще влезе в Народното събрание на мястото Димитър Гамишев. Д-р Емил Тончев завежда отделението по образна диагностика в общинската болница и има 26 години стаж като медик.

Цветанов и по-голямата част от ГЕРБ искат още действия по случая "Скрипал"

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-i-po-golyamata-chast-ot-gerb-iskat-oshte-deistviya-po-sluchaya-skripal-news277361.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че очаква още в четвъртък правителството да предприеме още действия на солидарност към Великобритания по случая "Скрипал", но отново не потвърди дали България ще изгони руски дипломати.   Той обясни, че е разговарял сутринта с премиера Бойко Борисов и в "работен, конструктивен диалог" е изразил мнението си, че България трябва да бъде солидарна с европейското семейство и с евроатлантическите държави. Подобно по думите му е мнението на демократичната общност и на голяма част от ГЕРБ.   България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества, заяви в кулоарите на Народното събрание Цветанов, който е и председател на ПГ на ГЕРБ.   "ГЕРБ като евроатлантическа партия действително трябва да вземе решение, което се основава на геополитиката в момента", каза той.   Цветанов прогнозира, че след срещата днес между премиера Бойко Борисов и посланика ни в Москва Бойко Коцев ще бъде оповестено и какви ще са ходовете на България.   Зам.-председателят на ГЕРБ каза, че солидарност на думи не е достатъчна, трябва да има действия, но те са изцяло прерогатив на изпълнителната власт.    Той не намира драма в различната позиция на "Атака" и опцията да напусне управлението, ако руски дипломати бъдат експулсирани от България, и увери, че разговаря с патриотите и получава подкрепата на една част от тях по този конкретен казус.    "Неслучайно казах, че това е от компетентността на изпълнителната власт и, ако президентът Радев прочете чл.105 от Конституцията, ще си даде отговор и няма да е необходимо да задава тези въпроси", каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос за думите на президента Румен Радев, че кабинетът не е съгласувал с него решението си да извика Коцев за консултации в София.    Сидеров разчита на здравия разум на Борисов   Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от своя страна коментира, че разчита на здравия разум на премиера Бойко Борисов, който води балансирана позиция, и препоръча другите в ГЕРБ да се въздържат.   "Нито Великобритания, нито Русия са членове на ЕС, така че, ако не реагира, България не предава никого", каза Сидеров.   Той призова днес или утре да се събере Съветът на коалицията, за да излезе с единна позиция.   САЩ, Канада и повече от 20 европейски страни вече обявиха, че гонят руски дипломати заради случая, но позицията на българското правителствo е по-предпазлива.   Очаквайте подробности. 

Пребиха режисьора Николай Поляков

http://www.cross.bg/polyakov-napadnat-grub-1571335.html

/КРОСС/ 77-годишният режисьор Николай Поляков е бил нападнат в гръб, бит и ограбен в центъра на София във вторник вечерта. Това съобщи в личния си профил във Фейсбук синът на режисьора - Степан Поляков, цитиран от "Сега". "Тревожен съм и горд. Баща ми бе нападнат. Един Режисьор се връща от представление. Посред нощ обаче е повален в гръб от случаен циганин. Поляков, /77г/ ,се е справил с 20-годишен циганин. Но е бил много удрян. И ограбен. Утре имам среща в Трето РПУ. После ще видя баща си. Не смятате ли, че е тъпо да живеем така. А Ако баща ви не може да се защити като моя, - КАКВО?", написа Поляков. Николай Поляков се е връщал от представление в Театър София. Той е нападнат в близост до спирка на градския транспорт на кръстовището на ул. "Цар Симеон" и бул. "Константин Величков". Нападателят го е атакувал в гръб и е успял да му открадне чантата, в която е имало таблет. "Поляков се е съпротивлявал, но Плъха е успял да му открадне чантата. Плъха е избягал. Поляков е отишъл в Трето Районно. Оттам обещали да намерят Плъх №2. Боя се, че ми се изчерпва търпението", допълва Степан Поляков. Полицията издирва извършителя.    

БРУС УИЛИС СТАВА ЛИЦЕ НА МАРКА ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА?

https://pressbulgaria.com/m/8GS3BHU5.html

В последните месеци в папарашките среди се носят сериозни слухове, че Брус Уилис ще бъде официалното лице на голяма марка от Източна Европа. Брус Уилис е един от най-обичаните герои от екшън филмите на големия екран. С класически заглавия като „Умирай трудно“ (1988), „Криминале“ (1994) и „Шесто чувство“ (1999), той е един от най-успешните холивудски актьори и продължава да радва зрителите с невероятната си игра дори и на 63-годишна възраст. Освен, че има блестяща кариера, той e и в челните позиции по приходи, като в момента богатството му се оценява на над 180 милиона долара. Въпреки че по-голямата част от приходите му са натрупани благодарение на легендарните му роли, той получава и сериозни постъпления от рекламни договори с глобални брандове като Sobieski, Sky TV и Honda. В последните месеци, в светските среди се носи мълвата, че американският актьор ще бъде глобалното рекламно лице на голяма марка от Източна или Централна Европа. Информацията все още не е потвърдена от актьора или негови представители, както и от международните медии, но експертите в сферата са категорични, че актьорът работи по подобен проект, след като е бил забелязан на неизвестна снимачна площадка. Дали слуховете ще бъдат потвърдени и къде точно около нас ще акостира актьорът, предстои да разберем.

Отложиха делото на Мейзър заради пропуски в експертиза

http://www.moreto.net/novini.php?n=371647

Апелативният съд назначи повторна съдебно-медицинска експертиза, която да установи по какъв начин е настъпила смъртта на Николай Димов, за чието убийство по непредпазливост е обвинена Анита Мейзeр. Решението дойде, след като стана ясно, че вещите лица, изготвили настоящата експертиза на практика са направили изводите си само по описни документи от аутопсията без да са се запознали със снимковия материал на тялото, предаде репортер на Moreto.

Тони Стораро идва в ТНЕ FACE тази нощ

http://www.struma.com/hailaif/toni-storaro-idva-v-tne-face-tazi-nosht_132293/

Броени часове остават до купона в THE FACE тази нощ, негов катализатор ще е Тони Стораро, който няма конкуренция с едно изключение, синът му Фики го разби по броя на почитателките си. Обаче това не дразни Тони Стораро и той пристига зареден с хъс за невероятна веселба в култовия нощен клуб, където го очакват неговите фенове.

Снощи ретро партито привлече в ТНЕ FACE купонджии от целия регион, заведението се пукаше по шевовете и клиентите напуснаха еуфорични призори, за да се подготвят...

Продължава

Epic Drama ще ни покаже изкусителни истории от Амстердам, Севиля, Вашингтон и малко френско село

https://www.actualno.com/cinema/epic-drama-shte-ni-pokaje-izkusitelni-istorii-ot-amsterdam-sevilja-vashington-i-malko-frensko-selo-news_667069.html

По празниците новият тв канал от групата на Viasat History и TV1000 Epic Drama ще ни отведе в Амстердам с „Миниатюристът“, в Англия с „Полдарк“ и „Криминалните случаи на Мърдок“, в САЩ с последния сезон на „Обрат: Шпионите на Вашингтон“, в „Едно френско село“ и в Севиля от края на 16-ти век с испанския трилър хит „Чумата“. Вижте още. Миниатюристът Жанр: Литературна класика О

Epic Drama - програмни акценти - апpил 2018

https://www.actualno.com/cinema/epic-drama-programni-akcenti-appil-2018-news_667069.html

Миниатюристът Жанр: Литературна класика От събота, 31 март, в 22:00 Година: 2017 Сезон 1: 3 x 60 мин. Режисьор: Гилем Моралес В ролите: Ромола Гарай, Аня Тейлър-Джой, Алекс Хасъл, Хейли Скуирес, Емили Берингтън Епични факти Поредицата е по дебютния роман на Джеси Бъртън от 2014 г. Книгата се превърна в издателски феномен. Издадена в повече от 38 страни, включително и в България, и носител на множество награди, тя се продаде в повече от 1 млн. копия по света. По мотиви от един от най-ск

СДС и НФСБ нямали "домсъвет", но не изключват общи действия

http://clubz.bg/66039-sds_i_nfsb_nqmali_domsyvet_no_ne_izklyuchvat_obshti_dejstviq

Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-сетне призна, макар и с половин уста, че в партията текат дискусии за общи действия с формацията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ. От думите му не се разбра дали става въпрос и за преговори, но неофициално такива текат от месеци.

Днес Лукарски, по покана на Симеонов, присъства на освещаването на новата централата на НФСБ - в емблематичната за дясното сграда на "Раковска" 134. Както е известно, двете партии ще си съжителстват там, след като правителството даде на националния фронт полагаемите й се за партийна дейност помещения. Лукарски неизбежно трябваше да отговаря на въпроси не само за съвместното съжителство, но и за бъдещо партийно такова. Най-вече поради факта, че от последните действия и изказвания на партийния лидер застъпват позицията, че СДС трябва да е патриотично-консервативна партия, профил, близък до този на Фронта.

На въпрос дали съвместното съжителство ще доведе и до съвместни бъдещи партийни проекти, Лукарски посочи:

"Това времето ще покаже. След Националния съвет  на 17 април ще решим. Не изключваме нищо. Аз съм си казал моята позиция и ще я кажа и на 17-и, но не е коректно да коментиурам линия на партията, която не е гласувана на общото събрание. Ние сме приятели с колегите от НФСБ. В крайна сметка тази централа дълги години е била на СДС и ние все още сме тук. Първо ще говорим вътре в партията, после с г-н Симеонов и накрая с вас."

- Готови ли сте да заместите "Атака"?

- О, изобщо не е било коментирано това. Ние си знаем мястото и за да участваме в каквато и да е било коалиция първо трябва да се докажем на избори.

По думите му в СДС имало две "тенденции" по въпроса. Коя ще надделее, щяло да стане ясно на 17-и.

"НФСБ би могла да е част от тази формула, казвам най-общо - от консервативно-патриотична линия", каза в заключение Лукарски.

"Не предаваме централата, ще си съжителстваме", заяви лидерът на СДС. Но на въпрос ако има някаква форма на общи действия с НФСБ, каква ще е тя - коалиция, вливане, подкрепа и пор., посочи, че е рано да се говори.

Темата коментира и Валери Симеонов на брифинг след освещаването на централата. Той не потвърди, но и не отрече за възможността за някакви бъдещи действия със СДС. Както и с всяка друга партия извън ДПС и "производните й като ДОСТ". В това число и с БСП.

"Със СДС имаме чисто физическо, сградно съжителство. Нямаме домсъвет, да не се бъркате. Рано е да се каже още", посочи Симеонов.

Тайра Банкс: Носът ми е опериран, имах кости в него, които растяха и ме сърбяха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6787466

Тайра Банкс: Носът ми е опериран, имах кости в него, които растяха и ме сърбяха44-годишният супермодел Тайра Банкс призна, че още в началото на кариерата си е направила ринопластика. Тя сподели това пред сп. "Пийпъл" след години спекулации по въпроса, предава БГНЕС.  "Имах кости в носа ми, които растяха и постоянно ме сърбяха. Можех да дишам, но се подложих на козметична интервенция. Да, признавам го.

Разбиха три коли в Пловдив снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787469

Разбиха три коли в Пловдив снощиТри леки автомобила, паркирани на една и съща улица са били разбити в нощта срещу 28 март в Пловдив. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив. Автомобилите са били паркирани пред различни адреси на ул. „Григор Пърличев“. По сигналите работят служители на Първо-РУ. Според първоначалната информация, обекти на посегателствата станали „Тойота“,

Шофьор опита да прегази военни във Франция

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shofior-opita-da-pregazi-voenni-vyv-franciia-6080797

Войниците от 93-ти планински артилерийски полк успели да избегнат сблъсъка с превозното средство

БСП иска оставката на вътрешния министър заради пропуска на летище София

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/29/3154724_bsp_iska_ostavkata_na_vutreshniia_ministur_zaradi/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради случая от миналата седмица, при който над 40 души от полет от Париж до София са били допуснати да преминат без задължителната гранична и паспортна проверка.<br /><br />Преди дни МВР започна дисциплинарна проверка срещу 13 служители, които са свързани със случая. Някои от тях са се намирали пред сградата на терминала, едни са заявили, че са отишли да ядат, други до...

Русенски Лом скъса дигите

http://www.cross.bg/rysenski-seloto-digite-1571334.html

/КРОСС/ Река Русенски Лом проби дигите и продължава да покачва нивото си. Заплашена е вододайната зона, която снабдява с вода селата Красен и Щръклево. Причината са интензивните снеговалежи в Североизточна България, съобщи кметът на селото Йорданка Чурова, цитирана от Нова телевизия. Дигата на реката е компрометирана от години. А тя вече е скъсана на много места. Водата от реката е стигнала до къщите наоколо. Наводнени са крайречните улици. В кметството водата e нахлула преди седмица. Нивото й вече е с дълбочина над 60 сантиметра. В момента в селото има екипи на пожарната.    

Каталуня: Има риск движението за независимост да се радикализира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787475

Каталуня: Има риск движението за независимост да се радикализира
Обезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията, пише Даниел Боске от Франс прес.

Управляващите на различни позиции за българската реакция по случая "Скрипал"

http://nakratko.bg/category/59/156862/


Председателите на парламентарните групи на двете управляващи формации ГЕРБ и Обединените патриоти имат различия как трябва да реагира държавата по случая "Скрипал".

Пак авария в румънската АЕЦ ”Черна вода”

https://frognews.bg/novini/pak-avariia-rumanskata-aets-cherna-voda.html

Един от реакторите на румънската атомна централа „Черна вода“ е бил изключен заради авария, съобщава DIGI 24, цитирано от БНР.

Русенски Лом скъса дигите

https://frognews.bg/novini/rusenski-lom-skasa-digite.html

Река Русенски Лом проби дигите и продължава да покачва нивото си. Заплашена е вододайната зона, която снабдява с вода селата Красен и Щръклево. Причината са интензивните снеговалежи в Североизточна България, съобщи кметът на селото Йорданка Чурова, цитирана от Нова телевизия.

Ето така изглеждат жените на най-богатите мъже в света (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6787477

Ето така изглеждат жените на най-богатите мъже в света (галерия)Хората често смятат, че жените на милиардерите са само глезени супермодели, които прекарват дните и живота си в разходки от фризьора до следващото парти. Дали наистина е така? Решихме да разбулим митовете, които се навъртат около тези жени веднъж завинаги. Марк Зукърбърг и Присила Чан Състоянието на Марк Зукърбърг се оценява на повече от 50

ГДБОП предупреждава за спам атака в страната

http://www.cross.bg/stranata-gdbop-spam-1571333.html

/КРОСС/ ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 20 март в страната е активна спам атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, уточняват от вътрешното министерство. Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране (потребителски имена и пароли) или финансови платежни инструменти (данни от дебитни и кредитни карти) под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции. ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. И отбелязват, че във всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин. ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.    

Започва седмата Национална кампания "Походът на книгите"

https://www.actualno.com/books/zapochva-sedmata-nacionalna-kampanija-pohodyt-na-knigite-news_667067.html

От 2 до 23 април 2018 г. ще се проведе седмото по ред издание на "Походът на книгите" – кампанията, чийто фокус е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите. Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 години ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова н

Напрежение в управляващата коалиция заради ситуацията с посланика ни в Русия

http://www.cross.bg/pravyat-rysiya-vchera-1571332.html

/КРОСС/ Напрежение в управляващата коалиция заради ситуацията с посланика ни в Русия, предава "Дарик". Преди два дни премиерът Бойко Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство. След решението на министър-председателя преди два дни, вчера реакциите на коалиционните партньори изглеждаха спокойни. Днес обаче лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заговори за последващи стъпки към Русия: „България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества. С премиера имаме един много добър работен, конструктивен и вариант на разговори, които водим. Аз съм изразил моето мнение и съм изразил фактите защо трябва да бъдем солидарни с европейското семейство и с евроатлантическите държави", каза Цветанов. Веднага след това лидерът на Атака Волен Сидеров предупреди, че не трябва да се правят такива изказвания: „Продължавам да смятам, че България трябва да има балансирана политика, т.е. да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тези приказки за солидарност, все едно става дума за някакъв природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства. Какво решение ще вземе премиерът, защото неговата позиция и политика до момента е много точна и правилна

Затвориха най-известния плаж в Тайланд (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6787465

Затвориха най-известния плаж в Тайланд (ВИДЕО)Един от най-известните плажове в света - тайландския Мая Бей на остров Пи Пи Ле, остава затворен за следващите 4 месеца. Решението е на властите, а причините са екологични. След задълбочено проучване на специалисти от различни области се оказало, че природата се нуждае от почивка за възстановяване - плажът от въздействието на туристите,

Проучване: Колко вярват българите в конспирации и суеверия

http://nakratko.bg/category/58/156861/


40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света, а 29%, че има извънземни. Резултатите са от проучване на изследователски център „Тренд“ за вестник „24 часа“. В анкетата са обхванати 1004 души.

Каранга: От Левски са ме искали, поради някаква причина не са се получили нещата

https://offnews.bg//futbol/karanga-ot-levski-sa-me-iskali-poradi-niakakva-prichina-ne-sa-se-pol-677675.html

Звездата на ЦСКА Фернандо Каранга бе гост в предаването "Другата игра" по Нова, в което разкри, че е бил искан от Левски преди да подпише с "червените".

"Така е, и аз съм чувал за това. Поради някаква причина не са се получили нещата. Мениджърът ми сподели за тази възможност, но аз не съм говорил с никой в Левски.

Признавам, стана ми тъжно от това наказание, защото работя неуморно за да помагам на отбора. Смятам това за незначително, жест, такъв, какъвто играчите правят. Не влагам никаква агресия, и докато играех в Бразилия, головете ми също бяха последвани от такъв жест, това е жестът на Матадора, който вкарва голове.

И други футболисти го правят. Разрази се една полемика, която не съм искал. И след мача с Левски агитката скандираше името ми. Винаги ще тичам за тях, това бе емоционален жест, бях много развълнуван. Бях емоционален, знаех, че е играчка във формата на п**ка, но не е имало желание за провокация. Искам извинение от свое име и от името на ЦСКА. Извинение от тези, които са видели повече, от това, което съм искал. Но аз съм си такъв. Затова на терена съм друг човек и не мога да сдържам емоциите си".

Започнах рано с футбола. На 10 години ставахме рано, за да тичаме след топката. С училищния ми отбор играхме на турнир по футзал и станахме шампиони. На 17 станах професионален футболист, побеждавахме, започнахме да пътуваме. Благодарение на Господ сега съм стигнал тук, където съм и съм много добре.

Идвам от Североизтока на Бразилия, това е най-бедният район. Никога няма да забравя района, от който произхождам. От Ешкориня, квартал на Ресифе. Често съм бил гладен, но гонех топката. Изстрадах много, за да помагам на фамилията, пращам им пари. Имам и дъщеря на 7 години, която те отглеждат. Докато съм жив ще помагам на фамилията", каза Каранга.

Онкологичната болница във Варна обявява април и май за месеци на активната профилактика

http://nakratko.bg/category/58/156860/


Кампания за активна профилактика на най-честите ракови диагнози обявява за поредна година „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД.

Наводнения в района на Одрин, нивото на река Марица продължава да се повишава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787460

Наводнения в района на Одрин, нивото на река Марица продължава да се повишаваДебитът на река Марица край Одрин продължава да се повишава. Към момента е 1342 куб.м/сек, очакваме, че може да се повиши до 1750 куб.м/сек, заяви директорът на 11-та областна Дирекция по водите в Одрин Несип Йозден, предава БТА. "Всичко зависи от това какви количества вода ще бъдат изпуснати от българската страна от язовирите на река Арда.

Седан на Nissan получи двигател от Infiniti

http://www.dnes.bg/cars/2018/03/29/sedan-na-nissan-poluchi-dvigatel-ot-infiniti.372173

Новото поколение на Altima оборудвано и със система за полуавтононо движение

Намалиха на 200 000 лв. обезщетение за оправдан съдия

http://dnes.dir.bg/news/obezshtetenie-apelativen-sad-petar-santirov-27003014

Софийският апелативен съд намали със 100 000 лева рекордното обезщетение от 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров, оправдан по делото "Николай Цонев".

Д-р Емил Тончев от Разлог влиза в парламента на мястото на Димитър Гамишев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787456

Д-р Емил Тончев от Разлог влиза в парламента на мястото на Димитър ГамишевЛекар от Разлог ще влезе в Народното събрание на мястото Димитър Гамишев. Д-р Емил Тончев завежда отделението по образна диагностика в общинската болница и има 26 години стаж като медик. Спасяването на общинските болници ще бъде приоритет в работата му като народен представител, беше краткият коментар на д-р Тончев,

„Шоуто на ABBA“ с невероятен спектакъл под открито небе в Пловдив

https://www.actualno.com/music/shouto-na-abba-s-neverojaten-spektakyl-pod-otkrito-nebe-v-plovdiv-news_667065.html

Поради огромния интерес към „Шоуто на ABBA“, което ще е на 29 септември в Зала 1 на НДК, организаторите на концерта обявиха втора дата - 27 септември в Античен театър Пловдив. Така и многобройните почитатели на емблематичната четворка в Града на тепетата ще имат възможност да се докоснат до магията на шведската група в двучасов лайв под открито небе, посветен на 45-годишната музикална история на ABBA. Билетите за втората дата вече са в продажба на цени от 50 до 80 лв. в мрежа

Недостиг на българско агнешко на пазара

http://www.moreto.net/novini.php?n=371626

В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара. За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година, установи проверка на NOVA. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева.

Вучич: Путин ми заяви, че за Русия Сърбия е най-важната страна в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787455

Вучич: Путин ми заяви, че за Русия Сърбия е най-важната страна в ЕвропаСръбският президент Александър Вучич заяви, че неговият руски колега Владимир Путин му е казал, че за Русия Сърбия е най-важната страна на Балканите и Европа, предава македонската медия „Стандард“. Путин ми каза, че Москва ще предприеме определени действия в ООН, ОССЕ и други международни институции поради събитията в Косовска Митровица“,

Boeing стана жертва на хакерска атака

https://www.investor.bg/novini/261/a/boeing-stana-jertva-na-hakerska-ataka-258421/

Компанията определи част от публикациите в медиите като силно "преувеличени"

Сидеров иска да спре говоренето за солидарност с Европа по случая 'Скрипал'

https://offnews.bg//politika/siderov-iska-da-spre-govoreneto-za-solidarnost-s-evropa-po-sluchaia-s-677673.html

Лидерът на Атака и съпредседател на "Обединените патриоти" Волен Сидеров призова за свикване на спешен коалиционен съвет на управляващите заради позицията на България по случая "Скрипал".

Сидеров призова коалиционния съвет да бъде свикан днес или най-късно утре. По думите му в момента се видят разговори точно кога да се проведе срещата.

Той подчерта, че позицията на премиера до момента - да не се гонят руски дипломати от България - е била много точна и правила. По повод думите на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, че България трябва да е солидарна с Европа по случая "Скрипал".

"Призовавам ГЕРБ да не правят грешни ходове, да не изказват мнения, които могат да повлияят зле на дипломатическите ни отношения, с която и да е държава", каза Сидеров и призова  хората от екипа на премиера да се въздържат от изказвания по темата.

Сидеров изрази мнението си, че България трябва да има балансирана политика и да не гони руски дипломати. Попитам дали Атака ще остане част от управляващата коалиция, ако все пак страната ни изгони дипломати, той отговори:

"Силно се надявам и смятам, че Бойко Борисов няма да направи такъв грешен ход - да експулсира дипломати. България има правото си на суверенно мнение - ние не сме подчинена държава".

Не правете това, ако имате синини по тялото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6786792

Не правете това, ако имате синини по тялотоОсвен че ще ви развали настроението, синината боли е и грозно петно по кожата. То избледнява за около 10-14 дни, като цветът му преминава през виолетово-сини нюанси в жълтеникави, а после в зеленикави. Заблуда е, че трябва да чакате синината сама да се разсее. Разбира се, тялото само ще се справи, но и вие можете да му помогнете.

Досието на проф. Кръстева - тъмният образ на една икона

https://www.vesti.bg/bulgaria/dosieto-na-prof.-krysteva-tymniiat-obraz-na-edna-ikona-6080792

Световноизвестният литературен теоретик и семиотик, психоаналитик и писател Юлия Кръстева, която прави уникална кариера във Франция, е била агент на ДС

"Няма как приносът им да бъде омаловажен"

http://clubz.bg/66038-nqma_kak_prinosyt_im_da_byde_omalovajen

Уважаваме историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни народи и няма как приносът им да бъде омаловажен. Това е отговорил президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил на срещата между двамата по случай 3 март. Тогава Кирил упрекна президента, че България е неблагодарна към Русия, тъй като споменава и други народи, които са участвали в Руско-труската война от 1877-1878 г.

Пълен аудиозапис от срещата бе разпространен от Светия синод, съобщи бТВ.

"Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях", казва още Радев.

Кирил обаче продължава:

"Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България".

Президентът отговаря:

"Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам…".

След което патриархът казва:

"Да оставим тази тема".

Веднага след това той отрича в Русия да има "срастване" между църквата и властта и заявява, че високопоставени политици никога не са се месили в назначенията на архиереи.

"По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли".

С тези думи патриархът се обръща към президента.

Държавата взима мерки срещу неконтролируемия улов на бяла мида в Черно море

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-vzima-merki-sreshtu-nekontroliruemija-ulov-na-bjala-mida-v-cherno-more-news_667064.html

"С оглед опазване на популациите от бяла пясъчна мида и създаване на условия за устойчивата им експлоатация, Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури разработиха мерки, насочени към регулиране на стопанския улов на тези запаси". Това заявява министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. През последните няколко години уловът на бяла мида в Черно море се превърна в истински хит за родните рибари. Тя е смята

Близо 1000 души починаха от грип в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787452

Близо 1000 души починаха от грип в ГерманияГрипната вълна в Германия тази зима взе 1000 жертви. Повечето от починалите са били над 60-годишна възраст и не са се имунизирали срещу грип,съобщи институтът „Роберт Кох“. Общо 25 216 души са заболели през първите 12 седмици на годината. Най-силно е засегната Източна Германия. 971 души са починали от вируса,

Жена направи "погребение на младостта си" - става на 30

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zhena-napravi-pogrebenie-na-mladostta-si-stava-na-30-6080794

Когато един човек има артистично и нестандартно виждане за света, той винаги намира начин да го покаже на всички. Поне такава е историята на рускинята Мила Блатова

ВЪЗВИШЕНИЕ с ексклузивни прожекции в Лондон, Виена и Копенхаген през април

http://www.cross.bg/filma-bozhinov-viktor-1571330.html

/КРОСС/  След забележителния зрителски успех в България и наградата за най-добър балкански филм на 22-рия Международен „София Филм Фест", игралният филм на режисьора Виктор Божинов „Възвишение" ще бъде представен на официални прожекции в Лондон, Виена и Копенхаген. Първи, на 8 април, лентата ще видят зрителите в Копенхаген. Следва Виена с две събития на 13 и 14 април, където филмът ще бъде показан като част от програмата на фестивала CEE International Film Festival, а най-голяма и бляскава се очертава да бъде прожекцията в Лондон на 21 април в кино Curzon Mayfair, намиращо се в близост до Бъкингамския дворец. В столицата на Великобритания се очаква да пристигне и голяма част от екипа: Виктор Божинов, Антон Бакарски, Иван Дойков, Оксана Шаламанова, Нина Алтъпармакова, както и актьорите Алек Алексиев, Стоян Дойчев и Филип Аврамов. Повече информация за събитията ще намерите във фейсбук страницата на "Възвишение". Предстои да бъдат обявени и още дати и градове от турнето. За филма: „Възвишение" е най-гледаният български филм за последните 7 години. Режисиран е от Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие" и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков

Онлайн измамници заринаха е-пощите с „банкерски” имейли

http://nakratko.bg/category/58/156859/


Стотици хиляди електронни писма с подвеждащо съдържание са били изпратени на български потребители през последните дни. Целта им е да получат банковите данни на гражданите, предупреждават от МВР. Това е т.нар фишинг.

Приеха на 1-во четене наследствена пенсия за родителите на загинали в задгранична мисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787426

Приеха на 1-во четене наследствена пенсия за родителите на загинали в задгранична мисияНародните представители приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, предаде „Фокус“. „За“ промените, внесени от ГЕРБ и БСП, гласуваха 135 народни представители, а 8 се въздържаха. Те решиха родителите на загинали в задгранична мисия военнослужещи да получават наследствена пенсия.

Aegean Airlines обновява флотилията си с 4 млрд. евро

https://www.investor.bg/evropa/334/a/aegean-airlines-obnoviava-flotiliiata-si-s-4-mlrd-evro-258415/

Това е една от най-голямите инвестиции на гръцка частна компания от началото на кризата през 2010 година

15-годишен в Бургас отива на съд за убийството на 11-годишно момиче

http://nakratko.bg/category/58/156858/


Окръжна прокуратура – Бургас внесе обвинителния акт срещу 15-годишния Иван И. за убийството на 11-годишната Никол.

Експерти се заплетоха в показанията си по делото Мейзер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787440

Експерти се заплетоха в показанията си по делото МейзерТримата експерти, направили съдебномедицинската експертиза по делото срещу Анита Мейзер, дадоха противоречиви показания на поредното дело пред Варненския апелативен съд. След като на два пъти пред първата съдебна инстанция и веднъж пред апелативната те потвърдиха заключенията на експертизата си, днес в съда се оказа,

Финалът на един скандал! Наказанието! Последно предупреждение за уволнение на учителя К. Балкански от село Слащен, влязъл в схватка с ученика Ресим!

http://www.struma.com/obshtestvo/finalut-na-edin-skandal-nakazanieto-posledno-preduprejdenie-za-uvolnenie-na_132292/

Учителят Камен Балкански, влязъл в схватка с ученика от 11 -ти клас на СУ "Климент Охридски" в село Слащен ще получи най-вероятно "предупреждение за уволнение", това научи struma.com от свои източници.

Два са вариантите пред директора Шкодрев, който е работодател на учителя, нападнал и душил ученика Ресим, за което ви съобщаваме цяла седмица, единият е предупреждение, другият е уволнение. Заради това, че до момента Балкански няма провинения, наказанието...

Продължава

Откриха ремонтираната сграда на полицията и пожарната в Пещера

http://www.cross.bg/proekta-obshtinata-vutreshnite-1571329.html

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи благодари сърдечно на кмета на Община-Пещера Николай Зайчев за проявената инициативност при цялостното реализиране на проекта, както и за отпуснатите от общината допълнителни средства за ремонт на вътрешните помещения. Той отбеляза, че постигнатото се дължи и на ползотворното взаимодействие с представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на МВР. По думите му подобрените условия за работа ще стимулират и мотивират служителите, от които зависи гражданите да се чувстват по-спокойни. Той сподели, че по проекти за енергийна ефективност към момента в цялата страна се реновират 22 обекта на вътрешното министерство. В знак на благодарност министър Радев връчи на кмета на общината плакет на МВР. На тържествената церемония по откриването на обновената сграда присъстваха заместник-министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Стефан Балабанов и Деница Николова, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, народният представител Десислава Костадинова, областният управител Стефан Мирев, директорите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и комисар Иван Панайотов, представители на държавни и общински структури, граждани и служители на МВР

В Горна Оряховица протестират, не щат ”паразити” и ”маргинали”

https://frognews.bg/novini/gorna-oriahovitsa-protestirat-shtat-paraziti-marginali.html

Десетки жители на Горна Оряховица се събраха пред общината в града с искане местните власти да се откажат от плановете си за изграждане на жилища за социално слаби, съобщи бтв. Мотивът на недоволните – обитателите на новия блок щели да са „маргинали”.

32-годишна варненка счупи две врати и повреди автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=371629

Сигнал за това, че неизвестно лице е увредило чужда собственост – счупило е предно стъкло, задно стъкло и ляво задно стъкло на автомобил, паркиран пред частен дом на ул. «Витко Христов» във Варна, е получила полицията вчера, научи Moreto.

Иван Гешев: 270-има осъдени за една година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787400

Иван Гешев: 270-има осъдени за една година270-има са осъдени за 2017г. от спецсъда, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Спрямо 2016г. те са били 136. Над 50% от осъдените са получили присъди след сключване на споразумения с прокуратурата, които са били одобрени от съда. "Споразумението не е мръсна дума. Това означава, че тези хора се признават за виновни",

Разрешиха на сириец, санкциониран от САЩ за подпомагане на Асад, да пребивава в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787423

Разрешиха на сириец, санкциониран от САЩ за подпомагане на Асад, да пребивава в УнгарияСириец, който е обект на американски санкции, защото помагал на сирийското правителство, е получил разрешително за пребиваване в Унгария по визова програма, създадена по инициатива на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс. Новината бе съобщена от два разследващи унгарски сайта, Direck36 и 444.hu. Те се позовават на неназовани източници.

Валентин Радев: До 16 април очакваме резултатите от проверката на полицаите от летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787418

Валентин Радев: До 16 април очакваме резултатите от проверката на полицаите от летище София"До 16 април очакваме резултатите от проверката на 13-те гранични полицаи от аерогара София. Като разберем какво точно е станало ще вземем съответните мерки към тези длъжностни лица. Много ми се иска това да не е постановка, а грешка. Някакво съвпадение от грешки. Това е прецедент." Това заяви днес в Пещера министърът на вътрешните работи Валентин

Изгонените висши чиновници от Тръмп (ПЪЛЕН СПИСЪК)

http://clubz.bg/66037-izgonenite_visshi_chinovnici_ot_trymp_pylen_spisyk

Снощи президентът Доналд Тръмп уволни министъра на ветераните и предложи на негово място личния си лекар адмирала от запаза Рони Джексън. Това засега е последната голяма рокада в администрацията на държавния глава само за една година. Може да се каже, че милиардера сменя чиновниците като ненужни пешки. Ето пълен списък на уволнените от него хора, заемащи висши постове в екипа му. Без да броим Джеймс Коми, шефът на ФБР, защото той не е от тесния кръг на президента.  

28 март 2018 година.

Дейвид Шулкин.

Дейвид Шулкин, министър на ветераните от времето на президента Барак Обама. Той е обвинен, че заедно със съпругата си ходил на луксозни пътувания с пари на данъкоплатеца.

 

 

 

 

22 март 2018 г.

Генерал Макмастър.

Съветникът по национална сигурност Х.Р. Макмастър бе сменен с яркия "ястреб" Джон Болтън. Самият Макмастър се задържа на поста само 13 месеца. През февруари м.г. той смени генерал Майкъл Флин.

 

 

 

 

13 март 2018 г.

Рекс Тилърсън.

Уволнен е държавният секретар Рекс Тилърсън. Това е най-голямата смяна в екипа на Тръмп. Още от октомври 2017 г. се трупа напрежение между Тилърсън и Тръмп. Тогава публично дипломат номер 1 критикува президента за поведението му спрямо диктатора Ким Чен Ун и Северна Корея. Бившият изпълнителен директор на петролния гигант ЕксонМобил Рекс Тилърсън е сред най-кратко оглавявалите Държавния департамент в историята на САЩ. На негово място ще застане досегашния шеф ЦРУ Майк Попео.

 

 

 

6 март 2018 г.

Гари Кон.

Главният икономически съветник на президента Гари Кон обяви, че подава оставка. Бившият втори човек в банката "Голдман Сакс" се оттегли в знак на протест срещу въведените от президента Тръмп мита върху алуминия и стоманата. Още миналата година през август той критикува държавния глава заради небалансираната му позиция по расистките изтъпления в Шарлотсвил, Виржиния. Тогава президентът прояви предпочитания към представителите на бялата раса и се наложи по-късно да се извинява.

 

 

 

28 февруари 2018 г.

Хоуп Хикс.

Хоуп Хикс обяви, че си тръгва от Белия дом. Шефката на комуникацията на президента беше чатвъртата заемала този пост за една година.

 

 

 

 

Антъни Скарамучи.

През септември м.г. тя смени Антъни Скарамучи, който бе рекордно кратко време - само 10 дни като началник на връзките с пресата.

 

 

 

 

Шон Спайсър.

Преди него говорител бе Шон Спаисър.

 

 

 

 

 

Майкъл Дъбки.

А първият началник на комуникациите бе Майкъл Дъбки, който се оттегли още през май 2017 г. по лични причини.

 

 

 

 

17 август 2017 г.

Стив Банън.

Стив Банън бе смятан за сивия кардинал в  Белия дом. Той бе специален съветник и бе сред най-близките в обкръжението на Доналд Тръмп. Но си позволи да го критикува в книгата си "Огън и ярост", както и сина на милиардера, и това отключи гнева на президента. Стивън Банън бе смятан и за човещ с крайнодесни разбирания и неожашистка окраска.

 

 

 

31 юли 2017 г.

Рейнс Прибъс.

Рейнс Прибъс бе изгонен от поста генерален секретар на Белия дом. Той бе изхвърлен заради изтичане на информация към медиите.

 

 

 

 

Генерал Джон Кели.

На негово място като началник на кабинета на президента Доналд Тръмп бе назначен генерал Джон Кели. 

 

 

 

 

 

20 февруари 2017 г.

Генерал Майкъл Флин. 

Само три седици след като стана съветник по националната сигурност Майкъл Флин изхвърча от поста. Генералът бе уличен във връзки с хора от екипа на руския президент Владимир Путин. Освен това бе "забравил" да разкаже на началниците си, че е имал среща на 30 ноември 2016 година с руския посланик в САЩ. Той се призна за виновен и сега сътрудничи на ФБР в разследването на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г в САЩ.

 

 

 

Роб Портър.

От личните помощници и секретари на Доналд Тръмп бяха уволнени Роб Портър след като двете му бивши съпруги обявиха, че ги е малтретирал и е използвал насилие срещу тях, както и

 

 

 

 

Дейвид Соренсен.

Дейвид Соренсен, който участва в екипа за речите на президента. Той също бе обвинен от бившата си жена, че е прибягвал до насилие у дома.

 

 

 

 

 

Марк Корало.

Адвокатът Марк Корало сам напусна екипа от юридически съветници на президента през юли миналата година след като стана ясно, че Тръмп се е опитвал да повлияя на следствието за ръската връзка в изборите.

 

 

 

 

С това уволненията в екипа на Доналд Тръмп едва ли ще свършат. Остават му още цели три години, през които да развърти метлата в Белия дом. А и вече се говори, че се клатят краката на началника на администрацията Джон Кели и министъра на правосъдието Джеф Сешънс.

Ще дават пенсии на родителите на загинали във военни мисии

http://dnes.dir.bg/news/pensia-voenna-misia-27002966

Парламентът прие на първо четене възможност за отпускане на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии зад граница.

Това е героят от Кемерово, видял подпалвача и спасил 30 деца, историята на подвига му се препредава от човек на човек

http://www.struma.com/lyubopitno/tova-e-geroyat-ot-kemerovo-vidyal-podpalvacha-i-spasil-30_132291/

В Кемерово младеж на име Евгени успява да спаси 30 деца. Историята на неговото геройство се препредава от човек на човек в социалните мрежи. Евгени работел като фотограф във фирма, организираща детски партита. Офисът му се намирал в близост до киносалона. В момента Евгени е главен свидел на следствието и твърди, че подпалвачът е 12-годишно момче, което е предизвикало нарочно пожара, като и по-рано през деня се е опитало да запали атракциона.

Според него момчето се е спасило, пише...

Продължава

Хърватия прие офертата на Израел за доставка на 12 изтребители Ф-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787422

Хърватия прие офертата на Израел за доставка на 12 изтребители Ф-16Хърватия прие офертата на Израел за доставка на дузина изтребители Ф-16 за хърватските ВВС, потвърди днес правителството в Загреб, цитирано от Ройтерс. Препоръка за тази оферта даде вчера националният Съвет за отбрана на бившата югославска република. Офертата на Израел, която според медиите е на стойност около 500 милиона долара /400 милиона евро/,

Задържаха 42-годишен в Рила, карал с 3,15 промила алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787425

Задържаха 42-годишен в Рила, карал с 3,15 промила алкохол Бързо полицейско производство е започнато в полицията в Рила срещу 42-годишен водач на лек автомобил "Фолксваген", за управление след употреба на алкохол, предава БТА.  При направената проверка с дрегер, уредът е отчел резултат от 3,15 промила алкохол в издишания въздух, съобщиха от полицията. Водачът е задържан за 24 часа в полицейския арест,

Депутат от Гоце Делчев напусна Парламента заради обвинения в данъчни измами

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d1%86%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc/

Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев, срещу когото тече проверка за данъчни измами. Решението бе подкрепено от 139 депутати, шестима гласуваха против и 7 народни представители се въздържаха. Народният представител подаде оставка, след като стана ясно, че свързана с него фирма е проверявана от Националната агенция за приходите за измама с ДДС. […]

Първо във Фрог: Заподозрян за убийството на данъчния Иво Стаменов изчезна безследно като Мето Илиенски

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/parvo-vav-frog-bezsledno-izchezna-zadarjaniiat-ubiistvoto-danachniia-ivo-stamenov.html

Безследно изчезна задържаният за убийството на данъчния шеф Иво Стаменов. Това съобщиха за Фрог нюз източници от МВР. Следите на Константин Бойков Найденов се губят от понеделник. В момента е обявен за издирване. Близките му са в шок. Любопитното е, че мъжът изчезва по начина, по който това се случи и с подземния бос Мето Илиенски.

НСИ: Общият показател на бизнес климата се повишава с 0.7 пункта

http://www.cross.bg/mesetza-sledvashtite-pokazatel-1571328.html

/КРОСС/ През март 2018 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.7 пункта спрямо февруари. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и търговията на дребно, докато в промишлеността запазва равнището си от предходния месец. Единствено в сектора на услугите показателят се понижава. Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" остава на нивото си от февруари. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца леко се влошават. Основният фактор, затрудняващ предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, като последната анкета отчита засилване на неблагоприятното влияние на втория фактор. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. Строителство. През март съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 1.2 пункта, което се дължи на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира увеличение на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за дейността през следващите три месеца

БСП иска оставката на Валентин Радев заради непроверените пътници на летището

http://nakratko.bg/category/59/156857/


БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради непроверените пътници на Летище „София“. Това каза депутатът Иван Иванов в декларация от името на група, предаде „Фокус“.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Не се месим в преговори по частни договори

http://clubz.bg/66036-poslanikyt_na_sasht_erik_rubin_ne_se_mesim_v_pregovori_po_chastni_dogovori

Ерик Рубин. Снимка ОССЕ

Посланикът на САЩ Ерик Рубин потвърждава подкрепата на американското правителство за американските компании, инвестиращи в България, съобщиха от посолството на САЩ в София.

"Силно подкрепяме инвестициите на САЩ в България и американските компании, които работят тук", е казал Рубин, цитиран от интервюто му по БНТ.

Посланик Рубин отбелязва, че американското посолство в София не участва в преговори за частни договори между правителството и стопанските субекти. Преговорите по частни договори не са "нещо, в което правителството на САЩ ще играе роля". 

Посланикът посочва, че посолството на САЩ насърчава и подкрепя американските инвестиции в България, включително в енергийния сектор. Той заявява, че "AES Марица Изток 1 и ContourGlobul Марица Изток 3 са пример за истински успешни американски инвестиции в България".

Както е известно, започнала е процедура за прекратяване на дългосрочните 15-годишни договори на американските централи в "Марица Изток", като българските власти и компаниите трябва да договорят размера на обезщетението, което ще бъде изплатено от българска страна.

Ерик Рубин посочва многобройните възможности за заетост, създадени за българи от американските топлоелектрически централи в района на Стара Загора. Освен това и двете електроцентрали закупуват гориво, доставено от територията на България, което създава още повече възможности за работни места и подпомага местната икономика.

"Американските инвестиции в топлоелектрическите централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3 създадоха хиляди добри работни места, решиха проблема с енергийния дефицит в България и направиха много за местните общности. Тези централи използват български енергийни ресурси, генерират електроенергия на местно ниво, която е много важна от гледна точка на енергийната сигурност на България", отбелязва посланик Рубин.

"Всички български енергийни проекти, включително проектът АЕЦ Белене, трябва да вземат предвид бъдещия енергиен пазар в България, енергийните източници и енергийната независимост", добавя той.

Нова експертиза отложи делото срещу Анита Мейзер

http://dnes.dir.bg/news/expertiza-apelativen-sad-nita-eyzer-27002910

Варненският апелативен съд назначи повторна комплексна съдебно-медицинска експертиза и отложи делото срещу Анита Мейзер за 28 май, съобщиха от съда.

От последните минути: Прокуратурата огласи нови данни за грандиозния инкасо обир в Плевен!

http://www.struma.com/sinya-lampa/ot-poslednite-minuti-prokuraturata-oglasi-novi-danni-za-grandiozniya-inkaso_132290/

Окръжна прокуратура Плевен води досъдебно производство за грабеж на инкасо автомобил. Това съобщиха официално от пресцентъра на Прокуратурата, като потвърдиха новината на БЛИЦ. На 28 март около 19.30 часа пред магазин „Кауфланд“ в гр. Плевен от инкасо автомобил на „Вип секюрити“, чрез сила от охранителите на фирмата са отнети сумата от 202 000 лв. Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от прокурор при Окръжна прокуратура –...

Продължава

ГДБОП предупреди за нова спам атака

https://offnews.bg//112/gdbop-predupredi-za-nova-spam-ataka-677672.html

ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщи МВР. 

От 20 март в страната е активна спам атака, при която на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, уточняват от вътрешното министерство.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции. 

ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. И отбелязват, че във всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин. 

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.

Цветанов: Да сме солидарни с Европа с действия за ”Скрипал”

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-diplomat-skripal-27002909

България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества, коментира в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Защо германци се учат да готвят български ястия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/29/3154676_zashto_germanci_se_uchat_da_gotviat_bulgarski_iastiia/?ref=rss


Тя ще се омъжва за българин; той има приятелка от България; те са осиновили две котенца от Варна; останалите просто обичат да готвят и да опитват различни неща: добре дошли в курса по българска кухня на VHS в Зигбург, пише Мария Илчева за "Дойче веле".<br /><br />Таратор, баница, гювече и тиквеник: германци изучават тънкостите на българската кухня в кулинарен курс под ръководството на Емилия Хершунг, провел се в средата на март 2018. Курсът е част от програмата на Народния...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване