Съпруг бияч забрани на болната си жена лъчетерапия

https://www.24chasa.bg/region/article/6807246

Съпруг бияч забрани на болната си жена лъчетерапияПловдивчанин не разрешавал на съпругата си да ходи на лъче- и химиотерапия, след като се оперирала от рак. Лечението било наложително заради разсейки в костите. Мъжът обаче категорично го отричал, изпадал в ярост, хвърлял и трошал предмети вкъщи. Болната трябвало да му се моли по няколко дни, за да отиде на курсовете в онкодиспансера.

Бивш играч осъди Левски в Лозана

https://offnews.bg//futbol/bivsh-igrach-osadi-levski-v-lozana-678354.html

Спортният съд в Лозана (КАС) потвърди решението на ФИФА от 19 януари 2017 г.и задължи ПФК Левски София да заплати 39 000 евро на бившия си футболист Дъстли Мюлдер, информира Дарик.

Към тази сума трябва да бъдат прибавени и лихви в размер на 5 процента на година, считано от 6 август 2014 г.

Решението на КАС е окончателно, а холандският футболист беше представляван в Лозана от българския адвокат Борис Колев, който е доктор по спортно право и съдружник в специализирана в тази материя българска кантора.

Въпреки усилията на Левски да оспори валидността на клауза в споразумението за разтрогване на договора на футболиста или поне да намали размера на сумата, КАС изцяло е отхвърлил жалбата на сините.

Левски трябва бързо да плати, защото това заплашва участието им в европейските клубни турнири.

Фестивал „БЪДЕЩИ ЗВЕЗДИ“ зареди малки и големи с положителни емоции

http://budnavarna.bg/32639-festival-badeshti-zvezdi-zaredi-malki-i-golemi-s-polozhitelni-emotsii/

В първите дни на пролетта Школа по модерен балет „Ели денс“, с ръководител Елена Савова, взе участие в третия творчески лагер – фестивал „БЪДЕЩИ ЗВЕЗДИ“. Фестивалът се състоя в уникалния по рода си комплекс СОК „Камчия“. В рамките на пет незабравими дни, се проведоха редица майсторски класове във всички сфери на танцовото изкуство – народни танци, хип-хоп, модерен балет, контемпорари, джаз-модерн и фламенко.

Независимо от собствената си сфера на развитие, участниците в танцувалната инициатива „Бъдещи звезди“ имаха възможността да се включат във всички майсторски класове, да придобият нови умения и да създадат нови професионални и приятелски връзки. Хореографските зали кипяха от енергия почти денонощно. Вдъхновените ръководители на танцови състави успяха да демонстрират най – добрите творчески постижения на своите възпитаници по време на заключителен грандиозен спектакъл.

Децата и художественият ръководител изказаха изключителна благодарност на организаторите, в лицето на г-н Кирил Костадинов и Елена Костадинова. Възможността за интегриране на различни видове изкуства ни прави не само по – добри професионалисти, но и по – добри хора!

 

Материалът Фестивал „БЪДЕЩИ ЗВЕЗДИ“ зареди малки и големи с положителни емоции е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Чужда компания строи нов завод край Куклен, ще правят фарове за световно известна марка коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807240

Чужда компания строи нов завод край Куклен, ще правят фарове за световно известна марка колиНов модерен завод ще изгражда чужда компания в индустриалната зона на Куклен. Промишленото хале ще е върху терен от 17 дка. За по-малко от седмица общинската администрация е издала строителното разрешение за обекта. "Имаме т.нар. "бърза писта" за приоритетна обработка на документите на големи инвеститори.

Китай - с гигантски проект за промяна на климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372188

Китай е на път да реализира огромен проект за промяна на климата в Тибет, съобщава South China Morning Post. Проектът цели да засява изкуствено облаците с кристализационни ядра и по този начин драматично да увеличи валежите в Тибетското плато.

Затруднения на големите летища в Германия утре

http://www.cross.bg/yvelichenie-stachka-letishta-1572158.html

/КРОСС/ Отмяна на полети от германските летища Франкфурт, Мюнхен, Кьолн и Бремен се очаква утре заради стачка на профсъюзите, предупреждава ДПА. От летището във Франкфурт също предупредиха за очаквани затруднения при изпълнението на полетите в утрешния ден, както и значителни закъснения. „Не можем да изключим отмяната на полети", заяви говорител на дружеството Фрапорт, което управлява летището. На пътниците се препоръчва да следят актуалната информация на самолетните компании. Най-големият профсъюз в Германия „Верди" обяви стачка заради липсата на напредък в преговорите за увеличение на заплатите в обществения сектор. „Икономиката отбелязва сериозен ръст, данъчните приходи в хазната са най-високи от години насам, а това не се отразява на доходите", критикува шефът на профсъюза Франк Бзирске. „Верди" настоява за 6-процентно увеличение на заплатите на близо 2,3 милиона заети в обществения сектор.    

Тайпи сипе закани срещу Франция, предупреди Макрон да чака терористи

https://offnews.bg//sviat/tajpi-sipe-zakani-sreshtu-frantcia-predupredi-makron-da-chaka-teroris-678352.html

По време на областния конгрес на Партията на справедливостта и развитието в Денизли турският президент Реджеп Ердоган коментира и атаката в германския град Мюнстер, при която камион се вряза в група пешеходци, съобщава obzornews.bg.

Критикувайки срещата на президента Емануел Макрон с делегация на Сирийските демократични сили, съставена от кюрдски и арабски бойци в Елисейския дворец, Ердоган заявява:

„В Африн са построили тунели, направили са подземни болници. Французите имат една известна фирма за производство на цимент. Тунелите са изградени с този цимент. После Франция ни дава акъл. Франция, ти ставаш подгласничка на тероризма, подпомагаш го и после посрещаш терористите в Елисейския дворец. Не можете да се отчетете за тези постъпки, после няма да можете да се избавите от терористичната напаст. Ето, виждате какво правят терористите в Германия, нали? И във Франция това ще се случи. Западът ще потъва, докато продължава да подкрепя терористите.”

Виж къде има задръствания в София! Най-натоварено ще е между 19-19,30 ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807691

Виж къде има задръствания в София! Най-натоварено ще е между 19-19,30 чМежду 19 и 19,30 ч. ще е най-натоварено движението на коли на входовете на София, сочат прогнозите на столичния КАТ. Най-интензивно се очаква да е на бул. "Цариградско шосе". Заради това светофарът в началото София ще бъде червен за минута и половина до три, за да могат колите да изтеглят по-бързо, обясни шефът на пътните полицаи в София Тенчо

Зам.-директор елитно училище в Благоевград грабна метлата и "засвири"! Васко Чолаков влезе в ролята на "Паганини" на Великденско парти

http://www.struma.com/hailaif/zam-direktor-elitno-uchilishte-v-blagoevgrad-grabna-metlata-i-zasviri-vasko_132774/

Бившият лидер на КНСБ Благоевград и настоящ заместник- директор на Трето основно училище Димитър Талев в Благоевград Васил Чолаков направи успешна имитация на виртуоза на цигулката Паганини.

Чолаков, обаче бе подхванал метла, вместо цигулка, но това не му попречи да влезе в ролята на музикален виртуоз. Не е тайна, че заместникът на Михаил Спасов е душата на компанията във всеки купон, на който присъства.

Поздравления за артистизма му. Народът е казал, който пее зло не мисли,...

Продължава

Путин и Меркел потвърдиха, че ще има ”Северен поток 2”

http://dnes.dir.bg/news/severen-potok-vladimir-putin-angela-merkel-krajat-zhen-potok-27032590

Руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел са потвърдили в телефонен разговор позициите на страните си по проекта "Северен поток 2".

Въздушните удари в Сирия са нанесени от Израел, твърдят американски представители

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159995_vuzdushnite_udari_v_siriia_sa_naneseni_ot_izrael/?ref=rss


Американски представители заявиха пред местната телевизия Ен Би Си, че ударът по военно летище в сирийската провинция Хомс е нанесен от Израел. Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара, съобщава БТА.<br /><br />Атаката е била извършена сутринта срещу военното летище Т-4 в Хомс. Според Сирийския център за наблюдение правата на човека при удара са убити 14 души. Сред убитите има трима иранци. Сирийската информационна агенция САНА съобщи, като се позова...

Борисов в Мостар: Успяхме да сложим на масата темата Запад-Балкани (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807744

Борисов в Мостар: Успяхме да сложим на масата темата Запад-Балкани (Видео, снимки)Започна посещението ми в Босна и Херцеговина със среща с члена на Председателството на Босна и Херцеговина Н.Пр. г-н Драган Чович. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. "Утре ще участвам в откриването на Международния икономически панаир в Мостар. Бих искал по този начин отново да се подчертае значението на икономическото развитие на

Вучич: Сърбия води политика на мир и няма да се занимава с пушки и оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807739

Вучич: Сърбия води политика на мир и няма да се занимава с пушки и оръжиеСърбия води политика на мир и няма да се занимава с пушки и оръжие, заяви сръбският президент Александър Вучич в отговор на днешните заплахи на косовския президент Хашим Тачи, който каза, че ще отговори на заплахите на Сърбия с пушки, както преди 19 години, предаде Танюг. "Не обичам да се занимавам с пушки и оръжие като Тачи, нека той да го прави.

Адвокат иска Тръмп да отговаря под клетва заради порноактрисата Сторми Даниълс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807727

Адвокат иска Тръмп да отговаря под клетва заради порноактрисата Сторми Даниълс Порноактрисата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала връзка с Доналд Тръмп и че й било платено, за да я пази в тайна, поднови опита си да накара президента да отговаря на въпроси на адвоката й под клетва, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Майкъл Авенати, адвокатът на Сторми Даниълс днес заведе иск във федерален съд в Лос Анджелис.

Путин и Меркел потвърдиха подкрепата си за "Северен поток 2"

http://www.mediapool.bg/putin-i-merkel-potvardiha-podkrepata-si-za-severen-potok-2-news277768.html

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор са потвърдили позициите на страните си по проекта "Северен поток 2", предаде ТАСС. Потвърдена е позицията на Русия и Германия по проекта за строителство на големия взаимноизгоден проект "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Кремъл. Към края на март Германия вече е издала всички разрешителни за изпълнението на проекта на нейна територия. "Северен поток 2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно. Планира се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 година, припомна руската агенция. Украинският президент Петро Порошенко призова по-рано днес германските политици и предприемачи да преразгледат отношението си към проекта, тъй като по думите му транзитът на руски газ до Европа през Украйна е много по-изгоден. В интервю, публикувано в германския в. "Ханделсблат" в понеделник, Порошенко нарича съоръжението "политически подкуп за лоялност към Русия" и отбелязва, че проектът няма съществени икономически основания.

Орбан щял да бори Сорос със закони

https://frognews.bg/novini/orban-shtial-bori-soros-sas-zakoni.html

Една от първите задачи на новата стара власт в Унгария е да приеме пакет от закони, с които сериозно да се ограничат възможностите на гражданските организации в страната. „След сформирането на парламента в края на април, в началото на май можем да започнем работа в интерес на държавата за пакета от закони срещу Сорос”, заяви говорител на партията пред държавното радио днес, съобщава БТВ.

Трима загинаха след две катастрофи в страната днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trima-zaginaha-sled-dve-katastrofi-v-stranata-dnes-6081112

Инцидент на пътя между Монтана и Враца отне живота на двама души; един загина след удар между ТИР и микробус на пътя Русе – Шумен.

Кремъл: Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kremyl-putin-i-merkel-potvyrdiha-poziciite-si-po-proekta-severen-potok-2-258999/

Украинският президент Петро Порошенко призова по-рано в понеделник германските политици и предприемачи да преразгледат отношението си към проекта

Общински съветник от благоевградския парламент закри ски сезона

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtinski-suvetnik-ot-blagoevgradskiya-parlament-zakri-ski-sezona_132773/

Точка на зимния ски сезон сложи общинският съветник от парламента в Благоевград Сашо Милчев. Бизнесменът окачи ските, след последното за сезона спускане под Тодорка. Депутатът от Зелената партия направи няколко спускания на Бъндеришка поляна, при отлично време и наличието на прилична снежа покривка.

Тази зима Милчев често разтоварваше през уикендите по белите писти, най- вече в курорт номер 1 на Балканите, Банско. И този уикенд уменията върху ските накараха много скиори да му...

Продължава

Принц Хари и Меган Маркъл не искат сватбени подаръци

http://www.mediapool.bg/prints-hari-i-megan-markal-ne-iskat-svatbeni-podaratsi-news277767.html

Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл са решили да се откажат от сватбени подаръци и призовават всички желаещи да похарчат предвидените за целта пари за благотворителност, съобщиха от Кенсингтънския дворец в понеделник. Двамата предлага седем каузи, които да бъдат подкрепени финансово от техните доброжелатели по повод личния им празник. Благотворителните акции са в полза на Асоциацията на деца с ХИВ, която подкрепя над 1000 младежи от Великобритания и Ирландия, които са носители на вируса; на националния орган в помощ на бездомните, който помага на хиляди хора годишно да възстановят живота си; на базирана в Мумбай фондация в помощ на образованието на жените в Индия и намиране на работа от тяхна страна; на организация, помагаща на деца, загубили родител по време на негова служба в Британските въоръжени сили; на инициатива, използваща спорта в помощ на млади хора и общности да станат по-здрави; на националния орган за опазване на океаните, крайбрежията и дивия живот и на британска фондация, която работи с уязвими тийнейджъри от градски общности. В изявлението се посочва, че Хари и Меган нямат официални отношения с тези организации. "Двойката е избрала каузите, защото се занимават с проблеми, към които самите те не са равнодушни, включително спорта като начин за подобряване на социалния климат, разширяване правата на жените, опазване на морските крайбрежия и околната среда като цяло, живота на бездомните, ХИВ и въоръжението сили", поясняват от Кенсингтънския дворец. Сватбата на 11-годишния Хари и 36-годишната Меган Маркъл ще се състои на 19 май в катедралата "Свети Джордж" в Уиндзорския замък. За венчавката са поканине около 600 избрани гости, сред които кралското семейство и близки приятели на двойката. Очаква се събитието да провокира интереса на над 100 хиляди души и те да се стекат в Западен Лондон, където е разположен Уиндзор.

Кралят на Испания подкрепи съдиите в Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807710

Кралят на Испания подкрепи съдиите в КаталуняКралят на Испания Фелипе Шести подкрепи съдиите като "основен фактор за спазването на закона". Той направи това по време на посещение в Каталуня в присъствието на съдията, осъдил 13 каталунски сепаратисти за бунт, предаде Франс прес. "Осъзнавам, както осъзнаваме всички, колко трудна и високоотговорна е работата ви",

Луфтханза анулира половината полети за утре. Засегнати са и такива от и до София

https://offnews.bg//ikonomika/lufthanza-anulira-polovinata-poleti-za-utre-zasegnati-sa-i-takiva-ot-678351.html

Половината полети на германската авиокомпания „Луфтханза“ за утре, 10 април няма да бъдат изпълнени, а същото важи и за една четвърт от тези на „Ер Франс“. Причината са стачки в Германия и Франция, съобщават световните агенции.

„Налага се да отменим над 800 от планираните за утре 1600 полета, включително 58 на дълги дистанции заради стачката“, обявиха от германската авиокомпания.

Отмяната на полетите ще засегне 90 000 пасажери на "Луфтханза". Сред анулираните е и утрешният полет от Франкфурт за София, пристигащ по разписание в 18,15 ч., както и излитащият в 19 ч. в обратната посока.

Германският синдикат „Ферди“ призова днес държавните служители да стачкуват през утрешния ден на четири германски летища - Франкфурт, Мюнхен, Кьолн и Бремен. Стачката е част от спора по заплащането в държавния сектор в страната, който обхваща и компании за комунални услуги, детски градини и общински администрации.

Българското външно министерство излезе със специално изявление по повод стачката.

В него се посочва, че за засегнатите над 90 000 пътници от и до четирите летища в Германия е предвиден алтернативен полетен план и че от сряда се очаква всички полети да се изпълняват по разписание.

Във връзка с горното Министерството на външните работи съветва българските граждани, които ще пътуват с авиокомпания „Луфтханза", предварително да се информират за статуса на техните полети от интернет страниците на съответните летища, заявяват от ведомството.

Верижна катастрофа затруднява движението по главен път Е-79

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807802

Верижна катастрофа затруднява движението по главен път Е-79Верижна катастрофа затруднява движението по главен път Е-79 при пътен възел ,,Симитли” в посока Благоевград, предаде ,,Фокус”. Пътният инцидент, в който са участвали няколко автомобила, е лек и няма пострадали. Нанесени са само материални щети върху превозните средства.  Трафикът в посока Благоевград-София е изключително интензивен.

Австралия спря товарен кораб с 50 000 живи овце след скандалeн клип за условията на борда

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/09/3159992_avstraliia_spria_tovaren_korab_s_50_000_jivi_ovce_sled/?ref=rss


Товарен кораб, който е трябвало да транспортира над 50 000 живи овце от Австралия до Близкия изток, бе спрян преди да отплава. Причината бе разпространено видео, на което се виждат плачевните условия за животните на борда, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Видеоматериалът е заснет на борда на товарния кораб "Ауаси експрес", плаващ под панамски флаг, по време на пет пътувания миналата година между Австралия и Катар, Кувейт и Оман. Той бе...

Цената на козунаците тази година във Варна е била както миналата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372186

Нямаше промяна в цените на козунаците и козуначените рула за Великденските празници спрямо миналата година. Това заяви Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. „Козунакът е един уникален хранителен продукт, който е печиво с обогатено тесто.

Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807706

Путин и Меркел потвърдиха позициите си
по проекта "Северен поток 2" Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор са потвърдили позициите на страните си по проекта "Северен поток 2", предаде ТАСС. Потвърдена е позицията на Русия и Германия по проекта за строителство на големия взаимноизгоден проект "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Кремъл.

Apple пуска специално издание iPhone 8 и iPhone 8 Plus с червен корпус

https://www.investor.bg/novini/261/a/apple-puska-specialno-izdanie-iphone-8-i-iphone-8-plus-s-cherven-korpus--258998/

Част от приходите от тази специална линия отива при Световния фонд за борба с вируса на СПИН в Африка и по света

Запазват центъра за рехабилитация в Ягодово, "Родопи" иска помощ от държавата

https://www.24chasa.bg/region/article/6807247

Запазват центъра за рехабилитация в Ягодово, "Родопи" иска помощ от държаватаДържавна подкрепа иска община "Родопи", за да запази центъра за рехабилитация в пловдивското село Ягодово. Проект за продължаване на дейността му е внесен в социалното министерство. "Заведението бе разкрито през 2016-а с европейски средства. За да продължи съществуването си, са необходими около 120 000 лв. годишно", обясни кметът Пламен Спасов.

ТЕЛК посече инвалид с 4 тежки болести

https://www.24chasa.bg/region/article/6807235

ТЕЛК посече инвалид с 4 тежки болестиКак ще живея без пенсия, пита 60-годишният мъж В пълно отчаяние е 60-годишният Иван Ангелов Пасев от Асеновград, след като ТЕЛК го лиши от инвалидна пенсия. Дългогодишният финансист е с 4 тежки заболявания - силно увредено зрение и слух, исхимична болест на сърцето и с намалена функция на белия дроб. "През 2004 г.

Намалената консумация на йодирана сол може да разболее стотици хиляди българи

http://www.cross.bg/prodykti-problemi-zhleza-1572151.html

/КРОСС/ Близо 400 хиляди българи имат намалена функция на щитовидната жлеза, а повечето дори не подозират за това. Причината - намалената употреба на йодирана сол, която все по-често заменяме с други по-модерни продукти, информира бТВ. След 3 месеца Илияна Граматикова ще стане майка. Следи бременността си и функциите на щитовидната жлеза, заради наследствени проблеми в семейството. Нужно е, защото в първите месеци бебето няма щитовидна жлеза и разчита на майката. А от количеството йод зависи интелигентността. „Последствията могат да бъдат тежки, като не на последно място е умственото изоставане на плода, което обаче се установява след раждането", подчертава гинекологът д-р Лилия Колева. Модата измести йодираната сол с хималайска, морска, калиева и дори пушена сол. „Повечето клиенти избягват стандартната сол поради здравословни проблеми. Те смятат, че хималайската сол има много повече минерали, талий, калций, които са така необходими за тялото", коментира Дивна Стоянова от магазин за био продукти. 6 грама е средната препоръчителна доза сол на ден. „Когато купувате сол трябва да е обозначено на етикета какво е съдържанието на йод. Ако то е между 28 и 55 микрограма, ок, значи тя може да бъде ползвана", подчертава ендокринологът и бивш здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Йод все пак има в млякото, сиренето, хляба, защото у нас технологията по производство на тези продукти включва йодираната сол

Бебетата, които ядат кисело мляко, по-рядко страдат от екземи и алергии

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6807692

Бебетата, които ядат кисело мляко, по-рядко страдат от екземи и алергии

Бебетата, които редовно ядат кисело мляко преди да навършат една година, по-рядко страдат от екземи и алергии, съобщи в. "Ню зиланд хералд". Учени от университета на Отаго и университета на Окланд твърдят, че ефектът е поразителен. Те са работили за изследването си с 390 майки, като са ги разпитвали какви храни са давали на бебетата си през

Юлия Скрипал ще търси политическо убежище

https://petel.bg/YUliya-Skripal-shhe-tarsi-politichesko-ubezhishhe__259196

Юлия Скрипал, която бе отровена във Великобритания заедно с баща си, бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, ще поиска политическо убежи...

Волейболистка в кома след атентата в Германия

https://petel.bg/Voleybolistka-v-koma-sled-atentata-v-Germaniya__259197

Германската волейболистка Киара Хоенхорст е сред сериозно пострадалите след атентата в град Мюнстер миналата събота. Припомняме, че ...

Daily Mail: Събарят къщата на Скрипал, а също бара и ресторанта, в които той бе с дъщеря си в деня на отравянето

https://petel.bg/Daily-Mail--Sabaryat-kashhata-na-Skripal--a-sashho-bara-i-restoranta--v-koito-toy-be-s-dashherya-si-v-denya-na-otravyaneto__259198

Британските власти възнамеряват да съборят къщата на Сергей Скрипал, както бара и ресторанта, които той е посетил заедно с дъщеря си в ден...

Армения се трансформира в парламентарна република

http://www.moreto.net/novini.php?n=372187

Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва днес, но властта се очаква да остане в ръцете на неговия предшественик, тъй като бившата съветска република преминава към парламентарна форма на управление, отбелязва "Франс прес".

От Италия: Мафията се е настанила удобно в България

http://dnes.dir.bg/news/italia-bulgaria-mafia-27032457

Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния.

Като вътрешен министър Тереза Мей най-много отказвала да предаде издирвани от Москва лица

http://www.mediapool.bg/kato-vatreshen-ministar-tereza-mei-nai-mnogo-otkazvala-da-predade-izdirvani-ot-moskva-litsa-news277766.html

Руските власти са получили най-много откази от Великобритания да им предаде лица, издирвани в Русия за присвояване, по времето, когато вътрешен министър е била Тереза Мей. Това заяви заместник-генералният прокурор на Русия Саак Карапетян пред журналисти, цитиран от ТАСС. По думите му за период от 15 години Русия е отправила към Великобритания 83 искания да репатрира 72 лица, обвиняеми или вече осъдени за присвоявания на доказана обща сума 500 милиарда рубли. От 83 заявки бе отказано предаването на 60 лица, включително 55 с мотива, че лицето има статут на бежанец или че е политически преследвано или ще му бъдат нарушени човешките права, каза прокурорът. "Максималното количество откази за предаване съвпадна с периода от 2010 до 2016 г., когато министър на вътрешните работи на Великобритания беше госпожа Мей", заключи Карапетян. Той обвини британските власти, че отказват сътрудничеството на Русия в разследването на причините за смъртта на олигарха Борис Березовски, бившия руски разузнавач Александър Литвиненко и сега на Сергей Скрипал. Карапетян каза, че Русия и досега не е получила резултатите от британското разследване за смъртта на Березовски, въпреки многократните настоявания на руската страна. На пресконференцията в Генералната прокуратура Николай Атмониев, който е съветник на генералния прокурор, каза че преди смъртта си Александър Литвиненко е можел да даде показания, уличаващи Березовски. "В хода на следствието при нас беше установено, че към ноември 2006 г., когато загива Литвиненко, неговите отношения с Березовски са били значително влошени. Литвиненко е можел да даде изобличаващи го показания", огласи съветникът и подчерта, че "от ликвидирането на Литвиненко най-заинтересован е бил Березовски", предаде ТАСС.

Украинският президент на необявено посещение в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807667

Украинският президент на необявено посещение в Турция Украинският президент Петро Порошенко бе на необявено посещение в Истанбул за разговори по въпроси на енергетиката и освобождаването на затворници, задържани от Русия, съобщи агенция Франс прес. Нито Анкара, нито Киев бяха съобщили по-рано за визитата, по време на която Порошенко се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с турския

Четирикратният олимпийски шампион Емил Хегле Свендсен се оттегли от биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159989_chetirikratniiat_olimpiiski_shampion_emil_hegle/?ref=rss


Четирикратният олимпийски шампион по биатлон Емил Хегле Свендсен продължи серията оттегляния на легендарни норвежци в зимните спортове. 32-годишният състезател обяви край на професионалната си кариера само седмица след като това направи Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален. В петък кариерата си прекрати и най-успешният спортист в историята на зимните олимпийски игри - ски бегачката Марит Бьроген.<br /><br />Свендсен спечели две индивидуални олимпийски титли - в 20-те километра във...

Путин: Недопустимо е да се правят спекулации и провокации за Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-nedopustimo-e-da-se-praviat-spekulacii-i-provokacii-za-siriia-2089834

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, че е недопустимо да се правят провокации и спекулации за възможно използване на химическо оръжие в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
"Лидерите об

Трима души загинаха в тежка катастрофа при Вършец

//dariknews.bg/regioni/vraca/trima-dushi-zaginaha-v-tezhka-katastrofa-pri-vyrshec-2089809

Трима души са загинали при тежката катастрофа по обед на пътя Монтана-Враца край Вършец. Това съобщиха за Дарик от врачанската болница.

Меркел е поздравила Виктор Орбан за изборната победа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807660

Меркел е поздравила Виктор Орбан за изборната победа Германският канцлер Ангела Меркел е поздравила унгарския премиер Виктор Орбан за изборната победа на неговата партия. Това съобщи днес говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Както е прието след избори в Европа, канцлерът поздрави победителя в изборите, премиера Орбан,

Ердоган: Турция няма да се откаже от покупката на зенитни ракетни системи С-400

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807652

Ердоган: Турция няма да се откаже от покупката на зенитни ракетни системи С-400 Турция няма да се откаже от покупката на зенитни ракетни системи С-400 от Русия независимо от новите санкции, въведени от САЩ, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС. "Някои се тревожат /от придобиването на системи С-400/. Турция обаче сама определя съдбата си. Това е свързано и с въпроси на сигурността", каза той.

Натоварен следпразничен автомобилен трафик към София

http://www.mediapool.bg/natovaren-sledpraznichen-avtomobilen-trafik-kam-sofiya-news277765.html

Традиционно в последния ден от празнични дни, движението на моторни превозни средства към София е натоварено като най-интензивните часове ще са между 17 и 19.30 часа. Очаква се в това време над 100 000 автомобила да влязат в столицата, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция“ – СДВР Тенчо Тенев на брифинг в понеделник. Създадена е организация на движението за прибиращите се към София. В следобедните часове всички входове на София вече са били натоварени, като по-сериозно е било положението от Панчарево и в посока "Младост” в момента. На стария път край Владая са пуснати две ленти в посока София още от 10 часа в понеделник. "Поставени са необходимите сигнализации, за да могат хората да влезнат по-бързо в столицата през стария път. На всички останали входни магистрали и пътища, които водят към София, ще имаме наши полицейски екипи и при необходимост ще даваме приоритет на влизащите в столицата“, каза комисар Тенев. Двупосочно е движението и при свлачището по автомагистрала "Люлин". Там също има полицейски екипи, които подпомагат движението, каза той. По думите му най-вероятно и във вторник сутринта жителите на София ще се прибират по домовете си. "Уверяваме всички, че пак ще имаме полицейски екипи на всички входове на София и утре", посочи Тенев и предупреди каращите в плътни колони да спазват дистанция, тъй като голяма част от катастрофите в понеделник са станали именно по тази причина. Центърът за градска мобилност регулира кръстовищата в София. На място приоритетно пускаме движението по линията Пловдив-София. Натоварено е движението и през граничните пунктове. По пътищата в страната има някои ограничения, заради многото прибиращи се в последния почивен ден автомобили. До 20 часа е забранено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

Тръмп за Дума: Това е зверско, до 48 часа ще вземем решение

http://clubz.bg/66456-trymp_za_duma_tova_e_zversko_do_48_chasa_shte_vzemem_reshenie

Президентът Доналд Търмп заяви, че ще вземе решение как да отвърне на предполагаемата химическа атака в Сирия до 48 часа, съобщава „Гардиън“. Той допълни, че САЩ не могат да позволят „подобни жестокости“ и „нямат огромни съмнения“ за това кой стои зад нападението над сирийския град Дума в събота. Тогава загинаха 42-ма души, стотици други бяха ранени.

„Ако е Русия, ако е Сирия, ако е Иран, или всичките те заедно, много скоро ще разберем истината...Това е зверско, това е ужасно. Не е хуманно да продължим да позволяваме това да се случва“, беше категоричен Тръмп.

Тръмп за първи път лично осъди нападението в Сирия. Той допълни, че ще проведе среща с екипа си за национална сигурност, за да се установи кой е отговорен за атаката. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис не изключи възможността за военна намеса от страна на Вашингтон, ако категорично се установи използването на химическо оръжие срещу цивилни сирийски граждани.

„Първо, трябва да разберем защо химическото оръжие все още се използва във войната в Сирия, тъй като Русия трябваше да е гарант за пълното му премахване,“ коментира той, цитиран от „Ройтерс“.

В неделя лидерът на Белия дом обсъди с френския президент Еманюел Макрон възможно сътрудничество между двете държави, за да се предотврати използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия в бъдеще.

Заявлението на Тръмп идва преди предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Русия най-вероятно ще бъде обвинена от САЩ и техните съюзници за подкрепата си за сирийските власти. Москва продължава да твърди, че няма доказателства за използването на химическо оръжие в атаката на Дума, въпреки многобройните доказателства за противното и свидетелствата на местни лекари. Руският външен министър Сергей Лавров коментира:

„Нашите военни специалисти посетиха мястото и не намериха следи от хлор или други химически вещества, които да са използвани срещу цивилни лица.“

По-рано днес Кремъл обвини Израел за нарастващото напрежение в Сирия, след като сирийска военна база бе бомбардирана от два самолета F-15 на израелската армия.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372194

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 10 април - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Разтърсващ филм за фаталния рекорд на Теодора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804397

Разтърсващ филм за фаталния  рекорд на ТеодораГлавният редактор на в. “168 часа” Слави Ангелов и операторът Анна Андреева заснемат в 27 минути подготовката и драматичното гмуркане в залива Торонеос Документалният филм “233 метра между живота и смъртта” разказва за пътя на водолазите Теодора и Михаил Балабанови към не един, а цели два световни рекорда - единият,

САЩ: Ударът по военно летище в Сирия е нанесен от Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807629

САЩ: Ударът по военно летище в Сирия
е нанесен от ИзраелАмерикански представители заявиха, че ударът по военно летище в сирийската провинция Хомс е нанесен от Израел, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Ен Би Си. Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара. Атаката е била извършена сутринта срещу военното летище Т-4 в Хомс.

Училищен автобус падна в пропаст в Индия, загинаха 27 деца

http://clubz.bg/66455-uchilishten_avtobus_padna_v_propast_v_indiq_zaginaha_27_deca

Най-малко 30 души, повечето от тях деца, починаха, след като училищен автобус падна в пропаст в планински район в Индия, съобщи Би Би Си.

Повечето от пътниците са били на по-малко от 10-годишна възраст, казаха от местната полиция. Загинали са и шофьорът, и двамата учители.

Трагичният инцидент се е случил в северния индийски щат Химачал прадеш, на 325 км от щатската столица Шимла.

Автобусът е возел 40 ученици, излязъл е от тесния планински път и е паднал в дълбоката 61 метра пропаст.

"Молитвите ми са с тези, които загубиха най-скъпите си хора в катастрофата", написа индийският премиер Нарендра Моди в туитър.

Властите в щата поискаха разследване на инцидента.

Без подаръци на голямата британска кралска сватба

https://petel.bg/Bez-podaratsi-na-golyamata-britanska-kralska-svatba__259192

Британският принц Хари и неговата годеница Меган Маркъл призоваха хората, които желаят да им изпратят сватбени подаръци, вместо това да н...

Трагедията е огромна! Фордът ковчег от касапницата на Е-79 возел болни за диализа

https://petel.bg/Tragediyata-e-ogromna--Fordat-kovcheg-ot-kasapnitsata-na-E-79-vozel-bolni-za-dializa__259193

Снимки: Конкурент.бг Фордът, който се превърна в ковчег днес по обед след челен удар със "Ситроен" край отбивката за Вършец, е карал болни ...

Тръмп обеща важни решения за човечеството до 48 часа

https://petel.bg/Tramp-obeshha-vazhni-resheniya-za-chovechestvoto-do-48-chasa__259194

Американският президент Доналд Тръмп обеща "важни решения" за Сирия след предполагаемата химическа атака срещу град Дума, контролиран от...

Меркел и Путин обсъдиха реализацията на проекта "Северен поток-2"

https://petel.bg/Merkel-i-Putin-obsadiha-realizatsiyata-na-proekta-Severen-potok-2__259195

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин са обсъдили по телефона реализацията на проекта "Северен поток...

Задържаха дрогиран шофьор, предложил подкуп на пътни полицаи (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807595

Задържаха дрогиран шофьор, предложил подкуп на пътни полицаи (Обновена)От 17.00 ч. до 19.30 ч. потокът от автомобили на входовете на столицата ще е най-интензивен. Това каза по време на брифинг комисар Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция’’ към СДВР, предаде „Фокус“. „Приоритетно пускаме движението от Пловдив за София“, каза комисар Тенев. Той обърна внимание, че светофарът там се задържа по минута и половина до

Очаква се интензивен трафик на входовете на София към 19:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6807595

Очаква се интензивен трафик на входовете на София към 19:30 часаОт 17.00 ч. до 19.30 ч. потокът от автомобили на входовете на столицата ще е най-интензивен. Това каза по време на брифинг комисар Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция’’ към СДВР, предаде „Фокус“. „Приоритетно пускаме движението от Пловдив за София“, каза комисар Тенев. Той обърна внимание, че светофарът там се задържа по минута и половина до

Интензивен е трафикът по границите, пикът в София ще настъпи в късния следобед

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159988_intenziven_e_trafikut_po_granicite_pikut_v_sofiia_shte/?ref=rss


Интензивен е трафикът на всички контролно-пропускателни пунктове в страната след четирите почивни дни, съобщи агенция "Фокус". По информация на "Гранична полиция" към 16 ч. най-големи струпвания на влизане има на ГКПП Кулата и Маказа, а на излизане - към Македония, Гърция и Румъния, предимно за товарни автомобили.<br /><br />И в днешния празничен ден по пътищата имаше инциденти. Катастрофа на пътя Монтана - Враца край Вършец взе три жертви, а четирима са приети в...

"Новартис" напредва в генната терапия със сделка за 8.7 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/novartis-napredva-v-gennata-terapiya-sas-sdelka-za-87-mlrd-dolara-news277764.html

Швейцарският фармацевтичен гигант "Новартис" (Novartis) съобщи, че се е договорил да купи американската компания за генна терапия "АвеКсис" (AveXis) в сделка за 8.7 млрд. долара като част от усилията си да стане лидер в лечението на невродегенеративни заболявания, информира Асошиейтед прес. Двете компании посочиха, че съветите им са гласували единодушно в подкрепа на сделката. Предложената оферта е за 218 долара за акция, което е с цели 88 процента над котировките на "АвеКсис" в края на петъчната търговия. В резултат котировките на "Новартис" в борсовата търговия се повишиха с 0.8 на сто в понеделник. Според "Новартис" сделката ще приключи в средата на 2018 година, макар да не се очаква тя да направи принос към основните оперативни приходи до 2020 година. Водещият продукт за генна терапия на "АвеКсис" е за спинална мускулна атрофия тип 1, която "Новартис" посочи като основна генетична причина за смъртност при малките деца.

Тръмп решава как САЩ да реагират на химическата атака в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-reshava-kak-sasht-da-reagirat-na-himicheskata-ataka-v-siriia-2089827

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия и заяви, че администрацията му ще реагира в следващите 24 до 48 часа, предаде Франс прес.
Според опозиционни активисти в атаката са убити най-малко 40 души.

Ще стане ли Меган Маркъл втората лейди Даяна?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shte-stane-li-megan-markyl-vtorata-lejdi-daiana-2089814

Американската актриса Меган Маркъл, бъдещата съпруга на принц Хари, е амбициозна млада жена, която мечтаела да стане новата лейди Даяна, разкрива биография, която ще бъде публикувана във Великобритания в четвъртък, съобщава Франс прес.

27 деца загинаха след инцидент с автобус в Индия

//dariknews.bg/novini/sviat/27-deca-zaginaha-sled-incident-s-avtobus-v-indiia-2089832

30 души, от които 27 деца, загинаха при тежък пътен инцидент в Индия, съобщава АФП, позовавайки се на местната полиция. Автобусът, с който пътували, се преобърнал и паднал в 60-метрова пропаст.

Борисов: Балканите имат нужда от мир, за да постигнат просперитет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-balkanite-imat-nuzhda-ot-mir-za-da-postignat-prosperitet-2089829

В тази толкова важна изборна година за Босна и Херцеговина по всякакъв начин ще се опитаме да помагаме за единството на държавата. На Балканите не може да подхождаме егоистично, проблем в която и да е държава засяга и другите, затова разчитам и на колегите за постигане на мир. Това

Борисов поздрави Орбан: Високо ценя приятелството с Унгария

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-evropeyski-parlament-viktor-orban-27032360

Българският министър-председател Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на парламентарните избори.

Над 100 хил. автомобила се прибират към столицата

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-100-hil.-avtomobila-se-pribirat-kym-stolicata-6081108

За да улеснят придвижването, от Агенция "Пътна инфраструктура" ограничават движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоваренитe пътища между 14 и 20 ч.

Нарастват инвестициите в балнеотуризма в разложкото село Баня

http://www.cross.bg/banya-selo-voda-1572133.html

/КРОСС/ Разложкото село Баня е само на 5 километра от Банско, а един от примерите за успешно управление на ресурса от топла минерална вода, информира БНР. С над 60 находища, Баня се нарежда на 2-ро място след Велинград по това богатство и по известност. Последната година бележи бум на инвестициите в балнеолечението и изграждането на СПА комплекси. Към момента съотношението в село Баня между леговата база и жителите е почти изравнено - около 3000. Засега находищата с топла минерална вода, на брой 72, стигат до всички хотели и до някои от къщите за гости. Инвестиционният интерес обаче расте скоростно, признава кметът на селото Мария Юрганчева: "В последните 3-4 месеца имаме нови строителни обекти, нови инвестиционни намерения. Прави се нов санаториум. Вчера бяха донесени три нови инвестиционни проекта и то това са големи проекти - единият се простира на 59 дка, другият на 18 дка, а третият - на 3 дка. Капацитетът на минералната вода в село Баня все още има свободни количества. Истината е, че много хора предпочитат вече да инвестират в Баня, да почиват в Баня и евентуално да карат ски в Банско, но те се позиционират в село Баня". Истината е, че много от гостите на най-известния ни курорт Банско, се възползват от близостта на село Баня, за да съчетаят планината с топлата вода. Туристическият бранш също е осъзнал това предимство

Мъж загина при катастрофа между тир и микробус на пътя Русе - Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807593

Мъж загина при катастрофа между тир и микробус на пътя Русе - ШуменМъж е загинал при катастрофа между ТИР и микробус на пътя Русе – Шумен. Това съобщиха за Агенция Фокус от ОДМВР-Разград  Турски ТИР, движещ се в посока Русе, се е блъснал в микробус „Форд Трназит“ с разградска регистрация. По неизяснени до момента причини, микробусът е започнал да криволичи из пътя и се е ударил насрещно в ТИР-а.

Принц Хари и Меган призоваха вместо подаръци за сватбата им да се правят дарения за нуждаещи се

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/prints-hari-megan-prizovaha-vmesto-podaratsi-svatbata-praviat-dareniia-nujdaeshti.html

Британският принц Хари и неговата годеница Меган Маркъл призоваха хората, които желаят да им изпратят сватбени подаръци, вместо това да направят дарение на някоя благотворителна организация, предаде агенция Ройтерс.

Путиновият олигарх Дерипаска е пред фалит заради американските санкции

https://offnews.bg//sviat/putinoviat-oligarh-deripaska-e-pred-falit-zaradi-amerikanskite-sanktci-678350.html

Акциите на руския алуминиев гигант „Русал“ се сринаха на борсите, след като САЩ наложиха санкции на компанията, която може да се изправи пред риск от фалит заради невъзможност да плати част от дълга си, предаде агенция Франс прес.

При затварянето на фондовата борса в Хонконг - един от пазарите, където се търгуват акциите на „Русал“, цената им падна с 50%.

Сривът изтрива над 3,5 млрд. от пазарната капитализация на компанията, оглавявана от милиардера Олег Дерипаска и осигуряваща около 7% от световното производство на алуминий.

На борсата в Москва акциите в средата на търговския ден паднаха с над 23%.

Компанията стана обект на обявени в петък санкции от президента Доналд Тръмп, насочени срещу олигарси, близки до колегата му Владимир Путин. Те последваха взаимно гонене на 60 дипломати и затваряне на консулства заради случая „Скрипал“.

Вашингтон обвини Дерипаска, че работи за руското правителство, а сред санкционираните се оказа и шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

Кремъл остро разкритикува днес новите US санкции.

„Това е изключително възмутителна ситуация от гледна точка на законността, от гледна точка на подигравката с всички норми и с всичко“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той посочи, че е необходимо време за анализ, за да се разберат размерите на реалните вреди и да се изработят стъпки за максималното възможно тяхно минимизиране.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството търси варианти как да подкрепи компаниите и секторите, попаднали под новите санкции.

„Русал“ излезе с изявление, в което казва, че санкциите “могат да доведат до технически фалит във връзка с определени кредитни задължения на групата“.

Новите санкции удариха индексите на руски фондови борси, като потънаха с около 10%.

В същото време цената на алуминия на Лондонската борса за метали поскъпна с почти 4% - най-големият скок от три години.

Администрацията на Тръмп наложи санкции на 7 олигарси, 12 компании, които контролират, 17 висши руски представители и държавната компания за износ на оръжия „Рособоронекспорт“.

Вашингтон обясни, че мерките се налагат по закон, приет да накаже Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ през 2016 г. , както и за намесата ѝ в конфликтите в Сирия и Украйна.

Седми ден търсят избягалите затворници

http://www.moreto.net/novini.php?n=372185

Седми ден продължава издирването на двамата затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Централния софийски затвор след въоръжено нападение над надзирателите. Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите, както и всички основни пътища у нас.

„Евростат”: България дава гражданство основно на руснаци, украинци и турци

http://nakratko.bg/category/59/157510/


Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи БТА, цитирайки данни на ЕК и „Евростат.

Косово: Ще отговорим с пушки на заплахите от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807562

Косово: Ще отговорим с пушки на заплахите от Сърбия Ще отговорим с пушки на заплахите от Сърбия, заяви президентът на Косово Хашим Тачи, цитиран от Танюг. "Ще отговорим на тези заплахи така, както отговорихме преди 19 години", каза Тачи в реч на церемония в Кошаре по повод 19-ата годишнина от конфликта между югославската армия и Армията за освобождение на Косово в тази част на границата,

Експерти: Италианската мафия се е настанила удобно в България и Румъния

http://nakratko.bg/category/25/157509/


Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния. Това коментира пред германия в.

Вижте актуална информация за пътищата в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6807580

Вижте актуална информация за пътищата в странатаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 09.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта над по-голямата част от страната ще е ясно и почти тихо. Минималните температури ще са от 4° до 9°. На 10.04.2018 г. ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността.

Турски медиен бос: Трябва да се запази независимостта на медийната къща Доган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807549

Турски медиен бос: Трябва да се запази независимостта на медийната къща Доган Собственикът на основна независима турска медийна група изрази надежда днес, че неговите издания ще могат да запазят независимостта си, докато той се подготвя да продаде групата на съперник, смятан за приятелски настроен към правителството, съобщи ДПА. Надявам се и се моля това семейство ще запази медийната къща със свои собствени етични ценности,

Веднага след победата: Орбан готви жесток удар срещу Сорос

https://offnews.bg//evropa/vednaga-sled-pobedata-orban-gotvi-zhestok-udar-sreshtu-soros-678349.html

След убедителната си победа на парламентарните избори, консервативната унгарска партия „Фидес” си постави нова цел – в най-кратки срокове да прокара законови промени, които сериозно да ограничат възможностите на гражданските организации в страната, съобщава „Ройтерс”.

„След сформирането на парламента в края на април, в началото на май можем да започнем работа в интерес на държавата за пакета от закони срещу Сорос”, заяви говорител на партията пред държавното радио днес.

Милиардерът от унгарски произход Джордж Сорос, който финансира правозащитни организации и просветни и културни инициативи по цял свят, е сочен от премиера Виктор Орбан (самият той е бивш стипендиант на Сорос – б.р.) и съмишлениците му за „архитект” на мащабен план за ислямизацията на Европа с помощта на мигрантите от мюсюлмански държави.

Редица законови промени, критикувани в страната и навън като стъпка към авторитаризъм, са обяснявани от „Фидес” именно със защитата на християнската култура на Унгария. Сорос и гражданските активисти, обвинявани във връзки с него, твърдят, че по техен адрес се говорят лъжи, докато се опитват да спасят държавата от поредно попадане в лапите на авторитаризма.

Сега се очертава всякакви външни дарения за НПО сектора да бъдат облагани с 25-процентов данък и Министерството на вътрешните работи да получи правото да забранява подобни траншове с мотива за заплаха за националната сигурност.

Това сериозно ще затрудни работата на гражданските организации в условията на все по-голяма концентрация на медийна и фирмена собственост около управляващата партия. Именно заради все по-трудното изразяване на мнения, различни от това на Орбан, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбеляза, че унгарците са имали възможност да гласуват за много кандидати, но всъщност не са имали избор.

Така Фидес” вероятно ще има две трети от депутатските места (134 от общо 199), крайните националисти от „Йоббик” (които настояват за преосмисляне на нацисткия период от историята на Унгария) ще са с 25 народни представители, а социалистите (по времето на които избухнаха куп корупционни скандали и така в крайна сметка дадоха тласък на Орбан – б.р.) – с 20.

В 16.30 колоната от автомобили към София замръзна на 27 км от Ябланица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807542

В 16.30 колоната от автомобили към София замръзна на 27 км от Ябланица (Снимки)В 16.30 колоната от автомобили към София замръзна на 27 км от Ябланица Стотици автомобил се наредиха в дълга километри опашка на магистрала “Хемус” , която почти не се движи след 16.30. Пътуващите от Варна за София влизаха като в “тясно гърло” малко преди разклона за Лесидрен и село. Български извор.

ЕС вкарва АЕЦ "Аккую" в преговорите с Турция

http://nakratko.bg/category/25/157508/


Европейската комисия съобщи, че в доклада за напредъка на Турция, чието представяне предстои до края на месеца, ще има глава, посветена на енергетиката.

Британците масово търсят поданство в други държави заради Брекзит

https://frognews.bg/svqt/britantsite-masovo-tarsiat-podanstvo-drugi-darjavi-zaradi-brekzit.html

Броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза.

Варнеци плащат данъци с отстъпка до 30 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372184

Съобщенията за задължения към Община Варна за 2018 година са изготвени и разпратени до данъкоплатците, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. До 30-ти април предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка.

Израел е нанесъл удар по сирийската военновъздушна база

http://nakratko.bg/category/25/157507/


Нанесеният по-рано днес ракетен удар срещу сирийско военно летище е бил извършен от Израел, съобщи телевизия Ен Би Си в Туитър, позовавайки се на двама официални американски представители.

Американски сенатор: Башар Асад е легитимен военен престъпник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807531

Американски сенатор: Башар Асад е легитимен военен престъпникВлиятелният американски сенатор Линдзи Греъм (Републиканска партия, Южна Каролина) заяви, че международната общност вече трябва да гледа на сирийския президент Башар Асад като на „легитимен военен престъпник“ и заяви, че сирийският ръководител и неговото вътрешно обкръжение са „легитимни военни цели“, пише The Hill.

Деница Николова ще участва в дискусия за новото райониране на страната в Стара Загора

http://www.cross.bg/nikolova-zagora-stara-1572124.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район, което ще се проведе утре - 10 април, от 12 часа, в Областна администрация - Стара Загора. Зам.-министър Николова ще представи вариантите за ново райониране и основните мотиви за промяна на районите от ниво NUTS 2 в страната в рамките на дискусия по темата с участието на кметове на общини, областни управители, представители на бизнеса, научната общност и др. от областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.    

ЕС има най-много нови граждани от Мароко, Индия и Албания, в България - от Русия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/09/3159987_es_ima_nai-mnogo_novi_grajdani_ot_maroko_indiia_i/?ref=rss


Държавите от ЕС са предоставяли най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци през 2016 г., съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Данните са на Евростат.<br /><br />За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци (8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци.<br /><br />От над 100 хиляди...

Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807527

Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край ПазарджикИзключително натоварен е трафикът по автомагистрала „Тракия“ към този час, възможни са забавяния в участъка от 95 км до 93 км в посока София, поради възникнало пътнотранспортно произшествие. Това съобщи за Фокус Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик. В рамките на деня са станали три леки катастрофи, една от които верижна на главния път,

Екшън край Пловдив! Баща и син нападнаха барманка в заведение

https://petel.bg/Ekshan-kray-Plovdiv--Bashha-i-sin-napadnaha-barmanka-v-zavedenie__259189

Снимка: Булфото Същински екшън се разиграл в село Куртово Конаре между двама мъже и барманка на заведение. Причината била отказа на млад...

Погледнете краката си и вижте какви са здравословните ви проблеми

https://petel.bg/Poglednete-krakata-si-i-vizhte-kakvi-sa-zdravoslovnite-vi-problemi__259190

Краката носят тежестта на тялото през целия ден, поради което се нуждаят от допълнителни грижи. За съжаление, те често не получават внима...

Приятелката на Желяз, арестуван по искане на американски прокурори, проговори за работата му в Сирия

https://petel.bg/Priyatelkata-na-ZHelyaz--arestuvan-po-iskane-na-amerikanski-prokurori--progovori-za-rabotata-mu-v-Siriya__259191

Арест на българин у нас, след като Америка поиска екстрадирането му. Желяз Андреев е зад решетките от два дни с прокурорска мярка за 72 часа...

Мей: Асад трябва да бъде държан отговорен, ако атаката в Сирия е химическа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807524

Мей: Асад трябва да бъде държан отговорен, ако атаката в Сирия е химическаМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че сирийският президент Башар Асад и и тези, които го подкрепят, трябва да бъдат „държани отговорни“ , ако възможната атака с отровен газ в контролирания от опозицията сирийски град Дума се потвърди, предава АФП. „Ако се потвърди, това ще е поредният пример за бруталността и дръзкото

Марешки видя нов европейски ред в победата на Орбан

https://offnews.bg//politika/mareshki-vidia-nov-evropejski-red-v-pobedata-na-orban-678348.html

Унгарците за пореден път дадоха много ясен знак на ЕС. Категоричната победа на партията на Виктор Орбан затвърждава тенденцията за предстояща голяма промяна в начина, по който се управлява и съществува Европейският съюз, заяви Веселин Марешки- лидер на ПП ВОЛЯ и зам.-председател на НС.

Ние от ВОЛЯ също споделяме тези ценности - искаме да има Европа на нациите, не на чиновниците, Европа на силното лидерство и възраждане на патриотизма. Грешната мигрантска политика, опитите на Брюксел да диктува на страните, вместо да се търси разбирателство, да се отсеят наистина важните проблеми на Съюза, за да се справяме с тях, а не да се измислят „врагове” и несъществуващи казуси, с които да се отклонява общественото внимание - всичко това приключва. Сигурен съм, че след евро-изборите догодина, парламентът на Европа ще има съвсем друг облик и ще бъде сложена точка на слабото лидерство и на погрешните политики. Изборите в Италия, в Унгария… това е само началото, коментира Марешки.

От обявените днес резултати от вота в Унгария стана ясно, че партия ФИДЕС на Орбан и нейният младши коалиционен партньор – Християн-демократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент. Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията.

Макрон е имал частна вечеря в Лувъра със саудитския престолонаследник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807507

Макрон е имал частна вечеря в Лувъра със саудитския престолонаследникПрестолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който е на тридневна визита във Франция, е бил на вечеря вчера с френския президент Еманюел Макрон в музея Лувъра в Париж, предаде Асошиейтед прес. Вечерята е била частна и канцеларията на Макрон не я беше обявила предварително. Тя се е състояла в Лувъра,

Великобритания праща Скрипал под нова самоличност в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=372183

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, срещу които беше извършено нападение с нервнопаралитичното вещество новичок в английския град Солсбъри на 4 март, ще получат нова самоличност и шанс да се установят най-вероятно в САЩ, съобщават британски медии, позовавайки се на източник от специалните служби.

Над 100 книжки дариха добри хора на детските отделения в "Пирогов"

http://www.cross.bg/knizhki-hiryrgiya-pirogov-1572138.html

/КРОСС/ Великденските празници допринесоха за увеличаването на броя на книжките в детските хирургия и травматология на "Пирогов", За щастие на малките пациенти Клиниката по детска травматология получи над 100 книжки от хора с добри сърца, които искат да направят болничният престой по-приятен за всяко дете. Дарителите посочиха, че добрите дела се правят, но не се разказва за тях. Ето защо те пожелаха анонимност. В Отделението по детска гръдна хирургия стажант-акушерката Нина Колева пък дари детски книжки, приказки и книжки за оцветяване. Тях студентката получи като награда от 12-ия Национален фотоконкурс "Най-сладка целувка - 2018" - за снимка на въздушна целувка с послание, направена от фотографа Вячеслав Попов. "Благодарна съм за изключително топлото посрещане от старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - Росица Райкова и целия екип на отделението, където работят отлично подготвени медицински специалисти и ръководители по здравни грижи с доказан професионализъм, дългогодишен опит и всеотдайност към професията. Когато моята снимка с послание спечели конкурса беше огромна радост за мен. Но днес, аз получих най-големият подарък, който можеш да получиш - да направиш щастлив някой друг. Щастието, което се отразява в очите на другия, е най-голямото щастие, което самият ти можеш да изпиташ

Джефри Ръш е спрял да се храни след обвинения в неприлично поведение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807502

Джефри Ръш е спрял да се храни след обвинения в неприлично поведениеАдвокатът на австралийския актьор Джефри Ръш твърди в писмено показание пред съда, че неговият клиент е спрял да се храни, не излиза от дома си и се събужда всяка сутрин с ужасяващо чувство на страх заради обвинения в неприлично поведение спрямо актриса, предава Асошиейтед прес. Носителят на "Оскар" беше обвинен от излизащия в Сидни в.

Трудно се пътува между Поморие и Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eNQHt75Y1zs/

Трудно е пътуването между Поморие и Ахелой в момента, с много прах, чакъл и неравности по пътя. Според фирмата изпълнител на обхода, след празниците започва да се асфалтира и всичко ще е готово до края на месец май. В момента се изгражда второ платно в участъка Поморие – Ахелой, както и обход на Ахелой, който да поеме интензивния трафик за Слънчев бряг. Строят се мост и надлез. Заради това в момента е силно затруднено движението между двата града, с  километри прах, чакъл и неравности.

Френската жп стачка носи по 20 млн. евро щети на ден

http://www.mediapool.bg/frenskata-zhp-stachka-nosi-po-20-mln-evro-shteti-na-den-news277763.html

Стачката във френската държавна железница "Ес Ен Се Еф" (SNCF) вече е натрупала загуби за стотина милиона евро на компанията, обяви шефът й Гийом Пепи в ефира на радио Ер Ем Се и телевизионния канал Бе Еф Ем Ти Ви, цитирано т БТА в понеделник, когато започна четвъртия ден на протеста. Дневната цена на стачката е близо 20 милиона евро, а синдикатите смятат тя да продължи до края на юни. В стачката се включват много служители, но въпреки това има повече влакове, отколкото миналия път, посочи Пепи. "Констатацията ми е, че Франция не е парализирана, заяви президентът на "Ес Ен Се Еф", признавайки при все това, че клиентите на железниците са силно затруднени при ползване на услугите им", каза още той. В понеделник в стачката са са включили 43 на сто от служителите на държавната железница - машинисти, кондуктори, стрелочници - и това е леко отстъпление спрямо 48-те процента във вторник и сряда на стачкували. От началото на април железничарите във Франция започнаха стачка маратон с прекъсвания по два дни на пет. Те се противопоставят срещу реформа, която "цели да "ще унищожи обществената жп услуга". Протестът е насочен срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност (ООД), което, според синдикатите, открива пътя за бъдеща приватизация. Според тях реформата няма да реши проблема с дълга (46,6 милиарда евро към края на 2017 година), нито с проблемите във функционирането. Френският премиер Едуар Филип каза междувременно в интервю за в. "Паризиен", че правителството няма да отстъпи пред стачките в железниците, предаде Асошиейтед прес. Филип подчерта, че всеки ден получава писма от поддръжници, които го призовават да извърви целия път и че правителството именно това и ще направи.

Двойно повече британци са взели друго гражданство в ЕС в годината на Брекзит

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159982_dvoino_poveche_britanci_sa_vzeli_drugo_grajdanstvo_v/?ref=rss


Броят на британците, получили гражданство в друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно между 2015 и 2016 г., годината, в която Великобритания избра да напусне евросъюза. Това съобщиха "Ройтерс" и ДПА, цитирайки данни на "Евростат".<br /><br />През 2016 г. 6555 британци са взели гражданство в друга страна на ЕС - ръст от 165% спрямо 2015 г., когато този брой е бил 2478 души.<br /><br />Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г. Както...

Остри сблъсъци между полиция, анархисти и екоактивисти във Франция

http://nakratko.bg/category/25/157506/


Безредици във Франция. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне екоактивисти и анархисти от строителна площадка на ново летище.  Около 2500 демонстранти хвърляха камъни по служителите на реда в знак на протест срещу строежа.

Тапи на АМ "Хемус" и "Тракия"

http://www.cross.bg/raiiona-sushto-predi-1572166.html

/КРОСС/ Огромно задръстване се образува днес на АМ Хемус, предаде novini.bg. Километрична опашка има на около 50 километра преди София. Наш журналист съобщи от мястото на събитието, че в района на първия тунел преди столицата е пълно с аварирали коли. Задръствания има и на АМ Тракия, в района на тунела Траянови врата. Там е станала катастрофа и опашките също са километрични. В района на почти всички гранично пропускателни пунктове движението също е натоварено. Проблематичен е трафикът и край Симитли.    

Лондон разработва отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807468

Лондон разработва отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия Великобритания работи със своите съюзници за договарянето на съвместен отговор на предполагаемата газова атака срещу град в Сирия под контрола на бунтовници. Това заяви днес говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че Обединеното кралство няма нищо общо с въздушните удари по сирийска военновъздушна база през

Трима от ранените в Мюнстер все още в критично състояние

http://nakratko.bg/category/25/157505/


Все още са в критично състояние трима души от ранените в западния германския град Мюнстер, където в събота следобеда 48-годишен германец се вряза с вана си в група хора пред оживен бар.

Борисов поздрави Виктор Орбан за победата на изборите

http://nakratko.bg/category/59/157504/


Министър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори вчера.

Швейцарската Novartis купува американската AveXis за 8,7 млрд. долара

https://www.investor.bg/drugi/338/a/shveicarskata-novartis-kupuva-amerikanskata-avexis-za-87-mlrd-dolara-258994/

Предложената оферта е за 218 долара за акция, което е с 88% над котировките на AveXis в края на петъчната търговия

Ще обработват дворове на детски и учебни заведения против кърлежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372182

Започна първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Процедурите ще се извършват в районите по график както следва: 10-24.

Евростат: България дава гражданство най-вече на руснаци, украинци и турци

https://offnews.bg//evropa/evrostat-balgaria-dava-grazhdanstvo-naj-veche-na-rusnatci-ukraintci-678347.html

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, показват данните на ЕК и „Евростат”.

За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци (8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци.

От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания.

Измежду гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС.

От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32,5 на сто) са с произход от страна от общността, 29,6 на сто произхождат от държава от Африка, 20,9 - от Азия, а 15,2 на сто - от Америка, сочат данните, цитирани от бТВ.

В същото време броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза – до 6555, сравнено с 2478 души година по-рано.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г.

Легендарният треньор Фабио Капело се оттегля

https://frognews.bg/novini/legendarniiat-trenjor-fabio-kapelo-otteglia.html

Всяка една кариера, колкото и блестяща да е тя, има своя край. Днес (9 април) футболният свят се прекланя пред футболния и треньорски талант на Фабио Капело, който реши да си даде почивка след 31 години начело на европейски и световни грандове.

Тежка катастрофа затвори пътя Монтана-Враца, двама загинаха

http://nakratko.bg/category/58/157502/


Двама души загинаха на място в тежка катастрофа на главен път Е 79 между Враца и Монтана. Ранени са още четирима души, от които трима са в тежко състояние.

Фенове на Левски поискаха обяснение от Спас Русев и футболисти на "Герена"

https://petel.bg/Fenove-na-Levski-poiskaha-obyasnenie-ot-Spas-Rusev-i-futbolisti-na-Gerena__259181

Група от няколко привърженици на Левски от НКП и Тръст "Синя България" посетиха днес следобедната тренировка на отбора, която по график тр...

Дрогиран шофьор подхвърли пари на пътни полицаи и вече съжалява жестоко

https://petel.bg/Drogiran-shofor-podhvarli-pari-na-patni-politsai-i-veche-sazhalyava-zhestoko__259182

Снимка: Булфото Задържан е мъж, който е шофирал след употреба на наркотици и при проверка е предложил подкуп на пътните полицаи. Това съо...

Владимир Каролев: Може да има и други инвеститори в ЧЕЗ наред с Инерком

https://petel.bg/Vladimir-Karolev--Mozhe-da-ima-i-drugi-investitori-v-CHEZ-nared-s-Inerkom-__259183

Снимка: Булфото Много е вероятно „Инерком“ да не успее купи активите на ЧЕЗ в България поради липса на средства. Ако сделката все пак ще...

Кайсар обяви: Стойчо Младенов продължава работа

https://petel.bg/Kaysar-obyavi--Stoycho-Mladenov-prodalzhava-rabota__259184

От пресслужбата на Кайсар отрекоха информацията, че треньорът на отбора Стойчо Младенов е уволнен. "Информацията за уволнението на Ст...

Вашингтон потвърди, че Израел е ударил сирийската база

https://petel.bg/Vashington-potvardi--che-Izrael-e-udaril-siriyskata-baza-__259185

Часове след като правителството на САЩ отхвърли предположенията, че ВВС на страната са нанесли удар по въздушна база Т-4 в Централна Сирия...

Четири признаци, че тялото ви е пренаситено със сол

https://petel.bg/CHetiri-priznatsi--che-tyaloto-vi-e-prenasiteno-sas-sol__259186

Солта забавя циркулирането на течността в тялото - отдавна е доказано. Преди сто години френски лекари забелязали следното: когато предп...

Надзиратели на протест в подкрепа на колегите си от Централния софийски затвор

https://petel.bg/Nadzirateli-na-protest-v-podkrepa-na-kolegite-si-ot-TSentralniya-sofiyski-zatvor__259187

Снимки: btvnovinite.bg Надзирателите излизат отново на протест утре. Този път служителите се събират пред входа на Централния софийски затвор ...

Бойко Борисов от Босна: Няма нищо по-свято от мира, на Балканите не трябва да се подхожда егоистично

https://petel.bg/Boyko-Borisov-ot-Bosna--Nyama-nishho-po-svyato-ot-mira--na-Balkanite-ne-tryabva-da-se-podhozhda-egoistichno__259188

Снимки: фейсбук Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Босна и Херцеговина. Това обяви самият той чрез страницата си във "Фей...

Нападателят от Мюнстер написал писмо от 18 страници

http://dnes.dir.bg/news/pismo-napadatel-munster-27032252

Нападението в Мюнстер, при което 48-годишен германец прегази с миниван двама души и рани повече от 20, няма политически или терористични мотиви.

Москва подпомага финансово компаниите, засегнати от санкциите на САЩ

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-podgotvi-moskva-1572165.html

/КРОСС/ Премиерът на Русия Дмитрий Медведев е наредил на правителството да подготви ответни мерки след решението на САЩ в петък да наложат нови санкции на Москва, информира "Ройтерс", позовавайки се на Интерфакс. Медведев нарече новите санкции неприемливи и незаконни. Според него Русия си запазва правото да отговори. Министър-председателят също нареди на правителството да подготви план за оказване на финансова подкрепа на компаниите, включени в списъка на САЩ. Междувременно Кремъл заклейми санкциите на САЩ като нелегитимни, информира АФП. Дмитрий Песков описа рестриктивните мерки като "скандални".  

9 оркестъра се надсвирват в Ген.Тошево

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807459

9 оркестъра се надсвирват в Ген.Тошево
25-ото юбилейно издание на Великденско добруджанско надсвирване се провежда днес от 15 ч. в залата на читалище „Светлина” в град Ген. Тошево. Тази година музикалният празник, който няма аналог в страната, събира на една сцена 9 от най-популярните оркестри в Североизточна България. Това са фолклорните състави „Еделвайс“ и Гайдарски оркестър от

Остават в критично състояние трима от ранените в Мюнстер

http://www.mediapool.bg/ostavat-v-kritichno-sastoyanie-trima-ot-ranenite-v-myunster-news277762.html

Трима от ранените при нападението в западногерманския град Мюнстер все още са в критично състояние. Това съобщиха от градската болница, като добавиха, че състоянието на четвърти пациент се подобрява и че двама от осемте постъпили ранени са изписани, предаде АП.   В събота следобед 48-годишен германец се вряза с вана си в група хора пред оживен бар в Мюнстер. При нападението на място загинаха двама души и над 20 бяха ранени. След това шофьорът се самоуби. Властите продължават да проучват какви са мотивите за атаката. Засега не се потвърждава версията за тероризъм.

България и Румъния ще вложат милиони за културен туризъм в Добруджанския край

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159970_bulgariia_i_rumuniia_shte_vlojat_milioni_za_kulturen/?ref=rss


Над 16 028 000 евро ще бъдат инвестирани в Добричка област и в румънски общини по партньорски проекти в областта на културния туризъм, инфраструктурата и реакцията при бедствия и аварии, съобщи от областния информационен център, цитиран от БТА. Средствата са одобрени от началото на годината по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020".<br /><br />Десет инициативи на общини, институции и неправителствени организации получават...

Германският износ е загубил част от набраната скорост през февруари

https://www.investor.bg/novini/130/a/germanskiiat-iznos-e-zagubil-chast-ot-nabranata-skorost-prez-fevruari--258993/

Страната има поводи за силни опасения от евентуални нарушения в световната търговия и световния икономически растеж

Фернандо Торес ще напусне "Атлетико" след края на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159977_fernando_tores_shte_napusne_atletiko_sled_kraia_na/?ref=rss


Нападателят на "Атлетико" (Мадрид) Фернандо Торес ще напусне отбора след края на сезона. 34-годишният испанец обяви, че ще потърси възможност за повече игрово време.<br /><br />"Решението не беше лесно, но ако погледнем реалността и обстоятелствата, може би е най-доброто. Приемам факта, че нямам толкова голяма роля (в отбора), така че това е моментът да се оттегля и да дам път на други", каза Торес, цитиран от "Марка".<br /><br />Испанецът...

Ердоган обсъди по телефона с Путин ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807457


Ердоган обсъди по телефона с Путин ситуацията в Сирия Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в понеделник в телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ситуацията в Сирия, съобщи ТАСС. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, лидерите на двете страни са се договорили да продължат контактите за Сирия. Била дадена висока оценка на срещата на президентите на държавите гаранти на

"Фидес" се захваща с пакет от закони "Да спрем Сорос"

http://clubz.bg/66454-fides_se_zahvashta_s_paket_ot_zakoni_da_sprem_soros

След убедителната си победа на парламентарните избори, консервативната унгарска партия „Фидес” си постави нова цел – в най-кратки срокове да прокара законови промени, които сериозно да ограничат възможностите на гражданските организации в страната, съобщава „Ройтерс”.

„След сформирането на парламента в края на април, в началото на май можем да започнем по време на следващата парламентарна сесия работа в интерес на държавата за пакета от закони "Да спрем Сорос”, заяви говорител на партията пред държавното радио днес.

Милиардерът от унгарски произход Джордж Сорос, който финансира правозащитни организации и просветни и културни инициативи по цял свят, е сочен от премиера Виктор Орбан (самият той – бивш стипендиант на Сорос – б.р.) и съмишлениците му за „архитект” на мащабен план за ислямизацията на Европа с помощта на мигрантите от мюсюлмански държави. 

Редица законови промени, критикувани в страната и навън като стъпка към авторитаризъм, са обяснявани от „Фидес” именно със защитата на християнската култура на Унгария. Сорос и гражданските активисти, обвинявани във връзки с него, твърдят, че по техен адрес се говорят лъжи, докато се опитват да спасят държавата от поредно попадане в лапите на авторитаризма.
 
Предлаганите промени са част от плана на Орбан, насочен срещу финансиста и филантроп Сорос и неговата линия на налагане на либералните ценности на отвореното общество. Като част от тях миналата година управляващите направиха промени в законодателството, с които се целеше да се затрудни и прекрати дейността на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Милиардерът беше подложен е на сериозна кампания за очерняне.
 
Сега се очертава всякакви външни дарения за НПО сектора да бъдат облагани с 25-процентов данък и Министерството на вътрешните работи да получи правото да забранява подобни траншове с мотива за заплаха за националната сигурност.
 
Това сериозно ще затрудни работата на гражданските организации в условията на все по-голяма концентрация на медийна и фирмена собственост около управляващата партия. Именно заради все по-трудното изразяване на мнения, различни от това на Орбан, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбеляза, че унгарците са имали възможност да гласуват за много кандидати, но всъщност не са имали избор.

Десният националист Орбан се представя като спасител на християнската култура на Унгария и като бариера срещу мюсюлманската миграция в Европа, този образ очевидно се харесва на мнозинството унгарци - 2,5 млн. избиратели, голяма част в селските райони на страната.

Орбан затвърди влиянието си след като ръководената от него "Фидес" спечели две трети мнозинство на изборите в неделя. Това означава, че той отново ще има властта да променя конституционни закони - и потенциално да прокарва пътя на постепенно отдръпване на ЕС.

Победата очаквано беше горещо приветствана и в останалите страни от Централна Европа, най-вече Полша. Варшава, Будапеща и Виена формират блок, който се опълчва на миграционната политика на ЕС и с укрепването на тези позиции ще се задълбочи още повече разделението в съюза.

"От името на Европейския съвет искам да Ви поздравя за резултата от изборите вчера. В подновения Ви мандат разчитам да играете конструктивна роля в поддържането на единството на ЕС", написа същевременно Доналд Туск в поздравлението си до Орбан за изборната му победа.

След победата си "Фидес" се захваща с пакет от закони "Да спрем Сорос"

http://clubz.bg/66454-sled_pobedata_si_fides_se_zahvashta_s_paket_ot_zakoni_da_sprem_soros

След убедителната си победа на парламентарните избори, консервативната унгарска партия „Фидес” си постави нова цел – в най-кратки срокове да прокара законови промени, които сериозно да ограничат възможностите на гражданските организации в страната, съобщава „Ройтерс”.

„След сформирането на парламента в края на април, в началото на май можем да започнем по време на следващата парламентарна сесия работа в интерес на държавата за пакета от закони "Да спрем Сорос”, заяви говорител на партията пред държавното радио днес.

Милиардерът от унгарски произход Джордж Сорос, който финансира правозащитни организации и просветни и културни инициативи по цял свят, е сочен от премиера Виктор Орбан (самият той – бивш стипендиант на Сорос – б.р.) и съмишлениците му за „архитект” на мащабен план за ислямизацията на Европа с помощта на мигрантите от мюсюлмански държави. 

Редица законови промени, критикувани в страната и навън като стъпка към авторитаризъм, са обяснявани от „Фидес” именно със защитата на християнската култура на Унгария. Сорос и гражданските активисти, обвинявани във връзки с него, твърдят, че по техен адрес се говорят лъжи, докато се опитват да спасят държавата от поредно попадане в лапите на авторитаризма.
 
Предлаганите промени са част от плана на Орбан, насочен срещу финансиста и филантроп Сорос и неговата линия на налагане на либералните ценности на отвореното общество. Като част от тях миналата година управляващите направиха промени в законодателството, с които се целеше да се затрудни и прекрати дейността на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Милиардерът беше подложен е на сериозна кампания за очерняне.
 
Сега се очертава всякакви външни дарения за НПО сектора да бъдат облагани с 25-процентов данък и Министерството на вътрешните работи да получи правото да забранява подобни траншове с мотива за заплаха за националната сигурност.
 
Това сериозно ще затрудни работата на гражданските организации в условията на все по-голяма концентрация на медийна и фирмена собственост около управляващата партия. Именно заради все по-трудното изразяване на мнения, различни от това на Орбан, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбеляза, че унгарците са имали възможност да гласуват за много кандидати, но всъщност не са имали избор.

Десният националист Орбан се представя като спасител на християнската култура на Унгария и като бариера срещу мюсюлманската миграция в Европа, този образ очевидно се харесва на мнозинството унгарци - 2,5 млн. избиратели, голяма част в селските райони на страната.

Орбан затвърди влиянието си след като ръководената от него "Фидес" спечели две трети мнозинство на изборите в неделя. Това означава, че той отново ще има властта да променя конституционни закони - и потенциално да прокарва пътя на постепенно отдръпване на ЕС.

Победата очаквано беше горещо приветствана и в останалите страни от Централна Европа, най-вече Полша. Варшава, Будапеща и Виена формират блок, който се опълчва на миграционната политика на ЕС и с укрепването на тези позиции ще се задълбочи още повече разделението в съюза.

Алуминиевата компания на Дерипаска изгуби 49% от стойността си след санкциите на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=372181

Акциите на руския гигант за алуминий UC Rusal се обезцениха наполовина на борсата в Хонконг, след като Вашингтон наложи санкции на втория най-голям производител на метала. Така компанията е поставена под голям риск от технически фалит, информира АФП.

България най-често дава гражданство на руснаци

http://www.mediapool.bg/bulgaria-nai-chesto-dava-grazhdanstvo-na-rusnatsi-news277761.html

През 2016 г. Европейският съюз е дал гражданство на почти един милион души, най-много на мароканци, следвани от албанци, индийци, пакистанци и турци, сочат данните на Евростат, обявени в понеделник. Тази общоевропейска тенденция обаче не се отнася за България, в която близо една трета от предоставяните граждански права са дадени на руснаци, украинци и турци. Изследването сочи още, че след Брекзит повече от два път са нараснали британците, които са получили друго гражданство в страни от Евросъюза. Според изнесените данни България е предоставила през 2016 г. гражданство на 1626 души, което е с 28 процента повече спрямо 2015 г. От тях 30 процента са били руснаци, 17.1 на сто – украинци, и близо 9  процента – турци. Сред другите държави в ЕС, където делът на руснаците, взели гражданство, е голям, са Малка – с 33 на сто, Литва – 32.4%, Кипър – 24.8 на сто, Финландия – 21.6%, и Естония – 13.7%. В ЕС гражданство през 2016 г. са получили общо 994 800 чужденци. От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания. В Германия турците остават водещи сред поличилите местно гражданство – 14.4 насто ,с ледвани от поляците – 5.9 процента, и руснаците – 4.4%. Сред гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС. От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32.5 на сто) са с произход от страна от общността, 29.6 на сто произхождат от държава от Африка, 20.9 - от Азия, а 15.2 на сто - от Америка, сочат данните. Броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза, сочат още данните на Евростат. Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г. Както Брюксел, така и Лондон обещават да защитят правата на чуждестранните граждани, но Брекзитът породи несигурност за живеещите в други страни от ЕС около един милион британци. През 2016 г. 6555 британци са взели гражданство от друга страна на ЕС. Това е нарастване със 165 процента спрямо 2015 г., когато този брой е бил 2478 души. Гражданите на ЕС могат да запазят първоначалния си паспорт, ако кандидатстват за друго гражданство в рамките на 28-членния съюз.

Уволниха Стойчо Младенов в Казахстан

https://www.24chasa.bg/sport/article/6807452

Уволниха Стойчо Младенов в КазахстанБългарският треньор на "Кайсар" Стойчо Младенов е бил уволнен, съобщава inform.kz. Причината е серията от слаби резултати във футболното първенство на Казахстан, завършила със загуба 0:1 при гостуването на "Жетису". Преди този мач медиите в бившата съветска република анонсираха, че ако Младенов не спечели този,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване