Всеки десети работещ е беден

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/30/3171343_vseki_deseti_rabotesht_e_beden/?ref=rss


Всеки четвърти българин живее под прага на бедността, а без социалните помощи делът им би бил близо 30 на сто. Рискът от бедност е най-висок при безработните - близо 60%, но и сред работещите всеки десети е беден. Това сочат данните от изследване на бедността през 2017 г., извършено от Националния статистически институт.<br /><br />Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.6%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на...

Полицията спира и проверява за неплатени глоби. Отнема и книжки

http://www.cross.bg/nakazanieto-globi-neplateni-1573695.html

/КРОСС/ Пътна полиция започва масови проверки в цялата страна за водачи, които не са платили извършени от тях нарушения, съобщава БНР. Едно от местата, където се спират автомобили за проверка, е пътят към граничния контролен пункт "Калотина". Наказанието за неплатени глоби е временно отнемане на шофьорската книжка. Мерките бяха въведени още миналата година. Наказанието се налага при връчени наказателни постановления, докато водачът не плати глобата си.  

Агресивни пауни нападнали именията на Роби Уилямс и Джими Пейдж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6839260

Агресивни пауни нападнали именията на Роби Уилямс и Джими ПейджБившият фронтмен на "Тейк дет" Роби Уилямс и китаристът на "Лед Цепелин" Джими Пейдж са станали жертва на агресивни пауни, които нападат и кълват всичко лъскаво и синьо, съобщава сайтът Контактмюзик. Пернатите редовно бягали от близкия до именията на музикантите Холанд парк в Западен Лондон. Те прониквали в градините на Уилямс и Пейдж и нападали с

Ниви и ренти поскъпват с нови 3-4%

https://dnes.dir.bg/pazari/nivi-i-renti-poskapvat-s-novi-3-4

През 2017 г. според експертите нивите са поскъпнали с не повече от 4%

Медицинският университет е комплексен победител в XIX Варненска универсиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/6839168

Медицинският университет е комплексен победител в XIX Варненска универсиадаСтудентите от Медицински университет – Варна извоюваха приза „Комплексен победител“ в XIX-ата Варненска Универсиада. Бъдещите медицици заслужиха признанието след оспорвани състезания по спортните терени във Варна между студенти от 6 варненски университета. В стилна церемония по награждаване, която се проведе в залата на Юнашкия салон на 28 април,

Прокуратурата може да обвини и бивши болнични директори

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-moje-da-obvini-i-bivshi-bolnichni-direktori-260236/

Вече са проверени 329 договора, навсякъде е установен порочният модел „болница в болница”, каза Румяна Арнаудова

„Ислямска държава“ пое отговорност за двете бомби в Кабул, убили най-малко 21 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=373397

Най-малко 21 души загинаха и над 27 бяха ранени днес при два самоубийствени бомбени атентата в афганистанската столица Кабул, отговорност за които пое „Ислямска държава“, предаде АФП. При втората експлозия има убити и ранени журналисти, съобщава местната агенция „Толо нюз“, пред която здравното министерство потвърди новия броя убити и ранени.

От днес до Гергьовден проверки преди КПП-тата за неплатени глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839248

От днес до Гергьовден проверки преди КПП-тата за неплатени глобиОт днес до Гергьовден от пътна полиция ще проверява шофьорите за неплатени глоби, невръчени фишове. Проверки ще има и на пътниците в колите да имат шофьорски книжки, съобщи главен инспектор Петър Соколов.  Заедно с КАТ в операцията участва и пътната агенция, която следи за винетки. Катаджиите ще спират колите и с таблетите си ще проверяват за

Затварят повечето каси за плащане на ток

http://budnavarna.bg/33502-zatvaryat-povecheto-kasi-za-plashtane-na-tok/

От днес – 30 април, всички каси на Енерго про в касовите салони на „Информационно обслужване“ във Варна затварят. Няма да работят касите на ул. „Оборище“, в някогашната сграда на енергото, както и тези на пазар „Чаталджа“. На практика, всички, които плащат сметките си за ток в брой ще могат да ползват само в Центровете за обслужване на клиенти.

Припомнямe, че центърът във Варна е на ул. „Девня“-2. Сметки ще могат да се плащат още на касите на EasyPay, FastPay, Български пощи и клоновете на ДСК, както и онлайн.

Материалът Затварят повечето каси за плащане на ток е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пенсионери емигрират, за да се лекуват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6838627

Пенсионери емигрират, за да се лекуватЗа да не купуват скъпи лекарства в България и да обикалят по болници, се регистрират при роднини в ЕС или сключват фиктивни трудови договори Пенсионери и болни все по-често емигрират, за да се лекуват в чужбина, показа проверка на “24 часа”. Поводът за нея бе историята на Красимира Обретенова и дъщеря Пасионария, родена с увреждания.

Жертва на свещеника педофил от Чили: След разговора с папата имам повече надежда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839241

Жертва на свещеника педофил от Чили: След разговора с папата имам повече надеждаТри жертви на чилийски свещеник педофил се срещнаха с папа Франциск във Ватикана, за да обсъдят случая, който усложни посещението му в Чили през януари, предаде Франс прес. Срещите започнаха в петък вечерта и продължиха до вчера. "Разговорът ми с папата продължи над два часа и половина", съобщи в Туитър Хуан Карлос Крус,

Баба даде 13 400 лева и златни накити на "полицай Костов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839254

Баба даде 13 400 лева и златни накити на "полицай Костов"Телефонни измамници прибрали 13400 лв. и златни накити от 76-годишна кърджалийка. Възрастната жена била измамена в събота по най-популярния сценарий напоследък. На домашния телефон позвънил мъж, който се представил за полицай Георги Костов и съобщил, че се извършва операция за задържането на телефонни измамници.

Крадците в Пиринско гепят каквото им падне! Апаши влязоха в двор в Банско и ...

http://www.struma.com/krimi/kradcite-v-pirinsko-gepyat-kakvoto-im-padne-apashi-vlyazoha-v_133682/

В РУ-Сандански е получен сигнал за извършена, за времето от 21:00 часа на 28.04.2018г. до 18:15 часа на 29.04.2018г., кражба на малък хладилник и около 4 бр. ел.печки от административна сграда в с.Микрево. По случая е образувано досъдебно производство.

Заявителски материал е образуван във връзка с получен сигнал за извършена, за времето от 15.04.2018г. до 29.04.2018г., кражба на две акумулаторни батерии от товарен автомобил „Камаз“, паркиран в двор за съхранение на...

Продължава

„Лордът от планетата Земя” от Сергей Лукяненко – началото на междузвездните войни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6839184

„Лордът от планетата Земя” от Сергей Лукяненко – началото на междузвездните войниПълното издание на ранната творба дава началото на новата вълна космически опери в руската литература. От стилистиката на „мутренските” години в постсъветското общество, през приказната фантастика до грандиозни галактически междузвездни войни – в „Лордът от планетата Земя” всепризнатият майстор Сергей Лукяненко дава начало на новата вълна

Работници за дистрибуция на безалкохолно и бира в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N6QgGBKImI8/

Търсим работници с шофьорска категория B или C за дистрибуция на безалкохолно и бира в Поморие. Тел.:0884332526

Катастрофа на Е-79 край Сандански прати млада жена от Микрево в болница

http://www.struma.com/obshtestvo/katastrofa-na-e-79-krai-sandanski-prati-mlada-jena-ot-mikrevo_133681/

 Около 20:20 часа на 29.04.2018г. на ПП1 Е-79 между гр.Кресна и гр.Сандански е станало ПТП, при което лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 27-годишен водач от с.Дамяница, общ.Сандански, след изпреварване и прибиране в дясната лента за движение, при използване на спирачки, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в движещ се по нея лек автомобил „Опел Астра“ с 29-гдишен водач от гр.Благоевград.

В резултат на инцидента, с болки в дясната ръка, е...

Продължава

Със специална изложба и вход свободен Военноморският музей отбелязва 6 май

http://budnavarna.bg/33500-sas-spetsialna-izlozhba-i-vhod-svoboden-voennomorskiyat-muzej-otbelyazva-6-maj/

снимка: Будна Варна

По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия Военноморският музей във Варна ще представи изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, която ще бъде открита на 4 май (петък) 2018 г. от 13.00 ч.

В изложбата ще могат да бъдат видяни униформи на български морски офицери, подофицери и матроси и най-характерните елементи към тях. В нея са включени повече от сто предмета от фонда на Военноморския музей като сред тях са офицерският мундир с еполети от началото на ХХ век, принадлежал на лейтенант Георги Антонов и непоказвана до момента униформа на контраадмирал Иван Вариклечков.

Униформените облекла, аксесоарите към тях – пагони, наръкавни знаци, кокарди, колани, шарфове и др., и богатият снимков материал дават представа за развитието на българската военноморска униформа от създаването на флота през 1879 г. до наши дни. Флотските униформи отговарят на международно приетите норми и са част от общата моряшка традиция, а едновременно с това са специфична илюстрация на прехода от една епоха в друга и на влиянието на големите морски сили.

„Българската морска униформа – отражение на своята епоха“ може да бъде посетена до края на месец юли 2018 г.

На 6 май 2018 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.

Материалът Със специална изложба и вход свободен Военноморският музей отбелязва 6 май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

МВР проверява за неплатени глоби и отнема книжки

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-proveriava-za-neplateni-globi-i-otnema-knizhki-679694.html

Пътна полиция започва масови проверки в цялата страна за водачи, които не са платили извършени от тях нарушения, съобщава БНР.

Проверките са основно по пътищата, водещи към граничните пунктове. Само за час на ГКПП "Калотина" от общо 10 проверени водачи само един е бил с редовни документи и не е имал неплатени задължения.

Наказанието за неплатени глоби е временно отнемане на шофьорската книжка. Мерките бяха въведени още миналата година.

Наказанието се налага при връчени наказателни постановления, докато водачът не плати глобата си. 

"От днес до 6-и май тази година ще се проведе специализирана полицейска операция с акцент установяване на водачи и пътници на моторни превозни средства с невръчени електронни фишове и неплатени задължения по закона за движение по пътищата. Операцията ще я проведем в районите на всички погранични контролно-пропускателни пунктове на територията на страната", коментира пред БНР инспектор Петър Соколов от "Пътната полиция".

От МВР обявиха още, че на водачите, които имат неплатени глоби, ще им бъде отнемана шофьорската книжка на място. Документът ще им бъде върнат, след като се издължат.

МВР проверява за неплатени глоби е отнема книжки

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-proveriava-za-neplateni-globi-e-otnema-knizhki-679694.html

Пътна полиция започва масови проверки в цялата страна за водачи, които не са платили извършени от тях нарушения, съобщава БНР.

Проверките са основно по пътищата, водещи към граничните пунктове. Само за час на ГКПП "Калотина" от общо 10 проверени водачи само един е бил с редовни документи и не е имал неплатени задължения.

Наказанието за неплатени глоби е временно отнемане на шофьорската книжка. Мерките бяха въведени още миналата година.

Наказанието се налага при връчени наказателни постановления, докато водачът не плати глобата си. 

"От днес до 6-и май тази година ще се проведе специализирана полицейска операция с акцент установяване на водачи и пътници на моторни превозни средства с невръчени електронни фишове и неплатени задължения по закона за движение по пътищата. Операцията ще я проведем в районите на всички погранични контролно-пропускателни пунктове на територията на страната", коментира пред БНР инспектор Петър Соколов от "Пътната полиция".

От МВР обявиха още, че на водачите, които имат неплатени глоби, ще им бъде отнемана шофьорската книжка на място. Документът ще им бъде върнат, след като се издължат.

Евтино изобретение може да прати парното в историята

http://nakratko.bg/category/58/158723/


Как можем да сложим край на сметките за парно, и то почти без пари? На фона на неочаквано солените мартенски фактури за софиянци, Румен Бахов от NOVA ни среща с един човек, който в стил „направи си сам” си е измислил евтино изобретение.

Масов бой и грабеж в Сандански, 4-има арестувани, сред тях 2 жени

http://www.struma.com/obshtestvo/masov-boi-i-grabej-v-sandanski-4-ima-arestuvani-sred-tyah_133680/

На 29.04.2018г. около 22:19 часа на тел. 112 е получен сигнал за лице, пострадало при физическа саморазправа в района на пл. “България“ в гр. Сандански. От пристигналите полицейски служители, на място са установени: мъж на 28 години от с. Драката и мъж на 20 години от гр. Сандански, като 20-годишният мъж е пострадал с наранявания в областта на лицето.

В хода на работата по случая е установено, че от 28-годишният мъж е отнето портмоне с намиращи се в него лични документи и...

Продължава

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Какво-ще-се-случи-с-бюджета-на-ЕС-след-Брекзит-_l.a_i.761108_at.1.html

Тази седмица ЕС ще трябва да представи първия си дългосрочен бюджетен план без участието на британската икономика. Стойността на бюджета се очаква да...

Захариева обеща реакция на сръбския конкурс за "български кланета"

https://www.actualno.com/society/zaharieva-obeshta-reakcija-na-srybskija-konkurs-za-bylgarski-klaneta-news_672288.html

Срещата ЕС-Западни Балкани в София на 17 май ще се състои и не се съмнявам, че тя ще бъде успешна. Това заяви външният министър Екатерина Захариева. Според нея е нормално да има голямо внимание върху този форум, защото той се провежда за пръв път от повече от десетилетие. "Срещата ще даде ясна перспектива на нашите приятели от Западните Балкани за тяхното членство в ЕС, макар че тази среща няма за цел разширяване", каза по БНТ Захариева. Тя е категорична, че среща ще има, декл

Пазете децата! Опасна шахта дебне край „Старата къща“ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b0%d1%85%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9/

Шахти със счупени капаци дебнат навсякъде в Благоевград. Разтревожени майки ни изпратиха снимки на шахта в района на заведението „Старата къща“, която е със счупен и пропаднал капак.

„ Това е поредната улица, на която капаците на шахтите са счупени и представляват опасност за пешеходците в Благоевград, особено за децата, които не са изградили още навика да се пазят. Има дори и места, на които липсват капаци. Длъжни сме да информираме затова, какво чакат да стане някой инцидент и тогава да ги сменят“, пишат майките в писмото си.

Сигналът за счупен капак на шахта до ИА Региона е поредният, преди дни Ви информирахме за такава шахта, която стоя отворена три дни на една от централните улици. След нашата публикация шахтата бе затворена с нов здрав капак.

 

 

Материалът Пазете децата! Опасна шахта дебне край „Старата къща“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Родители обявяват война на държавата на 1-ви май пред Парламента

http://nakratko.bg/category/58/158722/


Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им. Утре пред Народното събрание те ще обявят война на държавата.

АПИ стартира обществена поръчка за мантинели за следващите 4 години

http://www.cross.bg/stoiinost-pozitziya-indikativnata-1573693.html

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструкттура" стартира обществена поръчка за доставка и монтаж на ограничителни системи (мантинели) за републиканските пътища за срок от 4 години. Настоящите договори с пътните дружества изтичат до края на годината. Срокът за подаване на офертите от кандидатите е до 17:30 часа на 14 юни 2018 г. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по районите на планиране в страната: • Обособена позиция №1 - Северозападен район, включващ областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС;• Обособена позиция №2 - Северен централен район, включващ областите: Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС;• Обособена позиция №3 - Североизточен район, включващ областите: Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС;• Обособена позиция №4 - Югоизточен район, включващ областите: Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС;• Обособена позиция №5 - Южен централен район, включващ областите: Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС;• Обособена позиция №6 - Югозападен район, включващ областите: Благоеград, Перник, Кюстендил и София. Индикативната стойност на поръчката е 6 700 000 лв. без ДДС

Предсрочен вот няма да има, а проруските симпатии в коалицията не са проблем, според Дончев

https://offnews.bg//politika/predsrochen-vot-niama-da-ima-a-proruskite-simpatii-v-koalitciata-ne-s-679686.html

Няма предпоставки след края на европредседателството да има предсрочни избори. Това смята вицепремиерът Томислав Дончев. 

Пред bTV той коментира стабилността на коалицията с участието на патриотични формации. Миналата седмица председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален  призова за изваждане на "Атака" от управлението. Призивът беше направен по повод гостуването на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим и подкрепата на партията за анексирането му.

Според Дончев обаче в коалицията е нормално да има разногласия. В нея имало и проруски настроения, но "Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи?"

Според Дончев:

Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае. Той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с предвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят. Това очевидно е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет. 

По думите на вицепремиера в управлението има "полифония", тъй като в него има различни партии и различни виждания, но това не било необичайно при коалиционните управления. "Даже би било подозрително, ако от различни партии, различни лидери говорят едно и също. Защо тогава са различни партии?", коментира Дончев. 

Според него има разлика в подкрепата на "Атака" при кабинета на Пламен Орешарски и сега, когато тя е явна, "на базата на подписано коалиционно споразумение". "Както сме коментирали и тогава, дали една такава управленска конструкция е лесна - не, в никакъв случай не е лесна. Дали има в нея компромиси - да, безспорно компромиси има. И ако някой би задал въпроса дали компромисите са много големи, аз бих бих задал веднага контра въпроса: "Каква беше алтернативата? Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи?"

Според Дончев дозата "проруска симпатия" не означава, че може да има съмнения за проевропейската ориентация на страната. 

"Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж, всеки от лидерите и като политически декларации и до голяма степен като действия, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната", коментира Дончев, според когото дори и президентът не може да "извади страната" от ЕС и НАТО. Друг бил въпросът дали в България има евроскептични настроения, каквито било нормално да има, особено в "други източноевропейски държави".

Стабилността е много ценен капитал, тъй като има много държави, в които няма стабилност и не могат да "поемат в някаква посока", смята Дончев. В същото време обаче управлението не можело да бъде технология на компромиса. 

Той каза, че не вижда предпоставки с края на европредседателството да има и предсрочни парламентарни избори. "Към момента имаме полифония, имаме и противоречия, те са публични, прозрачни. В противен случай би било подозрително, ако някой нещо шушука в ъгъла с някой и ние не знаем за какво става дума. По една или друга причина, всички различни виждания са обществено достояние. Дали това формира някаква степен на обществена тревожност? Вероятно да. Но за сметка на това всичко е прозрачно", категоричен е Дончев.

„Стабилността в днешно време е много ценен капитал – и политически, и икономически, и обществен, и тя се удържа трудно“, каза още той, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които трябва да се правят.

За серията протести в последно време Дончев коментира: „Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация“.

Уточнявайки, че уважава исканията на всички, вицепремиерът напомни: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията“, добави той.

Гърция е притисната да продава и ВЕЦ-ове

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/gyrciia-e-pritisnata-da-prodava-i-vec-ove-260234/

Пазарният дял на държавната PPC е намалял минимално и е почти 83%, което води до нови искания от кредиторите, пише "Катимерини"

Призрачни ремонти

https://www.actualno.com/viewpoint/prizrachni-remonti-news_672286.html

Преди 2 - 3 години нашумя скандал с мистериозно липсващи работници на затворен за ремонт пътен обект. Тогава регионалният министър - по онова време Лиляна Павлова, отиде на изненадваща проверка на строящата се Западна дъга на софийския Околовръстен път... и не намери почти никой, който да работи. От тогава малко неща са се променили. Българските пътища и магистрали постоянно са в ремонт, което, естествено, е положително явление, защото от ремонт безспорно има нужда. Това, от което няма нужда об

Производството на енергия и строителството ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/proizvodstvoto-na-energiia-i-stroitelstvoto-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-260229/

НСИ ще публикува данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, както и доходите и условията на живот за миналата година

Заловиха измамник, взел пари и злато от 81-годишна плевенчанка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839234

Заловиха измамник, взел пари и злато от 81-годишна плевенчанкаЗадържан е телефонен измамник, който преди 4 месеца се представил за полицай и подлъгал 81-годишна плевенчанка да хвърли от терасата пари и 3 златни пръстена. При разпита 26-годишният мъж от плевенското село Ореховица е признал измамата. На 27 декември м. г. след многократни обаждания по стационарния и мобилния телефон, продължили от 13 до 15,

Никол Пашинян е единственият кандидат за премиер на Армения

http://nakratko.bg/category/25/158721/


Парламентарно представената партия „Елк“ („Изход“) издигна кандидатурата на лидера на гражданските протести Никол Пашинян за министър-председател на Армения. Това съобщи депутатът от партията Арарат Мирзоян.

От какво най-често се лишават българите (ГРАФИКИ)

http://clubz.bg/67296-ot_kakvo_naj_chesto_se_lishavat_bylgarite_grafiki

През 2017 г. линията на бедност общо за страната e 351.08 лв. средномесечно на лице от домакинство. Така под прага на бедност м. г. са изпаднали 1 665.3 хил. души, или 23.4% от населението на страната. Това сочат данните на Националния статистически институт за миналата година.

1. Изчислява се на основата на данни от разпределението на лицата от домакинствата по доход и е нормиран в границите от 0 до 100.

В сравнение с 2016-а размерът на линията на бедност нараства с 13.9%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.5 процентни пункта (табл.1).

Бедността е обусловена образователно, етнически и възрастово, показват данните на НСИ.

Най-много бедни има сред безработните (58.7% за 2017 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 8.2 пункта по-висок.

Всеки десети работещ е беден, показват данните.

Добрата новина тук е, че има известно намаление на бедността в тази група. През 2017 г. делът на бедните сред заетите лица между 18 - 64 години намалява спрямо 2016-а с 1.6 процентни пункта до 10%. При хората, които работят на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок. Работещите жени са по-малко застрашени да изпаднат в бедност - с 2.9 процентни пункта.

Образованието е сериозен фактор, който е свързан с бедността. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.6%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за хората с основно образование и над 7 пъти за хората със средно образование.

Работещите бедни с висше образование са едва 1.8%, според НСИ.

Най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства, в което живее  възрастен човек  над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2017 г. в сравнение с 2016 г. се наблюдава при едночленните домакинствата с лице на възраст над 65 години - с 10.8 процентни пункта.

Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (12.6%).

Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 20.2% по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 29.3 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

От 2015 г. към основния въпросник на изследването е добавен въпрос за етническата принадлежност на лицата в отговор на нарастващата нужда от информация за домакинствата по етнически признак, включително и оценки на бедността, уточняват от НСИ. Анкетираните лица сами определят етническата си група. Отговорът на този въпрос е доброволен, т. е. ако лицето не желае да посочи към коя етническа група принадлежи, се отбелязва отговор „Не желае да отговори“. Дадена е възможност да се отбележи и отговор „Не се самоопределям“, ако лицето не може да определи своята етническа група. Етническата група на децата се определя от родителите. Ако родителите имат различна етническа принадлежност, за децата се регистрира отговорът, който родителите определят по взаимно съгласие.

През 2017 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 77.2%, а най-нисък - сред лицата, самоопределили се от българската етническа група - 15.7%.

 

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява. Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 28 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 5 пъти по-висок за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - 73.2% с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.

Оптимизъм и доволство струи от работната сила в България, според данните на "Галъп интърнешънъл"

На този фон актуално изследване на "Галъп интърнешънъл", проведено между 13 и 22 април т. г. сред 817 лица над 18-годишна възраст по метода лице в лице, отчита една картина на доволство и оптимизъм. 

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди, според данните от проучването. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се били около 40%, а по време на кризата дори са на нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% през този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

Оптимизъм струи и от следващите данни.

43 на сто от анкетираните заявяват, че работят и са доволни от работата си.

19 на сто или близо всеки пети от анкетираните обявява, че не работи, но досега е бил доволен от работата си.

 Колкото и да е невероятно - над половината от българите са доволни от парите, които им дава работодателят. Това са над 53 на сто от хората. 

А 58 на сто са доволни или по-скоро доволни от шефовете си. 

 

От какво са се лишавали българите през 2017 г.

Най-много българи споделят, че са изпитвали ограничения, свързани с почивката извън дома (52.6%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (53.2%).

2.7% не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.6% - цветен телевизор, 8.3% - автоматична пералня, а 31.6% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36.4% се ограничават при отоплението на домовете си.

През 2017 г. 30% от населението живее в материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя).

Ограниченията на лицата, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата принадлежност. За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 89.8%, за турската етническа група - 72.5%, и за българската етническа група - 46.4% от лицата, самоопределили се към съответния етнос.

Над 85% от ромите не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 70% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. При турската етническа група 66% не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 34.2% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Бедността по региони

През 2017 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно по 234 лв., а най-високата - в област София (столица) (511 лв.), следвана от областите Габрово (399 лв.) и Стара Загора (396 лeвa).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Кърджали - 29.1%, Сливен - 28.2%, и Шумен - 25.8%.

Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Благоевград - 13.5%, Плевен - 14.8%, и Разград - 15.7%.

Линията на бедност за 2017 г. намалява спрямо 2016 г. в две области - Сливен (с 4.2%) и Монтана (с 2.5%). Основната причина за по-ниския размер на линията на бедност се дължи на намаляването на средния размер на дохода от пенсии с 16.7% и за двете области.

Линията на бедност за 2017 г. се увеличава спрямо 2016 г. във всички останали области, по-съществено в областите Кърджали (с 30.2%), Ловеч (с 30.2%), Русе (с 25.3%), Варна (с 23.4%), Габрово (с 21.5%) и Видин (с 20.6%). Водещите причини за увеличението са:

Увеличаване на относителния дял на заетите (със 7.1% за област Видин, с 6% за област Кърджали и с 5.2% за област Габрово).

Увеличаване на средния размер на дохода от трудова дейност в областите Габрово (с 64.8%), Кърджали (с 57%), Варна (с 40.4%), Русе (с 37.9%) и Ловеч (с 23.3%).

Намаляване на броя на безработните и други икономически неактивни лица.

Област Благоевград е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 11.7%, а с най- високо равнище е област Сливен - 30.1%.

В област Разград жените са с най-ниско равнище на бедност - 14.9%, при 30.5% за област Кърджали.

В областите Ямбол, Русе, Габрово, София, Смолян и Стара Загора относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете.

В седем области - Сливен, Велико Търново, Монтана, Хасково, Разград, Силистра и Добрич, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

Възрастните хора предпочитат стар пред смарт телефон

http://clubz.bg/67295-vyzrastnite_hora_predpochitat_star_pred_smart_telefon

Пенсионерите на възраст между 66 и 70 г., които ползват компютър, са почти 74%. Повече от половината от над 70-годишните възрастни хора също работят с компютър. Почти толкова хора използват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.Това показват данни от проучване за отношението на пенсионерите към технологиите. То е част от международен проект за разработване на виртуален асистент за активно стареене (SAAM), който ще представлява интегрирана система от отделни модули и софтуерни приложения, изцяло съобразени с потребностите на неговите ползватели.

Изследването се провежда в Австрия от Европейската федерация на възрастните хора, в България - от Българския червен кръст и „Каритас България“, и в Словения - от Университетския институт за рехабилитация. То обхваща извадка от 498 човека около и най-вече над 60-годишна възраст.

Според данните почти половината „клиенти“ на Българския червен кръст (БЧК) у нас над 60-годишна възраст имат компютър и влизат в интернет, всеки трети от тях използва електронна поща. Пенсионерите, обгрижвани от „Каритас България“, са значително по-назад в използването на технологиите.

Графика: Балкански институт по труда и социалната политика

Смартфоните сред възрастните хора, за които се грижат БЧК и „Каритас България“, са рядкост - те предпочитат да използват мобилни телефони от старо поколение. Сравнително слабо разпространени сред тях са интернет базираните приложения за комуникация като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger.

В България всички възрастни хора около двете социални организации имат телевизор, малко повече от половината – радио. Повече от 2/3 си мерят кръвното налягане или кръвната захар сами.

При анкетираните пенсионери в Словения положението е сходно с това в България. В Австрия обаче картината е различна - почти всички, участвали в проучването, използват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци, които имат компютър са повече от тези, които ползват телевизор. А 77% имат смартфони и общуват чрез интернет базирани приложения. 36% на сто от пенсионерите нв Австрия имат профили във Фейсбук.

Повече от половината възрастни хора, анкетирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на „ти“ с технологиите. Дванадесет на сто се плашат от тях. Почти две трети обаче са готови да се учат, за да са в крак с времето. Цели 39% от изследваните твърдят, че усвояват новостите с лекота.

От какво страдат възрастните хора

Според данните от проучването най-много представители на възрастовата група над 60 години страдат от хипертония – половината мъже и 60% от жените. Значителен е делът на страдащите от диабет. Напомняне да си измерят кръвното и нивото на захарта, както и аларма кога трябва да се пият лекарства са част от функциите, които се очаква да изпълнява т.нар. виртуален асистент, заради чието разработване е направено изследването на отношението към съвременните технологии.

"Над една трета от мъжете и 22% от жените страдат от сърдечни заболявания. По 6% от представителите на двата пола са преживели поне един инсулт. Полезно за тези потребители би било устройство, което се носи на ръката или на дрехата и постоянно следи основни жизнени показатели като кръвно налягане и пулс.", пише още в представянето на проучването.

Бъдещия виртуален асистент ще бъде пригоден и за хора с двигателни проблеми - например мисли се за разработване на система, чрез която да се изплаща сигнал към роднини и съседи, ако човек падне и не може да стане сам.

Ще се стимулират и социалните контакти, чиято липса води до депресивни състояния, разказват още авторите на изследването.

"Виртуалният асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се разработва в рамките на европейски проект. Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Крайната му цел е да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време."

Проектът започна на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. В международния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Участват също утвърдени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия.

Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

Задържаха съучастник на телефонни измамници в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839232

Задържаха съучастник на телефонни измамници в Хасково
Съучастник в телефонни измами е задържан по три случая, извършени в рамките на миналата седмица в Хасково, съобщи ОД на МВР. От там уточниха, че става дума за куриер, който е прибирал осигурените по престъпен начин средства и ги е доставял на организаторите. Жертвите са били три жени на възраст възраст 51, 60 и 78 години.

Социално предприятие в Добрич

http://www.eurochicago.com/2018/04/tzvetya/

Социално предприятие в Добрич? Някой да е чувал за подобно нещо? Е, ние от фондация „Свети Николай Чудотворец“ го правим. Не се оплакваме, не хленчим, не плюем държавата. Създаваме работа за нашите питомци. Красиви цветя, отгледани от ръцете на хора, обявени за негодни. Отритнати от обществото, гледани накриво по улиците. А тези ръце раждат красиви цветя.

Младежи от Гоце Делчев масово с наркотици! Полицаи откриха в джоба на 16-годишен младеж...

http://www.struma.com/krimi/mladeji-ot-goce-delchev-masovo-s-narkotici-policai-otkriha-v_133679/

На 29.04.2018г. около 17:30 часа в района на ул. “Бяло море“ в гр. Гоце Делчев, от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, у Г. Ч. /21г. / от гр. Гоце Делчев е намерено и иззето около 4, 5 грама бяло, прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин. При извършена проверка на А. С. /22г. / от гр. Гоце Делчев са намерени и иззети: около 2 грама канабис и около 8, 2 грама амфетамин.

На 29.04.2018г. около 21:20 часа в района на площад „Македония“ в гр....

Продължава

Чии желания ще изпълни „Златната рибка“ ?

https://zaistinata.com/%d1%87%d0%b8%d0%b8-%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%ba%d0%b0/

Къмпинг „Златна рибка“ може да бъде затворен през този сезон заради проблем със собствеността. В терена през седмицата влезе частен съдебен изпълнител. Частният съдебен изпълнител Георги Михалев обясни, че има влязло в сила съдебно решение и затова влиза в имота с два изпълнителни листа за предаване на терените. Представители на две охранителни фирми се намират […]

Лидерът на опозицията в Турция: Ще спечелим изборите на 2-ри тур с 60%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839223

Лидерът на опозицията в Турция: Ще спечелим изборите на 2-ри тур с 60%Лидерът на водещата опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че очаква опозицията да спечели предсрочните избори с 60 процента подкрепа на втория тур, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В изявления за медиите, предадени от в. "Хабертюрк", Кълъчдароглу отново заяви,

Със специална изложба и вход свободен Военноморският музей отбелязва 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373395

По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия Военноморският музей във Варна ще представи изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, която ще бъде открита на 4 май (петък) 2018 г. от 13.00 ч.

Тереза Мей ще обяви кой ще наследи министъра на вътрешните работи Амбър Ръд

http://nakratko.bg/category/25/158720/


Очаква се по-късно днес британският премиер Тереза Мей да обяви кой ще наследи Амбър Ръд като министър на вътрешните работи, която подаде оставка във връзка с имиграционния скандал с поколението „Уиндръш“.

БСП иска оставката на областния управител на Стара Загора

http://www.cross.bg/ypravitel-mikova-stara-1573694.html

/КРОСС/ С Декларация областното ръководство на БСП призова старозагорския областен управител Гергана Микова да подаде оставка. Искането е направено на базата на журналистически разкрития и проверката на прокуратурата за придобитото от нея общинско жилище на занижена  цена, след подадени от Микова неверни данни. „Очаквахме този морален акт да последва от нейна страна веднага след  журналистическите разкрития и проверката на прокуратурата за придобитото от нея общинско жилище на занижена  цена, след подадени от Микова неверни данни.", се казва в Декларацията. Според социалистите нейната номинация за поста на областен управител е следвало дори да не се разглежда от министър-председателя през 2017г., тъй като Микова по това време е разследвана от Икономическа полиция под надзора на Прокуратурата в Стара Загора. Повече от две години Прокуратура и Полиция установяват как г-жа Микова е извършила документно престъпление. В документа социалистите подчертават още: „Действията й, с които подвежда преди години местната власт за имотното си и семейно състояние, използвайки неистински документи, днес не дават гаранция за почтеност и законосъобразност в дейността й  като Областен управител

Шофьор загина на пътя Айтос – Бургас

https://frognews.bg/novini/shofjor-zagina-patia-aitos--burgas.html

Един човек загина, а друг е ранен при катастрофа на пътя Айтос – Бургас.

"Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839225

"Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата в Кабул"Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата в Кабул, взели 25 жертви, съобщиха осведомителните агенции. Очаквайте

Гръбначен център на Болници Liv: С опит в комплексните операции

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6839228

Гръбначен център на Болници Liv: С опит в комплексните операцииНашите хирурзи в Болници Liv извършват хиляди сложни реконструктивни операции годишно, включително изследване на инфектирани или трайно увредени бедра, колена, раменни или лакътни стави. Специалистите ни имат богат опит в сложната скелетна реконструкция. Стремим се да запазим крайниците и да възстановим пациентите си до оптимална функция.

Медведев иска да криминализира спазването на санкциите наложени от САЩ

http://econ.bg/Новини/Медведев-иска-да-криминализира-спазването-на-санкциите-наложени-от-САЩ_l.a_i.761107_at.1.html

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се узакони като престъпление спазването на санкциите наложени от САЩ от руски...

Младеж без книжка се заби в кола с нерегистриран мотопед в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839216

Младеж без книжка се заби в кола
с нерегистриран мотопед в ЕленаНеправоспособен водач, допуснал пътно произшествие с нерегистриран мотопед, съобщи полицията във Велико Търново. В неделя следобед в РУ - Елена е получен сигнал за катастрофа с материални щети в града. На мястото е изпратен полицейски екип, който е установил, че лек автомобил «Мерцедес» е ударен в задната част от движещият се зад него мотопед

14 НПО-та: Заплаха за сигурността е проектът на новия закон за движение по пътищата

https://frognews.bg/novini/14-npo-zaplaha-sigurnostta-proektat-noviia-zakon-dvijenie-patishtata.html

Заплаха за сигурността е проектът на новия закон за движение по пътищата. За това алармират от 14 неправителствени организации. В съобщение до Фрог те информират:

5 години след една смърт, разтърсила Пиринско! Елтехниците, обвиняеми за смъртта на 11-годишния Антел от Копривлен, влязоха в съда, за да чуят експертите...

http://www.struma.com/obshtestvo/5-godini-sled-edna-smurt-raztursila-pirinsko-eltehnicite-obvinyaemi-za_133678/

В Окръжен съд-Благоевград днес се гледа делото за смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов от с. Копривлeн с обвиняеми двама елтехници от "ЧЕЗ Разпределение България" Спирия Пелтеков и Михаил Витанов.

С наведени глави двамата мъже влязоха в съдебната зала в 9:30 часа. На днешното заседание бяха извикани три вещи лица -електороинжинери, те бяха разпитани от адвокатите и от съдията Петър Пандев. Експертите са направили оглед на кабелите, иззети като веществени доказателства от...

Продължава

Дамаск съобщи за "вражески" ракетни удари в Северна и Централна Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/30/3171317_damask_suobshti_za_vrajeski_raketni_udari_v_severna_i/?ref=rss


Ракетно нападение от "вражески" въоръжени сили е извършено срещу военни обекти в Северна и Централна Сирия, съобщиха държавни медии в страната, цитирани от "Ройтерс" и Би Би Си. Засегнати според информацията са обекти в провинциите Хама и Алепо. Атаката е извършена около 22.30 ч. местно (и българско) време, но не се посочва кой може да стои зад атаката.<br /><br />Няма конкретна информация за загинали и ранени, но според базирания в Лондон Сирийски център за...

ПСК Черно море е комплексен шампион на Talent Cup

http://varnautre.bg/2018/04/30/80512/%d0%bf%d1%81%d0%ba-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-t

ПСК Черно море стана комплексен шампион на силния международен турнир по плуване за деца и подрастващи Talent Cup. Състезанието, чийто организатор е КПС „Витоша”, се проведе на закрития 50-метров басейн „Диана” в София. Участваха общо 581 състезатели от 42 български и чуждестранни клуба. Черноморци спечелиха отборния трофей с общ актив от 466 т. Треньори на […]

Хакнаха профила на бившия генерален секретар на НАТО в Туитър

https://offnews.bg//sviat/haknaha-profila-na-bivshia-generalen-sekretar-na-nato-v-tuitar-679691.html

Бившият генерален секретар на НАТО (2009 - 2014) Андерс Фог Расмусен съобщи във Фейсбук, че профилът му в социалната мрежа Туитър е бил хакнат.

Расмусен сподели, че последните два туита, публикувани в неделя вечер, са дело на хакери. 

"Работя с Туитър, за да решим проблема и да възстановим контрола (бел. ред. върху профила). Междувременно нашата борба за демокрация, отворени пазари и свобода остава незасегната", казва още той. 

Преди 12 часа в профила на Андерс Расмусен в Туитър са публикувани две съобщения, касаещи военния преврат от 15 юли 2016 г. в Турция.

"Искам да направя признание. Ние знаехме за преврата, който се случи на 15 юли, но не помогнахме на Турция. Затова НАТО трябва да се извини на г-н Ердоган", се казва в едно от съобщенията. 

Андерс Фог Расмусен е министър-председател на Дания от 2001 до 2009 г. Той заема поста генерален секретар на НАТО от 1 август 2009 до 30 септември 2014 г., когато е заменен от Йенс Столтенберг. От 2016 година служи като съветник на украинския президент Петро Порошенко.

"Отмъстителите: Война без край" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6839215

"Отмъстителите: Война без край" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка"Отмъстителите: Война без край" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 250 милиона щатски долара, като задмина "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и постави рекорд за най-печеливш дебютен уикенд за всички времена, съобщиха световните информационни агенции. Филмът, който събира повече 20 супергерои на "Марвел",

Азиатските пазари завършват месеца с ръстове

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-zavyrshvat-meseca-s-rystove-260240/

Доброто представяне на борсите в Азия продължава положителната тенденция от миналия петък

Висше училище привлича студенти с екскурзия за двама в чужбина

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/30/3171324_visshe_uchilishte_privlicha_studenti_s_ekskurziia_za/?ref=rss


Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, което през м.г. обещаваше джип за един от своите студенти, тази година привлича такива с "екскурзия за двама в чужбина". Сред обещаните бонуси са "стипендии, лаптопи, таблети, почивки в български курорт", които ще бъдат раздадени на жребий на 8 декември, съобщава в. "Сега".<br /><br />За първокурсниците семестриалната такса е от 590 лв., за втора бакалавърска или магистърска програма кандидатът може...

Галъп: Българите са доволни от работата, заплащането и шефовете си

http://www.transmedia.bg/2018/04/30/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%bf-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82/

 

Националното представително проучване на „Галъп интернешънъл” за отношенията на българите към работата им е проведено между 13 и 22 април сред 817 пълнолетни българи.

В навечерието на Деня на труда първи май доволните от парите, които получават в работата си, са малко повече недоволните. Личната оценка на българите за работата им е по-скоро добра. Добра е и оценката им за началниците. Очакванията безработицата да остава същата или да расте, продължават да преобладават, но негативните очаквания са в най-ниската си точка от години.

 

Това са част от последното издание на ежемесечното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“.

43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Разбира се, в данните се оглежда оценката за условията на труд, но повече проличава личната самооценка. Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани. Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път. Данните няма как да показват обективната картина на пазара на труда – те разкриват субективните усещания в обществото, отразени в декларациите на респондентите.

53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си. 44% – че не са. Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят“ с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

При отчитането на този показател хората си дават сметка не само за размера на заплащането, но и за възможността или невъзможността да си намерят друга по-добра работа, за съотношението труд/заплащане и т.н.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите.

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% през този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

 

 

Бебе на 2 месеца загина при катастрофа край Венец

http://www.struma.com/sinya-lampa/bebe-na-2-meseca-zagina-pri-katastrofa-krai-venec_133677/

Бебе на 2 месеца е загинало в тежка катастрофа между "Рено" и микробус "Форд" между селата Венец и Изгрев в Шуменско. Сигналът за произшествието е получен към 14:30 в неделя. Според първоначална информация при сблъсък на две коли имало шестима ранени. На място били изпратени линейки и полиция и противопожарен автомобил.

Оказало се, че до разклона за село Осеновец "Рено" с шуменски номера е излязло от пътя си и се е забило в идващ отсреща микробус с...

Продължава

Шеф на Левски: Най-вероятно ще привлечем само един-двама играчи

https://offnews.bg//futbol/shef-na-levski-naj-veroiatno-shte-privlechem-samo-edin-dvama-igrachi-679692.html

Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов заяви, че клубът няма да прави голяма селекция през лятото.

"Надявам се да не бъде като тази през зимата. Искаме през лятото да повишим качеството в състава. Най-вероятно ще привлечем само един-двама играчи", каза Иванов пред БНТ.

Той посочи, че се надява скоро клубът да приключи разговорите с Роман Прохазка и Васил Панайотов, чиито договори изтичат. Желанието на сините е да ги задържат.

"Дали ще има продадени? Постъпили писмени оферти засега няма. Водили сме разговори за някои играчи, към които има интерес, но няма нищо черно на бяло", каза шефът.

Иначе ръководството на Левски ще отвори детски парк на 4 май, петък, преди мача с Ботев Пловдив. Тогава ще бъде отбелязана 75-годишнината от рождението на легендата на сините и българския футбол Георги Аспарухов (04.15.1943 г. - 30.06.1971 г.).

"Левскари, трескавата подготовка около честванията на 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов продължава с пълна сила. Остават броени дни, а изненадите ще са подобаващи и за малки, и за големи. Доведете децата си, за да им разкажем заедно за Гунди и неговото величие!

Елате, за да сме заедно и да отдадем заслуженото на незабравимата деветка. За най-малките сме подготвили "Виваком детски фън парк", който ще ви очаква след 14:00 часа на Терена", а налична за малчуганите ще е и специално адаптирана за тях книга "Като Гунди" и още много… Ела на Терена" на 4 май и доведи дете. Нека почетем Гунди заедно!", съобщиха от клуба.

На 3 май от 18:30 часа в City Stage в НДК пък ще бъде представена книгата "Като Гунди“. Днес ръководството на сините ще даде пресконференция, на която ще разясни подробности около отбелязването на годишнината на Аспарухов. На 19 август на националния стадион ще се състои приятелска среща с Бока Хуниорс за трофея "Георги Аспарухов".

Двама загинали след катастрофи в Бургаско

https://www.actualno.com/crime/dvama-zaginali-sled-katastrofi-v-burgasko-news_672284.html

67-годишна жена е загинала, а 4-годишно момче е с опасност за живота след катастрофа между товарен и лек автомобил на пътя Бургас – Малко Търново. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. На 27 април, около 10.10 ч. по пътя Бургас – Малко Търново, в участъка между кв. „Краймори” и с. Маринка, водачът на товарен автомобил „Рено Мастер”, с бургаска регистрация – Г.Х., 35-годишен от Бургас, движещ се от с. Маринка в посока Бургас, поради о

Болната Теди се прибира вкъщи. Съпругът й: Благодаря на всички!

https://petel.bg/-Bolnata-Tedi-se-pribira-vkashhi--Saprugat-y--Blagodarya-na-vsichki-__262370

Снимка: Facebook Онкоболната Теодора се прибира в България от Бразилия. 32-годишната жена замина за процедури при световноизвестен медиум, но ...

Кола блъсна велосипедистка във Варна и избяга

https://petel.bg/Kola-blasna-velosipedistka-vav-Varna-i-izbyaga__262371

Вчера около 18:50 часа, на бул. «Приморски» във Варна, в посока Морска гара, водачът на неустановено към момента МПС, при завой надясно, не про...

Двама пешеходци във Варна пострадаха заради неправилно пресичане

https://petel.bg/Dvama-peshehodtsi-vav-Varna-postradaha-zaradi-nepravilno-presichane-__262373

В събота  около 13:30 часа,  на ул. «Мара Тасева» във Варна, водачът на «Мерцедес» Д.Н. (50 г.) блъска внезапно излязъл на пътното платно пешеход...

Несебър ще впечатлява туристи със светлинно шоу през лятото

https://petel.bg/Nesebar-shhe-vpechatlyava-turisti-sas-svetlinno-shou-prez-lyatoto__262374

Снимка: Община Несебър Несебър ще впечатлява туристи със светлинно шоу още това лято, благодарение изпълнението на проект по трансгран...

Без никаква вина: 70-годишна пешеходка пострада заради сблъсък на две коли на варненска улица

https://petel.bg/Bez-nikakva-vina--70-godishna-peshehodka-postrada-zaradi-sblasak-na-dve-koli-na-varnenska-ulitsa-__262375

В петък около 11:20 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Дрин» и ул. «Хараламби Ангелов»,водачът на «Опел» Д.Г. (21 г.) от с. Самуил, поради дв...

При два инцидента с млади шофьори: Трима са ранени на пътя Варна - Бургас, кола се преобърна в местоност Ветеран

https://petel.bg/Pri-dva-intsidenta-s-mladi-shofori--Trima-sa-raneni-na-patya-Varna---Burgas--kola-se-preobarna-v-mestonost-Veteran__262377

В събота около 17:20 часа, на пътя Варна - Бургас, водачът на  «Фолксваген» Я.М. (18 г.) от Варна, при извършване на маневра за обратен завой, не п...

"Галъп": 58% от българите харесват шефовете си

https://petel.bg/Galap--58--ot-balgarite-haresvat-shefovete-si__262376

В навечерието на 1 май - Деня на труда, доволните от парите, които получават в работата си, са малко повече недоволните. Личната оценка на б...

ЕС ще лишава от еврофондове членки без върховенство на закона

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/shte-lishava-evrofondove-chlenki-bez-varhovenstvo-zakona.html

По време на дискусиите за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Комисията, подкрепена от Германия и Франция, ще предложи нови правила за разпределяне на кохезионните фондове, които щи бъдат обвързани с върховенството на закона. ЕС ще може да отказва еврофинансиране на страни, които не го спазват.

ЕС ще лишава от еврофондове членки без върховенство на закона

https://frognews.bg/novini/shte-lishava-evrofondove-chlenki-bez-varhovenstvo-zakona.html

По време на дискусиите за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Комисията, подкрепена от Германия и Франция, ще предложи нови правила за разпределяне на кохезионните фондове, които щи бъдат обвързани с върховенството на закона. ЕС ще може да отказва еврофинансиране на страни, които не го спазват.

Ученици от Благоевград и Кочериново на посещение в Парламента по покана на народния представител Даниела Савеклиева

http://www.struma.com/obshtestvo/uchenici-ot-blagoevgrad-i-kocherinovo-na-poseshtenie-v-parlamenta-po_133676/

Ученици от Лидерския клуб за ученическо самоуправление към 3 ОУ "Димитър Талев" - гр. Благоевград и СУ "Христо Ботев" гр. Кочериново посетиха днес Парламента по покана на депутата от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева. Тя запозна посетителите с работата на народните представители и различните комисии в Парламента.

Коментираха и теми, свързани с лидерството и това да следваш мечтите си и да не се предаваш. Даниела Савеклиева пожела на учениците преди всичко да бъдат здрави...

Продължава

Еврокомисар: Българските потребители не си знаят правата

https://frognews.bg/biznes-turisam/evrokomisar-balgarskite-potrebiteli-znaiat-pravata.html

”Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим”. Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова. Тя допълни, че българските потребители не си знаят правата.

Еврокомисар: Българските потребители не си знаят правата

https://frognews.bg/novini/evrokomisar-balgarskite-potrebiteli-znaiat-pravata.html

”Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим”. Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова. Тя допълни, че българските потребители не си знаят правата.

Концертът "Европа танцува" кани софиянци под куполите на Ларгото

https://dnes.dir.bg/afish/kontsertat-evropa-tantsuva-kani-sofiyantsi-pod-kupolite-na-largoto

Валс, полка, фламенко, ирландски, гръцки, френски и български ритми с музикантите Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов

АПИ стартира обществена поръчка за мантинели за следващите 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839199

АПИ стартира обществена поръчка за мантинели за следващите 4 години Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за доставка и монтаж на ограничителни системи (мантинели) за републиканските пътища за срок от 4 години, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Настоящите договори с пътните дружества изтичат до края на годината. Срокът за подаване на офертите от кандидатите е до 17:30 часа на 14 юни 2018 г.

Министър Радев: 2023 автомобила отнети през 2017 г., повечето - по морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839095

Министър Радев: 2023 автомобила отнети през 2017 г., повечето - по моретоТри министерства подготвят законови промени, налагат по-сурови наказания По-сурови наказания за отнемане на автомобили и по-ефикасна превенция предвиждат законодателни промени, които в момента се подготвят от три министерства. Това става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос,

Секси биатлонистка разпали мъжките фантазии (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6839160

Секси биатлонистка разпали мъжките фантазии (Снимки)Една от най-секси красавиците от света на спорта разгорещи инстаграм със своя снимка. 28-годишната биатлонистката Доротея Вирер сподели кадър, за който позира по бански и широка усмивка. Италианката често публикува снимки, с които провокира мъжката фантазия. Преди време феновете й бяха във възторг от фотос на красавицата,

Лични данни на пациенти са откраднати от германски болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839180

Лични данни на пациенти са откраднати от германски болнициЛични и вероятно деликатни данни на пациенти може да са били откраднати от стотици германски болници, предаде ДПА, като се позова на медицински доклад във в. "Билд". Асоциация, отговаряща за болници главно в района Рейнланд, е уведомила членовете в писмо в средата на април за евентуалната кражба. Тя е била информирана анонимно на 11 април,

Оцениха със "Слаб 2.88" държавата в грижата й за децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=373393

Средна оценка "Слаб 2.88" поставиха експерти на държавата в грижата й за децата. Успехът е подробно разбит в доклада „Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който се изготвя вече седем години от Национална мрежа за децата, научи Moreto.

"168 часа": Светът няма да види амфитеатъра на Сердика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838142

"168 часа": Светът няма да види амфитеатъра на СердикаЗаради частни имоти не могат да разкопаят и да покажат цялото съоръжение Съветници: В Пловдив жертваха възрожденски къщи, в София може да се направи същото Заради няколко частни сгради в близките години няма да можем да видим целия амфитеатъра на антична Сердика, заемал около 5 декара площ в сърцето на София.

Близо 370 раждания и 11 аборта пожелание за година в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/blizo-370-rajdanija-i-11-aborta-pojelanie-za-godina-v-asenovgrad-news_672274.html

Близо 1 200 жени с патологична бременност са преминалите през Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Асеновград, само за година. За посочения период са регистрирани 48 аборта, като 11 от тях са извършени пожелание на пациентките. 11 на брой са и направените от медиците операции за отстраняване на матка – т. нар. „тотална абдоминална хистеректомия“. През 2017 г. ражданията в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Асеновград са близо 370. Родени са две двойки бл

Нови правила и сериозни санкции за нелоялните търговци

https://www.actualno.com/society/novi-pravila-i-seriozni-sankcii-za-nelojalnite-tyrgovci-news_672278.html

Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим. Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова във връзка с конференцията на тема: „Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?“, предаде репортер на БГНЕС. „Потребителят е по-слабата страна в отношенията с търговците. Затова трябва да са защитени

"Хюстън" взе с лекота първия мач с "Юта" след 41 точки на Хардън

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/30/3171314_hjustun_vze_s_lekota_purviia_mach_s_juta_sled_41/?ref=rss


Лидерът след редовния сезон "Хюстън рокетс" спечели безпроблемно първия мач срещу "Юта джаз" във втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Ракетите" се наложиха със 110:96 у дома и записаха пета победа от пет мача с "джазмените" през този сезон.<br /><br />Джеймс Хардън отбеляза 41 точки за "Хюстън", 26 от които през първото полувреме. Най-добрият реализатор през редовния сезон беше точен при седем от...

Еврокомисар Вера Йоурова: Българският потребител не си знае правата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839178

Еврокомисар Вера Йоурова: Българският потребител не си знае праватаПотребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим. Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова във връзка с конференцията на тема: „Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?

Григор Димитров остава пети в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=373392

Григор Димитров запази петата позиция в световната ранглиста на Мъжката тенис асоциация (АТР), информира Агенция "Фокус". През изминалата седмица най-добрият ни тенисист достигна до четвъртфиналите на турнира в Барселона, където обаче загуби от испанеца Пабло Кареньо Буста и по този начин пропусна възможността да измести Марин Чилич от четвъртото място в света.

Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора с 53,9%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839171

Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора с 53,9%Държавната избирателна комисия на Черна гора публикува окончателните резултати от президентските избори в страната, състояли се на 15 април, предаде ТАСС. Резултатите от изборите обаче са били приети декларативно без предвижданото от процедурата гласуване от членовете на Държавната избирателна комисия.

Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/30/3171308_blizo_40_ot_bulgarskite_pensioneri_usvoiavat_novite/?ref=rss


Почти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК) хора над 60-годишна възраст имат компютър и влизат в интернет, всеки трети от тях използва електронна поща. Пенсионерите, обгрижвани от "Каритас България", са значително по-назад в използването на технологиите. <br /><br />Това са част от резултатите, до които стигна първият етап от проучването на отношението на възрастните хора към използването на съвременните технологии, както и на техните нужди от...

БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ – Светът на медицината, събран в едно изложение

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bulmedikabuldental--svetyt-na-medicinata-sybran-v-edno-izlojenie-260237/

Международното изложение за медицина показва продукти и иновации от над 200 фирми в Интер Експо Център от 16 до 18 май

Вижте къде спират водата в София на 2 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6839173

Вижте къде спират водата в София на 2 май"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата в сряда, съобщиха от дружеството. Във връзка с монтаж на спирателни кранове и пожарни хидранти на ул. "Стефан Стамболов", ул. "Просвета", ул. "Проф. Трайко Запрянов", ул. "Върла поляна" с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 10. 00 до 18.

Нинова: Новите правила в ЕС за качеството на храните трябва да обхванат и други стоки

https://www.actualno.com/politics/ninova-novite-pravila-v-es-za-kachestvoto-na-hranite-trjabva-da-obhvanat-i-drugi-stoki-news_672272.html

Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди с евродепутатите от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова (Чешка република) и Биляна Борзан (Хърватия) двойното качество при храните. Тримата са докладчици по темата в Европейския парламент в трите ресорни комисии - вътрешен пазар, земеделие и обществено здраве, съобщиха от БСП. "Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Рад

“Форум на комуникационната индустрия” ще представи данните за комуникационния пазар в България за 2017

https://www.actualno.com/business/forum-na-komunikacionnata-industrija-shte-predstavi-dannite-za-komunikacionnija-pazar-v-bylgarija-za-2017-news_672275.html

„Форум на комуникационната индустрия“, който ще се проведе на 9 май в Sofia Event Center, ще представи данни на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) за нетните рекламни бюджети и медийната инфлация в България през 2017, и очакваните стойности за 2018. Eднодневната конференция ще се проведе под надслов „Глобални посоки – локален фокус” и ще направи обзор на рекламния пазар oт бизнес гледна точка. В три тематични панела

През май: Слънце преди обяд, валежи и гръмотевици следобед

http://www.cross.bg/mesetza-mesta-nachaloto-1573692.html

/КРОСС/ В началото на месец май ще преобладава слънчево време с максимални температури между 25 и 30 градуса, информират от НИМХ към БАН. През тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по- голямата част от страната е между 16 и 19˚, по Черноморието и във високите полета - 15 - 16˚, в планините - от 2 - 5˚ по високите части над 2000 m до 12-14˚ в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите - между 29° и 34°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата - в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm. В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4 - 10-ти май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат. В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата

Повдигнаха обвинение на украинец, откраднал лаптоп

http://www.barometar.net/90873/

Повдигнато е обвинение на 36-годишен украински гражданин за кражба от частен дом във Варна, информират от пресцентъра на варненската полиция. На 18.04. т.г. е образувано досъдебно производство за кражба, извършена от частен дом, намиращ се на ул. «Дрин». Неизвестно лице е проникнало в апартамента и е извършило кражбата на преносим компютър. След проведени оперативно – […]

Еврокомисията иска санкции срещу двойния стандарт при продуктите в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3171282_evrokomisiiata_iska_sankcii_sreshtu_dvoiniia_standart/?ref=rss


Европейската комисия е разработила нов икономически пакет по въпросите на потребителите, според който се създава нов механизъм срещу двойните стандарти на продуктите. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на пресконференция в София на тема "Потребителското право и политиката за защита на потребителите".<br /><br />Тя представи накратко този нов механизъм. Той ще дава възможност да се подават колективни...

Нивите и рентите ще поскъпнат с 3-4% тази година

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nivite-i-rentite-shte-poskypnat-s-3-4-tazi-godina-260228/

Това показват разчетите на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Петър Жеков за Камбуров: Много е дърт и няма да му стигнат силичките да ме настигне

https://offnews.bg//futbol/petar-zhekov-za-kamburov-mnogo-e-dart-i-niama-da-mu-stignat-silichkit-679689.html

Легендата на ЦСКА Петър Жеков е спокоен, че рекордът му от 253 попадения в елитната ни група не е застрашен. Най-близо до подобряването му е нападателят на Берое Мартин Камбуров. Според Жеков възрастта на Императора (37 г.), ще се окаже ключов фактор.

"Камбуров не може да ме настигне. Той е много дърт и няма да му стигнат силичките. Следващия сезон вече ще играе по 20-30 минути, а трябва да вкара още 50 гола. Не виждам как ще стане", коментира Жеков пред БНТ.

Той сподеи още, че е получил покана за юбилея на ЦСКА и ще отиде на стадиона на 5 май.

"ЦСКА е едно, друго няма. То е ясно кое е - всички купи и медали са на "Армията", допълва легендата, който изразява надежда през лятото в Борисовата градина да бъдат привлечени нови равностойни футболисти, за да се атакуват успешно евротунирите, защото в момента основните единици нямат достойни заместници.

Българин рита англичанин на светофар в Търново

https://frognews.bg/novini/balgarin-rita-anglichanin-svetofar-tarnovo.html

Клип с поредната агресия на пътя на светофар във Велико Търново обиколи социалните мрежи. Нагъл шофьор налетя на бой на британец с мотор, осмелил се да му направи забележка. Случката се разиграла около обяд в неделя, предаде.

Тройно злато за асеновградчани в Националното състезанието по спортни танци

https://www.actualno.com/moresport/trojno-zlato-za-asenovgradchani-v-nacionalnoto-systezanieto-po-sportni-tanci-news_672271.html

Повече от 500 танцьори от цялата страна се включиха в Националното състезание по спортни танци, домакин на което бе Асеновград. То се проведе по повод Световния ден на танца – 29-ти април. 70 бяха танцовите двойки в турнир „Изгряващи звезди“, шест от които – от Асеновград. Над 130 момичета танцуваха индивидуално, като 15 от тях са асеновградчанки. За първи път в състезанието участваха и непрофесионални танцьори от възрастовата категория „Сеньори

Пържените картофи ни действали по подобие на марихуаната (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pyrzhenite-kartofi-ni-dejstvali-po-podobie-na-marihuanata-video-2094134

Учени от университета в Ървайн, Калифорния са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях. Ето обяснението:

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марих

Двоен самоубийствен атентат в Кабул взе десетки жертви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dvoen-samoubijstven-atentat-v-kabul-vze-desetki-zhertvi-video-2094128

Двоен самоубийствен атентат в Кабул взе жертви, предаде Франс прес. Ислямска държава пое отговорността за атаката, извършена близо до централата на афганистанското разузнаване.

Прокуратурата се зае с катастрофата с пострадали полицаи в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-se-zae-s-katastrofata-s-postradali-policai-v-sofiia-2094138

Прокуратурата разследва катастрофата на "Симеоновско шосе", при която Станислав Недков-Стъки блъсна патрулка. Това става известно от съобщение на прокуратурата.

Инцидентът е от полунощ срещу 28 април, когато Стъки карал "Ауди" и на "Симеоновс

Борисов за двойния стандарт: Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-za-dvojniia-standart-hranite-sa-vredni-no-za-smetka-na-tova-po-skypi-2094151

Премиерът Бойко Борисов участва в международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“.
 
"Бих се срамувал много, ако бях на мястото на големите хранителни

Тежка полицейска сватба! Криминалният полицай Костадин Капинаров падна в плен на любовта,чаровната Янка Бучкова го омагьоса фатално

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Полицейският служител от отдел „Криминален“ Костадин Капинаров от Благоевград сложи край на ергенския живот и се предаде на любимата си Янка Бучкова.
Двамата си размениха златни халки на изискана сватба в Благоевград.
Над 200 гости вдигаха наздравици в тяхна чест в популярен ресторант в града,сред тях много полицейски служители и роднини.

Булката Янка Бучкова преливаше от щастие в прекрасната си дантелена рокля, тя е дъщеря на популярния полицаи Веселин Бучков от Разлог.
Кумове на младото семейство бяха Елизабет и Методи Тренчеви. Кумът е служител на отдел „Съдебна полиция“ в Благоевград.

Кумата Елизабет бе заложила на красива дантелена рокля в цвят екрю.Тя направи трогателно обръщение към младото семейство:
„Бъдете си за всичко необходими, дори в житейските прости неща. Само така през годините трудни ще покорите света. Не искайте един от друг неща невъзможни, достатъчна е и една дума добра. Изживейте заедно всички минути тревожни до мига,когато ще сте с посребрена коса. Нека очите Ви в една посока да гледат, а ръцете да милват послушни деца. Нозете Ви една пътека да следват – пътеката на радостта!
Танците и наздравиците продължиха до късните часове на нощта.

Материалът Тежка полицейска сватба! Криминалният полицай Костадин Капинаров падна в плен на любовта,чаровната Янка Бучкова го омагьоса фатално е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Доайенът на паяците почина на 43 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839140

Доайенът на паяците почина на 43 годиниАвстралийски учени съобщиха, че на 43-годишна възраст се е споминал считаният за световен доайен на паяците, след като е бил ужилен от оса, предаде Франс прес. Насекомото било от вида Gaius villosus. То значително надминало по дълголетие предишният рекордьор, мексиканска тарантула, която живяла 26 години.

Тежковозни коне мериха сили в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/6839153

Тежковозни коне мериха сили в РазлогЗа 27-ма поредна година Разлог бе домакин на пролетното състезание с тежковозни коне. Състезанието събра десетки участници от цялата страна и стотици зрители от Разлог и гости на града. Турнирът бе открит от кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев. Той поздрави за ентусиазма участниците и организаторите,

Дядо отива да нагледа магарето си на селска поляна, ограбват го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839136

Дядо отива да нагледа магарето си 
на селска поляна, ограбват гоГрабеж, разследват служители на полицейското управление в Павликени. В събота в 16,00 ч. в полицейското управление е получен сигнал от 79-годишен мъж от с. Върбовка. Той съобщил, че е бил ограбен. Пред униформените разказал, че същия ден отишъл на поляната край селото да провери магарето си, което било оставено там на паша.

Шофьор загина при катастрофа на пътя Айтос – Бургас

http://nakratko.bg/category/58/158719/


Един човек загина, а друг е ранен при катастрофа на пътя Айтос – Бургас. Инцидентът е станал около 9:30 ч. днес.

Обекти за близо 13 млрд. лв. са изпълнени в строителството миналата година

https://www.investor.bg/analizi/113/a/obekti-za-blizo-13-mlrd-lv-sa-izpylneni-v-stroitelstvoto-minalata-godina-260060/

Тенденцията в сектора е за нарастване на заетостта и намаляване на безработицата, сочи годишният анализ на Камарата на строителите

Made in Bulgaria: вече си крадем "фермите" за криптовалута

http://clubz.bg/67294-made_bulgaria_veche_si_kradem_fermite_za_kriptovaluta

Снимка Bitcoin.org

Полицията в Троян е разкрила кражба на ферма за криптовалута в от частен имот в село Черни Осъм, съобщи пред журналисти директорът на ОДМВР - Ловеч комисар Милен Маринов. По думите му това е първото в страната разкрито подобно престъпление, което е било извършено на 23 февруари тази година. Сигналът е подаден от собственика на фермата - български гражданин, който живее във Великобритания и от там е управлявал сървърите чрез интернет връзка, съобщава БТА.

Установено е, че са откраднати 23 компютъра, чрез които е извършвана дейността за производството на биткойни и друга криптовалута (т.нар. "копаене" или майнинг). Те са открити и иззети от адреси в Русе, където вече са работили с други потребителски имена.

Снимка МВР

След приключване на досъдебното производство ще бъдат върнати на собственика им. Маринов допълни, че със съдействието на ОДМВР - Русе са били задържани две криминално проявени лица. Едното от тях е с постоянна мярка за задържане, а другото е под домашен арест.

Неотдавна Специализираната прокуратура и ГДБОП се включиха в София в операция на германските служби срещу група, търгувала със забранен във ФРГ вид криптовалута - уанкойн.

Девет души загинаха при свличане на земна маса в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839120

Девет души загинаха при свличане на земна маса в КитайДевет души загинаха в Северна Китай, след като бяха затрупани при свличане на земна маса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  На мястото са били изпратени над сто пожарникари и спасители, както и медицински екипи, съобщиха общинските власти в планинската префектура Лулян, провинция Шанси. Свличането станало към 5 ч тази сутрин местно време.

Почти една трета от българския бизнес се притеснява от "Брекзит"

http://econ.bg/Новини/Почти-една-трета-от-българския-бизнес-се-притеснява-от-Брекзит-_l.a_i.761104_at.1.html

В най-лошия вариант загубите за бизнеса в ЕС заради "Брекзит" ще възлязат на 58 млрд. паунда, като най-засегнати се очаква да са секторите...

Мирослав Ненков: Проверките на прокуратурата в болниците са полезни

http://www.cross.bg/nenkov-miroslav-bolnitza-1573691.html

/КРОСС/ Проверките на прокуратурата в болниците са полезни. Това заяви д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването, в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Според д-р Мирослав Ненков порочният модел "болница в болницата" има гръб по високите етажи на властта. Бившият министър на здравеопазването изтъкна, че само двама директори на болници "одържаха на натиска да има такива структури - вътрешни болници". "Те се държаха като добри стопани. Натискът върху тях е много голям", добави Мирослав Ненков. „Тези схеми са отдавна, не са от вчера. Министър Петров изпрати едни такива сигнали директно до главния прокурор. Сега министър Ананиев продължава тази борба. Тези схеми не са сложни. Всеки може да я разплете. Сключва се договор между директор на болница и инициатор на частно лечебно заведение. Болницата пере чаршафите, болница в някои случаи купува и материалите, в договора е посочено, че частното заведение ползва сградата, техниката, тока, топлата вода и всичко останало на общинското лечебно заведение, а за целта се плаща наем от 74 лева и 80 стотинки", описа как действа схемата д-р Мирослав Ненков. „Здравната каса се опитва по някакъв начин да намали течовете. Намаляването на течовете чрез прокуратурата е бавен и сложен процес. Затова Касата ограничава някои от плащанията. Нашата Каса е бедна. Ние плащаме много малко за здравеопазване", добави той

Патриарх Кирил: Огромна е ролята на религията в борбата с радикализма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6839116

Патриарх Кирил: Огромна е ролята на религията в борбата с радикализмаРолята на религията в борбата с радикализма и екстремизма е огромна, заяви руският патриарх Кирил, цитиран от ТАСС. Само религията разполага с достатъчно аргументи, за да може да се разруши идеологическата основа на радикализма и екстремизма, каза вчера патриарх Кирил в интервю за албански медии, предаде БТА.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-30.html

На 02 май 2018 г. (сряда), във връзка с монтаж на спирателни кранове и пожарни хидранти на ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Просвета“, ул. „Проф. Трайко Запрянов“, ул. „Върла поляна“ с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Каква е формулата на най-успешния български медицински сериал

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/kakva-e-formulata-na-naj-uspeshniia-bylgarski-medicinski-serial-6081803

Хитовата продукция не само спечели сърцата на милиони зрители, но и се превърна в платформа за нови звезди на малкия екран

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване