Салах счупи рекорд с трета награда за играч на месеца в Англия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/13/3162733_salah_schupi_rekord_s_treta_nagrada_za_igrach_na/?ref=rss


Голмайсторът на "Ливърпул" Мохамед Салах влезе в историята на Висшата лига, след като беше избран за №1 в Англия през март. 25-годишният египтянин е първият играч, който печели три награди за футболист на месеца в рамките на един сезон.<br /><br />Салах отбеляза шест гола и записа една асистенция в четирите шампионатни мача на "Ливърпул" през март. В тях "мърсисайдци" записаха победи срещу "Нюкасъл" (2:0), "Уотфорд" (5:0) и...

Прожекция на "Извън пътя" и среща с режисьора Николай Волев тази вечер

https://offnews.bg//kultura/prozhektcia-na-izvan-patia-i-sreshta-s-rezhisiora-nikolaj-volev-tazi-678642.html

Тази вечер ще бъде прожектиран един от най-интересните български филми, реализирани у нас в последно време - "Извън пътя" на Николай Волев, чийто филм е и класиката "Да обичаш на инат".

По време на събитието ще бъда организирана и среща с режисьора, на която ще бъде представена и автобиографичната му книга, чийто старт е точно в 19:30 часа в City mark art center.

За филма:

Успешен в миналото драматург, изгубил творческото си вдъхновение и тръпката от брака, броди с джипа си сред красотата на българските планини. По време на един от преходите застараяващият творец среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 55-годишния Стефан и 19-годишната Салия, която търси душата си без посока, прераства в силна привързаност. Платоничната им връзка се движи по ръба на бръснача и причинява дълбоко страдание на дългогодишната предана съпруга на драматурга, актрисата Лидия.

Русия шпионирала Скрипал поне от 5 г., съобщи Великобритания на НАТО

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162757_rusiia_shpionirala_skripal_pone_ot_5_g_suobshti/?ref=rss


Руските разузнавателни служби са шпионирали бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от поне пет години, съобщи съветникът на британския съвет за национална сигурност Марк Седуил в писмо до НАТО, цитирано от агенциите "Прес асосиейшън", "Ройтерс" и "Франс прес", предаде БТА. <br /><br />"Според нашата информация интересът на руските разузнавателни служби към Скрипал датира най-малко от 2013 г., когато адреси в електронната поща на Юлия Скрипал...

Лавров: Имаме неопровержими доказателства, че химическата атака в Сирия е постановка

https://offnews.bg//sviat/lavrov-imame-neoproverzhimi-dokazatelstva-che-himicheskata-ataka-v-s-678641.html

Москва има неопровержими доказателства, че предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума е постановка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

По думите му връзка с постановката имат спецслужбите на една държава, "която сега се тика в първите редици на русофобската кампания". 

Лавров подчерта, че за Сирия е заминала мисия от експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие. 

"Тя трябва да пристигне в Дамаск утре сутринта и ние разчитаме, че тя незабавно ще замине за Дума, където нашите специалисти, които обследваха мястото, не отриха никакво потвърждение за нападение с химическо оръжие, хлор или каквото и да е друго", допълни той. 

Той изрази надежда, че Западът няма да предприеме нищо "авантюристично" в Сирия, подобно на случилото се в Либия и Ирак. 

"Сега, надявам се, никой няма да се реши на такава авантюра. Но така или иначе, дори най-незначителните ексцесии ще доведат до нови вълни мигранти към Европа", заяви министърът. 

Освен това по думите му нестабилната ситуация в Сирия може да доведе до много други "прояви", които съвсем не са нужни нито на Русия, нито на Европа. 

На тях може да се радват само тези, които "са защитени от океан и разчитат на удължаване на процеса на възстановяване на региона, за да продължат своите геополитически проекти там", каза още Лавров.

Три коли се удариха в Пловдив, пострада жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814994

Три коли се удариха в Пловдив, пострада женаТри автомобила, единият от които с търновска регистрация, се помляха в Пловдив на ул. "Лерин". Пострадала е жена, пътничка в една от колите. На място й е оказана медицинска помощ, съобщиха от полицията. Возилата са със сериозни щети. Сигналът за верижната катастрофа е получен в 15, 30 ч. Служители на КАТ са отработили произшествието по

Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/balkani/hyrvatija-ratificira-istanbulskata-konvencija-news_669505.html

Хърватският парламент ратифицира Истанбулската конвенция. 110 народни представители гласуваха за конвенцията, 30 бяха против, а двама се въздържаха, предава македонската медия „Плюс Инфо“. „Същността на тази конвенция е защитата на жените от насилието. Трябва да заявим ясно - Хърватия смята, че с тази конвенция тя не поема задължение в своята законодателна рамка да въведе идеология по отношение на пола“, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович, предад

Могерини ще посети Западните Балкани следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814988

Могерини ще посети Западните Балкани следващата седмицаВърховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини ще посети държави от Западните Балкани от 17 до 19 април, съобщи Европейската служба за външна дейност. Отбелязва се, че на 17 април в Страсбург ще бъдат представени докладите за напредъка на балканските страни по пътя им към ЕС.

Дания не може да спре строителството на "Северен поток" 2

https://www.investor.bg/evropa/334/a/daniia-ne-moje-da-spre-stroitelstvoto-na-severen-potok-2-259270/

Ако Копенхаген откаже трасето, тръбите може да минат през международните води, смята премиерът на страната

Фандъкова отпразнува рождения си ден в завода за боклук с трапеза от спасени храни

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-otpraznuva-rozhdenia-si-den-v-zavoda-za-bokluk-s-trapeza-ot-678643.html

Уникален начин да отпразнува рождения си ден избра столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя покани главните редактори на водещите медии в завода за боклук край Горни Богров, а вечерята беше приготвена от спасена от изхвърляне храна.

Интересен бе и подаръкът, който столичният кмет предварително беше поръчала на всеки от гостите си - фиданка или храст, които да бъдат засадени в двора на завода.

След като разведе гостите си из завода, който наистина е впечатляващ с чистотата си, г-жа Фандъкова обясни и какъв е замисъла на вечерята със спасена храна.

Изхвърляме над 670 хил. т. годишно  храна - този факт ни накара да се включим в кампанията за разумно пазаруване и намаляване на пилеенето на храна. 10 европейски града, сред които Лондон, Брюксел, София, Барселона, Осло, Милано, се включихме в кампанията под патронажа на кмета на Лондон Mayor of London Садик Хан.

Решението ми да поканя на вечеря със “спасена храна” представители на водещите националните медии беше продиктувано от желанието да привлечем вниманието върху проблем, който можем да решаваме заедно и съм благодарна, че приеха на пръв поглед екстравагантната идея да вечерят в завода за преработка на отпадъци на София.

Благодаря на всички, които приеха предизвикателството и заедно с мен, на рождения ми ден, опитаха ястия, приготвени от продукти, които вече не бяха достатъчно пресни и нямаха търговски вид. Това са храни, които не стигат до продажба и трябва да бъдат бракувани. С тях готвиха Лора и Стоян от Бон Апети / Bon Apeti, а те определено знаят как да оползотворят всичко, което е останало, така че да не хвърляме храна, каза г-жа Фандъкова.

Волейболистът Владо Николов, който е лице на кампанията, пък поиска от журналистите да направят нужното, че всеки ден поне една добра новина да намира място в изданията им.

Партньори в кампанията са Credo Bonum Foundation и магазини BILLA, имат най-голям обем доставени хранителни отпадъци за преработване в завода.

"Секунда само, на живо сме..."

http://www.mediapool.bg/sekunda-samo-na-zhivo-sme-news277934.html

"Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си." Цитатът е от Етичния кодекс на българските медии. Той е пожелателен и не предвижда никакви конкретни санкции или последствия за медиите, които са го приели, но не го спазват. А те са много. И все по-малко се интересуват от принципите на журналистиката, залегнали в него. Как иначе може да се обясни поведението на репортери, които с явна превъзбуда в очите и гласа се врат между оцелелите, току-що излезли от катастрофиралия автобус край Вакарел. Как иначе да се обясни, че за продуценти и шефове на новинарски емисии, които са в непрекъсната връзка с репортерите на място, е приемливо те да се обръщат към пострадалите с думите: "Просто искам да ни разкажете – знам, че сте в шок, знам, че е трудно..." "Секунда само, на живо сме", пелтечи репортерът на една от големите национални телевизии, докато служебно лице се опитва да го изкара от района на трагичния инцидент, след като две жени и един мъж в шок категорично отказват да говорят пред камерата му. В същото време негов колега от конкурентна национална телевизия с бързи стъпки си проправя път до предната част на автобуса, за да покаже на живо как от него излизат оцелели: "Ето го и автобусът, виждате – той е обърнат на една страна. В момента – ето и ранените, които се изкарват буквално, буквално изпод самия автобус. Мога да ви покажа каква е картинката насам също от предната страна!" Напрежението взима връх и репортерът се сблъсква с гнева на двама от участващите в спасителната акция, които почти насила го изместват в страни. "И вие също ни оставете да си свършим работата", протестира журналистът, размахващ микрофон. А каква e работата на репортера? Според Етичния кодекс работата му е да информира обществото за последствията от трагичната катастрофа, без да пречи на спасителите, без да засилва мъката на жертвите и техните близки, без да нарушава изконното право на всеки от оцелелите да НЕ бъде сниман, ако сам не пожелае това. Но какво всъщност се случва? Всъщност кодексът е последното нещо, за което в този момент мисли репортерът Х. Просто, защото в същия този момент продуцентът У не спира да крещи истерично през слушалката в ухото му, че конкурентите им са хванали автобуса в по-близък план или че имат повече оцелели в кадър. Истината е, че при подобни трагични събития новинарските екипи, заети с отразяването им, се ръководят предимно от това да покажат по-напрегнати и драматични картини от конкуренцията, а не от това да запазят благоприличие и да демонстрират уважение към пряко засегнатите. Точно по тази причина въпросът "как се чувствате", отправен към току-що пострадал от престъпление или близък на загинал, все още е на почит сред журналистите, отразяващи подобни трагедии. Точно по тази причина репортери не се свенят да обясняват в ефир, че някой е отказал да разговаря с тях и въпреки това в следващия миг нахълтват в личния му имот. Макар и без резултат. Защото са на живо! Това е универсалното извинение за всяко действие на репортера на терен, който в същия момент се намира под непрекъснат словесен порой от продуцента си, притеснен, че другата телевизия е успяла да отрази по-драматично събитието. Притеснен, че липсата на достатъчно динамични кадри, заснети буквално на сантиметри от случващото се, ще му коства глоба, а може би дори уволнение. И така неусетно отразяващите стават активна част от това, което отразяват. Нещо като в известния трилър "Лешояда" на Дан Гилрой от 2014 г. Случайно или не, цялото това агресивно взаимодействие между репортера Х и продуцента У почти никога не се проявява по този начин, когато в кадър не стоят обикновени хора, пострадали от престъпление или трагичен инцидент, а представители на високите нива на държавната власт. Тогава обикновено не се търси провокация на напрежение и репортерът не е притиснат да задава неприятни за събеседника му въпроси. Тогава обикновено репортерът избягва даже да задава въпроси. За да не вземе да обиди властта.

Какво е важно за пресаждането на цветята в саксии

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6814680

Какво е важно за пресаждането на цветята в саксииТази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Поне 7 от пострадалите в катастрофата край Вакарел са с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814997

Поне 7 от пострадалите в катастрофата край Вакарел са с опасност за животаПоне 7 от пострадалите в катастрофата край Вакарел са с опасност за живота. В трагичния инцидент загинаха 6 човека - 5 жени и един мъж, 21 са откарани в 5 болници в София, сред тях и дете, което е спешно оперирано. Една от пострадалите е стигнала сама с кола до болница "Св. Анна". Има и още пострадали, но с леки наранявания,

Здравни каси към синдикати и партии обмисля ресорното министерство

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/13/3162738_zdravni_kasi_kum_sindikati_i_partii_obmislia_resornoto/?ref=rss


Работна група в Министерството на здравеопазването е обсъждала създаването на частни здравни каси към синдикатите и политическите партии по белгийски модел. Това е било съобщено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на участващите в срещата, като представителите на синдикатите не са се обявили против. Това съобщава capital.bg.<br /><br />Изданието припомня, че в момента на политическите партии е забранено да извършват стопанска дейност. Самите синдикати обаче...

България и Босна и Херцеговина обмислят създаването на регионална авиокомпания

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-i-bosna-i-hercegovina-obmisliat-syzdavaneto-na-regionalna-aviokompaniia-259269/

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО, каза Бойко Борисов по време на среща в МС

Лавров: ”Химическата атака” в Сирия е постановка

http://dnes.dir.bg/news/siria-himicheska-ataka-27045687

Сергей Лавров определи днес предполагаемото химическо нападение в Сирия като постановка.

Уволняват хората, които контролират митничарите

https://offnews.bg//ikonomika/uvolniavat-horata-koito-kontrolirat-mitnicharite-678627.html

Национална агенция за приходите (НАП) е взела решение да закрие звено "Оперативни проверки", съобщиха от приходната администрация.

Договорите на всички 250 служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г.

Решението на НАП предизвика недоволството на заетите в отдел "Оперативни проверки". Те излязоха с протестно писмо, в което настояват за запазване на функциите и работните места на всички служители в звеното, както и за увеличение на заплатите.

"От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел „Оперативни проверки” става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел „Оперативни проверки” от функция „Контрол” има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година", се посочва в писмото.

В протестното писмо се отправя питането "защо не беше закрита дирекция „Фискален контрол” след публичния разстрел на началник от същата структура като наркобос, след който при извършен обиск в жилището на лицето са открити стотици хиляди левове и евро и са събрани доказателства от полицията, че същият е участвал в корупционни схеми, във връзка с което е убит, което представлява публична тайна?"

Служителите на отдел "Оперативни проверки" са категорични, че ако техните искания не бъдат изпълнени, ще предпиемат протестни действия.

"Поредица от причини доведоха до това решение. Проектът за основно преструктуриране на оперативните проверки е възложен преди повече от година", заяви пред OFFNews говорителят на НАП Росен Бъчваров и уточни, че всеки един съкратен служител ще получи възможност да се яви на курс в друго звено.

Като част от причините той посочи промените по отношение на възлагането и извършването на оперативните проверки, трудностите при ротацията на екипите, значително по-високата ефективност на оперативните проверки, които прави "Фискален контрол", и корупционните рискове.

"Оперативните проверки ще бъдат извършвани от звено "Фискален контрол", което прави такива вече от година и половина. За целта капацитетът на звеното предстои да бъде увеличен, вече е обявен конкурс", каза още Бъчваров.

Говорителят на НАП заяви, че служителите, които досега са работили в "Оперативни проверки" и имат съответната квалификация, както и интегритет и етика, съответстващи на новите изисквания, са свободни да се явят на този конкурс. 

НАП закрива звено 'Оперативни проверки', съкращават 250 служители на агенцията

https://offnews.bg//ikonomika/nap-zakriva-zveno-operativni-proverki-sakrashtavat-250-sluzhiteli-n-678627.html

Национална агенция за приходите (НАП) е взела решение да закрие звено "Оперативни проверки", съобщиха от приходната администрация.

Договорите на всички 250 служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г.

Решението на НАП предизвика недоволството на заетите в отдел "Оперативни проверки". Те излязоха с протестно писмо, в което настояват за запазване на функциите и работните места на всички служители в звеното, както и за увеличение на заплатите.

"От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел „Оперативни проверки” става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел „Оперативни проверки” от функция „Контрол” има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година", се посочва в писмото.

В протестното писмо се отправя питането "защо не беше закрита дирекция „Фискален контрол” след публичния разстрел на началник от същата структура като наркобос, след който при извършен обиск в жилището на лицето са открити стотици хиляди левове и евро и са събрани доказателства от полицията, че същият е участвал в корупционни схеми, във връзка с което е убит, което представлява публична тайна?"

Служителите на отдел "Оперативни проверки" са категорични, че ако техните искания не бъдат изпълнени, ще предпиемат протестни действия.

"Поредица от причини доведоха до това решение. Проектът за основно преструктуриране на оперативните проверки е възложен преди повече от година", заяви пред OFFNews говорителят на НАП Росен Бъчваров и уточни, че всеки един съкратен служител ще получи възможност да се яви на курс в друго звено.

Като част от причините той посочи промените по отношение на възлагането и извършването на оперативните проверки, трудностите при ротацията на екипите, значително по-високата ефективност на оперативните проверки, които прави "Фискален контрол", и корупционните рискове.

"Оперативните проверки ще бъдат извършвани от звено "Фискален контрол", което прави такива вече от година и половина. За целта капацитетът на звеното предстои да бъде увеличен, вече е обявен конкурс", каза още Бъчваров.

Говорителят на НАП заяви, че служителите, които досега са работили в "Оперативни проверки" и имат съответната квалификация, както и интегритет и етика, съответстващи на новите изисквания, са свободни да се явят на този конкурс. 

Идват лоу-кост жп превозвачи

http://dnes.dir.bg/news/novi-vlakove-zhp-prevozvai-27045688

При модернизация на жп трасетата от София до Бургас и движение със скорости между 160 и 200 км/час ще се появят нови превозвачи.

Новоруски легенди и митове

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/13/3162434_novoruski_legendi_i_mitove/?ref=rss


"Дневник" публикува статията от портал "Култура".<br /><br /><br /><br />На 9 април - сега - излезе една статия [1] в официозното списание "Россия в голобалной политике", озаглавена "Самотата на метиската (14+)".<br /><br />Самотната метиска според автора е Русия; (14+) е многозначителна добавка, която ще разясня по-долу; а авторът е Владислав Сурков – "дясната ръка" на Путин до уволнението му от официален...

Катастрофата на Вакарел предизвика километрични задръствания

http://www.cross.bg/koli-trakiya-avtomobili-1572502.html

Километрични задръствания се образуваха по магистрала „Тракия" заради тежката катастрофа при Вакарел по-рано днес. При инцидента загинаха шестима, а ранените са над 20.Четири часа след катастрофата има опашки от автомобили. Движението е затруднено и от камион със спукана гума. Между 17 и 18 км на АМ „Тракия" колоната от коли се движи бавно, а краят на задръстването не се вижда. Редица коли използваха възможността да минат в аварийната лента. Маневра, която е забранена и институциите призовават да не се прави, за да може да се изтеглят автомобили на Спешната помощ. Ако може да избегнете пътуването по аутобана въпреки почивния ден - направете го.    

Прокуратурата започна разследване на трагедията край Вакарел

http://nakratko.bg/category/60/157776/


На мястото на катастрофата с автобус на АМ „Тракия” работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Българки, наострете очи: Джерард Бътлър е отново у нас (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/bylgarki-naostrete-ochi-djerard-bytlyr-e-otnovo-u-nas-snimka-news_669502.html

Имаме страхотна новина, на която със сигурност ще се зарадват много представителки на нежния пол у нас - холивудският красавец Джерард Бътлър отново е в България! А Джино Бианкалана, който поддържа форма с редовни посещения във фитнеса имаше късмета да го срещне. Тези дни победителят от последния сезон на VIP Brother тренира с холивудската звезда Джералд Бътлър. Джино сподели снимка в Instagram, на която позира с актьора в известен столичен фитнес.     48-годишният Бътлър е

Румен Радев отива при Путин през май

http://econ.bg/Новини/Румен-Радев-отива-при-Путин-през-май_l.a_i.760393_at.1.html

Президентът Румен Радев в Москва. Вероятно визитата ще е в дните около 21 май, когато в руската столица има Дни на българската култура във връзка с...

Автобусът се движил по ”Тракия” с 96 км/ч. и 43-ма пътници

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-trakia-avtobus-27045153

Изпълнителният директор на фирма "Юнион Ивкони" Георги Атанасов заяви пред Дир.бг, че автобусът се е движил с 96 км/ч. по магистрала "Тракия" в момента на удара

Проверяват "Юнион Ивкони" след тежката катастрофа край Вакарел

http://www.moreto.net/novini.php?n=372461

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски нареди да се извърши извънредна проверка на фирмата превозвач "Юнион Ивкони" заради тежката катастрофа на АМ "Тракия", край Вакарел, при която загинаха най-малко 6 души, а най-малко 20 бяха ранени.

Тръмп: Джеймс Коми е доказан издайник и лъжец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814989

Тръмп: Джеймс Коми е доказан издайник 
и лъжецДоналд Тръмп заяви, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми е "доказан издайник и лъжец" и "трябва да бъде подведен под съдебна отговорност" за издаване на класифицирана информация, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Почти всички във Вашингтон смятаха, че той трябва да бъде уволнен за ужасната работа, която свърши - докато накрая не бе фактически

Утре откриват мотосезона във Варна, временно променят движението около Катедралата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372467

Утре, 14 април, събота официално ще бъде открит Мотосезон 2018 във Варна, научи Moreto.net. Очаква се стотици рокери от Варна и страната да се събраха пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" малко след 10 часа.

Преследваната от САЩ Гергана: 3 години не смеех да започна работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813589

Преследваната от САЩ Гергана: 3 години не смеех да започна работаПреди 6 г. предупредихме, че случилото се с мен ще се повтори. И ето сега същия кошмар изживява млад човек, успял да си намери работа в чужда компания, за да печели парите си по почтен начин. Думите са на Гергана Червенкова по адрес на 29-годишния Желяз Андреев, чиято екстрадиция поиска САЩ. През 2012 г.

Шофьорът на автобуса от "Тракия" е с контузия на гръден кош

http://www.cross.bg/kontyziya-priet-gruden-1572501.html

/КРОСС/ Шофьорът на автобуса от катастрофата на автомагистрала „Тракия" е приет с контузия на гръден кош, състоянието му е стабилно. Това съобщиха от пресцентъра на болница "Софиямед". Мъжът няма опасност за живота, приет е с контузия на гръден кош. Предстои да му бъде направен рентген и да бъде приет за наблюдение в Клиниката по хирургия.    

Ананиев: Направихме крачка към консенсуса, но има още спорни моменти

http://nakratko.bg/category/58/157774/


Направихме много сериозна крачка по отношение на консенсуса по принципните постановки, които са залегнали както в устройствения правилник, така и в Наредбата за медицинската експертиза. Има още няколко момента, които трябва да изчистим като спорни.

47-годишна баба срази конкуренцията с външния си вид на конкурса "Максим" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814940

47-годишна баба срази конкуренцията с външния си вид на конкурса "Максим" (Снимки)Самотна майка зашемети хиляди хора с външния си вид. 47-годишната блондинка Джина Стюaрт срази конкуренцията на конкурса на "Максим" 2018 в Австралия. Джина, която е майка на четири деца, успя да отстрани стотици кандидатки, които са наполовина по-млади от нея. Тя има повече 40 000 последователи в инстаграм.

ЕК: Стари коли, неразвита пътна мрежа и лоша култура на шофиране водят до висока смъртност в България

http://nakratko.bg/category/58/157773/


Старите коли, неразвитата пътна мрежа и културата на шофиране са основни причини за високата смъртност по пътищата на България. Това заяви в интервю за БНР говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио.

Катастофата на АМ "Тракия" е станала заради технически дефект?

https://www.actualno.com/crime/katastofata-na-am-trakija-e-stanala-zaradi-tehnicheski-defekt-news_669500.html

Появи се непотвърдена информация, че воланът на шофьора на автомобила, участвал в тежкия пътен инцидент, при който загинаха шестима души, а 22-ма бяха ранени, се е самозаключил и това е причинило сблъсъка с автобуса. Попитан от журналисти, министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че експертите имат много информация и че към момента се изясняват причините за катастрофата. Той призова водачите на МПС да имат търпение. По-рано главен комисар Младен Маринов не потвърди информ

Шефът на Спешна помощ: Спасяването на пострадалите бе бързо организирано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814979

Шефът на Спешна помощ: Спасяването на пострадалите бе бързо организираноСпасяването на всички пострадали при катастрофата на магистралата беше организирано по най-бързия начин, каза директорът на Спешна помощ Георги Гелев, цитиран от БТА. Полицията ни съдейства с осигуряване на коридор, а директори на болниците изразиха готовност да приемат пациенти. Така в "Пирогов" бяха освободени 10 операционни.

Прокуратурата разследва произшествието на "Тракия"

http://www.cross.bg/sofiya-prokyror-neobhodimata-1572500.html

/КРОСС/ Разследването на произшествието на автомагистрала „Тракия" се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура София. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествие, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели. Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата - превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи - на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица. Действията на прокуратурата са в пълна координация с органите на МВР. Започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс - нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.    

Собственикът на „Юнион Ивкони“: Страшно е, но не е виновен петък, 13-и…

http://www.struma.com/sinya-lampa/sobstvenikut-na-yunion-ivkoni-strashno-e-no-ne-e-vinoven_132971/

 Автобусът е бил съвсем нов, шофьорите са се сменили в Сливен. Водачът, който е управлявал е почивал според правилата. Това заяви за „Дарик” Ивайло Константинов, един от собствениците на фирмата „Юнион Ивкони”, чийто автобус катастрофира на магистрала „Тракия“.

Автобусите са оборудвани с колани, друг е въпросът колко от пътниците са изпълнили инструкциите в началото на пътуването, добави той. Друг автомобил се е завъртял на пътя, автобусът се...

Продължава

Знаеше ли "Рома" предварително, че ще играе с "Ливърпул"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/13/3162683_znaeshe_li_roma_predvaritelno_che_shte_igrae_s_livurpul/?ref=rss


"Рома" показа забележителни футболни умения и дух при обрата срещу "Барселона". Но показа ли клубът и способности да предвижда бъдещето?<br /><br />В четвъртък - ден преди тегленето на жребия за полуфиналите в Шампионската лига, в сайта на "Рома" се появило предложение за билети за полуфиналите. "Вълците" рекламирали пропуски за мач с "Ливърпул" на 2 май.<br /><br />Техническата грешка бързо е била поправена, но...

Мъгливо и хладно над Черноморието и утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=372447

Над Черноморието остава мъгливо и хладно. Ще духа слаб до умерен източен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на въздуха – между 8° и 12°, температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В Европа саудитският уахабизъм не отстъпва

http://www.mediapool.bg/v-evropa-sauditskiyat-uahabizam-ne-otstapva-news277933.html

Дали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм - фундаменталистки ислям, смятан за идеологическа матрица на джихадизма? Някои експерти се съмняват в това и насочват вниманието към силата на повече или по-малко тайните проводници на радикалното течение.   Мохамед бин Салман, 32-годишен, чието официално посещение в Париж приключи във вторник вечерта с вечеря с президента Еманюел Макрон, неотдавна даде нови сигнали за отваряне на страната си и води кампания за ухажване на Запада.   MBS (както наричат Мохамед по инициалите му - б.ред.) обеща една "умерена" и "толерантна" Саудитска Арабия, далеч от имиджа й на износител на уахабизъм - строга версия на сунитския ислям, създадена през 18 век от богослова Мохамед бин Абдулуахаб в съюз с основателя на саудитската династия Мохамед бин Сауд.   Световната ислямска лига, често смятана за дипломатически агент на кралството и финансирана с петродоларите му, разпространява нашироко това ново послание. "За нас няма уахабизъм. Има ислям. Точка", подчерта по време на посещение в Париж през ноември генералният секретар на организацията Мохамед ал Иса, давайки израз на враждебността си към "идеологическия екстремизъм".   Лигата сякаш не е толкова активна като в миналото. Дали това е искрена промяна или стратегическа демонстрация? В някои европейски столици дебатът се обтегна заради влиянието на уахабизма, неговите вариации и салафитски превъплъщения като мадхализма, разпространен от Марсилия /Франция/ до Бирмингам /Великобритания/.   Белгийското правителство обяви в средата на март, че прекратява действащия от половин век договор, който предоставяше на Лигата управлението на голямата джамия в Брюксел, издигаща се насред европейски квартал.   Прекратяването на договора беше препоръчано от парламентарната комисия, разследваща атентатите на 22 март 2016 г., за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" /32 жертви в Брюксел/: депутатите обвиниха храма, че разпространява "салафитско-уахабитски" ислям, който може да "играе доста важна роля в насилствения радикализъм".   "Отнемането на ключовете на голямата джамия от Саудитска Арабия беше необходимо да се направи, то имаше символично значение, за да кажем: Не, не приемаме тази версия на исляма", обяснява пред Франс прес специалистът по исляма Михаел Приво.   "Можем да затворим тази джамия, но всичко друго продължава да работи: издателските къщи, интернет сайтовете, телевизионните канали", казва той. Понеже начините за разпространяване зависят не толкова от саудитския държавен или парадържавен апарат, а от частни фондации и бизнесмени.   "Нито веднъж не чух MBS да казва, че ще сложи край на паричните преводи от частни лица или благотворителни организации, които поддържат тези ретроградни версии на исляма. И те ще продължат", прогнозира белгийският изследовател.   "Социалните мрежи играят много по-важна роля от институционалните канали, по-специално за обикновените вярващи", съгласява се парижкият политолог Набил Мулин.   Директната намеса на саудитското кралство в религията често пъти е скромна: във Франция например по-малко от 4 милиона евро са били дадени между 2010 и 2016 г. за финансирането на осем джамии и са били изплащани заплати на петнадесетина имами, съгласно доклад на парламента. "Новата правоверност" Освен изданията, интернет сайтовете или телевизиите като Алмаджд, недоверие у западните правителства вече будят и саудитски ислямски университети, които продължават да са притегателни центрове за уахабизма. Като този в Медина, "който е обучил десетки хиляди духовници от 170 националности от създаването си през 1961 г., и, както се оказва, по-голямата част от лидерите на уахабитското движение по света", подчертава Мулин.   В Косово, където ислямът е преобладаващата религия, имами, учили в саудитски или египетски университети, вече са изправени на съд заради активно набиране на млади джихадисти за групировки като "Ислямска държава".   И ако в Испания и в Италия властите се справят без видими затруднения с ислямските културни центрове, управлявани от Световната ислямска лига, то в Германия разузнавателните служби се обезпокоиха в края на 2016 г. от прозелитизма, осъществяван на тяхна територия.   Няколко столици, сред които Рияд и Доха /Катар/, бяха обвинени в доклад, че покровителстват германски салафити в рамките на "дългосрочна стратегия за влияние".   "Уахабизмът се наложи като новата правоверност. Ще бъдат необходими години, а може би и десетилетия това да се промени", казва още Набил Мулин и подчертава финансовата мощ и авторитета, свързани с религиозния статут на кралството, пазител на светите места на исляма.   Дали престолонаследникът може да ускори този процес? "Оцеляването на саудитската политическо-религиозна система се крепи върху съюза между улемите (религиозните учени) и трона: MBS не може да прекъсне напълно тази връзка", смята Бернар Годар, известен познавач на исляма, от френското външно министерство, който все пак приветства "значителната промяна", чийто изразител е подложения на натиск млад лидер.   По БТА

ВМРО атакува вселенския патриарх

https://www.actualno.com/society/vmro-atakuva-vselenskija-patriarh-news_669497.html

Претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени. Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква-майка на днешна Македония е именно Българската православна църква. Това се казва в позиция-обръщение на ВМРО към вселенския патриарх Вартоломей във връзка с изказаните от него критики към Българската право

Хора умират, не правете сензации (Видео)

https://frognews.bg/novini/hora-umirat-pravete-senzatsii-video.html

Хора умират, не правете сензации. Толкова е просто, с едно изречение един от свидетелите на трагедията на магистрала „Тракия“ обрисува най-големия порок на българската журналистика.

Богдан Милчев пред Фрог: Държавата е отговорна за катастрофите, перверзия е да изкарват виновни човека или автомобила

https://frognews.bg/novini/bogdan-milchev-pred-frog-sistemata-patna-bezopasnost-sbarkana-darjavata-otgovorna-katastrofite.html

Държавата е отговорна за катастрофите, а тя прехвърля вината върху хората. Това каза пред Фрог нюз шефът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев. Ето какво още сподели той за трагедията на магистрала „Тракия”:

Сексскандал обезглави Шведската академия, присъждаща Нобеловата награда за литература

https://offnews.bg//sviat/seksskandal-obezglavi-shvedskata-akademia-prisazhdashta-nobelovata-na-678633.html

Ръководителят на Шведската академия - престижният орган, който определя носителя на Нобеловата награда за литература - се оттегли в разгара на сексскандал. Съпругът на Катарина Фростенсон, която е член на Академията, бе обвинен в сексуална злоупотреба от 18 жени миналия ноември. Днес организацията е остро критикувана заради начина, по който е провела разследването срещу Жан-Клод Арно.

"Това вече засегна жестоко Нобеловата награда и това е голям проблем", коментира при оттеглянето си на 12 април ръководилата Шведската академия Сара Даниус.

Обвиненият Арно отрича деянията.

"Желанието на Академията беше да се оттегля от ролята си на постоянен секретар", заяви Даниус пред репортери. "Веднага взех решение."

Миналия ноември, вдъхновени от движението #MeToo, 18 жени обвиниха в сексуално посегателство Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Фростенсон - член на Академията.

След като Академията гласува срещу отстраняването му миналата седмица, трима от членовете - Клас Йстергрен, Киел Еспмарк и Петер Енглунд, се оттеглиха 18-членната комисия в знак на протест.

Чисто технически те не могат да подадат оставки, но могат да спрат да участват в дейностите на Академията.

Арно ръководи културен клуб в Стокхолм. Всички връзки с него бяха прекъснати от Академията малко след отправянето на обвиненията. Тогава Академията обяви, че е възможно да има нарушение на правилата ѝ за недопускане на конфликт на интереси и определи правна кантора, която да разследва връзките на членове на комисията с Арно.

Неговият адвокат заяви пред агенция "Ройтерс", че той отхвърля всички обвинения, отправени срещу него.

"Жан-Клод Арно отхвърля всички обвинения в незаконна дейност и отхвърля другите обвинения, които бяха отправени срещу него", пише Бьорн Хуртиг в имейл.

За нито едно от предполагаемите сексуални посегателства не е подаван сигнал в полицията до момента на избухването на скандала миналата година, но държавни прокурори започнаха предварително разследване по случая.

Миналия месец те обявиха, че отлагат произнасянето си по някои части от делото заради липса на доказателства. Въпреки това разследването продължава, потвърдиха прокурорите.

Макрон към Путин: Трябва да се засилят преговорите за мир в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814948

Макрон към Путин: Трябва да се засилят преговорите за мир в СирияПрезидентът на Франция Еманюел Макрон заяви в телефонен разговор на своя руски колега Владимир Путин, че иска да „засили“ преговорите за мира в Сирия, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Президентът заяви, че иска диалогът между Франция и Русия да продължи и да се засили, за да се даде на Сирия мир и стабилност“,

Руските спецслужби следели бившия си агент Скрипал от поне 5 години

http://www.mediapool.bg/ruskite-spetssluzhbi-sledeli-bivshiya-si-agent-skripal-ot-pone-5-godini-news277932.html

Руските разузнавателни служби са шпионирали бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от поне пет години, съобщи съветникът на британския съвет за национална сигурност Марк Седуил в писмо до НАТО, цитирано от агенция Прес асосиейшън, Ройтерс и Франс прес.   "Според нашата информация интересът на руските разузнавателни служби към Скрипал датира най-малко от 2013 г., когато адреси в електронната поща на Юлия Скрипал са били хакнати от киберспециалисти на ГРУ" (руското военно разузнаване), се казва в писмото на Седуил до шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

Руските спецслужби следели бившия си агент Скрипал от поне 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814945

Руските спецслужби следели бившия си агент Скрипал от поне 5 годиниРуските разузнавателни служби са шпионирали бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от поне пет години, съобщи съветникът на британския съвет за национална сигурност Марк Седуил в писмо до НАТО, цитирано от агенция Прес асосиейшън, Ройтерс и Франс прес, пише БТА. "Според нашата информация интересът на руските разузнавателни служби към

Следващата седмица гласуват в Турция за удължаване на извънредното положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814927

Следващата седмица гласуват в Турция за удължаване на извънредното положениеТурският парламент ще гласува следващата седмица за удължаване на извънредното положение в страната с още три месеца, предаде ДПА. Ако то действително продължи толкова, това означава, че Турция ще е прекарала две години в режим на извънредно положение. Турската частна телевизия НТВ и проправителственият в.

Мери, Алис и Виктория са фаворитите за името на третото кралско бебе

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162729_meri_alis_i_viktoriia_sa_favoritite_za_imeto_na/?ref=rss


Мери, Алис и Виктория са имената, с които е най-вероятно принц Уилям и херцогиня Катрин да кръстят третото си дете, показват данните на букмейкъра "Уилям Хил", цитирани от агенция "Ройтерс".<br /><br />Залозите са Мери са най-високи – 3 към 1, за Алис – 6 към 1, и за Виктория – 8 към 1. Предположенията за момчета са Албърт, Артър и Фред/Фредерик, всички с вероятност 12 към 1. Сред останалите имена, с които се спекулира, са Филип, Джеймс.<br /><br />В...

Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция - голяма победа над фалшивите новини

http://www.euinside.eu/bg/analyses/croatia-ratified-istanbul-convention-won-first-battle-against-fake-news

Със 110 гласа "за", 30 "против" и двама въздържали се хърватският парламент ратифицира Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие. Допреди няколко години на тази новина едва ли щеше да се обърне внимание, защото няма нищо по-нормално в страна-членка на ЕС, която е приела европейската ...

МВР и Автомобилна администрация влязоха на проверка в Юнион Ивкони

https://offnews.bg//ikonomika/mvr-i-avtomobilna-administratcia-vliazoha-na-proverka-v-iunion-ivkoni-678637.html

Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел, при която загинаха 6 души, а още 20 бяха ранени, най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство". Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Два екипа на ИА "Автомобилна администрация" и прокуратурата разследват случая и извършват техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач "Юнион Ивкони".

Според Московски катастрофиралият автобус е бил в добро техническото състояние. На 6 февруари т. г. той е минал на технически преглед, от който има снимки и видео. Шофьорът също е с валидни документи - свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи.

В момента продължава проверката по цялата документация - за спазване на графиците, медицинските прегледи, валидност на пътния лист и др.

Всички ЕРП-та искат по-скъп ток, но КЕВР няма да го допусне

http://www.moreto.net/novini.php?n=372456

Всички електроразпределителни дружества, които подават заявления за участие във формирането цената на тока, искат увеличение между 20-50% на цената на електроенергията. Ние няма да го допуснем това и българските граждани могат да бъдат спокойни, защото КЕВР ще се съобразим изцяло с интересите и нуждите на българското общество.

Посланик Макаров: Скрипал биха били мъртви, ако Русия стоеше зад това

https://frognews.bg/novini/poslanik-makarov-skripal-biha-bili-martvi-ako-rusiia-stoeshe-zad-tova.html

„За посещението на Путин в България трябва да дочакаме да завърши кризисната ситуация, още повече, че в Сирия се намират много наши военни“. Това каза н. пр. Анатолий Макаров.

Повече от половината българи виждат имиграцията като проблем

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/poveche-ot-polovinata-bylgari-vijdat-imigraciiata-kato-problem-259268/

51% от хората виждат заплаха за работните си места от идващите в страната чужденци, сочи проучване на Евробарометър

Задържаха трима сирийци в Германия, заподозрени в тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814908

Задържаха трима сирийци в Германия, заподозрени в тероризъмГерманската полиция задържа трима млади сирийци, заподозрени в принадлежност към терористична организация, заяви днес прокуратурата в град Кобленц, цитирана от ДПА и БТА. Заподозрените на възраст 21, 23 и 27 години, са били задържани в околностите на град Саарлуи на френската граница. Полицията е иззела мобилни телефони и лаптопи.

МАЕ: ОПЕК почти изпълни целите си за съкращение на петролните резерви

https://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-opek-pochti-izpylni-celite-si-za-sykrashtenie-na-petrolnite-rezervi-259266/

Според организацията резервите могат да достигнат до стойности под средните за пет годиин още през следващия месец

Двама от задържаните при акцията в Петревене остават за 72 часа в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814922

Двама от задържаните при акцията в Петревене остават за 72 часа в арестаПо разпореждане на районната прокуратура в Ловеч двама от задържаните при акцията на Главна дирекция "Национална полиция" и ОДМВР Ловеч в луковитското село Петревене остават за 72 часа в ареста. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Ловеч Кирил Петров, цитиран от БТА. При операцията срещу разпространението на наркотици,

Първи СНИМКИ отблизо на Реното, превърнало в ковчег автобуса на АМ "Тракия" Вакарел

http://www.struma.com/sinya-lampa/purvi-snimki-otblizo-na-renoto-prevurnalo-v-kovcheg-avtobusa-na_132970/

Почти минимални са щетите по Реното, заради което автобус се обърна на АМ "Тракия" Ето снимки от мястото на катастрофата, на които се вижда автомобилът.

По думите на жена очевидец след часовете прекарани блокирани на аутобана, движението е било пуснато по обходен маршрут, но там също се е образувало голямо задръстване. "С 5 км в час се движи колоната с прекъсвания. Мантинелата в срязана, за да мине движението и в насрещните платна.

От София пътуващите са...

Продължава

Ще вдигат ли цената на тока

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shte-vdigat-li-cenata-na-toka-6081282

Финалните ценови предложения се очакват да бъдат публикувани на 17 април

Русия няма да внася цигари, алкохол и лекарства от САЩ

https://frognews.bg/svqt/rusiia-niama-vnasia-tsigari-alkohol-lekarstva-sasht.html

Руските депутати готвят законопроект на принципа ”око за око” срещу санкциите на Вашингтон. С не го ще забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

Русия няма да внася цигари, алкохол и лекарства от САЩ

https://frognews.bg/novini/rusiia-niama-vnasia-tsigari-alkohol-lekarstva-sasht.html

Руските депутати готвят законопроект на принципа ”око за око” срещу санкциите на Вашингтон. С не го ще забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

8 години затвор за мъж от с. Микрево за нападение с брадва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814909

8 години затвор за мъж от с. Микрево за нападение с брадваПо обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е признал за виновен Н. Алексиев (на 59 години) от с. Микрево, като го е осъдил на осем години „Лишаване от свобода“ за извършен от него опит за убийство (престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 и 2 от НК). Подсъдимият Алексиев е от с.

Безимотен циганин купи „Ален Мак“

https://frognews.bg/novini/bezimoten-tsiganin-kupi-alen-mak.html

Безимотен циганин от видинското село Синаговци е собственик на знаковите пловдивски дружества ”Ален мак България” и „Ален мак козметикс“, съобщава Marica.bg.

Даровете на Доналд

http://www.mediapool.bg/darovete-na-donald-news277931.html

Президентът Тръмп изпрати братски подарък на президента Путин. Засега малцина го забелязват, но в близките дни това ще стане ясно за всички. С отказа си от незабавен удар по сирийската армия и правителствената инфраструктура в Сирия Тръмп съзнателно лиши своите военни от шанс за тактическа изненада - ключово условие за успех при подобни операции. Няма как да не признаем, че това е неявна стъпка, която цели да помогне да Путин да се справи със сегашната ситуация.   Забавянето до петък даде на руското командване в Сирия възможност да вземе ред мерки, свеждащи до минимум очакваните щети. Така оценяват развитието на събитията от понеделник насам военните източници, потърсени от "Новая газета". Това налага да обърнем внимание на обстоятелства, очевидни според нашите експерти.   В момента, когато Тръмп анонсира неизбежен удар по Сирия до 48 часа, въоръжените сили на САЩ разполагаха с целия необходим потенциал. За целта нямаха нужда нито от чисто символичната съюзническа помощ, нито от самолетоносача, символизиращ мощта и величието на американската армия, който начело на корабна бойна формация с диаметър 360 км се движи полека към Средиземно море и безнадеждно протака началото на операцията.   Стига да припомним какви средства използваха американските военни в локалната операция край Дейр аз Зур - дори стратегически бомбардировачи. Самолетите, базирани в съседни страни, включително Йордания, ракетните разрушители "Доналд Кук" и "Портър", доплавали без бързане за половин ден от кипърската си база до базата на руския военноморски флот в Тартус ("в същата локва", както казват моряците), без изобщо да се обявява допълнително - само с политическа цел - съсредоточаване на силите и пауза с цел формиране на коалиционна групировка, имаха готовност да нанесат обезоръжаващ удар, съобразен с мащаба на кризата.   Проблем за всяка високотехнологична войска в Сирия е липсата на цели, достойни за оръжията й. Икономика, разрушена от гражданската война, измъчено население, свикнало с къде по-страшни ужаси от кратка бомбардировка на военни обекти - ето главните белези на местния театър на военни действия. Това не е Югославия - съвсем развита страна, чиито ключови инфраструктурни обекти бяха системно бомбардирани и щетите принудиха политиците й да жертват малка, но исторически съществена част от държавата.    При това положение малобройните цели, подходящи за твърде скъпите ракети с обикновен фугасен заряд (предишната атака срещу сирийската въздушна база Шайрат с 59 ракети "Томахоук" излезе между 70 и 100 милиона долара), са събрани в структурите на авиацията и ПВО. Президентът на САЩ обаче осигури допълнително време; през този интервал голяма част от сирийските самолети се прехвърлиха много близо до базата на руските ВВС Хмеймим, под чадъра на батареите С-400. А хората зад пултовете там не са сирийски военни, качеството е съвсем друго. Нашите разчети впрочем имат задача да бранят единствено руските бази и няма как да отвърнат на американски удар извън крайно ограничената си зона на отговорност.   Провалът на ракетното нападение срещу базата Шайрат буди у всички наблюдатели, включително в близкоизточните столици, съмнения в методите на американската армия. Защото Израел праща четири изтребителя-бомбардировача и с обикновена въздушна атака постига далеч повече. И харчи стотици пъти по-малко.   В подобни условия оперативно-тактическата изненада става направо решаващ фактор. Маскировъчни мерки, поставяне на лъжливи цели, изтегляне на сирийските лидери в защитени убежища, подготовка и съгласуване на действия с оглед радиоелектронна борба - всичко това се върши в ненадейно отпуснатия времеви аванс.   Никой не действа по този начин - освен ако Тръмп и американските военни нямат друг, неявен мотив: да избегнат истински, а не уреден за телевизията сблъсък с Русия.    Трескавата дейност на флота в акваторията на руската база Тартус, прехвърлянето на две ескадрили ударна авиация от Твер в Астрахан, спешното предислоциране на сирийски ВВС и противовъздушни разчети показват, че нашата армия и нейният съюзник Асад се възползват максимално от "политическата" пауза, подарена от Тръмп.   Сега може да се изстрелят и 500 ракети, но в крайна сметка ударът ще е по-скоро политически символ, тъй необходим за Тръмп. И щом е така, Путин и Асад по-лесно ще се примирят с неизбежните загуби, както стана преди година, на 7 април 2017-а. Русия не се кани да изостря нещата, съдейки по внезапно намалелия патос в телевизионната пропаганда и необичайно замисления тон, с който говори последния път руският посланик Василий Небензя - а изведнъж се разбра, че той редовно се целува в ООН с американската си колежка Ники Хейли. За война впрочем не агитира никой и в средите на американските военни, нито сред отговорните политици, останали все още в администрацията. Това стана ясно от твърде сдържаното поведение на САЩ след атаката срещу наемниците от т. нар. частна военна компания "Вагнер".   Ами Русия? Странно е, че изреждайки възможните ни отговори след предстоящия обстрел (той бе гръмогласно оповестен във вторник и е много трудно да се отмени без вреди за репутацията на Тръмп), медиите и експертите не споменават най-достъпния за Русия, най-евтиния и безопасен за всички. Защото американците смятат да бомбардират не нашите военни, а сирийските им съюзници. Но в Сирия не липсват и съюзници на американците.    Може и Кремъл да получи свой символ за телевизията, целящ да убеди обикновения народ в непоклатимата му воля. Логично е според мен да чакаме масиран удар, може би включващ престижните ракети "Калибър" и бомбардировачи с далечен обсег, по малобройните съюзници на САЩ в Сирия, в зоните извън контрола на Асад. Тия със сигурност няма кой да ги пожали нито в Москва, нито във Вашингтон, щом са заложени на карта съдбините на световната система за сигурност.     По БТА.

Детска игра с огън причинила пожара, при който загинаха братче и сестриче (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814907

Детска игра с огън причинила пожара, при който загинаха братче и сестриче (Снимка)Игра с огън е довела до трагичния инцидент с две загинали деца край пловдивското село Устина. Това съобщи кметът населеното място Нели Бундева пред TraficNews.bg. Жертвите са момиченце на 6 години и момченце на 4 години. Три деца са били оставени сами във фургон в землището на Устина между Кричим и Куртово Конаре.

Борисов: Поднасям съболезнования на близките на загиналите в катастрофата при Вакарел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814914

Борисов: Поднасям съболезнования на близките на загиналите в катастрофата при ВакарелПоднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се, написа още премиерът.

МЗ и хората с увреждания тушираха напрежението

http://dnes.dir.bg/news/telk-kabinet-borisov-3-ananiev-27045530

Министърът на здравеопазването и организациите на хората с увреждания почти тушираха напрежението, създало се през последните дни.

Кан 2018 - воля за обновление

https://offnews.bg//kultura/kan-2018-volia-za-obnovlenie-678634.html

Вече е ясна, макар и неокончателна, с потенциал за важни допълнения (като блудния син Ларс фон Триер), официалната селекция на Кан′2018. Предложените рекордни 1906 заглавия говорят за това, че киното е „в добро здраве и оцелява в една аудиовизуална цивилизация, която вече не е същата от времето когато се е родило или само от 20 години насам”.

С тези думи артистичният директор Тиери Фремо откри вчера пресконференцията и огласи волята на фестивала за поколенческо обновление. От изгледаните огромен брой филми 18 влизат в конкурса за „Златната палма”, а 15 в не по-малко престижната програма „Особен поглед”. Да припомним, че миналата година България беше там с цели 2 заглавия: „Посоки” на Стефан Командарев и „Уестърн” на Валеска Гризбах, в който имахме само копродуцентско участие.

Завесата на най-големия фестивал в света се повдигна и най-после сложи край на убийствения съспенс от очакването на избраните. Защото по традиция от месеци организаторите провеждат интензивни задкулисни пазарлъци, а журналистите слухтят из мрежата, правят залози и предвиждания - кой от големите е готов с нов филм, кой е в постпродукция, кой от „абонатите” е на линия с пореден шедьовър.

Досега бяха известни само председателите на голямото жури Кейт Бланшет и на „Особен поглед” – Бенисио дел Торо. Беше разкрит и филмът, който ще открие фестивала (но и ще се бори за Палмата) – „Всички го знаят” на иранеца Ашгар Фархади, с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, както и няколко заглавия извън конкурса - най-новата серия от митичната сага „Соло - история от Междузвездни войни” за младежките години на Хан Соло и „2001: Космическа одисея” (1968) на Кубрик, по повод 50 години от създаването на култовия филм, който ще бъде прожектиран от брилянтно реставрирано копие на лента в секцията „Кан Класик”.

Преди конкретните имена и филми, нека видим тенденцията, а тя е желание за промяна на всички нива. Разбира се, не революционно, а като начало с малки стъпки. Първото е забраната на селфита на червения килим. Те създават огромна суматоха и това е „непочтително”, според президента Пиер Лескюр, а според Тиери Фремо за забраната на това „смешно и гротескно” нещо има две причини – техническа, понеже се забавя трафикът на кортежите с автори и гости (2200 души за гала прожекция, някои падащи по стълбите и т.н.) и по-философска – тривиализира се величието на Кан. „В Кан идваш да гледаш, а не да се гледаш” – казва Фремо…

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

И още една новост - новото десетилетие в Кан идва с операция ”3 дни в Кан”, обърната към младите от 18 до 28 години. Всички от света, които обичат киното и напишат убедително мотивационно писмо, могат да прекарат трите последни дни на фестивала, като се „измешат” с майсторите… Българските киномани да побързат! Само за един ден са получени 600 заявки от света.

А сега по същество – в „Особен поглед” впечатление веднага прави появата на многото нови имена, което е „сърцето на призванието на „Особен поглед”. Тук има изобилие от първи филми - 6 на брой, но и много втори филми, като селекцията определено ще бъде допълвана в движение. Познато име е актрисата и режисьор Валерия Голино с втория си филм „Еуфория”. Има сирийски филм („Моят любим плат” на Гая Джиджи”), филм от Южна Африка („Жътварите” на Етиен Калос), от Аржентина („Ангелът” на Луис Ортега), на руснака, работещ в Казахстан, Адилхан Йержанов (с интригуващо заглавие „Нежното безразличие на света”), филм от Кения, от Мароко, от Индия и - разбира се - от Франция - „На колете, момчета” на Антоан Дерозиер, който говори за новите моди на сексуалност в отношенията мъже-жени и неизбежно ще привлече вниманието. Отношенията между жените и мъжете се визират и в афиша на фестивала, който откликва на актуалната ситуация със скандалите в Холивуд и представя обработен дигитално кадър от снимачната площадка на филма на Годар „Лудия Пиеро”. Там са целуващите се, но и разминаващи се Ана Карина и Жан-Пол Белмондо, млади и красиви…

В състезанието също има изненади. Липсват „абонатите”, или „любимците” на Кан. От тежките класици-икони е само Жан-Люк Годар с „Книга с картини” – филмово есе в неговия стил. Той оставил на организаторите да изберат дали да го сложат в или извън конкурса. До него се нарежда младият египтянин А.Б. Шауки с първи филм “Yomeddine”, road movie, главният герой на който е прокажен, изпълняван от непрофесионален актьор. Така киното ни дава новини за света по един забележително силен и особен начин, обясни Фремо.

Американското кино е представено от Спайк Лий, който не е идвал в Кан повече от 20 години. Той ще покаже „Blackkklansman” вдъхновен от съвременността, макар и разположен през 70-те, за ситуацията на черните афроамерикански общности и реалностите около „Ку Клукс Клан”. Другото американско заглавие „Под Сребърното езеро” на Дейвид Робърт Мичъл ще представи авторското американско кино. Италианското кино традиционно е на почит в Кан – с майстора Матео Гароне, който се представя с „Догман” и Аличе Рорвакер с „Лазаро щастлив”. Тя получи неотдавна Голямата награда за „Чудесата” за особената си чувствителност към визуалното. Френското кино също не е забравено – то ще бъде представено от Стефан Бризе с „На война” (помним остро социалния „Пазарният закон”), Ева Юсон с втори филм „Слънчевите момичета” и Кристоф Оноре с „Да се харесаш, да обичаш и да бягаш бързо”.

Откъм Азия нападат младият японец Риусуке Хамагучи с „Асако I&II”, втори японец прочутия Хироказу Коре-Еда с “Shoplifters”, добре известният китаец Джия Жанг-Ке с „Прахта е с чисто бял цвят” и южнокорейският поет, писател и режисьор Лий Чанг-Донг с „Buh-Ning”. Тепърва предстои да се запознаем по-подробно с тези неразбираеми заглавия. Важен акцент от конкурса е присъствието на иранския режисьор Джафар Панахи, който за първи път е в състезанието с „Три лица”. Понеже има неприятности в Иран и с излизането си от страната, фестивалът официално го кани лично да представи филма си и вече прави нужните постъпки пред властите на най-високо ниво. Подобна донякъде е и ситуацията с Кирил Серебренников, руски артист и театрал, който ще представи черно-белия „Лято”. Филмът разказва за влиянието на рок-музиката по времето на Брежнев и как тя е спомогнала за разрушаването на режима. За него фестивалът също прави постъпки пред властите. Павел Павликовски, режисьорът на „Ида” също достойно присъства в селекцията с новия си филм „Зимна война” произведен от „Амазон”.

Далеч преди откриването на фестивала назря напрежение около стрийминг компанията и мощен продуцент „Нетфликс”, заплашили, че няма да дадат нито едно заглавие, след като Фремо оповести, че няма да показва техни филми в състезанието. Скандалът е продължение на миналогодишната схватка, когато Нетфликс отказаха показ във френските кина, какъвто е регламентът на Кан. А Кан вече беше избрал 2 филма в състезанието. Затова през 2018 организаторите смениха правилата и отсвирват от конкурса всеки филм, отказал френската киномрежа. Уви, от тази конфронтация страдат най-вече сериозните режисьори. Ситуацията е деликатна и все още се правят опити за помирение. „Хората на Нетфликс обичат червения килим и биха искали да присъстват. Но те разбират, че непреклонността на техния модел е противоположна на нашия” – отсече Фремо. И обобщи на пресконференцията: „Отворихме малко вратите и прозорците за хора, които не са идвали в Кан и за които се надяваме, че са живителните сили на бъдещето”. Очакваме 71-то издание да бъде именно такова – ведро, свежо, с дъх на истинско кино.

Задържаха варненец за кражби от автомобили

http://www.moreto.net/novini.php?n=372441

34-годишен мъж от Варна е задържан за две кражби от леки автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР За Moreto.net. Вчера са постъпили два сигнала за кражби от леки автомобили, които са били паркирани пред жилищни блокове в ж.

Ананиев: Държа връзка с шефовете на болниците, където са ранените от катастрофата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814906

Ананиев: Държа връзка с шефовете на болниците, където са ранените от катастрофата 23 са общо хоспитализираните след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, като най-тежките случаи са в Окръжна болница. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти пред сградата на Окръжна болница „Св. Анна“, предава  „Фокус“. Министърът уточни, че в болницата има четири жени и обърна внимание,

Карл Маркс ще има свой паметник в родния си град Трир

http://www.mediapool.bg/karl-marks-shte-ima-svoi-pametnik-v-rodniya-si-grad-trir-news277930.html

Висока 4.4 метра статуя на Карл Маркс ще бъде поставена днес в родния му град Трир, в западната част на Германия, съобщи ДПА.   Събитието е част от мероприятията по случай 200 години от рождението му.    Статуята на легендарния философ ще бъде поставена на пиедестала днес, но ще бъде открита чак на 5 май, когато е роден Маркс.   Огромната бронзова статуя, която заедно с пиедестала е висока 5,5 метра, бе посрещната с учудване от мнозина - не само заради размера си, а и защото е подарък от Китай.   Тя ще се издига точно пред родната къща на Маркс.   Бащата на комунистическата идеология е роден в Трир и е живял там през първите 17 години от живота си. 

Ердоган: Обсъдих стъпки за мир в Сирия с Путин и Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814877

Ердоган: Обсъдих стъпки за мир в Сирия с Путин и ТръмпТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е обсъдил с американския и руския си колега потенциални стъпки за мир в Сирия след серия от телефонни разговори през последните дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ердоган заяви пред журналисти след петъчната молитва, че е казал на американския президент Доналд Тръмп и на руския държавен

МЗ отстъпва за медицинската експертиза на хората с няколко тежки увреждания

http://www.mediapool.bg/mz-otstapva-za-meditsinskata-ekspertiza-na-horata-s-nyakolko-tezhki-uvrezhdaniya-news277929.html

При медицинската експертиза хората с по две и повече тежки увреждания ще получават оценка въз основа и на двете си заболявания, а не само на по-сериозното и така ще могат да получат по-висок процент намалена работоспособност и да не губят права като това на придружител. За това се договориха представители на организациите на хората с увреждания и здравния министър Кирил Ананиев в петък на среща във ведомството, в която участва и вицепремиерът Валери Симеонов. Оттегленият преди дни вариант на наредбата за медицинската експертиза предвиждаше занапред да се оценява само основното заболяване, за да бъде пресечена порочната практика хора с по няколко леки заболявания да получат завишен процент намалена работоспособност и да получат право на различни социални придобивки, а дори и на пенсия. Освен това наредбата предвижда да се премахне възможността едно и също увреждане да бъде оценявано в широк диапазон между 20% и 50% например, а за всяка диагноза според тежестта и съпътстващите заболявания се фиксира един процент намалена работоспособност, която ще се дава от експертните комисии. Ананиев обясни, че е постигната договорка за хората с по две тежки заболявания да се дават проценти и за второто заболяване, но само ако то намалява работоспособността с над 50%. Така хората с тежки заболявания ще могат да получат отново 100% намалена работоспособност, с което ще запазят правото си на по-висока пенсия и придружител. “Ние се обединихме около повечето принципи и тези, които са заложени в наредбата, като останаха два въпроса, които в рамките на 30 дни трябва да изясним“, каза Ананиев след срещата. “Първо, МЗ до 10 дни или до 23 април ще предостави на национално представителните организации на хората с увреждания информация каква е промяната между старата наредба и проекта на новата наредба. След като получат тази информация и анализ към нея МЗ ще качи на 23 април медицинската експертиза отново за обществено обсъждане. Разбира се, след тази дата ние ще продължим да работим експертно по окончателната редакция на наредбата, като ще отразим и промените за хората с множество тежки заболявания“, обясни сроковете Ананиев. По думите му “тази наредба е направена с поглед към инвалидите, тя е направена за инвалидите и се очаква от хората с увреждания“. “Това е една перфектна наредба, на много добро ниво и като се направят корекциите, с които да отговорим на исканията на организациите на хората с увреждания, тя ще стане още по-добра. Вярвам, че тя ще бъде полезна както за хората с увреждания, така и за държавата, защото тя ще прекрати категорично възможностите за злоупотреби в ТЕЛК. Това е смисълът й“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов. Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заяви, че по наредбата наистина е свършен огромен труд и подкрепя това, че са конкретизирани процентите, които ще се дават, за да няма занапред вариации и ощетяване на хората. "По отношение на множеството заболявания постигнахме съгласие, че трябва да се обърне внимание, за да не се намаляват процентите им и да отидат в по-ниска група инвалидност", посочи тя. След срещата стана ясно, че МЗ и организациите на хората с увреждания нямат никакви различия по правилника за работата на ТЕЛК, който още днес ще бъде качен за обществено обсъждане. По отношение на него е било постигнато съгласие да се добави още една точка по предложение на хората с увреждания – при необходимост от изписване на технически помощни средства те да бъдат изписвани още при преминаването на ТЕЛК-комисия и да се избегне допълнителното ходене до лекарските консултативни комисии (ЛКК). “Това е стъпка напред за облекчаване на живота на хората с увреждания“, коментира Стоименова. 

Жителите на село Труд заплашиха, че ще блокират АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/plovdiv/jitelite-na-selo-trud-zaplashiha-che-shte-blokirat-am-trakija-news_669489.html

Хиляди жители на село Труд подготвят пореден протест срещу завод за производство на топло и електро енергия от органични отпадъци. Само за изминалата календарна година се осъществиха 5 протеста със затваряне на Карловско шосе. Инициативна група осъществи срещи с представители на всички министерства, случая стигна и до премиера. "Очевидно собствениците на централата стоят над закона и над най-силните политически фигури в страната, защото случая остава нерешен, а землището на село Труд все

Средният осигурителен доход за февруари е 860,14 лева

http://econ.bg/Новини/Средният-осигурителен-доход-за-февруари-е-860-14-лева_l.a_i.760391_at.1.html

Националният осигурителен институт обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2018 г. е 860,14 лв....

Принц Филип беше изписан от болница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814853

Принц Филип беше изписан от болницаПринц Филип, 96-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора, беше изписан днес от болница след прекарана операция за подмяна на тазобедрената става, съобщават световните информационни агенции. Херцогът на Единбург беше приет за операция в болница "Крал Едуард Седми" в Лондон на 4 април. В направено от Бъкингамския дворец изявление се

Русия се готви да произвежда "Кока-Кола" без патент заради санкциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814869

Русия се готви да произвежда "Кока-Кола" без патент заради санкциитеВ Държавната Дума е внесен законопроект в отговор на ограниченията, наложени на Москва Русия ще може да произвежда различни стоки, регистрирани в САЩ и имащи патентна защита, без да иска разрешение за това. Това е една от възможностите, които дава внесеният в Държавната Дума законопроект за отговор на американските санкции от 6 април,

Алекс Алексиев: Кризата в Сирия няма да бъде преодоляна

http://www.cross.bg/aleksiev-siriya-strana-1572499.html

/КРОСС/ Кризата в Сирия няма да бъде преодоляна толкова лесно. Това заяви Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. "Според мен е решено, че ще има атака от страна на САЩ и най-малко Франция и Англия. Възможно е и други да се присъединят. Проблемът не е от днес или от вчера. Престъпното употребление на отровен газ от страна на Асад срещу неговия собствен народ не може повече да се търпи. Това, което ще последва, независимо от машинациите на Русия в Съвета за сигурност, ще има много силен удар, много по-силен от миналата година", заяви Алексиев. „Знаете, че преди една година американците изстреляха 59 ракети в една база в Сирия, от която започнаха нападенията с отровен газ срещу един сирийски град. По всяка вероятност ударът ще бъде много по-широк. Знаете, че в момента към района се придвижва един американски самолетоносач и ударът ще бъде голям", допълни Алексиев.    

Московски: Автобусът има удостоверение за техническа изправност и валиден пътен лист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814872

Московски: Автобусът има удостоверение за техническа изправност и валиден пътен листАвтобусът притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2018 година. Разполагаме с видеофайл и снимков материал от техническия преглед на автобуса. Това каза транспортният министър Ивайло Московски за катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, при който 6 души загинаха,

Московски: Автобусът е имал валиден технически преглед

http://www.cross.bg/pregled-moskovski-dali-1572498.html

/КРОСС/ Автобусът притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2018 година. Разполагаме с видеофайл и снимков материал. Това каза транспортният министър Ивайло Московски за катастрофата с автобус на АМ „Тракия". „Два екипа на „Автомобилна администрация" са на мястото на инцидента, заедно с разследващите органи, полицията, разследващ прокурор и следователи", посочи министърът и допълни, че друг екип заедно с МВР е в офиса на „Юнион Ивкони". „Екипът в офиса на компанията трябва да провери дали документацията относно извършването на курса е изрядна. Дали автобусът е минал предпътен технически преглед, дали има предпътен медицински преглед на водачите и графиците за работата дали са спазвани", поясни Ивайло Московски. „До момента е установено, че има валиден пътен лист", каза още той.    

НАП гони 250 данъчни служители

http://www.mediapool.bg/nap-goni-250-danachni-sluzhiteli-news277928.html

От 1 май Националната агенция за приходите (НАП) съкращава около 250 свои служители, съобщиха от институцията. Причината е закриване на звената "Оперативни проверки" към териториалните дирекции. Реформата се оповестява около три седмици след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София, занимавала се с изнудване на търговци и корупционни престъпления. При нея се стигна до ареста на 20 души, а 11 (от които 10 служители на НАП) се сдобиха с обвинения. "По реформата на "Оперативни проверки" се работи от една година. Главната причина за закриването на структурата не са действията на ГДБОП и прокуратурата от края на март", заявиха от НАП. Оттам обясниха, че една от причините за закриването на "Оперативни проверки" действително е корупционният риск, защото структурата до момента е децентрализирана, има проблеми при селекцията на фирмите за проверка, няма ротация на служителите, те обикалят едни и същи обекти и няма пречка сами да подбират проверяваните обекти на терен. Има обаче и други причини за закриването, например слабата ефективност на звеното и дублирането на функциите му с тези на създаденото спецзвено "Фискален контрол". Именно "Фискален контрол", който се занимава основно с движението на рискови стоки, ще поеме изцяло дейността на "Оперативни проверки". От около година и половина то също прави оперативни проверки на търговците и е четири пъти по-ефективно например по отношение на броя на издадените актове. Тъй като "Фискален контрол" е централизирана структура, идеята е селекцията на фирмите за проверки да се прави по-ефективно и да има по-висок контрол върху тази дейност и по-малко субективност. Преди нова година на метри от централата на НАП в столицата бе застрелян началникът на отдел във "Фискален контрол" Иво Стаменов. По-късно той почина от раните си. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че това е "изстрел срещу държавата", но и до днес няма официална информация за причините за стрелбата срещу Стаменов. Заради разширяване на функциите на "Фискалния контрол" вече е обявен конкурс за попълване на структурата със 150 служители. На него няма пречка да се явят и съкратените от "Оперативни проверки", обясниха от НАП. Заплатите заедно с бонусите в спецзвеното се очаква да са малко по-високи. Освен акцията на разследващите срещу корупция в дирекцията на НАП в София също през март предаването "Господари на ефира" разкри арогантна схема за изнудване на бизнесмен, за да не му бъде възложена данъчна ревизия. Рекетьорът се оказа главен публичен изпълнител в отдел "Събиране" също на столичната дирекция на данъчните. Впоследствие той бе уволнен, а срещу него и съучастничката му бяха повдигнати обвинения. По-късно директорът на НАП Галя Димитрова обяви, че е възложен анализ на дейността на отделите "Събиране" във всички териториални дирекции на агенцията. В петък от НАП съобщиха още, че ръководството планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – "Обслужване", "Събиране" и "Контрол". "В зависимост от резултатите ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция", казаха още от там. Изданието "Икономист", което първо съобщи за съкращенията, цитира анонимен служител на НАП от "Оперативни проверки" с безупречна трудова биография, който заявява, че ще съди работодателя си. Причината е, че според него данъчната администрация маскира със съкращения опит да се отстранят корумпирани служители, но редом с тях се уволняват и добросъвестни данъчни.

Мишки излапаха 540 кг. марихуана в полицейски склад

http://www.moreto.net/novini.php?n=372439

От полицейски склад в аржентинския град Пилар са изчезнали 540 килограма марихуана. Когато този факт бил констатиран от местните власти, започнало разследване на случая. При разпитите на служителите се оказало, че те имат интересна версия по въпроса – според тях омайната трева била изядена от мишки.

Шофьорът от АМ „Тракия”: Ако си бяха сложили коланите

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shofioryt-ot-am-trakiia-ako-si-biaha-slozhili-kolanite-6081280

„Това трябва да се потвърди с автотехническата експертиза”, посочи главен комисар Младен Маринов

Оцелял от катастрофата на АМ „Тракия”: По-скоро кола се вряза в нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ocelial-ot-katastrofata-na-am-trakiia-po-skoro-kola-se-vriaza-v-nas-6081280

„Това трябва да се потвърди с автотехническата експертиза”, посочи главен комисар Младен Маринов

Хематологичният център с подсилени екипи за кръводаряване заради катастрофата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814852

Хематологичният център с подсилени екипи за кръводаряване заради катастрофатаВъв връзка с тежката катастрофа на АМ "Тракия" при Вакарел днес, Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв. Това съобщиха от кръвния център, цитирани от БТА.

Вселенският патриарх: БПЦ няма право да е църква майка на македонската

https://offnews.bg//obshtestvo/vselenskiat-patriarh-bptc-niama-pravo-da-e-tcarkva-majka-na-makedonsk-678628.html

Действията на Българската православна църква са погрешни и усложняват ситуацията. Църквата-майка на всички балкански народи е тази в Константинопол, така казва и историята.

Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей в коментар за подкрепата на БПЦ за схизматичната Македонска православна църква.

Вартоломей е категоричен, че БПЦ няма право да стане църква-майка на МПЦ.

ВМРО: Ваше светейшество, не сте прав

ВМРО днес реагира на изказването на Вселенския патриарх.

Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света, пишат в позицията си ВМРО.

"Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония" - заявяват от партията на вицепремиера Каракачанов.

"Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия. Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка." - пише още в позицията на ВМРО.

Вселенският патриарх: БПЦ няма право да е църква - майка на македонската

https://offnews.bg//obshtestvo/vselenskiat-patriarh-bptc-niama-pravo-da-e-tcarkva-majka-na-makedon-678628.html

Действията на Българската православна църква са погрешни и усложняват ситуацията. Църквата-майка на всички балкански народи е тази в Константинопол, така казва и историята.

Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей в коментар за подкрепата на БПЦ за схизматичната Македонска православна църква.

Вартоломей е категоричен, че БПЦ няма право да стане църква-майка на МПЦ.

ВМРО: Ваше светейшество, не сте прав

ВМРО днес реагира на изказването на Вселенския патриарх.

Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света, пишат в позицията си ВМРО.

"Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония" - заявяват от партията на вицепремиера Каракачанов.

"Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия. Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка." - пише още в позицията на ВМРО.

Правителството обяви 14 април за Ден на национален траур

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-14-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0/

С решение на Министерския съвет  14 април (събота), е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Шест души загинаха на място, а 22-ма са в болница след тежкия пътен инцидент , при който в предиобедните часове днес автобус на фирма „Юнион Ивкони“ се преобърна на на автомагистрала „Тракия“ […]

Московски за катастрофата край Вакарел: Вероятно е инцидент с друго МПС (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/moskovski-za-katastrofata-kraj-vakarel-verojatno-e-incident-s-drugo-mps-video-news_669487.html

"Вероятно се касае за инцидент с друго превозно средство. Катастрофиралият автобус притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2016 г. Разполагаме с видео и снимки от провеждането на самия технически преглед на автобуса." Това  заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на специална пресконференция във връзка с катастрофата на АМ "Тракия", при която загинаха няколко души. Автобусът е вписан в лиценза на превоз

Фонд "13 века България" обяви номинациите си за роман на годината

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/13/3162694_fond_13_veka_bulgariia_obiavi_nominaciite_si_za_roman/?ref=rss


Националният дарителски фонд "13 века България" обяви шестте книги на изминалата година, номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината. Тя ще бъде връчена на 9 май от 18 ч. в столичния Литературен клуб "Перото" в НДК.<br /><br />Това са "Катафалка, два носорога" на Петър Крумов ("Колибри"), "Невидими", Наталия Делева ("Жанет 45"), "Пътят към Тива" на Яница Радева...

Още едно бебе в клана Кардашиян. Клои роди

https://www.vesti.bg/lyubopitno/oshte-edno-bebe-v-klana-kardashiian.-kloi-rodi-6081279

Крис Дженър, майката на Клои, потвърди новината - тя сподели в социалната мрежа Туитър, че е изключително щастлива от радостната новина

Bulgaria Web Summit 2018 - какво да очакваме

https://offnews.bg//tehnologii/bulgaria-web-summit-2018-kakvo-da-ochakvame-678635.html

Програмиране, PHP, UX и още много теми очакват посетителите на тазгодишния Bulgaria Web Summit. Еднодневното събитие ще бъде на 14 април в Inter Expo Center.

Bulgaria Web Summit 2018-та ще посрещне над 800 гости от 15 държави и 3 континента.

Събитието ще бъде в няколко модула, всеки от тях с различни и интересни лектори:

The Web - Инес Жекич, Невен Боянов, Биляна Вачева.

Voice & VoiceUI - Леони Уотсън, Рафал Куклински.

DevOps, Workflows, Processes, Data Quality, ETL - Илко Качаров, Боян Джумаков, Адрей Христов, Боян Йорданов и други.

PHP - Милана Кап, Йоан-Александър Григоров, Дерик Ретанс.

Programming:[Javascript, WebAssembly] - Лиан Ли, Роман Куба, Джесика Джордан, Калоян Косев, Красимир Цонев, Боян Михайлов и други.

UX - Флоренс Окой, Дейв Хог, Ина Георгиева.

Цялата програма и лектори може да видите на този линк.

Освен интересни лектори, BWS ще предложи на своите посетители и полезни работилници, които може да видите тук.

Нанков: Пътната инфраструктура не е причина за инцидента

http://www.cross.bg/nankov-trakiya-lenta-1572497.html

/КРОСС/ „Според анализите инфраструктурата е в изключително добро състояние от гледна точка на асфалтово покрие, маркировка, мантинели. Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидент". Това каза регионалният министър Николай Нанков във връзка с катастрофата с автобус на АМ „Тракия". Очакваме до около час да започне изместването на автобуса, за да може в петъчния ден да осигурим нормална пропускливост на АМ „Тракия". „АПИ и поддържащата фирма „Автомагистрали" заедно с МВР, „Пътна полиция" и пожарната осигуриха максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента", посочи той. „В 12.00 часа АПИ започна действия по блокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика. В 13.30 успяха да разрежат мантинелите заедно с пожарната, за да осигурят движение в една лента, за да може да започне отпушването на образувалата се 7-км колона", обясни министърът. „Движението на „Тракия" е изключително затруднено, извършва се в една лента, в посока София", уточни Николай Нанков.    

Кметът на Видин присъства на премиерното представление на спектакъла "Хронолог"

https://www.actualno.com/vidin/kmetyt-na-vidin-prisystva-na-premiernoto-predstavlenie-na-spektakyla-hronolog-news_669486.html

Кметът на Община Видин Огнян Ценков присъства на премиерното представление на спектакъла „Хронолог“. Постановката за възрастни е по идея на френския сценограф и режисьор Езекел Гарсия Ромеу и Лориан Каийон – френски драматург от кукления театър в гр. Ница, Франция. Новаторският спектакъл се реализира от Видинския държавен куклен театър по проект „Хронолог - разказвач на време“, финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките

7 пътници се качили в автобуса-ковчег от Бургас, 10 в Карнобат и Айтос, 10 в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814836

7 пътници се качили в автобуса-ковчег от Бургас, 10 в Карнобат и Айтос, 10 в Стара ЗагораСедем човека са се качили в автобуса-ковчег от началната му спирка в Бургас тази сутрин, те са пътували за София. В Айтос са се присъединили още осем пътници, а в Карнобат - двама.  От регионалния офис на фирмата превозвач обаче все още нямат данни за самоличността на загиналите и дали сред тях има хора от Бургас.

Ще бият! Как САЩ ще „накажат“ Сирия

http://pogled.info/svetoven/shte-biyat-kak-sasht-shte-nakazhat-siriya.93788

/Поглед.инфо/ Ситуацията около Сирия става все по-напрегната. Глупостта на Тръмп, позволил на глобалистите да го заловят в капан, на практика не остава шанс за завръщане към дипломатическите методи за изясняване на отношенията, поставяйки света на границата на война.

С Какво Русия ще отговори на удара на САЩ в Сирия

http://pogled.info/svetoven/s-kakvo-rusiya-shte-otgovori-na-udara-na-sasht-v-siriya.93789

/Поглед.инфо/ Светът е замрял в очакване на Третата световна война. Самолетоносачната групировка на САЩ в Средиземно море премина към движение. Източниците настояват, че в качество на цел се разглежда руската база в  Хмеймим. Русия провежда ракетни стрелби и обещава категоричен отговор. Но какъв именно? Накъде ще се развива войната, ако Вашингтон все пак се реши на масиран удар?

Рейсът и колата са се ударили странично

https://frognews.bg/novini/avtobusat-kolata-udarili-stranichno.html

Имало е съприкосновение непосредствено преди автобуса да напусне пътното платно и да влезе в канавката. Това съобщиха от МВР.

"Фолксваген" има нов директор

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/13/3162688_folksvagen_ima_nov_direktor/?ref=rss


Германският автомобилен гигант "Фолксваген" има нов президент и генерален директор и това е Херберт Дис, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Решението е взето като част от пълна трансформация на ръководната структура на компанията. Дис заменя незабавно Матиас Мюлер, който оглави компанията през 2015 г. в разгара на скандала с манипулираните дизелови двигатели. <br /><br />В ръководния съвет на компанията влиза и президентът на нейния...

След месец КЕВР се произнася дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/След-месец-КЕВР-се-произнася-дали-ще-отнеме-лиценза-на-ЧЕЗ_l.a_i.760390_at.1.html

След малко повече от месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Това заяви председателят на КЕВР...

Великденски погром: Изсякоха гората край дома на Вергил Димов в Панагюрски колонии

https://offnews.bg//razsledvane/velikdenski-pogrom-izsiakoha-gorata-kraj-doma-na-vergil-dimov-v-panag-678623.html

На Великден, 7 април 2018, ненужна незаконна сеч бе извършена отново в Панагюрските колонии. Дворът на емблематичната за селището вила на Вергил Димов бе жестоко осакатен, съобщи неговият внук Вергил Стойнов.

Цял ред от прекрасни стогодишни ели и смърчове по края на мястото бяха повалени. Това бяха двайсетина съвършено здрави дървета, оформящи най-романтичната част на курорта. Уникалната за колониите и изобщо арка от елхи бе също наполовина изсечена, коментира той в профила си във Фейсбук, където е публикувал и снимки от варварската сеч.

Какво кощунство! При това извършено без собствениците да са предупредени. Вместо да направят вилата с двора културен паметник заради уникалните си архитектура и насаждения, ако не за ролята на собственика ѝ за изграждането на колониите, панагюрци я съсипаха и оскверниха. Надявам се срамът да не е единственото им наказание.

Разбирам, че нито природното богатство, нито културното наследство са приоритет на новобогаташите. Но тук несъмнено имаме случаи на превишени пълномощия и незаконна сеч, извършителите на която скоро ще се прочуят, пише още Стойнов.

Вергил Димов е министър в правителството на Константин Муравиев, което просъществува само 7 дни - между 2 септември и 9 септември. Осъден е от Народния съд и лежи 10 години в затвора. Веднага след 9 септември вилата му в Панагюрските колонии е конфискувана, но след излизането му от затвора е върната на семейството.

Улицата, която води до дома му носи неговото име.

Според Вергил Стойнов дърветата са изсечени от щангиста Стайко, който извършил това по нареждане на братя Хаинови.

Стойнов е публикувал и снимки, на които е показал как е изглеждала гората преди това и коя част от нея е унищожена.

Елите в червената рамка вече са изсечени

Напредваме в консенсуса за правилата за медицинската експертиза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814822

Напредваме в консенсуса за правилата за медицинската експертизаНаправихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по принципните постановки, които са залегнали в проекта на Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи и проекта на Наредба за медицинската експертиза.

Нанков: Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидент на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814828

Нанков: Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидент на "Тракия"Очакваме до около час да започне изместването на автобуса, за да може в петъчния ден да осигурим нормална пропускливост на АМ „Тракия“. Това каза регионалният министър Николай Нанков във връзка с катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, предаде „Фокус“. „АПИ и поддържащата фирма „Автомагистрали“ заедно с МВР,

Германският консерватизъм се завръща

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-konservatizam-se-zavrashta-news277927.html

Завръща ли се германският консерватизъм след годините на безформен центризъм на Ангела Меркел и възхода на крайната десница? Миналата събота Съюзът на ценностите (Вертеунион) се събра на среща в градчето Швецинген близо до Хайделберг, за да приеме "консервативен манифест", както казаха неговите членове. Тяхната мисия е да си върнат партията, където най-силно влияние има фракцията на Меркел, и отново да я насочат към традиционните й консервативни корени.   Съюзът на ценностите беше основан през март 2017 г., но събитието в Швецинген - първата му национална среща, беше и първият път, когато повечето хора в Германия чуха за него. Остава да се види дали той ще набере сила и дали неговите принципи ще се променят с разрастването му. Но е безспорно, че Съюзът на ценностите запълва празнина в политическия пейзаж и отговаря на десния уклон на мнозина избиратели. Не е преждевременно да попитаме: дали Съюзът на ценностите ще превърне намиращата се във възход крайна десница в отживелица? Или ще я легитимира?   Един от основателите на Съюза на ценностите - Александър Мич - е типичен представител на новия германски консерватизъм. Той ми каза, че се е присъединил към християндемократите в началото на 80-те години на 20 век, когато Хелмут Кол за първи път станал канцлер. Включил се в местната политика, но се оттеглил, когато кариерата му в частния сектор процъфтяла.   Да хвърлим поглед към есента на 2015 г., когато кадрите, показващи как десетки хиляди мигранти и бежанци пресичат германската граница, се превърнаха в ежедневна телевизионна тема. Мич каза, че усещал, че държавата се проваля и че е необходимо да действа: "Не исках децата ми някой ден да ме питат: "Татко, по онова време ти знаеше, тогава защо не направи нищо?"   Като мнозина германци - и то не само от десницата - Мич казва, че се тревожи, че политическият ислям може да промени страната. Той усеща, че западноевропейската култура има нужда да бъде защитена. Иска спиране на имиграцията, докато страната успее да се справи с огромния брой нерешени случаи за предоставяне на убежище. И е убеден, че Християндемократическият съюз няма да се върне към консервативните си корени, докато е ръководен от Ангела Меркел.   Според Мич Съюзът на ценностите има повече от 1000 членове в цяла Германия - малка част от 420-те хиляди членове на християндемократите. Но има причина неговата среща в западногерманско градче да привлича медийно внимание: политиката на страната бързо се променя и има усещане, че всичко е в хаос.   Съюзът на ценностите е и знак за по-голяма тенденция. Близо от десетилетие изглеждаше, че консерватизмът изчезва от германското общество, стремящо се да стане все по-прогресивно. През последните месеци обаче започнаха да се чуват гласовете на консервативни интелектуалци и политически дейци.   Преди няколко седмици един от най-известните романисти в Германия - Уве Телкамп - заяви, че "95 процента" от имигрантите всъщност не са бежанци, а мигранти, търсещи по-добър живот. Той греши - през 2017 г. 43 процента от всички имигранти, кандидатствали за убежище, получиха хуманитарен статут. Телкамп беше остро критикуван, че използва фалшиви данни в подобни заредени с напрежение дебати.   Неговите коментари обаче разпалиха и десницата. Група консервативни публицисти и интелектуалци публикуваха "декларация" на солидарност, подписана първоначално от около 30 души, членове на консервативен салон. Тази седмица декларацията, в която се изразява тревога, че "незаконната масова имиграция вреди на Германия", вече е събрала над 100 000 подписа.   По традиция стожерът на германския консерватизъм в Бундестага е Християнсоциалният съюз - баварската сестринска партия на християндемократите на Меркел. Преди тазгодишните провинциални избори в Бавария той също така втвърдява позицията си за имиграцията и интеграцията, явно за да спре крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", известна с германското си съкращение AfD. "Ако говорим и действаме по начин, който големите групи мъчително избягват напоследък, можем да превърнем AfD в отживелица", каза Александър Добринт, който оглавява групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага.   През януари Добринт публикува своя консервативен манифест в германския вестник "Велт". Мнозинството германци, пише той, мислят и се чувстват "бюргерски" - понятие, което често се превежда на английско като "граждански", но на немски то включва и усещане за традиция, подреденост и нормалност. Според Добринт "гражданското" мнозинство не е достатъчно представено в обществените дебати, които според него са доминирани от клонящи към левицата влиятелни личности. Време е за "консервативна революция", пише той.   Но каква полза би имало, ако AfD изчезне, но популисткото мислене проникне в политиката от основното течение?   От една страна, "новите консерватори" споделят някои от ясните политически позиции, поддържани от AfD - намаляване на имиграцията, репатриране на мигранти, затягане на политиките за вътрешна сигурност. Сами по себе си това не са нови консервативни политики. Те са част от политиката от основното течение. Но след като традиционната десница ги възприема толкова силно в контекста на намиращата във възход крайна десница, няма съмнение, че самата крайна десница се утвърждава като идеология. В новия консерватизъм има нов радикализъм.   Подобно на AfD, новите консерватори смятат имиграцията не просто за практически проблем, който създава трудности за социалната система, интеграцията, жилищната политика и сигурността. Мнозина я оформят като екзистенциална заплаха за националната идентичност на Германия и за "Запада" в по-широк план. "Екзистенциалните" заплахи могат да легитимират извънредни мерки. Мнозина нови консерватори обичат да се мислят за бунтари срещу Меркеловото статукво. Те често наричат себе си "мълчаливото мнозинство" - голямо на брой, но недостатъчно представено в новинарските медии и политическите институции на страната. Това е стар образен израз, който не е уникален за Германия, но отново контекстът има значение. А в сегашната обстановка той подсилва представата, че в нашата демократична система има нещо фундаментално сбъркано.   Изводът, който се подразбира, е, че системата не признава истинските интереси на обществото. Той също така предполага, че системата повече не може да бъде променяна с демократични дебати, но че може да е необходима по-фундаментална съпротива и сваляне на елитите, за които се твърди, че манипулират системата в своя полза. Накратко, новият консерватизъм е популистки. Думите им ги издават. Понятието "консервативна революция", използвано от Добринт в неговото есе във "Велт", води началото си от журналиста Армин Молер, който през 50-те години на 20 век беше частен секретар на крайнодесния романист Ернст Юнгер. Молер публикува история на консервативните антидемократи от 20-те години на 20 век, възприели израза и по този начин вероятно улеснили възхода на нацизма няколко години по-късно.    Историческото загатване може би не е преднамерено. Изглежда, че Добринт смята себе си за дългогодишен и добросъвестен консерватор, който се бори със злото на популизма, възвръщайки някои от ключовите концепции, които крайната десница е заграбила от германските консерватори във времена на идеологическа небрежност: патриотизъм, нация, "хаймат" (или "родина"). Това може би наистина е така. Въпросът е: дали семантичната магия ще проработи? Или възприемането на крайнодесните идеи като "бюргерски" политики ще ги направи приемливи за германското общество?     По БТА.

Конференцията на Кофас за управление на риска: изискванията за сигурност нарастват заедно с дигитализацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814832

Конференцията на Кофас за управление на риска: изискванията за сигурност нарастват заедно с дигитализациятаДигитализацията и автоматизацията във финансовата сфера са неизбежни и се случват много по-бързо. Заедно с това обаче са налице глобални тенденции да се обръща все по-голямо внимание на сигурността в тази област. Това по никакъв начин на спира развитието, просто тези процеси вървят и ще продължават да вървят успоредно.

Още не се знае кои са пътували в катастрофиралия автобус

https://frognews.bg/novini/oshte-znae-koi-patuvali-katastrofiraliia-avtobus.html

В катастрофиралия автобус на фирма ”Юнион Ивкони“ са пътували 7 души от Бургас, 8 от Айтос, 2-ма от Карнобат, 5-ма пътници са се качили в Сливен, един в Пазарджик, а останалите 22-ма души пътуват от Стара Загора.

Модернизират Гимназията по горско стопанство във Варна с 1,4 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=372462

Най-късно до 2019 година учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна ще ползват абсолютно обновена база. На първия етаж в производствения корпус ще бъде изграден модерен учебен професионален център.

Официално бе открит за посетители реставрираният манастир "Свети Пророк Илия"

https://www.actualno.com/lovech/oficialno-be-otkrit-za-posetiteli-restavriranijat-manastir-sveti-prorok-ilija-news_669484.html

На 13 април официално бе открит обновеният манастир "Свети Пророк Илия", дейностите по който се реализираха по проект № 11/07/6/0/00024 „Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир „Свети пророк Илия“, гр. Тетевен“. Главната цел бе повишаване качеството на живот и запазване на културната идентичност и традиции в селските райони. Общата стойност на проекта е 643 974,33 лв., от които 547 378,18 лв.

200 деца от София станаха "Лесовъди за един ден"

https://www.actualno.com/goodnews/200-deca-ot-sofija-stanaha-lesovydi-za-edin-den-news_669485.html

200 деца от четири столични училища се включиха в националната инициатива "Лесовъд за един ден", която се проведе днес в София. Столичният парк на свободата се превърна в сцена, на която в рамките на няколко часа малки и големи ученици имаха възможност да се запознаят с лесовъдската професия и грижите, които се полагат за горите. Под формата на интерактивни игри, децата научиха как да разпознават дървесните видове, горските обитатели, как се добиват семена от иглолистните дървета и ка

Лавров: Химическата атака в Сирия е постановка с русофобска страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814804

Лавров: Химическата атака в Сирия е постановка с русофобска странаРуският външен министър Сергей Лавров определи днес предполагаемото химическо нападение в Сирия като постановка, в която са участвали специалните служби на неназована от него "русофобска страна", предаде Франс прес. Лавров каза, че руски експерти са инспектирали мястото на предполагаемата атака в град Дума, източно от Дамаск,

Музиканти, певци и приятели изпратиха Тончо Русев в последния му път

http://www.cross.bg/toncho-doiidoha-rysev-1572496.html

/КРОСС/ Близки и приятели на големия композитор Тончо Русев дойдоха на поклонението пред тленните му останки, за да си вземат последно сбогом с него. Един от първите, дошли да уважат композитора, бе Веселин Маринов, който си тръгна и последен, заедно с роднините. Поклонението пред композитора, написал едни от най-големите шлагери на българската естрада, се състоя във фоайето на зала "България", а по-късно в църквата "Свети Седмочисленици" имаше и опело. На поклонението дойдоха много от певците, изпълнявали негови песни през годините, като Панайот Панайотов, Михаил и Кристина Белчеви, Орлин Горанов, Христо Кидиков, група "Сигнал" и много други. Да уважат семейството на композитора дойдоха и политиците Димитър Гравчев, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Янаки Стоилов, както и близки приятели на Тончо Русев, предаде "Булфото".  

Тези двойки зодии ги очаква раздяла през април

https://www.actualno.com/curious/tezi-dvojki-zodii-gi-ochakva-razdjala-prez-april-news_669482.html

Любовта е нещо велико, но не на всички им е писано да остареят с партньора си. Ето кои са несъвместимите зодии, които този месец ще преосмислят връзките си. Скорпион-Овен При тази двойка любовта много често се бърка с изпепеляваща страст. Овните са изключително бурни, сексуално заредени, а Скорпионите с радост приветстват цялата тази динамика. За съжаление, освен чудесни отношения между чаршафите, тези два зодиакални знака не могат да си поделят властта във връзката. Април ще ги накара д

Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция въпреки протестите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/13/3162675_hurvatiia_ratificira_istanbulskata_konvenciia_vupreki/?ref=rss


Парламентът на Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция, предаде "Ройтерс".<br /><br />Опонентите на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие казват, че подкрепят целта й за борба срещу домашното насилие, но са против определението в нея за ''социален пол''. По време на гласуването 110 депутати в 151-местния парламент подкрепиха договора.<br /><br />За да успокои противниците му,...

Няма напредък в преговорите за съставяне на коалиция в Италия

http://www.mediapool.bg/nyama-napredak-v-pregovorite-za-sastavyane-na-koalitsiya-v-italiya-news277926.html

На преговорите за преодоляване на политическата криза в Италия не е постигнат напредък, заяви президентът Серджо Матарела след двудневни консултации с политическите лидери, предаде ДПА.    Като подчерта, че страната спешно се нуждае от напълно дееспособно правителство, той каза пред репортери в Рим, че ще почака още няколко дни, преди да вземе решение как може да бъде преодоляна безизходицата след новия кръг от консултации за съставяне на коалиционно правителство.    След изборите от 4 март никоя партия не разполага с мнозинство за правителство и избухнаха дрязги за условията за евентуална коалиция. Ключова спънка е искането на движението Пет звезди да бъде изключен от политическите комбинации бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия Форца Италия е в десния блок заедно с крайнодясната Лига.   Лидерът на Лига - Матео Салвини, не желае да се отказва от своя съюзник, който е обект на съдебно разследване.    "Ако Форца Италия и Пет звезди продължат още месец взаимно да си казват "не", на италианците ще им омръзне, на мен ще ми омръзне, и няма да ни остане нищо друго, освен да отидем на нови избори", каза Салвини по държавното радио РАИ, цитиран от ДПА. 

Няма напредък в преговорите за съставяне на управляваща коалиция

http://www.mediapool.bg/nyama-napredak-v-pregovorite-za-sastavyane-na-upravlyavashta-koalitsiya-news277926.html

На преговорите за преодоляване на политическата криза в Италия не е постигнат напредък, заяви президентът Серджо Матарела след двудневни консултации с политическите лидери, предаде ДПА.    Като подчерта, че страната спешно се нуждае от напълно дееспособно правителство, той каза пред репортери в Рим, че ще почака още няколко дни, преди да вземе решение как може да бъде преодоляна безизходицата след новия кръг от консултации за съставяне на коалиционно правителство.    След изборите от 4 март никоя партия не разполага с мнозинство за правителство и избухнаха дрязги за условията за евентуална коалиция. Ключова спънка е искането на движението Пет звезди да бъде изключен от политическите комбинации бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия Форца Италия е в десния блок заедно с крайнодясната Лига.   Лидерът на Лига - Матео Салвини, не желае да се отказва от своя съюзник, който е обект на съдебно разследване.    "Ако Форца Италия и Пет звезди продължат още месец взаимно да си казват "не", на италианците ще им омръзне, на мен ще ми омръзне, и няма да ни остане нищо друго, освен да отидем на нови избори", каза Салвини по държавното радио РАИ, цитиран от ДПА. 

Затвориха Айфеловата кула заради стачка на охраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814812

Затвориха Айфеловата кула заради стачка на охранатаАйфеловата кула в Париж е затворена за посетители заради стачка на охраната заради съкращаването на трима техни колеги, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Трудовият спор е предизвикан от съкращаването на трима охранители, след като са се оплакали относно новото работно време, което ще намали техните приходи“,

"Райънеър" набира стюарди за европейските си бази

http://www.mediapool.bg/raianear-nabira-styuardi-za-evropeiskite-si-bazi-news277925.html

Нискотарифният авиопревозвач "Райънеър" обяви, че наема кабинен екипаж за европейските си бази. В София набирането на персонал ще бъде на 9 май, а компанията партньор е "Крюлинк" (Crewlink). Всички заинтересовани могат да кандидатстват. "Райънеър" ще осигури пълно безплатно обучение и не е необходим опит от кандидатите. По време на обучението на кандидатите ще получават финансова помощ, а размерът ѝ не е посочен. Одобрените кандидати, които преминат успешно обучение, ще подпишат 2-годишен договор с "Райънеър" и ако се представят добре, след този срок ще получат предложение за постоянен договор. През първата година на работа стюардите и стюардесите ще имат право на безплатна униформа и ще могат да разчитат на приходи между 17 000 и 23 000 евро. Отделно всеки нов член на кабинния екипаж на компанията еднократно ще получи 750 евро. От втората година ще се получава надбавка към основната заплата. Има и бонуси за производителност. Наетите ще работят 5 дни и ще почиват три. В момента за "Райънеър" работят над 9000 стюарди и стюардеси.

Новият директор на берлинския театър "Фолксбюне" подаде оставка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6814805

Новият директор на берлинския театър "Фолксбюне" подаде оставкаАртистичният директор на известния берлински театър "Фолксбюне" Крис Деркон подаде оставка, след като зае този пост преди по-малко от година, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  За това време той си спечели много критики. Докато трупата беше под неговото ръководство, зданието на театъра бе окупирано от протестиращи в продължение на една седмица.

Симеонов: Ще забраним пряката и непряка реклама на хазартни игри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814801

Симеонов: Ще забраним пряката и непряка реклама на хазартни игри"Ще инициирам промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри". Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов във Фейсбук. И продължава: "Хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП са разходите на българите за този вид "удоволствия". За сравнение, в Румъния са 1.2%. Всички държави са зад нас.

Алекс Алексиев: Кризата в Сирия няма да бъде преодоляна

https://frognews.bg/novini/aleks-aleksiev-krizata-siriia-niama-bade-preodoliana.html

Кризата в Сирия няма да бъде преодоляна толкова лесно. Това заяви Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Парламентът на Хърватия одобри Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814803

Парламентът на Хърватия одобри Истанбулската конвенцияХърватският парламент одобри днес международна конвенция за правата на жените въпреки ожесточената съпротива и протестите на десничарски групи и на католическата църква, предаде Асошиейтед прес. Парламентът подкрепи днес със 110 гласа "за" и 30 "против" Истанбулската конвенция, която доведе до разцепление дори в управляващата партия Хърватска

НАП обяви голямо пролетно прочистване на редиците си

http://www.transmedia.bg/2018/04/13/%d0%bd%d0%b0%d0%bf-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd/

Ръководството на Националната агенция за приходите (НАП) подготвя най-мащабната чистка в историята на данъчната администрация.

От 1 май тази година близо 250 данъчни служители ще бъдат съкратени от звеното „Оперативни проверки“, което ще бъде закрито. Това става ясно от съобщение на сайта на НАП. Промяната засяга всички отдели в териториалните дирекции в страната. Тя идва няколко седмици след акцията на специализираната прокуратура, при която бяха арестувани 20 данъчни служители по обвинение за организирано събиране на подкупи и пране на пари. Те бяха именно от звеното за оперативен контрол.

Според „Капитал“ функциите на оперативното звено ще бъдат прехвърлени на дирекция „Фискален контрол“, която се справяла много по-ефективно. В момента текат конкурси за попълване на свободни щатове там, като освободените данъчни също могат да кандидатстват.

Съобщението на НАП гласи, че освен промените в структурата на Агенцията, ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“. В зависимост от резултатите, ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция.

Решението за закриването на „Оперативни проверки“ е взето след едногодишна вътрешна дискусия за ефективността на това звено, обясняват от НАП. От година и половина с оперативни проверки се е занимавала и дирекция „Фискален контрол“, която имала в пъти по-добри резултати.

В края на миналата година именно директорът на „Фискален контрол“ към Централното управление на НАП беше прострелян и по-късно почина, а малко след това прекият му ръководител беше освободен.

Двама от данъчните са потърсили и съдействие от омбудсмана Мая Манолова. От тяхно писмо става ясно, че за съкращаването на щатовете им са разбрали от вътрешно съобщение до всички служители в системата, с което изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова приема „рационално решение да закрие лично звено „Оперативни проверки“, като посочва, че това е мярка от стратегията за повишаване ефективността и прозрачността в организацията.

Промените идват, след като преди няколко седмици бяха арестувани 20 данъчни в подозрения за корупционни сделки. От тях 11 бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми. Като лидер на бандата от специализираната прокуратура посочиха началник звено „Оперативен контрол“, който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му. Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 г.

В рамките на няколко месеца приходната агенция попадна в общественото полезрение с няколко скандала. В началото на март предаването „Господари на ефира“ разкри схема за изнудване над търговци от страна на главен публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП – София.

 

Воислав Шешел: Присъдата срещу мен е неправомерна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6814791

Воислав Шешел: Присъдата срещу мен е неправомернаПредседателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел заяви, че вчерашното решение, взето срещу него от Механизма за наказателните съдилища в Хага е противоправно и допълни, че ще предприеме конкретни мерки срещу него, предава македонската медия „Независен“, цитирана от "Фокус".  Шешел заяви, че ще подаде искане за преразглеждане на

Кола на жандармерията предизвика катастрофа, четирима пострадаха

https://offnews.bg//112/kola-na-zhandarmeriata-predizvika-katastrofa-chetirima-postradaha-678631.html

Четирима души пострадаха в катастрофа на пътя Шумен - Бургас, край Смядово, съобщи МВР.

Към 5 ч тази сутрин са се сблъскали служебен автомобил на жандармерията и лек автомобил "Фолксваген туарег" с варненска регистрация.

Ранените са трима полицаи, пътували в колата на жандармерията, и жена, пътувала в другия автомобил.

При маневра за ляв завой колата на жандармерията блъснала фолксвагена, пътувал по посока Бургас.

Четиримата са откарани в шуменската болница, като след прегледи жената и двама полицаи са освободени, а за лечение е оставен четвъртият пострадал. Няма опасност за живота му.

Проверката не е отчела наличие на алкохол в кръвта на водачите.

Възможна причина за произшествието е гъстата мъгла на пътя тази сутрин.

Кадър на "Голдман Сакс" оглави Лондонската борса

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/13/3162653_kadur_na_goldman_saks_oglavi_londonskata_borsa/?ref=rss


Лондонската фондова борса назначи днес ветерана от "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) Дейвид Шуимър за изпълнителен директор след спречкване в заседателна зала, довело до напускането през ноември на заемащия поста Ксавие Роле, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Назначението на Шуимър, който е работил 20 години за "Голдман Сакс" и е отговарял за пазарната структура и инвестиционното банкиране в метали и минния сектор, ще влезе в сила на 1...

Френските железничари продължават със стачките

http://econ.bg/Новини/Френските-железничари-продължават-със-стачките_l.a_i.760389_at.1.html

Френските железничари започнаха днес двудневна стачка - третата от поредицата, която по план трябва да продължи до края на юни. Първата масова...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване