Десетки жертви и ранени при двоен самоубийствен атентат в Кабул

https://petel.bg/Desetki-zhertvi-i-raneni-pri-dvoen-samoubiystven-atentat-v-Kabul__262337

Най-малко 21 души загинаха, а 27 бяха ранени при двоен самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, съобщава БТА. Първото нападе...

Школата на Черно море отново мачка на всички фронтове

https://petel.bg/SHkolata-na-CHerno-more-otnovo-machka-na-vsichki-frontove__262338

Школата на Черно море записа 11 победи и само една загуба в мачовете на различните възрастови групи през изминалата седмица. В тях младите ...

Сензационен обрат! Ким Чен-ун взе решение, което удиви света!

https://petel.bg/Senzatsionen-obrat--Kim-CHen-un-vze-reshenie--koeto-udivi-sveta--__262339

Властите в Северна Корея решиха на 5 май да преместят стрелките на часовници с 30 минути напред, за да бъде страната в един часови пояс с Южн...

Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора с 53,9%

https://petel.bg/Milo-Dzhukanovich-pecheli-prezidentskite-izbori-v-CHerna-gora-s-53-9-__262343

Държавната избирателна комисия на Черна гора публикува окончателните резултати от президентските избори в страната, състояли се на 15 ап...

Huawei прави собствена операционна система, за да се предпази от санкции от САЩ

https://www.actualno.com/sciencelogy/huawei-pravi-sobstvena-operacionna-sistema-za-da-se-predpazi-ot-sankcii-ot-sasht-news_672227.html

Китайската компания Huawei разработва собствена операционна система за замяна на Android и Windows, съобщава в. South China Morning Post, цитиран от БГНЕС. Лидерът по продажби на смартфони в Китай и номер три в света се зае с разработката на собствена операционна система през 2012 година, след като САЩ започнаха разследване на ZTE - китайска компания, произвеждаща телекомуникационно оборудване. По-късно тя получи забрана да използва американски технологии в свои продукти. Работата над операцио

Гръмотевици и градушки за Гергьовден, дъжд през целия май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838945

Гръмотевици и градушки за Гергьовден, дъжд през целия майВ началото на май ще има стойности между 25 и 30 градуса, това са температури по-високи от обичайното за май. Доста топло не само над Балканския полуостров, но и над голяма част от Източна Европа. Това заяви Красимир Стоев, синоптик в НИМХ на БАН. "Както днес, така и утре, над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време,

Изчезна фиданката, засадена от Макрон и Тръмп в Белия дом

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/izchezna-fidankata-zasadena-makron-tramp-beliia-dom.html

Дъбовата фиданка, която френският президент Еманюел Макрон подари миналата седмица на американския си колега Доналд Тръмп и двамата я засадиха на Южната морава в Белия дом, е изчезнала, предаде Асошиейтед прес.

Изчезна фиданката, засадена от Макрон и Тръмп в Белия дом

https://frognews.bg/novini/izchezna-fidankata-zasadena-makron-tramp-beliia-dom.html

Дъбовата фиданка, която френският президент Еманюел Макрон подари миналата седмица на американския си колега Доналд Тръмп и двамата я засадиха на Южната морава в Белия дом, е изчезнала, предаде Асошиейтед прес.

Задигнаха „БМВ“ за 10 бона от паркинг в квартал „Еленово“

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%bc%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-10-%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%b2/

Откраднаха „БМВ“ от паркинг  в ж.к. „Еленово“ в петък през нощта. Снимката на колата се разпространи веднага в групата „Забелязано в Благоевград“ след кражбата от собственика Филип Китанов.

Според официалната информация от МВР, полицейски служители на 02 РУ-Благоевград работят по получен сигнал за противозаконно отнет, за времето от 20:00 часа на 26.04.2018г. до 07:55 часа на 27.04.2018г., лек автомобил „БМВ“. Колата е била паркиран в ж.к.“Еленово“ в гр.Благоевград.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Материалът Задигнаха „БМВ“ за 10 бона от паркинг в квартал „Еленово“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

По-важното от миналата седмица

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica-260215/

ЕС и САЩ са на прага на търговска война заради митата за стомана и алуминий, България получава пътна карта за еврозоната

“Цветнен квартал” и “Левски” остават без вода днес

http://varnautre.bg/2018/04/30/80491/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7

Хиляди варненски домакинства остават без вода днес, съобщиха от ВиК-Варна. Кранчето ще бъде спряно в “Цветния квартал” и част от квартал “Левски”. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 17 часа.

Ракети поразиха военни бази в Сирия. Подозират Израел (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67285-raketi_poraziha_voenni_bazi_v_siriq_podozirat_izrael_video

Ракети поразиха няколко сирийски военни бази късно вечерта в неделя, предаде Ройтерс.

Най-вероятно атаката е дело на Израел.

 

 

"Сирия бе подложена на нова агресия и няколко военни баси в районите на Хама и Алепо бяха улучени от вражески ракети", гласи съобщение на армията на Дамаск.

Според Сирийската обсерватория за човешки права цел на атаката е склад за ракети. Убити са 26 души, предимно иранци и иракчани.

Досега Израел често е нанасял удяри по обекти на подкрепяните от Иран милиции в Сирия. Цел са били предимно конвои на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която се сражава на страната на силите на Башар Асад. Израел я смята за гланна заплаха по границите си.

"Не коментираме съобщения от чужбина и този път нямаме информация", заяви за снощните атаки военният говорител ген.-лейт. Йонатан Корникус.

Според опозиционни източници един от поразените обекти е военна база, известна под названието "Бригада 47" край град Хама. Мястото е известно като център за набиране в редовете на проирански шиитски милиции, помагащи на сирийската армия.

Анонимен разузнавателен източник заяви, че по всяка вероятност няколко ракетни удара са улучили командни центрове на подкрепяните от Техеран милиции и има десетки убити и ранени. Според него са поразени оръжейни складове. След това били дочути нови взривове.

Засега от Ройтерс не са успели да потвърдят автентичността на съобщенията.

По-рано този месец израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи кампанията срещу Иран в Сирия.

Пак през април в. "Ню Йорк таймс" цитира анонимен военен източник от Тел Авив, според който Израел бомбардирал сирийска военновъздушна база, използвана от Техеран. Тогава иранската агенция Тансим съобщи, че са загинали 7 военни от Ислямската република. Иран заплаши с отговор.

Израел твърди, че Иран разширява влиянието си на територия, простираща се от границата с Ирак до тази с Ливан и снабдява там "Хизбула" с оръжие.

Еврокомисар Йоурова: Брюксел ще се справи с двойния стандарт при храните

http://clubz.bg/67284-evrokomisar_jourova_bryuksel_shte_se_spravi_s_dvojniq_standart_pri_hranite

Еврокомисарят Вера Йоурова зави, че проблемът с двойния стандарт за храните трябва "възможно в най-скоро време да се реши". Европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете участва в конференция на тема: "Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?" в НДК.

Отляво надясно: Диана Ковачева - заместник на омбудсмана, Мая Манолова - омбудсман, и Мария Габриел, еврокомисар за цифровата икономика и цифрово общество.

От известно време омбудсманът Мая Манолова, български евродепутати от левицата и български управляващи - в лицето на земеделския министър Румен Порожанов, министъра за европредседателството Лиляна Павлова и министъра на икономиката Емил Караниколов, бият камбаната, позовавайки се на изследвания, чиято методика и научна стойност не е изяснена, че продукти на транснационални компании са с различно качество, някои - и със стойност, за "Изтока" и "Запада" на ЕС. 

Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване политиката за защита на потребителя, като философията почива на обстоятелството, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител, като затова трябва да се защитава, коментира еврокомисарят.

Тя отбеляза, че сред начините за защита на потребителите са колективните искове при нанесени вреди, когато сме засегнати от нелоялни търговски практики от търговци и производители. В законодателния пакет се въвеждат по-точни определения на забранените двойни стандарти на храни и всякакви други продукти, които се произвеждат под една и съща марка, но се продават с различен състав в различни държави от ЕС.

На преден план: министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Зад гърба им - земеделският министър Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов. 

Ще се налагат и санкции при трансгранични нарушения. Освен това се насочва вниманието към потребители в търговията чрез интернет платформи, като те трябва да бъде информират с кого сключват договори и какъв е адресът, на който може да се подава оплаквания. 

В отговор на въпрос еврокомисарят посочи, че Европейската комисия (ЕК) вече е публикувала правното становище за двойните стандарти със заключение, че това е несправедлива практика, която се определя като нелоялна търговска практика.

Еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова.

Миналата седмица приключихме с методиката на проверка и изпитване на качеството на храните, държавите членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, каза еврокомисарят и допълни, че в този смисъл проверките във връзка с двойния стандарт могат да започнат веднага. Еврокомисарят посочи, че в такива случаи от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, като те трябва да посочат обективни причини за това.

Ако те не могат да обяснят или предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правното становище това се определя като нелоялна практика, допълни тя. Еврокомисарят каза, че тази година вече има три марки, които въвеждат подобрение в рецептите си, освен това определени търговски вериги прилагат вече контрол при зареждане на определени стоки в складовете си.

Йоурова изтъкна, че се разчита на българското председателство да се даде ускорение по работата по законодателния пакет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че политиката за защита на потребителите е приоритет на българското председателство. Той посочи, че ако мерките, предлагани от ЕК, бъдат приети, ще доведе до повишаване интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което ще е положително за коректния бизнес и за потребителите.

В отговор на въпрос еврокомисарят каза, че ще има хармонизиране на санкциите, защото сега в някои европейски държави те са по-високи, а в други - по-ниски, както е показал анализ на нивото на санкциониране на нелоялна търговска практики и некоректно поведение на търговци и производители. Еврокомисарят обясни, че това се налага, за да се пресече възможността търговецът да подбира държава, в която да прави нарушението, според размера на санкцията там.

Мая Манолова: Защо един ОЛАФ за храните да не е в София

"България не просто постави проблема на масата, но и включи тази тема сред приоритетите на Българското председателство. Пътят дотук беше труден. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас - нарушените права на 100 млн. граждани, които живеят в Централна и Източна Европа“, заяви на форума Мая Манолова. По думите ѝ разделението не е между гражданите в ЕС, а между големите корпоративни интереси и правата на гражданите. "Продължавам да настоявам, че трябва да имаме единен контрол от единен европейски орган. Защо той да няма за седалище София?", запита риторично омбудсманът.

"Това е дискриминация и обида за гражданите. Това е нарушение на равнопоставеността, която е основна идея за ЕС", заяви Манолова.

Единството на ЕС означава и един стандарт, заяви и премиерът Бойко Борисов в речта си.

"Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени. На 16-17 май това, което ядат българите ще го дам и на моите колеги", каза Борисов.

их се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, заяви Борисов.

По думите му сега се влагат близо 5 млрд. лева за здравеопазване. "Да даваш на бебетата по-лоша храна? Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим - "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“. Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си набавиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Йоурова - бел.р.) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, каза още премиерът.

По-рано днес в Сливен министърът на земеделието Румен Порожанов заяви решимост да бъде прекратено влагането на растителни мазнини в млечните продукти. По думите му тази практика от някои ферми "компрометира качеството на българските сирена и кашкавали“.

В началото на седмицата министерството публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. Специализирано звено към министерството ще извършва проверки, подчерта Порожанов

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова също даде своя принос. "Не може в съюз като ЕС да има разделение на първа и втора категория потребители. Няма да спрем само до храни, а за всякакъв вид стоки. Започнахме с храните и темата се разшири до перилни препарати и козметика. За съжаление, се доказа, че има двоен стандарт. Налице е не само двоен стандарт в качеството на храните, но и разлика в цените“, коментира Павлова.

По думите ѝ с 42% са по-скъпи продуктите в България в сравнение с други страни от Съюза за една и съща стока. Това е категорична дискриминация, това е обидно, каза още Павлова.

На среща с евродепутати темата за двойния стандарт засегна и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която я обсъди с евродепутати от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова (Чешка република) и Биляна Борзан (Хърватия). 

“Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Радвам се, че днес цяла Европа прегърна тази идея и се работи за нейната реализация”, заяви Корнелия Нинова, която също определи стандартите като "дискриминационни". Според нея новите правила трябва да обхващат не само качеството на храните, но и всички стоки.

Най-важното от Варна през вчерашния 29 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373379

Проекти за близо 60 млн.лв. е реализирала Община Варна за 2017 г. Доклад за изпълнението на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Варна, одобриха съветниците от ПК "Европейски въпроси и международно сътрудничество" към варненския Общински съвет.

Медведев иска съд за руснаци, които подкрепят американските санкции

https://www.actualno.com/europe/medvedev-iska-syd-za-rusnaci-koito-podkrepjat-amerikanskite-sankcii-news_672230.html

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се узакони като престъпление спазването на санкциите наложени от САЩ. Става въпрос руски граждани да бъдат подвеждани под отговорност, ако спазват американските санкции, заяви Медведев в интервю пред "Россия 1", съобщи The Moscow Times. Попитан относно предложение, направено от долната камара на руския парламент - за криминализиране на поддръжката на американските санкции, Медведев заяви че санкциите са насочени към у

Д-р Ненков: Самозабравилите се схемаджии в болниците си имат шапка

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/miroslav-nenkov-prokuraturata-svarshila-rabotata-bolnitsite.html

”Самозабравили се схемаджии правят болници в болниците, защото не са срещали съпротива през годините. Правят го по хамалски начин.” Това заяви пбившият здравен министър Мирослав Ненков по темата с облагодетелстването на частници за сметка на здравните осигуровки.

Д-р Ненков: Самозабравилите се схемаджии в болниците си имат шапка

https://frognews.bg/novini/miroslav-nenkov-prokuraturata-svarshila-rabotata-bolnitsite.html

”Самозабравили се схемаджии правят болници в болниците, защото не са срещали съпротива през годините. Правят го по хамалски начин.” Това заяви пбившият здравен министър Мирослав Ненков по темата с облагодетелстването на частници за сметка на здравните осигуровки.

Само във Фрог: Зам.-министър на МО пробутва свой човек на конкурс за НАТО

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-zam-ministar-pravi-naglasen-konkurs-nato-vav-voennoto-ministerstvo.html

Тези дни в Министеството на отбраната е пусната обява за конкурс за назначение на длъжността зам.-директор на дирекция в НАТО. За нея зам.-министърът на отбраната генерал от резерна Атанас Запрянов прави всичко възможно да набута своето претеже от Брюксел полковник Здравко Пехливанов, информираха наши източници във ведомството.

Турция приключва с канала на река Марица

http://clubz.bg/67283-turciq_priklyuchva_s_kanala_na_reka_marica

Турция ще спази срока за пускане на проекта "Канал Одрин", намиращ се в близост до границите между Турция, Гърция и България, който е тази година. Съоръжението е завършено на 99%, съобщи Мурат Аджу от генералната дирекция за управление на водните ресурси, пише онлайн изданието на гръцкия вестник Protothema.

Каналът е с дължина 7800 метра, широчина от 50 метра и височина 4.5 метра. Пускането му ще позволи да се опази района от наводненията, които предизвикват честите преливания на Марица. Проектът, чиято реализация започна през ноември 2015 го. и за който е отделен бюджет от около $11 милиона, ще позволи да се отбиват до 2500 кубически метра вода в секунда.

Съоръжението включва диги, пътни артерии за МПС и пешеходци, както и четири моста, които ще свързват Одрин с квартал Къраач. Този крайградски квартал, край който протича Марица, най-силно страда от прииждането на водите на Марица при топенето на снеговете на българската страна и изпускането на водата от язовирите. През пролетта на 2014 г., когато Марица преля от коритото си, турски войници с хеликоптери и танкове спасяваха хората от квартала.

В потвърждение на съобщението на Аджу, министърът на горите и водните ресурси на Турция Вейсел Ероглу заяви преди ден, че проектът ще бъде завършен съвсем скоро, тъй като остават "само един мост и 100 метра от него“.

Междувременно още един проект - "Канал Истанбул", ще бъде следизборен приоритет, обяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган. Първата инициатива на правителството му след победа на изборите ще бъде изкопаването на "Канал Истанбул" - изкуствен воден път, свързващ Черно с Мраморно море, заяви Ердоган. Щом бъде завършен, истанбулският канал ще облекчи морския трафик в Босфора и най-вече трафика на петролни танкери.

Преди време представители на пограничните общини в Турция, България и Гърция сключиха договор за сътрудничество във връзка с наводненията на реките Марица, Арда и Тунджа, които извират от България, но преминават през Турция и Гърция. Каналът на река Марица край Одрин се очаква да оживи икономиката на Одринския регион, а също да активизира търговско-икономическите връзки, както и туристическите пътувания между Турция, България и Гърция, чиито граници се събират край Одрин.

По думите на валията на Одрин Йоздемир, градът се посещава годишно от около три милиона туристи, главно от съседните България и Гърция. Градските пазари през уикенда се пълнят с клиенти от съседите.

От днес играта "Отмъстителите: война без край" е във второто си ниво

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/30/3170642_ot_dnes_igrata_otmustitelite_voina_bez_krai_e_vuv/?ref=rss


Играта "Отмъстителите: Война без край", свързана с едноименния филм, вече е във второто си ниво. Супергероите на "Марвел" шестват по българските кина от петък, а "Дневник" дава шанс на читателите да спечелят оригинални награди и билети за прожекции.<br /><br /><br />Читателите на "Дневник" могат да спечелят четири комплекта от тениска и калъф за документи и един комплект от флашка и тетрадка, ако отговорят правилно на въпроса в това или...

Британският вътрешен министър подаде оставка

http://www.transmedia.bg/2018/04/30/%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b4/

 

Британският външен чинистр Амбър Ръд напуска поста заради скандал с депортирани погрешка имигранти. Ръд призна, че „неволно е подвела“ парламента за съществуването на нарочени имигранти за депортация, свързани със скандала „Уиндръш“, пише The Telegraph.

Приемайки оставката на Амбър Ръд, Тереза Мей обяви, че тя е отговорила добросъвестно на редица въпроси от комисията, занимаваща се със скандала „Уиндръш“, и добави, че „много съжалява“ за решението ѝ да напусне.

Преди седмица във Великобритания се разрази скандал относно потомците на имигранти, дошли от Карибските острови през 50-те и 60-те години на миналия век, които никога не са подавали молба за британско гражданство. От десетилетия техният статут е на нелегални имигранти.

Амбър Ръд потвърди, че има хора, които са били депортирани поради тази причина. Скандалът придоби името „Уиндръш“ заради името на кораба, с който са пристигнали първите заселници от Ямайка, Тринидад и Тобаго, и други острови, припомнят агенциите. Амбър Ръд призна, че подходът към тези хора е бил „неправилен и отвратителен“, за което се извини.

 

 

Китайският външен министър ще посети Северна Корея тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838940

Китайският външен министър ще посети Северна Корея тази седмицаКитайският министър на външните работи Ван И ще посети тази седмица Северна Корея, съобщи говорител на министерството, цитиран от Ройтерс. Визитата ще се състои в сряда и четвъртък по покана на севернокорейския външен министър И Йон-хо, посочи в кратко комюнике министерството, цитирано от Франс прес.

Северна Корея уеднаквява часовата си зона с Южна Корея

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-severna-1573676.html

/КРОСС/ Властите в Северна Корея решиха на 5 май да преместят стрелките на часовници с 30 минути напред, за да бъде страната в един часови пояс с Южна Корея, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. КЦТА се позова на указ на Президиума на Върховното народно събрание (парламента) "За промяна на пхенянското време". Установяването на единен часови пояс на Корейския полуостров беше договорено на историческата среща между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун на 27 април в пограничното селище Панминчжон. Северна и Южна Корея бяха в една и съща часова зона в течение на десетилетия до 2015 г., когато Пхенян въведе собствена, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.  

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-10

Продължава тенис сезонът на клей, у нас има битки за оставане и влизане в елита

Най-малко 21 загинаха при атентат в Кабул, десетки са ранени

https://offnews.bg//sviat/naj-malko-21-zaginaha-pri-atentat-v-kabul-desetki-sa-raneni-679667.html

Най-малко 21 души загинаха и над 27 бяха ранени при двоен самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, потвърди здравното министерство на страната. При втората експлозия има пострадали журналисти, съобщава местната агенция "Толо нюз".

Първото нападение е извършено до централата на афганистанското разузнаване от терорист с мотоциклет. Вторият самоубиец се е представил за репортер и се е взривил сред групата журналисти, дошли да отразят първия взрив. Франс прес потвърди, че сред загиналите е нейният фоторепортер Шах Марай.

Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Преди седмица с взривни устройства бяха убити 60 души пред център за регистрация на избиратели в западната част на града.

Експлозия в Кабул, жертви и ранени

https://offnews.bg//sviat/eksplozia-v-kabul-zhertvi-i-raneni-679667.html

Взрив е избухнал тази сутрин в столицата на Афганистан Кабул, седем души са загинали, ранените са над 20, съобщава агенция Пажвак, цитирана от РИА Новости. 

Експлозията е предизвикана от терорист- камикадзе на мотоциклет. 

Мина се е взривила в провинция Нангархар в източната част на страната, полицай е загинал, а пет души за ранени. 

По информация на местен тв канал сред пострадалите е заместник-губернатора на окръг Бесад. 

Само 1/4 от гражданските организации са действащи

https://www.actualno.com/society/samo-14-ot-grajdanskite-organizacii-sa-dejstvashti-news_672210.html

Едва 13 000 от общо над 50 000 граждански организации упражняват дейност. Сдруженията, работещи в сферата на образованието, социалните услуги и културата, трайно остават най-многобройни в сравнение с неправителствените организации (НПО), развиващи други дейности. Това сочи анализ на Българския център за нестопанско право (БЦНП). Около 1/3 от неправителствения сектор се занимава с образование (12%), социални услуги (11%) и култура и изкуство (11%). "Традиционно НПО-тата имат огромна роля в

Илияна Йотова: Държавата е на автопилот, не можем да се оправдаваме с председателството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838679

Илияна Йотова: Държавата е на автопилот, не можем да се оправдаваме с председателствотоОще акценти от интервюто на вицепрезидента: Два теста за успеха на България начело на ЕС - конкретни предложения към Западните Балкани и запазване на европейското финансиране  Цветанов поставя България в опасна ситуация - не всички партньори са наясно с особеностите на българския политически живот и с това,

Мирослав Ненков: Схемаджиите с "болница в болницата" имат шапка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838943

Мирослав Ненков: Схемаджиите с "болница в болницата" имат шапка"Самозабравили се схемаджии правят болници в болниците, защото не са срещали съпротива през годините. Правят го по хамалски начин." Това заяви пред Нова телевизия бившият здравен министър Мирослав Ненков по темата с облагодетелстването на частници за сметка на здравните осигуровки. "Лекарите не са измамници, а схемаджиите.

Протестите в Армения продължават

http://www.cross.bg/premier-armeniya-nikol-1573675.html

/КРОСС/ Хиляди хора се събраха снощи на площада на Републиката в Ереван. Демонстрантите настояват техният лидер - депутатът от опозицията Никол Пашиян да бъде избран за премиер. Утре парламентът трябва да избере нов министър-председател, след като миналата седмица бившият премиер Серж Саркасиян подаде оставка. Избирането му за премиер предизвика вълна от недоволство в Армения. Вчера Никол Пашиян се срещна с президента. Засега кандидатурата на лидера на демонтранстите е единствената за премиерския пост.    

Отбелязваме Световния ден за безопасни условия на труд

https://frognews.bg/novini/otbeliazvame-svetovniia-den-bezopasni-usloviia-trud.html

В Световния ден за безопасни условия на труд, български работодатели и представители на неправителствени организации ще посадят дръвчета и ще почетат с мълчание паметта на загиналите при трудови злополуки.

Съпругът на българката в тежко състояние в Бразилия: Лекарите ми казаха, че й остават часове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838942

Съпругът на българката в тежко състояние в Бразилия: Лекарите ми казаха, че й остават часовеСъстоянието й е стабилно. Казват, че клинично е стабилна, жизнените й показатели са нормални. Не можем да се приберем в България, защото тя е в постоянно заспало състояние. Тя е жива, но постоянно спи. Диша, не е на апаратно дишане. Тя е постоянно легнала и е много отпаднала, защото в продължение на месец е на легло.

София е домакин на форум за двойния стандарт при храните в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838937

София е домакин на форум за двойния стандарт при храните в ЕСКонференция на тема: "Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?" започва днес в Зала 8 на Националния дворец на културата, предаде БТА. Събитието е посветено на новия законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите", който ще бъде представен от европейския комисар

Да бъдем на масата, не в менюто

http://clubz.bg/67282-da_bydem_na_masata_ne_v_menyuto

Преките икономически ползи от влизането в Еврозоната са значителни:

- Голямо улеснение за търговията, особено при малките фирми; 

- По-сигурна банкова система; 

- По-ниски лихви по кредитите; 

- Предимство за туризма...

И все пак, въпросът е в много по-голяма степен политически и особено - въпрос на национална сигурност. Еврозоната се превръща в политическо ядро на ЕС, много скоро там ще се взимат ключовите решения. Нещо повече - със сигурност това ядро ще е значително по-малко бюрократично, с много по-ясни и съответно - демократични политически процеси.

Държавите извън еврозоната ще трябва от една страна да се съобразяват в огромна степен с тези решения, а от друга - гражданите им ще бъдат лишени от участие в дебата и вземането им. А интересите на българите и холандците (например) съвсем не са идентични. Защитата на българския интерес изисква да бъдем на масата, а не в менюто...

В момента сме изправени пред три проблема:

1. Неискреност на управляващите в заявките за членство;

2. Неспособност да се извършат необходимите за членството реформи;

3. Тепърва разгръщаща се национална кампания против членството, активно подкрепяна от три групи:

- Местна и тук оперираща чужда финансова мафия, достигаща във влиянието си до самото БНБ; 

- Преки проводници на чужди на ЕС интереси (за които България е важна именно като пробита периферия, а и всяка слабост на ЕС е добре дошла) и 

- Новите "полезни идиоти" на Кремъл, които са свестни хора, но "консервативно-патриотичните" им опити да си намерят симпатизанти/избиратели пряко обслужват горните две (силно свързани помежду си) групи.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Два взрива избухнаха в Кабул, има жертви

https://www.actualno.com/asia/dva-vzriva-izbuhnaha-v-kabul-ima-jertvi-news_672232.html

Два взрива избухнаха в Кабул. По информация на радио Свободна Европа до момента има три жертви. Първият взрив е станал в близост до седалището на афганистанското разузнаване (NDS) и е извършен от атентатор-самоубиец с мотор. Вторият взрив избухнал на същото място. Всички жертви са цивилни, съобщават властите.  На същото място през март също имаше атака, припомня БГНЕС. А преди седмица 60 души загинаха след подобен атентат в Кабул. Снимка: архив

Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти

http://www.cross.bg/imigranti-pravoto-velikobritaniya-1573674.html

/КРОСС/ Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Би Би Си. Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно. Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд. От около две седмици 54-годишната Амбър Ръд е подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърката отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите. Оставката беше огласена само часове след като министърката каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е "хуманна". Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли. Оттеглянето на Ръд, вътрешен министър от 2016 г. и един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство. Ръд плаща за т.нар. скандал "Уиндръш"

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

https://frognews.bg/kriminalno/blizo-2-500-jertvi-domashno-nasilie-nas-2017.html

През изминалата 2017 година властите у нас са изпълнили 2 432 съдебни заповеди за защита на пострадали от домашно насилие. Това стана ясно от писмения отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев до народен представител.

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

https://frognews.bg/novini/blizo-2-500-jertvi-domashno-nasilie-nas-2017.html

През изминалата 2017 година властите у нас са изпълнили 2 432 съдебни заповеди за защита на пострадали от домашно насилие. Това стана ясно от писмения отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев до народен представител.

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации

http://www.transmedia.bg/2018/04/30/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%8a/

 

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича днес – 30 април 2018 г. До днес трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП.

Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата с обратна разписка на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

До момента в цялата страна са приети 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път – с ПИК или електронен подпис.

От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина – чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията.

Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.

 

 

Вой, рев и тежки клетви, докато излиташ със Slingshot (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67281-voj_rev_i_tejki_kletvi_dokato_izlitash_sys_slingshot_video

Ще те убия! Ще те убия...

Това крещи куражлийка на приятеля си, докато двамата се изстрелват с атракциона Slingshot.

 

Въпросният мъж - Майк, пък може би малко атрактивно полуприпада с отворена уста.

Умът ти препуска.... сърцето блъска като тъпан... гърлото ти е пресъхнало!

Това е рекламата на този щур атракцион в градчето Кисими, Флорида.

Само вижте тези сладури, при които мацката съвсем очевидно е по-големият "мъж" в двойката.

 

Тука май куражът е повече...

 

 

Slingshot ви изстрелва на повече от 150 м във въздуха със скорост в рамките на 160 км в час.

Технлогията не разчита на гумени въжета или "ластици" от бънджи, а на повече от 720 обединени пружини.

Вероятно добре се отплаща на създателите си, тъй като според официалния им сайт, капацитетът му е около 240 души на час.

Вижте тази двойка, която се обяснява в любов и... аха да изтърве годежния пръстен.

 

А от следващото видео личи, че един мъж може да е истински, дори когато е на 7 г.

 

Мястото в Кисими, Флорида, е част от "втория Дисниленд" на САЩ - Magic Kingdom Park. Според Уикипедия тук "Уолт Дисни Къмпани" е вторият най-голям работодател в града с 3700 наети.

 

Насилието над жените и двойният стандарт при храните - актуални теми за председателството ни

https://www.actualno.com/society/nasilieto-nad-jenite-i-dvojnijat-standart-pri-hranite-aktualni-temi-za-predsedatelstvoto-ni-news_672226.html

Европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова ще проведе днес, 30 април, в София дискусия с граждани на тема "Насилието над жените: отговорът на ЕС". Дискусията ще се проведе в Дома на Европа. По време на посещението си у нас комисар Йоурова ще се срещне също с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с министъра на икономиката Емил Караниколов. Тя ще участва и в конференция на тема: „Потребителското право и политика за защита

Арменският опозиционер Пашинян: Надявам се президентът да ме подкрепи на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838934

Арменският опозиционер Пашинян: Надявам се президентът да ме подкрепи на изборитеВодачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта в Армения, съобщи вчера, че се е срещнал с новия президент на страната Армен Саркисян и се надява да получи подкрепата му да стана премиер, предаде Асошиейтед прес. Арменският парламент планира във вторник да избере заместник на Серж Саркисян,

Ракети са поразили военни бази в околностите на Хама и Алепо в Сирия

http://www.cross.bg/hama-suobshti-voenni-1573673.html

/КРОСС/ Сирийската армия съобщи, че ракети са поразили няколко военни бази в околностите на Хама и Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия. Според телевизията ракетните атаки са били извършени в 22,30 часа местно време. По-рано тя съобщи, че последователни експлозии са били чути в селски район на провинция Хама и че властите разследват причините. Мониторинговата организация и източници, близки до сирийското правителство, казаха, че експлозии са разтърсили късно снощи ирански и сирийски военни бази в Централна Сирия, предаде ДПА. Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи за ракетен обстрел, насочен срещу сирийска военна база близо до Салхаб, източно от Хама, където са разположени ирански сили. За момента не е ясно кой е отговорен за атаките.    

Шофьор преби британски моторист заради забележка на пътя

https://offnews.bg//112/shofior-prebi-britanski-motorist-zaradi-zabelezhka-na-patia-679666.html

Нагъл шофьор налетя на бой на британски моторист на кръстовище във Велико Търново, който единствен се осмелил да направи забележка на джигита на пътя. 

За поредната агресия съобщи в социалните мрежи Мария Йотова. 

"Не успях да снимам целия бой, защото бях сама и ме беше страх... Но въпросният човек изложи всички движещи се по ул. "Магистрална" на опасност, движейки се с превишена скорост... Накрая човекът, който се осмели да му направи забележка, беше пребит от него", пише Йотова.

"Този с джипа караше ужасно по "Магистрална", засече мен, една учебна кола и още много. Изпреварваше даже от вътрешната страна на платното и направи същото и с този човек с мотора(той се оказа англичанин), на светофара човекът от мотора слезе възмутен и започна да му вика... и тогава вече другия слезе от джипа и започна да го удря. Най-гадното беше, когато го свали на земята и го риташе", разказва младата жена.

Тя сподели, че всички мъже от колите и служителите от близката бензиностанция са останали безучастни. 

Полицията във Велико Търново се самосезирала за случая, агресивният шофьор е издирен и днес ще дава показания. 

Гришо остава пети в света

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-ostava-peti-v-sveta-2094088

Григор Димитров запази петата позиция в световната ранглиста на Мъжката тенис асоциация (АТР).

Гришо се забавлява, проб

Светът е голям и пица дебне отвсякъде (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/svetyt-e-goliam-i-pica-debne-otvsiakyde-video-2094099

Всеизвестен факт е, че родината на пицата е Италия, но знаете ли, че тя става популярна още през XVII век, най-вече сред италианските селяни?

По-късно  става любима храна за крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която хапваме днес един от най-по

Една от най-секси красавиците от света на спорта разгорещи Instagram (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/edna-ot-naj-seksi-krasavicite-ot-sveta-na-sporta-razgoreshti-instagram-snimki-2094091

Една от най-секси красавиците от света на спорта разгорещи Instagram със своя снимка. 28-годишната биатлонистката Доротея Вирер сподели кадър, за който позира по бански и широка усмивка.

Мъж загина в катастрофа между Бургас и Айтос

//dariknews.bg/regioni/burgas/myzh-zagina-v-katastrofa-mezhdu-burgas-i-ajtos-2094094

Мъж загина на място в катастрофа на пътя Бургас-Айтос. Жена, пътувала с него, е настанена в болница с наранявания.

Фаталният инцидент е станал в понеделник сутринта. Мъж и негова спътница пътували в „Пежо“ към Бургас. Шофирал той. На

Месечен хороскоп за май 2018 г.

https://www.actualno.com/curious/mesechen-horoskop-za-maj-2018-g-news_672218.html

Овен Това е месецът, в който трябва да запретнете ръкави и да изчистите всичко, което е останало недовършено от последния период. Съвсем скоро ще дойдат летните месеци и недовършената работа може да се превърне в сериозна пречка за плановете и намеренията ви за почивка. В личен план не се хвърляйте с главата напред. Струва ви се, че сте готови да преминете планини заради любимия ви човек, но това е само утопия. Сега е време да разположите приоритети си по местата. А вашите желания са на първо м

Осъдиха на доживотен затвор 19 рускини, членки на "Ислямска държава", в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838931

Осъдиха на доживотен затвор 19 рускини, членки на "Ислямска държава", в ИракЦентралният наказателен съд в Багдад, който се занимава с дела за тероризъм, осъди вчера на доживотен затвор 19 рускини, присъединили се към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник. Всички тези жени бяха признати на първа инстанция за виновни по обвинения,

Преглед на печата - 30 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373378

24 часа: Българите спестяват 5% от доходите си, германецът - 17,2 Българите спестяват средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2016 г.

Слънчев и топъл 30 април

http://www.cross.bg/gradysa-termometrite-moreto-1573672.html

/КРОСС/ Април си отива със слънце, с ясно и топло време започва и май. Максималните температури ще бъдат предимно между 23 и 28 градуса. Облаци ще има следобед в планините в западната част от страната, където на отделни места ще превали и прегърми, ще духа слаб до умерен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 19, на 2000 м - около 12 градуса. Край морето ще грее слънце, термометрите ще се качат до 20 градуса. Температурата на морската вода е 14-18, вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. През следващата седмица не се очакват съществени валежи, термометрите ще се качат и до 30 градуса.  

Последен ден за подаване на декларацията за доходите

http://www.cross.bg/chrez-podavane-osigyritelni-1573671.html

/КРОСС/ Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича днес. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП, припомнят от прходната агенция. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията. От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина - чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.    

Предстоящи събития на 30 април 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-gerb-1573670.html

/КРОСС/ ***Клисура/Копривщица.От 19.45 часа Цвета Караянчева ще присъства на тържествената заря-проверка на пл. „20-ти април" в град Клисура и ще произнесе слово по случай годишнината от Априлската епопея. Председателят на Народното събрание ще участва и в тържествената заря-проверка в 21.10 часа в Копривщица по повод 142-та годишнина от обявяването на Априлското въстание в града. Цвета Караянчева ще приеме почетния строй от командващия зарята. ***София.От 10.00 часа в зала 6 на НДК ще се проведе Пресконференция: „Потребителското право и политиката за защита на потребителите". ***София.От 11.00 часа в НДК ще се състои Международна конференция „Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата". ***София.От 9.30 часа 15 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Алексей П., Антон П., Кирил Т. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 9.30 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Ценко Ч., Мартин Ч., Иван Т. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 28 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Евгени И. и Петър С. (бивши агенти от ДАНС, чл. 357 НК). ***София.От 10.00 часа в Нови Искър кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери реализацията на проект за монтиране на нова пелетна печка. ***София.От 10

Майк Помпейо пристигна на посещение в Йордания за среща с крал Абдула Втори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838928

Майк Помпейо пристигна на посещение в Йордания за среща с крал Абдула ВториДържавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна на посещение в Йордания, за да разговаря с крал Абдула Втори, предадоха Франс прес и ТАСС. На срещата ще бъдат обсъдени двустранното партньорство, ситуацията в Сирия и Ирак, както и изгледите за възобновяване на мирния процес в Близкия изток, посочи йорданската информационна агенция Петра.

Северна Корея уеднаквява времето си с това в Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-uednakvjava-vremeto-si-s-tova-v-ujna-koreja-news_672225.html

Властите в Северна Корея взеха решение на 5 май да преместят часовниците с 30 минути напред, за да изравнят стрелките с тези в Южна Корея. Издаден е съответният указ. Официалната агенция на Севера - Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА), публикува указ на Президиума на Върховното народно събрание (парламента) на КНДР "За промяна на пхенянското време". Договореността за единен часови пояс беше постигната по време на историческата среща на президента на Южна Кория Мун Дже Ин и л

КНДР влиза в часовата зона на Южна Корея

https://www.vesti.bg/sviat/azia/kndr-vliza-v-chasovata-zona-na-iuzhna-koreia-6081797

Договореността за единен часови пояс беше постигната по време на историческата среща на президента на Южна Кория Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун

Родени на 30 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1573667.html

/КРОСС/ Атанас Камбитов, кмет на Благоевград Васил Василев - Зуека, актьор и тв водещ Васил Петров, джаз и поппевец Владислав Горанов, министър на финансите Стефан Кисьов, писател Трендафилка Немска, тонрежисьор Филип Киркоров, руски поппевец с български корени  

Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти

https://frognews.bg/svqt/britanskiiat-vatreshen-ministar-podade-ostavka-zaradi-deportirani-pogreshka-imigranti.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Би Би Си.

Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти

https://frognews.bg/novini/britanskiiat-vatreshen-ministar-podade-ostavka-zaradi-deportirani-pogreshka-imigranti.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Би Би Си.

На 7 май младежите избират филм за Наградата на младата европейска публика

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/30/3168358_mladejite/?ref=rss


Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал "София Филм Фест" канят младите зрители да изберат носителя на Наградата на младата публика. На 6 май Домът на киното в София ще бъде едно от местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика. Всеки от филмите ще бъде на разположение и в платформи за VOD за гласуване за тези, които нямат възможност да гледат филмите на кино в София.<br /><br />Говорителите на журито ще...

Северна Корея уеднаквява часовата си зона с тази на Южна Корея на 5 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838926

Северна Корея уеднаквява часовата си зона с тази на Южна Корея на 5 майВластите в Северна Корея решиха на 5 май да преместят стрелките на часовници с 30 минути напред, за да бъде страната в един часови пояс с Южна Корея, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. КЦТА се позова на указ на Президиума на Върховното народно събрание (парламента) "За промяна на пхенянското време", предаде БТА.

Британският вътрешен министър подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/britanskiat-vatreshen-ministar-podade-ostavka-679665.html

Британският вътрешен министър Амбър Ръд подаде оставка, заради скандал с депортирани погрешка имигранти.

Ръд призна, че „неволно е подвела“ парламента за съществуването на нарочени имигранти за депортация,
свързани със скандала „Уиндръш“, пише The Telegraph.

Приемайки оставката на Амбър Ръд, Тереза Мей обяви че тя е отговорила добросъвестно на редица въпроси от комисията, занимаваща се със скандала „Уиндръш“, и добави, че „много съжалява“ за решението ѝ да напусне. 

Преди седмица във Великобритания се разрази скандал относно потомците на имигранти, дошли от Карибските острови през 1950-те и 1960-те години, които никога не са подавали молба за британско гражданство. От десетилетия техният статут е на нелегални имигранти.

Амбър Ръд потвърди, че има хора, които са били депортирани поради тази причина. Скандалът придоби името „Уиндръш“ заради името на кораба, с който са пристигнали първите заселници от Ямайка, Тринидад и Тобаго, и други острови, припомня Фокус. Амбър Ръд призна, че подходът към тези хора е бил „неправилен и отвратителен“, за което се извини. 

Университетите в люта битка за студенти - предлагат им таблети, лаптопи и екскурзии

https://www.actualno.com/education/universitetite-v-luta-bitka-za-studenti-predlagat-im-tableti-laptopi-i-ekskurzii-news_672208.html

Намаление на таксата, отстъпка при довеждане на приятел, запазване на място в любима специалност или пък специална стипендия - това са само част от бонусите, които т.г. родните университети измислят в опита си да привлекат повече кандидат-студенти. Някои от вузовете са подходили доста по-прагматично и предлагат "уникални" стимули като лаптопи, таблети, почивки в български курорт, та дори и екскурзия за двама в чужбина. Това показва проверка в началото на кандидатстудентската кампания з

/Видео/ Ето кои грабнаха награди в лудата надпревара в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%82/

Състезателният дух завладя Благоевград за два дни. С рев на двигатели, високи скорости и много емоции завърши втория кръг на Националния рали шампионат по планинско изкачване „Благоевград-2018“. Победител в надпреварата стана Илия Царски. Той записа много добро време от трите манша, което е 5 минути, 50 секунди и 24 стотни. Втори в генералното класиране остана Юлиян Телийски с изключително минимална разлика от няколко стотни от доминанта в българския автомобилизъм – 5:50.50 стотни.

Христо Манолов пък се задоволи с третото място. Техните състезателни автомобили бяха „Мицубиши-Лансър“. Министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков награди победителите, вчера.

Припомняме, че в състезанието се включиха общо 44 отбора от България, Македония и Гърция. Всички те показаха достойнство, умения, техники и любов към високата скорост и автомобилите.

 

 

Материалът /Видео/ Ето кои грабнаха награди в лудата надпревара в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Джакпотите оцеляха и за четвъртък ще са 7 520 000 лева

https://frognews.bg/novini/djakpotite-otseliaha-chetvartak-shte-7-520-000-leva.html

След тегленето на печелившите числа в 34-ия тираж на числовите игри на Български спортен тотализатор, джакпотите в тях продължават да нарастват. За следващия тираж в четвъртък печалбите ще достигнат общо 7 520 000 лева.

Британският министър на вътрешните работи подаде оставка заради скандала с имигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838924

Британският министър на вътрешните работи подаде оставка заради скандала с имигрантиБританският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да реагира на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

Ако си разгневен...

http://www.cross.bg/ako-si-razgneven-1573668.html

/КРОСС/ Ако си разгневен, то, преди да говориш брой до десет; ако силно си разгневен - до сто. - Томас Джеферсън

Изтича срокът за подаване на декларация за облагане на доходите на физическите лица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izticha-srokyt-za-podavane-na-deklaraciia-za-oblagane-na-dohodite-na-fizicheskite-lica-2094078

Днес изтича срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получавали доходи извън тези по трудов договор. До днес трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят от НАП.

Най-лесният и бърз начин за подаване

ЕВН обжалва 3 млн. лв. глоба заради монтаж на електромер

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/evn-obzhalva-3-mln.-lv.-globa-zaradi-montazh-na-elektromer-2094008

ЕВН (Електроразпределение - ЮГ) ще обжалва решението на Районен съд – Пловдив, според което енергийното дружество трябва да плати 3 млн. лв. глоба. Това съобщиха за Дарик от отдел „Комуникации“ на монополиста. Според съда санкцията е за неп

Сръндак и кошута загинаха при пътни инциденти в Шуменско

//dariknews.bg/regioni/shumen/sryndak-i-koshuta-zaginaha-pri-pytni-incidenti-v-shumensko-2094052

Сръндак и кошута са убити през последните два дни при пътни инциденти в Шуменско, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Тази нощ дежурните горски в Шумен са получили сигнал от полицията, че на АМ „Хемус“ в близост до село Белокопитово товарен автомобил е ударил тригодишна

Трите дейности, които ще ви гарантират щастие (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trite-dejnosti-koito-shte-vi-garantirat-shtastie-video-2094068

Всички се стремим към щастието. За да сме щастливи не ни е нужно много, но често забравяме това. Вижте кои са трите дейности, които ще ви гарантират щастие:

Физически упражнения

Учените са открили дока

Издириха агресивен шофьор, нападнал британец на пътя заради забележка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdiriha-agresiven-shofior-napadnal-britanec-na-pytia-zaradi-zabelezhka-2094047

Клип с поредната агресия на пътя на светофар във Велико Търново обиколи социалните мрежи. Нагъл шофьор налетя на бой на британец с мотор, осмелил се да му направи забележка, съобщава

Голям гаф! Нова телевизия обяви ексклузивен гост, свързан с кметицата на "Младост", но ето какво стана! (Снимки)

https://petel.bg/Golyam-gaf--Nova-televiziya-obyavi-ekskluziven-gost--svarzan-s-kmetitsata-na-Mladost--no-eto-kakvo-stana---Snimki--__262327

Голям гаф допусна една от националните телевизии. От вчера вечерта в анонса за сутрешния блок на медията се въртеше съобщение, че майката ...

Разкриха тежко престъпление в Петрич!

https://petel.bg/Razkriha-tezhko-prestaplenie-v-Petrich--__262328

Собственикът на баничарница в Петрич Васил - Лискеро, е подпалвачът, изпепелил колата на врага си Кирил Тодоров, съобщава Struma.com. Криминали...

Железопътната магистрала: За 3 часа от Бургас до София

https://petel.bg/ZHelezopatnata-magistrala--Za-3-chasa-ot-Burgas-do-Sofiya__262329

Три часа ще отнема пътуването с влак от София до Бургас, когато бъде завършена модернизацията на жп линията София – Септември, съобщава Б...

Разчетоха 1700-годишен надпис на пъпа на Пловдив

https://petel.bg/Razchetoha-1700-godishen-nadpis-na-papa-na-Plovdiv__262330

Древен надпис на 1715 години върху мраморен постамент разчете видният епиграф Николай Шаранков в Пловдив. Думите са издялани на латински и ...

Известен ясновидец вещае апокалипсис и трета световна война, но зове: Бягайте в България!

https://petel.bg/Izvesten-yasnovidets-veshhae-apokalipsis-i-treta-svetovna-voyna--no-zove--Byagayte-v-Balgariya-__262331

"Поляци, бягайте в България и Румъния!". С такъв призив към сънародниците си се обърна от канала си в YouTube един от най-известните полски ясно...

Дървото, което Тръмп и Макрон засадиха, е под... карантина

https://dnes.dir.bg/svyat/darvoto-koeto-tramp-i-makron-zasadiha-e-pod-karantina

Двамата президенти се снимаха как садят пред Белия дом, но после фиданката изчезна

Ракети са поразили военни бази в околностите на Хама и Алепо в Сирия

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/raketi-porazili-voenni-bazi-okolnostite-hama-alepo-siriia.html

Сирийската армия съобщи, че ракети са поразили няколко военни бази в околностите на Хама и Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

Ракети са поразили военни бази в околностите на Хама и Алепо в Сирия

https://frognews.bg/novini/raketi-porazili-voenni-bazi-okolnostite-hama-alepo-siriia.html

Сирийската армия съобщи, че ракети са поразили няколко военни бази в околностите на Хама и Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

Тръмп с остри критики към посолството на САЩ в Лондон

https://www.actualno.com/america/trymp-s-ostri-kritiki-kym-posolstvoto-na-sasht-v-london-news_672229.html

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува "ужасното и мързеливо“ посолство на САЩ в Лондон преди планираната си визита във Великобритания през юли, пише британският всекидневник London Evening Standard. Тръмп поднови критиките си за посолството, след като то смени локацията си от площад Гросвенър в квартал „Nine Elms“. Той коментира новото местоположение и заяви, че посолството е лоша сделка за САЩ, допълни агенция Фокус. Говорейки по време на митинг

Ливан избира парламент за пръв път от 9 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/30/3170666_livan_izbira_parlament_za_pruv_put_ot_9_g/?ref=rss


След години отлагане и политически блокаж парламентът в Ливан успя да свика избори, на които ще се гласува по нови правила.<br /><br />Именно несъгласията за реформата на сложната изборна система и периодичната липса на консенсус за президент бяха причина за трикратното изместване на вота - веднъж за 2014 г., по-късно за миналата и накрая за тази година.<br /><br />През това време Ливан нямаше изпълнителна власт 2 г. (до 2016-а), работи с парламент, удължил 2 пъти...

Международна конференция за двойния стандарт при храните в ЕС ще се проведе в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/30/3170204_mejdunarodna_konferenciia_za_dvoiniia_standart_pri/?ref=rss


Международна конференция на тема "Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата" ще се проведе днес в НДК. Събитието е част от програмата на българското рпедседателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.<br /><br />Организатор е омбудсманът Мая Манолова в партньорство с Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите и...

Дъбовата фиданка, която Тръмп и Макрон посадиха, е изпратена за санитарен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838922

Дъбовата фиданка, която Тръмп и Макрон посадиха, е изпратена за санитарен контролДъбовото дръвче, подарено на американския президент Доналд Тръмп от френския му колега Еманюел Макрон миналата седмица и засадено от двамата на южната морава на Белия дом, е било взето за фитосанитарен контрол, съобщи френскоезичната версия на американския електронен вестник "Хъфингтън пост", като се позова на източник от френското президентство.

На 30 април през...

http://www.cross.bg/voiina-lyiziana-stava-1573665.html

/КРОСС/ 311 г. - Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя.1671 г. - Никола Зрински и Кръсто Франкопан са екзекутирани и погребани тайно.1789 г. - Джордж Вашингтон встъпва в длъжност като първи президент на САЩ.1803 г. - Покупка на Луизиана: Франция се съгласява да продаде Луизиана на САЩ.1804 г. - Шрапнелът, наречен на името на Хенри Шрапнел, е използван за първи път от англичаните срещу холандците в Суринам.1900 г. - Гръцката принцеса Мария Георгиевна и великия руски княз Георги Михайлович сключват брак на остров Корфу.1917 г. - Основан е уругвайският футболен отбор от Монтевидео К.А. Прогресо.1918 г. - Образувана е Туркестанската автономна съветска социалистическа република, просъществувала до 27 октомври 1924.1933 г. - Основана е Русенската художествена галерия.1945 г. - Втората световна война: Михаил Минин, при щурма на Райхстага успява да се изкачи пръв на покрива и от там да развее червеното знаме на победата.1945 г. - Втората световна война:Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин.1945 г. - Излиза последния брой на немския вестник Фьолкишер Беобахтер.1952 г. - Създадено е Командването на Тактическата авиация при ГВВС с кралски указ.1973 г. - Президентът Ричард Никсън поема отговорност за подслушването в аферата Уотъргейт.1975 г. - Завършва Виетнамската война. Престава да съществува Южен Виетнам.1980 г

Пътна обстановка в страната - 30 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373376

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: Движението по АМ ”Черно море” Варна – Бургас от км 2+329 до км 3+238 се осъществява при пълно затваряне на платното посока Бургас и пренасочване на движението в платното посока Варна поради ремонт на виадукт „Звездица”.

Патриарх Кирил в Албания: Църквата трябва да дава оценка на политиката, без да ѝ се меси

https://www.actualno.com/balkani/patriarh-kiril-v-albanija-cyrkvata-trjabva-da-dava-ocenka-na-politikata-bez-da-se-mesi-news_672224.html

Църквата, като не се намесва в политиката, трябва да дава честна оценка на политическите действия, които могат да навредят на хората. Това заяви руският патриарх Кирил пред албански медии. Кирил е на официално посещение в Албания - първото, което е правил досега, уточнява БГНЕС. На него той подчерта, че само религията може да пребори екстремизма. "Религията и политиката не могат да бъдат двете страни на един медал, това са явления от съвършено различен порядък. (...) В центъра на религиоз

За първи път полицаите и военните на Тунис имат право да гласуват на избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838920

За първи път полицаите и военните на Тунис имат право да гласуват на избориЗа първи път в историята на Тунис полицаи и военни имаха възможност вчера да гласуват - на първите общински избори след революцията през 2011 г., предаде Франс прес. "Това е исторически ден! За първи път упражняваме гражданското си право. Най-сетне ни смятат за граждани като другите", каза за АФП полицай, пожелал да остане неназован, предаде БТА.

Изтича срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите

https://frognews.bg/biznes-turisam/izticha-srokat-podavane-deklaratsiite-oblagane-dohodite.html

До момента са приети над 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път - с ПИК или електронен подпис.

Изтича срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите

https://frognews.bg/novini/izticha-srokat-podavane-deklaratsiite-oblagane-dohodite.html

До момента са приети над 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път - с ПИК или електронен подпис.

Гърция и Македония обсъждат "трудните въпроси" за името тази седмица

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/30/3170665_gurciia_i_makedoniia_obsujdat_trudnite_vuprosi_za/?ref=rss


Подтиквани от европейски и регионални представители, първите дипломати на Гърция и Македония, Никос Коциас и Никола Димитров, ще продължат да обсъждат в Солун, в четвъртък и петък, решението за името като част от забързания диалог от последните седмици. Форумът всъщност е четиристранен - на външните министри на Гърция, Македония, България и Албания - но според двамата първи дипломати се очаква да предложи възможност темата да влезе в дневния ред.<br /><br />Идеята, че "трудните...

"Г-н Сидеров може да ходи където пожелае"

http://clubz.bg/67280-g_n_siderov_moje_da_hodi_kydeto_pojelae

В управлението има известна доза полифония. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Той коментира скорошното посещение на Волен Сидеров в Крим.

"Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае, той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят, а това, очевидно, е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет. Ако ме питате дали има известна доза полифония в управлението, безспорно има – различни партии, различни виждания и това не е нищо необичайно, когато говорим за коалиционно управление", коментира Дончев.

Според него има разлика в подкрепата на "Атака" към БСП преди и сега към ГЕРБ, защото "има разлика дали се подкрепя тихомълком и дали подкрепата е явна, на база подписано коалиционно споразумение". Той отново посочи, че подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси.

Дончев призна, че в някои от партиите има "проруска доза симпатия".

"Иначе не е редно да има война между институциите. Напрежение е редно да има – различните институции са кроени така, че взаимно да се балансират и удържат, т.е. напрежение е редно да има. Война между институциите не може и не трябва да има", каза Дончев.

За пореден път той заяви, че стабилността е много ценен капитал - и политически, и икономически, и обществен.

"Тя се удържа трудно", предупреди Дончев.

И допълни, че това става с компромиси.

Св. апостол Яков Зеведеев

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-jakov-zevedeev-news_672220.html

Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Брат е на любимия Христов ученик св. ап. и евангелист Йоан Богослов. Двамата братя се родили и израснали в благочестиво юдейско семейство. Баща им се казвал Зеведей. За него в свещените книги на Новия Завет не намираме никакви сведения. Споменато е само името му. От евангелията узнаваме, че тяхната майка, Саломия, била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Спасителя през време на Неговите пътувания из Па

НАСА изпраща тази седмица робот сеизмолог на повърхността на Марс

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/30/3170626_nasa_izprashta_tazi_sedmica_robot_seizmolog_na/?ref=rss


Американската аеро-космическа агенция е планирала за събота изстрелването на "Инсайт" (InSight) - поредният робот към Марс, който обаче за пръв път ще изследва от повърхността каква е вътрешността на Червената планета.<br /><br />"Прозорецът" за старт на ракетата Atlas V-401 от базата Вандебърг в Калифорния се отваря на 5 май и приключва на 8 юни. Това ще е първото начало на междупланетна мисия от западния бряг на САЩ.<br /><br />Ако всичко започне...

ЕС ще може да отказва еврофондове на членки без върховенство на закона

http://clubz.bg/67279-es_shte_moje_da_otkazva_evrofondove_na_chlenki_bez_vyrhovenstvo_na_zakona

Брюксел готви ново “оръжие“ срещу нарушаването на върховенството на закона, разкриват източници от Еврокомисията пред Ройтерс.

По време на дискусиите за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Комисията, подкрепена от Германия и Франция, ще предложи нови правила за разпределяне на кохезионните фондове, които щи бъдат обвързани с върховенството на закона. ЕС ще може да отказва еврофинансиране на страни, които не го спазват.

“Имаме лидери, които флиртуват с други ценности“, мотивира източник от ЕК предложенията пред Ройтерс.

Основните притеснения на Брюксел са свързани с изборната победа на Виктор Орбан в Унгария, както и със спорната съдебна реформа в Полша. Еврофондовете съставят съответно 7 и 4% от публичните разходи в двете страни.

“Ще има повече условност при разпределението на фондовете“, казва друг източник от ЕК. Подобни промени ще “променят правилата на играта“, смята трети.

Според предложенията, които ще подлежат на договаряне,  Еврокомисията ще може да спира еврофондовете на страни, в които например е нарушена независимостта на съдебната система. Още не е ясно кои държави членки ще засегнат новите превила.

Полша беше изправена пред безпрецедентна наказателна процедура по член 7 от Договора за ЕС, което предвижда като крайна мярка ограничаване на членските права на държава, която грубо нарушава принципите на Евросъюза.

Варшава се съгласи да внесе някои промени в предвижданата съдебна реформа, което според Европейската комисия съдебната власт под контрола на изпълнителната. За да бъде прекратена процедурата обаче, полският парламент трябва да одобри промените, което трябва да стане следващия месец.

На парламентарните избори този месец партията на премиера на Унгария Виктор Орбан “ФИДЕС“ успя да си осигури квалифицирано мнозинство. Малко преди изборите управляващите направиха спорни поправки в изборния кодекс, които въведоха смесена избирателна система и позволиха прекрояването на избирателните райони. Това позволява на партията на власт да определи границите на районите така че нейният мажоритарен кандидат да получи най-много гласове.

Унгария и Полша твърдо се противопоставят на квотния принцип за разпределението на търсещите убежище в рамките на ЕС. Вместо да приемат своя дял, в края на миналата година те се договориха да осигурят финансова подкрепа за спирането на бежанците още на територията на Либия.

Април си тръгва със слънце

https://frognews.bg/novini/april-tragva-sas-slantse.html

Април си тръгва със слънце, с ясно и топло време започва и май. Максималните температури ще бъдат предимно между 23 и 28 градуса.

Днес ще е предимно слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838914

Днес ще е предимно слънчевоЩе е предимно слънчево, съобщиха от НИМХ към БАН, предаде БТА. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна - над планинските райони в Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса,

Захарова: Западни журналисти "тровят" сирийски деца

https://dnes.dir.bg/svyat/zaharova-zapadni-zhurnalisti-trovyat-siriyski-detsa

Говорителката на Москва разкритикува неетичното поведение на чуждите медии

Оставка в британския кабинет заради имигранти

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/ostavka-v-britanskiia-kabinet-zaradi-imigranti-6081795

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Ръд се прости с поста си, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно

Българите заляха Гърция за майските празници. Очаквайте тежък трафик

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285830_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0

 От днес има засилен трафик по цялата пътна мрежа в Гърция.

Агенциите съобщават за силен интерес и резервации на български туристи дори за отдалечени гръцки острови.

За поредна година е силен интересът на български туристи към Корфу, Крит и Санторини.

В момента цените са ниски, времето е топло и българите резервират престой за една седмица, съобщават туристическите агенции. Много по-евтини са пакетите за островите, където в летния сезон цените са много високи.

Очаква се поради силния интерес на чуждестранни туристи към островите Самотраки и Тасос пристанищните работници по тези фериботни линии да участват само символично в първомайската стачка, без да прекратяват движението на кораби.

Без ток във Варна днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373377

Две варненски местности ще са без елекстрозахранване днес - 30 април, понеделник. Това съобщиха от Енерго-про за Moreto.net и посочиха, че причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Икономист: Не бързайте с покупката на недвижим имот, цените са високи, скоро ще започнат да падат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285829_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D

 Излезе статистиката на БНБ за март. Жилищното кредитиране отново с ръст от 9.1% спрямо март 2017. От друга страна в началото на годината, управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че има опасност от „натрупване на кредитен риск”.

 
Признавам си че не зная какво се крие зад определението  „натрупване на кредитен риск”. Сигурен съм, че и управителят на БНБ няма да може да ви обясни. Ако можеше, щеше да го каже с прости и конкретни думички.
 
Затова ще се опитам да изброя някои фактори, които влияят върху пазара на недвижими имоти, за да може всеки да си реши защо и докога ще продължи бъмът на пазара на недвижимите имоти в България.
 
Кредитирането
 
Към днешна дата, банките отново развързаха кесиите и започнаха да кредитират като за последно. Точно така – като за последно. Ако погледнете статистиката на БНБ ще видите, че и депозитите растат. Тези пари по-скоро пречат на банките и те искат да ги раздадат за печалба.
С две думи – „-Пари имаме, раздавайте кредити”
 
Лихвите
 
Лихвите в България в момента са на исторически ниски нива. Най-ниските лихви по жилищни кредити достигат 2.8%. Ами това си е колкото инфлацията за 2017 – 2.8%.
 
Уловката при кредитирането и лихвите
 
Уловка има. Когато теглите кредит, вие го теглите с „плаващ лихвен процент”. Ще рече че с промяната на EURIBOR и ЛЕОНИЯ ще се променя и вашата лихва по кредита (разбирайте месечна вноска).  А лихвите в САЩ вече катерят. Управителят на ФЕД заяви, че до края на годината САЩ ще вдигнат лихвата поне още 2 пъти. Разбирайте еднагодина докато и тук започнат да се вдигат лихвите.
 
1. Преди кризата от 2008, тримесечният EURIBOR беше стигнал над 6%. В момента е (-0.328%). Той е в основата на всички лихви по еврови кредити. Мислите ли че вечно ще остане отрицателен?
 
2. Банките вдигат таксите по няколко пъти годишно. Таксите не са законово регулирани и осигуряват допълнителна печалба от всеки отпуснат кредит. Те са малки, променят се често и никой не води дела за по няколко лева в повече месечно. Изобщо идеален инструмент за допълнителни печалби. Разстящи Печалби! В отчетите на банките, все по-голям дял в печалбата се пада на таксите, а не на лихвите по  кредитите. Корелацията Кредит-такса е по пряка и важна от всякога.
 
3. В момента съдействаме за предоговаряне на кредити. Масови станаха случаите в които старите клиенти плащат драстично по-високи лихви от новопривлечените клиенти. Има смисъл в момента човек да предоговори в същата или в друга банка.
 
Инвеститорите в жилища
 
Чуждите инвеститори в недвижими имоти изчезнаха. Няма ги. Опитват се да продадат каквото са купили и да се изнесат от България. Останал е един много малък процент българи работещи в чужбина, които си купуват апартаменти в БГ, но те го правят в брой, защото банките не ги обичат много. Трудно им проследяват доходите и определено се цупят на такива клиенти. Освен това както казах, това са сравнително малко хора. Повечето вече си купиха предходните години. Дори има и такива, които си продават апартаментите в България и си купуват в чужбина. Срещам ги все по-често.
 
Аферата КТБ
 
От КТБ бяха източени около 4 млрд лева. Естествено не бяха източени от обикновените хора, но така или иначе трябваше време за да минат през цялата система и част от тях да се превърнат в недвижими имоти. Все пак знаете, че българина си знае, че недвижим имот се не продава. Сигурна работа.
Друго което ми прави впечатление, че голяма част от строителите вече строи без банков кредит. Или са захлебили от предходанат криза (в което се съмнявам) или са взели „частни пари” от някъде. Със строителство се дава доста добър произход на средствата.
 
Далаверата покупка на кредит и отдаване под наем
 
Тази „далавера” беше поумряла. По принцип тя е валидна за държави с много мигранти. Идеята е че те не могат да изтеглят кредит по едн аили друга причина, но могат да плащат наем. Затова наемите са достатъчно високи за да покриват месечната вноска по кредита.
 
Моето лично мнение е, че вътрешната миграция към големите градове е основната причина за бума на недвижимите имоти. От разговори с брокери научавам, че много хора купуват в брой. Продват апартамента в Смолян, Добрич или Сопот, добавят от спестяванията и купуват в София или Пловдив. Ако нещо не достига, теглят малки кредити. Последното се потвърждава и от кредитни инспектори с които общувам. Големите кредити са вече рядкост.
 
Ниските данъци
 
В България много обичаме да се хвалим с ниските си данъци. Не знам колко е удачно това, при положение, че датчаните и французите се хвалят с високите си данъци, но така или иначе ако имаш апартамент в София, можеш да си позволиш да не го отдаваш под наем. Данъка е малък и не ти пречи.
 
Това обаче със сигурност ще се промени. Кога не мога да кажа, но със сигурност ще е преди да успеете да си изплатите кредита (разбирайте 20 години). Към днешна дата над 25% от жилищата в София са необитаеми. Не мога да си представя как ще имаш апартамент в Лондон или Мюнхен и ще стои необитаем, но за БГ това е факт. Това ще се промени. И тогава схемата „апартамент на кредит срещу изплащане от наем” отново ще стане супер непечеливша.
 
Ако трябва да бъда честен, консултирал съм доста хора загубили имотите си от тази схема, сред кризата от 2008
 
10г. бизнес цикъл
 
Като заговорихме за кризата от 2008, всеки икономист ще ви обясни за бизнесциклите. Обикновено са на 10 години. А от предходната рецесия миснаха 10 години, но все още няма знаци. Реално знаци има, но последствия няма. Пазара си функционира и хората явно нищо не чувстват.
 
Аз не съм чул досега да е нарушено правилото  за 10-годишния бизнесцикъл, но никога не се знае. Нали все пак бизнесцикъл се измества благодарение на война? А войни в момента колкото искаш…
Новата криза обаче няма да е като старата, но за това друг път.
 
Инфраструктурата
 
Бавно но сигурно инфраструктурата се развива. Околовръстното на София още не е изградено изцяло, но все пак се прави. Това малко или много ще развие рахоните окколо големите населени места и цените няма как да не паднат. Все пак София и Пловдив не са Лондон! Няма постоянен приток на мигранти от цял свят… Има от други български градове и села, но България е малка и тези хора са краен брой.
 
Моето лично мение е, че до 1 година цените на недвижимите имоти ще претърпят „корекция”. Разбирайте ще тръгнат надолу. През Февруари вече беше отчетена тенденция на спад в издадените разрешителни за строеж, което значи, че строителите н искат да започват сега строителство. Очакват и те нещо след година.
 
Съветът ми е ако можете да отложите покупка в момента – направете го. След година ще ми благодарите.

Прогноза за времето - 30 април (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-30-april-ponedelnik-news_672219.html

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планинските райони в Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, по-ниски в източните райони. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Атмосфернот

Мая Манолова: Клаус от Берлин и Иван от София ще ядат еднаква шунка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6838639

Мая Манолова: Клаус от Берлин и Иван от София ще ядат еднаква шункаОЛАФ при храните да следи за измами, казва националният оомбудсман на България Омбудсманът Мая Манолова е организатор на днешната международна конференция “Двойният стандарт при храните – да сложим проблема на масата”, която се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов в партньорство с министерствата на земеделието, храните и горите,

Св. ап. Яков Заведеев

http://www.cross.bg/yakov-bili-vreme-1573666.html

/КРОСС/ Житие на св. Яков Зеведеев Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Брат е на любимия Христов ученик св. ап. и евангелист Йоан Богослов. Двамата братя се родили и израснали в благочестиво юдейско семейство. Баща им се казвал Зеведей. За него в свещените книги на Новия Завет не намираме никакви сведения. Споменато е само името му. От евангелията узнаваме, че тяхната майка, Саломия, била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Спасителя през време на Неговите пътувания из Палестина и Му помагала с материални средства. Тя е била свидетелка на кръстните страдания, смъртта и погребението на Христа. Тя е била в групата на жените мироносици, които - според тогавашния обичай - в първия ден на седмицата (неделя) отишли рано на гроба, за да помажат с аромати тялото Му (Марк 15:40-43; Лука 23:55; Марк 16:1; Лука 24:1). Както Зеведей, така също и неговите синове Яков и Йоан били по занаят рибари. Семейството е било заможно. Св. евангелист Марк съобщава, че Зеведей не само имал собствен риболовен кораб, но използувал и наемни работници-рибари, надничари (Марк 1:19-20). Зеведей и Саломия възпитавали своите синове в духа на праотеческата вяра и благочестие. Те ги запознали с древните пророчества за обещания от Бога Месия-Спасител. Цялото семейство живяло с пламенна надежда за онова благодатно време, когато в света ще се яви Този Спасител на всички народи

Агенция „Митници“ с мащабна акция, патрули дебнат навсякъде в Югозапада!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0/

Акцията е започнала през миналата седмица и ще продължи почти през целия май, включително и в празничните дни около Гергьовден, когато се очаква засилен трафик. Патрулите са разположени по пътищата за граничните пунктове в областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Смолян. От Агенция “Митници” потвърдиха вчера за операцията, като не се ангажираха да съобщят какъв е крайният срок за приключването й, пише блиц.

Спират се всякакви превозни средства след анализ на риска, като се проверяват за нелегални мигранти, гледат се документи и наличности на всякакви превозвани стоки. Специално се търсят нелегални акцизни стоки – горива, алкохол, цигари и др., както и пратки със стоки, имитиращи световноизвестни марки. Засилените проверки не пречат на нормалното преминаване през граничните пунктове.

Резултатите от акцията ще бъдат обобщени и обявени по-късно, увериха от митниците. Способът от проверки на мобилни митнически екипи действа успешно във Видинско, Врачанско и Русенско, където се проверяват тировете, преминаващи през граничните пунктове с Румъния – Дунав мост 1 и 2 и ферибота Оряхово- Бекет.

Преди няколко месеца екипи на жандармерията бяха включени в мобилни патрули за последващ контрол на трафика, идващ откъм пунктовете на турската граница – Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. С цел да се избягват корупционни практики в тези пунктове с Турция смените работят на ротационен принцип, като се командироват митничари от вътрешността на страната.

 

Материалът Агенция „Митници“ с мащабна акция, патрули дебнат навсякъде в Югозапада! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Арменският парламент избира премиер утре след седмици на протести

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/30/3170664_armenskiiat_parlament_izbira_premier_utre_sled_sedmici/?ref=rss


Депутатите в Армения ще изберат наследника на Серж Саргсян на поста, след като бившият президент го заемаше в продължение едва на дни. Вотът се провежда малко над седмица след оставката, която Саргсян подаде след ежедневни улични протести срещу преизбирането му.<br /><br />Никол Пашинян, един от лидерите на опозицията и лице на протестите, започнали в средата на април, обяви, че ще е кандидат за премиер и че ако не бъде избран, никой друг не може да заеме поста.<br /><br...

Бременната скарида роди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285828_%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8

 На 24 април 2013 г. в публичното пространство полита новина. Заглавията са „Лиляна Павлова спаси бременна скарида“, а източник е специално направен заради нейната кандидатдепутатска кампания сайт. В новината се разказва за малчугана Жорко, който учил Павлова и колегата й от ГЕРБ Иван Портних да ловят скариди. „Още с първия замах увенчаха усилията си с успех. Те уловиха скарида, която по мнението на рибарите беше бременна. След кратък диспут между двамата благородството надделя и върнаха морския дар (!?! – б. а.) обратно в морето“. 14 месеца по-късно на брега пак има екшън. Зам.-министър, кмет и областен управител запретват крачоли, цопкат в морската вода, пълнят я в пластмасови чашки за еднократна употреба и пият. Целта е да докажат, че в морето няма хепатит А, каквато мълва се носи.

 
Особено живописен
 
е областният управител Иван Великов. Той е съчетал бяла фланелка, бял колан и тъмни дънки, навил е крачолите до колене – досущ застаряващ плажен плейбой, на когото тъкмо се е наложило да отпуши домашната канализация след прибирането вкъщи. Незначителна подробност е, че на 100 метра от мястото, на което той, Бранимир Ботев и Иван Портних (вече кмет) плакнат небцета, се намира плаж (варненският Офицерски), който със или без хепатит е постоянно затворен заради бактерии, фекалии и други подобни „морски дарове“.
 
На 22 февруари 2016 г. пак имаме новина. Този път на „доста високо ниво“. Направо си е страшна – премиерът Бойко Борисов бил заплашен с убийство, но за разлика от друг път (смъртта постоянно го дебне), посланието е в плик, с куршум, снимка и изрязани от вестници букви. „Когато касае мене, не коментирам тези неща, и детето се плаши“, заявява достолепният Борисов, непоклатим като дъб. Е, не е съвсем да не коментира: „Нито ми е за пръв, нито за последен път да получавам заплахи. Спирам обществени поръчки, уволнявам хора, които не си вършат работата“. Така става ясно, че е заплашен в стил „Агата Кристи“ и мафиотски сериал заради делничния му героизъм да гони лошите. Енигма до днес е дали той или друг чутовен ум край него вярват, че някой нормален българин се е хванал на тази история. Лош евродоклад, коалиционни драми (сменен министър -Тодор Танев), искане на ВиК фирмите за скок на водата, излезли наяве авоари от КТБ на политици… – това е информационният фон, при който „спонтанно“ се появява вестта за убийството на Борисов.
 
Цялата тази работа може да бъде толкова смешна, че направо да ви заболи корем – къде от забава, къде от друго. През август 2015 г. се развива
 
страховита история, в която са впрегнати правителство, църква,
 
Национален исторически музей, археолози, медии, разпространителска мрежа и де що има граждани, пърхащи край властта. На Плиска внезапно бликва кладенец, който се оказва с чудодейна вода от времето на Борис Покръстител. Борисов и министрите отиват там (всъщност бликнала, щото те отпуснали пари за реконструкция), а шефът на НИМ Божидар Димитров пръска премиера със светената вода. Той пък съответно полива с нея министрите. Вестник „Стандарт“ смята да раздава флакони с мистичната течност в павилионите „Лафка“. После обаче РЗИ изследва водата и се оказва, че е пълна с нитрати, фекалии и други „кладенчови дарове“. Начинанието пропада. „Имахме и имаме най-добри намерения нещо отпреди 1100 години да стане достъпно, да излезе над земята, да го виждат хората, да ходят туристи там. Само на 40 км магистрала са огромни курорти като Слънчев бряг, Варна… Стотинка няма да дам повече“, сърди са Борисов във финалния акорд на това представление. Но то е искрено – той или друг край него си е помислил, че така ще прослави туризма, историята, небето, морето и сините планини на България.
 
Миналата седмица министърът на вътрешните работи Валентин Радев и шефове на МВР се появиха публично с превръзка на едното око в стил „пирати“. Идеята беше да покажат съпричастност с ранената във футболен мач полицайка. Успоредно с това министърът я навести в болница, а на разпространената от подчинените му снимка той й подарява цвете (без целофан, с панделка), което струва буквално 2. 50 лв. (хризантема). Но да се върнем към превръзката на окото. Със сигурност поне половината българи считат политиците за виновни за безобразията по стадионите. И то точно поради умишлената им слепота. Ако министър сложи превръзка на едното око, това нямам как да не предизвика асоциация с дългогодишното престъпно замижване. Идейното продължение може да бъде единствено покриване на двете очи. МВР отказа да отговори коя пиар агенция все пак измисли този конгениален ход.
 
Няма смисъл да се изреждат стотиците подобни пиар гафове на всичките видове власт. Наскоро вицепремиер (Симеонов) „преряза лентата“ на тоалетна, по-рано друг бивш такъв (Цветанов) се поля с кофа студена вода заради „децата алтруисти“. Имаше президент (Радев), който се появи по потник и три четвърти панталони сред малчугани, след като до този момент му се изграждаше образ на строг сериозен човек. Само
 
джапанки липсваха, но пък бе бос,
 
а облеклото на съпругата му, иначе уж специалист по пиар, бе близо до „купено от битака“. И т.н., и т.н. Дали всичките тези хрумки са ги измислили те, или са родени от „експерти“ – знае само близкото обкръжение. Но и в двата случая е факт огромната интелектуална оскъдица по върховете на държавата. Нищо друго не ни остава, освен да я констатираме. В повечето случаи съответният ум наистина е искал да направи нещо добро, да сътвори „обществена комуникация“, без обаче да разполага с капацитет да прозре какви неземно глупави „дарове“ твори. Само си представете – „Ау, ще напишем, че скаридата е бременна, яко, нали?!“
 
Впрочем, Божидар Димитров, който не си оставя магарето в калта, бе обвинил журналисти в „интелектуална недостатъчност“, задето раздухвали скандала със светената вода. Той днес строи партия, която няма да вземе повече от 1% на избори, но пък заради коалиционни или експертни съображения един ден лидерът й пак може да се окаже на важен държавен пост. С една дума – земята едва ли ще се завърти на обратно. Все пак, ако някой ден поколенията се смеят на днешните небивалици, ако не вярват, че са се случили (особено на тая с Плиска), значи се е завъртяла. Колко прекрасно би било!

Лупи хвърли бомбата: Договор за 68 млн. лв между Стивън Ло и човек на ГЕРБ е жива корупция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285827_%D0%9B%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+68+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2+%D0%BC%D0

 „Или рекет, или обещание са причините да се сключи договор за 34 млн.евро или 68 млн.лв. за някакви консултации и връзки с държавната и общинската власт от близкия приятел на премиера Саздов“. Това заяви ексдепутатът Алексадър Томов в предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“.

Именно той е човекът, който запознава Бойко Борисов с хонконгския милиардер Стивън Ло, който искаше да построи огромен спортен, развлекателен и туристически комплекс до София и получи инвестиционен клас А в това число и от сегашния кабинет. „Няма такива суми за консултации в международната практика. Договорът, така формулиран – за връзки с правителството и общината е абсурден, има нещо скрито, задкулисно“, категоричен е някогашният вицепремиер по повод контракта с китайците на Иван Саздов, възпитаник на ВИФ и собственик на бетонов възел, но много близък на министър-председателя и шеф на комитета за първите му избори.

„68 млн. лв. за консултации и уреждане на срещи съмнява за жива корупция“, убеден е той. По договора с 12 вноски са платени една или три, както разкри преди 2 седмици Сашо Диков в новото си шоу чрез интервю със Саздов. Томов опроверга думите на консултанта, че инвеститорът не бил сериозен, като напомни, че Ло вече е инвестирал над 19 милиона евро в проекта, в това число 10,5 млн. евро за закупуване на голфклуба „Света София“ като част от бъдещия мегакомплекс и още почти толкова за придобиване на земя от общината в Елин Пелин и жители на двете села, между които е предвидено бъдещото строителство – едното от тях е Равно поле.

Проблемът е, че държавата се мотае с продажбата на военното поделение в другото – Мусачево, а без него няма как да се оформи парцелът за бъдещия град на забавлението. В същото време Министерството на отбраната бързо разпродава други интересни терени като например неотавнашното прехвърляне на цена поне 2 пъти под пазарната на терен в Несебър до Слънчев бряг на брата на бившия финансов министър Милен Велчев.

В момента милиардерът Стивън Ло води съдебна битка с Иван Саздов.

Мед от глухарчета

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6838681

Мед от глухарчетаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

ИПИ: Защо автоматизацията не създава безработица*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285826_%D0%98%D0%9F%D0%98%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0

 Роботизацията и автоматизацията създават страхове от масова безработица. Докато загубата на работни места в някои отрасли е неизбежна, скорошно проучване на Джеймс Бесен, разглеждащо ефектите върху производството на стомана, текстилната и автомобилната ромишленост за последния век в САЩ) показва, че тези процеси също така водят и до увеличаване на заетостта.Кое обяснява защо в даден период от време технологичният напредък води до нови работни места в едни сектори и безработица в други сектори в друг период?

Отговорът на този въпрос би ни дал по-добра представа защо информационните технологии изглежда имат позитивен ефект върху заетостта днес, пише в анализа на  Весела Кръстанова*.

Проучването отличава променящият се характер на търсенето като ключов фактор при определянето на това дали автоматизацията увеличава или намалява заетостта. Това е така, защото когато стоките са толкова скъпи, че това създава неудовлетворени нужди на пазара, потребителското търсене е много чувствително по отношение на технологичното развитие, което подобрява качеството и намалява цените (икономистите наричат това еластично търсене). И обратното - когато след време стоките станат достъпни за потребителите, последващи технологични развития не се отразяват на търсенето, защото то е до голяма степен задоволено (нееластично търсене).

Aко търсенето стане относително нееластично, тогава ръстът на доходите и спадът на цените ще генерират само умерено увеличение на търсенето, което е недостатъчно за повишаване на нетната заетост. А тогава загубата на работни места е неизбежна. Или  с други думи не технологичният напредък, а пренасищането на пазара обяснява спада в заетостта в засегнатите индустрии.

Как автоматизацията създава работни места

Автоматизацията не само намалява количеството работна ръка, необходимо за производството, да речем, на метър плат. В една конкурентна икономика тя също така намалява цената на тази плат и подобрява неговото качество. И тези промени увеличават търсенето на плат. Ако то се повиши достатъчно, заетостта в текстилната промишленост ще се увеличи, макар че по-малък брой хора са необходими за производството на един метър плат.

Производството на дрехи е бил трудоемък процес през 19-ти век, а дрехите са били скъпо удоволствие заради големия брой хора необходими за направата им. До средата на 20-ти век, с голямото напредване на автоматизация на процесите и многократното намаление на цените, обаче, търсенето се увеличава многократно. След 1950 г. обаче новият спад в цените не се отразява значително на търсенето, следователно и заетостта спада.

Графиките ясно показват големия ръст на потреблението на глава от населението в текстилния отрасъл, докато производителността расте и цените падат преди 1950. Заетостта се увеличава, защото търсенето расте с по-бързи темпове отколкото производителността. Обратният процес е видим на графиката след 1950 г. - спадът на търсенето с времето е по-голям в сравнение с производителността на глава на населението, което води до безработица.

Графиката показва търсенето (потреблението) на глава от населението спрямо производителността на труда, умножена по дела на работната сила в продукцията

Този модел, базиращ се на търсенето, обяснява с голяма точност ръста или спада на заетостта в текстилната, стоманената и автомобилната промишленост, като също така отчита ефектите от нарастването на населението и търговията.

Автоматизацията днес

Какви ще са ефектите от автоматизацията, базирана на информационни технологии? Анализът, базиран на множество други проучвания, показва, че загуба на работни места ще има в преработващата промишленост, защото този сектор е пренаситен, но ефектът на информационните технологии се разпростира върху много други сектори и автоматизацията там пък ще увеличи заетостта до известна степен.

Скорошни проучвания показват, че ИТ технологиите, интернет и роботизацията имат по-скоро негативен ефект за заетостта в преработващата промишленост и позитивен такъв за заетостта в търговията на едно, финансите (Gaggl and Wright, 2017) и услугите (Mann and Puttman, 2017); негативен ефект за нискоквалифицираните работници и положителен за квалифицираните работници в автоматизиращите се отрасли. Важно е да се отбележи, че макар и да създава нови работни места в същите отрасли, автоматизацията изисква придобиване на нови умения от работната ръка и преквалификация.

Водещ аргумент, който подхранва страха от безработица  заради  технологичното развитие днес е, че темпът на промяна е твърде бърз. Но този аргумент не взима под внимание ролята на търсенето-ако търсенето е достатъчно еластично,то ще доведе до бърз ръст в заетостта. А ИТ автоматизацията винаги ще отговаря положително на нуждите на потребителското търсене - в бъдеще и докато новите технологии се справят с големи неудовлетворени нужди на пазара, не е необходимо да се безпокоим от масова безработица.Това, за което трябва да се притесняваме, е капацитетът на политиците да създават условия за хората да придобиват умения за работа с нови технологии и съответно преквалификация към работните места на бъдещето.

Gaggl, Paul, and Greg C. Wright. 2017. “A Short-Run View of What Computers Do: Evidence from a UK Tax Incentive.” American Economic Journal: Applied Economics, Vol. 9, No. 3, July 2017, pp. 262-94.

Mann, Katja and Lukas Püttmann. 2017. “Benign Effects of Automation: New Evidence from Patent Texts” Working Paper.

*Статията е резюме на български език на “Automation and Jobs: When technology boosts employment” от James Bessen. март 2018 г. Резюмето е направено от Весела Кръстанова, стажант в ИПИ.

По статията работи: Петя Стоянова

Изкуството на рисковите капиталисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285825_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

 Докато повечето фондове за частни капиталови инвестиции инвестират в установени компании и им помагат да реализират още повече печалба чрез преструктуриране, фондовете за рисков капитал търсят хора, които създават нови големи пазари или преоткриват съществуващите пазари. Най-често именно много млади, бързо развиващи се технологични компании са тези, които получават рисков капитал от инвеститори.

Решенията за инвестиране обикновено се правят на базата на много малко информация. Много от новите бизнес модели все още не са валидирани на пазара и поради това са рискови инвестиционни обекти. Именно поради много високия риск рисковният капиталист често държи много акции в компанията и също така има високи печалби, ако стартъпът е успешен. Възниква въпросът как въпреки недостатъчната информация венчър капиталистите откриват пробивни иновации, които могат да опростят живота ни и да променят фундаментално съществуващите индустрии.

И така, от какво имаме нужда за така наречения "Home Run" - инвестиция, която може да компенсира по-малко успешните инвестиции с много висока печалба? Дали това е систематичният анализ и финансовите изчисления на големите фондове за дялово инвестиране или инвестиционното решение се основава повече на опита, субективното възприятие и интуицията? Дали инвестициите на VC са наука с ясни правила, процедури и насоки, или по-скоро става въпрос за изкуство, основаващо се на индивидуалното възприятие?

Мнозина приравняват рисковия капитал с финансите, при които става дума само за пари. Обаче ако някой сведе бизнеса просто до форма на кредитиране, няма да успее да разпознае сложността, която се крие отзад. Защото рисковият капитал е по-скоро форма на помощ за развитие за предприемачите. В допълнение към достъпа до капитал тук се има преди всичко и  достъп до хора, които желаят да следват идеята на предприемача въпреки значителната съпротива и последователно да я прилагат.

Успешен венчър капиталист трябва да има добро разбиране на финансовите данни и аналитични умения. Въпреки това, не е необходима научна степен по математика, за да се осъществи "Home Run" в този бизнес. Статистиката може да помогне с вероятностите, но дори и най-задълбоченият анализ не може да даде гаранции за успеха или неуспеха на стартъпа.

Трудността е в това да се разпознае присъщата стойност на младото дружество въз основа на много малко данни и да се оцени тя правилно. Като се имат предвид многото неизвестни в уравнението на бизнес оценката на едно предприятие в ранна фаза, рисковата инвестиция е по-скоро произведение на изкуството, отколкото наука.

Реалността е, че рисковият капитал е бизнес, свързан тясно с хората. Става въпрос за правилния избор на правилната комбинация от хора, продукти и идеи. Изкуството на VC бизнеса е да се избират само най-добрите хора с най-силните идеи, предприемачите с най-големия хъс, тези, които бързо изпълняват и са достатъчно смели, за да внедрят идеите си на практика.

Никлас Шваке от Earlybird Venture Capital сравнява дейността на рисковия капитал с тази на спортистите: пичърите в бейзбола използват науката на физиката, когато хвърлят топката с парабола, но е истинско изкуство да се хвърли перфектна крива.

Като рисков капиталист можеш наистина да следваш определени правила на фундаменталния анализ, но си е истинско изкуство да се разпознае присъщата стойност на стартъпа, в който инвестираш. А ако той успее, значи си направил "Home Run".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Биткойн манията и екзистенциалната криза на криптовалутата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285824_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%

 След възхода, падението и поставянето на инвеститорите буквално на ръба биткойнът изглежда навлиза в период на сравнително скучна стабилност според експерти, пише Ройтерс.

Световната вълна от регулации доведе до срив в обема на търговията. Рекламата на криптовалути изчезна от добрите интернет страници, а биткойнът вече не доминира търсенията в Google. Дори може да се каже, че биткойнът преминава през екзистенциална криза.

„Имаме нужда от промяна, като ако се появи институционно участие на пазара, може и да станем свидетели на възход“, смята Николас Колас, основател на инвестиционно-анализаторската компания DataTrek.

Биткойнът поскъпна с 25% през април, след като загуби 70% от стойността си спрямо най-високото си ниво от близо 20 хил. долара в края на миналата година. 

Пейзажът на криптовалути наистина се е променил. Малките инвеститори, които бяха двигателят на поскъпването на биткойна през 2017 г., бяха отстранени от пазара заради забраните за търговия в различни държави и бяха заменени от фондове, заможни индивидуални инвеститори и установени финансови компании.

Освен това по-големите играчи не се вълнуват толкова от моментните движения на биткойна, а по-скоро от потенциала на недоказалата се, но обещаваща блокчейн технология.

Средните дневни обеми на търговия на борсите за криптовалути се понижиха до 9,1 млрд. долара през март и до 7,4 млрд. долара през първата половина на април в сравнение с близо 17 млрд. долара през декември, сочат данни, събрани от сайта CryptoCompare.

Няколко борси бележат понижение на ежедневните си обеми за търговия с над 50% между декември и март, включително Bitfinex, Poloniex, Coinbase и Bitstamp. Най-голям обем търговията с криптовалути отчете на 22 декември – 30 млрд. долара. На 8 април пък беше отбелязано най-ниското ниво от миналия октомври – 4,6 млрд. долара.

Джо Дънкан, основател на базираната в Сингапур компания Duncan Capital, очаква да види завръщане на дребните инвеститори, след като има известно успокояване по отношение на въвеждането на регулации.

Томас Лий, управляващ партньор и съосновател на Fundstrat Global Advisors в Ню Йорк, смята, че в момента биткойн пазарът се намира някъде между мечите и бичите настроения. Според него този период може да продължи поне до септември.

Един от проблемите е, че въпреки че много от големите институции са любопитни за това как биткойн технологията може революционно да промени финансовия сектор, то самата цифрова валута не е широко приета, тъй като няма друга стойност освен тази, която й придават купувачите.

Интензивната волатилност на валутата превръща в предизвикателство и прогнозирането на цената й от страна на инвеститорите.

В петък следобяд биткойнът поскъпва с 0,5% до 9325,57 долара за брой по данни на CoinDesk.

Всичко за криптовалутите четете тук

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Румяна Арнаудова обясни наглата схема "болница в болницата" и посочи кой е на прицела на прокуратурата

https://petel.bg/Rumyana-Arnaudova-obyasni-naglata-shema-bolnitsa-v-bolnitsata-i-posochi-koy-e-na-pritsela-na-prokuraturata-__262321

Разследването няма да се ограничи само в тази посока, а ще бъдат разследвани всички дейности. Възможно е да са сключени неизгодни сделки. ...

Изненадваща гледка: Щъркел пешеходец (Снимка)

https://petel.bg/Iznenadvashha-gledka--SHHarkel-peshehodets--Snimka-__262322

Снимка Фейсбук На интересна гледка е попаднал Интернет потребител, споделил повече от забавен кадър.   Да, точно така, щъркел пресича...

Показа ли Принц Уилям среден пръст на тълпата?!

https://petel.bg/Pokaza-li-Prints-Uilyam-sreden-prast-na-talpata--__262323

На забавните снимки на херцог на Кеймбридж обърна внимание Reddit, предаде Блиц. И те наистина са трудни за пренебрегване. Представете си сит...

Надежда за Теодора: Възможно е да отлети от Бразилия на 4 май

https://petel.bg/Nadezhda-za-Teodora--Vazmozhno-e-da-otleti-ot-Braziliya-na-4-may__262324

Все още няма яснота дали ще успее да се завърне у нас онкоболната българка, която е в болница в Бразилия. Теодора Маджарова е на 32 години, ю...

Властта с нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти

https://petel.bg/Vlastta-s-novi-merki-sreshhu-palmovoto-maslo-v-mlechnite-produkti__262325

Кадър: Нова тв Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов о...

Младежите до 19 години на Спартак срещу Асти 91 на полуфинала в държавното

https://petel.bg/Mladezhite-do-19-godini-na-Spartak-sreshhu-Asti-91-na-polufinala-v-darzhavnoto__262326

Хандбалистите до 19 години на Спартак ще срещнат домакина Асти 91 на полуфинала в държавното първенство. Срещата е от 17,30 часа в Хасково....

Майк Помпейо: Необходимо е единство на страните в Залива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285823_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA+%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%BE%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D

 Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изтъкна днес необходимостта от единство в Залива при кратко посещение в Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.

"Единството /на държавите/ в района на Залива е необходимо и ние трябва да го постигнем", заяви Помпейо на съвместна пресконференция със саудитския си колега Адел ал Джубейр.

"Решени сме да гарантираме, че Иран никога няма да притежава ядрени оръжия. Споразумението за иранската ядрена програма в сегашния си вид не дава такива гаранции", добави държавният секретар на САЩ, цитиран от DPA.

"Ще продължим да работим с нашите европейски съюзници, за да поправим това споразумение", подчерта той.
Помпейо обеща на пресконференцията, че Вашингтон няма да пренебрегне и мащаба на предполагаемия "ирански тероризъм". Държавният секретар обвини Техеран в дестабилизиране на Близкия изток, повтаряйки обвиненията, отправяни от Рияд.

"Саудитска Арабия подкрепя усилията за подобряване на споразумението за иранската ядрена програма и според нас забраната за обогатяване на уран трябва да бъде безсрочна", заяви на същата пресконференция министър Ал Джубейр, цитиран от Франс прес.

 

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави той, препоръчвайки и да се наложат повече санкции срещу Иран заради "нарушенията му на международни решения за балистичните ракети, подкрепата му за тероризма и намесата му във вътрешните работи на страните от региона".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха връзките си с Катар през юни миналата година, обвинявайки малкото емирство в подкрепа на тероризма и сближаване с шиитски Иран, големия регионален противник на сунитската Саудитска Арабия. Доха отхвърля обвиненията и твърди, че тези страни целят да ограничат катарския суверенитет, припомня Ройтерс.

По-рано днес Помпейо, който пристигна снощи в Рияд, се срещна със саудитския крал Салман, предаде Асошиейтед прес.

След срещите в Саудитска Арабия американският топ дипломат се отправя към Израел.

Очаква се на 12 май президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви дали ще САЩ ще се оттеглят от споразумението, както се зарече. Помпейо уверява, че президентът все още не е взел решение, отбелязва АФП.

Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху са сред най-яростните противници на сделката от 2015 година, допълва ДПА.

"Ще обсъдим развитието в региона, засилващата се агресия на Иран и разбира се ядреното споразумение, за което скоро ще бъде взето решение", каза днес Нетаняху, наричайки Помпейо "истински приятел на Израел".

Техеран неведнъж е подчертавал, че споразумението не подлежи на преразглеждане и ако САЩ се оттеглят от него, Иран ще предприеме ответни мерки, припомня ТАСС.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Тъжна вест! Почина съпругата на бивш губернатор на Пиринско

http://regiona.bg/%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%b3%d1%83/

След тежко боледуване почина съпругата на бившия областен управител на Благоевград Владимир Димитров-Величка.Тя не можа да се пребори с рака.Ето трогателната изповед на Владимир Димитров:

„Днес загубих ученическата си любов…По-лошо: загубих жената, „която ми постла легло“ вече 43 години. След тежка и болезнена тригодишна битка с рака съпругата ми Величка си отиде – дано в по-хубав и безболезнен свят. Благодарен съм за всеки миг с нея,за дома,който създаде,за децата ни…За това,че ме търпя /не съм идеален/ и ме подкрепяше във всичко! Почивай в мир,винаги ще те обичам!“

 

Материалът Тъжна вест! Почина съпругата на бивш губернатор на Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЕС ще се защити, ако САЩ въведат мита за европейски стоки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285822_%D0%95%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B

 Лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха САЩ да се откаже от налагането на едностранни търговски мерки срещу Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел, президентът Еманюел Макрон и премиерът Тереза Мей се съгласиха по време на съвместен телефонен разговор, че ЕС трябва да защити своите 28 страни членки от наказателни американски мита въз основа на международните многостранни правила.

„Те се съгласиха, че САЩ не трябва да предприема търговски мерки срещу ЕС или в противен случай съюзът трябва да бъде готов да защити интересите си в рамките на многостранния търговски ред“, каза говорител на германското правителство, цитиран в комюнике.

САЩ наложиха вносни мита върху 25% от стоманата и 10% от алуминия през март, но предоставиха временно освобождаване от мярката за ЕС до 1 май. Президентът Доналд Тръмп ще реши дали да направи освобождаването постоянно.

В същото време еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия за ЕС, предадоха ТАСС и БТА.

В момента приоритетът ни е диалогът на високо равнище, каза Малмстрьом в интервю за неделното издание на германския в."Франкфуртер алгемайне".

Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки, добави еврокомисарят.

Европейската комисия уточни по-рано какво има предвид под "тройна реакция" - сезиране на Световната търговска организация (СТО), мерки в подкрепа на европейските производители и налагане на мита за американски стоки, включително изделия на американския стоманодобив, портокалов сок, дънки, уиски и мотоциклети Harley-Davidson.

По време на днешния си телефонен разговор лидерите на Великобритания, Франция и Германия са обсъдили и споразумението за иранската ядрена програма и са единодушни, че то е най-добрият начин да бъде спрян Техеран да се сдобие с ядрено оръжия. Това съобщи Даунинг стрийт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Меркел, Макрон и Мей са постигнали единодушие, че може да се наложи разширяване на сделката, за да бъдат включени в обхвата й и други области като балистичните ракети, какво ще се случи след изтичането й, както и дестабилизиращата дейност на Иран в региона, се отбелязва в изявлението.

Лидерите се ангажираха да продължат да работят в тясно сътрудничество и със САЩ в търсене на решение как да се справят с многобройните предизвикателства, поставяни от Иран, включително проблеми, които могат да бъдат обхванати от ново споразумение, допълва Даунинг стрийт.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

30 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=373375

311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Никола Зрински и Кръсто Франкопан са екзекутирани и погребани тайно. 1789 г. – Джордж Вашингтон встъпва в длъжност като първи президент на САЩ.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133619/

- Как да определим каква мечка ни преследва?
- Ако бягаш, качваш се на дърво и мечката се катери след теб, това е черна мечка.
- Ако бягаш, качваш се на дърво и мечката клати дървото, за да те свали, това е кафява мечка.
- Ако бягаш, бягаш и няма дърво - това е полярна мечка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване