Камион се вряза в пешеходци в Мюнстер, има загинали (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/europe/kamion-se-vrjaza-v-peshehodci-v-munster-ima-zaginali-snimki-news_668540.html

Камион се вряза в група пешеходци в град Мюнстер в Германия. Трима души са загинали, а 30 са ранени. Това съобщи на своя сайт в събота немското издание Rheinische Post, информира ТАСС. Засега не са постъпили официални данни от полицията, но от там не отричат, че е възможна версията за терористичен акт. Частта на града, където се е случил инцидента, е отцепена. Сред загиналите на място е и предполагаемият извършител, който се е самоубил с огнестрелно оръжие, твърди полицейски говорител. #BRE

Външно: Към момента няма данни за пострадали българи в Мюнстер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805873

Външно: Към момента няма данни за пострадали българи в МюнстерМинистерство на външните работи следи ситуацията около инцидента в Мюнстер, към момента няма данни за пострадали българи. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). От министерството съобщиха, че инцидентът се е случил преди минути. Сънародниците ни могат да се обърнат към Посолството на страната ни

Нощният градски транспорт тръгва днес

http://www.cross.bg/dvizhat-noshtniyat-transport-1572029.html

/КРОСС/ Нощният градски транспорт ще има 4 линии. Билетът ще струва 2 лева, като ще се купува от кондуктор в превозното средство и ще важи за всичките нощни линии. Общата спирка на линиите, които ще носят съответно номерата № 1, № 2, № 3 и № 4, ще е на площад „Княз Александър Първи", от която пътниците ще могат да се прекачват. Автобусите ще се движат с интервал от 40 минути. Линия 1 ще върви по маршрута ж.к. "Люлин 1, 2" - ж.к. "Младост 4". Тази с № 2 ще свързва кв. „Обеля" - ж.к. „Студентски град". Автобусите с номера № 3 ще се движат между ж.к. „Овча Купел 2" - ж.к. „Левски" (Автостанция Изток), а тези от № 4 - ж.к. „Дружба 2" между ж.к. „Гоце Делчев", съобщиха от Столична община.  

Камион се е врязал в пешеходци в германския град Мюнстер, има загинали

https://frognews.bg/novini/kamion-vriazal-peshehodtsi-germanskiia-grad-miunster-ima-zaginali.html

Товарен камион се е врязал в група седящи хора на централен площад в Мюнстер. Има много ранени, както и жертви. Полицията все още няма изявление за какво точно става дума, но изхожда от версията за планиран атентат.

"Юнайтед" развали празника на "Сити", не му позволи да стане шампион

http://clubz.bg/66397-yunajted_razvali_praznika_na_siti_ne_mu_pozvoli_da_stane_shampion

"Манчестър Сити" не стана шампион на Англия днес, а беше на 45 минути от това. "Манчестър Юнайтед" не му позволи, като направи паметен обрат на терена на големия си градски съперник - 3:2 от 0:2.

Така в рамките на няколко дни "гражданите" паднаха тежко както от "Ливърпул" (в Шампионската лига), така и от "Юнайтед".

Венсан Компани откри в 25-ата минута, а Гюндоган удвои в 30-ата. И "Сити" вече се виждаше шампион. След почивката обаче "Юнайтед" отговори и набързо охлади домакините с голове на Пол Погба в 53-тата и 55-ата минута.

Крис Смолинг направи обрата пълен в 69-ата. 

Имаше всичко в този мач, включително спорни съдийски решения.

"Манчестър Сити" доминираше изцяло преди почивката, като съперникът му нямаше дори удар във вратата. Ситуациите пред Давид де Хеа следваха една след друга.

Компани "заби пирон" с глава след ъглов удар, а бързо стана и 2:0 чрез Гюндоган. Резултатът можеше да бъде най-малко 3:0 и сега "небесносините" съжаляват за това. Два страхотни пропуска направи Рахийм Стърлинг.

След антракта на терена сякаш излязоха два различни отбора. Изглежда домакините помислиха, че са си свършили работата. И гостите се възползваха. Разигра се Алексис Санчес, "червените дяволи" проявиха характера, присъщ на отбора по времето на Алекс Фъргюсън.

И Пол Погба вкара два бързи гола. Вчера покрай французина се разрази полемика в медиите. Пеп Гуардиола заяви пред медиите, че през зимния трансфререн прозорец агентът на халфа Мино Райола се обадил в клуба и предложил Погба, който не се разбира добре с Жозе Моуриньо, и Антони Марсиал.

По този начин каталунецът отговори на Райола, нарекъл го наскоро "страхливец".

А Погба изуми днес и с прическата си в небесносиньо, но това не му попречи да вкара два гола. В 69-ата Смолинг засече топката при центриране на Санчес - 3:2 и смут на трибуните на "Етихад".

В 77-ата съдията Мартин Аткинсън прецени, че няма дузпа при акция на Серхио Агуеро, в краката на когото с шпагат влезе Ашли Йънг. А дузпа имаше.

В крайна сметка "Манчестър Юнайтед" стана първият отбор, който печели на "Етихад" този сезон. А трите точки и сладкия триумф дават спокойствие на "дяволите" в битката за място в топ 4.

На "Сити" предстои да приеме "Ливърпул" в реванш от Шампионската лига във вторник.

По-рано днес имаше и дерби на Ливърпул, завършило 0:0. "Червените" доминираха през по-голяма част от срещата и направиха няколко пропуска, но в края "Евертън" на свой ред натисна и едва не отмъкна трите точки.

В класирането "Сити" има 84 точки, следват "Юнайтед" - 71, "Ливърпул" и "Тотнъм" - 67, "Челси" - 56, "Арсенал" - 51 и т.н.

Кораб се блъсна в историческа вила на брега на Босфора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805859

Кораб се блъсна в историческа вила на брега на Босфора
Кораб, дълъг 225 метра, преминаващ през Босфора, се блъсна днес в османска вила на брега на морето и частично я разруши, което доведе и до прекратяване на корабоплаването в двете посоки, предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.  Плаващият под малтийски флаг "Витаспирит" изгуби контрол над управлението си поради технически проблем,

Българин е задържан в Добрич по искане на САЩ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/07/3159510_bulgarin_e_zadurjan_v_dobrich_po_iskane_na_sasht/?ref=rss


Двадесет и девет годишния Желяз Андреев е бил задържан тази сутрин от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Това научи "Дневник" от приятелката на Андреев - Милена Здравкова.<br /><br />Опитите ни да се свържем с окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов или полицията в града останаха без успех.<br /><br />Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили...

Неудържимият "Байерн" продължи пълната си хегемония с шеста поредна титла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/07/3159533_neudurjimiiat_baiern_produlji_pulnata_si_hegemoniia_s/?ref=rss


"Байерн" направи очакваното и спечели шестата си поредна титла в Бундеслигата. Триумфът беше подпечатан с обрат и убедителна за 4:1 срещу "Аугсбург" като гост.<br /><br />Баварците правят много силен сезон под ръководството на завърналия се Юп Хайнкес. Специалистът замени Карло Анчелоти в началото на състезателната година и вкара отбора в познатия ритъм.<br /><br />Пет мача преди края "Байерн" има 20 точки преднина пред "Шалке"....

Aвтомобилният бизнес на бъдещето – наем, а не покупка

https://www.investor.bg/analizi/447/a/avtomobilniiat-biznes-na-bydeshteto--naem-a-ne-pokupka-258958/

Третирането на Източна Европа като втора класа е грешка, казва Ален Висер пред „Колела“

Миниван прегаз 50 в Мюнстер, полиция търси взривове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805858

Миниван прегаз 50  в Мюнстер, полиция търси взривовеТоварен миниван се е врязал в група седящи хора на централния площад в Мюнстер. Полицията все още няма изявление за какво точно става дума, но изхожда от версията за планиран атентат. Според агенция Ройтерс шофьорът на камиона се е самоубил, веднага след като е сгазил група седящи в центъра на Мюнстер.

Подаръци: великденски разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/podaratci-velikdenski-razkaz-ot-zdravka-evtimova-678276.html

На Людмила Янева

Марко не им беше купил подаръци за Великден.Работи до късно, не разбираше от момичешки работи и все даваше плюшени мечета на четиригодишната си дъщеря. Малката, на година и един месец, въобще нямаше да забележи, че остава без подарък, а жена му беше свикнала – човек трябва да е внимателен, парите се изплъзват като вятър между пръстите. Ти смяташ едно, животът съвсем друго. Затова не пилей, пести.

Беше уморен. Все някой магазин ще е отворен утре, ще се измъкне с нещо в последния момент. Едно плюшено мече и детето е доволно, има цяла колекция и ще се хвали в градината. А на жена си какво да търси? Ще й даде пари да си купи нещо, тя ще измисли какво. Но в никакъв случай много пари. Дните те заливат, непрекъснато трябва да плащаш, пазаруваш памперси за малката, плодове, месо, лютеница. Жена му не работи. На дребното хлапе не му потръгна в яслата - зачервено гърло, кашлица, грипове, по-добре жената да го погледа още няколко месеца. Но парите не никнат по ливадите. Десет и половина е, нощ като черна дъска, фаровете с мъка пробиват дъжда. Кара с шейсет километра, пътят плува във вода, направо река.

Дано дребните са заспали. Уморен е. Пътува с часове от Габрово до Перник, вече не помни колко кафета изпи - черти или пет. Зарежда магазини из цяла България с германска алуминиева дограма, докарва железария, маркучи, болтове. Направо му се вие свят. Я стига. Ще устиска още час. Престани с глезотиите. Не беше гладен, но изгълта още един кроасан.

Дано са си легнали дребосъците.

Накрая се добра до блока, но нямаше място за паркиране. Заобиколи. И пред другия блок нямаше, остави колата пред аптеката. Натежал от безсъние, брадясал, измъкна ключовете пред входа. Беше спечелил много по-малко, отколкото очакваше. Отново го заля разочарование – плътно, лепкаво, зло. Повтаряше си, че и утре е ден. Да, но днеска се беше провалил.

Най-после отключи входната врата. Студеният дъжд го накваси до кости. Беше единайсет и десет, батерията на телефона му падаше, прозорците на блоковете спяха, улиците, свободни от стъпки, бяха тихи. Марко обичаше тишината.

Тишината струваше скъпо. Онези, които можеха да си я позволят, живееха в къщи сред борове и зелени поляни, далече от магистрали, ревящи коли и кресливи съседи. А неговия апартамент беше на първия етаж, улицата надничаше в кухнята им, прозорците трещяха с изстрелите на клаксоните, но бе свикнал. Изкачи се по стълбите, скапан от умора.

Беше чисто.

Марко обичаше чистотата. Може би затова и избра Люба, жена си. Още като я видя за пръв път, му се стори, че дрехите й греят. Никъде не зърна петънце. Сега у дома подът светеше, нямаше разхвърляни играчки, дрешките на щерките бяха чисти, подредени в белия гардероб. Чистотата го беше завела при Люба. Докато пътуваше с буса, за да се съвземе, си представяше как попада първо в тесния коридор на техния апартамент, после в кухничката, където всичко блестеше. Навсякъде беше Люба. Винаги му оставяше нещо за ядене. Нещо хубаво и много – две пълни чинии. Беше свикнала с непрекъснатите му закъснения. Не мърмореше. Поне не толкова често.

Дано са заспали. Нямаше сили за капризите им сега. Не им беше купил нищо, да му се не види. Нямаше време. Ще изнамери утре я мече, а коте от плюш, но не скъпо. Така спестяваше я да видим колко - двайсет-трийсет лева. Добре. Завъртя ключа.Единайсет и двайсет. Сигурно спят.

Отвори вратата. Влезе. Наведе се да събуе обувките. Стъпки, упорити като трева, която иска много бързо да поникне, взеха да бродират из тесния коридор. Всяка стъпка беше тревичка.Марко обичаше да гледа трева. Така се успокояваше зад волана. Ясно. Не спеше голямата му дъщеря, повече кестенява коса, отколкото дете, упорито зверче на четири години, което не даваше да го стрижат и ревеше само като види ножица. Твърдоглаво като майка си. Тънко като фиба. В лилава пижама. Сега ще почнат едни глезотии... Стъпките й докосваха паркета хитро и меко, и след тях в коридора като че поникна трева. Други стъпки - колебливи, несигурни, не стъпки, а ябълки, които може да се търкулнат и всеки момент да друснат на пода, поеха към Марко. Но и те бързаха, направо тичаха. Идеше малката му дъщеря, на година и един месец, топче в пижама – старата розова пижама на сестра й, доста поизбеляла. Коса като шепа злато, не че Марко бе виждал толкова скъпоценен метал на едно място. После приближиха едни много тихи стъпки - като капки дъжд, но не като оня на улицата преди малко, мътен и нагъл, а хубав дъжд, дето превръща костилките в дървета. Такива бяха нейните стъпки, на Люба, когато не беше сърдита - листа и сенки на птици. Понякога дори черешите разцъфтяваха след нея. Я стига. Какви ги мелиш, човече. Млъкни.

- Тате, липсваше ми – избъбри момичето, скрито под кестенявата си коса.

- Та-та... та-та! – задърдори дребното хлапе, което се преструваше на шепа злато.

- Добре, че успя да се прибереш – каза жена му. – Мислех, че ще останеш в Габрово.

Той прегърна лилавата пижама в една ръка и стъпките- ябълки кацнаха на гърдите му. Прегърна голямата дъщеря с другата ръка. Две хлапета – чисти като луната. Люба, ах, че хитра твар, се сгуши под брадичката му. Как успя да се свре там, между децата? Жалко, колко жалко, че не им беше купил подаръци. Какъв глупак излезе.

- Носиш ли ми плюшено мече? – попита голямата дъщеря.

Марко замълча. Имаше се за умен, но не измисли нищо.

- Магазинът за играчки работи утре – каза жена му. – Като го отворят, ще получиш ново мече, нали тате?

Беше й благодарен, че й дойде на ум такова нещо. Тя беше с чисти дрехи, у дома беше светло, пижамите на децата бяха топли, грееха. Защо бе решил да пести точно сега, дяволите ще го вземат. Я стига, магазинът за мечета беше затворен. Точка.

Целуна голямата дъщеря, после малката - кестенява глава, руса глава, и още една светло-кестенява глава – най- важната, на жената. Беше стиснат, да, но мразеше лъжата.

- Не съм ви купил подаръци – каза Марко.

- Не се ядосвай, тате – успокои го голямата дъщеря. – Утре ще отворят магазина.

Малката се бе спотаила - не лице, а усмивка от единия край на света точно до другия. После и голямата му дъщеря се усмихна – от единия край на света до другия. Жена му нищо не каза. Това не беше добре. Можеше да помърмори, че й е писнало да облича голямата за градина, след това да облича малката, да мъкне и двете рано-рано до градина „Родоблюбче“. Да се прибира, гушнала дребната като торба картофи. А хлапето тежеше десет кила. Представи си да носиш десет хляба от „Родолюбче” до вкъщи. Не е приятно. Той в колата – Пловдив, Шумен, Стара Загора, Габрово.

Как попадна точно на Люба... Беше сервитьорка в кафе „Рай“, кестенява сервитьорка като всички други, но много чиста, чисто лице. Стъпките й - капки на хубав дъжд, който превръща семената в поляна.Марко обичаше трева и дървета. Някой ден щеше да спечели достатъчно за къща с двор. Още сега знаеше какви фиданки ще насади. Трябва да научи децата да се грижат за цветя и череши.

- Не ти купих подарък – каза той на Люба.Гласът му тежеше като пътя от Търново до Перник, като завоите, като малките затворени кафенета, откъдето не можа да си купи кафе. – Но нищо, ще празнуваме.

- Брадата ти боде – обвини го дъщеря му. – Тате, аз мога да рисувам куче. Искаш ли да ти нарисувам?

- Та-та... та – запелтечи малката му дъщеря и започна да го дърпа за ухото.

- Аз ти купих подарък – каза жена му.

- Подарък? - измърмори той. Бавно спусна децата на пода, но те не го оставиха на мира. Малката се притисна към единия му крак, голямата се залепи за другия. Той забрави, че го бе заливал дъжд, че бе пил пет кафета, ще можеше да заспи прав, докато отключва вратата на дома си.

- Дай си ръката – каза жена му.

Какво беше намислила? Пак някоя глупост. Понякога не можеше да я разбере. По-точно - почти никога не можеше да я разбере. Подаде ръката си. Люба я хвана. Измъкна един флумастер – тези флумастери се мотаеха по всички маси и масички вкъщи, като че някой ги сееше.

Люба го държеше за ръка.

- Изпъни пръстите – каза му тя.

Каква простотия е наумила? Я да видим.

Ето. Написа нещо на ръката му. Флумастерът го гъделичкаше. Марко не можеше да поняса тези досадни драскащи с цветно мастило моливи. Честно. Направо ги мразеше. Искаше му се да ги събере в една торба и да ги изхвърли.

Опита се да погледне, но жена му - доста особена още от сервитьорка в кафе „Рай“ – не позволи. Тогава беше лека като бързей, понякога се усмихваше. Усмихна му се даже като я скъсаха в УНСС по статистика. Иди я разбери.

- Я да видя какво измъдри – рече той.

- Мария ще ни прочете – каза жена му и в очите й се покатери пак оная усмивка, не можеш я разбра - дали като след двойката по статистика, или като онази, когато й каза: „Разбрах. Ти си за мене. Знам кой е за мене и кой не е.”

Мария, голямата им дъщеря, тънка като дръжка на череша, погледна към ръката му.

- Буквите са много малки – оплака се хлапето.

Какви букви, рече си Марко, но от жена му всичко можеше да се очаква. Това си е едно на ръка.

- О… Б.. И… - дъщеря му се запъна, изплези език от усилие. Мълча, мълча, и накрая срам, не срам, попита: – Тате, коя беше тая буква, която много прилича на числото четири?

- Не й подсказвай, Марко – сряза го строго жена му. – Тя трябва да я знае.

- Не я знам – призна посърнало детето и след малко продължи: - О.. Б.. И…Четворка . А.. М. – Не мога да го прочета, много е трудно – дребната клюмна, но изневиделица в тесния коридор на апартамента поникна трева. Стига глупости, човек, нареди си Марко. Избий си тая трева от главата. Но знаеше. Някой ден ще им купи къща с двор.

– Чакайте – обади се голямата му дъщеря с кестенява като торба желъди коса. – Мамо, не е честно. Има още една дума. Добре де, тя не е толкова усукана като първата. Само две букви.

- Чакаме ме те – подкани я майка й.

- Т... Е... – измърмори под нос дръжката на черешата. – Прочетох буквите...думите не се разбират. Мамо, защо пишеш само трудни думи?

Марко се усмихна. Боже, как се усмихна, като хлапе. Направо лицето му се разглоби. Тая жена, неговата, какви ги мъти.

Защо не им купи подаръци. Най-скъпите подаръци. По дяволите парите. Стига си дрънкал, де. Нали все някой магазин утре ще бъде отворен.

- Тате защо се смееш като тиква?– попита го голямата му дъщеря.

Марко знаеше защо.

Германски медии с версия кой е шофьорът на вана убиец в Мюнстер

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-medii-s-versiia-koj-e-shofioryt-na-vana-ubiec-v-miunster-2089682

Водачът на вана, който се вряза в тълпа хора в германския град Мюнстер, причинявайки смъртта на трима души, преди да се застреля сам, бил 49-годишен германец, страдащ от психични отклонения, според местни медии, цитирани от Франс п

"Байерн" (Мюнхен) отново е шампион с рекорд

http://clubz.bg/66396-bajern_myunhen_otnovo_e_shampion_s_rekord

"Байерн" (Мюнхен) стана предсрочно шампион в Бундеслигата. Баварците биха с 4:1 "Аугсбург" като гости и си осигуриха титлата още в началото на април, малко повече от месец преди края на първенството.

Трофеят е под номер 28 за "Байерн" в шампионата на Германия. И е шести пореден, което е рекорд.

Тимът на Юп Хайнкес, който пое отбора миналата есен на мястото на Карло Анчелоти, се е утремил към требъл - с купата на страната и Шампионската лига.

Любопитно е, че "Байерн" трябваше да догонва днес на "Аугсбург". Домакините поведоха чрез Никлас Зюле в 18-ата минута.

Отговорът дойде бързо. Толисо изравни в 32-ата, а в 38-ата Хамес Родригес направи пълен обрат. След почивката "Байерн" подпечата успеха и златото с още два гола, дело на Ариен Робен в 62-ата и Сандро Вагнер в 87-ата.

1600 литра гръцко мляко с влошено качество е на българския пазар

https://www.actualno.com/society/1600-litra-grycko-mljako-s-vlosheno-kachestvo-e-na-bylgarskija-pazar-news_668529.html

При извършване на внезапни проверки на терен е констатирано наличие на 1600 литра сурово краве мляко с произход от гръцки ферми, което се продава на българския пазар. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Лабораторните анализи показали, че съдържанието на общия брой микроорганизми в млякото е над пределно допустимите норми. В съответствие с изискванията на еврорегламент количествата са насочени за преработка в българско предприятие, където ще се произведат млечни прод

Трима загинали и десетки ранени, след като ван се вряза в пешеходци в Мюнстер

http://www.mediapool.bg/trima-zaginali-i-desetki-raneni-sled-kato-van-se-vryaza-v-peshehodtsi-v-myunster-news277739.html

Бус навлезе в пешеходната зона в Мюнстер, западна Германия, и уби трима души, съобщиха световните агенции. Сред жертвите е и шофьорът, който се е самоубил, съобщи министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ТАСС и ДПА. Според местните власти няма данни за терористичен акт и шофьорът водачът на вана е бил германски гражданин, "а не бежанец или нещо подобно". Малко по-рано медиите съобщиха, че извършителят бил 49-годишен германец, страдащ от психични отклонения, а преди време е направил опит за самоубийство. По първоначални данни ранени са между 20 и 30 души. Говорител на полицията потвърди, че има "няколко жертви, сред тях и извършителят". Сигналът е подаден около 16.40 часа, местно време в събота. По данни на очевидци, нападението е станало в центъра на града, в района на кафене с маси на открито. Веднага след удара шофьорът на камиона се е самоубил пред погледите на пешеходците. Местните власти първоначално съобщиха, че разследват всякакви версии: от атентат до престъпление с личен мотив. Според непотвърдена от полицията информация атентаторът е германец, роден през 1969 г. и лекуван от психически отклонения. Информацията бе тиражирана от “Зюддойче цайтунг“, WDR и NDR. "Не става дума за атентат с религиозни мотиви", посочва "Зюддойче цайтунг", цитирайки свои неофициални източници.ши в шведската столица, предаде ДПА.

Терористичен акт в Германия: Ван се заби в пешеходци в Мюнстер

http://www.mediapool.bg/teroristichen-akt-v-germaniya-van-se-zabi-v-peshehodtsi-v-myunster-news277739.html

Бус е навлязъл в пешеходната зона в Мюнстер, западна Германия, съобщи БиБиСи. По първоначални данни на местната полиция има няколко загинали, а 30 души са ранени. Според различни информационни източници шестима от тях са в критично състояние. По данни на спасителите, ранените са дори 50. "Има убити и пострадали", потвърди в Twitter градската полиция. В града тече полицейска акция. Шофьорът на вана се е самоубил. Говорителка на полицията заяви, че има "няколко жертви, сред тях и извършителят". Инцидентът се е случил около 16.40 часа, местно време в събота. По данни на очевидци, нападението е станало в центъра на града, в района на кафене с маси на открито. Веднага след удара шофьорът на камиона се е самоубил пред погледите на пешеходците. По първоначална информация от местни медии камионът е бил натъпкан взривове. В последствие обаче такава информация бе отречена. Шофьорът не е единственият атентатор, поне още двама се издирват. Не е ясно дали няма още заложени капани. Разследващите проверяват за експлозиви около мястото на инцидента. Центърът е отцепен от полиция, там кръжат и хеликоптери. Властите препоръчват на местните да избягват района - в близост до статуята Кипенкерл в старата част на града. Местната полиция съобщи в Туитър, че нейни служители са разположени на място и призовава хората да избягват или да напуснат центъра на града, за да могат спасителните екипи да работят на място, информира ДПА. "Дойче веле" съобщава, че инцидентът е станал в историческата част на Мюнстер, която привлича хиляди туристи. Инцидентът става точно година, след като Стокхолм и цяла Швеция отбелязват една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА.  

Автомобил се вряза в пешеходци в германския град Мюнстер

http://www.mediapool.bg/avtomobil-se-vryaza-v-peshehodtsi-v-germanskiya-grad-myunster-news277739.html

Бус е навлязъл в пешеходната зона в Мюнстер, западна Германия, съобщи БиБиСи. По първоначални данни на местната полиция има няколко загинали, а 30 души са ранени. Говорителка на полицията заяви, че има "няколко жертви, сред тях и извършителят". Инцидентът се е случил след 16.30 часа, местно време.  "Ди Велт" съобщава, че властите не изключват възможността за терористичен атентат, но още няма потвърждение. Според източници на списание "Шпигел" извършителят се е самоубил с пистолет. Разследващите проверяват за експлозиви. Властите препоръчват на местните да избягват района - в близост до статуята Кипенкерл в старата част на града. Не е известно дали инцидентът е умишлено нападение, но според източник от силите за сигурност това не е изключено. Местната полиция съобщи в Туитър, че нейни служители са разположени на място и призовава хората да избягват или да напуснат центъра на града, за да могат спасителните екипи да работят на място, информира ДПА. "Дойче веле" съобщава, че инцидентът е станал в историческата част на Мюнстер, която привлича хиляди туристи. По данни на агенцията, шофьорът на автомобила е мъртъв, като не е ясно дали се е самоубил. Инцидентът става точно година, след като Стокхолм и цяла Швеция отбелязват една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА.  

Кола се вряза в тълпа в Мюнстер, има загинали

http://www.cross.bg/myunster-zapodozryaniyat-telefon-1572073.html

/КРОСС/ Кола се вряза в тълпа в германския град Мюнстер в Западна Германия, съобщи AFP. Има трима загинали. Германската полиция е потвърдила за нападението. Не е ясно дали става дума за терористичен акт. 30 души са ранени, информират още властите в Германия. По думите им заподозряният нападател е сред загиналите. В социалните мрежи свидетели и медии разпространиха снимки от местопроизшествието. Властите са на място и разследват случая. Най-вероятно заподозряният се е самоубил. Районът е отцепен. Полицията предупреждава жители и гости на града да не се движат в центъра. Германският вестник "Шпигел" информира, че към момента полицията работи по версия за умишлена атака. Нападателят се е самоубил с огнестрелно оръжие. Българското Министерство на външните работи следи ситуацията около инцидента в Мюнстер. Към момента няма данни за пострадали българи, съобщиха от ведомството. Сънародниците ни могат да се обърнат към Посолството на страната ни в Берлин на телефон +49302010922 и на Генералното консулство в Мюнхен на телефони: +498917117614 и +498917117615. Дежурният телефон в Мюнхен за почивни и празнични дни е: +491728881056.  

Ризница на Ръсел Кроу от филма "Гладиатор" бе продадена за 96 000 долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805835

Ризница на Ръсел Кроу от филма "Гладиатор" бе продадена за 96 000 долараРизница, която Ръсел Кроу носи във филма "Гладиатор", бе продадена за 125 000 австралийски долара (96 000 щатски долара) на търг на "Сотбис" в Сидни, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Първоначалната оценка на лота бе между 20 000 и 30 000 австралийски долара. За много от вещите и предметите, предложени за продажба от родения в Нова Зеландия актьор,

Страшна трагедия покоси звезда на ЦСКА

https://petel.bg/Strashna-tragediya-pokosi-zvezda-na-TSSKA__258966

Снимка: Булфото Страшна трагедия покоси звезда на ЦСКА Страшна трагедия покоси звезда на ЦСКА Страшна трагедия покоси звезда на ЦСК...

Българка, живееща в Мюнстер: Инцидентът стана на едно от най-оживените места в града

https://petel.bg/Balgarka--zhiveeshha-v-Myunster--Intsidentat-stana-na-edno-ot-nay-ozhivenite-mesta-v-grada__258967

Трагедията, при която микробус се вряза в клиентите на заведение в германския град Мюнстер, се е разиграла в едно от най-оживените места в ...

Ден преди изборите в Унгария: управляващата "Фидес" очаква нов успех

http://www.mediapool.bg/den-predi-izborite-v-ungariya-upravlyavashtata-fides-ochakva-nov-uspeh-news277738.html

Унгария е пред парламентарни избори, а прогнозите в края на кампанията сочат, че партията “Фидес” на премиера Виктор Орбан, заедно с коалиционните си партньори, ще спечели убедително мнозинство. Вотът ще се проведе в неделя. Според последните проучвания консерваторите, заедно с християндемокартите, могат да получат 2/3 от мандатите. Квалифицираното мнозинство ще им позволи да извършват дори поправки в Конституцията. Десницата увеличи популярността си благодарение най-вече на антиимигрантската политика и твърдия си тон към Брюксел. Социолозите предвиждат подем и на крайнодясната партия “Йобик”, която смекчи ксенофобската си реторика. Противниците на Орбан пък предупреждават, че той е лидер, който разделя нацията и отдалечава страната от Европа. Привържениците на Орбан го подкрепят, заради икномическата стабилност, която е осигурил в страната и заради сигурността, която според тях той е постигнал с мигрантската си политика. На първия тур на изборите в неделя резултатът ще се определя по мажоритарната система във всеки избирателен район. Това значи, че опозицията - разпокъсана и наляво, и надясно от ФИДЕС - няма шанс да подкрепи общ кандидат на втория тур. Орбан може да се похвали със солидни икономически показатели: Унгария навлезе в осма година на прираст в икономиката, който се очаква да е 4 процента. Инфлацията също е под контрол, както и безработицата, която е около 3,8 процента. Но позицията на Орбан за имигрантите, и конкретно мюсюлманските, е основният стълб на неговата популярност. Когато броят на насочилите се към Европа бежанци и мигранти, преминаващи през Балканите и Унгария, взривоопасно нарасна през 2015 г., Орбан беше първият, който нареди да се построи гранична стена с бодлива тел, за да спре наплива през септември същата година. Освен това той гръмко възрази срещу бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел по онова време. Орбан обнадежди антиимигрантските организации в източно- и централноевропейските страни и мобилизира нечленуващите в ЕС Македония и Сърбия да спират мигрантите, вместо да ги насочват на запад. Унгария също така отказа да приеме задължителната квота на ЕС за кандидати за убежище въпреки заплахата от юридически санкции, и предупреди, че пристигащите мюсюлмани ще променят лицето на Европа и ще подкопаят християнския начин на живот. През март 2016 г. балканският маршрут беше официално затворен и броят на хората, минаващи по него, силно намаля. Въпреки това Орбан запази риториката срещу имигрантите в сърцевината на своята политическа дейност.  

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805840

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 чІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, през деня над много райони намаляваща до предимно слънчево. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, максималните – между 17° и 22°,

Автомобил се заби в заведение в Мюнстер, има загинали (обновена)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159527_avtomobil_se_zabi_v_peshehodci_v_mjunster_ima_zaginali/?ref=rss


Автомобил се забил във външните маси на заведение в германския град Мюнстер, съобщиха световните агенции. По първоначални данни има трима загинали и поне 30 ранени.<br /><br />Според сайта на списание "Шпигел", в хората се е забил ван. Не е известно дали инцидентът е умишлено нападение, но според източник от силите за сигурност това не е изключено.<br /><br />Местната полиция съобщи в Туитър, че нейни служители са разположени на място и призовава хората да...

"Ювентус" се затрудни срещу последния, но продължи курса към титлата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/07/3159520_juventus_se_zatrudni_sreshtu_posledniia_no_produlji/?ref=rss


"Ювентус" направи поредната си крачка към удължаване на хегемонията си в италианския футбол. "Бианконерите" се наложиха с 4:2 срещу "Беневенто".<br /><br />При гостуването си на последния в класирането водачът имаше затруднения, но съумя да спечели трите точки.<br /><br />"Ювентус" повеждаше с голове на Пауло Дибала, но два пъти Диабате вкарваше изравнителни голове. След това аржентинецът за трети път, а в последните минути Дъглас...

Повишена е опасността от падащи камъни по всички пътища в Смолянско

https://www.24chasa.bg/region/article/6805831

Повишена е опасността от падащи камъни по всички пътища в Смолянско 
Предимно сухи са пътищата в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е с променлива облачност и без валежи. Движението по пътя Проглед – Пампорово на 2,5 км след разклона, се осъществява в едната лента, заради пропадане на пътен банкет. Мястото,

Камион гази хора в Мюнстер, 3-ма убити, над 30 ранени (Обновена + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805833

Камион гази хора в Мюнстер, 3-ма убити, над 30 ранени (Обновена + видео)Ван се вряза в тълпа хора в германския град Мюнстер днес, има загинали и ранени, съобщава онлайн изданието на сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс. Не е известно дали инцидентът е умишлено нападение, но според източник от силите за сигурност това не е изключено. В. "Райнише пост", цитиран от ТАСС, съобщава за трима загинали и 30 ранени.

Гениалните корпоративни лога

https://www.investor.bg/wine-club/442/a/genialnite-korporativni-loga-258961/

Създаването на оригинално, креативно и умно лого не е лесна задача дори и за най-опитните дизайнери

Ван се вряза в тълпа в Мюнстер, има много загинали и ранени

http://dnes.dir.bg/news/Germania-munster-27028584

Ван се вряза в тълпа хора в центъра на германския град Мюнстер към 16:40 ч. местно време, има загинали и ранени, съобщиха от местната полиция.

Сърбия се въоръжава с нови руски хеликоптери и изтребители МиГ-29

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805826

Сърбия се въоръжава с нови руски хеликоптери и изтребители МиГ-29Сръбският министър на отбраната Александър Вулин съобщи, че в началото на април е разговарял с руския си колега Сергей Шойгу в Москва за доставка на ново въоръжение от Русия - четири транспортни хеликоптера Ми-17 и четири бойни хеликоптера Ми-35, предаде Танюг. Те ще пристигнат в Сърбия към края на тази или в началото на 2019 г.

Руският посланик в Лондон иска среща с Борис Джонсън заради Скрипал

https://www.actualno.com/europe/ruskijat-poslanik-v-london-iska-sreshta-s-boris-djonsyn-zaradi-skripal-news_668528.html

От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко и министъра на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, предава "Фокус". Това съобщи в събота прессекретарят на руското дипломатическо представителство, отговаряйки на въпрос на журналист за текущото взаимодействие с МВнР на Великобритания във връзка с инцидента в Солсбъри. „За съжаление, не можем да дадем удовлетворителна оцен

Германски вестник с версия кой е шофьорът на вана убиец в Мюнстер

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-vestnik-s-versiia-koj-e-shofioryt-na-vana-ubiec-v-miunster-2089682

Полицията проверява съобщения, че други извършители може да са избягали от катастрофиралия ван в Мюнстер, съобщи Асошиейтед прес.

Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм

http://www.cross.bg/stokholm-atentata-lyoven-1572064.html

/КРОСС/ Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА. Специална възпоменателна служба за жертвите на атентата бе отслужена днес в църквата "Адолф Фредрик". На нея присъстваха премиерът Стефан Льовен, членове на правителството, партийни лидери, представители на градските власти, полицията, епископът на шведската лутеранска църква Антие Якелен, както и крал Карл ХVI Густав и съпругата му кралица Силвия. Текстове прочетоха също така имамът на главната стокхолмска джамия и представител на еврейската конгрегация. Църквата се намира близо до пешеходната зона, където откраднат камион премина през улицата в централен район, пълен с магазини, преди да се блъсне в един от тях през април миналата година. Въздушното пространство над Стокхолм беше затворено днес. Полицията засили присъствието си. След нападението в града бяха разположени бетонни преграждения във формата на лъвове наред с огромни бетонни саксии по пешеходната улица "Дротнинггатан". След службата Льовен и съпругата му се разходиха по "Дротнинггатан" до магазина, където се блъсна камионът, и положиха цветя с картичка с надпис: "Помним ви." По пътя те се поздравяваха с хората на улицата, включително 38-годишна жена, която загуби крака си при нападението. Светлината е много по-силна от мрака, каза пред журналисти Льовен, като добави, че тероризмът никога няма да победи

Желязната църква събира вярващите на Великден

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27028564

За пръв път след около седем години в реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан" в Истанбул тази вечер ще бъде изнесена Великденската богословна служба.

Критиците на Меркел призовават за по-консервативни политики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805817

Критиците на Меркел призовават за по-консервативни политики 
Критици на германския канцлер Ангела Меркел от нейния консервативен блок се срещнаха днес, за да изготвят "консервативен манифест" с призив за по-десни политики, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Политическият документ, който ще изготвят 70-те делегати - членове на дясното крило на Християндемократическия съюз и баварската му сестринска партия

Ех, страдалци, къде сте?

http://pogled.info/bulgarski/eh-stradaltsi-kade-ste.93659

/Поглед.инфо/ Обикновено по това време, около Великден, изскачат едни много, ама страшно страдали, че били едва ли не стреляни с автомати да не влязат в черква! Пълни глупости!

Българските тенисисти изгубиха спора за изкачване в купа "Дейвис"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/07/3159502_bulgarskite_tenisisti_izgubiha_spora_za_izkachvane_v/?ref=rss


Българските тенисисти изпуснаха възможността да се изкачат с едно стъпало в купа "Дейвис". Националите, сред които не беше звездата Григор Димитров, загубиха с 1:2 от Монако в спора за преминаване във втора група на зона "Европа".<br /><br />В решителната среща на двойки Васил Младенов и Димитър Кузманов отстъпиха с 4:6, 3:6 от Ромейн Арнеодо и Бенжамен Балере.<br /><br />Финалът започна успешно за Монако с добър първи мач на Арнеодо. Той стигна до...

Кораб се блъсна в историческа вила на Босфора

http://dnes.dir.bg/news/korab-vila-tanker-morska-katastrofa-bosfora-27028590

Товарен кораб, дълъг 225 метра, преминаващ през Босфора, се блъсна днес в османска вила на брега на морето и частично я разруши. Не се съобщава за жертви.

Бивш дипломат на Ватикана в САЩ арестуван за детска порнография

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805814

Бивш дипломат на Ватикана в САЩ арестуван 
за детска порнографияВатикана обяви днес, че на негова територия е арестуван Монсеньор Карло Алберто Капела, бивш съветник в посолството на Светия престол във Вашингтон, по подозрение, че е гледал сайтове с детска порнография, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Свещеникът бе изтеглен от Апостолическата нунциатура в САЩ през септември и Ватикана започна

Сергей Скрипал е в съзнание и говори

http://www.moreto.net/novini.php?n=372115

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, пострадал най-вероятно от отравянето с нервнопаралитичен газ в английския град Солсбъри, се намира в съзнание и може да говори. Това съобщи телевизия „Скай Нюз", цитирана от ТАСС. „Полицията скоро ще може да поговори с човека, намиращ се в центъра на историята с отравянето в Солсбъри.

Дневен хороскоп за 8 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-8-april-news_668457.html

Овен Денят ще ви зарадва с много взаимност и добра новина. Тази неделя ще се запомни като решаващ ден в живота ви. Не бързайте да се хвалите с постиженията, за да не ви завидят. Телец Ако през този ден искате да бъдете разбрани бъдете прями. Не се страхувайте от отсрещната реакция. Шансът да бъдете разбрани правилно и приети е огромен. Близнаци Тази неделя ще ви срещне с човек от далечното ви минало. Не се подавайте на меланхолия. Каквото било - било, сега трябва да обърнете внимание на бъд

Българската делегация взе Благодатния огън

http://nakratko.bg/category/58/157413/


Българската делегация в Йерусалим взе благодатния огън.

Турция връща 600 нелегални имигранти в Афганистан

http://www.cross.bg/imigranti-tyrtziya-dnes-1572062.html

/КРОСС/ Турските власти ще депортират в Кабул този уикенд близо 600 нелегални афганистански мигранти, намиращи в Източна Турция, съобщи днес турското министерство на вътрешните работи, цитирано от БНТ. Афганистанските имигранти са преминали нелегално в Турция от Иран заради терористичните действия и икономическите проблеми в тяхната страна, посочва министерството и уточнява, че турските сили за сигурност са предали имигрантите на окръжните власти. Министерството съобщава, че е подготвено депортирането на 591 имигранти в окръг Ерзурум (Източна Турция) и чартърни полети до Кабул ще бъдат организирани днес и в неделя за връщане на имигрантите.    

Товарен кораб се е врязал в брега край протока Босфор в Истанбул

http://nakratko.bg/category/25/157412/


Товарен кораб се е врязал в брега край протока Босфор в Истанбул. Не се съобщава за жертви.  С помощта на влекачи корабът беше изтеглен от брега и сега е на десетина метра от него.

Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805812

Швеция отбелязва една година от атентата 
с камион в СтокхолмСтокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Специална възпоменателна служба за жертвите на атентата бе отслужена днес в църквата "Адолф Фредрик". На нея присъстваха премиерът Стефан Льовен, членове на правителството, партийни лидери,

Товарен кораб се е врязал в брега на Босфора в Истанбул

http://www.cross.bg/brega-bosfora-korab-1572063.html

/КРОСС/ Товарен кораб се е врязал в брега край протока Босфор в Истанбул. Не се съобщава за жертви. С помощта на влекачи корабът беше изтеглен от брега и сега е на десетина метра от него. ​Танкерът е ударил кея на крайбрежна вила под моста "Султан Мехмед Завоевателя", който свързва европейския и азиатския бряг на мегаполиса. Причината за инцидента е блокиране на руля. Съдът с дължина 225 метра е плавал под малтийски флаг от Украйна към Египет. Не се съобщава за разсипване на това на транспортния кораб, но водният трафик по Босфора беше затворен и в двете посоки. Къщата "Хекимбашъ Салих Ефенди" е от османската епоха, понастоящем се използва за сватбени тържества и концерти и са й нанесени сериозни щети. На мястото на инцидента по суша и море са пристигнали екипи на компетентните служби. Босфора е известен с трудностите за навигиране поради завоите и подводните си течения. Често пъти големите транспортни съдове ползват лоцмани и малки направляващи ги катери за преминаването през пролива, който свързва Черно с Мраморно море.  

Товарен кораб се е врязал в брега на Босфор в Истанбул

http://www.cross.bg/brega-korab-svurzva-1572063.html

/КРОСС/ Товарен кораб се е врязал в брега край протока Босфор в Истанбул. Не се съобщава за жертви. С помощта на влекачи корабът беше изтеглен от брега и сега е на десетина метра от него. ​Танкерът е ударил кея на крайбрежна вила под моста "Султан Мехмед Завоевателя", който свързва европейския и азиатския бряг на мегаполиса. Причината за инцидента е блокиране на руля. Съдът с дължина 225 метра е плавал под малтийски флаг от Украйна към Египет. Не се съобщава за разсипване на това на транспортния кораб, но водният трафик по Босфора беше затворен и в двете посоки. Къщата "Хекимбашъ Салих Ефенди" е от османската епоха, понастоящем се използва за сватбени тържества и концерти и са й нанесени сериозни щети. На мястото на инцидента по суша и море са пристигнали екипи на компетентните служби. Босфора е известен с трудностите за навигиране поради завоите и подводните си течения. Често пъти големите транспортни съдове ползват лоцмани и малки направляващи ги катери за преминаването през пролива, който свързва Черно с Мраморно море.  

'Хората не се и замислят какво са това маркови дрехи, защото нямат питейна вода'

https://offnews.bg//interviu/horata-ne-se-i-zamisliat-kakvo-sa-tova-markovi-drehi-zashtoto-niamat-678278.html

През август 2015 г. 193 държави се договориха да си сътрудничат за постигането на 17 цели, познати още като Цели за устойчиво развитие, включени в Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие. Често хората казват, че Целите са абстрактни, “добри пожелания”, но не виждат как могат да ги изпълнят. Попитахме Шеймъс Джефрeсън, директор на CONCORD Europe (Европейска конфедерация от неправителствени организации за развитие) за неговата визия за осъществяването им.

Шеймъс Джефрeсън: Осъществяването на Целите за устойчиво развитие, според мен, ще се случи, когато ги извадим от бюрокрацията на ООН и ги превърнем в нещо, което ангажира всички хора. Обществата ги възприемат като документ, който международна организация е приела, правителствата са го ратифицирали, но ние трябва да му придадем значение в ежедневието на хората и да го превърнем в нещо много важно и полезно за техния живот. Правителствата и ООН правят много за постигането им, но често езикът, който използват, е много техничен и не го съотнасят до хората, така че те да могат да разберат проблемите, за да намерят тяхното решение. Затова смятам, че първо трябва да намерим правилния начин да говорим за Целите и защо те са важни за всички нас.

Как CONCORD работи по изпълнението на Целите?

Всички наши членове искат да работим на европейско ниво. Европейският съюз има все по-голямо глобално влияние. Пример за това е хуманитарната програма, която развива. Ние искаме да окуражим ЕС Целите да бъдат част от неговата политика и да говори повече за тях. Целите за устойчиво развитие не трябва да се отнасят само за Латинска Америка, Африка и Азия, но и за Европа. ЕС трябва чрез своите програми да им дава гласност.

В момента в Брюсел започват преговорите за бюджет 2021-2027 и това, което искаме да видим, е един наистина съгласуван с Целите бюджет. Целта е не просто Европейският съюз да казва “прекрасна Програма 2030”, а да инвестира в нейното изпълнение, защото без средства, които да се вложат, няма как Целите да бъдат изпълнени. Ще се опитаме да призовем те да бъдат засегнати в инвестиционните предложения за бюджета.

На България тази година за първи път е поверено Председателството на Съвета на Европейския съюз. Според Вас как тази роля на държавата ни може да допринесе за изпълнението на Програма 2030 на ООН?

Всяка една държава-председателка на Съвета на ЕС може да направи две неща. Първото и най-важното е да подсигури обсъждането на Целите за устойчиво развитие да бъде в програмата на нейното председателство. Втората задача, която държавите-председателки имат, според мен, е, когато се дискутира бюджета, те да питат как е свързан с Програмата, зададена от ООН, и как може тя да бъде осъществена. Това не трябва да се прави само по време на пресмятането на финансите, а по всяко време, когато стане дума за развитие.

CONCORD обединява различни неправителствени организации. Каква всъщност е тяхната роля в изпълнението на Програмата 2030?

Неправителствените организации помагат за изпълнението на Целите, като дават възможност на много доброволци да се включат в популяризирането им, както и в изпълнението им. Например организациите за агрикултура и риболов със своята дейност изпълняват цели 13, 14 и 15, които засягат околната среда. Организациите са поле, в което има място за всеки, който иска да направи нещо за света.

Какво могат да направят за осъществяването на Програма 2030 младите хора?

Младите хора са много тясно свързани с проблема, който виждам, а именно – [понастоящем] бюрократичният процес, който трябва да се превърне в нещо значимо за хората. Защото случващото се е вълнуващо, но понякога наистина изглежда като деловодителство – и дори спряло на моменти. Затова смятам, че младите хора, както и младежките организации, трябва да се опитат да хвърлят малко повече светлина върху проблемите, с които Програмата 2020–2030 се опитва да се справи, с помощта на своята креативност и иновативност.

Имам предвид, че може да се използва тяхната изобретателност, за да се намерят нови начини и методологии, чрез които да се обясни какво означават различните цели. [Младежите] могат да влияят на местното управление, на правителството и дори на по-високо ниво. Младите хора имат много възможности да се включат в различни организации и да увеличат познанието на останалите. Всички днес носим дрехи, но малко хора се питат какво стои зад тях. Някъде се използва детски труд за направата им, а на други места хората не се и замислят какво са това маркови дрехи, защото нямат питейна вода. Точно в това обяснение могат да се включат младежите, за да повлияят на обществото, в което живеят, за да приемат [всички] Целите за нещо важно и значимо за тях.

На конференцията “Сътрудничество за развитие във време на променящи се парадигми”, която се проведе в София на 21-22 март 2018 г., споменахте, че обществата в Европа гледат негативно на мигрантите, но тази практика трябва да бъде прекратена и местните общности да успеят да ги интегрират. Според Вас как може да се подготвят обществата за този процес?

Мнозина са притеснени от присъствието на нови хора, които живеят в тяхната общност. Мисля, че това е доста естествено, а и винаги е било така. Затова, според мен, първото нещо, което трябва да се направи, е да се образоват хората по въпросите, които ги тревожат. Те най-често са свързани с икономиката, като това дали ще има достатъчно работни места. Социалните услуги също са обект на тревожност, например дали ще има достатъчно места в детските градини и училищата, дали децата ще се разбират, но всичко това е разбираемо. Може би защото днес има много повече миграция на хора в сравнение с преди 20 години, особено в България. Усещам, че това, което може да се направи от нас и от неправителствените организации, е да помогнем на хората да се адаптират към промените.

Най-важното за интеграцията е да спре да се гледа на хората като на “мигранти”. Това е просто статистика. Зад всяко число в нея стои човешка история, често доста сложни причини, поради които хората се местят. Ние трябва да се опитаме да изслушаме тяхната история. Когато хората не знаят и за тях е просто статистика като “20 бежанци загинаха, преминавайки Средиземно море”, те си мислят, че може би тези хора не е трябвало да тръгват. Трябва да се отговори на въпросите защо им се наложило да избягат, какво им се е случило и какви са техните надежди. Ако това се случи, обществата ще разберат, че това не са просто данни, а са истински хора

Интервюто е публикувано в новинарския сайт на Дружеството на Обединените нации в България.

Нападателят от Мюнстер е страдал от психични отклонения

https://petel.bg/Napadatelyat-ot-Myunster-e-stradal-ot-psihichni-otkloneniya__258965

Шофьорът на микробуса, който днес се вряза в посетителите на кафене в германския град Мюнстер и отне 4 човешки живота, е психично болен гра...

Дъщерята на Кърт Кобейн пуска първа своя песен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805809

Дъщерята на Кърт Кобейн пуска първа своя песенДъщерята на фронтмена на "Нирвана" Кърт Кобейн - Франсис Бийн Кобейн разкри, че записала първата си песен и че се чувства малко изнервена, съобщи Контактмюзик. Кърт Кобейн, който се самоуби на 5 април на 1994 г. на 27-годишна възраст, и неговата гръндж рок банда имаха и продължават да имат много фенове.

Повечето от половината българи са за въвеждането на ТОЛ системата

https://www.actualno.com/society/povecheto-ot-polovinata-bylgari-sa-za-vyvejdaneto-na-tol-sistemata-news_668524.html

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Според 69,7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преми

Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм

http://nakratko.bg/category/25/157409/


Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА. Специална възпоменателна служба за жертвите на атентата бе отслужена днес в църквата "Адолф Фредрик".

В Истанбул започна традиционният Фестивал на лалетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805806

В Истанбул започна традиционният Фестивал на лалетата
В града край Босфора започна традиционният Фестивал на лалетата, който се провежда за 13-ти път и ще продължи до края на този месец. Както всяка година, така и сега фестивалът привлича интереса на хилядите туристи, предаде bTV.  Около 30 милиона луковици с лалета са били засадени в мегаполиса, съобщиха от истанбулската голяма община.

Великденско послание на Българския патриарх Неофит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QiCS8RSAd5g/

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната песен: “Христос възкръсна от мъртвите!” И радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, Който “…възкръсна, както беше казал” (Мат. 28:6). И Който претърпя унижения и страдания заради нас, като прие смърт ­ “и то смърт кръстна” (Фил. 2:8), за да покрие извършеното някога престъпление, да ни освободи от робството на греха и смъртта и да ни дарува Своето спасение.

Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който порази смъртта в самото нейно царство, като разтрепери самия ад и изтреби тлението (Утринна на Велика събота), Който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна “отдясно на Отца” (Символ на вярата, 6) падналата някога човешка природа, и днес ние тържествено прославяме и изповядваме като наш Господ и Бог (Йоан. 20:28-29). Него славословим, Него възпяваме, заедно с небесното войнство и цялото творение, Него в единомислие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното богослужение и в съкровените молитви и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителя на мрака и Източник на “незалязващата Светлина”, и днес ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, защото не познаваме на света “друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” (Деян. 4:12).

Чрез Христовото славно Възкресение ­ както свидетелства божественият евангелист ­ “народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина” (Мат. 4:16). Светлина, мир и спасение за всеки човек и за всички народи, във всички времена, които с вяра са приели и продължават да приемат Него ­ “истинската светлина” (Йоан. 1:9). Които са познали в Него своя едничък истински Бог и Спасител и на които Той предостави възможността от чеда на греха и смъртта “да станат чеда Божии” (Йоан. 1:12).

Затова в пресветлото утро на Пасха светият наш отец Йоан Златоуст тържествува и тържествувайки, повелява: “Никой да не оплаква своята бедност, защото Царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за своите грехове, защото от гроба на Спасителя изгря опрощение! Никой да не се бои от смъртта, защото Спасовата смърт ни освободи от нея!” (Похвално слово за Пасха). И заедно с апостола пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Koр. 15:55). Защото какво друго е смъртта, освен откъсване от Източника на живота? Сега обаче, след Въплъщението на Божия Син и Неговото славно Възкресение ­ сега, когато “с нас е Бог” (Ис. 8:10), с нас вече е и Самият Живот, и смъртта е вече обезсилена.

Братя и сестри,

Животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни верни живеят и се спасяват, са божествен дар за всички нас и за всеки човек; живот, който е “в изобилие” (Йоан. 10:10), и вяра ­ която побеждава “света” (1 Йоан. 5:4) и всичко онова, което е “от света” (Йоан. 15:19) и не е угодно Богу. Вяра, чрез която вярно намираме пътя Господен ­ пътя към Небесата и към вечния живот в лоното на Отца

Защото с тази вяра, както свидетелства и апостолът, ние “ходим, а не с виждане…” (2 Кор. 5:7), и с нея по благодат ставаме “синове Божии… в Христа Иисуса” (Гал. 3:26). Вяра, която някога, в дългите старозаветни столетия е била само очакване, но която сега, след Въплъщението, страданията и кръстната смърт, и особено след Възкресението и Възнесението на Божия Син, е вече реалност, в която и с която Църквата живее през вековете ­ подобно на кораб сред бурно море.

От нас зависи да пазим и следваме тази вяра, та с това и да се спасяваме чрез нея. В нас е “царството Божие” (Лука. 17:21), по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински “съграждани на светиите и свои на Бога” (Еф. 2:19). В нея в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение.

Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него ­ в Царството, приготвено нам “от създание мира” (Мат. 25:34) ­ Царство на светлината, на божествената любов и всяка правда ­ Царството, което е “правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

Великденско послание на Българския патриарх Неофит

https://frognews.bg/novini/velikdensko-poslanie-balgarskiia-patriarh-neofit.html

”Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец...”, се казва във Великденскъото послания на патриарх Максим.

Благодатният огън слезе в Йерусалим

http://www.mediapool.bg/blagodatniyat-ogan-sleze-v-yerusalim-news277737.html

Благодатният огън слезе в събота в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предадоха световните агенции. Той беше запален в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора, обобщава БТА. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Eрусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези, разказва БНТ. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Ерусалим с четири фенера, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний. Делегацията пътува с правителствения самолет "Фалкон" и се очаква да бъде в България около 19.30 часа тази вечер. На летище София по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Наемаме чужденци за спасители по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=372114

През предстоящия летен сезон спасителите по Черноморските плажове ще бъдат чужденци, съобщи bTV. Концесионерите наемат чуждестранни работници. Промените в Наредбата за водно спасяване предстои да влязат в сила съвсем скоро преди старта на сезона.

Тръгва нощният градски транспорт в столицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trygva-noshtniiat-gradski-transport-v-stolicata-2089677

Нощният градски транспорт в столицата тръгва в 24.00 часа на 7 април. В София вече са поставени и спирки, където пътниците могат да чакат автобусите от нощните линии.
 
Нощният транспорт е нова услуга в София. Линиите са четири, цената на картата е 2 лв. Във всеки авт

Засилени са мерките за сигурност по Великденските празници

https://www.actualno.com/society/zasileni-sa-merkite-za-sigurnost-po-velikdenskite-praznici-news_668525.html

Засилени са мерките за сигурност по Великденските празници. Предприети са мерки във връзка с охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на хора на Великден. Екипи на полицията ще следят да няма паркиране на автомобили в близост до местата на обредите, както и за изоставени или забравени багажи. Силите на реда няма да допускат до масовите мероприятия хора, употребили алкохол или наркотици, носещи обемисти багажи или оръжие. Недопустимо е и носенето на пиротехника. 29 пр

Френски младежки национал почина в съня си

http://www.cross.bg/diop-beshe-avur-1572060.html

/КРОСС/ Нова неприятна новина дойде от Франция. 18-годишният Самба Диоп е бил намерен мъртъв в леглото си тази сутрин от родителите си. Причините за смъртта му за момента не са известни. Диоп играеше за втория отбор на Льо Авър. Новината беше потвърдена от френския клуб: „С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия играч Самба Диоп. Това е изключително труден момент за всички нас. Клубът ни изказва своите съболезнования на опечаленото семейство." Самба Диоп беше втори капитан на националния отбор на Франция до 19 години, а през миналия сезон стана шампион на страната до 19 години с Льо Авър. Заради смъртта на младия футболист днешният мач на Льо Авър от 32 кръг на Лига 2 срещу лидера в класирането Реймс беше отложен и за момента няма назначена нова дата за провеждането му. Това е четвъртата смърт на футболист в Европа за последния месец. Първо почина 31-годишният капитан на Фиорентина Давиде Астори. След това си отидоха 18-годишният Тома Родригес от френския Тур и 12-годишният Баптист льо Фол от Гинган.  

Пасхално послание на † Видински митрополит Даниил

https://www.24chasa.bg/region/article/6805803

Пасхално послание на † Видински митрополит Даниил„Не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса, няма Го тук: Той възкръсна” (Мат. 28:5-6) Възлюбени в Господа братя и сестри, Христос Воскресе! Преди почти две хиляди години вестта за Христовото възкресение изпълнила „със страх и радост голяма” (Мат. 28:8) сърцата на жените мироносици, които първи, в ранното утро на неделния ден,

Ще се наемат чужденци за спасители по Черноморието

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q1BOgs85EYc/

През предстоящия летен сезон спасителите по черноморските плажове ще бъдат чужденци, съобщи bTV.

Концесионерите наемат чуждестранни работници. Промените в Наредбата за водно спасяване предстои да влязат в сила съвсем скоро преди старта на сезона. Статистика на министерството на туризма сочи, че едно от основните нарушения по плажовете в България е липсата на достатъчно спасители. Концесионерите твърдят, че у нас има остър недостиг на кадри.

От Българския Червен кръст виждат друг проблем зад наемането на чужди кадри. Те се опасяват, че подобни действия могат напълно да изгонят българските спасители.

И до момента е съществувала принципна възможност за наемане на спасители от чужбина. Процедурата обаче била сложна. Сертификатите на спасителите от чужбина не се признавали у нас и всички кандидати трябвало да карат в България приравнителни изпити, за да започнат работа като морски спасители.

Виена ще ограничава краткосрочното отдаване на апартаменти под наем

https://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2018/04/07/3159511_viena_shte_ogranichava_kratkosrochnoto_otdavane_na/?ref=rss


Собствениците на апартаменти във Виена ще могат по-трудно да печелят пари от платформите за краткосрочно отдаване под наем като Еърбиенби (Airbnb), предаде ДПА, цитирана от БТА. Според нов проектозакон на общинските власти на Виена собствениците няма да могат да предлагат няколко апартамента. Ще остане законно отдаването под наем само на едно собствено жилищно пространство.<br /><br />Изследване на Техническия университет на Виена показа, че миналата година 2000 апартамента в града...

Микробус се вряза в заведение в Мюнстер. Най-малко 4 убити и 30 ранени

http://www.eurochicago.com/2018/04/van/

Микробус се е врязал днес във външните маси на заведение в историческия център на немския град Мюнстер. Убитите са поне четирима, ранените - най-малко 30. Според Си Ен Ен шестима от ранените са в критично състояние, а други шест имат опасни за живота наранявания. Нападението най-вероятно е било умишлено и става дума за терористичен акт. 

Руският посланик в Лондон с лична нота към Борис Джонсън

https://frognews.bg/novini/ruskiiat-poslanik-london-lichna-nota-kam-boris-djonsan.html

Посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко иска среща с външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън във връзка със случая „Скрипал“. От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика и министъра на външните работи на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

Нов случай на лаймска болест в Габрово в началото на април

https://www.24chasa.bg/region/article/6805788

Нов случай на лаймска болест в Габрово в началото на априлНов случай на лаймска болест регистрираха в областта в началото на април. Заболяването най-често се причинява от ухапване от кърлеж. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново експерти от Регионалната здравна инспекция. По този повод те припомниха, че със затоплянето на времето инсектите се разпространяват много по-бързо и алармираха за

МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в германския град Мюнстер

https://petel.bg/MVnR--Nyama-danni-za-postradali-balgari-pri-intsidenta-v-germanskiya-grad-Myunster__258961

Към 19.00 ч. Министерството на външните работи няма данни за пострадали български граждани при инцидента в Мюнстер, при който ван се вряза в ...

Танкер се вряза в историческа сграда на брега на Босфора

https://petel.bg/Tanker-se-vryaza-v-istoricheska-sgrada-na-brega-na-Bosfora__258962

Проливът Босфора е временно затворен за преминаване на плавателни съдове, след като танкер се вряза в построена на брега историческа сгр...

Арабистът проф. Чуков с първи коментар за ада в Мюнстер: Самоубийството на шофьора напомня на терористичен акт

https://petel.bg/Arabistat-prof--CHukov-s-parvi-komentar-za-ada-v-Myunster--Samoubiystvoto-na-shofora-napomnya-na-teroristichen-akt__258963

Първоначално изглежда, че инцидентът в Мюнстер е акт, направен нарочно. Това каза за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков по по...

Прочут US-банкер огласи най-голямата заплаха за световната икономика

https://petel.bg/Prochut-US-banker-oglasi-nay-golyamata-zaplaha-za-svetovnata-ikonomika__258964

Джейкъб Френкел, председател на УС на американската инвестиционна банка JP Morgan Chase International, заяви, че търговската конфронтация между САЩ и ...

Брад Пит е хлътнал по професорка

https://www.actualno.com/showbusiness/brad-pit-e-hlytnal-po-profesorka-news_668487.html

Брад Пит е хлътнал по архитектката Нери Оксмън, която е професор в Масачузетския технологичен институт. Според запознати 54-годишният актьор и 42-годишната професорка, която е и художничка и дизайнерка, прекарват заедно голяма част от времето си и имат много общи интереси. Те се запознали покрай архитектурен проект и според инсайдерите засега ги свързват само професионални и приятелски отношения. Но по думите им Брад Пит е "заинтересуван да прекарва с нея колкото се може повече време&

В нощта на Възкресение температурите ще са 9°-14°С

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-raiioni-1572059.html

/КРОСС/ В нощта на Възкресение ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Това съобщиха от НИМХ при БАН. Ще духа до умерен, в източните райони временно силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са от 9° до 14°, за София - около 9°. През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, през деня над много райони намаляваща до предимно слънчево. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, максималните - между 17 и 22 градуса, по морския бряг ще са по-ниски - между 11 и 16 градуса. Над Черноморието облачността ще е променлива. Без валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 11 и 16 градуса. Температурата на морската вода е около 10 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Само на изолирани места след обяд краткотрайно ще превали. Ще духа умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 12, на 2000 метра - около 6 градуса. В понеделник вятърът чувствително ще отслабне, в много райони и ще стихне. Ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е студено с минимални температури между 3 и 8 градуса, но дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18 и 23 градуса. Във вторник сряда ще бъде предимно слънчево

Реал няма да прави шампионски шпалир на Барселона

https://offnews.bg//futbol/real-niama-da-pravi-shampionski-shpalir-na-barselona-678277.html

Реал Мадрид няма да прави шампионски шпалир на Барселона, ако каталунците си осигурият титлата преди Ел Класико. Това заяви треньорът на "белия балет" Зинедин Зидан.

Решението е лично на французина и е отговор на постъпката на каталунците преди Коледа, когато тимът отказа да отдаде почести на Реал за титлата на тима от световното клубно първенство.

Барселона е почти сигурен шампион на Испания, като може да узакони титлата си преди Ел Класико другия месец.

"Няма да правим подобно нещо. Това е мое решение и е окончателно. Не разбирам концепцията на отдаване на чест на друг отбор. Първо Барса наруши тази традиция", каза Зидан.

Последният път, в който един от двата тима е правил шампионски коридор бе на "Сантяго Бернабеу" през май 2008 година. Реал влиза в дербито с математически спечелена титла, а играчите на Барса са принудени да приветстват на терена излизането на своя съперник.

Швеция отбеляза 1 г. от атентата с камион в Стокхолм

http://dnes.dir.bg/news/shvetzia-kamion-atentat-jihad-27028447

Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА.

Благодатният огън слезе при православните в Йерусалим

https://frognews.bg/novini/blagodatniiat-ogan-sleze-pri-pravoslavnite-ierusalim.html

Патриарх Теофил Трети измоли Благодатния огън в Храма на Гроба Господен в Йерусалим. Веднага след това огънят се разпространи сред вярващите, които са заобиколили Божия храм и се намират по уличките на стария град.

Небесно чудо

http://clubz.bg/66395-nebesno_chudo

Както всяка година на Велика събота благодатният огън и днес слезе в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. Той беше запален в параклиса на Божи гроб. Хиляди богомолци се събраха часове преди това, за да отбележат събитието.

Огънят пада от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх, като и до днес тайнството не е разгадано. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

От свещта на патриарха на Ерусалим Теофил Трети вярващите запалиха своите свещи и огънят се разпространи в целия храм. Вярващите приветстваха слизането на Благодатния огън с думите "Христос Воскресе!" - "Воистина Воскресе!" на различни езици.

Благодатният огън идва вБългария от Йерусалим с четири фенера, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Делегацията до Божи гроб и обратно води Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний. Делегацията пътува с правителствения самолет "Фалкон“.

 

40 дни продължава сеизмичната активност в Папуа Нова Гвинея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805786

40 дни продължава сеизмичната активност в Папуа Нова ГвинеяДнес в централната част на Папуа-Нова Гвинея е регистрирано земетресение с магнитуд 6.3. Дълбочината, на която е започнало разкъсването е различно представена в материалите на Американския (10 км) и Европейския (40 км) сеизмологични центрове, предаде "Фокус".  Второто решение е за предпочитане, поради количеството използвани регистрации (над 3 ?

Пучдемон обмислял да бяга в Русия

https://frognews.bg/novini/puchdemon-obmislial-biaga-rusiia.html

Бившият каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е разглеждал възможността да се отправи в Русия преди задържането си в Германия в края на март, пише испанският в. ”Мундо”.

Външно няма данни за пострадали българи в Мюнстер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vynshno-niama-danni-za-postradali-bylgari-v-miunster-2089671

Българското Министерство на външните работи следи ситуацията около инцидента в Мюнстер. Към момента няма данни за пострадали българи.

 Ван с

Донесоха Благодатния огън у нас (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/donesoha-blagodatniia-ogyn-u-nas-snimki-2089674

Делегация, водена от Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, донесе Благодатния огън от Божи гроб. Делегацията кацна на столичното летище с правителствения самолет. Огънят символизира Въ

Най-важното, което трябва да знаете за детокса

https://www.actualno.com/health/naj-vajnoto-koeto-trjabva-da-znaete-za-detoksa-news_668482.html

Предпоставката за това, организмът естествено да се справя с токсините, е нормалната работа на органите, включени в процеса на детоксикация (черен дроб, бъбреци, лимфа, кожа), както и разумното количество вредни вещества. За съжаление поради начина на живот, хранителни навици, липса на физически упражнения и стрес, ние приемаме повече токсини, отколкото тялото ни естествено може да изхвърли без последствия. Детоксикацията е естествена функция на организма ти, с помощта на която той се прочиства

Изтеглят български козунак от кипърския пазар

http://www.cross.bg/kozynak-kipur-ministerstvoto-1572058.html

/КРОСС/ Изтеглят козунак, произведен в България, от пазара в Кипър, съобщи "24 часа". Проверки на Министерството на здравеопазването открили пакетиран козунак с мухъл и плесен. Здравното ведомство информира потребителите, че са идентифицирали козунаци с плесен/мухъл с име "Cake Mania". Теглото на тестения продукт е 450 г., той е с код 380093560323. Засегнатите партиди са: L/1/01 05 2018; L/1/19 05 2018 и L/1/15 06 2018. Министерството на здравеопазването в Кипър е наредило незабавно изтегляне от търговската мрежа на продукта. Козунакът трябва да бъде изтеглен от магазините, защото съществува риск от закупени вече количества. Здравните власти в Кипър информират гражданите да не консумират въпросния козунак и да го върнат в магазините, от където е закупен.    

БАБХ откри над тон и половина некачествено гръцко мляко

http://nakratko.bg/category/58/157408/


При внезапна проверка на Българската агенция по безопасност на храните на терен са открити 1600 литра сурово краве мляко с влошени показатели.

Иван Михайлов прави електроника, с която колата сама усеща и избягва рискове на пътя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805158

Иван Михайлов прави електроника, с която колата сама усеща и избягва рискове на пътяИ президенти по света, включително френският, ползват коли с БГ части “24 часа” публикува рубриката “Истории на успеха с Деси Банова”, в която журналистката представя успешните млади българи, които са имали възможност да работят по целия свят, но са избрали да останат у нас. Днес ще ви срещна с човек,

Изтеглят български козунак от кипърския пазар

http://nakratko.bg/category/25/157407/


Изтеглят козунак, произведен в България, от пазара в Кипър, съобщи "24 часа". Проверки на Министерството на здравеопазването открили пакетиран козунак с мухъл и плесен.

В реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул ще има великденско богослужение

http://nakratko.bg/category/25/157406/


За първи път след около седем години в реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул тази вечер ще има великденско богослужение.  Службата ще се ръководи от протосингела на Старозагорската епархия.

Катастрофа на "Тракия" по пътя за София, жена е пострадала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805779

Катастрофа на "Тракия" по пътя за София, жена е пострадала
Жена е пострадала при катастрофа в района на 250 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Жената се е ударила с колата си в мантинела. Настанена е в болница без опасност за живота. Инцидентът не е затруднил за дълго движението. Пътнотранспортното произшествие е регистрирано към 15.00 ч.

Руският посланик в Лондон с лична нота към Борис Джонсън

http://dnes.dir.bg/news/skripal-alexandar-jakovenko-27028421

Посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко иска среща с външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън във връзка със случая „Скрипал“.

Турция ще депортира близо 600 афганистански нелегални мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805777

Турция ще депортира близо 600 афганистански нелегални мигранти
Турските власти ще депортират в Кабул този уикенд близо 600 нелегални афганистански мигранти, намиращи в Източна Турция, съобщи днес турското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Афганистанските мигранти са преминали нелегално в Турция от Иран заради "терористичните действия и икономическите проблеми" в Афганистан,

Кандидат-членове на "Антикорупция" - спорни или с проблем в документите

http://clubz.bg/66394-kandidat_chlenove_na_antikorupciq_sporni_ili_s_problem_v_dokumentite

Един от четиримата кандидат-членове на мегаоргана "Антикорупция", предложен от председателя й Пламен Георгиев, има непълноти в документите, а поне още един от номинираните не е съвсем приемлив за представители на коалиционния партньор "Обединени патриоти", научи Клуб Z. Става въпрос за номинациите на Силвия Къдрева - дългогодишен кадър на Сметната палата, както и за Пламен Йоцов - кадър на МВР и ДАНС, твърдят политици от властта и от опозицията.

По закон председателят на Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОПНИ), както е пълното име на органа, предлага един свой заместник и още трима членове, а Народното събрание ги гласува, като има право и да ги отхвърли. Според процедурните правила всяко от предложенията се гласува отделно. 

В края на март Георгиев предложи точно четири номинации. През седмицата ресорната комисия за борба с корупцията разгледа предложенията и насрочи изслушване на 17 април. Преди това обаче Силвия Къдрева ще трябва да представи допълнителни документи в петдневен срок, че отговаря на критериите за член на "Антикорупция" в частта за образователен ценз, стана ясно след заседанието на парламентарната комисия. Къдрева досега е била директор в дирекцията на Сметната палата, която с приемането на антикорупционния закон премина в КПКОНПИ - това е звеното, отговарящо за публичния регистър на имуществените декларации на хората, заемащи висши държавни длъжности.

По закон антикорупционният орган е независим, а председателят му не съгласува номинациите си с парламента. Според запознати обаче преди да се превърнат в официални кандидатури, имената са минали през "ситото" на мнозинството. Според депутати Кърдева се ползвала с подкрепата на ДПС.

Напрежение в управляващата коалиция обаче създава друга номинация - тази на Пламен Йоцов за член на антикорупционния орган. Според биографията му той е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност, пише в официалната му биография.

Името на Йоцов обаче никак не е непознато в средите на службите за сигурност. Той е бивш шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП по времето, в което Станимир Флоров оглавяваше службата, а Цветан Цветанов беше вътрешен министър. През 2013 г. Флоров бе отстранен от МВР след появили се публикации и изтекли секретни документи за разработка на Национална служба "Сигурност" (контраразузнавателната служба, която бе в МВР до създаването на ДАНС - б.р.). Става дума за разработки от 1999 и 2000 г. и от 2002 г. за покровителство на заподозрени в наркотрафик, в които освен името на Флоров фигурира и това на Йоцов, както и на бивш шеф на полицията във Видин, който всъщност е бил разследваният. В крайна сметка прокуратурата образува дело за подкуп в особено големи размери срещу Флоров, а в официалното съобщение на прокуратурата за това бе потвърдено, че документите, изтекли в медиите за разработките, "са идентични с документите в оперативните дела". Разследването срещу Флоров протече при пълна секретност и по същия начин бе прекратено през 2016 г.

Източници на Клуб Z потвърдиха, че темата за номинацията на Йоцов е поставяна поне два пъти пред ГЕРБ от представители на коалиционните партньори от "Обединените патриоти". Проблемът е именно в миналото на Йоцов в службите и разследванията, свързани с Флоров.

Депутати от управляващото мнозинство твърдят, че самите те са били изненадани от имената, предложени от Пламен Георгиев. Номинацията на Йоцов се очаква да срещне отпор и в опозицията. Избраници прогнозираха, че и номинацията на Пламен Георгиев за негов заместник - на Антон Славчев, също може да се окаже нееднозначна. 

Това прави изслушванията на 17 април в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика интересни. Очаква се те да са открити за медиите, въпреки че повечето заседания на тази парламентарна комисия са на закрити врата.

Прецедент Народното събрание да не избере предложени от председател на независима държавна комисия членове вече има. Парламентът не избра от раз членовете на Комисията да финансов надзор, предложени първоначално от председателката Карина Караиванова. 

Зам.-кмет Христо Иванов: Ще асфалтираме дупките и по малките улици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372113

Продължава активно работата по ремонта на най-големият инфраструктурен проект във Варна – изграждането на бул. "Левски", като вече е започнало асфалтирането на първия участък от новото трасе - между булевардите "Владислав Варненчик" и "Сливница".

Саудитска Арабия иска да прокопае канал и да направи Катар остров

http://www.moreto.net/novini.php?n=372112

Саудитска Арабия иска да направи Катар остров. Представено е предложение да се изкопае канал по протежение на саудитско-катарската граница, съобщи Forbes. В началото на юни 2017 г. Саудитска Арабия беше една от четирите държави заедно с Бахрейн, Египет и ОАЕ, които бойкотираха повечето търговски и транспортни връзки с Катар.

Посланикът на Русия в Лондон иска среща с Борис Джонсън за случая „Скрипал“

http://www.cross.bg/yakovenko-intzidenta-dzhonsun-1572057.html

/КРОСС/ От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко и министъра на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, предава ТАСС. Това съобщи в събота прессекретарят на руското дипломатическо представителство, отговаряйки на въпрос на журналист за текущото взаимодействие с МВнР на Великобритания във връзка с инцидента в Солсбъри. „За съжаление, не можем да дадем удовлетворителна оценка на текущото ниво на сътрудничество с Форин офис. Очевидно е, че отдавна е назряла нуждата от провеждане на среща между посланика Александър Яковенко и външния министър на Великобритания Борис Джонсън за обсъждане на целия комплекс двустранни отношения, както и за разследването на инцидента в Солсбъри. В тази връзка Яковенко отправи лична нота на Джонсън. Надяваме се на конструктивен отговор на британската страна и разчитаме тази среща да бъде организирана в най-скоро време", заяви прессекретарят. ТАСС припомня, че на 5 април Яковенко призова британските власти да осигурят присъствието на международни експерти при изясняването на обстоятелствата около инцидента в Солсбъри, по време на който, според версията на Лондон, е бил отровен бившият полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ - военното разузнаване на Русия) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия

Сергей Скрипал е в съзнание?

https://www.actualno.com/europe/sergej-skripal-e-v-syznanie-news_668522.html

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори, съобщава телевизия "Скай нюз”, цитирана от световните агенции. "Полицията скоро ще може да поговори с човека, който се намира в центъра на историята с отравянето в Солсбъри. Бившият руски шпионин Скрипал вече не е в критично състояние, реагира добре на лечението, намира се в съзнание и разговаря", заяви водещ на телевизията, без да назовава източниците на тази информация. Глав

Михаил Саакашвили си намери нова работа, ще преподава в Нидерландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805775

Михаил Саакашвили си намери нова работа, ще преподава в Нидерландия
Бившият президент на Грузия и бивш губирнатор на Одеска област Михаил Саакашвили заяви, че ще работи като лектор в Академията за ораторско майсторство на Нидерландия, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".  „Договорих се за сътрудничество с Академията за ораторско майсторство на Нидерландия. Засега съм в Европа и ще си изкарвам прехраната с

Военен хеликоптер се разби в САЩ, има загинали

https://petel.bg/Voenen-helikopter-se-razbi-v-SASHH--ima-zaginali__258955

Военен хеликоптер AAH-64E Apache се разби в САЩ недалече от американската база Форт-Кембъл в Кентъки, пише Блиц.    Както съобщават местните м...

Децата на Спартак с бронзови медали от силен турнир (снимка)

https://petel.bg/Detsata-na-Spartak-s-bronzovi-medali-ot-silen-turnir--snimka-__258956

Детският отбор на Спартак (Варна) с футболисти, родени през 2005 година, спечели бронзовите медали на силния международен турнир „Колония к...

Първа снимка на терориста от Германия

https://petel.bg/Parva-snimka-na-terorista-ot-Germaniya__258957

Мъжът, който се вряза в тълпа в Германия, а след това се самоуби, е оставил в камиона си своя паспорт, съобщава Блиц. Според данните той ...

Михаил Вешим: Днес Бай Ганьо е много по активен от дядо си

https://petel.bg/Mihail-Veshim--Dnes-Bay-Gano-e-mnogo-po-aktiven-ot-dyado-si-__258958

”В такива моменти, като днешния, главният редактор трябва да отправи една проповед към нацията, но тъй като много Великдени ми се събраха ...

Арестуваха сина на Шон Пен за притежание на наркотици

https://petel.bg/Arestuvaha-sina-na-SHon-Pen-za-pritezhanie-na-narkotitsi__258959

Синът на Шон Пен и Робин Райт беше арестуван за притежание на наркотици в Небраска. 24-годишният Хопър Пен и 26-годишната му приятелка Ума...

Това е най-лошият грях в нощта преди Великден! Всеки трябва да го знае и да спазва забраната

https://petel.bg/Tova-e-nay-loshiyat-gryah-v-noshhta-predi-Velikden--Vseki-tryabva-da-go-znae-i-da-spazva-zabranata__258960

Камбаните звънят с радост и триумф: „Великден! Великден! Великден! Радвайте се, човеци, Христос воскресе!“ Тук-там проблясват многоцветни...

В нощта на Възкресение температурите ще са 9°-14°С

https://frognews.bg/novini/noshtta-vazkresenie-temperaturite-shte-9-14s.html

В нощта на Възкресение ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Това съобщиха от НИМХ при БАН. Ще духа до умерен, в източните райони временно силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са от 9° до 14°, за София - около 9°.

792 000 долара ще струва нощувката в първия космически хотел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805773

792 000 долара ще струва нощувката в първия космически хотел
Първият в света хотел в орбита около Земята ще отвори врати на 5 април 2022 г. съобщи Лайф, цитиран от bTV. Той ще получи названието "Аврора" и ще бъде построен от американската компания Orion Span (Орион Спан) със седалище в Хюстън. В орбита ще бъде изведен един модул, в който ще могат да се поберат шестима души,

"Пет звезди" планира да задържи бюджетния дефицит на 1,5%

https://www.investor.bg/evropa/334/a/pet-zvezdi-planira-da-zadyrji-biudjetniia-deficit-na-15-258959/

Насоченото против върхушката движение спечели 32 процента от гласовете на изборите на 4 март

Броня на Ръсел Кроу от филма "Гладиатор" бе продадена за $96 000

http://clubz.bg/66393-bronq_na_rysel_krou_ot_filma_gladiator_be_prodadena_za_96_000

Броня, която Ръсел Кроу носи във филма "Гладиатор", бе продадена за 125 000 австралийски долара (96 000 щатски долара) на търг на "Сотбис" в Сидни, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Първоначалната оценка на лота бе между 20 000 и 30 000 австралийски долара.

За много от вещите и предметите, предложени за продажба от родения в Нова Зеландия актьор, бяха платени суми, надхвърлящи първоначалните им оценки. Копие на древноримска колесница от същия филм намери купувач за 65 000 австралийски долара, след като първоначалната му оценка бе 10 000 австралийски долара. Носен от Кроу кожен протектор за боксьор във филма "Късметлията", в който актьорът е в образа на боксьора тежка категория Джеймс Брадок, бе продаден за 7000 австралийски долара, след като първоначалната му оценка бе 500-600 австралийски долара. Ботуши, които Кроу носи във филма "Бръснати глави", пък бяха продадени за 10 000 австралийски долара, след като първоначално бяха оценени между 10 000 и 15 000 австралийски долара.

С разпродажбата Кроу целеше окончателно да преодолее проваления си брак с Даниел Спенсър, да се освободи от ненужните спомени и да поеме глътка свеж въздух. Търгът "Изкуството на развода" се състоя на 7 април, когато Кроу чества 54-ия си рожден ден. На 7 април 2003 г. той и Даниел Спенсър сключиха брак. 

БТА

Дербито на Ливърпул завърши без победител

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/07/3159500_derbito_na_livurpul_zavurshi_bez_pobeditel/?ref=rss


"Етъртън" и "Ливърпул" завършиха без победител и без голове в градското дерби. В срещата имаше малко вълнуващи моменти, решени от двамата вратари.<br /><br />Мачът беше равностоен, като в края му "карамелите" изпуснаха две отлични възможности да успех.<br /><br />"Ливърпул", чието вниманието остава насочено към реванша с "Манчестър сити" в Шампионската лига, остава трети с 67 точки и е на една зад "Манчестър...

Унгария пред избори: Управляващите очакват нов успех

http://www.cross.bg/mnozinstvo-yngariya-zaedno-1572056.html

/КРОСС/ Унгария е пред парламентарни избори: прогнозите сочат, че партията „Фидес" на премиера Виктор Орбан, заедно с коалиционните си партньори, ще спечели убедително мнозинство утре. Според последните проучвания консерваторите, заедно с християндемокартите, могат да получат 2/3 от мандатите. Квалифицираното мнозинство ще им позволи да извършват дори поправки в Конституцията. Десницата увеличи популярността си благодарение най-вече на антиимигрантската политика и твърдия си тон към Брюксел. Социолозите предвиждат подем и на крайнодясната партия „Йобик", която смекчи ксенофобската си реторика.    

Актрисата Кейт Хъдсън очаква момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805769

Актрисата Кейт Хъдсън очаква момиченцеКейт Хъдсън очаква момиченце от приятеля си Дани Фуджикава, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Това ще е първото им дете. 38-годишната актриса разкри в Инстаграм, че е бременна с първото дете от приятеля си. Кейт има трима сина - 14-годишния Райдър и 6-годишните Крис Робинсън и Бингам от Мат Белами.

Благодатният огън слезе в Йерусалим (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/asia/blagodatnijat-ogyn-sleze-v-jerusalim-snimki-news_668520.html

В 14:17 часа българско време Благодатният огън слезе в Йерусалим. Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III. Българската делегация, председателствана от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, също се включи в обиколките около Кувуклията. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. LIVE NOW: Holy Fire ceremony in Jerusalem - WATCH HERE: https://t.co/w9mWTXmdSw #HappyEaster pic.twitter.com/kXUxqX7m10 — RT (@RT_com) 7 април 2018 г.

Благодатният огън слезе в Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/blagodatnijat-ogyn-sleze-v-jerusalim-news_668520.html

В 14:17 часа българско време Благодатният огън слезе в Йерусалим. Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III. Българската делегация, председателствана от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, също се включи в обиколките около Кувуклията. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. Очаква се Българската делегация да кацне на Летище "София" в 19.00 часа днес и да бъде отнесен във всяка една от епархиите на Българската православна църква,

Повече пари за даровите деца на Добрич от общината

https://www.24chasa.bg/region/article/6805767

Повече пари за даровите деца на Добрич от общинатаОбщина Добрич увеличи размера на еднократното финансово подпомагане на деца с изявени дарби. За първо място тя ще е 160 лева, за второ – 130 лева, а за трето – 100 лева. Досега талантливите деца на Добрич получаваха съответно 100, 80 и 60 лева. Увеличението е заложено в Общинската програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни

Унгария пред избори: Управляващите очакват нов успех

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805762

Унгария пред избори: Управляващите очакват нов успех
Унгария е пред парламентарни избори: прогнозите сочат, че партията „Фидес” на премиера Виктор Орбан, заедно с коалиционните си партньори, ще спечели убедително мнозинство утре, предаде bTV.  Според последните проучвания консерваторите, заедно с християндемокартите, могат да получат 2/3 от мандатите.

Северна Корея нарече Пак Гън-хе "предателка"

http://www.cross.bg/gun-he-predatelka-severna-1572054.html

/КРОСС/ Северна Корея нарече "предателка" бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе, осъдена вчера на 24 години затвор за корупция и злоупотреба с власт. Обидата бе отправена по корейската новинарска агенция КЦТА. Това е първата реакция на Пхенян на присъдата на Пак. В нея се казва, че Пак Гън-хе е "предателка", отговорна за "мащабна отвратителна корупция". Отношенията между двете Кореи бяха много обтегнати по времето на управлението на консерваторката Пак. Тогава корейските държавни медии използваха изключително остър и секситски език, за да я критикуват.    

Ван се вряза в тълпа хора в Мюнстер, има загинали

//dariknews.bg/novini/sviat/van-se-vriaza-v-tylpa-hora-v-miunster-ima-zaginali-2089669

Ван се вряза в тълпа хора в центъра на германския град Мюнстер. Има загинали и ранени, съобщи в "Туитър" германската полиция, цитирана от Франс прес.

Икономисти сметнаха колко милиона лв. ще похарчим около Великден

https://www.actualno.com/business/ikonomisti-smetnaha-kolko-miliona-lv-shte-poharchim-okolo-velikden-news_668511.html

Над 120 милиона лева ще похарчим за четирите почивни дни, пресмятат икономисти. Според последното проучване само за великденската трапеза българите са заделили около 160 лева. Данните от предишни години показват, че картовите разплащания през почивните дни надхвърлят 100 милиона лева, информира Нова телевизия. Тази година сериозна сума ще бъде отделена и за пътуване в страната и чужбина. По данни на Института за анализи в туризма близо 300 000 българи ще празнуват извън дома. Близо 90% обаче

Опашки от тирове на ГКПП „Капитан Андреево“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805743

Опашки от тирове на ГКПП „Капитан Андреево“Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 16.00 часа. На българо-сръбската, българо-македонската, българо-гръцката и българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични

Великденско послание на Българския патриарх Неофит

https://offnews.bg//obshtestvo/velikdensko-poslanie-na-balgarskia-patriarh-neofit-678275.html

OFFNews.bg публикува пълния текст на Патриаршеското и синодално пасхално послание:

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната песен: “Христос възкръсна от мъртвите!” И радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, Който “...възкръсна, както беше казал” (Мат. 28:6). И Който претърпя унижения и страдания заради нас, като прие смърт ­ “и то смърт кръстна” (Фил. 2:8), за да покрие извършеното някога престъпление, да ни освободи от робството на греха и смъртта и да ни дарува Своето спасение.

Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който порази смъртта в самото нейно царство, като разтрепери самия ад и изтреби тлението (Утринна на Велика събота), Който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна “отдясно на Отца” (Символ на вярата, 6) падналата някога човешка природа, и днес ние тържествено прославяме и изповядваме като наш Господ и Бог (Йоан. 20:28-29). Него славословим, Него възпяваме, заедно с небесното войнство и цялото творение, Него в единомислие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното богослужение и в съкровените молитви и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителя на мрака и Източник на “незалязващата Светлина”, и днес ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, защото не познаваме на света “друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” (Деян. 4:12).

Чрез Христовото славно Възкресение ­ както свидетелства божественият евангелист ­ “народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина” (Мат. 4:16). Светлина, мир и спасение за всеки човек и за всички народи, във всички времена, които с вяра са приели и продължават да приемат Него ­ “истинската светлина” (Йоан. 1:9). Които са познали в Него своя едничък истински Бог и Спасител и на които Той предостави възможността от чеда на греха и смъртта “да станат чеда Божии” (Йоан. 1:12).

Затова в пресветлото утро на Пасха светият наш отец Йоан Златоуст тържествува и тържествувайки, повелява: “Никой да не оплаква своята бедност, защото Царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за своите грехове, защото от гроба на Спасителя изгря опрощение! Никой да не се бои от смъртта, защото Спасовата смърт ни освободи от нея!” (Похвално слово за Пасха). И заедно с апостола пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Koр. 15:55). Защото какво друго е смъртта, освен откъсване от Източника на живота? Сега обаче, след Въплъщението на Божия Син и Неговото славно Възкресение ­ сега, когато “с нас е Бог” (Ис. 8:10), с нас вече е и Самият Живот, и смъртта е вече обезсилена.

Братя и сестри,

Животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни верни живеят и се спасяват, са божествен дар за всички нас и за всеки човек; живот, който е “в изобилие” (Йоан. 10:10), и вяра ­ която побеждава “света” (1 Йоан. 5:4) и всичко онова, което е “от света” (Йоан. 15:19) и не е угодно Богу. Вяра, чрез която вярно намираме пътя Господен ­ пътя към Небесата и към вечния живот в лоното на Отца. Защото с тази вяра, както свидетелства и апостолът, ние “ходим, а не с виждане...” (2 Кор. 5:7), и с нея по благодат ставаме “синове Божии... в Христа Иисуса” (Гал. 3:26). Вяра, която някога, в дългите старозаветни столетия е била само очакване, но която сега, след Въплъщението, страданията и кръстната смърт, и особено след Възкресението и Възнесението на Божия Син, е вече реалност, в която и с която Църквата живее през вековете ­ подобно на кораб сред бурно море.

От нас зависи да пазим и следваме тази вяра, та с това и да се спасяваме чрез нея. В нас е “царството Божие” (Лука. 17:21), по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински “съграждани на светиите и свои на Бога” (Еф. 2:19). В нея ­ в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение.

Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него ­ в Царството, приготвено нам “от създание мира” (Мат. 25:34) ­ Царство на светлината, на божествената любов и всяка правда ­ Царството, което е “правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

† Видински митрополит ДАНИИЛ

14 младежи загинаха при катастрофа в Канада

http://clubz.bg/66390-14_mladeji_zaginaha_pri_katastrofa_v_kanada

Автобус на младежки отбор по хокей се сблъска с камион снощи в Саскачуън, Канада, съобщи СиЕнЕн. 14 от пътниците са убити на място, други 14 са ранени.

Хокеистите от отбора "Хумболд Бронкос" пътували към Нипауин за полуфиналите в плейофите на местната младежка лига. Те са били на възраст между 16 и 21 години. 

Хумболд е малък град - едва 6000 души - но с дългогодишна традиция в хокея. Бронкосите привличат играчи от различни части на Канада, които стоят при приемни семейства по време на хокейния сезон. 11 от 14-те играчи са били от Албърта.

Трима от ранените са в критично състояние.

"Нашите мисли и молитви са насочени към семействата на нашия екип и спортисти, както и към всички, които са били засегнати от тази ужасна трагедия", заяви Кевин Гарингер, президент на отбора. "Нашето семейство Бронкос е в шок, когато се опитваме да се справим с тази невероятна загуба."

Днес съболезнования на семействата изказа и премиерът на Канада Джъстин Трюдо в Туитър:

"Не мога да си представя през какво минават тези родители, и сърцето ми е с всички, засегнати от тази ужасна трагедия, в Хумболд и отвъд."

Антоанета Коларска: Стрелях с калашник, хвърлях и гранати - готова съм за мисии в горещите точки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6796768

Антоанета Коларска: Стрелях с калашник,  хвърлях и гранати -  готова съм за мисии в горещите точкиДа си военен лекар, е не просто професия, а мисия   През септември 2017 г. стартира първото у нас обучение за военни лекари. За него се класираха 20 човека - 16 жени и 4-ма мъже. То се осъществява съвместно с Военномедицинска академия - София, Медицинския университет и Висшето военноморско училище във Варна.

Вътрешното ухо помага на учени да проследят миграциите на ранни хора извън Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805740

Вътрешното ухо помага на учени да проследят миграциите на ранни хора извън 
АфрикаНово изследване навежда на мисълта, че морфологията на вътрешното ухо може да допринесе за проследяване миграциите на хоминиди извън Африка и по цялата планета, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Като използвали компютърна томография, учени събрали триизмерни модели с висока резолюция на костния лабиринт - структура на вътрешното ухо,

Наемаме чужденци за спасители по Черноморието

http://www.cross.bg/spasiteli-bulgariya-chyzhbina-1572053.html

/КРОСС/ През предстоящия летен сезон спасителите по черноморските плажове ще бъдат чужденци, съобщи bTV. Концесионерите наемат чуждестранни работници. Промените в Наредбата за водно спасяване предстои да влязат в сила съвсем скоро преди старта на сезона. Статистика на министерството на туризма сочи, че едно от основните нарушения по плажовете в България е липсата на достатъчно спасители. Концесионерите твърдят, че у нас има остър недостиг на кадри. От Българския Червен кръст в морската ни столица Варна виждат друг проблем зад наемането на чужди кадри. Те се опасяват, че подобни действия могат напълно да изгонят българските спасители. И до момента е съществувала принципна възможност за наемане на спасители от чужбина. Процедурата обаче била сложна. Сертификатите на спасителите от чужбина не се признавали у нас и всички кандидати трябвало да карат в България приравнителни изпити, за да започнат работа като морски спасители.    

Атентат! Миниван прегази 50 души, бил е пълен с взривове

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8-50-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b5-%d0%bf%d1%8a/

Товарен миниван се е врязал в група седящи хора на централния площад в Мюнстер. Полицията все още няма изявление за какво точно става дума, но вече е ясно, че става дума за планиран атентат.

Според агенция Ройтерс шофьорът на камиона се е самоубил, веднага след като е сгазил група седящи в центъра на Мюнстер. Още двама терористи се издирват, възможно е да има и други заложени капани в града.

Мюнстер е град, в който учат много студенти, немалка част от България.
Старият му град привлича и стотици туристи. Днес времето е пролетно и наплощада в центъра е имало хиляди хора.

Събота е и пазарен ден с открит пазар там. Центърът е отцепен отполиция. Линейки и пожарни са се струпали на мястото на атентата.

Полицията помоли гражданите да избягват мястото на трагедията,пише 24 часа.

Полицията претърсва центъра за взривове, хеликоптери също кръжат надграда. Засега се смята, че атентатотърт е действал сам.

 

Материалът Атентат! Миниван прегази 50 души, бил е пълен с взривове е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Благодатният огън слезе в Ерусалим

http://nakratko.bg/category/25/157404/


Благодатният огън слезе днес в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предаде ТАСС. Запалването на Благодатния огън стана в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора.

Променлива облачност на Великден по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=372111

На Великден над Черноморието облачността ще е променлива. Без валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Посланикът на Русия в Лондон иска среща с Борис Джонсън заради случая „Скрипал“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805730

Посланикът на Русия в Лондон иска среща с Борис Джонсън заради случая „Скрипал“От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко и министъра на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, предава ТАСС. Това съобщи в събота прессекретарят на руското дипломатическо представителство, отговаряйки на въпрос на журналист за текущото

Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159507_blagodatniiat_ogun_sleze_v_hrama_vuzkresenie_hristovo/?ref=rss


Благодатният огън слезе днес в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предадоха световните агенции. Той беше запален в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора, обобщава БТА.<br /><br />Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Eрусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези, разказва БНТ. За милиони вярващи по целия свят...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване