Русия започва обиски на британски самолети, ако няма обяснение за ”Аерофлот”

https://frognews.bg/novini/rusiia-zapochva-obiski-britanski-samoleti-ako-niama-obiasnenie-aeroflot.html

Руското министерство на транспорта съобщи, че Москва ще поиска официално обяснение от страна на Великобритания защо руски пътнически самолет на ”Аерофлот” е бил подложен на щателно претърсване на летище Хийтроу в петък, съобщава ”Ройтерс”.

Кирил Добрев: Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791503

Кирил Добрев: Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия„Не трябва да допускаме влошаване на отношения с Русия и не само заради историята, която ни свързва, а защото принципната позиция е да не вземаш крайни решения, без да имаш достатъчно доказателства“. Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на среща с членове и симпатизанти на левицата в Ловеч.

"Тянгун-1" пада: 300-килограмови отломки може да ударят Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371779

След броени часове 8-тонната китайска космическа станция "Тянгун-1" ще падне на Земята. Летящата лаборатория, която вече 2 години се рее неконтролируемо в Космоса, вече е на около 150 километра височина. Все още обаче астрономите не се наемат да определят точното място да евентуалния удар.

"Юнайтед" победи "Суонзи" с два гола преди почивката

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3156126_junaited_pobedi_suonzi_s_dva_gola_predi_pochivkata/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" си върна второто място от "Ливърпул" след лесна победа над "Суонзи". "Червените дяволи" не допуснаха изненада на своя "Олд Трафорд" и надделяха с 2:0, като и двата гола паднаха в първите 20 минути.<br /><br />Ромелу Лукаку и Алексис Санчес се разписаха, а централният нападател на "Юнайтед" отбеляза своя гол №100 във Висшата лига. Лукаку е първият белгиец, който достига до подобна бройка в английския...

Паметна плоча за убитите горяни край Симитли

https://www.24chasa.bg/region/article/6791497

Паметна плоча за убитите горяни край СимитлиВ село Сенокос, община Симитли днес бе открита паметна плоча, дарение от ВМРО, на загиналите четници от "Шести Пирински отряд" на горяните в бой срещу комунистическата милиция през 1948 година. На 30 март същата година четата Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение останалите живи четници се

20-годишни момче и момиче загинаха при катастрофа в Разград

https://offnews.bg//112/20-godishni-momche-i-momiche-zaginaha-pri-katastrofa-v-razgrad-677833.html

Момче и момиче загинаха при тежка катастрофа тази нощ в Разград.

Катастрофата е станала около 00:45 ч. на улица "Хаджи Димитър".

22-годишният шофьор на БМВ от село Дянково е предприел изпреварване на "Опел Зафира", без да се съобрази с насрещно движещия се "Опел Астра".

БМВ-то се е блъснало едновременно с изпреварвания и насрещно идващия автомобил, излязло от пътя и се е ударило в металната ограда на Дома за хора с деменции, после и в дърво.

22-годишният шофьор и 20-годишната му спътничка са откарани в болницата в Разград, където са починали.

Двама загинали и двама ранени рокери при откриване на мотосезона

https://frognews.bg/novini/dvama-zaginali-dvama-raneni-rokeri-pri-otkrivane-motosezona.html

Черна събота още със старта на мотосезона, който се откри официално днес. Загинаха двама мотористи, а други двама се отърваха с множество наранявания.

Доц. Сотир Марчев: От върбата тръгва производството на най-популярното хапче в света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6790370

Доц. Сотир Марчев: От върбата тръгва производството на най-популярното хапче в светаПървото споменаване за използването на лека у нас е в отговор на папа Инокентий III до цар Калоян, обяснява доц. д-р Сотир Марчев, директор на Българския кардиологичен институт. - Доц. Марчев, на Цветница в неделя всички българи ще занесем в дома си върбови клонки за здраве, какъв е смисълът на обичая? - Има два верни отговора.

Варненският археологически музей кани децата на Цветница и Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=371785

Учебният музей към Археологическия музей във Варна за поредна година кани децата да се включат в програмата, посветена на Цветница и Великден, научи Moreto.net. Презентациите са тематични, тъй като пролетната ваканция на учениците съвпада с подготовката за великденските празници.

Военният министър на Сърбия: Хашим Тачи ще лази пред сръбската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791492

Военният министър на Сърбия: Хашим Тачи ще лази пред сръбската армияМинистърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отправи заплаха срещу косовския президент Хашим Тачи, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express. Вулин заяви, че по време на предишната война Тачи е „бягал пред“ сръбската армия, а следващия път „той ще лази пред сръбската армия, ако се наложи“.

NASA показва как се е променяла слънчевата активност през последните 22 години

http://nakratko.bg/category/29/157009/


Наблюдения на активността на Слънцето се водят вече два века и половина. В началото на XIX век астрономите обръщат внимание, че продължителността на най-добре изразения цикъл в слънчевата активност, е около 11 години.

Как едно село се пребори с престъпниците

http://www.cross.bg/kameri-seloto-devnya-1571512.html

/КРОСС/Девненското село Кипра е едно от малкото места у нас, в които няма престъпност. Битката с посегателствата е спечелена чрез видеонаблюдение.Около 6 хиляди лева са инвестирани преди 4 години в една дузина камери, включително и на входа на селото, съобщи bTV. Резултатът - за 3 години само 2 дребни кражби. Днес хората тук живеят спокойно, но си спомнят за престъпленията от миналото. Георги Гагов като дългогодишен полицай във Варненско отчита превантивния ефект на камерите: „Не може на всеки ъгъл да се сложат, трябва на възлови места, кръстовища, вход, изход на селото - от където да има полза като се сложат и да може да се извлича информация". Част от камерите заснемат и номерата на автомобилите. След положителния ефект в селото в цялата община Девня ще бъде създадено видеонаблюдение. „Имаме монтирани 55 камери на входовете и изходите на територията на град Девня, работим в посока да достигнем до около 120 камери", обясни кметът Свилен Шитов. А МВР обещава държавата да осигури софтуера за общините с видеонаблюдение. „Нашата задача е да ги свържем тия камери, да направим такива центрове, където се наблюдава със софтуер, за да намалим и хората", подчерта вътрешният министър Валентин Радев.  

Евакуираха жителите на сграда в Бургас заради пожар

http://nakratko.bg/category/58/157010/


Пожар в сграда в Бургас доведе до евакуация на жителите. Към този момент няма данни за жертви и пострадали, съобщиха от пресслужбата на полицията в морския град. Жилищната кооперация се намира на улица "Славянска" в центъра на града.

Малък самолет се разби на автомагистрала във Франция

http://nakratko.bg/category/25/157008/


Малък двумоторен самолет се разби на автомагистрала в централна Франция. Загинали са двама души, които се намирали на борда му, съобщи Франс прес. Катастрофата станала близо до град Сен Шамон, в департамента Лоар.

Димящо ел. табло евакуира блок, друг изгоря

https://www.vesti.bg/bulgaria/dimiashto-el.-tablo-evakuira-blok-drug-izgoria-6080870

Късо съединение е причината за евакуация на хората в Бургас, в Сандански блок изгоря, а хората изкараха нощта навън

Личните данни, или мястото на правителствата в изграждането на доверие

https://www.investor.bg/analizi/262/a/lichnite-danni-ili-miastoto-na-pravitelstvata-v-izgrajdaneto-na-doverie-258195/

Две неща са нужни, за да установим доверие в икономика, движеща се от данните, пише бившият директор на британската разузнавателна агенция GCHQ Робърт Ханиган

Верига за бързо хранене иска да кръсти бургер на Стивън Спилбърг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791483

Верига за бързо хранене иска да кръсти бургер на Стивън СпилбъргАмериканска верига за бързо хранене иска да кръсти бургер на известния режисьор Стивън Спилбърг, предаде Асошиейтед прес. Представители на "Карлс Джуниър" се опитали да доставят от сандвича, който щял да получи името "СпилБургер", в офиса на Спилбърг и дори оставили бележка на автомобила му, предава БТА.

Внимание! Утре ни чака неприятна изненада

https://petel.bg/Vnimanie--Utre-ni-chaka-nepriyatna-iznenada__257946

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще остане доста ветров...

Черно море Тича се срина в края срещу Академик

https://petel.bg/CHerno-more-Ticha-se-srina-v-kraya-sreshhu-Akademik__257951

Баскетболният Черно море Тича изгуби от Академик (София) със 69:75 (14:18, 11:26, 23:14, 21:17) в среща от НБЛ в Правец днес. След силно първо полувреме до...

Погнаха хотела във Велинград, който превърна в ад живота на няколко туристи

https://petel.bg/Pognaha-hotela-vav-Velingrad--koyto-prevarna-v-ad-zhivota-na-nyakolko-turisti__257952

Експерти от Министерството на туризма ще проверят условията за настаняване в четиризвезден хотел във Велинград след сигнали на туристи, ...

Кирил Добрев: Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия

https://petel.bg/Kiril-Dobrev--Ne-tryabva-da-dopuskame-vloshavane-na-otnosheniyata-s-Rusiya__257953

Снимка: Булфото „Не трябва да допускаме влошаване на отношения с Русия и не само заради историята, която ни свързва, а защото принципнат...

Германски политолог: Турция е все по-изолирана, кара се с всички

http://www.moreto.net/novini.php?n=371778

Турция в момента прави всичко възможно, за да се скара с всичките си съседи и със западните партньори. Това коментира германският политолог проф. Йоахим Краузе. "Турция в момента е изолирана, а сближаването с Русия съвсем не е безпроблемно.

Психично болен рани двама западни туристи в Тунис

//dariknews.bg/novini/sviat/psihichno-bolen-rani-dvama-zapadni-turisti-v-tunis-2088326

Двама туристи от Испания и Великобритания бяха ранени, след като психично болен мъж ги нападна с нож в северозападен Тунис, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА.
 
Нападателят намушкал испанеца и британката в района на римски археологически обект в град Ел Кеф бл

Проверяват 4-звезден хотел във Велинград заради недоволни клиенти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-4-zvezden-hotel-vyv-velingrad-zaradi-nedovolni-klienti-2088324

Експерти от Министерството на туризма ще проверят условията за настаняване в четиризвезден хотел във Велинград след сигнали на туристи, съобщава NOVA.
 
Клиентите се оплакаха от ниска хигиена в стаите, повредено оборудван

Злато за българския ансамбъл на Световната купа в София

http://clubz.bg/66127-zlato_za_bylgarskiq_ansambyl_na_svetovnata_kupa_v_sofiq

Българският ансамбъл по художествена гимнастика триумфира безапелационно със златните медали в многобоя на турнира от Световната купа в столичната зала „Арена Армеец".

Тимът ни в състав: Симона Дянкова (капитан), Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Елена Бинева, игра блестящо, записа общ сбор от 41.250 точки от двете съчетания и грабна златните медали в многобоя.

Ансамбълът ни още вчера оглави временното класиране с отличното си изпълнение в съчетанието с пет обръча, за което получи оценка от 20.600, а днес продължи доминацията си.

Въпреки леките грешки, които грациите допуснаха, тяхното съчетание с три топки и две въжета отново получи най-висока оценка от 20.650 и това гарантира първото място в крайното класиране.

Представянето на момичетата зарадва хиляди зрители в "Арена Армеец", които аплодираха отбора. И днес атмосферата в залата бе страхотна.

Втори се нареди ансамбълът на Япония със сбор от 38.700 т., а бронзът отиде при отбора на Италия, който събра актив от 38.550.

В неделя са финалите на отделните съчетания.

В индивидуалната надпревара в многобоя титлата отиде за рускинята Александра Солдатова с актив от 72.100 точки. Среброто бе за нейната сънародничка Екатерина Селезньова с 71.350 точки. Трета стана Линой Ашрам от Израел (68.700 т.), която за втора поредна година спечели бронзовото отличие в София.

Веднага зад нея се нареди Катрин Тасева с 68.050 точки, а другата ни представителка в индивидуалната надпревара Боряна Калейн финишира шеста със сбор от 65.100 точки.

Хиляди хора се сбогуваха със Стивън Хокинг в Кеймбридж

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156115_stotici_hora_se_sboguvaha_sus_stivun_hoking_v_keimbridj/?ref=rss


Около 500 близки, колеги и познати и още хиляди почитатели се събраха днес за да почетат физикът Стивън Хокинг в църквата "Св. Мери" в родния му град Кеймбридж. Влиятелният британски учен, определян от някои като най-яркият ум в съвременната астрофизика, почина на 76 години на 14 март.<br /><br />Ковчегът му, отрупан с бели лилии и рози, беше внесен в църквата от портиерите на колежа Кеймбридж, които многократно са му помагали да се придвижва и в рамките на кампуса и...

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791478

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаИнформация на Агенция "Пътна Инфраструкутра" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч на 31.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до 23°. Времето над страната е предимно слънчево и ясно. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, частично заледени и обработени. ІІ.

Хиляди се сбогуваха със Стивън Хокинг

http://nakratko.bg/category/25/157006/


Хиляди хора се събраха за погребението на световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предадоха Би Би Си и в. "Дейли мирър".

Волфганг Шойбле: Антисемитизмът се увеличава чрез миграцията

http://nakratko.bg/category/25/157005/


Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле предупреди срещу увеличаването на антисемитизма чрез миграцията.

Налагат 6-месечни промени в движението в София

https://frognews.bg/novini/nalagat-6-mesechni-promeni-dvijenieto-sofiia.html

Заради строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „България” от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, съобщиха от Столична община.

В Атина очакват нова среща Заев-Ципрас

http://nakratko.bg/category/25/157004/


Ако се постигне напредък в преговорите за разрешаване на спора за името е възможно да има нова среща между премиерите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Бинали Йълдъръм подложи на жестока критика Еманюел Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791474

Бинали Йълдъръм подложи на жестока критика Еманюел МакронМинистър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм подложи на жестока критика френския президент Еманюел Макрон, който наскоро прие в Елисейския дворец делегация на групировката „Сирийски демократични сили“ (СДС), предава Anadolu Agency, предава Фокус. Напомняйки думите на френския лидер относно готовността на Париж да стане посредник между СДС и

Рискът Тръмп за финансовите пазари

https://www.investor.bg/analizi/91/a/riskyt-trymp-za-finansovite-pazari-258508/

Последните действия на американския президент хвърлиха сянка върху позитивните очаквания за глобалната икономика, коментира Цветослав Цачев

Турските власти конфискуваха 171 кг хероин

http://nakratko.bg/category/25/157002/


При две операции в провинция Ван турските власти конфискуваха 171 кг хероин, съобщи Анадолската агенция. Полицията съобщи, че дрогата била открита в два камиона, чиито шофьори са арестувани.

Папа Франциск: Ад не съществува

http://nakratko.bg/category/25/157003/


В интервю с атеиста и негов дългогодишен приятел Еудженио Скалфари Папа Франциск твърди, че Ад не съществува и осъдените души просто "изчезват".

Суперхрани пазят от алцхаймер, рак и инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6784469

Суперхрани пазят от алцхаймер, рак и инфарктВеществата от тях се усвояват бързо от организма Учени твърдят, че човек може да оцелее само на спирулина и вода Бременни и кърмачки да се консултират с лекар преди приема Семена от чия, годжи бери, каму-каму. Това са малка част от странните имена, които срещаме по лавиците в супермаркетите, а списъкът не спира да расте.

Протест срещу пътни такси в Албания прерасна в безредици с полицията

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-patni-taksi-v-albaniya-prerasna-v-bezreditsi-s-politsiyata-news277484.html

Протест против планираните пътни такси в Албания от самото начало започна с инциденти и премина в насилие, предаде агенция МИА. Демонстранти, събрали се край тунела Калимаш, близо до северния град Кукъс, започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ. Протестиращите запалиха пункта за събиране на таксите и не позволиха на пожарникарите да се приближат, съобщи албанската телевизия Топ ченъл. Насъбралите се хора призоваха за още по-радикални мерки, ако решението за събиране на пътни такси не бъде отменено. Премиерът Еди Рама заяви, че насилието срещу полицията и държавното имущество ще бъдат наказани, съобщи Ройтерс. Автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина (на границата с Косово), наричана Пътя на нацията, се използва активно както от транспортни фирми, така и от множество туристи от Косово. Международен консорциум взе автомагистралата на концесия за 30 години със задължението да я поддържа, да я разшири и да събира пътните такси. Албанските власти обявиха, че от 15 април ще започнат да събират пътни такси от 2,5 евро за мотоциклет, 5 евро за лек автомобил, 11,2 евро за автобуси и лекотоварни автомобили и 22,5 евро за камиони. В четвъртък косовски шофьори пристигнаха на пункта Морина със 150 празни камиона, за да протестират срещу пътните такси. Към тях се присъединиха и десетки частни камиони от Албания, като направиха колона от няколко километра. Премиерът Рама заяви след днешния протест, че строителството на магистралата, която пресича планински терени, още не е завършено и тези, които я използват, трябва да плащат. Той заяви, че не само няма да отмени таксите за магистралата, но ще въведе плащане и за други пътища в страната. Албанските медии съобщиха, че според първоначални данни при днешния протест са ранени около 20 души, петима от които полицаи, а поради блокадата на пътя се е образувала 10-километрова колона от автомобили.

Кървави протести срещу пътните такси в Албания, погром на първия ТОЛ пункт

https://offnews.bg//sviat/karvavi-protesti-sreshtu-patnite-taksi-v-albania-pogrom-na-parvia-tol-677832.html

Днешните протести против планираните ТОЛ такси в Албания прераснаха в насилие.

Демонстранти, събрали се край тунела Калимаш, близо до северния град Кукъс, започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ.

Протестиращите запалиха пункта за събиране на таксите и не позволиха на пожарникарите да се приближат.

Албанската телевизия Топ ченъл съобщава за 12 ранени демонстранти и 5 ранени полицаи.

Автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина (на границата с Косово), наричана Пътя на нацията, се използва активно както от транспортни фирми, така и от множество туристи от Косово.

Международен консорциум взе автомагистралата на концесия за 30 години със задължението да я поддържа, да я разшири и да събира пътните такси. Албанските власти обявиха, че от 15 април ще започнат да събират пътни такси от 2,5 евро за мотоциклет, 5 евро за лек автомобил, 11,2 евро за автобуси и лекотоварни автомобили и 22,5 евро за камиони, съобщава БТА.

Премиерът Еди Рама заяви след днешния протест, че строителството на магистралата, която пресича планински терени, още не е завършено и тези, които я използват, трябва да плащат. Той добави, че не само няма да отмени таксите за магистралата, но ще въведе плащане и за други пътища в страната.

Рама е категоричен, че насилието срещу полицията и държавното имущество ще бъдат наказани.

Демонстрантите обаче призоваха за още по-радикални мерки, ако решението за събиране на пътни такси не бъде отменено.

В четвъртък косовски шофьори пристигнаха на пункта Морина със 150 празни камиона, за да протестират срещу пътните такси. Към тях се присъединиха и десетки частни камиони от Албания, като направиха колона от няколко километра.

По Великден: Плажният сезон в Барселонета е открит

http://www.cross.bg/barseloneta-barselona-kvartal-1571488.html

/КРОСС/В Барселона ходят на плаж дори навръх Нова година, когато обикновено температурата в града е 16-17 градуса.Но с повече късмет през майските дълги уикенди ще бъде над 23-24 и съвсем ще си става, а защо не и по Великден. И въпреки, че тази зима за първи път от двадесетина година в този феноменален град валя сняг, най-прекрасното пристанище на Средиземно море има една от най-красивите пролети в Европа и в целия свят.А от София има директни полети на 4 авиокомпании и още няколко варианта за прехвърляне. Споменахме Ница с красивото кацане, но Барселона не й отстъпва. Дали самолетът захожда от юг над плажовете на Коста Дорада - Златния бряг, или над плажовете на Коста Брава, и от север, и от юг това са стотици километри плажни ивици около столицата на Каталуня. Тя самата има десетина километра прекрасен пясъчен плаж. Хотелите на него са скъпи - от уникалния W с неговите приказни тераси - наричат го Платното заради формата на сградата, до онези на Порт Олимпик - олимпийското пристанище и уникалната огромна скулптура на риба, направена от самия Жоан Миро, където са и най-модните заведения като „Шоко", „Карпе Дием" и останалите, пак на самия плаж, това е гаранцията да бъдете на първа линия. По булеварда покрай яхтеното пристанище, който води до плажа ще намерите и бюджетни решения като 54, който има дори басейн на покрива, а зад гърба му е купонджийският квартал Барселонета с неговите невероятни ресторанти

Оставка преди доказване на противното

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6790517

Оставка преди доказване на противнотоНовата мода в политиката - партиите изхвърлят на мига заподозрените Преди години корумпираните политици се пенсионираха в политиката. Носеха си гордо прякорите. Даже беше признак на известна доза смотаност и непрактичност да нямат такива. Макар и несправедливо нарочен за Мистър 10%, понеже нищо не се доказа,

Кампания за кръводаряване утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371782

И тази година Варна ще се включи в националната кръводарителка кампания навръх християнския празник Цветница. Под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” за 15-та поредна година, на християнския празник Цветница – 1 април 2018 г.

Падането на китайската космическа станция към земята се забави

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156114_padaneto_na_kitaiskata_kosmicheska_stanciia_kum/?ref=rss


Китайската космическа станция "Тянгун-1", която в момента пада към Земята, се движи с по-ниска скорост от очакваното и е възможно да навлезе в земната атмосфера чак в понеделник сутринта, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от "Франс прес" и БТА. Агенцията по-рано бе обявила, че станцията ще навлезе в атмосферата между днес в 12.00 ч. по Гринуич и утре следобед.<br /><br />Не се очаква космическият модул да нанесе щети на Земята. Неговото...

Албанци се биха с полицията на протест срещу пътните такси

http://dnes.dir.bg/news/protest-albania-patni-taxi-27010002

Протест против планираните пътни такси в Албания започна с инциденти и премина в насилие, предаде агенция МИА.

Кондукторката, спасила пътниците в запаления влак: Не се изплаших, трябваше да взема мерки

https://petel.bg/Konduktorkata--spasila-patnitsite-v-zapaleniya-vlak--Ne-se-izplashih--tryabvashe-da-vzema-merki__257944

Снимка: btv Кондукторката, спасила пътници в запаления снощи влак София-Бургас, е в болница. Първа помощ след инцидента са потърсили още н...

Внимание! Днес ни чака неприятна изненада

https://petel.bg/Vnimanie--Dnes-ni-chaka-nepriyatna-iznenada__257946

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще остане доста ветров...

Доброволци организираха снежен излет за деца с церебрална парализа

https://petel.bg/Dobrovoltsi-organiziraha-snezhen-izlet-za-detsa-s-tserebralna-paraliza__257947

Доброволци и спасители от Дупница организираха снежен излет за деца с церебрална парализа. С моторни шейни ги качиха до високите части на...

Катастрофа на кръстовище във Варна: Сблъскаха се моторист и Мазда (снимки)

https://petel.bg/Katastrofa-na-krastovishhe-vav-Varna--Sblaskaha-se-motorist-i-Mazda--snimki-__257948

Тежка катастрофа е станала на кръстовището пред Мол Варна в късния следобед днес. Наш читател ни писа, че са се сблъскали моторист и Мазда, и ни изпрати снимки. Има един пострадал, който е откаран в болница.

Ансамбълът ликува със златото в Световната купа, хиляди на крака в "Арена Армеец" (снимки)

https://petel.bg/Ansambalat-likuva-sas-zlatoto-v-Svetovnata-kupa--hilyadi-na-kraka-v-Arena-Armeets--snimki-__257949

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели по изключително убедителен начин титлата в многобоя на Световната купа в София....

Нападнаха и обраха мъж в Патра, той получи инфаркт

https://petel.bg/Napadnaha-i-obraha-mazh-v-Patra--toy-poluchi-infarkt__257950

Обраха човек на улицата в Патра. Жертвата е в болница в тежко състояние. Обирът е станал докато 59-годишен мъж е теглил пари от уличен ба...

Двама мотористи загинаха, а един е ранен в деня на откриване на мотосезона

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/31/3156112_dvama_motoristi_zaginaha_a_edin_e_ranen_v_denia_na/?ref=rss


Празничната атмосфера около официалното откриване на мотосезона в цялата страна беше помрачена от няколко тежки инцидента с водачи на мотоциклети, при които загинаха двама души, а един беше ранен.<br /><br />Черната серия започна от Пловдив, където в 9.10 часа мотор се блъсна в паркиран автомобил на бул. "Княгиня Мария Луиза". На място загива водачът – мъж на 39 години.<br /><br />Малко по-късно на пътя Русе-Бяла 28-годишен мотоциклетист предприема изпреварване...

Хиляди изпращат Стивън Хокинг

http://www.dnes.bg/zvezdi/2018/03/31/hiliadi-izprashtat-stivyn-hoking.372417

Урната с праха на великия физик ще бъде положена до гроба на Нютон

Диамантените момичета с историческа оценка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6791427

Диамантените момичета с историческа оценкаВече ги наричат най-силния ансамбъл в гимнастиката за всички времена Дори с грешка получиха 20,600 за бруталното съчетание с 5 обръча Когато в “24 часа” ги кръстихме диамантените и разказвахме, че те ще са по-различни от златните момичета, със сигурност и самите те не осъзнаваха колко точно са добри.

Цветанов ще се включи в инициативата "Да пуснем корени в България" утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791454

Цветанов ще се включи в инициативата "Да пуснем корени в България" утреЗаместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов ще се включи в регионалната инициатива на Младежи ГЕРБ - Благоевград „Да пуснем корени в България”. Събитието ще се състои на Цветница - 01.04.2018 г. /неделя/ от 12.00 часа. Това съобщиха от ГЕРБ. За десетото юбилейно издание на инициативата представители на Младежи

Китайската космическа станция пада по-бавно от предвиденото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791429

Китайската космическа станция пада по-бавно от предвиденотоКитайската космическа станция "Тянгун-1", която в момента пада към Земята, се движи с по-ниска скорост от очакваното и е възможно да навлезе в земната атмосфера чак в понеделник сутринта, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес. Агенцията по-рано бе обявила, че станцията ще навлезе в атмосферата между днес в 12.00 ч.

Блок в Бургас бе евакуиран заради пожар

http://www.mediapool.bg/blok-v-burgas-be-evakuiran-zaradi-pozhar-news277483.html

5-етажен блок бе евакуиран в събота в Бургас заради избухнал пожар, съобщи местнаа полиция. Жилищната кооперация се намира на улица "Славянска" в центъра на града. По първоначални данни причина за пожара е късо съединение в електрическото табло в сградата.

Пожари със значителни материални щети на няколко места в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=371775

Голям пожар избухна в жилищен блок в центъра на Сандански около полунощ. Огънят е тръгнал от смесен магазин на приземния етаж. За щастие, няма пострадали хора. Живеещите в блока са били евакуирани незабавно. Обгорели са повечето апартаменти, както и два автомобила.

Дългата бавна смърт на Барби и Малкото пони

https://www.investor.bg/zoom/355/a/dylgata-bavna-smyrt-na-barbi-i-malkoto-poni-258452/

Пред големите производители на играчки стоят редица проблеми, а бъдещето не е много розово

Н. Слатински за Юлия Кръстева: Шпионка, та дрънка!

https://frognews.bg/politika/slatinski-iuliia-krasteva-shpionka-dranka.html

Не, не съм никакъв адвокат на Юлия Кръстева и отношението си към нея базирам на принципа, че човекът е везна с две блюда. Това написа във фейсбук експертът по сигурността Николай Слатински за досието на световно известния философ и писател Юлия Кръстева като определи случая като ”Шпионка, та дрънка!”

Н. Слатински за Юлия Кръстева: Шпионка, та дрънка!

https://frognews.bg/novini/slatinski-iuliia-krasteva-shpionka-dranka.html

Не, не съм никакъв адвокат на Юлия Кръстева и отношението си към нея базирам на принципа, че човекът е везна с две блюда. Това написа във фейсбук експертът по сигурността Николай Слатински за досието на световно известния философ и писател Юлия Кръстева като определи случая като ”Шпионка, та дрънка!”

Испански футболист оцеля след падане от третия етаж

https://www.24chasa.bg/sport/article/6791421

Испански футболист оцеля след падане от третия етажПолузащитникът на втородивизионния испански "Албасете" Пелайо Ново пострада сериозно, след като падна от третия етаж на хотела, в който отборът е бил настанен преди гостуването на "Депортиво" Уеска, предава Би Ти Ви. 27-годишният Ново е откаран в болница в близкия град Сарагоса. Той е в тежко, но стабилно състояние.

Путин може да посети Анкара на 3 и 4 април

http://www.cross.bg/tyrtziya-pytin-april-1571510.html

/КРОСС/ Пресслужбата на турското президентство съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин може да посети Анкара на 3 и 4 април на официално посещение, предава Интерфакс, цитирана от Фокус. „Седмото заседание на Съвета за сътрудничество под председателството на президентите на Турция и на Русия ще се проведе на 3 април, където ще участват и министри от двете страни", пише в заявлението. Очаква се, че в този ден ще се състои церемонията по установяването на основите на АЕЦ „Аккую", който ще се строи по южното крайбрежие на Турция по руски проект. Турските медии напомнят, че по време на посещението на Путин в Турция се планира и тристранна среща с президента на Иран Хасан Роухани, посветена на Сирия.  

СДС:Кабинетът се отказа от отбора на европейските демокрации

http://dnes.dir.bg/news/sds-diplomati-skripal-27009937

СДС изрази недоумение и несъгласие с решението на правителството да не експулсира руски дипломати във връзка със случая „Скрипал“.

Мохамед Салах събра 1 млн. гласа протестен вот на президентските избори в Египет

http://www.mediapool.bg/mohamed-salah-sabra-1-mln-glasa-protesten-vot-na-prezidentskite-izbori-v-egipet-news277482.html

Голмайсторът на "Ливърпул" Мохамед Салах получи 1 милион гласа на изборите за президент на Египет, макар че името му изобщо не участваше в бюлетината. Това беше протестният вот на гласуващите, които задраскаха другите двама кандидати за поста и добавиха името на нападателя, роден в Египет, съобщават световните агенции. Все пак, напълно очаквано, за президент на Египет за втори мандат беше избран Абдел Фатах Сиси. Той получи почти пълно мнозинство с 92% от гласовете. Протестният вот за Мохамед Салах получи 5% от гласовете, дори изпреварвайки втория в бюлетината – Муса Мустафа, който остана с едва 3% подкрепа. Това е третото гласуване за президент от Арабската пролет и то се осъществи на фона на притеснения за нарастващото влияние на силовите структури и армията в обществото. Избирателната активност според официалните данни този път е била от около 25 млн. души или 42% от електората – спад от изборите през 2014 г., когато гласуващите са били 47%.

Анкара става домакин на среща Турция - Русия - Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791423

Анкара става домакин на среща Турция - Русия - Иран
Турция ще бъде домакин на 4 април на тристранна среща за Сирия с участието на президентите на Турция, Русия и Иран, съобщи днес турското президентство, цитирано от турски медии. Тримата лидери Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани ще обсъдят в Анкара регионалните развития и продължаващата война в Сирия,

Намаляват болните от ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371753

За периода от 23 до 29 март, регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на РЗИ - Варна. Регистрирани са 17 случая на чревни инфекции срещу 27 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 12 ентероколита, 2 колиентерити, 2 бр.

Официално откриха мотосезона 2018 в София (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791246

Официално откриха мотосезона 2018 в София (Видео, снимки)Над 5000 души се събраха за откриването на мотосезона в София. Шествието започна на площада пред храм-паметника “Свети Александър Невски” и стигна до резиденция

Доган: Русия може да е всякаква, но е фактор, с който ние трябва да се съобразяваме

https://offnews.bg//politika/dogan-rusia-mozhe-da-e-vsiakakva-no-e-faktor-s-kojto-nie-triabva-da-677831.html

Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме.

Това e заявил Ахмед Доган в приветственото си слово към гостите на рождения ден, който почетният председател на ДПС отбеляза на 29 март, съобщи сайтът на журналиста Илхан Андай 24rodopi.com.

Изданието на Андай първо извади речта на Доган, след която Местан беше отстранен от лидерския пост в ДПС и му се наложи да се крие в турското посолство.

В четвъртък Доган е спазил традицията и е събрал за рождения си ден в Сараите близки приятели и активисти на ДПС.

Колеги, тези от вас, които четат и следят, ако сте забелязали, най-големият купувач на петрол - Китай, настоява разплащането да става с юани, а не с долари, посочил почетният председател на ДПС.

Според него „Европа търси своето място, Европа не е толкова силна“.

Пред гостите Доган е говорил и за новата роля, която играят Русия, Венецуела, Иран, Китай.

Това нещо, което се случва, ме притеснява, светът не отива на добре, на лошо е, казал той.

По темата Турция пък заявил: "Не ми харесват нещата, които се случват в нашата съседка!"

За ролята на ДПС в България пък подчертал, че партията е гарант за сигурността.

По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна, заявил още Ахмед Доган.

В зоопарка в Денвър се роди бебе орангутан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791385

В зоопарка в Денвър се роди бебе орангутан В зоопарка в Денвър, американския щат Колорадо, се роди бебе суматрански орангутан, предаде Асошиейтед прес. То е от женски пол и беше кръстено Чера на индонезийска дума, която означава "ярък" и често се използва за слънчева светлина. Родителите на бебето са 29-годишната Ниас и 25-годишният Берани.

Папа Франциск: Ад не съществува

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uQSi_k6woU0/

В интервю с атеиста и негов дългогодишен приятел Еудженио Скалфари папа Франциск заяви, че Ад не съществува и осъдените души просто “изчезват”. Това е отричане на 2000-годишното учение на католическата църква за реалността на Ада и вечното съществуване на душата.

Интервюто между Скалафи и папата беше публикувано на 28 март 2018 г. в “Ла Република”, съобщи CNSnews. Интервюто е със заглавие “Папата: Чест е да те нарекат революционер”, цитира Кросс

На въпрос на Скалфари къде се наказват лошите души, папа Франциск казва: “Те не са наказани, онези, които се покаят, получават Божията прошка и влизат в ранга на душите, които го очакват, но онези, които не се покаят и затова не могат да бъдат простени, изчезват. Няма Ад, има изчезване на грешните души”.

CNSnews припомня, че в интервю през 2007 г. папа Бенедикт XVI казва: „Исус дойде, за да ни каже, че иска всички да отидем в Рая и че Ада, за който е казано толкова малко в наше време, съществува и е вечен за тези, които затворят сърцата си за неговата любов”.

Илиян Василев: Мислете за времето след Борисов, готвят визита на Путин

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/iliian-vasilev-mislete-vremeto-sled-borisov-gotviat-vizita-putin.html

Тарикатът Борисов изкара напред най-приемливите за Запада лица около себе си. Уважавам Дончев и Бъчварова - но именно в такива мигове човек показва колко струва. Това написа бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, който коментира случая ”Скрипал” и реакцията на българското правителство.

Илиян Василев: Мислете за времето след Борисов, готвят визита на Путин

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-mislete-vremeto-sled-borisov-gotviat-vizita-putin.html

Тарикатът Борисов изкара напред най-приемливите за Запада лица около себе си. Уважавам Дончев и Бъчварова - но именно в такива мигове човек показва колко струва. Това написа бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, който коментира случая ”Скрипал” и реакцията на българското правителство.

Леко за сплашване! Стреляли с пневматична пушка по колата на автобоса Илко Ламбрев в Гоце Делчев

http://www.struma.com/krimi/leko-za-splashvane-strelyali-s-pnevmatichna-pushka-po-kolata-na_132404/

Стрелбата по "Мерцедеса" на собственика на автокъща в Гоце Делчев Илко Ламбрев е с пневматична пушка, пробита е предната врата, около дръжката. Образувано е дознание. Според полицията става въпрос за сплашване, или предупреждение.

Ламбрев е призован за разпит, за да обясни има ли подозрения, кой е стрелял по колата му.

П.Попов

Саудитска Арабия планира да построи най-голямата в света соларна електроцентрала

http://nakratko.bg/category/29/157000/


Саудитска Арабия заяви плановете си да построи най-голямата в света слънчева електроцентрала с обща мощност 200 гигавата. В момента съвкупната мощност на всички електроцентрали в държавата е около 80 гигавата.

Позабравеното вино Bordeaux има шанс да си върне клиентите с реколта 2017

https://www.investor.bg/novini/346/a/pozabravenoto-vino-bordeaux-ima-shans-da-si-vyrne-klientite-s-rekolta-2017-258573/

Много потребители излязоха от пазара на виното Bordeaux през 2011 г. след сериозен ръст на цените през 2009 и 2010 г.

Протест срещу пътните такси в Албания премина в насилие (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791326

Протест срещу пътните такси в Албания премина в насилие (Видео)Протест против планираните пътни такси в Албания от самото начало започна с инциденти и премина в насилие, предаде агенция МИА. Демонстрантите, събрали се край тунела Калимаш, започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ. Протестиращите унищожиха напълно пункта за събиране на таксите и го "завзеха",

Перфектните дънки според фигурата ни (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/perfektnite-dynki-spored-figurata-ni-video-6080837

Манията по добре изглеждащи, стегнати и оформени задни части е особено голяма в последните няколко години, а модата по хубавите, стилни и съчетаеми с всяка друга дреха дънки е вечна

Девет души пострадаха при взрив след изтичане на газ в Италия

http://www.mediapool.bg/devet-dushi-postradaha-pri-vzriv-sled-iztichane-na-gaz-v-italiya-news277481.html

Девет души са ранени при взрив в жилищна сграда в град Редкалдина край Милано. Експлозията е причинена от изтичане на битова газ, предават агенциите. Взривът е бил толкова силен, че част от двуетажната сграда се е срутила. Осмина от ранените са успели сами да се измъкнат от отломките. Според лекарите двама от пострадалите са в тежко състояние заради силни обгаряния. Състоянието на останалите пострадалите, сред които има две деца, е стабилно.

За US виза ще трябва да се разкриват самоличности в социални мрежи

http://www.cross.bg/sotzialni-viza-vizi-1571516.html

/КРОСС/ За получаване на виза за САЩ ще се изисква от желаещите да пътуват до Америка да разкриват използваните от тях самоличности в социални мрежи, предишни телефонни номера и имейл адреси, предаде агенция Ройтерс. Новите мерки са изложени в план на Държавния департамент, огласен в петък, който може да засегне около 10 милиона души годишно. Той предвижда повечето кандидати за виза - както имигранти, така и посетители, да попълват формуляр, в който има списък със социални медии. Те трябва да попълнят всяка ползвана самоличност в тези платформи през последните пет години до датата на подаване на молбата. Друга информация, която ще се изисква за 5-годишния изминал период, са използваните телефонни номера, имейли и пътуванията в чужбина. Когато за първи път тези мерки бяха лансирани миналата година, като част от плана на президента Доналд Тръмп за засилени проверки на пристигащи в САЩ, организации за защита на гражданските свободи изразиха тревога за нарушаване на правото на личен живот. В US администрацията обаче смятат, че те ще им помогнат да идентифицират екстремисти, като например един от нападателите през декември 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, когато бяха убити 14 души. Мъжът получил виза, въпреки че защитавал „джихада" в социални мрежи. Мерките ще се прилагат за имигрантска визи DS-260 и неимигрантска (за посетители) - DS-160. За миналата финансова година 559 536 чужденци поискали имигрантски визи за САЩ и почти 9,7 млн

Хиляди хора се събраха за погребението на Стивън Хокинг

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-hora-se-sybraha-za-pogrebenieto-na-stivyn-hoking-2088309

Хиляди хора се събраха за погребението на световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предадоха световните медии.
 
Приятели, семейство и познати на Хокинг се събраха да му отдадат почит на частно погребение в Кембридж, където британският учен прекара по-голямата част от своя изк

Кондукторка от запалилия се влак: Пламъците много бързо обзеха влака

//dariknews.bg/novini/bylgariia/konduktorka-ot-zapaliliia-se-vlak-plamycite-mnogo-byrzo-obzeha-vlaka-2088316

Кондукторката, спасила пътници в запалилия се в петък вечер влак София - Бургас, е в болница. Първа помощ след инцидента са потърсили още началник влакът, както и един от машинистите, които са участвали в гасенето, съобщава

Забраняват партита на открито по морето след 23.00 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=371766

Заведенията в курортите и в жилищните квартали няма да имат право да озвучават открити площи между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Производствените и търговските обекти в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение нямат право да ги зареждат между 23 и 8 ч.

76 камбани за Професора (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66126-76_kambani_za_profesora_snimki

Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния британски астрофизик Стивън Хокинг, предадоха Франс прес и ДПА.

Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, на две крачки от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години.

Около църквата се бяха събрали стотици обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от шестима души от бившия колеж на Хокинг, покрит с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената.

Камбаната на църквата удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на прочутия учен.

Сред около 500-те поканени гости на церемонията бяха китаристът на "Куин" Брайън Мей и съпругата му актрисата Анита Добсън, британският модел Лили Коул, кинопродуцентката Барбара Броколи, изпълнителният директор на "СпейсЕкс" Илон Мъск, британският астрофизик Мартин Рийс и актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г.

Стивън Хокинг почина на 14 март в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той каза пред Би Би Си, че не е очаквал да доживее 75 години.

На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо невронно заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да ползва синтезатор на речта, за да комуникира.

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство в близост до гроба на Исак Нютон на 15 юни.

Първата съпруга на Стивън Хокинг Джейн и техният син Тимъти
Дъщерята на Стивън Хокинг Люси
Еди Редмейн изигра ролята на Стивън Хокинг като млад във филма "Теорията на всичко"

 

Софтуерна грешка може да ви убие, загиналите вече са десетки!

https://petel.bg/Softuerna-greshka-mozhe-da-vi-ubie--zaginalite-veche-sa-desetki-__257937

На 26 октомври 1992 г. софтуерна грешка предизвиква проблем у току-що инсталираната система за компютърно разпращане на линейки в Лондон. Ре...

Георг Георгиев: България доказва, че е балансьор (видео)

https://petel.bg/Georg-Georgiev--Balgariya-dokazva--che-e-balansor--video-__257938

„България беше солидарна с Великобритания на всички възможни нива. Няма как да бъдем подлагани под каквото и да е съмнение, с кого се нами...

Пилот на учебен самолет трогна цялата мрежа с това, което направи след драматично кацане (видео)

https://petel.bg/Pilot-na-ucheben-samolet-trogna-tsyalata-mrezha-s-tova--koeto-napravi-sled-dramatichno-katsane--video-__257939

Пилот на малък самолет целуна земята след кошмарно кацане. Инцидентът е станал в американския град Пемброук Пайнс, щата Флорида, съобщава...

Енгибаров след загубата: Добруджа не ни надигра, но поуките са за нас

https://petel.bg/Engibarov-sled-zagubata--Dobrudzha-ne-ni-nadigra--no-poukite-sa-za-nas__257940

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров прие спокойно първата загуба на отбора под негово ръководство – с 0:2 от Добруджа. Енгибаров че...

Пътници от запаления влак: Ако беше станало посред нощ, щяхме да изгорим като пилци

https://petel.bg/Patnitsi-ot-zapaleniya-vlak--Ako-beshe-stanalo-posred-noshh--shhyahme-da-izgorim-kato-piltsi__257941

Снимка: Булфото „Добре, че пожарът стана през деня. Ако се беше случил в нощния влак, два вагона с хора щяхме да изгорим като пилци, докат...

Налагат 6-месечни промени в движението в София

http://www.cross.bg/boris-gotze-tzar-1571523.html

/КРОСС/ Заради строителството на Метро София - ІІІ диаметър - Позиция 1 - от ул. „Житница" до бул. „България" от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, съобщиха от Столична община. Забранява се влизането на пътни превозни средства по: - средната част на пътното платно на бул. „Гоце Делчев", между ул. „Кюстендил" и бул. „Цар Борис ІІІ", като се оставят за движение на ППС по една пътна лента в двете посоки в същия участък, - северното локално пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ" и две пътни ленти от северната половина на централното пътно платно на бул. "Цар Борис ІІІ", с дължина по около 70 м от двете страни спрямо оста на бул. „Гоце Делчев" и ул. „Житница"; - ул. „Житница" между бул."Цар Борис ІІІ" и ул. „Гебедже". Движението на пътни превозни средства по бул. „Цар Борис ІІІ" ще се извършва, както следва: .- в посока кв. „Княжево" - в една пътна лента от южната половина на централното пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ", в обхвата на строителната площадка на кръстовище бул. „Цар Борис ІІІ" - бул. „Гоце Делчев" - ул

Евакуираха кооперация в Бургас заради пожар

https://frognews.bg/novini/evakuiraha-kooperatsiia-burgas-zaradi-pojar.html

Евакуираха хората в 5-етажна жилищна кооперация на улица „Славянска” в Бургас заради димящо електрическо табло. Гъстият дим вдигна на крак полицията, пожарната и екип на ”Спешна помощ”.

Променят движението в София до 1 октомври заради третата линия на метрото

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791323

Променят движението в София до 1 октомври заради третата линия на метротоВъв връзка със строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „България” от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, съобщиха от Столична община. Забранява се влизането на пътни превозни средства по: средната част на пътното платно на бул.

Престъплението в Сандански е страшно! Палеж е! Камерите видяха подпалвачите на магазина и кооперацията с 40 спящи семейства! 2-ма едри мъже лиснали 2 туби бензин и избягали с "Тойота"

http://www.struma.com/krimi/prestuplenieto-v-sandanski-e-strashno-palej-e-kamerite-vidyaha-podpalvachite_132403/

Няма съмнение, че пожарът в магазина на К. Божинов в Сандански е палеж, това разбра struma.com преди минути. Камерите са уловили подпалвачите, двама облечени в тъмни дрехи, които са лиснали запалителна смес на входната врата, така както вече ви съобщихме. Стана ясно,че са излели две туби бензин, дошли и избягали с лек автомобил "Тойота".

Огънят се разпространил много бързо, тъй като магазинът е бил пълен с лесно запалимa стока, парфюми и перилни препарати. За около 10...

Продължава

Британски министър: Претърсването на руски самолет на "Хийтроу" е било рутинно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791320

Британски министър: Претърсването на руски самолет на "Хийтроу" е било рутинно Претърсването на пътническия самолет на руската авиокомпания Аерофлот, извършено вчера на лондонското летище Хийтроу, е било рутинна операция, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки британският държавен министър по сигурността Бен Уолъс. "Рутинна операция е граничните сили да претърсват самолети, за да защитят Великобритания от организираната

Петричкото село Марикостиново четвърти ден без вода, причината за безводието са няколко поредни големи аварии

http://www.struma.com/obshtestvo/petrichkoto-selo-marikostinovo-chetvurti-den-bez-voda-prichinata-za-bezvodieto_132402/

Четвърти пореден ден петричкото село Марикостиново е без вода. Причината за това е няколко поредни тежки аварии по трасето от санданското село Петрово до село Марикостиново, които се отстраняват, но поради силното налягане на водата възниква следващата.

От двете водни дружества "ВиК"-Петрич и "Увекс"-Сандански съобщиха, че работят по отстраняването на тежките аварии. Те посочиха още, че се надяват до края на деня поредната авария да бъде отстранена и...

Продължава

Малък самолет се разби на автомагистрала в централна Франция, има 2 жертви

http://www.cross.bg/maluk-frantziya-tzentralna-1571522.html

/КРОСС/ Малък двумоторен самолет се разби на автомагистрала в централна Франция. Загинали са двама души, които се намирали на борда му, съобщи BFMTV. Катастрофата станала близо до град Сен Шамон, в департамента Лоар. Според очевидци самолетът, който летял на ниска височина и пилотът изглежда бил загубил контрола, се блъснал в сигналния мостик над магистралата и паднал на аварийната лента, избягвайки сблъсък с автомобилите. Пилотът и пътникът му били открити мъртви в пилотската кабина.  

Саудитският престолонаследник: Асад няма да напусне скоро президентския пост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791317

Саудитският престолонаследник: Асад няма да напусне скоро президентския пост Сирийският президент Башар Асад, за чието оттегляне настояват представителите на сирийската опозиция и редица западни страни, ще запази властта, заяви саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман в публикувано вчера интервю за сп. "Тайм", предаде ТАСС. "Башар ще остане. Мисля, че е в негов интерес да не позволи на иранците да правят,

Малък самолет се разби на магистрала във Франция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156101_maluk_samolet_se_razbi_na_magistrala_vuv_franciia/?ref=rss


Малък двумоторен самолет се е разбил на автомагистрала в централна Франция, като са загинали двамата души на борда му, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Катастрофата станала близо до град Сен Шамон, в департамента Лоар.<br /><br />Според очевидци самолетът летял на ниска височина, а пилотът изглежда бил загубил контрол. Машината се блъснала в арка с пътни знаци над магистралата и паднала в аварийната лента.<br /><br />Ако машината е била паднала в някоя от...

Дамаск обяви победа в Източна Гута

http://clubz.bg/66125-damask_obqvi_pobeda_v_iztochna_guta

Сирийската армия обяви днес, че е отвоювала от бунтовниците повечето градове и села в анклава им в Източна Гута край Дамаск и засилва операцията срещу последния им бастион край град Дума, предаде Ройтерс.

В прочетено по телевизията изявление говорител на сирийската армия каза, че продължаващата от седмици военна кампания вече е донесла сигурност в сирийската столица Дамаск и е обезопасила основните й връзки с други части на страната. 

Военните операции продължават в предградията на град Дума, контролирана от групировката "Джаиш ал ислам" (Армия на исляма) - последната територия от Източна Гута, контролирана от бунтовниците, добави военното командване.

Сирийските държавни медии съобщиха, че още една група опозиционни бойци и семействата им се готвят да напуснат южни райони в Източна Гута, предаде Асошиейтед прес.

Според държавната телевизия 38 автобуса са влезли в градовете Замалка, Еин Тарма, Арбин и Джобар, откъдето ще вземат над 1700 бунтовници и цивилни и ще ги закарат в северозападната провинция Идлиб.

Държавната агенция САНА съобщи, че в последно време за Идлиб са заминали 38 000 бунтовници и цивилни.

Продължават да се водят преговори с бунтовническата групировка "Армия на исляма" да напусне Дума - последният град в Източна Гута с бунтовническо присъствие.

Над 22 000 варненски фирми вече са декларирали печалбата си пред НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=371738

22 467 варненски фирми са декларирали печалбата си за изминалата година до момента пред приходната агенция в града, съобщиха от пресцентъра на Агенцията за Moreto.net. Срокът за подаване на годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 г.

Сиси е преизбран за президент на Египет, въпреки 5% протестен вот за футболиста Салах

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156097_sisi_e_preizbran_za_prezident_na_egipet_vupreki_5/?ref=rss


Голмайсторът на "Ливърпул" Мохамед Салах получи 1 милион гласа на изборите за президент на Египет, макар че името му изобщо не участваше в бюлетината. Това беше протестният вот на гласуващите, които задраскаха другите двама кандидати за поста и добавиха името на нападателя, роден в Египет, съобщават световните агенции.<br /><br />Все пак, напълно очаквано, за президент на Египет за втори мандат беше избран Абдел Фатах Сиси. Той получи почти пълно мнозинство с 92% от...

Малък самолет се разби на автомагистрала в централна Франция, има 2 жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791312

Малък самолет се разби на автомагистрала
в централна Франция, има 2 жертвиМалък двумоторен самолет се разби на автомагистрала в централна Франция. Загинали са двама души, които се намирали на борда му, съобщи Франс прес. Катастрофата станала близо до град Сен Шамон, в департамента Лоар. Според очевидци самолетът, който летял на ниска височина и пилотът изглежда бил загубил контрола,

Ердоган рецитира в църквата "Света София" в Истанбул стих от Корана

http://www.cross.bg/erdogan-sveta-dzhamiya-1571518.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган рецитира ислямска молитва във функциониращата като музей византийска църква Света София, която дълги години е служела като джамия, предаде Hyriet. В реч при откриването на фестивал на изкуствата днес Ердоган издекламира първия стих на Корана и посвети молитвата на "душите на всички онези, оставили ни тази творба в наследство, най-вече на завоевателя на Истанбул". Света София е построена през шести век и е служела като престолна църква по време на Византийската империя. След завладяването на Константинопол през 1453 г. от османците тя е преустроена в джамия. Като такава служи до 1935 г., когато основателят на светската република я преустройва в музей. Напоследък има дискусии от страна на проислямското правителство на Ердоган за превръщането на храма отново в джамия.  

Русия: Укриването на информация по "Скрипал" може да значи, че британските спецслужби са участвали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791307

Русия: Укриването на информация по "Скрипал" може да значи, че британските спецслужби са участвали
Това, че Лондон крие информацията по делото за отравянето в Солсбъри на семейство Скрипал може да означава, че в инцидента са участвали британските спецслужби. Това заяви в интервю пред „Пятiй канал” официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, предава ТАСС„Ние не разполагаме с информация по това дело и до

Навръх Лазаровден! Над 200 мотористи откриха мотосезона в Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/navruh-lazarovden-nad-200-motoristi-otkriha-motosezona-v-petrich_132401/

На днешния празник Лазаровден бе открит мотосезонът в Петрич. Мотоклуб "Пророците" бе организатор на събитието като сред тях бяха и специалните им гости от Република Македония.

Над 200 мотористи се събраха пред клуба в Петрич, намиращ се на ул. "Рокфелер", където бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно шофиране от местен свещенник. След това по традиция бе направена почетна обиколка из улиците на града.

За завършек на този празничен ден...

Продължава

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

https://www.investor.bg/novini/444/a/nova-mrachna-prognoza-za-bydeshteto-na-tesla-258576/

Водещ борсов анализатор изчисли колко време още ще живее компанията на Мъск

БСП: Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия

https://offnews.bg//politika/bsp-ne-triabva-da-dopuskame-vloshavane-na-otnosheniata-s-rusia-677830.html

Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия. И не само заради историята, която ни свързва, а защото принципната позиция е да не вземаш крайни решения, без да имаш достатъчно доказателства.

Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на среща с членове и симпатизанти на левицата в Ловеч.

Добрев не подмина и партийните въпроси. Той подчерта, че на последните местни избори, в които участва БСП, резултатите са били близо 350 000 гласа, но в лявото политическо пространство тогава е имало още две сериозни политически сили, които са взели гласове от БСП:

„Днес никой не говори за тях и никой не мисли, че има друга лява партия извън БСП“, каза той.

Добрев коментира и откриването на строителните работи по 9-километровата отсечка Ябланица - Боаза:

„За 10 години Сърбия, която не е член на ЕС, при далеч по-тежък терен, построи 80 км. магистрала от Ниш до Драгоман, а онзи ден вицепремиер, финансов министър, регионален министър организираха помпозно събитие и молебен за скромните 9 километра от магистрала „Хемус“. Представям си - за тези 80 км. Драгоман-Ниш сигурно ГЕРБ щяха да направят 10 първи копки, да отрежат 15 лентички и да направят още толкова молебени“, каза заместник-председателят на БСП.

Празник за Лазаровден в пловдивския район "Централен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6791309

Празник за Лазаровден в пловдивския район "Централен"Площадката на ул. „Кап. Райчо” в Пловдив се превърна в сцена за танци и игри по случай Лазаровден. Кметът на район „Централен” Георги Стаменов поздрави участниците. В празничната програма се включиха детските градини „Люляк“, „Майчина грижа“, “Незабравка“, „Малкият принц“ и „Каменица“, както и 4-токласници от ОУ „Кочо Честеменски“.

Кирил Добрев: Не трябва да допускаме влошаване на отношенията с Русия

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-komentira-1571520.html

/КРОСС/„Не трябва да допускаме влошаване на отношения с Русия и не само заради историята, която ни свързва, а защото принципната позиция е да не вземаш крайни решения, без да имаш достатъчно доказателства". Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на среща с членове и симпатизанти на левицата в Ловеч. Добрев коментира и откриването на строителните работи по 9-километровата отсечка Ябланица - Боаза. „За 10 години Сърбия, която не е член на ЕС, при далеч по-тежък терен, построи 80 км. магистрала от Ниш до Драгоман, а онзи ден вицепремиер, финансов министър, регионален министър организираха помпозно събитие и молебен за скромните 9 километра от магистрала „Хемус". Представям си за тези 80 км. Драгоман-Ниш сигурно ГЕРБ щяха да направят 10 първи копки, да отрежат 15 лентички и да направят още толкова молебени", коментира заместник-председателят на БСП. Добрев не подмина и партийните въпроси. Той подчерта, че на последните местни избори, в които участва БСП, резултатите са били близо 350 хил. гласа. Зам.-председателят на левицата припомни, че в лявото политическо пространство тогава е имало още две сериозни политически сили, които са взели гласове от БСП. „Днес никой не говори за тях и никой не мисли, че има друга лява партия извън БСП", допълни той

САЩ събират данни от социалните мрежи при издаване на виза

http://dnes.dir.bg/news/viza-USA-sasht-izbori-2016-27009801

Федералните власти в САЩ предлагат да се събират данни за използваните самоличности в социалните мрежи на почти всеки, желаещ да влезе на американска територия

Учени от БАН разработват революционна ваксина срещу грип

http://www.moreto.net/novini.php?n=371771

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Според тях тя ще може да предпазва от различните щамове. "Грипните вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава постоянно във времето.

Салах спаси "Ливърпул" в стотния мач на Юрген Клоп

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3156069_salah_spasi_livurpul_v_stotniia_mach_na_jurgen_klop/?ref=rss


"Ливърпул" направи труден обрат, но победи с 2:1 "Кристъл палас" в първия мач от кръга във Висшата лига. Червените изоставаха на "Селхърст парк" след 45 минути игра, но след голове на звездите си Садио Мане и Мохамед Салах взеха трите точки от Южен Лондон.<br /><br />Двубоят беше под №100 за мениджъра на тима Юрген Клоп във Висшата лига. Германецът има 54 победи, 28 равенства и 18 загуби при голова разлика 208:117.<br /><br />Макар и да не...

Стрелба в Гоце Делчев! Надупчиха колата на собственик на автокъща, той не чул нищо

http://www.struma.com/krimi/strelba-v-goce-delchev-nadupchiha-kolata-na-sobstvenik-na-avtokushta_132400/

Надупчиха колата на известния в Гоце Делчев собственик на автокъща Илко Л. Лекият автомобил "Мерцедес" осъмнал направен на решето, все още не се знае с какво е страляно, а най-интересното е, че собственикът на колата не е чул изстрелите. Рано тази сутрин съседите му казали, че автомобилът е увреден.

Според мълвата в града Илко напоследък напълнил къщата си с много коли, което може ми е предизвикало завист в конкуренцията, а другата версия е, че стрелбата е дело на хора, с...

Продължава

Разработват технология, с която ще можем да живеем в космоса

//dariknews.bg/novini/sviat/razrabotvat-tehnologiia-s-koiato-shte-mozhem-da-zhiveem-v-kosmosa-2088314

В новия Японски център за изследвания върху живота в космоса, основан от първата астронавтка на Япония Чиаки Мукай, учени разработват иновативни технологии, които трябва да дадат възможност на хора да живеят в космоса, предаде Франс прес.

Тръмп избрал жесток отговор към Русия за Скрипал

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/trymp-izbral-zhestok-otgovor-kym-rusiia-za-skripal-6080869

Президентът е посочил мярката за изгонване на 60 руски дипломати и затваряне на консулството в Сиатъл

2000 малки и големи с колелета откриха велосезона в "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6791306

2000 малки и големи с колелета откриха велосезона в "Тракия"Близо 2000 участници с велосипеди откриха сезона в пловдивския район „Тракия”. Те бяха предвождани от кмета Костадин Димитров. Шествието тръгва от районната администрация, премина по новите велоалеи и стигна до парк „Лаута”. Малки и големи, яхнали колелета, се включиха в мащабното мероприятие. 200 души получиха награди.

К. Добрев се майтапи с властта за ”Хемус”, сравнявайки я с магистралата Ниш-Драгоман

https://frognews.bg/novini/dobrev-maitapi-vlastta-hemus-sravniavaiki-magistralata-nish-dragoman.html

„За 10 години Сърбия, която не е член на ЕС, при далеч по-тежък терен, построи 80 км. магистрала от Ниш до Драгоман, а онзи ден вицепремиер, финансов министър, регионален министър организираха помпозно събитие и молебен за скромните 9 километра от магистрала „Хемус“. Така Кирил Добрев коментира откриването на отсечката Ябланица-Боаза.

Турският премиер: Диалогът ни с Москва е преимущество и за Балканските страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791300

Турският премиер: Диалогът ни с Москва е 
преимущество и за Балканските страни
Диалогът на Анкара с Москва е преимущество за страните от региона, включително Балканските, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм в разговор с журналистите след двудневното си посещение в Босна и Херцеговина, предава Anadolu Agency. Според думите на турския премиер. Турция и Русия са две съседни страни и техните отношения не могат

Борисов разпорежда на КЗК да се захване с медийния пазар

https://frognews.bg/novini/borisov-razporejda-kzk-zahvane-mediiniia-pazar.html

След като премиерът Бойко Борисов обяви, че се заема с регулациите в медиите и това бе с решение на Министерския съвет, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва ”секторен анализ на конкурентната среда на медийния пазар”.

Спор кое подпали влака: Късо съединение или фас в тоалетната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791165

Спор кое подпали влака: Късо съединение или  фас в тоалетнатаКъм 20 часа в петък в четвъртия вагон на бързия влак от София за Бургас, когато той спира на гара Коньово, влизат тичайки трима младежи. Казват на кондукторката Фатме Хюсеин, че  в трети вагон се усеща миризма на изолация и пушек. Реакцията на Хюсеин е бърза, разпорежда се пътниците от двата вагона веднага да слязат.

Пучдемон заяви, че не смята да се отказва от своите идеи

https://www.investor.bg/evropa/334/a/puchdemon-zaiavi-che-ne-smiata-da-se-otkazva-ot-svoite-idei-258574/

В момента органите на германското правосъдие проучват въпроса за екстрадирането му в Испания

Силен вятър по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=371772

По Черноморието ще бъде ветровито. Ще духа силен поривист вятър от юг-югозапад. Привечер ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18°.

И тази година ще може да се кандидатства със "слаб 2", но изборът на гимназии ще е малък

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/31/3156076_i_tazi_godina_shte_moje_da_se_kandidatstva_sus_slab_2/?ref=rss


Тази година в столицата седмокласниците са с около 400 повече и допълнително се запазва тенденцията от последните години още поне около 500 ученици от населени места извън София да кандидатстват за местата в столичните училища. Така конкуренцията за елитните гимназии тази година може да се окаже още по-ожесточена от обикновено.<br /><br />Това коментира по БНТ директорът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Тя припомни, че балообразуването за кандидатстване след...

Хиляди се събраха за погребението на Стивън Хокинг (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791279

Хиляди се събраха за погребението на Стивън Хокинг (Снимки) Хиляди хора се събраха за погребението на световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предадоха Би Би Си и в. "Дейли мирър". Актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г., беше сред подранилите. Той е един от седемте души, които ще произнесат речи в памет на учения днес.

Дайнов за случая ”Скрипал”: Изборът на България е гибелен

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/dainov-skripal-izborat-balgariia-gibelen.html

Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент. Това заяви политологът Евгений Дайнов по повод решението на Съвета за сигурност към МС по случая ”Скрипал”.

Дайнов за случая ”Скрипал”: Изборът на България е гибелен

https://frognews.bg/novini/dainov-skripal-izborat-balgariia-gibelen.html

Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент. Това заяви политологът Евгений Дайнов по повод решението на Съвета за сигурност към МС по случая ”Скрипал”.

Нов ужас във Франция! "Терорист" натисна газта и се опита да мине през тълпата

https://petel.bg/Nov-uzhas-vav-Frantsiya--Terorist-natisna-gazta-i-se-opita-da-mine-prez-talpata__257934

Пиян шофьор опита да се вреже с колата си в група пешеходци. Инцидентът се е разиграл във френския град Вилюрбан, съобщава France Info. 34-год...

Мария Захарова съзря тежка конспирация в разследването по случая "Скрипал", подозира, че Лондон...

https://petel.bg/Mariya-Zaharova-sazrya-tezhka-konspiratsiya-v-razsledvaneto-po-sluchaya-Skripal--podozira--che-London---__257935

Това че Лондон крие информацията по делото за отравянето в Солсбъри на семейство Скрипал може да означава, че в инцидента са участвали бр...

Румяна Коларова: Правителството трябва много да внимава със ситуацията с руските дипломати

https://petel.bg/Rumyana-Kolarova--Pravitelstvoto-tryabva-mnogo-da-vnimava-sas-situatsiyata-s-ruskite-diplomati__257936

Снимка: Канал3 „Не мисля, че решението за руските дипломати е нещо, от което могат да се възползват нашите депутати. По-важно е дали това ...

Претърсен самолет предизвика нов скандал между Русия и Великобритания

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156092_pretursen_samolet_predizvika_nov_skandal_mejdu_rusiia/?ref=rss


Отношенията между Великобритания и Русия, обтегнати и без това, заради случая с отравянето на бившия руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му, се влошиха допълнително, заради претърсване на самолет на "Аерофлот" на летище "Хитроу" в Лондон вчера. От руското министерство на транспорта заявиха, че ще поискат официално обяснение от Великобритания.<br /><br />Посолство на страната в Лондон вече протестира по случая. От Министерството на транспорта искат да знаят какво...

Алчност, корупция и безотговорност - другото име на Кемерово

http://clubz.bg/66124-alchnost_korupciq_i_bezotgovornost_drugoto_ime_na_kemerovo

Следственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожарна безопасност срещу генералния директор на компанията собственик на изгорелия търговски център "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово Юлия Богданова. Според разследването нейните действия са довели до гибелта на 64 души при пожара там на 25 март, предаде ТАСС. 

По искане на Следствения комитет съдът наложи мярка за неотклонение задържане под страна на Богданова до 25 май. Представител на комитета заяви на днешното заседание на съда в Кемерово, че тя няколко пъти е внасяла изменения в плана за преустройство на бившата фабрика в търговски център, за да увеличи броя на помещенията, давани под аренда за търговски обекти, "което е довело до създаване на препятствия на пътищата за евакуация, а също и до повреждане на системите за автоматично гасене на пожари и оповестяване на хората при пожар". 

Представителят каза също, че търговско-развлекателният комплекс е започнал да работи през 2013 г. преди да бъде получено разрешение за въвеждането му в експлоатация. Той уточни, че разрешението е било получено по-късно, през септември същата година, като инспекторът на държавната строителна инспекция (Госстройнадзор) е извършил само визуален оглед на сградата и не е направил оценка на пожароопасността на вложените при довършителните работи материали, макар че е имал право да привлече експерти за целта. Не са били тествани и средствата за оповестяване и за гасене на пожар.

Въз основа на това съдът реши да бъде задържана в ареста до 25 май и бившата началничка на областната дирекция на Госстройнадзор Танзилия Комкова, която би трябвало да забрани експлоатацията на незаконната сграда. Тя обаче не го направила, и според следствието вероятно е действала в интерес на своя син, който бил свързан с компанията собственик на търговския център. Обвинена е в злоупотреба с длъжностни пълномощия. Следователят съобщи в съда, че задържането й под стража се налага, защото тя се опитала да се скрие, заминавайки за Москва, но била принудително върната оттам в Кемерово. Комкова не се признава за виновна. 

Следствието съобщи също, че намиращият се в ареста служител на частната охранителна фирма "Център за защита", който е бил дежурен в търговския център - Евгений Антошин, научавайки за пожара, не е включил пожарната сигнализация. Пред съда самият Антошин обясни, че копчето за включването на сигнализацията било повредено и той е докладвал за това на началниците. 

Началникът на първи пожарогасителен отряд от федералната противопожарна служба в Кемеровска област Андрей Бурсин, който първи пристигнал със своя отряд на мястото на пожара, съобщи пред ТАСС, че никой не е посрещнал спасителите там - нито от охраната, нито от администрацията, за да даде информация колко хора има вътре. 

Подсъдими по това дело освен Богданова, Комкова и Антошин, са още 4 души и всички те вече са арестувани до 25 май. Вчера председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин пристигна в Кемерово и каза, че предстои задържането на още лица във връзка с разследването. Той добави, че се проверяват всички без изключения версии за причините за пожара и на среща с местни жители обеща щателно и обективно разследване.

Доган: Русия е фактор, с който трябва да се съобразяваме

http://www.mediapool.bg/dogan-rusiya-e-faktor-s-koito-tryabva-da-se-saobrazyavame-news277480.html

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган спази традицията си да отправя ключови послания към управляващите по време на свои празненства в сарая. По време на честването на 64-ия му рожден ден той споделил с гостите си, че България трябвало да се съобразява с Русия, която искала да играе нова роля в световния ред, докато Европа още търсела мястото си, съобщава сайтът 24rodopi.com в събота. "Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме", заявил Доган часове, след като правителството взе решение да не гони руски дипломати от България, разграничавайки се по този начин от обединената позиция на западния свят по случая "Скрипал". В речта си той обърнал сериозно внимание на прегрупирането на световните сили в момента, посочвайки, че нова роля искат да играят Русия, Венецуела, Иран и Китай. "Европа търси своето място, Европа не е толкова силна", продължил Доган, обобщавайки, че "това нещо, което се случва ме притеснява, светът не отива на добре, на лошо е". В тази връзка добавил пред гостите си, че "най-големият купувач на петрол – Китай, настоява разплащането да става с юани, а не с долари", припомняйки, че именно Китай държи по-голямата част от външния дълг на САЩ. По отношение на Турция почетният лидер на ДПС споделил, че не му харесвала политическата ситуация в южната ни съсъедка. Колкото до ролята на партията му, за пореден път заявил, че тя е гарант за сигурността в България. "По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна", лаконично добавил Доган с пожелание към гостите му : "Радвайте се на живота, изживейте си го!" При последното подобно празненство в сарая – по случай коледните празници, той заръча на съпартийците му да не свалят правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти, защото "няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване