Ципрас втвърди тона към Турция

http://www.cross.bg/voiinitzi-tzipras-gurtziya-1572040.html

/КРОСС/ Премиерът на Гърция Алексис Ципрас втвърди тона към Турция. Той поиска от Анкара да освободи двамата задържани гръцки войници, подчертавайки, че не трябва да бъдат използвани като "пешки за изнудване", информира АФП. "Човешкият живот и човешката свобода не са, и не трябва да бъдат, пешки на властови игри и изнудване", написа Ципрас в съобщение до вестник Documento. Турция вкара в ареста двама гръцки войници, които пресякоха границата на 2 март. Войниците твърдят, че са изгубили пътя заради гъста мъгла. Гърция се надяваше да бъдат освободени преди Великден. Турски медии съобщават, че двамата войници, задържани в северния турски вилает Одрин, са обвинени в шпионаж. Но Атина оспорва, че турските власти не са предоставили адекватни подробности за повдигнатите обвинения и на какви доказателства се основават. Според Анадолската агенция войниците са обвинени в "опит за военен шпионаж", както и навлизане в забранена военна зона. Казусът обтегна вече влошените отношения между двата натовски съюзника. Турският президент Реджеп Ердоган и правителството засилиха словесните атаки към Гърция, след като Атина не екстрадира 8 турски войници, които според Анкара са част от неуспешния опит за преврат през 2016 г. Върховният съд на Гърция блокира екстрадирането на войниците с мотива, че няма да получат справедлив процес в родината си. Отделно Анкара и Атина са в сблъсък във връзка с проучването на газови находища в източната част на Средиземно море

Убиха командир на "Ислямска държава" при въздушен удар в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805588

Убиха командир на "Ислямска държава" при въздушен удар в АфганистанАфганистанските сили убиха при въздушен удар важен командир на групировката "Ислямска държава", година след като той дезертира от талибаните в нейните редици, предаде Ройтерс, като се позова на служители по сигурността. Кари Хекмат беше убит при удар с безпилотен самолет в четвъртък в окръг Дарз Аб в афганистанската провинция Джаузджан,

Благодатният огън слезе в Йерусалим (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/blagodatniiat-ogyn-sleze-v-jerusalim-snimkivideo-2089652

Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предаде ТАСС. Запалването на Благодатния огън стана в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора.
 

Аферата “Зелмайр“ разклати стола на Юнкер

http://clubz.bg/66386-aferata_%E2%80%9Czelmajr%E2%80%9C_razklati_stola_na_yunker

Сивият кардинал на Европейската комисия. Чудовището от Берлемон*. Брюкселският Распутин. Всички тези определения се отнасят за Мартин Зелмайр – новият генерален секретар на Еврокомисията. И въпреки че постът му предполага основно бюрократична работа, назначението му предизвика скандал в Брюксел.

Евродепутати поискаха оставката му, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Зелмайр си тръгне, той си тръгва с него. На всяка пресконференция в Берлемон, независимо по каква тема е, журналисти питат за аферата “Зелмайр“…

Защо Зелмайер е толкова спорна и едновременно толкова важна фигура?

През февруари на изненадваща пресконференция Юнкер обяви, че колегиумът на комисарите е избрал шефа на кабинета му за генерален секретар на Еврокомисията.

По принцип назначаването на който и да е генерален секретар на ЕК никога не е голямо събитие за медиите извън тези, специализирани в отразяването на работата на ЕС. Висшият административен пост вълнува най-вече евробюрократите или дипломатите от страните членки, които искат да знаят как да прокарат своите интереси в Еврокомисията.

Назначението на Зелмайр обаче предизвика буря. И то не само в медиите, а и в евроинституциите.

Защо е целият този шум?

На 21 февруари колегиумът на комисарите се събира, за да вземе решение кого да назначи за заместник-генерален секретар на Еврокомисията. Единственият кандидат е Зелмайр след като единственият му конкурент мистериозно се е оттеглил. Минути след като е утвърден от 28-те комисари за поста, Юнкер информирал колегите си, че тогавашният генерален секретар Александър Италианер се оттегля. Председателят на Еврокомисията заявил, че иска Зелмайр да заеме мястото му.

Комисарите са помолени да вземат решение веднага, а минути по-късно близо 1000 журналисти са получили имейли с покана за извънредна пресконференция, пише Жан Катремер в британския в. “Спектейтър“ като се позовава на един от еврокомисарите, пожелал анонимност.

До средата на март обаче тези детайли не са известни. А когато започват да изтичат данни за съмнителното назначение, скандалът обхваща другите евроинституции.

Аферата “Зелмайр“ предизвика гнева на евродепутатите, които организираха дебат по темата.

“Назначението беше извършено точно по правилата и в духа на демократичните ценности на европейските институции“, заяви бюджетния комисар Гюнтер Йотингер на изслушването. “Зелмайр не е чудовище, не е дори партиен член. Дайте му шанс, моля ви, дайте му шанс. Оставете го да си върши работата. Разбира се под вашия строг контрол.“

Членовете на Европарламента обаче не останаха доволни от чутото.

“Начинът по който Мартин Зелмайр е избран дискредитира всички европейски институции. Ако тази процедура е проведена по правилата, правилата трябва да бъдат променени“, каза евродепутатът от Зелените Свен Гиеголд.

Зам.-председателката на групата на АЛДЕ Софи инт Велд заяви,че нейните съпартийци ще свалят подкрепата си от комисията на Юнкер, ако Селмайер остане на поста си.

“Сцената на 28 висши политици, избрани да ръководят организация, разпростираща се на цял континент, които се оставят бюрократ да ги води за носовете, ме оставя безмълвна“, каза тя. “Комисията трябва да избере кое е по-важно – репутацията й или кариерата на Мартин Зелмайр. Двете неща са несъвместими.“

Бюджетната комисия на Европарламента започна разследване на процедурата по назначаване на Зелмайр за генерален секретар на Еврокомисията. Когато то приключи, евродепутатите ще гласуват резолюция, която да поиска Юнкер да освободи Зелмайр и да се проведе нова процедура. Тя обаче не е обвързваща и е малко вероятно да постигне нещо. Както самият председател на Еврокомисията е казал пред евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) според “Политико“, “ако Мартин си тръгне, тръгвам си и аз“.

Защо Зелмайер е толкова важен за Юнкер?

Новият генерален секретар на Еврокомисията е близък приятел на Юнкер още преди той да поеме управлението на институцията. Зелмайр ръководи кампанията му, след което е назначен за ръководител на кабинета му.

Основната му задача на новия пост ще бъде да подсигури осъществяването на политическите цели на близкия си приятел.

Приоритетни области за тандема са миграцията, дигиталният пазар, енергийният съюз и регулациите за защита на личните данни. Германецът е убеден федералист и ще отговаря за връзките между Комисията и другите европейски институции. А още преди скандала към него имаше резерви както от страна на Съвета на Европейския съюз, така и от Европарламента.

Правителствата на 27-те не винаги споделят ентусиазма на тандема Юнкер-Зелмайр по ключови инициативи. Желанието за по-тясна интеграция между страните членки съвсем не е споделяно от всички, но е сред приоритетите на германския адвокат, който дори е застъпвал тезата за Съединени европейски щати.

Той стои зад различни идеи за засилване на ролята на брюкселската бюрокрация и затова често е обвиняван от дипломати на страните членки, че се опитва да извърши преврат и да промени баланса на силите между различните институции на ЕС.

Зелмайр не само налага дисциплина сред администрацията, така че тя плътно да следва политическите приоритети на Юнкер, но и често влиза в конфликти, който излизат извън тесните му задължения.

Предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева не се разбира със Зелмайр, припомня “Капитал“. Въпреки че публично никога е било ясно за какво точно са били конфликтите между двамата, спекулациите са основно за подхода на преговорите с Великобритания, както и за решението да се наложи квотно разпределение на бежанците във всички страни членки.

Зелмайер често е обвиняван от британските медии, че се опитва да унижава Великобритания, за да отмъсти за решението на страната да напусне ЕС.

Като генерален секретар на ЕК, Зелмайр ще продължи да бъде ключова фигура дори след приключването на мандата на Юнкер догодина. И дори следващият председател на Комисията да реши да го освободи от длъжността му, той най-малкото ще бъде мост между сегашната и бъдещата Еврокомисия с ключовата задача да запази наследството на Юнкер.

*Берлемон - сградата на Еврокомисията в Брюксел.

Аферата “Зелмайер“ разклати стола на Юнкер

http://clubz.bg/66386-aferata_%E2%80%9Czelmajer%E2%80%9C_razklati_stola_na_yunker

Сивият кардинал на Европейската комисия. Чудовището от Берлемон*. Брюкселският Распутин. Всички тези определения се отнасят за Мартин Зелмайер – новият генерален секретар на Еврокомисията. И въпреки че постът му предполага основно бюрократична работа, назначението му предизвика скандал в Брюксел.

Евродепутати поискаха оставката му, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Зелмайер си тръгне, той си тръгва с него. На всяка пресконференция в Берлемон, независимо по каква тема е, журналисти питат за аферата “Зелмайер“…

Защо Зелмайер е толкова спорна и едновременно толкова важна фигура?

През февруари на изненадваща пресконференция Юнкер обяви, че колегиумът на комисарите е избрал шефа на кабинета му за генерален секретар на Еврокомисията.

По принцип назначаването на който и да е генерален секретар на ЕК никога не е голямо събитие за медиите извън тези, специализирани в отразяването на работата на ЕС. Висшият административен пост вълнува най-вече евробюрократите или дипломатите от страните членки, които искат да знаят как да прокарат своите интереси в Еврокомисията.

Назначението на Зелмайер обаче предизвика буря. И то не само в медиите, а и в евроинституциите.

Защо е целият този шум?

На 21 февруари колегиумът на комисарите се събира, за да вземе решение кого да назначи за заместник-генерален секретар на Еврокомисията. Единственият кандидат е Зелмайер след като единственият му конкурент мистериозно се е оттеглил. Минути след като е утвърден от 28-те комисари за поста, Юнкер информирал колегите си, че тогавашният генерален секретар Александър Италианер се оттегля. Председателят на Еврокомисията заявил, че иска Зелмайер да заеме мястото му.

Комисарите са помолени да вземат решение веднага, а минути по-късно близо 1000 журналисти са получили имейли с покана за извънредна пресконференция, пише Жан Катремер в британския в. “Спектейтър“ като се позовава на един от еврокомисарите, пожелал анонимност.

До средата на март обаче тези детайли не са известни. А когато започват да изтичат данни за съмнителното назначение, скандалът обхваща другите евроинституции.

Аферата “Зелмайер“ предизвика гнева на евродепутатите, които организираха дебат по темата.

“Назначението беше извършено точно по правилата и в духа на демократичните ценности на европейските институции“, заяви бюджетния комисар Гюнтер Йотингер на изслушването. “Зелмайер не е чудовище, не е дори партиен член. Дайте му шанс, моля ви, дайте му шанс. Оставете го да си върши работата. Разбира се под вашия строг контрол.“

Членовете на Европарламента обаче не останаха доволни от чутото.

“Начинът по който Мартин Зелмайер е избран дискредитира всички европейски институции. Ако тази процедура е проведена по правилата, правилата трябва да бъдат променени“, каза евродепутатът от Зелените Свен Гиеголд.

Зам.-председателката на групата на АЛДЕ Софи инт Велд заяви,че нейните съпартийци ще свалят подкрепата си от комисията на Юнкер, ако Селмайер остане на поста си.

“Сцената на 28 висши политици, избрани да ръководят организация, разпростираща се на цял континент, които се оставят бюрократ да ги води за носовете, ме оставя безмълвна“, каза тя. “Комисията трябва да избере кое е по-важно – репутацията й или кариерата на Мартин Зелмайер. Двете неща са несъвместими.“

Бюджетната комисия на Европарламента започна разследване на процедурата по назначаване на Зелмайер за генерален секретар на Еврокомисията. Когато то приключи, евродепутатите ще гласуват резолюция, която да поиска Юнкер да освободи Зелмайер и да се проведе нова процедура. Тя обаче не е обвързваща и е малко вероятно да постигне нещо. Както самият председател на Еврокомисията е казал пред евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) според “Политико“, “ако Мартин си тръгне, тръгвам си и аз“.

Защо Зелмайер е толкова важен за Юнкер?

Новият генерален секретар на Еврокомисията е близък приятел на Юнкер още преди той да поеме управлението на институцията. Зелмайер ръководи кампанията му, след което е назначен за ръководител на кабинета му.

Основната му задача на новия пост ще бъде да подсигури осъществяването на политическите цели на близкия си приятел.

Приоритетни области за тандема са миграцията, дигиталният пазар, енергийният съюз и регулациите за защита на личните данни. Германецът е убеден федералист и ще отговаря за връзките между Комисията и другите европейски институции. А още преди скандала към него имаше резерви както от страна на Съвета на Европейския съюз, така и от Европарламента.

Правителствата на 27-те не винаги споделят ентусиазма на тандема Юнкер-Зелмайер по ключови инициативи. Желанието за по-тясна интеграция между страните членки съвсем не е споделяно от всички, но е сред приоритетите на германския адвокат, който дори е застъпвал тезата за Съединени европейски щати.

Той стои зад различни идеи за засилване на ролята на брюкселската бюрокрация и затова често е обвиняван от дипломати на страните членки, че се опитва да извърши преврат и да промени баланса на силите между различните институции на ЕС.

Зелмайер не само налага дисциплина сред администрацията, така че тя плътно да следва политическите приоритети на Юнкер, но и често влиза в конфликти, който излизат извън тесните му задължения.

Предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева не се разбира със Зелмайер, припомня “Капитал“. Въпреки че публично никога е било ясно за какво точно са били конфликтите между двамата, спекулациите са основно за подхода на преговорите с Великобритания, както и за решението да се наложи квотно разпределение на бежанците във всички страни членки.

Зелмайер често е обвиняван от британските медии, че се опитва да унижава Великобритания, за да отмъсти за решението на страната да напусне ЕС.

Като генерален секретар на ЕК, Зелмайер ще продължи да бъде ключова фигура дори след приключването на мандата на Юнкер догодина. И дори следващият председател на Комисията да реши да го освободи от длъжността му, той най-малкото ще бъде мост между сегашната и бъдещата Еврокомисия с ключовата задача да запази наследството на Юнкер.

*Берлемон - сградата на Еврокомисията в Брюксел.

Аферата “Селмайер“ разклати стола на Юнкер

http://clubz.bg/66386-aferata_%E2%80%9Cselmajer%E2%80%9C_razklati_stola_na_yunker

Сивият кардинал на Европейската комисия. Чудовището от Берлемон*. Брюкселският Распутин. Всички тези определения се отнасят за Мартин Селмайер – новият генерален секретар на Еврокомисията. И въпреки че постът му предполага основно бюрократична работа, назначението му предизвика скандал в Брюксел.

Евродепутати поискаха оставката му, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Селмайер си тръгне, той си тръгва с него. На всяка пресконференция в Берлемон, независимо по каква тема е, журналисти питат за аферата “Селмайер“…

Защо Селмайер е толкова спорна и едновременно толкова важна фигура?

През февруари на изненадваща пресконференция Юнкер обяви, че колегиумът на комисарите е избрал шефа на кабинета му за генерален секретар на Еврокомисията.

По принцип назначаването на който и да е генерален секретар на ЕК никога не е голямо събитие за медиите извън тези, специализирани в отразяването на работата на ЕС. Висшият административен пост вълнува най-вече евробюрократите или дипломатите от страните членки, които искат да знаят как да прокарат своите интереси в Еврокомисията.

Назначението на Селмайер обаче предизвика буря. И то не само в медиите, а и в евроинституциите.

Защо е целият този шум?

На 21 февруари колегиумът на комисарите се събира, за да вземе решение кого да назначи за заместник-генерален секретар на Еврокомисията. Единственият кандидат е Селмайер след като единственият му конкурент мистериозно се е оттеглил. Минути след като е утвърден от 28-те комисари за поста, Юнкер информирал колегите си, че тогавашният генерален секретар Александър Италианер се оттегля. Председателят на Еврокомисията заявил, че иска Селмайер да заеме мястото му.

Комисарите са помолени да вземат решение веднага, а минути по-късно близо 1000 журналисти са получили имейли с покана за извънредна пресконференция, пише Жан Катремер в британския в. “Спектейтър“ като се позовава на един от еврокомисарите, пожелал анонимност.

До средата на март обаче тези детайли не са известни. А когато започват да изтичат данни за съмнителното назначение, скандалът обхваща другите евроинституции.

Аферата “Селмайер“ предизвика гнева на евродепутатите, които организираха дебат по темата.

“Назначението беше извършено точно по правилата и в духа на демократичните ценности на европейските институции“, заяви бюджетния комисар Гюнтер Йотингер на изслушването. “Селмайер не е чудовище, не е дори партиен член. Дайте му шанс, моля ви, дайте му шанс. Оставете го да си върши работата. Разбира се под вашия строг контрол.“

Членовете на Европарламента обаче не останаха доволни от чутото.

“Начинът по който Мартин Селмайер е избран дискредитира всички европейски институции. Ако тази процедура е проведена по правилата, правилата трябва да бъдат променени“, каза евродепутатът от Зелените Свен Гиеголд.

Зам.-председателката на групата на АЛДЕ Софи инт Велд заяви,че нейните съпартийци ще свалят подкрепата си от комисията на Юнкер, ако Селмайер остане на поста си.

“Сцената на 28 висши политици, избрани да ръководят организация, разпростираща се на цял континент, които се оставят бюрократ да ги води за носовете, ме оставя безмълвна“, каза тя. “Комисията трябва да избере кое е по-важно – репутацията й или кариерата на Мартин Селмайер. Двете неща са несъвместими.“

Бюджетната комисия на Европарламента започна разследване на процедурата по назначаване на Селмайер за генерален секретар на Еврокомисията. Когато то приключи, евродепутатите ще гласуват резолюция, която да поиска Юнкер да освободи Селмайер и да се проведе нова процедура. Тя обаче не е обвързваща и е малко вероятно да постигне нещо. Както самият председател на Еврокомисията е казал пред евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) според “Политико“, “ако Мартин си тръгне, тръгвам си и аз“.

Защо Селмайер е толкова важен за Юнкер?

Новият генерален секретар на Еврокомисията е близък приятел на Юнкер още преди той да поеме управлението на институцията. Селмайер ръководи кампанията му, след което е назначен за ръководител на кабинета му.

Основната му задача на новия пост ще бъде да подсигури осъществяването на политическите цели на близкия си приятел.

Приоритетни области за тандема са миграцията, дигиталният пазар, енергийният съюз и регулациите за защита на личните данни. Германецът е убеден федералист и ще отговаря за връзките между Комисията и другите европейски институции. А още преди скандала към него имаше резерви както от страна на Съвета на Европейския съюз, така и от Европарламента.

Правителствата на 27-те не винаги споделят ентусиазма на тандема Юнкер-Селмайер по ключови инициативи. Желанието за по-тясна интеграция между страните членки съвсем не е споделяно от всички, но е сред приоритетите на германския адвокат, който дори е застъпвал тезата за Съединени европейски щати.

Той стои зад различни идеи за засилване на ролята на брюкселската бюрокрация и затова често е обвиняван от дипломати на страните членки, че се опитва да извърши преврат и да промени баланса на силите между различните институции на ЕС.

Селмайер не само налага дисциплина сред администрацията, така че тя плътно да следва политическите приоритети на Юнкер, но и често влиза в конфликти, който излизат извън тесните му задължения.

Предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева не се разбира със Селмайер, припомня “Капитал“. Въпреки че публично никога е било ясно за какво точно са били конфликтите между двамата, спекулациите са основно за подхода на преговорите с Великобритания, както и за решението да се наложи квотно разпределение на бежанците във всички страни членки.

Селмайер често е обвиняван от британските медии, че се опитва да унижава Великобритания, за да отмъсти за решението на страната да напусне ЕС.

Като генерален секретар на ЕК, Селмайер ще продължи да бъде ключова фигура дори след приключването на мандата на Юнкер догодина. И дори следващият председател на Комисията да реши да го освободи от длъжността му, той най-малкото ще бъде мост между сегашната и бъдещата Еврокомисия с ключовата задача да запази наследството на Юнкер.

*Берлемон - сградата на Еврокомисията в Брюксел.

Прясно агнешко по Великден? Пригответе си прилична сума

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b5%d1%82/

Агнешкото месо е едно от най-търсените за Великденските празници. Тази година цената за килограм живо тегло остава 6 лева, както през миналата.
Славейко Илиев има свое стопанство от 6 години. Във фермата си отглежда над 200 броя животни, сред които овце, кози, кокошки, коне, прасета и зайци. Изхранва семейството си единствено чрез доходите от продажбата на мляко, сирене и месо. Разказа,че зимата е била тежка с изхранването на животните, заради големия пожар от миналото лято избухнал над Кресненското дефиле, който изпепелил всички пасища.

Славейко Илиев – животновъд: „Те идваха гладни, нямаше какво да пасат. И нямаше как и ние започнахме да храним от 15-18 септември животните и това ни затрудни много, защото доста средства отидоха.”
За пазара на продукцията си стопанинът разказа, че няма проблем, тъй като е прочут с овчето си сирене, а купувачи идвали чак от столицата. Агнетата около Великден и Гергьовден също вървят, съобщи бнт

„Миналата година в интерес на истината агнетата не ми стигнаха на мен, сиренето също. Имаме няколко агнета за продаване по-големите, които разбира се ще ги продадем, другите за Гюргевица“,разказва Славейко.

За двамата пастири, които фермерът намерил в Благоевград създал условия за живот в собствения си дом. Плаща им месечно възнаграждение в размер на 450 лева и скоро обмисля да започне да внася и здравните им осигуровки. Според него трудно се намира истински работник, който умее не само да извежда животните на паша, а да полага и други грижи за тях като доене и подстригване на козината.

Материалът Прясно агнешко по Великден? Пригответе си прилична сума е публикуван за пръв път на Региона Бг.

14 млади хокеисти загинаха при тежка катастрофа в Канада

https://frognews.bg/novini/14-mladi-hokeisti-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-kanada.html

Четиринадесет души загинаха в катастрофа между автобус и камион с полуремарке в Канада, предаде Франс прес. В автобуса са пътували състезателите от младежки отбор по хокей на лед, които отивали на турнир. Ранени са 14 души, от които трима са в тежко състояние.

14 хокеисти загинаха в катастрофа в Канада

https://offnews.bg//sviat/14-hokeisti-zaginaha-v-katastrofa-v-kanada-678264.html

14 състезатели от младежки отбор по хокей загинаха в катастрофа между автобус и тежкотоварен автомобил в канадската провинция Саскачеван.

Още 14 души са ранени.

В автобуса са се возили общо 28 души заедно с шофьора.

Трима от ранените са в критично състояние.

Спортистите са от отбора Humboldt Broncos и пътували за състезание. 

Мнозинството българи одобряват въвеждането на тол системата

https://www.investor.bg/imoti/109/a/mnozinstvoto-bylgari-odobriavat-vyvejdaneto-na-tol-sistemata-258948/

81,6% от анкетираните смятат, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси

КЗП предупреждава за заплахи при онлайн търговията

http://www.mediapool.bg/kzp-preduprezhdava-za-zaplahi-pri-onlain-targoviyata-news277732.html

Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че поръчката е приета с анонсираните от търговеца параметри. Тази препоръка даде председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред “Дарик“ в събота, във връзка с пазаруването от електронни магазини по време на празничните почивни дни. “Често, особено големи електронни магазини с огромен асортимент, след като потребителят е “натоварил кошницата си”, посочват, че поръчката е получена. Но това не означава, че тя е приета, тъй като в последствие би могло да се върне информация към клиента, че някоя от стоките не е налична за дадения период от време или че по-късно може да бъде доставена при други ценови параметри. Счита се, че сделката е сключена тогава, когато действително е приета от отсрещната страна”, разясни Маргаритов. “Потребителите все по-често се насочват към интернет като източник за пазаруване в различните разновидности, които тази необятна територия предлага – както електронни магазини, така напоследък все по-често и социалните мрежи, през които се споделят доста оферти за стоки и услуги”, изрази наблюдения председателят на КЗП. Затова предупреди и за други капани там. Най-сериозен е рискът да попаднем на т. нар. мними търговци – сайтове- или профили-фантоми, които се появяват само за определен период от време, за да могат да акумулират печалби от нереални, несъществуващи оферти и след това да изчезнат. “Регистрират се обикновено за кратък период от време, не съдържат достатъчно данни за стоящите зад тях търговци и потребителите често се насочват към общуване през социалните мрежи. Когато комуникацията се води само през някакъв чат от най-популярните, много лесно може да се окаже, че всичко е само една илюзия и че насреща не стои реален търговец”, акцентира Маргаритов.  

Убиха жена пред дома й в село Гаврилово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805590

Убиха жена пред дома й в село ГавриловоЖестоко убийство в сливенското село Гавраилово: жена почина, след като беше намушкана с нож пред дома си. Убийството е станало снощи около 21:30 ч. 58-годишната Петя Андонова, която работи в магазина в селото, била нападната, докато се прибирала, информира Би Ти Ви. Полицията работи по

Уайт: Защо да се бия с Пулев в България, като парите са в Англия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/07/3159448_uait_zashto_da_se_biia_s_pulev_v_bulgariia_kato_parite/?ref=rss


Професионалният боксьор в тежка категория Дилиън Уайт заяви, че предпочита да срещне Александър Поветкин пред Кубрат Пулев. Очаква се двамата с българина да излязат в елиминационния мач за излъчване на официален претендент на Международната боксова федерация (IBF).<br /><br />Уайт каза, че Поветник е много силен боксьор и че мач с него би бил много вълнуващ за зрителите. "Пулев също е добър боксьор, но ако имам възможност, бих избрал Поветкин. Но ако Пулев го иска, ще го...

Днес тръгва нощният транспорт в София

http://clubz.bg/66385-dnes_trygva_noshtniqt_transport_v_sofiq

От тази нощ в София тръгват 4 линии на експерименталния нощен градски транспорт. 

14 автобуса ще тръгнат от полунощ и ще се движат до 4 сутринта. Цената на билета е 2 лева, но може да се ползва по всички линии. Те се събират на обща спирка на площад "Княз Александър I", където всеки ще може да се прекачва.

Всяка от линиите е съобразена така, че да покрива възможно най-гъстонаселените квартали и части от тях. Първата и втората - от "Люлин" до "Младост" и от "Обеля" до "Студентски град" - повтарят в голяма степен маршрута на първите две метролинии. Третото трасе - от "Овча купел" до кв. "Левски" - следва недовършената още трета линия на подземния транспорт. Четвъртата пък покрива пътя между "Дружба" и "Гоце Делчев" през центъра.

Билетите ще се купуват от контрольори - по един ще има във всеки автобус.

Целта е да бъдат улеснени работещите през нощта и студентите, които купонясват в центъра на столицата. Експериментът ще продължи до края на годината, а след това ще бъде направена преценка дали услугата ще бъде продължена.

Убиха жена пред дома й в село Гавраилово

http://nakratko.bg/category/60/157389/


Жестоко убийство в сливенското село Гавраилово: жена почина, след като беше намушкана с нож пред дома си. Убийството е станало снощи около 21:30 ч. 58-годишната Петя Андонова, която работи в магазина в селото, била нападната, докато се прибирала.

Откъс от "Жената на стълбата" на Бернхард Шлинк

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/07/3159082_otkus_ot_jenata_na_stulbata_na_bernhard_shlink/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Жената на стълбата", с автор Бернхард Шлинк, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Романът "Жената на стълбата" от Бернхард Шлинк е едно от най-талантливите и въздействащи пера на съвременната немска литература.<br /><br />"Жената на стълбата" е оригинален, изкусно композиран роман за обсесията, творчеството, любовта и отчуждението. В художествена...

Пролетните вируси предизвикват грипоподобни заболявания

https://www.actualno.com/health/proletnite-virusi-predizvikvat-gripopodobni-zaboljavanija-news_668496.html

Вирусните заболявания, които в момента предизвикват грипоподобни заболявания, протичат в рамките на 2-3 дни с повишаване на температурата, отпадналост, главоболие. Това каза пред „Фокус“ държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Рядко се стига до усложнение. Разбира се, в медицината винаги има диапазон от много леко протичащи до тежки. За щастие, тежките са много малък процент. По-скоро зависи не толкова от самия вирус, колкото от състоянието на органи

Руски олигарси изгубиха $1,25 млрд. няколко часа след санкциите на САЩ

http://www.cross.bg/miliona-dolara-deripaska-1572039.html

/КРОСС/ Руският милиардер Олег Дерипаска е изгубил за няколко часа 957 милиона долара заради новите санкции на САЩ, съобщава списание "Форбс". Припомняме, вчера САЩ наложиха санкции на 38 руски бизнесмени, държавни служители и компании. В списъка са включени седем руски милиардери. Русия заплаши с твърд отговор. Според калкулации на списанието милиардерите са изгубили 1,25 милиарда долара за няколко часа. Най-потърпевшият от санкциите е Дерипаска, чието състояние е намаляло с близо 960 милиона долара или повече от 15%. След обявяването на санкциите акциите на контролираните от Дерипаска компании паднаха с 10-20%. Конкретно енергийната компания En+ Group изгуби повече от 20% от стойността си на борсата в Москва, а втората най-голяма компания в света за алуминий UC Rusal - 12,44%. Според "Форбс" Сюлейман Керимов е обеднял с 265 милиона долара (- 3,9%), Виктор Векселберг - 57 милиона долара (- 0,4%), а Владимир Богданов - 6 милиона долара. Санкциите са не са засегнали богатството на Кирил Шамалов и Игор Ротенберг. Богатството на Андрей Скоч се е увеличило, въпреки че не е толкова значимо (+0,2% или 8 милиона долара).  

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805585

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим (Видео)Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън. Това става ясно от видео, публикувано на официалната страница на БПЦ в социалната мрежа Фейсбук. Делегацията е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Във видеото той оповестява, че са пристигнали в Йерусалим.

Все по-слънчево и топло

http://nakratko.bg/category/58/157388/


Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от североизток и ще се усили, ще бъде умерен, в източната половина – силен. Облачността ще е променлива, в Западна България – предимно значителна.

Библията е изтеглена от китайските сайтове за търговия онлайн

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159487_bibliiata_e_izteglena_ot_kitaiskite_saitove_za/?ref=rss


Библията е изтеглена от китайски сайтове за продажби онлайн, предаде "Франс прес", като се позова на търговски източници. "Библията и книгите без издателски номер бяха изтеглени от продажба през последните дни", съобщил пожелал анонимност собственик на онлайн книжарница, който работи с популярната китайска платформа Таобао. Той не уточни кой е издал забраната или кога.<br /><br />Друг онлайн продавач на книги уточни, че все още може да предлага Стария завет, но...

Потребителите трябва да искат потвърждение на онлайн поръчката

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/potrebitelite-triabva-da-iskat-potvyrjdenie-na-onlain-porychkata-258946/

При онлайн търговията дебнат различни капани, като напр. мними търговци, предупреждава председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Мъж падна на релсите на метрото

http://nakratko.bg/category/58/157387/


Мъж падна на релсите на метрото на станция „Софийски университет” малко преди 7 ч. тази сутрин. Той е бил във видимо нетрезво състояние. Служители на „Метрополитен” са го извадили за минути.

България е на седмо място в Европа по политически назначения

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-sedmo-myasto-v-evropa-po-politicheski-naznacheniya-news277731.html

България е на седмо място по политически назначения. Това сочи проучване в 22 страни, публикувано от Института за пазарна икономка (ИПИ). Преди нас са Гърция, Австрия, Румъния, Италия, Унгария и Германия. Най-малко политически назначения има в Дания, Холандия и Великобритания. Авторите на изследването посочват, че в Европа разликите могат да бъдат обяснени както с историческото наследство от комунизма, така и с клиентелисткия манталитет, ширещ се на юг в Европа. И обратно, отношението към бюрокрацията като добре работеща машина, която привлича подготвени хора и съответно политическите назначения са всъщност на хора, които са изявени експерти и професионалисти, е обяснението на високите стойности за Австрия и Германия. Анализът представя  Индекс, съставен от отговорите на 947 експерти, които са попълвали въпросник, базиран на една и съща методология в периода 2006-2014 г. Въпросите покриват 179 области на публичната политика в 22 страни. Всяка област е допълнително разделена на три вида институции – министерства, изпълнителни агенции/комисии и държавни предприятия. Интересна е разбивката по сектори и тълкуването на авторите на доклада. Политическите назначения в обществените медии са логични доколкото политическите партии са винаги фокусирани в стремежа да останат на власт, съответно да имат добър образ и медийна подкрепа. Икономическата политика и здравеопазването са области,  които са по-податливи на корупционен натиск и затова са по-привлекателни  за извличане на конкретни облаги под различна форма за политическите партии. Обратното, финансите, образованието и културата, както и отбраната/полицията имат най-ниска привлекателност – финансовата политика, защото е централна за макроикономическата стабилност и затова са необходими отявлени специалисти, т.е. партиите осъзнават важността ѝ, а образованието и полицията поради силната роля на професионалните групи/организации на учители и полицаи, които са по принцип деполитизирани. Интересно е да се проследи и какви са качествата на хората, които биват избирани и назначавани от партиите на държавна служба. Докато в Западна Европа водещо качество са професионалните качества на кандидатите, то в Източна и Южна Европа превес вземат политическата лоялност и личните връзки. Разликите все пак са малки, което означава, че политическите партии вземат под внимание няколко критерия, когато назначават хора в публичния сектор. Това може и да е добра новина, тъй като шансът за добри професионалисти начело на администрацията е относително висок, но също така това означава, че добрите специалисти нямат шанс, ако не бъдат част от политическия живот, а това по-често не е налице, особено в България.

"Фейсбук" обяви мерки за контрол над политическата реклама

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/07/3159485_feisbuk_obiavi_merki_za_kontrol_nad_politicheskata/?ref=rss


"Фейсбук" обяви серия от мерки за по-стриктен контрол над политическата реклама, както и над някои много посещавани страници в мрежата, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Отсега нататък всеки, който иска да подаде политическа реклама или да засегне важна тема, ще трябва да бъде проверяван. За тази цел рекламодателите ще трябва да обявяват идентичността и местоположението си", написа на своята страница във "Фейсбук" нейният собственик Марк Зукърбърг....

Мъж падна на релсите на метростанция "Софийски университет"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805583

Мъж падна на релсите на метростанция "Софийски университет"Мъж падна на релсите на метрото на станция „Софийски университет” малко преди 7 ч. тази сутрин. Той е бил във видимо нетрезво състояние, предава Бтв. Служители на „Метрополитен” са го извадили за минути. Заради инцидента движението на мотрисите през станцията беше забавено за около 15 минути. В момента няма забавяне в разписанието.

Обърнат тир временно ограничи движението по АМ „Тракия“

http://nakratko.bg/category/58/157386/


Движението при км 94 на АМ „Тракия“ в посока София е временно ограничено заради обърнат тир, съобщава АПИ.

Арестуваха врачанин, карал с над 4 промила алкохол в кръвта

http://www.struma.com/lyubopitno/arestuvaha-vrachanin-karal-s-nad-4-promila-alkohol-v-kruvta_132711/

Пиян до козирката врачанин изтрезнява в ареста след като беше хванат да шофира с над 4 промила алкохол в кръвта, съобщават от Областна дирекция на МВР.

На 6 април около 22ч. на една от главните улици на Враца, екип на пътна полиция спира за проверка "Ауди". Зад волана на немската кола седял 37-годишният жител на областния град с инициали Т.Т. На шофьора е направен тест с дрегер за употреба на алкохол, като техническото средство отчита 4.05 промила в издишания...

Продължава

В София тръгва нощен градски транспорт

http://www.mediapool.bg/v-sofiya-tragva-noshten-gradski-transport-news277730.html

В нощта срещу неделя в София тръгва денонощен градски транспорт. 14 автобуса ще се движат по 4 линии. Транспортът цели да улесни придвижването за работещите през нощта, но и за младежите, както и за все повечето чужденци, които идват в София. От Столичната община уточняват, че пускат линиите експериментално до Нова година.

"КЗЛ" лъсна на задницата на автобуса на Левски

https://offnews.bg//futbol/kzl-lasna-na-zadnitcata-na-avtobusa-na-levski-678266.html

Неизвестни засега извършители надраскаха автобуса на Левски, с който отборът гостува в Пловдив за мача с Ботев.

Не е ясно дали надписът "КЗЛ" е бил нарисуван на самия стадион в Коматево. Ако е така, то „канарчетата" може да бъдат наказани заради поведението на феновете си, пише „Меридиан мач”.

Според последните информации от Пловдив обаче возилото се е появило с надпис в Коматево и е било надраскано още пред хотела, в който бяха настанени "сините".

Припомняме, че само преди няколко дни подобно нещо се случи и в Англия. Фенове на Ливърпул замериха с факли и бутилки клубния автобус на Манчестър Сити преди двубоя 1/4-финалите на Шампионската лига, в който мърсисайдци победиха с 3:0.

Кметът Кирил Котев откри "Алея на занаятите"

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kiril-kotev-otkri-aleya-na-zanayatite_132710/

Майстори от цялата страна показват уникалните си творения

Майстори занаятчий от всички краища на България ще показват творенията си и традициите в българското занаятчийство.

Уникалната по рода си „Алея на занаятите“ се организира от община Сандански и се провежда за трети път. С танци и музика в парка на град Сандански официално бе дадено началото на изкуството да твориш и съхраняваш.

„За мен е чест и удоволствие да отрием „Алеята на занаятите“ на едни от най-светлите християнски празници - Великден....

Продължава

Пиян мъж падна на релсите на метрото в София

http://www.mediapool.bg/piyan-mazh-padna-na-relsite-na-metroto-v-sofiya-news277729.html

Мъж падна на релсите на метрото на станция „Софийски университет” малко преди 7 ч. тази сутрин. Той е бил във видимо нетрезво състояние. Служители на “Метрополитен” са го извадили за минути. Заради инцидента движението на мотрисите през станцията беше забавено за около 15 минути. В момента няма забавяне в разписанието.

МВнР: Нови стачки в транспортния сектор във Франция

http://www.cross.bg/deiistviya-stachni-april-1572038.html

/КРОСС/ Авиокомпания Air France Inter обяви нови дати, на които служителите ѝ ще предприемат стачни действия информира българското посолство в Париж. Сред отменените полети за днес, 7 април, са двата полета на компанията от Париж до София с кацане в 16.45 часа и от София до Париж с излитане в 17.35 часа. Към планираните по-рано тази седмица дни за стачни действия - 10 и 11 този месец, авиокомпанията добави и датите 17, 18, 23 и 24 април. В случай на отменен полет, авиокомпанията гарантира, че ще уведоми лично клиентите в деня преди отпътуването чрез SMS или електронна поща. Авиокомпанията поддържа актуална информация за полетите на уебсайта си. Информация за промени в дните, предвидени за стачни действия, както и за правата на потребителите може да бъде намерена на адрес: https://bit.ly/2GZlieP. По рано през седмицата бе съобщено, че стачни действия са планирани и от служителите на железопътния транспорт. На 3 април, работещите в сферата на железопътния транспорт във Франция започваха 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни. Стачни действия са обявени за следните дати: - През април : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29 - През май : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29 - През юни 2, 3, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 27 и 28. По време на стачните действия средно само един влак TGV (високоскоростен влак) от осем ще бъде в движение

Семинарист ще донесе Благодатния огън за Пловдивската епархия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805569

Семинарист ще донесе Благодатния огън за Пловдивската епархияДванадесетокласник от Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за цялата Пловдивска епархия. Да държи в ръцете си светинята и да я раздаде на хората за Великден е награда за зрелостника Иван Щътов. Той е избран измежду съучениците си за отличните резултати, които е показал през петгодишния курс на обучение в духовното училище.

НСО изхарчила 250 000 за командировки в чужбина

https://frognews.bg/novini/nso-izharchila-250-000-komandirovki-chujbina.html

Национална служба ”Охрана” е платила близо 250 хиляди лева за пътни разходи в чужбина на своите служители през 2017 година. От началото на тази година отделените средства са над 20 хиляди лева.

КЗП: Внимавайте за мними търговци и сайтове фантоми

https://www.actualno.com/society/kzp-vnimavajte-za-mnimi-tyrgovci-i-sajtove-fantomi-news_668495.html

Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че поръчката е приета с анонсираните от търговеца параметри. Тази препоръка даде председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Дарик радио във връзка с пазаруването от електронни магазини по време на празничните почивни дни. „Често, особено големи електронни магазини с огромен асортимент, след като потребителят е „натоварил кошницата си”, посочват, че поръчката е пол

Американски конгресмен извади пистолет в ресторант, за да защити правото на въоръжаване

http://www.mediapool.bg/amerikanski-kongresmen-izvadi-pistolet-v-restorant-za-da-zashtiti-pravoto-na-vaorazhavane-news277728.html

Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант в Северна Каролина, за да докаже, че оръжията според него са опасни само ако са в лоши ръце, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. След като показа пистолета си, конгресменът републиканец Ралф Норман заявил: "Няма да съм като Габи Гифърдс". Става въпрос за конгресмен в Камарата на представителите, която бе простреляна в Аризона през 2011 година, остана инвалид и след инцидента се включи активно в кампанията за ограничаване на огнестрелните оръжия. "Който се готви да стреля срещу мен, трябва да е сигурен, че стреля точно, защото в противен случай ще отвърна на огъня", продължи Норман. Изявлението му се приема като намек, че Гифърдс е можело да не бъде ранена, ако е била въоръжена. "Ако някой влезе в този ресторант и открие огън, аз показвам, че съм в състояние да защитя себе си и околните", обяснява конгресменът в декларация и добавя, че е направил тази демонстрация пред група привърженици на по-строги закони срещу огнестрелните оръжия в САЩ. "Просто показах, че проблемът не е в самите огнестрелни оръжия", защити се той.

Кръв на пътя! Кола блъсна велосипедист с бясна скорост пред хотел в Бургас

https://petel.bg/Krav-na-patya--Kola-blasna-velosipedist-s-byasna-skorost-pred-hotel-v-Burgas__258926

Снимка Флагман.бг Автомобил помете велосипедист пред хотел "Аква" в Бургас. Инцидентът е станал около 22:30 ч. вечерта, съобщават свидетели...

Синоптици от БАН обявиха какво ще е времето в нощта на Възкресение Христово, когато обикаляме църквата

https://petel.bg/Sinoptitsi-ot-BAN-obyaviha-kakvo-shhe-e-vremeto-v-noshhta-na-Vazkresenie-Hristovo--kogato-obikalyame-tsarkvata__258927

Снимка Булфото В нощта на Възкресение ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Това съобщиха от Националния институт по мет...

Разтърсващо! Нова смърт във футбола

https://petel.bg/Raztarsvashho--Nova-smart-vav-futbola__258929

Нова смърт на футболист разтърси света на спорта. 18-годишният Самба Диоп е бил намерен мъртъв в леглото си тази сутрин от родителите си. Пр...

Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори?

https://petel.bg/Sergey-Skripal-e-v-saznanie-i-mozhe-da-govori-__258930

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори, съобщава телевизия "Скай нюз”, цитирана от ...

Пролетните вируси предизвикват грипоподобни заболявания

https://petel.bg/Proletnite-virusi-predizvikvat-gripopodobni-zabolyavaniya__258931

Вирусните заболявания, които в момента предизвикват грипоподобни заболявания, протичат в рамките на 2-3 дни с повишаване на температурата...

Пучдемон: Испания трябва да освободи политическите затворници

https://petel.bg/Puchdemon--Ispaniya-tryabva-da-osvobodi-politicheskite-zatvornitsi__258932

Испания трябва да уважава демокрацията и международните договори и да се придържа към резолюциите на ООН, като освободи политическите за...

Дилиън: Ако Пулев го иска, ще си го получи

https://petel.bg/Dilian--Ako-Pulev-go-iska--shhe-si-go-poluchi__258933

Британецът Дилиън Уайт обмисля разнообразието от възможности за следващия си двубой, но приветства перспективата да се изправи срещу Ку...

Норвежци помислиха, че е започнала война с Русия

https://petel.bg/Norvezhtsi-pomisliha--che-e-zapochnala-voyna-s-Rusiya__258934

Жители на норвежкия град Вадсьо, който се намира в близост до границата с Русия, са били изплашени от внезапния вой на сирени посред нощ. С...

Григор тръпне за сезона на клей (видео)

https://petel.bg/Grigor-trapne-za-sezona-na-kley--video-__258935

Григор Димитров се готви усърдно на кортовете в Монте Карло преди старта на сезона си на клей, съобщава "Канал 3". Българинът набляга по...

Ципрас поиска Турция да освободи задържаните гръцки военнослужещи

https://frognews.bg/novini/tsipras-poiska-turtsiia-osvobodi-zadarjanite-dvama-gratski-voennoslujeshti.html

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас поиска днес да бъдат върнати двамата гръцки военнослужещи, задържани в Турция след като навлезли погрешка, според Атина, на турска територия.

Пловдивски затворник удари 2 млн. лева от тотото

http://www.struma.com/sinya-lampa/plovdivski-zatvornik-udari-2-mln-leva-ot-tototo_132709/

Пловдивчанин, осъден за укриване на данъци, е ударил шестица от тотото и е спечелил 2 милиона лева, съобщи TrafficNews.bg. Новината се разпространява под сурдинка зад решетките от сряда.

50-годишният бизнесмен, който има транспортен бизнес, излежава присъдата си, която приключва през октомври. Той изтърпява наказанието си при облекчен режим и ходи на работа. Обичал на връщане от обекта да пуска тото и преди няколко дни късметът го споходил. Според затворници, пожелали анонимност, той...

Продължава

Виктор Орбан - ще спре мигрантите, но ще загуби младите унгарци

https://www.investor.bg/analizi/91/a/viktor-orban-shte-spre-migrantite-no-shte-zagubi-mladite-ungarci-258815/

Хиляди млади унгарци претеглят възможностите си да емигрират, несъгласни с националистическите настроения в страната

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372107

Няколко места са без вода днес във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net - абонатите около ул."Княз Черказки" - до около 15 ч. - кв. Виница - абонатите от ул."Свети Георги" - до около 14 ч.

Черен Разпети петък: Мъж изгоря в апартамента си в столицата

http://www.struma.com/sinya-lampa/cheren-razpeti-petuk-muj-izgorya-v-apartamenta-si-v-stolicata_132708/

82-годишен мъж е загинал при пожар тази сутрин в София. Сигналът е подаден малко след 6.00 часа за пожар в апартамент в ж.к. „Зона Б19“.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На мястото са изпратени два пожарни автомобила и линейка. В жилището е открито тялото на 82-годишния собственик. Причините са в процес на установяване.

/blitz.bg/

Освободиха Конър Макгрегър срещу 50 000 долара (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6805560

Освободиха Конър Макгрегър срещу 50 000 долара (Снимки)ММА звездата Конър Макгрегър бе освободен срещу гаранция от 50 000 долара, след като вчера бе арестуван от полицията в Ню Йорк. Ирландецът бе обявен за издирване, след като хвърли количка с багаж по автобус, превозващ неговия конкурент Хабиб Нургамедов. В компанията на Конър са били още десетима негови колеги,

Тираджия е оцелял при мелето на аутобана край Пазарджик

http://www.struma.com/sinya-lampa/tiradjiya-e-ocelyal-pri-meleto-na-autobana-krai-pazardjik_132707/

Водачът на обърнатия ТИР на "Тракия" е турчин, съобщиха от полицията в Пазарджик. Сигналът е получен тази сутрин в 06.20 ч. Тирът е самокатастрофирал в района на 94-ти километър от магистрала "Тракия" в платното по посока за София. Към мястото на били са насочени автопатрули на сектор "Пътна полиция", аварийно-спасителен екип на пожарната и спешна помощ.

Установено е, че е самокатастрофиралият тежковоз е с турска регистрация. Водачът, който е турски...

Продължава

България е на седмо място по политически назначения, сочи проучване на ИПИ

https://frognews.bg/politika/balgariia-sedmo-miasto-politicheski-naznacheniia-sochi-prouchvane-ipi.html

Проучване в 22 страни, публикувано от Института за пазарна икономка (ИПИ) сочи, че България е на седмо място по политически назначения. Преди нас са Гърция, Австрия, Румъния, Италия, Унгария и Германия. Най-малко политически назначения има в Дания, Холандия и Великобритания.

За първи път във Финландия роди "мъж" - трансджендър

http://www.moreto.net/novini.php?n=372105

Във Финландия бе регистриран първият случай на раждане на мъж трансджендър, съобщи местното издание Yle, цитирано от БГНЕС. Младият баща бил жена при раждането си. После си сменил пола и по-миналата година получил нов паспорт, в който вече е регистриран като мъж.

10-месечно бебе почина във врачанско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805556

10-месечно бебе почина във врачанско село10-месечно бебе от село Краводер е починало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Сигнал до полицията е подал дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. Медикът съобщил, че току-що е констатирал смъртта на бебето. На този етап няма информация за болест, а при извършения оглед не са констатирани следи от насилие.

Катастрофа погуби 14 младежи от канадския отбор по хокей

https://www.actualno.com/america/katastrofa-pogubi-14-mladeji-ot-kanadskija-otbor-po-hokej-news_668493.html

14 души загинаха при катастрофа между камион и микробус, превозващ канадски младежки отбор по хокей, съобщи AFP. Инцидентът е станал в провинция Саскачеван около 17 часа местно време. Спортистите са на възраст между 16 и 21 години. В микробуса е имало 28 души, 14 от които са загинали, като сред тях е и шофьорът. От канадската полиция заявиха, че спасителните операции все още продължават. Организиран е и център за информация за близки и роднини на пострадалите.

Борисов опитва да гаси Балканите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804718

Борисов опитва да гаси БалканитеБългарският премиер ще трябва да убеди сръбския президент Александър Вучич, че Косово не струва 30 млрд. евро. И да спаси срещата на върха в София Бойко Борисов е пожарникар и обича да го подчертава. И сега ще трябва да гаси истински пожар, при това международен. Но вместо вода и пяна ще ползва пари, за да загаси пламъците между Сърбия и Косово.

Губи ли Ангела Меркел подкрепа?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gubi-li-angela-merkel-podkrepa-258944/

Едва малко повече от германците вече я смятат за подходяща за канцлер

Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу олигарсите

https://offnews.bg//sviat/rusia-obeshta-tvard-otgovor-na-novite-sanktcii-na-sasht-sreshtu-oligar-678263.html

Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу руски бизнесмени, предприятия и висши представители, предаде БТА.

"Няма да оставим тази атака или която и да било нова антируска атака без твърд отговор", заяви в декларация руското външно министерство.

"След като не постигна никакъв резултат с 50-те предишни серии от санкции, Вашингтон продължава да плаши с отказ на американски визи, заплашва руския бизнес със замразяване на активи и авоари, но забравя, че отнемането на чужда частна собственост и пари се нарича кражба", гласи декларацията.

Според Москва американските санкции вкарват Съединените щати в категорията страни, които са "врагове на пазарната икономика и на честната и свободна конкуренция, тъй като те използват административни методи, за да елиминират конкуренти на чуждите пазари".

"Никакъв натиск няма да отклони Русия от пътя, който е избрала. Той само ще покаже неспособността на САЩ да постигнат целите си и ще консолидира руското общество. Съветваме Вашингтон да се освободи възможно най-бързо от илюзията, че е може да се говори с нас, като се използва езика на санкциите", се казва в декларацията на руското външно министерство.

САЩ наложиха вчера санкции срещу 38 личности и предприятия, които се прибавят към 24-те санкционирани в средата на март в отговор на намесата в избори и на кибератаките, за които е обвинявана Русия.

Между хората, на които са наложени санкции, има олигарси, близки до Кремъл и техните предприятия, висши руски представители и руската компания за износ на оръжия Рособоронекспорт, напомня АФП.

Олигархът Олег Дерипаска каза, че решението на САЩ да му наложат санкции е "неоснователно, смехотворно и абсурдно". "Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани", се казва на декларация на Дерипаска, цитирана от Ройтерс.

Учени откриха метод за възстановяване на черния дроб и удължаване на живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6805519

Учени откриха метод за възстановяване на черния дроб и удължаване на животаУчени от Медицинския институт към Станфордския университет в Калифорния установиха, че умерено увеличената активност на ензима теломераза в клетките на черния дроб допринася за регенерацията му, съобщи Лента. Теломеразата е белтъчен комплекс, който пречи на прекомерното съкращаване дължината на теломерите - крайни хромозомни участъци,

Уайт ще се бие с Кобрата, но не и в България

http://www.cross.bg/yaiit-bulgariya-pylev-1572037.html

/КРОСС/ Британският боксьор Дилиън Уайт се съгласи да се бие с Кубрат Пулев в елиминационен мач, който да определи задължителния претендент за световната титла в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF). В момента поясът в тази дивизия принадлежи на Антъни Джошуа. Пред "Скай Спортс" Уайт потвърди, че ще срещне Кобрата, но даде ясно да се разбере, че не иска двубоят да се състои в България. "Това е много добра битка, но от неговия щаб искат да организират срещата в България. Защо? Какъв е смисълът? Рекламата, парите, зрителите, всичко е във Великобритания. Тогава защо трябва да се бия с него в България? Но това е битка, която определено искам. Това ще ми даде възможност да стана задължителен претендент за титлата на IBF. Вярвам, че мога да победя Пулев", каза Уайт пред изданието. В началото на тази седмица Международната боксова ферерация нареди мач Пулев - Уайт, който да определи задължителния претендент на световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа. Първоначално промотърът Еди Хърн, който движи делата на Уайт, обясни, че желанието на клиента му е да срещне носителя на пояса на Световния боксов съвет (WBC) - Дионтей Уайлдър, но изглежда британецът вече е променил мнението си.  

Благодатният огън слезе в Йерусалим (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/blagodatniiat-ogyn-sleze-v-jerusalim-video-2089652

Патриарх Теофил Трети измоли Благодатния огън в Храма на Гроба Господен в Йерусалим. Веднага след това огънят се разпространи сред вярващите, които са заобиколили Божия храм и се намират по уличките на стария град. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и се поздравяват с "Христос Воскресе"

Експресно гражданство за 800 000 чужденци в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805546

Експресно гражданство за 800 000 чужденци в ГърцияПромените в придобиването на гръцко гражданство, инициирани от Министерството на вътрешните работи с очевидно изборни цели, предвижда гръцкото правителство. Законопроектът ще бъде депозиран в рамките на дни от министър Панос Скурлетис и ще даде възможност на около 800 000 чужденци, които пребивават законно в Гърция да придобият гръцко гражданство,

Благоевградчанин си купи козунак за 3 лв. и пита: Къде е шоколадът!?

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%83%d0%bd%d0%b0%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-3-%d0%bb/

Благоевградчанин си купи козунак и остана разочарован от малкото шоколад в него. Недоволството от покупката си изрази в социалната мрежа и призова гражданите да не си купуват от продукта. Ето какво написа Николай Кутанов в страницата “Забелязано в Благоевград“:

„Здравейте приятели. Поредната гавра от страна на търговци и производители. Козунак с шоколад! Къде е шоколадът!?Козунакът е закупен от „Струмско“,а обектът е „Чифлика“.
Цената му е 3 лв. Не купувайте нищо от тези измамници. Не ви ли е срам!?Знаете, че хората пазаруват покрай Великден и се възползвате! Кое му струва 3 лв!?“.

След поста се появиха различни коментари, едни заявиха, че също са си купували козунак с шоколад и са доволни от голямото количество шоколад. Дама предположи, че шоколадът може да е Нутела и една лъжичка от него стига за 3 лв.

Материалът Благоевградчанин си купи козунак за 3 лв. и пита: Къде е шоколадът!? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Форбс" изчисли, че Дерипаска е загубил близо милиард долара от новите американски санкции

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/04/07/3159478_forbs_izchisli_che_deripaska_e_zagubil_blizo_miliard/?ref=rss


Руският бизнесмен Олег Дерипаска е изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава сп. "Форбс", предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той се оказа, след 38-те души, които засягат ограниченията.<br /><br />В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона долара заради това, както и Виктор Вескелберг, чието състояние е намаляло с 41 милиона долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е...

14 млади хокеисти загинаха при катастрофа в Канада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805514

14 млади хокеисти загинаха при катастрофа в КанадаЧетиринадесет души загинаха в катастрофа между автобус и камион с полуремарке в Канада, предаде Франс прес. В автобуса са пътували състезателите от младежки отбор по хокей на лед, които отивали на турнир. Ранени са 14 души, от които трима са в тежко състояние, информира БТА. Катастрофата станала на второстепенен път в провинция Саскачеван,

Ципрас настоя за освобождаването на двама гръцки войници, затворени в Турция

https://www.actualno.com/europe/cipras-nastoja-za-osvobojdavaneto-na-dvama-grycki-vojnici-zatvoreni-v-turcija-news_668491.html

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас настоя за освобождаването на двамата гръцки войници, затворени в Турция, заявявайки, че те „няма да са пешки в игра на изнудване“, предава "Фокус". „Човешките живот и свобода не са и не трябва да бъдат пешки в игрите на властта и на изнудването“, заяви Ципрас пред местни медии. Турция е задържала двама гръцки войници, които са пресекли границата на 2 март и които твърдят, че са се загубили. Гърция се

Двете Кореи обсъдиха въпроса за гореща телефонна връзка между лидерите

http://www.cross.bg/koreya-sreshta-sreshtata-1572036.html

/КРОСС/ Северна и Южна Корея проведоха разговори за откриване на гореща телефонна линия между лидерите на двете държави, съобщава АП. Проведените при закрити врата разговори на работно ниво в гранично село са част от подготовката на срещата на върха на 27 април между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на Република Корея Мун Дже-ин. Това ще е третата среща на върха между двете Кореи от края на Корейската война през 1950-1953 г. За май пък се предвижда среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп. Преди днешната среща Южна Корея не каза конкретно какво ще се обсъжда освен гореща линия между лидерите. Двете държави се съгласиха да не разкриват съдържанието на разговорите, докато не постигнат споразумение. Според Сеул Ким е изразил готовност да преговаря за ядрената програма на Северна Корея по време на срещите с Мун и Тръмп. Но това все още не се потвърждава официално от Пхенян. През миналия месец лидерът на Северна Корея направи изненадваща визита в Пекин, където се срещна с китайския държавен глава Си Дзинпин. По-рано тази седмица Република Корея и КНДР проведоха преговори на работно ниво, на които обсъдиха протокола, сигурността и медийното отразяване на срещата по-късно този месец. Те ще проведат най-малко още една среща, за да обсъдят дневния ред, а също така как Ким ще пристигне в граничното селце за разговорите. Южнокорейски медии спекулират дали Ким ще премине демилитаризираната зона като символичен жест на мир

Спипаха дрога в пратка, доставена в офис на куриерска фирма

http://www.struma.com/sinya-lampa/spipaha-droga-v-pratka-dostavena-v-ofis-na-kurierska-firma_132706/

Получателите трафиканти от Стара Загора са задържани

Наркотици са открити в пратка, доставена през куриерска фирма в Стара загора. Двама мъже - получатели на пакета, са задържани.

Вчера, около 9 часа, служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при областната дирекция, непосредствено след получаване на пратка от офис на спедиторска фирма, са задържали двама мъже - на 43 г. и на 41 г., и двамата от Стара Загора.

В получената пратка било намерено укрито найлоново пликче, съдържащо прахообразно...

Продължава

"Да, България" и "Зелените": Мръсният въздух в Пловдив е заради некомпетентно управление на ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/07/3159471_da_bulgariia_i_zelenite_mrusniiat_vuzduh_v_plovdiv_e/?ref=rss


Състоянието на въздуха в Пловдив се дължи на некомпетентното управление на ГЕРБ, а персоналната отговорност е на кмета на града Иван Тотев.<br /><br />Това се казва в съвместна позиция на "Зелените" и "Да, България", изпратена до медиите в събота. "Некомпетентното управление на града ни буквално убива нас и нашите деца, а Общината и обслужващите я "медии" се опитват да укриват фактите от обществото", започва декларацията. Тази седмица от...

Топли ли лунната светлина?

http://nakratko.bg/category/29/136543/


През летните месеци милиони се сдобиват с тен, докато си почиват под парещите лъчи на слънцето. Някои се шегуват, че и на лунна светлина може да се хване тен. Но шегата им е по-скоро истина. Всъщност, има един нюанс.

Доц. Костадин Нушев: Виждаме на православната икона как Христос е стъпкал портите на ада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804723

Доц. Костадин Нушев: Виждаме на православната икона как Христос е стъпкал портите на адаАдът и раят не са географски понятия, а състояния на човешката душа - Всеки 3-и българин вярва в съществуването на ад и рай, според проучване на изследователски център “Тренд”, което “24 часа” публикува преди дни. Как тълкувате тези данни, доц. Нушев? - Нека първо да уточним, че социолозите са сондирали мнението на хората за по-разпространени и

Air France обяви още дати за стачка през април, 2 полета до София отменени днес

https://offnews.bg//obshtestvo/air-france-obiavi-oshte-dati-za-stachka-prez-april-2-poleta-do-sofia-678262.html

Два полета - София-Париж и Париж-София, изпълнявани то авиокомпания Аir France, са отменени, показва справка на летище София.

Според разписанието полетът за френската столица трябваше да излети днес, 7 април, в 17:35. 

Полетът от парижкото летище "Шарл дьо Гол" трябваше съответно да кацне в София в 16:45.

Причината за отменените полети е стачка в авиокомпанията, заради която вчера множество полети не бяха осъществени.

Междувременно Air France обяви на кои дати през април наземният и бордовият персонал планират още стачни действия. Към планираните по-рано тази дни за стачни действия - 10 и 11 април, авиокомпанията добави и датите 17, 18, 23 и 24 април.

В случай на отменен полет авиокомпанията гарантира, че ще уведоми лично клиентите в деня преди отпътуването чрез SMS или електронна поща. Актуална информация за полетите има и на уебсайта на Air France. Информация за промени в дните, предвидени за стачни действия, както и за правата на потребителите може да бъде намерена на адрес: https://bit.ly/2GZlieP.

По рано през седмицата бе съобщено, че стачни действия са планирани и от служителите на железопътния транспорт във Франция, припомня МВнР.

На 3 април, работещите в сферата на железопътния транспорт във Франция започваха 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни.

Стачни действия са обявени за следните дати:

- През април : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29

- През май : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29

- През юни 2, 3, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 27 и 28.

Полети на Еър Франс от и до Париж са отменени

https://offnews.bg//obshtestvo/poleti-na-ear-frans-ot-i-do-parizh-sa-otmeneni-678262.html

Два полета - София-Париж и Париж-София, изпълнявани то авиокомпания Аir France, са отменени, показва справка на летище София.

Според разписанието полетът за френската столица трябваше да излети днес, 7 април, в 17:35. 

Полетът от парижкото летище "Шарл дьо Гол" трябваше съответно да кацне в София в 16:45.

Причината за отменените полети е стачка в авиокомпанията, заради която вчера множество полети не бяха осъществени.

Отменени полети на „Air France” от и до София

https://frognews.bg/novini/otmeneni-poleti-air-france-sofiia.html

Отменени са полетите от и до Париж, изпълнявани от авиокомпанията „Air France“. Това сочи справка на сайта на Летище „София“.

Миряни се поклониха пред Христовата плащеница и се помолиха в Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/miryani-se-pokloniha-pred-hristovata-plashtenica-i-se-pomoliha-v_132706/

Миряни се стекоха в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в Симитли на днешния Разпети петък. От сутринта всички храмове в симитлийско бяха пълни с желаещи да минат под Плащеница и да се помолят за здраве и благоденствие. Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете.

Много семейства, заедно с малките си дечица, бяха дошли в храма, за да се поклонят и да се помолят в днешния ден. Десетки вече...

Продължава

Празнична еуфория на зеленчуковия пазар в Благоевград! Баба Витка от село Изгрев разкри тайната на щастливия живот и благоденствието

http://www.struma.com/obshtestvo/praznichna-euforiya-na-zelenchukoviya-pazar-v-blagoevgrad-baba-vitka-ot_132705/

От ранни зори благоевградчани окупираха зеленчуковия пазар в областния град. Усмихнати и в добро настроение хората се редяха, за да напазаруват домашни зеленчуци и яйца за празничната трапеза утре. Цените са съвсем нормални и приемливи: връзка репички е 0. 50 стотинки, коренче маруля 0.50-0.60 стотинки, домашните яйца по 0.20 - 0.25 ст.

Екип на struma.com попита някои от търговците, какво купуват хората най-често и как ще посрещнат този голям Християнски празник.

Ето какво ни...

Продължава

Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант, за да защити притежаването на оръжие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159472_amerikanski_kongresmen_izvadi_zareden_pistolet_v/?ref=rss


Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант в Северна Каролина, за да докаже, че оръжията според него са опасни само ако са в лоши ръце, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. След като показа пистолета си, конгресменът републиканец Ралф Норман заявил: "Няма да съм като Габи Гифърдс".<br /><br />Става въпрос за конгресмен в Камарата на представителите, която бе простреляна в Аризона през 2011 година, остана инвалид и след инцидента се включи...

Стара традиция на писаните великденски яйца пазят в Елешница

https://frognews.bg/novini/stara-traditsiia-pisanite-velikdenski-iaitsa-paziat-eleshnitsa.html

Разложкото село Елешница пази старата традиция на писаните великденски яйца. Още на Светли четвъртък всички жени в семейството започват да шарят красивите яйца, тъй като това отнема много време. От четиригодишна Александра се учи от баба си да рисува фигурките.

Рекорд за боядисване на яйца - ще го подобри ли Велинград?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/rekord-za-boiadisvane-na-iajca-shte-go-podobri-li-velingrad-2089645

Във Велинград правят опит за рекорд за Гинес за най-много боядисани великденски яйца.
 
Водещ на събитието е Тити Папазов, а досега хиляда души са се включили в масовото боядисване. Сред тях има и деца от центрове за настаняване в приемни семейства.
 
Досегашният рекорд

10-месечно бебе почина мистериозно в Краводер

http://www.struma.com/sinya-lampa/10-mesechno-bebe-pochina-misteriozno-v-kravoder_132704/

Мистерия с 10-месечно бебе разбуни духовете във врачанското село Краводер, съобщават от полицията.

Около 3ч. след полунощ днес в Районното управление на Враца е получено съобщение от дежурен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ. Докторът заявил, че преди минути е констатирал смъртта на 10-месечно бебе в Краводер. Смъртта на кърмачето е мистериозна, тъй като няма данни за насилие или престъпление нито сведения за болести, от които да е страдало.

По случая е образувано...

Продължава

Защо емоционалната интелигентност е важна за бизнеса?

https://offnews.bg//psihologia/zashto-emotcionalnata-inteligentnost-e-vazhna-za-biznesa-678179.html

Неотдавнашно международно проучване, проведено от повече от 500 бизнес лидери, разкри какво отличава изключителните служители от обикновените, а именно личността. Забележителното е, че 78% от ръководителите казват, че личността е важна за служителите повече от културните особености (53%) и умения на служителите (39%).

Личностните качества се отличават от интелекта. Двете не са обвързани по никакъв начин. Индивидуалността е различна от емоционалната интелигентност и това е мястото, където проучването и повечето лидери по този въпрос са интерпретирали погрешно термина.

Емоционалната интелигентност, за разлика от личността ви, може да бъде променяна и подобрена.

Изключителните служители не притежават дадени от Бога личностни черти. Те разчитат на прости, ежедневни умения, които всеки може да придобие или подобри.

Едно нещо, което определя един служител като изключителен, е че той никога не казва „Това не е описано в длъжностната ми характеристика“. Този тип служители работят извън границите на професиите си. Те не се плашат от повече работа и не очакват признание или компенсация. Напредват в работата си и са уверени, че ще бъдат възнаградени по-късно.

Изключителните служители не търсят конфликт, но и не бягат от него. Могат да запазят спокойствие и да представят позицията си логично и са в състояние да издържат на лични нападки.

Те умеят да се съсредоточават максимално.

Пилотите често казват: „Когато нещата започнат да се объркат, не забравяйте, че трябва да пилотирате самолета“. Повечето катастрофи са резултат на това, че пилотите са се концентрирали толкова силно върху това да идентифицират проблема, че не осъзнават, че губят височина, което може да е пагубно.

Именно заради това изключителните служители не се разсейват лесно. Те могат да разграничават реалните проблеми от фоновия шум и следователно остават фокусирани върху това, което има значение.

Те са смели. Изключителните служители са склонни да говорят, когато другите не смеят, независимо дали става дума за задаване на неудобен въпрос или за оспорване на решение на ръководителя. Тази смелост обаче е балансирана със здрав разум. Те мислят преди да говорят и избират най-доброто време да го направят.

Те контролират егото си. Изключителните служители имат его, но те никога не си придават повече важност от заслуженото. Готови са да признават грешките си и са склонни да правят нещата по друг начин, ако така ще бъде по-добре за екипа.

Те никога не са напълно доволни. Изключителните служители са на мнение, че нещата винаги могат да бъдат по-добри. За тях няма нещо като „достатъчно добро“, когато става дума за личностно усъвършенстване. Независимо от това колко добре вървят нещата, изключителните служители се стремят да ги подобрят.

Те разпознават, когато са допуснати грешки, и ги поправят. Независимо дали става дума за счупен стол или неефективен процес, засягащ паричния поток на целия отдел, изключителните служители не подминават проблема. „Това е било така винаги“, просто не е в техния речник. Те виждат проблема и го оправят.

Те са отговорни. Те отговарят за своята работа и решения и всички резултати от тях – добри или лоши. Показват грешките си на ръководството вместо да се надяват никой да не ги забележи.

Изключителните служители могат да се нагаждат към другите, а това може да означава много неща. Те се харесват на колегите, защото притежават лидерски умения и затова хората им се доверяват. По тази причина мениджърите избират тях, когато трябва да се комуникира с клиенти.

Те неутрализират натоварващите личности. Справянето с трудните характери на хората е изтощително. Изключителните служители контролират отношенията си с тях, като държат чувствата си под контрол и действат рационално според ситуацията. Те също така разглеждат гледната точка на трудния за общуване човек и са в състояние да намерят решение на проблема. Дори когато нещата напълно се изплъзват от контрол, емоционално интелигентните хора могат да ги спрат да съсипят постигнатото.

В крайна сметка:

Обърнете внимание на това, което не е споменато: умения, дългогодишен опит, дипломи и т.н. Тези неща имат значение, но те няма да ви направят изключителни.

Бивш обирджия: Постоянно у нас бягат затворници

https://www.actualno.com/society/bivsh-obirdjija-postojanno-u-nas-bjagat-zatvornici-news_668490.html

Престъпление и изкупление. Той е Стефан Чолаков. Пътят му е интересен, а животът му е пълен с обрати. От това да обереш банка, до това да промениш мисленето си и да отдадеш енергията си на по-смислени неща. „Две години и половина бях в следствения арест. В България нещата не са регулирани както трябва. Следствените бяхме в съседство с хора с най-тежките присъди в България. Тоест различни режими са вкарани на едно и също място, което също допринася за объркване на реда в сградата&r

За първи път във Финландия роди мъж - трансджендър

http://www.cross.bg/transdzhendur-razhdaneto-purviyat-1572035.html

/КРОСС/ Във Финландия бе регистриран първият случай на раждане на мъж трансджендър, съобщи местното издание Yle, цитирано от БГНЕС. Младият баща бил жена при раждането си. После си сменил пола и по-миналата година получил нов паспорт, в който вече е регистриран като мъж. За зачеването той се подложил на хормонална терапия, а бременността минала без проблеми. Родителите разказали, че се сблъскали с бюрократични пречки преди раждането - електронните системи забивали, отказвайки да признаят забременяване на мъж. На 13 декември 2017 г. бе съобщено, че американски трансджендър стана първият човек, който е родил. Родителите отказаха да обявяват пол на бебето, защото смятат да отглеждат детето като „джендър неутрално", докато то не израсне и не определи само какъво е.    

Орбан: Утрешните парламентарни избори в Унгария са съдбоносни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805470

Орбан: Утрешните парламентарни избори в Унгария са съдбоносниПремиерът Виктор Орбан каза, че парламентарните избори в Унгария утре са съдбоносни, защото унгарците могат да отвоюват своята страна, предаде ДПА. "Искат отново да ви отнемат родината", каза Орбан на митинг на неговата партия Фидес в град Секешфехервар, на 70 км югозападно от Будапеща. "Партии, които служат на чужди интереси и политици,

Средният българин получава чисто 811 лв. на месец

http://dnes.dir.bg/news/dohodi-danatzite-harchove-srednostatisticheski-balgarin-27027768

Средностатистическият работещ българин работи на трудов договор в най-широко разпространената категория труд (трета) и е роден след началото на 1960 г.

Тежка катастрофа погуби 14 младежи от канадския хокеен отбор

http://www.cross.bg/otbor-dyshi-katastrofa-1572034.html

/КРОСС/ 14 души загинаха при катастрофа между камион и микробус, превозващ канадски младежки отбор по хокей, съобщи АФП. Инцидентът е станал в провинция Саскачеван около 17 часа местно време. Спортистите са на възраст между 16 и 21 години. В микробуса е имало 28 души, 14 от които са загинали, като сред тях е и шофьорът. От канадската полиция заявиха, че спасителните операции все още продължават. Организиран е и център за информация за близки и роднини на пострадалите.    

Политическата реклама във "Фейсбук" вече ще бъде при по-строги правила

http://www.mediapool.bg/politicheskata-reklama-vav-feisbuk-veche-shte-bade-pri-po-strogi-pravila-news277727.html

Всеки, който иска да купи политическа реклама във Фейсбук, или такава, свързана с обществени въпроси, ще е длъжен да потвърди самоличността си. Съответно всеки потребител ще може да види кой е финансирал този тип реклами. Това гласят новите правила за политическа реклама в социалната мрежа, обявени в профила на директора на компанията Марк Зукърбърг. Целта е да се предотврати чуждата намеса в избори, каквато имаше по време на американския вот за президент през 2016 г. от страна на руските "тролове". Зукърбърг обяви и че ще подкрепи нов законопроект в американския Сенат, който ще направи правилата за политическа реклама в интернет съотносими с тези по телевизията. Законопроектът, кръстен "Акта за честни реклами", е все още на ниво комисия, но е вече подкрепен от представители и на двете партии в САЩ. В следващите месеци екипът на Фейсбук ще започне и процес по идентификация на хората, които ръководят  страници в социалната мрежа с много членове, добави още Зукърбърг. "Тези стъпки сами по себе си няма да спрат хората, които се опитват да използват системата. Но те ще направят много по-трудно за всички да повторят това, което руснаците направиха по време на изборите през 2016 г - използване на фалшиви профили и страници за разпространяване на реклами", обясни създателят на социалната мрежа. След скандала с “Кеймбридж Аналитика” социалната мрежа загуби милиарди пазарна капитализация и бързо започна да работи върху поредица от мерки. Последната беше изтриване на 270 профила, свързани с руската Агенция за изследване на интернет, по-извества като "фабриката за тролове" на Кремъл.

Варна ще е домакин на европейска среща за борба с корупцията в спорта и уреждането на мачове

http://www.moreto.net/novini.php?n=372092

През настоящия месец Варна ще посрещне две изключително важни събития за борбата с корупцията в спорта, почтеността и уреждането на спортни срещи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на Регата Бриз.

Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159469_rusiia_obeshta_tvurd_otgovor_na_novite_sankcii_na_sasht/?ref=rss


Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу руски бизнесмени, предприятия и висши представители, предадоха "Франс прес" и ТАСС, цитирани от БТА. "Няма да оставим тази атака или която и да било нова антируска атака без твърд отговор", заяви в декларация руското външно министерство.<br /><br />"След като не постигна никакъв резултат с 50-те предишни серии от санкции, Вашингтон продължава да плаши с отказ на американски визи, заплашва руския бизнес...

САЩ: Търговска война с Китай не е нашата цел

http://econ.bg/Новини/САЩ-Търговска-война-с-Китай-не-е-нашата-цел_l.a_i.760123_at.1.html

Налице е опасност от начало на търговска война между САЩ и Китай, но това не е целта на Вашингтон. Това обяви пред телевизия Си ен би си финансовият...

Каракачанска овчарка нахапа почти до смърт шофьор на Бърза помощ от Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805504

Каракачанска овчарка нахапа почти до смърт шофьор на Бърза помощ от ДупницаКаракачанска овчарка, отглеждана вързана на синджир като домашен любимец в къщата на роднини, нахапа почти до смърт дългогодишния шофьор на линейка от Спешен център в Дупница Румен Спасов. Спасов отишъл на гости на приятеля си Васил Георгиев от кв. „Горна махала“, където двамата заедно се грижели за кучето.

Българин играе в най-слабия отбор в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6804976

Българин играе в най-слабия отбор в ЕвропаБългарин рита за най-слабия отбор в Европа поне що се отнася за първите 2 дивизии в държавите на Стария континент. Шотландският “Брихин Сити” заема последното място в Чемпиъншип (II ниво на футбола) с 4 т. от 4 равенства и 27 загуби. Към този тим под наем в края на февруари се присъедини Костадин Гаджалов.

Световен ден на здравето и здравния работник

https://www.actualno.com/healthy/svetoven-den-na-zdraveto-i-zdravnija-rabotnik-news_668481.html

Днес се отбелязва Световният ден на здравето и здравния работник. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г.

Президентът на "Луи Вюитон" е най-богатият човек в Европа

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-lui-vyuiton-e-nai-bogatiyat-chovek-v-evropa-news277726.html

Президентът на компанията "Луи Вюитон" Моет Хенеси Бернар Арно е най-богатият човек в Европа. Това показва класацията на "Блумбърг", цитирана от БТА. Състоянието на Арно е изчислено на 70.7 млрд. долара, като с това състояние той изпреварва испанеца Амасио Ортега, основателя на групата Индитекст (Inditex), сред чиито марки са "Зара" и Massimo Dutti. Трите първи места в рейтинга на американската агенция заемат американци - шефът на Амазон (Amazon) Джеф Безос, основателят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс и президентът на инвестиционния фонд Бъркшър хатауей (Berkshire Hathaway) Уорън Бъфет. Техните състояния са съответно 121 млрд. долара, 91.3 млрд. д. и 86.3 млрд. долара. Преди месец американското списание "Форбс" обяви своята класация на най-заможните хора в света. В нея на първо място е шефът на компанията за онлайн продажби на дребно "Амазон" Джеф Безос.

Експерт: Спекулация е да се твърди къде е произведено веществото, отровило Скрипал

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ekspert-spekulatcia-e-da-se-tvardi-kade-e-proizvedeno-veshtestvoto-o-678261.html

Не може да се докаже къде е произведено нервнопаралитичното вещество, с което e бил са били отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това посочи в предаването „Събота 150“ на БНР професорът по химия Михаил Харалампиев, който в продължение на 10 години е работил като старши инспектор и ръководител на инспекционни групи към Организацията за забрана и унищожаване на химическо оръжие към ООН.

„Тези спекулации къде е произведено и как е произведено – това са хора, които нямат най-елементарни химически познания“, заяви професорът.

Експертът смята, че по случая има две сериозни юридически нарушения от страна на Великобритания и на Организацията за забрана на химическото оръжие:

„Ако Великобритания твърди, че на нейна територия е използвано химическо оръжие от Руската федерация, тя трябваше да изпрати нота на генералния директор, съгласно конвенцията, на основание на което генералният директор събира 41 души Изпълнителен съвет, информира ги за случая и в следващите 24 часа трябваше да бъде изпратен инспекционен тим на място и веднага да започнат анализите на място. (…) Смешно беше твърдението: „Да, това е произведено само в Руската федерация“. Действително може да се произведе това вещество не само в 20, а в много повече уважаващи себе си лаборатории в света“, каза той.

Проф. Харалампиев подчерта, че съгласно конвенцията е разрешено страните да си произвеждат или да си купуват от други страни бойни отровни вещества, които са под контрола на Организацията за забрана на химическото оръжие, но те се използват за тренировка на техните войски.

„Тук става заиграване за една чиста политическа интрига, за да може да се създаде напрежение между ЕС, САЩ и Русия“, коментира експертът.

Арнолд Шварценегер след операцията: Върнах се

http://www.cross.bg/shvartzeneger-arnold-aktyorut-1572032.html

/КРОСС/ Американската екшън звезда и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер беше изписан от болница в Лос Анджелис след сърдечна операция. В „Туитър" говорителят на Шварценегер Даниъл Кетчъл каза, че актьорът вече се е прибрал у дома и си почива. Настроението му било „фантастично". Шварценегер беше опериран на 29 март. По време на операцията му бе подменена клапа, поставена му през 1997 заради вроден сърдечен дефект. След като се събудил от упойката, актьорът, според думите на говорителя му, казал: „Върнах се" - шега с репликата на героя на Шварценегер от филма „Терминатор". Арнолд Шварценегер е на 70 години.    

Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори

//dariknews.bg/novini/sviat/sergej-skripal-e-v-syznanie-i-mozhe-da-govori-2089643

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, пострадал най-вероятно от отравянето с нервнопаралитичен газ в английския град Солсбъри, се намира в съзнание и може да говори. Това съобщи телевизия „Скай Нюз“, цитирана от ТАСС.

Най-красивата банкнота в света е швейцарска

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/07/3159466_nai-krasivata_banknota_v_sveta_e_shveicarska/?ref=rss


Банкнотата от 10 швейцарски франка беше определена за най-красивата в света, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Признанието идва от Международното дружество за банкноти - асоциация на колекционери и специалисти, чиято цел от 1961 г. е да насърчава и стимулира изследванията на банкнотите по света. Всяка година асоциацията връчва наградата Банкнота на годината.<br /><br />Банкнотата от 10 швейцарски франка, отпечатана от Швейцарската национална банка, беше избрана за...

Обърнат ТИР ограничи движението на магистрала "Тракия"

http://www.mediapool.bg/obarnat-tir-ogranichi-dvizhenieto-na-magistrala-trakiya-news277725.html

Движението при км 94 на АМ “Тракия“ в посока София бе временно ограничено в събота, заради обърнат тир, съобщава АПИ. Трафикът се осъществява по обходен маршрут през пътен възел “Цалапица“ – Пазарджик – пътен възел “Гелеменов“. Инцидентът е станал рано сутринта. Сигналът за него е получен около 6:20 ч., съобщиха от МВР. Авариралият товарен автомобил е с турска регистрация. Водачът, който е турски гражданин, е загубил управлението над камиона и се е преобърнал на платното. При инцидента няма пострадали.

Яйцата рохки или твърди са по-хранителни?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6805493

Яйцата рохки или твърди са по-хранителни?Яйцата наистина ли са по-хранителни рохки и ако отговорът е “да”, има ли проблеми и великденските да се варят по-кратко, пита Петранка З. от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Може да ги задавате на тел.

Говорите ли си наум? Вече може и с компютъра (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66384-govorite_li_si_naum_veche_moje_i_s_kompyutyra_video

Говорите ли си наум, докато четете? Спокойно, почти всички го правим. Нарича се субвокализация - произнасяне на прочетеното в главите ни, помага да сме по-концентрирани и да разбираме по-добре текста.

Субвокализацията обаче не става само в главата ни - ларинксът и другите мускули, които отговарят за артикулацията на речта, също са активни. На базата на това учени от Масачузетския институт по технологии (MIT) са разработили специално устройство - AlterEgo, които измерва тези невромускулни сигнали.

Засега AlterEgo е голямо и определено не е дискретно, но миниатюризацията му по всяка вероятност е възможна в бъдеще. То разчита сигналите и ги праща в компютър, който използва неврални мрежи, за да ги преведе в думи. А това означава и команди - тоест вътрешният ни глас може да бъде ползван, за да контролираме устройства.

В джаджата има и вградени слушалки, но не от стандартния тип, а такива, които предават звук по костите на челюстта и черепа. 

"Мотивацията за това е да се построи ИА устройство - за аугментация (подобрение) на интелекта", обяснява докторантът и водещ автор на устройството Арнав Капур. "Нашата идея беше - може ли да направим компютърна платформа, която да е по-вътрешна, която слива човек и машина по някакъв начин и която се усеща като вътрешно разширение на собствените ни мисли?"

Както се вижда на видеото, за момента устройството е тествано с навигация в менюто на смарт-телевизор, записване на покупките и скришно търсене на помощ онлайн при игра на китайски шах - Го. Но потенциалните възможности за употреба на технологията са огромни.

Москва обеща "твърд" отговор на новите американски санкции

http://www.mediapool.bg/moskva-obeshta-tvard-otgovor-na-novite-amerikanski-sanktsii-news277724.html

Русия обещава "твърд" отговор на новите американски санкции, предава Франс прес, ден след като САЩ наложиха още ограничения на Москва – този път срещу руски олигарси и компании. "Ние няма да оставим сегашната атака, или която и да е антируска атака без твърд отговор", се казва в съобщение на Министерството външните работи на Русия. "Постигайки нулев резултат от предишните 50 кръга от санкции, Вашингтон продължава да насажда страх с отказа от американски визи, отношението към руския бизнес чрез замразяване на активите и собствеността на компании, забравяйки, че изземването на чужди пари и собственост е кражба", продължава изявлението на Министерството. Последните санкции срещу олигарси, приближени на руския президент Владимир Путин, наложени в петък засягат металургичния магнат Олег Дерипаска, описан от САЩ, като работещ за руското правителство, Алексей Милер, директор на руската държавна компания "Газпром". Всички активи, които те притежават на територии под американска юрисдикция могат да бъдат замразени. Външният министър Сергей Лавров пък коментира включването в санкционния списък на компании от руската оръжейна индустрия: "Санкциите, които засягат руския отбранителен износ и предприятията, които произвеждат съответната продукция, без никакви съмнения целят да не се допусне укрепване на нашите позиции в ущърб на САЩ. Този стремеж е разбираем, но конкуренцията трябва да е честна, а не просто да се забранява на страните от третия свят да купуват руската продукция под заплаха и те да попаднат под ударите на американските санкции", посочи Лавров. Разширяването на санкционния списък срещу Москва в никакъв случай не променя стремежа на президента Доналд Тръмп да проведе нова лична среща с президента на Русия Владимир Путин. Това пък заяви на брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя бе попитана дали ограничителните мерки на САЩ срещу още 38 физически и юридически лица на Русия следва да се възприемат като отказ на Тръмп от плановете за организиране на нова американско-руска среща на върха. "Не, в никакъв случай. Както заяви президентът, той иска с Русия да има добри отношения. Но това ще зависи от определени действия на руснаците", отвърна Сандърс. По думите й "президентът ще продължи да действа твърдо (спрямо Русия), докато не видим изменения. Но ние ще продължим да работим по-нататък, да правим каквото можем за тази среща, за провеждането на такава среща с Владимир Путин на някакъв етап", добави още говорителката. В събота Белия дом обяви новите санкции, като обясни това с продължаващата намеса на руското правителство в целия свят - "окупацията" на Крим, неспиращото насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия и кибератаките, идващи от Русия.  

Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805499

Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторантАмерикански конгресмен извади зареден пистолет в ресторант в Северна Каролина, за да докаже, че оръжията според него са опасни само ако са в лоши ръце, предаде Франс прес, цитирана от БТА. След като показа заредения пистолет, конгресменът републиканец Норман заяви: "Няма да съм като Габи Гифърдс". Тя е бивша депутатка в Камарата на представителите,

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

http://econ.bg/Новини/61-от-българите-одобряват-въвеждането-на-тол-системата_l.a_i.760122_at.1.html

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално...

Проф. Харалампиев: Не може да се докаже къде е произведено веществото, с което е отровен Скрипал

http://www.cross.bg/proizvedeno-oruzhie-zabrana-1572033.html

/КРОСС/ Не може да се докаже къде е произведено нервнопаралитичното вещество, с което беше отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви в предаването „Събота 150" професорът по химия Михаил Харалампиев, който в продължение на 10 години е работил като старши инспектор и ръководител на инспекционни групи към Организацията за забрана и унищожаване на химическо оръжие към ООН. „Тези спекулации къде е произведено и как е произведено - това са хора, които нямат най-елементарни химически познания". Експертът е на мнение, че по случая има две сериозни юридически нарушения от Великобритания и от Организацията за забрана на химическото оръжие: „Ако Великобритания твърди, че на нейна територия е използвано химическо оръжие от Руската федерация, тя трябваше да изпрати нота на генералния директор, съгласно конвенцията, на основание на което генералният директор събира 41 души Изпълнителен съвет, информира ги за случая и в следващите 24 часа трябваше да бъде изпратен инспекционен тим на място и веднага да започнат анализите на място. ... Смешно беше твърдението - „Да, това е произведено само в Руската федерация". Действително може да се произведе това вещество не само в 20, а в много повече уважаващи себе си лаборатории в света". Проф

На 80 години Васил Михайлов е войвода, предрешен в наш съвременник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805186

На 80 години Васил Михайлов е войвода, предрешен в наш съвременникГолемият актьор отпразнува юбилея със семейството си, президентът Радев го обяви за институция Големият актьор Васил Михайлов навърши достойните 80 години вчера. Отпразнува ги със семейството си - съпруга, синове и внуци. Сигурно е получил стотици поздравителни есемеси и обаждания. На 4 април Военният театър беше препълнен с приятели,

Конър Макгрегър е освободен под гаранция

https://offnews.bg//bojni/konar-makgregar-e-osvoboden-pod-garantcia-678260.html

Ирландската суперзвезда в смесените бойни изкуства Конър Макгрегър бе пуснат от ареста срещу парична гаранция от 50 000 долара.

Припомняме, че той бе арестуван вчера в Ню Йорк заради нападението срещу срещу автобус, в който е трябвало да бъде конкурентът му Хабиб Нурмагомедов.

Макгрегър беше обявен за издирване, а полицията блокира частния му самолет. По-късно ирландецът сам се яви в полицейски участък и срещу него беше повдигнато обвинение.

След съдебното заседание Конър беше пуснат от съда под гаранция. Неговият паспорт не е отнет и той ще може да се прибере в родината си и да чака там следващото заседание. Макгрегър ще трябва да се яви отново в съда на 14 юни.

Има вероятност вулканът Етна да падне в морето

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/04/07/3159463_ima_veroiatnost_vulkanut_etna_da_padne_v_moreto/?ref=rss


Има вероятност вулканът Етна на остров Сицилия един ден да падне в Средиземно море, което ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия. Това показва изследване на учени от британския Открит университет и Лабораторията за изследване на вулканите магмата към Физическата обсерваториея на Клермон-Феран във Франция, предаде БТА.<br /><br />Бенжамен ван Вик де Бриес от екипа уточнява, че това ще стане след стотици или хиляди години. Проучването показва, че най-големият...

Шестима палестински журналисти са били ранени от израелската армия

http://www.cross.bg/gaza-zhyrnalisti-granitzata-1572031.html

/КРОСС/ Шестима палестински журналисти са били ранени от израелската армия по време на сблъсъците в петък между демонстранти и войници на границата с Газа, съобщи Палестинския журналистически синдикат, цитиран от АФП. Съюзът посочи, че по шестимата е бил открит огън, въпреки че са били с дрехи, които ясно ги идентифицирали като представители на медиите. Животът на ранените журналисти е вън от опасност, съобщиха медицинските власти. Центърът за свобода на медиите в Газа, който защитава правата на палестинските журналисти, призова международната общност да се намеси. Най-малко седем палестинци бяха убити по време на сблъсъци с израелски войници на границата на ивицата Газа. Протестиращите палестинци подпалиха купища автомобилни гуми, за да създадат димна завеса, която да пречи на израелските снайперисти, предаде Асошиейтед прес. Хиляди палестинци от Газа се събраха след петъчната молитва на границата с Израел за втория от общо шест седмични протеста, организирани от управляващото движение Хамас, срещу десетилетната блокада на територията. Финалният протест е планиранн за 15 май.  

Първа СНИМКА на щерката на духналия Пелов! 23-годишната красавица има две деца и не живее в България (СНИМКА)

http://www.struma.com/sinya-lampa/purva-snimka-na-shterkata-na-duhnaliya-pelov-23-godishnata-krasavica-ima_132703/

Щерката на Владимир Пелов - Вероника, която се подвизава в мрежата като госпожица Манекенкович, живее със семейството си в Малта, пише "Телеграф". Както е известно, полицията продължава да издирва двамата опасни престъпници, избягали от Софийския затвор Радослав Колев и Владимир Пелов Стефанов

Въпреки крехката си 23-годишна възраст щерката на Пелов вече има две деца и определя себе си като "майка на пълен работен ден". Преди да замине за Малта, младата жена учила...

Продължава

7 април - Световен ден на здравето

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/7-april-svetoven-den-zdraveto.html

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

7 април - Световен ден на здравето

https://frognews.bg/novini/7-april-svetoven-den-zdraveto.html

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим

https://www.actualno.com/society/bylgarskata-cyrkovna-delegacija-pristigna-v-jerusalim-news_668478.html

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън. Това става ясно от видео, публикувано на официалната страница на БПЦ в социалната мрежа facebook. Делегацията е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Във видеото той оповестява, че са пристигнали в Йерусалим. „Очакваме с нетърпение да влезем в храма на Светото Възкресение, където да изчакаме в молитва слизането на Благодатния огън, от който да вземем и да донесем на

Ето кой е българинът, застрелян в Индонезия!

http://www.struma.com/sinya-lampa/eto-koi-e-bulgarinut-zastrelyan-v-indoneziya_132702/

Пловдивчанинът Георги е застреляният в Индонезия българин. Той е опитал да нападне полицай по време на ареста му.

Младият мъж е роден и израснал в града под тепетата. Завършил е спортното училище. Дълго време е работил като охранител по пловдивските дискотеки. Добре е познат сред „черно-белите” фенове, тъй като е бил водеща фигура в агитката на Локомотив. Георги е бил заподозрян в скимиране на банкови карти.

До ареста на мъжа се стигнало след разследване на...

Продължава

Християнското учение за смъртта

http://pogled.info/bulgarski/hristiyanskoto-uchenie-za-smartta.93656

/Поглед.инфо/ В дните, когато наближава Пасха, мисълта почти неволно се съсредоточава върху темата, която толкова упорито премълчава антирелигиозната пропаганда, но която не може по един или друг начин да не стои в центъра на човешкото съзнание – темата за смъртта. За християните Пасха e празник на победата над смъртта. „Със смърт смъртта потъпка“[1]. В епохата на външно тържество на християнството, в епохата, когато Пасха е била сякаш самоочевидно средоточие на годината, а предизвикваните от нея радост и ликуване – главна радост на хората, този празник и неговият смисъл е можело и да не бъдат обяснявани. За съвременния човек обаче, който или не знае, или знае повърхностно какво точно се случва в пасхалната нощ и не изживява онази необичайна, радостна тръпка в сърцето, когато от дълбините на мрака се раздава първото „Христос воскресе“, Пасха вече е престанала да бъде това, което е била в продължение на векове, а именно – доказателство, свидетелство, символ на действителното преодоляване на мрака, тъгата и безнадеждността на смъртта.

Римляните разпъвали на кръст бунтовници срещу империята

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804965

Римляните  разпъвали на кръст бунтовници срещу империятаПолзвали десетки начини да убият осъден на смърт Смъртта чрез разпъване е много болезнена, дълга, но и кръвопролитна. Тя е била само едно от десетките смъртни наказания, които се прилагали в Древен Рим. За всяко тежко престъпление е имало и отделен вид екзекуции, като към I до V век сл. Хр. броят на осъдените става все по-голям, а престъпленията,

Разтърсващ разказ! Надзирател черно на бяло за състоянието на системата и защо се е стигнало до бягството на опасните рецидивисти

http://www.struma.com/sinya-lampa/raztursvasht-razkaz-nadziratel-cherno-na-byalo-za-sustoyanieto-na-sistemata_132701/

 Бягство от затвора, затворници с оръжия, пребит надзирател - така звучаха новините през тази седмица. Колко лесно е да вкараш абсолютно всичко в Централния софийски затвор, защо двама невъоръжени надзиратели пазят 150 затворници и защо опасните престъпници делят един и същи режим с хората с по-леки присъди? Говори надзирател в Софийския затвор, който е и шеф на синдиката на надзирателите, пише Нова телевизия.

„От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига...

Продължава

Обработват винетките и пътните такси по аварийна процедура в последния почивен ден

http://nakratko.bg/category/58/157384/


Обработването на винетките, пътните такси и разрешителните режими в последния почивен ден ще бъде по аварийна процедура (ръчна обработка). От 20:00 ч. на 8 април до 08:00 ч.

Роналдо не спира да изумява, има тяло на 23-годишен спортист

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-ne-spira-da-izumiava-ima-tialo-na-23-godishen-sportist-678259.html

Суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо обича да бъде в центъра на събитията. Въпреки че вече е на 33 години, той продължава да пише името си със златни букви във футболната история, като междувременно демонстрира повече от завидна физическа форма.

Според доклад на треньорския щаб на Белия балет, биометричните данни на нападателя са сравними с тези на 23-годишен активен спортист.

Роналдо има едва 7% подкожни мазнини и 50% от тялото му е мускулна маса. Обикновено тялото на футболистите е съставено от около 10-11% подкожни мазнини и рядко мускулната им маса е повече от 46%.

Именно добрата физическа форма на голмайстора му позволява да прави акробатични изпълнения като задната ножица във вратата на Джанлуиджи Буфон при победата на Реал Мадрид с 3:0 над Ювентус на 1/4-финалите в Шампионската лига.

Конгресмен извади зареден пистолет на среща с избиратели в защита на личното оръжие

https://offnews.bg//sviat/kongresmen-izvadi-zareden-pistolet-na-sreshta-s-izbirateli-v-zashtita-678258.html

Американски конгресмен републиканец извади зареден 38-милиметров пистолет по време на среща с избиратели, за да докаже, че носенето на лично оръжие само по себе си не е проблем.

Действията на представителя на щата Южна Каролина Ралф Норман предизвикаха вълна от критики и бяха широко отразени от медиите в САЩ.

Малко по-късно той коментира, че не съжалява за решението си.

По време на срещата в петък конгресменът на няколко пъти извадил пистолета "Смит и Уесън" и го поставил демонстративно на масата. Целта му била да покаже, че оръжието е опасно само ако попадне в ръцете на престъпници.

"Няма да се превърна в Габи Гифърдс", коментира след това Норман. Габи Гифърдс е бивш представител на демократите в Конгреса от щата Алабама. Тя бе застреляна в магазин по време на среща с избиратели в района.

По време на събирането в петък Ралф Норман държал реч пред поддръжници на тема злоупотреби с лично оръжие. Действията му бяха разкритикувани от демократите.

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372104

81,6% смятат, че тировете трябва да плащат по-високи такси, защото амортизират повече пътищата 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа.

Въвеждането на тол системата се одобрявало от 61% от българите

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/07/3159462_vuvejdaneto_na_tol_sistemata_se_odobriavalo_ot_61_ot/?ref=rss


Въвеждането на тол системата и електронната винетка се одобрява от 61% от българите, близо 31 на сто не могат да преценят, а 8.1% са против, показва Национално представително проучване на общественото мнение, проведено от Exacta Research Group. Изследването е обхванало 1500 души в 98 населени места и проведено през февруари и март, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.<br /><br />Според 69.7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да...

ЕС няма да подкрепи изграждането на "Северен поток 2"

http://nakratko.bg/category/25/157383/


ЕС няма да подкрепи проекта за газопровода "Северен поток 2", защото той не е в полза на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ.

Служители на френска авиокомпания обявиха нови дати за протести

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhiteli-na-frenska-aviokompaniia-obiaviha-novi-dati-za-protesti-2089642

От авиокомпания "Air France Inter" са били обявени нови дати, на които служителите й ще предприемат стачни действия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи, цитирайки информация от българското посолство в Париж.
 
Сред отменените полети за днес, 7 април, са

Пиян падна на релсите на софийското метро

//dariknews.bg/regioni/sofiia/piian-padna-na-relsite-na-sofijskoto-metro-2089634

Мъж падна на релсите на метрото на станция „Софийски университет” малко преди 7 ч. тази сутрин, съобщи bTV.
 
Той е бил във видимо нетрезво състояние. Служители на „Метрополитен” са го извадили за минути.
 
Заради инц

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване