Проекти за над 10,3 млн. евро са финансирани по новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Македония

http://www.cross.bg/repyblika-makedoniya-bulgariya-1573538.html

/КРОСС/ Министър Николай Нанков обсъди подготовката на Меморандум за сътрудничество с министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу 48 проекта за над 10,3 млн. евро са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония за периода 2014-2020 г. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу. Гостът от съседната ни държава е в България по покана на министър Нанков. 31 от финансираните проекти вече са приключили успешно своето изпълнение, посочи още министър Нанков. Той обърна внимание, че на 11 май изтича срокът за подаване на проектни предложения по последната отворена по програмата покана на стойност близо 7 млн. евро. Николай Нанков напомни също, че изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония е било изключително успешно през периода 2007-2013 г. и е приключило с усвоени 97% от общия ресурс. Тези средства са инвестирани в социалното и териториално сближаване на трансграничния регионите чрез изпълнението на дейности за подкрепа на устойчив туризъм, съхраняване на културното и историческо наследство, опазване на околната среда, подобряване на достъпността, увеличаване на заетостта и икономическия растеж и др. Добросъседските отношения са единственият път за по-добрия живот на гражданите на двете държави

Международна операция спира терористичната пропаганда

https://frognews.bg/novini/mejdunarodna-operatsiia-spira-teroristichnata-propaganda.html

На 25-26 април правоприлагащи органи от държави членки на ЕС, Канада и САЩ предприеха съвместни действия срещу „пропагандна машина” на ИДИЛ с цел прекратяване на дейността й.

Туск в Скопие: Застанахте до нас в случая Солсбъри и ние ще застанем до вас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836489

Туск в Скопие: Застанахте до нас в случая Солсбъри и ние ще застанем до вас (Снимки)Чувствам промяна в политическия манталитет в Македония и истинска воля за напредък в евроатлантическата интеграция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, която започна с обръщение на македонски език, предаде агенция МИА. "Виждам храбро лидерство, насочено към бъдещето",

У нас спряха достъпа до сървъри, използвани от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836494

У нас спряха достъпа до сървъри, използвани от "Ислямска държава"На българска територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава "Amaq", съобщиха от пресцентъра на МВР. Работата по случая е резултат от сътрудничеството между отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и партньорите им от Специализираното звено на ЕС за проследяване на

Дядо Стоян от дупнишкото село Баланово навърши 100 години! Кметът М. Чимев скъп гост на рожденика

http://www.struma.com/obshtestvo/dyado-stoyan-ot-dupnishkoto-selo-balanovo-navurshi-100-godini-kmetut_133597/

Военният министър окичи гърдите му с почетен знак за герои

Още един столетник в община Дупница отпразнува днес своя рожден ден днес. Стоян Грозденин от село Баланово събра десетки роднини, гости и приятели в своята къща.

Сред гостите бяха и кметът на общината инж.Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, които го дариха с плакет, поздравителен адрес, торта и парична сума.

Със заповед на военния министър Каракачанов, на бай Стоян бе връчен знак заради участието му като войник във Втората световна война.

Плакети и подаръци той...

Продължава

Цацаров: За закона не могат да бъдат укорявани изпълнителите

http://www.cross.bg/tzatzarov-zakona-zayavi-1573535.html

/КРОСС/ Начинът на осъществяване на ареста не зависи от това кой какви права има. Начинът зависи от това какви са разпоредбите в Наказателно процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица на съответни действия по разследването. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира въпроса с изказването на председателя на антикорупционната агенция Пламен Георгиев за осигуряване на правомощия за арест. Главният прокурор заяви, че искането на Георгиев служителите на антикорупционния орган да имат правото и да арестуват, е въпрос, който изисква известно обмисляне. "Аз се пазя да давам отговори за законодателни промени толкова бързо", заяви Цацаров. На въпрос за нарушените правомощия при ареста на Десислава Иванчева, Цацаров заяви, че не е правил изказвания в тази насока. "Справедливост се постига със следване на разпоредбите на закона. В същото време знам, че тези, които изпълняват закона, не могат да бъдат укорявани за състоянието на закона и да заместят тези, които го създават. Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи не водят до нещо кой знае колко добре", допълни той. По думите му е много удобно да се критикува бездействието. "Действието пречи, защото обезсмисля определени тези. Искахте румънски модел - ето ви румънски модел

Слави Трифонов с нови дати за кастинга за политици

https://frognews.bg/novini/slavi-trifonov-novi-dati-kastinga-polititsi.html

На 13 и 14 май Слави Трифонов ще проведе второ събеседване с българите, които заявиха желание да участват в промяната на политическата система, инициирана от шоумена. Това съобщи Трифонов в писмо до медиите.

Ухапан от улично куче осъди Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373306

Районният съд реши Община Варна да плати 1500 лева на мъж, ухапан от улично куче. Сумата е обезщетение заради претърпените болки и страдания, които е преживят пострадалият, научи Moreto.net. Инцидентът с безстопанственото животно е станал през есента на миналата година.

Основателите на Телерик градят най-големия частен хай тек инкубатор в Източна Европа

https://offnews.bg//tehnologii/osnovatelite-na-telerik-gradiat-naj-golemia-chasten-haj-tek-inkubator-679566.html

Съоснователите на Телерик и Телерик Академия – Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев откриха Campus X (campusx.company) - най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа.

Мащабният проект цели да подпомогне и ускори успеха на стартиращите и вече утвърдени технологични компании.

С планираното поетапно разширяване на кампуса до пролетта на 2019 г. Campus X ще обхваща четири модерно оборудвани сгради в кв. Младост с обща площ 18,000 кв. м и капацитет над 1000 работни места, което го превръща в най-големия частен инкубатор за технологии и талант в България и региона.

„В България има технологични предприемачи, които могат да достигнат и надминат успехите на Телерик. Но за да не бъде това изолиран случай, а постоянен градиращ процес, е необходимо компаниите да живеят в среда, която осигурява условия за споделяне на опит и идеи и създаване на ценни контакти. Затова решихме да изградим Campus X – жива, интегрирана и работеща екосистема, която предоставя мост към ментори и специалисти, инвеститори и финансиране и не на последно място до топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия. Така, осигурявайки всички фактори за успех под един покрив, можем да помогнем на компаниите да ускорят значително своето развитие, да постигнат много повече с по-малък вложен капитал и да мултиплицираме положителния ефект“, коментира Бойко Яръмов, съосновател на Campus X и Телерик Академия.

Активна общност от иновативни компании

Още преди официалното откриване в Campus X вече живеят редица технологични компании с обща пазарна оценка от около 50 млн. евро и с амбиции да трансформират сфери като здравеопазване, образование, транспорт, логистика и офис пространства. Сред тях са Office RnD – лидер сред платформите за управление на споделени пространства, Healee, която цели да направи революция
в достъпа до здравеопазване, Dronamics – първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за дронове в световен мащаб, Telelink City Services, които разработват умни градски решения и Find Me Cure, която свързва хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания.

Модерни работни пространства

Първата фаза от пускането на кампуса вече е в ход. Тя включва общо 200 работни места под формата на частни офиси за стартиращи и вече утвърдени компании, както и споделени пространства за организации в начален етап и специалисти на свободна практика. Кампусът ще предлага на своите обитатели също зали за срещи, специализирани места за телефонни разговори, модерно оборудвани кухня и бани, закрити и открити паркоместа, както и достъп до кафене и магазин за техника в самата сграда.

В следващите фази на развитие, които предстоят до края на 2018 г. и през пролетта на 2019 г., се очаква Campus X да се разшири поетапно с още 3 сгради. Така общата му площ ще достигне 18,000 кв. м и ще включва над 1,000 работни места, зали за срещи, за отдих и забавление, както и зелени площи.

Интегрирана екосистема

Освен с модерно пространство за работа, обитателите на Campus X ще разполагат и с достъп до обучителни програми и талант, успешни професионалисти в области като финанси, право, човешки капитал, маркетинг, управление на продукти и др. Заедно с това те ще имат възможност за директен контакт с основателите на Телерик и тяхната професионална мрежа, с венчър инвеститори и ментори от бизнеса. Предвиждат се още услуги, които да спестяват време и усилия на участниците в екосистемата, както и редица специализирани събития.

Инвестиции и капитал

Освен основателите на Телерик, сред първите обитатели на Campus X е и фондът за рисково дялово инвестиране Eleven, който наскоро обяви нов частен фонд с 6 млн. евро капитал. Така настоящите и бъдещи участници в екосистемата ще имат достъп до венчър инвеститори и капитал, които да подпомогнат бързото развитие на компаниите.

Телерик Академия и достъп до отлично подготвен талант

Компаниите в Campus X (campusx.company) ще имат достъп и до топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия, базирана в кампуса. Така те ще могат бързо да разширят екипите си с нови, холистично подготвени кадри във всеки един момент от развитието си. Телерик Академия става ключов елемент от Campus X, което ясно проличава и от логото на кампуса, в чиято основа е новата визуална идентичност на Академията.

Смъртоносна болест заплашва цитрусовите насаждения по Средиземноморието

http://www.mediapool.bg/smartonosna-bolest-zaplashva-tsitrusovite-nasazhdeniya-po-sredizemnomorieto-news278455.html

Възможно ли е скоро бъдем принудени да минаваме без чаша портокалов сок или парче грейпфрут на закуска? Отговорът за съжаление е "да", пише в обширен анализ агенция Франс прес. След като унищожи портокаловите насаждения във Флорида и дръвчета в Калифорния и Бразилия, според изследователи "зелената болест" по цитрусите сега заплашва основни райони, отглеждащи тези култури в Средиземноморието.   Болестта се разрасна след средата на миналото десетилетие с невероятна скорост и последици, каза Ерик Имбер от CIRAD, изследователски център с централа във френския град Монпелие.   Единственият район, произвеждащ цитруси, който все още не е пострадал - Средиземноморието - не може да остане незасегнат от зелената болест, допълни изследователят.   Имбер каза, че един вид от насекомото, което пренася болестта, вече е открит на Арабския полуостров.   Болестта се появи през първата половина на миналия век в Азия, където е наречена от китайците болестта "жълт дракон" .   Разпространява се от малки насекоми, намерени листни бълхи (Psyllidae), които скачат от дърво на дърво, за да изсмукват дървесния сок. Когато правят това, те пускат бактерията, която блокира каналите, по които тече сокът.   След като бактерията спре потока на хранителни вещества, листата стават жълти, плодът се деформира и накрая дървото умира.   Африканската листна бълха, която разпространява по-слабо агресивна форма на болестта, вече е засечена в Испания и Португалия, където дърветата бързо се изкореняват, за да се спре разпространението. Глас в пустиня Макар да не искам да всявам паника (...), ако не направим нещо за превенцията на болестта, може да бъдем засегнати от по-голяма катастрофа, като цените могат да се удвоят или утроят, казва пред Франс прес Имбер.   Това, което се случи във Флорида, показва, че той може да е прав.   Слънчевият щат отчете спад на портокаловата си продукция с 60 % от 2005 до 2017 година. И тъй като производствените разходи рязко се увеличиха, цената на едро на концентрата на портокаловия сок се увеличи над два пъти до 2500 долара за тон.   "Не сме имунизирани срещу явление с подобен размер на средиземноморския пазар на пресни плодове," каза Имбер.   Според секторното списание FruitTrop малко над една пета от портокалите, мандарините и лимоните, които се консумират в света, идват от Средиземноморието. Това представлява 70% от световния износ на цитрусови плодове.   Изследователите отдавна отправят предупреждения, каза Имберт, опитвайки се да привлече вниманието предимно на европейските власти.   Имаме обаче впечатлението, че това е глас в пустиня, допълва той. Нанасящи невероятни щети Страните по света опитват различни методи да се справят с разпространението на зелената болест по цитрусите.   Бразилия, голям износител на портокалов сок, разчита изключително много на пестициди.   В Калифорния фермерите прилагат скъп метод - изкореняване на болните дървета и засаждане на нови.   Фермерите във Флорида имаха възможност ограничено да използват пестициди, тъй като насажденията им са близо до жилищни райони.   Още повече портокаловите им горички вече бяха слаби заради опустошенията от няколко урагана, което означава, че дърветата се поддават на болестта още по-бързо.   Ако бълхата, носеща болестотворния щам на зелената болест по цитрусите пристигне в Средиземноморието, експертите очакват тя да се разпространи бързо, тъй като ще бъде трудно да се използват скъпи пестициди. Има много малки ферми, заобиколени от жилищни райони, каза Имбер.   Бързайки да поставят нещата под контрол, изследователите опитват различни подходи да се справят с болестта.   След като френският карибски остров Гваделупа вече е заразен, френските изследователи получиха ценен опит. Днес Гваделупа трябва да внася лайм за напитката си ти'пунш, тъй като през изминалите няколко години изгуби почти всичките си цитрусови дървета, каза Ян Фрьолихер, изследовател от националния селскостопански научен институт, имайки предвид популярна напитка в Карибския регион.   Изключително опустошително беше, тъй като имаше семейни насаждения навсякъде и всеки имаше портокалово дръвче в градината си, каза той.   Учените подозират, че разсадниците са причината болестта да се разпространява толкова бързо, тъй като в парниците на целия остров са получени заразени фиданки. Няма чудодейно решение Решението бе да се доставят семена от хранилище, управлявано от INRA на средиземноморския остров Корсика, което разполага с колекция от около 10 000 цитрусови вида. След това на Гуадапула те се отглеждат в специални парници, които са направени така че да не допускат насекоми, преди да бъдат продадени на фермерите.   Пуснат е и вид малка оса, която атакува бълхата, разпространяваща болестта.   Изследването на бактерията, за да се атакува директно болестта, се оказва трудно, тъй като "не можеш да я култивираш в лаборатория", каза Рафаел Морильон, който е изследовател в CIRAD в Гваделупа.   Изследователите се срещат на всеки две години в Орландо, Флорида, за да обсъдят докъде са стигнали в усилията си.   Американците се хвалят, че имат решение, миналата година обаче всеки беше предпазлив, никой не говори за чудотворно решение, каза Морильон.   Засега изглежда само френският остров Реюнион в Индийския океан е намерил решение как да държи болестта настрана: засажда наново, на по-висока надморска височина, където бълхата все още не е дошла, пише Франс прес.

"Визия 2030" превръща Саудитска Арабия във водеща световна икономика

http://clubz.bg/67216-viziq_2030_prevryshta_sauditska_arabiq_vyv_vodeshta_svetovna_ikonomika

Саудитска Арабия трябва да се превърне във водеща световна икономика в рамките на плана "Визия 2030", пише "Форин полиси".

Проектът, започнал през 2016 г., има за цел да диверсифицира икономиката от страната и тя да има и други източници на печалба освен от петрол. Идеята е да бъдат развити сектори като местното производство, здравеопазването, образованието, инфраструктурите, развлекателната индустрия, жилищното строителство, възобновяемата енергия, мините и туризма. За да стане това, трябва да има по-развит частен сектор и повече преки чужди инвестиции.

Обявени бяха и нови мегапроекти като големия град Неом на границата с Йордания, увеселителния парк "Кидия", луксозни курорти на 50 острова в Червено море и други.

"Визия 2030" ще промени изцяло Саудитска Арабия. Трябва да благодарите на този, който го стартира - престолонаследника Мохамед бин Салман", изтъква Сюлейман ал Гуаиз - управител на Генералната организация за социално осигуряване, която контролира пенсиите и обезщетенията за безработни хи същевременно е един от водещите инвеститори.

Социалните резултати от плана на принца са невероятни. Само през последните месеци хиляди хора отидоха за първи път през живота си на кино, след като власите разрешиха отварянето на киносалони. Проведени бяха и музикални фестивали.

Жените също получиха невиждани до този момент права. Представителка на нежния пол дори оглави новата стокова борса. Жените получиха и правото да шофират.

На това място по границата с Йордания ще бъде построен мегаполисът Неом.

Реформите бяха извършени с цел стимулиране на местните и чуждите инвеститори.

"Сега Саудитска Арабия е един от главните пазари за чужди инвестиции", отбелязва Ал Гуаиз.

Съвсем естествено натам бързат да се насочат американски компании, отбелязва "Форин полиси". В проектите са готови да се включат гиганти като "Дженерал електрик", "Хъниуел", Блекстоун", "Халибъртън" и "Локхийд Мартин".

Телекомуникационната компания "Сиско" е готова да прави 5G система със саудитския телеком оператор.

Ако плановете на принц Мохамед бин Салман бъдат осъществени, Саудитска Арабия наистина може да се превърне в една от водещите световни икономики.

"Визия 2030" в числа

Проектът се крепи на три стълба - оставане в сърцето на арабския свят, превръщане в световен инвеститор и трансформиране в регионален търговски център.

Целите на "Визия 2030" са следните:

♦ Саудитска Арабия да стане 15-а икономика в света. В момента тя заема 19-о място.

♦ Делът на частния сектор в БВП да стане 65 на сто в сравнение със сегашните 40 на сто.

♦ Делът на чуждите инвестиции в БВП да стане 5,7% в сравнение със сегашните 3,8%.

♦ Саудитска Арабия да влезе в "Топ 10" на Глобалния индекс за конкурентоспособност. В момента тя е на 25-о място.

♦ Делът на износа на продукти извън петрола да стане 50 на сто вместо настоящите 16 на сто.

♦ Държавата да печели 267 милиарда долара от търговията с продукти извън петрола вместо 43 милиарда, както е сега.

♦ Фондът за публични инвестиции да има активи от 2 трилиона долара вместо сегашните 160 милиарда.

♦ Процентът на женте в работната сила да се увеличи на 30 от сегашните 22.

♦ Безработицата да падне на 7 на сто от днешните 11,6%.

НАТО приветства срещата между Северна и Южна Корея

https://frognews.bg/novini/nato-privetstva-sreshtata-mejdu-severna-iujna-koreia.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян.

Съдебен полицай простреля със стоп патрон психично болен, налетял му с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836470

Съдебен полицай простреля със стоп патрон психично болен, налетял му с ножСлужител на областната служба "Изпълнение на наказанията" в Стара Загора простреля със стоп патрон в десния крак мъж на 62 г., няма опасност за живота на пострадалия, съобщиха днес от ОДМВР в Стара Загора. Инцидентът станал в четвъртък към 9,30 часа в старозагорското село Ракитница. Съдебният полицай трябвало да заведе принудително в Районния съд

Скандалът с непроверения полет на летище София – заради "нещо като немарливост"

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-neprovereniya-polet-na-letishte-sofiya-zaradi-neshto-kato-nemarlivost-news278454.html

Скандалният случай от 21 март, когато цяла смяна гранични полицаи напуснаха постовете си на летище "София", оставяйки без елементарна проверка половината от пасажерите на самолет, кацнал от Париж, не бил предизвикан умишлено, а заради "нещо като немарливост". Това е заключението от проверката на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, огласено в петък от вътрешния министър Валентин Радев, който уточни, че "от една страна ми харесва, от друга – се притеснихме". Очевидно той визира факта, че пряко подчинената му дирекция не е открила данни поведението на граничарите да е било свързано с някаква корупционна схема, но и така думите му звучат достатъчно абсурдно предвид постоянните твърдения на управляващите, че страната ни отдавна е готова за пълноправен член на "Шенген". "Докладът на "Вътрешна сигурност" най-общо казва за нещо като немарливост, но не искам да използвам този термин. Т.е. направено е така, че нищо не е направено, тези, които са изпълнявали задълженията си, са го направили по безобразен начин", прозря Радев, тремейки се окончателно да сложи точка на скандала. Предстои да бъде решено кои случители да бъдат наказани дисциплинарно. Министърът припомни, че веднага, след като Mediapool съобщи за случая и той доби широка известност, ръководството на МВР отсрани общо 13-има граничари, които бяха заменени с техни колеги от летищата във Варна и Бургас. Въпреки успокояващото за него заключение на "Вътрешна сигурност", Радев все пак призна,ч е става въпропс за тежко нарушение, тъй като 43-пасажери от полета от Париж са успели да преминат напълно безпрепятствено. МВР шефът обаче не коментира резултатите от разпоредените от него дисциплинарни производства в Главна дирекция "Гранична полиция", които по думите му вече били на бюрото му. Загатна обаче, че те ще станат ясни след майските празници. Помолен да коментира искането на шефа на комисия "Антикорупция" Пламен Георгиев за разширяване на правомощията на служителите ѝ, така че да могат да арестуват заподозрени, Радев призна, че въпросът е обсъждан, но засега не може да каже "да" или "не". "Има експерти, които обсъждат, така го е видяла комисията, ще се помисли дали трябва и те да задържат или това, което правят в момента, е достатъчно", лаконичен беше вътрешният министър без да споменава, че ако искането на Георгиев бъде удовлетворено, това ще превърне комисията му в някакво паралелно МВР. По повод неупешното все още издирване на двамата затворници от Централния софийски затвор, Радев демонстрира оптимизъм: "Рано или късно те ще бъдат хванати, рано или късно и Галеви ще бъдат хванати, системата работи – дори бавно, важно е накрая да има наказание."

Ангелкова: Отчитаме рекорден по посещаемост зимен сезон от влизането ни в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836472

Ангелкова: Отчитаме рекорден по посещаемост зимен сезон от влизането ни в ЕС Изпращаме много успешен зимен сезон, който по брой посещения на чуждестранни туристи, е рекорден от влизането на България в Европейския съюз. Резултатите доказват устойчивото развитие на сектора и утвърждаването на страната ни като конкурентна целогодишна туристическа дестинация. Така министърът на туризма Николина Ангелкова коментира огласената

Столтенберг: НАТО и Турция обсъдиха възможните санкции на САЩ за руските ракетни системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836457

Столтенберг: НАТО и Турция обсъдиха възможните санкции на САЩ за руските ракетни системиНАТО и Турция са обсъдили изявленията от страна на американски представители, че решението на Турция да купи руски зенитни ракетни системи може да доведе до санкции, предаде ТАСС. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание на провежданата днес среща на министрите на външните работи на

До 10 г. затвор заплашват Лазар Влайков за убийството във Виноградец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836427

До 10 г. затвор заплашват Лазар Влайков за убийството във ВиноградецДо 10 г. затвор може да получи бившият шеф на общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Пловдивската окръжна прокуратура внесе срещу него обвинителен акт за убийството на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев. Той загина, пронизан от пистолета на Влайков, а изстрелът произведе 6-годишно дете. Всичко се разви по време на купон на 31 август м.г.

България спря 4 сървъра за терористична пропаганда като част от международна акция

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-spria-4-sarvara-za-teroristichna-propaganda-kato-chast-ot-mez-679568.html

Съвместно разследване на България, още държави от ЕС, Канада и САЩ е разбило онлайн "пропагандна машина" на ислямска държава, съобщи МВР. Операцията е проведена на 25 и 26 април.

От българска страна за операцията е съдействал отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, като на наша територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава „Amaq”, уточняват от вътрешното министерство.

Операцията е координирана от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейският център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централа на Европол.

Под ръководството на федералната прокуратура на Белгия и с подкрепата на Евроджъст, компетентни органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ са участвали в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали за неопределен период от време, уточняват от МВР.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq” и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г. са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq” и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи. През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

Ким Чен-ун към президента на Южна Корея: Ние сме една кръв, няма защо да се бием

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-kam-prezidenta-na-iuzhna-koreia-nie-sme-edna-krav-niama-679564.html

"Няма причина да се бием помежду си - ние сме една нация". Това заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на втория кръг от преговорите между двете Кореи, които се провеждат в граничното село Панминчжон.

"Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце. Дълго чакахме този момент. Докато стоя тук днес, мога да видя, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв - те не могат да бъдат разделени", каза Ким Чен-ун, цитиран от БТА

Двамата се съгласиха да направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, макар че не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел.

Те постигнаха съгласие да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които могат да предизвикат военно напрежение и сблъсъци. 

Ким и Мун обявиха, че двете страни ще прекратят от 1 май излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.

Двамата се разбраха още да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като "мирна зона" и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.

Двете страни се съгласиха да открият постоянно комуникационно бюро в севернокорейския град Кесон и да възобновят временното събиране на роднини, разделени от Корейската война.

Постигнато беше и споразумение Мун да посети Пхенян през есента.

ЕС възнамерява да се бори с източните лидери с финансова заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836412

ЕС възнамерява да се бори с 
източните лидери с финансова заплахаЕвропейският съюз ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица, за да се опита да обуздае нелибералния национализъм, както го вижда Брюксел, надигащ се в източната част на блока и заплашващ демократичните му устои, пише Ройтерс, цитирана от БТА. Голямата изборна победа на 8 април на унгарския лидер Виктор Орбан,

Кметът на Бургас: Четирилентови пътища да свързват града с общините в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836459

Кметът на Бургас: Четирилентови пътища да свързват града с общините в регионаКметове на девет общини в Бургаска област сформираха днес работна група за работа по общ проект с наименованието "Регионална мрежа Бургас". Срещата бе инициирана от кмета на Бургас Димитър Николов, който представи идеята си за изграждането на четирилентови пътища, които да свързват областния град с останалите общини в областта.

Нечуван срив в потреблението на алкохол в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373302

Количеството на консумиран алкохол в Русия на човек от населението е намаляло с почти 40% от 2006 г. насам. Това обявиха от руското здравно министерство, като според този резултат бил благодарение на системната работа на руските власти.

Григор на победа от №4 в света (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836298

Григор на победа от №4 в света (Гледайте на живо)Григор Димитров е на победа от четвъртото място в световната ранглиста.  Ако стигне полуфиналите на турнира в Барселона, спортист №1 на България ще изпревари Марин Чилич (Хърв).  Съперник на Димитров е представителят на домакините от Испания Пабло Кареньо Буста. Той отстрани Григор в откритото на Франция "Ролан Гарос" миналата година,

Бил Козби признат за виновен по дело за сексуално посегателство

http://www.mediapool.bg/bil-kozbi-priznat-za-vinoven-po-delo-za-seksualno-posegatelstvo-news278453.html

Американският актьор и водещ Бил Козби бе признат за виновен в сексуална агресия, упражнена над негова позната - Андреа Констанд, през 2004 г., предадоха световните агенции.   Козби бе обвинен по три пункта и може да получи до 30 години затвор, по 10 години за всяко обвинение. Делото му се гледаше в Нористаун в щата Пенсилвания в продължение на три седмици.   Това е втори процес по случая. Първото дело за сексуално посегателство над същата жена беше анулирано, защото съдебните заседатели не можаха да постигнат единодушно решение. То бе гледано в друг град.   Сега съдебно жури от седем мъже и пет жени все единодушно решение за вината на Козби. То взе решението си след 14-часови дебати.   Бил Козби е на 80 години. Жертвата му е сега на 45 години. Тя казва, че той я дрогирал и насилил. Насилието над Констанд Козби извършил в дома си в предградие на Филаделфия. Той твърди, че става дума за действия по взаимно съгласие.   Жената е бивша администраторка на женски баскетболен тим в университета Темпъл, в който е учил Козби. Констанд е една от около 50-те жени, обвиняващи Козби в сексуално посегателство. Останалите обвинения са с изтекла давност.   До обявяване на наказанието след обвинителната присъда Козби остава на свобода под гаранция.

Кремъл за срещата между Кореите: Много положителна новина

http://www.cross.bg/dvete-polozhitelna-sreshta-1573534.html

/КРОСС/ Русия приветства срещата на върха между двете Кореи като "много положителна новина", подчертавайки, че прекият диалог между двете държави на Корейския полуостров е обещаваш, съобщават световни агенции. "Това е много положителна новина", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като лидерите на КНДР и Република Корея проведоха историческа среща на границата, която разделя двете държави. Днес ние видяхме, че този пряк диалог се проведе и има положителни перспективи, добави той, хвалейки резултатите от разговорите. И от двете страни може да се види воля за споразумение, включително най-важното нещо - воля да започне и продължи диалогът. Това е положителен факт, подчерта Песков. Москва ще приветства всяка нова среща, отговори той на въпрос за планираните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. В същото време руското външно министерство заяви, че Москва е готова да съдейства за сътрудничество между Севера и Юга, включително в областта на железопътния транспорт и енергетиката. По-рано днес Ким Чен-ун и Мун Дже-ин проведоха историческа среща, която е първата на най-високо ниво между двете държави от 2007 г. Те се съгласиха да подпишат мирен договор за официално прекратяване на Корейската война (1950-1953) до края на годината. Също така постигнаха съгласие за пълно ядрено разоръжаване на полуострова.    

Hayes аnd Y e единствената българска група във фестивала Mаd cool в Испания

https://offnews.bg//kultura/hayes-and-y-e-edinstvenata-balgarska-grupa-vav-festivala-mad-cool-v-is-679561.html

Българската инди рок банда Hayes & Y продължава да ни радва с успехите си – този път групата бе селектирана за участие в престижния испански фестивал Mad cool.

Тя е единствената българска банда сред избраните участници, чиито брой достига 1000. В момента групата е на една крачка от успеха, влизайки във втория етап на битката, където се конкурира с още 65 групи от цял свят.

За да ги подкрепите, гласувайте за тях тук до 2 май. 

Гласуването приключва в 12 вечерта. Само 15 от всички участници ще продължат във финалната селекция, за да свирят на една сцена с Arctic Monkeys, Pearl Jam, Depeche mode и още много други.

Унай Емери се разделя с ПСЖ след края на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/27/3170464_unai_emeri_napuska_psj_sled_kraia_na_sezona/?ref=rss


Треньорът на ПСЖ Унай Емери потвърди, че напуска клуба. Той ще се раздели с парижани след края на сезона.<br /><br />"Казах на футболистите, на (спортния директор) Антеро Енрике и на президента (Насер ал-Хелайфи), че всичко приключи. Благодаря на всички. Всичко, което остава, е финалът за Купата на Франция", заяви испанецът на пресконференция.<br /><br />Емери застана начело на ПСЖ през лятото на 2016 г. с договор за два сезона. В първата година той не успя да...

Електронна система ще улеснява клиентите на НОИ в София

https://offnews.bg//obshtestvo/elektronna-sistema-shte-ulesniava-klientite-na-noi-v-sofia-679563.html

Електронна система за управление на административното обслужване вече функционира в териториалното поделение на НОИ в София. Тя обхваща всички приемни и чувствително ще подобри организацията на обслужването.

Системата включва устройство за продажба на билети, което указва предлаганите услуги и реда за прием. От него клиентът получава номер и описание на избраната услуга – отпускане на нова пенсия или промяна на вече отпусната, временна нетрудоспособност, преценка на правото за обезщетение за безработица, майчинство и др.

Към системата е монтирано светлинно табло с гласови функции, което насочва клиентите към гишето, на което ще бъдат обслужени според своя предварителен избор.

Електронната системата отчита моментната натовареност на служителите. Така ще се намали времето за чакане и ще се избегнат характерните за всяка опашка конфликтни ситуации.

Нововъведението ще има ефект и върху оптимизирането на работните процеси чрез равномерното разпределение на дейностите по приема и обработването на документи между работещите в приемните. 

Инвестициите вече са в реалната икономика, обяви премиерът

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170460_boiko_borisov_investiciite_veche_sa_v_realnata/?ref=rss


"Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба, на откриването на нови производствени мощности на предприятието за преработка на царевица "Амилум България" в Разград.<br /><br />Новата инвестиция е в размер на над 200 млн. лв. Очаква се работните места в завода да се увеличат с още 300. След разширението компанията ще може да преработва 900 000 т...

Принц Уилям и Кейт кръстиха сина си Луис Артър Чарлз

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/prints-uiliam-keit-krastiha-sina-luis-artar-charlz.html

„Херцогът и херцогинята на Кеймбридж имат удоволствието да съобщят, че те са кръстили техния син Луис Артър Чарлз“, съобщи дворецът Кенсингтън.

Принц Уилям и Кейт кръстиха сина си Луис Артър Чарлз

https://frognews.bg/novini/prints-uiliam-keit-krastiha-sina-luis-artar-charlz.html

„Херцогът и херцогинята на Кеймбридж имат удоволствието да съобщят, че те са кръстили техния син Луис Артър Чарлз“, съобщи дворецът Кенсингтън.

Откриха контрабандни цигари в гумите на товарен камион

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/otkriha-kontrabandni-tsigari

21 600 къса /1080 кутии/ контрабандни цигари задържаха митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево.

Правят зала за културни мероприятия в Първа езикова гимназия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373286

Сградата към Първа езикова гимназия, строена преди години за столова, ще бъде превърната в зала за културни мероприятия. Това става ясно от обявената обществена поръчка, с която се търси изпълнител за ремонта. Средствата, който ще бъдат вложени в преобразяването на постройката, са до 702 555 лева.

Иниеста през сълзи: Това е много труден ден, в който трябва да се сбогувам с моя живот

https://offnews.bg//futbol/iniesta-prez-salzi-tova-e-mnogo-truden-den-v-kojto-triabva-da-se-sbo-679565.html

Легендата на Барселона Андрес Иниеста не успя да сдържи сълзите си при сбогуването си с каталунците и обяви, че това е последният му сезон, в който играе за тима.

"Тази пресконференция е, за да обявя, че това е последният ми сезон тук. Това е едно много внимателно решение, което бе премислено и взето с моето семейство. Разбира се, че след 22 години знам какво означава това решение да напусна.

За да бъда играч на този отбор, за мен е най-добрият отбор в света, знам какво се изисква да играя тук година след година във всеки един смисъл. Знам каква е отговорността на капитана на клуба, затова съм честен със себе си и с клуба.

Моят път с Барселона завършва този сезон, защото този клуб, който ме посрещна, когато бях едва 12-годишен заслужава най-доброто от мен. Аз знам, че в близко бъдеще не мога да дам най-доброто от мен.

Това е най-добрият начин да приключа с Барселона, с положителни чувства, печелещ титли. За мен това е много труден ден, в който трябва да се сбогувам с моята къща, с моя живот", каза Иниеста.

Врачанско село без църква се сдоби с параклис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836387

Врачанско село без църква се сдоби с параклисВрачанското село Оходен, край което археолозите откриха едно от най-старите неолитни поселища в Европа, вече има свой православен параклис. Храмът „Св. Дух” бе осветен от врачанския митрополит Григорий и местни свещеници, а кметът на Враца Калин Каменово поздрави местните жители с придобивката. След официалната церемония по откриването на

Нямало умисъл при пускането на пътниците без проверка на Летище София

http://www.cross.bg/letishte-sofiya-proverka-1573533.html

/КРОСС/ Не е установен умисъл при пропускането на пътниците без проверка през Летище София. Това сочи една от проверките по случая, чака се втората. Припомняме, че в края на март 42-ма пътници с полет от Париж са влезли в страната, без да бъдат проверени документите им, тъй като граничните полицаи на летището били отишли да се хранят и да пушат.    

"Левски" отвърна на "червените", плаши ги със съд

http://clubz.bg/67215-levski_otvyrna_na_chervenite_plashi_gi_sys_syd

ЦСКА-София и "Левски" отново размениха декларации. Поводът отново е свързан с Фернандо Каранга, като сега става въпрос за контузията на бразилеца в сряда (2:2 за Купата), която може да го извади за месеци от футбола.

"Червените" излязоха вчера с позиция, че Хали Тиам е фаулирал напълно умишлено Каранга - с цел да го извади от игра, макар и с риск за червен картон. Прийомът на Тиам бе наречен "терористичен акт", а от "Българска армия" призоваха властите да се сезират.

Днес "Левски" отговори. "Сините" заявяват, че проучват възможността за завеждане на дело заради твърдението. И го наричат "долнопробна лъжа". Те завършват със закачка по отношение на автентичността на ЦСКА-София.

Вижте позицията на "Левски":

"Омразата не е добър съветник
Левскари и привърженици на футбола,

От новините вчера разбрахме, че играчът на "цска-софия" Фернандо Каранга е с установена травма на коляното. Тази новина беше съпроводена с публична декларация на неговия клуб. Поради характера и съдържанието на тази декларация, ПФК Левски е задължен да отговори.

Ръководството на клуба пожелава на Фернандо Каранга бързо и пълно възстановяване. Използваме възможността да предадем и личните пожелания на Хали Тиам за скорошно възстановяване.

Препоръчваме на ръководството на "цска-софия" да включи в обхвата на обявените допълнителни медицински консултации за състоянието на Фернандо Каранга и оценка на решението на медицинския щаб на техния клуб при съмнения за тежка контузия да върне в игра въпросния състезател. Надяваме се, че ще има обективна медицинска информация относно това в каква степен текущото състояние на техния състезател се дължи на сблъсъка с Хали Тиам и отделно от допълнителните минути в игра на състезателя и действията, които той е извършил в тези минути.

Скандално е обвинението, че нашият клуб е планирал умишлена контузия. Това е долнопробна лъжа. В момента ПФК Левски извършва правна консултация с намерението да даде шанс на "цска-софия" да докаже твърденията си по съдебен път. Неприемливо е ръководството на "цска-софия" да търси обяснение за постигнатите от техния клуб резултати с лъжи по адрес на нашия клуб. Именно такъв тон и тип поведение пораждат агресия, която виждаме да се проявява понякога по стадионите. И може би неслучайно в днешно интервю Аспарух Никодимов се обърна с расистки израз към нашия състезател, наричайки го „човекоядец“.

В духа на придържането към фактите, искаме да обърнем внимание на ръководството на "цска-софия", че посочените в декларацията им футболисти Антон Карачанаков и Коста Янев са се състезавали за отбора на тогава все още съществуващия автентичен клуб ЦСКА, а не за този на "цска-софия"."

Азиатските борсови индекси последваха ръста на "Уолстрийт"

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борсови-индекси-последваха-ръста-на-Уолстрийт-_l.a_i.761031_at.1.html

Индексите на азиатските фондови борси завършиха на зелена територия сесията в петък, пише CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 0,66% към...

Цитат на деня: Рано или късно избягалите затворници ще бъдат хванати, Галеви също

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/27/3170454_citat_na_denia_rano_ili_kusno_izbiagalite_zatvornici/?ref=rss


"Има шанс, разбира се. Рано или късно ще бъдат хванати (избягалите двама рецидивисти от Софийския затвор - бел.ред.). Рано или късно и Галеви ще бъдат хванати."<br /><br />Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от "Фокус".<br /><br />Той допълва, че МВР не е спирало да търси избягалите от Софийския затвор двама рецидивисти, като полицията все още получавала сигнали за тях, което било добре....

Над 2 000 са жертвите на трудови злополуки у нас за периода 2000-2015 година

https://frognews.bg/novini/nad-2-000-jertvite-trudovi-zlopoluki-nas-perioda-2000-2015-godina.html

Днес отбелязваме Световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място. По този повод вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов обяви, че за периода 2000-2015 година у нас са станали 63 626 трудови злополуки със загинали 2 072 работници.

В България има само 32 денонощни аптеки

http://www.mediapool.bg/v-bulgaria-ima-samo-32-denonoshtni-apteki-news278452.html

Денонощните аптеки в България са 30-ина, такива въобще липсват в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в петък. В момента се разработвали стимули, които да накарат търговците да откриват аптеки в малки населени места и слабонаселени райони. Общините пък можело да субсидират денонощната работа. Той обясни, че по данни на министерството в България в момента има 3996 действащи аптеки. Едва 0.8 на сто от тях работят по 24 часа, което прави около 30 аптеки за цялата страна. Много, но не навсякъде В същото време България се нарежда сред първите страни в Европа по аптеки на глава от населението - 1806 души се обслужват от една аптека. Средно за ЕС този показател е една аптека на 4450 души. "Това показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението, но на едно от последните, по достъп до фармацевтична услуга", коментира Ананиев. Министърът припомни, че няма нормативно изискване за разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно режима им на работа. "Преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено в ръцете на стопанската инициатива на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти", каза Ананиев. Общински и държавни стимули Той добави, че се разработват стимули за откриването на аптеки в малките населени места и слабо населените общини. Те се правели заедно с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Изпълнителната агенция по лекарствата и Българския фармацевтичен съюз. Резултатът щял да е законодателна промяна. "Предложенията имат за цел да задоволят минималните потребности от дейности, осигурявани от аптеки и стимулиране на "приближаването" на аптеките до пациентите в малките населени места", обясни Ананиев. Министерството работело и по създаването на мобилен аптечен пазар, но за това също се изисквала промяна в нормативната уредба. Друг начин за преодоляване на липсата на аптеки в малките населени места било въвеждането на публично-частното партньорство в тази сфера. "Понастоящем в страната функционират 39 общински аптеки, по-голяма част от които се намират в малки населени места. Разкриването на аптеки в малките населени места би могло да се осъществява и чрез договаряне за съвместна дейност между общините и вече съществуващи местни дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност", смята Ананиев. Министърът смята, че осигуряването на достъпа до фармацевтични услуги трябва да е не само национална, но и общинска политика. Според него местните власти трябва да осигуряват целеви субсидии за осигуряване на 24-часово обслужване на клиенти, особено в общините, където въобще няма денонощни аптеки.

Доклад: Няма умисъл при пропускането на пътниците без проверка на Летище София

http://nakratko.bg/category/60/158613/


Не е установен умисъл при пропускането на пътниците без проверка през Летище София. Това сочи една от проверките по случая, разпоредена от вътрешния министър Валентин Радев. Чака се резултатът и от другата проверка.

Русия отмени забраната за внос на турски домати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836314

Русия отмени забраната за внос на турски доматиРусия обяви днес, че отменя забраната за внос на турски домати - ключов продукт за износ на Турция - след като миналата година премахна почти всички търговски санкции срещу Анкара след дипломатическата криза със сваления руски военен самолет над Сирия, предаде Франс прес, цитирани от БТА. Руските санитарни власти Росселхознадзор смятат за възможно

Новото кралско бебе ще се казва Луис Артър Чарлз

http://nakratko.bg/category/25/158612/


Третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се казва Луис Артър Чарлз. Това съобщиха от двореца Кенсингтън. Момченцето се роди на 23 април в болница „Сейнт Мери”.

Жена загина при тежка катастрофа край с. Маринка

http://nakratko.bg/category/58/158611/


Една жена е загинала при тежък пътен инцидент на пътя Бургас – Малко Търново край с. Маринка, предаде репортер на bTV.

Д-р Бисер Петров: Добрият хирург се познава не по името, а по делата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6836327

Д-р Бисер Петров: Добрият хирург се познава не по името, а по делатаПравим най-много хирургични интервенции в София, след „Пирогов“, казва началникът на Операционния блок в УМБАЛ „Софиямед“ - Д-р Петров, ръководите едно от най-важните звена в болница „Софиямед“ – операционния блок. Какви са възможностите, с какво разполагате като технологично оборудване? - УМБАЛ „Софиямед“ е една от болниците с най-много

Северна и Южна Корея се разбраха за ядрено разоръжаване и край на войната

http://nakratko.bg/category/25/158610/


Ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха днес декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс.

Над 2 кг контрабандни накити откриха на ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836330

Над 2 кг контрабандни накити откриха на ГКПП "Лесово"Повече от два килограма контрабандни златни изделия задържаха митнически и гранични служители на ГКПП "Лесово|" при проверка на микробус с украински туристи, съобщиха от митницата в Бургас, цитирани от БТА. Недекларираните накити с фабрични маркировки са открити в двойно дъно на чанта на един от пътниците.

Захариева: Време е да се задейства плана за членство на Западните Балкани в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836311

Захариева: Време е да се задейства плана за членство на Западните Балкани в НАТОБългария подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и е на мнение, че е дошло време за задействането на плана за действие за членство за Босна и Херцеговина, Македония и Грузия. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която участва в днешното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел, предаде БТА.

Намериха откраднат автомобил край Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836319

Намериха откраднат автомобил край ДобричНа 26 април, около 17,50 ч., е получено съобщение за откраднат лек автомобил „Рено” с разградска регистрация – съобщиха от полицията в Добрич. Колата е била оставена незаключена в село Козлодуйци, област Добрич. След проведени издирвателни мероприятия, автомобилът е намерен на около 7 км. след град Добрич посока град Варна.

Жена загина при катастрофа в Бургаско

https://offnews.bg//112/zhena-zagina-pri-katastrofa-v-burgasko-679562.html

Товарен автомобил се е ударил челно в лека кола, при което е загинала жена – пътник в колата, информират от полицията.

Катастрофата е станала малко след 10 ч., на пътя Бургас – Малко Търново, между кв. „Крайморие“ и с. Маринка.

Микробусът на фирма за куриерски услуги е навлязъл в насрещното платно и удря челно лека кола, управлявана от 22 – годишна жена. При катастрофата е загинала 67 – годишната Хатче Смаил, от руенското с. Ябълчево, която се е возила в колата. Петима души са пострадали и са приети в болница, сред тях и две деца, никой от тях не е с опасност за живота.

При друг инцидент днес, пешеходка е блъсната от автомобил в гр. Бургас. Жената е пресичала на пътека на бул. „Стефан Стамболов“, когато я помита лека кола. Тя е с тежка черепно – мозъчна травма.

Поставят маркировка за "синя зона" в част от центъра на Варна, забраняват паркирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=373303

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 30-ти април до 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Козлодуй“, „Кап. Петко Войвода“, „Околчица“, „Кавала“, „Солун“, „.Ал. Дякович“, „Девня“, „Калиакра“, „Шабла“, „Дунав“, „Крали Марко“, „Балик“, „Цариброд“ и „Карлово", съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Искат местен референдум за бъдещето на Скаптопара

http://nakratko.bg/category/29/158609/


Общински съветинци от Благоевград настояват за извънредна сесия с искане за референдум. Въпросът ще е свързан със запазването на Скаптопара – древното селище, открито по време на археологически разкопки край село Покровник.

Нанков: До 60 дни подписваме меморандум за партньорство и разбирателство с Македония

http://nakratko.bg/category/59/158608/


Положихме основите за сключването на меморандум за партньорство и разбирателство между България и Македония.

За добри доходи учете СТЕМ!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6835251

За добри доходи учете СТЕМ!Това е терминът, който обобщава математика, технологии, природни науки Министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на технологични кабинети по природни науки в две столични училища каза: Ще стимулираме обучението по математика и природни науки. Той отбеляза, че заради недостига на кадри в машиностроенето,

Ангелкова: Против съм да се отменя забраната пушенето

http://nakratko.bg/category/59/158607/


Мога да изразя личното си мнение, непушач съм и съм абсолютно против да се отменя забраната пушенето, особено в местата за хранене.

Очаквана присъда! Съдът реши: 12 години затвор и 150 000 лева кръвнина за убиеца Благой Митрев от петричкото село Самуилово

http://www.struma.com/krimi/ochakvana-prisuda-sudut-reshi-12-godini-zatvor-i-150-000_133596/

12 години затвор и обезщетение в размер на 150 000 лева за наследниците на убития Георги Златков наложи днес Окръжен съд - Благоевград. след приключване на делото, за което ви разказахме днес.

Малко по-рано в съда Митрев заяви, че убийството не било умишлено и изобщо не е искал да се стига до такава крайност и искрено съжалява за стореното от него. Прокуратурата поиска 30 години лишаване от свобода за Митрев, който разфасовал приятеля си Георги и направил опит да скрие трупа, но...

Продължава

Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836299

Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавалНад 1300 участници от 16 общини в страната ще дефилират по време на четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал", който тази година се провежда на 28-ми април. Записани за участие са 20 от най-добрите кукерски групи в страната от областите Варна, Пловдив, Пазарджик,

След Макрон, сега и Меркел ще убеждава Тръмп за търговията и Иран

http://www.mediapool.bg/sled-makron-sega-i-merkel-shte-ubezhdava-tramp-za-targoviyata-i-iran-news278451.html

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в последен европейски опит да убеди Доналд Тръмп да освободи Европейския съюз от търговски санкции и да запази стратегическото споразумение за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.   Меркел ще се срещне с Тръмп в петък в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат съвместна пресконференция.   Посещението на Меркел се осъществява веднага след визитата на френския президент Еманюел Макрон, който въпреки демонстрираната близост с американския лидер изглежда не постигна отстъпки по тези два основни въпроса.   Германският канцлер обаче не си прави илюзии, особено за митата върху европейската стомана и алуминий.   През март американският президент обяви, че въвежда мито от 25 процента върху вноса на стомана и от 10 процента за този на алуминий, обвинявайки търговските си партньори в нечестни практики. За ЕС беше направено изключение и той се ползваше с отсрочка до 1 май, в замяна на което от него бе поискано по-осезаемо отваряне на европейските пазари.   Европейците вече казаха, че ще наложат ответни мерки срещу емблематични американски продукти. В отговор Тръмп заговори за други наказателни такси, главно срещу стратегическия автомобилен отрасъл на Германия, търговският дефицит с която отчайва обитателя на Белия дом.   "Позицията на канцлерката е, че предпочитаме да преговаряме, но за това ще е нужно трайно освобождаване от мита", обясни висш германски правителствен представител, пожелал анонимност.   Другата цел на Меркел, подобно на Макрон, е да убеди американския президент, че по липса на алтернативно решение споразумението за иранската ядрена програма трябва да бъде запазено, иначе Техеран може да възобнови опитите да се сдобие с атомно оръжие.   Само че Тръмп изглежда се готви да денонсира договорения от предшественика му текст още преди крайния срок 12 май.   Допълнително препятствие за Меркел са хладните й отношения с президента Тръмп. Срещата им на четири очи днес следобед се предвижда да продължи десетина минути - далеч от блясъка, запазен за френския президент.   Американският милиардер отправяше нападки срещу Германия и срещу самата канцлерка и преди, и след избирането си за президент: за недостатъчните военни разходи, за приемането на голям брой бежанци мюсюлмани, за антиамериканската търговска политика. Берлин, безупречен съюзник от 70 години, често се оказваше в позицията на обвиняем.   Видимо уморена след среща на върха на Г-7 миналата година, радетелката на евроатлантизма Меркел каза, че времената, когато между европейци и американци преобладаваше доверие, "са на път да отминат".   При предишното й посещение във Вашингтон станахме свидетели на странна сцена. Тръмп сякаш игнорираше призивите на фотографите да се ръкува с нея.   Въпреки всичко миналата седмица Меркел заяви, че трансатлантическите отношения са съкровище, което тя иска да развива и за което да се грижи.

Проверяваме онлайн къде фигурират личните ни данни

http://econ.bg/Новини/Проверяваме-онлайн-къде-фигурират-личните-ни-данни_l.a_i.761030_at.1.html

Вече ще можем да проверяваме онлайн къде фигурират личните ни данни в държавната администрация. За целта ще имаме достъп до 30 регистъра, а не само...

443 са полицаите към зоополицията в цялата страна

http://nakratko.bg/category/60/158606/


Има 443 полицаи към зоополицията във всички областни дирекции на МВР в страната. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на днешния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Защо банковият съюз не е разумен вариант за държавите извън еврозоната?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zashto-bankoviiat-syiuz-ne-e-razumen-variant-za-dyrjavite-izvyn-evrozonata--260141/

Съществуват явни непривлекателни фактори, заложени в „тясното сътрудничество”, пише Калин Христов от БНБ в своя публикация

Български автобус се обърна в Сърбия

http://clubz.bg/67214-bylgarski_avtobus_se_obyrna_v_syrbiq

Автобус на бургаска туристическа фирма се е обърнал в Сърбия на пътя Ниш-Белград край селището Чуприя, предаде БНР.

В местната болница са били приети 13 човека, като на десет е оказана помощ и са изписани, а трима са оставени за лечение без опасност за живота.

Бусът на фирма "Евелин Р" е пътувал с туристическа цел към Босна и Херцеговина, от фирмата са изпратили втори към Сърбия.

Министерството на туризма е проверило фирмата-превозвач. Проверката е показала, че тя има лиценз за туроператорска и турагентска дейност от юли 2006 г. и валидна застраховка до 8 януари 2019 г.

Арменската опозиция ще бойкотира изборите, ако лидерът й не бъде избран за временен премиер

http://www.mediapool.bg/armenskata-opozitsiya-shte-boikotira-izborite-ako-liderat-y-ne-bade-izbran-za-vremenen-premier-news278450.html

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян каза, че опозицията вероятно ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател, предаде Ройтерс.   Депутатите трябва да изберат нов временен премиер идната седмица и Пашинян вече каза, че той е единственият легитимен избор за поста, въпреки че не е член на управляващата партия, която разполага с парламентарно мнозинство.   Арменски политици вече говорят за произвеждане на предсрочни избори след избирането на временен министър-председател.   Пашинян междувременно каза, че ще продължи да призовава за антиправителствени протести, след като изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян отказа да преговаря с него.   Близък съюзник на Русия, Армения е в разгара на политическа криза след продължили две седмици антиправителствени протести, които в понеделник доведоха до оставката на министър-председателя Серж Саркисян.   Изпълняващият длъжността премиер на Армения Карен Карапетян отхвърли предложението на опозиционния водач Никол Пашинян да преговарят тази сутрин за политическото бъдеще на Армения.   Карапетян "смята, че преговори, в които едната страна диктува своя дневен ред на другата, не може да бъдат смятани за преговори".   Снощи Пашинян заяви ултимативно пред хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в Ереван, че е единственият възможен кандидат за премиерския пост в Армения. "Ако не бъда избран за премиер, в Армения изобщо няма да има премиер", увери той.

Бил Козби признат за виновен за сексуално насилие

http://nakratko.bg/category/25/158605/


Американският актьор Бил Козби бе признат за виновен от съда и по трите пункта в процеса за сексуално насилие през 2004 г., съобщава телевизия Fox News. Грозят го по 10 години затвор за всяко от обвиненията.

Радев за крадеца на линейката: Дано я е взел за добро

http://www.cross.bg/radev-ministurut-komentira-1573532.html

/КРОСС/ "Дано е направил нещо, за да спасява някого. Казвам го с усмивка. Дано е направил нещо добро, въпреки че е пристъпил правилата". Така вътрешният министър Валентин Радев коментира случая с линейката, която вчера беше открадната в Пловдив, а по-късно - намерена в София. Радев каза още, че проверката по случая продължава, но крадецът все още не е намерен. "Още не можем да намерим връзката кой кой е", каза още министърът. Радев коментира и вчерашната искане на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, че иска антикорупционния му орган да може да арестува."Обсъждахме го това предложение. Засега не мога да кажа да или не. Има си експерти, които трябва да кажат преди нас. Въпросът не е толкова прост, за да отговарям в движение", каза още министърът. На въпрос има ли шанс двамата затворници, които избягаха от Софийсния затвор в началото на месеца, да бъдат заловени, министърът отговори: "Има шанс, разбира се. Рано или късно ще бъдат хванати. Рано или късно и Галеви ще бъдат хванати". Той каза още, че МВР продължава да получава сигнали за тях. "Казват ни адреси, а ние ги проверяваме сигналите. Имаме си и други способи. Колко сили хвърлихме и там, но е така. Освен с председателството и хулиганството, полицията се занимава и с всичко останало в държавата", коментира той о добави, че системата работи, дори да изглежда, че това става бавно.    

Борисов: При модернизирането на военна техника искаме да бъдат ангажирани българските учени и специа

http://nakratko.bg/category/58/158604/


Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във военноремонтния завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ в Търговище.

Иниеста със сълзи в очите: Тръгвам си от "Барса" след 22 години

https://dnes.dir.bg/futbol/iniesta-sas-salzi-v-ochite-tragvam-si-ot-barsa-sled-22-godini

Халфът заслужаваше поне една "Златна топка", каза съперникът му на терена Серхио Рамос

Московиси: Гърция е на път да излезе от спасителната програма през август

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836283

Московиси: Гърция е на път да излезе от спасителната програма през августКредиторите на Гърция заявиха, че страната е на път да постигне окончателно споразумение на 21 юни за пълно излизане от международната спасителна програма през август, като инспекторите по дълга ще се върнат в Атина следващия месец за последен преглед, предаде Асошиейтед прес. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси

3 милиона българи играят лотария

http://www.moreto.net/novini.php?n=373296

57 на сто от запитаните или над 3 млн. души играят лотария, макар и с различна честота. 5 на сто от анкетираните твърдят, че редовно играят игри като тото, лотария, посягат към форми на хазарт и т.н. Те се равняват условно на близо 300 хиляди души.

Гръцки тийнейджър поднесе нова сензация в Барселона

https://dnes.dir.bg/tenis/gratski-tiyneydzhar-podnese-nova-senzatsiya-v-barselona

На полуфиналите Циципас ще срещне победителят от сблъсъка между Григор Димитров и Пабло Кареньо-Буста.

Британската икономика е забавила растежа до едва 0,1 процента

http://www.mediapool.bg/britanskata-ikonomika-e-zabavila-rastezha-do-edva-01-protsenta-news278449.html

Британската икономика рязко е забавила темпа през първото тримесечие на 2018 година, отбелязвайки растеж от едва 0,1 процента спрямо предходните три месеца. Това сочат официалните данни на Националния статистически институт на Великобритания, цитирани от Асошиейтед прес.   Обявените днес резултати са по-лоши от очакваните и се дължат в голяма степен на значителния спад в строителството.   Това е най-слабият растеж от четвъртото тримесечие на 2012 година.   Според агенцията последиците от студа и снеговете през разглежданото тримесечие са малки.   Забавянето вероятно ще се задълбочи, като се имат предвид опасенията за състоянието на икономиката по-малко от година преди излизането на страната от ЕС и очакванията, че Банк ъв Ингланд (Bank of England) ще повиши лихвените проценти следващия месец.

Ким Чен Ун: Южна и Северна Корея са един народ и не могат да бъдат разделени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836271

Ким Чен Ун: Южна и Северна Корея са един народ и не могат да бъдат разделениСевернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че двете Кореи са една нация, предаде ДПА. "Няма причина да се бием помежду си - ние сме една нация", заяви Ким по време на историческа среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин в граничното село Панминчжон. "Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце", каза Ким.

Кабинетът иска българският войник да кара българска техника

http://www.mediapool.bg/kabinetat-iska-balgarskiyat-voinik-da-kara-balgarska-tehnika-news278448.html

Предстои правителството да гласува отпускането на 1.22 млрд. лв. за модернизация на българската армия, като единственото условие на управляващите е военната техника да се произвежда у нас. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в завод "ТЕРЕМ – Хан Крум" в Търговище в петък. "Държавата заделя огромни пари за модернизиране на българската армия. Целта ни е да се произвежда у нас, което ще осигури и работа", обясни логиката на кабинета Борисов, цитиран от БТА. "По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес (за производство на нова бойна машина за пехотата - б.ред.) и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки. Единственото условие е машините да се сглобяват у нас", добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Целта на управляващите голяма част от средствата, с които ще се финансира модернизацията, да останат в българските, а не в чужди заводи. Борисов посочи като добър пример завода на "ТЕРЕМ" в Търговище, където "има още запазен потенциал на хора, механици, базата също не е сериозно компрометирана и с един малък ремонт ще стане чудесен завод". "Мисля, че това е добра новина за Търговище – един от малкото градове, който расте по население", повдигна духа на местните Борисов. "Много е лесно да се купува техника от рафта, ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия – и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери - този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може в бъдеще да търси нови чуждестранни клиенти", обясни от своя страна вицепремиерът Дончев. Военният министър Каракачанов уточни, че в момента тече съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май. Проектът за бойните машини е разработен за 12 години и е на стойност 1.22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава, уточниха от пресслужбата на Министерския съвет. Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Кабинетът иска българският войник да кара български танк

http://www.mediapool.bg/kabinetat-iska-balgarskiyat-voinik-da-kara-balgarski-tank-news278448.html

Предстои правителството да гласува отпускането на 1.22 млрд. лв. за модернизация на българската армия, като единственото условие на управляващите е военната техника да се произвежда у нас. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в завод "ТЕРЕМ – Хан Крум" в Търговище в петък. "Държавата заделя огромни пари за модернизиране на българската армия. Целта ни е да се произвежда у нас, което ще осигури и работа", обясни логиката на кабинета Борисов, цитиран от БТА. "По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки. Единственото условие е машините да се сглобяват у нас", добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Целта на управляващите голяма част от средствата, с които ще се финансира модернизацията, да останат в българските, а не в чужди заводи. Борисов посочи като добър пример завода на "ТЕРЕМ" в Търговище, където "има още запазен потенциал на хора, механици, базата също не е сериозно компрометирана и с един малък ремонт ще стане чудесен завод". "Мисля, че това е добра новина за Търговище – един от малкото градове, който расте по население", повдигна духа на местните Борисов. "Много е лесно да се купува техника от рафта, ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия – и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери - този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може в бъдеще да търси нови чуждестранни клиенти", обясни от своя страна вицепремиерът Дончев. Военният министър Каракачанов уточни, че в момента тече съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май. Проектът за бойните машини е разработен за 12 години и е на стойност 1.22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава, уточниха от пресслужбата на Министерския съвет. Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Борисов: При модернизирането на военна техника искаме да бъдат ангажирани българските учени и специа

http://nakratko.bg/category/58/158603/


Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във военноремонтния завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ в Търговище.

Андрес Иниеста напуска "Барселона" след 22 години в клуба и 31 спечелени трофея

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/27/3170418_andres_iniesta_napuska_barselona_sled_16_godini_v/?ref=rss


Капитанът на "Барселона" Андрес Иниеста обяви, че напуска отбора след края на настоящия сезон. На пресонференция на базата на клуба "Жоан Гампер" 33-годишният халф разкри новината. Иниеста е част от първия тим на "Барселона" от 2002 г. и в продължение на 16 сезона не е сменял никога червено-синята фланелка. Общият му престой в клуба е 22 години, след като Иниеста се присъединява към прочутата школа "Ла Масия" едва 11-годишен.<br /><br...

Мерките срещу замърсителите в "Монтюпе" са обнадеждаващи, но не са достатъчно, смята Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/27/3170409_merkite_sreshtu_zamursitelite_v_montjupe_sa/?ref=rss


Обещаващи, но не достатъчни. Така министърът на околната среда и водите коментира за момента мерките за ограничаване на специфични замърсители, предприети от завода за автомобилни части "Монтюпе" в Русе. <br /><br />Димов се срещна с представители на завода в крайдунавския град, за да провери изпълнението на мерките от инвестиционната програма на дружеството за ограничаване разпространението на специфични замърсители във въздуха и изграждането на пункт за собствен...

На сесия на ОБС! "Зелените" предложиха да се закрие "Синята" в Благоевград и дружество "Паркинги и Гаражи" и ето как реагираха останалите съветници

http://www.struma.com/obshtestvo/na-sesiya-na-obs-zelenite-predlojiha-da-se-zakrie-sinyata_133595/

Адв. Илко Стоянов: Няма как да подкрепя подобни предложения, д-р Таковски: Това някакъв популизъм ли е, или се стискате за 1 лев

На сесията на ОБС Благоевград днес съветникът Андон Тодоров от партия на Зелените направи предложение за закриване на Синя Зона и дружество "Паркинги и гаражи", тъй като и двете действали неефективно, няма печалба и ситуацията около тях била "безнадеждна".

"Паркинги и гаражи" реализирали по ниски приходи, в сравнение с миналата година, което говори, че дружеството не работи добре. Правени били анализи, които сочат, че и синя зона и "Паркинги и...

Продължава

Официално: Големият Андрес Иниеста си тръгва от "Барселона"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836222

Официално: Големият Андрес Иниеста си тръгва от "Барселона"Легендарният полузащитник на "Барселона" Андрес Иниеста официално обяви решението си да напусне клуба след края на сезона. На специална пресконференция, която се състоя пред всичките му съотборници, със сълзи на очите Иниеста сподели, че напуска отбора на сърцето си в посока Китай. 33-годишният футболист е част от школата на "каталунците" от 1996

Ще можем да проверяваме кои лични данни се използват в регистри на държавната администрация

http://nakratko.bg/category/58/158602/


Всеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация.

427 абсолвенти получиха своите дипломи на церемония във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6836208

427 абсолвенти получиха своите дипломи
на церемония във Велико ТърновоОбластният управител проф. д-р Любомира Попова уважи церемонията по тържествено връчване на дипломите на завършилите студенти от Педагогически факултет на випуск 2017 във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". 427 абсолвенти получиха своите дипломи по време на тържествената церемония в Аулата на университета.

Само в 10% от случаите добавяме чаша вода към сутрешното си кафе

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6836191

Само в 10% от случаите добавяме чаша вода към сутрешното си кафеЕкспертите съветват да започваме деня си с чаша вода за тонус и добро настроение Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън, тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо специалистите по здравословно хранене

Няма умисъл в пропуска на летище София, според първия доклад от проверката

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170411_niama_umisul_v_propuska_na_letishte_sofiia_spored/?ref=rss


Две са проверките, които текат в МВР, във връзка с пропуска на гранична полиция, при който над 40 души от полет от Париж до София бяха допуснати да преминат без задължителните гранична и паспортна проверка. Докладът от едната вече е готов и от него се разбира, че в действията на граничарите нямало умисъл.<br /><br />Това заяви пред журналисти в парламента вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от "Фокус". <br /><br />"На бюрото ми е докладът от...

Арменският премиер отказа да преговаря с опозицията за край на кризата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/27/3170408_armenskiiat_premier_otkaza_da_pregovaria_s_opoziciiata/?ref=rss


Изпълняващият длъжността премиер на Армения Карен Карапетян отхвърли предложението на опозиционния водач Никол Пашинян да преговарят тази сутрин за политическото бъдеще на страната, съобщи правителствен говорител, цитиран от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Карапетян "смята, че преговори, в които едната страна диктува своя дневен ред на другата, не може да бъдат смятани за преговори", обясни говорителят Арам Араратян. "Изпълняващият длъжността...

Светило в кардиологията: Здравната ни система е двулична!

https://frognews.bg/novini/svetilo-kardiologiiata-zdravnata-sistema-dvulichna.html

Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров е на мнение, че случаят с починалата жена в болница ”Св. Екатерина”, която нямала 10 хиляди лева, за да доплати за поставяне на аортна клапа, показва двуличието на българската здравна система.

Испанец сложи край на участието на Григор в Барселона

http://clubz.bg/67213-ispanec_sloji_kraj_na_uchastieto_na_grigor_v_barselona

Пабло Кареньо Буста победи Григор Димитров на четвъртфинал на турнира в Барселона - 6:3, 7:6(4). Испанецът се класира на полуфинал, в който ще срещне 19-годишния грък Стефанос Циципас.

Григор преодоля трудно тунизиеца Малек Джазири, но днес не успя да се противопостави на един от най-неудобните си съперници на клей. Кареньо Буста елиминира Димитров с 3:0 на "Ролан Гарос" през миналата година.

Първият сет подхождаше повече на женски мач. Стигна се до цели шест пробива, което не се случва толкова често на високо ниво при силния пол.

Кареньо Буста дръпна с 1:0, Димитров отвърна и изравни с рибрейк. Последва размяна на сервис геймове и пак дойде ред на пробиви в същия ред - 3:2 за ибериеца, 3:3. Дойде ред на гейм за Пабло в така важния седми - 4:3. 

Тук вече един от добрите играчи на "червено" в света затвърди брейка. И направи още един, с който спечели и сета - 6:3.

Във втората част нямаше пробиви - нещата се обърнаха, сервиращите заиграха стабилно. Само веднъж Григор имаше две точки за пробив - при 1:1, но не се възползва.

Така се стигна до тайбрек, в който Кареньо Буста спечели на 4. Това бе слаб мач за българина, който най-вече в първия сет допусна много грешки. Победа днес отново щеше да го направи №4 в света.

Сега за хасковлията предстои турнира от "Мастърс 1000" в Мадрид, който стартира на 6 май.

Арменският опозиционен лидер Пашинян: Ако не стана премиер, ще бойкотираме предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836249

Арменският опозиционен лидер Пашинян: Ако не стана премиер, ще бойкотираме предсрочни избориЛидерът на протестите в Армения Никол Пашинян каза, че опозицията вероятно ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател, предаде Ройтерс. Депутатите трябва да изберат нов временен премиер идната седмица и Пашинян вече каза, че той е единственият легитимен избор за поста,

Ако през зимата влакът на БДЖ е фризер, а през лятото пещ, значи всичко е точно

https://offnews.bg//ikonomika/ako-prez-zimata-vlakat-na-bdzh-e-frizer-a-prez-liatoto-pesht-znachi-679556.html

Ако през зимата във влака е студено като във фризер, а през лятото се печете във вагона като пиле на грил, това не е проблем.

Клиентите на БДЖ не могат да се оплакват от студ и жега, тъй като нито един нормативен документ не задължава националния жп превозвач да осигурява определена температура във вагоните.

Колкото и невероятно да звучи това, то е факт.

Преди броени дни Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) е изпратила отговор до активиста за правата на пътниците в железопътния транспорт Варужан Апелян, който гласи:

"Приложимата нормативна уредба в железопътния транспорт не определя температурни граници, които да бъдат поддържани в пътническите вагони по време на движение, независимо от сезона".

Абсурдността на това обяснение е впечатляваща, тъй като още в края на 2014 година самата ИАЖА бе обявила, че ще промени нормативните изисквания за чистота, отопление и климатизация във влаковете, тъй като във ведомството имало стотици жалби от клиенти на БДЖ.

Четири години по-късно обаче все още няма наредба, която да това определя каква температура трябва да бъде поддържана в пътническите вагони. 

Димитър Николов: Четирилентови пътища да свързват Бургас с общините в региона

http://www.cross.bg/byrgas-proekt-obshtinite-1573530.html

/КРОСС/ Кметове от областта в общ щаб за работа по мега проекта - „Регионална мрежа Бургас" Кметовете на общините Бургас, Айтос, Средец, Камено, Малко Търново, Созопол, Приморско, Царево, Поморие и Несебър сформираха работна група за работа по общ мега проект с наименованието „Регионална мрежа Бургас". Срещата бе инициирана от кмета на Бургас Димитър Николов, който представи идеята си за изграждането на четирилентови пътища, които да свързват областния град с останалите общини в областта. Проектът предвижда проектирането на: Бургас - Айтос; Бургас - Средец; Бургас - Малко Търново; Бургас - Созопол- Приморско - Царево; Бургас - Поморие- Несебър. Целта е да бъде изработен общ регионален проект, с който да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период. Идеята е общините също да участват със собствени средства, а проектът да бъде представен пред областния управител, АПИ и министерството на регионалното развитие, тъй като инвестицията ще е част от републиканската пътна мрежа. Дотогава общинските екипи по места, съвместно със специалистите от АПИ ще определят трасетата, ще стартират изготвянето на парцеларни планове и свързаните с тях отчуждителни процедури. Подготовката ще отнеме 2-3 години, до изработването на цялостен проект за пътна четирилентова мрежа в региона

И тази година във Варна ще се проведе Нощ на литературата

http://www.moreto.net/novini.php?n=373265

С редица мероприятия Варна се включва в Нощта на литературата, научи Moreto.net. На 9 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града, между които е и Морската столица. Вижте пълната програма на Нощ на литературата 2018 Специален гост на Нощ на литературата във Варна тази година е Ангел Игов – писател, преводач, литературен критик, университетски преподавател, общественик.

Столтенберг: НАТО приветства днешната среща между Северна и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836234

Столтенберг: НАТО приветства днешната среща между Северна и Южна КореяГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян, предаде БТА. По неговите думи санкциите, наложени на Северна Корея, очевидно са оказали значителен натиск.

Т. Петкова: Остарялата мрежа е голямо предизвикателство за ЕСО

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-ostarialata-mreja-e-goliamo-predizvikatelstvo-za-eso-260134/

Дружеството инвестира сериозен ресурс за сигурността на електроенергийната мрежа, отчете министърът

Рекорден брой автомобили в поредното издание на планинско рали Диамо в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/rekorden-broi-avtomobili-v-porednoto-izdanie-na-planinsko-rali-diamo_133594/

Най-добрите български автомобилисти покоряват Благоевград! Този уикенд на 28 и 29 април предстои 2-ри кръг от националния шампионат по планинско изкачване Планинско „Благоевград“ 2018 г. В офисът на клуба са постъпили общо 46 заявени участници от България, Македония и Гърция. Организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Диамо“ със съдействието на Община Благоевград и БФАС. Трасето е добре познато на участници, зрители и фенове – 4-километровото трасе със...

Продължава

ЕКО отваря бензиностанция на самообслужване, ще зарежда безплатно електрически автомобили

https://offnews.bg//ikonomika/eko-otvaria-benzinostantcia-na-samoobsluzhvane-shte-zarezhda-bezplatn-679558.html

„Хeленик петролиум" ще инвестира между 8 и 9 млн. евро в България до края на годината. Компанията, която притежава 89-те бензиностанции ЕКО у нас, планира да отвори две до три нови до края на 2018-а, обяви изпълнителният директор на ЕКО Алексис Атанасопулос в Солун.

Две от тях ще са в София. Едната - на ул. „Кирил Николов" в кв. „Банишора" – се планира да е на самообслужване след 19 ч. и да работи 24 часа, а горивото да е на по-ниска цена.

Тази година ще заработят и две инсталации за зареждане на електрически автомобили – на магистрала „Тракия", на 122-ри км, близо до Пловдив, и в София – на бул. „България". Зареждането ще е безплатно за клиентите ни, увери Атанасопулос.

Започва и строителството на нова бензиностанция край Казичене. Вчера е приключила процедурата по придобиването на имота, съобщи още изпълнителният директор на ЕКО.

Hellenic Petroleum е лидер в енергийния сектор на Югоизточна Европа. Освен в Гърция, където има 1700 бензиностанции, оперира в България, Сърбия, Кипър, Черна гора, Албания.

Атанасопулос коментира и започналата процедура по продажбата на мажоритарния дял на компанията, обявена от Гръцкия приватизационен фонд. „Като компания сме готови за това – сега е добър момент, имаме добри резултати и силна позиция. Искаме да получим оферти от сериозни играчи от енергийния сектор".

До 18 май заинтересованите компании трябва да заявят интереса си, а подбраните ще бъдат поканени за участие във втория етап.

Основният акционер в Hellenic Petroleum е Paneuropean Oil and Industrial Holdings с 45,47% от капитала на дружеството. Гръцкият приватизационен фонд е собственик на 35,48% от капитала, а останалите малко над 19% са в ръцете на гръцки институции и частни инвеститори.

Алфредо Торес: Познавах лично Фидел Кастро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836220

Алфредо Торес: Познавах лично Фидел КастроМислете позитивно, радвайте се на слънцето и на живота. Ходете облечени в цветни дрехи, в ярки цветове - това е начинът да не допускате до себе си негативната енергия. Това каза кубинският майстор на танца Алфредо Торес, който от 2001 година живее и работи в България, цитиран от БТА. България е райска страна с прекрасна природа, планини, море,

Борисов пристигна в Скопие за лидерската среща по Процеса "Бърдо-Бриони" (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836229

Борисов пристигна в Скопие за лидерската среща по Процеса "Бърдо-Бриони" (Снимка)Бойко Борисов пристигна в Скопие, предаде БТА. Той ще участва в срещата на лидерите на страните от Процеса "Бърдо-Бриони", на която домакин е президентът на Република Македония Георге Иванов. Борисов е специален гост на разговорите заедно с председателя на Европейския съвет Доналд

33 каба гайди ще огласят морския бряг в Балчик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836214

33 каба гайди ще огласят морския бряг в Балчик
33 изпълнители от състава “101 Каба гайди” ще участват в концерт на 12 май на сцената на открито, която е долу на плажа- съобщиха от културния център на „Двореца”-Балчик. В програмата ще бъде представен автентичен родопски фолклор. Едно от знаковите изпълнения ще е гайдарската сюита, продължаваща 10 минути, с която през 2012 г.

Еврогрупата видя „добри новини“ от Гърция

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evrogrupata-vidia-dobri-novini-ot-gyrciia-260143/

С излизането на страната от спасителната програма ще бъде сложен краят на кризата за цялата еврозона, уверен е еврокомисар Пиер Московиси

Израелската компания ”Рафаел” предлага модерни продукти за армията ни и коопериране

https://frognews.bg/biznes-turisam/izraelskata-kompaniia-rofael-predlaga-moderni-raketi-armiiata-kooperirane.html

Израелска военна компания ”Рафаел” предлага най-новите си военни разработки за армията ни. Освен това се предлага и коопериране с България по някои от най-модерните израелски военни проекти.

Управляващата партия в Румъния: Никой няма да подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836213

Управляващата партия в Румъния: Никой няма да подава оставкаАбсолютно никой няма да подава оставка, заяви днес заместник-генералният секретар на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП), след като президентът на страната поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, съобщава информационният сайт Зиаре. На пресконференция в двореца Котрочени президентът Клаус Йоханис поиска публично

И през март българите са пътували повече, отколкото преди година

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/27/3170414_i_prez_mart_bulgarite_sa_putuvali_poveche_kolkoto/?ref=rss


Общо 461.9 хил. са пътуванията на българи в чужбина през март 2018 г., което е с 5.6% над регистрираните през март 2017 година, с което се запазва тенденцията от януари и февруари.<br /><br />Почивките и екскурзиите зад граница са нарастват със 25.4%, командировките - с 30 на сто, пътуванията с т. нар. "друга" цел (на гости, за обучение, на концерт или спортна проява) - с 44.3%, съобщиха от Националния статистически институт.<br /><br />За третия месец на 2018...

Тинейджърки получиха грамоти за предаден в полицията портфейл с пари и документи

https://www.24chasa.bg/region/article/6836196

Тинейджърки получиха грамоти за предаден в полицията портфейл с пари и документиТри момичета от Търговище предадоха в полицията портфейл с пари и лични документи. Гергана Димитрова, Пламена Христова и Виктория Филипова, намерили портфейл по време на разходка по главната улица в града. За достойната си постъпка днес девойките са поздравени от директора на ОД на МВР старши комисар Николай Ненков,

Мъж плаши с пистолет в парк, охраняван от Столична община

http://www.cross.bg/pistolet-durvetata-dali-1573529.html

/КРОСС/ Столичани, които се разхождат често в Борисовата градина, сигнализират за мъж с пистолет в парка. Той е окупирал част от територията, белязал е дърветата с червени кръстове и е окачил по тях медали и обяви за предстоящи спорни надпревари. Това е Димитър Кисьов, председател на Комисията по планинско бягане към Федерацията по лека атлетика, съобщи Нова тв. Срещу него са подавани множество жалби в полицията през последните месеци. Потърпевша жена разказа, че преди около месец и половина, разхождайки кучето си, тя се разминала с агресивния мъж, който носел знамена с дълги дръжки. Кучето на жената се уплашило и започнало да лае. Тогава мъжът извадил пистолет и стрелял два пъти по домашния любимец - вероятно с газов пистолет. Потърпевшата казва, че не знае какво е било направено по жалбата, която тя веднага е подала срещу нападателя. Друг потърпевш пък е заснел разправията си с агресивния мъж, той също бил заплашен с пистолет, след като попитал Кисьов дали той е нарисувал кръстовете по дърветата. "Действието се случва в сряда. Направих видео, след като голяма част от напрежението вече спадна, защото вече бяхме викнали полиция. Децата се плашат. Има много знамена, които са сложени на обратно. Това не е неграмотност, а заявка за война. Ние го питахме дали той е направил всичко това, а той агресира и започна да размахва оръжие", каза Иван. "Пита ме искам ли да ме застреля

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=373298

Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази желанието си да сложи исторически край на конфронтацията на Корейския полуостров и да се върви към обединение с Южна Корея. Това обяви говорителят на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от световните осведомителни агенции.

”Галъп интернешънъл”: 44% смятат, че случаят ”Иванчева” е постановка

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/galap-interneshanal-44procenta-smiatat-che-sluchaiat-ivancheva-postanovka.html

Има много сериозно очакване за социална, обществена и правосъдна справедливост. Това каза изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов относно последното изследване на агенцията за нагласите на българите.

”Галъп интернешънъл”: 44% смятат, че случаят ”Иванчева” е постановка

https://frognews.bg/novini/galap-interneshanal-44procenta-smiatat-che-sluchaiat-ivancheva-postanovka.html

Има много сериозно очакване за социална, обществена и правосъдна справедливост. Това каза изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов относно последното изследване на агенцията за нагласите на българите.

Слави Трифонов обяви втори кастинг за политици

https://offnews.bg//politika/slavi-trifonov-obiavi-vtori-kasting-za-polititci-679559.html

Втори кастинг за политици обяви Слави Трифонов. 

На 13 и 14 май заедно с уважаваните от мен колеги - доктор Иван Нинов, професор Атанас Раденски и доктор Йордан Бъчваров, ще проведем второ събеседване с тези образовани българи, които заявиха желание да участват в промяната на политическата система, съобщи Трифонов в писмо до медиите. 

Публикуваме писмото на Трифонов без редакторска намеса: 

Уважаеми сънародници, както бях обявил, аз поведох лични, индивидуални срещи със всеки един от тези, които избрахме на последното събеседване. С тях вече подготвяме конкретни стъпки, които в практичен срок могат да се приложат и да доведат до реална промяна в най-важните сектори на обществения живот. Сектори, които засягат всеки един български гражданин – като здравеопазване, икономика, финанси, туризъм и т.н. 

Истината е, че сред тези българи, с които се срещам и работя, сред тях има хора, които могат да бъдат далеч по-адекватни от сегашния, така наречен, политически елит в законодателната и изпълнителната власт.

Междувременно при мен продължават да пристигат много писма от наши сънародници от България и чужбина, които искат да се включат в тази инициатива.

Затова на 13 и 14 май (неделя и понеделник), заедно с уважаваните от мен колеги - доктор Иван Нинов, професор Атанас Раденски и доктор Йордан Бъчваров, ще проведем второ събеседване с тези образовани българи, които заявиха желание да участват в промяната на политическата система. 

Слави Трифонов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване