Тежкоболна българка в Бразилия спешно се нуждае от средства, за да се върне у нас (обновена)

https://offnews.bg//obshtestvo/tezhkobolna-balgarka-v-brazilia-speshno-se-nuzhdae-ot-sredstva-za-da-679588.html

Семейството на тежкоболна българка, заминала за лечение в Бразилия, отчаяно търси средства за специализиран медицински транспорт, за да може тя да се завърне в България. Надеждата им е да съберат сумата чрез дарители.

Вече е активирана и дарителската сметка

Пътуването със самолет струва непосилно скъпо, защото за такива пациенти се налага на борда да има специално оборудване и да ги придружава медицинско лице.

Теодора Маджарова живее в София със съпруга си и двете им малки деца. Преди две години тя чува за тежката диагноза: рак на гърдата. Впоследстие заболяването засяга и мозъка ѝ. Лекарите не дават шансове за оздравяването ѝ и както много хора в нейното положение, жената започва да разучава алтернативни методи за лечение. Търсейки надежда за изцеление, научава за бразилеца Жоао де Деус, сочен за трансмедиум, духовен лечител, помогнал на много хора от цял свят. Оказва се, че групи за посещение при него се организират и от българи. Така Теодора заминава за латиноамериканската държава.

"След посещението при него тя не само не се излекува, а се влоши много. Наложи се да постъпи в болница в град Агуас де Линдоя", споделя пред OFFNews съпругът ѝ Александър Русанов. В клиниката установяват, че българката е с хидроенцефалия в резултат на метастази в мозъка. 

"В тази малка болница няма неврохирург, а заради бюрократични спънки не успяхме да я прехвърлим в друга болница", обяснява Александър. На 6 април, два дни след като Теодора постъпва в клиниката, той е вече при нея, в Бразилия. Свързва се с българското посолство. Специално подчертава, че оттам са им оказали огромна подкрепа. Изпращат им преводачка, която пристига в болницата и провежда около 50 телефонни разговора в опит да съдейства за преместването на пациентката. След отказ от 6 лечебни заведения, да приеме Теодора се съгласява единствено една частна болница. Там ѝ правят дренаж на черепната кутия, жената е с непосилни болки. След интервенцията болките спират, но тя заспива и не може да се събуди и досега. Лекарите казват, че няма с какво повече да помогнат и на Теодора ѝ остават дни, може би месец. В момента тя е на палиативна грижа. Поддържат я жива и се опитват да облекчат състоянието ѝ.

Всеки момент Александър чака оферта от специализирана компания за транспортирането на съпругата си. Има готовност веднага след това да публикува дарителска сметка.

Министерството на външните работи е в течение на случая, проведени са срещи с посланика на Бразилия у нас и със здравния министър на Бразилия. Проучват се различни варианти за транспортирането на жената, която не е в кома и е на самостоятелно дишане. Според съпруга ѝ на борда на самолета тя ще има нужда само от парамедик, който при нужда да подава кислород.

Той не губи надежда, че ще успее да открие начин да върне съпругата си у дома.

ОБНОВЕНА:

Късно снощи е получена оферта за 50 000 евро, чакат се и такива от други две компании. Междувременно вече е активна дарителската сметка за Теди:

Банкова сметка: BG74FINV91501015043945 Титуляр: Теодора Маджарова. 

PayPal: alex.russanov@gmail.com

Лудогорец се приближи плътно до титлата, Кешерю подкрепи Каранга

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-se-priblizhi-platno-do-titlata-kesheriu-podkrepi-karanga-679590.html

Лидерът Лудогорец се приближи плътно до седма поредна титла, след като победи с 3:0 като гост Верея в двубой от 32-ия кръг на Първа лига.

Така разградчани увеличиха аванса си пред ЦСКА на 13 точки и при загуба на "червените" срещу Ботев през уикенда, ще могат да се поздравят с шампионския трофей. В противен случай ще трябва да чакат до двубоя на 5 май срещу ЦСКА, който съвпада с юбилея на столичния гранд.

И трите гола за "орлите" в Стара Загора паднаха след почивката. Резервата Якуб Шверчок вкара в 67-ата минута, Клаудиу Кешерю удвои (77), а в заключителните секунди на срещата Вандерсон отбеляза за крайното 3:0. Домакините пък останаха с девет души на терена, след като бяха изгонени Здравко Илиев в 54-ата и Георги Андонов в 82-ата минута на мача.

“Изпуснахме много чисти положения, които принципно би трябвало да реализираме. Не мога да кажа, че мачът бе лесен. Домакините бяха дисциплинирани и добре организирани в защита. Хубавото е, че реализарахме гол. След него бях сигурен, че ще спечелим мача. Разбирам, че футболистите имат усещането за превъзходство, че с минимум усилия могат да спечелят, но видяхте, че нещата не стоят точно така. Все още не сме шампиони. Ще направим всичко възможно, за да спечелим следващия мач с ЦСКА. Подхождаме с уважение към всеки един съперник”, каза треньорът на Лудогорец Димитър Димитров - Херо.

Звездата на Лудогорец Клаудиу Кешерю пък пожела скорошно оздравяване на доскорошния си съперник за голмайсторския приз Фернандо Каранга. Бразилецът получи тежка контузия в мача с Левски за Купата на България.

"Искам да изразя подкрепата си към Фернандо Каранга. Разбрах за загубата на майка му и за контузията, която е получил. Пожелавам му максимално бързо да преодолее загубата и да се завърне на терена. Той е борец", каза румънецът.

Припомняме, че Каранга се контузи след сблъсък с Хали Тиам от Левски. На "Българска армия" заподозряха умисъл в действията на играча на "сините", а от Левски се заканиха да съдят клуба от Борисовата градина за тези "твърдения". 

Двама мъже са с опасност за живота, след като се задушиха в изкоп

http://nakratko.bg/category/58/158635/


Двама мъже са с опасност за живота, след като се задушиха от газовете на включен от тях  агрегат в изкоп над родопското село Храбрино. Предполага се, че пострадалите са иманяри и са търсили съкровище.

Български екип пусна виртуален асистент за шофьори

https://pressbulgaria.com/m/WL298NDS.html

Екипът на Garaj.bg пусна бета версията на своя виртуален асистент за шофьорите в България. Виртуалният асистент SteLLa е онлайн платформа, където шофьорите и собственици на автомобили могат бързо и лесно да видят цялата информация за всяка кола – от напомнянето за застраховката, ГТП и ремонта до това дали не изтича шофьорската им книжка. За момента в системата се отследяват също така данните за данъка на колата, винетката, обслужването на колата и дори смяната на гумите. Валентин Коен, СЕО на Garaj.bg обяснява необходимостта от SteLLa с навиците на съвременния човек да има достъп и да проверява цялата му необходима информация от своя смартфон, и дълбокото навлизане на технологиите във всички сфери на живота и ежедневието ни. Всичко около нас става все по-умно – телефони, часовници, офиси, домакински уреди, градски транспорт и най-вече колите ни. “Как обаче да обобщим информацията за колата си? Всичко, не само частично за застраховка и масло. А за повече от 1 кола – тази на съпругата, на родителите, на мотора? А ако имаме фирмен автопарк?“, казва Коен, за когото SteLLA отдавна е дясната ръка, когато е на път. Подготовката за пътуването е в основата на всяко добро пътуване, а когато имаш възможност с един поглед да провериш дали не изпускаш нещо, то предотвратяваш много изненади по пътя. На въпроса какво предстои като развитие пред SteLLa, Коен отговори: В днешния технологично интегриран свят въображението и желанията на потребителите нямат ограничения, защо да не е така и за виртуалния асистент, който да помага за всичко свързано с колата, при това лесно и само с няколоко клика или гласови команди.

Иманяри се задушиха в пещера с бензинов агрегат

https://frognews.bg/novini/imaniari-zadushiha-peshtera-benzinov-agregat.html

Иманяри от Пловдив се задушиха в пещера. Инцидентът е станал в местност над село Храбрино. Баща и син на 73 и 49 години са откарани по спешност в пловдивската токсикология. Те са в тежко състояние.

Тръмп разцелува Меркел преди разговорите в Белия дом

http://nakratko.bg/category/25/158634/


Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Белия дом за разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп и беше посрещната от домакина с целувки по двете бузи, предаде ДПА.

Китай към Индия: Можем заедно да оказваме световно влияние

https://frognews.bg/novini/kitai-kam-indiia-mojem-zaedno-okazvame-svetovno-vliianie.html

Китайският президент Си Дзинпин призова за засилване на сътрудничеството с Индия по време на неофициална среща с индийския премиер Нарендра Моди, съобщава АП.

Шестима от задържаните 10 служители на ДАИ остават в ареста

http://nakratko.bg/category/60/158632/


Шестима от задържаните 10 служители на ДАИ остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Останалите четирима са освободени с парична гаранция от по 5000 лв.

Пиер Московиси: България ще бъде член на Еврозоната

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pier-moskovisi-bylgariia-shte-byde-chlen-na-evrozonata-6081765

България получи пълна подкрепа от Европейската комисия за присъединяване към Еврозоната

Утопията, която ще пребори бедността

http://clubz.bg/67218-utopiqta_koqto_shte_prebori_bednostta

Утопията, завладяла хиляди умове в Европа и по света - държавата да раздава твърда сума пари на всеки свой гражанин, при това от раждането до смъртта му, започна като че ли да губи от обаянието си, след като Финландия обяви, че прекратява експеримента.

Скандинавската държава стана първата европейска страна, която тества идеята с 2000 души, избрани на случаен принцип, които от януари 2017 г. получаваха по 560 евро на месец. Сума, недостатъчна за издръжка в страна, в която дори най-зле платените фини успяват да изкарат доход от около 1500 евро месечно. Противниците на идеята за Universal Basic Income (UBI) или безусловен базов доход, както е известен в България, потриват ръце. Това са левичарски глупости, защо просто не намалят данъците и не дадат повече лостове в ръцете на работещите и предприемчиви хора, казват някои от тях. 

Но други, определени като левичари, като университетския преподавател и бивш министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис и американския философ, лингвист и също като Варуфакис - граждански активист, Ноам Чомски, водят интересна беседа по темата преди 2 години. Варуфакис критикува известната теория, че богатството се създава в частната сфера и се разпределя в обществената, давайки пример с iPhone, чиито елементи са разработени с правителствени субсидии. Затова, смята Варуфакис, е необходимо едно по-справедливо разпределение на съвкупните средства.

  

Консерваторите смятат, че безусловният базов доход създава инфлационен риск, тъй като хората ще имат повече възможности да се пазарят за по-благоприятни условия на труд. От друга страна, според скептичните либерали, някои работодатели ще могат да използват UBI като причина да намалят заплатите. Наред с това съществуват и опасения от масов приток на имигранти и разпадане на икономическата система - доста скъпо и рисково начинание, а повечето днешни правителства са затънали в държавни дългове. Според оценки на експерти месечни плащания от по $1000 ще струват на повечето страни от 5 до 35% от БВП.

Това изглежда по-скоро блян за едно светло бъдеще, идеално общество, в което няма социални стратификации, накратко развит социализъм. Темата за UBI е актуална не просто от последното десетилетие, а от векове, за първи път концепцията се открива в книгата на английския философ, писател и хуманист Томас Мор "Утопия" през 1516 г. А идеята за безусловен базов доход като инструмент за борба с бедността за първи път е формулирана от англичанина Томас Пейн през 1795 г. 

Социални работници и неправителствени организации обвиниха Финландия, че е прекратила експеримента прекалено рано. Ситуацията се влоши и от факта, че в края на февруари 2018 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад, според който финландският модел на безусловен базов доход не е работещ и ще има напълно противоположен ефект - ще повиши бедността в страната и ще доведе до увеличение на и без това доста големия данък върху доходите

Според изчисленията на ОИСР UBI би бил твърде скъп за държавата - и едва ли ще успее да достигне нивото на минималната месечна издръжка. В сравнение с настоящата система на социални помощи, сценарият на гарантираните плащания предполага значително преразпределение на доходите - например двойките ще получават повече от отделния гражданин. 

Но най-богатите в света не мислят така

 

Брансън коментира и инициативата на Финландия като добра, тъй като си поставя за цел да намали безработицата и бедността, като същевременно намали и бюрокрацията, "позволява на хората да запазят достойнството си и да търсят работа, без да се страхуват, че ще загубят обезщетенията си, като заемат нископлатена работа".

И не само Ричард Брансън. В публикация от август м.г. CNBC разкри опасенията на хора като Илон Мъск, съосновател на Tesla и Space X, основателят на Microsoft Бил Гейтс, на Facebook Марк Зукърбърг от бързото развитие на изкуствения интелект, който ще "отнеме" милиони работни места в близките години. 

"Ще бъдат създадени много вълнуващи нови нововъведения, които ще генерират много възможности и много богатство, но съществува реална опасност, че може да се намали и броят на работните места ", казва визионерът и инвеститор Брансън. "Това ще направи експериментирането с идеи като универсален базов доход още по-важно през идните години", заявява той.

Роботите ще вземат вашите (работни) места и правителството ще трябва да плаша вашата заплата, заявява Мъск. Не съм сигурен какво друго би могло да се направи, казва той в интервю за CNBC.

В своята реч пред випускници на Харвард и Марк Зукърбърг говори за UBI - като инструмент, който ще даде възможност на младите хора да бъдат креативни, без да са обременени от мисълта как ще преживяват.

"Ако трябваше да подкрепям семейството си, вместо да имам време да пиша код, ако не знаех, че ще се оправя, ако Facebook не беше проработил, нямаше да стоя тук днес", казва Зукърбърг, чието семейство не е изпитвало финансови затруднения благодарение на баща му, който е зъболекар.

"Сега е нашето време да създадем нов социален договор за нашето поколение. Трябва да изследваме идеи като универсалния базов доход, за да дадем на всеки глътка въздух, за да пробва нови неща".

 

 

Точно по този начин - като шанс за нов живот, разглежда безусловния базов доход и Рутгър Брегман. "Бедността, казва той, не е липса на късмет, а липса на пари". В своята "Утопия за реалисти. Как да изградим един идеален свят" Брегман обяснява как модерният ни високотехнологичен свят може да съперничи на Рим по отношение на неравенството.

 

 

Ежегодните доклади на неправителствената организация Oxfam го доказват. Златният 1 процент на човечеството става неизменно по-богат, а ножицата между най-богати и множеството бедни се разтваря. А безусловният базов доход засега остава една химера.

Загадъчната Микена, заснета от дрон (видео)

http://nakratko.bg/category/29/158631/


В долината на Арголида и до днес руините на древна Микена продължават да са загадка за историците. Укрепеното селище от бронзовата епоха дава името си на цяла една цивилизация – микенската. Поселението възниква вероятно около 1600 г. пр.н.е.

Тотален Резил! Арестуваха трима сотаджии от Сандански да крадат дъски от охраняван обект

http://www.struma.com/krimi/totalen-rezil-arestuvaha-trima-sotadjii-ot-sandanski-da-kradat-duski_133603/

Пълен срам за охранителна фирма от Сандански. Натресоха трима нейни служители, които окрадоха дъски в обект, който охраняват. Служителите от фирмата за охрана са арестувани в момент на изнасяне на дъските с джип.

Проверката установила че единият е бил на работа в момента на кражбата, а колегите му пристигнали с джипа и натоварили, заделените дъски. Крадците са задържани, а действията им обект на коментари сред охранителните фирми в града.

Резилът е пълен, коментират ченгета,...

Продължава

"Галъп": 44% смятат, че случаят "Иванчева" е постановка

http://nakratko.bg/category/58/158630/


Има много сериозно очакване за социална, обществена и правосъдна справедливост.

Над половината българи няма да почиват през лятото

https://frognews.bg/novini/nad-polovinata-balgari-niama-pochivat-prez-liatoto.html

Повече от половината българи или 55% няма да почиват през лятото, 40 на сто имат планове за почивка, а 5% все още не са решили, предаде БНР. Като причина да не пътуват по време на отпуск повечето хора изтъкват липсата на средства.

Нов булевард преминава през трибуните на стадион-символ във Варна

https://frognews.bg/novini/nov-bulevard-preminava-prez-tribunite-stadion-simvol-vav-varna.html

Новостроящият се бул. ”Васил Левски” ще преминава през един от спортните символи на града - стадион ”Спартак”. Част от северната трибуна на спортното съоръжение беше съборена заради строителството на трасето.

Как БНБ фалшифицира стрес теста и защо Европа не ни иска в еврото с банки „гнили ябълки“

https://bivol.bg/bnb-stress-test-euro.html

Европа не желае България дори в чакалнята на еврозоната преди банковата ни система да мине през чистилището на надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ). Причината е проста – бомби като КТБ продължават да цъкат, а БНБ ги прикри със счетоводни врътки при т.нар. стрес тест на банковата система. Прикри ги от българското общество, но не […]

Сделката между „Ню имидж“ и Пеевски за bTV или още нещо?

https://frognews.bg/novini/niu-imidj-peevski-dps-gotviat-glatnat-btv.html

Съдружието между Пеевски и „Ню Имидж България“, което се случи в деня, в който „репортери без граници“ обяви,че страната ни вече е последна и на Балканите по медийна свобода, има няколко измерения. В медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизията бТВ от бъдещото дружество.

Гледна точка по актуална тема! Съветникът от Благоевград адв.Илко Стоянов: Не бива да се допуска дискусия и спор, при който да бъдат противопоставени съществуването на древния град срещу съществуването на автомагистрала „Струма“

http://www.struma.com/obshtestvo/gledna-tochka-po-aktualna-tema-suvetnikut-ot-blagoevgrad-adv-ilko-stoyanov_133602/

Ако искаме да достигнем до правилното решение, живеем във време, в което е доказано, че се намират уникални инженерни решения, стига да има воля за това.“

На проведената сесия на Общински съвет Благоевград днес , над 30 общински съветника от всички политически сили, поискаха свикване на извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград, която да протече при дневен ред, касаещ вземането на решение за провеждане на местен референдум със следния въпрос:

„Съгласни ли сте откритите археологически находки на територията на община Благоевград, представляващи на този етап „Раннохристиянска черква, датирана 30-те 40- те години...

Продължава

Поведението ни в кафенетата е повлияно от родовата ни памет

http://nakratko.bg/category/29/158627/


Хората в градовете водят различен начин на живот, от този на хората по селата. Но паметта за това, как сме живели, когато все още всички са се занимавали със земеделие, се проявяват и в нашето всекидневие.

ДБГ: Дясното не може да се обедини сега

https://frognews.bg/novini/dbg-diasnoto-moje-obedini-sega.html

Дясното политическо пространство не може да се обедини в момента. Желанието на няколко групи хора да обединят десните апарати около себе си не е продуктивно. Нужно е обединение на гражданите, а не на лидерите. Това заяви председателят на ”Движение България на гражданите” Димитър Делчев на пресконференция в Пловдив.

"Щом двете Кореи се разбраха, защо и на Балканите да не можем..."

http://clubz.bg/67217-shtom_dvete_korei_se_razbraha_zashto_i_na_balkanite_da_ne_mojem

Премиерът Бойко Борисов посочи примера на Северна и Южна Корея като положителен за разрешаване на двустранните проблеми и заяви, че е крайно време на ЕС да се демонстрира, че и държавите на Балканите могат да го направят, предаде македонското онлайн издание "Макфакс", цитирано от агенция Фокус.

Борисов е Скопие, където е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, за форум на лидерите на Западните Балкани, известен като Процеса "Бърдо-Бриони", който се провежда близо две седмици преди срещата ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.

"Това, което се случи в Косово, беше неприемливо, помолих двамата лидери да намерят решение. Ако двете Кореи са намерили начин да решат проблемите защо не и ние“, заяви Борисов, който се надява и Македония и Гърция скоро да намерят приемливо решение на спора за името.

Борисов е единственият министър-председател на срещата, в която участват президентите на Македония Георге Иванов, на Хърватия - Колинда Грабар Китарович и на Словения Борут Пахор, на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора Филип Вуянович, на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи, както и председателят на председателството на Босна и Хрцеговина Бакир Изетбегович.

Целта на срещата е стабилизиране и ускоряване на европейска интеграция на страните от Западните Балкани чрез укрепване на регионалното сътрудничество и решаване на откритите въпроси.

Доналд Туск

"Доналд, от името на всички от Балканите благодарим за усилията и за това, че намери време в толкова ангажираната си програма за няколко дни да минеш в страните, за да придобиеш лични впечатления от региона. Благодаря и на Ангела Меркел, защото ако нещо добро се случи на Балканите, аз съм убеден, че това може да стане само с нейната лична ангажираност. Благодаря на Тереза Мей, че много активно работим за срещата юли месец в Лондон по Берлинския процес. Благодаря на всички президенти, които са тук", заяви Борисов.

"Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са. Достатъчно силни амбиции имаме Балканите“, заяви Борисов. "Надявам се егоизмът на никого да не надделее и да спре процеса за целите Балкани. Това е важно и за Румъния, и за Гърция. Надявам се по същия начин и лидерите на Гърция и Македония да намерят решение за името. То трябва да стане възможно най-бързо".

Борисов заяви, че темата е на масата - да се намери хибридно финансиране и европейските проекти за свързаност да са факт. 

За смърт по непредпазливост е обвинението на Лазар Влайков

https://frognews.bg/kriminalno/smart-nepredpazlivost-obvinieto-lazar-vlaikov.html

Окръжна прокуратура - Пловдив е внесла обвинителен акт в Районен съд - Пазарджик срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков /45 г./, за това, че като е държал огнестрелно оръжие ”Глок 27” и 50 боеприпаса за него, не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвала смъртта на Наско Тонкев /47 г./. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

В името на спорта: Булевард във Варна минава през трибуните на стадион "Спартак"

http://nakratko.bg/category/58/158628/


Булевард във Варна минава през стадион. Част от трибуните на стадион „Спартак” вече са в историята и на мястото им минава трасето на реконструирания булевард "Васил Левски".

Маратонски рок концерт за Деня на труда организира КТ Подкрепа

https://frognews.bg/novini/maratonski-rok-kontsert-denia-truda-organizira-podkrepa.html

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ организира празнично шествие и 9-часов рок концерт по случай Деня на труда - 1 май.

Български микробус се е преобърнал на магистралата Ниш - Белград, няма загинали

http://nakratko.bg/category/58/158625/


Български микробус се е преобърнал тази сутрин на магистралата Ниш - Белград, край селището Чуприя. Микробусът, в който са пътували 19 пътници от Бургас и Карнобат и двама шофьори, е тръгнал от морския град за сръбската столица.

Депутат: Кой иска да открадне имотите и 30 млн. лв. на Рехабилитацията в София?

https://frognews.bg/novini/deputat-kam-ananiev-koi-iska-otkradne-imotite-30-mln-rehabilitatsiiata-sofiia.html

Едноличен собственик на капитала на ”Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация” е държавата. Правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването.

Дизелите умират? VW не мисли така

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/dizelite-umirat-vw-ne-misli-taka-6081763

Във Виена концернът представи нов дизелов мек хибрид, 48-волтова хибридна система и турбо мотор на природен газ.

Нападение над деца в Китай: 7 са убити и 19 са ранени

https://frognews.bg/svqt/napadenie-nad-detsa-kitai-7-ubiti-19-raneni.html

Мъж уби 7 ученици и рани 19 при излизане от училище в северната част на Китай, съобщиха властите.

Сезонът на големите ремонти в София започва през май

http://www.mediapool.bg/sezonat-na-golemite-remonti-v-sofiya-zapochva-prez-mai-news278469.html

Мащабни ремонти на ключови места в центъра на София и довършване на започнати през миналата година обекти. Това са основните акценти в строителната програма на Столичната община за тази година. Работата по най-големия проект - ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ "Шишман", "Солунска" и "Шести септември", започва през май. Подготовката за него вече тече. Разкопаването на тази централна улица ще затрудни пешеходци, търговци и пътуващи с градския транспорт. Трамваите в района ще бъдат спрени или ще се движат по нов маршрут. Възможно е през тази година да започне и работата по другия мащабен проект за преобразяване на центъра на града - ремонта на зоните около Народното събрание и храма "Александър Невски". Там обаче същинската дейност се очаква през 2019 г. От общината изчисляват, че в инфраструктурните проекти ще бъдат вложени над 160 млн. лева. Голяма част от тях са осигурени от европрограмата "Региони в растеж". Пълно преобразяване Работата по преобразяването на ул. "Граф Игнатиев" от ул. "Алабин" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" започва на 8 май. Проектът предвижда подмяна на канализацията, настилките и трамвайните релси по улицата, ремонт на площадите "Славейков", "Гарибалди" и на градината пред църквата "Св. Седмочисленици". От десетина дни част от сергиите за книги на "Славейков" са затворени и съоръженията се демонтират. Договорите на търговците са до края на април. Планът за ремонта предвижда първо да се работи по участъка от "Алабин" до площад "Гарибалди". Вторият етап ще е от там до бул. "Васил Левски", а третият от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". При започването на всеки от тях първо ще се изчистват всички реклами, кошчета и други елементи на градската среда. След това "Софийска вода" ще подменя ВиК тръбите, които са слагани преди десетилетия. После ще започва и работата на избраната за изпълнител фирма "Джи Пи Груп". Тя предложи цена от 24.14 млн. лева за проекта. Работата по "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади ще продължи 300 календарни дни. Проектът предвижда нивата на тротоарите и на уличното платно да бъдат изравнени, за да се получи т. нар. споделено пространство. Трамвайните релси трябва да станат по-безшумни. По ул. "Солунска" се предвижда освен коли и пешеходци да има и място за велосипедисти, но без да се отделя специална алея за тях. Местата за паркиране там ще бъдат намалени след ремонта. Пазарът за книги на пл. "Славейков" ще се завърне след реконструкцията. Павилионите обаче ще са по-модерни и добре изглеждащи, обещават от общината. Сергиите при църквата "Св. Седмочисленици" ще бъдат махнати за времето на ремонта. След приключването му трябва да има пазар, но от страната на сградите, а не на градината. Възможно е той да е само в определени дни, а не всекидневен. Промяна в движението Заради ремонта на ул. "Граф. Игнатиев" ще бъде спрян трамвай 18. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10. Тя ще се движи от жк. "Западен парк" по маршрута на трамвай 10 до бул. "Витоша". От там вместо да продължава по "Граф. Игнатиев" към кв. "Лозенец" ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. "Илиянци". Заради спирането на трамваите по "Граф. Игнатиев", ще се пускат повече коли по линията на трамвай 4. Ще бъде пуснат и временен автобус ТМ10. Той ще се движи от Зоопарка в кв. "Хладилника", ще минава покрай мол "Парадайз", по маршрута на трамвай 10 по бул. "Черни връх", бул. "Джеймс Баучер", от там по ул. "Св. Наум" до хотел "Хемус", от там отново по "Черни връх", след това по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". При Националния стадион ще завива по ул. "Гурко", ще я преминава цялата и после по "Алабин" ще стига до бул. "Христо Ботев". След това ще завива по бул. "Ал. Стамболийски", ще минава покрай пл. "Св. Неделя" и от там по бул. "Цар Освободител" ще стига до Орлов мост, където ще завива надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", за да тръгне отново към "Лозенец" и "Хладилника". Ремонти около "Ал. Невски" Възможно е тази година да започне и работата по ремонта на пространството около храм "Александър Невски", Народното събрание, Паметника на Васил Левски, градинката Кристал, пространството зад Националната художествена галерия. Ремонтът там също се прави с европари. Изпълнител вероятно ще е фирмата "ПСТ Груп" с цена 21.47 млн. лева с ДДС. В бюджета на общината за годината обаче са заложени сравнително малко средства за този проект, тъй като беше ясно, че той няма как да започне преди края на европредседателството, което е до края на юни. Така основната работа там вероятно ще е през 2019 г. Нови релси Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че тази година може да започне и друг мащабен проект, за който се говори от години - подмяната на трамвайните релси по бул. "Цар Борис ІІІ" от кв. "Княжево" до Съдебната палата в центъра. Прогнозната стойност е 40.44 млн. лева без ДДС, а максималният срок за въвеждане в експлоатация - 24 месеца. Той може да бъде съкратен, ако избраният за изпълнител предложи по-кратко време за ремонта. Поръчката за този обект обаче все още тече. Кандидатите са 8. Оферти са подадени от "Трейс Груп Холд", консорциум между "РВП Илиенци" и "Джи Пи Груп", обединение между "Марко Обра Публика" и "Интегрирани строителни системи", "Щрабаг", консорциум между "Хидрострой" и "Водстрой 98", обединение "Колас Рай - ИСАФ", както и между "Геострой", "Трансремонтстрой", "Пътстрой - 92" и между Х.С.С. и "Монолит София". Открити са пропуски в документацията на пет от участниците и са поискани допълнителни документи. Предстои оценка на техническите предложения и отваряне на ценовите оферти. Все още няма избран изпълнител и за реконструкцията на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска", въпреки че и този обект беше обявен за планиран през тази година. Прогнозна стойност на поръчката за него е 6.87 млн. лева без ДДС. Оферти се приемат до края на май, а изпълнителят ще бъде избран вероятно в края на лятото. И този проект, и подмяната на релсите по бул. "Цар Борис" трябва да се финансират с европари. Друг по-малък трамваен ремонт със сигурност ще започне и завърши това лято. Плановете на общината са на 1 юли да започне работата по релсовия път при кръстовището на булевардите "България" и "Гешов". Още в края на май там ще стартира обновяването на подлеза. Трамвайните релси ще се ремонтират от компаниите "РВП Илиенци" и "Джи Пи Груп" срещу 1.85 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 36 календарни дни. Стари проекти Тази година трябва да приключат и два проекта, останали от 2017 г. Става въпрос за разширяването на бул. "Тодор Каблешков" и на бул. "Монтевидео". Първо започва работата по "Каблешков". Ремонтът там продължава от 1 юни при кръстовището с бул. "Цар Борис III". Поръчката за изграждане на още едно платно по тази пътна артерия беше спечелена от "Трейс Груп Холд", а цената е общо 8.48 млн. лева. Срокът на договора е до март 2019 г. За следващата година ще остане участъкът при изграждащата се метростанция от трети лъч. От 1 юли се възобновява и работата по бул. "Монтевидео". Той ще се разширява в участъка от ул. "Боряна" до бул. "Н. Петков". В края на юли ще се преасфалтира част от бул. "В. Левски" - от Ректората до бул. "П. Евтимий". До месец трябва да започне ремонт и на бул. "Арсеналски". От общината искат да ремонтират и тунела при НДК, както и този в "Люлин". Поръчката за първия обаче беше прекратена заради липса на кандидати. За тунела на "Люлин" има 3 подадени оферти - на "ГБС-Инфрастурктурно строителство", на "Станилов" и на консорциум, в който влизат "Геострой" и "Пътстрой - 92".

Сирийски блогър: В Сирия се изсипаха бомби за 150 млн. долара

https://frognews.bg/novini/siriiski-blogar-siriia-izsipaha-bombi-150-mln-dolara.html

Всяка бомба, която падна в Сирия, струва около 1,5 млн. долара. В Сирия се изсипаха 150 млн. долара. Това, от което се нуждае Сирия, не е от пари, а да се спре продажбата на оръжие на бунтовниците.

Банкер №1: Хората ще запазят парите си при смяната на лева с евро

https://frognews.bg/biznes-turisam/banker-1-horata-shte-zapaziat-parite-pri-smianata-leva-evro.html

Парите, които са в банките, ще бъдат трансформирани в евро по актуалния курс. Хората няма да загубят парите си, посочи Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, който коментира темата за смяната на левовете с евро.

Астрономи откриха най-големия обект във Вселената (видео)

http://nakratko.bg/category/29/158624/


С помощта на мощни телескопи, астрономи откриха гигантско струпване от галактики, което, според техните преценки, може да се окаже най-големият обект във Вселената.

В Китай отбелязаха Световния ден на интелектуалната собственост

http://econ.bg/Новини/В-Китай-отбелязаха-Световния-ден-на-интелектуалната-собственост_l.a_i.761041_at.1.html

На 26 април в Китайско-сингапурското градче на науката в гр. Гуанджоу отбелязаха Световния ден на интелектуалната собственост с мотото „Насърчаване...

Кантара преди Golden Fighter

http://budnavarna.bg/33465-kantara-predi-golden-fighter/

фотограф : Добромир Димитров – Будна Варна

Днес в х-л „Астера“ се проведе кантара преди битките на „Golden Fighter“.

Участниците от България и Румъния се представиха пред варненската публика, а утре на ринга ще покажат своите умения.

България сформира за пръв път професионален отбор по кикбокс и застава срещу отбора на Румъния.

Представители на България: Рангел Иванов,Едуард Алексанян, Али Али , Христиан Андонов, Константин Михаилов, Атанас Божилов.

 

Материалът Кантара преди Golden Fighter е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дария и Наум вдъхнаха кураж на млади състезатели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dariia-i-naum-vdyhnaha-kurazh-na-mladi-systezateli-6081762

"Скачайте смело не само във водата, но и в живота", пожела актрисата, която превръща Наталия в пълнокръвен образ

ЕС ще положи усилия за избягване на търговската война

http://econ.bg/Новини/ЕС-ще-положи-усилия-за-избягване-на-търговската-война_l.a_i.761040_at.1.html

Вчера в Хелзинки европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ако избухне търговска война, всички ще са губещи. Тя...

Тончо Краевски за Фрог: От запазването на властта зависи животът на Ким Чен-ун

https://frognews.bg/novini/toncho-kraevski-frog-zapazvaneto-vlastta-zavisi-jivotat-kim-chen.html

Спазването на договорите никога не е било сред достойнствата на Севернокорейските лидери, но повечето от нещата в общата декларация на Ким и Мун изглеждат постижими. Това заяви пред Фрогнюз политологът Тончо Краевски.

МВнР: Препоръки към българските граждани в Никарагуа

http://www.eurochicago.com/2018/04/nikaragua/

Препоръчваме на всички наши сънародници, намиращи се в Никарагуа: - да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната; - да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност; - да се информират непрекъснато за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване; - да използват следят съобщенията за актуалната обстановка в Никарагуа, публикувани на сайта на българското посолство в Мексико http://www.mfa.bg/embassies/mexico , както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/

Христо Христов: Предстои събарянето на още 25 постройки в „Максуда“

http://budnavarna.bg/33462-hristo-hristov-predstoi-sabaryaneto-na-oshte-25-postrojki-v-maksuda/

Кметът на район „Младост“ Христо Христов засегна теми, свързани с живота във втория по големина варненски квартал.

7000 кв. м от пътната инфраструктура на „Младост“ имат нужда от укрепване, за цяла Варна става въпрос на 50 000 кв.м.

„Много повече от 7000 кв. м. трябва да се ремонтират в „Младост“, но трябва да се съобразяваме с възможностите на голяма община, защото знаете по какви големи инфраструктурни проекти се работи. Затова започнахме маркирането на най-компроментираните участъци, от ул. „Хан Севар“ под Ледената пързалка и до училище „Гео Милев“. Надявам се основните да се рехабилитират сега. Но много има за кърпене, проблемът е, че някои участъци имат нужда от цялостно асфалтиране. Ул. „Кап. Райчо“ съм я подал за основен ремонт преди няколко години – това е възлова улица и добре, че се изчака бул. „Левски“, за да направим връзката“, каза Христов.

За наводненията пред бл. 114 в „Младост“ той уточни, че там проблемът е с канализационната инфраструктура – дъждовна и битова. Това не е в компетенциите на районния кмет, но Христо Христов се надява проблемът да бъде решен.

„За бул. „Левски“ мога да кажа – тежък строеж, при който се работи усилено, в почивни дни, до късно и от рано сутрин. 3- 4 км булевард ще мине през няколко основни булеварда, такова нещо не е правено и в София. Моля гражданите за малко търпение“, добави той.

За сигналите за запрашеност на ул. „Кап. Райчо“ (до детската градина) Христо Христов коментира, че улицата ще се мие с вода, а на фирмите е направена забележка да ползват покривала за камионите, които преминават оттам.

Косенето е започнало в края на март. А в „Младост“ територията е най-голяма. Средствата са осигурени, като е започнато от основните булеварди. Резитба е извършена на около 1000 дървета. Има засадени 170 дървета за 2017 г. и 230 за 2018-а и около 1600 храсти.

„Изсечените орехови дървета са в частни имоти до бул. „Трети март“. Направени са актове, нека гражданите да знаят, че премахването на дърво става със заповед на кмета на общината. По програма трябва да се засадят 6 – 7 дървета за всяко 1 отсечено, които да се гледат от засадилия ги“, каза Христо Христов.

Търси се финансиране за парк „Младост 2“ , който ще заеме 33 декара между голям мол и бензиностанция.

Паркът във „Възраждане“ се строи усилено, до края на лятото ще се довърши.

„В „Максуда“ се разчистваха постройки от район „Одесос“, ние съборихме само 1 голяма автомивка. Приоритет беше изграждането на бул. „Левски“. Имаме 25 сгради със заповеди за събаряне, но чакаме да се набавят средства. Над 200 – 250 преписки се обследват в момента, трябва да спазим цялата процедура за издаване на актове, защото всичко се следи и от неправителствени организации“, разкри Христо Христов.

На Зеленчуковата борса и сп. „Родина“ има 2 подлеза без осветление. Община Варна трябва да осигури средства за ремонтирането им.

В близките месеци районният кмет се надява на ремонт на ул. „Вяра“ (от бул. Трети март“ до бул. „Сливница“), възлово трасе, което е ключово и за „Владиславово“. Както и на ул. „Поп Димитър“, която обикаля „Възраждане 3“, и от нея зависи връзката на вилните зони с града.

„Много неща се замислят – не само в „Младост“, но и във Варна, вярвам, че те ще приключат успешно“, завърши Христо Христов.

източник“ Черно море

Материалът Христо Христов: Предстои събарянето на още 25 постройки в „Максуда“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България спря 4 сървъра за терористична пропаганда

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgariia-spria-4-syrvyra-za-teroristichna-propaganda-6081760

Разследване на България и още държави от ЕС, Канада и САЩ е разбило онлайн "пропагандна машина" на ислямска държава

Емануел Макрон апелира за подкрепа към мултилатерализма и глобализацията

http://econ.bg/Новини/Емануел-Макрон-апелира-за-подкрепа-към-мултилатерализма-и-глобализацията_l.a_i.761039_at.1.html

„Можем да изберем изолационизма и национализма, което временно да смекчи страховете ни. Но затварянето на вратите към света няма да попречи на...

Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавал

http://budnavarna.bg/33459-nad-1300-uchastnitsi-shte-defilirat-na-varnenskiya-karnaval/

Над 1300 участници от 16 общини в страната ще дефилират по време на четвъртото издание на възродения „Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненския карнавал“, който тази година се провежда на 28-ми април. Записани за участие са 20 от най-добрите кукерски групи в страната от областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Русе, Шумен и Бургас. За първи път участие ще вземе и група от Македония. Организатори на събитието са дирекциите „Култура и духовно развитие“ и „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Карнавалът ще започне в 13:00 ч. на пл. „Независимост“ с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. Около 15:00 ч. шествието, водено от представителния духов оркестър на ВМС, ще премине по пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“ до входа на Морската градина. Там, около 16:00 ч., гостуващи кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. От 17:00 ч. ще започне концерт с участието на група „Обратен ефект“. Фолклорен ансамбъл „Варна“ по традиция ще поведе празничното хоро. След това ще бъдат наградени победителите във всичките 10 категории от конкурсната програма. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България ще бъде част от съпътстващата програма на Варненския карнавал от 10:00 ч. до 19:00 ч. на пл. „Антон Новак“.

Материалът Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавал е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Голям християнски кръст издигнаха над квартал „Повеляново“

http://budnavarna.bg/33456-golyam-hristiyanski-krast-izdignaha-nad-kvartal-povelyanovo/

Група доброволци издигнаха метален кръст над Повеляново и по този начин реализираха една отколешна мечта на жители на девненския квартал. Изработването на монумента – символ на християнската вяра, е дело на фирма „Варна Трейд“, която извършва дейност на територията на Девня. Кръстът е висок 4 метра, широк е 2 метра и тежи близо 100 килограма.

В пренасянето му на ръце и поставянето му в труднодостъпната местност Сиври баир днес се включиха доброволци от квартала и общински служители начело с кметския наместник на Повеляново Панайот Панайотов. По инициатива на сем. Георгиеви до монумента бе издигнат и българският трибагреник.

Местността Сиври баир се намира на изток от кв. „Повеляново“ и от нея се разкрива панорамна гледка към целия квартал и промишления комплекс. Предстои на кръста да бъде монтирано соларно осветление, за да се вижда и през нощта.

Това е вторият подобен религиозен монумент, който се извисява над Девненската низина, за да я предпазва от беди и нещастия. Първият кръст е от бетон и е дело на покойния родолюбец Стоян Жечев. Той се издига в местността Глиган чешма западно от кв. „Девня-1“.

Материалът Голям християнски кръст издигнаха над квартал „Повеляново“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

МВР даде благодарствени грамоти за доблестна постъпка на 3 момичета

http://budnavarna.bg/33453-mvr-dade-blagodarstveni-gramoti-za-doblestna-postapka-na-3-momicheta/

Гергана Димитрова, Пламена Христова и Виктория Филипова, разхождайки се по главната улица на Търговище, в близост до основно училище „Христо Ботев“ забелязали паднал портфейл, и без колебание го занесли в полицията. В него имало 225 лева и лични документи, по които полицейските служители се свързали със собственика им – 19-годишен младеж от търговищко село. Благодарение на светкавичната реакция на трите момичета той получил вещите си доста бързо след изгубването им.

Гергана и Пламена са осмокласнички, а Виктория е ученичка в седми клас. Учат в три различни училища, но са приятелки от години. И трите момичета са доброволци в младежката организация на БЧК-Търговище. По покана на директора  на ОДМВР-Търговище старши комисар Николай Ненков те гостуваха в дирекцията. Старши комисар Ненков изрази признателност за достойната им постъпка и заяви, че тя е чудесен пример за гражданско поведение както за връстниците им, така и за възрастните им. В знак на благодарност той им връчи почетни грамоти. Момичетата споделиха, че и за миг не са се поколебали да предадат парите в полицията, защото такъв е примерът от родителите им.

Благодарствени адреси от името на ръководството на ОД МВР-Търговище са изпратени до директорите на училищата, чиито възпитаници са трите момичета – I СУ “Св. Седмочисленици“, II СУ „Проф. Никола Маринов“ и I ОУ „Хр. Ботев“ в Търговище.

Материалът МВР даде благодарствени грамоти за доблестна постъпка на 3 момичета е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Няма разногласия в коалицията за избора на членове на КЕВР, увериха Борисов и Каракачанов

http://nakratko.bg/category/59/158623/


Няма разногласия в управляващата коалиция за избора на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, увериха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Задържаха 12 души при спецакция срещу трафика на мигранти

http://nakratko.bg/category/60/158622/


ГДБОП разби организирана престъпна група за каналджийство. 12 са задържаните. Всички те са осъждани и познати на МВР. У тях са открити големи суми пари.

Обратно към казармата! 13 доброволци вече набиват крак

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/obratno-kam-kazarmata-13-dobrovoltsi-veche-nabivat-krak.html

13 души, желаещи доброволно да преминат курс по начална военна подготовка, се обучават в НВУ ”Васил Левски” във Велико Търново. Те са седем мъже и шест жени на възраст от 20 до 36 години. Условието да минат доброволната казарма е да са физически и психически здрави, както и да не са осъждани.

Читателка на Будна Варна: Верижна катастрофа на Аспарухов мост

http://budnavarna.bg/33450-chitatelka-na-budna-varna-verizhna-katastrofa-na-asparuhov-most/

Читателка на „Будна Варна“ ни сигнализира, за верижна катастрофа блокира Аспарухов мост.

В пътното произшествие са участвали четири автомобила. Няма данни за сериозно пострадали при сблъсъка, нанесени са материални щети по част от колите.

Движението по пътното съоръжение е силно затруднено.

Материалът Читателка на Будна Варна: Верижна катастрофа на Аспарухов мост е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съвместна декларация за правото на българите в Украйна да учат майчин език

http://www.eurochicago.com/2018/04/bg-u/

Декларацията предвижда украинската страна да осигурява за представителите на българското малцинство достъп към изучаване на майчин език и обучение на майчин език и да съдейства за увеличаване броя на учениците, които ще изучават или ще учат на български език. Също така ще се създават условия за задълбочаване и развитие на изучаването на майчин език и обучение на майчин език, и ще предоставя на образователните институции по-голяма автономия в решаване на въпроси относно увеличаване на броя часове за изучаване на български език. Украинската страна, освен това, поема ангажимента да привлича специалистите от България за разработването на учебна литература като за целта ще има консултации при разработване на нормативно-правните изисквания.

Бойко Борисов: Инвестициите вече са в реалната икономика

http://econ.bg/Новини/Бойко-Борисов-Инвестициите-вече-са-в-реалната-икономика_l.a_i.761038_at.1.html

Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България. Това каза премиерът Бойко Борисов при старта на...

АББА се завръщат с нова музика

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/abba-se-zavryshtat-s-nova-muzika-6081759

Музикантите съобщиха новината в своята официална страница в Инстаграм

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

http://nakratko.bg/category/58/158619/


Нужен е ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) за двойните стандарти при храните. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на пресконференция в НДК. Тя иска силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни.

„Ню имидж“, Пеевски и ДПС се готвят да глътнат bTV

http://www.barometar.net/90865/

Съдружието между Пеевски и „Ню Имидж България“, което се случи в деня, в който „репортери без граници“ обяви,че страната ни вече е последна и на Балканите по медийна свобода, има няколко измерения. В медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизията бТВ от бъдещото дружество. Експерти смятат, че чрез сделката си с […]

Обвиняват Лазар Влайков - бил невнимателен с пистолета, не е убил Тонкев

http://nakratko.bg/category/60/158618/


Лазар Влайков е обвинен в убийство по невнимание на Наско Тонкев, който беше застрелян в заведението си във Виноградец в края на август 2017 година. Според прокуратурата, Влайков не е взел мерки за сигурност за огнестрелното оръжие.

Разградското предприятие "Амилум" инвестира над 240 млн. лв. в нови мощности

http://www.mediapool.bg/razgradskoto-predpriyatie-amilum-investira-nad-240-mln-lv-v-novi-moshtnosti-news278461.html

Лидерът в производството на подсладители от царевица в Югоизточна Европа – "Амилум Бюлгария" ще увеличи двойно производството си на подсладители от царевица с инвестиция от над 240 млн. лв. в нови мощности. По този начин компанията отговаря на увеличеното производство на царевица у нас и се подготвя за очакваното повишаване в търсенето на подсладители от нишесте след изтичането на квотите за захар в Европейския съюз. Краен собственик на "Амилум България" ЕАД е американската "Арчър Даниълс Мидланд Къмпани" (Archer Daniels Midland Company - ADM), която се търгува на фондовата борса в Ню Йорк. Изграждането на завода в Разград започва по американска технология през 1985 г., когато е учредено държавното предприятие "Царевични продукти". След срива на социализма в края на 80-те години строителството е спряно и заводът остава незавършен. През пролетта на 1993 г. предприятието е продадено на джойнт венчър между ADM и белгийската компания "Амилум". Това става първата голяма сделка на започналата през 90-те години приватизация. Предприятието е довършено и започва работа на следващата година. Американската ADM става едноличен собственик на компанията от 1 ноември 2015 г. Днес предприятието в Разград отбелязва четвърт век от старта на производството си с плановете за удвояване на капацитета си. "Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България", каза премиерът Бойко Борисов при старта на изграждането на новите производствените мощности на "Амилум България" в Разград. Той посочи, че години наред инвестициите са правени във вериги магазини, банки, ЕРП-та и печалбата е изтичала в чужбина. По думите му много по-добрата инфраструктура в България, както и по-доброто сътрудничество между бизнеса и институциите, създава условия за ново качество на инвестициите. Борисов даде пример с държавните субсидии за земеделските стопани от над 1.5 млрд. лв. годишно - "за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места". Инвестиция за над 240 млн. лв. Американската ADM ще инвестира 242 млн. лв. в завода си в Разград. Основната дейност на дружеството е производство на подсладители от царевица - фруктоза, нишесте, декстроза, глюкоза и спомагателни продукти за хранителната и нехранителната индустрия. Новата инвестиция ще удвои капацитетът на предприятието. Предвижда се да бъдат монтирани допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден или общо 900 000 тона годишно. Освен това ADM планира изграждането на нови съоръжения за производство на етанол, които ще използват остатъчните продукти от производството на подсладители. По този начин, предприятието ще подобри показателите си за устойчиво развитие чрез намаляване на отпадъците и подобряване на енергийната ефективност. Очакванията са разширението на "Амилум България" да приключи до две години, като над 80% от продукцията ще се изнася на международните пазари. Новата инвестиция се очаква да създаде около 300 временни и постоянни работни места, както в самия завод, така и в местната икономика. По-голямата част от продукцията на предприятието ще бъде изнасяна за международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България, отбеляза Борисов. "Ние сме изключително оптимистични за бъдещето – нашите цели са да затвърдим позицията на ADM Разград като основно преработвателно предприятие в Югоизточна Европа и водещ европейски производител на кристална декстроза", каза Пиер Дюпра, президент за Европа, Среден Изток и Африка и член на Изпълнителния съвет на ADM. "Проектът ни в Разград е важна инвестиция за бъдещото развитие на българското земеделие и преработвателна индустрия. Чрез увеличаване на капацитета за преработка на царевица, ние вече ще можем да отговорим на нуждите от повишеното земеделско производство в региона", допълни той. За инвестицията си ADM получи сертификат за първокласен инвеститор от Българската агенция за инвестиции. Приходите от близо 504 млн. лв. и средна заплата от над 2000 лв. Разградското предприятие изпрати изключително успешна 2016 г. Приходите на компанията от продажби достигнаха близо 504 млн. лв., което е ръст от 73 на сто спрямо предходната година. Чистата печалба на дружеството също нарасна значително достигайки близо 47 млн. лв. , показва последният публикуван финансов отчет на компанията за 2016 г. Компанията има активи за близо 125 млн. лв., а неразпределената натрупана печалба възлиза на 208 млн. лв. Основните пазари на дружеството са България (57 млн. лв.), Германия (52 млн. лв.), Турция (51 млн. лв.), Полша (48.7 млн. лв.), Румъния (45 млн. лв.), Чехия (44 млн. лв.), Гърция (39 млн. лв.) и Словакия (26.7 млн. лв.). Най-големите й клиенти са чешкото, българското и румънското дружество на "Кока Кола", както и "Норланд Пейпър" и "Болгаро" ООД. Вестта за разширяването на производството на американската компания предизвика оптимизъм след разградчани заради високите заплати, които се дават в предприятието. По данни от финансовия отчет за 2016 г. във фирмата средно са работили 255 души, като над половината от тях имат магистърска или бакалавърска степен на образование. Разходите за възнаграждения и социалните осигуровки за тях възлизат на над 12.4 млн. лв. "По време на нашето 25-годишно пътешествие, хората винаги са били нашият най-важен актив и ние приемаме тяхната безопасност за най-важния ни приоритет при всеки проект. След като вече два пъти печелим годишните национални награди по безопасност и здраве при работа в България, ние ще продължим да инвестираме в нашата програма за безопасност за да сме сигурни, че предприятието ни в Разград ще продължи да бъде желано място за работа", каза Пиер Дюпра. Българското дружество се управлява от 6-членен Управителен съвет и 3-членен Надзорен съвет, чиито възнаграждения възлизат общо на 1.484 млн. лв. през 2016 г. Това е с около 400 хил. лв. по-малко спрямо предходната година. Официално собственик на "Амилум България" е регисрираното в Холандия дружество "Ийстстарч" , която се притежава от "Арчър Даниълс Мидланд Финанс" Б.В.(5%) и "Арчър Даниълс Мидланд Юропиън Холдингс" Инк. (95%). И двете дружества са регистрирани в Холандия. Краен собственик на компанията е "Арчър Даниълс Мидланд Къмпани", която се търгува на фондовата борса в Ню Йорк. Американската компания е един от най-големите преработватели на земеделска продукция и производител на хранителни съставки в света с повече от 31 000 служители, обслужващи клиенти в над 170 държави. С глобална верига за доставки, която включва 500 обекта за приемане на земеделска продукция, 270 предприятия за производство на съставки, 44 развойни центъра и най-добрата транспортна мрежа за земеделска продукция в света, ADM свързва земеделските реколти с домовете, създавайки продукти за производство на храни, животински фуражи, индустриални и енергийни приложения

9 държави, включително България, участваха в сваляне на онлайн пропаганда на ИДИЛ

http://nakratko.bg/category/29/158617/


Властите в девет страни, включително България участваха в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали, съобщи пресцентърът на МВР.

Ким Чен-ун с черна лимузина потегли за дома

https://frognews.bg/novini/kim-chen-cherna-limuzina-potegli-doma.html

Ким Чен-ун се върна в Северна Корея след днешната си среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

НАТО приветства срещата между Северна и Южна Корея

http://nakratko.bg/category/25/158616/


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян.

НСИ алармира: Намалява броят на учащите в образователната система на България

http://nakratko.bg/category/58/158614/


Намалява броят на общообразователните училища в страната. В сравнение с 2016 г. през 2017 г. те са с 21 по-малко.

Каракачанов: Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски

http://nakratko.bg/category/58/158615/


Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски. Най-същественото ни условие е новите машини да се сглобяват в България.

Откриха мумия в трафопост до ВиК Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836668

Откриха мумия в трафопост до ВиК БургасМумифициран труп на мъж е открит в трафопост до сградата на ВиК Бургас, съобщават от полицията. Установено е, че тялото е на 40-годишния Пашко С., който водел скитнически начин на живот. По трупа не са открити следи от насилие, най-вероятно циганинът е издъхнал от естествена смърт. Първоначално Пашко обитавал незаконна постройка в квартала,

Бялото мече, родено във Великобритания, ще се казва Хеймиш

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836674

Бялото мече, родено във Великобритания, ще се казва ХеймишПървото бяло мече от 25 години във Великобритания, появило се на бял свят през декември миналата година, официално беше наречено Хеймиш, пише в. "Дейли експрес". Мечешкото бебе се роди на 18 декември в Хайленд уайлдлайф парк в Кинкрейг, Шотландия. Негови родители са 21-годишната Виктория, и Арктос, единият от двамата бели мъжкари в парка.

Банковото застраховане с Blockchain навлиза активно в азиатските страни

http://econ.bg/Новини/Банковото-застраховане-с-Blockchain-навлиза-активно-в-азиатските-страни_l.a_i.761037_at.1.html

Анализаторската компания GlobalData проведе изследване, чиито резултати сочат, че застрахователните регулатори в страните от Азия могат да...

12 охранители тичат около колата на Ким Чен Ун в Южна Корея, за да го пазят (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836682

12 охранители тичат около колата на Ким Чен Ун в Южна Корея, за да го пазят (Видео)Ким Чен Ун се върна в Северна Корея след днешната си среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин. CNN сподели забавно видео, в което се вижда как 12 охранители тичат около колата на Ким Чен Ун в Южна Корея, за да го

Сърби обвиниха България в зверства по време на Първата световна война

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/sarbi-obviniha-balgariia-zverstva-vreme-parvata-svetoovna-voina.html

ВМРО-Българско национално движение излезе с позиция във връзка с поредната сръбска провокация към България. От партията протестират остро срещу продължаващите спекулации за български зверства в Западните покрайнини по време на Първата световна война.

Валентин Радев: Казаха ни нови адреси на избягалите затворници, и тях, и братя Галеви ще хванем!

http://www.struma.com/sinya-lampa/valentin-radev-kazaha-ni-novi-adresi-na-izbyagalite-zatvornici-i_133601/

Рано или късно ще ги хванем – може и да след 2 или 5 години, уточни силовият министър

Търсим двамата избягали затворници. Още има сигнали, което е добре. Проверяваме не само сигналите, имаме други методи. Това каза в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев за двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор.
„Казват ни адреси-проверяваме ги. Колко сили хвърлихме и там, но е така.

Освен Председателството и хулиганството полицията се занимава и с всичко останало в държавата“, коментира той. В отговор на въпрос има ли...

Продължава

Гръцката прокуратура ще бъде сезирана отново по случая "Новартис"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836672

Гръцката прокуратура ще бъде сезирана отново по случая "Новартис" Гръцката прокуратура за борба с корупцията ще бъде сезирана отново по случая с предполагаеми подкупи, дадени от швейцарската фармацевтична компания Новартис на десетина политици, след решение на парламентарното мнозинство, предаде АФП, като се позовава на съдебен източник, съобщана БТА. Парламентарната комисия за разследване,

КИЦ „Босилеград“: Недопустимо изопачаване на църковните канони и историческите събития

http://www.eurochicago.com/2018/04/kanoni/

Изискването от децата на конкурсни начала да пишат за „българските злодеяния“, за „т.нар. Сурдулишки мъченици“ и въвеждането на нови географски понятия като „Вардарска Сърбия“, съвсем не обслужва мира и добросъседските отношения на Балканите. Това е недопустимо изопачаване не само на църковните канони, но и на събитията от времето на Балканските, Първата световна война и времето на Кралска и комунистическа Югославия, в които са избити и подложени на асимилация десетки хиляди българи от Македония и Западните покрайнини.

Море от лалета очаква варненци в Екопарк Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373272

Изобилие от багри и фигури на пролетните лалета, радват варненци и гостите на града в Екопарк Варна. Красивата колекция "Лалета", която включва над 53 сорта градински лалета, са забележителност, която този уикенд не трябва да пропускаме.

ABBA се събраха отново

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/abba-sabraha-otnovo.html

След 35 години раздяла Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид се събират отново за подготовката на виртуално ABBA турне.

Четвъртокласници от Горна Оряховица намериха и върнаха изгубен портфейл

https://www.24chasa.bg/region/article/6836656

Четвъртокласници от Горна Оряховица
намериха и върнаха изгубен портфейлНа 25 април група деца от 4 „а“ клас на СУ „Георги Измирлиев“, с класен ръководител Славка Стефанова - Димитър Патарински, Мартин Николов, Виктор Иванов, Алекс Димитров и Кристина Филипова намират в парк „Детски кът“ портфейл с пари и лични документи. Веднага реагират и се обаждат на тел. 112, след което собственикът е намерен и изгубената вещ му

Кметът Кр. Герчев направи символична първа копка на сградата на НЧ „15.IX.1903-1909г.” – Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kr-gerchev-napravi-simvolichna-purva-kopka-na-sgradata-na_133600/

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев направи символична първа копка на сградата на НЧ „15.IX.1903-1909г.” – град Разлог по проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в гр. Разлог - сгради на културната инфраструктура“, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0023-C01.

На официалната церемония за ефективен старт на проекта присъстваха д-р Емил Тончев – народен представител в...

Продължава

Борисов към Туск: С речта си на български завинаги спечели сърцата на българите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836660

Борисов към Туск: С речта си на български завинаги спечели сърцата на българите (Видео)Първо трябва да ти благодаря за речта ти на български в София - завинаги спечели сърцата на българите. Това каза премиерът Бойко Борисов на Доналд Туск на съвместна пресконференция в Скопие. Преди това Туск също изрази благодарността си към Борисов. "Знам колко си зает и колко е трудно да направиш всичко това във Варна и да си толкова добре

САЩ и ЕС удариха медиите на „Ислямска държава”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836650

САЩ и ЕС удариха медиите на „Ислямска държава”Американската и европейската полиция парализираха основните органи за пропаганда в интернет на групировката "Ислямска държава" по време на съвместна операция в редица държави. Това съобщи днес европейската полицейска агенция Европол, предаде Франс прес, цитирана от БТА. С тази безпрецедентна операция накърнихме силно възможностите на ИД да

Радев: Полицията се занимава с всичко в държавата

https://www.vesti.bg/bulgaria/radev-policiiata-se-zanimava-s-vsichko-v-dyrzhavata-6081757

Министърът на вътрешните работи увери, че рано или късно избягалите затворници ще бъдат хванати, а също и братя Галеви

Денят в снимки – 27 април

http://www.dnes.bg/index/2018/04/27/deniat-v-snimki-27-april.374928

Победа за пчелите, сватбена романтика и мода от Боливия

Със съдействието на депутата Павел Христов ученици от Вълчи дол посетиха парламента

http://www.barometar.net/90863/

Ученици от четири училища в община Вълчи дол се запознаха отблизо с работата на Народното събрание. Те посетиха парламента по покана на варненския депутат Павел Христов. Придружавани от преподаватели и зам.-кмета на общината Димитър Тодоров, децата от СУ „Васил Левски“ (гр. Вълчи дол), ОУ „Васил Левски“ (с. Михалич), ОУ „Св. Иван Рилски“ (с. Червенци) и […]

Кинофестивалът в Кан се ангажира с борбата срещу сексуалните посегателства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836627

Кинофестивалът в Кан се ангажира с борбата срещу сексуалните посегателстваКинофестивалът в Кан ще се ангажира с борбата срещу сексуалните посегателства, като по време на провеждането му от 8 до 19 май ще бъде открита специална телефонна линия, на която ще може да се сигнализира за евентуални случаи на сексуално насилие, заяви г-жа Марлен Скиапа, отговарящият за равенството между жените и мъжете френски държавен секретар

Конкурси, концерти и празнично маскарадно хоро ще видим на Варненския карнавал утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=373270

Празникът на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще предложи на варненци атрактивна празнична програма утре, за четвърта поредна година, научи Moreto.net. Карнавално шествие, кукери, различни конкурси, голям концерт и занаятчийско изложение ще можем да гледаме в центъра на града през целия ден.

Хрема в топлото време – настинка или алергия?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6836426

Хрема в топлото време – настинка или алергия?Обикновено, когато чуем някой да подсмърча, киха, кашля, смятаме, че е настинал и че може да ни зарази. Но ако сте с тези оплаквания точно по това време на годината, причината може да е и сезонна алергия, позната още като сенна хрема. Тъй като симптомите си приличат, много хора бъркат двете състояния.

Ким Чен Ун отпътува към дома след пищна церемония по изпращането му (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836637

Ким Чен Ун отпътува към дома след пищна церемония по изпращането му (Снимки)Ким Чен Ун се върна в Северна Корея след днешната си среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин, на която двамата се зарекоха да освободят Корейския полуостров от ядрено оръжие, но не обявиха конкретни мерки за това, предаде Асошиейтед прес. На пищна церемония по изпращането в граничното селище Панминчжон гръмко звучеше поп музика,

7 души загинаха при катастрофа между влак и камион в ЮАР

https://frognews.bg/svqt/7-zaginali-pri-katastrofa-mejdu-vlak-kamion-iuar.html

Седем души загинаха в Република Южна Африка при сблъсък на влакова композиция с камион на железопътен прелез в Кейптаун, предаде Асошиейтед прес. Властите разследват причината за катастрофата, съобщава БТА.

Задържаха под стража мъж за килограм марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836641

Задържаха под стража мъж за килограм марихуанаСливенският окръжен съд задържа под стража мъж за притежание на килограм марихуана. Това съобщиха от Окръжната прокуратура, по чието искане е взета мярката, цитирани от БТА. 26-годишният Никола Н. е обвиняем, че на 18 април на пътен възел "Петолъчката" без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество -

Съдба! Сестрата на убитата край Маринка също гине в катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836563

Съдба! Сестрата на убитата край Маринка също гине в катастрофа67-годишната Хатче се върнала в България за помена на Мийрем, блъсната край с. Ябълчево Загиналата днес край бургаското село Маринка 67-годишна Хатче живеела в Истанбул, но се върнала в България преди няколко дни, за да присъства на помена на сестра си Мийрем, също убита на пътя. 65-годишната Мийрем бе блъсната край родното си село Ябълчево в края

Ресторант „Фламинго“ в Поморие търси персонал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yQjXNTo4Hbs/

Ресторант „Фламинго“ в гр. Поморие търси да назначи готвачи и сервитьори, с договаряне на заплащането. Тел. за контакт 0886 80 88 86, Яни Владимиров

35 години по-късно: ABBA пак се събраха, направиха две нови песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836625

35 години по-късно: ABBA пак се събраха, направиха две нови песни35 години след раздялата си Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид се събират отново за подготовката на виртуално ABBA турне, съобщава Нова тв. Докато работят по новия си проект, легендарните музиканти решават да влязат заедно в студиото. И усещането им е, че времето е спряло и са били разделени за кратка ваканция.

Майк Помпейо - "ястреб" начело на американската дипломация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836624

Майк Помпейо - "ястреб" начело на американската дипломацияСтатутът му на ключов за Доналд Тръмп играч се затвърди още повече след тайното му пътуване до Пхенян. Шефът на разузнаването Майк Помпейо, спечелил доверието на американския президент, вчера стана негов държавен секретар в навечерието на важни събития, свързани с Иран и Северна Корея. За да получи поста,

До средата на юни ще завърши рехабилитацията на пътя Поморие – Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YSJJqbXfdmo/

На първи май започва рехабилитацията на входа на Бургас от магистрала „Тракия“, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Отсечката е с дължина близо 8 км и в момента е в тежко състояние. На 1 май министърът ще е на инспекция на обекти в Бургаско.

“Очаквам до средата на месец юни, според поетия през миналата година ангажимент, да завърши рехабилитацията на пътя Поморие – Ахелой”, каза още  регионалният министър.

 

 

До 2 месеца излизат с нови мерки срещу футболните хулигани

http://www.moreto.net/novini.php?n=373307

Съвместната работа по новия закон между Министерството на младежта и спорта и Парламентарната комисия по въпросите на децата младежта и спорта стартира преди повече от 6 месеца, след като министър Красен Кралев и председателят на комисията Славчо Атанасов се обединиха около мнението, че настоящият Закон за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, приет през 2004 г.

Земеделие на кръстопът – да инвестираме в младите или в технологиите?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zemedelie-na-krystopyt--da-investirame-v-mladite-ili-v-tehnologiite-260155/

България е на челно място в ЕС по обезлюдяване на селата и тенденцията е необратима, смятат собствениците на земеделски земи

Дъновистът Михаил Иванов вдъхновявал сектата, която раздели Ерос Рамацоти от жена му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836440

Дъновистът Михаил Иванов вдъхновявал сектата, която раздели Ерос Рамацоти от жена муСектата, заради която певецът Ерос Рамацоти се раздели преди години с бившата си жена Мишел Хунцикер, се вдъхновявала от теорията и творбите на българския езотерист и окултист Омраам Микаел Айванхов. Зад това име се крие Михаил Димитров Иванов, който е пренесъл и разпространил във Франция и по света Учението на Петър Дънов за Бялото Братство.

Над половината от населението на България играе хазартни игри

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-polovinata-ot-naselenieto-na-bylgariia-igrae-hazartni-igri-260136/

Средно играещите у нас харчат по 15 лв. на месец или общо по около половин милиард лева на година, показва проучване на Галъп

Отборът на Велико Търново трети в национално състезание на Детските полицейски управления

https://www.24chasa.bg/region/article/6836305

Отборът на Велико Търново трети в национално състезание на Детските полицейски управленияОтборът на СУ „Вела Благоева“ – гр. В. Търново представи достойно областта в Националното състезание с доброволци от Детските полицейски управления в страната. Малките ученици се класираха на 3 място в надпреварата. Тя се проведе на 26 април в Национална спортна академия „Васил Левски“ - гр. София. Участие в нея взеха общо 23 отбора от ОДМВР в

Започва строежът на първия у нас възстановителен център за деца с онкозаболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6835202

Започва строежът на първия у нас възстановителен център за деца с онкозаболяванияПърви възстановителен център в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания у нас започва да се строи в събота в с. Опицвет. Идеята е той да подпомага децата след приключване на лечението им и да оказва подкрепа на родителите им. В центъра ще има няколко групи за децата спрямо възрастта им, за семействата, както и за родители,

Юнкер: Облекчете дълга на Гърция

http://econ.bg/Новини/Юнкер-Облекчете-дълга-на-Гърция_l.a_i.761035_at.1.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова държавите от еврозоната да изпълнят обещанията си и да облекчат дълга на Гърция, чиято...

Гърция окончателно излиза от спасителната програма на 20 август

http://www.mediapool.bg/gartsiya-okonchatelno-izliza-ot-spasitelnata-programa-na-20-avgust-news278460.html

Гърция окончателно ще излезе от спасителната програма на 20 август тази година. Няма да има удължаване. Това е договорено в петък на неформалната среща на Еврогрупата в София. "Това ще бъде краят на финансовото подпомагане на Гърция и ще е последната страница от кризата в еврозоната", обяви след заседанието комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси. Окончателното решение за излизане на Атина от спасителната програма се очаква да бъде взето на 21 юни. Преди това в Атина трябва да бъде направен последният – четвърти, преглед на финансите на страната от страна на международните инспектори. Той трябва да започне на 14 май. Московиси коментира още, че Гърция като цяло е на път да изпълни ангажиментите си за реформи, "но все още е необходимо да бъдат положени още малко усилия". На 20 август Гърция се очаква да излезе от третата си и последна спасителна програма след осем години, през които разчиташе на спасителни заеми от кредиторите. Страната премина през серия от мерки за намаляване на разходите, структурни реформи и приватизации, а икономиката й още е под строг мониторинг от страна на международните кредитори. Благодарение на мерките Гърция успя да отчете бюджетен излишък. Сега европейските институции са фиксирани върху подготовката на периода след края на спасителната програма. Целта е с гръцките власти да се договори продължаване на реформите. "Краят на тази програма означава, че реформите трябва да продължат. Необходим е механизъм, за да ги подкрепим, а също и механизъм за надзор след края на програмата. Но в никакъв случай механизмът за надзор не трябва да напомня на нова програма или продължаване на програмата", подчерта Московиси. Лидерите на еврозоната са на мнение, че трябва да се постигне споразумение за облекчаване на дълговото бреме на Гърция. Задълженията на страната сега възлизат на близо 180% от БВП. Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос е представил пред колегите си в София предложенията на правителството му за това как ще се постигне растеж на икономиката в страната след края на спасителната програма. "Стратегията е да се увеличи потенциалът за дългосрочен растеж и да се подкрепи инвестиционният климат. Оттук нататък Гърция сама ще движи и определя реформите в страната си", подчерта председателят на Еврогрупата Марио Сентено. "Видяхме някои добри новини от Гърция, особено по отношение на фискалната политика", коментира още Сентено. Това според него е много окуражаващо на фона на резултатите от миналото.

Всеобщо одобрение за срещата на върха между двете Кореи

http://www.mediapool.bg/vseobshto-odobrenie-za-sreshtata-na-varha-mezhdu-dvete-korei-news278459.html

Американският президент Доналд Тръмп похвали историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, но каза, че остава да се види как ще се развият нещата по-нататък, предадоха Ройтерс и ДПА.   "След бурна година на ракетни изстрелвания и ядрени опити сега се състои историческа среща между Северна и Южна Корея. Случват се добри неща, но само времето ще покаже!", заяви Тръмп в Туитър.   "Корейската война е на път да приключи!", обяви той и каза, че САЩ "би трябвало да са много горди от това, което се случва сега в Корея".   Тръмп похвали китайския президент Си Цзинпин за помощта му във връзка с корейската криза.   "Моля, не забравяйте голямата помощ, която моят добър приятел - китайският президент Си, оказа на Съединените щати, в частност на границата на Северна Корея", заяви той. "Без него това щеше да е много по-дълъг и труден процес!", каза Тръмп.   Русия похвали срещата между лидерите на двете Кореи и изрази готовност да съдейства за сътрудничеството между тях.   "Ние оценяваме положително самата среща между лидерите на двете Кореи и обявения резултат от преговорите", заяви Кремъл.   Руското външно министерство каза, че Москва е готова да съдейства за сътрудничеството между Северна и Южна Корея, включително в железопътния транспорт, газовата и електрическата енергия.   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск похвали срещата между лидерите на двете Кореи, като заяви в Туитър: "Това, което чух днес от Корея, и това, което преживявам тук на Балканите през последните дни, би трябвало да е положително напомняне за всички: че невъзможното може да стане възможно и че това зависи изцяло от добрата воля и куража на отделните хора."   Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян.   По неговите думи санкциите, наложени на Северна Корея, очевидно са оказали значителен натиск. Виждаме напредък и първа насърчителна стъпка, остава още много тежка работа.   Напълно подкрепяме постигането на политическо решение. Приветствам днешната среща в общо усилие за мирно решение на откритите въпроси, добави той на пресконференция след първата част от днешното заседание на министрите на външните работи на страните от пакта.   Японският министър-председател Шиндзо Абе приветства срещата между лидерите на Северна и Южна Корея като положителна стъпка и каза, че очаква Пхенян да предприеме конкретни действия за изпълнение на своите обещания.   По думите му Япония ще продължи да поддържа тясна връзка със САЩ и Южна Корея за Северна Корея и няма да остане извън процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров.   Китай заяви, че иска да продължи да играе роля в уреждането на конфликта между двете Кореи заради ядрените и ракетните програми на Пхенян.   Пекин "се надява, че всички заинтересовани страни могат да поддържат импулса за диалог и да работят заедно за насърчаване на денуклеаризацията на полуострова и процеса на политическо уреждане на въпроса на полуострова", каза китайското външно министерство.

Сръбско училище обвинява България в злодейства, от ВМРО протестират остро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836469

Сръбско училище обвинява България в злодейства, от ВМРО протестират остроВМРО-Българско национално движение излезе с позиция във връзка с поредната сръбска провокация към България. От партията протестират остро срещу продължаващите спекулации за български зверства в Западните покрайнини по време на Първата световна война, предаде БТА. "Държава, която изкривява и открито лансира лъжи за историята,

Ресторант Bulgar -уникална българска кухня с история зад всяко ястие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836599

Ресторант Bulgar -уникална българска кухня с история зад всяко ястиеДвама млади и много опитни готвачи са в основата на кулинарното изкушение, което предлага българският ресторант Bulgar в хотел „Маринела“. Георги Бойковски и Николай Петров влизат в кухнята,за да възвърнат позабравените български вкусове и рецепти. Идеята Bulgar ги събира в тандем с предизвикателството да направят нов прочит на българската кухня.

Иниеста през сълзи: Труден ден за мен, сбогувам се с моя живот, моята къща (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836548

Иниеста през сълзи: Труден ден за мен, сбогувам се с моя живот, моята къща (Снимки)"Разбира се, че след 22 години знам какво означава това решение да напусна. За да бъда играч на този отбор, за мен най-добрият отбор в света, знам какво се изисква да играя тук година след година. Знам каква е отговорността да бъдеш капитан, затова съм честен със себе си и с клуба. Моят път с "Барселона" завършва този сезон, защото този клуб,

България и още 8 държави участваха в сваляне на онлайн пропаганда на ИДИЛ

http://www.cross.bg/deiistviya-onlaiin-durzhavi-1573537.html

/КРОСС/ Властите в девет страни, включително България участваха в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали, съобщи МВР. На 25-26 април правоприлагащи органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ предприеха съвместни действия срещу „пропагандна машина" на Ислямска държава с цел прекратяване на дейността й. Оперативните действия са координирани от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейският център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централата на Европол. Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq" и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура. През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq" и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи. През юни 2017 г

Евростат: България е първенец в ЕС по неравенство в доходите

https://frognews.bg/novini/balgariia-parvenets-razliki-dohodite.html

България е членката на Европейския съюз с най-голямо неравенството в доходите, съобщи Евростат. При това увеличението му през изминалата година е най-голямото в рамките на блока.

Митничари останаха втрещени от съкровището, което намериха (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/mitnichari-ostanaha-vtreshteni-ot-sukrovishteto-koeto-nameriha-snimki_133599/

2028 грама контрабандни златни изделия задържаха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово. Недекларираните златни накити са открити от митническите служители в двойно дъно на чанта при митническа проверка на микробус с пътници. Микробусът с украинска регистрация е пристигнал на Митнически пункт Лесово на 25.04.2018 г. в късния следобед, на трасе за входящи леки автомобили от Турция към България, уточниха от Агенция "Митници". Шофьорът и всички 9 пътници в микробуса,...

Продължава

11 жилищни сгради са санирани безплатно във Варна през 2017-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=373285

Общо 11 жилищни сгради са санирани безплатно през 2017-та по националната програма за енергийна ефективност. Вложените средства са над 26 млн. лева. Това показва докладът за постигнатите резултати за миналата година по проекти, заложени в Интегрирания план за градско развитие.

Финансирани са 48 проекта за над 10,3 млн. евро по програма за сътрудничество с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836547

Финансирани са 48 проекта за над 10,3 млн. евро по програма за сътрудничество с Македония48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония за периода 2014-2020 г. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу.

Световни лидери похвалиха срещата на върха между двете Кореи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836538

Световни лидери похвалиха срещата на върха между двете КореиАмериканският президент Доналд Тръмп похвали историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, но каза, че остава да се види как ще се развият нещата по-нататък, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА. "След бурна година на ракетни изстрелвания и ядрени опити сега се състои историческа среща между

Империята отвръща на удара: ЕС възнамерява да се бори с източните лидери с финансова заплаха

http://www.mediapool.bg/imperiyata-otvrashta-na-udara-es-vaznameryava-da-se-bori-s-iztochnite-lideri-s-finansova-zaplaha-news278458.html

Европейският съюз ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица, за да се опита да обуздае нелибералния национализъм, както го вижда Брюксел, надигащ се в източната част на блока и заплашващ демократичните му устои.   Голямата изборна победа на 8 април на унгарския лидер Виктор Орбан, когото ръководители на ЕС наричат "Виктатора", и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша бият сигнал за тревога за бъдещето на Съюза след излизането догодина на Великобритания.   Европейската комисия на председателя Жан-Клод Юнкер, подкрепяна от Германия, Франция и другите богати платци в ЕС, ще обяви в сряда предложения като част от бюджета за 2021-2027 г., които ще обвържат финансирането, на което разчитат по-бедните източни страни, със зачитането на върховенството на закона, заявиха пред Ройтерс служители от ЕС.   "Ще има условия", каза високопоставен източник. Друг заяви, че бюджетният натиск ще "променя играта".   "Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети, имайки предвид призива на Орбан за "нелиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на отворени врати за бежанците, която според него е насърчавана от служителите на Брюксел с цел да бъде наложена на Унгария нова "империя". "Това е много по-голяма заплаха за Европа от Брекзит."   Бюджетните подробности все още се уточняват и по тях ще се водят усилени преговори. Но нетните разходи на ЕС съставляват над 4 процента от държавните разходи на Полша и над 7 процента от тези на Унгария, а това е фактор за твърдата обществена подкрепа за членството в ЕС в двете бивши комунистически държави.   Предложенията предвиждат да може да се спира финансирането за страни, които не спазват договорните задължения за зачитане на върховенството на закона, като това да имат независими съдилища.   Комисията смята, че има набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици. Целта на Юнкер според хора, запознати с неговите виждания, е да излекува разрива между Изтока и Запада, преди да се оттегли след 18 месеца и да завещае един Съюз, който се преобразува след загубата на една от Големите си три сили.   Това налага един много мек подход, който въобще не задоволява критиците на Орбан и доминиращия в Полша политик Ярослав Качински.   Служители на ЕС очакват следващия месец Полша да отстъпи достатъчно по реформите на своята съдебна система, за да не се налага Комисията да изпълни заплахата си и да се опита временно да отнеме правото й на глас в ЕС - компромис, който изпълнителният орган на ЕС смята, че бъде постигнат, защото Полша се страхува да не бъде наказана при формиране на бюджета на ЕС.   Напрежението с източните държави може също така да се намали, ако ЕС приеме твърди действия срещу нередовните мигранти чрез евентуален компромис за разпределяне на задачата за грижа за бежанците и усилия за справяне с оплакванията на бившите страни от съветския блок, че са третирани като граждани втора категория.   "Изток-Запад: Европа трябва да диша с двата си бели дроба. В противен случай нашият континент ще се бори за въздух", каза Юнкер през септември, когато представи политиките за остатъка от мандата си в "любовно писмо до Източна Европа", както го определи един сътрудник.   "Ще работим усилено, за да ги задържим прикачени към системата", каза друг. "С правилните моркови и тояги."   На комисията й предстои да премери сили с Орбан. Служители на ЕС очакват той да засили предизвикателствата към Брюксел, но казват, че правните санкции го принуждават да отстъпи от някои действия, и изразяват увереност, че могат да направят това отново.   Орбан отстъпи, след като загуби дела с Комисията в Съда на ЕС, включително за решение за отстраняване на висши съдии и за надзорен орган за поверителността на личния живот. Той също така прие решението на Съда на ЕС, с което бяха отхвърлени опитите му за отмяна на квотната политика на Съюза за прием на бежанци.   Комисията очаква да спечели дела, известни като процедури за нарушения, за да спре нови унгарски закони, насочени към ограничаване на финансирането от чужбина, особено от унгарско-американския финансист Джордж Сорос, на университет и либерални неправителствени организации.   Европейският парламент призовава Комисията да предприеме действия за временно отнемане на правото на глас на Унгария. Противници казват, че би трябвало да се направи повече за спиране на злоупотребата с финансиране на ЕС от фирми, близки до Орбан.   Унгарският евродепутат Бенедек Явор казва, че Комисията е "твърде мека", а ограниченията върху способността й да се намесва в националните политики означават, че системата е "изкуствено парализирана".   Страните трябва да покрият високи критерии, за да докажат, че са достатъчно демократични, за да се присъединят към ЕС, но членовете не са подложени на толкова критичен поглед, каза той.   Полша ще бъде петата по големина държава в ЕС след Брекзит. Според служители на Комисията тя създава големи проблеми и нейният случай е показателен, ако става дума за това дали може да бъдат ограничавани нетолерантни лидери.   Но управляващата в Полша партия, ръководена от Качински, изглежда по-отзивчива. След като през декември ЕС започна предварителни действия за временно отнемане на правото на глас, Качински доведе нов министър-председател, който се ангажира по-активно с преговори с Брюксел за избягване на порицание.   Служители на ЕС казват, че следващия месец може да бъде постигната сделка, при която Варшава да смекчи законопроектите за назначаване на съдиите, преди да започнат преговорите за бюджета.   Брюксел може да не е напълно доволен, но евентуален компромис би изпратил сигнал до правителствата и би сложил край на един спор в ЕС. След като Орбан казва, че Унгария ще наложи вето върху наказанията за Полша, започването на процедури по член 7 във всеки случай би имало ограничен ефект.   Други източни правителства също така дискретно се опитват да убедят Варшава да отстъпи от противопоставянето. "Ние им казваме - "вижте, застрашавате и нашето бюджетно финансиране", каза висш дипломат от страна, която също е силно зависима от парите на ЕС.   Изправена пред сложната задача да определи кога избрани лидери вредят на демокрацията, Комисията се съсредоточава върху икономическата регулация и смята ходовете за предоставяне на влияние на правителствата над съдилищата за подкопаване на отворения вътрешен пазар на ЕС.   Атаките на Орбан срещу проектите на Сорос са обект на съдебни дела за нарушения, позоваващи се на свободата за движение на пари през границите или за започване на бизнес.   Съдът на ЕС също така изостря своите инструменти. Наскоро той постанови решение, осъвременяващо юриспруденцията на ЕС за съдебната независимост, и разглежда отказа на ирландски съдия да екстрадира заподозрян в Полша заради притеснения за справедлив процес там.   Има също така все по-голямо желание сред политическите ръководители на ЕС, особено сред правителствата на много други държави членки, да порицават своите колеги на масата на срещите на върха.   "Някога ние говорихме там за риба и финанси. Сега говорим за основни ценности", каза служител на ЕС.   По БТА

Срокът за подаване на декларациите за условията на труд се удължава до 4 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836545

Срокът за подаване на декларациите за условията на труд се удължава до 4 май Срокът за подаване на декларациите за условията на труд се удължава до 4 май 2018 г. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ), цитирани от БТА. ИА ГИТ била уведомена от един от доставчиците на квалифициран електронен подпис за проблеми с подписите, които към настоящия момент вече са отстранени.

Нещо вкусно: Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно (III част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6831315

Нещо вкусно: Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно (III част)Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурси за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме за някъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминал ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица,

Борисов, Дончев и Порожанов направиха първа копка на предприятие за над 200 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836550

Борисов, Дончев и Порожанов направиха първа копка на предприятие за над 200 млн. лв.Премиерът Бойко Борисов, зам.-министър председателят Томислав Дончев и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов направиха първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица “Амилум България” в Разград. Инвестицията на американската компания собственик ADM е на стойност над 200 млн.

На 1 май започва ремонт на входа на Бургас от АМ „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836540

На 1 май започва ремонт на входа на Бургас от АМ „Тракия“На първи май започва рехабилитацията на входа на Бургас от магистрала „Тракия“, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Отсечката е с дължина близо 8 км и в момента е в тежко състояние. На 1 май министърът ще е на инспекция на обекти в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното

Мая Манолова: Нужен е ОЛАФ за двойния стандарт на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836530

Мая Манолова: Нужен е ОЛАФ за двойния стандарт на хранитеВторото качество е нещо, което не искаме, не можем и няма да подкрепим, каза Лиляна Павлова, министър на Българското председателството на Съвета на ЕС, на предварителна пресконференция по темата, преди форума на 30 април под егидата на Председателството. На предстоящия форум ще представим проблема с конкретни данни,

Катастрофа между влак и камион в Южна Африка, 7 са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836496

Катастрофа между влак и камион в Южна Африка, 7 са загиналиСедем души загинаха в Република Южна Африка при сблъсък на влакова композиция с камион на железопътен прелез в Кейптаун, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Властите разследват причината за катастрофата. Южноафрикански медии съобщават, че жертвите са работници, които са били в камиона, оказал се на релсите на прелеза Бутскоп.

Рекордно дълга сесия! Ето какво се случи на днешното заседание на мини парламента в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/rekordno-dulga-sesiya-eto-kakvo-se-sluchi-na-dneshnoto-zasedanie_133598/

Рекордно дълго продължи днешното редовно заседание на местния парламент. Големият брой точки - общо 54, както и технически проблем в електронната система за гласуване удължиха сесията до близо четири часа.

В началото на заседанието думата бе дадена на общинския съветник Сашо Милчев, който изчете предложение от група общински съветници за включване на точка в предстояща сесия на Общински съвет за провеждане на местен референдум за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска...

Продължава

БАН за протестите на метеоролозите: Разпространяват се неверни твърдения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836517

БАН за протестите на метеоролозите: Разпространяват се неверни твърденияВъв връзка с протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ-БАН/, се разпространяват редица неверни твърдения. Това се посочва в съобщение от ръководството на БАН, цитирано от БТА. В него се пояснява, че бюджетната субсидия на БАН от 98 млн. лв. се разпределя по пет компонента: приоритетни и централизирани

Смартфон, който се управлява сам

http://www.cross.bg/intelekt-snimki-huawei-1573536.html

/КРОСС/ Големите възможности означават много настройки, а те от своя страна са равностойни на много главоболия. Погрешно битува мнението, че повечето производители на смартфони не се интересуват дали функциите на смартфоните, които предлагат, са наистина използваеми. От Huawei представиха наскоро най-новите устройства от висок клас от серията P20, които от една страна предлагат страхотни възможности за потребителите, а от друга - се отличават с лесната и достъпна употреба. Всичко започна с прилагането на един напълно нов подход и поглед към технологиите на бъдещето. Инженерите на Huawei осъзнаха, че единствено с подобряване на процесорната дейност и добавяйки няколко функции на камерата, няма да постигнат много, защото по този начин не улесняват крайните потребители. Ключът към успеха се крие в използването на технология, която не може да бъде видяна, но може да бъде използвана на практика, улеснявайки много аспекти в смартфон живота на потребителите. Тази технология е изкуственият интелект. Изкуственият интелект или просто AI е технология, която служи като помощно духче: познава вашите нужди, служи със знанията и уменията си, и на всичкото отгоре се грижи за изтощителните, трудни и скучни задачи, като позволява да се фокусирате върху най - важното, а именно - да използвате телефона си. Функциите на изкуствения интелект могат да бъдат най - добре забелязани чрез фотографията

КЗП: Оплакванията от електронни магазини - в ТОП 10 на потребителските жалби

http://econ.bg/Новини/КЗП-Оплакванията-от-електронни-магазини-в-ТОП-10-на-потребителските-жалби_l.a_i.761034_at.1.html

Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през Интернет и увеличаването на електронните магазини доведе до там, че в нашата класация ТОП...

Нено Димов: Обещаващи, но недостатъчни, са мерките на "Монтюпе" за въздуха

http://www.mediapool.bg/neno-dimov-obeshtavashti-no-nedostatachni-sa-merkite-na-montyupe-za-vazduha-news278456.html

Мерките, които заводът за автомобилни части "Монтюпе" в Русе е предприел до момента за подобряване на екологичното състояние в града, са обещаващи, но не са достатъчни. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов, който в петък провери на място в предприятието изпълнението на инвестиционната програма на дружеството за ограничаване замърсяването на въздуха, за което са вложени 7 млн. евро. В резултат е увеличена аспирацията на част от сърцарните машини, като се предвижда до края  на 2018 г. да бъдат обхванати всички. Така е постигнато  частично ограничение на неорганизираните емисии в работна среда, посочиха от ековедомството. На покривната конструкция на две от халетата са монтирани и охладителни системи за намаляване на температурата в работна среда. Предстои и монтирането до началото на 2019 г. на биофилтри. Дружеството е изградило и система за собствен контрол на изхвърляните във въздуха вредни емисии. мониторинг в рамките на производствената площадка. До момента е монтираната апаратура за измерване на фенол, която от три дни вече събира данни. До началото на август ще започне измерване и на още специфични за производството на дружеството показатели – бензен, тулоен, ксилен, нафтален, орто и пара крезол. Състоянието на въздуха в региона се следи от началото на април паралелно от мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда, разположена между Индустриалния парк в Русе и жилищната зона на града. Данните от мониторинга в предприятието и на държавата ще бъдат сравнявани, обясни Нено Димов. "Трябва да търсим  баланс  между опазването на околната среда и икономическото развитие и подобряване качеството на живот на хората. Това не става чрез крайни мерки, а като изискваме от инвеститорите конкретни действия“, каза министър Димов на пресконференция след срещата. По думите на министъра комплексът от тези мерки би трябвало окончателно да реши проблема със замърсяването на въздуха от "Монтюпе", която отнесе няколко санкции от страна на ведомството. През май 2017 г. бе глобена с 300 хил. лв. http://www.mediapool.bg/nova-globa-ot-300-hil-lv-za-montyupe-zaradi-obgazyavane-na-ruse-news264302.html заради  това, че изхвърляла димни газове през нерегламентирани отвори. През септември 2016 г. френският завод за авточасти бе санкциониран с половин милион лева, отново заради обгазяване на Русе. Димов посочи, че на сегашния етап има подобрение, но всичко още е в начална фаза и ще продължи засиленият контрол. Ако отново се установят нарушения, ще се налагат санкции. Държавата действа и налага глоби, като последната е отпреди няколко дни, каза екоминистърът. Той разговаря и с русенци, загрижени за състоянието на въздуха в града, откъдето тръгнаха протестите в края на 1980-те години именно срещу постоянно обгазяване. Други граждани го посрещнаха с плакати в защита на национален парк "Пирин". В отговор Димов коментира пред журналисти, че задача на министерството е да намери баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие. По-късно Димов откри документална изложба за първите екопротести у нас. "Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто борба за чиста околна среда, а за държава, която не феодализира своите граждани, която е благосклонна, а не тиранин –  борба за свобода, ако щете. Това начало е много повече от борба за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите – базирано на семейството, на ценностите на местната общност, на патриотизма“, каза Димов при откриването на експозицията "„Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“ във фоайето на Русенския технически университет. "Идвам от Регионалната инспекция, където имаше протестиращи. Радвам се, че живея в държава, в която това може свободно да се случва, защото когато вие, русенци протестирахте, рискът беше огромен – днес може би е модерно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и искрено благодаря на тези смели жени, които започнаха“, заяви той.

Световният шампион по древната игра Го не успя да победи изкуствения интелект

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836505

Световният шампион по древната игра Го
не успя да победи изкуствения интелектБлизо една година след като бе победен от компютърната програма "АлфаГо" на "Гугъл", Ке Цзе - световният шампион по древната игра Го, отново загуби от изкуствения интелект в мач, състоял се в град Фучжоу в Китай, предаде ТАСС. Този път Ке Цзе се опита да надделее над китайския софтуер "Голакси", разработен от компанията "Чжунке тянцзи".

Захлаждане над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=373281

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-хладно. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Дневните температури на въздуха ще достигнат 16-19°. Температурата на морската вода е 14-17°. Вълнението на морето ще е 2 бала. През нощта ще преобладава ясно време.

Седем деца са убити и 19 ранени при нападение с нож в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836506

Седем деца са убити и 19 ранени при нападение с нож в КитайСедем деца са убити и 19 ранени при нападение с нож в Китай, предаде АФП, цитирана от БТА. Очаквайте

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване