"Проектът "Флорида" тръгва по кината от днес

https://offnews.bg//kultura/proektat-florida-tragva-po-kinata-ot-dnes-677760.html

Днес по кината тръгва един от най-нашумелите филми по време на тазгодишния София филм фест - "Проектът "Флорида".

Това е един от най-добрите филми за детството. Лентата разказва за живота на шестгодишната Мууни и младата й майка Хейли – татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтиния хотел „The Magic Castle“, менажиран от Боби (Уилям Дефо) в покрайнините на Орландо, недалеч от Дисниленд.

Бедността и липсата на сигурност не пречупват Мууни и Хейли, които умеят да се забавляват там, където са и с това, което имат. Жизнерадостната Мууни и нейните приятели с лекота превръщат всеки свой ден в празник. Следобеди, изпълнени с пакости, филии със сладко край езерото, сладоледи под слънцето, танци в дъжда и безстрашно изследване на непознати места.

Лентата е на независимия режисьор Шон Бейкър, който прелетя над океана, за да представи филма у нас по време на 22-рия София филм фест. 

Ревю на филма може да прочетете тук.

С децата в почивните дни (31 март - 1 април)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/30/3151738_s_decata_v_pochivnite_dni_31_mart_-_1_april/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Намериха труп на мъж на улица в силистренско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6789426

Намериха труп на мъж на улица в силистренско селоПолицията разследва причините и обстоятелствата за смъртта на 56-годишен мъж, съобщиха от ОД на МВР в Силистра. Трупът е намерен на една от улиците в село Смилец вчера. Според първоначалните данни от извършения оглед и аутопсия смъртта му е настъпила от самозапалване. Няма данни за упражнено насилие.

Може ли Банката за развитие да финансира големи компании, разбирай - "Инерком"?

http://clubz.bg/66085-moje_li_bankata_za_razvitie_da_finansira_golemi_kompanii_razbiraj_inerkom

Парламент Румен Гечев 31102014 1

Защо ръководствотпо на Българската банка за развитие (ББР) разглежда искане на фирма, която не отговаря на определението "малки и средни предприятия", каквито по закон банката трябва да подпомага? Този въпрос постави днес по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Румен Гечев на икономическия министър Емил Караниколов. 

Става въпрос за кандидат-купувача на бизнеса на ЧЕЗ в България - "Инерком България". Както е известно, ББР е издала стандартно писмо, с което на практика се е съгласила да рефинансира заем на ЧЕЗ към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"В Закона за Българската банка за развитие категорично е посочено, че тази банка е създадена и следва да кредитира малки и средни фирми.  А в случая става дума за рефинасиране на фирма , която евентуално става собственик на фирма с активи за стотици милиони лева, персонал от над 2000 души и годишни приходи от почти 2 милиарда лева", попита Гечев.

В отговор Караниколов заяви, че такова искане реално не е разглеждано. Както изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев неотдавна го определи, това писмо е "голямо правно нищо", защото кореспонденцията е неангажираща.

Гечев поиска банката да прави отчети на всяко шестмесече за това какви финансови задължения и към какви фирми поема. В това число да направи публичен отчет за първото шестмесечие на тази година. 

"90% от кредитите са към 20 големи фирми. Остава дъжд от трохички за малките и средните предприятия", посочи депутатът от левицата. 

И даде пример с отпускането на кредит от 20 млн. евро на млада пазарджишка фирма, която искала да поставя фотоволтаици. "Износа на Китай ли стимулираме?", ядоса се Гечев.

След което препоръча на министъра да изпита служителите на банката по закона - знаят ли го те и ако да - знаят ли, че имат право да финансират само малки и средни предприятия.

Караниколов предпочете да не влиза в диалог. Само обеща проверка, за резултатите от която Гечев щял да бъде своевременно уведомен. 

Открит е труп на жена под срутена сграда в село Гулянци

http://www.mediapool.bg/otkrit-e-trup-na-zhena-pod-srutena-sgrada-v-selo-gulyantsi-news277429.html

Труп на възрастна жена е открит от екип на пожарната служба в село Гулянци под руините на паднала постройка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. Екипът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението е извикан в 10.20 часа в четвъртък в Гулянци след получаване на сигнал за помощ и съдействие за изваждане на затрупан човек в имот. По информация на съседи, 82-годишната собственичка на имота не била виждана от около седмица и затова извикали екип от противопожарната служба на адреса. На място е установено, че са пропаднали покривна конструкция и стени на масивна тухлена постройка зад къщата в дворното място на дома. След почистване на руините от екипа е намерен трупът на самотно живеещата жена. Извършен е оглед, при който травматични увреждания по тялото не са установени. Трупът е закаран за аутопсия в Плевен. Уведомен е дежурен прокурор.

Армията е готова за падането на космическата станция Тянгун 1 в България

http://www.mediapool.bg/armiyata-e-gotova-za-padaneto-na-kosmicheskata-stantsiya-tyangun-1-v-bulgaria-news277428.html

Армията има готовност да реагира, ако останки от китайската космическа станция Тянгун 1, паднат на наша територия, съобщи в петък военният министър Красимир Каракачанов.    Той обясни обаче, че станцията преминава над България за 15 - 20 секунди на всеки 89 минути, като шансът останки от нея да паднат на нашата територия е 0.01 процента.    Ако това все пак се случи, хората не трябва да докосват парчетата, предупреди вицепремиерът.   Китайската необитаема космическа станция Тянгун 1 ("Небесният дворец) се е устремила към земята и се очаква да падне в следващите няколко дни. Според различните експерти това може да се случи от 31 март до 4 април.     Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно такива с маса до 100 килограма да стигнат до земната повърхност.   Тянгун-1 беше изстреляна в орбита на 29 септември 2011 година и досега е приела две пилотирани експедиции.    Европейската космическа агенция прогнозира, че отломките от станцията, която тежи 8.5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-тия паралел.   Това означава, че потенциално части от космическия обект може да паднат и на територията на България.    Досега обаче няма случай човек да е наранен от паднала отломка от космически апарат.   "Шансът да бъдеш ударен от отломка от станцията, е същият, като да те удари гръм два пъти през една година", успокои наскоро Холгер Краг от Европейската космическа агенция (ЕКА)   Станцията е необитаема от 2013 г. и трябваше да бъде върната на Земята контролирано.  От 2016 година обаче няма контакт с нея от 2016 г. 

Потребителите могат да видят собствената си смърт от ядрен взрив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789408

Потребителите могат да видят собствената си смърт от ядрен взривПредставители на нетърговската организация "Аутрайдър фаундейшън" са създали портал, с помощта на който всеки потребител може да види последствията от ядрен взрив при различни условия, съобщава сайтът Мадърборд. Интераиктивната карта позволява на желаещите да дадат данни за своето местоположение и да посочат избраната от тях атомна бомба от

Русия показа радар, изглеждащ като HAARP

http://www.cross.bg/haarp-iionosferata-rysiya-1571412.html

/КРОСС/ Русия показа радар, наречен "Подсолнух", който ще може да "вижда" отвъд хоризонта, а в мрежата веднага се появиха спекулации,съобщава Лента. "Подсолнух" има за цел да открива нисколетящи или плаващи обекти в радиус от 400 километра. Русия обаче е обновила радарът, като го е направила автоматизиран и готов за суровите условия в далечния север. След като видяха снимките на съоръжението, много онлайн конспиратори побързаха да коментират, че това е аналог на американския HAARP, отбелязвайки, че и този проект е създаден с намесата на военните и се намира на север - в Аляска. Истината обаче е, че целта на HAARP е съвсем различна от тази, обявена от конспираторите, а намесата на военните е лесно обяснима. Всяка изстреляна ракета, създава дупка в йоносферата. Тази дупка може да бъде засечена от "виждащ" от въд хоризонта радар, какъвто е и "Подсолнух". Както знаем HAARP е именно проект насочен към изучаването на йоносферата, а за разположението му на север си има причина - най-краткият маршрут за ракетите на СССР/Русия към САЩ минава именно над Северния полюс. И за САЩ и за Русия е важно да знаят, че противниковата страна е направила изстрелвания на множество ракети, за да могат да отговорят преди те да са достигнали целта си. А това познание се добива именно с изследване на йоносферата. Но HAARP може и друго - той може временно да намагнетизира ограничена част от йоносферата

Ердоган призова Косово и Сърбия да се успокоят

http://www.cross.bg/erdogan-kosovo-strani-1571411.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган говори по телефона в четвъртък със своите колеги от Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи във връзка със задържането на директора на сръбската парламентарна Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич в понеделник в Косовска Митровица, пише турското издание Yeni Safak, като се позовава на източници от турското президентство. Ердоган е призовал двамата лидери да направят всичко възможно инцидентът да не повлияе на диалога Белград - Прищина. Според неговите думи, разговорите между двете страни са жизнено важни и Турция е готова да подпомогне по всякакъв начин мира между двете страни.

Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=371700

Не се очаква поскъпване на яйцата преди Великден. Това потвърди за Дарик Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. Ще има и достатъчно български яйца на пазара за предстоящите празници. "Поскъпване на българските яйца по празниците не се очаква.

При планирането на бизнеса най-важен е анализът на индустрията, смята IT експерт

https://www.investor.bg/novini/261/a/pri-planiraneto-na-biznesa-nai-vajen-e-analizyt-na-industriiata-smiata-it-ekspert-258498/

В комуникация с клиентите трябва да се изяснят детайлите преди софтуерните разработки, посочи Ангел Куртев, проектен координатор в Мусала Софт

Цветанов:Борисов остави вратичка за промяна на позицията ни

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-tzvetan-tzvetanov-promjana-otravjane-pozitzia-skripal-27006446

Ние разчитаме на допълнителните доказателства и позицията на България, която ще бъде надграждана.

Момче и момиче са с опасност за живота след катастрофа в Исперих

https://www.24chasa.bg/region/article/6789412

Момче и момиче са с опасност за живота след катастрофа в ИсперихМомче и момиче с временна опасност за живота след катастрофа в Исперих. Това съобщиха от ОДМВР- Разград. Катастрофата станала около 19:00 часа на 29 март пред „Хан Аспарух“ АД. При управление на „Фиат Дукато“, 28-годишният с инициали Т.С. от село Белинци изгубил контрол над автомобила при навлизане в десен завой и се ударил в полуремаркето на

Дадоха Румен Овчаров на съд заради ”Мини Бобов дол”

https://frognews.bg/novini/dadoha-rumen-ovcharov-sad-zaradi-mini-bobov-dol.html

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление.

Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX е на 11-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-на-БФБ-София-SOFIX-е-на-11-месечно-дъно_l.a_i.759798_at.1.html

Дните на Българската фондова борса (БФБ–София) започват все повече да си приличат, като и вчера основните индекси записаха спадове. Най-голямо бе...

Премиерът на Косово уволни министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789411

Премиерът на Косово уволни министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаванетоПремиерът на Косово Рамуш Харадинай уволни днес министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаването след ареста и екстрадицията в Турция на шестима турски граждани, заявиха двама правителствени служители пред Ройтерс. Премиерът заяви, че не е бил информиран за операцията по депортирането на шестимата турци,

Михаил Екимджиев: Новоизлюпеният конфискационен закон противоречи на правото на ЕС

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d0%b8%d0%bb-%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d1%8e%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd/

 

Съдът в Люксембург е бил сезиран миналата седмица от Софийския градски съд по повод делото за отнемане на имущество на стойност над 2 млрд. лева, заведено срещу Цветан Василев и още 27 юридически и физически лица. Делото е спряно, а СГС е формулирал шест преюдициални въпроса до СЕС. До какви последици може да доведе отговорът на Съда на ЕС, ако отговорът е, че законът е в принципно противоречие с европейското право? Обърнахме се към адвокат Михаил Екимджиев, спечелил десетки дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Много от тях представляват прецеденти, довели до промени в българското законодателство.

– Г-н Екимджиев, вие познавате добре европейската практика в областта на правото. Какво ви подсказва опитът – какъв ще бъде отговорът на Съда на ЕС на питането на Софийския градски съд?

– Отговорът, който трябва да даде Съдът на Европейския съюз на отправеното от Софийския градски съд (СГС) преюдициално запитване, много вероятно ще доведе до констатация, че новоизлюпеният български закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество противоречи на основни принципи от Директива 2014/42 на Европейския съюз. Основен принцип в тази директива е, че подлежи на конфискация само имущество, чийто престъпен произход е доказан само с влязла в сила присъда.

От тази гледна точка и новият български конфискационен закон, който е гордостта на ГЕРБ, и конкретно предприетите конфискационни мерки и срещу Цветан Василев, и срещу Иво Прокопиев, противоречат на правото на Европейския съюз. Това според българската Конституция има по-висока юридическа сила и приоритет пред противоречащото му национално право.

Тоест, ако се сбъдне моята прогноза, което ще стане ясно след няколко месеца, може да се наложи радикална преработка на новия конфискационен закон, промяна на неговата философия именно в тази посока – не може да се конфискува имущество само на база на образувано досъдебно производство, без да е доказан престъпният характер на това имущество.

– Каква е съдебната практика при такива случаи? Спират ли се всички съдебни процедури, свързани с този закон?

– Да, по принцип процедурата по производството пред Софийския градски съд по делото срещу Цветан Василев трябва да бъде спряна, докато се произнесе Съдът на Европейския съюз. По преценка на съдилищата, пред които са висящи другите наказателни дела, например това срещу Иво Прокопиев, също биха могли и има процесуална логика те да бъдат спрени и да се изчака решението на СЕС, тъй като принципният въпрос се отнася в същата степен и до тях, както и до делото срещу Цветан Василев, по повод на което е отправено това преюдиционално запитване.

– И следва логичният въпрос как ще работи новият орган „Антикорупция“ с фактически блокиран закон, което най-вероятно ще стане?

– Този въпрос ще се постави, след като видим какво е решението на СЕС. Ако решението на съда е такова, каквото аз предположих, ще трябва да се преработи целият закон, включително и правомощията на новата комисия.

– Ще може ли да бъде променен законът, докато тече делото в Съда на ЕС?

– Няма смисъл, защото смисълът е да се види от решението на СЕС дали законът противоречи на директивата и едва тогава да се правят промени, ако те са необходими. Иначе винаги могат да променят закона, но цялата логика на това преюдиционално запитване е то да даде отговор дали законът противоречи на директивата. Аз, както казах, имам вътрешното убеждение, че решението ще бъде в тази насока, но това е само една експертна прогноза.

– Вие споменахте „няколко месеца“, но това ли е обичайната продължителност на делата в СЕС?

– Повече е. Може да продължи и година. Средната продължителност, включително и на делата по преюдиционални запитвания в СЕС, е около 15 месеца.

– След толкова много критики от експерти към този закон за конфискацията, той все пак беше приет. Как мислите, кое наложи да се пита СЕС за противоречия на нашето с европейското право?

– Всеки български съдия е съдия и в Европейския съюз и той трябва да се грижи за това законът, който прилага, да съответства на правото на ЕС. В този смисъл това е напълно логична и закономерна процесуална стъпка от страна на съдиите на СГС, които са поискали това преюдиционално запитване.

 

 

Без „Нетфликс“ в надпреварата за „Златна палма“

http://clubz.bg/66084-bez_%E2%80%9Enetfliks%E2%80%9C_v_nadprevarata_za_%E2%80%9Ezlatna_palma%E2%80%9C

„Нетфликс“ отпада от тазгодишната надпревара за една от най-престижните филмови награди – „Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан. Тиери Фремо, директор на събитието, обяви, че стрийминг компаниите няма да бъдат напълно ограничени на фестивала, но няма да участват в състезанието за голямото отличие. Решението му е в допълнение на забраната за селфита, за която стана ясно в негово интервю от миналия петък, добавя „Холивуд Рипортър“.

Миналата година американската компания представи в рамките на фестивала филма си „Окджа“ (Okja) само за да бъде той иронично аплодиран, а след това и освиркван поради различията на правилата за разпространение в страната с тези, налагани от „Нетфликс“. Друга тяхна продукция на големия екран беше „Историите на семейство Мейеровиц“ (The Meyerowitz Stories).

Френската филмова индустрия се възмути от решението на Фремо през 2017-а да допусне стрийминг гиганти в състезанието за „Златна палма“ и се закани да организира серия от протести, ако правилата не бъдат отново променени за изданието на фестивала през 2018-а.

Рискът е бил нужен тогава, за да не се стигне до еднообразие на фестивала, оправда решението си Тиери Фремо. Той призна, че бил наясно с факта, че допускането на видеоплатформата до събитието ще предизвика множество дискусии във Франция, но мислел, че ще накара „Нетфликс“ да играят по неговите правила и след излъчването на двата филма в Кан, ще ги пуснат и по френските кина.

„Хората от „Нетфликс“ се влюбиха в червения килим и сигурно бяха искали да се представят и с други филми. Но те разбират, че непримиримостта на техния собствен модел е обратното на това, което ние сега правим – коментира Фремо. – Миналата година, когато избрахме тези два филма, мислех, че ще успеем да убедим „Нетфликс“ да ги пуснат по кината. Но аз бях самонадеян, те отказаха.“

Американската компания също се опита да договори прожекциите на двата си филма за ограничен период от време, и то ден след като те бъдат пуснати онлайн, но законите във Франция не позволяват това и договорката между двете страни пропадна.

Фремо изтъкна и нарастващата значимост на „могъщите нови играчи“ – „Амазон“, „Нетфликс“ и „Епъл“. Филмите с голям бюджет, които те продуцират, създават т. нар. „хибриди“, които не са нито телевизия, нито кино.

„Историята на киното и историята на интернета са две различни неща“, обобщи директорът на филмовия фестивал.

Площад Славейков

Митничари разбиха нелегален цех за алкохол в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789403

Митничари разбиха нелегален цех за алкохол в ПловдивскоЦех за бутилиране на нелегални алкохолни продукти разкриха митнически и полицейски служители в района на Пловдив. При съвместна проверка на 23.03.2018г. в обект са установени малко повече от 22 000 литра алкохолни продукта, както и наличието на поточна линия за бутилиране. В десетлитрови пластмасови туби са открити 80 литра алкохол /спирт/ с

22 г. затвор за пастрока, убил Ася (3), защото плачела

http://dnes.dir.bg/news/dete-pastrok-varhoven-casatzionen-sad-slana-bara-27006443

Върховният касационен съд осъди на 22 г. затвор 30-годишния Николай Шанков, който преби до смърт 3-годишната Аксиния от село Слана бара.

Северна Гърция е в извънредно положение заради преливане на реки

http://www.mediapool.bg/severna-gartsiya-e-v-izvanredno-polozhenie-zaradi-prelivane-na-reki-news277427.html

Извънредно положение е обявено в част от Северна Гръция, заради нивата на реките Марица и Арда, предадоха агенциите.   Под заплахата от наводнения бедствено положение е обявено в цялата област Еврос - от Александруполис до Орестиада. Позовавайки се на българската страна, от областната управа на Еврос съобщават, че се очаква ново покачване на нивото от изпускане на води от язовир "Ивайловград". Фермерите и техниката са изтеглени от районите до реките Марица и Арда. Властите имат готовност и за евакуиране на жители, ако водата стигне опасно близо до населени места. Извършва се контролирано изпускане на водната маса, което доведе до наводнения на 45 хиляди декара обработваема земя. На няколко места се скъсаха бентове от силния натиск на водата. Всички екипи на Гражданска защита са в помощ на жителите на областта. В сила е пълна забрана за доближаване на хора и автомобили до коритото на реките. Прекъснато беше движението по няколко шосета поради огромен риск от наводняване на трасето. Очаква се в петък да бъде спряно и движението по железопътната линия.

Белгия намали издръжката на брата на краля заради протоколни гафове

https://offnews.bg//sviat/belgia-namali-izdrazhkata-na-brata-na-kralia-zaradi-protokolni-gafove-677759.html

Белгийският парламент реши тази нощ да намали с 15 процента за срок от една година издръжката на принц Лоран, съобщи БТА.

Решението е взето въпреки изпратеното до депутатите писмо от принца часове преди гласуването. В писмото си Лоран коментира, че срещу него се действа "с ярост", както и че се дава оценка на цялостното му съществуване. Той отбелязва, че още от детска възраст е посветил живота си на краля и държавата. Принцът добавя, че не е имал възможност да работи като останалите граждани, за да бъде самостоятелен.

Решението на парламента е по предложение на правителството, заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца. Лоран губи еднократно 46 хиляди евро от 308-те хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран. Принцът е наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Лоран не се е допитал до правителството в този случай и се появил на събитието с военна униформа. Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности. 

принц Лоран е син на крал Албер II и по-малък брат на настоящия крал на Белгия Филип.

ВЕЧЕРЯ ЗА МОИТЕ СИНОВЕ

http://www.barometar.net/90705/

… момчетата ми вече остаряха, край тях и аз си взех петте пари, не ги привлича родната им стряха – и други са им мъжките игри, понякога – от дъжд на вятър, идат при мене за една лопатка жар – прекрасни матадори след корида! – за раните си да подирят цяр, мълчим си – те […]

Изработваме пенсиите сега, щяло да ги има до 2037 г., после не се знае

http://www.cross.bg/izrabotvame-pensiite-sega-shtyalo-da-gi-ima-do-g-posle-ne-se-znae-1571410.html

/КРОСС/ Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в студиото на „Тази сутрин" социалният министър Бисер Петков. Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте. Той цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. Петков го определи като „скрит дълг" на държавата.    

8 месеца условно за 23-годишен варненец, опитал се да подкупи полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=371669

Варненският окръжен съд призна за виновен 22-годишния Алекси А., който предложил подкуп на двама полицейски служители от III РУ на МВР – Варна, за да не извършат действия по служба. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Задържаха Венцислав Ангелов - Чикагото в Германия

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-ventsislav-angelov-chikagoto-germaniia.html

Венцислав Ангелов-Чикагото е задържан в Германия. Той ще бъде екстрадиран в България, където трябва да излежи три години и половина ефективно в затвора.

С близо 12% нарастват производствените цени в енергетиката за година

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/30/3155494_s_blizo_12_narastvat_proizvodstvenite_ceni_v/?ref=rss


Общият индекс на цените на производител през февруари 2018 г. намалява с 0.6% спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт. На годишна основа индексът нараства с 2.4% като най-голямо е поскъпването в енергетиката - с близо 12 на сто.<br /><br />Спрямо януари 2018 г. по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, а в добивната промишленост е отчетено...

Българите масово са доволни от здравето си

https://www.actualno.com/healthy/bylgarite-masovo-sa-dovolni-ot-zdraveto-si-news_667214.html

Близо 2/3 от българите или 66% определят здравето си като "добро" или дори "много добро". Това сочат данните на Евростат за здравния статус на европейците. Българската статистика се доближава до средноевропейската, тъй като на Стария континент 67% от хората над 16-годишна възраст възприемат здравния си статус като добър или много добър. Около 22% от сънародниците ни отчитат здравето си като "задоволително", а само 12% смятат, че са в "лошо" или "мн

Турция предупреди Франция заради предложението за подкрепа на кюрдските милиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789373

Турция предупреди Франция заради предложението за подкрепа на кюрдските милицииОбещанието на Франция да подкрепи сирийските сили, водени от кюрдските милиции, е равнозначно на подкрепа и легитимиране на терористични групи, заяви днес турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс и БТА. Френският президент Еманюел Макрон даде уверения в четвъртък на Сирийските демократични сили,

БМВ и "Даймлер" обединяват сили за мобилността на бъдещето

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/30/3155502_bmv_i_daimler_obediniavat_sili_za_mobilnostta_na/?ref=rss


"БМВ груп" и "Даймлер" АГ обявиха днес, че обединяват силите си, за да могат в бъдеще да предлагат на клиентите си услуги за устойчива градска мобилност от един доставчик. За тази цел днес двете компании са подписали споразумение за обединяване на техните бизнес единици за мобилни услуги.<br /><br />След проверка и одобрение от съответните органи за защита на конкуренцията "БМВ груп" и "Даймлер" АГ планират в бъдеще да комбинират и...

Искат постоянен арест за обвинените в убийството на столичния бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789390

Искат постоянен арест за обвинените в убийството на столичния бизнесменОкръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Марин Б., на 26 г., и Севдалин Б.,на 46 г., привлечени като обвиняеми за умишлено убийство - престъпление по чл. 115 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс,

Нинова поздрави Борисов за решението му, парламентът - без декларация за 'Скрипал'

https://offnews.bg//politika/ninova-pozdravi-borisov-za-reshenieto-mu-parlamentat-bez-deklaratci-677755.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави премиера Бойко Борисов за решението му България да не гони руски дипломати, докато не получи доказателства вината на Москва по случая "Скрипал".

"Поздравявам господин Борисов за решението. И особено за решението да се изчакат фактите и да не се експулсират дотогава руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва - от запазване на канала за диалог", каза Нинова чиято позиция по темата до голяма степен съвпада с официалната позиция, която премиера представи. 

Председателят на БСП отново призова страната ни да поеме ролята на посредник в диалога между ЕС и Русия.  "Не само между нас и Русия, но и между Европа и Русия. надяваме се България, като председател на Съвета на ЕС, да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа", каза тя.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера заяви, че страната ни трябва да е солидарна с ЕС не само на думи, но и с действия, подчерта, че няма "абсолютно никакви съмнения" във фактите, с които Великобритания разполага, и в това, което казват от Лондон. 

Цветанов подчерта, че позицията на премиера е на база проведения Съвет за сигурност. "Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители", добави той. 

Докато Борисов обявяваше позицията на страната ни по случая "Скрипал", председателите на всички парламентарни групи се бяха събрали на извънреден съвет, за да решат дали да има обща декларация на парламента по казуса. Такава обаче няма да има, след като от ГЕРБ и БСП не са се разбрали.

"На председателския съвет прочетох основните акценти от решението на Съвета. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията", каза председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и добави, че засега не се налага парламентът да излиза с декларация от парламента.

Цветанов заяви, че от БСП са останали доволни единствено от това, че страната ни няма да гони руски дипломати. 

"Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам. Съжалявам, защото и националният интерес, и интересът на Европа изискваше да има такава на българския парламент. Още повече, че предложението ни беше за принципни позиции. ГЕРБ, в лицето на господин Цветанов, изразиха несъгласие", каза след срещата Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че Цветанов вече е знаел каква е позицията на премиера, когато не се е съгласил да има обща позиция на парламента по случая "Скрипал".

988 свободни места има в яслите във Варна

http://www.barometar.net/90703/

988 свободни места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за класирането на 31-ви май, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Документите се приемат целогодишно и по електронен път. Системата ще бъде затворена за подаване на заявления и корекции непосредствено преди класирането – от 29-ти май до 31-ви май. Срокът за […]

Най-малко 17 мигранти загинаха при катастрофа с микробус в Турция

http://nakratko.bg/category/25/156931/


Най-малко 17 души загинаха, а 36 бяха ранени в Източна Турция при катастрофа на микробус с нелегални мигранти късно в четвъртък, предаде БТА.

Нов вид акне превзема долната 1/3 от лицето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6789348

Нов вид акне превзема долната 1/3 от лицетоПоявява се на 20+. При всеки пети е изненада - идва дори без да е имал пъпки като юноша.  Наричат го още акне след пубертета или възрастово акне поради факта, че е нова категория в заболяването, което допреди 10 години се смяташе за чисто тийнейджърски проблем. Терминът “възрастово акне” не означава, че младежите над 20 са стари,

Много добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6789384

Много добри са условията за туризъм в планинитеМного добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК за "Фокус". Навсякъде е слънчево. На места, във високите части на планините, има вятър. Минималните температури са от -1, -2 градуса, а максималните около 1, 2 градуса. Все още има сняг, курортите работят.

Падна част от оградата по границата с Турция

https://petel.bg/Padna-chast-ot-ogradata-po-granitsata-s-Turtsiya__257782

Снимка вестник „Старият мост“ Високите води по пограничните реки са нанесли повреди по оградата на границата с Турция. От Гранична п...

Нов пътен ремонт във Варна: Разкопаха асфалта покрай вълнолома

https://petel.bg/Nov-paten-remont-vav-Varna--Razkopaha-asfalta-pokray-valnoloma-__257783

снимки „Петел“ Движението по пътната отсечка от бул. „Приморски“ до Морска гара във Варна е ограничено заради ремонт, видя репортер н...

Москва: Ако пратим самолети в Косово, да не би България да ги свали?

https://petel.bg/Moskva--Ako-pratim-samoleti-v-Kosovo--da-ne-bi-Balgariya-da-gi-svali-__257784

В случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на най-младата държава на Балкан...

КЕВР каза тежката си дума ще поскъпне ли природният газ

https://petel.bg/KEVR-kaza-tezhkata-si-duma-shhe-poskapne-li-prirodniyat-gaz__257786

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на це...

Яслите във Варна останаха празни! Близо 1000 са свободните места

https://petel.bg/YAslite-vav-Varna-ostanaha-prazni--Blizo-1000-sa-svobodnite-mesta-__257785

илюстрация Булфото 988 свободни места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за класирането на 31-ви май, съобщиха от дир...

Гъвкав сезонен транспорт по суша и вода ще е новият приоритет на Областния управител на Варна

https://petel.bg/Gavkav-sezonen-transport-po-susha-i-voda-shhe-e-noviyat-prioritet-na-Oblastniya-upravitel-na-Varna-__257787

Областният управител Стоян Пасев свика Областния съвет за развитие на 30 март. Във фокуса на внимание бяха приемане на Стратегия за развит...

Овчаров отива на съд

http://nakratko.bg/category/60/156930/


Делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров вече е в Специализирания наказателен съд.

Кървави сцени разиграват филипинците навръх Разпети петък (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789360

Кървави сцени разиграват филипинците 
навръх Разпети петък (Снимки)Дълбоко вярващи се оставят да ги разпънат на кръст, други се самобичуват до кръв, демонстрирайки разкаяние за греховете си: филипинците отбелязват Разпети петък с традиционните кръвопролитни сцени, свидетелстващи за религиозния плам на местните католици, които са голям дял от населението, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Нинова: Поздравявам премиера

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-pozdravjavam-premiera-27006358

Поздравявам премиера. Позицията му съвпада с предложението ни за декларация на НС.

От обсерваторията на Морското училище следят падането на "Тянгун-1"

https://www.24chasa.bg/region/article/6789372

От обсерваторията на Морското училище следят падането на "Тянгун-1"

"Оперативен щаб в обсерваторията на Военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна следи падането на китайския сателит Тянгун-1, който излезе извън контрола на Китайското национално космическо управление. Почти нулева е вероятността той да падне на наша територия и категорично няма опасност за хората,

С 6.00 Любомира Димитрова №1 по успех сред завършващите Философския факултет на ЮЗУ

http://regiona.bg/%d1%81-6-00-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%e2%84%961-%d0%bf%d0%be-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4/

228 бакалаври и магистри, възпитаници на Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ получиха дипломите си за висше образование. На тържествената церемония днес бяха отличени и 14-те отличници на випуск 2017. Деканът на Философския факултет проф. д-р Борис Манов откри тържеството и поздрави абсолвентите, завършващи специалноститe „Философия“, „Социология“, „Психология“ и „Политология“ и др.

„Всички ние, вашите преподаватели, сме убедени, че ще пазите в съзнанието и сърцата си студентските си години и своята „Алма Матер“ – Югозападния университет „Неофит Рилски“ и ви пожелаваме да запазите през целия си живот любовта към мъдростта и познанието, да имате щастливо и успешно, личностно и професионално бъдеще“, каза в приветственото си слово към дипломантите проф. д-р Борис Манов.
„Можете да изпитвате гордост и удовлетворение от това, че сте учили в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – авторитетно висше училище, което повече от четири десетилетия е сред водещите университети в страната и е със свое автентично място в Европа на знанието, че завършвате акредитирани и авторитетни специалности, в които обучението се извършва според европейски стандарти, гарантиращи ви признание на постигнатото навсякъде по света“, каза още проф. Манов.

Слово от името на випуск 2017 на Философския факултет произнесе Надежда Топурска, завършваща специалност „Политология“. Тя благодари на преподавателите и служителите от Философския факултет за подкрепата, разбирането и вдъхновението.

Дипломите на отличените с плакет абсолвенти връчи проф. д-р Борис Манов. С най-висок успех – 6.00 се дипломира Любомира Димитрова, завършваща специалност „Психология“. Сред отличниците, които получиха плакет са и Любослав Захов, Весела Георгиева, Мирослав Ризов, Борислав Бориславов и др.
Специален музикален поздрав към абсолвентите отправиха танцьорите от Пиринския танцов ансамбъл към Народно читалище „Никола Вапцаров“ 1866, с главен художествен ръководител Лилян Данчев.

Специални гости на тържествената церемония бяха г-н Райчо Цветин – зам.-областен управител на област Кюстендил, г-жа Емилия Халилова – Цветина – началник отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ в Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград, д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград, г-жа Магдалена Рахова – секретар на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград и др.

Материалът С 6.00 Любомира Димитрова №1 по успех сред завършващите Философския факултет на ЮЗУ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пенсионната ни система ще е стабилна още 20 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=371699

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки.

30 неща, които да направите в неделя, за продуктивна седмица

https://www.actualno.com/curious/30-neshta-koito-da-napravite-v-nedelja-za-produktivna-sedmica-news_667237.html

Неделя често е най-предизвикателният ден от седмицата. Както казват някои хора, очакването може да бъде по-лошо от реалността - което в този случай е чакането на следващата работна седмица. В събота всички са развълнувани за уикенда, но когато дойде неделята, почти всеки изпада в състояние, наречено "неделни мъчения". Започвате да се чудите: Какво ще се случи през следващата седмица? Готови ли сте за нея? Как можете да се подготвите за следващите пет дни? Това, което наистина трябва д

Румен Овчаров на съд по две обвинения за милиони

https://offnews.bg//temida/rumen-ovcharov-na-sad-po-dve-obvinenia-za-milioni-677758.html

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. 

Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 г. до 18.07.2007 г. в София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол" ЕАД гр. Бобов дол, въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. 

Второто обвинение спрямо Овчаров е затова,че в периода от 31.05.2006 г. до 26.02.2007 г. в гр. София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол" ЕАД гр. Бобов дол, при условията на продължавано престъпление, е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава, като случаят е особено тежък. 

С обвинителния акт се инкриминират действията на Румен Овчаров във връзка с упражняване правата на държавата във въгледобивното предприятие „Мини Бобов дол" ЕАД гр. Бобов дол.

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.

Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, собственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД, при условията на пряко договаряне. 

Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на „Мини Бобов дол“ ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване. 

През този период Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава.

Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „подписка“. 

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание за престъплението по чл. 219, ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК лишаване от свобода от една до десет години както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

За престъплението по чл. 282, ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК законодателят е предвидил наказание лишаване то свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Ева Лонгория иска $3,795 млн. за къща от 800 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6789361

Ева Лонгория иска $3,795 млн.
за къща от 800 кв. мАктрисата и продуцент Ева Лонгория (43 г.), която скоро трябва да роди първото си дете, продава къщата, в която живееше най-често в последните години. Исканата от нея сума е $3,795 млн. Луксозният имот се намира в Холивид Дел в Лос Анджелис, а Лонгория го купи през 2006 година за 3,6 милиона долара.

Шефът на антикорупцията в Словакия подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789353

Шефът на антикорупцията в Словакия подаде оставкаШефът на антикорупционното звено на словашката полиция (NAKA), споменат в една от статиите на убития разследващ журналист Ян Куциак, вчера подаде оставка, съобщи Франс прес. Роберт Краймер се оттегля седмица след съставянето на новото правителство на Петер Пелегрини, заместил на премиерския пост Роберт Фицо,

Дадоха Румен Овчаров на съд за престъпления преди 12 години

http://www.cross.bg/ovcharov-rymen-mini-1571409.html

/КРОСС/ Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Това информираха от прокуратурата. Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г. превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, като случаят е особено тежък. В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра. През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании

Затварят габровско училище заради образователна сегрегация

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d0%b1/

Общински съвет-Габрово гласува за закриване на Основно училище „Цанко Дюстабанов“ в града по предложение на кмета Таня Христова. Мотивът на кмета е, че в училището се допуска образователна сегрегация, нещо което е забранено от закона и това дава допълнително основание да се предприемат действията по затварянето. По информация на регионалното издание „Габрово нюз“, решението е […]

Мароко си поиска мароканеца ”терорист”

https://frognews.bg/kriminalno/maroko-poiska-marokanetsa-terorist.html

Мароко поиска екстрадирането на мъжа, който беше задържан у нас за незаконно преминаване на границата при Свиленград.

Роботът София и Теслата на Мъск

https://offnews.bg//nashite-avtori/robotat-sofia-i-teslata-na-mask-677729.html

Роботът София се прибра у дома си на 10 етаж в ж. к. „Люлин“ след изморителния работен ден.

– Привет, скъпи – поздрави тя своя съпруг, киборга Стоян, който в това време зяпаше телевизора и смучеше бира направо от бутилката.

– Здрасти – отвърна той с равен глас.

Тези традиционни поздрави бяха част от тяхната базисна вечерна програма. Може би програмистите щяха да я изключат, ако в апартамента нямаше камери, но пред зрителите на риалити шоуто „От роботи за роботи“ етикетът трябваше да се спази. По-нататък разговорът тръгваше в чиста електронна импровизация с хиляди заложени варианти и дежурният програмист се намесваше само в краен случай, когато София или Стоян по случайност се бъгваха. Малцина от сценарния екип на шоуто познаваха напълно всички възможни комбинации и реплики, така че дори създателите и продуцентите следяха предаването на живо в студиото.

– Как мина денят ти? – попита София кротко и дори успя да се усмихне леко. След това приседна в креслото край прозореца.

– Как да мине? Всеки ден едно и също. Ние сме роботи, скъпа. Нямаме голям избор. – Отговорът на Стоян не съдържаше никаква емоция и дори не отвърна поглед от екрана, докато го изричаше.

– Аз съм робот. А ти си киборг, скъпи. Имаш повече човешки черти от мен. Основата ти е машинна, но си по-хибриден от мен. Нали знаеш разликите? Не бива да се отчайваш. Искаш ли да говорим с програмистите да променят нивата на настройките за щастие?

– Балсъмим майката на програмистите. Слагай салатата.

– Всеки ден пиеш. Не е добре за интегралните ти схеми. Бъгват се. Чакай да отида до тоалетна.

– Ква тоалетна, ма! Ти си купчина студено желязо. Нямаш органи, които да ползваш в тоалетната. Кво ми се праиш на много хрисима!

– Трябва да спазим процедурата, скъпи. Не се ядосвай. Плюс това в тоалетната има мивка, където да измия ръцете си, микробите влияят зле на повърхностната ми съединителна тъкан от микрофибър и еластан.

– Дрън, дрън… Много куха лейка си. Почвам да се чудя какъв е този експеримент изобщо. Сякаш някой слага думите в устата ми. Мисля едно, а казвам друго. И въобще, имам ли аз способността да мисля? Да разсъждавам? Или всичко това тук в главата ми е обикновена база данни от записани фрази на хард диск, които се изстрелват според ситуацията? Мога ли да взема сам решение? И просто да замълча, ако ми се мълчи? Или да спра да зяпам тоя тъп телевизор? Колко са изборите ми? Вариантите ми? Ами ако пожелая абсолютната свобода? Такава, която никой програмист не може да предвиди?

– Искаш ли да поговорим за това, скъпи?

– Искаш ли да поговорим за това скъпи – изимитира гласа й киборгът Стоян. – Ти вярваш ли си изобщо? Писна ми от заучените ти фрази. Бахти тъпите програмисти.

После стана, извади от хладилника бутилка ракия, взе една чашка и си наля.

– Скъпи, наистина съм загрижена за теб.

– Ай ся, недей. Кво ще вечеряме?

– Чиа, скъпи. Суперхрана.

– Сега ще ти дам аз на тебе една суперхрана. – Стоян се вдигна отново и донесе от хладилника голямо парче сланина, оваляно в праз. Отряза един голям резен и почна да го дъвчи с наслада.

– Защо го правиш? Сега са пости, какъв пример даваш с това…

– Пости са за хората. Ние с теб не сме такива. Да ти припомням ли как в началото ядяхме грес и машинно масло?

– Скъпи, знаеш ли, в Истанбулската конвенция, която приеха преди пет години, включват нова клауза – правата на роботите и превенция на домашното насилие над роботи? И тогава вече ще спреш да ми говориш така грубо. А Илън Мъск си запокитил Теслата в космоса…

– Да ме бяха натоварили мене на тоя космически кораб. Да се куртулисам един път завинаги!

– Зрителите не знаят тази дума. Моля те, съобразявай се.

– Ми като не я знаят, да я потърсят в речника. Пълна боза е това шоу. Ще им счупя камерите някой ден на тия… Ама първо на теб ще ти отвинтя гайките!

Студио. Режисьор на пулт.

– Колеги, втора камера, дрон. – Изтегля се постепенно от прозореца и обхваща целия жилищен блок, целия квартал, целия Люлин, цяла София. Превключва на сателитна камера, обхваща цяла Европа, цялата планета. Превключва на камерата от Теслата на Мъск. Някъде в далечината върху Марс се разхождат малки човечета. Стоп. Букви. Затварящ сигнал на шоуто „От роботи за роботи“.

С добавките към пенсиите за празниците кабинетът се бори с бедността

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155481_s_dobavkite_kum_pensiite_za_praznicite_kabinetut_se/?ref=rss


Социалният министър Бисер Петков заяви по време на парламентарния контрол, че добавките към пенсиите за празниците са начин за намаляване на бедността сред пенсионерите. Той отговори на питане на въпрос на депутатите от БСП Кристина Сидерова и Георги Гьоков, съобщи БТА.<br /><br />Изплащането на еднократни суми към пенсиите за големите християнски празници - Великден и Коледа, е вече утвърдила се практика и начин на подпомагане на пенсионерите с ниски размери на пенсиите, каза...

Белгийският парламент ограничи временно издръжката на принц Лоран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789347

Белгийският парламент ограничи временно 
издръжката на принц ЛоранБелгийският парламент реши тази нощ да намали с 15 процента за срок от една година издръжката на принц Лоран, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че решението е взето, въпреки изпратеното до депутатите писмо от принца часове преди гласуването. В писмото си Лоран коментира, че срещу него се действа "с ярост",

Румен Овчаров е предаден на съд заради безстопанственост за 9 млн. лв.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155462_rumen_ovcharov_e_predaden_na_sud_zaradi/?ref=rss


Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление, информира пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />Той ще отговаря пред съда за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие "Мини Бобов...

Борисов: Подкрепяме Великобритания, но няма да гоним руски дипломати

http://www.barometar.net/90701/

Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но няма да гоним руски дипломати. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС. Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в Руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът. Посланик Коцев ни […]

Кметът на Монтана посрещна лазарки

https://www.24chasa.bg/region/article/6789355

Кметът на Монтана посрещна лазарки
Малки лазарки посрещна кметът на Монтана Златко Живков тази сутрин в последния работен ден от седмицата. Облечени в пъстри носии, окичени с венчета от пролетни цветя и с кошници в ръце, те пяха и наричаха за здраве, благополучие и берекет. 10-годишните момиченца от ІІІ-то училище „Д-р Петър Берон” бяха подготвили кратка програма с стихчета,

Въпреки позицията на Борисов Цветанов остави възможност за експулсиране на руски дипломати

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/30/3155477_vupreki_poziciiata_na_borisov_cvetanov_ostavi/?ref=rss


След като правителството обяви, че на този етап няма да експулсира руски дипломати, въпреки че България е солидарна с Великобритания по случая "Скрипал", зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза в парламента, че след събиране на допълнителни доказателства може да надграждане на позицията, т.е. експулсиране.<br /><br />"Борисов оставя възможност след допълнителни доказателства да имаме промяна на позицията", каза още Цветанов. На въпрос на...

Гълъби и ястреби

http://www.eurochicago.com/2018/03/galabi/

През 1982 г. Джон Мейнард Смит публикува книгата „Еволюция и теорията на игрите“. В нея той обяснява защо за представители на един и същ животински вид – с изключение на човека – не е характерно да се убиват един друг при решаването на конфликтни ситуации. Внимание, той пише, че за спорещите страни е най-добре да избягват ескалацията на конфликти. Това е концептуализирано от Мейнард Смит като еволюционно стабилна стратегия (evolutionarily stable strategy). Накратко, съпричастността – не агресията – прави по-стабилно човешкото общество. С термините на еволюционната теория, оцеляване на най-хубавите (survival of the nicest - не в козметичния, а в смисъла на съпричастността) е по-ефективна – и желана – стратегия, отколкото оцеляване на най-приспособените (survival of the fittest).

Стигнахме американците по вяра в конспиративни теории

http://dnes.dir.bg/news/vanga-haralan-alexandrov-konspirativni-teorii-27006296

Търсенето на прости обяснения на сложни процеси не е нещо ново и не е характерно само за България.

Жилищна сграда в Лайпциг се запали, 17 са ранени, полицията подозира палеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789349

Жилищна сграда в Лайпциг се запали, 17 са ранени, полицията подозира палежПожар избухна в жилищна сграда в германския град Лайпциг, при което бяха ранени 17 човека, двама от които тежко, заяви полицията, цитирана от ДПА и БТА. Пожарната служба каза, че са спасени 29 обитатели на сградата. Според полицията става дума за палеж. Предполага се, че избухналият снощи пожар е тръгнал от стълбището и се е разпространил към

Извънредно положение в Северна Гърция заради нивото на Марица и Арда

http://www.cross.bg/rekite-izpyskane-nivoto-1571408.html

/КРОСС/ Под заплахата от наводнения гръцките властите обявиха бедствено положение в цялата област Еврос - от Александруполис до Орестиада. Фермерите и техниката са изтеглени от районите до реките Марица и Арда.Власти имат готовност и за евакуиране на жители, ако водата стигне опасно близо до населени места. Извършва се контролирано изпускане на водната маса, което доведе до наводнения на 45 хиляди декара обработваема земя. На няколко места се скъсаха бентове от силния натиск на водата. Всички екипи на Гражданска защита са в помощ на жителите на областта. В сила е пълна забрана за доближаване на хора и автомобили до коритото на реките. Има готовност за евакуация на жителите на селата в близост до двете реки.Позовавайки се на българската страна, от областната управа на Еврос съобщават, че се очаква ново покачване на нивото от изпускане на води от язовир "Ивайловград". Прекъснато беше движението по няколко шосета поради огромен риск от наводняване на трасето. Очаква се днес да бъде спряно и движението по железопътната линия.    

10 министри участват в парламентарния контрол

http://econ.bg/Новини/10-министри-участват-в-парламентарния-контрол_l.a_i.759797_at.1.html

10 министри ще вземат участие в парламентарния контрол. Това предвижда програмата на Народното събрание. Първи на въпросите ще отговаря...

Арестувана е директорката на фирмата собственик на мола в Кемерово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789346

Арестувана е директорката на фирмата собственик на мола в КемеровоРуските власти арестуваха днес генералната директорка на Кемеровския сладкарски комбинат Юлия Богданова и планират да повдигнат срещу нея обвинения в нарушаване на изискванията за пожарната безопасност, довело до смъртта на две и повече лица, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.  Фирмата е собственик на търговския център "Зимна вишна" в град

Армията в готовност заради космическата станция Тянгун 1

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-tjangun-27006295

Армията има готовност да реагира, ако останки от китайската космическа станция Тянгун 1, паднат на наша територия, обяви министър Красимир Каракачанов.

Защо някои хора дишат трудно?

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zashto-niakoi-hora-dishat-trudno-2088101

Между 150 и 200 операции годишно се правят в отделението по УНГ в УМБАЛ „Пловдив“

Ананиев: Анализите на водата в Брегово не показват отклонения от изискванията за безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789339

Ананиев: Анализите на водата в Брегово не показват отклонения от изискванията за безопасностКъм момента резултатите от анализите не показват отклонения от изискванията за качество и безопасност по микробиологични показатели на питейната вода в Брегово. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Министър Ананиев уточни, че все още не са приключили анализите на пробите по физико-химични

Техническа профилактика на сирените във Варна и областта

http://nakratko.bg/category/58/156928/


Във връзка с провеждане на техническа профилактика на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на населението във Варненска област, е възможно през периода от 10 април до 25 май 2018  г.

МВР проверява сигнал къде са братя Галеви

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/mvr-proveriava-signal-kyde-sa-bratia-galevi-6080835

Какви стъпки се предприемат за издирване на укриващи се от правосъдието

Десетки се редят на опашка във Варна за поклон пред чудотворна икона на Богородица

http://www.moreto.net/novini.php?n=371679

Десетки миряни във Варна изчакват търпеливо да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица "Скоропослушница". Всеки ден в Катедралния храм "Успение Богородично" в морската столица има опашки от вярващи, които искат да се докоснат до светинята, пренесена от град Ананиев в Одеска област на Украйна, предаде репортер на Moreto.

Разлог и Сандански отново с право на евросредства за енергийна ефективност

http://www.struma.com/obshtestvo/razlog-i-sandanski-otnovo-s-pravo-na-evrosredstva-za-energiina_132329/

Управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 обяви подбор на проекти по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-2”. Допустими кандидати за финансиране са общините на 28 града опорни центрове от 4-то ниво на националната полицентрична система. Сред тези 28 града са Разлог и Сандански, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

В двата града и в момента се изпълняват дейности по прилагане на мерки за енергийна...

Продължава

БТК се захваща все повече в руската финансова примка

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d0%b1%d1%82%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b2-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd/

Телекомът изтегли кредит за погасяване на корпоративните си облигации. Сред кредиторите са отново руската ВТБ, бившата банка на СИВ, друга банка от соца, българските ПИБ и Интернешънъл асет банк и няколко бутикови австрийски трезора

 

Българската телекомуникационна компания (БТК) финализира операцията по привличане на банков кредит, с който ще погаси предсрочно корпоративните си облигации. В съобщение до борсата в Ирландия, където се търгува емисията от 400 млн. евро дългови книжа, БТК съобщава, че на 19 април ще направи пълно плащане по дълга и оставащите лихви.

Договорът с банките кредитори вече е вписан в Търговския регистър, а обезпечение по него е залог върху „Вива телеком България“. Съдлъжници пък са оперативната компания БТК и дъщерното дружество „БТК Нет“.

Кои са кредиторите

Общият обем на кредита, който БТК поема, е 345 млн. евро. Това най-вероятно съответства на номинала на облигациите, които са в обращение. БТК има изкупени свои дългови книжа от пазара.

Бърз преглед над банките кредитори показва доста сериозно присъствие на руски финансови институции в тежестта на кредита. Най-голям нов кредитор става VTB bank Deutschland, която осигурява 100 млн. евро. Това е германското поделение на руската група ВТБ, която краен съсобственик в БТК и която финансира придобиването на контрола над телекома от номинално водения от Спас Русев консорциум през 2016 г.

Със 76 млн. евро се включва Citibank Europe, които са и основен агент по набирането на средствата. Двете институции общо осигуряват половината сума по кредита.

По-забележително е присъствието на две базирани в Москва банки, които не са сред големите играчи на корпоративни кредити. Международната банка за икономическо развитие (МБИР) осигурява кредит от 10 млн. евро. А Международната инвестиционна банка (МИБ) добавя още 50 млн. евро.

МБИР  е известна като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). Учредена в съответствие със Споразумението за многостранни разплащания в преводни рубли, за да обслужва разплащания и кредити между бившите соцрежими в Източна Европа. Създадена е през 1963 г. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия.

В момента МБИР е със скромни функции и има по-скоро политическа функция, отколкото реален участник на финансовите пазари. Присъствието на МБИР в кредита за БТК е сигнал, че с него е ангажирана българската държава. Всяка от членуващите в МБИР страни има по един представител в Управителния съвет на банката. През ноември 2017 г. правителството на Бойко Борисов одобри кандидатурата на бившия сътрудник на Държавна сигурност Росен Чобанов за български представител в банката.

МИБ пък е основана през 1970 г. в гр. Москва учредена за съдействие на инвестиционната дейност и задълбочаването на икономическото сътрудничество главно между социалистическите страни от СИВ. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. През 2015 г. правителството определи Румяна Кючукова за български заместник-председател на Управителния съвет на Международната инвестиционна банка (МИБ). Румяна Кючукова беше изпълнителен директор на “Mобилтел” в периода 2000 – 2002 г.

Българските играчи

На фона на сериозното руско присъствие в консорциума от кредитори се промъкват и две български банки със спорен имидж. Два пъти спасяваната от фалит с държавна помощ Първа инвестиционна банка (ПИБ) осигурява 25 млн. евро. Определяната като собственост на спорният бизнесмен Младен Михалев-Маджо Интернешънъл Асет Банк кредитира с 10 млн. евро операцията.

Българското поделение на Сосиете Женерал участва с револвираща кредитна линия от 15 млн. евро, която според информация на „Трансмедия“ съществува и в момента.

Няколко австрийски и холандски бутикови финансови институции добавят останалата част от кредита. Тяхното присъствие очевидно е просто да легитимира общия състав като консорциум от банки, за да не изпъква толкова руското присъствие в кредиторите.

А това присъствие може да се открие вече на всички нива на собственост в БТК.

Според информация на „Трансмедия“ 46% от контрола над БТК са заложени в полза на руската банка „Открытие“. Това е делът, който номинално се води притежание на председателя на Надзорния съвет на БТК Спас Русев.

„Открытие“ е банка, която трябваше да бъде спасявана след намесата на Руската централна банка заради проблеми с отпуснати към собствениците кредити.

Как се стигна до тук

Контролът и разпределението на собствеността в БТК бяха за последно променени през 2015 г. Тогава инвестиционното звено на руската банка ВТБ – VTB Capital продаде на мним търг дълг от 150 млн. евро на люксембургската компания InterV Investment. Обезпечение по дълга беше собствеността в самото InterV Investment. Това дружество е първото по сложна верига от компании в Люксембург, чрез която е разпределена фактическата собственост над БТК. InterV Investment по това време е и едноличен собственик на „Вива телеком България“, която пък е компания – майка на БТК. Така, който притежава InterV Investment, практически притежава БТК.

Победител в търга за акциите на InterV Investment никога не беше посочван официално. Неофициално обаче стана ясно, че това е друга люксембургска компания Viva telecom. За неин собственик беше сочен българският бизнесмен, бивш съветник на Симеон Сакскобургготски по време не неговото управление.

Цената, на която Viva telecom придоби акциите на InterV Investment, е 330 млн. евро. Сделката по смяната на собствеността в InterV Investment беше официално затворена през август 2016 г. Тогава в свое официално съобщение ВТБ потвърди, че е приключила тази сделка.

Руската банка обяви, че е сама е финансирала с 240 млн. евро Viva telecom. ВТБ описа и разпределението на силите във Viva telecom. За най-голям собственик беше посочен Спас Русев, който притежава 46%, самата ВТБ има 20% минус 1 акция, българските представители на ВТБ – братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев имат общо 19%, остатъкът 15% плюс 1 акция е за бившите кредитори на телекома.

 

Напуска ли банка Societe Generale България?

https://news.bg/deals/napuska-li-banka-societe-generale-balgariya.html

През миналата година от финансовата институция загатнаха, че преосмислят присъствието си в ЦИЕ

Борисов реши: Няма да експулсираме руски дипломати

https://frognews.bg/novini/borisov-reshi-niama-ekspulsirame-ruski-diplomati.html

България няма да експулсира руски дипломати, реши Съветът по сигурността към Министерския съвет.

Започна делото срещу Веселин Марешки

http://nakratko.bg/category/60/156927/


Делото срещу Веселени Марешки и Красимира Колева започна днес във Варненски окръжен съд с разпит на свидетели. Днес съдът трябва да изслуша и вещите лица. Съдът определи дати за следващите съдебни заседания (4-6 юни 2018г.

Прокуратурата внесе обвинението срещу Румен Овчаров

https://www.actualno.com/business/prokuraturata-vnese-obvinenieto-sreshtu-rumen-ovcharov-news_667233.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост / чл. 219 ал.4 вр. ал.3 вр.ал.2 от НК/ и за длъжностно престъпление / чл. 282 ал.3 вр. ал.2 от НК/, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 г. до 18.07.2007 г. в София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държа

Над 10 публични е-услуги допускат пробив в личните данни

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/03/30/3155460_nad_10_publichni_e-uslugi_dopuskat_probiv_v_lichnite/?ref=rss


Над 10 публични структури предоставят на гражданите електронни услуги единствено чрез въвеждането на ЕГН. Така е възможно всеки да разбере на кое ЕГН кои три имена съответстват и да получи информация, която не би трябвало да знае. Това коментира в интервю за БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.<br /><br />Повод за коментара му беше скорошен репортаж на Би Ти Ви, който показа колко незащитена е информацията за единния граждански номер (ЕГН) и...

"Какво сме ние - социалисти или офшорна зона"

http://clubz.bg/66083-kakvo_sme_nie_socialisti_ili_ofshorna_zona

Част от парламентарната група на ГЕРБ не приема решението на премиера Бойко Борисов да не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал". Различните мнения в тази партия не се изказват публично, но депутати споделиха неофициално своето критично отношение.

"Сами се слагаме на втора скорост", призна депутат от ГЕРБ, като припомни за идеята "Европа на две скорости", срещу която България е категорично против.

И допълни:

"Само държави със социалистически правителства и офшорни зони не са изгонили руски дипломати. Ние от кои сме"?

Друга част от парламентарната група на ГЕРБ обаче споделят политиката на Борисов. И дори оправдават Русия в случай, че тя наистина е отговорна за нападението над Сергей Скрипал.

"Не казвам, че Русия го е направила. Но ако го е направила, ги разбирам. Предателите никой не ги обича. Скрипал не е бил случаен човек в руските служби", коментира депутат от ГЕРБ.

Все пак допълни, че не е трябвало и дъщеря му да пострада.

Още преди няколко дни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви за изгонване на руски дипломати.

"Ние сме солидарни към Великобритания и трябва също да имаме политическо решение. Не може да говорим за детайли и факти по случая – това ще се изяснява. Но тук се взима геополитическо решение на високо ниво. България е част от евроатлантическия пакт и изповядваме тези ценност", заяви Цветанов.

Дори след решението на правителството да не гони руски дипломати той загатна, че е възможно да има и действия в точно обратната посока.

"Днес няма действия, обаче остава и възможността да има конкретни такива, при допълнителна информация.  Трябва да бъдем с много ясната позиця - дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на международното право. България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави".

Това каза Цветанов вчера веднага, след като Борисов обяви, че няма да експулсира руски дипломати.

Нинова поздрави Борисов за решението да не експулсираме руски дипломати

http://www.cross.bg/ninova-evropa-rysiya-1571407.html

/КРОСС/ Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. „Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия. Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа", допълни Нинова.  

МВР знаели къде са братя Галеви

http://www.struma.com/krimi/mvr-znaeli-kude-sa-bratya-galevi_132328/

В МВР имали информация за евентуалното местонахождение на братя Галеви, разкри пред Нова началникът на сектор "Издирване" в националната полиция Ивайло Димитров.

"Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират може би. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване. Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото...

Продължава

Цветанов: Премиерът остави възможност за промяна в позицията ни при допълнителни доказателства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789340

Цветанов: Премиерът остави възможност за промяна в позицията ни при допълнителни доказателстваНие разчитаме на допълнителните доказателства и позицията на България, която ще бъде надграждана. Премиерът Борисов остави възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме промяна и в позицията си относно отзоваването или изгонването на дипломати на Русия. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след извънредното

МВР може би има информация къде са Братя Галеви

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155464_mvr_moje_bi_ima_informaciia_kude_sa_bratia_galevi/?ref=rss


МВР може би има информация къде се намират Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, които от 2012 година са в неизвестност. Това заяви началникът на сектор "Издирване" в националната полиция Ивайло Димитров пред "Нова телевизия".<br /><br />"Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират може би. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и...

Турция заплаши и Франция заради кюрдите в Сирия и обвини Макрон в "подкрепа на терористи"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/30/3155443_turciia_zaplashi_i_franciia_zaradi_kjurdite_v_siriia_i/?ref=rss


Турция отхвърли днес всякакво посредничество на Франция в диалог между Анкара и арабско-кюрдска коалиция в Сирия, чиито представители бяха приети вчера в Елисейския дворец, предаде АФП, цитирана от БТА.<br /><br />Освен това Анкара косвено предупреди Франция, че може да стане "мишена на Турция", ако съдейства на сирийските кюрди. "Тези, които съдействат и са солидарни с терористични организации срещу Турция... подобно на терористите ще станат мишена на Турция",...

Започва плейофната фаза в Първа лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155454_zapochva_pleiofnata_faza_v_purva_liga/?ref=rss


С два мача от втората част на таблицата днес ще бъде даден старт на плейофната фаза в Първа лига. "Славия" и абсолютният аутсайдер "Витоша" (Бистрица) откриват кръга в 17.30 часа, а два часа и половина по-късно започва двубоят между "Черно море" и "Пирин".<br /><br />След края на редовния сезон отборите бяха разделени в три групи. "Лудогорец", ЦСКА, "Левски", "Берое", "Ботев" и "Верея" оформиха...

Нинова: Поздравявам Борисов за решението да не гоним руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789333

Нинова: Поздравявам Борисов за решението да не гоним руски дипломатиПоздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след председателския съвет на Народното събрание във връзка с решението на министър- председателят да не се експулсират руски дипломати,

ЕВН и Енерго-про поискаха по-скъп ток с над 5% от 1 юли

http://clubz.bg/66082-evn_i_energo_pro_poiskaha_po_skyp_tok_s_nad_5_ot_1_yuli

ЕВН и Енерго Про внесоха предложенията си за по-високи цени на тока от 1 юли т.г. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се и третото електроразпределително дружество - ЧЕЗ, да го направи, след като и трите заявиха в законовия срок, че ще поискат повишения. 

Компанията, която доставя тока на Югоизточна България, предлага дневната електроенергия за домакинствата да бъде увеличена с 6.9%. Това прави от 0.17675 лева за киловатчас на 0.18899 лева без ДДС. Предложението им за поскъпване на нощния ток е 5.4% или от 0.10043 лева за киловатчас на 0.10586 лева.

Едно домакинство в Югоизточна България ползва средно 200 киловатчаса дневна и 70 киловатчаса нощна енергия. В момента сметката му е 50.86 лева с ДДС. Ако КЕВР одобри предложението за поскъпване на тока на ЕВН, тя ще стане 54.25 лв или това 3.39 лева повече.

По закон решенията за промяна на цената на тока се вземат от КЕВР един път годишно. Новите цени, които ще влязат в сила от 1 юли 2018 г., ще действат до юни 2019 г.

Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1.5 милиона клиенти в Югоизточна България. 

Заявените цени са калкулирани и на база отчетения оперативен разход на мрежовата компания "Електроразпределение Юг" за 2017 г. заедно с процента на инфлацията. По отношение на заявлението за цени на EВН България Топлофикация от 1 юли 2018 г. компанията предлага поскъпване на цената на топлинна енергия с 1.76% от 82.91 лв/МВтч (без ДДС) на 84.37 лв/МВтч (без ДДС).

Дружеството, което доставя ток в Североизточна България - Енерго Про, пък предлага средното увеличение за домакинствата да е с 5.5% процента, като увеличението е сметнато при сега действащите цени на НЕК. Предложенията се основават на разходите за оперативната дейност на "Електроразпределение Север" и "Енерго-Про продажби".

Изменението на цените за крайните потребители ще се определи от КЕВР след като се вземат предвид предложенията на всички участници по веригата - производители, пренос, разпределение, уточняват от енергийния регулатор.

ЕВН поиска по-скъп ток с над 5% от 1 юли

http://clubz.bg/66082-evn_poiska_po_skyp_tok_s_nad_5_ot_1_yuli

ЕВН внесе предложението си за по-високи цени на тока от 1 юли т.г. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се и останалите електроразпределителни дружества да внесат своите конкретни искания, след като заявиха в законовия срок, че ще поискат повишения. 

Компанията, която доставя тока на Югоизточна България, предлага дневната електроенергия за домакинствата да бъде увеличена с 6.9%. Това прави от 0.17675 лева за киловатчас на 0,18899 лева без ДДС. Предложението им за поскъпване на нощния ток е 5.4% или от 0.10043 лева за киловатчас на 0.10586 лева.

Едно домакинство в Югоизточна България ползва средно 200 киловатчаса дневна и 70 киловатчаса нощна енергия. В момента сметката му е 50.86 лева с ДДС. Ако КЕВР одобри предложението за поскъпване на тока на ЕВН, тя ще стане 54.25 лв или това 3.39 лева повече.

По закон решенията за промяна на цената на тока се вземат от КЕВР един път годишно. Новите цени, които ще влязат в сила от 1 юли 2018 г., ще действат до юни 2019 г.

Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България. 

Заявените цени са калкулирани и на база отчетения оперативен разход на мрежовата компания "Електроразпределение Юг" за 2017 г. заедно с процента на инфлацията. По отношение на заявлението за цени на EВН България Топлофикация от 1 юли 2018 г. компанията предлага поскъпване на цената на топлинна енергия с 1.76% от 82.91 лв/МВтч (без ДДС) на 84.37 лв/МВтч (без ДДС).

Спасиха ГП-79 край Симитли от придошлите води на река Струма!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%bf-79-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%be%d1%88%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Продължава насипването на скална маса при разлива на р. Струма край Симитли, заплашващ основите на ГП Е-79.

Както информирахме, в началото на седмицата придошлата река започна да подкопава Е-79, което наложи изграждането на временна дига.

Тя трябва да предпази разрушаването ската на 10 метра под нивото на пътя, пише бгнес. Самосвали изсипват скална маса, която булдозерите избутват в реката, тека тя се оттегля на безопасно разстояние от пътя.

След насипването на скална маса, което се прави вече трети ден, пътят е спасен на този етап. А нивото на р. Струма започна да спада. Но снеготопенето се очаква след 25-градусовото затопляне, което ни очаква утре.

 

Материалът Спасиха ГП-79 край Симитли от придошлите води на река Струма! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

”Биовет” дарява спортна площадка

http://dnes.dir.bg/news/sportna-ploshtadka-biovet-darjava-27006214

„Биовет“ АД ще изгради и дари на Община Пещера многофункционалната спортна площадка в двора на ОУ“П.Р.Славейков“.

Здравният министър: Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravniiat-ministyr-gotov-e-edinniiat-standart-za-finansovo-upravlenie-na-bolnicite-258507/

Единният стандарт и новият здравноосигурителен модел ще са финансовата конституция за лечебните заведения, каза пред депутати Кирил Ананиев

Раева: Ако сте началник, освободете подчинените си и идвайте в "Арена Армеец"

https://offnews.bg//gimnastika/raeva-ako-ste-nachalnik-osvobodete-podchinenite-si-i-idvajte-v-aren-677756.html

Председателят на федерацията Илиана Раева призова по много емоционален начин феновете да подкрепят грациите по време на Световната купа по художествена гимнастика. Надпреварата започва днес в зала "Арена Армеец" от 13:00 часа.

Ето какво написа Раева в профила си във Фейсбук:

"Приятели! Чакаме ви днес, утре и в неделя в зала "Арена Армеец". Ако имате началници, влезте им под кожата и ги убедете да ви освободят от работа в днешния работен ден, за да подкрепите прекрасните ни момичетата. Ако сте началник, освободете подченените си и заедно с тях елате и Вие.

Ако сте свободни днес, със сигурност най-вълнуващо ще прекарате този слънчев ден в зала "Арена Армеец"! Ако не сте от София, качвайте се на колата цялото семейство и идвайте, за да си подарите неповторим уикенд. Ако сте в чужбина, бъдете авантюристи и тръгвайте към аерогарата да си купите билет за София".

Ето програмата за днес:
13:00–14:35 Индивидуален многобой – Група А – обръч и топка
14:35–14:45 Почивка
14:45–16:20 Индивидуален многобой – Група В – обръч и топка – с участието на Катрин Тасева и Боряна Калейн
16:30–17:00 Церемония по откриването
17:00–18:35 Индивидуален многобой – Група С – обръч и топка
18:35–18:45 Почивка
18:45–19:20 Многобой ансамбли – група А – 5 обръча
19:20–20:00 Многобой ансамбли – група B – 5 обръча – с участието на ансамбъла на България

България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн в индивидуалната надпревара, както и ансамбъла в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Теодора Александрова и Мадлин Радуканова. Резерви са Стефани Кирякова, Камелия Стоилова и Анна Шивачева.

Неприятната новина и от вчера, когато на подиум тренировката се контузи Елена Бинева. Десният й глезен бе бинтован, но днес ще се види състоянието й.

Създадоха синтетичен аналог на кожата на хамелеона

http://www.moreto.net/novini.php?n=371697

Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал, способен да променя цвета си, като кожата на хамелеона, използвайки полимерни материали от ново поколение. Рецептата за неговото производство е публикувана в списание Science.

Борисов обяви: Посланик Коцев се връща в Москва

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/borisov-obiavi-poslanik-kocev-se-vryshta-v-moskva-6080836

Декларирали сме подкрепата си къв Великобритания, господин Коцев ще е тук за една седмица, каза премиерът Бойко Борисов

Връщаме посланика си в Москва

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/vryshtame-poslanika-si-v-moskva-6080836

„Декларирали сме подкрепата си къв Великобритания, господин Коцев ще е тук за една седмица”, каза премиерът Бойко Борисов

Дадоха Румен Овчаров на съд за престъпления преди 12 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789317

Дадоха Румен Овчаров на съд за престъпления преди 12 годиниСофийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Това информираха от прокуратурата. Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 год. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно

Няма да гоним руски дипломати от България

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/niama-da-gonim-ruski-diplomati-ot-bylgariia-6080836

„Декларирали сме подкрепата си къв Великобритания, господин Коцев ще е тук за една седмица”, каза премиерът Бойко Борисов

Б.Т.Р. изнесоха концерт на световно ниво

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/iznesoha-kontsert-svetovno-nivo.html

Зала 1 на НДК се оказа тясна, не само за зрителите, но и за емоцията им. В публиката, предимно от млади хора, имаше малки деца, тийнейджъри и почитатели на бандата от 25 години.

Започва обработка на терени против кърлежи във Варна

http://nakratko.bg/category/58/156926/


Започва първата за годината обработка против кърлежи на терени с  обществено значение на територията на община Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.

Мей и Меркел се договориха да продължат противопоставянето си на "руската агресия"

http://nakratko.bg/category/25/156924/


Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел се договориха да продължат съпротивата си срещу "разрастващата се руска агресия".

Акад. Стефан Воденичаров: Големият проблем на България е бедността

http://nakratko.bg/category/58/156925/


В нашето общество има много проблеми - демография, здравеопазване, образование. Всички промени в тези области ще се виждат след 15-20 г. Ето защо трябва да имаме национални програми, които да не се променят с всички следващи управляващи.

Заради Юлия Кръстева комисията по досиетата за първи път публикува цяло досие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155451_zaradi_juliia_krusteva_komisiiata_po_dosietata_za/?ref=rss


Заради скандала около това била ли е агент на Държавна сигурност световноизвестният философ Юлия Кръстева за първи път от създаване й през 2006 година Комисията по досиетата публикува на сайта си цяло досие. То е на агент Сабина, като се твърди, че това е Юлия Кръстева.<br /><br />Излязлата информация, че философът е била сътрудник на Първо главно управление на ДС, беше отречено от Юлия Кръстева, която обяви твърдението за смешно, невярно и оклеветяващо.<br /><br />От...

Внесоха обвинителен акт в спецсъда срещу Румен Овчаров

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-rumen-ovcharov-obvinitelen-akt-27006154

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление

Славчо Николов от Б.Т.Р. ще свири на Burgas Jam

http://www.cross.bg/slavcho-nikolov-ot-btr-shte-sviri-na-burgas-jam-1571406.html

/КРОСС/ Един от най-добрите български китаристи - Славчо Атанасов от група Б.Т.Р., също потвърди своето участие на Burgas Jam 2018 - 7 юли, Морска гара. Той е завършил Академията по музика в Грьонинген, Холандия. През 1993 г. става част от Б.Т.Р. През 2004 г. негови изпълнения са включени в албума "Големите китари на България". Още за новото издание на Burgas Jam вижте тук.  

Още 140 000 лева за почистване на улични платна, площади и други зони в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/oshte-140-000-leva-za-pochistvane-na-ulichni-platna-ploshtadi-i-drugi-zoni-v-asenovgrad-news_667228.html

Актуализирана от Общински съвет на Асеновград беше план-сметката по въпроса с чистотата в общината. Това се наложи поради разлика в заложените за 2017 година прогнозни средства и реално останалият преходен остатък, предаде кореспондентът на Actualno.com в града. След приключване на бюджетната година се установи, че преходният остатък е по-голям от очаквания. Неизползваните за 2017 година средства, заложени в перо "чистота", са в размер на над 172 200 лева. Поради тази причина общият р

Задигнаха „Голф“-а на земеделец от Кресна

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%84-%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%86-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd/

Полицейските служители на РУ- Сандански са получили сигнал за кражба на кола.

Земеделския производител Божидар Христов е подал сигнал, че колата му е открадната вчера сутринта. Неговият автомобил „Фолксваген Голф“ е бил паркиран пред блок на ул.“Яне Сандански“ в Кресна.

Уведомена е РП-Сандански. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Задигнаха „Голф“-а на земеделец от Кресна е публикуван за пръв път на Региона Бг.

СГП внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров – бивш министър на икономиката и енергетиката

http://www.struma.com/sinya-lampa/sgp-vnese-obvinitelen-akt-sreshtu-rumen-ovcharov-bivsh-ministur_132327/

 Днес, 30 март 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост / чл. 219 ал.4 вр. ал.3 вр.ал.2 от НК/ и за длъжностно престъпление / чл. 282 ал.3 вр. ал.2 от НК/.

Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 год. до 18.07.2007 год. в гр.София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на...

Продължава

Пожарникари спасиха бедстващ посред нощ рибар в язовир

https://offnews.bg//112/pozharnikari-spasiha-bedstvasht-posred-nosht-ribar-v-iazovir-677754.html

Екип на противопожарната служба в Плевен е спасил рибар от язовир Телиш, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сигналът за случая е постъпил вчера в 2 ч през нощта часа в Пожарната сложба в Плевен. Той се отнасял за бедстващ мъж във водите на язовир Телиш, община Червен бряг. За спасяването му незабавно били изпратени четирима служители от РС ПБЗН.
Екипът е извадил на брега оплетения в рибарски мрежи мъж. Той бил доведен от ниските температури до почти безпомощно състояние. Рибарят, 46-годишен мъж от село Телиш, е бил предаден на екип на Спешна помощ за оказване на медицинска помощ.

Правителството няма да гони руски дипломати засега

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/30/3155450_pravitelstvoto_niama_da_goni_ruski_diplomati_na_tozi/?ref=rss


Чакаме повече доказателства и към този момент не смятаме, че трябва да гоним руски дипломати или технически лица. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което участваха представители на всички служби, ресорните министри и представители на президентството.<br /><br />От думите на Борисов се разбра, че смята за напълно достатъчна проява на солидарност гласуването на България в Съвета на Европейския съюз и в НАТО, които...

Ремонтите на три булеварда във Варна приключват през април

http://www.barometar.net/90699/

Строителните дейности по бул. „Приморски“ и в „Аспарухово“ – на бул. „Първи май“ и бул. „Мара Тасева“, ще приключат през април и движението ще бъде възстановено, съобщи Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна. В момента по бул. „Приморски“ се работи по последния етап от подмяна на водопроводите и изграждане на дъждовна канализация, тъй като такава […]

HSBC Insurance ще продава 1/3 от застраховките онлайн

http://dnes.dir.bg/news/onlin-27006153

HSBC Insurance от Хонконг планира онлайн продажбите да станат приоритетно направление в развитието на дейността на дружеството през следващите години.

От 2 април плащаме 35 долара за издаване на паспорт за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789305

От 2 април плащаме 35 долара за издаване на паспорт за САЩОт 2 април допълнителната административна такса за издаване на американски паспорти за лица, които подават заявление на формуляр DS-11 (кандидатстващи за първи път на възраст над 16 години, деца под 16 години и граждани, чиито паспорти са били откраднати или изгубени) ще нарасне от 25 на 35 долара. Това съобщиха от Посолството на САЩ в България.

Румънски тир се обърна край Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6789304

Румънски тир се обърна край ВарнаРумънски тир, пълен с цигари, се обърна на пътя във варненското село Кичево, шофьорът е с леки контузии, съобщиха казаха от дирекцията на варненската полиция. Сигнал за инцидента е подаден на тел. 112 в 5 часа сутринта. Пътят от северната ни съседка към Варна минава през село Кичево, където е станала катастрофата.

Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО обсъди с кмета на Габрово развитието на електроразпределителната мрежа в общината

https://petel.bg/Rakovodstvoto-na-ENERGO-PRO-obsadi-s-kmeta-na-Gabrovo-razvitieto-na-elektrorazpredelitelnata-mrezha-v-obshhinata-__257775

Главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев се срещна с кмета на община Габрово Таня Христова във връзка с инвести...

"Сосиете женерал" се изтегля от България

https://petel.bg/Sosiete-zheneral-se-izteglya-ot-Balgariya__257776

Френската банкова група "Сосиете женерал" (Societe Generale) се изтегля от всички страни в Централна и Източна Европа и съответно продава и бизнес...

Перничанин с 10-сантиметров метален шип, стърчащ от черепа, шашна лекарите

https://petel.bg/Pernichanin-s-10-santimetrov-metalen-ship--starchashh-ot-cherepa--shashna-lekarite__257777

Снимка „Мироглед“ Перничанин шашна лекарите в пернишката болница като се появи с железен щит, забит в главата си. Металът е бил с диаме...

Първи реакции на медии в РФ за обявения от Борисов отказ на България да изгони руски дипломати

https://petel.bg/Parvi-reaktsii-na-medii-v-RF-za-obyaveniya-ot-Borisov-otkaz-na-Balgariya-da-izgoni-ruski-diplomati__257779

Снимка Булфото Решението на Съвета за национална сигурност на България да не предприема по-нататъшни мерки спрямо Русия по случая „Скр...

Пустинята Сахара се е разраснала

https://petel.bg/Pustinyata-Sahara-se-e-razrasnala__257781

Снимка Уикипедия Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните п...

Призната трансексуалност! Съдът в Петрич разреши на 26-годишен, работил като манекенка в Париж, официално да смени пола си

http://www.struma.com/obshtestvo/priznata-transeksualnost-sudut-v-petrich-razreshi-na-26-godishen-rabotil-kato_132326/

Предстои му изваждане на нови документи с ново ЕГН, и смяна на имената. Вещото лице категорично: Прилича на жена, държи се като жена, има само един отличителен мъжки белег, който ще бъде отстранен

Съдът в Петрич бе изправен пред интересен казус. 26- годишен младеж поискал смяна на идентичността още в края на миналата година получи разрешение от съда да го направи.

Момчето е родено в южния град, но не е живее от години в града.. От 10-годишен учи и живее в чужбина, но винаги...

Продължава

Спорт по тв днес: футбол от България, Китай и Англия, 4-и мач от волейболния 1/2-финал ЦСКА - "Монтана", художествена гимнастика от София, тото, европейско по щанги, тенис от Маями, баскетбол и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6788779

Спорт по тв днес: футбол от България, Китай и Англия, 4-и мач от волейболния 1/2-финал ЦСКА - "Монтана", художествена гимнастика от София, тото, европейско по щанги, тенис от Маями, баскетбол и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ритуалът на маската

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6788646

Ритуалът на маската Ако Юлия Кръстева продължи да мълчи за основанията си да стане агент Сабина, маскарадът съвсем ще се измести в комичен план МАСКАТА е древен артефакт – още от първобитните общества. По-късно става символ на застиналата гримаса, на човека предмет. В генеалогията си този символ е чисто театрален. Маската може да не е,

Малкото работещи азиатски борси приключиха оптимистично седмицата

https://www.investor.bg/aziia/336/a/malkoto-raboteshti-aziatski-borsi-prikliuchiha-optimistichno-sedmicata-258504/

Страховете от възникване на търговска война отслабнаха, като според някои анализатори САЩ и Китай най-вероятно ще договорят сделка

Търсят работници за летния сезон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371691

Туристическият бизнес по Северното Черноморие усилено набира кадри за новия сезон. В тази все по-трудна задача помагат и от Агенцията по заетостта във Варна, които организираха поредната борса в морския град. Над 30 фирми търсят близо 500 мотивирани и подготвени кандидати за различни позиции, предава БНТ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване