04/19/18 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Защо България не оцени Димитър Казаков-Нерон

 Димитър Казаков, наречен от близките му Нерон, е роден на 22 юни 1933г. в село Царски извор (Крал бунар), Великотърновски окръг. Расте в семейство на дребен земеделски стопанин. Има по-голяма сестра – Йорданка и по-малък брат – Никола. Завършва Художествената академия в София, специалност „Графика“ в периода 1965-1972г. От 1972г. е член на Съюза на българските художници. Същата година се мести от Пазарджик, където е бил разпределен, в с. Божурище край София. Живее там до смъртта си – 16 януари 1992г.

От спомените му, издадени в „Паспорти на годините“, научаваме за тежката съдба, която го спохожда още като дете и остава с него до последния му ден. С трудностите на живота Нерон се среща за пръв път когато е на 9 години. Тогава баща му умира и му се налага да заеме ролята на мъжа в семейството. Книгата ни разказва за земеделската работа, в която е участвал наравно с майка си, докато един ден вуйчо му казва: От този човек земеделец не става, независимо, че е много работлив и пъргав, умът му е на друго място. И се оказва прав. В записките си Нерон потвърждава неспособността си да се концентрира в ежедневието на селския бит. Дори докато копае цвекло, Нерон се интересува от звездите например. Прочетете още на sofiapress.com
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване