Нямало умисъл при пускането на пътниците без проверка на Летище София

https://frognews.bg/novini/niamalo-umisal-pri-puskaneto-patnitsite-bez-proverka-letishte-sofiia.html

Не е установен умисъл при пропускането на пътниците без проверка през Летище София. Това сочи една от проверките по случая, чака се втората.

Трифонов ще проведе второ събеседване за нови политици през май

https://dnes.dir.bg/politika/trifonov-shte-provede-vtoro-sabesedvane-za-novi-polititsi-prez-may

Трифонов и до сега избраните готвят програма за най-важните сектори - здравеопазване, икономика, финанси, туризъм

Доброволна казарма карат 13 мъже и жени в Националния военен университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6836169

Доброволна казарма карат 13 мъже и жени в Националния военен университетIT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист оставиха за месец цивилния живот и слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац в първия курс от доброволната казарма в Националния военен университет. Един техен ден протича както в казармата преди години. Стават в 6 ч.

Над 80 % от техниката на пожарната била изцяло обновена

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170404_nad_80_ot_tehnikata_na_pojarnata_bila_izcialo_obnovena/?ref=rss


Изцяло обновена е 86 % от техниката на пожарната като има и доставена чисто нова. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарен контрол. Средставата са дошли от оперативни програми на ЕС.<br /><br />По данни, изнесени от министъра, около 62 млн. лв. са усвоени от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за доставка на съвременни предпазни средства, оборудване и подготовка. Очакванията са до лятото да бъдат спечели проекти за...

Сейшелите и Малдивите може да изчезнат

https://dnes.dir.bg/spektar/seyshelite-i-maldivite-mogat-da-izcheznat

Голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот

Кои са най-тиражните книги в света

https://dnes.dir.bg/bukvi/koi-sa-nay-tirazhnite-knigi-v-sveta

Библията е извън класацията - от нея са продадени над 5 милиарда екземпляра

В Румъния поискаха оставката на премиера

http://www.dnes.bg/balkani/2018/04/27/v-rumyniia-poiskaha-ostavkata-na-premiera.374905

Виорика Дънчила одобрила преместване на посолството в Израел в Ерусалим

Ирландия очаква напредък по въпроса за границата след Брекзит до юни

http://econ.bg/Новини/Ирландия-очаква-напредък-по-въпроса-за-границата-след-Брекзит-до-юни_l.a_i.761028_at.1.html

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Великобритания и Европейският съюз трябва да постигнат значителен напредък по въпроса за границата след...

Талат Джафери: Ще водя пленарните заседания на албански, щом законът влезе в сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836175

Талат Джафери: Ще водя пленарните заседания на албански, щом законът влезе в силаПредседателят на македонския парламент Талат Джафери заяви в дебати по ТВ21, че веднага щом влезе в сила законът за употреба на езиците, той ще води пленарните заседания на албански език, съобщи македонският "Независен весник". "Гласувахме закона за езиците и след като бъде публикуван в Държавен весник и влезе в сила,

Вътрешният министър за крадеца на линейката: Дано я е взел за добро

https://offnews.bg//politika/vatreshniat-ministar-za-kradetca-na-linejkata-dano-ia-e-vzel-za-dobro-679555.html

"Дано е направил нещо, за да спасява някого. Казвам го с усмивка. Дано е направил нещо добро, въпреки че е пристъпил правилата".

Така вътрешният министър Валентин Радев коментира случая с линейката, която вчера беше открадната в Пловдив, а по-късно - намерена в София. Радев каза още, че проверката по случая продължава, но крадецът все още не е намерен. "Още не можем да намерим връзката кой кой е", каза още министърът.

Радев коментира и вчерашната искане на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, че иска антикорупционния му орган да може да арестува."Обсъждахме го това предложение. Засега не мога да кажа да или не. Има си експерти, които трябва да кажат преди нас. Въпросът не е толкова прост, за да отговарям в движение", каза още министърът. 

На въпрос има ли шанс двамата затворници, които избягаха от Софийсния затвор в началото на месеца, да бъдат заловени, министърът отговори: "Има шанс, разбира се. Рано или късно ще бъдат хванати. Рано или късно и Галеви ще бъдат хванати".

Той каза още, че МВР продължава да получава сигнали за тях. "Казват ни адреси, а ние ги проверяваме сигналите. Имаме си и други способи. Колко сили хвърлихме и там, но е така. Освен с председателството и хулиганството, полицията се занимава и с всичко останало в държавата", коментира той о добави, че системата работи, дори да изглежда, че това става бавно. 

Тежки катастрофи край Бургас

https://frognews.bg/kriminalno/tejki-katastrofi-krai-burgas.html

Жена е загинала при катастрофа край Бургас, а за живота на друга има опасност. Това съобщиха от полицията в морския град. Преди обяд в Бургас са регистрирани два тежки пътни инцидента.

Стефан Данаилов ще представи във Варна биографичната си книга

http://www.moreto.net/novini.php?n=373236

Авторът на "Романът на моя живот", журналистът Георги Тошев, ще представи във Варна книгата си лично в присъствието на самия Стефан Данаилов. Събитието ше се състои на 7 май, понеделник, от 19 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Китай удари вестниците с 30% по-скъпа хартия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836052

Китай удари вестниците с 30% по-скъпа хартияЗначителен скок на целулозата кара производителите в Русия да вдигат цени         От началото на годината един от най-големите заводи “Волга” ги повишава за четвърти път На фона на ниска инфлация и липса на резки движения на цените се оказва, че има стока, която се нарежда сред рекордьорите по поскъпване. Само от началото на 2018 г.

Фотографът на Обама се подигра с Тръмп заради подаръка за рождения ден на Мелания

https://offnews.bg//zvezdi/fotografat-na-obama-se-podigra-s-tramp-zaradi-podaraka-za-rozhdenia-de-679554.html

Фотографът на Барак Обама Пийт Суза рядко пренебрегва възможността да подразни Доналд Тръмп. Този път поводът беше интервю на президента за „Fox&Friends”, в което държавният глава обясни, че е прекалено зает, за да търси подарък за 48-ия рожден ден на първата дама Мелания.

В отговор на изявлението му, Суза публикува снимка от 2013 година, на която Барак Обама пее "Честит рожден ден" на бившата първа дама Мишел Обама.

„Той винаги ѝ даваше и подарък”, допълва Суза.

През последните месеци фотографът използва снимките, които е направил по време на управлението на Обама, за да се подиграе на Тръмп заради използването на пресилени изрази, за начина, по който беше уволнен бившият държавен секретар Рекс Тилърсън и за твърдението му, че най-вероятно би се опитал да обезоръжи училищния стрелец от Паркланд, Флорида.

Безпрецедентна декларация за мир и обединение на Корея

https://www.vesti.bg/sviat/bezprecedentna-deklaraciia-za-mir-i-obedinenie-na-koreia-6081749

„Отразявайки желанието на корейците за мир, просперитет и обединение”, Ким и Мун обявиха, че двете държави „вече не са във война”

Борисов: С истински заводи ще заместим еврофондовете, като спрат

https://dnes.dir.bg/ikonomika/borisov-s-istinski-zavodi-shte-zamestim-evrofondovete-kato-sprat

Субсидирахме земеделието с 2.7 млрд. лв., "за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места".

Каранга: Показахте защо ЦСКА е повече от клуб

https://offnews.bg//futbol/karanga-pokazahte-zashto-tcska-e-poveche-ot-klub-679557.html

Звездата на ЦСКА Фернандо Каранга отправи емоционално съобщение към феновете, които са му оказали голяма подкрепа. Нападателят беше тежко контузен от Хали Тиам в дербито с Левски (2:2), след което "армейците" отпаднаха от турнира за Купата на България.

Преди реванша пък Каранга узна трагичната вест от родината му Бразилия за кончината на майка му. Ето какво написа той в официалния си профил в социалната мрежа Инстаграм:

"Искам преди всичко да благодаря за стотиците съобщения, които ми изпратихте! Благодаря ви за подкрепата, тя ми даде сили да преодолея болката от загубата на мама и травмата в сряда!

За съжаление, ще отсъствам за известно време от терените, но нямам търпение да се раздавам за най-великата публика! Благодаря ви за всичко, показахте защо ЦСКА е повече от клуб!

Напълнете стадиона на 5 май, няма нищо по-хубаво от това да покажем тогава, че червената общност е едно цяло! САМО ЦСКА!"

"Блумбърг": Разногласията около гръцкия дълг може да ескалират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836161

"Блумбърг": Разногласията около гръцкия дълг може да ескалират"Европа може да се готви да остави Гърция да излезе от спасителната програма, но разногласията около условията, при които това е възможно да стане, се очаква да ескалират", предупреждава "Блумбърг", като изтъква, че всички страни трябва да стигнат до споразумение по този проблем до юни, предава БТА.  В публикация, цитирана от в.

Потресаващо! Автомобил направи каруца на парчета, загинаха двама

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%86/

Двама души са загинали след жесток сблъсък на лек автомобил „Рено“ с каруца. Двете жертви са от пътуващите в каруцата трима души. Единият е издъхнал на място, а другият в реанимацията на областната болница. Шофьорът на колата и третият пасажер от каруцата са с леки наранявания.

Трагедията се разиграва малко след 20 часа в четвъртък на пътя между селата Злати войвода и Ковачите. По непотвърдена официална информация тримата пътуващи в каруцата решили да правят кушия, а возилото им дори нямало светлини, съобщава сливенинфо.бг.

Ръководството на сливенската полиция обмисля специална кампания срещу зачистилите инциденти с каруци. Сн. илюстративна

Материалът Потресаващо! Автомобил направи каруца на парчета, загинаха двама е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Галъп Интернешенъл: 44% - Иванчева е сготвена, 34% - взела е подкуп

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshenal-44-ivancheva-e-sgotvena-34-vzela-e-podkup-679553.html

Сагата с кмета на „Младост” Десислава Иванчева поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с нея изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят.

Това показват данните на Галъп Интернешенъл от експресен сондаж по актуални политически теми, проведен между 19 и 22 април сред 801 пълнолетни българи. 

Високо е и желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост. 

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз Андреев и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор Сотир Цацаров– мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите.

Жена загина при тежка катастрофа край с. Маринка

http://www.cross.bg/avtomobil-byrgas-marinka-1573528.html

/КРОСС/ Една жена е загинала при тежък пътен инцидент на пътя Бургас - Малко Търново край с. Маринка, предаде репортер на bTV. По първоначални данни товарен автомобил, управляван от 35-годишен мъж от Бургас, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно с лек автомобил. В резултат на сблъсъка 22-годишната шофьорка загива на място, а двама души и едно бебе са откарани в бургаската болница за лечение. Към момента няма повече информация за пострадалите.    

За Кремъл арменските протести нямат нищо общо с "цветна революция"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836158

За Кремъл арменските протести нямат нищо общо с "цветна революция"Грузия, Киргизстан, Украйна . . . а сега и Армения? Кремъл негодува срещу "цветните революции", разтърсили някои от сателитите му, но реагира сдържано на народния протест в Армения, в който не вижда заплаха за своите интереси. След двуседмично безразличие - поне пред публиката, Русия започва все пак да посредничи в политическата криза,

Европейските либерали призоваха Борисов да извади Сидеров от властта

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-liberali-prizovaha-borisov-da-izvadi-siderov-ot-vlastta-news278447.html

Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме отговорноста, че коалиционният му партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Това каза в петък в кулоарите на Народното събрание президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален, след като се срещна с ръководството на ДПС. Баален подчерта, че че всички искат добри отношения с Русия, но трябва да се спазва международното право. "Може би "Атака" и другите трябва да отидат в окупираната Украйна, в Крим, понеже тук, в България, те не играят позитивна роля. Моля, г-н Борисов, извадете ги от властта след европредседателството", каза още Баален. Позицията му съвпада с тази на ДПС, които от началото на мандата твърдят, че коалицията между ГЕРБ и националистите е вредна за държавата, а Обединените патриоти не трябва да бъдат в управлението на България. Президентът на либералите коментира проявите на ″Атака″ от миналата седмица, когато председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров бе в Крим, където заедно със своя съпартиец и заместник-шеф на НС Явор Нотев, обяви, че Москва се грижи много за полуострова, че има сериозен размах. Сидеров каза още, че Крим не е анексиран, а подобни твърдения са хибридни. Веднага след това от ГЕРБ обявиха, че няма да предприемат нищо срещу Сидеров, защото това била ″лична″, а не правителствената позиция. Брифингът на Балеен бе прекъснат от репортер на телевизията на "Атака" - "Алфа", който с остър тон каза: "Вие като какъв се намесвате в българската политика и политиката на партия "Атака"? Отговорете на въпроса! Партия "Атака" не са либерали!" "Може да задавате всякакви въпроси, но по подходящ начин. Това не е европейско поведение. Още веднъж - ние подкрепяме европейска България! Това е. Благодаря ви!", отговори му Баален. Последваха ръкопляскания от ДПС и международните гости. "Коалиционните партньори на ГЕРБ рушат имиджа на страната и поставят на карта евроатлантическото й бъдеще", каза днес и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изрази "силна тревога и загриженост за евроатлантическата ориентация на страната" заради думите на Волен Сидеров в Крим и съобщението, че премиерът е бил информиран. "Тук вече наистина става нещо притеснително. И твърденията на Цветан Цветанов, че някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, се оказват верни - това е техният коалиционен партньор, това е днешната власт", каза Карадайъ. Миналата седмица Цветанов обвини президента Румен Радев в желание страната да излезе от ЕС и НАТО. ДПС започна да лансира тази своя теза преди ден. Първо бе изказана от депутата от движението Йордан Цонев. "ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите партньори от ЕС поведението на коалиционния си партньор. По важни геополитически въпроси не може да има лично мнение, особено като си част от управлението на страната, и това мнение се разминава с официалната позиция на страната. В противен случай се изпада в ситуация за диагноза, която преди две години Борисов я беше поставил за тогавашните си коалиционни партньори и ги беше определил като шизофренно поведение", каза Мустафа Карадайъ. Той добави, че тази власт е вредна и опасна за страната, и настоя за отговори от ЕНП за ориентацията на коалиционния партньор на ГЕРБ. Ван Баален изрази подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген, "защото изпълняват критериите". По думите му страната ни трябва да се присъедини към Шенген в рамките на една година. При последната си "визита" в българския парламент в края на миналата година Ван Баален изпадна в неловка ситуация заради въпрос за Делян Пеевски, който е част от дъщерната на либералите партия у нас – ДПС. За да спаси ситуацията, тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обеща да направи специална пресконференция на тема "Делян Пеевски", която и до днес не се е състояла. Днес въпрос за Пеевски нямаше, защото гостите и домакините прекъснаха пресконференцията след въпросите от телевизия ″Алфа″.

Сейшелите и Малдивите могат да изчезнат от лицето на планетата до 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836165

Сейшелите и Малдивите могат да изчезнат от лицето на планетата до 10 годиниУчени увериха, че желаещите да посетят някои от най-популярните места за отдих на нашата планета имат на разположение не повече от 10 години, за да го сторят, съобщи Лайф. Към 2030 г. голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот. До този неутешителен извод стигнали учени от Хавайския университет и Американския

Драма край Благоевград! Млада жена падна в кладенец, но ето кой се оказа нейният спасител

https://petel.bg/Drama-kray-Blagoevgrad--Mlada-zhena-padna-v-kladenets--no-eto-koy-se-okaza-neyniyat-spasitel__262005

Жена падна в дълбоко кладенец в благоевградското село Бучино. Инцидентът стана днес в късния следобед, съобщава struma.bg. На помощ на падн...

Шанс за помощ за нуждаещите се: БЧК-Варна ще раздава храни до 11 май

https://petel.bg/SHans-za-pomoshh-za-nuzhdaeshhite-se--BCHK-Varna--shhe-razdava-hrani-do-11-may__262006

Блгарският Червен кръст удължава срока за раздаване и призовава правоимащите лица по „Оперативната програма за храни и/или основно мате...

Една четвърт от вредните газове в София идват от 6.5% от автомобилите

https://petel.bg/Edna-chetvart-ot-vrednite-gazove-v-Sofiya-idvat-ot-6-5--ot-avtomobilite__261964

Около 6.5% от всички автомобили, които се движат в София, отделят изключително високи нива на замърсители на въздуха. Именно на тях се дължа...

Eлектронното земеделие набира все по-голяма скорост

https://petel.bg/Elektronnoto-zemedelie-nabira-vse-po-golyama-skorost__262001

Със стремглавото развитие на технологиите все повече земеделски производители обръщат поглед пред иновативните решения в сектора, като ...

Първа снимка на касапина, който заколи седем деца в Китай

https://petel.bg/Parva-snimka-na-kasapina--koyto-zakoli-sedem-detsa-v-Kitay__262008

В туритър бе разпространена снимка от задържането на мъжа, който нападна с нож ученици в Китай. При инцидента загинаха седем деца, а други ...

Каранга към феновете: ЦСКА е повече от клуб

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836138

Каранга към феновете: ЦСКА е повече от клубГолмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга благодари на феновете на "червените" за подкрепата по време и след реванша от полуфиналите за Купата на България срещу "Левски". "Армейците" отпаднаха от турнира, а бразилецът реши да играе в срещата въпреки новината за смъртта на майка му, която дойде часове преди първия съдийски сигнал.

Работна група ще завърши новия Закон за футболното хулиганство

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836153

Работна група ще завърши новия Закон 
за футболното хулиганствоРаботна група ще прецезира текстовете в новия Закон за футболното хулиганство. Съвместната работа по новия закон между Министерството на младежта и спорта и Парламентарната комисия по въпросите на децата младежта и спорта стартира преди повече от 6 месеца, след като министър Красен Кралев и председателят на комисията Славчо Атанасов се обединиха

Спецакция във Варна, има задържани за каналджийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=373297

Със спецакция в няколко града задържаха 12 души за каналджийство, в акцията са участвали служители на ГДБОП от седем териториални сектора и следователи от Специализираната прокуратура. Полицейска операция е предприета от ГДБОП на 22 април отдел "Контратероризъм" и отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция в Плевен, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив и Перник, като и следователи от отдел "Следствен" при СП, под надзора на Специализираната прокуратура.

Задържаха апаш, задигнал 14 хиляди лева от домашен сейф в Пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836147

Задържаха апаш, задигнал 14 хиляди лева
от домашен сейф в ПещераКриминалисти от Пещера заловиха извършител на крупна домова кражба, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Преди около седмица крадецът проникнал в жилището на 58-годишния пещерец В.Г. през отворен прозорец на жилището. При претърсването на дома 39-годишният апаш Стоян Й. се натъкнал на семеен сейф.

Атанас Атанасов: Решетников идва в България. Защо не му е забранено да влиза у нас?

https://offnews.bg//politika/atanas-atanasov-reshetnikov-idva-v-balgaria-zashto-ne-mu-e-zabraneno-679549.html

Бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников идва на посещение у нас, съобщи във Фейсбук председателят на ДСБ Атанас Атанасов. 

"Известно е, че тази персона изпълнява задачи на руските специални служби за намеса във вътрешнополитическия живот на България и формиране на отрицателно отношение към нашите съюзници! И в тази връзка искам да поставя публично въпрос към премиера Борисов и шефа на ДАНС - Защо не е наложена забрана за влизане в страната на руския гражданин Леонид Решетников като заплаха за националната сигурност", написа Атанасов и определи посещението като поредна хибридна атака. 

Решетников е бивш резидент на КГБ в България, а след това е ръководител на руския "Център за стратегически изследвания" и отговорник за политиката на Кремъл у нас. Преди президентските избори се появиха твърдения, че бившият генерал от руското разузнаване е лансирал кандидатурата на Румен Радев за държавен глава на България. Сега Решетников е изпълнителен директор на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел".

Според информация на Атанас Атанасов Решетников ще посети Русенска област на 27- 30 април. Той идва у нас за дни на българо-руска дружба, организирани от Национално движение „Русофили“ и Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“.

Според програмата на събитието, публикувана на сайта на Национално движение „Русофили“ на 29 април в Русе ще има кръгла маса на тема „140 години от Освобождението на България от османско иго“ , където Решетников ще представи доклад. 

"Под благовидния повод "140 години от Освобождението на България" се организират различни прояви с участието на руските "гости" в гр. Русе и други населени места в областта. И всичко това ще се използва за пропаганда на Путиновия режим и скрито насаждане на скептицизъм към НАТО и ЕС", написа във Фейсбук лидерът на ДСБ по повод посещението на Решетников. 

На сайта си Национално движение „Русофили“ са публикували и поздравителен адрес от Красимир Велчев (ГЕРБ), който е съпредседател на парламентарната грипа за приятелство България - Русия. От адреса се разбира, че Велчев също е бил поканен на честванията, но е отказал заради предварително поети служебни ангажименти. 

"Искрено вярвам, че взаимното уважение, диалога и толерантността са онези основни фактори, които допринасят за съгласието, мира, сигурността и просперитета на нашите народни", пише в поздравителния адрес на Велчев към организаторите на събитието. 

Според написаното в сайта, програмата на дните на българо-руската дружба включва още:

27 април, петък

9:30 ч. – среща в Генералното консулство на Руската федерация в Русе за връчване портрет на Александър II

10:00 – Посещение на места, свързани с Освободителната война: с. Мечка, с. Тръстеник, Ивановски манастир

18:30 – Концерт във Военния клуб

28 април, събота

11:00-13:00 – Молебен на мястото, където е убит херцог Сергей Лихтенбергски (село Иваново), концерт

15:00 – Молебен пред могилата на Юлия Вревская (г. Бяла)

29 април, неделя

9:00 – участие на българската и руската делегация в литургия в катедралния храм „Света Троица“ в Русе

Фериботна стачка блокира Гърция от 1-ви май

http://econ.bg/Новини/Фериботна-стачка-блокира-Гърция-от-1-ви-май-_l.a_i.761027_at.1.html

Общогръцката федерация на моряците (ПNO) обяви, че на 1 май ще проведе национална 24-часова стачка, която ще спре трафика на всички категории кораби....

Драконовски глоби за риболовците бракониери

http://www.mediapool.bg/drakonovski-globi-za-ribolovtsite-brakonieri-news278446.html

Драстично увеличаване на глобите за риболовците бракониери и използващите динамит от 10 хил. и 15 хил. лв. за първо и второ провинение, предложиха депутати от ГЕРБ, които внесоха в петък поправки в Закона за рибарството и аквакултурите. Решението е взето след широки консултации с риболовни организации и кметове, тъй като "положението с бракониерите е стигнало граница на нетърпимост, която не може да продължава повече така", обясни пред журналисти в парламента един от вносителите на новите текстове Иван Миховски. Предвиждат се допълните правомощия за служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), за да могат хванатите от тях бракониери да могат да получават осъдителни присъди. Пет процента от приходите от продадените риболовни билети пък се предвижда да бъдат прибирани от държавата за провеждане на мерки за зарибяване. Миховски обясни, че в момента бракониерстващите риболовци масово се измъкват от ударите на правосъдието заради недостатъчно правомощия на служителите на ИАРА Той даде пример как служители на ИАРА стават свидетели на поставянето на хрилни мрежи за риболов, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично оневинява нарушителите в съда. Друг пример е залавяне на бракониер с автомобил, пълен с хрилни мрежи и уловена риба, но тъй като служителите не са били преки свидетели на незаконния улов, бракониерът е оправдан, продължи депутатът. Затова се предлага да се дадат повече правомощия на служителите на ИАРА при задържане на нарушители, но не стана ясно какви точно ще са те. "Искаме всеки един бракониер да понесе своята наказателна отговорност", декларира той. Колегата му Александър Мацурев пък представи идеята пет процента от стойността на продадените в риболовните магазини риболовни билети да отиват за зарибяване на реки и водоеми. Предвижда се още ловците задължително да бъдат запознавани със съществуващата нормативна уредба, засягаща дейността им. За последните три години от бракониери са иззети над 456 000 м мрежи или 456 км мрежи, които могат да бъдат положени от Бургас до Варна или от София до Варна, обоснова предложението Иван Вълков.

Гражданите ще могат да проверят кои техни данни се използват в държавни регистри

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-shte-mogat-da-proveryat-koi-tehni-danni-se-izpolzvat-v-darzhavni-registri-news278445.html

Всеки гражданин, който разполага с квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация. Това съобщи правителствената информационна служба. Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване, поддържанa от Държавната агенция "Електронно управление". Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотeн регистър и за Национална база данни "Население". Вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил до регистрите да има достъп чрез Системата за електронно връчване с оглед на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май. В процес на разработка е и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите, се казва в съобщението. Преди седмица вицепремиерът Дончев призова всички администрации да предприемат своевременни действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни. Решението на Комисията за защита на личните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите.

Нямало умисъл в случая с непроверените пътници на Летище София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niamalo-umisyl-v-sluchaia-s-neproverenite-pytnici-na-letishte-sofiia-2093692

Няма констатирана умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на журналистически въпрос в Народното събрание. Заключ

ВМРО се разсърди на ГЕРБ заради КЕВР

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vmro-se-razsyrdi-na-gerb-zaradi-kevr-6081748

Причината е, че ГЕРБ подкрепиха кандидат на ДПС за място в енергийния регулатор

Христо Стоичков ще играе за фондацията на Папа Франциск

https://www.24chasa.bg/sport/article/6836065

Христо Стоичков ще играе за фондацията на Папа ФранцискБългарската легенда Христо Стоичков тази събота ще вземе участие в благотворителен мач в Баранкиля (Колумбия). Двубоят e от серията "Спогодби за мир". Това е второто издание на територията на Южна Америка, а събраните средства отиват за фондацията на Папа Франциск.  Мачът ще е между звезди от цял свят срещу известни футболисти от Колумбия.

Тир уби млада шофьорка и рани бебе с родителите му

https://frognews.bg/novini/tir-pogubi-mlada-shofjorka-rani-bebe-roditelite.html

Една жена е загинала при тежка катастрофа на пътя Бургас – Малко Търново, край с. Маринка

Археолози откриха в Перу най-голямото древно жертвоприношение на деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836145

Археолози откриха в Перу най-голямото древно жертвоприношение на децаАрхеолози откриха в Перу "доказателства за най-голямото колективно жертвоприношение на деца в Америка, а може би и в световната история", съобщи АФП, позовавайки се на "Нешънъл джиографик". Откритието е направено близо до отвесни скали над Тихия океан, в региона Либертад, обитаван от доколумбовата цивилизация Чиму.

Adiós на Иниеста, Ангела на "Барселона" (СНИМКИ, ВИДЕО)

http://clubz.bg/67212-adi%C3%B3s_na_iniesta_angela_na_barselona_snimki_video

Ангелът на "Барселона" обяви днес новината, която всички очакваха.

След 22 години в каталунския клуб Андрес Иниеста ще го напусне. Той прекара там две трети от живота си. На 11 май футболистът ще навърши 34 години.

Землякът на Дон Кихот (родом е от областта Ла Манча) даде емоционална пресконференция, на която плака като дете. На нея присъстваха всичките му съотборници с изключение на Лео Меси и Луис Суарес.

"Щастлив съм, че цялата ми кариера съм прекарал в този елитен клуб. Единственото ми желание бе да триумфирам с него и го постигнах. Нищо друго не ме е правило по-щастлив. Дадох на този клуб най-доброто от себе си във всички отношения. Не само като футболист, но и като човек, като се опитах да покажа какво представлява този прекрасен отбор", каза Иниеста.

Роден е през 1984 г. в град Фуентеалбиля, провинция Албасете. 12-годишен е взет в Ла Масия - школата на "Барселона".

Дебютира в първия отбор на "Барса" през 2002 г., когато е 18-годишен. Веднага печели титулярното място.

Немалка част от головете на Лео Меси за "Барселона" дойдоха след брилянтни пасове на Иниеста.

За 16-те си сезона с фланелката на "блаугранас" Иниеста печели 8 шампионски титли. Този уикенд почти със сигурност ще грабне и деветата си испанска лига, която ще бъде последната в кариерата му. Печели 6 пъти Купата на краля и 7 пъти Суперкупата на Испания.

На европейско ниво триумфира 4 пъти в Шампионската лига, три пъти със Суперкупата на УЕФА и три пъти със световната клубна купа. Всичко това бе постигнато със синьочервената фланелка с номер 8, която някога носи Христо Стоичков.

Но това не е всичко. С националния отбор на Испания Иниеста е два пъти европейски шампион (2008 и 2012 г.) С негов гол Испания стана през 2010 г. за първи път в историята си първенец на планетата. Попадението на финала срещу Холандия за 1:0 безспорно е голът на живота му.

Това обаче се оказа недостатъчно да му бъде присъдена "Златна топка". Ненапразно миналата седмица в. "Франс футбол" му поднесе извинение, че е останал без най-високото индивидуално отличие във футбола.

"Няма какво да кажа по въпроса. Да бъда тук, най-вече с Шави и Лео (Меси - б.р.) бе нещо вълшебно. Възприятието ми за футбола и щастието не се променят с притежаването на "Златната топка", заяви Иниеста на прощалната си пресконференция.

Мегазвездата сам избра да си тръгне в момент, когато все още има сили да бъде титуляр. Той обаче осъзнава, че съвсем скоро поради възрастта си ще изгуби форма. И затова реши, че не си струва да се чувства длъжник на любимия си клуб, пише в. "Ел Мундо".

Какво по-хубаво сбогуване от това?

На пресконференцията Иниеста призна, че процесът на вземане на решение му е отнел няколко месеца.

Единствената въпросителна остана къде ще продължи кариерата на Андрес Иниеста.

"Има още неща за договаряне, за приключване. Това са различни неща. Единственото, което винаги съм казвал, е, че никога няма да играя срещу моя отбор. Така че може да съм на всяко място, което не е в Европа. В края на сезона вече ще знаем кое е избраното място", отговори футболистът.

Най-вероятно ще отиде в Китай. Той заяви също, че още е рано да каже дали един ден ще се върне на работа в "Барселона". Но изтъкна, че с радост би го направил. И най-вероятно ще бъде поканен.

Иниеста е вторият за три сезона легендарен юноша на "Барса", който си отива. През 2015 г. това направи партньорът му в средната линия Шави.

"Едни си отиват, други идват. Сега си отива Иниеста. Но "Барселона" пак ще играе и ще побеждава", завърши Иниеста, като използва трето лице за себе си.

Пламен Моллов: Хранителните продукти се пускат след пазарно проучване

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/plamen-mollov-hranitelnite-produkti-se-puskat-sled-pazarno-prouchvane-260130/

Има ли двоен стандарт при качеството на храните, предлагани в България и в Европа, коментира бившият изпълнителен директор на БАБХ

Mall of Sofia отново смени собствеността си

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/mall-of-sofia-otnovo-smeni-sobstvenostta-si-260139/

Британската Europa Capital го продава на базирания в Полша фонд за недвижими имоти Globe Trade Centre за неназована засега сума

АББА записват заедно. За първи път от 1982 г.

http://clubz.bg/67211-abba_zapisvat_zaedno_za_pyrvi_pyt_ot_1982_g

КАЛЕЙДОСКОП АББАcr

Легендите от АББА се върнаха в студиото за първи път заедно от 1982 г. за нови записи, съобщава Би Би Си. Шведският квартет обясни, че това е неочаквана последица от скорошното им решение да започнат виртуално турне.

"И четиримата почувствахме, след 35 години, че може би ще е забавно да обединим силите си и да влезем в студиото заедно", пише в официално изявление на групата в инстаграм.

И се оказало сякаш "времето е спряло".

Няма уточнение кога новите песни ще бъдат пуснати на пазара, но една от тях  "I Still Have Faith In You" ще бъде изпълнена през декември в специално телевизионно шоу, излъчено по Би Би Си и Ен Би Си..

Говорителят на АББА Горел Хансер описа новите песни така: "Звученето ще е познато, но и модерно".

"Работата в звукозаписното студио е като едно време", казва тя пред шведския вестник "Афонбладет".

Тя уточнява, че групата няма да има изпълнения на живо освен като холограми в предстоящото турне "Abba Avatar".

"Не очаквайте те да започнат заедно да пеят на сцена отново. Не могат да го направят", допълва говорителката.

Четиримата от АББА спряха да записват заедно през 1982 г. и отказват да пеят заедно на сцена, въпреки че през 2000 г. им бяха предложени 1 млрд. долара за турне.

 

 

През 1982 г. те последно записаха хитовете "Under Attack" и "The Day Before You Came", които влязоха в албума с компилации "The Singles". За последно пяха заедно на сцена три години по-късно в шведската версия на тв шоуто "This Is Your Life", за да почетат своя мениджър Стиг Андерсон.

Северна и Южна Корея: ботуши, глад и поктанджу срещу супер стандарт

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/severna-iujna-koreia-botushi-glad-poktandju-sreshtu-super-standart.html

Световната новина: Северна и Южна Корея си подадоха ръка. Исторически момент. Дипломатически триумф. Ким Чен Ун отиде в Сеул при президента Мун Дже Ин. Нещата потръгват…

Представиха проекта за нов парк в район „Централен“

https://dnes.dir.bg/plovdiv/tri-novi-parkinga-v-plovdiv

Предвижда се да бъдат изградени места за спиране и паркиране на автомобили

/Видео/ Асът на Пирин Боджадж: Никога не бях гледал български футбол,преди да дойда тук

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%b4%d0%b6-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b5/

Роден в Косово, израстнал в Англия и понастоящем играещ в Пирин Благоевград. Това е Фло Боджадж. Офанзивният футболист пристигна в България през тази година, а историята му не е никак безинтересна.

„Роден съм Косово, но семейството ми се мести в Англия, за да избяга от войната и след това съм играл футбол само в Англия“, коментира нападателят.

„Започнах да играя в местен клуб, където живеех, след това един агент ме забеляза и ми уреди проби в Хъдърсфийлд. Прекарах 5 години в клуба, направих своя дебют когато бях на 18, а след това мениджърите започнаха да се сменят и имаше текучество на играчи, а миналата година ме освободиха и така се озовах тук.“

Любимят тим на Фло, обаче не е Хъдърсфийлд, пише Гонг.бг.

„Фен съм на Челси, а Еден Азар е любимият ми футболист от настоящия отбор. Като дете харесвах Дидие Дрогба, но никога не съм опитвал да копирам стила му, има само един дрогба, не може да си като него, но когато бях по- малък винаги съм го имал за пример.“

Как обаче, футболист, който е бил близо до Висшата лига продължава кариерата си в българската Първа професионална лига?

„Трансферът ми тук го уреди същият агент, който доведе и Конър Хендерсън, говорих с Конър преди да дойда тук и той ми каза добри неща. Така реших да предприема ново приключение в България.“

„Футболът тук в България е доста конкурентен. Има доста физически единоборства, ако съдията остави по- свободна игра, но нивото е добро. Никога не бях гледал български футбол,преди да дойда тук, дори не бях чувал за него, защото гледах само английски и малко испански и немски. Когато говорих с Конър, обаче, той ми каза, че тук се играе добър футбол, с повече подавания, а не само с изритване на топката, и това ме заинтригува. Треньорът Милен Радуканов е страхотен, той ме научи на много неща откакто съм тук, къде да се позиционирам, как да пресирам.“

Боджадж сподели и на коя част от играта се наслаждава най-много.

„На мен ми харесва да се боря със защитниците. Обичам да се изправям срещу силни защитници и да влизам в единоборства с тях. Обичам да пазя топката, когато я получа с гръб към вратата и да давам възможност на другите ми съотборници да се включат в атаката.“

В началото на престоя си в Пирин Боджадж играеше на върха на атаката, но след пристигането на Преслав Йорданов, той има нова роля.

„Няколко мача играя зад нападателя, а това ми харесва. Обичам да играя с Преслав, защото се разбираме добре. Така имам възможност да се връщам малко по- назад и да получавам топката.

Когато си на върха на атаката си близо до защитниците, а когато играеш зад нападателя имаш повече възможност да играеш с топката. Ако трябва да съм честен, тук предпочитам да играя зад нападателя. Ще видим дали това ще се запази така.“

Със сигурност преходът от Англия към Благоевград не е лесен, но Боджадж сподели кои негови съотборници му помагат най- много.

„Излизам доста често с Конър и Анти Рения, най- често сме ние тримата. В свободното си време се разхождаме, пием кафе, като цяло няма много какво да се прави извън футбола.“

Офанзивният футболист има мачове с юношеският национален отбор на Албания зад гърба си, но понастоящем има желание да бъде част от представителния тим на Косово.

„С никого не съм контактувал, но се надявам, че ако играя добре тук, където нивото е добро, и продължавам да бележа, се надявам, че ще ме забележат и някой ден ще получа повиквателна.“

Към момента Фло е концентриран върху представянето си с Пирин и оставането в елита и споделя, че не е мислил върху по- нататъшната си кариера.

„Обичам да живея за момента, да се движа стъпка и ще видим какво ще се случи…. нямам желано първенство или отбор, в който искам да играя. Това, което ме интересува е отбора да има добър мениджър, да има публика. Няма значение дали ще е Англия, Испания, Казахстан или Китай.“

Материалът /Видео/ Асът на Пирин Боджадж: Никога не бях гледал български футбол,преди да дойда тук е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Настоящият април - рекордно топъл в България

https://dnes.dir.bg/novini/nastoyashtiyat-april-rekordno-topal-v-balgariya

Настоящият месец е рекордно топъл за страната поне от 20 години насам

Северна и Южна Корея се разбраха за ядрено разоръжаване и край на войната

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-severna-1573527.html

/КРОСС/ Ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха днес декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс. На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за „траен и солиден" мир на полуострова. Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати. Днес се състои историческа среща между лидерите на Северна Корея Ким Чен-ун и на Южна Корея Мун Дже-ин. Рано тази сутрин Ким Чен-ун пресече демаркационната линия, разделяща полуострова, и така стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на корейската война през 1953-а година. Като символичен жест за затоплянето на отношенията двамата лидери си стиснаха ръцете на граничната линия.  

Новото кралско бебе ще се казва Луис Артър Чарлз

http://www.moreto.net/novini.php?n=373294

Третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се казва Луис Артър Чарлз. Това съобщиха от двореца Кенсингтън в страницата си във Фейсбук. Момченцето се роди на 23 април в болница „Сейнт Мери”. Той е пети в реда за наследяване на трона след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям, брат си и сестра си.

Откриват музей на пицата в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836128

Откриват музей на пицата в Ню ЙоркВ Ню Йорк ще бъде открит на 13 октомври музей на пицата, като входният билет ще струва 35 долара, съобщава в."Метро". Посетителите ще могат да разгледат панорамни зали, вдъхновени от италианското ястие, да се насладят на пица-изкуство и разбира се, да похапнат от любимия специалитет, предава БТА. В музея ще бъдат прожектирани филми за пицата,

Японска ракета беше обявена за най-компактната в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836119

Японска ракета беше обявена за най-компактната в светаЯпонската ракета-носител SS-520, която през месец февруари тази година успешно изведе в орбита телекомуникационен микро спътник, попадна в Книгата на рекордите на Гинес като най-компактната в света, предаде ТАСС. Ракетата е с размери 9,54 метра дължина и диаметър от 52 сантиметра, като масата й е 2,6 тона.

Опозицията в Румъния също поиска оставката на премиера Виорика Дънчила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836127

Опозицията в Румъния също поиска оставката на премиера Виорика ДънчилаОпозиционните партии в Румъния се присъединиха днес към искането на президента за оставка на министър-председателя Виорика Дънчила, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Държавният глава Клаус Йоханис заяви на пресконференция по-рано днес, че оттегля доверието си от премиера Дънчила и настоя публично за оставката й.

Вълчев подписа декларация за правото на малцинствата да изучават български език с Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836122

Вълчев подписа декларация за правото на малцинствата да изучават български език с УкрайнаМинистрите на образованието и науката на България - Красимир Вълчев, и колегата му от Украйна - Лилия Гриневич, подписаха декларация, с която да се гарантира правото на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи в Украйна, да изучават майчин език и да учат на майчин език. Това съобщи пресцентърът на МОН.

"Демократична България" иска наказание за Цацаров заради политически нападки

http://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-iska-nakazanie-za-tsatsarov-zaradi-politicheski-napadki-news278444.html

"Демократична България" поиска налагане на дисциплинарно наказание за главния прокурор Сотир Цацаров заради политическите му речи от последните няколко дни по повод ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Коалиция е сезирала по случая правосъдния министър Цецка Цачева, която единствена в случая може да направи това предложение. "Демократична България" напомня, че на 25 април главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване“. Тезата на Цацаров в случая е, че с ареста на кметицата прокуратурата и комисията "Антикорупция" са обезсмислили въвеждането на румънския модел за борба с корупцията. През последните 12 години румънският модел постигна над 1000 окончателни присъди срещу корупцията по високите етажи на властта, а Брюксел призна румънския съдебен съвет за де факто независим от политическите власти. В друго интервю на Цацаров, публикувано на същата дата в идейно близкия до Делян Пеевски сайт "Блитц", главният прокурор говори за грантове. "Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано, аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега", казва Цацаров. В призива си към Цачева "Демократична България" напомня, че "определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезсмисляне на съществуване на политически партии", по същността си съставлява партийно–политическа дейност. Коалицията напомня, че Законът за политическите партии дава право на главния прокурор да взема отношение в съдебната зала, ако уставът и действията на някоя партия противоречат на конституцията. Случаят обаче не е такъв. "Това изказване (на Цацаров) е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че "магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние", се казва в позицията на "Демократична България". От тази гледна точка формацията твърди, че изказванията на Цацаров накърняват престижа на съдебната власт, защото пораждат съмнение за независимостта и безпристрастността на главния прокурор. През последните три години самият Цацаров е отправял множество упреци към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за недопустими политически изказвания. Едно от най-ярките твърдения на Цацаров бе относно искането на Панов за независима проверка на скандала "ЦУМ-гейт". Става дума за срещата на шест очи между Цацаров, члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. След срещата се разбра, че Цацаров всъщност се е срещал с хора, чийто бизнеси се проверяват под една или друга форма от държавното обвинение. Настояването за проверка на Лозан Панов бе отхвърлено от Цацаров със следните аргументи: "Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик". Това не е единственият случай. Цацаров е определял и други искания на Панов за политически. Тези позиции на главния прокурор бяха директни заплахи към Панов за образуване на дисциплинарка срещу него в предишния Висш съдебен съвет, който бе изцяло под контрола на Цацаров.

Борисов обеща да налее 1,2 млрд. във военните ни заводи за български БМП

https://offnews.bg//ikonomika/borisov-obeshta-da-nalee-1-2-mlrd-vav-voennite-ni-zavodi-za-balgarski-679550.html

Новите бойни машини за пехотата, с които ще се превъоръжава армията ни, ще бъдат произведени в България. Това обяви при посещението си във военния завод ТЕРЕМ- Хан Крум в Търговище премиерът Бойко Борисов.

Той посети предприятието заедно със заместниците си Красимир Каракачанов и Томислав Дончев.

Преди да обещае огромни приходи на предприятието от проекта за модернизацията на пехотата, Борисов разговаря с "майсторите" от завода, а те го увериха, че могат да изпълнят всички чертежи на нови бойни машини, които им бъдат предоставени от учените от БАН. Някои от работниците се оплакаха на премиера, че трудът им не се оценява, а той ги увери:

"Сега ще се оцени. Като стартираме програмата, ще тормозите директора."

Борисов обеща в рамките на две седмици да стартират два от трите големи проекта за модернизация на армията ни  - за новите изтребители и бойните машини на пехотата.

Да произвеждаме БМП е моята мечта като сухопътен офицер, каза Борисов и обясни, че в БАН и във военните научни институти се работи по нови оръжия и системи за защита.

"Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици", обяви министър-председателят Бойко Борисов.

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Общият бюджет на двата армейски проекта е 2,7 милиарда лева.

Борисов обеща да налее 1,2 милиарда лева във военните ни заводи за български БМП

https://offnews.bg//ikonomika/borisov-obeshta-da-nalee-1-2-miliarda-leva-vav-voennite-ni-zavodi-za-b-679550.html

Новите бойни машини за пехотата, с които ще се превъоръжава армията ни, ще бъдат произведени в България. Това обяви при посещението си във военния завод ТЕРЕМ- Хан Крум в Търговище премиерът Бойко Борисов.

Той посети предприятието заедно със заместниците си Красимир Каракачанов и Томислав Дончев.

Преди да обещае огромни приходи на предприятието от проекта за модернизацията на пехотата, Борисов разговаря с "майсторите" от завода, а те го увериха, че могат да изпълнят всички чертежи на нови бойни машини, които им бъдат предоставени от учените от БАН. Някои от работниците се оплакаха на премиера, че трудът им не се оценява, а той ги увери:

"Сега ще се оцени. Като стартираме програмата, ще тормозите директора."

Борисов обеща в рамките на две седмици да стартират два от трите големи проекта за модернизация на армията ни  - за новите изтребители и бойните машини на пехотата.

Да произвеждаме БМП е моята мечта като сухопътен офицер, каза Борисов и обясни, че в БАН и във военните научни институти се работи по нови оръжия и системи за защита.

"Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици", обяви министър-председателят Бойко Борисов.

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Общият бюджет на двата армейски проекта е 2,7 милиарда лева.

Съдът окончателно отхвърли искането за прекратяване на делото за фалита на КТБ

http://econ.bg/Новини/Съдът-окончателно-отхвърли-искането-за-прекратяване-на-делото-за-фалита-на-КТБ_l.a_i.761026_at.1.html

Втората съдебна инстанция - Апелативен специализиран наказателен съд, потвърди окончателно определението на долния съд, че няма основания процесът за...

Ето на какво се натъкнаха полицаи при проверка на дърводелски цех…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d1%8a%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf/

Нелегална работилница за обработка на тютюн са открили униформени служители при специализирана полицейска операция.

Вчера е извършена е проверка на бивш дърводелски цех в село Пороминово, община Кочериново. В специално обособено помещение граничните полицаи са открили 27 бали с жълто-кафява листна маса, всяка с тегло около 30 кг. Общото им тегло е над 810 кг. Граничните полицаи са открили и една машина за рязане на тютюн, приспособления за преработка на тютюна / бидони пълни с течност/ и един чувал с около 20 кг нарязана листна маса, съобщават от МВР.

За случая е уведомена районната прокуратура в Дупница, образувано е досъдебно производство. Задържани са двама мъже от района на община Хаджидимово, наематели на бившия цех.

Работата по случая продължава

Материалът Ето на какво се натъкнаха полицаи при проверка на дърводелски цех… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/Видео/ Дело за зверско убийство на финала! Благой Митрев от петричкото с. Самулово, отрязал главата, разчленил тялото на приятел, очаква тежка присъда! Прокуратурата поиска 30 години затвор, съдът решава

http://www.struma.com/krimi/video-delo-za-zversko-ubiistvo-na-finala-blagoi-mitrev-ot_133593/

В Окръжен съд Благоевград днес, се гледа за делото срещу Благой Митрев от петричкото село Самуилово, който уби с брадва приятеля си Георги Златков, отрязал главата и разчленил тялото му. Всеки момент съдът ще излезе с решение за наказанието на касапина Митрев.

Делото бе насрочено за днес в 10.30 часа. С 30 минути закъснение, Митрев влезе в съдебната зала, с белезници на ръце, видя struma.com..

В дадената му дума пред съдия Илияна Стоилова, той заяви, че убийството не е било...

Продължава

Срещата на върха между Индия и Китай се очаква да намали напрежението в спора за границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836117

Срещата на върха между Индия и Китай се 
очаква да намали напрежението в спора
за границата
/Мунеза Накви от Асошиейтед прес/ Индийският премиер Нарендра Моди се среща с китайския президент Си Цзинпин и според експерти това може да даде ново начало на сложните отношения между двете страни, които миналата година бяха няколко пъти подложени на изпитание, включително стигнаха до напрегнато противопоставяне на границата.

Дънките, които издържат 50 години

https://offnews.bg//stil/dankite-koito-izdarzhat-50-godini-679551.html

Намирането на перфектния чифт дънки винаги носи положително настроение. Но и най-любимият ви модел неизбежно ще се скъса от годините употреба.

Стартъп компанията Half Century Jeans (в превод - половинвековни дънки) обяви, че е създала почти вечни джинси, които ще бъдат здрави минимум 50 години. Ако някой успее да ги скъса по-рано, поправката ще бъде безплатна.

Най-хубавото е, че цената на тези революционни дънки е само 69 паунда (около 150 лева), които - разпредели в 50 години -  излизат колкото една бира в заведение на година.

Според страницата на компанията дънките са толкова удобни, колкото и любимите ви „смъртни” модели, само с няколко леки различния.


Вместо памучната смес, която обикновено се използва за производство на дънки, фирмата разчита на специален хибрид от материали, включително японски джинсов плат, създаден от спектърни влакна. Те са едни от най-качествените и най-леки влакна и са 15 пъти по-здрави от материята, която се използва за създаването на екипи за екстремни спортове, твърдят производителите.

Това означава, че никога няма да протриете дънките си, нито да ги скъсате от носене.

Освен дълготрайност на облеклото, Half Century Jeans си поставя и друга цел - борба с прекомерното замърсяване, свързано с „бързата мода”.

Според компанията модната индустрия е вторият по големина замърсител в света - 25% от световните химикали са използвани за производството на текстил, а 10% от въглеродните емисии в световен мащаб - от производството на облекло.

С дънки, които са създадени да издържат за цял живот, Half Century Jeans се надява да проправи път към устойчивата мода.

Откъс от "4 3 2 1" на Пол Остър

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/27/3167714_otkus_ot_4_3_2_1_na_pol_ostur/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "4 3 2 1", с автор Пол Остър, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Пол Остър призна, че "4 3 2 1" е романът, за който се е подготвял цял живот, а критиката го определи като "изумителен шедьовър" и "най-внушителния, удовлетворителен, ярък и сърцераздирателен роман" на големия американски романист. Очаквайте изданието с меки корици на 20 април, с твърди...

Мъж намушка с нож 7 ученици в Шанхай

http://clubz.bg/67210-myj_namushka_s_noj_7_uchenici_v_shanhaj

Поне седем ученици са били прободени смъртоносно при нападение с нож близо до училище в северен Китай, съобщиха местните власти, предава Би Би Си.

Мъж с нож нападнал 19 ученици близо до училище в Мизи, провинция Шанхай. Те си тръгвали към къщи след учебните часове. Нападателят е задържан.

Снимки в социалните медии показват множество деца, които лежат на земята, заобиколени от шокирани хора.

Нападението е станало в 18,10 ч местно време. Ранените деца получават лечение. Точната възраст на учениците не се дава в официалното съобщение на властите, но те вероятно са между 12 и 15-годишни.

В Китай през последните години е имало няколко нападения с нож. Февруари т. г. мъж прободе смъртоносно жена и рани още 12 души в мол в Пекин.

Зам.-министър Димитров: Модернизирането на животновъдството е основен приоритет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836101

Зам.-министър Димитров: Модернизирането
на животновъдството е основен приоритетЗаместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри Международната научна конференция "Животновъдството - традиции, биоразнообразие и споделен опит, която се провежда в град Сливен, съобщиха от МЗХГ. Той е посочил, че основният приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС,

Бензин в кръвта! Благоевград посреща най-добрите автомобилисти от България и Балканите

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%bd-%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%bd/

Най-добрите български автомобилисти покоряват Благоевград!

Този уикенд на 28 и 29 април предстои 2-ри кръг от националния шампионат по планинско
изкачване Планинско „Благоевград“ 2018 г. В офисът на клуба са постъпили общо 46 заявени
участници от България, Македония и Гърция. Организатор на събитието е Автомобилен спортен
клуб „Диамо“ със съдействието на Община Благоевград и БФАС. Трасето е добре познато на
участници, зрители и фенове – 4-километровото трасе със старт от ж.к. Еленово посока към с.
Делвино.

По програма в съботния ден са предвидени административна и техническа проверка на площад
Македония от 8:30 ч., след което от 12:30 ч. ще се състои официалното откриване на Планинско
„Благоевград“ 2018 пред Ларго Мол. Стартът ще бъде даден в 14:30 ч., който ще включва три
състезателни манша, като един час по-рано трасето ще бъде затворено за свободно
преминаване на автомобили и в двата дни. В неделя мероприятието започва в 11:00 ч.

Директор на проявата е автомобилната състезателка Диана Стоянова, която за втора поредна
година поема този пост. Заедно с екип от млади и мотивирани хора ще направят интересен
уикенд, който заслужава да бъде посетен.

Организаторите са се погрижили за добро настроение и атракция на фенове, зрители и медии в
паузите между всеки състезателен манш с участието на дрифт пилотите от екипа на Мирафиори,
които ще вдигнат още повече шум през уикенда.

Материалът Бензин в кръвта! Благоевград посреща най-добрите автомобилисти от България и Балканите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Историческа среща между Севера и Юга

https://dnes.dir.bg/svyat/istoricheska-sreshta-mezhdu-severa-i-yuga

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун се здрависа с президента на Южна Корея Мун Дже-ин

/Видео/ Поредното добро дело! Безплатни очни прегледи осигури община Сандански на жителите на осем села

http://www.struma.com/obshtestvo/video-porednoto-dobro-delo-bezplatni-ochni-pregledi-osiguri-obshtina-sandanski_133592/

Кметът К. Котев покани признат в Европа специалист, д-р Хр. Мегеров, да консултира възрастните хора в село Катунци и околността. Около 100 души се явиха, за да си направят прегледи

В санданското село Катунци днес бяха организирани за жителите на селата в този район безплатни специализирани очни прегледи. Консултацията и прегледите извърши д-р Христо Мегеров /очен лекар, завършил своето медицинско образование в Германия.

От рано сутринта бе започнало записването на желаещите за преглед, като до 10 часа бяха записани около 100 души. За жителите на околните села бе осигурен превоз, с който те да се придвижат до с. Катунци.

Кметът на община Сандански Кирил...

Продължава

Дачич: Въвеждането на такса за влизане в Шенген е много лошо решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836096

Дачич: Въвеждането на такса за влизане в Шенген е много лошо решение "Бих ударил на всички реципрочност" - така сръбският външен министър коментира договора за Европейска система за пътни информации и одобрение, в който е предвидено гражданите на трети страни, освободени от визи, от 2021 г. да плащат по седем евро за одобрение за влизане в шенгенската зона, предаде Танюг.

Емигрант показа България на света във видео за 3 минути

https://petel.bg/Emigrant-pokaza-Balgariya-na-sveta-vav-video-za-3-minuti__262000

Мартин Граховски е на 24 г., роден е в България, но родители му заминават за САЩ, когато той е едва на 8 месеца. Въпреки че не живее в Българи...

Парче от ракета против градушка падна в двора на семейство

https://petel.bg/Parche-ot-raketa-protiv-gradushka-padna-v-dvora-na-semeystvo__261997

Парче от ракета против градушка се приземи в двора на младо семейство с деца от лесичовското село Калугерово. Инцидентът станал около 19 ...

Кръст с тегло 100 кг и български флаг бяха издигнати над Сиври баир в Девня

https://petel.bg/Krast-s-teglo-100-kg-i-balgarski-flag-byaha-izdignati-nad-Sivri-bair-v-Devnya-__262002

Група доброволци издигнаха метален кръст над Повеляново и по този начин реализираха една отколешна мечта на жители на девненския кварта...

35 години след раздялата: ABBA се събраха отново, направиха две нови песни!

https://petel.bg/35-godini-sled-razdyalata--ABBA-se-sabraha-otnovo--napraviha-dve-novi-pesni-__262003

35 години след раздялата си Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид се събират отново за подготовката на виртуално ABBA турне. Докато работят по нови...

Бебе и 3-годишно пострадали в мелето край Бургас

https://petel.bg/Bebe-i-3-godishno-postradali-v-meleto-kray-Burgas__262004

Бебе, 3-годишно момченце и две жени са ранени в кървавото меле край бургаското село Маринка, при което загина жена тази сутрин. Те са наст...

Моуриньо обяви, че е привлякъл Салах в "Челси", но няма вина за продажбата му

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/27/3170383_mourinyo_obiavi_che_e_privliakul_salah_v_chelsi_no/?ref=rss


Жозе Моуриньо заяви, че е бил в основата на привличането на Мохамед Салах в "Челси", но решението за продажбата му е било на клуба.<br /><br />Египтянинът привлече вниманието с впечатляващото си представяне за "Ливърпул" през сезона. Много специалисти отправиха поглед назад, като си припомниха, че той беше привлечен в "Челси" през 2014 г. Салах не успя да си спечели място на "Стамфорд бридж" под ръководството на Моуриньо и два пъти беше даван...

България и Македония ще подпишат меморандум за развитие на транспортните връзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836085

България и Македония ще подпишат меморандум за развитие на транспортните връзкиМеморандум за сътрудничество между двете министерства, договорен в рамките на междуправителственото заседание през ноември 2017 г. ще бъде подписан между България и Република Македония в рамките на два месеца в Скопие. Параметрите по документа са договорени днес, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след

България не е предоставила резултати на ЕК за двойния стандарт

https://frognews.bg/novini/balgariia-predostavila-rezultati-dvoiniia-standart.html

България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел Това стана ясно при посещението на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков в изследователския център в град Гел, Белгия.

Гърци с дългове рискуват да загубят къщите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836086

Гърци с дългове рискуват да загубят къщите си Гърци с дългове рискуват да загубят имотите си на започналите днес онлайн търгове в страната заради неизплатени ипотеки и просрочени задължения към данъчните и застрахователните фондове, съобщава Нюз.ин, цитиран от БТА. Само за днес са планирани над десет такива онлайн наддавания на недвижимости, като имотите на тях се продават по пазарни цени,

Бебе, момченце на 3 г. и две жени ранени в кървавото меле край Маринка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836070

Бебе, момченце на 3 г. и две жени ранени в кървавото меле край МаринкаБебе, 3-годишно момченце и две жени са ранени в кървавото меле край бургаското село Маринка, при което загина жена тази сутрин. Те са настанени в УМБАЛ Бургас, за щастие няма опасност за живота им, казаха от болницата. 3-годишното момченце е със счупен крак, бебето с натъртвания. Те, както и двете жени са контактни,

За втора поредна година във Варна ще се проведе Фестивал на късометражното фантастично кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=373231

За втора поредна година във Фестивален и конгресен център - Варна, ще се проведе Фестивал на късометражното фантастично кино 2018, научи Moreto. net. Варненци ще могат да видят филми, победители на множество фестивали за късометражно кино.

Шоуменът Слави Трифонов: Готвя промяна на политическата система с конкретни стъпки и в срок

http://regiona.bg/%d1%88%d0%be%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd/

Слави Трифонов: Готвя промяна на политическата система „Уважаеми сънародници, както бях обявил, аз поведох лични, индивидуални срещи с всеки един от тези, които избрахме на последното събеседване. С тях вече подготвяме конкретни стъпки, които в практичен срок могат да се приложат и да доведат до реална промяна в най-важните сектори на обществения живот“, разкрива в писмо до медиите Слави Трифонов, пише булнюз.

„Сектори, които засягат всеки един български гражданин – като здравеопазване, икономика, финанси, туризъм и т.н. Истината е, че сред тези българи, с които се срещам и работя, сред тях има хора, които могат да бъдат далеч по-адекватни от сегашния, така наречен, политически елит в законодателната и изпълнителната власт.

Междувременно при мен продължават да пристигат много писма от наши сънародници от България и чужбина, които искат да се включат в тази инициатива. Затова на 13 и 14 май (неделя и понеделник), заедно с уважаваните от мен колеги – доктор Иван Нинов, професор Атанас Раденски и доктор Йордан Бъчваров, ще проведем второ събеседване с тези образовани българи, които заявиха желание да участват в промяната на политическата система“, уточнява Слави Трифонов.

Материалът Шоуменът Слави Трифонов: Готвя промяна на политическата система с конкретни стъпки и в срок е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Цацаров: Проверени са 329 болнични договора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836077

Цацаров: Проверени са 329 болнични договора329 договора са изследвани в хода на проверката, която прокуратурата извършва по болниците, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. Тя започна през декември миналата година.  Той уточни, че договорите са от всякакъв характер - за отдаване под наем на площи, за отдаване под наем на медицинска техника и договори по т. нар.

Ананиев: С НЗОК и Комисията по защита на личните данни ще обсъдим нов регламент за личните данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836067

Ананиев: С НЗОК и Комисията по защита на личните данни ще обсъдим нов регламент за личните данниМинистерството на здравеопазването /МЗ/ ще инициира съвместна среща с Комисията по защита на личните данни и НЗОК, на която да бъдат обсъдeни конкретни въпроси по прилагането на общия европейски регламент относно защита на данните. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос.

Правителството с амбиция да обнови 42 000 жилищни сгради

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-s-ambitsiya-da-obnovi-42-000-zhilishtni-sgradi-news278443.html

Правителството има амбиция да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. За сравнение до момента са санирани около 1000 сгради в цялата страна за две години. Това става ясно от изказване на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово, разпространено от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Националната програмата за обновяване на жилищата у нас ще продължи, но със съфинансиране от собствениците при обновителните дейности, казва още Крумова. Според нея "така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд". В прессъобщението не е посочено какъв процент самоучастие се предвижда. Неотдавна регионалното министерство разпространи социологическо проучване, според което близо една пета могат да финансират до 25% от разходите, а всеки десети може да задели между 26 и 50%. В цифрово изражение около 30 на сто отговарят, че могат да дадат до 2000 лв. Дългосрочен хоризонт от поне 25 години, включване на възобновяеми енергийни източници и адекватен мониторингов механизъм са сред приоритетите при продължаването на националната програма за саниране, казва още Крумова. Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май, се казва в съобщението. Документът все още не е публикуван, въпреки че обещанието беше това да стане до края на миналата година. Стратегията предвижда да бъде изготвена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат. Приоритизиране на инвестирането на публичните средства, данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България са сред предвидените в стратегията приоритети, е посочено в съобщението. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.

Изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-za-podavane-na-deklaratsiyata-za-oblagane-na-dohodite-news278442.html

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомниха от Националната агенция по приходите (НАП). Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на НАП. До момента в цялата страна са приети 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път – с ПИК или електронен подпис. От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Единият начин е чрез електронна услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП. Другият е чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. От НАП напомнят още, че до края на април трябва да се подаде и декларация за дължими данъци (образец 4001) за първото тримесечие на 2018 г. Такава декларация се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи. Декларация за дължими данъци (по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас. Например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други, напомнят от НАП. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане. Например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни юридически лица, които не са търговци, включително общините. От НАП напомнят още, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени или изплатени в полза на лица, местни на друга държава-членка на Европейския съюз, също предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината. От 2018 г. предприятията-платци на доходи подават декларацията за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО само по електронен път. Това важи за тези декларации за дължими данъци, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2017 г. За самоосигуряващите се лица-платци на доходи няма промяна в начина на подаване на формуляра. Тоест те могат да го представят в НАП, както по електронен път, така и на хартия.  

Проф. Дейдре Кели*: България трябва да подобри системата за осигуряване на нови лекарства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6835244

Проф. Дейдре Кели*: България трябва да подобри системата за осигуряване на  нови лекарстваАвтоимунните чернодробни заболявания засягат по-често женския пол и това е по цял свят - Порф. Кели, колко от българските деца с чернодробни заболявания се лекуват при вас в Бирмингам? - Около 20 са децата, които сме лекували в детската болница в Бирмингам. Повечето от тях са изпращани при нас заради нужда от чернодробна трансплантация.

Безработицата в Германия спадна до най-ниското ниво от обединението на страната

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Германия-спадна-до-най-ниското-ниво-от-обединението-на-страната_l.a_i.761025_at.1.html

Безработицата в Германия е достигнала най-ниското ниво от обединението на страната през 1990 година, съобщи ДПА. Безработните са намалели със 74...

Борисов: Инвестициите вече са в истинската икономика и добавената стойност остава в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836069

Борисов: Инвестициите вече са в истинската икономика и добавената стойност остава в БългарияИнвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България, каза премиерът Бойко Борисов при старта на изграждането на нови производствените мощности на предприятието за преработка на царевица „Амилум България“ в Разград. Той посочи, че години наред инвестициите са правени във вериги магазини, банки,

Над 3 млн. българи играят тото и лотария

http://www.mediapool.bg/nad-3-mln-balgari-igrayat-toto-i-lotariya-news278440.html

Над 3 млн. българи или 57% от хората в страната играят лотария, тото или друга форма на хазарт. Те харчат средно по 15 лева на месец или около 5% от дневния си бюджет, което прави по около половин милион лева на година. В същото време малко хора заявяват, че са печелили значителни суми, повечето дори не познават такива късметлии. Това показва експресно проучване на "Галъп интернешънъл" по актуални теми. То е проведено сред 801 души чрез телефонно интервю "по панелна методика, осигуряваща надеждност". Сондажът е правен между 19 и 22 април. Според данните хората, които редовно си купуват билети от лотариите, фишове от тотото или посягат към друга форма на хазарт, са 5 на сто или близо 300 000 души. Те харчат средно по 43 лева месечно за такъв тип игри. Изкушени от хазарта от време на време са 19 на сто (над 1 млн. души от населението), а средният им разход за това е 21 лева на месец. Рядко играят една трета от хората (1.8 млн. души) и отделят за това по около 9 лева месечно. Хората, които твърдят, че не играят лото и тото игри са 43%. Късмет vs. работа На фона на масово изкушените от тото и лото игри проучването показва, че над 40% от българите смятат, че в живота се успява преди всичко с повече късмет. На работата залагат 53%. "Делът от 42% не е малък и свидетелства за важни народопсихологически особености, за качеството на живот на мнозина у нас, както и за усещането за несправедливост", коментира от "Галъп". Графика: "Галъп Интернешънъл" Проверка на Mediapool в общите условия на лотарийните игри показа, че всеки втори лев от билети отива в хазартните босове, тъй като за печалби се разпределят около 50% от приходите. Печелившите - малцинство Огромното мнозинство от играещите хазарт - 86 на сто, казват, че никога не са печелили сума, която смятат за значима. Най-често късметлииите са ударили печалби до 99 лв. За по-големи суми свидетелстват малцина, а само 1% от общо всички запитани в изследването твърдят, че са печелили суми над 5 000 лева. Графика: "Галъп Интернешънъл" Въпреки телевизионните реклами, които всекидневно представят по някой, който е спечелил голяма сума от лотарията, близо 70 на сто от хората не познават човек, който да е спечелил значителна сума. Още по-голямо мнозинство – 81% - смятат, че да се спечели значима сума в такива игри не е лесно. Само 9 на сто са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Данните свидетелстват, че общественият разум и предпазливост по-скоро са запазени, въпреки немалките нива на социално недоволство, коментират от "Галъп". На този фон лансираната от вицепремиера Валери Симеонов идея за ограничаване на рекламата на хазарт се възприема добре, казват още от агенцията. Графика: "Галъп Интернешънъл" За забрана на рекламата са 55%. Те обаче не смятат, че трябва да има забрана за самите игри. 14% са крайни и биха се съгласили даже на забрана на игрите. 27% пък не искат промяна на съществуващото положение. Останалите се колебаят. Текущи въпроси Проучването на "Галъп" засяга и още няколко текущи въпроса от политическия живот в страната. Мнозинство от 60% са чули за речта на президента, а от тях 69 на сто одобряват критиката на Румен Радев към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят. Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на Борисов, уловена в предишни изследвания, коментират от "Галъп". От агенцията допълват, че 91% смятат, че бягството на двама опасни затворници е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа. Графика: "Галъп Интернешънъл" Хората изразяват и принципна подкрепа към идеята собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече. Според "галъп" обаче тя би се "натъкнала на обострената социална чувствителност". Високо е и желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Сагата с арестувания кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят.

Средиземноморието се опасява от мрачно бъдеще за цитрусовите насаждения

https://dnes.dir.bg/ikonomika/sredizemnomorieto-se-opasyava-ot-mrachno-badeshte-za-tsitrusovite-nasazhdeniya

Възможно ли е скоро бъдем принудени да минаваме без чаша портокалов сок или парче грейпфрут на закуска? Отговорът за съжаление е "да".

Министър Радев: Проверката на летище София ще бъде днес в края на деня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836066

Министър Радев: Проверката на летище София ще бъде днес в края на деня"Проверката на летище София ще бъде днес в края на деня." Това заяви вътрешният министър Валентин Радев за проверката, която се извършва на Летище София, тъй като на 20 март, около 40 пасажери влязоха в страната без да преминат граничен контрол. "Предварително няма да говоря. Възложил съм дисциплинарно производство, което означава,

Илиян Василев: КОНПИ и сие - обикновен фашизъм или обикновен болшевизъм?

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-konpi-sie-obiknoven-fashizam-ili-obiknoven-bolshevizamlniava-plana-reshetnikov-zachistva-prozapadniia-elit.html

Обикновен фашизъм или обикновен болшевизъм. Вие изберете. Ето фактите. Вие ги свържете. ”КОНПИ” иска да се бори с частната корупция, разбирай да атакува всеки, които финансира противниците на Кой? Това написа във Фейсбук бившият посланик в Русия Илиян Василев.

Вдигат 5 етажа паркинг върху култов ресторант в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6836056

Вдигат 5 етажа паркинг върху култов ресторант в ПловдивВъздушна пасарелка ще отвежда в новото кметство на район "Северен" 5-етажен паркинг със 120 места ще се строи на мястото на бившия ресторант "Веселото село", обяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Заведението от години не работи, а сградата е върху общински терен. Преди това в годините на соца таб беше култовият ресторант "Будапеща".

Петима ранени при катастрофи във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836063

Петима ранени при катастрофи във Варна

Петима души са пострадали при пътни инциденти във Варна. Опасност за живота им няма. Единият от тях е 24-годишен пешеходец. Той бил блъснат докато пресича бул. "Христо Ботев" в морската столица. Той е откаран в болница контактен и в съзнание. Трима души пострадаха при тежка катастрофа по пътя Долище - Варна.

С децата в почивните дни (28 и 29 април)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/27/3168297_s_decata_v_pochivnite_dni_28_i_29_april/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Галъп: Нивото на критичност към властта остава високо

http://www.cross.bg/vlastta-galup-prokyratyrata-1573526.html

/КРОСС/ Българите проявяват очаквана висока социална чувствителност и желание за далеч по-твърди действия на властта срещу корупцията и престъпността. Това сочат данните от сондаж на Галъп по актуални теми, проведен сред 801 души в периода 19-22 април. Високо е очакването за повече обществена, социална и съдебна справедливост. На фона на социалното разслоение у нас хората не биха понесли увеличение на цената на тока, не биха възприели лесно и казуси като този с т.нар. царски имоти, например, и автоматично подкрепят всякакви социално звучащи мерки като намаляване на заплатите на депутатите, отчитат социолозите. Огромно е убеждението, че злоупотребите с ТЕЛК са много и трябва да спрат. Скорошното бягство от затвора на двама рецидивисти се оценява като провал на властта, а не като инцидент, сочи социологическият анализ. Акцията срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева също не оставя обществото с еднозначни впечатления. Заради високото усещане за несправедливост, българите са склонни да приемат и критиките на президента към властта. С великодушното си отношение по казуса с Желяз, показано още в началото, прокуратурата и главният прокурор също печелят на своя страна общественото мнение. Мнозинство от 60 на сто от българите са чули за речта на президента, а повече от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят

Два горски пожара край Варна само за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=373292

Два горски пожара гасиха вчера огнеборците и служителите на ДГС „Суворово”. И двата инцидента са възникнали в резултат от запалени от неизвестни извършители сухи треви, научи Moreto.net. Пожарите се оказаха първото бойно кръщение на новия специализиран автомобил, който допълни противопожарното оборудване на ДГС „Суворово”.

Радев: Над 80% от техниката на пожарната е изцяло обновена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836053

Радев: Над 80% от техниката на пожарната е изцяло обновенаИзцяло обновена е 86 процента от техниката на ГД "Пожарна безопасност и защита на население" /ГДПБЗН/, като има и доставена чисто нова техника. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарен контрол, предаде БТА. Това е станало възможно със средства предоставени по оперативни програми на ЕС.

Марадона съди компютърната игра FIFA

https://offnews.bg//futbol/maradona-sadi-kompiutarnata-igra-fifa-679552.html

Аржентинската легенда Диего Армандо Марадона е бесен на гиганта в компютърните игри ЕА, който е производител на най-популярня футблен симулатор FIFA.

Най-добрият футболист за XX век не е останал никак доволен, че ликът му стои до транспаранти с емблемата на италианския Ювентус в най-новата версия на конзолата. Марадона, който изведе Наполи до две Скудета в края на миналия век, заяви, че ще съди създаделите на FIFA 2018.

"Вече говорих с адвокатите си да разучат проблема. Недопустимо е в най-популярната игра да се правят подобни грешки. Някои се правят на по-хитри от останалите, но ще си платят за това", каза Марадона пред радио Kiss Kiss Napoli.

Интересното е, че премиерата на играта се състоя на 29 септември миналата година и е в продажба от месеци, но аржентинецът чак сега изрази недоволството си. На Апенините веднага заподозряха, че това е свързано с борбата за Скудетото.

Четири кръга преди края шампионът от последните шест сезона Ювентус има едва точка пред Наполи. До края на кампанията най-титулуваният клуб на Ботуша обаче има много трудна програма – гостувания на Интер (28 април) и Рома (13 май) и домакинства на Болоня (5 май) и Верона (20 май).

От своя страна южняците, които преследват първо злато от 1990 г. и общо трето в историята си, имат визити на Фиорентина (29 април) и Сампдория (13 май) и приемат Торино (6 май) и Кротоне (20 май).

Теменужка Петкова: Електроснабдяването по Южното Черноморие ще е гарантирано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836051

Теменужка Петкова: Електроснабдяването по Южното Черноморие ще е гарантираноГарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, коментира в рамките на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА. За Южното Черноморие министърът напомни, че през 2017 г. от ЕСО е направена модернизация на въздушна линия, чийто ремонт е довел до увеличаването на сигурността на

Луис Артър Чарлз е името на третото бебе в британското кралско семейство

http://www.cross.bg/printz-charlz-artur-1573525.html

/КРОСС/ Принц Уилям и съпругата му херцогиня Катрин кръстиха третия си син Луис Артър Чарлз. Това съобщиха от двореца Кенсингтън на официалния си профил в Twiiter. "Херцогът и херцогинята на Кембридж са щастливи да съобщят, че са кръстили новородения си син Луис Артър Чарлз. Бебето ще бъде наричано Негово кралско височество принц Луи на Кембридж", пише на страницата на Кенсингтънския дворец. Малкият принц проплака за първи път на 23 април в частното крило "Линдо" в лондонската болница "Сейнт Мери", където се родиха и по-гoлемите му брат и сестра - принц Джордж и принцеса Шарлот. Негово кралско височество Луис Артър Чарлз е шести пра-правнук на кралица Елизабет Втора и пети подред в наследяването на престола, след дядо си, престолонаследника принц Чарлз, баща си принц Уилям, четиригодишния си брат принц Джордж и двегодишната си сестра принцеса Шарлот.  

От последните минути! Труп на мумифициран мъж открит в трафопост

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b8-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bf-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8/

Тялото е престояло една година, не е ясна причината за смъртта

Аварийният екип на ЕВН се натъкна на шокираща находка преди минути. След като по-рано днес е спрял токът в административната сграда на ВиК Бургас, намираща се в в кв.“Победа“, техниците са отишли на място, за да установят какъв е проблемът. Щом отворили трафопоста открили тялото на мъж на видима възраст около 40 години, пише флагман.бг.

„Тялото е мумифицирано, защото в помещението е било много топло и сухо. Може би е престояло около година. Лицето е от мъжки пол, но не може да се идентифицира, защото няма никакви документи за самоличност.”, разкриха пред Флагман.бг участници в огледа.

Патоанатом ще огледа детайлно трупа, за да провери дали има нарявания и установи предполагаемата причина за смъртта. На този етап е много рано, за да се правят заключения. Сн.илюстративна

Материалът От последните минути! Труп на мумифициран мъж открит в трафопост е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пожар избухна в хотел в Истанбул, 4-ма са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836050

Пожар избухна в хотел в Истанбул, 4-ма са ранениЧетирима души бяха ранени днес при пожар в хотел в Истанбул, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Пожарът се е разразил малко преди обяд в сауната на хотела, намиращ се в квартал Султанахмет. Пламъците бързо са обхванали голяма част от хотела. На мястото на инцидента са изпратени много пожарни коли, предаде БТА.

Безработицата в Германия спадна до най-ниското ниво от обединението на страната

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/27/3170374_bezraboticata_v_germaniia_spadna_do_nai-niskoto_nivo/?ref=rss


Безработицата в Германия е достигнала най-ниското ниво от обединението на страната през 1990 година, съобщи ДПА.<br /><br />Безработните са намалели със 74 000 през април спрямо март до 2.384 милиона души, съобщи днес Федералната агенция по труда (BA).<br /><br />Спрямо същия месец на 2017 г. безработните са със 185 000 по-малко. Безработицата е спаднала с 0.2 процентни пункта до 5.3 на сто през април.<br /><br />Пролетната възходяща тенденция на трудовия...

Задържаха 39-годишна с метамфетамин във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836038

Задържаха 39-годишна с метамфетамин във ВидинНад 100 грама метамфетамин иззели вчера служители на РУ-Видин, по случая в полицейския арест е задържана жителка на областния град. Около 18 часа, във входа на жилищен блок в к-с"Васил Левски", полицаи проверили Д.К./39г./ . У нея открили полиетиленово пликче с бяло прахообразно вещество. При полевия наркотест, веществото реагирало на метамфетамин.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън съобщиха името на бебето

https://www.vesti.bg/lyubopitno/princ-uiliam-i-kejt-midyltyn-syobshtiha-imeto-na-bebeto-6081745

Съобщението дойде официално от двореца Кенсингтън в официалния си профил в социалната мрежа Туитър

Бонд. Джеймс Бонд. Женен или ерген?

http://clubz.bg/67209-bond_djejms_bond_jenen_ili_ergen

Тя е бивша жена на 007. Рейчъл Уайз се раздели със съпруга си Даниел Крейг, който от 2006 г. изпълнява ролята на Джеймс Бонд във филмовата поредица. В интервю за „Ню Йорк таймс“ 48-годишната британка разказва за новите си роли и за раздялата си с Крейг. Но допуска една грешка:

„Мисля, че Джеймс Бонд е такъв – той не се жени, нали?

Грешка. Всъщност тайният агент от британските служби е бил женен, но за повечето хора това е отдавна забравен факт. Бързите коли и бързите срещи и раздели с красиви жени са запазена марка на Агент 007.

Джеймс Бонд се е женил само веднъж. Това става и в романа на Ян Флеминг „В тайна служба на Нейно величество“ от 1963 г., и в едноименния филм от 1969 г.

Щастливката е Тереза „Трейси“ Драко, известна като графиня Тереза ди Виченцо, дъщерята на боса на корсиканския синдикат Марк Драко. Трейси обаче не е дълго в ролята на „щастливката“ - тя е убита в самото начало и на книгата, и на филма. Това става веднага след сватбата им, а убийците са ръководителят на „Спектър“ Ернст Ставро Блофелд и съпругата му Ирма Бънт.

Тереза и Джеймс Бонд на сватбата в "В тайна служба на Нейно величество" с Джордж Лейзънби в главната роля

Женитбата на Джеймс Бонд обаче „не събира прах“ само в тази история. Бракът му е изрично споменат в още няколко филма - „Шпионинът, който ме обичаше“, „Само за твоите очи“ и „Упълномощен да убива“.

„Жената“ на Джеймс Бонд е Даяна Риг, родена през 1938 г. британска актриса. Тя добива популярност с участието си в телевизионния сериал „Отмъстителите“, а днес може да бъде видяна в хитовия сериал на HBO „Игра на тронове“, където е в ролята на Лейди Олена Тирел.

Даяна Риг като Лейди Олена Тирел в "Игра на тронове"

Въпреки факта, че Бонд е бил женен, образът му винаги е бил точно обратното на кротък съпруг. „Дейли мейл“ наскоро публикува изследване, че докато гледат филмите за Джеймс Бонд с Шон Конъри, тийнейджъри описват Агент 007 като „женомразец и насилник“, „отрепка“ и „изнасилвач“. Джуди Денч, която изпълняваше ролята на М, е определяла Бонд като „женомразки динозавър“.

В медиите вече се появиха съобщения, че режисьорът Дани Бойл е замислил промяна в този образ. Следващият Джеймс Бонд щял да бъде в духа на кампанията срещу сексуалния тормоз #MeToo, а момичето на Бонд този път да бъде „по-висока класа“. Коя ли ще е?

Мъж пали къща в Плевенско заради влошени отношения със семейството си

https://www.24chasa.bg/region/article/6836046

Мъж пали къща в Плевенско заради влошени отношения със семейството си

Мъж на 60 г. запали фамилната къща в гр. Койнаре, за да накаже семейството си, с което бил във влошени отношения. Сигналът за пожара е получен чрез тел. 112 около 12.30 ч на 25 април. Екип пожарникари от Червен бряг загасили пламъците, които погълнали 10 кв.м. покрив. При огледа са открити видими следи от огън в носеща греда на покривната

75-годишният Валентин, блъснал пешеходка в Бургас: Жената изскочи внезапно (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836022

75-годишният Валентин, блъснал пешеходка в Бургас: Жената изскочи внезапно (Снимки)"Жената изскочи внезапно на пешеходната пътека. Видях я преди това, стоеше на тротоара. Тръгна да пресича, поколеба се и се върна. Точно когато преминавах покрай пътеката тя внезапно излезе на улицата". Това разказа 76-годишният Валентин Велков, който блъсна с мерцедеса си пешеходка на оживения бургаски булевард "Стефан Стамболов".

Кирил Ананиев: Денонощните аптеки в България са малко над 30

http://econ.bg/Новини/Кирил-Ананиев-Денонощните-аптеки-в-България-са-малко-над-30_l.a_i.761023_at.1.html

В България има много малко денонощни аптеки, а в някои общини жителите дори няма откъде да си купят лекарства. Този извод направи здравният министър...

Северна и Южна Корея се разбраха да няма ядрени оръжия на полуострова

https://frognews.bg/novini/severna-iujna-koreia-razbraha-niama-iadreni-orajiia-poluostrova.html

Ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха днес декларация, в която се съгласяват да работят за ”пълната денуклеаризация на Корейския полуостров”, предаде Ройтерс.

Арестуваха украинец, обрал апартамент във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836040

Арестуваха украинец, обрал апартамент във Варна36-годишен украински гражданин, постоянно пребиваващ у нас, е арестуван за обир в апартамент във варненския квартал "Трошево". По данни на полицията мъжът вече е бил осъждан у нас. От апартамента той успял да открадне лаптоп, златни и сребърни бижута и 220 лв. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура – Варна.

"168 часа": Българи в капан в Никарагуа. Опитват се да се измъкнат с децата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834404

"168 часа": Българи в капан в Никарагуа. Опитват се да се измъкнат с децата сиБългари панически се опитват да спасят себе си и семействата си от кървавите бунтове в Никарагуа. В страната има около 40 наши сънародници, които са в готовност да се евакуират. Българско посолство обаче няма, така че ще разчитат на помощ от друго на страна членка на ЕС. "Никарагуа е пълен хаос, по улиците се стреля, има убити студенти и ученици,

Вече може да се провери кои от личните данни се използват в регистри на администрацията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/27/3170373_elektronniiat_podpis_shte_pozvoliava_proverka_koi_ot/?ref=rss


Всеки гражданин, който разполага с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />Проверката ще може да се прави през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg). Тя се поддържа от Държавната агенция "Електронно управление". До...

Каварна – с амбиция за европейски град на спорта през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836026

Каварна – с амбиция за европейски град на спорта през 2019 г.
Каварна обяви днес официално кандидатурата си за Европейски град на спорта 2019 г. Специален гост на форума е един от най-популярните и успешни български спортисти в момента – професионалният боксьор Тервел Пулев. Освен него присъстваха още трикратната световна шампионка по карате Женя Янева от Клуб по бойни спортове „Калиакра” и европейската

Тръмп: Защо да подкрепяме държави, които не гласуват за домакинството ни на Мондиал 2026?

https://offnews.bg//sviat/tramp-zashto-da-podkrepiame-darzhavi-koito-ne-glasuvat-za-domakinstv-679543.html

Американският президент Доналд Тръмп поиска подкрепа за общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за провеждането на световното първенство по футбол през 2026 г.

Тръмп разкритикува в Туитър страните, които няма да подкрепят САЩ за домакин на Мондиала, и намекна, че те ще проявят неблагодарност, ако лобират срещу кандидатурата.

"САЩ поставят силна кандидатура заедно с Канада и Мексико за провеждането на световното първенство по футбол през 2026 г. Ще е срамно, ако държави, които ние винаги сме подкрепяли, лобират срещу нашето предложение. Защо трябва да подкрепяме тези държави, след като те не ни подкрепят (включително и в ООН)", написа Доналд Тръмп в Туитър.

Гласуването за домакин на Мондиал 2026 ще се проведе на 14 и 15 юни. Другата кандидатура е на Мароко.

 

Бутат опасна къща в центъра на Пловдив, местят хората от нея

https://www.24chasa.bg/region/article/6836025

Бутат опасна къща в центъра на Пловдив, местят хората от неяСтроят нов парк на бул. "Източен" и "Мария Луиза" Опасна къща, разположена в зелените площи на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и "Източен" в Пловдив, ще бъде съборена. Тя е килната и напукана, но се обитава от семейство, което ще бъде настанено в друга общинска квартира. Сградата е тухлена, но с гредоред.

Третото дете на Уилям и Кейт се казва Луис

https://offnews.bg//sviat/tretoto-dete-na-uiliam-i-kejt-se-kazva-luis-679548.html

Новороденият британски принц вече си има име. 

Третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се казва Луис Артър Чарлз. 

Момченцето се роди в понеделник. 

От двореца Кенсингтън потвърдиха, че бебето ще носи титлата Негово кралско височество принц Луис от Кеймбридж.

Името Луис присъства още в имената на принц Уилям и на принц Джордж.

Бебето е петият претендент за британския престол, измествайки принц Хари на шесто място.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване