Отчетоха наднормен шум в половин Варна заради увеличения трафик

http://budnavarna.bg/32298-otchetoha-nadnormen-shum-v-polovin-varna-zaradi-uvelicheniya-trafik/

снимка: Будна Варна

Извършените измервания през 2017 г. показват, че допустимите шумови нива са превишени в 20 от контролните пунктове в града, което представлява 44 % от общия брой контролирани зони. Това сочи докладът на Регионалната здравна инспекция във Варна за шумовото натоварване в града през 2017 г.

 

Според анализа на данните най-много са превишените нива за зоните, разположени на улици с интензивен автомобилен трафик, зоните за обществен и индивидуален отдих и зоните за лечебни заведения и санаториуми.
Констатираните две нови превишения на граничните стойности за съответната зона са за пункт бул. “Цар Освободител” до бл. 67 и пункт кв.”Чайка”до бл. 68. Причините – увеличено движение на МПС в района.
Най-високи средни нива на шума са регистрирани в пунктовете бул.“Вл. Варненчик” № 128 между сп. „Патриарх Евтимий“ и сп. „Автогара“, бул. “Христо Ботев” до магазина за рибарски принадлежности, бул. “Цар Освободител” – жк “Младост”, бл. 130, ул. “Д-р Пюскюлиев” № 30 – между ул. “Парижка комуна“ и ул. “Г. Бенковски”, ул.”Ген. Колев”- до Дома за деца „Другарче”, бул. “Осми приморски полк” №67 до пицария “Морско конче“.
Проведените през последните години мероприятия, като изнасяне на тежкотоварния автотранспорт извън града, ремонт на главни пътни участъци и подобряване на състоянието на пътните покрития, озеленяване на крайпътни ивици, ограничаване на скоростта на превозните средства в жилищните райони и други, не са подобрили значително акустичната картина, се казва още в доклада.
При една част от пътните артерии, където са разположени пунктове за мониторинг на интензивен транспорт, се наблюдава понижение на шумовите нива (и средни, и максимални), което се дължи до известна степен на промяна в структурата на преминаващите МПС (намаляване на процента на товарния транспорт), но при по-голяма част от тези пунктове са повишени средните и максималните шумови нива, като при почти всички пунктове е увеличен относителният дял на преминаващите леки автомобили.
Според експерти в община Варна шумовото натоварване в града ще спадне рязко след пускането в експлоатация на новия булевард „Васил Левски“.

източник: Черно море

Материалът Отчетоха наднормен шум в половин Варна заради увеличения трафик е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Скрипал и дъщеря му вероятно са отровени на прага на дома им във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6786954

Скрипал и дъщеря му вероятно са отровени на прага на дома им във ВеликобританияБившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му , отровени с нервнопаралитично вещество във Великобритания, вероятно са били изложени на токсината на входната врата на дома им във Великобритания според британската полиция, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. Британското правителство обвини Русия за атаката с бойно отровно вещество срещу

Започват консултациите за позицията ни по скандала „Скрипал”

https://frognews.bg/novini/zapochvat-konsultatsiite-pozitsiiata-skandala-skripal.html

В МВнР започват консултациите за българската позиция по скандала с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

Пролетта дойде, край на студеното и мокро време

https://offnews.bg//obshtestvo/proletta-dojde-kraj-na-studenoto-i-mokro-vreme-677605.html

Лошото време си отиде, слънчево със слаб вятър ще е днес.

Температурите ще се качат между 13 и 18 градуса. 

Над Черноморието ще е предимно слънчево със слаб вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 10-12 градуса. Температурата на морската вода е 7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд над масивите от Западна България - с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър, който след обяд в ниските части ще се ориентира от югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 7 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса. 

Утре ще бъде с още няколко градуса по-топло. 

Виена готова да посредничи между Великобритания и Русия

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-skripal-27001734

Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал.

Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя

https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html

Стройна последователност от публични факти свързва лицата около сделката за ЧЕЗ с премиера Бойко Борисов. Съвместно разследване на „Лидове новини“ и Биволъ разкри ключови брънки от веригата, водеща от Прага до Банкя. Никола Молчан, който е разследван три пъти за убийства, е част от екипа на „Инерком“. Той превежда на преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ за […]

Продължава наблюдението на водоемите в област Варна

http://budnavarna.bg/32295-prodalzhava-nablyudenieto-na-vodoemite-v-oblast-varna/

Продължава наблюдението на водоемите във Варненска област. Това съобщи дежурният оперативен при Областна администрация – Варна. През последното денонощие от общините няма постъпила информация за аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Реките Камчия, Провадийска и Ана дере на територията на област Варна са в коритата си.

По данни на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна към 10.00 часа днес язовир „Георги Трайков“ се изпуска контролирано през основните изпускатели с 49 куб. м/сек., включително през ВЕЦ, 89,7% завирен. Язовир „Снежина“ е със завирен обем 1550000 куб. м, контролирано се изпуска с 0,4 куб. м/с с цел достигане на обем 1400000 куб. м, 66% завирен. Язовирите „Долни чифлик“ и „Горен чифлик“ се изпускат през основен изпускател. Язовир „Елешница“ също се изпуска контролирано през основен изпускател с 4,4 куб. м/сек и прелива с 5,5 куб. м/сек.

Материалът Продължава наблюдението на водоемите в област Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

29 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371603

Събития: 1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал – гето. 1638 г. – Шведските колонисти основават тяхното първо поселище в Делауеър, наречено Нова Швеция.

Посланикът ни в Москва се върна, консултациите почват от днес (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6786949

Посланикът ни в Москва се върна, консултациите почват от днес (Видео)Късно снощи българският посланик в Москва Бойко Коцев кацна на летище София, съобщи Нова тв. „Както знаете има процедура. Съгласно процедурата получих указанията”, каза той. „Аз съм тук по поръчение на премиера Борисов за консултации”, добави Коцев и каза, че с МВнР консултациите започват от днес. Посланик Коцев изрази желание да се срещне със

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132221/

Един рибар разправя:
- Вчера такъв грамаден сом хванах! Едва го изкарах, страхотна борба беше. Измъкнах го, метнах го на гръб и потеглям към къщи. По едно време гледам насреща ми - пазача на язовира.
- И, ти какво направи?
- Ми нищо, скрих сома в джоба.

Фотооко: Вандали помляха великденската украса насред центъра на Благоевград

http://regiona.bg/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0/

Вандалска проява е извършена насред центъра на Благоевград. Неизвестни извършители са обърнали великденската украса в градинката пред градската баня.

Възмутена потребителка на социалната мрежа сподели снимката с гневно обръщение: Еех диваци такива…. Благоевград.

В този район от центъра на Благоевград много често се случват прояви преди месеци имаше изкъртени кошове за отпадъци. Много често бдителни граждани сигнализират и за обърнати такива с разпилян на около боклук.

Материалът Фотооко: Вандали помляха великденската украса насред центъра на Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Училище пусна еко чешмичка

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchilishte-pusna-eko-cheshmichka-2087670

Oт месец водата от язовир Тича е с повишена мътност и от РЗИ препоръчват да не се ползва за пиене. Това, за съжаление, е често явление - особено през пролетта, когато топенето на снеговете и валежите "размътват" водата във водоема, който е основният снабдителен водоем за Шумен. 

Едно

Тръмп сменя и министъра по въпросите на ветераните

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trymp-smenia-i-ministyra-po-vyprosite-na-veteranite-2087712

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че уволнява министъра по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин и номинира на негово място за шеф на агенцията за ветераните лекаря на Белия дом Рони Джексън, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Булката крадец: Бивша затворничка се представя за младоженка и обира магазини (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bulkata-kradec-bivsha-zatvornichka-se-predstavia-za-mladozhenka-i-obira-magazini-video-2087705

Ако някой ви се представи за булка, внимавайте, тя може да се окаже крадец. Серия от кражби, извършени от мнима булка. Бивша затворничка се представя за младоженка и обира магазини и ресторанти, посочва

Печено агнешко с девесил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6786221

Печено агнешко с девесилВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Безработицата в област Враца е два пъти над средната за страната

https://zaistinata.com/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0-%d0%b5-%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82/

Най-висока безработица във Врачанско през февруари т.г. е регистрирана в община Борован – близо 45 %. Това означава, че без работа е почти половината от населението в трудоспособна възраст. Безработицата в област Враца е два пъти над средната в държавата, съобщи регионалното издание „Зов нюз“. В края на февруари 2018 г. броят на регистрираните безработни […]

Форум „ЗаЕдно в бъдещето” събира бизнес и ученици в Техническия университет

http://budnavarna.bg/32292-forum-zaedno-v-badeshteto-sabira-biznes-i-uchenitsi-v-tehnicheskiya-universitet/

Кариерен форум „ЗаЕдно бъдеще“ ще събере в Техническия университет представители на над 30 фирми, ученици и студенти. Събитието ще се проведе на 29-ти март  (четвъртък) от 14 до 17 ч. във фоайето на Електротехническия факултет. Форумът е в рамките на третото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ – 2018,  организирано с подкрепата на Община Варна и РУО – Варна. Във финала на тазгодишното издание на състезанието ще участват 108 ученици от Варна, Горна Оряховица, София, Габрово, Нова Загора, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Козлодуй, Казанлък, Русе, Девня, Севлиево, Шумен, Враца, Димитровград, Кнежа, Мадан.

 

Средношколците ще представят своите проекти, а фирмите ще участват с презентационни щандове и кариерно консултиране за ученици, студенти и дипломирани инженерни специалисти. Сред представители на бизнеса ще са EVN, ENERGO-PRO, Tesy, SOLVAY SODI, Елдом Инвест, Девня Цимент, Агрополихим и други. Предмет на срещите ще бъдат стажантски и стипендиантски програми, възможности за практика, свободни работни места, идеи и насоки за преквалификация.

 

Целта на събитието е да подкрепи и усили традициите за активен обмен на идеи и контакти между ученици и учители от средните училища, студенти, преподаватели от Технически университет – Варна и вече дипломирани инженери с работодатели от енергийния бранш и индустриални производствени предприятия.

Материалът Форум „ЗаЕдно в бъдещето” събира бизнес и ученици в Техническия университет е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Българите не познават СЕТА и се страхуват

http://clubz.bg/66010-bylgarite_ne_poznavat_seta_i_se_strahuvat

Българите масово не познават търговското и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, а тези, които имат информация за него смятат, че то крие рискове както за качеството на храните, така и за малкия и среден бизнес.

Това сочат данните от национално представително проучване за познатостта и нагласите на гражданите към СЕТА, направено от социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на неправителствената екологична организация "За Земята", сред 1013 пълнолетни души.

Според данните 52,4 на сто от запитаните за първи път чуват за търговското споразумение, 21,1% са чували, но не знаят какво е това, 21,3 на сто са частично информирани, чували са само отделнио мнения. Запознатите със СЕТА "до голяма степен" са едва 5,2%. 

"Проучването оценява изключително ниско степента, в която българските институции са запознали гражданите със споразумението чрез официални източници на информация (техни публикации, материали и мнения). На въпрос защо не е имало официална информационна кампания сред обществото водещите отговори са, че българските управляващи по принцип нямат практика да информират гражданите за дейността си (41.5%), и защото политиците знаят, че споразумението съдържа клаузи, които няма да бъдат одобрени от обществото (32.8%), като на този въпрос гражданите са могли да отговарят с повече от един отговор", посочват авторите на изследването.

В същото време българите са раздвоени дали СЕТА ги касае и следователно трябва да научат повече за него. 22,4% посочват, че искат да научат повече, защото то би се отразило върху живовта на всички българи, а 19,2% - защото се отнася до интересите на държавата. От другата страна са 20,6 на сто от запитаните, които посочват, че темата е само за експертите и 13,8 на сто, които посочват, че тя касае само бизнеса. Все пак 24% посочват, че не могат да дадат отговор.

Близо 38% от анкетираните са отговорили, че не знаят или не могат да отговорят на въпроса какво може да се очаква от това споразумение, сочат още данните. 27,2 на сто шпосочват, че преобладават рисковете, 22,5%, че нищо няма да се промени, а около една пета от тях (19%) смятат, че споразумението носи повече ползи.

"Притесненията на гражданите се виждат и от отговорите на друг въпрос, от който става ясно, че само 9.8% от тях не виждат значими рискове. Основните притеснения на българинът са свързани със снижаване и заобикаляне на стандартите за безопасност на храните (39.5%), намаляване на конкурентността на българския бизнес и възможността държавата да бъде съдена от чужди компании в наднационални арбитражи (23.2%) като при този въпрос гражданите са могли да дават повече от един отговор.

Представители на Европейската комисия, немалко български политици и някои експерти, които се застъпват за споразумението използват за основен аргумент, че сделката с Канада би била полезна за малкия и среден бизнес. Отговорите в проучването показват, че гражданите имат далеч по-трезва преценка по този въпрос като едва 6% смятат, че споразумението ще облекчи тази част от компаниите и едва 2,6% от запитаните казват, че малкият и средният бизнес ще е най-печеливш от споразумението. В същото време над една пета (20.4%)  от гражданите смятат, че най-много ползи ще извлече едрият корпоративен бизнес, без значение от националния му произход.

Ивайло Попов от "За Земята" коментира:

"С това проучване не искахме просто да попитаме хората, дали са „за“ или „против“ споразумението, а да потърсим имат ли информация за него и какво по същество смятат за него. Но и така от отговорите става ясно, че повечето българи са негативно настроени към сделката. На база на изследването смятаме, че българските институции и най-вече правителството са длъжници на обществото ни във връзка със СЕТА. Преди Народното събрание да пристъпи към решение "за" или "против" ратификация,  държавните органи трябва да представят официални анализи за ползите и вредите и после да се съобразят с мнението на хората. Проблемът е, че те дори не са изготвили такива, а има политици, които бързат да го хвалят. До голяма степен темата за СЕТА беше застъпена от правителството с гръмки слова за отпадане на визите, но то пропусна да каже, че това е нещо, което се полага така или иначе на българските граждани и не е предмет на споразумението с Канада".

Припомняме, че в края на 2016 г. ЕС одобри споразумението с Канада, а от септември 2017 г. влезе в сила голяма част от споразумението. Някои от най-спорните клаузи в него като арбитражите, в които компании ще могат да съдят държавите, ще влязат в сила едва след ратифицирането му от националните правителства. България още не е ратифицирала споразумението, а междувременно през юли 2017 г. президентът Радев даде СЕТА на Конституционния съд.

Прогноза за времето - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371575

Над Черноморието ще е предимно слънчево със слаб вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 10°-12°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Днес над страната ще е предимно слънчево, след пладне над западните райони с разкъсана висока облачност.

Завършиха състезанията „Бързи и сръчни“ за IV клас

http://budnavarna.bg/32289-zavarshiha-sastezaniyata-barzi-i-srachni-za-iv-klas/

11 отбора от IV клас се включиха в надпреварата „Бързи и сръчни“, която се проведе в залата на Първа езикова гимназия.

 

На база проведените три кръга бе определен комплексен първенец за учебната 2017/2018 г. С три победи от три бягания, шампиони станаха  учениците на СУ „Димчо Дебелянов“. На второ място в класирането са децата от ЧОУ „Малкия Принц“, а трети останаха учениците от ОУ „Йордан Йовков“.

 

Всички участници получиха грамоти и сувенири. В края на спортния празник беше изтеглена томбола с подаръци, осигурени от Община Варна, като голямата награда велосипед спечели ученик от ОУ „Черноризец Храбър“.

 

Следващите финални състезания „Бързи и сръчни“ ще се проведат отново в залата на Първа езикова гимназия, на 12-ти април -за III клас, на 17-ти април -за II клас, и на 24-ти април – за I клас.

Материалът Завършиха състезанията „Бързи и сръчни“ за IV клас е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В части от 8 столични района няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-8-stolichni-rajona-niama-da-ima-voda-677593.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Изключване на уличен водопровод на бул. „Президент Линкълн“, жк. „Овча купел“ 2, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:30 часа на ниска и висока зона на бл. 41 А, ниска и висока зона на бл. 41 Б, висока зона на бл. 40, висока зона на бл. 42, бл. 13, вх А , вх. Б, вх. В, вх. Г, вх. Д и вх. Е.

Монтаж на спирателен кран на бул. „Сливница“, жк. „Света троица“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на бул. „Сливница“, ул. „Петрич“, ул. „Варна“, ул. „Габрово“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Българска морава“, жк. „Зона Б-5“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Българска морава“от бул. „Тодор Александров“ до бул. „Александър Стамболийски“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Екзарх Йосиф“, Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Екзарх Йосиф“от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „Будапеща“. 

Поради монтаж на спирателен кран на ул. „Св. Георги Софийски“ в кв. „Крива река“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на ул. „Св.Георги Софийски“ от ул. „Яков Крайков“ до ул. “Райко Жинзифов“, ул. „Добрила“, ул. „Захари Круша“ от ул. „Добрила“ до ул.“Яков Крайков“. 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Уста Генчо“, жк. „Красна поляна “ 3 -та част, ще бъдат от 09:30 до 18:30 часа по ул. „Уста Генчо“от ул. „Добротич“ до депо „Красна поляна“ и депо „Красна поляна“. 

Подмяна на водовземна скоба до бл. 100, жк. „Младост“ 1, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на бл. 100, трафопост до бл. 100. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 729, кв. „Република“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 13:30 часа на ул. 730

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Съвсем скоро може да има среща между КДНР и Япония

https://www.actualno.com/asia/syvsem-skoro-moje-da-ima-sreshta-mejdu-kdnr-i-japonija-news_666988.html

През юни тази година има вероятност да се състои среща между министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, съобщава японският вестник "Асахи", цитиран от БГНЕС. Изданието отбелязва, че въпросът вече е бил обсъждан на едно от последните заседания на Трудовата партия на КНДР, председател на която е Ким. Не се издава обаче дали е било взето решение и какво е то. Ако срещата на високо равнище между Япония и Северна Корея се осъществи, тя ще е първата им

Национали подновиха тренировки с Черно море

http://budnavarna.bg/32287-natsionali-podnoviha-trenirovki-s-cherno-more/

снимка: Будна Варна

Двамата младежки национали Мартин Костадинов и Николай Минков подновиха тренировки с Черно море. Те се прибраха във Варна веднага след успеха над Словения с 3:0 от група 9 на квалификациите за европейското първенство през 2019 година и се включиха в днешното занимание на “моряците“. То се проведе на стадион “Младост“ и бе с тактически прийоми.

Утре следобед е последната тренировка на отбора преди мача с Пирин. След нея треньорът Илиан Илиев ще определи групата за двубоя. “Моряците“ приемат благоевградчани в петък от 20 часа на стадион “Тича“.

Аут за срещата са контузеният Мариян Огнянов и Александър Цветков, който е наказан за един мач за натрупани жълти картони.

Материалът Национали подновиха тренировки с Черно море е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Майки: Храната на децата от кухнята пълна с гъгрици

http://budnavarna.bg/32284-majki-hranata-na-detsata-ot-kuhnyata-palna-s-gagritsi/

За поредния нежелан „бонус“ към храната на децата от детската кухня от потърпевши майки в различни краища на града.

Сигналът дойде първо за пункт в квартал „Виница“ на ул. „Цар Борис III“№38, където преди ден в кремчето на детето си майката е открила гъгрица. След като е споделила с други майки станало ясно, че не е единствена. Същата хранителна „добавка“ е открита в десерта от пунктовете в кв. „Младост“ до бл. 148 и на ул. „Батова“ №8, както и в пунктовете на ул. „Яне Сандански“ и в „Кайсиева градина“.

„Искам да се даде гласност и най-накрая хората започнат да си вършат работата съвестно. Това е десерт за втора група от общинската кухня във „Виница“ – мляко с ориз, банан и елда.

Просто е нелепо, и недопустимо. Някои хора разчитат на тази кухня и дори дават последните си пари за да са сигурни, че децата им ще имат какво да ядат. Та това е подигравка…

Много често се чува вече как някоя майка е открила нещо в храната на своето бебе или дете. Ами ако беше нещо друго с което да се задави или застраши по някакъв начин живота на детето, кой ще носи отговорност?
Или пак отговора ще е: „Ами за 1,20 лв толкова“. Подадох сигнал и в БАБХ“, сподели една от потърпевшите.

Припомняме, че неотдавна друга майка откри в храната на детето си части от сухожилия и крака от насекомо. Само благодарение на бързата си реакция тя е успяла да предотврати сериозно задавяне на детето си, което е със здравословен проблем.

източник: Варна24

Материалът Майки: Храната на децата от кухнята пълна с гъгрици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Певци и кукли представят операта “Турандот” довечера в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6786598

Певци и кукли представят операта “Турандот” довечера в Стара ЗагораЗа първи път в историята на оперното изкуство в България на сцената на Старозагорската опера довечера от 19 часа популярната опера на Джакомо Пучини “Турандот” ще бъде представена с кукли. Съвместният оперно-куклен спектакъл е дело на Държавната опера в Стара Загора и Кукления театър в града. Общо около 200 души са включени в спектакъла.

Сън ли бе, наяве ли бе?

http://pogled.info/bulgarski/san-li-be-nayave-li-be.93464

/Поглед.инфо/ Сън ли бе, наяве ли бе? И се видях на барикадата - същински Шибил, с бяла разгърдена риза, само че вместо карамфил в едната ръка държа байрак, опънат от вятъра на промяната…

Британският посланик у нас убедена: Има голяма вероятност Русия да е виновна за отровата "Новичок"

https://petel.bg/Britanskiyat-poslanik-u-nas-ubedena--Ima-golyama-veroyatnost-Rusiya-da-e-vinovna-za-otrovata-Novichok__257546

Кадър Нова тв Обединеното кралство няма колебания по случая "Скрипал". Има голяма вероятност Русия да е виновна за отровата "Новичок". Та...

Булката беглец, булката крадец: Жена се представя за младоженка и обира магазини и салони (Видео)

https://petel.bg/Bulkata-beglets--bulkata-kradets--ZHena-se-predstavya-za-mladozhenka-i-obira-magazini-i-saloni--Video-__257545

Кадър: Нова тв Ако някой ви се представи за булка – внимавайте, тя може да се окаже крадец. Серия от кражби, извършени от мнима булка. Бив...

Българка в носия с кисело мляко - хит на остров Бали

https://petel.bg/Balgarka-v-nosiya-s-kiselo-mlyako---hit-na-ostrov-Bali__257547

Красива българка с кисело мляко в ръце обикаля далечната Индонезия. Ликът на момичето е изрисуван върху автомобил, който се движи из мест...

Министър Вълчев: Имаме ученици, които и на 10 години не знаят български

https://petel.bg/Ministar-Valchev--Imame-uchenitsi--koito-i-na-10-godini-ne-znayat-balgarski__257548

Имаме деца, които на 10 години не знаят български, защото не са били достатъчно време в системата. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министъ...

Мика Зайкова за пенсиите:Как се живее с 321 лв.? Това е цинизъм!

https://petel.bg/Mika-Zaykova-za-pensiite-Kak-se-zhivee-s-321-lv---Tova-e-tsinizam-__257549

Кадър БНТ Икономическият експерт Мика Зайкова коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR много или малко е великденската добавка от 40 лв. за...

Изчeзналата в Холивуд македонка актриса Адеа е намерена закопана в гроб (Видео)

https://petel.bg/Izcheznalata-v-Holivud-makedonka-aktrisa-Adea-e-namerena-zakopana-v-grob--Video-__257550

В прясно изкопан гроб на около 80 км от Сакраменто беше намерено тялото на млада жена, за което се предполага, че е на македонската студентк...

Отново тръгва дело срещу бивш районен кмет на Пловдив

https://petel.bg/Otnovo-tragva-delo-sreshhu-bivsh-rayonen-kmet-na-Plovdiv__257551

Снимка: bTV Отново тръгва дело срещу бившия пловдивски кмет на район Централен – Райна Петрова.  То е образувано по жалба на прокуратур...

Един български град заминава за Германия всяка година, но какви са условията на труд?

https://petel.bg/Edin-balgarski-grad-zaminava-za-Germaniya-vsyaka-godina--no-kakvi-sa-usloviyata-na-trud-__257552

Снимка Булфото Един български град заминава за Германия всяка година. Броят на сънародниците ни се увеличава със 17 000 годишно, като е дос...

Току-що! Анита Мейзер пристигна в съда! Делото продължава, заради новата версия, че...

https://petel.bg/Toku-shho--Anita-Meyzer-pristigna-v-sada--Deloto-prodalzhava--zaradi-novata-versiya--che---__257553

Снимка:Петел Във Варненския апелативен съд продължава делото срещу Анита Мейзер, която обжалва осъдителната присъда на Окръжния съд в ...

Жесток екшън! Въоръжени бандити ограбиха 327 000 лева от инкасото на голям хранителен магазин в Плевен!

https://petel.bg/ZHestok-ekshan--Vaorazheni-banditi-ograbiha-327-000-leva-ot-inkasoto-na-golyam-hranitelen-magazin-v-Pleven-__257554

Снимка Булфото Тежко въоръжени бандити нападнаха инкасо автомобил пред голям хранителен магазин в Плевен и задигнаха 327 000 лева, научи Б...

Преди Великден: Недостиг на българско агнешко на пазара, ето как да различим прясното от замразеното месo

https://petel.bg/Predi-Velikden--Nedostig-na-balgarsko-agneshko-na-pazara--eto-kak-da-razlichim-pryasnoto-ot-zamrazenoto-meso__257555

Кадри:Нова тв В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара. За килограм живо тегло на фермите се ...

Ал. Йорданов замеси Ванга в "случая Скрипал", за да докаже, че Русия е злодеят

https://petel.bg/Al--Yordanov-zamesi-Vanga-v-sluchaya-Skripal--za-da-dokazhe--che-Rusiya-e-zlodeyat__257556

Закъсняла стъпка, доста символична на фона на поведението на цяла Европа – така бившият български посланик в Люксембург Леа Коен коменти...

МВР ще продължи профилактично да привиква граждани заради постове във Facebook

https://petel.bg/MVR-shhe-prodalzhi-profilaktichno-da-privikva-grazhdani-zaradi-postove-vav-Facebook__257557

Снимка Булфото МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи, които счита за застрашителни. Това стана я...

Петима задържани за денонощие за притежание на наркотици

http://budnavarna.bg/32282-petima-zadarzhani-za-denonoshtie-za-pritezhanie-na-narkotitsi/

снимка: Будна Варна

Общо петима души за били задържана във Варна в рамките на денонощие за притежание на наркотични вещества.

В ж.к. «Вл. Варненчик», при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 26 г. от Варна, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си топче, съдържащо суха тревиста маса.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,65 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

В местност «Сълзица», при извършване на полицейска проверка на автомобил с водачка на 21 г. от Варна, и пътничка на 25 г. от Павликени, неизвестни на МВР, е установено, че едната държи в себе си топче, съдържащо суха тревиста маса, и пакетче с бяло кристално вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,64 гр. и амфетамин с тегло 0,09 гр.

По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Двете жени са задържани за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка на младеж на 19 г., местен жител, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе електронна везна със следи от суха тревиста маса.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,01 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Младежът е задържан за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка на мъж на 37 г., местен жител, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо кристално вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,04 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Петима задържани за денонощие за притежание на наркотици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мъж прегази умишлено няколко души в Сан Франциско

https://www.actualno.com/america/myj-pregazi-umishleno-njakolko-dushi-v-san-francisko-news_666987.html

Все още неизвестен на обществото шофьор се вряза умишлено в група хора на улица в сан Франциско и уби един човек, а други четирима са ранени. След инцидента извършителят избягал, но от полицията в града уточниха, че той вече е задържан. Пострадалите са приети в болница, като трима от тях са в тежко състояние, предаде БГНЕС. По предварителни данни преди инцидента между водача на колата и групата хора на улицата е имало спор. Разследването ще установява причините за нападението. Съгласно информа

Филм за теснолинейката ще се състезава на Международен филмов фестивал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285398_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B

 ДианФилм за теснолинейката Септември-Добринище и нейната 100-годишна история, който е направен от частната телевизия „Деймос“ в Ракитово, ще се състезава на Международния филмов фестивал „ На източния бряг на Европа“. Той ще се проведе от 19 до 21 април в старопрестолния град, когато там ще се организира и туристическата борса. Това съобщи продуцентът на телевизията Георги Захариев и уточни, че в този фестивал участват посолства на различни държави с много силни рекламни продукции. Лентата е с продължителност 22 минути и е със заглавие“ Нашето влакче“. В нея са заснети кадри от музея на теснолинейката на железопътната гара Цепина, демонстрации с парния локомотив и екскурзията на немски туристи отпреди месец, както и юбилейните пътувания на влакчето, като най-атрактивно е последното от Националния ни празник Трети март, когато вагоните на дековилката едва побраха желаещите да пътуват през живописните кътчета на Родопите, Рила и Пирин.а Варникова

На 29 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6786536

На 29 март рожден ден иматАхмед Доган, почетен председател на ДПС Красимир Балъков, бивш футболен национал, треньор Пламен Петров, депутат в 44-ото НС Райко Райчев, дипломат Валентина Корчакова, солистка в Музикалния театър Веселин Дремджиев, журналист Десислава Добрева, певица Иван Кънев, художник Проф. Лазар Груев, юрист, бивш председател на ВКС Д-р Руслан Тошев,

Вашингтон и Москва останаха доволни от българската позиция по случая „Скрипал“

http://pogled.info/bulgarski/vashington-i-moskva-ostanaha-dovolni-ot-balgarskata-pozitsiya-po-sluchaya-skripal.93463

/Поглед.инфо/ Необходими са още факти и обстоятелства, за да се стигне до експулсиране на руски дипломати, заяви зам.-шефът на МВнР Георг Георгиев

Обир като на кино: Тежко въоръжени бандити нападнаха инкасо автомобил пред „Кауфланд“ и задигнаха 327 000 лева

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4/

Тежко въоръжени бандити нападнаха инкасо автомобил пред „Кауфланд“ в Плевен и задигнаха 327 000 лева.

Екшънът се разиграл пред хипермаркета и бил досущ като в сцена от култовия роден сериал „Под прикритие“. Гангстерите причакали буса с оборота от „Кауфланд“, издебнали разсеяния шофьор и нападнали него и колегата му.

Реакцията на нападателите била мълниеносна. Те превзели буса на абордаж и след това единият от тях го подкарал. След като взели плячката бандитите изоставили автомобила и изчезнали в мрака. Полицията е по следите на апашите!

 

Материалът Обир като на кино: Тежко въоръжени бандити нападнаха инкасо автомобил пред „Кауфланд“ и задигнаха 327 000 лева е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Православен календар за 29 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740896

Православен календар за 29 мартСв. Марк, еп. Аретусийски и св. Кирил, дякон Преп. Марк бил епископ в Аретуса, почитан от всички за благочестивия си живот. Градските власти поискали от него средства за възстановяване на капищата, които разрушил. Епископът не се уплашил и отказал. Започнали страшни преследвания срещу християните. Предали св. Марк на разярения народ.

Известни жени, които са имали връзка с по-млади мъже

https://www.vesti.bg/lyubopitno/izvestni-zheni-koito-sa-imali-vryzka-s-po-mladi-myzhe-6080758

Според проучване, колкото по-малка е възрастовата разлика между партньорите, толкова по-вероятно е връзката да продължи с години

Русия трябва да умре!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285397_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D0%BC%D1%80%D0%B5%21

 1.

"Цивилизаторски" мерак тресе "цивилизования" Запад - да похити и разпарчетоса Русия, да види Русия наритана, разтерзана, разчленена, покорена, унизена, обругана и оплячкосана. И така - от 1240 г., откак Светият Благоверен княз Александър Невски натика шведите в река Нева. Няма да ви връщам 8 века назад, нито при Наполеон в ХIХ в. Само 100 години. Скромно.
2.  
След Първата световна война
А) 1918. Англия, Австралия, Канада, Индия, Франция, САЩ, Италия, Гърция, Румъния, Полша, Япония, Китай, Сърбия, Финландия, Германия, Австро-Унгария и Османската империя предприемат невиждана интервенция срещу Русия - от Одеса и Севастопол до Далечния изток и от Сибир до Кавказ. Хищни хиени. Следва тотална икономическа блокада до 1920 г. 
Б) 1918. Доктрина "4-те Русии": "Русия е твърде голяма и хомогенна за нашата безопасност. Бих искал да видя Сибир като отделна държава, а Европейска Русия - разчленена на три части. Светът ще живее по-спокойно, ако вместо една огромна Русия има четири Русии". Автор -  Едуард Мандел Хаус, един от "бащите" на "новия световен ред" и съветник на президента Уилсън.
В) 1922. Доктрина "Подчовек". Американският расист Лотроп Стодард издава книгата "The Revolt Against Civilization: The Menace of the Under-Man" ("Бунтът против цивилизацията: заплахата на подчовеците") и изобретява термина "подчовек", "under-man", "subhuman" и "низша раса". Не е това, което си мислите! "Подчовеци" и "дегенерати", с "вродена расова непълноценност" и "низки инстинкти", са славяните по принцип и "руските славяни" в частност. Книгата излиза на немски през 1925 г. - "Der Kulturumsturz: Die Drohung des Untermenschen". През 1930 г. творението на Стодард вдъхновява идеолога на нацистката расистка теория Алфред Розенберг, който "обогатява" списъка на "подчовеците". Те са: евреите, руснаците и славяните като цяло. 
Г) 1925-1934. "Златната блокада". СССР изгражда своята индустрия и военна промишленост. Част от оборудването и технологиите купува от чужбина. САЩ и Европа задължават СССР да се разплаща не със злато, а с жито, с пшеница. Върху всички други стоки налагат ембарго. 
По същото време САЩ унищожават огромни количества от своето жито, не го продават в Европа и задължават европейските страни да купуват жито от СССР. Целите са три: да не допуснат индустриализацията на СССР, да предизвикат глад и да провокират недоволство сред населението. Така Западът осъжда на гладна смърт милиони хора в СССР. Резултат - голодоморът в Украйна, който ще остане като черно петно в историята на СССР. Не на "цивилизования" Запад. 
Д) 1940. "Копие" ("Pike"). Френско-британски план за война срещу СССР. 
Включва: завладяване на съветските танкери, нахлуване в Кавказ, организиране на мюсюлманско-сепаратистки въстания. 
Основни цели: центровете на нефтената промишленост Баку, Грозни и Батуми. За унищожаването на Баку са предвидени 15 дни, за Грозни - 12 дни, за Батуми - ден и половина.
Допълнителна цел: Одеса. 
Участват: 90 до 100 самолета (5 групи британски бомбардировачи "Бленхайм" и 4 групи американски бомбардировачи "Глен-Мартин"), 6 френски и 3 британски ескадрили. 
Начало: юни-юли 1940 г. В края на април премиерът Невил Чембърлейн отменя операция "Копие".
3. 
Втора световна война
А) 23 юни 1941. Преди ден нацистка Германия е нападнала СССР. Хари Труман, сенатор и бъдещ президент, залага основите на "студената война": "Ако ние видим, че побеждава Германия, следва да помагаме на Русия, а като видим, че печели Русия, трябва да помагаме на Германия и по такъв начин те да се избиват взаимно колкото се може повече..."
Хитлер планира да унищожи 11 млн. евреи. Ще унищожи 6 млн. Планира да унищожи 30 млн. славяни. Ще унищожи 27 млн. 
През 1942 г. по разпореждане на Химлер е издадена в гигантски тираж брошурата "Der Untermensch" ("Подчовекът"): "Подчовекът е биологическо същество, създадено от природата, има ръце, крака, подобие на мозък, очи и уста. Това ужасно същество се явява човек само частично. То носи черти, подобни на човешките, обаче духовно и психологически стои по-ниско от всяко животно. Неговата същност е див хаос, необуздани страсти, потребност да разрушава, примитивни желания и неприкрита подлост".
Адолф Хитлер: "Аз имам право да премахна милиони хора от нисшите раси, които се множат като червеи. Една от основните задачи на германската държава е да предотврати развитието на славянските раси, на този нискокачествен човешки материал. Те трябва да се намират на най-ниското културно равнище, тяхната задача е да обслужват нашата икономика. 
Ако руските, украинските и пр. деца се научат да четат и пишат, това само ще ни навреди - по този начин по-способните туземци ще усвоят и някои исторически знания, а това значи и политически идеи. Най-доброто би било, ако те усвоят само езика на жестовете. Да не се приучват към умствена дейност. Да не се допускат никакви печатни издания. Да не се пробужда у местното население чувството на собствено достойнство. Пълното му отсъствие е една от най-важните предпоставки за нашата работа. 
В никакъв случай да не им се предоставя правото на висше образование. Ако извършим тази грешка, ние сами ще възпитаме тези, които ще се борят срещу нашата власт. Да се сложат във всяко село високоговорители. Само да не му хрумне на някого да разказва по радиото на покорените народи за тяхната история: музика, музика и нищо друго!"...
Мартин Борман: "Славяните са длъжни да работят за нас. Медицинското обслужване е излишно - да измират. Размножението на славяните е нежелателно. Образованието е опасно. Достатъчно е да броят до сто. В краен случай приемливо е това образование, което подготвя полезни марионетки за нас"...
Хайнрих Химлер: "Изобщо не ме интересува съдбата на руснака или чеха. Живеят ли другите народи в благоденствие или издъхват от глад, ме интересува само дотолкова, доколкото са ни нужни като роби."
Б) Втори фронт. Изминали са 1079 дни (3 години без 16 дни) от нападението на Германия срещу СССР. "Съюзниците" наблюдават хладнокръвно касапницата, организирана от Хитлер, и как "те (Русия и Германия) се избиват колкото се може повече". Най-сетне Чърчил настоява да се открие втори фронт - не заради "съюзническа отговорност", а защото: "Първо, Съветска Русия стана смъртна опасност, и второ, трябва незабавно да се създаде нов фронт против нейното стремително настъпление", и още - за "да се задържат руските варвари колкото може по-далеч на Изток". Това е истинското предназначение на Втория фронт.
В) 24 февруари 1945. Доктрината "Дълес". 
До капитулацията на Германия остават по-малко от 100 дни. Реч на Алън Дълес, шеф на ЦРУ:
"Ще свърши войната. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни и главно - Русия. Ще заменим човешките ценности с фалшиви. От литературата и изкуството ще изтръгнем тяхната социална същност, те ще прославят най-низките човешки чувства и страсти, ще насаждат и втълпяват култ към секса, насилието, садизма и предателството, и всяка безнравственост.
Честността и почтеността ще се осмиват, ще станат ненужни, ще се превърнат в отживелица. Простащината и наглостта, лъжата и измамата, наркоманията, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ - всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме.
Малцина ще разберат какво става. Тях ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Главният залог ще бъде младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Всичко това ще извършим под девиза: "Защита на правата на човека и гражданските му свободи..."
Автентичността на текста не е доказана, но автентичността на тактиката, стратегията и философията е абсолютен факт.
4. Първа Студена война
А) 19 май 1945. Операция "Немислимо" ("Unthinkable"). Германия е капитулирала преди 10 дни. По нареждане на Чърчил е разработена операция за война срещу СССР. 
Начало на военните действия - 1 юли 1945. 
Участват: 47 англо-американски дивизии, вкл. 14 бронетанкови, плюс 10-12 германски дивизии (!). 
Направление: Полша. 
Цел: изтласкване на СССР от Европа. 
Перспектива: ако СССР не бъде сразен, следва тотална война.  
Операцията се проваля - планът е разкрит от знаменитата Кеймбриджска петорка и предаден на СССР. ("Петорката" - това са британските съветски разузнавачи Харолд "Ким" Филби, Антъни Блънт, Гай Бърджес, Доналд Маклийн и Джон Кеърнкрос.)
Б) Август 1945. Операция "Totality" ("Всеобхватност").
Войната е завършила преди 4 месеца. По нареждане на президента Труман и под ръководството на ген. Айзенхауер (бъдещ президент) САЩ разработват операция за атомна война срещу СССР. 
План: ядрени бомбардировки с 20-30 атомни бомби. 
Цели за пълно унищожение: Москва, Горки, Куйбишев, Свердловск, Новосибирск, Омск, Саратов, Казан, Ленинград, Баку, Ташкент, Челябинск, Нижний Тагил, Магнитогорск, Перм, Тбилиси, Новокузнецк, Грозни, Иркутск, Ярославл.
Към този момент САЩ нямат атомни бомби. Двете "налични" вече са изпепелили Хирошима и Нагасаки. "Totality" е чиста дезинформация, гигантски атомен блъф, част от психологическата война срещу СССР. "Бомбардировките" са психологически, "хибриден фейк".
В) 5 март 1946. Войната е завършила преди 1 година. Във Фултън Чърчил спуска "желязната завеса". През 2011 г. в затънтения Фултън тържествено откриха импозантна скулптурна композиция "Желязната завеса". Централна фигура в монумента - Чърчил.
Г) 1946-1948. След "Totality" САЩ разработват серия планове за военни действия срещу СССР: 1946 - "Pincher"; 1947 - "Broiler"; 1948 -  "Bushwhacker", "Кrankshaft", "Fleetwood", "Kogvill", "Offtackle", "Charioteer"  и "Shakedown"; 1949 - "Dropshot" и "Trojan". Тези планове предвиждат масирани ядрени бомбардировки над СССР с минимум 200 атомни бомби, унищожаване на стратегически градове и на цялата индустрия. Според плана "Pincher" театърът на военните действия ще бъде в Украйна, Кавказ и Близкия изток. 
Д) 18 август 1948. Директива на Съвета по национална сигурност на САЩ: "Правителството е принудено да набележи много по-ясни и войнствени цели по отношение на Русия: 
1) намаляване до минимум мощта и влиянието на Москва; 2) коренни изменения в теорията и практиката на външната политика, към които се придържа правителството в Русия." Главната цел е "Москва да приеме НАШИТЕ КОНЦЕПЦИИ".
Принципи: "Ние не сме длъжни да изпитваме никакво чувство на вина. Не е наша работа да размишляваме над вътрешните последствия, както не сме длъжни да мислим, че носим каквато и да било отговорност. Нашата работа е там да се случат вътрешни събития, обаче ние не носим отговорност за това, че се стремим към такова развитие или сме го осъществили.
Ако се появят дружествени към нас режими, те: а) не трябва да имат голяма военна мощ; б) икономически трябва да са силно зависими. Достатъчно е да раздадем оръжие и да окажем военна помощ на всяка некомунистическа власт, контролираща даден район, и да й разрешим да се разправи с комунистическите банди до край. И в този случай ние не сме длъжни да носим отговорност за тази разправа."
Е) 19 декември 1949. План "Dropshot" (800 страници). Като термин от тениса "Dropshot" означава "кратък удар", във военен смисъл - "моментален удар" или "последен изстрел". Със сигурност президентът Труман няма да играе тенис на корт. Планът е разсекретен през 1978 от президента Картър.   
Начало на военните действия - 1 януари 1957. 
Причина - агресия от страна на СССР (предстои да бъде съчинена). 
Първа фаза: D-Day, начало на бомбардировките над СССР - 300 атомни бомби и 250 000 тона обикновени бомби с цел "стабилизация на ранното съветско настъпление", т.е. - неутрализиране. В първия ден трябва да бъдат унищожени 20 млн. съветски граждани и 85% от промишлеността на СССР. Общ брой на авиоатаките - 6000.
Втора фаза: мащабни настъпателни операции по всички линии на фронта с всички родове войски.
Трета фаза: настъпление на 114 дивизии от запад, а от юг, по северозападното крайбрежие на Черно море - 50 дивизии. Цел - унищожение на въоръжените сили на СССР в Европа. Крайна цел - капитулация на СССР и на неговите съюзници.
Четвърта фаза: установяване на контрол и налагане на условията за капитулация.
Участници: 164 дивизии и 20 милиона военни от НАТО.
Планът разделя СССР на 4 "района на отговорност". Първи: Западна част; Втори: Кавказ-Украйна; Трети: Урал-Западен Сибир-Туркестан; Четвърти: Източен Сибир-Забайкалие - Приморие. Районите се разделят на 22 "подрайона на отговорност". Две американски дивизии се разполагат в Москва и по една - в Ленинград, Минск, Мурманск, Горки, Куйбишев, Киев и още 15 града.
Набелязани цели при бомбардировките - 1000. Само в Москва - 179 цели, в Ленинград - 145. Резултат - пълно унищожение. 
На пълно унищожение подлежат Пекин, Източен Берлин и Варшава.
Общ брой на жертвите на СССР - неизчислим. След 300 атомни бомби резултатът е 300 Хирошими. Планът предвижда целенасочено и хладнокръвно унищожение на 40 млн. цивилни граждани на СССР.
Ж) 3 юли 1979. Операция "Ал Кайда". Президентът Картър подписва първата (не и последна!) директива за тайна помощ на муджахидините в Афганистан. "Съгласно официалната версия помощта на ЦРУ за муджахидините започна през 1980 г., т.е. след влизането на Съветската армия в Афганистан на 24 декември 1979. Истината е друга: президентът Картър подписа първата директива за тайна помощ на противниците на просъветския режим в Кабул на 3 юли 1979. Тази секретна операция беше отлична идея. Нейната цел беше да примамим руснаците в афганския капан" - Бжежински в интервю за Le Nouvel Observateur през 1998 г.. 
Журналистът: "Не съжалявате ли, че съдействахте на ислямския фундаментализъм, че снабдявахте с оръжие и консултирахте терористи?". Отговор: "За какво да съжалявам? Какво е по-важно за историята на света? Някакви талибани или падането на Съветската империя? Няколко разбунени ислямисти или освобождението на Централна Европа и краят на Студената война?!".  
Между юли и декември 1979 г. Бжежински снове из Афганистан, позира в дружески разговори с Осама бин Ладен, има и видеозаписи, на които държи речи пред "няколко разбунени ислямисти": "Ние знаем вашата дълбока вяра и ние сме уверени, че вие ще победите. Тази земя (сочи към СССР) на север е ваша земя и вие ще я завоювате! Аллах акбар!".  
З) 8 март 1983. Доктрината "Evil empire" (Империя на злото). Автор - Роналд Рейгън. След 5 години вече не мисли така. Но какво от това.

 (Следва)

 
Едуард Мандел Хаус


Лотроп Стодард и книгата му на немски


Алфред Розенберг

 

Пълна промяна! Млад мъж отслабна с 23 кг. за пет месеца

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%be%d1%82%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d1%81-23-%d0%ba%d0%b3-%d0%b7/

32-годишен мъж отслабна с 23 килограма само за пет месеца.Ахмед, родом от гоцеделчевското село Буково, стана неузнаваем след като се подложи на диета.
През октомври, миналата година мъжът започна своят режим в клуба по здравословно хранене в Благоевград.
Сега Ахмед е с 23 кг по-малко, чувства се невероятно, променена визия и подобрено здраве.
„Изглеждаш напълно променен.Поздравения за мотивацията“, поздравиха го близки и приятели

Материалът Пълна промяна! Млад мъж отслабна с 23 кг. за пет месеца е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Корнелия Нинова: Ще преборим съвременното робство у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285396_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A9%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%

 Увереност, че БСП ще победи в битката срещу съвременното робство в България, заяви на среща с избиратели в Пазарджик Корнелия Нинова. След изнесеното заседание на ИБ на БСП в града тя разговаря с местните жители и в Младежкия дом. "Десетки хора дойдоха при нас и споделиха, че ако не си от ГЕРБ, не те взимат на работа. Във всички държавни служби се назначава по партиен признак. Хората ми казват: "Не ги харесваме, но ни е страх да го кажем, защото ще последват репресии към нас, към близките ни, към децата ни." Това е съвременно робство в модерна държава, в XXI век. БСП не иска това за България и за децата ни. Ще ви освободим от страха. Не губете вяра, че животът ви може да бъде различен", категорична бе Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че държавното и общинското здравеопазване продължава да е приоритет на партията. "Подготвяме цялостен нов модел на здравната система. Доходите и пенсиите също са наш приоритет. Трябва обаче в България да има малък и среден бизнес и производство, а не 10 големи фирми да взимат всички обществени поръчки", категорична бе тя. По думите й БСП е показала, че е единствената опозиция на това управление.
Нинова заяви, че в края на май предстои голямо национално съвещание, на което ще бъде заявена визията на БСП за бъдещето на България. Тя посочи, че левицата извежда на преден план ролята на държавата и държавността в различни сектори. "Неслучайно настояваме държавата да изкупи ЧЕЗ, защото това е стратегически сектор от националната ни сигурност. Сделката е пример за паралелната държава и задкулисие. Нали не мислите, че Гинка от Пазарджик е истинският купувач. Зад нея наднича Борисов", заяви Нинова и още веднъж обеща представителите на БСП да са при българите не само преди избори.

Посланикът на Великобритания: Да кажем на Русия "Стига толкова"

http://clubz.bg/66008-poslanikyt_na_velikobritaniq_da_kajem_na_rusiq_stiga_tolkova

Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Това заяви пред Нова ТВ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Тя изтъкна, че Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства.

"Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро", заяви още посланикът.

И добави, че в последните 10 години Москва развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят.

"Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: "Стига толкова". Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред - с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация", коментира Хопкинс.

И допълн, че Великобритания е учудена от това, че Русия отрича участие в покушението над Скрипал.

"Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към "Новичок" или че Тереза Мей го е разработила", каза още посланикът.

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.

"Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред", заяви Хопкинс.

Отговорът на Великобритания в тази ситуация ще бъде "в съответствие с поведението на демократична страна, която спазва международните формати".

Ялов, ама да е от ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285395_%D0%AF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 ГЕРБ съвсем го удариха през просото. Близо 70% от законите, приети в сегашния парламент в периода юли - декември 2017 г., са променяни повече от веднъж, отчита изследването "Юридически барометър". Какво означава това? Нормативен брак, който създава повсеместен хаос. С подобна нестабилност и непредвидимост страната ни няма никакъв шанс да мръдне и крачка напред, защото няма сектор, който да се похвали с база и визия за някакво развитие. Но как да стане, когато ГЕРБ налага правила, които се оказва, че или не работят, или взаимно се блокират, или отварят пътя на скандали и корупция заради безсрамния си лобизъм, който съдържат.

В нормалните държави законите се правят с участието на добри юристи. У нас точно това не искат управляващите, защото не им е изгодно. В Швейцария например приемането на един закон може да се протака с години. Оглеждат го специалисти от всички страни. Ако се наложи, правят и референдум. И не го приемат, докато не постигнат консенсус с опозицията. Защо ли? Ами за да са сигурни, че който и да дойде на власт, няма да го пипа!
У нас е точно обратното. ГЕРБ дори се опитва да заобикаля Консултативния съвет по законодателство към председателя на парламента.
Камо ли да търси разбирателство с опозицията. Тръгна даже слух, че се планира закриването му, за да могат без проблеми да приемат каквито си поискат закони. И съвсем неслучайно шефът на този правен съвет Огнян Герджиков директно заявява, че нормативните актове, които сътворява това НС, са „безотговорни, популистки и противоконституционни“.
Как обаче да убедиш ГЕРБ и присъдружните му патерици във властта, че производството на килограм и на галоп отваря повече проблеми, отколкото да носи ползи. Мантрата "по-добре лош закон, но закон" се оказва поредният блъф, защото е сто пъти по-добре стар закон, отколкото ялов. Не така смятат обаче управляващите. Неуки, невежи деятели, с остър дефицит на интелект и правна култура. На ниво обслужващ персонал, каквито всъщност са си. Но, както изглежда, това ги удовлетворява напълно.
Да не говорим, че сега за щяло и нещяло се пише ЗАКОН. Стигнахме дотам, че самите автори, а и много от юристите вече не знаят какви точно закони има. Да не говорим за гражданите, които трябва пък да ги спазват! Преди поне ги изпипваха професионално - с малки тайни вратички, които се задействат при необходимост. Днес чукундурите или оставят цели порти, или зазиждат всичко. Лошото е, че целият им шкарт впоследствие е за сметка на всички останали. Такава им е цялата политика. После се питаме как можахме за 20 и кусур години да натворим такова общество без критерии, без път и с толкова много боклук.

    

Открити са процедури за концесии на три морски плажа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285394_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%

 Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на три морски плажа - „Албена“, „Св. Св. Константин и Елена – голям плаж“ и „Приморско – централен“.

С отдаването на концесия се цели обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, като концесионерите ще бъдат определени чрез конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя. 

 

Предлага се срокът на концесиите да е 15 години. Той е съобразен със срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане на плаж „Албена“ е 919 785 лева без ДДС, на плаж „Св. Св. Константин и Елена – голям плаж“ – 83 428 лева без ДДС, а на плаж „Приморско – централен“ – 41 824 лева без ДДС. Размерите са определени съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

Трите плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК – водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.

Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразни с одобреното от правителството през 2016 г.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285393_%D0%92+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1

 В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради с височина над 50 метра. Това реши парламентът, като прие на второ четене промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната общинапредава БТА. Изключение ще се прави за имотите, попадащи в зоната на новия делови център на София.

През януари промените бяха приети на първо четене.

В окончателния текст на закона е записано, че в 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев" сградите не трябва да надвишават 100 м височина. За останалата част от територията ограничението е 75 м. 

За територията, ограничена от софийския Околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. "Цар Борис III", допустимата височина на сградите е до 15 м. 

В общия устройствен план на София могат да се определят устройствени зони за много високо строителство, в които височината на сградите не се ограничава, записаха още депутатите. 

От окончателния вариант на промените отпаднаха подробно разписаните граници на териториите за много високо строителство, каквито се предвиждаха двустранно по Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и по бул."Цариградско шосе" - от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Отпадна и определението за "междублоково пространство".

В устройствените зони и в самостоятелните терени на зелената система след обществено обсъждане се допуска поставянето на преместваеми обекти, които не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на имота.

Предвидени са и промени в Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове с цел конкретизиране на границите на районите "Витоша", "Панчарево", "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") посочи, че законопроектът е претърпял съществени промени между първо и второ четене. Направени са две обществени обсъждания и текстовете са съобразени със становищата на неправителствените организации. По думите му се е получило рационално, обмислено изменение, което решава основните проблеми на София с високото застрояване и с опазването на зелената система.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Поредно заседание на делото срещу Анита Мейзер

http://budnavarna.bg/32280-poredno-zasedanie-na-deloto-sreshtu-anita-mejzer/

Поредно заседание на делото срещу Анита Мейзер ще се проведе днес – 29 март пред Апелативния съд във Варна.

Днес трябва да бъде представена и изготвената експертиза, с която да се установи възможно ли е Николай Димов сам да е причинил смъртта си. По искане на адвокатите на майката на починалия, съдът постанови експерти да изготвят становище дали е възможно той сам да си сложи две свински опашки на врата, лежейки с вързани крака по корем на масажната маса, а след това да падне на земята по гръб. В залата ще трябва да се яви и споменатият от Анита полицейски служител Радев, който по думите й я е насочил към измамни показания.

При последното гледане на делото, на 23 февруари, Анита Мейзер излезе със съвсем нова версия за случилото се и заяви, че е невинна и не е убила мъжа си. Обвиняемата поиска от Апелативния съд във Варна да бъде пусната на свобода, защото не е извършила престъплението, за което е била задържана през август 2016-та.

Година и осем месеца след смъртта на съпруга си тя разкри пред съдебния състав, че не е виновна и той сам се е умъртвил като е стегнал свински опашки около врата си. Анита го оставила да лежи по корем на масажната маса със свински опашки на краката и излязла, за да купи кухненска хартия и яйца от денонощния магазин. В това време Николай сам затегнал още две пластмасови стяжки около врата си и така починал. Миската заяви, че досега е поддържала друга версия по съвет на адвокатите си, но вече не се страхувала от затвора, само искала името й да бъде изчистено.

Анита добави и, че по съвет на полицая Веселин Радев е дала фалшиви показания. Тя спомена, че във фаталната нощ на паркинга пред кооперацията, със съпруга й срещнали неговите приятели Иво Гела и Шванца, но после уточни, че „двете момчета“ нямали общо с убийството. Според нея полицаят, дошъл първи на местопрестъплението, и казал да не ги споменава, защото те са подсъдни и ще трябва да ги викат да дават обяснения.

Защитата на Мейзeр поиска да й дадат по-лека мярка за неотклонение, тъй като тя е настанена в затворническа болница в София и не е в добро здравословно състояние. За да докаже, че не би се „унижила да се укрие“ миската заяви, че американският й паспорт е изтекъл на 13 февруари тази година. Освен това тя не притежавала достатъчно финансови средства.

Материалът Поредно заседание на делото срещу Анита Мейзер е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Случаят Ю. Кръстева: тъмната „празнина“ в биографията на една икона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285392_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%AE.+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%E2%80

 Френската философка, психоаналитичка и лингвистка от български произход Юлия Кръстева е политически ангажирана европейка. Както стана сега известно, Кръстева е работила за българската Държавна сигурност, пише вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Българската комисия по досиетата съобщи във вторник, че през 1971 г. литературоведката, психоналитичката и писателката Юлия Кръстева е била вербувана с псевдонима "Сабина" от службите на българското външно разузнаване, посочва вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг". Досието на Кръстева обхваща два тома материали за нея и един том оперативна информация. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник", посочва по-нататък изданието. Комисията по досиетата не коментира съдържанието, обхвата и продължителността на агентурната дейност на Кръстева.

Стремглава кариера


По-нататък швейцарското издание проследява накратко кариерата на Кръстева, като посочва, че през 1965 г. тя пристига във Франция със стипендия на френското правителство и впоследствие прави стремглава академична кариера. През 1973 г. става професор по лингвистика в Парижкия университет. Славата ѝ, четем по-нататък, се гради на популяризирането на литературоведските теории на Михаил Бахтин в Западна Европа и на създаването на теория на интертекстуалността. Юлия Кръстева се ангажира и в областта на феминистката психоанализа и публикува редица романи, стъпващи на автобиографията ѝ, изтъква "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Изданието посочва, че откровено политическите изявления на Кръстева са по-скоро рядкост. Съпругът ѝ Филип Солерс е бил водещ редактор на авангардното списание "Тел Кел", което излиза във Франция между 1960 и 1982 и през 1970-те години има своята маоистка фаза. През 1974 г., заедно с делегация от представители на групата "Тел Кел", Кръстева посещава Китай. Тя е възхитена от смесицата от естетична екзотика и държавен социализъм. Изданието посочва също, че гостите от Франция не успяват да си изградят по-тясна представа за насилието и крайностите на Културната революция, която тогава се извършва в Китай.

Критикува западния обществен ред

На този фон, продължава изданието, впечатлява фактът, че по-късно Кръстева идентифицира себе си с "китайка", която като представителка на една източна комунистическа страна разглежда критично западния обществен ред във Франция. В мемоарните текстове на Кръстева България изглежда като една митична страна, в която от една страна се е родила културата на славянската писменост, а от друга е преминало собственото ѝ детство в едно предполитическо блаженство.

 

Каква ще е окончателната преценка за интелектуалната биография на Кръстева сега - след като излезе наяве, че в тази биография е имало една тъй дълго време премълчавана и табуизирана "празнина"? За да разберем това, щя трябва да изчакаме оценката на досието за агентурната ѝ дейност и реакцията на самата "Сабина", пише в заключение "Нойе Цюрхер Цайтунг". 

Катастрофа за руската външна политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285391_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 "Не ти вярвам!" - провиквал се към актьорите създателят на съвременния руски театър Константин Станиславски, когато не бил доволен от играта им на сцената. На 26 март Обединеното кралство и неговите съюзници по цял свят заедно изразиха същата позиция.

"Не ви вярваме! Вие ни лъжете!" - това е посланието, стоящо зад безпрецедентното отзоваване на руски дипломати от страни от ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Тази стъпка ще влезе в учебниците по история на международните отношения. Западът не е подлагал на такова публично унижение нито Садам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Това е сериозна политическа и дипломатическа победа за британската правителствена ръководителка Тереза Мей.   

Малка Исландия и "най-добрият приятел" на Путин

Два момента се открояват в тази драматична история. Навремето малката Исландия зашлеви шамар на Съветския съюз, като първа призна възстановяването на независимостта на Латвия през 1991 година. Сега, на 26 март тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, макар че не е член на ЕС и няма особени отношения с Великобритания, за разлика от Канада, Австралия и САЩ. И „най-добрият приятел“ на Кремъл, премиерът на Унгария Виктор Орбан реши да отзове един руски дипломат. Може би не по собствено убеждение, може би неохотно, но конфликтуващият с ЕС унгарски премиер все пак показа кои са истинските му приоритети.

Токио още изчаква

И това вероятно не е краят на бойкота. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните-членки на ЕС могат в бъдеще да предприемат и други мерки.  С други думи тези, които все още не са отзовали сътрудници на руските дипломатически мисии, все още могат да го сторят, ако експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия докажат, че нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му, е разработено в Русия. Възможно е в Токио да чакат именно този момент. Представител на правителството на Шиндзо Абе отклони отговора на въпроса дали главният азиатски съюзник на Вашингтон поддържа американската позиция.

А Лавров играе футбол

В западните демокрации подобен мащабен скандал би довел до оставките на ръководството на външното министерство и на тайните служби, както и до сериозно парламентарно разследване. И той значително би отслабил позицията на президента. Но Русия не е демокрация. В понеденик външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде да играе футбол с ветераните на московския „Спартак“. А пък руското посолство в САЩ реши да се пошегува. То публикува в Туитър предложение към читателите - с гласуване да определят кое американско консулство да закрие Москва в отговор на закриването на руското дипломатическо представителство в Сиатъл.

Депутатите-марионетки в Държавната дума и марионетните „експерти“ от близките до Путин телевизии остроумничат по темата за, меко казано, сексуалните отношение на САЩ с неговите съюзници. Ако вярваме на държавната руска пропаганда, работата не била в химическата атака в Солсбъри, която застраши живота на десетки хора, а в желанието на Америка да нанесе удар срещу Русия. Държавната пропаганда втълпява в главите на руските граждани версията, че Вашингтон е принудил своите лакеи да се присъединят към дипломатическия бойкот. Ясно е, че Кремъл ще отвърне със същите мерки. Ще отзове дипломати, ще закрие още някое американско консулство. Може да закрие и кореспондентското бюро на BBC, ако британските власти спрат излъчването на пропагандната телевизия Russia Today.

von Eggert Konstantin Kommentarbild App

Константин Егерт

Олигарсите са на мушката

С това обаче се изчепрват обичайните политически и дипломатически възможности на официална Москва. В същото време Великобритания разполага с още много възможности. Обединеното кралство може за замрази активите на руските олигарси във Великобритания, може да отнеме британските паспорти на собствениците на съмнителни богатства и да включи официални руски лица в британския списък „Магнитски“. Не бива да изключваме и бойкот на Световното пъренство по футбол, ако разследването на случая Скрипал изнесе нови неприятни факти за Кремъл. Официална Русия много е лъгала. За Александър Литвиненко, за Борис Березовский, за „грузинската агресия“ срещу Южна Осетия, за „украинските фашисти“ на Крим, за отсътстието на руски войски в Донбас и за лъжливия авиодиспечер, който „видял“ как украински изтребител свали малайзийския пътнически самолет. Лъжите на Москва вече станаха премного.

Катастрофа за руската външна политика

Но тази политика няма да се промени. Защото руската политическа върхушка възприема всяко отстъпление като поражение. В Москва вече сигурно обмислят т. нар. „асиметричен отговор“ срещу Запада. За тази цел си има хакери, пропагандатори и въоръжени сили. Това вече не е Студена война. Студената война си имаше свои правила. В новата война на Русия срещу Запада такива правила няма да има.

 

Лондон обмисля да забрани продажбата на руски държавен дълг в Ситито

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285390_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Британският премиер Тереза Мей се е съгласила да разгледа възможността да наложи забрана на Лондонското Сити да помага в продажбата на руски държавен дълг, съобщава британският вестник Guardian.

Миналия месец клиринговите къщи в Ситито, съвместно с големи руски банки, срещу които има наложени санкции, са допринесли за издаването на еврооблигации на стойност 4 млрд. евро, с които е финансиран руският дълг. Половината от тях са продадени на лондонския пазар, като почти половината от дълга е бил купен от базирани в британската столица инвеститори.

Вратичка в европейското и британско законодателство позволява санкционирани руски банки - и най-вече ВТБ, да извършват дейност като основни организатори за издаването на руски дълг. Само през изминалата седмица три пъти е отправян призив за прекратяването на практиката от председателя на Kомисията за външни работи към Камарата на общините Том Тъгенхат. 

В изказване пред депутати Мей заяви, че ще разгледа възможностите за действие във връзка със законодателството.

Сред предложенията на Тъгенхат е руски облигации да не бъдат достъпни за някои от основните западни клирингови къщи като Euroclear и Clearstream, правейки ги на практика непродаваеми на вторичния пазар и попречвайки по този начин на големите европейски и американски инвеститори да ги изкупуват.

Русия има относително нисък държавен дълг – 122 млрд. долара вътрешен дълг и 38 млрд. долара в еврооблигации към края на третото тримесечие на 2017 г., но все още се нуждае от емитиране на дълг, за да обслужва задълженията си.

В същото време в сряда стана ясно, че Лондон ще преразгледа британските визи на стотици богати руснаци, които са дошли в страната с обещания за инвестиране на милиони паунди в местния бизнес.

Британският министър на вътрешната сигурност Амбър Ръд заяви, че държавни служители ще преразгледат случаите на 700 руснаци, получили разрешение за пребиваване във Великобритания преди 2015 г. в рамките на схемата за визи срещу инвестиции, в която те обещават да вложат в страната най-малко 2 млн. паунда (2,8 млн. долара), съобщава Bloomberg.

Оттогава правилата за получаване на виза са затегнати, но все още има притеснения, че чрез нея могат да бъдат извършени злоупотреби.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

68 убити в полицейски участък във Венецуела

http://clubz.bg/66007-68_ubiti_v_policejski_uchastyk_vyv_venecuela

68 души загинаха при бунт и пожар в полицейски участък във Венецуела, предаде Ройтерс.

Трагедията стана в град Валенсия, столицата на щата Карабобо. Повечето жертви са умрели от задушаване в резултат на пламъците.

Освен арестанти, сред загиналите има и жени, които са им били на свиждане.

Причина за трагедията станал сблъсък между две групи арестувани. В затворите и полицейските участъци във Венецуела цари хаос и много задържани свободно носят оръжие и гранати. Те често разоръжават надзирателите, отбелязва в. „Ел Мундо“. На тези места се върти и търговия с наркотици.

Бунтовете с десетки жертви са често срещано явление в местата за задържане и лишаване от свобода в южноамериканската страна, изтъква Ройтерс.

Все още не е ясно какво е довело до бунта в участъка във Валенсия. Разказите на затворници, полицаи и очевидци са противоречиви. Почти всички обаче твърдят, че всичко започнало, след като било отнето оръжието на един от надзирателите.
След вестта за трагедията десетки хора се стълпили пред сградата на участъка. Те влезли в сблъсък с полицията.

Правозащитници споделиха, че затворите и полицейските арести във Венецуела са на практика неуправляеми. Там задържаните са оставени да се разпореждат сами със себе си, като властите нехаят за случващото се зад стените.

Престижът на Facebook продължава да се топи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285389_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Facebook+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8

 Засегнат от кризата с неприкосновеността на личните данни, гигантът сред социалните медии Facebook загуби позицията си сред първите пет компании в S&P 500 по пазарна капитализация, съобщи Bloomberg.

Kакто бе отбелязано в изследването на Bespoke Investment Group, Facebook отстъпва мястото си на на Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет. Социалната мрежа излезе от клуба на 19 март, а пазарната й капитализация падна с 42 млрд. долара във вторник, според данни на Bloomberg.

Скандалът, от който стана ясно, че личната информация на милиони хора е била придобита и използвана неправомерно от политическа консултантска компания, изтри около 95 млрд. долара пазарна стойност през последните две седмици.

Информацията, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг възнамерява да свидетелства пред Американската комисия за енергетика и търговия, не направи много за спиране на спада. Акциите на Facebook поевтиняха с 4,9% във вторник след масова разпродажба на технологични акции.


 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Магдалена Иванова

Анализатори очакват драстичен скок в цената на Bitcoin Cash от 130% за месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285388_%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BA+%D0%B2+%D1%86%D0%B5

 Очаква се значително увеличение на стойността на Bitcoin Cash и спад при някога смятания за „уникален“ етер. Това става ясно от доклад, озаглавен „Криптовалутите: минало, настояще и бъдеще“, цитиран от британското издание Еxpress.

В анализа експерти са използвали исторически данни и алгоритъм, за да предскажат, че Bitcoin Cash може да достигне цена от 2000 долара за брой до май 2018 г., което представлява ръст от 130%.

Изследването е по-малко оптимистично за бъдещата цена на етера, като очакванията са той да поевтинее с повече от 237 долара за брой през следващия месец.

Етерът загуби 47,22% от стойността досега за този месец, оценявайки се на около 459 долара, което е много далеч от върха му, достигнат през декември – 1338,67 долара. 

Според Калум Бланчард, специалист по криптовалути и един от авторите на изследването, не е много изненадващо, че ще станем свидетели на срива на етер. Той обясни още, че цифровите пари в момента са заплашени от регулации и от постоянните предупреждения за присъщата им висока волатилност, което лесно плаши хората и им пречи да инвестират.

При създаването си етерът е смятан за един от малкото преки конкуренти на биткойн. В доклада обаче е посочено, че при наличието на толкова много криптовалути инвеститорите изискват все повече отличителни и уникални характеристики от всякога и става все по-трудно да се разграничи една виртуална валута от друга.

По време на скорошно събитие в Токио, което се казваше „Конференция за визията на Satoshi" главният изпълнителен директор на Bitcoin.com, Роджър Вер, обясни на публиката, че Bitcoin Cash може да увеличи икономическата свобода в световен мащаб.

През декември миналата година самопровъзгласилият се за създател на биткойн - австралийският предприемач Крег Райт, предрече, че 2018 г. ще бъде годината на Bitcoin Cash, написвайки в Twitter: „2018 г. е годината, в която ще видим пълния потенциал на Bitcoin Cash – ще има повече сигурност и няма да имаме ограничения за това, което можем да постигнем“.

„Биткойн е всичко, над което работя, биткойн е моят живот за следващите 10, 20, 30 години, а целта ми е 5 млрд. души да използват биткойн всеки ден“, каза Райт по време на събитието в Япония.

Всичко за криптовалутите четете тук

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Швейцария въведе санкции срещу Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285387_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%

 Швейцария въведе санкции срещу Венецуела в сряда заради предполагаеми нарушения на човешките права в тази страна, съобщи Ройтерс. Така тя последва примера от 22 януари на Европейския съ‘з, въвел санкции спрямо венецуелското ръководство.

 
Неутралната Швейцария заяви, че е сериозно обезпокоена от повтарящите се нарушения на индивидуалните свободи във Венецуела, където принципът на разделението на властите е сериозно подкопан и предстоящият изборен процес страда от сериозна липса на легитимност.
 
Съгласно пакета от санкции продажбата, доставката, износът и транзитът за Венецуела на оръжия и стоки, които могат да бъдат използвани за вътрешни репресии, се забранява, пише БТА. Тази стъпка влиза в сила незабавно. Подобна забрана се въвежда и за оборудване, което може да бъде използвано за следене и прехващане на интернет и телефонните комуникации, се казва в изявление на швейцарското правителство.
 
В допълнение са замразени и авоарите, както и влизането и транзитирането на редица венецуелци, компании и организации. Сред физическите лица от мерките са засегнати седем министри и високопоставени служители.
 
Агенция ТАСС посочва, че сред засегнатите са министърът на вътрешните работи Нестор Реверол, директорът на националното разузнаване Густаво Лопес, председателят на Върховния съд Майкъл Морено и главният прокурор Тарек Сааб.
 
 
По статията работи: Магдалена Иванова

Сидеров: Поздравявам Борисов, той води правилна политика по случая „Скрипал“

http://budnavarna.bg/32278-siderov-pozdravyavam-borisov-toj-vodi-pravilna-politika-po-sluchaya-skripal/

снимка: Будна Варна

До момента водим балансирана политика, за което поздравявам министър-председателя. В този случай трябва на много прецизни аптекарски везни да поддържаме отношения. Не трябва да се правят политически ходове и резки движения. Премиерът води правилна политика. Това заяви лидерът на Атака Волен Сидеров в кулоарите на парламента по повод българската позиция по случая „Скрипал“.

 

„Мотивът е, че случаят не е изяснен докрай, няма твърди доказателства за ролята на Русия в него и по този повод не сме длъжни да правим резки действия“, посочи той. Според него напрежението нараства, а моментът е много драматичен.

 

„Случаят „Скрипал“ щеше да е забравен досега, ако в Русия не беше тази смазваща победа на Путин. Този случай беше създаден според мен, за да дискридитира Путин за изборите. Това не се случи и в момента виждаме една ескалация на напрежението“, коментира политикът.

 

За да изразим конкретно мнение е необходимо да направим коалиционен съвет, за да можем да направим пълноценен анализ и да вземем правилно решение, заяви той.

 

„Сега виждаме натиск върху отделни държави в Европа да започнат дипломатическа война в Русия“, смята Сидеров. По думите му всяка държава има правото да защитава собствените си интереси. „Разрешението на цялата тази криза е да се седне да се преговаря, не да се задълбочава“, допълни още лидерът на Атака.

 

Източник: novini.bg

Материалът Сидеров: Поздравявам Борисов, той води правилна политика по случая „Скрипал“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Протест срещу подмяната на касовите апарати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QEaAlfVlq54/

Протест срещу подмяната на касовите апарати. Недоволните излизат на флашмоб пред Народното събрание под надслов “Оставете бизнеса да диша”.

Причината за протеста са промени в закона, задължаващи фирмите да сменят касовите си апарати.

От Агенцията за приходите обясниха, че причината е масовото укриване на данъци чрез манипулиране на софтуера. Хазната губи между 300 и 500 милиона на година, цитира Кросс.

Соломон Паси: Дипломацията е футбол, Русия играе ръгби, а ние балет

http://clubz.bg/66006-solomon_pasi_diplomaciqta_e_futbol_rusiq_igrae_rygbi_a_nie_balet

ПОЛИТИКА НДСВ Соломон Паси 16042016 1

Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред БНТ отношенията между Русия и Запада. Според него отзоваването на дипломати е ритуал, церемония, не е действие, което има реални последствия. Според Паси основният въпрос е дали България проявява солидарност със Запада и доокъде я проявява.

"Русия на Путин се държи недобре с България. Първо прехвърлиха кирилицата от България в Македония. След това обявиха, че съветската армия е спасила българските евреи. Капак на всичко беше визитата на руския патриарх. Ние имаме осмислена антибългарска политика на Русия на Путин от години насам. Не виждам никакъв смисъл да правим някакви много специални жестове към този човек", заяви Паси.

И обясни, че на международняи терен се играе по правилата на футбола, докато Русия играе по правилата на футбола.

"Ние, ако продължим така играем на правилата на балета. Няма как да се съчетаят на един терен. С Русия трябва да се говори с огромно уважение, но и с пълнио бойно съоражение. Да нападаш Русия е лудост, но да не се браниш от Русия е още по-голяма лудост", каза Паси.

Той обясни, че от Роналд Рейгън насам САЩ са изгонили над 200 руски дипломати, а Великобритания около 150 от 70-те години насам. Според Паси в България има "стотина шпиони" и ако бъдат върнати един-двама отношенията няма да пострадат много.

"Ние в момента сме подложение на такава неистова пропаганда, на каквато не сме били подложени дори когато влизахме в НАТО. Няма друга ядрена сила, на която толкова често да й се налага да се оправдава и да се извинява", каза Паси.

Той все пак изтъкна, че с Русия трябва да се работи, защото тя е важен партньор за борбата с тероризма, ядреното неразпространение и т.н. Според Паси Западът трябва да изгради нов тип отношения с Китай, например съвет НАТО-Китай. Той смята, че това може да изиграе благотворно въздействие в отношенията с Русия. Паси изтъкна, че за Русия трябва да се мисли като потенциален член на НАТО. По същия начин трябва да се мисли и за Турция като потенциален член на ЕС.

В мрежата завърши гласуването за закриването на консулства на САЩ в Русия

http://pogled.info/svetoven/v-mrezhata-zavarshi-glasuvaneto-za-zakrivaneto-na-konsulstva-na-sasht-v-rusiya.93459

/Поглед.инфо/ Потребителите на социалната мрежа Twitter в хода на гласуването, което беше организирано от посолството на Русия, взеха решение да закрият консулството на САЩ в Санкт–Петербург. За това се съобщава в акаунта на руската дипломатическа мисия.

Le Monde: Опитите да бъде наказана Русия само показват липсата на единство в Европа

http://pogled.info/svetoven/Le-Monde-opitite-da-bade-nakazana-rusiya-samo-pokazvat-lipsata-na-edinstvo-v-evropa.93460

/Поглед.инфо/ По времето, когато много страни на ЕС обявиха за изгонването на руски дипломати от своите страни, повече от десет европейски държави имат намерение да се въздържат от тази мярка, съобщава Le Monde. Сред страните, които не подкрепиха "координираното изгонване на дипломатите" са Австрия, Белгия, Гърция, България, Португалия, Словакия, Кипър, Малта и Люсембург. Според автора на статията подобна липса на единство чака Европа и при обсъждането за разширяване на пакета санкции по отношение на Москва.

От Германия е получен пълния комплект разрешения за строителството на газопровода Nord Stream 2

http://pogled.info/svetoven/evropa/ot-germaniya-e-poluchen-palniya-komplekt-razresheniya-za-stroitelstvoto-na-gazoprovoda-Nord-Stream-2.93461

/Поглед.инфо/ Днес компанията Nord Stream 2 AG получи разрешение за строителство и експлоатация на газопровода в германската изключителна икономическа зона (ИИЗ). Федералното ведомство по корабоплаване и хидрография издаде решение за строителството на 30-километровия участък в съответствие с Планинския закон на ФРГ.

Драматичните събития от 4 февруари 1997 г. и последиците от решенията на КСНС

http://pogled.info/bulgarski/dramatichnite-sabitiya-ot-4-fevruari-1997-g-i-posleditsite-ot-resheniyata-na-ksns.93462

/Поглед.инфо/ Целта на настоящата статия е да разгледа от историческо гледище събитията в България, случили се между 21 декември 1996 и 12 февруари 1997 г.

Изобретател научи триизмерен принтер да свири (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izobretatel-nauchi-triizmeren-printer-da-sviri-video-2087681

Изобретател, който конструира триизмерен принтер по свой проект, пусна видео в социалните мрежи, от което става видно как машината свири "Fur Elise" на Бетовен, съобщава агенция ЮПИ.

Деца откриха челюст на мастодонт по време на разходка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/deca-otkriha-cheliust-na-mastodont-po-vreme-na-razhodka-2087685

Три деца се натъкнаха на челюст на мастодонт по време на разходка край селцето Бовин на брега на река Мисисипи, съобщава сайтът Лайв сайънс, цитиран от БТА.

Северна и Южна Корея - все по-близо до среща

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-i-iuzhna-koreia-vse-po-blizo-do-sreshta-2087699

Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея започнаха преговори в демилитаризираната зона Панминчжон, за да подготвят предвидената за април среща между лидерите им - президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, предаде Асошиейтед прес. Сегашнит

Защо хъркаме, докато спим (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-hyrkame-dokato-spim-video-2087623

Хъркането е резултат от вибрации на меките тъкани на фаринкса, когато преминаването на въздуха е трудно. Повече от 30% от възрастното население страда от хъркане, а след 60 години – 60%.

Хъркането като звук е по-скоро социален проблем за другите, отколкото за хъркащия човек.
<

Софтуер може да предсказва смъртта

//dariknews.bg/novini/sviat/softuer-mozhe-da-predskazva-smyrtta-2087653

Руски програмисти от компанията Gero“ са разработили софтуер, който предсказва смъртта въз основа на извлечени данни от биомонитори на носими устройства, съобщава сайтът Лайф.

Сред носимата техника

Антибиотиците - заплаха за здравето, която всички игнорират

//dariknews.bg/novini/sviat/antibioticite-zaplaha-za-zdraveto-koiato-vsichki-ignorirat-2087644

Употребата на антибиотици по света се е увеличила с 65 процента между 2000 г. и 2015 г. най-вече в страните със средни и малки доходи, а това застрашава здравето, заявиха експерти, цитирани от Франс прес.

Как се пишат закони: 70% - променени повече от веднъж за 6 месеца

http://clubz.bg/66005-kak_se_pishat_zakoni_70_promeneni_poveche_ot_vednyj_za_6_meseca

Близо 70% от приеманите от Народното събрание закони са променени повече от веднъж за период от 6 месеца. Често пъти закони се ремонтират доли още преди да са влезли в сила. Това е едно от заключенията на проекта "Юридически барометър", който изследва начина, по който депутатите си вършат работата и какъв е крайният резултат от работата им. Начело на проекта е проф. Даниел Вълчев - бившият министър на образованието и вицепремиер е преподавател по право.

Последното издание на "Юридически барометър" е за периода юли - декември 2017 - това обхваща първите 6 месеца от мандата на 44-ия парламент. 

Например Данъчно-осигурителният процесуален кодекс е бил променян или допълват 6 пъти за посочения период. Това прави средно по веднъж в месеца. На перманентен ремонт са били подлагани още Законът за съдебната власт, Законът за местните данъци и такси и Законът за Комисията по финансов надзор – с по 5 изменения и допълнения. Общата статистика за първите 6 месеца от работата на действащите депутати е следната - обнародвани са 64 закона или средно между 10 и 11 закона месечно. От тях 5 са нови, 46  са изменения и допълнения в съществуващи нормативни актове, а ратификациите са 13.

Откроява се тенденция със заключителните разпоредби на даден законопропроект да се предлагат текстове в други закони, които нямат нищо общо с предмета на основната промяна. В последните години това е една от "любимите" законотворчески практики на управляващото мнозинство от ГЕРБ. Става дума не просто за синхронизиране на разпоредби между различните закони, а за съществени изменения в други закони. Проф. Вълчев даде като пример как чрез Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност се изменя например Законът за държавния служител, или как през закона за ползване на ядрена енергия се променя Законът за енергетиката. 

Според екипа на "Юридически барометър" отново има примери за закони, изменени още преди да влязат в сила. Пример: новият Закон за концесиите е бил допълнен веднъж преди да влезе в сила, а след влизането му с сила е бил променен още 2 пъти в рамките на 2 месеца. Средният престой на законопроектите в НС е около 2 месеца. Най-бързо приетият законопроект през настоящия период е Законът за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. (ДВ, бр. 103/2017 г.) – само за 1 ден след постъпването му в Народното събрание, се казва още в изследването.

Това е случаят, когато депутатите "по спешност" ремонтираха бюджета на НЗОК, запрашени от протести, след като първоначално управляващите от ГЕРБ бяха отрязали пациентите с редки заболявания от достъп до нови лекарства, плащани от Здравната каса за 2018 г.

За посочения период Конституционният съд е обявил за противоконституционни два нормативни акта, а президентът Румен Радев е упражнил правото си на вето 4 пъти в рамките на 6 месеца. За сравнение предшественикът му Росен Плевнелиев е налагал вето по веднъж за цялата 2015 и за цялата 2016 година.

Според "Юридически барометър" сред най-същестените и шумно дискутирани промени в законодателството за посочения период са следните:

  • Търговския закон, свързани с ограниченията при прехвърлянето на търговско предприятие и дружествени дялове при наличие на задължения за възнаграждения и осигуровки на работниците и служителите;
  • ЗИД на Гражданския процесуален кодекс, свързани с изпълнителното производство, призоваването, заповедното производство и основанията за касационно обжалване;
  • ЗИД на Наказателно-процесуалния кодекс, свързани най-вече с въведеното разпоредително заседание променената подсъдност на корупционните престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности (преминаха към специализирания наказателен съд).

* Юридически барометър е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България, която стартира през 2010 г. Изследването излиза на всеки шест месеца. Досега са представени 15 броя на "Юридически барометър", ръководител на проекта е проф. Даниел Вълчев.

Артистична група “7+” с провокативна изложба в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OVmthRmanoA/

7Изложба на Артистична група “7+”ще бъде подредена в Галерията на ДХБ, на ул. „Александровска” 22 в Бургас. Тя ще бъде открита от изкуствоведа Пенка Седларска на 2 април 2018 г. , от 18.00 часа.

Това  е втората изложба на създадената през март 2014 г. артистична група на художници от Поморие, Несебър и Бургас. Първата им съвместна изява бе в Поморие с новаторския проект „Сънят“, който провокира към “събуждане” и осмисляне на “спящите” отговори, които търсим в живота, без да подозираме, че се намират вътре в самите нас.

Сега темата е „Тишина“ и включва произведения извън картинното пространство, продукт на нови търсения чрез съвременни художествени форми –  пърформанс, видео, пластично изкуство, изкуствоведски труд, анализ, пластики , мултимедия и др. Девет творци имат удоволствието да предадат посланията  на един свят на уединение, чрез  различно изразяване и прилагане на свободните форми на съвременното изкуство.

Албена Попова, Георги Любенов, Ирена Иванова, Йоанна Тодорова, Мария Алексиева, Нели Тодорова, Николай Славов, Севдалина Проданова и Янко Василев са авторите, които ще представят в Галерията на Дружеството на бургаските художници своето предизвикателство за размисъл. Автор на плаката  е Рослава Джамбазова.

Чрез  Артистичната група “7+” те обединяват Бургас, Поморие, Несебър и Пловдив.  Изложбата „Тишина“ може да бъде разгледана  от 2 до 15 април. Заповядайте!

Табели от 4001 до 4500 пускат в КАТ-Варна

http://budnavarna.bg/32276-tabeli-ot-4001-do-4500-puskat-v-kat-varna/

Днес, 29 март, в Деловодството на сектор „Пътна полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ на ОДМВР – Варна, на бул. „Ян Хуняди“ № 5, започва приемането на заявления за право на използване на регистрационни номера по избор от „4001“ до „4500“ от серия ВТ. Номерата са комбинация от две правоъгълни табели от Тип 1.
Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своя избор.

Материалът Табели от 4001 до 4500 пускат в КАТ-Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шкафчета за 3 млн. лева ще правят леки ученическите раници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6786489

Шкафчета  за  3 млн. лева ще  правят леки ученическите  ранициТежки са!”, в хор отговарят учениците от 5-и “д” клас от столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” на въпроса дали раниците им тежат. 11-годишната Габриела Тодорова пожела доброволно да се претеглят раницата ѝ. Кантарът показа 5,5 кг И този резултат излезе, въпреки че децата в този ден имаха 6 часа,

Огромна змия, по-голяма от анаконда, живеела в Сибир, очакват я скоро да излезе на лов

https://petel.bg/Ogromna-zmiya--po-golyama-ot-anakonda--zhiveela-v-Sibir--ochakvat-ya-skoro-da-izleze-na-lov__257532

Снимка Булфото Всички знаят, че анакондата е най-голямата змия в света. Има обаче малобройни племена в Сибир, според които в техните краи...

Сигнал до "Петел": Шофьор на градския транспорт във Варна ме засече, а после ми се смееше в лицето

https://petel.bg/Signal-do-Petel--SHofor-na-gradskiya-transport-vav-Varna-me-zaseche--a-posle-mi-se-smeeshe-v-litseto__257534

Снимка Булфото За много неприятен инцидент, завършил с жалба в полицията във Варна, разказа читател на "Петел". Ето какво разказа чов...

Ключов ден за Бойко Борисов и посланика ни в Русия

https://petel.bg/Klyuchov-den-za-Boyko-Borisov-i-poslanika-ni-v-Rusiya__257535

Снимка Булфото Започват консултациите между посланика ни в Русия и министър- председателя Бойко Борисов. Късно снощи от Москва се завър...

Бодро крачим към Трета световна? Или когато амбициите подменят договорите, ситуацията излиза извън всякакъв контрол!

http://pogled.info/svetoven/bodro-krachim-kam-treta-svetovna-ili-kogato-ambitsiite-podmenyat-dogovorite-situatsiyata-izliza-izvan-vsyakakav-kontrol.93457

/Поглед.инфо/ Скрипал, Скрипал – той не умря, но той е навсякъде!!! Той е в експулсирането на дипломати и във воплите на Запада, той е в претенциите към Русия, той е в нарушението на конвенциите и на здравия разум… Помислих си, че вече съм имал същото усещане. И си спомних! Преглеждах приложението на сп. НИВА от лятото на 1914 г. Някакво „дежа вю”… същите правилни хора, надигане на нещо уж правилно, но ирационално и безумно. Демонстрации в подкрепа на използването на сила… И мирът се срути, срути се до касапница, до почти петгодишна касапница, която беше надмината едва от следващата световна война. А уж нормални хора, здравомислещи и правилно говорещи държавни мъже, доведоха до световна война. Общо взето от жалкия идиот Скрипал правят ерцхерцог Фердинанд, застрелян от Принцип в Сараево. Впрочем, застреляха го заедно с жена му. Има ли паралел?! Дъщеря-жена – каква е разликата?!

Разкъсана облачност, температури 13-18 градуса днес!

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8-13-18-%d0%b3%d1%80/

Днес в много  райони валежите ще спрат и облачността ще намалее, и над страната ще се установи ясно време. Вятърът ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°. Днес ще е предимно слънчево, след пладне над западните райони с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд над масивите от Западна България с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър, който след обяд в ниските части ще се ориентира от югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 0°.

Материалът Разкъсана облачност, температури 13-18 градуса днес! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Планови прекъсвания на тока в Пиринско, ето къде…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba-8/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 – 30 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

 

Област Благоевгра
Община Банско

На 29.03.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Банско: България, Кирил и Методи, местност Рупчовец, Отец Паисий, Стефан Стамболов, Тодор Александров
На 29.03.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Баня, Общ. Разлог: III, Кв. 49, Iv, Кв 29, IvI-348, Кв.29, Xl, Кв.41, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, Имот С Пл.№813, местност Бански път, местност Камено, местност Конещица Пи, местност Конищица, местност Почивачката, Неизвестна, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Пета, Тридесет и Първа, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тридесет и Шеста, Тридесета, Тринадесета, УПИ I-056017, М. Бански път, УПИ XIx-610 Кв 44, Х-276 Кв.25, Четвърта, Четиридесет и Втора, Четиридесет и Осма, Четиридесет и Пета, Четиридесет и Първа, Четиридесет и Седма, Четиридесет и Трета, Четиридесет и Четвърта, Четиридесет и Шеста, Четиринадесета, Шафле Дере, Шеста, Шестнадесета
Общиина Гоце Делчев
На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Лъжница: Ал.Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Елена Лефтерова, Ивайло, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Опълченска, Прогрес, Стопански Двор, Христо Ботев, Юрий Гагарин
На 29.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 11:30 – 12:00 ч./ – Гоце Делчев: 19-ти Октомври, Kурортен Kомплекс Попови Ливади, Бабуна, Беласица, Борис Чанджиев, Витоша, Вихрен, Гоце Делчев, Григор Пърличев, Гьорче Петров, Даме Груев, Димитър Стоянов, Добруджа, Дунав, Енос, Завоя на Черна, Захари Стоянов, Иван Кюлев, Иван Скендеров, Иларион Макариополски, Казармата, Кичево, Клокотница, Кмет Никола Атанасов, Лозенград, М. Бербат Хендек, Марица, местност Бербат Хендек, Мидия, Митрополит Макарий, Никола Мандушев, Никола Петков, Ниш, Ореляк, Панаирски Ливади-Продължение, Пирот, Полковник Борис Дрангов, Попови Ливади, Преспа, Райко Джинзифов, Сан Стефано, Саук Бунар, Свещник, Серес, Сливница, Спаска Фурнаджиева, Средна, Стара Планина, Стефан Веркович, Стефан Захариев, Стефан Стамболов, Стойо Льондев, Стражин, Страцин, Струга, Търговска, Хр.Смилянов 38а, Христо Силянов, Чаталджа, Шар Планина, Щип
На 29.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 11:30 – 12:00 ч./ – Средна
На 29.03.2018 г. /12:30 – 13:00 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Бяло Море, Гоце Делчев, Илия Батаклиев, Калапот, Кирил и Методий, местност Мочура, неуточнен адрес, Отец Паисий, Панаирска Ливада, Панаирски Ливади, Панаирски Ливади-Продължение, Пейо К.Яворов, Попови Ливади, Рила, Руен, Серес, Симеон Радев, Солун, Търговска, Търлис, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Симеон, Цариброд, Царица Йоана

Община Петрич
На 29.03.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Вишлене; Габрене: местност Златарево; Гега: Боровичко, Боровичкото; Долене; Долна Крушица: местност Златарево, местност Лъката; Долна Рибница; Драгуш; Дреновица; Зойчене; Кладенци, Общ. Петрич; Кукурахцево; Мендово: Слопотец; Петрич, Общ. Петрич: Капитан Никола Парапанов, местност Златарево, местност Иловица; Право Бърдо; Първомай, Общ. Петрич: Антон Попов, Беласица, Вардар, Георги Измерлиев, Златарево, извън регулацията, Македония, Маркови Кладенци, местност Алачевото, местност Орешката, местност Стопански Двор, местност Чалията, Младост, Москва, Огражден, Опълченска, Отец Паисий, Преслав, Рила, Русия, Хоризонт, Яне Сандански; Струмешница: Струмешница; Чурилово; Чуричени: 000248, местност Куково;
На 29.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Княз Борис I;
На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Местост Марковица;
На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Беласица, Бистрица, Княз Борис I, Кукуш, Маркова Скала, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Пощенска;

Община Разлог
На 29.03.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 12:30 – 13:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Деветнадесета, извън регулация С.Баня, извън регулацията; Белица, Общ. Белица: Владимир Поптомов, Двадесет и Трета, Девета, извън регулация, местност Андрианов Чарк, неуточнен адрес, Р-Н Стопански Двор; Горно Краище; Елешница, Общ. Разлог: 9-ти Май, Безименна, Братя Миладинови, Варош, Васил Бельов, Васил Левски, Втора, Възраждане, Георги Димитров, Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, Иван Вазов, Имот 026026, Кокиче, Комсомолска, Лале, М.Долни Мин.Бани, Мечта, Минно Селище, Младост, неуточнен адрес, Пирин, Победа, Първа, Рила, Родопи, Трета, Тринадесета, Цар Калоян, Цар Симеон, Четвърта, Шеста; Краище, Общ. Белица: 39270.25.208, І-500, Кв.35, Втора, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, неуточнен адрес, Осма, Пета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Усоето, Четвърта, Шеста, Шестнадесета; Разлог: Александър Стамболийски;
Община Сандански
На 29.03.2018 г. /09:45 – 11:00 ч./ – Хърсово, Общ. Сандански: Бели Брег, местност Падарката
На 29.03.2018 г. /11:00 – 13:00 ч./ – Левуново: Гоце Делчев, местност Стопански Двор, Яне Сандански
На 29.03.2018 г. /14:00 – 16:00 ч./ – Сандански: неуточнен адрес, Р-Н пътно Управление

Община Сатовча
На 29.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 09:00 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методий, Климент Охридски, Лале, МВЕЦ Црънча, Места, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
На 27.03.2018 г. /15:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методий, Климент Охридски, Лале, Места, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
На 29.03.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Вълкосел: Бачо Киро, Бистрица, Божур, Бр.Миладинови, Бузлуджа, Димчо Дебелянов, Лилия, Места, Михаил Антонов, Нерезе, неуточнен адрес, Никола Калъпчиев, Прогрес, Първи Май, Светиката, Чавдар, Шипка
На 29.03.2018 г. /12:30 – 16:30 ч./ На 30.03.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Кочан: Антон Иванов, Бузлуджа, Васил Левски, Вергил Ваклинов, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, местност Стопански Двор, Младост, неуточнен адрес, Никола Парапунов, Отец Паисий, Панайот Хитов, Пирин, Площада, Победа, Пролет, Рила, Родопи, Свилен Русев, Септемврийска, Христо Ботев

 

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прекъсвания на тока в Пиринско, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Близнаци отърсете се от лошите мисли, Скорпиони използвайте силата на думите, Риби пазете си силите

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5/

Дневен хороскоп за 29.03.2018 година

Овен

Тази сряда е добре да анализирате всичко, което ви се е случвало, да го анализирате и да помислите дали някъде не сте сбъркали и как да действате по-добре в бъдеще. Денят е много подходящ за това и не трябва да го пропускате.

Телец

Тази сряда насочете всичките си сили към реализацията на замислите и плановете си. Бъдете внимателни в действията си, тъй като денят е благоприятен за вас но ви вменява и известни отговорности, които не трябва да пренебрегвате.

Близнаци

Тази сряда е ден за пречистване. Отърсете се от тревогите, лошите мисли и всичко, което носи отрицателни емоции в душата ви.

Рак

Тази сряда ще бъдете по-емоционални от обикновено. Ще изпитвате необходимост от общуването и взаимодействието с други хора. Хладното отношение, равнодушието и коравосърдечието, буквално ще ви вадят от равновесие.

Лъв

Днес денят ви е възможно да бъде изпълнен с непредвидими и неочаквани събития. Не позволявайте те да ви обезсърчат, а напротив – проявете амбиция и им противодействайте пълноценно.

Дева

Тази сряда няма да ви липсва енергия. Използвайте я отговорно и за градивни цели, а не за разрушаването на нещо направено от други хора, дори и те да са ви конкуренти. Започнете нещо активно и действайте съзидателно.

Везни

Тази сряда е добре да приемете нещата такива, каквито са. Не проявявайте недоволство от живота, обстоятелствата от действията на околните и дори и от себе си. Това само може да ви докара някакви неприятности. Бъдете оптимисти.

Скорпион

Тази сряда бъдете много премерени в изказванията си и да внимавате за всяка казана дума. И най-малката лъжа е способна да развали отношения градени дълго време. Ако искате да постигнете нещо, вярвайте в силата на думите и ги използвайте правилно.

Стрелец

Тази сряда всяко преместване на мебелите или дребни ремонти ще протекат без да ги усетите и ще донесат още уют в дома ви.

Козирог

Тази сряда е подходящ ден да се освободите от товара, като си признаете направената грешка. Хората са казали, че признат грях е половин грях. Възползвайте се смело от тази възможност и няма да съжалявате.

Водолей

Всичко, което започнете днес ще ви донесе печалба. Това ще ви голяма увереност в собствените ви възможности и ще ви подтикне да действате по същия начин в различни ситуации. Бъдете внимателни, защото не всички ситуации са еднакви.

Риби

Тази сряда ще сте изпълнени със сили и няма да усетите никакви признаци на умора. Все пак ще трябва много да внимавате, да не прескочите онзи праг, след който възстановяването на силите ви ще е много трудно.

 

Материалът Звездите за днес: Близнаци отърсете се от лошите мисли, Скорпиони използвайте силата на думите, Риби пазете си силите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вашингтон се движи към отказ от политиката за един Китай

http://pogled.info/svetoven/vashington-se-dvizhi-kam-otkaz-ot-politikata-za-edin-kitai.93449

/Поглед.инфо/ В последно време в американско-китайските отношения се случват събития, способни да доведат до сериозно изостряне. Към първите симптоми на търговска война между САЩ и КНР се добавя и заплахата на САЩ от традиционната политика на Един Китай.

Западът започна война на разузнавания без правила

http://pogled.info/svetoven/zapadat-zapochna-voina-na-razuznavaniya-bez-pravila.93450

/Поглед.инфо/ Заявленията на Лондон, че всъщност страните от Запада гонят не просто дипломати, а изключително руски шпиони, предизвиква усмивка. Но зад това самохвалство стои реално намерение да се нанесе удар именно по позициите на руските специални служби в чужбина. В посолствата на западните страни шпиони също има и ответният удар на Русия ще бъде неминуем. Защо Западът обявява на Москва война на разузнаванията.

Банкрутът на „Ремингтън“ е предвестник на политическата смърт на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/bankrutat-na-remingtan-e-predvestnik-na-politicheskata-smart-na-tramp.93451

/Поглед.инфо/ Най-старият производител на оръжие в САЩ – легендарната компания „Ремингтън“ обяви банкрут. По-рано същата участ застигна „Колт“. Причината е разпада на пазара на цивилното оръжие, любовта към която у американците се оказа силно преувеличена. Всичко това нанася сериозен удар по позициите на Тръмп и предвещава вече неговия банкрут – този път политически.

Каква всъщност е причината за смъртта на Гагарин

http://pogled.info/svetoven/russia/kakva-vsashtnost-e-prichinata-za-smartta-na-gagarin.93452

/Поглед.инфо/ Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбива заедно с инструктор на изтребител МиГ-15УТИ заради погрешна команда от земята. Това се разказва от член на подкомисия, която влиза в голямата правителствена комисия, която разследва причините за тази катастрофа, Арсений Миронов (пилот, доктор на техническите науки, през 80-те години оглавява Полетно-изследователски институт „Громов“).

Случаят Скрипал: Също като нацисткото подпалване на Райхстага и провокацията в Гливице

http://pogled.info/svetoven/sluchayat-skripal-sashto-kato-natsistkoto-podpalvane-na-raihstaga-i-provokatsiyata-v-glivitse.93453

/Поглед.инфо/ Половината от държавите-членки на ЕС приеха решение за изгонване на дипломати на Руската федерация в знак на солидарност с Лондон по случая "Скрипал"; въпреки че британските власти не представят никакви доказателства за „руско участие”.

Михаил Хазин: За трагедията в Кемерово, случая Скрипал и за категоричен отказ от либералната концепция

http://pogled.info/svetoven/russia/mihail-hazin-za-tragediyata-v-kemerovo-sluchaya-skripal-i-za-kategorichen-otkaz-ot-liberalnata-kontseptsiya.93454

/Поглед.инфо/ Трагедията в Кемерово отново повдига фундаментално важен въпрос: доколко концепцията за либералната приватизация е съвместима с нормалното съществуване на обществото.

За изтеглянето на българския посланик от Москва на консултации в София

http://pogled.info/bulgarski/za-izteglyaneto-na-balgarskiya-poslanik-ot-moskva-na-konsultatsii-v-sofiya.93456

/Поглед.инфо/ Какво значение има дали за първи път сега изтегляме посланика си от Москва на консултации ? Както в спорт-тотото актът може да се коментира с „1”, „Х”, „2”, но при липса на „поне щипка” текуща оперативна инфо, а не на мейнстриймова от казионните и имитационни СМРАД (= средства за масова реклама, агитация и дезинформация), е несериозно да се коментира. Засега изтеглянето изглежда по-скоро на удачнa гъвкавa компромисна реакция.

Все повече българи теглят бързи кредити

https://petel.bg/Vse-poveche-balgari-teglyat-barzi-krediti__257530

Снимка Булфото Все повече българи теглят бързи кредити и лизинг, за да покрият конкретна нужда. Това показват данните на колекторските ...

Дневен хороскоп: Неприятности застигат три от зодиите, останалите пък ще се убедят, че ...

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Nepriyatnosti-zastigat-tri-ot-zodiite--ostanalite-pak-shhe-se-ubedyat--che----__257531

Източник lamqta.com Овен  Днес не трябва прекалено много да се надявате на своето обаяние и умение да убедите Вашия любим човек в каквото и ...

Тръмп и Мей: Ще разбием руските шпионски мрежи

http://clubz.bg/66004-trymp_i_mej_shte_razbiem_ruskite_shpionski_mreji

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря снощи с британската министър-председателка Тереза Мей по телефона за експулсирането на руски дипломати от двете западни страни в отговор на отравянето на бившия руски шпионин в Англия Сергей Скрипал, съобщи в комюнике Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Двамата лидери бяха единодушни за необходимостта от разбиване на шпионските мрежи на Русия в Обединеното кралство и Съединените щати, от ограничаване на руските незаконни дейности и от предотвратяване на химически атаки на териториите на двете страни", се казва в текста. 

Берлин и Лондон ще продължават да се противопоставят на "нарастващата руска агресия" става ясно от разговор по телефона между германската канцлерка Ангела Меркел и британската премиерка Тереза Мей, съобщи ТАСС.

Мей е благодарила на колежката си за "силната подкрепа и солидарност" с Лондон по случая с отравянето на руския агент и поведението на Русия.

Вашингтон вече изгони 60 руски дипломати, като обяви че повечето от тях са кадрови шпиони, Лондон експулсира 23 служители на посолството, а Берлин - 4 пратеници на Москва.

Преди постоянно пиех студена вода, но след като прочетох за вредите, вече винаги пия топла

https://petel.bg/Predi-postoyanno-pieh-studena-voda--no-sled-kato-prochetoh-za-vredite--veche-vinagi-piya-topla__257528

Чаша студена вода изглежда толкова изкушаваща, особено в по-топлите дни. Това обаче може да е причина за някои здравословни проблеми, с ко...

"Гардиън": 11 обещания за брекзита, които няма да бъдат спазени

http://clubz.bg/66003-gardiyn_11_obeshtaniq_za_brekzita_koito_nqma_da_bydat_spazeni

Снимка openeurope.org.uk

Единайсет обещания за излизането на Великобритания от ЕС, които няма да бъдат спазени, представя британският вестник "Гардиън", цитиран от "Фокус".

Вижте ги:

1) Брекзит ще бъде лесен и няма недостатъци

Според британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис „Брекзит няма да има недостатъци, а само преимущества“ - обявено на 10 октомври 2016. Сега Дейвис казва: „Никой не се е преструвал, че ще бъде лесно. Винаги съм казвал, че преговорите ще бъдат трудни, сложни и с конфронтация на моменти".

2) Преговорите за търговското споразумение ще се водят заедно с преговорите по напускането

Реалността обаче е различна.

3) Великобритания няма нужда от преходен период и ако има такъв, то тя няма да се подчинява на европейското право през този период

Реално Обединеното кралство ще спазва европейските закони през 21-месечния преходен период.

4) Преходния период ще служи за да се приложи крайното търговско споразумение, което ще бъде готово към деня на Брекзит 

Всъщност преходния период ще е нужен, за да се преговаря за бъдещите отношения. Според много европейски столици преходния период няма да е достатъчен за постигане на търговско споразумение и ще бъде удължен.

5) Преходът ще е кратък, но с отворен край 

Преходния период ще е 21 месеца.

6) Великобритания няма да дължи пари на ЕС след като напусне през март 2019 година 

Реално Великобритания ще заплати между 40 и 45 милиарда евро през преходния период.

7) Новите търговски споразумения с трети страни ще са готови към 29 март 2019

Обединеното кралство ще може да започне търговски преговори с трети страни чак през преходния период, но те ще могат да се прилагат чак след декември 2020 година.

8) Високотехнологични митнически решения ще направят преминаването на границите безпроблемно

Точно обратното - премиерката Тереза Мей смята, че митническата инфраструктура ще сработи трудно и ще отнеме време.

9) Свободното придвижване ще приключи на 29 март 2019 година и след това ще има различен имиграционен режим

Реално то ще продължи. Само ще е необходима регистрация на новодошлите.

10) Европейският съд няма да има юрисдикция върху Великобритания след Брекзит 

Съдът ще има юрисдикция през преходния период, а за гражданските права - и по-нататък.

11) Великобритания ще си върне контрола върху риболова

ЕС ще има достъп до британските води през преходния период и настоява за реципрочен достъп, като условие за бъдещи търговски споразумения. 

Богатите избират между 6 решения на проблема със смъртта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6784489

Богатите избират  между 6 решения на  проблема със смърттаЧовечеството обаче ще трябва да почака, преди да постигне вечния живот Искате да живеете вечно? Някои милиардери, които вече са недосегаеми по всякакъв друг начин, решиха, че заслужават също така и да не умират. Затова и редица биотехнологични компании, подхранвани от богатството на Силициевата долина,

Юлия Кръстева отрича да е била агент "Сабина"

http://clubz.bg/66002-yuliq_krysteva_otricha_da_e_bila_agent_sabina

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", издание на "Нувел обсерватьор". Медията обаче публикува част от досието й, от което е видно кога е била вербувана, предаде Франс прес.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. То вреди на репутацията ми и е петно върху работата ми, добавя тя.

"Някой иска да ми навреди", категорична е Кръстева.

"Обс" посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание - "Литературен вестник", което я подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г.".

Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина".
Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи.

Документът от Държавна сигурност, публикуван в списанието.

Документът е получен от Комисията по разсекретяване на досиетата по искане на "Нувел обсерватьор". Материалът е написан от Жан Батист Ноде. Същият автор преди два дни направи разкритията, че в България масово се издават документи за българско гражданство на хора, които нямат никакви български корени. По този начин в Европа могат да проникнат и терористи, написа той.

Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Скрипал отровен с новичок, намазан на входната врата на дома му

http://clubz.bg/66001-skripal_otroven_s_novichok_namazan_na_vhodnata_vrata_na_doma_mu

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервнопаралитично вещество във Великобритания, вероятно са били изложени на токсината на входната врата на дома им във Великобритания според британската полиция, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. Както стана известно поразяващата субстанция се нарича новичок и е изобретена в Русия.

Британското правителство обвини Русия за атаката с бойно отровно вещество срещу бившия агент на руското Главно разузнавателно управление, издал имената на много руски агенти във Великобритания. Москва отрича обвиненията, довели до незапомнена дипломатическа криза между Русия и западния свят. 

Специалистите са констатирали, че най-висока концентрация на нервнопаралитичното вещество до момента се регистрира на входната врата на дома на двамата в Солсбъри, в Югозападна Англия, се казва в съобщение на Скотланд ярд - криминалния отдел на полицията.

"Затова смятаме, че баща и дъщеря Скрипал са имали първо съприкосновение с отровата именно там", написа в Туитър шефът на контратерористичния отдел на лондонското полицейско управление Дийн Хейдън. 

Следи от веществото са били открити и на други места, изследвани от експертите през последния месец, но концентрацията там е била по-малка. Затова домът на двамата остава главен обект за работа на детективите, разследващи случая.

 

Скрипал и дъщеря му бяха открити в безпомощно състояние на улицата в Солсбъри на 4 март и оттогава са в реанимация, където британските лекари се борят за живота им, припомня БТА.

Отравянето на руския шпионин стана причина за най-мащабния дипломатически скандал и масовото експулсиране на дипломати след Втората световна война. Западни държави се солидаризираха с Великобритания и изгониха над 100 представители на Москва по целия свят. България засега се ограничи с привикване на посланика ни в Москва за консултации.

 

Тайната на уникалното розово езеро Хилиър

https://petel.bg/Taynata-na-unikalnoto-rozovo-ezero-Hiliar__257526

Каквото и да си говорим, езерото Хилиър, разположено на остров Мидъл в югозападната част на Австралия, е невероятен природен феномен. Не с...

Посланикът ни в Москва се върна, консултациите почват от четвъртък

https://petel.bg/Poslanikat-ni-v-Moskva-se-varna--konsultatsiite-pochvat-ot-chetvartak-__257529

Българският посланик в Москва Бойко Коцев кацна на летище София. Какъв беше първият му коментар за скандала?  „Както знаете има процед...

Започвайте чистенето с бърсане на прах и ползвайте различни кърпи за идеално чист дом

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779278

Започвайте чистенето с бърсане на прах и ползвайте различни кърпи за идеално чист домПускайте празна пералня поне веднъж месечно, за да не миришат дрехите Пролетта настъпи (поне астрономически), Великден наближава, а с тях е свързано голямото пролетно почистване. Има обаче списък от вредни хигиенни навици, които много домакини имат и не знаят, че вместо домът им да лъщи от чистота, постигат обратния ефект.

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

https://petel.bg/Polsha-podpisa-nay-golyamata-si-voenna-sdelka-v-istoriyata__257525

Полша подписа договор със Съединените американски щати за въздушната противоракетна система Patriot, предаде Bloomberg. Стойността на споразуме...

Папа Франциск: Мафиотите нямат право да се наричат християни

https://petel.bg/Papa-Frantsisk--Mafiotite-nyamat-pravo-da-se-narichat-hristiyani__257524

Папа Франциск посвети днешната обща аудиенция във Ватикана на дните преди католическия Великден, който се празнува в неделя.   "Исус...

България става член на НАТО

https://www.actualno.com/chronicles/bylgarija-stava-chlen-na-nato-news_666559.html

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност със следната хронология. Членството на България в НАТО се поставя за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 г., когато Соломон Паси внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор. След по-малко от месец – на 13 юли 1990 г., с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване