25-годишен моторист загина, блъснал се в тир на пътя Бяла-Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790952

25-годишен моторист загина, блъснал се в тир на пътя Бяла-Русе25-годишен моторист е загинал при катастрофа на пътя Бяла-Русе, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал към 9.45 часа. На пътя Бяла-Русе моторист е застигнал товарен автомобил, пътувал в същата посока – към Русе. На около 2 км след разклона за Две могили, в района на паркинга Мидата, по неизяснени засега причини, при изпреварване,

Българинът консумира уиски четири пъти месечно

http://www.moreto.net/novini.php?n=371761

Българинът консумира уиски четири пъти месечно, a средната консумация в ЕС на годишна база е 1,2 литра на човек. Това сочат данните от Евростат относно консумацията и търговията с уиски в ЕС през 2016 г. Мъжете и жените у нас консумират почти еднакво количество уиски - 14 на сто от общия внос на високоалкохолните спиртни напитки, което е феномен за България.

Папа Франциск: Много хора трябва да се засрамят, че са загубили чувството си за срам

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156017_papa_francisk_mnogo_hora_triabva_da_se_zasramiat_che/?ref=rss


Много хора по света днес би трябвало да се засрамят, задето са загубили чувството за срам. Мнозина трябва да се срамуват, защото нашите поколения оставят на младите хора свят, разпокъсан от противоречия и войни, разяден от егоизъм, в който младежите, децата, болните и възрастните са маргинализирани.<br /><br /> Това каза папа Франциск в проповедта си след традиционното шествие Via Crucis около римския Колизеум снощи, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус. За католическата църква този...

Повод за гордост! Гимназистки от Езиковата гимназия грабнаха сребърен медал от надпреварата „Орфеева дарба“

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be/

Две ученички на Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ завоюваха сребърен медал на националната надпревара „Орфеева дарба“ в столицата. Деветокласничката Надежда Ирибозова и десетокласничката Калина Колева се представиха на националния конкурс за първи път като дует и заслужено спечелиха овациите на жури и публика, и сребърен медал в своята категория.

Членове на журито бяха Мими Иванова и Хайгашот Агасян.
Двете талантливи момичета участват във вокално студио „Фа диез“ с ръководител Христина Палева.
„Орфеева дарба” ежегодно организира национален конкурс за деца и младежи от 4 до 20 годишна възраст.Право на участие в конкурса имат всички желаещи певци, свирачи,танцьори в направление “фолклор”, както и изпълнители на класически инструменти, популярна музика ,модерни и характерни танци.

Материалът Повод за гордост! Гимназистки от Езиковата гимназия грабнаха сребърен медал от надпреварата „Орфеева дарба“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Руски експерт очаква нови мерки срещу Русия - във финансово-икономическата сфера

https://frognews.bg/svqt/fjodor-lukianov-ochakvam-novi-merki-sreshtu-rusiia-vav-finansovo-ikonomicheskata-sfera.html

Нова Студена война, нов етап на старата, която всъщност не е приключила, Студен мир, на прага на Гореща война – това са част от определенията, които циркулират в информационното поле и с които анализатори и журналисти се опитват да опишат ескалацията на напрежението между САЩ и Великобритания от една страна и Русия от друга.

Руски експерт очаква нови мерки срещу Русия - във финансово-икономическата сфера

https://frognews.bg/novini/fjodor-lukianov-ochakvam-novi-merki-sreshtu-rusiia-vav-finansovo-ikonomicheskata-sfera.html

Нова Студена война, нов етап на старата, която всъщност не е приключила, Студен мир, на прага на Гореща война – това са част от определенията, които циркулират в информационното поле и с които анализатори и журналисти се опитват да опишат ескалацията на напрежението между САЩ и Великобритания от една страна и Русия от друга.

/Видео/ Потресаваща гледка зад Зоопарка в Благоевград! Инквизиция! Завързаха крава за дърво, сезал преряза шията #1117; в очакване да умре

http://www.struma.com/obshtestvo/video-potresavashta-gledka-zad-zooparka-v-blagoevgrad-inkviziciya-zavurzaha-krava_132382/

Благоевградчани ужасени от проявената жестокост. Кой обрече това животно на такива страдания?!

Потресаваща гледка в района на Зоопарка ужаси благоевградчани. От три дни завързано за дърво, със сезал за шията животно, стои без храна, без вода, сякаш оставено да умре. За инквизицията над кравата са сезирани институциите, съобщиха читатели на struma.com.

Така ли се грижат за животните в този Зоопарк. Защо като е болно, ако е болно, не го убият, а са го оставили да умре само, безжалостно и жестоко наказание, питат хората, разстроени от страданието на животното.

Къде е...

Продължава

Израелски разузнавателен дрон се разби в Ливан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790934

Израелски разузнавателен  дрон се разби в ЛиванИзраелски безпилотен разузнавателен самолет се разби в Южен Ливан между селата Бейт Яхун и Барачит, съобщи ливанската телевизия "Ал Манар", цитирана от Ройтерс и ТАСС. Този тв канал принадлежи на шиитското движение "Хизбула". Израелската армия потвърди новината в съобщение на армейската пресслужба, цитирано от БТА.

Румъния и Кипър не искат Косово на срещата между ЕС и Западните Балкани в София

http://www.cross.bg/rymuniya-kipur-kosovo-1571495.html

/КРОСС/ Румъния и Кипър ще се присъединят към Испания, отказвайки да участват на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София, защото не искат да седнат на една и съща маса с представителя на Косово, предава A1oN. Румъния, Кипър и Испания предупреждават, че няма да участват на среща, където Косово се третира като независима държава и където на страна ще бъде обещано европейско бъдеще, предава Фокус. В момента председателят на Европейския съвет Доналд Туск е в интензивни преговори с испанския премиер Мариано Рахой в опит да преодолее различията, но в момента се отварят два нови фронта.  

Ръст на БВП от 4.4% през тази година и 4.2 на сто през следващата, очакват анализаторите на УниКредит Булбанк

https://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2018/03/31/3156013_rust_na_bvp_ot_44_prez_tazi_godina_i_42_na_sto_prez/?ref=rss


Пикът на българската икономика все още предстои, като Брутния вътрешен продукт (БВП)за този година ще се увеличи с 4.4%, а през 2019 година с 4.2 на сто. Такава прогноза дава икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа,цитирани от БТА.<br /><br />През 2017 година растежът на БВП получи подкрепа от два основни двигателя - износ и частно потребление. През тази и следващата години, се очаква към тях да се...

Румъния и Кипър не искат Косово на срещата ЕС - Западните Балкани в София

https://www.actualno.com/balkani/rumynija-i-kipyr-ne-iskat-kosovo-na-sreshtata-es-zapadnite-balkani-v-sofija-news_667367.html

Румъния и Кипър ще се присъединят към Испания, отказвайки да участват на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София, защото не искат да седнат на една и съща маса с представителя на Косово, предава A1oN. Румъния, Кипър и Испания предупреждават, че няма да участват на среща, където Косово се третира като независима държава и където на страна ще бъде обещано европейско бъдеще. В момента председателят на Европейския съвет Доналд Туск е в интензивни преговори с испанския премие

Нана Гладуиш се върна на екран

https://offnews.bg//medii/nana-gladuish-se-varna-na-ekran-677818.html

Водещата на Съдебен спор Нана Гладуиш се завърна на екран на днешния Лазаровден.

Тя получи като подарък от гостенка в студиото сурово яйце и уверения, че празникът предшестващ Цветница, носи изцеление за болните.

Известната тв водеща слезе от екран миналото лято. Тогава тя обяви в ефира на предаването:

"Преди пет години се преборих с рака, но сега болестта се върна при мен."

Нана Гладуиш основа фондация "Една от 8", която работи по проекти в подкрепа на жените болни от рак на гърдата.

Тръмп замрази 200 млн. долара в помощ на Сирия

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-zamrazi-200-mln-dolara-v-pomosht-na-siriia-258568/

Администрацията му прави преоценка на по-широката роля на Запада в продължителния конфликт там

Румъния и Кипър не искат Косово на срещата между ЕС и Западните Балкани в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790936

Румъния и Кипър не искат Косово на срещата между ЕС и Западните Балкани в София
Румъния и Кипър ще се присъединят към Испания, отказвайки да участват на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София, защото не искат да седнат на една и съща маса с представителя на Косово, предава A1oN. Румъния, Кипър и Испания предупреждават, че няма да участват на среща, където Косово се третира като независима държава и

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6790928

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип (Видео)Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Тя може да предпазва от различните щамове, предава Нова телевизия. "Грипните вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава постоянно във времето. И това нещо може да бъде обект на имунния отговор.

Ким приветства „затоплянето“, но подготвял нов ядрен опит

http://clubz.bg/66114-kim_privetstva_%E2%80%9Ezatoplqneto%E2%80%9C_no_podgotvql_nov_qdren_opit

Пхенян подготвя пореден ядрен опит, съобщи днес японският външен министър Таро Коно, цитиран от агенция Киодо и от ТАСС. 

"Северна Корея с всички сили подготвя следващ ядрен опит и понастоящем изкарва грунт от подземния тунел, където бе извършен предишният опит", каза той.

Засега няма обяснение откъде министърът има тази информация. 

През септември миналата година КНДР извърши шестия си ядрен опит. Напоследък лидерът й Ким Чен Ун демонстрира готовност за нормализиране на отношенията с международната общност и за 27 април е насрочена негова среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Пхенян обяви също така готовност да започне диалог за нормализиране на отношенията и със САЩ, в хода на който може да обсъди денуклеаризацията (освобождаване от ядрени оръжия – б.р.) на Корейския полуостров. 

По-рано днес севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който бе на посещение в Пхенян, и му благодари за специалното отношение на МОК към спортистите от КНДР, участвали в зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея.

Ким е приветствал затоплянето в "замразените някога отношения между Севера и Юга" на Корейския полуостров и казал, че "това изцяло се дължи на усилията на МОК".

Според Франс прес Ким потвърдил пред Бах, че Северна Корея ще участва в предстоящата лятна олимпиада в Токио през 2020 г. и в зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. Шефът на МОК каза това пред журналисти на летището в Пекин, пристигайки от Пхенян днес.

Иранци влизат в ЕС през Сърбия

http://clubz.bg/66113-iranci_vlizat_v_es_prez_syrbiq

Допреди шест месеца семейство Ловими от Иран никога не беше чувало за Сърбия. Но ето че са в Белград, след като пристигнаха без визи през август м. г., в очакване да продължат към Германия, където планират да изградят един по-добър живот и бъдеще, пише Франс прес.

Четиричленото семейство идва от град Ахваз в провинция Хузестан в югозападната част на Иран, където по-голямата част от населението е от арабски произход. Те се оплакват, че като араби правата им в Иран са ограничени, децата им са принудени да учат фарси, а не арабски в училище и се третират като граждани "втора категория", със слаби надежди да си намерят работа. Така че, когато Белград и Техеран премахнаха реципрочно туристическите визи през миналия август, Ловими решиха да не изпускат шанса си и да пристигнат в Белград. И оттам се надяваха да продължат към ЕС и по-доброто бъдеще.

Но те не са единствените иранци, които са постъпили по този начин.

Според официалната статистика от август досега в Сърбия са пристигнали около 7000 иранци в Сърбия, първоначално като туристи, но повечето нямат никакво намерение да се завърнат в родината си. Шахла Ловими, 40-годишна домакиня, казва, че тя и нейното семейство първоначално са отишли ​​в Турция с намерението да продължат оттам до Германия през Италия.

"Никога не сме имали намерение да минем през Белград. Никога не сме чували за Белград. Отидохме в Турция и контрабандистът ни докара тук", разказва жената пред екипа на Франс прес.

Тя и съпругът ѝ - автомобилен механик, заедно с двете им деца, на възраст 11 и 17 години, плащат на трафиканта 22 000 евро. Два месеца живеят в различни белградски апартаменти и общежития и чакат той да ги вземе и отведе към ЕС с кола. Но когато той изчезва преди четири месеца, оставяйки ги сами, семейство Ломими се обръща за помощ към Инфо Парк, местна неправителствена организация, която помага на бежанците. Няма търсещи убежище в Сърбия.

Според Стефан Таталович от Инфо Парк, редица иранци използват споразумението за либерализиране на визовия режим, за да пристигнат в Европа и да останат там незаконно като мигранти. 

"Това често са хора, преследвани по политически причини, ЛГБТ-хора (лесбийки, гей, бисексуални или транссексуални) или такива, чиято религия не е ислям", казва Таталович пред Франс прес. Тяхното намерение не е да търсят убежище в Сърбия, а да продължат - често до Великобритания или други страни от ЕС. Сърбия твърди, че либерализирането на визовия режим ще спомогне за развитието на туризма между двете страни и ще привлече бизнес инвестиции в дългосрочен план.

Въпреки това сръбският министър на търговията Расим Ляич заяви, че двете страни са наясно и ще спрат възможните злоупотреби с безвизовата схема.

Но Таталович съобщи, че с директни полети между Техеран и Белград, които се възобновяват след 27 години, скоро в Сърбия всяка седмица ще пристигат 600 иранци. Две авиокомпании вече предлагат полети и една трета ще последва през април, като повечето от полетите вече са напълно резервирани до края на лятото.

Миграционните служби на Европа трябва да са наясно за този нов маршрут, предупреди Инфо Парк в скорошно изявление. И макар цифрите да не могат да се сравнят със стотиците хиляди бежанци, преминали през Сърбия през 2015-2016 г., длъжностните лица на ЕС все пак са загрижени.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви наскоро, че ЕС и Германия вече питат защо страната е премахнала визовия режим. Стотици хиляди мигранти, пътуващи в Западна и Северна Европа, минаха през Белград по т.нар. балкански маршрут, затворен през 2016 г. Няколко хиляди от тях останаха в Сърбия, но всеки ден десетки се опитват да продължат пътуването си.

Шахла Ловими казва, че семейството й ще се опита да достигне до ЕС дори пеша.

"Контрабандистът изчезна и нямаме пари, за да платим на друг. Може би ще опитаме късмета си с ходене", казва тя.

Семейството беше заловено от полицията, когато се опитаха да влязат в Хърватия по-рано този месец и бяха изпратени обратно в Сърбия. Но Ломими настоява, че ще пробват пак, тъй като връщането им в Иран не е опция за тях. "Няма друг начин, освен да преминем през Хърватия, защото всички други граници са затворени", казва иранката.

В БАН разработват универсална грипна ваксина

http://dnes.dir.bg/news/ban-grip-vaxina-27009045

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Тя може да предпазва от различните щамове.

Рецидивист от Пазарджишко разби ресторант във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371704

Сигнал за кражба от заведение за хранене, намиращо се на ул. «Девня» във Варна е постъпил вчера. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Неизвестно лице е разбило катинар и метална решетка, проникнало е в заведението и е извършило кражбата на два телевизора, електрическа скара, музикална уредба и машина за кафе.

Фандъкова ще открие днес втория залесителен сезон на Новата гора в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790926

Фандъкова ще открие днес втория залесителен сезон на Новата гора в София
Днес от 11:00 часа кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открие официално втория залесителен сезон от мащабната инициатива Новата гора на София, съобщиха от пресцентъра на Общината. Кампанията на Столична община за трансформация на пустеещ общински терен в гора стартира през есента на 2017 г.

Ким Чен-ун отчете заслугата на МОК за затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3156005_kim_chen-un_otchete_zaslugata_na_mok_za_zatoplianeto/?ref=rss


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, който беше на посещение в Пхенян. Той отчете заслугата на МОК при затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея.<br /><br />На зимните олимпийски игри в Пьонгчанг двете страни минаха под общия флаг на Корейския полуостров в церемонията по откриването, а освен това имаха и обединен отбор в турнира по хокей на лед при дамите.<br /><br />"Северна Корея...

Българите в Украйна изпращат Баба Марта с празненство

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarite-v-ukrajna-izprashtat-baba-marta-s-praznenstvo-news_667365.html

На 31 март 2018 г. от 13:00 часа по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“ ще се проведе акция „Довиждане, Баба Марта“. Пред Оперния театър българите ще окачат мартениците си на едно от дърветата там. Към акцията ще се присъединят ученици от Българския културно-просветен център „Аз буки Веди“, които ще разкажат за българската традиция как

Над 2000 кандидат-студенти на теста по математика в Техническия университет

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-2000-kandidat-studenti-na-testa-po-matematika-v-tehnicheskia-unive-677817.html

Кандидат-студентката Анна Сарандалиева от гр. Пазарджик изтегли Вариант №2 на днешния предварителен тест по математика за над 2000-те кандидат-студенти.

При изтеглянето на темата асистира и кандидат-студентката Василена Борисова от Враца.

Кандидатите избрали теста по математика имат шанса да бъдат приети в ТУ – София, филиалите в Пловдив и Сливен, още преди да са получили дипломите си от училище. Пликът с вариантите на теста беше отворен в присъствието на зам.-ректора по учебна дейност и акредитация проф. Любомир Димитров, декана на ФПМИ доц. Георги Венков и началника на Учебен отдел г-н Спасен Цветков.

Пред кандидатите бе отворен и вторият плик с Вариант №1.

Проф. Л. Димитров поздрави кандидатите с добрия избор и ги увери, „че са направили най-важния и правилен избор за своето бъдеще“ и това, че им предстоят, „най-хубавите години – студентските в ТУ!“

САЩ обмислят да събират от кандидатите за виза данни за активността им в социалните мрежи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/31/3156008_sasht_obmislia_da_subira_ot_kandidatite_za_viza_danni/?ref=rss


Федералните власти в САЩ предлагат за кандидатите за американска виза да започне да се събира информация за профилите и дейностите им в социалните мрежи, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Това може да стане като към документите за кандидатстване се добави още един формуляр, където кандидатите да изброят профилите си във всички мрежи, в които са регистрирани. В него от кандидатите ще се иска да посочат също и използваните през последните пет години от тях...

Благоевградският клуб по мотокрос Air Max Racing сключи сделката на годината

http://www.struma.com/sport/blagoevgradskiyat-klub-po-motokros-air-max-racing-sklyuchi-sdelkata-na_132381/

Клуб №1 в България по мотокрос за 2017 година Air Max Racing Благоевград започва новия състезателен сезон с нови мотори. Това стана възможна благодарение на сключения договор за сътрудничество между Air Max Racing и Yamaha Bulgaria. По този договор клубът получава още за първия старт от новия сезон по мотокрос на България два чисто нови мотоциклета YZ450F. С тях ще карат Мартин Тодоров в клас МX и Стефан Нейчев в клас MX1 още днес на състезанието в Поморие на мотополигон Порой.

Най-...

Продължава

Дайнов за Скрипал: Изборът, който направи България е гибелен

http://dnes.dir.bg/news/izbor-bulgaria-skripal-gibelen-27007645

Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент.

Наши учени разработват универсална ваксина за грип

http://www.cross.bg/neshto-imat-grip-1571494.html

/КРОСС/ Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Тя може да предпазва от различните щамове. "Грипните вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава постоянно във времето. И това нещо може да бъде обект на имунния отговор. Ние атакуваме него", поясни за "Събуди се" доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН. "Това може да бъде революция. По света много конкурентни групи работят по създаване на такъв тип ваксини и подходите им са различни", допълни той. Какво представлява ваксината и ще бъде ли тя достъпна скоро? Отговорите гледайте във видеот.  

Внимание! Опасна шахта до входната врата на ОУ "Кочо Мавродиев" в Петрич застрашава живота и здравето на децата

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-opasna-shahta-do-vhodnata-vrata-na-ou-kocho-mavrodiev_132380/

На опасна отворена шахта се натъкнахме на ул. "Св. св. Кирил и Методий" в Петрич. Шахтата е разположена на тротоарната площ в непосредствена близост до един от входовете на училище "Кочо Мавродиев". Железният капак на шахтата е отворен около 10см. и застрашава живота на хората.

През този тротоар ежедневно преминават много деца, отивайки на училище, а и майки с колички, които посещават детската площадка, намираща се пред училището.

Надяваме се, че от община...

Продължава

Инвестират над 41 млн. лева в 74 социални центъра за грижа за възрастни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790924

Инвестират над 41 млн. лева в 74 социални центъра за грижа за възрастни хораМинистерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще инвестира над 41 млн. лева в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната, съобщиха от ведомството. Финансирането се осигурява от Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по мярката "Подкрепа за деинституционализация на социалните

Българското правителство не работи под натиск, обяви Томислав Дончев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/31/3156011_bulgarskoto_pravitelstvo_ne_raboti_pod_natisk_obiavi/?ref=rss


Българското правителство не работи под натиск, каза днес по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, в отговор на въпрос дали от България е искано да заеме определена позиция по случая "Скрипал". "Имало е разговори. Не опити за натиск", уточни той.<br /><br />Томислав Дончев е на мнение, че България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. "България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и...

Костадинов иска присъда за Марешки

http://budnavarna.bg/32399-kostadinov-iska-prisada-za-mareshki/

Аз силно се надявам този път, вече на третия път делото срещу Веселин Марешки да продължи и в рамките на няколко месеца да приключи, и да има осъдителна присъда.

А съответно лицето Марешки да понесе заслужено наказание и справедлива присъда за престъпленията, които е извършил.

Това заяви председателят на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов.

Костадинов обясни, че вече за трети път започва делото срещу зам.-председателя на НС и лидер на партия Воля Веселин Марешки за изнудване, рекет и нанасяне на лека телесна повреда.

„Делото върви вече четвърта година, въпреки че би трябвало да е приключило отдавана, тъй като става дума за един изключително елементарен юридически, а и криминален казус. Но, разбира се България законодателството е показало, че, както и правораздаването, не се отнасят еднакво към всеки човек в страната ни, в зависимост от неговия социален, икономически, финансов и политически статус. Очевидно е, че в случая на Марешки българското правораздаване действа по различен начин, което е крайно унизително и недостойно”, посочи той.

Той изрази надежда, че този път вече делото да продължи в рамките на няколко месеца да приключи и да има осъдителна присъда.

„А съответно лицето Марешки да понесе заслужено наказание и справедлива присъда за престъпленията, които е извършил. В противен случай ще означава, че България не е държава, в която има правов ред, а е една територия, в която властва не силата на правото, а правото на силата”, каза Костадинов.

Според него е изключително знаково това, че в момента това дело, срещу зам.-председателя на НС върви докато България е председател на ЕС.

„Показателно е до каква степен организираната престъпност се е сляла с организираната държавност. И от тук насетне единствено и само в ръцете на българския съд е да докаже, че в крайна сметка в нашата страна има някаква останала, остатъчна държавност и също така и нормално правораздаване. В противен случай, ще се окаже, че не трябва да се разчита на съда, а трябва всеки един българин да вземе правото във свои собствени ръце, което според мен е абсолютно ненормално и не би трябвало така да стане. Разчитам на това, за да има справедлива присъда срещу Марешки”, заяви Костадин Костадинов

източник: БГНЕС

Материалът Костадинов иска присъда за Марешки е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вестникът на чешкия премиер наблегна на тъмна част от сделката за ЧЕЗ, за която парламентът ни още мълчи

https://www.actualno.com/business/vestnikyt-na-cheshkija-premier-nablegna-na-tymna-chast-ot-sdelkata-za-chez-za-kojato-parlamentyt-ni-oshte-mylchi-news_667364.html

Името на чешкия гражданин Никола Молчан, което се оказа ключова връзка в сделката за ЧЕЗ, вече грейна и във вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш – "Лидове новини". Това стана след като на два пъти Actualno.com зададе въпроси на участващите във Временната анкетна комисия за ЧЕЗ депутати относно Молчан, но досега, вече два пъти, отговорите са уклончиви. И председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП), и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ), и

Българите в Одеса изпращат „Баба Марта“

http://www.eurochicago.com/2018/03/odesa-3/

На 31 март 2018 г. от 13:00 часа, по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“ ще се проведе акция „Довиждане, Баба Марта“. Пред Оперния театър българите ще окачат мартениците си на едно от дърветата там. Към акцията ще се присъединят ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, които ще разкажат за българската традиция как се посреща и изпраща „Баба Марта“. Танцовите състави „Български сърца“, „Лудо Младо“ и „Благоев танц“ ще се включат с вдъхновяващи български танци.

Дъщерята на Владо Пенев: Може би баща ми ме спря да стана актриса (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790916

Дъщерята на Владо Пенев: Може би баща ми ме спря да стана актриса (Видео)"Не станах актриса, може би защото баща ми ме спря от това. Никога не съм проявявала чак такъв интерес към актьорската професия". Това разкри дъщерята на Владо Пенев в сутрешния блок на Нова телевизия.  "Яна Пенева определи един от най-обичаните български актьори като "страхотен баща". Пред Ива Софиянска-Божкова тя разказа откровено за себе си,

Агаси и Джокович се разделиха

https://offnews.bg//tenis/agasi-i-dzhokovich-se-razdeliha-677816.html

Професионалните пътища на бившия номер 1 в тениса Новак Джокович и американската легенда в този спорт Андре Агаси се разделиха. Агаси обяви пред ESPN, че вече не е част от треньорския щаб на сърбина, който е преследван от контузии.

Двамата работиха заедно по-малко от година, като в повечето време Ноле не вземаше участие в турнири заради травмата.

"Опитвах се да помагам на Новак с най-добри намерения, защото и аз съм изпадал в такава ситуация. Но имахме твърде много разногласия. Желая му всичко най-хубаво", казва Агаси, който влезе в щаба на Джокович преди "Ролан Гарос" м.г.

Сърбинът обаче продължава работата си с другия си треньор - Радек Щепанек.

При кандидатстване за US виза ще се взима предвид активността в социалните мрежи

https://www.actualno.com/america/pri-kandidatstvane-za-us-viza-shte-se-vzima-predvid-aktivnostta-v-socialnite-mreji-news_667363.html

САЩ обмислят да събират данни за активността в социалните мрежи на кандидатите за виза, предава Reuters. В планирано разширение на обема информация, събирана от кандидатите за американска виза, се планира и събиране на данни за активността и историята на кандидатите в социалните мрежи, съгласно информация от Държавния департамент. Предложението, ако бъде одобрено, ще изисква всички кандидати за имигрантски и неимигрантски визи да представят всички профили в социалните мрежи, които те са използ

"Извън пътя" гледаме днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371755

След 16 години пауза бащата на "Да обичаш на инат", "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита" се завръща на големия екран. Във Варна премиерната прожекция на новия филм на Николай Волев, "Извън пътя" ще е на 31 март от 19:00 ч.

7 италиански града, които непременно трябва да посетите

https://www.actualno.com/curious/7-italianski-grada-koito-nepremenno-trjabva-da-posetite-news_667253.html

Истината е, че никой никога няма да се оплаче от пътешествие до Рим или Флоренция. Но когато има кътчета от цялата страна, които не са напълно претъпкани с туристи, ще си струва да се отдалечим от известните италиански хоризонти. Така че, тук са някои от по-малко известните градове на Италия и малки селца, които вероятно не сте чували преди, но си заслужава да посетите. Чефалу Регион: Сицилия Плажната ваканция, за която сте мечтали? Планирайте я в този живописен пристанищен град в Сицилия. Г

Огромен пожар и евакуация в блок в Сандански (видео)

http://dnes.dir.bg/news/mvr-sandanski-pozhar-27009031

Пожар е избухнал малко след полунощ в жилищна сграда в град Сандански. Работи се по версията за умишен палеж

САЩ: Горди сме, че Македония се присъедини към действията срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790914

САЩ: Горди сме, че Македония се присъедини към действията срещу Русия
Държавният департамент на САЩ в изявление до македонското външно министерство посочи, че Вашингтон се гордее, че Македония се е присъединила към съвместното американско-европейско действие срещу Русия заради нейното безотговорно поведение, предава „Локално“. „Ясно доказахме, че сме солидарни с Великобритания и изпратихме ясно послание,

Мистерия! Юлия Скрипал влизала в социалната мрежа три дни след отравянето, когато би трябвало да е в кома

http://www.struma.com/lyubopitno/misteriya-yuliya-skripal-vlizala-v-socialnata-mreja-tri-dni-sled_132379/

Юлия Скрипал, която в началото на месец март бе отровена заедно с баща си с неизвестно химическо вещество и намираща се, по данни на Лондон, в тежко състояние в болница, е влизала в социалната мрежа "ВКонтакте" броени дни след инцидента. Според информацията, разпространена от британската страна, бившия офицер от ГРУ и дъщеря му са открити в безпомощно състояние на 4 март. За последно Юлия е влизала в профила си в 8:35 часа на 7 март.

Не е възможно да се каже със сигурност...

Продължава

Къде може да гледаме Антъни Джошуа - Джоузеф Паркър?

https://www.actualno.com/moresport/kyde-moje-da-gledame-antyni-djoshua-djouzef-parkyr-news_667361.html

В съботната вечер вниманието на всички спорни фенове ще бъде насочено към стадион „Принсипалити“ в Кардиф, където ще се проведе най-голямата боксова битка за 2018 година. В обединителен мача за световните титли в тежка категория на WBA, IBF и WBC един срещу друг се изправят Антъни Джошуа срещу Джоузеф Паркър – най-интересният сблъсък на профи-ринга от мега спектакъла Владимир Кличко срещу Ей Джей преди две години, завършил с нокаут за британския хе

Томислав Дончев: България е с Великобритания – и публично, и в частни разговори

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-bulgaria-e-s-velikobritaniya-i-publichno-i-v-chastni-razgovori-news277468.html

България и публично, и в частни разговори, е изразила солидарността си с позицията на Великобритания в дипломатическата криза с Русия, провокирана от отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред Нова телевизия, ден след като Министерският съвет реши да не гони от страната руски дипломати, каквато бе обединената реакция на западния свят. "България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", увери Дончев по повод критиките, че по този начин София демонстрира проруска позиция. По думите на вицепремиера от развоя на събитията зависи дали в бъдеще ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията й по случая, той отговори: "Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск". Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война. "Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа", отбеляза Дончев. "Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това", допълни вицепремиерът. "Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес", лаконичен беше Томислав Дончев.

Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ruskiiat-sait-utro-balgariia-vleze-chelnata-desetka-saiuznitsite-rusiia.html

”Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че страната му няма да гони руски дипломати. Правителството му очаква повече доказателства за инцидента. Така ”Вашингтон пост” отбелязва позицията на България за скандала Великобритания - Русия.

Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия

https://frognews.bg/novini/ruskiiat-sait-utro-balgariia-vleze-chelnata-desetka-saiuznitsite-rusiia.html

”Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че страната му няма да гони руски дипломати. Правителството му очаква повече доказателства за инцидента. Така ”Вашингтон пост” отбелязва позицията на България за скандала Великобритания - Русия.

Мартина, която спечели стипендия от половин милион, иска един ден да се върне в България

https://offnews.bg//obshtestvo/martina-koiato-specheli-stipendia-ot-polovin-milion-iska-edin-den-da-677815.html

Защо да не се върна в България? Така 18-годишна Мартина Гарабедян, която спечели 500 хил. лева стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи в САЩ, реагира на въпроса дали смята да се прибере в родината след обучението си.

„Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава огромни възможности на младите хора в стартиращи бизнеси и във вече утвърдени имена, така че защо да не се върна?“, каза тя в предаването „Тази събота“ по bTV.

Мартина спечели стипендия от фондация „Кроношпан“, която ще финансира четиригодишното ѝ обучение в „Бабсън колидж“.

Парите всъщност няма да дойдат при мен, а отиват изцяло в университета, като покриват таксата, общежитието, храната, обясни тя.

18-годишната Мартина Гарабедян се пребори с хиляди кандидати от Централна и Източна Европа и грабна пълната стипендия за четиригодишно обучение

Че печели разбрала преди една-две седмици, след като получила съобщение от университета. В началото не повярвала.

„Конкурсът беше на няколко етапа, всичко беше направено много интересно – така, че да ни завладее самите нас, учениците, да искаме да участваме с хъс“, разказа Мартина.

За самата програма научила, когато била в края на 11-и клас. Подала документи, които включвали есе, презентация за нея самата и извънкласните ѝ дейности.

Вторият кръг се състоял в Бургас под формата на уъркшоп с останалите българи, които стигнали този етап – около 10 души.

„Всичко беше чрез игри, не интервюта. Всички си прекарахме много хубаво, беше много интересен и забавен ден, тъй като всичко беше организирано така, че просто да ни е интересно да играем“, разказа Мартина.

До последния кръг стигнали 14 кандидати от Централна и Източна Европа. Седем от тях били българи.

„Това е гордост за цялата страна, според мен“, казва ученичката.

Този последен етап бил кандидатстване в самия университет – „независимо пускане на документи до него, където трябваше всички да направим по две есета, да представим извънкласните си дейности, какви ни е интересно, с какво се занимаваме. След това бяхме поканени на интервю с представители на университета. Разбира се, всичко се случваше на английски“.

Американската и българската образователни системи са много различни, но Мартина не смята, че може да се каже, че едната е по-добра от другата. Според нея българската система също дава много на учениците и студентите.

След 10 години тя се надява да продължи да се занимава със социално предприемачество, както и в икономическата сфера. Иска да продължи да се занимава със социални и хуманитарни проекти.

Нови правила ще засегнат производителите на мобилни телефони

http://econ.bg/Новини/Нови-правила-ще-засегнат-производителите-на-мобилни-телефони_l.a_i.759835_at.1.html

Предложенията за промени в Закона за личните данни ще бъдат представени за обществено обсъждане до дни. Очакванията са те да влязат в сила до края на...

Нови правила ще засегнат производителите на мобилни телефони

http://econ.bg/Новини/Очакванията-са-те-да-влязат-в-сила-до-края-на-май_l.a_i.759835_at.1.html

Предложенията за промени в Закона за личните данни ще бъдат представени за обществено обсъждане до дни. Очакванията са те да влязат в сила до края на...

Свидетел с нова версия за пожара в Сандански!

http://www.struma.com/obshtestvo/svidetel-s-nova-versiya-za-pojara-v-sandanski_132378/

Нова версия изплува за големия пожар в Сандански. Според нея огънят е тръгнал вътре от магазина на Кирил Божинов. Явил се свидетел, който твърди, че е видял как гори тавана на помещението и е информирал телефон 112. Това преобръща полицейското разследване около умишлен пожар, след като други свидетели твърдели, че видели пожарът да тръгва от вратата на помещението.

Все още не може да се каже нищо категорично, но и двете версии се проверяват. Преглеждат се камери наоколо, които да...

Продължава

Областният управител на Ямбол: Не е падала гранична ограда на нашата територия

https://www.24chasa.bg/region/article/6790911

Областният управител на Ямбол: Не е падала гранична ограда на нашата територияНа територията на Ямболска област няма съборена ограда по българо-турската граница, съобщи областният управител Димитър Иванов. Обилните и продължителни валежи на територията на областта, заради които бе въведен в действие планът за бедствия в частта "Наводнения" в община Елхово, са довели до свличането на земна маса край един от отводнителните

Арнолд Шварценегер се събуди от сърдечна операция и каза: "I'm back"

http://www.cross.bg/arnold-surdechna-subydi-1571493.html

/КРОСС/ Арнолд Шварценегер се намира в стабилно състояние след като се събуди и в момента се възстановява от спешната сърдечна операция, пише TMZ. Близките на Арнолд просто ни казаха следното: Процедурата беше "да се замени пулмонална клапа, която първоначално бе заменена от вродена сърдечна недостатъчност през 1997 г. Този клапан за замяна от 1997 г. никога не е трябвало да бъде постояван но е издържал до днес, затова трябваше да бъде сменен. Арнолд се възстановява от операцията и е в стабилно състояние. Първите му думи, след като се събуди бяха:  "I'm back"  - " Върнах се".    

Банките отчетоха 189 млн. лв. печалба за първите два месеца на годината

http://econ.bg/Новини/Банките-отчетоха-189-млн-лв-печалба-за-първите-два-месеца-на-годината_l.a_i.759833_at.1.html

През февруари 2018 г. балансовото число на банковата система нараства, като се наблюдава увеличение в кредитите и авансите, портфейлите с ценни...

Съветът за сигурност на ООН се страхува от ескалация на насилието в Ивицата Газа

https://www.actualno.com/asia/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-se-strahuva-ot-eskalacija-na-nasilieto-v-ivicata-gaza-news_667359.html

Съветът за сигурност на ООН се страхува от ескалация на насилието в Ивицата Газа. Това мнение е изразено след спешната среща в петък заради острите сблъсъци в Ивицата Газа по израело-палестинската граница, при които загинаха 16 души, предава AFP. Въпреки че на заседанието не беше съгласуване общо изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за „независимо и прозрачно разследване“ и потвърди „готовността“ на световната организация да съжив

Шокиращо видео! Вижте как се разцепва земята на един континент

https://petel.bg/SHokirashho-video--Vizhte-kak-se-raztsepva-zemyata-na-edin-kontinent__257895

 Африка може да се разцепи на две. За това се тревожат учените. Разломът в Кения показва активизиране на своята дейност, пише News.bg. Това м...

Нова трагедия! Един загинал и 18 ранени! Туристически автобус се преобърна в Бавария

https://petel.bg/Nova-tragediya---Edin-zaginal-i-18-raneni---Turisticheski-avtobus-se-preobarna-v-Bavariya__257896

Един човек е загинал, а 18 са ранени, след като туристически автобус се е преобърнал в Бавария, съобщава телевизионният канал Bayerischer Rundfunk, ц...

Влошава ли се времето в следващите часове

https://petel.bg/Vloshava-li-se-vremeto-v-sledvashhite-chasove-__257897

В следващите часове се очаква влошаване на времето, а на места ще духа бурен вятър. Очакваме той да се усили в следобедните часове в райони...

Трима младежи загинаха на пътя в Разградско

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-katastrofi-razgrad-27008910

Две момичета - на 19 и 20 години и един 22-годишен младеж загубиха живота си при две тежки катастрофи, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

В Босна се прехласнаха по "Лудогорец Арена", правят националния си стадион копие на "бижуто" на "орлите"

http://www.cross.bg/bulgariya-tzyalostnata-marki-1571492.html

/КРОСС/ В Босна и Херцеговина толкова се прехласнаха по "Лудогорец Арена" при посещението си в България заради контролата на отбора им с нашите "лъвове", че взеха решение да направят националния си стадион по подобие на този на "орлите". Това бе заявено на официална пресконференция от президента на Железничар - Сенад Мисимович. Вече дори е подписан договор с фирмата "Hellasod/Greentech". Според условията в него, цялостната подмяна на тревното покритие ще струва 1 096 149 марки (1 босненска марка е равна на 1 лев), а с допълнителните подобрения по съоръжението цялостната похарчена сума ще е 1 216 000 марки. Очаква се изпълнението на проекта да бъде възложено на смесен гръцко-български екип, като представителя на компанията - Янис Атанасиу подчерта добрия опит на "Hellasod/Greentech" в изграждането на стадиони в България, Сърбия, Албания и Македония.  

39-годишен моторист се блъсна в паркирала кола в Пловдив, загина на място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790898

39-годишен моторист се блъсна в паркирала кола в Пловдив, загина на място39-годишен моторист е загинал на място, след като се е блъснал в паркиран автомобил на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР, цитиран от Фокус. Сигналът за инцидента в района на Полиграфията в града. е подаден към 09.10 часа. На място има полицейски екип и линейка, районът е отцепен.

Кмет и депутат празнуваха със самодейците в Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/kmet-i-deputat-praznuvaha-sus-samodeicite-v-simitli_132377/

Самодейци от община Симитли празнуваха заедно „професионалния” си празник с месец закъснение. Поради лошите метеорологични условия мероприятието беше отложено от първи март за 30-ти. Над 120 самодейци, които развиват своята дейност в читалищата в Симитли, Крупник, Брежани, Полето, Черниче, Железница, Градево, Долно Осеново.

Читалищните работници от читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли поканиха общинарите на отрупана с вкусотии празнична маса. Хореографи...

Продължава

"Добруджа" приема "Спартак" - Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=371758

Спартак 1918" гостува днес в Добрич на местния "Добруджа" в среща от Трета лига, Североизточна група. За първи път в групата на варненци ще попадне нигериецът Инокент Нуокоро, който вече е картотекиран. Енгибар Енгибаров няма да може да разчита на Милен Бабаджанов, който е с грип.

Първа версия за пожара на гара Коньово: Късо съединение

http://nakratko.bg/category/58/156988/


Късо сьединение в ел.инсталация на един от вагоните е най-вероятната причина за пожара във влака София-Бургас. Това каза тази сутрин пред bTV представител на специализирано звено към Министерството на транспорта, който е на гара Коньово.

Бизнес активността в китайската промишленост с първи ръст от ноември насам

https://www.investor.bg/novini/130/a/biznes-aktivnostta-v-kitaiskata-promishlenost-s-pyrvi-ryst-ot-noemvri-nasam-258566/

Заводите са се възстановили от сезонния спад в началото на годината, а търсенето в износа се е отърсило от опасенията за търговска война

МВР показа брутални СНИМКИ и обяви как две млади момичета и момче са загинали зверски..

http://www.struma.com/sinya-lampa/mvr-pokaza-brutalni-snimki-i-obyavi-kak-dve-mladi-momicheta_132376/

 Момче и момиче загинаха при тежка катастрофа тази нощ в Разград. Пътно-транспортното произшествие стана около 00.45 часа на 31 март по улица „Хаджи Димитър“ до Дома за хора с деменции. Това съобщиха от ОДМВР-Разград.

Водачът на БМВ – Т.Ф. на 22 години от село Дянково, предприема изпреварване на „Опел Зафира“, без да се съобразява с насрещно движещия се „Опел Астра“. Лекият автомобил „БМВ“ се блъска едновременно с...

Продължава

Паро: Франция стана шампион на Евро 1984 с тактика на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/paro-frantcia-stana-shampion-na-evro-1984-s-taktika-na-tcska-677814.html

Издателството Hybrid books пусна една от главите на предстоящата да излезе автобиография на легендарния бивш футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов. Книгата предстои да излезе около юбилея на червения клуб, като ѝ ще е 16 лева. В предоставената от издателите глава Никодимов споделя преживяванията си около двете битки с Брайън Клъф и Нотингам Форест.

След като спечелихме титлата през 1980 г., дойде време за участието на ЦСКА в турнира на УЕФА за Купата на европейските шампиони. Каква беше изненадата, когато ми съобщиха жребия! Още в първия кръг трябваше да играем с носителя на трофея от предишните два сезона, шампиона "Нотингам Форест".

Този отбор вече беше станал първенец на Англия за пръв път в историята си през 1978 г. и още при дебютното си участие спечели КЕШ с победа 1:0 на финала срещу шведите от "Малмьо". След това завърши като вицешампион на английската Първа дивизия, след друг наш бъдещ съперник – големия "Ливърпул" на Боб Пейсли. Но като носители на купата "Форест" играха още веднъж в турнира. И отново победиха, сега с 1:0 срещу "Хамбургер". Този финал, който се игра на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, го бяхме гледали по телевизията само няколко месеца по-рано.

Мениджър на "Форест" беше един доста самонадеян, но и много силен футболен специалист – Брайън Клъф. В състава им играеха английски национали, като вратаря Питър Шилтън и Вив Андерсън. Имаха и неколцина шотландски здравеняци начело с капитана им Джон Макгавърн и Джон Робъртсън, който беше вкарал победния гол срещу "Хамбергер" на финала. Там беше и асът на силния тогава тим на Северна Ирландия Мартин О’Нийл. Изглеждаха наистина внушително.

Наясно бяхме, че подготовката за двата предстоящи двубоя с европейския шампион не се прави от днес за утре. Бях убеден, че младият ми отбор няма да се стъписа пред англичаните. Същото лято вече ходихме на турне в Испания, там играхме приятелски мачове срещу силни отбори и знаех, че момчетата вярват в себе си. Трябваше обаче да търсим всички начини да направим състава балансиран и готов за големи битки.

Един от тези начини беше разузнаването – нещо, на което още навремето, през 60-те години, нашият треньор в ЦСКА Стоян Орманджиев наблягаше изключително много. Затова бързо изпратихме в Англия Борис Станков да разучи всичко за играта на "Форест". Боби тогава изпълняваше функциите на днешните спортно-технически директори. Разполагахме и със записи на техни мачове, излъчвани по телевизията, в това число и финала от същата година с "Хамбургер". Отделно вече имахме и самочувствието, че можем да ги отстраним.

Битката ми с Брайън Клъф почна на загрявката за първия мач в София. Своенравният англичанин искаше да ни изгони от залата, където тренирахме. На "Васил Левски" за гостите от Нотингам имаше определена друга зала, оборудвана с всичко необходимо. Единствената разлика беше в настилките. Клъф обаче държеше да ги разменим. Повече от очевидно беше, че целта му е да ни попречи да си проведем подготовката. Направо побеснях! Казах на преводача да му нареди да изчезне веднага. Иначе аз ще го изгоня и ще станат неприятни сцени.

На разбора обясних на моите момчета, че не трябва да им позволяваме да нападат. Оставим ли им инициативата за игра, сме загубени. В онези години английският стил се състоеше предимно в центрирания и игра с глава, това си беше тяхна запазена марка. Само че в ЦСКА имахме най-малко трима футболисти, за които бях убеден, че ще се справят в борбата за високите топки. Това бяха Ангел Рангелов, Георги Димитров и Георги Илиев – Майкъла.

И така, дойде онзи следобед на 17 септември, в който щеше да се види кой колко струва. Всичко тръгна много добре за нас. Вкарахме ги в миша дупка с пресата, която наложихме. Още от първото полувреме се разбра, че ЦСКА е по-добрият отбор и заслужава победата.

В това време Брайън Клъф продължи с провокациите. Нарочно беше наредил да сложат тяхната резервна скамейка точно по средата на пистата на националния стадион, което беше абсолютно забранено. По правилник всеки щаб трябва да бъде седнал зад едната половина на терена, но Клъф и хората му се бяха настанили пред тунела. От нашата позиция не виждахме голяма част от игрището, тъй като англичаните ни пречеха. Още на полувремето казах на милиционерите да разкарат скамейката. Като видя това, Клъф полудя от яд. Извика преводача да ми предаде, че на реванша в Англия ще сложи нашата пейка в центъра на игрището и оттам ще водя мача.

Само че въпросът далеч не опираше до скамейките, а до това кой отбор какъв футбол играе. И когато Цветан Йончев заби гола за победата ни, вече бях сигурен, че европейският шампион ще падне на колене пред ЦСКА. Оставаше реваншът на "Сити Граунд", но аз знаех вътре в себе си, че просто няма как да загубим.

Само че в навечерието на този мач се яви нов проблем, и то в отбраната. Динко Димитров не можеше да играе заради контузия. За неговия пост разполагах с Ангел Рангелов, на когото можех да се доверя напълно. Но точно преди да отлетим за Англия, на Ангел почина баща му.

Вечерта преди полета отидох у тях. Звъннах на вратата, поднесох съболезнования. Казах му в колко часа излитаме и че той сам трябва да реши дали ще идва, или ще си остане в София. Ако беше отказал, никой нямаше да му се разсърди. Ангел беше наясно с тежката ситуация в защита. Стисна зъби и твърдо заяви, че тръгва с нас за Англия. След това се разделихме и го оставих с болката му.
Така в онази вечер на 1 октомври 1980 г. двата отбора се строихме на препълнения стадион "Сити Граунд". Преди началния сигнал се случи нещо, което няма да забравя никога. На терена излязоха децата на Вили Събев, директор на туристическата ни компания "Болкан Холидейз" в Лондон. Бяха облечени в пионерски униформи и връчиха на отбора ни голям букет цветя. Ангел Рангелов ги получи и каза, че ще ги занесе на гроба на баща си. Беше много трогателно, Ангел се разплака, изключителен момент

Именно Ангел Рангелов беше един от най-добрите на терена в този велик двубой, който спечелихме отново с 1:0. За съжаление, тогава телевизията ни така и не го излъчи. Цели 35 години по-късно се намери запис от мача, който гледах доста пъти. Направи ми впечатление с каква преса сме играли срещу англичаните! Преди реванша от техния лагер се чуваха закани, че ще ни бият с нашия маниер на игра от София. Но стана така, че ги принудихме още в началните минути да връщат топката към вратаря Шилтън, което едва ли се е харесало на тяхната публика.

Голът на Керимов беше бижуто на нашите усилия срещу европейския шампион. По фланговете имахме двама изключително бързи футболисти в лицето на Цоньо Василев и Иван Зафиров. На Зафето например се падна нелеката задача да играе против известния шотландец Робъртсън. Не му даде да мръдне нито в София, нито в Нотингам. В центъра имах чувството, че Пламен Марков и Никола Велков играят като танкове, без да преувеличавам. Не оставиха топка да мине покрай тях. Когато наскоро гледах записа от този мач, още не можех да повярвам с какво бързо темпо сме действали на "Сити Граунд".

Впрочем това беше признато и от английския печат. "Дейли Телеграф" написа, че "вместо да стоят отзад и да позволяват на съперника да атакува, футболистите на ЦСКА разиграваха топката по цялото игрище така гладко и ефективно, че повечето от борбата се водеше в половината на "Форест" Футболният наблюдател на "Гардиън" Дейвид Лейси допълва: "Ако вратарят Шилън не беше плонжирал да спре удара на Велков в 66-ата минута и по-късно не се беше гмурнал бързо под краката на Марков и Йончев, загубата на "Нотингам Форест" би била положително по-голяма". Би Би Си отбеляза, че "българите играха добър, техничен, интелигентен и красив футбол". Когато авторитетни футболни медии пишат така за ЦСКА, значи наистина сме се представили на ниво.

В интерес на истината, след загубата Брайън Клъф се държа като истински английски джентълмен. Дойде пръв да ни поздрави, стиснахме си ръцете. Призна, че неговите хора не са нанесли нито един удар към вратата ни. Точно тогава се сетих, че носим едно флагче от България. Помолих Димитър Пенев да му го подари, за да знае кой го е победил. Клъф го прие на драго сърце и това беше всичко за тази фантастична вечер за ЦСКА в Нотингам.

За различните двубои променяхме тактиката, като, естествено, се стараехме да изненадаме противника. В мачовете с "Нотингам Форест" играехме с дълбока преса по системата 3-4-1-2, изпробвана в срещи от първенството, което изненада и обърка противника.

През 1984 г. Франция стана Европейски шампион със същата система на игра, което се прие като новост в тактиката. У нас не бяха забелязали, че от 1980 г. в много мачове ЦСКА прилагаше тази "новост".

Дончев: Категорично солидарни сме с Великобритания

https://www.actualno.com/politics/donchev-kategorichno-solidarni-sme-s-velikobritanija-news_667358.html

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Лондон. "България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на ре

Днес е погребението на Стивън Хокинг

http://econ.bg/Новини/Днес-е-погребението-на-Стивън-Хокинг_l.a_i.759832_at.1.html

Днес ще бъде погребан световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг. Въпреки че приживе беше отявлен атеист, опелото му ще се проведе в една от...

Двама загинаха при тежка катастрофа в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790888

Двама загинаха при тежка катастрофа в РазградМомче и момиче загинаха при тежка катастрофа тази нощ в Разград. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Пътнотранспортното произшествие е станало около 00.45 часа тази нощ на улица „Хаджи Димитър“ до Дома за хора с деменции. Водачът на БМВ с инициали Т. Ф. на 22 години от село Дянково предприема изпреварване на „Опел Зафира“,

Претърсиха руски самолет на летището в Лондон : Русия това беше една груба провокация!

http://www.cross.bg/samoleta-moskva-britanskite-1571491.html

/КРОСС/ Обискът в самолета на Аерофлот, извършен вчера от гранични полицаи и митничари на лондонското летище Хийтроу, не е бил свързан с разследването за Сергей Скрипал. Това са заявили източници в британското правителство, цитирани от ТАСС. Източниците отбелязали, че обискът е бил обичайна проверка на самолета, пристигащ от "високорискова страна". По-рано от Аерофлот съобщиха, че британските власти са извършили щателен обиск на самолета, принуждавайки членовете на екипажа да го напуснат и изолирайки командира му в пилотската кабина. Според руската авиокомпания, подобни действия "абсолютно не съответстват на световната практика за провеждане на такива претърсвания". Самолетът А-321 , изпълняващ редовен полет Москва-Лондон- Москва, е излетял обратно за руската столица снощи с три часа закъснение. След завръщането командирът на авиолайнера Виталий Митрофанов каза по телевизия Россия-24, че шестима британските служители с куче се качили на борда и казали, че трябва да извършат претърсване на борда за предмети, забранени за пренасяне. Те извършили обиска без никакъв свидетел от екипажа, който е бил отстранен, и без да покажат никакъв протокол за резултата. Руското посолство във Великобритания поиска с нота от британското външно министерство разяснение за случая. "Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти

Претърсиха руски самолет на летището в Лондон - Русия това беше една груба провокация

http://www.cross.bg/samoleta-britanskite-moskva-1571491.html

/КРОСС/ Обискът в самолета на Аерофлот, извършен вчера от гранични полицаи и митничари на лондонското летище Хийтроу, не е бил свързан с разследването за Сергей Скрипал. Това са заявили източници в британското правителство, цитирани от ТАСС. Източниците отбелязали, че обискът е бил обичайна проверка на самолета, пристигащ от "високорискова страна". По-рано от Аерофлот съобщиха, че британските власти са извършили щателен обиск на самолета, принуждавайки членовете на екипажа да го напуснат и изолирайки командира му в пилотската кабина. Според руската авиокомпания, подобни действия "абсолютно не съответстват на световната практика за провеждане на такива претърсвания". Самолетът А-321 , изпълняващ редовен полет Москва-Лондон- Москва, е излетял обратно за руската столица снощи с три часа закъснение. След завръщането командирът на авиолайнера Виталий Митрофанов каза по телевизия Россия-24, че шестима британските служители с куче се качили на борда и казали, че трябва да извършат претърсване на борда за предмети, забранени за пренасяне. Те извършили обиска без никакъв свидетел от екипажа, който е бил отстранен, и без да покажат никакъв протокол за резултата. Руското посолство във Великобритания поиска с нота от британското външно министерство разяснение за случая. "Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти

Цеко Минев сложи край на ски състезанията в Банско

http://www.struma.com/sport/ceko-minev-sloji-krai-na-ski-sustezaniyata-v-bansko_132375/

Президентът на БФ Ски Цеко Минев награди призьорите от последното състезание за сезона в Банско. На Бъндеришка поляна се проведе гигантския слалом от Държавното първенство по ски алпийски дисциплини, с което алпийците сложиха край на сезона.

Сред призьорите бе и състезателят на клуб Юлен Калин Златков. Откритото държавно първенство на България, което е и от календара на ФИС, събра при мъжете 47 алпийци от 13 нации. При дамите стартираха 12 състезателки от 3 държави. Всички те се...

Продължава

Ограничените ресурси: колко уран ни остава

http://dnes.dir.bg/news/energia-zapasi-uran-27002343

Освен хидроенергията и слънчевата енергия, атомната е другата стабилна алтернатива на изгарянето на въглища и други фосилни горива.

Кобрата дава предимство на Джошуа срещу Паркър

https://offnews.bg//bojni/kobrata-dava-predimstvo-na-dzhoshua-sreshtu-parkar-677813.html

Българската звезда в тежката категория на професионалния бокс Кубрат Пулев сподели очакванията си за предстоящия тази вечер двубой между Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър в Кардиф. Според него в този мач е трудно да се говори за фаворит, но Джошуа има малко по-високи шансове.

“Превъзхожда Паркър в ръст, което зависи от това, дали ще го използва добре, може да му донесе позитиви. Домакин е, което не е никак маловажно и ще изиграе роля.

Освен това може би превъзхожда като подготовка и тактимеска постройка. Аз като цяло не смятам, че Джошуа е непобедим и не съм съгласен с това превъзнасяне от страна на някои хора и специалисти. Ще видим обаче какво ще се случи. Тук говорим за бокс в тежка категория. Няма най-силни.

Има моментен най-силен, защото днес може да е той, а утре да е друг. Зависи от подготовката и дадено състояние. Видяхте колко интересна стана тежката категория, след като Кличко загуби и се оттегли. Видяхте мача на Ортис и Уайлдър, който бе крайно интересен. Все повече такива мачове ще има, включително и с мое участие.

За да поднесе изненадата Паркър трябва да изиграе стратегически перфектен мач. Да наказва всяка грешка на Джошуа, да има точни попадения и да се възползва от слабостите му. А такива ще има. Ако успее да направи всичко това, може не просто да победи, а да запише брутална победа”, коментира Кобрата.

Относно неговия мач с Доминик Бризийл той не може да каже нищо конкретно, тъй като тепърва предстоят преговори. Желанието на българина е обаче мачът да е в Европа, а не в САЩ. Той обаче изключва София като вариант.

41 млн. лв. ще бъдат инвестирани в центрове за подкрепа на възрастни

https://offnews.bg//obshtestvo/41-mln-lv-shte-badat-investirani-v-tcentrove-za-podkrepa-na-vazrastn-677812.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната.

Финансирането се осигурява от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по мярката „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ в рамките на приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура”, която вече е отворена за кандидатстване.

Проектът предвижда изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването на общо 68 центъра за грижа за хора с увреждания и 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в 29 общини (Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол).

Общините са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, разработени от Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в Република България. Основна цел е да се осигури достъп до качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

С изпълнението на проектите, ще бъдат създадени по-качествени социални услуги. Предвидено е те да се изпълняват по интегриран начин чрез финансирането им по ОПРР 2014-2020 (за изграждане на инфраструктурата) и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (за предоставянето на новите социални услуги) с цел осигуряване на допълняемост, интегрираност и устойчивост на създадените социални услуги.

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 30.08.2018 г.

Пакетът документи за кандидатстване е публикуван на интернет-сайта на ОПРР 2014-2020, в меню: Актуални процедури и в ИСУН 2020, както и на сайта на МРРБ.

Стефан Данаилов: Народната любов доказва, че съм имал един достоен живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790882

Стефан Данаилов: Народната любов доказва, че съм имал един достоен животИскам да дам някои обяснения. Нашите срещи с почитателите на българския театър са в два варианта - без моето участие, аз участвам под формата на монолог. Невъзможно ми е да бъда навсякъде. Другият вариант на срещите са като представлението на 9 декември в Народния театър, каза Стефан Данаилов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

На прицел: Разработват радар, способен да засече комар от близо 1,5 км разстояние

//dariknews.bg/novini/tehnologii/na-pricel-razrabotvat-radar-sposoben-da-zaseche-komar-ot-blizo-15-km-razstoianie-2088269

Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите комари на повече от километър разстояние.

"Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързина

Наши учени разработват универсална ваксина срещу грип (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nashi-ucheni-razrabotvat-universalna-vaksina-sreshtu-grip-video-2088265

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Тя може да предпазва от различните щамове.

41 млн. лв. ще бъдат инвестирани в 74 социални центъра за възрастни хора

http://econ.bg/Новини/41-млн-лв-ще-бъдат-инвестирани-в-74-социални-центъра-за-възрастни-хора_l.a_i.759831_at.1.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на...

Замесиха Бойко Борисов във футболен скандал

https://offnews.bg//futbol/zamesiha-bojko-borisov-vav-futbolen-skandal-677811.html

Името на премиера Бойко Борисов беше замесено в грозен футболен скандал, последвал срещата от втората осмица между Славия и Витоша Бистрица, завършил 0:0.

Именно в отбора от Бистрица Борисов имаше картотека преди време. След срещата се стигна до размяна на заплахи и обиди между хора от ръководството на двата клуба, а президентът на Славия Венцеслав Стефанов се оплака, че е бил заплашван с Бойко Борисов.

Ден по-късно се оказа, че колоритният бос на "белите" погрешно е разбрал и никой от Витоша не е заплашвал с името на премиера.

"Извинявам се на Бойко Борисов, че намесих името му в скандала след вчерашния мач. Не съм разбрал правилно какво са ми казали хората от моя щаб. Аз разбрах, че е споменато името на премиера и затова реагирах по този начин. Сега установих, че е споменато друго име, а не това на Борисов. Затова още веднъж се извинявам на г-н Борисов, заяви Стефанов пред Sportal.bg.

"Призовавам компетентните органи да вземат отношение около скандала. В този случай си държа на думите, защото бях свидетел и видях с очите си какво се случва. Не може някакъв си бивш квартален полицай да раздава правосъдие. Да иска да нахлуе в съблекалнята на Славия, за да търси сметка на моите играчи.

Как е възможно Галев да заплашва човек от ВКС, че ще го изхвърли от делегатството и въобще от футбола. Защо бяха нужни подобни скандали и провокации? Никой не печели от това. Още повече, че мачът беше без значение. Нека компетентните органи да разобличат кой е подстрекател на този ненужен скандал", добави членът на Изпълкома на БФС.

Докъде стигна ремонтът на бул. "Приморски"? (видео от дрон)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371764

Интензивно се работи по ремонта на варненския бул. "Приморски", видя репортер на Moreto.net. От общинската администрация обещават той да завърши в срок, до края на месец април. Нашият читател Христо Тодоров, засне

Малала се върна (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66112-malala_se_vyrna_snimki

Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата като тийнейджърка, преди да бъде наградена, посети родния си град в северозападната долина Сват за първи път след нападението, предаде ДПА.

20-годишната Юсафзаи се върна в град Мингора при засилени мерки за сигурност в долината. Пътищата, водещи към родния й дом, бяха затворени.

Посещението й беше запазено в тайна както от семейството й, така и от властите, докато тя не стигна до града, поради опасения за сигурността. Тя е придружавана от държавната министърка на информацията Мариум Аурангзеб. Те пристигнаха в Сват тази сутрин с хеликоптер, съобщава телевизия "Гео".

"Много сме щастливи, че днес Малала е в Сват", заяви Музафар Хан, някогашен учител на Юсафзаи. Той добави, че не е сигурен дали тя ще посети предишното си училище.

"През всички тези години копнеех да се върна в страната си", заяви просълзената Юсафзаи в четвъртък в столицата Исламабад, пред премиера Шахид Хакан Абаси.

Той заяви, че е щастлив да посрещне "дъщерята на Пакистан", припомня ДПА. Юсафзаи живееше в Лондон, след като талибаните почти я убиха поради призивите й за образование на момичетата в родния й град в Северозападен Пакистан. Той беше управляван от екстремистите от 2007 г. до 2009 г., преди те да бъдат прогонени с военна офанзива. През 2014 г., на 17-годишна възраст, тя стана най-младата носителка на Нобелова награда.

"Липсваше ми всичко в Пакистан...от реките и планините, дори до мръсните улици и боклукът около дома ни, и приятелите ми и как някога разправяхме клюки...до това как се разправяхме със съседите си", заяви тя вчера в интервю пред Ройтерс.

Двама представители на силите за сигурност са заявили пред Ройтерс, че посещението в Сват вероятно ще продължи само един ден.

Малала Юсафзаи, често наричана само по малкото й име, е вероятно най-известната пакистанка в света, но в родината си тя е спорна фигура, която мнозина обичат, а други демонизират. Група частни училища в Пакистан обявиха вчерашния ден за Ден "Аз Не Съм Малала", поради идеологията й, която говорителят на групата описа като "антиислямска и антипакистанска".

Самата Юсафзаи не разбира определението.

"Не знам да съм казвала нищо, което да ме прави антипакистанска или антиислямска", заявява тя.

"Ислямът ме научи колко е важен мирът. Ислямът ме научи колко е важно образованието. Първата дума на исляма, или първата дума на Корана, е "Икра", което означава "чети".

На срещата си с премиера Абаси в четвъртък те обсъдиха ангажиментите на правителството в областта на образованието. 

Ученици посрещат Малала
Добре дошла, Малала
"Аз съм Малала" е сред най-продаваните книги в Пакистан
Училището на Малала в Мингора
9 октомври 2012 г. - пакистанско момиче е простреляно в главата, защото иска да учи

 

Леброн Джеймс излезе еднолично начело за поредни мачове с отбелязани поне десет точки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3156001_lebron_djeims_izleze_ednolichno_nachelo_za_poredni/?ref=rss


Два дни след като изравни един от най-старите рекорди на Майкъл Джордан Леброн Джеймс вече е еднолично начело в класацията за най-много последователни мачове с двуцифрен точков актив. Крилото на "Кливланд кавалиърс" записа своя 867-и мач с 10 или повече точки, доказвайки че прави много силен сезон.<br /><br />Джеймс реализира 27 точки при успеха със 107:102 над "Ню Орлийнс пеликанс". Той добави още 11 асистенции и овладя девет борби за 41 минути на паркета....

5-ма ранени при удар в дърво, водачът без книжка

http://www.cross.bg/postradali-durvo-sopot-1571490.html

/КРОСС/ Петима души са пострадали, след като лек автомобил "Форд" се е ударил в дърво на изхода на град Сопот в посока Карлово.Сигналът за тежката катастрофа е подаден минути преди 1 часа тази нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Зад волана на форда е бил 19-годишен младеж, който няма шофьорска книжка. Той е изгубил контрол върху автомобила, който е излязъл от пътното платно и се е ударил крайпътно дърво. Шофьорът и четиримата му спътници са пострадали, като най-тежко е състоянието на водача. Лекарите се борят за живота на младежа. Всички пострадали са от Сопот и са настанени в болница. Взета е кръвна проба на шофьора. Направен е оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство по случая. *Снимката е илюстративна  

МРРБ дава 41 млн. лв. за 74 социални центъра за възрастни в 29 общини

https://www.actualno.com/society/mrrb-dava-41-mln-lv-za-74-socialni-centyra-za-vyzrastni-v-29-obshtini-news_667355.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Финансирането се осигурява от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по мярката „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ в рамките на прио

Подробности от сесия на ОБС Благоевград, ето какво свършиха съветниците

http://www.struma.com/obshtestvo/podrobnosti-ot-sesiya-na-obs-blagoevgrad-eto-kakvo-svurshiha-suvetnicite_132374/

С 38 гласа „за“, 1 „против „ и 1 „въздържал се“ доцент Валентин Василев бе избран за новия обществен посредник на територията на община Благоевград.

Председателят на временната комисия по номинация и провеждане на процедура по избор на омбудсман - Гергана Янчева даде кратък отчет за работата на комисията и проведената процедура по подбор и изслушване. Заключението на комисията е, че единствения кандидат, а именно доц. Василев, притежава...

Продължава

Строят центрове за възрастни хора за 41 млн.

http://dnes.dir.bg/news/mrrb-tzentrove-27008909

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за възрастни хора в страната.

Измамена баба хвърли на боклука 1 500 долара и злато

http://www.cross.bg/dolara-vratza-zhena-1571489.html

/КРОСС/ Представящ се за ченге телефонен измамник заблуди възрастна жена от Враца да изхвърли 1500 долара и златни накити. В петък вечерта в районното управление на Враца бил получен сигнал от 76-годишна врачанка, която съобщила, че е била измамена по-рано същия ден от ало-мошеници. Жената разказала, че на домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за криминалист. По време на разговора мъжът я въвел в заблуждението, че е необходимо да участва в залавянето на група телефонни измамници. За целта жената трябвало да изтегли по дадените й указания всичките си налични пари от банковата си сметка. Измамникът дори инструктирал бабата да остави 100 долара на сметката, за да не бъде закрита. Потърпевшата е изтеглила сумата от 1500 щатски долара, след което ги е оставила заедно с 1 златен наполеон от 14 грама 24-каратово злато в контейнер за смет. Възрастната жена осъзнала, че е била измамена, след като не получила повече обаждания. Сигнализирала за случая в полицията, където съставили досъдебно прои зводство по случая.  

Британските власти: Обискът на руския самолет не е свързан със случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790872

Британските власти: Обискът на руския самолет не е свързан със случая "Скрипал"Обискът в самолета на Аерофлот, извършен вчера от служители на граничната полиция и митницата на лондонското летище Хийтроу, не е бил свързан с разследването на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, са заявили източници в британското правителство, цитирани от вестник "Дейли телеграф" и ТАСС.

Африка се разцепва на две (видео)

http://budnavarna.bg/32396-afrika-se-raztsepva-na-dve-video/

Африка може да се разцепи на две. За това се тревожат учените. Разломът в Кения показва активизиране на своята дейност.

Това може да доведе до разцепване на Африка на две. Малка утеха е, че това може да стане факт след няколко милион години.

Голяма пукнатина, простираща се на няколко мили, наскоро се появи в югозападна Кения.

Разломът, който продължава да расте, причинява пропадане на част от магистрала Найроби-Нарок и е придружен от сеизмична дейност в района.

Източно – африканския разлом се простира на 3,000 км от Аденския залив на север до Зимбабве на юг, като разделя африканската плоча на две неравномерни части: сомалийската и нубийската плоча.

Той минава през Етиопия, Кения и Танзания. Тази активна зона на разцепване в момента се разширява с няколко милиметра годишно.

Това означава, че след около 10 милиона години ще се появи нов океан, който ще откъсне Източна Африка.

Африканският континент ще стане по-малък и ще има голям остров в Индийския океан, съставен от части от Етиопия и Сомалия, включително от Африканския рог.

Материалът Африка се разцепва на две (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

9 обикновени неща, които изцеждат нашата младост и красота

http://www.struma.com/lyubopitno/9-obiknoveni-neshta-koito-izcejdat-nashata-mladost-i-krasota_132373/

Ние казваме "Моят дом е моята крепост" и дори не можем да си представим, че този дом може да съдържа обекти, които ни разболяват. Но колкото по-бързо откриете и неутрализирате тези елементи, толкова по-добри са шансовете ви, че ще можете да се наслаждавате на младото тяло и гладка кожа за дълго време.

Предлагаме ви списък с основните домакински предмети, които може би не знаете, че са вредни за вашата младост.

9. Централно отопление и климатици

Колкото...

Продължава

Тръмп замрази над 200 млн. долара, предназначени за възстановяването на Сирия

http://econ.bg/Новини/Тръмп-замрази-над-200-млн-долара-предназначени-за-възстановяването-на-Сирия-_l.a_i.759830_at.1.html

Белия дом е инструктирал Държавния департамент да замрази повече от 200 млн. долара, предназначени за „възстановителните дейности“ в Сирия и...

One Day Design Challenge с първо издание в България

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6790142

One Day Design Challenge с първо издание в БългарияСофия ще бъде домакин на първото издание на Roca One Day Design Challenge в България на 21 април. Събитието ще се състои в „Експо Баня София“ на бул. „Мария Луиза“ 16 в София. Това е най-голямата корпоративна изложбена зала на Roca на Балканите. Наградният фонд за конкурса в България е 4200 лв. Победителите ще имат възможност да участват и в

Юлиан Вергов стяга мотора за новия сезон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6789315

Юлиан Вергов стяга мотора за новия сезонХиляди мотористи се очаква в събота да се включат с призива „Не на агресията на пътя” в най-голямото групово каране на мотори в България. Организатори на инициативата са Sofia MC’s и Sofia Riders. От 8.30 ч. рокерите се събират на площада пред храм-паметника „Св.Александър Невски” в София. В 10 ч. започва официалната церемония за откриването на

Измамена баба хвърли на боклука 1 500 долара и злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790879

Измамена баба хвърли на боклука 1 500 долара и златоПредставящ се за ченге телефонен измамник заблуди възрастна жена от Враца да изхвърли 1500 долара и златни накити. В петък вечерта в районното управление на Враца бил получен сигнал от 76-годишна врачанка, която съобщила, че е била измамена по-рано същия ден от ало-мошеници. Жената разказала, че на домашния й телефон се обадил мъж,

Брижит Макрон пусна жалба, пращали фалшиви мейли от нейно име

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790869

Брижит Макрон пусна жалба, пращали фалшиви мейли от нейно имеБрижит Макрон - съпругата на френския президент Еманюел Макрон, е подала жалба до прокуратурата заради фалшиви имейли от нейно име, с които се искали услуги, предаде радио Ер Те Ел, цитирано от ДПА и БТА. Имейлите били изпращани до луксозни хотели и ресторанти от адрес, подобен на този на президентството,

В ареста остават 8 от арестуваните 12 служители на НАП

http://www.cross.bg/slyzhiteli-prestupna-grypa-1571487.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд остави в ареста 8 от 11-те данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи.Останалите обвиняеми бяха освободени под парична гаранция. Магистратите решиха да запазят мярката "домашен арест" на 12-ия задържан, предаде БНТ. По време на заседанието Прокуратурата поиска най-тежката мярка за обвиняеми с мотива, че те могат да извършат друго престъпление, както и да въздействат върху свидетели по делото. Обвинението обаче не коментира защо иска задържане под домашен арест за 12-ия обвиняем. От своя страна защитниците на данъчните служители заявиха, че няма достатъчно доказателства, нито пък конкретика кой по какъв начин е участвал в организираната престъпна група. Последваха и обвинения към прократурата в ПР-акция. "Считам, че имаме достатъчно доказателства по това производство. Както добре знаете, преди два дена беше проведена специализирана акция на специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП. Беше констатирана и неутрализирана престъпна група", каза прокурорът по делото Димитър Петров. "Най-смущаващото е, че се твърди, че това е организирана престъпна група, при положение, че няма нито едно убедително доказателство. В частност говоря за моите доверители, които да ги свърже с хора, които са нагоре в йерархията", каза адвокат Димитър Марковски. Последваха и обвинения към прокуратурата в ПР-акция

Ревнив младеж смаза с камък главата на приятелката си, била говорила с друг ..

http://www.struma.com/lyubopitno/revniv-mladej-smaza-s-kamuk-glavata-na-priyatelkata-si-bila_132372/

 Жител на Дагестан от ревност преби до смърт своята приятелка. Това съобщава телеграм канала "Маш". По данни на канала, мъжът се издразнил на това, че видял как момичето говори с друг младеж. Двамата се скарали заради това, но после се сдобрили и, за да поставят точка в скандала, тръгнали с такси към приятеля на момичето.

Пътувайки, мъжът отново изпаднал в ярост и започнал да бие момичето. Ескалацията на напрежението оказала влияние и върху таксиметровия шофьор,...

Продължава

Райони на Варна без вода днес (допълнена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371765

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - абонатите между бул. "Княз Борис Първи " и улиците "Цар Калоян", "Хан Крум" и "Преспа" до около 18.

Зрелищно меле край Сопот! Има много ранени!

http://www.struma.com/sinya-lampa/zrelishtno-mele-krai-sopot-ima-mnogo-raneni_132371/

Три линейки натовариха пострадали при катастрофа край Сопот. Инцидентът стана в края на града, на изхода за Карлово. Малко след полунощ лек автомобил Форд тръгва да изпреварва Мерцедес, маневрата става на забранено за изпреварване място, колата буквално прелита над канавка и се натриса в дърво.

Във возилото е имало водач и четирима пътници. Не се знае какво точно е състоянието им. По непотвърдена информация шофьорът е много тежко пострадал, давал е признаци на живот, но не се...

Продължава

„Тича“ видя домакинска победа на Черно море от 8 месеца насам (видео)

http://budnavarna.bg/32393-ticha-vidya-domakinska-pobeda-na-cherno-more-ot-8-mesetsa-nasam-video/

Черно море победи Пирин с 3:1 в първи мач от Група А на втората осмица в първенството. Двубоят се игра на стадион „Тича“ във Варна. Мартин Минчев (6) и изигралият мач №400 в елита Георги Илиев (45+1) се разписаха за домакините, а Преслав Йорданов (10) бе точен за „орлетата“.

Така варненци най-после сложиха край на ужасната си серия без домакинска победа в първенството, която датираше от края на юли досега. Възпитаниците на Илиан Илиев имат вече 30 точки и запазиха второто си място в групата, докато Пирин остана трети с 26 точки.

Черно море откри резултата почти „от съблекалнята“. Още в 6-ата минута Фенуш пусна отличен пас на Минчев, който с удар с десния крак насочи топката в горния ляв ъгъл на вратаря Костов за 1:0.

Само 4 минути след това обаче Пирин се върна в мача. Хендерсън центрира от фаул към Сандев, който продължи пътя на топката към Преслав Йорданов и таранът от непосредствена близост вкара за 1:1.

В добавеното време на първата част Черно море отново поведе в резултата. Атаката тръгна от Фенуш по левия фланг. Последва пас по земя към Георги Илиев, който овладя технично и с удар от дъгата направи безпомощен вратаря за 2:1.

След почивката не се стигна до нов гол, а в добавеното време на мача Румен Сандев от Пирин се изнерви и получи директен червен картон за груб фаул срещу Мартин Костадинов от домакините.

Черно море – Пирин 2:1

Голмайстори: 1:0 Мартин Минчев (6), 1:1 Преслав Йорданов (10), 2:1 Георги Илиев (45+1)

Черно море: Благой Макенджиев, Юго Кононго, Илиас Хасани, Даниел Димов, Стефан Станчев, Мартин Минчев (75- Мартин Костадинов), Петър Витанов, Георги Илиев, Мехди Фенуш (89- Мирослав Енчев), Радослав Василев, Дани Кики (59- Георги Божилов).

Пирин: Красимир Костов, Юлиан Попев, Румен Сандев, Александър Башлиев (46- Манол Чапов), Тодор Траянов, Тодор Паланков (75- Боджадж), Конър Хендерсън, Костадин Ничев, Анти Рениа, Радослав Кирилов, Преслав Йорданов.

Материалът „Тича“ видя домакинска победа на Черно море от 8 месеца насам (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Версия за пожара във влака в Коньово: Късо съединение

https://frognews.bg/novini/versiia-pojara-vav-vlaka-konjovo-kaso-saedinenie.html

Късо съединение в електрическата инсталация на един от вагоните е най-вероятната причина за пожара във влака София-Бургас. Това каза тази сутрин пред Би Ти Ви представител на специализирано звено към Министерството на транспорта, който е на гара Коньово.

Нова Зеландия може да стане република

https://www.actualno.com/asia/nova-zelandija-moje-da-stane-republika-news_667353.html

Нова Зеландия може да стане република в обозримо бъдеще според премиера на страната Джасинда Ардърн, пише британския вестник The Guardian. Тя споделя това в интервю за вестника преди срещата на лидерите от Общността на нациите(бившата Британска общност), като обаче отбелязва, че членовете на кралското семейство се радват на много топло отношение, когато гостуват в тихоокеанската страна, предаде Фокус. Макар и да не си спомня кога за последно някой гласоподавател й е задавал въпроса кога Нова З

Премислено от Дончев: Проруско лоби в правителството е държавна измяна

https://offnews.bg//politika/premisleno-ot-donchev-prorusko-lobi-v-pravitelstvoto-e-darzhavna-izmi-677807.html

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви за вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия по повод скандала около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Лондон.

Вчера заместникът на Бойко Борисов в кабинета се забърка в скандал заради негово интервю за агенция Ройтерс. В него той е цитиран да казва, че в правителството има силно проруско лоби като обяснение на меката позиция на страната ни по случая Скрипал, а по-късно правителствената информационна служба пусна опровержение, че Дончев не е изричал такива думи.

"Е, как ще има проруско лоби в правителството. В управлението може да има само пробългарски политици. Първата и последната задача на правителството е да мисли за България и българския народ. Не може в едно правителство да има лоби на друга държава - това е държавна измяна. България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка.

На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията й по случая, той отговори:

"Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск".

Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

"Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа", смята Дончев.

"Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това", допълни вицепремиерът.

Според него използването на бойно отровно вещество срещу Скрипало е абсолютно недопустимо.

"Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес", коментира той.

Личният лекар на Ванга разкри последните #1117; пророчества за пръв път

http://www.struma.com/obshtestvo/lichniyat-lekar-na-vanga-razkri-poslednite-1117-prorochestva-za-pruv_132370/

Победата на изборите от Путин са били предсказани от пророчицата

Какво се е случвало с Ванга в последните дни от живота й? Какви пророчества е продиктувала преди смъртта си? Как е виждала бъдещето на Русия най-великата ясновидка на света? Личният лекар на Ванга, който става и неин последен свидетел, за първи път обнародва това, което завещава великата пророчица, съобщава НТВ.

Резултатите от президентските избори, по всичко личи, отправиха в нокаут заверата със Скрипал. Първи се съвзеха английските журналисти. Едва излезли от ступора, те потънаха в...

Продължава

Златан: Аз съм като Бенджамин Бътън

https://petel.bg/Zlatan--Az-sam-kato-Bendzhamin-Batan__257890

Новото попълнение на "ЛА Галакси" - Златан Ибрахимович, не е заменил европейската сцена с тази отвъд Океана за пари, а защото се чувства гла...

Младо момче и момиче загинаха при тежка катастрофа в Разград

https://petel.bg/Mlado-momche-i-momiche--zaginaha-pri-tezhka--katastrofa-v-Razgrad-__257891

Момче и момиче загинаха при тежка катастрофа тази нощ в Разград, съобщиха от ОДМВР-Разград за Нова Вaрна. Пътно-транспортното произшестви...

Жълт код за силен вятър днес

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-silen-vyatar-dnes-__257892

Жълт код за силен вятър е в сила за 18 области на страната. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) къ...

Мотористите откриха сезона в Пловдив и потеглиха на шествие

https://petel.bg/-Motoristite-otkriha-sezona-v-Plovdiv-i-potegliha-na-shestvie__257893

© Plovdiv24.bg Стотици мотористи се събраха в Пловдив и потеглиха по улиците на града, за да отбележат старта на мотосезона под тепетата, преда...

13-годишна пя народна песен в автобус, пътниците онемяха (Видео)

https://petel.bg/13-godishna-pya-narodna-pesen-v-avtobus---patnitsite-onemyaha---Video--__257894

Невероятно талантлива пловдивчанка накара пътниците в автобус от градския транспорт да настръхнат и да се почувстват горди от това, че с...

Дончев: Напрежението между Москва и Лондон ексалира много бързо

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/donchev-naprejenieto-mejdu-moskva-i-london-eksalira-mnogo-byrzo-258565/

Според вицепремиера ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война

Под надслов „Не на агресията на пътя” откриват мотосезона за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790865

Под надслов „Не на агресията на пътя” откриват мотосезона за 2018 г.Хиляди мотористи ще се включат в откриването на Мото-сезон 2018, съобщиха от организаторите. Най-голямото мото-събитие през годината ще премине под надслов „Не на агресията на пътя” и ще се състои със съдействие на Столична община и СДВР. Датата на откриването беше сменена заради силния снеговалеж и ниските температури миналата седмица,

МОСВ: През пролетните празници избягвайте да купувате цветя от нерегламентирани търговци

http://www.moreto.net/novini.php?n=371742

Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност. Това припомнят експертите от отдел „Биологично разнообразие“ в Министерството на околната среда и водите преди предстоящите пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Томислав Дончев: Категорично солидарни сме с Великобритания

http://www.cross.bg/bulgariya-natisk-donchev-1571486.html

/КРОСС/ България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви за "Събуди се" по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Лондон. "България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията й по случая, той отговори: "Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск". Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война. "Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа", смята Дончев. "Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това", допълни вицепремиерът. "Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо.  

България няма да гони руски дипломати (ОБЗОР)

http://www.struma.com/bulgariya/bulgariya-nyama-da-goni-ruski-diplomati-obzor_132369/

Бойко Борисов лично аргументира защо няма да пристъпим към подобно решение, което е един от характерните белези на Студената война през последните десетилетия

България няма да гони руски дипломати – позицията на София по безпрецедентната световна криза, провокирана от аферата „Скрипал”, беше взета от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Членове на правителството, началници на спецслужбите и представител на президентството изслушаха посланика ни в Москва Бойко Коцев.

След заседанието премиерът обяви, че страната ни е показала пълна солидарност с Великобритания, но на този етап няма да експулсира...

Продължава

Парти на открито след 23:00? Вече ще е невъзможно по закон!

http://budnavarna.bg/32390-parti-na-otkrito-sled-23-00-veche-shte-e-nevazmozhno-po-zakon/

Заведенията в курортите и в жилищните квартали няма да имат право да озвучават открити площи между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Производствените и търговските обекти в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение нямат право да ги зареждат между 23 и 8 ч.

Това е записано в проект за изменение на Закона за защита от шума в околната среда, публикуван за обществени консултации, пише „Монитор“. Глобите при първоначално нарушение ще са от 500 до 2000 лв., а за повторно ще достигат до 10 000 лв., е записано в проекта.

Изключение за посочените часове може да има при мероприятия на открито.

Силният шум на открито е забранен и за пътни транспортни средства, освен ако нямат специален режим на движение. Ресторантите и дискотеките, които озвучават открити площи, ще трябва да ползват единствено техника с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска шум в открити площи над граничните стойности, пише в проекта.

В мотивите е записано, че проектът има за цел опазване на здравето на населението от вредното въздействие на шума.

Регионалните здравни инспекции ще трябва да издават становище, когато търговски и производствени обекти работят в жилищни сгради или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Специална наредба ще определя какво е нормална акустична обстановка в жилищни квартали, курорти и територии със смесено предназначение.

В проекта се предлагат по-високи глоби за нарушенията.

През лятото миналата година вицепремиерът Валери Симеонов лично се зае с въдворяването на шумните дискотеки по морето. Той и полицейски екипи провериха заведения в Слънчев бряг, като бяха иззети музикални уредби.

Материалът Парти на открито след 23:00? Вече ще е невъзможно по закон! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Армията показа ново оборудване и техника за обезвреждане на боеприпаси

http://www.struma.com/bulgariya/armiyata-pokaza-novo-oborudvane-i-tehnika-za-obezvrejdane-na-boepripasi_132368/

„Всяка грешка на нас ни е последна. Затова – с респект към всеки боеприпас”, казва подп. Николай Николаев

Армията показа ново оборудване и техника за обезвреждане на боеприпаси. Сред него е и американски робот, дарение от САЩ по фонда за подпомагане в отбраната. В момента армията разполага с шест такива на въоръжение.

За първи път пред медии военните демонстрираха процедурата по откриване и неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства, които са най-голямата заплаха в мисиите зад граница, както и неутрализиране на коли бомби.

Досега 114 военнослужещи...

Продължава

На откриването на мотосезона: Двама загинали, трети се отърва само с наранявания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-otkrivaneto-na-motosezona-dvama-zaginali-treti-se-otyrva-samo-s-naraniavaniia-2088267

Черна серия още със старта на мотосезона, който се открива официално днес. При инциденти само до обед загинаха двама мотористи, а друг се отърва с множество наранявания.

39-годишен моторист загина на място след като се блъсна в паркиран автомобил в р

Разследват причините за пожара във влака София-Бургас (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvat-prichinite-za-pozhara-vyv-vlaka-sofiia-burgas-videosnimki-2088251

Разследват се причините за пожара във влака, пътувал от София за Бургас. При инцидента, който се случи в петък вечер, няма жертви и ранени.
 
"Извършват се следствени действия. Версиите са няколко. Не е изключена и версията за външна намеса", посочи за

Учени от Морското училище заснели преминаването на "Тянгун-1" над България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790862

Учени от Морското училище заснели преминаването на "Тянгун-1" над БългарияЕкип от учени във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, който наблюдава орбитата на китайската космическа станция, е успял да заснеме преминаването й над България в 8 часа тази сутрин - това съобщи пред БНР доц. Веселка Радева от катедра „Математика и физика” на Морското училище.

Река Марица преля край Одрин, наводнени са жилищни райони

http://www.cross.bg/maritza-odrin-metra-1571485.html

/КРОСС/ Река Марица преля в Турция, в района на Одрин. Наводнени са селскостопански земи и жилищни райони, съобщава NOVA. На кадри от дрон се вижда как реката е излязла от коритото си и дори е заляла исторически мост и гробище в Одрин, близо до границата с Гърция и България. Мостовете над Марица и река Тунджа остават затворени, съобщават турските медии. Те допълват, че през последните 24 часа притокът на Марица се е увеличил от 327 кубични метра в секунда до почти 1400 кубични метра.

Рак и кома застрашават България, ако чудовището от Космоса се сгромоляса у нас!

http://www.struma.com/lyubopitno/rak-i-koma-zastrashavat-bulgariya-ako-chudovishteto-ot-kosmosa-se_132367/

БГ армията е на крак заради „Небесният дворец“, важното е да не се пипат отломките

Военнослужещи специалисти по химическа защита са в готовност да реагират, ако на територията на страната ни паднат отломки от китайската космическа станция „Тянгун-1“. Това увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачаноя след заседание на съвета по сигурност към Министерски съвет.

Преди няколко месеца стана ясно, че изоставената станция, чието име в превод означава „Небесният дворец“, ще се сблъска със Земята до дни. Това се очаква да се случи...

Продължава

Борисов, Юнкер и шимпанзетата

https://www.actualno.com/viewpoint/borisov-unker-i-shimpanzetata-news_667186.html

Шимпанзето "алфа-мъжкар" укрепва авторитета сред поддръжници си чрез всекидневни интимни връзки – шумни възклицания, потупване и прегръщане, демонстриране на мускули, докосване, пощипване, целуване, сексуални контакти, пощене и размяна на услуги. Ювал Ноа Харари И децата ще ви го кажат – човешкият род e наследник на шимпанзетата. Казано по-научно – шимпанзетата еволюционно предшестват възникването на Homo sapiens. Изглежда просто, щом и малчуганите го зн

Земеделци се събират извънредно заради проектозакона за горивата

https://www.actualno.com/society/zemedelci-se-sybirat-izvynredno-zaradi-proektozakona-za-gorivata-news_667352.html

Земеделци от Асоциацията на зърнопроизводителите и Съюза на земеделските кооперации се събират на извънредна среща във великотърновското село Арбанаси. В нея ще участва и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Причина за заседанието е недоволството в бранша срещу проектозакона за горивата. Очаква се на срещата да се вземе решение ще има ли национален протест на 3 април. Предвидените в проекта по-строги правила и премахване на така наречените мобилни бензиностанции предизвикаха нед

Томислав Дончев: Категорично солидарни сме с Великобритания (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790853

Томислав Дончев: Категорично солидарни сме с Великобритания (Видео)България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви за "Събуди се" вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Лондон. "България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", допълни той.

41 млн. лв. ще бъдат инвестирани в 74 социални центъра за подкрепа и грижа за възрастни в 29 общини

http://www.cross.bg/-sotzialni-yslygi-1571484.html

/КРОСС/ Проектите се финансират от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г., кандидатстването е до 30 август Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната. Финансирането се осигурява от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. по мярката „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" в рамките на приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура", която вече е отворена за кандидатстване. Проектът предвижда изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването на общо 68 центъра за грижа за хора с увреждания и 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в 29 общини (Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол). Общините са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, разработени от Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в Република България

Русия вече нарича България съюзник след отказа да изгоним дипломати

http://budnavarna.bg/32388-rusiya-veche-naricha-balgariya-sayuznik-sled-otkaza-da-izgonim-diplomati/

Отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал раздели Запада на два лагера. Мнозинството застана на страната на Лондон, подкрепяйки обвиненията по адрес на Русия, за които няма доказателства. Но редица страни неочаквано се отказаха от натиска срещу Москва и запазиха неутралитет с надежда, че британците все пак ще представят доказателства, пише Утро.ру.

Така България обърна гръб на Великобритания. Тя, както и останалите „опозиционни“ страни, няма намерение да гони нито руски дипломати, нито технически персонал.

„На практика ние показахме пълна солидарност с Великобритания. В момента като страна-председател на Съвета на ЕС ние смятаме, че ни е необходимо да запазим канала за комуникация с Русия“, заяви българският министър-председател Бойко Борисов, пише изданието под заглавие „България влезе в десетката на страните-съюзници на Русия“.

Според руския политолог Дмитрий Журавльов това решение показва наличието на „здрав разум“ в ръководството на България.

„Великобритания не си даде труда да доказва обвиненията си. Тя поиска единни действия просто въз основата на това, че „ние сме съюзници, значи трябва да правите като нас“. С България сме имали различни етапи на отношения в постсъветския период. Българите обаче не измениха на здравия разум“, заяви експертът.

Според него подобно поведение ще се отрази на София, защото Брюксел няма да остави без внимание това „провокативно“ поведение.

Материалът Русия вече нарича България съюзник след отказа да изгоним дипломати е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вицепремиерът Дончев: Подкрепата на БСП ме кара да съм нащрек

https://frognews.bg/politika/vitsepremierat-donchev-podkrepata-bsp-kara-sam-nashtrek.html

”Подкрепата на БСП ме кара да бъда нащрек. Странно е опонентът да те хвали. Но това беше в петък. Да видим какво ще се случи тези дни”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с позицията на България за гоненето на руски дипломати от България.

Вицепремиерът Дончев: Подкрепата на БСП ме кара да съм нащрек

https://frognews.bg/novini/vitsepremierat-donchev-podkrepata-bsp-kara-sam-nashtrek.html

”Подкрепата на БСП ме кара да бъда нащрек. Странно е опонентът да те хвали. Но това беше в петък. Да видим какво ще се случи тези дни”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с позицията на България за гоненето на руски дипломати от България.

Силно джаз начало на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

http://www.struma.com/obshtestvo/silno-djaz-nachalo-na-iv-mejdunarodno-izdanie-na-blagoevgrad-blus_132366/

Заместник- кметът Христина Шопова: Blagoevgrad Blues & Jazz e фестивал, който обединява хората, така както тази музика го прави

Една от най- популярните български джаз дами Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевград, Das Weltschmerz Duett и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”. Магията на джаз музиката завладя жители и гости на Благоевград, като едни от най- големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да...

Продължава

Ким Чен Ун: Северна Корея ще участва на Олимпиадата в Токио през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790837

Ким Чен Ун: Северна Корея ще участва на Олимпиадата в Токио през 2020 г.Президентът на МОК съобщи след срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че азиатската държава ще изпрати делегация на Олимпийските игри през 2020 и 2022 г. ,предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Те обявиха, че ще участват на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. и в Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Обискът на руския самолет не бил заради случая ”Скрипал”

http://dnes.dir.bg/news/samolet-aeroflot-skripal-27008854

Обискът в самолета на Аерофлот, извършен вчера от гранични полицаи и митничари на лондонското летище Хийтроу, не е бил свързан с разследването за Сергей Скрипал

Започва разследване на огнения ад в Сандански! Има заподозрян поръчител! Търговецът К. Божинов враждувал с.....

http://www.struma.com/obshtestvo/zapochva-razsledvane-na-ogneniya-ad-v-sandanski-ima-zapodozryan-poruchitel_132365/

Собственикът на опожарения магазин в Сандански, Кирил Божинов има подозрения, кой може да е поръчал запалването. От години той имал разпри с известна в града бизнесдама, с която многократно е влизал в полицията след взаимни жалби. Тя е и първата, която ще бъде призована за разпит днес.

Дали има отношения към нощния ад предстои да се изясни, но този път и поръчителят и изпълнителите трябва да бъдат разкрити, заради десетките хора, чийто съдби се преобърнаха тази нощ. Децата, които...

Продължава

„Сабина“ – проверка на фактите

https://bivol.bg/sabina.html

Огласяването на най-видната ни интелектуалка Юлия Кръстева като бивш сътрудник на Държавна сигурност и публикацията на нейното досие онлайн предизвикаха вълна от противоречиви коментари в пресата и социалните медии. Дали тя е сътрудничела по своя воля или е била разработвана? Дали изобщо е знаела, че е агент „Сабина“? В досието няма писмен документ от нея и […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване