Папа Франциск оглави шествието на Разпети петък в Рим

https://frognews.bg/svqt/papa-frantsisk-oglavi-shestvieto-razpeti-petak-rim.html

Папа Франциск поведе осветения с факли Кръстен ход на католическия Разпети петък в римския Колизеум, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск оглави шествието на Разпети петък в Рим

https://frognews.bg/novini/papa-frantsisk-oglavi-shestvieto-razpeti-petak-rim.html

Папа Франциск поведе осветения с факли Кръстен ход на католическия Разпети петък в римския Колизеум, предаде Асошиейтед прес.

Радан Кънев: В политиката съм на полусъединител

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/03/31/3155281_radan_kunev_v_politikata_sum_na_polusuedinitel/?ref=rss


Поводът за интервюто с Радан Кънев е премиерата на дебютния му роман 1 APRIL 2034, която е на 1 април - неделя в 11.00 в литературния клуб "Перото" (НДК). Политикът казва, че историята е "за отвличания, убийства, сгради, хора и прасета (кой знае защо), една покривка, един всевластен кмет от мощната ПСП (Православната социална партия) и един всемогъщ агент на С.О.Д.Д.О.М." Радан Кънев е заместник-председател на ДСБ и разговорът включи и политиката.<br /><br...

Лазаровден е

http://clubz.bg/66108-lazarovden_e

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Като пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито. 

Късметът не е нещо, което трябва...

http://www.cross.bg/kusmetut-ne-e-neshto-koeto-tryabva-1571471.html

/КРОСС/ „Късметът не е нещо, което трябва да споменавате пред хората, които са постигнали всичко сами." - Е. Б. Уайт

Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6790436

Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер- Г-н Каменаров, на 1 април по БНТ1 тръгва играта “Стани богат” и така метафорично ще ознаменува старта на новата програмна схема на телевизията. Каква ще е тя? - Да, играта тръгва на 1 април без майтап. Но новата схема реално ще започне на 2 април, понеделник. - Ще съобщите ли името на водещия, който ще се появи другиден на екрана?

Най-важното от Варна във вчерашния 30 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371746

Катедралата се нуждае от спешен ремонт Вторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт. Турската подводница „Иньоню” застана пред Морска гара във Варна (снимки) Турската подводница „Иньоню” вече е пред Морската гара във Варна.

Лазарица e, закичени момичета обикалят домовете

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/lazaritsa-momicheta-stavat-momi-jenene.html

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден. Той винаги се чества осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица. Имен ден днес празнуват – Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Лазарица e, закичени момичета обикалят домовете

https://frognews.bg/novini/lazaritsa-momicheta-stavat-momi-jenene.html

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден. Той винаги се чества осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица. Имен ден днес празнуват – Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Седем съвета за безаварийно начало на мотосезона

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/31/3155533_sedem_suveta_za_bezavariino_nachalo_na_motosezona/?ref=rss


Британската мотоциклетна марка "Триумф", разпространи седем съвета за успешно начало на мотоциклетния сезон. Официално той се открива днес, но никой не е казал, че трябва да яхнете мотора веднага.<br /><br />Ето и съветите:<br /><br />Не спирай да поддържаш добра физическа форма. Ако тренираш редовно и се грижиш за тялото си постоянно, няма да се налага да правиш екстремни промени, за да подобриш издръжливостта си. Разбира се, никога не е късно да започнеш, но...

Лазаровден. Преп. Ипатий, еп. Гангърски (Злат. лит.)

http://www.cross.bg/lazarkite-ipatiii-pesni-1571470.html

/КРОСС/ Лазаровден е. Празникът е с подвижна дата - последната събота преди Страстната неделя. На него се изпълнява ритуала Лазаруване. Подевките (момичета на 13-14 години) се подготвят за лазаруване от Среднопостница (средата на великденския пост) или от Свети четиридесет ученици (9 март) - разучават пазарски песни и игри, избират си водачка. Девойките лазарки, пременени и накичени с венци и цветя, тръгват по групи от дома на водачката и обикалят къщите. Обикалянето става от обед на Лазарица до обед на Връбница. Понякога лазарките обличат невестини дрехи, защото невестите са „най-берекетлии". Когато влязат в дома, пеят песни за всеки член от семейството, започвайки от най-стария. Песните на лазарките са за синове, внуци, малки деца, смели юнаци, прекрасни девойки и още по-прекрасна любов, за сила и юначество, за хубост, късмет и богатство - на всеки според положението му в семейството и професията. Лазарките се чакат с радост. Къща, в която са влезли лазарки, е честита през цялата година. Подаряват им се бели яйца (символ на нов живот и ново раждане), брашно, мас. На места лазарките изпълняват и песни за дъжд от обичая „пеперуда", което е свързано със стопанския сезонен обрат. В Източна България се появяват повече „роли" в лазаруването - Лазарова булка и боенек. Боенекът е артистична девойка в мъжки дрехи, с тояга или брадва в ръка

УниКредит Булбанк: Икономиката на България ще нарасне с 4,4 на сто

http://clubz.bg/66107-unikredit_bulbank_ikonomikata_na_bylgariq_shte_narasne_s_44_na_sto

Пикът на българската икономика все още предстои, като БВП за този година ще се увеличи с 4.4 процента, а през 2019 година с 4.2 на сто. Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия тримесечен анализ на УниКредит за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщава БТА.

През 2017 година растежът на Брутния вътрешен продукт (БВП) получи подкрепа от два основни двигателя: износ и частно потребление. През тази и следващата години, се очаква към тях да се присъединят и инвестициите, на фона на сигнали, че след продължителен период на стагнация те отново набират инерция.

Преминаването към по-балансирана структура на растежа ще подпомогне и устойчивостта на икономическата експанзия, отчитат експертите на банката.

Икономистите на УниКредит Булбанк запазват прогнозата си за висок ръст на БВП през тази година с аргумента, че забавянето през последното тримесечие на 2017 г. се дължи на временни фактори. Очакваме стабилно ускоряване през първото тримесечие и може би в по-малка степен през второто. Частното потребление ще продължи да бъде основен двигател на растежа през 2018 и 2019 г., но ускоряването на ръста на БВП се очаква да дойде от инвестициите, посочват анализаторите на УниКредит Булбанк.

Според тях публичните и частните инвестиции ще наберат скорост след продължил близо десетилетие период на слабост. Това ще подобри структурата на БВП и помогне растежът да стане по-устойчив.

Първите сигнали за възстановяването на инвестициите се появиха още през миналата година, когато реалният им ръст от 3.8 на сто се оказа и най-силният резултат от 2008 г. насам. Изчисленията на икономистите на банката показват, че това повишение на фона на стагниращи или дори спадащи инвестиции на публичния сектор означава, че инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7 процента на годишна база, в реално изражение.

Очакванията за 2018 са всички компоненти на частните инвестиции да отчетат ръст. 

Строителството се очаква да получи подкрепа от нарастващото търсене на нови площи в сегментите на логистиката, туризма и особено на административни сгради.

Очакванията на експертите от УниКредит Булбанк са инвестициите в машини и оборудване също да нараснат. Секторите на преработващата промишленост, които ще са най-големите печеливши от протичащото в момента увеличаване на производствения капацитет са преработката на метали, медицински и козметични продукти и производство на части за автомобили. След като стартира от нулата преди по-малко от десетилетие автомобилостроителната индустрия днес има над 10 на сто дял от производството в преработващата промишленост, а три четвърти от компаниите в сектора планират да увеличат производствения си капацитет, според скорошна анкета за нагласите в сектора за 2018 г.

Потреблението ще остане основният двигател на растежа през 2018 г.. В банката все пак очакват минимално забавяне спрямо 2017 г. основно поради по-ниския темп, с който ще се създават работни места през тази година, след като ръстът на заетостта достигна най-високата си точка през 2017 г., се посочва в макроикономическата прогноза на УниКредит. Това означава, че през 2018 частното потребление ще получи повече подкрепа от растежа на заплатите, отколкото от по-високата заетост.

Очакванията на икономистите на УниКредит Булбанк са високият ръст на заплатите да продължи, с приближаването на икономиката до пълна заетост. Ръстът на заплатите отразява недостига на работна сила, който след като първоначално се наблюдаваше най-вече в сектори, които използват нискоквалифициран труд, постепенно обхваща и останалата част от икономиката, се посочва още е анализа. Това може да доведе до структурни трансформации, като компаниите започнат да насочват повече трудови ресурси към секторите с по-висока добавена стойност, или да променят начина си на производство, като мигрират към технологии, които използват по-малко работна сила за сметка на повече капитал. Подобни процеси не винаги протичат гладко и при определени обстоятелства могат да бъдат съпътствани от временно увеличаване на нормата на безработица, което е и една от причините, да сме по-предпазливи в нашите оценки за перспективата пред растежа на икономиката в средносрочен план, завършва анализът.

31 март в историята

http://www.cross.bg/sustoi-premierata-bulgariya-1571469.html

/КРОСС/ 307 г. - След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. - С бунт на армията е свален императорът на Византия Михаил VII и е изпратен за епископ.1282 г. - Избухва Сицилианската вечерня.1492 г. - Издаден е Алхамбрайският декрет на Фердинанд и Изабела за изгонване на евреите от Испания.1661 г. - Херцогинята на Орлеан Хенриета-Анна Стюарт сключва брак с орлеанския херцог Филип I.1790 г. - Максимилиан Робеспиер е избран за президент на Якобинския клуб.1848 г. - Във Франкфурт на Майн започва Общогерманско събрание, което продължава една година и създава Германска империя.1878 г. - На базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия.1885 г. - Великобритания обявява за свой протекторат територията на днешната Ботсвана.1889 г. - Айфеловата кула е официално открита и осветена.1894 г. - Основан е норвежкият футболен клуб Од Гренлан.1903 г. - Съставено е двадесет и петото правителство на България, начело със Стоян Данев.1916 г. - В 24 часа България преминава от Юлиански към Грегориански календар и вместо 1 април настъпва 14 април.1917 г. - САЩ купуват от Дания група острови в Карибско море за $25 млн, които по-късно преименуват на Американски Вирджински острови.1919 г. - Основан е италианският футболен клуб от град Нови Лигуре Новезе.1923 г

Бриго Аспарухов с шокираща версия за отравянето на Скрипал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285426_%D0%91%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE+%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%8

 Практиката да се ликвидират избягали агенти зад граница в разузнаването е от 30-те и 40-те години на миналия век. Отдавна не е актуална. Това коментира пред Дир.бг Бриго Аспарухов.  Той бе категоричен, че не вярва Русия като държава или руските спецслужби да имат нещо общо с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.  "Реакцията на Европейския съюз бе уникално бърза. Всички обявиха, че вярват на Великобритания за участието на Москва в отравянето, без да има доказателства. А може да е семейна история, отмъщение на някого срещу бившия полковник от ГРУ", каза още Аспарухов.  Според него, случилото се със Скрипал преследва дълбоки политически и икономически цели. И в крайна сметка ситуацията е много странна - губещи са всички участници в конфликта, но и всички те са печеливши по един или друг начин.  "Вижте през какви перипетии премина информацията за случая. Първо беше отравяне в заведение, после на пейка, сега се говори за входната врата на жилището и вътре в самото жилище, това е много бърза смяна на ситуацията", каза още Бриго Аспарухов. Той бе категоричен, че истината, когато излезе, ще изненада всички. 

 
 Blitz.bg

Спорт по тв днес: мачове на "Лудогорец", ЦСКА, "Ливърпул", "Манчестър Ю", "Байерн", "Реал", "Барса" и "Юве" + още 13, художествена гимнастика от София, бокс - Джошуа срещу Паркър в Кардиф, тенис от Маями, европейско по щанги, кърлинг, NHL и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790610

Спорт по тв днес: мачове на "Лудогорец", ЦСКА, "Ливърпул", "Манчестър Ю", "Байерн", "Реал", "Барса" и "Юве" + още  13, художествена гимнастика от София, бокс - Джошуа срещу Паркър в Кардиф,  тенис от Маями, европейско по щанги, кърлинг, NHL и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Пътна обстановка в страната - 31 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371745

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Кучетата от общинските приюти днес си търсят осиновители

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/31/3155775_kuchetata_ot_obshtinskite_prijuti_dnes_si_tursiat/?ref=rss


Днес кучета от приютите на Столичната община отново ще си търсят осиновители. От 12 часа пред Sofia ring mall ще се открие първото събитие от кампанията "Подари си приятел", като всеки, който иска ще може да се запознае с някои от кучетата, да ги разходи, а накрая може да го осинови и да го прибере вкъщи веднага.<br /><br />Кампания се проведе за пръв път миналата година с поредица от събития в търговски центрове, паркове и градинки. Кучетата от общинските приюти са...

Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевгра и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

http://regiona.bg/%d0%b9%d1%8a%d0%bb%d0%b4%d1%8a%d0%b7-%d0%b8%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b3-%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b4-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80/

Една от най- популярните български джаз дами Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевград, Das Weltschmerz Duett и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”. Магията на джаз музиката завладя жители и гости на Благоевград, като едни от най- големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да събере всички почитатели.

Тази година изданието има два фокуса като първата вечер се посвещава на музикалния космополит, легендата, големия Милчо Левиев, който стана на 80.
Вторият фокус във втората вечер е насочване на вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения миналата година исторически договор за добросъседство и преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София, на 17 май, която отново трябва да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство и установяването на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.

Васко Кръпката поздрави публиката за добрия избор, а Борис Янев пожела успех на фестивала и изрази увереност, че зала „Орфей“ е обещаваща културно-музикална сцена.
Пръв на сцената с много плам, излезе младата звезда Лъчезар Кацарски, който представи своя Бенд. С много джаз и стил, младият изпълнител успя да разчупи жители, гости, зрители в залата и да докосне сърцата им. Емоциите, ритъма и магията на фестивала в първата вечер продължи една от най-търсените и слушани джаз легенди на България- Йълдъз Ибрахимова. Към нея се присъедини и Биг Бенд- Благоевград, с които заедно успяха да покажат, че музиката е изкуство, чувство, страст.

Участие взеха алтернативните Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров. Обединените в общ музикален проект и вече утвърдени млади и значими музиканти в областта на джаз музиката показаха истинско творчество и стил в първата вечер от четвъртото издание на „Благоевград Блус и джаз 2018“. Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, показаха как развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати- представител на авандгардизма от началото на 20 век.

Първата вечер от IV Международен фестивал „Благоевград Блус и джаз 2018“ завърши с вълшебство, обаяние и очарование, които се усещаха в залата след блестящите изпълнения на големите джаз имена в българската музика. Вечерта и музиката продължиха с JAM SESSION в един от благоевградските клубове -Stage Bar.

„Благоевград Блус и джаз 2018“ продължава и на 31 март /събота/ от 19.00 часа, когато блусът ще завладее зала „Орфей“. Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории.

Материалът Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевгра и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018” е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Германски автомобилен поддоставчик разширява производството в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285425_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B8%D0%BA+%D1%80%D0%B0%D

 Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – германската MAHLE, ще разшири производството си в България чрез дъщерното си дружество Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). В четвъртък компанията заяви, че ще отвори до края на годината пета производствена линия в завода си близо до София.

Разширяването се случва в резултат на нарасналото търсене на продуктите на компанията, както и договорите, които BHTC вече е сключила с нови клиенти, се казва в изявление на компанията.

BHTC има повече от 450 служители в завода си в Божурище в покрайнините на София. Основните продукти на компанията включват контролни панели и контролни блокове за климатизация на автомобили, климатични сензори, вентилаторни контролери. BHTC обхваща целия процес от проектирането на продукта до производството на цялостни системи за контрол на климата.

Разширяването на българските операции допринася значително за ръста на приходите на германската компания, добавя производителят.

Експанзията не е изненадваща, защото за нея стана ясно още в края на миналата година по време на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна. 

Базирата в Липщад компания има производствени мощности в Германия, САЩ, Мексико, Китай, Япония и Индия. Тя доставя части за автомобилни гиганти като Audi, BMW, Mercedes, Volvo и Porsche.

MAHLE има годишен оборот от 12,3 млрд. евро, а за нея работят 77 хил. служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центъра по света. 

BHTC стартира дейността си у нас през 2013 г. със строеж на предприятие и развоен център за производство на панели за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Откриването на мощностите е направено през 2015 г. от президента Росен Плевнелиев, а заводът е първият, построен в Икономическа зона „Божурище“. Общата площ на съоръжението е 9 700 кв. м.

Германската компания навлезе у нас, след като страната ни се пребори с други седем страни в Източна Европа за инвестицията ѝ. Към момента в дъщерното дружество у нас работят над 450 души, като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години, стана ясно по време на срещата. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Частни предприемачи в Куба възраждат бизнеса си в очакване на по-добри дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285424_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B8

 Много дребни предприемачи в Куба проявяват чудеса от изобретателност в очакване на по-добри дни - подобно на Иданиа дел Рио, която рециклира стари фланелки и чанти и ги препродава в магазинчето си за облекло, информира France Press.

Частните предприемачи "куентапропистас" ("cuentapropistas" - работещи за собствена сметка - бел. ред.) стават все повече и повече от 2008 година в контекста на реформите, предприети от кубинския ръководител Раул Кастро, за да модернизира икономиката, функционираща по съветски модел.

В страната изникнаха ресторанти, бръснарници или шивачи и днес в тези сфери работят около 580 000 души или 12 процента от населението в активна трудова възраст.

Куба внася от чужбина по-голямата част от потребителските стоки и силно страда от наложеното от Съединените щати ембарго през 1962 година, което усложнява вноса на нехранителни стоки.

Все пак Иданиа дел Рио е успяла да създаде онлайн бутик, насочен към американския пазар, възползвайки се от ниша, отворена от бившия президент Барак Обама за износ на кубински авторски продукти.

На 19 април Раул Кастро ще отстъпи ръководството на страната, вероятно на неговия предполагаем наследник, 57-годишния Мигел Диас-Канел. Очакваната промяна подхранва надеждите на "куентапропистите", които са лишени от суровини и пазари на едро.

Надява се и 73-годишният Армандо Рейес, който допълва нищожната си пенсия като продава плодове и зеленчуци по улиците на Хавана. Според него дребното предприемачество е истинска благодат и за потребителите.

"Куентапропистите" помогнаха да се реши голям проблем. Сега има кафенета и барове, каквито преди не съществуваха, има и ресторанти с добра храна.

Преди седем месеца правителството сложи спирачка в частния сектор, като замрази за неопределено време издаването на нови лицензи за трийсетина от най-рентабилните дейности, най-вече ресторантьорството.
Заявената цел беше да се противодейства на измамите и да се усъвършенства законодателството, но мярката поражда безпокойство в сектора, където някои са забогатели.

Част от управниците в страната виждат в това поставяне под въпрос на социалистическия модел за равенство. В Куба средната месечна заплата е 30 долара в държавния сектор, докато в частния понякога е доста по-висока.

На последното заседание на централния си комитет Кубинската комунистическа партия припомни обаче ключовата роля на "куентапропистите" и необходимостта от "продължаване на осъвременяването на икономическия модел".
Кубинският икономист Павел Видал посочва, че е много важно частният сектор да плаща данъци в зависимост с приходите си, което е невъзможно да се гарантира, ако операциите не преминават през банките.

 

По статията работи: Веселина Василева

Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/31/3155724_oficerut_ili_juliia_krusteva_-_izborut_e_moi/?ref=rss


В Париж, в зависимост от средата, в която ще попаднете, ще чуете три имена на българи като знак на учтивост към вас, като разберат че сте българин: Христо Стоичков, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров.<br /><br />Като прочетох завчера, че Юлия Кръстева, българката от Сливен, постигнала бляскава научна кариера в Париж, автор на трийсетина книги - философски и художествени, е била сътрудник на Държавна сигурност, се стреснах.<br /><br />По-късно прочетох, че в архива, въз основа...

Св. праведен патриарх Йосиф Прекрасни

https://www.actualno.com/celebrate/sv-praveden-patriarh-josif-prekrasni-news_667166.html

За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната книга Битие глави 37-50. Той бил предпоследният от дванадесетте синове на старозаветния патриарх Яков (Израил) от любимата му жена Рахил (Бит. 30:23-24), и последният, който се родил в Месопотамия преди изхода на Иаков от Лаван. Йосиф бил благодетелен и красив и бил особено обичан от родителите си. Младият Йосиф разказал на близките си свои сънища, които предвещаващи бъдещето му величие. С това той възбудил злобна завист у братя

Лазаровден е! Вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740904

Лазаровден е! Вижте кои са имениците днесИмен ден: Лазар, Лазарка, Лазарин Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на

Двойната игра на Германия спрямо Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285423_%D0%94%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Когато става въпрос за Русия, Германия знае как да действа, пише в коментар европейското издание Politico. Изминалата седмица го доказва – страната изгони четирима руски дипломати, изразявайки по този начин своята съпричастност към Великобритания, но само няколко дни по-късно издаде всички необходими разрешителни за строителството на мащабния проект на „Газпром“ - разширението на „Северен поток“.

Германия също така поддържа санкциите на ЕС срещу Русия.

 

Двойната игра на Берлин може да успокоява двата фронта в страната – на критиците на Кремъл и поддръжниците на Русия, но пък води до политическа двусмисленост на ниво ЕС, осъждайки политическата агресия на Москва, но и подкрепяйки икономическите отношения, пише още изданието.

Полша, Балтийските страни и още няколко държави от Източна Европа се противопоставят на „Северен поток“ 2, защото се опасяват, че новите две тръби по дъното на Балтийско море ще засилят зависимостта на Европа от руския природен газ.

Германия обаче не споделя това виждане.

„Нашата позиция винаги е била, че „Северен поток“ 2 е икономически проект, поддържан от компании, които стоят зад изпълнението на националните и европейските правила“, коментират от Министерството на икономиката и енергетиката в страната. В проекта с финансиране участват две германски компании – Wintershall и Uniper.

Външният министър Хайко Маас също вече заяви, че не прави връзка между „Северен поток“ 2 и случая „Сергей Скрипал“.

Отношенията между Германия и Русия почиват на дългосрочни стратегически съображения, но в повечето сектори, с изключение на енергетиката и селското стопанство, са доста скромни, посочва още Politico.

През 2017 година например износът към Русия се изчислява на 26 млрд. евро, или едва 2% от общия. Вносът на руски стоки се изчислява на 31,5 млрд. евро, основно енергийни ресурси. Германия всъщност е третият по важност търговски партньор за Русия, показва още статистиката.

Според Politico подкрепата на Германия към „Северен поток“ 2 е предизвикана от увереността, че засилване на икономическите връзки между двете страни може да избегне задълбочаване на конфликти. Германската подкрепа е и най-големият коз за „Газпром“ за получаването на разрешение от европейските институции за газопровода.

На фона на отказа на други държави да изгонят руски дипломати двойният подход на Германия е видим. Става въпрос обаче за най-голямата европейска икономика и важен партньор на Русия в търговията. Очевидно Германия е в друга лига, в която дипломатическите търкания не са достатъчни, за да застрашат доходоносните взаимоотношения. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

ЕС не пожела да обвърже мораториума върху американските мита с TTIP

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285422_%D0%95%D0%A1+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%8

 Европейският съюз се разграничи от идеята за подновяване на мащабното си споразумение за свободна търговия със САЩ като част от усилията на Брюксел да се сдобие с постоянно изключване на блока от противоречивите мита за внос на алуминий и стомана, обявени от американския държавен глава Доналд Тръмп.

Ден, след като американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че администрацията е готова да поднови преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), Европейската комисия посочи, че търси диалог с Вашингтон по въпроси „от общ интерес“, включително презапасеността със стомана в световен мащаб, посочва в свой материал Bloomberg.

„Ще бъдат осъществени още контакти през идните седмици, за да се договори конкретният обхват и рамка на този диалог между ЕС и САЩ“, заяви в петък говорител на ЕК. „Комисията е ангажирана с това да се обвърже с процеса по открит и конструктивен начин. Въпреки това трябва да е ясно, че този диалог не представлява подновяване на процеса по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции“, допълни той. 

Преговорите по TTIP бяха замразени след идването на Тръмп в Белия дом с неговия дневен ред за „Америка на първо място“, който отхвърля многостранните търговски инициативи. Това включва и Транстихоокеанското партньорство (Trans-Pacific Partnership – TPP), от което президентът изтегли САЩ миналата година.

„Той прекрати транстихоокеанската сделка, не прекрати TTIP”, заяви Рос в интервю за Bloomberg в четвъртък. „Това беше съвсем умишлено и открито като послание, че сме отворени към разговори с Европейската комисия“, допълни той.

Еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малмстрьом и американският министър разговаряха по-рано тази седмица, фокусирани върху крайния срок на 1 май, когато Тръмп трябва да реши дали да удължи мораториума на ЕС върху митата на САЩ за алуминия и стоманата.

Белият дом оправда налозите с притеснения за националната сигурност. Те бяха отхвърлени от ЕС, който настоява за постоянното си изключване и дори заплаши да се присъедини към Китай в прилагането на ответни мита за американски стоки, както и да подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО).

Тръмп постави неясно условие за удължаването на мораториума след 1 май – развитието на дискусиите за намиране на „задоволителна дългосрочна алтернатива за справяне със заплахата от уронване на американската национална сигурност“.

След изтичането на 14 месеца от управлението на администрацията на Тръмп представителите на ЕС са скептично настроени относно това, че властите във Вашингтон ще са готови на същия вид обширна, отваряща пазара сделка за TTIP, за каквато блокът преговаряше с правителството на Барак Обама.

През май миналата година Малмстрьом отказа да отхвърли възможността за сделка за свободна търговия между ЕС и САЩ, намеквайки, че TTIP е било замразено заради избирането на Доналд Тръмп. Тогава тя заяви, че има огромен потенциал за подобна сделка, но е необходимо още време, както и нуждата да се гарантира, че двете страни имат „споделени амбиции и обща основа“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Нахалството на Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285421_%D0%9D%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+Facebook

 До каква степен поне досега Facebook искаше да крие от потребителите си какви данни събира за тях концернът, стана ясно от изявлението на компанията от сряда. „Сега настройките няма да са разпределени на почти 20 различни страници, а ще са достъпни на едно място“, обяви Facebook великодушно.

В бъдеще потребителите ще могат по-добре да контролират съдържанието, което споделят, и рекламите, които виждат. Освен това изтеглянето на собствените данни ще бъде опростено.

Освен че ще промени дизайна на менюто с настройки за мобилните устройства, Facebook заяви, че създава ново меню за бърз достъп до личните данни, откъдето потребителите ще могат по-добре да защитят профилите си и да контролират личната си информация. Освен това компанията ще позволи на потребителите да преглеждат и трият данни, които са споделили, включително публикации и търсения.

 

Но това, което звучи като напредък, всъщност е израз на огромно нахалство. 

Защото подобно нещо Facebook обещава в продължение на много години, но досега натискът очевидно не беше достатъчно голям, за да спази собствените си обещания. Нека припомним – преди цели осем години основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че иска да опрости настройките за поверителност.

Едва сега, когато целият свят заговори за Facebook, акциите поеха упорито надолу, а самият Зукърбърг е призован да дава показания, това се случва. И нека признаем – промените са козметични. В същото време Facebook отново прехвърля отговорността към потребителите, които сами трябвало да контролират данните си. Леко по-красивата промяна на интерфейса не променя бизнес модела на Facebook, уви!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Европа: силна демонстрация срещу руската агресивност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285420_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%3A+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%

 Традиционните политически и икономически отношения с Русия не можаха да попречат на повечето източноевропейски страни да се присъединят към екстрадирането на руски дипломати след случая Скрипал. И ако за страните-членки на ЕС става дума преди всичко за солидарност с Великобритания, то за държави като Албания, Украйна или Молдова става дума за политически прагматизъм. Албания е член на НАТО от близо десет години. Сега обаче страната иска бързо да започне преговори за присъединяване към ЕС. И това е добра възможност да демонстрира проевропейската си нагласа. Освен това Албания по традиция винаги е заемала антируска позиция. Също както Македония и членката на ЕС Румъния, които също отзоваха руски дипломати. При двете бивши съветски републики Украйна и Молдова ситуацията е по-различна. Анексията на Крим и руската агресия в източна Украйна, както и руското военно присъствие в отцепилия се молдовски регион на Приднестровието играят решаваща роля за експулсирането на руски дипломати.

Въздържалите се

Това, че ЕС не действа единно и държави като Австрия, България, или Гърция се въздържат да експулсират руски дипломати, хвърля сянка върху цялата дипломатическа акция. Въпреки това резервите на някои отделни страни не могат да прикрият факта, че демократичните държави на Запад и Изток най-сетне се противопоставят единно срещу продължаващото агресивно поведение на Русия. При това различният брой на изгонени руски дипломати не бива да се тълкува като признак на слабост. Няма значение дали ще бъде експулсиран един или 60. В международната политика е важна символиката. Това проумяха дори държави като Унгария и Италия, чиито правителства досега бяха приятелски настроени спрямо Русия. А Австрия? Новото австрийско правителство се позовава на неутралитета на алпийската република и на възвишената си функция да гради мостове в международната политика. Все пак Виена изтегли посланика си от Москва. 

Остава още България: тя се пръска от гордост, че по време на шестмесечното си европредседателство може да се представи откъм "най-европейската си страна". Но с отказа си да експулсира руски дипломати София остава далеч от тази цел. Изглежда, че традиционните връзки с Москва са по-силни от европейската солидарност. А това не е най-добрата атестация за един председател на ЕС. Гърция също отказва да експулсира руски дипломати. И тук щедрият европейски спасителен чадър очевидно не успява да разхлаби тесните връзки с Русия. Атина отново показа, че с удоволствие жонглира с една алтернатива на ЕС. Но както знаем, и най-големият жонгльор понякога изпуска топката.

Сега с напрежение можем да очакваме ответните мерки, с които заплаши Москва. От Русия и от нейния новоизбран президент зависи как ще продължи ескалацията. Едно честно руско участие в разследването на скандала с отравянето на Скрипал би било по-доброто решение, отколкото закриването на Британския съвет.

 

Джошуа срещу Паркър - първа стъпка към обединяване на тежката категория в бокса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3155753_djoshua_sreshtu_parkur_-_purva_stupka_kum_obediniavane/?ref=rss


С двубой между Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър тази вечер ще бъде направена първата крачка към излъчването на първия абсолютен световен шампион в бокса от Ленъкс Люис през 2002 г.<br /><br />28-годишният британец и 26-годишният новозеландец ще се изправят един срещу друг на стадион "Принсипалити" в Кардиф, за да обединят четири от петте световни титли в тежката категория.<br /><br />Джошуа, който има 20 победи с 20 нокаута в 20 мача на професионалния ринг, държи...

Месечна прогноза април: топъл и по-сух

http://dnes.dir.bg/news/toplo-suho-prognoza-april-27003204

След контрастния месец март, вторият пролетен месец ще бъде по-топъл от обичайното.

Хора, тревожа се за себе си. И за вас!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285419_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5+%D1%81%D0%B8.+%D0%98+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D1%81%21

 Никой ли не забелязва как ни застига миналото, което уж бяхме оставили зад гърба си? Ние вече отдавна сме в центъра на европейския антисемитизъм, на омразата срещу евреите в Европа. Примерите са цял легион. В Париж жестоко беше убита една оцеляла от Холокоста жена само защото изповядва юдейската вяра. Лейбъристката партия във Великобритания е разтърсвана от антисемитски скандали, а нейният председател не прави нищо срещу това. Унгарският премиер Виктор Орбан говори за заговорническите планове на евреина Джордж Сорос. Полша пък отчаяно се опитва да си припише ролята на невинен агнец по отношение на антисемитизма по времето на Холокоста, след него и до днес. Десните екстремисти в Австрия вършат поразии в правителството, а канцлерът Курц ги толерира заради интересите на властта. Изглежда, че антисемитизъмът отново е легитимиран и легализиран чрез избори.

Стига вече!

Да, включително и в Германия. От десетилетия еврейските училища, детските градини и еврейските центрове тук трябва да бъдат защитавани от старите и новите нацисти. Политици от "Алтернатива за Германия" окачествяват мемориала на Холокоста като мемориал на срама и искат да пренапишат културата на възпоменанието. И същата тази партия е избрана за първи път в Бундестага. Всеки уикенд по стадионите противниковият отбор бива наричан еврейски и никой ни най малко не се стряска от това. Разказват се вицове за евреи, които изобщо не са смешни, но хората се смеят. В интернет се шири омраза, презрение и духовно опустошение.

Не само в дигиталния, а и в реалния свят виждаме нагли мизантропи. Такива, които говорят, че най-после трябвало да се каже едно или друго, а след това изливат само чиста омраза, вербално насилие, антисемитизъм и расизъм. Но точно за това поведение не бива да има никакво оправдание и не може да има разбиране. Ежедневният антисемитизъм вече стана привичка. И това е най-лошото. Вече нищо не може да ни изкара извън релси. Ние сме закърнели. И тъй като вече не реагираме на никакво предизвикателство, ставаме съучастници на извършителите.

Вярно е, че към десния и към левия антисемитизъм в Европа от няколко години се прибави и един антисемитизъм от радикални части на мюсюлманския свят. Той е насочен главно срещу Израел, но неговата ярост засяга принципно всички евреи. Независимо от това, къде живеят. От години насам потърпевшите съобщават за насъбрания опит в германските училища и за вялата реакция на отговорните инстанции. От години сме свидетели на откритата агресия  в малки, но растящи части на мюсюлманските общности. От десетилетия насам германската държава не държи под око младежите и агресивните имами от Саудитска Арабия и Турция. А после се изненадва, че тъкмо тези младежи се радикализират. Голяма част от бежанците също са младежи. Те идват от арабски диктатури, които втълпяват на населението си, че трябва да мрази евреите. Това във всеки случай е едно обяснение, но не и извинение.

DW Zitattafel - Michel Friedman - Antisemitismus

Мишел Фридман: "Ежедневният антисемитизъм се е превърнал в навик"

Германският елит постоянно засвидетелства своята солидарност, но не променя нищо. Или пък излиза с лозунга: "Никаква толерантност срямо нетолерантността". Само за собствено успокоение. В детските градини и училищата не достига персонал. А местните политици редовно омаловажават опасността от кафявите тълпи, за да запазят доброто си реноме.

Антисемитизмът е мизантропия

Става дума на първо място не за солидарност с евреите, а за ангажимент към всички и всичко, което характеризира тази свободна страна. Какво още трябва да се случи, за да бъдат предприети най-сетне някакви действия? Колко още демагогски речи от рода на "никога вече" трябва да бъдат държани, без ораторите да потънат от срам в земята, когато  безучастно наблюдават тези ужасни промени? Проповядващите омраза презират демокрацията, плурализма, свободата, еманципацията и просвещението. Милеем ли достатъчно за тези ценности? Защитаваме ли ги със страст и разум? Или мизантропите са толкова гръмогласни само защото останалите си мълчат? Пиша всичко това, не защото съм евреин, а защото съм човек. Човек като Вас, които четете този текст. Тревожа се за себе си. И за Вас.

Колко брутално беше първото тримесечие за биткойна и другите криптовалути?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285418_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0%B5+

 Първото тримесечие беше ужасно за инвеститорите в криптовалута – няма как по друг начин да го опишем, пише в свой анализ Market Watch.

Най-популярната криптовалута започна годината с цена от над 14 000 долара за брой, което не беше чак толкова далеч от най-високата му стойност от 19694,69 долара, достигната на 17 декември 2017 г. В първите седмици на 2018 г. биткойнът дори продължи да се движи във възходяща посока, след което спря и започна продължително падане надолу.

До 6 февруари биткойнът вече беше потънал под границата от 6 хил. долара, удряйки дъно на около 5947 долара, което представлява понижение от 58%. За сравнение и широкият показател S&P 500 загуби около 58% от стойността си по време на финансовата криза през октомври 2007 г. 

Загубата за биткойна от най-високите му нива достигна 70%, като това е едно от най-големите му понижения от 2010 г. насам. Тогава само през първите три месеца на годината общата стойност на всички криптовалути намаля от 618 млрд. долара до 300 млрд. долара.

От десетте най-големи криптовалути по пазарна капитализация според CoinMarketCap нито една не е на плюс за първото тримесечие на 2018 г. Всъщност най-добре се представят цифровите пари NEO, които са загубили 24,9% от стойността си. Биткойнът записа загуба в цената си от 43,6%. Cardano пък поведе отбора на губещите с поевтиняване от 77,7%.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос продължават да смятат, че цената на биткойнна може да достигне 300 хил. долара. Основателят на Fundstrat Global Advisors Томас Лий запази прогнозата си за цената на биткойна в края на 2018 г. от 25 хил. долара.

Крайно противоположно беше мнението на анализатора от Goldman Sachs Стив Стронгин, според когото е много по-вероятно някои от криптовалутите да не съществуват в следващите 5 до 10 години.

От Deutsche Bank също останаха предпазливи, смятайки, че таванът на биткойна не е толкова висок, колкото мнозина смятат.

 

„В края на краищата биткойн е алтернативно средство за плащане, което има предимства и недостатъци в сравнение с традиционното банкиране, но той ще запълни ниша поне в краткосрочен план“, посочват още от Deutsche Bank.

Криптовалутите пострадаха най-много от увеличаващия се регулаторен натиск, докато последователно Facebook, Google и Twitter забраниха рекламите за първоначално монетно предлагане (ICO), обобщава Bloomberg.

„Биткойнът отново е подложен на натиск от разпродажби и шансовете му за възстановяване изглеждат слаби“, коментира Наем Аслам, старши пазарен анализатор в TF Global Markets.

В последния работен ден от април биткойнът отново се свлече под границата от 7 хил. долара. 

Всичко за криптовалутите четете тук.

*Графиките са направени по изчисления към 28 март

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Веселина Василева

 

31 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371729

Събития: 307 г. – След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. – С бунт на армията е свален императорът на Византия Михаил VII и е изпратен за епископ.

Брекзит - една пропиляна година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285417_%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82+-+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Остава точно една година до момента, когато Великобритания ще напусне ЕС по собствено желание. Точно една година се точат и преговорите между британското правителство и ЕС. Досега не беше постигнато много. Единственият резултат, постигнат след месеци на ориентация, да не кажем хаос в британското правителство, беше договорената преходна фаза. Драмата с Брекзита ще продължи до 2020 година, за да могат британците да договорят това, което в края на краищата искат.

А какво искат всъщност? Не е ясно. Британската правителствена ръководителка Тереза Мей и нейният външен министър Борис Джонсън разпалено говорят за големите шансове на Великобритания, след като най-сетне се отърси от европейските окови. Май че и британската правителствена ръководителка Тереза Мей не е съвсем наясно в какво се състоят тези шансове. Повечето икономисти, юристи и сериозните европейски експерти са единодушни, че след окончателното напускане на ЕС ситуацията във Великобритания и Северна Ирландия няма да бъде по-добра. Тя ще се промени, но няма да стане по-добра.

Преход, но накъде?

Великобритания не иска да остане нито в митническия съюз, нито във вътрешния пазар. Единствената възможност в такъв случай остава едно обхватно споразумение за свободна търговия. То обаче тепърва тепърва трябва да бъде договорено. Една година преди Брекзита и три години преди края на преходния период не е ясно какви предимства може да донесе едно такова споразумение за свободна търговия, в сравнение със сегашното положение. Досега британското правителство не постигна нито една от големите цели на привържениците на Брекзита. То не пести пари, защото и по време на преходния период трябва да плаща вноските си в европейския бюджет. Няма контрол върху миграцията на хора от страните-членки на ЕС, защото свободата на придвижване си остава в сила и до последния ден от преходната фаза.  Великобритания няма да стане по-самостоятелна и в юридическо отношение, тъй като до края на преходния период европейските закони ще бъдат валидни. Ясно е само какво ще загуби Великобритания в това време: правото си на глас в ЕС. След една година нито един британски министър няма да участва в заседанията в Брюксел и нито един британски дипломат няма да има право да гласува.

Европейският съюз, който досега изненадващо сплотено защитава своите интереси, също не печели нищо. Излизането на Великобритания отслабва съюза като политически актьор на международната сцена, създава огромна финансова дупка и ненужно усложнява икономическите връзки с Острова. ЕС управлява негативните последици от Брекзита и британците усещат това болезнено. Правилно е, че ЕС не отстъпва. 27-те трябва да останат единни и да не се съобразяват с интересите на бъдещата трета държава Великобритания.

Riegert Bernd Kommentarbild App

Бернд Ригерт

Спиране на Брекзита?

След година на мъчителни преговори и у двете страни се забелязва волята за смекчаване на Брекзита. Но нищо повече. Все още няма никакви обвързващи правни договорености. Съществуват само декларации за намерения, но няма проектодоговор. И преходната фаза не е свършен факт. Тя е договорена само в случай, че до края на годината на масата бъде представен същинският договор за излизане на Великобритания от ЕС. И двете страни обаче са далеч от това. Най-щекотливият проблем в момента е положението с външната граница на ЕС между Обединеното кралство и членката на ЕС - Ирландия. Всички са единодушни, че Северна Ирландия, която е в състава в Обединеното кралство, и Ирландия трябва да останат едно цяло без граница помежду им. Човек трудно може да си представи и граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Къде тогава трябва да преминава новата външна граница на ЕС? Британското правителство заяви, че скоро ще представи практическо предложение по въпроса. Крайно време е да стори това!

Икономическите последици от обявения Брекзит все още са обозрими. Никой обаче не може да каже какво ще настъпи, когато Брекзитът стане факт. Цялата история си остава един лекомислен политически експеримент. По-добре би било британците да се откажат от Брекзита и това безумие. Но референдумът е по-важен. Все още има време за едно второ и честно гласуване в светлината на обозримите последствия от Брекзита. Това гласуване обаче ще разедини Великобритания още повече и дори може да я разпокъса. Значи ли това, че британците сега трябва просто да замижат и да продължат нататък? Все пак те имат още цяла година време, за да спрат процеса на излизане от ЕС.

 

 

40% по-евтино за българи в най-добрите швейцарски колежи по туризъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285416_40%25+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%

 Четири от най-добрите колежи по туризъм и хотелски мениджмънт в Швейцария, обединени в Swiss Education Group (SEG), организират серия от семинари у нас „Обучение в Швейцария – път към успешна кариера в хотелиерството и туризма“. Събитията се организират съвместно с агенцията за образование „Скай Лайнс“, според които тази година SEG предоставя възможност на българските студенти да кандидатстват за стипендии до 40 % от таксите за обучение и настаняване. Подробностите ще бъдат уточнени на семинарите у нас в София, Пловдив, Варна и Бургас. Там Swiss Hotel Management School (SHMS), Hotel Institute Montreux (HIM), IHTTI School of Hotel Management and Design и Cesar Ritz Colleges/Culinary Arts Academy представят своите програми, които обединяват швейцарските традиции и опит в хотелиерството със съвременните тенденции в мениджмънта. Колежите от Swiss Education Group предлагат широка гама бакалавърски и магистърски програми в сферата на хотелиерството, туризма, събитийния мениджмънт, бизнеса и кулинарното изкуство. Програмите се преподават на английски език и включват две платени работни практики в Швейцария или в чужбина. Четирите швейцарски колежа се радват на сътрудничество с много реномирани световни хотелски вериги и се гордеят с факта, че над 89% от завършилите техни студенти стават мениджъри на отдели или собственици на бизнес в рамките на 5 години след дипломирането си. Два пъти годишно колежите организират международно кариерно изложение, по време на което студентите се запознават лично с бизнес лидери и известни предприемачи от над 120 водещи международни туристически компании като Radisson, Hilton, Star Woods, Kempinski, Best Western, Holiday Inn, Hyatt; Fairmont; Accor Group; Mövenpick, Ritz-Carlton, Marriot и Shangri-La и др. Концепцията на SEG e да предложи не просто работа, а партньорство за цял живот на завършващите студенти, за да изградят своята кариера за години напред, казват още от SEG.

Без партита на открито след 23 часа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285415_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+23+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0

 

Забраняват ги в кварталите и по морето

Заведенията в курортите и в жилищните квартали няма да имат право да озвучават открити площи между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Производствените и търговските обекти в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение нямат право да ги зареждат между 23 и 8 ч. Това е записано в проект за изменение на Закона за защита от шума в околната среда, публикуван за обществени консултации. Глобите при първоначално нарушение ще са от 500 до 2000 лв., а за повторно ще достигат до 10 000 лв., е записано в проекта 

 

Изключение за посочените часове

може да има при мероприятия на открито

Силният шум на открито е забранен и за пътни транспортни средства, освен ако нямат специален режим на движение. Ресторантите и дискотеките, които озвучават открити площи, ще трябва да ползват единствено техника с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска шум в открити площи над граничните стойности, пише в проекта.

В мотивите е записано, че проектът има за цел опазване на здравето на населението от вредното въздействие на шума.

Регионалните здравни инспекции ще трябва да издават становище, когато търговски и производствени обекти работят в жилищни сгради или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Специална наредба ще определя какво е нормална акустична обстановка в жилищни квартали, курорти и територии със смесено предназначение.

 

В проекта се предлагат

по-високи глоби за нарушенията

Припомняме, че през лятото на миналата година вицепремиерът Валери Симеонов лично се зае с въдворяването на шумните дискотеки по морето. Той и полицейски екипи провериха заведения в Слънчев бряг, като бяха иззети музикални уредби.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132320/

- Иванчо, дай ми един пример за прозрачност!
- Прозорец, госпожо.
- А за още по-голяма прозрачност?
- Ами, отворен прозорец.

Първа версия за пожара на гара Коньово: Късо съединение

https://petel.bg/Parva-versiya-za-pozhara-na-gara-Konovo--Kaso-saedinenie__257877

кадър: Бтв Късо сьединение в ел.инсталация на един от вагоните е най-вероятната причина за пожара във влака София-Бургас. Това каза тази ...

Четирима ранени в тежка катастрофа край Сопот

https://petel.bg/CHetirima-raneni-v-tezhka-katastrofa-kray-Sopot__257878

снимки: Бтв Автомобил се вряза в крайпътно дърво на изхода на Сопот за Карлово, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Пострадали са ...

Над 120 самодейци се веселиха на отрупани с вкусотии маси в Симитли

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-120-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%bd/

Самодейци от община Симитли празнуваха заедно „професионалния” си празник с месец закъснение. Поради лошите метеорологични условия мероприятието беше отложено от първи март за 30-ти.

Над 120 самодейци, които развиват своята дейност в читалищата в Симитли, Крупник, Брежани, Полето, Черниче, Железница, Градево, Долно Осеново.

Читалищните работници от читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли поканиха общинарите на отрупана с вкусотии празнична маса. Хореографи към читалището, певци, музиканти и фолклористи се веселиха заедно цял следобед. Специално ги поздравиха кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, заместник – кметът на община Симитли Евгения Георгиева, които споделиха празника им.

Самодейците показаха, че могат много да се веселят и че духът им е несломим, те танцуваха като показаха и своите разностранни таланти. Дълги хора и веселие съпътстваха празника, като всички си обещаха, че традицията за днешния ден никога няма да бъде прекъсната. След днешния празник всички самодейци в общината ще започнат да се подготвят за своето представяне на събора Пирин Пее, който ще се проведе през август.

Първи март е традиционен празник на любителското художествено творчество. Денят на самодееца е празник, обединяващ хора с различни професии, възраст и пол, но всички водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство и фолклор. Това е празник за хората, които не жалят сили и време, за да работят за запазването на непреходните българските традиции и култура.

 

Материалът Над 120 самодейци се веселиха на отрупани с вкусотии маси в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Прогноза за времето - 31 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371712

По Черноморието днес облачността от запад ще се увеличава, но ще е предимно средна и висока. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, който в следобедните часове ще се ориентира от юг-югозапад. Максимални температури на въздуха: от 10°-11° в северната до 17°-18° в южната част.

Откриването на мотосезона и велошествие ще объркват трафика в София днес

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/31/3155363_otkrivaneto_na_motosezona_shte_oburkva_vremenno/?ref=rss


Мосезон 2018 ще бъде официално открит днес в София. Заради мотошествията към мястото на събитието - площад "Александър Невски" и местоположението на купонджийската час - около резиденция "Бояна", ще има затруднения в движението в периода между 8.30 и 13 часа. Частта на Околовръстния път, в района на резиденцията, пък е препоръчително да се избягва през целия ден.<br /><br />Първоначалните планове бяха мотосезонът да се открие миналата събота, но заради снега и...

Жълт код за силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OHRAlapopbc/

Жълт код за силен вятър е в сила за Бургаска и още 17 области на страната на 31 март 2018 г., сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В събота след обяд и през нощта срещу неделя ще се усили югозападният вятър, чиято скорост ще бъде 14-19 м/с.

Лазаровден е, започва подготовката за Страстната седмица

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/31/3149145_lazarovden_e_zapochva_podgotovkata_za_strastnata/?ref=rss


Лазаровден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява.<br /><br />Лазаровден се празнува винаги осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица. Празникът се нарича още Лазарица, Лазар, Лазарова събота.<br /><br />Лазар от Витания и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата мисия. Според евангелието Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. Месията...

Шон Пен: И какво е това #MeToo?!

http://clubz.bg/66106-shon_pen_i_kakvo_e_tova_metoo

„И какво е това #MeToo“?“, пише Шон Пен в наскоро издадената му книга „Bob Honey Who Just Do Stuff“ („Боб Хъни, който просто прави неща“). В епилога на романа си актьорът е написал стихотворение, в което изглежда защитава Луис С. К. и Чарли Роуз и нарича движението #MeToo „кръстоносен поход на децата“, отбелязва CNN.

След обвиненията в сексуален тормоз от осем жени, която излязоха наяве през ноември, Чарли Роуз се извини за своето – както се изрази той - „неподходящо поведение“ и беше уволнен от предаването на CBS „Тази сутрин“. Прочутият комик Луис С. К. също се извини за сексуалното си поведение.

„Няма мъже, нито жени

сега е времето на движенията

докато движенията не ни съсипят

и армията се срива

дали от севернокорейските ракети

или от техерански маршове

Къде остана смехът ни?

Там ли си, Луис С. К.?“, 

гласи един от стиховете на Шон Пен.

Поемата продължава:

Някога решителни разговори

ни държат на нокти

Дали наистина беше добре да смачкаме Чарли Роуз?

И какво е това ‘Me Too’?

Тази вдетиняваща дума на деня

Детски кръстоносен поход?

Да сведем изнасилването, порицанията и женските права до безразсъдна детска игра?

в платформа за безнаказани обвинения?“.

Шон Пен не е бил открит за коментар от CNN.

Лазаровден е!

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5/

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот.
Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър).
Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

Прослава и възпев на Лазаровден носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците.

Закичват се цветя, а една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар и др.

Материалът Лазаровден е! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лазаруване в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZwwLggZk4G0/

Лазаруването заема особено място в българския календар и се изпълнява на християнския празник Лазаровден в събота преди Великден. Малки лазарки от ДГ „Веселушко“, облечени в народни носии, представиха  обичая „Лазаруване“  пред различни институции в Поморие и изпълниха сградите с празнично настроение.  С песни те наричаха  за здраве и благополучие, за възхвала на пролетта и за плодородие.

lazarki1

lazarki2

lazarki3

На 31 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6790367

На 31 март рожден ден иматФилип Димитров, конституционен съдия, представител на България във Венецианската комисия, премиер на България Мустафа Хаджи, главен мюфтия Валентин Моллов, бизнесмен Елен Колева, актриса Иван Яхнаджиев, художник Георги Шарабов, журналист Киран Коларов, режисьор и сценарист Николай Илиев, бивш футболен

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

https://petel.bg/31-mart-1492-g--Evreite-sa-izgoneni-ot-Ispaniya__257873

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои под...

Горя жилищен блок в Сандански

https://petel.bg/Gorya-zhilishhen-blok-v-Sandanski__257874

Пожар горя в жилищен блок в центъра на Сандански в нощта на петък срещу събота. Огънят е тръгнал от смесен магазин на приземния етаж. Няма ...

Можете да видите какво ще стане във вашия град при ядрен взрив

https://petel.bg/Mozhete-da-vidite-kakvo-shhe-stane-vav-vashiya-grad-pri-yadren-vzriv__257875

Представители на нетърговската организация "Аутрайдър фаундейшън" са създали портал, с помощта на който всеки потребител може да види...

Деца намериха пари на улицата и ги върнаха

https://petel.bg/Detsa-nameriha-pari-na-ulitsata-i-gi-varnaha__257876

Три ученички върнаха пари, които видели разпилени по улицата. Сумата била 200 лева, а Божидара, Петя и Анастасия дори не помислили да ги взе...

Ето какво време ни очаква през април…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb/

В началото на месеца ще бъде предимно слънчево с температури до 17 градуса. Нова порция валежи ще има в периода 4 – 7 април. Тогава и температурите ще бъдат по ниски, а в края на първото десетдневие от април отново ще се радваме на по-слънчево време и на затопляне. От 10 април температурите ще бъдат по-високи, но ще има и превалявания. От 11 до 16 април температурите ще варират от 10 до 22 градуса.

Към 11, 12 април, също около Великденските празници и в края на второто десетдневие, има голяма вероятност за валежи, съобщи NOVA. През последните 10 дни от месеца ще вали, както в началото на периода, така и към края. Тук обаче има прогноза за високи температури, които могат да достигнат до 30 градуса. От 21 до 24 април ще има краткотрайни превалявания, а температурите ще варират от 13 до 23 градуса.

В периода 25 до 27 април ни очаква стабилизиране на времето с температури до 25 градуса. Валежите са малко вероятни. От 28 до 30 април – градусите ще са от 13 до 22.

Опасност от слани съществува през целия месец, а през втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури, както и опастността от градушки.

 

 

Материалът Ето какво време ни очаква през април… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Куентапропистите" - пионерите на частния бизнес в Куба

http://clubz.bg/66105-kuentapropistite_pionerite_na_chastniq_biznes_v_kuba

Много дребни предприемачи в Куба проявяват чудеса от изобретателност в очакване на по-добри дни - подобно на Иданиа дел Рио, която рециклира стари фланелки и чанти и ги препродава в магазинчето си за облекло, информира Франс прес.

Частните предприемачи "куентапропистас" ("cuentapropistas" - работещи за собствена сметка - б.р.) стават все повече и повече от 2008 година в контекста на реформите, предприети от кубинския ръководител Раул Кастро, за да модернизира икономиката, функционираща по съветски модел.

В страната изникнаха ресторанти, бръснарници или шивачи и днес в тези сфери работят около 580 000 души или 12 процента от населението в активна трудова възраст.

Куба внася от чужбина по-голямата част от потребителските стоки и силно страда от наложеното от Съединените щати ембарго през 1962 година, което усложнява вноса на нехранителни стоки.

Все пак Иданиа дел Рио е успяла да създаде онлайн бутик, насочен към американския пазар, възползвайки се от ниша, отворена от бившия президент Барак Обама за износ на кубински авторски продукти.

На 19 април Раул Кастро ще отстъпи ръководството на страната, вероятно на неговия предполагаем наследник, 57-годишния Мигел Диас-Канел. Очакваната промяна подхранва надеждите на "куентапропистите", които са лишени от суровини и пазари на едро.

Надява се и 73-годишният Армандо Рейес, който допълва нищожната си пенсия като продава плодове и зеленчуци по улиците на Хавана. Според него дребното предприемачество е истинска благодат и за потребителите.

"Куентапропистите" помогнаха да се реши голям проблем. Сега има кафенета и барове, каквито преди не съществуваха, има и ресторанти с добра храна.
Преди седем месеца правителството сложи спирачка в частния сектор, като замрази за неопределено време издаването на нови лицензи за трийсетина от най-рентабилните дейности, най-вече ресторантьорството.

Заявената цел беше да се противодейства на измамите и да се усъвършенства законодателството, но мярката поражда безпокойство в сектора, където някои са забогатели.

Част от управниците в страната виждат в това поставяне под въпрос на социалистическия модел за равенство. В Куба средната месечна заплата е 30 долара в държавния сектор, докато в частния понякога е доста по-висока.

На последното заседание на централния си комитет Кубинската комунистическа партия припомни обаче ключовата роля на "куентапропистите" и необходимостта от "продължаване на осъвременяването на икономическия модел".

Кубинският икономист Павел Видал посочва, че е много важно частният сектор да плаща данъци в зависимост с приходите си, което е невъзможно да се гарантира, ако операциите не преминават през банките.

В деня на Св. Лазар - порасналите момичета пеят за здраве

https://offnews.bg//obshtestvo/v-denia-na-sv-lazar-porasnalite-momicheta-peiat-za-zdrave-677678.html

Днес е Лазаровден, първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението заедно с Цветница и Великден. Имен ден празнуват Лазар, Лазарин и Лазаринка.

Името има древноеврейски произход и означава "Божия помощ". 

Денят на св. Лазар се отбелязва винаги в съботата преди Страстната седмица. Той напомня за най-голямото чудо, извършено от Христос - възкресяването на Лазар 4 дни след смъртта му с думите "Лазаре, стани!". Това става и непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Седмицата на Христовите страдания.

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. Лазаровата събота е единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) служба не е в неделя.

Народните традиции свързват Лазаровден с откъсването на зелени върбови клонки, които да красят вратите на Цветница. На този ден се изпълнява и обичаят лазаруване, след него момичетата стават готови да обичат и да се женят. Порасналите девойки обикалят къщите с цветя и пеят песни за всеки член на семейството. Стопанката ги дарява с яйца, символ на живота. В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. 

На Лазаровден се почита и паметта на мъртвите, като се раздава жито. На трапезата се слагат само постни ястия. 

1984 г. Всичко е театър. И да помним Оруел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790279

1984 г. Всичко е театър. И да помним ОруелНа 1 април 2018 г. от 19,30 часа във фоайето на Сатиричния театър ще бъде открита фотоизложба на Иван Григоров Годината е 1984. Времето - Международният ден на театъра - 27 март. Мястото - право в сърцето на хората, които разбираха, че всичко в живота е като на театър: смях и сълзи, смях през сълзи и сцена, понякога пълна с абсурди.

Можете да видите какво ще стане във вашия град при ядрен взрив

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mozhete-da-vidite-kakvo-shte-stane-vyv-vashiia-grad-pri-iadren-vzriv-2088159

Представители на нетърговската организация "Аутрайдър фаундейшън" са създали портал, с помощта на който всеки потребител може да види последст

Преработиха бюста на Роналдо в Мадейра (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prerabotiha-biusta-na-ronaldo-v-madejra-videosnimki-2088230

Португалският скулптор Емануел Сантош е преработил бюста на Кристиано Роналдо, който посреща посетителите на летището на родния му остров Мадейра.
 

[News] Ronald

Звездите за днес: Риби – загрижени сте за семейните дела, Лъв – не се напъвайте да направите всичко сами

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%b7/

Хороскоп за 31 март 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Ще ви се иска да направите дома си най-сигурното, чисто и прекрасно местенце в този враждебен свят. Може и да не ви се отдаде, защото доста хора ще се сетят, че има какво да споделят с вас. Приемете го като комплимент, вместо да се дразните, че ви прекъсват заниманията.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Добре е да помислите с какво трябва да се подсигурите за през почивните дни, които може би ще са отредени за пролетно почистване. Не прекалявайте с яденето, трябва да сте бодри за утрешните подвизи.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще можете да разгърнете способностите си, стига да не се разпилявате по безброй задачи. Творческите дейности ще са по-продуктивни, отколкото преговорите. Внимавайте къде какво казвате.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще сте особено чувствителни към всичко, което става около вас. Не се впечатлявайте твърде от думите на хората, защото днес и без друго не са много сериозни. Денят е подходящ за пазаруване и отхвърляне на неприятни задължения, ще успеете да го направите бързо.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Не се напъвайте да направите всичко сами, няма да ви се отдаде. Днес ще сте зависими от мнението и действията на вашите колеги и партньори. Денят е подходящ за лично творчество, само не действайте на принципа на “бързата кучка”.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Общо взето ще бъдете доста ангажирани, ще ви стоварят множество неща на главата и при това ще сте свързани с изпълнителността на други хора. Не мърморете, ще го използват срещу вас. Не се включвайте в масови прояви.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Доста еуфоричен ден. Ще пръскате обещания наляво и надясно, все пак помислете дали ще успеете да ги изпълните. Погледът ви върху живота ще е по-философски и ще ви се стори, че светът изведнъж е станал по-приятен за живеене.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Може да се чувствате малко по-нервни и раздразнителни. Ще ви се ще да приключите с всички излишни и дразнещи ангажименти. Днес не е подходящ ден за пазаруване, ще пръснете повече пари отколкото сте предвидили.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Днес ще трябва да балансирате между собствените си желания и тези на хората, с които имате контакт. Толерантност няма да ви липсва, но все пак се наложи да се съобразите и с чуждото мнение, не се дразнете заради това, може би и другите имат право.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Очаква ви много работа за вършене. Днес ще имате сили да се справите, но внимавайте, че трябва да ви останат сили и за утре. Добре е да накарате колегите си да погледнат по-сериозно на задълженията си, за да не сте принудени да доработвате в почивните дни.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес ще сте много приятна компания за общуване и особено ще ви върви в любовните връзки. Ако се занимавате с творческа дейност днес ще сте по-продуктивни от обичайното, стига да не ви домързява.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
________________________________________
Ще сте загрижени главно за семейните си дела. Може да ви се наложи да пътувате в тази връзка. Нищо чудно да сте по-нервни, но това по никакъв начин няма да спомогне нещата, които искате, да се случат по-бързо. Карайте по-полека.

 

Материалът Звездите за днес: Риби – загрижени сте за семейните дела, Лъв – не се напъвайте да направите всичко сами е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Продава се автопортрет на Пикасо

http://clubz.bg/66104-prodava_se_avtoportret_na_pikaso

Автопортрет на Пикасо ще бъде предложен на търг на "Кристис" в Ню Йорк, като може да достигне цена от 70 милиона долара, съобщи АФП.

Картината "Морякът" е от времето, когато Пикасо се е страхувал, че може да бъде депортиран от нацистите. Погледът на нарисувания на нея мъж в моряшка фанелка е тъжен. Той е подпрял главата си на дясната ръка - традиционен символ на меланхолия. Картината е с размери 130 см на 81 см.

Пикасо рисува картината през 1943 г., когато живее в окупирания от нацистите Париж.

Автопортретът на Пикасо е изложен в Хонконг до 3 април, преди да замине за Ню Йорк за търга на 15 май. 

През 2015 г. "Алжирски жени" на Пикасо достигна цена от 179,4 мили

Седмицата: За мечките и хората

http://varnautre.bg/2018/03/31/78419/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0

Тази седмица я започнахме по лятното часово време, докато температурите бяха по-скоро зимни, а политиката – бълбукаща, но на бавен огън. Знамена и протести, ръкостискания и несъгласия – Варна беше в центъра на новините заради срещата в Евксиноград. За нас – с много обсъждания преди и след разговорите на евролидерите с Ердоган, за останалата част […]

Външният министър: В Румъния има "солидно присъствие" на руски шпиони

http://clubz.bg/66103-vynshniqt_ministyr_v_rumyniq_ima_solidno_prisystvie_na_ruski_shpioni

Според румънския външен министър Русия има "много солидно" шпионско присъствие в Румъния, предаде Асошиейтед прес.

"Не зная в цифри, но ние усещаме много солидно присъствие" на руски шпиони, заяви вчера Теодор Мелешкану.

Това необичайно откровено изявление за руския шпионаж бе първият директен коментар на високопоставен румънски представител по темата напоследък, отбелязва АП.

Отношенията между Румъния и Русия, които са като цяло хладни, се обтегнаха още повече тази седмица, когато Румъния експулсира един руски дипломат заради атаката с нервнопаралитичен агент срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, а Русия отвърна със същата мярка, допълва агенцията. 

Посланикът на Русия в Румъния Валерий Кузмин нарече експулсирането на руски дипломати "проява на колективна лудост", но Мелешкану вчера възрази, че "лудостта е била атаката в Солзбъри".

Мелешкану ръководеше службата за външно разузнаване на Румъния от 2012 до 2014 г., припомня АП.

Литературен конкурс „Стефан Гечев“ – 2018

http://www.eurochicago.com/2018/03/konkurs-5/

През 2018 г. Държавната агенция за българите в чужбина ще проведе 22-рото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. По регламент, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години. През тази година предлагаме следните две теми: „България в моите мечти” и „Българското културно наследство – част от съкровищницата на Европа и света ”

Възкресението на Лазар - един от най-вълнуващите евангелски сюжети

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vyzkresenieto-na-lazar-edin-ot-naj-vylnuvashtite-evangelski-siuzheti-2088224

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението

Ще проверяват кандидатите за американска виза и в социалните мрежи

//dariknews.bg/novini/sviat/shte-proveriavat-kandidatite-za-amerikanska-viza-i-v-socialnite-mrezhi-2088228

Федералните власти в САЩ предлагат да се събират данни за използваните самоличности в социалните мрежи на почти всеки, желаещ да влезе на американска територия. Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за виза за САЩ и

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-nalozhi-novi-sankcii-na-severna-koreia-2088227

По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР внесе в черния списък 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс.
 
Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, ч

Катастрофа с автобус затвори магистрала в Бавария, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/katastrofa-s-avtobus-zatvori-magistrala-v-bavariia-ima-raneni-2088226

Шофьор на автобус, неговият колега, с който се сменя, и над 20 пътници са ранени при катастрофа между автобус и камион на шосе в германската провинция Бавария през изминалата нощ, съобщи полицията, цитирана от ДПА.
 
Водачът на автобу

Какво не трябва да ядем преди лягане (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-ne-triabva-da-iadem-predi-liagane-video-2088125

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната манджа. Това обаче изключително вреден навик.

Докато организмът е млад, ще се справи успешн

Лазаровден – традиции и обичаи (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lazarovden-tradicii-i-obichai-video-2088168

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

Лазаровден или Лаз

Пътници от горящия влак: Няма пострадали, защото не беше пълно и слязохме бързо

https://petel.bg/Patnitsi-ot-goryashhiya-vlak--Nyama-postradali--zashhoto-ne-beshe-palno-i-slyazohme-barzo__257871

Малък пламък с много пушек – така започнало огненото бедствие в бързия влак София – Бургас на гара Коньово вчера вечерта. Два вагона от к...

За американска виза ще се искат данни за активност в социалните мрежи

https://petel.bg/Za-amerikanska-viza-shhe-se-iskat-danni-za-aktivnost-v-sotsialnite-mrezhi__257872

Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за виза, но е в съответствие с обещанието на прези...

Искаш виза за САЩ? Кажи кой си в интернет

http://clubz.bg/66102-iskash_viza_za_sasht_kaji_koj_si_v_internet

Федералните власти в САЩ предлагат да се събират данни за използваните самоличности в социалните мрежи на почти всеки, желаещ да влезе на американска територия. Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за виза за САЩ и е представена от Държавния департамент, предаде Ройтерс.

Предложената мярка, която трябва да мине през одобрение от Административно-бюджетното управление към Белия дом, предвижда повечето кандидати за виза - както имигранти, така и неимигранти, да попълват формуляр с всички свои самоличности в социалните мрежи, които са използвали през последните пет години.

Информацията ще се използва, за да бъдат проверявани те самите и самоличността им, като от това ще бъдат засегнати по около 14,7 милиона души годишно.

Досега, според въведените през май 2017 г. правила, служителите в консулските служби имаха указания да събират данни за самоличностите в социалните мрежи само ако решат, че "подобна информация е необходима, за да се потвърди самоличността, или че е необходима с цел извършване на по-щателна проверка от гледна точка на националната сигурност".

Държавният департамент заяви, че по-строгият режим на проверки ще важи само за тези, "за които е преценено, че е нужно да преминат през по-задълбочена проверка за тероризъм или други неприемливи за издаване на виза обстоятелства, свързани с националната сигурност".

Предложената мярка беше публикувана днес във Федералния регистър. Сега има 60-дневен срок за обществено обсъждане, след който съответно тя да бъде приета или отхвърлена от Административно-бюджетното управление.

Мярката е в съответствие с обещанието на президента Доналд Тръмп да въведе изключително засилен режим на проверки на чужденците, които влизат в САЩ, за да се попречи на извършването на терористични актове.

При одобряване на новия режим от кандидатите ще се иска и да попълнят използваните през последните пет години от тях телефонни номера, адреси на електронна поща, както и информация за пътуванията си в чужбина. Ще се иска и да посочат били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни роднини са участвали в терористична дейност, заяви Държавният департамент.

Той допълва, че възнамерява да не иска рутинно подобна информация от повечето кандидати за визи за дипломатически и официални цели.

Свекърът на Пипа Мидълтън изнасилил малолетна

http://clubz.bg/66101-svekyryt_na_pipa_midyltyn_iznasilil_maloletna

Свекърът на Пипа Мидълтън, сестра на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, е обвинен от френското правосъдие в "изнасилване на непълнолетна", съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

74-годишният Дейвид Матюс е бил задържан във вторник на летище "Орли" в Париж. Вчера са му били предявени обвинения и е бил поставен под съдебен контрол.

Предполагаемите деяния са били извършени в периода 1998-1999 година във Франция. Жалбата е била подадена през 2017 г. 

Пипа Мидълтън се омъжи през май 2017 г. за финансиста Джеймс Матюс, син на Дейвид Матюс - богат управител на инвестиционни фондове и бивш професионален автомобилен състезател.

Разпростраянва се обаче и версия, че изнасилването е било на остров "Свети Бартс" в Карибите. Там милиардерът притежава хотела "Едън рок". Той е един от най-добрите в света и често е посещаван от звезди като Том Ханкс, Елтън Джон, Дженифър Лопес, Риана и Лео ди Каприо.

Разкритията стават само месец и половина преди сватбата на принц Хари с американската актриса Мегън Маркъл.

Кейт Мидълтън, която е бременна и принц Уилям досега не са коментирали ареста. Няма и изявления от Бирмингамския дворец.

Български дипломати за експулсирането на посланици– причини и задкулисие

http://pogled.info/bulgarski/balgarski-diplomati-za-ekspulsiraneto-na-poslanitsi-prichini-i-zadkulisie.93513

/Поглед.инфо/ Доц. д-р Йордан Величков, дипломат, юрист, депутат в 40–то НС, член на БДД Очевидно, международната общност става свидетел на безпрецедентен международно правен абсурд. Отправя се крайно сериозно обвинение срещу една страна, което е изградено изцяло върху хипотетични, т.е. предполагаеми, а не обективни и аргументирани доказателства.

Хороскоп за събота

https://petel.bg/Horoskop-za-sabota-__257867

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Нито един Овен не може да бъде наречен миролюбив. Представителите на този знак крайно неохотно правят отстъпки ...

Лазаровден е, започва подготовката за Страстната седмица

https://petel.bg/Lazarovden-e--zapochva-podgotovkata-za-Strastnata-sedmitsa__257868

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар Навсякъде стопанката задължително дарявала лазарките и със сурово яйце, а т...

Ето какво ще е времето през април

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-prez-april-__257869

Пролетта вече е тук, а месец април ще редува дъжд и слънце. Очаква ни един нормален пролетен месец, обяви дежурният синоптик в БАН Мариана ...

Следващите няколко дни е Пълнолуние, ето какво ни чака

https://petel.bg/Sledvashhite-nyakolko-dni-e-Palnolunie--eto-kakvo-ni-chaka-__257870

Пълнолунието е един много важен и специален момент от лунния цикъл. Всички много добре знаем, че Пълнолунието е силен процес, оказващ вл...

Олимпийски легенди и дипломати повеждат шествието „София кара колело”

//dariknews.bg/regioni/sofiia/olimpijski-legendi-i-diplomati-povezhdat-shestvieto-sofiia-kara-kolelo-2088215

Поетапно ще бъде затваряно движението по трасето на днешното велошествие София кара колело“.
 
Велокарнавалът стартира в 11.30 часа, а участниците се събират в 10 часа пред Народното събрание. От 12 часа започват състезанията в Южния парк.

Айфеловата кула става на 129 години

//dariknews.bg/novini/sviat/ajfelovata-kula-stava-na-129-godini-2088203

Днес се навършват 129 години от построяването на най-разпознаваемата забележителност в света – Айфеловата кула. Тя е висока 300 метра, a посетителите, които се редят на опашка, за да погледнат Париж от последния й етаж, са 7 милиона на година. На 7 години кулата се

Русия закрива генералното консулство на САЩ в Петербург. И не само!

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-zakriva-generalnoto-konsulstvo-na-sasht-v-peterburg-i-ne-samo.93508

/Поглед.инфо/ Русия закрива генералното консулство на Съединените щати в Санкт Петербург, заяви ръководителят на руското МВнР Сергей Лавров.

САЩ не изключват арест на активите в Русия

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-ne-izklyuchvat-arest-na-aktivite-v-rusiya.93509

/Поглед.инфо/ Посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман коментира възможността за арест на руските активи в САЩ заради делото за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския Солсбъри,

Виена обвини Лондон в принуждаване на Австрия да изгони руски дипломати

http://pogled.info/svetoven/evropa/viena-obvini-london-v-prinuzhdavane-na-avstriya-da-izgoni-ruski-diplomati.93510

/Поглед.инфо/ Посланикът на Великобритания във Виена нееднократно се е опитвал да окаже натиск върху австрийските власти за да ги принуди да изгонят руски дипломати, заяви ръководителката на МВнР на Австрия Катрин Кнайсл. Нейните думи предава изданието Kronen Zeitung.

Европа започна борба с „проруските инакомислещи“

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropa-zapochna-borba-s-proruskite-inakomisleshti.93511

/Поглед.инфо/ Отказът на Австрия да изгони руски дипломати бе приет в Европа и Великобритания като истински бунт против солидарността на Запада. Австрия не е единствената страна от ЕС, съхраняваща симпатии към Москва и тези страни имат причини да вървят против Брюксел. Но европейските чиновниците готвят нови методи за борба срещу „проруските инакомислещи“.

Китай готви ответен удар за САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-gotvi-otveten-udar-za-sasht.93512

/Поглед.инфо/ Китайското министерство на търговията обеща, че САЩ „ще паднат в ямата, изкопана за други“, ако продължат търговската война с Китай. Пекин предупреждава, че „американската страна ще бъде принудена да плати за действията си“ – вече е публикуван списък с ответни мерки в случай, че заплахите на Вашингтон се осъществят. Най-песимистичната прогноза е, че търговската война може да се превърне в истинска.

Руски самолет претърсен в Лондон

http://clubz.bg/66100-ruski_samolet_pretyrsen_v_london

Самолет на "Аерофлот" бе претърсен внимателно в продължение на часове на лондонското лтище "Хийтроу", съобщи ТАСС.

Машината излетяла със закъснение и вече е кацнала в Москва.

Вчера от "Аерофлот" съобщиха, че властите на Великобритания, без да посочат причини, са извършили огледа, като принудили членовете на екипажа да напуснат самолета и изолирали командира в пилотската кабина, което според компанията е в разрез с международната практика.

Посолството на Русия във Великобритания е изпратило нота във Форин офис с искане за обяснения.

"Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти. Сили на на граничната служба и митницата претърсиха самолета на "Аерофлот" извършващ полет 2582/2583 Москва - Лондон - Москва. Подобни неща се случват крайно рядко и по принцип са извънредни", заяви прессекретарят на посолството, цитиран от ТАСС.

Британците се опитали да претърсят самолета без присъствието на екипажа, продължава той, подчертавайки, че това е категорично забранено от действащите правила. След като на летището пристигнал сътрудник на посолството, след продължителни преговори той успял да издейства разрешение командирът на полета да присъства на обиска. Накрая британците отказали да представят "каквито и да било писмени документи, посочващи причината за акцията, правното й основание и резултатите", заяви говорителят на посолството, като свързва случая с "политиката на враждебност на правителството на Обединеното кралство по отношение на Русия".

По-рано вчера кореспондент на ТАСС успял да разговаря с пътник на име Александър, който пристигнал с полет 2582 в 15,57 местно време от Шереметиево на Хийтроу. По думите му при слизането пътниците били пресрещнати от около седем полицаи с куче на самия изход (на вратата на ръкава). Те им наредили да свалят от рамо чантите и раниците и да ги държат ниско долу, за да може кучето да ги подуши.

Александър видял как няколко човека са отведени настрани и ръчният им багаж е претърсен. Това предизвикало задръстване в салона. Сред пътниците имало и руснаци, и чужденци. "Всичко това беше много неприятно и крайно необичайно", казва пътникът.

Форин офис е потвърдил за руската емисия на Би Би Си факта за обиска на самолета Airbus А-321 на "Аерофлот", пристигнал с редовен полет на Хийтроу. По информация на британското външно министерство претърсването е било извършено от митническата служба, а не от полицията. Не се посочва във връзка с какво разследване.

Руската емисия на Би Би Си отбелязва, че този самолет А-321 с бордови номер VP-BOC за последен път е извършил полет по маршрута Лондон-Москва-Лондон на 5 март. Преди това е летял от Москва до Хийтроу на 26 февруари. Снощи след претърсването е излетял обратно за Москва със закъснение от три часа. Ако, както предполага руското външно министерство, това е свързано с делото Скрипал, възможно е британските следователи да търсят следи от нервнопаралитично вещество в салона и багажното отделение, предвид версията, че с този самолет във Великобритания може да е пристигнал отровителят с веществото, или че след покушението може да е излетял за Русия със същия самолет, посочва Би Би Си. Юлия Скрипал е пристигнала на гости при баща си от Москва на 3 март също с полет на "Аерофлот", но в този ден самолетът е бил друг.

На следващия ден, 4 март, тя заедно с баща си, е намерена на градинска пейка в Солсбъри в безсъзнание. 

На 3 март самолет VP-BOC е бил използван за полети на "Аерофлот" от петербургското летище Пулково, кацал е Красноярск и в Милано. VP-BOC на 26 февруари е изпълнил полет SU-263 Москва-Лондон с кацане в 20,35 ч. по Гринуич.

На 5 март (следващия ден след покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал) този самолет излита от Лондон за Москва в 14,31 по Гринуич (с час закъснение от разписанието) - това е бил полет на "Аерофлот" SU2579.

Британски официални органи вече са извършвали следствени действия на самолети, разследвайки смъртта на Александър Литвиненко през 2006 г., припомня Би Би Си. Бившият офицер от Федералната служба за сигурност, написал книгата "ФСБ взривява Русия" и избягал във Великобритания, е отровен с рядък радиоактивен изотоп - полоний-210. В хода на разследването следи от полоний са открити и в самолети, извършващи полети между Москва и Лондон. Тогава са претърсени десетки лайнери, в това число Boeing-767 на British Airways и самолети на руската компания "Трансаэро".

Обискът и снетите проби са показали наличие на следи от полоний-210, попаднали в салона преди момента на отравянето на Литвиненко, сиреч радиоактивната следа в самолетите са оставили не лицата, които са имали контакт с Литвиненко и са могли "да се заразят" с радиация от него, а тези, които са донесли полония във Великобритания. Според информацията от британските разследващи следи от полоний са били открити на местата, където преди срещата с Литвиненко са били бившите му колеги от ФСБ Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун (включително помещението в посолството на Великобритания в Москва, където са получили визи преди пътуването, и в самолета край мястото, където е седял Луговой при полета). Това е станало едно от основанията за кралската прокуратура да обяви Луговой за главен заподозрян за убийството на Литвиненко, предава БТА.

Прогноза за времето - 31 март

https://petel.bg/Prognoza-za-vremeto---31-mart__257865

По Черноморието днес облачността от запад ще се увеличава, но ще е предимно средна и висока. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, който в...

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__257866

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч на 31.03.2018 г.   І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервал...

"Добрата Европа": Eто, че дойде краят на приказката...

http://pogled.info/svetoven/dobrata-evropa-Eto-che-doide-krayat-na-prikazkata.93504

/Поглед.инфо/ Прибалтийските страни молят Брюксел да увеличи вноските на отделните 28 страни-членки в общия бюджет на ЕС. Писмото, подписано от Даля Грибаускайте – президент на Литва и от министър-председателите на Латвия и Естония Марис Кучинскис и Юри Ратас, е адресирано до ръководството на ЕС, като се настоява необходимостта от увеличаване на вноските на държавите-членки в общия бюджет след 2020 г., за да могат прибалтийските страни да получават необходимите им средства за селскостопански субсидии и програми за развитие. Призивът им към „хазяите” в Брюксел може да се квалифицира като SOS. И така, какво тревожи прибалтийските лидери?

Жестокостта и цинизмът на „нашите западни партньори“ не трябва да се подценяват

http://pogled.info/svetoven/zhestokostta-i-tsinizmat-na-nashite-zapadni-partnori-ne-tryabva-da-se-podtsenyavat.93505

/Поглед.инфо/ Жестокостта и цинизмът на „нашите западни партньори“ не трябва да се подценяват. Да отбележим на картата страните, които активно не обичат руснаците през 2018 г.:

Държавният департамент на САЩ полудява

http://pogled.info/svetoven/amerika/darzhavniyat-departament-na-sasht-poludyava.93506

/Поглед.инфо/ Днес не можах да заобиколя темата за „дългите пипала на Русия“. Просто не мога. Защото смятам, че в тази забавна фраза на прессекретаря на Държавния департамент, като в капка вода се отразява отношението на Запада към нас и деградацията на нашите западни партньори.

До какво ще доведе конфликтът между Русия и Британия?

http://pogled.info/svetoven/do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-rusiya-i-britaniya.93507

/Поглед.инфо/ Борис Джонсън произнесе удивителна реч. Вероятно разчита на наградата на света, но повече прилича на лауреата на премията на Дарвин. Ето някои цитати от неговото потресаващо заявление:

Макрон подхлъзна Тереза Мей

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-podhlazna-tereza-mei.93503

/Поглед.инфо/ Една от главните цели на "случая Скрипал" е да се продължи реализацията на мечтата на Барак Обама да постави Русия в пълна изолация. Впрочем, бившият американски президент заяви през 2014 г., че е постигнал точно това.

Иглика за Цветница, но на салата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6787537

Иглика за Цветница, но на салатаПриродата си знае работата. Първите пролетни растения съдържат вещества необходими на организма за подсилване и укрепване след дългата и мразовита зима. И макар че голяма част от тези растения са по-популярни като цветя, то се оказва, че те имат уникални лековити качества. Именно такава е игликата. Оказва се,

Автопортрет на Пикасо на стойност 70 млн. долара отива на търг

https://petel.bg/Avtoportret-na-Pikaso-na-stoynost-70-mln--dolara-otiva-na-targ-__257864

Продажната цена на картината „Моряк“ на испанско-френския художник Пабло Пикасо, която се счита за негов автопортрет, може да достигне 70...

4 признака, че имате проблеми с кръвообращението

https://petel.bg/4-priznaka--che-imate-problemi-s-kravoobrashhenieto__257862

Циркулацията на кръвта осигурява жизненоважната дейност на тялото. Благодарение на  кръвообращението нашите органи, мускули и кости пол...

Огнена нощ в Сандански! Пламна магазин за козметика, запали се и кооперация над него, огнеборци от Петрич на помощ

http://www.struma.com/obshtestvo/ognena-nosht-v-sandanski-plamna-magazin-za-kozmetika-zapali-se_132356/

Голям пожар избухна тази нощ в Сандански на улица" Първи май ",.Малко след полунощ пламнал магазин за козметика в центъра на града, огромните огнени кълба обхванали и кооперацията, в която се намира магазина,собственост на Кирил Б.

Помещението е унищожено напълно. На място са извикани огнеборци от Сандански, огънят много бързо се разраствал, затова е повикан и екип огнеборци от Петрич. Живущите в кооперацията панически напуснали ,полицията събуждала спящите хора .,съобщават...

Продължава

Едрите мъже с широки вратовръзки, а слабите с тесни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779295

Едрите мъже с широки вратовръзки, а слабите с тесниМъжките аксесоари не са много, но най-популярният сред тях определено е вратовръзката. Всеки, който иска да изглежда добре в костюм, трябва да обърне голямо внимание на аксесоара около врата си. Често връзката е акцент в облеклото, който привлича вниманието на околните и се превръща в повод за непринуден разговор.

И CV-то има нужда от пролетно почистване

https://petel.bg/I-CV-to-ima-nuzhda-ot-proletno-pochistvane__257860

Ако сте почистили дома, а може би и електронната си поща, от всичко ненужно, вероятно се справяте добре с пролетното почистване. Но преди д...

Затягат санкциите срещу Северна Корея

https://petel.bg/Zatyagat-sanktsiite-sreshhu-Severna-Koreya__257861

Съветът за сигурност на ООН прие нови санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирани от Блиц.  По искане на САЩ Комитетът на С...

До година-две пускат ваксина, която убива рака на кръвта

https://petel.bg/Do-godina-dve-puskat-vaksina--koyato-ubiva-raka-na-kravta__257863

Ваксина срещу рак, която убива 97% от туморите в кръвта при мишките, ще бъде тествана върху хора до края на тази година. Тя ще бъде изпробван...

ЦСКА на финал в Суперлигата по волейбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6790723

ЦСКА на финал в Суперлигата по волейболЦСКА се класира за финала на Суперлигата по волейбол. Воденият от Александър Попов тим отстрани "Монтана" след 3:1 победи в серията. В последната среща "червените" стигнаха до нов успех с 3:2 срещу съперника в столичната зала "Христо Ботев". На финала ЦСКА ще спори за титлата с шампиона и носител на купата "Нефтохимик 2010".

Първа лига се завърна с победен гол на Георги Илиев в неговия мач №400 и нови оплаквания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/31/3155916_purva_liga_se_zavurna_s_pobeden_gol_na_georgi_iliev_v/?ref=rss


Специални голове, както и нова порция оплаквания и скандали белязаха завръщането на Първа лига. Плейофината фаза в първенството започна с нулевото равенство между "Славия" и последния "Витоша".<br /><br />По-късно "Черно море" се наложи с 2:1 срещу "Пирин" за първата си домакинска победа от миналото лято насам. Още в шестата минута 16-годишният Мартин Минчев даде преднина на варненци, а малко по-късно Преслав Йорданов изравни.<br...

Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

https://www.actualno.com/chronicles/syzdadena-e-bylgarskata-zemska-vojska-kojato-po-kysno-stava-bylgarska-armija-news_667338.html

31 март 1878 г. - на базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия. През 1878 година на наборен принцип е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. Основа за изграждането й става българското Опълчение, участвало в Руско-Турската освободителна война (1877 – 1878). Във връзка с изграждането на новата българска войска през март 1878 г. главнокомандващият руската действаща армия великият княз Нико

Хороскоп за 31 март – 6 април от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-31-mart-6-april-ot-antonia-mechkova-675813.html

{"oven":"На границата между март и април мнозина са в приповдигнато настроение, за Цветница това е най-естествено. И все пак Овните да посветят повече грижи на делата си, сега има условия за общуване с повече хора, може би е дошъл редът на някои по-отдавнашни съвместни проекти. От Велика сряда обаче следва да проявявате повече търпение, трудът ви няма да иде нахалост, но и печалбите, и похвалите не идват лесно, по-високите постове също. Петък подлага на строги проверки партньорствата, не се изкушавайте от лесните победи в никоя област. ","telec":"Напоследък не сте твърде последователни при изпълнение на делови и лични планове, но това донякъде е извинително заради многото празнични поводи на близки и познати. Телците поне режима и диетата си да не нарушават, нали им гарантират жизненост, работоспособност. От Велики понеделник следва да сте най-дисциплинираните и в службата, няма как да извинявате пропуските си с грешки на околните. Те да бъдат каквито си щат, а вие отделяйте повече време за усвояване на знания и умения, в четвъртък и петък резултатите са очевидни.","bliznaci":"Идващите 7 дни са напрегнати, ще ви поднесат и нежелани изненади. За доста Близнаци главната задача е да решат финансовите проблеми, да осигурят благосъстоянието у дома. Не е лесно, а и въпреки празнуването на Цветница не забравяйте да проучите и уредите правно нещата. Във вторник и сряда поемате твърде много ангажименти, но дали колеги и шефове ще оценят старанията ви? Велики четвъртък и Разпети петък създават условия да оправите усложнените служебни дела, не пилейте шанса, той няма да чака и не се повтаря безкрайно.","rak":"Вероятно е да купонясвате много по Цветница, а май е по-разумно да отделите времето на най-близките, да се порадвате на хармонията у дома. С началото на Страстната седмица се очертават трудни делови задължения и макар че сте си обмислили изявите, може да не ви се получи съвсем добре. Не се обвързвайте с колеги, в чийто професионализъм и коректност не сте сигурни. Раците от сряда са най-взискателни към своята дейност и резултатът са ОК, макар че напредват по-бавно. С такт, отстъпки се постига повече, овладейте амбициите.","luv":"Иде Цветница, а май не сте в настроение. Дано Лъвовете използват празника да се видят с повече близки, да обсъдят свои и техни проблеми, идеи. Някои имат финансови грижи, но и на другите не им е лесно, даже може да им искат помощ. Вие ще прецените, сега главната ви роля е да организирате екип или приятели за работа, те имат план, а вие - енергия и опит. В сряда и четвъртък вече ще отслабите дисциплината. Все пак бъдете нащрек, има рискове и трябва да ги спестите на хората, които обичате. А ги обичате, и да ви създават ядове...","deva":"Другите почиват и купонясват, а вие имате куп задачи и даже през уикенда ще работите неуморно. Девите са организирани и умели професионалисти, сега има още една причина – близки и познати чакат тяхната помощ, набелязали са си обществено полезни инициативи. Ще успеете и с тях, на Велики понеделник предпочитате по-самостоятелни начинания, от вторник пък обсъждате бъдещи проекти. Набелязали сте доста срещи и разговори, обаче трябва да свиете кръга на посветените, делата ще вървят по-ефективно. Оправяте лични неща.","vezni":"На границата на март и април вие си налагате повече ограничения. Везните обичат празниците, обичат и да радват близки и познати. Така ще е и за тази Цветница, но работата не чака... Знаете си отговорностите към дома и родата, вероятно мнозина трябва да потърсят и подходящи партньори за свои проекти. От понеделник ще действате по тези замисли, вторник изисква задълбочено да анализирате мотивите на околните, сряда ви открива ненадейни шансове. До петък обаче главната задача е стабилизиране на доход и напредък в кариерата.","scorpion":"Хубаво 7-дневие, а най-много ви радва хармонията в близкия ви кръг. Доста Скорпиони имат амбициозни планове за изява и печалби, но на първо място сега слагат празничните поводи – за Цветница се събират с роднини, приятели, познати. На маса често ще говорите и за професионални планове, другите са готови да участват в реализацията, да услужат с нещо. Не споделяйте всички идеи, трябва да се пазите и от конкуренти, и от интриганти, а и някои замисли ще попромените. От сряда гоните по-висок пост и печалби, доказан лидер сте.","strelec":"През тези 7 дни е редно да намалите малко активността си в деловата сфера. Доста Стрелци имат добри идеи за изява и печалби, обаче условията не са подходящи за изпълнението им, от вторник възникват непредвидени пречки. Второ, мнозина се ръководят само от своите желания, това ще им създаде още проблеми с финансите, от Велики понеделник се очертават и несъгласия с най-близки. Критични сте, спорите, но това ще умори и отегчи вас, а другите ще се чувстват потиснати, неразбрани. Такава победа не е победа, не ви трябва, нали.","kozirog":"Лазарова събота и Цветница откриват шансове за реализация на стари ваши планове за делова активност и печалби. Някои Козирози отдавна мислят за такива промени в служебната сфера, сега малко изненадващи събития ще им напомнят – да уреждат точно финанси и отношения, нещата ще стават стъпка по стъпка. През Страстната седмица ще заздравите връзките си с доста колеги, влиятелни хора ще ви подкрепят и с общи усилия ще можете да разчистите редица пропуски и закъснения в работа. С такт прокарвате идеи и пред близки.","vodolei":"През тези 7 дни от вас си зависи да не поемате много ангажименти и да не се претоварвате. Група Водолеи искат да пътуват и да се порадват на време за общуване с най-обичаните хора, дано подготвят нещата, както трябва. Иначе ще има пречки, изненади, с които ще се справите, но защо да си усложнявате живота? Още повече някои са толкова влюбени... От Цветница имате поводи да седнете на маса с колеги, приятели, поговорете подробно и за идеите си за работа, подскажете им шансовете, които виждате вие, авторитет сте в кръга си. ","ribi":"И за вас 7-дневието е ведро, макар че деловите ви задачи са доста, а вие си добавяте и сериозни домашни ангажименти. Рибите да упорстват в работата, от Велики понеделник трябва да поддържат по-равномерно темпо, а и да бъдат безукорни при изпълнение на поръки на шефове, клиенти. Сега в екипа ви има интриги, завист, но вие помагате от сърце на обкръжението си, а и сте много благоразумни в начина си на живот. Успехите ви ще радват най-близките, в края на периода им покажете благодарността си за тяхната обич и подкрепа..."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване