МРРБ: 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

http://nakratko.bg/category/58/157382/


61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против.

10% от българите са в силно затруднение да плащат за здраве!

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/10procenta-balgarite-silno-zatrudnenie-plashtat-zdrave.html

10% от българите силно се затрудняват да платят разходите си за здраве. 15,4% от хората в България казват, че също са имали финансово затруднение да платят за здравни грижи, а 21,1% са имали относителни проблеми в плащането.

10% от българите са в силно затруднение да плащат за здраве!

https://frognews.bg/novini/10procenta-balgarite-silno-zatrudnenie-plashtat-zdrave.html

10% от българите силно се затрудняват да платят разходите си за здраве. 15,4% от хората в България казват, че също са имали финансово затруднение да платят за здравни грижи, а 21,1% са имали относителни проблеми в плащането.

Благодатният огън идва в България с 4 фенера

http://dnes.dir.bg/news/velikden-velika-sabota-blagodaten-ogan-27027629

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера.

Продължава издирването на Пелов и Колев

http://www.cross.bg/kolev-pelov-radoslav-1572028.html

/КРОСС/ Издирването на двамата затворници, избягали от Софийския затвор продължава. Избягалите са рецидивистът Радослав Ангелов Колев, осъден на 26 години за убийство, и Владимир Пелов Стефанов, също рецидивист, осъден на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Те са обявени за интернационално издирване. Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите. Разпитани са десетки хора. Владимир Пелов и Радослав Колев са опасни, съдени за убийства. Възможно е да са напуснали страната. Властите призовават, ако някой забележи бегълците да сигнализира на 112 или в най-близкото районно.    

Русия обещава твърд отговор на новите санкции на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805450

Русия обещава твърд отговор на новите санкции на САЩРусия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу руски бизнесмени, предприятия и висши представители, предадоха Франс прес и ТАСС. "Няма да оставим тази атака или която и да било нова антируска атака без твърд отговор", заяви в декларация руското външно министерство. "След като не постигна никакъв резултат с 50-те предишни серии от санкции,

От КЗП призовават да се внимава за мними онлайн търговци

http://econ.bg/Новини/От-КЗП-призовават-да-се-внимава-за-мними-онлайн-търговци_l.a_i.760121_at.1.html

Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че поръчката е приета с анонсираните от търговеца параметри. Тази препоръка даде...

Кирил Ананиев: Ще възстановим доверието в здравната система

https://www.actualno.com/healthy/kiril-ananiev-shte-vyzstanovim-doverieto-v-zdravnata-sistema-news_668476.html

Благодаря ви за грижите, които ежедневно полагате за българските граждани и пациенти. Безкрайно уважавам вашия опит и експертиза. Това посочва здравният министър Кирил Ананиев в обръщението си към работещите в системата на българското здравеопазване по повод Световния ден на здравето - 7 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. „Макар с различно образование и професионален път, днес с вас се оказваме изправени пред една и съща задача - да направим така, че

Седмична прогноза за времето за 9-15 април

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-9-15-april-news_668484.html

Великденските празници ще започнат с интензивни валежи от дъжд, но пък ще завършат с топло априлско слънце.  Днес валежите почти навсякъде ще спрат, слабо превалявания са възможни на места в сутрешните часове. Температурите ще останат без съществена промяна, около 15-20 градуса, за София около 16 градуса. От неделя – Великден, отново ще започне да се затопля, валежи не се очакват. Температурите ще се повишат с 1-2 градуса. Във втория ден на Великден – 9 април ще б

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

http://www.cross.bg/sistemata-plashtat-poveche-1572027.html

/КРОСС/ 81,6% смятат, че тировете трябва да плащат по-високи такси, защото амортизират повече пътищата 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа. То беше извършено от Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места през февруари - март 2018 г. Според 69,7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преминаване, както е в момента. 56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат. 62,9 % споделят твърдението, че толът ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение. Отчетено е и друго предимство - 55,8% са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите. Най-голям процент от запитаните - 81,6%, споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси. Сега по данни на Агенция „Пътна инфраструктура" през 2017 г. са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 г. Реализираните приходи са 352 млн. лв. или с 25 млн

Как съветски кораб бутна Аспаруховия мост във Варна

http://www.struma.com/bulgariya/kak-suvetski-korab-butna-asparuhoviya-most-vuv-varna_132700/

По-възрастните варненци помнят кошмарния ден 28 януари 1975 г., когато в 14,49 часа съветски кораб събаря стария Аспарухов мост.

Така се прекъсва пътната връзка на Варна с квартал „Аспарухово”, с Южна България и с базата на „Петрол”. Скоро край подходите на моста на двата бряга на единствения тогава плавателен канал „море - езеро”, се събират хиляди разгневени граждани. Милицията не може да овладее ситуацията.

Монтираният набързо понтонен...

Продължава

Кърлежите атакуват, пазете се!

http://dnes.dir.bg/news/praznici-karlezhi-prolet-27022806

Април започна, зелените полянки в парковете се покриват с все по-тучна свежа зелена трева, но тя идва с някои "бонуси".

100 лева ще ни струва трапезата по Великден

http://www.struma.com/bulgariya/100-leva-shte-ni-struva-trapezata-po-velikden_132699/

Голяма част от хората и тази година оставиха празничния пазар за Великденската трапеза за последния момент.

Традиционно най-купуваните стоки са агнешко месо, козунаци и яйца. Според сметките на Държавната комисия по стокови борси и тържища тази година празничната трапеза ще ни излезе около 100 лв.

Пак според техни изчисления в момента е установена моментна стабилност при цените. Все пак вариации може да има в зависимост от самите търговци. В повечето магазини един козунак се...

Продължава

Благодатният огън идва тази вечер във Варна от Румъния

http://budnavarna.bg/32615-blagodatniyat-ogan-idva-tazi-vecher-vav-varna-ot-rumaniya/

Благодатният огън се очаква да пристигне във Варна около 21.30 часа тази вечер – часове преди Възкресение Христово. В 23.45 започва пасхалното богослужение в Катедралния храм на морската столица „Свето Успение Богородично“.

За поредна година благодатният огън във Варна ще бъде взет от Румънската православна църква, заяви преди дни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, научи BudnaVarna.bg.

Благодатния огън няма да бъде донесен във Варна от София, където български духовници го носят от Йерусалим, защото има голям риск да закъснее. За пристигането на огъня в морската столица ще съдейства Русенската епархия, която ще го поеме от Гюргевската епархия в Румъния.

Огънят ще бъде донесен от Букурещ заради по-близкото разстояние. Избран е този вариант, защото е по-бърз и по-удобен. Той ще позволи огънят да пристигне в нормалното уречено време, за да не се просрочва богослужението и да се започне в полунощ, обясни владиката.

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Материалът Благодатният огън идва тази вечер във Варна от Румъния е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Министър Ананиев призова работещите в здравеопазването към търпение и съдействие

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/07/3159460_ministur_ananiev_prizova_raboteshtite_v/?ref=rss


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска от работещите в здравеопазването съдействие за осъществяване на реформата в системата тази година и търпение, за да може качествено и трайно да се преструктурира тя. В поздравителен адрес по повод Световния ден на здравето, 7 април, той посочва, че проблемите в сектора са много и са наслагвани повече от десет години.<br /><br />Кирил Ананиев казва, че тази година е много важна, за да може през следващата фокусът да е "върху...

Учени: Вулканът Етна се плъзга бавно, но сигурно към Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805440

Учени: Вулканът Етна се плъзга бавно, но сигурно към Средиземно мореЕтна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров Сицилия в Италия, се плъзга много бавно към Средиземно море, с постоянно темпо от 14 милиметра на година. Това показва изследване на учени от британския Открит университет (Open University) и Лабораторията за изследване на вулканите и магмата към Физическата обсерватория на

Ройтерс: Тайно прехвърлят руски наемници в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157381/


Военни части от руски наемници тайно се прехвърлят в Сирия с граждански самолети, за да воюват в подкрепа на режима на Башар Асад, предаде агенция "Ройтерс".

Минимална заплата от 560 лв. и средна пенсия от 380 лв. през 2019 г.

http://www.struma.com/bulgariya/minimalna-zaplata-ot-560-lv-i-sredna-pensiya-ot-380_132698/

Това предвижда Министерството на финансите в тригодишната си бюджетна прогноза

Минимална работна заплата от 560 лева и средна пенсия от 380 лева догодина, залага Министерството на финансите в тригодишната бюджетна прогноза. Правителството запазва и ангажимента за постепенното увеличение на учителските заплати.

Минималната заплата в момента е 510 лева – за три години трябва да достигне 650 лв. с две стъпки от по 50 лева, а в последната година увеличението ще е 40 лева.

Средната пенсия догодина се очаква да достигне 382 лева.

Таванът за...

Продължава

Българите одобряват тол-системата

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-vinetki-tol-sistema-27027596

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против.

Велика Събота е

http://budnavarna.bg/32613-velika-sabota-e/

снимка: Будна Варна

Днес е Велика Събота. Това е последния ден от страстната седмица, в която се разказва как Христос слезнал в Ада. Обикновено на този ден се пече великденския хляб – символ на христовата плът /днес най-често козунак/, а който не е успял да боядиса яйца в четвъртък може да го направи сега.

На този ден се ходи на гробищата, прекадява се и се раздава от боядисаните яйца и хляб за да споменем душите на близките.

На вечерната литургия, вярващите носят хляб и яйца, които се освещават. Свещеникът носи Плащаницата и Евангелието и заедно със събралите се вярващи, носещи запалена свещ обикалят храма.

В полунощ свещеника известява трикратно възкресението с думите „Христос Воскресе“, а хората му отговарят три пъти „Во истина воскресе“.

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При погребението на Иисуса присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

Материалът Велика Събота е е публикуван за пръв път на Будна Варна.

10 неща, които щастливите хора правят

https://www.actualno.com/curious/10-neshta-koito-shtastlivite-hora-pravjat-news_668287.html

Животът не винаги е разходка в парка. Така че как щастливите хора преминават през един груб ден? Тези съвети са малки неща, които щастливите хора правят, за да направят живота малко по-добър и сега можете и вие. 1. Обръщат грешки в уроци Докато се опитваме да се стремим към съвършенство, грешките са неизбежна част от живота. Докато е лесно да се откажете, когато нова работа просто не работи или връзката се разпада, фокусирайки се върху изучаването от това, което се е объркало, ще ви помогне да

Ръсел Кроу превърна развода си в шоу: Продава на търг вещи на бившата

https://offnews.bg//zvezdi/rasel-krou-prevarna-razvoda-si-v-shou-prodava-na-targ-veshti-na-bivsh-678257.html

Ръсел Кроу ще отбележи по нетрадиционен начин раздялата с бившата си съпруга. Актьорът обяви за днес търг, на който ще продаде вещи от времето на брака си с Даниел Спенсър, вкл. пръстен, който ѝ е подарил.

Датата на търга съвпада с годишнината от тяхната сватба и с рождения ден на холивудската звезда.

Аукционът ще се проведе в Австралия. На него ще бъдат разиграни вещи като кожено бельо, сатенени боксерки, произведения на изкуството, часовници, диамантени пръстени, автомобил Mercedes Benz от 20012-ва, предмети от филми на Кроу - всички придобити по време на деветгодишния брак на актьора със Спенсър.

Търгът се провежда под надслов "Изкуството на развода".

Актьорът обяви, че търгът ще се излъчва и наживо по фейсбук.

Високо остава напрежението между Великобритания и Русия заради случая "Скрипал"

http://nakratko.bg/category/25/157380/


Високо остава напрежението между Великобритания и Русия заради случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тази седмица по искане на Русия се проведе заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Растения, а не астероид са убили динозаврите

http://www.struma.com/bulgariya/rasteniya-a-ne-asteroid-sa-ubili-dinozavrite_132696/

Американски учени мислят, че динозаврите може да са изчезнали заради консумацията на отровни растения, пише в. "Дейли мейл".

Според теорията на изследователите от университета в Олбани, динозаврите така и не се научили да не ядат отровните растения и изчезването им не се дължи само на сблъсъка на астероида със Земята.

В проучването си екипът описа факторите, които са застрашили оцеляването на динозаврите преди астероида, който се предполага, че е довел до...

Продължава

Гръцки изтребител Ф-16 прихвана турски военен дрон над остров Родос

http://www.struma.com/bulgariya/grucki-iztrebitel-f-16-prihvana-turski-voenen-dron-nad-ostrov-rodos_132695/

Дронът два пъти вчера нарушил гръцкото въздушно пространство.

Гръцки изтребител Ф-16 прихвана турски военен дрон, който нарушил гръцкото въздушно пространство над остров Родос, съобщава вестник "Катимерини". Дронът два пъти вчера нарушил гръцкото въздушно пространство.

Той бил прихванат от гръцки изтребител Ф-16, който излетял от военновъздушната база Кастели на остров Крит.

Турският военноморски флот започна да използва безпилотните дронове от ново...

Продължава

Десетки хиляди германци се включиха тази година във традиционния Великденски марш за мир

http://nakratko.bg/category/25/157378/


Десетки хиляди германци се включиха тази година във традиционния Великденски марш за мир.

Благодатният огън идва тази вечер във Варна от Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=372103

Благодатният огън се очаква да пристигне във Варна около 21.30 часа тази вечер - часове преди Възкресение Христово. В 23.45 започва пасхалното богослужение в Катедралния храм на морската столица "Свето Успение Богородично".

Младежи от Банско с прекрасна инициатива

http://www.struma.com/obshtestvo/mladeji-ot-bansko-s-prekrasna-iniciativa_132694/

За поредна година младежите от Ротаракт клуб Банско-Разлог осъществиха проекта “Боядисване на Великденски яйца” в “Защитени жилища” гр. Банско и Дневен център за деца с увреждания “Здравец” гр. Банско

Благодарим за оказаното съдействие на всички ръководители и деца от Защитените жилища и Дневен център “Здравец”! Младежите на курортния град искрено се забавляваха и донесоха нескрита радост за обитателите на центровете.

П....

Продължава

Движението по пътя Пастра - Рилски извършва в една лента заради свлачище

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805443

Движението по пътя Пастра - Рилски извършва в една лента заради свлачищеДвижението се извършва в една лента по път III-107 Пастра - Рилски манастир, при км 22 в местност Пчелина, поради свличане на скална маса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена

Поздравление от кмета на Община Каварна по случай Световния ден на здравето

http://nakratko.bg/category/58/157377/


Уважаеми лекари и медицински специалисти, Сърдечно Ви поздравявам по случай Световния ден на здравето и Вашия професионален празник! Това е денят, в който изразяваме благодарността си към Вас за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност.

Кратки новини: Обърнат ТИР запуши "Тракия" край Пазарджик в посока София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/07/3159454_kratki_novini_oburnat_tir_zapushi_trakiia_krai/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Обърнат ТИР запуши "Тракия" край Пазарджик в посока София<br /><br />Временно е ограничено движението при км 94 на АМ "Тракия" в посока София поради обърнат ТИР. Трафикът се осъществява по обходен маршрут: пътен възел Цалапица - Пазарджик - пътен възел Гелеменово. <br />

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805433

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Метеорологичните условия са лоши. Има образувана мъгла във високите части на планините, мокрища. Температурите са положителни. По най-високите части духат силни ветрове. Неблагоприятни са условията за ски и туризъм.

Спряха правата на депутатския син, футболистът от Беласица Запро Динев

http://www.struma.com/sport/spryaha-pravata-na-deputatskiya-sin-futbolistut-ot-belasica-zapro-dinev_132693/

Синът на народния представител от Петрич Георги Динев, Запро е със спрени състезателни права, до окончателното решение на Дисциплинарната комисия относно червения картон получен на мача Беласица- Банско. В своя доклад след края на мача съдията Светослав Петров е написал опит за нанасяне на удар към длъжностно лице, каквото в случая е реферът на двубоя.

Дежурния делегат Александър Кабзималски също ще трябва да даде своята позиция по казуса, за крайното решение на комисията. Ситуацията...

Продължава

Слънчево на Велика събота във Варна

http://nakratko.bg/category/58/157376/


Днес облачността ще намалее на много места до слънчево. Вятърът от север-североизток ще се усили, по чувствително по крайбрежието. Максимални температури във вътрешността от 17 до 22 градуса, по крайбрежието 11-16. Вълнение на морето 3-4 бала.

Citroen Berlingo за първи път се предлага и със седем места

https://www.24chasa.bg/avto/article/6804496

Citroen Berlingo за първи път се предлага и със седем местаНапук на манията по кросоувърите Citroen извади трето поколение на пътническия вариант на популярния си ван Berlingo. Автомобилът все повече прилича на всъдеход, но все пак запазва добрите стари традиции на типичния семеен ван. Моделът на Citroen е взел доста характерни черти от градския С3, но и от новия SUV модел на французите C3 Aircross.

Полезно ли е да се яде злато и къде е 6 ч. на чинията

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/07/3157345_polezno_li_e_da_se_iade_zlato_i_kude_e_6_ch_na/?ref=rss


Златото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок. тази информация ще ви свърши работа, ако сте решили да приготвите някое по-изискано ястие, което включва употребата на благородния метал за кулинарни нужди. Техниката демонстрира шеф готвачът Емил Минев в края на март по време на лекциите за гастрономи и готвачи. те бяха част от конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината.<br /><br />Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон...

Благодатния огън във Варна идва от Румъния

http://nakratko.bg/category/58/157375/


Всяка година в съботния ден преди Възкресение Христово православните християни са в очакване да се случи още едно чудо - появата на Свещения огън. Това се случва при храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йепусалим.

ТИР се обърна на ”Тракия” край Пазарджик

http://dnes.dir.bg/news/dvizhenie-tir-am-trakia-27027529

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" около 94 км преди Пазарджик.

„Фейсбук” въвежда по-стриктен контрол над политическата реклама

http://www.struma.com/bulgariya/feisbuk-vuvejda-po-strikten-kontrol-nad-politicheskata-reklama_132692/

Политическите послания ще бъдат обозначавани и ще се посочва кой ги финансира

„Фейсбук” обяви серия от мерки за по-стриктен контрол над политическата реклама, както и над някои много посещавани страници в мрежата.

„Отсега нататък всеки, който иска да подаде политическа реклама или да засегне важна тема, ще трябва да бъде проверяван. За тази цел рекламодателите ще трябва да обявяват идентичността и местоположението си”, написа във своя профил Марк Зукърбърг, обвиняван, че не е противодействал на политическата манипулация.

Освен...

Продължава

МРРБ: 61% от българите искат въвеждане на тол система по пътищата

https://offnews.bg//ikonomika/mrrb-61-ot-balgarite-iskat-vavezhdane-na-tol-sistema-po-patishtata-678256.html

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, a 81,6% смятат, че тировете трябва да плащат по-високи такси, защото амортизират повече пътищата, съобщава МРРБ.

Това показало поръчано от министерството национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа. То е било извършено от Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места през февруари – март 2018 г.

30,9% от анкетираните не могат да преценят дали одобряват тези нововъведения, а 8,1% са против тях. 

Според 69,7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преминаване, както е в момента. 56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат. 62,9 % споделят твърдението, че тол таксата ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение. Отчетено е и друго предимство – 55,8% са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите.

Най-голям процент от запитаните – 81,6%, споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси. Сега по данни на Агенция „Пътна инфраструктура" през 2017 г. са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 г. Реализираните приходи са 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016 г. От тях приходите от продажба на винетки за леки автомобили са близо 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР.

Дисбалансът е очевиден. Оказва се, че в малка България, където строителството на пътища е национална кауза, тези, които рушат най-много, плащат по-малко, коментират от МРРБ. В момента например един товарен камион може да премине през страната само за 23 лв. – това е цената на винетката за едно денонощие. За сравнение в Сърбия толкова се плаща само по новия участък от магистралата от Ниш до Пирот, допълват от министерството.

Интересни са и отговорите по отношение обхвата на тола. На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите", 53,1% отговарят с „да", 12,9% - с „не", а 34% не могат да преценят. Най-голям процент – 28,9 %, считат, че тировете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28,1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18,3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа.

По отношение размера на таксите най-голям е процентът (47,1) на тези, които казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от МПС над 3,5 т. 21,3% одобряват такса от 15 ст./км, 18,6% - 20 ст./км, а 13,1% са за цена от 30 ст. на км. Според 39,9% таксите в България трябва да бъдат близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария. 

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура" с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс" на 15 януари 2018 г. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019 г. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно.

Раждането на Метричната система от мерни единици

http://nakratko.bg/category/29/81744/


Човечеството използва от дълбока древност различни начини да измерва теглото и големината на предметите.

Прот. Николай Георгиев: Възкресението на Христос ни изпълва с радост от плодовете на труда ни

http://nakratko.bg/category/58/157374/


Коледа е Рождеството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, което поставя началото на всичко. А Възкресението му дава „венец” и смисъл на цялото спасително дело на църквата.

Когато лалетата бяха по-скъпи от къщите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kogato-laletata-biaha-po-skypi-ot-kyshtite-6081075

През XVII в. стойността на една луковица на лале можела да нахрани, обзаведе и облече едно холандско семейство за половината им живот

САЩ изтеглят инвестициите си в руски компании

http://www.struma.com/bulgariya/sasht-izteglyat-investiciite-si-v-ruski-kompanii_132691/

Министерството на финансите на САЩ задължи американските инвеститори до 7 май да продадат акциите си от попадналите под санкции вчера руски компании.

А до 5 юни трябва дабъдат анулирани всички договори, сключени с 12-те компании, включени в новия „черен списък“. На първо време трябва да бъдат изведени американските капитали от три, търгувани на фондови борси компании- En+ , групата ГАЗ и Обединени компании „Русал“.

Отчет за извеждането на американските...

Продължава

На открита алея на занаятите в Сандански майстори от цялата страна събраха погледи със своите занаятчийски умения

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81/

Майстори занаятчий от всички краища на България ще показват творенията си и традициите в българското занаятчийство.
Уникалната по рода си „Алея на занаятите“ се организира от община Сандански и се провежда за трети път. С танци и музика в парка на град Сандански официално бе дадено началото на изкуството да твориш и съхраняваш.

„За мен е чест и удоволствие да отрием „Алеята на занаятите“ на едни от най-светлите християнски празници – Великден. Сигурен съм, че творците ще успеят да ни представят българските традиции по един интересен начин, и ще ни накарат да се чувстваме горди от своето минало и потекло“ –с тези думи кметът на община Сандански официално откри „Алеята на занаятите“ в парк „Свети Врач“. Поздравления за инициативата отправи и Атанас Стоянов – народен представител.

Всеки може да се докосне до майсторството и процеса при изработването на бижута, предмети от камък и кожа, съвременно приложно изкуство, пъстроцветни носии, везба и други, до понеделник – 9 април.

 

Материалът На открита алея на занаятите в Сандански майстори от цялата страна събраха погледи със своите занаятчийски умения е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пътна информация, временни ограничения

http://nakratko.bg/category/58/157373/


Движението по пътя Карнобат-Шумен, в участъка Лозарево-Вълчин, е в една лента поради аварирал камион. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

Леви-десни, ще вървим... накъде?

http://clubz.bg/66382-levi_desni_shte_vyrvim_nakyde

Международното положение било много сложно. Щото вътрешното ни е много просто, нали?

Младите политолози спорят дали сега светът е в състояние на „студена война“ или „горещ мир“, но по-дълго живелите сме наясно. Студена война има тогава, когато всички изявления, заявления, наставления и други политически забавления започват с констатации за усложненото международното положение. Но студена война в условията на многопартийна система не сме живели. Интересно е след еднаквия увод за сложното международно положение какво различно казват различните партии. Нищо различно не казват. Пак в едно и също нещо се вричат и то е: „Ние ще ви угодим!“

И не става дума само за съществуващи вече партии, а и за бъдещи. По какво зрителят може да се ориентира, че все пак Слави Трифонов е на крачка от влизане в политиката с двата крака? Започна ли да ни занимава в шоуто си с усложненото международно положение? Започна. Старае ли се да угоди на онова, което мнозинството мисли…, не, не е точна думата мисли, чувства е по-вярна. Старае се. Изгражда ли си образ на демократ с историческа признателност към Русия? Изгражда. Точно това правят и парламентарните партии. Даже не се стараят да го формулират по различни начини. Шаблонната конструкция е: „Ние сме членове на Европейския съюз, но…“ Каквото и да следва след „но“, смисълът му е: Ние ще се съобразим, ние ще ви угодим.

Нека го кажем по най-простия, ясния и категоричния начин: Нищо значимо не може да се случи на един народ, ако партиите се надпреварват да му угаждат, за да бъдат предпочетени от него. И на самите партии нищо добро не може да им се случи, освен да се спазаряват една с друга в името на оставането във властта,  както и да се поздравяват, че са станали на един и същ акъл. В последния мониторингов доклад на страната ни беше препоръчано силно лидерство. Във времето след доклада лидерството стана още по-слабо, но затова пък по-обширно. Сега имаме много и еднакво слаби лидери, които каканижат едно и също нещо. Лидерството е задаване на посоката, у нас обаче избора на посока винаги е било като сключване на застраховка. Винаги с Германия, никога против Русия. Ляв мигач, десен завой. Ние сме членове на Европейския съюз и НАТО, но…

Докато всяка от парламентарните партии се бори за любовта на целия народ, извънпарламентарните броят десетки и стотни от процента. В името на математиката ДСБ и „Да, България“ решиха да направят за предстоящите избори онова, което трябваше да направят за отминалите – обединяват се. На езика на математиката означава, че са минус едни избори в представите си. Десните не се обединиха на миналите избори, когато всички техни хора им казваха да го направят. Правят го сега, когато всички потенциално техни хора са убедени, че не трябва да го правят. Защо в такъв случай го правят? Много просто – за да прескочат бариерата за влизане в парламента. А защо не трябва да го правят? Защото не ги обединява нищо друго, освен стремежът за парламентарно присъствие. Е, може би и общата им ненавист към онези в парламента сега. Но това не е основа, върху която може да се гради, както вече се видя от Реформаторския блок.

Лидерите на ДСБ Атанас Атанасов – Радан Кънев – Иван Костов очертават физиономията на ДСБ – за едни незаменима, за други противна, но все пак физиономия. Това е партия със самочувствие и история. Възприема се от хората като наследник на онова синьо СДС повече, отколкото сегашното чудновато СДС. В нормална политическа обстановка ДСБ би била бутикова консервативна партия, която повече разчита на интелектуалната, отколкото на количествената страна на членовете си. На нея харизматичен лидер не й трябва, но и чак толкова нехаризматичен като Атанас Атанасов също. Тази партия не се вписа в Реформаторския блок, защото нейната етична система се оказа различна от на останалите. Този риск стои пред всеки бъдещ партньор на ДСБ.

Но първо да изясним това с етичните системи с един пример. Представете си град, обсаден от многобройна и тежко въоръжена войска. Предварително е ясно, че защитниците на града трудно биха победили превъзхождащия ги противник. Но командващият отбраната решава: ще се бием, ще се бием до последна капка кръв, защото нашата мисия е да защитаваме този град, докато има и един жив от нас. Това е висшата ценност в неговата етична система.  При същата ситуация в друг град обаче командващият казва: Те така или иначе ще ни победят, ще нахлуят в града, ще рушат и ще убиват и мирни жители, за да спасим града и хората, по-добре е да ги пуснем и да ги поканим да влязат с мир. Това пък е висшата ценност в неговата етична система.

Ние обикновено си представяме политиците единствено като заслепени от алчност за присъствие във властта, но в реформаторския блок имаше и хора, които наистина се вслушаха в своята представа за полезност, която им казваше, че ако са извън правителството със сигурност няма да могат да направят нищо, но ако останат в правителството може би все пак могат да свършат някаква работа. И работа не свършиха, и бяха наказани с отпращане в изгнание.

Христо Иванов обаче напусна поста си на правосъден министър.  И с това се вписа в етиката на ДСБ. По тази причина сега ДСБ и партията на Христо Иванов „Да, България“ поеха общ курс към „Нова република“. Какво обаче свързва тези две партии, освен фактът, че проявиха „геройството“ да станат от трапезата на правителството на Бойко Борисов? Ако ни е сравнително ясна физиономията на ДСБ, какво е лицето на „Да, България“?

Според страничната ми представа тази партия привлече хора, които вече не са в състояние да преодолеят отвращението си към досега съществувалите десни партии при гласуване. Десни, наричани така по инерция от времето, когато лявото беше олицетворение на комунизъм. Само че днес по света лявото е синоним на социална чувствителност. Хора, на които им липсва социална чувствителност, не се отказват толкова лесно от вече съществуващите десни партии, те са оформили и поддържат някакви кръгчета по различни допирателни с властта. Така че „Да, България“ можеше да разчита само на най-непредставените хора у нас. Профилът им е: по-скоро градски, но и селски жители,  интелигенция и наемни работници, образовани и учащи хора, за които духовното осъществяване е над първоначалното натрупване на капитали, за които здравеопазването и образованието са приоритет, хора за които човешката солидарност е висша ценност. Такива хора не са десни избиратели. Но и нямат нищо, нищо общо със заелата лявото пространство БСП.

Защо „Да, България“ се посвени да им каже, че е лява партия в партньорство с традиционно левите „Зелени“ и привляклата в себе си защитници на ЛГБТ правата партия „ДЕОС“, което също е лява ценност? Защо вместо това „Да, България“ предпочете да се държи като неправителствена организация, наблюдаваща работата на главния прокурор? Защо си избра лидер, който е възможно най-далеч от пламенните оратори на левите партии? И защо след всичко това продължаваме да си мислим, че е лява? Най-вероятно защото това беше електоратът, който се опита да се припознае в нея.

И най-вече –  защо днес „Да, България“ е в комбинация с ДСБ? Може би защото при толкова много сбъркани неща, не е проблем да се сбърка още едно. Но то няма да донесе сума от процентите на двете партии. По-скоро е възможно да отнеме. Грешката при едни избори не винаги може да се поправи на следващи.

А иначе международното положение наистина е сложно. Но ако заради него се държим като племена, които не могат да се разберат дали от изток или от запад да си поканят колонизатор, ако парламентарните партии се надпреварват да угаждат на всички племена едновременно, а извънпарламентарните си мешат племената, ще си останем територия. Просто лесна за превземане територия в сложно международно положение.

Reduta.bg

България е на седмо място по политически назначения, сочи проучване на ИПИ

https://frognews.bg/novini/balgariia-sedmo-miasto-politicheski-naznacheniia-sochi-prouchvane-ipi.html

Проучване в 22 страни, публикувано от Института за пазарна икономка (ИПИ) сочи, че България е на седмо място по политически назначения. Преди нас са Гърция, Австрия, Румъния, Италия, Унгария и Германия. Най-малко политически назначения има в Дания, Холандия и Великобритания.

Бернар Арно е най-богатият европеец

http://nakratko.bg/category/25/157372/


Най-богатият човек в Европа е Бернар Арно, президентът на компанията Louis Vuitton Moët Hennessy, твърди агенция Bloomberg. Той е задминал исанеца Аманио Ортега, основател и бивш президент на компании Inditex.

Иде много горещо лято?

http://www.struma.com/bulgariya/ide-mnogo-goreshto-lyato_132690/

Според почти всички световни метеоцентрали, наближаващото лято на Балканите и у нас ще бъде с температури над обичайните.

Според сезонната прогноза на пекинския климатичен център (CPC) лятото над нашата част на континента ще бъде с температури с около градус над обичайните, а валежите ще бъдат около или над обичайните за трите месеца юни, юли и август.

Прогнозите на седем различни сезонни дългосрочни модели на сайта на американската NOAA (национална агенция по океаните и ...

Продължава

Патриарх Неофит към читателите на “24 часа”: Благословени да сте!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804993

Патриарх Неофит към читателите на “24 часа”: Благословени да сте! “Благословени да сте! Желая ви много успехи.” Това каза Българският патриарх Неофит на екипа на “24 часа” преди вечерното богослужение на Велики четвъртък в храм-паметника “Александър Невски”. Помолихме Негово Светейшество за благословия за редакцията и читателите ни преди Възкресение Христово.

Барби и Кен, Павел и Венци-Венц за рождения ден на щерката на Ни Ло

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6798840

Барби и Кен, Павел и Венци-Венц за рождения ден на щерката на Ни ЛоС подобаващо детско парти Николета Лозанова отпразнува шестия рожден ден на дъщеря си. Известната плеймейтка спретна приказно тържество с участието на Барби и Кен, което развълнува изключително много Никол. Цялата украса беше в розово. Огромни букви изписваха името на детето, имаше мечета от рози и торта на 4 етажа.

Здравна тенис академия информира деца и родители за безопасните тренировки

https://www.24chasa.bg/sport/article/6798693

Здравна тенис академия информира деца 
и родители за безопасните тренировкиБългарската федерацията по тенис представи новата си инициатива със социална насоченост „Здравна академия за родители и деца“. Проектът е инвестиция в бъдещето, защото ще помогне на следващите поколения млади тенисисти да се развиват хармонично с акцент върху физическото и психологическото им здраве.

Патриарх Неофит към читателите на “24 часа”: Благословени да сте!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804993

Патриарх Неофит към читателите на “24 часа”: Благословени да сте! “Благословени да сте! Желая ви много успехи.” Това каза Българският патриарх Неофит на екипа на “24 часа” преди вечерното богослужение на Велики четвъртък в храм-паметника “Александър Невски”. Помолихме Негово Светейшество за благословия за редакцията и читателите ни преди Възкресение Христово.

Глоба от 30% за незаконен строеж е малка - да е 100%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804736

Глоба от 30% за незаконен строеж е малка - да е 100%Нова амнистия за незаконните строежи предлагат депутати.  Вероятно доводите им са основателни. И със сигурност има случаи, при които хора са си направили къщи според изискванията, но поради една или друга причина не са успели с нужните документи. Но покрай тях ще се даде възможност и на тези, които, погазвайки закона, са си построили я вила,

Отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6797482

Отбелязваме Световния ден на здравето 
и Деня на здравния работникПо случай 7 април Управителният съвет на Регионалната фармацевтична колегия София-столична поздравява всички магистър-фармацевти, които се грижат за здравето на българското общество, посветили са се да търсят лек за болните и той да достигне до пациентите – от създаването на нови молекули, през клинични изпитвания, регистрация, производство,

Родна красавица разби сърцето на сина на Лепа Брена

http://www.struma.com/lyubopitno/rodna-krasavica-razbi-surceto-na-sina-na-lepa-brena_132689/

Ани Вангелова е името на красивата българка разбила сърцето на сина на Лепа Брена – Стефан.

Дни преди грандиозния концерт на Лепа Брена в София на 23 март, Стефан призна, че голямата му любов е българка, но отказа да назове името й защото двамата не са заедно. Той не е отрече, че все още не е преживял раздялата им и дори й е посветил песен, която определя за автобиографична за отношенията им.

„Тя беше моята голяма любов, единствена и до днес. Ангажиментите ни...

Продължава

Намушкаха смъртоносно жена пред дома й

//dariknews.bg/novini/bylgariia/namushkaha-smyrtonosno-zhena-pred-doma-j-2089632

Жестоко убийство в сливенското село Гавраилово. Жена почина, след като беше намушкана с нож пред дома си, съобщава "Блиц".
 
Убийството е станало снощи около 21:30 ч.
 
58-годишната Петя Андонова, която работи в магазина в селото, била нападната, докато се прибирала.

Надзирател разказа как може да се вкара оръжие в затвора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nadziratel-razkaza-kak-mozhe-da-se-vkara-oryzhie-v-zatvora-2089631

„От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода. Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите нападения срещу служители" - това разказа пред

В Щатите вече глобяват безпилотни коли

https://www.actualno.com/cars/v-shtatite-veche-globjavat-bezpilotni-koli-news_668472.html

Движението на безпилотни автомобили по пътищата на САЩ започна да създава проблеми на полицията и първата глоба за такова превозно средство вече е факт. Инцидентът се е случил с Chevy Bolt EV по време ва изпитанията на система за автономно придвижване. Според версията на полицията в Сан Франциско, автомобилът не е пропуснал пресичащ на пешеходна пътека човек, като по този начин е била създадена потенциално опасна ситуация на пътя. Производителят – в случая General Motors, обаче не при

Санкционираните от САЩ руски фирми ще получат държавна подкрепа

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sankcioniranite-ot-sasht-ruski-firmi-shte-poluchat-dyrjavna-podkrepa-258941/

Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения

Това е най-сексапилната престъпничка!

http://www.struma.com/lyubopitno/tova-e-nai-seksapilnata-prestupnichka_132688/

Мери Молой бе арестувана за трафик на наркотици

Фитнес звезда на Инстаграм е арестувана по подозрение за трафик на наркотици. 25-годишният модел Мери Молой и нейният приятел, 32-годишният Джейсън Аткинс, са заподозрени, че са част от престъпен синдикат, пише The Sun.

/blitz.bg/

Показаха билетите за световното в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6805393

Показаха билетите за световното в Русия69 дни преди началото на световното първенство по футбол в Русия ФИФА представи дизайна на билетите за мачовете. На тях ще има цялата важна информация за конкретните срещи - ден, час, отбори, стадион, схема на секторите и категориите, както и колко време преди началото ще бъдат допускани зрителите. За всички мачове освен финала това са три часа

Колко калории се хабят с чистене?

http://www.struma.com/lyubopitno/kolko-kalorii-se-habyat-s-chistene_132687/

Не знаем за вас, но ние никога не сме били на "ти" с чистенето. Да, всяка седмица ни се налага да се срещаме отблизо с прахосмукачката и парцала, но едва ли ще учудим някого, признавайки, че го правим с не особено голямо желание. Нови разкрития относно влиянието на чистенето върху фигурата обаче коренно промениха отношението ни към ежеседмичното почистване на дома.

Оказа се, че чистенето е съюзник в борбата с излишните килограми и посредством него можем да се разделим с...

Продължава

Тръмп подписва меморандум за задържане на нелегалните имигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805385

Тръмп подписва меморандум за задържане на нелегалните имигрантиАмериканският президент Доналд Тръмп подписва меморандум за задържане на нелегалните имигранти, предава Ройтерс. В меморандума се разпорежда прекратяване на практиката на „задържане и пускане“ на нелегалните имигранти до съдебно изслушване за статута им. Като част от меморандума президентът е разпоредил на министъра на отбраната да представи

Колко харчи НСО за командировки в чужбина (графика)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/07/3159450_kolko_harchi_nso_za_komandirovki_v_chujbina_grafika/?ref=rss


Национална служба "Охрана" е платила близо 250 хиляди лева за пътни разходи в чужбина на своите служители през 2017 година. От началото на тази година отделените средства са над 20 хиляди лева. Това показва справка от НСО, предоставена на "Дневник". Данните предоставени от службата са за периода от началото на 2015 година до края на февруари тази година.<br /><br />Най-много са отделените средства - над 40 хиляди лева през юли 2016 година - почти двойно в...

Митрополит Антоний: Живеем във времена на духовна криза

http://www.cross.bg/antoniii-mitropolit-blagodatniya-1572026.html

/КРОСС/ Цялатa църква страда и скърби за раздялата с божествния син. Тъжен ден, който след брони дни ще се превърне в нестихваща радост, каза на Разпети петък Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR. Той посочи, че суетата на ежедневието не ни дава правилна представа какво трябва да съпреживяваме с Исус Христос. Тази Страстна седмица е съпреживяване, уточни митрополит Антоний. "Живеем във времена на духовна криза. Подрастващата младеж е оставена в ръцете на произвола. Насаждат се нови модели на поведение, които не са присъщи на нашия народ", коментира духовникът. Той подчерта, че е много важно Църквата да бъде близо до хората и по думите му в годините тази връзка е била прекъсната. Църквата обаче се опитва да се популяризира сред младите хора, вече дори и в социалните мрежи. "Трябва да се възстанови изучаването на религия в училище. Нека родителите не се страхуват, че ще ги правим задължително свещеници или монаси", отбеляза още той. Днес митрополит Антоний ще лети за Ерусалим като ръководител на делегацията на Светия синод. От Божи гроб той ще вземе благодатния огън и около 19:30-20 часа по план трябва да го донесе в София. У нас ще пристигне делегация от Скопие, която ще вземе частица от благодатния огън. Изповядването в последните години у нас се популяризира, съобщи още митрополитът

Кметът Ат. Камбитов: Честит ден на здравния работник! Продължавайте да дарявате надежда и живот! Бъдете благословени!

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-at-kambitov-chestit-den-na-zdravniya-rabotnik-produljavaite-da_132686/

Уважаеми здравни работници,

Поздравявам Ви по повод Деня на здравния работник и Международния ден на здравето!

Продължавайте с професионализъм и себеотдаване да помагате на хората и да дарявате надежда!

Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, мир и хармония!

д-р Атанас Камбитов

Кмет на Община Благоевград

Фейсбук въвежда нови строги мерки срещу троловете в мрежата

http://www.cross.bg/stranitzi-feiisbyk-tzykurburg-1572025.html

/КРОСС/ Управата на социалната мрежа Фейсбук обяви, че ще проверява самоличността на всички потребители, чиито страници са постигнали особена популярност. Мярката се предприема като част от борбата с дезинформацията в мрежата. Основателят на Фейсбук Марк Цукърбърг заяви, че всички популярни страници ще бъдат проверени и тези, които не издържат проверката, няма да имат правото да публикуват политически съобщения. Целта е да се попречи на притежателите на фалшиви акаунти да ги използват за укриване на истинската си самоличност. "С важните избори, които предстоят в САЩ, Мексико, Бразилия, Индия, Пакистан и други страни през следващата година, един от приоритетите ми през 2018 г. е подкрепата за надеждното общуване и противодействието срещу манипулирането на избори", заяви Цукърбърг в профила си в социалната мрежа. "След като установихме руската намеса в изборите през 2016 г., разработихме успешно нови инструменти с оглед на изборите във Франция, Германия и Алабама, които позволиха да отстраним десетки хиляди фалшиви профили", коментира още той, като напомни, че през тази седмица бяха отстранени над 270 руски страници, някои от които принадлежат на руски медии. Компанията предприема още две големи стъпки, отбеляза Цукърбърг. Първо, занапред всеки рекламодател, който иска да публикува политически съобщения, ще трябва да удостовери своята самоличност и местонахождение. Който не го направи по убедителен начин, ще получи забрана за публикуване

Изписаха Арнолд Шварценегер от болница след сърдечна операция

https://www.actualno.com/showbusiness/izpisaha-arnold-shvarceneger-ot-bolnica-sled-syrdechna-operacija-news_668466.html

Екшън актьорът и бивш губернатор на американския щат калифорния Арнолд Шварценегер е изписан от болница в Лос Анджелис, където прекара сърдечна операция, предава ABC News. По данни на пресслужбата на актьора той „е у дома и се чувства невероятно добре“. Шварценегер бе опериран на 29 март. „Истина е: върнах се! Отидох да спя, очаквайки малък разрез, но се събудих с голям, но знаете ли какво? Събудих се и това е нещо, за което трябва да съм благодарен“, на

Надзирател: Вътрешен човек е подпомогнал бягството

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-nadziratel-bjagstvo-27027492

От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода.

Живеем във времена на духовна криза, отчете митрополит Антоний

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/jiveem-vav-vremena-duhovna-kriza-otchete-mitropolit-antonii.html

Днес цялатa църква страда и скърби за раздялата с божествния син. Тъжен ден, който след брони дни ще се превърне в нестихваща радост, каза на Разпети петък Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний .

Обърнат ТИР усложни движението по магистрала „Тракия“

http://www.cross.bg/vuzel-puten-dvizhenieto-1572024.html

/КРОСС/ Поради обърнат ТИР временно е ограничено движението при 94-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посоката към София, съобщиха от АПИ. Трафикът се осъществява по обходен маршрут: пътен възел Цалапица - Пазарджик - пътен възел Гелеменов. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, и интернет страницата на АПИ: www.api.bg, lima.api.bg Денонощно е на разположение и дежурният телефон 0700 130 20.    

Нов доклад с подробности за ролята на Германия в арменския геноцид

http://nakratko.bg/category/25/157369/


Германската империя е предоставила на Османската империя оръжията, с които е извършен арменския геноцид, се казва в нов доклад. Според автора му, пруските военни сили са дали и идеологическата основа за масовото клане.

Фейсбук затяга правилата за политическа реклама

https://offnews.bg//medii/fejsbuk-zatiaga-pravilata-za-politicheska-reklama-678255.html

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че мрежата въвежда по-строги правила за политическа реклама. Новината дойде в разгара на скандала с "Кеймбридж Аналитика" и преди предстоящите през 2018-а избори в САЩ, Мексико, Бразилия, Индия, Пакистан и други страни.

"Искаме да предотвратим намесата в тези избори", подчерта Зукърбърг.

След като засякохме руска намеса в изборите в САЩ през 2016-а, успешно въведохме нови инструменти с изкуствен интелект, добавя той. Благодарение на тях са били премахнати фалшиви профили, създадени във връзка с изборите във Франция, Германия и щата Алабама през 2017-а.

Oбявяваме две нови големи стъпки, написа Зукърбърг в своя профил.

Първата е, че отсега нататък всеки рекламодател, който иска да пусне политическа реклама, трябва да бъде проверен и да удостовери самоличността и местонахождението си. Ако не бъде одобрен, няма да има право да публикува. Такъв тип реклама освен това ще бъде обозначена, а рекламодателят ще трябва да посочи кой е източникът на финансиране. Тези нови правила ще бъдат въведени първоначално в САЩ, а в следващите месеци и в останалата част от света.

За по-голяма прозрачност в момента Фейсбук тества в Канада инструмент, чрез който потребителите ще могат да проверят всички реклами, качени на съответната страница.

Второ, Фейсбук ще изисква потвърждаване на самоличността на хората, управляващи страници с голям брой потребители. Целта е да се пресекат фалшивите профили и разпространението на фалшива информация. За това компанията ще наеме хиляди нови служители, които да работят интензивно преди ключовите избори по света през 2018-а.

Зукърбърг смята, че макар тези мерки да не могат да спрат изцяло злоупотребите с политическа информация в социалната мрежа, те ще затруднят значително "онова, което руснаците направиха по време на изборите през 2016-а" (вотът в САЩ, на който Тръмп бе избран за президент - б.р.).

Само кораб не може да се вкара в затвора, твърди надзирател

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/poveche-nadzirateli-niamashe-ima-biagsgvo-tvardi-sindikalen-shef.html

Избягалите от Софийския затвор Владимир Пелов и Радослав Колев е можело да не духнат от пандиза. Това каза пред Нова телевизия Ивайло Григоров, който е председател на Синдиката на наздирателите. Но направи важното уточнение, че това е щяло да стане, ако е имало достатъчен брой надзиратели.

Само кораб не може да се вкара в затвора, твърди надзирател

https://frognews.bg/novini/poveche-nadzirateli-niamashe-ima-biagsgvo-tvardi-sindikalen-shef.html

Избягалите от Софийския затвор Владимир Пелов и Радослав Колев е можело да не духнат от пандиза. Това каза пред Нова телевизия Ивайло Григоров, който е председател на Синдиката на наздирателите. Но направи важното уточнение, че това е щяло да стане, ако е имало достатъчен брой надзиратели.

Защо САЩ ще загубят повече от евентуална търговска война?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-sasht-shte-zagubiat-poveche-ot-eventualna-tyrgovska-voina-258940/

Китай и Русия може да започнат да осъществяват цялата търговия помежду си в своите валути, твърди експерт

Преглед на печата - 7 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372102

Очакването на Възкресение Христово е водеща тема за съботните вестници. "Най-младият ни митрополит - Антоний ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещения огън с помощта на България ще получи и съседна Македония, предава БГНЕС.

Обработват ръчно пътните такси и винетките до 10 април

http://www.cross.bg/taksi-putnite-rezhim-1572023.html

/КРОСС/ Обработването на винетките, пътните такси и разрешителните режими в последния почивен ден ще бъде по аварийна процедура (ръчна обработка). От 20:00 ч. на 8 април до 08:00 ч. на 10 април модул "Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури. За посочения период, до приключване на техническите процедури, обработката на пътни превозни средства ще продължи по аварийна процедура. На всички пунктове за горепосочения период пътните и винетни такси ще бъдат заплащани в брой. За периода Агенция "Митници" ще подсигури допълнително служители на всички трасета за ръчна обработка на товарните автомобили при контрол на пътните такси и разрешителния режим. Не се очаква техническите процедури да се отразят на обработката на леки автомобили и автобуси, тъй като при тях се контролира само наличието на валиден винетен стикер. Т.е. ръчната обработка няма да усложни допълнително интензивния лек трафик по граничните пунктове, който се очаква в края на празниците. Периодът на аварийна процедура е съобразен и с товарните превозни средства. Техническите процедури са свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 "Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул ПТРР"

ТИР се обърна на АМ "Тракия" край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6805391

ТИР се обърна на АМ "Тракия" край ПазарджикВременно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" около 94 км преди Пазарджик. Рано тази сутрин към 6.30 е подаден сигнал за обърнат ТИР с турска регистрация. По информация на полицията в Пазарджик шофьорът е загубил контрол над тежкия камион след разсейване или заспиване, след което се е блъснал в мантинелата.

Министърът на правосъдието на САЩ нареди "нулева толерантност" към нелегалната имиграция от Мексико

http://nakratko.bg/category/25/157368/


Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс въведе политика на нулева толерантност към хората, влезли нелегално за първи път в САЩ от Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Гореща политинтрига в Петрич! Новото попълнение в БСП, Д. Атанасов от АБВ, сменя лидера на столетницата! Ще се предаде ли без "бой" Йорданка Атанасова?!

http://www.struma.com/politika/goreshta-politintriga-v-petrich-novoto-populnenie-v-bsp-d-atanasov_132685/

От няколко дни в Петрич усилено се коментира мълвата, че съвсем скоро в БСП ще има сериозни рокади. Повод за това стана вливането на петричката структура на АБВ, начело с председателя Димитър Атанасов, в редиците на БСП и подписването на декларация със столетницата. АБВ в Петрич вече не съществува, тъй като и председателят на младежката структура също бе подписал декларацията.

Под сурдинка се говори, че гласят Димитър Атанасов да заеме мястото на председателя на БСП Йорданка...

Продължава

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/hrama-ogun-vechernyata-1572022.html

/КРОСС/ "Десетки вярващи се събраха в храма да се помолят пред Христовата Плащаница и молитвено да участват в богослужението", информира "24 часа". Песнопенията на певницата бяха изпълнявани от митрополитския протодякон Иван Петков и псалтите д-р Стоян Малинов и Ангел Младенов. Четенето на евангелските текстове по време на часовете и вечернята извършиха архим. Василий, ставр. ик. Мина Минчев, ставр. ик. Антон Вълчанов и прот. Николай Цурев. По време на вечернята с тържествена лития бе изнесена от олтара св. плащаница и след трикратно обикаляне около разпятието, беше положена в центъра на храма на специално подготвена маса, символизираща Христовия ковчег. Негово Светейшество се включи в песнопенията, след това пръв целуна св. кръст, св. евангелие и самата плащаница. С трикратни земни поклони и целувание се поклониха всички, духовенството и миряните, които изпълваха храма. След изпяването на Слава и нине на стиховните стихари - "Тебе одеющагося...", към целия клир и народ се обърна Негово Преосвещенство епископ Поликарп, който припомни събитията от тази последна великопостна седмица - седмицата на Христовите страдания. В. "Стандарт" цитира митрополит Антоний: "Велика Божия благодат и милост, че тази година мога да отида с благословението на Българския патриарх и Св. Синод до Йерусалим, до храма на Възкресението, където да взема частица от Благодатния огън, който чудодейно слиза всяка година на Гроба Господен

Аластеър Хай: Във Великобритания може да има проби на "Новичок"

http://nakratko.bg/category/25/157367/


Във Великобритания може да има проби на "Новичок", чрез които е установено веществото, отровило Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви в интервю за БНР Аластеър Хай от Медицинския департамент на Университета в Лийдс.

Четири картини изчезнаха от френския парламент

http://clubz.bg/66381-chetiri_kartini_izcheznaha_ot_frenskiq_parlament

Около 430 хил. произведения на изкуството са изложени в сградите на правителствените и общински институции във Франция. По време на годишната инвентаризация, извършена от държавните органи, отговорни за проследяването на изкуството и мебелите във френските обществени сгради, е установено, че четири картини са изчезнали от стените на парламента. Тъй като най-вероятното предположение е, че са откраднати, полицията започва разследване, съобщава „Гардиън“.

Липсата на творбите е установена още в края на миналата година, но тъй като полицията не е успяла да открие извършителите, сега картините са пуснати за национално издирване.

Четирите платна са били окачени „в парламентарни офиси“ и са част от колекцията на Френския национален фонд за съвременно изкуство. Сред четиримата автори са гръцкият художник Такис и френският творец с хаитянски произход Ерве Телемак.

Общо 430 хил. произведения на изкуството, част от държавното наследство на Франция, са разположени в сгради на министерства, посолства, общини и други административни структури, както в страната, така и в други държави. През 2016-а комисията, натоварена със задачата да следи състоянието им, установява, че почти 23 хил. от работите липсват.

Сред най-интересните откраднати експонати са фотьойл, изработен от акациево дърво, който изчезва пак от френския парламент; пет гоблена с различни размери, като най-големият е два на шест метра, откраднати от френското посолство в столицата на Гвинея и… двуметрово легло от XIX в., изнесено незабелязано от Версайския дворец.

Всички липсващи предмети са включени в списък, качен на интернет-страницата на френското Министерство на културата. Мярката се налага, след като през 2016-а вестник „Либерасион“ обвини френските държавници, че не пазят достатъчно добре националните ценности – тогава бюро на крал Луи XVI беше откраднато от Министерство на образованието и продадено на черния пазар, без дори да бъде обявено за изчезнало.

Площад Славейков

Велика събота е, чакаме Благодатния огън

http://www.cross.bg/grob-subota-ogun-1572021.html

/КРОСС/ Православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Христовото Възкресение. В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, който ще бъде донесен тази вечер от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация. Начело на делегацията е митрополит Антоний. През тази година за първи път българските пратеници ще предадат огъня и на Македонската православна църква. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. По обичая на юдеите, Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста, обвили го в платно с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, те измолили от Пилат военна стража, която да пази гроба, а самия гроб запечатали. Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. С кръстната си смърт Спасителят изкупува греховете на човечеството и отново отваря райските двери. Това се случва на следващия ден - в неделята на Великден

"Еър Франс" планира да изпълни едва 70 процента от планираните за днес полети

http://nakratko.bg/category/25/157366/


"Еър Франс" планира да изпълни едва 70 процента от планираните за днес полети, посочиха от ръководството на компанията. Персоналът на френския въздушен превозвач настоява за увеличение на заплатите с 6 процента.

Засилени мерки за сигурност по Великденските празници

http://nakratko.bg/category/58/157365/


Областните дирекции на МВР и регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" по места предприемат засилени мерки за сигурност и ограничаване на инцидентите по време на Великденските празници.

Продължава издирването на избягалите затворници Пелов и Колев

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/prodaljava-izdirvaneto-izbiagalite-zatvornitsi-pelov-kolev.html

Издирването на двамата затворници, избягали от Софийския затвор продължава. Избягалите са рецидивистът Радослав Ангелов Колев, осъден на 26 години за убийство, и Владимир Пелов Стефанов, също рецидивист, осъден на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Продължава издирването на избягалите затворници Пелов и Колев

https://frognews.bg/novini/prodaljava-izdirvaneto-izbiagalite-zatvornitsi-pelov-kolev.html

Издирването на двамата затворници, избягали от Софийския затвор продължава. Избягалите са рецидивистът Радослав Ангелов Колев, осъден на 26 години за убийство, и Владимир Пелов Стефанов, също рецидивист, осъден на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Конгресмен уплаши ресторант, извади зареден пистолет

http://www.cross.bg/restorant-pistolet-oruzhiya-1572020.html

/КРОСС/ Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант в Северна Каролина, за да докаже, че оръжията според него са опасни само ако са в лоши ръце, предаде Франс прес. След като показа заредения пистолет, конгресменът републиканец Ралф Норман заяви: "Няма да съм като Габи Гифърдс". Тя е бивша депутатка в Камарата на представителите, която бе простреляна в Аризона и оттогава е с увреждания. "Който се готви да стреля срещу мен, трябва да е сигурен, че стреля точно, защото в противен случай ще отвърна на огъня", продължи Норман. Той изглежда намекна, че Гифърдс - която след нападението през 2011 г. се включи активно в кампанията за ограничаване на огнестрелните оръжия, е можело да не бъде ранена, ако е била въоръжена. "Ако някой влезе в този ресторант и открие огън, аз показвам, че съм в състояние да защитя себе си и околните", обяснява конгресменът в декларация и добавя, че е направил тази демонстрация пред група привърженици на по-строги закони срещу огнестрелните оръжия в САЩ. "Просто показах, че проблемът не е в самите огнестрелни оръжия", добавя той.    

Близка на отровените Скрипал: Не вярвам на британските власти

https://www.actualno.com/europe/blizka-na-otrovenite-skripal-ne-vjarvam-na-britanskite-vlasti-news_668465.html

Братовчедката на Юлия Скрипал и племенница на Сергей Скрипал „няма доверие на Великобритания“ и се съмнява в тяхната версия относно случая в Солсбъри, пише британският Daily Express, цитиран от "Фокус". Виктория също така заявява, че се съмнява, че британските власти ще и дадат виза и ще и позволят да види роднините си с оглед на възникналото напрежение между Русия и Запада. Говорейки за властите във Великобритания, тя твърди, че са искали от нея тя да обвини Руси

„Фейсбук” въвежда по-стриктен контрол над политическата реклама

http://nakratko.bg/category/25/157364/


„Фейсбук” обяви серия от мерки за по-стриктен контрол над политическата реклама, както и над някои много посещавани страници в мрежата.

Как съветски кораб бутна Аспаруховия мост във Варна

http://dnes.dir.bg/news/asparuhov-most-savetski-korab-27023568

По-възрастните варненци помнят кошмарния ден 28 януари 1975 г., когато в 14,49 часа съветски кораб събаря стария Аспарухов мост.

Русия обещава твърд отговор на новите санкции

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-otgovor-1572019.html

/КРОСС/ Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу руски бизнесмени, предприятия и висши представители, предадоха Франс прес и ТАСС. "Няма да оставим тази атака или която и да било нова антируска атака без твърд отговор", заяви в декларация руското външно министерство. "След като не постигна никакъв резултат с 50-те предишни серии от санкции, Вашингтон продължава да плаши с отказ на американски визи, заплашва руския бизнес със замразяване на активи и авоари, но забравя, че отнемането на чужда частна собственост и пари се нарича кражба", гласи декларацията. Според Москва американските санкции вкарват Съединените щати в категорията страни, които са "врагове на пазарната икономика и на честната и свободна конкуренция, тъй като те използват административни методи, за да елиминират конкуренти на чуждите пазари". "Никакъв натиск няма да отклони Русия от пътя, който е избрала. Той само ще покаже неспособността на САЩ да постигнат целите си и ще консолидира руското общество. Съветваме Вашингтон да се освободи възможно най-бързо от илюзията, че е може да се говори с нас, като се използва езика на санкциите", се казва в декларацията на руското външно министерство. САЩ наложиха вчера санкции срещу 38 личности и предприятия, които се прибавят към 24-те санкционирани в средата на март в отговор на намесата в избори и на кибератаките, за които е обвинявана Русия

Жълт код за силен вятър над морето е обявен по черноморското крайбрежие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805379

Жълт код за силен вятър над морето е обявен по черноморското крайбрежиеЖълт код за силен вятър е обявен по черноморското крайбрежие. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са Добрич, Варна и Бургас. Метеоролозите предупреждават, че вятърът ще се усили от север-североизток до 14-17 м/сек.

Поздравления от проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., ректор на Медицински университет - Варна, по повод Деня на здравния работник

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6801043

Поздравления от проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., ректор на Медицински университет - Варна, по повод Деня на здравния работникУважаеми колеги, В днешния празничен пролетен ден поднасям своите най-искрени благопожелания по случай 7 април! Поздравявам Ви за Вашия всеотдаен труд, за хилядите спасени човешки животи и извисяването на престижа на лекаря! За това, че не се поддадохте на апатия и безверие, въпреки недостатъчното финансиране,

Днес е Велика събота

http://econ.bg/Новини/Днес-е-Велика-събота_l.a_i.760119_at.1.html

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му...

Американски конгресмен извади зареден пистолет в ресторант

http://nakratko.bg/category/25/157362/


Американският конгресмен републиканец Ралф Норман извади зареден пистолет в ресторант в Рок Хил, Южна Каролина, за да докаже тезата си, че оръжията са опасни само ако са в лоши ръце, предаде АФП.

Как се вкарва оръжие в затвора (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-se-vkarva-oryzhie-v-zatvora-video-6081084

Надзирателите признават – сред тях има и такива, които играят в комбина със затворниците

Предстоящи събития в страната за 7 април

http://www.cross.bg/chasa-hram-plovdivv-1572018.html

/КРОСС/ ***София.Около 19.00-20.00 часа се очаква се българската църковна делегация, предвождана от Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, да кацне на Правителствения терминал и да донесе Свещения и Благодатен огън от Йерусалим. След пристигането си в София, огънят се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение. ***София.От 20.00 часа в Зала 1 на НДК ще се състои представлението „Исус Христос - суперзвезда". ***Бургас.От 11.00 часа в градинката до Часовника ще се проведе творчески работилници за багрене на яйца под надслов „Цветна палитра". ***Бургас.От 11.00 до 15.00 часа в Авиомузея в кв. „Сарафово" ще се проведе играта „Открий своето Авиояйце и виж какви изненади крие то". ***Бургас.От 23.30 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий" Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското православно духовенство ще отслужат Празничната пасхална служба за Великден. ***Велико Търново.От 23.30 часа в Патриаршеската църква „Възнесение Господне" ще бъде отслужено Пасхално богослужение. От 24.00 часа от храма ще бъде изнесен Благодатния огън, звън на всички църковни камбани, възвестяващ Възкресение Христово. От 24

Обърнат тир временно ограничава движението по АМ „Тракия“

http://nakratko.bg/category/58/157361/


Движението при км 94 на АМ „Тракия“ в посока София е временно ограничено заради обърнат тир, съобщава АПИ.

Растения, а не астероид са убили динозаврите

http://dnes.dir.bg/news/rastenia-dinozavri-asteroid-27027415

Американски учени мислят, че динозаврите може да са изчезнали заради консумацията на отровни растения, пише в. "Дейли мейл".

Безплатни автобуси във Великденската нощ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372101

По случай тържествената Пасхална Великденска служба в катедралния храм "Свето Успение Богородично", общинската фирма „Градски транспорт“ осигурява курсове във нощта на Великден (нощта на 7-ми срещу 8-ми април). Обслужването в посочените часове няма да се таксува, съобщиха за Moreto.

Временно е ограничава движението по АМ „Тракия“

https://www.actualno.com/society/vremenno-e-ogranichava-dvijenieto-po-am-trakija-news_668464.html

Движението при км 94 на АМ „Тракия“ в посока София е временно ограничено заради обърнат тир, съобщава АПИ. Трафикът се осъществява по обходен маршрут пътен възел „Цалапица“ – Пазарджик – пътен възел „Гелеменов“.

Безплатни автобуси във Великденската нощ

http://budnavarna.bg/32611-bezplatni-avtobusi-vav-velikdenskata-nosht/

снимка: Будна Варна

По случай тържествената Пасхална Великденска служба в катедралния храм „Свето Успение Богородично“, общинската фирма „Градски транспорт“ осигурява курсове във нощта на Великден (нощта на 7-ми срещу 8-ми април).

Обслужването в посочените часове няма да се таксува, съобщиха за BudnaVarna.bg от Градски транспорт. Ето и разписанието:

Автобусна линия 17 от Катедралата – 00:30 ч., от Галата в 01:10 ч.;

Автобусна линия 22 от Владиславово в 22:30, от сп. Централна поща в 00:45 ч.;

Автобусна линия 31 от сп. Козирката в 01:00 ч.;

Тролейбусна линия 82 от Владиславово в 22:45 и от сп. Централна поща в 00:30 ч.;

Тролейбусна линия 83 от Владиславово в 23:00 и от сп. Централна поща а в 01:00 ч.

Материалът Безплатни автобуси във Великденската нощ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Митрополит Антоний ще донесе благодатния огън с правителствения Фалкон

https://offnews.bg//obshtestvo/mitropolit-antonij-shte-donese-blagodatnia-ogan-s-pravitelstvenia-falk-678254.html

Тази година благодатният огън у нас ще донесе отново най-младият сред владиците - западно и средноевропейският митрополит Антоний. 

Свещеният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска държавна делегация, водена от Антоний. Очаква се духовните лица да кацнат на летище София около 19:30 ч днес с правителствения Фалкон.

Днес от 13:30 ч БНТ по традиция ще излъчи запалването на благодатния огън в църквата на Божи гроб в Йерусалим. 

За православните християни Великден идва с чудо - всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Хора от цял се стичат в Йерусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението. На Разпети петък се провеждат традиционните процесии по Виа Долороса. Маршрутът по „Пътя на болката” е установен през 14 век от френските монаси. Смята се, че това е пътят, по който е минал Исус Христос, носейки кръста към мястото на разпятието или Голгота.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Изтребители Су-57 ще прелетят над Червения площад на парада по случай 9 май

http://www.cross.bg/sy-parada-preletyat-1572016.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Русия съобщи, че два руски изтребителя пето поколение Су-57 ще прелетят над Червения площад по време на парада в чест на 73 години от победата във Втората световна война, предава РИА Новости. „Освен всичко в парада ще участват два самолета Су-57", пише в съобщение на министерството. Отбелязва се, че ще участват и стратегически ракетоносци Ту-10, Ту-95М, бомбардировачи Ту-22МЗ, самолети-прехващачи Им-78, изтребители Су-35С, Су-30СМ, МиГ-29, МиГ-31БМ, хеликоптери Ми-26, Ми-8, Ми-28Н, Ка-52, Ми-35 и други. За целта бойните машини са пребазирани на осел летища в Московска, Тверска, Саратовска, Калужка, Вороженка и Липецка области. Екипажите на армейската авиация ще прелетят на височина 150 метра със скорост 200 км/ч.    

Нощният градски транспорт в София тръгва тази нощ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805369

Нощният градски транспорт в София тръгва тази нощНощният градски транспорт тръгва експериментално тази нощ в София. Линиите са 4 и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали. Те ще се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка на четирите линии, които ще носят съответно следните номера N1, N2,N3 и N4, ще е на площад „Княз Александър Първи“.

Велика събота е – Благодатният огън слиза от небето

http://nakratko.bg/category/58/157360/


Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

САЩ изтеглят инвестициите си в руски компании

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-rusia-27027392

Министерството на финансите на САЩ задължи американските инвеститори до 7 май да продадат акциите си от попадналите под санкции вчера руски компании.

Графика на деня: Кой кой е на изборите в Унгария

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/07/3159102_grafika_na_denia_koi_koi_e_na_izborite_v_ungariia/?ref=rss


Утре унгарците гласуват на парламентарни избори, на които управляващата партия на премиера Виктор Орбан вероятно ще запази първенството си. Започнал политическата си кариера като либерал, той възприе все по-консервативни и националистически позиции в последните години. В същото време някога радикалната крайнодясна партия "Йоббик" се придвижи към по-умерени възгледи в опит да влезе във властта.<br /> !function(e,t,n,s){var...

Надзиратели: Само кораб не може да се вкара в затвора

https://offnews.bg//obshtestvo/nadzirateli-samo-korab-ne-mozhe-da-se-vkara-v-zatvora-678253.html

Ако имаше повече служители в затворите, нямаше да се стигне и до бягството от Софийския затвор, смята шефът на синдиката на надзирателите Ивайло Григоров, който даде интервю за Нова телевизия.

Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители, каза той.

Григоров посочи, че от 10 години сигнализират институциите за недостига на служители в местата за лишаване от свобода - заради недофинансирането на системата и все по-зачестяващите нападения срещу служители. "Във връзка с модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което не е лошо, защото води до сваляне на напрежението в тях. За сметна на това обаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години”, коментира той.

„Единственото положително нещо от цялата тази работа е, че не сме на погребение на колеги след онзи ден. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, казва Григоров. Той изключва вариантът надзирател да вкара пистолет, защото щял да е първият застрелян.

Доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици. Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода.

Надзирателите признават, че сред тях има такива, които играят в комбина със затворниците. Ценоразписът за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. 

„Миналата година по коледните празници убиха главен надзирател при добросъвестно изпълнение на задълженията, но тогава пак не беше интересно, защото няма престъпление от страна на служителя. Засрамени сме от българските граждани, обидени сме на нашия работодател, защото не се казва истинската причина за това, което се случва. А истината е именно липсата на хора и недостига на техническо обезпечение”, каза Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите протести с искания за по-добри условия, увеличаване на числеността им и по-високи заплати. Следващият протест ще бъде веднага след празниците.

Как Западът сам погази ценностите си

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-zapadyt-sam-pogazi-cennostite-si-258939/

В мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне следва да останат на заден план, а истината да излезе наяве

Световен ден на здравето

http://www.moreto.net/novini.php?n=372100

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването - лекари, медицински сестри, фармацевти и всички. На 7 април се отбелязва и основаването на Световната здравна организация през 1948 година.

Арнолд Шварценегер след сърдечната операция: "Завърнах се"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805364

Арнолд Шварценегер след сърдечната операция: "Завърнах се"Американската екшън звезда и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер бе изписан от болница в Лос Анджелис след сърдечна операция, предадоха световните агенции. В Туитър говорителят на Шварценегер Даниъл Кетчъл каза, че актьорът се е прибрал у дома след изписването вчера следобед и сега си почива. Настроението му било фантастично.

Фенове на Спартак (Вн) поискаха Ботев на Колежа

http://budnavarna.bg/32608-fenove-na-spartak-vn-poiskaha-botev-na-kolezha/

Ботев Пловдив получи изненадваща подкрепа за мечтата си да се върне на своя стадион. Тя дойде от феновете на варненския Спартак.

„Синьо-бялата“ агитка разпъна плакат с надпис „Ботев на Колежа“ по време на вчерашния мач от Трета лига в Русе срещу местния Локомотив. Официалната страница на Спартак във Фейсбук публикува снимката и написа към нея: „Мястото на Ботев Пловдив е на Колежа“.

Феновете на Ботев (Пд) и Спартак (Вн) са братя по съдба, тъй като се борят за своите стадиони.

Спартак изкова победата срещу Локо (Русе) с 1:0 с гол на Иво Михайлов.

Материалът Фенове на Спартак (Вн) поискаха Ботев на Колежа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ангел Захариев - архитектът, който променя имиджа на София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804550

Ангел Захариев - архитектът, който променя имиджа на СофияПроектирал е най-високата сграда у нас и първия детски музей Той е проектирал най-високата сграда не само в София, но и в България. “Капитал форт”, която се издига на 126 метра височина на бул. “Цариградско шосе”, се превърна в един от модерните символи на града. А само след няколко години до нея, още по-нависоко,

17 млн. лева влизат в църковната хазна от свещи

https://www.actualno.com/society/17-mln-leva-vlizat-v-cyrkovnata-hazna-ot-sveshti-news_668467.html

По 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за великденските празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи, показа проверка на „Монитор“. Тя установи също, че в част от църквите върви и спекула, като непосредствено преди Възкресение са скрити най-евтините вощеници, за да купуват хората по-скъпите и съответно да се

Китай ще доминира над САЩ! Но дали?

https://news.bg/economics/kitay-shte-dominira-nad-sasht-no-dali.html

Нова технология може да се пребори с основното предимство на Поднебесната империя

Променлива облачност и вятър в страната, в Родопите - дъжд и гръмотевици

http://www.cross.bg/mesta-silen-ymeren-1572015.html

/КРОСС/ Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от североизток и ще се усили, ще бъде умерен, в източната половина силен. Облачността ще е променлива, в Западна България предимно значителна. На места, главно в Родопската област, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 16° и 21°. Над Черноморието ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща до слънчево. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 10-15°. Температурата на морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. В планините ще духа умерен до силен източен вятър. Облачността ще е предимно значителна. На отделни места ще превали дъжд, по-интензивен и с гръмотевици в Родопите. Над 2000-2100 метра валежите ще са от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 4°. В неделя ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен вятър от изток-североизток. Облачността над страната ще е променлива, само на отделни места в планинските райони ще превали слаб дъжд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 16° и 21°, а минималните - между 5° и 10°. В понеделник вятърът чувствително ще отслабне, в много райони и ще стихне. Ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е по-студено, но дневните температури ще се повишат. Във вторник ще бъде предимно слънчево

Трима почерпени шофьори се озоваха в ареста заради една и съща кола

//dariknews.bg/regioni/shumen/trima-pocherpeni-shofiori-se-ozovaha-v-aresta-zaradi-edna-i-syshta-kola-2089621

По куриозен случай с почерпени шофьори, свързани от един автомобил, работиха полицаите в Шуменско.

Двама жители на каолиновското село Лятно били установени да управляват един и същ автомобил след употреба на алкохол. Техен познат, ко

Откраднаха изтъркани лотарийни билети от магазин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkradnaha-iztyrkani-lotarijni-bileti-ot-magazin-2089622

Крадци откраднаха изтъркани лотарийни билети от магазин в старозагорското село Малка Верея, съобщава БГНЕС.
 
Кражбата е станала вчера. При огледа полицията е установила, че е разбита входната врата на магазина и е проникнато в търговската му част.
 
От

Мъж трансджендър роди. Бебето само ще избере пола си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/myzh-transdzhendyr-rodi.-bebeto-samo-shte-izbere-pola-si-2089620

Във Финландия бе регистриран първият случай на раждане на мъж трансджендър, съобщи местното издание Yle, цитирано от БГНЕС.

Трагедия с канадски младежки отбор по хокей, 14 загинали

//dariknews.bg/novini/sviat/tragediia-s-kanadski-mladezhki-otbor-po-hokej-14-zaginali-2089617

14 души загинаха при катастрофа между камион и микробус, превозващ канадски младежки отбор по хокей, съобщи АФП.
 
Инцидентът е станал в провинция Саскачеван около 17 часа местно време. Спортистите са на възраст между 16 и 21 години.

10-месечно бебе почина във врачанско село

//dariknews.bg/regioni/vraca/10-mesechno-bebe-pochina-vyv-vrachansko-selo-2089618

10-месечно бебе от село Краводер е починало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

Едномесечно бебе почина в паз

Нощният градски транспорт тръгва от тази нощ

https://frognews.bg/novini/noshtniiat-gradski-transport-tragva-tazi-nosht.html

Нощният градски транспорт ще има 4 линии. Билетът ще струва 2 лева, като ще се купува от кондуктор в превозното средство и ще важи за всичките нощни линии.

Бебе почина мистериозно в нощта срещу Велика събота

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%be-%d0%b2-%d0%bd%d0%be%d1%89%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83/

Мистерия с 10-месечно бебе разбуни духовете във врачанското село Краводер, съобщават от полицията.

Около 3ч. след полунощ днес в Районното управление на Враца е получено съобщение от дежурен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ. Докторът заявил, че преди минути е констатирал смъртта на 10-месечно бебе в Краводер. Смъртта на кърмачето е мистериозна, тъй като няма данни за насилие или престъпление нито сведения за болести, от които да е страдало, пише булнюз.бг

По случая е образувано досъдебно производство, случая се разследва от служители на реда. От полицията не дават сведения за родителите и произхода на бебето.

 

Материалът Бебе почина мистериозно в нощта срещу Велика събота е публикуван за пръв път на Региона Бг.

60-метров козунак в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/60-metrov-kozunak-v-plovdiv-news_668463.html

60-метров козунак ще бъде раздаден в центъра на Пловдив на Великден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. Великденският козунак ще бъде нареден върху фонтана с пеликаните на пл. „Стефан Стамболов“ и ще бъде изграден от 500 по-малки козунаци. Направен е от 250 килограма брашно, в него има още захар, стафиди, олио, яйчен меланш и ароматизиран лимон. Раздаването ще започне в 12.00 часа, а старт ще даде Петър Зехтински

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево" на изход за тировете

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6805359

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево" на изход за тироветеНа българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 08.00 часа. На българо-сръбската, българо-македонската,

Родени на 7 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1572011.html

/КРОСС/ Бисера Йосифова, изкуствовед Валентин Ганев, актьор Георги Величков, писател Георги Чаушов, карикатурист Проф. д-р Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване