Възкресение е най-големият празник за православните

http://www.transmedia.bg/2018/04/07/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0/

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Той се почита от тях повече, отколкото Рождество, докато за католическият свят е обратното. Логиката на православието е в това, че възкресението по безспорен начин доказва божествения произход на Иисус Христос, твърдят богослови.

Възкресението се чества и от православни, и от католици, но на различни дати. Причината за това е, че самият празник е подвижен, не е с фиксирана дата. Още през 325 година, по време на Първия вселенски събор, християните решават празникът да се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Но православната църква смята датата за според Юлианския календар, а Католическата църква – според Грегорианския.

През 2019 г. Великден ще се празнува на 28 април, а през 2020 – на 19 април.

 

Камбуров го направи - вкара гол №200

https://www.24chasa.bg/sport/article/6805316

Камбуров го направи - вкара гол №200Голмайстор номер 2 на България за всички времена Мартин Камбуров вече има 200 попадения в елитната лига у нас. В дербито на Стара Загора 37-годишният нападател се разписа 2 пъти за "Берое" при победата с 3:0 над "Верея". Голът му за крайния резултат бе под номер 200 в българското пъревнство. Това бе 11-о попадение на Камбуров за "Берое".

Индиана Джоунс може да стане жена

https://petel.bg/Indiana-Dzhouns-mozhe-da-stane-zhena__258890

Режисьорът Стивън Спилбърг призна, че е готов да избере жена за следващия основен образ в поредицата за Индиана Джоунс, съобщи Screen Rant. ...

Коя е добрата политическа и съдебна реч - професорка от ВТУ състави ръководство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801512

Коя е добрата политическа и съдебна реч - професорка от ВТУ състави ръководство40% от успеха на речта се крият в мимиките, жестовете, езика на тялото, 38% зависят от външния вид и облеклото. Неслучайно между 1900 и 1968 г. от кандидатите за президент на САЩ неизменно печели по-високият. Това научават студентите на професора по реторика и връзки с обществеността от Великотърновския университет Мариета Ботева.

5 епични сериала, които да не пропускате тази пролет (видео)

https://offnews.bg//medii/5-epichni-seriala-koito-da-ne-propuskate-tazi-prolet-video-678145.html

Втора година поред април е тук, а нов сезон на Game of Thrones няма. За щастие, миналият декември в Европа стартира нов тв канал от семейството на Viasat History и TV1000, посветен на най-качествените драматични исторически сериали в момента, подбрани от цял свят.

Изцяло преведен на български и свободен от реклама, Epic Drama е класически тв канал. Ако го нямате в пакета си, попитайте за него своя кабелен оператор.

Вече и в София – в мрежата на NET1 на позиция 82, в южна България – в Телекабел на HD позиция 228 и SD канал 185, в TV Sat Com в Асеновград, както и в NetWorx в Русе и още градове в северна България – на позиция 230, ето кои задължителни заглавия ще покаже Epic Drama през април.

БЛУДНИЦИ | Harlots

От 11 април, сряда, в 22:00

"Блудници" е завладяваща драматична поредица, чието действие се развива в динамичния и космополитен Лондон в края на 18-ти век. Предлага смел поглед към най-скъпоценната търговска дейност в града: секса, във време, в което една на всеки пет жени е проститутка.

Току-що приключиха снимките на втори сезон на създадената от изцяло дамски творчески екип поредица. Знае се, че в него ще участва Лив Тайлър. Epic Drama изпрати свой специален пратеник на снимачната площадка в Лондон, Stanislava Ivy, автор на кино видео блога Cinema Confidential. Очаквайте нейния разказ съвсем скоро.

Като подарък към почитателите си, в момента Epic Drama дава възможност епизод 1 на първи сезон да се гледа свободно онлайн тук: www.epicdrama.bg/watch-now.

ЧУМАТА | La Peste

Всяка неделя в 23:00, повторение в четвъртък в 22:55

Черната смърт се спуска над Севиля от 16-ти век - един от най-богатите и значими градове в света. Еретикът Матео трябва да се завърне в града, който го е осъдил на смърт. Той скоро е арестуван пак, но Светата служба му предлага сделка за опрощаване на греховете - ако реши серията от убийства в града, ще бъде оправдан.

Потопен в интриги и предателство, "Чумата" е уникален конспиративен трилър, който ще ви изправи косата от напрежение и ще ви върне в сложните времена, когато обществените забрани и тайният хедонизъм вървят ръка за ръка.

Всеки епизод от поредицата струва около $1.8 млн! „Чумата“ счупи всички рекорди по гледаемост в родната си Испания. Премиерният ѝ епизод през януари 2018 събра 40% повече зрители от премиерата на 7ми сезон на Game of Thrones в страната.

Като подарък към почитателите си, в момента Epic Drama дава възможност епизод 1 да се гледа свободно онлайн тук: www.epicdrama.bg/watch-now  

ВЕРСАЙ | Versailles

От 7 април, събота, в 22:55 и отново: 9 април, понеделник, от 22:00

Добре дошли в света на власт и предателство, любов, похот и войни от всякакъв вид, където придворните се борят за кралското благоволение. Френският крал Луи XIV е на 28 г. и най-после едноличен владетел на своето кралство. Преследван от детски спомени за преврат срещу баща си, той поръчва строежа на най-красивото място в Европа - двореца Версай.

Дворът също е бойно поле за любовта, докато кралицата Мария Тереза се бори да укроти похотливия нрав на съпруга си. Може ли да спечели обратно сърцето му срещу съперницата си, сестрата на английския крал? Това е Версай в цялата му жестока слава!

ПОЛДАРК | Poldark

От 8 април, неделя, Великден, в 22:00

През 1783 г., когато Рос Полдарк се завръща от Американската война за независимост в калаените си мини в Корниш, той открива, че са настъпили много промени. Баща му е мъртъв, имението му е в руини и любимата му Елизабет е сгодена за братовчед му Франсис.

Решен да възстанови наследството на баща си и да помогне на местните хора, той скоро си навлича проблеми, спасявайки младата скитница Демелца от скандал и опитвайки се да установи контрол над мините, желани от неговия съперник - алчният и арогантен Джордж Уорлеган.

След като се увенча с множество награди, сериалът счупи рекордите по гледаемост от САЩ до Обединеното кралство и се доказа като световен хит. При първото си излъчване по БиБиСи през 2015 той привлече над 5 млн. зрители.

МИНИАТЮРИСТЪТ | THE MINIATURIST

От 7 април, събота, в 22:00 и отново: 10 април, вторник, 55 мин. след полунощ

По мотиви от един от най-скоростно разпродаващите се дебютни романи на миналото десетилетие, "Миниатюристът" е завладяващ, разточително заснет трилър, който ни отваря вратите на дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни.

През 1686 г. 18-годишната Нела Оортман влиза в грандиозна къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от Йоханес, тя е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.

Когато Йоханес най-после се появява, той ѝ носи най-необичайния подарък - кукленска къща, реплика на техния дом. Тя трябва да бъде мебелирана от изкусен миниатюрист, чиито мънички произведения показват какво се случва в дома по неочаквани начини и изглежда предричат бъдещето с притеснителна точност.

Поредицата е по дебютния роман на Джеси Бъртън от 2014 г. Книгата се превърна в издателски феномен. Издадена в повече от 38 страни, включително и в България, и носител на множество награди, тя се продаде в повече от 1 млн. копия по света.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Марадона нападна треньора на Аржентина и президента на страната

https://petel.bg/Maradona-napadna-trenora-na-Arzhentina-i-prezidenta-na-stranata__258888

Аржентинската легенда на световния футбол Диего Марадона изригна срещу настоящия селекционер на "гаучосите" Хорхе Сампаоли и президента...

Препоръчваме ви: 48-часов музикален маратон в бар "Петък"

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-48-chasov-muzikalen-maraton-v-bar-petak-678193.html

Ако ви е писнало от традиционното прекарване на почивните дни по Великден, предлагаме ви едно по-различно изживяване - 48-часов музикален маратон.

На 7 април (Велика събота) бар "Петък" ще отвори врати в 18:00 часа, а от 22:00 до 08:00 часа сутринта на Великден Fruit Sessions ще пускат музика, които на всичкото отгоре навършват фаталните 13 години. 

На връх Великден барът отваря в 12:00 на обяд. Тогава щафетата поема диджей MARCON, който ще се погрижи за следобедното лежерно настроение с приятни грууви залитания.

На финала се включват професионалистите от Future Sounds of Sofia, които ще пускат дръм енд бейс до 6 сутринта на 9 април. 

Програма:

07.04 (събота)
Отворено в 18:00
Fruit Sessions - 22:00-08:00
08.04 (неделя):
Отворено в 12:00
DJ MARCON Afternoon Session - 14:00-20:00
08.04 - Future Sounds of Sofia - 22:00-06:00
Вход:свободен

7 април - Драган Цанков застава начело на третото правителство на България

https://offnews.bg//na-tozi-den/7-april-dragan-tcankov-zastava-nachelo-na-tretoto-pravitelstvo-na-ba-678188.html

На тази дата през 1880 г. е съставено третото правителство на България, начело с Драган Цанков.

Драган Киряков Цанков е български политик, почетен член на Българското книжовно дружество. Той е трети министър-председател на България, изпълнявал тази длъжност от 7 април до 10 декември 1880 г., и осми министър-председател на България от 19 септември 1883 г. до 11 юли 1884 г.

Опирайки се на пълното мнозинство на Либералната партия в парламента, правителството на Цанков регламентира и изгражда из основи съдебната власт и финансовата администрация. Финансовият министър Петко Каравелов организира Сметната палата и статистическо бюро и прокарва закони за гербовия сбор, десятъка и запазване на други данъци от османско време. Под натиска на руски банкери, правителството внася в парламента законопроект за превръщане на БНБ в акционерно дружество, но по-късно го оттегля, за да запази контрол върху кредита в страната. 

Вижте още от "Българска история" - Драган Цанков – от униатски водач до краен русофил

Символичен рожден ден на интернет - публикуван е първият RFC 1

https://www.actualno.com/chronicles/simvolichen-rojden-den-na-internet-publikuvan-e-pyrvijat-rfc-1-news_668281.html

На тази дата през 1969 година е символичният рожден ден на интернет: публикуван е първият RFC 1. Същинските мрежи, които образуват Интернет, се пускат през 1969 г. под името ARPANET, чието разработване е дело на американския департамент на отбраната. ARPA означава Advanced Research Projects Agency. По подобен начин учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техните собствени национални компютърни мрежи, но всяка от тях била различна. За интернет в днешния смисъл на думата започва

Facebook ще предлага платен отказ от реклами

https://petel.bg/Facebook-shhe-predlaga-platen-otkaz-ot-reklami__258886

Facebook може да въведе платен отказ от показването на реклами. За това в интервю за телевизионния канал NBC съобщи главният изпълнителен дире...

В новата версия на Windows 10 се появи функцията Sets

https://petel.bg/V-novata-versiya-na-Windows-10-se-poyavi-funktsiyata-Sets__258887

Миналата есен бе публикувана първата информация за новата функционалност на Windows 10 с име Sets. Sets дава възможност, различните приложение ...

Хороскоп за 7 – 13 април от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-7-13-april-ot-antonia-mechkova-678195.html

{"oven":"Не посрещате спокойно тези празници, макар че нямате сериозни служебни и финансови причини за притеснения. Дали по-амбициозните Овни не се боят да не пропуснат хубави делови шансове? Я по-кротко, не налагайте мнение, свои идеи даже на близки, плановете ви за изява и печалби от сряда зависят доста от благоволението на шефовете. Може да възникнат и спорове със съмишленици, ще се налага в петък да поемате част от чужди задължения и отговорности. Ще се справите, бъдете откровени и последователни, така мотивирате и обичаните.","telec":"Този Великден ще ви среща с много близки и познати, добре е да планирате по-точно времето си. Група Телци да бъдат по-грижовни към тонуса си, ако не искат преумората да им проличи още в сряда. Пък и да сте си напълно здрави, силите ще ви трябват да поемете част от делата на колеги и роднини, пропуски в подготовката на вашите начинания също може да доведат до усложнения. Вие ще упорствате доста по новите си идеи за изява, а от отношението ви към победени съперници мнозина ще се поучат. Влюбените не бързат с обвързване.","bliznaci":"Великденските празници ви правят по-нетърпеливи – имате лични проблеми за оправяне, планирате амбициозни изяви и по-големи печалби и хич не ви се чака да се хвърлите в изпълнение на замисленото. Е, Близнаците май трябва да намалят темпо, да не споделят припряно идеи, да не настояват за изясняване с партньори особено в понеделник. Можете да уговорите подкрепа за делата си, упорството ви в сряда и четвъртък и отзивчивостта към близките в петък ще заслужат искрена симпатия. Търпението в любовта носи мечтаното щастие.","rak":"За Великден си имате план и няма да ви е драго, ако до вторник ваши близки искат да следвате техния. Раците да овладеят емоциите, очертават се изненади и в такъв момент ще личи доколко заслужават уважението на обичаните, могат ли да ги сплотят и да насочат усилия за преодоляване на проблеми. Току виж се наложи да отстъпите пред нечий каприз, но знаете – търпението и тактът ви носят сигурен успех. В четвъртък сте много съсредоточени в начинанията, а и в петък не бързате да се отпускате, спънки възникват до края на работния ден.","luv":"Празниците са за общуване и глезене на най-близки, мнозина от този знак няма да забравят и деловите си интереси. На Лъвовете им се отваря късмет за изява, печалби, кариера, намират си силни покровители. А и трябва да се признае, че имате хубави идеи, които ще привлекат симпатии и нови участници или пък стари шефове ще ви поверят разширяване на проекти, партньорства, пазари… От понеделник се държите нащрек за подводни камъни, изненади и забавяне може да има, но и помощ ще идва навреме. В петък избягвайте конфликтите.","deva":"Това 7-дневие е наистина празнично – работата ви е с добри перспективи, потръгват и лични неща. Девите, които мечтаят за уреждане на отношения, сега имат шанс за решителна крачка. Обвързаните се посвещават на близки, търсят как да ги зарадват, да им угодят. Общуване с природата, забавление или друга изненада са ви по джоба, изберете. В служебната сфера отдавнашните ви усилия ще дават плод - печалби в понеделник, нови партньорства от вторник, оферти за още изяви в сряда. Не грешите и ако поемате чужди отговорности.","vezni":"Дните около Великден пораждат у вас идеи за делови начинания, по-голяма подготовка и постоянство няма да вредят. Везните винаги са готови за флирт и авантюри, сега свободните сърца имат шанс за интересни срещи, някоя може да завърши с мечтаната стабилна връзка. За работата обаче трябва да поемете част от задълженията на партньори, чак във вторник ще изясните проблемите с тях, после може да получите и обещана подкрепа от роднини, приятели. Такт и търпение ви носят покровителство в сряда, четвъртък и петък са си изнервящи.","scorpion":"Дано прекарате Великденските празници в по-голямо уединение и да се погрижите за тонизиране, да подготвите новите си дела. Група Скорпиони предпочитат компании и авантюри, но ако са обвързани, може да си докарат и яд. От понеделник се зареждате с търпение, в работата ще възникват поводи за спор. С такт може да си спестите препирните, а сами ще действате оперативно, за да помогнете на партньори, да предотвратите загуби в своите начинания. От сряда кроткото ви упорство жъне успехи, придобитият опит си казва думата.","strelec":"Периодът носи важни промени, за някои мислите от доста време. Все пак Стрелците да не забравят: Великден е за общуване с близки, могат да получат силна подкрепа за делови изяви, сбъдване на мечти. От този понеделник идват ненадейни оферти, дръжте се нащрек. Някои са свикнали да мрънкат срещу нередности, сега намират начин да противодействат ефективно, да обединят колеги, познати. От Светли четвъртък се гответе за учение или проучване на данни, път, запознанства, намирате още ресурси за преодоляване на пречки.","kozirog":"Великден е, дайте си отдих, откъснете се от обичайния си ритъм на живот, порадвайте се на пролетта. Доста Козирози бързат за работа, но условията не са назрели за новите им проекти. Ако изпреварите с конкретни стъпки, може да се окажете в небрано лозе, колеги и съдружници да не харесат новите ви идеи. Грижете се за интереса си, стабилизирайте финансите, от сряда намирате и подкрепа, и късметът ще ви навести пак. В петък получавате куп ненадейни оферти, преценявайте с какво да се хващате, да не почват препирни вкъщи.","vodolei":"Тези празници ви дават енергия и настроение за силни делови изяви. Разбира се, Водолеите не пренебрегват задълженията към дома и близки, някои даже прекаляват с компании и купони. Е, бързо ще овладеете своето непостоянство и вътрешните колебания, знаете, че трудът ви може да бъде по-плодотворен, а и с по-висока ефективност в скоро време. В понеделник давате непремерени обещания, вторник и сряда са за подготовка на проектите, май сте и твърде придирчиви към другите. И любим ще ви подскаже да сте по-самовзискателни.","ribi":"И за вас този Великден означава повече отдих и анализ на постигнатото в делови и личен план, за доста Риби то никак не е малко. Едни са се наложили в недоброжелателна среда, втори са решили мъчни проблеми, трети стъпка след стъпка са отвоювали авторитетна позиция. Мечтайте смело за начинания, но си останете здраво стъпили на земята, иначе от сряда насетне рискувате да провалите и добри шансове за работа. Идат ненадейни оферти, включително за партньорство, не се отпускайте. Любовта ви е разумна, сговорчива, отстъпва."}

САЩ удрят със санкции шефовете на “Газпром” и банка ВТБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804907

САЩ удрят със санкции шефовете на “Газпром” и банка ВТБ (Обзор)Още 24 руски бизнесмени, олигарси, представители на правителството и 14 компании бяха вкарани от САЩ в нов списък със санкции, съобщи ТАСС. В него фигурират шефът на “Газпром” Алексей Милер, директорът на руската банка ВТБ Андрей Костин, милиардерите Олег Дерипаска и Сергей Фурсенко, бизнесменът Сулейман Керимов,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване