Пансексуалност стана една от най-търсените думи заради Джанел Моне

//dariknews.bg/novini/liubopitno/panseksualnost-stana-edna-ot-naj-tyrsenite-dumi-zaradi-dzhanel-mone-2093720

Американската певица Джанел Моне се определи като пансексуална в интервю за сп.  "Ролинг стоун" и увеличи търсенето на думата в интернет, съобщи АФП.
 
След като дълго време отговаряше двусмислено на въпроси за сексуалната си ориентация, Джане

Коли катастрофираха след грешно изпреварване, шофьорите са в болница

//dariknews.bg/regioni/varna/koli-katastrofiraha-sled-greshno-izprevarvane-shofiorite-sa-v-bolnica-2093680

Трима души пострадаха при катастрофа, при която две коли се забиха в крайпътни дървета след грешна маневра за изпреварване. Инцидентът е станал вчера около 18.00 часа на пътя Долище-Варна, съобщиха от полицията. 

Колин Джост и Майкъл Че ще водят церемонията за наградите "Еми" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836007

Комиците Колин Джост и Майкъл Че от предаването "На живо в събота вечер" ще водят церемонията за телевизионните награди "Еми", съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Продуцент на церемонията ще е създателят на сатиричното шоу Лорн Майкълс. Джост и Че водят сегмент в шоуто, който имитира телевизионни новини.

Варна започва набиране на младежки проекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=373230

За четиринадесета поредна година дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна ще финансира проекти на неправителствени организации по програма „Младежки дейности”, научи Moreto.net. Във връзка с облекчаване на процеса за кандидатстване и оценяване на проектите е въведена електронна платформа, чрез която се осигурява възможност за онлайн подаване на предложенията.

Великобритания забави ръст до едва 0,1%

https://news.bg/economics/velikobritaniya-zabavi-rast-do-edva-0-1.html

Лошото време повлия за лошия резултат, но далеч не е единственият виновник

Започват да се наливат основите на Европейския отбранителен съюз

http://www.euinside.eu/bg/news/pesco-infrastructure-mobility-analyses-first

Когато Франция и Великобритания решиха да обединят усилия със Съединените щати, за да отговорят на химическата атака в сирийския град Дума, мнозина в ЕС, най-вече в Европейския парламент, критикуваха двете страни-членки, че не са се консултирали на европейско ниво за предстоящите удари. Нещо пов ...

Луис Артър Чарлз е името на новородения син на Кейт и Уилям

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836023

Луис Артър Чарлз е името на новородения син на Кейт и УилямПринц Уилям и съпругата му Кейт обявиха името на третото им дете. Кралското бебе се казва Луис Артър Чарлз, съобщиха от двореца Кенсингтън в туитър. Титлата, която ще носи детето, ще бъде Негово кралско височество принц Луис от Кеймбридж, казват още от двореца. Луис е трето дете на херцога и херцогинята на Кеймбридж и пето поред в списъка за

Горивната компания на Росатом – ТВЕЛ, ще доставя нов вид ядрено гориво в Иран

https://offnews.bg//ikonomika/gorivnata-kompania-na-rosatom-tvel-shte-dostavia-nov-vid-iadreno-679547.html

АО „ТВЕЛ“, Организацията по атомна енергия на Иран (AEOI) и Компанията по производство и развитие на атомната енергия на Иран (NPPD) сключиха допълнително споразумение към действащия търговски договор за осигуряване на гориво за АЕЦ „Бушер“.

Подписаният документ е насочен към реализиране на инженеринговия проект за замяна на модела на доставяното ядрено гориво. Вместо топлоотделящите сборки с конструкция УТВС за Първи енергоблок на централата с реактор ВВЕР-1000 ще се доставят горивни касети ТВС-2М.

В рамките на проекта руските специалисти ще изпълнят всички необходими изчисления и обосновки за лицензирането на новия модел ядрено гориво от компетентния ирански регулатор. Началото на доставките на новия модел топлоотделящи сборки е планирано за 2020 г.

В сравнение с горивото УТВС касетите от второ поколение - ТВС-2М, се отличават с по-голяма ураноемкост и дълбочина на изгарянето на урановите таблетки, както и с твърдостта на конструкцията на топлоотделящите сборки. Внедряването на нов модел ядрено гориво ще позволи да се оптимизират както техническите, така и икономическите параметри на експлоатация на енергоблока и да се намали количеството на образуваното отработено ядрено гориво.

„Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в тясно взаимодействие със своите възложители осъществява непрекъсната работа за внедряване на нови конструкции и модификации на ядрено гориво за повишаване на ефективността на енергоблоковете. За реакторите ВВЕР-1000, в които по-рано се използваше гориво УТВС, преходът към ТВС-2М е оптимален от гледна точка на техническата „приемственост“. Такава замяна е осъществена във всички референтни енергоблокове в Русия и ние ще продължим тази дейност заедно с нашите чуждестранни клиенти“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Откриха гигантски комар в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836020

Откриха гигантски комар в Китай
Учени откриха ужасяващ комар с размах на крилата 11,15 см в китайската провинция Съчуан, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Комарът е от вида Холорузиа микадо. Специалистите от Музея на насекомите в Западен Китай са го идентифицирали миналия август. Той е разпространен главно в равнината Чънду и в планински райони на височина до 2200 м с изобилна

Късметлия от Завет грабна 7 200 лева от „Еврошанс“

http://www.cross.bg/leva-evrobet-zavet-1573524.html

/КРОСС/ Бейхан Съдкъ от Завет ще харчи 7 200 лева от играта „Еврошанс" на „Евробет". 42-годишният мъж работи в сферата на строителството. На път за работа решава да се отбие до пункта на „Евробет" на ул. „Освобождение" №91, където пуска своя талон. Не след дълго разбира, че е познал всички 8 от 8 числа и „отнася" невероятната печалба. „Чувствам неописуемо щастие, печалбата идва в момент, когато най-малко очаквах това да ми се случи", споделя Бейхан. ЕВРОШАНС шанс за 1 000 000 лева на всеки 5 минути!    

Съдът окончателно отхвърли искането за прекратяване на делото за фалита на КТБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170360_sudut_okonchatelno_othvurli_iskaneto_za_prekratiavane/?ref=rss


Втората съдебна инстанция - Апелативен специализиран наказателен съд, потвърди окончателно определението на долния съд, че няма основания процесът за фалита на КТБ да бъде прекратен и върнат на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото в края на март специализираният съд не откри причини да спре или прекрати процеса. Определението му обаче бе обжалвано пред по-горния съд.<br /><br />Разпоредителното заседание бе въведено с промените в Наказателно-процесуалния кодекс от...

Лидерите на двете Кореи засадиха борово дръвче преди втория кръг преговори (видео)

https://offnews.bg//sviat/liderite-na-dvete-korei-zasadiha-borovo-dravche-predi-vtoria-krag-preg-679542.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него, преди да пристъпят към втория кръг от преговорите. 

Върху плочата има надпис: "Посаждаме мир и благоденствие" и са поставени имената на двамата държавни ръководители. Те засипаха корените на растението с почва, докарана от различни краища на Корейския полуостров, съобщи БТА.

Ким Чен-ун се върна след обяда си на севернокорейска територия, като край автомобила му отново тичаха негови охранители. 

Говорител на Мун разказа пред журналисти, че сутринта президентът изразил пред Ким желанието си да направи пътуване през Северна Корея до планината Пектусан край китайската граница. Ким обаче обяснил, че това би причинило неудобства за Мун поради несъвършенствата в транспортната система в Северна Корея.

Ким споделил също, че пратениците на Севера за олимпиадата в Пьончан били силно впечатлени от южнокорейските високоскоростни влакове.

Историческите преговори бяха посрещнати от протестиращи южнокорейци, които се обявиха срещу помиряването със Северна Корея. 

Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Мун Дже-ин и изгориха две хартиени знамена на КНДР с ликовете на Ким Чен-ун и неговите баща и дядо. 

Майк Помпейо пристигна за министерска среща на НАТО в Брюксел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836005

Майк Помпейо пристигна за министерска среща на НАТО в Брюксел (Снимки)Едва 12 часа след като положи клетва като държавен секретар на САЩ, Майк Помпейо пристигна в централата на НАТО в Брюксел за среща с колегите си от съюзническите държави, предадоха осведомителните агенции. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг окачестви срещата си с новия пръв дипломат на САЩ като потвърждение на важността на алианса.

Принц Уилям и Катрин обявиха името на бебето

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/27/3170370_princ_uiliam_i_katrin_obiaviha_imeto_na_bebeto/?ref=rss


Третото дете на британските принц Уилям и херцогиня Катрин ще се казва Луи Артър Чарлс, съобщиха от двореца "Кенсингтън".<br /><br />Официалната му титла е Негово кралско височество принц на Кеймбридж Луи.<br /><br />Името на бебето повтаря вече срещащи се в семейството имена. "Шарлът" е женската версия на Чарлс, "Луи" присъства в името на принц Джордж Александър Луи, а пълното име на баща му е Уилям Артър Филип Луи.<br /><br...

Арестуват 32-ма жандармеристи в Турция, заподозрени във връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836010

Арестуват 32-ма жандармеристи в Турция, 
заподозрени във връзки с ФЕТОТурските власти днес издадоха заповеди за арестите на 32-ма служители в Главното командване на жандармерията, заподозрени във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Полицията предприе акции в Анкара и още 12 турски окръга. Досега са задържани 18 души.

Онлайн рекламата надмина 100 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835984

Онлайн рекламата надмина 100 млн. леваОнлайн рекламата продължава да следва тенденциите за ръст от последните години. През 2017 година пазарът на дигитална реклама у нас се е увеличил с 16%, като нетните приходи от реклама са достигнали 106.1 милиона лева. Данните бяха изнесени на годишния форум на IAB Bulgaria, който тази година премина под мотото ALL.DigitALL.

Позиция на Петър Курумбашев за общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози

http://www.cross.bg/prevoz-dostup-terminali-1573523.html

/КРОСС/ Предложението на Европейската комисия по отношение на промените на общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози показва липсата на последователност на Европейската комисия по отношение на законодателството, касаещо международните превози, в контекста на първия и втория „Пакет за мобилност". С предложението на ЕК във втория „Пакет за мобилност" се предлага либерализация на международния превоз на пътници. Въвеждат се много малки изключения за автобусни превозвачи, регистрирани в държава членка, различна от държавата членка на осъществяване на автобусния превоз, при които ще може да бъде отказан достъп до вътрешните автобусни линии. Разграничението ще зависи от разстоянието на превоза - предлага се във всички случаи на превоз на пътници над 100 км. достъпът до пазара да бъде свободен, независимо от факта дали превозът е международен (т.е. да преминава през територията на поне две държави), или се осъществява изцяло на територията само на една държава членка. Т.е. чуждестранни компании ще могат да осъществяват автобусни превози на територията на страната, по редовни вътрешни линии, без да има възможност да им бъде отказано разрешително, с каквито и да било мотиви.Разрешителното за вътрешен редовен превоз на пътници на разстояния от по-малко от 100 километра по права линия може да се откаже, ако се нарушава икономическото равновесие на договор за обществена услуга

Искат местен референдум за изместване на АМ ”Струма” заради разкопки

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/iskat-mesten-referendum-mestene-struma-zaradi-razkopki.html

Общински съветници от Благоевград настояват за извънредна сесия с искане за референдум. Въпросът ще е свързан със запазването на Скаптопара – древното селище, открито по време на археологически разкопки край село Покровник.

Сринаха 1100 гаража в пловдивския район "Източен", на прицел са още 1200

https://www.24chasa.bg/region/article/6836001

Сринаха 1100 гаража в пловдивския район "Източен", на прицел са още 1200Откриха три паркинга със 150 места на ул. "Славейна" за 200 000 лева 1100 метални гаража са премахнати в пловдивския район "Източен", съобщи кметът Николай Чунчуков. Предстои да бъдат бутнати още 1200. Те са разположени основно в кв. "Изгрев" и "Столипиново". Около 30 клетки има и в продължението на ул.

Още 10 г. война в Сирия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6835246

Още 10 г. война в СирияДокато Путин държи на власт Асад и използва сирийската карта срещу Запада, бедите на сирийците ще продължат КАКТО и се очакваше, военният удар на САЩ, Великобритания и Франция не бе насочен срещу сърцето на сирийския режим. Той порази инфраструктурата на химическото оръжие на режима, както и някои военни обекти и складове за оръжие.

Румънският президент поиска оставката на премиера след "тайно" посещение в Израел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/27/3170361_rumunskiiat_prezident_poiska_ostavkata_na_premiera/?ref=rss


Румънският президент Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виорика Данчила, след като правителството одобри таен меморандум за преместване на посолството на страната в Израел в Ерусалим, без да се консултира с президента по въпроса, предаде ''Ройтерс''. По думите на Йоханис Данчила не се справя с позицията си на премиер.<br /><br />Правителството на Румъния подкрепи преместването на посолството на страната в Израел в Ерусалим, като предизвика предупреждение...

Сайтът на британската кралска фамилия разкри неволно името на новородения принц

https://offnews.bg//zvezdi/sajtat-na-britanskata-kralska-familia-razkri-nevolno-imeto-na-novorode-679546.html

Сайтът на британския кралски двор неволно издаде вероятното име на третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън преди чаканата новина на бъде обявена официално.

Интернет сайтът има отделни страници за членовете на семейството, които можете да намерите, след като напишете имената им в търсачката  след основния URL адрес на сайта: royal.uk. Там има информация за кралица Елизабет, принц Уилям, принц Хари, принц Чарлз и много други.

Ако обаче се опитате да намерите страницата на принц Джордж или принцеса Шарлот, ще намерите съобщение за отказан достъп. Така, пробвайки най-често спряганите имена за бебето, журналисти от „Дейли мейл” изглежда уцелили потенциалното име на кралското бебе, въвеждайки royal.uk/prince-albert. За това име също се показва съобщение за отказан достъп, както при принц Джордж и принцеса Шарлот.

Ако обаче въведете друго име, ще ви бъде обявено, че такава страница не съществува.

Албърт беше сред фаворитите за име на бебето от доста време. Британските букмейкъри предлагаха коефициент за името едва 5 към 1 и лесно може да се досетите защо.

Това е популярно име в британското кралско семейство още от брака на кралица Виктория и принц Албърт през 1840 година, а в последствие се появява в почти всяко поколение на семейството. Това е и рожденото име на крал Джордж VI, което използва преди да се изкачи на трона. Албърт също е едно от средните имена на принц Андрю и принц Хари.

„Еврофутбол“: Левски София ще извоюва трудна победа срещу Беоре

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1573522.html

/КРОСС/ Левски София гостува на Берое в оспорвана битка за третото място в Първа професионална футболна лига. Очаква се столичният тим да извоюва трудна победа над отбора на домакините с коефициент на „Еврофутбол" за успех на „сините" от 2.27 срещу 2.33 за „заралиите". Вижте всички възможности за развитието на двубоя тук.  Ето и други предложения на българския букмейкър за интересни срещи в идните дни: Волфсбург - Хамбургер тук                                         Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.02 „Х"- 2.98 „2"- 3.14 Реал Сосиедад - Атлетик Билбао тук                          Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.69 „Х"- 3.28 „2"- 3

Двоен и троен скок на цените на портокали и лимони прогнозират учени

https://dnes.dir.bg/ikonomika/dvoen-i-troen-skok-na-tsenite-na-portokali-i-limoni-prognozirat-ucheni

"Зелена болест" може да унищожи цитрусите по Средиземноморието, ако не се вземат незабавни мерки

Внимание, нови указания за Синята зона от Община Варна: Не паркирайте в никакъв случай на тези улици

https://petel.bg/Vnimanie--novi-ukazaniya-za-Sinyata-zona-ot-Obshhina-Varna--Ne-parkirayte-v-nikakav-sluchay-na-tezi-ulitsi__261992

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 30-ти април до 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Ко...

Кукери от 16 общини се събират тази събота да гонят злите сили от Варна

https://petel.bg/Kukeri-ot-16-obshhini-se-sabirat-tazi-sabota-da-gonyat-zlite-sili-ot-Varna-__261994

снимка Live.Varna.bg Над 1300 участници от 16 общини в страната ще дефилират по време на четвъртото издание на възродения "Празник на маската, мас...

Четете в "Петел": Кошмарно задръстване на Аспарухов мост във Варна, има катастрофа

https://petel.bg/CHetete-v-Petel--Koshmarno-zadrastvane-na-Asparuhov-most-vav-Varna--ima-katastrofa__261995

снимка: "Петел", архив Верижно произшествие причинява сериозно задръстване на Аспарухов мост във Варна в лентата за движение в посока Бу...

Касапница! Обезумял китаец коли ученици, има много жертви

https://petel.bg/Kasapnitsa--Obezumyal-kitaets-koli-uchenitsi--ima-mnogo-zhertvi__261998

Мъж с нож нападна ученици. Инцидентът е станал в северозападната китайска провинция Шънси. Според предварителната информация, обезумел...

Първи снимки от пожара, изпепелил магазин за дрехи втора ръка в Берковица

https://petel.bg/Parvi-snimki-ot-pozhara--izpepelil-magazin-za-drehi-vtora-raka-v-Berkovitsa__261989

Снимки Булнюз Със снимки на пожара, изпепелил магазин за дрехи втора употреба в центъра на Берковица, се сдоби агенция BulNews.bg. Припомням...

Kомари колкото врабчета нападнаха Пловдив

https://petel.bg/Komari-kolkoto-vrabcheta-napadnaha-Plovdiv__261999

Комари с размер над 5 сантиметра нападнаха Граф Игнатиево и околностите. Хората са крайно обезпокоени и разтревожени, да не би тези комари...

ГЕРБ искат глоби до 15 000 лв. за рибари бракониери

https://offnews.bg//politika/gerb-iskat-globi-do-15-000-lv-za-ribari-brakonieri-679544.html

ГЕРБ за бракониерството при улов на риба и използване на динамит глобите да са между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо провинение или рецидив. От партията на Борисов внесоха промени са в Закона за рибарството и аквакултурите.

"До това се стигна след поредица от срещи с представители на неправителствени организации, спортни клубове по риболов, любители рибари. Стана ясно, че положението с бракониерите е стигнало границата на нетърпимост. Повече не може да продължава така", каза депутатът от ГЕРБ Иван Миховски.

Промените са в три насоки, като една от тях е завишаване на санкциите."Искаме всеки един бракониер да понесе своята
наказателна отговорност", обясни депутатът. Обясни, че в момента има проблем с това и даде пример с това, че служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вижат поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера, в мрежите няма нищо и това го оневинява пред съда.

От ГЕРБ искат и 5% от прихода на риболовните магазини от продажба на риболовни билети, да отиват за зарибяване. Промените предвиждат и повече правомощия на служителите на Изпълнителната агенция така, а целта е те да могат да задържат нарушителите.

Служители на ГПУ - Благоевград разбиха нелегална работилница за обработка на тютюн

http://www.struma.com/krimi/slujiteli-na-gpu-blagoevgrad-razbiha-nelegalna-rabotilnica-za-obrabotka_133591/

При специализирана полицейска операция вчера служители на ГПУ-Благоевград са открили нелегална работилница за обработка на тютюн.

Извършена е проверка на бивш дърводелски цех в село Пороминово, община Кочериново. В специално обособено помещение граничните полицаи са открили 27 бали с жълто-кафява листна маса, всяка с тегло около 30 кг. Общото им тегло е над 810 кг. Граничните полицаи са открили и една машина за рязане на тютюн, приспособления за преработка на тютюна / бидони пълни...

Продължава

Най-новият български филм "Врагове" с премиера във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=373264

Днес, 27 април, премиерно за Варна, ще гледаме най-новия филм на режисьора Светослав Овчаров - "Врагове", припомня Moreto.net. Действието на черно-белия филм се разиграва около бурните събития на Балканската война и е по действителен случай.

Гражданите ще могат да проверяват кои техни лични данни се използват в регистри

http://www.cross.bg/danni-lichnite-dostup-1573521.html

/КРОСС/ Всеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация. Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната агенция „Електронно управление". Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотeн регистър и за Национална база данни „Население". Вицепремиерът Томислав Дончев разпореди до регистрите да има достъп чрез Системата за електронно връчване с оглед на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май. В процес на разработка е и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите. Преди седмица вицепремиерът Дончев призова всички администрации да предприемат своевременни действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни

Забраниха на жена да се снима в хотел, била прекалено дебела (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835978

Забраниха на жена да се снима в хотел, била прекалено дебела (Снимки)Анна О'Брайън е известен plus size модел от Ню Йорк. За една от фотосесиите си тя избира хотел в Лас Вегас. Договаря всичко с ръководството. Когато пристига на място и се съблича по бански обаче, се оказва, че не всичко е наред. Анна е помолена от охраната да се облече, защото е много дебела и притеснява останалите посетители.

България не е предоставила резултати от изследванията на двойния стандарт на Еврокомисията

http://www.cross.bg/nekov-otnosno-izsledvaniya-1573520.html

/КРОСС/ Евродепутат Момчил Неков посети Съвместния изследователски център на ЕК и разговоря с експерти относно изследванията за двойното качество на храните в ЕС България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел Това стана ясно при посещението на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков в изследователския център в град Гел, Белгия. Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво. Експерти от центъра са запознали с дейността си евродепутат Неков и са го помолили за съдействие,затова българските власти в най-кратки да предоставят информация, относно направените изследвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че до момента при тях не са постъпили никакви данни от България, независимо от това, че вече у нас са проведени три изследвания от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия отдавна са предоставили своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата

Проверяваме с ПИК кода от НОИ кои регистри ползват личните ни данни

https://offnews.bg//obshtestvo/proveriavame-s-pik-koda-ot-noi-koi-registri-polzvat-lichnite-ni-danni-679545.html

Знаете ли кои ваши лични данни се ползват в регистрите на държавната администрация?

Скоро ще можете да проверите това, ако притежавате Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт. Проверката обхваща над 30 регистъра и се прави през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), която е част от електронното правителство.

Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотния регистър и за Национална база данни „Население“. 

Достъпът до тази информация ще бъде предоставен на гражданите заради новия Общ регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май. Разработва се и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите.

Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев призова всички администрации да предприемат действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни. Решението на Комисията за защита на личните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите.

Занчев: Работим много за изграждане на липсващите транспортни връзки между България и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835988

Занчев: Работим много за изграждане на липсващите транспортни връзки между България и СърбияПоддържаме отличен диалог с нашите съседи от Сърбия и работим активно за изграждане на липсващите транспортни връзки между двете страни. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на Регионална конференция "Транспорт и енергетика - свързаност между Световната банка и ЕС",

Московиси охлади ентусиазма на Борисов за еврозоната

http://econ.bg/Новини/Московиси-охлади-ентусиазма-на-Борисов-за-еврозоната_l.a_i.761020_at.1.html

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси за пореден път охлади ентусиазма на...

Двете Кореи подписаха декларация за пълна денуклеаризация на полуострова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835982

Двете Кореи подписаха декларация за пълна денуклеаризация на полуостроваРъководителите на Северна и Южна Корея подписаха днес декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс. На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Кола се взриви в Кърджали

https://frognews.bg/kriminalno/kola-vzrivi-kardjali.html

Кола се взриви в Кърджали тази сутрин заради теч в газовата уредба.

Букмейкърите приемат залози за ергенското парти на принц Хари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835986

Букмейкърите приемат залози за ергенското парти на принц ХариСлед като беше оповестено, че принц Уилям ще бъде кум на сватбата на по-малкия си брат принц Хари с американската актриса Меган Маркъл през май, британски букмейкъри разкриха "най-горещите" си залози за ергенско парти, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Едно от задълженията на кума е да организира последната вечер "на свобода",

В Перник! Антимафиотите с ново настъпление! Този път удариха каналджии, киберпрестъпници и терористи

http://www.struma.com/krimi/v-pernik-antimafiotite-s-novo-nastuplenie-tozi-put-udariha-kanaldjii_133590/

В акцията са участвали служители на ГДБОП от седем териториални сектора и следователи от Специализираната прокуратура

Полицейска операция е предприета от ГДБОП на 22 април т. г. във връзка с досъдебно производство в Отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура. В акцията са участвали служители на отдел „Контратероризъм“ и отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция в Плевен, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив и Перник, като и следователи от отдел „Следствен“ при СП, под надзора на...

Продължава

Мъж плаши с пистолет в парк, охраняван от Столична община

https://frognews.bg/novini/maj-plashi-pistolet-park-ohraniavan-stolichna-obshtina.html

Столичани, които се разхождат често в Борисовата градина, сигнализират за мъж с пистолет в парка. Той е окупирал част от територията, белязал е дърветата с червени кръстове и е окачил по тях медали и обяви за предстоящи спорни надпревари. Това е Димитър Кисьов, председател на Комисията по планинско бягане към Федерацията по лека атлетика, съобщи Нова тв.

Патриотичните игри с Русия – между изцепките и калкулациите

http://www.transmedia.bg/2018/04/27/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b8-%d1%81-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%b8%d0%b7%d1%86%d0%b5/

 

Скоро можем да видим Обединените патриоти напълно разединени, след като Валери Симеонов съобщи от Киев, че руснаците са окупатори. Дни преди него Волен Сидеров заяви в Ялта, че Крим не е окупиран.

Тези изключително „патриотични“ по своята същност заигравания с Русия обаче имат не само комична страна. Доста нелепо звучи в международен план двама български политици, членове на обща политическа формация, при това – управляваща, да нямат обща позиция по основни теми. Сидеров върви плътно по успоредна на Путин политическа линия от години и не си позволява дори минимални отклонения от нея. Симеонов пък наруга близкия до Путин патриарх Кирил и се постара да стане максимално ясно, че второразрядните ченгета от КГБ имат силен противник в негово лице.

Лидерът на „Атака” открай време залага на откритата русофилия. Тази територия в българската политика стоя почти празна цели две десетилетия. Ролята на приятели известно време играха БСП, но „Атака” успя да отнеме русофилския ореол на левицата. БСП трябваше така или иначе да приеме евроатлантическата ориентация на България и така се появи ниша за антинатовски проруски политически субект. И до днес остава неясно защо руснаците харесаха ранния Сидеров, когото в българското общество оприличаваха на Хитлер.

Така или иначе Сидеров изведе любовта към Русия на нови хоризонти. Изказванията му добиват все по-лобистки характер, а позицията му за санкциите накара дори някои европейски лидери да реагират. Президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален призова Борисов да отстрани Сидеров от управлението. Неговото мнение не е без значение, защото той ни подкрепи за Шенген, както и за еврозоната. Борисов, както обикновено, си затрая, за да види накъде ще се развие ситуацията.

Наблюдавайки двамата патриоти, няма как да не отбележим, че са последователни. Може пък и това да е калкулирано от ловкия български премиер – Сидеров да си държи пропутиновска линия, бидейки в парламента, а Симеонов да е на другия бряг, бидейки в правителството. Може, но е твърде балканско и леко бакалско дори. Политиката би трябвало да е нещо доста по-сериозно от изцепки и калкулации. Би трябвало, но очевидно не е.

Този разнобой може да има и една друга политическа логика – аз ще играя с едните, ти с другите и това няма да ни пречи на общия интерес. Третият във формацията – Красимир Каракачанов, дипломатично се изказа, че в коалицията „имат нюанси” по отношение на Русия. Това, което той не каза, е на какво се дължат тези нюанси. „Хлеб-соль кушай, а хозяина слушай”, гласи руска поговорка. В нашия случай – всеки с „хозяина” си.

И още една поговорка се вписва в ситуацията: „Где два дурака дерутся, там третий смотрит”. На резервната скамейка Марешки отдавна подгрява – опитва се да взема отношение по . Той може да се окаже големият печеливш от патриотичните заигравания с Русия, защото за Борисов едва ли има незаменими партньори. А и видимо взе да му писва от изцепките. Те доста пречат на калкулациите.

 

Бъдещето на Сидеров е ясно – винаги в българската политика ще има ниша за проруски лобизъм. За Симеонов също има известна яснота – дует с Лукарски, който със сигурност би обогатил и консерватизма, и патриотизма.

Мария Габриел: Гражданите трябва да запазят контрола върху личните си данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835972

Мария Габриел: Гражданите трябва да запазят контрола върху личните си данниЦифровизацията има голям принос за модернизирането на администрацията и приветствам усилията на България в тази посока. Страната се движи напред, за да постигне по-добри онлайн услуги в полза на гражданите и бизнеса. Добър пример в този контекст е създаденото от Държавна агенция "Електронно управление" обслужване на едно гише.

Ще можем да проверяваме кои лични данни се използват в регистри на държавната администрация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835973

Ще можем да проверяваме кои лични данни се използват в регистри на държавната администрацияВсеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация. Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет

/Видео/ Съветниците стопираха купуването на общинска земя на безценица, Злата Ризова: Не смешно, а скандално е продаването на имот за 3, 19 лв./ кв.м

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd/

Съветниците от БСП   днес  стопираха  продажба на общинска земя на безценица на бизнесмена Константин Обецанов. Местните парламентаристи  върнаха за преразглеждане  точка 29 от дневния ред, която бе свързана с предложение  относно постъпило заявление от „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител Константин Обецанов за закупуване на имот  в землището на благоевградското село Еленово.

Общинският съветник от БСП Антон  Асиски  обясни,че цената на имота е доста занижена, пазарната стойност на имота е 14 евро на кв.м. , а цената, за която се продава не отговоря на стойността на имота.

„ На практика ние ощетяваме община Благоевград.Освен това има несъответствие по натурален акт, сградите са 16, а всъщност те  са 19“,обясни Асиски

Съветничката Злата Ризова обясни,че е  съгласна собственикът на сградата да купи земята,но не на определената цена.

„Колеги, не е смешно, а скандално!Продаваме 39 декара по пазарна цена 129 601 лева, т.е 3 лева и 19 стотинки на кв.м.,това е  скандално!,заяви от трибуната Злата Ризова.

Съветникът Илко Стоянов  изтъкнаха,че собственикът на  „Благоустройствени строежи“ Константин  Обецанов е  изпълнител на обществена поръчка за милиони, а иска да купи общинска  земя на безценица.


Материалът /Видео/ Съветниците стопираха купуването на общинска земя на безценица, Злата Ризова: Не смешно, а скандално е продаването на имот за 3, 19 лв./ кв.м е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Иван Станчов удостоен с наградата „Сърцето на България“

http://www.eurochicago.com/2018/04/stanchov/

Почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, г-н Иван Станчов, бе удостоен с наградата „Сърцето на България”, за изключителната му дарителска дейност и за огромния му принос в създаването на „Карин дом” – дом за лечение и физиотерапия на деца със специални нужди, намиращ се във фамилната къща на семейство Станчови във Варна. Наградата бе връчена на 24.04.2018 г. от ексвицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова в Руския културно-информационен център в София. От името на г-н Иван Станчов наградата получи г-жа Аглика Маркова, дългогодишен културен аташе в Българското посолство в Лондон и близък сътрудник на посланик Станчов.

Как да съчетаем правилно уиски с храна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373284

Уискито има невероятно силен аромат- може би най-сложният за небцето от всички видове напитки, съобщават от foodpanda. Уискито е предимно резервът за уиски от САЩ и Ирландия, включително и "Бърбън", който има много специфични критерии за производство.

Румънският президент поиска оставката на премиера Виорика Дънчила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835974

Румънският президент поиска оставката 
на премиера Виорика ДънчилаРумънският президент поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Очаквайте

Парче от ракета против градушка падна в двора на семейство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parche-ot-raketa-protiv-gradushka-padna-v-dvora-na-semejstvo-2093711

Парче от ракета против градушка се приземи в двора на младо семейство с деца от лесичовското село Калугерово. Инцидентът станал около 19,00 часа снощи, минути след като хората се прибрали вътре заради обилния валеж, разказа майката Лидия Генова Моллова.

Радев: Продължава издирването на затворниците бегълци, още има сигнали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-prodylzhava-izdirvaneto-na-zatvornicite-begylci-oshte-ima-signali-2093692

Няма констатирана умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на журналистически въпрос в Народното събрание. Заключ

Румънският президент иска оставка на премиерката

http://clubz.bg/67208-rumynskiqt_prezident_iska_ostavka_na_premierkata

Румънският премиер Клаус Йоханис призова днес премиерката Виорика Дънчила да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Причина е подкрепата й за тайно споразумение за преместване на посолството на страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Така тя е превишила правата си в сферата на външната политика.

Президентът на Румъния не може да уволнява министър-председателя. Държавният глава обаче може да предизвика вот на недоверие. Но дори това да стане, Дънчила лесно ще оцелее, тъй като партията й има комфортно мнозинство в парламента.

"Г-жа Дънчила не се справя на поста си камо министър-председател на Румъния и така превръща правителството в пречка за Румъния. Затова призовавам публично за нейната оставка", се казва в изявление на Йоханис.

Всяко решение за което и да било посолството е от компетенциите на президента. Клаус Йоханис твърди, че с него не са водени консултации нито за това, нито за държавното посещение на Виорика Дънчила в Израел миналата седмица заедно с лидера на нейната Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня.

Дънчила заяви, че одобреният от нея меморандум е конфиденциален и все още не може да бъде огласен публично.

Президентът Йоханис, който има последната дума по въпросите на външната политика, заяви, че преместването на посолството в Йерусалим може да наруши международното право. Градът не е признат от всички за столица на Израел поради претенциите на палестинците за суверенитет върхпу него.

"Миналата седмица в правителството е бил обсъждан таен документ, таен външнополитически меморандум. Това е голяма грешка", каза Йоханис.

Дънчила все още не е коментирала призивите да се оттегли.

Румъния би могла да бъде първата страна от ЕС и една от много малкото в света, които ще преместят посолството си в Израел, след като през декември 2017 г. американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на еврейската държава.

От румънското външно министерство заявиха, че меморандумът е само началото на процес на всестранни консултации и че всъщност става дума за търсене на възможно най-добрата позиция, която да заеме Румъния.

Оттам допълниха, че Букурещ винаги е подхождал балансирано към израелско-палестинския конфликт и че е за двустранно признаване на палестинската държава.

Очаква се САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим на 14 май.

Българската позиция относно решението на Вашингтон беше огласена още през декември м.г.: "Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност", обяви МВнР.

Дойче веле: Арменците трябва сами да изковат своето бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835963

Дойче веле: Арменците трябва сами да изковат своето бъдещеИзненадващо е, колко бързо арменският президент се огъна под натиска на улицата и подаде оставка. След такава стремителна промяна, не е ясно накъде върви страната, казва Миодраг Сорич, кореспондент на Дойче веле в Москва, предаде БТА. Арменците са горд народ. И имат всички основания да се гордеят: през хилядолетията са оцелели в превратностите на

Съседи в Шумен се сбиха за паркомясто, единият е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835952

Съседи в Шумен се сбиха за паркомясто, единият е с опасност за живота68-годишен мъж от Шумен е с опасност за живота след като бил ударен по време на спор за място за паркиране с негов съсед. Спорът възникнал на 26 април, по обяд на ул.“Самара“ между 68-годишния мъж и 35-годишен, който живеел в съседен блок, съобщи "Дарик". Скарали ли се за място за паркиране. По време на скандала,

Още 13 болници се разследват за безстопанственост

http://www.mediapool.bg/oshte-13-bolnitsi-se-razsledvat-za-bezstopanstvenost-news278439.html

Разследваните за безстопанственост болници в страната станаха 22. В петък прокуратурата обяви, че освен за вече обявените 9 лечебни заведения досъдебни производства са образувани и за още 13 болници. Сред тях са столичните "Царица Йоанна" - ИСУЛ, "Св. Анна" (Окръжна болница) и Националната кардиологична болница. Разследванията са образувани след проверка за това дали в лечебните заведения действа т. нар. схема "болница в болница". При нея помещения и апаратура на държавната или общинска болница се отдават за ползване на частно лечебно заведение или център. Така двете съжителстват под един покрив, а частното лечебно заведение на практика източва публичната структура. През март бяха образувани досъдебни производства за същото нарушение в 7 болници, сред които и "Пирогов". Преди това започна разследване на лечебните заведения във Враца и Ловеч. От прокуратурата съобщават, че през април приключила възложената на Министерство на здравеопазването проверка на лечебните заведения и докладът по нея е изпратен в прокуратурата. На 24 април Върховната касационна прокуратурата е образувала новите 13 дела за безстопанственост. Освен за ИСУЛ, "Св. Анна" и Националната кардиологична болница те са и за управлението на Пета многопрофилна болница за активно лечение – София, Специализираната болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" - София, Болницата за инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" в София, Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в столицата, както и за лечебните заведения в Стара Загора, Търговище, Хасково, Разград и Шумен. Разследванията са за различни периоди на управление, но всички обхващат и настоящите ръководства на болниците. Разследването се извършва от следователи от Национална следствена служба "предвид изключителна фактическа и правна сложност на делата". По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ръководството и надзора върху разследванията се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. Целта е да се избегнат съмнения в безпристрастност. Продължават допълнителните проверки в 15 държавни и общински болници. Проверяват се договори за възлагане или предоставяне на медицински услуги в 12 софийски лечебници. Сред тях са "Св. Иван Рилски", акушеро-гинекологичните "Шейново", "Св. София" (бившата "Тина Киркова") и "Майчин дом", специализираните болници по белодробни болести, по лицево-челюстна хирургия, по детски болести, Центърът за психично здраве, Първа МБАЛ. Текат проверки и в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово, Центърът за психично здраве - Пловдив, Специализираната болница за активно лечение по онкология - Хасково. Тази проверка ще приключи в двумесечен срок. Всички останали материали, събрани в хода на проверките, са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество.

Отмъстителите: Война без край

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/27/3095173_otmustitelite_voina_bez_krai/?ref=rss


Екшън, Фантастика, 2018<br />Сценарист: Джак Кърби<br />Режисьор: Антъни Русо, Джо Русо<br />В ролите: Крис Прат, Себастиан Стан, Крис Хемсуърт, Вин Дизел, Бри Ларсън, Джош Бролин, Робърт Дауни-мл., Скарлет Йохансон, Том Холанд, Зоуи Салдана, Бенедикт Къмбърбач, Гуинет Полтроу<br />Сюжетът разказва за Отмъстителите и техните съюзници, които продължават да защитават света от невероятната заплаха, възникнала от космическите сенки, в лицето на безумния титан Танос (Джош...

След европейските борси и "Уолстрийт" записа ръст

http://econ.bg/Новини/След-европейските-борси-и-Уолстрийт-записа-ръст_l.a_i.761019_at.1.html

По време на търговията в четвъртък европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс...

Задържаха под стража двама варненци за разпространение на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835954

Задържаха под стража двама варненци за разпространение на наркотици

Двама варненци са с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража, след като бяха задържани с различни наркотици. Това реши Варненският окръжен съд. Рафет Б. бе задържан на 24-и април в центъра на морската столица. Работното обвинение срещу него е за притежание и разпространение на амфетаминови производни и хероин.

България изостава от Европа по достъп до фармацевтични услуги

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-izostava-ot-evropa-po-dostyp-do-farmacevtichni-uslugi-260114/

В същото време сме на челно място по брой аптеки на човек от населението, съобщи здравният министър Кирил Ананиев

Загубите на болницата в Ловеч са намалели двойно след оздравителния план

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/27/3170355_zagubite_na_bolnicata_v_lovech_sa_namaleli_dvoino_sled/?ref=rss


Оздравителният план за спасението на намиращата се пред фалит болница в Ловеч е започнал да дава резултати. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днешния парламентарен контрол загубите на лечебното заведение са намалели двойно през първото тримесечие на тази година спрямо предходната.<br /><br />В многопрофилната болница в Ловеч "Проф. д-р Параскев Стоянов" беше приложен план за спасение, за да не остана градът без лечебно заведение. Сред...

Галъп Интернешънъл: Три милиона българи играят тото и лотария

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-tri-miliona-balgari-igraiat-toto-i-lotaria-679541.html

42% от българите смятат, че в живота у нас може да се успее преди всичко с късмет. 53% смятат, че се успява преди всичко с повече работа. 

Това показват данните от новото издание на традиционния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика, осигуряваща надеждност. Сондажът е проведен между 19 и 22 април. Тези сондажи служат за формиране на хипотези в бързо променящата се обществена среда. 

5 на сто от запитаните твърдят, че редовно играят игри като тото, лотария, посягат към форми на хазарт и т.н. Те се равняват условно на близо 300 хиляди души. Тези хора харчат средно по 43 лв месечно за такъв тип игри.

19% пък (или над 1 млн.) казват, че играят от време на време и харчат средно по 21 лв. месечно. Играещите много рядко са 33% (над 1.8 млн.) и влагат по 9 лв на месец в това. 

Така, общо 57% ат запитаните (или над 3 милиона) се оказват играещи, макар и с различна честота. 43% пък са тези, които твърдят, че не играят такива игри. Средно, играещите у нас харчат по 15 лв. на месец. Най-общата калкулация показва, че за такъв тип игри хората явно харчат по около половин милиард на година. Това е приблизително колкото 5% от ежедневните харчове за хранителни стоки и стоки за бита, например.

Огромното мнозинство - 86% - от играещите свидетелстват, че никога не са печелили сума, която да смятат за значима. Сред останалите пък личат най-вече хора печелили до 99 лв. За по-големи суми свидетелстват малцина, а само 1% от общо всички запитани в изследването твърдят, че са печелили суми над 5 хил. лв.

Мнозинство от 68% казват, че не познават човек, който да е спечелил значителна сума. Още по-голямо мнозинство – 81% - смятат, че да се спечели значима сума в такива игри не е лесно. 9% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Данните свидетелстват, че общественият разум и предпазливост по-скоро са запазени, въпреки немалките нива на социално недоволство. 

На този фон лансираната от вицепремиера Валери Симеонов идея за ограничаване на рекламата на хазарт се възприема добре. 55% се съгласяват със забрана на реклама, но не и на самите игри. 14% са крайни и биха се съгласили даже на забрана на игрите. 27% пък искат всичко да остане както досега. Останалите се колебаят. 

Акция на ГДБОП в 7 града: 12 задържани за каналджийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835948

Акция на ГДБОП в 7 града: 12 задържани за каналджийствоПолицейска операция е предприета от ГДБОП на 22 април т.г. във връзка с досъдебно производство в Отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура. В акцията са участвали служители на отдел „Контратероризъм“ и отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция в Плевен, Ловеч, Силистра, Добрич,

55-метрова книга сътвориха ученици от Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6835947

55-метрова книга сътвориха ученици от Добрич

Най-дългата книга „Влак - приказен чудак“ подредиха в двора на училище СУ "Св. св. Кирил и Методий в град Добрич. 55 метра бе дължината на книгата, създадена от над 200 ученици от I - IX клас, включваща 250 страници с преписани текстове от любими литературни творби и илюстрации по тях. „Събитието е във връзка с националната инициатива „Маратон на

В област Варна няма случаи на загинали при катастрофи, причинени от употребата на алкохол или наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=373229

Провеждат се специализирани полицейски операции за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Това каза главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор Пътна полиция при Областната дирекция на МВР – Варна, във връзка с кампанията „Не шофирай, ако си пил!”, която се реализира от Община Варна, дирекция „Превенции“ в партньорство с ОД на МВР – Варна, сектор Пътна полиция, училища, университети, местни организации и институции.

В STRUMA.COM! Сълзи на щастие в Петрич! Милият ми баща - ЩЕ ЖИВЕЕ! Дъщерята на Марин Сидеров, който прие бъбреците на Александър, самоубил се с пистолет, с разтърсващо признание

http://www.struma.com/obshtestvo/v-struma-com-sulzi-na-shtastie-v-petrich-miliyat-mi-bashta_133589/

"Трансплантацията е минала блестящо! Поклон пред близките на това момче, взели най-тежкото решение в живота си, и пред лекарите оперирали баща ми...."

Трогателно, до сълзи. Едно семейство от Петрич си върна надеждата, един мъж на 52 години ще живее, един баща и дядо ще продължава да радва дъщеря и внуци.

Семейството на Марин Сидеров, за когото struma.com писа, като част от кампания в помощ за набиране на средства за трансплантация на бъбреци, е щастливо, развълнувано и безкрайно благодарно за уникалния жест към него, направен от семейството на Александър от Бургас.

30-годишният мъж се простреля смъртоносно в главата...

Продължава

Северна и Южна Корея обещаха край на войната тази година и пълно ядрено разоръжаване

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/27/3170344_severna_i_jujna_koreia_obeshtaha_krai_na_voinata_tazi/?ref=rss


Лидерите на Северна и Южна Корея обявиха, че ще работят за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров на историческата си среща на върха днес, предадоха "Йонхап" и Би Би Си.<br /><br />Те също така са се договорили да работят, за да превърнат прекратяването на огъня, с което приключиха бойните действия на Корейската война, в мирен договор.<br /><br />Срокът, който си поставиха севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин за...

Ще обеднеем ли, ако въведем еврото

https://www.vesti.bg/bulgaria/shte-obedneem-li-ako-vyvedem-evroto-6081743

Според икономиста Стоян Панчев трябва първо да изчакаме да видим какво ще стане със самото евро, как ще функционира, как ще се проведат реформите вътре в самата система, чак тогава ние да напираме да влезем

Отложиха делото за атентата в Сарафово за 16 май

http://www.cross.bg/hasan-byrgas-deloto-1573518.html

/КРОСС/ Специализираният съд отложи делото за атентата в Сарафово срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан. Новите дати за делото са 16 и 17 май, като съдът взе решение да се направи изнесено заседание в Бургас. Тогава за два дни в Бургас трябва да бъдат разпитани над 40 свидетели. Делото се отложи поради факта, че от 12 редовно призовани за днес, се яви само един свидетел. Съдията подчерта, че най-вероятната причина за неявяването е, че свидетелите не могат да си позволят да дойдат от Бургас в София. Бомбата, взривена до автобус на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и на петима израелски граждани. 35 души бяха ранените. Подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан все още се издирват от Интерпол. Обвинението смята, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който загина при взрива.  

Дървото, което за малко не подпали войната

http://clubz.bg/67207-dyrvoto_koeto_za_malko_ne_podpali_vojnata

Защо лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже Ин посадиха заедно дърво по време на първата си среща в Демилитаризираната зона? Политиците често правят това, но символът тук е по-различен. Останките от една стара отсечена топола помнят най-добре:

През 1976 г. тя била вече достатъчно пораснала и 30-метровата ѝ снага се извисявала точно до „Моста, от който няма връщане назад“, пресичащ демаркационната линия между двете Кореи. Дървото пречело на видимостта от пункта на наблюдателите от силите на ООН.

На 18 август 1976 г. двама американски офицери и няколко южнокорейски войници отиват да подрежат дървото. Тръгват невъоръжени и никой не очаква това, което ще последва.

Малко след като започват работа по подкастряне на дървото, американците и южнокорейците чуват приближаването на войници от страната на Северна Корея. Казват им да не пипат дървото, защото то било посадено от основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир Сен и било свещено за севернокорейския народ.

Капитан Бонифас и лейтенант Барет се правят, че не чуват. Обръщат гръб на гостите от Севера и продължават с работата. „Защитниците“ на дървото си тръгват. Това се случва в Демилитаризираната зона, където двете страни са постигнали съгласие да не се използва оръжие.

Няколко минути по-късно обаче пристига камион с 15-ина севернокорейски войници с брадви. Те нападат американците и южнокорейците. Бонифас и Барет са убити на място. Единствената телевизия в Северна Корея съобщава за „провокация“ на САЩ.

Отговорът идва само три дни по-късно. На 21 август американците и съюзниците им от Юга провеждат операция „Пол Бъниън“ - кръстена е на популярния образ на дървосекач в американския фолклор. Мисията на операцията е една – да отсекат дървото. Американците решават да демонстрират, че не се страхуват от севернокорейците.

Няколкостотин американски и южнокорейски войници пристигат с камиони. Заемат позиции от всички страни. Нахвърлят чували с пясък, върху които залягат с картечници. Хеликоптери кръжат в близост. Дори американска военновъздушна база в Япония е под тревога. Тогавашният държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предлагал бомбардировки срещу Северна Корея. Случаят е обсъждан чак в Белия дом.

Автобуси с общо 200 севернокорейски войници веднага пристигат на място. Те обаче не слизат и наблюдават операцията от разстояние. Командването на ООН информира официално Пхенян, че войниците са дошли „да довършат работата си отпреди три дни“.

Дървото е отсечено, оставени са само шест метра да стърчат да назидание. Войната е само на няколко минути, но все пак е избегната.

А какво общо имат днешните лидери на Северна и Южна Корея с тази история ли? Един от южнокорейските войници в операция "Пол Бъниън" се казва Мун Дже Ин. Тогава е само редник, а днес вече е президент на Южна Корея.

 

Експерти препоръчват да се носи черно на първа среща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835944

Експерти препоръчват да се носи черно на първа срещаХората, търсещи нова любов, е препоръчително да носят черно на първа среща, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване. За целите на изследването психолози са анализирали избора на цвят на дрехи на 546 участници в риалити шоуто "Първи срещи" на Ченъл 4. Специалистите са установили,

Шефът на либералите призова Борисов да извади "Атака" от властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835943

Шефът на либералите призова Борисов да извади "Атака" от власттаУважаеми премиер Борисов, трябва да поемете отговорност, ако ваш коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Това заяви на брифинг в парламента председателят на партия АЛДЕ Ханс ван Баален след среща в парламента с представители на ДПС. Ханс ван Баален е в България за Съвета на АЛДЕ, който се провежда днес и утре в София.

Екоинспекцията: На Иракли се строи - безсилни сме

http://clubz.bg/67206-ekoinspekciqta_na_irakli_se_stroi_bezsilni_sme

На Иракли, обявен преди няколко години за екоплаж, тече усилена работа по строителството на голям комплекс от къщи за гости и бунгала с басейни. Темата отново стана актуална, след като в социалните мрежи се появиха снимки на новите градежи, които вещаят и нови екопротести. Но всичко е законно според съда и местната екоинспекция е безсилна, признават оттам.

В района на местността Иракли са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости. До момента. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот. Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера, съобщава в свой репортаж от мястото кореспондентът на Българското национално радио.

Преди 10 години беше приет Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който със закъснение наложи регулации, след като цялата крайбрежна зона вече беше раздадена на инвеститори, концесионери и наематели. 

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван, са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000“ строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" е изготвил проект за изграждането на къмпинг. 11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента, съобщиха работници. Според собственика на имота Добрин Иванов всичко е законно.

За новия сезон частните собственици са поставили ограда и цялата територия, в която се намира и единственият ресторант в района, е недостъпна. Багери изравняват терена на големия частен паркинг, който има контролно-пропускателен пункт с охрана.

Опитът за разходка по крайбрежната зона приключва бързо, защото охранителите, както и представители на фирмата собственик на територията обясняват, че не може да се навлиза в частен имот, описва преживяванията си кореспондентката. На която й посочват, че в момента сме извън сезона, от което явно следва логиката, че достъпът до плажа е свободен само по време на активния сезон.

Отговор

От РИОСВ-Бургас са се почувствали длъжни да отговорят на публикациите по темата.

"Обектите, които са цитирани в публикациите, граничат с морски плаж "Вая" в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като "Плаж Иракли", но в действителност плажът "Иракли" се намира на юг от плаж "Вая", посочват от екоинспекцията. Е действителност, плажът, който се отдава на концесия (срещу 36 лева на чадър преди година, б.р.) се нарича плаж "Вая" и се намира на север от устието на едноименната река. 

От РИОСВ правят ретроспекция на събитията:

"Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение  и представляват еднофамилни къщи с басейн,  ограда и озеленяване.

През 2013 г., директорът на РИОСВ – Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството."

Натура 2000

Иракли, Карадере и Корал са трите плажни ивици, които със законодателни промени бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдавани под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност. Преди дни на екоплаж Корал частната компания "Ибердрола Инмобилария" загради гористата местност зад плажа, защото територията е нейна собственост. 

Застрояването на Иракли тръгна още от 2006 г. Протестите започнаха със стартирането на проекта на "Суис пропъртис" - "Ривърсайд вилидж". Той беше спрян окончателно от Върховния административен съд в средата на 2012 г.

Затишието обаче беше за кратко, след като в началото на 2013 г. стартира строежът по проекта на "Емона 2000". Това начинание отново предизвика протести, тъй като попада в две от зоните по Натура 2000 - Емине и Емине-Иракли. Общата площ на парцелите е 85 403 кв.м. От тях предвидената обща застроена площ е до 16 дка, общият брой на обитателите ще е до 250 души, а общият брой на еднофамилните сгради – до 98 броя, до 2 етажа, припомня профилираният сайт "Строителство и имоти".

 

Мъж е с опасност за живота след спор за паркиране

http://www.cross.bg/parkirane-zhivota-opasnost-1573519.html

/КРОСС/ 68-годишен мъж от Шумен е с опасност за живота след като бил ударен по време на спор за място за паркиране с негов съсед. Спорът възникнал вчера по обяд на ул."Самара" между 68-годишния мъж и 35-годишен, който живеел в съседен блок. Скарали ли се за място за паркиране. По време на скандала 35-годишният нанесъл няколко удара с ръце в областта на главата на 68-годишния мъж, в резултат на което по-възрастният паднал на земята. Откаран е за преглед в МБАЛ- Шумен, където била установена фрактура на лицевата част на черепа. Пострадалият е настанен за лечение в болничното заведение с опасност за живота. Извършителят е установен, разпитан и задържан за срок до 24 часа в РУ-Шумен.    

"Милуоки" прати серията с "Бостън" от плейофите в НБА в решителен седми мач (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/27/3170305_miluoki_prati_seriiata_s_bostun_ot_pleiofite_v_nba_v/?ref=rss


Баскетболистите на "Милуоки бъкс" постигнаха много важна победа и пратиха серията с "Бостън селтикс" в решителен седми мач. Домакините спечелиха с 97:86 срещата от първия кръг на плейофите в НБА.<br /><br />С успеха си те се доближиха на крачка от възможността да преодолеят първи съперник в плейофите от 2001 г., когато стигнаха финала в Източната конференция.<br /><br />Ключова заслуга за триумфа имаше Янис Антетокунмпо. Той поведе отбора си към...

Какво да облечете, когато отивате на сватба (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-da-oblechete-kogato-otivate-na-svatba-snimki-6081739

Ако ви предстои сватба, то със сигурност ще се замислите, че е време за нови дрехи. Особено дамите, които винаги се притесняват как изглеждат

Ад на пътя! Младо момиче загина в зверска катастрофа

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba/

35-годишен бургазлия влетя с колата си в насрещното движение на пътя Бургас-Малко Търново, край село Маринка, блъсна се в Ауди А4 и уби на място 22-годишно момиче. Жена и малко детенце са в болница след инцидента, съобщава Флагман.бг.

От ОД на МВР в Бургас потвърдиха за тежката катастрофа. Товарният автомобил „Рено Мастер“, собственост на голяма куриерска фирма, управляван от 35-годишния бургазлия, е смлян след инцидента, показват снимки на очевидци, публикувани в популярната фейсбук група „Шофьори Бургас“.

Ауди-то е изхвърчало в канавката от удара, което означава, че скоростта на „Рено“-то е била доста висока.

Материалът Ад на пътя! Младо момиче загина в зверска катастрофа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавал

http://varnautre.bg/2018/04/27/80321/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-1300-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd

Записани за участие са 20 от най-добрите кукерски групи в страната от областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Русе, Шумен и Бургас

Половината от напусналите миналата година училище деца са заминали за чужбина

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170300_polovinata_ot_napusnalite_minalata_godina_uchilishte/?ref=rss


През учебната 2016/2017 година 16.1 хил. ученици са напуснали общообразователните училища, като най-голям е относителният дял на учениците, които са заминали в чужбина - 7.6 хил. (47.3%). Това показват резултатите от проведените от Националния статистически институт (НСИ) изследвания на образователните институции. Следва делът на напусналите по семейни причини - 5.9 хил. (36.5%), и на напусналите поради нежелание да учат - 9.5%.<br /><br />Предучилищно образование<br /><br...

Дончев: В администрациите съпротивата е системна. Борисов: Поемаш го лично (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835932

Дончев: В администрациите съпротивата е системна. Борисов: Поемаш го лично (Стенограма)Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков докладва за планираните мерки за намаляване на бюрокрацията при обслужване на хората с увреждания и лицата на социално подпомагане на заседанието в сряда. Това стана ясно от публикувана стенограма от Министерския съвет. „На средното ниво в самите администрации съпротивата е системна,

”Терем” ще участва в производство на бойна машина за пехотата

https://frognews.bg/novini/terem-shte-uchastva-proizvodstvo-boina-mashina-pehotata.html

Военният завод ”Терем-Търговище” ще се включи в производството на нова бойна машина за пехотата. Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещение в завода.

Как се произнася името на новородения син на Уилям и Кейт?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-se-proiznasia-imeto-na-novorodeniia-sin-na-uiliam-i-kejt-2093707

Четири дни след появата му на бял свят беше оповестено, че новороденият син на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин се казва Louis Arthur Charles.

Клаус Йоханис: Секретният меморандум за преместване на посолството е грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835936

Клаус Йоханис: Секретният меморандум
за преместване на посолството е грешкаРумънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че секретният меморандум за външната политика, обсъждан миналата седмица в правителството, относно преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, е голяма грешка, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. "Миналата седмица в правителството бе обсъден секретен документ,

Нено Димов: Предприетите досега мерки от "Монтюпе" са обещаващи, но недостатъчни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835935

Нено Димов: Предприетите досега мерки от "Монтюпе" са обещаващи, но недостатъчниМерките, които заводът за автомобилни части "Монтюпе" в Русе е предприел до момента за подобряване на екологичното състояние, са обещаващи, но не са достатъчни. Това коментира в Русе министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде БТА. В крайдунавския град той се срещна с представители на компанията.

Преглед на икономическите теми в печата, 27 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-27-април_l.a_i.761018_at.1.html

"Зaĸoнoви бeзyмия oтнoвo пoдлyдиxa гpaждaни и бизнec"  11 xиляди зaбaвeни пpeпиcĸи чaĸaт в Aгeнциятa пo впиcвaниятa, 7000 - в Aгeнциятa пo...

Ангелкова обеща строг контрол по плажовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=373263

Строг контрол на плажовете обеща министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол. По думите ѝ, още в началото на управлението на кабинета "Борисов 3" броят на неохраняемите плажове е намален от 106 на 89.

Опозицията в Армения иска за премиер "човек от народа"

http://clubz.bg/67205-opoziciqta_v_armeniq_iska_za_premier_chovek_ot_naroda

Временният премиер на Армения Карен Карапетян отказа предложението на опозиционния лидер Никол Пашинян да преговарят днес, за да бъде разрешена политическата криза, предаде Ройтерс.

Това заплашва да хвърли още в по-голям хаос задкавказката бивша съветска република, която е близък съюзник на Русия. Протестите там започнаха преди две седмици. Демонстрантите смятат, че оставката на премиера Серж Саркисян не е достатъчна. Те настояват за оттегляне на цялото правителство.

По-рано днес Пашинян се срещна с президента Армен Саркисян.

Опозицията в Армения смята да бойкотира парламентарните избори, ако следващият премиер не е "кандидат от народа", заяви Никол Пашинян. Тя може да бойкотира и гласуването за министър-председател, ако управляващата Републиканска партия издигне свой кандидат.

Лидерът на опозицията заяви също, че е против "неутрален" премиер. Причината е, че не се знае кой ще носи отговорност за него.

Обвиниха "гербера" от Септември Лазар Влайков само за непредпазливост

http://clubz.bg/67204-obviniha_gerbera_ot_septemvri_lazar_vlajkov_samo_za_nepredpazlivost

Лазар Влайков - бивш шеф на общинския съвет в Септември, е обвинен за общоопасно престъпление по небрежност: че като е държал огнестрелно оръжие не е взел мерки за сигурност и поради това е последвало причиняване на смърт, като не е искал и не е допускал това.

Това съобщава пловдивската окръжна прокуратура, където случаят бе преместен по нареждане на Сотир Цацаров.

При инцидент с 45-годишния Влайков след детски рожден ден в с. Виноградец бе прострелян смъртоносно съдържателят на кръчмата, където е било празненството - Наско Тонкев. Останаха съмнения, че още на терен Влайков е получавал съвети по телефона от районния прокурор на Пазарджик, касаещи доказателствения материал.

Сега обвинителният акт е, че като е държал въпросния "Глок  21" и 45 броя боеприпаси за него Влайков не е взел необходимите мерки за сигурност "и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и инструкции, а именно мерките, предвидени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като от това е последвало причиняване на смърт на едно лице". Обвинението е по чл.338 ал.3 във връзка с ал.1 от НК, който предвижда от 3 до 10 години затвор.

От посочените данни става ясно, че Влайков имал разрешение за оръжия до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. подал заявление по образец до началника на РУ на МВР- гр. Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно  оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение. Той закупил пистолет "Глок 21" и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

Ето как прокуратурата описва случилото се по-нататък:

На 31 август 2017 г. семейството на обвиняемия  Лазар В. било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в с. Виноградец, обл. Пазарджик, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие „Глок 21“ и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Лазар В. решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието.

Обвиняемият Лазар В. повикал при себе си пострадалия Наско Т., за да му покаже пистолета. Наско Т. също стрелял няколко пъти във въздуха.

По същото време 6-годишното дете обикаляло около масата и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч - 23,55 ч пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Т., който станал от пейката, паднал по гръб и починал.

Според извършената съдебно-медицинска експертизата, Наско Т. е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие.

По делото са били разпитани свидетели, извършен следствен експеримент, изготвени множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете.

Към настоящия момент обвиняемият е с мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 8000 лева.

Неотдавна Клуб Z информира за дъщерята на Наско Тонкев, която отправи открито писмо до главния прокурор Цацаров - да не потулят или преиначат случая им.

Почетоха посмъртно Стив Ъруин със звезда на Алеята на славата в Холивуд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835929

Почетоха посмъртно Стив Ъруин със звезда на Алеята на славата в ХоливудАвстралийският естественик и телевизионна знаменитост Стив Ъруин, известен с прякора "Ловецът на крокодили", беше почетен посмъртно със звезда на холивудската Алея на славата, съобщи "Варайъти". Ъруин почина на 44-годишна възраст през септември 2006 г., след като по време на снимки край Големия бариерен риф беше прободен в сърцето от скат,

Изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите

http://www.cross.bg/chrez-podavane-elektronen-1573516.html

/КРОСС/ Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията. До момента в цялата страна са приети 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път - с ПИК или електронен подпис. От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина - чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.    

Кметове от областта в общ щаб за работа по мега проект

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DATrR82NO3s/

k1

Кметовете на общините Бургас, Айтос, Средец, Камено, Малко Търново, Созопол, Приморско, Царево, Поморие и Несебър сформираха работна група за работа по общ мега проект с наименованието „Регионална мрежа Бургас“.

Срещата бе инициирана от кмета на Бургас Димитър Николов, който представи идеята си за изграждането на четирилентови пътища, които да свързват областния град с останалите общини в областта. Проектът предвижда проектирането на: Бургас – Айтос; Бургас – Средец; Бургас – Малко Търново; Бургас – Созопол- Приморско – Царево; Бургас – Поморие- Несебър.

Целта е да бъде изработен общ регионален проект, с който да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период. Идеята е общините също да участват със собствени средства, а проектът да бъде представен пред областния управител, АПИ и министерството на регионалното развитие, тъй като инвестицията ще е част от републиканската пътна мрежа. Дотогава общинските екипи по места, съвместно със специалистите от АПИ ще определят трасетата, ще стартират изготвянето на парцеларни планове и свързаните с тях отчуждителни процедури. Подготовката ще отнеме 2-3 години, до изработването на цялостен проект за пътна четирилентова мрежа в региона.

Всички кметове подкрепиха идеята и се обединиха около мнението, че реализирането на този проект ще бъде от изключително важно значение за развитието на икономиката, туризма и решаване на част от проблемите с обезлюдяването в някои от населените места в областта.

Паралелно с проектирането на четирилентовите лъчове, по преценка на кметовете ще се проектират велоалеи и отбивки към различните малки населени места, се обединиха още на срещата кметовете на общините. На нея присъства и директорът на Областно пътно управление инж. Димитър Порязов.

Община Бургас ще координира цялостния проект и ще подпомага административно общините.

„Това ще е дълъг и труден процес, но проектът няма алтернатива. Колкото по- рано започнем подготовката, толкова по- голям шанс за финансиране ще има. Средства се привличат с готови и качествени проекти.  Вече имаме опит от подготовката на документацията и процедурите за проекта Бургас – Слънчев бряг и обхода на Поморие. Работата е трудна, тъй като отнема много време, особено по отношение на отчуждителните процедури. Радвам се, че колегите от другите общини подкрепиха идеята и започват работа по места, защото до 2-3 години можем да финализираме проекта и да кандидатстваме за финансирането му“, заяви кметът Димитър  Николов.

Срещите на специалистите от различните общини ще се координират оперативно от заместник кмета на Община Бургас инж. Чанка Коралска. Следващото оперативно заседание на кметовете ще бъде след месец.

Делото КТБ тръгва по същество

http://www.transmedia.bg/2018/04/27/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%82%d0%b1-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d1%8a%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

Апелативеният специализиран наказателен съд, потвърди окончателно определението на долния съд, че няма основания процесът за фалита на КТБ да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

По делото подсъдими са 18 души. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за ръководител на организираната престъпна група, която според обвинението е източила банката.

Основните възражения на адвокатите бяха, че са нарушени процесуалните права на подсъдимите, че липсата на ръководителя на т.нар. организирана престъпна група нарушава правата му, че обвинителният акт е неясен, че не е ясна каква е връзката между обвиняемите. Затова делото не трябва да започва по същество.

Основната теза на обвинението пък е, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде върнат в България.

Василев изпрати и писмо, с което поиска от съда да прекрати процеса срещу него. Той се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.

Двете съдебни инстанции обаче не са съгласни с доводите на подсъдимите и защитниците им и процесът трябва да започне по същество на 9 май, за когато е насрочено заседание в спецсъда.

Увеличава се броят на детските ясли

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170306_uvelichava_se_broiat_na_detskite_iasli/?ref=rss


Увеличава се броят на детските ясли и на местата в тях. Това сочат данните на Националния статистически институт. От началото на годината в страната функционират 837 самостоятелни детски ясли и яслени групи с общо 32 970 места в тях. В градовете те са 715 с 30 653 места, а в селата - 122 с 2 317 места, показват данните.<br /><br />Осигуреността с места в детските заведения общо за страната е 16.9%, като най-висока е тя в областите Габрово (24.8%), Благоевград (23.1%) и София...

2 години затвор за апаш с 12 присъди, тарашил апартаменти във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835916

2 години затвор за апаш с 12 присъди,
тарашил апартаменти във Велико ТърновоСлед внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 49-годишен рецидивист е осъден на 2 години затвор за извършени кражби на вещи от апартаменти. Това съобщиха от Апелативната прокуратура. Николай К. е признат за виновен за това, че в периода 08.09.2016 г. до 13.10.2016 г. от апартаменти в гр.

/Видео/ Онкоболницата „Свети Мина“  пак разбуни духовете в ОбС,съветникът К. Ваклинов: Д-р Г. Георгиев струва 50 000 лв. на месец

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf/

С  22 гласа“за“,5 „против“ и 7 „въздържал се“ местните парламентаристи в Благоевград приеха днес отчета на Специализирана болница за активно лечение по онкология „Свети Мина“. Преди това обаче имаше остри изказвания и критика за управлението на директора на болничното заведение д-р Георги Георгиев.

Болницата   приключва 2017г. със загуби от 532 хиляди лева, от които 511 хиляди са амортизационни отчисления , а чистите стопански загуби са в размер на 21 хиляди лева.Там остава проблемът с просрочените задължения от близо 2 милиона лева.

„ Ще приема отчета само ако д-р Георги Георгиев си подаде оставката“,остро коментира съветникът Кирил Ваклинов и допълни,че трупането на задължения ще доведе до спиране на болницата.

„ Натрупани са големи задължения.Д-р Георги Георгиев струва 50 000 лв. на месец“,изтъкна Ваклинов .Изказа се и Георги Васев като обясни,че ситуацията в болницата не е цветуща,а като мениджър д-р  Георги Георгиев трябва да вземе важни решения. Калоян Ханджийски пък  изтъкна,че отчетът на болницата е адекватен и призова да не се взимат отношения без да са разгледани нещата в дълбочина.Валери Смиленов пък обясни,че не вижда план за спасяване на онкоболницата.

„ Болницата е значима ,тя дава здраве.Нека се насочим към предложения, които ще оздравят здравното заведение“, коментира  Давид Сукалински.

Основната част от заседанието днес  бе  разглеждането и приемането на годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските  търговски дружества, както и доклади за осъществените читалищни дейности и финансови отчети за изразходваните от бюджета средства през 2017 година на народните читалища на територията на община Благоевград.

Изненадващо с 19 гласа „за“8 „против“ и 6 „въздържал се“не се прие отчета на ОФК „Пирин“.Валери Смиленов се изказа и обясни,че в клуба са ангажирани чужди футболисти и тези задължения са огромни.Изпълнителният директор на Пирин Венко Попов взе думата и обясни,че в школата има интегрирани  6-7 души.“ Нашите момчета взимат толкова,колкото взимат всички футболисти“,коментира Попов.

Без дебати бяха приети отчетите на останалите общински дружества.

Материалът /Видео/ Онкоболницата „Свети Мина“  пак разбуни духовете в ОбС,съветникът К. Ваклинов: Д-р Г. Георгиев струва 50 000 лв. на месец е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Доларът остава на близо 4-месечен връх спрямо еврото

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-на-близо-4-месечен-връх-спрямо-еврото_l.a_i.761017_at.1.html

Дoлapът в нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пeтъĸ ce зaдъpжa близo дo 3,5 мeceчeн пиĸ нa фoнa нa pъcтa нa дoxoднocттa нa дъpжaвнитe дългoви oблигaции...

"Билд": Бундесбанк е спечелила 3,4 млрд. евро от гръцките държавни облигации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835917

"Билд": Бундесбанк е спечелила 3,4 млрд. евро от гръцките държавни облигацииГерманската централна банка /Бундесбанк/ е спечелила 3,4 млрд. евро от гръцките държавни облигации, според в. "Билд", чието твърдение цитира гръцкото издание Нюз.ин. Милиардите, които са били отпуснати на Гърция от началото на икономическата криза, означават не само огромни рискове за Германия, но и печалби от лихви. А как става това?

БАН: Древните находки не налагат промяна на трасето на "Струма"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ban-nahodkite

Най-важните находки ще бъдат пренесени в село Покровник или пред РИМ Благоевград

Осигуреността с места в детските ясли е най-ниска в София

http://www.cross.bg/yasli-detskite-mesta-1573515.html

/КРОСС/ Към 31.12.2017 г. в страната функционират 837 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ) с общо 32 970 места в тях. Продължава очерталата се през последните години тенденция на увеличение както на броя на заведенията, така и на местата в тях. В градовете детските ясли са 715 с 30 653 места, а в селата - 122 с 2 317 места. Осигуреността с места в детските ясли към 31.12.2017 г. общо за страната е 16.9%, като най-висока е тя в областите Габрово (24.8%), Благоевград (23.1%) и София (столица) (21.3%). 1. Детски ясли и места в тях През 2017 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на ДГ са постъпили 30 490 деца. В края на годината в детските ясли се отглеждат и възпитават 32 429 деца (табл. 2), от които момчетата са 16 738, а момичетата - 15 691.  2. Деца в детските ясли към 31.12.    Разпределението на децата, отглеждани в детски ясли, по възраст през 2017 г. се запазва без изменения. Най-голям е относителният дял на децата на 2-годишна възраст - 81.3%, а най-малък - на децата на възраст до 1 година - 0.1%.В края на 2017 г. обхватът на децата, отглеждани в детски ясли, общо за страната е 16.6% и в сравнение с предходната година се увеличава с 0.2 процентни пункта. Най-високи са стойностите на показателя за областите София (столица) (23.4%), Габрово (21.7%) и Благоевград (21.2%). Към 31.12.2017 г

”Демократична България” иска дисциплинарно наказание за Цацаров

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-iska-distsiplinarno-nakazanie-tsatsarov.html

В обръщение, изпратено до ”Фрог нюз”, съпредседателите на ”демократична България” Атанас Атанасов и Христо Иванов апелират към Инспектората на ВСС и правосъдният министър Цецка Цачева за санкции срещу изявления на Главния прокурор Сотир Цацаров. Ето и пълният текст на призива:

Европейските либерали: Борисов, "Атака" подкрепя незаконното анексиране на Крим, извадете я от властта

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/27/3170230_evropeiskite_liberali_borisov_ataka_podkrepia/?ref=rss


Президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален призова премиера Бойко Борисов да поеме отговорността, че коалиционният му партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. В изявление в кулоарите на българския парламент, където бе на среща с представители на ДПС, днес Баален обяви, че всички искат добри отношения с Русия, но трябва да се спазва международното право.<br /><br />"Може би "Атака" и другите трябва да отидат в...

Кралев: До една година можем да имаме ефективни мерки за борба с хулиганството

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/27/3170302_kralev_do_edna_godina_mojem_da_imame_efektivni_merki/?ref=rss


Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки за борба с футболното хулиганство. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.<br /><br />Според него, ако решенията за борба с футболното хулиганство, обсъдени съвместно с МВР, БФС и двете парламентарни комисии, се доведат докрай, проблемът ще бъде приключен. По думите му до момента мерки са се вземали периодично, когато има инцидент.<br /><br />"Изготвихме краткосрочни и дългосрочни...

Ердоган заминава на посещение в Узбекистан в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835918

Ердоган заминава на посещение в Узбекистан в неделяТурският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на официално посещение в Узбекистан от 29 април до 1 май, съобщи днес пресслужбата на министерството на външните работи на Узбекистан, цитирана от ТАСС и БТА. Планира се Ердоган да участва на заседание на парламента - Олий Мажлис. В съответствие с формата на държавното посещение на турския президент

Откриха изложението на варненските гимназии

http://www.moreto.net/novini.php?n=373280

Атрактивна музикална и танцова програма съпроводи откриването на Панорама на професиите и профилите в средното образование в Юнашкия салон, предаде репортер на Moreto.net. Възпитаници и преподаватели от 19 училища очакват днес до 18.

22-годишна загина при челна катастрофа край Бургас, жена и дете са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835920

22-годишна загина при челна катастрофа край Бургас, жена и дете са ранениТежка катастрофа е станала рано тази сутрин по пътя Бургас - Малко Търново, съобщават от полицията. При челния сблъсък по пътя за Малко Търново е загинала 22-годишна жена. Произшествието е станало в района на село Маринка. Друга жена и дете са ранени. Очаквайте

Борисов: При модернизирането на военна техника искаме да бъдат ангажирани българските учени и специалисти

http://www.cross.bg/posochi-tehnika-potentzial-1573514.html

/КРОСС/ Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във военноремонтния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум" в Търговище. По думите му, това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет ще останат в България, ще спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт. „За съжаление, не така е било през последните години. Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че желанието на правителството е да бъде ангажиран целият индустриален и научен потенциал на страната. „Ако този потенциал бъде развит, той ще може да намери и други клиенти", посочи Дончев. В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС

Американският армейски оркестър в Европа ще изнесе концерт във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6835907

Американският армейски оркестър в Европа ще изнесе концерт във Велико ТърновоСъбитието е на 5 май и е със свободен вход Оркестърът на Въоръжените сили на САЩ в Европа ще изнесе концерт във Велико Търново на 5 май – събота. Американският армейски музикален състав ще зарадва меломаните в Старата столица по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Старопрестолният град и Русе са двата български града,

Демократична България иска дисциплинарка за Цацаров

https://offnews.bg//politika/demokratichna-balgaria-iska-distciplinarka-za-tcatcarov-679540.html

Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов иска ВСС да образува дисциплинарка срещу главния прокурор Сотир Цацаров. 

Предложението им за това е адресирано освен до Инспектората към Висшия съдебен съвет и до министъра на правосъдието Цецка Цачева. 

В текста се казва: 

На 25 април 2018г. в интервю пред Нова ТВ, главният прокурор Сотир Цацаров заявява: „Работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване.“ Това изявление е възпроизведено и в много други медии.

В интервю, публикивано на 25 април 2018 г. в Blitz.bg, главният прокурор заявява: „Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега.” 

Определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезмисляне на съществуване на политически партии, по същността си, съставлява партийно – политическа дейност, до колкото пряко засяга партийно-политическия живот в страната. Хипотезите, в които прокурор може да прави преценка и законосъобразно да взема становище за съществуването или несъществуването на политическа партия, са изрично изброени в чл. 16 и чл. 40, ал. 2 от Закона за политическите партии. Разгледаният по-горе случай не попада в нито една от посочените законови разпоредби.

Това изказване е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в чл. 9.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че “магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно - политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние.” Действието накърнява престижа на съдебната власт, тъй като поражда съмнение за независимостта и безпристрастността на главния прокурор при упражняване на неговите правомощия.

Поради това, предлагаме да упражните правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт и да внесете предложение за образуване на дисциплинарно производство спрямо Сотир Цацаров за дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт.

Председателят на АЛДЕ: Борисов да поеме отговорност за Сидеров в Крим, да извади "Атака" от властта

https://offnews.bg//politika/predsedateliat-na-alde-borisov-da-poeme-otgovornost-za-siderov-v-krim-679534.html

"Господин премиер Борисов, вие трябва да поемете отговорността, ако ваш коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим."

Това каза председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален след срещата си с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Народното събрание. Партията на Карадайъ е част от АЛДЕ, а Баален е в София за съвета на алианса, който ще се проведе у нас. 

"Всички искаме да сме в добри взаимоотношения с Русия и не това е проблемът. Всички обаче трябва да спазваме международното право", каза още Баален и подчерта, че "Атака" не играе позитивна за България. " Моля, господин Борисов, извадете ги от управлението след европредседателството", каза още Баален.

Малко след това репортер от телевизията на "Атака" се обърна към Ханс ван Баален почти викайки от един от микрофоните: Вие като какъв се месите в българската политика и в политиката на партия "Атака". "Атака" не е либерална партия".

В отговор председателят на АЛДЕ призова репортерът да се придържа към приличното поведение. "Това не е европейско поведение", каза той. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че на срещата с Баален и европейските либерали е била изразена силна загриженост за евроатлантическата ориентация у нас. "ГЕРБ са длъжни да обяснят на обществото и на нашите партньори от НАТО и ЕС за поведението на коалиционните си партньори. По важни геополитически и геостратегически въпроси не може да има лично мнение, особено когато си част от управлението на страната", коментира Карафайъ и подчерта, че очаква и отговори от ЕНП.

Председателят на ДПС коментира, че ако това не стане, то отново част от управляващата коалицията ще има "шизофренно поведение", каквото е имало и преди две години в Реформаторския блок. Той каза още, че ако Цветанов смята, че  някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, то трябва да погледне към коалиционните партньори на ГЕРБ. "Май твърденията на господин Цветанов се оказват верни", каза лидерът на ДПС.

Баален каза още, че България трябва да влезе в Шенген и еврозоната, защото е изпълнила всички критерии. "По отношение на Шенген мисля, че ще стане в рамките на по-малко от година. Преди евроизборите. Покривате критериите", каза той и обясни, че според него до 2 години България би трябвало да е и в еврозоната.

Председателят на АЛДЕ каза още, че България получава подкрепа подкрепа и за позицията за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. "Без никакво съмнение, страните от Западните Балкани са част от Европа", добави той.

Блъснаха пешеходка на зебра в Бургас, в тежко състояние е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835900

Блъснаха пешеходка на зебра в Бургас, в тежко състояние еПешеходка е била блъсната докато пресичала на зебра по бул."Стефан Стамболов" в района на НОИ, съобщиха от полицията. Жената е транспортирана в болницата с тежка черепно-мозъчна травма. Все още се установява самоличността й, тъй като в нея не са открити документи. Заради инцидента, станал преди около 30-тина минути,

В България има 32 денонощни аптеки, в 16 малки общини няма нито една аптека

https://offnews.bg//zdrave/v-balgaria-ima-32-denonoshtni-apteki-v-16-malki-obshtini-niama-nito-e-679533.html

В България има само около 32 денонощни аптеки, а в 16 малки общини с общо население около 50 000 души няма нито една аптека, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. 

По думите му в страната има общо 3996 аптеки и страната ни е на едно от челните места в Европа по брой аптеки на глава от населението, но сме сред последните места по достъп до тях. 

Остър е проблемът с денонощните аптеки, само 0,8 процента от аптеките са с денонощен режим на работа. Такива няма в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище, обясни Ананиев. 

Той уточни, че законодателството в страната не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно режима на работата на аптеките.

За решаване на проблемите здравното министерство, в сътрудничество с НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата и Българския фармацевтичен съюз, е предприело действия в посока разработване на пакет от мерки за стимулиране предоставянето на фармацевтична услуга в малките населени места, в слабо населените общини, които ще бъдат въведени чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според Ананиев в малките населени места може да се открият общински аптеки, които да се финансират от общините, като в България вече имало 39 подобни аптеки, а министерството работи и по създаване на мобилен аптечен пазар.

От ГЕРБ искат арести и глоби до 15 000 лв. за рибари бракониери

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/27/3170297_ot_gerb_iskat_aresti_i_globi_do_15_000_lv_za_ribari/?ref=rss


ГЕРБ предлага глоби между 10 000 и 15 000 лв. за бракониерство при улов на риба и даване на право на служителите Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да арестуват нарушители. Това трябва да стане с промени в Закона за рибарството и аквакултурите.<br /><br />Промените са в три насоки, едната е за завишаване на санкциите. Целта е бракониерите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, а не както досега - да се измъкват в съда, обясни в парламента Иван...

Докато популярният благоевградчанин Боци е в затвора, бившата му съпруга се радва на нова тръпка

http://www.struma.com/obshtestvo/dokato-populyarniyat-blagoevgradchanin-boci-e-v-zatvora-bivshata-mu-supruga_133588/

Бившата жена на благоевградчанина Боян Петров-Боци, който в момента излежава присъда за наркотици, е с ново гадже. Христина най-накрая се радва нова тръпка, която я вписа в отбора на обвързаните. Красавицата падна в плен на любовта, а избраникът е местен бизнесмен, на име Атанас.

Чаровният мъж е на средна възраст и е неотлъчно до своята половинка. Двамата прекарват свободното си време заедно на почивки и по нощните клубове.

Завчера бяха засечени да купонясват в...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване