Модерният принц ще спре ли джихадизма в Европа? Едва ли

http://clubz.bg/66621-moderniqt_princ_shte_spre_li_djihadizma_v_evropa_edva_li

СВЯТ Ислямска държава джихадисти(1)(1)

Дали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм - фундаменталистки ислям, смятан за идеологическа матрица на джихадизма? Някои експерти се съмняват в това и насочват вниманието към силата на повече или по-малко тайни проводници на радикалното течение, коментира Беноа Фоше от Франс прес.

Мохамед бин Салман, 32-годишен, чието официално посещение в Париж приключи във вторник вечерта с вечеря с президента Еманюел Макрон, неотдавна даде нови сигнали за отваряне на страната си и води кампания за ухажване на Запада.

MBS (както наричат Мохамед по инициалите му - б.ред.) обеща една "умерена" и "толерантна" Саудитска Арабия, далеч от имиджа й на износител на уахабизъм - строга версия на сунитския ислям, създадена през 18 век от богослова Мохамед бин Абдулуахаб в съюз с основателя на саудитската династия Мохамед бин Сауд.

Мохамед бин Салман и Еманюел Макрон в Париж.

Световната ислямска лига, често смятана за дипломатически агент на кралството и финансирана с петродоларите му, разпространява нашироко това ново послание.

"За нас няма уахабизъм. Има ислям. Точка", подчерта по време на посещение в Париж през ноември генералният секретар на организацията Мохамед ал Иса, давайки израз на враждебността си към "идеологическия екстремизъм".

Лигата сякаш не е толкова активна като в миналото. Дали това е искрена промяна или стратегическа демонстрация? В някои европейски столици дебатът се обтегна заради влиянието на уахабизма, неговите вариации и салафитски превъплъщения като мадхализма, разпространен от Марсилия /Франция/ до Бирмингам /Великобритания/.

Белгийското правителство обяви в средата на март, че прекратява действащия от половин век договор, който предоставяше на Лигата управлението на голямата джамия в Брюксел, издигаща се насред европейски квартал. Прекратяването на договора беше препоръчано от парламентарната комисия, разследваща атентатите на 22 март 2016 г., за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" /32 жертви в Брюксел/: депутатите обвиниха храма, че разпространява "салафитско-уахабитски" ислям, който може да "играе доста важна роля в насилствения радикализъм".

"Отнемането на ключовете на голямата джамия от Саудитска Арабия беше необходимо да се направи, то имаше символично значение, за да кажем: Не, не приемаме тази версия на исляма", обяснява пред Франс прес специалистът по исляма Михаел Приво.

"Можем да затворим тази джамия, но всичко друго продължава да работи: издателските къщи, интернет сайтовете, телевизионните канали", казва той. Понеже начините за разпространяване зависят не толкова от саудитския държавен или парадържавен апарат, а от частни фондации и бизнесмени.

"Нито веднъж не чух MBS да казва, че ще сложи край на паричните преводи от частни лица или благотворителни организации, които поддържат тези ретроградни версии на исляма. И те ще продължат", прогнозира белгийският изследовател.

"Социалните мрежи играят много по-важна роля от институционалните канали, по-специално за обикновените вярващи", съгласява се парижкият политолог Набил Мулин. Директната намеса на саудитското кралство в религията често пъти е скромна: във Франция например по-малко от 4 милиона евро са били дадени между 2010 и 2016 г. за финансирането на осем джамии и са били изплащани заплати на петнадесетина имами, съгласно доклад на парламента.

"Новата правоверност"

Освен изданията, интернет сайтовете или телевизиите като Алмаджд, недоверие у западните правителства вече будят и саудитски ислямски университети, които продължават да са притегателни центрове за уахабизма. Като този в Медина, "който е обучил десетки хиляди духовници от 170 националности от създаването си през 1961 г., и, както се оказва, по-голямата част от лидерите на уахабитското движение по света", подчертава Мулин.

В Косово, където ислямът е преобладаващата религия, имами, учили в саудитски или египетски университети, вече са изправени на съд заради активно набиране на млади джихадисти за групировки като "Ислямска държава".

И ако в Испания и в Италия властите се справят без видими затруднения с ислямските културни центрове, управлявани от Световната ислямска лига, то в Германия разузнавателните служби се обезпокоиха в края на 2016 г. от прозелитизма, осъществяван на тяхна територия. 

Няколко столици, сред които Рияд и Доха /Катар/, бяха обвинени в доклад, че покровителстват германски салафити в рамките на "дългосрочна стратегия за влияние".

"Уахабизмът се наложи като новата правоверност. Ще бъдат необходими години, а може би и десетилетия това да се промени", казва още Набил Мулин и подчертава финансовата мощ и авторитета, свързани с религиозния статут на кралството, пазител на светите места на исляма.

Дали престолонаследникът може да ускори този процес?

"Оцеляването на саудитската политическо-религиозна система се крепи върху съюза между улемите (религиозните учени) и трона: MBS не може да прекъсне напълно тази връзка", смята Бернар Годар, известен познавач на исляма, от френското външно министерство, който все пак приветства "значителната промяна", чийто изразител е подложения на натиск млад лидер.

БТА. 

БСП изгони кмета на Сопот, управлявал непрозрачно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814188

БСП изгони кмета на Сопот, управлявал непрозрачноКметът на Сопот Деян Дойнов е изключен от БСП. Това се е случило снощи на заседание на местната партийна организация. "След обсъждане на фактическото състояние на общината ръководството на БСП в Сопот свали политическото си доверие към Дойнов като кмет и се разграничи от действията му. Сред очертаните от социалистите проблеми бяха липсата на

Пристанище Варна е затворено заради мъгла

http://www.moreto.net/novini.php?n=372435

Пристанище Варна е затворено заради намалена видимост. Това сочи справка в сайта на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”, научи Moreto.net. Причината е гъстата мъгла, която затруднява видимостта и прави маневрирането на корабите невъзможно.

Скейтбордисти, урок по танци и детска дискотека на Фестивал в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/skejtbordisti-urok-po-tanci-i-detska-diskoteka-na-festival-v-asenovgrad-news_669429.html

На 15 април, неделя, Асеновград ще се превърне в арена за улично изкуство. Предстои да се проведе третото издание на Фестивала „Брилянтин“, който е посветен на 12-ти април - Ден на децата от улицата и на 15-ти април - Световен ден на културата и изкуството. В продължение на четири часа на площада в града малки и големи ще имат възможността да наблюдават или да станат част от разнообразните и нестандартни мероприятия. Участниците от подготвената програма ще демонстрират своит

Русия спира вноса на цигари, алкохол и лекарства от САЩ

http://clubz.bg/66620-rusiq_spira_vnosa_na_cigari_alkohol_i_lekarstva_ot_sasht

Руски депутати работят по законопроект, с който целят да забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

Така Москва ще отвърне на Вашингтон за наказателните мерки срещу руски олигарси от най-близкия кръг до Путин и които доводеха до най-големия спад в стойността на рублата за една седмица. Припомняме, че акциите на най-влиятелните руски компании на фондовия пазар бяха сринати с около 8%, като това повиши и разходите им по обслужване на кредити. 

"Законопроектът бе изготвен на принципа "око за око" срещу неблагоприятните и несъзидателните действия от страна на САЩ, както и срещу въведените санкции върху Руската федерация, нейните граждани и юридически лица," заяви говорителят на руската Дума Вячеслав Володин пред ТАСС.

Руските депутати искат да ограничат вноса на американски лекарства, тютюневи изделия, алкохол, селскостопански продукти, суровини, както и да прекратят сглобяването на произведени в Русия ракетни двигатели на територията на САЩ. Законопроектът също цели да намали вноса на стоки от всички държави, които подкрепят американските санкции срещу Москва. Той също би блокирал износа на уран и части за самолети към САЩ. 

Допълнително, на 16 април, в Думата ще бъде обсъдено и евентуалното прекратяване на сътрудничеството между Русия и САЩ в сферата на ядрената енергия и производството на самолети. Ако бъде приет, законопроектът ще наложи органичения върху наемането на американски работници, включително и на високообразовани професионалисти, както и би спрял американски фирми от участие в руски сделки за приватизация. 

Евентуалните ответни мерки биха имали последици върху американската икономика и редица щатски компании. Американските фирми "Форд Мотор", "Пепси" и "Кока Кола" са инвестирали милиарди в руската икономика след разпадането на Съветския съюз.  

"Засега не сме обсъждали и разглеждали законопроект на депутатите за санкции срещу САЩ", коментира пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него напълно е обясним интересът на руските депутати към възможността за противодействие на държави, които провеждат недружелюбна политика към Русия, както и желанието на народните представители да намалят отрицателните последици от рестриктивните мерки.

"На администрацията на президента ще й е необходимо време, за да анализира идеята на законодателите преди да вземе отношение по темата", обясни гласът на Путин.

Семейни войни в Благоевград! Мъж проплака в полицията: Откраднаха ми "Тойотата", полицаите откриха "врага в леглото му"

http://www.struma.com/obshtestvo/semeini-voini-v-blagoevgrad-muj-proplaka-v-policiyata-otkradnaha-mi_132949/

Благоевградчанин вдигна полицията на крак завчера, съобщавайки, че новият му автомобил "Тойота" е откраднат. Пътищата бяха блокирани, возилото бе обявено за общодържавно издирване и криминалистите не спаха в търсене на колата му.

Сред денонощие издирване автомобилът бе намерен скрит в гараж, нает от съпругата на жалбоподателя. Семейството било в развод и жената искала да си обезпечи вземането при делбата, след развихрилата се семейна война.

Петя Иванова

Вартоломей за БПЦ и МПЦ: Само Вселенската патриаршия е църква-майка

https://www.actualno.com/balkani/vartolomej-za-bpc-i-mpc-samo-vselenskata-patriarshija-e-cyrkva-majka-news_669422.html

Само Вселенската патриаршия може да бъде църква-майка на балканските църкви, заявил вселенският патриарх Вартоломей пред преподаватели и студенти от Православния богословски факултет в Скопие на срещата им в Истанбул, съобщават македонски медии. Според Нартоломей Българската църква не може да помага на други църкви да определят своя статут, такова решение трябва да мине през Вселенската патриаршия. На македонските преподаватели и студенти вселенският патриарх им казал, че винаги са добре дошли

Uber напуска Гърция

http://econ.bg/Новини/Uber-напуска-Гърция_l.a_i.760377_at.1.html

Ubеr обяви, че спира лицензираната си услуга в Гърция. Решението последва одобрението на новото законодателство, предвиждащо засилени регулации...

Натоварено движение по „Тракия“ заради тежката катастрофа, карайте внимателно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/natovareno-dvizhenie-po-trakiia-zaradi-tezhkata-katastrofa-karajte-vnimatelno-2090702

Шофьорите по магистрала „Тракия“ трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут в посока София: от пътен възел "Ихтиман" при 34 км на магистралата да тръгват по пътя през Ихтиман, Вакарел и Нови хан до София

Отново "Байерн" - "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига

http://clubz.bg/66619-otnovo_bajern_real_madrid_v_shampionskata_liga

"Байерн" (Мюнхен) и "Реал" (Мадрид) ще играят на полуфинал в Шампионската лига. Това е повторение на четвъртфинала от миналата година, когато "белите" спечелиха и после вдигнаха купата.

Другата двойка противопоставя "Ливърпул" и "Рома". Тимът от Вечния град ще търси реванш за загубата си на финала за КЕШ през 1984 г. с дузпи.

Първите мачове са на 24-25 април, а реваншите - на 1-2 май. Победителят от първата двойка ще е символичен домакин на финала на 26 май в Киев.

"Байерн" (Мюнхен) - "Реал" (Мадрид)

"Ливърпул" - "Рома"

Именно заради Киев на жребия присъства кметът на украинската столица и бивш боксьор Виталий Кличко. Самите двойки пък бяха изтеглени от футболната звезда Андрий Шевченко.

Много може да се пише за съперничеството между "Реал" и "Байерн". И за момента статистиката в двубоите от Шампионската лига и турнира за КЕШ е почти равна.

Броят на мачовете е 24, победите са по 11, две срещи са завършили наравно, а головата разлика е 37:36 за "лос меренгес".

През сезон 2016-2017 "Реал" преодоля "Байерн", а същото се случи и 2013-2014 г. Преди това обаче в две издания крайни победители бяха баварците. Любопитно е, че двата съперника никога не са спорили на финал. И сега няма да имат този шанс.

"Ливърпул" има предимство в срещите с "Рома" - три победи, един равен и загуба в 5 сблъсъка в евротурнирите (не само ШЛ). В тази сметка е и финалът през 1984 г., игран на олимпийския стадион в Рим. В предишната фаза италианският отбор подчини "Барселона".

По-рано днес бе теглен и жребият за полуфиналите в Лига Европа.

166 прокурорски актове срещу непълнолетни престъпници за година във Варненско

http://varnautre.bg/2018/04/13/79252/166-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82

Работата на прокурорите от района на Апелативната прокуратура във Варна през миналата година може да се оцени като много добра. Оценката бе дадена на годишното събрание по отчетния доклад от изпълняващия функциите на административен ръководител Вилен Мичев. По прокурорски актове на шестте окръжни и 20-те районни прокуратури в апелативния район през 2017 год. са осъдени […]

Медици върнаха тактилните усещания на парализиран

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6814240

Медици върнаха тактилните усещания 
на парализиран
Учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена успяха да върнат тактилните усещания на парализиран пациент с помощта на инвазивно стимулиране, съобщи eLife, цитиран от БТА.  Микроелектроди били имплантирани в главния му мозък и при задействането им пациентът почувствал докосване на ръката му.

Френските железничари продължават стачките, но мобилизацията им отслабва

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/13/3162392_frenskite_jeleznichari_produljavat_stachkite_no/?ref=rss


Френските железничари започнаха днес двудневна стачка - третата от поредицата, която по план трябва да продължи до края на юни. Първата масова стачка, припомня днес на сайта си радио "Франс енфо", бе от 2 до 4 април. В сегашната обаче според данни на медията участват не 48% от служителите на железницата, както беше при предишните протести, а само 38%.<br /><br />При все това железопътната компания обяви, че се движат само една трета от високоскоростните й влакове "Те...

Десни партии се обединиха в ”Демократична България”

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/desni-partii-se-obediniha-v-demokratichna-bylgariia-6081264

Да, България, ДСБ и партия "Зелените" официално представиха новия си съюз "Демократична България"

Версия: Пистолетът на Пелов е вкаран с хляб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814197

Версия: Пистолетът на Пелов е вкаран с хлябЗапочват дисциплинарки срещу 14 служители на затвора Една от възможните версии, които се проверяват по отношение на това как рецидивистът Пелов се е снабдил с оръжие, е то да е вкарано с хляб. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Той обяви резултатите от проверката,

Загиналите на "Тракия" живеели на семейни начала, чакали свое дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814238

Загиналите на "Тракия" живеели на семейни начала, чакали свое детеЗагиналите при зверската катастрофа на магистрала "Тракия" край Сливен мъж на 33 години и жена на 22 години живеели на семейни начала, но нямали сключен граждански брак, съобщиха днес от родното село на жената Ботево, Ямболско. Елена А. имала момиченце на годинка и 7 месеца от друг мъж, детето също загина в катастрофата.

Клои Кардашиян стана майка на момиченце

http://www.cross.bg/maiika-kardashiyan-kloi-1572472.html

/КРОСС/ 2018-а безспорно ще е сред най-щастливите години в клана Кардашиян. В звездното семейство проплака още едно бебе - този път майка за първи път стана 33-годишната сестра на Ким Кардашиян - Клои. Светските таблоиди са се добрали единствено до информацията, че бебето е момиченце, а щастливата майка все още не е оповестила името на новороденото. Твърди се, че половинката на Клои - баскетболистът Тристан Томсън е присъствал на раждането. Само преди дни избухна скандал около светската двойка. В социалните мрежи бяха разпространени снимки и видео на спортиста, които показват, че се целува с друга жена. Иначе в семейство Кардашиян тази година изобилства от добри новини, свързани с бебета - през януари Ким и Кание Уест се сдобиха с дъщеря Чикаго, а през февруари Кайли Дженър стана майка на малката Сторми.    

Мними лекар и полицай взеха 2 300 лева от 72-годишна от Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814231

Мними лекар и полицай взеха 2 300 лева от 72-годишна от ХасковоМними лекар и полицай измамиха 72-годишна жителка на Хасково, съобщи ОД на МВР - Хасково. Потърпевшата е внесла жалба в РУ-Хасково в 17,30 часа вчера. Тя съобщила, че същия ден по обяд й позвънил мъж, представил се за лекар. Той й поискал 40 000 лева за операция на нейн близък. Последвало обаждане от страна и на "полицай".

/Видео/ Съдът решава! Остава ли полицаят Петър Китанов в ареста?!

http://www.struma.com/krimi/video-sudut-reshava-ostava-li-policayat-petur-kitanov-v-aresta_132948/

Лекар на дълго и на широко обясни днес в съдебна зала на Районен съд Благоевград какво е здравословното състояние на арестувания за престъпление по служба, полицаи от Второ РУ на МВР в Благоевград Петър Китанов. Това се случи по време на дело за промяна на мярката му за неотклонение "Задържане под стража".

Делото приключи очаква се решение на съда. Ще съобщим какво се случва с полицая, арестуван от Вътрешна сигурност заради съставяне на документ за прекратяване на преписка...

Продължава

Тръмп отлага удара по Сирия

http://www.cross.bg/siriya-suobshti-trump-1572471.html

/КРОСС/ "Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе заседание със съветниците си по националната сигурност, но все още не е взел решение за Сирия", съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Хъкъби. "Продължаваме анализите на разузнавателната информация и консултациите с нашите партньори и съюзници. Тази вечер президентът ще разговаря с президента Макрон и премиера Мей", съобщи Хъкъби. Президентът от своя страна увери, че решението за бъдещите действия по отношение на Сирия ще бъде взето скоро. Преди заседанието Тръмп се въздържа от категорични оценки. "Ще видим какво ще се случи. Гледаме много сериозно на тази ситуация", каза той. Междувременно NBC News съобщи, че американските спецслужби имат доказателства, че в сирийския град Дума е използвано химическо оръжие.Уточнява се, че спецслужбите на САЩ разполагат с проби от кръвта и урината на жертви на атаката. Анализите са показали наличие на хлор и неназовано нервно-паралитично вещество. Британското правителство проведе заседание, на което министрите се обединиха около позицията, че са необходими решителни действия, за да се прекрати употребата на химическо оръжие. Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна заяви, че страната му би участвала във военна операция на САЩ в Сирия.    

Кодзиас и Димитров ще имат нови срещи за името на Македония през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814224

Кодзиас и Димитров ще имат нови срещи за името на Македония през майБъдещето на Европа ще обсъждат външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Република Македония Никола Димитров на планирани от тях нови срещи, които ще се състоят в Солун на 3 и 4 май и в Атина на 11 и 12 май, предаде гръцката телевизия ЕРТ. След разговори в Охрид вчера с македонския си колега Димитров, Никос Кодзиас заяви,

Открадната картина, нарисувана от Марк Шагал, бе открита след близо 30 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814223

Открадната картина, нарисувана от Марк Шагал, бе открита след близо 30 годиниКартина с маслени бои, нарисувана от Марк Шагал в Париж през 1911 г. и открадната преди близо 30 години в Ню Йорк, ще бъде върната на наследниците на собствениците й, оповести полицията, цитирана от Франс прес. Платното "Отело и Дездемона" било съхранявано на таван в Мериленд, преди да бъде направен опит за продажбата му на галерист във Вашингтон,

Светли петък е

http://www.moreto.net/novini.php?n=372433

На Светли петък - Живоприемни източник, имен ден празнуват всички, които носят имената - Жива, Живка, Живко, Зоя. На днешния ден празнуваме обновлението на храма на Превета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича "Живоприемен източник".

НФСБ ще предложи законопроект, който да разреши тютюнопушенето в заведения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xiHzPcNq4Ps/

НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично стария режим. Това каза в “Денят започва” вицепремиер по икономическа и демографска политика Валери Симеонов.

Симеонов заяви, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, като това дори не се спазва.

“Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите.”

Той заяви още, че се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.
Третият законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието “преместваем обект” и с изискванията към него. Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. “Няма спешен срок, той е до края на 2019 г.”, каза той и допълни, че става въпрос за два етапа като по-важен по думите му е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес.

“Сама по себе си медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли,че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето”, каза вицепремиерът.

Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба. /КРОСС/

Ужасяващи истории: Хора с умствена изостаналост са смачквани от бой и унижавани в социален дом

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%81-%d1%83%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%be/

Сигнал за насилие върху възрастни хора с умствена изостаналост в дома в село Качулка. Дали твърденията на бивши служители и на самите хора са верни и какво се случва зад стените на дома? Вижте какво разказват самите „потребители“, както ги наричат, заснети от един от служителите на дома.

„Взе да ме блъска и след това мина там, където няма камера и ме удари с юмрук в главата. След това взе да ме обижда, да ме псува на майка и почна да ме бие и на същата вечер могат да потвърдят санитарките горе които бяха дежурни изгубих съзнание и дори не знам какво стана с мене.” Тази жена е настанена в Дома за хора с умствена изостаналост в Качулка. Разказва, че е бита от служител в социалното заведение.

За побой над психично болните признават и работещите там.

„Имаше един потребител, който изчезна и като го намериха, каза, че са го били. Той го разказваше на всички, че директорът го е бил“, посочва социален работник.

„От него много ме е страх, най-много от директора Злати Стоянов. А шамари, а Раднево, знаеш си мястото, в блока веднага, иначе няма право да ни бие”, коментира живеещ в дома.

Клиповете с признание за насилие над болните са снимани от социален работник. Георги Маринов е един от малкото, които не се страхуват да говорят. Останалите молят да скрием лицата им, защото ще изгубят работата си, съобщава БТВ.

Друг социален работник сподели, че директорът е разпитвал живеещите дали и как правят секс с подигравка.

„Шефът и Живка кара да ме бият. Той ме удари с пръчката, много пъти“, разказва пореден живеещ в дома.

Скоро е имало смъртен случай на жена, която починала след жесток побой от друг потребител.

Материалът Ужасяващи истории: Хора с умствена изостаналост са смачквани от бой и унижавани в социален дом е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Снимка на горящ човек спечели престижна награда

http://dnes.dir.bg/news/nagrada-snimka-uarld-pres-foto-27044142

Вълнуваща снимка на човек, обгърнат в пламъци, тичащ по време на протест във Венецуела, получи наградата "Уърлд прес фото" за 2018 г.

Втора проверка показа по-скъпи цени на 40% от 60 вносни храни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vtora-proverka-pokaza-po-skypi-ceni-na-40-ot-60-vnosni-hrani-259250/

Според земеделския министър Порожанов не става въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в ЕС

Водачът, оцелял при катастрофата край Сливен - критичен

http://www.cross.bg/vodachut-godini-kraii-1572470.html

/КРОСС/ Водачът, пострадал при вчерашната смъртоносна катастрофа край Сливен, е в критично състояние. Около 2.30 часа на 12 април на 267 км от автомагистрала „Тракия" автомобил „Рено", управляван от 33-годишен старозагорец, се престоявал в аварийната лента, когато е ударен от автомобил „Пежо 406", управляван от мъж на 55 години от Варна. От произшествието на място са загинали водачът на „Рено"-то и пътуващите с него жена на 22 години и дете на 2 години от село Ботево, област Ямбол. Водачът на автомобила „Пежо" е транспортиран до сливенската болница със съчетана травма, като първоначално е бил контактен, но впоследствие състоянието му се е влошило. Той е оставен за лечение с опасност за живота, като състоянието му в момента е критично. Продължава работата по разследване на тежкото пътно произшествие. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен, съобщават от полицията. Назначени са експертизи - съдебномедицинска, автотехническа и химическа за употреба на алкохол.    

Снимка на горящ човек във Венецуела спечели конкурса "Уърлд прес фото" за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814201

Снимка на горящ човек във Венецуела
спечели конкурса "Уърлд прес фото" за 2018 г.Вълнуваща снимка на човек, обгърнат в пламъци, тичащ по време на протест във Венецуела получи наградата "Уърлд прес фото" за 2018 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.  Победителят Роналдо Шемит спечели първото място и 10 000 евро /12 300 долара/ за фотографията си, наречена "Венецуелска криза" . Роденият във Венецуела Шемит работи за Франс прес и е

Край София ще има фабрика за велосипедни рамки

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/13/3162378_krai_sofiia_shte_ima_fabrika_za_velosipedni_ramki/?ref=rss


Край София е в ход изграждането на фабрика за производство на велосипедни рамки. В нея ще бъдат вложени 6.4 млн. лв. Максималният й капацитет ще е 200 хил. алуминиеви рамки годишно, а новосъздадените работни места - 113, предимно за машинни инженери. Това съобщава capital.bg.<br /><br />Изданието припомня, че азиатските фабрики са почти абсолютен монополист при производството на тези рамки.<br /><br />Точно преди великденските празници е учредена "Сайкъл ГЕТС",...

Германия иска да удължи контрола по границата с Австрия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/13/3162385_germaniia_iska_da_udulji_kontrola_po_granicata_s/?ref=rss


Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер съобщи вчера, че е поискал разрешение от Европейския съюз да бъде удължен граничният контрол на германско-австрийската граница, предаде ДПА.<br /><br />"Силно се надявам, че това искане на Германия, продиктувано от политиката за сигурност, ще бъде удовлетворено", каза Зеехофер в Париж. Канцлерът Ангела Меркел подкрепи през март запазването на граничния контрол, чийто срок ще изтече на 12 май.<br /><br />Страните от...

Номинациите за „Аскеер 2018“ (пълен списък)

http://clubz.bg/66618-nominaciite_za_%E2%80%9Easkeer_2018%E2%80%9C_pylen_spisyk

Номинации за наградите „Аскеер 2018“

Изгряваща звезда

Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата

Делян Илиев за режисурата на „Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян

Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“

Поддържаща мъжка роля

Александър Хаджиангелов за ролята на М в „Петел” по пиесата „Соск“ от Майк Бартлет, постановка Стайко Мурджев, Младежки театър „Николай Бинев”

Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Явор Бахаров за ролята на сицилианеца Микеле в „Редки тъпанари“ по филма на Марио Моничели, постановка Стефан Москов, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

Поддържаща женска роля

Ана Пападопулу за ролята на Бърди в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева и за ролята на Линда в „Пияните” от Иван Вирипаев, постановка Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”

Стефка Янорова за ролята на Ракел в „След репетицията” от Ингмар Бергман, постановка Валентин Ганев, Театър „Българска армия”

Сценография

Васил Абаджиев за „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и за „Ако нямах лоши сънища” по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър „Азарян”, Национален дворец на културата

Марина Райчинова за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Свила Величкова за „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Костюмография

Васил Абаджиев за „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

Свила Величкова за „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Нина Пашова за „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева и за „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Театрална музика

Асен Аврамов за „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Мишо Шишков-син за „Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров, Театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък

Петър Дундаков за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Водеща мъжка роля

Деян Донков за ролята на Калигула в „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов”, и за ролята на Хари в „Палачи” от Мартин МакДона, постановка Стоян Радев, Театър „София”

Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”

Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в „NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща женска роля

Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Режисура

Бина Харалампиева за „Лисичета” от Лилиан Хелман, Народен театър „Иван Вазов”

Галин Стоев за „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, Народен театър „Иван Вазов”

Иван Пантелеев за „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов”

Най-добро представление

„12-те гневни“ от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър „Възраждане“

„NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

„Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, постановка Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов”

Съвременна българска драматургия

Оля Стоянова за„Цветът на дълбоките води“, постановка Бойка Велкова, Народен театър

Неда Соколовска за „Закачане“, постановка Неда Соколовска, Театър „София“

Йоана Мирчева за „Изход“, постановка Гергана Димитрова, Театър на НБУ

„Аскеер” за цялостен принос

Васил Михайлов

Наградите ще бъдат обявени на церемония в Театър „Българска армия“ на 24 май.

"Площад Славейков"

Манолова предлага граждани да съберат пари за адвокати на Желяз и другите обвинени

https://offnews.bg//temida/manolova-predlaga-grazhdani-da-saberat-pari-za-advokati-na-zheliaz-i-d-678605.html

Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в ситуацията на Желяз Андреев, заяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова.

Тя предложи бързо създаване на набирателна сметка за адвокати на обвинените за незаконна търговия с авиочасти за Сирия.

Колкото повече институции и организации се включат, толкова по-ефективен ще бъде крайният резултат, посочи омбудсманът. 

Тя е убедена, че гражданите също могат да помогнат на Желяз, за да бъде ангажиран адвокат, който да следи развитието на процеса, да има точна и пълна информация за това какво се случва с наказателното производство в България. "Без такъв адвокат защитата в България на практика няма да може да си свърши работата“, посочи омбудсманът.

„Очевидно тези млади хора не могат да си позволят по 20 хил. долара, каквото е предварителното изискване за депозит за адвокат, който да ги представлява пред американския съд. (...) Делото за екстрадиция е първата заплаха, първият проблем за Желяз. Наказателното производство в САЩ всъщност е истинският проблем и начинът, по който ще бъде представляван и защитаван там“, каза още тя.

Ето как щастливите хора харчат парите си

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-shtastlivite-hora-harchat-parite-si-news_669402.html

Чудите се как някои хора са винаги щастливи, спокойни и в добро настроение? И в същото време, те сякаш никога не изпадат в ситуация, в която да нямат достатъчно пари. Ето какво правят с парите си щастливите хора, което ги прави още по-щастливи. 1. Те харчат за преживявания Що се отнася до повечето притежания, има известно забавно явление, наречено "хедонична неблагодарност". Това означава, че сме свикнали с нещата, които имаме, и те вече не ни правят щастливи. Купувате голяма къща и

3 512 домашни любимци са регистрирани в електронния регистър в община Варна

https://petel.bg/3-512-domashni-lyubimtsi-sa-registrirani-v-elektronniya-registar-v-obshhina-Varna__259854

Снимка: Булфото 3512 домашни любимци – кучета и котки, са регистрирани в районните администрации към 11 април 2018 година, по данни от „Елект...

Едно дете е в операционната на "Пирогов" след катастрофата на "Тракия"

https://petel.bg/Edno-dete-e-v-operatsionnata-na-Pirogov-sled-katastrofata-na-Trakiya__259855

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В PETEL.BG ОГРОМНАТА ТРАГЕДИЯ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ Снимка Булфото Едно дете е в операционната на „Пирогов” след см...

Пристанището в града е отворено за маневриране на кораби

https://petel.bg/Pristanishheto-v-grada-e-otvoreno-za-manevrirane-na-korabi__259856

Снимка: Булфото Пристанище-Варна е отворено за маневриране на кораби, по информация от сайта на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”. Поривът на вятъра е 3-7 м/с., пише FocusNews.

"Пирогов": Освободихме 10 операционни зали за ранените от катастрофата

https://petel.bg/Pirogov--Osvobodihme-10-operatsionni-zali-za-ranenite-ot-katastrofata-__259857

Кадър Нова тв Освободени са 10 операционни зали за ранените от автобусната катастрофа на автомагистрала "Тракия". Това съобщи изпълните...

626 ученици по-малко в област Варна

https://petel.bg/626-uchenitsi-po-malko-v-oblast-Varna__259858

В началото на учебната година в училищата във Варненска област са се обучавали 48 392 ученици, а в края на първия учебен срок те са с 626 по-мал...

Инвестират 15,6 млн. евро в проекти за трансгранично сътрудничество с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814192

Инвестират 15,6 млн. евро в проекти за трансгранично сътрудничество с Турция
Над 15,6 млн. евро, какъвто е бюджетът на Втората покана на Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, могат да бъдат инвестирани в 29 български общини от областите Хасково, Ямбол и Бургас и 17 турски провинции от Одрин и Къркларели. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и

Тръмп отлага удара по Сирия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ifP2QMaE0ds/

Donald_Trymp“Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе заседание със съветниците си по националната сигурност, но все още не е взел решение за Сирия”, съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Хъкъби.

“Продължаваме анализите на разузнавателната информация и консултациите с нашите партньори и съюзници. Тази вечер президентът ще разговаря с президента Макрон и премиера Мей”, съобщи Хъкъби.

Президентът от своя страна увери, че решението за бъдещите действия по отношение на Сирия ще бъде взето скоро. Преди заседанието Тръмп се въздържа от категорични оценки. “Ще видим какво ще се случи. Гледаме много сериозно на тази ситуация”, каза той.

Междувременно NBC News съобщи, че американските спецслужби имат доказателства, че в сирийския град Дума е използвано химическо оръжие.
Уточнява се, че спецслужбите на САЩ разполагат с проби от кръвта и урината на жертви на атаката. Анализите са показали наличие на хлор и неназовано нервно-паралитично вещество.

Британското правителство проведе заседание, на което министрите се обединиха около позицията, че са необходими решителни действия, за да се прекрати употребата на химическо оръжие.

Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна заяви, че страната му би участвала във военна операция на САЩ в Сирия.

Началникът на граничния пункт "Капитан Петко войвода" е уволнен заради корупция

https://www.actualno.com/society/nachalnikyt-na-granichnija-punkt-kapitan-petko-vojvoda-e-uvolnen-zaradi-korupcija-news_669417.html

Началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 38-годишният Васил Игнатов е началник на пункта от май 2010 година и е с 16 годишен стаж в системата.​ Освобождаването му е след проверка по сигнал за корупционни практика на пункта. Образувани са дисциплинарни производства и срещу двама гранични полицаи, които още не са приключили.

Нова изложба с истински човешки тела идва в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/13/3162051_nova_izlojba_s_istinski_choveshki_tela_idva_v_sofiia/?ref=rss


Нова изложба с истински човешки тела, запазени чрез техниката на пластинацията, ще пристигне в София от 14 април. "Човешкото тяло - науката в нас" ще може да бъде разгледана до края на май в Bulgaria Mall, съобщават оттам.<br /><br />Изложбата е ъздадена от южноамериканската организация Aurea Exhibitions и подобно на експозицията Bodies: The Exhibition, която гостува преди няколко години в София, съдържа реални органи и части от човешкото тяло, сред които и 8 цялостно...

Цитат на деня: Пеевски държи на верижка половината кабинет

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/13/3162300_citat_na_denia_peevski_durji_na_verijka_polovinata/?ref=rss


"Пеевски държи на верижка половината кабинет".<br /><br />Татяна Дончева, адвокат и лидер на "Движение 21" пред Би Ти Ви.<br /><br />Тя обвърза името на депутата от ДПС и издател със сделката за ЧЕЗ с думите: "Сега се ослушват и казват няма да разваляме на Пеевски сделките, защото Пеевски държи на верижка целия кабинет. И тоя половин кабинет за затворниците и надзирателите няма пари и грандомански ни вика: "Кои сте вие, че ще разваляте...

Мая Манолова: Трябва да се съберат пари за защитата на Желяз

http://dnes.dir.bg/news/maja-manolova-zhelyaz-andreev-nabiratelna-smetka-27043984

Защитата на Желяз следва да се води от всички български институции. Колкото повече институции се включат, толкова ще бъде по-ефективен крайният резултат.

Над 600 т отпадъци изчистени от нерегламентирано сметище в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/nad-600-t-otpadyci-izchisteni-ot-nereglamentirano-smetishte-v-asenovgrad-news_669427.html

Над 600 тона отпадъци са събрани и извозени до момента само от нерегламентираното сметище на улица „Миньор” в Асеновград, съобщиха от Общината. Работата по разюистването му все още продължава. Сметището се образува, както от двете страни на част от улицата, така и покрай новия Гробищен парк. Мястото се почиства периодично, но скоро след това, отново се превръща в зона за отпадъци. Междувременно, в края на този месец започват и дейностите по дезакаризация на тревните площи в

Уволниха дисциплинарно началник на ГКПП

https://www.vesti.bg/bulgaria/uvolniha-disciplinarno-nachalnik-na-gkpp-6081262

38-годишният Васил Игнатов е началник на ГКПП „Капитан Петко войвода“ от май 2010 г. и е с 16-годишен стаж в системата

Собственик на „Юнион Ивкони”: Кола се е завъртяла на пътя, ударила е странично автобуса и той изхвърчал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sobstvenik-na-iunion-ivkoni-kola-se-e-zavyrtiala-na-pytia-udarila-e-stranichno-avtobusa-i-toj-izhvyrchal-2090694

Автобусът е бил съвсем нов, шофьорите са се сменили в Сливен. Водачът, който е управлявал е почивал според правилата. Това заяви за „Дарик” Ивайло Константинов, един от собствениците на фирмата „Юнион Ивкони”, чийто автобус катастрофира на магистра

По-модерна кухня в няколко стъпки

http://www.cross.bg/kyhnya-kurti-pomeshtenieto-1572469.html

/КРОСС/ За голяма част от хората, които определят себе си като „домошари" е важно да изградят функционална и удобна кухня в дома си. За да се реализира това са нужни известни познания от областта на интериорния дизайн, ремонти, цветове и строителни материали, фирми за поръчка на кухненско обзавеждане и такива, които предлагат услуги в сферата на ремонтите и най-вече компании от типа кърти чисти извозва.  Ако и вие искате да промените основно кухнята си и да създадете едно различно, моделно и удобно помещение, тази статия ще ви бъде полезна. Първият съвет към вас е да не избързвате с избора на мебели и фирма, която да направи интериорния дизайн на вашата кухня. Разгледайте предложенията и проучете пазара. Съобразете избора си с вашия бюджет и потребности. Изяснете си какво точно искате и дали имате възможност да го осъществите. Това зависи не само от вашия бюджет, но и от големината на помещението, вида на настилките в него и куп други подробности. Ако е необходимо, направете консултация на място в магазин, където могат да ви предложат функционални и практични мебели за кухня.  Но преди всичко помислете и изберете надеждна компания кърти, чисти, извозва, която ще свърши най-тежката и отговорна работа. Къртенето на стени, отстраняването на колони, разбиването на подови настилки, плочки и пр. може да бъде поверено на професионалисти, които ще свършат работата в срок и с нужното внимание

Кратки новини: Гори реставрирана родопска къща в Смолян

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/13/3162380_kratki_novini_gori_restavrirana_rodopska_kushta_v/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Гори Попратиловата къща в смолянския квартал "Райково"<br /><br />Това съобщи БТА, като цитира жители на комплекса от реставрирани родопски къщи. Информацията бе потвърдена от пожарната. Пожарът е възникнал тази сутрин в къщата, в която е живял и творил писателят Тома Попратилов- Садукей....

Най-много от разводите във Варненско са на възраст 40-49 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=372378

Разводите във Варненско намаляват. Това сочат данните на Националния статистически институт. През миналата година те са 785 при 807 през 2016-та, научи Moreto.net. Основната част от двойките, прекратили брак, са от градовете в областта-710.

Руски хеликоптер падна в Балтийско море, пилотите загинаха

http://dnes.dir.bg/news/piloti-helikopter-27044111

Руски транспортно-боен хеликоптер Ка-29 падна снощи в Балтийско море по време на пробен полет. Двамата летци изпитатели от завода производител загинаха.

Георги Митков Драганов търси Велика Влъчкова Пеновска

http://www.eurochicago.com/2018/04/velika1/

Към нашето издание се обърна с писмо и молба за съдействие Георги Митков Драганов, който се опитва да намери Велика Влъчкова Пеновска, която според него се укрива на територията на САЩ. Срещу Велика Пеновска е било образувано през 2015 г. досъдебно производство от Районна прокуратура - Кърджали, за престъпление от общ характер, но наказателното производство е било спряно през 2017 г. поради това, че, както пише в постановление на РП - Кърджали, "извършителят на престъпното деяние не е бил установен по местоживеене и не е бил редовно призован". Георги Драганов споменава в писмото си до нашето издание, че Велика Пеновска се издирва "с телеграма на МВР, № 876 от 11.01.2017 г., но само в страни от ЕС." 

Срещу 1 милион евро може да кръстим динозавър на свое име

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814182

Срещу 1 милион евро може да кръстим динозавър на свое имеВсеки може да даде своето име на динозавър, живял преди 150 милиона години, ако заплати за удоволствието 1 милион евро, пише в. "Метро". Това може да стане по време на търг на скелета на изкопаемото животно, като победителят в наддаването ще има правото да даде име на неизвестния досега вид терапод.

Някои от компаниите на БФБ имат да защитават доста щедри оценки

https://www.investor.bg/analizi/361/a/niakoi-ot-kompaniite-na-bfb-imat-da-zashtitavat-dosta-shtedri-ocenki-259247/

Предстоящото IPO на "Градус" ще даде ясна индикация за апетита за риск на инвеститорите у нас, коментира експертът на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

Двама пилоти загинаха при падането на руски хеликоптер в Балтийско море

http://www.cross.bg/baltiiisko-more-flot-1572468.html

/КРОСС/ Руски транспортно-боен хеликоптер Ка-29 падна снощи в Балтийско море по време на пробен полет. Двамата летци изпитатели от завода производител загинаха, съобщи днес пресслужбата на руския Балтийски флот, цитирана от ТАСС. Трагично прекъсналият полет е протичал в обикновени метеорологични условия. Екипи от Балтийския флот са започнали издирвателна операция в района. В момента няма никакви затруднения за корабоплаването в акваторията на Балтийско море в района на Калининградска област, съобщи дежурният в местния спасителен подцентър. Ка-29 е разработен от съветското конструкторско бюро "Н. И. Камов" в началото на 80-те. Машината е предназначена за стоварване на десант от кораби и огнева подкрепа на морските пехотинци от десанта, както и за превоз на товари.    

Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/niakoi-ima-polza-jeliaz-momchetata-big-bradar--red-sopoli-red-salzi.html

Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не са и сънували, че ще станат известни за нула време. Едно писмо от САЩ, нелеп арест, неадекватни действия на властта и те вече са „звезди“. Дали това ще им помогне в ситуацията, в която са се оказали? Едва ли. Думата все пак е на закона.

Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи

https://frognews.bg/novini/niakoi-ima-polza-jeliaz-momchetata-big-bradar--red-sopoli-red-salzi.html

Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не са и сънували, че ще станат известни за нула време. Едно писмо от САЩ, нелеп арест, неадекватни действия на властта и те вече са „звезди“. Дали това ще им помогне в ситуацията, в която са се оказали? Едва ли. Думата все пак е на закона.

Лилия Христова: Ще направим всичко възможно ремонтите в училищата да приключат до 15 септември

http://www.barometar.net/90783/

Символична първа копка бе направена днес за ремонт на две училища във Варна – VII СУ „Найден Геров“ и Първо ОУ „Св. Княз Борис“ I във „Владиславово“. Дейностите са по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по ОП „Региони в растеж“. Проектите са финансирани със 100% безвъзмездна финансова помощ – по […]

В Struma.com! Сделка на годината! Продадоха суперимот в топ център на Благоевград! Боулинг "Корона" с нов собственик!

http://www.struma.com/biznes/v-struma-com-sdelka-na-godinata-prodadoha-superimot-v-top-centur_132947/

Супер имот, собственост на изпаднали в несъстоятелност бизнесмени, бе продаден преди дни, огромното помещение вече е с нов собственик

Единственият боулинг център в Благоевград бе продаден и вече е собственост на бизнесмена Георги Стоянов, за когото нищо все още не знаем. Боулингът, в подплощадното пространство, бе обект на публична продан от години.. След като през 2016-та година стартира търга за развлекателния комплекс, простиращ се на 1250 квадратни метра от цена 1561212.50 лева, обектът вече е продаден на половината от първоначалната цена, научи Struma.com.

Новият собственик ще превърне боулинга във...

Продължава

В. Симеонов иска ”частично” да се пуши в заведенията

https://frognews.bg/novini/simeonov-iska-chastichno-pushi-zavedeniiata.html

НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично стария режим.

Ска Келер се готви да заведе дело срещу Валери Симеонов заради "език на омразата"

https://www.actualno.com/politics/ska-keler-se-gotvi-da-zavede-delo-sreshtu-valeri-simeonov-zaradi-ezik-na-omrazata-news_669414.html

Съпредседателят на Групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер ще заведе дело срещу вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Това каза в свой пост в личния си профил във Facebook съпредседателят на "Зелените" в България Борислав Сандов. По думите на Сандов, делото срещу Симеонов ще е заради "език на омразата". Предстоят консултации с юристи, за да бъде формулиран искът, научи Actualno.com. Припомняме, че Ска Келер дойде в България в началото на февруари - з

Новият "Източен блок" на Европа

https://www.investor.bg/analizi/91/a/noviiat-iztochen-blok-na-evropa-259241/

Китай прокарва новите разделителни линии в Европа, а някои от лидерите на ЦИЕ още не са съвсем наясно с какво се захващат, пише Politico

Погубена фамалия! 2-годишно дете и родителите му са загиналите при мелето на АМ Тракия

http://www.struma.com/sinya-lampa/pogubena-famaliya-2-godishno-dete-i-roditelite-mu-sa-zaginalite-pri_132946/

Мъж е в тежко състояние в болница

2-годишно дете и родителите му са загиналите при катастрофа на магистрала "Тракия" край Сливен. Както съобщихме, инцидентът е станал в сряда около 2.30 часа на 267-ия километър на автомагистралата в посока София.

Автомобилът на семейството е бил спрял в аварийната лента. Ударила ги е друга кола, управлявана от 60-годишен шофьор, предаде Нова. Той е откаран в тежко състояние в болницата в Сливен. Предполага се, че е заспал зад волана.

Причините за тежкия инцидент...

Продължава

42-годишен с изгаряния, опитал да гаси пожар в дома си в село Извор

https://www.24chasa.bg/region/article/6814142

42-годишен с изгаряния, опитал да гаси пожар в дома си в село Извор42-годишен мъж от бургаското село Извор е пострадал при пожар в дома му на 12 април, той е транспортиран в специализираната клиника във Варна, съобщават от полицията. Мъжът е получил изгаряния по врата и лицето, но няма опасност за живота му. Сигнал за пожар в масивна двуетажна къща на ул. "Вела Пеева" 14 е получен в полицията около 14 ч.

Майката на убития в Борисовата градина Георги разказа през сълзи: Пипах го, целувах го, затворих му очите..

http://www.struma.com/sinya-lampa/maikata-na-ubitiya-v-borisovata-gradina-georgi-razkaza-prez-sulzi_132945/

„Пипах го, целувах го, затворих му очите“. Това заяви пред Софийския градски съд Албена Игнатова, майка на 16-годишния Георги, който бе заклан посред бял ден в Борисовата градина преди почти три години. Жената не заварила първородното си дете живо. Георги издъхнал няколко минути преди родителите му да пристигнат на лобното му място – пейка на една от алеите в Борисовата.

Момчето бе убито на 2 юни 2015 г., а подсъдим за зверството е Йоан Матев, който се укрива от МВР...

Продължава

Гълфстрийм се забавя

http://www.moreto.net/novini.php?n=372431

Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично за последните 50 години, установиха учени. В момента топлите води, които обуславят климата на голяма част от Европа и Северна Америка, са с 15 процента по-малко.

От мемоарите на Коми: Тръмп е непоправим лъжец и се държи като мафиотски бос

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162317_ot_memoarite_na_komi_trump_e_nepopravim_lujec_i_se/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски бос от хората в обкръжението си да спазват кодекс на лоялност, пише бившият директор на ФБР Джеймс Коми в мемоари, които предстои да бъдат публикувани идната седмица, предадоха агенциите "Франс прес" и "Асошиейтед прес".<br /><br />Откъси от мемоарите на Коми, озаглавени "Висша лоялност: истина, лъжи и лидерство", изтекоха в медиите вчера.<br /><br />Бившият шеф на ФБР,...

Банско събира елита на родната канадска борба

http://www.struma.com/sport/bansko-subira-elita-na-rodnata-kanadska-borba_132944/

Тази събота и неделя ски център №1 на Балканите Банско ще бъде домакин на 22-рото Държавно първенство по канадска борба за юноши, младежи, мъже жени, хора с увреждания и ветерани. Градът под Пирин планина не за първи път е домакин на тази проява.

Родното място на президента на световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров ще домакинства на първенство за шести пъти.

Очаква се през уикенда в Читалище „Никола Вапцаров“ сили да премерят над 400 състезатели...

Продължава

Началникът на граничния пункт "Капитан Петко войвода" е уволнен заради корупция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/13/3162320_nachalnikut_na_granichniia_punkt_kapitan_petko_voivoda/?ref=rss


Началникът на граничния пункт "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи БНР.<br /><br />38-годишният Васил Игнатов е началник на пункта от май 2010 година и е с 16-годишен стаж в системата.<br /><br />Освобождаването му е след проверка по сигнал за корупционни практика на пункта. Образувани са дисциплинарни производства и срещу двама гранични полицаи,...

Борисов и Звиздич с идея - балканска авиокомпания да свързва столиците

http://clubz.bg/66616-borisov_i_zvizdich_s_ideq_balkanska_aviokompaniq_da_svyrzva_stolicite

Създаване на регионална авиокомпания, която да свързва балканските столици - това е една от идеите, които са обсъдили премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич днес на среща в Министерския съвет. Това стана ясно по време на съвместната пресконферен;ция на Борисов и госта му, които е на официално посещение у нас.

Българският премиер заяви, че е възложил на министъра на транспорта Ивайло Московски да разгледа темата за полети между 4 - 5 държави от региона, които нямат свои национални авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища, също се работи, посочи Борисов и препоръча всяка от страните на Балканите да се постарае максимално да завърши своите участъци.

"Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза министър-председателят, цитиран от БТА - "Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път за страните от региона е членство в ЕС и НАТО, по тази тема няма спор и трябва да се работи максимално бързо като се използва инерцията, която създадохме през тези няколко месеца".

Денис Звиздич от своя страна благодари на България, че е поставила темата за членство на страните от западните Балкани в ЕС като приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. По думите му Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона.

"Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната", каза Звиздич.

Сигнал за насилие върху възрастни хора с умствена изостаналост в дом в с. Качулка, разследват убийство

http://www.struma.com/sinya-lampa/signal-za-nasilie-vurhu-vuzrastni-hora-s-umstvena-izostanalost-v_132943/

Сигнал за насилие в дом за възрастни хора с умствена изостаналост в село Качулка. Жена разказва, че е бита от служител в социалното заведение.

Скоро е имало смъртен случай на жена след побой от друг потребител, живеещ в дома. "Взе да ме блъска и след това мина там, където няма камера и ме удари с юмрук в главата. След това взе да ме обижда, да ме псува на майка и почна да ме бие и на същата вечер могат да потвърдят санитарките горе които бяха дежурни изгубих съзнание и дори не...

Продължава

Пушачите да си отдъхнат, ето защо…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b4%d1%8a%d1%85%d0%bd%d0%b0%d1%82-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be/

Забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене е на път да отпадне. Какъв е смисълът от закон, който не се спазва? Време е за промяна.

„Връщаме стария режим на тютюнопушене. Ще има места за пушене. Нормално е да не се пуши в театрални зали, но не разбирам какъв е смисъла да се ограничава в заведения за хранене. Сегашният закон въобще не се спазва и на всички е ясно това. Аз съм противник на тютюнопушенето“. Това каза в „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

„Законът за тютюнопушенето трябва от една страна да отговаря на нормативите, а от друга – на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, голяма част от българите са пушачи и те имат своето право в обособени помещения да имат възможност да запалят цигара. В цяла Европа е така“, обясни той.
„Ако мислим да съдействаме на бизнеса, а това е каузата на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност да се пуши и да не си гонят хората клиентите“, каза още Валери Симеонов.

 

Материалът Пушачите да си отдъхнат, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сбогом на Тончо Русев (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66615-sbogom_na_toncho_rusev_snimki

автор Веселин боришев

Близки, приятели и почитатели на композитора Тончо Русев се събраха днес, за да се простят с него. Поклонение имаше между 10 и 12 ч. във фоайето на Зала „България“, а от 13 ч. – в църквата „Свети Седмочисленици“.

Тончо Русев почина във вторник след кратко боледуване дни преди 86-ия си рождения си ден. Композиторът е автор на над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, много от които превърнали се в хитове. "Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", написаха близките му във фейсбук.

Стотици днес се наредиха на опашка, за да отдадат последна почит на човека и твореца. 

 

 

Михаил Белчев със съпругата си Кристина.
Йордан Караджов от "Сигнал".
Веселин Маринов изказва съболезнованията си на дъщерята на Тончо Русев Албена. Композиторът е автор на много от хитовете на Веселин Маринов.

 

Орлин Горанов беше сред дошлите да си вземат последно сбогом с композитора.
Както и Недялко Йорданов.

 

 

Драматична ситуация във Враца! Изнасят трупа на Пенка от...

http://www.struma.com/sinya-lampa/dramatichna-situaciya-vuv-vraca-iznasyat-trupa-na-penka-ot_132942/

Жената починала в апартамента си - специализирани екипи трябвало да влизат в него през терасата Враца

Извънредна ситуация вдигна накрак службите във Враца.

Пожарна, полиция и гражданска защита окупираха жилищен блок в централната градска част заради труп на самотно живееща възрастна жена. Трагичната сцена се разигра преди около час пред вход Г на блок „Найден Геров“ 10, над автогарата.

Пред сградата са спрели пожарна, патрулка и специализиран химически автомобил на гражданска защита. Живеещите в сградата са подали сигнал за силна миризма на мърша в общите части....

Продължава

Борисов с важно нареждане към вътрешния министър заради ада с автобус на АМ "Тракия"

https://petel.bg/Borisov-s-vazhno-narezhdane-kam-vatreshniya-ministar-zaradi-ada-s-avtobus-na-AM-Trakiya__259849

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В PETEL.BG ОГРОМНАТА ТРАГЕДИЯ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ Снимка Булфото По разпореждане на премиера Бойко Борисов минист...

Станимира Петрова: Радвам се, че нося титли на Ивайло Маринов и Варна

https://petel.bg/Stanimira-Petrova--Radvam-se--che-nosya-titli-na-Ivaylo-Marinov-i-Varna__259851

Станимира Петров (вляво на снимката), която вчера стана първа на държавното отборно първенство и Купа България по бокс в Петрич, изрази за...

Ще отнемат ли лиценза на ЧЕЗ – казват след месец

https://petel.bg/SHHe-otnemat-li-litsenza-na-CHEZ-----kazvat-sled-mesets__259852

Снимка Булфото След месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Това обяви председат...

Сериалът "Това сме ние" спечели награда на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814143

Сериалът "Това сме ние" спечели награда на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветатаСериалът "Това сме ние" бе обявен за най-добра телевизионна драма на церемонията за наградите на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD), съобщи Асошиейтед прес. На 29-ата годишна церемония за наградите в хотел "Бевърли Хилтън" признание получи също сериалът "Master of None" заради епизод,

Туроператорите са против плана на Симеонов да върне цигарите в заведенията

http://www.mediapool.bg/turoperatorite-sa-protiv-plana-na-simeonov-da-varne-tsigarite-v-zavedeniyata-news277908.html

Несъгласие с обявената от вицепремиера Валери Симеонов законодателна инициатива за връщането на пушенето в обособени зони на обществени места изразиха в петък от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). По-рано през деня Симеонов заяви, че предвижда промени в Закона за здравето, с които да се върнат цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни. Поправките предстояло да се обсъдят сред партиите от коалицията на Обединените патриоти. Той описа текстовете като “скритото оръжие на партията". Озверял противник на тютюнопушенето "Не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва. Аз съм озверял противник на тютюнопушенето”, заяви Симеонов. “Сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват", допълни той пред БНТ. Вицепремиерът предложи да се промени законът така, че да отговаря от една страна на нормативите, но от друга - на реалните нужди на обществото. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите", смята Симеонов Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът. Симеонов призна, че иска планираният пакет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон. Зоните не опазват сервитьорките Туроператорите обаче се обявиха против, тъй като според тях обособяването на зони за пушачи и непушачи не може да постигне защитен ефект. "Освен че не  предпазват работещите в развлекателната индустрия - най-често жени и  млади хора, от постоянните въздействия на съдържащите се в тютюневия дим канцерогенни и токсични вещества, частичните ограничения не осигуряват защита от вредните въздействия на пасивното пушене, тъй като най-често използваните вентилационни технологии нямат голям ефект върху степента на замърсяване с тютюнев дим, за излагането на който, както е известно, няма установено безопасно ниво", пише в разпространената позиция на АБТТА. Според асоциацията връщането на пушенето в  заведенията противоречи на плановете за развитие на туризма у нас като семейна дестинация. Тя посочва, че целта е у нас да пристигат на почивка семейства, които желаят здравословни и безопасни условия за своите деца и които са готови да заплатят и повече, и по-продължителен престой. Освен че се възпротивява на връщането на цигарите в заведенията, асоциацията настоява властите да засилят контрола върху спазването на съществуващите забрани за тютюнопушене. Нова такса за апартхотелите Валери Симеонов съобщи още, че неговата партия НФСБ подготвя и промени в Закона за местни данъци и такси, които ще засегнат собствениците на т. нар. апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите. Въвеждаме допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати, опита да се пошегува Симеонов. Според него също така трябва държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност. Той пресметна, че само по Черноморието над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската според него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се плаща. "Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова”, каза той. Готвените текстове предвиждат такси за апартхотелите в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието. Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотариите на късмета и рекламата им по телевизиите. Вече се разпределят обекти по главната на Слънчев бряг По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една измислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по главната". "По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1.5 дка. Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния", каза той. Вицепремиерът допълни, че това били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" през миналото лято. А лотариите по телевизията той определи като разпад на нацията: "Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета. Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче, с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 000 лева, от това се променя нацията. Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник." Той каза още, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария". Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3%. В Румъния например било процент и нещо. Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".  

Валери Симеонов ще връща пушенето в заведения

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-shte-vrashta-pusheneto-v-zavedeniya-news277908.html

Промени в Закона за здравето, с които да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията, предвижда да внесе НФСБ. Текстовете първо щели да бъдат обсъдени с партиите в Обединените патриоти, а после и с коалиционния им партньор от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ в петък. Текстовете той описа като “скритото оръжие на партията. Той разкри, че планира да върне цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни. "Но не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва. Аз съм озверял противник на тютюнопушенето” - призна лично за себе си Симеонов. И продължи: “Но сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват." Той предложи да се промени законът, така че да отговаря, от една страна, на нормативите, но от друга - да отговаря и на реалните нужди на обществото. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите." Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът. Симеонов призна, че иска планираният пракет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон. От думите му стана ясно, че НФСБ готви и такса по Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ) за собствениците на т. нар. апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите. Въвеждаме една такса по ЗМДТ – допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати, опита да се пошегува Симеонов. Според него трябва да се въведе ед и държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност. Той пресметна, че само по Черноморието над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската според него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се плаща. "Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова”, каза той. Готвените текстове предвиждат такси за апартхотелите в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието. Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотариите на късмета и рекламата им по телевизиите. По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една измислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по Главната". "По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1,5 дка. Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния", каза той. Вицепремиерът допълни, че това били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" през миналото лято. А лотариите по телевизията той определи като разпад на нацията: "Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета. Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче, с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 000 лева, от това се променя нацията. Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник." Той каза още, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария". Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3%. В Румъния например било процент и нещо. Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".  

Валери Симеонов ще връща пушенето на обществени места

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-shte-vrashta-pusheneto-na-obshtestveni-mesta-news277908.html

Промени в Закона за здравето, с които да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията, предвижда да внесе НФСБ. Текстовете първо щели да бъдат обсъдени с партиите в Обединените патриоти, а после и с коалиционния им партньор от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ в петък. Текстовете той описа като “скритото оръжие на партията. Той разкри, че планира да върне цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни. "Но не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва. Аз съм озверял противник на тютюнопушенето” - призна лично за себе си Симеонов. И продължи: “Но сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват." Той предложи да се промени законът, така че да отговаря, от една страна, на нормативите, но от друга - да отговаря и на реалните нужди на обществото. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите." Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът. Симеонов призна, че иска планираният пракет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон. От думите му стана ясно, че НФСБ готви и такса по Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ) за собствениците на т. нар. апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите. Въвеждаме една такса по ЗМДТ – допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати, опита да се пошегува Симеонов. Според него трябва да се въведе ед и държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност. Той пресметна, че само по Черноморието над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската според него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се плаща. "Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова”, каза той. Готвените текстове предвиждат такси за апартхотелите в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието. Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотариите на късмета и рекламата им по телевизиите. По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една измислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по Главната". "По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1,5 дка. Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния", каза той. Вицепремиерът допълни, че това били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" през миналото лято. А лотариите по телевизията той определи като разпад на нацията: "Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета. Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче, с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 000 лева, от това се променя нацията. Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник." Той каза още, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария". Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3%. В Румъния например било процент и нещо. Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".  

Валери Симеонов ще връща пушенето в обособени помещения на обществени места

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-shte-vrashta-pusheneto-v-obosobeni-pomeshteniya-na-obshtestveni-mesta-news277908.html

Промени в Закона за здравето, с които да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията, предвижда да внесе НФСБ. Текстовете първо щели да бъдат обсъдени с партиите в Обединените патриоти, а после и с коалиционния им партньор от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ в петък. Текстовете той описа като “скритото оръжие на партията. Той разкри, че планира да върне цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни. "Но не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва. Аз съм озверял противник на тютюнопушенето” - призна лично за себе си Симеонов. И продължи: “Но сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват." Той предложи да се промени законът, така че да отговаря, от една страна, на нормативите, но от друга - да отговаря и на реалните нужди на обществото. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите." Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът. Симеонов призна, че иска планираният пракет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон. От думите му стана ясно, че НФСБ готви и такса по Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ) за собствениците на т. нар. апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите. Въвеждаме една такса по ЗМДТ – допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати, опита да се пошегува Симеонов. Според него трябва да се въведе ед и държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност. Той пресметна, че само по Черноморието над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската според него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се плаща. "Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова”, каза той. Готвените текстове предвиждат такси за апартхотелите в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието. Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотариите на късмета и рекламата им по телевизиите. По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една измислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по Главната". "По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1,5 дка. Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния", каза той. Вицепремиерът допълни, че това били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" през миналото лято. А лотариите по телевизията той определи като разпад на нацията: "Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета. Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче, с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 000 лева, от това се променя нацията. Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник." Той каза още, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария". Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3%. В Румъния например било процент и нещо. Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".  

Дупничанин остана на крачка от медалите на световното първенство по Таекуон- до WTF за юноши и девойки в Тунис

http://www.struma.com/sport/dupnichanin-ostana-na-krachka-ot-medalite-na-svetovnoto-purvenstvo-po_132941/

Златна точка спря Александър Джорджев по пътя му към медалите на световното първенство по таекуондо за юноши и девойки в Тунис. Представителят на СК Гладиатор стартира в кат. до 59 кг в Хамамет с убедителна победа с 34:4 в два рунда в първия си мач срещу представител на Канада.

Във втората среща Сашо спечели с 22:21 над представител на Аржентина, а в третия си мач разби с разлика от повече от 20 точки състезател от Индия. В решаващ мач за медалите Джорджев се изправи срещу турчин,...

Продължава

Скандали и оставки около Нобеловите награди

https://www.actualno.com/interest/skandali-i-ostavki-okolo-nobelovite-nagradi-news_669410.html

Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, подаде оставка след вътрешна криза в престижната институция, предаде АР. Даниус обяви решението си днес след тричасово заседание на членовете на академията, чието доверие тя каза, че е загубила, но не отговори на въпроса дали на заседанието е имало гласуване за оттеглянето й. "Волята на академията е да напусна поста на пожизнен секретар. Оттеглям се от своето кресло номер 7. Решението ми

10 са жертвите на кървавото меле на АМ Тракия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D8W3YftKy_U/

2111609838

снимка: БТВ

 

Вече 10 са жертвите на кървавото меле на Тракия, съобщиха репортерите на Канал 3 от “Пирогов” и  от мястото на катастрофата, където лекарите са в готовност да посрещнат ранените и да им окажат помощ.

Към мястото на 27 км край Вакарел пътуват два трупни автомобила.

Над 20 са пострадалите при кървавото меле.

9 пострадали са закарани в болница “Св. Анна”, четирима са в шокова зала, съобщиха на извънреден брифинг от бившата окръжна болница. Една жена е отишла в болницата сама.

Автобусът на Юнион Ивкони е бил чисто нов, потвърди за Канал 3 собственикът на фирмата Ивайло Константинов.

Той обясни, че водачът е на 32 г. от Сливен, почивал е три дни преди да поеме курса Бургас-София. “Жалко за хората”, отрони Константинов.

Рейсът е бил засечен от кола с плевенска регистрация, след което се е обърнал край аутобана.

На мястото има 4 пожарни коли. Движението в посока София е спряно.

Гълфстрийм се забавя

http://www.cross.bg/gulfstriiim-ychenite-momenta-1572467.html

/КРОСС/ Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично за последните 50 години, установиха учени. В момента топлите води, които обуславят климата на голяма част от Европа и Северна Америка, са с 15 процента по-малко. Като количество това се равнява на 15 реки с мащаба на Амазонка или 3 милиона кубически метра вода в секунда. Ефектите от глобалната промяна са очевидни, твърдят учените и свързват значителното забавяне на течението с екстремните температурни аномалии на Стария континент през последното десетилетие. Риболовът по Източното крайбрежие на Великобритания също страда. Уловът на треска е спаднал. В същото време видове като омара бележат драматичен скок в популацията край Северна Америка. Причините за забавянето на Гълфстрийм учените търсят най-вече в глобалното затопляне на планетата, информира Нова. Чувствително се засилва топенето на ледовете на Гренландия. Освобождават се огромни обеми вода, която нарушава структурата и нормалните природни процеси в Атлантика. В момента Гълфстрийм отбелязва най-слабия си интензитет за последните 1600 години. Прогнозите оттук нататък са плашещи, смятат учените.  

Камион помете 83-годишна в Пловдив, пресякла на червено

https://www.24chasa.bg/region/article/6814108

Камион помете 83-годишна в Пловдив, пресякла на червено83-годишна пловдивчанка е откарана в болница, след като тази сутрин е била блъсната от камион на бул. "Хр. Ботев" в града, съобщиха от полицията. Все още не е ясно какви травми е получила. Инцидентът е станал около 9 часа. Пенсионерката е пресякла на червен светофар. Водачът на товарното возило, който е на 42 г., е с отрицателна алкохолна проба.

Веселин Станев свири Рахманинов на финала на Европейския музикален фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=372316

Обичаният варненец със световна кариера ще излезе на фестивалната сцена със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под палката на Станислав Ушев в събота, 14 април, от 19 ч.. Концертът ще сложи финалната точка на Европейския музикален фестивал Варна.

Турската полиция издирва 70 военни, за да ги арестува за връзки с Гюлен

http://www.cross.bg/vruzki-gyulen-zaradi-1572466.html

/КРОСС/ Турски прокурори са издали заповеди за арести на 70 военни заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс, цитирайки данни на в. "Миллиет". Полицията е предприела едновременни операции в 34 окръга в страната. Разследването се води от прокурори в централния окръг Коня. Разследването е било предприето на базата на показания на войници, които са били задържани преди известно време заради връзки с проповедника Гюлен. Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) стои зад опита за преврат в страната през юли 2016 г. Над 50 хиляди души бяха арестувани в Турция след неуспешния пуч и 150 хиляди души бяха отстранени от длъжност.    

Каракачанов открива мемориал на загиналите във войните

https://offnews.bg//politika/karakachanov-otkriva-memorial-na-zaginalite-vav-vojnite-678603.html

Дни преди годишнината от Априлското въстание, на 14 април от 12.00 ч. заместник министър-председателят, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов тържествено ще открие мемориалния комплекс в с. Драговищица, общ. Костинброд. 

Мемориалът е посветен на загиналите във войните за национално освобождение и обединение на България.

На церемонията ще присъства военна част от поделението в с. Понор, общ. Костинброд, където министърът на отбрана е отслужил военната си служба. Ще участват военен оркестър, както и гвардейска част. Представители на клуб „Традиция“ също ще уважат събитието. На откриването ще бъдат и народните представители от квотата на ВМРО – БНД в ПГ „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов (секретар на ПГ „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО - БНД)и Борис Вангелов (заместник-председател на Комисията по отбрана в НС).

Мемориалът е изграден с помощта на Министерство на отбраната, Община Костинброд и спомоществователи. На церемонията ще присъстват и кметът на община Костинброд Трайко Младенов и кметът на Драговищица Албена Виденова.

Разбиване на преводачески митове

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/razbivane-prevodacheski-mitove.html

Книгата на доктора по философия на СУ Мария Пилева ”Бунт, надежда, изкупление”поставя началото на, да се надяваме, разобличаването на преводаческите заблуди, които са ни налагани в миналите над 5 десетилетия. Сериозният научен труд бе представен в Алма матер само преди 2 дни и предизвика огромен интерес освен в специализираните среди и сред читателите.

Пламна реставрирана къща-музей в Смолян

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kashta-popratilovata-kashta-27043949

Пожар избухна в Попратиловата къща в кв. Райково в Смолян, съобщиха жители на комплекса от реставрирани родопски къщи.

Уволниха дисциплинарно началника на ГКПП "Капитан Петко войвода"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814130

Уволниха дисциплинарно началника на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 38-годишният Васил Игнатов е началник на пункта от май 2010 година и е с 16 годишен стаж в системата, предаде БНР. Освобождаването му е след проверка по сигнал за корупционни практика на

Повече от чаша вино на ден скъсява живота с половин час според ново проучване

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/13/3162307_chasha_vino_na_den_v_poveche_skusiava_jivota_s_polovin/?ref=rss


Чаша вино на ден е полезна за сърцето, но надхвърлянето на тази доза скъсява живота сериозно, показва ново проучване, публикувано в "Ланцет медикъл журнал" (Lancet medical journal) и цитирано от "Гардиън". То е обхванало 600 хиляди души от 19 страни, които пият редовно.<br /><br />Според проучването полезната седмична доза за човек на около 40 години е пет стандартни чаши от 175 милилитра вино, което се равнява на около 100 грама твърд алкохол или пет бири от 500...

Патриарх Вартоломей критикува българската църква за подкрепата й за македонската

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814129

Патриарх Вартоломей критикува българската църква за подкрепата й за македонскатаВселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония, съобщава в. "Катимерини". Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни, е направил в сряда вечерта изявление със силен укор, след като Българската православна църква се

Уволниха дисциплинарно началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода"

http://www.cross.bg/ignatov-vasil-voiivoda-1572465.html

/КРОСС/ Началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 38-годишният Васил Игнатов е началник на пункта от май 2010 година и е с 16 годишен стаж в системата, предаде БНР. Освобождаването му е след проверка по сигнал за корупционни практика на пункта. Образувани са дисциплинарни производства и срещу двама гранични полицаи, които още не са приключили.    

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева част от празничните прояви на град Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/predsedatelyat-na-narodnoto-subranie-cveta-karayancheva-chast-ot-praznichnite-proyavi_132940/

Минути, преди кулминацията на Празника на град Сандански, който бе отбелязан с редица прояви, кметът на община Сандански посрещна Председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, под чийто патронаж премина тържественият ден.

В знак на добро партньорство и с пожелание за успешна съвместна работа, г-жа Караянчева връчи на кмета на община Сандански – Кирил Котев плакет на Народното събрание. От своя страна градоначалникът изрази своята благодарност към Председателят...

Продължава

"КВАДРАТЪТ" тръгва на кино от 13 април

https://www.actualno.com/cinema/kvadratyt-trygva-na-kino-ot-13-april-news_669407.html

Един от най-успешните европейски филми за изминалата година и акцент в програмата на 22-рия София Филм Фест – „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд тръгва по кината от 13 април. През май миналата година шведският филм взе престижната „Златна палма“ в Кан, където журито, начело с Педро Алмодовар, го определи като смел и дързък коментар за обществената ситуация: „Филмът е за диктатурата на това да бъдеш политически коректен. Ужасно от

Вселенският патриарх порица БПЦ заради Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-patriarh-vartolomey-27043948

Вселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония.

Джанис Дикинсън: През 1982 г. Бил Козби ме изнасили

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814120

Джанис Дикинсън: През 1982 г. Бил Козби ме изнасилиИзвестната манекенка и риалити звезда Джанис Дикинсън свидетелства срещу Бил Козби, като заяви, че през 1982 година е била дрогирана и изнасилена от комика, предава БТА. Козби отново застана пред съда, за да отговаря за обвинения в сексуално насилие. Осемдесет годишният комик бе обвинен и от още една жена, Андреа Костанд,

Броят на чужденците в Германия достигна рекорден връх

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/13/3162294_broiat_na_chujdencite_v_germaniia_dostigna_rekorden/?ref=rss


Рекорден брой чуждестранни граждани живеят в Германия, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от "Ройтерс". Причината е притокът на хора, търсещи убежище, и на мигранти от други страни в Европейския съюз.<br /><br />От всички 82 милиона души, които живеят в Германия, приблизително един на есеки осми (или общо 10.6 милиона, регистрирани през 2017 г.) е чужденец, заявиха от статистическата служба. Само през миналата година ръстът е с около 600 000. От тях 439 000...

Фотооко: Полицейски автомобил издаде багажа

http://regiona.bg/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5/

Полицейска „Астра“ аварира насред пътя и се наложи униформените да викат за помощ. На молбите им се отзова кола на пътна помощ и вдигна патрулката да я закара до сервиза, за да се отстрани повредата
Полицейските „Астри“ се оказаха едни от най-здравите коли , с които си служат униформените.

Този модел е на 10 , 11 години и при активно ползване е напълно нормално да се амортизира. Поне изкараха 10 години в усилена употреба.не са застраховани от повреди и новите полицейски коли.

Преди месец една от най-новите коли, с които разполага КАТ Благоевград – „Киа“ едва на три месеца, беше качена на пътна помощ и закарана на ремонт в София.

 

Материалът Фотооко: Полицейски автомобил издаде багажа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Принц Уилям се издаде за пола на бебето си

https://www.actualno.com/showbusiness/princ-uiljam-se-izdade-za-pola-na-bebeto-si-news_669400.html

Великобритания тръпне в очакване на бял свят да се появи третият наследник на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Бъдещият татко също няма търпение, тъй като без да иска той издаде пола на детето си, което трябва да се роди до седмици. Принцът, който е голям фен на Астън Вила, каза, че иска да кръсти третото си дете на Джак Грилиш, след като във вторник гледа как футболистът отбеляза печелившия гол за неговия отбор срещу Кардиф. "Ще настоявам детето да се казва Джак", добавяйки след малка п

Гърция обяви тридневен траур във въоръжените сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814118

Гърция обяви тридневен траур във въоръжените силиТридневният траур във въоръжените сили бе обявен в четвъртък със заповед на министъра на националната отбрана Панос Каменос относно трагичната смърт на командир Георгиос Балтадорос, който падна в полза на родината си, когато самолетът рухна на 9 морски мили североизточно от Скирос, предаде БТА.  Родното му място Крадитца,

Джуканович: Искам Черна гора да подобри отношенията си с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814117

Джуканович: Искам Черна гора да подобри отношенията си с РусияЛидерът на управляващата Демократична партия на социалистите в Черна гора Мило Джуканович, кандидат на партията за президентските избори в неделя, заяви, че иска по-близки отношения със Запада, както и че би поздравил подобряването на отношенията с Русия, които се влошиха, когато Черна гора стана най-новия член на НАТО, предаде Ройтерс,

Великобритания е извършила кибератака срещу "Ислямска държава"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162302_velikobritaniia_e_izvurshila_kiberataka_sreshtu/?ref=rss


Великобритания е извършила "голяма нападателна киберкампания" срещу "Ислямска държава", обяви директорът на Правителствената централа за комуникации (Government Communications Headquarters - GCHQ), цитиран от Би Би Си.<br /><br />Според Джеръми Флеминг, който е бивш агент на МИ5, резултатът от офанзивата е с "широк обхват" и тя е намалила възможностите на групировката да координира атаките си и да разпространява пропаганда. В публична реч в Манчестър...

Уволниха дисциплинарно митнически шеф

https://frognews.bg/novini/uvolniha-distsiplinarno-mitnicheski-shef-koruptsiia.html

Началникът на ГКПП ”Капитан Петко войвода” - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно, съобщи кореспондентът на БНР в региона.

Неопитни надзиратели, виновни за бягството от затвора

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/neopitni-nadzirateli-vinovni-za-biagstvoto-ot-zatvora-6081257

На този етап не е ясно как огнестрелното оръжие е внесено на територията на затвора, уточнява зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов

Валери Симеонов предлага да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения

http://nakratko.bg/category/58/157755/


НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения. Това заяви вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов.

Бикойнът не можа да се задържи над 8000 долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=372427

Най-популярната в света криптовалута биткойн (Bitcoin) в четвъртък не можа да устои на ниво над 8000 долара, макар че поскъпна доста, свидетелстват данните от търговията. Някои анализатори се съмняват в перспективата за значително поскъпване на криптовалутите в близко бъдеще.

Гори реставрирана родопска къща в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6814112

Гори реставрирана родопска къща в СмолянГори Попратиловата къща в кв. Райково в Смолян, съобщиха жители на комплекса от реставрирани родопски къщи. Информацията бе потвърдена от пожарната. Пожарът е възникнал тази сутрин в къщата, в която е живял и творил писателят Тома Попратилов- Садукей, преда БТА.  Противопожарни екипи потушават пламъците в реставрираната къща, а огнеборците смятат,

Учени откриха в Световния океан второ магнитно поле на Земята

http://www.mediapool.bg/ucheni-otkriha-v-svetovniya-okean-vtoro-magnitno-pole-na-zemyata-news277907.html

Учени откриха второ магнитно поле на Земята, което е 20 хиляди пъти по-слабо от известното ни досега, съобщи Европейската космическа агенция. Откритието е било направено след 4-годишни наблюдения на магнитосферата.  Второто, крайно слабо магнитно поле, което е открито във водите на Световния океан, се създава от електрически заредени частици във водата. Йоните, разтворени във водата, често се наблюдават в силните течения, а също така и по време на приливи и отливи.  С помощта на наблюдения със спътника "Swarm" учените са успели да съставят подробна триизмерна карта на движението на слабите магнитни полета в огромните водни маси на планетата. 

10 неща, които не трябва да правите на борда на самолета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/10-neshta-koito-ne-triabva-da-pravite-na-borda-na-samoleta-video-2090678

Ако ви предстои пътуване със самолет, то не забравяйте да обърнете особено внимание на някои важни подробности, за да се чувстваме комфортно. Вижте 10 неща, които не трябва да правите на борда на самолета:

1. Не се притеснявайте да кажете, ако ви е лошо

8 души в УМБАЛ "Св. Анна" със счупени крайници от катастрофата. Линейките правят повторни курсове

https://petel.bg/8-dushi-v-UMBAL-Sv--Anna-sas-schupeni-kraynitsi-ot-katastrofata--Lineykite-pravyat-povtorni-kursove__259843

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В PETEL.BG ОГРОМНАТА ТРАГЕДИЯ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ" Осем души са постъпили в УМБАЛ "Св. Анна" София с различни нараняван...

Две деца загинаха при пожар край Пловдив

https://petel.bg/Dve-detsa-zaginaha-pri-pozhar-kray-Plovdiv__259844

Снимка trafficnews.bg Две деца са загинали при пожар във фургон край село Устина. Фургонът е пламнал  около 10.40 часа днес. На място веднага са н...

Въоръжен мъж нападна хора в Германия, полицията го застреля

https://petel.bg/Vaorazhen-mazh-napadna-hora-v-Germaniya--politsiyata-go-zastrelya__259845

Снимка ThinkStock/Getty Images Въоръжен мъж нападна рано сутринта клиенти в хлебарница в германския град Фулда, в централната провинция Хесе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване