Черно море взе дербито на Варна в Елитната до 15 години

https://petel.bg/CHerno-more-vze-derbito-na-Varna-v-Elitnata-do-15-godini__257917

Отборът на Черно море победи градския съперник Спартак в мач от Елитната група до 15 години. На стадион “Корабостроител”, “моряците”, во...

Второ полувреме: Добруджа – Спартак 0:0

https://petel.bg/Vtoro-poluvreme--Dobrudzha-----Spartak-0-0__257910

Снимка: Булфото Отборите на Добруджа и Спартак играят при 0:0 второто полувреме на мача от последния 22-ри кръг на редовния сезон в Трета л...

Юлия Скрипал иска да говори с руски консул! Какво ще каже отровената дъщеря на бившия двоен агент

https://petel.bg/YUliya-Skripal-iska-da-govori-s-ruski-konsul--Kakvo-shhe-kazhe-otrovenata-dashherya-na-bivshiya-dvoen-agent__257918

Британското правителство обмисля дали да позволи консулски достъп и посещения в болницата при Юлия Скрипал. Дъщерята на бившия двоен аге...

Велошествие и велокарнавал отбелязаха настъпването на пролетта

http://www.transmedia.bg/2018/03/31/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0/

С масово велошествие и забавен велокарнавал столичани и гости на София отбелязаха настъпването на пролетта.

Още сутринта в събота на площад Народно събрание се събраха колоездачите, както и много публика, придружила велошествието до Южния парк.

По данни на организаторите участниците са били около 1100.

Колоната беше оглавена от олимпийските шампиони Йордан Йовчев и Евгения Раданова.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

Тайното досие на КГБ за смъртта на Хитлер

http://dnes.dir.bg/news/hitler-dosie-stalin-27006097

След две години на преговори френският режисьор-документалист Жан-Кристоф Бризар получил достъп до секретни материали на КГБ за смъртта на Хитлер.

Арестуваха висши служители за пожара в Кемерово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791088

Арестуваха висши служители за пожара в КемеровоСледственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожарна безопасност срещу генералния директор на компанията собственик на изгорелия търговски център "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово Юлия Богданова. Според разследването нейните действия са довели до гибелта на 64 души при пожара там на 25 март, предаде ТАСС,

Преговорите за името между Атина и Скопие стигнаха и до Виена, но напредък няма

http://www.moreto.net/novini.php?n=371763

Остават неразрешени въпроси в преговорите между Атина и Скопие за разрешаване на дългогодишния спор за името на Македония, като преговорите ще продължат. Това обяви посредникът на ООН Матю Нимиц, цитиран от "Ройтерс". Нимиц е говорил във Виена след разговори с външните министри на Македония и Гърция.

Моторно стълпотворение в София откри мотосезона

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/motorno-stalpotvorenie-sofiia-otkri-motosezona.html

Около 15 хил. души откриха мотосезона пред храм паметника ”Св. Александър Невски” в София. Инициативата се провежда за 11-та поредна година.

Моторно стълпотворение в София откри мотосезона

https://frognews.bg/novini/motorno-stalpotvorenie-sofiia-otkri-motosezona.html

Около 15 хил. души откриха мотосезона пред храм паметника ”Св. Александър Невски” в София. Инициативата се провежда за 11-та поредна година.

За какъв дявол е било това с Джак Барски?

http://clubz.bg/66120-za_kakyv_dqvol_e_bilo_tova_s_djak_barski

„Невероятният живот на един шпионин на КГБ", „Шпионинът и жените", „От фалшив американец до истински американец" – под такива заглавия германските медии припомнят историята на един агент, чиято автобиографична книга наскоро излезе в Германия. Една история от Студената война, която ще прозвучи много познато на почитателите на известния сериал „Американците".

Дали го е страх, че дългата ръка на КГБ/ФСБ може да го достигне чак в Америка? На този въпрос, възникнал естествено след покушението срещу Сергей Скрипал, бившият съветски шпионин Джак Барски отговаря: „Страх има, но не изпадам в параноя."

Химикът-"разведчик"

В действителност Барски се казва Албрехт Даниел, роден е през 1949 г. в тогавашната ГДР и бързо натрупва ценни биографични точки: завършва гимназия с пълно отличие, влиза в Комунистическата партия, получава стипендия „Карл Маркс", учи химия, играе баскетбол, поема партийни функции. Просто няма как Щази и КГБ да не го забележат. Дитрих се чувства поласкан от вниманието. Той вярва, че комунизмът е най-висшият идеал и че няма нищо по-хубаво от това да работиш за СССР. Пък и суетата му непрекъснато го подтиква към кариера по върховете на „елита" – така поне той мисли за тогавашните „разведчици".

През 1973 година започва шпионското обучение на младия химик – първо в Берлин, после в Москва, където той усвоява тънкостите на занаята и се научава да говори перфектен американски английски. Роднините и приятелите му мислят, че работи за източногерманското Министерство на външните работи някъде по света, докато Дитрих усърдно заляга над шпионските учебници в съветската столица.

Пет години по-късно – точно като в шпионски филм – Дитрих се заселва в САЩ с открадната идентичност на Джак Барски, починал като 11-годишно дете през 1955 година. На първо време КГБ очаква от него просто да уседне и да усвои добра професия, пък после – ще видим. Две години по-късно Центърът му възлага да основе собствена фирма в Швейцария, да забогатее и да се сближи по възможност поне със Збигнев Бжежински, съветника по националната сигурност на тогавашния президент Джими Картър. „Да се борим срещу капитализма като капиталисти!" – така звучи задачата му.

Нова задача - на "невидимия фронт"

Но работата с първоначалното натрупване на капитала не върви толкова гладко. Дитрих-Барски на първо време си изкарва хляба като велосипеден куриер, после започва да учи бизнес, завършва като първенец и постъпва на работа в застрахователна компания. Постепенно все пак се добира в подножието на капитализма: печели толкова добре, че хонорарите от КГБ изобщо вече не му трябват. Работодателите му междувременно се интересуват не от Бжежински и Картър (вече други са на власт), а именно от капитала, от Уолстрийт и технологиите. Борбата на „невидимия фронт" вече не се води в името на идеологията, тя се е превърнала във вулгарен индустриален шпионаж, с чиято помощ Съветският съюз иска да компенсира изоставането си.

Дитрих-Барски успява да открадне една компютърна програма, но това е всичко. Към този момент той очевидно вече се ориентира към по-скучен живот, встрани от шпионажа. В ГДР има семейство и дете, в САЩ – също, по някое време му се ражда и второ. Както кокетничи самият той в автобиогрфичната си книга: „Създадох си две личности, които нямаха контакт една с друга и само временно бяха слепени. Така в САЩ имах нормален семеен живот, забравяйки за германския – и обратното."

За какъв дявол?

През декември 1989 от КГБ го предупреждават, че има опасност да бъде разкрит. Като в лоша шпионска история му лепят предупредителни знаци по оградите, а цивилни агенти му шушнат на перона в метрото, че трябва да бяга. Дитрих-Барски обаче вече е решил, че на Запад му харесва повече – и игнорира предупрежденията. Минава време, Берлинската стена пада, СССР е разпуснат – и чак през 1991 година един избягал КГБ-архивар издава самоличността на дълбоко законспирирания и твърде безполезен агент. ФБР го арестува, Дитрих-Барски всеотдайно им разказва всичко, което знае, а безрезервното му сътрудничество е възнаградено с нова самоличност и вече истинско американско гражданство.

Така завършва тази банална, безсмислена и, тъкмо поради това, поучителна шпионска история от годините на Студената война. Дитрих-Барски може би е извадил късмет с промените в Европа и в СССР след 1989 година. Но може би просто нещо премълчава, коментира германският вестник „Ди Велт". А за нас остава закономерният въпрос: за какъв дявол е било всичко това?

Дойче веле.

БАБХ: Най-честото нарушение преди Великден е храни с изтекъл срок на годност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791077

БАБХ: Най-честото нарушение преди Великден е храни с изтекъл срок на годностНай-честите нарушения при проверките преди Великден са свързани със съхранението на храните - санкциите за изтекъл срок на годност са от 1000 до 3000 лв. Това каза началникът на отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ д-р Татяна Николова, предава Фокус. „Санкциите са съобразно нарушението. Например за липса на етикет или нарушение на

Първата група изгонени американски дипломати си тръгна от Русия

http://www.cross.bg/diplomati-rysiya-ryskoto-1571505.html

/КРОСС/ Първата група изгонени американски дипломати си тръгна от Русия. Те бяха обявени за персона нон грата в отговор на изгонването на 60 руски дипломатиот Съединените щати. Москва затвори консулската служба в Санкт Петербург като реципрочна мярка за закриването на руското консулство в Сиатъл. Огледални мерки ще бъдат предприети спрямо всички страни, експулсирали руски дипломати и служители. Междувременно прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че страната ѝ възнамерява да изгони повече от 50 британски дипломати като огледални мерки за решението на Великобритания да изгони сътрудници от руските дипломатически представителства, предава ТАСС. „Разликата в броя на руските и британските дипломати е повече от 50 души“, заяви Захарова. На изгонените чужденци е даден срок до 7 април да напуснат Русия.    

Опасен вятър, промяна на времето

https://www.vesti.bg/bulgaria/opasen-viatyr-promiana-na-vremeto-6080867

В 18 области е обявен жълт код за вятър, промяна през нощта, започват валежи

Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи посети родния си град за първи път от 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791069

Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи посети родния си град за първи път от 2012 г.Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата като тийнейджърка, преди да бъде наградена, посети родния си град в северозападната долина Сват за първи път след нападението, предаде ДПА, цитирана от БТА. 20-годишната Юсафзаи се върна в град Мингора при засилени мерки за сигурност в долината.

15 000 откриха мотосезона

http://www.transmedia.bg/2018/03/31/15-000-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0/

Близо 15 хиляди души откриха 11-ия мотосезон пред храм паметника „Св. Александър Невски“ в София. Рокерите бяха оборудвани с необходимите по правилник екипи и оборудване.

Маршрутът им в столицата беше: ул. „Оборище“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Цариградско шосе“, бул. „Пейо Яворов“, бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Черни връх“, бул. „България“ и резиденция Бояна. Там за всички са предвидени забавления.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

Ще успее ли Би Би Си в борбата срещу дезинформацията в Сърбия?

http://clubz.bg/66119-shte_uspee_li_bi_bi_si_v_borbata_sreshtu_dezinformaciqta_v_syrbiq

Връща ли се Западът в битката за влияние в Западните Балкани? Чрез потвърдените перспективи за членство на страните от региона в Европейския съюз - със сигурност. Това обаче не значи, че Европа и Западът като цяло са спечелили битката за умовете на хората, пише Валъри Хопкинс в “Политико“. Все повече западноевропейски дтрани обаче полагат усилия в тази насока.

Седем години след затварянето на редакцията на Би Би Си в Белград, тази седмица авторитетната британска медия поднови услугите си за страната. В понеделник сръбскоезичната версия на сайта беше възобновена и обществената медия обяви партньорствата си с няколко сръбски медии.

Решението е част от по-широка стратегия за използване на “мека сила“ в Западните Балкани, където проруски медии заливат аудиторията с дезинформация и фалшиви новини, например наскоро разпространената история, че НАТО ще провежда военно учение в съседна Босна и Херцеговина, при което ще се използва радиоактивен уран. “Новината“ идва от близкия до Кремъл “Спутник“.

Сръбската секция на Би Би Си ще се стреми да предлага обективно съдържание противно на много национални медии, които често са критикувани заради липсата на обективно и безпристрастно отразяване на работата на правителството на Алексаднър Вучич.

Връщането на Би Би Си в Сърбия свидетелства за обръщането на Запада към Балканите, пише Хопкинс. И то в момент, когато влиянието си в региона засилват Русия, Китай, Турция и страните от Персийския залив (чрез енергийните източници). Стратегията на ЕС за Западните Балкани, представена преди месец, предвижда първите страни от региона да се присъединят към блока до 2025 г. Най-напреднали са преговорите със Сърбия и Черна гора.

Сръбският президент Александър Вучич декларира като свой приоритет присъединяването на страната към ЕС. Това обаче не му пречи да поддържа близки връзки с Русия, а критиците му го обвиняват в прояви на авторитаризъм.

Руските инвестиции в Сърбия са малък процент от тези на ЕС. Но усилията, които Москва влага в изграждане на обществено мнение в своя полза, са несравними. Повече от 100 сръбски организации популяризират добрите отношения с Русия, сред които медии и групи, занимаващи се с история, твърди проучване от 2016 г., изготвено от Центъра за евроатлантически изследвания в Белград.

Също като България и Сърбия през последните години отбелязва рязък спад в индекса за свобода на пресата. Малкото останали независими гласове често стават обект на очернящи кампании в проправителствените медии.

Наскоро Центърът за изследване на прозрачността и отчетността, неправителствена организация, базирана в Белград, публикува сой доклад, според който преди местните избори на 4 март, представители на партията на Вучич са имали четири пъти повече ефирно време във водещата TV Pink от всички опозиционни партии, взети заедно. Организацията е обявена от телевизията за “враг на държавата“.

Балканската мрежа за разследваща журналистика пък публикува проучване през февруари, според което 70% от сръбските журналисти са признали за оказван им натиск от страна на властите.

Според Стефан Дойчинович, главен редактор на местен сайт за разследваща журналистика, сръбските национални медии са много по-голяма заплаха от руските издания.

“Най-голяма част от фалшивите новини идва от мейнстрийм медиите и правителството. Да, някои идват от Русия, но най-сериозен проблем са сръбските медии“, казва той. “Буквално е бедствие: те дават трибуна на престъпници и военни престъпници и пропагандират политиката на правителството.“

Медиите, които имат проправителствени и проруски позиции имат прост отговор за критиците си: те дават на хората това, което искат да чуят.

Драган Вучичевич, собственик и главен редактор на един от най-популярните таблоиди в Сърбия, разказва, че всичко е въпрос на печалба.

“Аз съм бизнесмен. Дневният ни тираж е 120 000 броя. Когато към вестника има календари със снимка на Путин, продаваме 250 000. Ако сложа Катрин Аштън (бивш върховен представител на ЕС по външната политика – б.р.) или Жан-Клод Юнкер (председател на Еврокомисията) на календар, не мисля, че ще продам повече от 12 броя“, казва той пред “Политико“.

“Всички вестници имат мнение. Нашата редакционна политика е ясна от първия ден – ЕС е провалил се проект и се разпада“, добавя той.

"Катимерини": Главната пречка в спора за името на Македония е правната рамка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791074

"Катимерини": Главната пречка в спора за името на Македония е правната рамкаГлавните пречки в македонско-гръцки спор за името са ревизията на "иредентистките" според гръцката страна разпоредби в македонската конституция и особено правната рамка на решението на спора, съобщава македонската телевизия Нова, позовавайки се на гръцкия в. "Катимерини". Според дипломатически източници за Атина би било идеално,

За първи път от 20 г. в Гела се роди бебе

http://dnes.dir.bg/news/gela-bebe-27009382

Първото новородено бебе в родопското село Гела, където от 20 години не се беше раждало дете, получи подаръци от кметовете на Смолян и село Широка лъка.

Русия настоява Великобритания да си прибере още 50 дипломати

http://www.transmedia.bg/2018/03/31/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%bf/

Русия поиска от Великобритания да изтегли поне още 50 свои дипломати в отговор на изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, съобщи Ройтерс.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души. „Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас, от което следва, че Лондон трябва да върне у дома малко над 50“, смята тя.

В подобни отношения Русия влезе със САЩ и с редица европейски държави. Според наблюдатели напоследък се наблюдават симптоми на нова Студена война, започваща от дипломатическите представителства.

 

На откриването на мотосезона: Двама загинали, трети се отърва само с наранявания

https://www.actualno.com/society/na-otkrivaneto-na-motosezona-dvama-zaginali-treti-se-otyrva-samo-s-naranjavanija-news_667374.html

Черна серия още със старта на мотосезона, който се открива официално днес. При инциденти само до обед загинаха двама мотористи, а друг се отърва с множество наранявания. 39-годишен моторист загина на място след като се блъсна в паркиран автомобил в района на полиграфията в Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден към 9:10 ч. Фаталният сблъсък е станал на кръстовището на бул. „Мария Луиза” и „Арчарица”. На място веднага са пристигнали полицейски екип и ли

Във Варна беше представена първата българска програма на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=371750

Във Варна беше представена първата българска програма на Европейския съюз – A.L.E.C.O., научи Moreto.net. A.L.E.C.O. е нова европейска програма за младежко предприемачество, чиято цел е да разшири обхвата на програма "Еразъм за млади предприемачи".

Папа Франциск заклейми "проказата на омразата, егоизма и арогантността"

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-zakleimi-prokazata-na-omrazata-egoizma-i-arogantnostta-news277478.html

Папа Франциск призова хората, включително служителите на Църквата, да преоткрият способността да изпитват срам заради ролята си в световните злини, предаде Ройтерс. В проповедта си след традиционното шествие Via Crucis около римския Колизеум по случай католическия Разпети петък, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус, папа Франциск говори за срама, понеже толкова много хора, дори някои от Божиите слуги, са позволили да бъдат съблазнени от амбиция и суета.  По думите му много хора по света днес би трябвало да се засрамят, задето са загубили чувството за срам. Мнозина трябва да се срамуват, защото нашите поколения оставят на младите хора свят, разпокъсан от противоречия и войни, разяден от егоизъм, в който младежите, децата, болните и възрастните са маргинализирани, каза той. Папа Франциск заклейми "проказата на омразата, егоизма и арогантността" и похвали онези служители на Църквата, които се опитват "да събудят заспалата съвест на човечеството" чрез работата си в помощ на бедните, имигрантите и затворниците.  Събрани около осветения огромен амфитеатър, след като бяха преминали строги проверки за сигурност, 20 000 вярващи, повечето с факли в ръка, наблюдаваха в пълно мълчание среднощната процесия. Тази година носенето на кръста беше поверено на младежи, сред които едно момиче в инвалидна количка, на главата на католическата организация Каритас в Сирия, Рияд Сарги, който беше придружен от съпругата си и трите си деца, и на иракска монахиня от ордена на доминиканците – сестра Женвиев Ал Хадай, която почете християнските мъченици от Близкия изток. Текстовете, придружаващи отделните спирки, тази година бяха написани от 15 младежи на възраст от 16 до 27 години, които порицаха своите връстници, обсебени от върху социалните мрежи. За церемонията бяха превидени засилени мерки за сигурност, както и за утрешната меса на площад "Свети Петър". Министърът на вътрешните работи Марко Минити потвърди през седмицата повишеното ниво на риск от атентат в Италия, и разположи допълнително 10 000 полицаи, карабинери и войници, за да се грижат за сигурността в целия Рим, припомня Франс прес. Военни джипове и бронетранспортьори бяха поставени като бариари срещу евентуални атаки с камион. Въпреки всичко 12-метров камион с турски регистрационни табели, чийто шофьор се заблудил, успя да навлезе в зоната за сигурност в центъра на града.

Бивш шеф на БДЖ: Щетите от пожара на влака са за минимум 1 милион лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791071

Бивш шеф на БДЖ: Щетите от пожара на влака са за минимум 1 милион лева

Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един милион лева. Това заяви бившият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. Според него тези щети ще си останат за сметка на БДЖ, тъй като до момента никой не споменава нищо за застраховател, който да е заинтересован причините за пожара да бъдат установени,

Християн Кръстев, бивш директор на БДЖ: Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум 1 милион лева

http://www.cross.bg/pozhara-nyama-krustev-1571503.html

/КРОСС/ Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един милион лева. Това заяви бившият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. Според него тези щети ще си останат за сметка на БДЖ, тъй като до момента никой не споменава нищо за застраховател, който да е заинтересован причините за пожара да бъдат установени, за да може да покрие щетите. "От два бракувани вагона, независимо на колко години и в какво състояние са, щетите са за минимум милион лева, коментира Християн Кръстев. Фактът, че никой не споменава нищо за застраховател е показателен. Вероятно няма застраховка. Това означава, че БДЖ ще трябва да покрие сметката накрая. Всички помним каква застраховка на подвижния състав в БДЖ беше направена през 2011 година. Оказа се, че тя е валидна само тогава, когато вагоните не са в движение, а се намират в депото. Изобщо няма да се учудя, ако тази застраховка важи и до днес. Затова вероятно застраховател в случая с пожара във влака София-Бургас така и няма да се появи". Според Християн Кръстев, най-вероятно причината за пожара е техническа. "От репортажите, които гледах, се вижда, че огънят тръгва от електрическото табло на вагона, коментира бившият изпълнителен директор на БДЖ, който е член на Градския съвет на БСП - София.  Задължително трябва да има изправна противопожарна система, която обаче в случая не се е задействала. Това показва лоша поддръжка

Учени от БАН разработват революционна ваксина срещу грип

http://nakratko.bg/category/29/156995/


Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Според тях тя ще може да предпазва от различните щамове. "Грипните вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година.

Илияна Йотова: Българската позиция по случая „Скрипал“ е разумната и работещата

http://nakratko.bg/category/59/156994/


Българската позиция по случая "Скрипал" е правилната, разумната и работещата позиция, заяви в предаването "Събота 150" вицепрезидентът Илияна Йотова.

Русия поиска обяснения от Великобритания за претърсването на самолета на "Аерофлот"

http://nakratko.bg/category/25/156993/


Руското посолство в Лондон е изпратило нота до британското външно министерство с искане за разяснения по случая с "Аерофлот". Вчера британските власти забавиха с 3 часа полета на самолет на руската авиокомпания за Москва, заради проверки.

Ветровито и с температури до 20 градуса утре, вечерта са възможни гръмотевични бури

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791062

Ветровито и с температури до 20 градуса утре, вечерта са възможни гръмотевични буриАтмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще остане доста ветровито. През нощта и утре през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен поривист вятър от юг-югозапад. Следобед над западните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите

25-годишен моторист се удари в ТИР и загина на място

https://petel.bg/25-godishen-motorist-se-udari-v-TIR-i-zagina-na-myasto--__257905

Снимка: Булфото, архив 25-годишен моторист е загинал при катастрофа на пътя Бяла-Русе, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е стана...

Стана ясно колко свободни места има в яслите във Варна за приема през май

https://petel.bg/Stana-yasno-kolko-svobodni-mesta-ima-v-yaslite-vav-Varna-za-priema-prez-may__257906

Снимка: Булфото 988 свободни места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за класирането на 31-ви май, съобщиха от дирекц...

Експерт: Агнешкото месо във Варна е с произход от различни държави

https://petel.bg/Ekspert--Agneshkoto-meso-vav-Varna-e-s-proizhod-ot-razlichni-darzhavi__257907

На пазара във Варна се предлага българско агнешко месо, както и месо с произход от европейски държави и трети страни. Това каза главен инс...

Спортният свят е в шок: Футболист падна от третия етаж на хотел

https://petel.bg/Sportniyat-svyat-e-v-shok--Futbolist-padna-ot-tretiya-etazh-na-hotel__257908

Поредна трагедия можеше да споходи футболните фенове по света след няколкото смъртни случая от началото на годината. Този път лошата нов...

Не са ви нужни диети, само хапвайте тези 5 плода - шампиони в отслабването

https://petel.bg/Ne-sa-vi-nuzhni-dieti--samo-hapvayte-tezi-5-ploda---shampioni-v-otslabvaneto__257909

Манията по отслабването в днешно време все повече добива нови размери. Различни диети, упражнения, че дори и операции се включват в борбат...

Село Кипра край Девня пребори престъпността с инвестиция от 6000 лв.

https://petel.bg/Selo-Kipra-kray-Devnya-prebori-prestapnostta-s-investitsiya-ot-6000-lv-__257911

Снимка: btv Девненското село Кипра е едно от малкото места у нас, в които няма престъпност. Битката с посегателствата беше спечелена чрез ...

Младшата на Черно море гази с 6:0 в Елитната до 17 години

https://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-gazi-s-6-0-v-Elitnata-do-17-godini__257912

Отборът на Черно море записа категорична победа в Елитната група до 17 години. “Моряците”, водени от Мартин Христов, разгромиха Монтана с ...

Първо полувреме: Добруджа – Спартак 0:0

https://petel.bg/Parvo-poluvreme--Dobrudzha-----Spartak-0-0__257910

Снимка: Булфото Отборите на Добруджа и Спартак играят при 0:0 първото полувреме на мача от последния 22-ри кръг на редовния сезон в Трета л...

Арнолд Шварценегер се събуди след операцията

https://petel.bg/Arnold-SHvartseneger-se-sabudi-sled-operatsiyata__257913

Актьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер се събудил в добро настроение след сърдечната операция, п...

Вижте щетите от пожара в кооперация в Бургас (снимки)

https://petel.bg/Vizhte-shhetite-ot-pozhara-v-kooperatsiya-v-Burgas--snimki-__257914

Снимки: Флагман.бг Централното ел. табло в жилищната кооперация на ул. „Славянска“ 5 в Бургас е напълно опожарено, видя репортер на Флаг...

Цяла нация полудя, направи нещо невиждано на изборите за президент

https://petel.bg/TSyala-natsiya-poludya--napravi-neshho-nevizhdano-na-izborite-za-prezident__257915

Нещо невиждано се случи в Египет. Футболната звезда на Ливърпул Мохамед Салах събра... 1 милион гласа на изборите за президент. Така той зае...

Фатален инцидент на главния път София – Русе беляза откриването на мотосезона днес

http://nakratko.bg/category/58/156992/


Фатален инцидент беляза откриването на мотосезона днес. Катастрофата е станала на главния път София - Русе, на около 20 километра преди дунавския град. Един моторист е загинал на място, а други двама са ранени.

Китай успешно изстреля три спътника за дистанционно сондиране на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791055

Китай успешно изстреля три спътника за дистанционно сондиране на ЗемятаКитай успешно изстреля в космоса три спътника за дистанционно сондиране на земната повърхност тази сутрин, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Извеждането на спътниците в космоса бе извършено от космодрума Тайюан в провинция Шанси с помощта на ракета-носител "Чанчжън-4С" ("Великият поход-4С"). Трите спътника са създадени на база на въведеният в

Йотова: Българската позиция по случая „Скрипал“ е разумната и работещата

http://www.cross.bg/pozitziya-strana-iiotova-1571501.html

/КРОСС/Българската позиция по случая "Скрипал" е правилната, разумната и работещата позиция, заяви в предаването "Събота 150" на БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея към момента няма европейски документ, който задължава държавите от Европейския съюз да имат единна позиция по казуса, а всяка страна е оставена да действа според собствените си външнополитически интереси и приоритети. Позицията на България щеше да бъде необяснима преди десет години, когато ситуацията в света беше доста по-спокойна - преди кризите, посочи Илияна Йотова: „В днешно време, когато борбата с тероризма, международните конфликти са буквално пред вратите ни, една такава позиция от страна на българската държава, която запазва авторитета си сред европейските партньори, а от друга страна запазва възможността да бъде посредник в отношенията с Русия, е не просто разумната, а работещата позиция." България не е единствената държава, запазила особен вид неутралитет, предприемайки най-слабата мярка с извикването на посланика ни в Москва за консултации, отбеляза вицепрезидентът и даде примери с реакциите на страни като Малта, Люксембург и Словакия.  

СДС за „Скрипал“: Борисов рискува България да стане втора категория в ЕС

http://clubz.bg/66118-sds_za_%E2%80%9Eskripal%E2%80%9C_borisov_riskuva_bylgariq_da_stane_vtora_kategoriq_v_es

Съюзът на демократичните сили (СДС) разпространи позиция, с която изказва „недоумение и несъгласие“ с вчерашното решение на правителството да не експулсира руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности.

Вместо това, правителството показа колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации", се казва в позицията.

Според СДС, премиерът Бойко Борисов се е поддал на „натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция".

Партията на Божидар Лукарски предупреждава, че решението на правителството ще даде още един аргумент на защитниците на идеята за „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във „втора категория на страните-членки на ЕС“.

Вчера с остра позиция срещу решението на правителството излязоха „Да, България“, ДСБ, БЗНС и ДЕОС. Те обвиниха Борисов, че обслужва интересите на Русия.

Критично изказване направи и лидерът на ДБГ Димитър Делчев, според когото също България е трябвало да се присъедини към огромното мнозинство европейски държави, които изразили солидарност с Великобритания и са изгонили руски дипломати.

 

Ето пълния текст на декларацията на СДС:

Съюзът на демократичните сили изразява своето недоумение и несъгласие с решението на правителството да не експулсира руски дипломати, във връзка със случая „Скрипал“.

Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности.

Вместо това, правителството показа колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации.

Българският министър-председател очевидно се поддаде на натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция по случая „Скрипал“.

Премиерът предпочете да избегне риска от разклащане на коалицията и постави България в неудобната позиция да председателства Европейския съюз, но да взема решения в разрез с неговите демократични принципи.

Съюзът на демократичните сили изразява своите опасения, че позицията на правителството по скандала между Великобритания и Русия, ще даде още един аргумент на защитниците на „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във втора категория на страните-членки на ЕС.

Мотористите атрактивно откриха сезона

http://nakratko.bg/category/58/156991/


„Не на агресията на пътя” – под това мото хиляди мотористи откриха официално Сезон 2018 в столицата и ред други български градове.

Русия поиска от Великобритания да изтегли поне още 50 свои дипломати

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156027_rusiia_poiska_ot_velikobritaniia_da_iztegli_pone_50/?ref=rss


Москва уведоми Лондон, че трябва да изтегли малко над 50 свои дипломати от Русия, в отговор на изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, информацията е на "Ройтерс". Според външното министерство на Русия, така в двете страни ще има еднакъв брой дипломати.<br /><br />Днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души. "Ние настояхме за паритет. Британците имат...

Четирима ранени в тежка катастрофа край Сопот

http://nakratko.bg/category/58/156990/


Автомобил се вряза в крайпътно дърво на изхода на Сопот за Карлово, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Пострадали са четирима младежи. Всички са настанени в болница. Най-тежко е състоянието на водача.

Москва настоя Лондон да отзове над 50 свои дипломати

http://www.mediapool.bg/moskva-nastoya-london-da-otzove-nad-50-svoi-diplomati-news277477.html

Москва настоя в събота Лондон да отзове от Русия над 50 свои дипломати. Целта е да се изравни броят на представителите на мисиите в двете държави след изгонването на 23-имата руски дипломати от Великобритания, предаде Ройтерс. "Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Дипломатическата криза бе провокирана от отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. След като западният свят се обедини около решението да изгони голям брой руски дипломати, заподозрени като шпиони, Русия също отговори с подобни действия. По-рано през седмицата Москва настоя свои служители от посолствата си в Русия да изведат Финландия, Италия, Полша, Литва, Латвия, Холандия, Швеция, Естония, Германия, Испания, Чехия, Норвегия, Хърватия, Ирландия и Украйна. Освен това от страната бяха експулсирани 60 американски дипломати в отговор на изгонването на 48 представители на руската дипломатическа мисия в САЩ и 12 от руското представителство в ООН. Наред с това бе затворено и руското консулство в Сиатъл, на което Москва отговори със затваряне на американското консулство в Санкт Петербург. По този повод служител на Държавния департамент, цитиран от Франс прес, съобщи, че Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени изгонените си дипломати. "САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни в петък представител на Държавния департамент, уточнявайки, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно. Вашингтон дори е обмислял "още по-жесток" отговор срещу Москва заради случая "Скрипал", информира "Вашингтон поуст", позовавайки се на двама източници от американското разузнаване. Според изданието съветниците на американския президент Доналд Тръмп са му предложили три възможни варианта, от които той е избрал средния по сериозност – експулсирането на 60-те руски дипломати от САЩ и затварянето на руското консулство в Сиатъл. "Леката" опция е предвиждала експулсирането на около 30 служители на дипломатическите мисии и запазването на консулството в Сиатъл. Каква обаче е била "най-жестоката" ответна мярка, източниците отказват да разкрият. Един от информаторите на "Вашингтон поуст" обаче разкрива, че американските тайни служби знаят за съществуването на "повече от 40 руски шпиони" в страната, които не са включени в списъците.

Русия ще може да замени експулсираните си от САЩ дипломати

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-mozhe-da-zameni-ekspulsiranite-si-ot-sasht-diplomati-news277477.html

Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря във Великобритания, предаде Франс прес, цитирайки служител на Държавния департамент. Тази седмица САЩ изгониха 48 дипломати от руското посолство във Вашингтон и 12-има други от руското представителство в ООН. Освен това те обявиха затварянето на руското консулство в Сиатъл. Мерките бяха предприети като част от съвместни действия на западните съюзници, припомня АФП. "САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни в петък представител на Държавния департамент, уточнявайки, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно. Москва отрича, че изгонените ѝ дипломати са шпиони. В отговор Русия експулсира 60 дипломати на САЩ и обяви затварянето на американското консулство в Санкт Петербург, но също не поиска съкращаването на броя на американските дипломати. Вашингтон също ще може да депозира нови искания за акредитация.

Пучдемон не смята да се отказва от своите идеи

//dariknews.bg/novini/sviat/puchdemon-ne-smiata-da-se-otkazva-ot-svoite-idei-2088291

Бившият лидер на каталунското правителство Карлес Пучдемон, който от седмица е арестуван в Германия, писа в Туитър, че не смята да се отказва от своите идеи. Сайтът му в социалната врежа в момента се води от неговия екип, предаде ТАСС.

Русия ще гони над 50 британски дипломати, днес руските напускат САЩ

https://www.actualno.com/asia/rusija-shte-goni-nad-50-britanski-diplomati-dnes-ruskite-napuskat-sasht-news_667372.html

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че страната ѝ възнамерява да изгони повече от 50 британски дипломати като огледални мерки за решението на Великобритания да изгони сътрудници от руските дипломатически представителства, предава ТАСС. „Разликата в броя на руските и британските дипломати е повече от 50 души“, заяви Захарова. В петък в Москва обявиха за ответни мерки срещу дипломатическите представителства на редица западни страни, решили да и

Каракачанов: Основната мисия на армията е да помага на населението в критични моменти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791051

Каракачанов: Основната мисия на армията е да помага на населението в критични моменти„Една от основните мисии на Българската армия е да подпомага населението в критични моменти. Няма случаи като наводнения, големи снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не участва. Искам да ви благодаря, защото за пореден път благодарение на вашите усилия, хората в населените места,

Африка се разцепва на две (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371762

Африка може да се разцепи на две. За това се тревожат учените. Разломът в Кения показва активизиране на своята дейност. Това може да доведе до разцепване на Африка на две. Малка утеха е, че това може да стане факт след няколко милион години.

Защото фотограф предлага 2000 евро на онези, които "откраднат" снимката му

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/31/3154948_zashtoto_fotograf_predlaga_2000_evro_na_onezi_koito/?ref=rss


Открадни изкуството ми и ще ти платя - такава провокация отправя фотографът и оператор Александър Станишев на сайта си Not My Art, където обещава да изкупи за общо 2000 евро трите най-добри артистични интерпретации на своя снимка.<br /><br />Кадърът е запомнящ се - три популярни герои от нощните улици на София са фотографирани на пейка в градинката "Кристал". А конкурсът е артистичният отговор на Станишев по негов спор с художника Борис Колев, създал картина по неговата...

Проверка на самолет внесе ново напрежение между Великобритания и Русия

http://www.mediapool.bg/proverka-na-samolet-vnese-novo-naprezhenie-mezhdu-velikobritaniya-i-rusiya-news277476.html

Изненадваща проверка на борда на самолет на руската авиокомпания "Аерофлот" внесе ново напрежение в и без това обтегнатите отношения между Великобритания и Русия, предават световните информационни агенции в събота. Британските власти претърсиха машината на летище "Хийтроу" в Лондон без да дадат обяснение за действията си, което предизвика раздразнението на Москва. "Британската страна не даде никакво основание за инспекцията на въздухоплавателното средство. След нея обаче било взето решение британските сили на реда да извършат допълнителна проверка и на членовете на екипажа", се казва в съобщение на "Аерофлот". То бе последвано от реакция на руското посолство в Лондон, което призова властите "да се откажат от провокативното си поведение". Руското транспортно министерство също оповести своя позиция по случая, в която настоя Великобритания да разясни причините за проверката. "Ако няма обяснение, руската страна ще оцени действията срещу нашия самолет за неправомерни и си запазва правото да предприеме аналогични мерки срещу британските авиокомпании", се казва в официалната позиция на ведомството. В отговор британският държавен министър по сигурността Бен Уолъс обяви, че става дума за рутинна операция, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. "Рутинна операция е граничните сили да претърсват самолети, за да защитят Великобритания от организираната престъпност и от хора, опитващи се да внесат в страната оръжие или вредни вещества като наркотици", обяви Уолъс. Новият скандал по оста Лондон – Москва става на фона на дипломатическата криза, предизвикана от отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скипал и дъщеря му в Солсбъри, за което западният свят обвини Русия.

Самолет на руската авиокомпания "Аерофлот" бе претърсен в Лондон

http://www.mediapool.bg/samolet-na-ruskata-aviokompaniya-aeroflot-be-pretarsen-v-london-news277476.html

Британските власти извършиха внезапна проверка на борда на руски самолет, принадлежащ на авиокомпанията "Аерофлот", предава ТАСС, цитирана от БГНЕС. По данни на агенцията проверката основание на летище "Хийтроу" в Лондон е била проведена без да има някакъв повод. „Британската страна не даде никакво основание за инспекцията на въздухоплавателното средство. След нея обаче било взето решение британските сили на реда да извършат допълнителна проверка и на членовете на екипажа“, се казва в съобщение на "Аерофлот". По този повод от руското посолство в Лондон призоваха британските власти "да се откажат от провокативното си поведение".

Кратки новини: Протест срещу новите пътни такси в Албания премина в насилие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/31/3156025_kratki_novini_protest_sreshtu_novite_putni_taksi_v/?ref=rss


Protesters Block Albania Kosovo Highway Rejecting New Toll Feehttps://t.co/eYsCqqMbCs pic.twitter.com/T58ICLZWOT<br />— TiranaEcho (@TiranaEcho) March 31, 2018Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />20 ранени в протест срещу въвеждането на тол такси в Албания <br /><br />Протест срещу въвеждането на пътни такси в Албания започна с инциденти...

Кратки новини: Изгоря жилищен блок в Сандански, няма жертви

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/31/3156025_kratki_novini_izgoria_jilishten_blok_v_sandanski_niama/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />40 семейства бяха евакуирани от изгорял блок в Сандански<br /><br />Жителите на жилищна сграда в Сандански бяха евакуирани тази нощ заради пожар, обхванал целия блок, съобщава Би Ти Ви. Няма пострадали, всичките 40 семейства са излязли навреме, но материалните щети са сериозни. Пламъците са тръгнали от...

Йотова: Българската позиция по случая „Скрипал“ е разумната и работещата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791046

Йотова: Българската позиция по случая „Скрипал“ е разумната и работещатаБългарската позиция по случая "Скрипал" е правилната, разумната и работещата позиция, заяви в предаването "Събота 150" по БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея към момента няма европейски документ, който задължава държавите от Европейския съюз да имат единна позиция по казуса, а всяка страна е оставена да действа според собствените си

За клипа за председателството и за праха за пране, където винаги се веят бели чаршафи

http://clubz.bg/66117-za_klipa_za_predsedatelstvoto_i_za_praha_za_prane_kydeto_vinagi_se_veqt_beli_charshafi

"Ди Индъстри" ООД категорично обявява и заявява, че не е копирало или преснимало кадри от чуждестранни или български видеопродукти. Екипът в действителност е проучвал видеоматериали, представящи други държави, но "италианският клип по никакъв начин не е попадал в полезрението му."

Това се казва в становище от "Ди Индъстри" ООД на Димитър Гочев, дружеството, което спечели поръчката за рекламния клип на първото българско председателство на Съвета на ЕС. То е част от отговора на ресорния за председателството министър Лиляна Павлова по парламентарно питане на депутати от БСП. Повод за питането пък стана материал, излъчен миналия месец в предаването "Господари на ефира", предстваляващ компилация от българския клип и италианска туристическа реклама от 2016 г. с описанието "Открихме съмнителна прилика между италианска реклама и нашия клип за европредседателството".

Монтираните от "Господарите" кадри вкараха в обяснителен режим Павлова още на следващия ден.

Целият клип на италианската реклама тогава не бе публикуван (пълната версия виж долу).

Множество и предимно различия

От "Ди Индъстри" проучили италианския клип и установили: "множество и предимно различия между двата продукта", се посочва в становището до парламента.

"Сравнението между кадрите, в които италианците пият вино, а българските герои - ракия, е некоректно. По тази логика може да се твърди, че 95% от рекламите на алкохолни продукти и туристически дестинации си приличат и са взаимствани от посоченото видео. Същото важи и за кадрите във влак. Интериорът на подобна локация няма как да бъде винаги различен", посочват авторите.

По отношение на кадъра, в който българската героиня държи сувенирна книга с азбуката, който бе препратен към италианската й "колежка" с тефтер в ръка, не е бил изобщо предвиден в началото, посочват още те. Член на екипа закупил книгата спонтанно, след като се натъкнал на нея в района на снимките.

"Процентно "сходните" сцени в двата клипа са пренебрежимо малко, за да е възможно да се говори за копиране. В представянето на всяка една държава може да се намерят сходни елементи. Всички рекламни клипове засягат едни и същи теми - природа, култура, история, вкусове. Да се твърди, че има плагиатство в клиповете на една и съща тематика, е подобно на търсене на плагиатство в клиповете на прах за пране, където винаги има усмихнато момиче и веещи се бели чаршафи. Аналогиен е случаят с мобилните оператори, в чиито клипове група хора задължително си правят селфи, както и в рекламите на автомобили с висока проходимост, които винаги са снимани в екстремни условия", категорични са от "Ди".

Думата "сценарий" идва от италиански scenario

От компанията коментират в частност материала, излъчен в "Господари на ефира", давайки обяснение за всеки един от посочените в предаването кадри с "плагиатство".

По отношение на пътуването във влак, каквото има и в българския, и в италианския клип, от екипа обясняват, че в суровия материал има още кадри с автомобил, на който персонажите се качват на автостоп, с метро, с лодка, с трамвай и с велосипеди. Но са се спрели на влака, не защото е типично българско транспортно средство, а защото пресъздава идея за романтика.

"Италианското момче се набира на мост, а нашето - на лост", както се изразиха от "Господарите", от "Ди Индъстри" обясняват със спонтанността на актьора Бойко Кръстанов. Въпросният лост не бил част от реквизита при снимките, а българският герой се набрал на него импулсивно. Това влязло в клипа в последствие заради "динамиката и движението".

Сходните кадри с колелото крият на втори план вятърните турбини като от екипа, заснел БГ клипа, посочват, че така са искали да акцентират и върху идеята за екологията. Обиколките по историческите паментници, в случая - пътят към крепостта Царевец, е логична - все пак клипът представя България и туристическите й маршрути.

"Храната и наздравиците", както от хумористичното предаване продължават да изброяват, са обосновани от екипа на "Ди" така:

"Филмът следва сценария. Думата "сценарий" идва от италиански scenario, scena - сцена". И понеже в случая става въпрос за наздравица и "драматургичната логика води до кадър, в който двама млади души си казват "наздраве", естествено го правят с традиционен за нашата страна алкохол". 

В заключение от компанията, изготвила българския клип, отново заявяват, че продуктът им е авторски и е набрал "широка популярност и одобрение в обществото, надхвърлящи българските граници". "Ди Индъстри" ООД застава зад създаденото произведение и изразява готовността си да води диалог по всички поставени въпроси", посочват оттам. 

Италианският клип:

 

Българският клип:

Най-много случаи на изтезавани животни има в Хасково и Ямбол

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/31/3155687_nai-mnogo_sluchai_na_iztezavani_jivotni_ima_v_haskovo/?ref=rss


От началото на 2015 г. досега в МВР са постъпили 58 искания за съдействие във връзка с осъществяване на контрол за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните. А проведените съвместни мероприятия и проверки между органите на Националната ветеринарномедицинска служба и полицията са 104 броя. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.<br /><br />Най-много регистрирани съвместни мероприятия и проверки има в Хасково - 38. Като за всеки случай...

Полиция окупира Зоопарка в Благоевград! Започва разследване! Кой е инквизиторът, измъчил до смърт животно?

http://www.struma.com/obshtestvo/policiya-okupira-zooparka-v-blagoevgrad-zapochva-razsledvane-koi-e-inkvizitorut_132392/

Полиция окупира зоопарка в Благоевград преди минути ,започва разследване на жестоко насилие над животно, което завързано със сезал за шията три дни бере душа, оставено без вода, без храна, в очакване да умрe.

Минути след публикацията ни ченгетата веднага се озоваха на мястото, за да проверят случая. Започва разследване -

Кой допусна подобно насилие, кой си затвори очите пред потресаващата гледка и обрече едно живо същество на бавна и мъчителна смърт. Очаквайте подробности....

Продължава

Обрат с преговорите за името на Македония

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/obrat-s-pregovorite-za-imeto-na-makedoniia-6080866

Няма напредък между Гърция и Македония, двете страни стигнали до по-сериозни въпроси

Москва: Лондон трябва да изтегли над 50 свои дипломати

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-diplomati-skripal-27009277

Москва уведоми Лондон, че трябва да изтегли над 50 свои дипломати от Русия в отговор на изгонването на 23-ма руски дипломати от Великобритания.

Андре Агаси обяви, че вече не е треньор на Новак Джокович

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3156024_andre_agasi_obiavi_che_veche_ne_e_trenyor_na_novak/?ref=rss


Носителят на 12 титли от Големия шлем Андре Агаси обяви раздялата си с Новак Джокович, в чийто треньорски щаб беше в последната година. Американецът обяснява, че различия в мненията са в основата на решението му.<br /><br />"С най-добри намерения опитах да помогна на Новак. Желая му само най-доброто занапред. Прекалено често се оказваше, че не сме съгласни с мненията си", казва Агаси в официално съобщение, разпространено от ESPN.<br /><br />Двамата започнаха...

Бивш разузнавач: Лондон не е в състояние да докаже кой е виновен за отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791040

Бивш разузнавач: Лондон не е в състояние да докаже кой е виновен за отравянето на СкрипалПредателите винаги се наказват. Това каза в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви бившият военен разузнавач Иван Пенков, коментирайки случая „Скрипал“. Според него обаче Великобритания не е дала доказателства за вината на Русия. „Предателите винаги се наказват – в зависимост от страната, от съдебната ѝ система, от морално-ценностните ѝ системи“,

Службите в храма „Св. Иван Рилски“ на Велики четвъртък и Велики петък

http://www.eurochicago.com/2018/03/slujba/

На 5 април, Велики четвъртък, службата в храма "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго ще започне от 18 часа. Ще се четат дванадесетте евангелски откъса, които разказват за Христовите страдания.  На 6 април, Велики (Разпети) петък, службата в храма ще започне също от 18 часа. Приканват се вярващите християни да дойдат на тези служби, за да си припомнят и съпреживеят заедно Исусовите страдания, смърт и погребение преди Възкресението.

Фандъкова: Засаждането и залесяването на общински земи не е спирало през последните години

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-zasajdaneto-i-zalesjavaneto-na-obshtinski-zemi-ne-e-spiralo-prez-poslednite-godini-news_667371.html

Засаждането и залесяването на общински земи не е спирало през последните години, най-големият проект е Новата гора в Суходол. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на втория залесителен сезон на Новата гора на столицата. “Приветствам инициативата на Столична община да засадим Новата гора на София или новия „Зелен клин“, който ще помогне на нашия град да се бори за по-чист въздух и да допринесе за по-доброто настроение на всички, които

Мотосезонът започна с двама загинали и един ранен мотористи

http://www.mediapool.bg/motosezonat-zapochna-s-dvama-zaginali-i-edin-ranen-motoristi-news277475.html

Мотосезонът започна по трагичен начин, след като още до обяд в събота, когато беше официалното му откриване, загинаха двама мотористи. 39-годишен мъж загина на място след като се блъсна в паркиран автомобил в района на полиграфията в Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден към 9.10 часа. Моторист предизвика и друг инцидент в областта. Произшествието е станало 9.50 ч. на пътя между Асеновград и Бачково, съобщиха от полицията. Мотоциклет "Сузуки" със старозагорска регистрация навлиза в насрещната лента и се блъска в автомобил "Рено". 38-годишният моторист е откаран в болница с множество наранявания. Другият трагичен инцидент бе на пътя Русе – Бяла, където загина 25-годишен моторист, след като се удари в малък товарен автомобил. При катастрофата младежът е загинал на място. Установено е, че той бил неправоспособен, а моторът не е регистриран.

Катастрофа с един загинал беляза откриването на мотосезона

http://www.mediapool.bg/katastrofa-s-edin-zaginal-belyaza-otkrivaneto-na-motosezona-news277475.html

Един моторист загина, а други двама бяха ранени в катастрофа на главния път София – Русе, белязала откриването на мотосезона в събота, съобщи БНР. Според първоначалната информация сблъсъкът е предизвикан е неспазване на дистанция. Движението в района е затруднено. Началото на мотосезона беше отложено със седмица заради лошото време миналата събота. Традиционно софийските мотоклубове направиха мотошествие през улица "Оборище“, по булевардите "Васил Левски”, "Цар Освободител”, "Цариградско шосе”, "Никола Вапцаров” до пътен възел Бояна.

Спортът помогнал за сближаването на двете Кореи

https://offnews.bg//sviat/sportat-pomognal-za-sblizhavaneto-na-dvete-korei-677821.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който бе на посещение в Пхенян, и му благодари за специалното отношение на МОК към спортистите от КНДР, участвали в зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, предадоха севернокорейски държавни медии, цитирани от ДПА.

Ким е приветствал затоплянето в "замразените някога отношения между Севера и Юга" на Корейския полуостров и казал, че "това изцяло се дължи на усилията на МОК".

Според Франс прес Ким потвърдил пред Бах, че Северна Корея ще участва в предстоящата лятна олимпиада в Токио през 2020 г. и в зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. Шефът на МОК каза това пред журналисти на летището в Пекин, пристигайки от Пхенян днес.

Жилищен блок изгоря в Сандански

http://www.mediapool.bg/zhilishten-blok-izgorya-v-sandanski-news277474.html

Голям пожар избухна в жилищен блок в Сандански през нощта срещу събота, съобщи бТВ. Заради пламъците пожарникарите са евакуирали 40 семейства от кооперацията. За щастие никой не е пострадал при пожара. Пламъците са тръгнали от магазин на приземния етаж и постепенно са обхванали цялата сграда, нанасяйки сериозни щети. Изгорели са дори коли, паркирани пред блока. Живеещите в сградата очакват огледа, за да разберат какви са щетите по домовете им. Сред тях има възрастни семейства и такива с малки деца. Кметът на Сандански Кирил Котев обяви, че общината ще подпомогне потърпвешите, тъй като най-вероятно част от тях нямат застраховки. Той потвърди, че афектиран бизнесмен е влязъл в сблъсък с един от дошлите на място огнеборци. Причините за пожара се изясняват. Неофициално се говори за хвърлена бутилка със запалителна течност през витрината на магазина. В Сандански в последно време имаше няколко палежа на автомобили и един склад.

Ще изследват условията на живот във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=371708

През март 2018 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2018”. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток.

Голям пожар изпепели блок в Сандански

https://frognews.bg/novini/goliam-pojar-izpepeli-blok-sandanski.html

Жителите на жилищна сграда в Сандански бяха евакуирани тази нощ заради голям пожар. Няма пострадали. Всичките 40 семейства са били евакуирани.

Фандъкова: Залесяването на общински земи не е спирало през последните години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791026

Фандъкова: Залесяването на общински земи не е спирало през последните годиниЗасаждането и залесяването на общински земи не е спирало през последните години, най-големият проект е Новата гора в Суходол. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на втория залесителен сезон на Новата гора на столицата, предава „Фокус“. “Приветствам инициативата на Столична община да засадим Новата гора на София или

Порошенко: Случаят "Скрипал" ще се отрази на "Северен поток-2"

https://www.actualno.com/europe/poroshenko-sluchajat-skripal-shte-se-otrazi-na-severen-potok-2-news_667370.html

Украинският президент Петро Порошенко смята, че инцидентът в Солсбъри с бившия руски шпионин Сергей Скрипал ще има последствия при реализирането на проекта за газопровода „Северен поток-2“. „Убеден съм, че нападението с използване на отровно вещество в британския град Солсбъри ще има последствия за „Северен поток-2““, заяви президентът в публикувано днес интервю в германската медийна група „Функе“. Порошенко з

Седмична прогноза за времето за 2-8 април

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-2-8-april-news_667097.html

Страстната седмица ще започне с предимно слънчево време, без валежи, температурите ще бъдат около 13-17 градуса. Очаква ни един нормален за пролетта април, споделиха от НИМХ. За първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от нормалното. Има вероятност за превалявания по Великден, но не се очаква да има интензивни валежи навсякъде. Във вторник ще се затопли и ще бъде слънчево над цялата страна, температурите отново ще достигнат около 20 градуса. В сряда остава топло, температурите ще

В ареста остават 8 от задържаните за корупция данъчни

https://frognews.bg/kriminalno/aresta-ostavat-8-zadarjanite-koruptsiia-danachni.html

Спецсъдът остави в следствения арест 8 от 11-имата данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми.

В ареста остават 8 от задържаните за корупция данъчни

https://frognews.bg/novini/aresta-ostavat-8-zadarjanite-koruptsiia-danachni.html

Спецсъдът остави в следствения арест 8 от 11-имата данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми.

Отстранен е полицейският шеф от Кюстендил, убил човек в катастрофа

http://www.mediapool.bg/otstranen-e-politseiskiyat-shef-ot-kyustendil-ubil-chovek-v-katastrofa-news277473.html

Шефът на "Криминална полиция" в Кюстендил Захари Захариев, който предизвика катастрофа, в която загина друг шофьор, е отстранен от длъжност, съобщи в събота бТВ. За случая съобщиха преди ден близки на загиналия 45-годишен търговец Росен Любенов, които са притеснени, че той може да бъде потулен от разследващите. Сблъсъкът става на 13 март, малко след 6.00 часа сутринта, на привидно прав участък в края на с. Невестино, където ограничението е 50 км/ч. Ударът е челен. Вече са назначени експертизи, които да установят с каква скорост е карал Захариев. За момента той няма повдигнато обвинение. Разследването е поверено на Софийската окръжна прокуратура. "Това се прави с цел да няма каквото и да е съмнение в безпристрастност или в заинтересованост от страна на местните прокурори, доколкото единият от водачите е полицейски служител, с когото те работят ежедневно", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Черната равносметка от огнения апокалипсис в Сандански! 40 семейства с унищожени домове, софиянци загубиха жилището и колата си, хората се настаняват при роднини

http://www.struma.com/obshtestvo/chernata-ravnosmetka-ot-ogneniya-apokalipsis-v-sandanski-40-semeistva-s_132391/

Общината осигури хотел на семейство от София и квартира за санданчани с малки деца

40 семейства пострадаха в огнения ад снощи в Сандански, пожар на улица "Първи май" унищожи магазин и десетки апартаменти. Снощи с часове евакуираха семейства засегнати от огнената стихия.

Софиянци загубиха освен жилището си, но и колата си. Те бяха настанени в хотел, а общината осигури квартири за онези, които няма при кого да се настанят ,докато вървят ремонтите на апартаментите им. Пълен ужас, коментират хората в града днес, ако някои е дръзнал да запали магазина, то той...

Продължава

Москва отвърна на Лондон: Експулсираме над 50 британски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791020

Москва отвърна на Лондон: Експулсираме над 50 британски дипломатиМосква уведоми Лондон, че трябва да изтегли малко над 50 свои дипломати от Русия в отговор на изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, предават Ройтерс и БТА. Редица европейски държави и САЩ също експулсираха руски дипломати в знак на солидарност към Великобритания по случая "Скрипал". Очаквайте подробности!

Жп мъдрост: Вагоните са като жени. Няма стари жени, а лошо гледани жени

https://offnews.bg//obshtestvo/zhp-madrost-vagonite-sa-kato-zheni-niama-stari-zheni-a-losho-gledan-677820.html

При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността – около 90%, да е възникнал пожарът, който изгори два вагона от бързия влак София-Бургас снощи. Това заяви шефът на Специализираното звено за разследване на транспортни инциденти инж. Бойчо Скробански пред БГНЕС.

От тази апаратура се командва на целия вагон отоплението и осветлението.

Първо ще се отворят шкафовете отдолу, там е основното, главното захранване, където върви високото напрежение. Късото съединение е някъде в този район. Всеки един влак преди излизане е преглеждан, прави му се пълен преглед. Не е установено да е имало проблеми. Добре, че е станало в гарата, а не в движение, което е дало възможност и на пожарната да реагира бързо. Голям принос има и превозната бригада, която е извела пътниците веднага. Поздравявам ги, че са свършили работата много професионално. В гасенето има и включени пътници от влака, които са проявили гражданска позиция и са гасили с пожарогасителите, но течението е пренесло пожара назад и е изгорял и четвъртия вагон, каза Скробански.

Той подчерта, че температурата е била доста висока.

„Виждате рамите на вагоните в какво провиснало състояние са, което говори, че температурата наистина е била много висока. Няма стари жени, има лошо гледани жени – вагоните за мене не са стари, опира до поддръжка. Но това са неща, които трудно могат да се хванат в движение. С помощта на работата на спецзвеното в пожарна безопасност, която ще стартираме от понеделник, се надявам експертизата да се изготви бързо”, уточни Скробански.

Бойчо Скорбански

Той е категоричен, че целта на неговото разследване не е да има наказани и уволнени.

„Искам да установя техническата причина, която да ни даде възможност други такива подобни ситуации да не се получават. Ще се дадат препоръки на съответното предприятие – БДЖ „Пътнически превози” и по всяка вероятност вече на управителя си е негово право да си търси отговорностите, които са си в прерогатива за по-нататъшните му действия”, каза още Скробански.

Все още няма окончателна версия, на която да се спрем във връзка с горелия влак на гара Коньово, заяви от своя страна Ангел Даскалов, директор на „Пътнически превози” – Пловдив.

В момента органите продължават разследването и като приключи тогава ще излезем със становище за причината за инцидента, добави Даскалов.

Той е категоричен, че възрастта на вагоните не е причина за този инцидент. Всеки път преди да излязат в експлоатация, вагоните минават технически преглед.

„И на този преглед ако има нещо нередно, вагонът няма да бъде пуснат. Преди тръгването на този влак е извършен технически преглед. Компетентните органи ще уточнят причината за запалването, възможна е и външна намеса, примерно ако някой в тоалетната е пушил цигара. Това не може да се каже със сигурност, тъй като не е приключило следствието. Правят се огледи в момента с хора от министерството, които отговарят за такива по-тежки инциденти, „Вътрешна сигурност” също си прави разследване. За да се стигне до крайното решение ще минат още доста огледи”, отбеляза Даскалов.

Той добави, че оттук нататък следва да се закарат вагоните в депо, ще се направи още една експертиза, която изисква време. 

Илон Мъск ще продава ”лего тухли”?

http://www.cross.bg/musk-tesla-ilon-1571500.html

/КРОСС/ Илон Мъск смята да оползотвори изкопаната пръст от подземните тунели на своята Boring Company по доста нестандартен начин - превръщайки ги в "лего тухлички".Идеята е тези „лего конструктор за възрастни" да намери приложение при построяване на скулптури и малки сгради. Повече подробности около тази нова идея на Мъск засега не са известни. Но не за първи път той привлича вниманието с нестандартни хрумвания - така например, наскоро изстреля в космоса Tesla Roadstеr с ракетата-носител Falcon Heavy. Мъск направи и над милион от продажбата на огнехвъргачки. Илон Мъск е способен да привлича сериозни инвестиции за своите проекти, вкл. електромобилите Tesla, космическите ракети и високоскоростните тунели. Все още обаче тези начинания на Мъск не носят печалба, като най-тревожно е положението с Tesla - компанията работи на загуба и се нуждае от още много солидни инвестиции, за да влезе в желания ритъм на производство.  

Двама загинали мотористи и един ранен за 40 мин.

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-motoristi-27009195

Двама мотористи загинаха, а един е ранен и откаран в болница при три катастрофи в страната, станали тази сутрин само в рамките на 40 минути.

Костадинов иска присъда за Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=371715

Аз силно се надявам този път, вече на третия път делото срещу Веселин Марешки да продължи и в рамките на няколко месеца да приключи, и да има осъдителна присъда. А съответно лицето Марешки да понесе заслужено наказание и справедлива присъда за престъпленията, които е извършил.

Шварценегер след спешната сърдечна операция: Върнах се

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790991

Шварценегер след спешната сърдечна операция: Върнах сеАктьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер се събудил в добро настроение след сърдечната операция, предадоха световните информационни агенции. "Първите му думи бяха "Върнах се", така че е в добро настроение", написа говорителят му Даниъл Кечъл в Туитър. Това беше втората сърдечна операция на 70-годишния актьор.

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-nalozhi-novi-sanktsii-na-severna-koreya-news277472.html

По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу Северна Корея внесе в черния списък 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс. Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна в усилията ни да поддържаме максимален натиск над севернокорейския режим, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли в писмена декларация, цитирана от АП. Новият пакет от санкции е насочен против контрабандата по море, осъществявана от режима в Пхенян, с цел да получава петрол и да продава въглища, заобикаляйки предишните ограничения, наложени от Съвета за сигурност. Списъкът е част от искането на Вашингтон миналия месец за санкционирането на 33 кораба, 27 корабни компании и един тайвански бизнесмен. Китай отложи решението на 2 март, без да посочи причина, а 15-членният комитет работи с консенсус. Преди дни САЩ предложиха съкратен списък, който в петък беше одобрен единодушно, отбелязва Ройтерс. Одобреният списък включва 21 корабни компании, пет от тях базирани в Китай, 15 севернокорейски кораба, 12 кораба, които не са севернокорейски и един тайвански бизнесмен. 12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на глобална забрана за влизане в пристанища и трябва да бъдат отписани от регистрите, а 12-те севернокорейски подлежат на замразяване на авоарите, 13 от тях – на глобална забрана за влизане в пристанища. Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията. Авоарите на 21-та корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс. В списъка са две китайски компании – Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight , които са обвинени, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са базирани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 г. Освен това 12 севернокорейски фирми са обвинени, че са участвали в незаконни доставки на петрол и горива. Останалите санкционирани компании са базирани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа.

Трите 130-годишни секвои край Кюстендил са на осмо място в класацията "Европейско дърво на годината"

http://www.cross.bg/myasto-godinata-tzeliya-1571499.html

/КРОСС/ Трите 130-годишни секвои, които бяха българският кандидат за "Европейско дърво на годината", са на осмо място в класацията. Дърветата са в местността "Ючбунар" над кюстендилското село Богослов. Гласуването онлайн беше през целия февруари. Осмото място на секвоите- гиганти, засадени от пионера на лесовъдството в България инж. Йордан Митрев, се счита за безспорен успех. Секвоите са известни вече по целия континент, ежедневно се посещават от десетки туристи и приподолюбители.  

Фрогоко: Катаджии ”под прикритие” дебнат за нарушители

https://frognews.bg/novini/frogoko-katadjii-pod-prikritie-debnat-narushiteli.html

Софиянци заснеха и ни изпратиха снимка на столични катаджии с камера, които са се скрили на булевард зад кофа за буклук и дебнат за нарушители.

38-годишен моторист се блъсна челно в кола на пътя Асеновград-Бачково, в болница е

https://www.24chasa.bg/region/article/6790972

38-годишен моторист се блъсна челно в кола на пътя Асеновград-Бачково, в болница е38-годишен моторист е пострадал при катастрофа на пътя между Асеновград и село Бачково, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 9.50 часа мотоциклет "Сузуки" със старозагорска регистрация е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в лек автомобил с пловдивска регистрация. 38- годишният моторист е откаран в болница с травми.

ООН е притеснена, че ситуацията в Газа може бързо да се влоши

http://www.mediapool.bg/oon-e-pritesnena-che-situatsiyata-v-gaza-mozhe-barzo-da-se-vloshi-news277471.html

ООН се опасява, че ситуацията в Газа може да се влоши през следващите дни, каза Тайе-Брук Зерихун, помощник на генералния секретар по политическите въпроси, който информира Съвета за сигурност, предаде Ройтерс. Зерихун призова Израел да спазва отговорностите си съгласно международните човешки права и хуманитарното право и напомни, че сила с летален ефект би трябвало да се прилага само като последно средство и всеки фатален случай в резултат от прилагането на такава сила трява да се разследва адекватно от властите. Цивилни, особено деца, не бива да бъдат мишена, подчерта висшият служител на ООН. В декларация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се казва, че той е дълбоко загрижен и призовава за независимо и прозрачно разследване на смъртните случаи. Той също така настоява замесенитестрани да се въздържат от каквото и да било действие, което би могло да увеличи жертвите и особено от мерки, които биха застрашили живота на цивилни. Посланикът на Палестина Рияд Мансур съобщи, че 17 души, включително деца под 16 години, са убити от израелските сили за сигурност при сблъсъци по време на палестинската демонстрация вчера в ивицата Газа на границата с Израел и нарече действията на Израел "касапница" срещу палестинския народ. Той говори пред репортери преди началото на заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в Газа, поискано от Кувейт, предаде ДПА. Заседанието тряваше да е при закрити врата, но след като стана ясно, че 15-членният Съвет няма да успее да се споразумее за декларация по въпроса, Кувейт поиска то да бъде публично, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Американският дипломат Уолтър Милър заяви пред Съвета, че за съжаление Израел, близък съюзник на САЩ, не е могъл да вземе участие в консултациите заради Пасха. "Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот", каза той. "Призоваваме замесените страни да преприемат стъпки за намаляване на напрежението и понижаване на риска от нови сблъсъци. Злонамерени фактори, които използват протестите като прикритие за подстрекаване на насилие, застрашават живота на невинни хора", добави Милър.

Арестуваха шуменец, съблазнявал деца във Фейсбук

//dariknews.bg/regioni/shumen/arestuvaha-shumenec-syblazniaval-deca-vyv-fejsbuk-2088273

Бургаската районна прокуратура задържа за 72 часа 48-годишен мъж от Шумен, който е обвинен за това, че чрез социална мрежа, с цел извършване на съвкупление и блудствени действия, установил контакт с непълнолетно момиче от Бургас.

Моторист загина на пътя Русе-Бяла

http://www.cross.bg/motorist-putya-zagina-1571498.html

/КРОСС/ Инцидент беляза откриването на мотосезона в Русе днес. Моторист загина в катастрофа на пътя Бяла-Русе. Той застигнал тир, който пътувал към дунавския град, при неясни до момента причини, при изпреварването мотористът, се ударил в товарния автомобил. Мъжът е загинал на място. При инцидента има и двама ранени. Извършен оглед, движението в района се регулира от пътни полицаи. *Снимката е илюстративна

Русия ще може да замени експулсираните от САЩ дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790983


Русия ще може да замени експулсираните от САЩ дипломатиРусия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на територията на Великобритания, предаде вчера Франс прес, цитирана от БТА. Тази седмица САЩ обявиха ескпулсирането на 48

Търговските мита на САЩ залагат на карта бъдещето на СТО

https://www.investor.bg/notifikacii/495/a/tyrgovskite-mita-na-sasht-zalagat-na-karta-bydeshteto-na-sto-258376/

Според експерти увеличаващият се брой двустранни споразумения отразява и увеличава отслабващото влияние на организацията

Манолова: Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ събужда доброто в българина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790970

Манолова: Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ събужда доброто в българинаКампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ е изключително позитивна и събужда доброто в българина. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която присъства на празнична литургия по случай Лазаровден в столичния храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ и дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора,

Опашки на "Армията" за юбилейните фланелки на ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790975

Опашки на "Армията" за юбилейните фланелки на ЦСКАДълги опашки пред фен магазина на ЦСКА пред стадион "Българска армия" се извиват от сутринта в Борисовата градина. Само за два часа са продадени около 500 от юбилейните фланелки на "червените" по случай 70-годишнината на клуба. Пуснати са в продажба 1948 бройки от лимитираната серия на цена по 35 лева.

Ужас! Натурален сок изгори хранопровода на мъж

http://www.struma.com/lyubopitno/ujas-naturalen-sok-izgori-hranoprovoda-na-muj_132390/

23-годишният софиянец си купил напитката от столична бензиностанция

Млад мъж приет в "Пирогов" с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок. 23-годишно момче си купува натурален сок от столична бензиностанция.

В болницата му правят изследвания, които показват зачервяване на лигавицата на устната кухина, както и повърхностни промени на хранопровода и стомаха. Според пострадалия това са последствията от глътката сок. Дали това е така обаче, лекарите не могат да потвърдят. На този въпрос отговор търсят и от Българската агенция по...

Продължава

Откъс от "Свирепо настроение" на Йордан Радичков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/30/3153418_otkus_ot_svirepo_nastroenie_na_iordan_radichkov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Свирепо настроение" - поредната книга в поредицата със събрани съчинения на Йордан Радичков на издателство "Нике". Представянето ще бъде на 5 април от 18 ч. в столичната Театрална работилница "Сфумато" с участието на проф. Иван Добчев и Ованес Торосян.<br /><br />"Свирепо настроение" се появява през 1965 година, като още с излизането си предизвиква смут сред българската литературна критика,...

Православната църква отбелязва в събота Лазаровден

http://www.mediapool.bg/pravoslavnata-tsarkva-otbelyazva-v-sabota-lazarovden-news277470.html

Православната църква отбелязва в събота Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден. В календара на християнската църква празникът е свързан с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г. Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Първан Симеонов за Скрипал: България реагира като балансьор

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-parvan-simeonov-skripal-balansyor-27007918

Това е в стила на политиката, която България води - на балансьор. За отбелязване е куража на премиера Борисов. Този ход няма да доведе до разцепване в ГЕРБ.

1 е загинал, а 18 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790956

1 е загинал, а 18 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната Един човек е загинал, а 18 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 17 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 206 леки и пет тежки катастрофи, при които са пострадали 7

По повеля от Борисов: КЗК подхваща медийния пазар

http://clubz.bg/66116-po_povelq_ot_borisov_kzk_podhvashta_medijniq_pazar

Месец, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че се заема с регулациите в медиите, а искането му бе скрепено с решение на Министерския съвет, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва "секторен анализ на конкурентната среда на медийния пазар". Поводът е искане, изпратено до комисията, подписано от министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката - Емил Караниколов и на културата Боил Банов.

Това са тримата министри, които премиерът Бойко Борисов "произведе" в работна група на властта, която за пише промени в медийното законодателство. Идеята бе внесена от Борисов лично в Министерския съвет на 28 февруари. Министрите имаха 14 дни да поискат анализа от КЗК. Според източници на Клуб Z срокът е бил спазен и документът с адресат КЗК е бил подписан на 14 март. По министерското писмо КЗК се е самосезирала със свое решение от 29 март.

На премиера му хрумна да се занимае с медийните регулации, след като депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид внесоха в парламента промени в Закона за задължителното депозиране на печатни издания. Това се случи на 6 февруари. Депутатите от движението искат не само печатни и аудиовизуални медии, но и сайтове да декларират собственост пред Министерството на културата. Друга от внесените поправки в закона гласи, че медиите трябва да отчитат и паричните си постъпления, извън тези от дейността си и от реклама. В законопроекта на ДПС от деклариране са изключени банковите кредити, но от движението изразиха готовност да приемат различни предложения, ако проектът им стигне до второ четене в Народното събрание. Има и текстове, засягащи ангажименти на разпростанителските фирми, за да се отчита има ли изкривяване в конкуретнтата среда на този пазар.

Какво ще изследва КЗК?

Задачите, с които от КЗК ще се захванат по отношение на медийния пазар сега са следните:

Изследване на характеристиката, структурата на общия медиен пазар в страната (както и характеристиката и структурата на съответните подпазари в него), като за тази цел бъде анализирана дейността на всички видове медии (респективно на доставчиците на медийни услуги) участниците в сектора, включително: печатни медии – вестници, списания и други периодични издания, медиите, разпространявани, чрез електронни съобщителни мрежи, като обществените или търговски електронни медии лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги, както и онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Анализ на всички релевантни факти и обстоятелства, свързани с медийния пазар и установи съществуват ли данни или предпоставки за предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на общия медиен пазар и/или на негови подпазари в страната и ако да, какви са причините за това.

Установяване налице ли са бариери и ако да, от какъв характер са те, за навлизането на нови участници на общия медиен пазар и/или неговите подпазари в страната, каква е степента на пазарна концентрация в сектора и каква е динамиката на развитие в него.

Установяване на съществуващата и приложима нормативна уредба в страната спрямо медийния пазар, както и дали е налице саморегулация е сектора и от какъв характер е същата.

КЗК се ангажира да "направи съответните изводи и препоръки за състоянието на конкурентната среда в общия медиен пазар и неговите подпазари в страната".

В писмото на тримата министри не е посочен "времеви обхват на анализа". Освен това "не са конкретизирани действия на участници или съществуващи нормативни текстове, пораждащи загриженост или съмнение относно конкурентната среда в сектора", става ясно още от съобщението на КЗК за бъдещата им работа. 

Според запознати в искането от работната министерска група аргументите да се сезира КЗК били в 10 точки. Самият документ обаче не е публичен.  

От КЗК зоват "обществеността" за активно съдействие при предоставянето на информация за изследването заради високия общестен интерес по темата. Освен това комисията ще изисква "актуална информация от компетентните държавни органи, браншови организации и участници на съответните пазари". С оглед значимия обществен интерес, КЗК призовава обществеността за активно съдействие при предоставянето на информация и данни във връзка с настоящото производство. 

Ще има ли нови законови текстове за медиите?

В решението на Министерския съвет, в което бе възложено на работната група от министри да сезират КЗК за медийния пазар, се иска и да се подготвят законови промени в сектора. През това време проектът на Пеевски и колегите му "отлежава" в Народното събрание без движение. Ресорната комисия по култура и медии с председател Вежди Рашидов не е разгледала проекта от 6 февруари насам. И Народното събрание е пратило до КЗК искане за становище по законопроекта, което е регистрирано в антимонополния орган на 12 март, показа проверка на Клуб Z. По информация от комисията по култура становище по законопроекта е поискано и от СЕМ. 

Източници от ГЕРБ твърдят, че законови промени за медиите при тях още не се пишат и вероятно ще се изчакат констатациите на КЗК от започващия секторен анализ. Законопроектът на ДПС по всяка вероятност все така ще продължи да отлежава, докато и управляващите не подготвят свои поправки.

 
Анализ на медийната собственост и пазара КЗК направи и през 2014 г. Антимонополният орган не установи концентрация на собственост или изкривявания на разпространителския пазар. Тогава в интервю пред Оffnews.bg Дарин Станков, директор на дирекция "Антитръст и концентрации" в КЗК казва само, че на разпространителския пазар липсва достатъчна отчетност, а подадената към КЗК информация е била оскъдна. 

Ужас в силистренско село! Вързан за стълб и изгорял жив намериха..

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujas-v-silistrensko-selo-vurzan-za-stulb-i-izgoryal-jiv_132389/

В шок и ужас са изпаднали тази сутрин жителите на село Смилец. По-ранобудните от тях станали свидели на ужасна гледка. В центъра на селото те открили овъгленият труп на бивш техен съселянин, съобщава „Кворум Силистра“.

От полицията потвърждават, че тялото на 56-годишен мъж е било открито на една от улиците в силистренското село Смилец.

Според първоначалните данни от извършените оглед и аутопсия, смъртта му е настъпила вследствие на самозапалване. Няма данни за...

Продължава

236 участници от 16 училища рисуваха Великденски яйца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371749

Награждаването на лауреатите в общинския конкурс „Възкресение Христово” за великденски яйца, рисувана и колажирана картичка и украса ще се проведена днес от 11.00 часа в концертната зала на Младежкия дом, научи Moreto.net. Конкурсът се организира по традиция в навечерието на Великден от Общинския детски комплекс, със съдействието на община Варна.

Осъдиха Ахмед Муса на 1 година затвор

http://www.struma.com/sinya-lampa/osudiha-ahmed-musa-na-1-godina-zatvor_132388/

Пловдивският апелативен съд осъди на 1 година затвор пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед по делото за проповядване на антидемократична идеология.

Процесът срещу Ахмед Муса и 12-те имами започна през 2012 г. Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Първата инстанция -...

Продължава

Учени от Морското училище заснели преминаването на "Тянгун-1" над България

http://www.cross.bg/ychilishte-radeva-parcheta-1571497.html

/КРОСС/ Екип от учени във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров" във Варна, който наблюдава орбитата на китайската космическа станция, е успял да заснеме преминаването й над България в 8 часа тази сутрин - това съобщи пред БНР доц. Веселка Радева от катедра „Математика и физика" на Морското училище. Четири информационни космически агенции по света наблюдават движението на станцията, отломки от която се очаква да паднат на земята, допълни доц. Радева. „Най-точно предсказанието на САТ био информационна космическа агенция, която съобщава, че на 1 април в 6.23 универсално време или 9.23 Българско време плюс- минус 8 часа ще се случи този сблъсък. Когато навлезе съвсем на пътните части на атмосферата тогава ще се запали и ще изглежда на най- горните слоеве като комета и ще започна да се раздела на отделни парчета. Няма никаква опасност за хората за заградите защото с много голяма скорост за около минута, тя мина от Сърбия до черно море и могат да паднат парчета и затова не бива никой да прибира такива парчета, защото в тях се очаква да има Хидразин, това е едно токсично вещество, ако се намери такова парче или сте чули тътен или сте видели да пада нещо просто обадете на 112 за да може оторизирани хора в контейнери да приберат този материал иначе има огромен риск за вашето здраве.", каза доц. Веселка Радева от катедра „Математика и физика" на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна

/Видео/ Struma.com от мястото на жестока инквизиция! Тя умира след тридневно мъчение, ето потресаваща картина зад Зоопарка в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/video-struma-com-ot-myastoto-na-jestoka-inkviziciya-tya-umira-sled_132387/

Кравата, завързана от три дни на дърво зад зоопарка в Благоевград умира, животното бе завързано със сезал за шията и оставено до дърво, без хляб, без вода в очакване да умре..

Страшна мъка за животното е кравата умира, това съобщи репотрер на struma.com от мястото днес. Останахме ужасени от видяното. Сезирахме тел. 112 за вземане на спешни мерки. Очаквайте подробности около потресаващия акт на насилие върху животно.

Красимир Иванов

 

 

 

Между 2 и 8% от бременните у нас развиват прееклампсия

http://www.dnes.bg/health/2018/03/31/mejdu-2-i-8-ot-bremennite-u-nas-razvivat-preeklampsiia.372302

Интервю на Puls.bg с д-р Сергей Славов

Google промива мозъка ни

https://news.bg/inovations/google-promiva-mozaka-ni.html

Твърдението е на академици от Калифорния и Илинойс

Стефан Данаилов: Народната любов доказва, че съм имал един достоен живот

http://www.cross.bg/danailov-velikden-stefan-1571496.html

/КРОСС/ Искам да дам някои обяснения. Нашите срещи с почитателите на българския театър са в два варианта - без моето участие, аз участвам под формата на монолог. Невъзможно ми е да бъда навсякъде. Другият вариант на срещите са като представлението на 9 декември в Народния театър, каза Стефан Данаилов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Имам още много спомени, които не можах да разкажа в книгата. Великден е един от най-чудесните християнски празници. Майка ми почваше да меси празници за Великден 3 дни преди празника. Носих и връщах до фурната по 11 тави с козунаци. В дома ми са правени всички християнски ритуали, разказа Ламбо. Ежедневно си мисля за опрощението, възмездието е малко по-сложно. Днес е Лазаровден, дай Боже, нацията ни да се излекува. Плаша се от думата възмездие, но опрощение съм по-склонен да приема, каза още той. Днес в Бургас ще ми е много приятно. Тук съм изживял едни от най-щастливите моменти с живота си - получих първата си награда с Марги Хранова на песенен фестивал. В този град разбрах, че съм станал много популярен артист, каза още той. Народната любов я усещам, приятно е да знаеш, че хората те харесват. Много е хубаво, това не е било заветната ми мечта, но доказва, че съм имал един достоен живот. Не разбрах защо Васил е отказал наградата "Икар", той заслужава награда, и то още по-голяма. Може би грешката е, че бяха предложени двама души за една и съща. Аз се радвам на всички награди. Награди с връзки не съм получавал, допълни Данаилов

8-тонната китайска космическа станция ще падне на Земята след часове

https://petel.bg/8-tonnata-kitayska-kosmicheska-stantsiya-shhe-padne-na-Zemyata-sled-chasove__257898

След броени часове 8-тонната китайска космическа станция „Тянгун-1“ ще падне на Земята. Летящата лаборатория, която вече 2 години се рее ...

Пътници за ужаса в горящия влак: Слязохме бързо, защото...

https://petel.bg/Patnitsi-za-uzhasa-v-goryashhiya-vlak--Slyazohme-barzo--zashhoto---__257899

Малък пламък с много пушек – така започнало огненото бедствие в бързия влак София – Бургас на гара Коньово вчера вечерта. Два вагона от к...

Извънредно! Евакуираха 5-етажна кооперация в сърцето на стария Бургас заради пожар (Снимки)

https://petel.bg/Izvanredno--Evakuiraha-5-etazhna-kooperatsiya-v-sartseto-na-stariya-Burgas-zaradi-pozhar--Snimki-__257901

Снимки "Флагман" Възпламенила се е ел. инсталация, по чудо няма жертви 5-етажна сграда в сърцето на стария Бургас на ул. „Славянска“ 5 бе...

Варненският зоопарк с нова инициатива

https://petel.bg/Varnenskiyat-zoopark-s-nova-initsiativa__257902

Зоопаркът на Варна стартира нова инициатива. Целта е в рамките на няколко седмици да бъдат привлечени доброволци, които да помогнат в про...

Китай разработва радар, способен да засече комар от 1.5 км.

https://petel.bg/Kitay-razrabotva-radar--sposoben-da-zaseche-komar-ot-1-5-km-__257903

Снимка Булфото, архив Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите кома...

Пирин започна втората фаза от първенството със загуба и червен картон

http://www.struma.com/sport/pirin-zapochna-vtorata-faza-ot-purvenstvoto-sus-zaguba-i-cherven_132384/

Черно море прекъсна "черната" си серия от 11 мача без успех във Варна и 10 в първенството след победа над Пирин с 2:1. Домакините започнаха по-добре срещата и още във втората минута можеха да открият резултата. След центриране в наказателното поле на гостите Радослав Василев стреля към вратата с красива задна ножица, но вратарят Красимир Костов улови топката.

В 6-та минута Радослав Василев успя да отклони топката към Мартин Минчев в наказателното поле на Пирин, а младият...

Продължава

Спецсъдът остави в ареста 8 от задържаните за корупция данъчни

http://www.mediapool.bg/spetssadat-ostavi-v-aresta-8-ot-zadarzhanite-za-koruptsiya-danachni-news277469.html

Спецсъдът остави късно в петък в следствения арест 8 от 11-имата данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми. Последният заподозрян, на когото прокуратурата бе определила "домашен арест", остава с тази мярка за неотклонение. Като лидер на бандата разследващите сочат началник звено “Оперативен контрол”, който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му. Най-голямата сума, с която данъчните рекетирали търговците, за да не им пишат акт, е 10 000 лева, твърди обвинението. Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 г., а всичките й членове имат трайни престъпни наклонности. Адвокатите пък настояха, че няма достатъчно доказателства, нито конкретика кой по какъв начин е участвал в престъпна група. Защитата определи действията на прокуратурата и ГДБОП по случая като пиар акция. Ден по-рано разследващите обявиха на специална пресконференция в Съдебната палата, че престъпната група е издавала на заинтересовани лица информация от създадения през 2015 г. междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата. Във вторник бе съобщено, че в София, Рила и Ботевград е започнала акция по претърсвания и изземания в служебни помещения и жилища във връзка с разработка срещу организирана престъпна група в НАП. Четири дни преди това шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова заяви пред журналисти, че не й е известно данъчни служители да са замесени в схеми за данъчни престъпления.

Чудо! Момченце в родопско село изведнъж проговори перфектен английски

http://www.struma.com/lyubopitno/chudo-momchence-v-rodopsko-selo-izvednuj-progovori-perfekten-angliiski_132383/

Изумителната трансформация със Семи станала, когато бил на пет години и половина

Едно момченце от девинското село Грохотно изуми родителите си и местните хора, след като изведнъж проговори на английски език, без никой да го е учил.

“Един ден просто заговори на английски, каза ми: Аз съм номер едно, ти си номер две, аз съм по-умен от теб. И след това не спря да говори на английски. Първоначално изпаднах в шок и паника, че му има нещо”, казва баща му Айдън.

Малчуганът Семих Алиман е единствен син на Севинч и Айдън от Грохотно. Ходи на детска...

Продължава

Конфронтацията между ЕС и Русия превръща Балканите във фронтова зона, предвижда дипломат

https://frognews.bg/novini/kiuchukov-konfrontatsiiata-mejdu-rusiia-prevrashta-balkanite-vav-frontova-zona.html

„Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона“. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков.

Учени от БАН разработват универсална ваксина за грип

https://www.actualno.com/healthy/ucheni-ot-ban-razrabotvat-universalna-vaksina-za-grip-news_667368.html

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Тя може да предпазва от различните щамове. "Грипните вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава постоянно във времето. И това нещо може да бъде обект на имунния отговор. Ние атакуваме него", поясни доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН. "Това може да бъде революция. По света много конкурентни

Зверев ще търси четвърта победа срещу Иснър

https://offnews.bg//tenis/zverev-shte-tarsi-chetvarta-pobeda-sreshtu-isnar-677819.html

Германецът Александър Зверев се класира за финала на турнира по тенис от сериите Мастърс в Маями с награден фонд 7,97 милиона долара, след като отстрани испанеца Пабло Кареньо Буста със 7:6(4), 6:2 гейма.

"Не чувствах, че играя най-добрия си тенис в началото на мача. Тогава правех много грешки. Когато сетът отиде в тайбрек си помислих, че така или иначе губя и нищо не ми пречи да бъда по-агресивен.

Направих точно това, записах няколко уинъра и бях късметлия, че измъкнах първия сет. Във втория налучках ритъма си и играта стана доста по-лесна", каза Зверев.

Германецът ще срещне представителя на домакините от САЩ Джон Иснър. До този момент Зверев и Иснър са играли три пъти помежду си, като и в трите мача победата е била за германеца.

Дъщерята на президента Дарина влиза в театрална трупа след кастинг, режисьорът не подозира чие дете е

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790435

Дъщерята на президента Дарина влиза в театрална трупа след кастинг, режисьорът не подозира чие дете еС постановка, в която тя си партнира със сина на Александър Воронов, театърът на 35-о училище печели награди Любовта ми към театъра се яви ей така от нищото. От малка обичам да ходя на спектакли. Разбрах, че трупата в училище е франкофонска. Обичам френския и мисля, че го говоря добре. Оттам се започна всичко...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване