Иванчева изплашила инвеститорите в "Младост"

http://nakratko.bg/category/58/158672/


Кметицата на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева изплашила инвеститорите. Това стана ясно от поредния разговор по казуса.

Българската православна църква дарява апаратура за лечение на болни деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838172

Българската православна църква дарява апаратура за лечение на болни децаБългарската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца с онкологични заболявания на Клиниката по детска онкохематология в София. Жизненоважна апаратура за деца ще бъде дарена и на болница "Пирогов", съобщи ставрофорен иконом отец Ангел Ангелов пред БНР. Отец Ангел подчерта, че Българската православна църква ще продължи да дарява скъпа

Клиенти на ЧЕЗ сигнализираха за опити за измами с фалшиви имейли

http://www.cross.bg/imeiili-grypata-vuprosi-1573626.html

/КРОСС/ Компанията призовава потребителите да бъдат бдителни и да не извършват плащания за услуги на ЧЕЗ извън определените за целта места. Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията. Констатираните опити за измами са извършени чрез съмнителни електронни писма, изпратени от адреси, които нямат общо с корпоративните имейли на компаниите от Групата ЧЕЗ в България, и касаят събиране на несъществуващи задължения. ЧЕЗ предупреждава своите клиенти, че не събира лични данни по телефон и че всички заплащания за услуги, предоставяни от компаниите от Групата ЧЕЗ в България, се извършват по установените за това начини и никога извън определените за целта места – клоновете на Български пощи, касите на "Изипей", „ФастПей“, чрез електроните канали на „Ипей“, „Трансакарт“, „Айкарт“, CASHTERMINAL, на ATM терминали и по банков път. Компанията призовава при всяко съмнение за злоупотреби, корупционни практики и други нередности, потребителите да се свързват с органите на МВР. Всеки служител на ЧЕЗ е длъжен при поискване да се легитимира със своята служебна карта, която съдържа трите имена, длъжността и снимка. На гърба й има телефонен номер, на който клиентите могат да проверят самоличността на служителя. При отказ да се предостави картата, потребителят има право да поиска съдействие от полицията

През денонощието в страната са станали 16 катастрофи, четирима са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838168

През денонощието в страната са станали 16 катастрофи, четирима са загиналиПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 катастрофи, четирима души са загинали, а 19 са пострадали, съобщи МВР. В София са регистрирани 45 леки и три тежки пътни инцидента, при които са ранени двама и един е

Титлата в Италия се изплъзва на Соколов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838167

Титлата в Италия се изплъзва на СоколовЦветан Соколов и съотборниците му от "Кучине Лубе" са на път да загубят титлата в Италия. Клубният отбор на волейболния ни ас вече изостава с 1:2 победи във финалната серия със "Сър Сейфти Перуджа". В последната среща "Кучине Лубе" отстъпи с 1:3 като гост и при нова загуба съперникът ще грабне трофея.

Родители обявяват война на държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-detzata-voiina-1573624.html

/КРОСС/ По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата. Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им. Златина е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите „са направени така, че децата на работещите хора да не могат да се възползват от т. нар. социални помощи и придобивки“. В случая на децата ѝ е отказана наследствена пенсия, защото съпругът ѝ е починал след 30-годишна възраст и макар да е работил в страни извън ЕС, няма изискуемия пет години стаж, който да му бъде признат у нас. Персоналната пенсия пък им е отказана, защото доходът не е под гарантирания минимален доход от 75 лв. Детето на Младен е страда от болест, отключила се вследствие на ваксинация, а, по думите му, държавата му отказва лечение и помощ. Борислав пък е вдовец и има право на персонална пенсия за детето си, но не я получава. Наследствената е отказана отново заради липса на трудов стаж, при положение, че съпругата му почива на 25 години, малко преди да се дипломира. Държавата просто я няма, каза той

Забраниха на футболен фен да гледа мачове в Турция, той си нае кран (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838098

Забраниха на футболен фен да гледа мачове в Турция, той си нае кран (Снимки, видео)Фен на турския футболен тим "Денизлиспор" получил едногодишна забрана за посещаване на мачове. Това обаче не го спира, съобщи Би Ти Ви. Той подхожда оригинално и наема кран, за да наблюдава срещата от втора дивизия срещу "Газиантеп". Със сигурност парите са добре похарчени, защото "Денизлиспор" печели с 5:0.

Спа хотел "Катарино"-лукс в подножието на планината, на 2 км. от Разлог! С изискана церемония, гала вечеря и много гости, откриха новата туристическа перла в Пиринско

http://www.struma.com/biznes/spa-hotel-katarino-luks-v-podnojieto-na-planinata-na-2-km_133634/

С изискана церемония,гала вечеря и много гости снощи, официално бе открит реновираният спа хотел "Катарино", собственост на "Хидроенергийна компания" ,управлявана от благоевградските бизнесмени , баща и син Иван и Кирил Чапови и Владимир Табутов.

Точно в 19 часа, собствениците Владимир Табутов и Иван Чапов, прерязаха лентата на изцяло обновения спа хотел. Тържествената церемония бе водена от очарователната певица и актриса Йоана Драгнева, а гости на тържеството...

Продължава

Промени в учебните програми по български език и литература за 11 и 12 клас

https://www.actualno.com/education/promeni-v-uchebnite-programi-po-bylgarski-ezik-i-literatura-za-11-i-12-klas-news_672147.html

Просветното министерство публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас. Както и досега ще се учат само български автори. Най-голямата промяна е, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа. Според учители по български език и литература, този начин на преподаване не е добър и ще затрудни учениците. От просветното министерство обясниха, че заради новия закон и новия втори гимназиален етап са решили да п

Марешки: Сделка за 50 млн. в основата на кабинета

https://www.vesti.bg/bulgaria/mareshki-sdelka-za-50-mln.-v-osnovata-na-kabineta-6081783

"Преди изборите се срещнах с хора, които ми казаха, че ще подкрепят тази сглобка на правителството, защото очакват еди-каква си голяма сделка да се случи и те да бъдат участници в нея", заяви той

Стилът на Мелания и Брижит: връх в модната координация и интегрирания шик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837675

Стилът на Мелания и Брижит: връх в модната координация и интегрирания шикДвете първи дами избират белия цвят - знак за съвършенство Държавното посещение на френския президент Еманюел Макрон в САЩ по покана на американския президент Доналд Тръмп предизвика не само много политически коментари, но и оживена лайфстайл дискусия, свързана със стила и облеклото на техните съпруги - Мелания Тръмп и Брижит Макрон.

Община Варна трябва да обезщети с 4 бона шофьор на потрошена кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=373308

Малко над 4 хил. лева трябва да плати Община Варна като обезщетение за нанесените щети по автомобил, попаднал на пътна неравност в града. Това става ясно от решението на Районния съд, научи Moreto.net. Пътното произшествие се е случило през лятото на миналата година.

Яростен многохиляден протест посрещна лека присъда за групово изнасилване в Испания

https://offnews.bg//sviat/iarosten-mnogohiliaden-protest-posreshtna-leka-prisada-za-grupovo-izna-679635.html

Десетки хиляди хора излязоха гневни на протест по улиците на испанския град Памплона за трети пореден ден, след като петима мъже, извършили групово изнасилване на момиче, получиха леки присъди.

Те бяха осъдени на по 9 години затвор за "сексуално посегателство", което мнозина смятат за твърде леко определение за деянието. Протестиращите са убедени, че тези присъди са крайно недостатъчни, а престъплението е изнасилване, а не просто посегателство.

Мъжете, нарекли себе си "Глутницата", нападнали 18-годишно момиче по време на фестивала за надбягване с бикове в града през 2016 г. Наобиколили я в малка ниша, съблекли я и я изнасилвали. Единият заснел насилието с телефона си. Споделил го в група в WhatsApp, наречена "Глутницата", чиито членове празнували стореното.

Случаят предизвика отклик в цялата страна, протестиращи хора излязоха по улиците на Мадрид, Барселона и Валенсия. В Памплона протестираха повече от 30 хил. души по данни на полицията.

Испанският хаштаг #cuéntalo, което означава "кажи го", се разпространява масово през последните дни, заедно със споделянията на хора за преживяно сексуално насилие в знак на солидарност с нападнатото момиче.

Петмесечното дело се гледа при закрити врата, за да се запази в тайна самоличността на момичето. Прокурорите поискаха по повече от 20 години затвор за всеки от насилниците. Жертвата ще обжалва леките присъди. Мъжете - също, защото смятат, че тя е несправедливо тежка.

Петимата са в ареста от 2016 година. Присъдата включва също те да платят 50 000 евро обезщетение на момичето. Един от тях трябва да плати допълнително 900 евро, защото е откраднал телефона ѝ.

В отговор на протестите испанското правителство обяви, че ще преразгледа класификацията за сексуални престъпления.

След произнасянето на присъдата, националната полиция публикува туита: "Не е не", заедно с телефона за спешни случаи. "Ние сме винаги с вас", допълват полицаите в посланието си в социалната мрежа.

До лятото Германия и Франция ще представят план за "презареждане" на ЕС

http://econ.bg/Новини/До-лятото-Германия-и-Франция-ще-представят-план-за-презареждане-на-ЕС-_l.a_i.761081_at.1.html

Министрите на финансите на Германия и Франция Олаф Шолц и Бруно Льо Мер обещаха да подготвят „пътна карта“ за реформи на Европейския съюз до срещата...

Осъдиха полицай за рекет на чех в Приморско

https://dnes.dir.bg/temida/osadiha-politsay-za-reket-na-cheh-v-primorsko

Подкупът бил поискан от униформения служител, за да не извърши действие по служба

Човек на "24 часа" на най-дългия мост в света - дни преди откриването (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838145

Човек на "24 часа" на най-дългия мост в света - дни преди откриването (Снимки)Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на Медийна група България, стъпи на най-дългия мост на света - в Китай, който свързва южния град Джухай с Хонконг и Макао. Мостът ще бъде открит официално след дни. Той се разпростира на 34 мили (54,4 км), с което е най-дългият на света, като включва шест трасета и четири тунела, един,

Масови протести в Северна Испания заради смекчената присъда по дело за групово изнасилване

http://nakratko.bg/category/25/158670/


Десетки хиляди души участваха в трети пореден ден на протести в Северна Испания срещу сравнително леката присъда, дадена на петима мъже в дело за групово изнасилване, съобщи Асошиейтед прес.

Болна от рак българка не може да се прибере от Бразилия

https://frognews.bg/novini/bolna-rak-balgarka-moje-pribere-braziliia.html

Българка, болна от рак, е в тежко състояние в Бразилия. Младата жена е посетила латиноамериканската държава, за да се лекува при тамошен медиум.

Шигирският идол е два пъти по-стар от египетските пирамиди

http://clubz.bg/67250-shigirskiqt_idol_e_dva_pyti_po_star_ot_egipetskite_piramidi

Загадъчната дървена статуя, наричана Шигирски идол, някога висока над 5 м, е два пъти по-стара от египетските пирамиди и може да разкрие тайни за митологията на създателите й, съобщи в. "Дейли мейл".

Шигирският идол е открит в руско торфено блато, северно от Екатеринбург през 1894 г. от търсачи на злато. Той е с издълбани зигзагообразни линии по цялото тяло и осем човешки лица. Предишните изследвания показаха, че е на 9500 години, но новите анализи на проби от дървото, взети през 2014 г., уточниха възрастта му на 11 600 години. Това го прави една от най-старите известни антропоморфични скулптури в света. 

Забележително е, че голяма част от дървената скулптура е оцеляла. Някои елементи обаче са загубени и сега тя е само 3,35 м. Съхранява се в Регионалния музей в Свердловск.

Според новия анализ, публикуван в сп. "Антикуити", Шигирският идол е направен от дървесината на лиственица. Стволът първо е разсечен на две половини, а след това от него е отделена дълга дъска, от която е направено тялото. Ясно се виждат дървесните пръстени, което потвърждава, че е използван един ствол. За издялването му е послужил полиран камък и каменни длета с поне два или три различни размера. Така са направени характерните резки. 

Загадъчните зигзаговидни линии по тялото според учените са свързани с древни духовни вярвания. Възможно е те да са от митологията на живелите в района хора. Зигзагът може да символизира вода, змия, гущер, да определя граница, да сигнализира опасност. Правите линии може да символизират земята или хоризонта. Кръст, ромб, квадрат може да означават огън или слънце. Възможно е лицата да са образи на духовете, за които древните са смятали, че живеят в техния свят. Вертикалната позиция на фигурите може да е свързана с йерархия. 

Според Светлана Савченко от Историческия музей в Екатеринбург идолът разказва историята на създаването на света според мезолитния човек.

БТА

Опити за измами с фалшиви имейли от името на ЧЕЗ

https://www.actualno.com/society/opiti-za-izmami-s-falshivi-imejli-ot-imeto-na-chez-news_672146.html

Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията. Констатираните опити за измами са извършени чрез съмнителни електронни писма, изпратени от адреси, които нямат общо с корпоративните имейли на компаниите от Групата ЧЕЗ в България, и касаят събиране на несъществуващи задължения. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. ЧЕЗ предупреждава своите клиенти, че не събира лични данни по телефон и че всички заплащания за услуги, предоставяни от компаниите

Киберзастраховането изисква специално подготвени брокери

http://econ.bg/Новини/Киберзастраховането-изисква-специално-подготвени-брокери_l.a_i.761080_at.1.html

Най-голямата юридическа компания в САЩ Fox Rothschild проведе проучване по въпросите на киберзастраховането. Според данните, 70% от запитаните са...

Бил Гейтс дава 12 млн. долара за универсална ваксина срещу грип

https://www.actualno.com/health/bil-gejts-dava-12-mln-dolara-za-universalna-vaksina-sreshtu-grip-news_672145.html

Основателят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора на света Бил Гейтс ще дари 12 милиона долара за разработването на универсална ваксина срещу грип, съобщава изданието The Hill. Той обяви създаването на изследователския фонд по време на ежегодната среща на Медицинската асоциация на Масачузетс. „Заедно с Page family стартираме проекта на стойност 12 милиона долара Великото предизвикателство, за да ускорим развитието на универсална ваксина срещу грип. Це

Горящият автобус от Ветрен – само с една работеща врата

https://petel.bg/Goryashhiyat-avtobus-ot-Vetren-----samo-s-edna-raboteshha-vrata__262222

Снимка: bTV Цяло чудо е, че при вчерашния пожар на междуградски автобус в покрайнините на град Ветрен няма пострадали. Това твърдят пред bTV ...

Българите пак се юрнаха към Гърция за празниците – заради туристите спират и стачките

https://petel.bg/Balgarite-pak-se-yurnaha-kam-Gartsiya-za-praznitsite-----zaradi-turistite-spirat-i-stachkite--__262226

От днес има засилен трафик по цялата пътна мрежа в Гърция. Заради Първи май много гърци ще прекарат почивните дни в туристическите райони....

Драмата е огромна! Ето каква крупна сума искат авиокомпании от болната от рак Теодора, за да я върнат в България!

https://petel.bg/Dramata-e-ogromna--Eto-kakva-krupna-suma-iskat-aviokompanii-ot-bolnata-ot-rak-Teodora--za-da-ya-varnat-v-Balgariya--__262227

Близо 100 000 лева е поискала авиокомпания, за да транспортира умиращата от рак българка у нас от Бразилия. Сумата е толкова висока заради из...

Ивана открила формулата на младостта, облива се с оцет!

https://petel.bg/Ivana-otkrila-formulata-na-mladostta--obliva-se-s-otset-__262228

Ивана поддържа перфекния вид на кожата си не само с козметика, а и с ябълков оцет. Фолк звездата редовно обтрива лицето си с тампон, напое...

За пръв път в историята играч с ампутирана ръка беше избран в драфта на НФЛ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3170955_za_pruv_put_v_istoriiata_igrach_s_amputirana_ruka/?ref=rss


Шакем Грифин пренаписа историята на американския футбол, след като стана първият играч с една ръка, избран в драфта на Националната футболна лига (НФЛ). 22-годишният лайнбек беше селектиран от "Сиатъл сийхоукс" в петия кръг под №141.<br /><br />Грифин, чиято лява ръка е ампутирана от китката надолу, ще се събере със своя еднояйчен близнак Шакил. Той беше избран от "Сиатъл сийхоукс" под №90 в третия кръг на драфта през 2017 г. Миналата състезателна година беше...

Амстердамското летище "Схипхол" временно беше затворено, някои полети ще бъдат засегнати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838137

Амстердамското летище "Схипхол" временно беше затворено, някои полети ще бъдат засегнатиСпиране на тока блокира временно работата на амстердамското летище "Схипхол", едно от най-натоварените в Европа, съобщи Ройтерс. Властите затвориха всички пътища до "Схипхол" и спряха железопътния трафик в района на летището в 03.00 часа по Гринуич, за да гарантират безопасността на пътуващите. Регистрирането на пътници и багажи стана невъзможно,

Хубавото време продължава и в неделя

http://nakratko.bg/category/58/158669/


Днес ще е предимно слънчево, като денят започва с ниска облачност или мъгла на места в низините. Следобед над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Защо на Балканите няма тигри

https://www.actualno.com/viewpoint/zashto-na-balkanite-njama-tigri-news_672143.html

Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос. Приятелят ми е може би най-добрият специалист по регионална политика в България. Използва повода, за да ми разкаже нещо много интересно, което едва ли ще видите в масовите медии, защото не съдържа закопчана с белезници кметица, нито преобърнат на магистралата ТИР, нито шапката на Мелания Тръмп, а още по-малко пък университетите на Бойко Борисов. Научих, че България е изправена пред необходимостта до началото на сле

Жителите на Кубрат на протест заради лошите пътища за Русе и Разград

https://offnews.bg//obshtestvo/zhitelite-na-kubrat-na-protest-zaradi-loshite-patishta-za-ruse-i-razgr-679633.html

Жители на Кубрат излизат на протест заради лошото състояние на републиканските пътища за Русе и Разград, предаде БНР.

„Протестът ще е мирен, ще се съберем на пътя, защото искаме да бъдем чути и ясно да изразим недоволството си от фрапиращо лошото състояние на републиканската пътна мрежа и основните направления, свързващи община Кубрат“, съобщиха организаторите на протеста.

Протестиращите се събират на изходите на Кубрат за Русе и за Разград, обяви един от организаторите на протеста Нина Тодорова.

Ще бъдат блокирани републиканските пътища на двата изхода от града в посока Русе и посока Разград.

"Искаме някой да направи нещо. Вече 30 години не е ремонтиран пътят, а ежедневно се пътува по него, купуват се винетки“, негодуват хората.

Планира се протестът да продължи до 12.00 часа.

В отговор на протеста от агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че за основния ремонт на път II-49 Разград – Кубрат – Тутракан и път II-23 Русе - Кубрат - Завет са необходими десетки милиони лева, с които АПИ не разполага. На двете отсечки са извършени текущи ремонти за над 668 хил. лева.

От АПИ подчертават, че в момента се инвестират над 20 млн. лева в основния ремонт на 31 км от път II-49 Търговище - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. През последните 2 години са вложени около 12 млн. лв. в пътищата в област Разград.

Миналата година са монтирани нови пътни знаци за 30 хил. лева, 317 хил. отишли за полагане на маркировка, а близо 200 хил. - за подмяна на липсващи или деформирани мантинели.

През м. г. започна рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и още 10 км в участъка Кубрат – Тутракан. Двата проекта се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще завършат тази година, пишат още от агенцията.

"Хроничното недофинансиране на пътния сектор през последните 25 години доведе до влошаване на състоянието им и в момента над 6000 км пътища се нуждаят от основен ремонт. Очаква се с въвеждането на тол системата да се увеличат трикратно постъпленията от пътни такси, които в момента са над 350 млн. лв. Тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на пътища, което ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура", уверяват от АПИ.

Ще свалят ли Мъск от трона му в Тесла?

http://www.moreto.net/novini.php?n=373350

На годишна среща на управителния съвет на акционерите на "Тесла" се гласува предложение, което може да свали Илън Мъск от неговата позиция. Мъск е един от създателите на компания и сега е неин изпълнителен директор. Дзин Джао, който има 12% от акциите, е направил предложението.

БПЦ дарява апаратура за лечение на онкоболни деца

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/bpts-daryava-aparatura-za-lechenie-na-onkobolni-detsa

Направена бе първата копка за изграждането на Детски център за онкоболни деца в село Опицвет

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

http://econ.bg/Новини/ЕС-подготвя-тройна-защита-срещу-митата-на-САЩ-_l.a_i.761079_at.1.html

Европейският съюз очаква от САЩ изключения по въпроса за митата върху стоманата и алуминия. В случай на отрицателен резултат Евросъюзът обещава да...

Ако бащата не се интересува от детето си

https://offnews.bg//mama-nindzha/ako-bashtata-ne-se-interesuva-ot-deteto-si-679634.html

Не, не става дума за онези разговори на кафе или в градинката, в които вкупом се оплакваме една на друга, че таткото не взема достатъчно активно участие в грижите и възпитанието на детето. Говорим за случаите, в които той напълно игнорира детето си. Какви може да са причините за подобно поведение? Едва ли обяснението е само в прекомерната му заетост и умора. Жените също работят (домашният труд е пълноценен поне 10-часов работен ден) и все пак полагат усилия – да прочетат приказка, да зашият отпраното ухо на плюшения заек, да поиграят на „Не се сърди, човече“ и т.н. Къде са в…

Маргаритов: 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838131

Маргаритов: 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у насВ рамките на пазарна икономика държавата не може да направи много по отношение на цената, призна пред Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той отбеляза, че обяснението може да е както в желанието на търговец и вносител да постигнат по-голяма печалба на гърба на потребителя,

Родители обявяват код „черно“ и война на държавата, искат намеса на президента

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/roditeli-obiaviavat-kod-cherno-voina-darjavata-iskat-namesa-prezidenta.html

Обявяваме код “черно“ и война на държавата! Хиляди родители, нашите деца сме жертви на институции. Те не работят за бъдещето на страната, тя умира. Това заяви Златина Хаджипанайотова, вдовица и говорител на движението на българските майки и бащи по бТВ.

Родители обявяват код „черно“ и война на държавата, искат намеса на президента

https://frognews.bg/novini/roditeli-obiaviavat-kod-cherno-voina-darjavata-iskat-namesa-prezidenta.html

Обявяваме код “черно“ и война на държавата! Хиляди родители, нашите деца сме жертви на институции. Те не работят за бъдещето на страната, тя умира. Това заяви Златина Хаджипанайотова, вдовица и говорител на движението на българските майки и бащи по бТВ.

Община "Младост" бави 20 години строеж на 6-етажен блок

https://www.actualno.com/society/obshtina-mladost-bavi-20-godini-stroej-na-6-etajen-blok-news_672141.html

Възелът Иванчева продължава да се заплита. Започнаха да говорят още инвеститори, чиито проекти са престоявали в кабинета на арестуваната кметица на "Младост". "Смятаме да съдим общината", заяви Валентин Захариев, собственик на земя в район "Младост", който от 20 години опитва да построи сграда там. "Искаме да изградим това, което е възможно според градоустройството. Става дума за 6-етажна сграда. Това не е зелен район, не е междублоково пространство, а е праз

Единствената българска щангистка, с медал от олимпийски игри, е учител по физкултура

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838079

Единствената българска щангистка, с медал от олимпийски игри, е учител по физкултураМилка Манева, единствената българска щангистка, получила медал от олимпийски игри, сега е учител по физкултура в Смолян. „В началото беше много важно за мен да се докажа. Почти всички деца знаеха коя е Милка Манева. Всеки час започва с попълване на дневника“, казва спортистката пред Нова тв. „След 3 години стаж,

Двойният стандарт при храните не само обира, но и убива

http://nakratko.bg/category/58/158668/


Част от храните, които ядем в България са с по-ниско качество и по-високи цени в сравнение с тези в Западна Европа.

Екзотичната Луси Лиу говори пет езика и свири на акордеон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ekzotichnata-lusi-liu-govori-pet-ezika-i-sviri-na-akordeon-snimki-2093961

Американската актриса Луси Лиу е от китайски произход. Тя е и първата жена, превъплътила се в ролята на д-р Уотсън в сериала "Елементарно, Уотсън". Брюнетката е известна и с ролите си в поредицата филми "Ангелите на Чарли", както и в телевизионния<

Шофьор удари патрулка, двама полицаи са пострадали в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/shofior-udari-patrulka-dvama-policai-sa-postradali-v-sofiia-2093977

Двама полицаи са пострадали при инцидент тази нощ в София; единият от тях остава за лечение в болница след комоцио, информира МВР.
 

Седем мита за заплатата. На какво да обърнем внимание?

http://econ.bg/Новини/Седем-мита-за-заплатата-На-какво-да-обърнем-внимание-_l.a_i.761077_at.1.html

Един от най-важните и в същото време щекотливи въпрос при събеседване е този за заплатата, а именно: нейният размер, своевременното й изплащане,...

Двойният стандарт при храните не само обира, но и убива

http://www.cross.bg/hranite-zapad-avstriya-1573623.html

/КРОСС/ Част от храните, които ядем в България са с по-ниско качество и по-високи цени в сравнение с тези в Западна Европа. Подозрението, с което живеем години наред, беше доказано от българското Министерство на земеделието, което направи проверка за двоен стандарт като сравни храните у нас с тези в Германия, Чехия, Италия, Австрия. Проверката беше направена сред 53 основни продукта в 5 големи търговски вериги. При 20% от изследваните храни има разлика в етикетите, а при 42% - цената е по-висока в България. В рамките на пазарна икономика държавата не може да направи много по отношение на цената, призна в студиото на „Тази неделя” председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той отбеляза, че обяснението може да е както в желанието на търговец и вносител да постигнат по-голяма печалба на гърба на потребителя, така и в наличието на по-популярни и евтини български аналози, промоции и други различия в пазарите. Регулация няма и за това, че 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у нас. Това обаче ще се промени и ЕС ще наложи на търговците при разминавания в етикета да не използват една и съща търговска марка. „Създават се предпоставки потребителят в държава като нашата да бъде заблуден, че купувайки един реномиран продукт, той ще притежава същото качество като в държава по на Запад от нас”, коментира Маргаритов

Не регистрират автоматично сигналите за домашно насилие, тъй като те не са престъпление по НК

https://www.actualno.com/society/ne-registrirat-avtomatichno-signalite-za-domashno-nasilie-tyj-kato-te-ne-sa-prestyplenie-po-nk-news_672140.html

В Министерство на вътрешните работи няма изградена автоматизирана информационна система, в която да се регистрират сигналите за домашно насилие, тъй като този вид деяние не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Това заявява вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатки въпрос за приложението на Закона за защита от домашното насилие. Министерство на вътрешните работи, респективно Главна дирекция „Национална полиция" е изготвила предложение за предефиниран п

"Забранете тази книга"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/28/3161616_zabranete_tazi_kniga/?ref=rss


Как ще реагирате, ако някой ви каже, че повече нямате право да четете любимата си книга, защото я намира за неподходяща за вас? Ще се ядосате, ще се почувствате обидени и подценени. Ще се разбунтувате. Точно така се чувства деветгодишната Ейми Ан Олингер, героинята в романа "Забранете тази книга", излязла под марката на издателство "Софтпрес".<br /><br />Всичко започва от едно празно място в училищната библиотека. Там, където обикновено стои любимата книга на...

Австралия спасява Големия бариерен риф с 380 млн. долара

https://www.investor.bg/novini/346/a/avstraliia-spasiava-golemiia-barieren-rif-s-380-mln-dolara-260202/

Рифът поддържа 64 хил. работни места и донася приходи на австралийската икономика от над 6 млрд. долара

Шиндзо Абе започна петдневна обиколка в Близкия изток с акцент върху енергетиката и мирния процес в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838096

Шиндзо Абе започна петдневна обиколка в Близкия изток с акцент върху енергетиката и мирния процес в регионаЯпонският премиер Шиндзо Абе отпътува днес на петдневна обиколка в Обединените арабски емирства, Йордания, Палестина и Израел, целяща укрепване на сътрудничеството с региона в енергетиката и мирния процес в Близкия изток, предаде агенция Киодо. "Аз смятам да работя за мирния процес в Близкия изток, като разговарям конструктивно както с Израел,

ЦСКА загря за Ботев с армията

https://offnews.bg//futbol/tcska-zagria-za-botev-s-armiata-679632.html

ЦСКА вече е в Пловдив, където ще бъде на лагер преди днeшното гостуване на Ботев на базата на съперника си в квартал Коматево.

Преди да се настанят в хотела, футболистите и хора от щаба изпробваха своите стрелкови умения, съобщава официалния сайт на “червените”. Тимът беше гост на 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив, където играчите и треньорите стреляха със снайпери, автомати, картечници, пистолети и дружи оръжия на полигона в поделението. Основната цел на заниманието беше да се предаде армейски дух в отбора.

Поканата за визитата на ЦСКА беше отправена от шефа на поделението - бригаден генерал Явор Матеев, който остана впечатлен от уменията на футболистите и им пожела да стрелят към противниковата врата по време на мач толкова смело и точно, колкото и с оръжията по мишените на полигона.

Той обеща изненади от името на армията за юбилея на ЦСКА на 5 май и призова всички армейци да бъдат на Националния стадион по случай празника.

Волен Сидеров: Предупредих Борисов за Крим, нямаше проблем

http://clubz.bg/67249-volen_siderov_predupredih_borisov_za_krim_nqmashe_problem

Още при подписването на коалиционното споразумение всички са били наясно, че всяка партия ще има свое мнение по определени въпроси. Така за пореден път лидерът на "Атака" обясни пред БНТ сблъсъка си с официалната позиция на България и ЕС - този път по въпроса с окупацията на Крим.

Националистът бе преди дни на полуострова, където призна Крим като част от Руската федерация и увери местните, че е убедил Борисов да не гони руски дипломати.

Премиерът е одобрил пътуването, заяви Сидеров.

"Формално не съм длъжен, но коректно го предупредих. Той каза "еми да, "Атака" си има тази политика, това си е ваша инициатива"."

Според него няма нищо ново и нищо изненадващо в пътуването и изявленията му на полуострова.

"Няма нищо страшно и опасно, да не се плашим с това колко са страшни националистите, колко е опасно да има патриоти във властта. Разбира се, ДПС е нормално да го повтарят това", отбеляза Сидеров."Нещата са стабилни в управляващата коалиция. Това е най-важното и ние сме се съгласили и и приели едно нещо, че ще правим нужното. Нищо страшно не се очертава - някой да изважда България, да я разклаща, да я разцепва."

На въпроса кой е поел разноските за пътуването му, той заяви, че част от тях са поети от местните, а другата - лично от атакистите.

"Там има огромни икономически възможности", вметна Сидеров.

Националистът отбеляза още, че Русия е заявила "номинация" за нови технологии във въоръжаването.

"Влиза света в нова фаза - вече излизаме от първенството на САЩ във военно отношение и светът става, като че ли, многоцентров."

И предрече съвсем скоро "една промяна в отношенията".

"И тогава този, който е подал ръка първи... говорим за изгода, чисто прагматична изгода за България."

И заяви, че не трябва да приемаме "официалното говорене" на европейските лидери като "заклинание някакво" - това било "политкоректното, нужното". И увери, че в това, което прави, някой ден съвсем скоро ще го последват и други политици. Въпрос на време е да паднат санкциите, подчерта той.

Българската православна църква дарява апаратура за лечение на болни деца

http://www.cross.bg/detza-tzentur-detzata-1573622.html

/КРОСС/ Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца с онкологични заболявания на Клиниката по детска онкохематология в София. Жизненоважна апаратура за деца ще бъде дарена и на болница "Пирогов". Това съобщи ставрофорен иконом отец Ангел Ангелов за предаването "Рано в неделя". Той присъства на първата копка за изграждането на Детски център за онкоболни деца в село Опицвет, която беше съпроводена и с музикални прояви. Отец Ангел подчерта, че Българската православна църква ще продължи да дарява скъпа апаратура на детските болници: „Когато сме единни, когато лекар и духовник работят за това децата ни да бъдат здрави, то резултата винаги ще го има. Нося в себе си огромната вяра, че този център, който вярвам в най-скоро време ще бъде изграден, тук наистина ще пребивава винаги свещеник заедно с лекаря. Ще се достигне до това, което всички желаем, здраве за нашите деца.“ На 28 април беше направена първата копка на изграждането на Детския комплекс за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в село Опицвет. Инициативата е на родители на преборили болестта деца. В продължение на 6 години те организираха кампании за набиране на средства за изграждане на комплекса. Детският център ще бъде с капацитет 40 места, тъй като между 150 и 200 деца годишно заболяват от рак, разказва Пламен Белчев, председател на сдружението на Деца с онкохематолигични заболявания

Хижар от Руенско изчезна, 50 човека го издирвали на пътя

https://petel.bg/Hizhar-ot-Ruensko-izchezna--50-choveka-go-izdirvali-na-patya__262217

Село Вресово е на крак, търсят човека под дърво и камък В руенското село Вресово всички са на крак. От седмица няма и следа от местния хижа...

МВР: Четирима души са загинали, а 19 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://petel.bg/MVR--CHetirima-dushi-sa-zaginali--a-19-sa-postradali-pri-katastrofi-v-stranata-prez-izminaloto-denonoshhie__262218

София. Четирима души са загинали в катастрофи, а 19 са пострадали при 16 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщих...

Стоичков изведе звезден световен отбор до победа в Колумбия

https://petel.bg/Stoichkov-izvede-zvezden-svetoven-otbor-do-pobeda-v-Kolumbiya__262219

24chasa.bg Христо Стоичков бе капитан на отбор от световни звезди при победата 5:3 в колумбийския град Баранкия срещу тим от местни знаменито...

Живот с вируса на ХИВ: Личната история на Иво Димчев

https://petel.bg/ZHivot-s-virusa-na-HIV--Lichnata-istoriya-na-Ivo-Dimchev__262220

Музиканът и провокатор Иво Димчев стана известен с експериментите си на ръба на абсурда. Днес обаче говори за най-трудния момент в жив...

Хандбалистите до 19 години на Спартак на победа от 1/2-финал в държавното

https://petel.bg/Handbalistite-do-19-godini-na-Spartak-na-pobeda-ot-1-2-final-v-darzhavnoto__262221

Младежите до 19 години на Спартак изиграха голям мач и след като спечелиха срещу Фрегата (Бургас) с 32:27 (12:11), са на крачка от 1/2-финал в държав...

Нов скандал по казуса с Иванчева - проговориха инвеститори, а човек на кметицата ги контрира в ефир

https://petel.bg/Nov-skandal-po-kazusa-s-Ivancheva---progovoriha-investitori--a-chovek-na-kmetitsata-gi-kontrira-v-efir--__262223

Възелът Иванчева продължава да се заплита. Започнаха да говорят още инвеститори, чиито проекти са престоявали в кабинета на арестуваната...

"Капитал": Руснаците си тръгнаха! Цените на Северното Черноморие се сриват. Квадратният метър падна до...

https://petel.bg/Kapital--Rusnatsite-si-tragnaha--TSenite-na-Severnoto-CHernomorie-se-srivat--Kvadratniyat-metar-padna-do---__262224

Булфото, архив За руските инвеститори стана неизгодно да купуват имоти в България. От 40 рубли за едно евро през 2014 г. сега курсът е 80 – 100 ...

Вучич: Сърбия няма нужда от Охридска група като Македония

https://dnes.dir.bg/svyat/vuchich-sarbiya-nyama-nuzhda-ot-ohridska-grupa-kato-makedoniya

"Сърбия няма стремежи да влиза във военни съюзи, дори НАТО", декларира президентът на Сърбия

Половината от данъчните декларации са подадени онлайн

http://econ.bg/Новини/Половината-от-данъчните-декларации-са-подадени-онлайн_l.a_i.761076_at.1.html

До момента са подадени около 450 000 данъчни декларации за доходите, 50% от тях - онлайн. Всички фирми са подали декларациите си по интернет. ...

Тихомир Петков: Иновацията е в ДНК-то на TaxiMe

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832320

Тихомир Петков: Иновацията е в ДНК-то на TaxiMeЗа да е възможно във всеки момент от денонощието да си извикаш кола, която да е при теб за средно 3 минути, е нужна система, поддържаща фин баланс между хиляди хора, които искат да се срещнат във времето и пространството, казва техническият директор на една от най-успешните български стартап компании Тихомир Петков е роден е през 1985 г.

Утре е последният срок за подаване да данъчните декларации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838088

Утре е последният срок за подаване да данъчните декларацииДо момента са подадени около 450 000, 50% от тях - онлайн. Всички фирми са подали декларациите си по интернет. Тази възможност съществуваше с години с електронен подпис и се ползваше от ограничен брой хора, предаде БНТ. През 2015 г. обаче това изискване беше премахнато и все повече хора ПРАЩАТ декларацията си през компютър, а не по пощата.

Русия забрани на политици от Литва да влизат на нейна територия

http://www.mediapool.bg/rusiya-zabrani-na-polititsi-ot-litva-da-vlizat-na-neina-teritoriya-news278496.html

Руското министерство на външните работи съобщи, че е забранило редица литовски политици, депутати и политически анализатори да влизат в Русия, съобщи Ройтерс. Имената на хората в списъка не се съобщават, но Кремъл предупреждава, че той остава отворен. Министерството уточнява, че действията му са отговор на забраната на Литва десетки руски граждани да влизат в страната заради предполагаеми нарушения на човешките права и пране на пари.

Австралия обещава да похарчи половин милиард долара, за да възстанови Големия бариерен риф

http://www.mediapool.bg/avstraliya-obeshtava-da-poharchi-polovin-miliard-dolara-za-da-vazstanovi-golemiya-barieren-rif-news278495.html

Австралийското правителство съобщи, че ще похарчи 500 милиона австралийски долара (380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, предаде ДПА. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.  Най-голямата в света система от коралови рифове, с площ по-голяма от тази на Италия, е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света и дом на милиони морски форми на живот. През последните години тя страда от нашествие на вид морски звезди, известен с името "трънен венец", от окисление на океана и от явление, при което коралите се избелват в резултат от високите температури. "Рифът поддържа 64 000 работни места, донася на икономиката над 6 млрд. долара и привлича над два милиона посетители годишно", заяви пред австралийската телевизия Ей Би Си министърът на околната среда Джош Фрайденбърг.

Публикуваха за обсъждане новите учебни програми по литература за 11-и и 12-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838081

Публикуваха за обсъждане новите учебни програми по литература за 11-и и 12-и класПросветното министерство публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас. Както и досега ще се учат само български автори. Най-голямата промяна е, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа, предаде БНТ. Според учители по български език и литература,

Горящият автобус от Ветрен – само с една работеща врата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h5byxf0H-6A/

Цяло чудо е, че при вчерашния пожар на междуградски автобус в покрайнините на град Ветрен няма пострадали, твърдят пред bTV очевидци на инцидента. Според тях, едната врата на автобуса не е функционирала и е трябвало за секунди около 50 пътници да излязат аварийно през единствения изход.

Автобусът се подпалил на около стотина метра от бензиностанция и само бързата намеса на шофьора и на хора от близкия стопански двор предотвратили трагедията.

Все още не е ясна причината за пожара.

„Той, асфалтът се запали, защото започна да тече нафтата – не, че е било нещо кой знае какво, просто резервоарът му се спука… Само не съм сигурна дали в автобуса имаше пожарогасител – това  е лошото… И другото лошо е, че през една врата излизаха 50 човека. Другата не работела”, разказа жена, която е станала очевидец на инцидента.

Скопие: Признаваме Пиринска Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285819_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F++

 Македонският премиер Зоран Заев заяви пред bTV, че Скопие признава, че "делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми". "Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв проблем", заявява Зоран Заев в интервюто. В навечерието на поредния кръг преговори Скопие - Атина за името на бившата югорепублика Заев казва още: "Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България, има един дял в Гърция. Ние сме само една част. И това е факт - ние сме горният дял, северният, Вардарският дял. Много важно е у дома да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази сграда, отвън пишеше "Правителство на Република Македония". Да не се налага това да го променяме."

 
Blitz.bg

Намериха 11-годишния Денис от Шумен, пренощувал в приятел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838076

Намериха 11-годишния Денис от Шумен, пренощувал в приятел11-годишният Денис Кадънков от Шумен е намерен, съобщиха от полицията. В 9,15 ч. тази сутрин момчето позвънило на майка си и ѝ казало, че е останало да пренощува при приятел. Той бе обявен за издирване, след като вчера следобед тръгнал да се прибира от гостуване на свой

Германците пак му намериха цаката! Измислиха как да направят дизелите безвредни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285818_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BC%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%21+%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1

 Германският гигант Бош, който има 402 000 работници създаде революционна система за пречистване на газовете от дизеловите двигатели, която ще позволи на тези машини да намалят емисията на изхвърляните вредни вещества до 10 пъти по-малко от поставените условия до 2020 г., пишат местни медии. Тази новина идва като спасение за германската автомобилна индустрия, чиито автомобили до голяма степен се движат именно с мотори на нафта, пише arstechnica.com. Огромни компании като Фолгсваген и Мерцедес търсят решение на проблема, но освен хибриди, до този момент нямаше друго работещо решение. Само в САЩ Фолксваген тепърва ще плати над 30 милиарда долара обезщетения за лъжливи показатели относно нивото на замърсяване от дизелите си. Сега нещата изглеждат далеч по-оптимистични. Според експертите на Бош животът на дизеловите двигатели в момента се продължава за неопределено време.
Превод: БЛИЦ

 
 

Родители обявяват война на държавата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7qoprjKPr-0/

По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата.

Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им.

Златина е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите „са направени така, че децата на работещите хора да не могат да се възползват от т. нар. социални помощи и придобивки“. В случая на децата ѝ е отказана наследствена пенсия, защото съпругът ѝ е починал след 30-годишна възраст и макар да е работил в страни извън ЕС, няма изискуемия пет години стаж, който да му бъде признат у нас. Персоналната пенсия пък им е отказана, защото доходът не е под гарантирания минимален доход от 75 лв.

Детето на Младен е страда от болест, отключила се вследствие на ваксинация, а, по думите му, държавата му отказва лечение и помощ.

Борислав пък е вдовец и има право на персонална пенсия за детето си, но не я получава. Наследствената е отказана отново заради липса на трудов стаж, при положение, че съпругата му почива на 25 години, малко преди да се дипломира. Държавата просто я няма, каза той, цитира Кросс.

„Ние, родителите на България, обявяваме код черно, обявяваме война срещу законите, война срещу институциите“, каза Златина. Тя призова всички родители да излязат на тази война и така да застанат зад децата си.

С протеста си и обявяването на код черно символично погребваме бъдещето на тази страна, защото с политиката си в момента към децата и работещия родител България ще спре да съществува.

Искаме държавата да промени приоритетите си. Искаме детски добавки за всяка българска майка; адекватно безплатно лечение за всяко българско дете, което се нуждае от такова; искаме държавата да отдели пари за кувьози; сираците да получават пенсии. Искаме от държавата да не бъде мащеха на децата си, каза Златина.

Гостите поискаха и среща с президента Румен Радев.

Тръмп пак не отиде на вечерята на кореспондентите в Белия дом

http://www.mediapool.bg/tramp-pak-ne-otide-na-vecheryata-na-korespondentite-v-beliya-dom-news278494.html

Американският президент Доналд Тръмп не присъства на вечерята на кореспондентите в Белия дом и вместо това отиде на митинг на свои привърженици в градчето Вашингтон в щата Мичиган, съобщи ДПА. "Може би сте чули, че бях поканен на друго събитие тази вечер - вечерята на кореспондентите в Белия дом - но предпочетох да дойда тук във Вашингтон, Мичиган", каза Тръмп пред тълпата. За втора поредна година Тръмп, чието презрение към журналистите е добре известно, не участва в събитието в столицата, оставяйки асоциацията на репортерите, които отразяват изявите му, без обичайния си почетен гост. Повечето президенти отиват поне веднъж през мандата си на тази вечеря, на която стават обект на шегите на участниците. "Защо да бъда затворен в зала с група либерали, които съобщават фалшиви новини и ме мразят", написа по-рано през седмицата Тръмп на уебсайта на кампанията си.

Австралия ще даде $380 млн. за възстановяването на Големия бариерен риф

http://www.cross.bg/dolara-sveta-godini-1573619.html

/КРОСС/ Австралийското правителство съобщи, че ще похарчи 500 млн. австралийски долара (380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.Най-голямата в света система от коралови рифове, с площ по-голяма от тази на Италия, е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света и дом на милиони морски форми на живот. През последните години обаче тя страда от нашествие на вид морски звезди, известен с името „трънен венец", от окисление на океана и от явление, при което коралите се избелват в резултат от високите температури. „Рифът поддържа 64 хил. работни места, донася на икономиката над 6 млрд. долара и привлича над 2 млн. посетители годишно. Това е природна, национална и международна икона и именно затова сме решени да я запазим за бъдещите поколения", заяви австралийският министър на околната среда Джош Фрайденбърг.  

Радев: Трябва да получим точна дата за старт на преговорите за членство в ОИСР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285817_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%

 Аз съм категорично убеден, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за нашето присъединяване и тя следва да бъде в най-обозримо бъдеще. Това каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

"Преговорите за следващо разширяване ще са трудни и сложни, но имайки предвид извървения път и постиженията на моята страна, вие имате ясни и категорични доводи да отстоявате нашата позиция в подготвения от секретариата на вашата организация пакет по присъединяването", обърна се държавният глава към своя гост.

Държавният глава благодари на генералния секретар на ОИСР за усилията му да намери балансиран вариант за следващото разширяване на организацията, който да отчита позициите и рационалните предложения на различни държави.

"Членството в тази престижна организацията е важен приоритет за България", заяви президентът Радев. И добави, че процесът не е лесен, критериите са много и е необходим консенсус между всички държави членки за приемането на нова държава.

"Това означава мобилизиране на усилията на всички институции и да се работи много сериозно за нашето членство, следващите месеци ще бъдат решаващи", каза Радев.

Държавният глава изрази убеденост, че получаването на покана за преговори за членство има своите регионални измеренията. "Тя ще покаже на другите държави и ще бъде силен сигнал за тях, че това е пътят, който трябва да се следва и ще има голяма добавена стойност за региона на Югоизточна Европа", обясни още държавният глава.

Гурия каза, от своя страна, че България е вече част от семейството на ОИСР, защото тя е член на около десет различни организации в нейните рамки.

Той обясни, че процедурата за членство започва с формално кандидатстване от страна на България, след което предстоят серия от обсъждания между членовете на организацията, които трябва да постигнат съгласие и да вземат решение помежду си.

"Желанието на България да се реформира се признава от ОИСР и готовността й да се реформира се подкрепя с нашите умения и познания в различните сфери", каза Гурия.

Генералният секретар отбеляза, че за ОИСР е чест да получи искане за кандидатстване и допълни, че има много теми, по които организацията продължава да работи съвместно с България.

"Важно е на място, по същество, да напредваме всеки ден, да работим съвместно с България, но най-важното е да работим за България", заяви още Гурия.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Северна Корея закрива ядрения си полигон и уеднаквява часовата си зона с Юга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285816_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BE

 Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" през май, съобщи президентството в Сеул, цитирано от световните агенции.

Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже Ин по време на срещата им в петък, заяви говорителят на президентската канцелария Юн Йон Чан.

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

 

Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално управление. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена през японското управление на Корейския полуостров (1910-1945 г.).

"Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител Юн.

"Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия?", е казал Ким според говорителя. 

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

https://www.actualno.com/europe/es-podgotvja-trojna-zashtita-sreshtu-mitata-na-sasht-news_672137.html

Европейският съюз очаква от САЩ изключения по въпроса за митата върху стоманата и алуминия. В случай на отрицателен резултат Евросъюзът обещава да отговори със свои мита и защита на европейските производители. Европейската комисия подготвя ответни мерки по отношение на САЩ на фона на отсъствието на „сигнали за сближаване“ в рамките на търговския спор. На 1 май се очаква Вашингтон да въведе мита върху европейските изделия от стомана и алуминий. „Точно сега на

Руският патриарх на безпрецедентно посещение в Албания

http://www.cross.bg/albaniya-tzurkva-poseshtenie-1573618.html

/КРОСС/ Главата на руската православна църква патриарх Кирил пристигна в Албания, предава ТАСС. Духовният водач бе приветстван на международното летище на Тирана от главата на албанската автокефална православна църква архиепископ Анастасий. Тази първа историческа мирна визита има необикновена значимост, заяви архиепископът. Патриарх Кирил планира да се срещне с премиера и президента на Албания при тридневното си посещение, което е първото на глава на руската църква в Албания. Страната бе близък съюзник на СССР след Втората световна война. Комунистическият й режим забрани религията през 1967 година и превърна църкви, джамии и други храмове в търговски центрове, спортни зали и театри. Албанското население от 3 милиона души изповядва основно исляма, но има също православни и католически общности.

25 хиляди души купиха колективно картина на Пикасо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838067

25 хиляди души купиха колективно картина на ПикасоДвадесет и пет хиляди потребители на интернет, които заедно станаха собственици на картина от Пикасо посредством швейцарски сайт за онлайн продажби, днес за пръв път могат да й се полюбуват в Женева, предаде Франс прес. През декември м.г. сайтът Qoqa, лансиран през 2005 г. с лозунга "Извършваме какво ли не, но го правим за теб",

Бившият лидер на евролибералите: След 10 г. британците ще чукат на вратата на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838072

Бившият лидер на евролибералите: След 10 г. британците ще чукат на вратата на ЕСНе съм голям оптимист, но ще продължа да се боря, за да задържа британците в ЕС. Ако напуснем, сигурен съм, че след 10 години, ще чукаме на вратата и ще молим да се върнем обратно. Това коментира дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън пред Би Ти Ви. „Преговорите не вървят добре,

Пхенян закрива през май ядрения си полигон

http://www.mediapool.bg/phenyan-zakriva-prez-mai-yadreniya-si-poligon-news278493.html

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" през май, съобщи президентството в Сеул.Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на срещата им в петък, заяви говорител на президентството, цитиран от осведомителните агенции. Проучване на китайски сеизмолози, публикувано тази седмица, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 г. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя. Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул. Тогава той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално управление. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена по време на японското управление на Корейския полуостров. "Защо да си усложняваме живота като пазим ядрените си оръжия“ "Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител. "Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия", е казал Ким според говорителя. Новият американски държавен секретар Майк Помпейо пък каза в интервю за телевизия Ей Би Си нюз, че севернокорейският лидер е готов да представи план, който ще допринесе за денуклеаризацията. Помпейо научил това от "хубав разговор", който е имал с Ким по време на неотдавнашната си тайна визита в Пхенян. Американският президент Доналд Тръмп разговаря вчера по телефона с южнокорейския си колега Мун Дже-ин, съобщи президентството в Сеул, цитирано от Ройтерс. Тръмп оцени като добри новини за света, че двамата корейски лидери са заявили като цел пълната денуклеаризация на полуострова на срещата си на върха в петък. Подготовката за срещата Тръмп-Ким вървяла много добре Двамата са обсъдили две или три възможни места, където да се проведат преговорите между Тръмп и Ким, които американският държавен глава каза по-рано, че ще се състоят до три-четири седмици. Те ще бъдат или в Монголия, или в Сингапур по данни на телевизия Си Би Ес, която се позова на двама осведомени източници от американската администрация, предаде ТАСС. Вчера пред свои поддръжници в щата Мичиган Тръмп каза, че възнамерява да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в близките три-четири седмици, за да обсъдят денуклеаризацията на Корейския полуостров. "Мисля, че срещата ни ще се състои до три-четири седмици. Това трябва да бъде много важна среща за денуклеаризацията на Корейския полуостров, Северна Корея. Да видим как ще мине", каза той. По думите му подготовката за среща на върха САЩ-Северна Корея "върви много добре". Той отбеляза, че е разговарял също с японския премиер Шиндзо Абе, за да го информира за "водените преговори". Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изразил готовност за диалог с Япония по време на срещата си с южнокорейския президент Мун Дже-ин, съобщи междувременно кабинетът на южнокорейския президент, цитиран от агенция Киодо. След като Мун казал на Ким по време на срещата им в петък, че японският премиер Шиндзо Абе е готов да разговаря със Северна Корея, Ким отговорил, че страната му също е готова да стори това, се казва в съобщението. Шиндзо Абе заяви на пресконференция в Токио, че Ким и Мун са обсъдили въпроса за отвлечените японски граждани от Северна Корея през 70-те и 80-те години. Японският премиер заяви също, че иска да благодари на Мун за това, че на преговорите с Ким е поставил въпроса за отвлечените японци, както бил обещал. Абе добави, че Мун предал на Ким предложенията му за решаване на въпроса, но не пожела да каже как е отговорил севернокорейският лидер. "На този етап не мога да дам подробности", заяви японският премиер. Решаването на въпроса за отвличанията е приоритет за неговото правителство, отбелязва Киодо.

Българка в тежко състояние в Бразилия след лечение на медуим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838048

Българка в тежко състояние в Бразилия след лечение на медуимТеодора Маджарова е в тежко състояние в бразилска болница. След като е диагностицирана с рак на гърдата, се подлага на лечение, което се оказва неуспешно - лекарите откриват метастази в костите и мозъка й. Жената решава да се подожи на алтернативно лечение в Бразилия, което се провежда от медуима Жуан Дедеус.

Гергьовден – за агнето, вярата и чудесата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285815_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%E2%80%93+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%8

 

Празничните почивни дни са отредени за угощение и поклонничество

Стане ли зелено, замирише ли на пролет значи идва Гергьовден – един от най-големите празници в православния календар. Християни, мюсюлмани и еретици отбелязват деня – кой ще яде и пие, кой ще се помоли, кой ще чака чудо – никой не остава равнодушен. Пък и едва ли има български дом, в който да няма поне един с гордо името на светеца, което означава „обработващ земята“. Затова в християнството Св. Георги най-напред станал пазител на нивите и стадата. Всъщност той бил римски офицер - така по-късно го приели за небесен закрилник и на армията. Роден в края на III в. в областта Кападокия, бързо се издигнал в римската армия и станал един от доверените хора на император Диоклетиан. Тайно изповядвал християнството, а при започналите гонения на християните отстоявал вярата си и отказал да почете божествената личност на императора. Затова бил и обезглавен. Св. Георги е единственият светец, наречен Победоносец и е смятан за идеалния воин.

В последните години из цяла България се правят пищни тържества с много храна, чевермета, танци и песни. От години пък нощта срещу празника се смята за специална, в която стават чудеса на десетки места из страната. Ето как може да оползотворите почивните дни около 6 май – за всеки вкус по нещо.

 

150 чевермета въртят в Златоград

  

Духне ли пролетният южняк от Златоград, през цяла Тракия, че чак до София замирисва на чеверме. Най-южният град се е превърнал в емблема на вкусното агнешко и големите Гергьовски пиршества. И тази година 150 животни ще се завъртят на шишовете на майсторите на 5 май. А толкова много месо ще има, че да се яде и на връх празника.

Всички, които са решили да запалят колата и да прекарат почивните дни в угощение вече имат дестинация. Но трябва и посетителите да се постараят за атмосферата. Затова организаторите са поставили едно условия – имаш носия, ядеш агне.

Подготовката на празника започва ден по-рано, когато се палят големите огньове. Те горят цяла нощ, а на сутринта жаравата се разпръсква, шишовете се наточват и месото зацвърчава. Старт на голямото готвене ще даде гайдарско шествие, което ще стигне до центъра на Златоград. Там, пред общината, на специална сцена цял ден ще се пее и свири само български фолклор.

За втора поредна година ще има забавления и за най-малките, които ще пуснат таблетите и телефоните за малко и ще се върнат назад в годините, за да видят на какво са си играли бабите и дядовците им. На мегдана, освен агнетата, ще има и много традиционни гозби, а майсторите ще демонстрират как се бие масло например. За всичко това ще бъде изграден и специален декор, който да напомня на селище, а всички облечени в носии ще задвижат машината на времето и ще се върнат далеч в годините.

Ако вече сте стегнали багажа към южни град, може да спите в старовремска къща срещу 180 лв. на човек за два дни със закуски, една традиционна и една празнична вечеря. Извън града, в околните комплекси, цените падат драстично и за нощувка със закуска и празнична вечеря ще броите само 60 лв.

 

В Добринище посрещат с носии 

3000 жители на Добринище ще разровят скрина на баби и дядовци и ще извадят автентичните носии от региона, за да посрещнат гостите на курорта в пъстри традиционни дрехи навръх Гергьовден. Женските одежди са предимно бяла дълга риза и тясна везана престилка, а мъжките са в бяло и червено, със задължителен черен калпак.

Подготовката за празника започва още от предната вечер. Всички моми правят китки, на които връзват с червен конец своя вещ – пръстен, мънисто, обеца. Тези китки се топят заедно в голям съд и пренощуват под трендафил. На сутринта, по изгрев, в 5:00 часа, момите се събират с песента „Ти, убави свети Георги“, която се изпълнява специално за обичая „Топене на китки“, и отиват на поляните. Една от всичките девойки започва да пее и да вади китките като нарича за здраве, любов и късмет. Вади ги една по една без да знае, кое цвете на коя от другарките ѝ е. Така само момата, собственичка на китката, я разпознава по накита, който е вързала и знае какво ѝ е наречено. Момичетата гадаят и по това на коя дума от песента е извадена нейната китка – дали докато се пее за любов, за дете, за работа или за пътуване. Празникът продължава с много песни и танци в центъра на града.

 

С трен към общия сбор на християни и мюсюлмани

 

За трета поредна година Родопската теснолинейка е предвидила специална програма за Гергьовден. „И тази година ще посетим китната Якоруда, където на този ден се отбелязва Денят на града“, съобщават организаторите. Ентусиастите тръгват от гара Септември и по обяд пристигат в крайната си точка. От там започва тур към поляните в полите на Рила, където са съхранени и останките на един от най-древните християнски храмове по българските земи – „Св. Георги”. До тях днес е изграден красив параклис. От няколко години местните хора възраждат старите традиции и навръх Гергьовден отиват до Джерджевденските ливади, облечени в народни носии, типични за района и пеейки народни песни от рило-родопския край. Християни и мюсюлмани се събират заедно в двора на храма, взимат си курбан за здраве, а местният отец произнася молитва за здравето на всички!

Вечерта, около 17 ч., празникът се пренася на градския площад, където отново по стара традиция се извършва ритуалът „Топене на белези” и се играе българско хоро.
„Първия път, през 2016 г., с нас дойдоха около 120 души от цялата страна, през миналата 2017 година гостите на събитието ни бяха двойно повече!“, казват организаторите. Всеки желаещ да празнува по нестандартен начин – в теснолинейката, ще трябва да си запази място поради големия интерес. Билетите ще бъдат пуснати около 1 май и двупосочния Септември-Якоруда-Септември ще е на цена 8,30 лв. Всяка година местата се изчерпват за 2-3 дни.

 

Светецът лекува под звездите

                                                                                                                   Местността Дамбалъ

Всяка година магията на св. Георги слиза по българските земи и по-конкретно в местността Дамбалъ край Момчилград. Ако тази година сте решили да отбележите празника с малко мистика и под звездите – това е вашият маршрут. Поверието гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май водата, която извира от скалите до село Летовник придобива лековити свойства точно в полунощ, когато „дъбовата гора прошумоли по особен начин“. От години стотици хора се събират да нощуват там с надежда в чудесата. Събират се и християни и мюсюлмани, който също отбелязват 6 май като голям празник – Едерлези.

На сутринта, след като са се потопили в лековитата вода на аязмото, хората връзват своя дреха по околните дървета, за да оставят болестта зад себе си. Вярванията за чудесата на водата в местността са от стотици години, за което говорят и многото скални ниши, изсечени в местността, където предците ни също са се молели.

Светецът цери и с лековита вода в манастира, кръстен на него в Поморие. Вярващи от всички краища на страната нощуват край аязмото и бдят край иконата му. Легендата разказва как манастирът бил вдигнат от някогашния мюсюлманин Селим бей. Един ден се разболял от тежка болест. Лечители от близо и далеч идвали при него, но никой не успял да му помогне. Една нощ Селим бей сънувал конник, който му казал, че в чифлика му има лечебна вода. На сутринта управникът разкопал яма и от нея бликнала вода. На същото място той открил мраморен барелеф на св. Георги. Мюсюлманинът пил от водата и оздравял. Заради Божия знак приел християнството и съградил в имота си манастир, в дар на светеца. Дори станал негов игумен.

Силата на светеца може и камък да накара да порасне и в това вярват всички поклонници в манастира „Св. Георги Победоносец“ в Горни Богров край София. Легендата носи, че камъкът е от Йерусалим и е оставен от кръстоносци, а манастирът е изграден край него, защото още от началото се вярвало, че расте и лекува. В двора на обителта има и аязмо, открито през 2004 г. от послушницата Сийка. Тя получила съновидение от самата Богородица, че в двора има лечебна вода и посочила точното място, където да се копае. Оттам наистина бликнала вода. Течността била изследвана и било установено, че е идентична с тази от Мъртво море.

 

Икона посочила къде да е Гложенският манастир

Гложенският манастир е един от най-известните у нас и може би единственият, чието място е определено от чудотворна икона. В селото имало храм с образ на св. Георги, на който хората се кланяли, но често ликът му изчезвал, а монасите намирали иконата на едно и също място – отсрещния хълм. Така и решили да построят манастира там. За мнозина светата обител е една от най-чудатите и запомнящи се. Издигната е като крепост, а църквата е изписана богато със стенописи. Панорамните гледки от манастира са разкошни. Но при хубаво време. Защото в лошо дори самата света обител е обвита в мъгла.

"Борбата ще продължи вечно" - може ли Русия да победи "Телеграм", без да спре интернет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/29/3170860_borbata_shte_produlji_vechno_-_moje_li_rusiia_da/?ref=rss


Преди две седмици руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" започна да блокира чат приложението "Телеграм".<br /><br />Дали заради официалната причина (отказа на компанията собственик да предаде шифъра на съобщенията на Федералната служба за сигурност (ФСБ)), или заради предполагаемите планове за създателя Павел Дуров да пусне собствена криптовалута, регулаторът е непреклонен в действията си и се опитва да надвие приложението чрез поставяне на милиони...

Кампания „Здрави детски зъбки" с безплатни прегледи днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373349

Кампанията „Здрави детски зъбки" ще се проведе за осми пореден път във Варна. Днес, 29 април, от 11 часа, студенти по дентална медицина ще посрещнат всички желаещи да се прегледат безплатно на входа на морската градина. Инициативата има информационно-профилактична насоченост.

Още един инвеститор скочи на Иванчева

https://frognews.bg/novini/oshte-edin-investitor-skochi-ivancheva.html

Още един инвеститор скочи на кметът на район ”Младост” Десислава Иванчева. По думите на Валентин Захариев, кметицата умишлено бавила законни разрешения за строеж в района. Жалби са подадени до главния архитект на София и до кмета Йорданка Фандъкова.

Носете черно на първа среща, ако търсите любов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285814_%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Хората, търсещи нова любов, е препоръчително да носят черно на първа среща, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от британско проучване. За целите на изследването психолози са анализирали избора на цвят на дрехи на 546 участници в риалити шоуто „Първи срещи“.

Специалистите са установили, че се увеличава броят на необвързаните индивиди, които залагат на черни дрехи за първата си среща с потенциален партньор. Тъмните тонове са предпочитани дори пред традиционно смятаното за цвят на любовта и чувствеността - червеното.

Експертите са установили, че черният и червеният цвят са предпочитани както от хетеросексуални индивиди, така и от хора с хомосексуална ориентация.

По-неутрална роля при избора на дрехи за първа среща играе синият цвят.

„Червеното по традиция се смята за цвят на любовта, но скорошни проучвания установиха, че хората намират за също толкова привлекателно и черното“, обяснява психологът д-р Робин Крамър.

„И двата цвята въздействат върху различни възприятия. Червеното влияе върху възприятието за привлекателност чрез еволюционни механизми, докато черното оказва по-скоро културно и социално въздействие. Оказва се, че в наши дни този ефект играе по-съществена роля върху човешките възприятия, отколкото еволюционният“, допълва психологът.

Жените предпочитат мъже със силно ръкостискане

https://www.actualno.com/curious/jenite-predpochitat-myje-sys-silno-rykostiskane-news_672136.html

Мъжете със силно ръкостискане имат по-големи шансове за брак. До този извод са стигнали медици от Колумбийския университет в САЩ. Тяхното изследване е публикувано от списанието SSM-Population Health. В него са участвали 5000 души, родени между 1923 и 1948 г. С помощта на динамометър е измерена силата на ръкостискането на доброволците. След това учените са проучили данните за семейния живот на участниците в изследването. Установено е, че хората със слаба хватка значително по-рядко сключв

Университетска библиотека сложи кабинка за ревливи студенти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285813_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D

 Кабинка на плача, в която студентите могат да си поридаят на спокойствие, беше инсталирана в библиотеката на щатския Университет в Юта, съобщава в. "Дейли мирър".

Проектът е дело на визуалния творец Немо Милър, който следва в същото висше учебно заведение. Кабинката е предназначена да облекчава стреса на академичната младеж, като й осигурява местенце за пълна изолация. Там всеки студент /студентка/ може да си поплаче на воля, без да бие на очи.

Но за ползването на кабинката има изработени строги правила. Тя не може да се задържи повече от 10 минути, като се допуска само по един човек в нея. Трябва да се почука, преди да се влезе. Студентите са насърчавани да споделят преживяванията си, като използват хаштага #Cryclosetuofu.

Саудитска Арабия с мегапроект в туристическия сектор

https://dnes.dir.bg/ikonomika/sauditska-arabiya-s-megaproekt-v-turisticheskiya-sektor

Курортът Кидия е с площ от 334 квадратни километра, което го прави два пъти и половина по-голям от "Дисни уърлд"

Северна Корея обеща да закрие ядрения полигон "Пхунгери"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373348

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" ("Пунгери") през май, съобщи президентството в Сеул, цитирано от световните агенции. Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Жители на Кубрат излязоха на протест заради лоши пътища

https://www.24chasa.bg/region/article/6838063

Жители на Кубрат излязоха на протест заради лоши пътищаЖители на Кубрат протестират заради лошото състояние на пътищата в региона, предаде БНТ. В 8:00 часа те блокираха републиканските пътища за Разград и за Русе. Протестиращите планират блокадата да продължи 4 часа - до

Бизнесмен топи администрацията в "Младост" за блокиране на строеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285812_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8+%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%22%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%

 От 20 години се опитвам да инвестирам на празен терен, а не в градинка, оплаква се той

 
Бизнесмен заплашва да съди общината, защото от 20 години получава откази за строеж на сграда в празен парцел, който според него бил свободен. Това заяви пред Нова тв Валентин Захариев, собственик на земя в район "Младост", който опитва да инвестира там.
"Искаме да изградим това, което е възможно според градоустройството. Става дума за 6-етажна сграда. Това не е зелен район, не е междублоково пространство, а е празно място", поясни адвокатът на собствениците Стоян Митков. Той поясни, че Иванчева няма отношение към случая, преди тя да стане кмет на район "Младост". И посочи, че тя не ги е изнудвала за искала пари. 
"Имаме две решения на Общински съвет", поясни юристът. 
"Причината г-жа Иванчева да забави тази преписка е това, че имотът на Захариев граничи с местността парк „Въртопо” и че тази част от парка би била унищожена". това заяви пред Нова тв по телефона пиарът на район "Младост" д-р Петър Кърджилов. 
Валентин Захариев и адвокатът му възразиха, че това изобщо не е същият имот, а общински терен и показаха на картата къде всъщност се намира 
"На територията на имота на г-н Захариев живеят хора – едни роми – които не знаят наематели ли са", отвърна Кърджилов по време не задочния дебат по Нова тв.

Фамилия Пучини се събира в зала "България"

https://dnes.dir.bg/afish/familiya-puchini-se-sabira-v-zala-balgariya

За първи път у нас ще бъдат изпълнени Меса а 3 от Якопо Пучини и Концерт за пиано от Доменико Пучини

Марешки твърди, че знае за корупционна сделка в Русе, в която са замесени Патриотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838020

Марешки твърди, че знае за корупционна сделка в Русе, в която са замесени ПатриотитеВ ефира на Нова тв Веселин Марешки каза, че преди изборите се е срещал с хора, които му казали, че ще подкрепят  формирането на правителство, защото очакват реализацията на сделка на стойност 50 милиона в сферата на недвижимите имоти в Русе. Лидерът на "Воля" твърди, че сделката е свързана с някой от лидерите на трите партии от формацията на

Най-коментираното в "Дневник": Според повечето българи Западът се стреми към въоръжен конфликт

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/04/29/3170850_nai-komentiranoto_v_dnevnik_spored_povecheto_bulgari/?ref=rss


"Дневник" традиционно представя десетте най-коментирани статии за изминаващата седмица. Справката е направена в 19 часа на 28 април:<br /><br />1. Според повечето българи Западът се стреми към въоръжен конфликт, сочи изследване на "Афис" - 327 коментара.<br /><br />2. България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани - 265 коментара.<br /><br />3. Президентът обвини ГЕРБ, че води война с българската държавност - 251...

Осъдиха полицай на 3 години условно за рекет

https://www.actualno.com/crime/osydiha-policaj-na-3-godini-uslovno-za-reket-news_672134.html

Бургаският окръжен съд осъди полицай, признат за виновен, че поискал 300 лева от чешки гражданин чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение. От съда уточняват, че полицаят е получил от исканите пари 60 лева. Това е станало в Приморско, където полицаят бил командирован от Районно полицейско управление-Сливница. Подкупът бил поискан от униформения служител, за да не извърши действие по служба. Полицаят е осъден на три години лишаване от свобода, глоба в размер на 2000 лева

Ще свалят ли Мъск от трона му в Тесла?

http://www.cross.bg/musk-tesla-aktzionerite-1573615.html

/КРОСС/ На годишна среща на управителния съвет на акционерите на "Тесла" се гласува предложение, което може да свали Илън Мъск от неговата позиция. Мъск е един от създателите на компания и сега е неин изпълнителен директор. Дзин Джао, който има 12% от акциите, е направил предложението. Той го обоснова с това, че държейки двете позиции на собственик и на изпълнителен директор към момента, Мъск повече пречи на компанията, отколкото да й помага, особено в момент на криза като сега. ”Независим ръководител на борда на акционерите е преобладаваща практика на международните пазари, като Обединеното кралство например. Вече и в САЩ някои от големите компании имат независим директор на борда. "Тесла" не трябва да е изключение от това”, смята Джао. Той също така допълни, че Мъск е част и от "СоларСити", както и от "СпейсЕкс", и не може да бъде определен като независим управител. "СоларСити" е компания снабдител на "Тесла", специализирана в изработването и поддържането на соларни системи. "СпейсЕкс" е частна американска компания за авиокосмическо производство и космически транспортни услуги, основана от Мъск през 2002 година. "Тесла" бе поискана от акционерите си и миналата година, за да се добавят независими членове на борда. Но искането Мъск да се откаже от позицията си е стъпка пред предишните промени

БСП депутат бели яйца за време на пъстър фест в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6838035

БСП депутат бели яйца за време на 
пъстър фест в ПавликениБСП депутатът от Велико Търново Явор Божанков показа завидни умения в състезание по белене на варени яйца в Павликени. Заедно със заместник- областния управител Ивета Кабакчиева, кметове и зам.-кметове на местни общини, той се включи в забавни игри на сцената на поредния фест на яйцето. "Изключително позитивен и цветен празник на яйцето в

Русия пусна плаващ АЕЦ

https://dnes.dir.bg/tehnologii/rusiya-pusna-plavasht-aets

Руската плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов" е в открито море

Ювентус с късен обрат срещу Интер, съдията пак в центъра на вниманието

http://www.cross.bg/minyta-inter-beshe-1573614.html

/КРОСС/ "Ювентус" победи драматично "Интер" с 3:2 като гост в Дерби Д'Италия от 35-ия кръг на Серия "А". Двубоят на "Джузепе Меаца" в Милано обаче беше изпълнен със спорни отсъждания на рефера Даниеле Орсато. Шампионите поведоха в 13-ата минута, когато Дъглас Коста се измъкна от защитата на "Интер" и преодоля Самир Ханданович. Само две минути по-късно Матиас Весино от състава на домакините получи жълт картон, след като настъпи Марио Манджукич. Реферът Орсато обаче реши да изгледа повторение на ситуацията и в крайна сметка показа директен червен картон на играча. Решението му вбеси тифозите на "нерадзурите". В 27-ата минута домакините искаха численото равенство да бъде възстановено, но Орсато не вдигна втори жълт картон на Миралем Пянич за фаул срещу Рафиня Алкантара. Блес Матюиди вкара втори гол за "Юве" в добавеното време на първата част, но той беше отменен заради засада при подаването на Сами Кедира. Второто полувреме започна с изравнително попадение на Мауро Икарди, който беше оставен непокрит при едно центриране от пряк свободен удар на Жоао Кансело, и с глава прати топката в мрежата зад Джанлуиджи Буфон. Въпреки че бе с човек по-малко, "Интер" пресираше високо и затрудняваше много тима на Масимилиано Алегри. В 57-ата минута Даниеле Орсато отново спести втори жълт картон на Миралем Пянич. Всички играчи на домакините протестираха бурно, но реферът не промени решението

Българската православна църква дарява апаратура за онкоболни деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285811_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%

 Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца с онкологични заболявания на Клиниката по детска онкохематология в София. Жизненоважна апаратура за деца ще бъде дарена и на болница "Пирогов". Това съобщи ставрофорен иконом отец Ангел Ангелов за БНР. Той присъства на първата копка за изграждането на Детски център за онкоболни деца в село Опицвет, която беше съпроводена и с музикални прояви.

Отец Ангел подчерта, че Българската православна църква ще продължи да дарява скъпа апаратура на детските болници: „Когато сме единни, когато лекар и духовник работят за това децата ни да бъдат здрави, то резултата винаги ще го има. Нося в себе си огромната вяра, че този център, който вярвам в най-скоро време ще бъде изграден, тук наистина ще пребивава винаги свещеник заедно с лекаря. Ще се достигне до това, което всички желаем, здраве за нашите деца.“ На 28 април беше направена първата копка на изграждането на Детския комплекс за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в село Опицвет.

Инициативата е на родители на преборили болестта деца. В продължение на 6 години те организираха кампании за набиране на средства за изграждане на комплекса. Детският център ще бъде с капацитет 40 места, тъй като между 150 и 200 деца годишно заболяват от рак, разказва Пламен Белчев, председател на сдружението на Деца с онкохематолигични заболявания. Лечението на онкоболните деца е продължително. Те и семействата им имат нужда от подкрепа. Много е важно да има център, в който могат да ползват освен социална услуга и медицинска помощ, допълва Пламен Белчев"

"Тук ще идват децата със семействата си, с братчетата, със сестричетата си, ще могат да получат една подкрепа от специалистите разбира се, които ще работят в този възстановителен център. Осмият в света, първия е изграден в Съединените американски щати. След това по него в модел са направени камповете, които се правят в тези центрове са за децата с родителите и цялото семейство, за порасналите деца, които вече са тийнейджърите и третата група, която ще ползва този възстановителен център, това са семействата, които са изгубили децата си. Ние много искаме да им помогнем, за да могат да преодолеят тази непрежалима загуба, да помагат пък на тези, които са след тях включвайки се в работата на нашето сдружение.

В германските затвори: все повече опасни ислямисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285810_%D0%92+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%3A+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0

 В края на съдебния процес Мурат К. хвърля в залата листове, на които са разпечатани текстове от германската конституция. Очевидно го прави, за да покаже, че не зачита германското право. „За мен значение има единствено Коранът, а който обижда пророка Мохамед, заслужава смъртно наказание", казва подсъдимият.

През май 2012 Мурат К., син на живеещи в Хесен турски мигранти, напада и ранява тежко двама полицаи, които охраняват демонстрация на дясноекстремисткото движение „Pro NRW". „Вие сте прототип на фанатика и сте крайно опасен човек", казва съдията по негов адрес в края на процеса.

"Вълна от екстремисти в германските затвори"

Мурат К. е един от общо 150 опасни ислямисти, които в момента се намират в германските затвори - някои от тях са още в предварителен арест, други вече излежават ефективна присъда. В същото време в момента текат още стотици следствия срещу предполагаеми ислямисти, съобщава правосъдната министърка на провинция Хесен Ева Кюне-Хьорман. Пред вестник „Ди Велт" министърката твърди, че през следващите няколко години очаква „вълна от екстремисти в германските затвори".

А те и бездруго са пренаселени. В редица германски провинции, сред които  Баден-Вюртемберг, Бавария, Райнланд-Пфалц, Берлин, Бремен и Хамбург, през миналата година затворите са били запълнени почти до последното място, сочат данни, предоставени от провинциалните министерства на правосъдието.

В коалиционния договор на германското правителство понятието „сигурност" е споменато в различни вариации точно 171 пъти. Един от аспектите на темата за сигурността е тъкмо ситуацията в затворите, която съвсем очевидно не изглежда никак добре. Насилието срещу персонала в затворите расте, агресията сред задържаните ислямисти - също. Само през миналата година Федералната прокуратура в Карлсруе е завела близо 1000 следствия срещу лица, заподозрени в терористична дейност. Става дума както за хора, които проповядват насилие и омраза, така и за атентатори или джихадисти, завърнали се от Сирия.

Берлинският затвор Тегел

Берлинският затвор "Тегел"

Мнозина се радикализират зад решетките

През миналата година в Берлин се разчу случаят с ливанеца Мохамед А. Затворникът, който излежавал в берлинския затвор „Тегел" тригодишна присъда за тежък обир, явно се е радикализирал именно зад решетките, поради което тамошната полиция го категоризира като „особено опасен". Мохамед твърдял, че след като бъде пуснат на свобода, смята да извърши терористичен удар. Още от затворническата килия екстремистът разпространявал ислямистка пропаганда в социалните мрежи - с помощта на нелегално внесен смартфон.

Случаи като този има предостатъчно. А институциите са до голяма степен безпомощни да се противопоставят на растящата опасност, произтичаща от ислямисти, техни симпатизанти и помощници.

„Колкото повече опасни ислямисти влизат в затворите, толкова по-голям става и рискът за персонала", предупреждава Рене Мюлер, председател на Федералния съюз на служителите в затворите. По неговите думи, германските затвори са пренаселени с опасни хора, поради което има спешна необходимост от допълнителни обучения за персонала. Само в провинция Хесен броят на опасните ислямисти в затворите се е утроил от 2013 насам.

Черният шоколад подобрява зрението

https://www.actualno.com/health/chernijat-shokolad-podobrjava-zrenieto-news_672133.html

Консумацията на големи количества шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски биолози. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените. Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с

Колко е важен сънят

http://www.cross.bg/chasa-sunya-spyat-1573613.html

/КРОСС/ Според Лабораторията за изследване на съня към Харвардския университет, когато човек не си доспива, имунитетът му спада, което пък означава, че не се бори с раковите клетки, които организмът ни произвежда всеки ден. Безсънието е свързано с рака на дебелото черво, на гърдата и на простатата, затова Световната здравна организация обяви работата на нощни смени за канцерогенен фактор. При хората над 45 години, които спят под шест часа, рискът от инфаркт скача с 200% в сравнение с тези, които спят по 7 – 8 часа. Недоспиването вдига кръвното налягане, кръвната захар и телесното тегло. В предаването „Тази неделя“ по bTV неврологът проф. д-р Иван Стойков изтъкна, че човек прекарва между 1/4 и 1/3 от живота си в сън. В това време той си отпочива, за да може да е активен и трудоспособен на следващия ден. Сънят има няколко фази – повърхностен сън, дълбок сън и т. нар. REM сън – сънят с бързи очни движения, когато мускулатурата е изцяло отпусната. Това е един цикъл и тези цикли се повтарят 3 – 4 пъти през нощта. По това време се случват множество промени в дишането, в пулса, в кръвното налягане, обясни гостът. Основните щети от системно недоспиване са усещането за сънливост, тревожност, депресивни състояния, както и нарушение на паметта и концентрацията

"Труд": Мистерия в къщата на баба Ванга! Продължават да се случват чудеса

https://petel.bg/Trud--Misteriya-v-kashhata-na-baba-Vanga--Prodalzhavat-da-se-sluchvat-chudesa__262215

Труд 22 години след смъртта на българската пророчица Ванга в къщата и в Петрич продължават да се случват чудеса. Това твърдят вярващи, ко...

Световните медии показват кадри: Катастрофа с над 50 коли на магистрала в Мексико

https://petel.bg/Svetovnite-medii-pokazvat-kadri--Katastrofa-s-nad-50-koli-na-magistrala-v-Meksiko__262216

Източник Дарик Верижна катастрофа с участието на най-малко 50 леки и тежкотоварни коли е станала вчера в щата Нуево Леон в североизточна...

Хубаво време ни очаква в неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285809_%D0%A5%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F

 През нощта ще бъде предимно ясно. Сутринта на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса.

В неделя времето ще е предимно слънчево, още преди обяд в низините ниската облачност ще се разкъса. В следобедните часове над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са до 24-29 градуса.

В планините ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове над масивите в Западна България - с купеста облачност, но без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. В сутрешните часове - на места с ниска облачност или мъгла. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 17-19 градуса. Температурата на морската вода е 15-17 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През първите два дни от новата седмица ще се задържи предимно слънчево и в по-голямата част от страната - сухо. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони в Западна България. На отделни места там ще има и краткотрайни валежи с гръмотевици. В понеделник до вечерта вятърът от изток-югоизток ще отслабне и стихне. Температурите в източните райони ще се задържат по-ниски, но в останалата част от страната дневните ще достигат 25-30 градуса.

Енрике Иглесиас гледа футбол с близнаците (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838047

Енрике Иглесиас гледа футбол с близнаците (Снимка)Като заклет футболен фен Енрике Иглесиас не пропуска, когато има възможност да се отпусне, да се наслаждава на любимата си игра. Певецът често публикува и снимки в социалните си профили, на които без суета показва как гледа някое футболно дерби вкъщи, обикновено в компанията на кучето си, предаде "Дарик".

Бившият лидер на евролибералите: След 10 г. британците ще чукат на вратата на ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-godini-1573612.html

/КРОСС/ Не съм голям оптимист, но ще продължа да се боря, за да задържа британците в ЕС. Ако напуснем, сигурен съм, че след 10 години, ще чукаме на вратата и ще молим да се върнем обратно. Това коментира дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън в интервю за bTV. „Преговорите не вървят добре, защото правителство в Лондон не е готово да напусне ЕС. Няма единодушие вътре в самото правителство за това какви са алтернативите на европейското членство”, коментира той и подчерта: „Великобритания географски, исторически и културно е част от Европейския съюз”. Сър Греъм Уотсън е дългогодишен лидер на европейските либерали. Той е първият британски либерал демократ, който е избран и за европейски депутат. Работата му в Европейския парламент продължава 20 години.  Сър Уотсън е сред най-ревностните защитници за присъединяването на България и Румъния към ЕС. Той е и един от политиците, които вкараха в дневния ред на ЕС казуса със задържаните български медици в Либия.  -Сър Уотсън, често посещавате България, но спомняте ли си кога бяхте тук за първи път?   Първото ми посещение в България беше в края на 90-те години. Имаше много промени, либералните идеи започваха да търсят своя път и бях очарован да открия държава като моята Шотландия, която има много култура, тук толкова далече в Югоизточна Европа, от човек, като мен, който идва от далечния северозапад

Австралия харчи 380 млн. долара за спасяване на Големия бариерен риф

https://dnes.dir.bg/svyat/avstraliya-harchi-380-mln-dolara-za-spasyavane-na-golemiya-barieren-rif

Най-голямата в света система от коралови рифове, с площ по-голяма от тази на Италия, е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие

Министър Нанков ще награди победителите в автомобилно състезание в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-nankov-sustezanie-1573611.html

/КРОСС/ Днес, 29 април, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния шампионат на България "Планинско изкачване Благоевград". Церемонията ще се състои от 14.30 ч. в квартал "Еленово", на изхода на Благоевград в посока с. Делвино. Организатор на двудневното автомобилно състезание е Спортен клуб "Диамо" - гр. Благоевград.

За историята: Играч с една ръка влиза в отбор от НФЛ

https://dnes.dir.bg/drugi/za-istoriyata-igrach-s-edna-raka-vliza-v-otbor-ot-nfl

Драфтът на Националната лига прати в Сиатъл историческото попълнение Шакийм Грифин

Русия удари черен печат на литовски политици

https://frognews.bg/novini/rusiia-udari-cheren-pechat-litovski-polititsi.html

Русия забрани на литовски политици да влизат на нейна територия. Черният списък още не е оповестен официално, но Кремъл предупреди, че той остава отворен.

Русия забрани на литовски политици да влизат на нейна територия

http://www.cross.bg/vlizat-rysiya-polititzi-1573610.html

/КРОСС/ Руското министерство на външните работи обяви, че е забранило редица литовски политици, депутати и политически анализатори да влизат в Русия, съобщи Ройтерс. Имената на хората в списъка не се съобщават, но Кремъл предупреждава, че той остава отворен. Министерството уточнява, че действията му са отговор на забраната на Литва десетки руски граждани да влизат в страната заради предполагаеми нарушения на човешките права и пране на пари.

Хоминидите ходели изправени още преди 3,6 млн. години

http://clubz.bg/67248-hominidite_hodeli_izpraveni_oshte_predi_36_mln_godini

Ранните хоминиди са имали походка, подобна на човешката, преди появата на рода Хомо, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. 
След като анализирали датиращи отпреди 3,6 милиона години следи от стъпки на хоминиди, авторите на изследването заключили, че ходенето на два крака се е появило по-рано, отколкото се предполагаше досега.

"Фосилизираните следи от стъпки са единственото директно доказателство за ходене в древността - заяви Дейвид Рейклън от университета на Аризона. - Получените резултати навеждат на мисълта, че преди 3,6 милиона години хоминиди ходели така, както това правят днешните хора. Макар да е имало някои различия, въпросните хоминиди вероятно са изглеждали като нас, когато ходели."

Най-ранните видове от рода Хомо, включително Хомо хабилис и Хомо еректус, са се появили преди 2-2,5 милиона години. Предхождащите ги видове са известни като хоминиди. 

Учени смятат, че хоминиди са започнали да ходят на два крака преди 7 милиона години, но приведената им стойка напомняла повече тази на предшествениците им, маймуните, отколкото изправената фигура на днешните хора.

Опитвайки се да придобият по-ясна представа за стойката на ранните хоминиди, изследователите анализирали древни следи от стъпки, оставени на обекта Лаеголи в Танзания. Като сравняват дълбочината на следа, оставена от пръстите на крака, с онази на следа, оставена от петата, учените могат да създадат модел на предвижването на центъра на тежестта по време на ходенето. Анализът, който бе представен на конференция по експериментална биология в Сан Диего, сочи, че хоминидите ходели по-изправени, отколкото се смяташе досега. По-изправената им стойка им позволявала да изминат по-големи разстояния, докато търсят храна, и да изразходват по-малко енергия за целта. /Йордан Ачков/

Марешки: Няма да станем коалиционен партньор на сегашната власт

https://www.actualno.com/politics/mareshki-njama-da-stanem-koalicionen-partnior-na-segashnata-vlast-news_672131.html

Партия "Воля" при никакви обстоятелства не би станала коалиционен партньор на настоящото управление. Това заяви нейният лидер Веселин Марешки. "Нашата партия няма тази сила, с която може да предизвикаме някакви промени", призна той. "Преди изборите се срещнах с хора, които ми казаха, че ще подкрепят тази сглобка на правителството, защото очакват еди-каква си голяма сделка да се случи и те да бъдат участници в нея", заяви заместник-председателят на Народното събран

Ким Чен Ун изразил готовност за диалог с Токио по време на срещата си с Мун Дже Ин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838045

Ким Чен Ун изразил готовност за диалог с Токио по време на срещата си с Мун Дже ИнСевернокорейският лидер Ким Чен Ун изразил готовност за диалог с Япония по време на срещата си с южнокорейския президент Мун Дже Ин. Това съобщи днес кабинетът на южнокорейския президент, предаде агенция Киодо. След като Мун казал на Ким по време на срещата им в петък, че японският премиер Шиндзо Абе е готов да разговаря със Северна Корея,

КНДР ще закрие ядрения си полигон

http://www.cross.bg/zayavi-kndr-polyostrov-1573609.html

/КРОСС/ Властите в Северна Корея окончателно ще затворят своя ядрен полигон „Пхунгери” през май. Процесът на неговото демонтиране ще бъде публичен. Това заяви на брифинг в Сеул говорителят на южнокорейския президент Мун Чже-ин, цитиран от ТАСС. Договорката за закриването е достигната по време на срещата на лидерите на двете Кореи на 27 април. Ким Чен-ун е обещал да покани журналисти и експерти в областта на сигурността, които да наблюдават този процес, каза още говорителят на южнокорейския президент. Той също така отхвърли твърденията на опозицията, че КНДР се е съгласила да демонтира обектите на полигона, защото те вече не могат да бъдат използвани. „Някои говорят, че Северът унищожава обекти, намиращи се в плачевно състояние, но вие ще видите, че това не е така“, добави говорителят. Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 г. Шестият и най-мощен опит на 3 септември м.г., след който Пхенян обяви, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.  Пълно и безвъзвратно Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е изразил готовност да помогне на Вашингтон да постигне премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров

Северна Корея превърта часовника с 30 мин. напред и уеднаквява часовата зона с Юга

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-prevarta-chasovnika-s-30-min-napred-i-uednakviava-chas-679630.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че ще страната ще промени часовата си зона, за да я уеднакви с тази в Южна Корея, пише AFP.

Севернокорейците ще превъртят часовниците си с 30 минути напред.

Решението е жест след срещата между лидерите на Северна и Южна Корея в събота, а информацията за него дойде от Сеул.

Двете страни на разделения полуостров имат различни часови зони от 2015 година, когато Северът изненадващо реши да промени стандартното време.

На срещата между двамата лидери в събота обаче Ким отбелязал, че е "сърцераздирателно" да види двата стенни часовника, показващи различното време в двете съседни държави. Изказването му бе цитирано от говорител на южнокорейския президент.

"Тъй като ние бяхме тези, които направихме промяната, ние ще бъдем тези, които се върнем обратно към оригиналното време. Може да го обявите публично", казал Ким.

По-рано бе съобщено за друго решение - Северна Корея да закрие окончателно ядрения си полигон. Демонтажът ще се извърш публично през месец май.

Бивш зам.-кмет на Благоевград изригна…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0/

Бившият зам.-кмет на Благоевград Кирил Пецев не пропусна да коментира пиперливата тема около бъдещето трасе на Автомагистрала „Струма” от Благоевград до Крупник и разкритите останки от древното селище „Скаптопара”.Ето какво той коментира в социалната мрежа.“ Ако се допусне магистралата да погребе и този шанс за рестартиране бъдещето на Благоевград, по-добре да идва патриарха за опело. Ски-зоната беше изпързаляна, индустрията фалирана, младежта прогонена, сега и атрактивното минало, годно за туризъм- погребано. Какво остава?

„Благоприятните условия спомагат за зараждащата се тракийска цивилизация тук около 3 век преди новата ера. Топлите минерални извори стават център на тракийското селище, към което по-късно се насочват римските завоеватели. Известно е името на града от онова време, а именно Скаптопара , което се свързва с тракийското племе Дентелети, населявало горното поречие на река Струма.През 238 година жителите на Скаптопара, наричани и гресити (Γρεσειται), изпращат прошение до римския император Гордиан III, от което става ясно, че на две мили от селището няколко пъти в годината се провеждали многолюдни панаири, като най-посещаван бил панаирът от 1 до 15 октомври, на който продажбите били освободени от данъци.“Според някои изследователи името има трако-гръцки произход – от гръцката дума „скаптос“ – копач и тракийската дума „пара“ – селище, тържище, при което буквалният превод на името е „изкопаният град“. За произхода на името на селище има и друга хипотеза, която изглежда по-правдоподобна. Според нея името „Скаптопара“ има изцяло тракийски произход, а именно – то произлиза от тракийските думи “скепта” – горно, местно и “пара” – място за среща, сборище, пазарище. От тук идва и етимологията на тракийското наименование “скаптопара” – горно пазарище.

Материалът Бивш зам.-кмет на Благоевград изригна… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Индексът на тържищните цени, отразяващ цените на хранителните стоки на едро, падна с 4,43%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838040

Индексът на тържищните цени, отразяващ цените на хранителните стоки на едро, падна с 4,43%Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, падна тази седмица с 4,43 на сто до 1,444 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 е от 2005 година. Доматите поевтиняха тази седмица с 23,8 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Трамвай № 11 с променен маршрут днес

https://offnews.bg//obshtestvo/tramvaj-11-s-promenen-marshrut-dnes-679629.html

Въвежда се организация на движението за извършване на ремонт по релсовия път на трамвайна линия №11 в София, съобщиха от Столична община. 

До 16:00 часа днес трамвайна линия № 11 ще се движи (в посока кв. „Илиянци“): от кв. „Княжево“ по маршрута си до кръстовище бул. „Александър Стамболийски” – бул. „Константин Величков”, надясно по бул. „Александър Стамболийски”, през площад „Възраждане” по маршрута на трамвайна линия № 3, бул. „Христо Ботев”, Централна жп гара София, бул. „Княгиня Мария Луиза” и през транспортен подлез „Надежда” по маршрута си до кв. „Илиянци". 

След 16 часа движението на трамвай 11 се възстановява по постоянния маршрут. 

Кан е привлекателен и без фестивала

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kan-e-privlekatelen-i-bez-festivala

Кан е чудесна дестинация, както за уикенд нещо като старт на лятото още през май, така и за дълга почивка

Северна Корея закрива своя ядрен полигон

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-zakriva-svoja-jadren-poligon-news_672129.html

Властите в Северна Корея окончателно ще затворят своя ядрен полигон Пхунгери през май. Процесът на неговото демонтиране ще бъде публичен. Това заяви на брифинг в Сеул говорителят на южнокорейския президент Мун Чже Ин. Договорката за закриването е достигната по време на срещата на лидерите на двете Кореи на 27 април. Ким Чен Ун е обещал да покани журналисти и експерти в областта на сигурността, които да наблюдават този процес, каза още говорителят на южнокорейския президент. Той също так

ОДМВР- Шумен намери издирваното дете на 11 години (обновена)

http://www.cross.bg/denis-godini-odmvr--1573607.html

/КРОСС/ Преди минути от ОДМВР-Шумен съобщиха,че 11-годишният Денис е намерен. В 09:15 часа тази сутрин позвънил на майка си и й съобщил, че е спал в негов приятел в Шумен.  Припомням,че ОДМВР- Шумен започна издирване по молба на близките на малкия Денис Мехмедеминов  Кадънков   на 11 години от Шумен.  Вчера Денис е бил  на гости на свой съученик в района на III ОУ“Димитър Благоев“.  Около 17 часа  тръгнал да се прибира. Оттогава е бил в неизвестност.        

ОДМВР- Шумен издирва дете на 11 години

http://www.cross.bg/denis-mestata-godini-1573607.html

/КРОСС/ ОДМВР- Шумен издирва по молба на близките му Денис Мехмедеминов  Кадънков   на 11 години от Шумен.  Вчера Денис е бил  на гости на свой съученик в района на III ОУ“Димитър Благоев“.  Около 17 часа  тръгнал да се прибира. Оттогава е в неизвестност. Денис е с права къса руса коса, с овално лице, сини очи, нисък, едър. Бил е облечен с тъмна тениска с къс ръкав с надпис отпред, обут със спортно долнище.  Вчера, след получаване на сигнала, са предприети незабавни издирвателни действия.  Разпитани са негови съученици и приятели. Претърсени са местата, които посещава- детски площадки и игрища, но не е намерен. Полицейски служители и към момента продължават да разпитват близки и познати на Денис, проверяват местата в града, които обичайно посещава, маршрутите, по които се придвижва.    Молим всички, които имат информация за местонахождението му  или са го забелязали някъде  след  17 часа вчера, да подадат сигнал  на телефон  112.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване