Ремонтите на три булеварда приключват през април

http://budnavarna.bg/32367-remontite-na-tri-bulevarda-priklyuchvat-prez-april/

снимка: Будна Варна

Строителните дейности по бул. „Приморски“  и в „Аспарухово“ – на бул. „Първи май“ и бул. „Мара Тасева“, ще приключат през април и движението ще бъде възстановено, съобщи Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

 

В момента по бул. „Приморски“  се работи по последния етап от подмяна на водопроводите и изграждане на дъждовна канализация, тъй като такава не е съществувала. С новата подземна инфраструктура трябва да бъде решен проблема с дъждовните води. Втората част на бул. „Приморски“ – от кръстовището с ул. „Михаил Колони“ до плувния комплекс, може да бъде заложена за ремонт в бюджета за следващата година. Трасето няма да бъде разширявано, защото граничи с Морската градина.

 

Активно се работи и по улиците в Аспарухово. В момента се изгражда пешеходен надлез на ул. „Мара Тасева“- с асансьори и стъпала. Ще има и два нови подлеза – на бул. „Народни будители“ на сп. „Калин“ и на спирката на Варненската морска гимназия. Съоръженията са заложени в спецификацията в проектите, които се разработват в момента за ремонта на бул. „Народни будители“, обясни Христо Иванов.

 

Продължават ремонтните дейности на бул. „Левски“ по график, включително и през почивните дни. В момента се изграждат пилотни конструкции, работи се и по мостовите съоръжения на бул. „Владислав“ и „Сливница“. Локалното платно между тези два булеварда вече е изградено, извършват се довършителни дейности, предстои полагане на асфалт. За пешеходците са предвидени възможности за преминаване чрез мостови съоръжения по бул. „Владислав“, Сливница“ и „Цар Освободител“. Допълнително мостови съоръжения ще има на ул. „Прилеп и на ул. „Кракра“. Ще бъдат изградени и пешеходни надлези в участъка „Подвис“ и „Прилеп“, между „Владислав“ и „Сливница“,  и между „Цар Освободител“ и „Сливница“.  Ще се ползват и съществуващите подлези по трасето на целия бул. „Левски“, които ще бъдат основно ремонтирани.

Материалът Ремонтите на три булеварда приключват през април е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Да притоплим манджата

https://www.actualno.com/viewpoint/da-pritoplim-mandjata-news_667111.html

Случаят с Юлия Кръстева напомня на този с Владимир Трендафилов. И двамата са литератори, хора на словото. Само че Трендафилов реши да бяга пред вятъра и сам оповести своето младежко сътрудничество с ДС, за да не го наклепат медиите. И да го изкарат по-черен от дявола. И влезе в обяснителен режим как никога не е писал нещо съществено в своите доклади, не е доносничил срещу хора и е предоставял на висшестоящите оперативни работници само общи приказки. Като виден литературен критик той владее писан

Съветът по сигурността към правителството обсъжда случая "Скрипал"

http://econ.bg/Новини/Съветът-по-сигурността-към-правителството-обсъжда-случая-Скрипал-_l.a_i.759792_at.1.html

Съветът по сигурността към правителството се събира тази сутрин, за да обсъди случая "Скрипал" и да изслуша посланика ни в Руската федерация Бойко...

Калфин: Премиерът припозна вината на Москва по ”Скрипал”

http://www.struma.com/bulgariya/kalfin-premierut-pripozna-vinata-na-moskva-po-skripal_132318/

С привикването на посланика ни от Mосква на практика България, премиерът припозна вината на Русия за случая „Скрипал“.

Това заяви по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Привикването на посланика ни е по-слаб ход, отколкото експулсирането на чужди дипломати, но не е слаб дипломатически ход – има много по-меки дипломатически мерки. Това, което е важно за мен, е, че на практика България, премиерът припозна вината на Русия. Ние казваме: „Да,...

Продължава

Почти 7 часа гасиха пожара в Студентски град (видео)

http://www.struma.com/bulgariya/pochti-7-chasa-gasiha-pojara-v-studentski-grad-video_132317/

Близо 50 пожарникари и 5 пожарни автомобила са участвали в операцията по гасенето на пожара. Няма само пострадали хора, само материални щети.

Т.нар "блок на уравненията" в Студентски град, който се запали в четвъртък следобед, горя до късно през нощта.Заради огнената стихия се наложи евакуацията и на съседни сгради.

Близо 50 пожарникари с помощта на 5 пожарни автомобила и две механични стълби са били включени в борбата с пожара, която е продължила около седем часа,...

Продължава

Деси Банова и Росен Плевнелиев са сгодени

https://www.vesti.bg/lyubopitno/desi-banova-i-rosen-plevneliev-sa-sgodeni-6080832

Това съобщи лично Банова в ефира на NOVA тази сутрин в предаването на Гала "На кафе"

Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6789179

Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха (Видео)Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха. Това разкри самата тя в ефира на Нова телевизия. По думите й предложението е било много романтично и е дошло преди няколко месеца на едно от пътуванията във Виена. "Искам обаче да запазя подробностите за себе си", заяви Банова, като показа годежния си пръстен.

Отнеха 11-те деца на едно от най-многодетните български семейства! Правната помощ идва от Варна

http://budnavarna.bg/32364-otneha-11-te-detsa-na-edno-ot-naj-mnogodetnite-balgarski-semejstva-pravnata-pomosht-idva-ot-varna/

Варненски адвокат се заема да спасява едно от най-многодетните български семейства, което е от Русе. Това се наложило, след като социалните служби са отнели 11-те деца на Ивелина Зартова и Красимир Тодоров. Родителите обичат децата си и искат да се грижат за тях. Категорични са, че децата им са взети несправедливо.

Ивелина и Красимир са заедно от 19 години и имат 13 деца. При нелепи обстоятелства обаче загиват две от тях.

През 2014 г. готварската печка пада върху 3-годишния им син Мартин. Момченцето умира на място. Тогава заключението на социалните служби е, че става дума за нелеп инцидент.

През 2017 г. обаче умира и 40-дневната им дъщеря Любомира. В съобщението за смъртта една от версиите е недохранване, но категорична причина към момента все още не е изяснена.

Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство и възлага на следствието да разследва смъртта и на двете деца. Разпитите продължават вече осем месеца. Съмненията са както за небрежност от страна на родителите, така и за лекарска немарливост, проявена от личния лекар на децата.

Наскоро нова трагедия сполетяла семейството. В дома им в Русе на 28 януари избухва пожар и многолюдната челяд остава на улицата. Скоро след това наемат нова квартира.

На 19 февруари тази година социалните служители извеждат 11-те деца от семейството, като заявяват, че те са постоянно неглижирани от родителите, които не полагат достатъчно грижи за тях. За децата нямало достатъчно храна, хигиената била много лоша, а условията в дома на Ивелина и Красимир – мизерни.

Родителите обаче са категорични, че си гледат децата добре и се справят с грижите, въпреки че работи само бащата. Той е международен шофьор. Майката пък е домакиня и получава детски.

Според социалния доклад две от децата скачали на масата, едното се търкаляло, веднъж две се върнали с въшки от училище, играли си с огън, най-голямото на 17 години веднъж гледало малките. Дали това е достатъчно основание да се сложи клеймото „лоши родители“ обаче?

Варненският адвокат Петър Николов, нает да защитава правото на родителите да върнат децата си, смята, че мястото на децата е в семейството им.

източник: Варна24

Материалът Отнеха 11-те деца на едно от най-многодетните български семейства! Правната помощ идва от Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Започна заседанието на Съвета за сигурност към МС

http://dnes.dir.bg/news/zasedanie-ms-skripal-saveta-sigurnostta-27005719

Към 9,00 часа посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна в Министерски съвет, където ще бъде изслушан от Съвета по сигурността във връзка със случая "Скрипал".

Рейтингът на Доналд Тръмп леко се покачва

http://www.struma.com/bulgariya/reitingut-na-donald-trump-leko-se-pokachva_132316/

Това показват резултатите от две допитвания

Рейтингът на американския президент Доналд Тръмп се повиши леко според две допитвания, публикувани неотдавна. Това покачване може да се дължи на доброто състояние на икономиката на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Рейтингът на Тръмп се повишил от 35% на 42% в периода февруари-март, показва месечно допитване, изготвено за Си Ен Ен, и още едно проучване на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на обществените въпроси.

Управлението на икономиката си остава "силна...

Продължава

Временно е ограничено движението край Пазарджик в посока София на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6789150

Временно е ограничено движението край Пазарджик в посока София на АМ "Тракия"Временно движението се осъществява в активната лента при км 63 в посока София на автомагистрала "Тракия" поради ремонтни дейности. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" и призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена

"Джудас прийст" са номинирани за "Златни богове"

http://clubz.bg/66071-djudas_prijst_sa_nominirani_za_zlatni_bogove

Британските величия на тежката музика "Джудас прийст" са сред номинираните за наградите "Златни богове" на сп. "Метъл хамър", съобщи Контактмюзик. 

Роб Халфорд и компания ще се съревновават за отличието за най-добра британска група. В категорията са номинирани още "Крадъл ъв филт", "Ейлсторм", "Роло Томаси" и "Аскин Аликзандрия". 

С номинации за най-добра международна група са "Стоун сауър", "Тривиум", "Паркуей драйв", "Мерилин Менсън" и "Арч енеми".

Носителите на приза за най-добра група на живо ще бъдат избрани измежду "Сабатон", "Лакуна койл", "Конвърдж", "Кенибъл корпс" и "Солстафър". 

В категорията за музикално събитие на годината са номинирани фестивалите "Даунлоуд", "Блъдсток", "Тек-фест", "Чикаго оупън еър" и "Вакен". 

Водещ на "най-тежката" церемония в музиката ще бъде вокалът на "Хейтбрийд" Джейми Джаста. Отличията ще бъдат раздадени в Лондон на 11 юни.

БАН сама се хвана в лъжа за АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/actualno/ban-sama-se-hvana-v-lyja-za-aec-belene-news_667154.html

След само 22 години в България ще има приблизително 1 млн. души по-малко. Това сочи официално одобрената от правителството прогноза от Института за изследване на населението и човека при БАН. Прогнозата не е нещо учудваща ни най-малко, но е изключително важна, защото опровергава напълно глупостите, написани от БАН в платения от Българския енергиен холдинг (БЕХ) доклад по договора за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката). "В резулт

Израелски танк застреля фермер в Газа часове преди многохилядни протести

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/30/3155344_izraelski_tank_zastrelia_fermer_v_gaza_chasove_predi/?ref=rss


Фермер беше убит в Газа близо до границата с Израел, съобщиха палестинските гранични власти там, цитирани от "Ройтерс" и Би Би Си. Случилото се може да повиши напрежението в навечерието на Големия поход на завръщането - многохилядни палестински демонстрации, които трябва да започнат днес и да продължат седмици.<br /><br />Израелската армия потвърди инцидента с обяснението, че през нощта двама души се приближили до оградата (на границата) и започнали "да се държат...

504 домакинства от Варненско се включват в изследване на доходите и условията на живот

http://budnavarna.bg/32362-504-domakinstva-ot-varnensko-se-vklyuchvat-v-izsledvane-na-dohodite-i-usloviyata-na-zhivot/

снимка: Будна Варна

През март 2018 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2018”. Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток.
Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Домакинства, участвали за първи път през 2017 г. в изследването сега ще участват за втори път, а тези, които са участвали за втори път през 2017 г. ще участват за трети път през 2018 г. и т.н. до 6-и пореден път.
В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Игнатиево, Бяла, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, както и в селата: Аврен, Бенковски, Блъсково, Брестак, Булаир, Венелин, Генерал Кантарджиево, Генерал Киселово, Генерал Колево, Гроздьово, Доброплодно, Дръндар, Дъбравино, Езерово, Житница, Здравец, Лопушна, Момчилово, Нова Шипка, Партизани, Петров дол, Приселци, Разделна, Рудник, Снежина, Стефан Караджа, Тръстиково и Цонево.
В периода март – май 2018 г. 504 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в домакинствата анкетьорите ще се легитимират със служебни карти и предоставят писмо във връзка с изследването.
Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната. Те служат за изчисляване на индикатори за бедност и социално включване, които са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. През 2018 г. във индивидуалния въпросник на изследването е включен модул „Благополучие и жилищни затруднения“.
По данни на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, проведено през 2016 г. линията на бедност за област Варна e 307 лв. средно месечно на лице от домакинство. Относителен дял на бедните спрямо линията на бедност за област Варна е 26.6%.

Материалът 504 домакинства от Варненско се включват в изследване на доходите и условията на живот е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Храненето навън е по-вредно за здравето от домашно приготвената храна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6789164

Храненето навън е по-вредно за здравето от  домашно приготвената храна
Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на токсични химикали, наречени фталати, в сравнение с онези, които консумират домашно приготвена храна, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Фталати се съдържат в пакетирани и преработени храни. Учени от университета "Джордж Вашингтон" и Калифорнийския университет в Бъркли установиха,

Онколози създадоха медикамент, убиващ до 90% от раковите клетки

http://www.struma.com/lyubopitno/onkolozi-suzdadoha-medikament-ubivasht-do-90-ot-rakovite-kletki_132315/

Изследователи са установили, че в едно отровно растение има вещества, които са способни да се преборят с най-страшните заболявания - онкологичните, съобщава medikforum.ru

Изследванията в тази област са проведени от научни специалисти от Държавния медицински университет "В.И. Разумовски" в Саратов. Те въведоха ново лекарство, което се основава на отровно растение.

Учените са посочват, че големи дози от тинктура от растението могат да предизвикат слабителен...

Продължава

Кратки новини: Пристанището в Бургас е затворено заради мъгла

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155350_kratki_novini_pristanishteto_v_burgas_e_zatvoreno/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Пристанището в Бургас е затворено заради мъгла<br /><br />Бургаското пристанище беше затворено. До крайната мярка се стигна заради гъстата мъгла в града. Забранено е маневрирането на плавателни съдове във всички портове. Летището в Бургас обаче работи нормално.<br /><br />Двама души...

Откриват Мото-сезон 2018 на 31 март, хиляди мотористи ще окупират София

https://offnews.bg//obshtestvo/otkrivat-moto-sezon-2018-na-31-mart-hiliadi-motoristi-shte-okupirat-s-677743.html

Откриването на Мото-сезон 2018 се отлага за събота, 31 март, заради метеорологичните условия, съобщиха организаторите.

Очаква се хиляди мотористи да окупират центъра на столицата.

Организатори на най-голямото мото-събитие на годината са Sofia MC’s и Sofia Riders. То ще премине под надслов „Не на агресията на пътя” и ще се състои със съдействието на Столична община и СДВР. 

Датата беше сменена заради силния снеговалеж и ниските температури миналата седмица, но сега времето започна рязко да се затопля, а според прогнозите градусите в събота ще скочат до близо 20.

Организаторите припомнят също, че програмата за Откриването на Мото-сезон 2018 остава непроменена и при същите предварително обявени условия.

Още от 08.30 часа представители на Sofia Riders ще бъдат ВиП – паркинга на Sofia Ring Mall. Оттам те ще се отправят към храм-паметника „Св.Александър Невски”, за да се присъединят към останалите мотористи на площада.

В 10.00 часа започва официалната част на церемонията по Откриването на Мото-сезон 2018.

В 11.15 потегля внушително мото-шествие, което ще премине по маршрут: ул. „Оборище“, булевардите „Васил Левски”, ”Цар Освободител”, „Цариградско шосе”, „Алея Яворов”, „Никола Вапцаров”, ”Черни връх” и ”България” до пътен възел Бояна, където има акробатични номера на каскадьорите от шоуто „Полицейска академия”, майсторски стънт изпълнения на най-добрите състезатели в България и гонки по затворена отсечка на Околовръстен път. Вечерта ще завърши с афтърпарти на Sofia Riders в клуб „Грамофон”.

На прага на Мото-сезон 2018 организаторите отправят призив за повече толерантност, внимание и отговорност на пътя. Въпреки, че МВР отчита положителна статистика за ПТП-тата с мотористи през 2017-та, спрямо 2016, представителите на мотоклуб Gentlemen MC припомнят, че на пътя излизат „най-мобилните”, но в същото време „най-уязвими” участници в движението.

Организаторите призовават всички мотористи да преведат и машините, и себе си в изрядно състояние за Мото-сезон 2018, за да се избегнат нежелателни инциденти.

Освен в София, утре Мото-сезон 2018 ще бъде официално открит в още няколко града в страната, сред които Пловдив, Казанлък, Стара Загора и други.

Турска подводница и бойни кораби идват днес във Варна, отварят ги за посещение

http://www.moreto.net/novini.php?n=371687

От днес, 30 март до 2 април на посещение във Варна ще бъде група кораби от Военноморските сили на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на ВМС за Moreto.net. Подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) с командир капитан ІІ ранг Ерсой Акджа (CDR Ersoy Akca), патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) с командир капитан-лейтенант Емре Гьочмен (LT Emre Gocmen) и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) с командир капитан-лейтенант Мустафа Джомук (LT Mustafa Comuk) са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда-2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана.

Дъщерята на Сергей Скрипал вече е в съзнание и говори

http://www.struma.com/bulgariya/dushteryata-na-sergei-skripal-veche-e-v-suznanie-i-govori_132314/

Русия свиква на 4 април извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия

Състоянието на дъщерята на бившия шпионин Сергей Скрипал – Юлия, се подобрява бързо и вече не е критично, съобщиха от болницата, където тя се лекува.

Юлия и баща ѝ бяха приети в лечебното заведение, след като бяха изложени на нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Би Би Си цитира няколко източника, според които дъщерята на бившия шпионин е в съзнание и говори.

Бащата остава в критично, но стабилно състояние, казаха от болницата в Солсбъри.

Междувременно...

Продължава

Нова измама: Стари хора дават парите си, за да им увеличат пенсиите

https://www.actualno.com/society/nova-izmama-stari-hora-davat-parite-si-za-da-im-uvelichat-pensiite-news_667212.html

За нов вид измама съобщават от полицията. Оказва се, че възрастните хора дават всичките си спестявания, и то не само когато им ги поискат по телефона, а и на ръка, с надеждата пенсиите им да бъдат увеличени. "Изборът е на случаен принцип. Мошеникът преценява дали ще може да вземе от жертвата това, което иска да вземе. С много голяма словесна ловкост и добър външен вид тези хора съумяват да спечелят доверието на своите жертви и по този начин влизат и в техните домове", обяснява служите

Великденско ателие на открито на Велики четвъртък в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v4q4Y-8cP08/

29570933_2011075162546350_4637544630179409250_nЗа трета поредна година на Велики четвъртък 05.04.2018 г., Гражданска инициатива „Заедно за Поморие”, съвместно с Община Поморие, Обединение на жените социалистки в БСП, ПП Реформаторски блок, Ротари клуб –Поморие, Медико-диагностична лаборатория „Лина”, с помощта на деца, учители, художници  и читалищни дейци на гр. Поморие организират „Великденско ателие на открито , което ще се състои в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица”- от 11:00 часа и в двора на манастир „Св. Георги” – от 12:30 часа.

Заповядайте на Великденското  ателие на открито, за да се приобщим и  деца, и възрастни към традиционното за Възкресение Христово декориране на яйца в духа на най-светлия християнски празник – Великден!

Спекулират за продажба на Интер

https://offnews.bg//futbol/spekulirat-za-prodazhba-na-inter-677744.html

В Италия гръмна новината, че собственикът на Интер - китайската корпорация Сунинг Груп, търси начин да продаде клуба. Цената според "Кориере дела Сера" е 600 милиона евро.

Причината за отказа на азиатците от Интер е проблем с правилата на финансовия феърплей и неучастието на отбора в евротурнирите. Вчера договора си с Интер скъса техническият координатор на клуба Валтер Сабатини, а часове по-рано прочутият треньор Фабио Капело напусна другия отбор от орбитата на Сунинг Груп - китайския Тянсу Сунинг.

Стивън Жан, синът на собственика на Интер Жиндон Жан, побърза да отрече появилите се информации, че “Сунинг груп” смята да продаде клуба.

“Явно някои хора не разбират какво объркване внасят. Това няма да ни спре да продължим напред, да се борим и да разпространяваме синьо-черната страст из целия свят. Приятели интеристи, останете фокусирани, не позволявайте негативизмът да ни сломи.

Между другото, кой е готов за този уикенд? Знам че 60 000+ интеристи са!”, написа Стивън Жан в профила си в Инстаграм.

Манолова: Най-много жалби има срещу монополните дружества

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bc%d0%be%d0%bd/

34908 българи са потърсили съдействие от омбудсмана, като сред тях преобладават жалби срещу монополните дружества.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова. Преди това в парламента беше внесен нейният годишен отчет за работата на институцията през 2017 г.

На второ място по брой са жалбите за незащитени социални права – неизплатени заплати, проблеми с пенсионирането и трудова експлоатация. След тях се нареждат жалбите, свързани с изпълнителното производство. По думите на омбудсмана те намаляват сред успешната законодателна намеса срещу свръхправопомията на частните съдебни изпълнители.

Проблемите, свързани със свръхзадлъжнялост, са се увеличили. Според Мая Манолова българите все по-трудно плащат задълженията си към банки и лизингови компании.

През 2017 г. общият брой на жалбите е нараснал с 20%.

 

"Гардиън": Как визитата на Ким Чен Ун в Китай ще се отрази на преговорите с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789149

"Гардиън": Как визитата на Ким Чен Ун в Китай ще се отрази на преговорите с ТръмпПосещението на Ким Чен Ун в Китай - първото като лидер на Северна Корея (КНДР) - подкрепи сегашното му послание за ангажираност с международната общност. То отбеляза и нова стъпка в съюза между двете държави, но не се знае в каква посока е била тя, пише британският в. "Гардиън". Информацията от Пхенян се контролира толкова строго,

Генералният секретар на ООН: Идва нова Студена война

http://www.struma.com/bulgariya/generalniyat-sekretar-na-oon-idva-nova-studena-voina_132313/

Време е за предпазни мерки, за да се гарантира способност да се предотврати ескалацията, каза Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация, „сходна” на Студената война, предадоха световните агенции.

Той призова за взимане на предпазни мерки, но отбеляза, че ситуацията се различава от тази през Студената война в два аспекта.

Първият е, че сега има много повече участници в конфликтите, отколкото в ерата на две свръхсили. И второ, има по-малко установени канали за...

Продължава

Славчо Николов от Б.Т.Р. ще свири на Burgas Jam

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n4d9ohKim7A/

Един от най-добрите български китаристи – Славчо Атанасов от група Б.Т.Р., също потвърди своето участие на Burgas Jam 2018 , на 7 юли, на Морска гара в Бургас. Той е завършил Академията по музика в Грьонинген, Холандия. През 1993 г. става част от Б.Т.Р. През 2004 г. негови изпълнения са включени в албума “Големите китари на България”.

Първият хуманоиден робот кани световните лидери в дигиталната столица София

https://www.investor.bg/novini/261/a/pyrviiat-humanoiden-robot-kani-svetovnite-lideri-v-digitalnata-stolica-sofiia-258490/

Десетото юбилейно издание на Webit.Festival Europe ще бъде сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици

Солун без вода заради голяма авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789140

Солун без вода заради голяма аварияТрети ден вторият по големина гръцки град Солун е без вода заради голяма авария във водоснабдителната мрежа, съобщава в. "Та неа". От Солунското ВиК са уверили, че проблемът ще бъде отстранен днес до вечерта. Без вода е и централната болница Хипократ в града. Днес са затворени училищата в районите, където е прекъснато водоснабдяването.

Комисията пусна досието на Юлия Кръстева, вижте го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789109

Комисията пусна досието на Юлия Кръстева, вижте гоКомисията по досиетата започна да пуска оригиналите от досието на Юлия Кръстева. Тази седмица от комисията съобщиха, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. По-късно самата тя отрече тази информация.

Самоубийствен атентат в Либия със загинали и ранени

http://www.struma.com/bulgariya/samoubiistven-atentat-v-libiya-sus-zaginali-i-raneni_132312/

Най-малко осем души, включително цивилни, загинаха, а още осем бяха ранени снощи при самоубийствен атентат в Източна Либия.

Атентатор-самоубиец взриви колата си при заграждение, издигнато от силите, верни на маршал Халифа Хафтар на източния вход към град Адждабия, на 840 км източно от Триполи, каза за АФП генерал Фаузи ал Мансури, висш представител на местните сили за сигурност.

Петима души починаха при докарването им в болница малко след атентата, а трима от приетите...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 30 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-30-март_l.a_i.759789_at.1.html

"Cпopният зaĸoн зa гopивaтa въpви ĸъм пpoвaл" Tpи миниcтepcтвa излязoxa c oтpицaтeлни cтaнoвищa, cpeщy пpoeĸтa глacyвaxa и дeпyтaтитe oт...

Борисов: Няма да гоним руски дипломати засега, чакаме доказателства

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8/

 

Чакаме повече доказателства към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Използвахме Съвета с всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация“, обясни Борисов. По думите му извикването на консултации в дипломацията е практика.

От думите на Борисов се разбра, че смята за напълно достатъчна проява на солидарност гласуването на България в Съвета на Европейския съюз и в НАТО, които разкритикуваха Русия за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Това доведе до сериозен дипломатически скандал между Русия и Обединеното кралство. Великобритания изгони 23-ма руски дипломати като знак на солидарност редица други стани от ЕС, както и САЩ, направиха същото. От своя страна Русия предупреди, че ще предприеме същите ответни мерки, като вчера консулството на САЩ в Санкт Петербург беше затворено.

„Обръщаме сериозно внимание. Виждате и в съседно Косово продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър – не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион. Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания“, заяви Борисов.

Бойко Коцев също присъства на заседанието. Той е разказал какви са настроенията и какво се говори в Москва в последните дни.

Премиерът каза още, че трябва да се запази каналът за комуникация с Русия, което било и задача на България като председател на ЕС.

Борисов припомни, че посланикът на Европейския съюз в Москва е извикан за консултации за 4 седмици. Бойко Коцев ще се прибере в Русия след 8 април, тъй като имало откриване на „много важна изложба на Светлин Русев“.

Борисов отказа да коментира изказванията на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който от няколко дни настоява за „позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна“.

След решението на съвета лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави премиера за позицията му. По думите ѝ тя съвпада с предложението на левицата за „декларация в името на стабилността на Европа, спокойствието и сигурността на хората и на националния ни интерес“.

Сащата позиция изрази и президентът Румен Радев. Част от депутатите на ГЕРБ обаче коментираха, че ще настояват за изгонването на руски дипломати от страната.

Преди изявлението на Борисов в парламента БСП поиска да се приеме единна позиция, че България няма да гони руски дипломати. Това предизвика председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да припомни, че номинацията на Румен Радев за президент е дошла след консултации на лидера на БСП Корнелия Нинова с руския генерал от запаса Леонид Решетников.

 

 

18 % увеличение на парите за заплати в РЗИ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FVDqus4U8LY/

diana-savatevaСлужителите в Регионалните здравни инспекции, включително и тази в Бургас, вече ще получават  по-високи заплати. Средствата за персонал  от 1 януари до края на година се вдигат с  18 процента, става ясно от отговор на министър Кирил Ананиев на въпрос на народния представител  Диана Саватева, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас.

Чрез механизма на парламентарния контрол депутатът попита дали увеличението включва всички служители и на какъв принцип ще бъде определян процентът за всеки един от тях.

Зададох  този  въпрос,  тъй като  той ми бе поставен при срещи в моя избирателен район,  коментира народния представител от ГЕРБ-Бургас Диана Саватева. „Един здравен инспектор с образователна степен бакалавър получава около 530 лв. месечно – почти колкото е минималната заплата у нас, един старши инспектор или старши експерт средно около 570 лв. ,  а  лекар –  600-650 лв.  Работата в Регионалните здравни инспекции е изключително отговорна и напрегната, това в особена стенен се отнася за инспекциите по черноморското крайбрежие, които обслужват курортни зони с хотели и места за хранене със стотици хиляди клиенти от цял свят“,  подчерта народният представител.

Увеличение ще получат всички служители в администрацията в зависимост от поставената им годишна оценка за изпълнението на длъжността през предходната календарна година, до 15 процента в зависимост от поставената оценка, става ясно от отговора на министър Ананиев.

Увеличенията на индивидуалните основни месечни заплати се извършват със заповед на ръководителя на административната структура, издадена в 3-месечен срок след настъпване на обстоятелство, което дава възможност за извършване на увеличението,  уточняват от здравното министерство.

Следващата стъпка е директорите на РЗИ-ата да издадат съответните заповеди за увеличение.

От отговора става ясно също, че Министерството на здравеопазването е предприело действия по оптимизиране на функциите и задачите на РЗИ и въвеждане на единна система на работа в тях, тъй  като  анализът на структурата и числеността в отделните инспекции показва твърде различна практика по места.

Две трети от българите смятат, че са в добро здраве

http://www.struma.com/bulgariya/dve-treti-ot-bulgarite-smyatat-che-sa-v-dobro-zdrave_132311/

Около 66 процента от българите /или почти две трети/ дават "добра" или "много добра" оценка за здравето си като цяло, отчитат данни от анализ на Евростат.

Според анализа за самооценката на здравния статус на европейците през 2016 г., около 22 процента от сънародниците ни отчитат здравето си като "задоволително", а близо 12 на сто смятат, че са в "лошо" или "много лошо" здравословно състояние.

Според анализа, самооценката на...

Продължава

Райони на Варна без вода днес

http://budnavarna.bg/32360-rajoni-na-varna-bez-voda-dnes/

снимка: Будна Варна

По информация от пресцентъра на ВиК – Варна, днес без вода са следните райони на града:

– абонатите в района на ул. „Моряшка“ и ул. „Марагидик“ до около 17.00 часа.

– поради извършване на ремонтни дейности от фирма „Хидрострой“, без вода са и абонатите на част от Приморски парк до около 15.00 часа.

Материалът Райони на Варна без вода днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

H&M горяла непродадени дрехи за ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789137

H&M горяла  непродадени дрехи за ток “Евронюз” и “Бизнес таймс” изчислиха, че в края на 2017 г. залежалата стока е за $ 4,3 милиарда Шведският гигант в модната конфекция H&M има сериозен проблем с непродадени дрехи за $ 4,3 млрд. според данни за четвъртото тримесечие на 2017 г., съобщават “Евронюз” и “Бизнес таймс”. Дори електроцентралата във Вастерас,

Хиляди пяха с Б.Т.Р.

http://www.cross.bg/nevidimi-steni-nikolov-1571398.html

/КРОСС/ Албумът „Невидими стени" е на музикалния пазар Взривящо! Изумително! Впечатляващо! Б.Т.Р. изнесоха концерт на световно ниво, с висока класа и неподражаем стил. Зала 1 на НДК се оказа тясна, не само за зрителите, но и за емоцията им. В публиката, предимно от млади хора, имаше малки деца, тийнейджъри и почитатели на бандата от 25 години. Рокаджиите откриха концерта с втория, едноименен сингъл от албума „Невидими стени" и още при първите акорди, бяха бурно аплодирани. На десетата минута, зрителите бяха на крака и пееха песните, заедно с бандата, а на вълнуващите балади, имаше и танцуващи двойки. Трудно е да се каже, дали Б.Т.Р. взриви публиката или публиката взриви Б.Т.Р. И за всички скептици - младата, българска публика или поне тази на Б.Т.Р. е прекрасна. Илиян Диков направи изумително, соло изпълнение на барабани и беше бурно аплодиран през цялото време. Със същата сила, хората аплодираха и соловите изпълнения на китара на Славчо Николов и Иван Калфов, които демонстрираха и свирене на бас на четири ръце. Публика утихна, като в катедрала, при акустичните изпълнения, първото от което беше на песента „Ела" от новия албум, в акомпанимент на пиано - блестящият Ясен Велчев. Момчетата изпълниха 26 песни, от които 6 от новия албум „Невидими стени". След много аплодисменти и два биса, Б.Т.Р

Арестуваха сладкарка за пожара в Кемерово

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-sladkarka-pojara-kemerovo.html

Арестуван е генералният директор на Сладкарския завод в Кемерово. Това е компанията-собственик на търговския център в сибирския град, където при пожар загинаха 64 души, сред тях 41 деца, съобщи ТАСС, цитирана от БНР.

Лесбо скандал: Учителка с 20-годишен стаж спи с непълнолетната си ученичка

http://www.struma.com/lyubopitno/lesbo-skandal-uchitelka-s-20-godishen-staj-spi-s-nepulnoletnata-si_132310/

Нестандартен секс скандал избухна в руския град Боровичи, Новгород. Заместник-директорът на едно от местните училища Ирина И. е заподозряна, че има връзка с нейната ученичка в 10 клас Лиса, десетокласничка (името е променено), предава "Маш".

Самите влюбени не крият своите чувства. 17-годишната Лиса редовно публикува в социалните мрежи изповед, адресирана до любимата й учителка. Тя също така не остава по-назад и поства снимки как се прегръща с момичето. За капак в...

Продължава

Ким Чен-ун ще се срещне с президента на Южна Корея на 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371681

еверна и Южна Корея ще проведат на 27 април първата си среща на високо равнище от повече от десетилетие, предадоха световните агенции, цитирайки представители на южнокорейските власти. Те казаха, че разговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин ще се съсредоточат върху превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия.

Съзвездие от любими актьори в театъра в Дупница! Връчиха отличията "Златна монета" и "Златен печат", ето призьорите

http://www.struma.com/obshtestvo/suzvezdie-ot-lyubimi-aktiori-v-teatura-v-dupnica-vruchiha-otlichiyata_132309/

Обичаните от поколения българи актьори Антон Радичев, Славчо Пеев и Петър Калчев връчиха отличията "Златна монета" и "Златен печат" на призьорите в Дупница на тържество в салона на ОбДТ "Невена Коканова". За принос в образованието със уникалните монети бяха уважени ПГ „Христо Ботев” и СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Наградите се връчват от Съвета на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит,...

Продължава

България няма да гони руски дипломати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hKAczyc4JCs/

Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати, заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС.

Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът, цитира Кросс.

“Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

„Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия. Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа”, допълни Нинова.

Първи арест за трагедията в Кемерово

https://offnews.bg//sviat/parvi-arest-za-tragediata-v-kemerovo-677740.html

Арестуван е генералният директор на Сладкарския завод в Кемерово. Това е компанията собственик на търговският център в сибирския град, където при пожар загинаха 64 души, сред тях 41 деца, съобщи БНР.

На задържаната Юлия Богданова ще бъде повдигнато обвинение за нарушаване на противопожарната безопасност, довело до причиняване на смърт.

При пожар в търговския център в града на 25 март загинаха много хора. По официални данни жертвите са 64, а според жителите на града - над 400. Те твърдят, че властите умишлено укриват броя на жертвите, сред които има и много деца.

В Кемерово пристигна и президентът Владимир Путин. Граждански демонстрации поискаха неговата оставка. Протести имаше не само в Кемерово, но и в други градове.

29-годишна почина в Лондон, тухла паднала от строителен кран върху главата й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789117

29-годишна почина в Лондон, тухла паднала от строителен кран върху главата йЖителка на Лондон загина заради травма, получена от паднала на главата й тухла, съобщи „Скотланд Ярд“, предава Daily Mail. Инцидентът се е случил в района на Тауър-Хамлетс в източната част на британската столица. На главата на 29- годишната жена е паднал товар от тухли, който е бил преместван от строителен кран, предава Фокус.

Тръмп: Ще се изтеглим от Сирия много скоро!

http://www.cross.bg/trump-siriya-izteglim-1571397.html

/КРОСС/ "Ще се изтеглим от Сирия много скоро, наистина много скоро", тъй като предстои джихадистите от Ислямска държава да бъдат напълно разгромени, заяви президентът Доналд Тръмп в реч на митинг в Охайо. "Скоро ще превземем 100 процента от халифата, както го наричат. И ще се изтеглим оттам наистина скоро. Ще се върнем в нашата страна, където искаме да бъдем", обяви Тръмп, цитиран от Франс прес. Президентът направи това изявление часове след като говорителката на Пентагона Дейна Уайт каза пред журналисти, че "остава да се свърши много работа, за да се гарантира, че екстремистите са трайно разгромени" в Сирия. На въпрос за изказването на Тръмп говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт отвърна, че няма информация за план за изтегляне на САЩ от Сирия, нито за промяна в сегашната политика.    

Полицейски началник убил шофьор при челен удар е без обвинение

http://www.mediapool.bg/politseiski-nachalnik-ubil-shofyor-pri-chelen-udar-e-bez-obvinenie-news277423.html

Началникът на отдел Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев е предизвикал катастрофа, завършила със смъртта на другия шофьор. Към момента той е без повдигнато обвинение, а близките на загиналия се опасяват, че случаят може да бъде потулен. Причината - случаят не фигурира в сводките на МВР, а от полицията отказват информация за инцидента, с аргумента, че е от компетенциите на прокуратурата. Катастрофата е станала около 6 часа на 13 март в село Невестино, област Кюстендил. Росен Любенов, на 45 години, пътува към хлебопекарната си в селото. На завой колата му е ударена челно от джип, който навлиза в платното за насрещно движение. Зад волана е шефът на Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев. Росен Любенов е транспортиран в болница с множество тежки травми. Въпреки усилията на лекарите на 26 март мъжът умира. "Много беше натрошен - прешлени, ребра, крака...Воланът му беше върху краката. Не му стигаше въздух в белия дроб", разказа вдовицата Милена Любенова пред Нова телевизия. "Тате беше толкова добър човек. Въобще не заслужаваше тези неща, които му се случиха", каза  дъщерята на загиналия Кристина. "Има следствено дело, има следствена тайна. Не мога да коментирам", заяви шефът на Криминална полиция Захари Захариев. При огледа е установено, че полицаят е нарушил правилата за движение. Настилката е била мокра, а Захариев е шофирал с несъобразена скорост. На завой джипът му е навлязъл в насрещното и е ударил челно колата на Любенов. В кръвта на виновния шофьор не е открит алкохол, пише в протокола на КАТ от катастрофата. Въпреки установените факти до момента на полицейския началник не са повдигнати обвинения. Причината – чакат се още експертизи. Близките на загиналия се опасяват, че случаят може да бъде потулен, защото Захариев е облечен във власт, въпреки че охранителна камера е записала катастрофата. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че се чакат резултатите от автотехническата експертиза, която трябва да покаже с каква скорост е шофирал Захариев. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по случая е преместено от Кюстендил в София. МВР също прави проверка на трагичния инцидент. Не стана ясно дали Захари Захариев продължава да ходи на работа или временно е отстранен, до приключване на разследването по случая.  

Община Банско с нови улеснения при заплащането на местните данъци

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-bansko-s-novi-ulesneniya-pri-zaplashtaneto-na-mestnite-danuci_132308/

Местните данъци и такси, дължими към община Банско, вече могат да се заплащат и чрез системите на ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ. Местните налози към планинската община вече могат да се плащат онлайн през касите на ИЗИПЕЙ в страната и през интернет системата ИПЕЙ от целия свят. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или БУЛСТАТ-а на фирмите.

Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията в ИПЕЙ е...

Продължава

Катедралата се нуждае от спешен ремонт

http://budnavarna.bg/32358-katedralata-se-nuzhdae-ot-speshen-remont/

снимка: Будна Варна

Вторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт. Над половин милиона лева са необходими за обновяването на катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Основният проблем е в покрива на катедралата, който при всеки дъжд тече, водата се просмуква в стените и руши уникалните стенописи на храма. До този момент митрополията, с помощта на местната община и финансов благодетел, са осигурили около 2/3 от сумата за ремонт. За останалите пари ще се разчита на даренията от миряни.

Построен преди повече от 130 години и с камбанария, която се издига на близо 40 метра, катедралният храм е една от емблемите на Варна.

Основен ремонт на покрива обаче не е правен от 40-те години на миналия век. 70-годишните стенописи, дело на руския художник Николай Ростовцев, са в огромен риск, макар да са реставрирани преди 15-тина години.

Храмът е паметник на културата и в момента от митрополията подготвят документите за ремонта. Успоредно с това върви и кампания за осигуряването на средствата.

До момента от кампанията са осигурени около 80 хиляди лева. Ако нужните средства бъдат събрани следващите месеци, ремонтът на храма ще се извърши през това лято.

Материалът Катедралата се нуждае от спешен ремонт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Армията ни е готова за падането на „Тянгун 1“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/armiiata-ni-e-gotova-za-padaneto-na-tiangun-1-2088059

Специализираните химически модули на Българската армия са взели необходимите мерки за реакция в случай, че китайската космическа станция "Тянгун 1" се разбие и отломки от нея паднат на територията на България. Това заяви вицепремие

Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден

https://www.actualno.com/society/ne-se-ochakva-poskypvane-na-jajcata-za-velikden-news_667209.html

Не се очаква поскъпване на яйцата преди Великден. Това потвърди Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. Ще има и достатъчно български яйца на пазара за предстоящите празници. "Поскъпване на българските яйца по празниците не се очаква. Няма основания за това", каза той. Гълъбов напомни, че обичайно преди Великден търсенето се повишава. Но това няма да повиши цените, смята той, цитиран от Дарик. Няма да има и проблем с доставките на български яйца, тъй като има достатъчно к

Случаят "Скрипал", повиши напрежението между Запада и Кремъл до най-висока точка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789107

Случаят "Скрипал", повиши напрежението между Запада и Кремъл до най-висока точкаСАЩ си запазват правото на ответна реакция срещу предприетите вчера руски мерки, аналогични на санкциите, наложени на Москва в понеделник от Вашингтон и западни страни във връзка с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри, пише френският в. "Паризиен". Според говорителката на Държавния департамент на САЩ експулсирането на

Задържаха двама мъже за боя на студентката в София

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-dvama-maje-boia-studentkata-sofiia.html

Полицията в София задържа двама младежи (на 21 и 29 години), заподозрени в нападение и побой над 21-годишната студентка, открита в ранните часове на 22 март в тежко състояние.

Търсят работници за летния сезон

http://budnavarna.bg/32356-tarsyat-rabotnitsi-za-letniya-sezon/

Туристическият бизнес по Северното Черноморие усилено набира кадри за новия сезон. В тази все по-трудна задача помагат и от Агенцията по заетостта във Варна, които организираха поредната борса в морския град. Над 30 фирми търсят близо 500 мотивирани и подготвени кандидати за различни позиции.

През последните две години за туристическия бранш става все по-трудно да намери персонал за активния летен сезон. За това и свободните работни места се обявяват още през февруари.

Божидар Михайлов, дир. на Агенцията по заетостта-Варна: „Камериери, сервитьори, барани, помощник-готвачи, работници в кухня. Пиколата малко на по-късен етап ги взимат. В момента гледат да оформят основните групи за длъжностите свързани с разконсервирането на хотелите, почистването, така че основно там са насочени усилията на хотелиерите.“

В този хотел предлагат целогодишна заетост и въпреки това все по-трудно намират квалифицирани кадри.

Стотици хора посетиха борсата в търсене на най-добрия баланс между работа и заплащане.

От туристическия бранш са категорични, че ако не успеят да намерят кадри у нас, ще наемат от чужбина. Най-често хотелиерите спасяват сезона с хора от Молдова и Украйна.

източник: БНТ

Материалът Търсят работници за летния сезон е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Каракачанов: Ако паднат отломки от китайската станция в България, в никакъв случай не...

https://petel.bg/Karakachanov--Ako-padnat-otlomki-ot-kitayskata-stantsiya-v-Balgariya--v-nikakav-sluchay-ne---__257757

Снимка Булфото Няма реална опасност, не трябва да се изпада в излишна паника. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов въ...

Катедралата се нуждае от спешен ремонт

https://petel.bg/Katedralata-se-nuzhdae-ot-speshen-remont__257760

Снимка Булфото Вторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт. Над половин милиона лева са необходими за обновяването на кате...

Цветанов си знае неговото – солидарност към Великобритания

https://petel.bg/TSvetanov-si-znae-negovoto-----solidarnost-kam-Velikobritaniya-__257761

Снимка: Булфото, архив "Нека да кажем, че днешното решение на министър-председателя е на база решението на съвета, информацията която е о...

Зловеща находка в Гулянци

https://petel.bg/Zloveshha-nahodka-v-Gulyantsi__257762

Снимка Булфото Екип от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението /РСПБЗН/ в Гулянци е открил затрупана жена от пад...

Цветанов хвърли тежко обвинение: Румен Радев обслужва чужди интереси

https://petel.bg/TSvetanov-hvarli-tezhko-obvinenie--Rumen-Radev-obsluzhva-chuzhdi-interesi__257763

Румен Радев определено обслужва чужди интереси, но не и да защитава националните интереси. Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ ...

Вежди Рашидов мъдро: Какво ни носи война с Русия? Да не сме пудели, които лаят в глутницата?

https://petel.bg/Vezhdi-Rashidov-madro--Kakvo-ni-nosi-voyna-s-Rusiya--Da-ne-sme-pudeli--koito-layat-v-glutnitsata-__257764

Снимка Булфото Ние нямаме проблем с Русия, какво ни носи тази война, заяви емоционално пред Канал 3 депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Така ...

Зрелищно видео: Най-смелият шофьор на камион

https://petel.bg/Zrelishhno-video--Nay-smeliyat-shofor-na-kamion__257765

Видеозапис, заснет на планински път южно от китайския град Чунцин, документира едно от най-страховитите изпълнения с камион. Водачът на ц...

Полицията в Силистра разследва причините за намерен на улицита починал мъж

https://petel.bg/Politsiyata-v-Silistra-razsledva-prichinite-za-nameren-na-ulitsita-pochinal-mazh__257766

Снимка: Булфото Полицията разследва причините за смъртта на 56-годишен мъж, съобщиха от ОД на МВР в Силистра. Трупът е намерен на една...

Дигиталните валути преживяха нов тежък удар

https://petel.bg/Digitalnite-valuti-prezhivyaha-nov-tezhak-udar__257767

Дигиталните валути преживяха нов тежък удар по време на търговията в четвъртък, като поредните агресивни разпродажби причиниха намаляв...

Днес! Сесия на ОБС Благоевград! Общински съвет избира омбудсман и почетни граждани на Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/dnes-sesiya-na-obs-blagoevgrad-obshtinski-suvet-izbira-ombudsman-i_132307/

На редовната си пресконференция вчера Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков запозна журналистите с дневния ред на предстоящата редовна сесия днес.

Заседанието ще започне с официален с отговор на кмета Камбитов, на питане на общинския съветник Злата Ризова. Питането е във връзка с издадена заповед № 89 от 23 януари 2018г, с която се внасят разяснения по повод измененията в Наредбата за определяна и администриране на местните такси и цени на услуги на територията...

Продължава

Илияна Йотова: Правилна стъпка е отзоваването на българския посланик в Москва

http://www.cross.bg/rysiya-iiotova-vitzeprezidentut-1571396.html

/КРОСС/ Като правилна стъпка определи вицепрезидентът Илияна Йотова отзоваването на българския посланик в Москва. В студиото на "Денят започва" тя коментира, че в разгара на световната дипломатическа криза политиката на малките стъпки е най-подходяща и че страната ни има шанс да бъде посредник в отношенията между Русия и Запада. "Скандалът "Скрипал" влоши още отношенията между Запада и Русия. В медиите се появи информация, че над половината свят е против Русия на Путин. Ние отзовахме посланика си от Москва. Това ли е правилната реакция? Определено да. Ще започне и Съветът по сигурност към Министерски съвет, надявам се тази позиция да бъде препотвърдена", каза Йотова. Според нея България в момента има уникален шанс да запази възможността за посредническа роля от тук нататък, зад а видим как ще се развият събитията. По нейно мнение балансиращата роля, която имаме в момента е най-добрата. Гоненето на дипломати не е прецедент, при най-различни кризи това е една мярка, която би могла до доведе и до по-тежки санкции. Може би за първи път така масово се раздели светът на две групи, което прави и ролята на България още по-ценна, смята вицепрезидентът. Аз не бих влизала в шпионски сюжет, а по-скоро като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси както в Европа, така и в света, да видим страните, които застанаха твърдо, да видим, че това страни не само от ЕС, от Международната общност, коментира още тя

В името на бизнеса - белгийци и турци се "обвързаха" в Русия

http://clubz.bg/66070-v_imeto_na_biznesa_belgijci_i_turci_se_obvyrzaha_v_rusiq

Най-големият пивовар в света - белгийската компания ИнБев (AB InBev), съобщи за приключване на сливането на предприятия в Русия и Украйна с Anadolu Efes, най-голямата компания за бира в Турция. Компаниите получиха всички одобрения от държавните органи на Русия и Украйна и сключиха обвързващи споразумения.

Сливането е с по равни дялове от двете, така че новата компания AB InBev Efes ще разполага с 11 пивоварни и три фабрики за малц в Русия и три пивоварни в Украйна. Сред марките, които щ произвежда, са както международни, така и местни бири: Spaten, Corona Extra, BUD, Velkopopovický Kozel, Miller Genuine Draft, Hoegaarden, "Старый мельник из бочонка", "Клинское".

Сливането ще позволи на компанията да гарантира растеж и да заеме водеща позиция в Русия и Украйна, казва президентът на AB InBev Efes Дмитрий Шпаков.

AB InBev и Anadolu Efes обявиха намерението да слеят местните си бизнеси през август 2017 г. Тогава беше обявено, че общия пазарен дял на двете компании в Русия надхвърля 27%, според компанията Nielsen. С такъв дял компанията може да претендира за второ място на руския пазар след "Балтика" (част от Carlsberg).

Това сливане е резултат от глобалната сделка за $106 млрд. за закупуване на конкурента на AB InBev - британската SABMiller. В резултат на тази сделка AB InBev взе 24% от акциите на Anadolu Efes, а SABMIller получи дял в замяна на своя руски бизнес, когато го обедини с активите на турската група в този регион. 

Haй-гoлямaтa в cвeтa пивoвapнa ĸoмпaния Аnhеuѕеr-Вuѕсh ІnВеv бe cъздaдeнa пpeз 2008 г. cлeд cливaнeтo нa бeлгийcĸaтa ІnВеv и aмepиĸaнcĸaтa Аnhеuѕеr-Вuѕсh. Πpeз oĸтoмвpи 2016 г. АВ ІnВеv зaвъpши пoглъщaнeтo нa бpитaнcĸaтa ĸoмпaния ЅАВМіllеr.

Десетки се редят на опашка за поклон пред чудотворна икона на Богородица

http://budnavarna.bg/32354-desetki-se-redyat-na-opashka-za-poklon-pred-chudotvorna-ikona-na-bogoroditsa/

Десетки миряни във Варна изчакват търпеливо да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Всеки ден в Катедралния храм „Успение Богородично“ в морската столица има опашки от вярващи, които искат да се докоснат до светинята, пренесена от град Ананиев в Одеска област на Украйна.

Припомняме, че чудотворната икона беше посрещната в митрополитската катедрала „Успение Богородично“ на 24 март в навечерието на Богородичния празник Благовещение лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Очаква се светинята да остане за поклонение до Възкресение Христово.

В словото си владиката отбеляза, че за втори път в кратко време в пределите на Епархията посрещаме чудотворна икона от Балтска и Ананиевска епархия. Неотдавна бе посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица „Одигитрия Байталска“.

Богородица „Скоропослушница“ е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. вмчк Пантелеймон“ и е била осветена в Дохиарската света обител. Там още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на „Скоропослушница“.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност окачени пред иконата.

Жителите и гостите на град Варна също имат възможност да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество пред Бога. „Нека по молитвите на Пресвета Богородица Бог да помага на всички нас и да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи“, призовават от Варненската и Великопреславска митрополия.

източник: Морето.нет

Материалът Десетки се редят на опашка за поклон пред чудотворна икона на Богородица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нанков: Получихме неочаквана подкрепа за довършването на АМ Хемус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789089

Нанков: Получихме неочаквана подкрепа за довършването на АМ ХемусВчера получихме неочаквана подкрепа за довършването на АМ Хемус. Само 3 дни след като дадохме старт на изграждането на участъка от Ябланица до Боаза, партия “Да, България” стартира Кампания за построяването на АМ Хемус. И организира петиция. Това написа министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в личния си профил във

Как освободителите ни освобождават от... себе си

http://clubz.bg/66069-kak_osvoboditelite_ni_osvobojdavat_ot_sebe_si

бгнес русия след референдума 06

Българите одобряват все по-малко Русия и все повече Европейския съюз (ЕС) и НАТО - това е изречението, което описва най-кратко публикуваното изследване на обществените нагласи от “Алфа рисърч”. Това се случва няколко седмици след като руският патриарх Кирил остро нападна президента Румен Радев, а и всички българи, че не отдавали достатъчно почит на Русия за освобождението от 1878 година. Малко след това телевизионните кадри от преизбирането на Владимир Путин за президент върнаха българите години назад, когато се гласуваше масово, под строй и безалтернативно.

Изследването е приключило на 24 март, т.е. след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, и след като Великобритания обвини Русия и изгони 23 нейни дипломати.

Ако погледнем данните от подобни социологически изследвания за няколко години назад, забелязваме и други съвпадения със значими политически събития. Така ни просветва: българите започват да харесват по-малко Русия, когато усетят неуважение, когато ситуацията там започне да ги плаши и когато Москва е силно конфронтирана със Запада, т.е. ЕС и НАТО, към които принадлежи България.

От Крим насам

Традиционно българите са най-приятелски настроени към Русия, и в това отношение нито една от страните от ЕС не може да ѝ прави конкуренция. Историческите наслоения са факт, езиковата и религиозна близост също помагат за това. Данните обаче показват, че тази величина не е непроменлива. Преди 10 години, когато страната тъкмо се бе присъединила към ЕС, одобрението за съюза бе само 38% (цитираните данни тук и по-надолу са на “Алфа рисърч”). Макар и с временни спадове, след това то неизменно се покачи. Преди пет години подкрепата за НАТО също бе 38%. Но веднага, след като Русия незаконно анексира Крим през март 2014 г., българите рязко повишиха доверието си в ЕС и НАТО.

Какво се случи ли? Видяха неуважение към международно признатите граници, уплашиха се от агресивното поведение на Русия и усетиха засилената конфронтация между Москва и Запада. Тогава се обърнаха по-силно към своето семейство - ЕС и НАТО. Година по-късно на директен въпрос дали България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, или да е част от блок около Русия, резултатът бе две към едно в полза на западната ориентация.

Несигурност и дезинформация

След 2015 г. одобрението към Русия започна да се покачва, достигайки 66%, а това към ЕС и НАТО беше съответно 50% и 38%. Какво се случи тогава ли? Европа бе изправена пред мигрантска криза, която разделението в Съюза изостри още повече. Европа обаче бе залята от вълна на дезинформация, произвеждана и режисирана от Кремъл - забрана на кръщенета, задължителни гей бракове, еврейски заговори и цялата палитра от лъжи. Европа дълго време неглижираше тази дезинформационна атака - чак до последната година, когато вече проблемът бе признат на най-високо равнище, а отделни държави дори започнаха разследвания за конкретни случаи на намеса в изборния си процес. На този фон ерозията в одобрението към западните институции и напомпването на имиджа на Русия изглеждат закономерен резултат.

И след това изведнъж, само в рамките на една година, картината рязко се промени: подкрепата за Русия спада с цели 10 пункта - от 66 на 56 процента, а тази за ЕС скочи от 50 на 58%. Одобрението за НАТО също върви нагоре - от 38 на 44%. Какво се случва сега ли? Отново тези три неща, които излъчва Русия: неуважение, заплаха и конфронтация. В продължение на една година Путин обяви българската азбука за македонска, Захарова приписа спасяването на българските евреи на Съветската армия, а патриарх Кирил обиди българите, че не почитали достатъчно Русия. В последните седмици българите видяха кадри от изборите в Русия, които им напомнят едни отминали и нежелани от мнозинството времена. А отравянето на Скрипал и демонстративния отказ на Москва да съдейства на разследването доведоха до конфронтация тип “Студена война”. Разделението е видимо - от едната страна е почти целият демократичен свят, от другата Русия е сама. А българите нямат съмнение към кой свят принадлежат.

Общото между всички тези събития е, че те са предизвикани от Москва. Така стигаме до парадокса, че освободителите, каквито са руснаците в народната памет, сами правят всичко възможно да освободят българите... от себе си.

Дойче веле.

Тръмп: Скоро се изтегляме от Сирия

https://frognews.bg/svqt/tramp-skoro-iztegliame-siriia.html

”Ще се изтеглим от Сирия много скоро, наистина много скоро”, тъй като предстои джихадистите от Ислямска държава да бъдат напълно разгромени, заяви президентът Доналд Тръмп в реч на митинг в Охайо.

Ердоган продължава с отвличанията на гюленисти: МИТ прибра 6 учители от Косово

https://offnews.bg//sviat/erdogan-prodalzhava-s-otvlichaniata-na-giulenisti-mit-pribra-6-uchite-677737.html

Косовската полиция арестува шест турци, работещи за местни училища и ги предаде на турските власти, съобщават световните медии.

Анадолската агенция съобщава, че турската разузнавателна агенция МИТ е използвала частен самолет, за да закара задържаните лица обратно в Турция и че те са предадени на съдебната власт.

Медиите в Косово определят акцията като "отвличане".

Вината на арестуваните е, че са от училищна мрежа, която принадлежи на Фетулах Гулен, духовникът когото Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Гюлен, който от години живее в САЩ, отрича да има участие в опита за свалянето на турския диктатор.

Според официалната турска информационна агенция шестимата са "предполагаеми членове на организацията ФЕТО" и са арестувани "след операции срещу клона на терористичната група на Балканите".

Турската полиция твърди, че има доказателства за това как те набират средства на Балканите и предполага, че са се опитвали да привлекат други последователи на духовника Гюлен. Друго допускане е, че участвали в конспирация за сваляне на турското правителство.

От косовското вътрешно министерство заявиха, че на арестуваните са отнели разрешенията си за пребиваване в страната, без да посочват причина.

Местното законодателство допуска ведомството да отмени разрешенията за пребиваване при заплахи за сигурността, престъпления, увреждане на обществения морал и правата на човека.

Десетки ученици от училищата в Гюлен в страната протестираха в центъра на Прищина, призовавайки за освобождаването на шестимата.

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви в изявление, че не е бил информиран за полицейската операция и че се опитва да разбере "конституционните и правни основания на това действие и неясните неща за него".

Харадинай свика спешно заседание на кабинета си. Той поиска от ръководителите на разузнавателните агенции и полицейските служби, министрите на вътрешните работи и правосъдието да съобщят защо властите са отменили разрешенията на шестимата турци и защо са арестувани и депортирани "спешно и тайно".

Президентът Хашим Тачи също беше "разочарован от това как нашите съответни институции" не успяха да защитят чуждестранните граждани, работещи в Косово, добавяйки, че той научил за това след ареста.

Кметът на на Каварна: Плаж "Болата" трябва да бъде включен в защитена местност "Степите"

https://www.actualno.com/dobrich/kmetyt-na-na-kavarna-plaj-bolata-trjabva-da-byde-vkluchen-v-zashtitena-mestnost-stepite-news_667207.html

Плаж „Болата“ трябва да бъде включен в защитена местност „Степите“, за да бъде съхранен природният обект. Това каза кметът на община Каварна Нина Ставрева. Тя уточни, че досегашната безстопанственост на плажа води до липса на сигурност за всички плажуващи. Идеята плажът да бъде изваден от територията на резерват „Калиакра“ и да бъде включен към местността „Степите“, ще го постави под юрисдикцията на Министерство на

Двама мъже са задържани за побоя на студентка на 22-ри март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789096

Двама мъже са задържани за побоя на студентка на 22-ри мартПолицията в София задържа двама младежи (на 21 и 29 години), заподозрени в нападение и побой над 21-годишната студентка, открита в ранните часове на 22 март в тежко състояние. Тогава стана ясно, че младата жена е била нападната с цел грабеж, а извършителите са имали пистолет. При обиските им през изминалата нощ е намерено и оръжие,

Нови арести за трагедията в Кемерово

http://clubz.bg/66068-novi_aresti_za_tragediqta_v_kemerovo

Нови обвинения ще бъдат повдигнати за трагедията в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово, която по официални данни отне живота на 64-ма души, 41 от които деца.

Днес беше арестувана генералната директорка на компанията собственик на компекса в Кемерово Юлия Богданова, съобщи "Интерфакс". Домът й е обискиран и скоро ще й бъде предявено обвинение за нарушаване на изискванията за пожарна безопасност, довели до смъртта на две и повече лица, заяви представителката на следствения комитет Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Според разследването Богданова е получавала нееднократно сигнали за дефектите на противопожарната система в сградата, но подчинените й твърдят, че винаги ги игнорирала.

Обвинения ще бъдат повдигнати и на ръководителката на държавната инспекция по строителен надзор в Кемерово, съобщи Нюз.ру. Танзиля Комкова ще бъде обвинена в злоупотреба с правомощия.

Според разследващите тя не е предприела мерки, за да спре експлоатацията на сградата, в която се помещава търговският център, въпреки че е била построена без съотвените разрешения. Комкова ще бъде обвинена и в корупция. Заплашват я до 10 години затвор.

Комкова е назначена за ръководител на държавната инспекция по строителен надзор от губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев през септември 2010 г.

Граждани на Украйна отдадоха почит на жертвите на трагедията.

По-рано стана ясно, че по време на пожара вратите на киносалона, където имало много деца, били блокирани, а системата за безопасност в цялата сграда на практика не е функционирала.

Системата за оповестяване след получаване на сигнал за пожар е била отключена от частен охранител. Повечето хора от персонала са избягали, като са оставили на произвола родителите и децата. Първи са избягали тези, които е трябвало да отговарят за сигурността, за организацията на евакуацията, разказа шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин. 

Досега обвинения са повдигнати на петима души - на мениджъра на търговския център Надежда Судьонок, на директора на компанията, отговорна за пожарната безопасност на "Зимна вишна", Игор Полозиненко, на служител на фирмата, пряко отговорен за изправността на противопожарната аларма, на служител на частна охранителна фирма и на техническия директор на компанията собственик на "Зимна вишна" Георгий Соболев. И петимата са в ареста.

Възпоменателно шествие в столицата на Чечения Грозни.

Междувременно руските медии съобщиха, че Кремъл няма да уволни Тулеев, чиято оставка беше поискана от близките на загиналите при пожара. Той не отиде на мястото на трагедията с аргумента, че кортежът му ще предизвика задръстване. Руският президент Владимир Путин заяви, че преди да се решава въпросът за оставки, трябва да се установят виновните.

Тулеев и заместниците му са дарили еднодневните си надници на семействата на 7 от загиналите при пожара, съобщи сайтът на кемеровската администрация. Властите отчетоха, че по сметките на близките постъпват дарения от трудови колективи, търговски фирми и граждани от Русия и от цял свят и до момента в благотворителната сметка са събрани 24.3 млн. рубли (около 341.4 хиляди евро).

Атаките в социалните мрежи идват от Украйна и Турция

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, опроверга вчера слуховете за повече от 64 жертви при пожара в Кемерово. Според различни твърдения цифрата на загиналите достигала близо 300 души.

"Естествено в емоционална среда много бързо се разпространяват слуховете, че загиналите са много повече. Клюките от уста на уста са обичайни при трагични ситуации. Не мина и без мошеници", заяви Песков на среща със студенти. "В социалните мрежи имаше атаки, лесно установихме откъде идват – от Украйна и от Турция."

Той се опита да оправдае изказванията на губернатора с "мъка и емоции" и призна, че на площада в Кемерово е имало над 2000 души протестиращи заради трагедията. Тулеев обвини протестиращите, че са политически мотивирани.

"Путин е много конкретен и прагматичен лидер. Ако му задават въпроси, той се запознава и дава обещания. Той е много далече от популизма. С тълпа от няколко хиляди души човек не може да говори в стила на Путин“, обяснява Песков според стенограмата от разговора, публикувана от "Ехото на Москва".

Той добавя, че президентът е отишъл в моргата и е говорил с инициативната група, която бе пусната да провери броя на жертвите след слуховете, че са много повече от официално обявените 64. Има обаче десетки хора, които все още се издирват.

"Метъл за смет 4" тръгва днес от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371693

Българската метъл банда GRIMAZE отново тръгва на турнето "Метъл за смет". Четвъртата обиколка с концерти и почистване започва днес от Варна и ще премине през още осем града. Чувалите и ръкавиците се осигуряват от бандата.

Стивънс срещу Остапенко е финалът на турнира в Маями

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155340_stivuns_sreshtu_ostapenko_e_finalut_na_turnira_v_maiami/?ref=rss


Шампионката от US Open Слоун Стивънс ще се изправи срещу носителката на трофея от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко във финала на тенис турнира в Маями. Двубоят е в събота вечерта, а двете ще играят за пръв път помежду си.<br /><br />Стивънс се класира за първия си финал от US Open насам, след като направи обрат срещу двукратната шампионка в Големия шлем Виктория Азаренка. 25-годишната американка се наложи с 3:6, 6:2, 6:1 за два часа и девет минути игра.<br /><br...

8 месеца условно за 23-годишен варненец, опитал се да подкупи полицаи

http://budnavarna.bg/32352-8-mesetsa-uslovno-za-23-godishen-varnenets-opital-se-da-podkupi-politsai/

снимка: Будна Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 22-годишния Алекси А., който предложил подкуп на двама полицейски служители от III РУ на МВР – Варна, за да не извършат действия по служба.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Делото беше гледано по процедурата за съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна признават изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства за тях.

В пледоарията си по същество представителят на ВОП помоли съда да признае подсъдимия за виновен като му наложи наказание около една година и три месеца лишаване от свобода, което да бъде редуцирано с една трета и съответно да бъде отложено с подходящ изпитателен срок, както и наказание глоба в размер на около 500лева.

На 17 март тази година Алекси се движел с автомобил, по ул. „Акад. Курчатов“ в близост до зеленчуковата борса. Намиращият се в близост полицейски патрул забелязали, как водачът на автомобила в един момент рязко увеличил скоростта, като при маневра „десен завой“ за да продължи по ул. „Под игото“ се качил на тротоара.

Това накарало служителите на МВР да последват автомобила, за да извършат проверка на водача. Те установили, че подсъдимият не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен. Алекси бил помолен от органите на реда да изчака идването на екип на „Пътна полиция“ за съставянето на акт за установяване на административното нарушение.

Докато полицаите изчаквали в служебния си автомобил идването на екипа, подсъдимият почукал на стъклото и се обърнал към двамата полицаи с думите „Да дам някой лев да се почерпите и да ме пуснете, че бързам“.

След като служителите отказали парите, Алекси отворил вратата на полицейския автомобил, седнал на задната седалка и хвърлил 40 лева и 50 евро. Парите паднали до лоста на ръчната спирачка. Виждайки това, полицаите веднага слезли от автомобила и разпоредили на подсъдимия да слезе, като му поставили белезници. Докладвали за случилото се на оперативния дежурен на III РУ – ОД на МВР гр. Варна, като запазили местопроизшествието до пристигането на разследващите за извършването на оглед.

Варненският окръжен съд призна Алекси А. за виновен и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, което редуцира с 1/3 т.е. 8 месеца, като отлага изпълнението на наказанието с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 400 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.

Материалът 8 месеца условно за 23-годишен варненец, опитал се да подкупи полицаи е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Задържаха двама за побоя на студентка в София

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-studentski-grad-27005615

Двама мъже - на 21 и 29 години, са задържани от столичните криминалисти за нападението и побоя на 21-годишна студентка в "Студентски град", съобщи БНР.

Илияна Йотова видя уникален шанс за България по случая "Скрипал"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155339_iliiana_iotova_vidia_unikalen_shans_za_bulgariia_po/?ref=rss


България има уникален шанс и той е да запази посредническата си роля. Имаме най-добрата роля - на балансьори. Това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова след динамичните събития по света в последните дни. Редица страни изгониха част от руските дипломати на своя територия в знак на солидарност с Великобритания, на чиято територия беше отровен двойният руски агент Сергей Скрипал.<br /><br />Обединеното кралство обвини Русия за случая, след което изгони 23-ма дипломати....

Турска подводница и бойни кораби идват днес на морска гара

http://budnavarna.bg/32350-turska-podvodnitsa-i-bojni-korabi-idvat-dnes-na-morska-gara/

снимки: Будна Варна

От днес, 30 март до 2 април на посещение във Варна ще бъде група кораби от Военноморските сили на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на ВМС за BudnaVarna.bg.

Подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) с командир капитан ІІ ранг Ерсой Акджа (CDR Ersoy Akca), патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) с командир капитан-лейтенант Емре Гьочмен (LT Emre Gocmen) и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) с командир капитан-лейтенант Мустафа Джомук (LT Mustafa Comuk) са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда-2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана. Командир на групата кораби е капитан І ранг Гьокхан Гьок.

Целта на учението, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.

На 30 март 2018 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с областния управител на Варненска област, с кмета на Община Варна и с командира на Пункт за базиране Варна.

На 31 март, събота, от 10:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа корабите, които ще са застанали на Морска гара, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на морската столица. При качването на корабите, на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

През същия ден група военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят Добрич и ще поднесат венци на мемориалното военно гробище в града.

След отплаването си от Варна, на 2 април турските кораби ще проведат учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.

Материалът Турска подводница и бойни кораби идват днес на морска гара е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Генералният секретар на ООН: Идва нова Студена война

http://nakratko.bg/category/25/156919/


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация, „сходна” на Студената война, предадоха световните агенции.

Предупреждение за стряскащ скрит дълг за пенсиите: След 2037 година ще има проблеми

https://www.actualno.com/business/preduprejdenie-za-strjaskasht-skrit-dylg-za-pensiite-sled-2037-godina-shte-ima-problemi-news_667205.html

За 2015 година са натрупани пенсионни права за 15 млрд. лева – т.е. толкова пари са изработени от работещите се, на които предстои да се пенсионират. Това е един скрит дълг, това е 16-17 пъти над бюджета за пенсии в момента, предупреди социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че става въпрос за втори и трети пенсионен стълб и призна, че все повече държавата ще трябва да помага за плащането на пенсии, особено що се отнася до държавното обществено осигуряване (ДОО). Що се отнася до

Саудитският престолонаследник предупреждава за възможна война с Иран

https://www.actualno.com/asia/sauditskijat-prestolonaslednik-preduprejdava-za-vyzmojna-vojna-s-iran-news_667206.html

Престолонаследникът на кралство Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд предупреди за възможността за военен конфликт с Иран след 10-15 години. В интервю за вестник Wall Street Journal престолонаследникът призова международната общност за по-строги санкции срещу Техеран, за да се избегне военна конфронтация в региона. "Ние трябва да направим това, за да се избегне военен конфликт. Ако не успеем да направим това, след 10-15 години вероятно ще започне война с Иран", ка

Защо се предлага брак с диамантен пръстен?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6788871

Защо се предлага брак с диамантен пръстен?Години наред се дърпах на идеята за брак. За онова институционализиране на любовта като стока от най-новата колекция на човешките отношения. Намирах за пошло усещането, оставено от лелката в гражданското, която с равния глас на ЖП диспечер заявява принадлежността ти към другия. Да не говорим, че до ден днешен не проумявам защо хората тъпчат

Втората студена война достигна оргазъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6788559

Втората студена война достигна оргазъмКакво още ще се случи до края на годината? Както имаме Втора световна война, така вече имаме и втора студена война. Тя стигна до своята кулминация с прогонването на над 100 руски дипломати от Европа и САЩ, след като двойният агент Скрипал бе отровен с “новичок”. А дали Русия е наистина виновна, или не – няма значение.

Бивш доцент от СУ делила дни наред един апартамент с разлагащия се труп на съпруга си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789068

Бивш доцент от СУ делила дни наред един апартамент с разлагащия се труп на съпруга сиДоцент по физиология на растенията в Софийския университет живее в пълна мизерия. 86-годишната Николина Ковачева дели един апартамент с куче, коте и разлагащия се труп на своя съпруг. Съседи разказват, че от апартамента на жената се носи непоносима миризма. Блок 58 в столичния квартал "Гео Милев" е дом за мнозина и затвор за Николина.

Панацеята лимонова вода

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6788854

Панацеята лимонова водаАко не сте особени любители на пиенето на вода, то тогава бихте могли да опитате да я овкусите с няколко капки лимон. Хем по-вкусно, хем по-здравословно. Чисти кожата Водата само по себе си изхвърля токсините, което помага на кожата ни да остане чиста, без петна и с доста по-малко бръчки, но витамин С в лимоните подсилва ефекта,

Арестуван е генералният директор на компанията - собственик на търговския център в Кемерово

http://nakratko.bg/category/25/156917/


Арестуван е генералният директор на Сладкарския завод в Кемерово. Това е компанията собственик на търговският център в сибирския град, където при пожар загинаха 64 души, сред тях 41 деца, съобщи ТАСС.

След публикация на ИА Региона: Благодетели подпомогнаха финансово незрящите студенти Нурел и Феим

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b5/

Благодетели решиха да подпомогнат финансово незрящите ЮЗУстуденти Нурел и Феим, които стягат общинското си жилище.След публикация на ИА Региона,че младото семейство не разполага със средства за ремонт и обзавеждане, граждани решиха да ги помогнат с каквото могат.

Известната бизнесдама Цветанка Десподова ще купи тъмните пердета за целия апартамент, както и корнизи. Това е много важно за незрящите,тъй като светлината им пречи.
Дамата се отзова безвъзмездно на апела и сподели,че винаги помага с каквото може.Тя лично ще се поинтересува от какво има нужда още незрящото семейство.

Бизнесмен от верига магазини с бяла техника дава бойлер на семейството, който ще бъде монтиран от неговите майстори.

Общественичката Елка Миленкова също дари 100 лв. на незрящите студенти,помогнаха и и други граждани, които поискаха анонимност.

Преди време семейството получи общинско жилище от 75 квадрата в квартал „ Еленово“ ,но то се нуждае от основен ремонт.Двамата не разполагат със средства, за ремонт и обзавеждане. Нямат никакви мебели и кухненско обзавеждане.Феим и Нурел получават едва по 235 лв. инвалидна пенсия.

Двамата,с бебето продължават живеят в студентските общежития в Благоевград. Тя е от Разградско, той – от Варненско. Съдбата ги събира в ЮЗУ “Неофит Рилски”, където учат.Двамата всъщност се запознават в училището за незрящи във Варна, където учат до 7-и клас. Нурел е с глаукома и пълна слепота. Феим трудно различава силуети и също живее в мрак. Родил се е недоносен и е поставен в кувьоз, а малко след това става ясно, че няма зрение.

Ако искате да помогнете на незрящото семейство и бебето Денис, може да се свържете с редакционния ни телефон 0878 300315

Ето и банковата сметка на бащата.
Феим Феим
Банка: Обединена българска банка
IBAN: BG45UBBS80024060616940

 

Материалът След публикация на ИА Региона: Благодетели подпомогнаха финансово незрящите студенти Нурел и Феим е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Саудитският принц: Може да избухне война с Иран

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sauditskiiat-princ-mozhe-da-izbuhne-vojna-s-iran-6080829

Мохамед бин Салман Ал Сауд призова международната общност за по-строги санкции срещу Техеран, за да се избегне военна конфронтация в региона

Нови преговори за името на Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-imeto-atina-1571395.html

/КРОСС/ Нов кръг преговори за името на Македония започва във Виена с посредничеството на ООН. Участват външните министри на Гърция и Македония. Очаква се срещата да определи по-нататъшния курс на преговорите по дългогодишния спор. Към момента разговорите са зациклили около настояването на Атина Македония да промени конституцията си, така че да се премахнат всякакви териториални претенции. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството му не иска просто "някакво решение", а такова, което ще устои на времето. Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.    

Русия гони 60 американски дипломати и затваря консулството на САЩ в Санкт Петербург

http://www.moreto.net/novini.php?n=371690

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург, като реципрочна мярка на предприетите от Вашингтон мерки по случая „Скрипал". „По отношение на останалите страни (които експулсираха руски дипломати - бел.

Ще изгони ли България руски дипломати? Посланик Бойко Коцев докладва пред Съвета по сигурност

https://offnews.bg//politika/shte-izgoni-li-balgaria-ruski-diplomati-poslanik-bojko-kotcev-dokladv-677739.html

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна в Министерски съвет, където ще бъде изслушан от Съвета по сигурността във връзка със случая "Скрипал", предаде "Фокус".

Бойко Коцев запази мълчание на влизане в сградата. Заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет се очаква да започне в 9.00 часа.

В сградата вече влезе и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени на 4 март в британския град Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Лондон обвини за нападението Русия и изгони 23-ма руски дипломати. Засега България запазва мълчание по въпроса дали ще изгони руски дипломати, нещо, което не само Великобритания, а редица други европейски страни и САЩ направиха.

Facebook е била наясно с проблемите на корпоративната си култура

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-e-bila-naiasno-s-problemite-na-korporativnata-si-kultura-258488/

Бележка от 2016 г., написана от един от директорите, показва, че той е предупредил за редица проблеми, които могат да настъпят

Молбите за социални помощи при безработица в САЩ се понижават

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-социални-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-понижават_l.a_i.759786_at.1.html

Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 24-ти март се понижиха с 12 000 до 215 000, при очаквания на финансовите пазари за...

Нов кръг преговори за името на Македония във Виена

http://www.mediapool.bg/nov-krag-pregovori-za-imeto-na-makedoniya-vav-viena-news277422.html

Нов кръг преговори за името на Македония започват във Виена с посредничеството на ООН. В тях ще участват външните министри на Гърция и Македония, предадоха агенциите. Очаква се срещата да определи по-нататъшния курс на преговорите по дългогодишния спор. Към момента разговорите са зациклили около настояването на Атина Македония да промени конституцията си, така че да се премахнат всякакви териториални претенции. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството му не иска просто "някакво решение", а такова, което ще устои на времето. Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

Полицейски шеф уби шофьор при челен удар, не е обвинен

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-kustendil-27005448

Началник на отдел в полицията в Кюстендил е предизвикал катастрофа, завършила със смъртта на другия шофьор. Близките на загиналия се опасяват от потулване.

Илиян Василев: Питам къде е посланикът ни в Лондон?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/iliian-vasilev-pitam-kade-poslanikat-london.html

Този въпрос зададе на публичната си стена в социалната мрежа Илиян Василев по повод на свиканата днес от премиера среща на Съвета за сигурност с посланика ни в Москва Бойко Коцев. Заглавието е на редакцията.

Илиян Василев: Питам къде е посланикът ни в Лондон?

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-pitam-kade-poslanikat-london.html

Този въпрос зададе на публичната си стена в социалната мрежа Илиян Василев по повод на свиканата днес от премиера среща на Съвета за сигурност с посланика ни в Москва Бойко Коцев. Заглавието е на редакцията.

Кремълската телевизия RT спира излъчване във Вашингтон

http://clubz.bg/66067-kremylskata_televiziq_rt_spira_izlychvane_vyv_vashington

Руският прокремълски телевизионен канал Russia Today (RT) ще спре предаванията си във Вашингтон, предаде Би Би Си.

Причината е спиране на излъчването на цифровите станции WNVT и WNVC в щата Вирджиния. Чрез тях се реализираха предаванията на няколко чуждестранни канала, сред които и RT. Преди година собственикът на станциите продаде на търг честотите, по които вървеше предаването.

RT се оказа в центъра на вниманието, след като службите на САЩ започнаха да разследват евентуална руска намеса в президентските избори през 2016 г. Според тях руската програма е машина за разпространяване на прокремълска пропаганда.

Руският тв канал обаче ще продължи да работи на други платформи във Вашингтон, съобщи в туитър главната му редакторка Маргарита Симонян.

RT излъчва денонощно на арабски, испански и английски език от 2005 г. Още тогава е посочена целта на канала - да се разкаже на американците "истината за Русия", която те не знаят, и да бъде подобрен имиджът на страната в САЩ.

Малко по-късно RT се съсредоточава върху "алтернативните гледни точки" за световните събития.

RT America - американският филиал на телевизия RT, бе регистрирана в САЩ като чуждестранен агент през ноември 2017 г. Съгласно федералните закони програмата трябва да посочва източниците на финансирането си.

Десетки атентатори-самоубийци са били прихванати на излизане от Източна Гута

https://www.actualno.com/asia/desetki-atentatori-samoubijci-sa-bili-prihvanati-na-izlizane-ot-iztochna-guta-news_667202.html

Бойци на сирийската армия задържаха и неутрализираха над 30 души, препасани със самоубийствени колани, при извеждане на цивилни от Източна Гута по различни хуманитарни коридори, предаде БГНЕС. Както съобщава агенция САНА, позовавайки се на военен източник, бойците са били сред цивилното население и планирали да се самовзривят "в автобуси или в лагери". Освен тях, били задържани и шест жени, четири от които също били с колани на самоубийци, а другите две ги носели в чанти с вещи.

Руско издание: Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789060

Руско издание: Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезненоРусия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант", цитиран от БТА. Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски

Ролята на България по случая 'Скрипал' е възможно най-добрата, обяви вицепрезидентът

https://offnews.bg//politika/roliata-na-balgaria-po-sluchaia-skripal-e-vazmozhno-naj-dobrata-obi-677738.html

Балансиращата роля, която имаме в момента по случая „Скрипал“, е възможно най-добрата, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за БНТ.

"България има уникален шанс в момента да запази възможността за посредническа роля. Балансиращата роля, която имаме в момента, е възможно най-добрата. Може би за първи път така масово се раздели светът на две. Такива случаи в историята има. Винаги витаят съмнения, но никога нищо доказано. Като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси, както в Европа, така и в света", коментира тя.

По думите ѝ Великобритания е в една изключителна ситуация заради преговорите за Брекзит.

„В момента Великобритания е в една не много оптимистична ситуация. Имаше избори в Русия. Има стряскащ елемент в някои западни страни от това, което случи. Надявам се, че днес при премиера цялата тази ситуация ще бъде огледана от възможно най-много ъгли. Политиката на малките стъпки в момента е удачната политика", каза още тя.

Населението у нас намалява, къде в Европа се увеличава и защо

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/naselenieto-u-nas-namaliava-kyde-v-evropa-se-uvelichava-i-zashto-6080828

Подобряване на здравеопазването препоръчва проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека при БАН

Приключи вторият етап на академия „Иновация в действие“

http://budnavarna.bg/32347-priklyuchi-vtoriyat-etap-na-akademiya-inovatsiya-v-dejstvie/

Кандидатите трябва да финализират и предадат своите проекти в сферата на иновациите до началото на април

29 март 2018 г. В края на месец март 2018 г. приключиха Работилниците по иновации, част от  четвъртото поредно издание на академия „Иновация в действие“. Те включваха присъствени и онлайн сесии и обучения по международни инструменти и методологии в сферата на иновациите с теория, упражнения, постоянна обратна връзка и дискусия между участниците и фасилитаторите. Работилниците се проведоха във Варна и София, като участие в тях взеха над 100 млади предприемачи.

Академия „Иновация в действие“ е социално-отговорна инициатива на „Солвей Соди“, която цели развиване на знанията и практическите умения на младите хора в създаването на иновативни проекти. Основен партньор в осъществяването ѝ е „Аурубис България“.

Програмата на работилниците обхвана срещи между кандидати и ментори, също и с гост-говорители с богат опит в различни сфери, както и нетуъркинг събития в неформална среда. Различни теми, сред които генериране на идеи, анализ и оценка на потенциала на новите идеи, дизайн и редизайн на иновативни продукти и създаване на устойчиви бизнес модели, вдъхновиха младите хора и ги мотивираха да разработят свои проекти. Според организаторите опитът и контактите с утвърдени специалисти е гаранция за бъдещ успех и професионално развитие на всеки млад човек.

След края на втория етап графикът на академия „Иновация в действие“ продължава с:

  • Подаване на проекти на участниците в Академията: до 9 април 2018 г.
  • Кандидатстване за външни лица: от 19 март до 23 април 2018 г.
  • Обратна връзка на всички участници и преселекция на 10-те финалисти: от 9 до 30 април 2018 г.
  • Работа и подготовка на финалистите за презентация пред журито: от 7 до 21 май 2018 г.

През месец април ще бъдат избрани десетте печеливши проекти, а месец по-късно те ще бъдат представени пред компетентното жури от експерти в различни сфери на бизнеса: Спирос Номикос, председател на журито и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД и генерален мениджър на Група „Солвей“ за България; Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД; Стефан Делайе, председател на Борда на директорите на Havas Group България, както и председател на Френско-българската търговска и индустриална камара от 2012 г.; Дидие Щосел,  изпълнителен директор и заместник-председател на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group; Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ); Цветелина Тенева, основател на The Business Institute.

В края на месец май те ще оценят най-добрите проекти и ще изберат онези три от тях, които заслужават наградите в конкурсната част.

 

Повече за Академия „Иновация в действие“ 2017

Академия „Иновация в действие“ е проект на „Солвей Соди“ АД и стартира през 2013 г. През 2016 г. към инициативата се присъединява и „Аурубис България“ АД като основен партньор. „Иновация в действие“ се развива в две фази – академия и състезателна част. Всеки студент или завършил в последните пет години има право да кандидатства за включване в обучителната част, като само 100 от всички кандидати се одобряват за участие в академията. С помощта на утвърдени специалисти и експерти в областта на иновациите и предприемачеството участниците се научават как да създадат проект, както и как да го направят финансово устойчив и значим, за да доведе до реален ефект за обществото.

Състезанието дава шанс на завършилите академията, както и на всички останали, които са студенти или завършили в последните пет години, да разпишат свой проект и да кандидатстват за награди, предоставени от организаторите. Най-добрите три проекта ще получат награди, съответно Първа награда – участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2018 година, Втора награда – магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, и Трета награда – курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.

За повече информация:

Сияна Гочева-Ангелова, PR Director, Havas PR, 0884 666 338, siana.gocheva@havas.bg

Материалът Приключи вторият етап на академия „Иновация в действие“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна в Министерски съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789063

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна в Министерски съветПосланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна в Министерски съвет, където ще бъде изслушан от Съвета по сигурността във връзка със случая "Скрипал", предаде "Фокус". Бойко Коцев запази мълчание на влизане в сградата. Заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет се очаква да започне в 9.00 часа.

Синоптик: Утре ще е най-топлият ден за март, на Цветница - валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6789066

Синоптик: Утре ще е най-топлият ден за март, на Цветница - валежиЗапочналото повишение на температурите ще продължи Днес ще имаме максимални температури от 18 до 23 градуса. По-ниски ще са температурите само по Черноморието. Утре ще е най-топлият ден за март, най-студеният за март беше първи март, а най-топлият ще е последният. Утре ще се усили южният вятър. Това каза синоптикът Красимир Стоев в сутрешния блок

Как ще изглежда работното място на бъдещето?

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/kak-shte-izglejda-rabotnoto-miasto-na-bydeshteto-257952/

Samsung преобразява съвременните бизнес срещи чрез нов интерактивен дигитален флипчарт

Две трети от българите се считат за здрави

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dve-treti-ot-bylgarite-se-schitat-za-zdravi-258487/

30% възрастните българи декларират, че са в лошо или много лошо здравословно състояние, показва анализ на Евростат

Времето ще е слънчево и топло, в неделя - пак дъжд

https://frognews.bg/novini/vremeto-shte-slanchevo-toplo-nedelia-pak-dajd.html

Започналото повишение на температурите ще продължи. Максимални температури днес от 18 до 23 градуса. По-ниски ще са температурите по морето, където няма да надвишават 12 градуса. Утре ни очаква усилване на южния вятър и повишение на темепратурите.

Не е нужно да отидеш при Ванга, за да разбереш кой е убил Сталин

https://www.actualno.com/cite/ne-e-nujno-da-otidesh-pri-vanga-za-da-razberesh-koj-e-ubil-stalin-news_667204.html

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в коментар за поръчаното от "24 часа" проучване на "Тренд", според което огромна част от българите вярват в суеверия. Александров каза пред bTV, че това е защитна реакция към все по-непознатия свят и неспособността на човешкия мозък да го осъзнае. Интернет дава огромна база данни информация, но ги няма моделите, които да я обясняват - няма го подходящото образование, беше тезата на специалиста. Александров каза и нещо дру

Най-малко 8 загинали при атентат в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789059

Най-малко 8 загинали при атентат в ЛибияНай-малко осем души, включително цивилни, загинаха, а още осем бяха ранени снощи при самоубийствен атентат в Източна Либия, предаде Франс прес, като се позова на болнични източници и на службите за сигурност. Атентатор-самоубиец взриви колата си при заграждение, издигнато от силите, верни на маршал Халифа Хафтар на източния вход към град Адждабия,

Официално: Проф. Крум Кацаров и Константин Цеков станаха Почетни граждани на Благоевград

http://regiona.bg/%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bc-%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd/

С 34 гласа „за“ 1 „против“ и 3 „въздържал се“ и една невалидна бюлетина
проф. д-р Крум Кацаров стана Почетен гражданин на Благоевград. Отличието му е за принос в развитието на съвременната гастроентерология в България.
„Почетен гражданин“ стана и Константин Цеков,след повторно тайно гласуване.Това се наложи тъй като при първия вот имаше 27 гласа „за“ при необходими минимум 28.

К.Цеков  е един от основателите на групата ФСБ, отличието му е за принос в развитието на българското изкуство и култура и популяризирането на Благоевград.

На днешното заседание единодушно бяха одобрени за финансиране процедури „Инвитро” със средства от бюджета на Община Благоевград за 15 бездетни двойки.  Беше  гласувано и предложението за отпускане на еднократна финансова помощ на Славомир Стефанов Костадинов, живущ в гр. Благоевград,  ул.“Кръстьо Асенов“ № 24, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи.

Общинските съветници ще разгледат предложения относно приемане на План за противодействие на тероризма на територията на община Благоевград, както и одобрение на междинна оценка на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г. Ще бъде гласувано и предложение за провеждане на публичен търг за отдаване под наем на имоти за поставяне на преместваеми обекти.

 

 

Материалът Официално: Проф. Крум Кацаров и Константин Цеков станаха Почетни граждани на Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Най-добрите колежи по туризъм и мениджмънт в Швейцария със семинар във Варна и предложение за -40% от таксите за обучение

http://www.moreto.net/novini.php?n=371684

Стипендии за обучение в швейцарски колежи по хотелски мениджмънт и туризъм Четири от най-добрите колежа по туризъм и хотелски мениджмънт в Швейцария, обединени в Swiss Education Group, организират серия от семинари на тема: „Обучение в Швейцария – път към успешна кариера в хотелиерството и туризма“.

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Варна с приемни за граждани от 3 до 5 април

http://budnavarna.bg/32345-obshtinskite-savetnitsi-ot-pp-gerb-varna-s-priemni-za-grazhdani-ot-3-do-5-april/

Общинските съветници от ПП ГЕРБ – Варна Иво Иванов, Калин Калевски и Бонка Банкова ще се срещнат с граждани в дните от 3 до 5 април.     Приемното време на общинските съветници ще бъде от 14:00 до 16:00 ч. в офиса на партията на ул. „Георги Бенковски” №1. Записвания могат да се правят на тел: 052 / 600 015.
Приемният ден на Иво Иванов е на 3 април /вторник/, на Калин Калевски – на 4 април /сряда/, на Бонка Банкова – на 5 април /четвъртък/.

Материалът Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Варна с приемни за граждани от 3 до 5 април е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Цената за ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро – голямата въпросителна!

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/cenata-za-chez-razpredelenie-i-chez-elektro--goliamata-vyprositelna-258156/

Анализаторът в ПФБК Веселин Радойчев, счита че има потенциал пред цените на двете дружества, дори непубличните компании на ЧЕЗ да бъдат добре оценени

Колко млади хора работят през уикендите? В Гърция - почти половината, в България - под 20%

https://offnews.bg//evropa/kolko-mladi-hora-rabotiat-prez-uikendite-v-gartcia-pochti-polovinat-677736.html

29% от работещите хора в ЕС на възраст между 20 и 34 години обикновено се трудят и през почивните дни, показва изследване за 2016 година на Евростат.

От тях най-малък е делът на висшистите - 20 на сто. Въпреки това именно завършилите висше образование млади работещи работят най-продължително през деня - 49 часа и повече на седмица. 

Гърция е на първо място по дял на работещите млади хора. Почти един на всеки двама се труди през уикендите - 47%.

Втора е Италия, където процентът на младите работещи през уикендите е 40. Следват я Ирландия с 38%, Кипър и Холандия - по 36%, Испания (35%) и Великобритания (34%).

Средният процент за ЕС е 29%, а България е под него с 19.2 на сто. С по-малък процент от нашия са пет европейски страни. Най-малко млади хора работят през почивните дни в Унгария (11%), следват Португалия (12%), Полша (13%), Чехия и Хърватия (по 18%).

Сред групата работещи през почивните дни хора на възраст между 20 и 34 г. най-голям е делът на тези със средно или по-ниско образование (37%).

Проф. Фани Мартинова: Надяваме се скоро да въведем бързите молекулярни тестове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6788729

Проф. Фани Мартинова: Надяваме се скоро да въведем бързите молекулярни  тестовеНа Цветница и Великден правим национална кампания за кръводаряване, то е безценен жест за обществото, а в същото време е полезно за здравето на дарителя, казва проф. Фани Мартинова, дмн. Тя е директор на Националния център по трансфузионна хематология. Завършила е медицина в София, има 2 специалности – по трансфузионна хематология и по клинична

Борисов: България няма да гони руски дипломати, чака доказателства

http://www.mediapool.bg/borisov-bulgaria-nyama-da-goni-ruski-diplomati-chaka-dokazatelstva-news277421.html

България няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Причината – чакат се още доказателства. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Същата позиция изрази и президентът Румен Радев. Така позицията на държавата съвпадна с тази на БСП и доведе до напрежение в редиците на ГЕРБ и неговата парламентарна група. Част от депутатите от ГЕРБ неофициално коментираха, че ще настояват за изгонване на руски дипломати от страната. Това вече направиха 18 страни от ЕС, както и още 8 други извън Съюза. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче е доволна. "Поздравяваме премиера Борисов за позицията, изразена след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Тя съвпада с нашето предложение за декларация в името на стабилността на Европа, спокойствието и сигурността на хората и на националния ни интерес", каза Нинова. Борисов: Показахме пълна солидарност Премиерът Бойко Борисов обяви, че "чакаме повече доказателства" по случая "Скрипал" - позиция която повтаря от срещата на върха на ЕС миналата седмица. "Към този момент не считаме, че трябва да изгоним дипломати от Руската федерация", каза Борисов след заседанието на Съвета по сигурността. Според него страната ни е показала "пълна солидарност" с Великобритания, подкрепяйки решението за извикване за консултации на посланика на ЕС и на българския посланик Бойко Коцев в Москва. "Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или четири седмици на нашия посланик на Европейския свет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност с Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация", каза Борисов. Той уточни, че посланикът ни в Русия Бойко Коцев се връща в Москва след Великден и на 8 април ще бъде открита изложба в Москва на Светлин Русев. От изказването на Борисов се разбра, че така, както е запазен каналът за комуникация с Турция, трябва да бъде запазен и каналът за комуникация с Русия. Напрежение в групата на ГЕРБ в парламента Преди изявлението на Борисов в Народното събрание БСП поиска да се приеме единна позиция, че страната ни няма да гони руски дипломати. Това предизвика председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да припомни от парламентарната трибуна, че номинацията на президента Румен Радев е дошла след  консултации на лидера на БСП Корнелия Нинова с руския генерал от запаса Леонид Решетников. Заради искането на БСП беше свикан извънреден председателски съвет на парламентарните групи в Народното събрание. До гласуване на искането на БСП обаче не се стигна, защото Бойко Борисов обяви междувременно решението да не гоним руски дипломати. Решението на правителството не се приема еднозначно от депутати от ГЕРБ, показва допитване на Mediapool. Част от тях не приемат държавната позиция по случая и неофициално твърдят, че ще настояват страната ни да експулсира руски дипломати. Решението беше взето след изслушване на посланика ни в Москва Правителството взе решението България да не гони руски дипломати след изслушване на посланика ни в Москва Бойко Коцев, който от два дни е в София за консултации. В заседанието в Министерския съвет участваха и ръководителите на специалните служби, както и представител на президента Румен Радев. Българската позиция по случая "Скрипал" беше одобрена преди дни от руския посланик у нас Анатолий Макаров. Той определи отзоваването на българския посланик в Москва като "разбираема и правилна" позиция. Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността.  Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова българските власти, ако имат някакви доказателства по случая "Скрипал", да ги дадат на Москва. Заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри Великобритания изгони 23-ма руски дипломати. Обединеното кралство получи подкрепа от още 18 държави от ЕС, които  изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. Освен тях редица други страни също изгониха руски дипломати. Това са САЩ, Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия. Очаквайте подробности.

Борисов: България няма да гони руски дипломати

http://www.mediapool.bg/borisov-bulgaria-nyama-da-goni-ruski-diplomati-news277421.html

България няма да гони руски дипломата заради случая Скрипал. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев, който бе извикан за консултации у нас, се връща в Москва след Великден. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание Съвета по сигурността към Министерския съвет. На 8 април откриваме в Москва изложба на Светлин Русев и Коцев се прибира там, каза Борисов.  С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за посланика на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания, каза Борисов. Трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия, допълни премиерът. Очаквайте подробности

Съветът по сигурност към МС решава за мерките по случая "Скрипал"

http://www.mediapool.bg/savetat-po-sigurnost-kam-ms-reshava-za-merkite-po-sluchaya-skripal-news277421.html

Съветът по сигурността към Министерския съвет се събира в 9 часа за да реши дали България ще се присъедини към държавите, които изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. На заседанието ще бъде изслушан българският посланик в Москва Бойко Коцев, който от два дни е в София за консултации. Съветът по сигурността се ръководи от премиера Бойко Борисов, а в състава му влизат министри, ръководителите на специалните служби и представител на президента Румен Радев. Два дни поред зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов казва, че България трябва да бъде солидарна с европейското семейство и евроатлантическите държави. "България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия... Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт“, каза в четвъртък Цветанов в парламента. Ден по-рано пред бТВ той също изрази подобна позиция. "България е част от евроатлантическия пакт, ние изповядваме демократичните ценности. Убеден съм, че правителството ще вземе правилното решение, за да покажем своята съпричастност и солидарност", каза зам.-председателят на ГЕРБ. До момента премиерът Бойко Борисов не споделя позицията, че България трябва да гони руски дипломати. Причината - няма категорични доказателства, че Москва стои зад атаката срещу Скрипал и дъщеря му. Позицията му се споделя и от президента Румен Радев. На този фон руският посланик у нас Анатолий Макаров одобри досегашната българската реакция по случая "Скрипал". Макаров определи отзоваването на българския посланик в Москва като "разбираема и правилна" позиция. Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността.  Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова българските власти, ако имат някакви доказателства по случая "Скрипал" да ги дадат на Москва. Сега обаче очакванията са премиерът Бойко Борисов да е променил позицията си и да се стигне до изгонването на руски дипломат, въпреки напрежението с коалиционния партньор "Атака", който категорично е против това. Причината за това е участието на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова в седмичното обзорно политическо предаване "Панорама" на БНТ. Обикновено тя гостува в ефир, когато правителството има да обяснява някое свое важно решение. Заради атаката на британска земя срещу Скрипал и дъщеря му Великобритания изгони 23-ма руски дипломати. Обединеното кралство получи подкрепа от още 18 държави от ЕС, които  изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. Освен тях редица други страни също изгониха руски дипломати, като САЩ, Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия. Очквайте подробности

Приемен ден на народния представител Нели Петрова

http://budnavarna.bg/32343-priemen-den-na-narodniya-predstavitel-neli-petrova/

Народният представител от ПП ГЕРБ – Варна Нели Петрова ще има приемен ден за граждани на 2 април /понеделник/.
Тя ще отговаря на въпроси на варненци от 10 до 12 ч. в клуба на ПП ГЕРБ на ул. „Г. Бенковски” №1 в морската столица. Записвания могат да се правят на тел: 052 / 600 015.

Материалът Приемен ден на народния представител Нели Петрова е публикуван за пръв път на Будна Варна.

От САЩ се готвят за среща с Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/ot-sasht-se-gotvjat-za-sreshta-s-kim-chen-un-news_667201.html

Американската администрация смята, че срещата на върха между Южна Корея и КНДР приближава евентуална среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това каза на редовен брифинг за журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, предаде БГНЕС. "Мисля, че обявената среща между Южна Корея и Северна Корея като цяло просто ни доближава до момента, в който САЩ може да седнат на масата за преговори със Северна Корея и да се проведе среща"

Франция предлага да е посредник на Турция за кюрдите

https://frognews.bg/svqt/frantsiia-predlaga-posrednik-turtsiia-kiurdite.html

Франция предлага да бъде посредник в Северна Сирия, където Турция провежда военна операция срещу кюрдските части, съобщи ББС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване