Бъки: В политиката има тежък дефицит на интелигентни хора

https://frognews.bg/novini/baki-politikata-ima-tejak-defitsit-inteligentni-hora.html

Това коментира в ефира на бтв Евгений Бакърджиев - Бъки, едно от знаковите лица на прехода, бивш седесар, бивш министър на строителното ведомство и организатор на изборите на сините, когато ги печелеха.

Вторият ранен полицай: И на протести е трудно, и на футболни срещи

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vtoriiat-ranen-policaj-i-na-protesti-e-trudno-i-na-futbolni-sreshti-6081538

Петър Иванов и Гергана Зашева, която все още е в болница, са двамата служители на жандармерията, пострадали по време на мача "Левски" – ЦСКА

На 28 години почина Авичи - един от най-известните диджеи в света

http://www.mediapool.bg/na-28-godini-pochina-avichi---edin-ot-nai-izvestnite-didzhei-v-sveta-news278215.html

На 28 години почина една от най-големите световни диджей звезди и музикален продуцент Тим Берглинг, който е по-известен под сценичното си име Авичи (Avicii). Той бе намерен мъртъв в Маскат (Оман), която е една от популярните парти дестинации на Арабския полуостров. Авичи е бил там, за да посети приятел. Авичи стана известен през 2010 г. благодарение на сингъла “My Feelings for You“, “Seek Bromance“, “Blessed“ и “Levels“. Списание “Форбс“ през 2013 г. го определи като един от десетте най-високо платени диджеи в света с годишни приходи от над 20 милиона щатски долара. Той е роден на 8 септември 1989 г. в Стокхолм. Започва кариерата с ремикс на музикалната тема от видеоиграта Lazy Jones, a по-късно записва собствената си песен “Lazy Lace“. По-късно печели наградата на програмата на Пита Тонга Fast Trax. На 29 март 2016 г. Авичи обяви край на публичните си изяви и турнета заради загриженост за здравето си.

Над 80% от колите "втора ръка" у нас са катастрофирали: В Дупница определиха обвиненията за нелоялна конкуренция

http://www.struma.com/obshtestvo/nad-80-ot-kolite-vtora-ruka-u-nas-sa-katastrofirali_133312/

Стряскаща статистика - над 80% от колите в автоборсите са катастрофирали. След козметичен ремонт масово се продавали автомобили с повредени двигатели, превъртян километраж и липсващи въздушни възглавници. Официална статистика за катастрофите, причинени от неизправни автомобили, няма. Според Института за пътна безопасност обаче всяка четвърта катастрофа се дължи на това.

В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че автомобилите им били в безупречно състояние,...

Продължава

Ето къде ще предават полуфинала Григор Димитров - Рафаел Надал

https://www.actualno.com/tennis/eto-kyde-shte-predavat-polufinala-grigor-dimitrov-rafael-nadal-news_670849.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за пръв път в кариерата си на полуфинал на турнира "Мастърс" в Монте Карло. До преди настоящия сезон той беше играл 2 пъти на четвъртфинал, но до този момент никога не бе преминавал в следващия рунд. Той стори това след страхотен успех в два сета срещу Давид Гофен - 6:4, 7:6 (5), като във втория сет изоставаше с 1:5. Сега за Гришо идва наглед непреодолимо препятствие - световният №1 Рафаел Надал. Краля на клея не игра в мн

Натали Портман: Не искам хората да мислят, че подкрепям политиката на Нетаняху

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826967

Натали Портман: Не искам хората да мислят, че подкрепям политиката на НетаняхуАктрисата Натали Портман се отказала да посети церемонията по връчването на присъдената й израелска награда "Генезис" заради предвидена реч, която трябвало да произнесе израелският премиер Бенямин Нетаняху на награждаването й, предаде Ройтерс. Участието й при връчването на "Еврейската Нобелова награда" носителката на "Оскар" не искала да бъде

Съд в Мексико забрани барби Фрида Кало (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/syd-v-meksiko-zabrani-barbi-frida-kalo-snimka-news_670845.html

Мексикански съд забрани на американската компания „Мател“ да пусне на пазара в Мексико кукла Барби с лика на Фрида Кало (1907 – 1954), като по този начин удовлетвори иск на семейството на художничката, предаде bTV. „Решението веднага влиза в сила, но „Мател“ може да го обжалва“, поясни адвокатът на семейството на художничката Пабло Сангри. „Очакваме семейството на Кало да заведе подобен иск в САЩ, за да може и там

Във всяко училище и районна администрация е осигурен компютър с достъп до платформата на Община Варна за прием в първи клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=372918

Кандидатстването и класирането се извършва изцяло в електронна платформа, като за улеснение на тези родители във всяко училище и районна администрация е осигурен компютър с достъп до платформата на Община Варна за прием в първи клас и длъжностно лице, което може да им окаже съдействие при необходимост.

Гриша Ганчев размаха пръст на директорите в ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/grisha-ganchev-razmaha-prast-na-direktorite-v-tcska-679155.html

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е бил бесен след изпуснатата победа в дербито на Първа лига срещу Левски в сряда (2:2).

Той е привикал част от отговорните фактори в клуба и един от най-опитните футболисти в състава и им е дръпнал здраво конско, съобщава "Тема Спорт".

Ганчев иска от играчите да се мобилизират и да направят всичко възможно да елиминират Левски за Купата на България, което обаче не е от най-лесните задачи, тъй като "червените" изостават в резултата от първия мач с 0:2.

Реваншът е в сряда (25 април), от 18:30 часа, на националния стадион "Васил Левски". 

Внимание! Майки в истерия: Жена броди из парковете и отвлича малки деца

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b8%d0%b7/

Стотици постове на майки в социалните мрежи алармират за жена, който обикаля в два от столичините паркове и опитва да открадне дете.

„Тази жена, обикаля парковете и се опитва да краде деца. Ако някъде я видите пазете децата си“. Това гласи пост под снимка на предполагаемата жена във Фейсбук, който обикаля групите на майките, пише „Монитор“.

Според една от споделящите в групата посочената жена е опитала да отвлече детето й и само това че майката била нащрек го спасило. Обвинена в посегателството непознатата отвърнала, че е помислила детето за загубено и искала да му помогне.

„В рамките на два дни е видяна в Южния и Западния парк,да се опитва да отвлече деца…избира ги предимно до към 2-3 годишна възраст, без значение пола на детето..“, продължава с предупреждението Лилия Николова. Тя споделя пост на друга майка, която също е срещала жената.

Засега няма данни някоя от тях да е подала сигнал до полицията.

 

Материалът Внимание! Майки в истерия: Жена броди из парковете и отвлича малки деца е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нов закон предлага авточастите втора ръка да са с ясен произход и гаранция

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/21/3166719_avtochastite_vtora_ruka_shte_triabva_da_sa_s_iasen/?ref=rss


Търговците с авточасти втора ръка трябва да се регистрират в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях компоненти ще могат да бъдат само с ясен произход, като задължително трябва да имат и някаква гаранция, предлага предвижда проект за Закон за пътните превозни средства. Той е един от трите, които заменят сегашния Закон за движение по пътищата и беше публикуван за обществено обсъждане вчера. В понеделник предстои общественото обсъждане на трите проекта.<br /><br...

Цветанов: Опозицията се изживява като управляваща

http://nakratko.bg/category/59/158267/


Цветан Цветанов отказа да влиза отново в сблъсък с опозицията по темата "Сигурност". В последните дни прехвърчаха искри между президент, управляващи и опозиция след заседанието на Консултативния съвет.

Евгений Бакърджиев: Иван Костов е единственият, с когото не бих поддържал отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826962

Евгений Бакърджиев: Иван Костов е единственият, с когото не бих поддържал отношенияИван Костов сигурно е единственият човек в България, с когото не бих поддържал отношения. Това обяви в предаването „Тази събота” по Би Ти Ви Евгений Бакърджиев, вицепремиер в първия период на кабинета „Костов”. Той беше сменен с още много министри в края на 1999 г. По думите му с подмяната на състава на правителството Костов си е направил подарък

Протест блокира Околовръстния път на София

http://www.cross.bg/park-imoti-sofiya-1573082.html

/КРОСС/ Недоволни жители от Горубляне, Панчарево, Кокаляне, Симеоново, Драгалевци и Младост излязоха на протест на Околовръстния път на София, съобщи бтв. Хората не искат да се прави парк "Изток" в тази местност върху земите на частни стопани. Според хората паркът ще бъде изграден върху частни имоти, за които трябва да се изплатят около 1 млрд. лв. в обезщетения. Протестиращите твърдят, че на 200 метра от техните имоти има такива с общинска и държавна собственост, които могат да се използват за изграждането на парк. Някои от тях се жалваха от кметицата Иванчева за оказван натиск, но не представиха конкретни доказателства.  

Дравската епопея оживява отново край село Негован

https://offnews.bg//istoria/dravskata-epopeia-ozhiviava-otnovo-kraj-selo-negovan-679156.html

Дравската епопея ще оживее отново в изторическата възстановка на клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие".

Събитието отново е под егидата и с подкрепата на Министерство на Отбраната-Дирекция "Социална политика" и със съдействието на Столична Община-Район Нови Искър и ще се проведе на 28.04.2018 г. (събота) от 12:00 часа на обяд в района на водоема, намиращ се непосредствено до село Негован, район Нови Искър, София. Мястото е на 200 метра югозападно от селото /по-малкия от двата водоема-наричан от местните хора "Санчо Панса"/.

На реконструкцията са поканени ветерани от войната, официални лица, ученици, а всички желаещи са добре дошли! Ще има обозначения и определени места за паркиране.

Какво се е случило в легендарната Дравска епопея на 6 март 1945 г. можете да прочетете тук и да видите във видеото тук, а в галерията са снимките от миналогодишната възстановка.

Повече информация във фейсбук страницата на събитието.

За шести път утре българско хоро ще се извие на централния площад в Брюксел

http://nakratko.bg/category/25/158266/


За шести пореден път българско хоро ще се извие на централния площад в столицата на Европа - Брюксел. Събитието е утре и е част от културния календар на Българското европредседателство и е под патронажа на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Петър Иванов, пострадал на мача „Левски” – ЦСКА: Първо трябваше да помогнем на колежката

http://nakratko.bg/category/58/158265/


Зрението на полицайката Гергана Зашева, която беше ранена от бомбичка по време на мача „Левски” – ЦСКА беше спасено, но вероятно тази травма ще ѝ остане за цял живот.

"Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал

http://nakratko.bg/category/25/158264/


Вестник "Дейли телеграф" съобщи, че британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за атаката срещу бившия шпионин и неговата дъщеря.

Цветанов: Нека спорим за политики и да не използваме лични нападки

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-neka-sporim-za-politiki-i-da-ne-izpolzvame-lichni-napadki-news_670843.html

Като политици не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение. Заиграването със страховете, конфронтациите, личните нападки и махленските дебати нямат място в политиката. Споровете си струват, когато са за политики. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ. Форумът се провежда в гр. Вършец (област Монтана). Организатори на

Експеримент търси колко биха плащали хората, за да ползват "Фейсбук"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/21/3166735_eksperiment_tursi_kolko_biha_plashtali_horata_za_da/?ref=rss


"Фейсбук", "Уикипедия", "Гугъл" и "Ютуб" са безплатни, но много хора вероятно биха плащали, за да се възползват от услугите. Въпросът е колко биха платили? Изследване на американското Национално бюро за икономически изследвания опитва да открие отговора, пише електронното издание Quartz.<br /><br />Учените от Масачузетския технологичен институт и Университета в Грьонинген са направили прост експеримент: попитали са около 1500 души дали...

Младежи ще реставрират историческа къща в сърцето на София

http://nakratko.bg/category/76/158263/


Наследниците на Христо Попов, който е бил кмет на София между 1899 г. и 1901 г., възстановяват къщата му паметник на културата в сърцето на София. Имотът се намира на ул. „Раковска” срещу къщата музей на Пейо Яворов.

Започва предварителна продажба на ж.п. билети за почивните дни около Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372916

От 23-и април, понеделник, започва предварителна продажба на билети за всички бързи влакове през периода на почивните дни по повод Деня на храбростта (Гергьовден), научи Moreto.net. С цел осигуряване на комфортно пътуване за пътниците през празничните дни, ще бъде въведена организация за повече влакове по основните направления в страната да се извършва задължително закупуване на запазено място.

34 г. по-късно студийният запис на 'Nothing Compares 2 U' на Принс видя бял свят (видео)

https://offnews.bg//kultura/34-g-po-kasno-studijniat-zapis-na-nothing-compares-2-u-na-prins-vid-679131.html

"Nothing Compares 2 U" бе един от най-големите хитове на 90-те, изпърнен от Шинайд О’Конър.

Малко хора обаче знаят, че оригиналът е на Принс от 1984 г. Той пише песента за групата си The Family, която дори влиза в първия техен албум през 1985 г.

С времето оригиналът тъне в забрава, но допреди няколко часа, когато в YouTube бе пуснато видео със студийния запис. Той не е бил показван никога до сега.

За няколко часа записът събра над 2 милиона гледания.

Чуйте го:

Днес се навършват и две години от смъртта на големия музикант и изпълнител.

ФБР дава милион долара за сведения за американец, изчезнал в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/fbr-dava-milion-dolara-za-svedeniia-za-amerikanec-izcheznal-v-siriia-2092321

Федералните власти на САЩ предложиха награда от един милион долара за всякакви сведения, подпомагащи издирването на американския журналист Остин Тайс, изчезнал в Сирия преди повече от пет години, предаде Франс прес. Агенцията, пред

Софи Марнова: В „Като две капки вода“ влагаме изключително много труд

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sofi-marnova-v-kato-dve-kapki-voda-vlagame-izkliuchitelno-mnogo-trud-2092326

В понеделник вечер от 20:00 ч. Славин ще влезе в образа на Бруно Марс с препратка към една от последните появи на звездата на световната сцена

Арестуваха три момчета за среднощен грабеж

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-tri-momcheta-za-srednoshten-grabezh-2092328

Трима тийнейджъри, извършили грабеж, са задържани след преследване с полицейски служители в Пазарджик. Грабителите са три момчета на 16 и 17 години, всичките от областния град.
 

Учен разкрива каква е връзката между силуета и здравето

//dariknews.bg/novini/liubopitno/uchen-razkriva-kakva-e-vryzkata-mezhdu-silueta-i-zdraveto-2092323

За доброто здраве на сърцето не са опасни единствено излишните килограми, важна в това отношение се оказва и формата на силуета на човека, съобщава Франс прес.

Агенцията се позовава на изследването на екипа на Хосе Медина-Ихохоса от

Цветанов: Опозицията отново се възприема като управляваща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826951

Цветанов: Опозицията отново се възприема като управляващаЦветан Цветанов отказа да влиза отново в сблъсък с опозицията по темата "Сигурност". В последните дни прехвърчаха искри между президент, управляващи и опозиция след заседанието на Консултативния съвет. Той коментира, че тези спорове трябва да се водят с политически послания, а не обиди, предава Нова телевизия.

Сигнал до Struma.com! Кой казва истината кметът, или жителите?! Петричкото с. Рупите тъне в боклуци, страх от зарази парализира селото!

http://www.struma.com/obshtestvo/signal-do-struma-com-koi-kazva-istinata-kmetut-ili-jitelite-petrichkoto_133311/

Управникът на селото отрича: Не е вярно, нямаме проблем с боклука и сметоизвозващата фирма...

Наши читатели от петричкото село Рупите ни потърсиха днес с тревожен сигнал. Повече от три седмици сметоизвозен автомобил в селото не е влизал, сочат те.

"Препълнени с боклуци са контейнерите ни за боклук. Те преливат от доста време и се опитваме както можем да се справим, но положението е вече нетърпимо. Неразбираемо е за нас какво е това безотговорно отношение от сметосъбиращата фирма и от общината. Хора от селото няколко пъти ходят до общинска администрация, за да се оплачат,...

Продължава

Не пуснали Барикело да влезе и да види Шуми

https://dnes.dir.bg/formula1/ne-pusnali-barikelo-da-vleze-i-da-vidi-shumi

Бразилецът разкри, че от семейството му казали: Няма да е добре за теб

Жители на квартал Горубляне имали данни за искани други подкупи от Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826947

Жители на квартал Горубляне имали данни за искани други подкупи от ИванчеваЖители на столичния Горубляне, Панчарево, Симеоново и Драгалевци излязоха на пореден протест срещу изграждането на парк „Изток” в район Младост. Те казаха, че имат данни за искани други подкупи от арестуваната кметица Десислава Иванчева, но не разкриха повече подробности, предава Би Ти Ви.  Според хората паркът ще бъде изграден върху частни имоти,

Желю Бойчев за енергийния сектор: Държавата я няма

http://www.cross.bg/boiichev-posochi-investitzii-1573080.html

/КРОСС/ Все още в комисията чакат информация от прокуратурата, от Министерството на икономиката и на енергетиката, както и информация за всички дружества на семейство Върбакови. Това каза Желю Бойчев от БСП, в коментар на резултати от работата й, пред "Седмицата" по Дарик радио. Много е информацията по въпросите за приватизацията на електроразпределителните дружества, посочи той и допълни, че това което го смущава е, че има едни обявени и одобрени инвестиции, но въпроса е как се удостоверяват тези инвестиции. Дали цената, която плащат гражданите за енергията е тази, която трябва да се плаща, дали правилно е ценообразувана, посочи той и допълни, че в тази посока сигурно ще има препоръки. Трябва да се обърне внимание на инвестиционните програми, които са заявени и дали те се изпълняват в пълен обем, защото около 100 млн. на година са заявените инвестиции и те се одобряват в пълен обем от регулатора, посочи Бойчев. Държавата я няма, така обобщи той ситуацията в сектора. Бойчев дори постави под съмнение ефективността на подобни временни парламентарни комисии.    

Труп на жена пред блок в Пловдив

https://petel.bg/Trup-na-zhena-pred-blok-v-Plovdiv__261080

Снимка Булфото Труп на жена лежи на улицата в пловдивския район „Тракия.  Тялото е на възрастна жена. То е покрито с чаршаф близо до борд...

Какво трябва да знаем за силното земетресение, люшнало Гърция според професор Емил Ботев

https://petel.bg/Kakvo-tryabva-da-znaem-za-silnoto-zemetresenie--lyushnalo-Gartsiya-spored-profesor-Emil-Botev__261081

Снимка Булфото Земетресение с магнитуд от 4.9 в сравнение с 6.9 по скалата на Рихтер е около 1000 пъти по-слабо по енергия. Това коментира пре...

Скандален теч на информация: Съветник на Тръмп вързал Путин да чака на телефона 6 дни

https://petel.bg/Skandalen-tech-na-informatsiya--Savetnik-na-Tramp-varzal-Putin-da-chaka-na-telefona-6-dni__261082

Доналд Тръмп бил разгневен на съветника си по национална сигурност за това, че накарал руския президент Владимир Путин да чака цели шест ...

Кралица Елизабет II навършва 92 г.

https://petel.bg/Kralitsa-Elizabet-II-navarshva-92-g--__261083

Снимка Уикипедия На 21 април кралица Елизабет II, която е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, навършва 92 години. На рождения...

Благоевград отбеляза 167 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-otbelyaza-167-godini-ot-rojdenieto-na-georgi-izmirliev_133310/

Благоевградската общественост отбеляза 167 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето. Пред бюст-паметника на бележития български революционер се поклониха заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, народният представител Даниела Савеклиева, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани. В церемонията се включиха и ученици от с. Добърско.

По време на ритуала по полагане на цветя ...

Продължава

България и Македония променят Балканите

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgariia-i-makedoniia-promeniat-balkanite-259760/

В рамките на 5-6 години почти съм убеден, че Македония ще изпревари останалите страни, които вече са започнали преговорите за членство, заяви Любчо Нешков

Пламен Георгиев за Иванчева: Доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда

https://www.actualno.com/crime/plamen-georgiev-za-ivancheva-dokazatelstvata-sa-dostatychni-za-osyditelna-prisyda-news_670834.html

„Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва”, категоричен е Пламен Георгиев, който е председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София. „Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигу

Благотворителна кръводарителска акция ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372914

Международна младежка камара - Варна организира в неделя, 22 април, благотворителна кръводарителска акция съвместно с Районния център по трасфузионна хемотология, научи Moreto.net. Заедно с младежи от Румъния се осъществява Седмица на кръводаряването, като тя ще започне в северната ни съседка и ще приключи в неделя във Варна.

Радост голяма! Кметът на Разлог стана дядо, синът му Иван го зарадва с внучка

http://www.struma.com/hailaif/radost-golyama-kmetut-na-razlog-stana-dyado-sinut-mu-ivan_133309/

Радост в семейството на кмета на Разлог Красимир Герчев. Единственият му син, Иван, стана баща на момиченце и го направи дядо. Иван Герчев се сгоди с красивата Константина на Коледа миналата година.

Двамата влюбени, които имат дългогодишна връзка, зарадваха семействата си с малка принцеса, която се роди вчера в столична клиника.

Пожелаваме на младите родители много радост да им носи дъщеря им а, а на именития и дядо спешно да научи как се сменят памперси, за да помага...

Продължава

Революция за напреднали

https://offnews.bg//nashite-avtori/revoliutcia-za-naprednali-679154.html

Тази поредица от текстове не зове за насилие или закононарушения. Революцията, за която пиша, е вътрешно преживяване. Ще ми се да има дискусия за преодоляване на задушаващия ни хиперматериализъм. Той причини криза на ценностите. Все по-малко хора успяват да се радват на живота. Описвам мое виждане, не ангажиращо никого.

Част 1: Осъзнай неволната си проституция!

Ако имаш усещане, че не живееш собствен живот.

Ако осъзнаваш, че хиперматериализъм със страхове и консуматорски предписания е заглушил вътрешния ти глас.

Ако ти се проясни, че това, което си считал за свободната си воля, всъщност е продукт на този хиперматериализъм.

Ако логическото ти мислене се бунтува срещу умопомраченията на масите.

Ако усещаш, че си станал управляем.

Ако от ходатайство и подкупи ти се гади.

Ако подмазвачеството никога не ти е било присъщо.

Ако ти е противно да общуваш с приятели като с търговски партньори.

Ако не разбираш нуждата от брачните договори нито пък …от брака.

Ако дерзанието за слава осъзнаваш като безполезно изтощение.

Ако си наясно, че лакомията не носи друго освен крепостничество.

Ако презираш кариериста, който пропилява живота си в гонене на моркова.

Ако си осъзнал, че с ламтеж и послушание масата сама отглежда потисниците си.

Ако не считаш нито разграбването на държавата, нито твоето собствено за естествено явление.

Ако свободата за теб не е просто патос.

Ако копнееш да бъдеш искрен, въпреки че е считано за наивност.

Ако си се убедил, че трайното щастие идва отвътре.

Ако си осъзнал центъра на тежестта в себе си и вече не гравитираш около светското мнение.

Тогава спри неволната си проституция – обяви революция!

Не, не поглеждай към калашника – нямам предвид това! Кървища и кошмари създават - не решават проблеми! А и нали помниш репликата на Дантон при Бюхнер: „Революцията (извършена с насилие) изяжда собствените си деца“. Революцията, която описвам, ще се случи вътре в теб. Ще разпознаеш заробващите илюзии и суети на хиперматериализма на нашето време. Превъзмогвайки ги, отново ще извоюваш свободата си. Преподреждайки житейските си приоритети и ценности, ще си върнеш властта над самия себе си. Когато достатъчно много постигнат това, ще живеем различно. Не е ли това достойно да се нарече РЕВОЛЮЦИЯ?

Един от лозунгите по време на бунта на младежта в Западният свят, избухнал през 1968 г. срещу наследените репресии, бе „Разрушавай това, което те разрушава!“. Ако въобще е преносим към революцията, за която пиша, този лозунг в нея не значи поход срещу хора и вещи, а самопомощ за избавление от задушаващи илюзии и суети. С тях хиперматериализъм-сутеньор те държи в подчинение!

Ако този анализ ти напомня на Маркс, знай, че не съм марксист. Дори не съм материалист във философския смисъл на думата. Не се интересувам от революцията на пролетариата – тая нелепа попара вече я сърбахме. Не съм и потомствен номенклатурчик с нестандартни опорни точки за заграбване на властта. Не съм религиозен фанатик, нито нихилист. Не съм анархист.

Близка до еманципацията, за която пиша, е революцията на Ганди. Той учеше: “You must be the change you want to see in the world.” (Бъди промяната, която искаш да видиш в света!)

Следва на стр. 2


От стр. 1

Идеологиите живеят от илюзии и суети. Доминиращата днес идеология наричам хиперматериализъм, за да акцентирам върху главния (единствения?) й принцип за определяне на ценности. Сходно е значението на евфемизма „неолиберализъм“, но той е повече фокусиран върху устройството на пазара. В същото синонимно семейство попадат и понятия като „пазарен фундаментализъм“ и „комерциализъм“. Хиперматериализмът поникна у нас в годините на прехода от вносни семена, хвърлени върху хумуса на разлагащия се тоталитаризъм и нашата народопсихология. Генезисът му тук няма значение, а само произтичащите от него илюзии и суети. Те ти налагат да проституираш.

Под „илюзии“ разбирай представите за света и живота, които хиперматериализмът ти е вменил. Изглеждат реални и неоспорими, а при по-внимателен прочит се оказват вятър и мъгла. Днес те доминират „общественото мнение“.

Суетите“ са излишни страхове, които са следствие на илюзиите. Драмата на твоя живот е, че той е впримчен в тези илюзии и суети. Те те превръщат едновременно в насилен и насилник. Вероятно затова Сартър написа: „Адът – това са другите“…

Илюзиите и суетите, завладели съзнанието ти, са вид сито. Няма мисъл, оценка, съждение, която да не минава през него! Вменяват кое да считаш за „добро“, кое за „зло“, по какво да дерзаеш, от какво да се страхуваш. „Богатството е равносилно на щастие“, учи хиперматериализмът, „преследвай го!“ Оказва се илюзия, защото самоубийствата сред богатите са толкова чести колкото и сред бедните. А щастлив човек би ли се самоубил? В богатата Швейцария делът на самоубийствата е колкото в Уганда… Съотношението бедни-богати при наркоманиите е сходно. Същевременно в бедния трети свят по лицата на хората все още можеш да видиш онези щастливи усмивки, които в „напредналите“ държави са на изчезване…

Принципът, че лакомията на индивида – „невидимата ръка“ на Адам Смит - гарантира максимално материално и ментално благосъстояние за всички, издиша. По-страшно обаче е, че издиша и за печелившите (забогателите), въпреки че поради суета те рядко признават. Осъществената мечта за богатство дава някакво, но далеч не очакваното удовлетворение. Не е зле да осмислиш ограниченията, които ти причинява дерзанието за материално натрупване. Не е ли време да ограничаваш ти него вместо то теб?

Пример за суета е следното неписано правило на хиперматериализма: „Ако искаш да спечелиш, никога не ставай уязвим, като разкриеш пред другите истинското си аз! Заблуждавай ги с роля, която харесват!“ Тази суета те лишава от свободата да бъдеш себе си. Вместо това живееш в представление, режисирано от публиката.

При контакт с другите хора суетата те прави пленник на мнението им за теб. Около теб те изграждат със собствените си илюзии и суети „магнитно поле“, в което съществуваш. Чрез невидимите сили на това „магнитно поле“ хиперматериализмът те контролира. „Магнитното поле“ е неговият надзирател. Ако се чувстваш като незначително зъбно колелце в необятен механизъм, значи знаеш как действа невидимият надзирателят.

Хиперматериализмът те учи да разпознаваш като „добро“ не това, което е добро за теб, а това, което е добро за него. „Зло“ е съответно всичко, което го застрашава. Подмамва те например да служиш безпрекословно и себепожертвователно на неговите избраници, за да ти бъдат дадени материални блага. Преди това те учи, че без точно тези материални блага не можело да бъдеш щастлив. Щастие се постигало с консумация – при това максимална консумация на това, което ти е посочил. Това изисквало жертви за спечелване на средствата. И така те увлича в ламтеж и кариеризъм до пълна загуба на съзнание. Започваш да вършиш неща, които не искаш, неща, които те отвращават. Сам си ставаш отвратителен. 

Същевременно хиперматериализмът се заканва да накаже всяко твое своеволие, всяко твое желание да му се изплъзнеш. Плаши със срам, депресии, нещастие. Своеволието ти за него е като тамян за дявола. Застрашава възпроизвеждането, дори съществуването му. Прави го безпомощен като сутеньор, на когото е избягала проститутката. Като се позамислиш обаче, разбираш, че заканите му са празни приказки. Нищо страшно няма! Наивни са били много твои страхове, като на дете в тъмното.

Още в детството хиперматериализмът те превръща в свой поданик. Превзема съзнанието ти със своите илюзии и суети. Очертава периметъра на твоята (не)свобода. Решава дали заложбите ти имат право да се осъществят. Ако има материална изгода от тях - може. Ако ли не – губиш право на реализация...

Хиперматериализмът дори по-добре от това да заплашва и опростява, умее да съблазнява. От ранна възраст те прелъстява с неустоими картини и сценарии за твоето бъдеще - комфорт, приключения, почести и слава, разтърсваща еротика. Всичко превръща в най-сладки илюзии. Постигането изглежда просто функция на материални придобивки. Всичко е толкова прекрасно, че очакваните жертви изглеждат дреболия. Не е възможно да устоиш, а и на младини друго не познаваш. Хлътваш по илюзиите и предаваш на сутеньора си всички ключове към себе си. Той заглушава вътрешния ти глас. Овладява инстинкта ти за самосъхранение. Започва твоето закрепостяване, уеднаквяване, обезличаване. Започва твоята проституция. Илюзиите и суетите на хиперматериализма изяждат твоята независимост. Определят вкуса на твоя живот, тоналността и цветността му.

(Не)щастието ти е тяхно следствие!

Мъдри и дори интуитивни изглеждат илюзиите и суетите на хиперматериализма. А всъщност са продукт на митове и легенди. Митове и легенди крепят всяка идеология. Служат й за легитимация. Например митът, че прекрасно било да бъдеш известен или митът, че трудолюбието винаги се възнаграждавало. Митовете и легендите помагат на властимащите да те заставят да вършиш това, което е изгодно за тях.

Централният мит в едно общество е митът за щастието и успеха. Днешният мит гласи:

Който много работи - много печели! Който много печели, може много да си купи. Може много да си купи от материалните блага, без които, твърди хиперматериализмът, щастие няма. Който много работи и много печели съответно е … много щастлив… „Запомни“, говори той, „всичко има цена, всичко се купува – щастието е стока, пазарно уравнение! Няма друго щастие! Страданията и саможертвата по пътя към него са нищо в сравнение с насладата да го имаш. Бори се, издържай на болката! Не слушай вътрешния си глас – той е лъжец! Рационализирай, за да не губиш време и енергия! От интелектуален, духовен и нравствен багаж има смисъл само, ако увеличават материалната печалба, а чрез нея - консумацията! Иначе са бреме по пътя към целта… Важно е да си находчив, бърз, жертвоготовен, а, ако се наложи, и безскрупулен!“

Да. Простички са правилата на сутеньора ти. Но огледай се и ще разбереш - обещанието му за щастие остава неизпълнено. Заобиколени сме от нещастници – и бедни, и богати… Объркани, уплашени същества, вързани във впряга на хиперматериализма. Уж са изпълнили и дори преизпълнили плана за консумация, а за награда – купища неволи… И оправданието им след претърпяна болка или унижение винаги започва с думите „Да, но ако беше се случило…“, „Да, но ако бях направил…“. Намират „сериозни доводи“ да продължат и отново задвижват впряга…

Заедно със себеподобни слугуваш и възпроизвеждаш. Това наричат социализация. „Подписалите“ обществения договор се считат социализирани...

Накрая ще вмъкна нещо за успокоение. Англосаксонският неолиберализъм и немската „социална пазарна икономика“ – наистина я наричат така … - считаме за обществени системи-образец. Там хиперматериализмът действа изтънчено и далеч по-лицеприятно. И там обаче обещанието му за щастие не струва повече от тукашното. 9 млн. британци са дълбоко нещастни поради хронична самота. За пръв път в историята си Обединеното кралство ще противодейства с министър на самотата… Германия обмисля същото. В Давос пък галениците на световния ред трескаво мислят, как да се справят със социалното неравенство, преди да е изяло главите им.

И тук, и навън сме сомнамбули в един и същи сън…

Уругвай отказа да експулсира руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826941

Уругвай отказа да експулсира руски дипломатиУругвай съобщи, че е отхвърлил искане от САЩ да експулсира руски дипломати в отговор на отравянето на бивш руски агент във Великобритания, предаде Асошиейтед прес. Решението бе оповестено от уругвайското президентство. САЩ са отправили искането по време на срещата на Организацията на американските държави в столицата на Перу, предава БТА.

Пак блокираха Околовръстния път на София

https://frognews.bg/novini/pak-blokiraha-okolovrastniia-pat-sofiia.html

Недоволни жители от Горубляне, Панчарево, Кокаляне, Симеоново, Драгалевци и Младост излязоха на протест на Околовръстния път на София, съобщи бтв.

"Мрънкат за прекомерност на ареста, а искаха румънски модел"

http://clubz.bg/66942-mrynkat_za_prekomernost_na_aresta_a_iskaha_rumynski_model

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това мнение той изрази в предаването "Седмицата" на Дарик.

Иванчева бе държана с белезници на публично място в продължение на часове, според адвокатката й - без право на вода  и ходене до тоалетна. Вчера и СпНС я остави в ареста заради обвинението за подкуп в особено големи размери.

"Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Смятам, че това е правилната посока", каза правното острие по повод на акцията, прокламирана като първата съвместна операция на специализираната прокуратура и новата комисия за борба с корупцията (всъщност такива бяха вече в Септември и Перник, б.р.)

По отношение на задържането на Иванчева Кирилов изрази мнение, че няма прекомерност в процесуалните действия.

"Приемам тезата, че мястото не е избрано от органите по разследването, че те са били в ситуация не да избират мястото на действие, а да съобразяват ефекта на процесуалното действие. И щом са искали да хванат и подкупа, и дееца, то е трябвало да действат в съответния момент, в който това е било възможно, каза правното острие на ГЕРБ.

И той - точно като главния прокурор Цацаров и шефа на т. нар. "Антикорупция" Пламен Георгиев - омеси борбата с корупцията по принцип, с това - да има унижения и нарушения на човешките права при ареста:

"По отношение на твърденията за прекомерност, искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защото тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност. Трябва да се действа, трябва да се вижда, че се извършват такива процесуални действия.

И тук съм съгласен и с другата теза - тези действия би следвало да имат и превантивен ефект за обществото. И нека най-накрая обществото да избере какво иска - дали иска ефективна борба с корупцията, или иска постоянно да се мрънка за прекомерност или за някакво несъответствие."

Кирилов, който е вносител на някои от най-спорните ицменения в законодателството, смятани за откровено "про-Цацарови", продължава:

"Смятам, че с оглед сложността и размера на подкупа, това е затруднило и е удължило във времето извършването на процесуалното действие. Но тук пак се стига до абсурда, че стремежът прецизно да се спази НПК получава обществена критика, което според мен е липса на приоритет в обществения дебат. Борбата е силово действие, не можем да се оплакваме от такива мерки", каза Кирилов.

Благоевградчанката Ели Огорелкова: Адмирации за кмета Камбитов! Той е единственият и първият градоначалник, който подкрепя морално и финансово спортистите в града

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchankata-eli-ogorelkova-admiracii-za-kmeta-kambitov-toi-e-edinstveniyat_133308/

Благоевградчанката Ели Огорелкова написа изключително позитивен пост в социалната мрежа, изразявайки благодарност към кмета Камбитов за всичко, което прави за спорта в областния център. Ето какво написа Ели :

Собствена модерна и красива спортна зала получиха таекуондистите на “Фолкън“ - Благоевград. Прекрасен жест на Община Благоевград към труда и всеотдайността на спортистите! Клубът донесе за Благоевград и за България хиляди медали и тонове слава по целия свят....

Продължава

Седмична прогноза за времето за 23 - 29 април

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-23-29-april-news_670827.html

Новата седмица започна със слънчево време. На 23 април, понеделник времето ще бъде слънчево, валежи не се очакват. Максималните температури ще достигнат 25 градуса. Във вторник температурите остават без промяна. На места се очакват краткотрайни валежи, главно в следобедните часове от деня. В сряда максималните температури отново ще достигнат 25 градуса. Валежи не се очакват, но ще бъде облачно. В четвъртък ни очаква още по-топло време.Минималните температури ще бъдат 13 градуса, а максималнит

Хвалещите румънския модел сега говорят за прекомерност при ареста на Иванчева, обяви Данаил Кирилов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/21/3166923_hvaleshtite_rumunskiia_model_sega_govoriat_za/?ref=rss


Тези, които хвалеха румънския модел за борба с корупцията, сега говорят за прекомерни действия по случая с ареста на кмета на "Младост". Това коментира в предаването "Седмицата" на "Дарик" председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.<br /><br />"Ами трябва да се действа, трябва да се извършват тези действия, които би трябвало да имат превантивен ефект върху обществото", обобщи Кирилов. Според него обществото трябва да...

Експерт: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826926

Експерт: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел догодинаЦената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година, прогнозира пред БНР изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил. „Изключително трудно е да се спекулира с подобна прогноза. Ние правим средносрочни прогнози и очакваме в следващата около година цената на петрола да се движи в

Над 80% от колите "втора ръка" у нас са катастрофирали

http://www.moreto.net/novini.php?n=372923

Стряскаща статистика - над 80% от колите в автоборсите са катастрофирали. След козметичен ремонт масово се продавали автомобили с повредени двигатели, превъртян километраж и липсващи въздушни възглавници. Официална статистика за катастрофите, причинени от неизправни автомобили, няма.

Коя страна към кой наркотик е пристрастена?

http://www.struma.com/lyubopitno/koya-strana-kum-koi-narkotik-e-pristrastena_133307/

 В продължение на хиляди години наркотиците са били част от културата, обществото и човешкия опит. Днес в епохата на високи технологии и информация изненадващо голяма част от света се възприема в изменено състояние на съзнанието. Статистиките за употребата на наркотици в света дава интересен поглед към това как се отнасяме към упойващите вещества и хората, които ги употребяват, пише обекти.бг.

Използвайки дaнни от службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) Recovery...

Продължава

Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/evrodeputatut-andrei-novakov-predstavi-programa-a-l-e-c-o-v-blagoevgrad_133306/

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) представи първата българска програма на ЕС в Благоевград, чийто инициатор и създател е той. Събитието, което се проведе в зала „22 септември“ бе открито от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и народния представител Даниела Савеклиева.

Пред всички потенциални кандидати, Новаков разясни какви са условията и реда за получаване на стипендии по програмата, като одобрените могат да получат до 3800 евро за транспорт и...

Продължава

Откраднаха трофея на Лига Европа

http://www.cross.bg/evropa-liga-shtata-1573079.html

/КРОСС/ Трофеят в Лига Европа бе откраднат и впоследствие намерен в мексиканския град Леон, съобщиха местните власти. Купата на втория по значимост европейски клубен турнир била на рекламна обиколка в Мексико. Според информацията трофеят е откраднат от автомобил, но по-късно е открит от полицията. "Благодарение на управлението за разследване на углавни престъпление в щата Гуанахуато, купата на Лига Европа, която беше открадната от превозно средство в град Леон, е намерена", обявиха от генералната прокуратура на щата на профиласи в Туитър. В момента надпреварата е в полуфиналната си фаза, като за място на финала играят "Арсенал" - "Атлетико" Мадрид и "Олимпик" Марсилия - "Залцбург". Финалът на Лига Европа е на 16 май в Лион.  

Трофеят от Лига Европа е бил откраднат по време на рекламна обиколка в Мексико

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/21/3166925_trofeiat_ot_liga_evropa_e_bil_otkradnat_po_vreme_na/?ref=rss


Купата на Лига Европа е била открадната по време на рекламна обиколка в Мексико, съобщиха местните власти. Няколко часа по-късно трофеят е намерен от полицията в град Леон.<br /><br />Според информацията на местните власти трофеят от втория по значимост европейски клубен турнир е бил откраднат от кола.<br /><br />Снимка: Getty Images/Guliver Photos<br />Трофеят в Лига Европа бе откраднат и впоследствие намерен в мексиканския град Леон, съобщиха местните...

След смъртта на София! Вдовецът Мартин Филипов-Дебелия се сети за осиротелите си синове, поиска да излезе от ареста, за да се грижи за тях

http://www.struma.com/krimi/sled-smurtta-na-sofiya-vdovecut-martin-filipov-debeliya-se-seti-za_133305/

Съдия Е. Николова не се смили над воплите му и го върна в затвора в Бобовдол

Вдовецът Мартин Филипов-Дебелия, обвинен в сводничество, за пореден път вчера влезе в съда в Благоевград, това се случва дни, след като погреба съпругата си София, издъхнала внезапно.

Пред магистратите Дебелия се държа като силно опечален и загрижен за осиротелите си синове, които останали без майка. Той поиска да бъде пуснат под домашен арест, за да се грижи за тях, но съдът отказа, след протест на прокурора Елица Калпачка.

Според прокуратурата има опасност Мартин Дебелия да...

Продължава

Тази нощ се очаква пикът на метеорния поток Лириди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826924

Тази нощ се очаква пикът на метеорния поток ЛиридиСлед продължила няколко месеца "суша за впечатляващи звездопади", тази нощ астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди, пише в. "Дейли експрес". Макар да не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен

Задържаха трима младежи в Пазарджик за грабеж

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-trima-mladeji-v-pazardjik-za-grabej-news_670842.html

Трима младежи, извършили грабеж, са задържани след преследване от полицейски служители в Пазарджик, съобщиха от ОДМВР-Пазарджик. Случаят е станал снощи, малко след 22.30 ч. на кръстовище в областния град. 18-годишен младеж от Пазарджик е бил нападнат от трима непознати. Те му нанесли побой и откраднали мобилния му телефон заедно с връзка ключове. След получаване на сигнала за случилото се, автопатрули при полицейското управление в областния град незабавно блокирали периметъра около местопрестъп

Арестът на Иванчева е превенция и назидание за другите, обяви шефът на антикорупционната комисия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/21/3166914_arestut_na_ivancheva_e_prevenciia_i_nazidanie_za/?ref=rss


Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че арестът на кмета на "Младост" Десислава Иванчева е превенция - "да видят другите и да знаят, че ако участват в корупция ще им се случи това".<br /><br />"Хората трябва да видят, че дотук каквото било - било, но оттук нататък ще се действа така", заяви той в интервю за Би Ти Ви. По думите му е добре всички да видят какво рискува всеки с позиция в обществото и прилични доходи - затвор,...

За втора поредна година в Петрич ще се проведе състезания по планинско колоездене за деца и юноши "Petrich MINI DH 2018"

http://www.struma.com/obshtestvo/za-vtora-poredna-godina-v-petrich-shte-se-provede-sustezaniya_133304/

Днес и утре (21-22.04) в Петрич ще се проведе за втора поредна година в планина Беласица състезание за деца "Petrich Mini DH". Тази година състезанието е част от новата дисциплина по планинско колоездене „BG DOWNHILL KIDS SERIES”. Участниците ще бъдат разделени на 4 категории- деца от 10 – 11г. / деца 12 – 14г. / юноши 15 – 16г. / и момичета. В него участие ще вземат деца от цялата страна. Трасето е с дължина над 2км., а организатори са вело клуб...

Продължава

В. Енчев: ВМРО избра скандален милионер от Македония за наш консул

https://frognews.bg/novini/enchev-vmro-izbra-skandalen-milioner-makedoniia-nash-konsul.html

България е назначила Йордан (Орце) Камчев за свой почетен консул в Македония и очаква да бъде одобрен от македонското Министерство на външните работи, съобщи скопският сайт „Сакам да кажам“, като се позова на достоверен източник в министерството. Това съобщи журналистът Велизар Енчев, бивш депутат, дипломат и настоящ лидер на партия ”Българска пролет”

Ужас! Ани Салич изпаднала в кома, коремът ѝ се напълнил с кръв

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%87-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bc%d1%8a/

Най-важният мъж в живота на благоевградчанката Ани Салич в навечерието на 49-ия ѝ рожден ден е нейният син. След раздялата с бащата на децата ѝ – Бранко, до нея вече има нов човек, но синът Лазар и дъщеря ѝ Хана винаги ще бъдат на първи план. Най-трудните моменти за новинарката са именно двете ѝ раждания.

При първата бременност всички вървяло по мед и масло до момента, в който Салич не решила да пътува стотици километри до Сърбия, където били родителите на мъжа ѝ. Докато шофирала, изведнъж ѝ прилошало, а Бранко, който се возел на съседната седалка, хванал волана и предотвратил катастрофа. После я закарал в най-близката болница, където лекарите от спешния кабинет установили, че коремът ѝ е пълен с кръв и има опасност както за нейния живот, така и за този на плода.

След като я оперирали, Ани изпаднала в кома. Бързо излязла от това състояние, но все още била критичен пациент. В продължение на 6 месеца тя лежала прикована за болничното легло и пиела по 23 хапчета на ден. Цялото ѝ тяло било насинено, защото ѝ вливали по две системи на всеки 24 часа. Цяло чудо било, че оцеляла, а синът ѝ Лазар се родил съвсем здрав, пише ретро.

Дълго време обаче тв звездата не можела да се престраши да забременее повторно, а и до днес сънувала кошмари и плачела на всеки рожден ден на голямото си дете. Малката Хана се появила по-лесно, но непосредствено след раждането на Ани ѝ открили образувание в гърдата и се наложило отново да легне под ножа. Лошият късмет на новинарката обаче не спира дотук. Здравословните проблеми на Ани следват един след друг. Неотдавна журналистката падна жестоко пред входа на Военна болница и натроши на сол единия си крак.

След поредица от операции лекарите събрали крайника ѝ с помощта на 7 пирона, които извадили, отново на операционната маса, но след 6 месеца. Серията лични проблеми не успя да спре телевизионерката, която продължава да хвърля пот за кариерата си и вече е една от ветеранките в новинарските блокове.

Материалът Ужас! Ани Салич изпаднала в кома, коремът ѝ се напълнил с кръв е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Елизабет II празнува 92-ри РД на концерт с Том Джоунс и Стинг

https://dnes.dir.bg/shou/elizabet-ii-praznuva-92-ri-rd-na-kontsert-s-tom-dzhouns-i-sting

Концертът донякъде нарушава традицията, тъй като обикновено Нейно Величество чества рождения си ден в тесен семеен кръг

Кои владетели и писатели ще се появят в мрамор и бронз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826877

Кои владетели и писатели ще се появят в мрамор и бронзВ София има 521 паметници и плочи. 9 души решават кой да е увековечен Къде и какъв паметник или паметна плоча ще има в София, зависи от 9 души - членове на художествено-експертен съвет към Столична община. С тяхното мнение се съобразяват всички следващи инстанции по одобряването на предложеното - обикновено от инициативни комитети.

Маратон на четящите хора започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372909

През април 2018 г. във Варна е 16-то издание на "Маратонът на четящите хора", започнал през 2003 година, във връзка със 120-годишнината от създаването на Варненската библиотека и се свързва с Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, научи Moreto.

В Кюстендил започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия

http://www.cross.bg/dvor-otkritite-chast-1573078.html

/КРОСС/ Започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия, датиран от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк "Галерията" в центъра на Кюстендил. На пауталийския двор попаднаха строителите, които променят изцяло аранжирането и екстериора на парка пред художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора", предава БНР. Находката попада под водното огледало и под стълбището към самия комплекс. При първоначалната оценка откритите фрагменти от двора и част от сградата са от преди повече от 15 века. Дворът е на две нива. Запазени са част от основите и колонадата, корнизи на около 50-60 квадратни метра. В съседство е открита и мозайка. Има предложение древният пауталийски двор, както и други археологически находки, открити преди време край галерията, да се оформят като постоянна експозиция пред галерията, да се изгради и ситуира нещо като "прозорец към древността" и да се впише като част от алеите и орнаментиката на парк "Галерията". Реновирането на парка със средства по програмата "Региони в растеж" напредва с много добри темпове, а крайният срок за завършването е 7 септември тази година.    

Надал: Двубоят с Григор няма да бъде никак лесен

https://offnews.bg//tenis/nadal-dvuboiat-s-grigor-niama-da-bade-nikak-lesen-679153.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал бе доста сдържан относно очакванията си за полуфиналния двубой в турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло срещу Григор Димитров/

Припомняме, че Матадорa отдавна е обявен за Краля на клея и задачата на хасковлията да го победи изглежда почти невъзможна за изпълнение.

"За мен мача с Тийм бе почти перфектен. Чувствах се много добре. Доминик е един от най-добрите тенисисти на такава настилка и съм много доволен.

Григор е много добър. Няма да ми бъде никак лесно. Ако успея да демонстрирам същото ниво на игра, каквото имах срещу Тийм, ще имам шанс да се класирам на финала.


Ще ми бъде трудно да играя по-добре от днес, но сега трябва да си почина хубаво преди полуфинала, за да бъда в добра кондиция", каза Надал.

Битката между двамата ще бъде на централния корт “Рение III” и се очкава да започне около 14:30 часа българско време днес.

В Плевен извършиха уникална операция

https://frognews.bg/novini/pleven-izvarshiha-unikalna-operatsiia.html

Екипът бе сформиран от водещ австрийски ортопед д-р Оливър Джахани, доц. д-р Венци Росманов, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология, д-р Пламен Ненов, началник отделение и д-р Здравко Александров, анестезиолог.

КЗП: Българският потребител повишава културата си на пазаруване

https://www.actualno.com/society/kzp-bylgarskijat-potrebitel-povishava-kulturata-si-na-pazaruvane-news_670840.html

Невъзможността за пряка комуникация с администратора на електронния магазин, липсата на информация за правата на потребителите и дори понякога наличието на правописни грешки са най-честите признаци, че сме попаднали на некоректен търговец. Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria On Air при коментар на разкриващите се рискове с интензифицирането на търговията в онлайн средата. И добави, че динамиката на отношенията предполаг

Диджей Авичи имал здравословни проблеми от години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826911

Диджей Авичи имал здравословни проблеми от години„Когато бях на 16 г., баща ми каза, че мога да правя каквото искам с живота си. Просто трябва да работя здраво, за да получа това, което искам. Тогава реших, че щом умра искам да ме запомнят с това, което съм направил в живота, а не с парите, които съм изкарал“, казва шведският диджей Авичи в песента си The Nights.

ЧЕЗ предложила на кабинета "Орешарски" да купи бизнеса в България

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/21/3166917_chez_predlojila_na_kabineta_oresharski_da_kupi_biznesa/?ref=rss


Чешката компания ЧЕЗ е предлагала на кабинета "Орешарски" държавата да купи българския й бизнес, с който иска да се раздели. Това обясни депутатът от БСП Жельо Бойчев в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той оглавява временната анкетна комисия за изясняване на случая.<br /><br />Досега бе известно, че е имало такова предложение към българското правителство като ГЕРБ отрече да е получавано такова предложение. Бойчев казва, че заради краткостта на мандата на...

Откраднати са дарения за онкоболен мъж

http://www.mediapool.bg/otkradnati-sa-dareniya-za-onkobolen-mazh-news278214.html

Откраднати са дарения, събирани за онкоболен човек, съобщи Нова телевизия в събота. Става дума за кампанията за лечението на Кирил Кирилов, за когото събирането на средствата се организира от негови близки и приятели. Те сложили кутии в търговски обекти, в които да се събират дарения за лечението му. Кампанията в помощ на Кирил е започнала през месец март. В началото на април обаче следва серия от кражби на кутии с дарения за него. Една от тях е в заведение в село Ярджиловци. Има няколко кражби и в Перник. Нова телевизия съобщава данните за дарителската сметка: BG92UBBS80021067256040 Титуляр на сметката: Кирил Росенов Кирилов

Гърция наема двe френски фрегати заради проблемите с Турция

http://www.mediapool.bg/gartsiya-naema-dve-frenski-fregati-zaradi-problemite-s-turtsiya-news278213.html

Гърция ще наеме два френски бойни кораба заради засилващото се напрежение с Турция, съобщи електронното издание "Локал", цитирано от вестник “Сега“. Гръцките власти обясняват решението си с нуждите от засилване на отбранителните възможности в Егейско море заради напрежението с Турция. Заместник-министърът на отбраната Фотис Кувелис каза, че Франция “ще предостави две фрегати под наем“, а въпросът бил уреден в телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и френския президент Еманюел Макрон. Фрегатите са клас “ФРЕММ“, а договорът за наем е за срок от пет години. Гърция ще започне да ги използва до август тази година.

Майка остави детето си в детската градина в Сандански, а минути по-късно изпадна в шок

http://www.struma.com/krimi/maika-ostavi-deteto-si-v-detskata-gradina-v-sandanski-a_133303/

Майка, остави детето си в детска градина в Сандански рано сутринта завчера, паркирайки колата си на входа от градината.

За броени минути жената оставила детенцето си при учителката, върнала се и заварила колата си ограбена. Чантата и с лични документи, портфейл и кредитни и дебитни карти, изчезнали буквално за 3 минути.

Докато младата жена се опомни крадците успели да изтеглят 400 лева от картата и, тъй като в портфейла си тя държала и пин кода за тях. Внимавайте, крадците...

Продължава

Цветанов: Нека спорим за политики и да не използваме лични нападки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-neka-sporim-za-politiki-i-da-ne-izpolzvame-lichni-napadki-2092314

Като политици не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ във Върш

На 92 кралица Елизабет II e по-популярна от всякога сред поданиците си

//dariknews.bg/novini/sviat/na-92-kralica-elizabet-ii-e-po-populiarna-ot-vsiakoga-sred-podanicite-si-2092316

Днес кралица Елизабет Втора, която е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, навършва 92 години, като Нейно Величество е по-популярна от всякога сред своите поданици, предава ДПА.

Според анкета, проведена от социологическат

Полицаят, пострадал при вечното дерби: Има и недобронамерени хора, да се замислят

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaiat-postradal-pri-vechnoto-derbi-ima-i-nedobronamereni-hora-da-se-zamisliat-2092320

Полицаят Петър Иванов, който пострада заедно със своя колежка от хвърлена бомбичка на стадиона в сряда, вече е на работа. Ранената служителка на реда Гергана Зашева още е болница, като състоянието й е стабилно. Двамата служители на жандармерията пострадаха по време

Прокурорско разследване! Крупна афера с документи за пенсионни фондове! Кметът на кресненското село Сливница Й. Дончев, нотариус в Сандански и служител в АД застават пред съда

http://www.struma.com/obshtestvo/prokurorsko-razsledvane-krupna-afera-s-dokumenti-za-pensionni-fondove-kmetut_133302/

 Районна прокуратура – Сандански е предала на съд три лица – кмет, нотариус и служител в акционерно дружество, по обвинения за извършени от тях документни измами.

Обвиняемият Й.. Дончев в качеството си на длъжностно лице и като орган на местната администрация - кмет на с. Сливница, общ. Кресна, имал право да извършва нотариално удостоверяване на подписи на частни лица върху документи. Възползвайки се от това обстоятелство, при условията на продължавано престъпление,...

Продължава

Северна Корея се отказва от ядрените опити

http://www.moreto.net/novini.php?n=372915

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви Си Ен Ен. Телевизията се позовава на държавният ръководител Ким Чен-ун. Севернокорейският лидер каза, че страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания и ще прекрати изстрелването на ракети.

Тъжна новина: Почина известна актриса

https://petel.bg/Tazhna-novina--Pochina-izvestna-aktrisa__261075

Русия потъна в скръб. Почина известната актриса Нина Дорошина. Тя издъхна на 84-годишна възраст. Това съобщиха местните медии, цитирани от ...

Спортен шеф обвинен в убийство

https://petel.bg/Sporten-shef-obvinen-v-ubiystvo__261076

Бившият дългогодишен президент на Унгарския плувен съюз и член на управата на Световния плувен съюз Тамаш Гярфаш е арестуван във връзка ...

Криско се изповяда пред Слави. Рапърът разкри любопитна тайна от миналото им

https://petel.bg/Krisko-se-izpovyada-pred-Slavi--Raparat-razkri-lyubopitna-tayna-ot-minaloto-im__261077

Рапърът Криско разкри кога се е родила идеята му за съвместно парче с телевизионния водещ Слави Трифонов „Гледай как се прави“. На черве...

Николина Ангелкова: Растеж от 25% отчита туризмът в България

https://petel.bg/Nikolina-Angelkova--Rastezh-ot-25--otchita-turizmat-v-Balgariya__261078

В последните две години туризмът в България отчита растеж от над 25%. През миналата година близо 8,9 млн. са чуждестранните туристически пос...

Митове за бирата от първата жена майстор пивовар у нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/mitove-za-birata-ot-pyrvata-zhena-majstor-pivovar-u-nas-6081501

Цвета Гюрова казва, че в бирата няма спирт, а алкохолното съдържание не зависи от това тъмна ли е

Първата жена майстор пивовар у нас за митовете за бирата

https://www.vesti.bg/bulgaria/pyrvata-zhena-majstor-pivovar-u-nas-za-mitovete-za-birata-6081501

Цвета Гюрова казва, че в бирата няма спирт, а алкохолното съдържание не зависи от това тъмна ли е

Даниел Крейг ще става татко

https://www.actualno.com/showbusiness/daniel-krejg-shte-stava-tatko-news_670835.html

Рейчъл Уайз разкри, че очаква дете от съпруга си Даниел Крейг, известен от филмовата поредица за Джеймс Бонд. "Скоро ще започне да ми личи. С Даниел сме много щастливи. Ще си имаме едно малко човече. Нямаме търпение да се запознаем с него или с нея. Животът е такава мистерия", каза 48-годишната актриса пред New York Times. Звездата вече има 11-годишен син, Хенри, от холивудския режисьор Дарън Аронофски, с когото излизаше между 2001 и 2010. 50-годишният Агент 007 пък има 25-годишна дъ

Александър Ваклин изтеглил кредит за подкупа, за който е обвинена кметът на "Младост"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/21/3166912_aleksandur_vaklin_izteglil_kredit_za_podkupa_za_koito/?ref=rss


Строителният предприемач Александър Ваклин, който бе посочен като подател на сигнала срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева от адвокатите ѝ и нея самата, е теглил кредит от банка, за да осигури на разследващите 70 хил. евро за маркиране. Това се разбира от думите му в интервю пред Би Ти Ви.<br /><br />Ваклин е основен свидетел на прокуратурата по обвинението срещу Иванчева и двамата ѝ помагачи за вземане на подкуп в особено големи размери. По данни на прокуратурата...

Родата избра кумата! Благоевградчанинът Д. Златков и зетят Д. Петканов в журито, което избра Джулиана Гани за „Мис Силикон на десетилетието“ (СНИМКИ)

http://www.struma.com/obshtestvo/rodata-izbra-kumata-blagoevgradchaninut-d-zlatkov-i-zetyat-d-petkanov_133301/

Джулиана Гани спечели титлата „Мис Силикон на десетилетието. Красавицата се окичи с короната на церемония, която се проведе снощи по повод десетото юбилейно издание на конкурса „Мис Силикон“, организиран от Мисис България Мариана Маринова.

Близо два месеца феновете на силиконовите гърли имаха възможност да гласуват на страницата на конкурса във Фейсбук и да изберат своята фаворитка за титлата. Към този вот се добавиха и гласовете на 20-е финалистки, които можеха да...

Продължава

Ерменков: България е всичко друго, но не е парламентарна република

https://frognews.bg/novini/ermenkov-balgariia-vsichko-drugo-parlamentarna-republika.html

Това коментира пред националната телевизия депутатът от БСП Таско Ерменков, който е и в съставана временната комисия за скандалната сделка с продажбата на ЧЕЗ. Той обясни и защо комисията е продължила работа.

Бившият френски премиер Манюел Валс обмисля да се кандидатира за кмет на Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826912

Бившият френски премиер Манюел Валс обмисля да се кандидатира за кмет на БарселонаБившият френски премиер Манюел Валс обмисля да участва в кметските избори в Барселона догодина като кандидат на испанска партия, която е против независимостта на Каталуня, предаде Франс прес. "Бих проявил интерес да продължат дебатите за независимостта и ще проуча (възможността)", каза той пред испанската обществена телевизия ТВЕ,

Северна Корея спира ядрените опити

https://www.investor.bg/drugi/338/a/severna-koreia-spira-iadrenite-opiti-259761/

Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация", дава да се разбере Ким-Чен ун

Микробус блъсна пешеходец във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372900

На ул. «Витко Христов» във Варна вчера е възникнало ПТП, научи Moreto.net. Водач на микробус с ремарке на 53 г. от гр. Варна, по време на движение, застига и блъска пешеходец – мъж, който се движи по пътното платно. Вследствие на инцидента 33-годишният мъж получава фрактура на лопатка и разкъсна рана на лицето, прегледан е и освободен за домашно лечение, без опасност за живота.

Откраднаха трофея на Лига Европа

https://frognews.bg/novini/otkradnaha-trofeia-liga-evropa.html

Трофеят на Лига Европа бе откраднат и впоследствие намерен в мексиканския град Леон, съобщиха местните власти, цитира бтв.

През изминалото денонощие в страната са станали 24 тежки катастрофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6826909

През изминалото денонощие в страната са станали 24 тежки катастрофиДвайсет и седем души са ранени при станалите 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. В София са регистрирани 160 леки и 5 тежки произшествия с шестима

Берлин: Ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия са незаконни

http://www.cross.bg/siriya-voenna-pravo-1573077.html

/КРОСС/ Нанесените на 14 април от западни страни удари в Сирия противоречат на международното право, заявиха експерти от долната камара на германския парламент в експертно становище, цитирано от Франс прес. "Използването на военна сила срещу държава, за да се накаже тази държава за нарушаването на международна конвенция, нарушава забраната за прибягване към насилие, която е част от международното право", казват юристите на Бундестага в отговор на въпрос на радикалната лява партия "Левите", която се обяви против военната операция. В становището си експертите се позовават на декларация на Общото събрание на ООН от 1970 г., подчертаваща, че "при воденето на международните си отношения държавите са задължени да се въздържат от използването на военна принуда". Юристите освен това припомнят, че в миналото Съветът за сигурност на ООН също е отхвърлял използването на военна сила за наказание, определяйки го като "несъвместимо с целите и принципите на ООН". Правният мотив, предложен от Великобритания, която участва в ударите заедно със САЩ и Франция, не е убедителен, според оценката на германските експерти, до която АФП е получила достъп. Според Лондон международното право позволява ответни действия, за да се попречи на по-големи човешки страдания, и тези условия са били изпълнени след предполагаемата употреба на химически оръжия от режима на Башар Асад

Ким Чен Ун закрива ядрения център: Северна Корея вече няма нужда от ракетни опити

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-zakriva-jadrenija-centyr-severna-koreja-veche-njama-nujda-ot-raketni-opiti-news_670828.html

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви държавният ръководител Ким Чен Ун, цитиран от световните агенции. Севернокорейският лидер каза, че считано от днес, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия вчера. Ким аргументира това решение с факта, че Северна Корея

Кметът на Царево: Няма проблем с общия устройствен план, има фалшиви новини

http://nakratko.bg/category/58/158261/


Няма проблем с общия устройствен план на Царево, т. нар. природозащитници обслужват един политически проект и се произвеждат фалшиви новини. Това обяви в предаването „Тази събота” кметът на Царево Георги Лапчев.

Берлин: Ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия са незаконни

https://offnews.bg//sviat/berlin-udarite-na-sasht-velikobritania-i-frantcia-v-siria-sa-nezakon-679152.html

Нанесените на 14 април от западни страни удари в Сирия противоречат на международното право, заявиха експерти от долната камара на германския парламент в експертно становище, цитирано от Франс прес и БТА.

"Използването на военна сила срещу държава, за да се накаже тази държава за нарушаването на международна конвенция, нарушава забраната за прибягване към насилие, която е част от международното право", казват юристите на Бундестага в отговор на въпрос на радикалната лява партия "Левите", която се обяви против военната операция.

В становището си експертите се позовават на декларация на Общото събрание на ООН от 1970 г., подчертаваща, че "при воденето на международните си отношения държавите са задължени да се въздържат от използването на военна принуда". Юристите освен това припомнят, че в миналото Съветът за сигурност на ООН също е отхвърлял използването на военна сила за наказание, определяйки го като "несъвместимо с целите и принципите на ООН".

Правният мотив, предложен от Великобритания, която участва в ударите заедно със САЩ и Франция, не е убедителен, според оценката на германските експерти, до която АФП е получила достъп. Според Лондон международното право позволява ответни действия, за да се попречи на по-големи човешки страдания, и тези условия са били изпълнени след предполагаемата употреба на химически оръжия от режима на Башар Асад.

Има основание да си зададем въпроса дали военните нападения наистина са подходящ инструмент, за да предотвратят други страдания в Сирия, отбелязват германските юристи.

Шефът на КПКОНПИ с горещи подробности за ареста на кметицата Иванчева

http://www.struma.com/sinya-lampa/shefut-na-kpkonpi-s-goreshti-podrobnosti-za-aresta-na-kmeticata_133300/

Всичко е свършено както трябва, категоричен бе Пламен Георгиев София, България 21 Апр. 2018, 09:461171 прочита2 коментара Пламен Георгиев 1 от 1 „Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва”, категоричен е Пламен Георгиев, който е председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Пред bTV той определи като необяснимо чувството, което остана в...

Продължава

Китай приветства решението на Северна Корея да спре ядрените и ракетните опити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826906

Китай приветства решението на Северна Корея да спре ядрените и ракетните опитиКитай приветства решението на Северна Корея да спре ядрените и ракетните опити, като заяви, че този жест ще смекчи напрежението на Корейския полуостров и ще съдейства за денуклеаризацията, предадоха Франс прес и БТА.  Китай смята, че решението на Северна Корея да спре опитите и да се концентрира върху икономическото развитие и подобряването на

Тайван ще следи качеството на въздуха с IoT

https://dnes.dir.bg/dzhadzhi/tayvan-shte-sledi-kachestvoto-na-vazduha-s-iot

Властите планират инсталация от над 10 хиляди датчика за мониторинг

Саудитска Арабия удари Йемен

http://www.moreto.net/novini.php?n=372913

Водената от Саудитска Арабия коалиция е нанесла удар по цели в Йемен, съобщава АП. Най-малко 20 души са били убити. Атаката на саудитските изтребители е била извършена в югозападната част на Йемен в петък южно от град Таиз. Поразен бил автомобил, превозвал 20 пътници.

Задържаха трима тинейджъри, извършили грабеж в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6826894

Задържаха трима тинейджъри, извършили грабеж в ПазарджикТрима тинейджъри, извършили грабеж, са задържани след преследване с полицейски служители в Пазарджик. Случаят се е разиграл малко след 22.30ч. в петък на кръстовище в областния град, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. 18-годишният Димитър А. от Пазарджик бил нападнат от трима непознати.

23-годишен българин живее като „призрак” (видео)

https://petel.bg/23-godishen-balgarin-zhivee-kato----prizrak-----video-__261071

Това е историята на един „призрак”. По документи 23-годишно момче не съществува. Майката на Нарек идва от Армения в България, когато той е ...

Тръмп ще посети Великобритания през лятото

https://petel.bg/Tramp-shhe-poseti-Velikobritaniya-prez-lyatoto__261072

Отдавна планираната визита на Доналд Тръмп във Великобритания отново е на дневен ред, разкрива в. "Дейли мейл". Очаква се президентът на СА...

Путин излетя от класацията на Time за най-влиятелни личности

https://petel.bg/Putin-izletya-ot-klasatsiyata-na-Time-za-nay-vliyatelni-lichnosti__261073

За първи път от пет години насам списание Time не включи президента на Русия Владимир Путин в класацията си за 100-те най-влиятелни личности ...

Сидеров в Крим: България е с шанс да бъде посредник между ЕС и Русия

https://petel.bg/Siderov-v-Krim--Balgariya-e-s-shans-da-bade-posrednik-mezhdu-ES-i-Rusiya__261074

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със Сергей Аксьонов - глава на Република Крим. Това стана по време на големия икономически форум ...

Софиянци ходели да вдигат протести в Царево, според кмета

https://frognews.bg/novini/sofiiantsi-hodeli-vdigat-protesti-tsarevo-spored-kmeta.html

Няма проблем с общия устройствен план на Царево, т. нар. природозащитници идват от София, обслужват иден политически проект и произвеждат фалшиви новини. Това обяви в предаването „Тази събота” кметът на Царево Георги Лапчев.

Корейски майстор подготвя националите по таекуон-до в Благоевград

http://www.struma.com/sport/koreiski-maistor-podgotvya-nacionalite-po-taekuon-do-v-blagoevgrad_133299/

За първи път националният отбор по Таекуон-до ITF проведе част от подготвителния лагер в новата зала, в бившата казарма в Благоевград. Новият дом на бойното изкуство събра на едно място националите, които ще участват на предстоящото европейско първенство в Естония. За подготовката им се грижи треньорски щаб начело с Гранд мастър Ким Унг Чол.

84 души наброява българската делегация, която в понеделник заминава за Европейското първенство по Таекуон-До ITF в Талин. Естонската столица е...

Продължава

Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pochina-bashtata-na-ubitata-v-borisovata-gradina-yana

Приживе Явор Кръстев се закани да намери Чеци и да го прати "където му е мястото"

Сидеров в Крим: променил позицията на Борисов за Скрипал

http://clubz.bg/66940-siderov_v_krim_promenil_poziciqta_na_borisov_za_skripal

Волен Сидеров - председател на ПГ на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", се е похвалил в Крим, че благодарение на участието им във властта премиерът Бойко Борисов е взел решение България да не експулсира руски дипломати след случая "Скрипал". Това става ясно от прессъобщение, изпратено от партия "Атака".

„Нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро премиерът взе решение да не се експулсират руски дипломати след случая „Скрипал“. Ако беше друга коалиция, може би отношенията с Русия щяха да бъдат други”, е заявил Волен Сидеров, цитиран от пресцентъра на партията си. 

Той бил оптимист, че след евроизборите щяло да има по-голямо присъствие в Европа на "патриотични и консервативни партии като "Атака" - а те щели да "оказват въздействие на своите правителства".

Сидеров и още трима души от "Атака" са участници в икономически форум в Ялта, става ясно от съобщението. Пред делегатите там националистът заявил, че "България в момента има чудесния шанс да бъде посредник между Евросъюза и Русия, защото към този момент председателстваме Съюза".

"Главата на Република Крим"

От прессъобщението на "Атака" става ясно още, че партията и Волен Сидеров са произвели анексирания Крим в "република Крим", която има своя "глава"*, а родният националист дори обсъждал "бъдещите икономически отношения" с въпросната "глава".

"Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със Сергей Аксьонов - глава на Република Крим. Това стана по време на големия икономически форум в Ялта, където присъстват четирима представители на партия АТАКА. Сидеров и Аксьонов са обсъдили развитието на туризма,  бъдещите икономически отношения и си обещаха да поддържат връзка и занапред." - това гласи дословно и без редакторска намеса съобщението.

Сидеров се е произнесъл и по международни въпроси по време на посещението си - пред партийната АЛФА ТВ. Ето какво гласи дословно тази част от прессъобщението, илюстрирана със снимка на председателя на ПГ на управляващите "Обединени патриоти" пред Ливадийския дворец:

"В Ливадийския дворец в Ялта Сидеров заяви още, че тракането на оръжия не може да стресне Русия, а Доналд Тръмп трябва да намери баланса в себе си.

„Ясно е, че големите сили никога няма да се заобичат, но те трябва да успеят да се договорят, както са направили Рузвелт, Сталин и Чърчил след Втората световна война. Именно тук, в Ливадийския дворец, тримата големи, както ги наричат, показват как може да се осъществи разговор, независимо от различията. Тръмп трябва да намери пътя и да излезе от капана на лобитата. Ако не го направи, той ще изостане от световните лидери. Защото дори Меркел започва да се усеща какъв е правилният път. Консерватизмът се надига в Европа, Европа е част от Евразия и нормалните отношения с Русия трябва да се възстановят. Всичко останало е абсурд, който не може да продължава дълго”.

Сюжетът с коалиционния партньор на ГЕРБ се развива на фона на двудневните словесни престрелки между заместника на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев, в които първият обвинява вторият, че "гледа на Изток" и от избора му "евроатлантическите ни партньори" нямали такова доверие в страната ни. За поведението на Сидеров Цветанов и ГЕРБ предпочитат да не говорят. 

--

Бел. ред: всъщност коректният превод на "главата" би бил "председател на съвета на минстрите", т. е. премиер.

Спряха 5 блок на АЕЦ „Козлодуй”, ще го ремонтират и зареждат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826897

Спряха 5 блок на АЕЦ „Козлодуй”, ще го ремонтират и зареждатПети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт в 2.11 ч. днес, съобщиха от пресцентъра на централата. Дейностите, планирани за периода на спирането, имат за цел да осигурят безопасна, надеждна и ефективна експлоатация на 1000-мегаватовата ядрена мощност през следващата горивна кампания.

Шефът на комисия "Антикорупция": Всичко е точно с ареста на кметицата

http://www.mediapool.bg/shefat-na-komisiya-antikoruptsiya-vsichko-e-tochno-s-aresta-na-kmetitsata-news278212.html

“Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва”, обяви шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев в събота пред бТВ. Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София. Десислава Иванчева бе държана няколко часа с белезници на улицата в центъра на София, а по време на заседанието на съда за постоянното й задържане тя бе вкарана първо в клетката за особено опасни престъпници и терористи. Преди ден Иванчева и останалите двама обвиняеми бяха задържани за постоянно в ареста с решение на Специализирания наказателен съд. Пламен Георгиев обясни продължителността на акцията по ареста с нуждата да се претърси колата на заподозряната. “Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде“, каза Георгиев. В отговор на въпрос защо се е наложило Иванчева да седи с белезници през цялото време, той каза, че властите са имали неприятен опит с предишен арест. В предишна акция на прокуратурата е имало случай, в който задържаното лице се хвърлило на земята в калта, за да се опита да изтрие химическото вещество от ръцете си, с което били белязани парите. “Не помня друг такъв случай на лице задържано с подкуп в такъв размер, така че би трябвало да действа и като превенция. Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек”, коментира Георгиев и допълни, че като бивш прокурор е сигурен, че доказателствата могат да доведат до осъждане. Десислава Иванчева твърди, че не е пипала парите. “Аз като прокурор, ако имах такова дело, щях да бъда убеден, че ще имаме осъдителна присъда и съм убеден, дай Боже, и съдът да мисли по същия начин”, каза шефът на антикорупционната комисия.

Все още не са ясни причините за смъртта на известния диджей Авичи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826893

Все още не са ясни причините за смъртта на известния диджей АвичиОстават неизвестни обстоятелствата около смъртта на известния шведски DJ Авичи, предава БНТ. Вчера 28-годишният музикант беше открит мъртъв в столицата на Оман. Преди две години Авичи изненадващо обяви, че слиза от сцената. Той не криеше, че има много здравословни проблеми. През 2014 г. той отмени свои участия, за да се оперира.

Тайната на най-рядката паста на Земята - божествените нишки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tajnata-na-naj-riadkata-pasta-na-zemiata-bozhestvenite-nishki-6081536

"Много хора казват, че пазя тайна, която не искам да разкрия. Тайната обаче е точно пред вас..."

Консумация на ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

https://www.actualno.com/health/konsumacija-na-jadki-namaljava-riska-ot-syrdechno-sydovi-zaboljavanija-news_670830.html

Редовната консумация на ядки може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. До този извод стигнаха шведски учени. В изследването са взели участие 60 000 жители на Швеция на възраст 45-83 години. Доброволците са разказали за своите хранителни навици и начин на живот, след което медиците са наблюдавали тяхното здравословно състояние в продължение на 17 години, предаде БГНЕС. През този период при наблюдаваните са регистрирани 4983 сърдечни пристъпа, от тях 917 са били с фатален к

Цветанов vs Радев: Не може подобни политици да отправят лични нападки

http://clubz.bg/66939-cvetanov_vs_radev_ne_moje_podobni_politici_da_otpravqt_lichni_napadki

„Политическите спорове трябва да бъдат за политики, а не да са на полето на личните нападки. Не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати“.

С тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи задочната словесна престрелка с президента Румен Радев, разразила се по време и след Консултативния съвет за национална сигурност.

Цветанов коментира темата във Вършец на Шестата политическа академия на ГЕРБ – жени. Форумът е посветен на политическата толерантност, консенсуса в хода на българското председателство на Европейския съюз, фалшивите новини и езика на омразата.

Между ГЕРБ и Радев се размениха остри реплики, след като първо президентът намекна, че трябва "повече светлина" за обществените поръчки на управляващите. Те пък отговориха онзи ден след КСНС, че им е дадено за подпис становище, изготвено в президентството, за Сирия и Украйна - крайно несъвместимо с геополитическата ни ориентация към НАТО и ЕС.

Радев отвърна от Монтана, че "Цветанов трудно осмисля прочетеното".

„Не трябва в никакъв случай да допускаме заиграването със страховете на хората. Не трябва в никакъв случай да се държим безотговорно и да налагаме поведение, което може да води само до разделение, заяви днес вторият човек в ГЕРБ.

И когато се водят политическите спорове, аз смятам, че те трябва да бъдат част от политическия живот на страната, но най-важното е, когато водим политическите спорове, те да бъдат за политики, а не да бъдат на полето на личните нападки, защото личните нападки са за тези, които не трябва да бъдат в политиката. Личните нападки са за тези, които нямат подобно поведение, което трябва да бъде олицетворението на нацията.

Не може подобни политици да излизат и да отправят лични нападки. Силата обаче в ответната страна е да запази хладнокръвие, да запази самообладание, защото аз или колегите, или всички вие не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати. Ние сме влезли в политиката, за да решаваме проблеми“, каза още Цветанов, цитиран от бТВ.

Цветанов коментира и темата „отбрана“, по която имат разногласния с държавния глава:

„Може би дебатът, който беше провокиран на Консултативния съвет просто не даде възможност президентът да отговори аргументирано на всички тези въпроси, защото нямаше смислено обяснение как всъщност в един служебен кабинет се взема решение за превъоръжаването и приключване процедурата за избор на закупуване на нови самолети.“

До момента във връзка с председателството на страната ни са организирани хиляда мероприятия с участието на десет хиляди делегати, а оценката за организацията е много добра, каза Цветанов. Въпреки това според него "провалът на председателството" била първа опорна точка на опозицията.

Пламен Георгиев: Акцията с Иванчева е както законът задължава

http://www.barometar.net/90828/

„Всичко беше свършено така, както законът ни задължава. По този начин всички видяха, че автомобилът не е местен никъде, а той беше претърсен пред нея“, коментира пред БТВ Пламен Георгиев, председател на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) по повод задържането на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова за […]

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372911

Велопоход “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия - “Споделянето е сила!” ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. Присъединете се към велопоход “Заедно" във Варна, който Българска асоциация по хемофилия организира за 3-та поредна година в подкрепа на хората с хемофилия, призовават организаторите.

Йорданка Христова се включва в празненствата за юбилея на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/jordanka-hristova-se-vkliuchva-v-praznenstvata-za-iubileia-na-tcska-679151.html

ЦСКА ще проведе голям концерт на 5 май. Събитието ще се проведе на националния стадион "Васил Левски" и ще бъде открито от Йорданка Христова, съобщава "Тема спорт".

Една от най-популярните ни естрадни певици е известен фен на отбора и ще изпълни химна на армейците. Музикалният акомпанимент пък ще бъде осигурен от специален оркестър, чието участие се пази в тайна. В концерта ще се включи и друга група, най-вероятно рок банда, която също ще забие за празника на червените.

От ЦСКА вече обявиха, че събитията на "Васил Левски" на 5 май ще стартират в 18:00 часа, като 400 спортисти на армейците ще бъдат наградени със специални медали.

Не е изключено обаче програмата на Националния стадион да започне по-рано, за да приключи преди двубоя с Лудогорец, който е от 20:00 часа.

Много е възможно на събитията на стадион "Васил Левски" да дойде и Димитър Бербатов. Присъствие са обещали и още десетки важни фигури, носили червения екип.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване