Исмаил Исса подписа с „Дунав” до края на първенството

https://www.24chasa.bg/sport/article/6788608

Исмаил Исса подписа с „Дунав” до края на първенството

Нападателят Исмаил Исса подписа с „Дунав” до края на първенството. Така „Дунав” ще може да разчита на новото попълнение в атаката си за важните мачове от втората фаза на първенството в Първа лига. Нападателят бе желан и от бившия наставник на „драконите” Веселин Великов, но предпочете да играе в чужбина.

Окончателно: Чеци получи 20 г. за убийството на Яна

https://offnews.bg//temida/okonchatelno-chetci-poluchi-20-g-za-ubijstvoto-na-iana-677724.html

Николай Русинов-Чеци беше признат окончателно за виновен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 г., реши Върховният касационен съд. 

Съдът остави в сила решението на апелативния съд, с което наказанието на Чеци беше намалено от доживотна присъда на 20 години затвор, съобщи news.lex.bg.

Яна Кръстева беше убита на 9 срещу 10 юли 2011 г. Тялото ѝ беше открито на следващия ден, а Чеци беше задържан на летището в края на 2012 г., на връщане от Турция.

В нощта на убийството Яна и Чеци били заедно в "Маймунарника" в Борисовата градина в София. Те пили алкохол, след което си тръгнали заедно. Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути.

Делото беше внесено в съда през 2013 г. Софийският градски съд постанови доживотен затвор за Чеци, а след това Софийският апелативен съд измени присъдата на 19 години затвор, защото Русинов не е проявил изключителна безчовечност, коравосърдечност или садизъм.

ВКС обаче върна делото заради противоречия и неубедителни изводи на апелативните съдии. 

САС отново намали присъдата на Чеци, но този път на 20 години затвор. 

Инициативата "Паметник на децата, жертви на фашизма"

http://pogled.info/bulgarski/initsiativata-pametnik-na-detsata-zhertvi-na-fashizma.93471

/Поглед.инфо/ Преди няколко месеца ДУМА обяви инициатива за мащабно изследване и издирване на имената на деца, загинали по време на антифашистката съпротива през 1923-1944 г. И второ - за съграждането на общ мемориал в централната част на София в памет на децата, невинни жертви на едно жестоко насилие, което никога повече не бива да се повтаря в живота на нито един народ.

Как присвоява Иван Кръстев!? Ще гоним ли руснаци?

http://pogled.info/bulgarski/kak-prisvoyava-ivan-krastev-shte-gonim-li-rusnatsi.93472

/Поглед.инфо/ Попадна ми поредният коментар на Иван Кръстев във вестник „24 часа“ – за срещата във Варна. Озаглавен е „Защо е по-добре на масата, а не в менюто“. В краткия си текст, Кръстев пише следното: „Малките европейски народи са научили от историята си, че КОГАТО НЕ СА ПОКАНЕНИ НА МАСАТА за преговори, най-вероятно ТЯХНОТО МЯСТО Е някъде В МЕНЮТО“.

Над милиард за спиране на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй"

https://www.vesti.bg/bulgaria/nad-miliard-za-spirane-na-4-te-bloka-na-aec-kozloduj-6080818

Проектът за обезопасяването им започна през 2003 г. и трябва да приключи през 2030 г.

Отцепиха детска площадка, близо до дома на Сергей Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788606

Отцепиха детска площадка, близо до дома на
Сергей СкрипалБританската полиция отцепи детска площадка в градинка близо до дома на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който беше отровен с нервнопаралитично вещество по-рано този месец в южна Англия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  "Като предпазна мярка, днес следобед отцепихме детска площадка в градината "Монтгомъри", близо до дома на Скрипал",

Преводачът на „Инерком” в Прага – разследван за убийство

https://frognews.bg/novini/prevodachat-inerkom-praga--razsledvan-ubiistvo.html

Никола Молчан е бил на масата за преговори между ЧЕЗ и „Инерком”, потвърждава чешката компания

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

https://offnews.bg//sviat/sarkozi-otiva-na-sad-za-koruptcia-i-zloupotreba-s-vlianie-677721.html

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според френските издания "Монд" и "Фигаро" искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Саркози може да обжалва това искане.

Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него. Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер.

Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори.

Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него - твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи, припомня Ройтерс.

Веганка е арестувана във Франция за коментар за убийството на месар

http://www.mediapool.bg/veganka-e-arestuvana-vav-frantsiya-za-komentar-za-ubiystvoto-na-mesar-news277419.html

Френските власти арестуваха веганка, заявила във Фейсбук, че не изпитва "никакво съчувствие" към месар, убит при ислямистко нападение миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на полицията и прокуратурата.   Жената трябва да се яви пред съда по обвинение в оправдаване на тероризма. Тя може да бъде осъдена на затвор за коментара.   Оправдаването на тероризма се наказва с максимална присъда от пет години затвор и глоба от 75 000 евро.   "Не е ли шокиращо, че убиец е бил убит от терорист? Не и за мен, имам нулево състрадание към него, все още съществува правосъдие", е написала веганката според съдебни източници, цитирани от Франс прес. Френската федерация на месарите заяви, че е подала жалбата срещу жената заради изказването във Фейсбук, което е премахнато.   При нападението в Южна Франция миналата седмица бяха убити четирима души, включително трима в супермаркет в град Треб. Сред жертвите бяха месарят Кристиан Медве и жандармеристът Арно Белтрам, разменил се с жена, държана за заложник от нападателя от марокански произход Радуан Лакдим, който беше застрелян от полицията. Веганката живее в Сен Годенс, недалеч от Треб.   Пред два дни ляв активист получи условна присъда от една година затвор за възхваляване на смъртта на Белтрам.

Дисциплинарната комисия в Кипър наложи глоба на Петев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3155212_disciplinarnata_komisiia_v_kipur_naloji_globa_na_petev/?ref=rss


Ивайло Петев, който беше уволнен дисциплинарно от "Омония" получи парична глоба от Дисциплинарната комисия в кипърското първенство. Бившият наставник на тима от Никозия каза в интервю, че има се съмнява в играта на някои от своите футболисти. Въпреки, че не обвини никого директно срещу Петев беше заведено дело в граждански съд за уронване престижа на клуба.<br /><br />"Комисията разгледа жалбата срещу Ивайло Петев. Неговите изказвания са отвъд спортсменските...

Турският съд: Гръцките военни не могат да бъдат освободени, може да избягат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788588

Турският съд: Гръцките военни не могат да бъдат освободени, може да избягатТурски съд е отхвърлил днес възраженията на адвокатите на двамата гръцки военни, задържани в Турция, срещу решението те да бъдат оставени в ареста, съобщава електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА.  Позовавайки се на турския в. "Хабертюрк", "Катимерини" пише, че съдът в Одрин се е аргументирал с предишно съдебно решение,

КС развърза ръцете на парламента да създава всякакви съдилища

http://www.mediapool.bg/ks-razvarza-ratsete-na-parlamenta-da-sazdava-vsyakakvi-sadilishta-news277418.html

Народното събрание има право да създава съдилища с всякаква специализация, съобразявайки се само със своята политическа преценка. Това става ясно от мотивите на Конституционния съд, с които бе отхвърлено искането на Върховния касационен съд (ВКС) и адвокатурата за забрана на спецсъда за борба с корупцията по върховете на властта.   Вкарването на делата срещу точно определени категории лица за определени престъпления в отделен съд доведе до сериозни съмнения, че се създава специално ("извънредно"), а не специализирано съдилище. В своята жалба ВКС сочи, че по подобен начин преди 74 години е бил създаден т.нар. Народен съд, който е бил за определени хора, а не за видове престъпления. Допълнителен аргумент за "извънредността" на спецсъда е, че разследванията по дела за корупция по върховете на властта ще имат по-дълъг срок от обичайното - една година, вместо два месеца.   КС обаче смята, че парламентът не може да бъде ограничаван при създаването на нови специализирани съдилища, защото това "би означавало да се отрече правото му на целесъобразна преценка". Съдът пише, че политическите аргументи са по-важни от процесуално-техническите. Така ръцете на Народното събрание са развързани да се създават на практика всякакви съдилища.   "Макар специализацията в областта на правораздаването най-често да се изразява в специализация само по предмет или само по субект, Конституционният съд счита, че вариантите в специализираното правораздаване са разнообразни, както и многообразни са критериите за предметна и/или субективна (персонална) диференциация на извършителите на престъпления", пише в решението на КС.   КС дава за пример Софийския градски съд, на който като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления (без корупционните), извършени от магистрати, депутати и членовете на Министерския съвет. Според съда подходът с градския съд е твърде сходен с този за специализирания съд и досега не е бил подлаган на съмнения.   "Конституционният съд счита, че критерият за специализация не може да се сведе à приори до един единствен – само предметен или само субективен (персонален). Допустимо е критерият да бъде разнороден или най-общо такъв, какъвто законодателят сметне за необходимо да очертае и обоснове надлежно с оглед специфичните за дадения момент нужди, породени от криминологичната обстановка в страната и належащите задачи за овладяване и борба с определен вид престъпност, в това число и чрез наказателно-правната репресия“, пише в решението на КС.   Според българската конституция Народното събрание има право да създаване специализирани, но няма право да създава извънредни съдилища. От решението на КС не се разбира как точно би изглеждал един "извънреден" съд, след като парламентът може да създава всякакви съдилища.   Конституционният съд обаче дава примери и с Висшия наказателен съд на Франция, който гледа делата за държавна измяна срещу президента на страната. Има и пример с Висшия антикорупционен съд в Украйна, чиято компетентност е основана на позицията на подсъдимите, както и на престъпленията, за които са обвинени.   КС цитира позиция на Венецианската комисия за украинския съд, с която неговото създаване е одобрено. Цитира се и решение на съда в Страсбург за словашкия специален наказателен съд от 2003 г.,   В него се признава, че има различни процесуални правила за делата в спецсъда, но отклоненията не били драстични, смята КС.

Експерт: Не взимайте кредит, който е над 10% от заплатата ви

http://www.moreto.net/novini.php?n=371676

Стандартно се смята, че кредитите и плащанията по тях не трябва да бъдат повече от 40% от чистата ви заплата. Аз съм доста по-консервативен и смятам, че дори 10% вече е много". Това заяви Стоян Панчев, икономист и основател на Експертния клуб за икономика и политика.

Крейг Дейвид изненада пътниците на автобус с концерт (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6788589

Крейг Дейвид изненада пътниците на автобус с концерт (Видео)
Певецът Крейг Дейвид се качи на автобус в Лондон и изненада пътуващите хора с импровизиран акустичен концерт, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Видео от изпълнението беше споделено в реално време във Фейсбук страницата на звездата. "Връзката с феновете ми, независимо къде са те, е причината за това.

Симеонов: Експулсиране - само след доказана връзка на Русия при Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788600

Симеонов: Експулсиране - само след доказана връзка на Русия при Скрипал“Мнението ми съвпада изцяло с това на Волен Сидеров. Действително трябва да има балансирана позиция, съгласувана вътре в коалиционния съвет.” Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов по международния дипломатически скандал, при който десетки държави изгониха руски дипломати в отговор на смъртоносната

Каталунското движение за независимост може да се радикализира

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/29/3155201_katalunskoto_dvijenie_za_nezavisimost_moje_da_se/?ref=rss


Обезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията.<br /><br />Офанзивата на съдебната власт - която изпрати в затвора деветима лидери на движението за независимост и издаде международни заповеди за арест срещу шестима други, сред които отстраненият от...

Съдия Павлина Панова: Закони се пишат на коляно

http://www.mediapool.bg/sadiya-pavlina-panova-zakoni-se-pishat-na-kolyano-news277417.html

Закони се пишат на коляно, без вслушване в професионализма на магистратите, а понякога сме ставали свидетели на непрофесионално отношение, когато представители на съда участват в правната комисия със своето експертно мнение. Това казва заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова в интервю за Mediapool. Тя смята, че вкарването на прокуратурата в частната сфера ще доведе до рисковете пред свободата на договарянето на бизнеса. Съдия Панова напомня, че най-лесният начин да се съсипе нечий бизнес е като се подаде сигнал до прокуратурата. Според нея през последната година съдебната реформа се прави под мотото, че се спазват определени външни указания, което води до проблеми. От 2009 година Павлина Панова е и съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.   Кои са най-сериозните рискове, ако проектът за борба с корупцията в частния сектор бъде приет в този му вид?   Рискът е свързан със свободата на договарянето и свободата на инициативата в частната сфера. Субектите в частната сфера са равнопоставени и проблемите между тях се решават преди всичко с инструментите на гражданския процес. Намесата на наказателно право е крайна и ще затрудни осъществяването на свободната инициатива. Не смятам, че намесата на държавата в частния сектор трябва да бъде толкова крайна. Държавната репресия чрез налагането на криминално наказание трябва да се случва само там, където това е крайно необходимо. Гражданите могат да решават своите проблеми чрез средствата на гражданското и търговското право. Тук не бива да забравяме и ролята на държавните регулатори, които могат да осъществят търсенето на административна и дисциплинарна отговорност. Грешно е всяко една сфера на частния живот на гражданите да бъде регулирана и от наказателното право.   В казуса "КТБ", където прокуратурата твърди, че има присвояване на пари от банка, основният регулатор БНБ си е затворил очите. Явно, че въпросът с тези кражби в частния сектор не опира първо до прокуратурата, а до създадената възможност от регулаторите.   Точно така. Въпросът е всички институции, които са призвани да регулират отношения, да се намесват своевременно и да търсят съответната отговорност. От друга страна, има достатъчно текстове в Наказателния кодекс, чрез които може да се търси наказателна отговорност за отпускане на необезпечени кредити и други неправомерни действия на длъжностни лица в банкови институции. Но неправомерната дейност трябва да бъде разкрита бързо и да се действа.   Опасно ли е да се дава толкова много власт в частната сфера на българската прокуратура, която редица международни институции смятат за нереформирана?   Риск винаги има. Няма значение дали говорим за промените в НК за намеса в частната сфера или в някои други отношения. Наказателната репресия е най-мощното оръжие и то може да съсипе човешки живот или нечий бизнес. Надявам се средствата за контрол, които съдът има върху органите на досъдебното производство да са този регулатор, който предпазва гражданите от тази крайна намеса. Но всяко неразумно използване на правомощията от органите на досъдебното производство би ограничило възможностите за правене на бизнес. На всички ни е известна максимата - ако искаш да съсипеш нечий бизнес, дай сигнал в прокуратурата. Нормите се създават за добросъвестните магистрати, които трябва да ги прилагат, но не са редки случаите, когато има и прибързано образуване на досъдебни производства. После знаем колко трудно се стига до тяхното прекратяване.   Законопроектът за борбата с корупцията в частната сфера беше ли съгласуван със съдии от Върховния касационен съд (ВКС)?   Когато Министерството на правосъдието образува работни групи, винаги изисква от нас да изпращаме свои представители. Ние създадохме аналитично звено от двама наши колеги, които участват в такива работни групи. Те непрекъснато са давали работни становища по нормите и са изразявали несъгласието си с промените, засягащи частния сектор. Това беше и официалната позиция на Наказателната колегия на ВКС, с която предупредихме министерството за рисковете. Не мога да кажа кой е бил двигателят на тези предложения, но ние категорично сме били против тях. В същото време ние не сме категорично против целия законопроект. Има норми, които се нуждаят от корекция, за да станат по-ясни за прилагане.   Политическата легенда, която се развива е, че тези промени, засягащи бизнеса, са поискани от Европейската комисия. Вярно ли е това?   Напоследък с този лайтмотив, че нещо се иска от чужбина, се правят "смели" промени в много закони. Такива са случаите с промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, който бе променен през миналата година. Точно в тази материя ние трябва да бъдем особено предпазливи.   Предполагам, че няма да завършат с голям успех всички тези работни групи към Министерството на правосъдието, които са създадени, за да изпълнят препоръките на Европейската комисия и тези от независимия анализ на прокуратурата. Ето някои препоръки, които се направиха – отпадане на поемните лица и предварителните прокурорски проверки. Това не са правила, които могат с лека ръка да бъдат променени, защото те са свързани в цялостна система. Ако се стигне до премахване на предварителните проверки, това ще доведе до образуване на досъдебно производство по всяка една жалба до прокуратурата, което влече след себе си цялата тежест на разследването, събирането на доказателствата и след това прекратяването на делото.   Според мен рискът от ограничаване на човешки права става твърде голям. От друга страна, поемните лица са независими от разследващите и са една гаранция срещу злоупотреби при обиски и други процесуални действия. Има правни системи, при които няма поемни лица, но там полицаите могат да бъдат разпитвани за начина, по който са извършили обиск. В нашия закон има категорична забрана за това. И тук въпросът се свежда до доверието в правосъдието и в органите, които извършват тези следствени действия. Отпадането на предварителните прокурорски проверки и на поемните лица не бива да се прави прибързано, а като част от цялостно преосмисляне на начина, по който събираме на доказателствата. Всичко е въпрос на това какво доверие имаме към институциите и дали може да си позволим да направим тази реформа точно сега.   Един от аргументите за отпадането на предварителните проверки е, че има случаи на граждани, които години са подлагани на наказателна репресия извън правилата.   Да, така е, но това пак е злоупотреба с правомощия. Сега тази проверка е регулирана в срокове, тя не може да е повече от два месеца, в крайни случаи до три месеца. Ще ми се да вярвам, че тези проверки не се използват за репресия, а за добросъвестно събиране на данни, които дават основание за образуване на наказателно дело. Не знам къде е мярата, може би трябва да се съкратят още повече сроковете за тези проверки. Мисля, че репресията спрямо гражданите ще е още по-голяма, ако проверките бъдат изцяло премахнати и директно се минава към образуване на досъдебно производство.   Затова казвам, че пипането на подобни правни институти е много сложно. Например, премахването на поемните лица е свързано с готовността ни да дадем вяра на един протокол, създаден и удостоверен от един полицай и да го приемем за годно доказателство в наказателния процес.   Какви са вашите впечатления от качеството на законодателния процес през последните години?   Изключително прибързани промени в законодателството, недобро изпипване, без вслушване в професионализма на магистратите, в частност имам предвид на съдиите, писане на коляно. Понякога сме ставали свидетели на непрофесионално отношение, когато представители на съда участват в правната комисия със своето експертно мнение.   Много от нормите просто не се обмислят добре. Случвали са се съществени промени в законопроекти между първо и второ четене, без да има мотиви към тях. Това изненадва всички, които участват като експерти в правната комисия. Ние понякога нямаме време дори писмени становища да дадем по тях. Когато биваме изслушвани в правната комисия, някак се размива това, което казваме и то не се взима предвид. Аз съм с впечатление, че казаното не се чува или не се разбира в пълнота. След това се получават недомислици в приетите закони, които на свой ред трудно се прилагат. Съдии често се обаждат и дори изискват обучение от Върховния касационен съд, защото не могат да изтълкуват написаното в закона. Някои от нормите са в крещящо противоречие помежду си, без логическа последователност.   Когато се правят мащабни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, това трябва да се прави много обмислено от хора, които имат визия за наказателния процес. Те трябва да могат да си представят как тези норми ще работят на практика.   Сега ние сме заявили сме пред министъра на правосъдието, че много скоро ще излезем с идеи за промени в НПК за премахване на недомислиците и празнотите. Някои от нормите за изпълнението на присъдите не следват логиката на наказателен процес и го забавят допълнително. Не сме далеч от мисълта да предложим промени на правилата на разпоредително заседание в частта им за основанията за връщането на делата.   Аз не виждам особена полза и от временна забрана за публикуване на съдебните актове на сайта на съда. Дори смятам, че е във вреда. Първо, защото ВКС има задължение да обяви акта си. После не виждам с какво се различават един акт с условно наказание от този с ефективно наказание. Всяка една страна в процеса има право да проверява каква е присъдата. Хората могат да се обаждат дори по телефона и да питат дали е решено делото им. Когато те разберат, че е решено, те могат да дойдат и поискат копие от своя акт. Така че тази забрана по-скоро пречи на обществото да бъде информирано. Същевременно в медиите по някакъв начин излиза информация.   Какъв е уклонът на управляващите, ако гледаме каква съдебна реформа се прави през последната година?   Сякаш всички промени са под мотото: "Изпълняваме указания на ЕК и доклади на външни експерти". В същото време се борим с корупцията. Създаването на такива гръмки послания и следването на външни указания обаче на свой ред противоречи на други външни указания, давани ни от органи като Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека. Неразумното следване на външни указания създава рискове. То дава възможност да се заяви гръмко, че се борим с корупцията, но не зачитаме основни права, които след време ни докарва пак до дела пред Европейския съд по правата на човека.   Защо това се случва?   Желание да се харесаме. Желание да отчетем някаква активност. Ето сега главният инспектор иска да се ползва със съдействието на главния прокурор, за да събира данни за магистратите. Това също е крайно. Не можем да използваме репресията на наказателния процес, за да правим предварителни проверки и то по сигнали на граждани срещу магистрати. Аз в ежедневния си отчет се занимавам с жалби на граждани, които са недоволни от актовете на магистратите. Разбира се, гражданите са свободни да пишат сигнали, но понякога се отправят такива упреци спрямо тях, които просто трябва да бъдат отсявани. Съдията трябва да може да бъде проверяван, но обществото трябва да знае, че няма как да хвърля с лека ръка обвинения спрямо магистратите, защото те са хора, които носят голяма отговорност и са проверявани буквално през цялата си кариера. Аз винаги бих съдействала за отстраняване на корумпиран или недостоен съдия, но трябва да има доказателства, които да ангажират институциите.   Защо всички се обръщат към главния прокурор, търсейки справедливост, а не към съда, който я въздава?   Не мога да кажа. Вероятно главният прокурор вдъхва някаква увереност, че може бързо да се намеси, но гражданите трябва да знаят, че този, които може да реши даден проблем със силата на правото, това е съдът.   В този контекст, защо препоръките на Съвета на Европа след делото "Колеви срещу България" за прекомерната концентрация на власт в ръцете на главния прокурор не се изпълняват вече близо десетилетие?   Всяко решение на Европейския съд по правата на човека трябва да бъде изпълнено не само като се изплати обезщетението на гражданите, но и чрез изпълнение на т.нар. генерални мерки. Тези мерки обикновено са свързани с необходими промени в законите. Предполагам, че проблемът с главния прокурор е труден за решаване, защото няма ум, който да измисли подходяща процедура. Самото решение "Колеви срещу България" подсказва как други европейски държави са решили въпроса. Смятам, че и ние бихме могли да изработим такава процедура. Не ми се вижда толкова трудно, а и Министерството на правосъдието би могло да поиска помощ от Съвета на Европа. При добро желание това е напълно възможно.   Има ли промяна в начина, по който работи Висшият съдебен съвет?   Последният пряк избор на магистратите за Висш съдебен съвет бе нещо добро. Пролича си кои искат да участват активно и кои не. Не бива да има връщане назад в това отношение. ВСС засега дава добри сигнали, защото скандалите са сведени до минимум. Моят упрек, специално към Съдийската колегия, е, че нещата трябва да стават по-бързо. Когато бъде поставен проблем, трябва бързо да стане видимо, че се предприемат мерки. Има нужда от повече от смелост. Много разчитам на съдиите в Съдийската колегия и се надявам, че каквито дейни съдии бяха, ще бъдат такива членове на ВСС. Не бива да изпадат в прекален формализъм и чиновническо усещане, а да показват, че приемат присърце проблемите на магистратите и ги решават. Определено има разлика с предишния съдебен съвет. Сега аз съм ги помолила да дойдат във ВКС и да видят защо се получава толкова голям дисбаланс в разпределението на делата между съдиите и имам тяхното уверение, че след празниците ще посетят съда. Предишният ВСС не обърна внимание на тази молба.   Това, с което никога няма да се съглася е, ВСС да бъде съставен от магистрати, които напускат своята работа. Колкото и членовете на ВСС да са близо до магистратите, все пак те се откъсват от професията.

Аржентинска легенда оплю жестоко Меси

https://offnews.bg//futbol/arzhentinska-legenda-opliu-zhestoko-mesi-677723.html

Аржентинската футболна легенда Уго Гати жестоко оплю капитана на настоящия тим на "гаучосите" Лионел Меси след позорната загуба с 1:6 от Испания в Мадрид.

Според бившия страж на "албиселесте" поведението на Меси, който не игра поради лека контузия, е позор. Нещо повече - Гати предположи, че големият му съперник на терена в момента Кристиано Роналдо не би изоставил Португалия в подобен момент, а би стиснал зъби и да излезе въпреки всичко.

"Меси беше длъжен да играе, въпреки болките в сухожилията. Хората искаха да го видят. В аналогична ситуация Роналдо щеше да излезе на терена. Не смятам, че Меси е футболистът, от когото зависи играта на Аржентина. Аз въобще не вярвам в такива неща", коментира Гати, който игра до 44-годишна възраст и записа рекордните 765 мача в аржентинския елит.

На коренно противоположно мнение е нападателят на Испания с бразилски корени Диего Коща.

"В Аржентина обичат да го критикуват, но поне видяха какво представлява националният им отбор без него. Трябва всеки ден да му благодарят, че го има", коментира Коща.

Феновете в Аржентина също не са възхитени от отсъствието на голямата си звезда в мача с Испания. Мнозина отсега чакат следващия му мач на клубно ниво с Барселона, за да го оплюят подобаващо за това, че си спести мачовете на националния отбор.

Инж. Давидов: Предстои рехабилитацията на 32 км от път II-62 Дупница - Самоков

http://www.cross.bg/dypnitza-samokov-suvet-1571346.html

/КРОСС/ Инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", се срещна с председателя на Общинския съвет на Дупница инж. Емил Гущеров. На нея той подчерта, че предстои рехабилитацията на 32,5 км от второкласния път II-62 Дупница - Самоков. В момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнители на основния ремонт в участъците Дупница - Клисура и Клисура - Самоков. Общата индикативна стойност на проекта е 22 млн. лв. без ДДС. Поръчката е на етап отворени технически оферти, следващият етап от процедурата е разглеждане на ценовите оферти. Ако поръчката не бъде обжалвана строителните дейности могат да стартират през т. г. На срещата бяха обсъдени и възможностите за бъдещо развитие на цялостното трасе от Кюстендил, през Дупница и Самоков, до АМ „Тракия" на трансевропейски коридор №8, за подобряване на транспортната свързаност и устойчивото регионално развитие.    

Състоянието на Юлия Скрипал се подобрява

http://dnes.dir.bg/news/podobrjava-skripal-ulia-skripal-27004770

Състоянието на Юлия Скрипал, която бе отровена заедно с баща си - бившия руски шпионин Сергей Скрипал, бързо се подобрява.

Мъж се опита да прегази с автомобил група френски военни

http://www.mediapool.bg/mazh-se-opita-da-pregazi-s-avtomobil-grupa-frenski-voenni-news277416.html

Мъж се опита да прегази с колата си военни, тичащи в близост до казармата в селището Варс-Алиер-е-Рисе, Централна Франция. Няма пострадали, предаде Франс прес, като се позова на добре осведомени източници.   Мъжът се е опитал да блъсне военните от 93-и артилерийски полк към 8.45 ч. (9.45 ч. българско време).   След опита нападателят е отправил обиди и избягал. Създаден е екип за откриването на беглеца, чиито мотиви са неизвестни.   По-късно мъж, заподозрян в опит да блъсне с кола тази сутрин група френски военни в Югоизточна Франция, бе арестуван в Гренобъл, предаде Франс прес.   Френската полиция съобщи в Туитър, че мъжът е задържан в Гренобъл, недалеч от мястото на опита за нападение в подножието на френските Алпи. Той бил заловен в жилището си.   По случая е арестувана и една жена, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на полицейски източник, пожелал да остане анонимен. Жената била задържана в Еширол, предградие на Гренобъл. Тя е собственик на колата, използвана на неуспешната атака срещу френски военни. Сега двамата арестувани са разпитвани.   Заподозреният за нападението първо се отправил с колата към казарма във Варс-Алиер-Рисе, в югоизточния район Изер. През прозореца на колата той започнал да отправя смъртни заплахи към група военни. По-късно пак се върнал там и се опитал да прегази с колата няколко войници, но те успели да се отдръпнат навреме. Нападателят избягал. Последвало кратко преследване и той бил арестуван в Гренобъл заради заплахи и опит за нападение на военни.

Уникален дигитален център за 500 000 лв. откриват в 18-о училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6786520

Уникален дигитален център за 500 000 лв. откриват  в 18-о училищеУникален дигитален център по природо-математически науки ще бъде открит на 24 април в столичното 18-о средно училище “Уилям Гладстон”. Той е изграден и оборудван с финансовата помощ на фондация “Америка за България” чрез спечелен проект по програма “Училища на бъдещето” и с пари от бюджета на училището.

Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция

http://nakratko.bg/category/25/156895/


Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тежка катастрофа в "Младост"! Кола попадна в дупка и настана страшно меле с автобус

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-v-Mladost--Kola-popadna-v-dupka-i-nastana-strashno-mele-s-avtobus-__257675

Тежка катастрофа е станала преди минути в столицата. Това съобщи очевидец, цитиран от Блиц.  Инцидентът е на кръвото кръстовище в "Младост...

Синя Луна във Везни - в събота може да очаквате всичко, дори непредвидимото

https://petel.bg/Sinya-Luna-vav-Vezni---v-sabota-mozhe-da-ochakvate-vsichko--dori-nepredvidimoto__257676

Очаква ни колапс от непредвидими събития, хаос, психическите проблеми се задълбочават Синята Луна ни тормози отново и засилва негативн...

Пожарът в Студентски град още не е потушен

https://petel.bg/Pozharat-v-Studentski-grad-oshhe-ne-e-potushen__257677

За момента движението в района е ограничено Снимка: Булфото Пожарът в блок в ж.к. "Студентски град" все още не е потушен За момента е огра...

Дъщерята на Скрипал дойде в съзнание и каза първите си думи

https://petel.bg/Dashheryata-na-Skripal-doyde-v-saznanie-i-kaza-parvite-si-dumi-__257678

Дъщерята на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал Юлия е дошла в съзнание и може да говори, съобщава BBC News, цитирана от Блиц. Младата жена ...

Снимки на читател: Вижте отблизо пожара в Студентски град тази вечер

https://petel.bg/Snimki-na-chitatel--Vizhte-otblizo-pozhara-v-Studentski-grad-tazi-vecher__257679

Пожарът в Студентски град още не е потушен, съобщиха очевидци на инцидента. Читател засне опитите на пожарникарите да угасят стихията...

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

http://www.mediapool.bg/sarkozi-otiva-na-sad-za-koruptsiya-i-zloupotreba-s-vliyanie-news277415.html

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде Ройтерс.   Според френските издания "Монд" и "Фигаро" искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Саркози може да обжалва това искане.   Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него. Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер.   Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори. Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него - твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи, припомня Ройтерс.

Хората са тревожни, търсят сигурност и прости решения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6786647

Хората са тревожни, търсят сигурност и прости решенияБългаринът ходи по врачки, за да узнае как бързо да се справи с житейски проблем Мисля, че всеки ще си спомни случая с кмета на Нова Загора, който наръси захар по магистралата срещу високия процент катастрофи в определен участък. Хем се смяхме, хем част от нас са имали вътрешното убеждение, че това е разумно действие и то ще има ефект.

Тръмп нападна Amazon заради ниските данъци, които плаща

https://www.investor.bg/web/456/a/trymp-napadna-amazon-zaradi-niskite-danyci-koito-plashta-258459/

Според американския президент онлайн гигантът се възползва твърде много от пощенските услуги на страната

Москва: Ако България има данни за Скрипал, да ги даде

http://www.cross.bg/skripal-zaharova-slychaya-1571378.html

/КРОСС/ "България вероятно разполага с доказателства по случая "Скрипал" и ако е така - нека ги предостави". Това каза в четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. "Всяка страна сама носи отговорност за действията си", заяви тя, след като бе попитана от кореспондента на БНР в Москва как оценява решението на българското правителство да извика за консултации в София посланика си в Русия Бойко Коцев, като реакция по случая "Скрипал". На редовната си пресконференция Захарова за пореден път отхвърли обвиненията срещу Русия. "Свидетели сме на създаването на постоянни препятствия за достъп на руските представители до пострадали руски граждани. По този начин Великобритания открито нарушава международните правни норми", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за случая "Скрипал".    

Анкета в Турция: Мощна подкрепа за Ердоган и неговата коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788576

Анкета в Турция: Мощна подкрепа за Ердоган и неговата коалицияПредизборната коалиция между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) би получила над 56 на сто от гласовете, сочи най-ново социологическо проучване в Турция, цитирано от турски медии. Проучването е изготвено от агенция О Ре Дже (ORC) в периода 22-26 март сред 5620

Голям пожар в Студентски град, има обгазен пожарникар

https://frognews.bg/novini/goliam-pojar-studenskiia-grad-ima-obgazen-pojarnikar.html

Гори пожар в общежитие в Студентски град. Всички хора са евакуирани. По последна информация има обгазен полицай, който се е опитвал да изведе хората от горящата постройка.

Пламналият блок в Студентски град - с 20 юноши на ЦСКА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788571

Пламналият блок в Студентски град - с 20 юноши на ЦСКА20 юноши на ЦСКА е имало в пламналия в Студенски град блок, съобщиха от клуба. Те не са пострадали. Сигналът за пожара е бил подаден в МВР около 16,30 часа. "Няма пострадали, загинали, не е извършена евакуация от екипите не столичната пожарната", поясниха от

Зарков: Президентът Румен Радев показва как се защитава държавният интерес

http://www.cross.bg/radev-zarkov-bulgariya-1571377.html

/КРОСС/ „Българският президент Румен Радев показва как се защитава държавният интерес по безпрекословен начин в разговора си с руския патриарх." Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков в коментар за аудиозаписа от срещата между двамата. Той добави, че държавният глава е бил атакуван от ГЕРБ, които търсят всяка причина за нападки срещу него, но че той е отговорил достойно. „Днес, когато имаме целия разговор, виждаме как президентът дава урок, не само на българските политици, а и в по-голям мащаб - как може да се говори на всеки представител, било и от най-мощната държава, с уважение, но не и със страхопочитание, без самохвалство, но със самочувствие, без агресия, но с достатъчно сила, за да покаже, че гледната точка на България е такава, каквато е била изразена от институциите й. Че единствено българските институции могат да определят гледната точка на България", категоричен бе депутатът. Крум Зарков припомни, че наскоро президентът Радев е изразил позиция и по други важни геополитически въпроси - обръщайки се към европейските лидери относно искането за солидарност, напомняйки им и техните задължения. „Това ме кара да мисля, че президентът Радев, с еднакъв аршин и аргументираност, и убедителност , успява да говори на най-важните световни лидери, както на Запад, така и на Изток", каза още Крум Зарков

Според италиански журналист папата е казал, че ад не съществува

http://www.mediapool.bg/spored-italianski-zhurnalist-papata-e-kazal-che-ad-ne-sashtestvuva-news277414.html

Няма ад, в който душите на грешниците да страдат вечно. Това изказване се приписва на папа Франциск от журналист от италианския в. "Република", взел интервю от него, предаде ДПА.   След смъртта душите на хората, които се покаят, получават опрощение от Бог, е казал още папата в интервюто. Той е допълнил, че онези, които не се покаят, не могат да бъдат опростени и изчезват.   "Адът не съществува. Онова, което съществува е изчезването на грешните души", е обобщил Франциск, според журналиста.   Папата е бил интервюиран от Еудженио Скалфари, 93-годишен италиански журналист и атеист, който редовно размишлява за вярата и религията и който има достъп до лидера на Католическата църква.   В миналото истинността на изказванията, приписвани на папата, обаче бе подложена на въпрос, особено след като Скалфари призна, че никога не използва диктофон по време на интервютата.   В отговор на новото интервю на папата, публикувано във в. "Република", пресслужбата на Ватикана публикува изявление, в което казва, че цитатите, използвани от Скалфари не могат да бъдат директно приписани на папата, а са "възстановка по памет".

"Спейс екс" отложи изстрелването на ракетата "Фалкон 9" с 10 спътника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788572

"Спейс екс" отложи изстрелването на ракетата "Фалкон 9" с 10 спътника
Американската компания "Спейс екс" отложи изстрелването на ракетата-носител "Фалкон-9", която трябваше да изведе в орбита 10 телекомуникационни спътника "Иридиум некст", предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Агенцията цитира съобщение на компанията, публикувано в Туитър. "Възникнаха проблеми с един от спътниците.

МРРБ ще подпише споразумение за създаване на постоянно действащ консултативен орган с КСБ

http://www.cross.bg/stroitelniya-bransh-podpishe-1571376.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подпише споразумение с Камарата на строителите в България за създаване на постоянно действащ консултативен орган, на който ще бъдат обсъждани инвестициите с публични средства през съответната календарна година. Целта е да се осигури по-голяма предвидимост и планиране от строителния бранш работа. Това стана ясно на проведената днес работна среща между министър Николай Нанков и новото ръководство на Камарата на строителите в България. На нея министърът съобщи, че вече е подготвен проект на типова документация за изпълнение на обекти в отрасъл ВиК. В процес на подготовка е такава и за пътния сектор. Стандартизацията на документи при възлагане на обществени поръчки ще съдейства за по-доброто изпълнение на проектите. По време на срещата бяха обсъдени и стоящи в момента предизвикателства пред строителния бранш, като осъвременяването на нормативната уредба и обезпечеността с кадри.    

България чака доклада на Организацията за химически оръжия по случая "Скрипал", каза Дончев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/29/3155208_bulgariia_chaka_doklada_na_organizaciiata_za/?ref=rss


България ще изчака доклада от Организацията за забрана на химически оръжия по случая с атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия агент Сергей Скрипал, но София наблюдава развитията отблизо. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за агенция "Ройтерс", от което агенцията публикува отделни моменти.<br />"Политическата ситуация в България е такава, че такъв тип решения трябва да се вземат с консенсус. В момента, за добро или за лошо, няма такъв...

България и Румъния обсъдиха създаването на обща компания за управление на проектите по р. Дунав

http://www.cross.bg/dynav-reka-bulgariya-1571375.html

/КРОСС/ България и Румъния ще проучат възможностите за създаване на джойнт-венчър компания за управление на проектите в общия българо-румънски участък на река Дунав. Това обсъдиха днес в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, румънският министър на транспорта Лучиян Шова и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. Еврокомисар Крецу посочи, че река Дунав е важен транспортен коридор за всички европейски държави и Европейската комисия е готова да съдейства на България и Румъния при решаването на всички актуални въпроси, свързани с корабоплаването по реката. Министър Ивайло Московски представи проектите, които България изпълнява с европейско финансиране и национални средства. Той посочи, че с реализацията на проект BulRIS са внедрени съвременни технологии и системи за управление на корабоплаването в българския участък на река Дунав. Министърът заяви, че България има сключен договор за драгиране на реката, с който е гарантирано корабоплаването в българския участък за 3-годишен период. Той уточни, че паралелно с това, в момента се подготвя тръжна процедура за доставка на многофункционална техника за удълбочаване, която ще бъде закупена от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав"

Спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" са изкарали 12 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/sprenite-blokove-na-aets-kozlodui-sa-izkarali-12-mln-lv-news277413.html

Шефът на ДПРАО Дилян Петров показва разпечатка, че демонтирано оборудване не е радиоактивно. Макар и спрени от експлоатация четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" са осигурили 12 млн. лв. приходи. Те са внесени във фонда за извеждане на ядрени мощности, съобщи Маргарита Коркинова, заместник директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) пред журналисти в четвъртък. Парите са дошли от продажбата на метали от машинните зали на четирите блока през стоковата борса, както и от сделки за оборудване от спрените мощности с действащи атомни централи в Унгария и Финландия. Интерес към демонтирани и работещи машини проявяват и от чешката "Шкода". Досега ДПРАО, което отговаря за демонтажа на блоковете, е успяло да освободи 5300 тона метали от машинните зали, както и 10 хил. куб. м бетон, които не са опасни, допълни Георги Разложки от предприятието. За металите постоянно се провеждат търгове, но бетонът все още чака повторна реализация евентуално в пътища и сгради. От ДПРАО стриктно извършват дезактивация на демонтираното оборудване и радиоактивен контрол във всеки етап от дейността си и дори за целта имат сертифициран от ядрения регулатор орган. По план в средата на 2019 г. трябва да приключи демонтажът на оборудването в машинните зали на реакторите, които в момента са едно огромно хале, в което се режат тръби, различно оборудване и цели блокове бетон. До момента изхарчените за това пари са 592 млн. евро, от които 226 млн. евро българско финансиране, а останалите – от Международния фонд "Козлодуй", финансиран от европейската комисия като компенсация за преждевременно затворените ядрени мощности на АЕЦ "Козлодуй", каза Коркинова. В края на 2019 г. трябва да започне по-сериозната и същинска част по демонтажа на реакторите, която ще струва още над 510 млрд. евро. Все още обаче не е решено как да стане това. Обмисля се дори дали четирите ВВЕР-440 да не останат както са си, тъй като в момента залата, в която са разположени, е оборудвана с всички системи за контрол, коментира главният инженер на специалното поделение за извеждане на радиоактивни отпадъци в предприятието Пламен Петков. Подобно решение обаче би означавало промяна на стратегията за управление на радиоактивните отпадъци, уточни членът на управата на ДПРАО и бивш шеф на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Той уточни, че консорциум от няколко фирми с участието на "Нюкем" и EWN подготвят идеен проект с поне два варианта за демонтажа на самите реакторни отделения. Засега работата е съсредоточена върху нарязването и разчистването на машинните зали. 570 души са ангажирани с дейността, която генерира освен метали за скрап и бетон и доста отпадъци, които трябва да се съхраняват при специални условия. От спрените блокове отдавна е извадено отработилото ядрено гориво, което се съхранява в цеховете за сухо и мокро съхранение на атомната централа. Ниско и средно радиоактивните отпадъци не само от работата по демонтажа на малките блокове, но и от дейността на двата 1000 МВ блокове до края на годината ще започнат да се изгарят в т. нар. Плазмотрон. Уникалното по рода си съоръжение струва 30 млн. евро и може да обработва до 250 хил. тона отпадъци годишно. То е минало 72-часови проби и чака разрешително за работа. Реално в него отпадъците се нагряват до 1500 градуса и се получава стъкловиден горещ продукт, който веднага се излива във форми. След като изстине в контролирана среда, се поставя във варели, а след това в стоманобетонни контейнери, готови за погребване в строящото се в момента на площадка в АЕЦ "Козлодуй" хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци. Шефът на Плазмотрона Георги Патеров обясни, че в процеса на стопяване на отпадъците се извършват редица обработки на излъчваните при горенето газове – чрез ръкавни и хепа филтри, включително химическа обработка така, че във въздуха да не се изхвърлят вредни вещества. Дори праховите частици при пречистването на газовете се улавят и се връщат за преработка и вкарване в "стопилката", разказа Патеров. Въведен е и цех за раздробяване на демонтираните съоръжения, където наскоро 4.5-тоннен къс от цилиндър е бил раздробен на парчета от по 90 кг, които са били изчистени от радиоактивност, посочи Борислав Илиев, шеф на цеха. Очистването става както с физическо отстраняване на външния слой на метала, така и с киселини и химикали, разяждащи боята и ръждата, натрупали радиоактивност. Директорът на ДПРАО Дилян Петров съобщи, че скоро ще започне използване и на 3D скенер, който ще позволи дистанционно планиране на дейностите по демонтажа на оборудването от реакторите. Общо 1.106 млрд. евро се планира да бъдат изхарчени до 2030 г. за демонтажа на блоковете. Около 60 процента от парите са от ЕК. ДПРАО обаче и изчислило, че ще са необходими още около 90 млн. евро, които предстои да поискаме от МФК, каза Дилян Петров. Дали ще бъдат отпуснати, ще стане ясно през юни.

Конфликтите между родителите вредят на психическото здраве на детето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6788563

Конфликтите между родителите вредят 
на психическото здраве на дететоКонфликтите между родителите оказват особено негативно влияние на децата, затова възрастните трябва да разговарят спокойно, предаде Нюзру, цитиран от БТА.  Психиката на децата и способността им да обработват емоции са засегнати в най-голяма степен в тези ситуации. В изследването участваха 99 деца на възраст 9-11 години.

Само ПВЦ контейнер е горял във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=371631

3 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна и региона през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Сигнал за пожар в коридор на къща, намираща се в с. Изворско е получен на 27 март.

Съдът в Петрич разреши на мъж да стане жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788548

Съдът в Петрич разреши на мъж да стане женаМлад мъж, роден в Петрич, вече стана официално жена. 26-годишният нашенец смени пола си от мъжки на женски, както и ЕГН-то си с решение на районния съд в южния град, след като подаде молба в края на миналата година. Младежът от дълги години живеел във Франция и там си е направил десетина операции, а сега му предстои и най-важната - за премахване

Изравняват се възнагражденията на надзиратели и съдебна охрана с тези на служителите на МВР

http://www.cross.bg/tzacheva-slyzhitelite-produlzhi-1571374.html

/КРОСС/ В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително за Главна дирекция „Изпълнения на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана" (ГДО), днес министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Заповедта влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2018 г. Това стана ясно на днешната работна среща в Министерството на правосъдието между правосъдния министър Цецка Цачева, представители на синдикалните организации на двете главни дирекции и административните ръководители на ГДИН и ГДО. Със заповедта, която е съгласувана с ръководствата на синдикатите, сумата за специфични условия на труд от 95 лв. става 190 лв. За постигнатия напредък в преговорите по поставените искания двата синдикати отправиха благодарност към министър-председателя Борисов и министър Цачева. На днешното съвещание, което продължи над 5 часа, се набелязаха насоки и бяха обсъдени предоставените до момента документи, с които технологично ще се определят следващите стъпки за увеличаване на основните месечни възнаграждения на служителите. Уточнена бе необходимостта от допълнителна информация, както и формата, под която тя ще бъде предоставена. Работната група ще продължи дейността си на 2 април.  

И Playboy се маха от Facebook

//dariknews.bg/novini/sviat/i-playboy-se-maha-ot-facebook-2087931

Playboy („Плейбой”) обяви, че се оттегля от Facebook („Фейсбук”). В съобщение до медиите от най-популярното мъжко списание заявяват, че и без друго от години се затрудняват да ползват социалната мрежа заради строгите й политики относно съдържанието на голи снимки,

Окончателно: Без прием по медицина в СУ. Академичният съвет спря пореден опит за прокарване на нови изпити

https://offnews.bg//obshtestvo/okonchatelno-bez-priem-po-meditcina-v-su-akademichniat-savet-spria-p-677680.html

Да има ли прием по медицина в Софийския университет тази година и да се разреши ли Медицинският факултет да контролира входа, като провежда собствен изпит? Тези два въпроса - уж обсъдени, решени и забравени - станаха повод за колоритна реч и словесни престрелки между професори, доценти и студенти в Академичния съвет вчера следобед.

Час и половина след началото на заседанието Съветът отново спря опита на декана и директор на болница "Лозенец" - проф. Любомир Спасов, да прокара собствени изпити, различни от тези по химия и биология, провеждани от Факултета по химия и фармация (ФХФ ) и от Биологическия факултет (БФ).

Това обезсмисли прегласуване на решението за приема (през февруари беше решено да няма такъв по предложение на МФ - бел. ред.), защото д-р Спасов постави ултиматум: или собствен изпит на Факултета по медицина, или нулев прием по медицина.

"За мен остава неразбрано защо колегите настояват - умишлено не искам да използвам термина извиване на ръце, защо се опитват да вбиват клинове там, където наистина не е необходимо. Нищо не налага да се създава напрежение между факултети. Това работи срещу университета", категоричен бе проф. Тони Спасов от ФХФ.

Професор Спасов не бе единственият в зала 1 на Ректората, който не можеше да си обясни защо са необходими отделни изпити. В необходимостта им не бе убеден и бившият зам.-ректор доц. Милена Стефанова (Философски факултет).

"Знае ли Медицинският факултет, като се явят 1000 души по биология за медицина, какво означава това като организация? Колко проверители трябва да са осигурени, за да може в рамките на 4-5 дни да излязат резултатите? Знае ли Медицинският факултет колко проверители им трябват по химия? Колко специалисти, знаещи биологията на академично ниво, са на щат в Медицинския факултет и колко специалисти по химия на академично ниво са на щат в Медицинския факултет, за да може той да заяви претенцията самостоятелно да организира изпитите?

Искам да знам мога ли да си вдигна ръката в подкрепа на това Университетът да стане за смях пред цялата общественост?", попита доц. Стефанова.

На стр. 2


От стр. 1

И тя не получи отговор на въпросите си. Наместо това се включи зам.-ректорът доц. д-р Георги Вълчев, който подкрепи искането за отделни изпити с мотив, че така все пак ще се осъществи прием на студенти.

"Неприемането на искането на Медицинския факултет ще се отрази негативно върху факултета - започна той. - Трябва да си давате сметка, че това е и обществен проблем. Представете си колко семейства, колко деца са правили планове за своята реализация, включвайки и кандидатстването в специалността "Медицина"? А това няма да се случи.

Проблемът е изключително сложен, Академичният съвет трябва да вземе разумно решение, за което призовава проф. Герджиков (ректорът проф. Анастас Герджиков бе вносителят на точката - първа в дневния ред - за уреждането на въпроса с приема по медицина - бел. ред.), защото това се отразява и върху публичния ни образ като университет. Не толкова финансовата загуба е важна, а че ще бъде увреден имиджът на Университета в обществото."

Тезата подкрепи и проф. Божидар Ангелов от Факултета по начална и предучилищна педагогика.

"Кое е най-удачно в случая? Да имаме нулев прием или да имаме някакво вътрешно признаване на изпитите между отделните факултети, като не отричаме правото на всеки един от трите факултета (МФ, ФХФ и БФ - бел. ред.) да направи каквото иска, когато е от полза и за останалите? Дайте да намерим решение, което наистина да удовлетворява всички страни, и да престанем да се делим като зелени еуглени!"

Биологическият факултет не се включи с разяснение за деленето при зелените еуглени, вместо това думата взе проф. д-р Тодор Попов от Стопанския факултет.

"Много ми е дискомфортно да се връщаме отново на този въпрос. Той има две части: нулевият прием и по какъв начин да се влиза в Медицинския факултет. По отношение на първото сме в ситуацията да гласуваме решение, скоро след като е било взето. Кой знае защо това ми напомня на движението крачка напред, две назад, и на един крилат танц - две напред, една назад. При всички случаи това не влияе добре на името на Университета. Но това е по-маловажното. Да кажем, че ще се забрави.

По отношение начина на прием чух призив да се търси разумно решение. Не виждам какво му е неразумното на досегашното. Във всички медицински училища се влиза с химия и биология. А ако се влиза с биология и химия, никой друг не би могъл да провежда тези изпити (освен биологическия и химическия факултети - бел. ред.)."

Напрежението в залата се увеличаваше все повече и повече до момента, в който проф. Тони Спасов взе отново думата и този път говори по-остро и по-директно.

"Ние свързваме нулевия прием с начина на прием. Това е абсурдно. Каква е връзката между двете, ако не изнудване? Проф. Спасов (към Любомир Спасов - бел. ред.), публична тайна е, че в медицинските университети се провеждат и необективно изпити. Има съмнения за корупция, обявявани и в медиите, и в пловдивския Медицински университет, и в софийския Медицински университет.

Каква по-голяма полза за вас, колегите от Медицинския факултет, когато вие ще бъдете лишени от тази съблазън и ще имаме чисто проведен университетски изпит? Вие ще бъдете защитени от това! Това е мисълта за университета! По този начин наистина показваме, че сме нещо различно от поредното ВУ, което иска да се възползва от една търсена специалност, тоест определени хора да се възползват. Моля Ви се, това е елементарно да се съобрази и няма никаква връзка между нулев прием, малък прием и форма на провеждане на изпита. Защо въобще обсъждаме това?", заяви той.

И този път Любомир Спасов не взе думата, това направи представителят на студентите в Съвета - Симеон Георгиев, който подкрепи и загрижеността на доц. Вълчев за съдбата на младежите, които "са положили неимоверни усилия, за да влязат в една от най-търсените и трудни специалности" и които дори няма да имат възможност да кандидатстват.

"Обидно е да бъде поставено под съмнение репутацията на моите преподаватели - това са хората, които ни изграждат като характери в обществото. Тяхната репутация и качества трудно могат да бъдат оспорени", каза Георгиев, който завършва специалността "Фармация" във Факултета по химия и фармация, на който МФ не се доверява за провеждането на приемния изпит по химия.

"Миналия път попитах какво наложи този нулев прием - продължи студентът. - Вие, проф. Спасов, ми отговорихте, че се солидаризирате с моя въпрос и Вие не знаете. Отговорихте, че не знаете защо Академичният съвет е взел това решение.

Каква е целта на тези индивидуални изпити? Готови ли сме да предотвратим подобни практики в Софийския университет, като тези в другите медицински университети в страната, чиито имена се разнасят по прокуратура, ДАНС и МВР?", попита той.

На двете изказвания възрази проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет.

"Може ли да не се правим на прокурори и правораздавателен орган? Ако някой твърди, че има корупция, има си органи, които трябва да я доказват. Интелигентността на академичната общност не позволява да се хвърлят така лесно обвинения. Да говорим хипотетично за корупция е набеждаване в престъпление", каза той.

Чак тогава пред колегите си се изправи проф. Любомир Спасов, но не за да обясни по същество защо иска собствен изпит, а за да се възмути.

"Аз съм изключително учуден въобще, че се повдига темата и че се коментира на Академичен съвет. Това е естествено право на факултета - да подбира своите студенти и начина, по който ги подбира. Още повече че това е регулирана професия с единни държавни изисквания и всеки факултет има правото да подбира своите студенти. Това е абсолютно естествено право на всеки факултет - да взима решение. Изключително неприятно съм изненадан от тона в Академичния съвет. Няма никакъв натиск, корупция или изнудване", каза той.

Последва нещо, което накара залата да го прекъсне, а доц. Стефанова директно да обяви, че се прави опит за манипулиране на членовете на Съвета.

Проф. Спасов обяви, че има право да провежда собствени изпити на базата на "правилник за 2018 г. на СУ за приема на магистри за 2017/2018 г.".

"В същия този правилник, който вие, колеги, сте гласували, много ясно е казано кой прави изпитите - това е самият факултет, и член 16 на този правилник казва: "Деканското ръководство на всеки факултет назначава вътрешна комисия, която приема, проверява документите на кандидатите...".

В този момент залата избухна и бързо стана ясно, че това не е правилникът за прием за студенти след средно образование (където попада медицината), а за прием на магистри след завършена бакалавърска степен.

Спасов възропта, че го прекъсват, докато той ги е слушал и продължи да чете член 17 от същия правилник, според който "изпитите се организират от същия този факултет".

"Искам да спестя време на Академичния съвет - намеси се доц. Стефанова. - Това е правилникът за прием в ОКС "Магистър" след бакалавър, а ние приемаме в медицина след средно образование - много Ви моля!"

Спасов не се предаде: "Ама вижте - ако някой е завършил бакалавър, не може да кандидатства медицина ли?".

След още реплики и дуплики и дори искане от Спасов ректорът еднолично да му разреши собствен изпит, без значение какво иска АС, точката сложи доц. Стефанова, която обобщи, че отговорът на Медицинския факултет е бил разочароващ:

"Нямаше съдържателни аспекти в отговора на Медицинския факултет защо се настоява самостоятелен прием, а манипулация на различни документи.

Въпросът не може ли завършил бакалавър да кандидатства медицина няма никакво отношение към въпроса, който дискутираме в момента. Няма да може по държавна поръчка, ще може срещу заплащане. Това е нещо съвсем различно и не се отнася до начина на прием, за който водим дебат.

В наредбата, регулираща обучението по специалност медицина, като регулирана професия, изрично е записан текст, в който се казва, че входните изпити са по химия и биология. Там изрично е написано, че изпитите се провеждат съобразно учебното съдържание в средното училище. Няма по какъв друг начин да бъдат организирани, ако искаме да спазваме наредбата", каза доц. Стефанова и подчерта, че ректорът не може сам да вземе такова решение.

След всичко казано дойде и логичното заключение, отново изразено от доц. Стефанова:

"Не виждам защо трябваше да се водят толкова продължителни разговори, когато всичко е въпрос на експертиза, която очевидно не може да бъде демонстрирана от Медицинския факултет в момента по начина на прием. Експертизата още не я владеете и няма как да бъдат заобиколени тези неща".

Евакуация заради пожар в „Студентски град"

http://www.cross.bg/blok-grad-stydentski-1571373.html

/КРОСС/ Пожар в "Студентски град" в София. Гори покривът на блок. Пострадали няма. Тече евакуация на хората в района. Вероятната причина за инцидента е късо съединение. На място са изпратени няколко противопожарни екипа, екипи на спешна помощ и полицията. Пожарът е възникнал около 15:50 ч. в сервизните помещения, където се намират бойлерите на хотела. В жилищния блок са били настанени юношите на ЦСКА. Няма пострадали от инцидента. Гори т.нар. "блок с уравненията" - един от новите блокове в "Студентски град", известен е с изрисуваната си с уравнения фасада и облика на плезещия се Алберт Айнщайн. Пожарните коли на мястото са вече десет на брой.  

Окончателно: 20 г. затвор за Чеци заради убийството на Яна

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-zatvor-chetzi-27004706

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Николай Русинов-Чеци на 20 години затвор за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина.

Числеността на евреите и арабите по Светите земи се изравнява

http://www.mediapool.bg/chislenostta-na-evreite-i-arabite-po-svetite-zemi-se-izravnyava-news277412.html

Числеността на евреите и арабите между Средиземно море и реката Йордан е около или близо до паритета, сочат официални израелски данни, с което се повдига въпросът дали Израел може да остане демокрация, ако запази територията, на която палестинците искат да имат държава, пише агенция Ройтерс.   Тази статистика за населението бе спомената в огласено в понеделник изявление на израелския парламент, което обобщава изслушването пред негова комисия на официален представител на придадената към министерството на отбраната цивилна администрация КОГАТ, която координира правителствените дейности в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан и в ивицата Газа.   И двете страни в израелско-палестинския конфликт внимателно проучват демографията заради нейното значение и за двете общества, докато те търсят решение, в момент, когато Израел ще чества идния месец 70-годишнината от своето създаване. Преговорите за решаване на конфликта въз основа на съвместното съществуване на две държави са замразени от 2014 г., като някои твърдят, че ако Израел стане двунационална държава чрез анексирането на завзетата преди 51 години земя, то един ден ще трябва да избира дали да остане демокрация, или да гарантира еврейското мнозинство, лишавайки палестинците от право на глас.   "Изчисляваме (палестинското) население в Юдея и Самария на от 2,5 милиона до 2,7 милиона", каpа пред депутатите заместник-директорът на КОГАТ полковник Ури Мендес, използвайки израелския термин за Западния бряг. На заседание на комисията по външни работи и отбрана към Кнесета той добави, че палестинско преброяване сочи по-голямо число - три милиона.   Председателят на комисията Ави Дихтер, който е бивш шеф на службата за сигурност Шин Бет, отговори, че като се добавят двата милиона палестинци от ивицата Газа, това означава, че сега общо пет милиона палестинци живеят на двете територии, превзети от Израел по време на близкоизточната война от 1967 г. Ако вземем горната граница на цитираните израелски данни и прибавим към тях онези 1,84 млн. араби, които живеят в Израел според израелското Централно статистическо бюро (ЦСБ), общият брой араби в Израел и окупираните територии достига около 6,5 милиона.   Това е горе-долу толкова, колкото евреи живеят между долината на река Йордан и Средиземно море, сочат данни на ЦСБ.   Еврейските селища в окупираните територии, които палестинците искат за своя държава, намаляват палестинските надежди за жизнеспособна държава със столица Източен Ерусалим. Палестинците се опасяват също, че техният стремеж към държавност е получил нов удар, когато през декември президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Израелски заселници незабавно оспориха данните за населението, като се позоваха на изследване, което изчислява на 1,8 милиона броя на палестинците на Западния бряг.   "Тенденциозната публикация за арабската демография в Юдея, Самария и долината на Йордан се основава на данни от палестинското статистическо бюро, които са неверни или неточни", каза Игал Дилмони, говорител на заселниците. Ахмед Тиби, арабски член на израелския парламент, обаче окачестви данните като точни и "добре известни отдавна". Без създаването на палестинска държава, каза Тиби, Израел ще тръгне към "решение с една държава" и ще трябва да избира между "апартейд и арабско-палестински премиер".   Според Офер Шелах, член на комисията на Кнесета по външни работи и отбрана от опозиционната центристка партия "Йеш Атид" (Има бъдеще) е ясно, че еврейското мнозинство между реката Йордан и Средиземноморието е съмнително. "От демографска перспектива, ако Израел не се раздели с палестинците, то ще има реална опасност за осъществяването на ционистката мечта за демократичен Израел на евреите", каза Шелах пред Ройтерс.   Серджо Делапергола, демограф и пенсиониран професор от Еврейския университет в Ерусалим, заяви, че една държава с два народа не е жизнеспособна. "Отговорът е отделяне, отговорът е явно отделяне. Две страни за два народа, което, разбира се, трябва да бъде договорено", каза Делапергола. По думите му "скритата политическа динамика е много по-важна от точните проценти на населението".   По БТА

Премахването на задочното обучение по право е дискриминация

http://www.mediapool.bg/premahvaneto-na-zadochnoto-obuchenie-po-pravo-e-diskriminatsiya-news277411.html

Комисията за защита от дискриминация поиска задочното обучение по право да бъде върнато, тъй като липсата му е дискриминация. Задочната форма беше премахната от Министерския съвет по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Влизането в сила на разпоредбата обаче се забави и реално само редовно обучение за юристи трябваше да има от следващата учебна година. Мотивът беше, че задочното обучение не дава достатъчно добра подготовка на бъдещите юристи. Според КЗД премахването на задочното обучение е форма на непряка дискриминация по признаци "лично положение", "имуществено състояние", "възраст" и "увреждане". "КЗД даде задължително предписание за преустановяване нарушението, като се предприемат всички възможни и необходими мерки за възстановяване на първоначалното положение за въвеждане и продължаване на обучението по специалност "Право" в задочна форма на обучение, наред с редовната", съобщиха от комисията. Освен с обосноваване наличието на дискриминация по визираните признаци, в мотивите на решението съставът стига до извода, че при приемането на наредбата са допуснати съществени процесуални нарушения. Според КЗД формите на обучение не обуславят качеството му . То би се повишило от наличието на нормативно установени материални, формални и резултативни изисквания към специалността. В решението е подчертано, че специалност "Право" не следва да се съпоставя със специалности като "Медицина", "Дентална медицина", "Кинезитерапия", "Фармация" и "Ветеринарна медицина", по които обучението е само редовно. Причината е, че медицинските професии са регулирани за разлика от специалност "Право", която с изключение на професията адвокат, не предоставя друга регулирана професия.

Антикорупционният закон се атакува, защото е ефективен, смята Данаил Кирилов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/29/3155214_antikorupcionniiat_zakon_se_atakuva_zashtoto_e/?ref=rss


Антикорупционният закон се атакува, защото е ефективен и затова породи страхове в опозицията, каза днес по БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. В отговор на въпрос, Кирилов каза, че очаква резултати от специализирания наказателен съд, след като той започне да гледа дела за корупция по висшите етажи на властта. Решението на Конституционният съд, който не намира нарушение на конституцията с това решение, той определи като достойно.<br /><br />По повод...

Русия и моралният банкрут на Запада

http://www.mediapool.bg/rusiya-i-moralniyat-bankrut-na-zapada-news277410.html

Често се говори, че Русия е конкурентът на западната демокрация. Но това е подвеждащо. Страната се управлява в полза на Владимир Путин и неговото олигархическо обкръжение. Режимът е модел за подражание само на други близки клептократи. По-голямата част от света не харесва нито политиката на Русия, нито стандарта ѝ на живот. Уви, главната идеологическа заплаха за Запада идва от самия него. Машината за генериране на богатство на Путин разкрива моралните провали на Запада. Съучастниците му не биха успели без нашето съучастничество. Това е особено вярно що се отнася до САЩ и Великобритания. За разлика от повечето западни демокрации, Щатите и Великобритания допускат анонимна собственост. По-голямата част от демократичните страни по закон изискват да се знае кой е собственик на даден актив, например компания или недвижимо имущество. Не е така обаче и в най-големите англоговорящи демокрации. Според данни на Министерството на финансите на САЩ, около 300 млрд. долара се изпират в страната всяка година. Във Великобритания и нейните офшорни финансови центрове, сумата е около 125 млрд. По-голямата част от тези операции остават неразкрити. Най-големият чуждестранен дял от тях е руски, според данни на Андерс Аслунд, който е водещ експерт по руска икономика. Личното състояние на Путин се оценява между 50 млрд. и 200 млрд. долара. А дори по-ниски суми биха надхвърлили БВП на повечето страни членки на ООН. Въпреки това обаче, не сме поели стъпки да опорочим това. Експулсията на 150 руски дипломати безспорно изглежда като действие – и е много по-добре от нищо. Само по себе си обаче, това няма да направи нищо, за да прекъсне омагьосания кръг. Всъщност, реактивни отговори като експулсации произвеждат илюзия за криза, което е в интерес на Путин. Получава се кабуки театър в руски стил. Защо иначе Доналд Тръмп и Тереза Мей биха го играли? Мотивите на американския президент и премиера на Великобритания заслужават специално внимание. Безпардонността, с която бяха извършени отравянията с невропаралитично вещество този месец, ги направи невъзможни за игнориране. Сякаш Путин се беше подписал. Едно от вероятните обяснения е и това, че Великобритания е направила толкова малко при разследването на 14 подозрителни смъртни случая на руснаци на своя територия през последното десетилетие. Доста от тях, включително смъртта на руския олигарх в изгнание Борис Березовски през 2013 г., бяха декларирани за самоубийство. За други беше констатирано, че смъртта е настъпила по естествени причини, например смъртта на разобличителя Александър Перепилични през 2012. В много случаи Вътрешното министерство на Великобритания, което шест години бе под управлението на г-жа Мей, клатеше краката. Г-жа Мей отказа да изнесе информация за разследването на случая с Перепилични мотивирайки се, че това е въпрос на национална сигурност. Това стана въпреки факта, че в тялото му са били открити следи от токсичното растение Гелсемиум, което предизвиква сърдечен пристъп. Онези, които искат да добият представа за незаинтересоваността на британската полиция, е добре да прочетат изключителното разследване на Buzzffed по темата. Великобритания днес е принудена да демонстрира решителност. След като застана оглави единството на Запада, г-жа Мей изглежда добре. На фона на Джеръми Колбрин, лидер на лейбъристите и системен русофил, тя определено придобива тачъристка осанка. Но все пак, експулсиите ще постигнат малко. Огромна част от стойността на транзакциите в пазара на недвижимо имущество в Лондон се смята, че са руски. Твърде много лондонски банки, брокери на недвижими имоти и оператори на луксозни услуги разчитат на руски капитали. САЩ, подобно на Великобритания, са гостоприемни към порочно придобити средства. Но в едно ключово отношение Щатите са много по-дълбоко компрометирани. Често се забравя, че Путин обвиняваше Хилари Клинтън за изтичането на Панамските документи през 2015, което изобличи мрежата от кухи компании, асоциирани лица и методите, по които Путин и близкото му обкръжение са скрили парите си. Например, изтеклата информация разкри, че нетното състояние на най-близкия приятел на Путин, Сергей Рулдугин, е около130 млн. долара. Рудулгин работи като челист. Друг близък на Путин е Михаил Лесин, бивш негов съветник и основател на руския телевизионен канал RT. Лесин се скарва с Путин. През 2015 е открит мъртъв във вашингтонски хотел. Въпреки че по тялото му са открити тежки травми, след месеци разследване, американските компетентни органи заключват, че смъртта му е била нещастен случай. Лесин е бил в Щатите, защото на следващия ден е трябвало да дава показания на федералните власти. Изненада ли е, че Путин е станал толкова дързък? Опитите на Русия да повлияе на изборите в САЩ бяха отчасти отмъщение за Панамските документи. Голяма част от Запада разбира руската заплаха наопаки. Руската икономика не е по-голяма от италианската, а армията ѝ е в разпад. Управлява се от автократи, които не смеят да отпуснат захвата си от страх да не загубят всичко. Оръжието, от което Путин най-много се бои, е прозрачна отчетност. Показателно е, че съхранява богатството си в юрисдикции, в които правата на собственост са гарантирани и върховенството на закона все още се държи. Отгоре на това, Западът предлага сделка на диктатора: алчността на една система, която е загубила моралните си устои. Всичко това беше така и преди подаръка с избирането на Тръмп. Колко ли по- апетитна е сега?

ВКС след 7 г. праща Чеци за 20 г. в затвора за убийството в Борисовата градина

https://frognews.bg/novini/vks-sled-7-prashta-chetsi-20-zatvora-ubiistvoto-borisovata-gradina.html

Седем години след убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина, Върховният касационен съд (ВКС) приключи дългогодишния съдебен казус, като остави в сила решението на Софийския апелативен съд, който осъди единствения подсъдим - Николай Русинов-Чеци, на 20 години затвор, съобщи БНР.

Една година до Брекзит: толкова много работа, толкова малко време

http://www.mediapool.bg/edna-godina-do-brekzit-tolkova-mnogo-rabota-tolkova-malko-vreme-news277409.html

Покойният британски министър-председател Харолд Уилсън веднъж каза, че една седмица е много време в политиката. За сегашния британски лидер Тереза Мей идната година - годината преди Брекзит - може да се стори като само една много кратка, забързана седмица.   От днес до официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29 март 2019 г. остават 365 дни. Тогава ще приключи 46-годишен брак, обвързал икономиките, правните системи и народите на Великобритания и други 27 европейски страни.   Има хиляди сложни въпроси за уреждане и малко време. Брекзитът е не толкова като това да вкараш пастата за зъби обратно в тубата, колкото като това да се опиташ да разделиш съставките на пастата.   Великобритания официално обяви намерението си да напусне ЕС преди година, поставяйки началото на двегодишно обратно броене. Преподавателят по политология от Манчестърския университет Роб Форд каза, че този времеви период е "абсурдно кратък".   "Това не е достатъчно време за разплитане на 40-годишно политическо, социално и икономическо обвързване", каза той. "Дори при най-добрата воля на света - а това не е духът, в който се водят тези преговори, - то не може да се случи."   От другата страна на Ламанша - в Брюксел - главният преговарящ на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат изброи някои от многото области, в които двете страни трябва да сключат сделка: риболов, въздухоплаване, научен и академичен обмен, ядрено сътрудничество и боравене с радиоактивни материали. Евентуален провал може да остави британските болници неспособни да предлагат лъчетерапия, а британските самолети - блокирани на пистата.   "Във всяка от тези области ще е необходимо да се намери ново уреждане", заяви Верхофстат пред Асошиейтед прес. Великобритания ще се превърне в трета страна, "а трета страна не може да има същите предимства като държава членка".   ЕС повтаря това предупреждение, откакто Великобритания гласува през юни 2016 г. за напускане: Брекзитът ще боли. Това се отнася особено за бъдещите търговски и икономически връзки, по които двете страни едва започват да преговарят.   Мей каза в реч този месец, че иска "възможно най-широкото и задълбочено партньорство" чрез сделка за свободна търговия, различна от всяка друга на света. Лидерите от ЕС предупреждават Великобритания, че не може да "подбира" изгодите от членството без задълженията.   Двете страни си дадоха време до октомври да се споразумеят за сделка в общи линии, така че ЕС и националните парламенти да могат да я одобрят преди датата на Брекзита. Този краен срок бързо наближава след много месеци забавяне и отлагане.   Девет месеца минаха между гласуването във Великобритания за напускане на ЕС и поставянето на началото на обратното броене. После имаше още забавяне, когато Мей свика предсрочни избори, за да засили позициите си в преговорите за Брекзит, но вместо това загуби мнозинството си в парламента и голяма част от авторитета си като лидер.   Сега нейното правителство разчита на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия, което още повече усложнява преговорите по най-трудния от всички свързани с Брекзит въпроси - запазването на почти невидимата граница между Ирландия, която е в ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.   Преговорите между Великобритания и ЕС най-после започнаха сериозно миналото лято. Главното им постижение досега е преходен период, който ще трае до края на 2020 г. През прехода Великобритания ще продължи да прави вноски в хазната на ЕС и да следва правилата на общността, но ще загуби гласа си при вземането на решения.   Преходният период успокоява, но не премахва страховете от твърд Брекзит, при който времето изтича, а Великобритания излиза с трясък от ЕС без сделка. И Великобритания, и ЕС - а и повечето компании, искат да избегнат този икономически и политически дестабилизиращ сценарий.   Верхофстат каза, че е "оптимист по природа", и смята, че е малко вероятно да има твърд Брекзит.   "Въпросът е: можем ли да свържем червените линии на Великобритания с принципите на Европейския съюз? А отговорът е: да, възможно е", каза той.   При тази несигурност британските компании са разтревожени. След референдума инфлацията във Великобритания рязко се повиши, а растежът, който някога беше един от най-големите в ЕС, сега е под средното ниво в общността.   Мей планира да отбележи започващото днес едногодишно обратно броене с кратки посещения в четирите краища на Великобритания - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - за да подчертае обвързаността си с Брекзита, който обединява страната.   Това изглежда далечна надежда. Резултатът от референдума, който беше 52 срещу 48 процента, раздели Великобритания на два лагера, нямащи доверие помежду си - привърженици на напускането и поддръжници на оставането, които водят битка за бъдещето на страната.   Поддръжниците на оставането настояват, че Великобритания би трябвало да може да промени решението си, ако се окаже, че Брекзитът ще навреди на икономиката и на страната.   "Никой не е гласувал на референдума, за да бъде по-зле", каза подкрепящият ЕС лейбъристки депутат Крис Лесли.   Този довод вбесява привърженици на Брекзита като Джон Лонгуърт, един от директорите на лобистката организация "Напускането означава напускане". Той казва, че тези, които агитират в подкрепа на ЕС, са "пета колона във Великобритания и работят в съглашателство с Европейския съюз, опитвайки се да провалят процеса на Брекзит".   Брекзитът разделя Великобритания, но изважда на преден план единството в често капризния ЕС.   "След Брекзита всички мислеха, че ще има своеобразен ефект на доминото", каза Верхофстат. "Декзит - излизане на Дания; Хекзит - излизане на Холандия; Фрекзит, - излизане на Франция. Това, което виждаме, е точно обратното. След Брекзита виждаме, че хората отново имат положително отношение към ЕС."   "Те казват: няма да сме толкова глупави, че да напуснем ЕС, да разрушим ЕС. Следователно Брекзитът е сериозен зов за пробуждане."   По БТА

Фейсбук ще разреши на потребителите да изтрият цялата събрана за тях информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788546

Фейсбук ще разреши на потребителите да изтрият цялата събрана за тях информацияПредставители на социалната мрежа Facebook скоро ще разрешат на потребителите избирателно да премахват от базата на проекта информацията за техните коментари, история на търсенията, лайкове и други лични данни. Решението бе взето след скандала за изтичане на данни на повече от 50 милиона потребители на социалната мрежа,

СБА с инициатива за безопстно шофиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=371671

Съюзът на българските автомобилисти и Международната автомобилна федерация (ФИА) стартират кампанията „3500 живота“ за 2018 година със стотици призиви за внимателно шофиране и спазване на правилата в цялата страна, научи Moreto.net.

Изравняват заплатите на надзирателите с тези на полицаите

http://dnes.dir.bg/news/nadzirateli-zaplatite-politzaite-izravnjavat-27004705

Изравняват заплатите на надзирателите и съдебните охранители с тези на полицаите.

Изравняват заплатите на надзиратели и съдебна охрана с тези на служителите на МВР за специфичните условия на труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788531

Изравняват заплатите на надзиратели и съдебна охрана с тези на служителите на МВР за специфичните условия на трудВ изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително за Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО), днес министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете

НАТО е наследила химическия потенциал на Чехословакия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788524

НАТО е наследила химическия потенциал 
на ЧехословакияСтраните от НАТО използват потенциала на химическата промишленост в Чехия и нейните разработки в сферата на защитата от бойни отровни вещества. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. Думите на Захарова са по повод твърденията на Москва, че Чехия е сред страните,

Абдел Фатах ас Сиси печели 90 процента от гласовете на президентските избори в Египет

http://www.mediapool.bg/abdel-fatah-as-sisi-pecheli-90-protsenta-ot-glasovete-na-prezidentskite-izbori-v-egipet-news277408.html

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси печели изборите за държавен глава с 92 процента от гласовете, показват неокончателни резултати, цитирани от ДПА.   Според данните, публикувани във в. "Ал Ахрам" след обработка на повече от половината бюлетини, за Ас Сиси са гласували около 23 милиона души. Неговият единствен съперник Муса Мостафа Муса е събрал 3 процента от гласовете.   Избирателната активност е била около 42,3 процента.   Националната избирателна комисия е регистрирала почти 60 милиона гласоподаватели.   През 2014 г. Ас Сиси спечели президентските избори с 97 процента от гласовете. Тогава избирателната активност беше 47 процента.

До 70 часа очакват да се взриви станцията "Тянгун-1", която може да удари България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788498

До 70 часа очакват да се взриви станцията  "Тянгун-1", която може да удари БългарияКитайската космическа станция "Тянгун-1", която може да удари България, се очаква да се взриви до 70 часа, пише изданието "Дейли мейл". Учените твърдят, че в нея се съдържат силно токсични вещества, сред които химизин. Някои от предполагаемите райони, в които се очаква да падне са Ню Йорк, Барселона, Пекин, Чикаго, Истанбул, Рим и Торонто.

Нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи се върна в родния си Пакистан за първи път от 6 г.

http://www.mediapool.bg/nobelovata-laureatka-malala-yusafzai-se-varna-v-rodniya-si-pakistan-za-parvi-pat-ot-6-g-news277407.html

Пакистанската ученичка правозащитничка и носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи се завърна в родината си за първи път, след като я напусна през 2012 г., предаде ДПА.   Юсафзаи, която сега е на 20 години, преди 6 г. бе простреляна в главата от нападател талибан заради това, че ходи на училище и заради призивите си за по-голям достъп до образование за момичетата, и едва оцеля след лечение в чужбина. Тя пристигна на летището в Исламабад с майка си и баща си рано тази сутрин.   По-късно т се срещна с премиера Шахид Хакан Абаси и направи кратко телевизионно обръщение при посещение в роден Пакистан, предаде Ройтерс. "Това е най-щастливият ден в живота ми. Все още не мога да повярвам, че се случва", каза Малала, бършейки сълзите си. "Обикновено не плача. На 20 години съм, но съм видяла много неща в живота", добави младата жена, която беше облечена в традиционни за Пакистан дрехи.   В словото си Малала говори за важното значение на образованието и за дейността на своята благотворителна фондация, като по време на обръщението често преминаваше от английски на пущу и урду.   "Добре дошла", обърна се към нея пакистанският премиер. "Когато си замина, тя беше дете на 12 години. Сега се завърна като най-известният гражданин на Пакистан", каза Абаси.   Това е първо връщане на Малала в родината й, откакто беше транспортирана във Великобритания за лечение през 2012 г.   Поради съображения за сигурност обаче е малко вероятно тя да посети родния си край, областта Сват в планините на северозапад от столицата Исламабад, казаха пред Ройтерс роднина и източник от пакистанските сили за сигурност.   "Малала Юсафзаи и родителите й отдавна копнеят да посетят Сват и да се видят с нейните роднини и приятели. Но от съображения за сигурност не й разрешиха", каза пожелал анонимност роднина.   По-рано пакистански медии разпространиха кадри от пристигането на Малала на летището в Исламабад. Тя бе показана как влиза в кола, ескортирана от силите за сигурност.   През октомври 2012 г. маскирани нападатели спряха училищен автобус, в който се намирали Малала и нейни приятелки. След това тя била простреляна в главата. Още две нейни приятелки били ранени.   През 2014 г., на 17-годишна възраст, пакистанката стана най-младият носител на Нобеловата награда за мир заради кампанията си в подкрепа на образованието. Тя се превърна и в световен символ на издръжливостта на жените, които са подложени на потисничество, отбелязва Ройтерс.   След като оцеля при нападението, Малала бе транспортирана във Великобритания, където претърпя операция.   Пакистанските талибани, които установиха контрол над родния й окръг в долината Сват в Пакистан, но през 2009 г. бяха изтласкани оттам, поеха отговорност за нападението. Те заявиха, че то е извършено заради това, че тя е писала за блог за секцията на Би Би Си на езика урду, в който е призовавала за предоставяне на образование за момичетата.   По време на управлението си в Сват твърдолинейното ислямистко движение взривяваше девически училища и наложи строга интерпретация на ислямското право, шериата.   Талибаните обвиниха Малала и в пропагандиране на западни ценности в Сват - силно консервативен регион в населения предимно с мюсюлмани Пакистан.   Тъй като не можеше да се върне в родината си, младата пакистанка остана във Великобритания, където създаде Фонда "Малала" и подпомага дейността на образователни организации с фокус върху Пакистан, Нигерия, Йордания, Сирия и Кения.   Малала обяви днес в Пакистан, че ще продължи кампанията си за образование за момичетата в Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

Съдебният процес за рекет срещу Марешки тръгва отначало

https://frognews.bg/novini/sadebniiat-protses-reket-sreshtu-mareshki-tragva-otnachalo.html

Пресслужбата на Окръжен съд - Варна съобщава, че днес е започнало отначало делото за рекет и нанасяне на лека телесна повреда срещу зам.-председателя на парламента Веселин Марешки и варненката Красимира Колева, пише ”Сега”.

БСП изключи председателя на общинската организация в Хасково заради присъда

http://www.cross.bg/vasilev-prisuda-haskovo-1571339.html

/КРОСС/ БСП изключи председателя на общинската си организация в Хасково Атанас Василев, предава БНР. Решението е взето на Националния съвет на партията с аргумента, че Василев има влязла в сила присъда от този месец. Той беше хванат през февруари да управлява автомобил с 1,49 промила алкохол в кръвта. Василев е осъден на четири месеца условно и 3 години изпитателен срок.    

Учени откриха причината хората на възраст да имат проблеми със съня

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6788504

Учени откриха причината хората на възраст 
да имат проблеми със съняБритански учени откриха, че с годините намалява чувствителността към светлина в зона от мозъка на бозайниците, наречена супрахиазматично ядро, и това води до проблемите със съня, съобщи РИА "Новости". Тази част на мозъка регулира циркадния ритъм и синхронизира работата на "биологичния часовник" на организма, предава БТА.

Даниел Вълчев: Новият регламент за личните данни обръща логиката

http://nakratko.bg/category/58/156894/


Ако досега операторите на лични данни е трябвало да се регистрират като такива в Комисията за защита на личните данни и може да те проверят, то с новия регламент GDPR не си длъжен да се регистрираш и няма да те проследяват на това основание, но си длъжен да държиш данните сигурни.

Москва: НАТО е наследил химическия потенциал на Чехословакия

http://dnes.dir.bg/news/nato-ehoslovakia-rusia-putin-himieski-potentzial-27004688

Страните от НАТО използват потенциала на химическата промишленост в Чехия и нейните разработки в сферата на защитата от бойни отровни вещества.

Пожар избухна в блока с уравненията в "Студентски град"

http://www.mediapool.bg/pozhar-izbuhna-v-bloka-s-uravneniyata-v-studentski-grad-news277406.html

Пожар е избухнал в сграда в ж.к. Студентски град в София, съобщиха агенциите БГНЕС и Фокус. Гори "блокът с уравненията", който е един от новите блокове в Студентски град, известен е с изрисуваната си с уравнения фасада и облика на плезещия се Алберт Айнщайн. Към мястото на инцидента са изпратени екипи на пожарната. Сградата и съседни здания са евакуирани. Според първоначалната информация причина за пожара е било късо съединение. Най-вероятно са се запалили кабели в подпокривното пространство на блок 25. От пресцентъра на МВР казаха, че сигналът е подаден минути след 16.00 часа. Според тях няма спострадали хора.

Петима тунизийци, свързани с атентатора от коледния базар в Берлин, са задържани в Италия

http://nakratko.bg/category/25/156893/


Петима тунизийци, които са били във връзка с атентатора от коледния базар в Берлин, са задържани в Италия. Спецчастите са разбили терористична мрежа, за която има доказателства, че е била във връзка с Анис Амри.

Проблемът "Скрипал" или възпроизвеждащото се отсъствие на българската национална и цивилизационна идентичност!...

http://pogled.info/bulgarski/problemat-skripal-ili-vazproizvezhdashtoto-se-otsastvie-na-balgarskata-natsionalna-i-tsivilizatsionna-identichnost.93469

/Поглед.инфо/ Знам, че за пореден път ще прозвуча саркастично, но нека да попитам как идеологическата догматика, било "лява" или "дясна", ще интерпретира от своите позиции днешната българска дилема - дали да изгоним или не руски дипломати от България?!

Омбудсманът Мая Манолова утре внася Годишния доклад на институцията в Парламента

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-utre-vnasya-godishniya-doklad-na-institutsiyata-v-parlamenta.93470

/Поглед.инфо/ Утре, 30 март 2018 г., омбудсманът Мая Манолова ще връчи Годишния доклад на институцията за 2017-та на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371674

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 30 март - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 13:00 ч.

НАСА подновява търсенето на екзопланети

http://nakratko.bg/category/29/156892/


Търсенето на светове около звезди извън Слънчевата система ще бъде подновено през идните седмици с изстрелването на космически апарат на НАСА, с чиято помощ учените се надяват да увеличат каталога на известните екзопланети, способни да поддържат живот, предаде Ройтерс.

БАБХ проверява всички животновъдни обекти, в които се отглеждат коне

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-proveriava-vsichki-zhivotnovadni-obekti-v-koito-se-otglezhdat-ko-677720.html

По заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасността на храните д-р Дамян Илиев от днес започват масови проверки на животновъдни обекти, където се отглеждат коне.

Проверката е след случая с бедстващите коне в Осоговската планина.

Директорите на регионалните структури на агенцията трябва да създадат организация за поетапното извършване на документални и физически проверки на обекти и на пасища за спазване изискванията на действащото законодателство в областта на хуманното отношение, идентификацията и здравеопазването на еднокопитните животни.

Проверките на обектите ще бъдат извършвани съвместно с представители на общинската администрация.

Директорите на Областните дирекции по безопасност на храните ще докладват всяка седмица на изпълнителния директор за всички констатирани нарушения в действащото законодателство и за предприетите от тях действия за отстраняване на констатираните несъответствия, обявиха от БАБХ.

Офисът на НФСБ вече официално е на „Раковски“ 134

http://nakratko.bg/category/59/156891/


Новият офис на НФСБ на „Раковски“ 134 бе официално открит днес. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов преряза лентата пред обновените помещения и честити новата щаб-квартира.

Законът за енергетиката ще се променя след одобрение от Брюксел

http://www.mediapool.bg/zakonat-za-energetikata-shte-se-promenya-sled-odobrenie-ot-bryuksel-news277405.html

Законът за енергетиката, който предвижда пълна либерализация на енергийния пазар от 1 юли 2018 г., трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия. Това стана ясно по време на обсъждането и приемането му на първо четене от депутатите от комисията по енергетика. Причината е, че с него се променя начинът, по който се плащат преференциалните цени за тока от възобновяеми източници. Според един от вносителите на законопроекта - Делян Добрев от ГЕРБ, подобно съгласуване ще се получи между първото и второто четене на законопроекта. При окончателното му гласуване той ще се гледа заедно с поправките на "Обединените патриоти", които предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има право да контролира сделки с над 20% от капитала на търговски дружества за пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия и газ. Те бяха внесени спешно заради сделката между ЧЕЗ и "Инерком" за активите на чешката компания в България. В момента КЕВР няма правомощия да се произнася по сделката. Поправките на патриотите също бяха приети от енергийната комисия в четвъртък. Те се очертават доста по консенсусни за разлика от текстовете, свързани с либерализацията на енергийния пазар. Предвижда се държавната НЕК да спре да купува на преференциални цени тока от ВЕИ производители, когенерации, топлофикации и заводски централи с инсталирана мощност над 4МВ. Те вече ще са длъжни да продават всички свои количества само на борсата. Разликата между постигнатата пазарна цена и определяната преференциална от енергийния регулатор, наричана още премия, ще се плаща от Фонда за сигурност на електроенергийната система. В него вече ще влизат не само отчисленията от всички електроцентрали и приходите от държавната парникова търговия, но и част от плащаните сметки на тока – т.нар. такса "задължение към обществото". Промяната ще доведе и до предоговаряне на условията по договорите с производителите, които излизат на борсата. На първо време това ще бъдат ВЕИ производители и когенерации, а т.нар. американски централи ще трябва да изчакат, докато не свърши делото за недопустимата държавна помощ, което се гледа от ЕК. "Рязкото скачане от 1 юли в тази система е рисково и не се знае до какво ще доведе", заяви по време на дебатите депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него премиите не дават достатъчно сигурност за инвеститорите, а от друга страна не защитават и от свръхпечалби за производителите. Нужен бил и преходен период от година, за да бъде тестван моделът. Делян Добрев обеща, че между първо и второ четене ще има допълнителни текстове, които ще дадат гаранции за защита на интересите на инвеститорите. Той допълни, че за ВЕИ промените ще влязат в сила, когато има отговор от ЕК за новата схема. По този начин ще бъде даден и допълнителен срок на производителите да предоговорят своите условия с кредиторите.

И лъжите си обикалят...

https://frognews.bg/politika/lajite-obikaliat.html

Да е 1-ви април днес, не е. А човек се чувства някак първоаприлски шеговито като се зачете в информационния поток и неволно се сеща за Чудомир, който мечтаеше за приятната тишина, която би настъпила, ако хората премисляха всичко, преди да говорят и пишат.

Насрочената визита на Макрон в Русия остава на дневен ред

http://www.mediapool.bg/nasrochenata-vizita-na-makron-v-rusiya-ostava-na-dneven-red-news277404.html

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Русия, насрочено за края на май, засега остава на дневен ред независимо от кризата във връзка с химическото нападение срещу бивш руски шпионин във Великобритания. Това заяви в четвъртък френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.   "Пътуването засега остава" в графика, каза Льо Дриан пред радио Ер Те Ел. "Искаме откровен диалог с Москва, диалог без двусмислици, взискателен диалог, и настояваме Москва да спазва международното право", подчерта френският външен министър.   Великобритания обвини Русия, че носи отговорност за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество "Новичок"; Москва отрича. Следвайки примера на Великобритания, над 25 страни, включително Франция, заявиха тази седмица, че ще експулсират руски дипломати, а Русия увери, че ще отвърне на тази мярка, припомня АФП.   "Само руснаците знаят да правят "Новичок", затова няма друго приемливо обяснение", отбеляза Жан-Ив Льо Дриан след френското решение за изгонване на четирима руски дипломати.   По време на предстоящото си посещение на 24 и 25 май Еманюел Макрон се очаква да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Принципно решение за тази визита бе взето, когато Путин посети Версайския дворец малко след избирането на Макрон за президент на Франция през 2017 г., припомня АФП.

Футболист на "Пирин" е дал положителна допинг проба след мача с ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3155198_futbolist_na_pirin_e_dal_polojitelna_doping_proba_sled/?ref=rss


Футболист на "Пирин" е дал положителна допинг проба след шампионатния мач с ЦСКА, съобщи "Дарик". Двубоят се игра на 11 март в Благоевград и завърши с трудна победа за червените с 2:1.<br /><br />Според информацията засега е отворена само А пробата на футболиста. Неговото име и видът на забраненото вещество ще бъдат запазени в тайна до отварянето на втората проба.<br /><br />В стартовия състав на "Пирин" в този мач бяха вратарят Красимир...

Италиански журналист: Според папа Франциск не съществува ад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788495

Италиански журналист: Според папа Франциск не съществува адНяма ад, в който душите на грешниците да страдат вечно. Това изказване се приписва на папа Франциск от журналист от италианския в. "Република", взел интервю от него, предаде ДПА, цитирана от БТА. След смъртта душите на хората, които се покаят, получават опрощение от Бог, е казал още папата в интервюто.

Близки на жертвите в пожара в Кемерово подадоха жалби срещу пожарникарите

http://www.mediapool.bg/blizki-na-zhertvite-v-pozhara-v-kemerovo-podadoha-zhalbi-sreshtu-pozharnikarite-news277403.html

Близки на жертвите на големия пожар в търговския център в град Кемерово в Сибир подадоха оплаквания срещу пожарникарите, които те обвиняват, че не са действали достатъчно бързо в деня на трагедията, предаде Франс прес. Най-малко трима души сезираха прокуратурата на Кемеровска област. Те изтъкват бездействието на спасителните екипи и на силите на реда по време на спасителната операция в мола. В пожара загинаха 64 души, от които 41 деца. Руски издания публикуват откъси от жалбите. Една от тъжителките Надежда Вострикова е изгубила петима близки в пожара. Тя разказва, че в деня на пожара по телефона й се обадила дъщеря й, която й казала, че била блокирана в една от кинозалите на последния етаж, която била заключена и хората не можели да избягат. Когато пристигала на мястото Надежда Вострикова видяла четирима пожарникари, които не правели нищо. "Коленичих пред тях и ги помолих: "Момчета, спасете децата ми!" А те ми отговориха с безразличие: "Не можем да ви помогнем, чакаме спасителната бригада", разказва в жалбата Вострикова. В друга жалба се цитира сходен диалог между близък на една от жертвите и пожарникарите, които казват, че нямат подходящия материал, за да влязат безопасно в киносалона. В жалбата се казва, че после "бавно" пристигнали други пожарникари, но било прекалено късно, за да се спасят хората в киното. "Смятам, че през първия час от пожара огнеборците бездействаха и показаха пълно незачитане на човешкия живот", казва Надежда Вострикова. Четири дни след трагедията гневът не спада в Русия. Много хора продължават да са потресени от констатираните от следователите крещящ нарушения, заради които деца са се оказали блокирани в заключени кинозали, а системата за аларма при пожар не се е задействала и се оказало, че е повредена. Някои от потресените хора изразяват открито гнева си в социалните мрежи или на улицата, докато опозицията говори за корупция, която е позволила тази драма да се случи. Днес Следственият комитет обяви ареста на отговорен кадър в министерството на извънредните ситуации в Сибир, обвинен, че е получил подкупи, за да си затвори очите за нарушенията на пожарната безопасност в различни компании. Същевременно руската агенция Интерфакс съобщава, че 11-годишно момче, което скочи от прозорец от четвъртия етаж на търговския център, за да се спаси от пламъците, се подобрява. Детето беше в тежко състояние. Неговите родители и по-малката му сестра загинаха в пожара. Детето бе изведено днес от спешното отделение. При него е баба му, предаде ДПА. В пожара пострадаха над 70 души. Търговският център, в който имаше кино, боулинг зала и зоокът, беше претъпкан със семейства в неделя, когато избухна пожарът.

Холандците се обявиха срещу разширяване правомощията на разузнавателните служби

http://www.mediapool.bg/holandtsite-se-obyaviha-sreshtu-razshiryavane-pravomoshtiyata-na-razuznavatelnite-sluzhbi-news277402.html

Холандците отхвърлиха на консултативен референдум нов закон, който разширява правомощията на разузнавателните служби в интернет. Това показват официалните резултатите от вота, оповестени в четвъртък, предаде Франс прес.   Резултатите от референдума не са обвързващи. Законът трябва да влезе в сила на 1 май. Той предоставя на разузнавателните служби и на службите за сигурност по-широки правомощия в интернет, по-специално, като им осигурява достъп до данните на потребителите на интернет в рамките на разследвания на джихадисти.   Холандците са притеснени, че с този закон имейл комуникацията и личните данни, които нямат никаква връзка с текущи разследвания, може да бъдат събирани от разузнавателните служби. Ето защо 49,4 процента от гласоподавателите се обявиха срещу закона, предложен от правителството. Законът бе подкрепен от 46,5 процента от избирателите. Избирателната активност беше 51,5 процента, което е доста повече от необходимите 30 процента, за да бъде обявено гласуването за валидно.   Референдумът бе проведен по инициатива на група студенти от Амстердам, които се противопоставят категорично на закона. Той се проведе миналата сряда заедно с местните избори. Въпреки че референдумът не е обвързващ, премиерът Марк Рюте каза, че ще се отнесе сериозно към резултатите от него.   Днес министърката на вътрешните работи Кайса Олонгрен каза, че правителството ще проучва за известно време резултатите от гласуването. Председателят на Националния избирателен съвет Ян-Кeйс Вибенга пък каза, че резултатите означават, че правителството трябва да преразгледа закона, защото холандците са го отхвърлили.   Отхвърлянето на закона става в разгара на скандал, свързан с фирмата Кембридж Аналитика, обвинена, че е събрала личните данни на 50 милиона потребители на Фейсбук без знанието им. Те са били събрани, за да бъдат използвани за политически цели, по-специално по време на кампанията за Брекзит във Великобритания или по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Николай Русинов-Чеци окончателно влиза в затвора за 20 г. за убийството на Яна Кръстева

http://www.mediapool.bg/nikolai-rusinov-chetsi-okonchatelno-vliza-v-zatvora-za-20-g-za-ubiystvoto-na-yana-krasteva-news277401.html

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи точка на съдебната сага около жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева, извършено в нощта на 9 юли 2011 г. в столичната Борисова градина. Последната инстанция изцяло потвърди 20-годишната присъда на единствения подсъдим по случая Николай Русинов-Чеци, наложена му в края на май м.г. от Софийския апелативен съд (САС), съобщи специализираният сайт "Лекс" в четвъртък. Той обаче прекара досега около 6 години в следствения арест, които ще му бъдат приспаднати от наказанието. "Правилно е прието, че убийството е осъществено от подсъдимия при евентуален умисъл при преследване на основната му цел – извършване на полов акт с пострадалата. Именно специфичният начин на механичната й асфикция при преодоляване на съпротивата й в рамките на 20 до 30 минути с осъществяване на съвкупление, а не чрез директно загърляне, сочи на такъв умисъл, а не на пряк", посочва в решението си ВКС. Върховните съдии Капка Костова, Ружена Керанова, Николай Дърмонски отбелязват, че при пряк умисъл деецът съзнава, че наред с целения резултат ще настъпи и смъртта на пострадалия, но въпреки това извършва деянието. При убийство, извършено с евентуален умисъл, деецът наред с целения резултат допуска, че може да настъпи и смъртта на пострадалия, но се отнася безразлично към това. Съдът приема още, че в случая подсъдимият е нанесъл множество наранявания на жертвата, но те нямат връзка със смъртта ѝ, а са следствие от опитите му да я обездвижи, докато осъществи полов акт. Именно чрез притискането на тялото на младата жена в областта на лицето, шията, гърдите и корема ѝ в крайна сметка е довело и до нейната смърт. "Макар и допустим, няма основание този резултат да се приеме като пряко преследван от подсъдимия и за наличие на пряк умисъл за убийството ѝ, а за безразличие към възможната ѝ смърт. Отпадането на виталността ѝ е било видимо, но съзнанието му е било насочено към това да се удовлетвори полово, за което говори откритата от него семенна течност. Друг е въпросът защо осъщественото с нея против волята й съвкупление от страна на подсъдимия Русинов не е получило своята правна оценка от страна на прокуратурата", пишат още върховните съдии, критикувайки държавното обвинение, че не е подвело Чеци под наказателна отговорност и за изнасилване. Изричното споменаване на липсата на обвинение за изнасилване срещу Чеци на практика напомня, че ако прокуратурата си беше свършила работата и по този член, окончателното наказание на Русинов би било дори по-тежко. Макар и косвени, всички доказателства сочеха към Чеци До 20-годишната присъда се стигна, след като ВКС веднъж върна делото за повторно разглеждане от апелативния съд, приемайки, че в мотивите към постановената от него през 2015 г. 19-годишна присъда липсва пълен анализ на доказателствата и са налице противоречия, които са останали неразрешени. При последвалото второ разглеждане на делото апелативните съдии обаче отново стигнаха до извода, че Чеци е задушил момичето, докато осъществявал полов контакт с него, въпреки нежеланието ѝ. Новият състав на САС с председател Пламен Дацов прие, че всички доказателства по случая сочат към вината на Русинов, въпреки че повечето от тях са косвени. "На първо място, върху тялото на Кръстева – на левия ѝ крак, на гръдния кош вляво, на гърдите и корема – са останали четири косъма от подсъдимия с регионален произход според заключението на биологичната експертиза – гърди и полова област, от което следва, че именно той е лицето, което е осъществило последния пряк контакт с нея, имайки предвид и начина на причиняване на асфиксията (задушаването – бел.ред.) – чрез притискане с цяло тяло. На следващо място, видно от заключението на приетата техническа експертиза, подсъдимият е бил в района на местопрестъплението на практика до края на периода, през който е било възможно причиняването на смъртта на пострадалата", категоричен беше в решението си САС, позовавайки се на данните от разпечатката от телефона на Чеци, според които той е ползвал интернет от Борисовата градина малко преди 6.00 часа сутринта на 9 юли 2011 г. – денят на убийството. Освен това апелативният съд изцяло отхвърли версията, лансирана от защитата на подсъдимия, че с жертвата доброволно са правили секс, след което са заспали на шалте и когато той се събудил, я оставил да спи в парка. "На следващо място – върху шалтето не са открити биологични следи от пострадалата Кръстева и в частност – следи от кръв, при положение, че тя е имала обилно кръвотечение от носа, довело до аспириране на кръв. Не са открити и следи от подсъдимия. С оглед извода на съда, че кръвотечението и половото сношение са свързани и са се осъществили в близък времеви период, това изключва достоверността на твърдението на подсъдимия двамата да са заспали върху него по описвания в обясненията му начин. В подкрепа на този извод на настоящия състав е и неоспоримият факт, че от вътрешната страна на тъмносиньото покривало е установено наличието на косъм на подсъдимия и кръв от пострадалата", аргументира се по този повод втората инстанция. Неадекватните първоначални действия на разследващите Делото за убийството на Яна Кръстева бе изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото начало, след като първоначално МВР кри от медиите случая в продължение на една седмица, а впоследствие приоритетно се захвана с разследването, за да обяви тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, че подчинените му са разкрили двама убийци – Николай Русинов и Пламен Трифонов. Прокуратурата обаче повдигна обвинение само на Трифонов, като лично бившият градски прокурор Николай Кокинов обясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ на 9 юли 2011 г. двамата били заедно в заведението в Борисовата градина, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал. Трифонов пък бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца, след като ексминистър Цветанов за първи път спомена името му като заподозрян. Причината бе, че след като прекара около 4 месеца зад решетките първият обвиняем Пламен Трифонов, бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд в края на ноември 2011 г. В мотивите на магистратите тогава бе записано, че обоснованото предположение за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса". Безспорно бе установено, че иззетите биологични следи са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването. Случаят обаче бе белязан от изключително мистериозни и смущаващи моменти, като например намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра основна роля за първоначалното освобождаване на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като сам се похвали, че предлага на Русиснов гаранции лично от тогавашните министър Цветанов и главен секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – така и не стана ясно.

Зарков: Радев показва как се защитава държавният интерес

http://dnes.dir.bg/news/umen-adev-crum-zarcov-zashtitava-darzhavnia-interes-27004649

„Българският президент Румен Радев показва как се защитава държавният интерес по безпрекословен начин в разговора си с руския патриарх.”

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/29/3155197_sarkozi_otiva_na_sud_za_korupciia_i_zloupotreba_s/?ref=rss


Никола Саркози, президент на Франция от 2007 до 2012 г., ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предадоха френски издания и "Ройтерс", цитирани от БТА. Агенцията по-късно публикува потвърждение от източник от френските власти.<br /><br />Според "Монд" и "Фигаро" Френската национална финансова прокуратура е отправила искане Саркози да бъде изправен пред съда още през октомври миналата година.<br /><br />Решението може...

Окончателно! Чеци ще лежи в затвора 20 г. за убийството на Яна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788475

Окончателно! Чеци ще лежи в затвора 20 г. за убийството на ЯнаНиколай Русинов-Чеци е окончателно осъден на 20 г. затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който оставя в сила решението на апелативния съд в София. Яна Кръстева бе убита в нощта на 9 юли 2011 г., след като била в заведението „Маймунарника“ в Борисовата градина в компания с Русинов.

Пожарът в „Студентски град”. Гори хотел с юноши на ЦСКА (ВИДЕО)

http://nakratko.bg/category/58/156886/


Сериозен пожар и силно задимяване в „Студентски град”. Инцидентът е станал в една от новите сгради в жилищния комплекс – хотел, в който са били настанени 40 футболисти от детско-юношеската школа (ДЮШ) на ЦСКА.

Съдът даде ход на делото срещу Веселин Марешки за изнудване и заплахи

http://www.moreto.net/novini.php?n=371670

Варненският окръжен съд даде ход на делото срещу Веселин М. и Красимира К., обвинени за изнудване на Асен М. чрез заплаха за увреждане на имущество, научи Moreto.net. Срещу зам. председателя на Народното събрание е отправено и обвинение за причиняване на лека телесна повреда спрямо Костадин К.

"Джумхюриет": Общата снимка е най-голямото постижение от срещата във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788480

"Джумхюриет": Общата снимка е най-голямото постижение от срещата във Варна"Най-голямото постижение (от срещата във Варна) е онази снимка", пише опозиционният турски вестник "Джумхуриет" по повод състоялата се в понеделник среща Турция-ЕС във Варна. Според изданието срещата се е провела "с упорството на Анкара и усилията на ротационния председател на ЕС България", но европейците дошли на разговорите "с изключително ниски

Прокурор, обвинен в насилие над дете, бе наказан с обръщане на внимание

http://www.mediapool.bg/prokuror-obvinen-v-nasilie-nad-dete-be-nakazan-s-obrashtane-na-vnimanie-news277400.html

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наказа с "обръщане на внимание" заместник-ръководителя на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров. Това е възможно най-лекото наказание, което може да се наложи на магистрат и е по заповед на градския прокурор на София Емилия Русинова. ВСС прие наказанието за сведение, без да оповести дали то е заради случая с детето. Първи за инцидента с детето съобщи сайтът "Биволъ", който цитира неговия баща. Според първоначалната информация агресията на прокурора е била предизвикана от факта, че детето го предредило на опашка пред училищната лавка. Петров бил в сградата, тъй като дъщерите му учели в същото учебно заведение. Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Някои очевидци са твърдели, че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, пише "Биволъ". След изблика на насилие училищното ръководство веднага е извикало полиция, а след това бащата на детето е подал и сигнал срещу магистрата. "Доколкото разбрах той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си си бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира бащата, цитиран от "Биволъ". По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна операция и по време на инцидента се е изплашило да не получи удар в областта на гърдите, който би могъл да предизвика сърдечен шок. Инцидентът е последван от обаждане от ръководителката на СГП Емилия Русинова в училището с искане за "разговор". В крайна сметка тя се срещнала лично с бащата, подал сигнала срещу Петров. Той бил извикан в Софийската градска прокуратура, където Русинова му обяснила, че колегата й бил "по-краен" във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът. По-късно сайтът "Биволъ" написа, че Емилия Русинова е приела версията, че Франтишек първо е направил забележка на ученика да спазва реда на опашката в училищната лафка, но той му “отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара“. После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил встрани от опашката“. Тази версия служи за смекчаване на вината на прокурора. Оказва се обаче, че за инцидента е била образувана преписка от Специализираното звено “Антикорупция“ към градската прокуратура, пише “Биволъ“. Първоначално прокурор Илиян Рангелов от звеното пише, че срещу Димитър Франтишек има достатъчно доказателства, че е извършил престъпление заради ударен шамар на ученика Людмил Асенов. За този шамар в мотивите на административния ръководител Русинова не става дума. Досъдебно производство така и не бе образувано. Димитър Франтишек Петров минава за един от доверените прокурори на ръководството на прокуратурата. Той бе част от антикорупционното звено в СГП и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г. Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт".

Тръгна подписка срещу "Зелената зона" в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6788477

Тръгна подписка срещу "Зелената зона" в Бургас"Движение България на гражданите" започна подписка срещу въвеждането на "Зелена зона" с платено паркиране през почивните дни в Морската градина на Бургас. Инициативата е под мотото "От теб зависи как ще се управлява ТВОЯТ БУРГАС" и ще продължи до 21 април . През това време на няколко места в града ще се събират подписи с искане зоната да отпадне.

Отвориха обновения "Практикер" в "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788482

Отвориха обновения "Практикер" в "Люлин"Хиляди столичани се стекоха днес следобед в обновения хипермаркет на "Практикер" в "Люлин". След 5-месечен ремонт търговският обект на веригата, който съществува от 2005 г., бе разширен, обновен и модернизиран.    Лентата прерязаха председателят на съвета на директорите на "Видеолукс" Тодор Белчев и изпълнителният директор на компанията Божидар

Ако ще пътувате тази нощ, непременно прочетете това

https://petel.bg/Ako-shhe-patuvate-tazi-noshh--nepremenno-prochetete-tova__257671

Снимка Булфото, архив МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ И Н Ф О Р М А Ц И Я з...

Брус Уилис сменя попрището! Ето с какво ще се занимава холивудският актьор

https://petel.bg/Brus-Uilis-smenya-poprishheto--Eto-s-kakvo-shhe-se-zanimava-holivudskiyat-aktor-__257672

В последните месеци в папарашките среди се носят сериозни слухове, че Брус Уилис ще бъде официалното лице на голяма марка от Източна Евро...

С какво ще ни изненада времето за Цветница?

https://petel.bg/S-kakvo-shhe-ni-iznenada-vremeto-za-TSvetnitsa-__257673

Снимка Булфото, архив От 30 март пролетта ще реши да остане. Слънцето все по-често ще се показва и ще ни топли истински. За предстоящите пр...

Калоян Паргов: Годишнината от бомбардировките на София ни припомня, че политическият егоизъм се наказва

http://pogled.info/bulgarski/kaloyan-pargov-godishninata-ot-bombardirovkite-na-sofiya-ni-pripomnya-che-politicheskiyat-egoizam-se-nakazva.93467

/Поглед.инфо/ Годишнината от бомбардировките на София ни припомня, че политическият егоизъм се наказва. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който участва в пресконференция по повод отбелязването на 74 години от англо-американските бомбардировки на София. Тя се състоя по инициатива на фондация "Братя Василеви" и в нея, освен Калоян Паргов, участваха председателят й Васил Василев, почетният председател на Съюза на патриотичните сили "Защита" Йордан Величков и акад. Георги Марков.

Втората световна война – цената на политическата безхарактерност

http://pogled.info/bulgarski/vtorata-svetovna-voina-tsenata-na-politicheskata-bezharakternost.93468

/Поглед.инфо/ /пред паметника на бомбардировките над София през Втората световна война/ Само след малко повече от месец, на 9 май 2018г. ще отбележим 73-та годишнина от победата над НАЦИЗМА- най-голямото варварство в човешката история. Този абсолютен гений на разрушенията, човешката омраза, моралната и духовна деградация на човешката личност и човешкото общество, се роди в три от най-развитите и културните нации в света - Италия, Германия и Япония.

Пътеводител към недалечното минало или огледало на днешна България?

http://www.mediapool.bg/patevoditel-kam-nedalechnoto-minalo-ili-ogledalo-na-dneshna-bulgaria-news277399.html

Тази седмица излезе "Пътеводител за комунистическа България" - първото цялостно изследване на архитектурното, художественото и материалното наследство на комунизма. Автори са Антони Георгиев, Димана Трънкова, Георги Лозанов и Михаил Груев. Пътеводителят е издаден от фондация Free Speech International с подкрепата на фондация "Америка за България". Едва ли има тема, по която в България да се пише и говори толкова много, колкото наследството на комунизма. Вече над четвърт век изтече от промените след ноември 1989 г., а страстите не стихват. Не секва сблъсъкът между две непримирими гледни точки. От едната страна на барикадата са тези, които смятат десетилетията след 1944 г. за "златен век", чийто стопански и културен подем контрастира рязко с последвалия разпад. "Демокрацията ни отне много" - както заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова миналата година в опит да осребри електорално носталгията по Живковото време. На противната страна са отрицателите, за които комунизмът е престъпен режим, потъпкал демократичните устои на българското общество, довел икономиката до банкрут и предал нееднократно националните интереси на България, превръщайки я в раболепен васал на СССР. В този дискурс също се прокрадват носталгични нотки – но репер този път е "изгубеният рай" отпреди 1944 г. Носталгията по предкомунистическа България се проявява в политики по моделиране на паметта, като например връщането на старите имена на улици в големите градове през 90-те години или неотдавнашното премахване на (останките от) паметника "1300 години България" в София и неговата замяна с лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк, съборен през 1977 г. И, разбира се, почитателите на комунистическия период не пропускат възможност да контраатакуват - например издигайки паметник на Живков насред родното му място Правец. Продължаващата битка за паметта на комунизма си остава огромна пречка пред осмислянето на този период в по-неутрален ключ – като обект на научно изследване или публичен разговор, отделен на повече от една ръка разстояние от политическите употреби на миналото в настоящето. Но докато публичната сфера е поляризирана, пазарът се нагажда много по-добре към проблематичното наследството от втората половина на 20-и век. Подобно на други страни в бившия Източен лагер, и в България носталгията е превърната в стока за консумация. Продукти, напомнящи за доброто старо време, се произвеждат и рекламират от многонационални фирми, чието присъствие на българския пазар е пряко следствие от интеграцията в глобалната икономика след 1989 г. и членството в ЕС. Не едно заведение в София, а и другаде, се стреми да привлече градските хипстъри, за много от които соцът е в най-добрия случай блед спомен, предлагайки им пътешествие в онези години. Интернет и социалните мрежи също играят роля. Ако напишете в някоя търсачка "post-communist ruins", твърде вероятно е да видите в резултатите Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа. Не е далеч денят, когато на това място на всеки посетител с побелели коси и партийна книжка, ще се пада по един посетител със смартфон в ръка, дошъл да си направи селфи с "летящата чиния", кацнала на старопланинския връх. Паметникът на Бузлуджа е и на корицата на "Пътеводител за комунистическа България" под авторството на Антони Георгиев, Георги Лозанов, Димана Трънкова и Михаил Груев (изд. Фондация "Free Speech International"). В центъра на вниманието е материалното наследство на периода. Или, по-точно казано, в обектива – трите тома ("Основите", "Монументални страсти", "Знаци на времето") съдържат стотици фотографии на места, сгради, индустриални обекти, паметници, артефакти, предмети от всекидневието – в голямата си част, заснети от Антони Георгиев. На страниците му ще видите както познати образи като Партийния дом или комплекса "Камбаните" в София, така и следите на годините преди 1989 г. в българската провинция: изоставената аерогара в Търговище; танкове, до неотдавна заровени на границата с Турция в Ямболско; бивши кинозали – някои превърнати в банкови клонове или магазини, други – тънещи в разруха с години; партизански паметници в Северозапада и другаде; патриотични стенописи по централните улици на бивши окръжни градове; родните места на партийни величия; музеи, заводи и остатъци от колективни земеделски стопанства, мостове, гранични съоръжения, пропагандни лозунги, табелки с указания и предписания за поведение, почивни домове – истински калейдоскоп на завещаното от онази епоха. Както самите автори признават, с книгата те преследват няколко цели. Едната е да документират и донякъде каталогизират следите на миналото. Другата цел е дидактична: трите тома са обърнати към младото поколение ("на тях ще им трябва богато въображение да могат да проумеят как фалшивите претенции за абсолютно познание и абсолютна истина са могли да формират мисленето на милиони хора", пише Антони Георгиев в предговора си). "Пътеводителят" си поставя за задача да представи материалното наследство, като го поставя в неговия исторически контекст. По тази причина анотациите към визуалния материал са също толкова важни, колкото самите фотографии. Основният въпрос е все същият: как да мислим за миналото и за неговите отпечатъци в настоящето? Без да се позовават директно на идеите на Пиер Нора, авторите Трънкова, Лозанов, Груев и Георгиев всъщност предлагат на читателя обзор на местата на паметта (lieux de memoire) от социалистическа България. И тук, разбира се, възниква предизвикателството, че за периода няма една безспорна памет, санкционирана от обществен и институционален консенсус (каквато например е налице – с всички уговорки – спрямо периода на национално и държавно строителство през 19-и и началото на 20-и век). Как е възможно се реконструира миналото и да се изгради строен разказ, когато наоколо се водят нескончаеми битки и то в условията на изкривена публична среда? "Пътеводителят" се опитва – и често успява – да се справи с тези особености на терена. Въпреки че авторите чисто поколенчески са формирани от годините преди 1989 г. и са преки участници, под една или друга форма, в последващия демонтаж на режима – книгите допускат множество гледни точки. Не че отсъства морално-оценъчният език – Тодор Живков е наричан последователно "диктатор", вместо, да речем, "генерален секретар на БКП" или пък "държавен глава". Не е спестен и разказът, както и снимките, от лагерите в Белене и Ловеч. Но също така е явен съзнателният опит за партизанското движение от 1941-44 г. да се пише неутрално и аналитично. Представяйки паметника на Майор Франк Томпсън авторите отбелязват, че за разлика от него българските антифашисти не се радват на подобно признание. В този смисъл подозирам, че "Пътеводителят" няма да се хареса на нито една от крайните страни в споровете. Твърдите антикомунисти може би ще сметнат тона на книгите за твърде апологетичен. Едва ли ще им допаднат критични бележки като "за първи път българите виждат мястото [на разрушения Мавзолей] празно – и разбират, че никой няма идея какво да прави с него". А носталгиците ще решат, че спомоществователството на Фондация "Америка за България" е достатъчно да причисли труда на Георгиев и неговите колеги към графата "вражеска пропаганда". Да не говорим, че "Пътеводителят" документира както ентропията след 1989 г. , така и показва нагледно провала на модернизационния проект, подет и осъществяван от БКП в продължение на над четири десетилетия. Но, както се случва понякога, това че хора на противоположни позиции може би ще бъдат еднакво подразнени, би представлявало доказателство, че тритомникът е успял в своята мисия. Много важна тема, проследена в "Пътеводителя", е прекрачването на символните граници и трансформациите на комунистическата идеология през времето. Това е видно например в прехода между естетиката на сталинизма от края на 40-те и 50-те години, в която лайтмотив са триумфът на пролетариата и изграждането на светлото бъдеще, и последвалия синтез между комунизма и култа към националното, който се ражда през 60-те и кулминира в следващите две десетилетия. Именно в този период, ознаменуван от "1300 години България" и начинанията на Людмила Живкова, режимът реабилитира и реинтегрира известна част от интелектуалното наследство на "буржоазната епоха". Акцентът е върху славното минало, а не толкова към обетованата земя на безкласовото общество и всеобщото благоденствие. Материалното изражение: монументалните паметници в прослава на нацията и нейните герои ("Създатели на българската държава" в Шумен, "Асеневци" във Велико Търново и т.н.), описани в Том 2. Тази националистическа матрица, наследена от 70-те и 80-те, е жива до днес – само жанровите й проявления се менят. Някога битуваше в монументалното изкуство, историческите филми и партийната пропаганда. Днес – в сутрешните ТВ блокове, челните страници на таблоидите и все по-често в Интернет. Неизбежно "Пътеводителят" се занимава и с отражението на миналото в настоящето. При все че тук водещата нишка е мотивът за поделената, фрагментирана и оспорвана памет, пак се прокрадва мисълта за комунистическия период и неговите материални следи като находище от символи и смисли, които подлежат на апроприиране, дообработка и пригаждане към новото време. Така се отварят нови възможности за синтез и размиване на строгите разграничения. Превръщането на наследството отпреди 1989 г. (и носталгията по доброто старо време) в пазарен продукт или пък в суров материал за генериране на съдържание в социалните медии е очевиден пример. Но той не единствен. На стр. 101 в Том 1 ("Основите") виждаме младия Бойко Борисов като телохранител на Тодор Живков в средата на 90-те. Бившият Първи се прегръща сърдечно с възрастен мюсюлманин, вероятно развълнуван от спомена за хубавите години на социализма (бележката към снимката ни напомня, че мнозина мюсюлмани споделят мнението, че Живков не е виновен за Възродителния процес и т.нар. "Голяма екскурзия" през лятото на 1989 г. и че е бил подведен). Към днешна дата самият Борисов се явява както пазител на паметта и делото на Живков (негов ментор и донякъде първообраз), така и гарант, че “комунистите” няма да се върнат на власт. В този смисъл "Пътеводителят" е не само ключ към миналото, а и огледало на нашето съвремие. * Д-р Димитър Бечев е преподавател в Университета в Северна Каролина, САЩ

Косовските власти заловиха и депортираха шестима „гюленисти“ в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788422

Косовските власти заловиха и депортираха шестима „гюленисти“ в ТурцияКосово ще депортира шестима турски граждани в Турция само няколко часа, след като те бяха арестувани в четвъртък заради предполагаеми връзки с Фетулах Гюлен, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express. Косовската полиция е арестувала шестимата турски граждани, работещи в мрежата училища, притежавани от Гюлен,

8 места в дома, които забравяме да чистим (+ рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6788116

8 места в дома, които забравяме
да чистим (+ рецепта)
Домът се чисти редовно с прахосмукачка, подовете се мият, килимите си изтупват. Но има 8 места, които много често биват забравени. А те също събират достатъчно нечистотии, за да направят микросредата, в която живеем не съвсем добра. Чекмеджетата Независимо дали в тях се съхраняват дрехи или други вещи,

Масови проверки във фермите за коне

https://frognews.bg/novini/masovi-proverki-vav-fermite-kone.html

Масови проверки стартира агенцията за безопасност по храните във фермите за коне. Проверката е разпоредена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и е във връзка с констатирания случай на нехуманно отношение и нерегламентирано движение на коне в Осоговската планина край Кюстендил, съобщиха от агенцията.

Павлова: Борисов не иска да решава под натиск за Русия

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-liljana-pavlova-skripal-27004624

Тази тема е много сериозна и важна, не трябва да се прави свръхреакция, не трябва да се политизира, да се истеризира. Трябва да сме внимателни и деликатни.

Русия гони 60 американски дипломати

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-goni-60-amerikanski-diplomati-2087930

Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург, в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви руският външен м

България вероятно има доказателства по случая "Скрипал", каза Захарова

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/29/3155184_bulgariia_veroiatno_ima_dokazatelstva_po_sluchaia/?ref=rss


България трябва да предостави доказателства по случая с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, ако разполага с тях, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БНР.<br /><br />Коментарът ѝ е в отговор на въпрос на кореспондента на националното радио в Москва за решението на правителството в София да извика посланик Бойко Коцев заради случая.<br /><br />"България вероятно разполага с някакви конкретни...

Вучич: Форматът на диалога Белград – Прищина е под въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788460

Вучич: Форматът на диалога Белград – Прищина е под въпросСръбското ръководство ще продължи преговорите с косовско-албанските власти след силовото задържане на директора на канцеларията за Косово и Метохия при правителството на Сърбия Марко Джурич, но форматът на диалога е под въпрос, заяви сръбския президент Александър Вучич, цитиран от РИА Новости и Фокус.

Още 50 недоносени деца ще получат патронажна грижа по проект на болница "Шейново"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788345

Още 50 недоносени деца ще получат патронажна грижа по проект на болница "Шейново"14 семейства с недоносени деца получиха социална и медицинска помощ, след изписването им от болница през последната година. В следващите 14 месеца още 50 деца и техните родители ще бъдат обхванати в тази програма, съобщи вчера директорът на столичната АГ болница д-р Румен Велев. През 2017 г. болницата стартира съвместен проект с българо-немската

Технологичното изоставане на Европа поражда тревоги

http://www.mediapool.bg/tehnologichnoto-izostavane-na-evropa-porazhda-trevogi-news277397.html

Европа рискува да изостане в световната борба за технологии на бъдещето. Това казват представители на така наречената група Джедай (JEDI), която обединява най-големите умове на региона, докато Google, Apple, Facebook и китайските компании за изкуствен интелект си пробиват път напред в надпреварата за технологично върховенство.   Сред 117-те членове на Джедай или Общата европейска инициатива за преломни технологии (Joint European Disruption Initiative) са бившият главен изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман, първата френска космонавтка Клоди Ерниер ръководителят на държавната агенция за киберсигурност Гиьом Пупар и Волфганг Валщер, шеф на германския център за проучване на изкуствения интелект DFKI. Инициативата е призив за спешни правителствени действия.   "От значение е скоростта, скоростта в иновациите, скоростта в изпълнението, скоростта в умно изготвената регулация," каза Андре Льозекрюг-Пиетри, инвеститор, който от години работи в Китай и лобира за създаването на групата Джедай през август. "Бъди този, който определя скоростта, и ще бъдеш този, който задава нормата. Ако Европа не промени темпото, ще стане неактуална," допълни той.   Групата Джедай призовава за незабавно създаване на общоевропейски фонд от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) за проекти по фундаментални проучвания, като трябва да има един малък, гъвкав орган, на когото ще му отнема само няколко месеца да вземе решение по някой проект. Неправителствената група иска да организира усилията си по подобие на американската DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) към министерството на отбраната.   Тази американска агенция е помогнала за създаването на компютърната мишка, ранна версия на робот с изкуствен интелект, както и предшественика на интернет. Прекалено бавно Макар френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да проявиха ентусиазъм по въпроса за необходимостта от по-големи европейски усилия в областта на революционните технологии, ръководителите от сектора се опасяват от липса на спешни действия в региона. Заплетените европейски коридори на властта, европейската бюрокрация и бавното вземане на решения означават, че ще минат месеци преди да се задейства някоя операция, подобна на Джедай, според двама представители от офиса на Макрон.   Всички инициативи са добри, но точно сега проектите или се правят в национален мащаб и са прекалено малки, или пък са на европейско равнище и процесът на взимане на решение е прекалено бавен, каза в интервю Марван Лахуд, член на Джедай и заместник-председател на френската биометрична компания Idemia.   На фонда на ЕС за иновации "Хоризонт 2020" му трябват близо осем месеца да прегледа проект преди да му отпусне средства и не финансира основни проучвания за изобретения, които ще задават посоките за десетилетие напред. Усилията на Макрон Франция ясно обяви технологичните си амбиции, откакто Макрон пое президентския пост през май. Тази седмица той представя план за увеличение на средствата и за подкрепа на разширяването на дейността, свързана с изкуствения интелект под ръководството на Седрик Виряни, който е носител на Медал на Филдс, математическия еквивалент на Нобеловата награда, и е член на парламента.   Технически грамотният Макрон е наясно с търговските заплахи и технологичните предизвикателства, с които се сблъсква Европа. В края на тридневното си посещение в Китай през януари, където видя технологичния напредък на азиатския гигант, 40-годишният френски лидер каза, че ЕС трябва да се "движи по-бързо".   "Не сме в Средновековието, ние участваме в световна надпревара," каза той, обещавайки, че ще настоява за повече проучвания, включително в областта на изкуствения интелект.   Темпото, с което се движат Макрон и Европа, обаче е вбесяващо за Льозекрюг-Пиетри. Големият брой агенции и комисии означава, че малко се върши. Минаха шест месеца, откакто Макрон говори за необходимостта от европейска агенция, която да движи революционните технологии в речта си за бъдещето на континента. Изгубената конкурентоспособност При все това френското икономическо министерство все още обмисля национален проект, за който твърди, че може да бъде първа стъпка към общоевропейска агенция, която да се занимава с революционните иновации, каза високопоставен представител.   Елисейският дворец съобщи, че се разработва отделен проект, с който Европейската комисия да създаде инициатива за ключовите за бъдещето проучвания. Проектът, ръководен от Франция от учения и бизнесмен Брюно Спортис, ще цели създаването на европейски фонд до края на 2018 година, каза помощник на Макрон.   Призивът на Макрон за европейска агенция миналата година накара еврокомисарят за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш да напише съобщение в Туитър, в което се посочва, че Еврокомисията вече работи върху Европейски иновационен проект.   За Джедай безкрайното лутане означава изгубена дългосрочна конкурентоспособност. В документ от една страница, изпратен до френския президент през август, групата настоява за фонд, подобен на DARPA, съсредоточен върху големи технологични открития" или "амбициозни проекти", а не върху иновации "готови за използване" или с комерсиална цел.   Акцентът да бъде върху новото поколение технологии в области като биотехнологиите, енергията, квантови изчисления, изкуствен интелект или кибер сигурност. Без бюрокрация, без комисии, без доклади: фондът се нуждае от максимална гъвкавост за инвестиции, посочва групата.   Технократите имат склонност да търсят икономически обосновани проекти, казва Лахуд. "По-често обаче нямаме икономически обосновани проекти. Трябва да инвестираме в проекти в ранен етап на развитие", допълни той.   По БТА

Технологичното изоставане на Европа поражда трегови

http://www.mediapool.bg/tehnologichnoto-izostavane-na-evropa-porazhda-tregovi-news277397.html

Европа рискува да изостане в световната борба за технологии на бъдещето. Това казват представители на така наречената група Джедай (JEDI), която обединява най-големите умове на региона, докато Google, Apple, Facebook и китайските компании за изкуствен интелект си пробиват път напред в надпреварата за технологично върховенство.   Сред 117-те членове на Джедай или Общата европейска инициатива за преломни технологии (Joint European Disruption Initiative) са бившият главен изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман, първата френска космонавтка Клоди Ерниер ръководителят на държавната агенция за киберсигурност Гиьом Пупар и Волфганг Валщер, шеф на германския център за проучване на изкуствения интелект DFKI. Инициативата е призив за спешни правителствени действия.   "От значение е скоростта, скоростта в иновациите, скоростта в изпълнението, скоростта в умно изготвената регулация," каза Андре Льозекрюг-Пиетри, инвеститор, който от години работи в Китай и лобира за създаването на групата Джедай през август. "Бъди този, който определя скоростта, и ще бъдеш този, който задава нормата. Ако Европа не промени темпото, ще стане неактуална," допълни той.   Групата Джедай призовава за незабавно създаване на общоевропейски фонд от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) за проекти по фундаментални проучвания, като трябва да има един малък, гъвкав орган, на когото ще му отнема само няколко месеца да вземе решение по някой проект. Неправителствената група иска да организира усилията си по подобие на американската DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) към министерството на отбраната.   Тази американска агенция е помогнала за създаването на компютърната мишка, ранна версия на робот с изкуствен интелект, както и предшественика на интернет. Прекалено бавно Макар френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да проявиха ентусиазъм по въпроса за необходимостта от по-големи европейски усилия в областта на революционните технологии, ръководителите от сектора се опасяват от липса на спешни действия в региона. Заплетените европейски коридори на властта, европейската бюрокрация и бавното вземане на решения означават, че ще минат месеци преди да се задейства някоя операция, подобна на Джедай, според двама представители от офиса на Макрон.   Всички инициативи са добри, но точно сега проектите или се правят в национален мащаб и са прекалено малки, или пък са на европейско равнище и процесът на взимане на решение е прекалено бавен, каза в интервю Марван Лахуд, член на Джедай и заместник-председател на френската биометрична компания Idemia.   На фонда на ЕС за иновации "Хоризонт 2020" му трябват близо осем месеца да прегледа проект преди да му отпусне средства и не финансира основни проучвания за изобретения, които ще задават посоките за десетилетие напред. Усилията на Макрон Франция ясно обяви технологичните си амбиции, откакто Макрон пое президентския пост през май. Тази седмица той представя план за увеличение на средствата и за подкрепа на разширяването на дейността, свързана с изкуствения интелект под ръководството на Седрик Виряни, който е носител на Медал на Филдс, математическия еквивалент на Нобеловата награда, и е член на парламента.   Технически грамотният Макрон е наясно с търговските заплахи и технологичните предизвикателства, с които се сблъсква Европа. В края на тридневното си посещение в Китай през януари, където видя технологичния напредък на азиатския гигант, 40-годишният френски лидер каза, че ЕС трябва да се "движи по-бързо".   "Не сме в Средновековието, ние участваме в световна надпревара," каза той, обещавайки, че ще настоява за повече проучвания, включително в областта на изкуствения интелект.   Темпото, с което се движат Макрон и Европа, обаче е вбесяващо за Льозекрюг-Пиетри. Големият брой агенции и комисии означава, че малко се върши. Минаха шест месеца, откакто Макрон говори за необходимостта от европейска агенция, която да движи революционните технологии в речта си за бъдещето на континента. Изгубената конкурентоспособност При все това френското икономическо министерство все още обмисля национален проект, за който твърди, че може да бъде първа стъпка към общоевропейска агенция, която да се занимава с революционните иновации, каза високопоставен представител.   Елисейският дворец съобщи, че се разработва отделен проект, с който Европейската комисия да създаде инициатива за ключовите за бъдещето проучвания. Проектът, ръководен от Франция от учения и бизнесмен Брюно Спортис, ще цели създаването на европейски фонд до края на 2018 година, каза помощник на Макрон.   Призивът на Макрон за европейска агенция миналата година накара еврокомисарят за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш да напише съобщение в Туитър, в което се посочва, че Еврокомисията вече работи върху Европейски иновационен проект.   За Джедай безкрайното лутане означава изгубена дългосрочна конкурентоспособност. В документ от една страница, изпратен до френския президент през август, групата настоява за фонд, подобен на DARPA, съсредоточен върху големи технологични открития" или "амбициозни проекти", а не върху иновации "готови за използване" или с комерсиална цел.   Акцентът да бъде върху новото поколение технологии в области като биотехнологиите, енергията, квантови изчисления, изкуствен интелект или кибер сигурност. Без бюрокрация, без комисии, без доклади: фондът се нуждае от максимална гъвкавост за инвестиции, посочва групата.   Технократите имат склонност да търсят икономически обосновани проекти, казва Лахуд. "По-често обаче нямаме икономически обосновани проекти. Трябва да инвестираме в проекти в ранен етап на развитие", допълни той.   По БТА

Национална кръводарителска кампания на Цветница

http://www.cross.bg/kruvodaryavane-tzentur-transfyzionna-1571331.html

/КРОСС/ "Дарете кръв! Дарете живот!" На 1 април 2018 г. (неделя), в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 15-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерство на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква. Временните пунктове за кръводаряване в София ще работят от 9.00 до 13.00 часа в непосредствена близост до столичните православни храмове: - "Света Неделя" - в аулата на Богословския факултет;- "Свети Седмочисленици" - в 6-то ОУ "Граф Игнатиев", ул. "6 септември" № 16;- "Покров Богородичен" (зад хотел "Родина") - в енорийския център на църквата, ул. "Георги Делчев - Зографина" № 2;- „Света Параскева" - в двора на храма, бул. „Г. С. Раковски" 58. Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК ще бъдат на разположение на желаещите да дарят кръв.  

Национали подновиха тренировки с Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=371642

Двамата младежки национали Мартин Костадинов и Николай Минков подновиха тренировки с Черно море, научи Moreto.net. Те се прибраха във Варна веднага след успеха над Словения с 3:0 от група 9 на квалификациите за европейското първенство през 2019 година и се включиха в днешното занимание на “моряците”.

Премахването на задочното обучение по право се оказа дискриминация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/29/3155146_premahvaneto_na_zadochnoto_obuchenie_po_pravo_se_okaza/?ref=rss


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) препоръча да се върне възможността за задочна форма на обучение по право. С решение от днес, цитирано от news.lex.bg, комисията приема, че изменението на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", която влиза в сила от учебната 2018/19 г. и според която право може да се учи само редовно, въвежда непряка дискриминация по признаци...

"Байерн" ще смени 25 хил. седалки на "Алианц арена", за да го превърне изцяло в свой дом

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/29/3155059_baiern_shte_smeni_25_hil_sedalki_na_alianc_arena_za_da/?ref=rss


Германският шампион "Байерн" (Мюнхен) обяви голяма козметична реконструкция на своя стадион "Алианц арена". Баварците ще сменят 25 хиляди седалки на 75-хилядното съоръжение след края на настоящия сезон.<br /><br />След края на освежителната процедура ясно ще бъде изписано името на отбора и мотото Mia San Mia (Ние сме това, което сме – от баварски диалект). Това ще бъде на двете най-големи трибуни - източната и западната.<br /><br />На южната трибуна,...

САЩ не участват в преговорите между държавата и американските централи

http://econ.bg/Новини/САЩ-не-участват-в-преговорите-между-държавата-и-американските-централи_l.a_i.759768_at.1.html

Въпросът за развалянето на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията на двете т. нар. американски централи в комплекса "Марица Изток"...

Местят болния дядо Галактион в Казанлъшкия манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788380

Местят болния дядо Галактион в Казанлъшкия манастирБившият владика не е искал официално да го възстановят като старозагорски митрополитНа своето заседание в сряда Светият синод препотвърди предишно свое решение бившият старозагорски митрополит Галактион да бъде преместен в Казанлъшкия манастир "Въведение Богородично". На заседанието е присъствал и самият Галактион.

Цените за поддръжка на самолетите "Спартан" ще са по-ниски от обсъжданите по-рано

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-za-poddryjka-na-samoletite-spartan-shte-sa-po-niski-ot-obsyjdanite-po-rano-258469/

До две седмици ще има договор с италианската компания "Аления Леонардо" на стойност 17 млн. евро, съобщи военният министър

Двама астронавти на НАСА излязоха в открития космос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6788409

Двама астронавти на НАСА излязоха в открития космосДвама нови членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) излязоха на космическа разходка по-малко от седмица след като пристигнаха на борда на станцията, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Астронавтите на НАСА Дрю Фойстъл и Рики Арнолд излязоха в открития космос, за да инсталират нови антени,

Унгарските избиратели в чужбина са от ключово значение за Орбан

http://www.mediapool.bg/ungarskite-izbirateli-v-chuzhbina-sa-ot-klyuchovo-znachenie-za-orban-news277396.html

Унгарците, живеещи в чужбина, са обект на засилено внимание от премиера Виктор Орбан, който се стреми да им угажда. Те са спечелен електорат за неговата партия ФИДЕС и гласовете им може да се окажат от решаващо значение на парламентарните избори на 8 април, пише агенция Франс прес.   Многократни посещения на място, писма, подканващи тези етнически унгарци да се запишат в избирателните списъци: лидерът с националистически уклон, борещ се за трети пореден мандат, не пести никакви усилия, за да си осигури тези гласове, 95 от които преди четири години бяха в негова подкрепа. Около 2 милиона унгарци живеят извън границите на Унгария в резултат на разделянето на страната през 1920 г. с Трианонския договор, наложен след поражението на Австро-Унгария през Първата световна война.   Чувството за етническа принадлежност в тази диаспора остава живо, както показва атмосферата на футболния стадион в Дунайска Стреда, на принадлежащия днес на Словакия дунавски бряг.   Скандирания на унгарски, знамена с цветовете на Велика Унгария: "Нашата родина е Унгария", обяснява Габор Рач, жител на града с 23 000 жители.   След връщането си на власт през 2010 г. Орбан незабавно усети ползата, която може да извлече от тези потенциални избиратели. Той прокара един след друг два закона, даващи на тези малцинства унгарско гражданство - и право да гласуват, включително по пощата. Успешен ход Макар че Словакия, където живеят половин милион етнически унгарци, отвърна веднага, забранявайки получаването на второ гражданство, над един милион унгарци поискаха унгарски паспорт, особено в Румъния, където живее повече от половината унгарска диаспора.   Този ход, придружаван от финансиране на училища и унгарскоезични институции в съседните страни, се оказа повече от печеливш за партия ФИДЕС.   "Орбан говори в национални и етнически категории, което привлича унгарците, живеещи от другата страна на границата", подчертава пред АФП Нандор Барди, историк в Академията на науките в Будапеща. Освен това по този начин ФИДЕС изпревари своят основен конкурент, крайнодясната партия Йоббик, посочва той.   Разширяването на правото на глас на диаспората обаче беше подложено на остри критики от лявата опозиция, която смята, че само тези от новите граждани, които плащат данъци в Унгария, трябва да имат право да гласуват.   Позиция, която беше официално отхвърлена от Агота Цинейе, 30-годишна избирателка на ФИДЕС от унгарското малцинство в румънския град Клуж-Напока. "Като граждани, трябва да имаме същите права като в Унгария, дори да не плащаме данъци", подчертава тя. Диаспора - да, емигранти - не Опозицията посочва, че парадоксално, унгарците, родени в Унгария и живеещи в чужбина, не могат да гласуват по пощата.   "Правителството може лесно да даде правото на гласуване по пощата на емигрантите. За осем години обаче то не го направи, защото това са точно хората, на които се е наложило да напуснат Унгария заради неговата политика", възмущава се Миклош Хайнал, говорител на новата центристко-либерална партия Движение "Моментум".   През 2014 г. обаче избирателната активност на диаспората остана под надеждите на правителството.   "Орбан очакваше, че един милион нови притежатели на паспорти ще се трансформират в един милион признателни избиратели, но това не се случи", отбелязва Роберт Ласло, анализатор в института "Политически капитал" в Будапеща.   130-те хиляди гласа на диаспората, при общ брой малко над 5 милиона, позволиха обаче на ФИДЕС да получи депутатското място, от което Орбан се нуждаеше, за да запази благоприятното за него квалифицирано мнозинство от две трети от депутатските места в парламента.   За четири години броят на унгарците от диаспората, които са се записали в избирателните списъци, се удвои и според прогнозите се очаква най-малко 250 000 от тях да участват в изборите следващия месец.   "Все едно внезапно се е появил нов град пълен с избиратели на ФИДЕС", отбеляза на независимия унгарски сайт "24" коментаторът Йожеф Шпирк.   Контингент, който според анализаторите може да се окаже много ценен след "предупредителния изстрел", който беше за ФИДЕС изненадващата загуба на един от нейните бастиони, град Ходмезьовашархей, на местните избори миналия месец.   По БТА

Соколов носи победа срещу тима на Стойчев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6788408

Соколов носи победа срещу тима на СтойчевЦветан Соколов бе с основен принос за това "Кучине Лубе" да поведе в полуфиналната серия с "Модена". Шампионите се наложиха с 3:2 като домакини на водения от Радостин Стойчев гранд. Соколов се представи на много високо ниво и стана топреализатор на срещата със своите 24 точки. Българският разпределител Чоно Пенчев се появи за кратко на полето в

Променихме имиджа на България за три месеца, обяви министър Павлова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/29/3155183_promenihme_imidja_na_bulgariia_za_tri_meseca_obiavi/?ref=rss


Покрай председателството на Съвета на Европейския съюз променихме имиджа на България само за три месеца, каза днес по Би Ти Ви ресорният министър Лиляна Павлова. Тя обобщи, че България е била посетена от над 10 хиляди делегати и повече от 1600 журналисти. В чуждестранни медии са публикувани 18 хиляди материала за страната, като само 5% от тях били негативни.<br /><br />"Усеща се промяна на отношението, имат ни много повече доверие", каза още министър Павлова. Според нея...

Скандал! Футболист на Пирин хванат с допинг

http://www.struma.com/sport/skandal-futbolist-na-pirin-hvanat-s-doping_132306/

Скандал с допинг е на път да разтърси българския футбол. Според колегите от Дарик радио хванатият футболист е от Пирин (Благоевград), но името му все още се пази в тайна.

Проверката за допинг е била направена на 11 март след двубоя на Пирин срещу ЦСКА (1:2) в Благоевград.

Засега е отворена само "А" пробата на играча.

Марти Кирилов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване