Бебе загина при тежка катастрофа край Шумен

http://www.cross.bg/bilo-avtomobil-registratziya-1573662.html

/КРОСС/ Тежък пътен инцидент по пътя Шумен- Силистра до разклона за село Осеновец.  Сигнал за произшествието е получен малко след 14:20 часа днес. Съобщено било, че са катастрофирали лек автомобил Рено с шуменска регистрация и товарен автомобил Форд „Транзит“ с разградска и има пострадали. Към мястото на инцидента веднага са насочени екипи на полиция, пожарна и спешна помощ. След пристигане било изяснено, че 29-годишна жена от село Венец, която била зад волана на реното навлязла в насрещната лента за движение и се ударила челно в насрещно идващия  Форд „Транзит“ със силистренска регистрация. В резултат на удара в МБАЛ- Шумен са откарани две жени от реното- 28-годишната жена, която е била зад волана на автомобила, детето й на 2 месеца, спътничката й на 28-години и двете й деца – на 7 и 3години. В болницата в Шумен  са откарани и 47-годишният водач на форда Д.А. от гр. Дулово  и 36-годишният негов спътник С.А., също от Дулово.  Бебето е починало.   След  извършените прегледи било установено, че А.И, която управлявала реното  е  с комоцио, оставена е под наблюдение в болничното заведение. За лечение са настанени С.Х. /28г./  от Венец, която е с черепно-мозъчна травма и 7-годишното й дете, което е с наранявания

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

//dariknews.bg/novini/biznes/es-podgotvia-trojna-zashtita-sreshtu-mitata-na-sasht-2094009

Европейският съюз очаква от САЩ изключения по въпроса за митата върху стоманата и алуминия. В случай на отрицателен резултат Евросъюзът обещава да отговори със свои мита и защита на европейските производители.
 
Европейската комисия п

Бил Гейтс дава 12 млн. долара за универсална ваксина срещу грип

//dariknews.bg/novini/sviat/bil-gejts-dava-12-mln.-dolara-za-universalna-vaksina-sreshtu-grip-2094014

Основателят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора на света Бил Гейтс ще дари 12 милиона долара за разработването на универсална ваксина срещу грип, съобщава изданието The Hill, цитирано РИА „Новости“.
 
Той обяви създаването на изследователския

Създадоха плаващ робот змиорка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syzdadoha-plavasht-robot-zmiorka-video-2094010

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха прототип на гъвкав подводен робот, който може безшумно да се придвижва под водата, извивайки тялото си като змиорка, съобщи Лайф.
 
Те увериха, че изобретението им може в бъдеще да бъде използв

Тежка катастрофа в Шуменско, загинало е бебе, има ранени

//dariknews.bg/regioni/shumen/tezhka-katastrofa-v-shumensko-zaginalo-e-bebe-ima-raneni-2094013

Тежка катастрофа стана на пътя Шумен-Силистра, загинало е бебе, има пострадали, съобщиха от полицията.  

Сигнал за инцидента е получен малко след 14:20 ч днес.

Министър Нанков: Експертна група ще вземе решение по казуса с разкопките по трасето на АМ „Струма“ край Благоевград

http://www.cross.bg/ministurut-nankov-traseto-1573661.html

/КРОСС/ Осигурени са над 8 млн. лв. за археологически разкопки по трасето на Лот 3.1 и Лот 3.3 на магистралата. Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала „Струма“ край благоевградското село Покровник. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Благоевград, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание. В никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, категоричен бе регионалният министър. Той добави, че затова е осигурен финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. за археологически проучвания по протежението на участъците Благоевград – Крупник и Кресна – Сандански на АМ „Струма“. Проучванията вървят изключително добре и са в график. Над 150 човека работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип, информира министърът. Той съобщи, че поддържа постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като експертите ще преценят какво следва да бъде направено. „Аз като обикновен човек и неексперт по темата е нормално да се вслушвам в гласа на експертите“, категоричен бе Николай Нанков

"Славия" с нов удар - продава за 700 000 евро гръцкия си вратар на гръцки гранд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838584

"Славия" с нов удар - продава за 700 000 евро гръцкия си вратар на гръцки гранд Президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов отново защити реномето си на майстор на трансферите. Най-старият столичен тим ще продаде изгодно трети млад футболист от миналото лято досега. Това е гръцкият вратар Андонис Стериякис. Той се завръща в родината си, за да подпише договор с гранда “Олимпиакос”.

Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно "Новичок"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838576

Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно "Новичок"Ученият Владимир Углев, който участва в разработването на нови бойни вещества и е работил по създаването на нервнопаралитичното „Новичок”, е категоричен, че именно то е използвано срещу Сергей Скрипал. Преди време Углев дава интервю за Би Би Си относно вещество. По-малко от седмица след това, той е блъснат от автомобил докато пресичал улицата.

Застреляха филипински свещеник след литургия

http://www.cross.bg/sveshtenik-ventyra-beshe-1573654.html

/КРОСС/ Католическият свещеник Марк Вентура, известен с активистката си дейност против минните компании, беше застрелян днес след литургия в северната част на Филипините, предаде Ройтерс. Свещеникът беше прострелян с два куршума в обществения гимнастически салон в провинция Кагаян, където е отслужил литургията. 37-годишният свещеник благославял деца и разговарял с членовете на хора, когато извършителят го прострелял в гръб. След това нападателят, носещ каска, избягал на мотоциклет, заедно с друг заподозрян, съобщи Родел Табулог, началник на полицията на град Гатаран, където е извършено убийството.Той уточни, че полицията проучва възможните мотиви и че свещеник Вентура се е ползвал с добра репутация сред местната общност. Никой друг не е пострадал при нападението. Конференцията на филипинските католически епископи подчерта, че Вентура е бил вторият свещеник, убит в страната за последните четири месеца. В съобщението на сайта й се отбелязва, че ръкоположеният преди седем години свещеник е бил известен с борбата си срещу минните компании и с помощта, която оказвал на коренните жители на провинцията. 

Магистрала Струма може да се забави с 2 години, заради уникалната римска гробница

https://offnews.bg//ikonomika/magistrala-struma-mozhe-da-se-zabavi-s-2-godini-zaradi-unikalnata-rim-679656.html

Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала „Струма" край благоевградското село Покровник. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Благоевград, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание.

В никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, категоричен бе регионалният министър.

Той добави, че затова е осигурен финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. за археологически проучвания по протежението на участъците Благоевград – Крупник и Кресна – Сандански на АМ „Струма".

Проучванията вървят изключително добре и са в график. Над 150 човека работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип, информира министърът. Той съобщи, че поддържа постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като експертите ще преценят какво следва да бъде направено.

„Аз като обикновен човек и неексперт по темата е нормално да се вслушвам в гласа на експертите", категоричен бе Николай Нанков.

Той подчерта, че ще се съобрази с мнението на академичната общност. Ще се доверя изцяло на мнението, както на директора на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доц. д-р Людмил Вагалински, така и на това на останалите експерти, подчерта министърът.

Регионалният министър коментира, че при проучването в района на с. Покровник са открити две римски гробници. Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората се намират в Регионалния исторически музей в Благоевград за консервация. Според изискванията, още през миналата седмица е сформирана експертна група в Министерството на културата, която ще продължи работата си и през следващата седмица.

Хубаво е, че при строенето на магистрали се откриват такива ценни находки, каза още регионалният министър. Едва ли щяхме да попаднем на нещо подобно, ако я нямаше магистрала „Струма", заяви той и подчерта, по тази причина при строителството на магистрали се залагат такива големи бюджети, за да може историята и културата да бъде експонирана.

Министър Нанков съобщи, че ще посети мястото на археологическите разкопки и че ще направи второ посещение, заедно с министър Боил Банов, след като експертната група вземе решение за обекта. След като експертите се произнесат по темата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да осигури финансов ресурс, независимо дали решението ще бъде за консервация, социализация или изместване на трасето на магистралата, въпреки че подобен вариант би отложил срока за изпълнение на трасето с две години, коментира още регионалният министър.

Той бе категоричен, че проблемът с трафика през Кресненското дефиле и с останалите натоварени участъци в областта ще съществува докато магистрала „Струма" не бъде завършена.

Полицията иска регистър на случаите с домашно насилие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/29/3170761_policiiata_iska_registur_na_sluchaite_s_domashno/?ref=rss


МВР предлага да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъпления, основани на полов признак. Целта е подобряване на дейността по превенция и разкриване на тези деяния.<br /><br />Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.<br /><br />В разгара на дебатите за Истанбулската конвенция, която премиерът Бойко Борисов заръча временно да бъде оттеглена, юристи разказаха пред "Дневник" за пропуските в българското...

Николай Пенчев празнува 50 години с издаването на третата си детска книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836751

Николай Пенчев празнува 50 години с издаването на третата си детска книгаДнес 50-ия си рожден ден празнува главният редактор на таблоида “България днес” Николай Пенчев. Месец след своя юбилей той ще има и друг повод за празнуване - третата му детска книга за страхливия вълк Гошо, която ще се появи в книжарниците в края на май. Чичо Ники, както го наричат малките читатели, а и както се подписва на детските книжки,

Младежът, който опроверга Стив Джобс и стана милионер

https://news.bg/ceo/mladezhat-koyto-oproverga-stiv-dzhobs-i-stana-milioner.html

Той извървява пътя от обикновен служител в Intel до шеф на собствена успешна фирма

Илияна Йотова: Наш дълг е да върнем децата в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838553

Илияна Йотова: Наш дълг е да върнем децата в България“Дълг на всички държавници е да изпълнят посланието от песента на Мими Иванова – Българийо, децата ни върни“, каза Илияна Йотова на гала концерта на VI Национален младежки конкурс „Петнадесет лалета“. Вицепрезидентът е патрон на конкурса за втора поредна година. Илияна Йотова определи инициативата като чудесна традиция - да събира таланти и

"Манчестър сити" изравни рекорда за най-много победи в един сезон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3171069_manchestur_siti_izravni_rekorda_za_nai-mnogo_pobedi_v/?ref=rss


"Манчестър сити" направи още една крачка към най-великия сезон в историята на Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола разби "Уест хем" с 4:1 като гост и изравни рекорда за най-много победи в рамките на един шампионат.<br /><br />"Сити" записах 30-ия си успех от 35 мача. Досега 30 победи беше постигал само "Челси" при спечелването на титлата през миналия сезон. Шампионите изравниха и рекорда за най-много победи като гост - 15 на водения от Жозе...

Откриха труп на Червения площад във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373373

Труп на 35-годишен мъж е открит в района на Червения площад. Тялото е намерено на тротоара пред дома му. Това съобщи за Информационна агенция "Черно море" пресаташето на варненската полиция Ивана Милева. Сигналът е постъпил около 16 часа днес.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Brexit?

https://petel.bg/Kakvo-shhe-se-sluchi-s-byudzheta-na-ES-sled-Brexit-__262275

Стойността на бюджета се очаква да е около един трилион евро, се казва в анализ на "Франс прес" Тази седмица ЕС ще трябва да представи пър...

Погват 40 майки за отказани задължителни ваксини

https://petel.bg/Pogvat-40-mayki-za-otkazani-zadalzhitelni-vaksini-__262276

Глоби от 50 до 100 лева грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си. Преди да се наложат санкциите, до родителките ...

Строителството на АМ "Струма" може да се забави с 2 г. при изместване на трасето

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stroitelstvoto-na-am-struma-moje-da-se-zabavi-s-2-g-pri-izmestvane-na-traseto-260214/

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че са осигурени 8 млн. лв. за разкопките по протежението на магистралата

415 млади артисти се представят на театралната сцена във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6838384

415 млади артисти се представят на
театралната сцена във Велико ТърновоВ Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново от 27 до 30 април 2018 г. се провежда поредното XIII издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене. В петък и събота пред търновската публика и

Шофьор блъсна жена и дете в Кърджали, а после измисли нагло оправдание

http://www.cross.bg/doshul-kola-zaden-1573653.html

/КРОСС/ Жител на чернооченско село спретна учудващо нагла постъпка. Мъжът от Патица дошъл с личния си автомобил в Кърджали.  С.М. навлязъл в забранена улица в центъра на града. Понеже пред автомобила му се задала кола, той решил да се измъкне на заден. Правейки маневрата мъжът блъснал пресичаща на „зебра” жена с детето си. „Огледах се и видях отдалечаваща се кола на метри от пътеката, въпреки забранителния знак. Тръгнах да пресичам и тогава усетих лек удар в бедрото. Олюлях се и не паднах защото се подпрях на детето. Веднага потърсих сметка на шофьора. Той обаче ми отговори много грубо и продължи пътя си”, разказва минути след инцидента потърпевшата пред дошъл на място полицейски патрул.  Водачът е издирен. Мъжът признава, че навлязъл в забранен участък, дал на заден, но не е блъснал жената. Водачът бил твърдо убеден, че тя вървяла много бавно и не му е освободила пътя за движение. Това било записано като възражение от страна на С.М. в акта.  Общо три глоби отнесе шофьорът за извършените нарушения. Той ще трябва да плати общо 185 лева, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 1 месец. Съдът потвърди санкциите, единствено намалявайки размера на единия акт-от 150 на 65 лева, както и периода за отнемане на книжката.

Люис Хамилтън взе първа победа за сезона

http://www.mediapool.bg/lyuis-hamiltan-vze-parva-pobeda-za-sezona-news278507.html

Четирикратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан във Формула 1, четвърти кръг за сезона. Победата му дойде след поредица изненадващи обрати и бе до голяма степен резултат на късмет, което призна и самият той след края на състезанието. В последни обиколки пилотите на "Ред бул"Рикардо и Верстапен се удариха и извадиха един друг от състезанието, фаворитът до този момент Себастиан Фетел допусна груба грешка и пропусна пред себе си съотборника на Хамилтън Валтери Ботас, който пък след това спука гума. В надпреварата по улиците на Баку втори завърши Кими Райконенс Ферари, следван от пилота на "Форс Индия" Серхио Перес. Фетелсъщо с Ферари останачетвърти, пред Карлос Сайнц с Рено, дебютанта от Забуер Шарл Леклерк и Фернандо Алонсос Макларън.Пилотът на "Уилямс" Ланс Строл,Щофел Вандоорн (Макларън)и Брендън Хартли с Торо росо допълниха десетката. След това състезание във Формула 1 води Хамилтън със 70 точки, пред Фетел – 66, Райконен - 48, Ботас с 40 и Рикардо с 37. При конструкторите начело е "Ферари" със 114 точки, пред "Мерцедес" със 110.

Родители на война срещу държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=373362

По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата. Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им.

Два златни медала за ансамбъла ни и сребро за Катрин Тасева и Боряна Калейн в Баку

https://offnews.bg//gimnastika/dva-zlatni-medala-za-ansambala-ni-i-srebro-za-katrin-taseva-i-boriana-679655.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, която замени контузената Теодора Александрова спечели две златни отличия във финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку.

Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска, които останаха втори в многобоя, получиха оценка от 19.800 точки за златните медали на пет обръча.

Шампионките в многобоя Италия останаха втори с 18.000 точки, а бронзовите отличия отидоха у представителките на домакините от Азербайджан със 17.600 точки.

Във финала на три топки и две въжете нашите момичета отново бяха на ниво и заслужиха златните медали с оценка от 19.050 точки. Ансамблите на Япония и Украйна получиха оценки от 18.000 за изпълненията си с топки и въжета и допълниха тройката. Японките обаче заслужиха сребърните медали заради по-високата си оценка за изпълнение, а украинките се наредиха на третата позиция.

Освен това Катрин Тасева се пребори за сребро във финала на лента. Грацията игра много силно и уверено, като единствено едно майсторство не се получи както беше заложено и лентата остана за кратко на земята. Тя получи 16.400 (Д: 8.700) и се нареди след Мария Сергеева от Русия (16.800) и преди Влада Николченко от Украйна (16.050).

Боряна Калейн пък изигра чудесно много сложното си съчетание на бухалки и спечели сребърното отличие във финала на този уред на Световната купа в Баку (Азърбайджан).

Грацията за първи път показа толкова стабилно тази си композиция и получи 17.800 (Д: 9.600). Първа се нареди Влада Николченко от Украйна (18.100), а победителката от многобоя Мария Сергеева (Русия) е трета с резултат 17.700.

Йотова: Наш дълг е да върнем децата в България

https://offnews.bg//obshtestvo/jotova-nash-dalg-e-da-varnem-detcata-v-balgaria-679654.html

“Дълг на всички държавници е да изпълнят посланието от песента на Мими Иванова – Българийо, децата ни върни“, каза Илияна Йотова на гала концерта на VI Национален младежки конкурс „Петнадесет лалета“.

Вицепрезидентът е патрон на конкурса за втора поредна година.

Илияна Йотова определи инициативата като чудесна традиция - да събира таланти и усмивки на стотици деца от цяла България. Тази година участниците във фестивала са рекорден брой – 400. „Мотото на този конкурс трябва да бъде "България вече намери своите таланти“, заяви вицепрезидентът.

„Учете и разпространявайте не само музиката, не само древната култура на България, а и пейте повече песни на красивия ни български език. Учете се от красивите послания, които срещате в песните“, призова вицепрезидентът младите даровити деца и пое ангажимент техните таланти да представят България и на международна сцена.

Илияна Йотова благодари на родителите и на музикалните педагози за това, че окуражават децата да развиват таланта си. „Не ги оставяте изцяло на интернет и пред компютъра“, допълни Илияна Йотова.

Национален младежки конкурс „Петнадесет лалета“ в град Хисаря се организира от Сдружение „Петнадесет лалета“, Община Хисаря и Читалище „Иван Вазов“. Илияна Йотова се срещна и с вдъхновителите на фестивала - Мими Иванова и Развигор Попов.

Доналд Тръмп отново критикува новото US посолство в Лондон

http://nakratko.bg/category/25/158700/


Доналд Тръмп отново критикува решението за преместване на американското посолство в Лондон. Построяването на новата сграда в не чак толкова централен лондонски квартал струваше 1 милиард долара, но ще дава подслон за 800 души персонал.

Тръмп още не е взел решение за ядреното споразумение с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838541

Тръмп още не е взел решение за ядреното споразумение с ИранПрезидентът Доналд Тръмп още не е взел решение за съдбата на ядреното споразумение с Иран, заяви неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес. "Още няма решение по този въпрос", каза Болтън в интервю за телевизия Фокс нюз. Тръмп трябва да обяви на 12 май дали ще "скъса" споразумението, подписано през юли 2015 г.

Археологически находки може да забавят строежа на магистрала "Струма" с 2 години

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/29/3171068_arheologicheski_nahodki_moje_da_zabaviat_stroeja_na/?ref=rss


С около две години ще се забави изграждането на АМ "Струма" край Благоевград ако се наложи изместване на трасето заради археологическите проучвания в района на село Покровник. Това каза в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той добави, че ако експертите преценят, че това е необходимо, то Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се съобрази с решението им.<br /><br /><br /><br...

Преходът свърши. Какво предстои?

http://pogled.info/bulgarski/prehodat-svarshi-kakvo-predstoi.94158

/Поглед.инфо/ Мнозина констатират: преходът свърши. Други казват: за едни може би, но за други чак сега започва. Едно е ясно – обществото ни преживява момент, в който си задава определящия въпрос „Накъде по-нататък?“ Дали като продължение на досегашната посока, наложила се през последните вече близо тридесет години, или напротив – като нейно отрицание и като начални стъпки към качествено друго развитие занапред?

Защо "социализмът на ХХI век" е толкова "страшен", че му готвят дори война

http://pogled.info/svetoven/zashto-sotsializmat-na-hhI-vek-e-tolkova-strashen-che-mu-gotvyat-dori-voina.94159

/Поглед.инфо/ „Лявата вълна“ в Латинска Америка, която тръгна с Боливарската мирна революция на Уго Чавес преди 20 години, предложи алтернативен социален модел, базиран на човешкото развитие и регионалната солидарност и интеграция. Именно заради този „опасен“ пример в задния им двор САЩ форсираха десен реванш на континента. В Аржентина – чрез изкуствен дефолт в навечерието на важни избори. В Бразилия – чрез институционален преврат. В Еквадор – чрез удобен ренегат. А за инатливата Венецуела стягат „хуманитарна интервенция“.

Коментар №1 на седмицата: Ревът за Иванчева и провалът на криптосоциалистите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838372

Коментар №1 на седмицата: Ревът за Иванчева и провалът на криптосоциалиститеПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и събра 51 080 прочитания. Отвратително е някакви хора да си правят “митници” на различни места в администрацията и да осребряват действията или бездействията си Забелязвам, че арестът на кметицата на “Младост” е съпроводен с необясним рев и защита.

Неописуема е трагедията край село Осеновец, където бебе изгуби живота си (Снимка)

https://petel.bg/Neopisuema-e-tragediyata-kray-selo-Osenovets--kadeto-bebe-izgubi-zhivota-si--Snimka-__262269

Снимка: shum.bg  Тежък пътен инцидент е станал на пътя Шумен-Силистра до разклона за село Осеновец. Това съобщиха от ОДМВР- Шумен. Сигналът з...

Тежко болни вече могат да вземат лекарствата си от аптека по желание

https://petel.bg/Tezhko-bolni-veche-mogat-da-vzemat-lekarstvata-si-ot-apteka-po-zhelanie__262270

Тежко болни пациенти вече могат да вземат медикаментите си от аптека по свое желание. Отпада ограничението тя да се намира в областта, в к...

Боряна Калейн и Катрин Тасева спечелиха сребърни медали на Световната купа в Баку

https://petel.bg/Boryana-Kaleyn-i-Katrin-Taseva-specheliha-srebarni-medali-na-Svetovnata-kupa-v-Baku-__262271

Снимка: Фейсбук  Гимнастичките ни Боряна Калейн и Катрин Тасева спечелиха сребърни медали на Световната купа по художествена гимнасти...

Туристическият сезон по морето започна месец по-рано

https://petel.bg/Turisticheskiyat-sezon-po-moreto-zapochna-mesets-po-rano__262272

Снимка Булфото, архив Туристическият сезон по морето започна близо месец по-рано. Първите туристи вече са на почивка в курортите ни Албе...

Извънредно! Сирийската армия разгроми най-мощните части на терористите

https://petel.bg/Izvanredno--Siriyskata-armiya-razgromi-nay-moshhnite-chasti-na-teroristite-__262273

Снимка rusofili.bg Армията на Сирия заедно с палестински опълченци при поддръжката на руски войски разчистиха от Ислямска държава значителн...

Тръмп още не е решил за ядреното споразумение с Иран

https://petel.bg/Tramp-oshhe-ne-e-reshil-za-yadrenoto-sporazumenie-s-Iran__262274

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп все още не е взел решение относно ядреното споразумение с Иран. Това заяви съветникът му по ...

Каква е масата на свръхмасивна черна дупка?

http://nakratko.bg/category/29/158699/


В центъра на нашата галактика има нещо чудовищно. Всъщност, теорията предполага, че такъв “звяр” се крие в центъра на повечето (или на почти всички?) галактики.

Полагат маркировката на Синята зона във Варна

http://nakratko.bg/category/58/158698/


Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 30-ти април до 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Козлодуй“, „Кап.

Ким, Мун и Дървеница

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kim-mun-i-darvenitca-679653.html

Корейските ми приятели ме научиха още преди години, че ако хвърлите камък през прозореца, той със сигурност ще удари по главата някой Ким. Ако хвърлите камък отново, вероятно ще удари някой Ли. Третият камък може би ще цапардоса някой Парк. Защото 40 процента от 50-милионното население и на север, и на юг от 38-мия паралел носят някое от тези три имена, което си говори за доста добра хомогенност на нацията.

Още ли някой си мисли, че корейците не са един народ? С разделение, родено от Студената война, която отдавна е в историята. Това, което се случва на полуострова в момента, е историческо, неочаквано и поне на пръв поглед много, много положително.

Най-затворената държава в света, за която се носят какви ли не митове и легенди, протяга маслинова клонка към юга, под невярващия поглед на света. В момент, в който американският президент Доналд Тръмп вероятно си представяше себе си в ролята на миротвореца, който събира Ким и Мун на едно място и със собствените си длани покрива стиснатите им ръце, те го направиха. Сами, измествайки американския президент от ролята на централен играч в неочакваното затопляне в отношенията.

Така, че снимката, в която Клинтън щастливо се усмихва, доволно разперил ръцете си между Арафат и Рабин през септември 1993 г., за Тръмп, надали ще се състои. Но това няма значение.

Това послание далеч надхвърля границите на Корея. То се пренася и към гърци и македонци, и към сърби и косовари, и към кюрди и араби, и дори към саудитци и иранци. В крайна сметка разделението и конфликтите трябва да останат в миналото. Щом корейците могат, защо и другите да не могат?

Току-що ви описах идеалният вариант. Или както пее Ленън – „Може да кажете, че съм мечтател. Но аз не съм единственият”. Но политиката за съжаление има две лица.

Ако не беше така, нямаше външни сили да родят 70-годишното корейско разделение, което започва по класическият сценарий за Студената война – съветите закрилят севера, а американците – юга. Нямаше военни удари да се оправдават с недоказани твърдения за химически атаки, а цели воини с несъществуващи химически оръжия. Този свят не е идеалният свят, в който да живеем в мир и разбирателство. Войната е в човешката природа и когато се случи, вместо да се потушава, тя обикновено се разпалва от външни сили.

Така че нека видим докъде ще доведе сближаването на севера и юга. И как ще протече. Защото някой от големите може да остане недоволен и да хвърли камък през прозореца в опит да удари някой Ким или Мун…

В софийския квартал „Дървеница” се намира едно от най-големите посолства на Ким в Европа. В тъмните стъкла на сградата се оглежда прането на отсрещните панелки, но посолството на Северна Корея в София покрива 10 държави – целият регион, та чак до централна Европа. Там вероятно имат много работа. Всичко изглежда толкова невероятно, че нищо чудно Ким Чен-ун скоро да тръгне из Европа...

Б. ред. - Коментар на водещия на предаването "120 минути" по бТВ Светослав Иванов.

Еврокомисар заплаши САЩ с "тройна реакция", ако въведат мита за европейски стоки

http://www.mediapool.bg/evrokomisar-zaplashi-sasht-s-troina-reaktsiya-ako-vavedat-mita-za-evropeiski-stoki-news278506.html

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия от ЕС. В момента приоритетът ни е диалогът на високо равнище, каза Малмстрьом в интервю за неделното издание на германския в. "Франкфуртер алгемайне". Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки, добави еврокомисарят. Европейската комисия уточни какво има предвид под "тройна реакция" - сезиране на Световната търговска организация (СТО), мерки в подкрепа на европейските производители и налагане на мита за американски стоки, включително изделия на американския стоманодобив, портокалов сок, дънки, уиски и мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson). В неделя германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей. Трите страни са подчертали готовността на ЕС да защитава търговските си интереси, ако САЩ въведат мита за европейски стоки, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс. Те (Меркел, Макрон и Мей) са били единодушни, че САЩ не бива да използват търговско-икономически мерки срещу ЕС, а Евросъюзът в противен случай трябва да бъде готов решително да защитава интересите си според международния търговски ред, се посочва в изявлението.

Общинският кучкарник в Каменар все още си търси ветеринарен лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=373310

Позицията за ветеринарен лекар в общинския приют за безстопанствени кучета все още е незаета. Това е причина да бъде пуснато поредно обявление за мястото. продължава да се нуждае от ветеринар, става ясно от обява за свободното работно място.

Бионсе и Джей Зи предизвикаха истински фурор на баскетболен мач (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838535

Бионсе и Джей Зи предизвикаха истински фурор на баскетболен мач (Снимки)Певицата Бионсе и съпругът й Джей Зи посетиха баскетболен мач в Калифорния. Звездите изгледаха срещата от първия ред. Двойката се появи на мача между Голдън Стейт Уориърс и Ню Орлиънс Пеликанс от втория кръг на плейофите в Западната конференция на НБА, предава "Дарик". Бионсе и Джей Зи поздравиха публиката с песен.

Откриха шофьора от боя на "Магистрална", в понеделник дава показания във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838494

Откриха шофьора от боя на "Магистрална", в понеделник дава показания във Велико ТърновоСлед получен сигнал  за проявена агресия от водач на автомобил на ул. "Магистрална" във В. Търново, в полицейското управление са предприети необходимите. Водачът е установен и му е връчена призовка. В понеделник ще се яви в РУ - В. Търново, за да даде показания, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Велико Търново.

Осъдиха община да плати 4 хиляди лева заради дупка, в която падна кола

http://www.cross.bg/leva-plati-varna-1573652.html

/КРОСС/ Малко над 4 хил. лева трябва да плати Община Варна като обезщетение за нанесените щети по автомобил, попаднал на пътна неравност в града. Това става ясно от решението на Районния съд, съобщи Moreto.net. Пътното произшествие се е случило през лятото на миналата година. Водачът на превозното средство минал през изпъкнал необезопасен капак на отводнителната шахта и необозначено препятствие на пътя. Нанесените поражения, вследствие от инцидента, са счупено стъкло, спукан картер, две предни въздушни възглавници и неизправности на двигателя. Шофьорът претърпял и неимуществени вреди от случилото се като стрес, уплаха, притеснение и неудобства заради произшествието. Последните са свързани и с факта на изчакване на „Пътна полиция”. Месец след инцидента изпитвал страх от шофиране, което му е създало и затруднения при изпълнение на служебните му задължения. Съдът удовлетворява искането Община Варна да покрие разходите по нанесените щети, имайки предвид, че именно тя има грижата за поддръжката на общинските пътища.Местната управа трябва да плати и 300 лева за неимуществените вреди и преживения стрес от потърпевшия. 

Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373274

За извършени противообществени прояви в област Варна през 2017 г. през ДПС са преминали 279 малолетни и непълнолетни. От тях момчетата са 217, или 77.8%, а момичетата – 62, 22.2%. В сравнение с 2016 г. броят на преминалите през ДПС за извършени противообществени прояви намалява с 28 лица, 9.

Самолет на руска авиокомпания кацна извънредно в Подгорица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838528

Самолет на руска авиокомпания кацна извънредно в ПодгорицаСамолет на авиокомпания Eс7 /S7/, изпълняващ полет до Тиват, е извършил извънредно кацане на летището в Подгорица заради неспуснати задкрилки, съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение на авиокомпанията. При насочване към кацане в Тиват на самолета от полет GH925 задкрилките на крилата не са били спуснати в конфигурация за кацане.

Париж, Лондон и Берлин подкрепиха споразумението с Техеран

https://frognews.bg/novini/parij-london-berlin-podkrepiha-sporazumenieto-teheran.html

Франция, Германия и Великобритания подкрепиха ядреното споразумение с Иран. Това потвърди британският министър председател Тереза Мей.

Макрон и Мей: Световната общност да подсили мерките срещу химически оръжия

http://clubz.bg/67264-makron_i_mej_svetovnata_obshtnost_da_podsili_merkite_sreshtu_himicheski_oryjiq

Френският президент Еманюел Макрон и британската премиерка Тереза Мей призоваха международната общност да подсили мерките за забрана на химическите оръжия, предаде Франс прес.

"По повод 21-ата годишнина от влизането в сила на Конвенцията за химическите оръжия и след събитията в Дума и Солсбъри, Тереза Мей и аз призоваваме международната общност да подсили, заедно с нас, мерките за забрана на тези оръжия за масово поразяване", написа Макрон в Туитър.

"Преди 21 години Конвенцията за химическите оръжия забрани използването, разработването, производството и складирането на химически оръжия. Еманюел Макрон и аз потвърждаваме, че държим на това споразумение и призоваваме другите страни да се присъединят към нашата твърда позиция: никога не трябва да се връщаме назад", заяви в Туитър британската премиерка.

Конвенцията влезе в сила на 29 април 1997 година. В Организацията за забрана на химическите оръжия, която е натоварена с прилагането й, членуват 192 страни. Централата й е в Хага.

На 14 април Великобритания, САЩ и Франция нанесоха удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад. Те го обвиняват, че на 7 април режимът му е извършил в град Дума предполагаемо химическо нападение. Сирийска делегация, явила се пред ОЗХО в четвъртък, определи нападението като инсценировка, припомня АФП.

БТА

Последната ни подводница отива за скрап, Община Варна не я иска

http://nakratko.bg/category/58/158696/


Тъжен край за подводния флот на България – Община Варна, собственик на последната наша подводница, иска да се откаже от нея и да я предаде на Министерството на отбраната. Според специалисти това означава да бъде нарязана на скрап.

Берлин, Париж и Лондон искат запазване на сделката с Иран, Тръмп още мисли

https://dnes.dir.bg/svyat/berlin-parizh-i-london-iskat-zapazvane-na-sdelkata-s-iran-tramp-oshte-misli

Меркел, Макрон и Мей допускат разширяване обхвата на сделката, а Тръмп още не е взел решение да скъса ли договора

Австралия заделя половин милиард долара, за да възстанови Големия бариерен риф

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/29/3171019_avstraliia_zadelia_polovin_miliard_dolara_za_da/?ref=rss


Австралийското правителство съобщи днес, че ще похарчи 500 милиона австралийски долара (380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, съобщи БТА, като цитира ДПА.<br /><br />Парите ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.<br /><br />Най-голямата в света система...

Астралната близначка на Стоянка Мутафова - втора братовчедка на Коста Цонев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837605

Астралната близначка  на Стоянка Мутафова - втора братовчедка на Коста ЦоневВ Силистра двете се срещнаха за първи път Като сестра те чувствам. Четири имах, но починаха. Сега имам теб, каза Иванка Минчева на голямата актриса “Ама ти си много запазена! Ууу, машала, да не ти е уроки!” Това каза Стоянка Мутафова на астралната си близначка Иванка Минчева, когато двете се срещнаха преди две седмици в Силистра.

Хвърлиха хляб по Месут Йозил по време на мач, той го целуна в знак на благодарност (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838516

Хвърлиха хляб по Месут Йозил по време на мач, той го целуна в знак на благодарност (Видео)Месут Йозил целуна парче хляб, което бе хвърлено по него по време на мача "Арсенал" - "Атлетико Мадрид", от феновете на "Атлетико". Футболистът на "Арсенал" целуна парчето хляб и го постави внимателно на терена в знак на благодарност, тъй като той е мюсюлманин, а при тях изхвърлянето на храна е строго забранено, пише "The Sun".

Стъки помел двамата полицаи в София

https://frognews.bg/novini/staki-pomel-dvamata-politsai-sofiia.html

Автомобилът, който вчера вечерта блъсна и вкара в болница двама полицаи в София, е бил управляван от състезателя по смесени бойни изкуства Станислав Недков - Стъки.

Медведев подкрепи идеята да се криминализира изпълнението на американските санкции от руски граждани

http://www.moreto.net/novini.php?n=373364

Руският премиер Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се търси административна или наказателна отговорност от руски граждани, изпълняващи санкциите, наложени от Съединените щати, предадоха ТАСС и Ройтерс. На 6 април Вашингтон обяви санкции срещу някои от най-големите руски компании и бизнесмени, нанасяйки удар върху съюзници на президента Владимир Путин, за да накаже Москва за предполагаемата й намеса в президентските избори през 2016 г.

Бил Гейтс дава 12 млн. долара за универсална ваксина срещу грип

https://petel.bg/Bil-Geyts-dava-12-mln--dolara-za-universalna-vaksina-sreshhu-grip__262264

Основателят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора на света Бил Гейтс ще дари 12 милиона долара за разработването на универсална вак...

Ад на пътя! 2 километра задръстване на "Хемус" към София

https://petel.bg/Ad-na-patya--2-kilometra-zadrastvane-na-Hemus-kam-Sofiya__262265

Около два километра е задръстването по автомагистрала „Хемус” в посока София, съобщиха пътуващи. Движението е интензивно. Колоната запо...

Най-много българи умират от белодробни заболявания

https://petel.bg/Nay-mnogo-balgari-umirat-ot-belodrobni-zabolyavaniya__262267

Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт заболявания у нас, съобщи пулмологът д-р София Ангелова пред БНР, цитирана о...

Пълчища отровни гадини нападнаха Лондон

https://petel.bg/Palchishha-otrovni-gadini-napadnaha-London__262268

Wikiwand Лондонските власти предупредиха за широкото разпространение на отровни гъсеници в града, съобщава Daily Star, цитирана от Блиц. Това са...

Тялото до Младежкия дом във Варна е на 35-годишен мъж

http://nakratko.bg/category/58/158694/


Полицията във Варна вече е установила самоличността на човека, чието тяло беше открито да лежи безжизнено на бул. „Осми Приморски полк“ до Младежкия дом. Става въпрос за 35-годишен мъж, който живее на мястото.

ЕС ще се защити, ако САЩ въведат мита за европейски стоки

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-se-zashtiti-ako-sasht-vyvedat-mita-za-evropeiski-stoki-260213/

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия се съгласиха, че ЕС ще защити интересите си в рамките на многостранния търговски ред

Демокрация в маймунски вариант

http://nakratko.bg/category/29/88243/


Зелените павиани, наричани още анубисови павиани (Papio anubis) живеят в централните части на Африка. При тях има строга йерархия в общността.

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838508

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с ИранЛидерите на Великобритания, Франция и Германия са единодушни, че споразумението за иранската ядрена програма е най-добрият начин да бъде спрян Техеран да се сдобие с ядрено оръжия. Това съобщи днес Даунинг стрийт, цитиран от Ройтерс и БТА. Британският премиер Тереза Мей е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон и с германския

Илияна Йотова: Наш дълг е да върнем децата в България

http://www.cross.bg/iliyana-iiotova-bulgariya-1573660.html

/КРОСС/ “Дълг на всички държавници е да изпълнят посланието от песента на Мими Иванова – Българийо, децата ни върни“, каза Илияна Йотова на гала концерта на VI Национален младежки конкурс „Петнадесет лалета“. Вицепрезидентът е патрон на конкурса за втора поредна година. Илияна Йотова определи инициативата като чудесна традиция  - да събира таланти и усмивки на стотици деца от цяла България. Тази година участниците във фестивала са рекорден брой – 400. „Мотото на този конкурс трябва да бъде България вече намери своите таланти“, заяви вицепрезидентът. „Учете и разпространявайте не само музиката, не само древната култура на България, а и пейте повече песни на красивия ни български език. Учете се от красивите послания, които срещате в песните“, призова вицепрезидентът младите даровити деца и пое ангажимент техните таланти да представят България и на международна сцена. Илияна Йотова благодари на родителите и на музикалните педагози за това, че окуражават децата да развиват таланта си. „Не  ги оставяте изцяло на интернет и пред компютъра“, допълни Илияна Йотова

Хамилтън спечели първа победа за сезона след куп обрати и много драма в Баку

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3171045_hamiltun_specheli_purva_pobeda_za_sezona_sled_kup/?ref=rss


Световният шампион Люис Хамилтън спечели първа победа през 2018 г. Пилотът на "Мерцедес" триумфира в изпълнено с купища обрати и много драма Гран при на Азербайджан.<br /><br />Състезанието се развиваше лошо за четирикратния световен шампион, който нямаше никакви изгледи да стигне до първото място. Късметът обаче се усмихна на британеца в инфарктните последни обиколки, в които пилотите на "Ред бул" се извадиха един друг от състезанието, Себастиан Фетел връчи...

182 деца са пострадали от престъпления в област Варна през миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=373276

През 2017 г. пострадали от престъпления в област Варна са 182 деца, от които 72, или 39.6%, са момичета. Малолетни са 46 лица (25.3%), а непълнолетни - 136 (74.7%). Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток за Moreto.

Цените: Доматите поевтиняват, картофите поскъпват

http://www.cross.bg/leva-kilogram-turgyva-1573651.html

/КРОСС/ През тази седмица доматите са поевтинели с 23,8% и цената им е паднала до 1,60 лв. за килограм. Поевтинели са и вносните краставици – с 14,5 на сто до 1,94 лв. за килограм. Това сочат данните на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата,цитирани от Bulnews. През тази седмица картофите са поскъпнали със 7,3 на сто и се продават по 0,59 лева за килограм на едро. Цената на морковите се качва с 5,8 на сто до 0,91 лева за килограм. Зелената салата поевтинява с 5,7 на сто до 0,66 лева за брой. Сред поскъпналите стоки са ябълките, чиято цена се е вдигнала с 4,4 на сто до 1,42 лв./кг, сочат данните на Комисията по тържищата. Цената на лимоните се е повишила с 1,9 процента, до 2,15 лева. Кравето сирене се търгува по 5,98 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" се купува по 10,31 лв./кг, а олиото по 1,90 лева за литър. Каймата поевтинява с 2,3 на сто и се търгува по 4,73 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама се търгува за 2,20 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 3,0 на сто до 4,08 лева за килограм на едро. Захарта поевтинява с 3,5 на сто и се търгува по 1,11 лв./кг, а брашното тип "500" поскъпва с 5,3 на сто до 0,80 лева. Яйцата поевтиняват с две стотинки и се продават по 0,20 лева за брой на едро в края на седмицата.

Повече от 60 ученически проекта бяха представени на "ТУЕС фест"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/29/3171024_poveche_ot_60_uchenicheski_proekta_biaha_predstaveni/?ref=rss


Повече от 60 ученически ИТ проекта бяха представени вчера на изложението "ТУЕС фест", организирано от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София.<br /><br />Повече от 150 ученици от 8 до 12 клас представиха своите разработки в първото изложение на ученически проекти в училището.<br /><br />Сред проектите имаше приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, игрови конзоли, колички с автономно управление,...

Коментар №2 на седмицата: Как е най-правилният великденски поздрав

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838377

Коментар №2 на седмицата: Как е най-правилният великденски поздравПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и събра 43 508 прочитания. Всичко в традиционния великденски поздрав “Христос воскресе” и в отговора му е граматически проблематично. Затова и тази година са толкова много грешките при изговарянето и изписването им. Особено в свободните от грамотност и правопис зони като

Откраднаха колата на врачанска баба от Вълчедръм, и я намерияха пак там

http://www.cross.bg/vulchedrum-kolata-bila-1573649.html

/КРОСС/ Близо 30-годишен автомобил „Опел Вектра“ е бил откраднат петък срещу събота нощта във Вълчедръм, съобщиха от полицията в Монтана. Колата е била паркирана на улица „Отец Паисий“, съобщава BulNews. Автомобилът-сив металик, е собственост на М.Р. на 71 години от Враца. Жената подала сигнал в полицията, които след няколко часа намерили автомобила отново във Вълчедръм. Колата била със счупено дясно огледало, с разкъсан таван и други повреди. Липсват и документите на собственичката и съпруга й. По случая е образувано досъдебно производство.

По следите на изчезналото дърво на Макрон

http://clubz.bg/67263-po_sledite_na_izcheznaloto_dyrvo_na_makron

Дървото, подарено на президента на САЩ Доналд Тръмп от френски държавен глава Еманюел Макрон, изчезна, съобщава Би Би Си.

При неотдавнашното държавно посещение на Макрон във Вашингтон двамата бяха заснети как засаждат дървото, донесено отвъд окена на южната поляна на резиденцията на американския президент. То беше специално подбрано и наситено със символика  - донесено от място, където се е разигравала ключова битка през Първата световна война в североизточната част на Франция.

При засаждането Макрон отбеляза, че то ще напомня за "нещата, които ни свързват".

Но в събота фотограф на Ройтерс засне само трева на мястото, където само дни по-рано беше дървото.

То е европейски дъб от мястото на битката на Belleau Wood, която се е състояла през лятото на 1918 г. Тогава загиват близо 2000 американски войници.

И въпреки тази символика четири дни след засаждането си дървото изчезна.

Официално обяснение какво се е случило липсва, но спекулации за съдбата на дървото изобилстват онлайн.

Френското радио Franceinfo се позова на сайт за градинарство, за да уточни, че този вид дъб трябвало да се засажда през есента, за да има време да пусне дълбоки корени, за да може после да посрещне сушата през лятото.

"Хъфингтън пост" цитира неназован служител в Елисейския дворец, според когото дървото е под карантина.

Според уебсайта на митническата служба на САЩ за внасяните от чужбина растения, които ще се засаждат и отглеждат в страната, се изисква предварително чуждестранен фитосанитарен сертификат.

Подаръкът на президента Макрон скоро се превърна в интернет сензация като снимката на двамата президенти, докато го садят, беше широко обсъждана..

Ето и някои от интерпретациите.

Новият сезон на "Семейство Сопрано" е най-добрият, гласи една от публикациите в туитър.

Кой албум на "Пинк Флойд" е това, пита друг потребител на социалните мрежи.

Учени дадоха надежди за спасяване на тасманийските дяволи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838492

Учени дадоха надежди за спасяване на тасманийските дяволиЗдрави тасманийски дяволи бяха открити в изолиран район на австралийския остров Тасмания, предаде ДПА. Това дава надежди за спасяване на вида, който е застрашен от изчезване. Тези двуутробни бозайници, които се срещат единствено на остров Тасмания, са засегнати от заразни лицеви тумори по тасманийските дяволи.

ММА боецът Стъки е шофьорът помлял патрулка с двама полицаи

https://offnews.bg//112/mma-boetcat-staki-e-shofiorat-pomlial-patrulka-s-dvama-politcai-679652.html

Известният състезател по смесени бойни изкуства Станислав Недков – Стъки е шофьорът, който снощи е блъснал патрулен автомобил на полицията с двама униформени в него, съобщи бТВ.

От удара и двамата полицаи са пострадали, като единият остава в болница за лечение след комоцио.

Инцидентът е станал в полунощ на „Симеоновско шосе”. Униформените са извършвали проверка на документи в патрулката, когато колата им е била ударена от друг автомобил в задната част.

Стъки, който е съпруг на бившата депутатка и тв водещ Юлиана Дончева, е тестван за алкохол, като в кръвната му проба не са открити следи от упойващи вещества.

МОН публикува новите програми за 11 и 12 глас по литература

http://www.moreto.net/novini.php?n=373360

Министерството на образованието публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас, съобщава БНТ. Запазва се изучаването само на български автори. Телевизията отбелязва, че най-голямата промяна е свързана с това, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа.

Труп край Младежкия дом във Варна (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/58/158693/


Труп лежи в района на Младежкия дом във Варна, съобщава „Петел”. В момента тялото е покрито, като на място има полицаи, които отбиват движението от дясната лента, преди светофара.

Най-значимата роля на Бенедикт Къмбърбач?

http://clubz.bg/67262-naj_znachimata_rolq_na_benedikt_kymbyrbach

Няколко са знаковите роли, които донесоха световна слава на британския актьор Бенедикт Къмбърбач – от Шерлок Холмс през Алън Тюринг до Доктор Стрейндж. Но самият той определя последната като най-значимата в кариерата си. Къмбърбач влиза в ролята на Патрик Мелроуз в едноименния минисериал по книгите на Едуард Сейнт Обин и нарича участието си своя „проект страст“, пише „Варайъти“.

На премиерата на сериала тази седмица актьорът разкри, че пътят му към ролята започва пет години по-рано, когато на журналистически въпрос в какво би искал да се въплъти занапред, той отговаря, че мечтае да влезе в образа на Патрик Мелроуз. Няколко дни по-късно актьорът се среща с продуцентите и подписва договор не само за главната роля, но и за позицията копродуцент.

„Това е един от най-великите моменти в прозата на XXI век и да бъдеш част от драматизацията му си е истинска наслада – коментира ролята си Къмбърбач. – Това е дяволски добра роля, предизвикателство за всеки актьор, и дяволски добра възможност за мен. Просто се надявам, че сме следвали точно историята в книгите и сме направили нещо, което има същия сюжет и почтеност, както романите.“

Сериалът от пет епизода е продукция на „Шоутайм“ и проследява живота на Патрик Мелроуз, който изживява привилегировано, но кошмарно детство, довело до период на тотално саморазрушение с алкохол и наркотици. Епизодите ще покажат също и възстановяването на Мелроуз, брака и семейството му – история, доста близка до живота на самия автор.

Сценарият на петте епизода е написан от Дейвид Никълс („Далече от безумната тълпа“), в продукцията Къмбърбач си партнира с Хюго Уийвинг („Матрицата“, „Властелинът на пръстените“), Алисън Уилямс („Момичета“), Дженифър Джейсън Лий („Омразната осморка“), Индира Варма („Игра на тронове“).

Изпълнителният продуцент Майкъл Джексън издава, че „всеки епизод ще има собствен стил, като малък филм“ и споделя колко трудности е имал да навигира сюжета да скача от тъмни, тежки теми към комедия за около секунда, защото „за аудиторията на сериала е важно да разбере, че трагичната и комичната страна стоят рамо до рамо и са еднакво важни“.

„Патрик Мелроуз“ тръгва по „Шоутайм“ на 12 май, а в България премиерната дата е на 14 май по HBO Go.

Площад Славейков

България е на първо място по заболеваемост от белодробни болести

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgariya-e-na-parvo-myasto-po-zabolevaemost-ot-belodrobni-bolesti

Тютюнопушенето е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

https://dnes.dir.bg/ikoni/brachniyat-zhivot-na-tolstoy-istinska-voyna-i-mir

Съпругата му София цял живот се старае да постигне идеала му, но дали успява?

Нанков: Обичам високите скорости, но нямам нарушения по пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838500

Нанков: Обичам високите скорости, но нямам нарушения по пътищата"Обичам високи скорости, но на пътя човек трябва да е съобразителен и възпитан, да уважава всички участници в движението. Когато мога, си позволявам високите скорости. Спазвам обаче закона за движение по пътищата. Имам златен талон, нямам нарушения, може да проверите, а често шофирам", каза регионалният министър Николай Нанков,

Станислав Недков – Стъки е шофьорът, блъснал полицейска кола в София

http://nakratko.bg/category/58/158692/


Известният състезател по смесени бойни изкуства Станислав Недков – Стъки е шофьорът, който снощи е блъснал патрулен автомобил на полицията с двама униформени в него, научи bTV.

Руската плаваща АЕЦ - ”Ядреният Титаник”?

https://frognews.bg/novini/ruskata-plavashta-aets-iadreniiat-titanik.html

Екоактивисти сравниха пуснатата наскоро в употреба руска плаваща атомна електроцентрала с Ядрен Титаник. ”Академик Ломоносов” първо ще бъде изтеглен до Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво. Излизането на първа критичност на реакторите е предвидено за есента на 2018 г.

Още два дни промо билети за концерта на Ара Маликян във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373353

Само до края на април първите меломани, пожелали да бъдат част от емоционалния проект на виртуоза-ексцентрик, ще ползват 10% отстъпка за билет, научи Moreto.net. Концертът "Историята на една цигулка" ще взриви Варна на 2 ноември, от 20 часа в Двореца на културата и спорта.

Доналд Тръмп отново критикува новото US посолство в Лондон

http://www.cross.bg/trump-posolstvo-donald-1573647.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп отново критикува решението за преместване на американското посолство в Лондон. Построяването на новата сграда в не чак толкова централен лондонски квартал струваше 1 милиард долара, но ще дава подслон за 800 души персонал. С доста недипломатичен език в негов стил Доналд Тръмп нарече квартала Воксъл от южната страна на река Темза, където е новата сграда, „ужасен и въшлив“. Тръмп, който се очаква да посети Лондон на 13 юли, обвини за лошото решение предшественика му Барак Обама, но всъщност съгласието за преместването е дадено от Джордж Буш младши. Доналд Тръмп изрази неодобрение, че старото посолство е продадено за 250 милиона долара, а за новото са похарчени 1 милиард. Американският президент припомни, че през януари са го поканили да пререже лентата на новото посолство, но той е отказал. Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джеймс Ландейл между другото заяви, че основната причина за преместването на посолството е била, защото е прекалено малко, за да се инсталира цялата модерна техника, гарантираща сигурността му. Посолството бе открито на 16 януари тази година.

Читател пита Община Варна чрез "Петел": Догодина пак ли ще правим ремонт край стадион "Спартак"?

https://petel.bg/CHitatel-pita-Obshhina-Varna-chrez-Petel--Dogodina-pak-li-shhe-pravim-remont-kray-stadion-Spartak-__262257

снимки: читател  Гражданин изпрати снимки на спирка, поставена на изградения наново тротоар на мащабния пътен проект за продължение на...

Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно "Новичок"

https://petel.bg/Vladimir-Uglev--Veshhestvoto---izpolzvano-sreshhu-Skripal---e-tochno-Novichok__262259

Ученият Владимир Углев, който участва в разработването на нови бойни вещества и е работил по създаването на нервнопаралитичното „Новичо...

Руският патриарх Кирил: Посещението в Тирана отваря нова страница в сътрудничеството между двете страни

https://petel.bg/Ruskiyat-patriarh-Kiril--Poseshhenieto-v-Tirana-otvarya-nova-stranitsa-v-satrudnichestvoto-mezhdu-dvete-strani__262260

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, който вчера пристигна на посещение в Албания по покана на албанската православна автокефална цъ...

Бебе загина при тежка катастрофа край Шумен!

https://petel.bg/Bebe-zagina-pri-tezhka-katastrofa-kray-SHumen--__262261

При инцидента микробус и лек автомобил са се ударили челно, има и други пострадали Бебе загина при тежка катастрофа край Шумен. При инци...

Министър Нанков: От 1 януари 2019 г. ще имаме електронни винетки

https://petel.bg/Ministar-Nankov--Ot-1-yanuari-2019-g--shhe-imame-elektronni-vinetki__262262

Снимка Булфото, архив От 1 януари 2019 година ще имаме електронни винетки, а от април – май същата година – тол система. Това каза пред журн...

Бой на кръстовище след забележка за превишена скорост

https://petel.bg/Boy-na-krastovishhe-sled-zabelezhka-za-previshena-skorost__262263

На кръстовище във Велико Търново се разрази бой след направена забележка за превишена скорост. Грозната сцена стана обществено достояни...

Станишев: България ще е следващият член на т.нар. „чакалня“ на еврозоната

https://dnes.dir.bg/politika/stanishev-balgariya-shte-e-sledvashtiyat-chlen-na-t-nar-chakalnya-na-evrozonata

През 2025 г. ще се получават заплати в евро - при това, надявам се, доста по-високи от днешните, каза президентът на ПЕС

"Селтик" разби "Рейнджърс" с 5:0 и стана шампион на Шотландия за 49-и път

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3171036_seltik_razbi_reindjurs_s_50_i_stana_shampion_na/?ref=rss


"Селтик" разгроми вечния съперник "Рейджърс" с 5:0 и стана шампиона на Шотландия за 49-и път. Три кръга преди края на сезона "детелините" си осигуриха златните медали за седма поредна година.<br /><br />"Селтик" събра 78 точки след 23-ата си победа от 35 шампионатни срещи. Тимът на Брендън Роджърс има аванс от десет точки пред "Абърдийн" и 13 пред "Рейнджърс" и "Хибърниън".<br /><br /><br...

МВР е пазило над 2400 жертви на домашно насилие само през 2017 г.

http://www.cross.bg/domashno-nasilie-postradalite-1573650.html

/КРОСС/ За изминалата 2017 г., в структурите на Министерството на вътрешните работи от районните съдилища в страната са били изпратени 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос към вътрешния министър Валентин Радев, съобщава БГНЕС. Най-много са пострадалите под закрила в София-град (351), следват Пловдив-град (205), Варна (185), Бургас (163), Стара Загора (97) и др. В Министерство на вътрешните работи няма изградена автоматизирана информационна система, в която да се регистрират сигналите за домашно насилие, тъй като този вид деяние не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, посочва Радев. Той посочва, че прилагането на Закона за защита от домашно насилие среща проблеми заради липсата на координиращ орган, целево финансиране за превантивни дейности и работа с жертви и насилници, работещи НПО в малките градове, а също и защото няма специализирани служители, които да работят с пострадалите. Всичко това на фона на слабо съдействие даже от страна на тези, които се нуждаят от закрила.

Срещата Тръмп - Ким Чен Ун ще е съвсем скоро

https://offnews.bg//sviat/sreshtata-tramp-kim-chen-un-shte-e-savsem-skoro-679651.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун в близките три-четири седмици. Основната тема на разговора между двамата ще е премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Държавният глава на САЩ направи анонса за предстоящата среща пред свои привърженици в щата Мичиган.

„Мисля, че ще имаме среща в течение на следващите 3-4 седмици. Това трябва да бъде много важна среща, на която ще обсъдим денуклеаризацията на Корейския полуостров. Ще видим какво ще излезе“, заяви Тръмп.

По-рано той каза, че срещата му с Ким Чен Ун може да се състои в „началото на юни или дори по-рано“, освен това, той обърна внимание на факта, че Пхенян има интерес от провеждането на преговорите възможно най-бързо.

В петък Тръмп информира, че САЩ и КНДР са съкратили местата, където може да се проведе първата по рода си среща между двете държави на такова високо ниво.

Министър Нанков: Толсистема първо за 60% от добрите пътища, после за останалите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838496

Министър Нанков: Толсистема първо за 60% от добрите пътища, после за останалите"Парите не достигат за ремонти и строежи на пътища. 8000 км са в трагично състояние. Без тол системата сме обречени и след 2020 г. ще се чудим какво да правим. Аз съм оптимист обаче. Върви перфектно изпълнението на договора с австрийската компания. От 1 януари догодина - електронни винетки, а от май - тол такси",

Селфи с патешки устни? Значи сте по-привлекателни и по-емоционално нестабилни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837735

Селфи с патешки устни? Значи сте по-привлекателни и по-емоционално нестабилниВдигнете телефона на нивото на очите, поемете дълбоко въздух, така че да напъчите гърдите, свийте устните, като ги издадете напред и… щрак. Така се прави селфи в поза дък фейс (патешко лице, от англ.). За някои позата може да е по-позната с побългарения термин “кокоше дупе”. Този вид самоснимане се появява през 2010 г.

Станислав Недков - Стъки е шофьорът, ранил двама полицаи в София!

http://www.struma.com/sinya-lampa/stanislav-nedkov-stuki-e-shofiorut-ranil-dvama-policai-v_133652/

Съпругът на Юлияна Дончева не разбрал, че патрулката е спряла, книжката му е временно отнета

Президентът на родната федерация по ММА Станислав Недков е шофьорът на колата, блъснала патрулката на "Симеоновско шосе" в София, информира Нова телевизия.

Както БЛИЦ информира, при инцидента пострадаха двама полицаи. Проверката показала, че съпругът на Юлияна Дончева не е употребил алкохол. В кръвта му не били открити упойващи вещества, добавят от Нова телевизия.

Недков разказа, че излизал от "Симеоновско шосе", движейки се със 70 км/час, когато забелязал...

Продължава

Добрев: Рисковано е КЕВР да одобрява сделките с енергийни фирми

https://dnes.dir.bg/ikonomika/dobrev-riskovano-e-kevr-da-odobryava-sdelkite-s-energiyni-firmi

Трябват ясни критерии, по които регулаторът ще се произнася, иначе може да злоупотреби с правото си за това

Продължава офанзивата на сирийската армия срещу джихадистите от "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373363

Сирийската армия продължава вече единадесети ден настъплението си в южен квартал на Дамаск, за да прогони групировката "Ислямска държава" от последния й бастион в столицата, предаде Франс прес. Джихадистите контролират от 2015 г.

Намериха мъртъв млад мъж в центъра на Варна

http://varnautre.bg/2018/04/29/80467/%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%8a%d0%b2-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2

Труп на 35-годишен мъж е открит в района на Червения площад. Тялото е намерено на тротоара пред дома му. Това съобщи за chernomore.bg пресаташето на варненската полиция Ивана Милева. Сигналът е постъпил около 16 часа днес. Няма улики за извършено престъпление, уточниха още от полицията в града. Работи се по изясняване на случая.

Борисов знаел за посещението на Волен Сидеров в Крим

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/29/3171050_borisov_znael_za_poseshtenieto_na_volen_siderov_v_krim/?ref=rss


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е предупредил премиера Бойко Борисов, че ще ходи в Крим. "Формално не съм длъжен, но коректно го предупредих. Той каза "еми да, "Атака" си има тази политика, това си е ваша инициатива", разказа Сидеров пред БНТ.<br /><br />Още при подписването на коалиционното споразумение всички са били наясно, че всяка партия ще има свое мнение по определени въпроси, обясни Сидеров разликата между позициите за анексирането на Крим...

Какви са руските интереси на Балканите?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kakvi-sa-ruskite-interesi-na-balkanite--260211/

Те са от една страна икономически, а от друга целят предотвратяване на влизането на държавите в НАТО, смята Димо Гяуров

Пиърс Браун се срещна с фенове в литературен клуб "Чети с нас"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838105

Пиърс Браун се срещна с фенове в литературен клуб "Чети с нас"Пиърс Браун е американски сценарист и писател на бестселъри в жанра научна фантастика. Завършва през 2010 г. политология и икономика в Университета Пепърдайн. Първият му роман „Червен изгрев“ от едноименната дистопична поредица е публикуван през 2014 г. В далечното бъдеще цялата Слънчева система е колонизирана,

Бил Гейтс дава 12 млн. долара за универсална ваксина срещу грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6838465

Бил Гейтс дава 12 млн. долара за универсална ваксина срещу грипОснователят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора на света Бил Гейтс ще дари 12 милиона долара за разработването на универсална ваксина срещу грип, съобщава изданието The Hill. Той обяви създаването на изследователския фонд по време на ежегодната среща на Медицинската асоциация на Масачузетс. „Заедно с Page family стартираме проекта на

Ансамбълът спечели два златни медала от Световната купа в Баку

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3171047_ansambulut_specheli_dva_zlatni_medala_ot_svetovnata/?ref=rss


Българският ансамбъл спечели два златни медала от четвъртия кръг на Световната купа по художествена гимнастика, който се провежда в Баку. След като в събота грабнаха сребро в многобоя, днес българките заеха първо място в отделните уреди - пет обръча и три топки с две въжета.<br /><br />Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова получиха 19.800 точки за съчетанието си с пет обръча. Ансамбълът на Италия, който вчера триумфира в многобоя, завърши...

Две варненски местности без ток в понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=373358

Две варненски местности ще са без елекстрозахранване на 30 април, понеделник. Това съобщиха от Енерго-про за Moreto.net и посочиха, че причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Фортуна се усмихна на Хамилтън в луда надпревара в Баку

http://clubz.bg/67261-fortuna_se_usmihna_na_hamiltyn_v_luda_nadprevara_v_baku

Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран При на Азербайджан в Баку във Формула 1 и това е първата му победа за този сезон. Британецът имаше голям късмет в много интересно състезание, в което перипетии и обрати имаше от началото до самия край.

Самият Хамилтън призна след края, че е бил докоснат от Фортуна и че съотборникът му Валтери Ботас е заслужавал да спечели. На Люис и този уикенд не му вървеше, но в крайна сметка съдбата му се усмихна.

Втори завърши Кими Райконен ("Ферари"), трети - Серхио Перес ("Форс Индия"), а Себастиан Фетел ("Ферари"), който спечели първите два старта за годината, е четвърти.

Десет обиколки преди финала Даниел Рикардо ("Ред Бул") блъсна отзад съотборника си Макс Верстапен и двамата отпаднаха. Виновен за инцидента - за пореден път, е холандецът, тъй като изчерпи разрешения лимит за маневри преди завой и предизвика сблъсъка.

Което отново повдигна въпроса за безрасъдното поведение на Верстапен - няма състезание напоследък, в което той да не направи глупост.

А на пистата излезе кола за сигурност и сменилият гуми малко преди това Валтери Ботас поведе. Този път добра реакция от страна на "Мерцедес". При подновяване на състезанието Фетел опита да изпревари финландеца, но твърде рисковано, което му костваше загуба на позиция. Малко след това обаче Ботас спука гума и напусна трасето.

Така Хамилтън оглави колоната и не сбърка до финалния флаг. 

На старта Фетел, който тръгна от полпозиция, поведе уверено, а Хамилтън остана зад него. Стигна се до сблъсъци по-назад в колоната и това доведе до първото излизане на кола за сигурност.

Последваха поредица от зрелищни изпреварвания и персонални битки. Рикардо и Верстапен започнаха бясна гонитба един срещу друг, довела до лош край.

Хамилтън поведе в генералното класиране със 70 точки, следван от Фетел - 66, Райконен - 48, Ботас - 40 и т.н. След две седмици е Гран При на Испания.

Процъфтяващият имотен пазар в Германия си пробива път на изток

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/procyftiavashtiiat-imoten-pazar-v-germaniia-si-probiva-pyt-na-iztok-260132/

Бумът на имотния пазар в Източна Германия отразява опитите за възстановяване на блясъка от края на XIX и началото на XX век и за скъсване с миналото

Коментар №3 на седмицата: Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслужено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838380

Коментар №3 на седмицата: Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслуженоПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра 37 248 прочитания. Тази седмица вече стана на 1000 процента сигурно, че в България ядем по-некачествени, по-скъпи и по-малограмажни храни от една и съща марка от братята ни в Европейския съюз. Ние отдавна си знаехме,

Младеж от село Старчище спаси щъркел със счупено крило

https://www.24chasa.bg/region/article/6838441

Младеж от село Старчище спаси щъркел със счупено крилоЩъркел със счупено крило е открит от жител на антоновското село Старчище. За бедстващата птица са уведомени кметството в селото, община Антоново и Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен, съобщи на БТА кметът на населеното място Зекерие Исмаилов. Птицата е намерена преди седмица от младеж от селото.

Помпейо иска да засили връзките на САЩ със съюзниците в Близкия Изток

http://www.cross.bg/sporazymenieto-iran-pompeiio-1573648.html

/КРОСС/ Американският държавен секретар Майк Помпейо подчерта необходимостта от единство в Залива по време на кратка визита днес в саудитската столица Рияд. Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и търговските връзки с Катар през юни миналата година, като обвиниха страната, че подкрепя тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиненията и настоява, че тези страни се стремят да ограничат суверенитета на Катар. Рияд е първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия. Помпейо е очакван в Йордания и Израел. „Ще обсъдим растящата агресия и, разбира се, ядреното споразумение с Иран. По този въпрос скоро ще бъде взето решение", назова израелският премиер Бенямин Нетаняху основната тема на разговорите по време на обиколката на американския държавен секретар. Помпейо, който преди да поеме поста държавен секретар в четвъртък бе шеф на ЦРУ, има за цел да скрепи връзките с важни американски съюзници в Близкия изток. Политическите наблюдатели го смятат за твърд последовател на президента Тръмп, който остро критикува ядреното споразумение с Иран. Той многократно нарече споразумението „най-лошата сделка, сключвана някога“ и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран. На 12 май предстои Тръмп да реши дали да остави САЩ в споразумението

Недостъпни подлези разделят на две Първомай

http://www.cross.bg/grada-godini-mirizma-1573641.html

/КРОСС/ Разделен на две град.... от жп линията Пловдив - Свиленград с наводнени, мръсни и труднодостъпни подлези под нея: така изглежда Първомай в навечерието на празника на града. Съоръженията са построени преди 7 години, съобщава bTV. Преминаващите през новия подлез до Мелницата се оплакват от отвратителната миризма в района. „Не знам защо се твърди, че се разнася зловонна миризма – няма такова нещо”, отговаря началникът на гарата Йордан Димитров. Възрастните хора пресичат отгоре – с риск за живота си. Стълбите са стръмни, а асансьорът засяда често. Димитров има обяснение и за това: „Аварират поради неправилна и недобросъвестна експлоатация. Има упътвания, които са сложени вътре, но явно съгражданите не ги четат”. Другият подлез в града пък е известен с подпочвената вода. Според началника на гарата наводнение не е имало от 2 години. Трябвало де бъде построен и допълнителен надлез за автомобили, но той липсва. В резултат линейките трябва да обикалят.

България с 4 медала от финалите на световната купа в Баку

http://www.cross.bg/tochki-finala-taseva-1573646.html

/КРОСС/ Националният ни отбор по художествена гимнастика спечели днес 4 медала във финалите на отделните уреди на турнира от световната купа в Баку (Азербайджан). При ансамблите Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс взеха реванш за среброто в многобоя и спечелиха титлите и в двата финала. След  много силна игра, изпълнена с хъс и настроение, момичетата на Весела Димитрова получиха най-високи оценки и за двете изигравания - 19.800 точки за композицията с пет обръча и 19.050 точки за тази с три топки и две въжета. Във финала с обръчи след българките са отборите на Италия (18.000 точки) и Азербайджан (17.600 точки), а в този с топки и въжета - Япония и Украйна с оценки от по 18.000 точки. В индивидуалната надпревара българските гимнастички също стигнаха до две отличия. Боряна Калейн спечели среброто във финала с бухалки с оценка от 17.800 точки. Златото заслужи украинката Влада Николченко с 18.100 точки, а Мария Сергеева (Русия) остана трета със 17.700 точки. Катрин Тасева пък грабна среброто във финала с лента, след като получи оценка от 16.400 точки. Златото стана притежание на рускинята Мария Сергеева с 16.800 точки. Бронзът отиде при украинката Влада Николченко с 16.050 точки. Тасева завърши четвърта във финала на топка с оценка от 17.900 точки, като .беше изпреварена от рускините Екатерина Селезньова и Мария Сергеева, които получиха 18.200 точки и 18

В Плевен ще бъде изложено златно евангелие, дарено от Цар Освободител

https://offnews.bg//obshtestvo/v-pleven-shte-bade-izlozheno-zlatno-evangelie-dareno-ot-tcar-osvobodi-679650.html

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков взе участие в честванията посветени на 200-годишнината от рождението на Цар Освободител Александър ІІ, които се проведоха в Плевен.

Заедно с директора на Руския културно-информационен център Павел Журавлев и кмета на града Георг Спартански политикът от малката извънпарламентарна лява партия поднесе цветя и венци пред паметниците на Цар Освободител и ген. Тотлебен.

По-рано през деня той присъства и на панихида посветена на паметта на руския император. Веднага след събитието Румен Петков проведе разговор с плевенския митрополит Игнатий. Двамата обсъдиха възможността дарените на църквата „Св.Николай“ от руския император Николай II позлатено евангелие и златен кръст да бъдат изложени пред гражданите и гостите на областния град.

Заради забележка за рисково изпреварване шофьор на джип нападна британец във Велико Търново

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-zabelezhka-1573645.html

/КРОСС/ Шофьор на джип нанесе побой на моторист заради забележка за рисково шофиране във Велико Търново. Инцидентът е станал днес по обяд, като клипът с него породи остри коментари и недоволство в социалните мрежи. Водачът на джипа изложил на риск участниците в движението по ул. „Магистрална“, изпреварвайки неправилно и движейки се с висока скорост. На светофара възрастен британец, който пътувал с мотоциклет, направил забележка на рисковия водач и последвал побоят. Няма подаден сигнал на телефон 112 от някой от очевидците. След качването на клипа в социалните мрежи на мястото са изпратени полицейски патрули, но не са установили участниците в инцидента, заяви за „Хоризонт“ началникът на Пътната полиция във Велико Търново Атанас Атанасов. Той допълни, че битият моторист не е потърсил медицинска помощ в местната болница.

Българската православна църква дарява апаратура за лечение на онкоболни деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=373365

Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца с онкологични заболявания на Клиниката по детска онкохематология в София. Жизненоважна апаратура за деца ще бъде дарена и на болница "Пирогов". Това съобщи ставрофорен иконом отец Ангел Ангелов за предаването "Рано в неделя".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване