Тъжна история с трагичен край! Умъртвяват кученцето, на което изрод отряза четирите лапи

https://petel.bg/Tazhna-istoriya-s-tragichen-kray--Umartvyavat-kuchentseto--na-koeto-izrod-otryaza-chetirite-lapi-__259121

Кучето с отрязани лапи, което беше намерено в Централните гробища на Пазарджик, ще бъде евтаназирано. Лошата новина съобщиха хората, опит...

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия и Русия, тенис от Монтерей и Маракеш, тото, NBA и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6804961

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия и Русия, тенис от Монтерей и Маракеш, тото, NBA и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

9 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372146

193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на Англия. 1609 г. – Започва масовата депортация на остатъците от мавританско население на територията на кралство Испания, известно като Изгонване на мориските.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132726/

- Записах се в градския хор, сега всеки петък съм на хор...
- В хор? Ти луд ли си?
- Що бе? Събираме се, пием, пушим, играем карти, билярд...
- Ааа, кога пеете?
- На път за в къщи.

Допускането в Европа на мигранти без документи през 2015 г. било грешка

http://clubz.bg/66433-dopuskaneto_v_evropa_na_migranti_bez_dokumenti_prez_2015_g_bilo_greshka

„Този континент, който е модел на подражание и най-търсен, със своите демократични принципи и благосъстояние, става най-привлекателен и оттам стана съответно и най-застрашен. Освен това, гостоприемството, особено на Германия, не само че беше демонстрирано, но за съжаление, една част от тези, които дойдоха, злоупотребиха с него. И актовете на терористични атаки са доказателство за това”. 

Това коментира по Нова тв Меглена Плугчиева, посланик на България в Швейцария.

Според нея допускането в Европа без документи на мигранти през 2015 г. е било грешка.

От една страна институциите в Европа не са били достатъчно добре подготвени, а от друга – нагласите на обществото били различни – не са очаквали, че може да се злоупотреби с жестовете на хуманност, които били проявени от страна на Германия, каза Плугчиева.

В Германия има напрежение, вътре в обществото. Там продължават да носят вина и много се злоупотребява с тази вина. От две години се заговори за цензура на медиите, продължи тя.

Политиците в Германия трябва да се направят изводите след изборите. Очакванията сега са големи. Ако основните партии не реагират адекватно, ще има и съответните промени, продължи тя.

Тя похвали Швейцария за бързата и организирана реакция при големия наплив от мигранти.

„Швейцария въведе строг контрол на самата граница, където процедурите са ускорени. В рамките на 48 часа се разделят бежанците, които наистина имат нужда от закрила от икономическите мигранти”, каза Плугчиева.

Плугчиева не приема и критиките към централно и източноевропейските държави за тяхния подход към мигрантите и бежанците. 

"Упрекът, че новите демокрации не са солидарни с европейската миграционна политика и използват само средствата на ЕС, не го споделям. Те имат много повече натрупан горчив опит и по отношение на интеграция, и по отношение на кризи", смята тя.

България, смята тя, има балансирана позиция по време на своето европредседателство.

„Българското председателство на Съвета на ЕС е много убедително. Този балансиран подход, който България прилага е изключително важен и много обективен, и няма начин да не бъде признат."  Фактът , че се стигна до среща между ЕС и Турция във Варна, трябва да се отбележи, като много добро постижение за председателството ни, каза още Плугчиева.

Тя отбеляза, че изключително важна за Европа ще бъде и срещата на лидерите на Западните Балкани. „В момента този регион на бяло петно в картата на Европа и всички сме заинтересовани да не стане черна дупка“, коментира още Плугчиева.

Според нея Европа трябва да спазва споразумението с Турция. И даде за пример, че разходите на Германия за 1 млн. мигранти само за година са 30 млрд. евро, докато сумите, които получи Турция са 3 млрд. за 3 млн. души.

Прогноза за времето - 9 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372145

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 12° и 16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Във вътрешността на страната ще е предимно слънчево.

Започва Светлата седмица, до Томина неделя не се работи

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-svetlata-sedmitca-do-tomina-nedelia-ne-se-raboti-678104.html

Днес е Светли понеделник, Светлата седмица започва на втория ден на Великден. 

Светлата седмица е време, в което Възкресението на Иисус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Народът ни нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

Днешният ден се нарича Разтурни понеделник или младежи излизали извън селището, разделени на две групи, като търкаляли група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от
градушка. 

Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на свети Тома, един от учениците на Исус. Когато се разнесла мълвата за изчезналото от гробницата тяло на Христос, а самият той се явил пред учениците си, един от тях не повярвал. Тома поискал да се увери в чудото като пипне раните от гвоздеите, с които Спасителят е бил прикован на кръста. Тома се разкаял за постъпката си, но получил прозвището Неверни.

Според народната традиция на този ден жените отново боядисвали яйца и ги раздавали за душите на умрелите. 

Традиционно литийно шествие тръгва от Бачковския манастир

https://petel.bg/Traditsionno-litiyno-shestvie-tragva-ot-Bachkovskiya-manastir__259112

Вярващи от цялата страна се събират днес в Бачковския манастир, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богоро...

Заради смяна на софтуер: Затруднено преминаване през границите

https://petel.bg/Zaradi-smyana-na-softuer--Zatrudneno-preminavane-prez-granitsite__259113

Кадър: Нова тв Затруднено преминаване през границите на страната заради смяна на софтуер. Една от системите на граничните пунктове прем...

Президентското семейство се щракна с Исус и Юда

https://petel.bg/Prezidentskoto-semeystvo-se-shhrakna-s-Isus-i-YUda__259114

На крака в НДК, за да гледат едно от трите представления на най-успешната рок опера на всички времена – „Исус Христос-Суперзвезда“, отидо...

Ракети са поразили сирийското военно летище Тайфур

https://petel.bg/Raketi-sa-porazili-siriyskoto-voenno-letishhe-Tayfur__259115

Кадър: Нова тв Няколко ракети са поразили тази сутрин сирийското военно летище „Тайфур” в централната част на страната. Световните аге...

Още не са върнали парите на излъганите туристи във Велинград

https://petel.bg/Oshhe-ne-sa-varnali-parite-na-izlaganite-turisti-vav-Velingrad__259116

История за излъгани надежди. Туристи останаха с празни джобове и очаквания да получат парите си след провалена почивка във Велинград. Пре...

Страшен инцидент с ТИР на магистрала „Люлин“ край Филиповци

https://petel.bg/Strashen-intsident-s-TIR-na-magistrala----Lyulin----kray-Filipovtsi__259117

Снимка: Блиц Страшен инцидент стана на скоростния път към магистрала „Люлин“. Там тир е блъснал кон, съобщава Блиц. По думите им, инцид...

Емоционално бдение за загиналите млади хокеисти в Канада

https://petel.bg/Emotsionalno-bdenie-za-zaginalite-mladi-hokeisti-v-Kanada__259118

Емоционално бдение за загиналите млади хокеисти в Канада. Жители на малкото градче Хумболд от което е засегнатия отбор, се събраха на пър...

От всички комунисти, яхали България, ГЕРБ са най-зловещите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285553_%D0%9E%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%2C+%D1%8F%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%93%D0%95%D0%A0

 

Наистина ми писна! Този път не се търпи!

 Евгений Дайнов, desnite.eu

Всички „сини” – от Костовистите от седмия ден до антикостови бивши пилони на СДС – напоследък въртят едно и също: да се направи всичко, за да спечели ГЕРБ изборите, защото все пак е по-лошо да се върнат комунистите.

Дежурните на Цв Цв гербери в интернет веднага схванаха схемата и, след дълго затишие, почнаха: „Ние сме антикомунисти, тоя път като ги бием, комунистите никога няма да станат...”Моля? Какви, искам да знам, комунисти? По какво разбираме, че някой е комунист?

Ако става дума за пренесеното от 90-те години деление комунисти-антикомунисти, искам да напомня следното:

- Всички – без никакво изключение – от олигарсите, в чийто интерес ГЕРБ управлява Отечеството, са

продукт на БКП, ДС или производните им мутри

- ГЕРБ наля повече пари в АЕЦ-Белене – т.е. в Богомил Манчев – отколкото тройната коалиция.

- ГЕРБ даде на Цеко Минев повече ресурси (и написа за него повече закони), отколкото тройната коалиция.

- ГЕРБ вдигна процента пари на държавните фирми, наливани в Корпоративна банка - Цветан Василев, от 40 на сто (при тройната) на над 80 процента; в енергетиката (т.е. в най-червеното котило) тези пари са вече 90 процента. Като резултат, Цветан Василев държи над 12 процента от БВП.

- ГЕРБ направи така, че ТИМ да държат 10 процента от БВП; ТИМ дават тон за песен и в ЧЕЗ, и в ЕнергоПро – ще рече, окопаха се и в енергетиката. ГЕРБ им позволи това.

- ГЕРБ продължава да налива нашите пари във фирмите на Васил Божков-Черепа, техният любим магистрален строител.

- ГЕРБ направи всичко възможно, за да построи АЕЦ-Белене (Борисов твърдеше, че ако атомният бойлер го няма, цената на тока щяла да се вдигне 18 пъти).

- От ГЕРБ се хвалят, че са дали на руснаците „Южен поток” напук на възраженията на Брюксел.

От всички комунисти, яхали България в последните десетилетия, ГЕРБ са най-зловещите, защото дори не си правят труда да се правят на цивилизовани поне пред публиката. И резултатите ще бъдат същите.

Ще изпиете, драги, горчивата чаша до дъно отново. Този път ще ви я поднесат „антикомунистите” от ГЕРБ.

Помислете си само: поне една-трета от икономиката и още толкова от банките е в ръцете на мутри с комунистически произход и братски връзки с Москва.

Какво означава това ли? Ето какво:

- Предстои финансов крах от кипърски тип. Ако ми кажете, че четирите гангстерски банки у нас са стабилни, аз пък ще ви кажа да си припомните 1996-та. Те са толкова стабилни, колкото тогава беше Първа частна банка. И ще последват нейната съдба. Има надзор на БНБ, ще кажете. То и през 1996-та имаше – упражняван от същите хора, които „надзирават” нещата сега.

- В първите три месеца на годината потреблението на ток е паднало с 30 на сто, на горивата – с малко по-малко. Какво означава това ли? Всичко е спряло. ГЕРБ и техните приятели окончателно са удушили иконимиката; но не са станали по-малко алчни.

 От тук:

- Още в края на лятото ще започнат да се случват странни и неочаквани неща. Внезапно ще изчезват (уж поради временни затруднения) някакви стоки или услуги. Ще се появят някакви временни ограничения върху финансовия оборот; временно няма да се плащат заплати, хонорари, дължими суми по договори и осигуровки, както и евентуално лихви по спестяванията. Без много шум ще се пуска държавен дълг и ще се вземат заеми. Олигарсите ще озвереят и ще тръгнат съвсем откровено да крадат публичните ресурси, без да се съобразяват с никакви закони. А през зимата ще лъсне грозната истина: че в държавата няма нито пари, нито – храна.

Това са, уважаеми „сини хора” (терминът не е мой – на Костов е) вашите „антикомунисти” от ГЕРБ. Решили сте – крепете ги. Но се гответе за момента, в който цъфне сметката...

Другата страна на празника: Мъж от Благоевград е опитал да си посегне на живота заради…

http://regiona.bg/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3/

Млад мъж от Благоевград се е опитал да посегне на живота си тази нощ. Опитал се да се хвърли от терасата, но бил спрян от роднини.

Мъжът бил в силна депресия. Наскоро се разделил с жена си и тежко  преживявал раздялата.

Семейният празник още повече засилил депресията  и мъжът решил да опита и да се самоубие.

Близките извикали спешните медици, които дошли веднага и се погрижили за него.

Материалът Другата страна на празника: Мъж от Благоевград е опитал да си посегне на живота заради… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На 9 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6804800

На 9 април рожден ден иматЕмил Димитров-син, бизнесмен Ген. Васил Василев, председател на комисията по етика и феърплей към БФС, бивш директор на НС “Полиция” Виолета Желева, депутат в 44-ото НС Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата Даниела Панайотова, бивш депутат Проф. д-р Димитър Стойков, зам.-ректор на МУ-Плевен,

Напрежението ескалира: Ще се сблъскат ли тази нощ САЩ и Русия в Сирия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285552_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%3A+%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0

 Организаторите на химическата атака в Източна Гута  "скъпо ще заплатят" за своите действия, заяви днес американският президент Доналд Тръмп. "Много загинали, включително жени и деца, в безумна  химическа атака в Сирия. Районът на зверството е затворен и обкръжен от сирийската армия, което го прави абсолютно недостъпен за външниясвят", написа Тръмп в Twitter. Той поиска "незабавно да бъде деблокиран района" за оказване на медицинска помощ на жертвите и да се проверят последствията от предполагаемата атака. Освен това Тръмп подложи на остра критика Русия и Иран за подкрепата, която оказват на "животното Асад". Американският лидер обвини и предишния президент на САЩ Барак Обама, че той не е нанесъл удар на Сирия през 2013 г., макар че беше обещал да го направи в случай на употреба на химическо оръжие. "Ако президентът Обама беше преминал своята обявена червена линия, то сирийската катастрофата щеше да е приключила отдавна! Асад вече щеше да е история!",  пише Тръмп. По-рано съветник по въпросите на сигурността и борбата с тероризма на Белия дом Томас Босърт заяви,, че във Вашингтон обмислят възможността за нанасяне на нов удар в Сирия на фона на съобщенията за химическата атака в Дума.  В неделя ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, заяви, че фейковите новини за използване на химическо оръжие в Източна Гута целят срив на операцията на сирийската армия по извеждането на джихадистите от Джейш ал Ислам от град Дума.  В МВнР на Русия са на мнение, че непотвърдените съобщения за химическа атака ще станат предлог за нанасяне на удари по правителствените сили. Още на 13 март началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов съобщи, че терористите готвят постановка с химическа атака в Източна Гута, която Вашингтон ще използва като претекст за бомбардировка на Дамаск. Герасимов предупреди, че ако в зоната на предполагаемия удар се окажат руски военни, то американските ракети и техните носители ще бъдат унищожени. Вашингтон веднъж вече е използва обвинения срещу Дамаск като повод за атака срещу правителствените сили. Така през април 2017 г. САЩ нанесоха удар по сирийската авиобаза Шайрат, след като медии обвиниха властите на Сирия в използването на химическо оръжие в град Хан Шейхун.  Дамаск отхвърли поредните обвинения, че използва химическо оръжие и заяви, че те звучат като "изтъркана грамофонна плоча". Напрежението ескалира неудържимо! Ще се стигне ли до пряк сблъсък между САЩ и Русия в Сирия тази нощ... Вероятността е голяма, но засега се очертава първото сражение да е дипломатическо. Франция в  последните часове започна дипломатическа офанзива и призова спешно да бъде свикан Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Източна Гута. Към призива ѝ се присъединиха САЩ, Великобритания и още 6 страни. Очаква се заседанието да бъде насрочено за понеделник.

 
 Blitz.bg

Специалист дава съвети за храненето след поста

//dariknews.bg/regioni/shumen/specialist-dava-syveti-za-hraneneto-sled-posta-2089546

Великденският пост пречиства както душата, така и тялото. Такъв продължителен период на ограничено хранене обаче крие и известни рискове и преминаването от пост към ядене на месо трябва да се прави внимателно, смята специалистът по хранене Елена Жекова.

Започва Светлата седмица - благославят се светиите

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zapochva-svetlata-sedmica-blagoslaviat-se-svetiite-2089756

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Истанбулската конвенция като антиутопия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285551_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BF%D

 /текстът интерпретира и част от другите възражения в интернет срещу ИК/

Антиутопията представлява  поставянето в перспектива на социално-политическия проект на Утопията. В “Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли насилието и страданието са премахнати, обществото, асистирано и анестизирано  от научно-техническия прогрес, се забавлява, насладата е смисъл на живота му.  В него семействата са отживелица и  децата се отглеждат колективно. В градините ги пускат да си играят голички  на „първобитни сексуални игри”.  Тези, които не изпитват радост от еротичните игри, се смятат за болни… Както самият Хъксли отбелязва, сексуалната свобода приучвана от най-ранна детска възраст е типична за тоталитарните общества, защото компенсира ограничаването на всички останали.

Днес сме по-близо от всякога до реализирането на неговата антиутопия.  Борбата за отмяна на сексуалните норми,  разкрепостената сексуалност, като постмодерна характеристика на индивида, е спечелила решителна битка, ако не и войната.  Всъщност, нейната инспирация има своя фундамент в постулатите на Франкфуртската школа обединяваща неомарксистки мислители като  Хоркхаймер, Адорно, Маркузе. Тяхната социалната философия е подход, който приема за отправна точка социалните отношения, социалните форми на живот, а не абстракции (както те ги определят) като индивида или държавата. Политическите измерения на тази философия директно целят трансформацията на обществения живот, особено в сферата на културата и комуникацията.

Маркузе в “Ерос и цивилизация“ го прави с фройдистки прочит на Маркс и развива концепцията за “репресивната десублимация“. За разлика от Фройд, който в принципа на реалността поддържа необходимостта от репресивна сублимация на желанията,  той осъжда нехуманността на репресивната реалност, като съответстваща на експлоататорското общество. Вместо нейния принцип той препоръчва разцвет на желанията и преобразуване на сексуалността в Ерос (в креативна сила).

Според него, толерантността към идеите, които служат на системата на господство и потисничество, е изкривяване на концепцията за толерантност. Маркузе се противопоставя на истинската толерантност, която е задължително еманципираща, на опортюнистичното извращение на идеята за нея, която той квалифицира като "репресивна толерантност".  Оттук и призивът му за преодоляване на господстващите идеи и ценности.

Малко е да се каже, че в лицето на съвременната “джендър“ идеология, той е намерил продължител, тя си е направо апологетика на културния неомарксизъм завещан ни от Франкфуртската школа. С любезното съдействие на присъщото им социално инженерство се извършва “деконструкция“ на “репресията“ основана на половата идентичност.  Полова, защото базата, от която тръгва теорията на джендъра, е дихотомията природното естество / социално-културно измерение. Според нея, човек се ражда “полово неутрален“. Единствено “въплъщаването“ му в обществената среда го детерминира полово. Сексуалността в този процес, както и Хъксли го акцентира в романа си, е водеща спрямо ценностните натрупвания.

С политически стратегии (към, които по същество спада и т.н. Истанбулска конвенция) се променя биологичната идентичност с обезличаване на половата полярност в името на свободата на самоопределението, на самоконструирането (на практика – на самоизмислянето). Редуцирането ѝ от природна, социална и културна съвкупност до свободно избираема и променлива сексуална ориентация се представя като еманципация от репресията.

Гуруто на този “мейнстрим“ е Джудит Бътлър (“Безпокойствата около родовия пол. Феминизмът и подриването на идентичността“) Тя постулира идентичността като перформативна, тоест, изградена от  повтарящи се изяви на индивида - само докато има жени, като част от „хетеросексуалната принудителна нормалност”, те могат да бъдат потискани. За нея полът не е телесна даденост а дискурсивно произведена материалност - хетеросексуалните „сигнатури” на обществото трябва да се изличат. Мъжът и жената, семейството и родителите нямат право на естественост – те са символи на хегемонията на мъжа над жената и на хетеросексуалността над другите форми на сексуалност.

/В скоби, за “куиър“ теорията (“надстройка“ на джендър теорията) дори и полярността между хетеро и хомо идентичността трябва да бъде преодоляна (вместо той, тя и 32-та други пола, да съществува само “те“, или нещо подобно безлично, в среден род), защото единствено тогава хората ще получат пълната свобода за “самоизмислянето“ си. Полът не е детерминираност, той е флуид, инвенция./

Но да се върнем към основополагащата за джендъра дихотомия природа / култура. Ако действително хората могат да се самоконструират, да се самоизмислят без никаква връзка с природното естество и в цезура с обществените ценности и социални роли, то не може да се говори за стойности, на базата, на които този процес се извършва, а само за конвенционално поддържани роли. В действителност джендърът, разбиран като свободно избираема социална роля в резултат на полова схизма, е релативистки конструкт. Оттук и джендърската теория е един релативистки постулат с всички произтичащи от това последствия при налагането му в разграждането на традиции и ценности.

Как в този постмодерен релативизъм се вписва Истанбулската конвенция (ИК), в която терминът “джендър“ (накратко - “социален пол“, който може и да съвпада с биологичния, но само по изключение) е използван 25 пъти, докато пол (биологичен) - 19 (броенето е по английския оригинал) и очевидно въпросната тематика съвсем не ѝ е чужда?

/В българския превод на конвенцията, понятието за джендър (социален пол) е преведено некоректно на места само като пол (подразбиращо се анатомичен), поради което се налага да се използва разяснителния протокол към нея, за изясняване на действителния му смисъл.  Да се пита човек,  кой има сметка да внушава неистини по обхвата на конвенцията. Но като се знае кои са оформяли стратегията за въвеждането ѝ в българското законодателство, въпросителните отпадат. Това са: фондация „Джендър алтернативи“, фондация „Български център за джендър изследвания“, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, фондация „SOS - семейства в риск“, сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“, фондация „Ресурсен център – Билитис“, фондация „Асоциация Анимус“, „Български хелзинкски комитет“, сдружение „Център на неправителствените организации в Разград“, Академия на МВР [магнаурците?] и Юридически факултет [кой/кои от него?] на СУ „Св. Климент Охридски“./

В чл. 3, т. 43 на разяснителния документ придружаващ конвенцията се среща първата дефиниция, която е достатъчно неконкретизирана, за да казва нещо определено: “терминът “джендър“ не е използван, за да замести термините “жени“ и “мъже“ използвани в конвенцията.“. В т. 53 на същия този член 3 обаче, нещата идват на мястото си и обтекаемостта на дефиницията чудесно се вписва, както в контекста на разширителния, както се разбира, обхват на конвенцията, така и в по-горе споменатата теория на джендъра: “редакторите пожелаха да добавят следните мотиви за дискриминация, които представляват специален интерес по отношение целта на Конвенцията: джендър, сексуална ориентация, джендърна идентичност, възраст, здравословно състояние, инвалидност, семейно положение и статута на мигрант или бежанец, или всеки друг статут, което показва, че този списък не е изчерпателен.“ Тук дори и да приемем, че джендър се тълкува като обобщено понятие за пол, то “джендърна(та) идентичност“ е ясен знак, препращащ ни към пола като социална конструкция.

Малко по-нататък, отново в същата 53-та точка, нещата вече са представени съвсем експлицитно: Някои групи лица също могат да бъдат дискриминирани поради тяхната полова идентичност, което означава, казано простичко,  че джендърът [социалният пол], с който те се идентифицират, не съответства на пола, който им е отреден по раждане. Това включва категории лица като трансджендърите или транссексуалните, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото признава за принадлежност към "мъжките" или "женските" категории.“

Мисля, че няма нужда повече да се проследява - и само тези редове са достатъчни да се осъзнае,  че ИК е продукт на епохата си – неолиберален (левичарски и елитарен) прогресизъм, насочен към осъществяване на социални и политически реформи, които да разрушат традиционните ценности на обществото (превръщането на биологичния пол в социокултурен феномен е само един от елементите), за да се отвори път на “прогреса“ разбиран като… Прекрасния нов свят.

Оказва се, че ИК е първият международно-правен документ, първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. На негова основа се официализира определението за полова идентичност основана не на биологичния пол а на конструираната социална роля.  Идентичността, напълно в духа на културния марксизъм, мултикултурализма (мултиполовете) и “краят на историята“ се трансформира от класова в джендърна.

В процеса на това преобразуване особена роля играе езикът. На него е възложена  конструкцията на желаната действителност. Оттук и значението, което се отдава в I в. С.Н.Ф. (След Нашия Форд) на джендърното образование още от детската градина. Децата трябва да се подготвят за половата си идентичност чрез “саморазпитване“ (искаш ли принцесата да се омъжи за принца или да се ожени за друга принцеса?), чрез запознаване с “нестереотипните роли“ на пола. Чл. 14, т. 1 от ИК: “Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища.“

Но нека да продължим още малко с ИК в светлината на прогресизма. След като той е основно парадигма на лявото, “нормално“ е да очакваме от него посегателство, както срещу класическото, “буржоазното“ семейство (тук “традицията“ е още от времето на “Комунистическия манифест“,преминавайки в съвремието през законите за “защита“ на децата по държавно усмотрение и достигайки до “родител 1“ и “родител 2“), така и срещу християнските ценности на цивилизацията ни. 

Ето едно доказателство за горното от самата шефка - г-жа О‘Лъфлин, на експертната група осъществяваща мониторинговия механизъм - съкратено GREVIO, над всяка  страна подписала ИК. По българската телевизия, тя заявява следното: „Общото между противниците на Истанбулската конвенция е, че идват от бивши комунистически страни, а днес са силно повлияни от религиозните си възгледи.“  Но как да не са повлияни, след като религиозните представи за мъжа и жената като образ и подобие влизат в противоречие с прогресистките ѝ възгледи?

Нещо повече, тях откриваме и в самия текст на конвенцията. В чл. 12, т 1 се казва: “Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете.“ Ще ги премахват, следователно, традициите, европейските с предимство, най-вероятно по препоръките на същия този феминизиран GREVIO. 8 чиновнички (толкова му е съставът) ще решават съдбата на 8 и повече вековни обичаи. Обаче, „Спокойно, бели хетеро мъже! Днес рушим само патриархата!“

Неподправен феминизъм извира и от следното изказване на госпожата шеф: „Често мъжете имат повече сила, повече физическа и икономическа сила - това е естествено. Но те често имат повече авторитет и стоят по-високо в йерархията от жените.“ Излиза, че не физическата сила, която все пак е предпоставка за упражняване от мъжете на насилие, е проблемна – тя била естествена, а техният авторитет в къщи, предполагаемо бащин, след като икономическият е в графата естествен.  Явно не му е позволено на мъжа да има авторитет по природен път ставайки баща, ще трябва да си изгради първо социалния пол.

Между другото, в GREVIO са само жени. Незнайно дали са биологично или социално такива, но със сигурност не смятат, че са в конфликт на интереси при упражняването на правомощията си насочени приоритетно срещу мъжете.  На тези доказано неавторитарни (нали няма мъже между тях) личности им е възложена свръх отговорна задача във връзка с чл. 68 т. 1: “Страните представят пред Генералния секретар на Съвета на Европа доклад за законодателни и други мерки, въвеждащи в сила разпоредбите на настоящата Конвенция, съставен на основата на изготвен от GREVIO въпросник, който да бъде разгледан от GREVIO.“. На практика излиза, че назначените от неизвестно кой, по неизвестно какви критерии шепа чиновници, ще контролират и налагат вижданията си на легитимно избрани органи и национални институции… Тук му е мястото да се попита - малко ли са ви брюкселските, та искате още от същото?

Но да се върнем към конвенцията. Във вдъхновяващо звучащото ѝ заглавие – борба с насилието - “Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, е заседнала обаче една презумпция за жените като жертви, а като се зачетем в съдържанието ѝ, разбираме, че техните насилници, отново по презумпция (инструментариум за доказване на конкретна вина по фиксирани критерии не е предвиден), са мъжете. Нещо повече, обвинението срещу тях е като за класов враг, сякаш преписано от учебник по марксизъм-ленинизъм: “насилието над жени е проява на исторически неравнопоставените властови отношения между жените и мъжете, които са довели до доминация над жените и дискриминация срещу тях от страна на мъжете“. Да се припомни ли, че в демократичните общества за вина може да се търси и носи само лична отговорност? А и как се доказва, че едно деяние е извършено единствено заради половата принадлежност на лицето?

На фона на претенцията, че е за постигането на равнопоставеност между жените и мъжете“, конвенцията е по-скоро инструмент за позитивна (обратна) дискриминация, чрез която етикетираните като “слабия пол“ жени, а и всички останали извън биологичния мъжки, получават на практика допълнителна опека от закона. Затова пък  истинска дискриминация в действие е вменяването на склонност към насилие у мъжете единствено на база пола им: “Като отбелязват структурната природа на насилието над жени като насилие, основано на пола. При такава априорна “структурираност“ на пола, как да намериш място (конвенцията е с разширителен обхват) да отбележиш някъде, че и момчетата, като момичетата, търпят насилие, когато им “осакатяват гениталиите“.

Всеки един човек, независимо от половата или расовата си принадлежност има право на защита ако е обект на дискриминация или насилие. Групирането на хората нуждаещи се от защита по общи признаци всъщност води до тяхното обезличаване, до опредметяването им. Доказателство за това следствие откриваме в чл. 7, т. 3: “Предприетите съгласно този член мерки [за борба с всички форми на насилие] следва да включват, когато е уместно, всички релевантни участници като правителствени агенции, национални, регионални и местни парламенти и органи, национални институции за правата на човека и организации на гражданското общество.“  Жената тук отсъства като “релевантен участник“ в мерките, които я засягат. Тя не е техен субект а обект. Още по-категорично държавата нахлува в личното пространство на “обекта“ си в чл. 18, т. 4: Предоставянето на услуги не бива да зависи от желанието на жертвата да подаде жалба или да свидетелства срещу извършител.“ Излиза, че конвенцията е само претекст на държавата, за да нахлуе в семейството. Там, където не успяха с проектозакона За детето, сега опитват с ИК.

Обективно, за какво въобще ни е тази конвенция, ако изключим отхвърлените ѝ от обществото ни опити за разбиване на семейството и традициите и налагане на джендърната идеология? От  левичарските ѝ тенденции ще захлебят единствено определени медии и специализираните в “чувствителната“ тематика НПО-та (чл. 14, 15 и 17)? Нейната експлицитно обявена материя – насилието - е уредена в редица от националните ни закони: Закон за равнопоставеност на жените и мъжете; Закон за защита от домашното насилие; Закон за защита на детето; Закон за защита от дискриминация; Конституцията, чийто чл. 6 (2) между другото постулира: “(…) Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“  А какво, ако не привилегия по полов признак, е създаваният от ИК различен режим за защита на правата?

В заключение - ако се ратифицира, конвенцията ще въведе вместо положителни дискриминационни практики противопоставяйки пол срещу пол. Тя е колкото имагинерна стъпка към преодоляване на насилието, толкова и реална крачка към (анти)утопията на джендърната  идеология, към субективизма на “аз съм мярката на всички неща“ и размиване на ценностите. 

 

“Утопиите изглеждат много по-осъществими, отколкото се смяташе някога. Сега ние сме изправени пред друг тревожен въпрос. Как да избегнем окончателното им осъществяване? (…) Животът крачи към утопиите. И може би започва нов век, когато интелигенцията и образованите хора ще мечтаят за средства, чрез които да избегнат утопиите и да се върнат към едно неутопично общество, не така съвършено, но по-свободно.“  Н. А. Бердяев, “Новото средновековие“

 

 

П.С. Уточнение - Проблемът на Истанбулската конвенция не е в превода ѝ на български, както сега се опитват да ни убедят промоторите ѝ, а в нейния смисъл. Дори и да бъде тя  повторно преведена с корекции, според  чл. 81, параграф последен от конвенцията, меродавни ще си останат само английският и френският ѝ оригинал. Следователно, при тълкуването и прилагането ѝ, българският превод, какъвто и да бъде той, ще е само за сведение. Предвиденият мониторинг по изпълнението ѝ ще се осъществява единствено по автентичния текст – английски или френски, съгласно смисълът, който те ѝ придават.

 

Умишлена заблуда се съдържа в предложенията да се приеме конвенцията с тълкувателна декларация. Според член 78, една такава декларация представлява по същество резерва към конвенцията и е недопустима. Примерът на Полша е показателен в това отношение. Срещу нейните тълкувателни резерви е направено възражение от Швейцария, Холандия, Швеция, Норвегия, Финландия и Австрия.

Черният шоколад е мехлем за сърцето и мозъка, но ако какаото е над 70%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6804980

Черният шоколад е мехлем за сърцето и мозъка, но ако какаото е над 70%Страните с по-висока консумация имат повече нобелови награди Често смятан за храна, която ни носи утеха при силен стрес, нарочен за страшилище на добрата фигура и свързван с романтичните жестове, шоколадът напоследък разкри колко е полезен за здравето. Така поне твърди Боб Хобсън - един от водещите специалисти по хранене.

12 неща, които е добре да изтриете от фейсбук

http://clubz.bg/66432-12_neshta_koito_e_dobre_da_iztriete_ot_fejsbuk

С милиарди потребители социалната мрежа "Фейсбук" е един от най-мощните източници на влияние в днешния свят. Затова и трябва да сте особено внимателни как да действате с нещо толкова могъщо, напомня "Индипендънт". Скорошният скандал с "Кеймбридж Аналитика" накара много потребители на фейсбук да преосмислят данните, които споделят там. Някои направо изтриха акаунтите си. Ако искате да  не стигате да тази крайност, но държите за защитите личните си данни, ето каква информация не бива да споделяте във фейсбук. 12 неща, които да изтриете:

1. Рожден ден

Рожденият ви ден е част от важен пъзел, който включва още името ви и адреса, чрез тези данни не е толкова трудно да се стигне и до банковата ви сметка и лични детайли.

2. Телефонен номер

Най-добрият сценарий е да се сдобиете с мил почитател. По-лошите варианти? Манияк, който ви се обажда и досажда непрекъснато.

3. По-голямата част от приятелите ви

Психологът от Оксфорд проф. Робин Дънбър твърди, че хората могат да поддържат приблизително 150 стабилни отношения. След като изследва 3375 фейсбук потребители той стига до извода, че 4,1 на сто от техните приятели в социалната мрежа са надеждни, а 13,6 на сто изразяват подкрепа и съчувствие по време на "емоционална криза". Така че освободете се от излишните контакти, за да имате по-здравословна комуникация във фейсбук.

4. Снимки на детето ви или по-млад член на семейството

Виктория Наш, директор н Оксфордския интернет институт, поставя много добър въпрос на темата.

"Какъв тип информация ще искат да видят децата ви за себе си онлайн, когато станат по-големи?"

5. И да продължим - махнете информацията за това къде детето ви ходи на училище

Статистиката сочи, че броят на регистрираните сексуални посегателства над деца расте. Последното нещо, което искате е, да дадете информация на сексуален насилник къде може да открие детето ви.

6. Къде се намирате

Приложения за локацията ви има само на Android или iPhone. През 2015 г. TechCrunch изнася данни, че над 500 млн. потребители влизат във фейсбук само през телефоните си. Това означава, че местоположението ви в този случай лесно може да бъде открито и някой, който иска да ви навреди, да ни намери без проблем.

7. Шефът ви е приятел във фейсбук

Това е класика в жанра. Фейсбук е социална мрежа и в този смисъл там общувате много по-неформално. Но шефът ви лесно може да разгледа какво публикувате на стената си и да получи информация, която не искате да споделяте на работа. Представете си, ако недоволствате от поста, който заемате или задълженията си.

8. Спрете да тагвате къде се намирате

Хората често забравят, че като се тагват от къщи, това на практика дава точния им адрес.

9. Както и къде и кога отивате на почивка

Според финансовия сайт  This is Money, хора, които са ограбени, докато са били на почивка, може да не получат компенсации от застраховките си, ако са публикували плановете си къде и кога ще ходят в социалните мрежи.

10. Дали сте обвързан, женен и т.н

Ако искате да отпразнувате появата на нова любов, не го правете във фейсбук.

11. Детайли за кредитна ви карта

Никога. Това е много лоша идея.

12. Снимки на бордовата ви карта

Снимка на бордовата ви карта често е начин да се похвалите къде отивате, но не ставайте глупави. Баркодът на картата е уникален и може да се използва, за да се намерят подробностите, които сте дали на авиокомпанията, когато сте купували билета си.

 

Управляващите в Унгария си осигуриха квалифицирано мнозинство в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285550_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B2

 След преброяването на 80,76% от гласовете на изборите в Унгария, управляващият блок“ФИДЕС - Унгарски граждански съюз“и християндемократите печели изборите с квалифицирано мнозинство.

След преброяването на 80,76% от гласовете на изборите в Унгария, управляващият блок“ФИДЕС - Унгарски граждански съюз“и християндемократите печели изборите с квалифицирано мнозинство. Негов лидер е председателят на ФИДЕС и действащ премиер на Унгария Виктор Орбан, а коалицията включва и Християндемократическата народна партия. Общият резултат е 133 места от 199-местния парламент. 
На второ място е движението“За по-добра Унгария“(“Йобик“).Водачът на“Йобик“Габор Вона вече обяви, че подава оставка. Движението получи 19,99% и 26 мандата.
Блокът на Унгарската социалистическа партия и“Диалог в името на Унгария“,начело на който е Гергей Карачон, е с 20 мандата от 11,85%. 
След това е“Демократична коалиция“на Ференц Дюрчан 5,32% и 9 мандата.
Партията“Политиката може да бъде различна“с Бернадет Сел е с 6,47% (8 мандата). По един мандат получават социаллибералната партия“Заедно“,независим кандидат и един представител на германското етническо малцинство.
В неделя в Унгария се проведоха избори за Народното събрание. В парламента има 199 места
 

Шаш в центъра на Благоевград, вижте за какво служат зелените площи…

http://regiona.bg/%d1%88%d0%b0%d1%88-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba/

Възрастен мъж реши да се облекчи и …  на зелена площ пред хотел в центъра на Благоевград. Странната ситуация по сред бял ден бе заснета от гражданин и качена в групата „Забелязано в Благоевград“.

Е не остана без апетитни коментари: „За това служат зелените площи пред най – вървежния хотел в Благоевград“ , написаха в групата.

Друг потребител го написа  „Реклама“. „Човекът наторява безплатно“,  „Тоз пич и вестник ли чете?“

Следващите коментари оставяме на вас…

 

Материалът Шаш в центъра на Благоевград, вижте за какво служат зелените площи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фирма свързана с „Булмаркет“ и Петко Сертов дала 28 млн. лева на Върбакови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285549_%D0%A4%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%E2%80%9E%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%E2%80%9C+%D0%B8+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%A1%D0%B

 Договор за 14 милиона евро с фирмата „Петролинкс Ханделс“ е представен от фирма на Върбакови в ДКЕВР през 2010 г., за да получи лиценз за производство на ток от соларен парк край Априлци. Фирмата е австрийска и зад нея стоят Деян Добрев, син на собственика на „Булмаркет“ Станко Станков  и Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, показа проучване на Биволъ. Гинка Върбакова е представила на ДКЕВР и фалшив документ за 200 милиона евро „първокласна банкова гаранция“, издаден от италиански измамници.

Голямото пазарджишко Васюки

Соларният проект край Априлци на „Риал Стейтс“ е представян от Славчо Върбаков като „най-големия фотоволтаичен парк в Европа“ с обща мощност 80 мегавата (виж „Дневник“ от 30 април 2010 г.). Местната власт възлага големи надежди на инвестицията от 200 милиона евро и съдейства всячески на Върбакови. Тревожната констатация на пазарджишката медия „Виделина, че фирмата на Върбакови е изсекла и продала 5000 кубика дърва от предоставения й общински терен за соларния парк, не може да помрачи надеждите в светлото фотоволтаично бъдеще.

Година след първата копка, направена лично от кмета на Пазарджик и областния управител, „Дневник“ съобщава, че първият етап от 1,15 мегавата е готов и пуснат в експлоатация. Изданието цитира Гинка Върбакова, която обещава до 2014 г. да заработят всичките 80 мегавата.

До следващ етап обаче не се стига. „Риал Стейтс“ дори не си плаща лицензионната такса и натрупва 22 000 лв. задължения към ДКЕВР за които регулаторът издава акт в края на 2015 г. През 2016 „Риал Стейтс“ подава молба до ДКЕВР за прекратяване на лиценза за производство на ток. В заявлението пише, че дружеството „няма започнало строителство и незавършени обекти. няма изградени и пуснати в експлоатация мощности“.

Така безславно завършва проектът за най-голям соларен парк в Европа, достоен за въобръжението на Остап Бендер и неговото Голямо Васюки. Но докато героят на Илф и Петров не разполага с никакви пари, Върбакови все пак успяват да построят и да пуснат 1,2 % от заявените 80 мегавата. Финансирането им обаче е със силно съмнителен произход и идва от фирма свързана с „Булмаркет-ДМ“ на Станко Станков и роднина на Петко Сертов.

Когато „Риал Стейтс“ подава заявление за издаване на лиценз от ДКЕВР, тя е еднолична собственост на Петрана Пайтакова – майката на Гинка Върбакова, която има три ЕГН-та. Но самата Гинка Върбакова е упълномощена да я представлява в отношенията с ДКЕВР.

Като доказателство за сериозността на инвестиционното намерение тя представя първокласна банкова гаранция за 200 милиона от DEANFIELD SOLUTIONS Merchant and Trade Finance и договор с „Петролинкс Ханделс“ за отпускане на кредит от 14 милиона евро.

Пред ДКЕВР е заявено, че „Петролинкс Ханделс“ ще бъде ангажирана с логистиката на доставките на оборудването за фотоволтаичния парк, който обаче не е с мощност 80, а 60 мегавата. Като обезпечение по кредита е учредена ипотека на част от соларния проект и особен залог на бъдещи приходи от продажбата на електроенергия, след изграждане на централата.

Petrolinks Handels GmbH е австрийска фирма, основана през 2006 г. от Деян Добрев под името Dobrev GmbH. Веднага след това е преименувана на Petrolinks и Петьо Сертов е назначен за управител. След 2010 г. фирмата сменя още веднъж името си и в момента се нарича Bluewave GmbH, което затруднява откриването й в регистрите.

Деян Станков Добрев е син на Станко Станков от „Булмаркет ДМ“, чиито цистерни се взривиха в Хитрино. По същото време, когато той сключва договора за кредит с „Риал Стейтс“, Деян Добрев е съдружник със Славчо Върбаков във фирмата „Глобал Хидро Енерджи Консулт“. Така излиза, че чрез австрийската си фирма той предоставя кредит на тъщата на съдружника си.

В това разбира се няма нищо лошо, но от финансовите отчети на австрийската фирма се вижда, че тя разполага всичко на всичко с 35 000 евро капитал, а оборотите й са нищожни.

Произходът на сумата от 14 милиона евро очевидно не е в австрийския бизнес на Добрев. Възможно обяснение за нея е фактът, че по същото време в България действа фирма с име „Петролинкс“, която е 100 % собственост на „Булмаркет-ДМ“. Сега тя носи името „Корект Тест Контрол“.

Както разкри разследване на Биволъ след смъртоносния взрив на цистерните в Хитрино, фирмата-собственик „Булмаркет-ДМ“ принадлежи (към тогавашния момент) на кипърския безработен Георгиус Георгиу. Според премиера Борисов кипърецът се явява подставено лице на съсобственика на ПИБ (FIBANK) Цеко Минев. Станко Станков пък твърдеше публично, че той бил единствения собственик на „Булмаркет“. Документите, разкрити от Биволъ го опровергаха, а и той беше заснет от наш екип да излиза от главния офис на ПИБ. Тогава „Булмаркет-ДМ“ дължеше на банката 106 милиона лв.

Година след взрива стана ясно, че сметките на „Булмаркет“ в ПИБ са източени и жертвите не могат да си получат обезщетенията, за които водят дела. За да скъса опашката наскоро „Булмаркет-ДМ“ наистина е станала 100% собственост на Станко Станков, който е изкупил дяловете на офшорката на Георгиус Георгиу. Едновременно с това фирмата се е прекредитирала от ПИБ в други банки, твърди Капитал. Една от банките, абсорбирали огромния дълг към ПИБ е БАКБ на Цветелина Бориславова – бившата спътница в живота на Бойко Борисов.

Така „Булмаркет-ДМ“, която е била свързана и с финансирането на Върбакови, все по-открито се позиционира в кръга от интереси на премиера Борисов. От този кръг върви и отчетлива връзка към сделката за ЧЕЗ, разкрита в предишно наше съвместно разследване с „Лидови новини“.

Интересен факт е и присъствието в управата на австрийската „Петролинкс Ханделс“ на Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС и впоследствие шеф на Боркор Петко Сертов, започнал кариерата си в Държавна Сигурност. Опитите на Биволъ да получи коментар от него останаха безуспешни. От някои публични документи може да се направи извод, че цялото семейство Детелин Сертов, брата на бившия контраразузнавач номер 1, живее в Австрия.

Самият Сертов има интереси към енергийния бизнес и след като се оттегли от държавна работа се изявяваше като консултант във фирмата „Обединени енергийни търговци“ (ОЕТ) на енергийния бос Ангел Божилов.

200 милиона евро гаранция за Гинка от… италиански измамници.

Първокласната банкова гаранция за 200 милиона евро, която Гинка Върбакова е предоставила на вниманието на ДКЕВР идва от куха британска фирма, която никога не е имала банкова дейност. DEANFIELD SOLUTIONS е имала уеб сайт, който вече не е активен, но е запазен в архив. В него тя се представя като мощна инвестиционна банка.

Всъщност става дума за фирма тип пощенска кутия, регистрирана във Великобритания. През 2013 г. тя е закрита поради несъстоятелност. Но процедурите по ликвидацията и най-вече събирането на неплатените данъци от последния директор Серджио Пекораро е продължила с години, показват данни от британския Търговски регистър.

Изглежда Пекораро продължава да си служи с името на DEANFIELD като инвестиционен брокер и да привлича с измама инвеститори. Ужилени от него американец от Канзас дори е регистрирал специален уеб сайт, в който предупреждава да не се пращат пари на Пекораро и

на фирмата му.

Един от предишните директори на DEANFIELD е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджиа. Той е международен измамник, издирван от българските власти с европейска заповед за арест, издадена от СГП на 12 юни 2017 г. През август 2017 г. италианците арестуват Понтиджиа, но съдът в Генуа не уважава искането за екстрадиция в България. Причината е, че италианските власти също преследват Понтиджиа с обвинения за неплатени данъци. В края на 2017 г. той е осъден на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.

Понтиджиа има няколко фирми в България и в една от тях е съдружник с бившия шеф на фалиралата Агробизнесбанк Румен Нанов. През 2013 г. Нанов беше свързван с тайнствения купувач на ПОК „Доверие“, но сделката така и не се случи след намеса на ДАНС и прокуратурата. Общата фирма на Нанов и Понтиджиа „Флайтел“ ООД е регистрирана след тези събития, в края на 2014 г., но не изглежда да е активна.

Прокуратурата не бърза да проверява Върбакови

От изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров в парламентарната комисия за ЧЕЗ стана ясно, че прокуратурата няма особено желание да проверява Върбакови и бизнеса им. По искане на ДАНС и администрацията на президента той направил само справки дали има действащи преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови и фирмата им Инерком, но другите фирми на семейството не били проверени.

Предстои да видим дали ще бъдат проверени фактите изнесени по-горе за заверата на Върбакови с международни измамници и финансирането им с неясен източник, свързан с най-високите сфери на властта. Фактът, че държавна институция като ДКЕВР е била подведена от Върбакови с фалшиви данни за 200 милиона евро „първокласна банкова гаранция“, с цел да получи държавна лицензия, е съставомерен. Според Наказателния кодекс това се води използване на частен документ с невярно съдържание и се наказва с до 2 години затвор. Но Гинка и майка й няма да бъдат подведени под отговорност, защото давностния срок за такова престъпление е 5 години и отдавна е изтекъл.

От друга страна новата комисия „Антикорупция“ би трябвало да се заинтересува от включването в схемата с 14 милиона евро на близък роднина на бившия шеф на ДАНС и заместник главен борец с корупцията Петко Сертов. Най-малкото следва да се установи дали заемът от 14 милиона евро от австрийската фирма на Добрев и Сертов е реализиран и ако парите са използвани реално, а не са останали на хартия, да се попитат австрийските власти какъв е техният произход.

Ердоган ще насочи към Тръмп руски С-400 и танкове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285548_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%A1-400+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B

 Анкара може да договори с Москва още редица проекти в отбранителната промишленост освен покупката на С-400. Това заяви на 3 април президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на обща пресконференция с руския държавен глава Владимир Путин.

„Стигнахме до споразумение по темата С-400. Предприемайки конкретни стъпки по тази тема, може да развиваме сътрудничество и по други въпроси, засягащи отбранителната промишленост“, подчерта Ердоган.

От своя страна Путин заяви, че „по молба на нашите турски партньори и приятели“ Русия ще ускори доставката на зенитно-ракетните комплекси. С доставките на С-400 нещата са кажи-речи ясни (по-късно зам.-шефът на секретариата по отбранителна промишленост Исмаил Демир уточни, че те ще започнат по-рано от предвиденото – през юли 2019 г.), но намерението на Турция за сътрудничество с Руската федерация в проекти от отбранителната индустрия изглежда интригуващо, коментира Андрей Полунин в „Свободная пресса“ в  материал, озаглавен „Ердоган ще насочи към Тръмп путински С-400 и танкове“.

Да не забравяме, че турските отбранителни предприятия с охота използват чуждестранния опит за създаване на собствени модели оръжия. А тъкмо сега Анкара среща трудности в осъществяването на ред амбициозни начинания.

Политически разногласия с ЕС спъват например проекта за най-новия турски танк „Алтай“. Турската компания „Отокар“ сключи с южнокорейската „Хюндай Ротем“ договор за съвместното му разработване като основен боен танк за въоръжените сили на Турция. В работата се включи австрийското дружество „Острия’с Ей Ви Ел лист“, което трябваше да проектира двигателя и да предостави съответните технологии на турската страна. В края на 2016 г. обаче отношенията между Анкара и Виена се влошиха и договорът се провали. Теоретично Русия би могла да запълни тази празнина, посочва авторът.

Сериозно постижение на турската отбранителна промишленост е и създаването на собствени ударни безпилотни летателни апарати. В края на 2015 г. войската на Турция получи за пръв път такива дронове – дотогава с подобни въоръжения разполагаха само САЩ, Китай, Пакистан, Иран и Израел. Анкара взе решение да разработва безпилотна техника през 2004 г., след като Щатите отказаха да доставят на Турция ударни дронове „Рипър“ и „Предътър“. За да напредне в тази посока, Турция планира да се възползва от техническите ресурси на украинския концерн „Антонов“. Украйна обаче не е много надежден партньор, а Русия може не по-зле да подпомогне турците с авиационни технологии.

Турското ръководство обмисля и създаването на собствен изтребител от пето поколение. Това заяви през юни 2017 г. Фикри Ъшък, по онова време министър на отбраната. „Не е лесна работа, но ако се действа в екип, няма нищо невъзможно“, отбеляза Ъшък.

Русия със сигурност има капацитета да стане част от този екип. Накрая, Турция развива доста активно ракетостроителния си отрасъл. През 2016 г. турското отбранително ведомство изпробва система заПВО със среден обсег „ХИСАР-О“ – рожба на местните компании „Аселсан“ и „Рокетсан“. По-рано те създадоха система за ПВО с малък обсег „ХИСАР-А“. Освен това от 2009 г. „Рокетсан“ разработва ракети с голям обсег, както и комплекси за изстрелването им. Помощ от Москва няма да е излишна и за ракетостроенето в съседната страна, допълва авторът.

По този повод изданието задава няколко въпроса на Сергей Ермаков, експерт на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Преводът е на БТА.

„Свободная пресса“: Какво стои зад желанието на Анкара да разшири военнотехническото сътрудничество с Москва; готова ли е Русия да откликне?

– Днес Турция наистина е в твърде трудна ситуация. Наред с дълбоките противоречия между Анкара и европейските й съюзници, стигащи до равнище НАТО, виждаме и разногласия със САЩ по повод това как трябва да изглежда картата на Близкия изток. В тази връзка през управлението на Ердоган Турция лансира собствени амбициозни външнополитически проекти – от регионално стратегическо ниво. И тук за нея е много важно да намери верния баланс между силовите центрове.

Както показа скорошната среща между Ердоган и Путин, Турция разглежда Русия като сериозен играч. И в новите условия военнотехническото сътрудничество започва да играе ролята на политически инструмент. Не само инструмент за установяване на партньорски отношения, но и за формиране на ново пространство на сигурността, за каквото вече отдавна говори Русия. В крайна сметка става дума за изграждане на полицентричен свят, който да не бъде разделен на блокове, включително военни.

В този аспект стратегическите интереси на Руската федерация и на Турция се срещат на оперативно ниво – в търговията с оръжия и средства за производството им.

Същевременно ред моменти влияят вече негативно на перспективите за сближаване между Москва и Анкара. На първо място – политическият натиск върху Турция от страна на Съединените щати. Вашингтон следи твърде отблизо развитието на руско-турските отношения, схващайки, че в крайна сметка то може да увреди новата архитектура на европейската сигурност, градена от американците. Ще отбележа, че Турция в случая е сред ключовите играчи, но има риск да наруши единството на натовските редици. И случи ли се нещо подобно, цялата система за възпиране на Русия просто ще рухне.

Тъкмо затова тази отделна насока в сътрудничеството между Анкара и Москва – военнотехническата, добива специално и много сериозно значение.

„Свободная пресса“: Ако се стигне до разширяване на това сътрудничество, кога и какви ще бъдат резултатите?

– Трудно е да кажем колко бързо ще стане факт това разширяване. По този път има не само политически, но и техническо-бюрократични ограничения, свързани с нормативно-регулаторната уредба в Руската федерация. Колкото до конкретните насоки в евентуалното сътрудничество, става дума за перспективни видове оръжия, определящи облика на днешните и на бъдещите въоръжени конфликти. На първо място говоря естествено за нови авиационни платформи от поколения „5“ или „5+“, също и за безпилотни роботизирани апарати с автоматизирани системи за управление.

От друга страна Турция има нужда да модернизира наземните си бронирани платформи – танкове и бойни машини. Това е остър проблем за Анкара с оглед ситуацията в граничните области, където се водят бойни действия срещу терористи. Тази модернизация също може да стане перспективен сектор от сътрудничеството с Русия.

Ще добавя, че Руската федерация добре разбира къде минават границите на военнотехническото сътрудничество. Турция, поне засега, остава членка на НАТО; освен това Русия неведнъж ясно е заявявала, че при доставките и съвместното производство на оръжия Москва спазва следния принцип: те не бива да нарушават регионалния силов баланс и да водят до напрежение. Същите съображения ще доминират и в случая с Турция.

„Свободная пресса“: Какви са шансовете, развивайки военнотехническото сътрудничество, да отцепим Анкара от Вашингтон?

– Главната ни задача е регионалната стабилност. А Турция не е само наш съсед, тя е и ключова страна, свързваща Европа с Близкия изток. За Москва е от принципно значение, че не желаем да разглеждаме Анкара в контекста на геополитическата конкуренция. Искаме да предложим нов дневен ред – сътрудничество в рамките на един полицентричен свят. Затова не искаме да откъснем Турция отнякъде и да я включим в нещо друго, създавайки нов блок с тази държава.

Още повече че с Турция просто не може да имаме пълноценен съюз – блок срещу някого, трябва да отчетем и този факт.  Всъщност се обявяваме само против това на преден план да излизат междудържавни противоречия, криещи риска да прераснат в междудържавен конфликт в региона. Точно в тази насока има шанс да напреднем, развивайки нормални отношения с Анкара.

Когато часовниците се движеха различно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285547_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

 Едно време часовниците показвали различно време на всяко различно място, защото местното време се определяло в зависимост от позицията на слънцето на съответната географска дължина. И така до началото на 19-и век, когато се появяват железниците.

През 1800 година селяните от Оберамеграу в Бавария прибирали сеното от една поляна. Ритъмът на работа се определял от позицията на слънцето. Когато то достигнело най-високата си точка на небето, ставало време за обедна почивка. Няколко километра по-нататък - в съседното село селяните вече си почивали, защото слънцето там преминало зенита си по-рано и часовникът на камбанарията още преди минути бил отмерил 12 удара. Въпреки че разликата във времето била незначителна – в зависимост от това колко километра на запад или на изток се намира дадено място, всяко село и всеки град си имали свое местно време. Навремето това не е смущавало никого, тъй като хората тогава се придвижвали предимно пеша или на кон – т.е. твърде бавно, за да забележат, че там, където пристигат, часовниците показват друго време.

Железниците и хаосът в отчитането на времето

През 1825 година в Англия е открита първата в света железопътна отсечка. И настъпил хаос – започнала революцията на бързото придвижване. Изведнъж всичко ставало по-бързо и многото местни времена се превърнали в истински проблем. Пък и как да се състави единно разписание на влаковете, когато всяко населено място се ориентира по собствено местно време? Този въпрос си задавали и железопътните компании и в крайна сметка решили да определят едно универсално „местно време“.

В разпокъсаната на малки държавици Германия това "истинско" време се ориентирало по времето на столиците на отделните държави - така за баварските железници било валидно мюнхенското време, а за пруските -  берлинското. Това водело да истински хаос.

Смъртоносна грешка

На 12 август 1853 година бъркотията във времената на железниците довела до тежка катастрофа в САЩ. Един машинист нагласил джобния си часовник на грешно местно време. И тъй като тогава все още нямало електронна сигнализация, той навлязъл в релсите за насрещното движение. Два влака се сблъскали челно, при катастрофата загинали 13 души.

За да се избягват подобни катастрофи, железопътните компании въвели единни времена в рамките на националните граници. Но решението за уеднаквяване на времето не решило проблема на Европа, съставена от голям брой национални държави. Бъркотията по граничните гари станала дори още по-голяма. Край езерото Бодензее, около което навремето били разположени пет различни държави, на една и съща гара били в сила пет различни времена. Който е искал да се прекачва, явно е трябвало да владее висшата математика.

Въвеждане на часови пояси

Карта на Европа с часовите пояси

Карта на Европа с часовите пояси

На конференция във Вашингтон през 1884 година е направен следващият опит за въвеждане на ред във времевия хаос. Предложена била система от 24 часови пояса, обхващащи целия свят. Всеки часови пояс трябвало да се отличава точно с един час от съседния. Така се ражда идеята за Средноевропейското време. Първоначално тя се посреща скептично в Германия, но под натиска на железниците и на военните Средноевропейското време се налага и е въведено със закон на 1 април 1893 година.

"Никога не съм крил, че съм ром"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285546_%22%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%80%D0%BE%D0%BC%22

 "Петър е много интелигентен и честен човек. Той е отворен към света" - така Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел описва накратко своя нов колега. От февруари тази година 48-годишният Петър Филипов и неговият малък екип - Русин Цветанов, Петър Стефанов и Емил Филипов - имат собствено предаване в местната медия, което се излъчва веднъж месечно. Всички те са роми. Родени и израснали в квартал "Нов път" в град Видин. В предаването си за "Offener Kanal Kassel", чието име е "Incomer stories - Made in Germany", те представят историите на българи, живеещи в Германия. "Идеята на това предаване е да помогнем за премахването на предразсъдъците спрямо българите в Германия с помощта на добри примери. Същевременно цел на това предаване е и да възпитава и образова ромската общност. То е за всички българи, които живеят в чужбина, част от които са представители на ромския етнос. Защото и българските роми, които живеят в чужбина, също са българи", подчертава Петър с усмивка.

"Понякога се чудя как издържа народът"

Той напуска България през 2010 година. Живее шест месеца в Лондон и известно време във Финландия. През 2015 се мести в Германия. "Положението в България след 2007 започна да става нетърпимо. Понякога се чудя как издържа народът", споделя Петър, който години наред е имал частен бизнес във Видин. "Първо с родителите ми имахме шивашки цех - шиехме работни ръкавици и спално бельо. После имахме фурна за хляб. А между 1998 и 2008 се занимавах с медии", разказва 48-годишният Петър. "В един момент нещата станаха непосилни. И дори и с частен бизнес човек трудно можеше да се справи. И така и аз реших да напусна България и да тръгна да търся мястото си по широкия свят."

През последното десетилетие от живота си в България Петър, който е завършил икономика в УНСС и курс по печатни медии в Американския университет в Благоевград, се занимава с телевизия и радио. През 1998 той открива кабелна мрежа в ромския квартал на град Видин "Нов път". Става дума за телевизия "Рома", която е имала ежедневна програма от 10-12 часа на ден - със сутрешен блок, новини и различни предавания. "За съжаление хората от квартала не успяха да оценят усилията ни още в началото. Едва през 2003, когато направихме документалния филм "Самотата убива", донесъл награди и признание на нашата телевизия, нашите съкварталци ни поздравиха и ни благодариха, че работим за тях", спомня си Петър. Поглеждайки назад, днес той е щастлив, че телевизионната му програма е успяла и по някакъв начин да образова ромите от "Нов път". "Това беше нашата цел", казва икономистът, който в продължение на две години има и радиопрограма - "Етнорадио" в Монтана.

Ключът е в образованието

"Именно образованието е ключът към по-доброто бъдеще - не само за ромите, а за всички", казва Петър. "Навремето родителите ни ни възпитаваха в духа на доброто образование - да  учим, да получим прилична професия и добра работа." Той е учил до 8 клас в т.нар. ромско училище във Видин. А след това се записва в гимназия - в българско училище, както казва той самият. "Спомням си, че имах притеснения относно българския си език. Не говорех правилно български и това ме накара да дам повече от себе си, да инвестирам повече време в това. Но като че ли никога не съм усещал явна дискриминация заради произхода ми", спомня си Петър. След това добавя: "Имало е моменти, в които съм се чувствал дискриминиран, но впоследствие осъзнах, че това се е дължало на моите разбирания."

Петър Филипов и неговите колеги от телевизионния канал на град Касел

Петър Филипов и неговите колеги от телевизионния канал на град Касел

И все пак не може да се отрече, че в България има скрита дискриминация спрямо ромите, казва той. "Във Видин например имаше заведения, които не допускаха или не обслужваха роми. Има и дискриминация при търсенето на работа - роми отговарят на изискванията, кандидатстват, изпращат документите си, но когато работодателите разберат, че кандидатът е от ромски произход, мястото изведнъж се оказва заето", посочва Петър. Той казва, че в чужбина никой досега не го е питал дали е ром. "Никой не се е интересувал от моя етнос. Но и аз никога не го крия." 48-годишният икономист посочва, че в в това отношение ситуацията в чужбина е различна от тази в България: "Хората те оценяват по твоите способности. В България може би е малко по-силно заложено това да те оценяват през етноса ти." Петър обаче вижда и някои разлики между днешна България и времето преди 1989. "По времето на комунизма всички роми бяха включени активно в производството и работеха. Днес нещата стоят другояче."

Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел признава, че дори се зарадвал, когато Петър кандидатствал с идеята си за предаване при тях. "Моята приятелка също е от ромски произход и знам много добре колко труден е понякога животът на ромите в България", казва германецът. "Петър се застъпва силно за представителите на своя етнос, но същевременно е отворен към света. Той се труди много, за да осигури добър живот на семейството си", казва Франк Вайерсхойзер. 

Самият Петър споделя, че в свободното си време работи по телевизионното предаване. "Работя иначе шест дни в седмицата. По 12 часа на ден разнасям пица", казва той и подчертава, че всички момчета от неговия малък български екип работят. 

"Във Видин има много будни роми"

Говорейки за ромите от видинския квартал "Нов път", Петър с усмивка посочва, че като цяло в ромския квартал на Видин има доста будни хора. "В моя роден град има доста роми, които по един или друг начин успяват - инвестират в себе си, в образованието си", казва той и посочва като пример Русин Коцев, който днес също живее в Германия - в град Кобленц. "Русин беше ученик в 7 клас, когато навремето стартира в нашата телевизия "Рома". Той започна с рубриката "Любопитни факти", а впоследствие стана и репортер. Водеше и тийнейджърско предаване", разказва Петър. Впоследствие Русин завършва българска филология и продължава образованието си. Днес той има докторска степен по съвременен български език.

Русин идва в Германия през лятото на 2017 с ясното съзнание, че българските деца трябва да учат български език, за да познават историята и на народа си, и на етноса си, както казва той самият. "До края на тази учебна година съм помагам на едно училище в Кобленц и на родителите на българските деца, които учат там. От следващата година ще работя по специалността си и ще преподавам български език на същите деца, като обучението ще е част от учебната програма на местното училище", разказва Русин. Според него, е необходимо всички да разберат, че децата, отгледани и изучени в чужбина, може да променят нещата не само за себе си, но и за хората в своята родина. "За тази цел обаче децата имат нужда от нашата помощ, като не само на осми април, Международния ден на ромите, им говорим за паметта и дълга", казва той.

Русин Коцев: Международният ден на ромите не е ден за кючеци

Русин Коцев: "Международният ден на ромите не е ден за кючеци"

"На този ден се отдава почит към жертвите на Холокоста, в който са убити и много синти и роми. За съжаление обаче този празник като че ли в много ромски общности се е превърнал в повод за надсвирване и музика. А всъщност на този ден би трябвало да си сведем главите и да почетем загиналите в лагерите", казва Петър.

Интеграцията на ромите трябва да тръгне от средите на самата общност"

И Русин смята, че самите роми не познават достатъчно добре историята си като етнос. Той призовава специалистите да започнат нови изследвания, посветени на ромите, а хората, милеещи за този етнос, да помогнат за правилното възприемане на ромите по света.

Според Петър, резултатът от работата на различните неправителствени организации и проекти, насочени към ромите, не е достатъчно силен. "Прави се много за ромите, но ефектът не е голям. Нужно е в програмите, насочени към ромите, да има роми. Дори и в най-малкия подобен проект трябва да има роми. Защото процесът на т.нар. интеграция на ромите, трябва да тръгне от самата общност, отвътре. А сега всичко сякаш е написано просто, за да се усвоят някакви пари", казва 48-годишният икономист и водещ на "Incomer stories - Made in Germany". В неговото предаване за "Offener Kanal Kassel", представящо истории на българи в Германия, скоро ще участват и български роми. "Защото и те, разбира се, са част от България."

Ако правите тези 12 неща, сте силна жена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285545_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+12+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%2C+%D1%81%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0

 Какво отличава силната жена от всички останали представителки на нежния пол? 

Фактът, че докато другите се предават пред трудностите и често пренебрегват себе си, за сметка на останалите хора в живота им, силната жена никога не би позволила подобно нещо. Тя има ясно дефинирани правила и граници, които никога не би прекрачила, както и никога не би позволила някой друг да престъпи. Ето нещата, които силните жени правят, колкото и да им е трудно.

1. Тя работи до припадък

Има дни, когато е изкушена да спре. Дни, в които предпочита да остане в леглото до обяд. Но никога не си позволява да го направи. Всяка сутрин се изправя, облича се и отива на работа, колкото и да е трудно. Тя има силна работна етика.

2. Тя се отклонява от токсичните хора
Няма значение дали се познава с дадения човек откакто се помни. Ако той стане източник на стрес за нея, тогава ще го остави в миналото. Тя не толерира токсичност, защото знае, че отровните хора нямат място в нейния живот.

3. Тя обича себе си

Тя също има несигурности, както всеки друг, но не им позволява да я контролират. Напротив, тя контролира тях доста успешно. Въпреки че има моменти, когато се чувства зле, тя все още смята себе си за красива жена. Жена със стойност.

4. Тя открито изразява емоциите си

Тя осъзнава, че плачът, който я кара да се чувства уязвима, отваря сърцето и душата и я прави по-силна от всякога. Въпреки че е трудно, тя винаги ще показва истинското си лице, без значение пред кого. Тя винаги ще остане автентична.

5. Оставя след себе си лоши отношения

Тя не се страхува от живота в самота. Би била по-скоро сама, отколкото заключена във взаимоотношения, в които е неоценена и не се чувства щастлива. Стандартите за приятелите й са високи, а стандартите за любим човек са още по-високи.

6. Тя се грижи за психическото си здраве

Тя се грижи за спокойствието си, колкото и за тялото си. Ще си даде почивен ден, когато се нуждае от него. Тя ще говори с терапевт, когато усети, че не може да се справи сама. Ще се самоусъвършенства, защото заслужава щастие и го знае.

7. Тя помага на другите жени

Въпреки че има моменти, когато ревнува заради красотата или успеха на някого, тя никога не си позволява да го показва. Вместо да третира другите жени като конкуренция, се отнася с тях  като с приятелки. Тя им помага, вместо да ги дърпа надолу.

8. Тя вярва в себе си

Тя никога не се отказва от вярата, че ще бъде успешна.  Може да се провали, но отново ще опита. И ще продължи да опитва, докато не стигне до крайната си цел, защото никога не се отказва.

9. Тя умее да казва “не”

Има навика да се захваща с много неща наведнъж, но много добре знае кога е дошъл моментът да откаже. Има моменти, в които е по-добре да отхвърли предложение за излизане, за да си остане вкъщи или да откаже повече работа, защото знае, че няма да се справи.

10. Тя се грижи за себе си

Тя знае, че единственият човек, на когото наистина може да разчита, е жената в огледалото. Ето защо се издържа сама. Тя плаща собствените си сметки. Тя действа като свой най-добър приятел. Тя е определението за независима жена.

11. Но тя също умее да иска помощ

Тя познава ограниченията си. Ако усети, че се мъчи да изпълни дадена задача сама, не е твърде упорита да поиска помощ. Тя разбира, че неспособността й да направи всичко не е слабост. Дори и най-силните хора понякога се нуждаят от рамо, на което да се опрат.

12. Тя винаги казва това, което мисли

За нея е много по-важно да бъде откровена, отколкото да се впише в дадена компания. Затова винаги е готова да каже онова, което смята за правилно, вместо да си замълчи в името на всеобщия мир.

Преборете с главоболието без лекарства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285544_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

 Главоболието е толкова неприятно, че дори когато е леко, е трудно поносимо.

За да се спасим, често прибягваме до лекарствата, но има и друг вариант. Можем да си помогнем и със съвсем тривиални съставки, които се намират във всеки дом.

Представяме ви 6 трика с помощта на които главоболието ще остане на заден блан.

Канела


Подправката е истинско чудо. Разбъркайте една чаена лъжичка канала с една чаена лъжичка вода и нанесете сместа на челото.

Картоф

Картофите помагат не само при сенки около очите, а могат да повлияят и главоболието. Нарежете суров картоф на шайби, сложете ги на челото и разтъркайте нежно върху кожата.

Кафе

Кофеинът може да облекчи главоболието. Черната напитка стимулира кръвообращението и може да ви осовбоди от натрапчивото пулсиране. Но все пак внимавайте с количествата.

Лимон

За допълнителен ефект може да добавите сока на половин лимон в кафето. Това със сигурност помага двойно срещу главоболието.

Ванилия


И ваниялията е чудодейна при непритяните болки в главата. Тя облекчава болката и успокоява. Разтворете една лъжица ванилов екстракт в чаша вода и я изпийте.

Джинджифил

Със силния си аромат той помага не само при настинки. Отрежете една шайба с дебелина около 2 см и я сдъвчете. Би трябвало болкта да изчезне.

Томина неделя, светли понеделник, ето какъв обичай се изпълнява днес…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba/

Вторият ден на Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

Днес започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус Христос, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя. В дните на Светлата седмица се прославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден на Великден, наречен разтурни или разметан понеделник, младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца.

Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие. През трите празнични дни има общоселски хора, чиято основна функция е предпазно магическа.

 

Материалът Томина неделя, светли понеделник, ето какъв обичай се изпълнява днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Германската полиция осуети нападение срещу полумаратон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285543_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%

 Германската полиция предотврати терористично нападение срещу Берлинския полумаратон, съобщи в. „Велт“.

Органите на реда задържаха четирима души, включително един главен заподозрян, който планирал атаки с нож срещу зрители и участници в спортното събитие. 

По информация на германското издание заподозреният бил близък познат на тунизиеца Анис Амри, извършил нападението срещу коледен базар в Берлин през декември 2016 г., при което загинаха 12 души. 

Мъжът отдавна бил под наблюдение от органите на реда, поради което не съществувала конкретна заплаха.

По данни на силите за сигурност той искал да отмъсти за смъртта на Амри, застрелян от полицията в Италия няколко дни след нападението в Берлин. 

Днес започва Светлата седмица - ето каква е традицията днес

https://petel.bg/Dnes-zapochva-Svetlata-sedmitsa---eto-kakva-e-traditsiyata-dnes__259101

Вторият ден от Великден започва Светлата седмица. Днес е Светли понеделник. Седмицата, в която се прославят светите апостоли и Св. Богород...

Днес една зодия да се готви за неочакваното, а останалите...

https://petel.bg/Dnes-edna-zodiya-da-se-gotvi-za-neochakvanoto--a-ostanalite---__259109

lamqta.com Овен  Този ден ще Ви накара да се потрудите, но за да постигнете това, което искате, ще се наложи да положите не малко усилия. Вие не...

Кошмарът продължава! Тежка катастрофа във Враца, никой не вярва, че има оцелели (снимки)

https://petel.bg/Koshmarat-prodalzhava--Tezhka-katastrofa-vav-Vratsa--nikoy-ne-vyarva--che-ima-otseleli--snimki-__259110

Нова тежка катастрофа стана на Великден във Враца, видя репортер на агенция BulNews.bg. Като по чудо в зверския сблъсък няма загинали и всичко ...

Важна новина за всички шофьори!

https://petel.bg/Vazhna-novina-za-vsichki-shofori-__259111

Снимка Булфото МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състояниет...

На границите винетките ще се обработват ръчно днес

http://clubz.bg/66431-na_granicite_vinetkite_shte_se_obrabotvat_rychno_dnes

Снимка БГНЕС

Винетките, пътните такси и разрешителните режими ще се обработват ръчно в последния от поредицата почивни дни за Великден, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

До 08.00 часа на 10 април модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури. За посочения период, до приключване на техническите процедури, обработката на пътни превозни средства ще продължи, като ще се извършва по аварийна процедура (ръчна обработка). На всички пунктове за горепосочения период пътните и винетни такси ще бъдат заплащани в брой.

Агенция „Митници“ ще подсигури допълнително служители на всички трасета за ръчна обработка на товарните автомобили при контрол на пътните такси и разрешителния режим. Не се очаква техническите процедури да се отразят на обработката на леки автомобили и автобуси, тъй като при тях се контролира само наличието на валиден винетен стикер. Т.е. ръчната обработка няма да усложни допълнително интензивния лек трафик по граничните пунктове, който се очаква в края на празниците. Периодът на аварийна процедура е съобразен и с товарните превозни средства.

Техническите процедури са свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 „Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул ПТРР". Цялостното изпълнение на проекта, включващо и други оптимизационни дейности, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим, се казва в съобщението от агенцията.

Ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-6/

Прогноза  за 09.04.2018
Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 20° и 25°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, който по високите части ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

 

Материалът Ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Близнаци ще получите изгодно предложение, Везни направете изненада на любим човек, Водолеи забавлявайте се!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Хороскоп за 09 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Нещата ще се подредят по добре, отколкото очаквате. Приятни изненади ще ви поднесат ваши близки или приятели. Градусът на настроението ви ще е висок, което може да ви поизтощи емоционално.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Ще се наложи да проявите по-голяма гъвкавост в поведението си и то главно по паричните въпроси. Добре е да наблегнете на разходките и да не прекалявате с празничните почерпки, защото лесно ще ви се отрази на фигурата.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Не се опитвайте да блеснете пред всички, особено като правите неща, от които не разбирате достатъчно. Денят е подходящ за срещи с приятели и дори може да получите много изгодно предложение.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Не си давайте зор, днес е време за почивка и за размисли върху живота. Гледайте по-философски на това, което се случва около вас, ще имате време и за действие. Късметът няма да ви изневери и не е изключено да спечелите най-неочаквано.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Ще приемате напълно хладнокръвно неща, които за другите са силно болезнени или дори теми табу. Ще съумявате да виждате механизма зад всяка ситуация. Откритият въпрос е – ще съхраните ли вътрешната си честност.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Ще ви се иска да сте свободни, но трудно ще се откъснете от задълженията си, особено ако сте жена-домакиня. Днешният ден може да ви донесе много гениални идеи как да се справите с отдавна вълнуващи ви проблеми.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Днес ще се чувствате далеч по-свободни и сигурни в себе си, мрачните мисли от предишните дни ще изчезнат като с магическа пръчица. Засвидетелствайте подобаващо внимание на хората, които обичате, дори можете да им направите някоя приятна изненада.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Добър ден да загладите разногласията с вашия партньор, отърсете се от предразсъдъците. Не се впускайте да обсъждате парични въпроси, защото може да развалите празничното си настроение.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Уж е празник, а на вас ще ви се наложи здравата да поработите. Ще сте зависими от други хора, което малко може да разстрои плановете ви, но в крайна сметка нещата ще са във ваша полза.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Днес ще имате желание да разчистите всички последствия от празника и да въведете ежедневния ред на нещата. Едва ли е най-удачно точно днес да се захващате с такива работи, отпуснете се, имате нужда от почивка и разходки на чист въздух.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)
Идеален ден за забавления и любов, не изпускайте момента. Настроението ви ще е достатъчно добро, за да не обръщате внимание на дреболии, но пък може да приемете прекалено навътре някое изказване по ваш адрес.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
С поведението си може да поставите на изпитание търпението на близките си. Това може сериозно да помрачи празничното настроение. Малко усамотение ще ви се отрази добре и ще възстанови вътрешния ви мир.

Материалът Звездите за днес: Близнаци ще получите изгодно предложение, Везни направете изненада на любим човек, Водолеи забавлявайте се! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

200 000 души потеглят на път след великденския релакс

https://petel.bg/200-000-dushi-poteglyat-na-pat-sled-velikdenskiya-relaks-__259105

Над 200 хил. българи се очаква да тръгнат на път днес след четирите почивни дни за Великден.   За улеснение на прибиращите се към столицата п...

Пентагонът се произнесе за ракетния удар по сирийската авиобаза

https://petel.bg/Pentagonat-se-proiznese-za-raketniya-udar-po-siriyskata-aviobaza__259106

Снимка Уикипедия Пентагон не потвърждава съобщенията за американски удар по Сирия, предават осведомителните агенции.  В Министерствот...

Кошмарно събуждане в Япония – серия от подземни трусове, има ранени

https://petel.bg/Koshmarno-sabuzhdane-v-YAponiya-----seriya-ot-podzemni-trusove--ima-raneni__259107

Поредица от умерено силни земетресения на малка дълбочина бяха регистрирани в югозападната японска префектура Шимане тази сутрин. Постр...

Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-shte-zasedava-za-siriia-2089764

В Съвета за сигурност на ООН късно снощи е било постигнато споразумение днес да се проведе заседание на съвета след съобщенията за химическа атака в Сирия, предаде Ройтерс.

Първо Русия вчера поиска свикване н

Орбан ликува, печели убедително изборите в Унгария

//dariknews.bg/novini/sviat/orban-likuva-pecheli-ubeditelno-izborite-v-ungariia-2089763

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове

Днес започва Светлата седмица

https://petel.bg/Dnes-zapochva-Svetlata-sedmitsa__259101

Вторият ден от Великден започва Светлата седмица. Днес е Светли понеделник. Седмицата, в която се прославят светите апостоли и Св. Богород...

Масиран ракетен удар срещу сирийска военна база

https://petel.bg/Masiran-raketen-udar-sreshhu-siriyska-voenna-baza-__259103

Военновъздушната база T-4 в сирийската провинция Хомс е била подложена на масирана атака с ракети, в резултат на което има загинали сирийс...

На Светли понеделник се радваме на хубаво и топло време

https://petel.bg/Na-Svetli-ponedelnik-se-radvame-na-hubavo-i-toplo-vreme__259104

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температ...

Временно спират ТИР-овете по най-натоваренитe пътища

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremenno-spirat-tir-ovete-po-naj-natovarenite-pytishta-2089754

Движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища на страната ще бъде ограничено от 14.00 до 20.00 часа на 9 април, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е по-безопасно и увеличаване на пропускателната способност по пътищата ни.

Започва Светлата седмица

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zapochva-svetlata-sedmica-2089756

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Доклад на МИ-6 доказва, че Русия е съпричастна в разпъването на Христос

http://pogled.info/svetoven/doklad-na-mi-6-dokazva-che-rusiya-e-saprichastna-v-razpavaneto-na-hristos.93685

/Поглед.инфо/ Breaking news! Нов доклад на МИ-6 доказва, че лично Русия е съпричастна в разпъването на Христос.

Светли понеделник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WyauWcfGRrI/

Вторият ден от Великден – Светли понеделник, поставя началото на Светлата седмица. В нея се прославят светите апостоли и Св. Богородица. Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот.

Тя приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с която приключва празничният цикъл за Възкресение и започва броенето на неделите след Великден.

Според народните поверия на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник младежи излизат извън селището, разделени на две групи, и търкалят група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка и предизвикването на плодородие.

На Светлата или Празната сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка” от девойки, които лазаруват. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се смята, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на починалите.

Американската демокрация деградира: руското МВнР обещава да отговори твърдо на новите санкции

http://pogled.info/svetoven/amerikanskata-demokratsiya-degradira-ruskoto-mvnr-obeshtava-da-otgovori-tvardo-na-novite-sanktsii.93678

/Поглед.инфо/ Без съмнение, на Русия и омръзнаха безкрайните санкционни нападки на САЩ, които се въвеждат не само заради практическата за Запада полза, колкото служат за изразяване на протестна нота срещу растящия потенциал на Москва на политическата и военно-техническата арена.

Валерий Коровин: Може само да съчувстваме на съвременното американско общество

http://pogled.info/svetoven/amerika/valerii-korovin-mozhe-samo-da-sachuvstvame-na-savremennoto-amerikansko-obshtestvo.93679

/Поглед.инфо/ Директорът на Центъра за геополитически експертизи Валерий Коровин заяви, че създаването на информационна агенция „USA Really. Wake Up Americans“ е глътка свеж въздух.

Греховете на Великобритания: Расизъм, геноцид, концлагери и глобална наркомафия

http://pogled.info/svetoven/grehovete-na-velikobritaniya-rasizam-genotsid-kontslageri-i-globalna-narkomafiya.93680

/Поглед.инфо/ Благородният облик на „добрата стара Англия“, който се създава от векове е силно лъжлива картинка, имаща крайно малко общо с действителността. Всички изложени по-долу факти, са общоизвестни. Но сведени заедно, те, може би, ще накарат някого по друг начин да погледне на Великобритания и по-добре ще разбере нейните агресивни действия в момента.

На американските инвеститори им е заповядано да продадат акциите на попадналите под санкции руски компании

http://pogled.info/svetoven/amerika/na-amerikanskite-investitori-im-e-zapovyadano-da-prodadat-aktsiite-na-popadnalite-pod-sanktsii-ruski-kompanii.93681

/Поглед.инфо/ Американските инвеститори са длъжни до 7 май да се избавят от акциите и другите ценни книжа на три руски компании, попаднали под новите санкции на Вашингтон, съобщи министерството на финансите на САЩ.

Сега, когато на всички е ясно, че зад трагедията в Кемерово стоят британските специални служби

http://pogled.info/svetoven/sega-kogato-na-vsichki-e-yasno-che-zad-tragediyata-v-kemerovo-stoyat-britanskite-spetsialni-sluzhbi.93682

/Поглед.инфо/ Това не е разследване. Това е памфлет. Отнасяйте се към него съответно, макар и… Чакайте-чакайте, а защо не? Защо „така не трябва“? Какво, да не би да не могат да организират всичко това? Да подпалят електрическа поръчка, да изключат сигнализация, да затворят вратите, да подкупят администраторите… Лично съм гледал филмите за агент 007 на Нейно Величество – той-прави такова. А след като потенциалът е налице, назовете ми една причина, защо да е направено от някой друг, а не от него и другарчетата му.

Коул Станглер: Замирисва на Френска пролет

http://pogled.info/svetoven/evropa/koul-stangler-zamirisva-na-frenska-prolet.93683

/Поглед.инфо/ Вълна от стачки и студентско недоволство разтърсват Франция в последно време – но дали това ще се превърне в първото истинско предизвикателство към плановете на Макрон?

Прочистване на организма с билкови чайове – ето рецептите и най-важните съвети

https://petel.bg/Prochistvane-na-organizma-s-bilkovi-chayove-----eto-retseptite-i-nay-vazhnite-saveti__259096

Предлагаме ви билкови чайове, с които ще направите прочистване на организма си. За да се предпазим от студа в есенно-зимния сезон, тялото с...

Ракетен удар по авиобаза в Сирия. Пентагонът: Не сме ние

http://clubz.bg/66430-raketen_udar_po_aviobaza_v_siriq_pentagonyt_ne_sme_nie

Има много убити и ранени при ракетна атака срещу летище в Хомс, съобщи сирийската държавна телеграфна агенция САНА, предаде Би Би Си.

Ударена е била военновъздушната база Тайфур, позната и под кодовото име Т4, близо до Хомс в ранните часове на 9 април. САНА съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на атаката и е свалила осем ракети и че има жертви сред сирийския военен персонал на летището. Ливанския телевизионен канал "Ал Маядин", който принадлежи на шиитската групировка "Хизбула", съобщи, че насочвайки се към Сирия, ракетите са пресекли въздушното пространство на Ливан. ТАСС съобщава, че според САНА ракетното нападение е от САЩ.

Министерството на отбраната на САЩ заяви рано тази сутрин, че не извършва въздушни удари в Сирия "по това време", с което формално отхвърли твърденията на сирийската държавна телевизия, че САЩ са изстреляли ракети по ВВС база на сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс. 

В съобщението на Пентагона се казва, че "по това време министерството на отбраната не извършва въздушни удари в Сирия". 

"Ние обаче продължаваме внимателно да следим ситуацията и подкрепяме предприеманите в момента дипломатически усилия за привличане към отговорност на онези, които използват химическо оръжие - както в Сирия, така и на други места", заявява Пентагонът.

Пентагонът знае за тези съобщения, но не потвърждава своя причастност към атаката, заяви говорителят на Пентагона Кристофър Шерууд пред кореспондент на ТАСС. Малко след това и представител на пресслужбата на Белия дом казал същото пред ТАСС. 

Ракетният удар идва само часове след разпространените съобщения за химическа атака в град Дума в Източна Гута, извършена от правителствените войски на Башар Асад.

Сирийски правозащитни организации разпространиха кадри от химическата атака в Гута през уикенда.

Още вчера Доналд Тръмп предупреди Дамаск, че "ще плати висока цена" за атаката с отровен газ срещу държания от бунтовниците град Дума недалеч от сирийската столица. Американският президент обяви, че Путин, Русия и Иран са отговорни за нападението от "животното Асад".

Френският президент Еманюел Макрон снощи е разговарял по телефона с Доналд Тръмп. Той е осъдил химическите атаки в Сирия, се казва в съобщение, поместено на сайта на френския държавен глава.

"Президентът на Френската република решително осъди химическите атаки на 7 април срещу населението на Дума в Източна Гута", подчертава Елисейският дворец. 

Двамата президенти са си разменили информация, която "потвърждава използването на химическо оръжие" и са настояли "всички виновни за това да бъдат установени". 

Те се договорили за координиране на действията си в Съвета за сигурност на ООН, където днес ще се състоят две поредни заседания - едно по искане на Русия, и друго - по искане на редица западни страни начело със САЩ. 

В изявление от Белия дом във Вашингтон, цитирано от Франс прес, се казва, че в телефонния си разговор двамата държавни глави са се обявили за "общ и силен отговор" и че държат режима в Дамаск за отговорен "за тези продължаващи нарушения на човешките права". 
По преценка на американските власти в обкръжения от сирийските правителствени войски град Дума в Източна Гута е било използвано химическо оръжие, но САЩ все още уточняват подробности по атаката, съобщиха преди малко американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс. 

Преценката е била направена "с известна степен на увереност", заявиха източниците, които обаче се въздържаха да назоват виновника за химическата атака, при която според медицински хуманитарни организации са били убити поне 70 души в Дума. 

За риба с Цанко: Каналът от Черно до Мраморно море ще докара ципура и лаврак у нас, може да се върне и скумрията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6805155

За риба с Цанко: Каналът от Черно до Мраморно море ще докара ципура и лаврак у нас, може да се върне и скумриятаПочват го тази година, наши и турски еколози обаче са против Напук на учените, рибарите у нас се надяват новият канал от Черно до Мраморно море да докара нови видове риби. Става дума най-вече за Синеморец и Ахтопол, които ще попаднат в новите течения от юг, откъдето се очаква да влезе по-солена вода.

Стотици наложници: първо сънуваш, после загиваш...

http://pogled.info/svetoven/stotitsi-nalozhnitsi-parvo-sanuvash-posle-zagivash.93677

/Поглед.инфо/ Любов, омраза, разочарование и отново любов! Всички са чували за пропитите от миризмата на благовонни масла, тамян и баклава истории за живота на източните хареми, най-вече в приказките от "Хиляда и една нощ". А между другото, харемите са играли важна политическа роля в историята.

Липсата на този витамин е знак за появата на бели коси

https://petel.bg/Lipsata-na-tozi-vitamin-e-znak-za-poyavata-na-beli-kosi__259092

Проблемът, срещан при голям брой млади хора през двадесетте и началото на тридесетте години, са белите коси. Докато се казваше, че се появ...

Орбан спечели изборите с огромно мнозинство

http://clubz.bg/66428-orban_specheli_izborite_s_ogromno_mnozinstvo

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта от общо четири. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията. 

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът.

Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

 
Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан. 

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

"Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар. 

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната - Бернадет Сел, подаде оставка.

По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство. 

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г. Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите. 


След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз.

"ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка. 

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз, пише БТА.

Съживиха легендарен Ford Mustang, каран от Стийв Маккуин

https://www.24chasa.bg/avto/article/6804469

Съживиха легендарен Ford Mustang, каран  от Стийв МаккуинНа салона в Женева една от звездите на щанда на Ford бе един легендарен Mustang Bullitt, който намира нов живот, и то в Европа, след половин век. Автомобилът е създаден в чест на 50-ата годишнина на легендарния филм Bullitt, с неговата емблематична и почти десетминутна сцена с преследване по улиците на Сан Франциско.

Вицове за затворници

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804551

Вицове за затворнициЕдно време бягахме от училище по-трудно, отколкото сега от затвора. *** В габровския затвор. В една от килиите двама затворници си говорят: - Ти за какво си? - Ами с една тухла разбих прозореца на бижутерия и отмъкнах всички бижута. - И как те хванаха? - Ами на следващия ден отидох да си прибера тухлата.

България е с най-малко домове за възрастни в ЕС

https://petel.bg/Balgariya-e-s-nay-malko-domove-za-vazrastni-v-ES__259099

България е на последно място в ЕС по брой на домове за възрастни към населено място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят м...

Виктор Орбан с първи думи след изборите в Унгария, нарече победата си "историческа"

https://petel.bg/Viktor-Orban-s-parvi-dumi-sled-izborite-v-Ungariya--nareche-pobedata-si-istoricheska__259100

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че победата на неговата партия „Фидес“ на парламентарните избори в страната, проведени в недел...

Препоръчваме ви: Пробвайте се като комици в The Comedian

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-probvajte-se-kato-komitci-v-the-comedian-678315.html

Голямото ядене и пиене е към своя край, а най-добрият завършек на хубавите празници е с много смях. 

Най-новото място за стендъп комедия и джаз е The Comedian, намиращо се на ул. "Христо Белчев" 8. 

Днес от 20:00 часа всеки, който иска да се пробва като комик, ще има възможност да излезе на сцената на клуба и да разкаже най-веселата история или виц. 

Най-добрите ще получат нагрди, а някой от тях дори може да бъде поканен към голямото семейство на комиците от клуба.

За останалите, които прости искат да се посмеят, входът и свободен. 

Повече информация за The Comedian може да намерите тук.

Пловдивчанка обикаля света на автостоп

https://petel.bg/Plovdivchanka-obikalya-sveta-na-avtostop-__259093

Пловдивчанка обикаля света на автостоп. За 26-годишната Стефани неизвестното и срещите с новите хора превръщат пътуванията в истински при...

Къде тренират българските полицаи? (Ето новата им база)

https://petel.bg/Kade-trenirat-balgarskite-politsai---Eto-novata-im-baza--__259094

снимки: Бтв Как да отговорят на терористични атентати, взети заложници и грабежи? Полицаите у нас ще учат в нов тренировъчен център. Екип...

Предупреждение: Заради смяна на софтуер може да е затруднено преминаването през граничните пунктове

https://petel.bg/Preduprezhdenie--Zaradi-smyana-na-softuer-mozhe-da-e-zatrudneno-preminavaneto-prez-granichnite-punktove__259095

От тази вечер една от системите на граничните пунктове на България ще премине на ръчен режим "поради извършване на технически процедури". ...

Най-богатият 1% ще контролира две трети от световните богатства до 2030 г.

https://petel.bg/Nay-bogatiyat-1--shhe-kontrolira-dve-treti-ot-svetovnite-bogatstva-do-2030-g-__259097

Най-богатият 1% от хората ще контролира две трети от световното богатство до 2030 г. Това става ясно от доклад на Библиотеката на Камарата на ...

Защо японски университет създава "глупави" роботи

https://petel.bg/Zashho-yaponski-universitet-sazdava-glupavi-roboti__259098

Те са всичко, но не и страшни; трудно изпълняват задачи или въобще не ги изпълняват и въпреки изкуствения си "интелект" вероятно никога не ...

Орбан и националистите превзеха над три четвърти от парламента

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159796_orban_i_nacionalistite_prevzeha_nad_tri_chetvurti_ot/?ref=rss


Партията на премиера Виктор Орбан запазва конституционното мнозинство от две трети от депутатите в парламента и заедно с национал-популистите от "Йобик" изтласкват в периферията всички останали политически сили.<br /><br />Това сочат първите офицални прогнозни данни на Централната избирателна комисия на Унгария след неделните парламентарни избори. Те преминаха при рекордна активност, а резултатите сочат, че управляващата "Фидес" е успяла да мобилизира...

9 април - Роден е певецът Георги Минчев

https://offnews.bg//na-tozi-den/9-april-roden-e-pevetcat-georgi-minchev-678189.html

На тази дата през 1943 г. е роден българската легенда на рокендрола Георги Минчев.

Георги Минчев е един от първите рок изпълнители в страната. Започва да пее в началото на '60-те в дует с Бисер Киров. Началото на соловата му кариера е свързана с "Бъндараците", "Щурците" и "Сребърните гривни".

Песента "Бяла тишина", изпълнена със "Щурците" печели "Златният Орфей" и е обявена за "Мелодия на годината" през 1967г. До средата на '70-те Г.Минчев записва няколко малки плочи със СТАКАТО.

Следват около 5 години пауза и през 1980г. издава сингъла "Рокендрол". Същевременно работи и като радио-водещ до 1984г. С настъпване на политическите промени в началото на '90-те, Георги Минчев става едно от лицата на промяната. Заедно с членове на "Щурците" и "ФСБ" основава купонджийската супер група "Стари муцуни". Паралелно с това издава и самостоятелни албуми. През 1998 г. заедно с Развигор Попов създават проекта "Полезни изкопаеми".

Четири години по-късно, след неуспешна борба с мозъчен тумор, напуска този свят. В негова чест Васко "Кръпката" ежегодно организира фестивала "Цвете за Гошо".

Вижте още - "Да си спомним за Георги Минчев"

Голямото завръщане: Пускат две ленти за прибиращите се в София през Владая

https://offnews.bg//ikonomika/goliamoto-zavrashtane-puskat-dve-lenti-za-pribirashtite-se-v-sofia-pr-678078.html

На днешния последен почивен ден от Великденските празници движението на тежкотоварни превозни средства ще бъде ограничено по най-натоварените пътища от 14 ч. до 20 ч., съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта на ограничаването на движението на тежките тирове по автомагистралите и най-натоваренитe пътища е да повиши безопасността при пътуване и същевременно да увеличи на пропускателната способност на инфраструктурата.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика, посочват от АПИ.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:

автомагистралите;

път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;

път I-9 Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път на град София;

път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност от 10 ч. до 20 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска

https://www.actualno.com/chronicles/senatyt-na-sasht-ratificira-dogovora-s-rusija-za-pokupkata-na-aljaska-news_668283.html

Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от гледната точка) е сделка за покупко-продажба на Аляска между правителствата на Руската империя и САЩ от 1867 г. за цена от 7,2 милиона щатски долара. Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 км². През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските

EU climate momentum can be ramped up as ministers meet

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=326011

The EU needs a net zero emissions target for 2050 latest © PixabayBrussels, Belgium - 9 April 2018

What's happening:
On 10-11 April EU Environment ministers are meeting informally in Sofia. On Wednesday 11th, they will discuss climate and energy issues: specifically, the Paris Agreement ​rulebook ​and the Talanoa Dialogue* (see agenda).

Why it matters:
While it's an 'informal' Environment Council, it will be crucial in setting up Member State positions on the Paris Agreement on climate change 'rulebook' and the Talanoa Dialogue* ahead of the formal Environment Council in June.

It also comes at a time of increased EU momentum on climate: it's the first relevant EU meeting since Heads of State and Government called for a long-term EU climate strategy in line with the Paris Agreement last month. It's a chance for ministers to build on that request, as well as to commit to developing their own long-term climate plans. Progressive Member States such as the Netherlands and France have now also said that the EU must increase its 2030 climate and energy targets and this is an opportunity for them to reinforce their support.

Comment from Imke Lübbeke, Head of Climate and Energy, WWF European Policy Office:
"There is an exciting sense of growing momentum on climate action in Europe. This meeting is a chance for EU ministers to use their leaders' call for a long-term climate strategy as a springboard for increased domestic and European action. They must ensure a net zero emissions goal for 2050 at the latest is at the heart of the EU strategy and that our 2030 goals are revised upwards to reflect it. They should also rapidly get to work on their own ambitious long-term climate plans."

The formal EU Environment Council will take place on 25 June 2018.

What else is happening?
Also, although this is not officially on the agenda, the meeting is also an opportunity for EU Environment Ministers to address the controversial issue of planned development in Bulgaria's Pirin National Park. WWF is asking them to call on the Bulgarian host government to live up to its legal commitments under the EU Nature Directives and protect this Natura 2000 area and UNESCO World Heritage Site from illegal logging and construction. Following a series of demonstrations across Bulgaria and European capitals, campaigners will also be present at the Council building in the morning of 10 April.

*For an explanation of the rulebook and Talanoa Dialogue, please see below.

More information:
Which EU countries support a more ambitious EU 2050 climate target?
So far, only France and the Netherlands openly support more ambition at EU level than the current 80-95% emissions reduction target. Others like Portugal, Germany, Sweden, Luxembourg, Belgium, Denmark and Slovenia are also in favour of an ambitious long-term strategy.
To date, only three EU Member States have submitted their own long-term emissions strategies to the UNFCCC portal: the Czech Republic, France and Germany.

What is the Paris Agreement 'rulebook'?
The aim of the 'rulebook' is to standardise the way countries account for and report on their climate pledges. The rulebook needs to be done by the end of 2018, according to the Paris Agreement's timeline.

What is the Talanoa Dialogue?
The Talanoa Dialogue (formerly the 'Facilitative Dialogue') came out of the Paris Agreement.  It was primarily set-up to begin a 'stocktake' of efforts to reduce emissions. The Fiji COP Presidency added the extra element of bringing a range of stakeholders into a discussion as to what must be done. It tries to answer three questions: Where are we? Where do we want to go? How do we get there? In 2018, the EU is expected to hold two regional Talanoa Dialogue meetings with stakeholders, alongside the UN Talanoa Dialogues (June 14th and October). Other EU institutions will be holding meetings in the Talanoa style including the European Economic and Social Committee on April 23rd.

WWF believes the Dialogue can play a critical role in helping increase climate ambition.

The Talanoa Dialogue is an opportunity for participants to show their progress so far, highlight ways to reduce emissions further, and encourage national governments to add more ambition to their climate plans ('Nationally Determined Contributions' or NDCs).

WWF's expectations for the Talanoa Dialogue and COP24 outcomes
BEFORE COP24:  The preparatory phase of the Talanoa Dialogue should engage a wide range of parties and stakeholders, thereby raising awareness of the need for accelerated action and greater ambition, so that decision makers at COP24 are sufficiently motivated to produce concrete outcomes from the dialogue.

AT the end of COP24, three COP decision paragraphs are needed:

The first should recognise the emission gaps and the necessity and urgency to address them (this could also be covered in reports and summaries of the dialogue);

The second should highlight that there are opportunities to leverage untapped mitigation potential, as shown by the solutions presented during the Talanoa Dialogue sessions and summarized in the synthesis report, with direct links to the UN Sustainable Development Goals (SDGs) and the Convention on Biological Diversity (CBD).

The third should state that Parties resolve to revisit their NDCs through appropriate domestic processes by 2020 with a view to leveraging those opportunities, increasing climate ambition and contributing to closing the ambition gap and provide needed support for this. This paragraph should further state the Parties also resolve to ensure that those sectors that are not typically covered by NDCs, such as international aviation and shipping, are taking steps to deliver their fair share of emissions reductions to meet the Paris Agreement's temperature goals.

AFTER COP24 and by 2020, national governments should undertake domestic processes of revision with non-party stakeholder input in order to leverage domestic opportunities for increasing NDC ambition and to put the world on track to stay below 1.5°C and concurrently build resilience to climate impacts.

AFTER 2020, the Talanoa Dialogue informs, inspires and sets a high bar for subsequent Global Stocktakes, as part of the ongoing 5-year ambition cycle.

What is happening in Pirin National Park?
The park, which is a Natura 2000 area and UNESCO World Heritage Site, is threatened by infrastructure developments. These have been authorised by the Bulgarian government despite the fact that it's in violation of European environmental legislation.

Late last year, the Bulgarian government adopted amendments to the current management plan of Pirin National Park. These would allow construction to take place on up to 48% of the territory of the park. Crucially, this decision was taken without carrying out a Strategic Environmental Assessment, as required by EU law.

The planned building work will cause irreversible damage to the park's outstanding universal value. For three months now, thousands of citizens across Bulgaria and Europe have been protesting in the streets against the governmental decision. On 10 April, groups of campaigners will stage a further action in Sofia as ministers arrive for the informal Environment Council.

More information on Pirin: "Slippery Slopes: Protecting Pirin from Unsustainable Ski Expansion and Logging

Contact details:

On Paris Agreement, climate and energy issues

Imke Lübbeke
Head of Climate and Energy
WWF European Policy Office
iluebbeke@wwf.eu
+32 2 743 88 18 

Sarah Azau
Senior Communications Officer
WWF European Policy Office
sazau@wwf.eu
+32 473 573 137

On Pirin National Park

Liesbeth Van den Bossche
EU Campaigner
WWF European Policy Office,
lvandenbossche@wwf.eu
+32 4 77 81 10 20
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване