Лекар: НЗОК се превърна в отдел на Министерството на финансите

http://www.cross.bg/patzientite-otdel-ministerstvoto-1573496.html

/КРОСС/ "Институцията Здравна каса трябва да работи в полза на пациентите и на обществото. С действията си тя се е превърнала в отдел на Министерството на финансите. За тях са важни цифрите, но не и човешките животи" - това обвинение отправи пред "Здравей, България" д-р Димитър Ленков, бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз. Конкретният повод е липсата на аортни клапи в склада на кардиологичната болница „Света Екатерина". Лекарите и пациентските организации алармират, че с наредбата си за по-евтини медицински изделия Касата на практика е опразнила всички болнични складове. "Самата политика, самото изразходване на средствата става по абсолютно несправедлив начин", коментира Ангелина Бонева, член на Управителния съвет на центъра за защита на правата на пациентите. "Пациенти се осигуряват цял живот. Къде са отишли парите? В бездънната каца, в която всеки може да бръкне и да си прави, каквото си поиска, стига да е упрявляващ", допълни тя.  

ЕС няма нужда от Лондонското сити

http://www.moreto.net/novini.php?n=373257

ЕС няма нужда от Лондонското сити, съобщава в. "Гардиън". Изданието се позовава на главния преговарящ на Съюза Мишел Барние. По време на своята визита в София той посочи, че молбата на Тереза Мей за специална сделка за британския финансов сектор няма да бъде удовлетворена.

Коалицията проскърцвала в парламента, кабинетът си е ОК

http://clubz.bg/67192-koaliciqta_proskyrcvala_v_parlamenta_kabinetyt_si_e_ok

Коалиционните партньори нямат проблеми при работата си на ниво правителство, но в парламента проскърцва. Това се разбра от изявленията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Шумен след обиколка из военния завод "Терем".

С коалиционните партньори имаме различия, но имаме и обща цел - държавата да върви напред, каза Борисов на въпрос има ли напрежение в коалицията. Ние имаме разписани коалиционни споразумения, придържаме се към тях, обясни премиерът и заяви, че при него напрежение няма, а е точно обратното.

Виждате, работим много добре с всички министри и вицепремиери. Разбирам, че е модерно да се създават непрекъснато напрежения, но ви връщам една година назад. Тогава, когато трябваше да се създаде правителство, каза Бойко Борисов.

Аз с премиера нямам никакви проблеми, заяви Красимир Каракачанов.

Може би трябва да се търси механизъм за диалога в парламента. Там някъде скърцат колелцата. Това е въпрос, който може да се реши на Коалиционен съвет. Иначе в правителството няма случай, в който да съм се обърнал към премиера с някакво съдействие и да не съм го получил“, посочи Каракачанов.

По време на обиколката във военния завод на ТЕРЕМ "Хан Крум" в Търговище Борисов увери, че два от трите големи проекта за модернизация на армията ще бъдат готови - за изтребителите и за сухопътните машини.

"Знаете, че в двуседмичния срок 2 от 3-те големи проекта ще бъдат готови. Това е за нов изтребител и това, което е моята мечта като сухопътен офицер. Трябва да подчертаем, че имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал, много сме обнадеждени. Милиард и 200 милиона има за сухопътни машини", обясни Борисов.

"Толкова добри новини, чакани от армията десетилетия. Трябва да мислим и за боеприпаси, така че модернизацията да е по НАТО-вски стандарт. И най-вече българите да видят, че в условията на криза мислим и за армията", смята Борисов. "Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", добави и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Все пак не забравяйте, че сме купували най-добрите самолети транспортни, хеликоптери транспортни, само транспортни - все едно ще се изнасяме. Все едно сме купували авиация да бягаме с нея. Сега купуваме бойна, за да можем да осигурим сигурността на България", обясни Борисов.

"За сухопътната машина съм гарантирал, че веднага ще започнем да я правим, защото знам, че ако се развият някакви военни действия или ще е с ядрено оръжие, или чрез терористи и подобни", заключи той.

Белият дом публикува снимки от срещата между Помпейо и Ким Чен-ун

http://nakratko.bg/category/25/158590/


Пресслужбата на Белия дом публикува днес снимки от тайната среща между бившия директор на ЦРУ и настоящ държавен секретар на САЩ Майк Помпейо и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Китаец глътна 20-сантиметрова стоманена пръчка след облог с приятели..

http://www.struma.com/lyubopitno/kitaec-glutna-20-santimetrova-stomanena-pruchka-sled-oblog-s-priyateli_133563/

 Лекари извадиха от стомаха на китаец 20-сантиметрова стоманена пръчка. Чуждото тяло попаднало в стомаха на мъжа преди около година, съобщава South China Morning Post.

Приятели по чашка му обещали 5 000 юана, ако го погълне. За да избегне неприятното усещане, той поставил пръчицата в корпуса на пластмасова химикалка, след което го глътнал. Няколко месеца по-късно заподозрял, че желязото все още е в корема му.

И въпреки че не изпитвал болка, решил да отиде на лекар....

Продължава

Крадат линейка, за да превозят болен до София?!

https://frognews.bg/novini/kradat-lineika-prevoziat-bolen-sofiia.html

Преди две нощи скъпа линейка – на стойност около 100 хил. лв., беше открадната от паркинга на болница в Пловдив, а по-късно беше открита пред столичната болница ”Св. Анна”.

Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с 1/3

http://nakratko.bg/category/60/158589/


През 2017 г. се наблюдава намаление с около 29% на регистрираните посегателства спрямо моторни превозни средства, сравнено с 2016 г.

"Катимерини": Миграцията с джетове вече не е изолиран случай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835605

"Катимерини": Миграцията с джетове вече не е изолиран случайМиграцията с помощта на джетове вече не е изолиран случай, според Европейската гранична служба Фронтекс, пише гръцкият в. "Катимерини", като визира случаи на марокански младежи, пътували с такива плавателни съдове до Гибралтар. Според вестника само вчера Европол и полицията са открили бежанци, стигнали по този начин до Испания.

Ким Чен Ун обеща да не буди повече президента на Южна Корея с ракети

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-obeshta-da-ne-budi-poveche-prezidenta-na-iuzhna-koreia-s-r-679518.html

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дж Ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин. Това съобщи на брифинг говорителят на президента на Република Корея Юн Йон Чан, цитиран от БТА.

"Ким Чен Ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му", каза прессекретарят, цитиран от ТАСС.

Днес в пограничното селище Панминжчон се провежда историческа среща между лидерите на Северна и Южна Корея като част от започналия през последните месеци процес по затопляне на отношенията между двете съседски държави.

В делегацията е включена и сестрата на Ким Чен Ун - Ким Йо Чен. По време на официалните разговори тя е прдложила да се ускори обединението на двете Кореи, предаде БТА.

Това изказване било посрещнато с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин на свой ред е предложил да бъдат свързани железниците на двете страни, защото това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество.

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

Предложението на Ким Чен Ун президентът на Юга Мун Дже  Ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя, бе направено спонтанно, информира говорителят на южнокорейския лидер.

"Щом Ким Чен  Ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен Ун отговори мигновено: "Може би ей сега" и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", посочи той.

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на "подобно историческо място". "Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

Мун Дже-ин заяви на свой ред, че "това е много смела стъпка" от страна на севернокорейския лидер, "ознаменувал с появата си този исторически момент", добавя ТАСС.

Очаквайте подробности

Тръмп предизвика валутен колапс в Иран

https://dnes.dir.bg/pazari/tramp-predizvika-valuten-kolaps-v-iran

Ако САЩ върнат санкциите срещу Техеран, това ще е икономически проблем за страната

Потресаващо в ...! Какво правят тези две ученички в столичното метро ..

http://www.struma.com/lyubopitno/potresavashto-v-kakvo-pravyat-tezi-dve-uchenichki-v-stolichnoto_133562/

Столични граждани останаха потресени от гледката, на която се натъкнаха в една от мотрисите на метростанция „Сердика“.

В социалните мрежи изникна скандално клипче, на което се вижда как две момичета се целуват, натискат, опипват и т.н. пред слисаните погледи на останалите пътници в метрото.

От кадрите може да съдим, че дамите са на видима възраст около 16 години, но явно това не им пречи да показват различната си ориентация.

„Това са днешните...

Продължава

Московиси: България е следващият член на еврозоната

http://www.cross.bg/bulgariya-stanishev-evrozonata-1573495.html

/КРОСС/ За мен България е следващият член на еврозоната. Но да не прибързваме - вижте Гърция, която се присъедини, без да бъде готова. Това заяви в предаването "Здравей, България" по БТВ еврокомисарят Пиер Московиси, който е в България за среща на Еврогрупата - финансовите министри от ЕС. Заедно с него гост в студиото бе президентът на ПЕС Сергей Станишев, който вчера инициира конференция за еврото, на която гост бе премиерът Борисов. Форумът очерта национален консенсус за присъединяването ни към еврозоната, подчерта Станишев. "Спецификата на България е друга - ние сме различни и от Гърция, и от Чехия. От 20 години сме във валутен борд и голяма част от негативите при присъединяването са изконсумирани", подчерта Станишев. И обърна внимание, че икономистите са развенчали този мит, че при влизането в еврозоната цените ще се повишат. Това са фалшиви новини, включи се в разговора Московиси. 2025 г. е реалната години за присъединяване на България към еврото, тогава поколението, родено при присъединяването ни към ЕС, ще влезе на пазара на трута, подчерта президентът на ПЕС. Станишев предупреди, че в ЕС има достатъчно влиятелни сили, които искат да ни изтласкат от центъра на Европа и да ни пратят в периферията. Затова е необходимо непрекъснато да полагаме усилия и да бъдем в сърцето на ЕС.    

Захариева: Когато говорим за Западните Балкани трябва да мислим за нещата, които ни свързват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835596

Захариева: Когато говорим за Западните Балкани трябва да мислим за нещата, които ни свързватМинистър Захариева представи визията си за бъдещето на Западните Балкани в дискусия на фондация „Конрад Аденауер“, която се проведе на 26 април в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Събитието, посветено на темата „Да си представим новите Западни Балкани“, беше открито от д-р Ханс-Герт Пьотеринг,

ГЕРБ и БСП се захапаха и за КЕВР

https://frognews.bg/novini/gerb-bsp-zahapaha-kevr.html

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за енергетиката. С това КЕВР вече ще може да се произнася при смяна на собствеността на енергийните доставчици. Предложението за тази промяна беше спорно. Върпоса продължиха в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Таско Ерменков и депутатът ГЕРБ Валентин Николов.

Депутат от "Обединени патриоти" иска коалиционен съвет с ГЕРБ заради ДПС

https://www.actualno.com/politics/deputat-ot-obedineni-patrioti-iska-koalicionen-syvet-s-gerb-zaradi-dps-news_671864.html

Да, точно така – по този начин депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов отговори на въпрос дали вчерашната позиция на партията означава, че "воеводите” и "Обединени патриоти" (ОП) обвиняват ГЕРБ в "заиграване" с ДПС заради новите правомощия на КЕВР и конкретно сделката с ЧЕЗ. Става въпрос за предложението на ОП КЕВР изрично да е органа, който да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружеств

Кратки новини: Правителството намалило броя на неохраняемите плажове със 17

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170206_kratki_novini_pri_trudovi_zlopoluki_prez_minalata/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Правителството намалило броя на неохраняемите плажове със 17<br /><br />От началото на мандата на правителството броят на неохраняемите плажове е намален от 106 на 89, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ положените усилия водят до повишаване на...

Amazon увеличи повече от два пъти печалбата си

https://www.investor.bg/novini/261/a/amazon-uvelichi-poveche-ot-dva-pyti-pechalbata-si--260104/

Компанията залага на нови сделки за стрийминг на мачове и увеличи цената за абонамента за Prime в САЩ

Да хванем еврото добре подготвени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6835293

Да хванем еврото добре подготвени Според зам.-председателя на Европейската комисия България е готова да влезе в чакалнята на еврозоната. (Виж 11-а стр.) Присъединяването към еврото зависи от две неща: едно са финансовите критерии, чисто техническата част, но има и политически решения. По първата част, изглежда, се справяме добре.

Нов опит за регистриране на крадена кола в Дупница, осуетиха го

http://www.struma.com/krimi/nov-opit-za-registrirane-na-kradena-kola-v-dupnica-osuetiha_133561/

Вчера служители на Пункта за регистрация и технически контрол в Дупница са установили, че представеният за първоначална регистрация л. а. „Фолксваген“ е обявен за международно издирване от Интерпол – Италия.

Автомобилът е иззет с протокол за доброволно предаване от собственика, по случая е образувана преписка в РУ Дупница.

П. Попов

Армен Джигарханян излезе от кома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835588

Армен Джигарханян излезе от комаПопулярният актьор Армен Джигарханян, след като беше спешно хоспитализиран след прекаран инфаркт, е излязъл от кома и е дошъл в съзнание, съобщи ТАСС. Според лекарите от московската болница, в която е бил приет, състоянието на пациента вече е стабилно. Утре той ще бъде преведен в една от най-добрите московски клиники, предава БТА.

Газова уредба взриви автомобил в Кърджали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6835589

Газова уредба взриви автомобил в Кърджали (Снимки)

Газова уредба взриви автомобил фолксваген в най-големия кърджалийски кв. Възрожденци. Инцидентът е станал малко преди 7 часа тази сутрин на 20 метра от жилищен блок 57. Шофьорът успял да напусне автомобила малко преди взрива. Той усетил миризма на газ в купето, спрял колата край контейнер и се отдалечил от нея. Повикал на помощ пожарната.

Хулиган на 62! Мъж нападна с ругатни магазинерка, заплаши да я запали

http://www.struma.com/krimi/huligan-na-62-muj-napadna-s-rugatni-magazinerka-zaplashi-da_133560/

Вчера кюстендилски полицаи са задържали 62-годишен мъж от с. Слокощица за хулиганска проява.

Ядосан на продавачка от търговски обект, отправил закани и заплашил, че ще запали магазина, заедно с нея вътре.

Ще остане 24 часа в ареста на РУ Кюстендил, материалите са представени на дежурен съдия от РС Кюстендил.

П. Попов

На 30 април изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835586

На 30 април изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходитеДо момента са подадени 435 000 формуляри Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на

Изследване: 57 на сто от българите играят хазарт, харчат по половин милиард на година

http://clubz.bg/67191-izsledvane_57_na_sto_ot_bylgarite_igraqt_hazart_harchat_po_polovin_miliard_na_godina

42 на сто от българите смятат, че в живота у нас може да се успее преди всичко с повече късмет. Все пак - над половината, 53%, са на мнение, че се успява преди всичко с повече работа. Делът от 42% не е малък и свидетелства за важни народопсихологически особености, за качеството на живот на мнозина у нас, както и за усещането за несправедливост.

Това са част от данните от новото издание на традиционния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика. Сондажът е проведен между 19 и 22 април. 

На този фон 5% от запитаните твърдят, че редовно играят игри на тото, лотария, различни форми на хазарт и т. н. Те се равняват условно на близо 300 хиляди души. Тези хора харчат средно по 43 лв месечно за такъв тип игри.

19% (или над 1 млн., близо всеки пети) казват, че играят от време на време и харчат средно по 21 лв. месечно. Играещите много рядко са 33% (над 1.8 млн.) и влагат по 9 лв на месец.

Така, общо 57% от запитаните (или над 3 милиона) се оказват играещи, макар и с различна честота. 43 на сто са тези, които твърдят, че не играят такива игри. Средно, играещите у нас харчат по 15 лв. на месец. Най-общата калкулация показва, че за такъв тип игри хората явно харчат по около половин милиард на година. Това е приблизително колкото 5% от ежедневните харчове за хранителни стоки и стоки за бита, например.

Същевременно огромното мнозинство - 86% - от играещите свидетелстват, че никога не са печелили сума, която да смятат за значима. Сред останалите преобладават хората с печалби до 99 лв. Само 1% от общо всички запитани в изследването казват, че са печелили суми над 5 хил. лв.

Мнозинство от 68% казват, че не познават човек, който да е спечелил значителна сума. Още по-голямо мнозинство – 81% - смятат, че да се спечели значима сума в такива игри не е лесно. 9% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 

Мнозинството от българите играят редовно или понякога, но рядко печелят. На този фон предложението на вицепремиера Валери Симеонов за ограничаване на рекламата на хазарт се възприема добре. 55% се съгласяват със забрана на реклама, но не и на самите игри. 14% са крайни и биха се съгласили даже на забрана на игрите. 27% искат всичко да остане както досега. Останалите се колебаят.

Сагата с Иванчева поляризира общественото мнение

Мнозинство от 60% са чули за речта на президента, а мнозинство от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят. Затова и 91% смятат, например, че скорошното бягство от затвора е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа, а обясненията от типа „Монте Кристо“ не се възприемат.

Друга идея от последните седмици – собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече, се възприема на принципно ниво. Мнозинство от 66% одобрява. Очевидно обаче тази идея би се натъкнала на обострената социална чувствителност.  Така предложението на Корнелия Нинова за намаляване на заплатите е одобрявано от 91% от запитаните, мнозинството от 84% казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока или пък мнозинството от 63%, което се противопоставя на връщането на царските имоти.

Сагата с Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а 22% не могат да преценят.

Позицията на прокуратурата по казуса с Желяз Андреев и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца) получава 60% одобрение.  

Кухня на три колела - хит на изложението Tourist Auto Show във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373241

Изключително богато разнообразие от модели и марки предлага изложението Tourist Auto Show, което посреща посетители на паркинга на „Метро“ до 29 април между 10.00 и 18.00 часа. Експозицията от над 70 модела на 12 марки представя не само леки автомобили, а и автобуси, лодки, мотори, ванове и кемпери, предаде репортер на Moreto.

Проф. Слатински: Зловреден дъх се носи от социалния ни организъм

https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-zlovreden-dah-nosi-sotsialniia-organizam.html

Това написа в коментар на публичната си страница във Фейсбук проф. Николай Слатински. Заглавието е на редакцията.

Силиконка се пусна под наем за баловете

http://www.struma.com/lyubopitno/silikonka-se-pusna-pod-naem-za-balovete_133559/

Плеймейтката Кристина Каменова, която се прочу с банковия кредит за силиконовия си бюст, пусна апетитна оферта в социалните мрежи. „Отиди на бала с най-известния бюст! Остава месец до абитуриентските балове. Реших и аз да се включа в тазгодишната кампания, ка то бъда дама на един от абитуриентите.

Очаквам личните истории на тези от вас, които искат да бъдат с мен в един от най-важните си моменти в живота“, сподели Каменова. Силиконката все още не е обявила на какъв...

Продължава

"Йени шафак": Продължиха пазарлъците на опозицията в Турция, резултат още няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835581

"Йени шафак": Продължиха пазарлъците на опозицията в Турция, резултат още нямаПлановете на турската опозиция за формиране на многопартийна коалиция за предсрочните парламентарни избори в Турция може да не се реализират, пишат турски вестници днес. Опозиционните партии, които не можаха да се споразумеят за издигане на общ кандидат за президентските избори, не могат да се договорят и за формирането на коалиция за

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение във Вашингтон

https://petel.bg/Germanskiyat-kantsler-Angela-Merkel-e-na-poseshhenie-vav-Vashington__261952

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон. По-късно днес тя ще бъде приета от американския президент в Овалния кабинет, с...

БТВ предаде: Взривът в Кърджали е от газова бутилка. Шофьорът е с изгаряния

https://petel.bg/BTV-predade--Vzrivat-v-Kardzhali-e-ot-gazova-butilka--SHoforat-e-s-izgaryaniya__261954

Снимка: bTV Газова бутилка в кола се взриви, докато автомобилът е бил в движение. Инцидентът стана тази сутрин в Кърджали, съобщава bTV. ...

Силен интерес на Tourist Auto Show Варна

https://petel.bg/Silen-interes-na-Tourist-Auto-Show-Varna-__261955

След като акостира преди седмица в Бургас, изложението Tourist Auto Show се откри и във Варна – на паркинга на магазин „Метро“, където ще остане ...

Шведският диджей се е самоубил

https://petel.bg/SHvedskiyat-didzhey-se-e-samoubil__261956

Шведският диджей Тим Берглинг, известен като Авичи (DJ Avicii), се е самоубил, предаде „Варайъти”, позовавайки се на официално разпространено...

Видео показва как поршето катастрофира в Пловдив, кой е виновен?

https://petel.bg/Video-pokazva-kak-porsheto-katastrofira-v-Plovdiv--koy-e-vinoven-__261957

Кадри от среднощната катастрофа на кръстовището на ул. "Гладстон" с бул. "Руски" са запечатали моментa на сблъсък между джип порше кайен и ш...

Ангелкова срещу Симеонов, против е да се пуши в заведенията

https://petel.bg/Angelkova-sreshhu-Simeonov--protiv-e-da-se-pushi-v-zavedeniyata__261958

Мога да изразя личното си мнение, непушач съм и съм абсолютно против да се отменя забраната за пушенето, особено в местата за хранене. Това...

Девет тийнейджъри загинаха при порой в Израел

https://petel.bg/Devet-tiyneydzhari-zaginaha-pri-poroy-v-Izrael__261959

Девет тийнейджъри загинаха, след като бяха отнесени от придошли води, докато бяха на поход в район, намиращ се южно от Мъртво море в Израел...

Зловещо в Борисовата градина: Въоръжен тренира за война, кървави кръстове, обърнати знамена и икони по дървета!

http://www.struma.com/sinya-lampa/zloveshto-v-borisovata-gradina-vuorujen-trenira-za-voina-kurvavi-krustove_133558/

 Паника и ужас в Борисовата градина в София. Димитър Кисьов слага сигнална жилетка, рисува кръстове по дърветата в парка с червена боя, закача икони, увесва медали и с пистолет стреля по животни и заплашва хора. На мястото има закачени български трибагреници на обратно, което според потърпевши на агресията на мъжа, е знак за война.

Иван е имал неприятен сблъсък с мъжа и реши да разкаже за случилото се: "Действието се случва в сряда. Направих видео, след като голяма част от...

Продължава

Мелания празнува 48-и РД. Тръмп ѝ взе скромен подарък

https://dnes.dir.bg/zvezdi/melaniya-praznuva-48-i-rd-tramp-i-vze-skromen-podarak

Доналд Тръмп похвали Мелания за подготовката на вечерята със семейство Макрон

Какво означава рекордното неравенство в България

http://clubz.bg/67190-kakvo_oznachava_rekordnoto_neravenstvo_v_bylgariq

Вчера Европейската комисия публикува последното си проучване с данни от Евростат, според което България е страната в Европейския съюз с най-високо подоходно неравенство. Оглавяваме класацията за 2017 г. с коефициент 8,2. Отбелязваме също така и най-голям ръст в неравенството за последното десетилетие - 1,7 пункта от 6,5 през 2008 г.

Мярката, която Европейската комисия използва за неравенство, е съотношението между доходите на най-богатите 20% от гражданите и доходите на най-бедните 20% от гражданите. В нашия случай, доходите на най-богатите 20% от българите взети накуп са 8,2 пъти повече от доходите на най-бедните 20% от българите взети накуп. Съществуват и други начини за измерване на неравенството, някои от които вземат предвид цялото население, а не само най-бедните и най-богатите, или пък общото материално състояние, а не само доходите за годината.

Всички тези индикатори целят да представят с една цифра разпределението на паричните и финансови средства сред гражданите в обществото. По всички показатели България е сред лидерите по неравенство в ЕС.

Какво от това?

Трябва ли да ни притеснява това, че имаме най-високото подоходно неравенство в ЕС? Да, отчасти. Първо, нека отбележим, че когато говорим за неравенство, е важно да следим процесите през годините, както в България, така и в чужбина. В западна Европа и САЩ неравенството спада неистово по време на Втората световна война и остава сравнително ниско в следващите две десетилетия. От 70-те години насам, обаче, във всички западни страни неравенството тръгва нагоре, като че ли за ръка с повишения стандарт на живот и обем на икономиката. Би могло да се обобщи, че в моменти на криза или война неравенството се понижава, а в моменти на мир и подем за икономиката неравенството се повишава.

Днес, когато икономиката печели все повече от автоматизация и софтуер, неравенството расте дори по-бързо, защото най-успешните предприемачи могат да увеличат богатството си с пъти в рамките на много по-малко време отколкото през 20-и век. Така че повишаващото се неравенство е тенденция не само в България, но и навсякъде по света и е свързано с бързорастящите доходи на най-заможните в страната, а не толкова с падане на доходите на най-бедните.

Второ, ние регистрираме най-голямото неравенство в ЕС, но в държавите от Западните Балкани, Русия, Китай, САЩ, много латиноамерикански, африкански и азиатски държави неравенството е по-високо отколкото в България. А много от държавите от ЕС, например скандинавските, имат сериозни традиции в преразпределението на социалните блага и са едни от най-богатите и най-егалитарни страни в света. Впечатление прави Чехия, където неравенството е най-ниско според проучването на ЕК. Тоест чехите са успели да преминат от планова икономика през 1989 г. в среднобогата европейска държава днес, която същевременно е и егалитарна. Това е държава, от която трябва да вземем пример.

Трето, опасностите, които прекомерното неравенство крие, са реални, особено за България. От една страна, колкото повече се отдалечават богатите от бедните, на толкова по-различни езици започват да говорят те. Богатите започват да губят представа за това през какви препятствия са принудени да преминават по-бедните. Чувството за принадлежност към едно и също общество започва да се губи. А от там се зараждат повече омраза, по-екстремни партии и повече социални конфликти. От друга страна, свръхбогатите, които имат многократно по-големи ресурси от другите в обществото, могат да си позволят да упражняват прекомерно влияние върху властта.

Това може да се случва индиректно, чрез завързване на приятелства с политици, спонсориране на техни събития или проекти, като не се иска нищо в замяна, но остава усещането за дълг. И при следващото гласуване на закон в парламента, съответният депутат се сеща за добрия си заможен приятел. А може да се случва и много директно, както „феноменът Пеевски“ ни показва. Той е точно това, за което алармира френският икономист Пикети в книгата си „Капиталът в 21-ви век“. Когато бизнесмени владеят огромна част от не една или две индустрии и имат пряко участие в изготвянето на законите в държавата, ставаме свидетели на една пленена икономика и една пленена държава.

Сега накъде?

Растящото неравенство в България, което е и най-високо в ЕС, трябва да ни притеснява. Трябва обаче да балансираме ограничаването на неравенството с едновременно стимулиране на икономиката. Една от най-очевидните политики, които могат да се предприемат, е въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите. То трябва да е прогресивно, за да преразпределя средства от по-богатите към по-бедните, но и да не е агресивно, за да не ограничава потенциала за икономически растеж и да не се отразява на събираемостта на данъци.

Ако такъв баланс се постигне, трябва допълнителните средства, които влизат в държавната хазна, да се инвестират на поне две места. Първо, държавата може да покрива по-голяма част от социалните и здравни осигуровки на гражданите с най-ниски доходи. По този начин те ще могат да разполагат с по-голяма част от средствата, които заработват, а коефициентът на неравенството автоматично ще се понижи. Но най-важното е, че наличните средства в най-бедните домакинства реално ще се увеличат. Такава мярка би помогнала за намаляване на неравенството в краткосрочен план.

Второ, в дългосрочен план, трябва да се инвестират допълнителни средства в образователната система, особено що се отнася до детските градини и началните училища. Най-добрият път към ограничаване на неравенството и предоставяне на възможности за развитие на по-бедните семейства е качествено образование за децата им. Колкото по-лоши възможности за развитие имат децата от по-бедни семейства в сравнение с деца от по-заможни семейства, толкова по-малък е шансът доходите им на средна възраст да са еднакви. И обратно, колкото по-добри възможности за ограмотяване, израстване и интелектуално развитие получат по-бедните деца, толкова по-вероятно е да прескочат капана на бедността и да достигнат доходите на децата, израснали в по-богати семейства. Такъв тип дългосрочна инвестиция ще се изплати в бъдеще и подоходното неравенство ще се понижи.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Целият пленарен ден на депутатите е отделен за парламентарен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835583

Целият пленарен ден на депутатите е отделен за парламентарен контролЦелият пленарен ден на депутатите е отделен за парламентарен контрол, предаде БТА.  Пръв на депутатски въпрос ще отговаря министърът на културата Боил Банов. В контрола ще участват и министрите Николина Ангелкова, Красимир Вълчев, Кирил Ананиев, Теменужка Петкова и Валентин

Марковски: Делото срещу Иванчева е низ от примитивни компромати

http://www.mediapool.bg/markovski-deloto-sreshtu-ivancheva-e-niz-ot-primitivni-kompromati-news278437.html

Делото за подкуп срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е "низ от примитивни компромати". Това смята нейният адвокат Марин Марковски, ден след като втора съдебна инстанция остави подзащитната му в ареста. "Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху кметицата на "Младост", повтори адвокатът тезата си, която защитаваше и на процеса. Пред бТВ той обясни, че по протокол тя има единствено около два квадтратни сантиметра по външната дясна част на дланта. Когато е писала възражение, върху листа е бил протоколът за парите, които са броени там, твърди адвокатът. Той описа ситуацията с думите "забележете колко е просто". Според разследването Иванчева е имала светещо вещество и по носа, като беше обяснено, че тя най-вероятно сама го е пренесла там. "Има една снимка как полицайка я хваща за устата. В един момент Иванчева вика "Искам моя адвокат" и полицайката я хваща за устата. Тази полицайка е с ръкавицата, ето тя е пренесла веществото. Това са фактите", заяви Марковски. Той определи риториката на прокуратурата, от която заявиха, че "Иванчева е светнала като коледна елха", като детска мечта. "Прокуратурата ни връща към детството – светването като коледна елха е в мечтата на прокурора, свързана с детските му години", каза Марковски. По думите му няма нито една среща между Иванчева и Ваклин, на която да му е искан подкуп (обвинението всъщност твърди, че Ваклин се е срещал само веднъж с нея, а е преговарял за сумите с Петко Дюлгеров, б.р.). "Когато посредникът е поставил парите в колата и е излязъл, къде са гаранциите, че той демонстративно е поставил парите пред кметицата и зам.-кметицата?", попита Марковски. След това Марковски насочи вниманието към ролята на Петко Дюлгеров: "Въпросът е той дали е действителен посредник или поставен комбинатор, който трябва да изобличи Иванчева - тук прокуратурата не можа да събере доказателства." Адвокатът категорично отрече да има записи, в които Иванчева казва "Поставили сме Ваклин на колене, да си плати", както твърди обвинението, макар че преди ден прокурорът по делото, направи забележка, че цитира "по памет" такива данни от СРС, а медии го написаха като точен цитат. "Това е абсолютна лъжа. Аз съм чел записите, такъв израз няма. От СРС-та такъв израз няма", категоричен е Марковски. Адвокатът коментира още, че няма нито едно доказателство Иванчева да е поискала подкуп от 500 хил. евро от Александър Ваклин, каквото е новото й обвинение - освен другото за получения подкуп. Според него парите може да поискани от посредника. "Аз съм мъчително притеснен, защото авторитетът на прокуратурата означава доказателства и нищо повече", допълни Марковски. "Има много хора, които биха желали да затрият кметицата, защото тя иска преди да се прави блок, да се правят градинки", обяви адвокатът. И уточни, че това "не е забранено от нито един закон". 

Доброволци от Детското полицейско управление към училище „Евлоги Георгиев“ – Дупница с успех на Национално състезание

http://www.struma.com/obshtestvo/dobrovolci-ot-detskoto-policeisko-upravlenie-kum-uchilishte-evlogi-georgiev_133557/

Отборът, който представи Кюстендилска област в Националното състезание на детските полицейски управления в столицата, е от училище „Евлоги Георгиев“ – Дупница.

В края на двугодишното обучение по проекта „Детско полицейско управление“ представителни отбори от 23 областни дирекции на МВР показаха умения в състезание. Състезанието бе с теоретична част и демонстрация на умения по пътна безопасност, управление на велосипед, техники за лична защита и оказване...

Продължава

Актьорът Армен Джигарханян излезе от кома

//dariknews.bg/novini/sviat/aktioryt-armen-dzhigarhanian-izleze-ot-koma-2093562

Популярният актьор Армен Джигарханян е излязъл от кома и е дошъл в съзнание, съобщи ТАСС. Актьорът беше спешно хоспитализиран след прекаран инфаркт.

Според лекарите от московската болница, в която е бил приет, състоя

Мъж е с опасност за живота след спор за паркиране

//dariknews.bg/regioni/shumen/myzh-e-s-opasnost-za-zhivota-sled-spor-za-parkirane-2093618

68-годишен мъж от Шумен е с опасност за живота след като бил ударен по време на спор за място за паркиране с негов съсед. Спорът възникнал на 26 април, по обяд на ул.“Самара“ между 68-годишния мъж и 35-годишен, който живеел в съседен блок.

Обявиха обществена поръчка за реставрация на "Ески Джамия" в Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/obyaviha-obshtestvena-poruchka-za-restavraciya-na-eski-djamiya-v-dupnica_133556/

Община Дупница обяви обществена поръчка по реда на гл.26 от ЗОП-чрез обява за реставрация на архитектурен паметник "Ески Джамия". Общата прогнозна стойност на поръчката е 95 785,32 лв, а срокът за изпълнение е максимум 60 календарни дни. Дейностите за ремонт на Джамията, които се предвиждат са свързани с цялостна подмяна на покривния пакет - керемиди, подложка, обмазване с хидрофобен хоросан по рецепта. Предвидени са 40% нови керемиди и изцяло подменяне на подложката от хоросан и...

Продължава

Лидерите на двете Кореи обсъдиха проблеми, засягащи мира на полуострова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835577

Лидерите на двете Кореи обсъдиха проблеми, засягащи мира на полуостроваСевернокорейският ръководител Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин разговаряха на срещата си днес за денуклеаризацията и мира на полуострова. Това съобщи говорителят на южнокорейската президентска канцелария Юн Йон-чан, информира Франс прес. "Двамата лидери проведоха искрен и прям диалог за денуклеаризацията и установяването на

Цитат на деня: На един обяд е добре да не си в менюто, а да участваш в него

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/27/3170203_citat_na_denia_na_edin_obiad_e_dobre_da_ne_si_v/?ref=rss


На един обяд винаги е добре да не си в менюто, а да си на масата и да участваш в него. <br /><br />С тези думи лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира преди Би Ти Ви стремежът на България да се присъедини към еврозоната. Според него предприемачите в България сега губят между 500 млн и 1 млрд. евро от обмяната на валута.<br /><br />Също по Би Ти Ви днес еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия...

Мъж заплашвал с пистолет хора в Борисовата градина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835574

Мъж заплашвал с пистолет хора в Борисовата градина (Видео)
Група граждани твърдят, че са били нападани и заплашвани с пистолет от мъж в Борисовата градина. Един от потърпевшите успял да заснеме агресията с телефона си, предава Нова телевизия.  Въпросният мъж е окупирал част от парка. Белязал е дърветата в района с червени кръстове и е окачил по тях икони и свои медали и обяви за предстоящи спорни

Община Благоевград постави началото на информационна кампания за родителите на бъдещи първокласници

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-postavi-nachaloto-na-informacionna-kampaniya-za-roditelite-na_133555/

Община Благоевград постави началото на информационна кампания с превантивен характер за запознаване на родители на бъдещи първокласници с техните основни права и задължения, предвидени в Закона за предучилищното и училищно образование, в Закона за закрила на детето и други нормативни документи.

Отдел "Образование” към Община Благоевград получи подкрепа в начинанието от Районна прокуратура – Благоевград, в лицето на заместник- административния ръководител на РП...

Продължава

В Търново съветниците ”уредиха” избирателите си с 10% по-скъпа вода

https://frognews.bg/novini/tarnovo-savetnitsite-urediha-izbiratelite-10procenta-skapa-voda.html

Общинският съвет във Велико Търново подкрепи бизнес плана на ВиК ”Йовковци” и даде съгласието си дружеството да поиска поскъпване на питейната вода с 10%, съобщи националното радио. Само преди дни там жителите останаха без вода, поради авария, предизвикана от строеж на бизнесмен върху водопровода.

Млад мъж от Бургас даде шанс за живот на трима души

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mIkWkScszB0/

30-годишен мъж от Бургас, загинал при инцидент, даде шанс за живот на трима души. След разговор с екипа на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на УМБАЛ Бургас и координатора по донорството д-р Милена Минева, близките му взимат благородното решение да дарят органите му и да спасят  живота на трима, чакащи трансплантация.

Органите – бъбреци и черен дроб, са взети вчера в УМБАЛ Бургас и транспортирани в столицата. Късно вечерта вчера са направени трансплантациите. Бъбреците са трансплантирани в УМБАЛ „Александровска“ на двама мъже, избрани между шестима кандидати: Н. К. на 48г. от гр. Годеч и М. С. на 52г. от гр. Петрич. И двамата са на хемодиализа от 2016 година. Трансплантираните се възстановяват в реанимация, състоянието им е стабилно. Черният дроб е подготвен за трансплантация в Университетска болница „Лозенец“.

Екипите на трите лечебни заведения са съпричастни към скръбта на семейството на починалия и благодарят за хуманното решение за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Снимката е на УМБАЛ “Александровска”, където са извършени трансплантациите на бъбреците

Тепърва ще се обсъжда дали ваксината срещу варицела да е задължителна

https://www.actualno.com/healthy/tepyrva-shte-se-obsyjda-dali-vaksinata-sreshtu-varicela-da-e-zadyljitelna-news_671866.html

Тепърва ще се обсъжда дали ваксината срещу варицела да влезе в задължителния имунизационен календар или да бъде по желание, каквито са ваксините за ротавирус и папилома вирус. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за Нова телевизия.  По думите му в момента в България морбили няма. Притесненията идват от това, че в някои европейски държави се е получил пробив в имунизационния календар. Морбили има в Северна Гърция, Източна Сърбия и Румъния. Кантарджиев уточни, че поради мигра

Вучич за "Гардиън": Ако Сърбия получи нещо в замяна, ще приемем независимостта на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835571

Вучич за "Гардиън": Ако Сърбия получи нещо в замяна, ще приемем независимостта на КосовоСръбският президент Александър Вучич вярва във възможността за нормализиране на отношенията с Прищина, тоест за подписване на споразумение през следващите шест месеца до една година, и изразява готовност за разговор по всеки въпрос, който подразбира компромисно решение. Сръбският печат цитира интервю на Вучич за британския "Гардиън",

Брюксел поставя ново изискване за членството ни в еврозоната

http://www.moreto.net/novini.php?n=373256

Ново изискване за присъединяването на България към еврозоната може да ни отдалечи от единната валута, пише в. "Сега". От близо година Европейската комисия поставя като бариера пред приемането ни във валутно-обменния механизъм ERM2, известен като "чакалнята" на еврозоната, ниските доходи и недостатъчно развитата икономика.

Мъж заплашва с пистолет хора в Борисовата градина, стрелял и по куче

https://offnews.bg//obshtestvo/mazh-zaplashva-s-pistolet-hora-v-borisovata-gradina-strelial-i-po-kuc-679516.html

Столичани, които се разхождат често в Борисовата градина, сигнализират за мъж с пистолет в парка. Той е окупирал част от територията, белязал е дърветата с червени кръстове и е окачил по тях медали и обяви за предстоящи спорни надпревари. 

Това е Димитър Кисьов, председател на Комисията по планинско бягане към Федерацията по лека атлетика, съобщи Нова тв.

Срещу него са подавани множество жалби в полицията през последните месеци. Потърпевша жена разказа, че преди около месец и половина, разхождайки кучето си, тя се разминала с агресивния мъж, който носел знамена с дълги дръжки. Кучето на жената се уплашило и започнало да лае. Тогава мъжът извадил пистолет и стрелял два пъти по домашния любимец – вероятно с газов пистолет. 

Потърпевшата казва, че не знае какво е било направено по жалбата, която тя веднага е подала срещу нападателя.

Друг потърпевш пък е заснел разправията си с агресивния мъж, той също бил заплашен с пистолет, след като попитал Кисьов дали той е нарисувал кръстовете по дърветата. 

Производителят на куклите Барби се възстанови от загубата на важен клиент

https://www.investor.bg/novini/346/a/proizvoditeliat-na-kuklite-barbi-se-vyzstanovi-ot-zagubata-na-vajen-klient-260103/

Въпреки разширяването на нетната печалба заради фалита на търговеца Toys'R'Us акциите на Mattel поскъпнаха с почти 4%

Маршал Халифа Хафтар излезе от болница във Франция, вече е в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835547

Маршал Халифа Хафтар излезе от болница във Франция, вече е в Либия"Силният човек" в Източна Либия, маршал Халифа Хафтар, се завърна вчера в Бенгази след хоспитализация в Париж, продължила най-малко две седмици, предаде Франс прес. Хафтар не се беше появявал публично известно време и не се публикуваха негови актуални снимки, което подхрани слухове относно здравословното му състояние,

Френски дипломат възрази срещу екзпанзията на английския език в евроинституциите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/27/3170200_frenski_diplomat_vuzrazi_sreshtu_ekzpanziiata_na/?ref=rss


Френският посланик в Европейския съюз напусна в сряда заседание с колегите си в знак на недоволство, че бъдещите дебати по бюджетите няма да има превод на френски език, предаде "Ройтерс", определяйки случилото се като нова проява на стремежа на Париж английският да престане да доминира в Брюксел след Брекзит.<br /><br />"Посланикът напусна залата в знак на неодобрение", каза европейски дипломат за решението на Филип Леглиз Коста да напусне срещата, след като...

Един от убийците на Аркан намери смъртта си в ЮАР

https://www.actualno.com/balkani/edin-ot-ubijcite-na-arkan-nameri-smyrtta-si-v-uar-news_671860.html

В Южна Африка е застрелян убиецът на сръбския военнопрестъпник Желко Ражнятович-Аркан - Милан Джуричич, предаде БГНЕС. Аркан беше убит на 15-ти януари в Белград. От 2006 година Джуричич се укриваше в ЮАР. Там продължава да се укрива и друг участник в атентата срещу Аркан - Доброслав Гаврич. Желко Ражнятович-Аркан има богата престъпна кариера в Западна Европа в продължение на близо 20 години. Пътят му в подземния свят е изпълнен с обири, убийства, присъди и бягство от затвора. В началото на вой

Московиси: Нека не бързаме с Еврозоната

https://frognews.bg/novini/moskovisi-neka-barzame-evrozonata.html

„Еврото е валутата на бъдещето. Сега сме 19 държави в Еврозоната и с България ще станем 20, но нека да не бързаме“, заяви в сутрешния блок на бТВ еврокомисарят по финанси Пиер Московиси.

Още издирват крадеца на линейката от Пловдив

http://www.cross.bg/bolnitza-lineiikata-plovdiv-1573494.html

/КРОСС/ Преди две нощи скъпа линейка - на цена около 100 хил. лв., беше открадната от паркинга на болница в Пловдив. Тя беше открита пред столичната болница „Св. Анна". Крадецът обаче все още се издирва. Камерите на пловдивската болница са заснели момче и момиче, които правят оглед и снимат линейката. 10 часа по-късно момчето се връща и подкарва специалната кола, оборудвана със скъпа апаратура. Линейката има джипиес система, с която застрахователите проследяват колата. Камерите са запечатали лицето на крадеца. Мотивите все още не са ясни. Една от версиите, която се проверява, е, че с линейката е транспортиран болен.  

Априлските "жеги" продължават

https://dnes.dir.bg/novini/aprilskite-zhegi-prodalzhavat

Топлото време, с температури и до около 30 градуса продължава поне още седмица

Еврокомисар: България ще е следващият член на еврозоната, но първо трябва здрава икономика

https://www.actualno.com/business/evrokomisar-bylgarija-shte-e-sledvashtijat-chlen-na-evrozonata-no-pyrvo-trjabva-zdrava-ikonomika-news_671862.html

Не съм тук за критика. Тук съм за срещата на министрите на финансите в рамките на председателството на България на ЕС. Нека да бъдем ясни – за мен България е следващият член на еврозоната. Еврото трябва да бъде валута на всички европейци. Това заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. Условията и критериите трябва да бъдат спазени и това отнема време, каза Московиси, който не пожела да говори за "срокове и графици". Пред bTV той даде за пример

Спецпрокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните от ДАИ

http://www.cross.bg/evro-narysheniya-arest-1573493.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест за задържаните в началото на седмицата служители на ДАИ - Благоевград. Днес изтичат първоначалните 72 часа от задържането им. Защитниците на арестуваните 10 души настояват, че няма достатъчно доказателства, за да останат още в ареста. 1200 евро дневно са изкарвали чрез престъпната си схема служителите, разкриха от спецпрокуратурата. Транспортни фирми са изнудвани да плащат между 300 и 600 евро рекет, за да не им се налагат санкции за големи нарушения. Вместо това инспекторите отчитали дейност като вписвали дребни нарушения.  

Бабата на Байрям, която му стана донор на бъбрек, няма право на инвалидна пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835541

Бабата на Байрям, която му стана донор на бъбрек, няма право на инвалидна пенсияБабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да спаси живота на детето, няма право на инвалидна пенсия, предава Би Ти Ви. На 27 март 2017 Байрям и баба му Селима са приети в детската клиника в немския град Тюбинген. Бъбречната трансплантацията е в края на юни заради тежките изследвания на двамата и влошеното състояние на детето.

Брюксел ни вижда в еврозоната, но без да се бърза

http://clubz.bg/67189-bryuksel_ni_vijda_v_evrozonata_no_bez_da_se_byrza

СВЯТ Пиер Московиси Cropped(1)

Еврокомисарят по валутните и икономически въпроси Пиер Московиси смята, че България ще бъде следващият член на еврозоната, но не трябва да се бърза. Той заяви това преди заседанието на Еврогрупата в София.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че до една година България ще влезе в т.нар. чакалня - европейският валутен механизъм ERM II, който предхожда членството в монетарния съюз, включващ в момента 19 държави от ЕС. Московиси обаче бе категоричен, че не трябва да се поставят срокове кога ще сме готови за ERM II: 

"България ще бъде следващият член на еврозоната. Няма съмнение в това. Ние обаче трябва да подготвим това много внимателно. Не трябва да бързаме, защото, ако пришпорваме нещата, ще се стигне до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Сред тези критерии е влизането в ERMII, където страната трябва да престои поне две години. Влизането в еврозоната трябва да бъде позитив, а не шок", заяви френският еврокомисар.

На срещата между Борисов и заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис стана известно, че България ще получи пътна карта за конвергенцията си към еврозоната. Европейската централна банка и страните-членки на еврозоната ще решат дали България трябва да влезе в банковия съюз едновременно с влизането в еврозоната - или членството там да предшества еврото.

На форум вчера стана ясно, че членството в банковия съюз е по-скоро предварително условие за влизане в еврозоната, а България има да свърши още работа по отношение на банковата си система и структурни реформи.

Бил Козби признат за виновен в изнасилване

http://clubz.bg/67188-bil_kozbi_priznat_za_vinoven_v_iznasilvane

Съд в Нористаун, Пенсилвания, призна известния американски комик Бил Козби за виновен по всички три обвинения в дело за изнасилване на негова позната, извършено с помощта на наркотици, съобщава Си Ен Ен. По всяко от трите обвинения Козби може да получи по 10 години затвор, но в щата Пенсилвания ще ги лежи едновременно, а не последователно.

В съответствие с обвиненията, повдигнати срещу Козби, през 2004 г. той е дрогирал жена на име Андреа Констанд, след което я е изнасилил. От юридическия екип на актьора не отричат факта на сексуалния контакт, но твърдят, че той е бил по взаимно съгласие. Адвокатите смятат да обжалват решението на съда.

Парите и властта не могат да ни попречат да постигнем справедливост“, каза в края на процеса Кевин Стийл, окръжен прокурор.

Си Ен Ен отбелязва, че през последните години десетки жени излязоха с обвинения в сексуални престъпления и изнасилване срещу Бил Козби. Но засега само обвиненията от страна на Констанд (която днес е на 45 години) доведоха до наказателен съдебен процес.

Бил Козби получи широка популярност в САЩ през 60-те години с телевизионния сериал I Spy, за ролята си в който стана първият тъмнокож актьор, удостоен с награда „Еми“. През 1969 г. започна излъчването на прочутото комедийна програма „Шоуто на Бил Козби“.

"Площад Славейков"

Днес във Варна е предпремиерата на "Летящият холандец"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373073

Най-новата постановка на Държавна опера Варна можем да гледаме предпремиерно днес, от 19.00, на сцената на Държавна опера Варна, напомня Moreto.net. Официалната премиера на романтичната опера от Рихард Вагнер ще бъде на 12 юли в рамките на ММФ "Варненско лято" и на Опера в Летния театър 2018.

Светещото вещество от парите е пренесено върху Иванчева, твърди адвокатът й

http://www.cross.bg/ivancheva-markovski-parite-1573492.html

/КРОСС/ Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари е пренесено върху кметицата на Младост Десислава Иванчева, категоричен е адвокатът ѝ Марин Марковски. В студиото на „Тази сутрин" беше проведен експеримент с вещество подобно на това, което е използвано за маркиране на парите при ареста на Иванчева. От него стана ясно, че то наистина може да бъде пренесено от един на друг носител само с просто ръкостискане. „По протокол тя има единствено около два квадтратни сантиметра по външната дясна част на дланта. Когато е писала възражение върху листа е бил протоколът за парите, които са броени там", пояснява Марковски. Според разследването Иванчева е имала светещо вещество и под носа, като беше обяснено, че тя най-вероятно сама го е пренесла там. „Има една снимка как полицайка я хваща за устата. В един момент Иванчева вика „Искам моя адвокат" и полицайката я хваща за устата. Тази полицайка е с ръкавицата, ето тя е пренесла веществото. Това са фактите", каза Марковски. Той определи риториката на прокуратурата, които заявиха, че „Иванчева е светнала като коледна елха", като детска мечта. „Прокуратурата ни връща към детството - светването като коледна елха е в мечтата на прокурора, свързана с детските му години", каза Марковски. „Това дело представлява низ от компромати, които са изключително примитивни", допълни адвокатът

Румънският президент ще посредничи между кабинета и Националната банка на Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835537

Румънският президент ще посредничи 
между кабинета и Националната банка на РумънияРумънският президент Клаус Йоханис ще се срещне днес с премиера Виорика Дънчила и с министъра на финансите Еуджен Теодорович, за да опита да посредничи между правителството и Националната банка на Румъния по разногласия около причините за високата инфлация, съобщават румънски медии. В сряда президентът вече разговаря по този въпрос с ръководството

Зрелищни арести в Русенско заради открадната ферма за биткойни

https://petel.bg/Zrelishhni-aresti-v-Rusensko-zaradi-otkradnata-ferma-za-bitkoyni__261949

Разкриха открадната ферма за биткойни да копае в Русенско. Криминалисти от Русе и Ловеч разкриха кражба на цяло предприятие за доби...

Бум на потребителските жалби срещу онлайн пазаруването

https://petel.bg/Bum-na-potrebitelskite-zhalbi-sreshhu-onlayn-pazaruvaneto__261950

Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през Интернет и увеличаването на електронните магазини доведе до там, че в нашата к...

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин

https://petel.bg/Eksplozii-v-petrolna-rafineriya-v-Uiskonsin__261951

Снимка Булфото Няколко души са ранени при експлозии и пожар в петролна рафинерия в американския щат Уисконсин. След първия взрив в съор...

Мобифоните ни изкривяват и докарват мигрена

https://frognews.bg/novini/mobifonite-izkriviavat-dokarvat-migrena.html

Неправилната стойка, докато разглеждаме социалните мрежи или пишем съобщения, натоварва гръбначния стълб, врата и може да доведе дори до мигрена.

Децата във Враца останаха без медицинска помощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/decata-vyv-vraca-ostanaha-bez-medicinska-pomosht-6081731

Родители на пациенти пък създадоха група в социалните мрежи, за да могат с общи усилия и средства да транспортират децата си до близко населено място

След Макрон и Меркел отива на среща с Тръмп в САЩ

https://www.actualno.com/america/sled-makron-i-merkel-otiva-na-sreshta-s-trymp-v-sasht-news_671855.html

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон, където ще проведе разговори с американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Посещението на германския канцлер ще продължи по-малко от 24 часа, самите разговори с Тръмп ще са два часа и половина. Акцентът ще бъде върху бъдещето на ядрената сделка с Иран, сътрудничеството в рамките на НАТО, както и търговските проблеми в отношенията между Европейския съюз и Съединените щати. Това е второто пътуване на Меркел във Вашингтон от март 2

Болничен шеф си отдал собствените линейки под наем

http://clubz.bg/67187-bolnichen_shef_si_otdal_sobstvenite_linejki_pod_naem

329 договора са проверени покрай новата порция болници, която прокуратурата вече разследва, каза Сотир Цацаров.

По-рано днес стана ясно, че сред тях влизат почти всички най-известни в София и страната, които са обект на 13 нови досъдебни производства: за договори за наем, за съвместна дейност, за отдаване на площи и др. Отделно друга група лечебници е изпратена Главна дирекция "Национална полиция" за допълнителни проверки.

"Има скандални договори за безстопанственост. Преди ви бях казал за болнична аптека, отдадена на частно лице за 50 лв. наем годишно - каза днес пред журналисти Цацаров. - Ето още един пример: малка болница, която има 4 линейки, функциониращи. Но те не се ползват, а се ползват линейки по договор с транспортна фирма, собственост на зам.управителя на болницата", каза главният прокурор.

Той илюстрира, че това било в малкия град, а при отдаването под наем става въпрос за загуби за милиони, допълни той. 

Това е нова "партида", след като през март главният прокурор Сотир Цацаров вече нареди да се образуват - нарочно в София, за да няма зависимости - досъдебни производства в 6 лечебни заведения, плюс "Пирогов". После към тях допълниха скандалните случаи в Ловеч и Враца. Става въпрос най-често за сключени договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др. Въпросният член от закона категорично забранява на територията на държавни или общински лечебни заведения да осъществяват дейност частници, ако извършваните медицински дейности са едни и същи.

Това е схемата, наречена от прокуратурата и МЗ "болница в болницата", позната и от ВМА: когато вътре има частно заведение, което само прибира печалбата, а държавната клиника извършва манипулациите и дейностите.

Сега вече е пприключила и възложената на Министерство на здравеопазването проверка и доклад от МЗ, съдържащ констатациите от извършени проверки, е постъпил в прокуратурата.

Така от 24.04.2018 г. прокурори от ВКП "влизат" с 13 досъдебни производства за безстопанственост в следните болнични заведения:

- „ Пета многопрофилна болница за активно лечение – София, ЕАД  гр. София – в периода 2016г. до настоящия момент;

- „УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД София – в периода 2016г. до настоящия момент ;

- „СБАЛО проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД София- в периода 26.01.2012 г. до настоящия момент;

-  „УМБАЛ „Света Анна – София“ АД – в периода 14.12.2010 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин –в периода 17.09.2014 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Свети Иван Рилски“ АД, гр. Разград -в периода 16.02.2015 г. до настоящия момент;

-  „УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр.Стара Загора- в периода 01.02.2011 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Търговище“, гр. Търговище - в периода 2016г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Хасково“, гр. Хасково - в периода 10.12.2015г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Шумен“, гр. Шумен - в периода 2016 г. до настоящия момент;

-  „СБАЛИПБ проф. Иван Киров ЕАД“ гр. София - в периода 01.04.2015г. до настоящия момент;

-  „СБАЛХЗ – ЕАД – София -  в периода 01.11.2012 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Национална кардиологична болница“  ЕАД София - в периода август 2014 г. до настоящия момент.

Главният прокурор Сотир Цацаров отново е разпоредил разследването да се извършва от Националната следствена служба, а ръководството и надзорът върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура.

На 25.04.2018 г. прокурори от Върховна касационна прокуратура са възложили на ГДНП - МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в следните лечебни заведения:

- УМБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕАД гр. София / 77 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- "Първа МБАЛ-София” ЕАД гр. София / 62 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- “Втора САГБАЛ Шейново” гр. София / 7 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/

- ”СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания” София област ЕООД / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- ДПБ “Св.Иван Рилски” гр. София/ 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Център за психично здраве-София” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Света София” ЕАД гр. София /15 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД гр. София / 121 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” ЕООД гр. София / 5 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести - Света София” ЕАД гр. София/ 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф: Иван Митев” ЕАД / 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- "’Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация — Кремиковци” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово” ЕООД / 6 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Център за психично здраве - Пловдив“ ЕООД, гр. Пловдив / 19 договора за отдаване под наем/.

- „Специализирана болница за активно лечение по онкология - Хасково“ ЕООД / 42 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/.

От прокуратурата обещават проверката да приключи в двумесечен срок.

"Шейново", V Градска, ИСУЛ, Окръжна, Кардиологията - разследвани от Цацаров

http://clubz.bg/67187-shejnovo_v_gradska_isul_okryjna_kardiologiqta_razsledvani_ot_cacarov

Нова порция болници, сред които влизат почти всички най-известни в София и страната, са обект на досъдебни производства, съобщават от прокуратурата. Отделно в друга група е изпратена Главна дирекция "Национална полиция" за допълнителни проверки.

Това е нова "партида", след като през март главният прокурор Сотир Цацаров вече нареди да се образуват - нарочно в София, за да няма зависимости - досъдебни производства в 6 лечебни заведения, плюс "Пирогов". Става въпрос най-често за сключени договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др. Въпросният член от закона категорично забранява на територията на държавни или общински лечебни заведения да осъществяват дейност частници, ако извършваните медицински дейности са едни и същи.

Това е схемата, наречена от прокуратурата и МЗ "болница в болницата", позната и от ВМА: когато вътре има частно заведение, което само прибира печалбата, а държавната клиника извършва манипулациите и дейностите.

Сега вече е пприключила и възложената на Министерство на здравеопазването проверка и доклад от МЗ, съдържащ констатациите от извършени проверки, е постъпил в прокуратурата.

Така от 24.04.2018 г. прокурори от ВКП "влизат" с 13 досъдебни производства за безстопанственост в следните болнични заведения:

- „ Пета многопрофилна болница за активно лечение – София, ЕАД  гр. София – в периода 2016г. до настоящия момент;

- „УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД София – в периода 2016г. до настоящия момент ;

- „СБАЛО проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД София- в периода 26.01.2012 г. до настоящия момент;

-  „УМБАЛ „Света Анна – София“ АД – в периода 14.12.2010 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин –в периода 17.09.2014 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Свети Иван Рилски“ АД, гр. Разград -в периода 16.02.2015 г. до настоящия момент;

-  „УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр.Стара Загора- в периода 01.02.2011 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Търговище“, гр. Търговище - в периода 2016г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Хасково“, гр. Хасково - в периода 10.12.2015г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ – Шумен“, гр. Шумен - в периода 2016 г. до настоящия момент;

-  „СБАЛИПБ проф. Иван Киров ЕАД“ гр. София - в периода 01.04.2015г. до настоящия момент;

-  „СБАЛХЗ – ЕАД – София -  в периода 01.11.2012 г. до настоящия момент;

-  „МБАЛ „Национална кардиологична болница“  ЕАД София - в периода август 2014 г. до настоящия момент.

Главният прокурор Сотир Цацаров отново е разпоредил разследването да се извършва от Националната следствена служба, а ръководството и надзорът върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура.

На 25.04.2018 г. прокурори от Върховна касационна прокуратура са възложили на ГДНП - МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в следните лечебни заведения:

- УМБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕАД гр. София / 77 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- "Първа МБАЛ-София” ЕАД гр. София / 62 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- “Втора САГБАЛ Шейново” гр. София / 7 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/

- ”СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания” София област ЕООД / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;

- ДПБ “Св.Иван Рилски” гр. София/ 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Център за психично здраве-София” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Света София” ЕАД гр. София /15 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД гр. София / 121 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” ЕООД гр. София / 5 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести - Света София” ЕАД гр. София/ 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф: Иван Митев” ЕАД / 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- "’Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация — Кремиковци” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово” ЕООД / 6 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;

- „Център за психично здраве - Пловдив“ ЕООД, гр. Пловдив / 19 договора за отдаване под наем/.

- „Специализирана болница за активно лечение по онкология - Хасково“ ЕООД / 42 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/.

От прокуратурата обещават проверката да приключи в двумесечен срок.

Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти

http://www.cross.bg/patzienti-otdelenie-bolnitzata-1573491.html

/КРОСС/ Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти. Ръководството и лекарите влязоха в спор за причините. Според началниците причина е инфекция, а според медиците - недостиг на персонал, който да поеме дежурствата за месеца. Родители на пациенти пък създадоха група в социалните мрежи, за да могат с общи усилия и средства да транспортират децата си до близко населено място с работещо детско отделение. В графика за дежурствата обаче, който е направен още през март, последното лекарско дежурство е на 25 април. Причината да няма медици е известен на всички - те отказват да полагат извънреден труд, защото лечебното заведение не плаща заплати. В отделението реално работят трима лекари и пенсионер е заел половин щатна бройка. Сестрите една по една напускат. Не е ясно кога и дали изобщо отделението ще заработи отново. Линейки ще превозват спешните случаи в други клиники, а по-леките ще трябва да разчитат на собствен транспорт и евентуални свободни легла в болниците наблизо.  

След Макрон, и Меркел среща Тръмп, но без илюзии за приятелство

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/27/3170195_sled_makron_i_merkel_sreshta_trump_no_bez_iljuzii_za/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в последен европейски опит да убеди Доналд Тръмп да освободи Европейския съюз от търговски санкции и да запази стратегическото споразумение за иранската ядрена програма, предаде "Франс прес".<br /><br />Меркел ще се срещне с Тръмп днес в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат съвместна пресконференция.<br /><br />Посещението на Меркел се осъществява веднага след визитата на...

"Комерсант": Противоборстващите сили в Армения се борят за премиерското кресло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835534

"Комерсант": Противоборстващите сили в Армения се борят за премиерското креслоПротивоборстващите сили в Армения се борят помежду си за премиерското кресло, обобщава "Комерсант" тази "решаваща схватка между управляващата Републиканска партия и арменската опозиция". Въпросът за нов премиер след оставката на Серж Саркисян под натиска на улицата и опозицията ще бъде решен от парламента на 1 май, напомня вестникът.

63 хиляди трудови злополуки, над 2 хиляди загинали за 15 години

http://www.cross.bg/hilyadi-godini-zlopolyki-1573490.html

/КРОСС/ За последните 15 години по данни на Националния осигурителен институт у нас са станали над 63 хиляди трудови злополуки, в които са загинали повече от 2 хиляди работници. В международния ден, посветен на безопасните условия на труд, КНСБ ще поднесе цветя пред паметната плоча, която почита загиналите по време на работа.    

Трима сенатори в САЩ готвят жесток удар по Турция

https://www.vesti.bg/sviat/trima-senatori-v-sasht-gotviat-zhestok-udar-po-turciia-6081732

Ако предложеният законопроект бъде приет, загубите за турската икономика ще възлязат на милиарди долари

Агенция по (в)писванията

https://www.investor.bg/analizi/85/a/agenciia-po-vpisvaniiata-260078/

Заради задръстване на Търговския регистър, породено от причинен от законотворците абсурд, десетки акционерни дружества са заплашени от глоби

Агенция по писванията

https://www.investor.bg/analizi/85/a/agenciia-po-pisvaniiata-260078/

Заради задръстване на Търговския регистър, породено от причинен от законотворците абсурд, десетки акционерни дружества са заплашени от глоби

Брюксел подхваща новините - менте

https://frognews.bg/novini/briuksel-podhvashta-novinite-mente.html

Европейската комисия представи вчера мерки за справяне с фалшивите новини и дезинформацията. Един от начините е да се създаде мрежа от европейски “проверители на факти”. Това ново понятие ще става все по-популярно и в България. Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат да установят дали една новина е истинска или не, съобщи БНТ.

Светването като елха – това е мечтата на прокурор, свързана с детските му години

https://www.actualno.com/cite/svetvaneto-kato-elha-tova-e-mechtata-na-prokuror-svyrzana-s-detskite-mu-godini-news_671863.html

"Светването като елха – това е мечтата на прокурор, свързана с детските му години." Това каза в интервю за bTV адвокат Марин Марковски, който пое защитата на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

1 година от протестите в македонския парламент след избирането на Талат Джафери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835532

1 година от протестите в македонския парламент след избирането на Талат ДжафериДнес се навършва една година от събитията в македонския парламент, когато след избора на Талат Джафери за председател на Собранието разгневени демонстранти нахлуха в сградата. В последвалите сблъсъци пострадаха депутати и полицаи, припомня БТА.  Животът на всички, които бяха в Собранието на 27 април миналата година, беше еднакво важен,

Икономическият еврокомисар отново охлади ентусиазма на Борисов за еврозоната

https://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2018/04/27/3170199_ikonomicheskiiat_evrokomisar_otnovo_ohladi_entusiazma/?ref=rss


Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси за пореден път охлади ентусиазма на премиера Бойко Борисов за влизането на България в чакалнята на еврозоната. В интервю пред Би Ти Ви днес той призова да не се поставят срокове и на няколко пъти подчерта, че не трябва да се бърза.<br /><br />Вчера Бойко Борисов заяви пред журналисти, че "до 1 година страната може да се поздрави с успех" и да попадне в т.нар. механизъм...

Марковски за случая Иванчева: Може ли с дамски мустак да се броят пари

https://offnews.bg//temida/markovski-za-sluchaia-ivancheva-mozhe-li-s-damski-mustak-da-se-broiat-679515.html

Делото срещу кметицата на Младост Десислава Иванчева е низ от компромати. Няма нито едно доказателство тя да е искала подкуп от 500 хил. лв. от Александър Ваклин. 

Това заяви защитникът й адвокат Марин Марковски по бТВ. „По протокол тя има единствено около два квадтратни сантиметра по външната дясна част на дланта. Когато е писала възражение върху листа е бил протоколът за парите, които са броени там”, пояснява Марковски. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари е пренесено върху Иванчева, категоричен бе Марковски. Има вещество под носа, ясно е, че не може с дамски мустак да се броят пари, каза още адвокатът. 

„Има една снимка как полицайка я хваща за устата. В един момент Иванчева вика „Искам моя адвокат” и полицайката я хваща за устата. Тази полицайка е с ръкавица, тя е пренесла веществото. Това са фактите”, заяви Марковски.

Той определи риториката на прокуратурата, които заявиха, че „Иванчева е светнала като коледна елха”, като детска мечта.

„Прокуратурата ни връща към детството – светването като коледна елха е в мечтата на прокурора, свързана с детските му години”, каза Марковски. 

„Това дело представлява низ от компромати, които са изключително примитивни”, допълни адвокатът. По думите му няма нито една среща между Иванчева и Ваклин, на която да му е искан подкуп. 

„Когато посредникът Дюлгеров е поставил парите в колата и е излязъл, къде са гаранциите, че той демонстративно е поставил парите пред кметицата и зам.-кметицата?”, попита Марковски.

Той категорично отрече да има записи, в които Иванчева да казва „Поставили сме Ваклин на колене, няма да пусна преписката, докато не си плати”. 

Вчера АСнС остави окончателно в ареста Десислава Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, сочен като посредник при даването и взимането на подкупа от 70 000 евро. Иванчева е обвинена като извършител, а Петрова и Дюлгеров като нейни помагачи. 

Русия би Америка - по секс с кукли

http://clubz.bg/67186-rusiq_bi_amerika_po_seks_s_kukli

Сбъдва се една вековна мечта: Русия изпреварва Америка! И то в най-неочакваната област. Не по млеконадой или по производство на месо на глава от населението, както навремето мечтаеше Хрушчов. А в сферата на плътските и душевни наслади. И по-точно: в областта на секс куклите. 

Американците все още се колебаят дали да открият такъв бордей в страната на Доналд Тръмп, или по-скоро не. Но докато те се чудят, Москва съвсем скоро ще може да се похвали с уникален "развлекателен" хотел. В него посетителите ще открият в леглата си изкуствени девици и красавици за всеки вкус. Меки, гъвкави, отзивчиви, със завидни гимнастически и едва ли не интелектуални способности.

Мъжките фантазии нямат предел: човек може да върти куклата както си иска, може да я постави в голяма клетка (подобна на клетките в московските съдилища), може да я щипе и обладава. Желателно е с презерватив. От хигиенни съображения?

Това е абсурдно!

Защо обаче не си зададем много по-сериозния въпрос за абсурдността на случващото се? В страната, където се води целенасочена борба срещу всякакви прояви на модернизъм, либерализъм и ценностите на западните демокрации, където на авансцената излязоха хоругви и костюмирани казаци с подпухнали от пиянство лица, където патриархът критикува философията на "преклонението пред човека", ние ставаме свидетели на преклонение пред секса с кукли. При това легално и одобрено от властите. Във всеки случай така твърди създателят на този вид публични домове - испанският предприемач Сержи Пието, който вече е открил такъв рай за мъжете в Барселона. Сега той мечтае да създаде цяла верига от подобни пристани на щастието по цял свят и в цяла Русия.

При американците проектът зацикли, но в Русия дръпна напред. Всъщност няма нищо чудно, че в Америка се получи така. В цивилизования свят, който е готов да защитава дори и правата на роботите, човек не може да държи в клетка за собствено удоволствие изкуствени красавици, които почти не се отличват от истинските. Опасно е. Можеш да попаднеш и в затвора.

А в Русия, както става ясно от историята с депутата от Държавната дума Слуцки, сексуалните посегателства спрямо живи журналистки, както и спрямо всички останали жени се приветстват на най-високо равнище и свидетелстват за загрижеността на властите за демографията. И докато някои от живите жени може и да откажат на Слуцки, сега пред него и останалите депутати се откриват безгранични възможности да общуват на различни езици, без да се опасяват от никакви санкции: натискаш копчето и куклата ти говори на френски, английски, якутски.

И все пак: как е възможно подобно нещо в една страна, чийто властови елит яростно се бори за морал? Как е възможно в епохата на нова Студена война, в епохата на американското противопоставяне в Сирия, във времето на идеологическата чума, срещу която се бори руската държавна телевизия, да допуснеш пета колона в лицето на надуваеми секс кукли? Как ли? Ами в Русия вече всичко е хибридно. Държавата се бори срещу чуждото, но ако се качите на такси и обиколите малко из Москва, ще видите, че почти всички магазини, козметични салони и други частни заведения са разкрасени с реклами на френски, английски и, разбира се, на руски език.

Напред, скъпи секс кукли!

Излиза, че секс куклите са само частица от общата руска хибридност, където всичко се е смесило безнадеждно. Напред, скъпи секс кукли! С ваша помощ Русия не само ще погледне в бъдещето на сексуалните отношения (според експерти, скоро 10% от половите сношения ще се извършват с изкуствени създания). С ваша помощ Русия ще се научи да не забравя и изобретателния Запад, с неговите иновации в сферата на науката и културата. Мили секс кукли, не бързайте да давате под съд ползвателите на вашите таланти! Те ще ви пазят нежно (с необходимите за хигиената между човека и робота презервативи).

Чумата в международните отношения все някога ще отмине. А вие, момичета? Вие сте създадени за вечността!

Дойче веле.

Съседите обвиняват: Българските злодеи избиха хиляди сърби във "Вардарска Сърбия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373250

За скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен конкурс алармира българският евродепутат Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ. Техническото училище "Никола Тесла" и църковната община в сръбския град Сурдулица са обявили конкурс на тема "Отечеството и свободата - минало, настояще и бъдеще" сред учениците в основните и средни училища в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от обявяването на Светите Сурдулишки мъченици.

Гръцкият дълг и днес е тема на електронните издания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835497

Гръцкият дълг и днес е тема на електронните издания"Ако Гърция желае допълнително облекчаване на нейния дълг, тогава надзорът над нея ще бъде засилен. Този надзор ще е малко по-стегнат, отколкото такъв е бил прилаган при други страни в криза", заявява ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг от страниците на изданията в Атина.

Гришо срещу съдията: Не е възможно човече! Ти си виновен... спирам да играя!

https://dnes.dir.bg/tenis/grisho-sreshtu-sadiyata-ne-e-vazmozhno-choveche-ti-si-vinoven-spiram-da-igraya

Забавно видео на един от най-горещите епизоди от победата на Димитров срещу Малек Джазири в четвъртък

Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция

https://www.actualno.com/america/amerikanski-senatori-predlojiha-blokirane-na-dostavkata-na-iztrebiteli-f-35-za-turcija-news_671856.html

Трима американски сенатори предложиха мерки, които целят да блокират трансфера на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съюзник в НАТО и една от деветте партньорски страни, които са част от процеса по производство на високотехнологичния самолет, предава Reuters. Проектозаконът е внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и демократа Джийн Шахийн и идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция са силно обтегнати заради подкрепата на САЩ за сирийските кюрди. Тримата сенатори п

ТЕЛК дава пенсии на мошеници, но отказва на нуждаещи се

https://frognews.bg/novini/telk-dava-pensii-moshenitsi-otkazva-nujdaeshti.html

Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да спаси живота на детето, няма право на инвалидна пенсия, съобщи бтв.

САЩ имат нов държавен секретар

http://www.cross.bg/sekretar-durzhaven-chen-yn-1573489.html

/КРОСС/ Белият дом публикува снимки от срещата между бившия директор на ЦРУ и вече държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата се срещнаха изненадващо на 18 април в Пхенян, като стъпка към подготвяна през юни среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп. В четвъртък Майк Помпейо официално встъпи в длъжност като държавен секретар. Той беше утвърден от Сената след напрегната борба между републиканци и демократи. Мотивите срещу него бяха, че има хомофобски възгледи и е привърженик на военните действия.    

Сестрата на Ким Чен Ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835502

Сестрата на Ким Чен Ун предложи да се ускори обединението на двете КореиСестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, включена в делегацията на КНДР за днешната среща на върха, предложи по време на течащите преговори между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. Това съобщи на брифинг Юн Йон Чан, прессекретарят на южнокорейския президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Садят 800 дървета край столични булеварди

https://offnews.bg//obshtestvo/sadiat-800-darveta-kraj-stolichni-bulevardi-679514.html

Със засаждането на 60 едрогабаритни дървета от вида габър, стартира масираното пролетно озеленяване покрай основни булеварди и улици в София.

Първите дървета са разположени от двете страни на велоалеята покрай бул. „Цар БорисIII“ в отсечката между бул. „Житница“ и ул. Йосив Цанков (парк Лагера). Засаждането покрай булеварда ще продължи до Руски паметник, като общият брой на дървета там ще надвиши 150.

Според плановете на Столична община, в рамките на пролетния залесителен сезон предстои да бъдат засадени общо над 800 дървета по тротоарите на булеварди и главни улици в града, както и над 300 - в паркове и градини. Засаждането ще обхване булевардите „Опълченска“, „Мария Луиза“, „Рожен“, „Мадрид“, „Обиколна“. „Тодор Александров“, „Джеймс Баучер“, „Г. М. Димитров“ и др.

В началото на май ще се проведе и вторият етап на стартиралата през есента залесителна кампания „Моето зелено училище/детска градина“. В рамките на пролетната инициатива, Столична община ще предостави на учебните заведения в града нови над 500 бр. дървета, няколко хиляди храсти и цветя, с които да озеленят дворовете си.

Всяка събота и неделя до края на юни ще продължи и засаждането в рамките на инициативата на СО - „Новата гора на София“, в която изцяло с помощта на доброволци, вече има засадени над 18 000 дървета в местността Суходол.

Държавата на борба срещу двойния стандарт при храните

http://www.cross.bg/hranite-durzhavata-borba-1573488.html

/КРОСС/ Държавата - на борба срещу двойния стандарт при храните. С до 4% от годишния им оборот да бъдат глобявани производителите на храни, които могат да се продават и в друга страна-членка, но с различни съставки и качества. Това предвижда предложение на Европейската комисия. То ще бъде обсъдено и от министъра за европредседателството и омбудсмана.  

Борисов и Туск на посещение в Скопие

http://www.cross.bg/borisov-poseshtenie-skopie-1573487.html

/КРОСС/ Ускоряването на пътя на Западните Балкани към Европа - тема на посещение на премиера Бойко Борисов в Скопие. По покана на македонския президент Георге Иванов Борисов ще е гост на лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони", който има за цел да помогне в стабилизирането на региона.  

Деветима младежи загинаха след порой в Израел

http://www.mediapool.bg/devetima-mladezhi-zaginaha-sled-poroi-v-izrael-news278436.html

Деветима тийнейджъри загинаха, след като бяха отнесени от придошли води, докато бяха на поход в район южно от Мъртво море в Израел, предадоха световните агенции. Всичките загинали са на 18 години. Продължава издирването на едно момиче. По-рано властите съобщиха, че група от 25 ученици, намиращи се в района по програма за предвоенна подготовка, са били изненадани, а някои от тях са били отнесени от придошли води след порой. Мъртво море, най-ниското място в света, е заобиколено от пустиня и от сухи стръмни скали. При проливни дъждове обаче нивото на водата в района се покачва за броени минути и се образуват буйни и опасни потоци по стръмните склонове. През последните дни поройните дъждове причиниха наводнения в Израел. Във вторник двама души загинаха при наводненията в южната част на страната.

Адвокат Марковски отрича обвиненията на прокуратурата за Иванчева

https://frognews.bg/novini/advokat-markovski-otricha-obvineniiata-prokuraturata-ivancheva.html

Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари е пренесено върху кметицата на Младост Десислава Иванчева, категоричен бе адвокатът ѝ Марин Марковски в защитна пледоария, която изнесе пред бтв.

Ким Чен Ун вече нямало да прави ракетни опити, има призив за една Корея

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-veche-njamalo-da-pravi-raketni-opiti-ima-priziv-za-edna-koreja-news_671859.html

Първата част от историческите преговори между лидерите на Южна Корея и КНДР завършиха в пограничния пункт Панминчжон. Мун Дже Ин и Ким Чен Ун проведоха половинчасов разговор. Ким е приел поканата да посети Сеул, обяви прессекретарят на Мун Дже Ин. Мун пък се е обявил за регулярни срещи с Ким. Преди началото на разговорите Мун Дже Ин призова Ким Чен Ун заедно да донесат мир и просперитет на Корейския полуостров. "Осъзнавам отговорността, която лежи на нашите раменете ни. И Ви благодаря за

Започва продажбата на карти за градския транспорт във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/27/80304/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b6%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba

Кампанията ще продължи до 4 май включително От днес, 27 април, „Градски транспорт“ Варна открива редовна кампания за продажба на абонаментни карти за пътуване през месец май 2018 г. Кампанията ще продължи до 4 май включително. Пунктовете ще се обслужват както следва: Пункт Централна станция ул.”Русе” (обръщача до училище “Димчо Дебелянов”) От 27.04.2018 г. до […]

Панорама на средното образование се провежда днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373227

Панорама на професиите и профилите в средното образование ще се проведе днес 27-ми април от 10.00 до 18.00 ч. в Юнашкия салон, научи Motreto.net. Организатор на събитието е Община Варна, а в него ще се включат 19 средни училища, професионални и профилирани гимназии, които ще представят актуална информация за учебната 2018/19 година.

Всеки втори германец смята Тръмп за по-опасен от Ким Чен-ун и Путин

http://www.mediapool.bg/vseki-vtori-germanets-smyata-tramp-za-po-opasen-ot-kim-chen-un-i-putin-news278435.html

След встъпването в длъжност на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп отношенията между Берлин и Вашингтон са се влошили, сочи проучване на общественото мнение, цитирано от националния ежедневник “Фракфуртер Алгемайне Цайтунг”. Съгласно резултатите от анкетата, проведена от института YouGov, 69% от гражданите на ФРГ споделят подобно мнение, докато на противоположното са едва два на сто от германците. Интересно е да се отбележи, че всеки втори германец определя Доналд Тръмп като по-опасен за света от лидерите на Русия и Северна Корея – Владимир Путин и Ким Чен-ун. Само 21 на сто от гражданите на Германия считат, че сред тримата най-опасен е лидерът на Пхенян.

Лидерите на двете Кореи си стиснаха ръцете

http://www.cross.bg/dvete-korei-nyakolko-1573486.html

/КРОСС/ Историческа среща се провежда между лидерите на двете Кореи. Ким Чен-ун стана първият севернокорейски лидер, който стъпва в Южна Корея. Той пресече демаркационната линия, която разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 г. Двамата лидери се здрависаха и усмихнати размениха няколко думи. По покана на Ким Чен -ин южнокорейският президент Мун Дже-ин също направи няколко крачки на севернокорейска територия и там двамата си направиха снимка. Разговорите продължава и в момента. video:https://www.youtube.com/watch?v=215R2F1JjeE

Лидерите на двете Кореи си стиснаха ръцете

http://www.cross.bg/nyakolko-korei-dvete-1573486.html

/КРОСС/ Историческа среща се провежда между лидерите на двете Кореи. Ким Чен-ун стана първият севернокорейски лидер, който стъпва в Южна Корея. Той пресече демаркационната линия, която разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 г. Двамата лидери се здрависаха и усмихнати размениха няколко думи. По покана на Ким Чен -ин южнокорейският президент Мун Дже-ин също направи няколко крачки на севернокорейска територия и там двамата си направиха снимка. Разговорите продължава и в момента.  

Пуснаха билетите за концерта на MTV във Варна

https://petel.bg/Pusnaha-biletite-za-kontserta-na-MTV-vav-Varna__261944

В 10 часа днес бяха пуснати в продажба първите билети за MTV Presents Varna Beach. Грандиозното музикално събитие ще се състои на 12 август (неделя) на ...

Красен Кралев: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

https://petel.bg/Krasen-Kralev--Tryabva-da-se-tarsi-lichna-otgovornost-pri-huliganstvoto__261943

Спортният министър Красен Кралев коментира в "Денят започва", че основният пропуск, който до момента е имало в стратегията за борба с футб...

Изгодно е да имаш земеделска земя във Варненско, ето каква е причината

https://petel.bg/Izgodno-e-da-imash-zemedelska-zemya-vav-Varnensko--eto-kakva-e-prichinata__261945

илюстрация Булфото През 2017 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Варна достига 1 010 лв., което е с 15.0% повече в сравнение ...

Сделка: Първият мол в България вече има нов собственик срещу 90 милиона евро, платени в брой

https://petel.bg/Sdelka--Parviyat-mol-v-Balgariya-veche-ima-nov-sobstvenik-sreshhu-90-miliona-evro--plateni-v-broy__261946

Glоbе Тrаdе Сеntrе ЅА (GТС) ĸyпyвa сто процента oт дяловете на "Дopaдo 1" EOOД - coбcтвeниĸ нa Маll оf Ѕоfіа. Cдeлĸaтa e cĸлючeнa мeждy люĸceмбypгcĸoтo дpyжecтвo ЕЕЕ 5 Ѕ...

Турски самолети нарушили гръцкото въздушно пространство

https://petel.bg/Turski-samoleti-narushili-gratskoto-vazdushno-prostranstvo__261948

Снимка Булфото В четвъртък властите в Гърция са регистрирали повече от 40 нарушения на въздушното пространство на страната в района на ...

Ангелкова: 400 000 руснаци имат втори дом у нас

https://frognews.bg/novini/angelkova-400-000-rusnatsi-imat-vtori-dom-nas.html

Русия е основен стратегически партньор на България в сферата на туризма.

Майк Помпейо е новият държавен секретар на САЩ

http://www.mediapool.bg/maik-pompeio-e-noviyat-darzhaven-sekretar-na-sasht-news278434.html

Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпейо бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции. Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската ядрена програма и Северна Корея, отбелязва Франс прес. Веднага след като се закле, Помпейо отпътува за среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел. Очаква се на тази среща той да предаде посланието на Тръмп към съюзниците за увеличаване на разходите в областта на отбраната, предаде Франс прес. От 26 до 30 април новият държавен секретар ще посети Брюксел, Рияд, Ерусалим и Аман, където планира да се срещне с важни съюзници и партньори. Предишният дипломат номер едно на САЩ Рекс Тилърсън бе отстранен през март тази година. Оттогава временно изпълняващ задълженията беше Джон Съливан. Номинацията на Помпейо срещна твърда съпротива от редиците на демократите, обезпокоени от неговата репутация на прекалена политическа твърдост и агресивност и заради суровите му изказвания в миналото за хомосексуалността и исляма, отбелязва ДПА. Помпейо уверява, че изпитва най-голямо уважение към всички, но не се отметна от предишните си ислямофобски и хомофобски изявления, допълва Франс прес. За Помпейо гласуваха 57 сенатори, а против бяха 42-ма. Сенаторите имаха възможност да го изслушат на 12 април. Тогава той се опита да смекчи репутацията си на ястреб и каза, че "войната винаги е и трябва да бъде последен изход". Идването начело на Държавния департамент на Помпейо става малко след неотдавнашното назначаване на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп - знак за втвърдяване на американската администрация.

Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ

http://www.mediapool.bg/maik-pompeo-e-noviyat-darzhaven-sekretar-na-sasht-news278434.html

Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпео бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции. Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската ядрена програма и Северна Корея, отбелязва Франс прес. Веднага след клетвата му Помпео отпътува за среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел. Очаква се на тази среща той да предаде посланието на Тръмп към съюзниците за увеличаване на разходите в областта на отбраната, предаде Франс прес. Предишният дипломат номер едно на САЩ Рекс Тилърсън бе отстранен през март тази година. Оттогава временно изпълняващ задълженията беше Джон Съливан, припомня ТАСС. Номинацията на Помпео срещна твърда съпротива от редиците на демократите, обезпокоени от неговата репутация на прекалена политическа твърдост и агресивност и заради суровите му изказвания в миналото за хомосексуалността и исляма, отбелязва ДПА. Помпео уверява, че изпитва най-голямо уважение към всички, но не се отметна от предишните си ислямофобски и хомофобски изявления, допълва Франс прес. За Помпео гласуваха 57 сенатори, а против бяха 42 сенатори, предаде Франс прес. Сенаторите имаха възможност да го изслушат на 12 април. Тогава той се опита да смекчи репутацията си на ястреб и каза, че "войната винаги е и трябва да бъде последен изход". Идването начело на Държавния департамент на Помпео става малко след неотдавнашното назначаване на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп - знак за втвърдяване на американската администрация.

Ирландците са най-щастливи в ЕС, българите масово вярват, че само късметът решава

https://www.actualno.com/curious/irlandcite-sa-naj-shtastlivi-v-es-bylgarite-masovo-vjarvat-che-samo-kysmetyt-reshava-news_671857.html

Ирландците са най-щастливият народ в Европейския съюз, сочат резултатите от проучване, проведено в рамките на Евробарометър. Въпросът на изследването е "Справедлив ли е животът в ЕС според европейските граждани?" Според данните, на въпроса "Смятате ли се за щастливи?", 97% от респондентите в Ирландия отговарят положително, при средно 83% за Европейския съюз. Съгласно изследването, ключът за щастието на ирландците е семейството. На противоположната страна в класацията се ока

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за задържаните от ДАИ

https://offnews.bg//temida/spetcprokuraturata-iska-postoianen-arest-za-zadarzhanite-ot-dai-679513.html

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест за задържаните в началото на седмицата служители на ДАИ – Благоевград. Днес изтичат първоначалните 72 часа от задържането им.

Защитниците на арестуваните 10 души настояват, че няма достатъчно доказателства, за да останат още в ареста.

1200 евро дневно са изкарвали чрез престъпната си схема служителите, разкриха от спецпрокуратурата. Транспортни фирми са изнудвани да плащат между 300 и 600 евро рекет, за да не им се налагат санкции за големи нарушения.

Инспекторите отчитали дейност като вписвали дребни нарушения. 

Сред задържаните е съпруг на прокурорка от специализираната прокуратура и брат на главния секретар на
транспортното министерство. 

1 загинал и 22-ма ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835488

1 загинал и 22-ма ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а двадесет и двама души са били ранени при 17 катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Няма опасност за живота на ранените. В София са станали три тежки и 69 леки пътни произшествия, при които трима души са били

Марковски: Посредник за подкуп или поставен комбинатор е Петко Дюлгеров?

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/markovski-posrednik-za-podkup-ili-postaven-kombinator-e-petko-dyulgerov

Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари е пренесено върху кметицата на Младост

Здравната каса е продънена каца, твърдят от пациентските организации

https://frognews.bg/novini/zdravnata-kasa-prodanena-katsa-tvardiat-patsientskite-organizatsii.html

Жена почина в столична болница през седмицата, защото не е имала възможност да доплати за лечение. Става дума за сумата от 10 000 лева, която е необходима за поставянето на аортна клапа заради нова наредба на Здравната каса. В студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Ангелина Бонева от пациентските организации и д-р Димитър Летков обсъдиха защо държавата не покрива животоспасяващи операции.

НЗОК: Проверките, свързани с починалата в столична болница жена, ще приключат днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835483

НЗОК: Проверките, свързани с починалата в столична болница жена, ще приключат днесНЗОК разпореди проверка на случая с починалата в столична болница пациентка, която според пациентските организации не е могла да плати за лечението си. Жената се е нуждаела от поставяне на сърдечна клапа, от болница "Св. Екатерина" обясниха обаче, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване