Руското посолство и ученици посрещат заедно Деня на космонавтиката

http://www.cross.bg/bankya-bulgariya-posolstvoto-1572164.html

/КРОСС/ На 12 април т.г. Посолството на Руската Федерация в Република България заедно със Столичната община район "Банкя" организират тържествена церемония, посветена на Деня на космонавтиката. Мероприятието ще се проведе от 12.00 часа пред паметника на Юрий Гагарин в гр. Банкя (пресечка на ул. "Петко Д. Петков" с ул. "Царибродска"). Извънредният и Пълномощен Посланик на Русия в България Анатолий Макаров ще произнесе тържествено слово по случай на празника. Гостите ще имат възможност да видят творчески изпълнения на учениците от училището към Посолството на Русия, както и от 78 СОУ "Христо Смирненски", след което пред монумента ще бъдат поднесени цветя и венци. За участие в мероприятието са поканени български космонавти, народни представители, обществени и научни дейци и медиите.    

Интензивен трафик по границите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6807451

Интензивен трафик по границитеИнтензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове в страната. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 16.00 часа. На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Калотина“ за товарни автомобили. На българо-македонската граница трафикът е интензивен

"Луфтханза" отменя най-малко 800 полета във вторник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807441

"Луфтханза" отменя най-малко 800 полета във вторник„Луфтханза“ отменя най-малко 800 полета, планирани за вторник. Причината е предупредителната стачка, която обявиха служителите на четири летища в страната, предава германският телевизионен канал ARD, цитиран от Фокус. Засегнати ще бъдат 90 хил. пътници, за които има заместващ полетен план. В сряда полетните операции трябва да се извършат отново по

Стачки в ”Ер Франс” и ”Луфтханза” отменят стотици полети

http://dnes.dir.bg/news/poleti-stachki-otmeneni-27032160

Стотици самолетни полети ще бъдат отменени утре заради стачки в "Ер Франс" и "Луфтханза", хиляди пътници ще бъдат засегнати.

Нападателят от Мюнстер оставил изповед от 18 страници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807436

Нападателят от Мюнстер оставил изповед от 18 странициНападението в Мюнстер, при което 48-годишен мъж сгази с минивана си двама души до смърти рани над 20, няма политически мотиви. След атаката в събота нападателят се застреля в колата си. Уиецът е германец, казва се Йенс Р., и е живеел наблизо до мястото на атаката. Той е бил индустриален дизайнер и след успех на един от продуктите си се е замогнал

Готвят мерки за подкрепа на руските фирми, попаднали в санкционния списък на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807426

Готвят мерки за подкрепа на руските фирми, попаднали в санкционния списък на САЩРуският премиер Дмитрий Медведев възложи на правителството да изготви евентуални ответни мерки, след като в петък САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс. Медведев определи новите санкции на САЩ като недопустими и нелегитимни и заяви, че Русия си запазва правото да вземе ответни мерки,

Облаци и мъгла утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=372176

По Черноморието ще има значителна ниска слоеста облачност, в сутрешните часове на места ще е и мъгливо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Температурата на морската вода е 10-12°.

Италианската мафия се е настанила удобно в България и Румъния

http://www.cross.bg/mafiyata-evropa-fordzhone-1572163.html

/КРОСС/ Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа - преди всичко в България и Румъния. Това коментира пред германия в."Ди Велт" председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне. Германското издание обръща внимание на темата в друга връзка - оказва се, че голям процент от мафиотските операции в източноевропейските държава се контролират от мафиотските кланове не пряко, а през сложни схеми в бундесрепубликата, където са влезли преди десетилетия чрез гастарбайтерите и никой не им е обръщал сериозно внимание. Има съмнения, че организирани престъпни групи си купуват влияние в германски медии и в политическите среди. "Германските политици не виждат проблем в присъствието на мафията. Когато мафиоти купуват дялове във вестници, хотели, ресторанти и ТВ канали, те влияят на общественото мнение и това е проблем", категоричен е прокурорът Никола Гратери. За поредния възход на италианската мафия в Европа се заговори след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк. Той работеше по материал именно за връзките на италианската организирана престъпност с местни политици, в точва число - и близки до управляващите

Бумът на приложенията за грижа за себе си

https://www.investor.bg/hai-tek/350/a/bumyt-na-prilojeniiata-za-grija-za-sebe-si-258691/

Всяка година на пазара се предлагат все повече подобни приложения, но лидерите на пазара получават почти всички приходи

Богато на любопитни артефакти гробище отпреди 4500 години откриха в Китай

http://nakratko.bg/category/29/110016/


Археолози откриха древни гробове в югозападната китайска провинция Съчуан. Гробовете датират от неолита, отпреди около 4500 години. Открити са в района на градчето Чжаоан и са свързани с древно селище.

Сблъсъци на френската полиция с екоактивисти край Нант

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-na-frenskata-politsiya-s-ekoaktivisti-krai-nant-news277760.html

До сблъсъци стигна опитът на френската полиция да отстрани окупацията на екоактивисти в гора, която трябваше да бъде изсечена заради строежа на ново летище край Нант, предаде ББС в понеделник. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу стотиците активисти, които на свой ред са замеряли служителите на реда с тежки предмети и камъни, както и са палили огньове. Един полицай е бил ранен в окото. Акцията е започнала в 6 часа сутринта и в нея са участвали 2500 жандармеристи. Те се опитали да отстранят активистите от гористата местност, които са я окупирали от години в опити да спрат строежа на летището, за който през януари правителството реши да замрази проекта, но в същото време изрази решимостта си да не допусне създаването на своеобразни анклави на територията на страната. Екоактивистите обитават нелегално трудно достъпния район от години, но в последно време и пътищата към лагера им бяха блокирани. Противниците на новото летище смятат, че проектът е излишно скъп, представлява риск за околната среда и освен това прекалено близо е летището на Нант, което няма особено голям трафик. Според местни бизнесмени обаче новото летище ще допринесе за ускоряването на ръста на местната икономика.

Всеки четвърти полет на „Ер Франс“ за утре се отменя заради стачка

//dariknews.bg/novini/sviat/vseki-chetvyrti-polet-na-er-frans-za-utre-se-otmenia-zaradi-stachka-2089824

"Ер Франс" смята да осигури 75 процента от полетите си утре, заради продължаващата стачка на персонала, съобщи ръководството на авиокомпанията в изявление, цитирано от Франс прес.
 
Обявеният процент е сходен с този от първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и

Принц Хари и Меган Маркъл призоваха за дарения, вместо сватбени подаръци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807397

Принц Хари и Меган Маркъл призоваха за дарения, вместо сватбени подаръциБританският принц Хари и неговата годеница Меган Маркъл призоваха хората, които желаят да им изпратят сватбени подаръци, вместо това да направят дарение на някоя благотворителна организация, предаде агенция Ройтерс. Внукът на британската кралица и американската актриса Маркъл ще сключат брак в двореца Уиндзор на 19 май.

Четирикратен олимпийски шампион по биатлон сложи край на кариерата си

http://www.cross.bg/svendsen-kariera-kraii-1572162.html

/КРОСС/ Четирикратният олимипйски шампион по биатлон Емил Хегле Свендсен (Норвегия) обяви, че слага край на спортната си кариера. На специална пресконференция той каза, че да обяви решението си е "по-трудно, отколкото си е представял". "Трябваше ми известно време след края на олимпийските игри, за да взема решение. Мислех, че отново ще имам мотивация да се състезавам. Исках да съм като Оле Ейнар Бьорндален, да имам това желание, но не е така и затова реших да сложа край на спортната си кариера. Да го кажа се оказа много по-трудно, отколкото си представях", каза Свендсен със сълзи на очи. 32-годишният норвежец спечели три отличия на Игрите в Пьончан през февруари - бронз в масовия старт на 15 километра, както и сребро с мъжката щафета на 4 по 7.5 километра и със смесената щафета. Той беше и знаменосец на Норвегия по време на церемонията по закриването. В знаменитата си кариера Свендсен има осем медала от зимни олимпийски игри, 12 титли и общо 21 отличия от световни първенства. Той печели единствената си Световна купа по биатлон през 2010 година. Свендсен е поредният изключителен състезател от Норвегия в зимните спортове, който прекратява кариерата си. Това вече направиха легендите Оле Ейнар Бьорндален в биатлона и Марит Бьорген в ски бягането.    

Българите очакват световна война

http://www.moreto.net/novini.php?n=372180

Мнозинството от българите виждат реална опасност от световна война. Повече от половината българи смятат, че съществува реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочи втората част от резултатите от експресен сондаж по актуални теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи от "Галъп интернешънъл".

Руският борсов пазар потъна заради санкциите на САЩ

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-borsov-pazar-potana-zaradi-sanktsiite-na-sasht-news277759.html

Мощен ефект върху руския борсов пазар и две от големите руски компании оказаха в първия ден от тазседмичната търговия на финансовите пазар въведените в петък от САЩ икономически санкции срещу седмина руски олигарси и притежаваните от тях компании. В отговор руското правителство обяви, че обмисля ответни мерки срещу Вашингтон и икономическа подкрепа за своите компании, попаднали под ударите на САЩ, ако техните позиции продължат да се влошават. Московските борсови индекси се сринаха с близо 10 процента след обявените нови санкции на САЩ. Руската рубла постигна най-големия се спад за един ден от януари 2016 г. Валутата поевтиня с 3.39 на сто до 60.24 рубли за долар. Това е сериозен удар за руската икономика, предаде Франс прес. Индексът на Московската борса RTS (на дружествата, които се котират в долари) изгуби 11,5 на сто, а индексът Micex (на дружествата, търгувани в рубли) спадна с 9.2 на сто. Руският алуминиев гигант "Русал", собственост на бизнесмена Олег Дерипаска загуби почти половината си пазарна капитализация в търговията в Хонконг. Контролираната от олигарха група ЕН+ потъна с 25 на сто в Лондон и британският регулатор спря търговията с нейни акции. Санкциите, последвали безпрецедентната дипломатическа криза заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, засягат седмина руски олигарси и притежаваните или контролирани от тях 12 компании, както и 17 висши служители на руското правителство, припомня ББС. Освен Дерипаска, сред потърпевшите са и Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Ограниченията за правене на бизнес с американски фирми и физически лица засягат и висши чиновници като шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. Забраната за бизнес отношения влиза в сила от 5 юни. Дотогава американците, работещи за засегнатите от санкциите компании, трябва да напуснат. САЩ предупредиха, че компании и лица от други държави, които продължават да имат делови отношения със санкционираните лица и фирми рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система. След тежкия икономически удар в понеделник, руският премиер Дмитрий Медведев нареди на правителството да изготви план за подкрепа на засегнатите от санкциите руски компании и евентуални ответни мерки срещу САЩ. Той определи новите забрани на Вашингтон като недопустими и нелегитимни. "Колкото до попадналите под санкции наши компании, трябва да се разгледат начини да им се окаже подкрепа. Това касае и металурзите, и енергийния сектор, и търговията с продукти от военнопромишления комплекс. Трябва да се изготвят конкретни предложения за подкрепа", каза Медведев, цитиран от ТАСС. На спешно свикано заседание на кабинета Медведев определи санкциите на САЩ като завоалирана протекционистка политика. Според него забраните са извън всякаква норма на международното право и прокарват американски търговски интереси противно на действащите търговски правила и в ущърб на нормалната дейност на успешно работещи на световните пазари руски компании. "Както и в предишните санкционни действия, ние виждаме съвършено очевидна проста прагматична цел – да решават с неконкурентоспособни начини свои икономически задачи",  каза Медведев. Реакцията на руското правителство дойде, след като акциите на "Русал", която е основната компания на Дерипаска и е един от най-големите производители на алуминий в света, поевтиняха на фондовата борса в Хонконг с 49 на сто до 2.38 долара. Това изтри 3.5 млрд. евро от капитализацията на компанията и може да причини банкрута й. "Русал" добива 7 процента от алуминия в света и близо една пета от продукцията на компанията се реализира в САЩ. В комюнике, публикувано на борсата в Хонконг, групата посочва, че санкциите "биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа на групата". В момента "Русал" прави оценка на въздействието на такъв технически фалит върху финансовото й положение, се допълва в съобщението на компанията. Тя обаче засега продължава да изпълнява всичките си кредитни и финансови задължения, включително за погасяване на дългове и възнамерява да продължи да ги спазва "в съответствие с правните и нормативни изисквания". Заради обезценяване на акциите с 25 процента, Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания спря операциите с депозитарни разписки на група ЕН+ (EN+) на Лондонската борса.

Борсов срив на фирми на Дерипаска заради санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/borsov-sriv-na-firmi-na-deripaska-zaradi-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news277759.html

Дялове във фирмите, контролирани от руския бизнесмен Олег Дерипаска, се сринаха на световните борси в понеделник, след като САЩ наложиха нови санкции срещу седмина руски олигарси и техните компании в петък. Руският алуминиев гигант "Русал" загуби почни половината си пазарна капитализация в търговията в Хонконг, а контролираната от Дерипаска група ЕН+ потъна с 25 на сто в Лондон и британският регулатор спря търговията с нейни акции. Санкциите, последвали безпрецедентната дипломатическа криза заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, засягат седмина руски олигарси и притежаваните или контролирани от тях 12 компании, както и 17 висши служители на руското правителство, припомня ББС. В резултат още в първия ден на борсовата търговия, акциите на "Русал", която е основната компания на Дерипаска и е един от най-големите производители на алуминий в света, поевтиняха на фондовата борса в Хонконг с 49 на сто до 2.38 долара. Това изтри 3.5 млрд. евро от капитализацията на компанията и може да причини банкрута й. "Русал" добива 7 процента от алуминия в света и близо една пета от продукцията на компанията се реализира в САЩ. В комюнике, публикувано на борсата в Хонконг, групата посочва, че санкциите "биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа на групата". В момента "Русал" прави оценка на въздействието на такъв технически фалит върху финансовото й положение, се допълва в съобщението на компанията. Тя обаче засега продължава да изпълнява всичките си кредитни и финансови задължения, включително за погасяване на дългове и възнамерява да продължи да ги спазва "в съответствие с правните и нормативни изисквания". Заради обезценяване на акциите с 25 процента, Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания спря операциите с депозитарни разписки на група ЕН+ (EN+) на Лондонската борса. Засегнати от санкциите срещу Русия са и други активи на Дерипаска като Група ГАЗ, "Агрохолдинг Кубан", "Евросибенерго" и "Руские машини" Сред останалите засегнати от санкциите на САЩ руски олигарси са Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Сред потърпевшите от ограниченията за правене на бизнес с американски фирми и физически лица високопоставени руски правителствени представители са шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. Забраната за бизнес отношения влиза в сила от 5 юни. Дотогава американците, работещи за засегнатите от санкциите компании, трябва да напуснат. САЩ предупредиха, че компании и лица от други държави, които продължават да имат делови отношения със санкционираните лица и фирми рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система.

Ди Велт: Италианската мафия се настани в България и Румъния

https://offnews.bg//112/di-velt-italianskata-mafia-se-nastani-v-balgaria-i-rumania-678346.html

Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния. Това коментира пред германия в.”Ди Велт” председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне.

Спроред него страната ни предлагала „сигурен терен” за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа.

Германското издание обръща внимание на темата в друга връзка – оказва се, че голям процент от мафиотските операции в източноевропейските държава се контролират от мафиотските кланове не пряко, а през сложни схеми в бундесрепубликата, където са влезли преди десетилетия чрез гастарбайтерите и никой не им е обръщал сериозно внимание. Има съмнения, че организирани престъпни групи си купуват влияние в германски медии и в политическите среди.

"Германските политици не виждат проблем в присъствието на мафията. Когато мафиоти купуват дялове във вестници, хотели, ресторанти и ТВ канали, те влияят на общественото мнение и това е проблем", категоричен е прокурорът Никола Гратери.

За поредния възход на италианската мафия в Европа се заговори след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк. Той работеше по материал именно за връзките на италианската организирана престъпност с местни политици, в точва число – и близки до управляващите.

Интересите на мафията са „едни и същи навсякъде по света”, допълва пред германското издание експертът:

„Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер”. По думите му „превъртането” на гигантските суми става през сделки с недвижими имоти и на борсата.

Според Форджоне мафията е разпростряла пипалата си чак до „Газпром”, а до нейния клан „Корлеоне” може да се проследи скандал с отровни отпадъци в Румъния.

В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За Ндрангета, която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.

„Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, за да си осигури безнаказаност. А за политиците в региона парите на мафията са добре дошли, защото с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании”, казва италианският експерт.

Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година:

"Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора.

Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали „сигурен терен” за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне, цитиран от бТВ.

Стачката във френските железници вече струва сто милиона евро, изчисли директорът им

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159959_stachkata_vuv_frenskite_jeleznici_veche_struva_sto/?ref=rss


Стачката в държавната жп компания на Франция Ес Ен Се Еф (SNCF) вече струва стотина милиона евро, обяви шефът й Гийом Пепи вчера, цитиран от АФП и БТА.<br /><br />Днес е четвъртият ден на протестите, които би трябвало да продължат до края на юни и ще засегнат и дните, когато няма спиране на работата. В стачката участват 43% от служителите на Ес Ен Се Еф - машинисти, кондуктори, стрелочници, леко отстъпление спрямо 48-те процента стачкували във вторник и сряда.<br /><br...

Лавров: Не открихме следи от химическа атака в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/sergey-lavrov-siria-27032123

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви външният министър Сергей Лавров.

Трима от ранените при атаката в Мюнстер все още са в критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807385

Трима от ранените при атаката в Мюнстер
все още са в критично състояниеВсе още са в критично състояние трима души от ранените в западния германския град Мюнстер, където в събота следобеда 48-годишен германец се вряза с вана си в група хора пред оживен бар. Това съобщиха днес от градската болница, като добавиха, че състоянието на четвърти пациент се подобрява и че двама от осемте постъпили ранени са изписани,

ЕК насърчава сътрудничеството в областта на цифровите технологии

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-nasyrchava-sytrudnichestvoto-v-oblastta-na-cifrovite-tehnologii-258991/

Утре ЕК ще даде началото на европейско партньорство за блокови вериги за насърчаване на оперативно съвместими инфраструктури

Даваме гражданство основно на руснаци, украинци и турци

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-sto-polychili-1572161.html

/КРОСС/ Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, сочат данни на ЕК и „Евростат." За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци (8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци. От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания. Измежду гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС. От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32,5 на сто) са с произход от страна от общността, 29,6 на сто произхождат от държава от Африка, 20,9 - от Азия, а 15,2 на сто - от Америка, сочат данните. В същото време броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г

/Снимки/ По главен път Е-79 става страшно! Четвърта катастрофа за 4 часа! Две коли се удариха край Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/snimki-po-glaven-put-e-79-stava-strashno-chetvurta-katastrofa-za_132772/

Натовареният трафик по главен път Е-79 предизвика поредна катастрофа днес. "Мерцедес" и "Рено" се удариха челно при неправилно изпреварване край Сандански. Това е четвъртата катастрофа за днес, станала на главния път.

За щастие няма пострадали, колите са със смачкани предници. Припомняме, че днес кола се удари в ТИР край Благоевград, малко по-късно "Форд" се заби в мантинелата край Симитли, в тунела при Железница се сблъскаха леко други два...

Продължава

”Ди Велт”: Мафията се завръща в България и Румъния

https://frognews.bg/politika/velt-mafiiata-zavrashta-balgariia-rumaniia.html

”Ндрангета” действа активно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори”, твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия в обширна статия на вестник ”Ди Велт”, съобщи БГНЕС.

”Ди Велт”: Мафията се завръща в България и Румъния

https://frognews.bg/novini/velt-mafiiata-zavrashta-balgariia-rumaniia.html

”Ндрангета” действа активно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори”, твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия в обширна статия на вестник ”Ди Велт”, съобщи БГНЕС.

Прегазеният от Райконен Франческо Чигарини: Добре съм!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6807362

Прегазеният от Райконен Франческо Чигарини: Добре съм!Прегазеният от Кими Райконен механик на "Ферари" е добре и операцията на крака му е минала успешно. Това съобщи самият Франческо Чигарини в инстаграм. "Операцията е ОК. Искам да благодаря на хората, които се притесниха за мен. Нищо повече, просто огромно благодаря. Прегръдки", написа той от болничното легло.

От утре се приемат документи за участие в търга за продажба на "Кометата" в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=372174

Нов опит за продажба на последната българска „Комета“, която стои закотвена в „Аспарухово“, ще направи Областна администрация-Варна, научи Moreto.net. Документи за участие в търга на 18 април ще се приемат от 10 до 17-ти април. Определената начална тръжна цена е 7920 лева.

Уволниха Стойчо Младенов в Казахстан

https://petel.bg/Uvolniha-Stoycho-Mladenov-v-Kazahstan__259177

Българският специалист Стойчо Младенов вече не е треньор на отбора от Казахстан "Кайсар". Това съобщава местна информационна агенция. ...

Какво става? Катастрофите с трупове по Великден нямат край

https://petel.bg/Kakvo-stava--Katastrofite-s-trupove-po-Velikden-nyamat-kray__259178

Снимка: Булфото Мъж е загинал при катастрофа между ТИР и микробус на пътя Русе-Шумен. Сигналът за инцидента е получен около 17.00 часа, съоб...

България дава най-много паспорти на руснаци

https://petel.bg/Balgariya-dava-nay-mnogo-pasporti-na-rusnatsi__259179

Снимка: Булфото България предоставя най-често гражданство на руснаци. Това показват данни на Европейската комисия и Евростат. Общо 30 п...

Четири неща, които дори не подозирате за рака на кожата

https://petel.bg/CHetiri-neshha--koito-dori-ne-podozirate-za-raka-na-kozhata__259180

Ракът на кожата засяга предимно хора, които са на възраст над 50 години. Въпреки това, възможно е и по-младите да развият тази болест, особен...

Системите на митниците за обработка на документи отново работят

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sistemite-na-mitnicite-za-obrabotka-na-dokumenti-otnovo-rabotiat-258990/

Заради технически процедури електронните системи на границите днес бяха преустановени, а документите се обработваха ръчно

Още една норвежка легенда приключи с биатлона

https://offnews.bg//zimni/oshte-edna-norvezhka-legenda-prikliuchi-s-biatlona-678345.html

Поредна норвежка легенда прекрати кариерата си. Със снежните писти се разделя четирикратният олимпийски шампион по биатлон Емил Хегле Свендсен.

32-годишният норвежец съобщи новината на специална пресконференция в Осло. На олимпийските игри в Пьонгчанг гой спечели сребърен медал в щафетата и бронз в масовия старт.

През кариерата си има четири златни, три сребърни и един бронзов олимпийски медали. От световни първенства е спечелил 12 златни, шест сребърни и три бронзови отличия. През сезон 2009/10 спечели Големия Кристален глобус от Световната купа, в която има общо 38 победи.

Свендсен е третото голямо име на норвежкия зимен спорт, който в последните седмици обявява край на кариерата си. Първи беше осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле-Ейнар Бьорндален, а след това и осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген.

Отборът по транжиране на месо на България с отличия на световното в Белфаст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807359

Отборът по транжиране на месо на България с отличия на световното в БелфастБългарският отбор по транжиране на месо се нареди сред най-опитните майстори на ножа на Световното първенство в Белфаст. Българинът Ангел Найденов грабна и купата за "Най-добър обезкоствач в света", съобщи БНР. В един от най-модерните комплекси в страната, този в село Голямо Враново, Русенско, британецът Тери Гилигън,

Турция задържала 4214 мигранти за 3 месеца на границата си с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807354

Турция задържала 4214 мигранти за 3 месеца на границата си с ГърцияОбщо 4214 мигранти без документи са били задържани през последните три месеца при опит да преминат турско-гръцката граница, използвайки нелегални пътища, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. През януари силите за сигурност, граничари и жандармерия са задържали 1634 души, през февруари цифрата е 1046,

Жп стачката във Франция струва 100 млн. евро. Дотук!

https://offnews.bg//ikonomika/zhp-stachkata-vav-frantcia-struva-100-mln-evro-dotuk-678344.html

Операторът на жп мрежата на Франция отчете в понеделник, че поетапните стачки срещу плановете на правителството да преоцени и промени работата на задлъжнялото дружество, вече са стрували около 100 милиона евро, а разминаването между синдикатите и правителството се влошава, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Машинистите и други служители на държавната SNCF обещаха да продължат да работят по два дни на всеки пет поне до 28 юни, освен ако правителството не се откаже от реформите си.

Спиранията досега струват около 20 милиона евро на ден, а объркването на трафика често се разпростира и в дните без стачка, каза шефът на SNCF Гийом Пепи пред телевизия BFM в четвъртия ден на стачката. "От това, което виждам, Франция не е парализирана", каза Пепи, "но клиентите са силно засегнати".

И двете страни в спора претендират за широка обществена подкрепа. Проучване на Ifop, публикувано в неделя, показва 62% в полза на правителствените реформи, в сравнение с малко над 51% от подобно проучване преди седмица.

Профсъюзите сочат като признак за солидарност с действията им 530-те хиляди евро, събрани като дарения през интернет фонд за компенсиране на загубените заплати на жп служители.

„Никой не иска дълъг, труден конфликт, но засега ние сме изправени срещу стена= Правителството ни принуди да предприемем този начин на действие“, каза по радио Europe 1 Филип Мартинес от профсъюза CGT, най-големият в SNCF.

Президентът Еманюел Макрон, който рядко говори публично за стачката, се готви в четвъртък да даде едночасово телевизионно интервю.

Също така президентът ще участва в двучасово интервю в неделя вечерта, по време на което ще се изправи лице в лице с журналисти от BFM и задаващия трудни и неудобни въпроси разследващ новинарски сайт Mediapart.

Парламентът планира да започне обсъждане на промените на SNCF в понеделник, въпреки че Макрон заяви, че ще приложи промените с постановление - друга причина за спорове от страна на профсъюзите.

Правителството заявява, че е необходимо бързо придвижване към отварянето на френския пътнически железопътен трафик за конкуренция, започвайки през 2020 г., част от отварянето на държавните железопътни пазари в целия ЕС.

Синдикатите протестират срещу план, който би премахнал гаранциите за ранно пенсиониране, от които се ползват настоящите служители на жп транспорта.

Според проф съюзите в SNCF държавата тихомълком подготвя приватизация на компанията, въпреки че френското правителство отрича подобни намерения.

Ненамерилите досега решение противоречия между държава и профсъюзи обещават седмици на проблеми за 4,5 милиона пътници, ползващи всеки ден жп транспорта във Франция.

Евростат: България дава гражданство предимно на руснаци, турци и украинци

https://frognews.bg/novini/evrostat-balgariia-dava-grajdanstvo-predimno-rusnatsi-turtsi-ukraintsi.html

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи бтв, цитирайки данни на ЕК и „Евростат.”

България дава гражданство най-вече на руснаци и украинци

http://dnes.dir.bg/news/rusnatzi-grazhdanstvo-27032116

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи ЕК, като се позова на данни на Евростат.

Гол във вратата на България №1 в историята на световните първенства

https://www.24chasa.bg/sport/article/6807356

Гол във вратата на България №1 в историята на световните първенстваГолът на мексиканецът Мануел Негрете във вратата на България на световното през 1986 година спечели гласуването за най-великото попадение в историята на първенствата на планетата. Тогава мексиканецът прониза със странична ножица Борислав Михайлов при първото излизане на националите от групите на световно.

Русия, Иран и Турция още нямат обща позиция за химическата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807350

Русия, Иран и Турция още нямат обща позиция за химическата атака в Сирия Русия, Иран и Турция нямат съгласувана позиция относно предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Дума под контрола на бунтовниците. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. По думите му засега "никой не притежава изчерпателна информация" по случая. "Без някаква проверка,

Турция спряла над 4000 мигранти, тръгнали към Гърция

http://www.cross.bg/migranti-hilyadi-zadurzhani-1572160.html

/КРОСС/ Общо 4214 мигранти без документи са били задържани през последните три месеца при опит да преминат турско-гръцката граница, използвайки нелегални пътища, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. През януари силите за сигурност, граничари и жандармерия са задържали 1634 души, през февруари цифрата е 1046, а през март 1534 мигранти без документи са били задържани. Турция е на главния път на бежанците, опитващи се да влязат в Европа, особено след началото на войната в Сирия. Сред мигрантите, задържани през 2017 г., най-много са от Пакистан - около 15 хиляди души, следвани от тези от Афганистан - 12 хиляди. Броят на мигрантите от Сирия е бил 10 хиляди. През 2017 г. е било забелязано 60-процентно увеличение на потока мигранти в сравнение с 2016 г., когато броят им е бил 31 000.    

Великденско парти събра стотици купонджии в Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/velikdensko-parti-subra-stotici-kupondjii-v-blagoevgrad_132771/

Традиционното Великденско парти, което се провежда всяка година в Благоевград, събра стотици купонджии на една от главните улици в центъра на града снощи. Местни ди джеи се погрижиха за доброто настроение на посетителите с хитова музика и взривяващи миксове.

Гости от София и региона не пропуснаха да се присъединят към веселбата в "МЕМО" и Рок Хаус", които бяха домакини на събитието. Еуфорични гастарбайтери се включиха в купона с пълни сили и луди...

Продължава

Американците са най-пристрастени към телевизията в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=372179

Средният човек по света е прекарал близо три часа дневно пред телевизора си през миналата година, съобщава "Франс прес", цитирайки новопубликуван доклад. От Eurodata TV Worldwide, които са автори на доклада, уточняват, че гледането на телевизия не се задържа, въпреки че все повече хора гледат онлайн платформи като "Нетфликс" и "Амазон".

България дава гражданство основно на руснаци, украинци и турци

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-dava-grajdanstvo-osnovno-na-rusnaci-ukrainci-i-turci-258989/

Броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС е нараснал двойно през 2016 г., показват данни на Евростат

Всеки четвърти полет на "Ер Франс" се отменя за утре заради стачката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807348

Всеки четвърти полет на "Ер Франс" се отменя за утре заради стачката "Ер Франс" смята да осигури 75 процента от полетите си утре, заради продължаващата стачка на персонала, съобщи ръководството на авиокомпанията в изявление, цитирано от Франс прес, пише БТА. Обявеният процент е сходен с този от първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и 3 април.

Руските "Нощни вълци" пак идват, за да пропагандират славянската култура

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159007_ruskite_noshtni_vulci_pak_idvat_za_da_propagandirat/?ref=rss


Мотористите от клуба "Нощните вълци", наричани рокерите на Путин, пак ще минат през България между 4 и 6 юли. Мотопоходът, наречен "Славянский мир 2018" ("Славянски свят"), ще започне в Москва и ще мине през всички държави от Източна Европа според сайта на руската федерация по мототуризъм.<br /><br />Вълците ще влязат в България на 4 юли от Македония и преди да стигнат до София, ще минат през Руенския манастир, Кюстендил и Скрино. На следващия ден ще...

Bloomberg: В Deutsche Bank се усеща вятърът на промяната

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bloomberg-v-deutsche-bank-se-useshta-viatyryt-na-promianata-258988/

47-годишния Кристиан Севинг поема управата на най-голямата германска търговска банка

"168 часа": Боксьорът Пакиао харчи парите си за прецакани от живота, вдигна жилищен квартал за непознати

https://www.24chasa.bg/sport/article/6806316

"168 часа": Боксьорът Пакиао  харчи парите си за прецакани от живота, вдигна жилищен квартал за непознатиБоксовата звезда вдигна цял жилищен квартал за напълно непознати новодомци На ринга беше известен като боец с неутолима жажда за кръв. Хвърляше се напред, раздаваше безпощадни крошета, тероризираше съперника, докато не го прати на земята. Феновете боготворяха Мани Пакиао заради зрелищния стил на боксиране,

Кола блъсна мъж, опитал да махне таралеж от пътя

http://dnes.dir.bg/news/mazh-kola-taralezh-27032081

Мъж е бил блъснат от кола и е ранен, след като се опитал да премести от шосе в София таралеж.

Вярващи съпроводиха шествието с чудотворната Богородична икона от Бачковския манастир

http://www.mediapool.bg/vyarvashti-saprovodiha-shestvieto-s-chudotvornata-bogorodichna-ikona-ot-bachkovskiya-manastir-news277758.html

На втория ден след Великден по традиция от Бачковския манастир бе изнесено копие от  Чудотворната икона на Света Богородица, за което се смята, че притежава същата сила като оригинала и тя е най-силна на Велики понеделник. Оригиналът на иконата на Св. Богородица се пази в църквата, макар и реставриран, състоянието му не позволява да бъде изнесен на шествие. Така и тази година с литийно шествие, носено на ръце, копието на иконата пое към местността Клувията. Иконата се пази много стотици години и тя не само благославя, но тя е символ за това, че Божията майка е съучаствала в това, което е искал от нас нейният син., каза архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир, пред БНТ. Той се помоли на Света Богородица и нейния син Исус Христос да дарят с радост всеки, който се включи в литийното шествие. То ще ще върне в Бачковския манастир в късния следобед.

Младежи от Симитли празнуваха Великден край църквата в Горно Ораново

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4/

По традиция на втория ден на Великден край църквата „Свети Архангел Михаил“ в Горно Ораново се провежда курбан за здраве. Стотици хора от квартал“ Ораново“ и град Симитли за поредна година бяха дошли на курбана. Наследници на старите родове от селото Горно Ораново, което е безлюдно не пропускат това събитие. На самия храмов празник Архангел Михаил се провежда единият курбан, а другият е днес на Светли Понеделник. Най-многобройна част бяха младите хора, които  похапнаха от вкусните гозби  и се забавляваха на воля. Тази година времето беше благосклонно към празнуващите на това свято място. Един от участниците Петър Мурджов беше събрал стабилна компания около себе си, които вдигаха тежки наздравици в чест  големия Християнски празник. Младежите са част от най-известната кукерска група на квартал „Ораново“ и пазят и почитат всички празници и традиции. Затова и на днешния ден отново се събраха в двора на старата църква и празнуваха както само те си знаят.

 

Материалът Младежи от Симитли празнуваха Великден край църквата в Горно Ораново е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ирак ликвидира съратник на лидера на ДАЕШ

https://frognews.bg/svqt/irak-likvidira-saratnik-lidera-daesh.html

Въоръжените сили на Ирак са ликвидирали най-близкия съратник на лидера на терористичната организация ”Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади. Това е станало в северната част на страната, съобщава телевизия ”Ас Сумария”, цитирана от руската агенция ТАСС в понеделник.

Над половината от британките предпочитат най-добрите си приятелки пред съпрузите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807341

Над половината от британките предпочитат най-добрите си приятелки пред съпрузите Над 50 процента от британките предпочитат най-добрите си приятелки пред съпрузите си, тъй като с тях могат да си споделят много повече неща, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Проучването било поръчано от хотелската верига "Чампнис" и обхванало 1 517 поданички на Нейно Величество. Най-честите причини за това най-добрите приятелки да са

Пролетното почистване във Варна ще се проведе този уикенд

http://www.moreto.net/novini.php?n=372173

а 14-ти април ще се проведе пролетно почистване на града, организирано от Община Варна, научи Moreto.net. Приоритет през тази година ще бъдат паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки и други обществени територии.

Пикът на прибирането - до 19:30 ч и утре сутрин

http://clubz.bg/66453-pikyt_na_pribiraneto_do_1930_ch_i_utre_sutrin

От 17.00 ч. до 19.30 ч. потокът от автомобили на входовете на столицата е най-интензивен. Това каза по време на извънреден брифинг, посветен на "Голямото прибиране", комисар Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция’’ към СДВР.

„Приоритетно пускаме движението от Пловдив за София“, каза комисар Тенев. Той обърна внимание, че светофарът там се задържа по минута и половина до три, за да могат да се приберат автомобилите.

„На всички други останали входове на територията на София имаме наши патрулни екипи“, каза столичният шеф на КАТ.

Той уточни, че малко по-натоварено е движението в района на Панчарево при разклона за Южната дъга в посока „Младост“.

„Имаме и реверс на Владая, там движението се осъществява в две ленти в посока София“, каза комисар Тенев.

Той допълни, че се обръща реверсивно пропускливостта и на един от тунелите на автомагистрала „Люлин“, където движението също е двупосочно.

Комисар Тенев поясни, че най-вероятно и утре сутринта хората ще пътуват към София.

„Опитът ни последните няколко години показва, че освен през днешния ден хората и утре ще станат малко по-рано, за да влязат в София“, каза комисарят и увери, че и утре сутрин „Пътна полиция“ ще има екипи на входните артерии на столицата.

Очакват се над 100 000 автомобила да влязат в столицата до края на днешния ден.

9 април бе зачернен от ужасяваща катастрофа на първокласния път между Враца и Монтана, на километър от разклона за Вършец. Идващ от Монтана лек автомобил "Ситроен" С3 предприема рисково изпреварване на автобус, при което се удря челно в миниван "Форд". Загинали са шофьорът и пътуващият до него спътник във вана, който е бил в собственото си платно. Други трима души са в тежко състояние и са настанени в болница, сред тях е дамата, управлявала ситроена и предприела маневрата.

Движението в района бе затруднено и се отклоняваше през Вършец и село Краводер. До изтеглянето на автомобилите се образуваха километрични опашки.

Арестуваха мъж до Бъкингамския дворец

http://www.cross.bg/beshe-politziyata-arestyvaha-1572159.html

/КРОСС/ Арестуваха мъж, след като подозрително превозно средство бе спряно в близост до Бъкингамския дворец в Лондон. Районът беше отцепен от силите сигурност, информира лондонската полиция, цитирана от "Ройтерс". "Задържаният е на около 30 години. Той бе арестуван по подозрение за нарушаване на обществения ред, след като бял ван, който бе определен като подозрителен, бе спрян от полицията на улица срещу двореца", обяви говорител на полицията. След проверка превозното средство беше определено от полицията като "неподозрително", а тревогата беше вдигната.  

Путин и Ердоган проведоха важен разговор по телефона

https://petel.bg/Putin-i-Erdogan-provedoha-vazhen-razgovor-po-telefona-__259175

Президентът на Русия Владимир Путин e обсъдил в телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ситуацията в Сирия, съобщи...

Ало измамник прибрал над 55 бона за десетина дни в Бургаско

https://petel.bg/Alo-izmamnik-pribral-nad-55-bona-za-desetina-dni-v-Burgasko__259176

Снимка: Булфото Телефонен измамник успял да прибере сумата от 53 402 лева за възрастни жители на Бургаско за десетина дни, съобщиха от МВР. ...

Опразват бургаски мол заради "пожар" след фаталните събития в Кемерово

https://www.24chasa.bg/region/article/6807315

Опразват  бургаски мол заради "пожар" след фаталните събития в КемеровоБургаски мол ще бъде опразнен, а посетителите евакуирани на безопасно разстояние, след пожар, който ще "пламне" по време на учение на 10 април, съобщават от полицията. Пожаро-тактическото учение е предвидено за 8,45 ч. утре в търговски център в к-с "Славейков". Учението е заради фаталните инциденти в двата  руски мола - в Кемерово и Москва от

Големият тактик Фабио Капело прекрати треньорската си кариера

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159951_golemiiat_taktik_fabio_kapelo_prekrati_trenyorskata_si/?ref=rss


Един от най-успешните футболни треньори за последните три десетилетия, Фабио Капело, обяви край на кариерата си. 71-годишният италианец се оттегля след 841 мача и 13 трофея като треньор в мъжкия професионален футбол.<br /><br />За последно бившият треньор на "Милан", "Реал" (Мадрид), "Рома", "Ювентус", Англия и Русия водеше китайския "Джансу сънинг", откъдето беше уволнен на 14 март. Капело беше един от вариантите за селекционерския...

Русия не откри следи от химическа атака в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159949_rusiia_ne_otkri_sledi_ot_himicheska_ataka_v_siriia/?ref=rss


Руски специалисти, изпратени на разследване в сирийския град Дума, не са открили следи от предполагаемата химическа атака от вчера, за която бе обвинен режимът на сирийския президент Башар Асад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, съобщава БТА.<br /><br />Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшива провокация, за която Москва нееднократно е предупреждавала. "Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха...

Сблъсъци между полиция, анархисти и екоактивисти във Франция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/sblysyci-mezhdu-policiia-anarhisti-i-ekoaktivisti-vyv-franciia-video-2089818

Безредици във Франция. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне екоактивисти и анархисти от строителна площадка на ново летище, съобщава NOVA.
 
Около 2500 демонстранти хвърляха камъни по служителите на реда в знак на протест с

Шофьор на микробус загина на пътя Русе – Шумен, шосето към Шумен е затворено

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shofior-na-mikrobus-zagina-na-pytia-ruse-shumen-shoseto-kym-shumen-e-zatvoreno-2089816

Шофьор на микробус загина на пътя Русе – Шумен, шосето в момента е затворено за извършване на оглед на местопроизшествието.

Инцидентът е станал малко след 15,00 часа на околовръстното на Разград в участъка между двата входа за града – откъм Шумен и откъм Исперих. Самоличността на заг

Само във Фрог: Група деца инвалиди стоят прави във влака с купени билети

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-vav-frog-grupa-detsa-invalidi-stoiat-pravi-vav-vlaka-kupeni-bileti.html

Деца инвалиди пътуват прави във влака, въпреки че предварително са си закупили билети. Това разказаха възмутени пътници пред ”Фрог нюз”.

Само във Фрог: Група деца инвалиди стоят прави във влака с купени билети

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-grupa-detsa-invalidi-stoiat-pravi-vav-vlaka-kupeni-bileti.html

Деца инвалиди пътуват прави във влака, въпреки че предварително са си закупили билети. Това разказаха възмутени пътници пред ”Фрог нюз”.

Полицаи предотвратиха същинско клане на Берлинския полумаратон

http://www.moreto.net/novini.php?n=372175

Същинско клане на Берлинския полумаратон, който се провежда днес, е предотвратила немската полиция. Според националния ежедневник Die Welt органите на реда са арестували четирима души, планирали да извършат нападения с хладни оръжия срещу участниците в спортното събитие и хората, дошли да го наблюдават.

"Евростат": За разлика от другите в ЕС, България дава гражданство на руснаци, украинци и турци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807320

"Евростат": За разлика от другите в ЕС, България дава гражданство на руснаци, украинци и турциДържавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на "Евростат", пише БТА. За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци (8,

Пистолетът, с който се е самоубил нападателят от Мюнстер, е бил законен

http://www.cross.bg/hora-myunster-subota-1572156.html

/КРОСС/ Нападателят от Мюнстер, който в събота се вряза с ван в хора в центъра на града, уби двама души и рани десетки хора, не е имал разрешително за огнестрелното оръжие, с което се е самоубил след престъплението. Това заяви днес по радио "Ве Де Ер 5" вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл. В събота следобед 48-годишният германски гражданин се вряза с вана си в група хора в заведение на открито в центъра на Мюнстер. След това той се простреля смъртоносно. Полицията съобщи, че един имейлите му, пращани до негов съсед напоследък, съдържа "неясни признаци" за склонност към самоубийство, но не и "заплаха за други хора". Според полицията няма данни и за политически мотиви у нападателя, който е действал сам.    

Най-често български паспорти вземат руснаци, украинци и турци

http://clubz.bg/66452-naj_chesto_bylgarski_pasporti_vzemat_rusnaci_ukrainci_i_turci

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи БТА, цитирайки данни на ЕК и Евростат.

За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци(8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци.

От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания.

Измежду гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС.

От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32,5 на сто) са с произход от страна от общността, 29,6 на сто произхождат от държава от Африка, 20,9 - от Азия, а 15,2 на сто - от Америка, сочат данните.

В същото време броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза – до 6555, сравнено с 2478 души година по-рано.

Най-често български паспорти вземат руснаци, укранци и турци

http://clubz.bg/66452-naj_chesto_bylgarski_pasporti_vzemat_rusnaci_ukranci_i_turci

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи БТА, цитирайки данни на ЕК и Евростат.

За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци(8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци.

От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания.

Измежду гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС.

От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32,5 на сто) са с произход от страна от общността, 29,6 на сто произхождат от държава от Африка, 20,9 - от Азия, а 15,2 на сто - от Америка, сочат данните.

В същото време броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза – до 6555, сравнено с 2478 души година по-рано.

Най-често български паспорти вземат руснаци, укранци и турци

http://clubz.bg/66451-naj_chesto_bylgarski_pasporti_vzemat_rusnaci_ukranci_i_turci

Държавите от ЕС са предоставяли през 2016 г. най-често гражданство на мароканци, албанци и индийци, съобщи БТА, цитирайки данни на ЕК и Евростат.

За разлика от тази обща тенденция през същата година България е предоставяла най-често гражданство на руснаци (30 на сто), украинци (17,1 на сто) и турци(8,9 на сто) - общо 1626 души. В ЕС гражданство през посочената година са получили общо 994 800 чужденци.

От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания.

Измежду гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС.

От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32,5 на сто) са с произход от страна от общността, 29,6 на сто произхождат от държава от Африка, 20,9 - от Азия, а 15,2 на сто - от Америка, сочат данните.

В същото време броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза – до 6555, сравнено с 2478 души година по-рано.

"Фейсбук" блокира още една фирма, събирала лични данни, Кеймбридж пак е замесен

http://clubz.bg/66450-fejsbuk_blokira_oshte_edna_firma_sybirala_lichni_danni_kejmbridj_pak_e_zamesen

"Фейсбук" заличи приложение на фирмата Cubeyou, което събира данни за потребителите, съобщи Би Би Си. Акцията е част от разследването за теч на лична информация от социалната мрежа към компании, които могат да я използват недобросъвестно. Това става само две седмици след като гръмна скандалът с Cambridge Analyticа и събирането на данни от профилите на милиони хора, използвани и с цел манипулация на общественото мнение по време на избори - например за президент на САЩ през 2016 г. или за вота за "Брекзит" във Великобритания.

Новината идва два дни преди основателят на Фейсбук Марк Зукърбък да свидетелства пред Конгреса на САЩ по случая с Cambridge Analyticа.

Социалната мрежа започва пълна проверка дали Cubeyou не е събирала информация за академични изследвания в партньорство с университета в Кеймбридж, която след това е използвана за комерсиални цели. Подозрението е, че това се е случвало.

От фирмата Cubeyou отричат. И от компанията, и от университета твърдят, че приложението "You Are What You Like" (известно още като Apply Magic Sauce) не е използвано извън правилата, а от самото начало е било ясно, че придобитите от потребителите данни ще бъдат и за академични, и за бизнес цели. В специално изявление до няколко западни медии се казва, че фирмата винаги е спазвала правилата на "Фейсбук". 

Сайтът You're What You Like, регистрацията към който става през фейсбук профил, е създаден от Cubeyou в партньорство с Психометричния център на университета в Кеймбридж. От реномираното висше учебно заведение на Острова казват, че потребителите са се съгласявали данните им да бъдат ползвани "както за академични, така и за бизнес цели" и това е записано в условията на сайта. Освен това всички данни са анонимизирани.

Проверка на Би Би Си обаче е показала, че към настоящия момент в условията на сайта е посочено, че той може да се използва само за "академични изследвания с нестопанска цел". От университета казват още, че не са имали контакт с фирмата Cubeyou от 2015 г., когато е създаден самият сайт. 

Името на университета бе замесено и в скандала с Cambridge Analyticа, макар и по този случай от учебното заведение да отричат да имат нещо общо с теч на данни и неправомерното им използване.

Какво е Cubeyou?

Cubeyou е една от многото фирми, създадени с цел да подпомагат таргетирането на реклама и подобряване на маркетинга. До момента няма информация дали компанията е участвала и в таргетиране на политически послания, какъвто бе случаят с Cambridge Analytica. В уебсайта си Cubeyou се описва като "най-добрия източник на потребителски данни на едно място". Друго послание на компанията е "Идентифицирайте потребителите не само с техните демографски или потребителски навици, но като използвате целия спектър от интересите и страстите им". 

"Фейсбук" уведомява 87 милиона потребители за Cambridge Analytica

"Фейсбук" започва днес да изпраща съобщения на своите потребители за това дали са сред тези 87 милиона души, чиито лични данни са били споделени с компанията Cambridge Analytica, съобщи Би Би Си. Социалната мрежа ще уведоми с една или две бележки потребителите дали има теч на тяхна информация. Първоначалните данни бяха за нерегламентиран достъп до лична информация на 60 млн. души - най-вече от САЩ и по-малко от Великобритания.

Уведомленията бяха едно от обещанията на Марк Зукърбърг, след като гръмна скандала с теча на персонални данни към Cambridge Analyticа и използването на тези данни за манипулации по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. и гласуването за "Брекзит" във Великобритания. 

Потребителите на фейсбук вече ще бъдат уведомявани на достъпно и видимо място на страницата си какви приложения използват и каква информация за тях събират въпросните приложения. Това също бе сред обещаните от Зукърбърг мерки за сигурността на информацията в социалната мрежа.

Митниците отпушиха границата, трафикът остава

http://dnes.dir.bg/news/granitza-mitnitzi-27031956

Митническата система за пътни такси вече работи на автоматичен режим, приключили са техническите процедури. Трафикът обаче остава засилен.

Армения се трансформира в парламентарна република

http://www.cross.bg/sarkisyan-beshe-armen-1572157.html

/КРОСС/ Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва днес, но властта се очаква да остане в ръцете на неговия предшественик, тъй като бившата съветска република преминава към парламентарна форма на управление, отбелязва "Франс прес". Бившият посланик във Великобритания положи клетва за встъпването си в длъжност по време на извънредно заседание на парламента, като дясната му ръка беше положена върху ръкопис на Новия завет от VII в., както и върху арменската конституция. 64-годишният Саркисян след това беше благословен от патриарха на Арменската православна църква. Встъпването в длъжност на Армен Саркисян позволява спорните промени на Конституцията от 2015 г. да влязат в сила, превръщайки страната в парламентарна република със силен премиер. Политическата промяна беше инициирана от отиващия си президент Серж Саркисян, който няма роднинска връзка с новия държавен глава, и беше одобрена на референдум, като 63% от избирателите подкрепиха промените. Критиците на 63-годишния Серж Саркисян твърдят, че реформите имат за цел да засилят властта му като нов премиер. Управляващата партия защити реформата като стъпка, целяща укрепване на демокрацията на кавказката страна и насочена към подобряване на баланса между законодателната и изпълнителната власт. Но опозицията се оплака от масови нарушения в избирателните секции по време на референдума, който се проведе през декември 2015 г., което накара хиляди хора да протестират

ЕК ще включи в доклада си за Турция строежа на АЕЦ "Аккую"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807317

ЕК ще включи в доклада си за Турция строежа на АЕЦ "Аккую"Европейската комисия съобщи, че в доклада за напредъка на Турция, чието представяне предстои до края на месеца, ще има глава, посветена на енергетиката, съобщи БТА. Знаем за намеренията за строеж на АЕЦ "Аккую", поясни в отговор на въпрос на пресконференция говорител на комисията. Защитата на европейските граждани и природата е приоритет на ЕК.

Голямото завръщане след празниците: Километрични задръствания и катастрофи (снимки)

https://petel.bg/Golyamoto-zavrashhane-sled-praznitsite--Kilometrichni-zadrastvaniya-i-katastrofi--snimki-__259170

Снимки: Булфото, архив, novini.bg Интензивен е трафикът на главен път Е-79 с километрична опашка край Симитли, предаде репортер на Novini.bg. Ог...

Синоптиците обещават истинско лято през Светлата седмица

https://petel.bg/Sinoptitsite-obeshhavat-istinsko-lyato-prez-Svetlata-sedmitsa__259171

Снимка: Булфото Седмицата започна със слънце и високи температури. Ще се затопля все повече от утре и на много места дневните температур...

Експерт: Минете на нискокалорично меню след празниците

https://petel.bg/Ekspert--Minete-na-niskokalorichno-menyu-sled-praznitsite-__259172

Консумацията на висококалорични храни подлагат на истинско изпитание организма ни. Как да се захранваме след дългия пост и какво можем д...

Новина от Белия дом! Готви се безпрецедентна среща със Северна Корея

https://petel.bg/Novina-ot-Beliya-dom--Gotvi-se-bezpretsedentna-sreshha-sas-Severna-Koreya__259173

Северна Корея е обещала на САЩ, че е готова да обсъди бъдещето на ядрения си арсенал, когато лидерите на двете страни се срещнат, предаде Б...

Българите са натрупали по 3000 лв. за втора пенсия

https://petel.bg/Balgarite-sa-natrupali-po-3000-lv--za-vtora-pensiya-__259174

Снимка: Булфото Средно по 3000 лв. е натрупал всеки трудещ се в личната си партида за втора пенсия, написа Монитор. Това показват данни н...

Русия и Сирия обвиниха Израел за атаките край Хомс

https://frognews.bg/svqt/rusiia-siriia-obviniha-izrael-atakite-krai-homs.html

Сирийското правителство и Русия обвиниха Израел за смъртоносните атаки срещу сирийската военно-въздушна база, известна като Т-4, разположена край Хомс, при която загинаха 14 души, предадоха световните агенции в понеделник.

Доброволци садят 8000 акации край варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=372172

Общо 8000 ароматни акации възнамеряват да посадят доброволци край село Слънчево на 14-ти април от 10.00 часа, научи Moreto.net. Теренът, който ще бъде залесен се намира на 20 км. от Варна и ще се превърне в новата Слънчева гора.

Системите за обработка по границата вече работят

http://www.cross.bg/rezhim-taksi-protzedyri-1572155.html

/КРОСС/ Успешно приключиха техническите процедури по модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) и системата вече работи на автоматичен режим. От 13.00 часа на 09.04.2018 г. (понеделник) е възстановена автоматизираната обработка на пътни превозни средства в модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) по всички ГКПП и системите работят нормално. Аварийната (ръчна) обработка започна в 20.00 часа на 08.04.2018 г. (неделя) и беше предварително планирана до 08:00 ч. на 10.04.2018 г. (вторник), но приключи предсрочно още по-обед в понеделник, 09.04.2018 г. Техническите процедури бяха свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 „Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул „Пътни такси и разрешителен режим". Цялостното изпълнение на проекта, включващо и други оптимизационни дейности, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим. Периодът на извършване на техническите процедури беше избран след анализ на трафика, поради по-малкия брой преминаващи товарни автомобили през почивните дни. Оправдаха се и предварителните очаквания техническите процедури да не се отразят на интензивния трафик на леки автомобили и автобуси.    

Гагарин почти невидим в Белград

http://clubz.bg/66449-gagarin_pochti_nevidim_v_belgrad

Паметник, с който да се почете паметта на първия човек, излетял в космоса, разбуни духовете в сръбската столица Белград. Причината - странните пропорции на творбата. Бюстът на Юрий Гагарин беше поръчан от градския съвет миналата година и беше поставен на улица, която носи неговото име, съобщава Би Би Си.

Той обаче изглежда особено - много малка глава на огромен пиедестал. Реакциите бяха повече от негативни.

"Единственият начин да видите мъничкия бюст е да го гледате от небето", пише сайтът Noizz.

Сред първите, които забелязаха, че нещо не е съвсем наред с паметника, беше намиращият се в Белград туитър акаунт @Cenzura. Там беше публикувана снимка на бюст-паметника с единствен коментар: "О, не".

В социалните медии потребителите масово се забавляват със странния паметник. В един пост в туитър един от тях предположи, че специалният дизаин е за да се противодейства на ветровитото време в Белград. "Така вероятно няма да го издуха вятърът", написа той. Според друго предположение авторите на творбата са били разтревожени от местната престъпност: "Според мен причините са практични - за да предотвратят кражбата му".

Много обаче се и гневят и смятат, че това е подигравка с Гагарин, който излезе в орбита около Земята на 12 април 1961 г. "Това е скандал и обида", са част от мненията в туитър.

Арестуваха мъж до Бъкингамския дворец

https://offnews.bg//sviat/arestuvaha-mazh-do-bakingamskia-dvoretc-678342.html

Арестуваха мъж, след като подозрително превозно средство бе спряно в близост до Бъкингамския дворец в Лондон. Районът беше отцепен от силите сигурност, информира лондонската полиция, цитирана от "Ройтерс" и БТА.

"Задържаният е на около 30 години. Той бе арестуван по подозрение за нарушаване на обществения ред, след като бял ван, който бе определен като подозрителен, бе спрян от полицията на улица срещу двореца", обяви говорител на полицията. 

След проверка превозното средство беше определено от полицията като "неподозрително", а тревогата беше вдигната.

Дойче банк освободи изпълнителния си директор

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/09/3159947_doiche_bank_osvobodi_izpulnitelniia_si_direktor/?ref=rss


Най-голямата германска търговска банка Дойче банк (Deutsche Bank) освободи предсрочно изпълнителния си директор Джон Крайън, съобщиха ДПА и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. Постът му ще бъде бъде зает от 47-годишния Кристиан Севинг, един от досегашните вицепрезиденти.<br /><br />Слуховете, че Крайън ще бъде отстранен на фона на нарастващото недоволство от продължаващите загуби на банката, се потвърдиха след заседание на борда в неделя вечерта. Договорът му бе до 2020...

Лавров: Руски специалисти не откриха следа от хлор в сирийския град Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807307

Лавров: Руски специалисти не откриха следа от хлор в сирийския град ДумаРуски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Нашите военни специалисти отидоха на място.

Втора катастрофа за деня от голямото завръщане! Лек автомобил се заби в мантинелата край Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/vtora-katastrofa-za-denya-ot-golyamoto-zavrushtane-lek-avtomobil-se_132770/

Лека катастрофа стана преди минути, малко преди Симитли посока Благоевград. Лек автомобил "Форд" се заби в мантинелата и затруднява движението.

Малко по-рано днес стана катастрофа край Полигона, лек автомобил "Ситроен" се удари в Тир странично, което предизвика теч на гориво и се образуваха огромни опашки, докато се разчисти пътя.

За щастие пострадали няма има нанесени само материални щети по автомобилите.

Р. Митева

Полицаи и екоактвисти се биха в горите край Нант

https://frognews.bg/svqt/politsai-ekoaktvisti-biha-gorite-krai-nant.html

Полицаи и екоактивисти стигнаха до сблъсъци в горите край Нант, предаде Би Би Си. Силите на реда се опитват да премахнат дългогодишен незаконен лагер на екоактивисти, които протестират срещу плановете за изграждане на летище.

Нагли ало измамници прибират 53 хил. лева за десет дни в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807278

Нагли ало измамници прибират 53 хил. лева за десет дни в БургасРекордната сума от общо 53 402 лв. само за десет дни са успели да приберат 57-годишен бургазлия и негов съучастник от Стара Загора, мамейки по телефона пенсионери по изпитаната схема, че помагат на МВР да залови опасни престъпници. До разкриването на наглите измамници се стигнало след поредния сигнал на ужилена 78-годишна жена от бургаското село

3 жертви след катастрофа, пътят Монтана-Враца блокиран

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zaginali-27031906

Двама души са загинали при челен удар между два автомобила на пътя Монтана – Враца край Вършец, а друг е починал по-късно. Временно движението е ограничено.

Макрон и Тръмп засилват натиска над Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372171

САЩ и Франция са споделили информация, с която се потвърждава използването на химическо оръжие в сирийското столично предградие Дума, съобщава АП. Това е станало по време на телефонен разговор на френския президент Еманюел Макрон с американския си колега Доналд Тръмп.

Митническата система за пътни такси вече работи на автоматичен режим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807286

Митническата система за пътни такси вече работи на автоматичен режим Митническата система за пътни такси вече работи на автоматичен режим, приключили са техническите процедури, съобщи агенция "Митници", цитирана от БТА. От 13.00 ч. днес е възстановена автоматизираната обработка на пътни превозни средства в модула "Пътни такси и разрешителен режим" по всички ГКПП и системите работят нормално.

Кристо започна плаващата „Мастаба“

http://www.cross.bg/ezeroto-kristo-zapochna-1572154.html

/КРОСС/ Кристо започна работа изграждането на новия си проект в Лондон. През седмицата артистът разкри плановете за поставянето на огромна плаваща конструкция в лондонския Хайд парк, която би достигнала височина над 20 метра. Инстилацията е наречена „Мастаба" (проект за Лондон, Хайд парк, езерото Сърпънтайн), „мастаба" е гробница с трапецовидна форма, характерна за Древен Египет. Инсталацията - първа творба на Кристо във Великобритания - ще плава във водите на езерото от 18 юни до 23 септември 2018 г. Изграждането на конструкцията започна през седмицата. Екип от инженери и работници ще сглобят лондонската „мастаба" от 7506 варела, поставени хоризонтално върху плаваща платформа. Тя ще бъде висока 20 метра и широка 30 м на 40 м, с наклон на стените 60°. Част от стандартните 55-галонови варели, които ще се виждат отгоре и отстрани, ще бъдат боядисани в червено и бяло; дъната им, видими от двете вертикални страни, ще бъдат оцветени в различни нюанси на червено, синьо и лилаво. На снимките, разпространени в страницата на артиста във Фейсбук, виждаме работниците, което вече са започнали сглобяването на плаващата платформа от полиетиленови елементи, подобни на онези, от които бяха изградени „Плаващите кейове" в езерото Изео през 2017 г. Източник: "Площад Славейков"    

Двама загинаха при катастрофа на отвратителния път край Вършец

https://frognews.bg/novini/dvama-zaginaha-pri-katastrofa-otvratitelniia-pat-krai-varshets.html

Тежка катастрофа на пътя Монтана – Враца край Вършец взе две жертви, съобщиха от МВР. Пътят до и от курортното селище от години е с огромни дупки, ронещ се асфалт, но на властта - местна и държавна не й пука.

Стачка ще наруши утре трафика на летищата във Франкфурт и Мюнхен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/09/3159946_stachka_shte_narushi_utre_trafika_na_letishtata_vuv/?ref=rss


Стачки на работници ще нарушат трафика на две от най-големите летища в Германия - във Франкфурт и Мюнхен, предаде БТА, цитирайки синдиката "Ферди".<br /><br />Тя е част от спора по заплащането в Германия в държавния сектор, който обхваща и компании за комунални услуги, детски градини и общински администрации, уточнява АП.<br /><br />Синдикатът настоява за увеличение от 6 процента или най-малко 200 евро за близо 2.3-те милиона души, работещи в държавния...

САЩ не изключват наказателна акция срещу Сирия

http://www.mediapool.bg/sasht-ne-izklyuchvat-nakazatelna-aktsiya-sreshtu-siriya-news277757.html

Министърът на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис заяви, че не изключва САЩ да предприемат наказателни удари срещу сирийския режим след химическата атака в събота над град Дума, при която загинаха  десетки жители на града, включително и деца. Москва обаче нарече обвинението срещу силите на Башар Асад провокация и обяви, че нейни експерти не са открили и следа от химическа субстанции в града. "Към настоящия момент нищо не изключвам", каза Матис в отговор на журналистически въпрос съществува ли възможност за нанасяне на нови въздушни удари срещу обекти и жива сила на правителството на Сирия от страна на САЩ. "Първото нещо, което трябва да разберем, е защо въобще се използват химически оръжия, след като Русия  е гарант по рамковото споразумение за премахването им. Така че, като работим с нашите съюзници -  от НАТО до Катар, ние ще решим този въпрос", заяви Матис. В същото време той посочи, че не е в състояние да потвърди, че именно Дамаск носи отговорност за използването на химическо оръжия в град Дума, който е последният бастион на бунтовниците срещу режима на Асад. Говорителят на Еврокомисията Майя Косянчич обаче заяви, че Брюксел следи развитието на ситуацията и информацията от някокло източника "ни навежда на силното убеждение, че сирийският режим е отговорен за химическата атака".  За химическата атака в града в Източна Гута съобщиха редица неправителствени организации, сред които и сирийските "Бели каски". Организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, утачни в понеделник, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Преди ден някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени. Заради атаката на извънредно заседание от 22 часа българско време се събира Съветът за сигурност на ООН. Междувременно британският премиер Тереза Мей настоя да бъде потърсена отговорност и на страните, които подкрепят правителството на Башар Асад: "Великобритания остро осъжда използването на химически оръжия при каквито и да било обстоятелства и ние трябва в спешен порядък да разберем какво се е случило. Ако бъде потвърдено, че това е пореден пример за бруталността на сирийския режим и безочливото игнориране на собствения му народ и задълженията за неизползване на такива оръжия, на режима и неговите поддръжници, включително Русия, трябва да бъде потърсена отговорност". Русия обяви по-рано днес, че няма доказателства, че в Дума е употребено химическо оръжие. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия, Иран и Турция нямат съгласувана позиция относно предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Дума. Според него засега "никой не притежава изчерпателна информация" по случая. "Без някаква проверка, без разследване да се правят изводи е из основи неправилно", каза Песков. Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви междувременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес. "Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров. Руският външен министър заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс. Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС. Той също се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума. Преди това постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута. ОЗХО междувременно изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение. "ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия. Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес. Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан. България също осъди употребата на химическо оръжие и следи с тревога информациите за поредна химическа атака в сирийския град Дума. Това съобщи Министерството на външните работи в София по повод извършената в събота химическа атака, при която загинаха десетки, включително и деца . "Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко нарушение на международното хуманитарно право“, се посочва в декларация на МВнР. Страната ни призовава за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до жертвите, както и за провеждане на разследване на място.  

Москва не открила и следа от химическа субстанция в Дума

http://www.mediapool.bg/moskva-ne-otkrila-i-sleda-ot-himicheska-substantsiya-v-duma-news277757.html

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви руският външен министър Сергей Лавров в понеделник, цитиран от Франс прес. "Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров по повод извършената атака в Дума в събота, при която загинаха десетки, сред които и деца, и се твърди, че е използвано химическо оръжие. Руският външен министър заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс. Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС. Той също така се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума. Преди това постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута. ОЗХО междувременно изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение. "ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия. Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес. Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан. България също осъди употребата на химическо оръжие и следи с тревога информациите за поредна химическа атака в сирийския град Дума. Това съобщи Министерството на външните работи в София по повод извършената в събота химическа атака, при която загинаха десетки, включително и деца . "Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко нарушение на международното хуманитарно право“, се посочва в декларация на МВнР. Страната ни призовава за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до жертвите, както и за провеждане на разследване на място. Организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, съобщи в понеделник, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Преди ден някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Райони на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=372178

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - районът около ХЕИ и стадион "Спартак" до около 18.00 часа.

"168 часа": Крал Артур, тамплиерите, Наполеон и Хитлер по следите на Светия Граал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804887

"168 часа": Крал Артур, тамплиерите, Наполеон и Хитлер по следите на Светия ГраалИсторически хроники свидетелстват, че Йосиф Ариматейски пренася чашата във Великобритания и там тя изчезва Бонапарт нарежда щателно претърсване на архивите на Ватикана, а фюрерът издирва реликвата из цяла Европа Най-издирваните през всички векове християнски светини са пряко свързани с възкръсването на Исус Христос.

Разпит на Тръмп под клетва за връзката му с порноактриса поиска адвокатът й

http://www.mediapool.bg/razpit-na-tramp-pod-kletva-za-vrazkata-mu-s-pornoaktrisa-poiska-advokatat-y-news277756.html

Порноактрисата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала връзка с Доналд Тръмп и че й било платено, за да я пази в тайна, поднови опита си да накара президента да отговаря на въпроси на адвоката й под клетва, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс в понеделник. Майкъл Авенати, адвокатът на Сторми Даниълс заведе иск във федерален съд в Лос Анджелис. В него той иска президентът да бъде подложен на разпит под клетва, както и неговият адвокат Майкъл Коен. Авенати настоява двамата да отговарят под клетва на въпроси за плащането на сумата от 130 000 долара на Сторми Даниълс малко преди президентските избори през 2016 г. като част от необявена сделка за запазване в тайна на връзката на порноактрисата с Тръмп. Сторми Даниълс се опитва да постигне обявяването на тази тайна сделка за невалидна. Тръмп отговори на въпроси за Даниълс за първи път миналата седмица. Той каза, че не е знаел нищо за такова плащане, направено от Коен. Той каза също така, че не знае откъде Коен е взел парите. Белият дом няколко пъти вече повтори, че Тръмп отрича да е имал афера с порноактрисата. Коен пък казва, че е извадил парите от собствения си джоб, без да са намесени предизборната кампания на Тръмп или Организацията Тръмп, припомня АП. Неотдавна Сторми Даниълс каза в интервю за програмата 60 минути по СиБиЕс, че е правила секс веднъж с Тръмп и че после се почувствала заплашена и принудена да подпише въпросното споразумение за запазване на случая в тайна, припомня Ройтерс. Заради нарушаване на споразумението адвокати на Тръмп искат от Сторми Даниълс 20 милиона долара за нанесени вреди, допълва агенцията.

Великденско! Футболисти се изпонатръшкаха от развалена храна

http://www.struma.com/obshtestvo/velikdensko-futbolisti-se-izponatrushkaha-ot-razvalena-hrana_132769/

Футболисти се изпонатръшкаха след Великденско парти, отровени от храна. Те са настанени в болница, очаквайте подробности в късните новини на Struma.com.

М. Пенков

"Лудогорец" привлече бивш кондиционен треньор на "Селтик"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/09/3159944_ludogorec_privleche_bivsh_kondicionen_trenyor_na_seltik/?ref=rss


Българският шампион "Лудогорец" привлече шотландския кондиционен треньор Йън Коул, който работеше в първия отбор на "Селтик" от 2012 до 2017 г. Преди това 47-годишният специалист беше част от академията на "детелините" в продължение на четири години и половина.<br /><br />"Знам много неща за "Лудогорец". Клубът е популярен навсякъде по света заради участието си в Шампионската лига. Радвам се, че след кратко прекъсване отново имам шанс да...

Спасителна мисия за бежанци в Егейско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=372170

Стотици бежанци бяха спасени от гръцката брегова охрана и граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс в Егейско море в неделя, съобщават гръцки медии. Най-голямата спасителна операция се проведе край бреговете на Лесбос, където лодка на Frontex откри пластмасови лодки с 56 души на борда.

В Наска откриха нови загадъчни изображения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807277

В Наска откриха нови загадъчни изображенияВ перуанското плато Наска в близост до пустинята Сечура учени откриха нови изображения и геоглифи, съобщава сп. "Нешънъл джиографик". Изследователите се натъкнали на 50 изображения, сред които фигурирали антропоморфни геоглифи, а също така и изображения на животни и природни явления. Част от геоглифите са изобразени в платото Палпа на няколко

"Луфтханза" отменя 50 на сто от полетите си утре, "Ер Франс" - една четвърт

http://clubz.bg/66448-lufthanza_otmenq_50_na_sto_ot_poletite_si_utre_er_frans_edna_chetvyrt

Германската авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че утре, 10 април отменя около половината от полетите си, а френската „Ер Франс“, че смята да осигури извършването на 75% от планираните полети, предаде АФП. Причината са стачки в Германия и Франция.

„Налага се да отменим над 800 от планираните за утре 1600 полета, включително 58 на дълги дистанции заради стачката“, обяви „Луфтханза“ в изявление. В него се посочва, че това ще засегне 90 000 пътници. Анулиран е и утрешният полет от Франкфурт за София, пристигащ по разписание в 18,15 ч., както и излитащият в 19 ч., съобщи БНР.

Германският синдикат „Ферди“ призова днес държавните служители да стачкуват през утрешния ден на четири германски летища - Франкфурт, Мюнхен, Кьолн и Бремен. Стачката е част от спора по заплащането в държавния сектор в страната, който обхваща и компании за комунални услуги, детски градини и общински администрации.

От „Ферди“ настояват за увеличение от 6% или най-малко 200 евро за близо 2,3 млн. души, които работят в държавния сектор.

Стачката във Франция продължава и това принуди „Ер Франс“ да отмени за вторник една четвърт от полетите си. Авиокомпанията ще може да извърши 75 на сто от полетите. Процентът е сходен с този от първите четири дни стачка. В събота, през петия ден на стачните действия, бяха осъществени 70 на сто от полетите.

Разписанието на летище София за утре не показва да има отложени полети на „Ер Франс“.

Единадесет френски синдиката настояват за 6% увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, следващите дати за протести са 17 и 18 април, ккато и 23 и 24 април. В стачните действия участват 35,3% от пилотите, 20,2% от стюардите и стюардесите и 13% от наземния персонал.

Днес отново стачкуват и френските железници и 80% от високоскоростните влакове останаха по депата, предаде Асошиейтед прес. Засегнати са около една четвърт от международните линии. 

Синдикатите са разгневени на президента Еманюел Макрон, който планира да отмени специалния статут на машинистите, гарантиращ облаги като пожизнена работа. Правителството иска да направи железопътния сектор по-конкурентоспособен.

'Денят започва с култура' с нов водещ, досегашният му обърка името в ефир

https://offnews.bg//medii/deniat-zapochva-s-kultura-s-nov-vodesht-dosegashniat-mu-obarka-imet-678341.html

Предаването "Денят започва с култура" на БНТ има нов водещ. Михаил Заимов заменя на екран Николай Колев, който досега беше партньор на Александра Гюзелева - Шани. 

Това съобщи БНТ, Заимов и Колев се смениха в ефир. Досегашният водещ остава като продуцент в предаването. При предаването на поста Колев се обърка и нарече наследника си вместо Михаил Заимов Михаил Неделчев. Двамата обявиха, че ще има приемственост в предаването, защото и двамата носят папионки. 

Преди месец от екипа бе отстранена Весела Петрова, като част от "оптимизацията" на "Денят започва с..." по заповед на директора Емил Кошлуков. Другата двойка - Анна Ангелова и Димитър Стоянович, засега остават на екран. 

В тв визитката Михаил Заимов беше представен като енциклопедист. Той е брат на Мартин Заимов, бившия шеф на валутния борд. Внук е на ген. Владимир Заимов. Прадядото Стоян Заимов е сред строителите на съвременна България.

Михаил Заимов е известен и със страстта си към морските пътешествия и подводните снимки.

Близнаци от Девин съдят прокуратурата за тормоз, искат по 150 000 лева

https://www.actualno.com/crime/bliznaci-ot-devin-sydjat-prokuraturata-za-tormoz-iskat-po-150-000-leva-news_668698.html

Близнаци адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата за тормоз. Те искат по 150 000 лева обезщетение от държавата, задето са били арестувани през 2011 година по обвинение в иманярство. Въззивното дело на 9 май ще се гледа във Върховния касационен съд (ВКС), посочва кореспондент на Actualno.com. Досега на две инстанции братята близнаци са осъдили държавата да им плати по 30 000 лева. Двамата юристи бяха разследвани и съдени за иманярство, но през лятото на 2015 година Окръжни

Борисов поздрави Виктор Орбан за победата на изборите в Унгария

http://www.cross.bg/borisov-yngariya-evropa-1572153.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори вчера. Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в многостранен план, посочва премиерът Борисов. Той изтъква, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сътрудничество, солидарност и общ подход за тяхното адресиране, а хората очакват стабилност, сигурност и икономическо благоденствие. "Държавите в Европа повече от всякога имат нужда от диалог и единство, и България ще разчита на подкрепа и съдействие от Унгария за реализиране на успешно Председателство на Съвета на ЕС в интерес на нашите граждани и за просперитета на обединена Европа", посочва в телеграмата си премиерът Борисов като пожелава на Виктор Орбан здраве, благополучие и успехи.  

На 92 години почина режисьорът Никола Кънев

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/92-godini-pochina-rejisjorat-nikola-kanev.html

На 92 години почина режисьорът Никола Кънев. Завършва режисура при проф. Гриша Островски в НАТФИЗ през 1953. Зрителите ще го запомнят от постановките му в театъра в Перник, Благоевград, Русе, Бургас, Кюстендил.

Българите масово искат драстични глоби срещу кражбата на вода

http://www.mediapool.bg/balgarite-masovo-iskat-drastichni-globi-sreshtu-krazhbata-na-voda-news277755.html

Регионалното министерство подкрепи със социологическо проучване намерението си да повиши драстично санкциите срещу кражбите на вода и дори да изключва от ВиК-мрежата потребители, които дълго време не са си плащали сметките или отказват да им бъде монтиран водомер. Ведомството обяви в понеделник национално представително проучване на общественото мнение за основните политики на министерството, извършено от "Екзакта рисърч груп" сред 1500 българи в 98 населени места в периода февруари-март 2018 г. Според съобщението 85.3 процента от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се вдигнат петкратно сегашните глоби за незаконно присъединените към мрежата потребители и за онези, които не плащат сметките си. Това ще стане с нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се подготвя в момента от ведомството. Преди дни министър Николай Нанков и заместничката му Малина Крупома обавиха, че намеренията са абонатите, които не плащат сметките си и откажат да им бъде монтиран водомер, да се предвиди възможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности - чрез обществени водоизточници. В подкрепа на това намерение е извършено и социологическото проучване. То показва, че проблемът с кражбите на питейна вода е от голяма обществена значимост не само за водните оператори, но и за потребителите. На въпрос "Кой според Вас е основният проблем на ВиК услугите", 22.7 процента посочват качеството на водата, 21.8 процента - уличните течове, а 16.7 на сто - кражбите на вода. Допитването показва още, че българите имат високо съзнание за значението на водата. 99.2 процента от запитаните я считат за ценен природен ресурс. В същото време 41.6 процента от участниците в допитването не са готови да плащат по-висока цена от сегашната. Други 36.2 процента са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се подобри качеството, а 27.7 на сто ще приемат повишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околната среда. 24.1 процента са съгласни да има вдигане на цената, за да няма прекъсване на водоснабдяването. Според изследването 62.5 процента от хората са доволни от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите. 42.5 процента от българите оценяват нивото на предоставяните ВиК услуги като добро, 17.9 процента - като много добро, а 5.9 на сто - като отлично. 11.1 процента са недоволни. По отношение на другите показатели 77.7 на сто смятат, че налягането в тръбите е добро, а 17.7 процента изразяват неодобрение. 59.2 процента харесват вкуса на водата, а 60.5 на сто са доволни от нейния цвят и мътност, посочват от МРРБ. Хората обаче нямат достатъчно информация за ВиК мрежата на България. 92 процента например не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км, или колкото 240 магистрали като "Тракия", които трябва да се поддържат в изправност денонощно, 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните - 54.3 на сто, знаят, че България е много богата на минерални води, но не и на такива, годни за постоянно пиене. В същото време 45.7 процента от анкетираните не са наясно, че страната ни не е особено богата на питейна вода.

Експерти с много тревожна новина за италианската мафия и България

https://petel.bg/Eksperti-s-mnogo-trevozhna-novina-za-italianskata-mafiya-i-Balgariya__259167

Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния. Тов...

Мирослав Градинаров вдигна Купата на Португалия

https://petel.bg/Miroslav-Gradinarov-vdigna-Kupata-na-Portugaliya__259168

Българският посрещач Мирослав Градинаров и тимът на Бенфика (Лисабон) триумфираха с Купата на Португалия. Шампионите надиграха Кастело ...

Смъртни заплахи в Шумен. Пиян извади брадва на майка си и баща си и...

https://petel.bg/Smartni-zaplahi-v-SHumen--Piyan-izvadi-bradva-na-mayka-si-i-bashha-si-i---__259169

Снимка: Канал3 Млад мъж от Шумен отправял заплахи към родителите си, че ще ги убие в събота вечерта. Те потърсили помощ от полицията и п...

Григор остава пети в света (Таблица)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6807266

Григор остава пети в света (Таблица)Григор Димитров запазва позицията си на №5 в световната ранглиста. Първата ни ракета има актив от 4,635 точки, като пред него са Александър Зверев с 4,925 под №4 и Марин Чилич под №3 с 4,985. Шести е Хуан Мартин дел Потро с 4,470 точки. При жените първата ракета на България Виктория Томова се изкачва с една позиция до №142.

Ключови дербита от първенството само по DIEMA XTRA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kliuchovi-derbita-ot-pyrvenstvoto-samo-po-diema-xtra-6081113

Напрегнат месец за българския футбол с цели три издания на Вечното дерби, първото от серията е на 11 април от 18:00 ч. - пряко по DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA

Ще стане ли? Прецаканите туристи за 4-звездния хотел във Велинград ще получат парите си…

http://regiona.bg/%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-4-%d0%b7%d0%b2/

Предплатените суми за неизползваните услуги от пакети за четиризвездния хотел във Велинград ще бъдат върнати и на туристите, които все още не са ги получили. Това ще стане чрез банков превод в първия работен ден след Великденските празници, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Нова телевизия. „Работим от миналата седмица по този случай, от момента, в който стана ясно, че там има проблем.

Целта е да бъдат заличени максимално неприятностите, които са претърпели тези хора, и преди всичко – да получат обратно парите си, каквото обещание хотелиерът даде”, съобщи Маргаритов и добави, че по отношение на част от туристите то вече е спазено, за останалите две семейства и придружаващите ги предстои да се случи след празниците. За установени по време на инспекцията несъответствия със степента на категоризация на обекта предстои съставянето на два акта, съобщи Маргаритов.

Единият от тях е за липсата на сертификат за СПА центъра, като санкциите варират от 1000 до 5 000 лв. За останалите констатирани несъответствия санкциите по закон са от 1000 до 3000 лв. Обектът може да бъде затворен от КЗП, когато няма категоризация. За такива нарушения през мината година контролният орган е затворил над 100 обекта, каза още той. При предишни проверки заради хигиената и качеството на храната в хотела са били сезирани РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните за извършване на проверки с оглед на техните компетенции, добави председателят на КЗП.

Маргаритов припомни друг случай, в който преди години отново с намесата на Комисията хотелиер компенсира своите гости с допълнителни почивки поради това, че не бе създал достатъчно добра логистика по изхранването им и се бе наложило настанените в два хотела да ползват ресторанта на единия от тях. При подобни на този случаи, при които не може да бъде изпълнено това, което е поето като ангажимент, търговецът е длъжен да компенсира клиентите си.

Ако потребителите не получат съдействие от него, могат да се обръщат за съдействие и към КЗП. „Извършваме проверка, установяваме нарушението, съставяме съответните протоколи и актове, налагаме санкции. Ако туристите са по-голяма група и съставят протокол в твърдение, че търговецът е отказал да подпише документ за предявените претенции, това за нас е достатъчно доказателство, за да приемем, че хората са били поставени в ситуация, в която са претърпели неудобства”, обясни Маргаритов При сходни казуси в друга европейска страна същото съдействие може да окаже Европейския потребителски център, който функционира към КЗП.

Статистиката сочи, че едва 5% от всички постъпващи в КЗП жалби на годишна база касаят качеството на туристическия продукт, но всеки отделен случай е достатъчно сериозен и получава необходимото внимание от страна на институцията.

Материалът Ще стане ли? Прецаканите туристи за 4-звездния хотел във Велинград ще получат парите си… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

10 учрежденски фонда и 803 образа са обработени и дигитализирани в „Държавен архив“ – Варна през последната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=372167

„10 учрежденски фонда и 803 образа са обработени и дигитализирани в „Държавен архив“ – Варна през последната година“. Това заяви Владимир Владимиров – началник на отдел „Държавен архив“ – Варна. „През 2017 година работихме по нашите задачи, които включваха и нови постъпления.

Борисов поздрави Орбан за победата

https://www.actualno.com/politics/borisov-pozdravi-orban-za-pobedata-news_668697.html

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори вчера. Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в многостранен план, посочва премиерът Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Той изтъква, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сът

Всенароден празник в петричкото село Старчево, с много музика и танци цяло село празнува Великден

http://www.struma.com/obshtestvo/vsenaroden-praznik-v-petrichkoto-selo-starchevo-s-mnogo-muzika-i_132768/

Петричкото село Старчево днес празнува заедно. На кръста над селото, на поляната, над 200 души ще празнуват Великден. Това е традиция за селото, която се спазва от местните жители и от кмета Георги Кузманов. За нас той каза:

"Традиция е в нашето село на вторият ден от Великден да празнуваме всички заедно на това свято място, каквото е кръста над селото ни. Опитваме се да я спазваме тази традиция, а и местните жители с нетърпение очакват празника. Благодарение на тяхното...

Продължава

Каролев: Много вероятно е "Инерком" да не успее да купи активите на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6807261

Каролев: Много вероятно е "Инерком" да не успее да купи активите на ЧЕЗ Много е вероятно "Инерком" да не успее купи активите на ЧЕЗ в България поради липса на средства. Ако сделката все пак ще се осъществи, в нея ще участват и други инвеститори, прогнозира в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров" по Тв "Европа" икономистът Владимир Каролев. Той подчерта, че който и да е собственик на ЧЕЗ,

Кратки новини: Двама души загинаха при тежка катастрофа край Вършец

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/09/3159936_kratki_novini_dvama_dushi_zaginaha_pri_tejka/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Двама души загинаха при тежка катастрофа край Вършец<br /><br />Двама души загинаха при тежка катастрофа на пътя между Монтана и Враца. Инцидентът е станал в района на разклона за Вършец. По първоначални данни челно са се ударили два леки автомобила. Сигналът за катастрофата е подаден към 12 ч., като...

Руските военни не са намерили следи от химически оръжия в сирийския град Дума

http://www.cross.bg/voenni-siriiiskiya-sledi-1572152.html

/КРОСС/ Руски военни специалисти са посетили мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума и не са намерили там никакви следи от използването на хлор или каквото и да било друго химическо вещество. Това увери министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости. „Там, на това място, отидоха и наши военни специалисти, там пристигнаха и експерти от сирийския „Червен полумесец", който се ползва с много добра репутация сред международните организации, включително ООН, Международния комитет на Червения кръст. Те не намериха никакви следи от употребата срещу цивилни граждани на хлор или каквото и да било друго химическо вещество", категоричен бе първият дипломат на Москва.    

На ГКПП Кулата опашка от ТИР-ове! Трафикът е нормален, но "Пътни такси" работят ръчно! Очакван силен пътникопоток след 14 часа

http://www.struma.com/obshtestvo/na-gkpp-kulata-opashka-ot-tir-ove-trafikut-e-normalen-no_132767/

Километрична опашка се образува днес на ГКПП Кулата, трафикът е нормален, но преминаването се бави заради ръчната обработка на документацията в "Пътни такси и разрешителен режим". Вчера от Агенция Митници съобщиха :

От 20:00 ч. на 08-ми април до 08:00 ч. на 10.04.2018 г. модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури. За посочения период, до приключване на техническите процедури,...

Продължава

Дясната ръка на лидера на "Ислямска държава" е ликвидиран в Ирак

http://www.mediapool.bg/dyasnata-raka-na-lidera-na-islyamska-darzhava-e-likvidiran-v-irak-news277754.html

Въоръжените сили на Ирак са ликвидирали най-близкия съратник на лидера на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Това е станало в северната част на страната, съобщава телевизия "Ас Сумария", цитирана от руската агенция ТАСС в понеделник. Според медията става дума за Абу Уалид аш Шишани, определян като дясната ръка на Абу Бакр Ал Багдади. Шишани бил ликвидиран в пустинна местност в района на град Киркук, в едноименната иракска провинция. В хода на операцията специалните сили са открили документи, съдържащи информация за други лидери на ИД. Бойците на ИД окупираха части на Ирак през лятото на 2014 г. През юни те превзеха град Мосул, втория по големина в страната. През 2015 г. международна антиджихадистка коалиция подпомогна правителството на Ирак в кампания срещу ИД. През декември миналата година иракският премиер Хайдер ал Абади обяви окончателната победа над ИД в страната.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване