3D отпечатана рамка за мотоциклет от BMW

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285821_3D+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D1%82+BMW

 

Технологията за 3D печат прави революция в авто индустрията

BMW Group показа нови технологични приложения, по време на събитието си Digital Day 2018, предназначени да променят автомобилния свят в близко бъдеще. Сред които, 3D печат, който вече произвежда автомобилни части, но появата на мистериозен мотоциклет предизвика най-голям интерес.


Събитието Digital Day 2018 на BMW Group показа най-модерните технологии, по които работи BMW. Очаквано, тази година, главната тема бе около информационните технологии, като проектиране на устройства с мобилния стандарт 5G, използването на изкуствен интелект в автономните автомобили, как приложенията със смесена реалност може да ускорят процесите на развитие, свързаните автомобили и софтуерните операционни системи за автомобили. Отредено бе пространство и за технологията за 3D печат.


Изглежда BMW следи отблизо развитието при печатането на триизмерни обекти. Изследователски и иновационен център (Research and Innovation Center) на компанията в Мюнхен вече включва инсталация за добавено производство, която произвежда около 140.000 3D отпечатани части годишно за няколко отдела на компанията.


Това включват всичко, от козметични пластмасови части за персонализиране на моделите Mini, до алуминиеви панти за мекия покрив на i8 Roadster, както и части за горивната помпа на състезателните автомобили на BMW за DTM. Независимо от това, монтирането на двигател от мотоциклета S1000RR с мощност 200 к.с. на 3D отпечатана рамка е нещо съвсем различно.


BMW Motorrad харесва иновациите, като наскоро разкри нов метод за изработването на евтини въглеродни композитни части, а показаните на събитието предмети бяха 3D отпечатана рамка за мотоциклет и задно окачване. Търсенето на алтернативи на стандартното метално шаси изглежда е сред приоритетите на BMW.


За съжаление, въпреки че BMW много подробно разяснява как може да се поръча модел Mini с името на клиента, изрязано върху капака на жабката, не споменава нищо за тази рамка, дори и от какво е изработена.


BMW подчертава две важни предимства при 3D отпечатването на части за автомобили, по-бързо и по-евтино е. Без съмнение, това е потенциална революция, поне що се отнася до ефекта върху автомобилната индустрия, а постиженията са забележими, като се започне от титаниеви спирачни апарати до цели градски автомобили и дори суперавтомобили.

 


Едва ли е проблем, отпечатването на цяла рамка за мотоциклет, която да издържи 200 к. с., ако може да се справи със суперавтомобил, със сигурност ще може да се справи и със S1000RR.

 

 

 

Все пак, вече съществува мотоциклет оборудван от компанията Dagger с 3D отпечатана рамка и 300 к.с. на базата на Kawasaki Ninja H2.

BMW M2 носи гените на състезател с агресивна визия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285820_BMW+M2+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D1%81+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%

 

Купето се управлява прецизно и има неутрално пътно поведение в завоите

Компактните и мощни спортни модели на BMW развълнуваха почитателите на активното шофиране преди повече от 40 години. През 1973 година BMW 2002 turbo въплъти стремежа на марката да създава автомобили, които съчетават отличните динамични характеристики, превъзходна маневреност и оптимален контрол на управление. Подразделението BMW M GmbH следва този принцип и досега, като поредното потвърждение е новото BMW M2 Coupe. Мощният 6-цилиндров двигател, острото управление, характерно за автомобилите със задно задвижване, спортната ходова част тип и зашеметяващият стил са гаранция, че новото купе BMW M2 има всички съставни части за да достави максимална радост от шофирането.

Новото BMW M2 Coupe е пряк наследник на успешното BMW M1 Coupe от 2011 г., но също така носи философията и спазва традициите на такива изключителни спортни автомобили от миналото като оригиналните купета с две врати и четири места BMW M3 E30 и BMW 2002 turbo.

 

 

Пред нас е едно класическо купе на BMW с дълъг капак, скъсена задна част и малки надвеси на каросерията. Повечето външни промени са чисто функционални, но са направили дизайна на M2 Coupe по-изразителен и атлетичен. В новата предна броня изпъкват огромните въздухозаборници, които подобряват охлаждането на моторния отсек и оптимизират аеродинамиката на предната част. Малко по-различна е и радиаторната решетка, а в профилните стени се виждат фирмените  хриле.

Сериозно раздутите арки на колелата придават мускулест вид на колата и ясно показват, че следата е увеличена с 64 мм отпред и със 71 мм отзад. Добре изпъкват и големите 19-инчови лети джанти. На праговете са се появи аеродинамични спойлери, а на капака на багажника е добавен малък спойлер. Всички тези модификации са позволили да се увеличи притискателната сила с 35%. От задната броня се показват двете двойни хромирани тръби на ауспуха.

 

 

В салона са съчетани кожата и алкантара с ярко-сини шевове. Има и карбонови вложки, а на праговете са се появили и метални елементи. Новото BMW М2 Coupe е получило нов волан с три спици и модифициран селектор на трансмисията, украсени с логото на BMW Motorsport. Приборите са осветени в яркочервено. Широкият централен панел на BMW M2 Coupe е леко обърнат към водача. На централната конзола е инсталиран 6,5-инчов дисплей на мултимедийната система iDrive. Тя се допълва от функции като брояч на обиколките на състезателната писта или съхранение на данни от свързан видеорегистратор. Работата в менюто се осъществява с помощта на кръгъл джойстик. Бутоните на аудиосистемата и климатроника са достатъчно големи и рационално подредени.

 

 

Воланът се настройва във височина и дълбочина, а предните седалки се регулират електрически. Седалките на BMW M2 са изцяло нови, с подобрена странична опора, която може да се регулира чрез промяна на позицията на страничните ролки на гърба. Има и функция за отоплението им. Позицията зад волана е типично спортна и ниска, въпреки че видимостта като цяло не е лоша. Шофьорът и пътникът на предната седалка са разделени от тунела на трансмисията. На него има широк подлакътник за ръце, в който се крие кутия за малки вещи. Въпреки спортния си характер, BMW M2 Coupe е практичен 4-местен автомобил. На втория ред има достатъчно място за двама възрастни със средeн ръст, а обемът на багажника е 390 литра.

 

 

С дължина от 4468 мм, широчина 1854 мм и височина 1410 мм, новото BMW M2 Coupe се оказа доста компактен автомобил. Въпреки това никак не е леко и тежи 1470 кг. Твърдостта на каросерията е увеличена благодарение на допълнителните стави под капака. Оборудването на купето включва пълен електрически пакет, климатроник, 350-ватова аудиосистема Harman/Kardon със CD-плейър, сензори за паркиране отзад, Bluetooth, навигация и др. За сигурността на борда има 6 въздушни възглавници и стабилизираща система DSC. В списъка с опциите има камера за обратно виждане, отопление на волана, технология за автоматично забавяне и спиране, наблюдение на платното на движение и разпознаване на пътните знаци.

 

 

Новото BMW M2 Coupe е оборудвано с 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор. Моторът развива максимална мощност от 370 конски сили при 6500 об/мин. Двигателят е много отзивчив и може да се развърта до 7000 об/мин, радвайки слуха със сочен звук от изпускателната система. Моторът тегли много уверено купето, тъй като максималният въртящ момент от 465 Нм е на разположение в широкия диапазон от 1400 до 5560 об/мин. За кратко с активирана функцията Overboost, тягата достига цели 500 Нм. С автоматичната трансмисия с два съединителя DCT ускорението от място до 100 км/ч отнема едва 4,3 секунди. Това е улеснено от системата против пробуксуване при рязък старт Launch control. Ако пък искате да „запалите” гумите, на разположение на водача е функцията Smoky Burnout.

 

 

Резервът на мощност е в изобилие и позволява на водача да направи изпреварване при много малка видимост. Максималната скорост е ограничена до 250 км/ч, но при доплащане може да бъде увеличена до 270 км/ч. Тези стойности обаче могат да се проверят само на състезателна писта, където BMW M2 Coupe показва палавия си нрав. Двигателят предава тягата на задните колела чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DCT. Нейното основно предимство е почти мигновената смяна на скоростите, както в ръчен, така и в автоматичен режим. Автоматичната трансмисия също допринася и за по-нисък разход на гориво, но паспортните данни остават химера при постоянно активно шофиране. На най-високата седма предавка можете да се движите само с 1000 оборота в минута.

 

 

На пътя новото BMW M2 Coupe е много балансиран и послушен автомобил. Почти равномерното разпределение на теглото по осите, широката следа и ниския център на тежестта допринасят за прецизното управление на купето. Диференциалът с повишено триене осигурява отличен контрол и пътно поведение в завоите, близко до неутралното. Сцеплението с пътя е отлично, благодарение на гумите с размери 245/35 ZR19 отпред и 265/35 ZR19 отзад. На състезателна писта може спокойно да изключите системата за стабилизация, но дори и тогава BMW M2 Coupe може да се контролира, а в спортен режим, когато DSC е активна, но се намесва късно, е лесно да се постигне контролирано приплъзване на задния мост, известно като дрифт. Управлението е точно и изненадващо информативно, независимо от електрическия усилвател. В градски условия то е леко, но с увеличаване на скоростта натежава. Окачването е много стегнато, колата вози твърдо, но купето се наклонява минимално в завоите.

Новото BMW M2 Coupe остава вярно на концепцията за компактния спортен автомобил. Той е малък, бърз и много маневрен, като у нас струва от 122 700 лева.

 

 

 

BMW M2

3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор

7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител

370 к.с. максимална мощност при 6500 об/мин

465 (500*) Нм максимален въртящ момент при 1400-5560 об/мин

4,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

7,9 л/100 км среден разход на бензин

185 г/км емисии на СО2

122 700 лева базова цена на модела

*При Overboost

София ще е най-близката столица до най-голямото летище в света

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/30/3170818_sofiia_shte_e_nai-blizkata_stolica_do_nai-goliamoto/?ref=rss


София може да стане най-близката столица до най-голямото летище в света след като стане факт проектът на Турция за ново мегалетище край Истанбул, първият етап от което се очаква да бъде открит през октомври.<br /><br />След като то започне да действа, ще има повече възможности за пътуване от София до стотици точки на света, трафикът в българското въздушно пространство ще се увеличи, а това означава, че страната ще има повече приходи, а и ще бъдат разкрити нови работни места, показа...

Томислав Дончев: Възможно е да се измени трасето на АМ Струма с естакада или заобикаляне

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d0%bd/

Томислав Дончев коментира в сутрешния блок на БТВ за трасето на АМ „Струма“, което минава през ценни археологически находки край с. Покровник.

Дончев коментира, че това не е първият археологически обект, открит по трасето на някой от инфраструктурните проекти. В зависимост от значимостта на находката, тя или се мести, или се изменя трасето – с естакада или заобикаляне.

При всички случаи обаче за мен едно такова предложение трябва да бъде направено на първо място от археолозите и на второ място – от инженерите. „Компромиси с историята, с археологическите забележителности не сме правили“, каза той и добави, че „решение няма, ще се съобразим с вижданията на експертите“.

 

Материалът Томислав Дончев: Възможно е да се измени трасето на АМ Струма с естакада или заобикаляне е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Прогноза за времето - 30 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373374

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 17°-20°. Температурата на морската вода е 14°-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Във вътрешността на страната ще е предимно слънчево.

Ирак осъди до живот 19 рускини - били се за "Ислямска държава"

http://clubz.bg/67278-irak_osydi_do_jivot_19_ruskini_bili_se_za_islqmska_dyrjava

Централният наказателен съд в Багдад, който се занимава с дела за тероризъм, осъди вчера на доживотен затвор 19 рускини, присъединили се към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Всички тези жени бяха признати на първа инстанция за виновни по обвинения, че са се присъединили и са подкрепяли ИД, каза председателят на съда при обявяване на присъдата.

Освен 19-те рускини, същата присъда за същите деяния получиха шест азербайджанки и четири гражданки на Таджикистан.

Обвиняемите присъстваха на съдебното заседание заедно с децата си.

"Не знаех, че сме в Ирак. Заминах със съпруга и децата си да живеем в Турция, а после изведнъж установих, че всъщност съм в Ирак", каза една от подсъдимите. Този аргумент повториха и останалите жени.

Присъдите им подлежат на обжалване.

БТА

По телевизиите в понеделник

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zashto-1573669.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Защо жените стават все повече от мъжете и каква е причината за нарастване на дисбаланса у нас? Тема: Ще купуваме ли едни и същи храни като европейците? Евродепутатът от БСП Момчил Неков Тема: Борбата с мръсният въздух в Русе продължава. Какви са мерките? Депутатът Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" Тема: На живо от Бразилия: След лечение при медиум - какви са възможностите българката Теодора Маджарова, изпаднала в беда, да се завърне в България? Тема: Завръщат ли се дъждовете и какво време ни очаква за Гергьовден и през май? Най-точната прогноза на синоптиците на БАН - само в „Денят започва" Тема: Дипломация по време на европредседателство. Министър Екатерина Захариева преди срещата за Западните Балкани Тема: Стъпка към мир на Корейския полуостров. И още: как се променя Саудитска Арабия - погледът на журналиста Георги Милков Тема: Съпругата на президента Десислава Радева с инициатива „Пазим българския език" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Отново юмруци на пътя

Поредни ракетни удари в Сирия

https://www.actualno.com/asia/poredni-raketni-udari-v-sirija-news_672223.html

Позиции на сирийските войски в околностите на градовете Хама и Алепо бяха подложени на ракетен обстрел, съобщи правителствената телевизия "Сурия", предаде БГНЕС. Според данните на телевизията "новата агресия срещу Сирия е извършена в 22:30 часа в неделя". Няма обаче точна информация за жертви и щети. В Хама изглежда е ударена база (бел. ред. - "Бригада 47"), където има ирански милиции. Там вероятно има жертви, защото има данни, че ракети са поразили складове с боеп

Последният ден от април ще е слънчев и топъл

https://offnews.bg//obshtestvo/posledniat-den-ot-april-shte-e-slanchev-i-topal-679641.html

Април си тръгва със слънце, с ясно и топло време започва и май. 

Максималните температури ще бъдат предимно между 23 и 28 градуса. Облаци ще има следобед в планините в западната част от страната, където на отделни места ще превали и прегърми, ще духа слаб до умерен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 19, на 2000 м - около 12 градуса. 

Край морето ще грее слънце, термометрите ще се качат до 20 градуса. Температурата на морската вода е 14-18, вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

През следващата седмица не се очакват съществени валежи, термометрите ще се качат и до 30 градуса. 

"Безсмъртният полк" отново ще шества до Съветската армия

http://clubz.bg/67277-bezsmyrtniqt_polk_otnovo_shte_shestva_do_syvetskata_armiq

През 2018 година Безсмъртният полк отново ще премине по улиците на България. Това съобщиха от фондацията "Безсмъртен полк". Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

"В полка рамо до рамо крачат наследниците на Героите – българи и руснаци, дейци от Съпротивата в България, СССР, Европа и света, които дадоха своя принос в десетилетната борба за разгрома на фашизма и националсоциализма през 20-ти век.

Фондация "Безсмъртният полк" кани всички българи, които пазят спомена за своите роднини - жертви и участници в борбата срещу фашизма и национал-социализма, да се присъединят към шествията на Безсмъртния полк в България.

До този момент координаторите на Безсмъртния полк организират шествия в 49 града - Благоевград, Ботевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Дупница, Кърджали, Кюстендил, Несебър, Павликени, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Поморие, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Хисаря, Шумен, Ямбол, Банско, Велинград, Карнобат, Ковачевци,  Лом, Монтана, Севлиево, Тетевен, Казанлък, Чирпан, Шивачево, Бяла Слатина, Елин Пелин.

Очакваме включването и на още български градове (желаещите да бъдат координатори може да се свържат с нас на посочените телефони и e-mail).

В организирането на Безсмъртния полк тази година се включиха традиционно Фондация "Безсмъртният полк",  Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение" заедно с Русия", Движение "Че Гевара" - България.

Благодарности и към всички други организации и граждани, които и тази година ни подкрепиха в нелеката задача за осъществяване на нашия „Безсмъртен полк“.

В оставащите дни до марша на Безсмъртния полк се надяваме, че под неговите знамена ще се съберат още повече родственици на дейците от борбата и Съпротивата срещу фашизма и националсоциализма, които да понесат – гордо и достойно – фотографиите на Героите!

Програмата на Бесмъртния полк за град София на 9 май 2018 година е следната: 

- 09:00 ч. - пред Паметника на незнайния воин в София - военен ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя

- 09:15 ч. - 09:50 ч. - шествие на участниците в „Безсмъртният полк” до Паметника на Съветската армия. 

За вземане на участие в събитието са изпратени покани до Президентството на Република България, до Министерския съвет на Република България, до Народното събрание на Република България, до посолствата на страните победителки във Втората световна война."

Последен ден за подаване на декларацията за доходите

https://offnews.bg//ikonomika/posleden-den-za-podavane-na-deklaratciata-za-dohodite-679631.html

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича днес. 

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП, припомнят от прходната агенция. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията. 

От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина - чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Фалшива тревога за стрелба предизвика паника в мол в Ню Йорк

https://www.actualno.com/america/falshiva-trevoga-za-strelba-predizvika-panika-v-mol-v-nu-jork-news_672222.html

Един човек е задържан, има и един пострадал по време на паника, възникнала заради предполагаема стрелба в търговския център на нюйоркския район Стейтън Айлънд, предаде БГНЕС. Според първоначалните данни в мола е настъпила паника, след като се появила информация за стрелец, бил е подаден и сигнал на телефон 911. Полицейски служители са задържали един човек във връзка с първоначалните сведения за неизвестен, използвал огнестрелно оръжие. Паниката в търговския център е довела до блъсканица. Власт

Промените на жените, които мъжете не забелязват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/promenite-na-zhenite-koito-myzhete-ne-zabeliazvat-6081699

Не забелязвате новата й прическа, маникюр или нещо друго ново - познато, нали...

Бабаит с джип и къси гащи наби англичанин (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67276-babait_s_djip_i_kysi_gashti_nabi_anglichanin_video

Поредни кадри на агресия на пъта възмутиха социалните мрежи - този път от инцидент във Велико Търново.

Студентка, живееща от 5 г. в Италия, разказа пред Нова тв, че докато минавали през старата столица джип правел тройни изпреварвания, засичал другите коли и се носел с много по-висока от допустимата скорост (главният път София-Варна все още минава през града Велико Търново, б.р.). Черният джип Инфинити FX 50 е с регистрация от София област - СО 8947 ВР.

„Не го видях, защото той фактически летеше отдолу и когато се включих от завоя, той ме изпревари, като направи тройно изпреварване“, разказва Мария Йотова.

Тя застига джипа отново на червен светофар, когато шофьорът вече спори с чуждестранен възрастен мотоциклетист. Оказва се, че свадата е започнала по-рано, именно заради високата скорост на джипа. На светофара мотоциклетистът спира пред автомобила, за да му препречи пътя, слиза и започва да ръкомаха и да се опитва да обясни на английски, че не трябва да се движи по такъв начин. Шофьорът на джипа излиза и започва бой, мотоциклетистът е повален на земята, а шофьорът го рита.

"Боят продължи 30 - 40 секунди", разказва Мария.

"Бях сама в колата и не можех да направя нищо друго, освен да снимам", признава момичето.

Наоколо обаче е имало и други хора, но те също само са гледали. Оказва се, че няма нито един подаден сигнал до 112 или по друг начин до органите на реда.

Бабаитът с джипа вече е получил призовка, след като полицията се е самосезирала, съобщи Нова тв.

 

Според медийни информации жертвата му е британец, живеещ у нас.

Във Враца се проведе протестно автошествие за коректно управление на МБАЛ „Христо Ботев“

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%be%d1%82-20-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82/

Повече от 20 автомобили са участвали снощи в протестно автошествие, тръгнало от врачанския площад „Св. Софроний Врачански“ с крайна спирка сградата на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Регионалното издание „Зов нюз“ припомня, че врачани са стигнали до идеята за провеждането на митинги и мирни шествия, заради състоянието на областната болница. Хората призовават управляващите за коректно управление […]

Днес е последният ден за подаване на данъчна декларация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/30/3170416_dnes_e_posledniiat_den_za_podavane_na_danuchna/?ref=rss


Днес е последният ден за подаване на годишната данъчна декларация от физическите лица, получавали доходи извън тези по трудов договор. Глобата при неподадена в срок декларация е до 500 лева, а за некоректна информация - до 1000 лв.<br /><br />От Националната агенция по приходите (НАП) предупреждават, че е добре гражданите да подадат декларацията си до обедните часове, за да може тя да пристигне до края на работния ден.<br /><br />Декларациите и документите за доходите...

Криза в Лондон - британският вътрешен министър подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/kriza-v-london-britanskijat-vytreshen-ministyr-podade-ostavka-news_672221.html

Британският вътрешен министър Амбър Ръд подаде оставка, като причината за решението ѝ е, че е подлъгала британския парламент по отношение на емигрантския скандал „Уиндръш”, предаде Агенция "Фокус". Става въпрос за потомци на емигранти във Великобритания, дошли в средата на миналия век от Карибските острови. Те така и не са подали молби за редовно гражданство и поради тази причина има депортирани хора – години и години по-късно. Хората са дошли главно от Я

Православен календар за 30 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784147

Православен календар за 30 априлСв. ап. Яков Зеведеев. Преп. Климент песнописец. Св. Донат Светият апостол Яков е един от дванадесетте апостоли на Христос. Когато Исус го повикал, той оставил рибарските мрежи и семейството си и тръгнал след него. След като приел Светия Дух на Петдесетница, апостол Яков проповядвал евангелието по разни краища на света, та чак до Испания.

Стъки удари патрулка, рани 2-ма полицаи

http://clubz.bg/67274-styki_udari_patrulka_rani_2_ma_policai

ММА боецът Станислав Недков-Стъки удари спрял патрул на КАТ, който в момента проверявал шофьори и нарани двамата полицаи вътре.

Това съобщи Нова тв, а самият спортист даде интервю пред телевизията.

Инцидентът става на "Симеоновско шосе", където - според Стъки, е скростно трасе, но той карал с не повече от 70-80 км ч.

Ударът върху полицейската Киа е отзад, при това отскачат двете камери, с които полицията регистрира проверките. Те хвръкват напред и с прилежащите им компютри удрят полицаите. Единият униформен е освободен веднага след преглед, другият има натъртвания по гърдите.

"По смисъла на сега действащия закон в България аз съм винавен, защото съм отзад", призна пред телевизията мъжът на бившата депуттака Юлиана Дончева.

Той обаче смята, че законодателят може да помисли дали това, че КАТ работи, паркирайки в активната лента за движение, където в момента са проверявали 2 коли, не създава само по себе си предпоставки за ПТП. Според него няма нормативна база къде трябва да застане полицейската кола, за да извършва пътен контрол.

"Съжалявам, че пратих двама български полицаи - двама бащи, и държавни служители в болница", призан Недков пред Нова тв.

Не бива да търсим вина у никого, а да си извлечем поуки”, коментира Стъки. Той подчерта, че предпазният колан го е спасил от сериозни наранявания. Сега му предстои да си плати акта и да му върнат свидетелството за правоуправление, което е отнето.

 

На 30 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838724

На 30 април рожден ден иматВладислав Горанов, министър на финансите Васил Василев-Зуека, актьор и тв водещ Филип Киркоров, руски поппевец с български корени Атанас Камбитов, кмет на Благоевград Трендафилка Немска, тонрежисьор Андрей Евтимов, изпълнителен директор на “Доверие Брико” Богдан Боцев, депутат в 44-ото НС Васил Петров, джаз и поппевeц Георги Кузманов,

НАТО се готви за бой с армията на Русия до нейните граници

http://pogled.info/svetoven/nato-se-gotvi-za-boi-s-armiyata-na-rusiya-do-neinite-granitsi.94171

/Поглед.инфо/ Изглежда, че Ангела Меркел все пак се подаде на натиска на Доналд Тръмп. Върнала се от Вашингтон тя обеща да увеличи военния бюджет на Германия, към което се стреми и Тръмп. Значителна част от този бюджет се предлага да се изразходи за военни учения, впрочем непосредствено на руските граници. На някои от тях пряко се отработват сценарии за бой с руската армия.

Gazeta Wyborcza: Днес за Европа „загадъчният Тръмп“ е по-опасен от Русия или Турция

http://pogled.info/svetoven/Gazeta-Wyborcza-dnes-za-evropa-zagadachniyat-tramp-e-po-opasen-ot-rusiya-ili-turtsiya.94172

/Поглед.инфо/ Макрон и Меркел решиха да играят на Тръмп на доброто и лошото ченге, защото това е единственият начин, за да се усмирят амбициите на президента на САЩ, пише полският журналист Бартош Велински. Той уверява, че днес ядрената държава е управлявана от неуравновесен, лишен от политическо въображение безделник, който може да „разпали пожар“, който не може да се потуши.

FOX News: Докладът на конгресмените разобличава не Тръмп, а Вашингтонското „задкулисие“

http://pogled.info/svetoven/FOX-News-dokladat-na-kongresmenite-razoblichava-ne-tramp-a-vashingtonskoto-zadkulisie.94173

/Поглед.инфо/ В пълния доклад на комисията на Долната камара на Конгреса на САЩ по разузнаването не се съдържат никакви доказателства за сговор между Доналд Тръмп и Русия или за участието на Москва в кибератаката срещу националния комитет на Демократическата партия, констатира Fox News. Междувременно, както отбелязва водещият Тъкър Карлсън, този документ доказва лъжите и предразсъдъците на несменяемите елити във Вашингтон. Според журналиста, бившият директор на ЦРУ Джо Бренън е разкритикувал доклада, без да го прочете и се е обърнал към Тръмп със зловещо предупреждение.

Жан Клод-Юнкер: Европа трябва да се научи да говори с Русия като с равна

http://pogled.info/svetoven/zhan-klod-yunker-evropa-tryabva-da-se-nauchi-da-govori-s-rusiya-kato-s-ravna.94174

/Поглед.инфо/ Европа трябва да възстанови връзките с Русия, нали последната е голям играч. Това, както съобщава Politico, е заявено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Ние трябва да се научим за разговаряме с руснаците на равни начала“, допълни той.

Франция измести Великобритания като специален приятел на САЩ

http://clubz.bg/67273-franciq_izmesti_velikobritaniq_kato_specialen_priqtel_na_sasht

Еманюел Макрон беше във Вашингтон. Там изкара весело времето си в компанията на Доналд Тръмп и изнесе реч в американския Конгрес, която беше толкова добра, че накара много американци да си мечтаят той да е президент на САЩ – и не само, защото говори по-добър английски. (Би било справедливо да отбележим, че всъщност Макрон говори най-добрия английски от всеки държавен глава на Франция от Наполеон III насам). Това пише Тунку Варадараян в авторски анализ, публикуван в европейската редакция на Politico, цитиран от "Фокус". Ето какво пише Politico:

Американските почитатели на Макрон са предимно демократи, на които им липсва сносен лидер. При все това, впечатляващо е за гостуващ президент да прихване забележима част от фантазията на американците, по начина по който го направи Еманюел Макрон. Неговите харизма и чар са подсилени от контрастиращия го президент Доналд Тръмп. Но въздействието на Макрон е в резултат на признанието че той – като президент на Франция – е лицето на истинската „специална връзка“ във външната политика на САЩ.

САЩ дълго се наслаждаваха – ако този глагол може да опише турбуленцията и хармонията – на връзка с еквивалент по сила в лицето на Франция. Колкото и Великобритания да настоява за друго, партньорството ѝ със САЩ изглежда, че извървя своя път и, както британците биха го описали, вече е тотално съсипано. САЩ и Франция си приличат повече, отколкото те самите си позволяват да признаят. Те споделят републиканска история и концепция за правата на човека, която е универсална и неетноцентрична. Френският елит, както и американският – за разлика от британския – е безсрамно националистически настроен.

"Франция идва от дебрите на времето пише Шарл дьо Гол в своите „Спомени на надежда“."Тя променя и в същото време остава себе си през вековете".

Френският национализъм, както американският, споделя две постоянни теми, които се блъскат една в друга: тази на оптимизма и тази на страха от залязване. В последно време, песимистичната линия излезе на преден план и в двете държави, давайки възход на сблъсък между политическата умереност и популизма, гражданската традиция и иконоборството. Някои биха казали, че Макрон, с всичкия си блясък и образованост, беше не по-малко популист в процеса на своето политическо изгряване от Тръмп – което е и причината, на пръв поглед, двамата да се разбират. Макрон със сигурност изглежда, че иска да направи Франция велика отново Франция е честният, понякога остър, демократичен съюзник на САЩ, със своето незаменимо чувство на изключителност. Тя не се смалява от несъгласието със световната супер сила, нито пък приема, че начините на САЩ са по-добри от тези на Франция.

Разликите между двете често са базирани върху принципи, но могат да бъдат и стилистични и символични. Винаги е имало потайно възхищение във Вашингтон за френския инат и чувството на комфорт, когато французите се захванат с политическа кампания, военна интервенция или война Съюзник, който е съгласен с теб след малко убеждение е не по-малко безполезен от такъв, който се съгласява послушателно. И няма никакво съмнение, че в големите въпроси поставени пред нашето време – ислямският терор, бъдещето на Западната цивилизация и хегемонистичните претенции на Китай – САЩ и Франция са на една и съща страна, съюзници за бъдещето.

Св. ап. Яков Зеведеев загинал от меча на цар Ирод

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-ap-iakov-zevedeev-zaginal-ot-mecha-na-tcar-irod-679525.html

Християните почитат днес Св. ап. Яков Зеведеев. Той е един от дванадесетте апостоли на Исус Христос. Брат е на любимия Христов ученик св. ап. и евангелист Йоан Богослов. 

Двамата братя се родили и израснали в благочестиво юдейско семейство. Баща им се казвал Зеведей. За него в свещените книги на Новия Завет не намираме никакви сведения. Споменато е само името му. От евангелията узнаваме, че тяхната майка, Саломия, била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Спасителя през време на Неговите пътувания из Палестина и Му помагала с материални средства. Тя е била свидетелка на кръстните страдания, смъртта и погребението на Христа. Била е в групата на жените мироносици, които – според тогавашния обичай – в първия ден на седмицата (неделя) отишли рано на гроба, за да помажат с аромати тялото Му (Марк 15:40–43; Лука 23:55; Марк 16:1; Лука 24:1).

Както Зеведей, така също и неговите синове Яков и Йоан били по занаят рибари. Семейството е било заможно. Св. евангелист Марк съобщава, че Зеведей не само имал собствен риболовен кораб, но използувал и наемни работници-рибари, надничари (Марк 1:19–20). Зеведей и Саломия възпитавали своите синове в духа на праотеческата вяра и благочестие. Те ги запознали с древните пророчества за обещания от Бога Месия-Спасител. Цялото семейство живяло с пламенна надежда за онова благодатно време, когато в света ще се яви Този Спасител на всички народи. По този начин Зеведеевите синове били готови да станат ученици и сътрудници на Иисус Христос.

Веднъж Иисус Христос минавал по брега на Генисаретското езеро и видял Якова и Йоана да кърпят мрежите в кораба. Той ги повикал да вървят след Него. Те, като оставили баща си Зеведей и надничарите в кораба, тръгнали след Спасителя. От това време те прекратили досегашния си занаят и неотлъчно Го придружавали през всичкото време на Неговата проповедническа дейност. Като ученици на Иисуса Христа Яков и Йоан проявили особена привързаност и любов към Него, похвално усърдие в делото на проповедта и непоколебима вяра в Неговото божествено достойнство. Затова заедно със св. ап. Петър те станали най-приближени Негови ученици и се удостоили да станат свидетели на най-важните събития от Неговия живот и от Неговата дейност. Те тримата присъствували при възкресяването на дъщерята на Иаир (Марк 5:37), били свидетели на Христовото преображение (Мат. 17:1), наблюдавали душевните страдания на Спасителя в Гетиманската градина (Мат. 26:37). Заради непоколебимата им вяра и похвалното им усърдие Господ нарекъл Зеведеевите синове "Воанергес", т. е. синове на гърма.

Въпреки че били постоянни слушатели на Христовата проповед и непосредствени свидетели на Неговите чудеса, Зеведеевите синове отначало не могли да разберат напълно възвишения характер на Неговото божествено учение. Проповедта за Царството Божие те разбирали не в духовен, а в буквален смисъл, като царство земно, политическо. Евангелист Матей разказва един случай, който потвърждава това тяхно неправилно разбиране за Царството Божие. Веднъж Саломия, майката на Зеведеевите санове, отправила към Иисуса Христа следната молба: "Кажи, тия мои двама сина да седнат при Тебе, един отдясно, а друг отляво в Твоето царство». Иисус й отговорил: "Не знаете, какво искате. Можете ли да пиете чашата, която Аз ще пия, или да се кръстите с кръщението, с което Аз се кръщавам?» Положителният отговор, който дали Зеведеевите синов "Можем», убедил Спасителя, че те все още не могат да разберат правилно Неговото учение и, за да ги предпази от проява на гордост и славолюбие, продължил: "Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човечески не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина» (Мат. 20:21-22, 26-27). Със своя живот и с апостолските си трудове Яков и Йоан доказали, че никога не забравили този съвет на своя божествен Учител.

В свещените книги на Новия Завет не намираме сведения за живота и дейността на апостол Яков след възнесението на Иисус Христос. Единственото съобщение, което намираме в книгата Деяния на светите апстоли, говори за неговата мъченическа смърт: "В онова време цар Ирод ури ръка на някои от църквата, за да им стори зло, и уби с меч Якова, брата Йоанов» (Деян. 12:1-2). От това съобщение узнаваме, че апостол Яков Зеведеев е завършил своя живот мъченически, като бил посечен с меч. Това станало през времето на Ирод Агрипа I през 44 г. Ап. Яков Зеведеевв е първият мъченик за вярата от числото на дванадесетте апостоли.

От древното църковно предание научаваме, че св. Яков проповядвал заедно с другите апостоли в Йерусалим.. Открито и смело той учел пред юдеите, че Иисус Христос е истинският Месия, Спасителят на света. Фарисеите и законоучителите той изобличавал за тяхната жестокост и за неверието им в Христа. Като не могли с думи да оборят неговите убедителни проповеди, юдеите използували срещу него своята сила и власт. Те настроили Ирод Агрипа I срещу християните и той предприел гонение срещу Църквата. Жертва на това гонение станал апостол Яков Зеведеев. Св. Климент Александрийски съобщава, че войникът, който довел ап. Якова в съда, бил поразен от твърдостта на вярата му. Той се убедил в невинността на апостола, сам повярвал в Христа и открито пред всички изповядал своята вяра. Веднага и той бил осъден на смърт. Когато го докарали на мястото на наказанието, Иосия - така се казвал войникът - поискал прошка от апостола и му заявил, че и той е бил между онези, които го обвинявали. Светият апостол го прегърнал и му казал: "Мир на тебе?! След това двамата навели глави и били посечени с меч. Християните погребали тялото на св. ап. Яков в Йерусалим.

Светите му мощи били по пренесени в Испания и днес испанците почитат св. ап. Яков като свой покровител.

Скандал с мигранти "взе главата" на британски министър

https://petel.bg/Skandal-s-migranti-vze-glavata-na-britanski-ministar__262306

Илюстрация Уикипедия Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да реагира ...

Северна и Южна Корея уеднаквяват часовото си време

https://petel.bg/Severna-i-YUzhna-Koreya-uednakvyavat-chasovoto-si-vreme__262305

Кадър: Нова тв Поредна стъпка от затоплянето на отношенията на Корейския полуостров. Северна Корея ще уеднакви часовото време с Южна К...

35 години Второ ОУ „Н.Й.Вапцаров” във Варна твори, обучава и възпитава!

https://petel.bg/35-godini-Vtoro-OU----N-Y-Vaptsarov----vav-Varna-tvori--obuchava-i-vazpitava-__262307

35 години Второ основно училище Н.Й.Вапцаров” твори, обучава и възпитава. 35 години създава история, опит и традиции. Младите вапцаровци...

Внимание! Днес изтича срок, който, ако не бъде спазен, милиони българи ги грозят жестоки санкции!

https://petel.bg/Vnimanie--Dnes-izticha-srok--koyto--ako-ne-bade-spazen--milioni-balgari-gi-grozyat-zhestoki-sanktsii-__262312

Срокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на дължимия налог изтича днес. Задължение за подаване на данъчна декларация има в...

Д-р Салас: Защо е необходимо да се направи Фетална морфология?

https://petel.bg/D-r-Salas--Zashho-e-neobhodimo-da-se-napravi-Fetalna-morfologiya-__261600

Феталната морфология е важно високоспециализирано ултразвуково изследване /ВСУИ/, препоръчително за всяка бременна жена. За съжаление, н...

Конфликти за две зодии днес, но всичко ще завърши добре

https://petel.bg/Konflikti-za-dve-zodii-dnes--no-vsichko-shhe-zavarshi-dobre__262310

lamqta.com Овен  Ако са Ви изгорели предпазителите, това съвсем не значи, че вече тревата не расте и няма за какво да се съжалява. Намерете си...

Лекарите ще кажат дали сънародниците ни, катастрофирали в Сърбия, ще могат да се приберат вкъщи

https://petel.bg/Lekarite-shhe-kazhat-dali-sanarodnitsite-ni--katastrofirali-v-Sarbiya--shhe-mogat-da-se-priberat-vkashhi__262309

Кадър: Нова тв Тримата пострадали от катастрофата на българския туристически бус в Сърбия ще бъдат прегледани от неврохирурзи. Лекарит...

Стъки, който помете полицейски автомобил, проговори за инцидента

https://petel.bg/Staki--koyto-pomete-politseyski-avtomobil--progovori-za-intsidenta__262313

Кадри: Нова тв "Първо искам да кажа, че такива инциденти стават всеки ден, ако в този сблъсък не участваха органи на реда и известно лице е...

Ирак осъди на доживотен затвор 19 рускини от ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/irak-osydi-na-dozhivoten-zatvor-19-ruskini-ot-id-2094038

Централният наказателен съд в Багдад, който се занимава с дела за тероризъм, осъди вчера на доживотен затвор 19 рускини, присъединили се към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

<

Британски министър подаде оставка заради скандал с депортиране на имигранти

//dariknews.bg/novini/sviat/britanski-ministyr-podade-ostavka-zaradi-skandal-s-deportirane-na-imigranti-2094035

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незако

Части от Горна баня и Челопечене без вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/chasti-ot-gorna-bania-i-chelopechene-bez-voda-dnes-679640.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел Маджаров“ в кв. „Челопечене“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 ч. в района на ул. „Стари Искър“, ул. „Лаката“, ул. „Ангел Маджаров“.

Строително-монтажни работи на ул. „Каменица“ във вилна зона „Горна баня“ налага спиране на водоподаването от 8:00 до 18:00 ч. по ул. „Каменица“ от ул. „Димитър Шишманов“ до ул. „Еделвайс“, по ул. „Еделвайс“ от ул. „Каменица“ до ул. „Димитър Шишманов“ и ул. „Славянка“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Гробница на 2300 години може да остане под асфалта на автомагистрала „Струма“

https://zaistinata.com/%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-2300-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4/

Инициативен комитет в Благоевград събира подписи за промяна на трасето на магистралата, за да бъдат спасени ценни културни и исторически паметници Тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград е застрашено да остане завинаги под асфалта на автомагидтрала „Струма”. Църква, баня, канализация и цял мавзолеен комплекс от III в. след […]

Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836964

Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жениМсвати III сменил името на кралството, за да не го бъркат с Швейцария 13 дворци, флотилия от скъпи коли, десетки имоти, частни самолети и... десетки съпруги. Това не е разказ за арабски шейх от Близкия изток, който тъне в лукса на позлатените си дворци, а за краля на миниатюрната африканска държава Свазиленд.

Медиите са под турско робство

http://clubz.bg/67272-mediite_sa_pod_tursko_robstvo

Преди няколко дни "Репортери без граници" обявиха поредния срив за България по отношение на свободата на словото. В доклада им този път поименно бе споменат Делян Пеевски като отговорен за ситуацията, при която сме по-назад дори от страните от Западните Балкани, които иначе тепърва ще се европеизират с нашата безценна помощ.

Докладът предизвика бурни реакции от страна на ДПС. Основната опорна точка бе въпрос към журналистите - чувствате ли се несвободни, цензурират ли ви? Този въпрос, разбира се, бе зададен в телевизионни студиа, в които е ясно, че по една или друга причина отговор не може да бъде получен.

След като уважаемите господа от ДПС искат да знаят отговора ето го: Медиите са под турско робство.

Терминът "турско робство", както е известно, се използва за периода в българската история от 1396 до 1878 г  От историческа гледна точка този термин е некоректен. Нашите предци не са имали собствена държава, били са потискани на религиозна основа, но определено не са били роби. Терминът обаче се е наложил най-вече заради последния от петте века османско владичество. Става въпрос за периода от появата на "История славянобългарска" през 1762 г. до освобождението през 1878 г. В този период българите все повече се завръщат в Европа, докато османската империя си остава в Азия. Разминаването е огромно. Властта се опитва да го регулира чрез някои официални документи, в които се прокламират равни права за всички, независимо от религията им. Тези документи обаче си остават само на книга.

Медиите са под "турско робство" не защото ДПС е партия, чиито актив и избиратели са предимно турци. Всъщност Пеевски не принадлежи към този етнос, така че не става дума за етнически етикет. Ситуацията в медийната среда напомня "турското робство" точно заради разминаването между хартията и реалността. На хартия у нас има много медии, върху които цензура не се упражнява. В реалността обаче 2/3 от медиите са "кафяви" - или са собственост на Пеевски, или той има огромно влияние върху тях, ако се съди по редакционната им политика.

.

Самият Пеевски вероятно също осъзнава конфузното положение, след като преди дни бе обявено, че продава част от медиите си.

До преди 10-15 години медиите съществуваха в среда, много близка до пазарната. Между тях имаше реална конкуренция, всички те гонеха новини, търсеха греховете на властта. Всичко това вече е в миналото. Подобни новини вече могат да бъдат видяни само и единствено в онези, медии, в които се знае, че Пеевски няма влияние. За тези медии това с основание е повод за гордост. Като цяло обаче тази ситуация е доста неприятна, защото медийният бизнес, доколкото въобще има такъв, у нас е съсипан. Има изключително много медии, в които може да се прочете за гафове на властта само и единствено ако става въпрос за отстрелване на една или друга по-дребна риба.

"Турското робство" над медиите не е само заслуга на ДПС. Защото от него с голяма охота се възползват всички парламентарни партии, независимо дали са управляващи или опозиция. Всички парламентаристи, без изключение, са изключително добре разположени към Пеевските медии. Защото знаят, че там няма от какво да се притесняват. И съответно всички парламентаристи всячески се опитват да избегнат контакт с останалите медии, чиято цел е да ги поставят в неудобната ситуация да отговарят на истински важните въпроси, а не да коментират измислени скандали, имитиращи напрежение между властта и опозицията.

Един пример от последните дни. Наскоро у нас за пореден път бе Ханс ван Баален, предедател на АЛДЕ  На съвместна пресконференция с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ той разкритикува люто ГЕРБ за това, че "Атака" е коалиционен партньор. Имаше три важни въпроса, на които Баален трябваше да отговори:

- дали вече е научил кой е Пеевски, защото преди година заяви, че не знае;

- как ще коментира обществените съмнения, че същата тази "Атака" обслужва същия този Пеевски чрез своята квота в правителството;

- как ще коментира факта, че ДПС (както и всички останали парламентарни партии всъщност) са категорично против истинска съдебна реформа и истинска борба с корупцията, което отлага падането на мониторинга на ЕК за неопределено време, а от там и влизането ни в Шенген.

За подобни въпроси обаче на преконференциите на ДПС никога не остава време. Докато това е така, "турското робство" над медиите ще продължава.

Но все някога ще свърши. Защото никое "робство" не продължава вечно. Особено в XXI в. в държава-членка на ЕС.

"Турското робство" над медиите е потискане на свободата на словото. "Турското робство" над съдебната система ( и такова има, защото всички действия на съдебната власт са лесно прогнозируеми, ако е засегнат един или друг интерес на Пеевски) е отказ от върховенство на закона.

Въпросът е: след като у нас няма свобода на словото и върховенство на закона, има ли изобщо демокрация?

Следите на Скрипал в Сирия: Разкрита е връзката между бившия полковник от ГРУ и химическата атака в Източна Гута

http://pogled.info/svetoven/sledite-na-skripal-v-siriya-razkrita-e-vrazkata-mezhdu-bivshiya-polkovnik-ot-gru-i-himicheskata-ataka-v-iztochna-guta.94167

/Поглед.инфо/ Наскоро сирийската армия откри складове на терористите с химикали, произведени в Германия и във Великобритания. Полевите лаборатории се намираха в предградието на Дамаск град Дума, където на 7 април се случи фалшивото химическо нападение. Това бе заявено от представителя на Сирия към Организацията за забрана на химическо оръжие Хасан Обаид по време на специално заседание на ОЗХО, свикано в Русия в Хага.

Русия ще спечели от помирението между двете Кореи

http://pogled.info/svetoven/rusiya-shte-specheli-ot-pomirenieto-mezhdu-dvete-korei.94168

/Поглед.инфо/ Очертаващото се примирие между Северна и Южна Корея дава шанс за осъществяването на два проекта, пряко свързани с Русия. Става дума за строителството на газопровода в Южна Корея през Севернокорейска територия, а също така за съединяването на междукорейската железопътна линия с руската Транссибирска. Какво ще получи от това нашата страна?

Отношението към послушанието пред САЩ по света се променя

http://pogled.info/svetoven/otnoshenieto-kam-poslushanieto-pred-sasht-po-sveta-se-promenya.94169

/Поглед.инфо/ САЩ изброиха десетте си най-послушни съюзника, изчислявайки ги според статистиката на гласуванията в ООН. Сред тези, които най-често встъпват в унисон с Вашингтон са Израел, Украйна и населените с папуаси островни държави като Микронезия и Палау. Като цяло поддръжката към САЩ в ООН е спаднала с 10%. С идването на Тръмп ръката на Държавния департамент престана да храни съюзниците толкова щедро, колкото преди.

НАТО се къса по шевовете: американските конгресмени блокират доставките на изтребителите Ф-35 за Турция

http://pogled.info/svetoven/nato-se-kasa-po-shevovete-amerikanskite-kongresmeni-blokirat-dostavkite-na-iztrebitelite-f-35-za-turtsiya.94170

/Поглед.инфо/ Спомням си как се намираха критици на руско-турското сътрудничество. Казваха, че трябва да воюваме с турците заради американския „удар в гръб“, както са го правили всички руски императори, попадайки на британските капани. Но Владимир Путин успя да надиграе САЩ и Турция безкръвно, да разруши техния съюз и да постави под въпрос целостта на НАТО. Не вярвате ли? Ето потвърждение: вашингтонските конгресмени искат да забранят доставките на изтребителите Ф-35 за Ердоган.

Важно: Изтича срокът за подаване на данъчните декларации за дължим налог

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd/

Срокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на дължимия налог изтича днес. Задължение за подаване на данъчна декларация има всеки, който има доходи, различни от тези по трудов договор.

Доплащане на данъка се налага само в случаите, в които и през четвъртото тримесечие той не е удържан авансово, пише новини бг. До петък в Националната агенция за приходите бяха подадени над 400 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени по електронен път.

Все повече хора подават декларациите си по електронен път чрез персоналния идентификационен код. Вече е възможно и данъкът да бъде платен онлайн без допълнително натоварване с такси. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 

Материалът Важно: Изтича срокът за подаване на данъчните декларации за дължим налог е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Popular Mechanics разказа за "всяващата ужас" руска подводница Б-90 "Саров" (Видео)

https://petel.bg/Popular-Mechanics-razkaza-za-vsyavashhata-uzhas-ruska-podvodnitsa-B-90-Sarov--Video--__262301

Кадри Ren.tv Списанието Popular Mechanics публикува статия, разказваща за подводния флот на Русия. В материал ВМФ на Русия е определен като "костел...

Дъбовата фиданка, която Тръмп и Макрон посадиха, е изпратена за санитарен контрол

https://petel.bg/Dabovata-fidanka--koyato-Tramp-i-Makron-posadiha--e-izpratena-za-sanitaren-kontrol__262302

Дъбовото дръвче, подарено на американския президент Доналд Тръмп от френския му колега Еманюел Макрон миналата седмица и засадено от два...

Слънце ще грее по Черноморието

https://petel.bg/Slantse-shhe-gree-po-CHernomorieto-__262304

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 17°-20°. Температурат...

Как да научаваме истината

http://clubz.bg/67271-kak_da_nauchavame_istinata

"Не смятаме да създаваме министерство на истината, нито тотален контрол като в известния роман на Оруел", заяви еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. "Ние няма да решаваме кое е правилно и кое не - това е задача на юзърите", каза още еврокомисарят. С помощта на нови средства в интернет на тях ще им се даде възможност сами да преценяват дали четат "fake news" („фалшиви новини“), кой се скрие зад определени публикации и кой плаща за тях.

Мерки за самоконтрол

Свободата на мненията обаче няма да бъда ограничавана в никакъв случай, увери комисарят. За да бъде постигнато това, ЕК предлага редица мерки, базиращи се на доброволен самоконтрол на големите онлайн-платформи и на социалните медии като Twitter, Snapchat и Instagram. Според Джулиан Кинг, фалшивите новини могат да застрашат единството на обществата в ЕС. "Трябва да бъдем много бдителни - особено преди изборите за Европарламент през идната година, защото има опасност те да бъдат повлияни с помощта на фалшиви новини", допълни еврокомисарят и представи предложенията на ЕК. Ето по-важните от тях:

- До лятото трябва да бъде разработен каталог с критерии, с чиято помощ да се разпознават дезинформациите. Това ще стане в сътрудничество с интернет-концерните, търсачките, рекламодателите и медиите. Но какво са всъщност "fake news"? Мненията по въпроса са различни. Докато американският президент обвинява CNN за разпространяването на лъжливи новини, ЕК визира по-скоро руските фабрики за тролове, които разпространяват лъжи. Според еврокомисаря Кинг, разпространяването на фалшиви  информации е част от официалната военна доктрина на Русия.

- ЕК предлага да бъде създадена независима европейска мрежа от контрольори, които проверяват фактите. Усилията на медиите, които с помощта на факти оборват фалшивите новини, ще бъдат подкрепени организационно и финансово от ЕС.

- На интернет-платформите ще бъде предложено да създадат доброволна система за маркиране на достоверността на новините и постингите. Това ще става с помощта на различни цветове и символи. По този начин ще става ясно кой какви новини разпространява и кой плаща за определени съдържания. Това "проследяване" на определена информация в интернет е съществен фактор за създаване на доверие, твърдят от ЕК.

- ЕК предлага потребителите на интернет да бъдат по-добре информирани за това кой какви постинги им изпраща в социалните медии. Освен това – информации за алгоритмите, които избират какво съдържание да бъде разпространено.

- За разпознаването и изтриването на "fake news" ще се залага на сътрудничеството с интернет-концерните в сферата на изкуствения интелект и алгоритмите, които "претърсват" интернет без човешка помощ, за да откриват тролове и фалшиви профили.

Еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг се надява до октомври 2018 година да бъдат постигнати вече първите резултати от тези нововъведения. След това трябва да бъде решено дали доброволните мерки са достатъчни или има нужда от нови закони.

Най-високо е доверието към Радиото

Джулиан Кинг заяви, че предложенията му взимат предвид мнението на европейските потребители на интернет. 83% от участниците в социологическо проучване на ЕС споделят, че фалшивите информации в мрежата представляват "опасност за демокрацията". 60% от анкетираните твърдят, че нямат понятие защо Туитър, Фейсбук и сие им показват едни или други информации. Само 26% от анкетираните смятат, че на онлайн-медиите може да се вярва. С най-голямо доверие се ползва радиото – 70% от анкетираните се доверяват на информациите, съобщавани в ефира. Следват печатните издания на вестниците и телевизията.

Дойче веле

БСП готви протест на 1 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-gotvi-protest-na-1-maj-2094028

БСП организира на 1 май протест, обявен срещу корупцията, мизерията и бедността.
 
В София, в 11:00 ч., се очаква пред Паметника на Незнайния войн (пл. "Ал. Невски") да се съберат хил

Конете разпознават и запомнят човешките изражения

//dariknews.bg/novini/liubopitno/konete-razpoznavat-i-zapomniat-choveshkite-izrazheniia-2094026

Конете не само разпознават човешките лица, но и запомнят емоционалните изражения и използват информацията, за да преценяват дали човекът може да е заплаха за тях, съобщи ЮПИ.
 
В серия експерименти специалисти от унив

Важно за мъжете: Без ред = без секс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vazhno-za-myzhete-bez-red-bez-seks-2094027

Мъжете, които се надяват да постигнат сексуални успехи сред жените, трябва да поддържат в изряден вид своите стаи, установи проучване, публикувано от в. "Метро".
 
Изследването било осъществено от сайта Sugarcookie и

Изненадваща находка в гробница в Судан

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/iznenadvashta-nahodka-v-grobnica-v-sudan-2094024

Рядко се случва археолози да отворят древна гробница в северната част на Судан, а още по-рядко - да открият останки от кон в подобна гробница, съобщи ЮПИ.
 
Находката бе неочаквана. Става въпрос за гробница в

Какво време ни очаква през новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-novata-sedmica-2094023

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони в Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат меж

Оспорвана „супер битка“: Поли Генова открадна благоевградчанката София Арабаджиева

http://regiona.bg/%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba/

След оспорван двубой снощи в „Гласът на България“  между  момичето от Благоевград София Арабаджиева и Гергана, нейният треньор Графа реши Софи да отпадне и да продължи Гергана. В последната секунда талантливата певеца бе открадната от Поли Генова. Влади Ампов бе избрал за „супер битките “ за двете дами българска песен на Жана Бергендорф. Според авторитетното мнение на Иван Лечев Благоевградчанката се справи по-добре от опонентката си. Ето защо Поли Генова размисли и открадна за своя отбор младата певица. Така тя продължава напред в „Гласът на България“.

Материалът Оспорвана „супер битка“: Поли Генова открадна благоевградчанката София Арабаджиева е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как 70 млн. лв. за язовир в Родопите изтичат в р. Елховска заради недомислие

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-70-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80-%d0%b2-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0/

Още 20 млн. лв. и 5 години са необходими, за да може питейната вода от съоръжението да потече към Мадан и Рудозем Първият язовир за питейна вода, построен през последните 30 години в България, е „Пловдивци” в Родопите. Той се намира в община Рудозем край българо-гръцката граница. Към него е изградена модерна пречиствателна станция, а […]

"Европа трябва да се промени" - Първи май

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropa-tryabva-da-se-promeni.94165

/Поглед.инфо/ Под това мото на 10-11 ноември 2017 в Марсилия се проведе форум дискусия с представители на около 100 леви партии, екологични платформи и движения, синдикални и социални организации, неправителствени организации, граждански движения и интелектуалци от над 30 европейски държави. Заключителното обръщение от форума, озаглавено „Европа трябва да се промени“ бе подписано и от българския евродепутат Георги Пирински, който взе участие в дебатите в Марсилия.

Православен календар за 30 април - ето кого честваме днес

https://petel.bg/Pravoslaven-kalendar-za-30-april---eto-kogo-chestvame-dnes__262300

Снимка Булфото, архив Св. ап. Яков Зеведеев. Преп. Климент песнописец. Св. Донат Светият апостол Яков е един от дванадесетте апостоли на ...

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-3/

Прогноза  за 30.04.2018
Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони в Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, по-ниски в източните райони.

Над планините ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над масивите в Западна България, където на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Близнаци бъдете деликатни, Везни любовта ще Ви вдъхне нови идеи, Водолеи слушайте какво Ви казват!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Хороскоп за 30 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Малко наивини ще сте днес, особено в любовта. Така е, вашата тактика е искреността и с нея обезоръжавате хората. Днес избягвайте да рискувате по финансови въпроси, бъдете самонадеяни на други поприща. Определено ще пръскате повече, отколкото имате, а това не е добре в дългосрочен план.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

След един почивката вече не ви свърта на едно място, не се притеснявайте все ще се намери кой да ви ангажира вниманието. Мислите за служебни неща може своевременно да стъжнят доброто ви настроение, но щом сте такива работохолици…

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Със своя чар днес може да постигнете невероятни неща. Покажете загрижеността си към другите, бъдете мили и сговорчиви, агресивният подход не е толкова модерен. Просто бъдете много деликатни.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Има какво да се направи по финансовото ви състояние. Бъдете проактивни, търсете алтернативи и съставяйте план за действие. Важна е собствената ви инициатива.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще сте склонни да спорите и да търсите несъществуващи проблеми. Не отменяйте личен ангажимент заради служебни въпроси, защото после може горчиво да съжалявате.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Не пренебрегвайте всичко заради работата си, все пак имате и личен живот. Добре е да помислите за разтоварваща диета след неделя, а не да доизяждате всичко, което е изостанало.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Мислите за любим човек ще ви поддържат бодри, но може да сте малко разсеяни на работното си място. Любовта ще ви вдъхва нови идеи и е добре ако се опитате да ги реализирате.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Добре е да сте по-сдържани в изказванията си. Има хора, които искат да ви злепоставят, така че трябва да сте внимателни къде и с кого какво споделяте. Заключвайте си къщата и скрийте добре ценните вещи, за да не викате дявола, както се казва.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Инициативността ви и желанието ви за изява може да се сблъскат с незаинтересоваността на началниците ви. Не се отказвайте от намеренията си, ако е нужно потърсете подкрепата на професионални организации.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Грижите и проблемите около дома ви ще се увеличат, все има още нещо, което желаете. Не пренасяйте проблемите си от работа у дома, само ще нагнетите обстановката, има достатъчно други теми за разговор.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Подредете си отрано нещата, за да избегнете недоразуменията. Слушайте по-внимателно, онова което ви казват. Денят би могъл да е много успешен, ако сами не си поставяхте капани поради разсеяност.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще се окаже, че разполагате с повече средства, отколкото предполагате. Не бързайте да се хвалите наляво и надясно, защото имате доста завистници. Добре е да помислите да вложите малко пари за жилището си, скоро ще ви потрябват.

Материалът Звездите за днес: Близнаци бъдете деликатни, Везни любовта ще Ви вдъхне нови идеи, Водолеи слушайте какво Ви казват! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Захарова напомни на Хейли за държавния дълг на САЩ и неплатените вноски

http://pogled.info/svetoven/zaharova-napomni-na-heili-za-darzhavniya-dalg-na-sasht-i-neplatenite-vnoski.94161

/Поглед.инфо/ Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова напомни на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли за наплатените вноски и за обема на американския държавен дълг взето заедно.

Англосаксонците се стремят да превърнат Русия в отхвърлена в световната история

http://pogled.info/svetoven/anglosaksontsite-se-stremyat-da-prevarnat-rusiya-v-othvarlena-v-svetovnata-istoriya.94162

/Поглед.инфо/ Отложените санкции на САЩ, делото на двамата Скрипал и предполагаемата химическа атака в Сирия обсъдиха президента на Фонда за историческа перспектива Наталия Нарочницкая, политологът Александър Домрин, военния наблюдател Александър Жилин, политологът Павел Шипилин. /ВИДЕО/ /Рус.ез./

Следващата жертва на американската агресивна политика ще стане Иран

http://pogled.info/svetoven/sledvashtata-zhertva-na-amerikanskata-agresivna-politika-shte-stane-iran.94163

/Поглед.инфо/ За ситуацията около днешния арменски „майдан“ разказа в интервю за Царград директорът на Центъра за геополитически експертизи Валерий Коровин, заявявайки, че това е „чист инструментализъм“.

ABC News: Тръмп отбеляза своите заслуги за сближаването на двете Кореи

http://pogled.info/svetoven/ABC-News-tramp-otbelyaza-svoite-zaslugi-za-sblizhavaneto-na-dvete-korei.94164

/Поглед.инфо/ Срещата на лидерите на Южна Корея и КНДР позволи на Тръмп да запише на своята сметка външнополитически триумф, предава ABC News. При това, както отбелязва телевизионният канал, у президента на САЩ в къщи не всичко е гладко: демократите както и преди отказват да признаят, че предизборния му щаб не е бил в сговор с Русия. А отношенията му със средствата за масова информация са такива, че Тръмп реши за втори път да пропусне ежегодната вечеря на Асоциацията на кореспондентите на Белия дом.

"Сватба" на исляма с ядрено оръжие е най-голямата заплаха, обяви Помпео

http://clubz.bg/67270-svatba_na_islqma_s_qdreno_oryjie_e_naj_golqmata_zaplaha_obqvi_pompeo

"Дълбоко сме загрижени от дестабилизиращата роля и нарастващата заплаха за Близкия изток и Израел от Иран", заяви в Тел Авив държавният секретар на САЩ Майк Помпео на съвместна пресконференция с премиера Бенямин Нетанюху, предаде Ройтерс.

Бившият шеф на ЦРУ бе току що избран за дипломат номер 1 на САЩ и както сам той каза на израелския премиер все още не е видял кабинета си в Държавния департамент. От два дни той е на обиколка в Близкия изток.

"Само тясното сътрудничество с Израел е в основата на контрола и държането под око на Иран, който представлява заплаха за целия свят", обясни още Помпео.

Той бе видимо доволен от продуктивните разговори с Нетаняху.

"Най-голямата заплаха днес за света е "сватба" между войнстващия Ислям и ядреното оръжие, както и домогванията на Техеран към ядрена бомба", коментира още Помпео, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар обяви, че на 14 май САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим защото трябва да бъде "призната реалността, че Ерусалим е столица на Израел и седалище на правителството".

Преди това американският държавен секретар Майк Помпео бе на кратка визита в саудитската столица Рияд. Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и търговските връзки с Катар през юни миналата година, като обвиниха страната, че подкрепя тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиненията и настоява, че тези страни се стремят да ограничат суверенитета на Катар. Саудитска Арабия препоръча налагането на повече санкции срещу Иран и втвърдяване на споразумението за иранската ядрена програма. Това заяви външният министър Адел ал Джубейр след разговора си с американския държавен секретар Майк Помпео в Риад, предава Франс прес, цитирана от БНР.

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави Ал Джубейр.

Рияд бе първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия.  Политическите наблюдатели го смятат за твърд последовател на президента Тръмп, който остро критикува ядреното споразумение с Иран. Президентът многократно нарече споразумението „най-лошата сделка, сключвана някога“ и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран. На 12 май предстои Тръмп да реши дали да остави САЩ в договора.

Европа определя сделката като най-добрия начин да бъде спрян Техеран да разработва ядрено оръжие.

Най-много българи умират от белодробни заболявания

https://petel.bg/Nay-mnogo-balgari-umirat-ot-belodrobni-zabolyavaniya__262297

Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт заболявания у нас, съобщи пулмологът д-р София Ангелова пред БНР. "От 10 при...

Джина Стоева качва 12 кг през бременността, но ги сваля за 10 дни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837718

Джина Стоева качва 12 кг през бременността, но ги сваля  за 10 дниПевицата Джина Стоева искрено се наслаждава, докато готви. От малка наблюдава майка си в кухнята и попива кулинарните тънкости. Въпреки това започва да готви сериозно, когато се сгодява на 19-годишна възраст. Приятелят ѝ често играел футбол, затова храната за него била много важна. “Във всяко ядене трябваше да има месо.

Тръмп: Някакъв умник вдигна посолство за $1 млрд. Няма да го открия

http://clubz.bg/67269-trymp_nqkakyv_umnik_vdigna_posolstvo_za_1_mlrd_nqma_da_go_otkriq

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува „ужасното и мързеливо“ посолство на САЩ в Лондон преди планираната си визита във Великобритания през юли, пише британският всекидневник London Evening Standard, цитиран от "Фокус". 

Преди време дипломатическата мисия бе преместена от площад "Гросвенър" в чисто нова сграда в квартал „Nine Elms“. Посторйката глътна 1 милиард долара и Тръмп бе поканен да я открие при посещението си в Лондон през юли т.г.

Обаче президентът е бесен на новото местоположение и заяви, че посолството е лоша сделка за САЩ. Говорейки по време на митинг в Мичиган, той обяви:

„В Лондон имахме най-доброто място в целия град. Най-доброто място. Е, някакъв умник каза, ще продадем мястото и след това ще вземем парите и ще построим ново посолство. Това звучи добре, нали, но трябва да имаш много пари, за да направиш нещо подобно, нали?“

Тръмп разкри, че представителите на посолството са го продали за 250 млн. долара.

„После отиват и купуват парцел с ужасно местоположение. И върху него построяват новото посолство. Това са добрите новини. Лошите са, че това струва над 1 млрд. долара“, обясни милиардерът.

Американският президент е отказал да открие новото посолство:

„Между другото, искаха от мен да прережа лентата на новото посолство и аз заявих, че няма да отида. Не искам да го правя.“ 

Кметът на Лондон Садик Кан призова към протести срещу Доналд Тръмп при посещението му в Лондон. Той още миналата година обяви, че визитата трябва да бъде блокирана, но тогава плановете за разговори през есента в Лондон с Тереза Мей се отложиха. 

Ето защо народът на тази страна не старее! Петте тибетски перли – тайната на дълголетието и младостта!

https://petel.bg/Eto-zashho-narodat-na-tazi-strana-ne-staree--Pette-tibetski-perli-----taynata-na-dalgoletieto-i-mladostta-__262295

Упражненията за гъвкавост – една от любимите ми тренировки. Факт е, че качественото разтягане и гъвкавостта укрепват мускулите на тяло...

Даниела Вълканова: „Провал не съществува! Силата на промяната е в нас“

http://www.eurochicago.com/2018/04/peperudata-2/

Даниела Вълканова е родена в гр.Хасково. Идва в Америка през 2005 г., като плановете й да се върне в България са изместени от предизвикателството да учи в Чикаго. Без почти никакъв английски, тя започва...

Британец с пакистански корени ще е новият вътрешен министър на Острова

http://clubz.bg/67268-britanec_s_pakistanski_koreni_shte_e_noviqt_vytreshen_ministyr_na_ostrova

Министърката на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд подаде оставка късно следобед в неделя и призна, че е подвела парламента за депортирането на нелегални имигранти, предаде Би Би Си.

Премиерката Терезе Мей е приела оставката на Ръд, която е една от най-близките й съратнички в кабинета.

На мястото на Ръд е номиниран Саджид Джавид, който е от пакистански произход, съобщи Би Би Си. Баща му, шофьор на автобус, е пристигнал със семейството си през 60-те години на минали век във Великобритания.

Амбър Ръд.

Джавид е бивш инвестиционен банкер и депутат от 2010 г. 48-годишният политик бе за 18 месеца министър на общностите. Той е бил и министър на културата. Джавид е смята за евроскептик, но е известно, че на референдума за брекзит е гласувал за оставане на Великобритания в Евросъюза.

В писмо до министър-председателката, Амбър Ръд заяви, че е знаела за "нарочени за депортация имигранти".

Оставката на Амбър Ръд.

Имигрантите са част от скандала, получил името "Уиндръш". 

Така нареченото поколение "Уиндръш" пристига в средата на миналия век във Великобритания. Първият кораб се нарича "Импайър Уиндръш" и акостира в Лондон на 22 юни 1948 година. По онова време Обединеното кралство кани имигранти заради недостиг на работна ръка. И по тази покана пристигат хора до средата на 70-те години от Ямайка, Тринидад и Тобаго, Карибите и други острови. Те никога не са подавали молби за британско гражданство и по същество са нелегални имигранти.

Оказва се, че има някои от тях, които са били депортирани именно защото нямат гражданство. Ръд признава, че подходът към тези хора е бил „неправилен и отвратителен“, за което се извинява. Освен това става ясно, че тя е знаела, че има показатели и условия за депортиране на имигранти, а преди време заяви, че не й е известно подобно нещо.

Оставката й идва след като скандалът се разрази в Лондон през последните две седмици. Има коментари, че всъщност ударът с разкритията за депортирането е насочен към премиерката Тереза Мей. Тя беше преди това министърка на вътрешщните работи и именно по нейно време е започнало експулсирането на хора от поколението "Уиндръш".

Сега, за да предпази Мей, Амбър подава оставка и изгаря като бушон, смятат наблюзатели на вътрешния британски политически живот. 

Очаква се в понеделник Амбър Ръд да направи изавляние в Камарата на общините, съобщава Би Би Си.

МВР министърката на Британия подаде оставка за скандална депортация

http://clubz.bg/67268-mvr_ministyrkata_na_britaniq_podade_ostavka_za_skandalna_deportaciq

Министърката на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд подаде оставка късно следобед в неделя и призна, че е подвела парламента за депортирането на нелегални имигранти, предаде Би Би Си.

Премиерката Терезе Мей е приела оставката на Ръд, която е една от най-близките й съратнички в кабинета.

В писмо до министър-председателката, Амбър Ръд заяви че е знаела за "нарочени за депортация имигранти".

Оставката на Амбър Ръд.

Имигрантите са част от скандала, получил името "Уиндръш". 

Така нареченото поколение "Уиндръш" пристига в средата на миналия век във Великобритания. Първият кораб се нарича "Импайър Уиндръш" и акостира в Лондон на 22 юни 1948 година. По онова време Обединеното кралство кани имигранти заради недостиг на работна ръка. И по тази покана пристигат хора до средата на 70-те години от Ямайка, Тринидад и Тобаго, Карибите и други острови. Те никога не са подавали молби за британско гражданство и по същество са нелегални имигранти.

Оказва се, че има някои от тях, които са били депортирани именно защото нямат гражданство. Ръд признава, че подходът към тези хора е бил „неправилен и отвратителен“, за което се извинява. Освен това става ясно, че тя е знаела, че има показатели и условия за депортиране на имигранти, а преди време заяви, че не й е известно подобно нещо.

Оставката й идва след като скандалът се разрази в Лондон през последните две седмици. Има коментари, че всъщност ударът с разкритията за депортирането е насочен към премиерката Тереза Мей. Тя беше преди това министърка на вътрешщните работи и именно по нейно време е започнало експулсирането на хора от поколението "Уиндръш".

Сега, за да предпази Мей, Амбър подава оставка и изгаря като бушон, смятат наблюзатели на вътрешния британски политически живот. 

Очаква се в понеделник Амбър Ръд да направи изавляние в Камарата на общините, съобщава Би Би Си.

Половината от колекцията във френски музей се оказа фалшива

https://petel.bg/Polovinata-ot-kolektsiyata-vav-frenski-muzey-se-okaza-falshiva__262296

Във френски музей, посветен на художника Етиен Терус, откриха, че повечето от половината изложени там картини са фалшификати, съобщи BBC. Сл...

Изпращаме последния ден на април със слънчево време

https://petel.bg/Izprashhame-posledniya-den-na-april-sas-slanchevo-vreme-__262298

През нощта ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12 градуса.   В понеделник ще е предимно слънчево. В следобедн...

Световноизвестният шоколатиер Мартин Шифърс ще покаже изкуството си в Габрово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838578

Световноизвестният шоколатиер Мартин Шифърс ще покаже изкуството си в ГабровоШоколатиер, международен сладкарски консултант, кулинар от най-висока класа, носител на завидно количество златни медали от международни кулинарни състезания в Обединеното кралство, Франция, Швейцария, Америка, Сингапур, Дубай, Кулинарните олимпийски игри в Люксембург, съдия в кулинарни състезания, ментор,

Трендафилка Немска чака на обяд фамилията ден след рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838733

Трендафилка Немска чака на обяд фамилията ден след рождения си денИзвестната тонрежисьорка Трендафилка Немска чака на обяд цялата си фамилия ден след рождения си ден днес, на 1 май. Двамата ѝ синове са я дарили с четирима внуци. Най-големият е завършил право. Има и една принцеса, която е в 11-и клас. Малките са на 10 и 13 г. “Богата съм”, възкликва тя. Приготвя им задушено месце в гърне с билки, пилешка супа.

Кристиано Роналдо предложил брак на Джорджина? (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838892

Кристиано Роналдо предложил брак на Джорджина? (Видео)Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес разбуни духовете отново. Красавицата сподели видео, в което португалският нападател шофира, а тя се забавлява до него. Текстът към видеото гласи: "С моя любим човек." Но докато Джорджина изпраща целувки с дясната си ръка, на безименния й пръст се вижда ослепителен диамантен пръстен.

'Истинската война на тронове' днес по Viasat History (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/istinskata-vojna-na-tronove-dnes-po-viasat-history-video-679493.html

Тази вечер от 22:00 можете да гледатe "Истинската война на тронове" по Viasat History - eпична история за враждуващите династии, създали великата история на съвременна Европа.

Открийте как жаждата за власт и човешките страсти са определили обособяването на европейските нации.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Прочут лайнер стана хотел

https://petel.bg/Prochut-layner-stana-hotel__262293

В дубайското пристанище Рашид се състоя откриването на нов плаващ хотел, в който е превърнат океанският лайнер Queen Elizabeth 2. Модернизацията ...

Физическата активност може да предотврати риска от депресия

https://petel.bg/Fizicheskata-aktivnost-mozhe-da-predotvrati-riska-ot-depresiya__262294

Физическата активност помага да се избегне депресията във всяка възраст. Това установиха учени от САЩ, Бразилия, Великобритания, Белгия, ...

Испания отново е синьо-червена, Лео Меси донесе 25-та титла на "Барселона" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6838882

Испания отново е синьо-червена, Лео Меси донесе 25-та титла на "Барселона" (Снимки)"Барселона" е новият шампион на Испания. След победа с 4:2 над "Ла Коруня" "каталунците" си осигуриха титлата.  Футболистите на Ернесто Валверде стигнаха до победата с голове на Филипе Коутиньо и Лионел Меси, който отново бе над всички и вкара три гола във вратата на Рубен Мартинес. Головете за домакините отбелязаха Лукас Перес и Емре Чолак.

Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин

https://www.actualno.com/chronicles/adolf-hitler-i-eva-braun-se-samoubivat-v-bunker-v-berlin-news_671991.html

На 30 април 1945 г немският политик и райхспрезидент на Германия Адолф Хитлер се самоубива. В ранните часове на 29 април 1945 г. той се жени за метресата си Ева Браун и веднага след това диктува личното си и политическото си завещание, в които се опитва да оправдае живота и дейността си. На следващия ден се оттегля в апартамента си. Адолф и Ева Хитлер се самоубиват към 15.30 ч. на 30 април 1945 г. Адолф Хитлер сдъвква капсула с цианид и се застрелва в дясното слепоочие, а Ева Хитлер сд

Изчезна дъбовата фиданка, която Макрон и Тръмп засадиха в градината на Белия дом

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6838822

Изчезна дъбовата фиданка, която Макрон и 
Тръмп засадиха в градината на Белия домДъбовата фиданка, която френският президент Еманюел Макрон подари миналата седмица на американския си колега Доналд Тръмп и двамата я засадиха на Южната морава в Белия дом, е изчезнала, предаде Асошиейтед прес. Фотографи заснеха миналия понеделник двамата президенти церемониално да хвърлят пръст около засаденото дръвче.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване