Меркел приема Вучич днес в търсене на решение за Косово

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162174_merkel_priema_vuchich_dnes_v_tursene_na_reshenie_za/?ref=rss


По покана на германския канцлер Ангела Меркел сръбският президент Александър Вучич пристига в Берлин, за да се срещне с нея за втори път в рамките на месец.<br /><br />Преди срещата Вучич каза, че Меркел е "най-важният партньор и разговорите в Берлин няма да са лесни", предаде агенция "Бета". Според белградски медии, цитирани от сръбския "Блиц", екипът на Вучич е казал, че на дневен ред ще са двустранни, регионални, "но и европейско-политически...

Топло и през уикенда, кога се разваля времето

https://www.vesti.bg/bulgaria/toplo-i-prez-uikenda-koga-se-razvalia-vremeto-6081248

На Светли петък максималните температури ще бъдат между 24 и 29 градуса, за столицата София – около 25 градуса.

Плевенчани пропищяха от агресивни бездомни кучета

https://frognews.bg/novini/plevenchani-propishtiaha-agresivni-bezdomni-kucheta.html

Плевенчани се оплакват от агресивни безстопанствени кучета пред бтв, тъй като никой от местната власт в града не им обръщал внимание. От началото на месеца досега нападнатите и нахапани са десетки. Хората се страхуват и не могат да живеят спокойно, докато чиновниците в общината, чиито заплати плащат, нехаят.

Остава топло, слабо захлаждане другата седмица

http://dnes.dir.bg/news/gramotevitzi-zahlazhdane-kratkotryni-valezhi-27043473

До понеделник остава доста по-топло от обичайното за периода. Захлаждане предстои за няколко дни в средата на следващата седмица.

Кой може да получава социални помощи в Германия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285595_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%

 По данни на Германската агенция по труда, в Германия в края на декември 2017 близо шест милиона души (5,93 млн) са получавали социални помощи, по-известни под името Харц 4. Над два милиона от тях (34,3%) са чужденци, като близо половината (959 000) са бежанци от неевропейски държави. Най-многобройни сред бежанците, зависими от помощи, са сирийците - 588 301 души. Това означава, че всеки десети, получаващ социални помощи в Германия, е от Сирия.

Граждани от общо 193 държави получават Харц 4. Близо половин милион от тях (438 850) са от държави на ЕС – най-вече от България (84 334), Полша (80 517) und Румъния (65 902). От гражданите на държави извън ЕС преобладават турците (259 447), които са втори по численост след сирийците. Следват иракчаните (138 000) и афганистанците (99 000).

 

Какви са правилата?

За да получават социални помощи в Германия, чуждите граждани трябва да отговарят на известни условия: например да разполагат с легално право за траен престой в страната. Гражданите от други държави на ЕС трябва да предоставят договор за наем, адресна регистрация и документ за самоличност. 

Новопристигащите чужденци нямат автоматично право на Харц 4. За да получават социални помощи, мигрантите трябва да са работили легално в страната за определен период. "Ако например някой загуби работата си - дори и само след една седмица или един месец - той има право на Харц 4, стига да е имал трудов договор", обяснява юристката Надя Клуге от организацията "Справедлива мобилност". "Ако въпросният човек, загубил след седмица или месец работата си, няма натрупан трудов стаж в Германия, той няма право на класическото парично обезщетение за безработица, тъй като не е плащал достатъчно застраховки за безработица, но има право на Харц 4", добавя тя. При нетрудоспособните лица или тези, навършили пенсионна възраст, важат други правила.

Право на социални добавки в Германия имат и лица, които работят, но доходите им са толкова ниски, че не стигат за покриване на минималния жизнен стандарт. Въпросните добавки им се отпускат обаче само ако нямат други странични доходи - например от влогове. Или пък ако не получават финансова помощ от други членове на семейството си.

В някои случаи Агенцията по труда поема и наема на жилището на съответния човек или част от него. За всяка провинция обаче важат различни размери на съответната помощ.

За онези чужденци, които никога не са работили в Германия, важи петгодишно ограничение за получаване на Харц 4. Едва след петата година престой в Германия те имат право на социални помощи, ако се нуждаят от такива.

Всеки трети българин - на помощи

Много от чуждестранните мигранти изпитват сериозни трудности да си намерят работа на пълен работен ден, при която се плащат и социално-осигурителни вноски. През 2017 хората в Германия със социално-осигурена трудова дейност са били общо 32 милиона. От тях близо 3,5 млн. души са били чужденци, произхождащи от друга европейска държава, а 1,5 млн. са били от неевропейски страни.

Принципно всеки гражданин на ЕС има право сам да определя в коя държава от Общността желае да се установи и да работи. За българите и румънците германският пазар на труда беше изцяло либерализиран на 1 януари 2014 година - след седемгодишен преходен период. Според изследване на германската агенция по труда от лятото на 2017, цитирано от "ФАЦ", всеки трети българин, живеещ в Германия, получава социални помощи. А 30 000 български деца в Германия живеят в домакинства, зависими от Харц 4.

Преглед на печата - 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372416

Напрежението, предизвикано от последните събития в Сирия, е сред водещите теми на петъчните вестници. "Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера в "Туитър", че никога не е казвал публично кога ще предприеме военен удар срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск, предадоха агенциите.

Рекорд: в Германия живеят 10,6 милиона чужденци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285594_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%3A+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%8F%D1%82+10%2C6+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D

 310 415 българи живеят в Германия, според статистиката от 31 декември 2017, съобщи в отговор на запитване на българската редакция на Дойче Веле говорител на Федералната статистическа служба. От тях 168 000 са мъже, а 142 000 – жени. 

2017 година: 600 000 нови чужденци

Броят на чужденците в Германия непрекъснато се увеличава и в момента възлиза на близо 10,6 милиона. Само през миналата година ръстът е с около 600 000. От тях 439 000 са граждани на страни-членки на ЕС. Според експертите от Статистическата служба, главната причина е притокът на хора от новите страни-членки на ЕС - като Полша, Румъния и България. "Между 2007 и 2017 броят на гражданите на новите страни-членки на ЕС, живеещи в Германия, е скочил от 919 000 на 2,6 милиона", казват от Федералната статистическа служба. Само през 2017 броят на живеещите в Германия българи е нараснал с 45 000. 

В момента близо половината от чужденците в Германия са граждани на държави извън ЕС. През 2017 в страната са пристигнали 61 000 сирийци, 17 000 иракчани и 9000 афганистанци – в сравнение с 2016 година броят на имигрантите от тези три страни рязко е спаднал.

Статистиката на Федералната статистическа служба обхваща само чужденците, които нямат германски паспорт. Българите с двойно гражданство - българско и германско - не попадат в нея. 

Германия се нуждае от работна ръка

Чужденците са важен елемент от трудовия пазар в страната. Германия дори пряко зависи от чуждестранните специалисти. Видо Гайс от Института за германска икономика казва, че ръстът на заетостта през последните години би бил немислим без чужденците. Изследване на института показва, че чужденците от държави-членки на ЕС великолепно се интегрират на германския трудов пазар, докато с останалите има сериозни проблеми. Изследователите посочват, че по-високата квалификация на чужденците е положителен фактор за повишаването на трудовата заетост в Германия. В момента в страната спешно се търсят специалисти в областта на информатиката, математиката и природните науки, както и в медицинската сфера и в техническия бранш. И обратно: при помощните дейности, за които не се изисква висока квалификация, кандидатите за работа в много случаи надвишават бройката свободни места. 

В своя анализ Институтът на германската икономика посочва, че в Германия нуждата от квалифицирани кадри от чужбина и занапред ще бъде фактор на трудовия пазар. Работните места за неквалифицирани и слабо квалифицирани хора могат да се запълват с ресурсите на вътрешния трудов пазар, както и от имигранти, приети в Германия по хуманитарни причини. Видо Гайс смята, че страната трябва да положи повече усилия за привличане на млади хора от чужбина, които да завършат в Германия своето професионално или висше образование. Такива хора с по-голяма вероятност ще останат да работят в страната, смята той и посочва, че по този начин Германия може отчасти да компенсира един свой дефицит - немския език, който далеч не е толкова разпространен, колкото английският.

Срам! Изхвърлиха България на боклука

https://petel.bg/Sram--Izhvarliha-Balgariya-na-bokluka__259813

На потресаваща гледка се натъкна фейсбук потребител, вървейки по улицата в родния си град. 6 от 9-те тома на "История на България" се валяли ...

Министър Радев уволни началника на ГКПП “Капитан Петко войвода” заради корупция

https://petel.bg/Ministar-Radev-uvolni-nachalnika-na-GKPP----Kapitan-Petko-voyvoda----zaradi-koruptsiya__259814

Снимка Булфото Началникът на ГКПП "Капитан Петко войвода" - старши инспектор Васил Игнатов, е уволнен дисциплинарно със заповед на минис...

Фиктивните назначения на безработни са вероятно схема за доказване на персонал

https://petel.bg/Fiktivnite-naznacheniya-na-bezrabotni-sa-veroyatno-shema-za-dokazvane-na-personal__259815

Кадър bTV Фиктивните назначения на безработни на трудови договори в несъществуващи фирми са вероятно част от схема за доказване на персо...

Даниел Димов: Предстоят ни доста тежки седем дни. Ще се борим докрай за Европа

https://petel.bg/Daniel-Dimov--Predstoyat-ni-dosta-tezhki-sedem-dni--SHHe-se-borim-dokray-za-Evropa__259816

Централният бранител на Черно море Даниел Димов е оптимист за представянето на тима в предстоящите седем дни, в които “моряците” ще изиг...

Окончателно: Зам-министър обяви кой е виновен за бягството на Колев и Пелов от затвора

https://petel.bg/Okonchatelno--Zam-ministar-obyavi-koy-e-vinoven-za-byagstvoto-na-Kolev-i-Pelov-ot-zatvora__259817

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев са успели да избягат от Цен...

Кой ще наследи Раул Кастро

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3162107_koi_shte_nasledi_raul_kastro/?ref=rss


След седмица Куба се готви да отвори нова страница в историята си с оттеглянето на Раул Кастро, който обаче ще запази контрола си върху комунистическата партия, за да наставлява приемника си и да му помогне да обедини отделните кръгове на кубинската власт.<br /><br />От революцията през 1959 г. Куба е преживяла де факто само една смяна на ръководството. През 2006 г., застигнат от болест, Фидел Кастро предаде щафетата на по-малкия си брат след 40 години еднолична власт.<br...

Какво знае Зукърбърг за българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285593_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Коментар от Иван Бедров:

Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как „разкъсват“ с въпроси основателя на Фейсбук. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече как Зукърбърг борави с информацията, която всеки един потребител доброволно оставя за себе си в мрежата - например къде е пътувал, какво пазарува, от кой отбор е, от какво разбира, какво го интересува и т.н.

Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във Фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

БНТ цитира отговор от Фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от „изтичането“ на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море: Фейсбук уточнява, че пряко засегнатите българи са само 18 -  онези, които доброволно са попълнили анкетата „Това е твоят дигитален живот“, а всички останали са техни приятели, до чиито данни мрежата също е дала достъп. И след като Фейсбук позволи на всеки лично да провери дали е бил част от това „изтичане“, потребители в България масово започнаха да установяват, че не са. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

Експерти по всичко

Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно „квалифицирани“ хора по всеки въпрос. В последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център на фирма, която продавала самолетни части на сирийските авиолинии. Случаят е публично известен почти от година, вече има арести в САЩ, а сега цялата история стига и до България. „Експертите“ във Фейсбук обаче вече са готови с присъдата - „изчели“ са всички материали по делото, „запознати“ са с международното право, „разкрили“ са конспирацията и заговора. Най-важно в случая е истината да победи и ако Андреев няма никаква вина, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от значение са фактите, но „експертите“ отдавна не се занимават с такива дреболии.

Само преди месец цялата „експертиза“ на българската Фейсбук-общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. „Експертите“ набързо разследваха случая, промениха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и посочиха рецепта за справяне с престъпността. После фактите се оказаха по-различни, но „експертите“ вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая „Скрипал“ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата атака в Сирия изобщо не ги изненада - предварително бяха готови със заключенията...

Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

А в същото време…

Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни. Поредица от проучвания в последните години показаха, че страхът от бежанците не винаги е породен от контакт с тези хора. В Северозападна България, където повечето хора вероятно не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-висок. И още нещо: днес, когато бежански натиск на практика няма, страховете не са много по-ниски от нивата, отчетени през 2015 година.

Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха срещу „джендърите“, които насила ще направят децата „обратни“. Нали са експерти - знаят как се става гей. Оказа се също така, че 66% от експертната общност вярват в конспиративната теория, според която едно тайно общество създава болести и заразява с тях всички останали, за да ни продава хапчета.

 Иван Бедров

Иван Бедров

Нищо от гореописаното не е смешно. Но е вярно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

И все пак: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени експерти или невежи наивници? Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated.

Наши рибари спорят с румънски граничари за остров в Дунав

https://frognews.bg/novini/nashi-ribari-sporiat-rumanski-granichari-ostrov-dunav.html

Необитаем дунавски остров с площ от близо 4 000 дка е ябълката на раздора между рибарите от силистренското село Ветрен и румънските гранични власти, съобщи БНТ.

Прощаваме се с Тончо Русев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813949

Прощаваме се с Тончо Русев"Поклонението пред тленните останки на композитора Тончо Русев ще бъде днес от 10:00-12:00 ч. във фоайето на Зала “България” и от 13.00 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“, гр. София". След кратко боледуване композиторът издъхна на 10 април, 10 дни преди да навърши 86

Болницата във Враца е на командно дишане

http://dnes.dir.bg/news/vratza-bolnitzata-komandno-dishane-27043400

Врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ ще остане на автопилот от началото на следващия месец.

Външно министерство със спешни мерки заради случая с Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813946

Външно министерство със спешни мерки заради случая с Желяз АндреевИ днес продължаваме да следим случая на Желяз Андреев и неговите бивши колеги. По инициатива на премиера Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по казуса, предава БНТ. В подкрепа на Андреев имаше протести в София, Добрич и други български градове.

Децата имат таланта да...

http://www.cross.bg/detzata-talanta-imat-1572447.html

/КРОСС/ "Децата имат таланта да издържат, което произтича от невежеството им за алтернативно решение." Мая Ангелу    

/Видео/ Справедливост? „Туристическият агент“ Спас-Александър от Кочериново, ето с каква присъда…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82/

В четвъртък Спас Василев получи 7 месеца условна присъда за обвинения в измами във Facebook.

„Спас Василев е един изключително интелигентен човек. Съжалява за случилото се“. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова Тв проф. д-р Георги Ценев, адвокатът на мъжа от Кочериново, който подведе десетки хора с невалидни самолетни билети.

„Негови приятели събраха по 100-200 лева и ми преведоха 2 000 лева, за да мога да възстановя парите“, коментира защитникът на Спас.

Той беше категоричен, че клиентът никога повече не би си позволил да застане на подсъдимата скамейка.

Случаят стана известен в края на миналата година, когато десетки хора се оплакаха, че са купили, но не са получили самолетни билети. Продажбата ставала във Facebook през фалшив профил.

Зад него стоял Спас Василев, който убеждавал жертвите си да му преведат пари в замяна на изгодни самолетни билети. Сред хората, заблудени от Василев, са и личности от българската култура и политика.

Материалът /Видео/ Справедливост? „Туристическият агент“ Спас-Александър от Кочериново, ето с каква присъда… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Макрон: Франция няма да търпи режими, които смятат, че всичко е позволено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813942

Макрон: Франция няма да търпи режими, които смятат, че всичко е позволено Франция има доказателство, че сирийското правителство е извършвало нападения с хлор и е преминало границата и това може да накара Франция да предприеме въздушни удари, заяви вчера президентът Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес. Президентът не уточни дали Франция планира военни действия срещу правителството на Башар Асад.

Започна регистрацията за надбягването по морените на Витоша

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/13/3161940_zapochna_registraciiata_za_nadbiagvaneto_po_morenite/?ref=rss


Желаещите да се включат в състезанието Red Bull Moreni Challenge вече могат да се регистрират в сайта на събитието. Таксата за участие е 30 лева, като записването ще продължи до 6 юни.<br /><br />В основата на предизвикателството е най-добрият български състезател в скайрънинг сериите Кирил Николов-Дизела. Събитието ще се проведе на 9 юни от 10.00 часа по морените в местността "Златните мостове" във Витоша.<br /><br />В състезанието ще могат да участват само...

Даниел Димов: Предстоят ни доста тежки седем дни

http://varnautre.bg/2018/04/13/79232/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%bb-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8

Централният бранител на Черно море Даниел Димов е оптимист за представянето на тима в предстоящите седем дни, в които “моряците” ще изиграят три мача. Опитният защитник бе категоричен, че ще се борят докрай за класиране в Евротурнирите. “Много съжалявам, че не успяхме да вземем трите точки от мача със Славия. Имахме си ситуациите и шансовете. […]

Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой го плаща

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3161927_stroitelstvoto_v_severna_koreia_procuftiava_no_koi_go/?ref=rss


Плажна ивица, петзвездни хотели? Небостъргачи само на няколко преки от площад "Ким Ир-сен"?<br /><br />Северна Корея бързо напредва с големи строителни проекти, които според някои експерти са насочени към разрастване на пазара за недвижими имоти под наем или частна собственост с цел да се помогне за укрепване на финансовото състояние на режима на Ким Чен-ун, засегнат от санкции заради ядрената му програма. Разрастващ се пазар за частни имоти не звучи много социалистическо...

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН заради Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813939

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН заради Сирия Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес. Русия е поискала генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да даде информация пред Съвета,

Голи чистачки разтребват дома или офиса за 45 евро на час (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goli-chistachki-raztrebvat-doma-ili-ofisa-za-45-evro-na-chas-video-2090473

Британската фирма "Naturist Cleaners" предлага нова услуга за поддържане на дома с изпращането на адрес на хигиенистки-нудистки, пише в. "Метро".

Съветът за сигурност на ООН се събира отново за Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-se-sybira-otnovo-za-siriia-2090610

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес. Откритото заседание на Съвета ще започне в 10 ч. нюйоркс

Майка намери дъщеря си в социална мрежа след 20 години търсене (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/majka-nameri-dyshteria-si-v-socialna-mrezha-sled-20-godini-tyrsene-video-2090617

Майка намери дъщеря си в социална мрежа след търсене, продължило над 20 години. Хадиджат Хайбулиева от Дагестан смятала детето си за мъртво.

Невероятната развръзка на историята е предшествана от големи страдания. Жената се омъжила на съвсем млада възраст и е била

Фатален ли е петък, 13-ти според читателите на Dariknews.bg?

//dariknews.bg/regioni/shumen/fatalen-li-e-petyk-13-ti-spored-chitatelite-na-dariknews.bg-2090563

Днес посрещаме първия за годината петък, 13-ти. Потърсихме мнението на читателите на Dariknews.bg дали „петък, 13-ти“ носи повече щастие или повече неприятности.

"Петък 13-ти е нормален ден. Поне за мен до момента е бил такъв. Щастлив… какво значи ща

Зашеметяващата Амал Клуни във фотосесия за Vogue (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashemetiavashtata-amal-kluni-vyv-fotosesiia-za-vogue-snimki-2090442

Тя е адвокат и специалист по международното право в областта на човешките права и между другото съпруга на един от най-желаните мъже в Холивуд Джордж Клуни. Тя е Амал Клуни – очарователната брюнетка, която открадна сърцето на един вечен ерген.

Тръмп, Мей и Макрон обмислят как да ударят Сирия

http://dnes.dir.bg/news/siria-27043386

Тереза Мей и Доналд Тръмп обмислят какъв отговор да дадат на правителството на Асад след химическата атака в Сирия. Франция не изключи военни действия.

Пътна обстановка в страната - 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372415

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Предимно слънчево и до 29 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6813933

Предимно слънчево и до 29 градуса днесДнес отново ще бъде топло за периода. На места в Дунавската равнина сутринта, а над Черноморието почти през целия ден ще има мъгла. Ще бъде предимно слънчево, след обяд над планинските райони от Западна и Централна България с купеста облачност. Само на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб източен вятър.

На тази дата през...

http://www.cross.bg/vtora-svetovna-voiina-1572446.html

/КРОСС/ 1204 г. - Кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход превземат и разграбват Константинопол, като убиват и над 2000 православни християни.1598 г. - Френският крал Анри IV подписва Нантския едикт, с който гарантира свобода на вероизповеданието за френските хугеноти.1771 г. - Екатерина II заповядва да започнат тайни медицински експерименти с безнадеждно болни от чума с цел откриване на лечение.1814 г. - Немският математик Карл Вите получава докторска степен на 12-годишна възраст.1829 г. - Английският парламент гарантира свобода на вероизповеданието за католиците.1835 г. - В Търново са обесени водачите на Велчовата завера.1848 г. - Сицилия обявява независимост от Неапол и става самостоятелно кралство.1849 г. - Унгария е обявена за република.1871 г. - Двете епархии - Варненска и Преславска са обединени във Варненска и Великопреславска епархия.1886 г. - Учреден е почетен знак Червен кръст по предложение на Настоятелството на дружество „Червен кръст".1919 г. - Провъзгласена е Баварска съветска република, разгромена от войските на правителството на Германия през май с.г.1924 г. - Основан е ФК АЕК Атина.1925 г. - Извършен е опит за атентат срещу цар Борис ІІІ при прохода Арабаконак1934 г. - Извършен е последният полет за спасяване на оцелелите от кораба Челюскин.1940 г. - Катинското клане: Органите на НКВД (СССР) избиват над 4000 полски офицери.1941 г. - Втора световна война: Британската авиация извършва първа бомбардировка на София, която е без жертви.1941 г

Тютюневият град в Пловдив става част от Европейския път на индустриалното наследство

https://zaistinata.com/%d1%82%d1%8e%d1%82%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b2-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be/

Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, става част от Европейския път на индустриалното наследство /European Route of Industrial Heritage/. Тютюневият град се нарежда до обекти като „Стоманеното сърце“ на Острава, Чехия, „Металният град“ Грефенхайникен, Германия и Музея на желязната и стоманена промишленост и минното дело в Кастилия и Леон […]

Американска медия назова потенциални цели за удари на САЩ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813930

Американска медия назова потенциални цели за удари на САЩ в СирияСъединените щати разглеждат като потенциални цели за удари в Сирия осем обекта, съобщава РИА "Новости" като цитира телевизия Си Ен Би Си. Според източник на телевизията в списъка са включени две военни летища, изследователски център и предприятие, за която се смята, че има отношение към производството на химическо оръжие.

Започва делото, с което Русия може да блокира най-популярното чат приложение

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/13/3161993_zapochva_deloto_s_koeto_rusiia_moje_da_blokira/?ref=rss


Първото заседание на Таганския районен съд по искането на руските власти да блокира популярното чат приложение "Телеграм" (Telegram) се очаква още днес. Телекомуникационният регулатор "Роскомнадзор" миналата седмица поиска от съда незабавно да разреши ограничаването на достъпа до "Телеграм" в Русия заради конфликта на компанията собственик с руските служби за сигурност - още преди да са изтекли сроковете за обжалване - в случай на утвърдително решение.<br...

Депутатът Ася Пеева с приемен ден в Поморие на 23 април

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZMRDpdiqQGo/

asq-peevaНародният представител от ПП ГЕРБ Ася Пеева ще има приемен ден в Поморие на 23 април 2018 г. (понеделник). Тя ще се среща с гражданите в офиса на партията в морския град от 10.00 ч.

Ася Пеева е член на Комисията по образованието и науката и на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 44-то Народно събрание.

Записвания могат да се правят на място в офиса на ПП ГЕРБ в Поморие, ул. “Княз Борис І” 96А (до Общински пазари) или на телефон: 0884 800 565.

Лондон извършил масирана кибератака против ИДИЛ

http://dnes.dir.bg/news/kiberataka-jihad-islyamska-darzhava-27043368

Великобритания е извършила "голяма нападателна кибер кампания" срещу "Ислямска държава".

Министерството на правосъдието обявява днес резултатите от проверката на Централния затвор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/13/3162125_ministerstvoto_na_pravosudieto_obiaviava_dnes/?ref=rss


Днес ще бъдат оповестени резултатите от проверката на Министерството на правосъдието, която министър Цецка Цачева разпореди след бягството на затворниците, осъдени за тежки престъпления, Владимир Пелов и Радослав Колев.<br />Към проверката проявиха интерес надзирателите, които на последния протест настояха да им бъдат предоставени резултатите, защото се страхуват (по думите им), че само върху тях ще бъде хвърлена цялата вина.<br /><br />Проверката трябва да установи причините...

Стефан Стоянов: Въпросът с Желяз е политически и не може да бъде решен от Министерството на правосъдието

https://petel.bg/Stefan-Stoyanov--Vaprosat-s-ZHelyaz-e-politicheski-i-ne-mozhe-da-bade-reshen-ot-Ministerstvoto-na-pravosadieto__259801

Въпросът с Желяз Андреев е политически и той не може да бъде решен от Министерството на правосъдието. Това каза в предаването „Тази сутри...

Илиян от Сандански се заля с бензин и си драсна клечката

https://petel.bg/Iliyan-ot-Sandanski-se-zalya-s-benzin-i-si-drasna-klechkata__259802

Снимка Булфото Мъж опита да се самоубие, избирайки жесток начин да сложи край на живота си. Илиян Х. от Сандански се заля с бензин и драсн ...

Майката на убития в Борисовата градина Георги разказа през сълзи: Пипах го, целувах го, затворих му очите

https://petel.bg/Maykata-na-ubitiya-v-Borisovata-gradina-Georgi-razkaza-prez-salzi--Pipah-go--tseluvah-go--zatvorih-mu-ochite__259804

Снимка Булфото „Пипах го, целувах го, затворих му очите“. Това заяви пред Софийския градски съд Албена Игнатова, майка на 16-годишния Гео...

Имотните застраховки и "Каско" поскъпват заради нови промени

https://petel.bg/Imotnite-zastrahovki-i-Kasko-poskapvat-zaradi-novi-promeni__259805

Снимка Булфото Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на всички граждани и фирми, за да покрива щетите, които при...

Валери Симеонов: Ще предложим разрешение на тютюнопушенето в обособени помещения

https://petel.bg/Valeri-Simeonov--SHHe-predlozhim-razreshenie-na-tyutyunopusheneto-v-obosobeni-pomeshheniya__259803

НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения. Това каза в "Де...

В ефира: Говори вторият българин, обвинен от САЩ в търговия със Сирия

https://petel.bg/V-efira--Govori-vtoriyat-balgarin--obvinen-ot-SASHH-v-targoviya-sas-Siriya__259806

Кадър Нова тв Аз лично не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно". Това заяви за "Здравей, България" Искрен Георгиев - втори...

Татяна Дончева: Държавата затъва в институционална криза. Всичко е хаос и безредие

https://petel.bg/Tatyana-Doncheva--Darzhavata-zatava-v-institutsionalna-kriza--Vsichko-e-haos-i-bezredie__259807

Държавата затъва в институционална криза, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. „Държавните ...

Уникална средновековна чиния от Египет откриха археолози в Пловдив (Снимки)

https://petel.bg/Unikalna-srednovekovna-chiniya-ot-Egipet-otkriha-arheolozi-v-Plovdiv--Snimki-__259809

Източник и снимки plovdivtime.bg Уникална чиния от Египет от лустрована керамика откриха археолозите в частен терен до църквата „Света Марин...

Само в "Петел"! Снимки на читател: Над 10 коли осъмнаха с нарязани гуми на улица в центъра на Варна

https://petel.bg/Samo-v-Petel--Snimki-na-chitatel--Nad-10-koli-osamnaha-s-naryazani-gumi-na-ulitsa-v-tsentara-na-Varna__259808

Над 10 коли осъмнаха с нарязани гуми, съобщи читател на "Петел", който ни прати и снимки. Автомобилите са паркирани на улица "Д-р Людвиг З...

Извънредно! Готвят уволнение на 300 данъчни, те стягат стачка в понеделник

https://petel.bg/Izvanredno--Gotvyat-uvolnenie-na-300-danachni--te-styagat-stachka-v-ponedelnik__259810

В деловодството на омбудсмана на РБългария вчера следобед е входирана протестна декларация от служители на НАП, работещи в столичната те...

Румънски граничари гонят наши рибари от български остров

https://petel.bg/Rumanski-granichari-gonyat-nashi-ribari-ot-balgarski-ostrov__259811

Кадър БНТ Необитаем дунавски остров с площ от близо 4 000 дка е ябълката на раздора между рибарите от силистренското село Ветрен и румънск...

Футуролог от БАН посочи фантастика или близко бъдеще e рециклирането на телата ни

https://petel.bg/Futurolog-ot-BAN-posochi-fantastika-ili-blizko-badeshhe-e-retsikliraneto-na-telata-ni__259812

Доверявате ли се на изкуствения интелект? Каква цена ще платим, ако не внимаваме с постоянното улесняване на живота ни? "Цената още не е ос...

Бивш директор на ФБР: Тръмп е закоравял лъжец и мафиот

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/bivsh-direktor-na-fbr-trymp-e-zakoravial-lyzhec-i-mafiot-6081247

Джеймс Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 г., разказва в мемоарите си скандални и пикантни случки, свързани с президента

Китай планира да засади растения на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813928

Китай планира да засади растения на ЛунатаДо края на годината Китай планира да осъществи космически старт на лунния си апарат "Чанъе-4", който трябва да направи меко кацане на обратната страна на Луната. Междупланетната станция ще засади на повърхността й семена от картофи и други растения, предава ТАСС. "Озеленяването" на естествения спътник на Луната е предвидено в рамките на

Протестите за Желяз накараха чиновниците от властта да се поразмърдат

https://frognews.bg/novini/protestite-jeliaz-nakaraha-chinovnitsite-vlastta-porazmardat.html

Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по казуса ”Желяз Андреев” едва след като на властта й припари под краката от многохилядните протести в защита на българина в няколко града. ”Фрог нюз” писа подробно за случая, взривил чувството за справедливост у хората. Желяз бе арестуван по искане на САЩ за неговата екстрадиция, както и на 4 други негови колеги.

Въглеродните емисии от автомобили в Европа спадат заради данъци и стимули

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/13/3161789_emisiite_co2_ot_avtomobili_v_evropa_spadat_zaradi/?ref=rss


Парниковите емисии от автомобили намаляват в редица европейски държави. Позитивната тенденция се дължи на различни данъци, субсидии и стимули, с които отделните страни насърчават потребителите да избират по-екологични коли, отделящи по-ниски емисии въглероден диоксид (CO2). Това сочат данни в нов анализ на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) към Европейската комисия. Намаляването на емисиите парникови газове от транспорта е основен приоритет за Европейския съюз.<br /><br...

Досието "Юлия Кръстева", или "сивата памет" за комунизма

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/13/3161718_dosieto_juliia_krusteva_ili_sivata_pamet_za_komunizma/?ref=rss


<br />Странно е колко се боим от паметта, а сме хипнотизирани от историята. Поредното доказателство е случаят "Юлия Кръстева", който от две седмици разбуни духовете у нас и зад граница. Уви, интерпретациите на досието "Сабина" са най-вече емоционални, злостни или чисто "негационистки". А става дума за един паралелен (скрит) разказ от времето на комунизма, отворил незараснали рани, сякаш за да покаже, че онова време още не е слязло в "архива", нито...

В Черна гора не искат дъщери

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/13/3161551_v_cherna_gora_ne_iskat_dushteri/?ref=rss


Само синовете са истински наследници – така мислят в Черна гора. Затова много бременни жени се подлагат на рисковани процедури за ранно установяване на пола. Ако зародишът е от женски пол, често се стига до аборт, пише "Дойче веле".<br /><br />Месеци наред журналистката Светлана Славуйевич издирва Амела. В крайна сметка успява да я убеди да разкаже историята си. Макар и без да показва лицето си. Защото става дума за една традиция, за която хората в Черна гора избягват да...

Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%b6%d1%83-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Къща в уникален архитектурен стил на улица „Васил Мечкуевски“ в Благоевград е потънала в разруха.Тя е необитавана от години, а привлича погледи на десетки преминаващи…

Гледката, около някога красивата къща, е страшна, дворът е с бурени и растения колкото човешки ръст. Отпадъци навсякъде от всякакъв сорт, от обувки до празни кенове от бира. А самата постройка се руши, стълбите са разбити, няма прозорци, няма врати…. От всякъде пада мазилка. Добре, че къщата е с голям дувар и е по навътре в двора иначе, ако е на самата улица до сега да е станало някое произшествие.

Малкото бижу е било собственост на известна фамилия, която е била репресирана. Взета от Народната власт, къщата дълго време била ползвана от така наречения преди години „Жил фонд“ и там били настанявани хора нуждаещи се от жилище. След промените къщата е реституирана и върната на собствениците. Наследниците на апетитния имот живеят в София.

Според думите на съсед, къщата е продадена на две момчета, които имат намерение да стоят кооперация, но от известна време имат проблеми с документите и не могат да почнат строителството.
Така или иначе към момента това културно наследство се руши…

Какъв е статут на тази къща остана неясно. Ако е паметник на културата ,според сега действащия закон собствениците на паметниците на културата са задължени да ги стопанисват във вид и конструктивна цялост, която да позволи тяхното запазване. А не умишлено да вадят тухли от зидовете за по-бързото им събаряне, за да може да почне ново строителство.

Ако тази къща е част от местните паметници, то тя е прерогатив на община Благоевград. Т.е. общината е институцията, която трябва да следи какво се прави и какво не. Ако е опасна, сградата и собственикът не прави нищо, то според закона, кметът има право да предприеме действия за нейното съхраняване, реконструкция и реставрация чрез ипотекиране и вземане на банков кредит, който собственикът трябва да върне.

 

 

 

 

 

 

 

.

Материалът Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372414

Няколко района във Варна и областта ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 13 април - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Германия ще удължи контрола по границата с Австрия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-granitza-shengen-27043340

Германия заяви, че външните граници на ЕС не се пазят добре и затова се налага охрана на вътрешните - между страните, членки на Шенген.

Днес се прощаваме с Тончо Русев

https://offnews.bg//kultura/dnes-se-proshtavame-s-toncho-rusev-678577.html

Днес е поклонението пред тленните останки на композитора Тончо Русев.

От 10.00 до 12.00 часа във фоайето на зала "България" и от 13.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" всеки ще може да каже последно "сбогом" на големия композитор.

Той издъхна след кратко боледуване, дни преди рождения си ден.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас.

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Творбите му се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др.

Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.

Той е член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).

Спорт по тв днес: жребий за евротурнирите, футбол от България, Англия, Германия, Франция, Холандия и Китай, волейбол, тенис, Формула 1, баскетбол, голф, хокей на лед, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6813465

Спорт по тв днес: жребий за евротурнирите, футбол от България, Англия, Германия,  Франция, Холандия и Китай, волейбол, тенис, Формула 1, баскетбол, голф, хокей на лед, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Младен Шишков: По морални причини кметове не събарят къщи, предлагаме да се узаконяват срещу глоба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6813622

Младен Шишков: По морални причини кметове не събарят къщи, предлагаме да се узаконяват срещу глоба- Санкция от 30% от стойността на имота ще е обеца на ухото, ако някой реши да строи без документи, казва депутатът от ГЕРБ - Изготвянето на документация ще отнема между 3 и 4 месеца - Има спорове дали да важи и за сгради от 1000 до 5000 кв. м, ще прецизираме текстовете. Ако са според наредбата, ще се узаконяват и преустройства -Вие сте сред

Светли петък. Живоприемни източник. Св. свщмчк Артемон

http://www.cross.bg/artemon-nito-otishul-1572445.html

/КРОСС/ Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (284-305 г.), в Лаодикия живял благочестивият свещеник Артемон. Един ден в града пристигнал от Рим специален чиновник на име Патрикий. В изпълнение на императорската повеля той задължавал християните да принасят жертва на езическите идоли и да им се покланят като на богове. Непокорните били подлагани на жестоки мъчения и били убивани. Като научил за пристигането на Патрикий, лаодикийският епископ Сисиний взел със себе си свещеник Артемон и някои християни, отишъл една нощ в капището на Артемида, счупил и изгорил намиращите се там идоли. След това отишъл в християнския храм, който бил извън града, и предупредил християните за предстоящите изпитания. - Чеда мои, слушам, че антихристът идва в града - казал той. - Той иска да убива християни. Бъдете твърди. Нищо да не ви отделя от любовта Христова: нито огън, нито меч, нито зверове, нито най-мъчителна смърт. От Лаодикий Патрикий отишъл в Кесария Палестинска. Със себе си той взел и задържания под стража Артемон. Престарелият свещеник твърдо понасял продължителните и тежки мъчения. Като наблюдавал неговата твърдост, езическият жрец Виталий повярвал в Христа и станал ревностен християнин. По-късно той бил ръкоположен за епископ в Кесария и се грижел много за разпространение на християнската вяра

Какво ще донесе жребият в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/13/3162202_kakvo_shte_donese_jrebiiat_v_shampionskata_liga/?ref=rss


Шампионската лига стигна до заключителната си фаза, а днес в 14.00 часа жребият ще определи кои ще са двойките в полуфиналите.<br /><br />Тази година надпреварата предложи частично разнообразие. Към постоянното присъстващите в тази фаза "Реал" (Мадрид) и "Байерн" се присъединиха "Ливърпул" и "Рома".<br /><br />"Вълците" привлякоха вниманието с гръмкия си обрат срещу "Барселона" и за втори път в историята си са...

Времето ще е топло, с лек вятър и превалявания на места

https://frognews.bg/novini/vremeto-shte-toplo-lek-viatar-prevaliavaniia-mesta.html

Ще бъде топло, на места в Дунавската равнина сутринта, а над Черноморието почти през целия ден ще има мъгла. Максималните температури ще са 24-29 градуса, в София - около 25 градуса.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132888/

Вечер. Сервитьор отива до масата в ъгъла на ресторанта и казва на клиента:
- Някъде съм ви виждал?
- Абсолютно вярно - нали тая заран поръчах супа топчета, която още очаквам.

13 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372413

1059 г. – Римският папа Николай II издава декрет, според който занапред само кардинали ще имат право да участват в избора на папи. 1204 г. – Кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход превземат и разграбват Константинопол, като убиват и над 2000 православни християни.

На 13 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6813461

На 13 април рожден ден иматДобрина Чешмеджиева, продуцент и тв водеща Велизар Димитров, главен скаут на ЦСКА, бивш футболен национал Димана Ранкова, бивш зам.-председател на КФН и бивш съветник на президента Плевнелиев Димо Николов, управител на “Мото-Пфое” Евелина Иванова, собственик на VDG-АД Владимир Иванов, собственик на VDG-АД Мария Стефанова, журналист,

Временен автосалон представя новостите при МИНИ в София

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/04/13/3160892_vremenen_avtosalon_predstavia_novostite_pri_mini_v/?ref=rss


Временен автосалон ще представи актуалната моделна гама на МИНИ от 13 до 17 април пред The Mall в София, съобщиха от "БМВ груп България". Той ще се състои от две части.<br /><br />В т.нар. Дигитален куб посетителите могат да се запознаят с историята на марката и визията на МИНИ за бъдещето. Това е и мястото, където може да се направи конфигуриране на конкретен модел на марката.<br /><br />Вторият модул е място за срещи и специални събития в духа на марката. Там...

Прогноза за времето - 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372412

И днес над Черноморието ще бъде хладно, мъгливо със слаб източен вятър. Максималните температури ще бъдат 9°-10°. Температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще бъде 1- 2 бала. Във вътрешността на страната ще бъде топло за периода.

„Само идиот може да използва новичок при влага“

http://clubz.bg/66603-%E2%80%9Esamo_idiot_moje_da_izpolzva_novichok_pri_vlaga%E2%80%9C

Само идиот би могъл да използва отровата новичок при влага.

Така смята Вил Мирзаянов - един от създателите на смъртоносния газ, предаде РИА Новости. Той коментира разпространения вчера доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря у Юлия. Според документа нападението е извършено със силно отровно вещество и зад него стои Кремъл.

Недостатъкът на новичок е, че той е хидроуязвим, т.е. представлява неустойчиво съединение, отбелязва Мирзаянов в интервю за радио „Комерсант FM". Такова вещество може да бъде устойчиво само при липсата на влага и влажност. На 4 март, когато са отровени Скрипал, в Англия е имало мъгла.

„В условията на влажност само идиот може да използва такова вещество“, изтъква ученият, който от години живее в САЩ.

Чрез доклада си ОЗХО опроверга десетките предложени от Москва алтернативни версии за случката в Солсбъри, пише пък в свой редакционен коментар в. „Таймс“.

Русия се опитваше да отклони вниманието от простия факт, че изключително чистото и твърде отровно вещество от серията новичок, разработено там, е било използвано срещу цивилни в британски град. Ако тя бе отговорна държава, за каквато се обявява, сега властите й биха се опитали да разберат как и защо тази отрова се е оказала в Солсбъри.

Вместо това Кремъл продължава да отрича всичко, да лицемерничи и да се опитва да отклони вниманието от същността на въпроса.

Но фактите не интересуват Москва, най-вече след като тя реши, че за нея няма изгода от честни взаимоотношения със Запада, отбелязва „Таймс“. И това е тъжно от гледна точка на всички.

След нападението срещу Скрипал и покровителството над режима на Башар Асад остава открит въпросът могат ли да бъдат възстановени нормалните отношения с администрацията на Владимир Путин. Като начало не би било зле, ако Москва казва истината за отравянето, преговаря за изтеглянето на силите си от Източна Украйна и спре безкрайните кибератаки. Истинското презареждане означава Русия да разбере, че честността е по-важна от дезинформацията.

Путин трябва да разбере, че западното влияние може да бъде благо, а спазването на международните норми не е признак на слабост. Но малцина се надяват, че той ще промени мирогледа си, завършва „Таймс“.

"Арсенал" потрепери в Москва, но е на полуфинал

http://clubz.bg/66602-arsenal_potreperi_v_moskva_no_e_na_polufinal

"Арсенал" е на полуфинал в турнира Лига Европа след 2:2 в реванша срещу ЦСКА (Москва). Лондонският тим спечели с 4:1 първата среща, но имаше тежки моменти, тъй като руснаците поведоха с 2:0.

Другите полуфиналисти са "Ред Бул Залцбург", "Атлетико" (Мадрид) и "Олимпик" (Марсилия), а жребият е по-късно днес.

Московският ЦСКА поведе чрез Чалов в 39-ата минута, а в 50-ата Набабкин удвои. И се зададе нова драма (след тези в Шампионската лига), като "армейците" продължиха да атакуват.

"Арсенал" явно си даде сметка за опасността и вдигна оборотите. В 75-ата минута гостите разиграха топката отлично и Дани Уелбек намали. До края "топчиите" нямаха големи проблеми, Аарън Рамзи изравни в 90-ата.

Все пак имаше голям обрат и в Лига Европа, той принадлежи на австрийския "Ред Бул". Отборът от Залцбург отстъпи с 2:4 от "Лацио" преди седмица, но снощи стигна до 4:1 и Италия остана без представител в надпреварата.

Второто полувреме бе истинска престрелка в Залцбург, започнала от Имобиле, който откри в 55-ата и направи задачата на австрийците още по-трудна. Те обаче имаха шанс да върнат гола още от центъра - Дабур изравни.

И не след дълго "Ред Бул" избухна, като нокаутира съперника си само за 4 минути между 72-ата и 76-ата. Тогава се разписаха Хайдара, Хуанг и Лайнер. "Лацио" опита да излезе от шока, но резултатът не се промени и Залцбург празнува полуфинал.

"Атлетико" (Мадрид) не допусна подобен крах, като загуби само с 0:1 от "Спортинг" в Лисабон и с общ резултат 2:1 продължава да преследва целта си - купата. Монтеро вкара за "Спортинг" в 28-ата.

Много голове паднаха и в Марсилия. "Олимпик" загуби от "РБ" (Лайпциг) с 0:1 в първата среща, но отговори с 5:2. И тук имаше бърза размяна на попадения, при това още в началото.

Брума откри във 2-ата минута за немците, Митроглу изравни в 6-ата, а в 9-ата Сар изведе за първи път французите напред. И до края те не изпуснаха шанса си. В 37-ата Товен даде предимство на "Олимпик" в общия резултат - 3:1.

След почивката германците тръгнаха да заличават пасива и Огюстен в 55-ата намали - 2:3, което класираше напред Лайпциг. Много бързо обаче Пайе вкара за 4:2. В самия край Сакай фиксира крайното 5:2.

Любим виц на Лео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6813462

Любим виц на Лео - Скарах се с моята. - И защо? - Идва нервна и ще ме кара да хвърлям боклука! - И ти? - А, аз ѝ викам: Абе я си гледай работата! Не виждаш ли, че още

Звезди, които умряха преди да навършат 30 (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zvezdi-koito-umriaha-predi-da-navyrshat-30-snimki-6081222

Звездите, с които се наложи да се простим рано, но въпреки това помним. Ето кои са те

Светли петък е! Какво не трябва да правим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/svetli-petyk-e-kakvo-ne-triabva-da-pravim-6081230

На този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора

Майката на Георги за зверството на ЮЗУ студента Йоан Матев…

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%8e%d0%b7%d1%83/

Това заяви пред Софийския градски съд Албена Игнатова, майка на 16-годишния Георги, който бе заклан посред бял ден в Борисовата градина преди почти три години.

Жената не заварила първородното си дете живо. Георги издъхнал няколко минути преди родителите му да пристигнат на лобното му място – пейка на една от алеите в Борисовата. Момчето бе убито на 2 юни 2015 г., а подсъдим за зверството е Йоан Матев, който се укрива от МВР близо година и половина, преди да бъде арестуван. След показанията на родителите вчера подсъдимият невъзмутимо заръфа кроасан пред тях, пише „Телеграф“. Родителите на Георги го заварили да лежи по гръб. Под ребрата вляво зеела рана. Майката се спуснала да го прегърне, въпреки че полицаят не разрешил. „До последно вярвах, че той все още диша. Моля се детето ми да не се е мъчило много“, каза през сълзи 42-годишната Албена, пише блиц.

Жената разказа, че братчето и сестричето на Гого непрекъснато искали той да си дойде, въпреки че знаели, че „той е вече звездичка“. „Отиде си голяма част от сърцето ми“, каза с мъка майката. По думите ѝ смъртта му е оставила траен отпечатък у всички в семейството. „Как да обясниш на едно дете, че брат му е бил убит. Това не е нормално. Да излезеш навън и да те наръгат“, каза майката. Тя допълни, че Георги е бил сърдечен и отговорен.

Приятелката му Лора, в чиито ръце момчето издъхнало, е била първата му любов. „В семейството ни децата винаги са били на преден план. Имахме три деца. Георги беше най-голямото дете и все още е. Той винаги ще ни бъде дете“, каза пред магистратите бащата Валентин Игнатов. Съкрушеният родител обясни, че след смъртта на Гого в семейството се родило 4-то дете.

Първа до момчето стигнала приятелката му Лора. След като бил намушкан, Георги се обадил първо на нея. „Лора, моля те ела. Наръгаха ме“, било последното, което ѝ казал. Когато девойката стигнала до него, той вече лежал на пейката, телефонът му бил до главата. Момчето имало пяна около устата, чували се хрипове, отчаяно се опитвало да си поеме дъх. „Държах му ръката през цялото време“. Гледал, но погледът му бил празен. Портфейлът му бил на земята. От него се подавала банкнота. Лора веднага се обадила на 112, после позвънила на Албена и на Константин Малчев – най-добрият приятел на Георги. Момчето бързо също звъннало на Бърза помощ. Първоначално линейката ги подминала и момчето ходило да я гони. Като стигнали, лекарите само констатирали смъртта.

 

Материалът Майката на Георги за зверството на ЮЗУ студента Йоан Матев… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Препоръчваме ви: Да потанцуваме на любимите си песни от филми

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-da-potantcuvame-na-liubimite-si-pesni-ot-filmi-678565.html

Movie Music Night e парти, което в един безкраен специално селектиран плейлист ви кара да пеете и танцувате на фона на емблематични парчета от любимите ви филми.

Днес - на фаталната дата петък 13-ти, в клуб "Терминал 1" сетлистът, обикновено достигащ до над десетчасов музикален маратон, ще бъде поет от банда на живо.

С предизвикателството се заемат Милица Гладнишка И Михаил Йосифов секстет. Самата Милица е ширко известна с актьорската си кариера, озвучаването на анимационни филми и множество пъстри концертни събития и музикални представления.

Формацията ще изпълни два сета на сцената на "Терминал 1", първият от които стартира в полунощ, а песни от класики като "Маската", "Индиана Джоунс", "Мъпет шоу", "Флинтстоун", "Сексът и градът", "Амадеус" и много други ще бъдат част от близо двадесетте подготвени в тяхната програма.

Преобазяването на любими филмови герои чрез маски, грим и костюми е част от емоцията на вечерта и представлява препоръчителен дрес-код, който освен това ще ви даде правото на свободен и безплатен достъп в петъчната вечер в "Терминал 1".

Партито стартира в 22:00 часа с диджей сет, отново изцяло съставен от музика, включена под различни форми в игрални и анимационни филми и сериали, включително без да се пропускат култови български продукции.

Входът възлиза на символичната сума от 5 лв., а всеки, постарал се да се маскира, е добре дошъл при вход свободен. DRESS code: Legendary movie characters

Ако не сте на парти вълна, ето няколко предложения за интересни културни събития за днес:

Кино

"Лувърът в Абу Даби - последният шедьовър на Жан Нувел" в кино "Люмиер" от 18:00 часа

Този документален филм разказва за архитектурното и културно приключение, което е построяването на Лувъра в Абу Даби.Ще надникнем в процеса на създаване на световния музей, започнат от архитекта Жан Нувел.

Зрителите ще научат как тази архитектурна концепция, която си играе с отношението между интериора и екстериора във вечно меняща се светлина, свързва традицията и модерността и хвърля мост между културите. На кръстопътя между Запада и Близкия изток този филм разкрива също и образователните и културни предизвикателства при създаването на Лувъра в Абу Даби.

Театър

"Идеалният мъж" от Оскар Уайлд в Народен театър "Иван Вазов" от 19:00 часа 

Във великолепната си комедия „Идеалният мъж” Оскар Уайлд заплита сложна интрига от изнудване, бляскаво настояще и тъмно минало, приятелство и любов, вярност и предателство, за да докаже, че истината рядко е чиста и никога проста.

Всички в английското висше общество са убедени, че сър Робър Чилтърн е образец за почтеност, идеалният съпруг и идеалният мъж. Но обстоятелствата изпречват на пътя му красивата мисис Чийвли, която по най-очарователен начин иска от него да извърши доста неочарователни неща. „Идеалният мъж представя всичко това и още много забавни интриги и комични ситуации с блестящ хумор и много проницание.

Светли петък е, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783921

Светли петък е, вижте кои са имениците днесВ Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден,

Без вода на три места в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-tri-mesta-v-sofia-dnes-678542.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 14 в жк „Бъкстон“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. в района на бул. „Братя Бъкстон“, бул. „Тодор Каблешков“, ул. „Ген. Александър Суворов“, ул. „Мур“.

Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Родопи“ във вилна зона „Мало Бучино“ се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 15:00 ч. в района на ул. „Родопи“ от ул. „Осъм“ до ул. „Янтра“.

Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Светослав Тертер“ в жк „Яворов“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 ч. на ул. „Светослав Тертер“ от ул. „Цар Иван Асен II“ до бул. „Цариградско шосе“, ул. „Река Осъм“ от ул. „Светослав Тертер“ до ул. „Николай Ракитин“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

САЩ се прицелват в 8 обекта в Сирия

http://clubz.bg/66601-sasht_se_pricelvat_v_8_obekta_v_siriq

Американският президент Доналд Тръмп се е срещнал с екипа си по националната сигурност за обсъждане на ситуацията в Сирия, но все още не е взел решение дали да използва или не военна сила, съобщи прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Си Ен Би Си.

Анонимен източник обаче сподели пред медията, че САЩ обмислят удари срещу 8 потенциални цели в арабската република. Сред тях са две военни летища, изследователски център и завод за химически оръжия.

Според източника сирийската армия прехвърлила значителен брой самолети на летища, контролирани от руските войски, с надеждата, че САЩ няма да нанесат удари там.

САЩ вече разполагат с положителни проби от кръв и урина от градчето Дума, където на 7 април е извършена предполагаемата химическа атака. Това твърдят двама американски представители от сферата на разузнаването пред телевизия Ен Би Си. Те показвали наличието на хлор и на неназован нервнопаралитичен агент. Обикновено такива проби се получават от болници или с помощта на разузнаването. Представителите „вярвали“ на разузнаването, но не могли да бъдат сигурни 100 процента.

Финансови средства за насърчаване на безработни лица от Поморие и Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Iukh3kwkbjI/

Дирекция „Бюро по труда“ – Поморие уведомява безработните лица от общините Поморие и Несебър, че към м. април 2018г. разполага с финансови средства за сключване на договори за стимулиране на мобилността и/или предприемачеството по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), както следва:

Мерки за насърчаване на териториалната мобилност на безработните лица  насочени / наети на работа извън границите на населеното място по местоживеене (чл.42) Средства в лв.
– За ежедневни транспортни разходи от и до месторабота – до 50 % от действително направените разходи за период до 12 месеца при сключен трудов договор (чл.42, ал.2)

 

– Транспортни разходи за представяне пред работодател за наемане на работа – еднократно до 102 лв. (чл.42, ал.2)

 

552
–      За наемане на работа в населено място, отстоящо на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес  – до 200 лв. месечно за период до 12 месеца за разходи за такси за детски ясли, детски градини, наем на жилище, такси за ползване на интернет (чл. 42, ал. 3) 3 630

Заинтересованите лица могат да получат допълнителна информация в Дирекция “Бюро по труда” – Поморие, както и на тел. 0596/ 2-26-09

Процедури за предоставяне на стимули за работодатели

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JWFb_EffomU/

Дирекция “Бюро по труда”- Поморие провежда процедури за кандидатстване на  работодатели за преференции по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица

Дирекция “Бюро по труда”- Поморие уведомява работодателите от общините Поморие и Несебър, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през април 2018 г., както следва:

Мерки за насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат:

  • безработни лица на първите 5 работни места разкрити от работодатели-микропредприятия (чл.50 от ЗНЗ) – свободни средства – 3425 лв.;
  • безработни лица-самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст (чл. 53а от ЗНЗ) – свободни средства –3503лв.;
  • безработни над 55-годишна възраст (чл.55а от ЗНЗ) – свободни средства – 3122 лв.;
  • до 24-годишна възраст, или безработни над 50 години, или безработни лица с основно и по-ниско образование (чл. 51, ал. 1 от ЗНЗ)свободни средства –2447 лв.;

безработни лица с трайни увреждания (чл. 51, ал. 2 от ЗНЗ)свободни средства –2732 лв.;

Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – субсидира се наемането на продължително безработни лица от:

  • държавни и общински лечебни заведения, общински училища, общински детски градини и читалища, както и предприятия с държавно участие и общински предприятия (Компонент 2) – свободни средства – 4856 лв.;

По горепосочените мерки, работодателите могат да подават заявки за свободните работни места, в периода от 16.04.2018 г. до 24.04.2018 г., включително.

Допълнителна и конкретна информация може да се получи в: Дирекция “Бюро по труда” – Поморие както и на тел. 0596 / 2 26 09

Коя древногръцка богиня се крие в теб според зодията ти? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koia-drevnogrycka-boginia-se-krie-v-teb-spored-zodiiata-ti-video-2090515

Съществува схващане, че у всяка жена се крие по една древногръцка богиня. Тази богиня отразява същността ни, а понякога изцяло покрива характера ни.

Вижте на коя древногръцка богиня приличате според зодията:

Овен и Телец - Артемида - Феминистка

Великобритания е извършила ефективна кибератака срещу ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-e-izvyrshila-efektivna-kiberataka-sreshtu-id-2090593

Великобритания е извършила "голяма нападателна кибер кампания" срещу "Ислямска държава", обяви директорът на Правителствената централа за комуникации (Government Communications Headquarters - GCHQ), цитиран от Би Би Си.

Бившият шеф на ФБР нарича Тръмп "закоравял лъжец"

//dariknews.bg/novini/sviat/bivshiiat-shef-na-fbr-naricha-trymp-zakoravial-lyzhec-2090592

Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски бос от хората в обкръжението си да спазват кодекс на лоялност, пише бившият директор на ФБР Джеймс Коми в мемоари, които предстои да бъдат публикувани идната седмица, предадоха Франс прес и Асошией

Не е за вярване: Три секси красавици, които са родени като мъже (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ne-e-za-viarvane-tri-seksi-krasavici-koito-sa-rodeni-kato-myzhe-snimki-2090524

Модната индустрия ни поднася всякакви изненади през последните години – от болезнено слаби модели, през красавици с пищни форми, до транссексуални деца и манекени на подиума.

На Светли петък Живко черпи за имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/na-svetli-petak-zhivko-cherpi-za-imen-den-678538.html

На Светли петък Православната Църква празнува Живоприемен Източник на Пресвета Богородица в чест на обновяването на нейния храм „Живоприемни Източник” в Цариград. Имен ден празнуват Живко и Живка. 

През 5 век в Константинопол, близо до една от неговите порти, се намирала малка горичка. В нея имало изворче, чиито води били целебни и вършели чудеса по молитвите на Пресвета Богородица. С времето обаче мястото около изворчето обрасло и самото то потънало в забрава и в тинна кал. 

Веднъж воинът Лъв, докато се разхождал в горичката, срещнал на това място слепец, загубил пътя си и лутащ се напред-назад. Лъв помогнал на слепеца да намери обратно пътечката, след което човекът го помолил за малко вода. Лъв тръгнал из гъсталака да дири вода, но не намерил и тъжен се върнал обратно. В този миг чул глас, който му казал: „Лъве, не търси вода другаде, защото си близо до нея!”. Удивен от непознатия глас, Лъв се огледал, но не открил вода. Пак чул тайнствения глас, който повторил: „Императоре Лъве, потърси в гъстака на горичката и ще намериш вода. Занеси на слепеца да пие и после помажи очите му с калта от изворчето. Така ще узнаеш Коя съм. Аз ще ти помогна да построиш храм на Моето име тук, така че всички, които Ме призовават, да получават изпълнение на своите молитви и изцеление на недъзите си”.

Този път Лъв намерил изворчето и изпълнил казаното, като занесъл на слепеца да пие от водата, а с калчицата помазал очите му. Слепият тоз час прогледнал и сам, без чужда помощ, отишъл в Константинопол, където прославил Божията Майка за оказаната му милост. А Лъв впоследствие наистина станал император Лъв Маркел.След време император Лъв си спомнил за явяването и предсказанието на Света Богородица и заповядал да почистят мястото, да заградят изворчето, а после построил над него храм в чест на Пресветата Дева. Извора и храма нарекли „Живоприемни Източник на Пресвета Богородица”. Множество чудеса ставали от водите на благословеното изворче.  

През 15 век храмът бил разрушен от мюсюлманите. Те поставили стража, която да не пуска християните наблизо, но постепенно забраната била снета и била построена наново неголяма църквица. В 1821 г. и тя била разрушена, а изворчето – засипано. Но при султан Махмуд ІІ православните получили известни религиозни свободи и след като намерили сред отломките на старата църква списък с чудеса, станали от Живоприемния Източник, получили разрешение отново да въздигнат древния храм, което и станало в 1835 г. И до днес в Истанбул в квартала Балъклъ се намира този храм, известен като „Живоприемни Източник”, където чудотворното изворче все така блика и носи изцеление на пристъпващите с вяра. Преди около 20 години на пишещата тези редове подариха шише с водичка от това изворче, но и до днес водата в него не е променила нито вкуса, нито вида си и няма никакви признаци на тление, а стените на шишето дори не са зеленясали.

На Светли Петък Православната Църква ежегодно празнува обновлението на храма в чест на Живоприемни Източник и в храмовете се извършва водосвет в памет на този празник. 

На петия ден на Светлата седмица след Великден се благославя свети апостол Петър.

Пъстърва на фурна с лимон

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6813423

Пъстърва на фурна с лимонВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Опорната точка е: ако не си с ГЕРБ, си с БСП

http://clubz.bg/66600-opornata_tochka_e_ako_ne_si_s_gerb_si_s_bsp

Опорна точка на двете най-големи парламентарни партии е "ако не си с ГЕРБ, значи си с БСП и обратното". Има и трети път. Правителството направи рязък завой към Москва, а идеологическият спор леви-десни, либерали и консерватори е несъществен.

Тези тези изказаха в сутрешния блок на Нова тв Мартин Димитров и Асен Агов - и двамата бивши депутати от десницата, сега част от новото дясно обединение "Демократична България" (ДБ). Сдружението между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" бе скрепено този четвъртък, когато те подписаха общи управленски цели и анонсираха "правителство в сянка".

"Управляващите завиха към Москва. Не само не се изгониха дипломати, ами точно в този момент кабинетът поднови договорите за ремонт на изтребителите и работи по реализирането на АЕЦ "Белене", посочи Мартин Димитров.

 

"Необходимо е представителство на близо половин милион градски активни хора, които в момента не са представени в парламента. Ще кажа само, че който се е хванал с Русия на Балканите, исторически винаги е губил", допълни Агов.

"Сега, когато затворниците бягат от затворите като ученици, които бягат от прогимназиите, ни е необходима сигурност", посочи още той по повод двете бягства на осъдени от изминалите седмици. "България има нужда от фискална реформа, децентрализация", изброи Агов две от целите на обединението.

На въпрос дали формацията не е бутикова и няма ли да говори на неразбираем за всички език и как ще привлекат отново избиратели, Мартин Димитров отвърна:

"Голямата разлика ще бъде, че тук са се събрали хора, които са съмишленици - заедно напуснаха властта. Кой оставя властта заради принципни различия? Къде сте го видели другаде в България?"

Димитров и Агов изключиха възможността отново да работят с ГЕРБ, ако влязат в парламента.

"Тезите: ако не си с ГЕРБ, си с БСП, са опорните им точки. Сами си ги развиват, търсят и журналисти, които да им ги развиват. Ние предлагаме на хората нашия сценарий - трети път. Виждате, че ГЕРБ и БСП се отклониха от евроатлантическия път, а ние им предлагаме него", посочи Димитров, който ще отговаря за енергетиката в "правителството в сянка".

Асен Агов пък допълни, че споровете кои са консерватори и кои либерали, е напълно несъществен. Тази тема бе повдигната от лидера на СДС Божидар Лукарски, който остана извън дясното обединение. 

"Това е несъществен и на практика несъществуващ идеологически спор. Нямаме левица в България. В политиката важат законите на физиката - ако имаш полюс "плюс", трябва да имаш и полюс "минус". Нямаме левица, но имаме демократи. Хората, които вие наричате десница, са градски демократи. В голямата си част са с либерално мислене", посочи Агов.

"Видял съм всички катастрофи на СДС, преживял съм ги, прекарал съм безсънни нощи. За мен България вече е България на друго поколение. Тези хора искат спокойствие, сигурност, перспектива", каза в заключение Агов.

"Правителството в сянка" обаче няма министър-председател и вицепремиери, което веднага повдигна въпроса пак ли има спор за лидерството в поредното дясно обединение.

"Нямаме такъв проблем. Показваме много широк експертен капацитет и привличаме нови хора. Кой е лидерът и какво е лидерството, е един ненужен въпрос", коментира Мартин Димитров.

Сигнал за насилие върху възрастни хора с умствена изостаналост в дом в с. Качулка, разследват убийство

https://petel.bg/Signal-za-nasilie-varhu-vazrastni-hora-s-umstvena-izostanalost-v-dom-v-s--Kachulka--razsledvat-ubiystvo__259793

Кадър bTV Сигнал за насилие в дом за възрастни хора с умствена изостаналост в село Качулка. Жена разказва, че е бита от служител в социално...

„Дръжте крадеца”: Супер нагла кражба във варненска оптика (Видео)

https://petel.bg/---Drazhte-kradetsa-----Super-nagla-krazhba-vav-varnenska-optika--Video-__259795

Кадър Нова тв Нагла кражба в магазин за оптика във Варна. Видеото изпрати собственик на търговския обект, в който е извършена кражбата. Н...

Майката на задържания Божидар: Не трябва други да изкупуват чужда вина!

https://petel.bg/Maykata-na-zadarzhaniya-Bozhidar--Ne-tryabva-drugi-da-izkupuvat-chuzhda-vina---__259794

Искаме истинският виновник да си понесе отговорността! Нека обществеността знае - не трябва други да изкупуват чужда вина! Категорична бе...

Валери Симеонов: Да върнем пушенето - тези хора имат права

http://clubz.bg/66599-valeri_simeonov_da_vyrnem_pusheneto_tezi_hora_imat_prava

Едно "от скритите оръжия на НФСБ", което ще бъде представено на обсъждане първо с другите от Обединени патриоти, а после и с ГЕРБ. Така вицепремиерът Валери Симеонов окачестви проекта за промени в Закона за здравето, които да върнат пушенето на някои обществени места.

Той разкри, че планра да върне цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни.

"Но не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва! Аз съм озверял противник на тютюнопушенето - призна лично за себе си Симеонов. - Но сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват."

Той предложи да се промени законът, така че да отговаря от една страна на нормативите, но от друга да отговаря и на реалните нужди на обществото.

"Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите."

Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът.

Симеонов призна, че иска планираният пракет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон.

Така той разкри и другото: че НФСБ готви такса по Закона за местни данъци и такси за собствениците на т. нар. апарт хотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите.

"Въвеждаме една такса по ЗМДТ – допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати -  самоиронично се апострофира вицепремиерът. - Трябва вече да въведем такъв ред - държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност.

Той пресметна, че само по Черномориетоо над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската - според него курортната такса – от 80 ст. на легло, която не се плаща.

"Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова."

Готвените текстове предвиждат такси за апарт хотелите – в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието.

Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотарийте на късмета и рекламата им по телевизиите.

По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една имислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по главната".

"По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1,5 дка! Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния."

Вицепремиерът каза, че товма били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" миналото лято.

А лотариите по телевизията той определи като разпад нан ацията:

"Народът се заблуждава - че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета! Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 хил. лв, от това се променя нацията.

Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник."


Той определи в типичния си живописен стил, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария".

Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3 %. В Румъния например било процент и нещо.

Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".

Пазете се! Днес е петък 13-и

https://petel.bg/Pazete-se--Dnes-e-petak-13-i__259782

Страх, много суеверия и постоянна тревожност носи "черният петък" 13-ти. Мнозина се отказват да пътуват, особено да летят със самолет, отлаг...

Дневен хороскоп: Звездите вещаят странни случки и мъгляви взаимоотношения

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Zvezdite-veshhayat-stranni-sluchki-i-maglyavi-vzaimootnosheniya__259783

Източник lamqta.com Овен  Началото на деня може да се ознаменува с прилив на творческа енергия, жажда за свободна дейност и опити да се осъщ...

Какво се случва? 29 градуса жега днес, гръмотевични бури обаче ще ударят...

https://petel.bg/Kakvo-se-sluchva--29-gradusa-zhega-dnes--gramotevichni-buri-obache-shhe-udaryat----__259784

Снимка Булфото Днес отново ще бъде топло за периода. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ в БАН Христо Христов, цитиран от Блиц. Н...

Тръмп ще реши за Сирия след консултации с Мей и Макрон

https://petel.bg/Tramp-shhe-reshi-za-Siriya-sled-konsultatsii-s-Mey-i-Makron__259785

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе заседание със съветниците си по националната сигурност, но все още не е взел решение за Сирия, пр...

Прощаваме се с Тончо Русев

https://petel.bg/Proshhavame-se-s-Toncho-Rusev__259786

Снимка Булфото Днес е поклонението пред паметта на големия български композитор Тончо Русев. То ще бъде от 10:00 ч. във фоайето на столичн...

Журналист: САЩ искат да притиснат Желяз Андреев, за да им стане свидетел (Видео)

https://petel.bg/ZHurnalist--SASHH-iskat-da-pritisnat-ZHelyaz-Andreev--za-da-im-stane-svidetel--Video-__259787

Кадър Нова тв Името на Желяз Андреев не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компаниятав Маями и мениджърите на офиса в София. ...

Доналд Тръмп и Тереза Мей: Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да спре

https://petel.bg/Donald-Tramp-i-Tereza-Mey--Upotrebata-na-himicheski-orazhiya-v-Siriya-tryabva-da-spre__259788

Продължават интензивните разговори по въпроса за Сирия. Снощи телефонен разговор проведоха президентът Доналд Тръмп и британският прем...

Борисов и Звиздич обсъждат евроатлантическата перспектива на Западните Балкани

https://petel.bg/Borisov-i-Zvizdich-obsazhdat-evroatlanticheskata-perspektiva-na-Zapadnite-Balkani__259789

Премиерът Бойко Борисов посреща председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Те ще обсъдят развити...

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно за Сирия по искане на Русия

https://petel.bg/Savetat-za-sigurnost-na-OON-se-sabira-izvanredno-za-Siriya-po-iskane-na-Rusiya__259790

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния ...

Мрежата завря заради полицая Ивайло, сменил гумата на кола на две момичета

https://petel.bg/Mrezhata-zavrya-zaradi-politsaya-Ivaylo--smenil-gumata-na-kola-na-dve-momicheta-__259791

Жест на полицай въодушеви потребители на социалната мрежа. Служителят смени гума на автомобил на две момичета, закъсали на пътя Кюстенди...

Още дирят трима затворници бегълци

https://petel.bg/Oshhe-diryat-trima-zatvornitsi-begaltsi__259792

Снимки МВР Продължава издирването на трима избягали затворници. В началото на април от затвора в София избягаха двама престъпници, а п...

Англичанин води радиопредавания от къщата си в Смолян за милиони слушатели по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6813454

Англичанин води радиопредавания от къщата си в Смолян за милиони слушатели по светаСветовноизвестен английски радиоводещ води предаванията си в интернет радиа на три континента от къщата си в смолянския квартал “Езерово”. 61-годишният Стив Шау излъчва двучасово уан мен шоу предаване всеки понеделник пред над 3,8 млн. души публика само в ефира на хитово радио в Ню Йорк. Във вторник шоуто му върви по лондонско радио,

Светли петък е! Имен ден празнуват ето кой…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba-%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b5%d1%82%d0%be/

На Светли петък – Живоприемни източник, имен ден празнуват всички, които носят имената – Жива, Живка, Живко, Зоя.

На днешния ден празнуваме обновлението на храма на Превета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича „Живоприемен източник“.
Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията Майка.
Църквата била издигната от великия император Лъв, наричан Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския трон, Лъв, който бил известен като добър и милосърден човек, разхождайки се на това място един ден, видял заблуден слепец.

Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне.
Той навлязъл в гъстата гора, но не открил вода. Тогава чул глас, който му казал: „Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизко“.
Лъв се върнал отново да търси вода, но пак не намерил.
Отново чул същия глас:

„Императоре Лъве, влез по навътре в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с кал слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място“.
Лъв направил, както му заповядал гласът, и след като помазал очите на слепеца, той веднага прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв наистина станал император. Скоро след това той изградил на това място храм, който съществува и до днес.
Оттогава тук започнали да стават много чудеса на изцеления.
В тракийските села пък петъкът след Великден се нарича летен Петковден
На този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Вярва се, че св. Петка е покровителка на жените и на женската домашна работа.
В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не я разсърдят.

Материалът Светли петък е! Имен ден празнуват ето кой… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Още дирят трима затворници бегълци

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-diriat-trima-zatvornici-begylci-2090585

Продължава издирването на трима избягали затворници. В началото на април от затвора в София избягаха двама престъпници, а преди дни пък в общежитието към пловдивския затвор не се прибра друг лишен от свобода.


Хит в интернет: Полицай помогна на момичета, смени гумата на кола (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hit-v-internet-policaj-pomogna-na-momicheta-smeni-gumata-na-kola-video-2090583

Тази седмица една нормална и човешка постъпка не спира да въодушевява в социалните мрежи. Млад полицай сменя гума на автомобил, закъсал на пътя Кюстендил – Дупница, съобщава

Зов за протест "Путин не ни е цар" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66598-zov_za_protest_putin_ne_ni_e_car_video

"Путин не ни е цар" - под този лозунг опозиционният лидер Алексей Навални свиква общонационален протест на 5 май. Два дена по-късно се очаква официалната церемония по встъпването в длъжност за поредния шестгодишен мандат на президента Владимир Путин.

"Путин смята, че на последните избори е получил "царски правомощия" и има намерение да управлява Русия като частна собственост и в интерес на своите и на хората от най-близкия си кръг интереси", коментира Навални. 

Опозиционният лидер призовава милионите руснаци, които не са гласували за Путин или изобщо не са участвали в изборите, да излязат на улицата в своите градове и да протестират срещу "корупцията, установяването на монархия, неравенството, цензурата и беззаконието". И така техният глас да бъде чут и взет под внимание.

Навални съобщава, че още тези дни ще подаде в кметството на Москва молба за провеждането на митинга. 

"Традиционно ще искаме шествието и митингът да бъдат на ул. "Тверская", пише в блога си Навални.

Путин спечели с рекордните 76,66 процента от гласовете президентските избори на 18 март т.г. Това е неговият четвърти мандат като държавен глава. Владимир Владимирович управлява неизменно Русия от 2000-та година, като за един мандат бе и премиер, за да бъде спазена формално конституцията на страната. Още отсега се говори, че е възможно основният закон да бъде променен и Путин да може да бъде преизбран и след края на сегашния му престой в Кремъл.

 

САЩ вдигнаха във въздуха самолета на "Съдния ден"

http://pogled.info/svetoven/sasht-vdignaha-vav-vazduha-samoleta-na-sadniya-den.93779

/Поглед.инфо/ МОСКВА, РИА Новости. САЩ вдигнаха във въздуха E-4B Nightwatch, известен като самолет на „Съдния ден“, следва от данните, публикувани от мониторинговия ресурс CivMilAir. На картата се вижда, че въздушния съд се намира над щата Индиана.

Тръмп заплашва Русия с "умни" ракети

http://pogled.info/svetoven/tramp-zaplashva-rusiya-s-umni-raketi.93780

/Поглед.инфо/ Русия обещава да сваля всяка ракета, която ще бъде изстреляна по Сирия. Бъди готова Русия, защото те ще бъдат – красиви, нови и «умни»! Вие не трябва да бъдете съюзници на „Животното, Убиващо с Газове“, който убива своите хора и се наслаждава на това!

ПИБ си призна, че е искала да даде 80 млн. евро на Гинка

http://pogled.info/bulgarski/pib-si-prizna-che-e-iskala-da-dade-80-mln-evro-na-ginka.93781

/Поглед.инфо/ Жельо Бойчев прогнозира, че дейността на парламентарната комисия за ЧЕЗ ще бъде удължена поне с месец

Голямата офанзива срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/golyamata-ofanziva-sreshtu-rusiya.93782

/Поглед.инфо/ С провокацията за "отравянето" се сложи началото на нов етап в противопоставянето между Москва и колективния Запад

Слънчево до обяд в Югозапада, после…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b4-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5/

Прогноза  за 13.04.2018

Днес отново ще бъде топло за периода. На места в сутрешните часове по Черноморието ще има мъгла. Ще бъде предимно слънчево, след обяд над планинските райони от Западна и Централна България с купеста облачност. Само на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, по-ниски по Черноморието 8-10°, в София около 25°.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд над масивите от Западна и Централна България с купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 11°.
Над Черноморието ще бъде хладно, мъгливо със слаб източен вятър.

 

Материалът Слънчево до обяд в Югозапада, после… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novi-promeni-zasiagat-horata-s-ostra-bybrechna-nedostatychnost-i-syrdechni-zaboliavaniia-2090573

Нови промени на здравните власти застрашават пациентите с остра бъбречна недостатъчност и със сърдечни заболявания. Намалени са драстично цените, които здравното министерство заплаща за процедури по бъбречно заместителна терапия, както и цените, които здравната каса дава за медицин

Сменят имената на четири смъртоносни урагана

//dariknews.bg/novini/sviat/smeniat-imenata-na-chetiri-smyrtonosni-uragana-2090574

Имената на четири смъртоносни урагана, връхлетели върху части от САЩ, Централна Америка и карибските държави миналата година, ще бъдат заменени с нови, съобщи Асошиейтед прес.

16 лесни трика, с които ще ядем по-малко

//dariknews.bg/novini/liubopitno/16-lesni-trika-s-koito-shte-iadem-po-malko-2090537

Всеки, който е бил на диета поне веднъж в живота си, знае, че най-голямата борба е с постоянното чувство за глад. Синдромът „не съм гладен, но ям“ е една от основните причини да не можем да свалим онези бленувани 5-6 килограма, които ни делят от съвършената фигура

Прощаваме се с Тончо Русев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proshtavame-se-s-toncho-rusev-2090576

Днес е поклонението пред паметта на големия български композитор Тончо Русев. То ще бъде от 10:00 ч. във фоайето на столичната зала "България". Опелото ще бъде в 13:00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".
 
Композиторът издъхна след кр

Хит в интернет: Полицай помага на момичета, сменя гумата на кола (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hit-v-internet-policaj-pomaga-na-momicheta-smenia-gumata-na-kola-video-2090583

Една нормална и човешка постъпка не спира да въодушевява в социалните мрежи. Млад полицай сменя гума на автомобил, закъсал на пътя Кюстендил – Дупница, съобщава

Какво време ни чака уикенда?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-chaka-uikenda-2090575

Днес времето отново ще бъде топло за периода. На места в Дунавската равнина сутринта, а над Черноморието - почти през целия ден, ще има мъгла. Ще бъде предимно слънчево, след обяд - над планинските райони от Западна и Централна България - с купеста облачност. Само на отделни места

Токът ще спира, ето къде…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-9/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 10 – 13 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.
Област Благоевград
Община Благоевград
На 13.04.2018 г. /09:30 – 10:15 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: 04279.912.87, 14-ти Полк, Акациите, Александър Стамболийски, Арсений Костенцев, Баба Тонка, Бистрица, Братя Иванови, Васил Коритаров, Васил Мечкуевски, Владо Черноземски, Воден, Георги Измирлиев, Грамада, Д-Р Христо Татарчев, Димитър Кощанов, Димитър Талев, Зарево, Илинден, Калиманци, Крали Марко, Менча Кърничева, Никола Вапцаров, Огражден, Орцето, Освобождение, Пейо К.Яворов, Пере Тошев, Петко Д.Петков, Полковник Димов, Полковник Дрангов, Св. Иван Рилски, Стефан Стамболов, Струма, Струмица, Ташко Малев, Тодор Александров, Трайчо Китанчев, УПИ-III, Кв.117, Инд.№04279.612, Хилендар, Цар Иван Асен, Цар Иван Шишман
На 13.04.2018 г. /09:30 – 10:15 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Васил Левски, Даме Груев, Джеймс Баучер, Дойран, Дружба, Илинден, Ичко Бойчев, Кв. 216 В, 2-ри Микрорайон, Комплекс Вароша, Коста Босилков, Крали Марко, Крушево, Македония, Марулевска, местност Чакалица, Мите Марков, Никола Вапцаров, Орцето, Пазара, Петър Зографски, Плиска, Полковник Димов, Полковник Дрангов, Прилеп, Радовиш, Рила, Сандо и Петър Китанови, Сергей Румянцев, Стефан Стамболов, Страцин, Тодор Александров, Тракия, УПИ-І-04279.616.90, Кв.125, Хилендар, Цар Иван Асен, Цар Иван Шишман, Чакалица
На 13.04.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Васил Левски, Даме Груев, Крушево, Петър Зографски, Радовиш
Община Гърмен
На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Дебрен: Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Трета, Деветнадесета, М. Решманица, Осемнадесета, Осма, Първа, Решманица, Седемнадесета, ст 22 кл. В ТП Дебрен 2, Трета, Четвърта
Община Разлог
На 13.04.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Iv, Кв 29, IVI-348, Кв.29, Xl, Кв.41, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Деветнадесета, извън регулацията, местност Конещица ПИ, местност Конищица, Неофит Рилски, Неуточнен Адрес, Първа, Трета, Тридесет и Първа, Тринадесета, Четиридесет и Втора, Четиридесет и Осма, Четиридесет и Пета, Четиридесет и Първа, Четиридесет и Седма, Четиридесет и Трета, Четиридесет и Четвърта, Четиридесет и Шеста, Шафле Дере
На 13.04.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Двадесет и Девета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Четвърта, Деветнадесета, извън регулацията, Неофит Рилски, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Пета, Трета, Тридесета, Тринадесета, Четвърта, Шафле Дере, Шеста
Община Сандански
На 13.04.2018 г. /08:45 – 16:30 ч.; 08:45 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:30 ч./ – Сандански: Димитър Икономов, Надежда, Пирин, Св.Св.Козма и Дамян, Свобода, Хаджи Димитър, Шипка
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването

Материалът Токът ще спира, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскоп за 13 април: Близнаци изпитание за морала, Везни направете нещо уникално, Стрелци не бъдете мъченици

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-13-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

Хороскоп за 13 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Петък 13-ти е. Ще усетите странното му въздействие по събитията, които са малко неадекватни и неочаквани. Важното е да не се отпускате, а да сте нащрек за превратностите на живота. Правете каквото трябва и оставете на живота останалото.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ден за промяна, за откриване на правилния път. Определено ще Ви е трудно да се приспособите, да приемете, да харесате новите неща. Търсете връзката между нещата, разбирайте, анализирайте и споделяйте.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днешният ден ще ви предложи много поводи за размисъл. Определено ще бъдат поставени на изпитание вашите ценности и морал. Изхвърлете ненужното, оставете само жизнеспособното.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес Вие ще сте фокусът и движещата сила на много от нещата, които се случват. Позволете си да сте смели, активни и инициативни. Не приемайте нещата емоционално. Вложете грижа и внимание, но дайте лично пространство и на другите. Прекалената грижа може да е задушаваща.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Любов, пари, страсти, май Ви е нужно да се дистанцирате малко, да погледнете трезво отстрани себе си и да … потърсите старите приятели. Време е да се научите да управлявате емоциите. Не е трудно, нужно е ясно намерение и постоянство.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ще имате силен импулс за изява, но скритите страхове ще изкочат като призраци от гардероба. Просто ги развенчайте, призраците са безплътни, дори можете да минете през тях. Можете да се справите, само си повярвайте!

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Сами си слагате рамките и ограниченията. Покажете на света качествата си, покажете уникалността си, направете нещо уникално и лично Ваше си. Вие можете да дарите толкова красота и очарование на света, направете го!

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Дилемата Ви днес ще е по-скоро философска и екзистенциална. Може би едно пътуване някъде, колкото по-непознато и по-далечно, толкова по-добре. Малко авантюристичен дух в днешния ден ще Ви измъкне от трудни ситуации. Носете си чувството за хумор в торбичката.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Интензивен ден е днес. Май Вие ще обирате всички негативи. Какво пък, това значи, че имате достатъчно сила да се справите. Изпитанията ще са прости и земни, не е нужно да се изживявате мъченически. Но пък можете големи изводи да си направите от малките неща.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес фокусната точка ще са взаимоотношенията с околните, партньорските връзки, взаимоотношенията на равна нога. Бъдете готови да изслушате, да разберете, да помогнете. Бъдете готови да видите себе си в проблемите на другия. Ако усетите човека срещу себе си като огледало и ако сте честни със себе си, много неща ще разберете, а това е първата стъпка към Промяната.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Фокусирайте се върху малките неща. Понякога те са много по-важни от големите. Малко ще трябва да поработите, поразчистите, да поподредите, да нагласите. И отделете една минутка, в която да помислите за смисъла на жертвата. Какво е жертва, кога се жертваме и защо го правим – полза ли търсим или така е редно? Много въпроси ще ви изникнат и много отговори ще намерите. А това променя света, истината и живота!

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще приемате действията на другите много лично насочени, а всъщност колко души правят нещо лично за Вас? Просто всеки го прави първо заради себе си, въпреки цялата си милост или духовност. Ако търсите любов и внимание, най-напред ги покажете, дайте ги на другите и тогава Вие ще станете началото на веригата. Вие ще правите нещо за себе си и тогава действията на другите ще придобият друг смисъл и значение.

Материалът Хороскоп за 13 април: Близнаци изпитание за морала, Везни направете нещо уникално, Стрелци не бъдете мъченици е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е лъжец и мафиот

http://clubz.bg/66597-bivshiqt_shef_na_fbr_trymp_e_lyjec_i_mafiot

Президентът Доналд Тръмп е закоравял лъжец и изисква като мафиотски бос от хората в обкръжението си да спазват кодекс на лоялност, пише бившият директор на ФБР Джеймс Коми в мемоари, които предстои да бъдат публикувани идната седмица, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Откъси от мемоарите на Коми, озаглавени "Висша лоялност: истина, лъжи и лидерство", изтекоха в медиите.

Бившият шеф на ФБР, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 г., , разказва скандални и пикантни случки, свързани с президента.

Той му оказвал натиск във връзка с разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и в разследването за имейлите на Хилари Клинтън. Тръмп поискал Коми да разследва твърденията, че бил с руски проститутки в хотел в Москва през 2013 г. и че имало видеозапис на сексуалната среща, описана от бивш агент на британското разузнаване по поръчка на политически опоненти на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп. Твърдението първоначално било прието за достоверно от американското разузнаване, но впоследствие било поставено под съмнение. Коми пише, че през януари 2017 г. Тръмп го извикал в "Тръмп тауър" в Ню Йорк и му поръчал да "извие врата на пусналите тези твърде неблагоприятни за него твърдения, ако има и шанс едно на сто съпругата му Мелания да ги приеме сериозно".

Бившият шеф на ФБР описва атмосфера, достойна за мафията:

"Мълчаливото обкръжение, което се съгласява с всичко. Босът, от когото зависи дали е ден или нощ. Клетвите за вярност. Възгледът за света, според който всички са против нас. Всевъзможни лъжи - малки или големи, в услуга на нещо като кодекс за вярност, който поставя организацията над морала и истината".

В мемоарите си Джеймс Коми проследява 20-годишната си кариера като прокурор в Ню Йорк, след това заместник-министър на правосъдието в правителството на Джордж Буш син и директор на ФБР от 2013 до 2017 г., посочва БТА. 

Най-добрият консултант за образование в Холандия организира изложение на холандски университети!

https://petel.bg/Nay-dobriyat-konsultant-za-obrazovanie-v-Holandiya-organizira-izlozhenie-na-holandski-universiteti-__259641

Може би вече си чувал за преимуществата на обучението в Холандия, а може би и познаваш някой, който учи там? Накратко казано: да учиш в Хола...

Има ли право Русия на изпреварващ удар по САЩ

http://pogled.info/svetoven/ima-li-pravo-rusiya-na-izprevarvasht-udar-po-sasht.93772

/Поглед.инфо/ Можете ли да си представите ситуация, при която във висшата руска експертна общност се формира въпросът примерно със следното съдържание: Има ли Русия правото на изпреварващ удар по САЩ? Например, подобен въпрос ще бъде поставен пред РСМД или РИСИ и на него някой експерт отговори утвърдително. Не мога да си го представя това. Затова пък това е напълно уместно в САЩ, когато става дума за „сигурността“ на Израел и за агресия срещу еврейската държава.

Русия променя отношението си към попадналите под ударите на западните санкции руски олигарси

http://pogled.info/svetoven/rusiya-promenya-otnoshenieto-si-kam-popadnalite-pod-udarite-na-zapadnite-sanktsii-ruski-oligarsi.93773

/Поглед.инфо/ Глобалните финансови елити нанесоха първия осезаем удар по своите духовни деца – руските олигарси. Повече от всички на днешен ден пострада компанията „РУСАЛ“ на Олег Дерипаска, чиито акции спаднаха с 40%, принуждавайки компанията да обяви технически дефолт. Какъв ще бъде отговора на Русия за сега не е ясно, но е съвършено очевидно, че значителна част от олигарсите е готова на всякакво предателство само да запазят златните си тоалетни чинии. Пример даде също попадналият под американски санкции президент на банката ВТБ Андрей Костин, който вече заскимтя в ефира на американските средства за масова информация, обещавайки да умолява Президента на Русия да не въвежда ответни мерки „заради децата му“.

Руските либерали започнаха да имитират патриотизъм

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskite-liberali-zapochnaha-da-imitirat-patriotizam.93774

/Поглед.инфо/ Политическите партии, обявяващи се в съвременна Русия за либерали в нито една от последните четири избирателни кампании не можаха като резултат да заемат достойно място.

Ей, племе, ти някога ще се превърнеш ли в нация с достойнство?!...

http://pogled.info/bulgarski/ei-pleme-ti-nyakoga-shte-se-prevarnesh-li-v-natsiya-s-dostoinstvo.93775

/Поглед.инфо/ Не знам за вас, но за мен е унизително Симеончо Кобурга - внукът на Фердинанд от Сакскобурготската династия, осигурил две национални катастрофи на Родината ми, синът на Борис Кобурга, пришил Родината ми към хитлеристка Германия и възпроизвел кървавите български братоубийства, същият този Симеончо да съди Родината ми в Страсбург заради някакви въобразени негови имоти?!...

А сега и похищение. Англия проби поредното дъно в делото на двамата Скрипал

http://pogled.info/svetoven/evropa/a-sega-i-pohishtenie-angliya-probi-porednoto-dano-v-deloto-na-dvamata-skripal.93776

/Поглед.инфо/ Компетентните органи на Руската федерация проявяват просто ангелско търпение по отношение на Великобритания - и МВнР и Следствения комитет - вместо да дадат определение на действията на британските власти и открито и в това число чрез ООН да я обявят за евтина страна, с която не е възможно да се сключват договори и страна ПОХИТИТЕЛ.

Welt: Размяната на удари между Русия и САЩ в Сирия ще постави света на ръба на ядрена война

http://pogled.info/svetoven/Welt-razmyanata-na-udari-mezhdu-rusiya-i-sasht-v-siriya-shte-postavi-sveta-na-raba-na-yadrena-voina.93777

/Поглед.инфо/ Ако САЩ извършат военен удар в Сирия и по този начин нанесат ущърб на намиращите се там руски военнослужещи, то Москва ще отправи ответен удар, съобщава кореспондентът на немския телевизионен канал Welt Кристоф Вернер. Според много руски експерти в такъв случай светът ще се окаже „на ръба на ядрената война“.

В сирийския град Дума се въвежда руска военна полиция

http://pogled.info/svetoven/iztok/v-siriiskiya-grad-duma-se-vavezhda-ruska-voenna-politsiya.93778

/Поглед.инфо/ В сирийския град Дума в Източна Гута от четвъртък, 12 април се въвежда руска военна полиция, заяви на брифинга първият заместник началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ генерал-лейтенант Виктор Познихир.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване