Сръбски бойни самолети летяха край границата с Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787091

Сръбски бойни самолети летяха край границата с КосовоБойни самолети на сръбската армия летяха в продължение на 20 минути вчера над южна Сърбия, предизвиквайки уплаха сред населението, съобщиха албанските медии и пубилкуваха снимки на самолетите. Вестник "Вечерне новости", позовавайки се на неофициални информации, съобщи, че четири самолета са летяли над района на Прешево, до границата с Косово,

Масови проверки на пожарната в църкви и търговски обекти

https://petel.bg/Masovi-proverki-na-pozharnata-v-tsarkvi-i-targovski-obekti__257586

Преди Великден - масови проверки извършват от пожарната в църквите и големите търговски обекти в цялата страна. Огнеборците ще проверява...

Дипломатически скандал: Реакциите в парламента

https://petel.bg/Diplomaticheski-skandal--Reaktsiite-v-parlamenta__257587

Кадър Нова тв Коалиционните партньори в управлението провеждат телефонни разговори с премиера Борисов, но негово ще е крайното решение...

Предупреждения за спам атака в страната

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OjBUayPv1QE/

ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщиха от пресцентъра на МВР.О т 20 март в страната е активна спам атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, уточняват от вътрешното министерство.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране (потребителски имена и пароли) или финансови платежни инструменти (данни от дебитни и кредитни карти) под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. И отбелязват, че във всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.

Десетки загинаха при размирици и пожар във полицейски участък във Венецуела

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginaha-pri-razmiritsi-i-pozhar-vav-politseiski-uchastak-vav-venetsuela-news277357.html

Размирици и пожар в килиите на венецуелски полицейски участък в централния град Валенсия доведоха до смъртта на 68 души в сряда, предаде Ройтерс, цитирайки местните власти и очевидци. Полицията разпръсна със сълзотворен газ членове на семействата, очакващи новини пред участъка. Властите не съобщиха информация за случилото се до късно вечерта. Прокуратурата е назначила четирима прокурори, които да изяснят как точно са се развили трагичните събития, довели до смъртта на десетки хора, заяви в Туитър главният прокурор Тарек Сааб. Според Хесус Сантандер, представител на властите на щата Карабобо, съдебните лекари определят броя на жертвите, а един полицай е прострелян в крака. Пожарната е изгасила пламъците.  По първоначални сведения бунтът е започнал с вземане на охранители за заложници и подпалване на дюшеци от затворниците, предаде ДПА.   Венецуелските затвори са печално известни като пренаселени и пълни с оръжия и наркотици. Размириците с десетки жертви не са рядкост. Заради пренаселеността на затворите силите на реда са длъжни да използват полицейските участъци за продължително задържане на заподозрени, на практика като временни затвори. В много от венецуелските затвори от десетилетия няма ред и не се спазва законът. Затворници често носят открито автоматични оръжия и гранати, използват наркотици, а надзирателите не могат да им попречат. "В тези подземия има хора, за които властите не знаят, че съществуват, защото не се осмеляват да влязат", казва венецуелският активист за правата на затворниците Умберто Прадо, цитиран от БТА.

Електронното ЕГН: Проектът за 24 млн. лв. е на финалната права

http://www.struma.com/bulgariya/elektronnoto-egn-proektut-za-24-mln-lv-e-na-finalnata_132269/

По-защитени ли ще бъдем с новата система за идентификация?

Електронната идентификация е на финалната права. Т.нар. електронно ЕГН ще бъде вградено в новите лични карти, подобно на новите паспорти.

Новата електронна система за идентификация ще осигурява достъп до база данни в интернет, информация, необходима за допълнителна проверка на самоличността ни, както и за различни държавни услуги, от които ще можем да се възползваме дистанционно. Чиповете с електронно ЕГН ще струват 24 милиона лева. Средствата идват от Европа.

Новата система...

Продължава

Поредното огромно отличие за Volvo

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/porednoto-ogromno-otlichie-za-volvo-6080785

След като XC40 стана „Автомобил на годината в Европа“, сега XC60 е „Световен автомобил на годината“.

Предлагат създаването на нов орган, който да следи качество на храните в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787093

Предлагат създаването на нов орган, който да следи качество на храните в ЕСНов общоевропейски орган, който да следи дали се спазват единни стандарти за качество на храните в целия Европейски съюз, би струвал около 300 000 евро. Това каза пред БНТ евродепутатът Андрей Новаков. Според него компаниите злоупотребяват с факта, че всяка от държавите-членки има свои органи за контрол и така не могат да бъдат хванати навреме

Тръгват протест срещу подмяната на касовите апарати

http://www.moreto.net/novini.php?n=371615

Протест срещу подмяната на касовите апарати. Недоволните излизат на флашмоб пред Народното събрание под надслов "Оставете бизнеса да диша". Причината за протеста са промени в закона, задължаващи фирмите да сменят касовите си апарати.

Твърд с Русия, личен флирт с Путин

http://clubz.bg/66024-tvyrd_s_rusiq_lichen_flirt_s_putin

Американски медии водят списък с лица, попаднали под критиките или обидите на Доналд Тръмп преди и след избирането му за президент. Седмица след седмица списъкът става все по-дълъг. Липсва единсвено името на руския президент Владимир Путин.

Тръмп запази мълчание, след като в понеделник САЩ изгониха 60 руски дипломати. Така става все повече ясно как да се нарече парадоксът Тръмп – Путин: реториката на президента на САЩ и действията на неговото правителство са в противоречие.

Изговането на дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл са резултат от продължително развитие.

Още миналото лято американското правителство нареди затварянето на руското консулство в Сан Франциско. Така руснаците вече нямат присъствие на Западното крайбрежие.

Защитниците на Тръмп твърдят, че, в сравнение с прешественика си Барак Обама, той води по-твърда политика спрямо Путин. Като един от примерите те сочат решението на американското правителство от края на 2017 г. да се продадат на Украйна оръжия на стойност от 47 милиона долара, включително 210 ракети. След избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. правителството на Обама отказа да доставя на Киев смъртоносни оръжия.

И в Сирия правителството на САЩ рискува конфронтация с Русия. Всичко започна през пролетта на 2017 г. с бомбардировка на летищен комплекс на сирийския диктатор Башар Асад, чийто съюзник е Путин. През февруари т. г. последва въздушно нападение, погубило руски наемници в Сирия.

Под натиска на Конгреса американското правителство реагира на кибератаките и опитите на Русия да повлияе на президенските избори през 2016 г., като американското финансово министерство наложи миналата седмица санкции спрямо 19 руски граждани и организации.

Всяка от тези стъпки беше предприета без изявления от страна на Тръмп.

Така наблюдатели във Вашингтон гадаят дали е налице обхватна стратегия за отношенията с Русия. В националната стратегия за сигурност на правителството на Тръмп Русия, както и Китай, са категоризирани като “ревизионистка власт”, но няма отговор доколко Тръмп се съобразява със стратегически документи. Прави впечатление и разнобоят между думи и дела.

Има различни опити да се обясни отказът на Тръмп да критикува Путин. Първият е от времето, когато Тръмп обяви кандидатурата си за президент на САЩ и публично се възхищаваше на Путин. Правеше го така, както и по отношение на мнозина автократи. Те бяха на една и съща вълна, доказа го и Тръмп с твърдението си, че с Путин ще се разбира добре.

След като Путин поздрави Тръмп за избора му за президент на САЩ, представител на американското правителство заяви, че президентът Тръмп е убеден – по-добри отношения между двете страни са възможни, едва когато се подобрят отношенията между двамата лидери.

Благослокнните към Тръмп смятат, че той води двойна стратегия – твърда политика на правителството му и личен флирт с Путин.

Като кандидат за президент на САЩ в първата си реч по въпросите на външната политика Тръмп заяви: “Като нация трябва да сме непредвидими.”

Що се отнася до Русия, това му се удава.

...

Алън Касиди е кореспондент във Вашингтон на швейцарски и германски издания, включително на мюнхенския всекидневник “Зюддойче Цайтунг”, откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.

По-топло днес

http://www.struma.com/bulgariya/po-toplo-dnes_132268/

И слънчево

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Горнтотракийската низина ще е мъгливо. В следобедните часове над западните райони ще има разкъсана висока облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

По Черноморието ще е предимно слънчево със слаб вятър от север-североизток. Максимални температури – от 10° до 12°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2...

Продължава

Спецпрокурор Гешев: Арестуваните данъчни „щавели” малки фирми

http://nakratko.bg/category/60/156853/


„Щавене” и „изнудване” – по този начин шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи действията на служителите на НАП, арестувани преди два дни.

МВР издирва осъдения Красимир, той се оплаква във фейсбук от невярна жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6786620

МВР издирва осъдения Красимир, той се оплаква във фейсбук от невярна жена37-годишният мъж излива болката си от Германия - пращал пари на изгората, тя ги харчела с любовник Осъждан е няколко пъти за шофиране без документи, за кражби и за побой Издирван от МВР се свърза с полицията във фейсбук страницата на СДВР, показа проверка на “24 часа”. Там са публикувани снимките на над 50 бандити с влезли в сила присъди.

Министри на Северна и Южна Корея се срещат на границата

https://frognews.bg/svqt/ministri-severna-iujna-koreia-sreshtat-granitsata.html

Продължава затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея. Разговори на високо равнище между двете страни се провеждат в граничния пункт между двете държави.

Прокурор Гешев: Може да сме малко, но сме качествени

http://clubz.bg/66023-prokuror_geshev_moje_da_sme_malko_no_sme_kachestveni

Работата на Специализираната прокуратура е нараснала след законовите промени, които пратиха на ул. "Черковна" делата за "висока" корупция и срещу магистрати, а добавиха и нови субекти на разследванията - шефове на държавни агенции, пердседатели на общински съвети и пр.

"Проблемите си ги знаем, констатирали сме ги, но някой може би и в момента да се пречупва."

Все пак, ако в прокуратурата положението е ужасяващо като материална база, в съда е трагично.

А западните партньори все повече вярват само на СпП.

Това бяха жалоните в отчета на Иван Гешев за първата му "цяла" година като шеф на спецпрокурорите.

Работата на любимото на Цацаров звено има "много сериозен ръст" във всички показатели, заяви Гешев пред журналисти. Има ръст на образуваните преписки, ръст и на решените. Постигнати са осъдителни присъди. Задържани под стража са били над 200 лица.

Гешев по традиция сам си задаваше някои възможни въпроси и след това отговаряше: че например мярката "задържане под стража" не бива да е част от наказанието по закон. Да, но за него е индикация - че съдът е приел, че има достатъчно обосновано предположение за твърдените от прокурорите деяния.

Или да опонира на ВКС, който заключил, че делата, с които Специализираниат наказателен съд (СНС) отчита дейност - като брои разглеждане на мерки за неотклонение, не били "типична съдийска работа".

"В някаква степен е и нетипична прокурорска работа – значи трябва да спрем да искаме задържане под стража и СРС-та и да спрем да работим", обори Гешев върховните съдии.

Що се касае до "парливата тема" СРС, той потвърди, че близо 60% от исканията в страната са от Специализираната прокуратура. И си отговори на евентуален въпрос: Отказите били около 30 % и дори над 30, което означава, че съдът упражнява сериозен контрол и никой не трябва да се притеснява.

"Тенденцията да се твърди, че масово се подслушва... Няма начин поне в България според действащото законодателство, или поне е въпрос на страшен късмет ти да докажеш една ОПГ без използване на СРС. Това обяснява ръста на тези искания (почти утрояване за две години - 1340 през последната година срещу 501 през 2015 г., б.р. )

А новият отдел "Антикорупция" за 4 месеца от сформирането си е получил 3 пъти повече сигнали от всички други отдели заедно.

Сред основните проблеми той очерта, че ситуацията с материалната база е "ужасяваща", въпреки че получават подкрепа и ползват и част от корпуса на НСлС на бул. "Г.М.Димитров".

"Не знам дали е за хвалене, но ако нашето положение е ужсяващо, на съда е трагично", обяви прокурорът, известен със своите живописни аналогии (например че делото "КТБ" е като кацане на Луната с дизелов двигател, или като трасплантация на глава, сравнена с отстраняване на апендисит, б.р.).

"Ефектът е като в една фуния – колкото и да наливаш, когато гърлото е запушено, резултат от другата страна не се появява", продължи Гешев за нуждата от съвместна работа срещу престъпността.

Той каза, че скоро ще се усети проблемът, когато делата за корупция започнат да влизат в спецсъда и напомни, че ако при обвинителите за 1,5 г. има почти двойно разширение на щата, при съдиите е нула (ВСС не удовлетвори исканите от председателя на СпНС Георги Ушев 15 щата, тъй като няма мотиви на база на какво ги иска, б.р.)

Гешев продължи с размислите си за натоварването:

"Чисто житейски е нормално - как да кажа - да ти писне, да почнеш да се "разболяваш", да се стремиш да си махнеш работата от главата. Това са житейски процеси – просто виждаш, че работата те залива и има опасност да се удавиш."

И тогава някои се пречупвали, "а може би някой се пречупва и в момента", докато говорим.

Гешев предвиди и ако възникне реплика: че няма да се справят, то причина за това няма да са специализираните структури.

"Чисто житейски няма смисъл да работиш 6 пъти повече или 100 пъти повече и да получаваш същите пари. Тука последната година-година и половина идват хора, които са мотивирани да си вършат рабтта – може да са малко, ама са качествени. Не всички разбира се – пъно щастие няма", самодопълни се Гешев.

Така се стигнало до резултата, че в 1421 съдебни заседания през м.г. са влизали 20 прокурора - колкото е бил щатът. Практически трябвало да седят в заседание постоянно.

От тази гледна точка той защити и спорните "бонуси", които разбуниха обществото и магистратурата, въведени със законовите промени на ГЕРБ в ЗСВ от м.г. 

Такива имало и в Румъния за сходните специализирани стурктури: първо, получават заплати като върховни магистрати, после процент отгоре и накрая имат бонуси за определни резултати.

Гешев каза, че макар повече от 50 % от издействаните присъди да са след споразумения между прокуратурата и извършителите, той "е окей с това". "Това означава, че тези хора се признават за виновни".

Само че не така ще бъде с корупцията:

"Ако мислите, че ще има споразумения за корупция по високите етажи, много се лъжете. Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания репутационен проблем..."

За капак, по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и от т. нар. международен одит на държавното обвинение единствената институция, която има положителна оценка, е специализираната прокуратура.

"Това е, че тези хора (чуждестранните партньори, б.р.) ни имат доверие вече и аз постоянно получавам обаждания и лични контакти да вършим дадена работа. Това е: че само ние я вършим бързо и качестевно. Макар че то ни затормозява от една страна да си вършим другата работа", пресметна прокурорът.

Дори европрокурорите дошли за 2 часа и стоели да си беседват цели 6.

Нова среща между синдиката на надзирателите и властта

http://www.struma.com/bulgariya/nova-sreshta-mejdu-sindikata-na-nadziratelite-i-vlastta_132267/

Очакват се допълнителни средства за заплати и специфични служебни дейности

Нова среща между синдиката на надзирателите в затворите и властта е насрочена за днес. Тя трябва да се проведе в Министерството на правосъдието.

Преди дни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Съдебна охрана”.

Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите,...

Продължава

Британският посланик: Няма съмнение кой е отровил Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/ema-hopkins-skripal-27002250

Имаме сериозни съдебно-медицински доказателства, правени в независими лаборатории, че Сергей Скрипал е отровен от Кремъл, заяви посланик Ема Хопкинс.

Путин мисли не за човек наследник, а за поколение*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6786638

Путин мисли не за човек наследник, а за поколение*Кои са те? Технократи със западен стил и антизападни убеждения ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ избори в Русия доведоха до впечатляваща, макар и очаквана, победа на Владимир Путин. Той спечели четвърти мандат с голяма преднина и при висока активност на избори, които изглеждаха най-чистите в съвременната история на Русия (поне що се отнася до събитията в самия

Отбелязване на Деня на птиците в Посетителски център “Поморийско езеро”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RyhbJ1f_KZ0/

Международният ден на птиците се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Сдружение „Зелени Балкани“ ще отбележи събитието на 30 март 2018 г. от 15:00 ч. в Посетителски център „Поморийско езеро“ в гр. Поморие, с участието на учениците от клуб “Млад пътешественик” от СУ “Иван Вазов”- Поморие. Добре дошли са и всички, искащи да научат повече за птиците и защо Поморийско езеро е толкова важно за тях. Гостите ще имат възможност да наблюдават птици чрез новата специализирана система за видеонаблюдение в Посетителския център, изградена в рамките на проект „Видеонаблюдение на Поморийско езеро“.

Проект „Видеонаблюдение на Поморийско езеро“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Уволняват шефа на БАБХ в Кюстендил заради изоставените коне

http://dnes.dir.bg/news/kone-uvolnenie-rumen-porozhanov-babh-27002207

Директорът на кюстендилската дирекция на БАБХ ще бъде уволнен заради изоставените коне в Осоговската планина, съобщи министърът на земеделието.

Малала Юсафзаи се връща в родния Пакистан, след като го напусна през 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787086

Малала Юсафзаи се връща в родния Пакистан, след като го напусна през 2012 г. 
Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи се завърна в родината си Пакистан за първи път, след като я напусна през 2012 г., предаде NOVA.  Малала, която сега е на 20 години, едва оцелява, когато е простреляна в главата от талибани, защото ходела на училище. Нападението срещу нея е извършено пред шест години.

Кола и автобус на градския транспорт в София катастрофираха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787085

Кола и автобус на градския транспорт в София катастрофирахаЛек автомобил и автобус по линия 67 от градския транспорт са катастрофирали на бул.„Симеоновско шосе“. Това съобщи за  „Фокус“ Лъчезар Пеков, ръководител отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт“ към Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Инцидентът е станал малко преди 09.00 часа. Няма пострадали.

Не стигат учителите по математика и физика

http://www.struma.com/bulgariya/ne-stigat-uchitelite-po-matematika-i-fizika_132266/

В образователната система има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви по bTV министър Красимир Вълчев.

Всяка година се пенсионират около 4 хиляди учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема, допълни той.

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. Това е една от мерките за привличане на млади...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 29 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-29-март_l.a_i.759749_at.1.html

"Cбъpĸaн зaĸoн дoвeдe дo oгpoмни oпaшĸи пpeд Aгeнциятa пo впиcвaниятa"  C цeл дa oблeĸчи пpeдпpиeмaчитe зaĸoнoдaтeлят ги пpaти дa пoдaвaт...

Главният архитект на София не беше попитан за ключови неща относно небостъргачите

https://www.actualno.com/sofia/glavnijat-arhitekt-na-sofija-ne-beshe-popitan-za-kluchovi-neshta-otnosno-nebostyrgachite-news_667008.html

Разбира се, има случаи, при които вече са стартирани процедури за строежи на високи сгради. Те не са повече от пръстите на едната ми ръка, за тях ще се водят разговори. Така главният архитект на София Здравко Здравков коментира приетият вчера (28 март) нов Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). С новия закон затваряме всички вратички в законодателството – каквото било, било, увери Здравков Нова телевизия, като посочи, че извън центъра реално ще е 75 метра. Т

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че ще сваля правителството на Зоран Заев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787079

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че ще сваля
правителството на Зоран Заев Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че от май отново организира протести и ще тръгне да сваля правителството на Зоран Заев, съобщава скопският вестник "Вечер". Мицкоски, който бе на среща с членове на Общинския комитет на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, говори за събитията от 27 април миналата година,

БСП поиска оставката на вътрешния министър заради гафа на летището

http://clubz.bg/66022-bsp_poiska_ostavkata_na_vytreshniq_ministyr_zaradi_gafa_na_letishteto

От БСП поискаха с декларация от парламентарната трибуна оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради грандиозния пропуск на Гранична полиция на Летище-София. Както Клуб Z писа, на 20 март половината от пасажерите на полет, пристигащ от Париж, не са били проверени от граничния контрол, тъй като всички служители, вкупом, в един и същ момент, излезли в почивка. Това постави резонния въпрос - готова ли е в действителност България за Шенгенското пространство, в което упорито не ни приемат, след като всякакви опасни "елементи" могат необезпокоявано да влязат в страната. Засега 13-те служители са отстранени от работа.

"На 20 март МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на Терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме това ли са усилията на правителството да опази европейските граници!", изчете от трибуната Иван Иванов (БСП).

Той определи случилото се като "престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата", "абсолютен саботаж от страна на МВР" , който "налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз".

"Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители, за още по-голямо съжаление, бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!", се казва още в декларацията като се припомнят реакциите на институциите.

От БСП не са съгласни и с Валентин Радев, който определи случилото се като "прецедент" .

"Щеше  да е прецедент, уважаеми г-н министър, ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година", посочиха от БСП и припомниха, че само три дни след случая със самолета от Париж във Франция бе извършен поредният терористичен атентат.

"От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне "оградата" я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо, че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изход от нея", припомниха и сахата с оградата по границата с Турция от левицата.

В заключение оттам посочват, че са обида за българските граждани думите на Борисов, че заслужаваме да влезем в Шенген, защото пазим добре границите на ЕС.

"Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено - оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България!", настояват от БСП.

Кратки новини: Парламентът освободи без дебати Димитър Гамишев от ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/29/3154542_kratki_novini_parlamentut_osvobodi_bez_debati_dimitur/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Парламентът освободи Димитър Гамишев <br /><br />Ден след като подаде оставка заради проверка от Националната агенция за приходите, депутатът от ГЕРБ беше освободен без никакъв дебат. Поводът за проверката е, че преди около две години е продал фирмата си "Гамишев - НКД" със задължения...

Пхенян мисли за среща на върха и с Русия и Япония

http://www.struma.com/bulgariya/phenyan-misli-za-sreshta-na-vurha-i-s-rusiya-i_132265/

Властите в Пхенян са обсъдили възможността за лидерски срещи с Япония и други страни, съобщи днес авторитетният японски всекидневник "Асахи".

Япония е изразила пред Северна Корея желание за двустранна среща на високо равнище, пише още вестникът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Правителството на президента Ким Чен-ун е информирало управляващата в страната Корейска трудова партия за възможността да бъдат организирани срещи на върха с Япония, Русия и други...

Продължава

Остава точно 1 година до Брекзит

https://offnews.bg//sviat/ostava-tochno-1-godina-do-brekzit-677653.html

На 29 март 2019 година в 23:00 часа по Гринуич Великобритания официално ще спре да бъде членка на Европейския съюз. Скок в неизвестното, чийто удар би трябвало все пак да бъда смекчен от преходното споразумение, постигнато от Лондон, твърдят анализатори, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Британският премиер г-жа Тереза Мей започна процедурата по развода с ЕС преди една година, в края на март 2017-а. Тя обаче бързо си даде сметка, че не може да постигна споразумение за бъдещите отношения с бившите си партньори за определения срок от две години и издейства този преходен период, спечелвайки така време и в известна степен юридическа сигурност за британските компании.

"Не е необходимо да сме готови (идната година), защото имаме преходен период", подчертава експертът по европейска политика в лондонския Кингс колидж (King's College) Ананд Менон.

"Разривът е забавен във времето", допълва неговата колега Катрин Бърнард, професор по европейско право в Кеймбридж. Според нея "истинският въпрос е да се разбере дали двата лагера ще бъдат готови на 31 декември 2020 година, когато преходният период ще приключи".

По време на прехода Лондон вече няма да има правото да казва думата си по решенията на ЕС, но пък ще продължи да е с достъп до единния пазар срещу вноска в европейския бюджет. Свободата на движение на гражданите също ще бъде запазена. Госпожа Мей трябваше да отстъпи пред това изискване на Брюксел.

"Планове за спешни действия"

Макар да имат още една година, британските компании, изправени пред несигурността на съдържанието на окончателното споразумение, още отсега са започнали да вземат мерки.

Според неотдавнашно проучване на кантората за юридически консултации Pinsent Masons, 51% от големите компании във Великобритания са приели планове за спешни действия и планират най-вече да прехвърлят част от служителите си на континента. Фирмите, които все още не са направили това, планират да го сторят преди края на година.

Министерството на финансите пък заделя милиарди лири, за да подготви Брекзита.

Преходният период ще бъде потвърден официално, само ако Лондон и 27-те постигнат съгласие по условията на развода до октомври, когато се предвижда да бъда подписан Договорът за оттеглянето на Великобритания. Бъдещите отношения, договаряни от двете страни, трябва да бъдат обявени в декларация също през октомври.

Между другото "нищо не е решено, докато не бъде решено", предупредиха европейските лидери.

Лондон иска да излезе от единния пазар и от митническия съюз, като в същото време обаче запази най-тесните си връзки с ЕС. Това уравнение е невъзможно, отговаряше досега Брюксел.

"Макар двата лагера да искат да сведат до минимум отрицателното въздействие върху икономиката (...), ЕС даде ясно да се разбере, че условията, предлагани на Великобритания, не могат да бъдат по-добри от предлаганите на ЕС", подчертава Магдалена Френхоф Ларсен, доцент в университета Уестминстър.

Спад на европейската имиграция

Въпросът за границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която в бъдеще ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС, продължава да поражда силни търкания.

Въпреки възраженията си британците приеха в проектоспоразумението, регулиращо излизането на страната от ЕС, да залегне опцията за "регламентирано общо пространство", включващо ЕС и Северна Ирландия", поне докато на масата на преговорите не се появи друго удовлетворително предложение. Защото Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, от която зависи парламентарното мнозинство на Тереза Мей, гледа с много лошо око на това решение.

Въпреки ширещата се несигурност и отрицателното въздействие на Брекзита върху икономиката, в голямото си мнозинство британските гласоподаватели като че ли не съжаляват за направения избор.

От референдума от юни 2016 година, без да изпада в рецесия, както обещаваха привържениците на членството на Обединеното кралство в ЕС, страната отчете спад на курса на лирата, ускоряване на инфлацията и по-слаб икономически растеж, отколкото можеше да постигне.

"Мнозина гласуваха за излизането на ЕС по-скоро поради политически причини, а не толкова поради икономически съображения", подчертава все пак Магдалена Френхоф Ларсен, позовавайки се най-вече на волята на британците да си върнат контрола върху своите закони и да спрат европейската имиграция.

Между другото най-новите статистически данни "сочат значително намаление на имиграция от страните от ЕС", допълва г-жа Ларсен. "Ако спадът продължи, Брекзитът вече ще е довел до искания резултат", допълва тя. 

Мика Зайкова: Пенсия под прага на бедността е цинизъм

http://www.cross.bg/praga-evro-strani-1571313.html

/КРОСС/ "1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", заяви икономистът Мика Зайкова в "България сутрин". Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро. "Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.  

Еквадор спря достъпа до интернет на Джулиан Асандж

http://www.mediapool.bg/ekvador-sprya-dostapa-do-internet-na-dzhulian-asandzh-news277356.html

Правителството на Еквадор спря достъпа до интернет на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се намира в посолството на страната в Лондон от юни 2012 г., предадоха световните агенции. Еквадорските власти предупредиха, че освен прекъсването на системите за комуникации с външния свят на асандж, може да предприемат и други мерки, ако той не спазва ангажимента си да не се меси в отношенията на Еквадор с други страни, сред които и САЩ. Правителството в президента Ленин Морено не обясни по какъв начин Асандж е нарушил ангажимента си, поет писмено в края на 2017 г. През януари т. г. основателят на сайта "Уикилийкс" получи еквадорско гражданство. Според Асошиейтед прес връзките на Асандж с външния свят са прекъснати заради неотдавнашната му активност в социална медия, в която той критикуваше ареста на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Според Франс прес реакцията на Еквадор идва след серия от туитове, поствани в понеделник вечерта от Асандж. В тях той критикува това, че експулсирането на руски дипломати от западни страни като реакция на аферата "Скрипал", става 12 часа след един от най-тежките пожари в постсъветската история на Русия – в търговския център в Кемерово в Сибир. 

Юлия Кръстева отрича да е била агент на Държавна сигурност

http://dnes.dir.bg/news/agent-ulia-krasteva-27002190

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма.

Има недостиг на българско агнешко на пазар, дни преди Великден (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787074

Има недостиг на българско агнешко на пазар, дни преди Великден (Видео)
В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара, съобщава NOVA.  За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година, установи проверка на NOVA. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева.

Депутатите приеха оставката на Димитър Гамишев

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-parlament-dimitar-gamishev-27002191

Парламентът прие оставката на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев. „За“ гласуваха 139 народни представители, „против“ – 6 и „въздържали се“- 7.

Във варненския район "Младост" изкърпили едва 10% от дупките

http://www.moreto.net/novini.php?n=371597

Едва една десета от новите дупки, зейнали по улиците във варненския район "Младост" след последните дъждове и снегове, са били запълнени до момента. От районното кметство подали искане за асфалтиране на проблемни участъци от 12 000 квадратни метра.

Лондон споделил безпрецедентно много по случая ”Скрипал”

http://www.struma.com/bulgariya/london-spodelil-bezprecedentno-mnogo-po-sluchaya-skripal_132264/

Лондон е предоставил на партньорите си достатъчно информация по случая "Скрипал". А Скрипал и дъщеря му са били отровени на входната врата на дома им.

Великобритания е споделила със съюзниците си "безпрецедентно количество разузнавателни данни" във връзка с атаката с нервнопаралитичен агент срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Югозападна Англия, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Изданието се позовава на...

Продължава

Петима въоръжени ограбиха банка в Москва за две минути

http://www.mediapool.bg/petima-vaorazheni-ograbiha-banka-v-moskva-za-dve-minuti-news277355.html

Петима въоръжени бандити ограбиха клон на „Бинбанка“ в Москва за две минути, съобщи ТАСС. Те са влезли в банката в 18.00 часа московско време в сряда, носили са маски и след като насочили оръжията си към касиерите, прибрали наличните пари, които се оказаха около 100 000 долара. След това са избягали с „Хюндай“, който сега се издирва в града. Няма пострадали сред персонала на банката или клиенти. В отговор руското МВР затвори всички входно-изходни пунктове и започна проверки на всички преминаващи коли.

Петима въоръжени ограбиха банка в Москва за 2 минути

http://www.mediapool.bg/petima-vaorazheni-ograbiha-banka-v-moskva-za-2-minuti-news277355.html

Петима въоръжени бандити ограбиха клон на „Бинбанка“ в Москва за две минути, съобщи ТАСС. Те са влезли в банката в 18.00 часа московско време в сряда, носили са маски и след като насочили оръжията си към касиерите, прибрали наличните пари, които се оказаха около 100 000 долара. След това са избягали с „Хюндай“, който сега се издирва в града. Няма пострадали сред персонала на банката или клиенти. В отговор руското МВР затвори всички входно-изходни пунктове и започна проверки на всички преминаващи коли.

Атанас Костадинов: От 2010 г. службите периодично предоставят доклади за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-energetikata-pravi-1571312.html

/КРОСС/ Ролята на държавата в енергетиката трябва да е водеща „Двата основни въпроса за ЧЕЗ - кой стои зад сделката и от къде е финансирането, не намериха отговор по време на заседанието на временната комисия за тази сделката. От 2010 г. службите периодично предоставят доклади на ръководството на държавата по този казус." Това заяви народният представител от „БСП за България" Атанас Костадинов пред БНТ. По думите му в сектор енергетика, всичко което се прави, трябва да е в интерес на обществото. „Дългосрочните договори за ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 2 не отговарят на европейското законодателство. Проблемът трябва да се разреши с дебат, с разговор", обясни народният представител. „За последните 5 години законът за енергетиката е променян 19 пъти. Това, което трябва в сектора - предвидимост и стабилност, е точно обратното на онова, което се прави в енергетиката. Ролята на държавата в сектора трябва да е водеща, а не договори, които са направени перфектно, да я поставят на колене - и по отношение на ЧЕЗ и по отношение на ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 2", каза също той.    

Двама мъже задържани с наркотици

http://budnavarna.bg/32313-dvama-mazhe-zadarzhani-s-narkotitsi/

снимка: Будна Варна

При извършване на полицейска проверка на мъж на 28 г. от Варна вчера, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,04 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Също вчера при извършване на полицейска проверка на мъж на 25 г., местен жител, е установено, че същият държи в себе пакетче, съдържащо бяло кристално вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,04 гр. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Двама мъже задържани с наркотици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

32-годишна варненка счупи две врати и повреди автомобил

http://budnavarna.bg/32311-32-godishna-varnenka-schupi-dve-vrati-i-povredi-avtomobil/

снимка: Будна Варна

Сигнал за това, че неизвестно лице е увредило чужда собственост – счупило е предно стъкло, задно стъкло и ляво задно стъкло на автомобил, паркиран пред частен дом на ул. „Витко Христов“ във Варна, е получила полицията вчера, научи BudnaVarna.bg.

Увредени са също 2 входни врати на жилището – алуминиева и дървена. След проведени оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършителка на деянието е жена на 32 г. от Варна.

По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Жената е задържана за срок до 24 часа.

Материалът 32-годишна варненка счупи две врати и повреди автомобил е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Офанзива срещу Москва. Посланикът ни се прибра в София

http://www.struma.com/bulgariya/ofanziva-sreshtu-moskva-poslanikut-ni-se-pribra-v-sofiya_132263/

Посланикът на България в Москва Бойко Коцев пристигна късно снощи в София за провеждане на консултации с премиера Бойко Борисов по случая “Скрипал“.

Във вторник министър-председателят Бойко Борисов извика за консултации Бойко Коцев във връзка с отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи прибирането на българския посланик в Русия като ...

Продължава

Племенницата на проф.К. Стефанов – Елена: „В нашия южен край или нищо не даваш, или даваш сърцето си докрай“

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%ba-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b5%d0%bb%d0%b5/

Десетки се насладиха на концерта в памет на диригента, композитора и художествения ръководител на ансамбъл Пирин проф. Кирил Стефанов навръх рождения му ден. Концертът се проведе под надслов „ МОРИ АЙДА, АЙДА“ по една от най-обичаните песни на проф. Стефанов.

В проявата се включиха изпълнителите от Фолклорен ансамбъл „Езерец“ и от Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“ при Народно читалище „Н. Вапцаров-1866“ – Благоевград.

Диригентът Петьо Кръстев споделя спомени за своя колега, а първата солистка на ансамбъл “Пирин“ Руска Стоименова прочете откъс от своята книга, посветена на проф. Стефанов

Сред зрителите в зала „22 септември“ бяха двамата синове на проф. Стефанов- Димитър и Методи и племенницата му Елена Тодоровска, бивши певци и танцьори от ансамбъл ПИРИН, почитатели на фолклора.
Елена Тодоровска е внучка на Георги Щерев – съпруг на сестрата на Кирил Стефанов – Мария и нейните родители.
Елена цитира своя дядо: „В нашия южен край или нищо не даваш, или даваш сърцето си докрай.“

Присъстваха и знакови за Благоевград лица – бившият кмет на Благоевград Лазар Причкапов, настоящият председател на НЧ „Н. Вапцаров-1866“ Васил Новоселски ,журналистът Кирил Пецев и др.

 

Материалът Племенницата на проф.К. Стефанов – Елена: „В нашия южен край или нищо не даваш, или даваш сърцето си докрай“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Коментари на западния печат за актуалните отношения между Запада и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787069

Коментари на западния печат за актуалните отношения между Запада и РусияТемата за влошаването на отношенията между Запада и Русия продължава да е една от водещите за печата. "Гардиън" акцентира върху реч, произнесена вчера от британския министър на външните работи Борис Джонсън на официално събитие в Лондон, в която той каза, че Русия ще отвърне на удара, предприемайки действия срещу страните, които гонят дипломати.

68 души загинаха при пожар във венецуелски арест

https://frognews.bg/svqt/68-dushi-zaginaha-pri-pojar-vav-venetsuelski-arest.html

Най-малко 68 души загинаха при бунт и пожар в ареста на полицейско управление във венецуелския град Валенсия, предаде „Ройтерс”.

Джамбазки: Ердоган демонтира отношенията между България и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787067

Джамбазки: Ердоган демонтира отношенията между България и Турция„Моята позиция винаги е била, че Турция няма място в Европейския съюз. Президентът Ердоган няма никакво намерение да променя държавата си така, че да отговаря на критериите за членство. Турция не е европейска държава и няма да бъде – нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Това е някакъв танц,

Официално: Димитър Гамишев от ГЕРБ вече не е депутат

https://www.actualno.com/politics/oficialno-dimityr-gamishev-ot-gerb-veche-ne-e-deputat-news_667013.html

Народното събрание прие оставката на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев. Решението беше взето със 139 гласа "за", 6 "против" и 7 "въздържал се". Припомняме, че депутатът депозира оставката си вчера (28 март). До това се стигна, след като стана ясно, че спрямо него е започнала проверка от НАП заради фирма, която е продал преди да стане общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев. Първи темата повдигнаха от Областния съвет на БСП в Благоевград на 26 март, когато в декл

Виена готова да посредничи между Великобритания и Русия

http://www.struma.com/bulgariya/viena-gotova-da-posrednichi-mejdu-velikobritaniya-i-rusiya_132262/

Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал.

Това обяви министърът на външните работи на страната Карин Кнайсъл, цитирана от ТАСС.

“Ние сме открити за всички и ако ни помолят за посреднически усилия (между Русия и Великобритания), то с удоволствие сме готови за това, каза Кнайсъл пред австрийския телевизионен канал О Ер Еф 2.

Тя отбеляза, че на 30 юни австрийският канцлер...

Продължава

Искат постоянен арест за двама, задигнали част от жп релси във Варна

http://varnautre.bg/2018/03/29/78234/%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd

Те са били привлечени като обвиняеми за повреди на железен път, с което е създадена опасност за живота на другиго, и за кражба чрез използване на техническо средство в съучастие

БСП иска премиерът да бъде изслушан изслушан в Народното събрание по случая "Скрипал"

http://nakratko.bg/category/59/156852/


Премиерът Бойко Борисов трябва да бъде изслушан в Народното събрание по случая "Скрипал". Това заяви в интервю за БНР председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин.

Десетки загинали след пожар в център за задържане във Венецуела

https://www.actualno.com/america/desetki-zaginali-sled-pojar-v-centyr-za-zadyrjane-vyv-venecuela-news_667012.html

68 души са загинали след пожар в център за задържане в Карабобо. Две от тях са жени. "В светлината на ужасните събития, които се случиха в полицейското управление на щата Карабобо сме назначили четирима прокурори...които да изяснят обстоятелствата около тези трагични събития", написа в Twitter главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб.  Карлос Нието от "Прозорец към свободата" обяви пък, че пожарът е бил предизвикан от самите затворници, които са подпалили ма

Панорама на университетите, организирана от Община Благоевград, съвместно с ЦЛТРДБ се проведе в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/panorama-na-universitetite-organizirana-ot-obshtina-blagoevgrad-suvmestno-s_132261/

Панорама на университетите, под ръководството на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград се проведе в областния град. Срещата протече с помощта на кариерни консултанти, представители от ЦЛТРДБ.

Участие в панорамата взеха представители от 14 университета от цялата страна. Целта на събитието беше кандидат- студентите от Благоевград, както и техните родители, да се запознаят обстойно с висшите учебни заведения, да получат информация за специалностите и реда...

Продължава

Ема Хопкинс: Имаме съдебно-медицински доказателства, че Скрипал е отровен от Москва

http://www.transmedia.bg/2018/03/29/%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%85%d0%be%d0%bf%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d1%81-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Великобритания няма никакво съмнение, че Русия е отговорна за употребата на бойно отровно нервнопаралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Това каза в интервю за „Нова телевизия“ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. По думите й Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за това твърдение.

„Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро“, заяви тя.

По думите й Великобритания има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервнопаралитични вещества за убийства по цял свят“.

„Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем „Стига толкова“, добави Хопкинс.

„Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок“ или че Тереза Мей го е разработила“, каза още посланикът.

Тя отчете, че 27 държави по света са обявили, че подкрепят Великобритания, в резултат на което са отзовани 143 руски разузнавачи.

„Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред“, заяви Хопкинс.

Небостъргачи в столицата ще има, определят местата им догодина

http://www.cross.bg/stolitzata-sofiya-zdravkov-1571311.html

/КРОСС/ Небостъргачите в столицата трябва да се разположат в смесени многофункциални зони, които ще работят 24 часа. Къде ще бъдат те, ще стане ясно догодина. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по Нова тв. Той обясни, че не се обявяват предварително зоните, защото това ще доведе до скок на цените на имотите в тези части на столицата и наплив от мераклии да строят много високи сгради. С приетия вчера закон за строителство в София защитихме зелената система на града, категоричен бе арх. Здравков. Депутатите гласуваха изготвения от него и екипа му законопроект, според който в центъра ще могат да се вдигат сгради до 50 м, отвъд Околовръстното до 15 м, а в останалите райони до 75 метра. Изискванията за строителство на нови сгради в момента е всеки апартамент да има паркомясто. Проблемът е, че хората купуват два и три автомобила. 680 автомобила на 1000 души има в сега в столицата, обясни проблемите с паркирането в София главният архитект. Той изрази мнение, че трябва да спре стимулирането на семействата да купуват автомобил и за децата. Нова наредба за градската среда, която предстои да бъде гласувана от местния парламент, ще определи изискванията към вида на сградите, включително мястото на климатика и вида на дограмата, допълни още арх. Здравков.      

Софийският градски съд ще гледа днес делото за "Царските конюшни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787066

Софийският градски съд ще гледа днес делото за "Царските конюшни"Делото за "царските конюшни" ще бъде гледано днес от Софийски градски съд. Подсъдими са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителя Юлия Цекова. Обвинението срещу Пенев е, че е продал имота в центъра на столицата за близо 600 000 лева при реална цена от около 11 милиона лева. Той ще носи отговорност и за умишлена

Тържествена церемония! 173 инженери и учители се дипломираха в ЮЗУ „Неофит Рилски“

http://www.struma.com/obshtestvo/turjestvena-ceremoniya-173-injeneri-i-uchiteli-se-diplomiraha-v-yuzu_132260/

На тържествена церемония в Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ 173-ма бакалаври и магистри от втория випуск на Техническия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

Деканът на факултета доц. д-р инж. Иванка Георгиева откри тържеството и поздрави абсолвентите завършващи специалностите „Електроника“, „Комуникационна техника и технологии“, „Компютърни системи и технологии“, „Моделиране, технологии и...

Продължава

Нов ужас във Франция: Шофьор тръгна да гази войници, те наскачаха в канавката

https://petel.bg/Nov-uzhas-vav-Frantsiya--SHofor-tragna-da-gazi-voynitsi--te-naskachaha-v-kanavkata__257584

*Снимката е илюстративна Мъж се е опитал да вреже автомобила си в група войници, които са тренирали край казармите си в югоизточна Франц...

В Кемерово са бесни! 12 милиона награда за главата на украинеца, излъгал за 300 жертви в мола

https://petel.bg/V-Kemerovo-sa-besni--12-miliona-nagrada-za-glavata-na-ukrainetsa--izlagal-za-300-zhertvi-v-mola__257585

Група местни жители на Кемерово обявиха награда от 12 милиона рубли за залавянето на украинския шегаджия Евгений Волнов, който разпростра...

Приеха оставката на Димитър Гамишев със 139 гласа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787065

Приеха оставката на Димитър Гамишев със 139 гласаПарламентът прие оставката на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев, предаде Фокус. „За“ оставката му гласуваха 139 народни представители, „против“ – 6 и „въздържали се“- 7, с което тя бе приета. Гамишев е избран от 1-ви Многомандатен избирателен район Благоевград от листата на ПП ГЕРБ.  Димитър Гамишев депозира оставката си на 28 март

Депутатът от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева на посещение в Гърция

http://www.struma.com/obshtestvo/deputatut-ot-pp-gerb-daniela-saveklieva-na-poseshtenie-v-gurciya_132259/

Народният представител от ПП ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Даниела Савеклиева бе на работно посещение в Гърция в качеството си на председател на Групата за приятелство България – Гърция. Заедно с колегите си от Парламента на Република Гърция тя обсъди приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и важни теми за развитието на региона.

„Гръцката страна похвали България за успешното Председателство, както...

Продължава

Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители

https://www.actualno.com/education/vsjaka-godina-se-pensionirat-okolo-4-hil-uchiteli-news_667006.html

Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема. В образователната система има недостиг на кадри, най- сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в интервю за bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. Министърът напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. Това е една от мерките за привличане на млади кад

Обраха огромна сума пари от инкасо автомобил в Плевен

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pleven-inkaso-27002169

Въоръжени и маскирани мъже са нападнали и обрали огромна сума пари от инкасо автомобил в Плевен, научи Дир.бг от свои източници в МВР.

Свличане на земни маси на "Струма" между Дупница и село Джерман

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6787055

Свличане на земни маси на "Струма" между Дупница и село ДжерманС повишено внимание трябва да се движат водачите на моторни превозни средства в участък от автомагистрала „Струма” заради свличане на земни маси в аварийната лента. Това съобщи за „Фокус” дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Участъкът е между село Джерман и град Дупница. Мястото е сигнализирано с пътни знаци.

Сбъркан закон доведе до огромни опашки пред Агенцията по вписванията

http://www.moreto.net/novini.php?n=371613

Сбъркани законови промени доведоха тези дни до огромни опашки пред офисите на Агенцията по вписванията. Парадоксално, но те са резултат от широко рекламираните мерки на управляващите за "намаляване на административната тежест пред фирмите", пише в.

Връчват престижно отличие на кмета Методи Чимев

http://www.struma.com/obshtestvo/vruchvat-prestijno-otlichie-na-kmeta-metodi-chimev_132258/

В Общинския драматичен театър "Невена Коканова" на официална церемония Съветът на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит ще връчат Отличието ЗЛАТЕН ПЕЧАТ със ЗЛАТНА МОНЕТА за Древно и уникално историческо и културно наследство на град Дупница и на кмета инж. Методи Чимев.

ЗЛАТНАТА МОНЕТА се изработва в Монетния двор на България с двустранно златно покритие като на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на...

Продължава

Сърбия няма да гони руски дипломати

http://www.cross.bg/surbiya-rysiya-nyama-1571310.html

/КРОСС/ "Властите в Сърбия няма да се присъединят към мерките против Русия, предприети от множество западни европейски страни", е заявил сръбския президент Александър Вучич в телефонен разговор с президента на Русия, съобщава правителствената пресслужба. "Президентът Вучич е съобщил на президента Путин, че Сърбия няма да участва в провеждането на каквито и да е мероприятия против Русия и няма да гони руски дипломати от своята страна, независимо, че повечето страни в региона, в който се намира Сърбия вече са направили това", се казва в съобщението. Според съобщението на пресслужбата Владимир Путин е заявил, че "Сърбия се явява ключов партньор на Русия, както на Балканите, така и в Европа и Русия ще поддържа Сърбия в борбата и за съхранение на независимостта и териториалната й цялост". Двамата лидери са се договорили с оглед напрегнатата обща политическа ситуация да бъдат в постоянен контакт.    

Бивша затворничка лъже, че е младоженка и обира магазини (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787049

Бивша затворничка лъже, че е младоженка и обира магазини (Видео) Бивша затворничка се представя за младоженка и обира магазини, ресторанти и фризьорски салони в София и Сливен, съобщава NOVA. Последните случаи са от началото на тази година. Никой не знае колко общо е открадната, защото не всички са подавали жалби в полицията. Официално има 7 регистрации. Адриана е на 23 г.

Стенли с представя новата си група този петък във Варна

http://budnavarna.bg/32308-stenli-s-predstavya-novata-si-grupa-tozi-petak-vav-varna/

Домакин на проявата е попуярното варнеско заведение „Кариби бар“.
Интересен състав от музиканти събра певецът СТЕНЛИ през последните месеци. Новата група, с която музикантът е в момента, е възможно най-добрата комбинация – Иво Чалъков /китари/, Стефан Попов /ударни/ и Димитър Ковачев-Фънки /бас китара/. Музиканти, които си заслужава да чуете на живо! Четиримата подготвят новите си музикални изяви от няколко месеца, а репертоарът им съдържа песни от авторските албуми на Стенли през годините. Можем да очакваме нови аранжименти на парчета като „Обсебен“, „Сълзите на скитника“, „Пътят към храма“, „Как се казваш“… Ще чуем най-доброто от творчеството на певеца – песни, които преди години изстреляха музиканта като ярко разпознаваем глас в група „Тангра“.

„Винаги съм си представял, че моята група ще звучи с много тяга и ще изглежда мащабно откъм сцена и представяне“- казва Стенли за предстоящия лайв в Caribi Bar.

На 30 март, от 22 часа, очаквайте модерно шоу с мултимедия, нов звук и 100% Rock’n’roll звучене !
Ще бъде взривоопасен ЛАЙВ и обсебващо рок-н-рол изживяване, обещават организаторите! Стенли и групата ще завладеят сърцата на фенове и любители и ще ги въвлекат в рок приключението – мястото е CaribiBar – 30.03, петък от 22,00 часа.

Формацията подготвя новите си музикални изяви от началото на 2017-та, а вълнението им е по детински приятно. Стенли няма да подлъже чувството ви за модерност и ще представи свои песни от авторските си албуми през годините досега – „Сълзите на скитника“, „Пътят към храма“, „Как се казваш“ и „Обсебен“. Съответно, очаквайте нови аранжименти и по думите на очевидци – здраво ROCK звучене.

Ще чуем най-доброто от творчеството на певеца. Песни, които преди години изстреляха музиканта като ярко разпознаваем глас, заедно с неговата емблема – бялата коса, култовите му кръгли очила и незабравима китара!

Материалът Стенли с представя новата си група този петък във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Джамбазки не иска лицемерие с Турция, но иска "разум" с Русия

https://www.actualno.com/politics/djambazki-ne-iska-licemerie-s-turcija-no-iska-razum-s-rusija-news_667002.html

Турция не е европейска държава и няма да бъде. Турция няма да стане член на ЕС и другото е лицемерие, с нея трябва да има специални отношения. Ердоган играе някакъв танц с оглед на въпросите, които има да решава и опитва да създава Черноморско-средиземноморски съюз. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред Нова телевизия. Джамбазки посочи, че е показателно, че на срещата във Варна не е присъствал нито един европейски лидер. И заяви, че Ердоган е демонтирал приятелските отношения между Бълг

Британският посланик: Време е да кажем "Стига толкова" на Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/29/3154536_britanskiiat_poslanik_vreme_e_da_kajem_stiga_tolkova/?ref=rss


Великобритания няма никакво колебание, че Русия е отговорна за употребата на бойно отровно нервнопаралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Тя подчерта, че Лондон има сериозни съдебномедицински доказателства за това твърдение.<br /><br />"Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими...

Руски издания: Пожарът в Кемерово предизвика вълна от стихийни улични прояви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787050

Руски издания: Пожарът в Кемерово предизвика вълна от стихийни улични проявиРоднини на загинали при пожара в неделя в търговския център в сибирския град Кемерово, при който загинаха 64 души, включително 41 деца, подадоха в прокуратурата жалби срещу министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации (МВР и МИС). Според тях пожарникарите и спасителите са действали неефективно, пише руският в. "РБК".

Неймар няма да спечели "Златната топка", докато Меси и Роналдо играят, смята Роберто Карлош

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3154526_neimar_niama_da_specheli_zlatnata_topka_dokato_mesi_i/?ref=rss


Бившият бразилски национал Роберто Карлош постави сънародника си Неймар едно стъпало под Лионел Меси и Кристиано Роналдо. През лятото Неймар смени "Барселона" с ПСЖ, за да излезе от сянката на аржентинеца, и Карлош подкрепя това решение.<br /><br />Въпреки това според защитника, който прекара дълги години в "Реал" (Мадрид), звездата на ПСЖ скоро няма да спечели "Златната топка".<br /><br />"Той взе правилно решение, защото в...

Вучич поиска съвет от Путин как да се справи с Прищина

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-kosovo-sarbia-rusia-putin-27002059

Александър Вучич поиска вчера мнението и съвета на руския президент Владимир Путин как да се противопостави на насилието и агресията на Прищина.

Британският посланик у нас: Време е да кажем на Москва 'стига толкова'

https://offnews.bg//politika/britanskiat-poslanik-u-nas-vreme-e-da-kazhem-na-moskva-stiga-tolkova-677652.html

Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

Това заяви посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс по Нова тв. По думите й Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за твърдението си.

Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро, заяви още посланикът. Според нея страната й има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят”.

„Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: „Стига толкова”. Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред – с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация, коментира Хопкинс.

„Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок” или че Тереза Мей го е разработила”, каза още посланикът.

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.

Мика Зайкова: Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността?!

https://frognews.bg/novini/mika-zaikova-kak-jivee-mizerni-pensii-pod-praga-bednostta.html

”1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм”, заяви икономистът Мика Зайкова в ”България сутрин”.

Австрия е готова да посредничи за уреждане на отношенията между Русия и Великобритания

http://www.cross.bg/knaiisul-velikobritaniya-rysiya-1571309.html

/КРОСС/ Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал, обяви министърът на външните работи на страната Карин Кнайсъл, цитирана от ТАСС. "Ние сме открити за всички и ако ни помолят за посреднически усилия (между Русия и Великобритания), то с удоволствие сме готови за това, - каза Кнайсъл пред австрийския телевизионен канал О Ер Еф 2. Тя отбеляза, че на 30 юни австрийският канцлер Себастиан Курц ще се срещне с британския премиер Тереза Мей в Лондон. Според Кнайсъл това е една от възможностите да се поддържат канали за диалог на високо равнище. Обяснявайки защо Австрия не е изгонила руски дипломати в отговор на призива на Великобритания след отравянето там на бившия руски агент Сергей Скрипал, Кнайсъл каза, че Виена е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която е един от главните пунктове за обсъждане на въпросите между Изтока и Запада.  

Аварирал тир блокира движението на пътя Самоков - Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787048

Аварирал тир блокира движението на пътя Самоков - Ихтиман 
Ограничено е движението по път III-82 Самоков - Ихтиман, поради аварирал ТИР. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обходен маршрут по път II-82 София-Самоков. Временно движението по автомагистрала "Люлин" в района преди трети тунел (Голямо Бучино) при км 15, в посока Перник се извършва във аварийната лента,

Да ви е сладко: 7% от туристите се връщат в Германия заради храната

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/29/3154274_sedem_procenta_ot_posetilite_germaniia_se_vrushtat/?ref=rss


Седем процента от посетилите Германия туристи се връщат в страната заради храната. Тук работят 300 ресторанта със звезди "Мишлен", има 13 винени региона, а германската култура на хляба е в списъка на ЮНЕСКО.<br /><br />През миналата година почти половин милион българи са почивали там, което е с 14.6% повече от предходната година. Данни бяха изнесени на годишната пресконференция на Националния туристически борд на Германия (DZT) в София.За 2018 г фокусът, върху който...

МВР ще продължи профилактично да привиква граждани заради постове във Facebook

https://www.actualno.com/society/mvr-shte-prodylji-profilaktichno-da-privikva-grajdani-zaradi-postove-vyv-facebook-news_666979.html

МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи, които счита за застрашителни. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев. Повод за коментара му бе активността на полицията към Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации. Тя бе привикана за обяснения заради коментар във Facebook покрай посещението на руския патриарх Кирил. Написаното дори не е заплаха, а възмущение от казаното от отеца по БНТ. Във Facebook тя разказа, че ѝ

Кои мъже са най-верни и кои обичат да кръшкат според зодиака?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6786783

Кои мъже са най-верни и кои обичат да кръшкат според зодиака?Няма универсална рецепта за вярно във връзката. Дали един мъж ще реши да кръшка на половинката си или ще й бъде верен до гроб, зависи до голяма степен от неговото възприятие за любовта, от начина, по който е отгледан. Понякога обаче везните в полза на верността или изневярата са наклонени от характеристиките на зодиака.

Ползите и недостатъците на гинко билобата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6786779

Ползите и недостатъците на гинко билобатаПрез последните 15-20 години са направени много проучвания за състава и въздействието на гинко билоба върху човешкото здраве. Лечебната дрога е растителен извлек от листата на дървото, които съдържат 198 активни съставки като флавоноиди и терпен-лактони, изключително активните антиоксиданти кверцетин и кемпферол,

БСП иска премиерът Борисов да изясни българската позиция по случая „Скрипал“

http://www.transmedia.bg/2018/03/29/%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%b1/

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска премиерът Бойко Борисов да се дойде в Народното събрание и да информира депутатите за дипломатическата криза около случая „Скрипал“.

Мнозинството европейски държави обявиха в последните дни, че ще експулисират руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради покушението срещу руския агент Сергей Скрипал.  България за момента се въздържа от такива мерки, а единствените стъпки на изпълнителната власт се изразяват в това, че премиерът Бойко Борисов привика на консултации в София посланика на България в Русия Бойко Коцев. Очаква се двамата да разговарят утре в Министерския съвет.

Депутатът от „БСП за България“ Кристиан Вигенин поиска Борисов да даде информация за основанията за предприетите стъпки до момента. Според него трябва да има по-голяма съгласуваност на действията на институциите, тъй като се виждало, че кризата се разраства и ще има последици.

Пред „Дневник“ от Министерския съвет коментират, че Борисов няма да ходи в Народното събрание за подобни обяснения.

Изданието припомня единствения коментар на  премиера Бойко Борисов по случая: „Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил – дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити.“

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обяви, че България ще ще покаже съпричастност и солидарност с Великобритания и ще вземе правилното решение за експулсирането на руски дипломати.

Адресите без ток във Варна на 29 март

http://nakratko.bg/category/58/156851/


Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес, заради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. Това съобщиха от Енерго-про. - от 09:00 ч. до 12:00 ч.,гр. Варна - ул.

Австрия е готова да посредничи за уреждане на отношенията между Русия и Великобритания

http://nakratko.bg/category/25/156850/


Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал, обяви министърът на външните работи на страната Карин Кнайсъл, цитирана от ТАСС.

Португалия извика за консултации посланика си в Русия заради "аферата Скрипал"

http://www.cross.bg/skripal-zaradi-portygaliya-1571308.html

/КРОСС/ Властите на Португалия са решили да извикат за консултации посланика си в Русия заради "аферата Скрипал", предаде ТАСС. Новината съобщи министърът на външните работи на Португалия Аугущу Сантуш Силва в интервю за държавната компания Португалско радио и телевизия. Подобна мярка предприеха Люксембург, Малта и България, както и Словакия. Същевременно тринадесетте руски дипломати, обявени за персона нон грата от Украйна заради случая със Скрипал, напуснаха страната, както беше разпредено, предаде Франс прес.    

Джамбазки: Турция не е европейска държава и няма да бъде

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/dzhambazki-turciia-ne-e-evropejska-dyrzhava-i-niama-da-byde-6080783

„Ердоган се опитва да има насрещни искания на договор, който вече е подписан”, каза евродепутатът относно компенсациите, които Турция дължи на наследниците на тракийските бежанци

Португалия извика за консултации посланика си в Русия заради "аферата Скрипал"

http://nakratko.bg/category/25/156849/


Властите на Португалия са решили да извикат за консултации посланика си в Русия заради "аферата Скрипал", предаде ТАСС.

Коалиционен сблъсък: Цветанов с Великобритания, Сидеров с Русия

http://clubz.bg/66020-koalicionen_sblysyk_cvetanov_s_velikobritaniq_siderov_s_rusiq

Задочен диалог на тема "Русия" и трябва ли България да изгони руски дипломати, както направиха повечето страни от ЕС, си заформиха за втори пореден ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветатов и председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Причината за експусиране на дипломати на Владимир Путин е случаят с отравянето на бившия разузнавач Скрипал и дъщеря му с  новичок. Според Великобритания зад нападението стои Русия. 

Цветанов повтори в кулоарите на Народното събрание тезата си от снощи пред бТВ, че "България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия". Той поясни, че е имало единна позиция на лидерите на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия, както и обща позиция, че всички държави от ЕС са солидарни с Великобритания.

„Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт“, каза още Цветанов.

Изявлението му дойде малко след като бе провел разговори с отделни депутати от коалиционния партньор "Обединени патриоти". Още вчера Сидеров анонсира, че ще говори пред медиите днес в 11 ч., но изявлението му бе отложено. В сряда вечерта лидерът на "Атака" излезе с остра декларация срещу Цветанов и намеците му, че България може да се присъедини към акциите по експулсиране на руски дипломати. Възмути се и че редактор на предаването "Лице в лице" му отказал пряко включване за отговор на зам.-председателя на ГЕРБ в ефир.

След като повтори тезата си за нужда от действия, Цветанов каза още, че „днес ще има разговори министър-председателят, след това предполагам, че може би ще има действия, които ще бъдат публично оповестени“. По думите му Европа няма да ни прости, ако се въздържаме от реакция.

Проявата на Цветанов провокира все пак Сидеров да говори в кулоарите на свой ред. Въпреки острия му тон в сряда вечерта той днес в по-спокоен тон обяви, че трябва да се свика Коалиционен съвет, на който да бъде чута позицията на премиера Бойко Борисов по темата "Скрипал" и какво трябва да е поведението на България в създалата се ситуация. 

"Ще се консултираме, ще направим Коалиционен съвет, час по-скоро трябва да стане това, ще потърсим връзка с премиера и се надявам днес или най-късно утре той да се състои", заяви Сидеров. И добави:

"Надявам се и съм убеден, че здравият разум на министър-председателя няма да позволи грешни действия."

Лидерът на "Атака" обяви, че е грешка да се правят изказвания по темата, преди да се е чула позицията на Борисов, защото "България трябва да има балансирано поведение". И повтори:

"Пак ще призова хората от екипа на министър-председателя да се въздържат от излияния за солидарности, чувства и страсти, защото те са вредни за страната."

Не било "природен катаклизъм", добави той. По същество Сидеров изрази следната позиция:

"Великобритания напусна ЕС, Русия не е член на ЕС - защо България трябва да взема страна в конфликт, в който има неизяснени обстоятелства?"

До приключването на преговорите за "Брекзит" Обединеното кралство все още е пълноправна и пълноценна част от ЕС и ще бъде такава поне през следващите две години.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" отказа да коментира факта, че Цветанов води разговори с отделни представители на "патриотите". Сидеров не отговори на въпрос и дали "Атака" има място в управлението, ако България предприеме действия по експулсиране на дипломати от Русия, каквито намеци прави Цветанов, само повтори, че е нужен коалиционен съвет "днес или най-късно утре".

По-рано през деня Кристиан Вигенин от БСП поиска премиерът Бойко Борисов да се яви в Народното събрание и да запознае депутатите с обстоятелствата около отравянето на Скрипал, представени от Великобритания, и каква е позицията на България. Социалистите са склонни изслушването на Борисов да е на закрити врати. До момента няма индикации Министерският съвет да е реагирал на този призив. 

12 са ранени при катастрофи в изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6787044

12 са ранени при катастрофи в изминалото денонощие

Дванайсет души са ранени при станалите 12 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. В София са регистрирани 33 леки пътнотранспортни произшествия и една тежка катастрофа с един

В Италия задържаха заподозрян за членство в „Ислямска държава“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787042

В Италия задържаха заподозрян за членство в „Ислямска държава“Италианската полиция е провела серия антитерористични операции в страната, задържайки мъж в Торино, обвинен, че е планирал нападения в името на „Ислямска държава“, пише The Local. Задържаният е 23-годишният Елмахди Халили, който е бил автор на пропаганда на „Ислямска държава“ на италиански език. Полицията смята,

Ниски такси за преводите в евро в целия ЕС и по-прозрачно конвертиране на валута

http://econ.bg/Новини/Ниски-такси-за-преводите-в-евро-в-целия-ЕС-и-по-прозрачно-конвертиране-на-валута_l.a_i.759746_at.1.html

Европейската комисия внася днес предложение за намаляване на таксите за трансгранични плащания в евро за целия Европейски съюз. Съгласно действащите...

Трудова борса за кадри в туризма се провежда днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371610

Специализирана трудова борса за кадри в туризма ще се проведе във Варна, научи Moreto.net Домакин на събитието, което ще бъде открито от 10 часа на 29 март, е Юнашкият салон в морската столица (бул. „Христо Ботев” № 1) На събитието, което вече е традиция и се провежда ежегодно, са поканени водещи фирми от туристическия бранш.

Тереза Мей ще отбележи една година до Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/156848/


На днешния ден, точно след една година, Великобритания официално ще напусне Европейския съюз.  Премиерът Тереза Мей ще отбележи една година до Брекзит с целодневна обиколка в Обединеното кралство.

Гърция и ОАЕ създават фонд от 400 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787041

Гърция и ОАЕ създават фонд от 400 млн. евроГърция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) създават инвестиционен фонд на стойност 400 млн. евро, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.  Това предвижда меморандум за сътрудничество, подписан от гръцкия фонд ТАНЕО и държавния инвестиционен фонд на ОАЕ Мубадала инвестмънт. Гърция и ОАЕ поддържат здрави дипломатически връзки от десетилетия,

Юлия Кръстева отрече да е сътрудничила на ДС

http://www.mediapool.bg/yuliya-krasteva-otreche-da-e-satrudnichila-na-ds-news277354.html

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС), както обяви комисията по досиетата след проверка на редакционния състав на "Литературен вестник". Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява самата Кръстева пред френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр в ДС, предаде Франс прес. Изданието посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание "Литературен вестник", което я е подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г." Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина". Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи. Тя получава френско гражданство след брака си с писателя Филип Солерс. Впоследствие става важна фигура в интелектуалния живот на Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.

Северна и Южна Корея започнаха подготвителни преговори за среща на високо равнище

http://nakratko.bg/category/25/156847/


Разговорите на високо равнище между Северна и Южна Корея започнаха край строго охраняваната граница между двете страни. Преговорите имат за цел да подготвят предвидената за април среща между лидерите им - Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.

Вигенин: Привикването на посланик и отпътуването му обратно показват развитието на ситуацията

http://www.cross.bg/vigenin-rysiya-poslanik-1571307.html

/КРОСС/ "Като гледам как се развиват отношенията между ЕС и Русия, НАТО и Русия - струва ми се, че посланик Коцев ще остане доста дълго време в София". Това заяви в интервю за предаването „Преди всички" председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин. Очаква се днес да започнат консултациите в Министерството на външните работи с извикания от Москва български посланик Бойко Коцев. "Извикване за консултация е най-леката мярка, която може да бъде приложена на посланик. Въпрос на преценка е доколко ситуацията, която е предизвикала извикването на посланика, е уредена или отношенията се успокояват и връщането е сигнал за нормализация. Ако не се връща, значи, че нещата не се подобряват и страната, която е извикала посланика си за консултации смята, че не са налице условията това да се случи", обясни Вигенин. Премиерът Бойко Борисов трябва да бъде изслушан в Народното събрание по въпросите, свързани с отношенията на България с Русия: "Учудих се, че президентът не е информиран за това, още по-малко пък народните представители. Затова ние вчера поискахме, отчитайки сериозността и желаейки все пак да протегнем ръка в една такава сложна ситуация, поискахме министър-председателят да информира Народното събрание какво все пак се случва. Ние в момента се информираме само от медиите

Ципрас: Искаме решение за Македония, което да издържи във времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787037

Ципрас: Искаме решение за Македония, което да издържи във времето 
Атина иска решение на спора със Скопие за името на Македония, което да издържи във времето. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на среща, свързана с регионалното преструктуриране на северната гръцка област Централна Македония, съобщават медиите. Ние сме поставили високо летвата при договарянето със Скопие, каза Ципрас, като подчерта,

68 души загинаха при размирици и пожар във венецуелски полицейски участък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787036

68 души загинаха при размирици и пожар във венецуелски полицейски участък
Размирици и пожар в килиите на венецуелски полицейски участък в централния град Валенсия доведоха вчера до смъртта на 68 души, предаде Ройтерс, цитирайки съобщения на властите и очевидци. Полицията разпръсна със сълзотворен газ членове на семействата, очакващи новини пред участъка. Властите не съобщиха информация за случилото се до късно вечерта.

Вече се снима сериал по скандална книга за управлението на Тръмп

https://www.actualno.com/curious/veche-se-snima-serial-po-skandalna-kniga-za-upravlenieto-na-trymp-news_666999.html

Американският режисьор Джей Роуч (режисирал филми като "Остин Пауърс" и "Запознай се с нашите") в момента снима телевизионен сериал, базиран на скандалната книга на американския журналист Майкъл Улф - "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп". По данни на Hollywood Reporter носителят на "Еми" ще влезе в ролята и на изпълнителен продуцент на поредицата. От изданието твърдят още, че стойността на сделката се оценява на милиони долари. Все още обаче не е известно

Прокурор Гешев: Арестуваните данъчни ”щавели” малкия бизнес

http://dnes.dir.bg/news/prokuror-danatzite-malak-biznes-27002057

„Щавене” и „изнудване” – по този начин шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи действията на служителите на НАП, арестувани преди два дни.

Печатът в Гърция алармира за възможен инцидент в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787034

Печатът в Гърция алармира за възможен инцидент в Егейско море"Оранжев код" за възможен инцидент в Егейско море през април" - под това заглавие сайтът Нюз.ин днес коментира ситуацията в района, като подчертава, че правителството, министерството на отбраната и гръцките въоръжени сили са поставени в състояние на готовност и тази готовност ще остане до края на април.

Час и половина при Пучдемон в затвора

http://clubz.bg/66019-chas_i_polovina_pri_puchdemon_v_zatvora

“Разчитайте на честната дума на Карлес Пучдемон, че няма да се укрие и го освободете от затвора в Ноймюнстер”, призова германският евродепутат Бернд Луке след час и половина разговор вчера с бившия премиер на Каталуня.

Пучдемон бе задържан на 25 март в Германия на влизане от Дания по силата на европейска заповед за арест, издадена от Испания.

По време на разговора с Луке Пучдемон е разказал как се чувства зад решетките. Той смята, че му предстои дълъг престой в Германия.

Луке призова Пучдемон да изчака на свобода съдебното решение дали да бъде предаден на испанските власти:

”Предложих на господин Пучдемон и той веднага прие да даде честна дума да не напуска Германия, докато съд не се произнесе по искането на Испания за екстрадицията му.”

Същевременно Луке разкритикува испанското правителство. Според него в случая с Пучдемон то действало по политически причини. Било срамота каталунският експремиер да е заключен в килия като криминален престъпник. Това било класически пример за политическо преследване.

Малко отклонение. Бернд Луке е основател на германската евроскептична и крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Той отдавна напусна редиците й и в момента е евродепутат от фракцията на ЛКР - Либерално-консервативни реформатори.

Да се върнем към разговора му с Пучдемон. В ареста към него се отнасяли добре – както персоналът, така и затворниците. Той можел да пише писма и да провежда телефонни разговори, но било забранено да му се обаждат.

Пучдемон изразил пред Луке доверието си към германското правосъдие, както и убедеността си, че немските магистрати ще се произнесат справедливо, но това можело да се очаква след два месеца.

Пучдемон гледал на себе си като на представител на Каталуня и защитавал с чест и отговорност стремленията на своя народ.

"За Пучдемон е изключено да се укрие, решен е да изчака решението на съда. Няма и никакво намерение да поиска политическо убежище в Германия. Господин Пучдемон изтъкна, че няма да се поддаде на натиск и ще продължи да се бори за правата на Каталуня", категоричен е Бернд Луке.

Пучдемон е подал жалба в Белгия заради открито преди около две седмици проследяващо устройство на служебния му автомобил. Това пишат белгийки медии, цитирани от БТА. В началото на март охраната му открила устройството, в което имало SIM карта. Засега не е ясно дали тя е била регистрирана на нечие име.

Белгийски и испански медии смятат, че службите на Мадрид са следили постоянно движението на Пучдемон.

Полицейски агенти придружавали експремиера

Карлес Пучдемон

Същевременно стана ясно, че заедно с него в колата от Финландия за Белгия пътували двама агенти на Мосос д'Ескуадра – автономната полиция на Каталуня. Те бяха арестувани от испанските власти, разпитани и освободени под гаранция. Двамата агенти могат да бъдат съдени за прикриване на издирвано лице.

Регионалният парламент на Каталуня прие вчера символично предложение, потвърждаващо правото на Карлес Пучдемон да бъде преизбран на предишната си длъжност, въпреки че е в ареста и може да бъде съден. Областта трябва да избере министър-председател най-късно до 22 май. Централното правителство в Мадрид заплашва да блокира всеки кандидат, който е обвинен за сепаратистка дейност или бунт срещу държавата.

ГДБОП предупреждава за спам атака в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gdbop-preduprezhdava-za-spam-ataka-v-stranata-2087767

ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
От 20 март в страната е активна спам

Подробности за жп кражбата във Варна: Извършителите задигнали стрелка от релсите, не им е за първи път

https://petel.bg/Podrobnosti-za-zhp-krazhbata-vav-Varna--Izvarshitelite-zadignali-strelka-ot-relsite--ne-im-e-za-parvi-pat__257575

илюстрация Булфото Окръжната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа 31-годишния Йордан Д. от Девня и 32-годишния варненец Кирил Д....

18-годишна българка спечели 500 000 лева стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи

https://petel.bg/18-godishna-balgarka-specheli-500-000-leva-stipendiya-za-obuchenie-v-nay-dobriya-universitet-za-predpriemachi__257576

18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив спечели стипендията на Фондация "Кроношпан" за обучение в най-добрия уни...

Полицията арестува бандитите, задигнали 330 бона от инкасото!

https://petel.bg/Politsiyata-arestuva-banditite--zadignali-330-bona-ot-inkasoto-__257577

Снимка Булфото Криминалисти от Главна дирекция "Национала полиция" и Областна дирекция Плевен разкриха въоръжения грабеж на инкасо авт...

Щъркелът край Кипра вече е с нормални жизнени показатели

https://petel.bg/SHHarkelat-kray-Kipra-veche-e-s-normalni-zhizneni-pokazateli__257578

Снимка: Таня Костова Щъркелът край девненското село Кипра, за който по-рано писахме, вече е с нормални жизнени показатели. Птицата обаче...

Турска подводница и два военни кораба идват на посещение във Варна, ще поднасят венци на гробището в Добрич

https://petel.bg/Turska-podvodnitsa-i-dva-voenni-koraba-idvat-na-poseshhenie-vav-Varna--shhe-podnasyat-ventsi-na-grobishheto-v-Dobrich__257579

снимка: haberciniz.biz От 30 март до 2 април 2018 г. на посещение във Варна ще бъде група кораби от Военноморските сили на Република Турция. Това съ...

Цветанов иска от Борисов и действия срещу Русия заради Скрипал, Сидеров роптае

https://petel.bg/TSvetanov-iska-ot-Borisov-i-deystviya-sreshhu-Rusiya-zaradi-Skripal--Siderov-roptae__257580

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска от държавата да предприеме и действия на солидарност с Великобрит...

Известен корейски певец е открит мъртъв в дома си

https://petel.bg/Izvesten-koreyski-pevets-e-otkrit-martav-v-doma-si__257581

В Южна Корея e умрял известeнт певец, фронтмен на групата "100%". 33-годишният Со Мин Ву е намерен мъртъв в собствения му апартамент в Сеул, съоб...

ГДБОП предупреждава за спам атака в страната

https://petel.bg/GDBOP-preduprezhdava-za-spam-ataka-v-stranata__257583

Снимка Булфото ГДБОП предупреждава за спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични ...

Затварят училище в Габрово, заради сегрегация

http://nakratko.bg/category/58/156846/


Общинските съветници в Габрово ще обсъждат предложението на кмета за закриване на едно от основните училищата в града, заради сегрегация.

Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни

http://www.cross.bg/opasni-karanikolov-godini-1571306.html

/КРОСС/ Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, обясни в "Денят започва" министърът на икономиката Емил Караниколов. Това не са от големите стратегически, но не са и малки, има все пак и големи язовири, допълни той. "Много се говори, че нищо не е правено последните години, всъщност от преди 2 години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени е прехвърлено върху Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Те разбира се отговарят само за контрола - отиват проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания", коментира министърът. До преди 2 години не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, коментира министър Караниколов. До преди 2 години не можеше да се каже кои от тях могат да се квалифицират като опасни, допълни той. "Днес обстановката е спокойна, няма такива, които да са пред тежко аварийно, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия", каза Караниколов. Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, допълни той.  

Нов протест в защита на Пирин в София

http://www.cross.bg/promenite-plana-deloto-1571305.html

/КРОСС/ Тази вечер отново ще има протест в защита на Пирин в София и още няколко големи градове. Междувременно Върховният административен съд (ВАС) насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което коалицията „За да остане природа в България" обжалва правителствено решение за промените в плана за управление на Националния парк. Съдът отказа да спре действието на промените на плана, докато тече делото, но природозащитниците ще обжалват това определение на по-горна инстанция.    

Холандия ще отмени забраната военните да носят униформа на публично място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787029

Холандия ще отмени забраната военните да носят униформа на публично място
Холандското правителство смята да отмени забраната за носене на военна униформа на публично място с надеждата, че така повече хора биха се присъединили към въоръжените сили. Забраната е въведена през 2014 г., поради опасения, че войниците могат да се превърнат в цел за терористите, пише Dutch News, цитиран от БТА.

Майката на Сергей Скрипал все още не знае за отравянето му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787028

Майката на Сергей Скрипал все още не знае за отравянето муНай-важната ни задача е предпазим баба ни, за да не разбере сина и внучката и са в критично състояние казва племенницата на Сергей Скрипал Виктория, цитирана от британския вестник Huffington Post. „Имаме един процент надежда, Дават им много малък шанс за оцеляване, но те ще останат инвалиди през целия си живот“, казва Виктория пред BBC,

Експерт: Българската позиция по случая „Скрипал“ е дипломатична

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-bylgarskata-poziciia-po-sluchaia-skripale-diplomatichna-258398/

Във високата политика исторически важните решения се оценяват след време, коментира преподавателят в НБУ Росен Стоянов

Красимир Вълчев: Има недостиг на учители па математика и физика

https://frognews.bg/novini/krasimir-valchev-ima-nedostig-uchiteli-matematika-fizika.html

В образователната система има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на образованието Красимир Вълчев.

Защо се случва все така, че загиват противниците на Путин. Как пък не загина някой от приятелите на Путин?

https://www.actualno.com/cite/zashto-se-sluchva-vse-taka-che-zagivat-protivnicite-na-putin-kak-pyk-ne-zagina-njakoj-ot-prijatelite-na-putin-news_667011.html

"Логично е в нашия свят да се попита защо се случва все така, че загиват противниците на Путин. Как пък не загина някой от приятелите на Путин?" Това заяви Александър Йорданов в интервю за BTV, който е бил начело на дипломатическите ни мисии в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония.

Отново тръгва дело срещу бивш районен кмет на Пловдив

http://www.cross.bg/petrova-raiina-razmer-1571304.html

/КРОСС/ Отново тръгва дело срещу бившия пловдивски кмет на район Централен - Райна Петрова. То е образувано по жалба на прокуратурата, която протестира пред горна инстанция оправдателната присъда, произнесена през ноември месец миналата година от пловдивския окръжен съд. Райна Петрова беше отстранена от длъжност през 2014 г. Срещу нея бяха повдигнати обвинения, че е нарушила закона за обществените поръчки при доставката на хранителни продукти за детски заведения, и е приела рушвет в размер на близо 10 хил. лв., за да може фирма да получи обществена поръчка в размер на 376 хил. лв.      

Не стигат учителите по математика и физика

http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-uchiteli-kabinet-borisov-3-27002021

В образователната система има недостиг на кадри, най- сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви по bTV министър Красимир Вълчев.

Нова среща между синдиката на надзирателите и властта

http://www.cross.bg/nova-sredstva-sreshta-1571303.html

/КРОСС/ Нова среща между синдиката на надзирателите в затворите и властта е насрочена за днес. Тя трябва да се проведе в Министерството на правосъдието, информира бТВ. Преди дни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции „Изпълнение на наказанията" и „Съдебна охрана". Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР. До вземането на окончателно решение се отменят предварително насрочените локални протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.  

Левски ухажва Панайотов за нов договор

https://offnews.bg//futbol/levski-uhazhva-panajotov-za-nov-dogovor-677651.html

Халфът Васил Панайотов ще получи предложение за нов договор от Левски. От клуба вече са влезли в контакт с мениджъра на играча и са го уведомили, че желанието на спортно-техническия щаб е полузащитникът да продължи да носи екипа на “сините”.

Очаква се да има развитие в следващите две седмици, пише “Тема Спорт” . Това е срокът, който двете страни са си поставили за постигане на споразумение.

Ако до такова не се стигне, то Панайотов ще започне да разглежда и оферти от други клубове. Играчът обаче иска да остане на “Герена”. Той е в полезрението на Риека, както и на няколко италиански втородивизионни клубове.

През есента 27-годишният Панайотов бе титуляр при Делио Роси. Полузащитникът изигра общо 24 мача във всички турнири, в които реализира 3 гола. През 2018-а обаче се появи на терена само веднъж - при 4:1 над Септември (София). Панайотов става свободен агент през лятото.

Ръководството на Левски пък сближи позициите си с Роман Прохазка, който също е с изтичащ договор. Двете страни са на път да се разберат за финансовите условия, при които словакът да удължи контракта си. Роман обаче е категоричен, че ще остане на “Герена” само ако подпише поне за два сезона. Той не е склонен да сключи договор само за един сезон.

29-годишният универсален футболист е единственият в състава на Левски тази кампания, който не е пропуснал нито един шампионатен мач.

Замърсяването на въздуха в Прищина конкурира това в Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787024

Замърсяването на въздуха в Прищина конкурира това в ПекинЗамърсяването на въздуха в Прищина конкурира градове като Пекин, Мумбай и Ню Делхи, пише USA Today . Двете топлоцентрали, работещи на въглища, които се намират на 1.5 километра извън столицата в малкото градче Обилич разнасят задушлива миризма на изгорели въглища целогодишно . Пешеходците в 200-хилядна Прищина носят маски,

РИА Новости: Лондон оказвал натиск върху Виена да изгони руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787020

РИА Новости: Лондон оказвал натиск върху Виена да изгони руски дипломатиМинистърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл заявява, че британският посланик във Виена нееднократно се е опитвал да окаже натиск върху австрийските власти да изгонят руски дипломати, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Австрия обаче категорично отказва да предприеме такива мерки. Виена е взела това решение заради възможните

Румен Порожанов: Ще бъде уволнен директорът на кюстендилската агенция по храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787027

Румен Порожанов: Ще бъде уволнен директорът на кюстендилската агенция по хранитеВърви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина, обясни министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите му основната грешка, която е била допусната, е била при регистрацията на животновъдния обект. "Затова директорът на кюстендилската дирекция на БАБХ ще бъде уволнен.

Северна и Южна Корея отново преговарят на високо равнище

http://www.moreto.net/novini.php?n=371612

Висши официални представители от Северна и Южна Корея са започнали преговори в севернокорейско село, намиращо се край най-строго охраняваната в света граница между двете страни, за да подготвят предвидената за април среща между лидерите на двете държави - Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, съобщава "Асошиейтед прес".

Тим Кук: Apple никога няма да се отзове в положението на Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/tim-kuk-apple-nikoga-njama-da-se-otzove-v-polojenieto-na-facebook-news_666997.html

Главният изпълнителен директор Apple Тим Кук увери, че компанията му никога не би позволила такова изтичане на потребителски лични данни, каквото бе установено в социалната мрежа Facebook. Изявлението на Кук беше част от интервюто му, взето от телевизия MSNBC и онлайн портала "Рикоуд". По време на интервюто Кук беше попитан какво ще направи, ако беше на мястото на Марк Зукърбърг - създателят на Facebook. В момента социалната мрежа е в центъра на грандиозен скандал, след като на бял св

Джамбазки: Ердоган демонтира приятелските отношения между България и Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-dzhambazki-1571302.html

/КРОСС/ „Моята позиция винаги е била, че Турция няма място в Европейския съюз. Президентът Ердоган няма никакво намерение да променя държавата си така, че да отговаря на критериите за членство. Турция не е европейска държава и няма да бъде - нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Това е някакъв танц, който играе с оглед на вътрешните въпроси, които има да решава". Това коментира евродепутатът Ангел Джамбазки пред НОВА след срещата ЕС-Турция, която се проведе във Варна. „Обединените патриоти имаме много критично отношение към този човек и неговата политика. Той се опита брутално да се намеси във вътрешните работи на България, правейки една партия и опитвайки се да участва в изборите ни. Това е недопустимо. Такава наглост през последните години никой не си е позволявал", допълни Джамбазки. По думите му Реджеп Ердоган е „демонтирал" приятелските отношения между България и Турция. „Разтревожи ме нахалното поведение на Реджеп Ердоган, който се опитва да има насрещни искания по отношение, да речем, на компенсациите на наследниците на тракийските бежанци. Турция дължи десетки милиони, които е подписала сама в Ангорския договор от 25-а година. Няма никаква причина насреща да се иска нещо, свързано с имоти", коментира още евродепутатът. „Във Варна Ердоган дойде и поиска още пари от ЕС. Каква е ползата за България? Изобщо не вярвам на този човек

"Гардиън": 11 обещания за Брекзит, които няма да бъдат спазени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6787018

"Гардиън": 11 обещания за Брекзит, които няма да бъдат спазениЕдинайсет обещания за Брекзит, които няма да бъдат спазени, представя британският вестник The Guardiqn. цитиран от "Фокус": 1)Брекзит ще бъде лесен и няма недостатъци Според британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис „ Брекзит няма да има недостатъци, а само преимущества“ казано на 10 октомври 2016.

Десетки жертви при пожар във венецуелски арест

http://nakratko.bg/category/25/156843/


Най-малко 68 души загинаха, а все още не е ясен броят на ранените след бунт и пожар в ареста на полицейско управление във венецуелския град Валенсия, предаде „Ройтерс” като се позова на официална информация и очевидци.

Посланикът на САЩ: Няма да се намесваме, ако България развали договорите с централите

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/03/29/3154528_poslanikut_na_sasht_niama_da_se_namesvame_ako/?ref=rss


САЩ няма да се намесват, ако България реши да развали договорите с двете американски електроцентрали, обяви посланикът на САЩ Ерик Рубин в интервю за БНТ. Той подчерта, че въпросът се отнася до законодателството на ЕС.<br /><br />Водите ли диалог с българското правителство за т.нар. американски електроцентрали ("КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1" - бел. ред.) и знаете ли неговите намерения?<br /><br />- Благодаря ви, че ми давате...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване