Спасиха мъж, оплетен в рибарски мрежи в язовир Телиш

https://www.24chasa.bg/region/article/6789298

Спасиха мъж, оплетен в рибарски мрежи в язовир ТелишЕкип на противопожарната служба в Плевен е спасил рибар от язовир Телиш, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. Сигналът за случая е постъпил вчера в 02:00 часа в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" РС ПБЗН/ в Плевен. Той се отнасял за бедстващ мъж във водите на язовир Телиш, община Червен бряг.

Цветанов: Румен Радев обслужва чужди интереси

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/cvetanov-rumen-radev-obsluzhva-chuzhdi-interesi-6080834

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънреден Председателски съвет, на който да се обсъди обща декларация на парламента по случая „Скрипал”

/Видео / Единодушно на сесия на ОБС-Благоевград! Валентин Василев бе избран за омбудсман

http://www.struma.com/obshtestvo/video-edinodushno-na-sesiya-na-obs-blagoevgrad-valentin-vasilev-be_132325/

С 38 гласа "За", 1 против и 1 въздържал се заместник -деканът на ПИФ в ЮЗУ "Н. Рилски" и бивш зам. кмет на община Благоевград, бе избран за омбудсман на редовното заседание на местния парламент.

Кандидатурата на Василев бе единствена за поста на обществен посредник. След избора той благодари за оказаното му доверие и заяви, че ще подчини работата си на обществото, за да го защити. Очаквайте подробности от сесията днес.

Роси Митева

Продължава

Откриха трупа на жена под срутена сграда

http://dnes.dir.bg/news/mvr-body-guljantzi-27006151

Труп на възрастна жена е открит от екип на пожарната служба в Гулянци под руините на паднала постройка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Откриха тялото на затрупана от паднала постройка жена в Гулянци

https://www.24chasa.bg/region/article/6789300

Откриха тялото на затрупана от паднала постройка жена в ГулянциЕкип от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението /РСПБЗН/ в Гулянци е открил затрупана жена от паднала постройка, съобщиха от ОД на МВР в Плевен. Екипът е реагирал по случая вчера в 10.20 часа в Гулянци след получаване на сигнал за помощ и съдействие за изваждане на затрупан човек в имот в Гулянци.

Борисов: Няма да гоним руски дипломати

http://nakratko.bg/category/59/156923/


"Гласувахме да извикаме посланика ни в Москва, за да обсъдим ситуацията "Скрипал". Изпратили сме и хора в НАТО. Посланикът във Великобритания изказа подкрепа към Лондон.

Папата се усъмни дали има Ад

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/papata-usamni-dali-ima.html

Папа Франциск ревизира близо 2000-годишното учение на Римската католическа църква за концепцията на Ада, отбелязва британският вестник The Times, цитиран от Агенция Фокус.

Над 42 хиляди американци умират от свръхдоза с опиоиди

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6789291

Над 42 хиляди американци умират от свръхдоза с опиоидиНад 42 хиляди души са починали в САЩ през 2016-а от свръхдоза с опиоиди, което представлява почти 50 процентно увеличение спрямо предходната година, констатира правителствен доклад на федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, цитиран от ТАСС. "Различни наркотични вещества са убили през 2016 година 63,6 хиляди души.

България няма да гони руски дипломати

http://www.cross.bg/premierut-boiiko-moskva-1571405.html

/КРОСС/ Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС. Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът.    

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

http://www.cross.bg/diplomati-boiiko-ryski-1571405.html

/КРОСС/ Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС. Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът.    

Каракачанов: Шансовете "Тянгун-1" да падне у нас са 0,01%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789292

Каракачанов: Шансовете "Тянгун-1" да падне у нас са 0,01%По темата за космическата станция всички необходими мерки са взети от нашите химически модули. Тази станция прелита над България на всеки 89 мунути. Шансовете да падне тук са 0,01%, но въпреки това всички предпазни мерки са взети. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседание на Съвета по сигурността.

Доларът е под натиск в навечерието на католическия Великден

http://econ.bg/Новини/Доларът-е-под-натиск-в-навечерието-на-католическия-Великден_l.a_i.759796_at.1.html

Доларът поевтинява след възстановяването, което се наблюдаваше по-рано тази седмица, но днешното понижение може да доведе до подновяване на натиска...

Цялата история на Юлия Кръстева с Държавна сигурност

http://clubz.bg/66081-cqlata_istoriq_na_yuliq_krysteva_s_dyrjavna_sigurnost

Коя е Юлия Кръстева според досието, публикувано от Комисията по досиетата в цялост след отзвука, който получи обявяването й като сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност? Комунистическите служби повече са я разработвали или повече са я използвали? Доброволно ли е сътрудничила? Навредила ли е някому? Кои са хората, с които е работила или които са участвали в събирането на данни от и за Юлия Кръстева?

Ето резюме от прочетеното в трите папки - Лично дело "Сабина", Работно дело "Сабина" и приложение към личното дело. Последният набор от документи съдържа най-вече лична кореспонденция между Юлия Кръстева и родителите й. 

Според документите Юлия Кръстева е привлечена като секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност - разузнаването, след като заминава за Франция да учи. Макар регистрационният й картон с псевдоним "Сабина" да е с дата 21 юни 1971 г., документ за т.нар. "вербовъчна беседа" има от края на 1970 г. , а преди това с нея са провеждани разговори. В една от публикуваните справки става ясно, че контактът от страна на ДС е започнал преди да бъде изпратена в Париж, а условието това да се случи е било да сътрудничи, ако държавата има нужда от това.

Личното дело е най-любопитно и голямо, а първите документи от него са още от 1964 г., когато Държавна сигурност започва да я проучва. От няколкото справки на ДС се разбира, че тогава Юлия Кръстева е студентка по френска филология, отличничка, член е на ДКМС, работила е активно в Комсомола в гимназията и в университета. Има и изброен списък на заглавия на нейни статии, докато работи като аспирант към БАН:

 

В същата справка от БАН се казва още, че "към Отечествено-фронтовската организация се отнася сериозно и поема задачата с желание. В квартала е пропагандист. Ползува се с име на възпитана и културна девойка".

Материали, отнасящи се за Кръстева (не от нея - б.р.), след като заминава за Париж през 1966 г., се съдържат в други дела на Първо главно управление, става ясно още от "проучвателните" документи преди ДС да се свърже с нея, за да я използва като секретен сътрудник. 

Следва документ от оперативния работник "Любомиров" от началото на 1970 г., в който той разказва за запознанството си с Юлия Кръстева в Париж. Любомиров е нейният "водещ офицер" - човекът, който изготвя справките за срещите си с нея и поставя задачи. 

Кръстева и Любомиров се запознават в началото на 1970 г. в Париж. Връзката между двамата прави друг агент на ДС - агент "Тибо". Справка в предишни решения на комисията по досиетата показва, че това е Боян Трайков. По това време той е в Париж като кореспондент на БТА, а и един и същи офицер от ДС - о.р. Иван Божиков, фигурира и като регистратор на  "Сабина", и като офицер на "Тибо" - обстоятелство, което не е било нужно да се знае от който и да е от двамата. 

В справката от срещата Любомиров казва, че ще се постарае да поддържа контакт с Кръстева, която отдавна вече е в полезрението на ДС като потенциален агент. 

Следва документ от края на 1970 г. за проведена "вербовъчна беседа", подписан от Петров и Любомиров - първият е този, който е водил разговора, а вторият - човекът, с когото оттук нататък ще поддържа връзка. Става ясно, че Любомиров е от посолството на България в Париж.

В документа за вербовка, подготвен от служителите на ДС, се казва, че Кръстева си е спомнила за предишния разговор със служителите на ДС (преди да замине за Париж - б.а.) и е очаквала да бъде потърсена. Докладчикът обяснява, че Кръстева е казала, че е съгласна да сътрудничи, уточнени са задачите и начините, по които да се държи връзка. 

Част от оперативния документ за вербовка от ноември 1970 г., в който става ясно, че според вербовчиците Юлия Кръстева е заявила, че ще сътрудничи доброволно.

В практиката за привличане на сътрудници на ДС не е било задължително вербовката на даден агент да бъде скрепена със собственоръчно написан документ. Самото Първо главно управление пък работи по собствени инструкции - различни от тези на останалите управления на Държавна сигурност. Често пъти например на секретни сътрудници на външното разузнаване по онова време са се откривали и разработки срещу самите тях - с цел включително и прикритие. 

На следващата си среща с Любомиров, видно от справката му, той пише за Кръстева: „Разказа някои подробности за живота и проявите на френските културни среди, които оформям в отделна информация, макар да нямат особена стойност“. Този документ се появява в работното й дело. В същата справка става ясно, че агент "Сабина" е разказала пред офицера, че “малко неща научавала за прояви на българската колония”, поради липса на достатъчно време да контактува в българската общност в Париж. Тя все пак дава данни за българи, с които работи. След имената са Красимира Борозанова, която е работила в Париж за радио "София". Следва пасаж с други имена - Вълчо Вангелов, Никола Факиров, Невена Янкова:

В края на справката с червено и на ръка е разпоредено информацията за споменатите българи в Париж да бъде предадена на отдел IV.

Резолюцията за проверка на споменатите от "Сабина" хора.

Сред агентурните информации от името на "Сабина" - съдържащи се в личното и в работното й дело, няма такива, които да са писани собственоръчно. Тя е разказвала на водещия си офицер информации, а той ги е предавал по веригата, оформени като справки от срещите, се вижда още от публикуваните документи. В документ от март 1971 г. Любомиров казва, че Кръстева предпочитала на този етап да не пише справки лично и той се съгласява.

Сред документите има само една собственоръчно написана от Кръстева следа до Любомиров - картичка от Брюксел, която е запазена. 

Както се вижда, Кръстева се подписва само като Ю. в картичката, а посланието й завършва с лозунга: Vive le pouvoir populaire (Да живее народната власт - в превод). В своя справка "Любомиров" разказва за брюкселския поздрав, а от плика, в който тя пристига до него, се разбира и истинската му фамилия - Драганов. 

В няколко справки Любомиров уточнява, че "Сабина" не се е явявала на уговорени срещи или е закъснявала за тях. В една от справките за среща, за която също е закъсняла, се говори за нейно посещение във Венеция, където се разказва за срещи със споменатите вече Красимира Борозанова и Вълчо Вангелов. Информациите, които дава, не са съществени.

Из справка от Любомиров за среща със "Сабина" от 2 юли 1971 г.

Само няколко месеца по-късно - след като "Сабина" не се е явила отново на уговорени срещи по различни причини - заетост, пътувания, забравила за срещата, заболяване на член на семейството, Любомиров пише в справка за среща от 24 ноември 1971 г. следното: 

 

Пак в този документ се казва, че агентката се е опитала да се освободи от предварително уговаряните срещи и предпочитала да се чува с водещия си офицер, когато има какво да сподели - тогава да се виждат. 

Покрай разколебаването за желанието на Кръстева да сътрудничи и констатации, че е започната да заема маоистки позиции ДС пуска проверка за самата нея, за баща й Стоян Кръстев, за съпруга й Филип Солерс, за сестра й, с която в средата на 70-те години на миналия век служители от ДС също водят разговори, които са описани. От документите за баща й става ясно, че е бил разработван от ДС в миналото, но не е установено да върши неща срещу властта и затова разработката е закрита и архивирана. 

В няколко справки става ясно, че се прокрадват съмнения за политическата ориентация на Юлия Кръстева. Говори се, че е застанала на маоистки позиции, за това влияние има и съпругът й. През 1973 година, след кореспонденция с началници от ПГУ, се взима решение връзката с агент "Сабина" да бъде прекратена, изготвена е и заключителна справка за сътрудничеството й, намираща се в личното дело. 

Заключението е, че въпреки положените усилия "Сабина" да бъде активизирана, резултати не са се получили.

Оплакване на Кръстева и заплаха за статия в "Монд"

В документите се разказва и за случай, в който Юлия Кръстева официално се е оплакала, че българската държава не издава визи за пътуване на майка й и баща й, за да я посетят в Париж. Говори се дори за "заплаха" от страна на съпруга й да напише статия в "Монд" по въпроса. Писмото на Кръстева с оплакването е запазено, както и докладна записка от Лука Драганов, зам.-началник на отдел „Консулски“ (не е изключено това да е и водещият й офицер, с оглед на съвпадението на фамилията с тази от плика на картичката от Брюксел - б.р.) до зам.-министъра на външните работи Живко Попов. От последния документ се разбира, че Драганов се е срещнал с Кръстева в Париж.

„Заявих на Кръстева, че България няма да коленичи пред заплахата, че съпругът ѝ ще напише статия против нашата страна и че не е достойно за една българка да се отплаща така на Родината си. Допълних, че имаме евентуално и с какво да отговорим, тъй като сестра ѝ стои вече четири години във Франция и иска продължение на паспорта с още три години. Кръстева обясни, че нямали намерение да заплашват България, но съпругът ѝ не можел да разбере как след всичко казано в Хелзинки да не се разрешава на двама възрастни родители да видят внучето си. И в яда си казал, че ще напише за това в „Монд“.

Кои са агентите на ДС, докладвали за Юлия Кръстева

Личното дело на Юлия Кръстева е запазило и данни от агенти на Държавна сигурност за нея самата. Една от справките е от агент "Красимир", за когото става ясно, че е неин състудент от София. Неговото донесение е заради проверките срещу Кръстева, а той самият е агент на ДС в Стара Загора. Той не бил виждал Кръстева, откакто заминава за Париж, а след това има среща с нея във френската столица през 1971 г. Тогава Кръстева се държала с него високомерно.

Трудно е да се установи кой е състудентът зад псевдонима "Красимир". В архива на ДС за публичните личности с досие има поет и писател с този агентурен псевдоним - Анго Боянов, но той е вербуван през 1981 г. от Държавна сигурност, според решението на комисията по досиетата, в което фигурира името му. Агент "Красимир" хвали качествата и работата на Юлия Кръстева, но заявява и че била "егоизтична", макар и извънрено работоспособна.

Агент "Венцеслав" също пише за Кръстева през 1973 г., след като се среща с нея. От докладната става ясно, че двамата са работили заедно в "Народна младеж". Справка в решенията на комисията по досиетата показва, че литературоведът Стефан Коларов е обявен за агент "Венцеслав", а биографията му показва, че е работил в "Народна младеж" в края на 60-те години на миналия век. От обширния разказ на "Венцеслав" за срещата в Париж се разбира, че Кръстева не одобрява "литературния" климат у нас и смята, че „културният живот в България за страшно еднообразен, всяко свободомислие и търсене е потискано“. В разговора им става дума за двама нейни приятели - световноизвестния философ Цветан Тодоров, който също учи в Париж и също е ученик на Ролан Барт, както и Кръстева, и Блага Димитрова, за които Кръстева казва много хубави неща. От донесението се разбира, че "Венцеслав" е получил адреса на Цветан Тодоров.

От справката може да се направи извод, че Кръстева може и да не знае, че говори с агент на ДС. Самият "Венцеслав" разказва, че като се е върнал в България на сбирка на Съюза на българските писатели поетът Николай Кънчев е бил учуден, че Кръстева се е срещнала с него, въпреки че е отказвала срещи с други хора.

Донесението на "Венцеслав" не е и първият случай, в който името на Блага Димитрова попада в личното дело "Сабина". В досието се съдържа извадка от писмо на Димитрова до Йордан Василев. 

Справка за Кръстева, подписана от НОР (Нещатен оперативен работник) Димитров, от 1975 г. също разказва за своя среща с Юлия Кръстева с доста крайни думи: „В средата обаче, в която се движи и работи освен, че се смята за „върха на френския интелектуален елит“ (близка е напр. с Жан Пол Сартр), също така е овладяна и от някои перверзности (лесбийство, хомосексуализъм) и наркомания“. От документа се разбира, че това не е първата среща помежду им - предишната е била през 1973 г. Става ясно, че самият НОР "Димитров" е от писателски среди. Но няма податка, макар и косвена, кой може да стои зад агентурното име. 

По Кръстева работят още агенти "Кръстев", "Антонов", "Иван Петров" - но не се знае кои са истинските имена зад псевдонимите. Контактът с нея продължава няколко години, след като е взето решението досието "Сабина" да бъде прекратено и архивирано.

Работното дело - Франция, Китай, Мароко

Работното дело на "Сабина" съдържа справките по поставените й въпроси, подписани от "Любомиров". Те са на следните теми:

"Нездрави настроения и прояви на политически и културни дейци на Франция" - две информации, засягащи Френската комунистическа партия, както и отношението в Париж към събитията в Чехословакия от 1968 г. и след това. Друга информация е "Прояви на френската културна общественост", а следващата - "Усилия на Франция да разшири своето влияние в Арабските страни" - посветена на пътуване до Кувейт, свързано с Палестинския въпрос. Има и документ, озаглавен "Палестински съпротивителни организации", както и такъв за дейността на Палестинския национален фронт във Франция. Налични са и справки Мароканската прогресивна организация във Франция, както и за прокитайските настроения. Агент "Сабина" е докладвала и за промени във френски издания.  

Всички контролни листове за оценка на данните от секретния сътрудник показват, че информациите, които са предадени, са неценни или малоценни и често пъти неизползвани в последствие от Държавна сигурност, макар че някои от тях осветляват събития. Част от данните били по достъпни източници, а други - недостатъчно изчерпателни. Но пък са оценени като достоверни. Казва се, че на източника им може да се вярва.

Запазено е и факсимиле от в. "Льо Монд", в което Юлия Кръстева, заедно с други френски интелектуалци, се е подписала срещу случващото се в Чехословакия. Ето и най-интересният документ от работното дело:

 

 

Подкрепяме Великобритания, но не гоним руски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/savet-sigurnostta-skripal-boyso-borisov-27006104

Към този момент не считаме, че трябва да гоним дипломати от Руската федерация, обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността.

Косовският президент: Арестът на Марко Джурич е оркестриран от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789290

Косовският президент: Арестът на Марко Джурич е оркестриран от СърбияАрестуването на директора на сръбската парламентарна Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич в понеделник в Косовска Митровица е оркестрирано от Сърбия, с цел да се създаде „сложна обстановка“, заяви президентът на Косово Хашим Тачи в четвъртък вечерта, пише скопското електронно издание „МКД“, цитирано от "Фокус".

Борисов: Няма да гоним руски дипломати, Коцев се връща в Москва след Великден

https://offnews.bg//politika/borisov-niama-da-gonim-ruski-diplomati-kotcev-se-vrashta-v-moskva-sl-677752.html

България няма да гони руски дипломата заради случая Скрипал. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев, който бе извикан за консултации у нас, се връща в Москва след Великден. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание Съвета по сигурността към Министерския съвет. На 8 април откриваме в Москва изложба на Светлин Русев и Коцев се прибира там, обясни Борисов. 

С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за посланика на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания, каза Борисов.
Трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия, допълни премиерът.

Български представител е бил на брифинг на посолството на Русия в Лондон

http://clubz.bg/66080-bylgarski_predstavitel_e_bil_na_brifing_na_posolstvoto_na_rusiq_v_london

Български дипломат е присъствал на брифинг за случая Скрипал в руското посолство в Лондон в понеделник, който е бил бойкотиран от повечето европейски страни, съобщава "Политико". Присъствали са още представители на Австрия, Гърция, Кипър и Словения. Нито една от тези страни не е експулсирала руски дипломати.

Брифингът е бил организиран с цел да потвърди руската позиция по случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания и е бил "отворен за всички посолства".

Лондон обвинява Москва за нападението, която обаче отрича да има нещо общо. Според двама души, присъствали на брифинга, руския посланик в Лондон Александър Яковленко е обвинил британските власти, че не споделят какви доказателства имат за връзка на Кремъл с нападението.

Като израз на солидарност с Обединеното кралство десетки държави изгониха руски дипломати. Европейският съюз пък привика посланика си в Москва на консултации. Същото направи и България, но днес премиерът Бойко Борисов обяви, че след Великденските празници Бойко Коцев ще се върне в Москва. София няма да експулсира руски дипломат.

Пред "Политико" от посолствата на България, Австрия, Гърция и Кипър в Лондон са потвърдили, че техни представители са присъствали на брифинга. Имало е и дипломати от страни, които не са членки на ЕС, но не е ясно кои са те. Клуб Z отправи запитване до МВнР за присъствието на български представители на срещата, но до момента няма отговор на въпросите ни.

Според присъствал на срещата източник на "Политико" българският представител на срещата е използвал повода да "напомни" на Москва, че лидерите на страните членки на ЕС са солидарни с Великобритания.

Държавните и правителствените ръководители на 27-те изразиха подкрепата си към Обединеното кралство на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, когато решиха да привикат представителя на блока в Москва за консултации.

ООН предупреди за опасност от повтаряне на Студената война

http://www.moreto.net/novini.php?n=371694

За опасност от повтаряне на Студената война предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Ройтерс". Така коментира той разрастването на скандала около "случая Скрипал", който не само обтегна отношенията между Запада и Русия, но доведе и до експулсиране на стотици дипломати.

Бойко Борисов: Ограничаваме се с пълната подкрепа за Лондон, не гоним руски дипломати

https://www.actualno.com/politics/bojko-borisov-ogranichavame-se-s-pylnata-podkrepa-za-london-ne-gonim-ruski-diplomati-news_667225.html

Оставаме на ниво реакция от Европейския съвет (бел. ред. - Съветът каза, че "най-вероятно" зад нападението срещу Сергей Скрипал стои Русия и реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер). Засега няма да гоним руски дипломати - очакваме допълнителни факти от разследването за Солсбъри. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, като не каза абсолютно твърдо дали при нови факти и доказателства ще има сигурно експулсира

EVN България внесe ценови заявления за цени на електро- и топлоенергия през следващия ценови период

http://www.cross.bg/bulgariya-tzeni-bez-1571404.html

/КРОСС/ Днес, 30.03.2018 г., спазвайки процедурата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), дружествата от групата на EVN България внесоха заявления за цени на електро- и топлоенергията за своите клиенти през следващия ценови период от юли 2018 г. до юни 2019 г. В случай че КЕВР одобри заявленията за цени на електроенергия, то дневната и нощна тарифи за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България биха се променили както следва:• промяна на дневната тарифа с 6,9% от сегашните 0,17675 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18899 лв./кВтч. (без ДДС) • промяна на нощната тарифа с 5,4% от сегашните 0,10043 лв./кВтч (без ДДС) на 0,10586 лв./кВтч. (без ДДС) Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 3,39 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 50,86 лв. на 54,25 лв. Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България. Заявените цени са калкулирани и на база отчетения оперативен разход на мрежовата компания "Електроразпределение Юг" за 2017 г. заедно с процента на инфлацията. По отношение на заявлението за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли 2018 г

Китайска станция пада на Земята през уикенда

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%83/

Този уикенд се очаква повредената китайска космическа станция Тянгун 1 да падне на Земята. Учените не са в състояние да посочат къде точно ще се случи това, защото обектът се движи с 29 000 километра в час.

„Армията е в готовност да реагира, ако останки от станцията паднат на българска територия“, каза военният министър Красимир Каракачанов. Според него шансът това да стане е 0,01%.

Най-вероятно е все пак това да стане около Ню Йорк, Барселона, Пекин, Чикаго, Истанбул, Рим и Торонто. Властите призовават да не се изпада в паника.

Учените предупреждават останките да не се пипат и компетентните органи да се информират своевременно. Възможно е да се получи огнен дъжд при навлизането на обекта в атмосферата.

Снимка: CCTV

Борисов: Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789285

Борисов: Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломатиНезависимо, че на няколко пъти, още от Брюксел даже, изказахме своята теза и обяснихме как ще дейстаме, за да не изглежда еднолично използвахме консултативен съвет по сигурност с представители на президентството и извикахме Бойко Коцев. Така започна премиерът Бойко Борисов изявлението си след заседание на Съвета по сигурността.

САЩ: Решението на Русия да изгони нашите дипломати е очаквано

https://frognews.bg/svqt/sasht-reshenieto-rusiia-izgoni-nashite-diplomati-ochakvano.html

Белият дом разпространи съобщение във връзка с изгонването на 60 американски дипломати от Русия. В него се посочва, че това решение не е неочаквано и Съединените щати ще се справят с него.

Депутатите прекъснаха заседанието си, решават дали парламентът да има позиция за "Скрипал"

http://www.cross.bg/ninova-pozitziya-rysiya-1571403.html

/КРОСС/ Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че прекратява за 20 минути днешното заседание на депутатите. През това време ще бъде свикан извънреден Председателски съвет. Това става по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя Народното събрание да се опита да излезе с единна позиция по случая "Скрипал". "Трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство само в този момент и всички институции да се обединим. Били сме разделени по много въпроси, разделени сме и сега. Но можем да излезем с единна позиция", коментира Нинова. Нинова предложи всяка група да излъчи по двама души, които да конкретизират текста на декларацията. "Правили сме подобно нещо, когато беше кризата в Македония", подчерта Нинова. След кратка размяна на обвинения, искането й беше подкрепено и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, въпреки че председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че по правилник парламентарен контрол, какъвто течеше, не може да бъде прекъсван. Нинова призова в евентуалната позиция на парламента да бъде записано, че България е "за мир, а не за война", че "всеки е невинен до доказване на противното" и че страната ни "няма да гони руски дипломати, докато вината на Москва не бъде доказана"

"Джудас прийст" с номинация за наградите "Златни богове" на списание "Метъл хамър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6789278

"Джудас прийст" с номинация за наградите "Златни богове" на списание "Метъл хамър"Британските величия на тежката музика "Джудас прийст" са сред номинираните за наградите "Златни богове" на сп. "Метъл хамър", съобщи Контактмюзик. Роб Халфорд и компания ще се съревновават за отличието за най-добра британска група. В категорията са номинирани още "Крадъл ъв филт", "Ейлсторм", "Роло Томаси" и "Аскин Аликзандрия".

МВР има данни къде евентуално са братя Галеви

http://dnes.dir.bg/news/mvr-bratja-galevi-mestonahozhdenie-27006056

МВР има информация за евентуалното местонахождение на братя Галеви, които са в неизвестност от 2012 година.

Александър Зверев измества Григор Димитров от четвъртото място

https://offnews.bg//tenis/aleksandar-zverev-izmestva-grigor-dimitrov-ot-chetvartoto-miasto-677751.html

Германският талант Александър Зверев се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на турнира по тенис в Маями. 198-сантиметровият играч се справи с Борна Чорич с 6:4, 6:4 гейма, а с успеха той ще измести Григор Димитров от четвъртото място в световната ранглиста в понеделник.

Германецът пласира 8 аса и не допусна пробив. Той взе първия сет с брейк в петия гейм, а във втората част проби за 5:4, след което затвори мача при собственото си подаване.

В търсене на трети финал в турнирите "Мастърс" след Рим и Монреал през миналата година Зверев ще се изправи срещу испанеца Пабло Кареньо Буста, който елиминира Кевин Андерсън с 6:4, 5:7, 7:6(6).

Испанецът, който нямаше победа в турнира до тазгодишното издание от предишните си четири участия, отрази мачбол при 5:6 точки в тайбрека на третия сет, след като си осигури място на полуфиналите.

Райони на Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=371703

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - абонатите в района на ул. "Моряшка" и ул. "Марагидик" до около 17.00 часа. - поради извършване на ремонтни дейности от фирма "Хидрострой", без вода са и абонатите на част от Приморски парк до около 15.

МВР има информация за евентуалното местонахождение на братя Галеви (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789280

МВР има информация за евентуалното местонахождение на братя Галеви (Видео)МВР има информация за евентуалното местонахождение на братя Галеви. Това разкри висш полицай пред NOVA. "Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират може би. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване.

В спор с БСП за "Скрипал" ГЕРБ обяви, че президентът обслужва чужди интереси

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/30/3155392_v_spor_s_bsp_za_skripal_gerb_obiavi_che_prezidentut/?ref=rss


В спор за позицията на България по дипломатическата криза около случая "Скрипал" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разказа от парламентарната трибуна днес как Румен Радев е издигнат за кандидат-президент след среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с пенсионирания руски агент ген. Леонид Решетников. След това Цветанов обяви, че като държавен глава Радев обслужва чужди интереси и не защитава българските.<br /><br />Поводът за изказването на зам.-председателя на ГЕРБ...

Игнат Раденков: Криминална търговия с български паспорти за чужди граждани тресе държавата

http://pogled.info/bulgarski/ignat-radenkov-kriminalna-targoviya-s-balgarski-pasporti-za-chuzhdi-grazhdani-trese-darzhavata.93492

/Поглед.инфо/ Уважаеми сънародници, „Та нима не виждаме, че пред очите на всички ни обществото ни се разпада, майка България си отива.” – Под това заглавие на 14.10.2016 г. споделихме тревогата си в обширен материал, пълен с конкретни факти, цифри и имена. Вследствие големия интерес бяхме помолени да оформим въпросния материал в брошура/книжка, която връчихме на всеки член на ВСС, на всички държавни ръководители, както и над 40 водещи журналисти. Ще се убедите, че организираната престъпност, корупцията е на най-високо ниво в държавата ни – господата са обсебили институциите и пресата, и демонстрират своята власт. На заден план останаха истината и фактите. На практика обществото ни загуби битката с морала.

30% от дълговете на домакинствата са за бързи кредити

http://www.moreto.net/novini.php?n=371692

Над 30% от дълговете, които събират колекторските агенции, са към фирми за бързи кредити. През миналата година те са изместили телекомуникационните продукти. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България за 2017 г.

Макрон обеща военна помощ за сирийските кюрди в Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789277

Макрон обеща военна помощ за сирийските кюрди в МанбиджПрезидентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че е уверил издънката на Кюрдската работническа парти (ПКК) в Сирия – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и доминираните от кюрдските формирования „Сирийски демократични сили“ (СДС), че Франция ще предостави военна помощ за групировките в Северна Сирия.

Путин: Самолетите ни ще стигнат до Косово за 2 часа, няма сила която да ни спре

http://www.mediapool.bg/putin-samoletite-ni-shte-stignat-do-kosovo-za-2-chasa-nyama-sila-koyato-da-ni-spre-news277426.html

В случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на най-младата държава на Балканите, Руската федерация ще изпрати своевременно значителна военна помощ на Сърбия. Това е едно от ключовите послания, които руският президент Владимир Путин е изпратил на сръбския си колега Александър Вучич в рамките на телефонен разговор, съобщава белградското електронно издание Srbija Danas, цитирано от Фокус. Сръбската медия се позовава на източник от Москва, който разкрива детайли от разговора между двамата президенти. Сърбия, която Путин официално определи като "най-важния партньор и съюзник в Европа" на Русия, може разчита на максимална помощ и защита от страна на Москва, твърди източникът на изданието. Според думите му, още преди време Путин лично е наредил на генералите и други военни експерти да разработят подробни планове за спешна военна помощ за Сърбия в случай на крайна необходимост. В тях е посочено, че руските самолети може да достигнат до Косово в рамките на два часа и да действат, за да защитят сръбските държавни и национални интереси. Също така е разработен подробен план за прехвърлянето на най-известните руски специални сили в Сърбия. Оценката е, че те може да бъдат дислоцирани в Сърбия, т.е. в Косово, за най-малко 24 часа. На въпрос как руските самолети ще достигнат до Косово, след като е малко вероятно страните от НАТО, които заобикалят Сърбия в обръч, да разрешат преминаването им, официалното лице от Москва, чието име не се разкрива, отговаря по следния начин: "Наистина ли смятате, че българи, румънци или унгарци биха се осмелили да свалят руските самолети? Не забравяйте, че Русия е най-мощната военна сила в света и имаме начини ефективно да неутрализираме всяка опасност. Затова не вярвам, че те биха се осмелили заради Косово и албанците да рискуват една голяма европейска и може би световна война". В документа "стратегия за защита на Сърбия" се споменава и възможността да се действа в Косово и от далечни разстояния. "Русия има ракетна система в Черно море, но и от други места може да действа срещу вражески цели в Косово. Няма сила, която да ни попречи да защитим сърбите", категоричен е източникът. Сръбската армия показа мускули в четвъртък под зоркия поглед на президента Александър Вучич и чужди дипломати, стреляйки истински бойни снаряди в учебна атака срещу бунтовнически позиции на военен полигон, източно от Белград, предаде "Ройтерс". Военното учение, под названието "Синергия 2018", се проведе три дни, след като косовската полиция използва сила, за да разпръсне сръбски протестиращи в град Косовска Митровица в неспокойната северна част на Косово и задържа за кратко официално лице от сръбското правителство. Инцидентът влоши и без това напрегнатите отношения между Сърбия и Косово, нейна бивша южна провинция, която провъзгласи независимост през 2008 година след кървава война 10 години по-рано. Командирът на армията генерал Любиша Дикович заяви, че учението, в което участваха повече от 900 военнослужещи, е било част от планираните маневри за 2018-а година. "Винаги сме имали добри войници и искаме да имаме още повече... искаме те да са все по-добре тренирани", заяви Вучич пред репортерите. Военният бюджет на Сърбия за тази година възлиза на 70.5 милиарда динара (595 милиона евро) и е с 23.6 на сто по-голям от този през 2017 г. Сръбската армия използва най-вече съветска военна техника от 80-те години и Белград иска да я модернизира. Някои от оръжията, използвани по време на маневрите, са остарели, но все още работят. "Извадихме ги от складовете, излъскахме ги... и както можете да видите, те работят добре", заяви Вучич. Сърбия е кандидат за влизане в Европейския съюз, но и една от малкото Балкански страни, която не е част от 29-членния съюз на НАТО, който е много непопулярен сред сърбите заради бомбардировките през 1999 г., в хода на кампанията за изтласкване на сръбските сили от Косово. Миротворци от Алианса продължават да са разположени там. През 2006 г. Сърбия, която възприе политика на военен неутралитет, се присъедини към програмата "Партньорство за мир" на НАТО, а през 2015 г. подписа и "Индивидуален план за партньорство с НАТО" – най-високото ниво на сътрудничество между Алианса и страна, която не кандидатства за членство. Сърбия развива и връзките си с Русия, която е нейния традиционен православен и славянски съюзник.

Изграждат нова скейт зона в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/izgrajdat-nova-skejt-zona-v-asenovgrad-news_667223.html

"Безспорно е че скейтбордистите предпочитат такива места, които се намират в централна градска част". С това започна отговорът на кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов на въпроса дали ще бъде обособена скейт зона в града, предаде кореспондентът на Actualno.com. По темата градоначалникът съобщи, че Общината е кандидатствала с проект по Програма ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Ако той бъде одобрен със средствата би могло да се извърши

Комисията пусна досието на Юлия Кръстева

http://dnes.dir.bg/news/dosie-dokumenti-ulia-krasteva-27006012

Комисията по досиетата пусна оригиналите от досието на Юлия Кръстева, като агент на Държавна сигурност.

Министър за Мъри Стоилов: Майстор от международна класа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6788767

Министър за Мъри Стоилов: Майстор от международна класаМинистърът на спорта в Казахстан Аристанбек Мухамедиули се изказа ласкаво за Станимир Стоилов, който от началото на месеца води националния отбор на страната. “Поканихме Стоилов, който бе треньор на “Астана”. И той спречели още първия си мач, който при това беше гостуване - 3:2 над Унгария. Започна с успех, което показва,

Мароко си поиска задържания у нас 35-годишен, сочен за командир на ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789273

Мароко си поиска задържания у нас 35-годишен, сочен за командир на ИДИЛМароко поиска екстрадирането на 35-годишния си гражданин, който беше задържан у нас за незаконно преминаване на границата при Свиленград. Мъжът е издирван в родината си по обвинение в тероризъм, предаде Би Ти Ви.  Според вътрешния министър Валентин Радев мароканецът е бил доверено лице на "Ислямска държава".

Турция отхвърли френско посредничество с кюрдите

https://www.actualno.com/asia/turcija-othvyrli-frensko-posrednichestvo-s-kurdite-news_667222.html

Турция отхвърли френското предложение за посредничество със Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдската милиция, смятана от Анкара за разклонение на терористична групировка, каза говорителят на президентството. "Ние отхвърляме всички усилия за насърчаване на "диалога","контакта" или"посредничеството" между Турция и тези терористични организации", пише Ибрахим Калън в Туитър, предаде БГНЕС. Френският президент Еманюел Макрон заяви в

Григор Димитров потъва в световната ранглиста

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-potyva-v-svetovnata-ranglista-news_667221.html

Слабото представяне на Григор Димитров от началото на годината доведе до нещо много неприятно. Звездата на българския спорт вече е извън Топ 3 на световния тенис елит. Той беше изместен дори от четвъртото си място в световната ранглиста на ATP от германеца Александър Зверев. Това стана факт след успеха на немеца с 6:4, 6:4 над хърватина Борна Чорич на турнира в Маями. С това победа Зверев събра 4685 точки, докато Григор е с 4635. Неприятното за Димитров може да стане по-лошо тази вечер, когато

Зверев свали Григор Димитров от четвъртото място в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155429_zverev_svali_grigor_dimitrov_ot_chetvurtoto_miasto_v/?ref=rss


Александър Зверев победи голямата надежда на хърватския тенис Борна Чорич и се класира за полуфиналите в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями. Представителят на Германия се наложи с 6:4, 6:4 и за пръв път в кариерата си достигна финалната четворка във втория мастърс за сезона.<br /><br />С победата срещу Чорич Зверев си осигури изкачване минимум до четвъртото място в световната ранглиста. В понеделник германският тенисист ще измести Григор Димитров, който може да се...

Времето през април - средни температури между 15 и 20 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-prez-april-sredni-temperaturi-mezhdu-15-i-20-gradusa-677749.html

Слънчеви и дъждовни дни ще се редуват през април, средните температури за месеца ще варират между 15 и 20 градуса. 

Toва заяви синоптикът Мариана Попова от БАН по Нова тв. Превалявания ще има от неделя - Цветница, до вторник, на 8 април - Великден, също се очаква дъжд. 

През второто и третото десетдневие на месеца ще има променливо време в рамките на деня. Сутрин - слънце, а следобед - превалявания. В някои дни валежите ще са по-интензивни

Температурите ще са близки до обичайните, каза още Попова.

Васил Банов се завръща в “Столичани в повече”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6788511

Васил Банов се завръща в “Столичани в повече”Васил Банов се завръща в най-дълго излъчвания български сериал. Неговият герой - патриархът на семейство Чеканови, почина още в първия епизод на първи сезон, но сега ще се появи в съня на сина си Рангел (Любо Нейков), ще направи голяма интрига, а след това ще е и в съня на внука си Радко (Васил Драганов) за втора интрига.

Състоянието на Скрипал и дъщеря му се подобрява

http://www.cross.bg/skripal-sustoyanieto-sergeii-1571402.html

/КРОСС/ Състоянието на дъщерята на отровения шпионин Сергей Скрипал се е подобрило значително, обявиха от болницата в Англия. Юлия Скрипал вече е в съзнание и говори. Тя пострада заедно с баща си, като се смята, че е била случайна жертва на атентата срещу него. Състоянието на Сергей Скрипал също се подобрява. Надеждите са двамата да могат да хвърлят повече светлина върху мистериозния случай.    

Пакистанска телевизия назначи първата си трансджендър водеща (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pakistanska-televiziia-naznachi-pyrvata-si-transdzhendyr-vodeshta-snimkivideo-2088068

Трансджендър водеща е новата звезда ма телевизия в Пакистан. 21-годишната Марвия Малик е първата транссексуална в ефира на консервативната страна.

Москва почита жертви от бомбардировки на своите съюзници

http://clubz.bg/66079-moskva_pochita_jertvi_ot_bombardirovki_na_svoite_syyuznici

Русия почита жертвите от бомбардировките на собствените си съюзници срещу държава, която е била част от противниковия лагер, макар и да не е воювала с нея.

Това става ясно от съобщението на руското посолство у нас.

В профила си във фейсбук дипломатическата мисия съобщава, че "съветникът Валентин Гусев участва в поднасянето на цветя на паметника на загиналите и пострадалите жители на София в резултат на англо-американските бомбардировки през 1943-1944 г."

В съобщението се уточнява, че събитието е организирано от столичния съвет на БСП, фондация "Братя Василеви" и Съюза на патриотичните сили "Защита".

Интересното е, че по време на споменатите бомбардировки СССР е съюзник на Великобритания и САЩ срещу нацистка Германия. И макар да е съюзник на хитлеристите, България не воюва срещу Съветския съюз, а обявява война единствено на британците и американците. Затова те я бомбардират. Но в крайна сметка у нас влизат съветските войски.

Появата на руския дипломат е озадачаваща, защото Русия няма общо с това историческо събитие. Случаят съвпада с рязкото изостряне на отношенията между Великобритания и Русия заради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Двата венеца - от ГС на БСП и от руското посолство.

 

 

 

Извънредно положение в Северна Гърция заради нивото на Марица и Арда

http://nakratko.bg/category/25/156922/


Под заплахата от наводнения гръцките властите обявиха бедствено положение в цялата област Еврос - от Александруполис до Орестиада.  Фермерите и техниката са изтеглени от районите до реките Марица и Арда.

Внимание! Вилнеят пияни и дрогирани шофьори по тъмна доба в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%88%d0%be/

Полицейски служители от 01 РУ-Благоевград при рутинна проверка вчера късно вечерта, извършена на ул. „Славянска“ в Благоевград се натъкнаха на нещо интересно. В автомобил с марка „Ауди“, управляван от млад мъж на 34 години с инициали В.П. са намерени и иззети: около 4,2 грама канабис и 0,9 грама амфетамин.

Полицаите са установили, че мъжът е шофирал дрогиран и пиян и дрегера е показал 0,70 промила алкохол. В.П. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

Уведомена е РП-Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство. Сн. илюстративна

 

Материалът Внимание! Вилнеят пияни и дрогирани шофьори по тъмна доба в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Франция ще инвестира 1.5 млрд. евро в изкуствен интелект

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/30/3155393_franciia_shte_investira_15_mlrd_evro_v_izkustven/?ref=rss


Франция ще задели 1.5 млрд. евро публични разходи за изкуствен интелект до 2022 г., за да настигне технологичните гиганти в Съединените щати и Китай, обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".<br />Инвестицията ще е част от стратегията, с която Франция иска да се справи с изоставането си в технологичния сектор, споменато в скорошен експертен доклад по темата, изготвен за правителството. Макрон неведнъж е казвал, че иска да превърне Франция в...

Крадци на релси остават във варненския арест

http://www.moreto.net/novini.php?n=371632

Окръжната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа 31-годишния Йордан Д. от Девня и 32-годишния варненец Кирил Д. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата за Moreto.net. Те са били привлечени като обвиняеми по две обвинения – за повреди на железен път, с което е създадена опасност за живота на другиго, и за кражба чрез използване на техническо средство в съучастие.

Селин Дион със скромен рожден ден. Става на 50 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/selin-dion-sys-skromen-rozhden-den.-stava-na-50-g-6080831

Селин Дион ще отбележи скромно юбилея си, след като й се наложи да отмени участията си в Лас Вегас за три седмици заради операция на ухо

Предстои спиране на тока на територията на Западна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6789269

Предстои спиране на тока на територията на Западна БългарияПредстоят планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България в периода 2-5 април, включително. Това съобщиха от "ЧЕЗ Разпределение". Дружеството осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности,

Зидан дава почивка Роналдо срещу Лас Палмас, пази го за Ювентус

https://offnews.bg//futbol/zidan-dava-pochivka-ronaldo-sreshtu-las-palmas-pazi-go-za-iuventus-677750.html

Треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан, обмисля да даде почивка на суперзвездата на "белия балет" Кристиано Роналдо за гостуването на Лас Палмас в мач от 30-ия кръг на Ла Лига, съобщава испанското издание "Marca".

През този сезон се превърна в редовна практика петкратният носител на Златната топка да не попада в групата за срещите от първенството, когато предстои тежък сблъсък в Шампионска лига. Случаят сега е точно такъв, тъй като във вторник Реал ще пътува до Италия, където предстои визита на местния хегемон Ювентус в първи двубой от 1/4-финалите на турнира.

Зидан готви още няколко промени за гостуването в Гран Канария, защото титлата в Испания отдавна се превърна в мираж за испанския колос. Реално, Шампионска лига остана единствената надпревара до края на сезона, в която мадридчани могат да триумфират.

Почивката на Роналдо със сигурност стряска сънищата на "Старата госпожа". Португалската звезда има 8 гола от 7 мача срещу Юве в турнира на богатите, вкара им 2 и на финала през юни миналата година, който Реал спечели с категоричното 4:1.

От началото на сезона Кристиано има 12 попадения и 2 асистенции в едва 8 мача в Шампионска лига, които е реализирал от 26 точни изстрела. От старта на календарната година се е разписвал 19 пъти за "белите" в 13 изяви.

Юве посреща Реал във вторник от 21.45 часа наше време. Припомняме, че Меди Бенатия и Миралем Пянич са наказани за италианския първенец, докато Джорджо Киелини, Алекс Сандро и Родриго Бентанкур ще пропуснат реванша, ако получат жълт картон. С опасност от санкция при испанците е капитанът им Серхио Рамос.

„Еврофутбол“ изпраща 28 човека на Световното в Русия

http://www.cross.bg/evrofytbol-rysiya-dvama-1571401.html

/КРОСС/ Букмейкърът подарява екскурзии за двама на играчи с талони над 25 лева  От 30 март до 30 април 2018 г. всеки участник в „Еврофутбол", заложил над 25 лева за „Футбол и други спортове", може да спечели екскурзия за двама до Русия с включени билети за два мача от Световното първенство по футбол. Срещите са Германия - Мексико и Нигерия - Аржентина. Ще бъдат раздадени 14 двойни туристически пакета за пътуване до Москва и Санкт Петербург, като „Еврофутбол" ще осигури също и самолетните билети, хотелските нощувки, трансферите, туристическите застраховки и визите за Русия. Ако талонът е печеливш, системата на „Еврофутбол" в букмейкърския пункт ще издаде отделна квитанция с баркод и надпис: „Подарък. Печелите екскурзия за двама на Световното първенство в Русия". Късметлиите ще получат своите награди, като представят тази квитанция в централния офис на „Еврофутбол" в София. „С „Еврофутбол" на световното в Русия" се провежда като продължение на кампанията „Еврофутбол дава повече - на мига!". Вижте повече тук.   Успех на всички участници!    

Председателски съвет в НС също обсъжда българската позиция по случая "Скрипал"

http://nakratko.bg/category/59/156921/


Председателят на  Народното събрание Цвета Караянчевасвика председателски съвет за българската позиция по случая "Скрипал".

Парламентът прекъсна работата си, шефове на групи се събраха спешно заради случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789250

Парламентът прекъсна работата си, шефове на групи се събраха спешно заради случая "Скрипал"Парламентът прекъсна заседанието си и в момента се провежда извънреден Председателски съвет. Той бе свикан от шефката на НС Цвета Караянчева по настояване на БСП. По рано днес от парламентарната трибуна соцлидерката Корнелия Нинова предложи парламентът да излезе с декларация по случая "Скрипал". В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан

Ердоган към Вучич: Всички проблеми в Косово могат да се решават по мирен начин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789265

Ердоган към Вучич: Всички проблеми в Косово могат да се решават по мирен начинПрезидентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял снощи по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и го е запознал с детайли от инцидента и нападението, което властите в Прищина извършиха в северно Косово в понеделник, съобщи кабинетът на президента на Сърбия, предаде Бета. В половинчасов разговор Вучич информирал Ердоган за всички

Как овчарят Диньо стана собственик на депутатска телевизия

http://clubz.bg/66078-kak_ovcharqt_dino_stana_sobstvenik_na_deputatska_televiziq

Вече втора седмица на територията на Казанлък и на Народното събрание в София се води сражение между ГЕРБ и БСП, в центъра на което е депутатът от управляващата партия Борис Кърчев. След като стана ясно, че народният избраник от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал своя фирма със задължения към бюджета за около 200 000 лв. на малоимотен гражданин и бе тихомълком отстранен от 44 НС, от левицата взеха на прицел и Кърчев със сходно към него обвинение.

Кърчев, избран от Старозагорско, е познат в региона като собственик на кабелния оператор "Би Би Си Кейбъл" и "КТВ", вече бивш. Към днешна дата и двете дружества са в ръцете на малоимотния Диньо Динев - овчар от старозагорското с. Християново. Динев споделя, че е разписвал някакви неясни за него документи срещу 200-300 лева.

Основна заслуга за разгласяването на казуса около Кърчев пък има казанлъшката телевизия Пресс ТВ, която от години следи всяка проява на бившия местен бизнесмен, днес депутат. Телевизията е собственост на Васил Самарски, дългогодишен председател на Общинския съвет от БСП в Града на розите, председател на Областния съвет на левицата и кандидат за народен предстваител, разбира се, от БСП. Двамата с Кърчев в миналото са имали бизнес отношения, което тогава ги е правело приятели, но от едно арбитражно дело насам водят всекидневна лична вендета, наситена с взаимни обвинения в неплащане на задължения, в укриване на приходи и пр. 

Кърчев подчертава, че когато е напуснал тези две фирми, те не са имали никакви публични задължения, само междуфирмена задлъжнялост, която не би трябвало да касае данъкоплатеца. Медиите на Самарски обаче твърдят, че Кърчев е укрил данъци от държавата за стотици хиляди левове и това, заедно с натрупаните стари задължения е в дъното на прехвърлянето на дяловете на Кърчев към малоимотния Диньо. 

Какво показа Търговският регистър:

Кърчев е управител на "Би Би Си Кейбъл" ООД до октомври 2015 г., когато е прехвърлил дяловете си към един от съдружниците във фирмата - Георги Христов. Същото правят и останалите двама съдружници Бойко Байчев и Стоян Стоянов. Така едноличен собственик на капитала става Христов. През 2017 г. обаче дружеството вече е с нов собственик - овчарят Диньо. 

Междувременно, при него се е оказала и "КТВ" ООД. През 2016 г. Кърчев директно продава на Диньо Динев своите 25 дяла за 1250 лева. Едновременно същото правят и останалите двама съдружници на Кърчев - Ирина Колева (50 дяла за 2500 лева) и Бойко Байчев (същите дялове като тези на Кърчев).

Диньо Динев.

Теория на конспирацията

Двете сделки са изповядани при различни нотариуси - тази за КТВ при Антон Рангелов (Гълъбово), а тази за Би Би Си Кейбъл - при Динко Господинов (Стара Загора).

"Заявявам категорично, че към датите, когато съм излязъл като съдружник от двете дружества, те не са имали никакви задължения към държавата и бюджета. Изнудването е основната цел на всички публикации по мой адрес. Целта е да се опетни името ми, да се настроят гражданите и хората, които са ми гласували доверие и са ме избрали за народен представител и да се дискредитира ГЕРБ на местно, а от там и на национално ниво - политика, която казанлъшката "Пресс ТВ" води систематично от дълги години срещу цялата структура на ГЕРБ в гр. Казанлък и региона, и използва своите журналисти, не да отразяват обективни и важни за местното население новини, а да дезинформират и внушават откровени неистини и да печелят симпатии за БСП", отговори Кърчев на нарочен брифинг  в Казанлък и атакува на свой ред Самарски и Пламен Караджов, общинар БСП в местния парламент в други "далавери".

Пред Клуб Z малко по-рано Кърчев обясни странното съвпадение - че и двете му фирми са се озовали по различно време при един и същи собственик - овчарят Диньо, като "подозирам конспирация"

"Не приемам опита на г-н Кърчев, депутат от ГЕРБ, да политизира проблемите си. Съветвам го да отговори на въпросите, зададени в журналистическото разследване на медийния екип на "Пресс тв" и на други национални медии, а не да намесва БСП или лица от БСП. В желанието си да се защити, той добре използва познатата политическа тактика да атакува опонентите си, както прави в случая с Пламен Караджов и Васил Самарски, зад които заставам категорично. Народните представители дължат отговори на избирателите си. Ние не сме съд или прокуратура, за да нападаме публично гражданите", отвърна задочно депутатът от БСП Донка Симеонова, цитирана от партийния пресцентър.

Очаква се битката да се пренесе в сряда - отново в Народното събрание.

Иначе ето какво разказва самият Диньо Динев пред Пресс ТВ. На негово име се водят общо 7 фирми като останалите 5 нямат връзка с Кърчев или съдружниците му. Публикуваме интервюто с малки съкращения.

- Ти си един крупен бизнесмен, нали знаеш?

- Да.

- Знаеш ли колко фирми имаш?

- Ммм.

- Собственик си на "Би Би Си Кейбъл" в Казанлък, знаеш ли?

- Сега научих, от вас.

- Собственик си на "КТВ" ЕООД в Гълъбово.

- И за нея не знам.

- Как се случиха така нещата, че стана собственик.

- Просто имах нужда от пари и се съгласих да ми прехвърлят фирма, обаче не знаех, че толкова фирми са. Отиваме при нотариус и подписвам.

- Срещу колко пари разписваш?

- 200 лева ли, 300 лева ли - нещо такова беше. На подпис.

- Едни и същи хора ли те водеха?

- Ами да.

- Можеш ли да кажеш кои?

- С хубави коли.

- Какви?

- Едното е Х-6, видях само. Номерът 0001 ли, или 0100.

- Как се свързаха с теб?

- В Стара Загора. С инфаркт съм и с инсулт, живея в Християново с майка ми. Имам ТЕЛК-ово решение, 60% нетрудоспособност, нямам стаж за години и не мога да взимам обезщетения. От приятели взимам пари за лекарства.

- От колко години приемаш да подписваш?

- Две години.

- Един и същ човек ли посредничи?

- Различни. Приятели, който се обади.

- Приятели? Смяташ, че са приятели?! Днес беше на работа, какво работиш?

- На повикване, гледам овце. Някакво животно гледам и това е, за прехрана да имам.

Пожарът в „Студентски град“ вече е напълно потушен

http://nakratko.bg/category/58/156920/


Големият пожар, който избухна вчера в ж.к. „Студентски град“ в София, вече е напълно потушен. Районът обаче остава отцепен. 50 пожарникари и четири водоноски гасиха пламъците над седем часа.

Нинова поиска НС да излезе с обща позиция за ”Скрипал”

http://dnes.dir.bg/news/ns-kornelia-ninova-pozitzia-skripal-27005914

ПГ на "БСП за България" предложи Народното събрание да излезе с обща позиция по случая "Скрипал".

Цветанов: Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ни ориентация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789264

Цветанов: Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ни ориентацияНие сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Не сме разследващ орган, но трябва да бъдем солидарни с евроатлантическата общност, за да не загубим ориентацията си. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на предложението на соцлидерката Корнелия Нинова

17 загинали при катастрофа в Турция с микробус, превозващ нелегални мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789245

17 загинали при катастрофа в Турция с микробус, превозващ нелегални мигрантиНай-малко 17 души са загинали, а 36 са ранени при катастрофа в Източна Турция на микробус, транспортиращ нелегални мигранти от Пакистан, Афганистан и Иран, съобщава АФП, като се позовава на Анадолската агенция. Катастрофата е станала късно снощи. Анадолската агенция посочва, че повече от 50 души са пътували в микробуса,

ЦСКА-София показа юбилейния екип за големия мач с "Лудогорец" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66077-cska_sofiq_pokaza_yubilejniq_ekip_za_golemiq_mach_s_ludogorec_snimki

Юбилейният екип, с който ЦСКА-София ще излезе срещу "Лудогорец" на 5 май на стадион "Васил Левски", беше показан днес на пресконференция на стадион "Българска армия".

На тази дата се навършват 70 г. от основаването на "червения" клуб. 

Ирачите на ЦСКА-София ще играят с екипа - реплика на първия от 1948 г., само в този двубой. Емблемата е от 1949 г. и беше избрана с гласуване, в което вот дадоха над 20 хиляди запалянковци.

Точно 1948 фланелки на цена 35 лева ще бъдат пуснати в разпродажба. Клубът има готовност и за нов "тираж" при изчерпване на количеството, нещо, което се очаква да се случи.

На 5 май тържествата започват още от сутринта на стадион "Българска армия", обясни спортният директор Пламен Марков. Ще има турнир с ветерани, фенове и журналисти.

На брифинга присъстваха също Димитър Пенев, шефът на обединените спортни клубове на ЦСКА Георги Калчев (бивш борец, медалист от европейски и световни първенства), главният скаут Велизар Димитров и една от звездите на футболния тим - Кирил Десподов.

Те позираха със специалните фланелки.

Празникът на 5-и ще се пренесе на стадион "Васил Левски", който се очаква са бъде пълен. Програмата ще започне в 18:00 часа, като ще бъдат наградени над 400 бивши и настоящи спортисти на ЦСКА. Планират се изпълнения на живо.

На "Лудогорец" ще бъдат предоставени билети, както изисква наредбата на БФС за гостуващ отбор. Според документа бройката трябва да се равнява на 10 процента от капицетата на стадиона, което означава 4000 броя.

"Толкова зрители не е имало дори на домакински мач на "Лудогорец", но ние се отнасяме сериозно към изискването. Ще осигурим исканата бройка. Ще има и буферни зони за сигурността на зрителите", каза Пламен Марков.

"Не само Димитър Бербатов, ще поканим всички легендарни футболисти на ЦСКА без изключение. Няма да действаме избирателно и да проявяваме дребнавости, добави той. - Разбира се, че победа над "Лудогорец" ще е хубав подарък за юбилея. Но най-големият подарък ще е спечелване на шампионската титла."

"За нас ще бъде чест да играем в този ден. Вълнението е невероятно. Искаме да спечелим на 5 май, а също така да станем шампиони, така празникът ще е пълен", рече националът Десподов.

Марков призова зрителите на 5 май да заемат местата си преди 19:15 часа, когато вратите на стадиона ще бъдат затворени. Планира се специална хореография на трибуните на цялата арена. 

Билетите се продават и вече са изтъргувани над 15 хиляди. Цените им са следните: 19,48 лв. за секторите "А" и "В" и по 7 лв. за "Б" и "Г". 1948 лв. струва ВИП билет. 

Онези, които си позволят тази цена, ще получат грамоти и луксозни лимитирани подаръци, връчени от клубни величия.

Селин Дион празнува юбилея си скромно

http://www.transmedia.bg/2018/03/30/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d1%8f-%d1%81%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%be/

Селин Дион ще отбележи своята 50-годишнина скромно, след като отмени концерт в Лас Вегас заради операция на ухо.

Звездата от канадски произход ще празнува с тримата си синове и близките си.

Преди година Селин Дион загуби съпруга си – режисьора Рене Анжелил.

Депутатите прекъснаха заседанието си, решават дали парламентът да има позиция за 'Скрипал'

https://offnews.bg//politika/deputatite-prekasnaha-zasedanieto-si-reshavat-dali-parlamentat-da-ima-677745.html

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че прекратява за 20 минути днешното заседание на депутатите. 

През това време ще бъде свикан извънреден Председателски съвет. Това става по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя Народното събрание да се опита да излезе с единна позиция по случая "Скрипал".

"Трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство само в този момент и всички институции да се обединим. Били сме разделени по много въпроси, разделени сме и сега. Но можем да излезем с единна позиция", коментира Нинова.

Нинова предложи всяка група да излъчи по двама души, които да конкретизират текста на декларацията. "Правили сме подобно нещо, когато беше кризата в Македония", подчерта Нинова. След кратка размяна на обвинения, искането й беше подкрепено и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, въпреки че председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че по правилник парламентарен контрол, какъвто течеше, не може да бъде прекъсван. 

Нинова призова в евентуалната позиция на парламента да бъде записано, че България е "за мир, а не за война", че "всеки е невинен до доказване на противното" и че страната ни "няма да гони руски дипломати, докато вината на Москва не бъде доказана". Тя каза още, че няма по-изключителен момент, в който България като председател на Съвета на ЕС да поеме
ролята на мост между Европа и Русия.

"Австрия вече заяви желание да бъде посредник между ЕС и Русия. Може би в качеството си на бъдещ председател на Съвета на ЕС след нас. Австрия ще поеме лидерството на Европа след три месеца, но днес във вихъра на тази безпрецедентна криза лидер на ЕС е България и би трябвало като такъв ние да бъдем моста между Европа и Русия", каза тя.

Изказването на Нинова беше последвано от отговор на Цветанов: 

"Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши международното право спрямо Крим. Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непристойно поведение от ваш депутат, с обидни квалификации към държави от ЕС и САЩ", каза той. 

Цветанов обвини Нинова, че е насочила БСП към антиевропейска политика, като толерира нарушаването на международното право. 

"Не трябва днес да правим грешки, заради които децата ни няма да могат да ни простят. Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна", каза той по повод предложението на Нинова какво да включва декларацията. 

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/mahala-mestnost--1571400.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 02 - 05 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ ГРАД Община Банкя На 03.04.2018 г. /09:15 - 13:15 ч./ - Банкя, Общ. Столична: Иван Вазов, Рила, Сливница, Средна Гора, Цар Симеон, ШипкаНа 03.04.2018 г. /09:15 - 13:15 ч./ - София: Сливница На 03.04.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ - Банкя, Общ. Столична: 11-та, Булаир, Републиканска, Цар СимеонНа 04.04.2018 г. /09:30 - 15:15 ч./ - Банкя, Общ. Столична: Изгрев, Стефан Стамболов /Будишин/ На 04.04.2018 г. /09:30 - 15:15 ч./ - София: Петър Будинов На 05.04.2018 г. /09:30 - 15:15 ч./ - Банкя, Общ

Шестима членове на турските сили за сигурност убити при нападение в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789247

Шестима членове на турските сили за сигурност убити при нападение в ТурцияБойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) са организирали атака в близост до военна база в югоизточния турски окръг Сиирт, при което са загинали шестима членове на турските сили за сигурност, а други седем са ранени, предаде агенция Ройтерс, като се позова на източници от силите за сигурност. Според информацията атаката е извършена в района на

Изработваме пенсиите сега, щяло да ги има до 2037 г., после не се знае

https://frognews.bg/novini/izrabotvame-pensiite-sega-shtialo-ima-2037-posle-znae.html

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков.

Полицията в Силистра разследва причините за намерен на улицата починал мъж

https://petel.bg/Politsiyata-v-Silistra-razsledva-prichinite-za-nameren-na-ulitsata-pochinal-mazh__257766

Снимка: Булфото Полицията разследва причините за смъртта на 56-годишен мъж, съобщиха от ОД на МВР в Силистра. Трупът е намерен на една...

Средносрочните синоптични модели показаха ще започне ли с изненади април

https://petel.bg/Srednosrochnite-sinoptichni-modeli-pokazaha-shhe-zapochne-li-s-iznenadi-april-__257768

Снимка Булфото Хубаво пролетно време с високи температури ни очаква през следващата седмица. Това показват средносрочните синоптични...

Доналд Тръмп: САЩ ще попилеят "Ислямска държава" и ще превземат 100 % от халифата

https://petel.bg/Donald-Tramp--SASHH-shhe-popileyat-Islyamska-darzhava-i-shhe-prevzemat-100---ot-halifata__257769

Съединените щати ще се изтеглят от Сирия „много скоро“, защото „Ислямска държава“ ще бъде разгромена, заяви американският президент До...

Димо Алексиев: Средата, в която живеем, не е пригодена за инвалидизирани хора

https://petel.bg/Dimo-Aleksiev--Sredata--v-koyato-zhiveem--ne-e-prigodena-za-invalidizirani-hora__257770

„Гледах различни материали, за да разбера какво се случва, когато преживяваш такова нещо. Виждайки хора със степен на инвалидизация разб...

Астрономи са открили невиждана досега галактика (видео)

https://petel.bg/Astronomi-sa-otkrili-nevizhdana-dosega-galaktika--video-__257771

Астрономи са открили невиждана досега галактика, която изглежда лишена от тъмна материя. Тя се намира на около 65 млн. светлинни години...

ЦСКА представи екипа за юбилея

https://petel.bg/TSSKA-predstavi-ekipa-za-yubileya__257772

Снимки: cska.bg ЦСКА-София представи екипа, с който “червените” ще изиграят мача срещу Лудогорец навръх рождения ден на ЦСКА. Дербито е от...

Наркобосът Венци Чикагото е задържан в Германия

https://petel.bg/Narkobosat-Ventsi-CHikagoto-e-zadarzhan-v-Germaniya__257773

Венцислав Ангелов - Чикагото е задържан в Германия. Той ще бъде екстрадиран в България, където трябва да излежи присъда от три и половина г...

Търновец, обидил полицейски служител, се извини публично

https://petel.bg/Tarnovets--obidil-politseyski-sluzhitel--se-izvini-publichno__257774

Снимка Булфото В съдебно заседание 37-годишен мъж от старата столица се е извинил на полицай от Районното управление на полицията във В...

Затвърдихме мнението, че сме "троянски кон" на Русия

http://clubz.bg/66076-zatvyrdihme_mnenieto_che_sme_troqnski_kon_na_rusiq

България нямала достатъчно данни за руската роля в покушението срещу Скрипал. Това не е изненада, защото ние сме традиционно бавни в изясняването на факти за действия на руските служби: все още нямаме "достатъчно доказателства" даже за убийството на Георги Марков. По-тревожното е, че този, който мижи, няма никога да види истината.

Руски двоен агент е поразен с руски нервнопаралитичен газ след поредица от мистериозни убийства на руснаци в Лондон. Службите на страна съюзник, ключов наш партньор в областта на сигурността, са убедени в руската връзка и дават доказателства. Ние обаче предпочитаме да приемем руската позиция, според която "достатъчно доказателства все още няма".

Наред с това Борисов иска да е "посредник" между ЕС и Русия по случая, тъй както според него "посредничи" в контактите с Ердоган.

Първо, понятието "посредник" в случая е крайно неудачно, защото ние сме част от ЕС, а не трета, неутрална страна.

Второ, с Ердоган Борисов помага да се защити ОБЩАТА позиция на ЕС. Поради добрата лична комуникация с турския лидер нашето участие в преговорите между ЕС и Турция е наистина ползотворно. С Русия Борисов не иска да защитава обща позиция на ЕС, а да е трета страна между Русия и Съюза. Нещо повече, България не способства за постигане на обща позиция на ЕС, а остава в маргинално, периферно малцинство. Единственият ефект от тази политика ще е затвърждаването на мнението на мнозина - т.е. на основните ни партньори в ЕС и НАТО, че сме потенциален "троянски кон" на Русия.

Да, отношенията на Европа с Русия се обтягат. Но случаят "Скрипал" все пак е от различна категория, сравнен с руското влизане с войска на територията на суверенна държава и анексирането на част от нея през 2014 г. Експулсирането на дипломати е елемент от дипломацията - противоправното нахлуване с войска не е. Нито отравянето на хора с високотехнологична твоя разработка.

Заради подобни действия Русия изпада в международна изолация. Ние обаче се грижим тя да не е пълна.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов.

 

 

При пенсиониране от догодина смятат само дохода след 1997 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/pri-pensionirane-ot-dogodina-smiatat-samo-dohoda-sled-1997-g-677746.html

При пенсиониране от догодина ще се взима предвид доходът след 1997 г., за който има данни в регистъра на осигурените лица. Така няма да се наложи да се издирват документи, включително и от отдавна несъществуващи фирми. 

Това обяви социалният министър Бисер Петков по бТВ. Така ще отпадне и таванът за пенсиите, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки, уточни министърът. 

По думите му и сега се налага бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще расте. Петков цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. 

В турския печат - теми, свързани с отбранителната промишленост и със Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789230

В турския печат - теми, свързани с отбранителната промишленост и със СирияВестник "Миллиет" и в."Ватан" съобщават на първа страница, че на заседание на Изпълнителния комитет по въпросите на отбранителната промишленост под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган са били обсъдени 29 проекта на обща стойност 4,8 милиарда долара, както и въпросът за закупуване на американски ракетни системи Пейтриът,

Перспективите пред Япония се подобряват след възстановяване на индустрията

https://www.investor.bg/novini/130/a/perspektivite-pred-iaponiia-se-podobriavat-sled-vyzstanoviavane-na-industriiata-258493/

Значителното подобрение през февруари се дължи на по-високата производителност при автомобилите, строителната техника и полупроводниците

Климатичните промени са причинили щети за 320 млрд. долара за година

http://econ.bg/Новини/Климатичните-промени-са-причинили-щети-за-320-млрд-долара-за-година_l.a_i.759795_at.1.html

Щетите от бедствия, причинени от климатичните промени само за една изминала година възлизат на 320 милиарда долара, съобщи БГНЕС. Както заяви в...

Москва: Ако Македония се присъедини към НАТО, става наша мишена

http://www.moreto.net/novini.php?n=371678

Посланикът на Русия в Македония Олег Шчербак даде пресконференция в Скопие в четвъртък, на която предупреди, че ако страната се присъедини към НАТО, в случай на евентуална война между Русия и Алианса, Македония ще бъде легитимна мишена за ударите на руските ВС, предава македонската новинарска агенция МЕТА.

18 часа купон с едни от най-добрите диджеи ще взриви зала Универсиада на 5-и април

http://www.cross.bg/kontrol-fenovete-conjure-1571399.html

/КРОСС/ Елате на Sofia Rave - уникално по рода си събитие, което ще съчетае деня и нощта в едно 18 часово незабравимо изживяване за почитателите на електронната музика в България.  14 диджея ще се редуват зад пулта, за да отговорят на музикалните предпочитания на всички фенове. Десет от диджеите са чужденци, като половината от тях ще миксират за първи път пред българска публика. Другите са добре познати на феновете, посетили събитията  Kontrol Ground и Conjure. Sofia Rave ще започне следобяд на 5-и април и ще приключи преди обяд на 6-и. Яката музика ще е съпроводена с невероятно светлинно шоу. Но с това не свършват изненадите за феновете - съобщават организаторите  Конжур Мениджмънт. Компанията е основана  в Холандия,  като през 2016 година организира тридневен фестивал на открито. След това собствениците на Конжур Мениджмънт продължават с поредица от събития в София - Conjure, Kontrol Ground и Neutral, като до момента имат над 20 успешно реализирани проекта в България и Холандия. Техно партитата, организирани от компанията, са посещавани и от много чужденци, които идват специално от Македония, Румъния, Гърция, Франция и Холандия, за чуят на живо миксирането на едни от най-добрите наши и чужди диджеи

Томислав Дончев: Няма консенсус за гонене на руски дипломати

http://clubz.bg/66075-tomislav_donchev_nqma_konsensus_za_gonene_na_ruski_diplomati

Няма консенсус за гонене на руски дипломати от България, а предвид факта, че българското правителство е коалиционно, такова решение трябва да се вземе с консенсус. Това обяснява в интервю пред агенция Ройтерс вицепремиерът Томислав Дончев.

"Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма. Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката", казва вицепремиерът.

 
Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо, заявява Томислав Дончев. 

България отзова посланика си в Москва за консултации по случая "Скрипал", но не последва повечето страни членки на ЕС и НАТО, в т.ч. САЩ, които изгониха десетки руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, коментира Ройтерс. 

На приключилия днес Съвет по сигурността към Министерския съвет стана ясно, че България няма засега да експулсира руски дипломатически представители. "България няма да гони руски дипломати или технически представители", съобщи премиерът Бойко Борисов.

България, освободена от османско владичество от Русия, припомня Ройтерс, стана един от най-послушните сателити на СССР по време на студената война. Много българи имат силни културни симпатии към Русия, с която споделят кирилицата и православието. Това наследство се трансформира в коалиционно правителство на страната, в което десноцентристката партия ГЕРБ споделя властта с три по-малки националистически партии, които в различна степен подкрепят добрите отношения с Русия и твърдят, че страната трябва да приеме балансирана позиция по случая "Скрипал".

Те се противопоставиха на призива на високопоставен служител на ГЕРБ да се последват съюзниците и да се изгонят руски дипломати (заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - б.р.). И президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия БСП настояват, че Великобритания трябва да предостави доказателства за участието на Русия в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"Категоричен съм, че това (призивите към България да изгони руски дипломати - бел. на Ройтерс) е грешка“, заяви Волен Сидеров, лидер на проруската националистическа партия "Атака", един от малките коалиционни партньори на ГЕРБ. "Имаме един неясен случай, в който няма доказателства за участие на Русия", добави още Сидеров.

"България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове."

Дончев заяви, че засега България ще изчака доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), като междувременно София ще следи развитието на събитията отблизо.

По-късно правителствената пресслужба публикува съобщение, в което заяви, че: "Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". 

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет". Интервюто е озаглавено: "Старите връзки с Русия влияят на решението на България за случая "Скрипал".

Томислав Дончев: България има силно проруско лоби в правителството

http://clubz.bg/66075-tomislav_donchev_bylgariq_ima_silno_prorusko_lobi_v_pravitelstvoto

България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая "Скрипал", казва вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред агенция Ройтерс, цитира от "Фокус".

България отзова посланика си в Москва за консултации по случая "Скрипал", но не последва повечето страни-членки на ЕС и НАТО, в т.ч. САЩ, които изгониха десетки руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, коментира Ройтерс. 

На приключилия днес Съвет по сигурността към Министерски съвет стана ясно, че България няма засега да експулсира руски дипломатически представители. България няма да гони руски дипломати или технически представители, съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус", заяви Дончев, визирайки мнението на част от управляващата коалиция и по-голямата част от опозицията, че трябва да се поддържат добри отношения с Русия. "В момента, за добро или лошо, няма такъв консенсус", констатира вицепремиерът.

България, освободена от османско владичество от Русия, припомня Ройтерс, стана един от най-послушните сателити на СССР по време на Студената война. Много българи имат силни културни симпатии към Русия, с която споделят кирилицата и православието. Това наследство се трансформира в коалиционно правителство на страната, в което десноцентристката партия ГЕРБ споделя властта с три по-малки националистически партии, които в различна степен подкрепят добрите отношения с Русия и твърдят, че страната трябва да приеме балансирана позиция по случая "Скрипал".

Те се противопоставиха на призива на високопоставен служител на ГЕРБ да се последват съюзниците и да се изгонят руски дипломати (заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - бел.р.). И президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия БСП настояват, че Великобритания трябва да предостави доказателства за участието на Русия в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"Категоричен съм, че това (призивите към България да изгони руски дипломати - бел. на Ройтерс) е грешка“, заяви Волен Сидеров, лидер на проруската националистическа партия "Атака", един от малките коалиционни партньори на ГЕРБ. "Имаме един неясен случай, в който няма доказателства за участие на Русия", добави още Сидеров.

В интервюто си Томислав Дончев казва, че всяко действие, което предприеме България, ще бъде разглеждан като сигнал за солидарност с Великобритания, но и като сигнал към Русия. Говорейки за международната ситуация, той заяви: "Предвид това, че нашето правителство е коалиционно... Не съм убеден, че подобно решение може да бъде взето лесно, или бързо".

Дончев заяви, че засега България ще изчака доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), като междувременно София ще следи развитието на събитията отблизо.

"Това, което се случи във Великобритания е... неприемливо. То е варварско, това е химическо оръжие, това е бойно отровно вещество“, констатира българският вицепремиер.

Що се отнася до историческите връзки между България и Русия, той заяви: "Това е безспорен факт. Историята понякога е добър, а понякога лош учител в политиката".

Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха, предложил й във Виена

https://offnews.bg//liubov-i-seks/desi-banova-i-rosen-plevneliev-se-sgodiha-predlozhil-j-vav-viena-677748.html

Синоптичката на Нова телевизия Деси Банова и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се сгодиха, съобщи за предаването "На кафе" Банова.

По думите й предложението е било много романтично и е дошло преди няколко месеца на едно от пътуванията им във Виена, каза тя и показа годежния си пръстен.

Двойката вече обмисля сватбата си. Деси разкри, че иска много гости, но и церемония далеч от медиите. 

През есента Бянова и Плевнелиев официално разкриха, че имат връзка. Това се случи в интервю, отново в предаването на Гала.

От скоро годеницата на президента води своя тв рубрика в сутрешния блок "Здравей, България".

Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха, предложил ѝ във Виена

https://offnews.bg//liubov-i-seks/desi-banova-i-rosen-plevneliev-se-sgodiha-predlozhil-%d1%9d-vav-viena-677748.html

Синоптичката на Нова телевизия Деси Банова и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се сгодиха, съобщи за предаването "На кафе" Банова.

По думите й предложението е било много романтично и е дошло преди няколко месеца на едно от пътуванията им във Виена, каза тя и показа годежния си пръстен.

Двойката вече обмисля сватбата си. Деси разкри, че иска много гости, но и церемония далеч от медиите. 

През есента Бянова и Плевнелиев официално разкриха, че имат връзка. Това се случи в интервю, отново в предаването на Гала.

От скоро годеницата на президента води своя тв рубрика в сутрешния блок "Здравей, България".

Национална конференция „Музеи и общини” в Банско

http://www.struma.com/obshtestvo/nacionalna-konferenciya-muzei-i-obshtini-v-bansko_132324/

Третата национална конференция „Музеи и общини”се провежда в Банско на 29 и 30 март. Музеен комплекс – Банско е домакин на събитието, което е част от едноименния проект на Исторически музей – Попово и Института за приложна музеология.

Музейни експерти от цялата страна, представители на висшите училища, научните институти и други структури на публичния сектор, обсъждаха аспектите, свързани с опазването и популяризирането на културното ни наследство. Основен...

Продължава

БСП поиска декларация на парламента за случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789226

БСП поиска декларация на парламента за случая "Скрипал"

Народното събрание да излезе с оцща позиция за случая "Скрипал", поиска соцлидерката Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Този случай предизвика безпрецедентна политическа криза в света. Това и изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да вземе решение.

Планирани прекъсвания на тока от ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/planirani-prekasvaniia-toka-chez.html

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ участва в изложба на Софийска градска художествена галерия

http://www.struma.com/obshtestvo/prepodavatel-ot-yuzu-neofit-rilski-uchastva-v-izlojba-na-sofiiska_132323/

Ас. д-р Анна Покровнишка, преподавател по скулптура във Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“ е сред участниците в изложбата „Илинденци. Зона за изкуство“, представена в Софийска градска художествена галерия. Тя представи скулптурната си композиция „1, 2 и 3“.

В изложбата са показани пластики и живопис от автори, които са участвали в досегашните симпозиуми и пленери, организирани от Фондация „Арт...

Продължава

Експерти: Новата Студена война е факт

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/eksperti-novata-studena-voina-e-fakt-258495/

Премиерът Бойко Борисов е в капан заради различните очаквания към него в страната и в рамките на европейското семейство, коментира Димо Гяуров

Директор на Facebook: Всичко е оправдано в името на растежа

http://clubz.bg/66074-direktor_na_facebook_vsichko_e_opravdano_v_imeto_na_rasteja

Всичко, което правим в името на растежа, е оправдано. Това пише заместник-директорът на Facebook Андрю Босуърт във вътрешен за компанията документ, разпространен сред служителите през 2016 г. Той разкрива, че работещите в социалната мрежа са напълно наясно с негативните последици от бизнес стратегията си.

"Всяко нещо, което правим в името на растежа, е оправдано", пише Босуърт. "Всички съмнителни практики за импротиране на контакти. Всичко, което помага на хората да останат по-лесно откриваеми от приятели. Цялата работа, която вършим, за да подобрим комуникацията. Работа, която вероятно ще трябва да свършим и в Китай някой ден."

В бележката, с която разполага Buzzfeed News, наречена "The Ugly", Босуърт обяснява, че Facebook вярва, че си заслужава да поема рискове, за да расте, и това е така заради по-голямата цел – да свързва хората по целия свят.

"Това може да е лошо, ако се възприема отт негативна гледна точка. Може да коства човешки живот, ако някой бъде изложен на насилие. Може някой да умре в терористична атака, координирана в нашите инструменти."

Босуърт е талантлив лидер, който обаче казва много провокативни неща, казва изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг в отговора си до Buzzfeed News, в който коментира документа.

"Това беше едно от тези неща, с които повечето хора във Facebook, включително и аз, категорично не се съгласихме. Никога не сме вярвали, че целта оправдава средствата", обяви Зукърбърг.

Босуърт пък заяви днес в Twitter, че не е бил съгласен с всичко това, когато е публикувал текста, нито е съгласен с него сега. По думите му той се е опитвал да хвърли повече светлина върху въпроси, които са неприятни за обсъждане, но са ключова част от изграждането на продуктите. Той казва, че текстът "целял да бъде провокативен".

"Това беше едно от най-необичайните неща, които съм писал вътре в компанията и последвалото разискване на въпроса помогна за оформянето на нашите предложения по-добре“.

Босуърт е част от най-тесния кръг на Марк Зукъбрърг, припомня Buzzfeed. Той става част от Facebook през януари 2006 г. и играе ключова роля в развитието на социалната мрежа.

Текстът, разпространен сред служителите на компанията, е написан от Босуърт ден след като убийството на мъж в Чикаго е пуснато на живо в социалната мрежа чрез функцията Facebook Live.

През последната година Facebook е замесена в редица скандали, последният от които е свързан с използването на данните от 50 милиона потребителски профила от аналитична фирма "Cambridge Analytica", разработила стратегията, която вкара Доналд Тръмп в Белия дом и изкара Великобритания от ЕС.

Das Weltschmerz Duett с участие на “ Blagoevgrad Blues Jazz” 2018

http://www.struma.com/obshtestvo/das-weltschmerz-duett-s-uchastie-na-blagoevgrad-blues_132322/

Das Weltschmerz Duett ще вземе участие в IV издание на Международния фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz”2018. Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров обединени в общ музикален проект ще заместят носителя на множество награди, джаз музикант, композитор, аранжор, пианист Милчо Левиев. За съжаление на публиката и неговите почитатели, Милчо Левиев е възпрепятстван да участва поради здравословни проблеми.

Програмата за фестивала запазва своя първоначален вариант,...

Продължава

България да започне разговора за промяната на Евросъюза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6788623

България да започне разговора за промяната на ЕвросъюзаЛипсват активна и единна позиция и солидарност между европейските страни за отношенията с Турция Вицепрезидентът Илияна Йотова изнесе във вторник лекция в Университета на Лозана. Тя представи пред над 300 представители на дипломатическия корпус, преподаватели и студенти в Университета на Лозана. Лекцията “Европейският проект: поглед от

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика записаха ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-записаха-ръст_l.a_i.759794_at.1.html

По време на търговията в четвъртък европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Росен Плевнелиев и Деси Банова се сгодиха

https://www.actualno.com/curious/rosen-plevneliev-i-desi-banova-se-sgodiha-news_667216.html

Росен Плевнелиев (президент на България 2012 - 2017) и бившата синоптичка Деси Банова са се сгодили. Това съобщи самата тя пред Нова телевизия. По думите на Банова предложението е било много романтично и е дошло преди няколко месеца на едно от пътуванията във Виена. "Искам обаче да запазя подробностите за себе си", заяви красавицата, като обаче не пропусна да покаже годежния си пръстен. Тя разкри как си представя сватбата си: "Ще има гости, ще има приятели. Но ще бъде далеч от

Парламентът готви обща позиция за Скрипал, Цветанов атакува БСП заради Русия

https://www.actualno.com/politics/parlamentyt-gotvi-obshta-pozicija-za-skripal-cvetanov-atakuva-bsp-zaradi-rusija-news_667215.html

Народното събрание организира председателски съвет на всички парламентарни групи, за да оформи и евентуално гласува единна декларация по отношение на случая "Сергей Скрипал". Това стана по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска четири основни точки в декларацията. Предлагаме обща позиция на Народното право около принципите на равнопоставеност. Нека заявим, че ние сме за мир, не за война. Мир се постига с диалог – не с дрънкане на оръжия. Нека заявим, че з

Struma.com с апел към съветник от Сандански: Г-н Батев уважаваният политик търси думата, ако има какво да каже! Ако ли не използва Фейсбук, за да словоблудства.....

http://www.struma.com/politika/struma-com-s-apel-kum-suvetnik-ot-sandanski-g-n-batev-uvajavaniyat_132321/

След вчерашното демонстративно поведение на съветника от ОБС Сандански Георги Батев и публикацията ни около конфузната ситуация, в която той изпадна, отричайки, че е получил имейл, който би трябвало да е прочел, съветникът Георги Батев направи изявление за "пред приятели" във фейсбука си.

В него той си позволява да употребява квалификации от сорта на поръчков сайт, "нелепа статия", някой си позволил да използва профилната му снимка, не желаел да узаконява...

Продължава

Как да говорим с децата си за наркотиците

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-govorim-s-detcata-si-za-narkotitcite-677747.html

По някои теми разговорите трябва да бъдат проведени, независимо от възрастта, и колкото по-рано се случат, толкова по-добре. Един от тези разговори е за наркотиците. Вероятно някой ще каже, че 7-8 години са твърде ранна възраст. Но от такива разговори има полза. Защо? - така ще сте сигурни, че детето получава достоверна информация (все пак я получава от вас, а не от по-големи деца), но трябва да сте подготвени; - така децата ви ще разберат какво мислите вие за наркотиците и защо; - защото е по-вероятно, ако възникне възможност да опитат някакъв наркотик, да ви кажат; - защото, ако възникне…

Най-дългата сладоледена торта в света направиха в Тексас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6789214

Най-дългата сладоледена торта в света направиха в ТексасНа фестивал в тексаския град Улф Пен Крийк беше поставен Гинес рекорд за приготвянето на най-дългата сладоледена торта в света - цели 1386.6 метра, предаде агенция ЮПИ. За направата на сладкиша били използвани 1892 килграма сладолед, 1135 литра течен шоколад и сироп от ягоди, 2000 флакона сметана на пяна, 20 хиляди череши,

Борисов: Няма да гоним руснаци

http://budnavarna.bg/32371-borisov-nyama-da-gonim-rusnatsi/

Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС. Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в Руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът.

Посланик Коцев ни запозна с местните фактори, с това, което в Москва се говори, обясни Борисов и посочи:

„Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация.“

Премиерът припомни, че на заседанието на Съвета по сигурността е гласувано за извикване на консултации за 1 месец или четири седмици (на нашия дипломат – б.р.) от Москва. Проведени са няколко разговора между Борисов и Коцев.

„В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера каза посланикът на Великобритания в медиите, своята пълна солидарност с Великобритания“, допълни Борисов.

Министър-председателят очаква подкрепа и от президентството.

Като председателстващи Европейския Съвет трябва да запазим канала за комуникация и както направихме в една свръхнапрегната ситуация с Турция, да направим същото и с Русия, обоснова решението си Борисов.

Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание, не е необходимо да се мисли като се вижда изключителното напрежение, заяви Борисов. Запазването на канала за комуникация, по думите на премиера, влиза в нашите задължения като председателстващи.

Борисов посочи, че от месеци наред предупреждава, че ескалацията ще продължи. Той даде за пример повишено напрежение в региона: „Не случайно и в нашето съседно Косово видяхме, че продължава да се говори за действия, които напомнят ситуации от преди 20 години, може да се случи подобно нещо. Действията на Турция в Африн, конфликтът им в Гърция също не виждам как ще го решат и с Кипър, тлеещият конфликт в Украйна са все неща в нашия регион, изреди премиерът.

Министър-председателят посочи, че се надява напрежението да се отрегулира.

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да бъде солидарна със западните страни и трябва да изгони руските дипломати заради скандала около случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Лидерът на „Атака“ и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обаче отсече, че е трябва да се престане с приказките за солидарност, а страната трябва да има балансирана политика и да не избързва при вземането на решения от международно значение.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов този път имаше подобна позиция.

Президентът Румен Радев предупреди, че ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. „Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна“ според президента.

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и СДС. Според АБВ България трябва да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз по случая „Скрипал“. Според СДС пък страната ни трябва да бъде солидарна и да изгони руските дипломати, както направиха редица европейски държави.

Материалът Борисов: Няма да гоним руснаци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кампания по кръводаряване „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” за Цветница във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371689

И тази година Варна ще се включи в националната кръводарителка кампания навръх християнския празник Цветница. Под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” за 15-та поредна година, на християнския празник Цветница – 1 април 2018 г.

Тръмп обяви, че САЩ много скоро ще се изтеглят от Сирия, Пентагонът не е съгласен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/30/3155362_trump_obiavi_che_sasht_mnogo_skoro_shte_se_iztegliat/?ref=rss


"Ще се изтеглим от Сирия много скоро, наистина много скоро, тъй като предстои джихадистите от "Ислямска държава" да бъдат напълно разгромени", заяви президентът Доналд Тръмп в реч на митинг в Охайо.<br /><br />"Скоро ще превземем 100 процента от халифата, както го наричат. И ще се изтеглим оттам наистина скоро. Ще се върнем в нашата страна, където искаме да бъдем", обяви Тръмп, цитиран от "Франс прес".<br /><br />Президентът...

Ананиев е депозирал в НС единния стандарт за финансово управление на болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789216

Ананиев е депозирал в НС единния стандарт за финансово управление на болницитеМинистър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Така той отговори на въпрос по време на парламентарния контрол, свързан със състоянието на Специализираната болница за белодробни болести /СБББ/ в Перник.

Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден

http://budnavarna.bg/32369-ne-se-ochakva-poskapvane-na-yajtsata-za-velikden/

снимка: Будна Варна

Не се очаква поскъпване на яйцата преди Великден. Това потвърди Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. Ще има и достатъчно български яйца на пазара за предстоящите празници.

„Поскъпване на българските яйца по празниците не се очаква. Няма основания за това“, каза той.

Гълъбов напомни, че обичайно преди Великден търсенето се повишава. Но това няма да повиши цените, смята той.

Няма да има и проблем с доставките на български яйца, тъй като има достатъчно количества, които да задоволят родния пазар, увериха още от Съюза на птицевъдите в България.

Материалът Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пенсиите ще бъдат повишени с 3,8% от 1 юли 2018 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensiite-shte-bydat-povisheni-s-38-ot-1-iuli-2018-g-258491/

Подходът при определяне на великденските добавки е принципен, обясни социалният министър Бисер Петков пред Народното събрание

И най-печелившият автомобилен концерн в света е...

https://www.investor.bg/novini/444/a/i-nai-pechelivshiiat-avtomobilen-koncern-v-sveta-e-258492/

Печалбата на най-големите автомобилни производители в глобален мащаб надхвърля 100 млрд. евро през 2017 г.

Доц. Ивайло Христов за матрицата на българското битие

http://www.eurochicago.com/2018/03/matritzata/

Неслучайно индивидуализмът в съвременното българско общество доминира над държавническото чувство. С малки изключения, в историята ни е преобладавала мисията на оцеляването поединично. Фактор, който развива у нас прекалено силен индивидуализъм, довел до трайно хипертрофиране на индивидуалното поведение у мнозина съвременни българи. Второ, тези амплитуди в българския характер са обусловени от факта, че нашият живот е бил измъчен живот на народ-мъченик. И при чужда власт, и при своята. Живот на нокти, на ръба, една непрекъсната битка за оцеляване. Това е матрицата на българското битие. Но точно това постоянно усилие да се задържим и оцелеем, от една страна, показва важни черти в националния ни характер, а от друга носи особена продуктивност, която държи националната ни енергия будна, а и способностите на българина живи.

Тръмп шокира съветниците си с новината, че САЩ напускат Сирия

http://www.mediapool.bg/tramp-shokira-savetnitsite-si-s-novinata-che-sasht-napuskat-siriya-news277425.html

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че САЩ ще сложат край на военното си присъствие в Сирия "много скоро". Така той се противопостави на държавния си секретар и на този по отбраната, според които американските войски трябва да останат в арабската държава в обозримо бъдеще. Декларацията на Тръмп е поредният случай, в който той публично уронва престижа и противоречи на своя екип за външна политика, отбелязва авторитетното издание "Политико" (Politico). В изказването си държавният глава се похвали, че САЩ печелят битката си с терористичната групировка "Ислямска държава" и се зарече, че щом битката свърши, американските войски ще напуснат Сирия. Пентагонът призна присъствието на 2000 военнослужещи в Сирия, много от които от Специалните сили. Те работят в тясно сътрудничество с кюрди и арабски милиции срещи "Ислямска държава", която през последната година загуби почти цялата територия, която беше превзела в страната. "Ние пратихме по дяволите "Ислямска държава". Ще излезем от Сирия много скоро. Трябва да се върнем в нашата си страна, на която принадлежим и в която искаме да бъдем", каза Тръмп на събитие в Охайо в четвъртък. Вижданията на Доналд Тръмп противоречат на речта за Сирия на държавния секретар Рекс Тилърсън, когото президентът след това уволни, както и на многократните коментари на министъра на отбраната Джеймс Матис. Двамата са на мнение, че САЩ трябва да останат в Сирия не само, за да предотвратят завръщането на "Ислямска държава", но и като част от една по-голяма борба за влияние, която протича там между много държави, включително Русия и Иран, които подкрепят режима на Башар Асад. Директорът на ЦРУ Майк Помпео, с когото Тръмп смени Рекс Тилърсън и стана и съветник по въпросите за националната сигурност, също е изказвал мнение, че САЩ имат интереси в Сирия, които се простират извън военната победа над "Ислямска държава".

Започна заседанието на Съвета по сигурността за случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789210

Започна заседанието на Съвета по сигурността за случая "Скрипал"Започна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда случаят „Скрипал“. На него ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев. Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството,

Шпионка, та дрънка!

http://clubz.bg/66073-shpionka_ta_drynka

"Юлия Кръстева в днешно време е един от онези глашатаи, на които се опира френската буржоазна мисъл в борбата срещу социалистическата култура и идеология." 

(от досието, 1970 г.)

Не, не съм никакъв адвокат на Юлия Кръстева и отношението си към нея базирам на принципа, че човекът е везна с две блюда - блюдото за добрите дела и блюдото за лошите. И ако това за добрите дела е много по-пълното, то ще натежи, ще падне надолу и ще виждаме него и по него основно ще ценим човека, а другото, ако е твърде леко, ще се вдигне високо, почти ще се скрие от очите ни и няма да се опитва да изглежда равноценно и дори по-определящо отношението ни към човека от първото.

Какво видях от беглото запознаване с досието:

1. Това досие е изобличаващо не за ЮК, а за ДС - ама че мерзки са били като правило делата й - смрад! Ровене в бельото, четене на писмата, обграждане отвсякъде и опити да се задуши човека, да му се влияе и да му се моделира и дори заповяда мисленето.

2. ЮК все е ненадеждна като осведомител, все не представляват интерес информациите й, все не е това, което се очаква от нея. Тя е маневрирала, извъртала се е, казвала е това-онова, колкото да се измъква от досадните агенти, очевидно защото близките й са тук, в лапите на режима. Споделяла е разни работи, които и във вестниците ги има, и в литературните журнали, и в обществените клюки, и в политическите сплетни. Тъжно ми стана за нея, такъв интелект, такава личност, а такова преследване.

3. Не мога да бъда морален съдник на никого как и защо е предприел дадено решение. Аз не се гордея, че не съм бил никакъв с ДС, че нямам връзки с нея, защото тя не ми е предлагала, не ме е притискала, може би не ме е забелязвала или пък не е искала да се захване с мен (вероятно като внук на враг на народа, не знам, но дори и затова нямам заслуга аз лично). Ако ме бе обкръжила, ако ме бе поставила пред избор или-или, а аз бях отказал, тогава да се гордея. А така - да се гордея, че не ме е привикала!? Не ме е поставила до стената!?

За мен е главно в случая дали ЮК е навредила някому, разбила ли е чужда съдба, направила ли е мръсно на нечия научна кариера, съсипала ли е нечия репутация? Засега нямам положителен отговор на нито един от тези въпроси. Може би заради беглото прелистване на досието й.

4. Когато започнах да изграждам с мои приятели и съмишленици СДС в Перник, веднага забелязах нещо страшно - при нас идваха и хора, които изкарваха социализма като главен виновник за това, че са маргинали, аутсайдери, неудачници или провалени като личности. А всъщност, за мнозина от тях с невъоръжено око се виждаше, че те при всеки един строй щяха да бъдат маргинали, аутсайдери, неудачници или провалени личности. Но смяната на системата им даде възможност, златен шанс, да си изперат биографиите и да накиснат соца за това, че са такива, каквито са.

Е, да обърнем нещата от минус на плюс. Да, соцът разби много съдби, но има и такива хора, които бяха личности по рождение и талант, по размах на мисълта и вътрешна, Божия искра. Да имаш такава Божия искра - това е почти нечовешка отговорност, да й дадеш шанс, да й дадеш възможност да се осъществи, да я изпълниш като свое призвание! В името на тази Божия искра понякога е трябвало да се правят компромиси - някои от тях на мен ми се виждат непосилни, но от днешна гледна точка, след като толкова видях и преживях и толкова корита с разбити илюзии бяха препълнени пред мен.

Аз не мога да бъда морален съдник на направилите тези компромиси, но се радвам, че Божията искра се е осъществила. В случая на ЮК това е така, тя е Българската, в голямата Обществена наука, запазена марка. Доказано име. За Главното нека я съди Онзи, който е вселил искрата си в нея. А затова, че стотици творци с такава искра са били задушени у нас и искрата им е изгаснала, вината не е на ЮК, вината е на тоталитарния соц и на мерзката, пошла, гадна и проклета част от деянията на ДС...

Е, това за сетен път се видя - и от досието на ЮК...

...

Коментарът е от фейсбук профила на Николай Слатински.

Кипър: Ако турски сондажен кораб влезе в икономическата ни зона, ще прибегнем до Съвета за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789187

Кипър: Ако турски сондажен кораб влезе 
в икономическата ни зона, ще прибегнем 
до Съвета за сигурностПрезидентът на Република Кипър Никос Анастасиадис отправи предупреждение към Турция, че ако тя вкара сондажен кораб в кипърската икономическа зона на острова, правителството в Никозия ще задейства всички дипломатически и политически канали, като не изключи да прибегне и до Съвета за сигурност на ООН, съобщава сайтът Нюз.ин, цитиран от БТА.

Прокуратурата обвини Румен Овчаров за безстопанственост за 9 млн. лева

http://clubz.bg/66072-prokuraturata_obvini_rumen_ovcharov_za_bezstopanstvenost_za_9_mln_leva

Румен Овчаров. Снимка Архив Клуб Z

Софийската градска прокуратура внесе днес в спецсъда обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Това информираха от прокуратурата. 

Румен Овчаров е с мярка подписка. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от три до десет години затвор, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

В какво е обвинен?

Прокуратурата твърди, че в периода от 9 юни 2006 до 18 юли 2007 г. Овчаров като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231.47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Министерството е принципал на въгледобивното дружество.

Второто обвинение спрямо бившия министър е за това, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г. превишил властта си и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, като случаят е особено тежък.

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра. През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.

И мините все така на червено

Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на частната фирма "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД, при условията на пряко договаряне. (Собствеността на "Ораново" е свързвана с бизнеса на Христо Ковачки. Бел.р.) Извършените две финансови проверки от работни групи към Министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване. През този период Овчаров нарушил служебните си задължения, като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава.

Бившият министър на енергетиката е обвиняем и за мегаделото за АЕЦ "Белене", където ще отговаря за безстопанственост и нанесени щети за 193 милиона евро. Причината е, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г., докато бе министър в кабинета на тройната коалиция.

Ремонт на дъждовната канализация в участък от ул. „Солна“ на 2 април

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W_P9ycOtUdI/

Във връзка с ремонт на дъждовната канализация по ул. „Солна“ в Поморие, на 02.04.2018 г. /понеделник/, в периода от 8.00 до 17.00 часа движението в участъка между Бистро „Бина“ и Аптека „Марешки“ ще се извършва само в едното пътно платно.

"Хюстън" спечели редовния сезон в Западната конференция за пръв път в историята си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/30/3155354_hjustun_specheli_redovniia_sezon_v_zapadnata/?ref=rss


За пръв път в своята история "Хюстън рокетс" спечели редовния сезон в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). "Ракетите" си гарантираха първото място и домакинско предимство в плейофите, след като шампионът "Голдън стейт уориърс" загуби със 107:116 срещу "Милуоки бъкс" у дома.<br /><br />Звездата на "войните" Кевин Дюрант се завърна в игра, след като пропусна шест поредни мача заради контузия в ребрата....

Алфа Рисърч: Българите разлюбват Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371673

Най-голямото изпитание за Кабинета Борисов 3, сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. 57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма Инерком, а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.

Бисер Петков: Пенсионната система ще е стабилна още 20 г.

http://www.struma.com/bulgariya/biser-petkov-pensionnata-sistema-shte-e-stabilna-oshte-20-g_132319/

От догодина таванът пада, ще се вземат само доходите след 1997 г.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков.

Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще се...

Продължава

Комисията по досиетата публикува досието на агент "Сабина"

http://www.mediapool.bg/komisiyata-po-dosietata-publikuva-dosieto-na-agent-sabina-news277424.html

Комисията по досиетата започна да публикува на сайта си досието на агент "Сабина", зад което се крие световноизвестният философ Юлия Кръстева. Поводът е твърдението на Кръстева, че тя никога не е била агент на тайните служби. Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", казва Кръстева пред френския седмичник "Обс". "Някой иска да ми навреди", допълва тя. Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в София, а през 1966 г.  заминава за Париж със стипендия на френското правителство. Регистрирана е в Първо главно управление на ДС (външното разузнаване) през 1971 г. с псевдоним "Сабина". Комисията по досиетата сега публикува цялата налична документация по случая, която пазят архивите, на страницата си в интернет. Това се прави за втори път, от основаването на комисията в края на 2006 г.  Първият път беше досието на бившия президент Георги Първанов, който е работил за тайните служби под псевдонима "Гоце". По принцип документите на обявени за сътрудници на тоталитарните служби на публични личности са достъпни за всеки, който има интерес, но на място в читалнята на комисията. Според публикуваните документи Юлия Кръстева е била вербувана за агент на Първо главно управление на ДС на 21 юни 1971 г., когато е на 30 години. Това се случва 5 години, след като тя самата заминава да учи в Париж. По времето, когато е привлечена към ДС и получава агентурното име "Сабина", Кръстева вече е омъжена за французина Филип Солорес. В регистрационните картони за вербовката се разбира, че към този момент тя е журналистка във в. "Народна младеж". Регистрационният картон на Кръстева в качеството й на агент "Сабина" е попълнен от ст. лейт. Иван Божиков - служителят на ДС, който я е вербувал. Останалите картони са попълнени от Тодор Костов, става ясно от публикуваните документи. От комисията по досиетата са приложили и факсимиле от регистрационния дневник на агентите към Първо главно управление. В годините на работа с досиетата комисията установи, че въпросните дневници са надежден документ, удостоверяващ дали дадено лице е било агент на тоталитарните служби или не.  Очаква се комисията да публикува и останалите налични документи - том 1 и 2 от личното й дело, където се съдържат данни от щатни служители на ДС, както и работното дело на агент "Сабина". Очаквайте подробности

Безпрецедентно – Комисията по досиетата публикува досието на агент "Сабина"

http://www.mediapool.bg/bezpretsedentno-komisiyata-po-dosietata-publikuva-dosieto-na-agent-sabina-news277424.html

Безпрецедентно, за първи път от създаването си, Комисията по досиетата започна да публикува на сайта си досието на агент "Сабина", зад което се крие световноизвестният философ Юлия Кръстева. Поводът е твърдението на Кръстева, че тя никога не е била агент на тайните служби. Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", казва Кръстева пред френския седмичник "Обс". "Някой иска да ми навреди", допълва тя. Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в София, а през 1966 г.  заминава за Париж със стипендия на френското правителство. Регистрирана е в Първо главно управление на ДС (външното разузнаване) през 1971 г. с псевдоним "Сабина". Комисията по досиетата сега публикува цялата налична документация по случая, която пазят архивите, на страницата си в интернет. Това се прави за първи път, от основаването на комисията в края на 2006 г.  Документите на обявени за сътрудници на тоталитарните служби на публични личности са достъпни за всеки, който има интерес, но на място в читалнята на комисията. Според публикуваните документи Юлия Кръстева е била вербувана за агент на Първо главно управление на ДС на 21 юни 1971 г., когато е на 30 години. Това се случва 5 години, след като тя самата заминава да учи в Париж. По времето, когато е привлечена към ДС и получава агентурното име "Сабина", Кръстева вече е омъжена за французина Филип Солорес. В регистрационните картони за вербовката се разбира, че към този момент тя е журналистка във в. "Народна младеж". Регистрационният картон на Кръстева в качеството й на агент "Сабина" е попълнен от ст. лейт. Иван Божиков - служителят на ДС, който я е вербувал. Останалите картони са попълнени от Тодор Костов, става ясно от публикуваните документи. От комисията по досиетата са приложили и факсимиле от регистрационния дневник на агентите към Първо главно управление. В годините на работа с досиетата комисията установи, че въпросните дневници са надежден документ, удостоверяващ дали дадено лице е било агент на тоталитарните служби или не.  Очаква се комисията да публикува и останалите налични документи - том 1 и 2 от личното й дело, където се съдържат данни от щатни служители на ДС, както и работното дело на агент "Сабина". Очаквайте подробности

Секс вместо фитнес: Позите, от които се отслабва най-много

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seks-vmesto-fitnes-pozite-ot-koito-se-otslabva-naj-mnogo-2088012

Знаете ли, че жените изгарят по около 90 калории по време на секс? Това означава, че едно пълноценно страстно изживяване в леглото може да бъде по-приятната алтернатива на изморителните фитнес упражнения. Вижте секс позите, от които се отслабва най-много:

Отново политически страсти в парламента заради случая „Скрипал“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-politicheski-strasti-v-parlamenta-zaradi-sluchaia-skripal-2088047

Политически страсти в парламента заради случая "Скрипал". Управляващи и опозиция влязоха в спор трябва ли да се отзовават дипломати от Русия и какво да правим в създалата се ситуация.

БСП поиска извънреден председателски съвет и на него партиите да и

Искат постоянен арест за бащата и сина, обвинени за убийството в Нареченски бани

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/iskat-postoianen-arest-za-bashtata-i-sina-obvineni-za-ubijstvoto-v-narechenski-bani-2088038

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 47-годишния Севдалин Буюклиев и 26-годишния му син Марин, обвинени за убийството на бизнесмена Венцислав Маринов в Нареченски бани.
 

Бързата храна е пълна с фталати

//dariknews.bg/novini/liubopitno/byrzata-hrana-e-pylna-s-ftalati-2088069

Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на токсични химикали, наречени фталати, в сравнение с онези, които консумират домашно приготвена храна, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Фталати се съдържат в пакети

Времето през април: от минус 1 до 33 градуса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-prez-april-ot-minus-1-do-33-gradusa-2088077

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 1 и 4 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите й през тази година през

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване