Почти 3 млн. българи считат, че може да има Трета световна война

https://www.actualno.com/society/pochti-3-mln-bylgari-schitat-che-moje-da-ima-treta-svetovna-vojna-news_668689.html

53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната, коментира "Галъп Интернешънъл", представяйки най-новото си социологическо проучване*. Общо 34% от запитаните (близо 1,9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено ор

Борсов срив на компании на Дерипаска

http://clubz.bg/66447-borsov_sriv_na_kompanii_na_deripaska

Руската компания "Русал", която е един от най-големите производители на алуминий в света, изгуби почти половината от пазарната си капитализация днес на борсата, след като попадна под ударите на американските санкции. Това би могло да накара дружеството да обяви неплатежоспособност по част от дълговете му, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Тази сутрин акциите на "Русал", които се търгуват на фондовата борса в Хонконг, поевтиняха с 49 на сто до 2,38 долара. Това означава загуба на пазарната капитализация на компанията на руския милиардер Олег Дерипаска от 3,5 милиарда евро. "Русал" произвежда близо 7% от алуминия в света.

Обвинявана в слабост в отношението си към Русия, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък санкции срещу олигарси, близки до Владимир Путин. В новия списък на Вашингтон бяха включени 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации".
Седем олигарси, представени като близки на Кремъл, и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Санкции бяха наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка от активите на Дерипаска освен "Русал" са групата Ен+, Група ГАЗ, агрохолдинг Кубан, Евросибенерго, Русские машини.

Руският олигарх понесе още един удар.

В 8 часа лондонско време днес Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания спря операциите с депозитарни разписки на група Ен+ (En+) на Дерипаска.

В комюнике, публикувано на борсата в Хонконг, групата на Дерипаска посочва, че санкциите "биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа на групата". В момента "Русал" прави оценка на въздействието на такъв технически фалит върху финансовото й положение, се допълва в съобщението на компанията.

Дерипаска е изгубил почти 1 млрд. долара заради включването му санкционния списък на Вашингтон, изчисли на 7 април сп. "Форбс"

Нападателят от Мюнстер се е самоубил с незаконно притежавано оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807258

Нападателят от Мюнстер се е самоубил с незаконно притежавано оръжиеНападателят от Мюнстер, който в събота се вряза с ван в хора в центъра на града, уби двама души и рани десетки хора, не е имал разрешително за огнестрелното оръжие, с което се е самоубил след престъплението. Това заяви днес по радио "Ве Де Ер 5" вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от Асошиейтед прес.

Челен удар блокира пътя Монтана - Враца, взе две жертви

https://offnews.bg//112/chelen-udar-blokira-patia-montana-vratca-vze-dve-zhertvi-678340.html

Двама души са загинали при катастрофа на пътя Монтана – Враца край Вършец. Временно движението е ограничено, съобщи МВР.

Сигналът за челен удар между два автомобила на пътя Монтана – Враца при разклона за Вършец е подаден към 12.00 часа. По първоначални данни от удара на място са загинали двама души. Извършва се оглед.

Временно движението на всички превозни средства по пътя Монтана-Враца е ограничено и водачите изчакват на място.

Причините за тежката катастрофа се установяват. 

Да отидеш в Обединените арабски емирства с куче е трудна работа

//dariknews.bg/novini/sviat/da-otidesh-v-obedinenite-arabski-emirstva-s-kuche-e-trudna-rabota-2089817

14 породи кучета не могат да влязат в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това са всички видове бултериери, мастифи, хъскита, ротвайлери, боксери, добермани, както и комбинации между тях. Причината са строгите закони в страната относно домашните любимци – те не могат да бъдат разхождани на каквото

Интересни изложби украсяват Дните на нематериалното културно наследство

https://www.actualno.com/books/interesni-izlojbi-ukrasjavat-dnite-na-nematerialnoto-kulturno-nasledstvo-news_668694.html

За първи път "Дни на нематериалното културно наследство" (НКН) се провеждат в Столична библиотека от 11 до 14 април. Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на Столична община (СО) по Програма "Европа" 2018 година. Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на кул

Ековинетки с 3 цвята до 2-3 месеца

http://dnes.dir.bg/news/pregledi-ekovinetki-27031786

Ековинетки с различен цвят ще лепим на колите си. Те ще зависят от вредните газове, които изхвърля автомобила. Старите коли няма да влизат в центъра на градове.

Борисов поздрави Орбан за победата му на изборите в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807257

Борисов поздрави Орбан за победата му на изборите в УнгарияМинистър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори вчера, съобщиха от пресслужбата на правителството. Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в

Катастрофа с две жертви затвори пътя Монтана – Враца край Вършец

http://www.mediapool.bg/katastrofa-s-dve-zhertvi-zatvori-patya-montana-vratsa-krai-varshets-news277753.html

Заради тежка катастрофа със загинали на място двама души е затворен за движение на автомобили пътят Монтана – Враца, в района за разклона за Вършец, съобщиха от МВР В понеделник. Сигналът за челен удар между два леки автомобила е подаден към 12.00 часа. На мястото на инцидента се извършва оглед. Временно движението на всички МПС по пътя Монтана-Враца е ограничено и водачите изчакват на място.  Тепърва ще се установяват и причините за възникването на тежката катастрофа. В последния от Великденските празници се очаква засилен пътен трафик.

Във Франция все по-рядко боядисват яйца, в Германия си ги купуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=372169

Боядисването на яйца не е традиция, присъща единствено на православните християни. Католиците също го правят, но все по-рядко. Най-често те крият шоколадови яйца в градината на къщата си или в някой парк рано сутрин, а децата ги търсят.

Галъп: 53 на сто от българите вярват, че нова световна война е възможна

https://frognews.bg/novini/galap-53-sto-balgarite-viarvat-che-nova-svetovna-voina-vazmojna.html

53 процента от българите смятат, че световната война е реална опасност, а 1/3 допускат използването на ядрено оръжие. Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални в последните седмици теми, проведен сред 801 души у нас.

Борисов поздрави победителя Орбан

https://offnews.bg//politika/borisov-pozdravi-pobeditelia-orban-678339.html

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори вчера, съобщиха от МС. 

Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в многостранен план, посочва премиерът Борисов.

Той изтъква, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сътрудничество, солидарност и общ подход за тяхното адресиране, а хората очакват стабилност, сигурност и икономическо благоденствие.

"Държавите в Европа повече от всякога имат нужда от диалог и единство, и България ще разчита на подкрепа и съдействие от Унгария за реализиране на успешно Председателство на Съвета на ЕС в интерес на нашите граждани и за просперитета на обединена Европа", посочва в телеграмата си премиерът Борисов като пожелава на Виктор Орбан здраве, благополучие и успехи.

Димитър Атанасов: Експерт на „Воля“, голям длъжник на НАП и фаворит на ГЕРБ в санирането

https://bivol.bg/hufu-asmodey.html

Строителният предприемач и експерт на партия „Воля“ Димитър Атанасов се спасил от половин милион дълг към НАП по схемата на депутата Гамишев – продал фирмата си на „сламен човек“, но не нашенски, а офшорен. Фирмите на Атанасов са прочути с некачествено строителство, но това не му пречи да спечели поръчка за саниране на жилище блок […]

ЦСКА - "Левски" поверен на Ивайло Стоянов

http://www.cross.bg/stoyanov-tyrnira-ivaiilo-1572150.html

/КРОСС/ Реферът Ивайло Стоянов ще следи за спазването на правилата на терена по време на първия полуфинал от турнира за Купата на България между ЦСКА и "Левски". Днес от Българския футболен съюз публикуваха назначенията за предстоящите мачове. Срещата между "сини" и "червени" е в сряда (11 април) и ще се играе от 18:00 ч., за да завърши в светлите часове на деня. На Стоянов ще помагат страничните арбитри - Петър Джугански и Иво Колев. Четвърти съдия ще бъде Волен Чинков. Другият полуфинал в турнира е между "Ботев" Пловдив и "Славия". Мачът ще се изиграе на 10 април и е поверен на Валентин Железов.  

МВР арестува телефонен измамник, заработил над 53 хил. лв. за десет дни

http://www.mediapool.bg/mvr-arestuva-telefonen-izmamnik-zarabotil-nad-53-hil-lv-za-deset-dni-news277752.html

Бургаската полиция е задържала 57-годишен телефонен измамник, който в седем удара изкарал над 53 хиляди лева за десет дни, съобщиха от МВР. Арестуван е и негов помощник в една от най-доходоносните му акции. П.К. бил задържан от служители на районното управление в Камено, след като на 28 март т.г. негова жертва се оказа 78-годишна жена от с. Равнец по класическата схема за "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници". Тя събрала и му дала 10 500 лв., част от които по-късно след задържането му били намерени в автомобила и в дома му. В хода на разследването било установено, че само за последните десет дни мъжът е извършил още шест аналогични престъпления. На 19 март взел от 76- годишен бургазлия от к-с "Славейков” 2750 лв. Ден по-късно 55-годишна жена от същия квартал му дал 3000 лв. На 24 март на измамата се хваща 80-годишен бургазлия, който му предава 1960 лв., а три дни по-късно П.К. добавя към "печалбата“ си още 3000 лева, след като е измамил 70-годишна местна жителка. Най-големият удар е измамата на 78-годишна жена от Българово, в която е участвал и 64-годишния М.А. от Стара Загора. Жената на три транша предоставя сумата от общо 40 842 лв. За извършените деяния П.К. е направил пълни самопризнания. Събраните до момента материали са докладвани в Районната прокуратура в Бургас, на П.К. е наложена мярка "домашен арест”, а на М.А. – "парична гаранция”. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава от служители на бургаската полиция. От МВР припомнят, че преди месец бе задържан 60 годишния Н.К. от Свети влас, който от осъществени седем подобни телефонни измами бе събрал близо 59 973 лв. и златни накити от 65-годишна жена и 81 годишен мъж. Отново преди месец бе задържан и криминално проявеният и осъждан Г.Д. (58 г.) от Бургас, който измами 83-годишна жена със сумата от 8 500 лв.

Илон Мъск скоро ще тества тунела за свръхскоростния си транспортен проект

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807253

Илон Мъск скоро ще тества тунела за свръхскоростния си транспортен проект Ръководителят на компанията "Спейс екс" Илон Мъск обяви в Туитър, че в най-скоро време възнамерява да проведе тестове на тунела за своя свръхскоростен транспортен проект "Хайпърлуп", съобщава изданието "Ю Ес Ей тудей", цитирано от БТА. По думите на предприемача капсулата във вътрешността на вакуумния тунел ще трябва да достигне скорост от около

Прегазиха мъж, спасяващ таралеж в София

https://frognews.bg/kriminalno/pregaziha-maj-spasiavasht-taralej-sofiia.html

Мъж е бил блъснат от кола в столицата в неделя. Инцидентът е станал снощи на ул. „Хенрик Ибсен“ до кръстовището с бул. „Черни връх“. Мъжът се опитвал да премести таралеж от пътя, каза началникът на „Пътна полиция“ към СДВР Тенчо Тенев пред ”Фокус”.

Касапница на Е-79 между Враца и Монтана, има загинали и много ранени

http://www.struma.com/sinya-lampa/kasapnica-na-e-79-mejdu-vraca-i-montana-ima-zaginali-i_132766/

Жестока катастрофа със загинали и много ранени е станала преди минути на главен път Е-79 между Враца и Монтана.

Кървавият инцидент е станал малко след разклона за Вършец в посока Монтана. На мястото на сблъсъка работят много спешни медици, полицаи и пожарникари от Враца и Монтана.

Движещ се от Монтана към Враца „Ситроен“ С3 с монтанска регистрация е предприел рисково изпреварване на автобус на "Чипровци експрес", при което се е забил челно в идващият...

Продължава

Външно: България категорично осъжда употребата на химическо оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807248

Външно: България категорично осъжда употребата на химическо оръжиеС тревога следим информациите за поредна химическа атака в Сирия. Категорично осъждаме употребата на химическо оръжие. Това се посочва в декларация на министерството на външните работи. Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко нарушение на международното хуманитарно право. Призоваваме за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до

Сергей Лавров: Няма следи от химическо оръжие в Дума

https://petel.bg/Sergey-Lavrov--Nyama-sledi-ot-himichesko-orazhie-v-Duma__259163

Руски военни специалисти са посетили град Дума в Сирия и не са открили там следи от химически оръжия. Това съобщи на пресконференция руск...

Това ли е новата отсечка на смъртта? Пак катастрофа на Е-79, три коли се нанизаха край Мездра

https://petel.bg/Tova-li-e-novata-otsechka-na-smartta--Pak-katastrofa-na-E-79--tri-koli-se-nanizaha-kray-Mezdra__259164

Снимка: Булфото Нова катастрофа е станала преди минути на международния път Е-79 край Мездра, съобщава BulNews.bg. Три леки автомобила са се...

Тираджия откри двама мигранти в камиона си!

https://petel.bg/Tiradzhiya-otkri-dvama-migranti-v-kamiona-si-__259165

Снимка: Канал3 Шофьор на ТИР откри двама нелегални мигранти в камиона си. Случаят се разиграл в Разград. Двама са установени на територия...

62 % от българите смятат, че Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности

https://petel.bg/62---ot-balgarite-smyatat--che-Boyko-Borisov-se-spravya-dobre-s-vanshnopoliticheski-deynosti__259166

Снимка: Министерски съвет Шейсет и два процента от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически де...

Тежка катастрофа със загинали блокира движението между Монтана и Враца

https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-sys-zaginali-blokira-dvijenieto-mejdu-montana-i-vraca-news_668691.html

Тежка катастрофа е станала на път I-1 Монтана – Враца, в района за разклона за Вършец. Сигналът за челен удар между два леки автомобила е подаден към 12:00 часа. По първоначални данни от удара на място са загинали двама души. На място се извършва оглед. Временно движението на всички МПС по пътя Монтана-Враца е ограничено и водачите изчакват на място, като вече е отворена само едната лента. Тепърва ще се установяват и причините за възникването на тежката катастрофа. По-рано през де

Овечкин спечели за седми път наградата за голмайстор на НХЛ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159926_ovechkin_specheli_za_sedmi_put_nagradata_za_golmaistor/?ref=rss


Крилото на "Вашингтон кепитълс" Александър Овечкин спечели за рекорден седми път трофея "Морис Ришар", който се връчва на най-добрия реализатор в Националната хокейна лига (НХЛ).<br /><br />32-годишният руснак завърши редовния сезон с 49 попадения в 82 мача. Той отбеляза пет гола повече от крилото на "Уинипег джетс" Патрик Лaйне и шест повече от центъра на "Вегас голдън найтс" Уилиям Карлсон.<br /><br />Трофеят "Морис...

„Галъп”: 62% от българите подкрепят премиера във външната политика

http://www.cross.bg/smyatat-zapitanite-bulgarite-1572149.html

/КРОСС/ 62% от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитическите си дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. Това сочи сондаж на „Галъп Интернешънъл", проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона, независим от външно финансиране. 30% от запитаните са на обратното мнение, а останалите се колебаят. „Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов", коментират от „Галъп". Според 62% от запитаните с турския президент Реджеп Ердоган трябва да се преговаря, а 33% смятат това за излишно. В същото време обаче обществото ни очаква по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и осбоено спрямо корупцията. 93% от запитаните одобряват скорошните акции на прокуратурата в болниците. 53% от българите смятат, че има реална опасност от нов глобален военен конфликт. Това се равняват на около 2,9 млн. пълнолетни българи от общо около 5,5 млн. трайно живеещи в страната. Голям процент обаче смятат, че не е възможно в следващите години някоя от глобалните ядрени сили да използва ядрено оръжие. 19% смятат, че това категорично няма да се случи, а 44% смятат, че по-скоро не е вероятно.      

Този Великден в "Пирогов" са постъпили повече пациенти

http://www.mediapool.bg/tozi-velikden-v-pirogov-sa-postapili-poveche-patsienti-news277751.html

През тазгодишните Великденски празници в "Пирогов" са потърсили помощ над 1800 души, което е с близо 400 пациенти повече за последните четири години, съобщиха от болницата за спешна помощ в понеделник. На близо 240 души се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени. Освен на пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните екипи са помогнали и на над 50 тежко пострадали от различни краища на България. Медиците са се погрижили и за 474 деца, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в болницата. През противошоковите зали са преминали близо 30 много тежки случая - пациенти, при които е необходимо комплексно лечение с лекари от няколко специалности, а диагностицирането е налагало високоспециализирани изследвания. В реанимациите има 50 пациенти, включително и четири деца. Натоварени са били травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургичният кабинет. Ранени при катастрофи, пострадали мотористи и от височинни травми са били най-честите пациенти на травматологичния и неврохирургичния спешен кабинет. В много случаи на алергични реакции пък е потърсена помощ в спешния токсикологичен кабинет. Няма приети деца, употребили алкохол.

Стотици есета на български младежи се обявяват срещу възраждане на антисемитизма

https://bivol.bg/%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%81%d0%b5.html

Петият национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” очаква своите победители. Над 120 ученици от цялата страна изпратиха творбите си за надпреварата, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество„Алеф”. Тя е посветена на 75- годишнината от спасяването на близо 48 000 български евреи през Втората Световна война и паметта на депортираните в нацистките […]

Утре е крайният срок за участие в конкурса за есе на Военноморски музей - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372164

Военноморският музей и командването на Военноморските сили обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците- герои от войните за национално обединение и по повод 150 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков, припомня Moreto.

Над половината българи очакват глобална война, всеки трети допуска използването на ядрено оръжие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159924_nad_polovinata_bulgari_ochakvat_globalna_voina_vseki/?ref=rss


Повече от половината българи смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Около 53%, или 2.9 млн. души, са на това мнение. Общо 34% (близо 1.9 млн. души) пък смятат, че в следващите няколко години някоя от глобалните ядрени сили може да използва ядрено оръжие при евентуална война.<br /><br />Данните са от национално представителното изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни...

Челен удар край Вършец взе 2 жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807236

Челен удар край Вършец взе 2 жертвиДвама загинаха на място, а поне трима са тежко ранени след жесток челен сблъсък на път Е-79 между Враца и Монтана. На километър от разклона за Вършец идващ от Монтана към Враца „Ситроен” направил изпреварване на автобус от Чипровци . Шофьорът обаче не успял навреме да прибере френската кола в неговата лента и се забил челно в идващият от Враца

Над половината българи очакват нова световна война

http://www.mediapool.bg/nad-polovinata-balgari-ochakvat-nova-svetovna-voina-news277750.html

Повече от половината пълнолетни българи – 53 на сто, смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт, а 34 процента допускат и използването на ядрено оръжие в него. Това сочи втората част от данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл“ по актуалните в последните седмици теми, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.  Извадката за очакващите световен военен конфликт се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Условно близо 1.9 милиона души пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика, правят изводи от "Галъп интернешънъл".  62% намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. "Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни", посочват още от социологическата агенция..  В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н.

И на борсата в Лондон масово бягат от санкционирания Олег Дерипаска

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159920_i_na_borsata_v_london_masovo_biagat_ot_sankcioniraniia/?ref=rss


Цената на депозитарните разписки на En+, едната от трите компании на санкционирания в петък от САЩ руски олигарх Олег Дерипаска, се срина с 25% в началото на днешния ден и търговията на лондонската борса с тях бе преустановена. Няколко часа преди това акциите на Rusal - основният бизнес на Дерипаска, се сринаха с повече от 50% на борсата в Хонконг заради бягството на инвеститорите от изолираният от американския пазар и кредитиране руснак.<br /><br />В Лондон регулаторът на фондовия...

62% подкрепят Борисов за преговорите с Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-galap-vanshna-politika-kabinet-borisov-3-27031714

62% от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.

Катастрофа взе две жертви край Вършец

http://www.cross.bg/katastrofa-putya-zhertvi-1572148.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа на пътя Монтана - Враца край Вършец взе две жертви, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е подаден към 12 ч. Два леки автомобила са се ударили челно. От удара на място са загинали двама души. Движението по пътя е временно ограничено и другите шофьори изчакват на място. Тепърва ще се установяват и причините за възникването на тежката катастрофа.  

Касата ще дава по-малко за медицински изделия, пациентът ще доплаща за протези, импланти и стентове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801501

Касата ще дава по-малко за медицински изделия, пациентът ще доплаща за протези, импланти и стентовеПроф. Иво Петров: Интелигентно е 25% от разходите за здраве да са от допълнителна осигуровка, както е във Франция Здравната каса намалява своя дял от плащането на протези, стентове, клапи, пейсмейкъри, различни импланти и консумативи за високотехнологични процедури. Това става ясно от новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК,

Убиха дясната ръка на лидера на Ислямска държава

https://www.actualno.com/asia/ubiha-djasnata-ryka-na-lidera-na-isljamska-dyrjava-news_668684.html

Бойци от иракската армия са убили най-близкия съратник на предводителя на „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал-Багдади в района на Киркук, съобщи телевизия „Ас Сумария“, позоваваща се на военни източници, предаде БГНЕС. Според тази информация дясната ръка на лидера на ИД Абу Уалид аш-Шишани е бил убит в пустинна местност в покрайнините на Киркук. По време на операцията иракските бойци открили документи, съдържащи информация за други водачи на джихадистката

Кола блъсна мъж, опитал да спаси таралеж

http://www.cross.bg/kola-blusna-muzh-opital-da-spasi-taralezh-1572147.html

/КРОСС/ Мъж е бил блъснат късно снощи в София, докато опитвал да спаси таралеж на ул. „Хенрик Ибсен". Инцидентът е станал до кръстовището с бул. „Черни връх", съобщи комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция" към СДВР, цитиран от "Фокус". Шофьорът видял на пътното платно таралеж и слязъл от колата, за да премести животинката да не я смачка някой. В този момент обаче бил ударен от друг автомобил, който не го забелязал в мрака. Пострадалият е откаран в „Пирогов" с фрактура на дясно рамо и без опасност за живота.    

Физическата активност прави хората щастливи

http://www.moreto.net/novini.php?n=372168

Учените вече знаят, че само час физически упражнения седмично помага да се избягва депресията. А ново изследване на американски специалисти показва, че упражненията съществено повишават нивото на щастие, твърди „Нюзуик“. Учени от Мичиганския университет анализираха данните от 23 изследвания за връзката между физическите тренировки и равнището на щастие.

Въвеждат ековинетки като мярка срещу мръсния въздух у нас

https://petel.bg/Vavezhdat-ekovinetki-kato-myarka-sreshhu-mrasniya-vazduh-u-nas-__259155

Държавата с нови мерки срещу мръсния въздух. Въвеждат ековинетки с различен цвят, които ще лепим на колите си.  Съвсем скоро при преглед ...

Продават изгодно хотели с неплатени кредити по морето

https://petel.bg/Prodavat-izgodno-hoteli-s-neplateni-krediti-po-moreto__259156

Снимка: Булфото, архив Дългове извадиха на публична продан два хотела по морето. Търговете ще се проведат непосредствено преди сезона, с...

Тираджия намери двама мигранти в камиона си в Разград

https://petel.bg/Tiradzhiya-nameri-dvama-migranti-v-kamiona-si-v-Razgrad__259158

Двама нелегални мигранти са установени на територията на Разград в петък, съобщават от местната Областна дирекция на МВР. Около 15.45 часа...

Дрогиран и пиян шофьор се блъсна в патрулка

https://petel.bg/Drogiran-i-piyan-shofor-se-blasna-v-patrulka__259157

42-годишен мъж от Разград се блъсна с колата си в служебен автомобил на „Пътна полиция“ – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 17.30 часа на 7 ап...

От последните минути! Нова катастрофа на Е-79, три коли се нанизаха край Мездра

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Nova-katastrofa-na-E-79--tri-koli-se-nanizaha-kray-Mezdra__259159

Снимка:bulnews.bg Нова катастрофа е станала преди минути на международния път Е-79 край Мездра, видя само репортер на агенция BulNews.bg. Три леки а...

Срив на рублата след санкциите на САЩ!

https://petel.bg/Sriv-na-rublata-sled-sanktsiite-na-SASHH-__259160

Снимка: Риа Новости Стойността на руската рубла пада стремително след въвеждането на новите санкции на САЩ срещу руски компании и предп...

По какви правила ще се получава допълнителната пенсия?

https://petel.bg/Po-kakvi-pravila-shhe-se-poluchava-dopalnitelnata-pensiya-__259161

Снимки: Булфото, архив Средно по 3000 лева за втора пенсия е натрупал всеки работник до момента. Първите, които ще получат втора пенсия са т...

Проверяват шефка в МОН, опитала да уреди сина си

https://petel.bg/Proveryavat-shefka-v-MON--opitala-da-uredi-sina-si__259162

Министърът на образованието Красимир Вълчев се ангажира да провери информацията на сливенската медия Канал 6, според която всички обучен...

САЩ отричат за ракетен удар по сирийско военно летище, Франция - също

http://nakratko.bg/category/25/157500/


Френската армия не е бомбардирала базата на сирийския режим Т-4, разположена в района между Хомс и Палмира. Това заяви генералният щаб на френските въоръжени сили, предаде Франс прес.

Десетки се включиха в литийно шествие с чудотворна икона на Богородица

http://nakratko.bg/category/58/157499/


Десетки вярващи се поклониха пред чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир и се включиха в литийното шествие от манастира.

Очакват 50-100 хиляди коли да се приберат в София след празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807231

Очакват 50-100 хиляди коли да се приберат в София след празницитеМежду 50 и 100 хил. автомобила се очаква да се приберат в столицата след Великденските празници. Това съобщи комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР, за "Фокус". По думите му в следобедните часове се очаква засилване на трафика. Той уточни, че днес от 10 часа вече има две ленти за вход по стария път през Владая.

„Екзакта”: Над 40% от българите не приемат никакво оправдание за по-скъпа вода

http://nakratko.bg/category/58/157498/


41,6% от българите не са готови да плащат по-висока от сегашната цена на питейната вода.

Рекорден брой пациенти са минали през „Пирогов” по празниците

http://nakratko.bg/category/58/157496/


Над 1830 пострадали се обърнали за помощ към спешния кабинет на „Пирогов” през почивните дни около Великден, или това са с близо 400 повече от предходните години. Това отчетоха от спешната болница.

„Галъп”: 62% от българите подкрепят премиера във външната политика

http://nakratko.bg/category/58/157497/


62% от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитическите си дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.

/Скандално видео/ Ето какво засне жена пред балкона й навръх Великден

http://regiona.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0/

Това е гледката от блок 277 в пловдивския кв. „Тракия“. Това продължава повече от 25 години.

Нагледахме се на тези сцени. Никой не взима под внимание случващото се всеки ден. Децата ни растат, гледайки от балконите и пейките пред блока ни ужасяващи сцени. Вече се дрогират и пред входа ни, когато вали дъжд. Питам се, докога, няма ли кой да помогне за тази ситуация? Този – в случая съвсем реторичен, въпрос задава очевидката, която е заснела видеото от по-долу, цитирана от TrafficNews.

Заснела го е от балкона си. Ей тъй, както си пие кафето и… „за разкош“ – въпросната гледка. И не – не става дума за дрoгирани или дрогиращи се в горичката до блока. А за удовлетворяващи страстите и сексуалния си нагон – при това обедно, пловдивчани.

Очевидно проститутка и клиентът й. „Излизам на задната тераса, пак тях гледам – там чакат и сводниците им. Трябва или да си зазидаме балконите, или държавата да им направи законни публични домове. Всички си взимат комисионата и всички се правят, че нищо не са видели. Това е нашата полиция, това е кметството в ЖР Тракия. Весели празници и нека и на нас ни е ВЕСЕЛО заедно с проститутките.“

Материалът /Скандално видео/ Ето какво засне жена пред балкона й навръх Великден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Въвеждат три цвята ековинетки

http://www.cross.bg/koli-gazove-tzvyata-1572146.html

/КРОСС/ Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория - подобно на звездите в хотелите, съобщава Нова тв. Но според изгорелите газове. Така наречените „ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си. Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа. Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила. В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво - за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици. До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в „Автомобилна администрация". В битката с мръсния въздух - в Германия кметовете вече могат да забраняват старите дизелови автомобили в центъра на най-замърсените градове

Хиляди изнесоха Чудоттворната икона от Бачковския манастир

http://dnes.dir.bg/news/bachkovskia-manastir-udottvornata-ikona-27031649

На втория ден на Великден хиляди вярващи понесоха чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир в литийно шествие до местността Клувията.

Евроскептикът Орбан си осигури трети мандат начело на Унгария

http://www.mediapool.bg/evroskeptikat-orban-si-osiguri-treti-mandat-nachelo-na-ungariya-news277749.html

Автократичен лидер за едни, герой на нацията за други, наречен на шега от Жан-Клод Юнкер "диктатор", Виктор Орбан постигна в неделя убедителна победа в третите последователни парламентарни избори. Това му осигури още четири години на власт начело на една страна, която този бивш либерал и противник на имиграцията, промени дълбоко. Така Франс прес коментира изборната победа на Орбан, чиято партия по предварителни данни отново спечели мнозинство от две трети в парламента. "Спечелихме, Унгария постигна велика победа“, заяви десноцентристът Орбан пред симпатизанти. "Зад нас остана голяма битка, спечелихме важна победа, която ни дава шанс да защитим Унгария“, каза премиерът, който изгради кампанията си върху борбата срещу миграцията. Той допълни, че високата избирателна активност е отхвърлила всички съмнения към властта. Преброяването на 93% от бюлетините показва, че ФИДЕС на Орбан получава подкрепата на 48.9 на сто от избирателите, което му осигуряла 133 депутати в 199-местния парламент. Това е с 4 на сто повече подкрепа в сравнение с предишните избори, отново спечелени от Орбан. Втора остава крайнодясната "Йоббик“( "Движение за по-добра Унгария“), която напоследък се придвижва към центъра, с 26 депутати, трети са социалистите с 20 места. В парламента влизат още две малки леви - "Демократическа коалиция“ на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга“, съответно с 9 и 8 депутати. Това мнозинство позволява на Орбан да променя конституцията. И то при активност на избирателите от близо 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори. В победната си реч Орбан благодари за подкрепата на Ярослав Качински - лидера на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост“. Двете политически сили гледат една на друга като на съюзници в битката им срещу институции на Евросъюза, които ги заплашват с глоби и други наказания заради неспазване на общите политики в областта на миграцията и върховенството на закона. Силната победа на 54-годишния Орбан може да окрили други националисти в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, както и за очертае по-ясно различията в 28-членния ЕС, посочва Ройтерс. Европейските лидери обаче не се разбързаха да поздравяват Орбан за успеха му. Неговите националистически изявления срещу "миграционната инвазия", мултикултурализма и предполагаемата намеса на Брюксел във вътрешните дела са повод за безпокойство и за главоблъсканици за част от страните членки, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Но Орбан не остава изолиран. Той, който през 2015 г., нареди да се изградят стотици километри ограда от бодлива тел по границите, за да се спре бежанската вълна и който асимилира бежанците с терористи, се чувства уверен в позициите си заради осезаемото втвърдяване на миграционната политика на някои европейски столици. Орбан, вече съюзник с няколко страни от Централна Европа в "суверенисткия си поход", казва, че иска да работи и с Италия и Австрия за създаването на съюз на страните, които са противници на мюсюлманската имиграция. Победата на Орбан вече бе приветствана от лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен и от холандския антиислямски депутат Герт Вилдерс, който често посещава Унгария. Модел за твърдите десници в Европа и отвъд Атлантика, Орбан неотдавна бе наречен "герой" от Стив Банън, бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп. Орбан печели известност, когато е млад либерал на 26 години и дръзва да се противопостави на комунистическия режим в Унгария с пламенна реч през юни 1989 г. на церемония по отдаване на почит на жертвите от въстанието през 1956 г., в която отправя призиви за свобода. Година преди това той е съосновател на Съюза на младите демократи (превърнал се през 2003 г. настоящия Унгарски граждански съюз (ФИДЕС) и става символ на въжделенията на Унгария да се освободи от тоталитаризма и да приеме западните ценности. През 1998 г. Орбан става премиер, но четири години след това той е принуден да се откаже от властта след поражение на партията му от социалистите, наследници на бившите комунисти. Това унижение той не забравя никога. Връща се на власт през 2010 г., докато страната му е дълбоко разтърсена от икономическата криза и от скандалите, свързани с предишното правителство на либералната левица. Орбан започва да затяга хватката на партията си върху всички институции в страната, казвайки, че го прави в името на унгарската нация. Преизбран с убедително мнозинство през 2014 г., Орбан, който е баща на пет деца, заявява възхищението си към руския президент Владимир Путин. Той е и първият лидер от ЕС, срещнал се с Путин след анексията на Крим. От 2010 г. партията на Орбан ФИДЕС затяга контрола върху редица институции и "противотежести на властта", като медиите или съдебната система, но също и икономиката и културата. Всичко това Орбан направи благодарение на своето супермнозинство, без да се вълнува от критиките на Европейската комисия, на САЩ и на редица международни наблюдатели. Преди изборите Орбан каза, че иска да вземе "морални, политически и юридически мерки" срещу своите противници след изборите. Той каза, че разполага със списък от 2000 души, на които е било платено да свалят правителството му. Критиките от чужбина срещу Орбан заради накърняването на баланса на властите или за отказа му да приема бежанци, не промениха неговата политика. Освен това той превърна американския филантроп и милиардер Джордж Сорос, финансиращ редица неправителствени организации за граждански права, в своя предпочитана изкупителна жертва, обвинявайки го, че готви план, целящ да удави Европа с мигранти. Интересното е, че Орбан е учил в Оксфордския университет благодарение на стипендия от Сорос. За след изборите Орбан обеща нов пакет от мерки, кръстен "Спрете Сорос", предвиждащ облагането с данъци на неправителствените организации, подкрепящи имиграцията. Но Орбан винаги е внимавал да не прекрачва напълно червените линии, тъй като страната му е зависима от европейските фондове за почти всички структурни инвестиции. Въпреки че в социологическите анкети преди изборите едно леко мнозинство от избирателите се обявяваше за промяна на управлението, опозицията не успя да се мобилизира и да извлече ползи от умората от крайностите на Орбан. Критикуващи емиграцията на младите, клиентелизма и съмнителните практики във властта, по-специално при използването на европейските фондове, както проблемите в системата на общественото здравеопазване, левицата и либералите, разпокъсани в редица конкуриращи се политически формации, така и не се сториха на унгарците пораждаща доверие алтернатива на тези избори. Електоратът на Орбан пък му е благодарен за спада в безработица (3,8 процента) и за динамичния икономически растеж (4 процента през 2017 г.).

Утре - слънчево и облаци за кратко след обяд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807225

Утре - слънчево и облаци за кратко след обядПрез нощта над по-голямата част от страната ще е ясно и почти тихо. Минималните температури ще са от 4 до 9 градуса. Утре ще е предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове, на места в низините и по Черноморието, ще има ниска слоеста облачност или мъгла. В източните райони вятърът ще е слаб от югоизток.

Ще се ремонтира водната спортна база „Бриз“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372157

Проект за ремонт на хангарите, съблекалните, баните и санитарните възли на водна спортна база „Бриз“ във Варна ще се реализира скоро, научи Moreto.net. Това обяви министър Красен Кралев, който с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев откри 38-ото издание на международната регата „Бриз”.

Кметът на Рудозем: Тази и следващата година ще бъдат наситени със строежи

https://www.actualno.com/smolyan/kmetyt-na-rudozem-tazi-i-sledvashtata-godina-shte-bydat-nasiteni-sys-stroeji-news_668688.html

Тази и следващата година ще бъдат изключително наситени със строежи в община Рудозем. Ще обновим 30-40% от водопроводната мрежа, ще асфалтираме всички общински пътища, ще наблегнем и на улиците, заяви кметът Румен Пехливанов пред Actualno.com. Преди дни местната управа е спечелила нов проект на стойност 3 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за рехабилитация и реконструкция на пътища. "С изключение на един-единствен път, всички общински пътища в Рудозем ще станат ч

Между севера и юга: Как Брекзит ще усложни живота по ирландската граница

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/09/3156638_mejdu_severa_i_juga_kak_brekzit_shte_uslojni_jivota_po/?ref=rss


Гордън Крокет не иска да последва съдбата на прапрадядо си, който започнал да обработва земя близо до най-северния край на Ирландия, преди да бъде издигната границата на острова, разказва "Ройтерс".<br /><br />Фермата на семейство Крокет била разделена на две, когато Ирландия получила независимост от Великобритания през 1921 г. и островът бил разделен. Преди това прапрадядото доял крави, но веднъж митничарите му казали: "Това е последният път, когато прекарваш крави...

Цветан Цветанов избра Сандански, за да отпразнува троен празник - 24 години брак с Деси, рожден ден и Великден

http://www.struma.com/hailaif/cvetan-cvetanov-izbra-sandanski-za-da-otpraznuva-troen-praznik_132765/

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов съчета полезното с приятното и след срещите, които вчера проведе със симпатизанти и приятели от Пиринско, той отпразнува и троен празник, в ресторанта на един от известните хотели в курортния град.

Тези дни се навършиха 24 години от брака му с неговата любима съпруга Деси, вчера Цветанов бе рожденик и реши да почете Великден в региона, откъдето бе издигнат за водач на депутатската листа.

Преди партито, снощи Цветанов и...

Продължава

До утре пътните и винетни такси на ГКПП-тата - само в брой

http://nakratko.bg/category/60/157494/


Модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури до 8 ч. на 10 април, съобщиха от Агенция „Митници”.

КЗП: Туристите с пакети за 4-звездния хотел във Велинград ще получат парите си за неизползваните усл

http://nakratko.bg/category/58/157493/


Предплатените суми за неизползваните услуги от пакети за четиризвездния хотел във Велинград ще бъдат върнати и на туристите, които все още не са ги получили.

Галъп Интернешънъл: Почти 3 млн. българи смятат, че световната война чука на вратата

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-pochti-3-mln-balgari-smiatat-che-svetovnata-voj-678336.html

53% - около 2.9 милиона пълнолетни българи, смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт.

Това показват данните от експресен сондаж на Галъп нтернешънъл, проведен 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона. 

34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика. 

62% намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, коментират социолозите. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите са излишни, допълват от Галъп Интернешенъл. 

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н. 

Данните са от експресен сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Независим от външно финансиране. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

Захариева е на работно посещение в Обединените арабски емирства

http://nakratko.bg/category/59/157492/


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на работно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), по време на което ще открие посолството на Република България в Абу Даби.

Григор Димитров удържа 5-ото място

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-udarzha-5-oto-miasto-678335.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров остана на петото място в световната ранглиста. Талантът от Хасково, който през миналата седмица не участва в турнири, има актив от 4635 точки.

В топ 10 няма промени. Испанецът Рафаел Надал е на върха на класацията с 8770 точки. На втора позиция е Роджър Федерер (Швецария) с 8670 точки. Трети остава Марин Чилич (Хърватия) с 4985 точки.

Ето и топ 10 на световния тенис:

1. (1) Рафаел Надал (Испания) 8770 точки
2. (2) Роджър Федерер (Швейцария) 8670 точки
3. (3) Марин Чилич (Хърватия) 4985 точки
4. (4) Александър Зверев (Германия) 4925 точки
5. (5) Григор Димитров (България) 4635 точки
6. (6) Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) 4470 точки
7. (7) Доминик Тийм (Австрия) 3665 точки
8. (8) Кевин Андерсън (Южна Африка) 3390точки
9. (9) Джон Иснър (САЩ) 3125 точки
10. (10) Давид Гофен (Белгия) 3110 точки

Русия обвини Израел за удара срещу военната база в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-izrael-vuzdyshni-1572145.html

/КРОСС/ Два израелски бойни самолета F-15 са извършили ударите срещу сирийската военновъздушна база близо до сирийския град Палмира, твърдят от военното министерство на Русия. Според Русия самолетите са дошли малко преди 4 часа сутринта местно време от ливанското въздушно пространство и са извършили 8 въздушни удара, 5 от които са били отблъснати от сирийската противовъздушна отбрана. Израел засега не е потвърдил твърденията на Русия. Междувременно режимът на сирийския диктатор Башар Асад също обяви, че Израел стои зад въздушните удари. По-рано беше съобщено, че 14 души са били убити при нападението, включително няколко ирански войници. Въпреки че сирийските държавни медии първоначално нарочиха САЩ за ударите, Пентагонът отрече да е замесен. "В момента министерството на отбраната не провежда въздушни удари в Сирия", изтъкнаха от Пентагона в изявление. Френската армия също отрече да има пръст в нападението. Американският президент Доналд Тръмп обаче заплаши да отмъсти на онези, които са замесени в атаката с химически оръжия в Дума по-рано. Заедно с френския си колега Еманюел Макрон той се зарече да "координират категоричен, съвместен отговор".    

Арестуваха подозрителен мъж с ван край Бъкингамския дворец в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807216

Арестуваха подозрителен мъж с ван край Бъкингамския дворец в ЛондонМъж бе арестуван, а районът около Бъкингамския дворец в Лондон бе отцепен от силите сигурност, след като подозрително превозно средство бе спряно от полицията в съседство, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на лондонската полиция, пише БТА. Задържаният е на около 30 години. Той бе арестуван по подозрение за нарушаване на обществения ред,

Пирогов отчете рекорд на пациентите по прaзниците

https://frognews.bg/novini/pirogov-otchete-rekord-patsientite-praznitsite.html

Над 1830 пострадали се обърнали за помощ към спешния кабинет на „Пирогов” през почивните дни около Великден, или това са с близо 400 повече от предходните години. Това отчетоха от спешната болница пред бтв.

Трима са загиналите в тежката катастрофа при Вършец

//dariknews.bg/regioni/vraca/trima-sa-zaginalite-v-tezhkata-katastrofa-pri-vyrshec-2089809

Трима души са загинали при тежката катастрофа по обед на пътя Монтана-Враца край Вършец. Това съобщиха за Дарик от врачанската болница.

Ядрените мощности в световен мащаб се увеличават

https://www.actualno.com/interest/jadrenite-moshtnosti-v-svetoven-mashtab-se-uvelichavat-news_668682.html

Общата мощност на всички атомни електроцентрали по света е достигнала 409 млн. киловата, като за това е допринесло активното строителство на такива централи в Русия, Индия и Китай, заяви Такаши Имаи, председател на Японския атомно-промишлен форум (ЯАПФ). В Токио се провежда 51-та конференция на този форум, уточнява БГНЕС. По данни на ЯАПФ през 2017 година в Индия, Китай, Пакистан, Русия и Аржентина са били въведени в експлоатация седем нови атомни реактора. В същото време е била спряна работа

Ударът срещу военно летище в Хомс изглежда е на Израел

http://www.mediapool.bg/udarat-sreshtu-voenno-letishte-v-homs-izglezhda-e-na-izrael-news277748.html

Смъртоносните атаки срещу сирийската военно-въздушна база, известна като Т-4, разположена край Хомс, при които в понеделник сутринта загинаха 14 души, изглежда са дело на Израел. Техеран бе обвинен в това от сирийското правителство и неговия съюзник Русия, а по-късно през деня американски представители заявиха, че дело именно на Израел е ударът, предаде ТАСС, цитирайки телевизия Ен Би Си. Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара, сред чиито жертви са и трима иранци, по данни на иранската агенция Фарс. Сирийската информационна агенция САНА съобщи, като се позова на военен източник, че израелски изтребители са изстреляли няколко ракети по военното летище от въздушното пространство на Ливан. Израелски генерал изказа мнение, че ударът, който не е потвърден официално от Израел, е свързан със съобщенията за използване на химически оръжия от сирийската армия в Източна Гута. Бившият командващ на израелските военновъздушни сили Ейтан бен Елияху косвено призна, че атаката срещу военното летище в Хомс е извършена от Израел. "Не се съмнявам, че има връзка между тази атака и използването на отровни вещества в град Дума", каза той в интервю за в. "Маарив", извадки от което бяха представени от телевизия "Ал Маядин", цитирано от БТА. Според него Израел се опитва да не допусне концентрация на ирански сили в района. "Преди два месеца авиобазата Т-4 между Хомс и Палмира вече беше подложена на ракетна атака", напомни той. Инцидентът с военното летище стана ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в завзетия от сирийските бунтовници град Дума край Дамаск в събота, в която загиналите са десетки.  Предполагаемото химическо нападение бе осъдено от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. САЩ и Франция заплашиха с ответен отговор, а американският президент Доналд Тръмп нарече сирийския президент Башар Асад "животно" и каза, че режимът ще плати висока цена за атаката. САЩ и Франция веднага заявиха, че нямат нищо общо с удара. От страна на Техеран все още няма оифициално изявление. "Трябва да се изясни ситуацията около удара по сирийския военен аеропорт – много са съобщенията за това кой е летял и кой не е", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Вашингтон отрече тези удари да са нанесени от членове на коалицията. Това за пореден път говори, че в Сирия става твърде опасно, там се появиха играчи, които никой не е канили, които сами се поканиха", допълни той. Според него ситуацията около въздушния удар може да повлече след себе си опасно развитие на събитията. "Надявам ме, че това го разбират в крайна сметка военните - и американските, и от тези страни, които влизат със САЩ в една коалиция", каза Лавров. По думите му експертни оценки сочат, че САЩ не само не смятат да се оттеглят от Сирия, както обяви американският президент Доналд Тръмп, но дори целта е да останат за много дълго време. Лавров посочи още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС. По-рано в понеделник от руското министерство на отбраната заявиха, че "два самолета Еф-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство". Според ведомството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището". "Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява ведомството. "Израелската агресия по летище Т-4 бе извършена от самолети Еф-15, които изстреляха няколко ракети", заяви и  сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агенция САНА. Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение. Жертвите на атаката са 14 бойци, сред които има и иранци. В базата Т-4, известна и като база Таяс, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула.

Сирия и Русия обвиниха Израел за удар срещу военно летище

http://www.mediapool.bg/siriya-i-rusiya-obviniha-izrael-za-udar-sreshtu-voenno-letishte-news277748.html

Сирийското правителство и неговият съюзник Русия обвиниха Израел за смъртоносните атаки срещу сирийската военно-въздушна база, известна като Т4, разположена край Хомс, при която загинаха 14 души, предадоха световните агенции в понеделник. Инцидентът стана ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в завзетия от сирийските бунтовници град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки.  Предполагаемото химическо нападение бе осъдено от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. САЩ и Франция заплашиха с ответен отговор, а американският президент Доналд Тръмп нарече сирийския президент Башар Асад "животно" и каза, че режимът ще плати висока цена за атаката. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая. САЩ и Франция вече казаха, че нямат нищо общо с удара по военното летище, намиращо се в зона между Хомс и Палмира. "Два самолета Еф-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство", съобщиха от руското министерство на отбраната. Според ведомството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището". "Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява ведомството. "Израелската агресия по летище Т-4 бе извършена от самолети Еф-15, които изстреляха няколко ракети", заяви и  сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агенция САНА. Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение. Жертвите на атаката са 14 бойци, сред които има и иранци. В базата Т-4, известна и като база Таяс, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула.

Над 85% от хората искат драстични глоби за кражба на вода

http://dnes.dir.bg/news/voda-vik-krazhba-27031615

85.3% от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се повишат драстично глобите за кражба на вода.

Нов опасен щам на гонорея е открит във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=372162

Първи случай на нов щам гонорея, резистентен към антибиотици, беше изолиран във Великобритания, съобщават медиите на Острова. Опасният щам на супергонореята е открит в мъж, който е имал случаен сексуален контакт в Азия. Гонореята (наричана още трипер) е полово предавана болест, която се предизвиква от бактерията Neisseria gonorrheae.

Лондонската полиция блокира за кратко движението при Бъкингамския дворец

https://www.actualno.com/europe/londonskata-policija-blokira-za-kratko-dvijenieto-pri-bykingamskija-dvorec-news_668687.html

Полицията в Лондон за кратко отцепи района около Бъкингамския дворец. Причината – подозрително паркиран микорбус, предаде Reuters. Силите на реда са действали бързо и моментално са блокирали превозното средство. Полицаите са хванли и шофьора на микробуса. Той е бил разпитан. Според последна официална информация няма причини за тревога и не става въпрос за готвен терористичен акт. Говорител на британската полиция потвърди информацията за фалшива тревога.

Христос воскресе, ни поздравяват Евгения и Даниела Кирчеви от Кричим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807211

Христос воскресе, ни поздравяват Евгения и Даниела Кирчеви от КричимСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най- красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Това са яйцата, изрисувани от Евгения и Даниела Кирчеви от Кричим, които ни пожелават здраве и Божие благословение!                                                                 

Русия: Израел удари летище в Сирия от Ливан

https://offnews.bg//sviat/rusia-izrael-udari-letishte-v-siria-ot-livan-678334.html

Израелски самолети са извършили бомбардировката по военната база на сирийския режим Т-4 в Централна Сирия.

Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. "Два самолета Еф-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство", казва руското министерство на отбраната. Според министерството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три са поразили "западната част на летището". "Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява ведомството, цитирано от БТА. 

Сирийският режим също обвини Израел за удара. "Израелската агресия по летище Т-4 бе извършена от самолети Еф-15, които изстреляха няколко ракети", казва сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агенция САНА. Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение. 

По-рано днес сирийският Център за наблюдение на правата на човека каза, че в атаката са загинали 14 бойци, сред които иранци. В базата Т-4, известна и като база Таяс, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула.
Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима. Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН обсъжда случая.

САЩ и Франция вече казаха, че нямат нищо общо с удара по военното летище, намиращо се в зона между Хомс и Палмира.

Боян Чуков: Самостоятелните изпълнения на единаци терористи приключват

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boian-chukov-samostoiatelnite-izpylneniia-na-edinaci-teroristi-prikliuchvat-258984/

След време ще станем свидетели на атентати в Европа, зад които стоят цели организации от хора, твърди експертът

Руското министерство на отбраната: Израелски изтребители удариха в Сирия

https://www.actualno.com/asia/ruskoto-ministerstvo-na-otbranata-izraelski-iztrebiteli-udariha-v-sirija-news_668685.html

Два израелски изтребителя F-15 са нанесли ракетния удар срещу летище "Тайфур" (военна база T-4) в Сирия. Това твърди руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Според руските данни изтребителите са извършили атаката рано тази сутрин – между 3:25 и 3:53 часа българско време. Те са навлезли през въздушното пространство на Ливан и от там са обстреляли сирийската военновъздушна база, като не са преминали на територията на Сирия. От руското министерство казват и, че вс

Зеехофер иска да лишава от германски паспорти ислямистите с двойно гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807208

Зеехофер иска да лишава от германски паспорти ислямистите с двойно гражданствоГерманският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер иска да лишава от германски паспорт ислямистите с двойно гражданство, съобщи пред изданието "Вестен" днес парламентарният държавен секретар на министерството Щефан Майер, цитиран от ТАСС. Той нарече тази мярка "първостепенна цел", като добави,

Кола блъсна мъж, докато спасява таралеж

https://www.actualno.com/society/kola-blysna-myj-dokato-spasjava-taralej-news_668686.html

Мъж е бил блъснат от кола в столицата в неделя. Инцидентът е станал снощи на ул. „Хенрик Ибсен“ до кръстовището с бул. „Черни връх“. Мъжът се опитвал да премести таралеж от пътя, каза началникът на „Пътна полиция“ към СДВР Тенчо Тенев пред "Фокус". Около 22.30 часа шофьорът видял на платното таралеж, пресичащ пътя. Човекът излязъл от автомобила си с намерението да премести животното, за да не го смачка някой. В този момент ми

/Видео+Снимки/ Започна се в големия трафик! Катастрофа край Благоевград, теч на нафта от ТИР блокира движението до Полигона

http://www.struma.com/obshtestvo/video-snimki-zapochna-se-v-golemiya-trafik-katastrofa-krai-blagoevgrad-tech_132764/

Голямото завръщане започна и преди минути стана катастрофа край Благоевград, образува се голяма колона от чакащи край Полигона, лек автомобил Ситроен се удари в други два автомобила, от удара Ситроена е смазан, няма жертви и пострадали.

На метри от първата катастрофа ТИР аварира. От него започнала да изтича нафта, което вдигна на крак огнеборците, само бързата им намеса, спасила голямата машина от пламване.

Трафикът се засилва, хората се връщат от Великденските пътувания,...

Продължава

Поредната катастрофа: Джип и лека кола се удариха в тунел Железница

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf-%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0/

Джип и лека кола се удариха в тунел Железница. От удара по двете коли има материални щети. Пътуващите в ударените автомобили бяха доста изплашени от случилото се. За щастие няма пострадали. В тунел Железница има ограничение на скоростта, което задължително трябва да се спазва и да се пази дистанция особено в тези часове, когато трафикът е интензивен.

Произшествието стана минути след катастрофата на влизане в Благоевград, при която ТИР и „Ситроен“ се удариха, което затрудни изключително много движението.

Материалът Поредната катастрофа: Джип и лека кола се удариха в тунел Железница е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Русия и Сирия обвиниха Израел за ракетния удар по база край Хомс

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159881_rusiia_i_siriia_obviniha_izrael_za_raketniia_udar_po/?ref=rss


Руското министерство на отбраната и сирийски държавни медии обвиниха израелските военновъздушни сили за ракетното нападение срещу сирийска база край Хомс, съобщиха руски издания и "Ройтерс".<br /><br />Тази сутрин режимът на сирийския президент Башар Асад съобщи, че база "Тиас" в централната част на Западна Сирия е била атакувана, като най-вероятно Съединените щати са отговорни. Пентагонът отрече часове след като американският президент Доналд Тръмп обеща, че за...

24 години в "24 часа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804786

24 години в "24 часа"Истории от едно стажуване, продължило четвърт век 1994-а бе паметна година. Навсякъде по света се случваха невероятни неща. Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка, а България стигна до четвъртфиналите на световното по футбол в САЩ. Китай влезе в интернет, а Елцин излезе от Германия.

Аржентинско танго утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372163

Европейският музикален фестивал ще разпали публиката в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с аржентински ритми на 10 април в една взривно емоционална вечер на музика и танци. След разтърсващия концерт на мега звездата Найджъл Кенеди, с който беше официално открит ХV Европейски музикален фестивал Варна 2018, започва серия от силни пролетни концерти, сред които особено ярко блести гастролът на квартет „Tanguarda”.

Григор Димитров ще започне сезона на клей от петото място в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159889_grigor_dimitrov_shte_zapochne_sezona_na_klei_ot_petoto/?ref=rss


Григор Димитров ще започне сезона на червени кортове от петото място в световната ранглиста. Българският тенисист запазва позиция при обновяването на класацията в понеделник, като има 4635 точки.<br /><br />Димитров изостава с 290 точки от четвъртия Александър Зверев и с 350 точки от третия Марин Чилич. Роджър Федерер, който пропуска целия сезона на клей, е втори с 8670. Рафаел Надал има 100 точки повече и оглавява ранглистата за втора поредна и общо 169-а седмица в кариерата...

Български и румънски общини ще си поделят 16 млн. евро за развитие на туризма

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgarski-i-rumynski-obshtini-shte-si-podeliat-16-mln-evro-za-razvitie-na-turizma-258983/

Десет инициативи получават подкрепа за подобряване на инфраструктурата, за културни форуми, за купуване на оборудване за реакция при критични ситуации и други

Франция отрича да е нанасяла удар по военната база в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pres-makron-1572144.html

/КРОСС/ Френската армия не е бомбардирала базата на сирийския режим Т-4, разположена в района между Хомс и Палмира. Това заяви Генералният щаб на френските въоръжени сили. "Не сме ние", каза говорителят на генералния щаб полковник Патрик Стежер пред "Франс прес". Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера "че се координира" с американския си колега Доналд Тръмп относно действията, които ще бъдат предприети в отговор на предполагаемата химическа атака, извършена на 7 април в град Дума в Източна Гута. В миналото Макрон бе казал на няколко пъти, че ако се потвърди, че в Сирия са били използвани химически оръжия, то това ще доведе до френски удар, припомня "Франс прес". По-рано днес говорител на Пентагона, както и още един американски представител, отрекоха да имат нещо общо с удара, нанесен по военната база в Сирия.    

Три цвята ековинетки ще лепим по колите

https://frognews.bg/novini/tri-tsviata-ekovinetki-shte-lepim-kolite.html

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, съобщава Нова тв. Но според изгорелите газове. Така наречените „ековинетки”, които ще лепим на стъклата на колите си.

Шофьор слезе да спаси таралеж на платното, друг водач блъсна мъжа

https://offnews.bg//112/shofior-sleze-da-spasi-taralezh-na-platnoto-drug-vodach-blasna-mazha-678333.html

Мъж е бил блъснат късно снощи в София, докато опитвал да спаси таралеж на ул. „Хенрик Ибсен“.

Инцидентът е станал до кръстовището с бул. „Черни връх“, съобщи комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР, цитиран от "Фокус".

Шофьорът видял на пътното платно таралеж и слязъл от колата, за да премести животинката да не я смачка някой. В този момент обаче бил ударен от друг автомобил, който не го забелязал в мрака. 

Пострадалият е откаран в „Пирогов“ с фрактура на дясно рамо и без опасност за живота.

Блъснаха мъж в София, докато се опитва да премести таралеж от пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807193

Блъснаха мъж в София, докато се опитва да премести таралеж от пътяПешеходец е бил блъснат около 22.30 часа на ул. „Хенрик Ибсен“ до кръстовището с бул. „Черни връх“ в столицата, докато се е опитвал да премести таралеж от пътя. Това съобщи комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР, цитиран от "Фокус". Той поясни, че късно снощи водач на лек автомобил е видял на пътното платно таралеж,

YouTube нелегално събира данни на деца?

https://www.actualno.com/america/youtube-nelegalno-sybira-danni-na-deca-news_668677.html

След случая с Cambridge Analytica, компанията, която използваше нелегално събирани данни от Facebook за политически дейности, назрява нов скандал. Този път на прицел е YouTube. Компанията, твърдят от 20 организации за закрила на детето, нелегално събира данните на потребители под 13 години.  "Google трупа значителни печалби от това, че използва и анализира личните данни и предпочитания на децата, които използват YouTube. Това се е случвало години наред и включва повече от 10 милио

Учен: ЕС ще повтори съдбата на СССР

https://frognews.bg/politika/uchen-shte-povtori-sadbata-sssr.html

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily, цитиран от Фокус.

2,9 млн. българи смятат, че ще има световна война

http://clubz.bg/66446-29_mln_bylgari_smqtat_che_shte_ima_svetovna_vojna

53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочат актуални данни на "Галъп интернешънъл". 53 на сто от анкетираните се равняват условно на 2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната, изчисляват от агенцията.

Общо една трета или 34% от запитаните (близо 1, 9 милиона души) са на мнение, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от световните сили действително да използва ядрено оръжие.

Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това е втората част от резултатите от експресен сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

Според 62% от участниците в проучването премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 

"Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов", е коментарът на "Галъп интернешънъл". 

Доказателство за това е и отношението към турския президент Реджеп Таийп Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.  

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т. н.

 

2,9 млн. българи смятат, че ще има глобална война

http://clubz.bg/66446-29_mln_bylgari_smqtat_che_shte_ima_globalna_vojna

53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочат актуални данни на "Галъп интернешънъл". 53 на сто от анкетираните се равняват условно на 2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната, изчисляват от агенцията.

Общо една трета или 34% от запитаните (близо 1, 9 милиона души) са на мнение, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от световните сили действително да използва ядрено оръжие.

Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това е втората част от резултатите от експресен сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

Според 62% от участниците в проучването премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 

"Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов", е коментарът на "Галъп интернешънъл". 

Доказателство за това е и отношението към турския президент Реджеп Таийп Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.  

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т. н.

 

Китай забрани износа на 32 стоки с "двойна употреба" за Пхенян

http://www.cross.bg/phenyan-severna-kitaii-1572143.html

/КРОСС/ Китай е забранил износа в Северна Корея на 32 изделия "с двойна употреба", които могат да бъдат приложени при разработването на оръжия за масово унищожение, съобщи министерството на търговията, цитирано от БГНЕС. Списъкът на артикулите, които включват оборудване за радиационен мониторинг и софтуер, който може да се използва за моделиране на динамиката на течности или неутроните, е в съответствие с приетата през септември резолюция на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на балистичните ракети и ядрените програми в Северна Корея. Забраната се отнася и за стоки с потенциална двойна употреба при разработването на конвенционални оръжия, става ясно от изявлението на министерството. Съобщението идва пред планираните срещи между лидера на Севера Ким Чен Ун и президентите на Южна Корея и Съединените щати през следващите седмици, на които ще бъде обсъдена ядрената политика на Пхенян. Китай е единственият голям съюзник на Северна Кория, но Пекин подкрепи поредица санкции на ООН за оказване на натиск върху Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции в оръжейната сфера. Китайският износ за Пхенян спадна с 32,4% през февруари в сравнение със същия период миналата година. В същото време вносът на горива в Северна Корея спадна значително поради наложените през септември санкции

За такива хора пишем с удоволствие! Сашо от Ротаракт клуб Банско-Разлог дари пари на болната Божидара от с. Долно Драглище

http://www.struma.com/obshtestvo/za-takiva-hora-pishem-s-udovolstvie-sasho-ot-rotarakt-klub_132763/

Ковчежникът на Ротаракт клуб Банско-Разлог Сашо посети малката Божидара от село Долно Драглище. Момиченцето страда от Детска церебрална парализа и има нужда от продължително лечение и рехабилитация в Турция. Майката на Божидара търси помощ от всякъде, за да се справи с тежката орисия и да лекува детенцето си. Обърнала се със зов за помощ и към младите хора от клуба..

"След среща на клуба решихме да дарим средства от касата, както и от всеки един от членовете на клуба. Сашо реши...

Продължава

Лишават ислямисти от германско гражданство

http://dnes.dir.bg/news/Germania-grazhdanstvo-bezhanskiat-natisk-27031524

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер иска да лишава от германски паспорт ислямистите с двойно гражданство.

Телефонен измамник успял да отмъкне от жертвите си над 53 хил. лв. за 10 дни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159888_telefonen_izmamnik_uspial_da_otmukne_ot_jertvite_si/?ref=rss


Рекордната сума от общо 53 402 лв. за период от десет дни е успял да прибере задържаният от служителите на Районно управление – Камено, 57-годишен мъж от Бургас. Той е бил арестуван за телефонна измама на 78-годишна жена от с. Равнец, съобщиха от МВР.<br /><br />Мъжът е измамил възрастната жена на 28 март по класическата схема за оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. Пенсионерката дала на криминално проявения сумата от 10 500 лева, след което той...

Ердоган към ПКК: Ще свършите в Ада!

http://www.cross.bg/erdogan-ankara-organizatzii-1572142.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново изостри тона срещу поддръжниците на „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК), предупреждавайки ги, че ще „свършат в ада", и обещавайки, че военните на Анкара ще продължат операциите срещу тях в Сирия и Ирак, пише вестник Hurriyet. „Ще продължим борбата си в рамките на стратегията, която сме определили. Благодарим на всяка партия, която ни подкрепя в тази борба. На тези, които говорят като ръководители на терористични организации, казваме - ще свършите в ада", заяви Ердоган в рамките на митинг на управляващата „Партия на справедливостта и развитието" в югоизточната провинция Сиирт. Ердоган направи коментарите само ден, след като обвини Франция, че подстрекава „терористите", като ги „посреща" в Елисейския дворец в Париж, при това на фона на протеста от страна на Анкара, съюзник на Франция в НАТО, за подкрепата, която тя демонстрира към Сирийските демократични сили (СДС). На 30 март френският президент Еманюел Макрон се срещна със сирийска делегация, включваща представители на „Народни отряди за отбрана" (YPG) и „Партията на демократическия съюз" (PYD), давайки им гаранции за подкрепата на Париж за стабилизиране на Северна Сирия от дейността на „Ислямска държава" в региона

Касапница на пътя: Жестока катастрофа на ГП Е-79, има загинали и ранени…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0/

Жестока катастрофа със загинали и много ранени е станала преди минути на главен път Е-79 между Враца и Монтана, съобщава BulNews.bg. Кървавият инцидент е станал малко след разклона за Вършец в посока Монтана. На мястото на сблъсъка работят много спешни медици, полицаи и пожарникари от Враца и Монтана. Движещ се от Монтана към Враца „Ситроен“ С3 с монтанска регистрация е предприел рисково изпреварване на автобус на „Чипровци експрес“, при което се е забил челно в идващият отсреща миниван „Форд Галакси“, също с монтанска регистрация.

На място от свирепият удар са починали на място шофьорът на „Форд“-а и спътникът му от предната дясна седалка. Шофьорката на „Ситроен“-а и пътникът, с който е пътувала са пострадали тежко, в лошо състояние е и трети пътник от „Форд“-а.

Двигателят на френската кола е на 20 метра от нея. В момента на мястото на кървавата катастрофа има две пожарни коли и две линейки от Враца, както и една пожарна кола и две линейки от Монтана. Пътят е напълно блокиран, като пострадалите вече пътуват към спешните центрове във Враца и Монтана.

По неофициална информация във спешния център във Враца са докарани четирима възрастни и едно младо момиче. На този етап няма информация колко човека е имало в линейките, които тръгнаха към болницата в Монтана. Мястото на ПТП-то прилича като след война, пътят е напълно затворен.

Наоколо е пълно с части от двата смазани автомобила. Пътниците от автобуса са на близката отбивка в посока Враца и стоят пребледнели и безмълвни след ужасяващата гледка, на която са станали свидетели. В момента се координира с разследващите трафикът да бъде пуснат в едната лента, за да се източи огромното задръстване на международния път.

 

Материалът Касапница на пътя: Жестока катастрофа на ГП Е-79, има загинали и ранени… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Китай ще изстреля първия си спътник с открит изходен код до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807185

Китай ще изстреля първия си спътник
с открит изходен код до края на годинатаВъв втората половина на 2018 г. Китайската академия на науките ще изведе в орбита първия си спътник с открит изходен код "Тянчжи-1", предаде ТАСС, цитирана от БТА. Изстрелването ще бъде осъществено от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу. Космическият апарат ще бъде първият елемент от бъдеща система спътници,

Най-малко 14 души загинаха при въздушен удар в Сирия

https://frognews.bg/svqt/nai-malko-14-dushi-zaginaha-pri-vazdushen-udar-siriia.html

Най-малко 14 бойци, сред които и иранци, са били убити във въздушния удар, нанесен малко преди разсъмване днес по военна база на сирийския режим в Централна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

22 златни правила когато тръгнем на път след празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=372149

Засилен трафик се очаква днес по пътищата в страната във връзка новогодишните празници. Тръгнете по светло, утрото е по-мъдро от вечерта, призоват от КАТ. Не чакайте последния момент! 23 златни правила преди тръгнем на път след празниците 1.

Соколов изригна с 34 точки в тричасов трилър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6807172

Соколов изригна с 34 точки в тричасов трилърЦветан Соколов изигра един от най-силните си мачове в италианското първенство. Топреализаторът на националния отбор по волейбол заби внушителните 34 точки за успеха на "Кучине Лубе" над "Модена" в полуфиналната серия. Шампионите се наложиха с 3:2 (27:25, 33:25, 25:16, 22:25, 29:21) като домакини в тричасов трилър и поведоха за 2:1 в серията.

Пистолетът, с който се е самоубил нападателят от Мюнстер, е бил незаконен

//dariknews.bg/novini/sviat/pistoletyt-s-kojto-se-e-samoubil-napadateliat-ot-miunster-e-bil-nezakonen-2089811

Нападателят от Мюнстер, който в събота се вряза с ван в хора в центъра на града, уби двама души и рани десетки хора, не е имал разрешително за огнестрелното оръжие, с което се е самоубил след престъплението. Това заяви днес по радио "Ве Де Ер 5" въ

62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/62-ot-bylgarite-smiatat-che-borisov-se-spravia-dobre-vyv-vynshnata-politika-2089803

Шейсет и два процента от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.
 
30 процента са на обратното мнение

Рекорден брой пациенти са потърсили помощ в "Пирогов" по празниците

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159885_rekorden_broi_pacienti_sa_potursili_pomosht_v_pirogov/?ref=rss


Рекорден за последните 4 години брой пациенти са потърсили помощ в спешното отделение на "Пирогов" по празниците, съобщиха от лечебното заведение. Пострадалите са били над 1840, или с близо 400 повече от обичайното.<br /><br />Ръст на пациентите има и в детското спешно отделение. Медиците са приели 474 деца, с близо 130 повече, отколкото преди четири години. 41 от тях са посрещнали Великден в "Пирогов".<br /><br />През противошокови зали – за...

Русия и Сирия твърдят: Израел удари сирийското военно летище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807182

Русия и Сирия твърдят: Израел удари сирийското военно летищеИзраелски самолети са извършили бомбардировката по военната база на сирийския режим Т-4 в Централна Сирия. Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции, съобщи БТА. "Два самолета Еф-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч.

Ще се ремонтира водната спортна база „Бриз“

http://budnavarna.bg/32634-shte-se-remontira-vodnata-sportna-baza-briz/

Проект за ремонт на хангарите, съблекалните, баните и санитарните възли на водна спортна база „Бриз“ във Варна ще се реализира скоро, научи BudnaVarna.bg.

Това обяви министър Красен Кралев, който с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев откри 38-ото издание на международната регата „Бриз”. Стойността на проекта е 160 202,14 лв. с ДДС.

„Водихме повече от шест месеца разговори с ръководителите на клуб „Черно море Бриз”, който управлява и стопанисва тази база. Уважихме тяхното желание за реконструкция, защото има много деца, които тренират тук и ползват съоръженията”, коментира министър Кралев.

Международната регата „Бриз” се организира от спортен клуб „Черно море Бриз” с подкрепата на община Варна. Това е първата за сезона надпревара в детските и олимпийските класове във ветроходството у нас и ще продължи до 8 април във Варненското езеро. Участват 15 клуба от България, Румъния и Украйна. Регатата включва 12 гонки в класовете „Оптимист”, „Кадет”, „Лазер 4.7”, „Лазер Радиал”, „Лазер Стандарт”, „Фин” и „470”.

Министър Кралев съобщи още, че се навлиза във финалната фаза на реконструирането на зала „Владислав”, на която ММС от три години извършва поетапен ремонт. В рамките на два месеца трябва да бъде положена чисто нова настилка, а ССК „Черно море“ има ангажимент да освежи фасадата и да украси залата с пана на най-известните варненски спортисти. След ремонта там ще могат да се провеждат състезания по различни спортове – футзал, тенис, баскетбол, волейбол и др.

„В рамките на следващите два месеца се очаква да завърши и реконструкцията на спортното училище „Георги Бенковски“. Тя тече на пълни обороти, като за нея бяха отделени над два милиона лева”, заяви още министър Кралев.

Той информира, че се водят предварителни разговори за изграждането на модерен боксов салон в Двореца на културата и спорта с площ над 600 квадратни метра.

„Боксът, борбата, художествената гимнастика и таекуондото имат най-успешно работещите федерации в България. Варна притежава огромен потенциал в бокса и трябва да направим нещо в този спорт. Очаквам в следващите години градът да даде своя принос за продължаващото развитие на българския бокс”, каза Кралев.

Новата боксова зала ще може да се ползва от различни клубове и ще бъде достатъчно голяма, за да поеме всички боксьори във Варна.

Министърът съобщи още, че през настоящия месец Морската столица ще посрещне две изключително важни събития за борбата с корупцията в спорта, почтеността и уреждането на спортни срещи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.

От 23 до 24 април във Варна ще се проведе първа среща на Експертна група „Почтеност” към Европейската комисия, която е създадена по приоритет 1 „Почтеност в спорта“, част от новия „Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт. В Експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.

От 24 до 25 април в изпълнение на проект по програма „Еразъм +”, Министерството на младежта и спорта организира във Варна среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“. Част от участниците в Експертна група „Почтеност“ към ЕК ще присъстват и на събитието на ММС. Лектори в срещата, организирана от ММС, ще бъдат представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. Наскоро БФС подписа договор за сътрудничество със Спортрадар. От българска страна ще участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, Прокуратурата, БОК и БФС.

Целта на събитието е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, включително Българска национална платформа, която да се бори срещу корупцията в спорта.

Материалът Ще се ремонтира водната спортна база „Бриз“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Най-добрите американски комедии на десетилетието

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-dobrite-amerikanski-komedii-na-desetiletieto-6081110

Великден е един от най-подходящите моменти да обърнем поглед към каталога с отминали силни заглавия в жанра на комедията и да се насладим на някои от тях в почивните дни с близките ни

"Бъди човек" и в Сандански! Трогателен Великден.....

http://www.struma.com/obshtestvo/budi-chovek-i-v-sandanski-trogatelen-velikden_132762/

За първи път на територията на община Сандански се проведе инициативата "Бъди Човек - Подари Великденска Вечеря на Пенсионер в Нужда".

Малкото за някои, е много за други!

Искахме да внесем частица празнична емоция във възрастни хората, а всъщност те ни дадоха, пример за борбеност, доброта, смирение. Внесоха вдъхновение и ни увериха с личен пример, че света е осеян с добри хора, чиито сърцата са пълни с топлина от обич, прозиращи в погледа.

А ние просто...

Продължава

Седми ден търсят избягалите затворници

http://www.cross.bg/kolev-direktziya-glavna-1572141.html

/КРОСС/ Седми ден продължава издирването на двамата затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Централния софийски затвор след въоръжено нападение над надзирателите, съобщава Новини.бг. Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите, както и всички основни пътища у нас. Пелов и Колев са обявени и за международно издирване. По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа, трябва да станат ясни на 12 април, веднага след празниците. В петък от МВР разпространиха актуални снимки на двамата бегълци, направени непосредствено преди бягството. В полицията са получени 100 сигнала за това, че Пелов и Колев са видяни на различни места в страната. По разпореждане на премиерът Бойко Борисов след проверка на място, правосъдният министър Цецка Цачева поиска оставките на главения директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана" към Министерство на правосъдието. Утре правосъдният министър Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". На съвещанието ще се обсъдят създалото се напрежение в системата, както и възможните решения по темата

Пазар изгоря в Девня

http://budnavarna.bg/32631-pazar-izgorya-v-devnya/

Голям пожар е горял на общинското пазарче в кв. „Девня-2“, съобщиха от пресцентъра на община Девня. Огънят е обгорил сериозно търговския обект на ул. „Здравец“, а покривната конструкция е увиснала и всеки момент може да се срути.

Най-вероятно възпламеняването е умишлено и се дължи на нелоялна конкуренция в търговията с козунаци, предполагат девненци.

Те разказват, че наемателката на сергиите, на име Милена, била много развъртяна и трудолюбива жена.

Всяка година по Великден бизнесдамата правела луди пари от продажбата на пакетирани козунаци.

„Тя е наследница на първия частен предприемач в квартала. Работи като вол – от рано сутрин до късно вечер. Складчето ѝ се намира точно до пазарчето. Добре, че не са го запалили и него“, коментират съкварталци.

„Срещу Разпети петък, когато продажбата на козунаци е в разгара си, сергиите са опожарени, за да вържат ръцете на Милена да няма къде да изложи стоката си, а клиентите да се насочат към друг търговски обект“, подозират хората, но не казват повече от това.

Засега от полицията не са подавали информация към обществеността за инцидента, което се дължи на празничните дни, в които пресцентърът не работи. Поради тази причина неясни към момента остават основни детайли, касаещи фактическата обстановка по време на пожара, включително кога точно е горял той. При всички случаи обаче за инцидента трябва да е подаден сигнал в РУ МВР-Девня и да са извършени процесуално-следствени действия под надзора на дежурен прокурор.

Задължителни компоненти на разследването би трябвало да са разпитът на наемателката и свидетели, ако има такива, анализът на записите от външното видеонаблюдение в района, назначаването на пожаро-техническа експертиза, която да обективира причината за лумналия огън и др. Търговският обект е изграден от негорими материали – желязо и бетон, от което произтичат съмненията за умишлен палеж след разливане на запалима течност. За подобни криминални деяния законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

Материалът Пазар изгоря в Девня е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Китай - с гигантски проект за промяна на климата

http://dnes.dir.bg/news/china-proekt-tibet-promjana-klimata-27022574

Китай е на път да реализира огромен проект за промяна на климата в Тибет, съобщава South China Morning Post.

Великденско мечтание! Кюстендилец си търси жена, помогнете му

http://www.struma.com/obshtestvo/velikdensko-mechtanie-kyustendilec-si-tursi-jena-pomognete-mu_132761/

Мъж разсмя жителите на Кюстендил по празниците. На окачено табло, на което хората записват, че си търсят работа, кюстендилец реши да си потърси жена. Явно човекът не е претенциозен, тъй като не е написал нищо друго освен телефонния си номер за връзка.

Дали го е направил на шега или наистина вярва, че по този начин може да намери любовта, знае само той самият., но обявата му предизвика голям интерес. Ние сме за любовта, затова, ако този мъж наистина решително си търси жена, да се...

Продължава

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди регламент за защита на личните данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807174

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди регламент за защита на личните данниГотовността на компаниите от Групата ЧЕЗ в България да приложат регламента за защита на личните данни бе обсъдена по време на 23-то заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ, съобщиха от компанията, цитирани от БТА. "Целта на регламента е да даде по-голям контрол на гражданите върху това какво се случва с техните лични данни.

Разбита схема: Алоизмамникът Петър "измъкнал" 53 хил.лева за 10 дни от наивни пенсионери

http://www.struma.com/sinya-lampa/razbita-shema-aloizmamnikut-petur-izmuknal-53-hil-leva-za-10-dni_132760/

Сътрудничил си е с мъж от Стара Загора, Петър е арестуван и му е взета мярка за неотклонение

Над 53 хил.лева е успял да събере за по-малко от 10 дни алоизмамникът Петър К. 57-годишният бургазлия бе арестуван при блестяща акция на бургаските полицаи преди дни, а в процес на разследването стана ясно, че е успял да измъкне рекордна сума за много кратък период от възрастни хора.

За последно той успя да измами 78-годишна пенсионерка от село Равнец, която му дава всичките си спестявания - от 10 500 лева по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на...

Продължава

Райони на Варна без вода

http://budnavarna.bg/32629-rajoni-na-varna-bez-voda/

снимка: Будна Варна

По информация от пресцентъра на ВиК – Варна, днес без вода са следните райони на града:

– районът около ХЕИ и стадион „Спартак“ до около 18.00 часа.

Материалът Райони на Варна без вода е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пик на пациенти в "Пирогов" по Великденските празници

https://www.actualno.com/healthy/pik-na-pacienti-v-pirogov-po-velikdenskite-praznici-news_668679.html

Великденските празници се оказаха едни от най-натоварените дни за спешното отделение в "Пирогов", стана ясно от официално съобщение от най-популярната болница в България. Според статистиката над 1830 пациенти са се оказали в спешното отделение на лечебното заведение. Това е с 400 души повече, отколкото за последните 4 години по Великден. На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени. Имало е и 30 много тежки случаи. В реанимация са постъпили

/Видео/ Задръстване в участъка Банско- Симитли, стотици коли пълзят по пътя …

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be/

Движението по пътя  Банско-Симитли е изключително натоварено. В този час е активното прибиране на всички пътуващи в региона. От Банско до Симитли колоната  от автомобили е огромна на места става задръстване и колите спират. Движението се извършва изключително бавно. При разклона за Симитли става още по натоварено, защото там се включва и потокът от коли, който идва от Кулата.  Автомобили преминават и по ГП Е-79 и по стария път за Симитли.


Материалът /Видео/ Задръстване в участъка Банско- Симитли, стотици коли пълзят по пътя … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Рекорд - 1830 пострадали в "Пирогов" по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807169

Рекорд - 1830 пострадали в "Пирогов" по празницитеНад 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното на „Пирогов” през почивните дни около Великден, съобщи Нова тв. Това са с близо 400 повече пациенти в сраднение с последните 4 години. На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени, съобщават от лечебното заведение.

По тъмна доба: Ужас с три млади момичета край Ахелой (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/po-tumna-doba-ujas-s-tri-mladi-momicheta-krai-aheloi_132759/

Три млади момичета от Бургас едва не загинаха тази вечер при тежката катастрофа между Ахелой и Каблешково. Зад волана на Пежо 206 с бургаска регистрация е млада бургазлийка, която е пътувала с две приятелки.

Явно момичето не е съобразило скоростта, а в един момент е видяла на пътя голяма дупка, която се опитала да избегне, след което колата няколко пъти се завъртяла в нивата.

Пежото се е преобърнало няколко пъти в нивата От ПТП-о най-сериозно е пострадало момичето, което е...

Продължава

Ало- измамниците продължават да вилнеят

https://frognews.bg/kriminalno/alo-izmamnitsite-prodaljavat-vilneiat.html

Задържан е 57-годишен мъж, извършил за десет дни телефонни измами за над 53 хил. лв. Това съобщиха от ОДМВР- Бургас. Извършителят с инициали П. К е задържан, след като е успял да вземе от 78-годишна жена от с. Равнец сумата от 10 500 лв.

Семинар край Варна събра българчета от диаспората

http://www.moreto.net/novini.php?n=372156

На финала на XXII Пролетен семинар на Фондация „Българска памет", който се проведе кръй Варна, 200 българчета от историческата ни диаспора си пожелаха да се върнат отново в България, за да получат образование и възможности за реализация.

Масов наплив в ”Пирогов” след празниците

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-praznici-bolni-27031426

Над 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното на „Пирогов” през почивните дни около Великден, или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване