Русия гони френски дипломати

http://nakratko.bg/category/25/156978/


Русия обяви, че ще изгони четирима френски дипломати. Стъпката на Кремъл е в отговор на решението на Париж да изгони четирима руски дипломати, уточнява в. "Монд". Франция и Русия са в обтегнати отношения заради случая Скрипал.

Китай създава гигант в корабостроенето

https://petel.bg/Kitay-sazdava-gigant-v-korabostroeneto__257858

Правителството на Китай работи над план за обединяването на двете най-големи корабостроителни компании в страната. Идеята е да се създад...

Ето как няма да спукате нито едно яйце за Великден при варенето

https://petel.bg/Eto-kak-nyama-da-spukate-nito-edno-yaytse-za-Velikden-pri-vareneto__257859

Предстои ни едно от най-приятните занимания около печката, което се случва веднъж годишно – варенето и боядисването на голям брой яйца за...

Иснър спря устрема на вдъхновения Дел Потро и е на финал в Маями

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155879_isnur_spria_ustrema_na_vduhnoveniia_del_potro_i_e_na/?ref=rss


Американският тенисист Джон Иснър сложи точка на вдъхновената серия на Хуан Мартин дел Потро от 15 поредни победи. 32-годишният състезател от САЩ спечели с 6:1, 7:6 (2) и се класира за финала на мастърса в Маями.<br /><br />Иснър ще спори за титлата с победителя между Александър Зверев и Пабло Кареньо Буста. За него това ще е четвърти финал в турнирите от сериите "Мастърс", където до момента няма титла.<br /><br />Американецът се представи силно в мача, като...

Израел удари позиции на "Хамас", масови протести на палестинци

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/izrael-udari-pozicii-na-hamas-masovi-protesti-na-palestinci-6080863

Утре ще бъде ден на траур в палестинските територии в памет на палестинците, убити вчера в ивицата Гази при сблъсъци с израелски войници

В ареста остават 8 от арестуваните 12 служители на НАП

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-nap-mjarka-neotklonenie-aresti-nakazatelen-sad-danachni-sluzhiteli-27008480

Специализираният наказателен съд остави в ареста 8 от 11-те данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи.

Валери Симеонов написа нов, много по-строг закон за защита от шума

https://offnews.bg//politika/valeri-simeonov-napisa-nov-mnogo-po-strog-zakon-za-zashtita-ot-shuma-677802.html

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изготвиха проект за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда.

В законопроекта се предвиждат забрани за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, както и в рекреационни зони, за времето между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Към момента тази забрана важи между 23 и 7 ч.

Проектът на Симеонов и Ананиев е публикуван на сайта за здравното министерство и е предложен за обществено обсъждане до 28 април тази година. 

Двамата предлагат да се въведат забрани за: озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства; озвучаването на открити площи с озвучителни средства без монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така че да не се допуска еквивалентно ниво на шум в открити площи над определените гранични стойности; озвучаването на открити площи от плавателни средства за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, които плават във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България.

Завишени са размерите на глобите и имуществените санкции "с цел постигане на превенция и ефективна санкция спрямо лицата, които не спазват ограниченията и забраните в Закона за защита от шума в околната среда" - предлага се минималните да се увеличат до 1000 лева, а максималните да достигат 20 000 лева.

"Наред с това за нарушения на забраната за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. със съставянето на акта за установяване на административно нарушение ще се изземват и задържат веществените доказателства, свързани с нарушението, а при издаването на наказателното постановление ще се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежащи на нарушителя физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец" - предлагат още Симеонов и Ананиев.

Оставиха в ареста задържаните за обира на инкасо в Плевен

http://nakratko.bg/category/60/156977/


И четиримата мъже, задържани за обира на инкасо-автомобил в Плевен, остават в ареста. Изненадващо Окръжна прокуратура - Плевен внесе още днес, а не след изтичането на 72 часа, мярка с искане от съда за постоянно задържане под стража на четиримата.

Оневиниха вдовицата на терориста от Орландо

http://dnes.dir.bg/news/prisada-orlando-gey-klub-omar-matin-27008449

Вдовицата на терориста, убил 49 души в гей клуб в Орландо, бе призната за невинна по дело за помагачество

Чудо в родопско село - момченце внезапно проговори английски (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790484

Чудо в родопско село - момченце внезапно проговори английски (Видео)Малчуганът Семих Алиман от девинското село Грохотно изуми родителите си и местните, след като изведнъж проговаря на английски език, без никой да го е учил. “Един ден просто заговори на английски, каза ми: Аз съм номер едно, ти си номер две, аз съм по-умен от теб. И след това не спря да говори на английски.

ДСБ, "Да, България": Борисов се разобличи като проводник на руското влияние

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/30/3155880_dsb_da_bulgariia_borisov_se_razoblichi_kato_provodnik/?ref=rss


ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов сами се разобличиха като проводник на руското влияние у нас. Това се казва в разпратена до медиите позиция на четири извънпарламентарни партии - ДСБ, "Да, България", "ДЕОС" и БЗНС. "Остро осъждаме отказа на Министерския съвет и лично на премиера Борисов да експулсират руски дипломати като знак на солидарност с Великобритания след атаката с нервно-паралитичния газ "Новичок" на британска територия", се посочва в...

Анев с ново злато и защита на титла в Банско

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790608

Анев с ново злато и защита на титла в Банско Красимир Анев защити титлата си и във втората дисциплина на държавното първенство по биатлон. В Банско 30-годишният състезател на “Боровец”, който победи в спринта, тръгна зле в преследването на 12,5 км с 3 грешки на първа стрелба. Потеглилият след него Владимир Илиев (“Аякс”), който го бе изпреварил,

Шефът на "Славия" Венци Стефанов: Плашат ме с Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790673

Шефът на "Славия" Венци Стефанов: Плашат ме с Бойко БорисовБосът на "Славия" Венци Стефанов е бил заплашван с Бойко Борисов от шефове на абсолютния дебютант в Първа лига "Витоша", стана ясно от думите на самия Стефанов след нулевото равенство на "белите" с бистричани, за които преди време игра и премиерът, съобщи Би Ти Ви. "Не може да играеш, когато 12 души седят отзад и тия да правят панаири.

От 2 април плащаме 35 долара за издаване на паспорт за САЩ

https://petel.bg/Ot-2-april-plashhame-35-dolara-za-izdavane-na-pasport-za-SASHH__257857

От 2 април допълнителната административна такса за издаване на американски паспорти за лица, които подават заявление на формуляр DS-11 (кан...

“Левски” с безполезен трансфер на португалец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790604

“Левски”  с безполезен трансфер на португалецКато трансфер без полза се очертава привличането в “Левски” на португалския ляв бранител Афонсо Фигейредо. Оказа се, че в договора му за преотстъпване от френския елитен “Рен” до лятото липсва клауза за откупуване на правата му. Това в допълнение към досегашната роля, която италианският старши треньор Делио Роси отрежда на 25-годишния бек в

Русия: Претърсиха самолет на Аерофлот в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/skripal-27008436

Руското министерство на външните работи съобщи, че самолет на националния авиопревозвач "Аерофлот" е претърсван от британската полиция на летище в Лондон.

Британските власти претърсват руски самолет на летище в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790663

Британските власти претърсват руски самолет на летище в Лондон Руското министерство на външните работи съобщи, че самолет на националния авиопревозвач "Аерофлот" е претърсван от британската полиция на летище в Лондон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорителката на ведомството Мария Захарова каза, че британските власти не са дали причина за обиска, който тя нарече "поредната провокация".

Талантливи изобретатели от 18 града участваха в Националното състезание „Енергетиката и ние“ в ТУ - Варна

http://nakratko.bg/category/29/156975/


Заключителният кръг на третото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ тази година премина под мотото „ЗаЕдно в бъдещето“ и се превърна в двудневно събитие, което съчета конкурса за ученици и изключително успешен първи кариерен форум.

Нови изисквания за получаване на US виза

http://nakratko.bg/category/25/156974/


Пътуващите до САЩ ще трябва да разкриват информация от профилите си в социалните мрежи, предишни телефонни номера и имейл адреси, информира АФП. Мерките могат да засегнат 10 милиона души на година.

МОСВ: Не купувайте букетчета и върбови клонки от улицата

http://www.cross.bg/bilki-okolnata-sreda-1571467.html

/КРОСС/ Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност.За това призова Министерство на околната среда и водите (МОСВ) преди предстоящите пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден. Тези дни се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях в 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, посочват от министерството. България е изключително богата на растителни видове. Много от тях виреят само в нашата страна и никъде другаде по света. Това са т. нар. ендемити, които трябва да пазим от изчезване. Някои от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и забранени за събиране, отрязване, изкореняване, а забраните са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията. Има забрани за притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри /диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и др./. Красиви и използвани за букети са и много билки /червен божур, лечебна иглика/. В Закона за лечебните растения също има забрани и допустими за събиране количества

Румяна Бъчварова за казуса „Скрипал“: Повече доказателства за по-крайна мярка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790646

Румяна Бъчварова за казуса „Скрипал“: Повече доказателства за по-крайна мяркаНачалникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, в студиото на „Панорама“ по БНТ заяви, че за по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна. Тя определи българската позиция като „принципна“. Бъчварова определи срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „едно от

31 март 1966 г. - Изстрелян е съветският Луна 10: Първият апарат, влязъл в орбита около Луната

https://petel.bg/31-mart-1966-g----Izstrelyan-e-savetskiyat-Luna-10--Parviyat-aparat--vlyazal-v-orbita-okolo-Lunata__257854

Луна 10 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след извеждане ...

Костенурките в България – пред прага нa изчезването

https://petel.bg/Kostenurkite-v-Balgariya-----pred-praga-na-izchezvaneto__257855

След една обиколка из България чешкият историк Константин Иречек пише: „Който иде от север, ще се зачуди на многобройните костенурки с мн...

Контрабандисти пренесли с дронове смартфони за 79 млн. долара

https://petel.bg/Kontrabandisti-prenesli-s-dronove-smartfoni-za-79-mln--dolara__257856

Митнически служители в китайския технологичен център Шенжен са заловили група престъпници, които използвали дронове, за да транспортира...

Оперираха Шварценегер заради проблеми със сърцето

http://nakratko.bg/category/25/156973/


Актьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер беше опериран спешно в Лос Анджелис заради проблем със сърцето, предадоха ТАСС и Франс прес. Лекарите са го приели за смяна на сърдечна клапа, съобщава БТА.

Новините: Най-важното за деня, 30 март

https://www.actualno.com/society/novinite-naj-vajnoto-za-denja-30-mart-news_667305.html

Дипломатическо напрежение, пенсионна несигурност и все така ниска медийна грамотност на населението. Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния петък (30 март). БОЙКО БОРИСОВ: ОГРАНИЧАВАМЕ СЕ С ПЪЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА ЛОНДОН, НЕ ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ Оставаме на ниво реакция от Европейския съвет. Засега няма да гоним руски дипломати - очакваме допълнителни факти от разследването за Солсбъри. Това заяви премиерът Бойко Бори

Румен Овчаров даден на съд заради “Мини Бобов дол”, ощетил държавата с 8 млн. лв. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790413

Румен Овчаров даден на съд заради “Мини Бобов дол”, ощетил държавата с 8 млн. лв. (Обзор)Обвиняват го в безстопанственост и злоупотреба с власт Бившият министър на икономиката и енергетиката при тройната коалиция Румен Овчаров бе даден на съд от прокуратурата за умишлена безстопанственост и злоупотреба с власт 11 г. след като сдаде поста си. Държавата била ощетена от неговите действия, свързани с “Мини Бобов дол” ЕАД, с 8 940 231 лв.

С нова драматична победа волейболистите на ЦСКА са на финал за първи път от 2011 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155875_s_nova_dramatichna_pobeda_voleibolistite_na_cska_sa_na/?ref=rss


Нова драматична победа изправи волейболистите на ЦСКА на първи финал в мъжкото първенство от седем години насам. Червените се наложиха с 3:2 (22:25, 25:20, 25:20, 22:25, 15:12) срещу "Монтана".<br /><br />С успеха си волейболистите на Александър Попов приключиха с 3:1 победи оспорваната серия. Във финала отборът ще спори с шампиона "Нефтохимик", който преодоля категорично "Пирин".<br /><br />Както и преди ден, ЦСКА заслужи успеха след...

Русия реши да експулсира четирима френски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790624

Русия реши да експулсира четирима френски дипломатиРусия е решила да експулсира четирима френски дипломати в отговор на решението на Франция да изгони аналогичен брой техни руски колеги заради случая Скрипал, предаде Франс прес, като се позова на френското министерство на външните работи. "Решението, взето днес от Русия, да експулсира четирима служители на посолството на Франция не ни изненада.

Пожар в бързия влак от София за Бургас

https://offnews.bg//112/pozhar-v-barzia-vlak-ot-sofia-za-burgas-677801.html

Тази вечер е избухнал пожар в бързия влак от София за Бургас.

От "Холдинг Български държавни железници" твърдят, че около 20 ч. е "възникнало запалване в третия вагон на бързия влак № 8613 от София за Бургас. Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово (между Нова Загора и Ямбол - б.р.) "

Няма пострадали пътници и служители на БДЖ.

В пътническата композиция са пътували около 80 човека. Те са евакуирани от влака и ще бъдат превозени с автобуси.

При пожара са изгорели последните два вагона на влака.

Екипи на пожарната са на място и в момента обливат вагоните.

До този момент от "Холдинг Български държавни железници" не посочват причините за пожара.

Росен Петров се връща на екрана след 4 години с предаване за историята

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790345

Росен Петров се връща на екрана след 4 години с предаване за историятаСлед 4-годишна пауза Росен Петров се връща на екрана със свое авторско предаване за историята. То се казва "Операция История", ще се излъчва по България он ер и премиерата му ще е навръх Великден, 8 април. Предаването ще е всяка неделя от 16,30 ч. То ще е историческо токшоу, в което водещият ще кани гости,

Мъж е в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок

http://www.cross.bg/natyralen-hranoprovoda-bolnitzata-1571466.html

/КРОСС/ Млад мъж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок, съобщи Нова Телевизия. 23-годишно момче си купува натурален сок от столична бензиностанция. В болницата му правят изследвания, които показват зачервяване на лигавицата на устната кухина, както и повърхностни промени на хранопровода и стомаха. Според пострадалия това са последствията от глътката сок. Дали това е така обаче, лекарите не могат да потвърдят. На този въпрос отговор търсят и от Българската агенция по безопасност на храните. Резултати от тази проверка ще има другата седмица. А от фирмата-производител на натуралния сок са категорични, че, ако проверката докаже, че имат вина ще поемат отговорност. Но според тях изгарянето няма как да е от техен продукт. Единственият химикал, които използват е натриева основа. С нея се мият машините преди да започне производството. Партидата, част от която е и сокът, от който потърпевшият твърди, че се е изгорил, е произведена преди около година. Една партида е 40-50 хиляди бутилки. Затова от фирмата смятат, че, ако в една бутилка беше попаднала основа, то щеше да има и в другите. Екип на NOVA потърси и бензиностанцията, откъдето е купен натуралният сок. От там ни отговориха, че оказват пълно съдействие на разследващите. А Междувременно - „във всички обекти на компанията наличните количества за продажба и доставки на консумирания продукт са блокирани". Днес пострадалият мъж е напуснал болницата

През 2017 година полицията е разкрила 109 организирани престъпни групи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155877_prez_2017_godina_policiiata_e_razkrila_109/?ref=rss


През 2017 г. Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е разкрила 109 организирани престъпни групи. В дялово отношение се запазва тенденцията от предходни години и водеща е линията "Наркотици" - 33%, на следващо място "Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система" - 22%; "Контратероризъм" - над 20%; "Трансгранична организирана престъпност" заема дял от 19% и "Корупция и изпиране на пари" - 5.5%.<br...

Юлия Кръстева не е писала доноси лично, разказвала само на офицерите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790573

Юлия Кръстева не е писала доноси лично, разказвала само на офицерите (Обзор)Първите, свързали известната интелектуалка с ДС, били журналистът ВладимирКостов и кореспондентът на БТА в Париж Боян Трайков Досието на световноизвестния философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева се оказа най-търсеното четиво в петък. Комисията по досиетата публикува на страницата си в интернет цялата документация по случая

Пламна влакът София-Бургас

https://frognews.bg/novini/plamna-vlakat-sofiia-burgas.html

Два пътнически вагона пламнаха на гара Коньово, община Нова ЗагораХората от влака веднага са евакуирани, няма загинали и пострадали. На място има два противопожарни екипа.

Близо 100 лв. ще ни излезе трапезата за Великден

https://www.actualno.com/business/blizo-100-lv-shte-ni-izleze-trapezata-za-velikden-news_667336.html

Около 100 лева ще струва празничната трапеза на наближаващия християнски празник Великден. Общата стойност на потребителската кошница, която включва основните традиционни продукти за празника, отбелязва лек спад в сравнение с минали година. В интервю за „Фокус“ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Димитров обясни, че няма драстични разлики в цената на българското и вносното агнешко месо, което е сред задължителните продукти за Великден.

Задържаха свекъра на Пипа Мидълтън, обвинен е в изнасилване на дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790606

Задържаха свекъра на Пипа Мидълтън, обвинен е в изнасилване на детеСвекърът на Пипа Мидълтън, който е известен милиардер, беше задържан в Париж тази вечер, по обвинение за изнасилване на дете. За 73-годишния Дейвид Матюс се твърди, че е извършил нападението през 1998-1999 г., докато е бил на почивка във Франция, пише "Дейли Мейл". Източници на АФП заявиха, че Матюс вече е обвинен.

Влакът София-Бургас избухна в пламъци (ВИДЕО)

http://nakratko.bg/category/58/156971/


Пътническият влак София – Бургас се запали на гара Коньово, между Нова Загора и Ямбол. Огънят е тръгнал от третия вагон и е обхванал последните два вагона от композицията. Във влака са пътували около 80 души.

САЩ ще събират данни от социалните медии за кандидатстващите за визи

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-shte-sybirat-danni-ot-socialnite-medii-za-kandidatstvashtite-za-vizi-258553/

Искащите да влязат в страната ще трябва да дават информация и за ползвани телефони и имейли, гласи идея на Държавния департамент

Екатерина Генова: Чувала съм, че така са освобождавали хора от БНТ по тоталитарно време

https://offnews.bg//medii/ekaterina-genova-chuvala-sam-che-taka-sa-osvobozhdavali-hora-ot-bnt-677800.html

"Приемам, че всеки нов директор има право да назначи свой екип. Но съм изненадана от начина, по който това се прави – без разговор и далеч от етичните и колегиални взаимоотношения. Чувала съм, че така са махали хора по тоталитарно време. Последният пример, който помня, за подобно грубо освобождаване, беше отстраняването на Нери Терзиева като шеф на Ефир 2 от Хачо Бояджиев."

Така бившият вече директор на дирекция "БНТ Свят и региони" коментира пред OFFNews отстраняването си от поста.

Генова си тръгва от "Сан Стефано" 29 след близо 30 години в националната телевизия.

"Днес написах на колегите, с които близо 7 години градихме БНТ 2, че им благодаря, защото повярваха в професионалната кауза БНТ 2 и работиха за нея! Горда съм с това, което постигнахме заедно и което остава в биографията на БНТ и на всеки от нас", казва още Екатерина Генова. 

Тя се разделя не само с директорския пост на двата канала БНТ Свят и БНТ 2, но и със самата телевизия. "Не оставам в БНТ и не бих искала да съм съучастник в хаотичните и доста демодирани промени в програмата на БНТ 2. Вместо регионални новини и актуални информационни предавания от регионите, БНТ 2 ще предлага телевизионен театър от 60-те и 70-те години на миналия век, а новините „По света и у нас“ ще се излъчват едновременно по всички канали. Доста странна идея", добавя журналистката.

"В новините и предаванията на БНТ 2 отваряхме нов информационен прозорец към живота и проблемите на хората в регионите. Сега този прозорец рязко ще се затвори, без проучване на нагласите на аудиторията. Чудесно е да има културно образователен канал, но защо да е за сметка на регионализма, характерен за обществените телевизии в Европа", пита тя.

Според нея концепцията при кандидатстване за генерален директор не може да отмени изискването на Закона за радио и телевизия за създаване на регионална програма.

"Въпреки всичко се надявам, че сегашната програмна политика на закриване в БНТ някой ден ще отстъпи място на политика на създаване и надграждане. Защото зрителите на БНТ го заслужават", казва още Екатерина Генова.

Сред постиженията на двата профилирани канала тя посочва излъчваните всекидневно програми от 5 различни града по БНТ 2, кампаниите като "Да върнем блясъка на храма" и "Купувам българското", рубриката "Търси доброто", танцовото риалити "Надиграй ме", регионалните новини в 21 часа, Коледното матине и др.

Почина внезапно националка по плажен тенис

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790603

Почина внезапно националка по плажен тенисНа 44 години внезапно почина националната състезателка по плажен тенис Петя Янева. Тя е от Бургас, но живееше в САЩ. На европейското в Санта Марина (Созопол) с Катина Симеонова спечелиха утешителния

Разследват фалшиви имейли, пращани от името на Бриджит Макрон

https://www.actualno.com/europe/razsledvat-falshivi-imejli-prashtani-ot-imeto-na-bridjit-makron-news_667334.html

Обкръжението на Бриджит Макрон е подало жалба за злоупотреба с чужда самоличност след изпращане на фалшиви имейли от името на нейния офис. Жалбата е подадена в Париж след получена информацията в Елисейския дворец, че ресторанти, хотели, доставчици на услуги и др. получили имейли, изискващи изгода - предимство. Мейлите били подписани от член на кабинета и изпратени от адрес: cabinet@presidence.fr. "В момента тече разследване", съобщиха от кабинета, без да влизат в подробности, пр

Британските власти претърсиха руски самолет в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskite-vlasti-pretyrsiha-ruski-samolet-v-london-2088206

Руското министерство на външните работи съобщи, че самолет на националния авиопревозвач "Аерофлот" е претърсван от британската полиция на летище в Лондон, предаде Асошиейтед прес.
 
Говорителката на ведомството Мария Захарова

Ако видите отломки от космически апарати, не ги пипайте

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ako-vidite-otlomki-ot-kosmicheski-aparati-ne-gi-pipajte-2088193

Отломки от космически апарати, паднали на земята, не трябва да се пипат, защото може да са заразени с радиация, с химически или бактериологични замърсявания. А дали отломките са опасни могат да проверят специализираните химически войски, които са обучени и имат необходимата техника за това, коменти

Река Марица преля в Турция, заля Одрин (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/reka-marica-prelia-v-turciia-zalia-odrin-video-2088212

Река Марица преля в Турция, в района на Одрин. Наводнени са селскостопански земи и жилищни райони, съобщава NOVA.

Обвиняват свекъра на Пипа Мидълтън в изнасилване на непълнолетна

//dariknews.bg/novini/sviat/obviniavat-svekyra-na-pipa-midyltyn-v-iznasilvane-na-nepylnoletna-2088209

Свекърът на Пипа Мидълтън, сестра на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, е обвинен от френското правосъдие в "изнасилване на непълнолетна", съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.
 

Запалиха се два вагона на пътнически влак в Коньово (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapaliha-se-dva-vagona-na-pytnicheski-vlak-v-koniovo-snimkivideo-2088198

Два вагона на бърз пътнически влак се запалиха на гара Коньово между Нова Загора и Ямбол, съобщи БГНЕС.
 
Сигналът за инцидента е подаден около 20 часа. Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на бързия влак от София за Бургас в гара Коньово. Служител

Джошуа с два килограма и половина по-тежък от Паркър

http://www.cross.bg/dzhoshya-parkur-po-tezhuk-1571442.html

/КРОСС/ Световният шампион по бокс Антъни Джошуа е с почти два килограма и половина по-тежък от Джоузеф Паркър, показа официалният кантар преди съботния сблъсък в Кардиф. Британецът тежи 109,86 кг, докато новозеландският му опонент е 107,37 кг. Джошуа обаче е свалил доста в сравнение с предишния си мач срещу Карлос Такам. "Когато носиш повече тегло, нещата са по-трудни. Загубата на килограми прави нещата по-лесни. Аз ще бъда по-остър. Рефлексите ми ще бъдат по-добри и ще имам повече скорост", каза Джошуа. Очакват се близо 80 000 души да наблюдават на живо двубоя на "Принсипалити Стейдиъм", победителят от който ще обедини четири от петте титли в тежка категория. В момента Джошуа притежава поясите на WBA, IBO и IBF, а Паркър е шампион на WBO.  

Жълт код за силен вятър в 18 области на страната утре

http://www.cross.bg/oblasti-vyatur-zhult-1571463.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър е в сила за 18 области на страната на 31 март 2018 г. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус". Предупреждението важи за областите София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези области в събота след обяд и през нощта срещу неделя ще се усили югозападният вятър. Средната му скорост ще бъде 14-19 м/с.  

Пътническият влак София-Бургас се запали

http://dnes.dir.bg/news/bdz-vlak-gara-konyovo-27008318

Два вагона от пътнически влак се запалиха на на гара Коньово между Нова Загора и Ямбол тази вечер. Хората са евакуирани, няма загинали и пострадали.

2 вагона от пътнически влак се запалиха на гара Коньово, евакуираха пътниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790597

2 вагона от пътнически влак се запалиха на гара Коньово, евакуираха пътницитеДва вагона от пътнически влак са се запалили на гара Коньово, община Нова Загора Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на ГДПБЗН. Хората от влака веднага са евакуирани, няма загинали и пострадали. На място има два противопожарни екипа. Електроподаването по мрежата в района е спряно от съображения за сигурност.

Руското МВнР: САЩ се опитват да вербуват наши дипломати

https://www.actualno.com/europe/ruskoto-mvnr-sasht-se-opitvat-da-verbuvat-nashi-diplomati-news_667333.html

Руското външно министерство обвини американските разузнавателни служби, че се опитват да вербуват руските дипломати, изгонени от САЩ във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Reuters. В изявлението се казва, че има „рязко увеличение на провокационните действия срещу руски дипломати”. Според Кремъл американските спецслужби са предприели трескави усилия да отправят към изгонените дипломати предложения за сътрудничество. Външно

Горя пътнически влак

https://www.vesti.bg/bulgaria/goria-pytnicheski-vlak-6080862

Около 20:00 ч. е възникнало запалване в третия вагон на бързия влак от София за Бургас

Израел удари позиции на Хамас в Газа, утре е ден на траур в палестинските територии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790593

Израел удари позиции на Хамас в Газа, утре е ден на траур в палестинските територииИзраелската армия удари три позиции на Хамас в ивицата Газа тази вечер, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Тя обясни, че е направила това в отговор на опит за атака срещу израелски войници от страна на палестински демонстранти по границата с контролирания от ислямисткото движение анклав. Израелската армия е нанесла въздушни удари и обстрелвала с

Русия: САЩ се опитват да вербуват наши дипломати

https://frognews.bg/novini/rusiia-sasht-opitvat-verbuvat-nashi-diplomati.html

Русия обвини САЩ, че се опитват да вербуват руски дипломати. Според Москва американските разузнавателни служби се опитват да пробият руските дипломати, изгонени от САЩ във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Спешна кметска заповед! За спокойствието на жителите в кв. „Еленово“! Спират приемът в „Център за временно настаняване“

http://www.struma.com/obshtestvo/speshna-kmetska-zapoved-za-spokoistvieto-na-jitelite-v-kv-elenovo_132354/

Заради системно нарушаване на установените вътрешни правила и проява на безотговорно отношение от страна на ползвателите на социалната услуга „Център за временно настаняване“, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов разпореди приемът бъде преустановен.

Целта е да бъде гарантирано спокойствието на живеещите в и около жилищната сграда, в която се помещава Центърът.

Решението на кмета е вследствие на постъпили оплаквания от потребителите в...

Продължава

Дискотека на открито - само до 23 ч, ако не спре - глоба 20 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790417

Дискотека на открито - само до 23 ч, ако не спре - глоба 20 000 лв.Дискотеките на открито в курорти и в жилищни зони на практика се забраняват с промени на Закона за защита от шума в околната среда, пуснати за обществено обсъждане. Проектът е дело на вицепремиера Валери Симеонов, който през лятото направи няколко рейда по морето, опитвайки се да въдвори ред в организирането на шумни забавления на открито.

Собственици обвиниха огнеборци в некомпетентност

http://dnes.dir.bg/news/pozharnikari-studentski-grad-27008317

Възпламеняване на бойлери е версията за огромния пожар в „Студентски град” в София вчера. Собствениците обвиниха пожарникарите в небрежност.

Съобщение за промяна регулацията на движението на ул. "Пирин"

http://www.struma.com/obshtestvo/suobshtenie-za-promyana-regulaciyata-na-dvijenieto-na-ul-pirin_132353/

Общинска администрация – Сандански съобщава, че от 3 април /вторник/, се въвежда еднопосочно движение по част от ул. „Пирин“ в град Сандански.

Промяната касае участъка от кръстовището на ул. „Пирин“ с улиците „Одрин“ и „Цар Самуил“ до кръстовището на ул. „Пирин“ с ул. „Чудомир Кантарджиев“.

Посоката на движение на превозни средства ще се осъществява към изхода на града /светофара на бул....

Продължава

Пътническият влак София - Бургас се запали, няма пострадали

https://www.actualno.com/crime/pytnicheskijat-vlak-sofija-burgas-se-zapali-njama-postradali-news_667331.html

Два вагона на бърз пътнически влак от София за Бургас са се запалили на гара Коньово между Нова Загора и Ямбол. Няма пострадали. Пътниците са били евакуирани, съобщава "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден около 20.02 часа. На мястото има два противопожарни екипа. Електроподаването по мрежата в района е било спряно от съображения за сигурност. Всъщност пожарът се е запалил в третия вагон, но е обхванал и съседен. До този момент няма данни за причините, предизвикали запалването,

Нов стандарт: болниците се отчитат на всеки 3 месеца, дълговете им - до 15% от приходите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790466

Нов стандарт: болниците се отчитат на всеки 3 месеца, дълговете им - до 15% от приходите (Обзор) До 25 юли всички държавни болници ще трябва да изпратят общ отчет за дейността си до здравното министерство. Отсега нататък те ще се отчитат на всеки 3 месеца. Това ще става според изискванията на нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници, който здравният министър Кирил Ананиев депозира в петък в парламента.

Запали се влака София-Бургас няма пострадали

http://www.cross.bg/vagon-tretiya-nyama-1571468.html

/КРОСС/Около 20:00 ч. е възникнало запалване в третия вагон на бързия влак № 8613 от София за Бургас, съобщава БДЖ. Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака.Няма пострадали пътници и служители на БДЖ. Екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са на място и в момента обливат засегнатите последни два вагона от състава на влака. До този момент няма данни за причините, предизвикали запалването в третия вагон. В пътническата композиция са пътували около 80 човека, за които ще бъде осигурен превоз с автобуси.

Ансамбълът по художествена гимнастика поведе в многобоя в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155873_ansambulut_po_hudojestvena_gimnastika_povede_v/?ref=rss


Ансамбълът по художествена гимнастика започна силно в домакинството на Световната купа в София. Българките поведоха в многобоя след съчетанието с пет обръча.<br /><br />В състава бяха капитанът Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Елена Бинева, която в четвъртък получи травма на десния глезен.<br /><br />Българките излязоха начело, като получиха 20.600 точки. Съчетанието им оправда очакванията за висока сложност, като оценката по този...

Седмицата в абсурди (26 - 30 март)

https://www.actualno.com/society/sedmicata-v-absurdi-26-30-mart-news_667250.html

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре. В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така: Понеделник, 26 март ДЕСЕТКИ КОНЕ

Арнолд Шварценегер опериран спешно заради проблем със сърцето

http://www.cross.bg/shvartzeneger-operatziya-klapa-1571461.html

/КРОСС/ Актьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер беше опериран спешно в Лос Анджелис заради проблем със сърцето, предадоха ТАСС. Лекарите са го приели за смяна на сърдечна клапа. Заради усложнения по време на интервенцията докторите бързо решили, че се налага спешна операция на 70-годишния актьор. Състоянието на Шварценегер е стабилно. Това е втората му сърдечна операция. През 1997 г. му смениха аортна клапа.  

SpaceX получи зелена светлина за глобална сателитна мрежа

https://petel.bg/SpaceX-poluchi-zelena-svetlina-za-globalna-satelitna-mrezha__257852

Американската компания на Илон Мъск SpaceX е получила официално одобрение от телекомуникационния регулатор да изгради глобална широколе...

Днес е Лазаровден! Момите плетат венци, а хиляди празнуват имен ден

https://petel.bg/Dnes-e-Lazarovden--Momite-pletat-ventsi--a-hilyadi-praznuvat-imen-den__257853

На този ден имен ден празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар Навсякъде стопанката задължително даря...

Кметът Камбитов пое ангажимент за среща с родители относно утвърдената Системата за прием в първи клас през учебната #8206;#8206;2018-2019 г.

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kambitov-poe-angajiment-za-sreshta-s-roditeli-otnosno-utvurdenata_132352/

Във връзка с поставени питания от страна на родители относно Системата за прием в първи клас, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент да се проведе среща, на която да бъде разяснено участието на родителите и техните отговорности в процеса на кандидатстване, класиране и записване в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 година.

Днес на редовно заседание на Общински съвет група родители изразиха мнение относно нововъведените правила на централно ниво и поставиха...

Продължава

Турция към Франция: Сирийските демократични сили са терористи

http://nakratko.bg/category/25/156970/


Турция реагира остро на предложението на Франция да посредничи в диалога между Анкара и арабско-кюрдска коалиция в Сирия.

Голям пожар горя край Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/golyam-pojar-gorya-krai-petrich_132351/

Над 20 декара сухи треви и храсти горяха край Петрич, на излизане от града в посока село Първомай. За това сигнализираха наши читатели. Екип огнеборци овладя стихията, така, че да няма опасност от пламване на сгради и земеделски ниви.

Вероятно причината за пожара е запалване на сухи треви, казаха от противопожарната служба.

Ани Георгиева

Полицейски шеф в Кюстендил уби шофьор в катастрофа

http://nakratko.bg/category/60/156968/


Близки на загинал в катастрофа мъж се притесняват инцидентът да не бъде потулен. Загиналият е 45-годишен търговец, Росен Любенов. Шофьорът на другата кола е Захари Захариев, полицейски шеф в Кюстендил.

Армията показа ново оборудване и техника за обезвреждане на боеприпаси

http://www.cross.bg/boepripasi-neytralizirane-belene-1571464.html

/КРОСС/Армията показа ново оборудване и техника за обезвреждане на боеприпаси. Сред него е и американски робот, дарение от САЩ по фонда за подпомагане в отбраната. В момента армията разполага с шест такива на въоръжение. За първи път пред медии военните демонстрираха процедурата по откриване и неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства, които са най-голямата заплаха в мисиите зад граница, както и неутрализиране на коли бомби. Досега 114 военнослужещи са били на мисия в Ирак и 58 - в Афганистан. В момента шестима сапьори от Белене са на мисия в централноазиатската държава. „Всяка грешка на нас ни е последна. Затова - с респект към всеки боеприпас, без значение колко е голям и какви са му способностите", е мотото на подп. Николай Николаев, командир на 54-и Инженерен батальон. В последните години сапьорите от Белене са унищожили близо 400 хил. боеприпаси от Челопечене, Петолъчката, Горни лом и Иганово.  

Четвъртокласнички върнаха 200 лева в полицията

http://nakratko.bg/category/58/156967/


Момичета в IV клас в Сандански намериха и предадоха в полицията 200 лева. Банкнотите били на улица до училището на децата. Без да се двуомят, те взели парите и ги предали на МВР, за да може да стигнат до собственика им. Засега той е неизвестен.

Руснаци: Българите няма да посмеят да свалят наши самолети (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790446

Руснаци: Българите няма да посмеят да  свалят наши самолети (Обзор)Бойните ни машини стигат Косово за 2 часа, заявил Путин и обещал на Вучич да защити сърбите При нов опит за погром над сърбите в Косово Русия ще изпрати значителна военна помощ на Сърбия. Това обещал Владимир Путин на сръбския си колега Александър Вучич в телефонен разговор, съобщи белградският сайт “Сърбия данас”.

Турция към Франция: Сирийските демократични сили са терористи

http://www.cross.bg/erdogan-teroristi-siriiiskite-1571465.html

/КРОСС/ Турция реагира остро на предложението на Франция да посредничи в диалога между Анкара и арабско-кюрдска коалиция в Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган категорично отхвърли тази идея и заяви, че никога няма да преговаря с терористи, като добави, че офанзивата в района на Африн ще продължи. Изказването на Ердоган дойде, след като вчера френският президент Еманюел Макрон прие в Елисейския дворец представители на Сирийските демократични сили и ги увери в подкрепата на Париж. „Хей, Запада, какво смятате за Сирийските демократични сили? Нека ви кажа какви са те - терористи. Опитвате се да ни измамите. Извинете ме, но ние ги познаваме отлично, знаем какви са те. Няма да се хванем на този номер", заяви Ердоган.  

Десните: ГЕРБ и Борисов сами се разобличиха като проводник на руското влияние у нас

https://offnews.bg//politika/desnite-gerb-i-borisov-sami-se-razoblichiha-kato-provodnik-na-ruskoto-677799.html

Остро осъждаме отказа на Министерския съвет и лично на премиера Борисов да експулсират руски дипломати като знак на солидарност с Великобритания след атаката с нервно-паралитичния газ Новичок на британска територия.

Това се посочва в общо изявление на Демократи за силна България, „Движение Да България“, ДЕОС и БЗНС относно реакцията на кабинета Борисов по случая "Скрипал".

"Припомняме, че в позицията си, приета съвсем неотдавна на най-високо равнище, Европейският съюз заяви, че „се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и няма друго правдоподобно обяснение“. За разлика от осемнадесет други държави членки на ЕС и на най-малко още осем страни, управляващите не само не експулсират руски дипломати, а и връщат в Москва българския посланик, с което се отказват дори от плахия си опит за несъгласие с Русия и от проява на солидарност с Великобритания" - категорични са представителите на четирите партии.

В позицията на ДСБ, „Движение Да България“, ДЕОС и БЗНС се посочва още:

"След като поведението на Борисов по случая бе похвалено от руския посланик в България Макаров, съвсем очаквано своето одобрение към премиера изрази и председателят на БСП Нинова. Така ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов сами се разобличиха като проводник на руското влияние у нас. Безпринципното и малодушно поведение на Борисов по случая „Скрипал“ идва след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промилшен комплекс, както заедно с опитите за възкресяване на корупционния проект „Белене“. Ясно е, че управляващите не са си взели урок от широкото обществено възмущение, предизвикано от арогантното поведение на руския патриарх у нас.

Отказът на партиите на статуквото, на премиера и на президента от ясно изразяване на солидарност с нашите европейски и евроатлантически партньори засилват нашата решимост да създадем политическа алтернатива на сегашния модел на управление на страната, който изтласква България в периферията на Европейския съюз и на НАТО и поставя под въпрос реалното членство на страната ни в тези две основни организации на Свободния свят."

Четирите формации призовават "всички хора от българската демократична общност да изразят своето несъгласие с тази вредна антиевропейска политика на правителството, оставайки бдителни и критични във времена на абдикирала държава и липса на отговорност."

Два отдели пожара избухнали в блока в Студентски град

https://www.actualno.com/sofia/dva-otdeli-pojara-izbuhnali-v-bloka-v-studentski-grad-news_667330.html

Два отделни пожара са бушували в блок 25 в Студентския град и това е довело до по-големи щети и е затруднило гасенето, заявиха пред bTV от столичната пожарна. В сградата живеят повече от 100 души. След безсънна нощ, в която пожарникарите се бориха с пламъците, хората намериха домовете си изпепелени, разрушени и наводнени. Появиха се и твърдения, че огнеборците са подценили ситуацията. От пожарната отричат. „Сигналът е по повод задимяване в електротаблото. Екипът, пристигайки на мяс

Два отделни пожара са горели в блока в "Студентски град"

http://nakratko.bg/category/58/156966/


Два отделни пожара са бушували в блок 25 в Студентския град и това е довело до по-големи щети и е затруднило гасенето, заявиха за bTV от столичната пожарна. В сградата живеят повече от 100 души.

Мъж е в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок

http://nakratko.bg/category/58/156965/


Млад мъж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок. 23-годишно момче си купува натурален сок от столична бензиностанция.

Младеж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, твърди, че пил сок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790587

Младеж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, твърди, че пил сокМлад мъж е приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода. Той твърди, че това се е случило, след като пил натурален сок. От лечебното заведение обаче не могат да потвърдят, съобщи "Дарик". Според изследванията, направени на 23-годишния пострадал, той има зачервяване на лигавицата на устната кухина, както и повърхностни промени на хранопровода и

Берлин: Москва гони 4 германски дипломати

http://nakratko.bg/category/25/156964/


Русия гони четирима германски дипломати в отговор на решението на Берлин да експулсира същия брой руски дипломатически служители от ФРГ. Това съобщи германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от БГНЕС.

"Синя" луна в събота - последната за години напред

http://nakratko.bg/category/29/156963/


Последната синя луна до 2020 г. ще се появи на небето в събота, предаде агенция ЮПИ. Явлението ще наблюдаваме за втори път тази година, като първият беше през януари.

Японски учени разработват технологии, които ще позволят да се живее в космоса

http://www.cross.bg/kosmosa-lynata-zhiveyat-1571460.html

/КРОСС/ В новия Японски център за изследвания върху живота в космоса, основан от първата астронавтка на Япония Чиаки Мукай, учени разработват иновативни технологии, които трябва да дадат възможност на хора да живеят в космоса, предаде Ройтерс. В лаборатории със свръхмодерно оборудване в Университета на науките в Токио тя ръководи екип от около 30 изследователи, които тестват нови решения, за да позволят на хора да живеят в бъдещи колонии на Марс или Луната. "Присъщо е на човека да изследва. Земята е твърде малка за нас, не смятате ли?, каза 66-годишната жена, която е прекарала над 500 часа в космоса в рамките на две отделни мисии през 90-те години на миналия век. Според нея космическите изследвания са навлезли в нова ера с приноса на частни компания, като "Спейс Екс", основана от Илон Мъск, както и с изявеното от американския президент Доналд Тръмп желание да се изпратят астронавти, които да построят база на Луната, преди да се пристъпи към мисия до Марс. "Целта да бъде създадена колония на Луната към 2030 г. е осъществима", отбеляза Мукай. Сред разработваните от екипа й иновации е уникална система за производство на храна благодарение на плазма, създадена чрез пускане на електрически ток с високо напрежение в солен разтвор. Електрическият ток позволява да се ограничи появата на нежелани водорасли във водата, която е използвана за отглеждане на култури.   

Международният ден на птиците бе отбелязан в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ol6gCv6yZqo/

birdwatching-1Международният ден на птиците се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици.

Сдружение „Зелени Балкани“ отбеляза събитието на 30 март 2018 г. от 15:00 ч. в Посетителски център „Поморийско езеро“ в гр. Поморие с участието на учениците от клуб “Млад пътешественик” от СУ “Иван Вазов”-Поморие. Децата имаха възможност да се запознаят отблизо с птиците на Поморийско езеро – орнитологично важно място и защитена зона за опазване на дивите птици от общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Научиха повече за значението на езерото за гнездящите и мигриращите птици.

Благодарение на новата специализирана система за видеонаблюдение в Посетителския център, изградена в рамките на проект „Видеонаблюдение на Поморийско езеро“, учениците опознаха отблизо някои от емблематичните обитатели на солената лагуна като гривестите и речните рибарки, кокилобегачите и саблеклюните. Специалният ден беше допълнен с наблюдението на гривеста рибарка, маркирана с цветен пръстен, излюпена в колонията на Поморийско езеро през 2011 г. и наблюдавана последно през юни 2014 г.

Посещението завърши с разказ за завръщането на белошипата ветрушка сред видовете гнездящи в България след като повече от 20 години вида беше считан за изчезнал.

Ансамбълът ни поведе във временното класиране на многобоя в София

https://www.actualno.com/moresport/ansambylyt-ni-povede-vyv-vremennoto-klasirane-na-mnogoboja-v-sofija-news_667328.html

Националният ни ансамбъл по художествена гимнастика започна по великолепен начин представянето си на Световната купа в София. Отборът ни в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова изпълни много силно композицията си на фона на модерна интерпретация на народната песен "Безродна невеста" и получи оценка от 20.600 точки, от които 12.400 за трудност. Така родните грации поведоха безапелационно във временното класиране за многобоя. Втори

Сблъсъците на границата на Газа: 14 загинали и 1300 ранени

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27008223

14 стана броят на загиналите палестинци и над 1300 са ранени от бойни и гумени куршуми при днешните сблъсъци на границата между ивицата Газа и Израел.

Москва: САЩ се опитват да вербуват изгонените руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790581

Москва: САЩ се опитват да вербуват изгонените руски дипломатиРуското министерство на външните работи обвини днес американските разузнавателни служби, че се опитват да вербуват руските дипломати, изгонени от САЩ във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Асошиейтед прес. В изявлението се казва, че има "рязко увеличение на провокационните действия срещу руски

Русия тества нова междуконтинентална балистична ракета

http://www.cross.bg/sarmat-raketa-satana-1571462.html

/КРОСС/ Русия изпробва успешно най-новата си междуконтинентална балистична ракета, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Целта на днешното изпитание е била да се видят характеристиките на ракетата при първоначалната фаза от полета й. Ракетата "Сармат" е предназначена да замени проектираната по съветско време ракета "Воевода" - най-тежката междуконтинентална балистична ракета, известна на запад с името "Сатана". Когато представи "Сармат" и още няколко ядрени оръжия по-рано този месец, президентът Владимир Путин каза, че те не може да бъдат прехванати. По думите му "Сармат" тежи 200 тона и има по-голям обсег от "Сатана", което й позволява да прелита над Северния или Южния полюс и да поразява цели във всяка точка на света. Той добави, че "Сармат" може да пренася повече и по-мощни ядрени бойни глави от "Сатана". Новата ракета ускорява по-бързо от предшественичката си, което прави по-трудно за врага да я прехване в най-уязвимата й фаза след изстрелване, отбеляза Путин. По думите му "Сармат" може да пренася редица бойни глави, способни да избегнат системите за противоракетна отбрана.  

”Златните момичета” поведоха в многобоя в София

https://frognews.bg/novini/zlatnite-momicheta-povedoha-mnogoboia-sofiia.html

Българския ансамбъл по художествена гимнастика поведе по безапелационен начин в многобоя в състезанието за световната купа в София. ”Златните момичета” получиха получиха оценка от 20.600 за съчетанието си с пет обръча, с което поведоха в класирането след първия ден на квалификациите.

Обявиха жълт код за силен вятър в 18 области на страната утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6790574

Обявиха жълт код за силен вятър в 18 области на страната утреЖълт код за силен вятър е в сила за 18 области на страната на 31 март 2018 г. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус". Предупреждението важи за областите София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен,

Пламна влакът София - Бургас, няма пострадали

http://clubz.bg/66099-plamna_vlakyt_sofiq_burgas_nqma_postradali

Пътническият влак София - Бургас се е запалил между Нова Загора и Ямбол, съобщи бТВ.

При влизане на гара Коньово около 20 ч тази вечер превозните служители са забелязали, че третият вагон гори.

"Както се возехме и всичко беше нормално, изведнъж замириса на пластмаса. През прозореца на тоалетната излизаше дим и огън. Паниката се появи след като някой каза, че влакът гори", обясни очевидец пред телевизията.

Няма пострадали, служителите на БДЖ са реагирали бързо и са евакуирали всички. Два пожарни екипа са дошли, за да загасят пламъците.

Електроподаването по мрежата е спряно. Засега няма версии за това какво е причинило пожара.

Мъж се изгори с натурален сок

https://www.vesti.bg/bulgaria/myzh-se-izgori-s-naturalen-sok-6080861

От компанията обясняват, че използват натриева основа за почистване, но ако има в една бутилка, ще има и в другите

Мъж, приет в "Пирогов", твърди, че натурален сок изгорил хранопровода му

https://www.actualno.com/healthy/myj-priet-v-pirogov-tvyrdi-che-naturalen-sok-izgoril-hranoprovoda-mu-news_667327.html

Млад мъж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок. 23-годишно момче си купува натурален сок от столична бензиностанция. В болницата му правят изследвания, които показват зачервяване на лигавицата на устната кухина, както и повърхностни промени на хранопровода и стомаха. Според пострадалия това са последствията от глътката сок. Дали това е така обаче, лекарите не могат да потвърдят. На този въпрос отговор търсят и от Българската агенция по безопасност

По 240 лева на година за SOS в колата

https://www.24chasa.bg/avto/article/6790261

По 240 лева на година за SOS в колатаАсоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА) обяви, че считано от 31 март, автомобилните компании ще оборудват всички свои коли, които излизат от конвейера, със системата за автоматично известяване на спешна помощ в случай на сериозен пътен инцидент. Вграденият SOS бутон за електронната система еCall при катастрофа ще се свързва

Влакът от София за Бургас се запали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q3h5N7h8-Lo/

Около 20:00 ч. тази вечер е възникнал пожар в бързия влак № 8613 от София за Бургас, съобщава БДЖ. Изгорели са два вагона. Във влака са пътували около 80 човека.

Огънят е забелязан от служители при влизането на композицията в гара Коньово. Те са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака.
Няма пострадали пътници и служители на БДЖ.

Ансамбълът поведе в многобоя в София, изправиха публиката на крака

http://www.cross.bg/bineva-elena-layra-1571459.html

/КРОСС/Ансамбълът на България по художествена гимнастика в състав Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Симона Дянкова започнаха състезанието за световната купа в София по безапелационен начин. Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 20.600 за съчетанието си с пет обръча, с което поведоха в класирането след първия ден на квалификациите. Втори във временното класиране е отборът на Русия с 19.700, а трети са японките с резултат 19.200. Въпреки проблемите, които имаха след като вчера Елена Бинева почувства болка в глезена по време на подиум тренировката, а днес на загрявката Лаура Траатс е получила лека контузия, българките изправиха публиката в "Арена Армеец" на крака. Утре продължава борбата за многобоя със съчетанията с три топки и две въжета.  

300 лева глоба отнесе пловдивчанин за псувня на пътя

https://petel.bg/300-leva-globa-otnese-plovdivchanin-za-psuvnya-na-patya__257850

300 лева ще струва ругатнята, която 40 годишен пловдивчанин отправил към шофьор след пререкание на пътя, пише Трафик Нюз.  Инцидентът стан...

Историята на един таксиметров шофьор: Пристигнах на адреса и...

https://petel.bg/Istoriyata-na-edin-taksimetrov-shofor--Pristignah-na-adresa-i---__257851

Тази история не оставя никой безразличен! Само за часове е събрала хиляди споделяния и коментари! Ако сметнеш, че си струва, сподели я ...

Нинова: Гинка Върбакова е близка до властта. Зад нея стои Борисов

https://offnews.bg//politika/ninova-ginka-varbakova-e-blizka-do-vlastta-zad-neia-stoi-borisov-677798.html

Някой с нечисти пари ще купи 1/3 от доставките на ток и ще държи в ръцете си 3 млн. българи, ще направи България зависима държава, защото това е национална сигурност. Тази сделка трябва да се прекрати. КЕВР да си влезе във функциите и да се произнесе, заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че от самото начало сделката за ЧЕЗ „мирише на далавера и нечисти пари“.

Проверихме, че Върбакова санира блокове в големи градове в България за над 8 млн. лв. Кой дава санирането в страната - правителството. Тя е близка до властта, каза Нинова.

Лидерът на БСП твърди, че Борисов стои зад Гинка Върбакова.

С какъв капацитет фирма, направена преди 3 месеца, с капитал от 50 000 лв, никому непозната, купува ЧЕЗ-България? - попита Нинова.

Тя е категорична, че "няма как държавната банка, на която е принципал премиерът, да предприеме действия за такава голяма сделка, а той да не знае."

Ананиев въвежда нов механизъм за отчитане на болниците

http://dnes.dir.bg/news/otchitane-bolnitzi-kiril-ananiev-kabinet-borisov-3-bolnitzite-27008200

От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление на държавни болници, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Нидерландия ще ограничи добива си на газ заради земетресенията

https://www.actualno.com/europe/niderlandija-shte-ogranichi-dobiva-si-na-gaz-zaradi-zemetresenijata-news_667325.html

Нидерландия рязко съкращава производството на природен газ. Към 2030 г. ще бъде спрян добивът от находището Грьонинген, което е едно от най-големите не само в страната, но и в ЕС. Причината са многобройните земетресения в региона, заяви премиерът Марк Рюте, цитиран от Deutsche Welle. Още в края на 2022 г. се планира производството на газ да бъде съкратено до по-малко от 12 милиарда куб.м. годишно. През 2017 г. там бяха добити 23,6 милиарда, а през 2013 г. - двойно повече. В Грьонинген н

Ансамбълът поведе в многобоя в София, изправиха публиката на крака

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790534

Ансамбълът поведе в многобоя в София, изправиха публиката на кракаАнсамбълът на България по художествена гимнастика в състав Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Симона Дянкова започнаха състезанието за световната купа в София по безапелационен начин. Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 20.600 за съчетанието си с пет обръча,

Българин излиза за световна титла в София

http://www.cross.bg/gala-stanoev-rynda-1571441.html

/КРОСС/Данаил Станоев ще спори за световната титла на WBC CISBB (на славянските народи) в първата по рода си гала вечер на професионалния и аматьорския бокс. Тя ще се проведе на 21 април в зала "Овергаз Арена" в София. Специален гост и супервайзер на събитието ще бъде президентът на организацията и член на УС на WBC Владимир Николаевич Ляптев. За пояса Станоев, чийто мениджър е Венцислав Георгиев, ще боксира срещу Евгений Алейник от Беларус в категория до 59 килограма в 12 рунда по 3 минути. При успех българинът не само ще запише 11-ата си победа в кариерата, но ще си направи и добър подарък за 30-ия си рожден ден, който ще отпразнува 10 дни по-рано. Станоев е многократен държавен шампион по кикбокс и муай тай, а в професионалния бокс е от 2014 година. Той има баланс от 10 победи и 3 загуби и е носител на пояса на профипромоутърите от Англия за 2016 година, което го изведе на водещи позиции в ранглистите и му даде шансове да атакува титли от ранга на световен шампион на WBC CISBB. Освен мача за титлата, в гала вечерта ще бъдат включени още 6 рейтингови срещи на професионалисти, две от които ще се играят в 6 рунда, а останалите 4 - в 4 рунда. Зрителите в зала "Овергаз Арена" ще видят и два мача на аматьори. За участие в тях организаторите обмислят да поканят водещите ни национали Даниел Асенов (52 кг) и Петър Белберов (+91), които с успех играят в WSB профисериите на AIBA

Предлагат по-високи цени на тока с над 5% от юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790482

Предлагат по-високи цени на тока с над 5% от  юлиСтоличната топлофикация не иска поскъпване на парното, пловдивската - с 1,76 на сто 6,9% увеличение на цената на дневния ток и 5,4 на сто на нощния - това предлагат от ЕВН в заявлението, подадено на 30 март в КЕВР. В левове повишението на дневната тарифа е от сегашните 0,17675 лв. за квтч без ДДС на 0,18899 лв.

Мъж изгори хранопровода си с натурален сок

https://frognews.bg/novini/maj-izgori-hranoprovoda-naturalen-sok.html

Млад мъж бе приет в Пирогов с изгаряния на хранопровода. 23-годишният младеж е пил натурален сок от столична бензиностанция.

Регистрираните през 2017 година престъпления в София са намалели с близо 4%

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155855_registriranite_prez_2017_godina_prestupleniia_v_sofiia/?ref=rss


Регистрираните през 2017 година престъпления в София са намалели с близо 4%, обявиха от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Дейността на столичната полиция за 2017 година беше представена на на отчет-анализ днес, на който присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главният секретар на МВР Младен Маринов.<br /><br />Кражбите от жилища, грабежите, кражбата на коли и измамите остават доминиращи и през този период. Тези престъпления влияят на усещане на...

Ресторант на годината на "Бакхус" е софийският Niko’las 0/360

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/30/3155857_restorant_na_godinata_e_sofiiskiiat_nikolas_0360/?ref=rss


Софийският ресторант Niko’las 0/360 стана ресторант на годината в конкурса на "Бакхус" "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Наградите бяха връчени на 29 март в официална церемония, придружена от гала-вечеря с 6-степенно меню, подготвено в партньорство с престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu London, най-успелият български готвач в чужбина - шеф Емил Минев и млади наши готвачи с международен звезден опит.<br /><br...

Валери Симеонов отново поде борбата си с шума

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-otnovo-pode-borbata-si-s-shuma-news_667324.html

Вицепремиерът Валери Симеонов отново се захвана с една от любимите си теми - шума по заведенията. Сега той предлага да се увеличат часовете в денонощието, в които е забранено озвучаването на открито. Промяната е заложена в нов законопроект, подготвен от Симеонов и от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. По-конретно се предлага забрана за озвучаване на открито в часовете между 14 и 16 ч. и между 23 ч и 8 ч. В сегашния закон за шума забраната е между 23 и 7 ч. Ако предложенито бъде приет

Кирил Николов-Дизела "хвърля ръкавицата" с бягане по морените на Витоша

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155806_kiril_nikolov-dizela_hvurlia_rukavicata_s_biagane_po/?ref=rss


Бихте ли се пробягали 1000 метра рамо до рамо с Кирил Николов-Дизела по трасе с големи камъни?<br /><br />Най-добрият български състезател в скайрънинг сериите е в основата на идеята за състезанието Red Bull Moreni Challenge. Събитието ще се проведе на 9 юни от 10.00 часа върху морените в местността "Златните мостове" във Витоша.<br /><br />В състезанието могат да участват само пълнолетни лица. Регистрацията ще бъде отворена на 16 април и ще продължи до 6 юни....

Румъния и Кипър няма да участват в срещата ЕС-Западни Балкани заради Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790547

Румъния и Кипър няма да участват в срещата ЕС-Западни Балкани заради КосовоРумъния и Кипър се присъединиха към Испания в отказа й да присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, планирана за 17 май в София, защото не искат да седнат на една и съща маса с косовския представител, предаде Танюг, цитиран от БТА. Румъния и Кипър, както и Испания, смятат, че Косово не бива да бъде третирано равноправно със

Русия отговори с масово гонене на чужди дипломати

http://dnes.dir.bg/news/rusia-diplomati-expulsatzia-skripal-27008171

Русия започна масова реципрочна експулсация на дипломати от страни, които предприеха такава мярка срещу нея.

Кола блъсна дете на пешеходна пътека на столичен булевард

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790532

Кола блъсна дете на пешеходна пътека на столичен булевард 16-годишо дете е пострадало, след като е било блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека, намираща се на столичния булевард „Александър Малинов“. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Пътният инцидент е станал около 14.00 часа. От МВР информират, че на детето е нанесена средна телесна повреда,

Руски експерт: С решението си за дипломатите София показва, че „българите не са изменили на здравия разум“

http://www.cross.bg/razym-bulgarite-bulgariya-1571458.html

/КРОСС/ Според генералния директор на Института по регионални проблеми и кандидат на политическите науки Дмитрий Журавлев, София е проявила здрав разум и не е последвала примера на Лондон да експулсира руски дипломати, предава РИА Новости. „Оценявам това като признак на наличие у настоящето българско ръководство на здрав разум. Великобритания не си направи труда да доказва своите обвинения. Тя иска единни действия единствено на основание, че „ние сме съюзници, значи правете като нас". С България имаме различни етапи на отношенията в постсъветския период. Но българите не измениха на здравия разум, те не последваха британците", заяви Журавлев. Според него Брюксел няма да остави без внимание решението на България, но европейските чиновници разбират необходимостта да си сътрудничат с Русия. „Преди всичко ЕС ще се опита да упражни натиск върху България, която нещо се отклонява от строя. Доколкото разбирам и в самия Европейски съюз не са докрай уверени в правотата на британската позиция, но въпреки това, те все пак изразиха евроатлантическа солидарност. За това, от една страна, Брюксел, разбира се, ще упражни натиск върху българите, за да не поискат други своеволия, но вътрешно едва ли ще искат толкова силно да чупят нещо", смята политологът.

Лек автомобил е блъснал 16-годишно дете на пешеходна пътека на бул. „Александър Малинов“

http://www.cross.bg/avtomobil-puteka-peshehodna-1571457.html

/КРОСС/ 16-годишо дете е пострадало, след като е било блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека, намираща се на столичния булевард „Александър Малинов". Това съобщиха за Агенция „Фокус" от пресцентъра на МВР. Пътният инцидент е станал около 14.00 часа. От МВР информират, че на детето му е нанесена средна телесна повреда, а водачът на лекия автомобил сам е подал сигнал. По случая е образувано досъдебно производство. *Снимката е илюстративна

Оперираха по спешност Арнолд Шварценегер

https://www.actualno.com/showbusiness/operiraha-po-speshnost-arnold-shvarceneger-news_667322.html

Актьорът и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер е бил опериран по спешност, съобщи AFP. Шварценегер е бил приет в болница за смяна на сърдечна клапа. По време на интервенцията обаче възникнали усложнения и лекарите решили, че се налага спешна операция. В момента състоянието на 70-годишния Арнолд Шварценегер е стабилно. Това е втора сърдечна операция за него. През 1997 г. се наложи да му сменят аортна клапа.

Юлия Кръстева финтирала блестящо Държавна сигурност (из досието 'Сабина')

https://offnews.bg//litca/iulia-krasteva-fintirala-blestiashto-darzhavna-sigurnost-iz-dosieto-677741.html

Световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е успяла да финтира блестящо Държавна сигурност. Опитите да бъде подчинена завършват с признанието на човек от ДС, че тя съумява да използва репресивната служба (напр. за да урежда гостуване на родителите си), но в замяна ДС получава от българката в Париж непотребна информация и вежливо отношение. 

От един от документите в досието ѝ става ясно, че лично ген. Любен Гоцев (по това време - зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност, а след 1989 г. - външен министър) е инструктирал как да се водят разговори с Кръстева и как да бъде обработвана. Резултатът обаче е незадоволителен и разработката за нея е закрита.

Делото "Сабина" (псевдонимът на Кръстева в ДС) съдържа 378 страници. Те бяха сканирани и публикувани днес от Комисията по досиетата, след като на 27 март тя обяви Юлия Кръстева за сътрудник на Първо главно управление (разузнаване) - твърдение, което именитата българка категорично отрече.

На нито една от тези страници Кръстева не потвърждава - собственоръчно написано и с подпис, че тя дава съгласие да сътрудничи. Всъщност, нито една не съдържа неин подпис. Нито една не представлява донос. Нейният почерк се вижда само в писмата до родителите ѝ в София - старателно отваряните и снимани за досието "Сабина". 

Зад Желязната завеса

Юлия Кръстева е родена на 24 юни 1941 г. в Сливен. Завършва с отличие 33-то училище в София, след което, през 1964 г. - Софийския университет със специалността "Френска филология". Като ученичка и студентка сътрудничи на в. "Средношколско знаме", продължава като журналист в "Народна младеж" и сътрудничи на международния отдел на ДКМС.

От 64-а е аспирантка в Института за литература при БАН, секция "Западноевропейско и славянско сравнително литературознание", а помощник председателят му Ил. Василев пише в характеристиката ѝ от 1965 г., че "се очертава като съзнателен и задълбочен работник", че "се ползува с име на възпитана и културна девойка".

Още по това време Юлия е интересна за службите. Проучена е през 1964 г. Документът, с гриф "Строго секретно", е изготвен от зам.-началника на отделение VI, който пише:

"С работата се справя много добре. Ползва се с име на трудолюбива и надеждна журналистка.

Членка е на ДКМС. Като ученичка в гимназията е работила дейно в младежката организация и е била избрана в ръководството. Сега също проявява интерес към обществения живот в нашата страна. Ползва се уважение и авторитет сред колегите си по месторабота, а също се ползва с добро име сред съседите си.

По характер е ученолюбива, тиха, скромна и общителна".

В проучването има информация за семейството ѝ. Баща ѝ Стоян Кръстев е безпартиен, с духовно образование, счетоводител на Светия синод. Майка ѝ Кръстина е домакиня, а сестра ѝ Иванка е студентка в Музикалната академия, пише зам.-началникът.

Интересен е начинът, по който Юлия Кръстева заминава да специализира във Франция.

Париж

От строго секретна справка от ноември 1970 г., подписана от "Петров", става ясно, че разрешението да замине е дадено от българските служби срещу устно обещание да им сътрудничи.

"През 1965 ѝ бе разрешено да специализира във Франция. По този повод... с нея се уговорихме, че ако имаме нужда, ще бъде използувана от службата ни по време на престоя във Франция.... Уточнено бе който я потърси от мое име да му има доверие."

От текста по-надолу става ясно, че Кръстева дава и друго обещание - да не се установява във Франция и да не се омъжва. Случва се обратното.

"Разказа, че още първата година се е омъжила за Филип Солерс, поради което ѝ е малко неудобно пред мен, тъй като при изпращането ѝ заявяваше, че няма да се омъжва и няма да остава във Франция."

Разговорът между Кръстева и служителите на ДС - Петров и "другарят Любомиров" - се води в Париж и в него българката им казва дори повече, отколкото очакват да чуят: че "тук е станала по-убедена привърженичка на социализма, отколкото е била у нас".

Предразположила ги още повече: "За това според нея е подействало доверието, с което са се отнели нашите органи към нея като са я пуснали да дойде и работи във Франция, като са разрешили родителите ѝ да я посетят. Освен това много са противоречията на този динамичен живот при капитализма, който има добри и лоши страни, са я научили да цени повече Родината си, доверието между идейно близки хора и пр."

В един момент Петров ѝ напомнил поетия в София ангажимент - да сътрудничи. Тя отново приела, с готовност.

"Попитах я спомня ли си нашия разговор в моя кабинет. Увери ме, че много добре си го спомня, че дори е чакала да бъде потърсена. На това ѝ отговорих, че ние сме търпеливи хора."

След което той пристъпва към нова покана: "Ако тя държи на нашата уговорка, според мен е дошло време, когато може да бъде полезна на страната и на нашата служба. Разбира се, това трябва да се основава на напълно доброволна основа в рамките на нейните възможности и при пълно нейно съзнание, желание и отговорност.

Заяви, че е съгласна.

...

Уговорихме се, че връзка с нея ще поддържа моят добър приятел Любомиров от посолството.

Уговарят се Любомиров да я потърси с обаждане от улична телефонна будка и разяснението защо това е необходимо.

"Разделихме се след вечерята топло с пожелания за бъдещи успехи", завършва Петров и едва ли подозира, че жизнерадостното "Да", нескрепено с подпис, няма да роди реално сътрудничество.

На стр. 2


От стр. 1

Често Юлия Кръстева не се явява на уговорените срещи от Любомиров от посолството, а сведенията, напечатани на пишеща машина след разговори с нея, съдържат несъществени за ДС сведения. Тя винаги любезно обяснява защо е била възпрепятствана, никога не провокира конфликт с някой от репресивния апарат в комунистическа България.

Следва ново и ново неявяване по все невинни поводи.

71-а година наближава края си, а срещите са все така редки и обяснението все е множеството ангажименти на посветената на работата си Юлия. През ноември ДС регистрира нещо "притеснително".

"От въпросите, които ми поставяше, стана ясно, че тя се поддава на антисъветска пропаганда, водена тук и въпреки аргументираните ми обяснения, тя не остана твърдо убедена в нашата права кауза", пише в поредната справка.

Подозрението нараства. През декември 1971 г. в строго секретно писмо до началника на ОУ - МВР в Стара Загора зам.-началникът на Първо главно управление на ДС (в документа фигурира само подпис - бел. а.) пише:

От Стара Загора проучват и докладват, а сведението достига началника на Първо главно управление. Информацията, получена от агент "Красимир" - състудент на Кръстева - на 4 февруари 1972 г. в явочна квартира "Марица", е недвусмислена: тя е изключителна, била най-добрата студентка, преподавателите я смятали за изключително надарена, през живота си не е получавала оценка различна от Отличен (6), но била и "доста резервирана и е трудно да се каже какво точно представлява". Държала се коректно с всички, но не влизала в по-близки приятелски връзки с някого - същото поведение, каквото демонстрирала и пред представителите на Държавна сигурност.

От документите в делото се вижда още, че агент "Сабина" се явява по своя инициатива на среща с ДС, само когато трябва да уреди личен въпрос, за който е необходимо благоволението на службата. Такъв е случаят с уреждането на покана за гостуване в Париж на родителите ѝ.

От разговора личи с какво нежелание говори тя за другите въпроси, по които е разпитвана и че отлага поисканата среща.

Скоро идва и развръзката.

На стр. 3


От стр. 2

Служителят на посолството ни в Париж е напълно наясно, че Юлия Кръстева не иска да сътрудничи и уведомява София за това. През 1973 г. ДС разрешава на "другаря Любомиров" да прекъсне оперативния контакт със "Сабина" "поради това, че не желае да работи, не идва редовно на договорените срещи, отклонява ги и има открит стремеж към легализиране на връзката."

Постановлението за закриване на разработката "Сабина" е от 5 май 1973 г.

Но интересът към Кръстева не стихва. Ето какво четем за политическите ѝ възгледи от агент, разговарял с Умберто Еко:

На стр. 4


От стр. 3

През есента на 1973 г. сведение на агент с псевдоним Венцеслав хвърля още малко светлина върху работата и възгледите на Кръстева по онова време. От текста става ясно, че агентът e работил с нея във вестник "Народна младеж". Двамата се срещат в литературно кафене на бул. "Монпарнас" в Париж, а във встъплението си той разяснява, че е взел телефона ѝ от Блага Димитрова и Николай Дончев. Двамата говорят за приятелството ѝ с Блага Димитрова, за Цветан Тодоров, за българската литература.

Проличава и отношението ѝ:

"Попитах я има ли възможност да следи българска литература, на което тя ми обясни, че нейният баща ѝ изпраща някой път "Литературен фронт", а била прочела няколко стихотворения от вестници, с които били обвити изпратените от България буркани със сладко и те били "отчайващо слаби". "В тях - каза тя - липсва и най-дребната идея, не можах да намеря даже искра поезия".

От "Литературен фронт" прочела статия върху структурализма на акад. Пантелей Зарев, но тя била толкова повърхностна, че не си заслужавала никакъв интерес".

В един момент разговорът се насочва към Цветан Тодоров:

"Изказа се много ласкаво за него, за неговите успехи. И подчерта - "Ние сме забравени за България, нашите успехи там са непознати".

Връща се и към едно от работните си места в България - Литературния институт на БАН.

"Попита ме за Литературния институт, "продължават ли още борбите, както някога". Отговорих ѝ, че обстановката е добра за работа. Кръстева само иронично се усмихна."

Оплаква се, че властите в България не пускат родителите ѝ да я посетят заедно. "Не ги пускат заедно с баща ми, като че ли те, възрастни вече хора, биха могли да останат тук. Та те не са свикнали, как ще останат да живеят в Париж", пита Юлия Кръстева. 

В края на четвъртата страница от изложението си агент Венцеслав споделя:

"По време на разговора се държеше непринудено, но по отношение на България почувствах, че особено по литературните проблеми е твърде далеч, с голяма снизходителност говори за съвременната литература. Предаде много поздрави на Блага Димитрова. Изказа определено нежелание да посети страната. Без да прави определени антибългарски изказвания, почувствах, че Юл. Кръстева вече е загубена за нас".

Грозни обвинения отправя оперативен работник с псевдоним Димитров в донос от 1975 г. - твърди, че Юлия Кръстева се движи в среда, "овладяна" от "перверзности" и наркомания.

"Средата, обаче, в която се движи и работи, освен, че се смята за върха на френския интелектуален елит (близка е например с Жан-Пол Сартр), също така е овладяна и от някои перверзности (лесбийство, хомосексуализъм) и наркомания".

Според "Димитров" представители на българската интелигенция я търсят, "за да могат да понаучат нещо", а след това "доста елементарно и без разбиране на същността на нейната революционна теория да я критикуват". "Изучава основно Маркс, но не за да го прилага механически, а за да развива някои негови положения в съвременните условия", пише още той.

По-надолу той пише, че Кръстева била "доволна от посланика, който бил "много добър чичка", и продължил паспорта на сестра ѝ с още една година".

Усилията на ДС се насочват и към съпруга на Кръстева, който можел да помогне провеждане на "активни мероприятия и за работа срещу Китай".

Какво е мислел той за България и службите разкрива друго сведение - от оперативен работник с псевдоним Митко, написано през юли 1976 г.

По повод усилията ѝ да издейства гостуване на родителите си в Париж в разговора ѝ с него станало дума и за възможностите за посещение в България.

"Още на първата ни среща каза, че въпросът за заминаването на нейните родители за Париж бил уреден, съгласно уверенията на официалните представители на нашата страна. Във връзка с досегашните откази каза също така, че съпругът ѝ бил споделял пред приятели, че ще напише във вестник "Монд" (където един от редакторите му бил приятел), но тя не била запозната с тези изявления и това се дължало до голяма степен на неговия експанзивен характер и "неразбиране на политическия климат в България". Той смятал, че отказите не били в духа на споразуменията в Хелзинки. Много пъти тя се опитвала да му повлияе и да дойдат с детето на посещение в България, но неговите деформирани представи стигали до там, че смятал, че ако доведат детето в България, можело да го изпратят в ГУЛАГ", пише "Митко".

На стр. 5


От стр. 4

Личното дело "Сабина", включващо цитираните дотук документи, съдържа 195 страници, на последната от които е приложена и снимка.

Приложението към личното дело на Кръстева съдържа 106 страници. Тук е личната кореспонденция на Кръстева от Париж с родителите ѝ в София и някои други писма до нея.

От писмата ѝ оперативните работници научават например кога синът ѝ Давид се научил да ходи на гърне; коя бавачка се нрави на Юлия и защо; за предстоящата очна операция на баща ѝ; за търсено лекарство; кога родителите ѝ са ходили на почивка и какво е било времето на морето; какви са отзивите на колегите ѝ във Франция за работата ѝ; за натовареността ѝ в университета.

Работно дело

Работното дело на Юлия Кръстева съдържа информация, напечатана на машина от щатни и нещатни сътрудници, на база разговори с Кръстева. Нито един документ не е написан и подписан от нея.

Настроенията, свързани с Пражката пролет, Китай, влиянието на Франция в арабския свят, палестинските организации, Френската комунистическа партия, културните среди в Париж са в центъра на интереса на Държавна сигурност.

Всяка информация е придружена от контролен лист, в който се посочва дали тя е придобита по инициатива на ДС или на агента; дали сведението е ценно или не, дали е достоверно.

Всяка информация, написана на база разказ или писмо от Юлия Кръстева, е оценена като "малоценна" или "неценна". Ето един пример за контролен лист и информационната бележка, за която се отнася:

Говорейки за събитията в Чехословакия от 1968 година, от Държавна сигурност са силно подразнени, че Кръстева и съпругът ѝ подписват петиция срещу репресиите, която е публикувана в "Монд".

По повод нейното обяснение, че са направили това "от човещина" Любомиров коментира, че този и други подобни доводи са "несъстоятелни". "Мъмри" я, че "те нямат никакво право да се месят във вътрешните работи на една суверенна страна, още повече, че тя лично никого не познава в тази страна и никога не я е посещавала".

Твърди още, че под влиянието на мъжа си напълно е застанала на маоистки позиции.

Следват още няколко незначителни за ДС сведения.

Делото завършва с изрезка от "Нувел Обсерватьор" и превод на интервюто в него с Юлия Кръстева. Тук тя открито говори за режима в България.

Материалът е озаглавен "Юлия Кръстева: За какво се използват интелектуалците?", а в отговор на първия въпрос Кръстева споменава, че е в положение на "заточеник" по причини от "биографичен характер", журналистът моли за уточнение и Кръстева посочва, че е "така да се каже чист продукт на една "социалистическа" система".

Тя разказва за комсомолската организация, за "марксическото правоверие", за пречките пред свободното изразяване и засяга една от зловещите страни на режима:

"... шумът на асансьора сутрин преди 6 ч., който винаги може да означава нещо друго, а не един асансьорен шум: било то арестуване или интерниране". Тя не пропуска и извършвания подбор още от първите класове, при който имат значение не способностите на децата, а партийната принадлежност на родителите.

Интервюто, взето от Жан-Пол Антонен, е последният документ в 77-страничното работно дело на Юлия Кръстева.

Японски учени разработват технологии, които ще позволят да се живее в космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790527

Японски учени разработват технологии, които ще позволят да се живее в
космоса В новия Японски център за изследвания върху живота в космоса, основан от първата астронавтка на Япония Чиаки Мукай, учени разработват иновативни технологии, които трябва да дадат възможност на хора да живеят в космоса, предаде Франс прес. В лаборатории със свръхмодерно оборудване в Университета на науките в Токио тя ръководи екип от около 30

Москва гони 60 дипломати на САЩ и още десетки от други страни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790434

Москва гони 60 дипломати на САЩ и още  десетки от други страни (Обзор)Белият дом: Отношенията с Русия ще се влошат още повече Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург, съобщиха световните агенции. Това става в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Няма достатъчно желаещи за Сухопътни войски

https://petel.bg/Nyama-dostatachno-zhelaeshhi-za-Suhopatni-voyski__257848

"По-малко от очакваното са военнослужещите, явили се да запълнят местата в Сухопътните войски", обяви командирът на Сухопътните войски ге...

Яжте червено цвекло и скоро няма да отидете на лекар

https://petel.bg/YAzhte-cherveno-tsveklo-i-skoro-nyama-da-otidete-na-lekar-__257849

Червеното цвекло подобрява зрението, премахва мазнините в черния дроб, подобрява функционирането на дебелото черво! Разберете повече за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване