Райони без вода днес във Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374217

Няколко района във Варна ще са без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - кв. "Младост", абонатите от бл. 152 до бл. 155 до около 14.00 часа. - абонатите около бившето читалище "Маяковски" до около 16.

Турски вестници: Геноцид от Израел - 55 загинали, 2771 ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863214

Турски вестници: Геноцид от Израел - 55 загинали, 2771 ранениТурските вестници отделят централно място на първа страница на острите реакции на турските ръководители по повод убийството от израелски войници на над 50 палестинци в ивицата Газа, участвали в протести срещу откриването вчера на американското посолство в Йерусалим, предаде БТА. Под заглавия "Клане - израелските войници откриха огън срещу

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в областите Видин, Монтана и Враца

http://www.struma.com/bulgariya/jult-kod-za-valeji-i-grumotevichni-buri-v-oblastite-vidin_134274/

Има условия и за градушки

Следобед над Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, и условия за градушки. По-значителни количества се очакват в областите Видин, Монтана и Враца, където са обявени предупреждения от първа степен.

Максималните температури ще са предимно между 23 и 28 градуса, в София- 22.

В планините също ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и до умерен югозападен вятър....

Продължава

"Тренд": ГЕРБ - 23%, БСП - 19% (ГРАФИКИ)

http://clubz.bg/67862-trend_gerb_23_bsp_19_grafiki

ГЕРБ продължава да поддържа дистанция от почти 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред "Обединените патриоти" (5,3%).

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Тренд" за месец май. Става дума за отговор на спонтанен въпрос за кого бихте гласували.

2,3 на сто биха гласували за коалицията "Демократична България". И това я нарежда на пето място. От "Тренд" обаче уточняват, че поради това, че коалицията е наскоро формирана са обединил отговорите за отделните формации, които влизат в нея в графиката  - т. е. отделните гласове за партиите „Да, България“, ДСБ и "Зелените".

Данните от електоралния въпрос все така сочат, че партия "Воля" на Веселин Марешки с голяма степен на вероятност при следващи избори ще трябва да се раздели с парламента. Реформаторският блок, или каквото е останало от него, взема 1,3 на сто. 

През март за ГЕРБ са казали, че ще гласуват 21,1 на сто, за БСП - 19,1%, ДПС - 6,6%, за "Обединени патриоти" - 5,1 на сто, т. е. динамика почти няма. През март като отделни формации "Да, България" получава 1,5 на сто, а ДСБ - 1 на сто.

Електорални нагласи

Стойностите за "Обединени патриоти" и "Демократична България" са сбор от спонтанните отговори за коалициите, както и за партиите, част от тях.

Доверие в институциите

Една трета от българите харесват правителството, наод половината обаче не одобряват неговата работа. С най-много положителни оценки е омбудсманът (две трети от анкетираните), следва президентът. Работата на институцията, оглавявана от Румен Радев, получава 63 на сто одобрение.  

Работата на правителството е харесвана от една трета от анкетираните, над половината имат отрицателно мнение за това как се справя кабинетът "Борисов"3. 

"Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата отбелязват покачване с 5%. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район „Младост“", твърдят в коментара си от "Тренд".

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1009 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 2 – 10 май 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Нова вълна ебола - 19 починаха в Конго

http://www.struma.com/bulgariya/nova-vulna-ebola-19-pochinaha-v-kongo_134273/

Близо 400 души са под наблюдение

В Демократична република Конго са отчетени 39 вероятни и потвърдени случаи на ебола между 4 април и 13 май, предаде Ройтерс, като се позова на днешно съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

Починали са 19 души.

В изявлението се посочва, че 393-ма души, контактували с разболели си хора, са поставени под наблюдение. СЗО има готовност да изпрати 4000 ваксини в Конго.

Новата вълна от ебола все още не може да бъде определена като "събитие с международно...

Продължава

"Агрион Финанс" отпуска кредити с лихва от 2.9% за първата година

http://www.cross.bg/agrion-finans-krediti-1574765.html

/КРОСС/Специализираното дружество за земеделски кредити „Агрион Финанс" намали лихвата по универсалния си ипотечен кредит до 2.9% за първата година. Това стана ясно по време „БАТА АГРО", което се провежда в Стара Загора от 15-18 май. Според експерти по кредитиране това е едно от най-ниските нива на пазара на заемите. Земеделските производители, които посетят щанда на „Агрион" по време на международното изложение, ще получат специален промо код, с който  ще могат да се възползват от промоционалните условия. Те са валидни до 18 юни 2018 г., казаха от компанията, която е дъщерна на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест". Гратисният период за плащане по главницата е 12 месеца. „Специалните условия важат за кредити до 100 хил. евро, като минималният срок на заема е 5 години. След промоционалната първа година, лихвата до края на периода е 8,5%", уточниха от „Агрион Финанс". Обезпечението, което си приема, е земеделска земя или други недвижими имоти, като процентът на финансиране може да достигне до 80% от размера на пазарната оценка на  поземлените активи. Това е един от най-високите проценти финансиране на пазара на земеделски кредити в момента, твърдят пазарни анализатори. Друго сериозно улеснение за фермерите е, че остойностяването на земята е напълно безплатно за кредитополучателя и се извършва от експертите на  компанията

Отбелязваме Световния ден на климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=374215

На 15 май всяка година се отбелязва Световният ден на климата, който насочва вниманието към усилията за справяне с настъпилите промени и да намали въздействието в резултат на човешката дейност. В тази връзка на 21-та Конференция на Международната общност в Париж през декември 2015 г.

Заловиха трима, обрали 7 коли във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863161

Заловиха трима, обрали 7 коли във ВрацаЗаловиха трима автокрадци, обрали 7 коли във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Враца.  На 14.05.2018г., около 02:30ч. в гр. Враца, при обход в района на ж.к. „Сениче“, полицейски патрул забелязал три съмнителни лица. При извършената проверка са установени лицата: Й.Б./19г./ от гр. Враца; М.Д./23г./ от гр. Ботевград; К.М./20г./ от с.

Милорад Додик иска самостоятелни преговори за присъединяване към ЕС

http://www.struma.com/bulgariya/milorad-dodik-iska-samostoyatelni-pregovori-za-prisuedinyavane-kum-es_134272/

Управляващият повече от 12 години политик неведнъж се обявява за отделяне от държавата Босна и Херцеговина

Република Сръбска определя членството в Европейския съюз като цел, но иска да води самостоятелни преговори. Такава позиция изрази президентът Милорад Додик в специално интервю за bTV. Управляващият повече от 12 години политик неведнъж се обявява за отделяне от държавата Босна и Херцеговина.

Какво очаква от срещата за Западните Балкани в София, ето част от разговора му с Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев.

„Европейският съюз, във всеки случай, е цел за нас....

Продължава

Спецсъдът отстрани от длъжност девет автоинспектори, задържани за корупция

http://www.mediapool.bg/spetssadat-otstrani-ot-dlazhnost-devet-avtoinspektori-zadarzhani-za-koruptsiya-news279099.html

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност девет служители на областния отдел "Автомобилна администрация" в Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи. Това съобщи прокуратурата, по чието искане съдът се е произнесъл в понеделник вечерта. Десетият обвинен като участник в групата, не се явил в съдебната зала по здравословни причини. За него Специализираната прокуратура ще изготви отделно искане за отстраняването му от длъжност. Съдът уважи искането на прокуратурата срещу деветимата да бъдат отстранени, заради наличието на обосновано предположение, че са извършили умишленото престъпление във връзка с работата им, за което са обвинени. Освен това, има и достатъчно основание да се счита, че служебното положение на обвиняемите ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, се казва в съобщението на прокуратурата. При акция на прокуратурата на 24 април бяха задържани десет служители от областния отдел на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Благоевград. Според обвинението те са получавали подкупи от 300 до 600 евро от транспортни фирми, за да не им съставят наказателни постановления за извършени нарушения. Прокуратурата писка отстраняване от длъжност на Ангел Янчев, Бойко Ханджийски, Георги Глинджурски, Димитър Занков, Димитър Туджаров, Евтим Гоцев, Красимир Иванов, Никола Панов и Росен Марков, съобщи регионалното издание "Струма". На шестима от тях спецсъдът постанови постоянни мерки задържане под стража на 8 май.

За истинските зверства се мълчи!

http://pogled.info/svetoven/za-istinskite-zverstva-se-malchi.94521

/Поглед.инфо/ Закачи ми се погледът на текст от колежката Зоя Деянова: „В гарнизонното стрелбище се открива фотоизложба за "зверствата" при ликвидирането на Пражката пролет, научавам от любимото ми антибългарско предаване "Денят започва с култура".

Доц. Антоанета Цветкова: Продължаваме финансовото подпомагане за ин витро процедури

http://www.barometar.net/90963/

Започват ремонтите във варненските лечебни заведения, за които с решение на местния парламент беше осигурено общинско финансиране. Това съобщи доц. Антоанета Цветкова, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване към ОбС. По думите й с подкрепата на община Варна стартира ремонт на родилното отделение и неонатологията в МБАЛ „Св. Анна“, за което […]

Катаджия да смени гума - не е невероятно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6862723

Катаджия да смени гума - не е невероятноНа пръв поглед - нищо и никаква случка: един столичен катаджия помогнал на младо момиче в беда, като сменил спуканата гума на автомобила ѝ. Такива истории може и да стават често, без медиите или фейсбук да правят от тях новини за първа страница. И все пак - в тези времена, когато доброто или е в дефицит,

Уникална комбинация, която се препоръчва от специалистите по време и след терапия на различни онкологични заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6862292

Уникална комбинация, която се препоръчва от специалистите по време и след терапия на различни онкологични заболяванияПродуктът е напълно натурален и безопасен - може да се пие и без лекарско предписание. Няма странични ефекти, за разлика от химическите таблетки, които предизвикват виене на свят, гадене, повръщане, влошават биохимичните показатели на черния дроб. Триактал е сертифициран и препоръчан от лекарите за избавяне от паразити и подкрепа на организма по

Преглед на икономическите теми в печата, 15 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-15-май_l.a_i.761593_at.1.html

"Гoтoв e дoĸлaдът зa изгpaждaнeтo нa AEЦ "Бeлeнe" Дo бpoeни дни в пapлaмeнтa щe бъдe внeceн дoĸлaдът зa AEЦ "Бeлeнe", чиeтo ocнoвнo пocлaниe e,...

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим

http://www.struma.com/bulgariya/sasht-oficialno-otkriha-posolstvoto-si-v-erusalim_134271/

Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел"

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

"Днес откриваме посолството на САЩ в Ерусалим, Израел", заяви посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън...

Продължава

Най-авторитетното списание в Скопие предложи федерация между България и Македония

https://petel.bg/Nay-avtoritetnoto-spisanie-v-Skopie-predlozhi-federatsiya-mezhdu-Balgariya-i-Makedoniya__264643

Федерация с България за членство в НАТО и ЕС - с това заглавие излезе на корицата си "Фокус", най-авторитетното македонско политическо седм...

Отчаяна бургазлийка се хвърли от мост в Бургас тази сутрин, но събитията след това ще ви оставят без думи!

https://petel.bg/Otchayana-burgazliyka-se-hvarli-ot-most-v-Burgas-tazi-sutrin--no-sabitiyata-sled-tova-shhe-vi-ostavyat-bez-dumi--__264646

15-ти май по щастлива случайност се размина без трагичен инцидент. Животът на млада жена е бил спасен от трима млади бургазлии. За случката ...

След две години усилия, Съдебната палата в центъра на Варна стана достъпна за хора с двигателни проблеми

https://petel.bg/Sled-dve-godini-usiliya--Sadebnata-palata-v-tsentara-na-Varna-stana-dostapna-za-hora-s-dvigatelni-problemi__264645

След почти 2 годишни усилия, Окръжен съд – Варна успя да направи достъпна сградата на институция и за хора с двигателни затруднения. Този ...

Община Варна набира доброволци

https://petel.bg/Obshhina-Varna-nabira-dobrovoltsi__264647

Община Варна започва кампания за набиране на младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд в местни неправителс...

Люси Иларионов проговори за екшъна на пътя и стрелбата по джипа му – трагедията се разминала на косъм

https://petel.bg/Lyusi-Ilarionov-progovori-za-ekshana-na-patya-i-strelbata-po-dzhipa-mu-----tragediyata-se-razminala-na-kosam-__264650

Режисьорът Люси Иларионов разказа пред „Телеграф“ подробности за инцидента на 13 май, когато е бил засечен във Великотърновско от шофьор...

Военноморският музей във Варна отново се включва в Нощта на музеите

https://petel.bg/Voennomorskiyat-muzey-vav-Varna-otnovo-se-vklyuchva-v-Noshhta-na-muzeite__264648

За поредна година Военноморският музей ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 19 май от 18.00 до 24.00 ч. за...

Спасителният екип чака по-добро време и излита за последно търсене на Боян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863122

Спасителният екип чака по-добро време и излита за последно търсене на БоянВъздушният екип все още се надява да излети с хеликоптери в търсене на алпиниста Боян Петров. Времето е по-добро от вчера и екипът иска да започне окончателно задълбочено търсене, преди да стигне до някакво заключение. Това пишат на официалната си страница от спасителния екип, поел търсенето на алпиниста Боян Петров,

Македонски медии: Заев и Борисов ще се поклонят заедно пред св. Кирил и Методий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863189

Македонски медии: Заев и Борисов ще се поклонят заедно пред св. Кирил и МетодийМакедонска и българска делегация ще положат заедно венци на гроба на свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим на 24 май, пише в. "Слободен печат", позовавайки се на съобщение на правителствената пресслужба. Същия ден македонската делегация ще положи венци и на паметника на св. Кирил и Методий в посолството на Република България,

Променят движението в центъра на София заради "Левски" - ЦСКА

http://nakratko.bg/category/58/159514/


Движението в центъра на София ще претърпи промени заради шестия мач между отборите на "Левски" и ЦСКА през този сезон. Срещата започва в 18:30 ч. и ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски".

ООН се събира извънредно заради насилието в Газа

http://www.struma.com/bulgariya/oon-se-subira-izvunredno-zaradi-nasilieto-v-gaza_134270/

По последни данни най-малко 55 палестинци са убити и над 2700 са ранени при сблъсъци с израелската армия

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по повод насилието в Газа.

Сблъсъци при протеста по повод откриването на американското посолство в Ерусалим доведоха до смъртта на десетки палестинци.

По последни данни най-малко 55 палестинци са убити и над 2700 са ранени.

Тези сблъсъци са смятани за най-смъртоносните след войната между Израел и „Хамас” през 2014 г.

Вчера американското посолство в Израел беше официално преместено от Тел...

Продължава

Германската икономика се представя най-слабо от година и половина насам

https://www.investor.bg/novini/130/a/germanskata-ikonomika-se-predstavia-nai-slabo-ot-godina-i-polovina-nasam-261104/

Сред причините за забавяне на темпа на растеж е намаляването на разходите от страна на правителството за първи път от пет години насам

'Отворено общество' напуска Унгария заради 'репресии' от правителството

https://offnews.bg//sviat/otvoreno-obshtestvo-napuska-ungaria-zaradi-represii-ot-pravitelstv-680647.html

Фондацията на милиардера филантроп от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос напуска Унгария и обяви, че причината е "репресивната" политика на правителството, предаде AFP.

След като през април "Отворено общество" обяви, че затваря офиса си в Будапеща и мести източноевропейските си операции в Берлин, днес излезе и обяснението на причината: "репресии". Една от тях вероятно е налагането на 25% данък върху чуждестранните дарения на неправителствени организации (НПО). Унгария даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че тя застрашава националната сигурност.

Фондацията на Сорос бе във фокуса на вниманието и на Виктор Орбан. Унгарският премиер критикува остро "Отворено общество", като дори го обвини, че се меси в унгарската политика и води либералната опозиция. През януари партията на Орбан - "Фидес", внесе проект за закони под името "Стоп Сорос!", които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор и привлече критика от цял свят.

През април президентът на "Отворено общество" Патрик Гаспард пътува до унгарската столица, за да съобщи лично на 100-та служители, че офисът затваря и се мести в Берлин.

Унгарският новинарски сайт 444.hu уточни, че "Отворено общество" ще бъде затворена на 31 август, като първо ще се премести във Виена и след това - в Берлин.

Според сайта на "Отворено общество" Сорос е дал повече от 32 милиарда долара от основаването си през 1970 година за фондацията, която работи в повече от 100 страни с цел да установява свободни общества на места с авторитарни форми на управление.

"Отворено общество" е в Унгария от 1984 г. До днес около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демокрация възможност на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе не кой да е, а премиерът Виктор Орбан.

72 часа арест за танцьорката, разбила носа на студентка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863166

72 часа арест за танцьорката, разбила носа на студенткаТанцьорката Габриела Медарова, която помля 10 паркирани коли в Пловдив през април, а преди дни разби носа на студентка, остава в ареста за 72 часа, съобщиха току що от Районната прокуратура в града. Срещу 21-годишното момиче е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда на Катя Андреева по хулигански подбуди.

Дете заснело убийството в Шумен (ВИДЕО)

http://www.struma.com/sinya-lampa/dete-zasnelo-ubiistvoto-v-shumen-video_134269/

Хлапета: Бързо на 112, той ще умре!

Дете, което се е намирало на пл. "Гривица" на метри от меллето между Велико Лефтеров - Монаха Велико и двама братя роми, е записало видеоклип, който показва и, може би, последните секунди от живота на 28-годишния Митко Боянов. Драстичните кадри, които се размиват към края, където Митко вече се е свлякъл на земята, са качени в профила на сайта СтрелаБГ във фейсбук.

Операторът с телефона е стоял на около 25-30 метра от сбиването. Качеството не е идеално, но се вижда, че Митко...

Продължава

Предстоящи на 19 и 20 май срещи на Детско-юношеската школа на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7eX4P2GAQ_0/

deca_futbТази седмица срещите от Областните първенства на Детско-юношеската школа на ОФК „Поморие“ са със следната програма:

  • Отборите на Юноши младша възраст и Деца гостуват на връстниците си от отбора на ФК „Вихър“ в последни срещи за сезона на 19.05. /събота/ от 09:30 и 11:00 часа на стадиона в гр. Айтос.
  • Отбор Футбол 9 играе последна среща за сезона с отбора на ДФК „Звездичка“ на 20.05. /неделя/ от 14:50 часа на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас.
  • Отбор Футбол 7 играе на 19.05. /събота/ от 11:00 часа с отбора на ДФК „Звездичка“ на с.к. „Звездичка“ Бургас.
  • ДПГ Футбол 7 играе с отбора на Обзор на 19.05. /събота/ от 13:00 часа на с.к. „Каменица – Арена“ гр. Бургас.

Българите подкрепят интеграцията на Западните Балкани в ЕС

http://www.transmedia.bg/2018/05/15/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

 

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. През месец май българският омбудсман събира най-висок дял на положителни оценки за своята работа.

61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят.

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните респонденти са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Логично, на този въпрос делът на тези, които не знаят или не могат да преценят, се повишава до 39%.

58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави.

Тествахме и отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%)  и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозна близост с тези държави. Най-слаба подкрепа се заявява за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това и при тях подкрепата за приемането им в ЕС стои на по-високи нива от мнението да не се приемат.

 

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66%.

Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си. Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата отбелязват покачване с 5%. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район „Младост“, смятат анализаторите от „Тренд“.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред Обединени патриоти (5,3%). Поради наскоро формираната коалиция „Демократична България“ от партиите „Да, България“, ДСБ и Зелените сме обединили отговорите за отделни формации в графиката на електоралния въпрос, което ги нарежда като пета политически сила.

 

 

Майката на Боян Петров: Не мога да се откажа

https://frognews.bg/novini/maikata-boian-petrov-moga-otkaja.html

Не сме го отписали, не мога да се откажа. 100% жив е. Той трябва да живее, той е силен. Това заяви майката на изчезналия алпинист Боян Петров пред Нова телевизия.

Магията на родопската кабагайда събра хиляди на концерт в Двореца – Балчик

http://nakratko.bg/category/76/159513/


На 12-ти май, от 17ч, на сцена на брега на морето пред вила "Тихото гнездо" магията на родопската кабагайда събра над две хиляди почитатели на българския фолклор. В програмата бе представен автентичен родопски фолклор.

Костите на момиче се разместват всеки път, когато кихне

http://www.struma.com/lyubopitno/kostite-na-momiche-se-razmestvat-vseki-put-kogato-kihne_134268/

Това се дължи на заболяване познато като синдром на Елерс-Данлос

Cтранно състояние изпада Лорен Хари, всеки път когато кихне - раменете й се разместват.

Една лека кашлица или завъртане на волана могат да преместят рамото й, пише английското списание „Дейли мейл“.

20-годишната Лорен казва, че рамото й излиза от ямката поне десет пъти на ден. Само през изминалата седмица тя била 4 пъти в спешото отделение.

Според лекарите тя има така наречения синдром на Елерс-Данлос – генетично състояние, което означава, че...

Продължава

Ангелкова: Трябва да има санкции за нерегламентирано къмпингуване на плажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=374196

Къмпингуването на морските плажове е забранено. Това, което липсва в закона и ще бъде променено, е изрична административно-наказателна санкция за къмпингуващите нерегламентирано на плажа. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна, научи Moreto.

Плащане на фактури за тока няма да е възможно в два работни дни през май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MwaNN2Siq9w/

EVNEVN България информира, че във връзка с техническо обновяване и подобряване на системата за обработка на данни, плащания за консумирана енергия няма да са възможни както следва:

  • от 20:00 ч. на 18 май (петък) до 06:00 ч. на 21 май 2018 г. (понеделник)
  • от 17:00 ч. на 23 май (сряда) до 06:00 ч. на 29 май 2018 г. (вторник)

В посочените периоди няма да са възможни плащания за електро- и топлоенергия към компанията нито на каси на „Български пощи“ ЕАД, нито по банков или по електронен път през интернет. Периодът за обновление на системата е избран така, че да обхване основно неработни дни с цел да се минимизира неудобството за клиентите.

Обновяването на системата ще позволи по-бърза обработка на информация и данни, което е част от развитието на дейностите на компанията за работа на свободния пазар на електроенергия.

Учени: Не започвайте важни разговори на гладно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6863129

Учени: Не започвайте важни разговори на гладноУчени от университета на Охайо проучиха какво причинява повечето конфликти в любовните двойки и установиха, че при недостиг на глюкоза в организма рискът от кавга се увеличава, съобщи Нюзру. Хората с нормални нива на кръвната захар рядко спорят и се карат с половинките си. При недостиг на глюкоза обаче те са склонни към скандали, предава БТА.

Картината с най-висока оценка от специалисти бе продадена за над 157 млн. долара

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/15/3178961_kartinata_s_nai-visoka_ocenka_ot_specialisti_be/?ref=rss


Картина на Амедео Модиляни бе продадена за 157.2 милиона долара на търг в Ню Йорк, предадоха световните агенции.<br /><br />Тя зае престижното четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна. В края на април картината получи най-високата в историята оценка на специалисти.<br /><br />Картината "Голата лежаща", изобразяваща предизвикателно легнала на лявата си страна гола жена, някога е била забранена в Париж като неприлична,...

Никол Шерцингер не остана незабелязана при дебюта си в Кан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-shercinger-ne-ostana-nezabeliazana-pri-debiuta-si-v-kan-snimki-2097035

Никол Шерцингер направи своя дебют на кинофестивала в Кан. Половинката на Григор Димитров получи за първи път покана за участие в престижния фестивал, а със зашеметяващата си визия певицата със сигурност успя да пр

Полезни съвети от професионалистка в леглото! Какво харесват мъжете?

http://www.struma.com/lyubopitno/polezni-suveti-ot-profesionalistka-v-legloto-kakvo-haresvat-mujete_134267/

Австралийката Аманда Гъф, която има псевдоним Саманта, отдавна е напуснала ескорта. Сега, когато всичко това е в миналото, тя се е решила да разкрие основната тайна: как на мъжа да бъде подарен най-добрия секс. Сега Аманда Гъф е на 43 години.

В ескорта тя е поработила доста време, а в началото се насочила към тази дейност от скука. Там тя наистина нямала време да се отегчи, защото всички мъже идвали с различни истории, семейни драми ... Но през това време Аманда придобила опит и сега...

Продължава

Бащата на Меган Маркъл може да не присъства на сватбата й с принц Хари

http://nakratko.bg/category/25/159512/


Бащата на Меган Маркъл може да не присъства на венчавката й с принц Хари.  Томас Маркъл съобщил пред изданието "Ти Ем Зед", че е решил да не присъства на церемония в Лондон тази събота.

Мъж е арестуван с 1 кг кокаин в Гоце Делчев

http://www.mediapool.bg/mazh-e-arestuvan-s-1-kg-kokain-v-gotse-delchev-news279098.html

Задържан е мъж с над един килограм кокаин в Гоце Делчев. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи прокуратурата. В хода на разследването е било установено, че около 14 часа на 12 май на ул. "Панаирски ливади" в Гоце Делчев мъжът с инициали Б.Ч. е държал без разрешително 1095 грама кокаин. Общата стойност на високорисковото наркотично вещество възлиза на около 49 275 лв. В понеделник наблюдаващият по делото прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за вземане на мярката за неотклонение "задържане под стража".

Близките на Боян Петров: Скрил се е някъде!

https://www.vesti.bg/bulgaria/blizkite-na-boian-petrov-skril-se-e-niakyde-6082314

Преди да замине, алпинистът бил категоричен: "Трябва да завърша мисията си!"

Цените на петрола се стабилизират от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-стабилизират-от-сутринта_l.a_i.761592_at.1.html

Цените на петрола се стабилизираха във вторник, заради продължаващите съкращения на добивите от страна на ОПЕК и предстоящите санкции на САЩ срещу...

Зверство! 34-годишна жена уби съпруга си, а съседите си нахрани с останките от любовника си, приготвен на барбекю

http://www.struma.com/lyubopitno/zverstvo-34-godishna-jena-ubi-supruga-si-a-susedite-si-nahrani_134266/

Кели Кокран вече изтърпява присъда за убийството на собствения си съпруг Джо, както и на любовника си Крис Риган. Но сега полицията подозира, че всъщност 34-годишната жена е сериен убиец и тя има много повече жертви, съобщава "Метро". Семейството и приятелите на Кели вярват, че тя е замесена в още девет смъртни случая. Също така, роднините подозират, че тя е приготвила на барбекю останките на Крис и е нахранила с тях съседите.

Престъпничката вече бе осъдена на 65 години...

Продължава

Две американски групи ще бъдат гости на на Sea Of Black Festival в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f3zNM5or2cg/

sea-of-black-festivalДве американски групи ще бъдат специални гости на тазгодишното издание на Sea Of Black Festival, който ще се проведе по традиция в Летния театър на град Бургас на 4 август. Тази година организаторите са решили да предложат на публиката една по-стара и една по-млада банда от различни стилове. Това са дет метъл легендите MASTER и набиращите все по-голяма популярност метал кор титани OF VIRTUE.

Предстои да бъдат обявени и другите групи, които ще вземат участие в събитието.

Благодарение на Община Бургас, входът за фестивала отново е напълно безплатен.

Избраха Манчини за треньор на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6863116

Избраха Манчини за треньор на ИталияНовият старши треньор на националния отбор на Италия се казва Роберто Манчини, съобщиха от Италианската футболна федерация. Бившият наставник на "Интер" и "Манчестър Сити" ще бъде представен официално в четвъртък във Флоренция, предава Би Ти Ви. Той заменя Джанпиеро Вентура, който бе уволнен през ноември,

Плевен празнува днес!

http://www.cross.bg/chasa-pleven-obshtina-1574764.html

/КРОСС/ Плевен отбелязва днес своя празник. Градът посреща официални делегации от шест побратимени града – Ростов на Дон – Русия, Битоля и Кавадарци – Македония, Плоцк – Полша, Браила – Румъния и Бурса – Турция. В празничния вторник от 10 часа в Актовата зала на Община Плевен ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на Община Плевен“. На събитието са поканени плевенският митрополит Игнатий, всички народни представители от избирателния район, представители на държавната власт, почетни и заслужили граждани на Плевен. С решения от 27 април Общински съвет – Плевен удостои Иван Миндиликов – кмет на Плевен от 1924 до 1931 година, и проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. – ректор на Медицинския университет, със званието “Почетен гражданин на Община Плевен”. Званието на Иван Миндиликов ще бъде присъдено посмъртно, почетният знак ще бъде връчен на дъщеря му Райна. Официалният ритуал ще започне в 11 часа пред Мавзолея.  След него ще бъде учреден първият гвардейски ученически оркестър към плевенското училище „Иван Вазов”. От 11.45 часа плевенчани и гостите на града ще видят спектакъл-церемония на националната гвардейска част. В 13 часа ще бъде открит паметникът на Емил Димитров, а от 17 часа ще отвори врати пролетният салон на плевенските художници. В 20

"Демократична България": АЕЦ "Белене" е завой към Кремъл и нови кражби

http://clubz.bg/67861-demokratichna_bylgariq_aec_belene_e_zavoj_kym_kremyl_i_novi_krajbi

"Демократична България" оповести позиция по повод намеренията за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене". Според формацията това означава нов завой към Кремъл и подновяване на кражбите. От "Демократична България" изтъкват, че проектът е технологично остарял, а зад неговото възобновяване прозира двойна игра и задкулисни отношения на управляващите с БСП.

Ето какво се казва в декларацията:

"Ние, от Демократична България, смятаме, че исканото от министър-председателя Борисов възобновяване на прекратения проект АЕЦ "Белене" е завой към Кремъл и рестарт на кражбите.

Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси.

ОТПРАВЯМЕ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ:

КАКВО ВИ ПРИНУЖДАВА ДА ПОИСКАТЕ ОТМЯНА НА МОРАТОРИУМА, СЛЕД КАТО ВИЕ САМ ОПРЕДЕЛЯТЕ ПРОЕКТА, КАТО СЕИЗМИЧНО РИСКОВ И ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ДОКЛАДЪТ, КОЙТО ПОИСКАХТЕ ОТ БАН НЕ ДОКАЗВА НУЖДАТА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МОЩНОСТИ НИТО В БЪЛГАРИЯ, НИТО В РЕГИОНА?

ЗАЩО СЛЕД 2009 Г., ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ, НЕ СПИРАХТЕ ПРОЕКТА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМАХТЕ ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО И ДОПРИНЕСОХТЕ ЗА НАТРУПВАНЕТО НА НОВИ ПЛАЩАНИЯ В ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАХОСАНИТЕ И ОТКРАДНАТИ МИЛИАРДИ ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ?

ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА 10-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО НИЩО ЗА ОСВЕТЛЯВАНЕТО И НАКАЗВАНЕТО НА ВИНОВНИТЕ, ОЩЕТИЛИ БЪЛГАРИЯ С МИЛИАРДИ ОТ ПРОЕКТ, КОЙТО ВИЕ САМ ОКАЧЕСТВИХТЕ КАТО „ГИГАНТСКИ ИЗМАМИ” ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ВАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ САКСКОБУРГГОТСКИ И СТАНИШЕВ, А ВМЕСТО ТОВА ИСКАТЕ ДА ВЪЗОБНОВИТЕ НАЧИНАНИЕ КОЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ТЕЗИ ИЗМАМИ?

ЗАЩО НЕ ОБЖАЛВАХТЕ РЕШЕНИЕТО НА АРБИТРАЖА, ВЪПРЕКИ НАШИТЕ НАСТОЯВАНИЯ И АРГУМЕНТИ ОТ СЕРИОЗНИ ЮРИСТИ. ЗАЩО ПЛАТИХТЕ ОБОРУДВАНЕТО? ПЛАНИРАХТЕ ЛИ ОЩЕ ТОГАВА ДА РЕСТАРТИРАТЕ ПРОЕКТА?

Възобновяването на АЕЦ „Белене” е измама спрямо дясно-центристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

Демократична България ще отстоява интересите на гражданите и е в готовност за протестни действия в случай, че проекта АЕЦ „Белене” бъде възобновен"

Лятото започва със 18-тата Модна Фиеста Албена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863123

Лятото започва със 18-тата Модна Фиеста АлбенаНачалото е пред най-новото бижу на Албена, петзвездният хотел „Парадайс Блу“ 18-тата Модна Фиеста Албена, започва от 7 ми до 10 юни, в Албена! „Ще открием тържествено на брега на морето, пред най-новото бижу на комплекс Албена, петзвездното бижу - хотел „Парадайс Блу“, където заедно ще се забавляваме с дизайнери, туристи и музикални изпълнители.

Предстои най-дългото пълно лунно затъмнение от 100 години насам

http://www.struma.com/lyubopitno/predstoi-nai-dulgoto-pulno-lunno-zatumnenie-ot-100-godini-nasam_134265/

Спътникът на Земята ще придобие тъмночервен цвят

Само след няколко месеца ще имаме възможност да видим най-дългото пълно лунно затъмнение за този век, през което спътникът на Земята ще придобие тъмночервен цвят, пише IFLSCience, цитиран от Обекти;.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест...

Продължава

С надежда за чудо спасителите подновяват издирването на Боян Петров

https://offnews.bg//obshtestvo/s-nadezhda-za-chudo-spasitelite-podnoviavat-izdirvaneto-na-boian-petro-680645.html

Издирването на Боян Петров продължава днес и утре, след като вчера лошото време осуети плана за излитане на хеликоптерите, съобщи алпинистът Кирил Петков пред БНР.

Българският алпинист изчезна на 3 май в опит на изкачи връх Шиша Пангма.

Вчера спасителните екипи откриха негови вещи при лагер 3.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", обясни Петков.

Тази сутрин е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла.

С надежда за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."

В Русия измислиха нова география преди Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/v-rusia-izmisliha-nova-geografia-predi-mondial-2018-680646.html

Световното първенство по футбол в Русия наближава с пълна пара, а гафовете на организаторите предизвикват усмивки дори в самата страна домакин.

Този път се отличиха шефовете на новото международно летище във Волгоград, които поставиха на видно място карта на дестинацииите, до които може да се достигне с директен полет от Волгоград.

Оказа се, че Москва е на границата с Украйна, Санкт Петербург стана южен град, Самара и Челябинск се озоваха в Казахстан, а Сочи - в Турция.

Не са подминати и международни дестинации. Така Дубай вече е в Сирия, Симферопол в Молдова, а Ираклион в България.

Рекордьор по преместване обаче е тайландския курорт Пукет, който беше "мръднат" с 5700 км и поставен на мястото на Техеран.

Волгоград ще приме четири мача от груповата фаза на Мондиал 2018.

Кои са най-уникалните гледки в София (видео)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/koi-sa-naj-unikalnite-gledki-v-sofiia-video-6082316

Ако нямате възможност да пътувате, но все пак искате да зарадвате сетивата с приятно прекарване на вдъхновяващо място, вижте страхотните предложения в новия епизод на уеб поредицата Urban Life

Радослава Ненова: Планината искаше Боян за себе си, аз – за мен

http://nakratko.bg/category/58/159511/


„За мен това беше битка с планината – тя го искаше за себе си, а аз – за мен. И не спирахме да се надиграваме”, каза в ефира на bTV Радослава Ненова, жената до алпиниста Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май.

Пчелар пребил и изнасилил младата си възлюбена, окована сред кошерите

http://www.struma.com/sinya-lampa/pchelar-prebil-i-iznasilil-mladata-si-vuzlyubena-okovana-sred-kosherite_134264/

Ревнивец си спретнал място за изтезания в отдалечен горски район сред пчелините, за да държи в него 25-годишната си приятелка, към която той изпитвал подозрения за изневяра. 56-годишният жител на Белгород, Русия, е обвинен в побой, изнасилване и незаконно лишаване от свобода, съобщава регионалното следствено управление.

Жертва на престъпника се оказала неговата 25-годишна партньорка. Според информацията, в нощта на 9 май 56-годишният пчелар е изревнувал 25-годишната си възлюбена и я...

Продължава

Обират мъж, докато помпа гумите на микробуса

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/03IHv89fCVQ/

policeНа 14.05.т.г. около 12.40 ч. в полицията е получено съобщение от 56- годишен мъж, който час по-рано тръгнал от Поморие за Бургас, за да занесе два касови апарата за ремонт. В момента, в който преминал покрай детелината за кв. «Сарафово» установил, че управлявания от него микробус «Форд», с бургаска регистрация, станал нестабилен и започнал да дърпа силно надясно. Мъжът отбил от пътя и включил компресора, за да напомпи гумата, когато видял, че към него да се приближил непознат мъж. Същият се интересувал как да стигне до Созопол, като след кратък разговор непознатият се качил в чакащия го автомобил, паркиран непосредствено зад микробуса му. Малко по-късно 56 -годишният мъж приключил с напомпването на гумите, качил се на автомобила и констатирал, че липсва торбичката с касовите апарати и мъжката му чанта, съдържаща личните му документи и сумата от 2 500 лева, съобщават от ОДМВР-Бургас. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

С най-ниски цени на горива сме в Европа, очаква се увеличение

http://www.moreto.net/novini.php?n=374213

Горивата на дребно в България са най-ниски за Европа, очаква се леко увеличение от порядъка на няколко стотинки. Сивият сектор присъства сериозно в търговията на горива в България, обясни пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Откраднаха 2 500 лв. и лични вещи от 56-годишен бургазлия, докато той сменял гума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863115

Откраднаха 2 500 лв. и лични вещи от 56-годишен бургазлия, докато той сменял гумаНепознат открадна 2 500 лв и лични вещи от 56-годишен мъж от Бургас, докато той сменял гумата на микробуса си, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР -Бургас.  На 14.05.т.г. около 12.40 ч. в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение от 56 годишен бургазлия, който час по-рано тръгнал от Поморие за Бургас за да занесе два касови апарата за

Моля, извинете, рейс няма! Вангел от Сливница задигна служебното Пежо на община Кресна, за да се прибере на село

http://www.struma.com/krimi/molya-izvinete-reis-nyama-vangel-ot-slivnica-zadigna-slujebnoto-pejo_134263/

37-годишен мъж намери сигурен начин да се прибере от Кресна до село Сливница вчера, Вангел К. видял ключовете на таблото на служебното "Пежо " на общината, паркирано на служебния паркинг, качил се и потеглил.

Настанала истинска паника в търсенето на колата, която шофьорът оставил за малко на паркинга, за да се качи в административната сграда.

Сезирана е полицията и в късния следобед вчера автомобилът е намерен пред дома на Вангел, който обяснил, че е взел колата...

Продължава

Световните медии: Десетки убити на протест в Газа, докато САЩ откриваха посолство в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863112

Световните медии: Десетки убити на протест в Газа, докато САЩ откриваха посолство в ЕрусалимЕрусалим е украсен и превърнат в тръмпистки Дисниленд по повод на преместването на посолството на САЩ в града, в рязък контраст с бодливата тел, снайперистите и кръвта в ивицата Газа, пише френският в. "Либерасион", цитиран от БТА. Самото преместване има по-скоро символична, отколкото практическа стойност.

Мис „Право 2018“, благоевградчанката Мирела Миткова: Мечтая да стана съдия!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-2018-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b8/

Благоевградчанката Мирела Миткова грабна приза Мис „Право 2018“ по време на абсолвентския бал на завършващите Правно-историческия факултет на ЮЗУ„ Н. Рилски” в Благоевград. През пролетта на 2019-та тя ще получи и дипломата си за висше образование. За преподавателите и обучението в ПИФ разговаряме с Мирела Миткова.

– Мирела, предизвикателство ли е да станеш Мис „Право 2018“?
– Аз обичам предизвикателствата и те не ме плашат, напротив…. ставам още по-силна, по-борбена и целеустремена. Предизвикателствата ми помагат да опозная себе си и да разбера до къде мога да стигна.

– Какви бяха заслугите ти за отличието?
– Макар и нескромно, мога да заявя, че съм един от най-редовните студенти в ПИФ. Посещавам редовно лекциите и упражненията и за мен това не е „пропиляно време”, защото нещата, които научавам в Университета ми помагат много в усвояването на материала. Това ми помага в повечето случаи да имам отлични резултати на изпитите.

– Защо избра да учиш право. Кой те насочи ?
– Преди да завърша 12-ти клас се видях с един приятел, който учеше Право и ме посъветва да го запиша, защото ще имам по-големи шансове за реализация. Не съжалявам за избора си!

– През какви перипетии мина по време на обучението? По кои предмети ти беше най-трудно?Лесно ли си взимаше изпитите?При кои преподаватели беше най-трудно?
-В началото ми беше трудно да свикна с правните термини, т. к. за първи път се сблъсквах с нещо подобно. Обемът на учебния материал също ме изплаши. Най-трудно ми беше изучаването на гражданскоправните науки: Гражданско право, Вещно право, Облигационно право, а сега ми предстои и тежък изпит по Граждански процес. Винаги си взимам изпитите от първия път. Чета много преди изпит, но не винаги постигам желаните резултати, това си е в реда на нещата. В началото много се ядосвах, но сега се опитвам да приемам по-нормално нещата.

– Оставаше ли ти време за развлечение?Къде и с какво се развличаше. Правехте ли си често купони?
– Гледам да си разпределя така времето, че да мога да се виждам с приятели, да ходим заедно на купони, дискотеки. Обичам да се разхождам и сред природата, когато намеря свободно време.

– Какво ти беше най-трудно да промениш в себе си по време на обучението в ПИФ?
– В началото ми беше трудна комуникацията с колегите, всички бяхме много различни. Бях по интровертна и допусках трудно хора до себе си, но с течение на времето това се промени, станах по-общителна и завързах много приятелства.

– Какво ти направи впечатление при преподаването на преподавателите в ПИФ ?Кои от тях и с какво ще запомниш?
– От всеки преподавател има какво да се научи. Това са хора със знания и опит в областта на Правото и с желание преподават на студентите. От нас зависи какво ще вземем от тях. Няма да забравя проф. К. Бобев по Криминалистика и Съдебни експертизи; проф. Д. Чанкова по Наказателен процес и Алтернативни способи за разрешаване на спорове и проф. Г. Близнашки по Конституционно право и много други.

-Къде ще реализираш знанията си от ПИФ ?
– Имам желание да работя в съдебната система. Бъдещето ще покаже с какво точно ще се занимавам. Мечтата ми е да стана съдия, но трябва да положа още доста усилия и труд.

– Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде добър в професията си?
– На първо място са необходими знания и следните качества: упоритост, постоянство, борбеност и честност. За нашата професия се изисква да притежаваш висок морал и да си справедлив.

– Ще останеш ли да живееш в България?
– Обичам Родината си и не смятам да я напусна! Искам да се реализирам тук, където живея и уча! Призовавам и колегите си да останат тук и да работим заедно за просперитета на страната!

Материалът Мис „Право 2018“, благоевградчанката Мирела Миткова: Мечтая да стана съдия! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

КРИБ се обяви против готвени рестрикции върху лотарийните игри

https://petel.bg/KRIB-se-obyavi-protiv-gotveni-restriktsii-varhu-lotariynite-igri__264640

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви против готвените законодателни промени и рестрикции върху ...

„Тренд”: 70% от българите подкрепят влизането на Македония в ЕС

https://petel.bg/---Trend-----70--ot-balgarite-podkrepyat-vlizaneto-na-Makedoniya-v-ES__264637

61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са против. Близо 1/4 не знаят или не могат ...

Ето най-важното, което всички трябва да знаят за златните момчета на варненския волейбол

https://petel.bg/Eto-nay-vazhnoto--koeto-vsichki-tryabva-da-znayat-za-zlatnite-momcheta-na-varnenskiya-voleybol__264641

Волейболистите на Черно море БАСК, които станаха шампиони на България за юноши до 20 години, имат огромен потенциал и качества. Това заяви ...

Варненка пише до "Петел": От четири години улицата ни е тъмна, не остана кола да не е разбивана

https://petel.bg/Varnenka-pishe-do-Petel--Ot-chetiri-godini-ulitsata-ni-e-tamna--ne-ostana-kola-da-ne-e-razbivana__264642

Варненка се оплака пред "Петел" от състоянието на ул. "Калина", на която старото улично осветление е прамахнато преди две години, но така и н...

Жената до Боян Петров: Шансът вече е минимален

http://www.struma.com/bulgariya/jenata-do-boyan-petrov-shansut-veche-e-minimalen_134262/

Днес е последният ден на спасителната акция. Китайските спасители ще проверят места встрани от традиционния маршрут. Това каза в сутрешния блок на БТВ Радослава Ненова, жената до изчезналия алпинист Боян Петров. "Разбира се, че е възможен вариант да паднал в цепнатина. Има различни начини, които да те спасят от пропадане, но не можем да разсъждаваме дали е паднал в цепнатина, дали се е скрил в пещера.

Много е абстрактно да се правят такива предположения, като не знаем какво се е...

Продължава

Бащата на едно от децата със свастики: Стана грешка

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bashtata-na-edno-ot-decata-sys-svastiki-stana-greshka-6082312

„За първи път го заведох на стадиона, когато беше на 4 месеца. От 5-годишен ходи с мен на всички мачове”, разказа бащата, който се определя като изключително голям фен на "Левски"

Проведе се 19-тата Студентска научна конференция на факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“

http://www.struma.com/obshtestvo/provede-se-19-tata-studentska-nauchna-konferenciya-na-fakulteta-obshtestveno-zdrave_134261/

19-тата Студентска научна конференция на факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ се проведе в Университетския център „Бачиново“.

Форумът бе открит от доц. д-р Татяна Дзимбова – председател на Организационния комитет.

„Студентската конференция се превърна в сериозен научен форум, който вълнува всички в нашия факултет – студенти и преподаватели. Броят на участията са ясно доказателство за ентусиазма на студентите и тяхното...

Продължава

Радослава Ненова: Планината искаше Боян за себе си, аз - за мен

https://offnews.bg//obshtestvo/radoslava-nenova-planinata-iskashe-boian-za-sebe-si-az-za-men-680644.html

„За мен това беше битка с планината – тя го искаше за себе си, а аз – за мен. И не спирахме да се надиграваме."

Това сподели партньорката на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров, чието издирване продължава. 

„Знам, че е голям риск в планината, но никога не сме се сбогували сякаш няма да се видим”, каза още тя в сутрешния блок на bTV.

Боян последно е бил забелязан на 3 май, а днес е последният ден на безпрецедентно мащабната операцията по издирването му. Предстои да бъдат проверени две черни петна на височина 4000 и 5000 метра, за които се смята, че може да са следи от него. 

„В началото е възможно да се е скрил, за да изчака бурята, но ако това е причината – трябваше да е слязъл досега. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален", добави жената до Боян.

От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер досега, трябваше да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Включиха се много хора, които свършиха страшно много работа. Знаех, че много хора харесват Боян, но сега денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти за помощ, свързват се с мен алпинисти, с които е той се е катерил по света, помощ от страна на МВнР...”, казва Ненова.

„Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения. И самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава. Не знаех, че този казус е много сложен. Дори вчера, когато непалците завършиха своята мисия, се зарадвах, че китайците продължиха. Това ни подарява още един ден, в който въпреки фактите, имаш надежда”, каза Ненова.

„Трудните моменти започнаха от самото съобщение, че го няма, и ще продължават още дълго време. С детето искаме да отидем до базовия лагер след време”, сподели още тя.

В същото време майката и сестрата на Боян Петров обявиха, че не са съгласни с прекратяването на спасителната операция.

„Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее, че се е скатал в някоя цепчица, сгушил се и мисли за нас, както ние мислим за него”, каза в интервю за Нова тв сестра му Александра Петрова. И тя, и майка му Ангелина казват, че няма да загубят надежда, докато не чуят потвърдена лошата новина.

Телевизори от хотелски комплекс в Поморие открадна англичанин

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HLbH_VkYYck/

ru2-policКражба на два 32-инчови телевизора от хотелски комплекс в Поморие, осъществена на 12.05.т.г. през незаключените и отворени входни врати на апартаментите, е извършена от   английския гражданин Я.Р., 64 –годишен. Той е направил пълни самопризнания и върнал отнетите вещи. По случая е образувано бързо полицейско производство.

БФС и клубовете се обявиха против промените в Закона за хазарта

http://www.mediapool.bg/bfs-i-klubovete-se-obyaviha-protiv-promenite-v-zakona-za-hazarta-news279097.html

Българският футболен съюз (БФС) и футболните клубове се обявиха срещу готвените промени в Закона за хазарта, които целят ограничаване на продажбата лотарийни билети и рекламата им. Те призоваха управляващите да оттеглят предложенията си в отвореното писмо, публикувано на сайта на БФС. То е адресирано до президента Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова. В писмото те посочват подкрепата, която хазартният бизнес оказва на българския спорт. "Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси", се казва в писмото. "На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри", смята БФС. Според тях "организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България". "За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети. По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците", се казва в писмото на БФС. Данните на системата Amadeus на Moody's за България обаче показват, че за близо 10 години приходите от хазартни игри в страната са се удвоили. Само за 2017 г. приходите на хазартния бизнес у нас са над 3 млрд. лв., но заради данъчните облекчения платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба отчитат лотарийните игри. За сравнение се посочва, че през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия в страната е оценен на 3.5 млрд. лв., като платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв. Един от основните спонсори на БФС е "Еврофутбол". Голяма част от клубовете в елита са спонсорирани от "Ефбет", "Уинбет" и "Бет365". Сред спонсорите на българския спорт е и "Национална лотария". Депутатите от Националния фронт за спасение на България, които са част от управляващото мнозинство ГЕРБ и "Обединени патриоти", внесоха промени в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията на 11 май. Целта на промените е забрана на пряката и непряката рекламана хазарта. Забранява се и обявяването на печелившите и на размера на техните печалби. Проектът предвижда и забрана за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти.

Пирин се издъни и срещу Етър

http://www.struma.com/sport/pirin-se-izduni-i-sreshtu-etur_134260/

Пирин записа втора загуби от Етър и ще играе с Витоша Бистрица в следващия бараж. Орлетата трябва преодолеят бистришките тигри в двата мача за да срещнат в втория в Б група за оставане в елита. При загуба отпадат директно.

Срещата на стадион "Христо Ботев" в Благоевград започна малко по-добре за тима на домакините, но играчите на Милен Радуканов така и не успяха да материализират териториалното си превъзходство.

В 13-ата минута Флорен Боджадж опита да преодолее с...

Продължава

Цените на горивата поскъпват с няколко стотинки

https://offnews.bg//ikonomika/tcenite-na-gorivata-poskapvat-s-niakolko-stotinki-680641.html

Цените на горивата на дребно ще се увеличат с няколко стотинки за литър.

Това съобщи изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ, като подчерта, че сега те са най-ниските в Европа.

Има разлики в цените при горивата на различните вериги, те са от порядъка на 10-15 стотинки в зависимост от местоположението и търсенето. Тази разлика се дължи на стратегията на всяка от фирмите и на пакета от услуги, които предлага, на мястото, което търси на пазара, на местоположението на всяка бензиностанция и на конкуренцията, посочи той.

Според Делчев сивият сектор влияе силно на пазара на горивата - според него присъствието му е в рамките на 25-30%.

Затова идеята е да се приеме браншови закон за търговията на горива, който по някакъв начин да уреди по-стриктно тази материя, отбеляза той.

Той обясни, че на световните пазара има достатъчно количество суров петрол, т.е. има уравновесяване на търсенето и предлагането. Може да се очаква успокоение в световен мащаб, въпреки събитията около Тръмп и излизането от споразумението с Иран, прогнозира Делчев.

Маркират за синя зона във Варна, вижте къде ще е забранено паркирането през следващите два дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=374212

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна днес и утре (15-ти и 16-ти май) ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Одесос“, „Тича“, Хан Крум“, „Сан Стефано“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“, за Moreto.

Шест години „лишаване от свобода“ за рецидивист, крал от гробищен парк и параклис в Сандански

http://www.struma.com/krimi/shest-godini-lishavane-ot-svoboda-za-recidivist-kral-ot-grobishten_134259/

Съдът е признал за виновен подсъдимия С. Й. от гр. Плевен за извършени от него кражби от гробищен парк и параклис в гр. Сандански. Наложеното ефективно наказание от „лишаване от свобода“ за срок от шест години той следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Досъдебното производство срещу него е приключило за около месец, след което Районна прокуратура – Сандански е внесла обвинителен акт в съда.

Двадесет и шест годишният мъж е с обременено...

Продължава

Сръбски вестник: САЩ и Западът са изпратили на Вучич план за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863107

Сръбски вестник: САЩ и Западът са изпратили на Вучич план за КосовоСАЩ и Западът са изпратили на сръбския президент Александър Вучич план за решаване на косовския проблем, пише белградският в. "Блиц", като отбелязва, че планът е по-добър от всички предишни, но все пак не е приемлив за Вучич. Президентът не е отговорил нищо на предложението. Вестникът посочва, че в съставянето на документа са участвали

39 -годишен от Поморие открадна строителни материали от саниращ се блок

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TYWuj9r-OLg/

ru4-policВ резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на строителни материали от саниращ се блок, разположен на поморийската улица «Д-р Петър Берон» / 12 кофи със силикатна мазилка, кофа грунд, 20 стека топлоизолация и др./, е установен и задържан извършителят на деянието, съобщават от полицията. Това е криминално проявеният Г.Н., 39 -годишен от Поморие, който направил пълни самопризнания и върнал материалите – обект на кражбата. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Евродепутатът д-р Емил Радев изнесе лекция на тема „Киберсигурност – проблеми и перспективи“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

http://www.struma.com/obshtestvo/evrodeputatut-d-r-emil-radev-iznese-lekciya-na-tema-kibersigurnost_134258/

Евродепутатът д-р Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП изнесе лекция на тема „Киберсигурност – проблеми и перспективи“ в Благоевград, по покана на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Интерес към нарастващия проблем проявиха студенти от специалностите „Национална сигурност“, „Връзки с обществеността“, „Публична администрация“ и „Право“.

По време на публичната лекция еводепутатът запозна присъстващите с анализи,...

Продължава

Още една българка изчезна в Ретимно на остров Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863106

Още една българка изчезна в Ретимно на остров Крит38-годишната Антонина Зоева, която живее в град Ретимно на остров Крит, е в неизвестност от 4 дни. Това съобщи за "24 часа" председателят на българското дружество на острова Петър Анастасов, който е уведомен от близките на Антонина, която е от град Сливен. "След като се свързахме с няколко нейни познати и те потвърдиха,

Не колата е най-продаваният продукт с марка VW

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ne-kolata-e-naj-prodavaniiat-produkt-s-marka-vw-6082315

Вече няколко години концернът Volkswagen оглавява световните продажби на автомобили, но това не означава, че колата е най-продаваният продукт на марката.

Майката на Боян Петров: Молим се, не мога да се откажа (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863093

Майката на Боян Петров: Молим се, не мога да се откажа (Видео)„Молим се, не сме го отписали, не мога да се откажа”, сподели майката на Боян Петров пред Нова телевизия. „100% жив е. Той трябва да живее, той е силен”, каза дядо Боян. „Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее и че се е скатал някъде, в някаква цепчица и че си мисли за нас”, каза пред Нова сестра му Александра.

Тръмп посети Мелания в болницата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863096

Тръмп посети Мелания в болницата (Снимки)Мелания Тръмп е в болница. Първата дама на Съединените щати е претърпяла емболизация заради проблем в един от бъбреците. Модерната процедура се прилага за прекъсване на кръвоснабдяването към тумори. Но лекарите използваха термина "доброкачествено образувание" и казаха, че всичко е минало успешно. Очаква се Mелания да остане в болницата в едно от

Фондацията на Сорос закрива офиса си в Будапеща и се мести в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863091

Фондацията на Сорос закрива офиса си в Будапеща и се мести в БерлинФондация "Отворено общество" на Джордж Сорос ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в германската столица Берлин, предаде БТА. Това съобщи тя днес, допълвайки, че напуска, по думите й, една все по-репресивна политическа и юридическа среда, предаде Ройтерс. "Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент,

В ЕС вече се оформят лагери за бъдещия бюджет на съюза

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/05/15/3178958_v_es_veche_se_oformiat_lageri_za_budeshtiia_bjudjet_na/?ref=rss


Полша и Унгария са с близки позиции по новия бюджет на Европейския съюз, заяви полският премиер Матеуш Моравецки след среща във Варшава с унгарския си колега Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Позициите ни са много близки и може да се каже, че се сближават все повече", каза Моравецки, имайки предвид преговорите по новата бюджетна рамка на ЕС. "Имаме абсолютно еднакви позиции както по компенсирането на бюджетните загуби след излизането на...

"Левски Лукойл" - "Балкан" е финалът в баскетбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6863086

"Левски Лукойл" - "Балкан" е финалът в баскетбола"Левски Лукойл" и "Балкан" ще определят новия шампион на Националната баскетболна лига. Двата отбора стигнаха до решителната фаза на първенството, след като елиминираха съответно "Рилски спортист" и "Академик Бултекс 99". "Сините" спечелиха с 3:1 победи серията срещу носителя на купата на страната. В последната среща възпитаниците на Константин

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-05-15.html

На 16 май 2018 г. (сряда), във връзка с подмяна на спирателни кранове в резервоар „Модерно предградие“ жк. „Люлин“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Жената, замерила с яйце зам.-министър: Направих го от отчаяние

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zhenata-zamerila-s-yaytse-zam-ministar-napravih-go-ot-otchayanie

Медиците във врачанската болница не са получавали заплати от февруари. Според Жени Начева имало провокация, но уважавала позицията им

Издирването на Боян Петров продължава днес и утре

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/15/3178989_izdirvaneto_na_boian_petrov_produljava_dnes_i_utre/?ref=rss


Спасителната операция по издирването на Боян Петров ще продължи и днес, съобщи пред БНР Кирил Петков от екипа на алпиниста. Петков се намира в района на спасителните действия, а Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.<br /><br />Вчера хеликоптерите не успяха да се включат в издирването заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при лагер 3.<br /><br />Кирил Петков каза, че за...

Предупреждение: Задават се силни магнитни бури

http://nakratko.bg/category/58/159510/


Засилена геомагнитна активност се очаква в следващите дни. Според руския институт „Лебедев" най-значителни слънчевите изригвания ще бъдат на 17 и 18 май, когато интензитетът на явлението ще достигне 5 по 10-степенната скала.

Пастор, отхвърлящ хомосексуалистите и мюсюлманите, предизвика спор в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863085

Пастор, отхвърлящ хомосексуалистите и мюсюлманите, предизвика спор в ЙерусалимТексаски пастор, който отхвърля мюсюлманите, евреите и хомосексуалистите, се озова в центъра на полемика, след като правителството на Доналд Тръмп го покани да ръководи молитвата вчера по повод откриването на преместеното американско посолство в Йерусалим, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Робърт Джефрес, баптистки проповедник от Далас,

Хитови предложения за езикови ваканции в чужбина в разгара на лятното планиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=374211

Ако ви се струва, че сте закъснели с подготовката на лятото, със сигурност има какво да се направи. Възможностите вече са големи, но е факт, че и лятната ваканция на учениците е дълга и стандартна почивка с мама и татко не решава проблема.

Никол Шерцингер не остане незабелязани при дебюта си в Кан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-shercinger-ne-ostane-nezabeliazani-pri-debiuta-si-v-kan-snimki-2097035

Никол Шерцингер направи своя дебют на кинофестивала в Кан. Половинката на Григор Димитров получи за първи път покана за участие в престижния фестивал, а със зашеметяващата си визия певицата със сигурност успя да пр

Читател: Това ли е „възстановената“ улица „Брегалница“ във Варна (снимки)

https://petel.bg/CHitatel--Tova-li-e----vazstanovenata----ulitsa----Bregalnitsa----vav-Varna--snimki--__264624

Читател ни писа, да изрази възмущение от състоянието на ул. „Брегалница“, която бе прокопана заради мащабния ремонт по разширяването на ...

Райони във Варна остават без вода днес

https://petel.bg/Rayoni-vav-Varna-ostavat-bez-voda-dnes__264625

Без вода остават днес живущите в кв. "Младост" във Варна от бл.152 до бл.155 от 9.30 ч. до около 14 ч. Водоподаването ще е спряно и за абонатите о...

Шерпите се върнаха в базовия лагер, няма следа от Боян Петров

https://petel.bg/SHerpite-se-varnaha-v-bazoviya-lager--nyama-sleda-ot-Boyan-Petrov-__264626

Шерпите, които издирват българския алпинист Боян Петров, не са открили нищо между лагер 1 и базовия лагер под връх Шиша Пангма. Според публ...

Владо Мирчев напуска Балчик

https://petel.bg/Vlado-Mirchev-napuska-Balchik__264627

Нападателят Владислав Мирчев напуска Черноморец (Балчик) и ще продължи кариерата си зад граница. Това съобщи за „Петел“ Георги Иванов-Ге...

"Петел" предава от плажа във Варна: Намериха трети мъртъв делфин на пясъка

https://petel.bg/Petel-predava-ot-plazha-vav-Varna--Nameriha-treti-martav-delfin-na-pyasaka-__264629

Трети мъртъв делфин е открит днес на плажа във Варна. Тялото на морския бозайник е на пясъчната ивица в района под Аквариума. С този, с...

Кметът на село Бели Лом на съд за документно престъпление

https://petel.bg/-Kmetat-na-selo-Beli-Lom-na-sad-za-dokumentno-prestaplenie__264630

Снимка: Булфото Кметът на село Бели Лом Мейнур А. е била предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Разград. 57-годишна...

Удължиха ареста на Габриела Медарова на 72 часа

https://petel.bg/Udalzhiha-aresta-na-Gabriela-Medarova-na-72-chasa__264631

Пловдивската районна прокуратура удължи 24-часовото задържане в ареста на Габриела Медарова на 72 часа. След изтичането им ще се прецени да...

Сметките за ток временно няма да се плащат в касовите салони на Български пощи във Варна

https://petel.bg/Smetkite-za-tok-vremenno-nyama-da-se-plashhat-v-kasovite-saloni-na-Balgarski-poshhi-vav-Varna__264632

От 21 май 2018 г., съгласно условията на договора между ЕНЕРГО-ПРО Продажби и Български пощи, сметките за консумирана електрическа енергия къ...

7 души загинаха при потъване на лодка с нелегални мигранти в Турция

https://petel.bg/7-dushi-zaginaha-pri-potavane-na-lodka-s-nelegalni-migranti-v-Turtsiya__264628

Седем души, включително три деца, са загинали при потъване на лодка с нелегални мигранти край Айваджък, окръг Чанаккале /Северозападна Ту...

Бургазлията Христо изчезна на път за Лондон, обявиха го за издирване (Снимки)

https://petel.bg/Burgazliyata-Hristo-izchezna-na-pat-za-London--obyaviha-go-za-izdirvane--Snimki-__264635

снимки: Фейсбук Бургазлия Христо Кънчев Ангелов е изчезнал безследно, след като е тръгнал за Лондон преди 4 дни. Според близки на 48-годиш...

Съдът във Варна отказа да измени ареста на младежа, обвинен в опит за убийство на охранител

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-otkaza-da-izmeni-aresta-na-mladezha--obvinen-v-opit-za-ubiystvo-na-ohranitel__264636

Снимка: Булфото Състав на Апелативния съд във Варна потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от мин...

Последни надежди за Боян Петров! Спасителният екип с изявление, намерили опаковки от храна

https://petel.bg/Posledni-nadezhdi-za-Boyan-Petrov--Spasitelniyat-ekip-s-izyavlenie--namerili-opakovki-ot-hrana__264639

Спасителният екип не губи надежда и изрази готовност да продължи да търси следа от Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. Хеликопт...

Последни часове от издирването на Боян Петров

http://www.cross.bg/boyan-petrov-petkov-1574760.html

/КРОСС/Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие. Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства. Лошото време не позволи на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с надежда да излети днес. Остава и надеждата, че Боян Петров е жив. Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови. Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности. "Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков. Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и се намира в района на спасителните действия. "В този момент вече малко се надяваме на чудо", заяви Петков и пред Bulgaria ON AIR. Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му

Салвадор Собрал за песента, спечелила "Евровизия": Ужасна музика

http://www.cross.bg/neta-evroviziya-myzika-1574763.html

/КРОСС/ Двадесет и пет годишната израелка Нета Барзилай триумфира на тазгодишното издание на Евровизия с песен, който разчупи традициите откъм визия и звучене, отбелязват световните агенции. Любопитното е, че преди седмица Салвадор Собрал, който спечели миналата година Евровизия с баладата "Amar pelos dois", разкритикува песента на Нета за конкурса и я определи като "ужасна музика". Той каза, че конкурсът трябва да е за музика, а не за зрелищен спектакъл. Но зрителите явно са били на друго мнение, защото Нета се наложи благодарение на зрителския вот. Запитана за този коментар на Собрал, Нета каза: "Почувствах, че той ме уважава, когато ми връчи микрофона и аз изпращам само любовта си към него", предаде Ройтерс. Песента на Нета Барзилай "Toy" (в превод "Играчка") е определяна в музикално отношение като вдъхновена от кей-попа технокомпозиция. Нета я представи с прическа в японски стил и с одежди, напомнящи на японското кимоно. Песента, съдържаща закачливи елементи на кудкудякане, обаче носи и послание за силата на различните и е вдъхновена от феминисткото движение "Аз също", отбелязва Франс прес. Получавайки трофея си, Нета призна, че е много щастлива и благодари на хората, че приемат различните и че празнуват различието

От ЕК готови да променят Пакета за мобилност

http://econ.bg/Новини/От-ЕК-готови-да-променят-Пакета-за-мобилност_l.a_i.761589_at.1.html

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц е готова да работи за промяна в Пакета за мобилност на ЕС, за да може бизнесът на превозвачите в България да...

"Не може да си позволим "остров" в европейската територия, за който не знаем накъде отива"

http://clubz.bg/67860-ne_moje_da_si_pozvolim_ostrov_v_evropejskata_teritoriq_za_kojto_ne_znaem_nakyde_otiva

Най-голямата опасност пред европейския път на страните от Западните Балкани е създаването на “обратни митове“ за пропуснатите заради членството в Евросъюза възможности за развитие. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция на тема “Регионално развитие и трансгранично сътрудничество – европейската перспектива за страните от Западните Балкани”, проведена в Нов български университет.

“Иначе има опасност от създаване на обратни митове – като този, че ЕС е виновен за несгодите на Великобритания, че България е пропуснала възможности заради членството си в ЕС… Не знам дали сте чували това, но има къде да го прочетете... Подобен процес може да протече и в страните от Западните Балкани“, заяви Дончев.

 

“На територията на Западните Балкани има редица замразени конфликти, които никой не би искал на топло в дома си“, заяви още Дончев.

Той предупреди за “центробежните сили“ в страните от региона, които се развиват “не само към Русия, а и към Китай и Близкия Изток“ и изтъкна необходимостта Евросъюзът не само да инвестира в региона, а и да направи участието си видимо.

“Не може да си позволим да има такъв "остров", врязан в европейската територия, за който не знаем накъде отива – клише, но е вярно. Без тези страни Европейският съюз не би бил завършен – отново клише, но е вярно“, каза той.

Политиките на Европейския съюз стават все по-добри, все по-сложни, но и все по-неразбираеми от гражданите, допълни вицепремиерът.

“Ако трябва да обясня на някого европейската енергийна политика, ще ми трябват 2-3 дни… Как искаме гражданите да разбират и подкрепят политиките ни?“

Според него най-тежка е политическата страна на въпроса с присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, но тя не може да бъде отделена от икономическата и социалната.

Дончев изтъкна икономическите ползи от сътрудничеството на ЕС със западнобалканските страни и даде за пример инфраструктурната свързаност, чието подобряване е ключов приоритет за страната ни.

Има общоевропейско съгласие по темата за бъдещото присъединяване на  шестте страни към ЕС, заяви Ивелина Василева, зам.-председател на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 44-то НС.

“Европейската перспектива на Западните Балкани е най-мащабният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. На практика по тази тема няма дебат, има съгласие – регионално и общоевропейско“, каза Василева.

Тя изтъкна важността на срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май, и в икономически, и в политически план и сравни отношението на българските граждани към европейските перспективи на Западните Балкани с “пиянството“ (препратка към глава 16 от романа “Под игото“ – “Пиянството на един народ“) преди присъединяването на България към ЕС. Бившата министърка на околната среда и водите цитира публикуваните днес резултати от проучване на "Тренд", според което 60% от анкетираните граждани подкрепят присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, а 58% смятат, че България трябва да им помага.

“Тази седмица София ще пише история и ние ще сме част от тази история“, каза Василева.

Очертаването на европейските перспективи на западнобалканските страни е приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. На 17 май в София ще бъде проведена среща на върха между лидерите на 28-те страни членки на блока и ръководителите на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово именно с тази цел.

На форума обаче няма да присъства испанският премиер Мариано Рахой, който не признава независимостта на Косово. Той ще посети само работната вечеря на лидерите на страните от ЕС на 16 май. Според испански медии това издава липсата на консенсус между страните от блока за присъединяването на шестте страни.

Френският президент Еманюел Макрон също неведнъж се е противопоставял на разширяване на Съюза “преди той да е реформиран“.

Според стратегията на Еврокомисията за Западните Балкани, представена по-рано тази година, най-напредналите страни – Сърбия и Черна гора, ще могат да влязат в блока през 2025 г., и то ако изпълнят всички изисквания.

През април Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване с Албания и с бившата югославска република Македония.

Конференцията “Регионално развитие и трансгранично сътрудничество – европейската перспектива за страните от Западните Балкани” бе организирана от Лабораторията за публични политики към Департамент Политически науки на Нов български университет, с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер” – България.

Доц. Антоанета Цветкова: С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници

http://budnavarna.bg/34232-dots-antoaneta-tsvetkova-s-obshtinsko-finansirane-startirat-remonti-vav-varnenski-bolnitsi/

Започват ремонтите във варненските лечебни заведения, за които с решение на местния парламент беше осигурено общинско финансиране. Това съобщи доц. Антоанета Цветкова, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване към ОбС. По думите й с подкрепата на община Варна стартира ремонт на родилното отделение и неонатологията в МБАЛ „Св. Анна“, за което в бюджет 2018 бяха заделени 550 000 лв. „200 000 лв. ще бъдат вложени в закупуването на техника и инструментариум за нуждите на клиниката по ортопедия и травматология в Окръжна болница”, допълни доц. Цветкова. Тя посочи, че ремонт предстои да започне и в АГ-болницата в морската столица. „За болницата по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“ са осигурени 1,3 млн. лв. 400 000 лв. от сумата са предвидени за медицинска апаратура, а останалите са за ремонт на сградата”, изтъкна председателят на здравната комисия към Общинския съвет. Сред големите инвестиции в общинското здравеопазване тя открои и новата лапароскопска и ендоскопска апаратура на Онкоболницата, за която ОбС одобри отпускането на 500 000 лв.
„Тъй като превенцията е изключително важна част от грижата за здравето, запазихме всички седем профилактични програми, финансирани от общината. Продължаваме и финансовото подпомагане за ин витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. За целта в бюджета са заложени близо 300 000 лв. Предвидени са средства и за здравни помощи на нуждаещи се варненци”, отчете още доц. Цветкова, която по  инициатива на районния ръководител на ГЕРБ – Приморски Лилия Христова представи пред граждани приоритетите в сферата на общинското здравеопазване.
По време на срещата, на която присъстваха и общинските съветници от ГЕРБ Мартин Байчев и Борислав Нанков, бяха дискутирани и въпроси, свързани с Националната здравна карта.
„На 16 май в радио Варна ще се проведе кръгла маса, на която ще се дискутират нарушенията на съня като фактор за възникването на инциденти на пътя. Във фокуса на дискусията ще бъде въвеждането на скринингови програми за анализ на съня на всички рискови групи шофьори”, анонсира доц. Цветкова. Тя информира, че подобна програма е въведена във Варна от миналата година, а анализът на резултатите е предпоставка усилията в тази посока да продължат и занапред. Предстоящият форум се организира от здравната дирекция към общината и ресорната комисия към ОбС, съвместно със специалисти от Медицинския университет в града.

Материалът Доц. Антоанета Цветкова: С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жената, хвърлила яйце срещу зам.-министър Начева: Беше от отчаяние (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863083

Жената, хвърлила яйце срещу зам.-министър Начева: Беше от отчаяние (Видео)
"Това, че замерих с яйце зам.-министъра на здравеопазването, беше акт на отчаяние. От толкова време нещата нямат никакво развитие. Имам пет деца, за които в момента няма никакво здравеопазване във Враца". Това каза пред Нова телевизия Полина Комитска - жената, която хвърли яйцето по зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева вчера.

Слаб интерес към дербито Левски - ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/slab-interes-kam-derbito-levski-tcska-680643.html

Под 10 000 зрители ще гледат последното шесто издание за сезона на дербито между Левски и ЦСКА днес от 18,30 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Причините за ниския интерес са делничния ден, както и липсата на интрига. ЦСКА си осигури второто място, докато сините все още се борят за третото. Дори и загуба на Левски днес ще запази шансовете му за третото място добри, като трябва за целта да победи Верея в последния кръг.

Междувременно ЦСКА започна работа по лятната селекция. Собственикът Гриша Ганчев е твърдо решен да подсили сериозно отбора за новия сезон, за да може да спре хегемонията на Лудогорец на родната сцена. За целта “армейците” са насочили поглед към пазара в Южна Америка, твърди “Нов спорт”.

Според информациите, на “Българска армия” вече водят преговори за привличането на двама футболисти от елита на Бразилия и още един от Аржентина. Тримата са били наблюдавани многократно и са одобрени лично от главния мениджър Стойчо Стоилов.

За момента е ясно единствено, че става дума за играчи с атакуващи функции, които ще подсилят ударната мощ на тима. Очаква се от клуба да дадат повече яснота за тези трансфери в началото на следващата седмица. Тогава трябва да бъде обявено имато на новия треньор, като се очаква и той да е чужденец.

Едрият бизнес и големите медии в защита на статуквото в хазарта

http://clubz.bg/67858-edriqt_biznes_i_golemite_medii_v_zashtita_na_statukvoto_v_hazarta

Едрият бизнес у нас, обединен в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и големите телевизии, членове на АБРО, се обявиха срещу подготвените законови рестрикции на лотарийните игри, които ще ограничат агресивната реклама и продажбата на лотарийни билети. Те бяха инициирани от вицепремиера Валери Симеонов и подкрепени до момента от ГЕРБ, БСП и извънпарламентарното политическо обединение "Демократична България".

Двете организации изтъкват като аргумент, че предлаганите промени няма да са от полза за обществото като цяло заради приноса откъм данъци, работни места и не са били осъществени след сериозен обществен дебат. От АБРО настояват за "правна рамка с акцент върху саморегулацията".

КРИБ разпространи открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, шефа на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и председателя на социалната комисия Хасан Адемов, в което "категорично" възразяват срещу промените и изтъкват няколко основания за това.

"- Подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от Европейския съюз.

- В Европейския съюз този сектор е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло.

- Ако бъде приет новият законопроект за промени в Закона за хазарта, внесен от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива. В целият свят една от мерките в борбата с нелегалния хазарт е даване на възможност на легалните, плащащи данъци хазартни оператори да се рекламират чрез средствата за масова информация. Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще намали значително приходите в бюджета от данъци".

- Мащабната реклама на легалните оператори стартира през 2012 година. По официални данни на Държавната комисия по хазарта към 2012 г. данъкът, платен от хазартните оператори, е под 20 млн. лв., за миналата 2017 г. година е над 200 млн. лв. Тези числа ясно доказват, че чрез средствата на рекламата легалните оператори повишават приходите си за сметка на нелегалните такива, а това е от полза за държавния бюджет.

- Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно.

- Браншовите организации на тези компании са членове на КРИБ, както и отделни фирми, които са най-големите в бранша, също така членуват в КРИБ в България.

- Членове на КРИБ, които ще понесат тежки последици от рестрикциите, са също така много медии, които са рекламополучатели и за които такова необмислено и необсъждано с никого решение ще доведе до срив в приходите. Загуби ще понесат и спортните клубове (при които рекламата от хазарт е важно перо за издръжка), а също така и всички рекламни агенции.

- Тежки последици ще има и за множество малки търговци, които разчитат много на продажбите на лотарийни билети, за да развиват своя бизнес. През 2017 г. над 70 млн. лева са изплатени под формата на комисиони на разпространителите на лотарийни билети. Ако предлаганите промени станат факт, това на практика ще означава и ликвидация на много работни места.

- Не на последно по важност място, предвижданите рестрикции ще нанесат щети и върху бизнеса, който е на светло, който плаща данъци, осигуровки и заплати. Ако законодателните промени бъдат приети, всъщност ще бъде обслужен черният сектор, а може би това е и целта. Възразяваме срещу порочния законодателен подход да се обявяват промени, които засягат широк кръг предприемачи и граждани, без да е извършена изискуемата предварителна оценка за тяхното въздействие и да са оценени фискалните ефекти от евентуалното им прилагане. За пореден път се предлагат законодателни промени без обществено обсъждане и оценка на това как тяхното приемане ще се отрази на фиска. КРИБ заявява готовността си да защити българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси". 

АББРО адресира недоволството си до Менда Стоянова и Вежди Рашидов

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) адресира недоволството си относно внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта към председателите на парламентарните бюджетна и културна комисия Менда Стоянова и Вежди Рашидов.

На първо място бихме искали изрично да подчертаем, че настоящото становище няма за цел да коментира взимането на управленски решения в рамките на провежданата държавна политика в областта на хазарта, пише в писмото.

"Същевременно няма как да не посочим, че предложението за нова законова регулация е внесено при грубо нарушение на принципите за откритост и съгласуваност, пропорционалност и стабилност, регламентирани от Закона за нормативните актове (ЗНА) - чл. 26, ал. 1, казват от АБРО.

Като представители на бизнеса в България и като организация, обединяваща медии, които формират приходите си основно от продажбата на рекламно време, не можем да подкрепим подхода за предприемане на внезапни мерки, касаещи рекламата, предложени без дебат и консултации с всички заинтересовани страни".

Съставителите на декларацията изтъкват, че "отчитането на мнението на гражданите и юридическите лица представлява централен акцент в предпарламентарната фаза от законодателната дейност".

"Участието на и консултациите с обществеността и бизнеса са много повече от буквално следване на законовите принципи - те са съществен и неделим елемент на нормотворческия процес в демократичните правови държави. Широката дискусия, като форма на обсъждане на законопроектите, е наложителна в случаите, когато със законопроекта се засягат и противопоставят различни обществени интереси".

Според тях мотивите към законопроекта се разминават съществено от предложения текст, съдържащ "вътрешни противоречия и непрецизни формулировки, които създават предпоставки за двусмислено, вероятно и погрешно тълкуване и прилагане от страна на надзорния орган и страните, които ще прилагат нормативния акт, включително за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри".

От АБРО не намират "логично обяснение в законопроекта" защо се предлага отмяна на ал.6 от чл. 10.

Тя гласи: "Като част от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация се разработват специални правила относно рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да публикуват на сайта си Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, включително за рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да спазват правилата по предходното изречение".

От АБРО смятат, че разработените допълнителни етични правила и стандарти по отношение на рекламата на хазартни игри са "правила за почтеност, социална отговорност и закрила на децата, включени в Етични правила за реклама и търговска комуникация на хазартни игри, прилагани от години от Етичните комисии към Националния съвет за саморегулация".

Недоволни са и от промяната в Закона за радиото и телевизията – отмяна на чл. 2, ал. 5, т. 5 от ЗРТ. Според посочения текст, ЗРТ не се прилага по отношение на игрите на късмета, в които се залагат пари, включително лотария, наддаване и други форми на хазарт, както и онлайн игри и програми за търсене, но не и предавания, изцяло посветени на хазартни игри или игри на късмета, пише в отвореното писмо. Предлага се текстът да бъде отменен, без мотиви и без да се разбира значението му в контекста на аудиовизуалните медийни услуги, смятат от Асоциацията.

"Прибързаното приемане на неясна редакция на закона няма да доведе до ползи за обществото. Ефектът на законопроекта ще е двусмислено тълкуване и прилагане, липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри. Неясните текстове ще доведат и до недобро осъществяване на надзорните функции на компетентния орган", обявяват от АБРО.

Инвестициите в Китай забавят темпa на растеж

https://www.investor.bg/novini/130/a/investiciite-v-kitai-zabaviat-tempa-na-rastej--261098/

Светлият лъч от Пекин обаче е индустриалното производство, което се повишава по-силно през април

Зам.-министър Жени Начева: Болниците в Ловеч и Враца са трупали проблеми от 10 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863082

Зам.-министър Жени Начева: Болниците в Ловеч и Враца са трупали проблеми от 10 г.Проблемите в болниците в Ловеч и Враца са натрупани отпреди 10 г., заяви зам.-министър Жени Начева за "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Според нея екипът на министър Кирил Ананиев е предприел действия към кредиторите и такива за прекратяване на практики, които източват болниците. Във Враца са източвани години наред с частни структури,

ВСС поиска подкрепа от обществото и другите власти срещу "Пик"

http://clubz.bg/67857-vss_poiska_podkrepa_ot_obshtestvoto_i_drugite_vlasti_sreshtu_pik

"Призоваваме българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда...

... Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията чрез груба, арогантна и обидна лексика са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съдът. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск, с цел компрометиране на съдебния процес".

Това са части от прието днес поредно становище - този път на съдийската колегия ВСС, срещу атаките в т. нар. информационна агенция "Пик".

По-рано позиция написаха говорителят на съдийскта колегия - Цветинка Пашкунова, имаше две позиции на Софиския районен съд, чиито представител е тормозена заради решението й, от ССБ и Асоциация на европейските журналисти-България.

"Правото на мнение и свобода на словото са израз на съществуващата медийна среда и ролята ѝ на регулатор в правовата държава, поради което те са дълг, призвание и лична отговорност на информирани и компетентни професионалисти от обективни и независими медии."

Това написаха още членовете на съдийската колегия, докато под прозорците им Недялко Недялков, собственик на "Пик", крещеше по мегафон "Господа съдии, Левски лайно ли е", безброй пъти.

На спонтанно издигнатите абсолютно еднакви плакати пишеше включително и :

"Народен съд за предателите Джасим и Хазърбасанова!"

"Съдите соросоиди убийци на свободното слово"

"Да извадим Сорос от Темида"

И за да не остават съмнения кой е "лошият":

"Лозане, Апостола ла*но ли е?"

От агенцията, защитаваща Васил Левски, са много възмутени и от медиите "касички", личи от призива: "Господа съдии, медиите не са ви касичка".

В пряката дори останаха нераздадени лозунги...

През това време Ива Николова с приповдигнат глас редеше зад кадър, че...

"Не можем да разчитаме на култура от съдии, защото те учат закони, историята не я познават." Макар да остана неизвестно с какво тогава се влиза "Право".

По-млада нейна колежка заключи по повод поредицата от дела на Джасим срещу работодателя й:

"Дали всички са морално взети решения или финансово стимулирани, това няма как да се разбере – различни съдии гледат тези дела. Доста притеснително е, ако всички от тях са купени." 

Ето и пълния текст на становището на ВСС, прието с 10:2 гласа. "Против" него гласуваха само предсатвителите на ДПС и Патриотите в съвета - Стефан Гроздев и Боян Новански.

Становище на Съдийската колегия на

Висшия съдебен съвет на Република България

Утвърждаването на Република България като правова държава, отстояването на конституционно прогласените демократични ценности и присъединяването ни към Европейския съюз са сред най-големите предизвикателства в най-новата ни история, като безспорно една от най-трудните и противоречиви области е съдебната реформа. Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система. Трудът на българските съдии, прокурори и следователи, техният професионализъм, морал и отговорност системно са обезличавани с неверни и манипулативни информации, които доведоха до срив на общественото доверие в съдебната власт.

Конституцията на Република България прогласява принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, а Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ. Водени от своето вътрешно убеждение и по силата на правомощията ни определени със Закона за съдебната власт, членовете на Съдийската колегия, категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия.

Призоваваме българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда. Всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт, уронване престижа, както на съдебната, така и на законодателната, и изпълнителната власт .

Считаме, че са недопустими публични коментари по съдебни актове подлежащи на инстанционен контрол, когато същите не съдържат обоснована критика с конкретни факти, данни, обстоятелства и правни аргументи, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват, както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация  и доброто му име. Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията чрез груба, арогантна и обидна лексика са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съдът. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск, с цел компрометиране на съдебния процес.

Предизвикателството пред българските медии, не само в областта на съдебната власт, е да работят в полза и подкрепа на обществото. Правото на мнение и свобода на словото са израз на съществуващата медийна среда и ролята ѝ на регулатор в правовата държава, поради което те са дълг, призвание и лична отговорност на информирани и компетентни професионалисти от обективни и независими медии.

За цицините и сълзите - 10 съвета за малките ни колоездачи

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-tcitcinite-i-salzite-10-saveta-za-malkite-ni-koloezdachi-680642.html

Автор: Андрей Русев Откакто съм родител на момиченце, а това са вече 7 години, мога да споделя как някои мои възгледи много се промениха. Почти всички са свързани със здравето. Не, не ходя на фитнес, не съм вегетарианец, но ценя Живота. Моят и на детето ми. Детството ми премина като на всяко друго момче, родено в края на 70-те години. Продължителни игри навън, неразумни разходки на опасни места, каране на колело, футбол. В моето детство родителите си стояха спокойни вкъщи, а децата от първи клас играеха навън чак до свечеряване. Какво правеха – те си знаеха. Днес нещата се промениха. Все по-опасно…

Румънски издания: Външната политика предизвиква нова война между президента и премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863080

Румънски издания: Външната политика предизвиква нова война между президента и премиераПрезидентът Клаус Йоханис и премиерът Виорика Дънчила имат нов повод за караници, след като министерството на външните работи, ръководено от Теодор Мелешкану, блокира без да информира държавния глава декларация на Европейския съюз, която осъжда преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, пише в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Благоустрояват градинката зад цветния пазар на „Чаталджа“

http://www.moreto.net/novini.php?n=374197

Благоустрояване на пространството зад цветния пазар на бул. „Чаталджа“ и бул. „Осми приморски полк“ планира Община Варна. Това става ясно от инвестиционното й предложение, представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи Moreto.

Манчини ще вади Италия от калта

https://offnews.bg//futbol/manchini-shte-vadi-italia-ot-kalta-680640.html

Новият селекционер на националния отбор на Италия е Роберто Манчини, съобщиха официално от Италианската футболна федерация.

Бившият наставник на Интер и Манчестър Сити ще бъде представен официално в четвъртък във Флоренция.

Той заменя Джан Пиеро Вентура, който бе уволнен през ноември, след като не успя да класира Италия за световното първенство за първи път от 60 години насам.

За последно Манчини води руския Зенит (Санкт Петербург). Той разтрогна договора си на 13 май, след като клубът завърши на разочароващото за амбициите му пето място.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване