В България има евроскептицизъм и симпатии към Русия, призна Дончев

https://frognews.bg/novini/balgariia-ima-evroskeptitsizam-simpatii-kam-rusiia-prizna-donchev.html

Няма предпоставка за предсрочни избори. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.Той е категоричен, че не трябва да има война между институциите. Противоречията се решавали прозрачно, обясни вицепремиерът.

Томислав Дончев: Не може да очаквате, когато президентът каже нещо, всички да са съгласни с него

https://www.actualno.com/politics/tomislav-donchev-ne-moje-da-ochakvate-kogato-prezidentyt-kaje-neshto-vsichki-da-sa-syglasni-s-nego-news_672241.html

"Не е редно да има война между институциите, напрежение може да има, но война означава да се използва институционална мощ, което не е редно. Не може да очаквате, когато президентът каже нещо всички да са съгласни с него." Това заяви вицеприемиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос дали има война между институциите. По думите му в някои от партиите има проруски симпатии, но отрече Волен Сидеров да е командирован от премиера в Крим: "Безспорно има скептични европейски настроения

Сръндак и кошута са убити при пътни инциденти в Шуменско

https://www.24chasa.bg/region/article/6839022

Сръндак и кошута са убити при пътни инциденти в ШуменскоСръндак и кошута са убити през последните два дни при пътни инциденти в Шуменско, съобщиха от пресслужбата на Североизточното държавно предприятие (СИДП). Тази нощ дежурните в Държавно горско стопанство - Шумен са получили сигнал от полицията, че на АМ "Хемус" край село Белокопитово товарен автомобил е ударил тригодишна кошута.

КНСБ: 5 пъти е разликата в заплатите между най-ниско и най-добре платените дейности

http://nakratko.bg/category/58/158710/


Над 5 пъти е разликата между средната работна заплата в най-ниско и най-добре платената икономическа дейност у нас. Това показват последните данни на КНСБ за доходите на българите.

Вижте какво ще е времето от 1 до 15 май

http://www.struma.com/bulgariya/vijte-kakvo-shte-e-vremeto-ot-1-do-15-mai_133663/

Очертава се дъждовен Гергьовден

През първата половина на май температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните, а валежите ще бъдат около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната.

В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4 – 10...

Продължава

И твойта майка също

https://offnews.bg//mama-nindzha/i-tvojta-majka-sashto-679693.html

Автор: Мая Цанева Спомняте ли си онази фраза от песента на Ъпсурт „И твойта майка също“? Щом спрем да си тананикаме и да се подхилкваме на един от любимите си хитове, е време да се изправим срещу истината, че родителството е единственият ни шанс да разберем собствените си майки и бащи и да продължим или да се променим. Още преди да имам дете, четох „Майките“ на Теодора Димова. Тогава поглъщах думите и много често една мисъл минаваше през съзнанието ми: „Аз няма да съм такава майка“. После, когато самата аз станах родител, се смирих и осъзнах, че има всякакви майки…

Изтича крайният срок за подаване на данъчни декларации за доходите

http://nakratko.bg/category/58/158709/


Изтича крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите.  До края на деня изтича срокът, в който освен да подадем декларация, трябва и да платим дължимия данък върху доходите си от миналата година.

Вицепремиерът Томислав Дончев: В управлението има известна доза полифония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839016

Вицепремиерът Томислав Дончев: В управлението има известна доза полифонияВ управлението има известна доза полифония, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. На въпрос дали пътуването на Волен Сидеров до Крим е проблем за управлението, той отговори: „Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае, той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването.

Тръмп пак загърби кореспондентите от Белия дом

http://www.struma.com/bulgariya/trump-pak-zagurbi-korespondentite-ot-beliya-dom_133662/

Предпочете да отиде при симпатизанти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново пренебрегна поканата от журналистите в Белия дом за традиционната им годишна вечеря и замина за партиен форум в щата Мичиган.

Тръмп за втора поредна година отказва поканата на акредитираните във Вашингтон кореспонденти. "Защо да бъда затворен в една зала с група либерали, които съобщават фалшиви новини и ме мразят", коментира Тръмп в Туитър.

Тирадата продължи и пред симпатизантите на митинга: „Днес те казват, че според...

Продължава

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373384

Два района са без вода във Варна поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши от повредата са в Цветния квартал и в част от кв. Левски. Очаква се аварията да бъде отстранена в късния следобед, а водоподаването възстановено до около 17 часа, уточниха от ВиК-Варна.

13 400 лв. и златни накити даде кърджалийка на мним полицай

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/13-400-lv.-i-zlatni-nakiti-dade-kyrdzhalijka-na-mnim-policaj-2094127

Телефонни измамници прибрали 13 400 лв. и златни накити от 76-годишна кърджалийка, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Кърджали.

Еврокомисар Йоурова за идеята за ОЛАФ за храните: На същото мнение съм

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evrokomisar-iourova-za-ideiata-za-olaf-za-hranite-na-syshtoto-mnenie-sym-2094121

Еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова споделя мнението на омбудсмана Мая Манолова по отношение на това европейски орган да следи за двоен стандарт при храните. Миналата седмица общественият защитник Мая Манолова

IT специалистът взема над 5 пъти по-голяма заплата от работещия в туризма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/it-specialistyt-vzema-nad-5-pyti-po-goliama-zaplata-ot-raboteshtiia-v-turizma-2094125

Компютърните специалисти у нас получават около пет и половина пъти по-голяма средна заплата спрямо работещите в хотелите и ресторантите, показва доклад на КНСБ за договарянето на заплатите през 2017-та година.

Температури до 34 градуса през май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/temperaturi-do-34-gradusa-prez-maj-2094131

Най-ниските температури през май у нас ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 29 и 34 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през тази година през

Русофили организират шествия в страната по повод 9 май

https://offnews.bg//obshtestvo/rusofili-organizirat-shestvia-v-stranata-po-povod-9-maj-679671.html

В повече от 50 града в страната на 9 май ще бъдат проведени шествия на "Безсмъртният полк", които са организирани от няколко неправителствени организации. Сред тях са Фондация "Безсмъртният полк", Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение" заедно с Русия", Движение "Че Гевара" - България.

Организаторите на събитието до момента са организирали провеждането на шествие в 49 града в страната.

Покани са изпратени и до президента, премиера, Народното събрание и посолствата "на страните победителки във Втората световна война".

В полка рамо до рамо крачат наследниците на Героите – българи и руснаци, дейци от Съпротивата в България, СССР, Европа и света, които дадоха своя принос в десетилетната борба за разгрома на фашизма и националсоциализма през 20-ти век.

Фондация "Безсмъртният полк" кани всички българи, които пазят спомена за своите роднини - жертви и участници в борбата срещу фашизма и национал-социализма, да се присъединят към шествията на Безсмъртния полк в България, се посочва в анонса на събитието.

До този момент потвърждение за провеждане на шествието са дали организаторите от Благоевград, Ботевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Дупница, Кърджали, Кюстендил, Несебър, Павликени, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Поморие, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Хисаря, Шумен, Ямбол, Банско, Велинград, Карнобат, Ковачевци, Лом, Монтана, Севлиево, Тетевен, Казанлък, Чирпан, Шивачево, Бяла Слатина, Елин Пелин.

В оставащите дни до марша на Безсмъртния полк се надяваме, че под неговите знамена ще се съберат още повече родственици на дейците от борбата и Съпротивата срещу фашизма и националсоциализма, които да понесат – гордо и достойно – фотографиите на Героите, посочват още организаторите.

В София началото на шествието е предвидено за 9.00 часа пред Паметника на незнайния воин, където ще се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя. Шествието ще започне в 9.15 и ще приключи пред паметника на съветската армия. 

Томислав Дончев: В управлението има известна доза полифония

https://dnes.dir.bg/politika/tomislav-donchev-v-upravlenieto-ima-izvestna-doza-polifoniya

Подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси. И ако някой попита дали компромисите не са много големи, веднага бих задал контравъпроса: "Каква беше алтернативата?"

Концерти събират Варна и Дордрехт в Деня на Европа

http://www.barometar.net/90867/

Концерти във Варна и в Дордрехт, Холандия, ще бъдат изнесени едновременно в Деня на Европа – 9-ти май. Двата града имат 17-годишно сътрудничество в различни сфери на обществения живот. Инициативата е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от двете общини. В морската столица събитието ще се проведе в […]

Прогноза за времето за първата половина на май

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-za-pyrvata-polovina-na-maj-news_672245.html

През първата половина на май температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните, а валежите ще бъдат около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната. В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми, съобщи bTV. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4 – 1

Григор Димитров остава близо до третото място в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/30/3171280_grigor_dimitrov_ostava_blizo_do_tretoto_miasto_v_sveta/?ref=rss


Григор Димитров запази петата си позиция в световната ранглиста и ще бъде много близо до челната тройка преди турнира в Мадрид. Вторият мастърс на червени кортове за сезона започва следващия понеделник, а веднага след него е този в Рим.<br /><br />Димитров остава с актив от 4950 точки след турнира от категория "АТП 500" в Барселона. Българинът стигна до четвъртфиналите при първото си участие в каталунската столица от 2013 г., а на пътя му застана испанският тенисист Пабло...

Румънският премиер отказа да подаде оставка заради "тайната" договорка с Израел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3171278_rumunskiiat_premier_otkaza_da_podade_ostavka_zaradi/?ref=rss


Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.<br /><br />"Категорично не. Не виждам никакви причини да подавам оставка, защото ме подкрепя управляващата коалиция - защото, по моя преценка, за тези три месеца имах добри резултати", каза Дънчила в интервю за телевизионния канал "Румъния ти ви". "Румънският президент няма правомощия да уволнява премиера", допълни тя.<br /><br...

Над 20 загинали след двоен самоубийствен атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839012

Над 20 загинали след двоен самоубийствен атентат в КабулНад 20 души, сред които и фотограф на Франс прес, загинаха при двоен самоубийствен атентат в Кабул. Близо 30 души са ранени. Първото нападение е извършено близо до централата на афганистанското разузнаване от терорист на мотор. Малко по-късно на същото място втори атентатор се самовзвриви сред група репортери.

Над 20 загинали след двоен самоубийствен атентат в Кабул

http://nakratko.bg/category/25/158708/


Над 20 души, сред които и фотограф на Франс прес, загинаха при двоен  самоубийствен атентат в Кабул. Близо 30 души са ранени. Първото нападение е извършено близо до централата на афганистанското разузнаване от терорист на мотор.

Британският вътрешен министър подаде оставка след мигрантски скандал

http://www.struma.com/bulgariya/britanskiyat-vutreshen-ministur-podade-ostavka-sled-migrantski-skandal_133661/

Амбър Ръд беше подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират и са се прицелили в карибски имигранти, пристигнали на Острова преди десетилетия

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка заради скандал около отношението на ведомството ѝ към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, съобщи Би Би Си.

Премиерът Тереза Мей е приела оставката.

От около две седмици 54-годишната Ръд е подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред...

Продължава

Северна Корея ще влезе в една часова зона с Южна

http://www.struma.com/bulgariya/severna-koreya-shte-vleze-v-edna-chasova-zona-s-yujna_133660/

Тази събота севрнокорейците ще преместят стрелките на часовници с 30 минути напред

Пореден положителен сигнал за затопляне на отношенията на Корейския полуостров – властите в Северна Корея решиха да уеднаквят часовата си зона с тази в Южна Корея.

Това ще стане тази събота, когато севрнокорейците ще преместят стрелките на часовници с 30 минути напред, за да бъде страната в един часови пояс със Сеул.

Това беше договорено на историческата среща между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун миналия...

Продължава

Пътна обстановка

https://dnes.dir.bg/patna-obstanovka/patna-obstanovka-2

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 29.04.2018 г.

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-260140/

Най-много погледи са насочени към предстоящата среща на Федералния резерв в сряда

Над 20 загинали след двоен самоубийствен атентат в Кабул

http://www.struma.com/bulgariya/nad-20-zaginali-sled-dvoen-samoubiistven-atentat-v-kabul_133659/

Сред жертвите е фотограф на Франс прес

Над 20 души, сред които и фотограф на Франс прес, загинаха при двоен самоубийствен атентат в Кабул. Близо 30 души са ранени.

Първото нападение е извършено близо до централата на афганистанското разузнаване от терорист на мотор.

Малко по-късно на същото място втори атентатор се самовзвриви сред група репортери. Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападенията.

източник: btvnovinite.bg

По-полека с това нахалство

http://clubz.bg/67290-po_poleka_s_tova_nahalstvo

ДПС иска изваждането на „Атака“ от управлението. БСП пък организира на 1 май „Празник на свободното слово и свободните медии“...

Рядко нахалството е било толкова неприкрито. Партията на Волен Сидеров има богато досие в обслужване на интересите на ДПС – издига техни кадри, подкрепяше тяхно правителство, участват заедно в антиевропейската кампания в българските медии. Партията на Корнелия Нинова пък поднесе цялата власт на ДПС и дори издигна и избра Делян Пеевски за шеф на специалните служби.

„Гласуваме Пеевски или правителството пада“, бил казал Станишев пред депутатите от БСП рано сутринта на 14 юни 2013 г.

Очевидно е, че в последните месеци опозиция в България няма. Нелепи са фалшивите скандали, които трябва да имитират някакво противопоставяне – алкохолът и танцьорките на някакъв младежки форум са само последният пример. Колкото по-неубедителна е тази опозиционна припряност, толкова по-притеснителни стават консенсусите – като например общата кампания срещу европейското наблюдение над българското правосъдие, все едно някой друг ни е виновен за кочинката.

„Атака“ си я правете каквото искате

„Атакувах „Атака“ и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението“, каза председателят на европейската либерална партия АЛДЕ Ханс ван Баален в София.

ДПС отдавна повтаря, че „Атака“ трябва да бъде извадена от управлението. Ами защо не я извадят? Тя си е тяхна. „Атака“ номинира редовно за ВСС близки до ДПС и Пеевски кадри. Издигна за министър на икономиката бившия шеф на Агенцията за приватизация, който подписа продажбата на „Булгартабак“ и на дипломатическия клуб в Бояна на офшорки и младежи, които нямат нищо общо с Пеевски. После Сидеров си взе за дясна ръка Светлозар Лазаров, който управляваше МВР в правителството на ДПС/Пеевски.

Лидерите на „Атака“ нападнаха преди години софийската джамия, а капиите на ДПС в правосъдието отказаха да преследват това престъпление – това втвърдява избирателите и от двете страни. Волен Сидеров говори открито за излизане от ЕС и НАТО, а подчинените на Пеевски медии са в авангарда на антиевропейската, антилиберална и пропутинистка пропаганда в България. Разликата е само, че ДПС поне говори прилично.

Така че, уважаеми г-н Карадайъ, ваденето на „Атака“ е въпрос, който може да обсъдите в рамките на вашата парламентарна група и няма нужда да ни занимавате и нас.

„Това е толкова недопустимо“

„На 1 май БСП организира протест срещу корупцията, мизерията и бедността... След края на митинга, група „Сигнал“ ще даде старта на Празник на свободното слово и свободните медии пред Народния театър „Иван Вазов”.

Това е цитат от официално съобщение на БСП. Верно ли?! БСП ще празнува свободното слово и свободните медии. Социалистите ще припяват заедно с Данчо Караджов думите на Любомир Левчев:

„Да те жадувам аз, да те жадувам,

а ти все повече да се отдалечаваш.

И аз все повече да съм виновен -

това е толкова недопустимо“.

Наистина е недопустимо чак такова нахалство. По времето на Станишев държавата активно помогна на Доган/Пеевски/Василев (който по-късно отпадна от отбора) да установят медийната си империя на пазара. По времето на Орешарски им дадоха цялата държава и така охраниха още повече империята. Тогава БСП се възползва от безпрецедентната кална кампания срещу протестите – лъжи, омраза и натиск срещу малкото свободни гласове. Вие ли ще празнувате свободното слово?! И нахалството трябва да има някакви граници.

Иначе проблеми има – и антиевропейският Сидеров е проблем за управлението, и овладяването на медиите е проблем. И сегашното правителство не ги решава. Властта има достатъчно много недостатъци и дава достатъчно много поводи за критика. Но когато ДПС и БСП говорят за Европа и за медиите, отвращават всички останали, които се интересуват от тези въпроси.

Десетки са жертвите след взрива в Кабул, сред тях е и журналист

https://www.actualno.com/asia/desetki-sa-jertvite-sled-vzriva-v-kabul-sred-tjah-e-i-jurnalist-news_672242.html

Журналист от AFP e сред загиналите след взривовете в Кабул. До момента се съобщава за 20 загинали и 30 ранени. Първото нападение е извършено близо до централата на афганистанското разузнаване от терорист на мотор. Малко по-късно на същото място втори атентатор се самовзвриви сред група репортери. Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападенията, допълва bTV.

"Катимерини": Докато гърците се карат със Скопие, българи и македонци стават все по-близки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839006

"Катимерини": Докато гърците се карат със Скопие, българи и македонци стават все по-близкиДокато ние, гърците, се караме със Скопие за името на съседната държава, българите и славомакедонците стават все по-близки. С идването на власт на правителството на (македонския премиер Зоран) Заев, атмосферата на подозрение в отношенията между двете страни изглежда се разсейва и по северната ни граница де факто се оформя ос София-Скопие,

Вижте какво ще е времето от 1 до 15 май

http://nakratko.bg/category/58/158707/


През първата половина на май температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните, а валежите ще бъдат около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната.

Банско с европейски шампион по Таекуондо

http://www.struma.com/obshtestvo/bansko-s-evropeiski-shampion-po-taekuondo_133658/

Младата надежда на Tаекуондо клуб “Хоук – Банско”, Катрин Гемкова, завоюва златен медал на европейското първенство по таекуондо в гр. Талин, Естония. Тя бе включена националния тим на България, след като стана държавен шампион в категория до 60 кг за девойки - младша възраст и така си осигури участието в подготовката и първенството на Стария континент.

На спортния форум Катрин победи в своите всички четири срещи, като премина през представителите на Украйна, Русия,...

Продължава

Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер

https://frognews.bg/politika/kurumbashev-balgariia-istinski-evropredsedatel-pravi-chasten-broker.html

България трябва да използва позицията си на Европредседател, а не само да се прави на честен брокер, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.

Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер

https://frognews.bg/novini/kurumbashev-balgariia-istinski-evropredsedatel-pravi-chasten-broker.html

България трябва да използва позицията си на Европредседател, а не само да се прави на честен брокер, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.

Днес изтича срокът за подаване на декларация към НАП

https://www.actualno.com/society/dnes-izticha-srokyt-za-podavane-na-deklaracija-kym-nap-news_672243.html

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича днес - 30 април 2018 г. До днес трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в

Днес изтича крайният срок за деклариране на доходите пред НАП

http://econ.bg/Новини/Днес-изтича-крайният-срок-за-деклариране-на-доходите-пред-НАП_l.a_i.761097_at.1.html

Срокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на дължимия налог изтича днес, напомни БНР. До петък в Националната агенция за приходите бяха...

Внимание! Акция на Митниците по пътищата в Пиринско, патрули дебнат навсякъде

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-akciya-na-mitnicite-po-putishtata-v-pirinsko-patruli-debnat_133657/

Акцията е започнала през миналата седмица и ще продължи почти през целия май, включително и в празничните дни около Гергьовден, когато се очаква засилен трафик. Патрулите са разположени по пътищата за граничните пунктове в областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Смолян. От Агенция “Митници” потвърдиха вчера пред за операцията, като не се ангажираха да съобщят какъв е крайният срок за приключването й.

Спират се всякакви превозни средства след анализ на риска, като се...

Продължава

Григор Димитров остава пети в света

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-ostava-peti-v-sveta__262344

Григор Димитров запази петата позиция в световната ранглиста на Мъжката тенис асоциация (АТР), информира Агенция "Фокус". През изминалат...

"Магическите гласове на България" с грандиозен спектакъл в НДК

https://dnes.dir.bg/noti/magicheskite-glasove-na-balgariya-s-grandiozen-spektakal-v-ndk

Чрез мултимедиа в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан

16-годишен талант на Черно море дебютира като титуляр за мъжете на Омония (Кипър)

https://petel.bg/16-godishen-talant-na-CHerno-more-debyutira-kato-titulyar-za-mazhete-na-Omoniya--Kipar-__262345

16-годишният талант на Черно море Христиан Фоти направи официален дебют за мъжкия тим на Омония срещу АЕК Ларнака, в мач от поредния кръг н...

Шофьорът на автобуса ковчег с шест глоби от КАТ

https://petel.bg/-SHoforat-na-avtobusa-kovcheg-s-shest-globi-ot-KAT__262346

Шофьорът на автобуса, който се обърна на магистрала „Тракия“ на фаталния петък, 13-и април, има шест глоби от КАТ, сред които и за каране бе...

Шофьор полудя, влачи с джип паркирани коли из Враца

https://petel.bg/-SHofor-poludya--vlachi-s-dzhip-parkirani-koli-iz-Vratsa__262347

Живеещите в идеалния център на Враца станаха свидетели на хулиганско поведение на собственик на мутренски джип Mercedes G-класа, научи агенци...

И Twitter продавала данни на Cambridge Analytica

https://petel.bg/I-Twitter-prodavala-danni-na-Cambridge-Analytica__262348

Александър Коган, изследователят, който е предоставил информация от милиони профили във Facebook на британската анализаторска компания Cambridg...

С 20 000 камери МВР ни пази от крадци

https://petel.bg/S-20-000-kameri-MVR-ni-pazi-ot-kradtsi__262349

Снимка: kamerite.com В страната има около 20 000 камери, чрез които се осъществява видеонаблюдение за борба с битовата престъпност. Камери има мо...

Стефан на Гала обяви официално пред цяла България: Деси Банова и Росен Плевнелиев чакат дете

https://petel.bg/Stefan-na-Gala-obyavi-ofitsialno-pred-tsyala-Balgariya--Desi-Banova-i-Rosen-Plevneliev-chakat-dete__262350

Деси Банова и президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) очакват първото си дете. Това потвърди авторът на рубриката "Истории на успеха" по NOVA з...

Стана ясно кога Черно море приема Септември в плейофа за Европа

https://petel.bg/Stana-yasno-koga-CHerno-more-priema-Septemvri-v-pleyofa-za-Evropa__262351

Отборът на Черно море ще приеме Септември в първия мач от плейофите за Европа на 5 май (събота) от 17 часа на стадион “Тича”. Ответната с...

Кой е този смел мъж? Втурна се да спасява пострадалите секунди след жестокото ПТП край Айтос

https://petel.bg/Koy-e-tozi-smel-mazh--Vturna-se-da-spasyava-postradalite-sekundi-sled-zhestokoto-PTP-kray-Aytos__262352

Смел мъж с кожено рокерско яке е заснет от очевидци да спасява пострадали в тежката катастрофа между Айтос и Бургас, станала тази сутрин. ...

ПСК „Черно море” е комплексен шампион на Talent Cup (снимки)

https://petel.bg/PSK----CHerno-more----e-kompleksen-shampion-na-Talent-Cup--snimki-__262353

ПСК „Черно море” стана комплексен шампион на силния международен турнир по плуване за деца и подрастващи Talent Cup. Състезанието, чийто орг...

КАТ с нова акция! Полицаи проверяват за неплатени фишове

https://petel.bg/KAT-s-nova-aktsiya--Politsai-proveryavat-za-neplateni-fishove__262354

Пътната полиция започна акция за неплатени фишове и за редовността на винетките. Тя се провежда в цялата страна в районите, където има ГКПП, пише TrafficNews.bg. Акцията ще продължи до края на седмицата.

Последен срок за данъчните декларации

http://www.moreto.net/novini.php?n=373383

Срокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на дължимия налог изтича днес. До петък в Националната агенция за приходите бяха подадени над 400 000 декларации. Задължение за подаване на данъчна декларация има всеки, който има доходи, различни от тези по трудов договор.

Как детето се учи чрез движение

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-deteto-se-uchi-chrez-dvizhenie-679672.html

Автор: Милена Макавеева Когато решим да станем родители, в главата ни изникват безброй въпроси. Докато чакаме появата на малкото човече си представяме как ще го гушнем, ще го разхождаме, ще подкрепяме всяка негова мъничка крачка. Искаме да му подсигурим най-доброто, още повече че в днешно време има невероятен избор на столчета, колички, бънджита, проходилки и др. Те до голяма степен ни улесняват в грижите за мъниците, но дали им помагаме, позиционирайки ги в тях?  Независимо колко модерен, различен и забързан е животът ни, психомоторното развитие на децата следва едни и същи закони. Бебето се ражда с арсенал от безусловни рефлекси,…

Еврокомисар заплаши САЩ с "тройна реакция", ако въведат мита за ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3171273_evrokomisar_zaplashi_sasht_s_troina_reakciia_ako/?ref=rss


Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БТА.<br /><br />В момента приоритетът ни е диалогът на високо равнище, каза Малмстрьом в интервю за неделното издание на германския в. "Франкфуртер алгемайне".<br /><br />Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без...

Подкрепа от Народния театър за музикантите от БНР

http://clubz.bg/67289-podkrepa_ot_narodniq_teatyr_za_muzikantite_ot_bnr

Призив към всички български творци да подкрепят исканията за достойно заплащане на музикантите от БНР отправиха от синдикалната организация в Народния театър към КНСБ. Актьорите от първата ни трупа изразяват съпричастност към съставите в Радиото в изявление, изпратено до медиите.

От Народния театър заявяват, че „бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите“. Артистите определят като „недопустимо, срамно, неграмотно и невежо“ отношението на властта към културата в България.

Исканията на оркестрантите и хористите от Радиото дотук получиха подкрепата на Софийската филхармония, Ансамбъл „Филип Кутев“, Музикалната академия, Българската музикална асоциация, Съюз на българските композитори, Съюз на музикалните и танцови дейци и на отделни личности като Веско Пантелеев-Ешкенази и Васко Василев.

Представяме Ви пълния текст на изявлението на актьорите от Народния театър:

„Във връзка с протеста на музикантите от БНР за по-достойно заплащане, Синдикалната организация на Народен театър „Иван Вазов“ към КНСБ изразява категоричната си подкрепа. Призоваваме всички културни дейци да се обединят в исканията си за по-достоен живот и условия на труд!

В една демократична страна, която е член на Европейския съюз, в XXI век, е недопустимо да има срамно, неграмотното и невежо отношение на властта към културата ѝ. Бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите. Надяваме се исканията на музикантите от БНР да бъдат чути!

Синдикална организация към КНСБ в Народен театър „Иван Вазов“

"Площад Славейков" 

8 журналисти убити в двоен атентат в Кабул

http://clubz.bg/67288-8_jurnalisti_ubiti_v_dvoen_atentat_v_kabul

Два взрива убиха днес 29 души по време на сутрешния час пик в Кабул, предаде Ройтерс. Ранени са 49 човека.

Сред жертвите са журналисти, дошли на място да отразяват първата експлозия. Те вероятно са станали жертва на камикадзе.

Загинали са 8 репортери, съобщи Афганистанският комитет за сигурност на журналистите. Убит е и Шах Мараи - шефът на фотографите на агенция АФП в страната. Фотограф на Ройтерс се е отървал с леки рани.

Говорителят на МНР Наджиб Ганиш заяви, че атентаторът самоубиец, изглежда, се е представил за журналист и се е взривил на мястото, където са били репортерите и медицинските екипи.

Двойният атентат стана само седмица след убийството на 60 души, чакащи на опашка в център за регистрация на избиратели западно от Кабул. Това само показва колко несигурна е столицата на Афганистан.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете.

Първата бомба избухнала в квартал Шашдарак, близо до сградата на разузнавателната служба. Втората експлозия станала пред Министерството на градоустройството и жилищното строителство в момента, в който вътре влизали хора.

Миналата седмица талибаните, които се борят да върнат шериата, обявиха началото на пролетната си офанзива. Оттогава в няколко района на страната се водят ожесточени битки.

От началото на годината стотици хора загинаха и бяха ранени в поредица от атентати в Кабул. Нападенията продължават въпреки предложението от февруари на президента Ашраф Гани за мирни преговори без предварителни условия.

Юмручно право, или когато силата е аргумент на пътя

http://nakratko.bg/category/58/158706/


За пореден път скандал на пътя завърши с бой. Разказахме ви за този случай вчера. Той е от Велико Търново и стана обществено достояние, след като кадри от него бяха публикувани в социалните мрежи от младо момиче – Мария Йотова.

Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации пред НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839002

Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации пред НАПСрокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на дължимия налог изтича днес. До петък в Националната агенция за приходите бяха подадени над 400 000 декларации, предаде БНР. Задължение за подаване на данъчна декларация има всеки, който има доходи, различни от тези по трудов договор. Доплащане на данъка се налага само в случаите,

И Twitter е продавала данни на Cambridge Analytica

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/i-twitter-e-prodavala-danni-na-cambridge-analytica-260224/

Това се е случило през 2015 г. чрез компанията на Александър Коган Global Science Research

Бабикян: Като натиснат Сидеров, ще гласува и за Юрий Гагарин

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/babikian-kato-natisnat-siderov-shte-glasuva-iurii-gagarin.html

Знаем, че на власт в България в икономически план са ДПС и ГЕРБ, а част от патриотичните партии са по-скоро като поставени лица. Когато натиснат Волен Сидеров, той ще гласува и за Юрий Гагарин ако трябва. Не трябва границата на компромиса от страна на ГЕРБ да прекрачва морала и цивилизоваността.

Бабикян: Като натиснат Сидеров, ще гласува и за Юрий Гагарин

https://frognews.bg/novini/babikian-kato-natisnat-siderov-shte-glasuva-iurii-gagarin.html

Знаем, че на власт в България в икономически план са ДПС и ГЕРБ, а част от патриотичните партии са по-скоро като поставени лица. Когато натиснат Волен Сидеров, той ще гласува и за Юрий Гагарин ако трябва. Не трябва границата на компромиса от страна на ГЕРБ да прекрачва морала и цивилизоваността.

Стъки: Съжалявам, че вкарах двама полицаи и бащи в болница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838999

Стъки: Съжалявам, че вкарах двама полицаи и бащи в болница (Видео)„Съжалявам, че вкарах двама служители на реда и бащи в болница”. Така ММА боецът Станислав Недков-Стъки коментира инцидента, при който се заби с колата си в патрулка на Околовръстния път в София. При катастрофата бяха ранени двама полицаи, единият, от които все още е под лекарско наблюдение. Стъки раказа пред Нова тв как е станал ударът.

MMA боец с обяснение защо блъсна полицейска кола и рани полицаи

https://www.actualno.com/crime/mma-boec-s-objasnenie-zashto-blysna-policejska-kola-i-rani-policai-news_672236.html

Това е един инцидент, който се случва доста често – ако в него не участваха популярно лице и специализиран автомобил, едва ли щеше да е такава сензация. Така MMA боецът Станислав Недков-Стъки обясни инцидент, при който блъсна полицейски патрул и рани полицай. По думите на Стъки пред Нова телевизия, полицаите догонили кола, която била минала на червено. Те я спрели, но полицейската кола не била включила аварийни светлини, а само буркана. Това заблудило Стъки, който помислил, че колата

Само във Фрог: Зам.-министър на МО пробутва свой човек на конкурс за НАТО

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-zam-ministar-pravi-naglasen-konkurs-nato-vav-voennoto-ministerstvo.html

Тези дни в Министеството на отбраната е пусната обява за конкурс за назначение на длъжността зам.-директор на дирекция в НАТО. За нея зам.-министърът на отбраната генерал от резерна Атанас Запрянов прави всичко възможно да набута своето претеже от Брюксел полковник Здравко Пехливанов, информираха наши източници във ведомството.

Роден на 30 април! Честит рожден на кмета на Благоевград Ат. Камбитов

http://www.struma.com/obshtestvo/roden-na-30-april-chestit-rojden-na-kmeta-na-blagoevgrad_133656/

Ето кой е той "зад завесата"

 Рожден ден празнува днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Втори мандат управник на областния център, Атанас Камбитов, направи така, че за Благоевград да се говори далеч извън пределите на страната ни.

Отчитайки безпристрастно, приносът на Камбитов за развитие на областния център / стотици санирани блокове, ремонтирани детски градини, решени дългогодишни проблеми на жителите на града, ремонти на улици, площади и сгради, множество фестивали, донесли на Благоевград...

Продължава

Теодора трябва да лети от Бразилия с медицински екип и техника

https://offnews.bg//obshtestvo/teodora-triabva-da-leti-ot-brazilia-s-meditcinski-ekip-i-tehnika-679670.html

Тежко остава състоянието на българката Теодора Маджарова, настанена в бразилска болница. Тя е много отпаднала и почти през цялото време спи, разказа съпругът на онкоболната жена Александър Русанов каза пред БНТ.

Тя заминава през март за Бразилия като последен опит да се лекува от рак. След посещение при местен лечител състоянието ѝ се влошава. В момента никой от бразилските лекари не се наема да разпише документи, че тя ще издържи пътуване до родината. 

От 10-15 дни се опитваме да помогнем. Първата крачка беше да я преместим в държавна болница. Нашите консули са в постоянна връзка с авиокомпаниите, за да може тя да се прибере, но самите лекари също се притесняват дали ще издържи полета, заяви външният министър Екатерина Захариева. Има оферта от една от авиокомпаниите в София, има и отказ от авиокомпании изобщо да поемат този казус. Трябва да лети с медицински екип, с техника и кислород, обясни още Захариева. 

Прокуратурата разследва катастрофата между Стъки и патрулка

https://www.vesti.bg/bulgaria/prokuraturata-razsledva-katastrofata-mezhdu-styki-i-patrulka-6081799

Спортистът призова да се обозначат местата за проверка на полицаите. Прокуратурата проверява

Сирийската армия: Ракети поразиха военни бази край Хама и Алепо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838998

Сирийската армия: Ракети поразиха военни бази край Хама и АлепоСирийската армия съобщи, че ракети са поразили няколко военни бази в околностите на Хама и Алепо при "нова агресия на враговете", предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия. Според телевизията ракетните атаки са били извършени в 22,30 часа местно време. По-рано тя съобщи, че последователни експлозии са били чути в селски район на

Зам.-здравен министър иска да се разследват чадърите върху здравеопазването

https://www.actualno.com/healthy/zam-zdraven-ministyr-iska-da-se-razsledvat-chadyrite-vyrhu-zdraveopazvaneto-news_672234.html

Сигнал до прокуратурата за злоупотреби в болници беше подаден още от министър Николай Петров. Дай Боже държавното обвинение довърши всичко пред съда. Това заяви зам.-здравният министър Мирослав Ненков. За безстопанственост сме събрали данни, но ще бъдат проучени всички договори, които са били сключени – за съвместна дейност, за наем на апаратура и други, защото може да са сключени умишлено неизгодни договори. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова в коментар относно

Нови Сад – различният сръбски град

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/30/3171035_novi_sad_razlichniiat_srubski_grad/?ref=rss


Сърбия е една от любимите чуждестранни дестинации за кратки съботно-неделни пътувания на много българи.<br /><br />Северно от Белград се намира по-рядко посещаваната от български туристи автономна област Войводина. Тя е значително по-различна от Централна Сърбия, но не е по-скъпа за приятни посещения през уикенда.<br /><br />Войводина – другата Сърбия <br /><br />Войводина става част от Кралството на сърби, хървати и словенци след края на Втората световна...

Откъс от "Експедиция до крайната точка" на Райнхолд Меснер

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/30/3169871_otkus_ot_ekspediciia_do_krainata_tochka_na_rainhold/?ref=rss


Легендарният катерач Райнхолд Меснер винаги се е стремял да предизвика собствените си способности и да подложи под съмнение &quot;невъзможното&quot;. На 8 май 1978 г. той за пореден път променя облика на алпинизма: заедно с Петер Хабелер стават първите хора в историята, които изкачват Еверест без допълнителен кислород. Този успех, плод на няколкогодишна усилена подготовка, разбива представите за възможно на скептично настроените лекари, учени и алпинисти, според които &quot;Еверест...

Смирената Меркел във Вашингтон

https://www.investor.bg/sasht/337/a/smirenata-merkel-vyv-vashington--260222/

Този път канцлерът отказа да поучава американския президент да се придържа към международните правила и общите ценности

Спорт по тв днес: футбол от България, Русия и Англия, тенис от Мюнхен и Истанбул, тото, баскетбол и световно по снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838641

Спорт по тв днес: футбол от България, Русия и Англия, тенис от Мюнхен и Истанбул, тото, баскетбол и световно по снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Днес е Световният ден за безопасни условия на труд

http://econ.bg/Новини/Днес-е-Световният-ден-за-безопасни-условия-на-труд_l.a_i.761096_at.1.html

В Световния ден за безопасни условия на труд български работодатели и представители на неправителствени организации ще посадят днес дръвчета и ще...

Бургазлии против новото деление на страната, не искат Варна за "столица" на района

http://www.moreto.net/novini.php?n=373382

Подготвяното от МРРБ ново планово деление очаквано се оказа хапка, трудна за преглъщане в Бургас. Местната общественост се надигна, тъй като не ще Варна за "столица" на общия им район, пише в. "Сега". Няколко пъти през последния месец различни представители на държавата даваха сигнали, че вариантът с четири планови области, при който двата морски града се обединяват, е най-вероятен.

Разкриха драмата с изчезналата фиданка от Белия дом

http://www.cross.bg/trump-makron-fidanka-1573681.html

/КРОСС/ Стана ясна съдбата на дъбовото дръвче, засадено в градината на Белия дом от американския Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон, което мистериозно изчезна вчера. Фиданката е била взета за фитосанитарен контрол, разкриха източници от френското президентство. В Съединените щати има строги карантинни норми за внесени в страната фиданки, семена, разсад и дори пръст и дървото, донесено от Макрон при държавното му посещение, не прави изключение. Френският президент подари дъбовата фиданка на Тръмп като „символ на дълготрайните отношения" между двете страни.    

Руските олигарси складирали поне 34 млрд. лири из британските острови

http://clubz.bg/67287-ruskite_oligarsi_skladirali_pone_34_mlrd_liri_iz_britanskite_ostrovi

"Най-малко 34 милиарда лири държат в сметки на задокеанските Британски територии руски олигарси", пише "Сънди таймс".

Информацията е по повод обещанието на премиерката Тереза Мей да замрази авоарите на богати руснаци във Великобритания като ответна мярка на покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Като се позовава на аналитици от Global Witness медията твърди, че вложените в офшорните зони пари на руските олигарси са поне 5 пъти повече отколкото на територията на Обединеното кралство. Така че трябва и те да бъдат изкарани на светло.

"Огромната част от прехвърлените 34 милиарда лира се намират в сметки в Британските Вирджински острови. През последните години през тамошни финансови институции са препрани около 110 милиарда долара като струпаните налични руски пари там са на второ място в света. Първи по този показател са банките в Кипър", пише "Сънди таймс", цитиран от Нюз. ру.

Камарата на представителите на Обединенето кралство ще разгледа проектозакон във вторник, с който задморските територии на Великобритания се задължават да съставят публични списъци с истинските имена на собствениците на сметки и активи в банките. Това е директен способ да се атакува и обуздае един от най-лошите прийоми на руснаците, коментира авторката на законопроекта Маргарет Ходж.

Протестиращи в Малта поискаха истина половин година след убийството на Дафне Галиция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3171264_protestirashti_v_malta_poiskaha_istina_polovin_godina/?ref=rss


Хиляди хора излязоха на протест по улиците на малтийската столица Валета и поискаха истина и справедливост половин година след убийството на журналистката и блогърка Дафне Каруана Галиция, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Протестът е организиран от групите Awturi ("Автори") и #OccupyJustice ("Окупирай правосъдието") след разкритията на "Проекта Дафне". 45 журналисти от 18 медии по света се включиха в този проект и се заеха да...

Неков: Двойният стандарт при храните е европейска, не национална тема

http://www.cross.bg/standart-tema-hranite-1573680.html

/КРОСС/ Темата за двойният стандарт при граните в ЕС до септември 2017 беше политическа, след това стана експертна. Хубаво е, че говорим в България по тази тема, но тя е европейска. Те не е национална и не се решава в България, а на европейско ниво, коментира евродепутатът от Партията на европейските социалисти и член на Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков. През последната седмица постигнах консенсус със западните ми колеги относно становището как да изглежда това, което ще изготви Европейският парламент, което после ще бъде предадено на Европейската комисия. Той смята, че предложението на комисар Вера Йоурова трябва да бъде по-амбициозно. За него двойният стандарт при храните е задача, отговорност и лична кауза. Международна конференция на тема "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата" ще се проведе днес в НДК. Събитието е част от програмата на българското рпедседателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.    

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия е на посещение в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838981

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия е на посещение в АтинаГенералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия днес ще бъде приет в Атина от гръцкия премиер Алексис Ципрас и ще представи икономическия доклад на своята организация за Гърция, съобщава в. "Вима". Анхел Гурия ще има среща и с финансовия министър Евклидис Цакалотос, предаде БТА.

Банда младежи безчинстват и тероризират в Сандански! Ступаха момче и му взеха последните пари

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%87%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b8/

Полицейските служители от Сандански около 22:19 часа на тел.112 са получили сигнал за лице, пострадало при физическа саморазправа в района на пл.“България“ в Сандански.

От пристигналите полицейски служители, на място са установени: мъж на 28 години от с.Драката и мъж на 20 години от Сандански, като 20-годишният мъж е пострадал с наранявания в областта на лицето. В хода на работата по случая е установено, че от 28-годишният мъж е отнето портмоне с намиращи се в него лични документи и сумата от около 70 лева.

След незабавно проведени издирвателни мероприятия, като съпричастни към извършеното деяние са задържани: Я.И(19г.) от Сандански, М.И.(18г.) от с.Поленица, общ.Сандански, Е.А.(20г.), която е от с.Вълково, общ.Сандански и А.Е.(18г.), която е от Сандански.

За случая е уведомена РП-Сандански. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава. Сн.илюстративна

Материалът Банда младежи безчинстват и тероризират в Сандански! Ступаха момче и му взеха последните пари е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Кюстендилско са обявени 11 конкурса за директори на училища

https://www.actualno.com/kustendil/v-kustendilsko-sa-objaveni-11-konkursa-za-direktori-na-uchilishta-news_672231.html

11 конкурса за избор на директори на училища са обявени в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Конкурсите са за директори на Начално училище „Св. Климент Охридски“ – Кюстендил, Основно училище „Проф. Марин Дринов“ – Кюстендил, Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстенди

5 пъти разлика между най-ниските и най-високите в заплати у нас

http://www.cross.bg/puti-durzhavi-naii-dobre-1573679.html

/КРОСС/ Над 5 пъти е разликата между средната работна заплата в най-ниско и най-добре платената икономическа дейност у нас. Това показват последните данни на КНСБ за доходите на българите. Сравнено с другите европейски държави средната работна заплата изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 2 пъти спрямо новите държави членки. От КНСБ ще изнесат днес данните си за 2017 г. - с колко са се увеличили заплатите в различните сектори на икономиката и кои са най-добре и най-ниско платените професии в страната.  

Захлаждане в края на седмицата

https://dnes.dir.bg/novini/zahlazhdane-v-kraya-na-sedmitsata

През повечето дни на седмицата ще остане топло, с краткотрайни превалявания след обяд.

Курумбашев: Нека да използваме позицията си на европредседател

http://www.cross.bg/kyrymbashev-bulgariya-predsedatelstvo-1573678.html

/КРОСС/ България трябва да използва позицията си на европредседател, а не само да се прави на честен брокер. Това обяви в предаването „Тази сутрин" евродепутатът Петър Курумбашев. Той смята, че трябва да се възползваме, за да защитим позицията си за командированите работници. Според Курумбашев е рано да се дава оценка на българското европредседателство. Решаваща ще е срещата за Западните Балкани, която все още е под въпрос, уточни той. Единствената реална опозиция в парламента е БСП. Аз мисля, че избирателите ще трябва да се ориентират по това, което става в парламента, когато гласуват на следващите евроизбори, коментира още евродепутатът от БСП и ПЕС. Петър Курумбашев коментира и последните промени в отношенията между Северна и Южна Корея. С голяма надежда гледам промяната в Северна Корея и се надявам, че този процес ще бъде необратим. Така ще има една по-малка заплаха в света, смята евродепутатът. „Групата на БСП в парламента има съвсем ясни действия, с които показва как изглежда управлението на ГЕРБ както в София, така и в Галиче", каза Курумбашев. „Кандидатът на БСП за предстоящите там избори на 20 май е човекът, чиито три автомобила бяха запалени. Запалено бе и заведението на основния свидетел по делото за въпросните палежи. Подставеното лице на Ценко Чоков за предстоящите избори е кандидат, подкрепен от ГЕРБ

Alibaba казва „Сезам, отвори се” за Daimler, Audi и Volvo

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/alibaba-kazva-sezam-otvori-se-za-daimler-audi-i-volvo-6081779

E-мобилността и автономното управление предлагат на Пекин възможността да се превърне в световен лидер на технологичния автомобилен фронт.

Георги Милков: Преди последните санкции Ким бележеше бавен, но сигурен икономически ръст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838971

Георги Милков: Преди последните санкции Ким бележеше бавен, но сигурен икономически ръст"Нямаше много очаквания за тази среща, затова всичко, което се случи, ги надмина главоломно. Не мисля, че процесът на натиск върху Северна Корея по начина, по който си го представяме, е довел до това. Когато е имало силен дипломатически натиск върху Северна Корея, е довеждало до ракети, поне това наблюдавахме.

Гръцките планове след спасението във фокуса на изданията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838979

Гръцките планове след спасението във фокуса на изданиятаПравителството в Атина е изправено пред предизвикателството да пропилее саможертвите на гърците от последните години, ако не разчете правилно своите стъпки за това какво ще прави след август, когато силно се надява да оттегли страната от спасителните програми, коментират изданията. Цитирани от Нюз.ин икономически анализатори,

Едно питие и девойка по трико със сигурност не биха ме стреснали толкова, когато бях в по-крехка възраст

https://www.actualno.com/cite/edno-pitie-i-devojka-po-triko-sys-sigurnost-ne-biha-me-stresnali-tolkova-kogato-bjah-v-po-krehka-vyzrast-news_672238.html

Едно питие и девойка по трико със сигурност не биха ме стреснали толкова, когато бях в по-крехка възраст. Така се пошегува вицеприемиерът Томислав Дончев в интервю за bTV в коментар за скандалното събитие по време на младежка конференция в София на 17-19 април.

Прокуратурата се заема с бивши шефове на клиники

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-se-zaema-s-bivshi-shefove-na-kliniki-679669.html

Бивши директори на болници могат да попаднат под ударите на прокуратурата след мащабното разследване на схемата "болница в болницата", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По разследването за безстопанственост вече са проверени 329 договора, някои са сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а", уточни тя. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки. Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, каза още Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

"Моделът при всички 13 учреждения е сходен - сключване на договор между частното и държавното или
общинско болнично заведение и извършване на дейност само от частното", добави тя. „Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, допълни Арнаудова. 

Бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков пък коментира, че въпросният порочен модел има гръб по високите етажи на властта. „Тези схеми не са сложни. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин, коментира Ненков.

Британският вътрешен министър подаде оставка след скандал с карибски имигранти

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3171255_britanskiiat_vutreshen_ministur_podade_ostavka_sled/?ref=rss


Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде "Ройтерс", като се позова на Би Би Си.<br /><br />Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателя е приела оставката на Ръд.<br /><br />От около...

Големият регрес и ответният прогрес

http://pogled.info/svetoven/evropa/golemiyat-regres-i-otvetniyat-progres.94175

/Поглед.инфо/ БСП в международния дебат за духовната ситуация на времето. Програмното предизвикателство днес е не по-малко остро и задължаващо откогато и да било в миналото

Не така, партньори!

http://pogled.info/svetoven/amerika/ne-taka-partnori.94176

/Поглед.инфо/ На вниманието на най-големия американофил Цв.Цв./.

Брад Пит е прекалено красив за Малайзия, спряха реклама с него

https://www.actualno.com/showbusiness/brad-pit-e-prekaleno-krasiv-za-malajzija-sprjaha-reklama-s-nego-news_672233.html

Харизматичната външност на Брад Пит продължава да му отваря врати за най-добрите снимачни площадки в Холивуд. Не така обаче стоят нещата в Малайзия. Властите в страната са забранили реклама с негово участие, тъй като смятат, че е прекалено красив за местните хора.  Това било нечестно спрямо мъжете в Малайзия, които не могат да се похвалят с неговата усмивка и други качества от външността му. Така Пит няма да рекламира продукта на японски автомобилен гигант, поне не и в Малайзия.

Френският външен министър обсъди с египетския президент положението в Либия и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838966

Френският външен министър обсъди с египетския президент положението в Либия и СирияФренският външен министър Жан-Ив Льо Дриан разговаря вчера в Кайро с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси за положението в Либия и Сирия, а също и по палестинския въпрос, предаде Франс прес. Льо Дриан, който пристигна в египетската столица в събота вечерта, се срещна и с колегата си Самех Шукри,

Томислав Дончев: Държавата е длъжник на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838978

Томислав Дончев: Държавата е длъжник на хората с увреждания"Държавата е длъжник та хората с увреждания, има много нерешени проблеми. Реагираме според възможностите", каза в студиото на "Тази сутрин" на bTV Томислав Дончев по повод многобройните протести, които всяка седмица се случват пред Министерския съвет. Заместникът на премиера е категоричен, че предпоставки за предсрочни избори няма,

Популярните шведски кюфтенца са по турска рецепта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838964

Популярните шведски кюфтенца са по турска рецептаПопулярните шведски кюфтенца всъщност са базирани на турска рецепта, донесена в страната от шведски крал през 18 век, съобщава турският в. "Дейли сабах". Вестникът се позовава на съобщение, поместено на официалната страница на Швеция в Туитър. "Шведските кюфтенца всъщност са базирани на рецепта, която крал Карл XII е донесъл в страната от Турция в

Британският вътрешен министър подаде оставка заради скандал с мигранти

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-vatreshen-ministar-podade-ostavka-zaradi-skandal-s-migranti-news278509.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.   Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно.   Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд.   От около две седмици 54-годишната Амбър Ръд е подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърката отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите.   Оставката беше огласена само часове след като министърката каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е "хуманна". Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли.   Оттеглянето на Ръд, вътрешен министър от 2016 г. и един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство.   Ръд плаща за т.нар. скандал "Уиндръш". В страната се надигна възмущение, след като в. "Гардиън" съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и че те са били заплашени с депортирани, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната.   Хиляди имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години, за да участват във възстановяването на страната след втората войната, получили правото да останат завинаги.   "Уиндръш" е името на първия кораб, с който имигрантите от Карибите пристигнали близо до Лондон. Много от тях всъщност имали британско поданство, тъй като били родени в колониалната епоха.   Онези, които така и не се опитали да получат лични документи по надлежния ред, се оказаха третирани като незаконни имигранти и са застрашени от експулсиране, ако не докажат правото си на пребиваване за всяка година, прекарана във Великобритания.   След избухналото възмущение, Тереза Мей беше принудена да се извини на ръководителите на тези страни на среща на върха на Общността на нациите, състояла се преди две седмици в Лондон.   В понеделник Амбър Ръд каза, че дълбоко съжалява за създалата се ситуация, изтъкна значителния принос на поколението "Уиндръш" за Великобритания и заяви, че тези хора могат да получат националност, без да доказват правото си.

Британският вътрешен министър подаде оставка заради мигранти

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-vatreshen-ministar-podade-ostavka-zaradi-migranti-news278509.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка заради скандал, свързан с отношението на министерството към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти. По грешка те са били определени като незаконно пребиваващи страната, съобщава Би Би Си. Медиите разкриха, че бриотанското вътрешно министерство има определен брой нелегални мигранти, които трябва да експулсира всяка годишно. Пред парламента Амбър Ръд отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации, но беше обвинена, че е заблудила депутатите, отбелязва АФП. Преди няколко седмици “Гардиън“ съобщи, че на хора, дошли от Карибите във Великобритания през петдесетте години на миналия век, са били отказани медицински грижи. Те са били заплашени с депортиране, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната. Между 1948 г. и началото на 70-те години на Острова пристигат хиляди имигранти от страни от Общността на нациите, за да участват във възстановяването на страната след Втората световна войната. Те получават правото да останат завинаги във Великобритания. Скандалът получи името “Уиндръш“ по името на първия кораб, с който имигрантите от Карибите са пристигнали в страната. Много от тях имат британско поданство, тъй като са родени в колониалната епоха. Вътрешното министерство е третирало като нелегални онези, които не са направили опит да получат нови лични документи. Те са били накарани да докажат правото си на пребиваване за всяка година, прекарана във Великобритания. В крайна сметка Тереза Мей бе принудена да се извини на ръководителите на тези страни на среща на върха на Общността на нациите, състояла се преди две седмици в Лондон. Вътрешният министър Амбър Ръд е близка до Тереза Мей и оттеглянето ѝ се приема като тежък удар за премиера.  

Петър Курумбашев: Рано е да се дава оценка на българското европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838970

Петър Курумбашев: Рано е да се дава оценка на българското европредседателствоБългария трябва да използва позицията си на европредседател, а не само да се прави на честен брокер. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви евродепутатът Петър Курумбашев. Той смята, че трябва да се възползваме, за да защитим позицията си за командированите работници, защото ЕС не можа да постигне съгласие по въпроса за командированите

Поставят маркировка за "синя зона" във Варна, вижте къде ще е забранено паркирането в следващите дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=373381

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от днес - 30-ти април до 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Козлодуй“, „Кап. Петко Войвода“, „Околчица“, „Кавала“, „Солун“, „.Ал. Дякович“, „Девня“, „Калиакра“, „Шабла“, „Дунав“, „Крали Марко“, „Балик“, „Цариброд“ и „Карлово", съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Владислав Горанов на работа, а вечерта води семейството си на ресторант за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838730

Владислав Горанов на работа, а вечерта води семейството си на ресторант за рождения си денМинистърът на финансите Владислав Горанов ще посрещне началото на рождения си ден във ведомството, където ще черпи колегите си, както го е правил неведнъж в последните години. Вечерта ще води семейството си на ресторант, но отказва да назове името му, за да не му прави реклама. Финансовият министър в два поредни кабинета на ГЕРБ навършва 41

Най-малко четирима загинаха при самоубийствен атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838959

Най-малко четирима загинаха при самоубийствен атентат в КабулНай-малко четирима души загинаха при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицията. Петима души са ранени. Всички жертви и пострадали са цивилни. Нападението е извършено недалеч от централата на афганистанското разузнаване от терорист с мотор, предаде БТА.

Технологиите срещу наглите шофьори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838682

Технологиите срещу наглите шофьориАгресивен шофьор кара рисково. Някой му прави забележка и той налита на бой. Докато всичко това се случва, очевидци наоколо гледат безучастно. Тази история се случва често по нашите пътища. Поредното повторение на познатата ситуация стана във Велико Търново. Агресията на пътя някои отдават на общото нарастване на агресията в обществото.

Масово "легналите полицаи" по улиците са незаконни

https://www.actualno.com/society/masovo-legnalite-policai-po-ulicite-sa-nezakonni-news_672212.html

Цели 6 години МВР и регионалното министерство са пренебрегвали задълженията си по наредба, приета през 2012 г., която регламентира изграждането и отстраняването на изкуствени неравности и средства за ограничаване на скоростта по пътя. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос. Затова сега работна група към МВР най-накрая ще се заеме с изготвянето на стандарти и с отстраняването на незаконно поставени "легнали полицаи". Някои от съоръженията з

Арестуваха измамник, задигнал близо 62 000 лв в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/arestuvaha-izmamnik-zadignal-blizo-62-000-lv-v-haskovo-2094106

Полицията задържа ало измамник в хасковски хотел. От полицията информират, че 23-годишният мъж от Айтос, е излъгал три жени на възраст 51, 60 и 78 години и е действал по схемата „съдействие на полицията“.

Потвърдено: Деси Банова и Росен Плевнелиев очакват дете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/potvyrdeno-desi-banova-i-rosen-plevneliev-ochakvat-dete-2094109

Слухове, че президентът Росен Плевнелиев и половинката му Деси Банова очакват дете, завладяха социалните мрежи през почивните дни. Оказа се, че информацията е вярна и бе потвърдена от Гала в предаването й „На кафе“.

Прокуратурата подхваща бивши директори на болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838947

Прокуратурата подхваща бивши директори на болнициБивши директори на болници могат да попаднат под ударите на прокуратурата след мащабното разследване срещу порочната схема "болница в болницата". Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод разследването за безстопанственост. "Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а", уточни тя.

В Австралия търсят кой подсказа на медиите за готвен Big Brother в интернет

https://www.actualno.com/sciencelogy/v-avstralija-tyrsjat-koj-podskaza-na-mediite-za-gotven-big-brother-v-internet-news_672228.html

Австралийската федерална полиция води разследване за изтичането на конфиденциална информация, на чието основание медиите съобщиха за намерението на правителството да разшири пълномощията на службите. Планира се Управлението за радиотехническа отбрана (Australian Signals Directorate - ASD) да получи допълнителни права по закон, за да може служителите му да следят използващите интернет в собствената им страна без да трябва съдебно разрешение. Това заяви в интервю за радио ABC министърът на външни

Всяка втора данъчна декларация за 2017 г. е подадена онлайн

http://www.mediapool.bg/vsyaka-vtora-danachna-deklaratsiya-za-2017-g-e-podadena-onlain-news278508.html

Офисите на данъчната агенция приключиха приема на декларации за доходите на физическите лица през 2017 г., но по интернет документът може да се подава до полунощ на 30 април, съобщиха от Националната агенция по приходите в последния ден за обявяване на приходите на гражданите от граждански договори, хонорари, наеми, продажба на произведена от тях селскостопанска продукция или собствени художествени произведения . Подадени са над 500 000 декларации, почти половината от които онлайн, подписани с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код - ПИК. Данъчните отчитат сериозно повишаване на интереса към е-подаването на декларации от физическите лица. "Всяка втора декларация за доходите е получена онлайн тази година. Интересът към е-услугите на НАП е разбираем, тъй като те спестяват разходи и време както на гражданите, така и на администрацията“, коментира по повод края на кампанията Боряна Георгиева, директор "Обслужване“ в НАП В края на март Комисията за защита от дискриминация определи като “дискриминационна“ отстъпката от 5% от данъците при подаване на декларацията по електронен път до края на януари. НАП има право да наложи глоба до 500 лева за неподадена декларация и до 1000 за декларирани неверни данни.

Изтича срокът за подаване на данъчните декларации

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-za-podavane-na-danachnite-deklaratsii-news278508.html

30 април (понеделник) е крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите.  До края на деня изтича и срокът, в трябва и да се плати дължимия данък върху доходите за 2017 г. От НАП напомнят, че най-бързият и лесен начин да се стори това е по електронен път. Другите начини да се подаде декларацията е по пощата с обратна разписка или директно в офисите на приходната агенция. През 2018 г. приблизително половината от документите са подадени онлайн. В края на март Комисията за защита от дискриминация определи като “дискриминационна“ отстъпката от 5% от данъците при подаване на декларацията по електронен път до края януари. НАП има право да наложи глоба до 500 лева за неподадена декларация и до 1000 за декларирани неверни данни.

Северна Корея преминава на южнокорейско време

http://clubz.bg/67286-severna_koreq_preminava_na_yujnokorejsko_vreme

Обединението на часовите зони на Северна и Южна Корея ще се състои на 5 май, съобщава агенция Yonhap, като се позовава на решение на Върховното Народно събрание на КНДР. Пхенян изпълнява обещанието, дадено от лидера си Ким Чен Ун на срещата му с южнокорейския президент Мун Чже Ин на 27 април. Макар и да прозвуча като импровизация, то стана "първата практическа стъпка към национално помирение и единство", цитира агенцията думите на Ким Чен Ун.

Идеята да се обединят времевите зони възникнала у него по време на преговорите с колегата му, когато той погледнал часовниците, показващи различно време. Според севернокорейските медии, това, което видял, натъжило Ким Чен Ун и той предложил да обединят "времето на Севера и Юга", преди да правят каквото и да било. 

КНДР премина към собствено време през август 2015 г., премествайки стрелките на часовника с 30 минути назад. Това било обяснено със стремежа да се отхвърли наследството от японското колониално управление 1910-1945 г. По-рано на Корейския полуостров са били по едно и също часово разписание.

Срещата на Ким Чен Ун и Мун Чже Ин е третата в историята на КНДР и Южна Корея. Преди това друг севернокорейски лидер - Ким Чен Ир, се е срещал с действащи юнжокорейски президенти - с Ким Де Чун през 2000 г. и Но Мун Хьон през 2007 г.

Дъжд за Гергьовден и за 24 май

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-za-gergiovden-i-za-24-maj-679668.html

Времето през май ще е неустойчиво, в първите дни на месеца температурите ще са между 25 и 30 градуса. 

На Гергьовден обаче се очаква дъжд с гръмотевици, възможни са и градушки, прогнозира Красимир Стоев, синоптик в НИМХ към БАН по БНТ. 

"Както днес, така и утре, над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на места ще превали. Празничните почивни дни ще са с валежи", добави Стоев. 

Температурите ще се понижат, затопляне ще има през второто десетдневие. 

Около 24-25 май също се очакват валежи, но към края на месеца хубавото време се завръща. Най-ниските
температури се очаква да са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 29 и 34 градуса, обясни Стоев. 

Обвинения грозят и бивши директори на разследваните болници

http://www.cross.bg/bolnitzi-arnaydova-sklyucheni-1573677.html

/КРОСС/ Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата. Това заяви говорителят на главния прокурор във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост. Румяна Арнаудова уточни, че вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болницата", който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки. „Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона", обясни в „Здравей, България" Арнаудова. Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а. Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления. Арнаудова припомни, че още през месец декември прокуратурата е разпоредила проверки заради модела „болница в болницата". Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на 329-те договора, които са сключени от общински и държавни заведения

С 20 000 камери МВР ни пази от крадци

http://www.moreto.net/novini.php?n=373380

В страната има около 20 000 камери, чрез които се осъществява видеонаблюдение за борба с битовата престъпност. Камери има монтирани както в градовете, така и в селата. Плановете на МВР са до 2020 година камери да бъдат поставени и в най-малките населени места у нас.

Един е загинал при катастрофа в страната през денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838957

Един е загинал при катастрофа в страната през денонощиетоЕдин човек е загинал при станалите 8 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. При пътнотранспортните произшествия /ПТП/ са ранени шестнайсет души. В София са регистрирани 40 леки и 2 тежки ПТП с трима

16-годишен талант на Черно море дебютира като титуляр за мъжете на Омония Кипър

http://varnautre.bg/2018/04/30/80496/16-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d1%8e%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0

16-годишният талант на Черно море Христиан Фоти направи официален дебют за мъжкия тим на Омония срещу АЕК Ларнака, в мач от поредния кръг на кипърското първенство. Тимът на Фоти отстъпи с 0:2, а младокът престоя на терена до 60-ата минута и при резултат 0:1 бе заменен. Медиите в страната поставиха много висока оценка на младия […]

Захариева: Теодора трябва да лети от Бразилия с медицински екип и техника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838948

Захариева: Теодора трябва да лети от Бразилия с медицински екип и техника"Тежък човешки казус. От 10-15 дни се опитваме да помогнем. Първата крачка беше да я преместим в държавна болница. Нашите консули са в постоянна връзка с авиокомпаниите, за да може тя да се прибере, но самите лекари също се притесняват дали ще издържи полета. Има оферта от една от авиокомпаниите в София,

Спасители режат ламарини, за да извадят жена след страшен екшън в Монтана

https://petel.bg/Spasiteli-rezhat-lamarini--za-da-izvadyat-zhena-sled-strashen-ekshan-v-Montana__262332

Жена е пострадала при тежка катастрофа в Монтана през уикенда, съобщава BulNews.bg. Наложило се спасители да я вадят изпод смачканите ламарини...

Гордост за Пиринско! Наградиха трима медици в кампанията „Достойните лекари“

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bc/

Трима медици от Пиринско бяха наградени в кампанията „Достойните лекари. Те бяха сред 200 номирани лекари от пациенти, които изразяват своето доверие и уважение към хората грижещи се за тяхното здраве.

Тримата лекари бяха изненадани на работните си места и пред погледите на колеги и пациенти получиха кошници с подаръци и букети цветя. В Топ 5 тази година попаднаха акушер-гинеколог, педиатър, психиатър и двама анестезиолози.

Сред тях е и неврокопчанинът д-р Методи Лазаров. Той работи като анестезиолог в Клиниката по хирургия към Университетската специализирана болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ – София. Опитен и прецизен специалист, той получи голямо одобрение при гласуването от страна на хора, които е лекувал.

Д-р Таня Бърдарска Професионализмът и топлото отношение към пациентите изведе в челните редици и д-р Таня Бърдарска от Сандански. Тя е част от Отделението по хемодиализа в болница „Св. Врач“, работи и като психиатър в местната поликлиника. За нея казват, че въпреки нелеката работа на лекаря, винаги е усмихната и позитивна, което се отразява и на болните.

Най-титулуваният специалист в „Достойните лекари“ е уважаваният в лекарските и академичните среди проф. д-р Атанас Темелков, получил висока оценка и от страна на пациентите в кампанията. „Всеотдаен към болните“, „Най-добрият професионалист и човек“, „Страхотен доктор, поклон“ са само част от благодарствените думи за него при номинациите. Анестезиологът, роден в Благоевград има завидна автобиография. В момента е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Александровска болница“ – София, председател е на експертния съвет по Анестезиология и интензивно лечение към Министерство на здравеопазване и завежда Катедра „Анестезиология и интензивно лечение“ в Медицински факултет към МУ София. Само преди дни проф. Темелков отбеляза 60-годишен юбилей.

Инициативата „Достойните лекари“ се провежда по повод Деня на здравния работник. Целта на кампанията е да съдейства за утвърждаване авторитета на лекарската професия и да инвестира в доверието и уважението към хората, на които сме поверили нашето здраве. Второто издание събра общо над 200 номинации, като „надпреварата“ бе между над 100 лекари, медицински сестри и здравни работници от цялата страна. Сред тях работещи във водещи болници в столицата и лечебни заведения в Пловдив, Шумен, Варна, В. Търново, Сливен, Несебър, Поморие, Бургас и др. Номинации имаше също за лекари от индивидуални практики, както и от Дневни центрове за деца и възрастни.
Кампанията е жест на признателност към хората в бели престилки, без които здравето и животът на всеки един от нас биха били немислими.

Материалът Гордост за Пиринско! Наградиха трима медици в кампанията „Достойните лекари“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Евтино изобретение може да прати парното в историята

https://petel.bg/Evtino-izobretenie-mozhe-da-prati-parnoto-v-istoriyata__262333

Кадър: Нова тв Как можем да сложим край на сметките за парно, и то почти без пари? На фона на неочаквано солените мартенски фактури за соф...

Автомобилите - основна причина за вредните газове в София

https://petel.bg/Avtomobilite---osnovna-prichina-za-vrednite-gazove-v-Sofiya__261964

Около 6.5% от всички автомобили, които се движат в София, отделят изключително високи нива на замърсители на въздуха. Именно на тях се дължа...

Шофьор загина след зверско меле край Айтос, спътничката му бере душа в болница

https://petel.bg/SHofor-zagina-sled-zversko-mele-kray-Aytos--spatnichkata-mu-bere-dusha-v-bolnitsa__262334

Снимка Булфото, архив Мъж е загинал при тежката катастрофа на пътя Айтос-Бургас, съобщават от ОД на МВР, цитирани от Флагман.бг. Инциден...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване