Масивен инфаркт покосил шофьора на пътнически бус, пътуващ от Ловеч към Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838269

Масивен инфаркт покосил шофьора на пътнически бус, пътуващ от Ловеч към ТроянМасивен инфаркт е причинил смъртта на шофьор на бус, пътуващ по линията Ловеч-Троян в събота. Сърцето му било изключително увредено, разкри съдебен лекар. Освен това мъжът бил със свърхтегло - наложило се полицаи и медици дружно да го измъкват от возилото. 62-годишният Емил Цонев работел във фирма "Глория турс" от около година,

Първи сме по боледробни болести

https://frognews.bg/novini/parvi-sme-boledrobni-bolesti.html

България е на първо място по белодробни болести, а една трета от болните деца у нас са с дихателни заболявания. Това обяви д-р София Ангелова - председател на Сдружение ”НАПББ”.

Сидеров: Управляващата коалиция е стабилна

https://dnes.dir.bg/politika/siderov-upravlyavashtata-koalitsiya-e-stabilna

Лидерът на Атака уведомил предварително премиера Борисов за посещението си в Крим

Събират дарения във фейсбук за гаранцията на Иванчева

http://www.cross.bg/ivancheva-garantziya-sredstva-1573633.html

/КРОСС/ Кметицата обаче остава в ареста, чак след месеци може да поиска мярката ѝ да се преразгледа, съобщава "24 часа". "Нека да помогнем на несправедливо обвинените и арестувани Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Нека им покажем, че не са сами и че няма за пореден път да победи беззаконието. Призоваваме ви да дарим средства спрямо възможностите и желанията ни, необходими за съдебни разноски, които те не могат да си позволят, като и за средства за гаранция", пише в призива, публикуван във фейсбук страницата на Иванчева. Инициаторите обясняват, че тъй като към момента няма яснота за точната сума, ако събраните средства надхвърлят нуждите за съдебни разходи и гаранция, те ще бъдат дарени за благотворителни каузи. Майката на Десислава Иванчева е титуляр на сметката, която е посочена във фейсбук страницата ѝ. Любка Иванчева е родена през 1942 г. и живее в "Младост". След като дъщеря ѝ беше избрана за кмет на района, тя прехвърли на нея фирмата си за транспортни услуги. Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха арестувани на 17 април. В колата на дамите бяха открити 56 хил. евро, а 14 хил. - у посредника Дюлгеров. Според прокуратурата парите са искани и дадени от бизнесмена Александър Ваклин, за да му бъде публикувано уведомление до заинтересовани страни във връзка с негов строеж в местността Камбаните. Две инстанции на съда оставиха Иванчева в ареста

Русия се обиди на Сърбия, извади й жълт картон

http://www.struma.com/bulgariya/rusiya-se-obidi-na-surbiya-izvadi-i-jult-karton_133645/

Александър Вучич не получи покана за клетвата на Путин

 Както пише загребският ежедневник "Ютарни лист", сръбският президент няма да ходи на клетвата на руския президент Владимир Путин, тъй като по това време ще е в Анкара на среща с турския президент Ердоган. За разлика от него обаче, лидерът на Република Сръбска Милорад Додич е поканен. "Традицията е да бъдат канени само лидерите на най-близките постсъветски държави.

Додич явно изпълнява тези критерии на Москва, докато според руснаците прекалената близост на Вучич с...

Продължава

Палестинският национален съвет се събира за пръв път от 1996 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838260

Палестинският национален съвет се събира за пръв път от 1996 годинаПарламентът на Организацията за освобождение на Палестина ще се събере на заседание в Рамала утре за първи път от повече от 20 години, в момент, когато президентът Махмуд Абас се опитва да консолидира позициите си на фона на напрежението с Вашингтон, предаде Франс прес. Не се очаква заседанието на Палестинския национален съвет (ПНС) да доведе до

Решават проблема с двойните стандарти при храните на общоевропейско ниво

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82/

До месец май 2019 г. проблемът с двойните стандарти при потребителските стоки следва да бъде решен на общоевропейско ниво. Това ще стане с промени на Директивата за нелоялните търговски практики, предложени от Европейската комисия в наскоро представения Нов търговски механизъм за потребителите. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов=

Той обясни, че след това, когато един търговец предлага на общия европейски пазар една стока, тя ще трябва да бъде с еднакво качество. В случай че има разминаване в сдържанието, макар и да е отразено върху етикета, той ще е длъжен да я продава под различна търговска марка и така потребителите да бъдат ориентирани.

На този етап не съществува забрана за разлики в съдържанието на продукти, продавани в различни държави от Европейския съюз, макар под една и съща търговска марка. Според Маргаритов проблемът е, че така се създават предпоставки потребителите в държави като нашата да бъдат заблуждавани, че купувайки реномиран продукт, ще могат да се насладят на същите качества, които той притежава в някоя западна държава.

Помолен да коментира уставеното разминаване в съдържанието на 20% от продаваните в България стоки сред поставените общо 106 в кошницата за последното проучване относно „двойните стандарти при храните“, председателят на КЗП посочи, че при всички тях върху етикетите е описано различното съдържание на съставките и то може да се види при сравняване.

Маргаритов се съгласи, че е несправедливо да има необосновани разлики и в нивата на цените особено когато се касае за детски храни, тъй като е важно с какво се хранят децата и колко струва то, но подчерта, че в условия на пазарна икономика ценообразуването е свободно. „Част от тези продукти не са най-масово използвани в България, докато в големите западни пазари може би не е така. В България са налични аналогични продукти, българско производство, които имат подобни характеристики и като са по-масово употребявани, цените има са по-ниски“, обърна внимание председателят на КЗП. Той добави, че има различни пазарни прийоми, посредством които цената на един или друг продукт може да бъде различна в зависимост от периода, в който се продава, опаковката и пр.

Председателят на КЗП припомни кампания на контролния орган, при която по силата на сега действащото законодателство бяха забранени редица нелоялни практики на производители, които широко рекламираха и предлагаха в магазините хранителни продукти с надписи „детски“. „Ние доказахме, че няма никаква разлика в съдържанието на тези продукти и онези, на които не пише „детски“ . Представихме тези резултати, с което се надяваме, че сме били полезни на хората да преценят какво да купуват тогава, когато имат яснота“, каза той.
На финала на разговора Маргаритов обобщи, че с новите правила „така, както можем сега и го направихме, да кажем, че „детската майонеза“ не може да е „детска“, защото не е различна, така ще можем да кажем, че шоколадът „Х“ не е такъв, защото е различен“.

Материалът Решават проблема с двойните стандарти при храните на общоевропейско ниво е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мафията се роди от лимоните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6837898

Мафията се роди от лимонитеИзследване установи връзките на Коза ностра с производството на цитруси Каква е връзката между мафията и лимоните? Група международни учени стига до заключението, че именно сицилианските лимони и бизнесът с тях стои в основата на раждането на Коза ностра. Има няколко версии за корените на мафията. Доста убедителна изглежда обаче последната от тях,

Марешки не би станал партньор на управлението

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/29/3171011_mareshki_ne_bi_stanal_partnyor_na_upravlenieto/?ref=rss


Партия "Воля" при никакви обстоятелства не би станала коалиционен партньор на настоящото управление, каза в предаването "Събуди се" на Нова Веселин Марешки. Той призна, че неговата партия не може да предизвика никакви промени.<br /><br />Марешки каза, че знае за документи, които биха уличили участници в управляващата коалиция в покровителство на сделка за 50 милиона лева: "Преди изборите се срещнах с хора, които ми казаха, че ще подкрепят тази сглобка на...

Горящият автобус от Ветрен – само с една работеща врата

http://nakratko.bg/category/58/158684/


Цяло чудо е, че при вчерашния пожар на междуградски автобус в покрайнините на град Ветрен няма пострадали. Това твърдят пред bTV очевидци на инцидента.

Двама пострадаха при катастрофа между кола и ТИР в Пловдивско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/dvama-postradaha-pri-katastrofa-mezhdu-kola-i-tir-v-plovdivsko-2093997

Лек автомобил и ТИР се удариха на околовръстния път в Карлово.

Сигналът за тежкия инцидент е подаден в 13:20 ч., съобщиха за Дарик от пловдивската полиция.

По първоначални данни колата е отнела предимството на тира и са се сблъскали.

В болница за преглед

Сирийската армия води тежки сражения срещу последния бастион на ИДИЛ в Дамаск

http://nakratko.bg/category/25/158683/


Сирийската армия продължава да води тежки сражения срещу последния бастион на „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в района на Дамаск. Джихадистите контролират още от 2015 г.

Пети ден без вода в село Марикостиново, водните дружества от Сандански и Петрич отстраняват поредната авария

http://www.struma.com/obshtestvo/peti-den-bez-voda-v-selo-marikostinovo-vodnite-drujestva-ot_133644/

За пореден път едно от най-големите петрички села Марикостиново е без вода. Причината за безводието в селото е поредната четвърта голяма авария на 60 годишния водопровод. довеждащ жизнено важната течност от село Петрово до село Марикостиново.

Наши читатели от с. Марикостиново пък ни изпратиха снимков материал, където се вижда как хората на опашка пълнят вода от единствената чешма в селото. Тя е от стария водопровод на селото, a водохващането е от водоем над Марикостиново. ...

Продължава

Разработиха нов метод за ранна диагностика на рак на гърдата чрез дъха и урината

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6838255

Разработиха нов метод за ранна диагностика на рак на гърдата чрез дъха и уринатаУчени от Израел са разработили нов метод за ранна и по-точна диагностика на рака на гърдата, съобщи Сайънс дейли. Новият диагностичен метод е базиран върху тестове на дъха и урината. Изследователите от университета "Бен-Гурион" и медицинския център "Сорока" са използвали сензори за електронен нос за анализ на дъха и газова хроматография - мас

Личните лекари ще могат да работят с медицинския център на "Пирогов"

http://www.cross.bg/tzentur-lekari-pirogov-1573632.html

/КРОСС/ От 1 май личните лекари ще имат възможност да сключват договори с медицинския център на болница "Пирогов". Така само срещу потребителската такса пациентите може да бъдат лекувани от специалистите на спешната болница, когато личният им лекар не е на работа. 24 часа в денонощието личният ни лекар е на наше разположение по закон. В повече идва и постоянното задължение да си постоянно на разположение според много лични лекари. За случаите, когато разговорът не е достатъчен, част от тях са сключили договор с медицински център. По-голям е проблемът в малките населени места, където денонощни медицински центрове няма. Но и в София често хората отиват в болница, въпреки че нямат спешна нужда от помощ. В медицинския център на "Пирогов" работят 87 лекари от 24 медицински специалности.

Лидерът на протестите в Армения се е срещнал с президента

http://clubz.bg/67255-lideryt_na_protestite_v_armeniq_se_e_sreshtnal_s_prezidenta

Лидерът на опозицията в Армения Никол Пашинян съобщи днес, че се е срещнал с президента Армен Саркисян, информира Асошиейтед прес. 
Пашинян изрази надежда, че държавният глава ще подкрепи кандидатурата му за премиер на страната. 

Арменският парламент ще избере нов министър-председател във вторник, 1 май, след оставката на Серж Саркисян миналата седмица. След десет години като президент той се оттегли заради законовите ограничения за президентските мандати. Тогава стана премиер на фона на промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засили тази на премиера. Саркисян обаче подаде оставка под натиска на мащабните протести, избухнали в страната срещу избирането му. 

Поддръжници на опозицията днес блокираха трафика в столицата Ереван и призоваха към мащабни вечерни демонстрации на централния площад на града. 

"Трябва да покажем, че движението ни има здрава основа", заяви Пашинян. 

Засега той е единственият кандидат за премиерския пост, след като управляващата Републиканска партия реши да не издига свой кандидат. Пашинян обеща, че представители на предишната власт могат да получат постове в кабинета му, ако стане премиер. 

Боряна Калейн спечели сребърен медал на бухалки в Баку

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838196

Боряна Калейн спечели сребърен медал на бухалки в Баку Родната грация Боряна Калейн спечели сребърен медал на бухалки на световната купа по художествена гимнастика в Баку.  Калейн изигра чисто съчетанието си и получи оценка от 17.800. Златния медал спечели представителката на Украйна Влада Николченко с 18.100 точки, а бронзовото отличие завоюва рускинята Мария Сергеева със 17.700.

Първа СНИМКА след катастрофата на изпотрошената моделка Кристин, моли се Бог да...

http://www.struma.com/lyubopitno/purva-snimka-sled-katastrofata-na-izpotroshenata-modelka-kristin-moli-se_133643/

Кристин Илиева продължава да се възстановява и дори вече може да стои на краката си. Красавицата пусна снимка на свое стори в социалната мрежа, от която личи, че все пак още се намира в болница. Моделката честити рождения ден на баща си и усмихнато позира до него, като за приятна изненада на всички, тя вече може да се изправя на крака, видя БЛИЦ.

Долните й крайници обаче са бинтовани. Не е ясно дали изправянето й коства усилие или наистина вече е в пъти по-добре и след месеци отново...

Продължава

Смърдящ плод предизвика евакуацията на университет

https://offnews.bg//offtopic/smardiasht-plod-predizvika-evakuatciata-na-universitet-679643.html

Смърдящи плод преизвика евакуацията на университет в Мелбърн, Австралия.

Оказало се, че миризмата на "газ" в библиотеката на Кралския технологичен институт, която провокирала паника и извеждането на повече от 500 студенти и преподаватели, идва от гниещ дуриан, забравен в шкаф.

Плодът на тропическото дърво дуриан, разпространено основно в Югоизточна Азия, е голям, бодлив, с много минерални и хранителни вещества, но и с остра миризма. Пътешественикът Ричард Стърлинг определя миризмата му като „нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук“. Сп. Smithsonian пък я описва като "терпентин и лук, гарниран с чорап след фитнес".

По-късно пожарникарите обясниха, че миризмата се пренесла в сградата чрез вентилационната система.

Сградата отново е отворена.

Последна възможност да платим данъците си към Община Варна с отстъпка

http://www.moreto.net/novini.php?n=373355

До 30-ти април предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка. За останалите плащането става на две равни вноски: първата - до 30.06.2018 г.

Необходим е общ европейски орган за качеството на храните, смятат Мая Манолова и Момчил Неков

http://www.cross.bg/prodykti-manolova-evropeiiski-1573634.html

/КРОСС/ Необходим е общ европейски контролен орган за качеството на храните. Това мнение изразиха омбудсманът Мая Манолова си евродепутатът от Партията на европейските социалисти и член на Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков в интервю за предаването „Неделя 150“. Омбудсманът заяви, че ще настоява ситуирането на контролния орган да бъде в България, тъй като страната ни е най-засегната от двойния стандарт при храните. Според Манолова борбата с двойните стандарти трябва да започне с промяна в законодателството: „В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС. Трябва да се започне от законодателството. Моето предложение от самото начало е, че са необходими промени в европейското законодателство. В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание. Тук не трябва да се прави компромис за наличието на несъществени отклонения, защото наистина уловката е в допустимостта на отклоненията. Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави

БСП организира първомайско шествие - "срещу корупцията, мизерията и бедността"

http://clubz.bg/67254-bsp_organizira_pyrvomajsko_shestvie_sreshtu_korupciqta_mizeriqta_i_bednostta

Корнелия Нинова пред пленума на БСП. Снимка БГНЕС

В Деня на труда - 1 май - БСП организира протестно шествие "срещу корупцията, мизерията и бедността", съобщиха от партията.

То ще се събира в 11 ч. до Паметника на незнайния воин на пл. "Александър Невски" и ще тръгне от там в 12 ч. Ще продължи по ул. "Г.С.Раковски”, бул. „Дондуков” и ще приключи пред пл.”Независимост” - до Министерски съвет.

Социалистите призовават гражданите да излязат, за да изразят желанието си за достойни доходи и срещу корупцията, която ги ограбва.

Голямата грешка на Ford в Америка

https://www.investor.bg/novini/444/a/goliamata-greshka-na-ford-v-amerika-260206/

Отказът от леките коли ще отвори пазарни нищи за китайците, предупреждава анализатор

Ернестина Шинова: Никога не съм се чувствала нито хубава жена, нито добра актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838246

Ернестина Шинова: Никога не съм се чувствала нито хубава жена, нито добра актриса"Все се учудвам, когато някой ми каже, че съм добра. Все си мисля, че една сутрин хората просто един ден ще се събудят и ще си кажат, че си кажат, че съм абсолютен ужас". Това сподели актрисата Ернестина Шинова пред Нова тв. "Аз имам много високи изисквания и за изискванията си аз не съм нищо особено.

Откъс от "Една любов на Суан" на Марсел Пруст

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/29/3170389_otkus_ot_edna_ljubov_na_suan_na_marsel_prust/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Една любов на Суан", с автор Марсел Пруст, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Излиза нов превод на "Една любов на Суан" от Марсел Пруст, част от неговия магнум опус "По следите на изгубеното време".<br /><br />"Една любов на Суан" е единствената част от многотомника, която представлява и самостоятелно произведение, посветено на любовната...

Горящият автобус от Ветрен – само с една работеща врата

http://www.cross.bg/vrata-avtobysa-intzidenta-1573631.html

/КРОСС/ Цяло чудо е, че при вчерашния пожар на междуградски автобус в покрайнините на град Ветрен няма пострадали. Това твърдят пред bTV очевидци на инцидента. Според тях, едната врата на автобуса не е функционирала и е трябвало за секунди около 50 пътници да излязат аварийно през единствения изход. Автобусът се подпалил на около стотина метра от бензиностанция и само бързата намеса на шофьора и на хора от близкия стопански двор предотвратили трагедията. Все още не е ясна причината за пожара. „Той, асфалтът се запали, защото започна да тече нафтата – не, че е било нещо кой знае какво, просто резервоарът му се спука... Само не съм сигурна дали в автобуса имаше пожарогасител – това  е лошото... И другото лошо е, че през една врата излизаха 50 човека. Другата не работела”, разказа жена, която е станала очевидец на инцидента.  

Подготвят Су-57 за Парада на Победата

http://pogled.info/svetoven/russia/podgotvyat-su-57-za-parada-na-pobedata.94155

/Поглед.инфо/ В град Жуковски под Москва бяха проведени тренировъчни полети на пилотите на най-новите руски изтребители от пето поколение Су-57 (ПАК ФА)*, които се подготвят за пръв път на вземат участие в Парада на Победата./ВИДЕО/

Студен прием на Меркел в САЩ

http://pogled.info/svetoven/studen-priem-na-merkel-v-sasht.94156

/Поглед.инфо/ На 25 април президентът на Франция Емануел Макрон посети САЩ, където помпозно го посрещна американския му колега Тръмп. Макрон говори пред Конгреса, даже изрази оптимизъм, че Вашингтон все пак ще се върне в съглашението по климата, а папараците от време на време фиксираха прегръдки, целувки и отново прегръдки с Тръмп.

Тръмп пак загърби кореспондентите от Белия дом

http://www.cross.bg/trump-iztochnitzi-pokanata-1573630.html

/КРОСС/ Президентът  на САЩ Доналд Тръмп отново пренебрегна поканата от журналистите в Белия дом за традиционната им годишна вечеря и замина за партиен форум в щата Мичиган. Тръмп за втора поредна година отказва поканата на акредитираните във Вашингтон кореспонденти. "Защо да бъда затворен в една зала с група либерали, които съобщават фалшиви новини и ме мразят", коментира Тръмп в Туитър. Тирадата продължи и пред симпатизантите на митинга: „Днес те казват, че според техни източници Тръмп бил казал. Източници, които те никога не посочват. И които въобще не съществуват. Източници, каквито те изобщо нямат. Въобще, сред тях има доста непочтени хора”.

Над 35 българи са пред евакуация от Никарагуа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/29/3171008_nad_35_bulgari_sa_pred_evakuaciia_ot_nikaragua/?ref=rss


Над 35 българи живеещи в Никарагуа са пред евакуация, заради кървавите сблъсъци между протестиращи срещу правителството и силите за сигурност. Всичко започва като протести срещу пенсионната реформа. Студенти излязоха на мирен протест, който обаче ескалира до кървави сблъсъци в цялата страна. Над 60 са убитите.<br /><br />"Всеки ден излизат нови новини за жертви. Дори за мен беше трудно да разбера какво се случва. Допреди две седмици това беше най-спокойното място в Централна...

Кремъл не е поканил сръбския президент Вучич за инаугурацията на Путин

http://www.mediapool.bg/kremal-ne-e-pokanil-srabskiya-prezident-vuchich-za-inauguratsiyata-na-putin-news278499.html

Президентът на Сърбия Александър Вучич не е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, която ще се състои на 7 май. Вместо към Москва, както се надяваше, Вучич ще отпътува за Анкара, където ще се срещне с Реджеп Тайип Ердоган, съобщава хърватското електронно издание „Ютарни лист“, цитирано от Фокус. Изданието добавя, че за разлика от Вучич, президентът на Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) Милорад Додик е поканен на инаугурацията на руския президент. Традицията на Кремъл е на подобни събития да се канят само лидерите на най-близките постсъветски държави, затова присъствието на Додик не е изненадващо, пише хърватското издание. Пренебрегването на Вучич обаче е. Сръбските медии имат теория: Москва не е изпратила покана на Вучич, за да не разваля добрите му отношения с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва загребският вестник. Според хърватското издание една от възможните причини за пренебрегването на Вучич на церемонията е нерешеният статут на руския хуманитарен център в Ниш, чието уреждане Белград отлага. „Ютарни лист“ пише, че по този начин Кремъл изпраща послание към Белград, че трябва да направи избори между Запада и Русия и че е невъзможно да „седи на два стола“.

Кубрат на бунт заради „марсианските” пътища

http://www.cross.bg/putishtata-kybrat-putishta-1573629.html

/КРОСС/ Жители на Кубрат се вдигнаха на протест и блокираха пътищата към Русе и Разград край града. Причина за недоволството им е отчайващото състояние на пътната инфраструктура в района. На пътя се появи и надпис „Марс” заради обидата от бездействието на институциите. Хората казват, че са „погребани живи” без пътища – въпреки че си плащат винетките. „Около 2000 лева на година ми струва ремонтът на автомобила. Благодарение на това, че се движи по тези пътища. Това са гуми, това са джанти, това е окачване. За да може автомобилът ми да се движи при положение, че съм си платил винетката и всички данъци”, каза пред bTV един от организаторите на протеста – Мариян Петров. Той работи като дистрибутор. Хората твърдят, че даже пътищата между земеделските им парцели са по-добри от тези по републиканската мрежа. Кубрат беше напълно блокиран, а двата лъча на протеста се събраха пред общината. 4200 подписа под призива за подобряване на пътищата са изпратени на пътната агенция и транспортното министерство. Реакция към момента няма.  

Събират дарения за гаранцията на Иванчева, нямала пари

https://dnes.dir.bg/temida/sabirat-dareniya-vav-feysbuk-za-garantsiyata-na-ivancheva

Дарителска сметка за събиране на средства за гаранцията на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева пуснаха нейни близки във фейсбук

Зверска катастрофа с БМВ в Казанлък! Загина момчето до шофьора

http://www.struma.com/sinya-lampa/zverska-katastrofa-s-bmv-v-kazanluk-zagina-momcheto-do-shofiora_133642/

След зверска катастрофа снощи в Казанлък е починало едно от момчетата в БМВ-то ковчег. Това е возещият се до шофьора младеж. Снощи БМВ с двама младежи катастрофира близо до енергото. Колата се блъсна челно в бус и буквално го изтика, заедно с паркираната пред него кола в гаража на автомобилна работилница, съобщава Прес тв./Блиц

 

Сестри Стоеви спечелиха историческа европейска титла за България

https://petel.bg/Sestri-Stoevi-specheliha-istoricheska-evropeyska-titla-za-Balgariya__262234

снимка: sportal.bg Габриела и Стефани Стоеви станаха европейски шампионки по бадминтон. Сестрите от Хасково триумфираха на двойки, след ка...

Златен медал за ансамбъла по художествена гимнастика

https://petel.bg/Zlaten-medal-za--ansambala-po-hudozhestvena-gimnastika-__262235

Снимка: Bulfoto, архив Те спечелиха симпатиите на публика и жури със съчетанието си с обръчи Българският ансамбъл по художествена гимнас...

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

https://petel.bg/ES-podgotvya-troyna-zashhita-sreshhu-mitata-na-SASHH__262236

Европейският съюз очаква от САЩ изключения по въпроса за митата върху стоманата и алуминия. В случай на отрицателен резултат Евросъюзът ...

Как да подготвим идеалната снимка за социалните мрежи

https://petel.bg/Kak-da-podgotvim-idealnata-snimka-za-sotsialnite-mrezhi__262237

  Ето 5 програми, с които можете да редактирате изображения и да създавате колажи: Photoshop CC Photoshop CC е блестящ софтуер и има прекалено мн...

Страхотен успех: Грациите с второ злато на Световната купа в Баку

https://petel.bg/Strahoten-uspeh--Gratsiite-s-vtoro-zlato-na-Svetovnata-kupa-v-Baku__262238

снимка: Булфото, архив Второ злато за националния ни ансамбъл по художествена гимнастика от Световната купа в Баку. Грациите на Весела Д...

Кубрат на бунт заради „марсианските” пътища

http://nakratko.bg/category/58/158682/


Жители на Кубрат се вдигнаха на протест и блокираха пътищата към Русе и Разград край града. Причина за недоволството им е отчайващото състояние на пътната инфраструктура в района.

Край Кубрат полските пътища са по-добри от републиканската пътна мрежа

http://www.mediapool.bg/krai-kubrat-polskite-patishta-sa-po-dobri-ot-republikanskata-patna-mrezha-news278498.html

Над 200 жители на Кубрат се включиха в неделя в протест заради разбитите пътища към Разград и Русе, предадоха БНР и бТВ. Те блокираха пътните отсечки Кубрат-Разград и Кубрат-Русе за няколко часа. Протестираме заради лошото състояние на пътните отсечки и пресичаме шосето напречно, големи машини на пътя няма, това съобщи Недялка Кирилова, един от организаторите на протеста. „Основните ни цели са незабавни мерки по пътищата Кубрат-Русе и Кубрат-Разград. Всяка пролет ни замазват очите с едни подобия на кърпежи, които после много лесно се разпиляват. Това го отчитат като ремонтна дейност. Няма маркировки, пътищата са в окаяно състояние. Искаме поне да заприличат на нещо до края на тази година“, каза Кирилова пред БНР. Според протестиращите вече 30 години тези пътища не се ремонтират. Пред бТВ местни жители казаха, че харчат хиляди левове за ремонт на автомобилите си и че полските пътища в района са по-качествени от републиканската пътна мрежа там. От Агенция „Пътна инфраструктура“ в неделя разпространиха съобщение, в което се посочва, че за основния ремонт на двата участъка са необходими десетки милиони левове, с които в момента агенцията не разполага.

Делегацията ни за "Евровизия 2018" вече е в Лисабон, първата репетиция - тази вечер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838243

Делегацията ни за "Евровизия 2018" вече е в Лисабон, първата репетиция - тази вечерБългарската делегация за "Евровизия 2018" замина за Лисабон. Те бяха посрещнати от фенове на летището, предаде БНТ. Веднага след 24-часовата аклиматизиция нашата група EQUINOX е готова за репетиция. Първото им излизане на сцената ще бъде още днес в 19:30 часа. Тогава режисьорите ще направят и първата разкадровка.

След катастрофата в Сърбия: 16 българи продължават екскурзията си, но други трима остават в болница

http://www.struma.com/sinya-lampa/sled-katastrofata-v-surbiya-16-bulgari-produljavat-ekskurziyata-si-no_133641/

Над 10 българи пострадаха завчера, когато бус с българска регистрация се обърна край сръбското село Чуприя. Повечето от тях са с охлузвания, прегледани са в болница, оказана им е необходимата помощ, съобщава Нова телевизия. Трима от пострадалите са оставени за наблюдение от местните лекари. Останалите българи са прекарали нощта в Крагуевац.

Общо 19 души са тръгнали от Бургас към Босна и Херцеговина на екскурзия. Инцидентът е станал на прав участък от пътя. 13 души са потърсили...

Продължава

Над българското гробище - розов облак, а под него родители "грачат" на война

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/nad-balgarskoto-grobishte-rozov-oblak-krai-nego-razplakani-roditeli.html

Влюбена до безпаметство в себе си, властта се откъсна от земята и полетя в розовия облак на преяждането. Дразнещите гласове на гражданите, тези черни, досадни гарвани, се чуваха все по-далеч – някъде долу. В тъмнината на околовръстния, където се предлага платена малка радост за нагона.

Саудитска Арабия ще конкурира „Дисниленд” с огромен увеселителен парк

http://www.moreto.net/novini.php?n=373357

Кралят на Саудитска Арабия Салман положи основите на увеселителния парк Qiddiya в Рияд за милиарди долари. Паркът се очаква да бъде един от най-големите в света, съобщават агенции. Първата фаза от проекта ще завърши до 2022 г. Паркът ще е с площ 334 квадратни километра в югозападната част на столицата и ще си съперничи с "Дисниленд".

Ким Чен-ун: Не съм такъв човек, който ще изстреля ядрени ракети към САЩ

http://nakratko.bg/category/25/158681/


Не съм такъв човек, който ще изстреля ядрени ракети към САЩ. Това е заявил лидерът на КНДР Ким Чен-ун по време на историческата среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, разкри представител на администрацията в Сеул.

Сръбският президент без покана за церемонията по встъпване в длъжност на Путин

https://offnews.bg//sviat/srabskiat-prezident-bez-pokana-za-tceremoniata-po-vstapvane-v-dlazhnos-679642.html

Президентът на Сърбия Александър Вучич не е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин на 7 май. Вместо към Москва, както се надяваше, Вучич ще отпътува за Анкара, където ще се срещне с Реджеп Тайип Ердоган, коментира хърватското електронно издание Jutarnji List, цитирано от "Фокус".

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик обаче има покана.

По традиция Кремъл кани на такива събития само лидерите на най-близките постсъветски държави, затова присъствието на Додик не е изненадващо. Пренебрегването на Вучич обаче е. Сръбските медии имат теория: Москва не е изпратила покана на Вучич, за да не разваля добрите му отношения с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва загребският вестник.

Според хърватското издание една от възможните причини за пренебрегването на Вучич на церемонията е нерешеният статут на руския хуманитарен център в Ниш, чието уреждане Белград отлага. 

Jutarnji List пише, че по този начин Кремъл изпраща послание към Белград, че трябва да направи избори между Запада и Русия и че е невъзможно да „седи на два стола“.

Чудовищна катастрофа в Мексико! 50 коли се помляха в мъглата

http://www.struma.com/bulgariya/chudovishtna-katastrofa-v-meksiko-50-koli-se-pomlyaha-v-muglata_133640/

Верижна катастрофа с участието на най-малко 50 леки и тежкотоварни коли е станала вчера в щата Нуево Леон в североизточната част на Мексико. Това съобщи Управлението за гражданска защита в региона, цитирано от световни агенции. В катастрофата, станала на пътя между градовете Салтильо и Монтерей, са пострадали поне 15 души, петима от които са откарани в болница. Причина за произшествието е била лоша видимост. Помощ на пострадалите са оказали спасители, служители на федералната полиция и...

Продължава

Според експерти не бива да се позволява на антикорупционната комисия да задържа

http://www.mediapool.bg/spored-eksperti-ne-biva-da-se-pozvolyava-na-antikoruptsionnata-komisiya-da-zadarzha-news278497.html

Не бива да се разширяват правата нановата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да й се позволява да задържа заподозрени, смятат директорът на правната програма на Институт „Отворено общество“ Иванка Иванова и бившият директор на БОРКОР Румен Миланов. Месеци след приемането на антикорупционния закон, седмици след избирането си и дни след първата акция на комисията (срещу кмета на „Младост“) председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев поиска тя да може "поне да задържа" лица. Проверка на Medipool показа, че нагласите сред управляващото мнозинство в парламента е да приеме това искане. Така, едва окомплектована, новата комисия "Антикорупция" най-вероятно ще получи нови правомощия, които ще я превърнат на практика в структура дублираща МВР. Засега представители на ГЕРБ се въздържат да защитят тази позиция с имената си, защото "финалното решение е на Борисов". Коалиционните им партньори от Обединените патриоти също не пожелаха да коментират официално новата идея на Георгиев, но от думите им става ясно, че не биха се възпротивили. ДПС засега също нямат становище, но казват, че не виждат пречка "ако комисията трябва да арестува - да арестува″. Пред БНР в неделя Иванка Иванова каза, че функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската дейност. Тя върви с функцията по разследването на престъпленията. „Тя служи, за да гарантира, че ще има бързо и навременно разследване на определеното престъпление. Тя не може да бъде дадена отделно, без на комисията да ѝ бъде дадена функцията по разследване на престъпленията. На нея ѝ беше дадена функция по разкриване на установени закононарушения, но това е нещо различно. В България има немалко органи, които задържат. От една страна аз не виждам това пролифериране на това възможността държавни органи да задържат да води до някакъв решителен напредък в борбата с корупцията. От друга страна това поставя тежък проблем, свързан със защитата на основните права на гражданите", Смята Иванова. Според нея ако се разреши на различни структури да задържат, е възможно да се нарушат международно-правните стандарти за защита на правата. „Ако задържането си остане само полицейска работа, както и разследването на престъпления, ще продължим да можем да гарантираме в някаква разумна степен основните права на задържаните. Ако там влязат и инспектори и държавни служители, каквито са служителите на новата комисия, този процес става напълно неконтролируем и губим всякакви гаранции за спазването на международноправните стандарти за защита на правата“, добави експертът. По думите ѝ стои и въпросът как ще се мери ефективността на новата антикорупционна комисия, при условие че няма изначална база, която да посочва какъв е мащабът ѝ в момента. Според Румен Миланов е опасно да се разрешава на различни органи да имат право да задържат, защото, за да се извършва тази дейност, е необходима легитимност на органа. „При задържането има определени процесуални действия, които трябва да се изпълнят. Тези хора с тези жилетчици - това е изключително опасно. Първи - от това може да се възползва престъпността. Този подход крие много опасности. Тези, които извършват задържането, трябва да имат легитимност. Трябва да се знае, че това е орган, който извършва това процесуално действие задържане. В противен случай всеки може да каже: „Стой, не мърдай!“. Подходът за задържането трябва много внимателно да бъде проучен и преценен“, каза Милановпред БНР. „Идеята беше подобни органи да имат активна координираща функция към всички структури, които имат отношение към корупцията и да изграждат хоризонтални връзки. Това, което считам, че е грешно, е прехвърлянето на оперативно-издирвателната дейност от ДАНС в Комисията, тъй като този инструмент, особено в условията на ДАНС, в условията на МВР, има много по-голяма оперативна мощ, отколкото този, който ще е в Комисията. Мисля, че това е един недостатък“, посочи Миланов. Бившият директор на БОРКОР определи случая „Иванчева“ като фалстарт за новия антикорупционен орган: „Фалстартът идва когато не си много добре подготвен и искаш бързо да напреднеш. Този случай активира обществото мнение и то се раздвои, това създаде напрежение, което означава, че не би било редно това да става. В БОРКОР също много бързахме и по същество неговото конструиране изпревари нормативната уредба, която да урежда всички въпроси и оттук вече се появиха известни дисбаланси“. Според Миланов е сбъркана е конструкцията на новата комисия за борба с корупцията: „Големият проблем пред Комисията е организирането на превантивната дейност. Организирането на останалите структури, които да могат да противодействат на корупцията и да я информират, за да се създаде превенция“.

Хиляди никарагуанци протестираха с искания за мир и справедливост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838236

Хиляди никарагуанци протестираха с искания за мир и справедливостХиляди никарагуанци участваха вчера в шествие под мотото "за мир и справедливост" в столицата Манагуа, предаде Франс прес. Акцията беше организирана по призива на католическата църква в страната. Демонстрантите призоваваха и за оттеглянето на президента Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурильо от властта,

Почина основателят на фестивала Burning Man Лари Харви

https://offnews.bg//kultura/pochina-osnovateliat-na-festivala-burning-man-lari-harvi-679639.html

Лари Харви, основателят на фестивала "Горящия човек" (Burning Man), почина на 70 г. в Сан Франциско, предаде Би Би Си.

По-рано този месец той получи удар.

Харви почина обграден от своето семейство в дома си в Сан Франциско. Той беше визионер, ментор, философ и ревностен застъпник на културата и принципите на „Burning Man”. Светът изгуби едно невероятно човешко същество, пише в сайта на фестивала.

Той започва традицията на „Горящия човека” през 1986 г., когато с група от приятели палят огромна дървена кукла на мъж на плаж близо до Сан Франциско. Скоро това започва да става нещо като ритуал.

Фестивалът се провежда от юни 1986 г. и събира към 70 хил. души. От 1990 г. е в пустинят Блек Рок в Невада и става едно от най-големите културни събития в Америка, което привлича певци като Кейти Пери и актьори като Уил Смит.

Фестивалът продължава седмица, като включва Деня на труда през септември.

В него са включени всевъзможни видове изкуство. През нощта платформи-коли и диджеи пускат музика - електронна, рап, ска, пънк, поп, рага, рок. Тъй като фестивалът е анти-комерсиален, на него се продават много малко неща, например кафе или лед. Алкохолът е безплатен.

В края на събитието се гори огромната дървена фигура на човек.

Родители протестират на 1 май заради децата си срещу държавата

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/roditeli-protestirat-na-1-may-zaradi-detsata-si-sreshtu-darzhavata

Трима родители споделиха пред Би Ти Ви историите си и проблемите, които срещат заради държавата, по техни думи

18-годишен таекуондист от Благоевград стана европейски шампион

http://www.struma.com/sport/18-godishen-taekuondist-ot-blagoevgrad-stana-evropeiski-shampion_133639/

Младата надежда на клуб Фолкън Благоевград Кирил Илиев спечели европейската титла по таекуон-до ITF на спаринг в кат. до 52 кг. при мъжете. 18- годишният състезател победи на финала Зоригто Тугулдиров от Русия и за пръв път печели златото при мъжете.

Преди година на първенството на стария континент в Ливърпул Кирчо остана със сребро. Илиев зае трето място в класацията Спортист на годината 2017 на Благоевград при мадежите. Неговият съгражданин Любомир Бакалски също стана европейски...

Продължава

Станислав Недков-Стъки блъсна патрулка, двама полицаи са в ранени

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stanislav-nedkov-styki-blysna-patrulka-dvama-policai-sa-v-raneni-2093977

Двама полицаи бяха ранени при инцидент в София снощи. Инцидентът станал в полунощ на "Симеоновско шосе", когато униформените били на работа.
 
Те били в патрулката, докато извършвали проверка на документи. Колата им била ударена от друг автомобил в задната част. От уд

Само 21,5% от цифровите работни места са заети от жени

https://www.investor.bg/novini/261/a/samo-215-ot-cifrovite-rabotni-mesta-sa-zaeti-ot-jeni-260205/

Според комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел цифровите умения са твърде важни за икономиката и обществото, за да са привилегия само за едни

Актрисата Леа Мишел се сгоди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838230

Актрисата Леа Мишел се сгодиАктрисата и певица Леа Мишел оповести, че се сгодила за приятеля си Занди Райх, предаде Асошиейтед прес. Тя е пуснала в социалните мрежи снимка, на която се вижда, че носи пръстен с диамант. Под снимката е изписано "Да". Говорител на бившата звезда от сериала "Клуб "Веселие" заяви, че Райх, който е президент на фирмата за облекло AYR,

Мистерията със задушените иманяри край Храбрино стана злокобна и необяснима

http://www.struma.com/sinya-lampa/misteriyata-sus-zadushenite-imanyari-krai-hrabrino-stana-zlokobna-i-neobyasnima_133638/

Двамата мъже, които бяха намерени в петък по обед в безпомощно състояние над родопското село Храбрино, били открити от спасителните екипи в прокопана от самите тях подземна галерия наред гората, а не както се твърдеше преди това в пещера, съобщи bTV.

Пострадалите са баща и син и са настанени в пловдивската токсикология заради вдишване на отровни газове. Необичайното подземно съоръжение се намира в трудно достъпна местност. Двамата мъже, които са го изкопали, не са местни хора. В...

Продължава

Застреляха филипински католически свещеник след литургия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838226

Застреляха филипински католически 
свещеник след литургияКатолическият свещеник Марк Вентура, известен с активистката си дейност против минните компании, беше застрелян днес след литургия в северната част на Филипините, предаде ДПА. Свещеникът беше прострелян с два куршума в обществения гимнастически салон в провинция Кагаян, където е отслужил литургията.

Временно забраняват паркирането по няколко варненски улици, поставят маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373354

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 30-ти април до 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Козлодуй“, „Кап. Петко Войвода“, „Околчица“, „Кавала“, „Солун“, „.Ал. Дякович“, „Девня“, „Калиакра“, „Шабла“, „Дунав“, „Крали Марко“, „Балик“, „Цариброд“ и „Карлово", съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Човешката походка на 2 крака се е появила по-рано, отколкото се предполагаше досега

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838223

Човешката походка на 2 крака се е появила по-рано, отколкото се предполагаше досегаРанните хоминиди са имали походка, подобна на човешката, преди появата на рода Хомо, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. След като анализирали датиращи отпреди 3,6 милиона години следи от стъпки на хоминиди, авторите на изследването заключили, че ходенето на два крака се е появило по-рано, отколкото се предполагаше досега,

Саудитска Арабия иска по-строго ядрено споразумение с Иран

http://clubz.bg/67253-sauditska_arabiq_iska_po_strogo_qdreno_sporazumenie_s_iran

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр подчерта, че неговата страна иска втвърдяване на споразумението за иранската ядрена програма и налагането на повече санкции на Техеран, който е основен регионален съперник на Рияд, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Саудитска Арабия подкрепя усилията за подобряване на споразумението за иранската ядрена програма и според нас забраната за обогатяване на уран трябва да бъде безсрочна", заяви министърът на пресконференция в края на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави Ал Джубейр.

Той препоръча и налагането на повече санкции срещу Иран заради "нарушенията му на международни решения за балистичните ракети, подкрепата му за тероризма и намесата му във вътрешните работи на страните от региона".

Вчера и днес новият първи дипломат на САЩ Майк Помпейо се срещна със саудитски лидери. Предстоят срещи с израелски лидери, които той ще информира за плановете на президента Доналд Тръмп за иранската ядрена програма.

Очаква се на 12 май Тръмп да обяви дали ще САЩ ще се оттеглят от споразумението, както се зарече. Помпейо уверява, че президентът все още не е взел решение, отбелязва АФП.

Техеран неведнъж е подчертавал, че споразумението не подлежи на преразглеждане и ако САЩ се оттеглят от него, Иран ще предприеме ответни мерки, припомня ТАСС. 

БТА

Саудитска Арабия иска втвърдяване на ядреното споразумение с Иран

http://clubz.bg/67253-sauditska_arabiq_iska_vtvyrdqvane_na_qdrenoto_sporazumenie_s_iran

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр подчерта, че неговата страна иска втвърдяване на споразумението за иранската ядрена програма и налагането на повече санкции на Техеран, който е основен регионален съперник на Рияд, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Саудитска Арабия подкрепя усилията за подобряване на споразумението за иранската ядрена програма и според нас забраната за обогатяване на уран трябва да бъде безсрочна", заяви министърът на пресконференция в края на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави Ал Джубейр.

Той препоръча и налагането на повече санкции срещу Иран заради "нарушенията му на международни решения за балистичните ракети, подкрепата му за тероризма и намесата му във вътрешните работи на страните от региона".

Вчера и днес новият първи дипломат на САЩ Майк Помпейо се срещна със саудитски лидери. Предстоят срещи с израелски лидери, които той ще информира за плановете на президента Доналд Тръмп за иранската ядрена програма.

Очаква се на 12 май Тръмп да обяви дали ще САЩ ще се оттеглят от споразумението, както се зарече. Помпейо уверява, че президентът все още не е взел решение, отбелязва АФП.

Техеран неведнъж е подчертавал, че споразумението не подлежи на преразглеждане и ако САЩ се оттеглят от него, Иран ще предприеме ответни мерки, припомня ТАСС. 

БТА

Авиокомпания търси двойка пътешественици на заплата

http://budnavarna.bg/33489-aviokompaniya-tarsi-dvojka-pateshestvenitsi-na-zaplata/

Нискотарифната исландска авиокомпания Wow Air търси двама приятели, които искат да пътуват по света заедно през това лято, докато разказват за своя опит във видео блог – и получават заплата, за да го правят.

Нискотарифният превозвач стартира конкурса за Пътеводителят на WOW (WOW Travel Guide)на 23 април. Тя казва, че търси „забавна двойка индивиди, които могат да мислят мащабно“. Кандидатите могат да бъдат двама автори на съдържание – текстово и видео, или някой, който ще поддържа блога сам, но иска да си вземе приятел за приключението, пише „Индипендънт„.

Печелившите ще трябва да се преместят да живеят в Исландия от 1 юни до 15 август, където ще получат месечна заплата и ще живеят в апартамент (на снимката по-долу) в центъра на Рейкявик. Те ще използват мястото като база за пътуване до дестинации, обслужвани от Wow Air в Европа и Северна Америка, а също ще обиколят и самата Исландия.

Победителите ще могат да избeрат къде да пътуват, каза представител на авиокомпанията пред Business Insider, като възможните места са Барселона, Лос Анджелис, Стокхолм и Ню Йорк.

Всеки от двамата пътешественици ще получава заплата от около 3 300 евро (£ 2 885) на месец, която се предлага в допълнение към апартамента, както и транспорт и други обиколки из Исландия. Пътните и дневните разходи също ще бъдат покрити от авиокомпанията, докато двойката посещава други дестинации.

Избраните кандидати ще бъдат задължени да документират своите пътувания, да заснемат кратки видеоклипове и да пишат съвети за пътуване, подходящи за бюджета, за да създадат гид за дестинациите, които посещават. Съдържанието, което включва видеоклипове, GIF и публикации в блога, ще бъде публикувано в секция на уеб сайта на Wow Air, наречена Travel Guide.

Кандидатстването става на уебсайта на конкурса, като всеки желаещ трябва да качи двуминутен клип, предлагащ съвети за пътуване за родния му град. Конкурсът е отворен за кандидати от всички държави.

Крайният срок за записване е 14 май, след което журито ще избере победителите, които ще бъдат обявени в социалните медии на 18 май, точно навреме, за да започне приключението на 1 юни.

Материалът Авиокомпания търси двойка пътешественици на заплата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-29.html

На 30 април 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел Маджаров“ кв. „Челопечене“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Стоичков изведе звезден световен отбор до победа в Колумбия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838203

Стоичков изведе звезден световен отбор до победа в КолумбияХристо Стоичков бе капитан на отбор от световни звезди при победата 5:3 в колумбийския град Баранкия срещу тим от местни знаменитости. Двубоят бе под егидата на папа Франциск и по повод откриването на новия стадион в града. На арената, която бе ремонтирана основно и променена според изискванията на ФИФА (ориентацията вече не е изток-запад,

Иво Мирчев е бил този с агресивно държание в “екшъна” с паркираните варненски коли

http://budnavarna.bg/33486-ivo-mirchev-e-bil-tozi-s-agresivno-darzhanie-v-ekshana-s-parkiranite-varnenski-koli/

Преди три дни медиите избухнаха с паркирали неправилно варненски коли пред известна верига заведения за бързо хранене, във Велико Търново.

“Потърпевшият” Иво Мирчев е човекът дал гласност на случая в социалните мрежи. Оказва се, че г-н Мирчев сам се е опитал да се  набута между шамарите с арогантното си поведение, но безуспешно. Той описва ситуацията в пост, като “мутренска вахканалия”, оказва се обаче, че той е бил този, който е “мутреел”. Това става ясно от свидетел на събитието. Свидетелят твърди, че Мирчев укрил куп важни факти от случилото се.

Действително колите са били паркирали не съвсем правилно и това се вижда на снимките, но пред заведенито е имало предостатъчно паркоместа, които са били свободни. Мирчев обаче, явно е искал да паркира точно пред самия вход и след като не е имал шанса е започнал да вика и обижда с думите: “Мръсни мутри, превзехте държавата! Кого пазите?”. Последвали са още обиди и въпроси, от типа на колко книги са прочели. От страна на бодигардите реакция е нямало. Очевидно не са искали да се разправят за нищо и никаква ситуация, и просто са си тръгнали.

“Екшънът”, в който главен и явно единствен участник е бил Мирчев, се е разиграл за няколко минути.

източник: Проватон

Материалът Иво Мирчев е бил този с агресивно държание в “екшъна” с паркираните варненски коли е публикуван за пръв път на Будна Варна.

/ Видео/ Шампион по таекуон-до стана областен председател на АБВ в Пиринско, имал полезни качества за политическия терен

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%be%d0%bd-%d0%b4%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb/

Очаквано шампионът по таекуон-до Росен Николов е новият областен председател на АБВ в Пиринско.Той бе избран днес на областна конференция на азбукарите в Благоевград, в която се включиха над 40 делегати от 10 общини.Николов до сега изпълняваше временно поста.

В партийния форум не можаха да се включат представители от Сатовча,Хаджидимово,Гърмен и Белица.За срещата дойдоха и председателя на АБВ Коста Проданов и председателката на младежкото обединение Любомира Ганчева.

„ Ние трябва да дадем новия път на тази наша изстрадала държава. Тук са хората, които могат да дадат ново начало.Не искаме да продаваме надежди,а да ги осъществяваме“,коментира Николов като запозна подробно с биографията си.

Лидерът на АБВ Коста Проданов подчерта, че Росен Николов не е с опит в политиката,но има качества, които са полезни на политическия терен.Той опроверха информацията от БСП,че десетки техни хора са се влели в редиците на столетницата,а се отнасяло само за двама души.

Общинският председател Владимир Елезов беше категоричен,че АБВ е най-демократичната партия и никой от централното ръководство не налага с кой да се прави коалиция.

Материалът / Видео/ Шампион по таекуон-до стана областен председател на АБВ в Пиринско, имал полезни качества за политическия терен е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Клиенти на ЧЕЗ сигнализираха за опити за измами с фалшиви имейли

https://frognews.bg/novini/klienti-chez-signaliziraha-opiti-izmami-falshivi-imeili.html

Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията. Констатираните опити за измами са извършени чрез съмнителни електронни писма, изпратени от адреси, които нямат общо с корпоративните имейли на компаниите от Групата ЧЕЗ в България, и касаят събиране на несъществуващи задължения.

Магията на карнавала завладя Варна (снимки)

http://budnavarna.bg/33483-magiyata-na-karnavala-zavladya-varna-snimki/

Кукерски групи от областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Русе, Шумен и Бургас се включиха във Варненския карнавал. За първи път участие взе и група от Македония.

Над 1300 участници от 16 общини в страната дефилираха по време на четвъртото издание на възродения „Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненския карнавал“.

 

фотограф: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Магията на карнавала завладя Варна (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Задържаха 10 предполагаеми членове на "Ислямска държава" в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838210

Задържаха 10 предполагаеми членове на "Ислямска държава" в ТурцияТурската полиция е задържала 10 предполагаеми членове на "Ислямска държава" при операция в Адана /Южна Турция/ рано тази сутрин, съобщава в."Миллиет". Има сведения, че задържаните - шестима сирийци и четирима турци, са искали да извършат терористичен акт на 1 май - Деня на труда и международната работническа солидарност, предава БТА.

Уникално! Ученик от Гоце Делчев ще се подготвя за астронавт в космически лагер по модел на NASA

http://www.struma.com/obshtestvo/unikalno-uchenik-ot-goce-delchev-shte-se-podgotvya-za-astronavt_133637/

Невероятен успех за шестокласника от ПМГ „Яне Сандански“ – Емил Боцев, който е първи в списъка с класираните ученици, спечелили стипендия за участие в програмата Space Camp Turkey.

Нашият талантлив възпитаник ще има уникалния шанс да бъде в космически лагер по модел на NASA в гр. Измир, Турция, ще премине през тренажори за астронавти и ще разговаря с астронавт от NASA.
Стипендията е в размер 1250 долара и е предоставена от Община Гоце Делчев, която от тази...

Продължава

Двойният стандарт при храните не само обира, но и убива

http://www.moreto.net/novini.php?n=373356

Част от храните, които ядем в България са с по-ниско качество и по-високи цени в сравнение с тези в Западна Европа. Подозрението, с което живеем години наред, беше доказано от българското Министерство на земеделието, което направи проверка за двоен стандарт като сравни храните у нас с тези в Германия, Чехия, Италия, Австрия.

Автомобил блъсна патрулка в София, полицай е в болница

https://offnews.bg//112/avtomobil-blasna-patrulka-v-sofia-politcaj-e-v-bolnitca-679637.html

Автомобил е блъснал патрулен автомобил на бул. "Симеоновско шосе" в София.

Двама полицаи са пострадали, единият е в болница, съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от агенция "Фокус".

Инцидентът е станал на 28 април вечерта.

След него двамата полицаи са били прегледани в болница и единият е бил освободен за домашно лечение. Другият бил настанен в лечебното заведение заради претърпяното комоцио.

Водачът на автомобила, който е ударил патрулната кола, е тестван за алкохол и наркотици като резултатите и на двете проби са отрицателни.

Пирин влезе в битките за оцеляване с поражение

http://www.struma.com/sport/pirin-vleze-v-bitkite-za-ocelyavane-s-porajenie_133636/

Славия победи с 2:1 Пирин като домакин в мач от Група А на втората осмица в Първа професионална лига. Столичани си бяха гарантирали първото място в групата още преди мача си, след като по-рано днес Витоша победи Черно море с 1:0 и остави варненци на точка зад "белите".

Първото полувреме на Националния стадион премина под пълния контрол на домакините. Момчил Цветанов се отличи с два пропуска, а в 13-та минута Милчо Ангелов нацели гредата след хубав диагонален удар. След...

Продължава

Мария Габриел: Жените в сектора на технологиите са от решаващо значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838208

Мария Габриел: Жените в сектора на технологиите са от решаващо значениеМобилизация на всички нива е ключът за изпълнение на стратегията за повече жени в сектора на технологиите, е заявила еврокомисарят Мария Габриел. Тя е участвала в откриването на конференцията в София "Овластяване на момичетата в дигиталната ера", организирана от Международния съюз на телекомите с нейно съдействие.

Черно море падна от Витоша, почва плейофите срещу Септември (видео)

http://budnavarna.bg/33480-cherno-more-padna-ot-vitosha-pochva-plejofite-sreshtu-septemvri-video/

Отборът на Черно море отстъпи при гостуването си на Витоша Бистрица, в мач от последния кръг на плейофите в група “А“ на втората осмица на Първа професионална лига. Единственият гол в мача падна в 36-ата минута от спорна дузпа, реализирана от Даниел Пеев.

Черно море започна добре срещата, но първата опасност бе пред вратата на Иван Дюлгеров. В 13-ата минута Стефан Христов навлезе в наказателното поле по диагонала и стреля по земята, но младият страж на “моряците“ успя да спаси. В 29-ата минута Радослав Василев пропусна да изведе своите напред в резултата. Таранът на варненци не успя да намери очертанията на вратата в близост до малкия пенал.

В 36-ата минута домакините откриха резултата след спорна дузпа. Главният рефер отсъди наказателен удар за фаул на Иван Дюлгеров срещу Кутев, но вратарят на Черно море успя да играе с топката, преди футболистът на Витоша да се препъне в тялото му. От бялата точка точен бе Даниел Пеев.

52-рата минута Фабио Мартинш можеше да изравни, но изстрела му от наказателното поле рикошира в крака на Гочев и се отби от гредата. Шутът на португалеца дойде след хубава комбинация между него, Георги Илиев и Николай Минков. 87-ата минута Божилов стреля с глава от много близо, но покрай вратата. Само две минути по-късно Даниел Димов засече добре топката с глава след центриране от корнер на Лъчезар Йорданов, но право в ръцете на вратаря на Витоша.

Съставът на Черно море: Иван Дюлгеров, Стефан Станчев, Даниел Димов, Мирослав Енчев, Кононго, Петър Витанов, Георги Илиев (60-Георги Божилов), Николай Минков (81-Мартин Минчев), Марек Кузма, Фабио Мартиниш (75-Лъчезар Йорданов), Радослав Василев.

Материалът Черно море падна от Витоша, почва плейофите срещу Септември (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Евгений Кънев: Системата в ЕС за усвояване на еврофондове е сбъркана

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/evgenii-kynev-sistemata-v-es-za-usvoiavane-na-evrofondove-e-sbyrkana-260204/

Според експерта трябва да съществуват независими агенции, които да разпределят средствата и да нямат отношение към търсенето и предлагането

Стивън Джерард е много близо до мениджърския пост в "Рейнджърс"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3170995_stivun_djerard_e_mnogo_blizo_do_menidjurskiia_post_v/?ref=rss


Легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард е на път да дебютира в треньорската професия като ме мениджър на "Рейнджърс". 37-годишният англичанин вече е приел предложението на шотландския клуб, твърдят британските таблоиди. Според ESPN преговорите са в много напреднала фаза и скоро може да се очаква обявяване на назначението му.<br /><br />Джерард прекрати състезателната си кариера в края на 2016 г., а през януари 2017 г. получи покана да поема третодивизионния...

Министър награждава победителите в планинско изкачване Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/ministur-nagrajdava-pobeditelite-v-planinsko-izkachvane-blagoevgrad_133635/

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния шампионат на България "Планинско изкачване Благоевград".

Церемонията ще се състои от 14.30 ч. в квартал "Еленово", на изхода на Благоевград в посока с. Делвино. Организатор на двудневното автомобилно състезание е Спортен клуб "Диамо" - гр. Благоевград. Преди да получат наградите 44 автомобила ще застанат на старт за...

Продължава

Кола се заби в полицейски патрул в София и вкара двама полицаи в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838199

Кола се заби в полицейски патрул в София и вкара двама полицаи в болницаДвама полицаи пострадаха, след като патрулната им кола е бил блъсната от лек автомобил на Симеоновско шосе в София. Инцидентът е станал през изминалата нощ, предаде БНР. Двамата служители на МВР са приети в болница. По-късно единият е освободен за домашно лечение, а другият остава под лекарско наблюдение.

Всеки трети човек страда от мръсен въздух вкъщи

http://www.struma.com/obshtestvo/vseki-treti-chovek-strada-ot-mrusen-vuzduh-vkushti_133653/

Всеки трети човек се разболява заради лошото качество на въздуха у дома, а в някои случаи това води и до сериозни последици.

Според официален доклад на ЕС, въздухът у дома може да бъде с 50% по-токсичен от този навън. Три са основните причини за това - образуването на плесени, замърсяването с външни отпадъци, като цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия или при готвене, както и използването на замърсяващи въздуха източници на отопление.

Над 100 химически...

Продължава

Зрелище

https://offnews.bg//nashite-avtori/zrelishte-679638.html

Политическият живот на българското общество все повече придобива характера на безкрайно зрелище, на някакъв вид панаирно представление с познати типажи, но непредвидими сюжетни обрати. Всеки опит това зрелище да бъде преразказано, или осмислено като някакво цялостно действие, се натъква на неочаквани трудности. Част от причините са в играта на актьорите, но най-сериозните затруднения идват от диалога и реакциите на публиката.

Непоследователността в поведението на различните персонажи е част от жанра на политическото зрелище. Публиката не очаква от тях почтеност или принципност. Тя разполага с най-обща предварителна представа за персонажите и това изглежда достатъчно, за да може да следи действието, без прекалено да се ангажира с него. Зрителите могат да предлагат теми или да насърчават актьорите да развият определена линия на действието, но дълбоко в себе си и актьорите, и зрителите предпочитат да не прекосяват линията, която отделя сцената от публиката.

Социологическите изследвания очертават една трайна картина на политическите нагласи и култура на българското общество. Когато става въпрос за отношение към политиката и политиците, за доверие и одобрение на политическите партии и институции българските граждани са изключително критични. Ако се вгледаме само в тази част от резултатите, бихме приели, че българското общество е изпълнено с отвращение към политиката или че гражданската критика към политиците е толкова остра и непримирима, че във всеки момент би се изразила в радикални форми на противопоставяне.

Ако се вгледаме обаче в друга част от резултатите на същите изследвания, ще видим че българските граждани следят политическите събития, интересуват се от тяхното развитие и често говорят за политика във всекидневния си живот. Дори се карат за политика и то също толкова непримиримо и категорично. Ако останем при тези резултати, бихме приели, че българското общество е политизирано, че то има ясно изразен интерес към политическите процеси и търси информация за онова, което се случва с управлението на страната. Но най-вероятно отново ще сбъркаме.

Двете гледни точки имат своите рационални обяснения, но връзките между тях не винаги са очевидни. Критичността и недоверието към политиците е резултат на оценка за тяхната дейност, която очевидно се формира според качеството на живота на различните групи в обществото. Интересът към политиката, на свой ред, е продиктуван от факта, че у нас все още има прекалено голямо значение кой управлява държавата. Смяната на политическите елити води до съществени промени в публичната среда и общите условия, в които всеки от нас реализира собствените си житейски планове. И все пак, връзката между тези две нагласи не се изразява в по-висока степен на готовност за участие в политическия живот.

Бихме могли да разкажем българското общество като силно политизирано, следящо внимателно действията на политиците и именно затова критично настроено към тях. Но тогава би трябвало да очакваме че българските граждани при всяка възможност биха се включили в процеса на избор на политиците или в дискусия за насоката на техните решения. В тази перспектива би трябвало да очакваме, че българските граждани са добре информирани, имат своя собствена представа за развитието на България и именно спрямо отклоненията от нея са готови да критикуват политиците. Но този разказ също не изглежда достоверен, най-малкото заради устойчивата тенденция към намаляване на избирателната активност и нестихващия рефрен за очакването на „нови лица”.

Другият разказ би ни представил обществените нагласи като силно негативни към политиката, но също толкова внимателни към действията на управляващите. Това би бил разказ за негативна политизация, изпълнен с разбирането за това, че възможностите на всеки от нас зависи от онова, което се случва на сцената на властта. Разбирането за зависимостта ни от управляващите би било основанието за критичната ни нагласа и недоверие към тях. Този разказ изглежда по-достоверен, доколкото кореспондира с поданическия тип политическа култура. Поданикът възприема държавата като заплаха, като източник на рискове заради непредвидимото ѝ поведение. Поданикът знае, че това кой ще го управлява не зависи от него. Той знае, че държавата може да му навреди и затова непрекъснато се опитва да я надхитри и да се възползва от нейната слабост.Този разказ е обезкуражаващ по отношение на гражданската култура в България, но носи в себе си потенциал за промяна.

Твърдението, че всички тези разкази се допълват взаимно, не дава решение на проблема, пред който е изправена демокрацията в България. Макар всяка от чертите на ситуацията да е достоверна и проверима сама по себе си, общият поглед остава все така разфокусиран. Най-малкото защото съвременното развитие на българското общество включва както елементи от поданическата, така и от зараждащата се гражданска политическа култура.

Ако следим внимателно само реакциите на публиката, не винаги можем да се ориентираме в онова, което се случва на сцената. Политическото зрелище, в което участваме наподобява италианската Commedia dell’arte. На сцената са почти професионални актьори, които играят конкретни, добре познати персонажи. Няма предварително написан текст, няма цялостна драматургия, има само общи насоки, изведени от характера на персонажите. Целта на всеки актьор е да участва активно във всяка конкретна ситуация, развивайки своя образ.

Публиката знае кои са персонажите, но очаква да види в какви нови ситуации те ще се конфронтират помежду си. Всеки нов епизод предизвиква вниманието на публиката, доколкото интересът ѝ е насочен към това кой и как ще реагира в променените условия на играта. Онова, което предизвиква най-бурни реакции сред зрителите е пряката конфронтация между персонажите на сцената. Конфронтацията е моментът, в който зрителите могат отново да потвърдят представите си за персонажите и още по-убедено да спорят относно техните действия.

Но почти никой от зрителите не харесва персонажите на сцената. Почти никой не иска да се идентифицира с тях. Малцина се опитват да подскажат реплики или да насърчат актьорите в тяхната конфронтация с останалите персонажи. Никой от зрителите не желае да се качи сам на сцената. Дори и призивите всички заедно да се качат на сцената, за да прогонят слабо играещите актьори, не срещат подкрепа.

Мнозинството от зрителите е убедено, че конфронтацията на сцената няма нищо общо със самите тях, че тя не се случва нито от тяхно име, нито в тяхна полза. Публиката е убедена, че зрелището което се разиграва пред нея прикрива други неща, които са извън осветения кръг на сцената. Дори и когато одобрява играта на актьорите, публиката продължава да смята, че те получават твърде много пари, за да се правят на това, което изглежда, че са. Почти никой от зрителите не е готов да плати допълнително на някой актьор или да си поръча нова ситуация, която да види на сцената. Но мнозинството е убедено, че някой все пак плаща, за да гледат всички онова, което той е предпочел.

И все пак публиката у нас продължава да гледа и да участва в спектакъла. Колкото по-агресивна е конфронтацията между актьорите на сцената, толкова по-дълго се задържа вниманието на зрителите, но от това не следва нищо конкретно. Колкото по-дълго публиката участва в тази Commedia dell’arte, толкова по-малко вероятно става тя да промени нещо в нея.

Това не е само български феномен. В известен смисъл, глобализиращото се общество поставя все по-големи групи от хора в ролята на зрители на Commedia dell’arte. Критиката към непоследователността в развитието на отделните персонажи или към качеството на актьорското изпълнение, остава заглушена от бурните реакции в подкрепа на поредната конфронтация на сцената. Но, за разлика от зрелището, в политиката същественото е онова, което случва сред публиката, а не на сцената. Ако отделни групи от зрители са готови да се конфронтират помежду си заради играта на актьорите, това би трябвало да означава, че зрелището вече не е достатъчно. А ако отделни групи са готови да предложат нов сюжет или нови персонажи, това би могло да означава начало на политическа промяна.

Засега зрелището продължава.

Волен Сидеров: Управляващата коалиция е стабилна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838195

Волен Сидеров: Управляващата коалиция е стабилнаЛидерът на "Атака" Волен Сидеров увери, че управляващата коалиция е стабилна. Убеден е, че посещението му в Крим, за което е информирал предварително премиера Бойко Борисов, не застрашава разбирателството в управлението, предаде БНТ. Напомни, че при подписването на коалиционното споразумение с ГЕРБ, са се разбрали,

Стилистът на Шарън Стоун: Не е нужно да сте размер S, за да сте секси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838193

Стилистът на Шарън Стоун: Не е нужно да сте размер S, за да сте сексиМисля, че всеки може да изглежда страхотно и че просто трябва да сте наясно какво да прикриете и какво да покажете. Дори филмовите звезди, за които си мислите: "О, те имат перфектните тела" – те също не харесват някои части от телата си. Това каза за Би Ти Ви стилистът на Джейн Фонда и Шарън Стоун Дейвид Мейстер.

Полицаи пострадаха, след като патрулната им кола е бил блъсната от лек автомобил в София

http://nakratko.bg/category/58/158680/


Двама полицаи пострадаха, след като патрулната им кола е бил блъсната от лек автомобил на Симеоновско шосе в София. Инцидентът е станал през изминалата нощ. Двамата служители на МВР са приети в болница.

Пак сме сред "шампионите" в ЕС - този път по смърт на работното място

http://clubz.bg/67252-pak_sme_sred_shampionite_v_es_tozi_pyt_po_smyrt_na_rabotnoto_mqsto

България е сред страните в ЕС с най-много смъртни случаи на работното място, съобщи Евростат, цитирайки данни от 2015 г.

3497 души са загинали по време на работа в Евросъюза за тази година, или около 2,4 случая на 100 000 работници.

България и Литва споделят заедно четвъртото място в Европа с 4,3 смъртни случая на 100 000 души, или 85 души. Първа е Румъния - 7,5 на 100, следвана от Португалия и Люксембург.

Най-безопасно е да се работи в Холандия, където има едва 0,8 случая на 100 000 рботници, Германия - 1,3, Кипър - 1,5, и Великобритания - 1,6.

Според европейската статистика за фатални се определят тези инциденти, които водят до смърт на потърпевшия в рамките на една година. В по-общ смисъл за инцидент на работното място се счита всяко произшествие по време на работа, което води до физическо или умствено увреждане на засегнатия.

Измамници пращат фалшиви мейли от ЧЕЗ за несъществуващи задължения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838188

Измамници пращат фалшиви мейли от ЧЕЗ за несъществуващи задълженияКлиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Опитите за измами са извършени чрез съмнителни електронни писма, изпратени от адреси, които нямат общо с корпоративните имейли на компаниите от Групата ЧЕЗ в България, и касаят събиране на несъществуващи задължения.

Гърците се подготвят за стачка и масови протести на 1-ви май

https://petel.bg/Gartsite-se-podgotvyat-za-stachka-i-masovi-protesti-na-1-vi-may__262232

Гръцките синдикати организират масови протестни демонстрации на 1-ви май. Обявена е и 24-часова стачка. Тя ще засегне напълно транспорта. Ф...

"Грийнпийс" скочи: Русия пусна "плаващ Чернобил" и "Ядрен Титаник" на вода!

https://petel.bg/Griynpiys-skochi--Rusiya-pusna-plavashh-CHernobil-i-YAdren-Titanik-na-voda--__262229

Активисти реагираха остро, след като Русия изпрати в морето плаващата ядрена електроцентрала "Академик Ломоносов". "Грийнпийс" и други п...

Йенс Столтенберг: Турция има право да се бори срещу организаторите на преврата от 2016 година

https://petel.bg/Yens-Stoltenberg--Turtsiya-ima-pravo-da-se-bori-sreshhu-organizatorite-na-prevrata-ot-2016-godina__262233

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция има право да се бори срещу организаторите на опита за преврат от ...

Канят на фестивал на чипровския килим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838186

Канят на фестивал на чипровския килимЗа пета поредна година община Чипровци организира "Фестивал на Чипровския килим" на 5-ти и 6-ти май, съобщи кметът Пламен Петков. Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно

В Швеция ще се опитат да намалят катастрофите със специален калъф за телефон

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/29/3169910_v_shveciia_shte_se_opitat_da_namaliat_katastrofite_sus/?ref=rss


Шведската компания NordDDB и автомобилният концерн &quot;Фолксваген&quot; разработиха нов тип калъфи за телефон с една единствена цел - да спрат масовата практика на писане на съобщения в социалните мрежи по време на шофиране. Протекторите са твърди, тежки и напомнят постоянно за опасностите от подобни действия зад волана. Но как един калъф на телефон може да промени вредния навик?<br /><br />Протекторите са направени от катастрофирали автомобили и по-точно от металните им...

Коварният план на Асад

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kovarniyat-plan-na-asad

Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици

Коварният план на Асад

https://dnes.dir.bg/politika/kovarniyat-plan-na-asad

Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици

Почина режисьорът Майкъл Андерсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838183

Почина режисьорът Майкъл АндерсънБританският режисьор Майкъл Андерсън, станал известен с филма си "Около света за 80 дни", почина на 98-годишна възраст, предаде ДПА като цитира британски и американски медии. "Роденият в Лондон Андерсън умря във Ванкувър", заяви говорителка на семейството му пред Холивуд рипортър. "Той ще ми липсва всеки ден - каза дъщеря му Лесли Холдън.

Единственото "джипси", което игра за Англия

https://dnes.dir.bg/futbol/edinstvenoto-dzhipsi-koeto-igra-za-angliya

Раби Хауел е неизвестен на футболните фенове днес, но историята му е култова

Австралия повежда битка за Големия бариерен риф, влага стотици милиони в опазването на коралите

https://offnews.bg//sviat/avstralia-povezhda-bitka-za-golemia-barieren-rif-vlaga-stotitci-milio-679636.html

Австралия повежда битка за възстановяването и опазването на най-голямата система от коралови рифове и острови в света - Големия бариерен риф.

Правителството създава фонд от 500 млн. австралийски долара (379 млн. евро) за опазването на световното наследство.

През последните години системата, съставена от повече от 2900 рифа и 900 острова, в Коралово море край североизточния бряг на Австралия, загуби 30% от коралите си. Обезцветяването им е свързано с климатичните промени, водещи до повишение на температурата. Друг сериозен проблем е нашествието на вид морски звезди, известни с името "трънен венец".

Финансирането ще бъде използвано за намаляване на оттичането на селскостопански пестициди и подобряване на качеството на водата. Част от средствата ще са за подпомагане на фермерите в района да променят вредни практики.

Рифът, който може да се види от Космоса и чиято площ е по-голяма от тази на Италия, беше обявена за световно наследство от ЮНЕСКО през 1981 г.

Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и дом на милиони морски форми на живот.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза, че това е природна, национална и международна икона и затова австралийското правителството е решено да я опази за бъдещите поколения.

Утре отново ще е слънчево с максимални температури до 28 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838177

Утре отново ще е слънчево с максимални температури до 28 градусаПрез нощта ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12 градуса. Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони в Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Продължава офанзивата на сирийската армия срещу джихадистите от "Ислямска държава" в южната част на Дамаск

http://www.cross.bg/chast-kvartal-damask-1573628.html

/КРОСС/ Сирийската армия продължава вече единадесети ден настъплението си в южен квартал на Дамаск, за да прогони групировката "Ислямска държава" от последния й бастион в столицата, предаде Франс прес. Джихадистите контролират от 2015 г. палестинския лагер Ярмук, който фактически е квартал на Дамаск, както и част от кварталите Хаджар ал Асуад и Кадам. Силите на президента Башар Асад са отвоювали част от квартал Кадам по данни на официалната сирийска агенция Сана. Сухопътните сражения, придружени от въздушни удари и артилерийски обстрел, са отнели живота на 36 цивилни след 19 април. Седемдесет и девет бойци на режима и 68 джихадисти са загинали от началото на офанзивата по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

МОН публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас

http://nakratko.bg/category/58/158678/


Министерството на образованието публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас, съобщава БНТ. Запазва се изучаването само на български автори.

Биткойн манията и екзистенциалната криза на криптовалутата

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoin-maniiata-i-ekzistencialnata-kriza-na-kriptovalutata-260153/

Анализатор очаква постепенно завръщане на малките инвеститори след успокояването по отношение въвеждането на регулации

Сър Греъм Уотсън: Притеснен съм от корупцията, но България върви напред

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/04/29/3170994_sur_greum_uotsun_pritesnen_sum_ot_korupciiata_no/?ref=rss


Сър Греъм Уотсън е дългогодишен лидер на европейските либерали със стаж от 20 г. в Европейския парламент. Той е един от поддръжниците на приемането на България в ЕС и има големи заслуги за превръщането на случая с задържаните медицински сестри в Либия в европейска политика. Ако напуснем ЕС, сигурен съм, че след 10 години, ще чукаме на вратата и ще молим да се върнем обратно, каза Уотсън в интервю за bTV.<br /><br />-Сър Уотсън, често посещавате България, но спомняте ли си кога бяхте...

Чесънът помага срещу рак и диабет

https://www.actualno.com/health/chesynyt-pomaga-sreshtu-rak-i-diabet-news_672151.html

Консумацията на чесън намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип две. Това установиха учени от Нотингамския университет във Великобритания. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието Trends in Pharmacological Sciences. Полезният ефект на чесъна се променя в зависимост от начина на приготвяне, но учените все още не са стигнали до единодушие, кой от тях е най-добрият. Съдържащите сяра съставки в чесъна могат да променят в

Малко българско училище в инициативата „Розите на България“

http://www.eurochicago.com/2018/04/malko/

На 5 май 2018 г., от 10:30 до 11:00 часа, Малко Българско училище (Little Bulgarian School) в Чикаго ще се включи в инициативата на Министерството на образованието и науката "Розите на България".

Плаващата АЕЦ е „Ядрения Титаник“, скочиха екозащитници (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/plavashtata-aec-e-iadreniia-titanik-skochiha-ekozashtitnici-videosnimki-2093987

Уникалният плаващ руски енергоблок „Академик Ломоносов“ отплава от „Балтийски завод Съдостроене”. Той е на път към крайната си дестинация - Певек, Чукотка, в руския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ.
 
„Академик Ломоносов“ първо ще бъде

Бивш служител на ДАНС: Задържането на Десислава Иванчева е поръчково

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivsh-sluzhitel-na-dans-zadyrzhaneto-na-desislava-ivancheva-e-porychkovo-2093986

Задържането на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е поръчково, защото всички на тези постове в местната власт са корумпирани. Такова мнение изрази пред Дарик бившият служител на ДАНС и ГДБОП и настоящ експерт по икономическа престъпност Р

Кола помете двама полицаи в София

https://frognews.bg/novini/kola-pomete-dvama-politsai-sofiia.html

Кола помете двама полицаи в София. Инцидентът е станал на столичния бул. ”Симеоновско шосе”.

Измамници събират задължения от името на ЧЕЗ

http://clubz.bg/67251-izmamnici_sybirat_zadyljeniq_ot_imeto_na_chez

Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията, съобщиха от пресцентъра на дружеството. 
Опитите за измами са извършени чрез съмнителни електронни писма, изпратени от адреси, които нямат общо с корпоративните имейли на компаниите от Групата ЧЕЗ в България, и касаят събиране на несъществуващи задължения.

ЧЕЗ предупреждава своите клиенти, че не събира лични данни по телефон и че всички заплащания за услуги се извършват по установените за това начини и никога извън определените за целта места - клоновете на Български пощи, касите на "Изипей", "ФастПей", чрез електроните канали на "Ипей", "Трансакарт", "Айкарт", CASHTERMINAL, на ATM терминали и по банков път. 

Компанията призовава при всяко съмнение за злоупотреби, корупционни практики и други нередности, потребителите да се свързват с органите на МВР.
Всеки служител на ЧЕЗ е длъжен при поискване да се легитимира със своята служебна карта, която съдържа трите имена, длъжността и снимка. На гърба й има телефонен номер, на който клиентите могат да проверят самоличността на служителя. При отказ да се предостави картата, потребителят има право да поиска съдействие от полицията, обясняват от дружеството.

БТА

Двама полицаи са в болница, след като бяха блъснати от кола (обновена)

http://www.cross.bg/kola-politzai-bolnitza-1573627.html

/КРОСС/Двама полицаи бяха ранени при инцидент в София снощи. Патрулната им кола е била ударена от друг автомобил. Книжката на водача е отнета. Единият от пострадалите служители е настанен в болница, другият е освободен за домашно лечение. 

Двама полицаи са в болница, след като бяха блъснати от кола

http://www.cross.bg/blusnati-politzai-bolnitza-1573627.html

/КРОСС/Двама полицаи са в болница, след като бяха блъснати от автомобил. Случката е станала в събота вечер на "Симеоновско шосе".  За момента не се съобщава какво е състоянието на полициайте.

БЧК - Варна удължава срока за раздаване на помощи

http://www.moreto.net/novini.php?n=373351

Блгарският Червен кръст удължава срока за раздаване на помощи и призовава правоимащите лица по „Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане“ на ЕС да посетят раздавателните пунктовете на организацията, за да получат срещу подпис и документ за самоличност полагащите им се хранителни продукти.

1942: Да спиш с врага

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/1942-da-spish-s-vraga-6081785

Хиляди жени се хвърлят в обятията на врага, без да осъзнават какво извършват

Родители излизат на протест на 1 май срещу държавата заради децата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838174

Родители излизат на протест на 1 май срещу държавата заради децата сиНа 1 май в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата. Причината за всички тях са децата им. Трима родители споделиха пред Би Ти Ви историите си и проблемите, които срещат заради държавата, по техни думи. Златина Хаджипанайотова е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия,

Колко е важен сънят

http://nakratko.bg/category/58/158675/


Според Лабораторията за изследване на съня към Харвардския университет, когато човек не си доспива, имунитетът му спада, което пък означава, че не се бори с раковите клетки, които организмът ни произвежда всеки ден.

Изкуството на рисковите капиталисти

https://www.investor.bg/strategii/127/a/izkustvoto-na-riskovite-kapitalisti--259983/

Успешен венчър капиталист трябва да има добро разбиране на финансовите данни и аналитични умения, но това не е достатъчно

Австралия ще даде $380 млн. за възстановяването на Големия бариерен риф

http://www.moreto.net/novini.php?n=373352

Австралийското правителство съобщи, че ще похарчи 500 млн. австралийски долара (380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.

Родители обявяват война на държавата

https://www.actualno.com/society/roditeli-objavjavat-vojna-na-dyrjavata-news_672150.html

По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата. Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им. Златина е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите &bdquo

Огромен срам за България! Всеки миг ще гръмне по световните медии. Възрастен британец беше бит от...

https://petel.bg/Ogromen-sram-za-Balgariya--Vseki-mig-shhe-gramne-po-svetovnite-medii--Vazrasten-britanets-beshe-bit-ot---__262230

Клип с поредната агресия на пътя на светофар във Велико Търново взриви социалните мрежи. Нагъл шофьор налетя на бой на възрастен британец...

Стачки отново парализираха движението на железопътния транспорт във Франция

https://petel.bg/Stachki-otnovo-paraliziraha-dvizhenieto-na-zhelezopatniya-transport-vav-Frantsiya__262231

Париж. Стачка на служителите на железниците отново парализираха движението на железопътния транспорт във Франция, съобщава германският...

"Бостън" спечели седмия мач с "Милуоки", "Голдън стейт" откри втория кръг с разгром

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/29/3170984_bostun_specheli_sedmiia_mach_s_miluoki_i_shte_igrae_s/?ref=rss


"Бостън селтикс" постигна убедителна победа в решаващия седми мач с"Милуоки бъкс" и се класира за втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Келтите" се наложиха със 112:96 у дома и за втора поредна година стигнаха полуфиналите в Източната конференция.<br /><br />Тери Розиър и АЛ Хорфорд бяха звездите на вечерта, като отбелязаха по 26 точки за победителите. Розиър вкара десет от 16-те си стрелби от игра, включително пет тройки...

Родители обявяват война на държавата

http://nakratko.bg/category/58/158673/


По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване